Media kort: juni 2004

Besluit Kink FM uitgesteld tot september

Het blijft nog even onduidelijk of de Vereniging Veronica doorgaat met Kink FM. Gisteren heeft de Vereniging vergaderd, maar het besluit is uitgesteld tot eind september. Kink Directeur Jan Hoogesteijn is daar niet r ouwig om. “Dit is de juiste volgorde.” “In feite is er nog geen besluit genomen. De Vereniging is op dit moment bezig met het formuleren van haar eigen toekomstplannen. En ja, dat gaat nu eenmaal niet over één nacht ijs. Eind september wordt er opnieuw vergaderd”, weet Hoogesteijn. De directeur vertrouwt er op dat Veronica uiteindelijk verder zal gaan met Kink FM. “Ze zijn al negen jaar lang positief over wat wij doen. Eerlijk gezegd had ik ook niet verwacht dat er gisteren al een besluit zou vallen. Al snel werd duidelijk dat eerst het einddoel van de Vereniging bepaald moet worden en daarna wordt pas gekeken of Kink daar in past. Dit is de juiste volgorde.” Het uitstel heeft geen gevolgen voor Kink FM. “We gaan gewoon door zoals we nu bezig zijn met radio en webradio.” (3VOOR12)

“De Zwart vreest ontstaan Radio 6”

‘Colorful Radio gaat op termijn samen met het andere publieke urban station FunX. En dan is daar opeens zomaar Radio 6, terwijl Radio 3 FM of een zender als Radio 538 feitelijk deze urban doelgroep zouden kunnen bedienen.’ Dat zei Erik de Zwart van Talpa Radio International afgelopen vrijdag in het Media Café Rotterdam, een initiatief van Bureau Rotterdam en Stroom gericht op het Rotterdamse bedrijfsleven. Op de bijeenkomst in de Kasteellounge van het Sparta stadion keek De Zwart in een interview met Titus Eikelboom van Stroom terug op zijn persoonlijke carrière als dj en gaf zijn visie op de toekomst. Rode draad in zijn betoog was zijn aversie van de politieke besluitvorming omtrent de vormgeving van het Nederlandse radiolandschap. De Zwart uitte zijn ongenoegen over de recente ontwikkelingen omtrent de koop van Colorful Radio door de Publieke Omroep. Het Commissariaat voor de Media verbood kort geleden de plannen met Colorful Radio. De Zwart noemde het een schande dat de staatssecretaris de uitspraak van het Commissariaat van de Media nu wil negeren. Daarom voorziet hij binnenkort het ontstaan van Radio 6. (adformatie)

Radio 10 Gold van start op AM 1008

Woensdagavond is Radio 10 Gold gestart met haar uitzendingen via de krachtige AM-frequentie 1008 kHz. Radio 10 Gold gaat uitzenden met een vermogen van 400 kW. De 1395 kHz zal tot 1 augustus ten behoeve van Radio 10 Gold ‘aan’ blijven staan. Vanaf 1 juli zal Radio 10 Gold ook een nieuwe nieuwsdienst aanbieden via Novum Nieuws. Op donderdag 1 juli zal de AM 1008 om precies 10.08 uur officieel in gebruik worden genomen. Erik de Zwart, directeur van Talpa Radio International, en Tom Mulder, Program director van Radio 10 Gold, zullen gezamenlijk het startschot geven in de studio van Radio 10 Gold in Hilversum.

Hoofd techniek haalt studio RTV Borger-Odoorn leeg

Twee maanden na de aftrap is er een scheuring ontstaan in het bestuur van RTV Borger-Odoorn. Mede- oprichter Arjan Kuil heeft afgelopen weekeinde uit woede zijn spullen uit de studio gehaald, tot grote woede van het bestuur. Deze heeft nu de sloten van de deuren vervangen, zodat Kuil er niet meer in komt. “Lukt het hem toch binnen te komen, dan doen we aangifte van huisvredebreuk”, zegt voorzitter Withaar. Aanleiding voor het conflict is het declaratiegedrag van Kuil, die hoofd techniek is. De penningmeester weigert een deel van Kuils aankopen te vergoeden omdat er geen bonnetjes zijn overlegt. Hierop besloot hij zijn spullen uit de studio te halen. Volgens Withaar deed hij dit niet zachthandig. “Je had de studio moeten zien… Het was of er een windhoos doorheen was gegaan. Hij heeft de telefoons gewoon uit de muur getrokken. De kalk lag op de grond.” Door enige improvisatie zijn de uitzendingen toch door kunnen gaan. (DvhN)

RTV Dordrecht wordt Drechtstad FM

RTV Dordrecht start vanaf morgen met haar nieuwe radioprogrammering onder de naam Drechtstad FM en gaat samenwerken met ATOS, de lokale omroep van Zwijndrecht en H.I. Ambacht. Eerder maakte RTV Dordrecht bekend dat Exxact FM de samenwerking met de Dordtse omroep eenzijdig opzegde. Het RTV Dordrecht- bestuur wilde daarna voorkomen dat de radioprogrammering na 1 juli onderbroken zou worden. Zolang de nieuwe programmering in voorbereiding is, wordt de komende maanden op werkdagen van 23.00 tot 19.00 uur het programma van Radio Rijnmond overgenomen. In de avonduren en het weekeinde worden de programma’s gemaakt door medewerkers en vrijwilligers van RTV Dordrecht. Zo komt meer accent te liggen op nieuwsvoorziening en actualiteiten uit de Drechtsteden. Uiteindelijk hoopt RTV Dordrecht dat de redactionele samenwerking met ATOS leidt tot hogere kwaliteit van informatieve programma’s door bundeling van kennis, inzet van medewerkers en techniek. (Radiofreak)

Utrecht: Radio 227 neemt plaats in Radio 192

De programmaraad van Utrecht adviseert Casema om in het basispakket de ruimte, die is opengevallen door het wegvallen van Radio 192 beschikbaar te stellen aan Radio 227. Daarnaast adviseert de programmaraad om Arrow FM tot reservezender te bestempelen. Dit wil zeggen, dat Arrow FM in het pakket wordt opgenomen op het moment, dat één van de zenders die nu worden doorgegeven, niet langer kan worden doorgegeven.

Al-Jazeera mag niet langer werken in Algerije

De autoriteiten in Algerije hebben de Arabische nieuwszender het werken in het Noord-Afrikaanse land verboden. Dat maakte de correspondent van de zender uit Qatar woensdag zelf bekend. ,,Ik ben op de hoogte gesteld van de bevriezing (van de werkzaamheden) die voor onbepaalde duur geldt.” Kranten zinspeelden er kortgeleden al op dat al-Jazeera tijdelijk zou worden gesloten in Algiers. De zender had kritische kanttekeningen geplaatst bij het programma van nationale verzoening van president Bouteflika. De autoriteiten zouden dat ,,niet erg op prijs hebben gesteld”. (ANP)

Smart RTV nieuwe lokale omroep Spijkenisse

Smart RTV zal de plek als lokale omroep in de gemeente Spijkenisse overnemen van de L.O.S. (Lokale Omroep Spijkenisse). Het Commissariaat voor de Media dit laten weten aan de omroep. Voor de zendvergunning, die vijf jaar geldig is, waren in eerste instantie drie stichtingen in de race, te weten: de L.O.S., de S.O.S. (Stichting Omroep Spijkenisse), en Metropool. In november 2003 besloten Metropool en de S.O.S. samen te gaan werken en zo ontstond Smart RTV. De zendvergunning die Smart RTV nu heeft is geldig voor de komende vijf jaar. Over enkele weken zullen de radiouitzendingen in zowel de ether, als de op de kabel starten. (via Radiofreak)

Nieuw voorstel voor Almeerse kabel

UPC wil het zenderaanbod in Almere veranderen en de voorgenomen tariefstijging in twee fasen invoeren. B&W en UPC onderhandelden deze week opnieuw nadat een vorig akkoord op veel verzet stuitte van de gemeenteraad. In het nieuwe voorstel keert Discovery Channel terug en verdwijnt TV 5. Ook krijgen de Almeerders de Duitse zender WDR in plaats van ZDF en BBC World in plaats van TV Extra. De bonus van EUR 3,4 miljoen die gemeente van UPC zou ontvangen, vervalt in de nieuwe deal. Inwoners moeten straks nog steeds ruim E 15 betalen voor de kabel. (via Omroep flevoland)

Witte rook inzake omroeporkesten blijft uit

De onduidelijkheid over de toekomst van het Radio Symfonie Orkest (RSO) blijft vooralsnog bestaan. Staatssecretaris Van der Laan (Cultuur en Media) zegde de Tweede Kamer vorige week uiterlijk maandag 28 juni een brief over de toekomst van het Muziekcentrum van de Omroep (MCO) toe, waarvan het RSO deel uitmaakt. Haarzelf lijkt opheffing van het RSO de minst slechte oplossing om tot de in haar ogen broodnodige bezuiniging te komen, maar de Kamer wilde dat ze fusiemogelijkheden van het RSO met andere MCO-onderdelen bestudeerde. Het schrijven hierover van Van der Laan verscheen omstreeks middernacht en verschafte weinig helderheid voor de in onzekerheid verkerende musici van het MCO. De bewindsvrouw heeft alleen maar kunnen constateren dat het Muziekcentrum van de Omroep en de andere verantwoordelijke partij, de Publieke Omroep geen overeenstemming kunnen bereiken over hoe er 6,5 miljoen euro moet worden bezuinigd. Volgens Van der Laan zelf kan dat het beste door het RSO op te heffen omdat er genoeg symfonisch aanbod is. De Kamer bleek vorige week echter het meest te voelen voor een fusie tussen het RSO en het Radio Kamer Orkest, een oud voorstel van Publieke Omroep. De staatssecretaris wilde daar dan wel in meegaan, op voorwaarde dat de bezuiniging van 6,5 miljoen gehaald zou worden en er ook voldoende draagvlak voor is. Dat is allemaal niet direct te verwachten, zo blijkt nu uit het ’tussenbericht’ aan de Kamer. Het MCO blijft uiteindelijk tegen fusie. Het woord is nu, naar het zich laat aanzien, weer aan het parlement. (via Telegraaf)

UPC-moeder maakt geld vrij voor nieuwe overnames

UnitedGlobalCom (UGC), de Amerikaanse eigenaar van kabelbedrijf UPC, heeft een deel van zijn schulden geherfinancierd. Daarmee komt geld vrij voor nieuwe overnames, zo zei een woordvoerder van UGC Europe dinsdag. De herfinanciering heeft betrekking op 1 miljard euro van een bankfaciliteit van 3,5 miljard euro. UGC kan nu door gunstigere rentetarieven rekenen op een verlaging van de rentelasten van 50 miljoen euro per jaar. Verder kan de overname van het Franse kabelbedrijf Noos worden gefinancierd en blijft er 475 miljoen euro over voor uitbreiding van de activiteiten. Overnames zijn vooral voorzien in de elf Europese landen waar UGC nu actief is, aldus de woordvoerder. De holding is al enige tijd bezig om meer structuur aan te brengen in haar complexe financiële huishouding. (via Telegraaf)

BNR Nieuwsradio levert nieuws voor Radio 538

BNR Nieuwsradio gaat vanaf 1 juli ’s nachts zeven dagen per week de nieuwsbulletins voor Radio 538 verzorgen. BNR Nieuwsradio is de enige nieuwszender in Nederland die 24 uur per dag live nieuws brengt. Vanwege een contract uit het verleden blijft ANP overdag het nieuws aanbieden. Het is voor het eerst dat BNR Nieuwsradio het nieuws voor een ander radiostation gaat verzorgen. In de toekomst kunnen ook andere partijen gebruik maken van deze nieuwsservice. (Adformatie)

De Vlieger start Wild Fm in Noord-Holland

Ondernemer Erik de Vlieger begint een eigen radiostation voor Noord-Holland, inclusief regionaal nieuws. De topman van Imca Holding (vastgoed, vliegtuigen, scheepsbouw, media) start binnenkort met Wild FM. Met behulp van steunzenders in Haarlem, Amsterdam, Purmerend en Alkmaar richt hij zich vooral op Noord-Holland ’tussen de Haarlemmermeer en Den Helder’. Imca kreeg de FM- frequenties en steunzenders in handen door het pakket over te nemen van Freez FM, een radiostation dat in de drie noordelijke provincies een sterke positie heeft. Het format van Freez – een combinatie van rockklassiekers en moderne pop en rock – wordt niet bepalend voor Wild FM. De Vlieger: ,,We gaan experimenteel beginnen. We zullen tijdens de beginmaanden voortdurend communiceren met een representatieve groep van 600 jonge consumenten om te kijken welke kant zij willen dat het opgaat met Wild FM. Door hen continu te enquêteren moet het format worden vastgesteld.” Wild FM-directeur Koen van Tijn vult aan: ,,Het enige dat vaststaat is dat we niet het zoveelste non-stop radiostation worden. Er komen presentatoren, een duidelijke horizontale programmering en een nadrukkelijke binding met de regio, inclusief regionale nieuwsprogramma’s. Wild FM gaat samenwerken met de Amsterdam Arena, zodat bijvoorbeeld concertbezoekers van minuut tot minuut op de hoogte worden gehouden van de beschikbaarheid van parkeerplaatsen.” Wild FM wil vanaf half augustus starten met haar uitzendingen via de FM frequenties Haarlem op 97.3 MHz, Amsterdam 93.6, Purmerend 97.4 en Alkmaar 96.3 MHz. (via Haarlems Dagblad)

Afluisterstation bij Zoutkamp mag uitbreiden

De Raad van State geeft toestemming voor de bouw van zes nieuwe schotelantennes op het terrein van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) in Zoutkamp in de provincie Groningen. Met de nieuwe antennes hoopt de inlichtingendienst wereldwijd terroristen te kunnen afluisteren. De Raad van State heeft de bezwaren van omwonenden, die vreesden voor tegenacties van terroristen in Zoutkamp, afgewezen. Bij het afluisterstation staan al twee antennes. De zes nieuwe schotelantennes zullen op korte termijn gebouwd worden. Het ministerie van Defensie wil nog meer antennes op het terrein plaatsen. Die plannen heeft de Raad van State wel opgeschort. Het rechtscollege vindt dat onvoldoende is onderzocht of die uitbreiding van het afluisterstation in Zoutkamp omwonenden niet te veel overlast gaat bezorgen. De Zoutkampers wilden dat het gehele afluisterstation enkele kilometers wordt verplaatst naar een plek waar al een militaire kazerne staat. Dan zouden zij minder risico lopen. (ANP/Automatisering Gids).

UPC haalt ex-KPN’er als directeur binnen

Het kabelbedrijf UPC heeft een voormalige topbestuurder van KPN benoemd tot algemeen directeur van de Nederlandse activiteiten. Het gaat om Diederik Karsten, die KPN Mobile leidde ten tijde van de miljardeninvesteringen in UMTS-licenties. De 47-jarige Karsten volgt begin volgende maand Eugene (Gene) Musselman op. Musselman gaat zich volledig concentreren op zijn functie van topman van de Europese breedbandactiviteiten van UPC. Karsten stapte 1 november 2001 bij KPN op. Zijn functie was toen in de verdrukking gekomen doordat de voormalige bestuursvoorzitter van de telecomaanbieder, Paul Smits, na het UMTS-debacle verantwoordelijk werd voor mobiele telefonie bij het telecomconcern. (ANP)

NVJ vraagt om echte kans voor AT5

Er ligt voor Amsterdam bij uitstek een gemeentelijke taak om AT5 overeind te houden, schrijft de NVJ in een brief aan de gemeenteraad. De stad heeft al jaren een zender die onder de kostprijs een uitstekend nieuwsaanbod verzorgt, en die jong en oud, zwart en wit, aanspreekt. Die ook altijd akkoord ging met minimale subsidies en werkt in ruimten die lijken op een illegaal naai-atelier, tegen salarissen die 15 tot 20% achterlopen op andere media. Een lokaal tv-station kan niet zonder overheidssubsidie, geef AT5 een serieuze kans en hou de zender niet weer jaren aan het infuus, schrijft de NVJ (Villamedia)

“Media ondervraagd over misleiding Britse regering”

Lord Butler gaat Britse journalisten vragen of zij foutieve informatie over Iraakse massavernietigingswapens van de regering hebben ontvangen. Dat meldde de Britse krant The Independent maandag. Butler, lid van het Britse Hogerhuis, leidt een onafhankelijk onderzoek naar de beweringen van de Britse regering over verboden wapens in Irak. Hij zal journalisten vragen of de Britse regering hen heeft aangezet bepaalde informatie extra te benadrukken. Zo zou in persberichten van de regering de foutieve mededeling dat Irak binnen 45 minuten Britse doelen kon raken, met een gele pen zijn onderstreept. De Britse regering werd in het zogeheten Hutton-onderzoek juist vrijgepleit van misleiding. De BBC beschuldigde Downing Street vorig aar van bewuste misleiding om zo de oorlog tegen het regime van Saddam Hussein te rechtvaardigen. Een bioloog die de bron was voor dat verhaal, David Kelly, pleegde enkele dagen nadat zijn naam uitlekte zelfmoord. Lord Hutton deed onderzoek naar zijn dood en pleitte de regering vrij van alle blaam. (ANP)

Wedstrijd tegen Zweden trekt 10,9 miljoen kijkers

De wedstrijd van het Nederlands elftal tegen Zweden werd zaterdagavond door 10,9 miljoen mensen bekeken. Daarmee staat de wedstrijd op de vierde plek in de lijst van meest bekeken voetbalwedstrijden, achter de wedstrijd tegen Letland van woensdag. Zo’n 7,7 miljoen mensen keken thuis naar de wedstrijd. Bijna twee miljoen mensen keken bij vrienden of kennissen en 800 duizend mensen volgden de wedstrijd in een café. Dat blijkt uit onderzoek van Intomart in opdracht van de publieke omroep. Alle vier de wedstrijden die Nederland tijdens deze Europese Kampioenschappen in Portugal gespeeld heeft, staan in de top tien. Op de nummer een en twee van de lijst van meest bekeken programma staan nog steeds de wedstrijden tegen Brazilië tijdens het Wereldkampioenschap van 1998 en de wedstrijd tegen Italië tijdens het EK van 2000. (Novum/Nieuws.nl)

CvdM: Sancties voor 21 lokale omroepen

In totaal 21 lokale omroepen kregen de afgelopen maanden een boete opgelegd, omdat ze niet of niet op tijd de door het Commissariaat verlangde informatie over hun functioneren in het jaar 2002 aanleverden. De hoogste boete van 1100 euro werd uitgedeeld aan zes omroepen (Kanaalstreek, Maasdriel, Mook, Nieuwkoop, Den Bosch en Albrandswaard) die geen enkele informatie aanleverden en bovendien niet op de aangekondigde hoorzitting verschenen. Drie omroepen (Noordenveld, Sternet en Tilburg) kregen een boete van 880 euro omdat ze wel op de hoorzitting kwamen maar geen stukken bij zich hadden. Vier omroepen (Nieuwegein, Midden-Nederland, Diemen en Bergen) kregen een nog lagere boete van 770 euro omdat ze tijdens de hoorzitting een deel van de stukken konden overhandigen. De overige acht lokale omroepen (Moerdijk, Veghel-Uden, Skarsterlân, Woudrichem, Elburg, Nijmegen, Oisterwijk en Boarnsterhim) konden tijdens of vlak na de hoorzitting alle gevraagde informatie overhandigen en kregen een boete van 550 euro. Het sanctiebedrag was in elk geval voor Moerdijk, Boarnsterhim en Skarsterlân reden om in bezwaar te komen. Ten aanzien van Moerdijk heeft het Commissariaat intussen besloten te volstaan met een waarschuwing. (CO.media)

Studentenverenigingen grootafnemers evenementenfrequenties

Studentenverenigingen in Nederland maken de komende periode veel gebruik van de mogelijkheden om een evenementenfrequentie aan te vragen. Hiermee kan tijdens een bepaald evenement een FM-frequentie met beperkt vermogen worden ingezet. Deze week werd bekend dat LSV Minerva in Leiden de komende weken een FM-zender in Leiden on air heeft tijdens de viering van haar 38e Lustrum. De Rotterdamse Studenten Vereniging Sanctus Laurentinus heeft van het Commissariaat voor de Media toestemming gekregen om een evenementenfrequentie in gebruik te nemen tijdens de Eurekaweek van 22 tot en met 26 augustus. Het Tilburgs Studenten Corps “St. Olof” wil tijdens de TIK-week (van 23 tm 31 augustus) een evenementenfrequentie in gebruik nemen. De Delftse studentenvereniging Virgiel brengt tijdens de ontvangstweek ‘Owee’ (22-26 augustus) haar radiozender VirgielFM weer tijdelijk in gebruik.

Commerciele radiozenders blijven binnen reclamelimiet

De landelijke commerciële radiozenders blijven ruim binnen de maximaal toegestane hoeveelheid reclameboodschappen per dag en per uur. Dit blijkt uit een door het Commissariaat uitgevoerde periodieke controle aldus het magazine Co-Media. Het Commissariaat beoordeelde de programmering van Arrow Classic Rock, BNR, Classic FM, ID&T, Noordzee FM, Radio 10 Gold, Radio 538, RTL FM, Sky Radio, Veronica en Yorin FM op de naleving van de reclameregels. Commerciële omroepen mogen per dag maximaal 15% van hun zendtijd gebruiken voor reclameboodschappen. Op de onderzochte dag varieerde dit percentage van 0,89% bij Classic FM tot 8,7% bij Radio 538. Ook bleven alle omroepen onder het maximaal toegestane aantal reclameminuten per uur.

Bijna 7,5 miljoen kijkers voor Oranje

Het rechtstreekse televisieverslag van de voetbalwedstrijd Zweden-Nederland heeft zaterdagavond in huiselijke kring bijna 7,5 miljoen kijkers getrokken. Dat blijkt zondag uit cijfers van de Stichting KijkOnderzoek. Uit het overzicht blijkt dat gemiddeld ook nog eens dik 4 miljoen mensen de nabeschouwing op Nederland 2 hadden aanstaan. Hoeveel mensen buiten de deur naar de kwartfinalewedstrijd hebben gekeken is nog niet bekend. De wedstrijd tegen de Letten van afgelopen woensdag, die (mede) de beslissing bracht of Oranje zou doorgaan naar de kwartfinale, is tot nu toe het best bekeken EK-duel van het Nederlands elftal. Toen zaten ruim 7,6 miljoen voetballiefhebbers thuis voor de buis. (ANP)

Almere Nieuws op zwart

Het dagelijkse Almere journaal van Omroep Flevoland wordt stopgezet. De gemeenteraad heeft hier het geld, jaarlijks bijna zes ton, niet meer voor over. De gemeentelijke financiën spelen hierbij een grote rol. Directeur Allard Berends reageert teleurgesteld: ,,Het is een goed programma, dat blijkt ook uit de evaluatie. Het gaat om de centen. En om het dan maar plat te zeggen: dan ben ik uitgeluld.” Het Almere Nieuws loopt nog tot maart 2005. De gemeente moet een afkoopsom van 246.000 euro betalen voor investeringen die gedaan zijn in de apparatuur. Het Almere Nieuws zou immers in principe jaarlijks voor een periode van vier jaar op geld kunnen rekenen. Wethouder Frits Huis wil het contract echter al per 1 september van dit jaar opzeggen. De afkoopsom zou dan verrekend kunnen worden met de kosten voor de uitzendingen. Hierover moet hij in gesprek gaan met de omroep. Het collegevoorstel om te stoppen met het Almere Nieuws werd door de gemeenteraad met tien stemmen tegen en 26 stemmen voor aangenomen. LPA, CDA, D66 en drie leden van GroenLinks waren voor voortzetting van het programma. Zij constateerden dat de omroep zo goed als voldaan had aan de voorwaarden die de raad had gesteld. Het is dan ook niet uitgesloten dat omroep Flevoland een schadeclaim zal indienen. Acht medewerkers van de omroep zullen in elk geval hun baan verliezen. (Almere Vandaag)

Mediapolitie onderzoekt Exxact FM

Het Commissariaat voor de Media onderzoekt of er op de lokale omroepen in Dordrecht, Barendrecht en Heerjansdam commerciele activiteiten plaatsvinden. De publieke omroepen in die plaatsen laten hun radioprogramma’s maken door het bedrijf Exxact FM en die programmering zou niet voldoen aan de wettelijke eisen. Exxact FM ontkent dat, maar heeft het contract met RTV Dordrecht per 1 juli opgezegd. Volgens directeur Gorter van Exxact weigert hoofdredacteur Peereboom van de Dordtse omroep inzicht te geven in de kritiek van de mediapolitie. Hij noemt de situatie onwerkbaar. In Barendrecht en Heerjansdam blijft Exxact FM wel de radioprogrammering verzorgen. (via RTV Rijnmond)

“Arrow Rock Radio overweegt rechtzaak tegen City FM”

Arrow Rock Radio overweegt rechtelijke stappen te ondernemen tegen City FM Classic Rock, zo meldt directeur Ad Ossendrijver van Arrow in een interview met de Haagsche Courant. Volgens Ossendrijver lijkt het logo van City FM verdacht veel op het logo van Arrow Rock Radio. “Ze hebben heel goed gekeken naar ons logo. Onze advocaat kijkt of daar niet toch plagiaat wordt gepleegd”, aldus Ossendrijver. City FM is zich van geen kwaad bewust. Volgens programmadirecteur Jean Kiekebosch programmadirecteur is het logo al jaren geleden ontworpen. “De enige wijziging in het logo is het recentelijk toevoegen van ‘classic rock’ in de zwarte balk. Maar dat is ook wat wij draaien. Er valt ons geen plagiaat te verwijten.” Ossendrijver zegt ook in het interview niets te kunnen doen tegen het nieuwe format van City FM. “Je kunt een format niet aanpakken. Ik wens ze een prettige wedstrijd.” (via Radiofreak)

Menno Barreveld naar Noordzee 100.7 FM

Vandaag is bekend geworden dat Menno Barreveld vanaf 2 augustus het team van Noordzee 100.7 FM komt versterken. Hij zal elke werkdag van 10.00 tot 12.00 uur te horen zijn. Menno Barreveld heeft er zin in om bij Noordzee 100.7 FM te beginnen. “Ik heb jaren met heel veel plezier bij Veronica FM en later Yorin FM gewerkt. Toch begon het bij mij te kriebelen. Noordzee kwam met een prachtig aanbod. De manier van radio maken en de achterliggende filosofie spreken mij heel erg aan. Ik weet dan ook zeker dat ik me helemaal thuis ga voelen bij Noordzee”, aldus Menno. Menno maakte als brugklasser zijn radiodebuut. Daarna draaide hij bij vele diverse stations. Van Radio Capelle via Stadsradio Rotterdam/Den Haag naar Veronica FM, dat later Yorin FM ging heten. Vanaf 2 augustus start Menno bij Noordzee 100.7 FM. Hoe het programma zal gaan heten, zal in een later stadium bekend worden gemaakt. (Persbericht Talpa Radio)

Regels bij coproductie Rijk en omroep

De rijksoverheid mag met ingang van volgend jaar niet meer dan de helft bijdragen aan radio- en tv- programma’s, die samen met omroepen worden gemaakt. De ministerraad heeft vrijdag ingestemd met nieuwe regels voor zogeheten coproducties. Ze worden vooraf getoetst aan de nieuwe regels. één daarvan is, dat het voor kijker of luisteraar duidelijk moet zijn dat het om een coproductie gaat. (ANP)

“Toekomst The Box ongewis na overname moederconcern”

De toekomst van clipkanaal The Box is onduidelijk geworden nu MTV het moederconcern Viva Media AG heeft overgenomen. Op dit moment concurreert The Box nog met TMF. Ook heeft The Box een eigen muziekbeleid. The Box zal hoe dan ook van format moeten wijzigen. Het Amerikaanse mediaconcern Viacom, het moederconcern van MTV, CBS, Paramount en UPN, heeft gisteren via een grote persconferentie bekend gemaakt dat het 75,8 procent van de aandelen van Viva Media AG wil kopen. Viacom wil alle aandelen in handen krijgen, daarvoor moet de Duitse mededingingsautoriteit eerst toestemming geven. Viva Media AG heeft diverse clipkanalen onder zijn hoede, waaronder Viva (Duitsland), The Box (Nederland) en zenders in Hongarije en Polen. Door de overname krijgt MTV Networks dus drie clipkanalen in Nederland in het bezit. 

Programmagegevens in de Kamer

De Tweede Kamerleden Örgü (VVD) en Bakker (D66) komen volgende week met een wetsvoorstel voor het vrijgeven van de programmagegevens van de Publieke Omroep, meldt de Telegraaf. Deze zouden dan gratis ter beschikking moeten worden gesteld aan derden, waardoor dag- en weekbladen een eigen tv-gids kunnen uitgeven. Een meerderheid van de Tweede Kamer zou het monopolie van de publieke omroepen op de informatie over hun programma’s willen doorbreken. Naast de VVD en D66, zouden ook de PvdA en de LPF de gegevens vrij willen geven. Wel vindt de PvdA dat er een vergoeding moet worden betaald. Het CDA wil het monopolie ook wel doorbreken, maar stelt allerlei voorwaarden die de huidige publieke omroepen moeten beschermen in hun voortbestaan. Uit een eerder gepubliceerd onderzoek blijkt dat de omroepen 1 op de 5 abonnees kwijt zouden raken bij het vrijgeven van de programmagegevens. (via Medialog Blogspot)

“VTM en VT4 niet langer must carry in Vlaanderen”

Het Vlaamse parlement keurde vlak voor het reces het nieuwe kabeldecreet goed. Dat beperkt het zogenaamde must carry-statuut tot de Belgische (TV1, Canvas, Ketnet, Sporza, RTBf1, RTBf2) en Nederlandse (Nederland 1, 2 en 3) openbare omroepen en tot één regionale omroep. Daardoor verliezen VTM, Kanaaltwee, JIMtv, VT4 en haar tweede net, Vitaya en LibertyTV hun privilegies. Althans, zodra het decreet in het Staatsblad is verschenen. (via Villamedia)

Zender Freez FM in Leeuwarden door storing uit de lucht

De Friese radiozender Freez FM heeft problemen met de zender op de Avèro-residentie in Leeuwarden (96.6 MHz). Woensdag werd een deel van de wijk Aldlân getroffen door een stroomstoring waardoor de Nozema-zenders op de woontoren enkele uren uit de lucht waren. De zender van Freez FM blijkt echter meer beschadigd dan gedacht en het radiostation kan daarom geen actueel programma uitzenden. De telefooncentrale van Freez FM aan de Tuinen in Leeuwarden staat inmiddels roodgloeiend door vele telefoontjes van teleurgestelde luisteraars. Freez FM hoopt dat de problemen in de loop van de dag verholpen zijn. (Liwwadders)

De Vlieger in gesprek met Freez FM over FM-frequenties

Erik de Vlieger is een van de partijen die geinteresseerd is in de FM frequenties van Freez FM in de noordelijke Randstad. Dat zegt directeur Wytze Bouma van de regionale commerciele radiozender Freez FM in Adformatie. “Er is ook al met De Vlieger gesproken, al was het allemaal nog heel informeel”. De frequenties zouden een potentieel bereik hebben van meer dan een miljoen mensen in Amsterdam, Haarlem, Purmerend en Alkmaar. De Vlieger liep eerder een FM-frequentie mis voor Colorful Radio. Ook de andere gegadigden zijn partijen die bij de verdeling van de frequenties vorig jaar misgrepen, aldus Bouma. Freez FM zendt uit in Friesland, Groningen en Drenthe. Het station bemachtigde eind vorig jaar het FM-kavel in de Randstad.

Jan Rietman keert terug met Los Vast muziekshow

Presentator/muzikant Jan Rietman keert op 16 oktober in Ahoy’ Rotterdam terug met de muziekshow Los Vast, waarmee hij tussen 1977 en 1990 bij de NCRV grote successen boekte. “We gaan er met z’n allen een onvergetelijk feest van maken, zoals men dat van ons programma gewend was” , meldt Rietman in een donderdag uitgegeven persbericht. Muzikale toppers van toen en de nieuwe generatie idolen zullen eraan meewerken. Rietman is al in gesprek met Frank Boeijen, Henk Westbroek en vele anderen, aldus zijn woordvoerder. Er komen weer enkele superbands en andere muzikale verrassingen. Uiteraard treden de artiesten en groepen op onder begeleiding van de fameuze Los Vast-band. De NCRV zendt het Los Vast Ahoy’ Spektakel rechtstreeks uit op Radio 2. (via Telegraaf)

Nieuwe campagne om BVN-TV te promoten

Eind juni start de VRT met een campagne om BVN-TV beter te promoten bij zijn doelpubliek. BVN-TV is de Nederlands-Vlaamse satellietzender voor Nederlandstaligen in het buitenland. Dankzij BVN-TV kunnen Vlamingen al sinds 1999 overal ter wereld VRT-programma’s bekijken. De satellietzender ontstond in 1996 als Zomer-TV, een experiment van de Nederlandse Wereldomroep. Zomer-TV werd BVN-TV en de VRT sloot zich aan bij de zender. De zender is op dit ogenblik in bijna heel de wereld te bekijken met een satellietontvanger (VRT)

Almeerse politiek verdeeld over UPC

De politiek in Almere blijft verdeeld over de verhoging van het kabeltarief van UPC. Dat bleek donderdagmorgen tijdens een speciaal overleg. Leefbaar Almere en de VVD steunen het collegevoorstel, waarin UPC de tarieven met 60% mag verhogen en als tegenprestatie € 3,4 miljoen aan de gemeente betaalt. GroenLinks en de PvdA willen met een bodemprocedure die tariefverhoging voorkomen. Tijdens het overleg is geen overeenstemming bereikt. “Er zullen nog diverse gesprekken nodig zijn”, zo liet een van de aanwezigen weten. De partijen verwachten niet dat ze er donderdagavond wel uitkomen. Voor Leefbaar is een juridische procedure een te groot risico en dus onaanvaardbaar, GroenLinks en de PvdA willen wel naar de rechter. (Omroep Flevoland via FMradio)

Van der Laan: Onderzoek naar invulling effiency-korting

Staatssecretaris Van der Laan (Media) zal een onderzoek laten doen naar de manier waarop de publieke omroepen invulling geeft aan de door haar opgelegde efficiency-korting. Volgens de Federatie Filmbelangen wentelen zij de bezuinigingen van 64 miljoen euro deels af op de makers door te korten op tarieven. Ook de bezorgde omroepmedewerkers zeggen dat de programma’s en programmamakers de dupe worden; de overhead van de omroepen zelf blijft intussen buiten schot. Het onderzoek van Van der Laan moet in september gereed zijn. Voorzitter Harm Bruins Slot van de Raad van Bestuur van Publieke Omroep gaf afgelopen weekend in De Volkskrant toe dat de bezuinigingen ook ten koste gaan van de programma’s en de programmamakers. Dat is tegen de uitdrukkelijke wens van de Tweede Kamer in, die vorig jaar expliciet heeft aangegeven dat de bezuinigingen alleen de efficiency van de organisatiestructuur van de omroep moet bevorderen. (Omroep Blogspot)

Minerva komt tijdelijk met eigen studentenradio

Tijdens de viering van het 38e lustrum van de Leidse Studenten Vereniging Minerva in de Meelfabriek, zal er een speciale studentenzender de lucht in gaan. Onder de naam Meelfabriek FM zenden de studenten drie weken lang radioprgramma’s uit die in de hele regio te beluisteren zijn via de 107.5 FM in de ether. De zender is niet via de kabel te horen. Op 25 juni gaat de zender de lucht in. Voor de uitzendingen maakt Minerva gebruik van een zogenaamde ‘evenementenfrequentie’. Dit zijn speciaal gereserveerde frequenties op de FM die bedoeld zijn voor tijdelijk gebruik bij evenementen. Het Commissariaat voor de Media beoordeelt de aanvragen en geeft een tijdelijke vergunning af. Meelfabriek FM moet een soort Big Brotherradio worden die verslag doet van het wel en wee van de jubilerende Minervanen. De uitzendingen zijn ook te beluisteren via de lustrum website http://www.lustrumminerva.nl (Sleutelstad)

Hofstad: “markt regionale commerciele radio slecht”

Woensdag berichtte deze website over een openbare verkoop van de studio-inventaris van de regionale commerciele radiozender Hofstad Radio die op het laatste moment niet is doorgegaan. Paul Winnubst van Hofstad Radio komt met een reactie over deze berichtgeving. “Het is geen geheim dat de financiële positie van de commerciële regionale radio slecht is. Dat verwijten wij vooral de overheid, maar daar kunnen wij op dit moment inhoudelijk nog niet verder op reageren. Door deze gedwongen slechte uitgangspositie hebben wij al vrij snel na het verkrijgen van de etherfrequentie eind vorig jaar een forse sanering moeten doorvoeren, puur een bedrijfsmatig noodzakelijke beslissing. De daaruit voortvloeiende maatregelen zijn inmiddels nagenoeg allemaal getroffen. In dit kader dient de genoemde berichtgeving nadrukkelijk te worden gezien. Hofstad Radio is zeker niet van plan te stoppen, juist niet nu het komend jaar het 25 jarig bestaan op de agenda staat, en de luistercijfers bewijzen dat er een grote schare luisteraars is. “.

Vlaanderen: Zusje voor VT4

Op 1 oktober start de commerciële omroep VT4 met een tweede zender. De nieuwe telg in het commerciële tv-landschap, waarvan de naam nog niet werd vrijgegeven, moet complementair zijn aan VT4, maar gelijk ook in contrast staan. Veel details wilde gedelegeerd bestuurder Patrick Tillieux niet kwijt donderdag. Die worden gereserveerd voor halfweg augustus. Wel is het zo dat het niet de verzamelplaats wordt van de ‘afval’ van de grote broer. “Het wordt een volwassen zender die begint van scratch, met nieuwe programma’s, zowel lokale als aangekochte producties”, luidde het. De nieuwkomer profileert zich vrouwelijker, zachter, rustiger, meer ingetogen en volwassener dan VT4, dat vooral een mannelijker imago heeft. Doelgroep worden 20- tot 49-jarigen, maar het wordt geen vrouwen- of nichezender. Het nieuwe net moet ook klein starten. Er is geen samenwerking voorzien met andere zenders. (Gazet)

Nederland-Letland trekt 7,6 miljoen thuiskijkers

Gisteravond hebben ongeveer 7,6 miljoen kijkers de beslissende wedstrijd van het EK-voetbal tussen Nederland en Letland thuis bekeken, aldus voorlopige cijfers van de Stichting Kijkonderzoek. Het daadwerkelijke aantal kijkers zal hoger liggen, omdat in deze berekening de kijkers in café’s, sportkantines en weekendhuisjes of op het werk nog niet zijn meegeteld. Tachtig procent van alle mensen die op het moment dat Nederland speelde televisie keken, keken naar Oranje. De nabeschouwing van de NOS met de analyse van Johan Cruijff werd bekeken door 4,7 miljoen mensen. De andere poulewedstrijd Duitsland-Tsjechië, die door de NOS iets na middernacht werd uitgezonden, werd bekeken door 335.000 mensen. Ondanks het hoge kijkersaantal blijft de nummer één nog altijd de wedstrijd van Oranje tegen Brazilië op het WK van 1998. Die wedstrijd werd door 11,7 miljoen Nederlanders gevolgd. (Nieuws.nl)

BBC: Arabische zender

De Britse omroep BBC start een nieuwe zender die 24 uur per dag nieuws uit gaat zenden in het Arabisch. Het station, dat behalve in het Midden-Oosten ook in Europa en Groot-Brittannië zelf te ontvangen zal zijn, moet concurreren met de Arabische zender Al-Jazeera, die van een anti- westerse houding wordt beticht. Het Britse ministerie van buitenlandse zaken betaalt de kosten van de zender, 28 miljoen pond per jaar (42 miljoen euro), net zoals bij de World Service van de BBC radio het geval is. Het aanbod zal een mengeling zijn van nieuws, achtergrondinformatie, discussieprogramma’s en documentaires. Onlangs werd met Amerikaans overheidsgeld het televisiestation Al-Hurra opgericht, dat door sommige moslimgeestelijken als propagandazender is bestempeld. Midden jaren ’90 had de BBC ook een Arabisch televisiekanaal, maar dat verdween na twee jaar alweer uit de lucht toen de financiële steun ervan wegviel. (ANP)

NOS wint strijd om voetbaltalkshow

Het programma Studio Sportzomer van de NOS scoort sinds het begin van het Europees kampioenschap voetbal de meeste kijkers van alle dagelijkse voetbaltalkshows. Dat blijkt donderdag uit cijfers van Kijk- en LuisterOnderzoek van Publieke Omroep. Op dagen dat Oranje niet speelt kijken gemiddeld 1.690.000 mensen naar de uitzending, op dagen dat de prestaties van de Nederlandse voetballers meteen na de wedstrijd worden nabesproken, weten gemiddeld 3.900.000 kijkers het programma te vinden. Woensdagavond na het duel tegen Letland keken zelfs bijna vijf miljoen mensen via Nederland 2 naar de diverse analyses. Daarmee laat de NOS de concurrentie van de andere zenders, die eveneens in Portugal zijn neergestreken, ver achter zich. Naar Villa BvD (RTL4) keken woensdag 1.200.000 mensen, maar gemiddeld schakelen sinds het begin van het toernooi 835.000 kijkers in voor dit RTL-programma. De NOS profiteert ook van het feit dat zij de uitzendrechten bezit op de EK-wedstrijden. In de aanloop naar het EK bezat SBS6 die rechten. Nu ze die niet hebben, zijn hun kijkcijfers ingezakt. Naar Oranje in Portugal kijken in de vroege uitzending gemiddeld 270.000 mensen en in de late herhaling 275.000. Door die lage score wordt zelfs het marktaandeel omlaaggehaald dat de commerciële zender in een voetballoze periode behaalt. (ANP)

Dagbereik pan-Europese nieuwszender EuroNews omhoog met 46%

Volgens de uitkomsten van het vandaag vrijgegeven EMS-onderzoek (EMS 2004) is aantal kijkers naar de Europese nieuwszender EuroNews wederom enorm toegenomen. Het dagbereik van EuroNews is in Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Italië en Spanje met 20% gestegen. In Nederland was de toename binnen de EMS-doelgroep 46%. Volgens EMS 2004 (doelgroep: bovenste 20% gerelateerd naar inkomen) heeft EuroNews in de 16 grootste landen van Europa een dagbereik van 4,5% (1.802.000 kijkers), een weekbereik van 15% (5.966.000 kijkers) en een maandbereik van ruim 27% (10.805.000 kijkers). In vergelijking tot de andere nieuwszenders is EuroNews hiermee verwikkeld in een nek-aan-nek race met CNN en staat EuroNews ver voor de andere pan-Europese nieuwszenders. In de 5 grootste landen staan EuroNews en CNN praktisch gelijk met 1.330.000 dagelijkse kijkers voor EuroNews en 1.334.000 voor CNN. (Persbericht Euronews)

Vaste nieuwslezers bij ‘Giel’ in de ochtend

Het ochtendprogramma ‘Giel’ op radio 3FM krijgt vanaf aanstaande maandag eigen nieuwspresentatoren. Jurgen van den Berg en Jan van de Putte van het 3FM Nieuws zullen in toerbeurt aanschuiven bij dj Giel Beelen. De nieuwslezers zullen niet alleen ieder half uur het nieuws doornemen, maar ook tussendoor achtergronden geven bij het nieuws. De redactie is dan ook blij met de medewerking in de ochtend. “Als vast onderdeel in de ochtend wordt de herkenbaarheid van het nieuws vergroot.” (Essent)

UPC wil Animal Planet niet op Alkmaarse Kabel

UPC Nederland BV is niet van plan het tv-advies van de Alkmaarse Programmaraad op te volgen. Dat heeft de kabelexploitant de Programmaraad laten weten. UPC wil het tv-pakket in Alkmaar ongewijzigd laten of zelfs inkrimpen, terwijl de programmaraad in het voorlopige advies adviseerde per 1 september Animal Planet toe te voegen aan het pakket. Huub Kolen, voorzitter van de Alkmaarse programmaraad, heeft verbolgen gereageerd op de brief van UPC. In de brief schrijft UPC: “Op dit moment zijn wij nog met Discovery Channel (eigenaar van Animal Planet, red.) in gesprek over de voorwaarden voor doorgifte van Animal Planet. Zodra hierover meer duidelijkheid is, informeren wij u vanzelfsprekend over het resultaat hiervan.” De Programmaraad beraadt zich momenteel op de ontstane situatie. De raad zal vervolgens een besluit nemen over vervolgstappen tijdens de vergadering van woensdag 7 juli 2004.

Wijziging Radiopakket in Gemeente Zandvoort

Met ingang van 1 juli 2004 worden de radiozenders Arrow 90,7 FM en BBC World Service aan het radiopakket toegevoegd. Deze zenders vervangen de zenders VRT Radio 2 en WDR 3. BBC Radio 2 wijzigt van frequentie. De wijziging is het gevolg van het uitgebrachte advies van de Haarlemse Programmaraad. De zenders worden op de volgende frequenties doorgegeven: Arrow 90,7 FM op 93,7 MHz, BBC World Service op 101,3 MHz en BBC Radio 2 op 88,1 MHz.

Wijziging Radiopakket in Gemeente Alblasserdam

Met ingang van 1 juli 2004 worden de radiozenders VRT Radio Klara, RTBF La Premiere en Arrow 90,7 FM aan het radiopakket in de gemeente Alblasserdam toegevoegd. Deze zenders vervangen de zenders Radio S.R.S., Radio France Culture en Radio 192. Radio 4 en Radio 747 AM wijzigen van frequentie. De wijziging is het gevolg van het uitgebrachte advies van de Programmaraad Zuid-Holland-zuid. De zenders worden op de volgende frequenties doorgegeven: VRT Radio Klara op 93,6 MHz, RTBF La Premiere op 94,9 MHz, Arrow 90,7 FM op 104,9 MHz, Radio 4 verhuist naar 89,6 MHz en Radio 747 AM verhuist naar 90,0 MHz.

Wijziging Radiopakket in Gemeente Waterland

Met ingang van 1 juli 2004 worden de radiozenders YAM FM en RTBF La Premiere aan het radiopakket van de Gemeente Waterland toegevoegd. Deze zenders vervangen de zenders Radio France International en RTL FM. De zenders worden op de volgende frequenties doorgegeven: YAM FM op 99,5 MHz en RTBF La Premier op 94,6 MHz

Arte nieuw in kabelpakket Utrecht

Met ingang van 29 juni 2004 wijzigt het televisiepakket in de stad Utrecht. Op advies van de programmaraad wordt de zender ARTE aan het televisiepakket toegevoegd. De nieuwe zender vervangt de zender TRT International en is te vinden op kanaal B1 (S11) 231,25 MHz. ARTE is een Duitstalige cultuurzender en zendt culturele actualiteiten, films, documentaires, geschiedenis, muziek, educatieve programma’s, fictie/drama, informatie en andere programmasoorten uit.

Parkeren toch gratis voor NOB Decor

De medewerkers van NOB Decor op het mediapark in Hilversum krijgen toch een gratis parkeerkaart. Directeur Cees Campfens heeft daarover overeenstemming bereikt en inmiddels zijn de parkeerrechten ook al besteld bij mediapark-eigenaar TCN. Die voert per 1 juli betaald parkeren in op het mediapark. Eerder deze week maakte FNV Kiem bekend dat medewerkers van NOB Decor kwaad waren op hun directeur omdat die weigerde om parkeerkaarten te verstrekken. Hij zou vinden dat ze zelf maar moeten opdraaien voor de parkeerkosten. Campfens was onaangenaam getroffen door het bericht, want volgens hem was vrijdag al een regeling afgesproken en moest maandag alleen nog even ruggenspraak worden gehouden. FNV Kiem heeft hij zelfs niet gesproken en hun bericht vindt hij ‘stemmingmakerij’. De directeur beaamt dat hij aanvankelijk niet van zins was om voor de parkeerkosten op te draaien, omdat het financieel toch al een hele toer is om het bedrijf op het mediapark gezond te houden. Maar nu pas is hem gebleken dat de parkeerkaarten minder duur zijn dan hij had begrepen, omdat een kaart door meer mensen te gebruiken is. Omdat in samenspraak met het personeel enkele kostenposten zijn geschrapt, is het gelukt genoeg geld te vinden om parkeren structureel gratis te houden. (Gooi en Eemlander)

Casema biedt digitale tv-uitzendingen aan via internet

Kabelmaatschappij Casema biedt vanaf volgende week tv-beelden aan over een ip-netwerk. Breedbandinternetters kunnen zo de programma’s van de publieke omroep bekijken op hun pc, zowel live als herhalingen van uitzendingen. Voor de videostroom gebruikt Casema een Windows Media-stroom met een bandbreedte van 1,8 Mbit. De dienst is voorlopig alleen beschikbaar voor enkele duizenden Casema-klanten die geabonneerd zijn op de Maxi en Mega-abonnementen van respectievelijk 2 en 4 Mbit. TV over het ip-netwerk is mogelijk omdat de televisie-uitzendingen rechtstreeks worden afgenomen van de mediagateway van het NOB. Daarnaast is de laatste versie van het NOS-journaal altijd on-demand te bekijken, samen met de afleveringen uit het journaal-archief tot 50 jaar geleden. Naast Nederland 1,2 en 3 en themazender 3 voor 12 (VPRO) wordt het aanbod binnenkort uitgebreid met commerciële Nederlandstalige zenders. De uitzendingen worden gestreamd in een Windows Media-formaat met een bandbreedte van 1,8 Mbit. De videostroom is alleen te bekijken op de ip-adressen van Casema-klanten. Het digitale tv-signaal is in principe ook op een tv te vertonen, door middel van een aparte omvormer die Casema wil gaan leveren. Volgens Casema-woordvoerder Gradus Vos wil de verwende tv-kijker niet zo zeer meer zenders, maar gaat het tegenwoordig vooral om hogere beeld- en geluidskwaliteit. Bovendien moet Casema opboksen tegen de expansiedrift van KPN, die digitale tv via de kabel wil gaan aanbieden. (ZDnet)

Demonstratie tegen bezuiniging orkestenbestel

Diverse orkesten hebben woensdag gedemonsteerd op het Plein in Den Haag tegen een bezuiniging op het orkestenbestel in Nederland. De musici overhandigden 10.000 handtekeningen aan Tweede-Kamerleden, vlak voor een debat over de mediabegroting. Op die begroting staan ook de omroeporkesten en daarop moet staatssecretaris Van der Laan (Cultuur en Media) maximaal 7,5 miljoen euro bezuinigen. Zij stelt voor om het Radio Symfonie Orkest (RSO) op te heffen en op andere zaken te besparen. De orkestleden, en ook de aanwezige Kamerleden, zijn het daar niet mee eens. Zo opperde fractievoorzitter Halsema van GroenLinks om op JSF-vliegtuigen te bezuinigen.,, Geen raketten, maar trompetten”, schreeuwde ze staand vanaf een bankje met een megafoon over het Plein. Al eerder bleek dat de Kamer niet voelt voor het plan het RSO op te heffen. De LPF wil wachten op een kabinetsbrede visie op de toekomst van de omroep en de ChristenUnie wil niet meegaan in deze ‘koude sanering’. De plannen van Van der Laan zullen veel arbeidsplaatsen kosten, vrezen zij. (ANP)

Kabelstoring in deel Zoetermeer

Een deel van Zoetermeer heeft sinds woensdagmiddag lange tijd zonder televisie, radio en internet via de kabel gezeten. Volgens kabelbedrijf Casema kwam dat door schade aan een kabel. Het is nog onbekend hoe de schade is ontstaan. De storing zou rond 19.30 uur verholpen zijn, maar rond 20.30 was dat nog niet gelukt. Volgens de storingsdienst hadden een paar huishouden weer televisie vlak voor het begin van de wedstrijd Nederland-Letland. Anderen hadden toen nog te maken met een storing. (via RTV West)

Openbare verkoop Hofstad Radio gaat niet door

Op het laatste moment is de openbare verkoop van de inboedel van de studio van de regionale commerciele radiozender Hofstad Radio uit Den Haag niet doorgegaan. De executieverkoop stond voor deze ochtend geplanned. Een handjevol belangstellenden had zich verzameld bij het studiogebouw van Hofstad Radio aan het Achterom in het centrum van Den Haag. Rond half 11 werd duidelijk gemaakt door de deurwaarder dat de executieverkoop niet doorging. Er bestonden al enige tijd geruchten dat de regionale commerciële radiozender in financieel zwaar weer verkeerd. Het is vooralsnog onduidelijk waarom de executie verkoop op het laatste moment is afgeblazen.

City FM komt met nieuw format

De regionale commerciele radiozender City Fm heet sinds vandaag City FM Classic Rock. Vanaf vandaag zendt City FM de gehele dag rock classics uit. CITY FM is te beluisteren in Noord-Holland (98.0 FM), Zuid-Holland (97.6 FM) en Utrecht (98.5 FM). De classic rocksongs worden aangevuld met landelijk en regionaal nieuws, verzorgd door het ANP.

Radio 10 Gold breidt AM-bereik uit

Radio 10 Gold zal per 1 juli via de middengolffrequentie AM 1008 kHz worden uitgezonden vanuit Zeewolde (Flevoland). 1395 kHz zal tot 1 augustus in een parallel periode ‘aan’ blijven staan. Talpa Radio International BV heeft de frequentie overgenomen van Radlon Media Ltd. Broadcast Partners is de zenderexploitant voor de middengolf-zender die op haar beurt een overeenkomst hiertoe met Nozema NV heeft gesloten. De frequentie 1008 kHz was tot 1 juni 2003 aan de NOS toebedeeld die deze ten behoeve van Radio 1 de afgelopen jaren inzette.(via Dutchmedia)

WebAds doet sites Talpa

Talpa Radio Nederland en WebAds hebben een overeenkomst gesloten voor de exploitatie van de websites van Noordzee FM en Radio 10 Gold. Naast het verkopen van de advertentieruimte, adviseert WebAds over de strategische interactieve mogelijkheden van de betreffende sites. ‘De werkwijze van WebAds en de uitgebreide kennis en ervaring op het gebied van Interactive Advertising sluiten perfect aan op de vooruitstrevende denkwijze van Talpa Radio Nederland’, zegt manager interactive Remco Bos van Talpa Radio Nederland. (adformatie)

Rebecca Radio maakt doorstart met nieuwe aandeelhouders

Het regionale commerciële radiostation Rebecca Radio gaat een doorstart maken. Op 31 juli 2004 zal het bestaande bedrijf achter Rebecca stoppen; de volgende dag zal een nieuw bedrijf de uitzendingen overnemen. Het radiostation zal haar naam niet wijzigen en blijft gewoon Rebecca Radio heten. De programmering zal wel worden uitbesteed aan een externe productiemaatschappij. Boom Pers en de Nederlandse Dagblad Combinatie zullen aandeelhouder worden in de nieuwe BV achter Rebecca Radio. Beide bedrijven hadden al een belang in het huidige station en wilden hier eigenlijk van af omdat het station niet meer bij de strategie zou passen. Een nieuw business plan voor de zender heeft ze echter op andere gedachten gebracht. Naast Boom Pers en de NDC komen er ook twee nieuwe aandeelhouders: De directeur van Commerciële Radio Nederland directeur Jan Lagrouw en een informele investeerder wiens naam nog niet bekend wordt gemaakt. De nieuwe aandeelhouders staan voorlopig garant voor de aanloopverliezen van het nieuwe Rebecca Radio. Het nieuwe bedrijf achter Rebecca Radio begint op 1 augustus aanstaande (Michiel van Diessen via Radio.nl)

Waterstad FM tijdelijk uit de lucht geweest door onweer

De zendmast van Waterstad FM in Jirnsum is getroffen door bliksem. De zender raakte vanmiddag rond 14:35 uur uit de lucht en de storing duurde tot ongeveer 17:00 uur. Zowel de zenderinstallatie als de back-up zender zijn geraakt. Er is zo snel mogelijk gezorgd dat de zender weer in de lucht kon komen, en rond 17:00 uur was dit het geval alleen was de zender op half vermogen. Op de kabel is de zender gewoon door gegaan met uitzenden. Tijdelijk zal de zender door draaien op half vermogen zodat de meeste luisteraars weer kunnen luisteren naar de zender. Vannacht en morgen worden de benodigde onderdelen voor de zender bij elkaar gehaald. Waarschijnlijk zal dan in de nacht van donderdag op vrijdag de zender weer helemaal operationeel gemaakt worden. (via Radiofreak)

Filmwereld boos over kortingen publieke omroep

De Publieke Omroep bezuinigt op kwaliteit onder het mom van bezuinigen op overhead.’ Dit staat in het Zwartboek Publieke Omroep dat de Federatie Filmbelangen namens een grote groep zelfstandige cameralieden, geluidsmensen, regisseurs, editors en producenten vandaag aanbiedt aan staatssecretaris Van der Laan van Cultuur. Het kabinet heeft de Publieke Omroep een zogeheten efficiencykorting opgelegd. Als gevolg hiervan is Hilversum aan het bezuinigen. Volgens de filmmakers gebeurt dat te weinig op het eigen management en de overhead. In plaats daarvan dwingt Hilversum de makers hun tarieven te verlagen. De Federatie Filmbelangen stelt dat door deze ontwikkeling de kwaliteit van Nederlands drama op tv achteruitgaat. Ook zullen voor kwaliteitsprogramma’s steeds vaker goedkope, onervaren krachten worden ingehuurd. (via Volkskrant)

Winst voor regiozender L1

De Limburgse publieke regionale omroep L1 in Maastricht heeft vorig jaar afgesloten met een winst van iets meer dan een miljoen euro. Dat is een fikse stijging: in 2002 bedroeg de winst nog 650.000 euro. De stijging wordt vooral veroorzaakt door de gelijkgebleven uitgaven, en de gestegen commerciele inkomsten. De winst wordt net als in eerdere jaren toegevoegd aan de reserves, onder meer om te kunnen investeren in nieuwe technische apparatuur. Volgens directeur H. Coumans was 2003 het succesvolste van de eerste vijf jaar dat L1 bestaat, dit jaar viert L1 zijn vijfde verjaardag (logo). L1 Radio heeft in Limburg een marktaandeel van een kleine 15 procent. L1 TV haalde vorig jaar een gemiddeld dagbereik van 33 procent. De zender kwam uit op een gemiddelde van 34,5 procent, een stijging met ruim 10 procent ten opzichte van 2002. Ook het gemiddelde weekbereik en maandbereik stegen. In de landelijke rangorde stond L1 TV op de tweede plaats, na TV Noord in Groningen. (ANP)

The Box in handen van Viacom

Het Amerikaanse mediabedrijf Viacom zal de Duitse MTV-concurrent Viva Media AG kopen. Hiermee komt de MTV-eigenaar in het bezit van de Nederlandse Box, de Duitse en Poolse Viva muziekkanalen en het TV productiebedrijf Brainpool. Volgen s de Financial Times Deutschland is met de overname van in eerste instantie 75,5 procent van de aandelen een bedrag van ongeveer 310 miljoen euro gemoeid. De grootste aandeelhouders zijn Viva-oprichter Dieter Gorny, Time-Warner dochter Turner Broadcasting System International en Vivendi-Universal. De verkoop is pikant, want de laatste twee aandeelhouders hebben indertijd meegedaan aan Viva om een alternatief voor MTV te bieden. Viacom heeft al eerder geprobeerd Viva over te nemen. In Nederland kocht MTV al de meer succesvolle concurrent TMF. Voor de overname moeten de Duitse autoriteiten nog toestemming verlenen. (Broadband TV Nieuws)

Hitmix vanaf 16 juli ook op XFM

Hitmixer Martin Pieters zal niet alleen de hitmix gaan maken voor Fresh FM, maar ook voor de Brabantse regionale zender XFM. Dit laat de mixer weten via zijn website. Op XFM zal starten op vrijdag 16 juli. Het station laat weten rond te zijn met Martin maar nog niet precies weet op welke tijd de hitmix zal worden uitgezonden. XFM is het tweede station die de hitmix gaat uitzenden. Eerder kwam Fresh FM al naar buiten met dit nieuws. De regionale maken kans omdat Yorin FM door een formaatwijziging geen gebruik meer maakte van de mix. (via Radiofreak)

Bezwaar 100%NL afgewezen

Het bezwaar van de commerciele radiozender 100%NL van de toekenning aan het FM-pakket met de clausule Nederlands product is door de overheid afgewezen. In de beargumentering staat onder meer dat ook Europese producties anders dan Nederlandstalige muziek onder de definitie “Nederlandstalige muziek’ vallen. Zo schijnt op te maken te zijn uit de toelichting bij artikel 3 van de regeling. En met de regel “het accent in de clausulering ligt bij Nederlandstalige muziek” wordt dan bedoeld: “Nederlandstalige muziek én Europese producties anders dan Nederlandstalige muziek”. (via Radionews Weblog)

Luistercijfers: Radio 538 nieuwe marktleider

Radio 538 is met een marktaandeel van 11,7% het best beluisterde radiostation van Nederland, zo blijkt uit de luistercijfers over de periode april-mei van Intomart GfK. Sky Radio is hiermee na acht jaar marktleider af. In vergelijking met de periode maart-april steeg het aandeel van 538 met 0,5 procent. Sky Radio, nu de nummer twee, bleef op 11,3 procent. Radio 2 staat op een derde stek met een marktaandeel van 10,4 procent (was 10,8 procent). Nummer 4 is Radio 1met 8,4 (was 8,5). 3FM zakt weg naar een aandeel van 7,6 (was 8,0). Het luisteraandeel van Noordzee FM blijft betrekkelijk stabiel. De zender komt uit op 4,9 (was 5,0). Zusterzender Radio 10 Gold blijft op 4,7. Na de opmars van de afgelopen tijd is Radio Veronica weer wat aan het verliezen. Was het aandeel de vorige periode 4,6, nu komt de zender uit op 4,3. Yorin FM staat op 3,1, een lichte groei van 0,1 procent.

mrt/apr(in%)	apr/mei(in%)
01	Radio 538	11.2	11.7
02	Sky Radio	11.3	11.3
03	Radio 2	 10.8	10.4
04	Radio 1	 8.5	 8.4
05	Radio 3FM	8.0	7.6
06	Noordzee 100.7 FM	5.0	4.9
07	Radio 10 Gold	4.7	4.7
08	Radio Veronica	4.6	4.3
09	Yorin FM	3.0	3.1
10	ClassicFM	2.3	2.1
--	RTL FM	1.9	2.1
--	Arrow Rock Radio	1.8	2.1
13	Radio 4	1.8	1.9
14	747AM	0.8	0.8
15	Arrow 90.7 FM	0.5	0.5
16	ID&T Radio	0.4	0.4
17	BNR Nieuwsradio	0.3	0.3
==	Regio Radio	14.9	14.9
==	Regionale Commercieel Radio	2.4	2.4
==	Overige	6.2	6.2

PO gaat door met voorbereidingen ‘Urban Radio’

De Publieke Omroep gaat, wellicht gesterkt door het schorsen van het besluit van het Commissariaat voor de Media, door met de voorbereidingen van Urban Radio. Vandaag is er een speciale website geopend door de NPS (www.djsgezocht.nl) waar nieuwe DJ’s worden gezocht voor Urban Radio. Vorige week heeft de regering het Commissariaats-besluit tot een verbod op de neventaak Colorful Radio voor de NOS geschorst. Hierdoor is Colorful Radio per direct (tijdelijk) weer een wettelijk toegestane activiteit. De Publieke Omroep lijkt te willen afstappen van de naam Colorful Radio, aangezien op de website ook een logo is te vinden van Urban Radio.

Ruim 10 miljoen kijkers Nederland-Tsjechië

Zeven op de tien Nederlanders van 6 jaar en ouder hebben zaterdagavond de wedstrijd Nederland-Tsjechië op het Europees kampioenschap voetbal in Portugal bekeken op tv. Van de in totaal 10,1 miljoen mensen keken 6,6 miljoen personen thuis. Dat heeft de dienst Kijk- en LuisterOnderzoek (KLO) van Publieke Omroep bekendgemaakt. De onderzoekers stellen dat 2,5 miljoen Nederlanders de wedstrijd bij anderen thuis (buren, familieleden en kennissen). Nog eens 700.000 mensen zagen de wedstrijd in een café en 400.000 volgden het duel in een weekendhuisje, op het werk of elders. In het verleden trokken zes voetbalwedstrijden meer publiek dan Nederland – Tsjechië. De best bekeken wedstrijd ooit is het duel tussen Nederland en Brazilië in de halve finale van het Wereldkampioenschap in Frankrijk in 1998 (11,7 miljoen). De hoge kijkcijfers voor het voetbal betekent dat Nederland 2 veruit marktleider was in week 25. Nederland 2 haalde een topmarktaandeel van 39,5. Nederland 1 kwam op 8,1, Nederland 3 op 4,3. Gezamenlijk hadden de publieke zenders een aandeel van 51,9. De commerciële zenders moesten het doen met 29,6. RTL4 scoorde 11,3 RTL5 3,1 en Yorin 3,0 (HMG samen 17,4). SBS6 had 7,0, Net5 3,2 en Veronica 2,0 (samen 12,2). SKO geeft als officiële kijkcijfer voor Nederland- Tsjechië 7,0 miljoen kijkers op. Nederland-Duitsland staat volgens de organisatie dan bovenaan in de kijkcijfer toptien met 7,5 miljoen kijkers. Spanje-Portugal was gisteravond goed voor 3,6 miljoen kijkers en een derde plek in de toptien. (Adformatie)

Mary wil meer geld voor VRT

Tony Mary, gedelegeerd bestuurder van de VRT, wil dat in het regeerakkoord van de nieuwe Vlaamse regering aandacht wordt besteed aan de toekomst van zijn omroep. “In Vlaanderen gaat 80% van alle reclame-inkomsten naar één bedrijf: de Vlaamse Mediamaatschappij. Dat lijkt me niet gezond”, zegt hij in een interview met De Standaard. Mary wil dat het plafond voor radioreclame, dat eind dit jaar wordt doorbroken, wordt afgeschaft, en dat de VRT een deel van zijn middelen uit de reclamemarkt kan blijven halen. In hetzelfde interview verdedigt Mary zich ook tegen de kritiek op de manier waarop de VRT de verkiezingen heeft aangepakt. (Villamedia)

KINK-FM begint gouwe-ouwe zender

Alternatieve-muziekzender KINK FM start op 28 juni met KINK-ClassX, een webradiostation dat 24 uur per dag muziek van legendarische en invloedrijke artiesten zal uitzenden. Dat zei directeur J. Hoogesteijn zondag in het AVRO-mediaprogramma Antenne 2. De zender wordt volgens hem “een beetje een mengeling tussen KINK FM, Arrow Rock Radio en Radio 2, zonder al teveel gelul” en zal zich richten op het tijdvak 1960 – 2000. Hoogesteijn ‘sluit niet uit’ dat meer KINK-webstations volgen: “KINK-Hiphop, KINK-Metal, noem maar op.”. KINK-ClassX is vanaf maandag 28 juni wereldwijd te beluisteren in Windows Media Stream, via www.kinkclassx.com (via Antenne2)

Van Inkel: “Vanaf september weer in de ochtend”

In een interview met het Volkskrant Magazine laat Jeroen van Inkel weten dat het nog steeds de bedoeling is dat hij vanaf september dit jaar in de ochtend zit. Echter laat hij wel doorschemeren dat dit nog niet helemaal zeker is en dat hij op zijn plek zit in de middag. Momenteel doet Adam Curry de ochtendshow op het station, dit zou hij eerst tijdelijk doen maar omdat Van Inkel moeilijk weg kwam bij Radio 538 duurde dit langer. Veronica zou zelfs interesse hebben om het contract van Curry te verlengen. Of dit ook voor de ochtend is is nog onduidelijk. Ook laat hij weten dat de relatie tussen de twee heren ernstig bekoeld is en het zo goed als zeker uitgesloten is dat beide heren op 1 tijdstip te horen zal zijn. (via Radiofreak)

Staatssecretaris schorst besluit Colorful

Op 17 juni jl. heeft de regering het Commissariaats-besluit tot een verbod op de neventaak Colorful Radio voor de NOS geschorst. Hierdoor is Colorful Radio per direct (tijdelijk) weer een wettelijk toegestane activiteit. Dit bericht het weblog van Dutchmedia. Het besluit is ondertekend door koningin Beatrix, verantwoordelijk staatssecretaris Medy van der Laan en minister Piet Hein Donner van Justitie. Een schorsing door de regering van een besluit van het Commissariaat voor de Media is in Nederland ongebruikelijk. Een woordvoerster van de staatssecretaris Cultuur en Media liet enkele weken geleden nog weten dat op de kwestie gestudeerd wordt, maar een dergelijke stap hoogst uitzonderlijk is.

Oud-directeur Elsevier overleden in Amersfoort

Voormalig directeur H. ten Brink (77) van Elsevier-Bonaventura is vrijdag in Amersfoort overleden. Familie heeft dat bekendgemaakt. Ten Brink werd geboren in Groningen. Hij was vanaf 1972 directeur en vervolgens algemeen directeur bij Elsevier. Eerder was hij al hoofdredacteur van Elseviers Weekblad. De Groninger werkte in zijn carrière verder nog in Utrecht voor het ANP. Ook zat hij in de gemeenteraad van Vleuten-De Meern namens het CDA. Ten Brink kreeg tijdens zijn leven een lintje. Hij was officier in de Orde van Oranje Nassau. (RTV Utrecht)

Siebelink blijft nog even op VARA Radio 2

Fred Siebelink zal zich pas later voegen bij het Yorin FM-Stenders team. Tot eind augustus zal de Utrechtenaar bij de VARA op Radio 2 wekelijks het ‘VARA PopDossier’ blijven presenteren op zaterdagnacht van 01 tot 04 uur. Gedurende dezelfde nacht is Stenders PopDossier (00-03 uur) te horen op RTL FM. Beide programma’s zijn tevoren opgenomen. VARA PopDossier is de tijdelijke opvolger op VARA Radio 2 van Stenders PopDossier dat tot medio mei te horen was. Het is niet de verwachting dat VARA PopDossier na eind augustus een vervolg zal krijgen. De verwachting is dat per augustus Fred Siebelink bij de vrijdagse uitzending van Stenders VroegOp en de FreakOlympics zijn opwachting zal maken. (DutchMedia Weblog)

Robert Feller Program Director van Yorin FM

Met de start van het nieuwe Yorin FM deze week is ook achter de schermen een switch gemaakt. Stephan Koot heeft de functie van Program Director doorgegeven aan Robert Feller. Feller was vroeger co-host van Jensen en maakt momenteel een tijdelijk programma op RTL FM. Veel mensen hadden de hoop dat Feller terug zou keren bij Jensen in de middag op Yorin FM echter laat een woordvoerder van het station ons weten dat dit niet zal gebeuren. Stephan Koot is vanaf nu de Group Music Director van Yorin FM en RTL FM. (via Radiofreak)

RTM 1 van de kabel in Dronten en Lelystad

Vanaf maandag 21 juni 2004 maakt de publieke Marokaanse tv-zender RTM 1 geen onderdeel meer uit van het analoge televisiepakket in Dronten en Lelystad. Analoge doorgifte van RTM 1 is enige tijd geleden overal binnen het verzorgingsgebied van UPC beëindigd vanwege het feit dat de auteursrechten niet geregeld waren. UPC is wettelijk niet gerechtigd zenders door te geven waarvan de auteursrechten niet zijn geregeld. Daarom wordt de doorgifte van RTM 1 ook in Dronten en Lelystad beëindigd op 21 juni 2004. RTM 1 is wel via digitale tv van UPC beschikbaar. (UPC)

Isabelle Brinkman weg bij SBS 6

Isabelle Brinkman zal niet meer terug keren op de televisie bij het ‘SBS Shownieuws’. De presentatrice was volgens een woordvoer van de zender “niet meer gelukkig voor de camera.” Afgelopen zomer maakte Brinkman de overgang van de publieke popzender 3FM naar het shownieuws. Al eerder liet Gerard Joling aan het Algemeen Dagblad weten dat de kijkers Brinkman niet leuk vonden. Wat ze nu gaat doen is niet bekend, mogelijk gaat Brinkman nog achter de schermen werken bij SBS 6. “Een baan achter de schermen zou ik zeer zeker ambiëren”, zo laat ze weten. (via Algemeen Dagblad)

RTL4 wil bn’ers laten boksen

RTL4 en Endemol willen in oktober een programma op de buis brengen waarin bekende Nederlanders tegen elkaar gaan boksen. Bekende Nederlandse mannen en vrouwen zijn gevraagd of ze aan dit boksgala, genaamd Celebrity Boxing , willen meewerken. De zender en tv-producent zoekt in totaal tien boksers in spe, zei een RTL-woordvoerder vrijdag. In andere landen is het programma al een groot succes. Zo was in de Verenigde Staten bijvoorbeeld te zien hoe de vroegere rapper Vanilla Ice in elkaar werd geslagen. Ook Paula Jones, die de vroegere president Bill Clinton beschuldigde van seksuele intimidatie, kwam in de Amerikaanse versie van het programma in de ring. RTL en Endemol vragen aan de bn’ers om voor het boksgala serieus in training te gaan. Tijdens de uitzending zullen beelden van die voorbereiding de revue passeren, maar het is niet de bedoeling vooraf een soort docusoap van de trainingen te maken. RTL weet nog niet of het gala rechtstreeks op televisie komt. De bekende Nederlanders moeten drie ronden van anderhalve minuut boksen. De RTL-zegsman benadrukt dat het programma “voor de lol” is, maar dat de deelnemers zich echt goed moeten voorbereiden en ook echt zullen boksen. (via Telegraaf)

Kijkcijfersysteem Nielsen in VS onder vuur

Het meetsysteem voor tv-kijkgedrag dat VNU-dochter Nielsen Media Research in een groot aantal Amerikaanse steden invoert, zorgt voor grote problemen. Hoewel de kwaliteit van het meetinstrument onomstreden is, menen critici dat de samenstelling van het kijkcijferpanel nadelig is voor zwarte en Spaanstalige Amerikanen. Dat meldt De Telegraaf. News Corp (eigenaar van onder meer Fox) ontpopt zich volgens de krant als belangrijkste tegenstander van Nielsen. Fox ziet met lede ogen aan dat de meetmethode uitwijst dat twee van haar stations die zich richten op Afro-Amerikanen minder kijkers trekken. Nielsen ontkent en zegt dat de twee groepen juist oververtegenwoordigd waren in de oude meetmethode, waarbij de panelleden één keer per dag een dagboekje moesten invullen. De nieuwe methode, de local people meter (LPM), vraagt meerdere keren per dag naar welke programma’s er is gekeken. De resultaten worden nog dezelfde dag telefonisch naar Nielsen gestuurd. Ook registreert de LPM wíe er kijkt en of er gezapt wordt. De invoering in New York stuit op veel verzet. Zo heeft de invloedrijke Media Rating Council, waarin de belangrijkste tv-stations, kabelbedrijven en adverteerders zitting hebben, nog geen toestemming gegeven de LPM in te voeren. Zelfs senator Hillary Clinton zou zich met de zaak bemoeien. Daarnaast worden er paginagrote advertenties ingezet om de LPM uit New York, maar ook Los Angeles te weren. Nielsen zet nu een ’task force’ in met verschillende zwarte en Spaanstalige Amerikanen die de samenstelling van de steekproef moeten gaan beoordelen. (Adformatie)

Ex-redacteuren dagen moslimomroep voor rechter

Vier ex-redacteuren van de Nederlandse Moslim Omroep (NMO) dagen hun voormalige werkgever voor de rechter. Zij menen ten onrechte geschorst te zijn na kritiek op het journalistieke beleid van de omroep. De journalistenvakbond NVJ liet vrijdag weten de vier te steunen. De vier weigerden in december vorig jaar mee te werken aan een gepland programma waarin de NMO zich wilde verweren tegen kritiek uit de islamitische gemeenschap. Volgens NMO-directeur F. William namen de redacteuren afstand van de ,,visie, missie en doelstelling” van de omroep, waardoor zij niet meer bij de NMO te handhaven waren. Hij heeft uiteindelijk één redacteur ontslagen en van de andere drie het tijdelijke contract niet verlengd. (Antenne2)

NOS komt in zomermaanden met langere ochtendjournaals

De NOS komt in de zomermaanden op werkdagen met langere ochtendjournaals op Nederland 1 en 2. Ze duren geen vijf, maar tien minuten. De NOS heeft hiertoe besloten omdat het ontbijtprogramma Goedemorgen Nederland dan met vakantie is. Het gaat om de journaals van 07.00, 08.00 en 09.00 uur. De eerste twee bulletins worden tot het volgende uur herhaald. De langere ochtenduitzendingen zijn te zien vanaf 21 juni tot 6 september, aldus de NOS vrijdag. (ANP)

Mediaprijzen voor Nederlandse producties

De schooltelevisieserie ‘Slavernij’ van de educatieve omroep RVU heeft de Comenius Euromedia- medaille gewonnen. Dat heeft de omroep vrijdag bekendgemaakt. Het Nederlandse communicatiebureau PODIUM krijgt deze medaille voor een educatief mediaproject over poëzie. De prijzen worden 24 juni uitgereikt in Berlijn. De Comenius Euromedia Medaille wordt sinds 1995 jaarlijks uitgereikt door de organisatie Gesellschaft für Pädagogik und Information aan educatief, inhoudelijk en artistiek bijzondere multimediaprojecten die de Europese gedachte uitdragen. De driedelige gedramatiseerde serie ‘Slavernij’ is gemaakt met subsidie van het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap in nauwe samenwerking met het Landelijk platform Slavernijverleden. Vorig jaar werd de serie al bekroond met de Japanprijs, een internationale televisieprijs voor het allerbeste educatieve jeugdprogramma. Het Utrechtse bedrijf PODIUM krijgt de prijs voor het project DICHT/VORM. Dat is een multimediaal educatief project voor jongvolwassenen op basis van vijftien animatieverfilmingen van moderne gedichten. Het project bestaat uit bioscoopfilms, dvd, cd-rom, VHS, een internetsite en een lespakket. Het project combineert animatiefilm met moderne poëzie. (antenne2)

Eric Valentijn stopt bij RTL FM

Eric Valentijn zal gaan stoppen bij RTL FM, dit laat het station ons weten. Valentijn, wat een pseudoniem is voor Eric Holzhauer, startte in mei met een avondprogramma met love songs en verhalen. De reden waarom hij stopt is dat hij het te druk heeft met zijn eigen bedrijf. Dit bedrijf (Showbizz NL) verzorgt faciliteiten en diensten voor radiostations. Wanneer Eric precies stopt is nog niet bekend. Een woordvoerder laat weten dat dit waarschijnlijk voor de herfst wel gebeurd zal zijn. Wie hem op gaat volgen is nog niet bekend. (Radiofreak)

“Verkorten concessieperiode getuigt van onbehoorlijk bestuur”

KRO, NCRV en EO vinden dat het verkorten van de concessieperiode van vijf naar drie jaar getuigt van ‘onbehoorlijk bestuur’. Dat schrijft EO-directeur Andries Knevel op zijn weblog: Ik heb met de voorzitters van NCRV en KRO van gedachte gewisseld over de brief van Medy van der Laan en het rapport Rinnooy Kan. Wat ik verwachtte gebeurde. De EO staat minder kritisch in het hele gebeuren dan de twee partners op Nederland 1. Alle drie vinden we het van onbehoorlijk bestuur getuigen dat de concessieperiode eenzijdig wordt verkort van 5 naar 3 jaar. Dat kan je als overheid niet maken. Maar we denken verschillend over de centrale sturing door de Raad van Bestuur. De EO is daar niet op tegen. De omroepen hebben de afgelopen 10 jaar de kans gehad om zelf de zaken op te lossen en dat is niet gelukt. Daarom moet de Raad van Bestuur wel ingrijpen. Ontegenzeggelijk is waar dat met name Nederland 1 al zeer goede vorderingen maakt, zodat we het voor dit net zelf wel hadden kunnen doen. Maar, met name Nederland 3 is natuurlijk een ramp. (Via Omroep Blogspot)

Journaal en NOVA maken samen nieuwsblok op zaterdag

Actualiteitenrubriek NOVA en het NOS Journaal gaan gezamenlijk een nieuwsuitzending van een half uur verzorgen op de zaterdagavond. Dat staat in een plan dat de hoofdredacteuren van de beide programma’s hebben geschreven op verzoek van netcoördinator L. van der Meulen van Nederland 3. Nu vullen NOVA en het Journaal samen nog ruim een uur op zaterdagavond. Van der Meulen wilde de zaterdageditie van NOVA helemaal schrappen om meer ruimte te creëren voor dramaproducties. Dat idee schoot de redactie van het actualiteitenprogramma n het verkeerde keelgat. Hoofdredacteur C. Kuyl van NOVA gaat “onder voorwaarden” akkoord met een kortere uitzendtijd. Over de details wilde Kuyl niet uitweiden. De netcoördinator moet de ideeën nog goedkeuren. (ANP)

Bierhorst weg bij MTV Networks

Jacqueline Bierhorst, vice president business development MTV Networks Benelux en channel manager van Nickelodeon, gaat het bedrijf na 9 jaar verlaten. Wat Bierhorst gaat doen, weet ze nog niet. ‘Het afgelopen jaar was voor mij bijzonder succesvol, maar ook heel zwaar. Ik heb veel voor het bedrijf opzij moeten zetten. Ik stop nu op een hoogtepunt. Het is na een goeie vakantie tijd voor iets nieuws.’ Bierhorsts taken bij Nickelodeon worden overgenomen door Dorine Baas (32), nu head of marketing & creative van Nickelodeon. Jacqueline Bierhorst was in 1995 onder meer nauw betrokken bij de opstart van TMF in Nederland en de uiteindelijke verkoop van TMF aan MTV Networks in 2001. Ook was zij mede verantwoordelijk voor de start van TMF in Vlaanderen 1998. Het afgelopen jaar was zij verantwoordelijk voor Nickelodeon. (Adformatie)

Vlaanderen: Stadsradio’s gaan maandag van start

Maandag starten in negen Vlaamse steden de Be One-stadsradio’s. Het netwerk richt zich met een aanbod van pop- en rockhits uit de jaren 80 en 90 tot de “actieve luisteraar” van 20 tot 50. Sinds 27 mei zenden de netten al non-stop uit, maar vanaf 21 juni start de vaste programmatie. Het netwerk ontkoppelt tussen 14 en 16 en 19 en 22 uur regionaal. De lokale zenders waarvan Be One gebruikmaakt, behouden hun naam. De zenders zullen tijdens de drukke tijdsblokken om het uur wel een nieuws- uitzending brengen, maar ze profileren zich niet als nieuwszender. (VRT)

Big Brother: Britse bewoners beginnen te vechten

In Groot-Brittannië is de live-uitzending van “Big Brother” woensdagnacht een uur lang onderbroken omdat de bewoners aan het vechten waren gegaan. De producers van het programma dat door Channel 4 wordt uigezonden, stuurden veiligheidsmensen naar het huis om de gemoederen te bedaren. Ze moester er 2 vechtende bewoners uit elkaar halen. Het handgemeen was begonnen tijdens een feestje. Een jonge man had een glas wijn over een vrouwelijke medebewoner uitgegoten. Iemand anders ging nog wat heftiger tekeer en gooide stukken van het meubilair naar andere bewoners. (VRT)

Gemeente Den Haag tegen fusie RTV West en Rijnmond

Gemeente Den Haag is tegen een fusie tussen Radio TV West en RTV Rijnmond. In een brief aan gedeputeerde Van Heijningen spreekt wethouder Wilbert Stolte zijn verbazing uit over passages in het nieuwe rapport Welters. Daarin wordt aangestuurd op een fusie van beide omroeporganisaties. In het rapport wordt het nut en de wenselijkheid van een fusie niet aangetoond en ontbreekt een financiële onderbouwing, aldus Stolte in de brief. De wethouder pleit ervoor beide organisaties rust te gunnen, zodat ze zelf de vorm van samenwerking kunnen bepalen. De Provinciale Statencommissie Samenleving praat woensdagmiddag over de situatie van de regionale omroepen in Zuid-Holland. (RTV West)

Belgische Canal+ activiteiten: 32 miljoen euro

De Belgische activiteiten van Canal+ heeft Vivendi Universal SA 32 miljoen euro opgeleverd. Dit heeft Vivendi Universal bekend gemaakt bij de publicatie van haar jaarverslag 2003 enkele maanden geleden. Alhoewel de verkoop 32 miljoen euro opleverde leverde de totaaltransactie een kapitaalwinst op van 33 miljoen euro. In december 2003 verkocht Canal+ Group als dochter van Vivendi Universal SA, Canal+ Belgique SA aan een investeerdersgroep bestaande uit Déficom (15 %), kabelaars (ACM en Brutélé, 68,1 %) en SOCOFE (16,9 %). De Vlaamse activiteiten van Canal+ NV werden verkocht aan Telenet die deze onderbracht bij dochter PayTVCo NV. Canal+ had in Vlaanderen volgens Telenet eind 2003 88.000 analoge en 68.000 digitale (premium)abonnees met een gemiddelde omzet van 33,70 euro per maand..Canal+ Belgique SA telt circa 172.000 abonnees, waarvan 132.000 premiumabonnees en 40.000 basic/Le Bouqet abonnees. De verwachting is dat voor het einde van dit jaar PayTVCo NV alsmede Canal+ Belgique SA de namen van de Vlaamse, resp. Franstalig Belgische premiumzenders Canal+ zal wijzigen in nog nader bekend te maken namen. Het in Brussel gevestigde Canal+ NV – als dochter van Vivendi Universal – bestaat thans alleen nog uit de Nederlandse activiteiten (Canal+ Rood, Canal+ Blauw, Canal+ 16/9, X-Zone alsmede het satellietboeket Canal Digitaal Satelliet) die te koop staan. In Hilversum zijn de kantoren van het satellietboeket Canal Digitaal Satelliet en de sales & marketingorganisatie Canal+ Services BV gevestigd. (via Dutchmedia Weblog)

Operatie Wim Rigter geslaagd

De zeer zware operatie die Wim Rigter woensdag heeft ondergaan, is geslaagd. Rigter heeft de operatie, die 7,5 uur duurde, erg goed doorstaan. Op een beetje in zijn hals na, zijn alle tumoren verwijderd. De 37 jaar oude AVRO-radiopresentator leed sinds enkele maanden aan slokdarm-kanker. Toen de ziekte met de reguliere behandeling niet behandelbaar bleek, werd gekozen voor de riskante operatie. De komende tijd zal Wim Rigter een zware herstelperiode tegemoetgaan. Zo zal hij worden bestraald en moet hij een zware chemokuur ondergaan. Via belt.web-log.nl houdt Peter Belt, een goede vriend van Wim Rigter, geïntereseerden op de hoogte van de ontwikkelingen rondom de ziekte van Rigter. (via Radiofreak)

Onvrede senaat over BNN-wet

CDA en PvdA in de Eerste Kamer hebben nog steeds grote moeite met het wetsvoorstel dat jongerenomroep BNN de kop kan kosten. De plannen voor het publieke bestel die het kabinet vrijdag presenteerde, hebben dat niet veranderd. Dat zeggen de senatoren van CDA en PvdA (samen 42 van de 75 zetels) nadat zij die plannen globaal besproken hebben in hun fracties. Senator Woldring (CDA): ,,De kou is niet uit de lucht.” Senator Witteman (PvdA): ,,We zijn blij dat het kabinet het publieke bestel grondig wil aanpakken, maar deze wet is voor ons nog steeds een probleem.” Het wetsvoorstel regelt dat het verplichte ledental voor omroepen verlaagd wordt van 300.000 naar 150.000. Drie weken geleden dreigde een meerderheid van PvdA, CDA, SGP en ChristenUnie in de senaat het voorstel te verwerpen. Volgens de PvdA is het een gelegenheidswet die alleen beoogt jongerenomroep BNN in het bestel te houden. BNN heeft nu 224.000 leden.Staatssecretaris Van der Laan (Media) hoopte dat de senaat na de presentatie van de kabinetsplannen alsnog zou instemmen met het wetsvoorstel. Het kabinet maakte vrijdag bekend dat andere manieren onderzocht moeten worden om te meten of omroepen een achterban vertegenwoordigen. Zo moet ook gekeken worden naar kijk- en bereikcijfers. Het CDA vindt het vreemd om nu wettelijk te regelen dat de ledentallen verlaagd worden terwijl het kabinet daarover komend jaar wil discussiëren. Woldring: ,,De vraag is of je nu besluiten moet nemen waarvan je weet dat je ze straks terug gaat draaien. Dat is in het wetgevingsproces een vreemde zaak.” Zowel PvdA als CDA zegt te hopen op een oplossing voor BNN. Ze bepalen pas hun definitieve standpunt nadat de staatssecretaris in de Eerste Kamer een toelichting heeft gegeven. Het onderwerp wordt er vermoedelijk op 29 juni besproken. Als het wetsvoorstel niet van tafel gaat, wordt er over gestemd in de week van 6 juli. (via NRC Handelsblad)

Meer dan 7,5 miljoen kijkers Duitsland – Nederland

Uit cijfers van de Stichting Kijkonderzoek blijkt dat gisteren meer dan 7,5 miljoen kijkers het duel Duitsland-Nederland hebben gevolgd. De miljoenen kijkers zagen hoe Ruud van Nistelrooy in de 81ste minuut Nederland op 1-1 zette. Zaterdag is Oranje weer aan de beurt, dan tegen de Tsjechen. Naast het veelbekeken duel waren ook de verschillende Oranje-programma’s na afloop van het duel populair. Zo keken 841.000 mensen naar Villa BvD op RTL4. De meesten bleven echter bij de NOS waar zo’n 3,4 miljoen kijkers de analyse van Johan Cruijff bekeken. Het SBS6-programma Oranje in Portugal dat rond 20:00 uur werd uitgezonden, deed het stukken minder. Daar keken nog geen 240.000 mensen naar. Het duel van gisteravond was zeker niet de best bekeken wedstrijd van Oranje. Nummer 1 is nog steeds de wedstrijd van Nederland tegen Brazilië op het WK van 1998. Toen volgden 11,7 miljoen Nederlanders de verrichtingen van Oranje. (ANP)

Daphne Bunskoek gaat volgend seizoen gewoon door

Daphne Bunsboek stopt niet met de presentatie van het tv-programma ‘Goedemorgen Nederland. Zij zou dit gezegd hebben in het radioprogramma van Ruud de Wild op Radio 538. “In het programma suggereerde Ruud dat zij wellicht zou stoppen. Daphne heeft dit met klem tegengesproken. Aanstaande vrijdag heeft zij de laatste uitzending van dit seizoen en gaat dan elf weken met vakantie. Daarna keert zij terug met Goedemorgen Nederland. Haar contract loopt overigens gewoon door, ook in het komende seizoen.”, aldus AVRO-woordvoerder Gerben Westra.

Nieuwe weerman bij NOS

Meteoroloog Marco Verhoef (33) wordt weerman bij de NOS. Vanaf woensdag is hij enkele keren per maand te zien in het NOS Journaal met de weersverwachting, aldus een NOS-woordvoerder woensdag. Verhoef volgde een studie meteorologie aan de Universiteit Utrecht. Daarna werkte hij eerst bij het KNMI en vervolgens bij het bureau Weathernews, dat weersinformatie levert aan onder meer radio- en tv-programma’s van de NOS. In het verleden fungeerde hij enkele keren als weerman bij een regionale tv-omroep. Door zijn komst bestaat het NOS-weerteam nu uit vier personen: Erwin Kroll, Gerrit Hiemstra, Marjon de Hond en dus Marco Verhoef.(ANP)

VVD blijft Sporza vragen

Beide Kamers keurden in maart spoedmaatregelen goed die voorkwamen dat het tijdelijke publieke Vlaamse sportnet Sporza ook in ons land op de kabel zou moeten. De must carry-overeenkomst op grond waarvan publieke zenders aan beide zijden van de grens op de kabel moeten, ging toen alleen maar voor de 2 bestaande Vlaamse zenders gelden. Dat was de VVD ontgaan, die onlangs in kamervragen nog eens vroeg waarom Sporza hier toch niet te zien is. Na het recente antwoord daarop vermoedt de partij nu dat de minister de maatregel bewust heeft verzwegen (hoewel er ruim publiciteit over is geweest) en daar stelt de partij nu nieuwe vragen over. Lees verder (Via Villamedia)

Radio Continu vannacht on air

Radio Continu zal in de nacht van dinsdag op woensdag haar etherfrequentie in Groningen inschakelen. Radio Continu zal gaan uitzenden op 92,4 MHz. Om de zender aan te kunnen zetten moeten een paar andere zenders van exploitant Broadcast Partners kortstondig uit de lucht.

Openbare verkoop Radio 192 van baan

De geplande verkoop van de inboedel van het commerciële kabelstation Radio 192 gaat niet door. 24 juni aanstaande zouden zo goed als alle spullen verkocht worden wat het einde zou betekenen van het station. Ook het beslag van Deurwaarderskantoor ‘Van de Werf en Partners’ is vervallen. Dat meldde Paul Montfrois, één van de eigenaren van Radio 192, dinsdag aan Antenne 2. Later deze week zal duidelijk worden welke twee nieuwe directeuren de zender er boven op moet helpen. In grote delen van Nederland raakte het station haar kabelfrequentie kwijt omdat zij niet kon voldoen aan haar financiële verplichtingen.

Multikabel sluit eerste WiFi-internetabonnee aan

Kabelbedrijf Multikabel heeft haar eerste draadloze internetabonnee aangesloten in ’t Zand. Door gebruik van WiFi technologie is het mogelijk om mensen in de zogenaamde buitengebieden, die niet beschikken over een kabel- of ADSL-aansluiting, toch te voorzien van een breedbandinternetverbinding. Vanaf dit voorjaar is het mogelijk voor mensen in ’t Zand en omgeving, die niet beschikking over een kabelaansluiting of ADSL-verbinding, gebruik te maken van draadloos internet van Multikabel. De eerste particuliere aansluiting is gerealiseerd bij de familie Berg uit ’t Zand: “Wij zijn ontzettend blij dat we nu van de telefoontikken af zijn. Op deze manier kan je dus zonder zorgen je pc eens aan laten staan om grote bestanden te downloaden. Tevens gaat het internetten ook een heel stuk sneller dan via onze oude ISDN-aansluiting.” (NU)

Almere Partij keert zich tegen deal met UPC

De Almere Partij is het niet eens met de deal tussen kabelaar UPC en de gemeente Almere, waardoor het kabeltarief voor de burgers met 60 procent stijgt tot een dikke 15 euro per maand. De gemeente Almere verdient er juist aan; die wordt door UPC afgekocht met 3,5 miljoen euro. Woensdagochtend legt wethouder Frits Huis tussen tien en twaalf in de hal van het stadhuis aan belangstellende burgers uit waarom hij akkoord is gegaan met deze deal. De Almere Partij vindt het een ‘wisseltruc’ en snapt niet waarom er geen rechtszaak wordt aangespannen tegen UPC. ,,De gemeente zou opkomen voor de bevolking, maar heeft daarentegen een deal gesloten waar zij zelf beter van wordt.” (Gooi- en Eemlander)

EO positief over kabinetsvoorstel

In tegenstelling tot de TROS, is de EO gematigd positief over de kabinetsvoorstellen, blijkt uit de directieweblog van Ad de Boer. Alleen de inkorting van de erkenningstermijn (van vijf naar drie jaar) is een punt van zorg, zoals PO-voorzitter H. Bruins Slot gisteren ook al te kennen gaf: Vandaag verschijnt de lang verwachte brief van staatssecretaris Van der Laan over de toekomst van de omroep. Haar metafoor van het voetbalelftal met mooie individuele acties, maar te weinig teamspel als beeld van de publieke omroep spreekt me aan. Ik heb het na verschijning van het rapport Rinnooij Kan zelf ook gebruikt.Maar wat volgens mij averechts werkt, is de inkorting van de erkenningstermijn van vijf naar drie jaar. We hebben als publieke omroep plotseling nog maar een halve tweede helft om de wedstrijd in ons voordeel te beslissen en dat voelt niet goed. Ik ben bang dat het tot begrijpelijke, maar foute soloreacties leidt bij omroepen, juist nu we alles uit de kast moeten halen om er samen wat moois van te maken. Rationeel snap ik de beslissing van Van der Laan, maar psychologisch werkt-ie averechts. Voor het overige staat de brief vol zinnige maatregelen. Niks marsroute richting staatsomroep, zoals de TROS roept. (via Omroep Blogspot)

Commerciële zenders op 40 procent

De commerciële tv-zenders behaalden in week 24 opgeteld een marktaandeel van 40 procent. De publieke zenders hadden gezamenlijk 38,4 procent. Marktleider was Nederland 2 met 21,9 procent. Nederland 1 had een aandeel van 10,7 procent en Nederland 3 5,8 procent. De HMG-zenders kwamen in week 24 uit op 23,3 procent. RTL4 15,0, RTL5 4,1 en Yorin 4,2 procent. SBS had een aandeel van 16,7 procent met zijn drie zenders SBS6 (9,4), Net5 (4,2) en Veronica (3,1). De kijkcijfer-topvijf bestaat geheel uit wedstrijden en programma’s van het dit weekend gestarte EK voetbal in Portugal. Naar Frankrijk-Engeland keken maar liefst 4,5 miljoen mensen. Portugal-Griekenland trok 2,8 miljoen kijkers, gevolgd door Spanje-Rusland met ruim 2,4 miljoen kijkers. Naar de voorbeschouwing van Frankrijk-Engeland keken bijna 2,3 miljoen mensen en het saaie Zwitserland-Kroatië was toch nog altijd goed voor 2,1 miljoen ’toeschouwers’. (Adformatie)

RIAA wil beperkingen aan digitale radio

De Amerikaanse muziekorganisatie RIAA maakt zich zorgen over de opmars van digitale radio en wil dat de overheid ingrijpt. De Recording Industry Association of America (RIAA) vreest dat het makkelijker wordt voor luisteraars om muziek van cd-kwaliteit op te nemen via de radio. Die muziek zou vervolgens weer verspreid kunnen worden via internet. De RIAA roept de Federal Communications Commission (FCC), de Amerikaanse mediatoezichthouder, nu op om maatregelen te nemen om te voorkomen dat de radio verandert in een groot muziekuitwisselnetwerk. Zo zou het volgens de RIAA niet mogelijk moeten zijn om aparte nummers op te nemen via de radio. In plaats daarvan zouden alleen complete uitzendingen mogen worden vastgelegd. Als het aan de RIAA ligt, mogen ook luisteraars niet de mogelijkheid krijgen om van tevoren in te stellen dat ze een bepaald nummer dat via de radio wordt uitgezonden, willen opslaan. Technisch is dat wel mogelijk. Op dit moment zijn er in de Verenigde Staten zo’n driehonderd radiostations die digitale signalen verzenden of van plan zijn om dergelijke diensten aan te bieden. Zij zien weinig in de door de RIAA voorgestelde restricties, zo meldt Reuters. (via Webwereld)

RTL stopt met buitenlands voetbal

RTL 5 zendt met ingang van het nieuwe seizoen geen live wedstrijden uit de Engelse en Duitse competitie meer uit. Die zijn commercieel niet meer interessant genoeg, zei maandag een woordvoerder van de zender. Na het afgelopen seizoen heeft RTL besloten niet opnieuw mee te bieden met UPC en Canal+ voor de rechten van de live wedstrijden uit de Premier League en de Bundesliga. Wel wil de zender de samenvattingen van het buitenlands voetbal blijven uitzenden. Daarover is RTL in gesprek met UPC.

Klusduo SBS6 wil naar RTL4

De klusjesmannen van SBS6 willen overstappen naar RTL4. Dat zei Klussen & Wonen-presentator Dennis Mulder zondag in het AVRO-programma Antenne 2. Hij reageerde teleurgesteld op de overstap van Rob & Nico van Eigen Huis & Tuin naar SBS6: “Ik ben er niet blij mee. Dan zitten er opeens twee klusprogramma’s bij dezelfde omroep.” Mulder hoopt dat hij en zijn Tuinieren met Kijkers-collega Jurgen Smit worden gevraagd voor een overstap naar Luxemburg: “Kijk, RTL4 wou verjongen, dus de oudjes gaan naar SBS6. Er is nu een tuinplaats en een klusplaats vrij bij RTL4. Dus Jurgen en ik houden ons aanbevolen.” (via Antenne 2)

Nieuwe website voor Arrow 90.7 FM en Arrow Rock Radio

Arrow heeft nieuwe websites voor haar radiostations Arrow 90.7 FM en Arrow Rock Radio. Dit bericht Dutchmedia. Een opvallende aankondiging is dat DJ Maestro (alias Martijn Barkhuis) per komende dinsdagavond bij Arrow 90.7 FM een wekelijks programma zal maken. Daarmee start Arrow 90.7 FM (eindelijk) met gepresenteerde programmaspecials op haar zender. Ook is opvallend dat Arrow 90.7 FM na vier maanden het ‘koptelefoon’ logo overboord heeft gezet en ingeruild voor een logo met de ondertitel ‘Smooth Jazz’. Naast de nieuwe Arrow 90.7 FM website is de Arrow Rock Radio website eveneens nieuw vormgegeven. www.arrow.nl

TeVepartners verkoopt 71 Degrees North

Endemol heeft de internationale markt voor Nederlandse producenten en producties geopend. In of vanuit Holland opererende productie bedrijven en format ontwikkelaars mogen zich verheugen op toenemende internationale belangstelling. Zo ook het Hilversumse TéVé Partners dat t het challenge format ’71 Degrees North’ heeft verkocht aan het Belgische VTM, de eerste internationale deal voor dit format. TéVé Partners acquireerde de rechten voor deze show van Nordisk Film eerder dit jaar. Het zuster bedrijf van TéVé Partners’ Brussels, TéVé Company, zal de locale versie produceren die naar verwachtinging in 2005 op de buis komt In deze serie moeten 13 kandidaten in Noorwegen een race van 2500 kilometers af leggen vanuit het uiterste noorden. Sedert de MIP heeft de markt veel interesse getoond aldus Malcolm Allsop, de CEO van TéVé Partners. Onderhandelingen vinden nog plaats met uitzendpartijen in Frankrijk en Duitsland. Velen vinden de serie ‘hard, fair en realistisch’. (Venturo Weblog)

Multikabel gaat samenwerking aan met Irdeto

Multikabel en Irdeto Access, leverancier van contentbeveiligingssystemen zijn een meerjarige overeenkomst aangegaan voor het gebruik van Irdeto Access’ coderingstechnologie voor abonneetelevisie en daaraan gekoppelde diensten. Door de samenwerking kunnen huishoudens in het verzorgingsgebied van Multikabel vanaf nu een digitaal startpakket en een digitale ontvanger, geintegreerd met Irdeto Access’ technologie, en gewoon in de winkel aanschaffen. De digitale ontvanger geleverd door drie andere partijven, biedt de hoogst mogelijke beeld- en geluidskwaliteit welke momenteel beschikbaar is voor de consument voor een aantrekkelijke prijs. Nico Rijkhoff, Marketing Manager van Multikabel: ‘We zijn erg verheugd met de overeenkomst met Irdeto Access. Onze klanten hebben straks als een van de eerste in Nederland de mogelijkheid om in de winkel een digitaal televisiepakket aan te schaffen en kunnen het vervolgens zelf direct thuis aansluiten.” (persbericht Multikabel)

Omrop Fyrslan pakt uit tijdens Oerol

Omrop Fryslan zal zowel op radio als televisie uitgebreid aandacht schenken aan Oerol 2004. an maandag 14 tot en met vrijdag 18 juni is er op Omrop Fryslân Radio vanaf het festivalterrein De Westerkeyn een live-programma met reportages gesprekken en muziek. Elke dag van 13.30 tot 17.00 uur. De Friese televisie komt tijdens Oerol van maandag 14 t/m zaterdag 19 juni met een Oerol tv Journaal gepresenteerd door Douwe Heeringa. In het dagelijks magazine uiteraard veel ruimte voor de voorstellingen en optredens. Maar ook Oerolgangers komen aan het woord. Voor de televisieregistratie maakt Omrop Fryslân gebruik van de nieuwe TV-wagen met registratie-, montage- en live- verbindingsmogelijkheden. Het eerste Oeroljournaal is te zien om 18.15 uur en daarna elk uur opnieuw. De eerste uitzending is op maandag 14 juni. (Omrop Fryslan)

Achterhoek: Lokale omroepen krijgen concurrentie

Het wordt nog een hele klus voor het commissariaat voor de media (CvdM) om na de herindeling, van de 11 gemeenten in de Achterhoek die dan ontstaan, de lokale omroepen in te delen. Momenteel heeft in Groenlo Radio Vestingstad een uitzend vergunning en in Lichtenvoorde, Achterhoek Centraal. De zendmachtigingen voor deze omroepen worden in januari 2005 opgeheven, omdat Groenlo en Lichtenvoorde één gemeente wordt. In deze nieuwe gemeente mag volgens de mediawet maar één lokale omroep uitzenden. Omdat omroepen in 2005 hun vergunning kwijt worden en deze opnieuw moeten aanvragen, mag iedereen zich inschrijven voor een zendmachtiging. Als radio Vestingstad en Achterhoek Centraal samen gaan, en er geen andere nieuwe gegadigden zijn, is er geen probleem. Dan zou er zonder probleem een vergunning afgegeven kunnen worden. Woensdagavond 9 juni tijdens een voorlichtingsavond van de CvdM, in de ‘Gruitpoort’ in Doetinchem bleek dat er meer belangstelling was voor de gemeente Groenlo en Lichtenvoorde, dan alleen vanuit Radio Vestingstad en Achterhoek Centraal. Voor het CvdM is het duidelijk; “Alle bestaande en nieuwe omroepen moeten met elkaar praten en proberen er één omroep van te maken, dan komen er geen aftwijzigingen en is niemand teleurgesteld.” Maar in de werkelijkheid ligt het niet zo makkelijk. De omroepen in de Achterhoek moeten voor 1 december hun aanvraag ingediend hebben bij het CvdM. (via Streekgids)

Martijn Kolkman naar Yorin FM

DJ Martijn Kolkman gaat vanaf september werken voor Yorin FM. Momenteel werkt Kolkman nog voor Radio 538. Dit bericht het weblog van Dutchmedia. Dutchmedia beschikt over de definitieve programmering zoals die vrijdag is gepresenteerd aan de pers en vanaf maandag te horen is op Yorin FM. Hieruit blijkt dat Fred Siebelink alleen op vrijdag zal deelnemen aan de nieuwe ochtendshow van Rob Stenders, die de titel ‘Stenders Vroeg Op’ heeft gekregen.

Publieke Omroep haalt uit naar kabinet

De Publieke Omroep (PO) heeft vrijdagavond verbitterd gereageerd op plannen van het kabinet om de bestuurlijke organisatie van PO te verbeteren. Door de licentietermijn voor de omroepen van vijf naar drie jaar te beperken, creëert verantwoordelijk staatssecretaris Van der Laan (Cultuur) ,,grote onzekerheid in een omgeving waar juist in lijn met de aanbevelingen van Rinnooy Kan orde op zaken wordt gesteld”, meldde PO. ,,Op dat proces werkt dit initiatief van de staatssecretaris contraproductief en demoraliserend”, heet het verder. Harm Bruins Slot, de voorzitter van de raad van bestuur Publieke Omroep, stelt dat de staatssecretaris ,,daarmee een groot risico neemt in een sector waar belangrijke verantwoordelijkheden voor de samenleving worden gedragen”. TROS-voorzitter Karel van Doodewaerd heeft net als PO geen goed woord over voor het plan om de licentietermijnen terug te brengen tot drie jaar. Verder constateert hij dat de kijker geen rol speelt in het kabinetsplan. ,,Het stuk van de staatssecretaris is navelstaarderig. De politiek bepaalt wat goed is voor de burger. Je krijgt nu overheidsingrijpen in de programmering en uiteindelijk een soort van staatsomroep. Dit is heel slecht voor de burger”. Van Doodewaerd noemt het zeer vreemd dat de staatssecretaris aan de ene kant aangeeft dat ze nog geen visie heeft, terwijl ze aan de andere kant al wel een nieuwe structuur wil neerleggen. ,,De staatssecretaris legt een weg aan zonder dat ze weet waar die heen moet leiden.”(ANP)

Prestatiecontract publieke omroep

Staatssecretaris Van der Laan (Media) wil dat een nieuwe manier om te meten of omroepen voldoende draagvlak hebben in de samenleving. Nu wordt dat gemeten met ledentallen. Het nieuwe systeem moet in 2008 worden ingevoerd. Tot die tijd moeten alle omroepen, waaronder jongerenomroep BNN, een tijdelijke uitzendvergunning krijgen. Het nieuwe meetsysteem, waarbij omroepen prestatiecontracten afsluiten met de overheid, moet onderdeel uitmaken van een brede visie van het kabinet op het publieke bestel. Die visie zou in het voorjaar van 2005 klaar moeten zijn. In de prestatiecontracten moeten onder meer afspraken komen over het bereiken van groepen die nu nauwelijks naar de publieke omroepen kijken, zoals allochtonen en jongeren. Bereiks- en waarderingscijfers zouden een beter beeld geven van het draagvlak van de omroepen dan de ledentallen. De ledenbestanden van veel omroepen dateren nog uit de tijd dat je automatisch lid werd bij een abonnement op een programmablad. Nieuwe omroepen zoals BNN, die geen gids uitgeven, hebben grote moeite met het werven van leden.Van der Laan stelt vandaag ook voor om de afzonderlijke omroepen minder macht te geven ten gunste van het centrale bestuur van alle omroepen. De omroepvoorzitters moeten daarvoor uit de raad van toezicht. Dit was één van de aanbevelingen van een commissie die onder leiding van ING-topman A. Rinnooy Kan adviseerde over de toekomst van het publieke bestel. Omroepen zouden nu in de raad van toezicht te veel in staat zijn hun eigenbelang te verdedigen. De staatssecretaris staat niet negatief ten opzichte van een initiatief-wetsvoorstel van VVD en D66 voor het vrijgeven van de programmagegevens van omroepen. (NRC Handelsblad)

Staatssecretaris wil macht omroep beperken

Staatssecretaris Van der Laan (Media) wil dat omroepvoorzitters minder macht krijgen. Zij volgt daarmee een van de adviezen op van de commissie-Rinnooy Kan, die anderhalf jaar lang het Nederlandse omroepbestel onderzocht. De commissie oordeelde dat de individuele omroepen redelijk presteren, maar dat ze slecht samenwerken. De bewindsvrouw heeft haar plannen in een zogenoemde mediabrief vervat, die het kabinet vrijdag bespreekt. Volgens bronnen in Den Haag staat ook in de brief dat de uitzendlicenties van de omroepen moeten worden verkort van vijf naar drie jaar. Dat adviseerde Rinnooy Kan niet. De commissie en staatssecretaris willen de invloed van de omroepvoorzitters beperken door hen uit de raad van toezicht Publieke Omroep (PO) te halen. Onafhankelijke vertegenwoordigers uit de samenleving moeten hun plaats innemen. De raad van bestuur Publieke Omroep, het overkoepelende orgaan van alle omroepen, krijgt meer te zeggen en daardoor moet de coördinatie en afstemming beter worden. Op dit moment is volgens Rinnooy Kan ,,het geheel (het omroepbestel) minder dan de som der delen (de omroepen)”. Met een aantal veranderingen hopen hij en Van der Laan dat de omroep echt ‘van iedereen, voor iedereen’ wordt. Uit onderzoek van de commissie blijkt dat circa 9 miljoen Nederlanders dreigen de publieke televisie de rug toe te keren. “Wanneer hier geen verandering in komt, is marginalisering van de Publieke Omroep op den duur niet uit te sluiten”, staat in het rapport van de commissie.(ANP/Planet)

Nederlandse journalisten blijven in Irak

De Nederlandse journalisten Ismael Zayer en Anneke van Ammelrooy blijven in Irak. Ze hebben de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) laten weten dat de situatie in het land minder dreigend is na het aantreden van een nieuw interim-bestuur en de aanname van een nieuwe VN-resolutie. Ook heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken voor eventuele noodsituaties maatregelen getroffen. Het journalistenechtpaar staat in Irak continu bloot aan intimidaties. Eind vorige maand werden de chauffeur en lijfwacht van het paar ontvoerd en vermoord teruggevonden. Precies een week geleden raakte Ismael Zayer zelf verzeild in een schietpartij. Samen met hun vier kinderen wilden Zayer en Van Ammelrooy daarom het land verlaten. Ze hebben nu besloten voorlopig te blijven. ,,Er is goede hoop op verbetering”, zei algemeen secretaris H. Verploeg van de NVJ donderdag. Ismael Zayer is hoofdredacteur van de kritische onafhankelijke krant Al Sabah El Jedid. Anneke van Ammelrooy is freelancer voor onder meer De Groene Amsterdammer. (ANP)

Dj Martin “Hitmix” Pieters naar Fresh FM

Hitmix Dj Martin Pieters zal vanaf vrijdag 18 juni wekelijks te horen zijn op Fresh FM. Elke vrijdag gaat Fresh FM vanaf 19.00 uur het weekend in met de Fresh FM Hitmix, de mix van bekende hits en dance classics. Martin Pieters maakte eerder de Hitmix van Yorin FM, die op hetzelfde tijdstip werd uitgezonden. Yorin’s Hitmix was een van de best beluisterde avondprogramma’s van Yorin FM met een marktaandeel van 6,2% in de doelgroep 20-34 jaar. Programma coördinator Alex Kok van Fresh FM “We zijn erg blij met de aanwinst van Martin Pieters. De Hitmix is een uitstekend Dance programma en past naadloos in onze programmering. We zijn ervan overtuigd dat wij onze positie als best beluisterde dance-zender in de Randstad verder kunnen uitbreiden.” Vrijdag 11 juni wordt de Hitmix voor het laatst uitgezonden op Yorin FM, op Vrijdag 18 juni om 19.00 voor het eerst op Fresh FM. Fresh FM is in de randstad te ontvangen op 95.6, 95.7, 95.9 en 103.4 FM. (Persbericht)

Minnaar van Ster naar Tros

Julius Minnaar (34) stapt op 1 januari over van de Ster naar de Tros. Minnaar wordt bij de publieke omroep directeur media en financiën en volgt Huib Boermans op, die met pensioen gaat. Minnaar werkt sinds 1997 bij de Ster en werd in 2000 benoemd tot algemeen directeur. Hij wordt opgevolgd door Arian Buurman (38). Zij werkt nu nog bij de Ster als sales director. Sales manager televisie Mark van Dijk (30) neemt op zijn beurt Buurmans functie over. Adformatie meldt vandaag dat de overstap van Minnaar de plannen van de Tros voedt om uit het publieke bestel te stappen. Insiders melden dat met de komst van de Ster-baas meer (commerciële) slagkracht in huis wordt gehaald die de Tros moet helpen bij het uittreden uit het publieke bestel. Er zijn geruchten dat Joop van den Ende werkt aan een verkenning van de mogelijkheden van een commerciële Tros. Andere bronnen noemen juist de naam van John de Mol. Minnaar wil op die geruchten niet reageren. (Adformatie)

Radio 538 stopt met Top 538

Radio 538 stopt met ingang van aanstaande maandag met de Top 538. De hitlijst die al jarenlang dagelijks om vijf uur achtendertig wordt uitgezonden zal niet terugkeren in de middagshow van Ruud de Wild. Aanstaande zondag zal de hitlijst voor het laatst worden uitgezonden in het programma van Jeroen Nieuwenhuize. “Alle radiostations hebben dit inmiddels al van ons gekopieerd en dus is het tijd voor wat nieuws!” aldus Maud Burgers van Radio 538. Over een eventueel nieuw item wil Radio 538 nog niks loslaten. (Radiofreak)

Siebelink alleen de vrijdag bij Stenders

DJ Fred Siebelink maakt alleen op vrijdag onderdeel uit van het team van het ochtendprogramma van Rob Stenders. Aangezien Margreet van Gils op vrijdag een vrije dag heeft is Fred Siebelink neemt Siebelink haar taken dan waar. Daarnaast zal Siebelink ook het programma Freakolympics samen met Stenders presenteren op de vrijdagnacht bij Yorin FM.

Verreck presentator ‘Zomerspijkers’

Marcel Verreck gaat wederom de zomer-editie van het Radio 2-programma ‘Spijkers met koppen’ presenteren. In ‘Zomerspijkers’ wordt een bekende artiest ondervraagd over zijn favoriete muziek, maar ook over zijn “haatplaat”. Onder andere Harry Muskee, Jules Deelder, Willem Nijholt en Ellen ten Damme komen langs. Ook het cabaret zal volgens het persbericht niet ontbreken. De VARA zendt ‘Zomerspijkers’ vanaf 3 juli iedere zaterdag uit tussen 12.00 en 14.00 uur. De gewone uitzendingen starten op 11 september weer. (Essent)

“FunX blaast 3FM in grote steden omver”

Dat grotestads radiostation FunX een grote hit onder jongeren is, was tot nu toe niet met cijfers te staven. In de reguliere luisteronderzoeken van Intomart CLO was weliswaar een categorie ‘overig’ met een marktaandeel van ongeveer 6% te bespeuren, maar daar vallen alle niet met het onderzoek medewerkende stations onder. Uit een deze week gepubliceerd onderzoek van onderzoeksbureau Interview-NSS, in opdracht van FunX, blijkt dat 28,4% van de 15-24-jarigen in de grote steden dagelijks naar FunX luistert. De enige concurrent die nog in de buurt van FunX komt is Radio 538 met 17,7%, Radio 3FM scoort slechts 3,6%. Ook in de leeftijdsgroep van 25 tot 34 jaar verslaat FunX 3FM in dagbereik met 9,7% tegen 6,1%. Radio 538 is marktleider in die leeftijdsgroep met 17,9%. “We wisten dat we goed zouden scoren, maar zó extreem goed, dat konden we alleen maar hopen”, vertelt FunX directeur Willem Stegeman. “Het beeld correspondeert met wat we dag in dag uit merken. Toen ik het aan mijn medewerkers vertelde dat we de nummer één jongerenzender zijn, was de reactie meer zoiets van ‘en heb je verder nog nieuws’. Als je als verslaggever dagelijks op de schoolpleinen komt, ben je namelijk al bekend met het fenomeen dat de leerlingen op je af komen racen.”

Kabeltarieven Almere fors omhoog

De Almeerder gaat bijna 60% meer betalen voor zijn UPC-kabelaansluiting. Vanaf 1 augustus kosten de TV-kanalen geen € 9,52 per maand meer, maar € 15,20. In ruil daarvoor wordt het zenderpakket uitgebreid van 27 naar 30 TV-kanalen. AT5, National Geographic en Eurosport zijn vanaf 1 augustus te zien in de Almeerse huiskamers. Ook betaalt UPC 8 jaar lang € 430.000 aan de gemeente om de cultuur en de media te stimuleren. UPC heeft ook beloofd snel te investeren in sneller internet en digitale televisie. De gemeenteraad moet nog toestemming geven voor dit akkoord tussen UPC en het college van burgemeester en wethouders. (Omroep Flevoland via FMRadio)

“Yorin FM wordt pop/rockstation”

Hoewel Yorin FM zelf nog niets wil zeggen over de nieuwe koers die de zender gaat varen, heeft de nieuw aangetrokken dj Henk Westbroek alvast een tipje van de sluier opgelicht. ‘Yorin FM wordt een station dat enkel nog goede pop en rockmuziek draait.’ Dat meldt Westbroek vandaag in een interview met het Algemeen Dagblad. ‘Vanaf maandag gaan we in feite dezelfde muziek draaien als op 3FM te horen was voor Florent Luyckx een paar jaar geleden de boel kwam verzieken. Alle luisteraars die daar gillend zijn weggelopen, komen straks naar ons. Yorin FM wordt een station dat enkel nog goede pop en rockmuziek draait. De gladde pop, dance en R&B laten we definitief aan Radio 538 en 3FM. Yorin FM wordt een progressief modern popstation met guitige presentatoren achter de microfoon die wat te vertellen hebben, zoals Rob Stenders, Robert Jensen en ik.’ Westbroek start in augustus. (via Adformatie).

BBC gaat journalisten in vijandige omgeving beveiligen

De BBC heeft besloten dat journalisten die hun werk doen in vijandige gebieden “in buitengewone omstandigheden” beveiligd zullen worden door gewapende bewakers. Dat heeft de leiding van de Britse radio- en televisiezender dinsdag bekendgemaakt. Het besluit lijkt een reactie op verscheidene aanslagen op BBC-medewerkers in het Middenoosten. Zondag werd in Saudi-Arabië een Ierse cameraman, de 36-jarige Simon Cumber, doodgeschoten en een Britse verslaggever, de 42-jarige Frank Gardner, zwaar verwond. Tot dusver bleef gewapende bewaking bij de BBC beperkt tot bescherming van faciliteiten. In enkele gevaarlijke gebieden hebben BBC-verslaggevers onder bescherming van gewapende lokale milities gereisd, maar er zijn nog nooit lokale milities speciaal voor beschermingsdoeleinden ingehuurd. BBC-journalisten hebben al wel ongewapende westerse veiligheidsadviseurs. Krachtens het nieuwe beleid mogen die bedekt wapens dragen of lokaal gewapende bewakers huren. Daarbij wordt gedacht aan landen en gebieden als Irak, Afghanistan, Tsjetsjenië en Somalië. In de discussie is naar voren gekomen dat sommige journalisten nadrukkelijk tegen bescherming door gewapend veiligheidspersoneel zijn, omdat hun neutraliteit daardoor in gevaar zou kunnen komen. (Nieuws.nl)

Reclamejury houdt Gouden Effie op zak

De Gouden Effie, de reclameprijs voor de meest effectieve communicatiecampagne, is dinsdag niet uitgereikt. De jury deelde wel Zilveren en Bronzen Effies uit, maar oordeelde dat er geen campagne met kop en schouders boven de rest uitstak. De Effie is een van oorsprong Amerikaanse onderscheiding. Om ervoor in aanmerking te komen moet er een kwantitatief verschil zichtbaar zijn tussen de marktresultaten op twee momenten. Dat verschil moet aantoonbaar het gevolg zijn van marketing. Ook kijken de kenners met welk budget de reclamemakers werkten. Als ze met minimale middelen resultaat hebben geboekt, is dat een pre. Een overduidelijke winnaar was dus niet aan te wijzen, maar twee Zilveren Effies rolden wel uit de bus. DubbelFriss kreeg er een voor de campagne waarin de drinker van het sapje wordt opgeroepen tot zoenen door een klein mannetje op zijn schouder. De andere Zilveren Effie ging naar OHRA voor de campagne waarin een fruitmand naast een ziekbed langzaam verschimmelt. Naast de twee Zilveren Effies werden ook zeven Bronzen Effies uitgereikt. Zeventien reclamemakers waren voor een Effie genomineerd. (ANP)

Nieuwe programmering Radio 538 bekend

Met de terugkomst van Ruud de Wild op 14 juni gaat tevens de nieuwe programmering in bij Radio 538. Van maandag tot en met donderdag is Ruuddewild.nl van 16 tot 19 uur te beluisteren op Radio 538. Voor de beste fragmenten uit dit programma kan de radio voortaan op zondag tussen 15 en 18 uur worden afgestemd op 102FM. De Non-stop 40 verschuift van de zaterdagmiddag naar de zondagochtend van 8 tot 12 uur. In de Non-stop 40 zal ook elk uur een Top 3 uit eerdere jaargangen van de Top 40 te horen zijn. De Top 40 viert volgend jaar alweer haar 40ste verjaardag. Op de zondagavond kan de luisteraar voortaan genieten van twee extra uren Juize, dat daarmee elke zondag van 20 tot 24 uur te beluisteren is op Radio 538. Vanaf juli kan via internet, en in de toekomst ook via de kabel, 24 uur per dag geluisterd worden naar de beste en meest actuele Hiphop en R&B via Juize FM. Dennis Ruyer gaat door de komst van Ruud de Wild voortaan weer iedere werkdag tussen 10 en 12 uur de Greatest Hits presenteren. Hierdoor is Lindo Duvall iedere doordeweekse nacht tussen 24 en 3 uur te horen en op zaterdagmiddag tussen 15 en 18 uur. In de 53Nachten zijn ook Dennis Verheugd, Menno de Boer, Martijn Kolkman en Jurjen Gofers te beluisteren. 

Klusduo RTL4 naar SBS6

Tuinman Rob Verlinden en klusjesman Nico Zwinkels verruilen RTL4 voor SBS6. Vanaf september gaan ze daar een wekelijks lifestyle-programma presenteren, iedere zaterdag om 18.00 uur. Op dat tijdstip waren ze afgelopen tv-seizoen nog te zien met het succesvolle ‘Eigen Huis & Tuin’ bij RTL4. In hun nieuwe programma staan de thema’s tuinieren, klussen en koken centraal, meldde producent Stokvis & Niehe Producties dinsdag. RTL maakte in mei bekend dat Zwinkels zou stoppen met het programma omdat het drukke opnameschema hem te veel werd. Ook werd gesuggereerd dat een sponsor hem te oud vond voor al dat geklus. Producent Stokvis & Niehe zocht dat uit, maar van bezwaren bij de sponsor was geen sprake. Volgens de producent wilde RTL het rogramma Eigen Huis & Tuin proberen onder te brengen bij een andere producent. Vervolgens rolde de optie SBS uit de bus. Producent van het nieuwe programma van het befaamde duo blijft Stokvis & Niehe. Rob en Nico presenteerden Eigen Huis & Tuin de laatste periode samen met Myrna Goossen. Zij vertelde in mei dat ook zij met het programma ging stoppen om zich toe te leggen op haar dagelijkse middagprogramma Aperitivo (RTL4). Dat voornemen heeft ze nog steeds, maar ze ziet in dat programma wel haar kok vertrekken naar het SBS6-programma van Rob en Nico. Meesterkok Angélique Schmeinck gaat namelijk koken voor de klusjes- en tuinman. Myrna Goossen blijft dus met lege handen achter.

Wereldomroep zet extra frequenties in voor Tour de France

Door de inzet van extra kortegolffrequenties kunnen Nederlandse vakantiegangers in Europa deze zomer live luisteren naar de Tour de France via de Wereldomroep. De Wereldomroep neemt daarvoor de uitzendingen van Radio Tour de France (NOS) over. De sportredactie van de Wereldomroep verzorgt iedere dag een Tour-journaal met onder meer alle klassementen en een voorbeschouwing op de volgende etappe. De Wereldomroep zet tijdens de live-uitzending twee extra frequenties in en is daardoor in een groot deel van Europa via de kortegolf te beluisteren: van 3 juli t/m 25 juli 2004 vanaf 14.00 uur tot en met de finish van de etappe. De uitzending is ook in Europa en andere regio’s in de wereld via satellietkanaal RNW1 te beluisteren en via www.wereldomroep.nl. De kortegolffrequenties voor Radio Tour de France in Europa zijn te vinden via: www.wereldomroep.nl.

Luisteraar geeft Wereldomroep 7,4

Uit een recent onderzoek blijkt dat de luisteraar de Nederlandse radiouitzendingen van de Wereldomroep waardeert met het gemiddelde rapportcijfer 7,4. Ongeveer één op de vier Nederlanders luistert naar de Wereldomroep tijdens hun verblijf in het buitenland. Het bestaan van de Wereldomroep wordt door 72% van de Nederlanders als (zeer) belangrijk beschouwd. Het onderzoek is in mei onder de Nederlandse bevolking uitgevoerd door The Choice marktonderzoek & advies in opdracht van de Wereldomroep. Waarnemend algemeen directeur Jan Hoek is tevreden over de uitkomsten: “Deze mooie cijfers zijn een opsteker voor de Wereldomroep. Na een periode van reorganiseren, is het goed om te constateren Nederlanders ons zo waarderen.” Het aantal vakantiegangers dat luistert naar de Wereldomroep is, na een lichte daling eind jaren negentig, de afgelopen jaren weer gestegen. “We merken dat vakantiegangers het belangrijk vinden om in korte samenvattingen op de hoogte te blijven van het Nederlandse en internationale nieuws, achtergronden en service-informatie. Daarnaast zullen veel vakantiegangers vaker op ons afstemmen vanwege de sportevenementen”, aldus Jan Hoek. De Wereldomroep werkt redactioneel steeds meer samen met de Publieke Omroep. “De 7,4 is dus indirect ook voor onze collega’s.”(Persbericht RNW)

VT4 en VTM verwerven uitzendrechten WK voetbal 2006

De wereldbeker voetbal van 2006 in Duitsland is in Vlaanderen niet te zien op de openbare omroep. De commerciële zenders VTM en VT4 hebben de handen in elkaar geslagen en samen de uitzendrechten verworven. De rechten hebben betrekking op de televisie- en radio-uitzendingen. VT4 en de Vlaamse Mediamaatschappij (VMMa, moederholding van VTM) deden een gezamenlijk bod en dat was naar verluidt veel hoger dan dat van de VRT. De VMMa en VT4 sloten een contract af met Infront Sports & Media, de exclusieve marketingpartner van de FIFA. De commerciële omroepen, waar dit jaar al ongenoegen leefde over de start van Sporza, het tijdelijke sportnet van de VRT, hadden naar eigen zeggen al een tijdje in de gaten dat het contract van het WK voor hen afzonderlijk onbetaalbaar zou zijn. In een medialandschap van steeds duurder wordende sportrechten was een samenwerking dan ook de enige kans. “Als we elk een apart bod hadden gedaan, hadden we het moeten afleggen tegen andere kandidaten”, aldus Peter Quaghebeur, directeur- generaal van de VMMa. En volgens Patrick Tillieux, gedelegeerd bestuurder van VT4, vonden beide zenders snel een basis voor deze “opmerkelijke samenwerking”. (Gazet)

Vrijspraak in Jamby-zaak

De rechtbank in Den Haag heeft drie oud-ambtenaren van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OC&W) vandaag in de Jamby-zaak vrijgesproken van valsheid in geschrifte. Volgens de rechtbank zijn de beschuldigingen van het Openbaar Ministerie (OM) niet bewezen. De ambtenaren zouden in 2001 facturen en formulieren hebben vervalst bij de uitbetaling van een financiële vordering van het internetbedrijf Jamby van ondernemer Adam Curry. Het OM had tegen de ambtenaren geldboetes van 1000 tot 2000 euro geëist. (ANP)

Dr. Elizabeth Corday weg uit ER

Alex Kingston, ster uit de Amerikaanse televisieserie ER, keert volgend seizoen niet terug als de chirurg Elizabeth Corday. De producenten van de ook in Nederland populaire ziekenhuisserie, hebben Kingston laten weten dat ze niet langer ,,interessant” is. Dat berichtte de BBC maandag. De 41-jarige actrice heeft verklaard ,,geschokt’ te zijn. ,,Ik voel me opeens erg oud.” De actrice zelf denkt dat ze mogelijk ook te duur wordt gevonden. Ze krijgt tegenwoordig 150.000 dollar per aflevering betaald. Kingston vindt het jammer dat de makers van ER kennelijk geen behoefte meer hebben aan figuren in de serie die nog autoriteit uitstralen. George Clooney was ooit een van de grote publiekstrekkers van de serie, die in de Verenigde Staten aan het tiende seizoen bezig is. Corday stapte in het seizoen 1997-98 het County General Hospital binnen. (ANP)

UPC verlost van S-band tuners

Het Commissariaat voor de Media heeft besloten dat UPC met ingang van 1 januari 2005 niet langer verplicht is om een S-band tuner zonder kosten te verstrekken aan klanten die (nog) een TV-toestel bezitten waarmee deze band niet kan worden ontvangen. Deze maatregel was opgelegd in 1999, omdat UPC toen een aantal regionale en lokale publieke zenders, die een ‘must carry status’ hebben, ging doorgeven in de zogenaamde S-band. Met name bezitters van een oud TV-toestel kunnen deze band niet ontvangen en om die reden stelde het Commissariaat UPC verplicht een voorziening te treffen voor deze consumenten. De verplichting wordt nu opgeheven omdat het gaat om toestellen die inmiddels meer dan tien jaar oud zijn. Op dit moment maken nog zo’n duizend mensen gebruik van deze voorziening. (via Broadband TV Nieuws)

Iman in opspraak na documentaire lokale omroep

Imam Mustafa Önlü moet aftreden als voorzitter van Kleurrijk Beraad, de overkoepelende instelling voor allochtonen in Leeuwarden. Dat zegt Ger van der Leij, voorzitter van het Israël Comité Nederland. Volgens Van der Leij gaan de uitspraken die Önlü onlangs over terrorisme deed veel te ver. Aangifte zal het comité niet doen omdat de kans op een veroordeling erg klein wordt ingeschat. In een documentaire van lokale omroep Mercurius, die pas in september zal worden uitgezonden, zegt Önlü dat de bloedige bomaanslagen van Palestijnen in Israël geen terrorisme zijn. Volgens de imam is het oorlog en handelen de Palestijnen uit zelfverdediging. “De Joden gooien immers vanuit helikopters met bommen. Iemand die daarbij zijn familie verliest, gaat zich verdedigen. De aanslagen van Palestijnen op bijvoorbeeld autobussen zijn daarom absoluut geen terrorisme, ook niet als daar kinderen in zitten. Mensen die dat niet begrijpen moeten zelf maar eens naar Israël gaan”, aldus Önlü. De Joodse gemeenschap in Leeuwarden vindt dat Önlü zijn uitspraken terug moet nemen. Doet hij dat niet, dan verlaat de gemeenschap Kleurrijk Beraad. Önlü heeft al laten weten dat hij vierkant achter zijn mening blijft staan. (via RTV Mercurius)

Nieuw logo voor Radio 538

Radio 538 krijgt een nieuw logo. Vanaf volgende week verdwijnt de tekst uit de twee bollen en komt de tekst buiten de bollen te staan, die wel weer blijven. De nadruk komt nu meer te liggen op de naam van de zender in plaats van op de frequentie. “De paarse en groene bol zijn erg herkenbaar”, zo legt Maud Burgers van Radio 538 uit. “Dus die houden we gewoon. Maar de naam van ons station was altijd minder goed te lezen.” Het nieuwe logo zal vanaf volgende week actief te zien zijn in de reclame-campagne van Radio 538 rondom de komst van dj Ruud de Wild, waarmee het station groots gaat uitpakken. (via Radiofreak)

Stroomstoring Amsterdam legt BNR Nieuwsradio plat

Een deel van Amsterdam Oud-West heeft maandagmiddag enkele uren zonder stroom gezeten. De storing trof onder meer persbureau Associated Press aan de Stadhouderskade. Ook BNR Nieuwsradio, die in de Vondelstraat zit, heeft door de stroomstoring een aantal uur geen nieuws kunnen uitzenden. Door over te schakelen op een noodaggregaat kon BNR Nieuwsradio wel muziek uitzenden, aldus de zender op zijn website. Nuon-woordvoerder Peter Assler verwacht dat de stroomstoring voor 18.00 uur verholpen is. Een deel van de storing was rond 16.15 verholpen. Wat de oorzaak van de storing is, is nog onduidelijk. (nieuws.nl)

Westbroek van Radio M naar Yorin FM

Henk Westbroek verruilt Radio M Utrecht voor de commerciële muziekzender Yorin FM. De Utrechtse zanger krijgt een eigen programma en begint in augustus aan zijn nieuwe baan. Westbroek stopt bij Radio M Utrecht met zijn programma Westbroek aan Tafel op vrijdagmiddag van 12.00 tot 14.00 uur. De laatste uitzending is op vrijdag 2 juli. Henk Westbroek blijft wel op Regio TV Utrecht de vrijdag-edities van het programma Utrecht Centraal presenteren. De oud-politicus was een jaar lang niet op de landelijke radio te horen. Henk Westbroek verliet een jaar geleden 3FM en kwam daarna bij Radio M Utrecht. (via RTV Utrecht)

Wim ter Laak aangesteld als programmaleider RTL 4

Met ingang van 1 juni 2004 is Wim ter Laak aangesteld als programmaleider RTL 4. Hij volgt hiermee David Schaling op die per 12 maart de Holland Media Groep (HMG) heeft verlaten en versterkt het team van programmaleiders bestaande uit Erland Galjaard (Yorin) en Jaap Hofman (RTL 5). Zij zijn verantwoordelijk voor de dagelijkse leiding van de zenders onder aanvoering van directeur televisie, Leo van der Goot. Wim ter Laak (35) was sinds 2001 werkzaam als station manager waarbij hij namens programma management verantwoordelijk was voor de vormgeving, promotie en continuïteit van de drie televisiezenders. Tegelijkertijd was hij werkzaam als programma coördinator, waarbij hij de eindredactie vanuit de zender verzorgde voor verschillende programma’s, zoals “De Bauers”, “Jensen!” en “Pulse”. (persbericht via Antenne2)

APR brengt Aanvullend Advies Kabelplan Televisie uit

De Stichting Algemene Programma Raad voor de regio Groot-Amsterdam heeft heden een aanvullend Advies Kabelplan Televisie 2004-2005 aan UPC uitgebracht. Aanleiding daartoe is het feit dat UPC met een aantal gemeenten uit het adviesgebied van de APR nieuwe overeenkomsten heeft afgesloten. In ieder geval in twee van die gemeenten -Zaanstad en Purmerend- heeft dat nieuwe contract tot gevolg dat het zenderpakket op korte termijn wordt uitgebreid met 4 televisiezenders. Vanuit zijn wettelijke taak en dus in zijn rol als adviesorgaan van de kabelexploitant heeft de APR advies uitgebracht over de invulling van deze extra televisiekanalen. Voor Zaanstad heeft de APR geadviseerd de 4 extra televisiezenders in te vullen met de programma’s van BBC World, National Geographic, TVE en ZDF. Wegens het ontbreken van een “eigen” lokale publieke omroep, ontvangen de consumenten in Zaanstad thans de lokale publieke omroep van Amsterdam, zijnde het SALTO A2-kanaal. Bij nadere beschouwing blijkt de programmering van deze zender dermate lokaal (lees Amsterdams) gericht, dat deze zender voor de consumenten in Zaanstad nauwelijks een toegevoegde waarde heeft. De APR adviseert daarom SALTO A2 niet langer deel uit te laten maken van het pakket. Hiervoor in de plaats wordt The Box geadviseerd. De APR heeft voor Purmerend geadviseerd de 4 extra televisiezenders op dezelfde wijze in te vullen als in Zaanstad en het pakket dus uit te breiden met BBC World, National Geographic, TVE en ZDF.UPC heeft met Amsterdam en Ouder-Amstel eveneens een nieuw contract gesloten. Voor zover bekend doen zich daarin geen wijzigingen voor ten aanzien van de omvang van het televisiepakket. Het uitbrengen van een aanvullend advies is daarom niet noodzakelijk. Met de andere gemeenten in het adviesgebied van de APR heeft UPC nog geen nieuwe overeenkomsten gesloten. Als gedurende de looptijd van het Advies Kabelplan Televisie 2004-2005 in die gemeenten contracten worden aangegaan die sterk afwijken van hetgeen nu in Zaanstad, Purmerend, Amsterdam en Ouder-Amstel is vastgelegd, behoudt de APR zich het recht voor een afzonderlijk aanvullend advies uit te brengen. (Persbericht APR)

Radio ON verliest uitzendvergunning Gemeente Liemeer

De lokale omroep Radio ON uit Nieuwkoop heeft haar uitzendvergunning voor de naburige gemeente Liemeer verloren. Radio ON heeft verzuimd om een verlengingsaanvraag voor de uitzendvergunning voor de gemeente Liemeer in te dienen bij het Commissariaat voor de Media. De gemeenteraad van Liemeer heeft hierop Radio LOT, uit Ter Aar, representatief verklaard als lokale omroep voor de gemeente Liemeer voor de komende vijf jaar. Sinds vrijdag is Radio LOT te horen via de kabelfrequentie 103,4 in de gemeente Liemeer in plaats van Radio ON. De gemeente Liemeer bestaat uit de kernen Nieuwveen, Zevenhoven, Vrouwenakker, Noordse Dorp en Noordeinde. De verruiming van het zendgebied voor Radio LOT kan ook tot gevolg hebben dat het zendvermogen van de zender boven op het dak van de studio opgeschroefd moet gaan worden. Radio LOT zal dan ook nog in een ruimere omgeving beluisterd kunnen worden dan nu al het geval is.

Arrow 90.7 FM toegevoegd aan diverse kabelnetten

Kabelexploitant Casema heeft de commerciele radiozender Arrow 90.7 FM toegevoegd aan diverse kabelnetten. In veel gevallen vult Arrow 90.7 FM de vrijgekomen plaats op van Radio 192. Radio 192 is door Casema van de kabel verwijderd omdat zij haar financiële verplichtingen niet is nagekomen. In Amstelveen is Arrow 90.7 FM te horen op 100.4 MHz (mono). In Bunnik, Driebergen, Leersum en Zeist 102,8 MHz op (mono). In Schoonhoven, Bergambacht, Kamerik, Montfoort, Lopik en Linschoten op 92,9 MHz (mono). In Maarn, Renswoude, Scherpenzeel, Cothen, Langbroek, Woudenberg, Rhenen, Amerongen, Veenendaal en Wijk bij Duurstede op 95,5 MHz (mono). In Harmelen, Ronde Venen, Woerden 99,5 MHz (mono)

Casema wijzigt tarief in De Bilt, Maarssen en Houten

Per 1 juli past kabelexploitant Casema de tarieven voor kabeltelevisie en – radio in de gemeenten De Bilt/Bilthoven, Maarssen en Houten. In De Bilt/Bilthoven kost het standaardpakket vanaf 1 juli € 11,60 en het basiapakket € 6,80. In Maarssen en Houten gaat het standaardpakket €13,30 kosten en het basispakket €8,50. De tarieven voor Maartensdijk blijven ongewijzigd.

UPC past kabeltarieven in Noord Brabant aan

UPC Nederland gaat op 1 juli 2004 verder met het geleidelijk harmoniseren van de tarieven voor het standaardpakket televisie en radio in haar verzorgingsgebied tot het in juli 2003 aangekondigde tarief. Dit proces zal in geheel Nederland eind 2004 voltooid zijn. Als gevolg hiervan worden de tarieven in een aantal gemeenten in Noord-Brabant aangepast. Het doel van de tariefsharmonisatie is te komen tot één geharmoniseerd standaardtarief voor alle kabeltelevisieklanten in Nederland. Dit creëert helderheid en is noodzakelijk voor UPC om een efficiënte, betrouwbare exploitatie en hoge kwaliteit voor de klant op langere termijn te waarborgen. Het standaardtarief voor 2004 is vastgesteld op 12,77 euro per maand, exclusief BTW. Inclusief BTW is het bedrag 15,20 euro per maand. In de gemeenten Geldrop, Oirschot, Sint-Oedenrode en de plaats Heeze (gemeente Heeze-Leende) wordt het tarief op 1 juli geharmoniseerd tot dit standaardtarief. (Persbericht UPC)

Endemol-top miljonair

De top van Endemol (maker van onder meer TROS Miljoenenjacht en Lotto Weekend Miljonair) heeft zelf ook de jacht geopend op de miljoenen. De zes leden van de raad van bestuur van de tv-producent hebben vorig jaar samen 10,5 miljoen euro opgestreken. Drie van de zes hebben een extraatje gekregen van 1 miljoen euro per persoon, boven op hun salaris van ruim 325.000 euro. Het totaalbedrag is opgebouwd met salarissen, bonussen en andere vergoedingen. De ‘miljoenenjacht’ van de Endemol-top blijkt uit de jaarcijfers over 2003. Koploper is de vorig jaar aan de kant geschoven topman Aat Schouwenaar (57): hij kreeg bij zijn vertrek 4,5 miljoen euro mee. Die bonus ontvangt hij gedeeltelijk als extra beloning voor het aanvaarden van zijn functie op 1 juni 2003 en voor een deel als schadevergoeding voor zijn gedwongen voortijdige vertrek op 1 april 2004. Alex Oostvogel, Hubert Deitmers en Ronald Goes, nog steeds lid van de raad van bestuur (salaris 325.000 per persoon), kregen vorig jaar ieder een bonus van 1 miljoen euro. (via Telegraaf)

Voortzetting Almere Nieuws nog onduidelijk

Over de subsidie van bijna zes ton voor de periode maart 2005 – maart 2006 voor het dagelijkse Almere journaal van Omroep Flevoland is politiek Almere nog niet uitgepraat. De gemeenteraad buigt zich over twee weken nogmaals over het voorstel van het college van burgemeester en wethouders om deze subsidie niet te verstrekken en het contract al per 1 september van dit jaar op te zeggen. Dit bericht de krant Almere Vandaag. Een belangrijk argument van het college is de financiële nood waarin de gemeente verkeert. ,,Dat is een politieke afweging, voor ons betekent het afwachten. Zes ton is veel geld, maar voor tv-maken is het een schijntje”, aldus Gerard Hullegie van de omroep. Voor wethouder Frits Huis (Leefbaar Almere) zijn er ook andere argumenten die pleiten voor stopzetting van de subsidie. De samenwerking met de lokale omroep Studio Almere is volgens hem onvoldoende uit de verf gekomen. De meerderheid van de raadsleden tijdens de politieke markt spraken zich gisteravond niet uit over het bezuinigingsvoorstel. Alleen Leefbaar Almere en de Almere Partij steunden omomwonden het voorstel. Tussen de regels door liet Huis weten zich te buigen over een plan van Studio Almere. Bij de lokale omroep is recent een nieuw bestuur aangetreden dat een kwaliteitsslag wil maken. ,,Ik kan er nog niet veel over kwijt, maar het ziet er veelbelovend uit.”

MTV Movie Awards veranderen in ‘ladies night’

De MTV Movie Awards zijn zaterdag veranderd in een ‘ladies night’ nadat de meeste prijzen door vrouwen werden opgeëist. De host van de show was de pas 17-jarige Lindsay Lohan, de ster uit Mean Girls en Freaky Friday. De show werd opgenomen in Californië (VS) en zal donderdag 10 juni worden uitgezonden. Optredens werden onder meer verzorgd door Eminem en de Beastie Boys. Uma Thurman claimde de eerste prijs van de avond met de prijs voor de beste vrouwelijke hoofdrol, voor haar optreden in de film Kill Bill 1, waarin ze een op wraak beluste vrouw speelt. De prijs voor de beste mannelijke hoofdrol ging naar Johnny Dep voor zijn rol in Pirates of the Caribbbean. De MTV Awards staan er bekend om films net zo zeer door de zeik te halen als ze te prijzen. Dit jaar besloot MTV echter de Oscars te volgen en de prijs voor de beste film toe te kennen aan The Lord of the Rings: The Return of the King. Verdere winnaars waren onder andere Drew Barrrymore, Adam Sandler en Shawn Ashmore. (Nieuws.nl)

Erwin van der Bliek naar ID&T Radio

De DJ Erwin van der Bliek zal vanaf volgende week zaterdag elke week te horen zijn op de commerciele radiozender ID&T Radio. Van der Bliek gaat bij deze zender de Dance 33 presenteren. Daarnaast zal hij ook op de zaterdagavond het programma Club’in (22-00 uur) presenteren. De komst van Van der Bliek maakt onderdeel uit van de nieuwe zomerprogrammering van ID&T Radio. Deze zal vanaf 7 juni starten. Van der Bliek was eerder werkzaam voor onder andere StadsRadio Rotterdam, Radio 3 FM en Fresh FM. Eerder was al bekend geworden dat Edit den Doosch elke werkdag (13-16 uur) te horen zal zijn op ID&T Radio met het programma ‘Break the Day’. Eric van Kleef zal elke werkdag te horen zijn bij de dancezender met het programma Studio54 (16-20 uur).

Sterblokken rond EK niet vol

De reclameblokken op de publieke omroep in de EK-maand juni zijn nog niet vol, meldt de Ster deze week in Adformatie. De verkoopmaatschappij heeft daarom voor juni haar tarieven enigszins bijgesteld. Commercieel directeur Arian Buurman: ‘Het is gewoon druk, maar niet extreem druk.’ De tariefsaanpassing houdt in dat de Ster haar marktindex, een instrument om de capaciteit van reclamezendtijd in de blokken te reguleren, van 1,05 naar 1,00 heeft bijgesteld. Dat betekent feitelijk dat het tarief met 5 procent is gedaald. Concurrenten SBS en IP, die hun tarieven tijdens een EK of WK traditiegetrouw verlagen, melden dat hun juni-blokken ‘zo goed als vol’ zitten. Bij SBS houdt men het erop dat de Oranjegekte in adverteerdersland nog lang niet zo groot is als in voorgaande jaren. En bij IP signaleert men de trend dat adverteerders in toenemende mate hun budget spreiden over meerdere blokken (en zenders). (via Adformatie)

Nieuwe standaard belooft supertelevisie

In ons land moet High Definition TV (HDTV) nog van de grond komen, maar in Japan is de standaard voor de opvolger al bijna gereed. Daar is de komst van UHDTV aangekondigd, een tv-systeem met liefst 32 miljoen beeldpunten, 16 maal meer dan de standaard voor HDTV. De huidige generatie televisies heeft zelfs maar 200.000 beeldpunten. UHDTV bouwt 60 maal per seconde een beeld op, tegen 25 nu. Het geluid wordt over 20 kanalen verdeeld. Wanneer UHDTV op de markt komt is onbekend. De HDTV-standaard werd al in 1964 ontwikkeld. (Essent)

Nederlandse journalist beschoten

De Nederlandse journalist Ismael Zayer is in Irak onder vuur genomen. Hij bleef ongedeerd.Het is onduidelijk of er bewust op hem is geschoten. De journalistenvakbond NVJ wil dat Buitenlandse Zaken vanwege het incident een veilig onderkomen zoekt voor Zayer en zijn gezin.Ze blijken al enkele keren te zijn bedreigd. Zayer is hoofdredacteur van een Iraakse krant.Zijn vrouw Anneke van Ammelrooy werkt voor de Groene Amsterdammer.Nog geen week geleden werden hun chauffeur en een lijfwacht in Bagdad ontvoerd en vermoord.Naar aanleiding daarvan wil het journalistenpaar nu Irak verlaten (NOStt)

Get the Picture definitief van de buis

Het televisiespelletje Get the Picture verdwijnt toch definitief van de buis. De Evangelische Omroep (EO) heeft ervoor gekozen het programma te verruilen voor een ander spelletje met de titel That’s the Question. In tegenstelling tot eerdere berichten bleek dit programma uit tests als beste uit de bus te komen. Dat liet een woordvoerster van de omroep donderdagavond weten. In maart werd bekend dat het populaire Get the Picture van de AVRO naar de EO zou verhuizen, omdat de eerstgenoemde omroep naar Nederland 2 gaat en zich meer wil richten op drama. De EO liet toen weten dat dit spel succesvoller was dan alternatieven That’s the Question en Dwarl. Nader onderzoek leidde echter toch tot de huidige keus. De presentatie van That’s the Question is hoogstwaarschijnlijk in handen van Bert van Leeuwen, aldus de woordvoerster. (ANP)

Friese regionale televisie komt met rechtbankdrama

De Friese regionale televisiezender Omrop Fryslân gaat een langlopende dramaserie maken gebaseerd op de ervaringen van het advocatenduo Hans en Wim Anker. Steven de Jong gaat het rechtbankdrama regisseren en produceren. Hoofdredacteur Hans Snijder van Omrop Fryslân heeft dat donderdag gezegd. De serie met de werktitel Dankert & Dankert is bedacht door De Jong en Snijder. ,,De Ankers hebben ons verhalen verteld waar we ademloos naar hebben geluisterd. Wij willen deze waargebeurde verhalen als basis gebruiken en dramatiseren”, aldus Snijder. Dankert & Dankert is de opvolger van de in Friesland mateloos populaire dramaserie Baas boppe baas, waarvan de laatste afleveringen komend najaar worden uitgezonden. (ANP)

VVD tegen groter belang KPN in Digitenne

De VVD is tegen het vergroten van het belang van KPN in Digitenne, een onderneming die via de ether digitale televisie uitzendt. Ook andere fracties in de Tweede Kamer zijn kritisch, omdat de telecomgigant teveel macht dreigt te krijgen op de televisiemarkt. Minister Brinkhorst van Economische Zaken wil er toch mee instemmen. De kartelwaakhond NMa maakte gisteren, toen de Tweede Kamer hierover overlegde, nog eens duidelijk geen bezwaar te hebben. De NMa weerlegde op internet de bezwaren van de kabelmaatschappijen. KPN heeft met Digitenne twee ijzers in het vuur. De telecomgigant is ook in staat via ADSL tv-signalen aan te bieden. Beide ontwikkelingen staan nog in de kinderschoenen, maar bij forse investeringen in de nieuwe technieken zouden zowel ADSL als Digitenne in heel Nederland voor de consument aantrekkelijk kunnen worden. De Tweede Kamer wil evenals minister Brinkhorst dat bedrijven flink met elkaar gaan concurreren, onder meer door de signalen via verschillende infrastructuren naar de kijkers te brengen. Daarin past niet dat één grote onderneming een groot deel van de markt naar zich toetrekt.Minister Brinkhorst denkt in tegenstelling tot VVD-Kamerlid Aptroot echter dat het niet zo’n vaart zal lopen. KPN mag het belang wat hem betreft vergroten van 30 naar 40 procent, maar dat zal ook zenderparkbeheerder Nozema doen. Zo ontstaat ’tegenwicht’ voor de invloed van KPN. De overige aandelen zijn in handen van het Nederlands Omroepbedrijf en de omroepen. Bovendien geldt de toestemming slechts voor drie jaar en dan kan dus opnieuw bezien worden hoe de verhoudingen in de markt zijn. De kabelbedrijven hebben nu nog meer dan 90 procent van de televisiemarkt in handen. Digitenne is voorlopig alleen in de Randstad te ontvangen en lijkt vooral interessant voor tv-ontvangst in boten en caravans. Digitenne heeft een veel kleiner marktaandeel dan tv via de satellietschotel. (Automatisering Gids)

3FM verlegt muziekkoers

Radio 3FM gaat vanaf september meer pop- en rockmuziek uitzenden en de middag- en avondprogrammering aanpassen. Dat meldde de publieke popzender donderdag. Dj Cobus Bosscha (14.00-16.00 uur) moet van de zenderredactie verdwijnen, terwijl zijn collega Timur Perlin (20.00-22.00 uur) er zelf voor kiest terug te gaan naar zijn vroegere werkgever Yorin FM. Het radiostation zoekt de opvolgers van deze twee voornamelijk in eigen huis: jonge talenten die nu nog in de nachtelijke uren op 3FM de kans krijgen ‘vlieguren’ te maken. Eerder leverde die constructie dj’s als Giel Beelen en Gerard Ekdom op. De radiomakers constateren dat luisteraars vaak denken dat 3FM veel R&B en dance uitzendt. Die muziekgenres zijn wel te horen maar het accent van de programmering ligt volgens de dj’s op pop en rock. Ze willen dat de luisteraars het station vooral gaan associëren met bands als Coldplay, Keane, Lenny Kravitz, Kane en Nelly Furtado. 3FM richt zich op een groot publiek tot 35 jaar. (Telegraaf)

“100%NL wil nog deze maand op de FM “

Radiozender 100%NL (van het Finse Radiocorp Oy) heeft de Rotterdamse bestuursrechter gevraagd om vóór 21 juni de zendvergunning van HMG’s RTL-FM voorlopig naar 100%NL te schuiven. Bij de frequentie-uitgifte zou een vergunning gaan naar de zender die ten opzichte van anderen ‘significant meer Nederlandstalige muziek’ bood. Geld zou alleen een rol spelen als twee stations evenveel Nederlands boden. 100%NL bood 70 procent Nederlandstalige muziek voor 8.000 euro, RTL-FM 35 procent voor 23 miljoen. Volgens 100% NL was de frequentiekeuze puur een geldzaak. 100%NL vraagt de rechter nu de staatssecretaris van Economische Zaken te veroordelen tot het binnen 3 dagen beslissen op de bezwaarschriften die de zender al een jaar geleden indiende, op straffe van een dwangsom van 10.000 euro per dag. (via Adformatie)

Luisteraars starten actie voor Cobus Bosscha

Een aantal enthousiaste luisteraars van het middagprogramma ‘JACobus’ op Radio 3FM is een actie gestart om dj Cobus Bosscha op de zender te houden. Gisteren werd bekend dat hij per 1 september tegen zijn eigen wil het veld moet ruimen op 3FM. De luisteraars hebben de website CobusBosscha.com in het leven geroepen. Via de site kunnen mensen laten weten dat ze het niet eens zijn met zendercoördinator Florent Luyckx van 3FM die het programma niet meer bij de publieke popzender vindt passen. In de toekomst zullen er ook airchecks, jingles en videobeelden uit radioprogramma’s van Cobus te vinden zijn. (via Radiofreak)

Reclame-inkomsten media fors gedaald in 2003

De reclame-inkomsten van Nederlandse media zijn vorig jaar opnieuw gedaald. De inkomsten daalden met 4,1 procent naar 4,47 miljard euro. Dat is de grootste daling ooit, blijkt uit onderzoek. De eerste helft van vorig jaar was een teruggang van 8 procent te zien in de bestedingen. De laatste zes maanden kwam een licht herstel. Dat kwam deels door de supermarktoorlog, waardoor de supermarkten meer reclame maakten. Het onderzoek werd donderdag door het bureau BBC De Media en Reclame in samenwerking met Vereniging van Communicatie en Adviesbureaus gepresenteerd. In totaal liepen bij de persmedia de inkomsten terug met 194 miljoen euro. Bij radio (plus 9,1 procent), billboards (plus 11 procent) en internet (plus 25 procent) werd juist meer geld uitgegeven. De reclamebestedingen bij televisie lieten een groei zien van 2,2 procent. Zware klappen waren er voor de geadresseerde brievenbusreclame. Daar daalden de inkomsten met 7 procent, het grootste verlies ooit in deze branche. Oorzaak daarvoor is dat adverteerders steeds meer gebruik maken van internet en email. De inkomsten bij ongeadresseerde reclame stegen met 2 procent. (ANP)

Fabienne de Vries op RTL-FM

Fabiënne de Vries is elke ochtend tussen 10:00 en 13:00 op RTL FM te horen. Ze vervangt Marjon Keller die een maand geleden tijdelijk in de programmering werd opgenomen, omdat RTL FM nog niet genoeg presentatoren had kunnen contracteren. Fabiënne is vooral bekend als VJ bij TMF en presentatrice van Fear Factor op Veronica. Daarnaast presenteerde ze programma’s op andere RTL 4 en V8 en maakte ze op een cd. Voor haar televisiecarriëre heeft ze bij een lokaal radiostation gewerkt en in 1999 maakte ze eens in de maand een programma bij Radio 538 op vrijdagavond. Nog niets zo lang geleden verving ze een paar uitzendingen Adam Curry in ‘Ook Goeiemorgen’ op Veronica en nu is ze dus in vaste dienst bij RTL FM. Naast Marjon Keller is ook Robert Feller maar tijdelijk op Yorin FM te horen. Ook hij zal over enkele weken worden vervangen door een ander, maar het is nog niet bekend door wie. (o.a. Radiofreak)

Eline volgt Timur op bij 3FM

ELine la Croix zal vanaf 14 juni Timur Perlin opvolgen op 3FM. Dit bericht Radiofreak. Met haar programma dat luistert naar de naam ‘AdreneLine’ zal ze tot september maandag t/m donderdag van 20.00 tot 22.00 uur te horen zijn op de zender. eLine maakt sinds afgelopen zomer nachtprogramma bij de NPS op het publieke popstation. eLine is één van de jonge talenten in het eigen opleidingsproject van 3FM. Net als Coen Swijnenberg mag ze zich na nog geen jaar in de nacht op 3FM waarmaken in de avond. In het nieuwe programma is vooral muziek te horen. Ook verschillende subculturen, lifestyles en uitzonderlijke vormen van sport komen aan bod in de dagelijkse uitzendingen. Zo wordt er een zogenoemde ‘mini-ramp’ in de studio neergezet, om een skate-demonstratie te geven. eLine is blij met haar overstap van de nacht naar de avond: “Vette shit. Elke dag radio maken is natuurlijk te gek. Tegen alle radioluisteraars wil ik zeggen: zorg dat je erbij bent.” (Radiofreak)

Brinkhorst krijgt steun voor vastrecht tv-kabel

Minister Brinkhorst van Economische Zaken krijgt het groene licht van de Tweede Kamer om de televisiekijker meer keuzemogelijkheden te bieden. De D66 bewindsman probeert de kabelmaatschappijen zover te krijgen dat hun klanten een “vastrecht” moeten betalen dat de kosten van de kabels dekt, en daarnaast gaan betalen per tv-zender die ze wensen te ontvangen. Voorlopig zal dat niet veel uitmaken, want gemiddeld ongeveer 90 procent van het abonnementsgeld gaat op aan de aanleg van kabels en dergelijke. Voor de programma’s wordt ongeveer 1 euro per maand betaald bij een basispakket. Maar dat kan veranderen als in de toekomst veel meer diensten via de kabel worden aangeboden door concurrerende maatschappijen. (Telegraaf)

Publieke omroep steekt meer geld in films

De publieke omroep gaat vanaf 2007 structureel 9 miljoen euro per jaar in Nederlandse speelfilms steken. Met dat geld financieren de omroepen dan jaarlijks achttien of negentien speelfilms en nog eens zes zogeheten tele-films. Dat heeft L. van der Meulen, netcoördinator van Nederland 3, gisteren aangekondigd tijdens de Middag van de Nederlandse film in Amsterdam. De zendgemachtigden zijn nog bezig afspraken te maken over een drama- en speelfilmbeleid per net in plaats van per omroep. Bij dezelfde gelegenheid werd bekendgemaakt dat de Nederlandse bioscoopexploitanten, de filmdistributeurs en de speelfilmproducenten het eens zijn geworden over oprichting van een fonds waaruit marketing en distributie van speelfilms moet worden gesteund. In dat fonds wordt vanaf volgend jaar 2 miljoen euro gestort. De distributeurs – in de filmsystematiek verantwoordelijk voor de publiciteit van films en voor de kopieën van de films die in de bioscopen worden vertoond – zullen het aan een film toegekende bedrag uit dat fonds zelf verdubbelen. Dit alles ,,mits het ambitieniveau van het filmbeleid [van de overheid] gelijk blijft”, aldus W. Wolfers, voorzitter van de Nederlandse Federatie voor de Cinematografie (NRC)

Velderman vertrekt bij Yorin FM, Barreveld volgt mogelijk

Robin Velderman laat via zijn weblog weten dat hij stopt bij Yorin FM. De reden hiervoor is dat zijn contract niet verlengd zal worden. Dit bericht de website Radiofreak Velderman zit nu ruim een jaar op Yorin FM en is vooral in de nacht en het weekend te horen. Zelf geeft hij op zijn log aan dat hij er de laatste maanden ook niet meer voor de volle 100 procent achter staat. Een bron laat weten aan de website van Radiofreak dat niet alleen Velderman weg gaat maar ook Menno Barreveld. Barreveld zou inmiddels in gesprek zijn met diverse andere stations. De toekomst van Velderman is nog onduidelijk. De woordvoerster van Yorin FM kon ons niets zeggen over vertrekkende dj’s. Yorin FM wil ook nog weinig los laten over haar nieuwe programmering maar inmiddels is wel duidelijk dat de hitmix niet meer te horen zal zijn op de zender. Dit laat Hitmixer Martin Pieters weten op zijn website. Vrijdag 11 juni zal de laastste hitmix worden uitgezonden en daarna zal Yorin overstappen naar een ander format waar de mix niet in past. (via Radiofreak)

Casema breidt zenderaanbod uit op kabel in Leiden

Leiden krijgt er met ingang van 2 juni vier nieuwe televisiekanalen bij op de kabel. Casema voegt aan het bestaande pakket van dertig zenders Euronews, The Box, Animal Planet en een etalagezender toe. Door deze uitbreiding en de komst van Digitenne in Leiden krijgen alle zenders op het kabelnet meteen ook andere frequenties. Alle abonnees krijgen hierover tijdig een brief met informatie van Casema. De uitbreiding van het zenderaanbod is een rechtstreeks gevolg van de modernisering van het kabelnetwerk in Leiden. Deze zal voor het einde van dit jaar zijn afgerond. Leiden heeft dan hetzelfde productenpakket als de ruim 1 miljoen andere klanten van Casema. Het pakket biedt verschillende keuzemogelijkheden: een basispakket van 17 televisiekanalen of een standaardpakket van 34 televisiekanalen. Een compleet overzicht van de tv-zenders is te vinden via de website van Casema.

Wijziging televisiefrequenties in de Leidse Regio

Op 2 juni wijzigen in de omgeving Leiden de frequenties van 14 zenders. De reden is enerzijds de komst van Digitenne, een nieuw ethersignaal dat zou kunnen storen op de kabel, maar anderzijds een aantal wisselingen tussen het (beperkte) basis pakket en het (uitgebreide) standaard pakket. RTL 4, SBS 6, Yorin TV, Veronica/Fox Kids en TMF zijn nu alleen in het standaard pakket te ontvangen. BBC 2, ZDF (Duitsland 2), France 2, RAI Uno en Euronews zijn in het basispakket opgenomen, alle kabelabonnees in de Leidse regio kunnen deze zenders nu ontvangen. Als gevolg van Digitenne zijn de kabelfrequenties van Nickelodeon, WDR 3 (Duitsland 3), Discovery Channel en MTV gewijzigd. (Rink Hof)

“Commerciële DAB-frequenties verdelen aan één marktpartij”

Uit een uitgelekt document van het Ministerie van Economische Zaken blijkt dat een verdeling van de DAB-frequenties aan één marktpartij te prefereren is. Dit bericht het weblog van Dutchmedia die het document in handen heeft gekregen. DAB (Digital Audio Broadcast) is een techniek die het mogelijk maakt om digitaal radio-uitzendingen via de ether te verspreiden. Momenteel wordt er in het midden van Nederland proef gedraaid met een aantal publieke radiozenders via DAB. Uit het document blijkt dat het verdelen van de zogenaamde ‘multiplex’ ruimte aan één marktpartij wordt geprefereerd boven andere verdeelmethodes zoals aan meerdere partijen afgeven van frequentieruimte. Vergunning zouden voor een periode van zeven jaar worden afgegeven ingaande op 1 januari 2005. Commerciele multiplex eigenaren zouden een deel van hun (L-Band)capaciteit aan regionale en lokale publieke omroepen ter beschikking moeten stellen.

Wouter van der Goes begint op 9 juni bij 3FM

Woensdag 9 juni start Wouter van der Goes op 3FM. Hij is de nieuwe 3FM DJ die tussen 16 en 18 uur zal uitzenden in de uitzendtijd van BNN. Hij maakt daarmee de overstap van Yorin FM naar BNN 3FM. Wouter: “BNN is voor mij het meisje waar ik al heel lang een oogje op heb. We zijn een paar keer uitgeweest en ik mag er nu eindelijk op (op de zender dus….). Maar serieus: Ik hou van een omroep met een ziel. Bij BNN vind ik dat enorm. Het is inmiddels de meest herkenbare jongerenomroep van Nederland. Daarnaast is 3FM toch de zender die iedereen in Nederland het langst kent en het wordt hoog tijd dat we dat gaan uitbuiten. 3FM kan zich onderscheiden en durft dat ook te doen. Daar wil ik graag mijn steentje aan bijdragen.” Radio-directeur Dave Kentie is blij met de nieuwe aanwinst: ‘Wouter is een DJ die goed bij BNN past: een strakke en ervaren dj met een geluid waar je blij van wordt. Bij BNN noemen we dat Lust for Life.’ (3FM)

Wijziging kabelaanbod bij Casema in Het Gooi

Op 3 juni wijzigen in Baarn, Bussum, Huizen en Naarden de frequenties van zes televisiezenders: RTL4, SBS6, Yorin, Engeland BBC2, EuroNews en TV5. Op advies van de programmaraad worden TRT International en RAI Uno aan het televisiepakket toegevoegd. Duitsland 3 (WDR) en TVE Internacional komen te vervallen. Op advies van de programmaraad wijzigt in eerder genoemden plaatsen én in Breukelen, Blaricum, Eemnes en Wijdemeren ook het radiopakket. Radio France Internationale, City FM en Radio 192 worden vervangen door Radio Wereldomroep 1, YAM FM en binnenkort ook Radio 227. (Casema)

Russische actualiteitenrubriek gestraft voor interview Tsjetsjeense weduwe

Het toonaangevende Russische actualiteitenprogramma Namedni (Onlangs) van de televisiezender NTV is opgeheven en de presentator is ontslagen omdat het de weduwe van een vermoorde Tsjetsjeense rebellenleider heeft geïnterviewd. Verschillende nieuwsmedia hebben dat dinsdag bericht. NTV was niet bereikbaar voor commentaar. De zender NTV werd in 2001 overgenomen door een dochter van het staatsgasbedrijf Gazprom, wat volgens critici de persvrijheid in gevaar bracht. Sindsdien is de zender minder kritisch gaan berichten over de machthebbers, maar Namedni van de populaire presentator Leonid Parfjonov vormde daarop een uitzondering. De directie van NTV zou het programma hebben opgeheven omdat Parfjonov zich “niet voor de eerste keer” niet had gehouden aan een afspraak om zich loyaal op te stellen tegenover de directie van de zender. De laatste uitzending bevatte een interview met de weduwe van Zelimchan Jandarbijev, die in februari omkwam door een aanslag op zijn auto. Twee Russische soldaten die de aanslag zouden hebben gepleegd staan momenteel terecht. Het interview werd vertoond in de oostelijke delen van Rusland. Uit de editie die enkele uren later in het dichterbevolkte westen werd uitgezonden, was het vraaggesprek op bevel van de NTV-leiding geschrapt. (Nieuws.nl)

Cobus Bosscha weg bij Radio 3FM

Het KRO-programma JACobus op 3FM (maandag t/m vrijdag 14:00-16:00 uur) stopt per 1 september. Dit is een direct gevolg van de herprofileringsplannen die zendercoördinator Florent Luyckx van 3FM per 1 september wil doorvoeren. De KRO was graag langer met het programma van Cobus Bosscha doorgegaan, maar dat bleek niet haalbaar. De KRO is momenteel op zoek naar een andere invulling voor het programma. Daarover is nog niets bekend. Het programma JACobus bestaat sinds 1 april 2001. Eerder werkte Cobus Bosscha met Edwin Evers bij Radio 538 en de KRO. Cobus Bosscha blijft bij de KRO werken. Hij zal betrokken zijn bij diverse radio- en tv-programma’s, onder meer voor het inspreken van voice-overs en voor incidentele radiopresentatie. Over andere werkzaamheden wordt nog gepraa (Cobus.nl)

“Regionale omroep moet in Digitenne”

Het gevaar bestaat dat de regionale omroepen RTV Rijnmond en RTV West kijkers en luisteraars gaan verliezen aan Digitenne, een bedrijf dat radio- en tv-signalen via de ether uitzendt en daardoor concurreert met de kabel. Daarvoor waarschuwt de PvdA-fractie-Zuid-Holland. Digitenne biedt tegen betaling een pakket van 24 omroepen aan. Sinds april is dit pakket in Zuid- Holland verkrijgbaar. Het bevat wel de regionale radio en tv-zender van Noord-Holland, maar de twee Zuid-Hollandse omroepen zitten er niet in. PvdA-fractievoorzitter Huls is bang dat als Digitenne een succes wordt, veel luisteraars in de provincie verstoken blijven van regionaal nieuws en ook informatie missen in geval van calamiteiten. RTV West en RTV Rijnmond doen dienst als rampenzender. De PvdA heeft GS gevraagd ervoor te ijveren ook de regionale zenders in het Digitenne-pakket op te nemen. RTV Rijnmond laat weten dat het om financiële redenen niet in het pakket van Digitenne zit. Omroepen die hun signaal door dit bedrijf laten verspreiden, moeten daarvoor betalen. Dat geld heeft de omroep daar nu niet voor over. Overigens zou het ook technisch nog niet mogelijk zijn de Zuid- Hollandse omroepen door te geven. Digitenne is een bedrijf van KPN en de landelijke omroepen. (via Rotterdams Dagblad)

Handtekeningactie voor behoud van The BOX in regio Twente

Muziekzender The BOX dreigt in de regio Twente per 1 januari 2005 van de kabel te verdwijnen. Het Tv-station heeft al jaren distributie in Enschede en heeft haar distributie begin dit jaar met Hengelo e.o uitgebreid. Mogelijk moet The BOX plaats maken voor de zenders Rai Uno of TRT. Als gevolg van deze situatie houden fans van het muziekstation komende week een handtekeningenactie op scholen en events in Enschede en Hengelo. Ter ondersteuning van het behoud van The BOX op de kabel in Twente zijn er dagelijks spots te zien op The BOX en te horen op Hot Radio. Tegelijkertijd wordt een beroep gedaan op verschillende bekende Nederlanders om deze actie te ondersteunen. Via de site www.reddemuziektelevisie.nl kan men een stem achterlaten voor het behoud van The BOX in regio Twente. Op maandag 14 juni a.s. zullen de resultaten van de actie worden overhandigd in het Essent-gebouw in Hengelo door The BOX- directeur Rachel Gómez Y Maseland. (via Kabelraden.nl)

Arte terug op Haagse kabel

De Haagse programmaraad (HPR) heeft het advies kabelplan televisie 2004-2005 ingediend bij kabelexploitant Casema. Het advies heeft betrekking op de periode 1 september 2004-september 2005. Vorig jaar verdween, tegen het advies van de programmaraad in, de kunst- en cultuurzender Arte van de Haagse kabel. De programmaraad ontving hierover veel boze en teleurgestelde reacties en ook in de media werd veel aandacht besteed aan het verdwijnen van Arte. Omdat de Haagse programmaraad de belangen behartigt van de kabelabonnees en van mening is dat Arte thuishoort op de kabel heeft de programmaraad dit jaar het advies uitgebracht om Arte in het basispakket op te nemen in combinatie met de zenders Euronews en Kunstkanaal. Er is gekozen voor een kanaaldeling in het basispakket, omdat de programmaraad hierover een bindend advies uitbrengt. Casema kan dit advies alleen naast zich neerleggen indien hiertoe zwaarwegende argumenten bestaan. De programmaraad adviseert Casema om Arte dagelijks van 14 uur tot 03:00 uur door te geven en Euronews van 03:00 tot 14:00. De zender Kunstkanaal zendt wekelijks 3 uur uit op de zondagmiddag en wordt momenteel nog doorgegeven in het standaardpakket in combinatie met The Box en Animal Planet. De vrijgekomen uren wijst de programmaraad toe aan The Box. Om een plek vrij te maken in het basispakket adviseert de programmaraad aan Casema om de Turkse zender TRT een volledig kanaal te geven in het standaardpakket (het aanvullende pakket) op het kanaal waar momenteel nog de zender Euronews wordt doorgegeven. De volledige adviestekst is te downloaden vanaf de website van de Haagse programmaraad, hier treft u ook het nieuwe zenderoverzicht met kanalen en frequenties aan per 1 september 2004: www.haagseprogrammaraad.nl (Persbericht HPR)

Peter R de Vries ook naar Noordzee FM

Misdaadverslaggever Peter R de Vries gaat werken voor Noordzee FM. Daarmee brengt het radiostations na Martijn Krabbé, Winston Gerschtanowitz en Albert Verlinden de vierde bekende naam op de zender. De Vries gaf soms al commentaar op het misdaadnieuws op andere radiostations. Op Noordzee FM zal hij exclusief een toelichting geven op de ontwikkelingen in de ‘Crime Scene’. (via Radiofreak)

Werknemers Nederlandse journalisten vermoord

Twee Iraakse werknemers van twee Nederlandse journalisten die in Irak verblijven zijn ontvoerd en vervolgens vermoord, zo laat de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) maandag weten. De journalisten zijn bedriegd en geïntimideerd. Volgens de NVJ is dat ook na de dubbele moord nog het geval. “De twee mannen, Irakezen, zijn vrijdag ontvoerd en zaterdag dood aangetroffen”, aldus NVJ-secretaris Hans Verploeg. “Dit vormt een duidelijke bedreiging aan het adres van de twee journalisten voor wie zij werkten”, zegt Verploeg. De twee journalisten zijn volgens de NVJ Anneke van Ammelrooy en Ismael Zayer. Zij zijn met elkaar getrouwd. Van Ammelrooy werkt onder meer voor tijdschrift De Groene Amsterdammer. Zayer is hoofdredacteur van een onafhankelijke krant in Irak. Het incident is voor de NVJ aanleiding geweest de Irakese autoriteiten en de Amerikaanse troepen te vragen de journalisten te beschermen. Het echtpaar heeft aangegeven zo snel mogelijk terug te willen keren naar Nederland. (Novum/Nieuws.nl)

“Radio Veronica wil door met Adam Curry”

Radio Veronica wil graag door met dj Adam Curry. Dit laat de dj weten op zijn weblog. De host van de ochtendshow laat weten ook graag door te willen gaan bij Radio Veronica. Momenteel maakt Curry de ochtendshow op het station en heeft een contract tot augustus. Iedereen ging er vanuit dat Van Inkel daarna weer naar de ochtend zou gaan maar dit bericht brengt daar mogelijk toch verandering in. Of het uiteindelijk ook nog door gaat is nog niet duidelijk. Curry laat weten: “Wel betekend een langdurige overeenkomst dat ik dus veel minder tijd heb voor andere projecten. Time=money. Uiteindelijk ben ik daarin ook een echte Yank 🙂 We gaan daar binnenkort over in gesprek.” (Via Radiofreak)