Media kort: juni 2005

Oppositie Tweede Kamer in bres voor NPS

De oppositiepartijen in de Tweede Kamer springen in de bres voor de NPS. Ze zullen donderdag bij staatssecretaris Van der Laan (Media) aandringen op behoud van de ledenloze omroep. In de kabinetsplannen wordt de NPS opgeheven en gaan publieke omroepen met elkaar concurreren om programma’s uitgezonden te krijgen. Door het verdwijnen van de NPS is de toekomst van programma’s als NOVA, Zembla en Buitenhof ongewis. GroenLinks-fractievoorzitter Halsema spreekt van ,,onbehoorlijk bestuur”. ,,In een sfeer van rancune over kritische actualiteitenprogramma’s dacht de coalitie met het schrappen van de NPS kennelijk ook de bezuiniging voor de reguliere omroepen wat te verzachten”, zegt Halsema. Haar pleidooi tot behoud van de NPS wordt gesteund door PvdA, SP en LPF. Voor een kwalitatief, onafhankelijke publieke omroep is de NPS nodig, stellen zij. De NPS is op internet een handtekeningenactie begonnen tegen de kabinetsplannen om de omroep op te heffen. ‘De NPS is daar verbijsterd over. De toekomst van tal van zeer gewaardeerde publieke programma’s staat op het spel. Onacceptabel en onbegrijpelijk!’, aldus de omroep op de site www.omroep.nl/nps/actie. Volgens een woordvoerster van de NPS waren er woensdag rond het middaguur al 2600 ‘digitale’ handtekeningen binnen. FNV KIEM, de vakbond voor de kunsten en media, noemt de plannen van staatssecretaris Van der Laan een ramp voor de publieke omroep. Volgens de bond hebben NPS- medewerkers plannen om in Den Haag te gaan demonstreren. De omroep zelf zegt daar niets te weten. (ANP)

Met de voorgenomen opheffing van de NPS brengt het kabinet een klap toe aan het eigen integratiebeleid, omdat de Nederlandse Programma Stichting ‘bij uitstek’ de producent is van uitzendingen voor minderheden. Dat stelt vakbond voor kunsten en media FNV Kiem woensdag. De bond is ‘mordicus tegen’ de door staatssecretaris van Cultuur Medy van der Laan (D66) aangekondigde plannen. De overige omroepen hebben zich de afgelopen jaren ondanks een programmavoorschrift ‘met dit soort programma’s niet van hun beste kant laten zien’, stelt de vakbond. “Zij zullen die ook nu niet gaan overnemen, daarom moet de NPS blijven en over een eigen budget kunnen beschikken”, zegt FNV Kiem-bestuurder Martin Kothman. Door de plannen van Van der Laan ontstaat volgens Kothman meer bureaucratie, waardoor er minder geld overblijft voor het maken van programma’s. “De moeilijkere programma’s zullen geen tijd krijgen aan te slaan bij de kijker. Snel scoren lijkt de norm te worden.” 

 

Kort Medianieuws

** Vanaf 1 juli a.s. is de Nederlandse commerciële radiozender Radio 227 ook in de Rijnmond en Zuid-Holland Zuid, Gelderland Zuid en Brabant Z-O te ontvangen. Sinds 1 april vorig jaar veroverde dit station in die korte tijd al Limburg, Brabant, Zeeland, de Haaglanden, Midden-Holland, de Bollenstreek en practisch de gehele provincie Utrecht, tezamen goed voor 3 miljoen huisaansluitingen en een potentieel bereik van 8 miljoen consumenten.

** De Ster mag volgens de plannen van staatssecretaris Medy van der Laan straks maximaal 10 procent van de totale zendtijd op de publieke omroep aan reclame besteden. Dat is nu 6,5 procent. Dit meldt vakblad Adformatie vandaag. De commerciëlen hebben 15 procent van hun zendtijd voor commercials beschikbaar. De verhoging van de maximaal toegestane hoeveelheid reclame is een compensatie voor een reclamevrij blok op Zappelin, dat Van der Laan eerder nog onwenselijk achtte.

** De regionale commerciële tv-zender RNN7 tekent protest aan tegen de naamswijziging van Yorin naar RTL7. Ze wil dat RTL Nederland een andere naam kiest, anders spant ze een kort geding aan, zo maakte RNN7 donderdag bekend. RNN7 zendt uit in Zuid-Holland-Zuid en in de regio Rotterdam-Rijnmond. De zender zegt een potentieel kijkerspubliek van 1,6 miljoen mensen te hebben. Over een half jaar wil RNN7 landelijk uitzenden. ‘RNN7 meent dat de namen te veel met elkaar worden geassocieerd en hierdoor het landelijk slagen nadelig wordt beïnvloed’, aldus de zender. ‘Niet alleen de 7, maar ook de kleur van het logo en de klank komen overeen’, aldus RNN7, dat begin mei haar landelijke plannen al heeft aangekondigd. De zender geeft RTL zeven dagen de tijd om de naam RTL7 in te trekken, anders sleept ze het mediaconcern voor de rechter. (ANP)

** BNN begint aanstaande maandag 4 juli om twaalf uur ’s middags haar eigen internetradiostation. “In tegenstelling tot de meeste andere webradiostations is BNN.FM geen map vol mp3-tjes, maar echte radio op internet”, aldus een woordvoerder van BNN. “Met jingles, nieuws, reportages, interviews, een eigen muziekprogrammering en een eigen DJ.” Deze eigen DJ is Martijn Muijs. Eerder won hij de finale van het BNN-programma Hey DJ, een talentenjacht waarin een nieuwe DJ werd gezocht. Meer info: www.bnn.fm.

** Talpa mag doorgaan met de productie van het programma Expeditie Robinson. Dat heeft de rechter donderdag bepaald. Expeditie Robinson werd de afgelopen vijf jaar bij Net5, onderdeel van SBS, uitgezonden. SBS Broadcasting vond dat Talpa het programma onrechtmatig had verkregen en stapte daarom naar de rechter. Volgens Talpa-woordvoerder Thomas Notermans eiste SBS dat de productie per direct gestopt zou worden. Ook eiste zij van de rechter dat programmadirecteur Remco van Westerloo, die van SBS komt en nu voor Talpa werkt, zijn werk tot 1 augustus moest neerleggen vanwege een concurrentiebeding. De rechter heeft SBS op alle punten in het ongelijk gesteld en veroordeeld tot betaling van de kosten van het proces. (ANP)

** De regionale commerciële radiozender RadioNL is nog niet te horen in de ether in Noord Noord-Holland via de etherfrequentie 104.2 MHz. De oorzaak ligt in “externe technische problemen”. RadioNL zou vanaf juni haar etheruitzendingen starten via de voormalige frequentie van MagicFM.

** De interne VRT-nota over de behandeling van het Vlaams Belang is niet verscherpt, maar enkel bevestigd nadat is gebleken dat de partij hetzelfde discours hanteert als zijn voorganger Vlaams Blok. Dat zei VRT-topman Tony Mary donderdag tijdens een hoorzitting in het Vlaams parlement. Die kwam er op vraag van Vlaams Belang. Aanleiding van de hoorzitting was de aanpassing die de openbare omroep recent doorvoerde aan de nota “de VRT en de democratische samenleving”. Het Vlaams Belang was er bij de start van de vergadering alvast niet over te spreken dat niemand van het college van hoofdredacteurs van de VRT aanwezig was. Wel vertegenwoordigd was professor Dirk Voorhoof (UGent). Hij legde uit dat de openbare omroep op basis van verschillende teksten wel degelijk het recht heeft Vlaams Belang anders te benaderen dan andere partijen. Tijdens het debat liet Jurgen Verstrepen (Vlaams Belang) en passant verstaan een proces tegen de VRT te overwegen wegens discriminatie. (Gazet)

** Het Genootschap van Hoofdredacteuren vreest dat de hervormingsplannen van het kabinet voor de publieke omroep onbedoeld het einde betekenen van NPS-programma’s als NOVA, Buitenhof, Zembla en Andere Tijden. In de plannen wordt de NPS namelijk opgeheven. In een brief aan staatssecretaris Van der Laan (Media) vraagt het genootschap aan haar om het voortbestaan van de tv-rubrieken te waarborgen. Het genootschap noemt de betrokken programma’s opiniërend en journalistiek onafhankelijk. “Verbetering, omvorming en reorganisatie gaat nooit zonder slag of stoot. Het kabinetsplan brengt in deze vorm spijtig genoeg slag èn stoot toe aan onafhankelijke tv-journalistiek”, staat in de brief. Over de omroepplannen is donderdagavond een spoeddebat gepland in de Tweede Kamer. (Telegraaf)

** Het Groningse SIG Realestate wil de Prins Bernhardhoeve in Zuidlaren kopen. Het vastgoedbedrijf wil het complex gebruiken voor het maken van grote nationale en internationale tv-producties. Zoals bekend gaat de Prins Bernhardhoeve dicht, omdat de markt voor beurzen is ingezakt. SIG Realestate en moedermaatschappij TCN zien een grote toekomst voor het complex. TCN is al eigenaar van bijvoorbeeld het Mediapark in Hilversum. Naast de tv-producties zou de Prins Bernhardhoeve ook ruimte kunnen bieden aan andere grootschalige evenementen, zoals bijvoorbeeld muziekconcoursen. Voorwaarde is dat er geen concurrentie ontstaat met andere noordelijke evenementencomplexen, zegt SIG Realestate. De gemeente Tynaarlo heeft aten weten bijzonder blij te zijn met het plan van SIG Realestate. De Prins Bernhardhoeve zou zo behouden blijven voor Zuidlaren. (RTV Noord)

** Den Haag is afgevallen als decor van het tv-programma Het Blok. Evenals vorig seizoen zal de reeks opgenomen worden in Amsterdam. Volgens een woordvoerder van Net 5 bood Amsterdam de meeste mogelijkheden. Daarnaast is er in de hoofdstad een geschikt pand gevonden met vier gelijke appartementen. In het programma Het Blok verbouwen vier koppels naar eigen inzicht een appartement. Uiteindelijk worden de woningen verkocht. Het stel waarvan het appartement het meest opbrengt heeft gewonnen. De opnames van het tweede seizoen zijn inmiddels begonnen en Het Blok is vanaf september weer te zien op Net 5. (RTV West)

** De NOS heeft de uitzendrechten verworven voor het Wereldkampioenschap Voetbal in Zuid-Afrika in 2010. Dat liet een woordvoerder woensdag weten. Talpa, de nieuwe zender van John de Mol, was ook in de race maar moest het afleggen tegen de NOS. FIFA-voorzitter Sepp Blatter maakte de verdeling bekend tijdens een bijeenkomst van het FIFA hoofdbestuur in Frankfurt. FIFA heeft de uitzendrechten voor het WK voetbal 2010 toegekend aan de European Broadcasting Union (EBU). Als lid van deze unie mag de NOS alle wedstrijden van het sportevenement rechtstreeks uitzenden op radio en televisie.

** Wanadoo verandert van naam. Binnen anderhalf jaar zal de provider dezelfde naam krijgen als de mobiele aanbieder van France Telecom: Orange. Ook in Nederland zal Wanadoo, een dochteronderneming van France Telecom, verder gaan als Orange. De naamswijziging wordt in heel Europa van kracht. Alle mobiele- en breedband- en multiplaydiensten (bijvoorbeeld een combinatie van telefonie en internet) van France Telecom krijgen de naam Orange. De naamswijziging betekent ook dat Orange en Wanadoo nauwer zullen gaan samenwerken. Wanneer Wanadoo precies overstapt op de nieuwe naam is nog onbekend. Het zal in ieder geval in de komende achttien maanden gaan gebeuren. (Webwereld)

** Havenstad Radio staakt morgenavond (donderdag 30 juni) om 20.00 uur haar uitzendingen via de etherfrequentie 93,9 MHz in Rotterdam. Havenstad Radio bracht sinds 1 januari 2005 een tijdelijk radioprogramma in opdracht van de frequentiehouder SLOR (Stichting Lokale Omroep Rotterdam). Vanaf 1 juli zal via deze frequentie Megastad FM te horen zijn.

** NET5 stopt definitief met Meiden van de Wit. De Nederlandse dramaserie krijgt dus geen vierde seizoen. Reden zijn de tegenvallende kijkcijfers van de derde reeks en het feit dat de verhaallijnen geen perspectief geven voor een vervolg. Alles is zo ongeveer verteld, volgens een NET5-woordvoerder. Een volgende tegenslag voor de ‘kwaliteitszender’ van SBS Broadcasting want eerder haalde de zender de dramaserie De Wet volgens Milo van het scherm. (Medialog Blogspot)

** De lokale omroep WOS (Westland) heeft problemen zijn financiële verplichtingen na te komen. Bij kabelmaatschappij CAIW is de aflossing van een lening opgeschort. Dat terwijl de gemeente Westland financieel bijspringt. Parttime directeur René de Mare, die in dienst kwam nadat Jeroen Geerts dat deel van zijn functie had neergelegd, heeft overleg gevoerd met de CAIW. De WOS heeft een lening van 100.000 euro gekregen, maar is niet in staat dit jaar een eerste termijn ter grootte van 12.500 euro af te lossen. Inmiddels is wel al 5000 euro rente over 2005 betaald. (HC)

** De TROS zendt vanaf vrijdag hoogtepunten uit 25 seizoenen TV Show uit. In de serie blikken spraakmakende gasten terug op de oude uitzendingen. Hiermee wordt het jubileum van het programma gevierd. Presentator Ivo Niehe: ,,Deze serie is oor mij de gedroomde afronding van een programma dat een kwart eeuw mijn leven heeft beheerst.” Niehe vertrekt naar Talpa, de zender van John de Mol. In tegenstelling tot zijn collega Jack Spijkerman, wiens programma Kopspijkers door de VARA abrupt van de buis werd gehaald toen bekend werd dat de presentator naar Talpa zou gaan, wordt de TROS-coryfee netjes uitgezwaaid door zijn voormalige werkgever. ,,Prachtig dat ik zo afscheid mag nemen van de omroep die mij alle kansen heeft gegeven”, aldus Niehe. (ANP)

** Kabelabonnees van CAIW die niet overstappen op digitale televisie kunnen binnenkort niet meer kijken naar Engelse, D uitse en Franse zenders als BBC1, BBC2, ARD, ZDF, France2 en Travel Channel, terwijl ze ook zenders als Cartoon Network en CNBC Europe moeten missen. Die zenders zijn ook niet meer te bekijken op tweede toestellen van kabelabonnees die in het kader van ‘Allemaal Digitaal’ geen tweede decoder nemen. Dat is het gevolg van de door het algemeen bestuur van Regeling CAIW aangenomen zender-indeling. (Haagsche Courant)

Yorin heet vanaf 12 augustus RTL7

De televisiezender Yorin van de RTL-groep gaat met ingang van 12 augustus RTL7 heten. Op deze manier wil RTL de relatie tussen hun drie tv-zenders aangeven en een ‘family of stations’ creëren. Dat heeft RTL-topman Fons van Westerloo dinsdag laten weten. De twee radiozenders van de RTL-groep behouden wel hun namen, namelijk RTL FM en Yorin FM. Het tv-initiatief lijkt op een tegenoffensief van RTL tegen Talpa, de nieuwe familiezender van John de Mol. Die zender maakte maandag zijn programmering bekend en begint ook op 12 augustus met uitzenden. Er is niet voor de naam RTL6 gekozen omdat kijkers doorgaans Yorin op de 7e plaats van hun tv-toestel hebben geïnstalleerd en omdat SBS6 een sterke positie heeft met dat nummer. RTL7 wordt een station dat overdag de zakenzender RTLZ (nu nog op RTL5) gaat huisvesten. In geval van ‘breaking news’ blijft het station ook ’s avonds met nieuws in de lucht. Verder komen alle RTL-sportuitzendingen op RTL7, behalve het voetbal, want dat blijft op RTL5 te zien. De RTL7-programmering gaat verder bestaan uit ‘classic comedies, actieseries, entertainment, films en events’. Elke avond om 20.30 uur is er steevast plaats ingeruimd voor kijkcijfertoppers die eerder al op RTL4 of RTL5 te zien waren. RTL wil op deze manier kijkers de kans geven die een show een eerste keer hebben gemist. Volgens het mediabedrijf bestaat daar veel behoefte aan. De programmering van de goedbekeken zender RTL4 zal niet veel veranderen. Van Westerloo probeert het succes van dit ‘natuurwonder’ verder uit te bouwen door Idols opnieuw in stelling te brengen en te komen met een andere internationale succesformule: ‘Dancing with the stars’. Editie NL Laat moet verder verankerd raken in de RTL4-avond en het vertrek van Barend & Van Dorp wordt later in het tv-seizoen opgevangen met een ‘nieuwe, informatieve formule waarin de mening van en interactie met de kijker centraal staat’. Een nieuwe dagelijkse talkshow is er wel op RTL5. Daar gaat Robert Jensen elke werkdag afsluiten met een praatprogramma. Niet langer behandelt hij alleen nieuws uit de showbizzwereld; hij zal ook de maatschappelijke actualiteit onder de loep nemen. RTL5 mag als enige zender die niet achter de decoder zit, wekelijks een voetbalwedstrijd uit de eredivisie live in beeld brengen. Op vrijdagavonden is dat steeds het geval vanaf 20.00 uur. Ook ‘Voetbal Insite’ blijft op die zender bestaan, gepresenteerd door de nieuwe combinatie Marcel Maijer en Barbara Barend. RTL werkt bovendien aan een deal met de NOS waardoor het WK voetbal volgend jaar ook deels bij RTL5 is te zien. De wedstrijden die de NOS niet rechtstreeks uitzendt, zouden dan bij RTL te zien kunnen zijn. Het programma Yorin Travel gaat Travel heten en komt ook bij RTL5 op de buis. CSI Miami en CSI New York krijgen er eveneens een plaatsje, net als de nieuwe serie ‘Queer eye for the straight guy’. Verder zegt RTL een flink aantal topfilms op RTL5 te gaan uitzenden. (Volkskrant)

1,4 mln euro voor directie AVRO

Omroepvereniging AVRO heeft vorig jaar 1,4 miljoen euro aan haar directie betaald. In 2003 lagen de directiekosten nog één miljoen euro lager: 399.000 euro, zo blijkt uit het jaarverslag van de omroepvereniging over 2004 aldus NRC Handelsblad. De stijging is volgens de AVRO het gevolg van de afkoopsommen die de vertrekkende directeuren Frans Maréchal en Ad ‘s-Gravesande meekregen, en de kosten voor het inhuren van interim-directeur Gerben Eggink. De werkzaamheden van de voormalige directie zijn in september 2004 beëindigd. Vanaf die tijd worden de taken waargenomen door de interim-directeur. Hoe hoog de afkoopsommen zijn, en hoeveel is uitgegeven aan de interim-directeur, heeft de omroep niet bekendgemaakt. Zakelijk directeur Maréchal werkte sinds 1985 voor de AVRO, programmadirecteur ‘s-Gravesande was sinds 1999 in dienst. Vorig jaar stuurde het AVRO-bestuur beide directeuren weg omdat het hun ,,ontbrak aan een eenduidige visie op het te voeren beleid en op de wijze waarop leiding dient te worden gegeven aan een organisatie als de AVRO”. De voorzitter van de ondernemingsraad, Cees van Zijtveld, vindt de hoogte van de afkoopsommen ,,niet vreemd”. Ze zouden zijn vastgesteld op basis van gebruikelijke tarieven. Hoe hoog de afkoopsommen zijn, wil ook Van Zijtveld niet zeggen. Het bestuur van de AVRO, dat vorig jaar de twee directeuren naar huis stuurde, trad in maart dit jaar zelf af. Dat gebeurde tijdens een vergadering van de verenigingsraad, het hoogste orgaan van de omroepvereniging. Aanleiding voor het aftreden was een onderzoek door de verenigingsraad naar het functioneren van het bestuur. De commissie vond dat ,,het bestuur van de AVRO de laatste tijd zodanig heeft gefunctioneerd, dat daarmee het AVRO-belang niet gediend wordt”. De bezoldiging van het AVRObestuur bedroeg vorig jaar 195.000 euro. Dat was hetzelfde bedrag als in 2003, aldus het jaarverslag van de omroepvereniging.

Kort medianieuws 

** De regionale commerciële radiozender Delta Radio stopt per 1 juli met haar uitzendingen via de kabel. Delta Radio zendt sinds een jaar uit via een groot aantal kabelnetten in de provincie Gelderland. “Gedurende deze tijd hebben wij honderden positieve en enthousiaste reacties van luisteraars gehad, waarin de waardering werd uitgesproken over deze uitzendingen. De interesse van mogelijke adverteerders blijft echter achter. Het is momenteel zeer moeizaam om het midden en kleinbedrijf, die het zelf al erg moeilijk hebben, enthousiast te maken voor een reclamecampagne bij Delta Radio.”, aldus Delta Radio

** Telecombedrijf KPN gaat zijn branchegenoot Telfort overnemen. Partijen hebben hierover een principeovereenkomst bereikt. Telfort blijft een zelfstandig merk naast de andere merken van KPN’s portfolio. De overnamesom bedraagt 980 miljoen euro in contanten. Deze kan tot maximaal 140 miljoen euro oplopen. Dat is afhankelijk van toekomstige prestaties van Telfort. Telfort heeft 2,4 miljoen klanten. Daarmee is de onderneming de nummer drie op de Nederlandse markt voor mobiele telefonie. De overname moet nog worden goedgekeurd door de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa).

** Talpa gaat zijn internetsite inzetten als tweede zender naast het familiekanaal dat in augustus van start gaat. Op de site komen onder meer games, chatrooms, streaming videobeelden en films op aanvraag. Dit meldt het FD naar aanleiding van John de Mol’s presentatie* van de tv-zender gisteren. ‘Over een paar jaar is er geen onderscheid meer tussen televisie en internet’, zei De Mol. In de Talpa-plannen gaan ook de mobiele telefoon en radio een belangrijke rol spelen. Hetgeen nu vooral via de televisie wordt verspreid, zal straks via meerdere platformen zoals internet en mobiel worden verzonden. Behalve een internetsite wil De Mol digitale betaalzenders in de markt zetten.

Een Centrum Educatie en Media moet de rol van de omroep bij educatie gaan versterken. Nu zijn educatieve programma’s nog te versnipperd. Daardoor is het voor mensen die zich willen scholen, lastig om via televisie nieuwe kennis en vaardigheden op te doen. Dat staat in een advies van de Onderwijsraad dat vandaag werd aangeboden aan minister Van der Hoeven (Onderwijs) en staatssecretaris Van der Laan (Media). De educatieve taken van de omroep moeten in het bestel worden verankerd, vindt de raad. (ANP)

** De film ‘Een ingewikkeld verhaal, eenvoudig verteld’ is de winnaar van de AVRO/Nassenstein Startprijs. Dat maakte de AVRO dinsdag bekend. De filmacademiestudenten Patrick van Es (scenario), Jaap van Heusden (regie), Steven Geldof en Robert Schmidt (productie) krijgen als prijs een bedrag van 10.000 euro. De AVRO riep vier jaar geleden de aanmoedingsprijs voor eindexamenkandidaten van de Nederlandse Film en Televisie Academie (NFTA) in het leven. Jef Nassenstein, oud-studieleider Geluid van de NFTA en promotor van Nederlands film- en televisietalent, is niet alleen naamgever van de prijs maar bepaalt ook de winnaar. Het team mag met het prijzengeld een idee, zowel fictie als non-fictie, ontwikkelen voor televisie. (ANP)

** Dokters in België mogen voortaan enkel nog meewerken aan tv-programma’s die een informatieve waarde hebben. Dat zegt de Orde van Geneesheren. Dokters draven nu te pas en te onpas op in allerlei tv-programma’s. De Orde van Geneesheren probeert nu regels op te stellen. De artsen moeten wel zelf uitmaken of het programma waaraan hij/zij meewerkt, informatieve waarde heeft. Intussen heeft het Hof van Cassatie beslist dat plastisch chirurg Jef Hoeybergs een maand geschorst mag worden. Volgens de Orde maakte hij in ’99 ongeoorloofde reclame in een interview. (VRT)

** Zangeres en presentatrice Yasmine heeft een punt gezet achter haar presentatiewerk bij VRT Radio Donna. Evy Gruyaert neemt haar programma over vanaf volgende week maandag. De zomerprogrammatie van Radio Donna gaat dan van start. Yasmine voelde zich de laatste tijd niet lekker meer bij Radio Donna. “Het moet steeds sneller gaan, met alsmaar meer jingles en korte gesprekjes”,zei ze in de kranten. Yasmine blijft wel werken bij de VRT. Op Eén blijft ze de “De rode loper” presenteren en de programma’s omroepen. Ze werkt ook volop aan een nieuwe cd. (VRT)

** Nijkerkers zullen zich moeten neerleggen bij de tariefsverhoging van kabelexploitant UPC. De gemeente onderneemt er geen stappen tegen. UPC verhoogt, net als voor vele andere plaatsen in Nederland, ook voor Nijkerk de tarieven voor het standaardpakket radio/tv. Nijkerk erkent dat de tariefsverhoging weliswaar hoger is dan afgesproken, maar dat voor deze extra verhoging het standaardpakket ook drie keer groter is geworden. Hiermee is een belangrijk deel van de verhoging van 3,95 euro bovenop de normale tariefsverhoging verklaard. Daarnaast heeft de OPTA (Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit) onlangs laten weten een onderzoek naar de tarieven van de kabelbedrijven te starten. Wanneer hier uitkomt dat de tarieven te hoog zijn, merkt de burger dit vanzelf -positief- in zijn portemonnee. Een derde reden dat de gemeente geen bezwaar maakt, is dat de burger indirect de hoge kosten van een gerechtelijke procedure betaalt. (Amersfoortse Courant)

** Een Australisch consortium heeft BBC Broadcast, de divisie van de Britse omroep die digitale media verspreidt, gekocht voor 166 miljoen pond (249 miljoen euro). Het gaat om investeringsfonds Macquarie Capital Alliance Group en Australië’s grootste investeringsbank, Macquarie Bank. Ze krijgen respectievelijk 65 en 35 procent in handen. De divisie stond te koop sinds december, wegens een van de grootste reorganisaties in de geschiedenis van de omroep. De partijen zijn overeengekomen dat bij de divisie komend jaar geen gedwongen ontslagen zullen vallen. (Reuters)

De Mol presenteert zijn sterren

Showmaster Rolf Wouters keert terug op de buis bij Talpa, de nieuwe zender van John de Mol. De vroegere presentator van onder meer ‘Wedden Dat’ en ‘Now or Never’ maakt zijn comeback op televisie met ‘Sponsor Loterij Superbal’, waarin een aantal kandidaten “in een broeierige sfeer” kans maken op prijzen. Ook is er ruimte in de show voor de trekking van de getallen van de Sponsor Loterij. Talpa, dat maandag zijn presentatie aan pers en adverteerderswereld hield, kwam met nog een andere presentator die al een tijdje niet meer op de buis te zien is. Maarten Spanjer namelijk gaat samen met Wilfred Genee het Aruba Beach Footvolley 2005 aan elkaar praten. Angela Groothuizen (ex-AVRO) gaat samen met Froukje de Both, Gordon en Winston Gerschtanowitz onder de noemer ‘Thuis’ een dagelijke ‘personality magazine’ presenteren. Gordon krijgt ook andere shows bij Talpa, waaronder de klassieke spelshow ‘5 tegen 5’ en een realityshow waarin hij samen met Gerard Joling drie dagen optrekt met gezinnen die in een totaal andere wereld leven dan zij. Tijdens de presentatie werd ook bekendgemaakt dat Studio Sport-presentator Jan Joost van Gangelen de overstap maakt naar Talpa. En ook Ivo Niehe wordt bij het keurkorps van presentatoren ingelijfd. Over de komst van de Tros-coryfee werd al wekenlang gespeculeerd. De Mol heeft verder zijn oog laten vallen op (ex-)hockeysters als presentatrices voor zijn nieuwe zender, die vrijdag 12 augustus gaat uitzenden. Zo gaat Margje Teeuwen het klusprogramma ‘De Bouw’ presenteren waarin stellen zelf een droomvilla moeten bouwen. Slechts één stel mag er daadwerkelijk gaan wonen. Een andere hockeyster, Fatima Moreira de Melo, laat zwaarlijvige mannen afvallen in haar show ‘Het Mannetje’. Als een ware ‘drill instructor’ legt ze de zweep over mollige mannen om ze weer in vorm te krijgen. (Telegraaf)

Kort Medianieuws

** Het kabelbedrijf Casema misleidt de consument met onjuiste reclame over digitale televisie. Dat verwijt heeft KPN Telecom Casema maandag gemaakt tijdens een kort geding bij de rechtbank in Haarlem. KPN eist een verbod op de omstreden reclames. Volgens KPN wekt Casema in advertenties en folders de indruk dat digitale tv via de kabel helemaal gratis is. De digitale televisiebeelden zijn echter alleen voor kabelabonnees. Casema vindt op zijn beurt dat KPN de grenzen overschrijdt in advertenties en daarmee zou moeten stoppen. Uitspraak in deze zaak op 11 juli.

** De nieuwe Vlaanse digitale tv-zender S TV heeft een omroeplicentie gekregen. Volgens de initiatiefnemers wordt het geen uit- gebreide “De rode loper”, “maar S TV draait wel rond show en is Vlaams, vlot en interactief”. (Het Nieuwsblad) Marc Hallez en Peter Labens willen uiterlijk in juni 2006 van start gaan met hun geesteskind. De onderhandeling- en met Belgacom, Telenet en Interkabel verlopen “vlot” volgens de twee spilfiguren van de zender. “Show en society staan centraal, maar ook andere onderwerpen komen aan bod”, verklaart Hallez in de krant. (VRT)

** De VRT tekent bezwaar aan tegen de boete die ze van het Vlaams Commissariaat voor de Media (VCM) kreeg voor het overtreden van de reclameregels. De openbare omroep vindt dat zij het Omroepdecreet niet met de voeten heeft getreden. Volgens het VCM schond de VRT op 2 feburari, toen het onderzoek werd uitgevoerd, het decreet omdat ze toen twee promotiespots uitzond voor de dvd’s ‘Norah Jones – Live in 2004’ en ‘Jamie Cullum – Live at Blenheim Palace’. Het VCM oordeelde dat het om reclame ging en legde de omroep een administratieve boete op van 10.000 euro. De VRT werd maandag in kennis gesteld van de beslissing en besliste er een bezwaarschrift tegen in te dienen bij het VCM. Of VTM en VT4, die eveneens een boete kregen, het voorbeeld van de openbare omroep volgen, is nog niet geweten. (Standaard)

** Vlaams minister van Media Geert Bourgeois betreurt dat ook de VRT de reclameregels overtreden heeft. “De openbare omroep vervult een voorbeeldfunctie”, zegt de minister. Bourgois is tevreden met de controles van het VCM en hij zegt dat er nog strengere controles komen als de VCM omgevormd wordt tot de Vlaamse Regulator voor de Media (VRM). De nieuwe instelling zal meer taken en meer middelen krijgen. De VRM zal onder meer controleren of de openbare omroep de beheersovereenkomst en de omroepdecreten naleeft. (VRT)

** Met een marktaandeel van 19,5 procent was Nederland 2 afgelopen week marktleider op tv in de doelgroep 6 jaar en ouder (02-26 uur). Nederland 1 had een aandeel van 10,9, Nederland 3 5,2. Samen waren de publieke zenders goed voor een aandeel van 35,6 procent. RTL4 scoorde 13,2 procent, RTL5 5,1 en Yorin 4,9 procent. De RTL Nederland-zenders hadden samen 23,2 procent. SBS6 behaalde een marktaandeel van 8,7 Net5 4,4 en Veronica 3,9. De SBS-zenders kwamen daarmee uit op 17,0 procent. De voetbalwedstrijden van Nederland tijdens het WK onder de 20 werden deze week het best bekeken. Nederland-Chili was goed voor 2,45 miljoen kijkers, Nigeria-Nederland werd door 2,26 miljoen mensen gezien. De Tweelingtest staat op een derde plaats met 1,49 miljoen, gevolgd door GTST op dinsdag met 1,45 miljoen. Het Journaal van 20.00 uur op zondag (Ned.1) trok 1,44 miljoen kijkers. (Adformatie) Bron: SKO.

** Enkele honderden omroepmedewerkers zijn maandag naar het Muziekcentrum voor de Omroep in Hilversum gekomen om staatssecretaris Van der Laan (Media) aan te horen. Van der Laan legt de kabinetsplannen uit die het omroepbestel op de schop nemen. Een aantal van de kleine driehonderd aanwezigen is gekleed in een zwart t-shirt met daarop de naam NPS, de programmastichting die Van der Laan wil opheffen. Een enkel spandoek laat de tekst zien Nederlands Politieke Speeltje zien. Een medewerker vat de stemming samen: ,,Het is net of je te horen hebt gekregen dat je ongeneeslijk ziek bent.” De Tweede Kamer moet nog beslissen over de kabinetsvoorstellen. (ANP)

** Na Gordon en Sjaak Bral heeft ook Albert Verlinde aangegeven te stoppen bij Noordzee 100.7 FM. Vanmiddag maakte hij zijn laatste programma op de zender. “Dit was mijn laatste show hier op Noordzee FM. Ik heb het met veel plezier gedaan. Wie weet tot snel”, zo zei Verlinde.

** De media mogen de foto en volledige naam van de van moord verdachte tbs’er Wilhelm S. niet langer meer tonen en noemen. Dat is in strijd met zijn recht op privacy,stelde zijn advocaat J.Knoester zondag. Hij heeft diverse media,waaronder de televisie,gevraagd te stoppen met het gebruik van de volledige naam van S. en overweegt gerechtelijke stappen als zij toch doorgaan. Het is bij verdachten gebruikelijk alleen de beginletter van de achternaam te noemen.De foto en naam van Wilhelm S. zijn aanvankelijk via de media verspreid in het kader van zijn opsporing. De man was ontsnapt tijdens een begeleid verlof. Een week later werd S. weer opgepakt. NOStt)

** KRO-directeur Slangen is blij met de ruimte die omroepverenigingen van het kabinet krijgen om te gaan ondernemen. Hij denkt dat de KRO sterk genoeg is om eigen programma’s aan te bieden: “We zijn zo groot, ze hebben ons gewoon nodig. En anders gaan we naar de commerciëlen”.Lees verder

Reacties akkoord toekomst Publieke Omroep

** Het akkoord dat de coalitiepartijen hebben gesloten over de toekomst van het omroepbestel is een teleurstellend compromis. Dat zei journalistenvereniging NVJ vrijdag. ,,De krampachtige poging van het kabinet om de kool en de geit te sparen levert juist een zeer onzekere situatie op”, liet een NVJ-woordvoerder weten. De NVJ vreest dat als gevolg van de plannen bestaande samenwerkingsverbanden op radio en tv (Radio 1 op de middag, NOVA, Netwerk, Zembla en Buitenhof) verloren zullen gaan. ,,De halfbakken keuze tussen het deels overeindhouden van de omroepen als productiehuizen en een centrale publieke omroep met gedwongen winkelnering, vinden wij zeer ongelukkig.” Volgens de NVJ was het beter geweest om de omroepen (liefst in samenwerkingsverbanden) verantwoordelijk te maken voor een net of zender. ,,Dan hadden succesvolle programma’s, die nu hoekstenen vormen van de publieke omroepprogrammering, een goede overlevingskans gehad.” (ANP)

** De stichting voor ontwikkelingssamenwerking Novib heeft belangstelling om programma’s te gaan maken voor de publieke omroep. In de nieuwe omroepplannen van staatssecretaris Medy van der Laan van Media zit de mogelijkheid dat ideële organisaties met een ruime achterban ook op de publieke netten kunnen gaan uitzenden. ,,Voor Novib zou dat veel voordelen kunnen hebben”, zei woordvoerder Annette Rayer. ,,We zijn een grote organisatie en voor ons kan dit publicitair erg interessant zijn. Als je zo’n kans krijgt moeten we ons daar zeker op oriënteren.” Concreet zijn de plannen van Novib nog niet. Dat ligt volgens Rayer mede aan de plannen van Van der Laan. ,,Het is ons nog erg onduidelijk wat de mogelijkheden precies zijn. Ook moeten we nog bekijken wat de kosten precies zijn. We hebben al veel contacten met mensen in de media.” (Novum)

Kort medianieuws

** Connie Palmen, de presentatrice van het televisieprogramma Zomergasten, ontvangt komende zomer schrijver Cees Nooteboom en actrice Katja Schuurman. Ook zullen songwriter en regisseur Tom Barman, hoogleraar mathematische fysica Robbert Dijkgraaf en scenarioschrijfster Maria Goos aan tafel schuiven om met Palmen over hun favoriete televisiefragmenten te praten. Strafpleiter Wim Anker maakt het rijtje compleet.

** De najaarsnajaarspresentatie van Talpa is maandag via internet te volgen. De nieuwe tv-zender van John de Mol, gaat de najaarsnajaarspresentatie maandag uitzenden via de site www.talpa.tv. Ook via mobiele telefoons die zijn aangesloten op een UMTS netwerk is de presentatie te volgen. De presentatie vindt maandag plaats in Studio 21 op het Media Park. Tijdens de presentatie maakt Talpa onder meer bekend welke programma’s het station gaat uitzenden en wie deze gaan presenteren. Ook worden namen van nieuwe presentatoren bekend en wordt het logo van de nieuwe zender onthuld (DFT)

** De Iraakse premier Ibrahim Jaafari heeft een scherpe aanval gelanceerd op de Arabische satellietzender Al-Jazira en andere Arabische media die een vals beeld zouden geven van het geweld in Irak en terrorisme zouden aanmoedigen. De kantoren van Al-Jazira in Irak zijn al sinds vorig jaar augustus gesloten, een maatregel die Jaafari donderdag tijdens een persbijeenkomst in Washington verdedigde. ,,Het Iraakse volk is in zijn immense meerderheid gekant tegen deze nieuwszender”, zei hij. ,,Het Iraakse volk ziet Al-Jazira zoals het werkelijk is, een instrument of een werktuig dat tegen het Iraakse volk wordt gebruikt”, zo zei Jaafari. ,,Wij in Irak, wij zien Al- Jazira als een instrument voor verdraaiing van informatie. Alleen de negatieve aspecten van Irak worden door Al-Jazira gepresenteerd.” (NRC/AFP)

** De exclusieve winkelketen Hermes heeft de Amerikaanse toppresentatrice Oprah Winfrey excuses aangeboden. Zij wilde vorige week in het Parijse Hermes-filiaal naar binnen, maar werd weggestuurd. Volgens Hermes was de winkel tijdelijk dicht voor een reclame-evenement. In een verklaring betuigt het management spijt over de gang van zaken, meldde de Amerikaanse nieuwszender CNN. (ANP)

“Omroepen moeten op hun tenen gaan lopen”

“De publieke omroepen moeten in het nieuwe omroepbestel op hun tenen gaan lopen.” Zo omschreef staatssecretaris Van der Laan (Media) vrijdag haar toekomstvisie op de publieke omroep na 2008. Doordat omroepen onderling moeten concurreren om programma’s uitgezonden te krijgen en budget te verwerven, zal dat leiden tot een kwaliteitsimpuls, zo is haar verwachting. Het Nederlandse bestel, met verschillende omroepverenigingen, blijft bestaan, maar de omroepen krijgen alleen de garantie dat hun programma’s die vallen onder de noemer ‘opinie en debat’ uitgezonden worden. Alleen voor die categorie krijgen ze een gegarandeerd budget, de helft van hun huidige budget. Als ze programma’s in de categorie ‘cultuur en overig’ willen maken, moeten ze concurreren met de andere zendgemachtigden. Als die programma-ideeën niet worden goedgekeurd door de raad van bestuur Publieke Omroep (PO), dan mogen de omroepen met die plannen ook aankloppen bij commerciële zenders. Als die toehappen, dan worden omroepen in dat geval beschouwd als een externe producenten, zoals bijvoorbeeld Endemol. Volgens Van der Laan is deze constructie ook volgens Europese regels houdbaar, zolang de boekhouding (publieke en commerciële activiteiten) maar gescheiden is. Zoals Van der Laan in het paasakkoord al had vastgelegd, mogen ook andere dan omroepverenigingen in de categorie ‘cultuur en overig’ programma’s aanbieden. Naast deze categorie en het genre ‘opinie en debat’ wordt alleen de NOS verantwoordelijk voor de categorie nieuws en sport. Het kabinet bepaalde verder dat rond de kinderprogramma’s van Z@ppelin vanaf 2008 geen reclame meer mag worden uitgezonden.

De Nederlandse Programma Stichting (NPS) moet in de optiek van het kabinet in het nieuwe omroepbestel toch worden opgeheven. Dat heeft de ledenloze omroep, die zich vooral op culturele en multiculturele programma’s moet richten, vrijdag te horen gekregen vanuit Den Haag. Volgens een NPS-woordvoerder ,,ziet het er slecht uit” voor zijn omroep. In de aanvankelijke plannen van de coalitiepartijen zou de NPS als stichting worden opgeheven en een ‘werkmaatschappij’ worden. Die zou net als de NOS (nieuws en sport) direct gaan vallen onder de raad van bestuur Publieke Omroep (PO). Op die manier zou het merendeel van de programmamakers en programma’s bij elkaar kunnen blijven. Wat de opheffing voor programma’s als NOVA (voor de helft betaald door NPS), Buitenhof (ook deels NPS), Klokhuis en Sesamstraat betekent is nog te zeggen. Voor de laatste twee programma’s heeft Van der Laan budgetgaranties bedongen, waardoor die programma’s onder de vlag van andere omroepen gemaakt kunnen worden.

Lichtschip ‘Barocca’ voor Radio Waddenzee

Aanstaande zondag omstreeks 09.00 uur is in de Harlinger haven de aankomst van het voormalige Engelse lichtschip Barocca (Trinity House lightvessel no. 8). Het schip wordt via de Noordzee en Waddenzee naar de nieuwe bestemming gesleept. De commerciele radiozender Radio Waddenzee gaat het schip gebruiken als studio en kantoor. In het voorjaar en de zomer ligt het schip ‘buitengaats’ op de Waddenzee, in najaar en winter ligt de Barocca in de Harlinger haven. Het schip wordt multi-functioneel. Naast radiostudio en kantoorruimte komt er aan boord bijvoorbeeld een expositieruimte, vergaderfaciliteiten en trainingsmogelijkheden voor jongeren die later graag zeeman willen worden. Het schip heeft vanaf 1948 tot en met 1991 dienst gedaan als lichtschip aan de Engelse kust. In 1991 is het schip verkocht aan de heer Verbeek en verplaatst naar Rotterdam. Daar heeft het schip enige tijd gedient als drijvende discotheek ‘Barocca’. Na de brand in een discotheek in Volendam werden de veiligheidseisen voor discotheken strenger en moest ‘Barocca’ haar deuren sluiten. Het schip verdween uit Rotterdam en werd overgeschilderd gesignaleerd in Moerdijk. In februari 2004 is het schip weer versleept naar Rotterdam. Nu is het op reis naar Harlingen. Na aankomst in Harlingen wordt het schip eerst grondig gerenoveerd. Van binnen wordt alles aangepast aan de eisen van deze tijd. De buitenkant wordt teruggebracht in de oorspronkelijke staat. Het duurt daarom zeker nog enkele maanden voordat het schip operationeel is. De medewerkers van Radio Waddenzee en de directie van Pan European Radio BV zijn echter nu al erg blij met hun aanwinst en zullen dan ook vol trots zich zondag de Harlinger haven laten binnenslepen. Radio Waddenzee zendt momenteel testprogramma’s uit via 1602 Khz middengolf en Internet.

Kort Medianieuws

** SBS Broadcasting gaat geen samenwerking aan met de TROS. Dat zegt SBS-CEO Patrick Tillieux vrijdagmorgen bij de VPRO op Radio 1. “We hebben na de hervormingen van het omroepbestel, die onlangs bekend geworden zijn, geconcludeerd dat er geen basis is voor een samenwerking”, aldus Tillieux. Tillieux verwijst hierbij naar eerdere gesprekken tussen SBS en de TROS waarbij de mogelijkheden voor een samenwerking werden overwogen. De TROS heeft in het recente verleden aangegeven het omroepbestel te willen verlaten. Tillieux gaat er verder vanuit dat er nog meer mensen van SBS zullen overstappen naar Talpa van John de Mol. Tot nog toe zag SBS circa 20 mensen afscheid nemen en naar Talpa vertrekken. (DFT)

** De internetzoekmachine iLocal uit Assen heeft in haar reclamecampagne inbreuk gemaakt op de portretrechten van actrice Katja Schuurman. Ook heeft iLocal de consument misleid door op onjuiste en ongeoorloofde wijze een vergelijking te maken met de Gouden Gids. Zo luidt de uitspraak van de voorzieningenrechter van de rechtbank in Breda. Het bedrijf Yellow Bear, waar iLocal een onderdeel van is, moet onmiddellijk stoppen met het gebruik van deze reclame-uitingen. Het bedrijf moet ook binnen zeven dagen een rectificatie plaatsen in De Telegraaf en de Makro-krant en andere media waarin zij onrechtmatig heeft geadverteerd. De dwangsom per nieuwe overtreding bedraagt 10.000 euro. Aanleiding tot het kort geding was een paginagrote advertentie in De Telegraaf van 17 mei waarin een foto stond van een nep-Katja die reclame maakte voor iLocal. Ook werd gebruik gemaakt van de huisstijl van de Gouden Gids. Katja Schuurman maakt reclame voor de Gouden Gids. (ANP)

Kort Medianieuws

** Omroepen moeten in de toekomst de uitzendgegevens van hun programma’s vrijgeven, waardoor het ook anderen dan alleen omroepen mogelijk wordt een tv- en radiogids uit te geven. Dat hebben de coalititiepartijen woensdagavond afgesproken in het kader van de besprekingen over een nieuw omroepbestel. Dat nieuwe omroepbestel moet vanaf 2008 ingaan. Met ingang van die datum moeten bedrijven als bijvoorbeeld uitgeefconcern De Telegraaf over de omroepgegevens kunnen beschikken om zo een nieuwe gids in de markt te kunnen zetten. Omroepen zijn daar niet happig op, omdat ze via hun gidsen leden aan zich weten te binden. Hun ledental bepaalt nu ook hun bestaansrecht. In de nieuwe constructie worden lezers van een gids niet langer automatisch meegeteld als lid van een omroep. Volgens de coalitiepartijen moet het bestaansrecht van zendgemachtigden niet langer v an de gidsen afhangen. (ANP)

** Werkgevers en vakbonden zijn het eens geworden over een nieuwe Omroep-CAO, voor de tweede helft van dit jaar. Per 1 juli krijgen de werknemers een structurele loonsverhoging van een half procent. Die komt bovenop de eerdere loonsverhoging van een half procent, die per 1 april gold, en de incidentele uitkering van een kwart procent. Inhoudelijk is er verder niets aan de CAO veranderd. Er was al afgesproken dat de omroepwerkgevers en de bonden kijken naar modernisering van de CAO. Die gesprekken worden voortgezet (Spreekbuis)

** De Bond tegen het vloeken heeft in Amsterdam bij justitie aangifte gedaan tegen de RVU. De bond vindt dat de omroep zich met het omstreden programma ‘God bestaat niet’ schuldig heeft gemaakt aan godslastering en belediging. Dat maakte de bond donderdag bekend. Al voordat de eerste aflevering werd uitgezonden, maakte de bond bezwaar bij de RVU. In de korte filmpjes die in het programma zitten, wordt ,,Jezus Christus geridiculiseerd en geminacht”, aldus de bond. De RVU heeft een kopie van de aangifte ontvangen. ,,We zitten niet te wachten op aangiftes, maar we voelen ons wel sterk staan. De bedoeling die we hebben met het programma, staat ver af van godslastering”, zegt directeur B. Groenendijk. ,,Vanuit de bond kan ik me er wel iets bij voorstellen, maar het gaat wel erg ver.” Volgens hem zijn de gewraakte filmpjes niet bedoeld om te kwetsen, maar zijn ze ,,illustratief voor de stellingen van wetenschappers die aan het woord komen. (ANP)

** Vanaf 23 juni 2005 is er een wijziging in het radio- en televisiepakket in Baarn, Blaricum, Breukelen, Bussum, Eemnes, Huizen, Naarden en Wijdemeren. Het pakket wordt gewijzigd naar aanleiding van het jaarlijkse radioadvies van de regionale programmaraad. Colorful Radio wordt vervangen door Arrow Jazz FM (100.4 MHz). Juize FM vervangt YAM FM (97.6) doordat Juize FM de kabelfrequenties van YAM FM heeft overgenomen. Op advies van de programmaraad ’t Gooi wijzigt bovendien de samenstelling van het basispakket televisie als volgt: Op kanaal 26 (511,25) maakt ZDF plaats voor TVE. Deze wijziging vindt plaats in Baarn, Blaricum, Bussum, Huizen en Naarden.

** Vandaag heeft de zenderredactie van 747AM besloten het laatste boekenprogramma van de publieke omroep te handhaven. Zendercoördinator Jan Westerhof wilde Knetterende Letteren, elke zaterdagmiddag, opofferen aan de nieuwe moslimomroep. Eindredacteur Frans Kotterer was razend: “Westerhof schafte al het cultuurprogramma Opium op Radio 1 af. En nu het laatste boekenprogramma. Niet dat Nederland op zaterdagmiddag massaal aan de radio gekluisterd zit, maar de ongeveer 21 duizend luisteraars die Knetterende Letteren trekt, steekt uit boven menig ander programma op 747AM”. Uiteindelijk kon het probleem worden opgelost nadat de RVU en de EO aanboden een klein deel van hun zendtijd beschikbaar te stellen ten gunste van het NPS-programma. (Broadcast Magazine)

** Irak heeft besloten een Franse journaliste uit te wijzen die in Bagdad voor verscheidene Franstalige media werkt. Anne-Sophie le Mauff kreeg te horen dat de maatregel om veiligheidsreden is genomen, en op verzoek van de Franse regering, zo meldde zij aan Reporters zonder Grenzen. Parijs heeft tegengesproken een dergelijk verzoek te hebben gedaan. Tien dagen geleden kwam de Franse journaliste Florence Aubenas vrij na een gijzeling van vijf maanden in Irak. (AFP/NRC)

** Kijkers van SBS 6, Net 5 en Veronica kunnen de komende jaren naar nieuwe speelfilms als The Ring, Minority Report en Catch me if you can op televisie kijken. SBS Broadcasting heeft een nieuw vijfjarig contract gesloten met distributeur DreamWorks SKG. SBS verzekert zich volgens een woordvoerder zo van vele kaskrakers. De zenders mogen de films als eerste op de Nederlandse tv uitzenden. Bovendien heeft de televisie-groep met het contract toegang tot het archief van DreamWorks. In 1994 werkten beide voor het eerst samen, aldus de zegsman woensdag. (ANP)

** Binnenkort starten de telecomoperatoren Belgacom en Telenet in België met digitale tv. Voorlopig ziet het ernaar uit dat Belgacom tv geen VTM in het aanbod zal brengen, “maar de onderhandelingen zijn nog niet afgesloten”, zegt Paul D’Hoore “Telenet start op 3 september met het digitale tv-aanbod. Belgacom zou nog eerder met Belgacom tv beginnen”, zegt financieel VRT-journalist D’Hoore. Belgacom bood met het oog op digitale tv op de voetbalrechten. “Vrijdag zul- len we meer te weten komen over het dossier, want dan spreekt de rechter zich uit over de zaak”,besluit D’Hoore. (VRT)

TROS schrapt 45 arbeidsplaatsen

De Tros gaat bijna een kwart van haar arbeidsplaatsen schrappen als gevolg van politieke ontwikkelingen en bezuinigingen. In totaal worden 45 van de tweehonderd arbeidsplaatsen geschrapt. Dat maakte een TROS-woordvoerster woensdag bekend. Met behulp van een adviesbureau heeft de omroep de afgelopen maanden de mogelijkheden in kaart gebracht en komt tot de conclusie dat het schrappen van 45 arbeidsplaatsen noodzakelijk is. De omroep probeert de banen zoveel mogelijk via natuurlijk verloop te laten verdwijnen, maar gedwongen ontslagen zijn onvermijdelijk. Daarnaast gaat de TROS besparen op het gebied van inkoop. Op dit moment is de TROS in overleg met vakorganisaties en de OR over de voorgenomen maatregelen en gevolgen voor het personeel. TROS-voorzitter Karel van Doodewaerd (tevens voorzitter van de directie): ,,Het is noodzakelijk adequaat te reageren op veranderingen binnen het publieke bestel. Meer dan ooit is het van belang het heft in eigen handen te nemen. Dit vereist een daadkrachtig en zo efficiënt mogelijk omroepbedrijf. De TROS wil nu en in de toekomst een stevige rol blijven vervullen in het Nederlandse medialandschap.” In april meldde de AVRO op termijn mogelijk 45 tot 55 voltijdbanen te schrappen. Om dezelfde redenen als de TROS nu werkt ‘de algemene’ aan plannen voor deze ,,onvermijdelijke bezuinigingen”. Bij de AVRO werken op dit moment 231 medewerkers. (ANP)

747 AM-programma ‘Knetterende Letteren’ opgeheven

Het NPS-boekenprogramma Knetterende Letteren moet verdwijnen. Dat heeft de zendercoördinator van radio 747AM besloten aldus NRC Handelsblad. De raad van bestuur van de Publieke Omroep moet zijn fiat nog geven. In het voorstel van zendercoördinator Jan Westerhof voor de nieuwe indeling van de zendtijd op radio 747AM, per 1 september 2005, wijkt Knetterende Letteren voor een programma van de nieuwe, nog naamloze moslimomroep. Opium, het Radio1-cultuurprogramma van de AVRO, moest eerder al de helft van zijn zendtijd inleveren. ,,Ik vind het op zich wel jammer dat Knetterende Letteren verdwijnt,” zegt Westerhof. ,,De enige reden is dat er zendtijd gevonden moet worden. Ik probeer de smart te verdelen.” Westerhof moet ruimte geven aan nieuwe omroepen als Max, De Nieuwe Omroep en de nieuwe moslimzender. Hij kan nog niet zeggen wat voor programma in de plaats van Knetterende Letteren komt. ,,Ik heb alleen een oriënterend gesprek gehad met de programmadirecteur van de nieuwe moslimomroep.”De diversiteit komt niet in het gedrang, denkt Westerhof, als Knetterende Letteren verdwijnt. ,,Er blijven genoeg cultuurprogramma’s over. Het gebeurt nu vaak genoeg dat een schrijver met een nieuw boek bij verschillende programma’s wordt geïnterviewd.” De eindredacteur van Knetterende Letteren, Frans Kotterer, is het hier niet mee eens. ,,Wij maken het enige boekenprogramma bij de publieke omroep. Met 21 duizend luisteraars zijn we voor 747AM-begrippen een goed beluisterd radioprogramma.” Kotterer en de NPS zijn van mening dat de zendtijd van de nieuwe moslimomroep moet worden gevonden bij een andere levensbeschouwelijke omroep. Morgenochtend besluit de zenderredactie over het voorstel van Westerhof. Stemt ze ermee in, dan neemt het bestuur van de Publieke Omroep naar verwachting volgende week een definitief besluit. De redactie van Knetterende Letteren zegt zo nodig actie te gaan voeren.

Kort Medianieuws

** Eddy Jansen vertrekt bij NOS Langs de Lijn. De NOS vind de nevenwerkzaamheden van Jansen niet langer meer acceptabel. Eddy Jansen werkte ruim 20 jaar voor Langs de Lijn als verslaggever en presentator.

** De introductie van telefoneren via de kabel van Essent geeft in de regio Twente veel problemen. Vanuit meerdere plaatsen in Twente zeggen abonnees al dagen lang onbereikbaar te zijn en klagen zij over de slechte service van de Essenthelpdesk. Volgens Essent zitten door een technische fout inderdaad een paar honderd mensen zonder telefoon en internet. Een deel van hen woont in Twente. Ook de grote belangstelling voor kabeltelefonie heeft geleid tot aansluitproblemen. Essent Kabelcom biedt sinds 15 juni in haar hele gebied kabeltelefonie aan voor de internetabonnees van Athome. Voor zes euro kunnen zij onbeperkt bellen. J. Bakker van Essent Kabelcom heeft begrip voor de boosheid van gedupeerden. ‘Bij mensen waar de omschakeling van KPN naar de kabel is misgegaan, proberen we voorlopig door te schakelen naar een mobiel nummer. Mensen krijgen ook restitutie op hun abonnementsgeld.’ (Tubantia)

** Het nieuwe nummer van voetbaltijdschrift Hard gras wordt toch aan de abonnees verstuurd. Dat heeft uitgeverij L.J. Veen vandaag bekendgemaakt tegenover NRC Handelsblad. De redactie van Hard gras besloot onlangs over te stappen van L.J. Veen naar uitgeverij Nieuw Amsterdam en liet die uitgeverij ook het nieuwe nummer produceren. Over ontbinding van het contract met Veen was echter nog geen overeenstemming bereikt. De Hard gras-exemplaren voor de 2300 abonnees werden door Nieuw Amsterdam bij Veen afgeleverd, met het verzoek ze versturen. Dat doet Veen nu. De uitgeverij meldt voorts de redactie van Hard gras en Nieuw Amsterdam in kort geding te hebben gedagvaard, ,,om herhaling van deze gang van zaken te voorkomen”.

** De commerciële radiozender Slam!FM legt zich neer bij de uitspraak van de rechter. VPRO’s 3 Voor 12 bericht dat Slam FM nog wel edit-versies van platenmaatschappijen mag uitzenden, maar geen eigen ‘edits’ meer. Dat biedt het station nog wel de nodige speelruimte. Niet alle versies van een nummer belanden in de hitparade, maar zijn vaak wel herkenbaar voor het grote publiek. “We hebben in ieder geval nu wel duidelijkheid”, zegt Slam FM-directeur Michel de Winter. “We gaan ons houden aan de uitspraak. Daarom gaan we vanaf volgende week woensdag geen Slam FM-edits meer draaien. Voor de rest kunnen we geen commentaar geven, omdat we nog wachten op de schriftelijke versie van het vonnis.” Woordvoerder Arjan Ribberink van het Agentschap Telecom becommentarieert: “Wij hadden deze uitspraak wel verwacht. Het is een bevestiging van onze beslissing Slam FM te beboeten.” Ribberink verwacht de schriftelijke uitspraak binnen twee tot drie weken.

** UPC Nederland gaat vanaf het einde van deze zomer prepaid mobiel bellen aanbieden onder de naam UPC Mobile. Het kabelbedrijf gaat hierbij gebruik maken van het netwerk en de diensten van Orange. Door haar klanten naast breedband internet, digitale telefonie en (digitale) televisie ook mobiele telefonie te aan te bieden, wil UPC het scala aan complementaire communicatiemiddelen voor de consument vervolmaken. UPC Nederland gaat de dienst in heel Nederland verkopen via telecomverkooppunten en de eigen verkoopkanalen. (Adformatie)

** Op verzoek van Talpa heeft Ilse het weblog TvTalpa.tk gesloten. De nieuwe televisiezender van John de Mol heeft bezwaar tegen het gebruik van de naam Talpa. De beheerder van het weblog ontving onlangs van Ilse een mail dat zijn weblog gesloten was. “De eigenaar van de merknaam Talpa heeft bezwaar gemaakt tegen het gebruik van de naam tvtalpa. De wet verplicht ons vervolgens de weblog voor verder bezoek te sluiten”, zo stelt Ilse. Beheerder Frank Op de Woerd had zijn weblog ondergebracht bij de blogdienst van Ilse, web-log.nl. Inmiddels heeft hij zijn activiteiten voortgezet onder de naam Johndemoltv.web-log.nl die al eerder in gebruik was. Talpa kon op moment van schrijven niet inhoudelijk ingaan op de zaak. (Webwereld)

** De Amerikaanse familie Dolan heeft een overnamebod van 7,9 miljard dollar (6,5 miljard euro) gedaan op het Amerikaanse kabelbedrijf Cablevision Systems. De familie heeft al een aandelenbelang van 20 procent in de op vijf na grootste kabelaar van de Verenigde Staten en wil de onderneming volledig privatiseren. Ook willen ze niet langer gebonden zijn aan hooggespannen marktverwachtingen. Dat maakte de familie gisteren bekend. Cablevision worden ondergebracht in de dochteronderneming, Rainbow Media. Daaronder vallen onder meer de muziekhal Madison Square Garden in New York en de basketbalclub New York Knicks. Rainbow Media wordt aan de beurs genoteerd. (ANP)

Politiek akkoord over omroepbestel

De coalitiefracties CDA, VVD en D66 hebben op hoofdlijnen een akkoord bereikt over de hervorming van de publieke omroep vanaf 2008. Dat hebben betrokkenen bij de onderhandelingen vanmorgen bevestigd. Kern van het akkoord is dat een onafhankelijke raad van bestuur verantwoordelijk wordt voor zowel het totale programmabeleid als het omroepbudget, dat nu 700 miljoen euro bedraagt. Vooralsnog blijven er drie publieke netten bestaan. Afhankelijk van de verdergaande digitalisering van televisie en van de reclame-inkomsten kan de raad van bestuur op termijn beslissen om alsnog een net af te schaffen. Vanaf 2008 worden de budgetten van de publieke omroepen gehalveerd en worden de NOS en wat nu nog de Nederlandse Programma Stichting (NPS) heet, als werkmaatschappijen onder de raad geplaatst. De NOS wordt verantwoordelijk voor de nieuwsvoorziening, de nieuwe NPS voor culturele en educatieve producties en de omroepen voor opinievorming en debat. Rond kinderblok Z@pp op Nederland 3 vervallen de reclameblokken. Er mag ter compensatie meer reclame komen op andere tijdstippen. Voor de taken van de huidige NPS bestaat een budget van 72 miljoen euro. Met dat geld kan de raad van bestuur vanaf 2008 ,,kwetsbare culturele en educatieve producties” aankopen. Dit betekent dat de raad de nieuw op te richten werkmaatschappij opdracht kan geven programma’s als Sesamstraat en Het Klokhuis te maken, die nu door de NPS gemaakt worden. Ook andere omroepen kunnen bij de raad plannen indienen voor culturele en educatieve programma’s, om een deel van de 72 miljoen te bemachtigen. Degene met de beste prijs-kwaliteitverhouding mag het programma maken. De educatieve omroepen, zoals Teleac, worden eveneens ondergebracht in de nieuwe werkmaatschappij die in plaats van de huidige NPS komt. Deel van het akkoord tussen de partijen van de coalitie is een halvering van de budgetten van de omroepen van 34 miljoen naar 17 miljoen euro. Omroepen moeten zich uitsluitend nog gaan bezighouden met opinievorming en maatschappelijk debat. De raad van bestuur van de publieke omroep wordt verantwoordelijk voor de nieuwsvoorziening en educatie, kunst en cultuur. Volgens NPS-voorzitter Roger van Boxtel blijft de wettelijke opdracht van de publieke omroep om programma’s voor de multiculturele samenleving te verzorgen bestaan. ,,Zoals het er nu uitziet, wordt die opdracht direct ondergebracht bij de raad van bestuur. Daar hebben we vrede mee. Dat ons stichtingsbestuur verdwijnt is niet zo’n ramp, als de programma’s maar blijven bestaan.” (o.a. NRC)

Slam!FM door rechter in ongelijk gesteld

Agentschap Telecom hoeft niet terug te komen van het besluit om de commerciële radiozender Slam!FM de wacht aan te zeggen. De zender had een kort geding aangespannen tegen het Agentschap Telecom. Het Agentschap had de radiozender een boete opgelegd, omdat die zich niet hield aan de eisen in de uitzendvergunning. De rechter in Rotterdam heeft het agentschap dinsdag laten weten, dat hij de eis van Slam!FM om het besluit te schorsen niet zal inwilligen, aldus een woordvoerder van het agentschap. Dit tot vreugde van Radio 538, RTL Nederland en Fresh FM die vinden dat ze op een oneerlijke manier concurrentie kregen van Slam!FM. Volgens het Agentschap Telecom zendt Slam!FM meer commerciële hits uit dan mag volgens de programmatische vergunningseisen. De zender geeft een andere uitleg aan het begrip hitmuziek dan het agentschap.

Kort Medianieuws

** KPN gaat zijn telefonienetwerk klaarmaken voor internet-tv (IPTV) met apparatuur en diensten van het Duitse Siemens. Dat hebben de twee bedrijven dinsdag bekendgemaakt. KPN wil aan het einde van dit jaar digitale televisiediensten, zoals video-op-aanvraag, aanbieden via zijn bestaande netwerk voor vaste telefonie. Het netwerk moet eerst worden opgewaardeerd, omdat de koperen kabels niet zoveel data kunnen verwerken. KPN biedt al digitale tv, maar dan via het draadloze netwerk van Digitenne. IPTV moet het huidige aanbod uitbreiden. (ANP)

** De maker van protestsite Injeholland.nl moet de domeinnaam inleveren en mag de naam Injeholland niet meer gebruiken. Gebruik van de naam schaadt de reputatie van Hogeschool Inholland en vormt een inbreuk op het merkrecht, oordeelde de voorzieningenrechtbank in Den Haag in een kort geding dat de onderwijsinstelling had aangespannen. De overige eisen van Hogeschool Inholland wees de rechter af. Kritiek op de site valt onder de vrijheid van meningsuiting, bedreigingen, beledigingen en beschuldigingen in het gastenboek moeten met een korrel zout worden genomen, staat in de uitspraak. (RTV West)

** LLiNK is vanaf vandaag de nieuwe naam van DeNieuweOmroep Nutopia. Met de naam wordt beoogd niet alleen de mate van betrokkenheid van de programmamakers bij maatschappelijke thema’s en misstanden te verwoorden, maar ook anderen daarbij actief te betrekken. LLiNK is ontstaan uit een fusie van DeNieuwe Omroep met de omroep Nutopia en komt vanaf september als nieuwe publieke omroep op Radio 1, 3FM, 747 AM en Nederland 3. De omroep wil ‘spannende programma’s’ uitzenden, gericht op de praktische idealist op het gebied van mondiale verhoudingen, natuur & milieu, mensen- en dierenrechten. LLiNK start met haar eerste radio-uitzendingen op 2 september en komt dan op 22 september met de eerste tv-programma’s (Adformatie)

** De commerciële radiozender Radio Moonlight wordt per 1 juli toegevoegd aan het radiopakket van de Twentse (Essent-)kabelabonnee. Dat is het definitieve advies van de Programmaraad Twente. De voormalige piratenzender Moonlight stond in het voorlopige advies van enkele weken geleden nog op de ‘reserveplek’. Maar door het samengaan van de zenders YAM FM en Juize FM, kwam er een zender vrij. Eerste reserve is nu Rebecca FM, een classic rock-zender. De wijzigingen in het radioaanbod zijn nu: Colorful Radio in plaats van Eins Live (WDR 1), FiP in plaats van de Tweede Kamerlijn en Radio Moonlight in plaats van Slam FM. Juize FM vult als gemeld de plek van Yam FM in. Op tv verandert er niets.

“Akkoord over toekomst publieke omroep nabij”

De coalitiepartijen zijn dicht bij een akkoord over de toekomst van de publieke omroep, meldt RTL Nieuws. De partijen lijken het eens te zijn over de kabinetsplannen. De budgetten voor de omroepen gaan in drie jaar van 34 naar 17 miljoen. Dat moet worden besteed aan opinie, debat en achtergronden. De Raad van Bestuur van de Publieke Omroep bepaalt vervolgens welke programma’s door welke omroep en producent gemaakt worden. Verder zal de NPS worden opgeheven. De programma’s van deze ledenloze omroep (Nova, Klokhuis, Sesamstraat, Andere Tijden) moeten in de toekomst door een andere omroep worden gemaakt. De coalitiepartijen willen de keuze voor het eventueel opheffen van het derde net aan de Raad van Bestuur overlaten. Nederland 3 blijft zodoende voorlopig bestaan. Nog deze week zullen de partijen hun goedkeuring bekendmaken, melden bronnen aan RTL Nieuws.

Kort medianieuws

** Ruud de Wild en Bridget Maasland gaan de nieuwe reeks van Big Brother presenteren. Dat heeft Talpa bekendgemaakt. Deze nieuwe zender gaat Big Brother vanaf dit najaar uitzenden. Vorige week werd al bekendgemaakt dat Bridget presentatrice van Big Brother wordt. Nu is dus ook de tweede naam bekend: Radio 538-deejay Ruud de Wild. Big Brother is in Nederland toe aan de vijfde editie, en maakt na een afwezigheid van twee jaar zijn rentree op de Nederlandse televisie. Eerdere versies werden uitgezonden door RTL Nederland, via Veronica en later Yorin. Ruud de Wild (36) presenteerde eerder diverse muziekprogramma’s op TMF en BNN. Hij blijft naast zijn nieuwe klus dan ook gewoon zijn programma op Radio 538 presenteren. De nieuwe Big Brother gaat weer lijken op de eerste reeks uit 1999. Twaalf bewoners worden opgesloten in een huis, dat momenteel wordt gebouwd in Aalsmeer. (RTL)

** Het reisprogramma Yorin Travel krijgt er vanaf september twee nieuwe presentatoren. Daphne Bunskoek en Roeland Fernhout stappen nu ook voor Yorin Travel op vliegtuig om reisspecials te maken. Dat maakt de zender Yorin maandag bekend. Vorig week werd al bekend dat Bunskoek RTL Boulevard gaat presenteren op RTL4. Nu stapt zij ook in het reisprogramma van Yorin. Het vertrouwde tweetal Floortje Dessing en Chris Zegers blijft het programma ook presenteren. Zij verlengden kort geleden hun contract. (ANP)

** Nederland 2 behaalde in week 24 een marktaandeel van 16,1 procent. De publieke zenders kwamen samen uit op 33,7 procent. Nederland 1 scoorde 11,5 procent en Nederland 3 6,1 procent. De zenders van RTL Nederland hadden een g ezamenlijk aandeel van 24,4 procent: RTL4 14,8, RTL5 4,1 en Yorin 5,5. De SBS-zenders hadden samen 17,6 procent: SBS6 9,7, Net5 4,0 en Veronica 3,9. Best bekeken programma van de week was de voetbalwedstrijd Nederland- Australië op het WK voor voetballers tot 20 jaar. Daar keken 2,56 miljoen mensen naar. Vermist had 2,17 miljoen kijkers, GTST van maandag 1,86 miljoen en het Journaal van 20.00 uur op maandag had 1,79 miljoen kijkers. Hart van Nederland op dinsdag trok 1,71 miljoen belangstellenden. (Adformatie)

Radio Waddenzee/Seagull vanaf zendschip

Na een zoektocht van enkele maanden in Engeland en Ierland heeft Radio Waddenzee voor de huisvesting van haar studio’s en kantoren een schip gekocht. Het schip zal in de loop van dit jaar uitgerust worden met een antennesysteem en een zender en zal voor de uitzendingen van Radio Waddenzee en Radio Seagull worden ingezet. Het schip zal een deel van het jaar nét buiten de haven van Harlingen verankerd worden en tijdens het slechtweerseizoen een plaatsje krijgen in die Harlinger haven. Naast “radioschip” zal het ook worden gebruikt door de Maritieme Academie en het Korps Zeekadetten. Op het schip zal tevens ruimte zijn voor exposities, opleidingen, vergaderingen, presentaties en bijeenkomsten. Op dit moment wordt hard gewerkt om het schip gereed te maken voor de reis naar Harlingen, waar het verder zal worden uitgerust voor de veelzijdige toekomst. Het is onduidelijk om welk (voormalig zend?)schip het gaat. Radio Waddenzee heeft ook bekend gemaakt dat het station op 2 juli officieel van start gaat. De uitzendingen zijn al enige weken geleden begonnen, maar officieel bevinden deze zich nog in de testfase. Vanaf 2 juli hoopt Radio Waddenzee ook het vermogen van de AM-zender op 1602 kHz te kunnen verhogen naar de toegestane kilowatt. De opening valt samen met de lancering van het project van de partner waarmee Radio Waddenzee een samenwerkingsverband is aangegaan. Over dit project komt Radio Waddenzee binnenkort met meer informatie. Voor de Duitse gasten in het uitzendgebied van Radio Waddenzee heeft de zender sinds kort een speciale service opgestart. Elke dag van de week tussen 19.00 uur en 20.00 uur wordt op 1602 AM en via het internetkanaal van Radio Seagull het p rogramma van Radio Marabu doorgegeven. Radio Marabu is een muziekstation dat zich vooral richt op de rockmuziek. Met een uur Duitstalige presentatie per dag hopen wij ook de Duitse gasten in ons uitzendgebied van dienst te zijn.

Kort Medianieuws

** Daphne Bunskoek stapt over van de NCRV naar RTL Nederland. Bij die zender gaat ze vanaf volgend tv-seizoen elke werkdag RTL Boulevard presenteren en een bijdrage gaan leveren aan Yorin Travel. Dat maakten de NCRV en RTL vrijdag bekend. De actrice en presentatrice maakte bij de NCRV furore met programma’s als ‘Goedemorgen Nederland’ en ‘Ik doe alles voor jou’. Daarvoor werkte ze bij de muziekzenders MTV en TMF en bij RTV Oost. Bij Boulevard moet ze in de voetsporen treden van de naar Talpa vertrokken Beau van Erven Dorens. Na zijn vertrek bij de boulevardrubriek nam een aantal presentatoren zijn rol over. (ANP)

** Radio Assen FM maakt een nieuwe start en begint behalve met radio op commerciele basis met een kabelkrant. Assen FM zit diep in de rode cijfers nu de gemeente de subsidie heeft stopgezet. Volgens voorzitter Gerben Althuis is het nieuwe avontuur dan ook uit nood geboren. De lokale omroep gaat ook verhuizen. Het pand aan de Vaart Noordzijde in Assen, dat onlangs werd getroffen door brandstichting, wordt op 1 juli verruild voor een kantorenpand aan de Vaart Zuidzijde. (RTV Drenthe)

** De lokale publieke radiozender Radio Maastricht gaat op in de regionale commerciële radiozender Radio Limburg. Limburg Broadcasting, eigenaar van beide radiostations, gaat hiermee honderd procent commercieel. Vanaf 25 juli is de fusie een feit. Voor Limburg Broadcasting is het exploiteren van een publiek én een commercieel station door de strenge regels van het Commissariaat voor de Media onmogelijk. Daarom wil de producent beide stations in elkaar op laten gaan. Welke omroep straks via 107.5 MHz te ontvangen zal zijn is nog niet bekend. (FMTV)

** De Iraakse afdeling van het terroristische al-Qaeda-netwerk heeft de televisiezender al-Jazeera ervan beschuldigd de woordvoerder van de Verenigde Staten te zijn. Dat blijkt uit een mededeling die vandaag op een website werd geplaatst. ,,Al-Jazeera: genoeg gedienstigheid tegenover de kruisvaarders en de Iraakse sjiitische leiders”, aldus de mededeling. De authenticiteit van het document kon nog niet met zekerheid worden achterhaald. ,,Jullie beweren dat jullie alle meningen tot uiting willen brengen. Waarom is jullie zender dan de woordvoerder van de Amerikanen?” Het is de eerste dergelijke beschuldiging. ,,Waarom geven jullie geen nieuwsberichten over de vrijheidsstrijders en waarom doen jullie pogingen om hun imago en reputatie te beschadigen?”. Onlangs beschuldigde de Amerikaanse minister van Defensie Donald Rumsfeld al-Jazeera er nog van een ,,slecht beeld” op te hangen van Amerika. Volgens Rumsfeld laat de zender zich beïnvloeden door gewelddadige extremisten, hoewel die volgens Rumsfeld een kleine minderheid in de wereld vertegenwoordigen. (standaard)

** Reclames voor goedkope leningen worden aan strengere regels gebonden. Dat heeft het kabinet vrijdag bepaald. Zo zijn er regels opgesteld voor de rentepercentages die in advertenties mogen worden genoemd. Het kabinet wil voorkomen dat consumenten door de advertenties worden misleid. Zo moeten de rentepercentages in de reclames zuiverder worden gepresenteerd. Door fiscale voordelen in de percentages mee te nemen, worden leningen nu nog in sommige gevallen goedkoper gepresenteerd dan dat ze in werkelijkheid zijn. Ook moet het aan de consument duidelijk worden gemaakt als de tarieven tijdelijk gelden. Het kabinet zegt ‘agressieve reclames’ te willen voorkomen door aanbieders te verplichten om aan te geven hoe lang de actie duurt en wat het tarief wordt als de actie eenmaal is afgelopen. Lees verder

** Burgemeester Wallage van Groningen vindt dat RTV Noord te vroeg een streep door het TV-debat over het Grote Markt- referendum heeft gehaald. De omroep maakte vrijdag bekend het debat af te blazen, omdat het college van burgemeester en wethouders niet in discussie wilde met SP-raadslid Peter Verschuren, tegenstander van de plannen. Burgemeester Wallage is verbaasd over het besluit van RTV Noord. Hij veronderstelde dat de gemeente en de omroep nog in gesprek waren en alles nog steeds open lag. Het college had bezwaar gemaakt tegen de vorm van het debat. Belangrijk argument was de vrees voor ‘versmalling’ van het onderwerp tot een politieke discussie van de oppositie. (RTV Noord)

** De Amerikaanse televisiester Oprah Winfrey is verkozen tot invloedrijkste persoonlijkheid ter wereld. Ze staat op nummer een in de tophonderd die het tijdschrift Forbes vrijdag heeft gepubliceerd. Forbes keek bij de samenstelling van de lijst naar hoeveel sterren verdienen, maar ook naar hun naamsbekendheid. Omdat Winfrey alleen al in de Verenigde Staten wekelijks dertig miljoen kijkers trekt, staat zij toch op nummer een, hoewel zij het afgelopen jaar ‘slechts’ 225 miljoen dollar beurde. Dat is 65 miljoen minder dan Star Wars-regisseur George Lucas, die vierde werd. Golfer Tiger Woods bezet de tweede plaats, acteur en regisseur Mel Gibson de derde. Basketballer Shaquille O’Neill, regisseur Steven Spielberg, acteur Johnny Depp, de popsterren Madonna en Elton John en acteur Tom Cruise completeren de toptien. (Telegraaf)

**RTL en De Telegraaf zijn van plan een joint venture te beginnen waardoor Telegraaf-journalisten Fiona Hering en John van den Heuvel een eigen programma krijgen bij RTL. De tv-formule wordt doorgetrokken in de krant, waardoor beide media elkaar hopen te versterken. Dat meldde een RTL-woordvoerder vrijdag. Van den Heuvel krijgt, als de samenwerking doorgaat, een misdaadprogramma en Hering een show over lifestyle. Beide partijen hopen de nieuwe programma’s in het nieuwe tv-seizoen (vanaf september) op de buis te krijgen. Over namen van de joint venture of de programma’s is nog niets duidelijk. (ANP)

**RTV Noord heeft een al gepland live tv-debat aan de vooravond van het referendum over de Oostzijde van de Grote Markt afgeblazen. Aanleiding is de weigering van het college van B en W van Groningen deel te nemen aan dat debat. Het college wil niet in discussie met een raadslid van de SP, die tegen de plannen is. Volgens B en W is er geen sprake van een evenwichtige samenstelling van het forum. RTV Noord vindt dat de dagelijkse bestuurders van de stad het openbare debat uit de weg gaan. Een discussie zonder de hoofdrolspelers heeft volgens de omroep geen zin.

**De Amerikaanse omroep NBC gaat in samenwerking met het Vaticaan een televisie-serie maken over het leven van paus Johannes Paulus II. Het wordt waarschijnlijk een mini-serie van vier afleveringen van een uur.De opnames beginnen later dit jaar. Het Vaticaan levert materiaal voor de serie,laat cameraploegen toe in de gebouwen van Vaticaanstad en geeft adviezen aan de makers van de tv-serie. De serie volgt Karol Wojtyla van zijn jeugd in Polen tot zijn dood een paar maanden geleden.Hij heeft meer dan 26 jaar lang aan het hoofd gestaan van de Rooms-Katholieke Kerk. (NOStt)

Luistercijfers: Radio 3FM weer in de lift

Het marktaandeel van 3FM is in de periode april-mei 2005 met 0,4 procent gestegen naar 7,0 procent, zo blijkt uit de vandaag gepubliceerde luistercijfers van Intomart GFK. Radio 538 blijft marktleider, de ORN-zenders hebben opgeteld het grootste marktaandeel.

mrt/apr(in%)	apr/mei(in%)
01	Radio 538	12.0	11.8
02	Radio 2	10.3	10.2
03	Sky Radio	9.6	9.6
04	Radio 1	8.3	8.1
05	Radio 3FM	6.8	7.0
06	Radio 10 Gold	5.4	5.2
07	Radio Veronica	4.7	4.8
08	Noordzee 100.7 FM	4.7	4.7
09	Yorin FM	3.0	3.0
10	RTL FM	2.6	2.7
11	ClassicFM	2.1	2.0
12	Arrow Rock Radio	1.9	1.9
13	Radio 4	1.8	1.7
14	SlamFM	1.0	1.1
15	747AM	0.9	0.9
16	Arrow 90.7 FM	0.6	0.7
17	BNR Nieuwsradio	0.3	0.3
==	Regio Radio	14.3	14.5
==	Regionale Commercieel Radio	2.9	2.7
==	Overige	7.0	7.0

Noordzee 100.7 FM wordt Q-Music

Vanaf september 2005 wijzigt de naam Noordzee 100.7 FM in Q-music. Noordzee 100.7 FM neemt zowel de naam als het format van de Belgische zender over. In september moet de metamorfose een feit zijn en zal de slogan ‘Q is good for you’ in Nederland worden geïntroduceerd. “Q-music wordt gepositioneerd als een jong volwassen popstation met een positieve en opgewekte sound. De muziek speelt een belangrijke rol, de deejays zijn gedreven en enthousiaste radiomakers.” aldus het persbericht. Sinds 1 juni is Noordzee 100.7 FM eigendom van De Persgroep. Deze Belgische mediagroep is zowel actief in de geschreven pers als in de audiovisuele media (met een 50% deelneming in de Vlaamse Media Maatschappij, uitbaatster van onder andere het televisiestation VTM en de radiozender Q-music). In Nederland participeert de Persgroep in Het Parool en heeft ze onlangs de gratis stadsmagazines Zone 010/ en Zone 020/ geïntroduceerd. Met de naamswijziging stapt Noordzee eveneens af van de programmaformule waarin veel ruimte is voor showbizznieuws. De medewerkers van ‘Noordzee Showtime’, ongeveer vijf mensen, moeten daarom uitzien naar ander werk. Ook de bekende Nederlanders die gelden als Showtime-deskundigen raken dit freelance-klusje kwijt. NoordzeeFM deejay Gordon zal per 1 juli niet meer te horen zijn op NoordzeeFM. Gordon heeft zelf gekozen voor een andere carrière, zo laat hij weten. Ook Sjaak Bral laten weten het radiostation per 1 juli te verlaten. Met de overige DJ’s gaat de directie praten om te beoordelen of zij bij het nieuwe format van het station passen.

Kort Medianieuws

** KINK FM start op zaterdag 18 juni met het eerste Nederlandse internetkanaal, dat uitsluitend hardrock en metal uitzendt. KINK Aardschok laat 24 uur per dag, 7 dagen per week non-stop alle hardrockstijlen de revue passeren. KINK FM start de zender in samenwerking met het internationale rock- en metalmagazine Aardschok, dat dit jaar z´n 25 jarig jubileum viert. Bovendien presenteert Aardschok-oprichter en –hoofdredacteur Metal Mike al sinds 1999 het radioprogramma Aardschok op KINK FM. KINK Aardschok is, na KINK ClassX, de tweede internetzender van KINK FM. (KINK)

** Frank Eijken wordt vanaf september chief commercial officer bij RTL Nederland en vanuit die functie verantwoordelijk voor alle commerciële activiteiten van het mediabedrijf. Daaronder valt ook IP Nederland, schrijft vakblad Adformatie. De huidige directie van die verkoopmaatschappij zal aan hem rapporteren. Ook gaat Eijken deel uitmaken van de directie van RTL Nederland. Dat melden goed ingevoerde bronnen in de tv-wereld. Eijken wil zelf geen commentaar geven op het bericht. De laatste drie jaar was hij actief in de holdingdirectie van SBS Broadcasting, als senior vice-president sales & marketing. Daarvoor was hij drie jaar lang commercieel directeur bij SBS Nederland. Eerder werkte Eijken onder meer voor Wegener-Arcade (TMF, Radio 10) en was hij oprichter van IP in Nederland. (Adformatie)

** Studio Sport-presentator Jan Joost van Gangelen praat met Talpa, de nieuwe zender van John de Mol. Van Gangelen, momenteel elke avond te zien als presentator van het WK Voetbal tot 20 jaar, deed een screentest voor het programma NSE (Nieuws, Sport, Entertainment). NSE, vanaf augustus dagelijks om 19 uur, wordt gepresenteerd door Beau van Erven Dorens en specialisten op onder meer sportgebied. Van Gangelen heeft bij Talpa de wens uitgesproken om ook Jules Unlimited-achtige programma’s te maken. Er zijn echter nog geen concrete afspraken met Talpa gemaakt. (AD)

** Het Belgische telecombedrijf Telenet start op 3 september met interactieve digitale televisie. Het volledige aanbod zal bestaan uit 85 zenders, maar dat aantal kan in de toekomst nog toenemen. Het aanbod zal via de kabel beschikbaar zijn en is zonder meerkost inbegrepen in het kabeltelevisie-abonnement. In het pakket zitten de huidige 26 analoge kanalen (8 kanalen verschuiven naar het digitale aanbod), aangevuld met 41 digitale tv-kanalen. Om het digitale aanbod te ontvangen, is evenwel een decoder (setupbox) nodig. Die kan worden gekocht voor 199 euro of gehuurd. De huurprijs is nog niet gekend. Daarnaast zijn er nog 44 extra thematische en premiumkanalen, waarvoor moet worden bijbetaald. Wie niet in het digitale verhaal wil meestappen, kan door middel van een digitale convertor de huidige analoge kanalen ontvangen, maar betaalt daarvoor een waarborg van 49 euro. (Gazet)

** Het lijkt er op dat SBS Broadcasting en Talpa samen een reality-soap maken, ware het niet dat de rechtszaak die SBS heeft aangespannen tegen Talpa een serieuze aangelegenheid is. De rechten voor het succesprogramma ‘Expeditie Robinson’ zijn de aanleiding van het tweede kort geding in korte tijd tegen het bedrijf van John De Mol. Volgens SBS zou Talpa de uitzendrechten onrechtmatig hebben verkregen. Talpa zou ‘slinkse trucs, diefstal en andere kwalijke praktijken’ hebben gebruikt om het kijkcijferkanon te ontfutselen. In het kort geding beschuldigt SBS Broadcasting ook enkele voormalig medewerkers, waaronder Remco van Westerloo. Volgens SBS was Van Westerloo in zijn functie bij SBS volledig op de hoogte van de overeenkomsten tussen SBS en de Zweedse producent Strix. Met die kennis heeft hij al maanden voordat hij officieel bij Talpa in dienst trad, onderhandeld voor Talpa. Zakelijk directeur Grolleman zou zelfs het ER- archief bij SBS gestolen hebben. (Essent)

** Drie Algerijnse journalisten zijn dinsdag veroordeeld wegens belastering van president Abdelaziz Bouteflika en het leger. Kamel Amarni, van de krant Le Soir, kreeg zes maanden gevangenisstraf en zijn hoofdredacteur Fouad Boughanem twee maanden. Beiden werden tevens veroordeeld tot een boete van 250.000 dinar (ongeveer 3.500 dollar), een jaarsalaris voor een gemiddelde journalist. In het gewraakte artikel uit 2003 werd Bouteflika verweten dat hij het presidentschap gebruikte om campagne te voeren voor zijn herverkiezing. Tekenaar Ali Dinem van de krant Liberté werd tot zes maanden veroordeeld wegens een spotprent in 2001 met het leger als doelwit. De organisatie Reporters sans Frontières riep de Algerijnse regering deze week op een eind te maken aan wat zij beschreef als campagne tegen onafhankelijke kranten. (Reuters/NRC)

** Abonnees van Versatel adsl2+ in combinatie met het live eredivisievoetbal blijken slechts op één toestel in huis de wedstrijden op televisie te kunnen kijken. Mensen die meerdere tv’s willen gebruiken, kunnen, anders dan Versatel suggereert, ook in de nabije toekomst niet hun normale kabelaansluiting opzeggen. Probleem is dat Versatels supersnelle breedbandtechniek toch nog veel te langzaam is om op meerdere plaatsen in de woning tv te kijken. Versatel- topman Raj Raithatha reageert: „We hebben ook nooit gezegd dat dit wel kan.” Zijn bedrijf heeft voorlopig geen oplossing voor de gerezen problemen. „De techniek hiervoor moet nog worden ontwikkeld”, beaamt Raithatha. Versatel kan slechts 40 procent van de snelheid garanderen van zijn adsl2+-pakket waarvoor zo massaal wordt geadverteerd, voldoende voor de ontvangst van Versatels eigen voetbalkanaal. Een andere beperking is momenteel dat de tv-zenders van RTL en SBS niet in Versatels televisiepakket zitten. Onderhandelingen hierover zijn nog gaande, maar enige vooruitgang is niet te melden. (via Telegraaf)

** Het Roemeense parlement heeft gisteren de leiding van de staatsradio en de staatstelevisie ontslagen. Voor de stemming waren beide kamers van het parlement, het Huis van Afgevaardigden en de Senaat, bijeengekomen. Een onderzoek heeft uitgewezen dat de betrokkenen onder het vorige, door president Iliescu geleide bewind, druk op journalisten hebben uitgeoefend om in hun berichtgeving positief over de regering en negatief over de oppositie te berichten. Ze zijn ook beschuldigd van mismanagement en verspilling van belastinggeld. Eén dag eerder was de directeur van de Roemeense staatstelevisie TVR, Valentin Nicolau, zelf al afgetreden. (NRC/AP)

** Versatel heeft de landelijke dekking voor de uitzending van voetbalwedstrijden uit de eredivisie rond. Het kabel- en telecombedrijf heeft een overeenkomst gesloten met satelliettelevisieaanbieder CanalDigitaal. Dat maakte Versatel dinsdagavond bekend. Het bedrijf zegt heel blij te zijn met de overeenkomst. CanalDigital zal ervoor z orgen dat de wedstrijden via de satelliet de huiskamer kunnen binnenkomen. Versatel zelf bereikt momenteel via zijn breedbandverbindingen (ADSL2) 60 procent van de Nederlandse huishoudens. De overeenkomst met CanalDigitaal geldt voor de komende drie seizoenen.

** Arrow 90.7 FM heeft in alle stilte haar naam veranderd in Arrow Jazz FM. Inmiddels is het nieuwe logo voor de commeriële radiozender te vinden op de website van Arrow Jazz FM. De nieuwe naam verwijst niet meer naar de hoofdfrequentie (90.7 MHz) maar naar de muziekstijl. Hiermee volgt Arrow Jazz FM de naam van de broer Arrow Rock Radio (675 kHz via de middengolf). Binnenkort zal ook de vormgeving op de zender zelf worden aangepast aan de nieuwe naam.

NOS heeft geen recht op uitzenden voetbalflitsen

Talpa hoeft de NOS op grond van een artikel in de Mediawet geen sublicentie te geven voor het uitzenden van voetbalflitsen. Dat bepaalde het Commissariaat voor de Media dinsdag. De komende seizoenen van de eredivisie heeft Talpa de samenvattingsrechten van de diverse duels. Via het zogenoemde ‘voorkeursrecht’ in de Mediawet hoopte de NOS af te dwingen dat zij na uitzending door Talpa alsnog korte flitsen op televisie konden uitzenden. Daartoe wilde de omroep een sublicentiecontract afsluiten met Talpa. Volgens de mediawaakhond kan dat niet op grond van het voorkeursrecht. Het commissariaat heeft het voorkeursrecht en de wetgeving die over de verslaglegging van belangrijke evenementen gaat, uitvoerig bestudeerd en komt tot de conclusie dat in de loop der tijd een bredere interpretatie aan het begrip voorkeursrecht is gegeven door de wetgever. Bovendien zijn er wetsartikelen bijgekomen die ervoor zorgen dat grote evenementen altijd worden uitgezonden op een open net, dus niet achter decoders verdwijnen. Volgens commissaris I. Brakman is het artikel waarop de NOS zich beroept, oorspronkelijk bedoeld om ervoor te zorgen dat belangrijke evenementen niet achter de decoder verdwijnen en te ontvangen zijn door nagenoeg het hele Nederlandse publiek. Daar wordt nu door de uitzendingen van Talpa en RTL aan voldaan. Het commissariaat vindt het daarom niet evenredig om in deze situatie sanctiemiddelen in te zetten.’ Het commissariaat is het met de NOS eens dat zij een extra opdracht in de Mediawet heeft gekregen om de verslaggeving van belangrijke competitiewedstrijden te verzorgen. Brakman: ‘De NOS zou met een verwijzing naar haar journalistieke verantwoordelijkheid een beroep kunnen doen op het recht op vrije nieuwsgaring en daarmee bij Talpa en ook bij de eredivisie aankloppen. Het commissariaat kan Talpa daartoe niet dwingen’. De NOS is verbaasd over de uitspraak, zei directeur G. Dielessen dinsdag. De publieke omroep meent nog steeds op grond van de Mediawet aanspraak te kunnen maken op korte actuele voetbalbeelden uit de eredivisie. ‘Het Commissariaat voor de Media heeft eind vorig jaar aangegeven dat het voorkeursrecht bestaansrecht had. Dat bevestigde minister Van der Hoeven (Onderwijs, cultuur en media) in reactie op vragen uit de Tweede Kamer. ‘Je krijgt nu de situatie dat het voorkeursrecht wel bestaat, maar blijkbaar niet kan worden ingeroepen.’ De NOS zal de uitspraak eerst grondig bestuderen, inclusief de verwijzing van het commissariaat naar het recht op vrije nieuwsgaring. Daarna beslist zij wat de eventuele volgende stappen zijn. Talpa is blij met de uitspraak, meldde een woordvoerder dinsdag. ‘We waren altijd al van mening dat we gelijk hadden, maar dat is wat anders dan gelijk krijgen. Het artikel in de Mediawet waarop de NOS zich beroept is achterhaald.’ Volkskrant/ANP.

“Leegloop Canal+ blijft uit”

Op het moment dat bekend werd dat de uitzendrechten van de live-wedstrijden uit de Eredivisie naar Versatel gingen, dachten velen dat Canal+ de tent kon sluiten. Immers, de abonneezender moest het van oudsher hebben van het vaderlandse voetbal. Maar tot verbazing van iedereen, inclusief Canal+ zelf, lijkt de schade vooralsnog mee te vallen. Hans Wolfert, voorzitter van de raad van bestuur van Canal+, windt er geen doekjes om. „Wij hadden rekening gehouden met een verlies van 25 procent van onze abonnees. Zoals het er nu uitziet komen we uit op een afname van 8 à 10 procent. Daar staat tegenover dat we ook minder kosten hebben, want met de Eredivisie zijn, productiekosten meegerekend, zo’n 25 tot 30 miljoen euro per jaar gemoeid.” „De abonnees gaan meeprofiteren van die besparing: vanaf augustus gaat het tarief met 6 euro per maand omlaag. En de mensen die zich vlak voor het verlies van de Eredivisie hebben aangemeld, krijgen een regeling aangeboden. Formeel gezien staan wij overigens in ons recht: Canal+ behoudt zich het recht voor om de programmering te wijzigen.” Wolfert denkt dat zijn bedrijf vooral de ware voetballiefhebber bedient. „Dat blijkt nu wel weer: het gaat veel verder dan de liefde voor de ‘eigen’ club. De kijkers willen Nederlandse sterren zien en die spelen vooral in het buitenland. Als ik puur naar de tijd kijk die de Nederlandse Eredivisie inneemt in ons uitzendschema, is dat minder dan één procent. Daarnaast zijn bij ons nog steeds alle topfilms te zien en proberen we ook meer Nederlandse films en kinderfilms uit te zenden.” Canal+ heeft na jaren van verlies de balans eindelijk op nul weten te krijgen. Dat roept de vraag op of concurrent Versatel, die de Eredivisie vanaf augustus aanbiedt via adsl, de kosten ooit terug kan verdienen. Het bedrijf betaalt 30,5 miljoen euro voor de rechten per jaar en daar komen naar schatting nog zo’n 15 miljoen euro aan productie- en andere kosten bij. „Dat zal erg moeilijk worden”, denkt Wolfert, die er niet meer over kwijt wil. De komende weken heeft Canal+, net als de NOS, veel aandacht voor het WK voetbal voor spelers onder de twintig, dat tot en met 2 juli in ons land wordt gehouden. „In de toekomst willen we op nog meer terreinen gaan samenwerken met de NOS. Die omroep heeft een heel sterk sportpakket, waar we misschien meer mee kunnen doen. Bijna elke tak van sport heeft toch een harde kern van enkele duizenden liefhebbers.” (Telegraaf)

Samenwerking Versatel met Belgacom van de baan

Versatel en Belgacom hebben hun gesprekken over vergaande samenwerking beëindigd. Dit heeft Versatel bekendgemaakt. Uit de verklaring van het telecombedrijf blijkt dat nog wel wordt gesproken met Talpa, het investeringsbedrijf van John de Mol. Talpa is met een belang van 42 procent grootaandeelhouder van Versatel. Versatel verklaarde begin mei gesprekken te voeren met Belgacom, de voormalige monopolist op de Belgische telefoniemarkt, nadat de Belgische krant De Tijd daarvan melding had gemaakt. Op de beurs in Amsterdam leidde dit tot een sterke stijging van de waarde van de aandelen Versatel. In twee dagen tijd ging de beurskoers van de onderneming met 46 procent omhoog. Even later bleek dat Talpa ook bij het overleg betrokken was. Zowel Versatel als Talpa heeft belangen in het Nederlandse voetbal. Versatel mag de l ivewedstrijden van het komende eredivisieseizoen uitzenden, Talpa heeft de rechten op de samenvattingen. (ANP/AG)

Kort Medianieuws

** De gezamenlijke commerciële radiozenders in Nederland willen de overheid dwingen hun FM-frequenties tot 2019 te verlengen. Dat bericht Broadcast Magazine deze week. Als het kabinet niet toegeeft, zullen ze geen cent investeren in DAB, de geplande opvolger van de FM-band. Dat zou de doodsteek betekenen voor het nieuwe digitale platform. Voorzitter Martin Banga van de Vereniging Commerciële Radiostations: “We zijn best bereid om te investeren in digitale radio, maar dan moeten onze FM-licenties worden verlengd van acht naar zestien jaar. Zonder die verlenging kunnen en willen wij niet aan DAB meedoen.” Het kabinet wil dat DAB in 2019 de FM-band vervangt. Om dat te bereiken moet de hele bevolking nieuwe ontvangers kopen. Volgens Erik de Zwart (Platform Radio-Exploitanten) gebeurt dat niet als de commerciëlen niet meedoen: “Kijk naar de vervanging van VHS door de DVD. Die nieuwe techniek ging pas lopen toen de grote Hollywood-producenten er films voor leverden. Wij doen pas mee met AB als we daar een heel goede reden voor hebben.”

** Kabelraden.nl meldt dat kabelaar Casema een technische oplossing heeft gevonden om het aantal analoge radiokanalen uit te breiden. Deze uitbreiding zal in de komende maanden gefaseerd worden uitgevoerd. Momenteel worden via Casema een ongeveer 30 radiokanalen doorgegeven waarvan ongeveer acht in mono-kwaliteit. Het is niet duidelijk met hoeveel kanalen het analoge radiopakket wordt uitgebreid. Het aantal radiokanalen via TVD (Digitale pakket van Casema) zal worden uitgebreid naar 55. In het uitgebreide aanbod zal een keur van Belgische, Duitse en Franstalige programma’s te vinden zijn. Ook het aantal Nederlanstalige programma’s zal worden uitgebreid.

** Op initiatief van schrijver Jan Siebelink breken zeven prominente Nederlanders een lans voor het voortbestaan van het Radio 1- programma Opium. Dit kunst- en cultuurprogramma van de AVRO op zaterdag- en zondagavonden dreigt de helft van zijn zendtijd te verliezen. Een open brief daarover aan Publieke Omroep (PO) is ondertekend door Hedy d’Ancona, Joop van den Ende, Hella Haasse, AFTh. van der Heijden, Jeroen Krabbé en Kees van Twist. De mogelijke verandering in zendtijd is het gevolg van de komst van De Nieuwe Omroep (DNO). De Raad van Bestuur van PO besluit waarschijnlijk binnenkort om Opium op zondag te schrappen en dit uur af te staan aan DNO. Daarmee wordt de zendtijd van het radioprogramma gehalveerd. De ondertekenaars vinden dit een slecht idee en zijn van mening dat het aandeel cultuur op Radio 1 niet mag worden verminderd. In de open brief spreken zij hun zorg uit over de kwetsbaarheid van de kunstprogrammering op de Nederlandse radio en televisie. Met de open brief hopen de ondertekenaars dat de betrokken beleidsmakers alternatieve oplossingen zoeken voor plaatsing van DNO. (ANP)

** Katja Schuurman en Column Producties maken een documentaire over Theo van Gogh. BNN zendt deze op 2 november uit, de dag waarop vorig jaar de cineast werd vermoord. Gijs van de Westelaken van Column Producties kon dinsdag over de inhoud van de documentaire nog niet veel vertellen. ,,We zijn eigenlijk net begonnen. Het zal waarschijnlijk gaan over de laatste maanden voor en de eerste maanden na Theo’s dood”, aldus Van de Westelaken. De zakenpartner van Van Gogh verwacht een persoonlijke documentaire. (ANP)

** De lokale omroep Actief FM is definitief uit de lucht. De omroep voor de gemeente Veere moest 1,5 jaar geleden stoppen vanwege een verhuizing uit Koudekerke. De zender heeft geen sponsors kunnen vinden om op een andere locatie opnieuw te beginnen. Omdat de zender niet meer in de ether is heeft de gemeente Veere inmiddels de subsidie ingetrokken. Om diezelfde reden heeft het Commissariaat voor de Media onlangs besloten ook geen nieuwe licentie meer te verstrekken. (via Omroep Zeeland)

** RTL4 was afgelopen week met een marktaandeel van 14,5 marktleider op tv. Zusterzenders RTL5 en Yorin behaalden respectievelijk een aandeel van 4,1 en 5,0. Samen was dat 23,6 procent. De publieke zenders kwamen samen uit op 29,3 procent: Nederland 1 11,0, Nederland 2 13,6 en Nederland 3 5,3. De SBS-zenders scoorden gezamenlijk 19,2 procent: SBS6 11,7, Net5 4,0 en Veronica 3,5. Nickelodeon behaalde vooral dankzij de wedstrijd Finland-Nederland een marktaandeel van 4,8 procent. Die voetbalwedstrijd was ook het best bekeken programma van afgelopen week met 2,92 miljoen kijkers. Postcodeloterij 1 tegen 100 trok 2 miljoen kijkers, gevolgd door GTST van maandag met 1,84 miljoen, het maandagse 20.00 uur Journaal met 1,83 miljoen en de Tweelingtest met 1,78 miljoen kijkers. (Adformatie)

** SBS overweegt zijn nieuwe themazenders niet via de kabel aan te bieden maar uitsluitend via KPN breedband. KPN wil namelijk betalen voor de doorgifte. Eric Eljon van SBS: “In Nederland is het nog steeds gebruikelijk dat aanbieders van content betalen. In de rest van de wereld is dat omgekeerd. Wij vinden dat er wat tegenover het leveren van content moet staan.” UPC zegt verrast te zijn. (via Kabelraden)

** SDe NVJ vraagt de voorzitter van het college van procureurs-generaal opheldering over het wissen door Justitie van de in april bij Omroep Brabant in beslag genomen banden, die onlangs leeg zijn geretourneerd. Ook worden juridische stappen overwogen. De rechter- commissaris zou het wissen hebben bevolen omdat de beelden het werk van de rechtbank zouden kunnen bemoeilijken. De banden zijn gemaakt tijdens de justitie-inval en bevatten beeld- en geluidsfragmenten van de rechter-commissaris, een officier van justitie en politiemannen. Hans Verploeg van de NVJ tilt erg zwaar aan het wissen van de banden: “Dit hebben we in Oost-Europese landen meegemaakt, maar niet in Nederland. De beelden waren niet uitgezonden dus er is sprake van censuur”. De SP-fractie in de Tweede Kamer gaat vragen stellen (Villamedia)

** Endemol en Ownage.nl komen met een programma dat het spelen van computerspellen gaat belichten als een vorm van sport. In het programma, dat Studio e-Sports wordt genoemd, zullen verschillende Nederlandse topspelers het tegen elkaar opnemen. De wedstrijden zullen van commentaar worden voorzien en zullen worden toegelicht door game-expert Paul Hulsebosch. De spelers geven tips en interviews, waarin zij hun eigen spelervaringen vertellen. Volgende week zondag wordt de eerste aflevering opgenomen in de studio in Aalsmeer. (via Tweakers)

** Sportverslaggever Albert Mantingh is overgestapt van SBS 6 naar Talpa, de nieuwe televisiezender van John de Mol. Welke positie hij daar precies gaat vervullen is nog niet bekend. Eerder stapte ook commentator Ron de Rijk over naar Tien. De afgelopen jaren verzorgde Mantingh op RTL 5 en SBS 6 het commentaar bij diverse sportwedstrijden als darts en voetbal. Ook was hij te horen op betaalkanaal Canal +.(Mediakrant Weblog)

Voetbal Versatel ook via Canal Digitaal

De voetbalwedstrijden in de eredivisie zijn komend seizoen ook live via een satellietschotel te bekijken. Telecombedrijf Versatel, dat de liverechten op het Nederlandse voetbal bezit, wil met behulp van de satellietonderneming Canal Digitaal zijn dekking in Nederland vergroten. De samenwerking wordt, zo stellen bronnen in de telecomwereld, komende woensdag bekendgemaakt aldus NRC Handelsblad. Versatel noch Canal Digitaal wil commentaar geven. Een woordvoerder van Versatel zegt ,,niet te willen speculeren over mogelijke overeenkomsten, maar het is wel zo dat voetbal een gemeengoed is dat we aan zoveel mogelijk mensen willen aanbieden. Dus is het logisch dat we zoeken naar alternatieven voor die delen d ie wij nu nog niet dekken.” Vanaf komend voetbalseizoen biedt Versatel live-voetbalbeelden via breedband (snel internet) aan, maar het eigen netwerk van het bedrijf kan slechts 60 procent van de huiskamers bereiken. Canal Digital heeft in Nederland meer dan 500.000 schotels uitstaan. Versatel, dat jaarlijks ruim 30 miljoen euro gaat betalen voor de voetbalrechten, wil niet zeggen hoeveel mensen zich inmiddels hebben opgegeven voor een abonnement. Volgens een insider haalt Versatel met een satellietbedrijf ,,een paard van Troje” binnen. ,,Versatel heeft de rechten op het voetbal gekocht om nieuwe klanten te winnen voor breedband.” Binnen Versatel wordt echter gezegd dat de samenwerking vooral voor de korte termijn is bedoeld.

Tweespalt in kabinet over omroep

In het kabinet heerst grote onenigheid over de toekomst van de publieke omroep. Ondanks de ‘doorbraak’ van het paasakkoord, waarin verregaande hervormingen worden aangekondigd, probeert het CDA achter de schermen zo veel mogelijk geld en zendtijd voor de omroepverenigingen veilig te stellen. Dit bericht De Volkskrant vandaag. De VVD staat lijnrecht tegenover het CDA. Een kabinetsbesluit wordt daarom al weken uitgesteld, ondanks de inspanningen van een ‘regiegroep’ onder leiding van premier Balkenende en vice-premier Zalm. De partijen willen hun conflict niet laten escaleren. Maar de liberalen ergeren zich aan de ‘ouderwetse machtspolitiek’ van het CDA, melden betrokkenen bij de onderhandelingen. Het voorstel van het CDA is ‘zo conservatief als de pest’, zegt een VVD’er. ‘Er zit helemaal niets aan hervormingen in.’ Ook de Raad van Bestuur van de Publieke Omroep maakt zich ‘grote zorgen’ over de uitwerking van het paasakkoord. Dat staat in een brandbrief die voorzitter Bruins Slot vrijdag aan staatssecretaris Van der Laan (D66) en aan de fractievoorzitters van de drie regeringspartijen stuurde. De VVD en Bruins Slot protesteren vooral tegen de poging van het CDA het vaste budget van de omroepverenigingen hoog te houden. Van der Laan en de VVD willen de omroepen slechts 27 procent van het totale budget (500 miljoen euro) geven, het CDA 60 procent. ‘Het is pijnlijk te constateren dat er zich aldus zelfs een verslechtering ten opzichte van de huidige situatie aftekent’, schrijft Bruins Slot ter ondersteuning van Van der Laan, die koste wat het kost voor het zomerreces tot een akkoord wil komen. De Raad van Bestuur kreeg deze week van een meerderheid in de Tweede Kamer de zeggenschap over de publieke zenders. De omroepvoorzitters krijgen minder invloed. Maar de Raad van Bestuur vreest dat het zonder de macht over een behoorlijk deel van het budget geen regie kan voeren. Diverse rapporten hebben de laatste jaren een centrale rol voor de Raad van Bestuur bepleit. De publieke omroep moet volgens deze adviezen minder verbrokkeld programmeren om het verlies aan kijkers en reclame-inkomsten aan de commerciëlen tegen te gaan. CDA-Kamerlid Atsma vindt de verwijten aan het adres van zijn partij ’te kort door de bocht’. Hij stelt dat het CDA al ‘een scherpe beweging heeft gemaakt’ door de invloed van de omroepverenigingen op het bestuur van de publieke omroep te verminderen. (Volkskrant)

Kort Medianieuws

** De Franse journaliste Florence Aubenas, die in januari in Irak werd ontvoerd, is nog in leven. De journalistenorganisatie Reporters zonder Grenzen meldde zaterdag dat Aubenas’ ontvoerders een losgeld van een miljoen dollar eisen. Volgens een woordvoerder van de organisatie onderhandelt de Franse regering met de ontvoerders. Die zouden in januari nog 15 miljoen dollar voor de verslaggeefster van het dagblad Libération en haar Iraakse chauffeur hebben geëist. (ANP)

** Chantal Janzen wordt de presentatrice van de derde reeks van Idols bij RTL 4. Martijn Krabbe is de belangrijkste kandidaat om haar te vergezellen. Idols begint in oktober of november weer, aldus een woordvoerder van RTL. De zender zoekt nieuwe presentatoren voor Idols, omdat Tooske Breugem inmiddels bij de AVRO werkt en Reinout Oerlemans bij de TROS. Voor de presentatie van Idols waren ook Carlo Boszhard en Gijs Staverman benaderd, maar die vallen nu af. De jury van Idols gaat zo goed als zeker opnieuw bestaan uit Henkjan Smits, Eric van Tijn en Jerney Kaagman. (Limburger)

** Het Openbaar Ministerie (OM) in de Amerikaanse metropool Los Angeles overweegt een nieuw middel in te zetten om de agressieve tactieken van paparazzi in te dammen. Het onderzoekt of een deel van de fotografen kan worden aangeklaagd voor criminele samenzwering. Een methode die paparazzi steeds vaker toepassen om exclusieve foto’s te bemachtigen, is het achtervolgen van beroemdheden en die vervolgens in te sluiten of zelfs van de weg te rammen. Meerdere fotografen leggen vervolgens de reactie van de sterren vast. Een woordvoerder van de politie sprak van crimineel gedrag. Het OM van de stad hoopt niet alleen de fotografen aan te pakken, maar ook hun opdrachtgevers. (ANP)

** De Nederland 3-omroepen NPS, VARA en VPRO treden op als co-producent van nieuwe Nederlandse speelfilms. Het gaat om zeven nieuwe producties, meldt een woordvoerder van de omroepen donderdag. De NPS co-produceert Nadine van regisseur Erik de Bruyn, Blind van Tamar van den Dop en Ali en Nino van Pieter Verhoeff. De VARA doet Kicks van regisseur Albert ter Heerdt, Ober van Alex van Warmerdam en Alles is liefde van Joram Lürsen. De VPRO werkt mee aan Vox Populi van Eddy Terstall. De films zijn in 2008 op televisie te zien. (ANP)

** SBS daagt de nieuwe televisiezender Talpa opnieuw voor de rechter. Dit keer eist SBS dat Talpa onmiddellijk stopt met de opnames van het programma Expeditie Robinson, dat komend jaar op de nieuwe zender van John de Mol te zien is. Het kort geding is tevens gericht tegen de producent en de bedenker van het format van het programma, de bedrijven Strix en Castaway. SBS heeft het programma Expeditie Robinson de afgelopen vijf jaar uitgezonden op NET 5 en in België. Volgens SBS had de zender een optie om ook het zesde seizoen van het programma uit te zenden, maar heeft Talpa het ondanks die afspraak gekocht. SBS is in de winning mood. Vorige week won het mediabedrijf een kort geding tegen Talpa over de naam Tien, zoals de nieuwe zender oorspronkelijk zou heten (ANP).

** De Programmaraad Twente heeft geen plekje gereserveerd voor Rebecca FM. Het in deze regio populaire radiostation lijkt volgens A. Fuhri, voorzitter van de programmaraad qua format te veel op Arrow Rock FM, een zender die al langer een kabelfrequentie heeft. Rebecca is volgens hem meer van hetzelfde, en een bestaande zender als Arrow Rock FM op de kabel vervangen, daar had de programmaraad geen behoefte aan. De programmaraad van Essent gooit verder Slam FM van de kabel. Juize FM komt er voor in de plaats. De Tweede Kamer-lijn wordt ingeruild voor de Franstalige zender FIP. WDR 1 wijkt voor Colorful Radio. Een landelijke nieuwkomer op de kabel is Moonlight Radio een zender die gericht is op de Hollandse hits. Het is de bedoeling dat Moonlight Radio vanaf 1 januari 2006 een plek heeft op de kabel. De wijzigingen van de Programmaraad Twente hebben alleen betrekking op het radioaanbod. (Tubantia)

** Televisiekok Lonny Gerungan is beledigd, omdat hij niet op het fesitval de Pasar Malam Besar mag koken. De organisatie van het festival vindt dat flauwekul. De kok zou op deze manier een rel proberen te creëren. Lonny Gerungan, bekend van het tv- programma ‘De Reistafel’, stuurde deze week het bericht de deur uit, dat hij niet mag koken op het Malieveld. Lonny is verontwaardigd, omdat hij nota bene wel op een internationale conferentie in het Engelse Oxford is uitgenodigd en níet op het festival in Den Haag. En dat terwijl hij een studie heeft gemaakt van de Indische keuken. Volgens zijn management is het niet aan het publiek uit te leggen dat de bekende kok niet op het festival komt demonstreren. (HC)

** De Haagse dichter/schrijver Bart Chabot gaat hoogstwaarschijnlijk mee met Frits Barend en Henk van Dorp naar de nieuwe televisiezender Talpa van John de Mol. Dit seizoen zit Chabot als vaste gast wekelijks aan tafel bij het veelbekeken praatprogramma ‘Barend & Van Dorp’ van RTL4. Enige tijd geleden werd bekend dat Barend & Van Dorp naar de nieuwe zender Talpa van John de Mol overstappen. De dágelijkse vaste gast aan tafel, Jan Mulder, besloot na enige tijd mee te gaan met het duo. De tweede vaste tafelgast is Hagenaar Bart Chabot, die elke woensdag meepraat. Chabot zelf meldt dat de kans inmiddels zéér groot is dat hij ook volgend seizoen aanschuift bij Barend & Van Dorp. (GPD)

** Talpa zegt hard op weg te zijn rechtstreekse samenwerkingsovereenkomsten te sluiten met een aantal van de grootste Nederlandse adverteerders. Welke dat zijn, wil commercieel directeur Ton Rozestraten niet zeggen. ‘We voeren met sommige van hen inmiddels gesprekken. Of dat ook allemaal deals worden weet ik natuurlijk niet, maar we “maken meters” zoals dat heet’, zegt Rozestraten tegen Adformatie.

** Meta de Vries presenteert vanaf 3 september een radioprogramma bij de seniorenomroep Max. De Vries is al meer dan 40 jaar actief in omroepland. Zij presenteerde onder meer het radioprogramma Juist op zondag. Op de zaterdagavond krijgt De Vries op Radio 2 een drie uur durend programma met actuele informatie over ontwikkelingen en trends in de kwaliteitspop en de wereld-, jazz- en cross-overmuziek. (ANP)

** De politie in Nepal heeft donderdag tientallen journalisten vrijgelaten,die een dag eerder waren opgepakt. De journalisten werden in de hoofdstad Kathmandu aangehouden toen zij zich opmaakten voor een demonstratie die door de autoriteiten was verboden. De verslaggevers wilden een protestmars houden voor meer persvrijheid. (NOS)

** Een vakjury heeft tijdens een feestelijke bijeenkomst in de tv-studio van de Media Academie de Button Awards uitgereikt, voor de beste Nederlandse promo’s. De jury kende geen gouden Buttons toe, maar wel zes zilveren en vijf bronzen, in vier categorieën: Filmpromo, Corporate, Programmapromo en Zelf geschoten promo. Zilveren Buttons waren er voor: VPRO Thema ‘De grote avond van de beschaving’, Koefnoen van de AVRO, Tekenen met Nickelodeon (MTV-Networks), Close Up ‘Gary Grant’ (AVRO), Variatee VARA internetpromotie, en Creative 2 Creative MTV identpromo. De bronzen Buttons gingen naar: Cinema 3 Les amantes del circulo polar (NPS), Themaweek Geheim Geweld (Ned.3), Dokwerk documentaire ‘Riot on’ (NPS/VPRO), en Ren en Stimpy weekend (MTV-Networks). (Spreekbuis)

** De SGP en de Christenunie willen dat het kabinet de ‘ronduit blasfemische’ RVU-uitzending ‘God bestaat niet’ van de buis haalt. De Tweede-Kamerleden Van der Vlies en Slob dringen daarop aan in schriftelijke vragen aan premier Balkenende, minister Donner van Justitie en staatssecretaris Van der Laan van Cultuur en Media. De christelijke fracties vinden dat in de uitzending “willens en wetens op een uiterst schandelijke manier de spot wordt gedreven met God en met het christelijk geloof”. Balkenende en Donner hebben volgens de fracties in het kader van de waarden- en normendiscussie opgeroepen tot een waardige en respectvolle houding tegenover mensen en verschillende geloofsgroepen. “Deze uitzending is hét voorbeeld van hoe het absoluut níet moet.” (NUnl)

** De 24-jarige Arnhemse Nynke Borgman heeft woensdagavond een rol veroverd in de Friese soap Dankert & Dankert. Dat heeft de Friese regionale omroep Omrop Fryslân woensdagavond bekendgemaakt. Via het programma Audysje D&d zocht Omrop Fryslân naar acteertalent voor de soap. Van de drie finalisten vond de driekoppige jury de ‘Gelderse Friezin’ de beste. In totaal hadden vijfhonderd mensen zich voor de auditie aangemeld, honderd daarvan mochten ook daadwerkelijk aan de afvalrondes op televisie meedoen. Dankert & Dankert is een soap die is gebaseerd op de ervaringen van het bekende Friese advocatenduo Hans en Wim Anker. De soap gaat in het najaar op het Noordelijke Filmfestival in Leeuwarden in première. In november en december worden de eerste vijf afleveringen op de regionale televisie uitgezonden. (Telegraaf)

SBS overweegt juridische stappen tegen RTV10

SBS Nederland overweegt juridische stappen tegen het regionale commerciële tv-station Royaal TV. Dit bericht Omroep Brabant vandaag. Royaal TV zendt uit op de kabel in Eindhoven en omgeving en maakt voor het dagelijkse nieuwsprogramma gebruik van de naam RTV10. Onlangs diende een rechtszaak en bepaalde de rechter dat John de Mol zijn nieuwe station geen Tien mag noemen. De rechten van de naam TV 10, tegenwoordig de licentiehouder van het kanaal waarop Veronica en Jetix uitzenden, liggen al bij SBS6. SBS6 bestudeert nog of de naam RTV10, die Royaal TV gebruikt, een juridische procedure waard is.

Kort Medianieuws

** Talpa, de nieuwe televisiezender van John de Mol, heeft contracten gesloten met Disney/Buena Vista, Columbia, RCV en Dutch Filmworks. Talpa beschikt daarmee over een breed pakket van internationale films dat vanaf augustus bij Talpa te zien zal zijn. Een aantal films is nog niet eerder op de Nederlandse televisie te zien geweest, zoals Black Dahlia, 16 Blocks en de horrorfilm The Grudge. (ANP)

** Philips en Achmea-onderdeel Zilveren Kruis houden de komende twaalf maanden een proef met een interactief communicatieplatform waarmee chronisch zieke patiënten vanuit huis via televisie worden verbonden met hun zorgverlener. Dat hebben beide partijen woensdag bekendgemaakt. Philips levert het breedbandgebaseerde platform ‘Motiva’, terwijl Zilveren Kruis het onderzoek voor zijn rekening neemt. De studie wordt gehouden onder 630 hartpatiënten die bij acht ziekenhuizen onder behandeling staan in de regio Rotterdam. Onderzocht wordt hoe patienten met chronische hartklachten vanuit huis het beste via een zogenoemd Medical Service Center kunnen worden begeleid. (Nieuws.nl)

** Maar liefst vier reclamecampagnes in Nederland zijn dinsdag beloond met de Gouden Effie, ofwel gewaardeerd om de meest effectieve reclame. Het viel de jury op dat de kwaliteit van de ingezonden cases dit jaar ,,van zeer hoog niveau was”. Naast de gouden werden er drie campagnes met een Zilveren Effie beloond en drie met een Bronzen Effie. Gouden Effies gingen naar de campagne ‘Happen naar Peijnenburg’ van Koninklijke Peijnenburg B.V., gemaakt door Leukwerkt Worldwide en De Graaff Brand Management B.V.; ‘Interpolis. Glashelder’ van Interpolis en gemaakt door FHV BBDO, Proximity en Xsaga; de Hi Campagne 2004 van Hi KPN Mobile en gemaakt door FHV BBDO, Proximity en Backbone, alsmede naar ‘van achterstand naar voorsprong’ van de Rabobank, gemaakt door Rabobank Nederland en Ubachs Wisburn. (Antenne2)

** Tv-zenders TF1 en France Télévision mogen samen een Franse ‘CNN’ vormen. Europees commissaris Kroes (Concurrentie) heeft daarvoor dinsdag haar goedkeuring verleend. De nieuwszender wil het wereldnieuws gaan tonen vanuit het Franse gezichtspunt, een idee van president Chirac. Hij vond de Irak-uitzendingen van het Amerikaanse CNN en het Britse BBC World te gekleurd. De nieuwe zender heet Chaîne Française d’Information Internationale (CFII). De programma’s zijn vooral in het Frans, maar ook andere talen worden gebruikt. (ANP)

** Joris van Heukelom, Vice President Content Development verlaat per 31 augustus MTV Networks, na ruim zeven jaren voor eerst TMF en later MTV Networks te hebben gewerkt. Van Heukelom begon zijn carrière als marketing en interactive manager bij MF Vlaanderen en later TMF Nederland. In augustus 2002 werd hij verantwoordelijk voor content en marketing bij MTV en TMF en gaf hij daarnaast leiding over de digitale media-activiteiten van de zenders. Begin dit jaar namen Maurice Hols en Niels Baas als channel directors de fakkel over voor respectievelijk MTV en TMF. De kroon op zijn werk was het Gouden beeld, dat Van Heukelom vorig jaar in ontvangst mocht nemen namens TMF als meest interactieve TV-station. Eind vorig jaar werd Van Heukelom benoemd tot Vice President Content Development. (Persbericht)

** Tientallen Nepalese journalisten zijn woensdag in de hoofdstad Kathmandu aangehouden toen ze zich opmaakten voor een demonstratie die verboden was door de autoriteiten. Zij wilden een protestmars houden voor meer persvrijheid in het koninkrijk. Na de machtsovername door koning Gyanendra in februari werden de media deels aan banden gelegd.Volgens de journalist Dipak Rijal werden in totaal 53 collega’s van hem meegenomen door de politie.Elders in de stad gingen circa tweehonderd journalisten de straat op. De koning ontsloeg destijds de premier, omdat het de regering niet lukte een eind te maken aan de al negen jaar durende opstand van maoïstische rebellen. (NOStt)

“Concertzender werkt concurrentievervalsend”

Het Commissariaat van de Media moet van de Raad van State opnieuw bekijken of ze de NOS alsnog moet dwingen te stoppen met de uitzendingen van klassieke muziekzender Concertzender.De deze week gepubliceerde uitspraak kan de Concertzender op termijn opbreken aldus De Gooi- en Eemlander. De commerciële klassieke muziekzender Classic FM is er immers heilig van overtuigd dat de NOS met behulp van overheidssubsidie concurrentievervalsend bezig is. Het Commissariaat van de Media wees evenwel de bezwaren van Classic FM van de hand en stelde dat de NOS op grond van de Mediawet alle recht heeft de Concertzender te steunen. Classic FM pikte dat niet en stapte naar de Amsterdamse bestuursrechter, die de commerciële zender in het gelijk stelde. Daarop stapten het Commissariaat, de NOS en Stichting Concertzender Nederland (SCN) in hoger beroep naar de Raad van State. Het hoogste bestuursrechtscollege is het eens met de rechter en stelt dat het Commissariaat niet goed duidelijk heeft gemaakt waarom de Concertzender van de NOS geen vorm van concurrentievervalsing is. Het feit dat Classic FM (nog) niet heeft aangetoond hoeveel schade de zender heeft geleden doet volgens de Raad van State niet ter zake. De Mediawet bevat nog en flink aantal criteria waarop het Commissariaat alsnog moet toetsen of bij de Concertzender al dan niet sprake is van een verkeerde besteding van gemeenschapsgelden door een publieke omroep. Mocht het Commissariaat naar aanleiding van de uitspraak van de Raad van State en nieuw onderzoek in tweede instantie tot de conclusie komen dat er wel sprake is van concurrentievervalsing dan zal de NOS de uitzendingen van de Concertzender moeten staken.

Kamer akkoord met mediaplannen Van der Laan

De Tweede Kamer heeft dinsdag ingestemd met de mediaplannen van staatssecretaris Van der Laan (Media), waar het gaat om haar plannen voor de korte termijn (tot 2008). De D66-bewindsvrouw werkt nog aan een langetermijnvisie, maar zet nu een eerste stap in de door haar gewenste hervorming van het Nederlandse omroepbestel. Haar kortetermijnplannen houden in dat de Raad van Toezicht Publieke Omroep (PO) vanaf komend najaar niet langer bestaat uit voorzitters van de afzonderlijke omroepen. Daarvoor in de plaats komen onafhankelijke kroonleden. De maatregel vloeit voort uit een advies van de visitatiecommissie-Rinnooy Kan, die het reilen en zeilen van de omroepen onderzocht.

Kort Medianieuws

** DJ Sander Bossink van Radio Limburg FM en raadslid van de politieke partij Jong Almere moet zijn raadszetel opgeven, omdat hij zijn taak als raadslid niet goed uitvoert. Dat vinden verschillende andere gemeenteraadsleden in Almere volgens Omroep Flevoland. Wel ging Bossink werken als diskjockey en leidinggevende bij het commerciële radiostation Limburg FM. Volgens eigen zeggen werkt deze baan genezend voor hem en moet hij het nog rustig aan doen als het gaat om zijn werk als raadslid. Volgens Bossink zijn de twee functies te combineren en heeft hij de 2000 euro die hij ontvangt als raadslid nodig om rond te komen.

** John de Mol wil naast Talpa nog een tweede televisiezender oprichten. Hij zegt dat in een interview met Paul Rosenmöller dat 18 juni wordt uitgezonden door de Ikon. De Mol, die zelf grote angst heeft voor de camera, geeft in het vraaggesprek met de oud-politicus van Groen Links aan dat slechts één zender geen goede basis is om te overleven in het Nederlandse medialandschap. De Mol geeft ook aan dat de strijd om rechten op de naam ‘Tien’ wat hem betreft nog niet gestreden is. “Ik blijf vinden dat de rechter een verkeerde beslissing heeft genomen. Die beslissing gaan wij waarschijnlijk aanvechten. Al was het maar om de eventueel tweede zender die we gaan starten Tien te noemen”, aldus de strijdbare mediatycoon. (Telegraaf)

** DJ Margreet van Gils verlaat het team van ‘Stenders Vroeg Op’, de ochtendshow op Yorin FM. Ze gaat een jaar lang reizen en is daarom deze week voor het laatst te horen in het radioprogramma. Er wordt geen vervanging voor haar gezocht. Toen Rob Stenders zijn ochtendprogramma ‘Stenders Vroeg’ op 3FM maakte begon Margreet van Gils als producer bij het programma, na twee jaar werd ze side-kick en was ze hierdoor ook op de radio te horen. Toen Stenders een jaar geleden de overstap maakte naar Yorin FM, ging Margreet mee. (Radiofreak)

“Radiostations betaalden te veel voor frequenties”

Het is aannemelijk dat bij de veiling van radiofrequenties in 2003 sprake is geweest van overbieding. De hoge kosten van commerciële FM-frequenties hebben mogelijk geleid tot ,,forse tot zeer forse verliezen” bij radiostations. Dit concludeert bureau Berenschot in een evaluatie in opdracht van het ministerie van OC en W (Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen). Negen radiostations betaalden in 2003 bij elkaar 323 miljoen euro voor landelijke FM- frequenties. Partijen mochten één bod doen. Verder beoordeelde het ministerie de bedrijfsplannen op inhoudelijke en financiële onderbouwing. De onderzoekers schrijven dat zij het aannemelijk achten dat de winner’s curse zich bij de veiling heeft voorgedaan. Dat betekent dat de winnaar zo veel heeft moeten betalen om te winnen, dat hij uiteindelijk weinig profijt van zijn overwinning heeft. Dat deed zich ook voor bij de veiling van UMTS- frequenties voor mobiele telefonie in 2000. Vijf telecomaanbieders betaalden toen 2,7 miljard euro voor de frequenties, waarna een aantal van hen in financiële problemen terechtkwam. De veiling van radiofrequenties was volgens de onderzoekers een ,,moeizaam compromis” waaraan ,,in ieder geval deels tegenstrijdige verwachtingen” waren verbonden. De onderzoekers sluiten niet uit dat dat meerdere radiostations de komende periode hun frequentie zullen moeten verkopen of teruggeven. Twee weken geleden maakte John de Mol bekend dat hij zijn radiozender Noordzee FM verkoopt aan de Belgische Persgroep. De Mol betaalde indertijd het meest voor zijn achtjarige uitzendlicentie, 80 miljoen euro. Inmiddels heeft hij Radio 538 overgenomen, dat veel goedkoper uit was (57 miljoen). De radiostations zijn volgens de onderzoekers zelf verantwoordelijk voor de financiële consequenties van hun bod. Ook het kabinet stelde zich vrijdag op dit standpunt. Radiostations die te veel betaald hebben, moeten hun investering door middel van ,,goed ondernemerschap” terugverdienen. De onderzoekers van Berenschot concluderen dat de vergelijkende toets ,,niet in alle opzichten” heeft geleid tot een efficiënte en effectieve verdeling van de frequenties. Het kabinet oordeelt daarentegen dat de veiling ,,in voldoende mate” aan de doelstellingen heeft voldaan. Het kabinet gebruikt aanbevelingen uit het rapport bij het vaststellen van een methode voor de veiling van digitale frequenties, later dit jaar. Voorzitter M. Banga van de Vereniging Commerciële Radio (VCR) noemt de de conclusies van het kabinet ,,een typisch geval van: operatie geslaagd, patiënt overleden”. Hij vindt dat de overheid meer verantwoordelijkheid moet nemen voor de gevolgen van de veiling. ,,Als je de verwachte marktaandelen in de bedrijfsplannen optelde kwam je op 150 procent. De overheid kon voorzien dat radiostations in de problemen zouden komen.” Een woordvoerder van het ministerie zegt dat ,,vooralsnog geen patiënten zijn overleden, er zijn sinds de veiling geen radiostations over de kop gegaan”. Ook roepen de salarissen van top-dj’s volgens hem ,,niet het beeld op van een noodlijdende sector”. (via NRC Handelsblad)

Zender John de Mol heet nu Talpa

De nieuwe zender van mediaondernemer John de Mol krijgt in plaats van ‘Tien’ de naam ‘Talpa’. Verleden week bepaalde de rechter dat de naam Tien niet mag worden gebruikt omdat die te veel zou lijken op TV 10. De rechten op die naam liggen bij SBS. Talpa, Latijn voor ‘Mol’, is nu de naam van het investeringsbedrijf van John de Mol. Via dat investeringsvehikel regelt hij onder meer zijn radiowerkzaamheden (Radio 10 Gold en Radio 538) en zijn belang in het multimediale bedrijf Versatel. Liever had hij zijn televisiezender een andere naam dan Talpa gegeven, om het verschil tussen de verschillende bedrijven aan te geven. Toch laat het Talpa-management vandaag weten dat de naam Talpa altijd al ‘next best’ was op de lijst die intern circuleerde. Twee broers Van Bergen uit Grave hebben hun domeinnaam talpa.nl verkocht aan John de Mol. De familie Van Bergen had de domeinnaam talpa.nl al een tijd in bezit omdat ze plannen had om een lifestylemagazine onder die naam te beginnen. De Mol wilde de naam al langer overnemen. Hoeveel hij nu betaalt voor de overname van de domeinnaam, willen beide partijen niet zeggen. (ANP/Omroep Brabant)

Kort medianieuws 

** Via KXradio, het online radiostation van Rob Stenders zijn binnenkort ook Jeroen Kijk In De Vegte, (programmamaker bij Veronica Radio en Veronica Televisie) en Sander Verhaar, beter bekend als DJ Sandstorm te horen. KXradio is het hobbystation van Rob Stenders (YorinFM), waarbij een steeds groeiend aantal personen vrijwillig een muziekprogramma maken. Woensdag 8 juni zal de nieuwe programmering bekend worden.

** De Amsterdamse familie Veerkamp, bekend van een eigen item in het NCRV-programma ‘Man bijt Hond’, stapt met ingang van 1 augustus over naar het programma Shownieuws van SBS 6. Dat liet de omroep maandag weten. De belevenissen van de rasechte Amsterdammers Hanny, Tonny en Nel Veerkamp zijn vanaf augustus dagelijks te zien in de vroege uitzending van Shownieuws die om 19.30 uur begint.(ANP)

** Acteur/cabaretier Joep Onderdelinden gaat werken bij de NCRV. Hij gaat vanaf 3 juli het programma Tegen de Klok presenteren. Daarin strijden negen gemeentes voor de titel Schoonste Gemeente van Nederland. Onderdelinden is vooral bekend geworden als postbode Siemen in het VPRO-kinderprogramma Zaai. Hij gaat het programma presenteren met Jetske van der Elsen, die eerder te zien is geweest in de kinderprogramma’s Willem Wever, Buya en Het Klokhuis. (ANP)

** Met een aandeel van 16,5 procent was Nederland 2 in week 22 marktleider op tv. Nederland 1 behaalde 11,5 procent en Nederland 3 5,5. Samen kwamen de publieke zenders op 33,5 procent. RTL Nederland scoorde 24,9 procent: RTL4 15,7, RTL5 4,2 en Yorin 5,0. SBS Broadcasting kwam uit op 18,9 procent: SBS6 11,6, Net5 4,0 en Veronica 3,3 procent. De WK-kwalificatiewedstrijd Nederland-Roemenië was met 3,86 miljoen kijkers het best bekeken programma van afgelopen week. Het programma rondom het ‘Nee’ tegen de Europese grondwet trok 2,3 miljoen kijkers. Vermist was goed voor 2,17 miljoen kijkers, gevolgd door Studio Sport zondag met 2,1 miljoen belangstellenden. GTST van maandag werd door bijna 2 miljoen mensen bekeken. (Adformatie)

** De Rooms-Katholieke Kerk en de Protestantse Kerk in Nederland hebben maandag in een gezamenlijk persbericht geprotesteerd tegen de televisieserie ‘God bestaat niet’, die de RVU vanaf dinsdag uitzendt. Het programma van de omstreden makers Rob Muntz en Paul Jan van de Wint is volgens de kerken nodeloos kwetsend voor gelovigen. (ANP)

** Een buurtonderzoek aan de Vaart Noordzijde in Assen heeft de politie geen verdere informatie opgeleverd in het onderzoek naar de brand bij Radio Assen FM. In de nacht van vrijdag op zaterdag brandde een deel van het monumentale pand van de omroep uit. De politie houdt rekening met brandstichting. Twee weken geleden was er bij Assen FM ook al een poging tot brandstichting. De lokale omroep zelf wijst naar een ex-medewerker die wraak zou willen nemen, omdat hij moest vertrekken. Omwonenden zijn verontrust en willen dat de gemeente rond het pand maatregelen treft, zoals het aanbrengen van extra afrastering en veiligheidsverlichting. (RTV Drenthe)

** De journalisten van de Italiaanse openbare omroep hebben zaterdag gestaakt. De nieuwsuitzendingen gingen niet door en werden vervangen door een noodprogramma waarin de belangrijkste nieuwsberichten werden voorgelezen. Het protest is gericht tegen het mediabeleid van de regering van Silvio Berlusconi, wiens familie de grootste privé-televisiezender in Italië bezit. De journalisten verwijten de politiek dat ze “de informatieverstrekking willen be•nvloeden en onderwerpen”. Volgens de stakers dragen de politici de verantwoordelijkheid voor de huidige leiderschapscrisis bij de openbare omroep en bewerken ze de ondergang van de RAI. Bovendien bekritiseren de RAI-journalisten dat de zender niet de uitzendrechten voor alle voetbalwedstrijden van het WK in Duitsland heeft verworven. (Laatste Nieuws)

** In het pand van de lokale omroep uit Assen, Radio Assen FM is zaterdagochtend rond half vier brand uitgebroken. Daarbij deden zich geen persoonlijke ongelukken voor. De brandweer had het vuur snel onder controle, maar de schade is aanzienlijk. Het radiostation kan slechts nog een aangepast programma uitzenden. Station manager Sytske Goedhart denkt dat er sprake is van brandstichting. Veertien dagen geleden brak ook al brand uit in het pand aan de Vaart in Assen. De politie stelt een onderzoek in en sluit brandstichting niet uit. (via RTV Drenthe)

** “Uit een uitgebreid onderzoek dat afgelopen maanden is gehouden door marktonderzoekbureau AMA uit Almere is gebleken dat TV Flevoland buitengewoon goed bekeken wordt. Uit de representatieve steekproef die afgenomen is blijkt dat gemiddeld bijna 80 % van de Flevolanders naar de nieuwsprogramma’s van TV Flevoland of Almere Nieuws kijkt. De programma’s worden gewaardeerd met het gemiddelde rapportcijfer 7,2.”, lees verder via de ORN

** Het CDA in provinciale staten van Limburg zal het VVD-plan voor een productiefonds voor Limburgse omroepen niet steunen. De VVD wil met het productiefonds bereiken dat de lokale en regionale omroepen meer programma’s kunnen maken over onder meer Limburgse cultuur en taal. Het CDA vindt dat het oprichten van een speciaal fonds daarvoor geen taak voor de provincie is. Daarnaast zijn er volgens de CDA-fractie genoeg andere subsidiemogelijkheden. (L1)

“Versatel in gesprek met kabel en digitenne over voetbal-tv”

Versatel praat met kabelbedrijven en KPN-dochter Digitenne over het kopen van dekking in gebieden waar internet onvoldoende snel is voor live voetbal op televisie. Dat zeggen welingelichte bronnen tegenover het Financiële Dagblad. Versatel bevestigt dat het in gesprek is over ‘alternatieve distributiemethoden’ voor adsl2+, de snelle internetvariant waarmee Versatel live Eredivisievoetbal voorverkoopt. Dat het daarbij gaat om draadloze digitale televisie van Digitenne wil een woordvoerder ‘bevestigen noch ontkennen’. Digitenne weigert commentaar. Het is de eerste keer dat Versatel impliciet toegeeft dat het moeite heeft op eigen kracht tijdig voldoende consumenten aan te sluiten op zijn netwerk voor snel internet. Zeven op elke tien huishoudens liggen in het verspreidingsgebied van Versatel. Volgens een woordvoerder kan op dit moment 40% van Nederland geen voetbal via adsl2+ ontvangen. Dat ligt zo hoog omdat voor goede kwaliteit internet-tv klanten niet verder dan 3,5 kilometer van een wijkcentrale mogen wonen. Om meer consumenten te bereiken zoekt Versatel alternatieven. Naast Digitenne, dat televisie via een antenne aanbiedt, kan dat alleen via satelliet of kabel. Versatel kondigde in december aan dat het zijn Nederlandse net versneld uitbreidt naar 95% dekking dit jaar, mocht het de uitzendrechten verwerven voor drie jaar live Eredivisievoetbal. Het bedrijf kocht de rechten voor in totaal euro 90,5 mln en troefde daarmee UPC af, Nederlands grootste kabelbedrijf met 2,3 miljoen tv-klanten. Versatel streeft naar 100.000 voetbalklanten eind dit jaar. Als Versatel Digitenne nodig heeft voor extra bereik zou dit betekenen dat het een probleem heeft in de dichtbevolkte Randstad, het enige g ebied waar Digitenne actief is. Buiten de Randstad is Versatel aangewezen op satelliet of kabel. Pikant is dat Digitenne voor 40% in handen is van KPN, Versatels grootste rivaal in de combinatieverkoop van telefonie, internet en televisie, ook wel ’triple play’ genoemd. Naar verluidt wil Versatel een eigen voetbalkanaal verspreiden via Digitenne. Volgens een bron is exclusiviteit hangpunt in de onderhandelingen. Digitenne heeft groothandelsovereenkomsten voor digitale televisie met KPN en Scarlet. Als het voetbalkanaal van Versatel in het Digitenne-pakket komt, zijn de beelden niet langer exclusief.

Kort medianieuws

** RTL Boulevard moet ook afscheid nemen van presentator Winston Gerschtanowitz. Gerschtanowitz gaat werken bij de nieuwe tv-zender van John de Mol. Dit bericht de Telegraaf vandaag. RTL had hem gevraagd de vaste opvolger te worden van Beau van Erven Dorens, maar Winston heeft het zeer lucratieve vaste contract afgeslagen. „Ik vond het zelf ook moeilijk. Want ik heb jaren van een tv-contract bij RTL gedroomd. Ik kies echter voor John de Mol. Ik heb net voor drie jaar getekend bij Talpa.” Winston gaat volgens de Telegraaf samen met Gordon een dagelijks vroeg avondprogramma op De Mols zender verzorgen. De werktitel van de show, die tussen 6 en 7 zou worden uitgezonden, is Happy Hour. Voor Winstons radiowerk op Noordzee FM heeft de beslissing vermoedelijk geen gevolgen.

** Nederland 1 zendt deze zomer de Friestalige soap ‘Baas boppe Baas’ uit. De soap is geproduceerd voor de regionale omroep Omrop Fryslân en was daar vier seizoenen lang een kijkcijferkanon. Het is voor het eerst dat er een serie van Omrop Fryslân op een landelijke omroep te zien is, zo maakt de regionale omroep zaterdag bekend. Eerder verkocht de Friese omroep de serie al aan RTV Oost. De serie ‘Baas boppe Baas’ draait om de hoofdpersoon Beant Baas en zijn familie. Beant Baas is een typisch stugge Fries, maar wel een met een gouden hart. De hoofdrol wordt gespeeld door acteur Rense Westra. Op dit moment wordt bij Omrop Fryslân gewerkt aan een nieuwe soap met de titel Dankert & Dankert. De serie is gebaseerd op de ervaringen van de bekende strafrechtadvocaten Hans en Wim Anker. (Telegraaf)

** Duikelende kijkcijfers hebben voor Rudi Carrell (70) een droeve aftocht ingeluid van de Duitse televisie, waar hij bijna 40 jaar grote triomfen vierde. Ondere andere met de satirische show 7 Tage, 7 Köpfe, een soort Dit was het Nieuws, waar nu na tien jaar de stekker wordt uitgetrokken omdat het marktaandeel onder 10 procent is gezakt. Zender RTL wil de comedyshow alleen voortzetten als Carrell zijn team komieken verjongt. Carrell weigert dat. ,,De kijkers hebben de buik gewoon een beetje vol van het programma. Jongere komieken zullen daar niets aan veranderen. Het is simpelweg einde verhaal.” (AD)

** Politici van de Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP) mogen voortaan interviews geven voor radio en televisie. Het verbod op het actief meewerken aan massamedia is hiermee van de baan. Dat staat in een intern rapport dat een commissie onder leiding van partijvoorzitter Kolijn eerder dit jaar heeft geschreven. Volgens het rapport mogen Tweede-Kamerleden, burgemeesters en wethouders met SGP-signatuur voortaan zelf bepalen of zij meewerken aan radio- en televisieprogramma’s. Deze week nog zond de NOS een deel uit van de vergadering van de twee leden van de Tweede-Kamerfractie en hun medewerkers. Lees verder via NRC Handelsblad.

Kabinet stemt in met evaluatie verdeling radiofrequenties

De verdeling van frequentieruimte voor commerciële radio zoals die in 2003 heeft plaatsgevonden, heeft in voldoende mate aan de gestelde eisen voldaan. Dat concludeert het kabinet op basis van het evaluatieonderzoek ‘Op de golven’ van Berenschot en Van Doorne. De overheid beoogde met de uitgifte van de frequenties onder andere verscheidenheid in het programma-aanbod (pluriformiteit) en in aanbieders (pluraliteit) te bereiken. Het toenmalige kabinet koos daarbij om de verdeling te laten plaats vinden door middel van een vergelijkende toets met een financieel bod. Het evaluatieonderzoek concludeert dat met de verdeling meer ruimte is gekomen voor commerciële radiostations en daardoor meer keuzemogelijkheden voor de luisteraars. Voor de radiomarkt was het belangrijk dat na jarenlange onzekerheid er voor langere tijd vergunningen zijn verleend. Bovendien kwam er aanzienlijk meer ruimte en demografisch bereik voor commerciële radio. De onderzoekers benadrukken dat marktpartijen zelf verantwoordelijk zijn voor het gevaar van overbieding. Door het bod onderdeel te laten zijn van het bedrijfsplan moesten partijen onderbouwen dat zij het gedane financiële bod gestand konden doen. De onderzoekers zetten vraagtekens bij het nut van het toetsen van deze bedrijfsplannen. Het kabinet meent echter dat commerciële radiostations in staat moeten zijn zich te onderscheiden met een goed onderbouwd bedrijfsplan. Het kabinet onderschrijft de constatering van de onderzoekers dat de waarde van de frequentie niet bepaald wordt door de frequentie zelf, zoals door sommige radioaanbieders werd gevreesd. Gebleken is dat luisteraars de stations, die op de frequenties de uitzendingen verzorgen, trouw zijn gebleven. Het evaluatierapport is voor het kabinet aanleiding een aantal maatregelen te nemen voor de frequentieruimte voor digitale radio (TDAB; Terrestial D igital Audio Broadcasting) die voor begin volgend jaar staat gepland. Vooral de aanbevelingen in relatie tot de elementen bedrijfsplan, financieel bod en handhaafbaarheid worden ter harte genomen. Dit alles om, door een transparante frequentieverdeling, een positieve bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van digitale radio. (Persbericht Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap)

Kort medianieuws

** MTV gaat meer doen aan digitale media. Daarom lanceert het muzieknetwerk een nieuwe service onder de naam FLUX. Het doel van FLUX is een community op te richten rond mobiele muziek en digitale media. FLUX maakt het mogelijk om muziekvideo’s en muziekbestanden naar mobiele telefoons en computers te downloaden voor een klein bedrag. FLUX is de tweede poging van MTV om grip te krijgen op het groeiende digitale segment. In april heeft MTV al hun Overdrive-platform geïntroduceerd, een speciaal digitaal kanaal dat nieuws, muziek en films uitzendt via het internet. (PCM)

** RTL Group SA, CLT-Ufa en dochterbedrijven hebben nog geen uitzendlicentie aangevraagd voor Yorin. Dit blijkt uit navraag van DutchMedia bij de afdeling media van de Luxemburgse minister-president die verantwoordelijk is voor de afgifte van Luxemburgse uitzendlicenties. Overigens is het nog mogelijk dat RTL Group (of dochter CLT-Ufa) nog tijdig een licentie-a anvraag doet, maar het nog niet aanvragen ervan is curieus aangezien intern de aankondiging al gedaan is en de procedure tot verhuizing een ingewikkelde is. Eerder deze week maakte algemeen directeur Fons van Westerloo intern bekend dat Yorin naar Luxemburg zal verhuizen. Deze zomer verloopt de Nederlandse uitzendlicentie . (Dutchmedia Weblog)

** ,,Zonde van het geld, maar het publiek zal de nieuwe naam voor tv-zender Tien meteen oppakken en onthouden.” Dat zegt Ingrid Stumpel, voorzitter van de Bond van Adverteerders (BvA) donderdag in reactie op het nieuws dat Talpa, de zender van John de Mol, de naam Tien niet mag gebruiken voor zijn nieuwe zender. Stumpel noemt het jammer van alle euro’s die tot nu toe in de reclamecampagne zijn gestoken om de naam Tien bij het grote publiek bekend te maken. ,,Maar de naam Talpa is zo krachtig en de naam John de Mol is nog veel krachtiger. Iedereen pakt het nieuws meteen op als de zender met de nieuwe naam komt”, aldus Stumpel. Ze is ervan overtuigd dat de uitspraak van de rechter de start van de nieuwe omroep van De Mol niet negatief zal beïnvloeden.

** Het programma ‘God bestaat niet’ mag dinsdag worden uitgezonden. De Amsterdamse Nicolaaskerk, waarin het RVU-programma werd opgenomen, spande vrijdag een kort geding aan om de uitzending te verbieden. Het kerkbestuur meende te zijn misleid en zegt nooit op de hoogte te zijn gesteld van de inhoud van de uitzending. Volgens de rechtbank in Amsterdam was van misleiding geen sprake. Verder was de inbreuk op de belangen van de kerk volgens de rechter niet groot genoeg om uitzending van het programma te verbieden. (Novum)

** Een prominente Libanese journalist die bekend stond om zijn anti-Syrische commentaren, is gisteren om het leven gekomen bij een bomaanslag in een christelijke woonwijk van Beiroet. Een in zijn auto verborgen bom ontplofte toen de journalist, Samir Qaseer, weg wilde rijden. De aanslag, vier dagen na het begin van de Libanese parlementsverkiezingen, kwam als een zware schok. Oppositiepolitici beschuldigden Libanese bondgenoten van Syrië van de moordaanslag.

Van der Goot verlaat RTL Nederland

Programmadirecteur Leo van der Goot legt zijn functie bij RTL Nederland neer. Het televisiebedrijf (Yorin, RTL 4 en 5) heeft dat donderdag bekendgemaakt. Van der Goot blijft tot het eind van het jaar beschikbaar als creatief adviseur bij de onderneming. Op een aantal punten verschilden programmadirecteur Van der Goot en directeur Fons van Westerloo van inzicht over de toekomst van de televisiezenders, staat in een verklaring. De radiocoryfee van weleer is het vergaderen beu en wenst zich meer met creatie bezig te houden, zei hij donderdagavond in een toelichting. Van een andere functie elders is geen sprake. ,,Daar is het nog veel te vroeg voor.” Een vervanger voor Van der Goot is er evenmin. ,,De programmaleiders van RTL 4, RTL 5 en Yorin gaan rechtstreeks rapporteren aan de directie”, aldus een woordvoerder van RTL. (ANP)

“SBS biedt ‘Tien’ te koop aan”

SBS Broadcasting (SBS6, Net5 en Veronica) heeft het bedrijf van John de Mol (Talpa) de naam ‘Tien’ te koop aangeboden voor 5 miljoen euro. Dit na een rechterlijke uitspraak donderdag waarin bepaald werd dat de rechten op de naam Tien bij SBS liggen en John de Mol op zoek moest naar een nieuw naam voor zijn zender. SBS wil binnenkort beginnen met een digitaal kanaal onder de naam TV 10 en heeft de rechten op die naam. Volgens de rechter lijkt die naam teveel op Tien en spande SBS terecht een juridische procedure aan. Volgens Talpa-woordvoerder T. Notermans deed SBS donderdagavond het aanbod om de naam te verkopen. Niet alleen hangt er een duur prijskaartje aan, ook wil SBS dat Talpa het aangekochte programma Expeditie Robinson (vroeger Net5) een jaar lang niet op de buis brengt. Volgens Notermans maakt het SBS- aanbod de hoger beroep-zaak die Talpa gaat aanspannen alleen maar sterker. “Wij denken dat wij gelijk hebben en de naam Tien gewoon moeten kunnen gebruiken. Dit aanbod sterkt ons in die mening want de naam is gewoon te koop. Zo heilig is de titel dus ook weer niet voor SBS. Wij nemen het aanbod dus niet in overweging en verzinnen ondertussen een andere naam voor de zender.” De rechter bepaalde eerder op de dag dat als Tien het gebruik van de naam niet onmiddelijk staakt, ze een dwangsom van 50.000 euro per dag boven het hoofd hangt. De naam was tot stand gekomen door een prijsvraag die John de Mols bedrijf Talpa had uitgeschreven. Onder de dertigduizend inzendingen kwam 23 keer de naam Tien voor. Volgens een woordvoerster overweegt De Mols bedrijf een bodemprocedure tegen de rechterlijke uitspraak, maar men realiseert zich ook dat dit veel tijd gaat kosten. De nieuwe zender begint namelijk al in augustus.(ANP)

Kort medianieuws

** Het Woningbedrijf Rotterdam (WBR) doet de schotelantennes in de ban. Nog dit jaar worden een paar duizend schotelbezitters aangeschreven en in 2006 volgt de rest. Volgens het WBR storen steeds meer mensen zich aan de schotels, die het gevelbeeld ontsieren. Bovendien zijn veel schotels illegaal geplaatst en onveilig. Als alternatief biedt het WBR zijn huurders een gemeenschappelijke satellietontvanger (GSO) aan, waarop ruim 200 buitenlandse zenders te ontvangen zijn. Bewoners, kunnen zich hierop abonneren. Uit drie proefprojecten blijkt volgens het WBR dat het merendeel van de nieuwe abonnees zeer tevreden is over het nieuwe zenderaanbod en over de beeldkwaliteit.

** ONM, het vroegere Onderweg naar Morgen,verkast komende tv-seizoen van Yorin naar BNN maar is daardoor zeker geen tweedehandsje. Dat zei hoofd Endemol-drama W.Zijlstra woensdag naar aanleiding van uitspraken van de AVRO en TROS die de ‘afgelikte boterham’ liever niet zien komen naar Nederland 2. Volgens Zijlstra behaalde zijn soap bij Yorin altijd nog ruime kijkcijfers bij jongeren en wil hij dat succes bij BNN alleen nog maar verder uitbouwen. Hij wil de serie eigentijdser maken “door dichter op actuele thema’s te zitten”.Zo zal de problematiek rond loverboys een plaatsje krijgen in de serie.”Ook laten we zien hoe jongeren veel tijd op internet spenderen en dan msn’en en zo.”

** De naam van de tv-zender Yorin gaat definitief verdwijnen. RTL Nederland overweegt de zender RTL6 of RTL+ te noemen. Dat bevestigen goed ingevoerde bronnen in de tv-wereld. Vakblad Adformatie meldt dat vandaag op de voorpagina. De naamsverandering maakt onderdeel uit van een complete rebrandingsoperatie, die naar verluidt nog voor het nieuwe tv-seizoen dit najaar moet zijn afgerond. Bronnen weten te melden dat op een hernieuwd Yorin vooral meer ruimte zou komen voor herhalingen. De herprofilering van Yorin zou ook gevolgen hebben voor de radiozender Yorin FM. (via Adformatie)

** Leo van der Goot, programmadirecteur van RTL Nederland, gaat RTL wellicht verlaten. Dat meldt Albert Verlinde vandaag in RTL Boulevard. Fons van Westerloo, CEO van RTL, zegt dat Van der Goot in ieder geval dit jaar nog bij RTL 4 blijft. “Leo van der Goot, de man die echt het nieuwe RTL 4 helemaal op de kaart gezet heeft met inderdaad RTL Boulevard, waar hij de grote drijvende kracht achter is, daarvan is eigenlijk door niemand tegengesproken – dat zegt heel wat in de omroepkringen – dat hij RTL verlaten heeft. Er zou sprake van zijn dat hij de netcoördinator van Nederland 2 gaat worden. Dus hij komt niet in de goot terecht.” (via Mediakrant Weblog)

** Yorin FM gaat op 13 juni een wijziging in de programmering doorvoeren. In het weekend zal Albert-Jan Sluis het avondprogramma van Timo Kamst overnemen. Dit omdat Timo van maandag tot en met donderdag de side kick zal worden van Frank Dane. Albert-Jan Sluis begon zijn carrière in 1997 bij Pyjama FM op 3FM. Vervolgens werkte hij onder meer bij Hot Radio en Noordzee FM. Bij deze laatste zender zou hij per augustus 1999 de ochtendshow gaan presenteren, maar dat plan ketste op het laatste moment af. In 2001 kreeg hij een weekendprogramma op Radio 10 FM, wat hij een aantal jaren heeft gepresenteerd. (Radiofreak)

** Voedselreclame mag niet langer aanzetten tot overconsumptie. Ook moeten producenten voorzichtig omspringen met spotjes en advertenties voor kinderen. Dat staat in de nieuwe reclameregels van de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI), die de Reclame Code Commissie heeft overgenomen. De FNLI heeft de code vandaag bekendgemaakt. Volgens de levensmiddelenindustrie zijn de zelfopgelegde regels ,,een belangrijke stap in de strijd tegen overgewicht”. In het vervolg kan iedereen die vindt dat een reclame in strijd is met de code, een klacht indienen bij de Reclame Code C ommissie. Die kan de spotjes en advertenties vervolgens verbieden. De code verbiedt ,,het tonen van overmatige consumptie” van eten en drinken. Daarnaast mogen fabrikanten hun product niet afschilderen als statussymbool, bijvoorbeeld door het te laten aanprijzen door kinderidolen. (ANP/AD)

** Een portret van Pedro Ruijzing gemaakt door Annette Posthumus van de Wereldomroep is bekroond met de CNN World Report Award. Ruijzing werd tien jaar geleden in Thailand opgepakt wegens drugssmokkel. Vorig jaar kreeg hij gratie tijdens het bezoek van koningin Beatrix aan Thailand. Nu geeft Ruijzing voorlichting op scholen. Pieter Landman, hoofd tv bij de Wereldomroep, nam de Award woensdag in Atlanta in ontvangst tijdens de viering van het 25-jarig bestaan van CNN. Dat maakte de omroep donderdag bekend. De televisieafdeling van de Wereldomroep is de Nederlandse deelnemer aan CNN World Report. Het tv-programma wordt dagelijks wereldwijd uitgezonden. Meer dan honderd landen leveren daarvoor regelmatig bijdragen. (oa. Persbericht)

**Een week voor de release is het langverwachte nieuwe album van Coldplay “X&Y” gelekt op het internet. Maar de platenmaatschapij EMI maakt zich niet te veel zorgen over de impact van het lek op de verkoop. Het album verscheen illegaal op het net toen maandag kopies verstuurd werden naar radiozenders. “Het had veel erger gekund als je bedenkt dat het album van Oasis al weken geleden werd gelekt”, zegt een EMI-woordvoerder aan de BBC. “Ik trek me daar niets van aan” reageert Coldplay-zanger Chris Martin. “EMI zal me worst wezen.” (VRT)

**Verslaggeefster en presentatrice Carrie ten Napel (25) van de publieke regionale omroep RTV Oost maakt 1 augustus de overstap naar het nieuwe commerciële tv-station Tien. De dochter van sportverslaggever Evert ten Napel gaat werken voor het bedrijf WK Producties, dat in opdracht van Talpa Media van John de Mol op Tien het eredivisievoetbal in beeld gaat brengen. (Tubantia/Mediatref)

**De plannen van staatssecretaris Medy van der Laan voor de publieke omroep leiden niet tot minder werkgelegenheid. Dat heeft ze op een bijeenkomst in Hilversum gezegd. Van der Laan wees erop, dat haar plannen geen bezuiniging op de totale omroepbegroting betekenen. Wel kunnen haar voorstellen leiden tot een verschuiving van budgetten. Maar dat zal volgens haar niet het verlies van 1.800 banen inhouden, waarvoor van verschillende kanten is gewaarschuwd. (Spreekbuis/Medialog Blogspot)

Slam! FM spant kort geding aan tegen minister

Slam!FM spant donderdag een kort geding aan tegen minister van Economische Zaken Laurens-Jan Brinkhorst (D66) om te voorkomen dat de uitzendingen van het radiostation aangepast moeten worden. Dat zegt directeur Bas Meijer van ID&T, waarvan de zender onderdeel is. Een agentschap van het ministerie, Agentschap Telecom, heeft besloten dat Slam!FM tot 1 juli de tijd heeft de programmering aan te passen. Gebeurt dit niet, dan krijgt het radiostation per overtreding een boete van honderdduizend euro. Van de gedraaide muziek mag 7,5 procent afkomstig zijn uit de gangbare hitlijsten. Dit betekent dat na 1 juli elk hitnummer dat daarbovenop gedraaid wordt, maar ook elke radio-edit van het hitnummer, een overtreding is. Voor elke teveel gedraaide hit, die gemiddeld een paar minuten duurt, is de boete honderdduizend euro. Slam!FM kwam in de problemen na een controle van het Agentschap Telecom, dat de zender een boete van ruim honderdduizend euro oplegde voor het schenden van haar vergunning. De zender zou onder meer teveel hitmuziek draaien. Volgens Meijer is er een verschil tussen de hitmuziek en de radioversies die het station draait. Deze zijn bijvoorbeeld ‘korter en sneller’ dan het origineel, zegt hij. Bij de veiling van de frequenties heeft het ministerie van Economische Zaken aangegeven dat radio-edits, versies die over het algemeen veel op het origineel lijken, niet tellen als hitmuziek. Het Agentschap beschouwt de versies die Slam!FM draait wel als hitmuziek. Volgens het Agentschap moet het voor de gemiddelde luisteraar duidelijk zijn dat het om verschillende versies gaat. (Novum/Nieuws.nl)

Versatel houdt deur open voor Belgacom en Talpa

Versatel kondigt mogelijk eind deze maand een samenwerking met Belgacom en Talpa Capital aan. De onderhandelingen zijn nog altijd gaande. Versatel startte ruim twee weken geleden gesprekken met het Vlaamse telecombedrijf en het mediabedrijf van John de Mol. Deze gesprekken worden voortgezet, zo heeft Versatel dinsdag laten weten. “Gelet op de stand van deze besprekingen, kunnen op dit oment geen verdere mededelingen worden gedaan.” Eind juni denkt Versatel wel nieuws te kunnen melden. De Mol liet half mei al weten sterk voorstander te zijn van een fusie van de drie bedrijven. Hij heeft een belang van 42 procent in Versatel. Een samenwerking tussen de drie bedrijven ligt voor de hand omdat de scheiding tussen televisie, radio en computers steeds verder zal afnemen, zo zei een Talpa-woordvoerder eerder tegenover Webwereld. De drie bedrijven hebben elk al belangrijke zendmachtigingen binnengehaald. Talpa zendt vanaf augustus de samenvattingen uit van het eredivisievoetbal in Nederland. Versatel heeft de komende drie jaar de rechten voor live-wedstrijden in de eredivisie, die via internet (adsl2+) worden uitgezonden. Belgacom staat op het punt de rechten binnen te halen voor het Belgische voetbal. De korte mededeling over de voortgang van gesprekken zorgde er woensdagmorgen voor dat de prijs van het aandeel Versatel al snel met ruim 4 procent steeg. (via Webwereld)

Kabinet wil geen publieke jongerenzender

Het kabinet ziet af van een aparte jongerenzender op de Publieke Omroep. In plaats daarvan moet het bestel met een multimediale aanpak jongeren terug zien te winnen die massaal naar zenders als TMF en MTV overgestapt. Verder is er nog altijd discussie over de toekomst van de Ster. Dat meldt de Volkskrant. Het ochtendblad beroept zich op bronnen rond het kabinet. CDA en VVD verzetten zich tegen een apart analoog jongerenkanaal, dat volgens D66 noodzakelijk is om jongeren breed aan te spreken. De VVD vindt dit te duur en pleit voor een digitale zender. Het CDA vindt dat een publiek kanaal de speelruimte van de bestaande omroepverenigingen inperkt. Verder vindt die partij dat de overheid zich niet met de programma’s moeten bemoeien. Deze week worden de media-afspraken uit het Paasakkoord uitgewerkt. De onderhandelingen verlopen stroef, met name rondom de vraag hoeveel budget de omroepen moeten inleveren. De VVD wil het omroepbudget beperken tot 27 procent, het CDA tot 55 procent. De rest van het overheidsbudget, dat gelijk blijft, moet worden verdiend in concurrentie met andere omroepverenigingen en nieuwe aanbieders. Ook over de rol van de Ster is geen overeenstemming. De VVD pleit voor afschaffing van de Ster en wil de inkomstendaling opvangen door een net te schrappen. Het CDA wil drie netten behouden en is daarmee afhankelijk van het reclameverkoopbedrijf. (Adformatie)

Kort medianieuws

** De regionale commerciële radiozender Hofstad Radio uit Den Haag brengt sinds vandaag drie maanden lang zes keer per dag actueel strandweer. Dit gebeurt in de ochtend-, middag- en avonduitzending. Het weerbericht is toegespitst op de werkelijke situatie aan de kust, waar het in de zomermaanden nogal eens helderder is dan iets landinwaarts. Naast het actuele strandweer bevat het weerbericht ook een vooruitblik voor de komende dagen. Het bericht kan het de badgast zo makkelijker maken om het bezoek aan het strand in de dag in te plannen. De uitzendingen zijn ’s ochtends rond .45 en 9.45 uur, ’s middags om 12.45 en 13.45 uur en ’s avonds om 17.45 en 18.45 uur. Hofstad Radio is in de Haagse regio via de ether te ontvangen op 99,4 FM (via Stadsportaal)

** De Amerikaanse nieuwszender CNN (Cable News Network) bestaat precies 25 jaar. Vandaag heeft de zender 260 miljoen kijkers en een bereik van circa 1,5 miljard mensen. De zender heeft wel te kampen met dalende kijkcijfers. CNN werd 25 jaar geleden opgericht door Ted Turner. Het was de eerste zender die 24 uur per dag uitzond en bijna overal te bekijken was. Ondertussen hebben 70 zenders, waaronder het Arabische Al-Jazeera het concept van CNN overgenomen. “Geïmiteerd worden is het grootste compliment dat ze ons kunnen geven”, zegt Ted Turner. (VRT)

** Een speciale werkgroep van brandweer en de gemeente Amsterdam is bezig met de ontwikkelingen van ‘rampentelevisie’. Als er zich in de toekomst in de hoofdstad een grootschalig ongeluk voordoet, waardoor burgemeester Cohen het rampenplan in werking moet stellen, wil de gemeente dat de burgers daarvan via de televisie op de hoogte kunnen worden gehouden. Er dient dan onmiddellijk te worden ingebroken op de reguliere zenders. (via Telegraaf)

** Het voormalige zendgebouw van KPN in Radio Kootwijk wordt mogelijk het Elektryseum, een museum waar van alles te beleven valt op het gebied van elektriciteit. Dat krijgen de omwonenden van de Kathedraal, zoals het zendgebouw bekend staat, woensdag op een informatieavond te horen van de provincie en de gemeente Apeldoorn, waar Radio Kootwijk onder valt. De initiatiefnemers van het Elektryseum krijgen van de provincie Gelderland tot eind van dit jaar de tijd om hun plannen verder uit te werken. Belangrijk punt zal worden hoe de rust in het natuurgebied bewaard kan blijven. (ANP)

** De regering heeft 230.000 euro bijgedragen aan het RTL-4 programma ‘Wat stem ik’. De werkgeversorganisaties en de vakbeweging hebben eenzelfde bedrag betaald. Dat heeft staatssecretaris Nicolaï geantwoord op schriftelijke vragen van Tweede-Kamerlid Van Bommel (SP) over het programma. Het programma stond in het teken van het referendum over de Europese grondwet. Volgens Nicolaï was om subsidie gevraagd voor dit programma en bepaalt de subsidiebeschikking dat het om een neutraal programma moest gaan. De directeur van het onafhankelijke Instituut voor Publiek en Politiek, dat de referendumwijzer op internet heeft opgesteld, zorgde voor de ,,neutrale duiding”, aldus Nicolaï. (GPD)

** Streekradio Achterhoek FM heeft van het Commissariaat voor de Media een zendmachtiging gekregen om als lokale omroep in de gehele gemeente Lochem te gaan uitzenden. Per wanneer dit gaat gebeuren, is nog onduidelijk. Voor de omroep is het afwachten wanneer het Agentschap Telecom in Groningen hem een nieuwe of misschien wel dezelfde etherfrequentie toewijst.(via Stentor)

“Yorin krijgt Luxemburgse uitzendlicentie”

De enige Nederlandse tv-zender van RTL Nederland, Yorin vertrekt medio augustus naar Luxemburg. DutchMedia heeft de hand weten te leggen op een intern document van RTL Nederland waarin dit wordt aangekondigd. De ‘hoofddirectie’ van RTL Nederland heeft hierover een voorgenomen besluit genomen dat aan de Ondernemingsraad wordt voorgelegd. Door Yorin Luxemburgs te laten worden en niet langer Nederlands, onttrekt RTL Nederland zich met haar televisie-activiteiten volledig aan de Nederlandse mediawet. De radiozenders (RTL FM en Yorin FM) blijven wèl onder Nederlands toezicht vallen. Begin deze maand werd duidelijk RTL Nederland voor Yorin een verhuizing naar Luxemburg in overweging aan het nemen was. RTL Nederland stelt in het interne document als een van de redenen voor het vertrek it Nederland dat extra reclame-inkomsten kunnen worden verkregen. Als gevolg van de verhuizing van Yorin naar Luxemburg zal de Nederlandse eindregie komen te vervallen en worden acht arbeidsplekken geschrapt. Broadcasting Center Europe, een dochter van RTL Group SA zal in Luxemburg op de locatie bij het hoofdkantoor van RTL Group de uitzendingen technisch verzorgen, zoals dit ook met RTL 4 en RTL 5 het geval is. Het is niet duidelijk of Yorin net als RTL 4 en RTL 5 een mini-etherzender zal verkrijgen in Luxemburg. RTL 4 wordt in heel Luxemburg daarnaast ook via de kabel verspreid. De aanlevering naar Nederland van de Luxemburgse zenders (inclusief de uitzending via de digitale ether bij Digitenne in DVB-T) geschiedt digitaal via de Astra 1-satelliet. 

Kort medianieuws

**Voor 60.000 euro hebben Noordzee FM en visverwerker Ouwehand het eerste vaatje nieuwe haring dinsdag binnengehaald. Noordzee investeerde in de Hollandse Nieuwe om het eenjarig bestaan van het programma Showtime te vieren. Dat liet een woordvoerder van de zender dinsdag weten. De opbrengst van het eerste vaatje gaat naar de Hersenstichting. Daarmee haalt de stichting een flinke buit binnen. (ANP)

**Per 25 juni zal de zoon van Ron Brandsteder, Rick Brandsteder, een programma gaan presenteren voor SBS6. Het nog naamloze programma is bedoeld voor kinderen. De kinderen zullen in het programma een persoonlijk record proberen te verbreken. (via TV Toekomst weblog)

** Door toenemend internetgebruik worden de computerservers van publieke omroep steeds vaker geraadpleegd en de capaciteit van deze machines en computerverbindingen moet daarom worden uitgebreid. Dat zei PO-voorzitter Harm Bruins Slot vandaag. Hij sprak de vrees uit dat zonder extra investeringen de servers van de omroepen de toenemende vraag naar online audio- en videomateriaal in 2006 niet meer aan zullen kunnen. Op dit moment wordt de jaarlijkse verdrievoudiging van de vraag naar online radio- en tv-uitzendingen opgevangen door goede afspraken met providers en kabelbedrijven. Zij hebben extra grote lijnen naar het Media Park gelegd waarop veel dataverkeer mogelijk is. (via NU)