Media kort: juni 2007

RTL neemt tv-zender Tien over

RTL neemt de tv-zender Tien over van John de Mol. Het personeel van beide zenders is ingelicht. Een woordvoerder van Talpa, de holding waar Tien onder valt, heeft dat meegedeeld. Talpa onderhandelde al langere tijd met RTL en met SBS over de verkoop van de zender. Bronnen rond de onderhandelingen zeggen dat de voetbalrechten worden overgenomen door RTL. De KNVB komt vroeg in de avond met een mededeling over de voetbalrechten. Of ook alle sterren van Tien meegaan naar RTL is nog niet duidelijk. De radiozenders van Talpa Radio gaan samen met televisiezender Tien over naar RTL Nederland. Een woordvoerder van Talpa Radio heeft dit zojuist aan RadioFreak bevestigd. Bij de overname zijn Radio 538, Radio 10 Gold en Juize.FM betrokken. Al het personeel dat nu bij de zenders werkt, blijft gewoon. Programmatisch wijzigt er ook niets.

UIT DE MEDIA:

** Advocate Benedicte Ficq zal de Arnhemse rechtbank woensdag vragen de rechtszaak tegen de verdachte van de moord op de Nijmeegse activist Louis Sévèke uit te stellen. Ficq wil onder meer dat er een tegenonderzoek komt naar de geestelijke gesteldheid van de verdachte. De man heeft bekend dat hij Sévèke op 15 november 2005 heeft doodgeschoten. De man wordt ook verdacht van diverse overvallen, onder meer op een grenswisselkantoor in Nijmegen (1997), en een bomaanslag op het kantoor van BASF in Arnhem, in 1996. (RTV Gelderland)

** Radio Nederland Wereldomroep sleept dit jaar zes prijzen in de wacht tijdens de prestigieuze New York Festivals (NYF). Deze ‘Oscars van de radio’ hebben wereldwijd groot aanzien. Zilveren medailles gaan naar de radioprogramma’s Cavalry, Caravans and Christians van Marijke van der Meer, in de categorie Geschiedenis, en naar El Misterio de la Ronda Nocturna, de Spaanstalige bewerking van het hoorspel ‘De Randen van de Nachtwacht’, in de categorie Beste Dramaproductie. Bronzen medailles gaan naar Ode to Health and Ignorance van Chris Chambers, in de categorie Medisch/Gezondheid en naar Cartas de una madre (Brieven van een moeder) van Juan Carlos Roque, in de categorie Mens en Samenleving. Twee finalistencertificaten zijn er voor de programma’s Durga’s Court: Social Justice at Work in India van Dheera Sujan en voor The Music of Lutes and Harps van Marijke van der Meer. De NYF Radio Broadcasting Awards worden verleend aan onderscheidende radioproducties vanuit de hele wereld. Elk jaar worden honderden inzendingen door diverse jury’s van internationale deskundigen beoordeeld op een aantal criteria, waaronder productieniveau, presentatie, originaliteit en creativiteit. (Persbericht).

** De vierde zender die RTL gaat lanceren nadat John de Mol’s Tien (grotendeels) werd ingelijfd, gaat RTL8 heten. De zender krijgt in eerste instantie een wat vrouwelijker profiel, en wordt later getransformeerd naar een wat experimentele, interactieve zender. Het is volgens Fons van Westerloo beslist niet de bedoeling om van RTL8 een soort Net5 te maken. Van Westerloo: ‘Het moet vooral een kleine zender blijven.’ In de onderhandelingen met De Mol had RTL nog geopperd om de nieuwe zender RTL10 te noemen, maar daar hechtte De Mol niet aan. Van Westerloo: ‘Misschien wilde John er liever niet meer aan herinnerd worden.’ (Adformatie)

** Arrow start binnen een paar weken met vier digitale radiozenders. Een daarvan zal in ieder geval een blueskanaal zijn, zegt Arrow-baas Ad Ossendrijver in Adformatie. Arrow heeft vanaf zondag drie zenders. Arrow Jazz op FM, Arrow Classic Rock op FM en Caz! via de kabel, internet en digitenne met veel muziek en voice-tracking. Wat Ossendrijver met de AM-frequentie van Arrow Classic Rock gaat doen is nog niet duidelijk. “Er zijn drie mogelijkheden”, zegt de Arrow-baas. “Ik kan de frequentie digitaliseren zodat ik all over Europe zenders kan gaan starten, ik kan er een talkradio-achtig format van maken, of ik kan de frequentie verkopen. Ik neig naar een van de eerste twee opties.” (via Radiofreak)

** De beide lokale omroepen van de gemeente Nieuwkoop moeten opnieuw gaan praten over samenwerking. Een aantal fractievoorzitters uit de gemeenteraad wil bemiddelen tussen Radio LOT en NEO Radio. Beide stations azen op de positie van officiële lokale omroep voor Nieuwkoop en de daarbij horende FM-frequentie. De politiek moet daarover een advies uitbrengen aan het Commissariaat voor de Media. De gemeenteraad durfde dat donderdagavond niet aan en hoopt nu de patstelling tussen beide omroepen vlot te trekken. Eerdere verkennende gesprekken over samenwerking liepen op niets uit. (RTV West)

** Hoewel UPC de Landelijke Christelijke Familiezender onlangs van de digitale kabel haalde, start Family7 vanaf 2 juli as. met analoge uitzendingen in Flevoland. Dit kan omdat de programmaraad van Flevoland Family7 positief heeft geadviseerd voor analoge doorgifte. Het gebied beperkt zich tot Zeewolde, Dronten en Lelystad omdat in deze gemeenten plaats is vanwege het ontbreken van een lokale tv-zender. (Persbericht)

** De belangenorganisaties van doven en slechthorenden, verenigd in SOAP!, dringen er bij RTL Nederland op aan om naast de programma’s ook de teletekstondertiteling van Tien over te nemen. Dat schrijven de organisaties in een brief aan het bestuur en de directie van de zender. ,,Teletekstondertiteling is voor de 1,5 miljoen doven en slechthorenden in Nederland een belangrijke voorwaarde om televisieprogramma’s te kunnen volgen. Tien onderscheidde zich gunstig van de andere commerciële televisiezenders door al hun Nederlandstalige programma’s via teletekst te voorzien van ondertiteling”, schrijft SOAP! (ANP)

** Willem Duys (78) is met spoed opgenomen in het ziekenhuis. De legendarische oud-presentator heeft te kampen met uitdrogingsverschijnselen. Dat meldt Shownieuws woensdagavond. Willem Duys werd onder meer bekend door Muziek Mozaïek en Voor de vuist weg. Het tv-icoon onderging in 1996 een viervoudige bypassoperatie en overwon van een herseninfarct. Begin 2005 kreeg Duys een dotteroperatie. (Telegraaf)

** Zenderexploitant Broadcast Partners heeft een nieuw overzicht gepubliceerd van een aantal regionale en lokale frequenties in Vlaanderen. Het gaat om twintig etherfrequenties waarbij de verdelingsprocedure inmiddels van start is gegaan. De karakteristieken van een aantal frequenties blijkt inmiddels enigszins anders dan in april is gepresenteerd door Broadcast Partners. Het gaat om de frequenties in Hasselt, Gent en Hooglede. Broadcast Partners over de frequenties: ” Zoals wij vorige keer al opmerkten, geeft de performantie van sommige frequenties te denken. Maar er zijn er ook die beslist de moeite waard zijn, ook al is soms flink wat creativiteit nodig om er in de praktijk een maximaal presterende zender van te maken.”. 

** Per 2 juli heeft Delta Digitale Kabeltelevisie Carchannel toegevoegd aan het pluspakket. Deze zender is volledig gericht op de auto en dit in de breedste zin van het woord. Van Ferrari tot Fiat 500 van karting tot Parijs-Dakar. CarChannel zendt iedere dag van 17:00 tot 01:00 uit, vervolgens wordt dit blok twee keer herhaald. Tussen 22:00 uur en 24:00 uur zendt het kanaal elke avond een specifiek thema. Hiermee benadert de zender verschillende doelgroepen autoliefhebbers. Daarnaast wordt elke dag het nieuwsprogramma CarUpdate gemaakt en wordt dit op elk uur uitgezonden. (Delta)

** Het Werkteater neemt een nieuwe glasvezelverbinding in gebruik om zo live uitzendingen en montage vanaf deze locatie mogelijk te maken. De glasvezelverbinding is aangesloten door NOB Cross Media Facilities. De glasvezel is aangesloten op de glasvezelverbinding van Amsterdam. Deze komt o.a. uit bij NOB MCR in Hilversum en is hieruit te routen naar de rest van de wereld. Hierdoor wordt het een stuk eenvoudiger om live (tv)producties direct vanuit Het Werkteater uit te zenden. Tevens bestaat de mogelijkheid om in Het Werkteater te monteren waarbij snelle ontsluiting van digitale archieven (bijvoorbeeld digitale voorziening) nu mogelijk is. (Persbericht)

** Caz! gaat vanaf 1 juli door met uitzenden. Via de kabel, het internet en Digitenne zal Arrow de uitzendingen van het station vervolgen. De etherfrequentie van Caz! zal vanaf dan worden gebruikt voor de uitzendingen van Arrow Classic Rock.

** De Programmaraad Haarlen heeft besloten om het advies 2007 – 2008, dat 1 juli 2007 ingaat, te wijzigen. De zender AWBC Tamara is niet langer in het pakket opgenomen. In plaats daarvan adviseert de PRH de zender WDR3. De wijziging volgt op bericht van UPC dat doorgifte van AWBC Tamara om bedrijfseconomische redenen redelijkerwijs niet (meer) van haar verwacht kan worden. De PRH heeft Tamara een week geleden van haar voornemen tot wijziging van het advies in kennis gesteld. Tamara kon tot 22 juni jl. reageren op dit voornemen, maar heeft niets van zich laten horen. (Kabelraden)

** Jack Spijkerman is niet bang voor zijn toekomst, nu Tien overgaat in RTL. Dat vertelde de presentator vandaag in RTL Boulevard. Hij is al in gesprek met RTL-baas Fons van Westerloo. “Ik was al met John de Mol aan het praten over een nieuw programma dat in mijn hoofd zat”, zei Spijkerman. “En vanmiddag heb ik Fons gesproken en hebben we een afspraak gemaakt.” (pers)

UIT DE MEDIA:

** Gerard Timmer (1968) gaat per 1 september aan de slag als directeur Televisie Programmering bij NPO. De Raad van Bestuur heeft daarmee ingestemd, zo meldde NPO dinsdag. Op dit moment neemt Ad de Boer, voormalig directeur van de EO, de functie nog waar. Timmer was in 1997 een van de oprichters van BNN, de omroep waar hij tot februari 2005 aan verbonden bleef. Tot 1 mei 2007 was hij directeur Radio van SBS Broadcasting. (ANP/AD)

** MGM Networks, een divisie van Metro-Goldwyn-Mayer Studios, komt met een Nederlandstalig filmkanaal voor Nederland en Vlaanderen. Het nieuwe MGM kanaal, met Nederlandse ondertiteling, wordt uitgezonden en gedistribueerd via een samenwerkingsovereenkomst met Chellomedia. Momenteel wordt de Engelstalige versie van het MGM-kanaal door de meeste grote kabelondernemingen in Nederland doorgegeven. Met deze overeenkomst willen MGM en Chellomedia kijkers vanaf september een hoogwaardiger en interessanter aanbod bieden ter vervanging van de bestaande Engelstalige versie. MGM blijft volledig eigenaar van het kanaal. (Adformatie/Chello)

** Op advies van de programmaraad Zuid-Holland Zuid wordt op maandag 2 juli een aantal wijzigingen in het radiopakket van Alblasserdam doorgevoerd. De zenders 100%NL, Bright FM, Radio BemBem en Radio Moonlight komen in de plaats van Radio Amigo, WDR 3, RTBF 1 en BBC Radio 3.

** Lex Harding is donderdag 28 juni weer even terug op de radio. Hij praat op het internetradiostation KXradio met Rob Stenders over zijn favoriete muziek. De show is van 19.00 tot 21.00 te beluisteren. Van eind jaren 60 tot 1989 presenteerde Harding op Radio Veronica met tussenpozen de Nederlandse Top 40. Maar hoe klinkt een radioprogramma als hij zijn eigen platen mag kiezen en zich niet aan een lijst hoeft te houden? (Persbericht)

** Geert Hofman is benoemd tot zakelijk directeur van de NOS. De 43-jarige Hofman begint op 1 augustus, zo maakte de NOS maandag bekend. De nieuwe directeur wordt belast met de brede NOS-bedrijfsvoering en de dagelijkse aansturing van de bedrijfsstaf, zo staat in de bekendmaking. Hofman begon zijn loopbaan bij KPMG en werkte de afgelopen zeventien jaar bij uitgever PCM. In de nieuwe structuur kent de NOS een driekoppige directie: algemeen directeur Gerard Dielessen, mediadirecteur Jan de Jong en de nu benoemde Hofman. (ANP/AD)

** De verdachte van de moord op de Nijmeegse activist Louis Sévèke moet volgende week woensdag voor de rechtbank in Arnhem komen. De 38-jarige man is onderzocht door een psycholoog en een psychiater. De resultaten van dit onderzoek worden op de zitting behandeld. De verdachte heeft bekend dat hij Sévèke op 15 november 2005 in Nijmegen heeft doodgeschoten. Een conflict in de krakersbeweging zou de aanleiding zijn voor de moord. De man wordt ook verdacht van overvallen, onder meer in Nijmegen, en een bomaanslag op het kantoor van BASF in Arnhem (1996). (RTV Gelderland)

** NOS-directeur Gerard Dielessen ‘irriteert’ zich aan de ‘beeldvorming’ als zou zijn omroep links en vooringenomen zijn. ‘Helaas heb ik moeten vaststellen dat de beeldvorming over het NOS Journaal als broeinest van de linkse kerk in bepaalde segmenten van de samenleving moeilijk is uit te roeien.’ Volgens Dielessen is juist veel geinvesteerd om neutraal te zijn en alle doelgroepen te bedienen. In NRC-Next krijgt Dielessen ruim baan om te citeren uit de doelstellingen van zijn omroep. Zo blijkt dat de omroep een aparte afdeling heeft die zich bezighoudt met ‘de registratie van evenementen die een bijdrage leveren aan de sociale cohesie in het land’. Dielessen reageert in de NRC op de commotie die ontstond na het ontslag van Buitenhof-commentator Joshua Livestro. Volgens Livestro, die ook columnist is van De Telegraaf, werd hij de laan uitgestuurd omdat hij te rechts zou zijn. (via Telegraaf)

** Op de Algemene Ledenvergadering van VECAI is Aart Verbree, directeur van CAIW, gisteren benoemd tot de nieuwe voorzitter van de vereniging. Hij volgt Gerard van Rossum op, die de afgelopen twee jaar voorzitter was en tevens penningmeester. Dat meldt Rob van Esch, die de externe taken van de vereniging op zich blijft nemen, in zijn wekelijkse weblog. Ook is Niek Geelhoed, directeur van Kabel Noord, benoemd als bestuurslid. Hij zal in het bijzonder de kleinere en middelgrote leden gaan vertegenwoordigen. (Kabelraden)

Journalist Bob Kroon (82) overleden

In de Zwitserse stad Genève is zondag journalist Bob Kroon op 82-jarige leeftijd overleden. Dit heeft de Wereldomroep bekendgemaakt. Kroon werkte tot zijn dood als correspondent voor de Wereldomroep en de bladen van de Geassocieerde Pers Diensten (GPD) bij de Verenigde Naties in Genève. Hij was al een paar maanden ziek. Zijn journalistieke loopbaan begon in 1946 als correspondent in Indonesië voor het persbureau Associated Press. In 1953 vertrok hij naar Genève, om voor Time Magazine te gaan werken. In die periode deed hij verslag van historische gebeurtenissen als de opstand en Russische invasie in Budapest in 1956 en de Russische inval in Tsjechoslowakije in 1968. Kroon was verder politiek commentator voor TROS Aktua en De Telegraaf. In de loop der jaren interviewde hij tal van beroemdheden, onder wie Charlie Chaplin en de presidenten Mubarak van Egypte en Soeharto van Indonesië. (ANP/AD)

UIT DE MEDIA:

** Door de politie en opsporingsambtenaren van het Agentschap Telecom is vrijdagmiddag een einde gemaakt aan een radio marathonuitzending van de piratenzender Radio Albatros. Vanuit een grote tent op een terrein aan de Panden in Zwartemeer was men aan het zenden. De zender is in beslag genomen en een zware versterker is, nadat de eigenaar hiervan afstand had gedaan, ter plaatse vernietigd. Tegen een 26 – jarige inwoner uit Nieuw Amsterdam zal proces verbaal worden opgemaakt.

** De voorronde van het Eurovisie Dans Festival wordt op 4 augustus live door de TROS uitgezonden. Daarin nemen professionele danskoppels onder begeleiding van bekende Nederlanders het tegen elkaar op. De kijkers bepalen per televoting wie naar de internationale wedstrijd op 1 september gaat. Presentatrice van de voorronde is Lucille Werner, die straks ook het Europese spektakel becommentarieert. „Ik ben enorm gefascineerd door de dansshows op tv, maar daaraan kan ik vanwege mijn handicap zelf niet meedoen. Gelukkig mag ik dit nu wel presenteren.” De namen van de coachende BN’ers zijn nog niet bekend. (Telegraaf)

** Linda de Mol en Bram Moszkowicz behoren dit jaar tot de Zomergasten. Het VPRO-programma wordt vanaf zondag 22 juli evenals vorig jaar gepresenteerd door Joris Luyendijk. De eerste gast is China-correspondente en oud-tafeltennister Bettine Vriesekoop. Verder zijn in de 20ste jaargang van het programma regisseur Hany Abu Assad, de Vlaamse alzheimerdeskundige Christine van Broeckhoven en SER-voorzitter Alexander Rinnooy Kan te zien. Paul de Leeuw presenteert op 2 september de honderdste aflevering van Zomergasten, waarin de keuze van de kijker centraal staat. (Telegraaf)

** Via de FM-frequentie 101.2 MHz van Sky Radio in Hilversum is een nieuwe FM eXtra-carrier toegevoegd. Via dit kanaal zijn de uitzendingen van Kink FM te horen. Via deze etherfrequentie was al TMF Radio te horen via FM eXtra. Radio 538 zendt naast haar etherfrequentue 102.4 MHz in Oude Polder Radio 10 Gold en Juize FM nu ook via de etherzenders van Radio538 in Rotterdam (102.7 MHz) en Hilversum (102.1 MHz) uit via FM eXtra. Apparatuur voor het ontvangen van Fm eXtra-zenders is verkrijgen via BroadCast Partners.

** Deze week ontving de Lokale Omroep Nieuwerkerk (LON) van het Commissariaat voor de Media te Hilversum de goedkeuring voor een aanvraag voor uitbreiding van het uitzendgebied voor de Gemeente Zevenhuizen-Moerkapelle. Een aanvraag die wordt ondersteund door het Gemeentebestuur van Zevenhuizen-Moerkapelle. De lokale omroep RTW uit Waddinxveen had in eerste instantie ook een aanvraag voor dit gebied ingediend. Gezien de voortgaande ontwikkelingen, met hoogst waarschijnlijk een gemeentelijke samenvoeging van Nieuwerkerk en Zevenhuizen-Moerkapelle, heeft RTW haar aanvraag echter ingetrokken. Een geplande hoorzitting in Hilversum was daarop niet meer nodig, waarna het Commissariaat de aanvraag van de LON heeft goedgekeurd.

** Op 1 januari 1996 ging het eerste ‘Uurtje Bert’ bij Omroep Zeeland de lucht in. Volgende week vrijdag maakt Bert van Leerdam zijn 2415e en laatste Uurtje Bert, zo vertelde hij gisterochtend in zijn veelbeluisterde radioprogramma. Het programma wordt dagelijks uitgezonden van elf tot twaalf en trekt vijftig- é zestigduizend luisteraars per keer. Uurtje Bert draait om de vraag en aanbod van uiteenlopende zaken. (PZC)

Luistercijfers: Radio 2 en 538 samen aan kop

De luistercijfers van het Continu LuisterOnderzoek (CLO) over de periode april-mei 2007 zijn bekend. Het Continu LuisterOnderzoek wordt door Intomart GfK uitgevoerd in opdracht van RAB, het Radio Advies Bureau voor de Publieke Omroep, Ster, ORN, Sky Radio Groep, Talpa Radio, Q-music, SBS Radio, Crosspoints, Slam FM, BNR Nieuwsradio, Kink FM, 100%NL en CRN. Het luistergedrag is gemeten gedurende een periode van acht weken in april-mei 2007. De rapportage is gebaseerd op een landelijk representatieve steekproef van 8.784 respondenten De gemiddelde luistertijd per dag (personen 10+ jaar) bedraagt over deze periode in het tijdvak 07:00-24:00 uur 2 uur en 57 minuten. De gemiddelde luistertijd is daarmee 7 minuten korter dan in de vorige meetperiode. De marktaandelen per zender vind je hier:

mrt/apr(in%	apr/mei(in%)
01	Radio 2	11.7	11.2
--	Radio 538	10.9	11.2
03	Sky Radio	10.4	10.2
04	Radio 3FM	7.6	7.8
05	Radio 1	7.2	7.4
06	Q-Music	5.8	5.9
07	Radio Veronica	5.9	5.6
08	Radio 10 Gold	4.5	4.5
09	Radio 4	2.1	2.0
--	CAZ!	2.1	2.0
11	ClassicFM	1.8	1.8
12	SlamFM	1.8	1.8
13	Radio5	1.8	1.7
14	Arrow Classic Rock Radio	1.4	1.4
15	100 % NL	0.5	0.6
16	Arrow Jazz FM	0.5	0.5
--	BNR Nieuwsradio	0.5	0.5
18	KinkFM	0.4	0.3
19	TMF Radio	0.2	0.2
==	Regio Radio	13.7	14.0
==	Regionale Commercieel Radio	2.7	2.7
==	Overige	6.8	6.9

UIT DE MEDIA:

** TelSell gaat door met het uitzenden van de spots waarin Tineke de Nooij de omstreden Biostabil aanprijst, ondanks een verbod van de Reclame Code Commissie (RCC). De reclamefilm loopt nog volop op de zenders van RTL, SBS en het eigen TelSell-kanaal. De RCC beoordeelde de spot over de hanger die lichamelijke klachten zoals slapeloosheid, hoge bloeddruk en hoofdpijn zou verminderen twee weken geleden als ‘misleidend’. ,,Maar de Reclame Code Commissie kan ons spotje helemaal niet verbieden,” zegt Bianca Damas van TelSell. ,,Van de zenders waar we de reclame op uitzenden hebben we geen klachten gehad, dus gaan we er gewoon mee door.” De Reclame Code Commissie beaamt dat zij machteloos staat. ,,Veel media, waaronder de publieke omroep, hebben zich schriftelijk verplicht door ons veroordeelde reclame te weren, maar RTL en SBS hebben dat niet gedaan,” zegt commissaris A. de Gelder. ,,Dat is jammer. Meestal worden onze uitspraken gevolgd, maar we hebben geen machtsmiddelen.” 

** Radio 6 zendt van 13 t/m 15 juli live uit vanaf het North Sea Jazz festival in Rotterdam. Met maar liefst 55 uur muziek, interviews en reportages doet het radiostation uitgebreid en exclusief verslag van het evenement. Radio 6 heeft tijdens de 32e editie van het North Sea Jazz festival een eigen studio in Ahoy. Bezoekers van het evenement kunnen zien hoe de programma’s worden gemaakt. In de Radio 6 studio kunnen diverse artiesten aanschuiven voor een interview.

** Op advies van de programmaraad Amstelveen komt op dinsdag 26 juni FunX Amsterdam in plaats van de algemene versie van FunX op de kabel in Amstelveen. De frequentie blijft hetzelfde: 95,5 MHz. Mezen Dannawi, programmadirecteur van FunX, is blij met de toevoeging van de Amsterdamse editie. “Het editiestelsel is een belangrijke toegevoegde waarde van FunX. Zo kunnen wij door de week dagelijks tussen 15.00 en 20.00 uur specifiek inzoemen op de jongerencultuur in Amsterdam en omstreken. Dat is ook relevant voor onze luisteraars in Amstelveen.” (Casema)

** Het vermeende criminele kopstuk Dino S. daagt De Telegraaf voor de rechter. Hij voelt zich onheus bejegend door de krant die hem in de kolommen heeft opgevoerd als baas van Willem Holleeder. Volgens advocaat Bénédicte Ficq is die kwalificatie als feit gepresenteerd, zonder verwijzing naar enige bron. “Je kunt dit soort dingen niet zo maar roepen”, aldus de advocaat van Dino S. S. had de krant enkele weken geleden al gevraagd uiteen te zetten waarop de beweringen over zijn criminele statuur waren gebaseerd. Volgens Ficq is daarop geen reactie gekomen. (RTV NH)

** De Telegraaf Media Groep (TMG) neemt per 1 juli het tweewekelijkse banenblad Carp over. Het blad wordt ondergebracht bij het gratis dagblad Spits. Dat heeft een woordvoerder van TMG donderdag gezegd. Financiële details worden niet bekendgemaakt. De redacteuren van het banenblad, dat wordt verspreid onder jonge werkende mensen, gaan samenwerken met de redacteuren die bij Spits berichten over loopbanen. Het blad blijft vooralsnog zoals het is. ,,Na gesprekken met de redactie gaan we kijken welke veranderingen we gaan doorvoeren. Het doel en de opzet van het blad blijven hetzelfde”, aldus hoofdredacteur Bart Brouwers van Spits. (ANP/AD)

Ad Ossendrijver neemt Caz! (SBS Radio BV) over

Ad Ossendrijver (Mediad BV) neemt het radiostation Caz! over. Daarbij wordt SBS Radio BV in zijn geheel overgenomen. Dit betekent dat zowel FM-kavel A7 alsmede de kabel, satelliet en Digitenne-distributie door SBS Broadcasting BV wordt verkocht. De verwachting is dat de overname op 30 juni zal worden geëffectueerd. Op 1 juli is het de bedoeling dat de radiozender Arrow Classic Rock de FM-uitzendingen op het A7-kavel zal plaatsnemen. Ad Ossendrijver verklaarde aan DutchMedia dat het voornemen is Caz! op o.a. de kabel, satelliet en Digitenne van KPN als non-stop radiostation te laten voortbestaan met een zelfde soort muziekformat als thans het geval is (hitradio). Ossendrijver en SBS Broadcasting BV willen in het midden laten wat de financiële achtergrond is van de overname. Het A7-kavel waarop per 1 juli Arrow Classic Rock uit zal zenden, heeft een kostenpost van 33,892 miljoen euro van 1 juni 2003 tot 1 september 2011, waarbij ook een éénmalig bod van 5,1075 miljoen euro betaald dient te worden. Omgerekend op jaarbasis betekent een last van gemiddeld 4,87 miljoen euro voor de eigenaar van het FM-kavel. Arrow Classic Rock zal volgens Ossendrijver per 1 juli voor het eerst via de FM-band te horen zijn. Het radiostation startte medio 1996 via de kabel, waarna het sinds begin 1998 via de middengolf uit heeft gezonden. Volgens Ossendrijver is met de overname eindelijk na tien jaar een wens uitgekomen via de FM te mogen uitzenden. De programmering en de filosofie van Arrow Classic Rock zal volgens de directeur/eigenaar niet veranderen, het bereik wordt wel vele malen groter. Doordat Arrow Classic Rock FM-distributie verkrijgt, zal de middengolfuitzending moeten worden gestaakt. Licentievoorwaarden bepalen dat op AM en FM niet dezelfde zender tegelijkertijd mag worden uitgezonden. Volgens Ossendrijver is het idee om ofwel de AM-zender af te stoten ofwel te digitaliseren met de DRM-techniek. De exacte afschakeldatum voor Arrow Classic Rock op de middengolf is nog niet bekend. Volgens Ossendrijver moet dit nog worden bekeken, maar kan vanwege licentievoorwaarden niet al te lang ‘dubbel’ worden uitgezonden.

UIT DE MEDIA:

** Vanaf maandag 2 juli worden de uitzendtijden van TV Oranje bij satellietdistributeur CanalDigitaal aangepast. Vanaf die datum beginnen de uitzendingen van TV Oranje om 05.30 uur en eindigen om 21.45 uur. ’s Nachts is een ander programma te zien. Dit geldt uitsluitend voor satellietkijkers.

** De gratis krant DAG gaat vanaf september de oplage verhogen en komt dan ook met een magazine op zaterdag. Dat heeft DAG donderdag bekendgemaakt. Het gratis magazine op zaterdag besteedt aandacht aan onderwerpen als uitgaan, evenementen, tv en film. De oplage van de krant wordt verhoogd van 325.000 naar 400.000 exemplaren. DAG wordt momenteel gedistribueerd via het openbaar vervoer, kantoren, hogescholen en supermarkt Albert Heijn. In de toekomst moeten er meer distributiepunten komen. Vanaf augustus begint de krant met een proef met thuisbezorging. (ANP)

** De luistercijfers van april-mei 2007 zullen morgen bekend worden gemaakt. In eerste instantie zouden de cijfers vandaag naar buiten worden gebracht, maar door technische problemen bij Intomart GFK zijn deze verlaat. “Er is vertraging in de oplevering van luistercijfers opgetreden doordat incorrecte data in de bestanden zat. Inmiddels is dit probleem opgelost en zijn wij bezig om de ruwe databestanden opnieuw aan te maken,” zo laat Camiel Camps van Intomart GFK weten. De verwachting is dat vrijdagmiddag de nieuwe luistercijfers worden gepubliceerd.

** PSV gaat als eerste Nederlandse voetbalclub samenwerken met de filmpjeswebsite YouTube. Op de website www.youtube.com/psveindhoven kunnen bezoekers momenteel zeven filmpjes over de landskampioen bekijken. “We willen een actueel extract bieden van het aanbod van PSV.tv. Dat zijn actualiteiten, maar ook historische beelden”, schrijft Peter Kentie van PSV op de eigen website. YouTube werkt ook al op eenzelfde manier samen met onder meer Chelsea, Real Madrid en FC Barcelona. (OB)

** RTV Eemstad legt zich niet neer bij de verloren Amersfoortse omroepstrijd. De nieuwe omroep maakt bezwaar bij het Commissariaat voor de Media tegen de toekenning van de zendmachtiging aan concurrent Omroep Amersfoort eerder deze week. Dat heeft voorzitter John Stribos bekendgemaakt. Volgens Stribos gaat het commissariaat te gemakkelijk voorbij aan het advies van de gemeenteraad van Amersfoort en Leusden. Beide adviseerden de zendmachtiging voor de komende vijf jaar toe te kennen aan RTV Eemstad. De financiële positie van Omroep Amersfoort is volgens de politiek zorgelijk en de organisatorische problemen zijn groot.

** RTV Noord-Holland komt met een docu-soap van de 3js uit Volendam. De nieuwe Volendamse zangtalenten Jaap Kwakman, Jan Dulles en Jaap de Witte, worden door de camera gevolgd tijdens hun werk overal in het land. RTV Noord-Holland zendt de docu vanaf maandag 2 juli, acht weken uit. Op hun weg naar het succes is RTV Noord-Holland bij optredens in discotheken, festivaltenten en kroegen in heel Nederland. Ook zijn de camera’s erbij als de eerste single van de 3js ‘Net Alsof’ verschijnt en kijkt RTV Noord-Holland mee bij het maken van de videoclip in een voormalig psychiatrisch ziekenhuis in België. Overigens komt volgende week het eerste album Watermensen van de 3js uit.

** De Vlissinger Johan Verhaar gaat pogingen doen het voormalige zendschip van Radio Veronica naar Zeeland te halen. Dit bericht Omroep Zeeland. Het schip De Norderney is op het moment in gebruik als drijvende disco in Antwerpen. Verhaar wil het zendschip terugbrengen in oude staat. Hij stelt zich voor dat het in Vlissingen dienst gaat doen als piratenmuseum als eerbetoon aan de zeezenders uit de jaren zestig en zeventig.

UIT DE MEDIA:

** De Partij van de Arbeid is blij dat Omroep Amersfoort haar zendmachtiging behoudt. Het Commissariaat voor de Media besloot dat de omroep nog eens vijf jaar mag uitzenden in Amersfoort en Leusden. De gemeenteraden van Amersfoort en Leusden adviseerden juist om RTV Eemstad de zendmachtiging te geven. Alleen de PvdA bleef achter Omroep Amersfoort staan. RTV Eemstad is teleurgesteld in het besluit van het Commissariaat en overweegt stappen te nemen. (oa. RTV Utrecht)

** Er is geen samenwerking tussen de concurrende omroepen Radio Lot en NEO Radio in de gemeente Nieuwkoop mogelijk. Dat concludeert oud-burgemeester Martien Paats van Alphen na een onderzoek. Het is nu aan de raad om op 28 juni om een keuze te maken tussen de twee. Alle twee de locale omroepen willen een vergunning om tot 2012 te mogen uitzenden in Nieuwkoop. Het Commissariaat voor de Media verleent er slechts één. Radio Lot zendt al zeventien jaar uit in Ter Aar en sinds enkele jaren ook in Liemeer en Nieuwkoop. NEO-Radio is een nieuwkomer. Die zendt alleen nog uit via internet. B en W van Nieuwkoop sprak eerder de voorkeur voor LOT uit. (LD) Lees ook NEO Radio met stomheid geslagen.

** TV&Co-oprichter Joep Schreuder stopt als directeur bij die omroep. Na de zomer bespreken TV&Co en Schreuder op welke wijze hij verbonden blijft aan de zender. Hij wordt waarschijnlijk programmamaker. Het vertrek van Schreuder zou te maken hebben met de manier waarop hij leiding gaf, maar dat wordt met klem ontkend door de leiding van TV&Co. Joep Schreuder is bekend van zijn werk als verslaggever bij NOS Studio Sport. (Omroep Brabant)

** Wim ter Laak, sinds 2004 programmadirecteur van RTL4, gaat per 1 juli weg bij RTL Nederland (RTL4, 5 en 7). Dat zijn beide partijen ,,in goed overleg” overeengekomen. Ter Laak zei dinsdag een andere visie te hebben dan de hoofddirectie over zijn toekomst bij RTL. RTL Nederland betreurt het vertrek van Ter Laak. Tot er een geschikte opvolger is gevonden worden zijn taken waargenomen door de algemeen directeur televisie, Bart in ’t Hout. Volgens een RTL-woordvoerster heeft het vertrek van Ter Laak niets te maken met de mogelijke samenwerking van RTL met tv-zender Tien, waar in de tv-wereld algemeen rekening mee wordt gehouden. Ook de wat mindere resultaten van marktleider RTL4 zijn geen reden. ,,Nee, want de cijfers trekken juist weer aan”, aldus de zegsvrouw. (ANP/AD)

** RTV Eemstad is onaangenaam verrast door het besluit van het Commissariaat voor de Media en overweegt in beroep te gaan. Omroep Amersfoort heeft alsnog de zendmachtiging voor de komende vijf jaar gekregen voor Amersfoort en Leusden. Daarmee legt het commissariaat het advies van de gemeenteraden van Amersfoort en Leusden naast zich neer. RTV Eemstad-voorzitter Stibos snapt de keuze voor Omroep Amersfoort niet. Volgens hem heeft Eemstad een betere journalistieke organisatie. Woensdag krijgen de omroepen de motivatie van het Commissariaat voor de Media toegezonden. Na de zomer volgt duidelijkheid over de toekomst van de omroep in Amersfoort en Leusden. (RTV Utrecht)

** De Venlose fractievoorzitters mogen in het najaar een dag lang hoofdredacteur spelen bij Omroep Venlo. Directeur Robert Bouten zal hen binnenkort daarvoor uitnodigen. De omroep bestaat op 22 november officieel 25 jaar. Op 2 augustus brengt de jarige omroep een vier uur durende dvd op de markt. Daarop staat een selectie van bijzondere, spraakmakende, maar ook feestelijke gebeurtenissen als de Maasoverstroming in 1993, het opblazen van de vleugelflat De Knoepert in 1999, het carnaval, de Bende van Venlo en het jaarlijkse Zomerparkfeest. (LD)

** Het Palestijnse Leger van Islam, dat de BBC-correspondent Alan Johnston heeft ontvoerd, heeft zondag ontkend dat er een deal is gesloten om hem vrij te laten. Een zegsman van de militante groep verklaarde tegen de Arabische nieuwszender al-Jazeera dat de Schot zal worden „afgeslacht” als niet aan de eisen van de groep wordt voldaan. Een Hamas-functionaris had eerder op de dag verklaard dat Johnston binnen enkele uren zou worden vrijgelaten. De verslaggever werd op 12 maart in Gaza-stad ontvoerd. (AD/ANP)

** Nederland 1 was in week 24 marktleider op tv (tijdvak 18.00-24.00 uur, 6+) met een aandeel van 17,6 procent. Nederland 2 had 6,1 en Nederland 3 3,8 procent. RTL4 scoorde 13,2, RTL5 kwam uit op 7,2 procent en RTL7 scoorde 5,1. SBS6 behaalde een aandeel van 11,5, Net5 had 5,2 procent en Veronica 5,0. Tien had een marktaandeel van 9,8 procent. De wedstrijd van Jong Oranje tegen Jong Portugal op het EK was het best bekeken programma van afgelopen week met 1,849 miljoen kijkers. Het Journaal van 20.00 uur op zaterdag had 1,763 miljoen kijkers en ook het afscheid van palingpopband BZN werd goed bekeken: Adieu BZN trok 1,613 miljoen belangstellenden. Hart van Nederland op dinsdag had 1,413 miljoen kijkers, gevolgd door GTST op maandag met 1,196 miljoen kijkers. (SKO/Adformatie)

** Het bestuur van de lokale radiozender Origineel FM in Korendijk wil de besprekingen voor samenwerking met Omroep Hoeksche Waard hervatten. ,,Waar vroeger sprake was van concurrentie met Omroep Hoeksche Waard, wil Origineel FM het anders gaan doen in de communicatie met haar collega-omroep. Respect, vertrouwen en samenwerking zijn de pijlers,” aldus Marko Janson van Origineel FM. Origineel FM en Omroep Hoeksche Waard hebben beide bij het Commissariaat voor de Media een licensieaanvraag ingediend om in Korendijk te mogen uitzenden. De wet laat slechts één omroep toe. Duidelijkheid daarover wordt dit najaar verwacht. (AD)

UIT DE MEDIA:

** De uitzending zaterdag van het afscheidsconcert van BZN in Ahoy in Rotterdam heeft ruim 1,6 miljoen televisiekijkers getrokken. Dat blijkt zondag uit cijfers van de Stichting KijkOnderzoek. Het optreden van de Volendamse band was te zien op Nederland 1. Het was na het Journaal, dat ervoor werd uitgezonden, het best bekeken programma van zaterdag. (ANP)

** De verrichtingen van ons Olympische voetbalelftal in Peking zullen in de zomer van 2008 live te zien zijn bij de NOS. De publieke omroep is namelijk de tv-rechtenhouder van de gehele Spelen. Het Olympisch voetbaltoernooi, waarvoor Jong Oranje zich onder de inspirerende leiding van Foppe de Haan afgelopen woensdag al plaatste, vindt van 6 tot en met 23 augustus plaats. (Telegraaf)

** Deadline is de titel van de nieuwe VARA-actiethriller. De opnames van deze twaalfdelige reeks, die in het nieuwe televisieseizoen wordt uitgezonden, zijn in volle gang. Alwien Tulner, Derek de Lint, Leon Voorberg en Vivienne van den Assem tekenen voor een hoofdrol in deze reeks, waarin grote actuele thema’s tot menselijke proporties worden teruggebracht. Lees verder via betaalde toegang van de Telegraaf)

** Pianist Cor Bakker gaat in de zomer met zijn boot door Zuid-Holland varen voor TV West. Regionale artiesten komen bij hem aan boord om muziek te maken. Vast onderdeel van het programma Cor achter de Dijken is een talentenjacht. Verder worden vragen van kijkers over natuur, milieu en water beantwoord. Artiesten kunnen zich nog inschrijven voor de talentenjacht. De serie is vanaf eind augustus te zien op TV West.

** De kabelkrant van TV Almere verdwijnt van de kabel. Tenminste als de plannen van kabelexploitant UPC doorgaan om de zender uit het pakket te halen. De Kabelkrant moet op 2 juli verdwijnen. Het besluit kwam voor de eigenaar van de zender als donderslag bij heldere hemel. ,,Wij hadden dit totaal niet verwacht. We hadden een aantal weken geleden nog een vergadering met UPC en toen hebben we hier niks over gehoord”, vertelt Martijn Broenland, eigenaar van TV Almere Kabelkrant. Momenteel onderzoekt zijn advocaat of er nog mogelijkheden zijn om het besluit van UPC aan te vechten. ,,We hebben contact met ze gehad, maar ze reageren heel laconiek. Eigenlijk wel een beetje zoals ik verwacht had. We bekijken nu of verder kunnen met bijvoorbeeld Digitenne van KPN. We willen in ieder geval doorgaan”, aldus Broenland. Bij de zender werken negen mensen. Wat daarmee gaat gebeuren als de plannen van UPC doorgaan, wil Broenland niet kwijt. ,,Zo ver is het nog niet en we gaan in ieder geval op internet verder. Daar kan ik dus nog niks over zeggen.” (AV)

** Floortje Dessing is bezig aan haar laatste weken bij RTL Nederland. De presentatrice, die twaalf jaar bij de commerciële zender in dienst was, werkt per 1 juli voor de publieke omroep LLiNK.

** Op advies van de Programmaraad Zoetermeer voert Casema op dinsdag 19 juni een kleine wijziging door in het televisiepakket van Zoetermeer. In plaats van de Turkse zender TRT International is vanaf deze datum de Spaanstalige zender TVE Internaçional in Zoetermeer te zien. Abonnees hoeven hun televisietoestel niet opnieuw in te stellen; TVE Internacional komt in plaats van TRT International en wel op 823,25 MHz (kanaal 65). TVE Internacional is een Spaanse familiezender met een selectie van programma’s op het gebied van amusement, sport, nieuws, informatie en cultuur. Casema-abonnees kunnen TRT International blijven ontvangen wanneer zij zich abonneren op het digitale pakket Turks van Casema Digitale Televisie. (Persbericht)

** De radiozenders in Hilversum zijn getroffen door het slechte weer. Slam!FM was een tijd lang niet te ontvangen door een stroomstoring, de uitzendingen zijn inmiddels hervat. Ook 3FM is getroffen door het slechte weer, zowel de website als Dalet zijn uit de lucht. In het begin van de avond begonnen de problemen toen een flinke onweersbui over het land trok. De zenders van 100%NL zijn ook een paar minuten uit de lucht geweest. Dit kwam doordat een zware onweerswolk boven de satellietontvanger hing. Ook zijn de publieke radiozenders via de kabel slecht te ontvangen. Wanneer alle problemen verholpen zijn is nog onduidelijk. (Radiofreak)

“Regering, doorbreek impasse digitale etherradio!”

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO), de Stichting Regionale Omroep Overleg en Samenwerking (ROOS), de Organisatie van Lokale Omroepen in Nederland (OLON), de Vereniging voor Commerciële Radio (VCR) en de Nederlandse Vereniging voor Niet Landelijke Commerciële Radio (NLCR) hebben vandaag in Den Haag bij de vaste Kamercommissie voor Economische zaken gezamenlijk een krachtig pleidooi gehouden voor een doorbraak in de ontwikkeling van digitale etherradio (TDAB). Deze partijen maken deel uit van de Stichting DigiRadio. Er moet een duidelijk stappenplan komen dat voor zowel de publieke omroep als de commerciële radiostations heldere uitgangspunten biedt voor investeringen op korte termijn. In dat plan moet worden opgenomen dat de FM in 2015 wordt uitgeschakeld voor de analoge distributie van radio én dat alle publieke en commerciële radiostations gelijktijdig starten met digitale etherradio. De frequentieruimte voor TDAB moet beschikbaar zijn voor radio en in principe niet voor andere diensten. Sinds begin 2004 zendt NPO met negen radiostations uit via TDAB. Staatssecretaris Heemskerk (EZ) heeft aangekondigd de overige ruimte voor TDAB in het najaar door middel van een veiling voor commerciële partijen beschikbaar te willen stellen. De introductie van digitale radio verloopt in Nederland erg traag omdat de commerciële radiostations de zakelijke condities er voor onverantwoord vinden zolang zij niet weten hoe hun FM-toekomst er na 2011 uitziet. NPO heeft een voortrekkersrol genomen, maar stelt zich op het standpunt dat zonder de commerciële radiostations de omschakeling van analoge naar digitale radio niet zal lukken. De NPO heeft de staatsecretaris eerder dit jaar al laten weten bij voortdurend ‘market failure’, de investeringen op langere termijn niet meer verantwoord te vinden. In Nederland hebben nog weinig consumenten een ontvanger gekocht voor TDAB omdat niet alle radiozenders digitaal worden doorgegeven. Die impasse kan volgens de radioaanbieders alleen worden doorbroken met een goed tijdspad zodat alle betrokkenen – radiostations, fabrikanten, importeurs, detailhandel en consumenten – weten waar ze op langere termijn aan toe zijn. In Groot Brittannië waar inmiddels al meer dan vier miljoen DAB-ontvangers zijn verkocht, is het op die manier gelukt.

De publieke en commerciële radioaanbieders maken zich zorgen over het voornemen van Heemskerk om de zogenoemde Band III-kavels ook open te stellen voor aanbieders met andere diensten dan radiodistributie. Het aanbod aan digitale radiostations op internet en satelliet is inmiddels zo sterk toegenomen dat ook met de nieuwe techniek DAB+ er nog schaarste aan digitale ethercapaciteit zal kunnen ontstaan. Luisteraars zullen immers deze stations, die tot nu toe alleen thuis beluisterd kunnen worden, ook buitenshuis willen beluisteren. De publieke en de commerciële radiostations vinden ook om andere redenen het onwenselijk om de TDAB-ruimte open te stellen voor andere diensten. Ze vrezen dat de primaire focus voor dergelijke aanbieders zal liggen op het verkrijgen van rendement en niet op succesvolle introductie van digitale etherradio. Ze verwijzen in dit verband naar de huidige praktijk bij de kabeldistributie, daar wordt winstgevendheid steeds meer het leidende principe bij het samenstellen van programmapakketten. (Persbericht). Lees ook Radiozenders strijden om digitale ether.

UIT DE MEDIA:

** Kabelaar Casema doorbreekt nog voor het einde van deze maand de grens van een half miljoen internetabonnees. Dit betekent dat meer dan één op de drie huishoudens in het Casema-verzorgingsgebied gebruik maakt van internet via de kabel. Om dit heugelijke feit te vieren kan de 500.000ste abonnee meteen weer vertrekken. Hij of zij krijgt namelijk een cruise voor twee personen naar een exotische bestemming aangeboden. 

** Sinds maandag 11 juni hebben de non-stop muziekzenders van XtraMusic via het digitale pakket van Delta Digitale televisie plaatsgemaakt voor 12 nonstop-zenders van XLnt Radio.

** Marc de Hond vertrekt deze zomer bij Caz!. Op 19 juli is hij voor de laatste keer te horen met zijn programma ‘Wacht U voor De Hond’. Eerder werd al bekend op datzelfde moment Timur Perlin de radiozender van SBS verlaat. (Telegraaf)

Omroepen verliezen monopolie tv-gidsen

De publieke omroepen moeten aan iedereen bekend gaan maken wanneer zij hun programma’s uitzenden. Een krappe meerderheid in de Tweede Kamer steunt een wetsvoorstel van D66 en VVD die dit moet regelen. Het vrijgeven van de programmagegevens leidt ertoe dat de omroepen hun monopolie op de tv-gidsen verliezen. Behalve de initiatiefnemers hebben woensdag ook PvdA, Partij voor de Vrijheid, GroenLinks en de Partij voor de Dieren gezegd dat de publieke omroepen hun programmagegevens openbaar moeten maken. Op dit moment weigeren zij deze gegevens vrij te geven aan uitgeverijen die ook een tv-gids willen beginnen. (ANP/AD)

UIT DE MEDIA:

** Op 8 juni heeft Broadcast Partners de steunzender 101,9 MHz Megen voor Radio 538 in de lucht gebracht. In 2005 en 2006 repareerde Broadcast Partners de dekking van Radio 538 al met steunzenders in Amsterdam (102.4), Lelystad (102.3), Alphen a/d Rijn (101.9) en Goes (98.4) en een week geleden met een steunzender in Lopik (101.9). Bron: Broadcast Partners / FM TV

** De programma’s van jongerenradio FunX komen vanaf morgen (14 juni 2007) live vanaf het festivalterrein van Festival Mundial in Tilburg. Tot en met zondag verslaat FunX, vanuit een mobiele studio, de festiviteiten en optredens rondom het multiculti-festival op 107.2 FM. In de programmering is ruim aandacht voor bezoekers, luisteraars en artiesten terwijl straatreporters via call-ins de sfeer proeven op Festival Mundial. Het Tilburgse raadslid Nihan Iskenderkaptanoglu opent ‘FunX Mundial’ donderdag officieel. (Persbericht)

** De centrale ondernemingsraad van uitgever PCM en de journalistenvakbond NVJ stappen naar de rechter. Ze willen kijken of er sprake is geweest van wanbeleid bij het uitgeefconcern. Dat meldt de Volkskrant. De Britse investeringsmaatschappij Apax nam in 2004 een belang in de uitgever, om dat begin dit jaar weer van de hand te doen. Gedurende die jaren nam het eigen vermogen fors af. Apax bleek eerder niet bereid inzage te verlenen in dossiers. Formeel sturen de bonden vandaag een brief naar de raad van bestuur van PCM en naar de aandeelhouders. In de brief wordt gevraagd alle relevante stukken te mogen inzien. Krijgen de bonden en de COR de verlangde papieren niet te zien, dan ligt de weg open naar een onderzoek door de Ondernemingskamer. (Adformatie)

** Goede tijden slechte tijden – dagelijks door zo’n 1,2 miljoen kijkers gevolgd – bereikte afgelopen donderdag een kijkcijferdieptepunt van 826.000 kijkers. Producent Endemol zegt zich geen zorgen te maken. ‘Het marktaandeel van Goede tijden laat een constante lijn zien’, zegt een woordvoerster van Endemol tegen De Telegraaf. ‘De tendens van lagere kijkcijfers werd vorig jaar november al ingezet.’ Volgens Endemol zwakt het kijkersaantal niet verder af. ‘Het marktaandeel van GTST is nog steeds stabiel. Er zijn dus geen kijkers afgehaakt, maar er kijken in deze periode minder mensen naar televisie.’ De afgelopen weken werd er een aantal nieuwe karakters in de soap geïntroduceerd. ‘Nieuwe personages en verhaallijnen hebben doorgaans wat tijd nodig voordat de kijker weer gewend is’, aldus de woordvoerster. (Adformatie)

** De lancering van het nieuwe mobiele netwerk WiMax loopt grote vertraging op. Het ministerie van Economische Zaken heeft de frequentieveiling uitgesteld tot de eerste helft van 2008. Onlangs testte communicatiebedrijf Casema de technologie voor het eerst op het platteland van Knegsel. Voor Casema is het uitstel een domper omdat het bedrijf alles had ingericht om het nieuwe systeem eind dit jaar te kunnen invoeren. Waarom de veiling is uitgesteld is niet duidelijk.

UIT DE MEDIA:

** Het TV Gelderland-programma De Huiskamer TV Show stopt. De makers zijn na vijf jaar en 200 afleveringen toe aan een nieuwe uitdaging. De show werd zaterdagavond uitgezonden en trok dan zo’n 400.000 kijkers. De laatste aflevering van het programma wordt op 30 juni uitgezonden vanuit het theater Het Hof in Arnhem. Enkele mensen die in het programma aan bod kwamen, passeren dan nog eens de revue. In de Huiskamer TV Show stond wekelijks een inwoner van Gelderland centraal. Zijn of haar huiskamer werd omgebouwd tot televisiestudio.

** Omroep Amersfoort en RTV Eemstad moeten nog een weekje geduld hebben. Het Commissariaat voor de Media heeft een besluit over de toewijzing van de zendmachtiging aan een van de twee omroepen, uitgesteld. Volgens een woordvoerster moet er nog een aantal zaken nader worden bekeken. Waarom het om gaat, wilde ze dinsdag niet zeggen. Het commissariaat buigt zich volgende week opnieuw over de zendmachtiging voor Amersfoort en Leusden. Omroep Amersfoort en RTV Eemstad strijden al maanden om de zendmachtiging. Nieuwkomer RTV Eemstad weet zich gesteund door de gemeenteraad van Amersfoort en Leusden. (AD)

** De Arabische zender Rotana Europe is ‘verbijsterd’ dat kabelexploitant UPC het tv-station niet meeneemt in het pakket voor Amsterdam. “Elf procent van de bewoners van de stad spreekt Arabisch”, aldus Henk van der Vliet, verantwoordelijk voor de lancering van de zender in Europa. “Het is een belediging van deze doelgroep om ons niet toe te laten. ” UPC besloot maandag Rotana Europe niet op te nemen in het zenderpakket, omdat dit ten koste zou gaan van RTL7. een woordvoerder dinsdag. De Algemene Programmaraad adviseerde UPC eerder dit jaar Rotana wel toe te laten. (NH)

** ABN Amro ziet af van juridische stappen tegen de satirische website BuroRenkema.nl. De bank had de cabaretiers die de site onderhouden dringend verzocht een persiflage op het internetbankieren bij ABN Amro van de site te verwijderen. De bank beriep zich op schending van het auteursrecht en mogelijke imagoschade en had gedreigd met harde juridische stappen. De bank had gehoopt dat de website op haar verzoek in zou gaan, maar vindt de kwestie niet gewichtig genoeg om daarvoor daadwerkelijk naar de rechtbank te stappen. (AD)

** De journalist Vik Franke wordt niet vervolgd voor het zelf schieten op vijandelijke strijders, vorig jaar in Uruzgan. Het Openbaar Ministerie van de militaire rechtbank in Arnhem heeft besloten geen strafrechtelijk onderzoek in te stellen naar zijn aandeel in de schietpartij. Een woordvoerster van het OM in Arnhem heeft dinsdag een bericht daarover in de Volkskrant bevestigd. Het besluit van het OM is gebaseerd op het feitenonderzoek dat de Koninklijke Marechaussee heeft verricht in deze zaak.

** KXradio, het internetradiostation van Rob Stenders, start op 16 juni met een nieuwe programmering. Daarin zijn Timur (Caz!) en Mark van den Akker (ex-3FM, Radio 538 en Yorin FM) de meest opvallende nieuwe namen. Timur is donderdagmiddag te horen; Mark van den Akker dinsdagavond. Henk Westbroek presenteert vijf dagen per week ‘De muziek van Henk’ en ook Toine van Peperstraten, Gerard Ekdom (3FM) en Henk Jan Smits staan weer in de programmering. Op 16 Juni wordt de website van KXradio (www.kxradio.nl) helemaal vernieuwd en is de programmering daar te lezen. Mét de nieuwe site en programmering zet KXradio zich nog duidelijker op de kaart als hét muziekstation van Nederland.

** Vanaf 2 juli is het kinderradiostation Radio BEMBEM via de kabel te beluisteren in bijna het gehele UPC gebied. Tot nu toe is het populaire kidsstation alleen te horen via www.radiobembem.nl. Bijna 900.000 huishoudens kunnen gaan afstemmen op Radio BEMBEM. Per gemeente zal de kabelfrequentie echter verschillen. Kabelexploitant UPC zal de huishoudens inlichten over de ontvangstmogelijkheden van Radio BEMBEM.

** Nederland 1 was in week 21 marktleider op tv (tijdvak 18.00-24.00 uur, 6+) met een aandeel van 18,4 procent. Nederland 2 had 7,1 en Nederland 3 4,5 procent. RTL4 scoorde 13,9, RTL5 kwam uit op 7,7 procent en RTL7 scoorde 4,6. SBS6 behaalde een aandeel van 11,3, Net5 had 5,2 procent en Veronica 5,5. Tien had een marktaandeel van 5,8 procent. Het Journaal van 20.00 uur op vrijdag was met 1,716 miljoen belangstellenden het best bekeken programma van de week. De zomer draait door scoorde 1,483 miljoen kijkers en het Familiediner 1,474 miljoen. Hart van Nederland op zondag had 1,467 miljoen kijkers. Memories trok 1,390 miljoen kijkers. (SKO)

** Rob Stenders presenteert vanaf 30 juni het programma ‘Spijkers met Koppen’ op Radio 2. Tot en met 8 september is de 3FM dj wekelijks tussen 12:00 en 14:00 uur te horen op zaterdag. Het satirische programma zal in de zomer worden omgedoopt in ‘Zomerspijkers’. In dit programma portretteert Rob Stenders bekende Nederlanders aan de hand van hun favoriete muziek. Op 30 juni bijt Martin Bril het spits af. In totaal zullen er tien zomeruitzendingen presenteren. (Radiofreak)

** De KRO komt met De Nationale Klimaattest. Dit als opwarmertje voor het wereldwijde concert dat op 7 juli wordt gegeven onder de titel Live Earth. Centraal in de test staat hoe klimaatbewust wij zijn en of je al in staat bent om je eigen maatregelen te treffen ten gunste van het klimaat. Zes bekende Nederlanders, onder wie Yvon Jaspers en Martijn Krabbé, doen mee aan de test. (Telegraaf)

** RTL 7 blijft ook het komende jaar op de kabel te zien in de regio Amsterdam, Purmerend en Zaanstad. Een advies van de Algemene Programma Raad (APR) om de zender te vervangen door het Arabische Rotana Music Europe wordt door kabelbedrijf UPC niet overgenomen. Dat heeft een woordvoerder van UPC zaterdag gezegd. 

** Opnieuw maakt de Zeeuwse groep BLØF aanspraak op de titel ‘Meest gedraaide Nationale Artiest’ op radio en televisie. Dit keer voor het jaar 2006. De succesvolle band, bestaande uit Paskal Jakobsen, Norman Bonink, Bas Kennis en Peter Slager draait al jaren in de top van deze lijst en wisselde menigmaal met Marco Borsato van de eerste plaats. BLØF bezette de leiderspositie al eerder in 2001, 2002, 2003 en 2005. Opvallend is de sterke stijging van Racoon, van negen naar vier nu. (Telegraaf)

** De sluiting van drie onafhankelijke omroepen in Somalië is scherp veroordeeld door het Committee to Protect Journalists in New York. De stations worden beschuldigd van steun aan terroristen en „het publiek in verwarring brengen”, aldus de Somalische regering die de organisaties dwong te sluiten. De zenders – Shabelle, HornAfrik en Radio van de Heilige Koran – werden woensdag voor de tweede keer in zes maanden uit de ether gehaald. De Amerikaanse perswaakhond roept de Somalische overgangsregering op om de zenders weer toe te laten. Volgens de organisatie is er geen enkel bewijs voor de aantijgingen en is met de sluiting belangrijke, onafhankelijke stemmen het zwijgen opgelegd. (AP/NRC)

UIT DE MEDIA:

** NCRV-presentator Sjors Fröhlich doet het tijdelijk rustiger aan, zo maakte de NCRV vrijdag bekend. Fröhlich heeft dit besloten naar aanleiding van problemen met zijn stem. De programma’s Stand.nl en MM-Magazine zullen tijdelijk door Ghislaine Plag worden gepresenteerd.

** De radiozender BNR Nieuwsradio is vrijdagmorgen anderhalf uur uit de lucht geweest als gevolg van een stroomstoring. Dat heeft hoofdredacteur Paul van Gessel meegedeeld. Volgens Van Gessel functioneerde het noodaggregaat ook niet waardoor BNR totaal niet over elektriciteit beschikte in het gebouw aan de Wibautstraat in Amsterdam. ,,Dit is natuurlijk een ramp voor een nieuwszender die nooit zelf nieuws wil worden”, aldus Van Gessel. De problemen werden rond 12.00 uur weer verholpen.

** De Rotterdamse regionale televisieomroep RNN7 heeft zijn geschil met de Belastingdienst bijgelegd. De afgelopen weken is uitvoerig overlegd en is een voor beide partijen bevredigende regeling overeengekomen, laat de omroep vrijdag weten. RNN-Directeur Leo Houkamp werd een maand geleden opgepakt op verdenking van belastingfraude. Ook werd het pand van de omroep doorzocht. (Novum)

** De Iraakse journaliste Sahar al-Haidari is donderdag doodgeschoten terwijl ze in de noordelijke stad Mosul op een taxi stond te wachten. Dat hebben de politie en haar werkgever gemeld. Al-Haidari deed voor het onafhankelijke persbureau Aswat al-Iraq (Stemmen van Irak) verslag van politieke en culturele gebeurtenissen. Zij is de tweede medewerker van het persbureau binnen een week die is vermoord. Volgens een van haar bazen, Hussein al-Ojeili, had zij vorige maand een aanbod afgeslagen om zich bij haar gezin te voegen dat, zoals zoveel Irakezen, naar Syrië is uitgeweken. Al-Haidari was 45 en moeder van vier kinderen. (De Pers)

** Alleen Lex Harding is nog bereid te investeren in het radiostation Slam! FM. Vorig jaar had het radiostation zonder een financiele injectie van 680.000 euro medio november jl. surséance dan wel faillissement moeten aanvragen. Dit schreef directeur Jacqueline Bierhorst volgens de advocaat van Ruud Hendriks aan 2H Media BV. Marcel Dijkhuizen en Lex Harding – voor twee-derde eigenaar van 2H Media BV die tot dan toe volledig eigenaar was van Slam! FM BV, hebben dat bedrag middels aandelen-emissie op 23 november jl. gefinancierd middels hun eigen BV’s. 

** De regionale commerciële zender Hotradio uit Twente en de Achterhoek wordt vanaf 14 juni een dancezender. Vanaf die datum zullen 24 uur per dag dancenummers te horen zijn op het radiostation. Hotradio exploiteert twee radiostations. HOTHotradioPlus bestaat sinds november 2005. Op dit station classics te horen. Deze zender richt zich op de doelgroep 30+. Daarom wordt Hotradio zelf een dancezender die een jongere groep moet aanspreken. (Radiofreak)

** Papendrecht heeft weer een lokale omroep. Het voormalige Salsa Radio is onder de naam Smart RTV in de ether weer te beluisteren op de oude frequentie 105,0 FM. Volgens het bestuur van de omroep heeft kabel-exploitant UPC al beloofd de lokale omroep binnenkort weer door te geven via de kabel. Wanneer dat gebeurt, is echter nog onduidelijk. 

** Jongerenomroep BNN brengt een animatieserie op tv waarvoor de kijker echt even moet opletten. Elke aflevering duurt niet langer dan acht seconden. De 2D-serie draait om de vrienden Dennis en Dylan. De zogenoemde idents, die BNN vertegenwoordigen, laten op eigenzinnige wijze zien hoe hun dag eruit ziet. Verder komt af en toe de vaste gast Vodka voorbij, een Scandinavische schoonheid en student. De serie is vanaf vrijdag te zien. De show is ook te volgen op de website van de omroep. (Novum)

** De vrije radiozender Kanon van Twente uit Bornerbroek is donderdagavond uit de lucht gehaald. De etherpiraat is door het Agentschap Telecom en de politie het zwijgen opgelegd. De politie had de straten in de omgeving van de studio afgezet om te voorkomen dat er mensen uit de buurt kwamen kijken. De zendapparatuur is in beslag genomen. De medewerkers van de illegale zender hebben een proces verbaal gekregen. (RTV Oost)

** Na een succesvolle vrouwenreeks komt Paul de Leeuw vanaf september met een mannenversie van het BNN-programma Ranking the Stars. Tien mannen gaan op basis van vragen elkaar rangordenen. De namen van drie deelnemers bracht een BNN-woordvoerster donderdag al naar buiten. Het zijn Jan Smit, Giel Beelen en Jeroen Kijk in de Vegte. (ANP)

** Mediabedrijf RTL Interactive werkt aan de oprichting van een videospel-divisie. De stap past in de diversificatiestrategie van het moederbedrijf, dat zich vanaf augustus breed op de ‘boomende’ markt voor videospellen wil positioneren. RTL gaat wil dit vooral doen met Arcade- en Casual-Games voor het hele gezin. Volgens RTL-Games-baas Holger Strecker richt RTL zich vooralsnog op de Duitse spelletjes markt, waarop in 2006 1,3 miljard euro omging. (Chris Nap/AG)

** In Engeland is een deelnemer aan Big Brother vandaag het huis uit gezet omdat ze het woord ‘nigger’ in de mond nam. Deelnemer Emily Parr gebruikte het woord in een gesprek dat gisteravond plaatsvond. Vanochtend werd ze door de producenten verteld dat ze het huis meteen uit moest. De zender die Big Brother uitzendt, Channel 4, handelde deze keer snel, na een eerdere rel rond racistische uitingen in Celebrity Big Brother. De Indiase actrice Shilpa Shetty was toen het slachtoffer van racistische opmerkingen. (DAG)

** Zenderexploitant Broadcast Partners heeft een steunzender voor Radio 538 in de lucht gebracht vanuit Lopik. Het gaat om de frequentie 101,9 MHz welke vanaf de zendtoren IJsselstein (Lopik) wordt uitgezonden. De zender repareert de onvolkomenheden in de ontvangst van Radio 538 in de driehoek A2 – A12 – A27. In 2005 en 2006 verbeterde Broadcast Partners de dekking van Radio 538 al met steunzenders in Amsterdam, Alphen a/d Rijn en Goes. Binnenkort zal ook de dekking van Sky Radio in Noord-Brabant worden verbeterd en zal de ontvangst van Radio Veronica in Twente worden verbeterd. (via o.a. FMTV)

Gert-Jan Dröge (64) overleden

Presentator Gert-Jan Dröge is dinsdag in het Amsterdamse Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis overleden. Dat heeft familie van Dröge dinsdagavond bekendgemaakt. Hij was 64 jaar. De tv-presentator en societykenner overleed volgens de familie na een kort ziekbed aan de gevolgen van een agressieve vorm van longkanker. Gert-Jan Dröge werd vooral bekend door zijn programma Glamourland bij de AVRO. (ANP)

UIT DE MEDIA:

** Radio Nederland Wereldomroep start zaterdag 9 juni met de wekelijkse serie Radioboeken, waarin Nederlandse en Vlaamse schrijvers hun eigen verhalen voorlezen op de radio. De ruim vijftig Radioboeken worden uitgezonden in vijf talen – Nederlands, Engels, Spaans, Frans en Papiamento – en zijn te beluisteren via de kortegolf, satelliet en internet (www.wereldomroep.nl). Het eerste Nederlandstalige Radioboek bij de Wereldomroep is van de auteur Kees ’t Hart en is getiteld De Duif. Radioboeken zijn speciaal voor de radio geschreven en door de Vlaamse en Nederlandse auteurs zelf voorgelezen korte verhalen, die niet in boekvorm verschijnen. De serie Radioboeken is een initiatief van het Vlaams-Nederlands huis de Buren, de Vlaamse Radiozender Klara en Radio Nederland Wereldomroep. (Persbericht)

** De NOS gaat de formats van de journaaluitzendingen van 6 en 8 uur ’s avonds aanpassen, net als de ochtenduitzendingen van het Radio 1-journaal. De programma’s hebben volgens de NOS-redactie kwaliteit verloren nadat alle nieuwsredacties van de omroep begin vorig jaar in een reorganisatie zijn samengevoegd, zo meldt de Volkskrant.De maatregelen volgen na een interne inventarisatie van problemen die door de reorganisatie zijn ontstaan. Zo was de sfeer niet goed. Die blijkt nu verbeterd, maar voor het overige zijn de problemen en klachten van de nieuwsorganisatie allerminst verdwenen. Zo heeft de ‘nieuwe’ NOS te veel multimediale ambities om ze ook waar te maken, vinden de honderd geraadpleegde redacteuren. En er zijn te weinig redacteuren om zowel het nieuws als de achtergronden goed te verslaan (Adformatie)

** In Arnhem zijn de uitzendingen van de publieke zenders Nederland 1, 2 en 3 alsmede TV Gelderland via DVB-T tijdelijk onderbroken. Dit blijkt uit een mededeling van KPN Broadcast Services. Als gevolg hiervan zijn huishoudens in Arnhem die geen kabel of satellietontvangst hebben, aangewezen op dakantenne ontvangst van de publieke zenders via zendmasten in Apeldoorn of Nijmegen. Dit komt doordat KPN Broadcast ervices een tijdelijke zendmast die de publieke zenders uit heeft gezonden sedert 11 december 2006, heeft uitgezet. De bouw van een definitieve zendmast is – zo lijkt uit de mededeling – niet tijdig gereed gekomen, terwijl de uitzending van de tijdelijke zendmast blijkbaar niet langer door kon gaan. 

** CAIW en Zesko-kabelaar @Home willen beiden het kabelnet van de Zuidlimburgse gemeente Brunssum overnemen. Het gemeentelijk kabelnet van Brunssum is – naast CAI Edam-Volendam – met 13.500 abonnees een van de weinige kabelnetten – die een gemeentelijke dienst is. Het Brunssumse College van Burgemeester & Wethouders dat uit PvdA, CDA, VVD alsmede de lokale progressieve partij PAK bestaat, kondigde gister aan het kabelnet te willen verkopen. 

** Komend najaar komt er een nieuwe tv-serie van clown Bassie (Bas van Toor) op televisie. Het gaat om een serie van dertien afleveringen met de titel ‘Bassie en de ontvoering’. Op dit moment is de producent nog in onderhandeling met verschillende zenders over uitzending. Veertien jaar geleden kwam de laatste Bassie & Adriaan serie uit. Bassie is sinds 2002, toen Adriaan (Aad van Toor) aangaf met pensioen te willen, solo. Ook treedt hij geregeld op als mondharmonica-artiest. Afgelopen najaar begon de tv-show ‘Bassie en zijn vriendjes’ op verschillende regionale zenders. (ANP)

** Frank Dane is vanaf 1 augustus te horen op Radio 538. Van maandag tot en met donderdag presenteert de dj zijn radioshow tussen 21:00 en 0:00 uur. 

** Hilversum krijgt een tweede lokale omroep. In september moeten de eerste programma’s te zien zijn. De nieuwe omroep, Studi035, is ontstaan uit de behoefte kwalitatief betere lokale tv en radio te maken. Een mediastad als Hilversum verdient volgens de initiatiefnemers ‘de beste lokale omroep van Nederland’. Dat betekent een omroep ‘voor en door Hilversummers, betrokken, slagvaardig, laagdrempelig en goed bekeken’. Het programma- aanbod moet actueel, interactief, breed en voor alle leeftijden zijn. De initiatiefnemers zijn Guus Beijer, acteur en directeur van Theater op Bestelling; Herman Dummer, creatief ondernemer, directeur van Siliogogo en Dagjetelevisiemaken; Nico Kreuning, voormalig commercieel directeur Radio538 en Willem Davids, radiomaker bij RVU en EBU, in Hilversum ook bekend als de man achter het Rioolfest. (Gooi en Eemlander)

NDC mediagroep van start

Friese Pers en Hazewinkel Pers gaan per direct verder als NDC mediagroep. Daarmee wordt de eerder dit jaar aangekondigde fusie afgerond. Met NDC mediagroep ontstaat één mediabedrijf voor de noorderlijke provincies. Naast de Leeuwarder Courant en Dagblad van Noorden geeft NDC mediagroep tientallen huis-aan-huisbladen, tijdschriften en interactieve producten uit. Daarnaast organiseert zij beurzen en evenementen. De directie wordt gevormd door Cees Anceaux en Gijs Lensink, tot op heden directeuren van beide uitgeverijen. De fusie heeft geen personele consequenties. (Adformatie)

UIT DE MEDIA:

** Het cabaretduo Lebbis en Jansen verzorgt dit jaar geen oudejaarsconference. Dat heeft impresariaat Harry Kies maandag gemeld. Het is voor het eerst in twintig jaar dat Hans Sibbel en Dolf Jansen in december niet hun visie op de gebeurtenissen van het afgelopen jaar geven. Beide cabaretiers hebben de afgelopen jaren al vaker soloprogramma’s gemaakt. Een zegsvrouw van het duo beklemtoont echter dat het tweetal niet uit elkaar is. (ANP/AD)

** De Explosieven Opruimingsdienst (EOD) heeft maandagmiddag op een terrein vlakbij het BNN-gebouw aan de Mussenstraat in Hilversum twee voorwerpen ,,gecontroleerd tot ontploffing gebracht”. Dat heeft een woordvoerder van de politie maandag gezegd. De politie heeft twee mensen aangehouden. Zij zijn meegenomen naar het bureau voor verhoor. Volgens de woordvoerder ,,liepen er mensen op het terrein die er niet hoorden.” Toen ze poolshoogte ging nemen, werden er twee voorwerpen gevonden met vermoedelijk explosieve inhoud. Het bleek te gaan om een actie van het digitale jongerenkanaal 101.tv, dat ook is gehuisvest in het BNN-pand en deels valt onder BNN-vlag. De gebeurtenissen hebben niets te maken met de vrijdag uitgezonden en omstreden donorshow. (ANP/BNR)

** Muziekzender TMF start dinsdag 5 juni met een nieuwe, interactieve late night-show. Dat meldt de zender maandag. Het programma De Dagrand wordt tussen 23.00 uur en 23.40 uur uitgezonden. De show wordt elke dag door een andere VJ gepresenteerd. Onderwerpen als seks, relaties, geld, uitgaan en muziek worden besproken en live behandeld. Kijkers kunnen via hun webcam actief meedoen aan het programma middels een TMF-messenger waarmee ze in rechtstreeks contact staan met de presentator. (ANP/AD)

** Garrie van Pinxteren (1958) keert tijdelijk terug naar China om als correspondent voor de NOS te werken. Dat meldde de NOS maandag. Van Pinxteren was tot voorjaar 2006 al vier jaar lang actief als correspondent in China. Daarna nam Wouter Zwart het van haar over. De NOS versterkt de post China in verband met de Olympische Spelen volgend jaar tijdelijk met een tweede correspondent. Zwart zal zich richten op de televisie en Van Pinxteren op de radioverslaggeving. (ANP/AD)

** Een tegenslag voor Tele2 abonnees die houden van Engels voetbal. De triple-play aanbieder stopt namelijk vandaag met de uitzendingen van de televisiekanalen van de Engelse voetbalclubs. Hierdoor zijn met onmiddellijke ingang de zenders Arsenal TV, Liverpool TV, Manchester United TV en Chelsea TV niet meer beschikbaar voor de Tele 2 abonnees.

** RTL5 komt begin juni met een nieuw muziekprogramma in de traditie van Countdown en Top Of The Pops. De precieze titel is nog niet duidelijk, meldde RTL5-programmadirecteur Erland Galjaard donderdag. Wel is bekend dat Evelyn Struik (RTL Tuin Magazine, 6Pack) de show gaat presenteren. Het programma komt op zaterdagmiddagen op de buis. Het is de bedoeling dat acts uit binnen- en buitenland er liveoptredens gaan verzorgen. (ANP)

** Met ingang van 31 mei heeft CAIW de verspreiding van het televisieprogramma RNN7 naar de abonnees om administratieve reden en tot nader aankondiging opgeschort. nDe aanleiding is dat RNN7 gemaakte financiële afspraken met CAIW niet nakomt, terwijl CAIW wel, zoals overeengekomen, de programmadistributie naar de abonnees heeft verzorgd. CAIW heeft meerdere pogingen ondernomen om RNN7 tot nakoming van zijn verplichtingen te bewegen, maar tot heden zonder resultaat. CAIW betreurt dat de abonnees aldus in deze kwestie worden betrokken, maar vertrouwt dat RNN7 een en ander nu spoedig zal willen oplossen.