Media kort: juni 2009

Elke nieuwsrubriek mag doelpunten uitzenden

Alle nieuwsrubrieken mogen voortaan een kort overzicht maken van de doelpunten die zijn gemaakt in de eredivisie en eerste divisie voetbal. Ook hoogtepunten van bijvoorbeeld een dag Olympische Spelen of Tour de France mogen door elk nieuwsprogramma worden uitgezonden. De Tweede Kamer heeft dinsdag ingestemd met een wetswijziging van PvdA’er Martijn van Dam die dit mogelijk maakt. Tot nu toe had alleen het programma dat de uitzendrechten van een evenement koopt, de volledige vrijheid om overzichten samen te stellen. De PvdA zag die regeling als een ,,onwenselijke inperking van de vrije nieuwsgaring.” Door het initiatief van Van Dam mogen nieuwsrubrieken de hoogtepunten van sportevenementen in maximaal 90 seconden samenvatten. (ANP/AD)

TROS is nu de grootste omroep

De TROS is met 465.455 leden de grootste publieke omroep van Nederland geworden en is daarmee de EO en de eerdere koploper KRO voorbijgestreefd. Dat onthulde de TROS dinsdagochtend tijdens een feestelijke bijeenkomst op het binnenterrein van het omroepgebouw in Hilversum. Tal van omroepcoryfeeën, onder wie Jaap Jongbloed, Antoinette Hertsenberg, Frans Bauer en André van Duin, waren aanwezig. Vijf jaar geleden stond de ledenteller van de omroep nog op 430.918. De TROS heeft als een van de weinige omroepen geen kostbare ledenwerfcampagne gehouden. Desondanks wist de omroep een forse ledenwinst te boeken. Het Commissariaat voor de Media wacht tot vrijdag met het bekendmaken van de definitieve ledenaantallen van de overige publieke omroepen. Het Commissariaat heeft sinds 1 april alle ledenadministraties van de omroepen steekproefsgewijs gecontroleerd. Dit gebeurt eens in de vijf jaar. Dit jaar was het weer zover. Omroepen moeten voor de periode 2010-2015 een nieuwe uitzendlicentie aanvragen. De zendtijd wordt opnieuw verdeeld, nu BNN en MAX fors zijn gegroeid en Wakker Nederland en PowNed mogelijkerwijs tot het publieke bestel toetreden. 

Geringe daling oplage betaalde dagbladen

De totaal verspreide oplage van betaalde dagbladen is in het eerste kwartaal van 2009 uitgekomen op 3.530.742 exemplaren. Dat is in vergelijking met hetzelfde kwartaal vorig jaar een daling van 2,8 procent. Dat blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers van HOI, het Instituut voor Media Auditing. Het Financieele Dagblad groeide met 3 procent. De oplage van deze krant steeg vorig jaar (het hele jaar) met 5 procent ten opzichte van 2007. De oplage van Het Parool bleef gelijk. NRC Handelsblad en Limburgs Dagblad daalden wat sterker, met respectievelijk 6,2 en 6,7 procent. De oplage van de Volkskrant daalde in het eerste kwartaal van 2009 met 1,5 procent ten opzichte van het eerste kwartaal in 2008. (Volkskrant/ANP)

UIT DE MEDIA:

** Het Dagblad van het Noorden beraadt zich op een eventuele schadeclaim tegen kabelmaatschappij Ziggo. De krant zou op 1 mei van start gaan met een eigen televisiezender; 1TV. Ziggo bleek echter niet in staat om de zaken technisch voor elkaar te maken, waardoor de zender nu pas op 1 september start. Bij het Dagblad van het Noorden heeft dat tot de nodige problemen geleid. Diverse adverteerders zijn afgehaakt. (RTV Noord)

** De Reclame Code Commissie heeft een klacht van een inwoonster van Bedum over een spotje van Tegels en Trends afgewezen. In het spotje stapt een man met een sigaar in zijn mond onder de douche vandaan. Daarmee laat hij de bewoonster van het huis, die net onder de douche wil gaan, schrikken. Volgens de Bedumse schendt de reclamespot de privacy en is hij smakeloos. Jaap Koster van Tegels en Trends noemt de klaagster een ‘geitenwollensokkentype’. Volgens hem is de reclame ‘puur geinig bedoeld’. De Reclame Code Commissie beoordeelt de reclame ook als humoristisch. (RTV Noord)

** L1 heeft over vorig jaar een winst voor belastingen geboekt van 321.000 euro. Dat staat in het dinsdag verschenen jaarverslag van de omroep. De winst is met name in de tweede helft van afgelopen jaar behaald. L1 verwacht dat dit jaar financieel geen gemakkelijk jaar wordt, aldus algemeen directeur Rob Stevens. Vooral bij de televisie worden volgens hem teruglopende reclame-inkomsten verwacht. (L1)

** Delta krijgt klachten over de nieuwe indeling van het digitale tv-pakket. Vanaf woensdag wordt dat pakket ingevoerd. Dan verdwijnen 10 publieke zenders, zoals Holland Doc en Geschiedenis 24 uit het gratis standaardpakket. Wie die zenders wil blijven ontvangen moet daarvoor gaan betalen. In feite is de zenderkeuze al bepaald, maar Delta wil, als veel klanten daar om vragen, wel een heroverweging maken. (Omroep Zeeland)

** RTV Noord-Holland en de Amsterdamse lokale omroep AT5 gaan de komende maanden onderzoeken of er een samenwerking tussen beide omroepen mogelijk is. Een fusie wordt niet uitgesloten. In het najaar moeten dan concrete voorstellen op tafel liggen. Daarin moeten de mogelijkheden op bestuurlijk, organisatorisch en programmatisch gebied worden aangegeven. In het verleden is al vaker gesproken over samenwerking. De plannen gingen toen niet door omdat de gemeente Amsterdam geld in AT5 investeerde. (RTV NH)

** Beilen heeft zijn eigen Glazen Huis, een tijdelijke radiostudio voor het goede doel. De speciaal hiervoor in het leven geroepen omroep Lanijto Radio zendt vanaf woensdagmiddag vijf uur tot zaterdagavond twaalf uur uit vanuit een grote kas aan de Rozenlaan. De omroep is in de gemeente Midden-Drenthe te beluisteren op frequentie 107.3 FM. (DvhN)

** Het Gelders Geluid gaat ook na 1 Juli a.s. gewoon door als Nederlandstalig muziekstation op de kabel in Gelderland. Even leek het erop dat het na 1 juli stil zou worden op de kabelfrequentie van de zender in Gelderland, omdat de huidige eigenaar zich terug zou trekken. Inmiddels heeft zich een investeerder gemeld bij de radiozender. Na een aantal gesprekken zagen alle partijen voldoende basis voor een samenwerking en heeft de investeerder Het Gelders Geluid per 1 juli overgenomen.

** Cartoon Network/TCM en Boomerang zijn per 1 juli niet langer te zien bij Canal Digitaal en TV Vlaanderen. Dit komt omdat het satellietbedrijf niet tot overeenstemming is gekomen over de voorwaarden voor uitzending van de drie zenders op satelliet. Dit bevestigt Martijn van Hout namens Canal Digitaal. Het is nog niet duidelijk wat Canal Digitaal met de satellietcapaciteit van Cartoon Network/TCM zal doen; deze combinatiezender wordt uitgezonden op eigen capaciteit van Canal Digitaal. Naar verluid wilde Canal Digitaal Boomerang continueren in haar aanbod, maar wilde Turner (eigenaar van deze kanalen) dat alleen met een koppelverkoop. Cartoon Network/TCM zou voor Canal Digitaal te duur zijn. Van Hout wil hierop niet ingaan. Turner was niet bereikbaar voor commentaar. Overigens is de verwachting dat de radiozender Caz op satelliet per komende woensdag vervangen zal worden door Arrow Classic Rock die daarmee haar satellietentree maakt. (via Dutchmedia).

** De directie van TV Oranje zegt blij te zijn met de officiële waarschuwing die Minister Plasterk van OC&W vandaag heeft gegeven aan de Tros. Volgens de minister moet het afgelopen zijn met het negeren van de regels van de Mediawet door de Tros, en de daaruit voorvloeiende vercommercialisering van het publieke bestel. Uit onderzoek blijkt dat de Tros koploper is bij het overtreden van de regels tegen sluikreclame en sponsoring. Plasterk dreigt de erkenning van de Tros in te trekken als deze omroep de regels niet naleeft. Gerard Ardesch: ‘Het lijkt erop dat we gehoor beginnen te krijgen, maar we zijn er nog lang niet. De Tros gaat, ondanks een boete van 35.000 Euro van het Commissariaat voor de Media, gewoon door met het organiseren van televisiereizen. Sterker nog: sinds de Tros eerder dit jaar door het Commissariaat hiervoor fors werd beboet, hebben ze via televisiereizen.nl meer reizen dan ooit georganiseerd! Bovendien is de Tros in reactie op de klachten van TV Oranje onlangs begonnen met het exclusief claimen van artiesten. In zogenaamde ‘mediapartnerships’, waar fors voor betaald wordt, claimen ze alle rechten boven TV Oranje’.

** Kabel- en mediabedrijf UPC Nederland biedt vanaf eind juli 2009 digitale televisie in grote delen van de gemeente Buren. UPC-klanten in Asch, Beusichem, Buren, Erichem, Kerk-Avezaath, Ravenswaay, Zoelen en Zoelmond kunnen dan kiezen voor ‘UPC Digitale TV Riant’. Riant is een pakket met standaard 80 digitale zenders in de beste beeld- en geluidskwaliteit. Dit pakket kan eenvoudig worden uitgebreid met ondermeer Film1 en Sport1, acht HD-zenders, maar ook met Eredivisie Live. UPC blijft het vertrouwde Standaardpakket Radio en TV gewoon doorgeven.

Plasterk dreigt TROS uit publiek bestel te zetten

Minister Ronald Plasterk (Media, PvdA) dreigt de erkenning van de TROS in te trekken als deze omroep de regels van de Mediawet niet naleeft. Om opnieuw een uitzendconcessie te krijgen zal de TROS ,,overtuigend” aan moeten geven dat de omroep zich beter gaat gedragen. Dat schrijft Plasterk in een brief aan de Eerste en Tweede Kamer. Plasterk verzocht onlangs het Commissariaat voor de Media en de Commissie Integriteit Publieke Omroep (CIPO) binnen twee weken opheldering te geven over misstanden bij de publieke omroep zoals die werden beschreven in een artikel in NRC Handelsblad. Daarin stond dat een aantal omroepen zich niet houdt aan de eigen gedragscode en de Mediawet. Zo was bijvoorbeeld het TROS- kinderprogramma Bibaboerderij onderdeel van een marketingconcept van supermarktketen C1000. Uit het onderzoek van het Commissariaat blijkt zelfs dat is vastgelegd dat de supermarkt die betrokken is bij het programma de eventuele boetes voor overtreding van de Mediawet voor zijn rekening neemt. De afgelopen tien jaar kreeg de TROS volgens Plasterk de meeste boetes voor overtredingen van sluikreclame en sponsorregels. Volgens de minister lijkt de omroep het niet zo nauw te nemen met zijn plichten binnen de publieke omroep. Hij heeft de raad van toezicht en de directie van de TROS laten weten dat hij het van groot belang vindt dat de omroep in zijn aanvraag voor de nieuwe erkenningsperiode (2010-2015) ,,overtuigend aangeeft” dat de omroep de regels van de Mediawet nauwkeurig zal naleven. „Indien zij dat niet doet komt zij niet voor een volgende erkenning in aanmerking”, aldus de minister. Het Commissariaat stelt een vervolgonderzoek in naar Bibaboerderij.

EO-grondlegger Ramaker overleden

Albert Ramaker, een van de grondleggers van de Evangelische Omroep, is zondag op 96-jarige leeftijd overleden. Samen met Jan Kits en Johan van Oostveen stond hij vanaf 1965 aan de wieg van de EO. De drie evangelisten zochten een nieuwe mogelijkheid voor Evangelieverkondiging. Na toekenning van de zendmachtiging in 1970 werd Ramaker hoofd gesproken woord van de radio-afdeling. Hij bleef dit tot zijn pensionering in 1977. Ramaker, geboren in 1912, groeide op in de Vergadering van Gelovigen en de Maranathabeweging. Hij volgde een Bijbelschool in het Duitse Wiedenest en was na zijn huwelijk in 1937 jarenlang leider van een internaat voor schipperskinderen. Daarna zette hij zich in als evangelist, docent aan een nijverheidsschool voor meisjes, en voorzitter van de stichting Youth for Christ. In 1960 werd hij docent aan de Brandpunt Bijbelscholen in Doorn, waaraan hij ook na zijn pensionering nog actief bleef. In 1998 verscheen van hem het boek Geloof! Moeilijk of niet?, met een soort samenvatting van zijn Bijbellessen. Het boek bevat een bespreking van de hoofdpunten uit de geloofsleer. Ramaker schreef het als ,,afronding van zijn veelbewogen leven”, zo staat achterin het boek. ,,Het is een geestelijk testament, dat hij graag nalaat als een fakkel voor de jongere generatie.” Ramaker overleed na een periode van ziekte en lichamelijke zwakte. (ND)

UIT DE MEDIA:

** Hoofdredacteur Jan Bonjer van het AD stapt per direct op vanwege de reorganisatie van de krant. Geen van de functies in de nieuwe organisatie sprak hem aan en daarom wil hij plaats maken voor iemand anders. Volgens Bonjer heeft hij zijn belangrijkste doel gehaald: AD NieuwsMedia is in veilige haven geloodst, stelt hij in een persverklaring. Hij is zeven jaar hoofdredacteur geweest. Een woordvoerder van PCM uitgevers noemt het vertrek van Bonjer een verlies voor de organisatie. Het AD begint binnenkort met een grote reorganisatie waarbij vooral de functies van leidinggevenden worden geschrapt. De taken van Bonjer worden voorlopig waargenomen door adjunct-hoofdredacteur Peter de Jonge. (RTV West)

** UPC introduceert drie abonnementen voor de kleinzakelijke markt voor internet en vaste telefonie, met snelheden van 25/2,5, 60/6 en 120/10 Mbps down/up)voor de kleinzakelijke markt. UPC biedt ondernemers een servicepakket met een klantenservice die 24 uur per dagen 7 dagen per week beschikbaar is. Tevens komt er bij een defect modem binnen vier kantooruren een monteur langs en hebben zakelijke klanten bij het 25 Mbps-abonnement keuze uit één of acht vaste IP-adressen. Bovendien ontvangen zij een zakelijke factuur. De tarieven voor internet zonder telefonie zijn 34 euro (of 42 euro met acht IP-adressen), 46 euro en 71 euro per maand (excl. BTW). Optioneel is dual play met twee telefoonlijnen voor een prijs van 8 euro per maand extra. (Telecompaper)

** VARA-presentator Matthijs van Nieuwkerk is volgens zijn vakbroeders de beste tv-interviewer. Dit blijkt uit een rondgang van de VARAgids langs presentatoren en mediajournalisten. Van Nieuwkerk wint daarmee de Sonja Barend Award, een nieuw jaarlijks initiatief van de gids. Ischa Meijer’s interview met Annie M.G. Schmidt uit 1992 werd verkozen tot beste tv-interview aller tijden. Ruim honderd tv-makers en mediajournalisten zijn benaderd voor het onderzoek, ruim veertig mensen hebben gereageerd en een stem uitgebracht, onder wie Rick Nieman (RTL4), Jack van Gelder (TROS), Rutger Castricum (GeenStijl) en Cees Grimbergen (NCRV). (ANP via AD)

** Nederland 1 was ook afgelopen week weer de best bekeken tv-zender met een aandeel van 19,3 procent (18.00-24.00 uur/6+). RTL 4 was tweede met 16,0 procent en SBS 6 derde met 12,5 procent. De drie publieke zenders hadden een gezamenlijk marktaandeel van 33,9 procent. RTL Nederland had met zijn vier zenders een aandeel van 27,5 procent en SBS Broadcasting behaalde 21,9 procent. Het best bekeken programma was het NOS Journaal van gisteravond met 1.674.000 kijkers. Onverwacht bezoek was tweede met ruim 1,3 miljoen kijkers. Beide programma’s werden uitgezonden op Nederland 1. Derde was Hart van Nederland dat gisteravond ruim 1,2 miljoen kijkers trok. (SKO/Adformatie)

** Vaste luisteraars van Radio Veluwezoom FM hebben het zaterdag zonder hun favoriete zender moeten stellen. Door waterschade in de studio van de lokale omroep, die zit in De Bhoele in Eerbeek, vervielen die dag alle programma’s. Het dak en de waterafvoer boven de studio bleken niet berekend op de grote hoeveelheid regen. De schade is beperkt gebleven en een groep vrijwilligers heeft alles schoongemaakt. (Stentor)

** Vanaf volgend jaar zal er één standaardmodel gsm-oplader komen dat compatibel is voor alle nieuwe mobiele telefoons, ongeacht het merk of het model. Dat is in het voordeel van de gebruiker, maar komt ook de afvalberg ten goede. De tien grootste gsm-fabrikanten tekenden maandag, onder aanvoering van de Europese Commissie, een protocol waarin ze beloven een gemeenschappelijk model van oplader te ontwikkelen dat gebruiksklaar moet zijn in de loop van 2010. De gemeenschappelijke verbindingsstandaard zal er één zijn van het type Micro-USB.

** Na vele jaren heeft Harderwijk weer een lokale kabelkrant met nieuws, gemaakt door lokale medewerkers. De CAI heeft kanaal 15 beschikbaar gesteld aan TV Tekst van RTV Nunspeet, die zelf al sinds 1991 TV Tekst Nunspeet heeft. Het programma bestaat uit nieuws, politieberichten, sport, verenigingsnieuws, mededelingen, servicerubrieken en wordt, zoals gebruikelijk bij een kabelkrant, afgewisseld met reclames. De blokken nieuws komen per categorie en per plaats langs. 

** Kabelaar Cogas biedt nu ook de Alles-in-1-producten aan van Ziggo. Ziggo laat weten dat het, mogelijk is om Alles-in-1 te bestellen in het gehele COGAS gebied. Dit zijn beide bedrijven na langdurige onderhandelingen overeengekomen. Klanten die zich voor Alles-in-1 aanmelden, worden door Ziggo normaal in rekening gebracht voor Alles-in-1. Daarnaast staat er voor COGAS klanten een extra regel op de factuur waarmee Ziggo de € 14,95 voor Radio & Televisie van COGAS in mindering brengt. Dit bedrag wordt nog gewoon maandelijks geïncasseerd door COGAS. Interactieve Televisie is nog geen mogelijkheid in het COGAS gebied. (Cogas/NL Kabel)

UIT DE MEDIA:

** De Hoge Raad oordeelt dat er bij de gecodeerde satellietdoorgifte van tv-programma’s naar kabelkopstations geen sprake is van openbaarmaking. Met het arrest van de Hoge Raad komt een eind aan een slepende zaak die al sinds 2003 duurt. Buma/Stemra eiste destijds een aparte vergoeding van Chellomedia voor het up- en downlinken van programmasignalen via de satelliet naar zogenaamde kabelkopstations en DTH-platforms. Dit was namelijk een vorm van openbaarmaking, en dus moest Chellomedia rechten afdragen, stelde Buma. 

** Actrice Carice van Houten is een van de gasten in het zomerse interviewprogramma Zomergasten. Dit maakte de VPRO vrijdag bekend. Carice van Houten mag op 16 augustus haar ideale tv-avond samenstellen. Zomergasten begint zondag 26 juli met het modeontwerpersduo Viktor & Rolf, gevolgd door presentator Prem Radhakishun en hoogleraar wetenschapstheorie en wetenschapsgeschiedenis Trudy Dehue. Na Carice van Houten worden politicus Alexander Pechtold (D66) en dirigent Jaap van Zweden aan de tand gevoeld door Margriet van der Linden. Voor de hoofdredacteur van het feministische maandblad Opzij is het voor het eerst dat zij Zomergasten presenteert. Na Zomergasten zendt de VPRO traditiegetrouw een keuzefilm uit die de gast zelf aandraagt. (ANP/Parool)

** Wekker, het radioprogramma van en voor de kerken op WOS Radio uit het Westland, gooit na 23 jaar uitzendingen de handdoek in de ring. Volgens het bestuur is er onvoldoende draagvlak. Voorzitter Charles Groot en secretaris Piet van den Bos van de stichting Wekker moesten naar eigen zeggen noodgedwongen van de ether. Aan enthousiasme om door te gaan geen gebrek, maar geen uitzending zonder de steun van de kerk. Van den Bos: “Ik heb het kerkbesturen horen zeggen: het heeft allemaal geen zin meer.” Het kerkelijk programma Wekker, iedere maandagavond van 19.00 tot 20.00 uur op WOS Radio, hield vorig jaar nog een luisteronderzoek. De uitkomst was eigenlijk vooraf al bekend. Vooral mensen boven de veertig gaan er voor zitten en dat is al twintig jaar niet anders. Ook het item Jongerenwekker trok geen nieuwe luisteraars. 

** De gemeente Leerdam heeft maar liefst 1172,60 euro in rekening gebracht bij RTL Nederland voor het uitzoeken van declaraties van burgemeester en wethouders. Het RTL Nieuws berichtte onlangs dat 82% van de Nederlandse colleges onterecht declareert. Om de gegevens te verkrijgen, deed RTL \ een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur. 

** Radiopresentator Theodor Holman heeft een nieuwe prijs in het leven geroepen en naar zichzelf vernoemd. Vrijdagavond tijdens zijn radioprogramma OBA Live werd de allereerste Theodor Award uitgereikt aan Ruslandcorrespondent Jelle Brandt Corstius voor zijn documentairereeks Van Moskou tot Magadan, die in de winter werd uitgezonden door de VPRO. 

** Supermarktketen Lidl verwijdert Party uit de schappen, omdat het weekblad op de cover een montagefoto heeft van een kale Sylvie van der Vaart. Lidl noemt de fotomontage schaamteloos en ‘distantieert zich van deze vorm van schokkerende informatievoorziening’. De vrouw van voetballer Rafael van der Vaart moest een operatie ondergaan wegens borstkanker. Vanaf volgende maand krijgt ze preventief chemotherapie. Lidl vindt het kwetsend dat Party vooruitloopt op de mogelijke gevolgen daarvan. Eerder haalde ook Super de Boer om dezelfde reden de oplage van Party uit de winkels. (ANP/AD)

Omroep respecteert maximalisatie salarissen

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) respecteert de beslissing van minister Ronald Plasterk (Media) om de omroepsalarissen te maximaliseren op 181.000 euro, de zogeheten Balkenende-norm. Dit heeft een woordvoerder van de NPO vrijdag gezegd. De NPO had ingezet op een norm van 240.000 euro voor presentatoren van de publieke omroepen, maar dat bleek politiek geen haalbare kaart. In de Tweede Kamer was daar geen draagvlak voor te vinden. Een handvol talenten binnen de gehele publieke omroep mag meer dan het afgesproken maximumbedrag verdienen. Als een omroep een talentvolle presentator nog vorstelijker wil belonen, moet de omroep dit aanvragen bij de Raad van Bestuur van de NPO. Die beoordeelt of presentatoren een omroep dragen en bij de commerciële omroepen meer kunnen verdienen. Op dit moment verdienen volgens de woordvoerder veertig presentatoren bij de verschillende omroepen meer dan de Balkenende-norm. Zodra de bestaande contracten aflopen, worden nieuwe contracten afgesloten volgens de nieuwe code. ,,Ieder jaar gaan we kijken of de code doet wat die belooft”, kondigt de zegsman van de NPO aan. (ANP/AD)

UIT DE MEDIA:

** Het Commissariaat voor de Media heeft onderzoek gedaan naar de Wet openbaarmaking uit publieke middelen gefinancierde topinkomens (WOPT), zoals verantwoord in de financiële jaarverslagen 2008 van de landelijke publieke omroepen. Uit het onderzoek blijkt dat het totale aantal topinkomens bij de publieke omroep is gedaald van 54 in 2007 naar 47 in 2008. Het normbedrag voor 2008 is 181.000 euro. Gecorrigeerd voor tien bijzondere gevallen die de norm overschreden door eenmalige beloningscomponenten zoals ontslagvergoedingen of uitbetaling van vakantiedagen, waren er in 2008 37 personen die regulier meer verdienden dan de WOPT-norm. Ook in 2007 waren er tien bijzondere gevallen.

** Enkele omroepen en zenders passen hun programmering vrijdag aan, zo hebben ze laten weten. SBS6 brengt van 19.00 tot 20.30 uur een speciale uitzending die in het teken staat van Michael Jackson. RTL 4 komt met een extra uitzending van RTL Boulevard, tussen de halve finale van Dancing With The Stars en de uitslag daarvan. Ook de reguliere uitzending van RTL Boulevard is omgezet in een special over Michael Jackson. 

** RTL Nieuws moet de gemeente Hoogeveen gewoon 470 euro aan leges betalen voor informatie over declaraties van burgemeester en wethouders. Een bezwaar van RTL tegen de rekening is afgewezen. RTL Nieuws kreeg de rekening vanwege kopieerkosten en de betaling van de uren van ambtenaren die alle informatie moesten opzoeken. Volgens de gemeente geldt hiervoor de legesverordening, die elke burger moet betalen. RTL Nieuws onderzocht het declaratiegedrag van bestuurders in 300 gemeenten en daaruit bleek dat vier op de vijf colleges de declaratieregels overtreedt. Volgens een woordvoerder van Hoogeveen zijn er in deze gemeente geen onregelmatigheden geconstateerd. (RTV Drenthe)

** Het Gesprek voert vanaf vandaag actie om in het noorden van Gelderland op de analoge kabel te blijven. Daarmee reageert de tv-zender op de beslissing van UPC om Het Gesprek te vervangen door het Franstalige TV5. Die wijziging wordt op 1 juli doorgevoerd. De wijziging geldt voor de gemeenten Apeldoorn, Ede, Epe, Heerde, Rheden, Rozendaal, Voorst en Wageningen. Het Gesprek-woordvoerster Joline Delhaas benadrukt dat Het Gesprek in 95 procent van het land wel analoog te ontvangen is. De zender wil voorkomen dat dit in deze regio verandert.

** UPC wil klanten voortaan sneller informeren als ze door een storing zonder radio en tv zijn komen te zitten. Donderdag duurde het ruim een uur voordat er op de website van UPC werd gemeld dat er een grote storing in Gelderland was. Volgens UPC sloegen aggregaten in een verdeelstation niet aan na een storing in het krachtstroomnet van Nuon. Dat gaat normaal gesproken wel goed. Klanten in Gelderland krijgen geen korting op hun rekening. Volgens UPC gaat het om overmacht en is een storing van twee uur te kort om geld terug te kunnen krijgen. Het kan zijn dat mensen de mediabox even opnieuw moeten opstarten om weer beeld te krijgen. Na een half minuutje kan de stekker er weer in. (RTV Gelderland)

** RTV Stadskanaal is in actie gekomen tegen het Agentschap Telecom. De omroep is de eerste lokale zender, die bij wijze van experiment mag uitzenden via digitenne. Met behulp van een digitale ontvanger kunnen inwoners van Stadskanaal al een jaar lang genieten van lokale radio en tv. Agentschap Telecom wil het experiment nu beëindigen. RTV Stadskanaal legt zich hier niet zomaar bij neer en heeft een gesprek aangevraagd.

** De uitgevers Wegener en Media Groep Limburg (MGL) worden samengevoegd. Dat maakte Wegener donderdag bekend. Wegener en MGL zijn allebei dochterbedrijven van het Britse Mecom. Het investeringsfonds is volledig eigenaar van MGL; van Wegener heeft de investeerder ruim 86 procent in handen. De fusie heeft geen invloed op de arbeidsplaatsen bij de twee ondernemingen en wordt naar verwachting begin januari 2010 afgerond. De betrokken ondernemingsraden zijn ingelicht. De andere grote aandeelhouder van Wegener, Governance for Owners, liet in een reactie weten niet tegen een fusie te zijn. Verschillende media suggereerden dat de fusie een voorbode is van een mogelijke beursexit van Wegener. ,,Een dergelijk voorstel steunen we echter niet”, aldus een woordvoerder van de investeerder. (ANP/AD/BNR)

** De Amerikaanse oud-actrice Farrah Fawcett is op 62-jarige leeftijd overleden. Dat meldde de Amerikaanse zender CNN donderdag op zijn website. Fawcett was vooral bekend als blonde schone uit Charlie’s Angels, een televisiehit in de jaren zeventig. Fawcett had kanker en was een dag eerder opgenomen in het ziekenhuis. Haar partner Ryan O’Neal liet eerder deze week weten met Fawcett te zullen trouwen. Eerder dit jaar was de strijd van Fawcett tegen de slopende ziekte te volgen in de serie Farrah’s Story, die in Amerika op tv werd uitgezonden.

** Door een grote storing bij kabelbedrijf UPC is er donderdagavond urenlang geen tv-ontvangst geweest in grote delen van Gelderland en kleine delen van Overijssel. In het hele gebied tussen Apeldoorn, Deventer, Zutphen, Arnhem, Nijmegen en Doetinchem stond de tv op zwart. Oorzaak bleek een stroomstoring. Die was rond 20.45 uur verholpen. (Stentor)

Luistercijfers: Flinke groei 100% NL

Radiozender 100%NL was de grootste groeier in het CLO van Intomart-GfK over de periode april – mei 2009. Ten opzichte van de vorige periode had de zender die onlangs nog aankondigde te gaan bezuinigen een groei van 0,6 procent. Daarmee komt 100%NL uit op 3,7 procent. De rapportage is gebaseerd op een landelijk representatieve steekproef van 9.483 respondenten van 10 jaar en ouder. De gemiddelde luistertijd bedraagt in deze periode 3 uur en 9 minuten per dag. Alle marktaandelen:

mrt/apr(in%)	apr/mei(in%)
01	Radio 538	11.1	11.3
02	Radio 2	10.6	10.4
03	Sky Radio	8.9	8.8
04	Radio 3FM	8.3	8.3
05	Q-Music	7.1	7.4
06	Radio 1	7.2	7.0
07	Radio Veronica	5.8	6.1
08	100 % NL	3.1	3.7
09	Radio5	2.6	2.7
10	Radio 10 Gold	2.4	2.5
11	SlamFM	2.1	2.2
12	ClassicFM	2.3	2.0
13	Radio 4	1.8	1.7
14	Arrow Classic Rock 1.7	1.3
15	BNR Nieuwsradio	0.9	0.9
16	Arrow Jazz	0.6	0.4
17	TMF Radio	0.3	0.4
18	KinkFM	0.3	0.3
19	Radio 6	0.2	0.1
==	Regio Radio	12.5	12.2
==	Regionale Commercieel Radio	4.7	4.8
==	Overige	5.5	5.6

“Techniek publieke omroep moet open source”

De commissie-Brinkman vindt dat de publieke omroep open source technologie moet gebruiken en ontwikkelen, zodat ook andere media van de innovatie kunnen profiteren. De commissie adviseert dit op basis van commentaren van Thomas Bruning, algemeen secretaris van de Nederlandse Vereniging van Journalisten, en Henk Hagoort, voorzitter van de Raad van Bestuur van de Nederlandse Publieke Omroep. Beide heren wijzen erop dat de technologie die wordt ontwikkeld bij de publieke omroep tot stand komt met gemeenschapsgeld, en dat die dus beschikbaar zou moeten zijn voor een breed publiek. De commissie-Brinkman is in het leven geroepen om minister Plasterk te adviseren over innovatie in de journalistiek, en dan specifiek gericht op de krantensector. Volgens Bruning moet de technologische kennis bij de publieke omroep vrij beschikbaar zijn voor commerciële media. Het toestaan van een embedded NOS-journaal in een website is wat hem betreft niet genoeg.

Postbus 51-spotjes missen doel

Van de 28 campagnes die de overheid vorig jaar op de burger afvuurde, bereikten er veertien het beoogde effect niet. Dat staat in de evaluatie van de Postbus 51-campagnes die minister-president Jan Peter Balkenende donderdag naar de Tweede Kamer stuurde. In totaal werd 12,6 miljoen euro aan de campagnes besteed. De spotjes zouden vooral minder goed worden herkend, herinnerd en begrepen dan voorgaande jaren. Met name campagnes over de Belastingdienst hadden niet het gehoopte effect. Drie van de vier spotjes over belastingen werden als ‘irritant’ bestempeld. De campagne ‘Nederland Leeft met Water’ kwam het minst duidelijk over. Deze campagne moest Nederlanders aansporen om bewust om te gaan met water. Bij 58 procent van de ruim negenhonderd ondervraagden kwam deze boodschap over. De campagne, die 78 procent van de Nederlanders moest bereiken, heeft in totaal 3,4 miljoen euro gekost.

NEO: Samenwerking met Alphen Stad FM

NEO Radio uit Nieuwkoop gaat per 1 augustus samenwerken met Alphen Stad FM. Dat hebben beide omroepen via hun website bekend gemaakt. Komt daarmee een einde aan de langslepende omroepsoap in Nieuwkoop? De Nieuwkoopse politiek heeft immers NEO en RTV Hollands Midden (voorheen Radio LOT geheten) opgedragen met elkaar samen te gaan, conform de afspraken die de politiek met de omroepen in een convenant hebben vastgelegd. Nu kan NEO alleen via internet programma’s maken. Per gemeente krijgt slechts één lokale omroep een zendvergunning en die heeft RTV Hollands Midden. Elke drie maanden moeten de omroepen de gemeenteraad rapporteren over hun vorderingen. Indien daaruit blijkt dat er onvoldoende pogingen zijn gedaan om tot elkaar te komen, wordt Hollands Midden vanaf 2010 ‘gestraft’ met intrekking van de subsidie van jaarlijks 9000 euro. Martin Meijer, woordvoerder van Hollands Midden, heeft goede hoop dat er een punt achter de kwestie kan worden gezet. ,,De gesprekken zijn nog gaande. Merkwaardig is het dan om op de website van NEO te lezen dat die met Alphen Stad FM verder gaat. Wij zijn niet op de hoogte gesteld. Maar goed, nu gaan we de gemeente vragen of wij worden ontslagen van de verplichting om elke drie maanden een verslag uit te brengen.” (Leidsch Dagblad)

UIT DE MEDIA:

** De burgemeester van Bernheze moet in gesprek met de lokale omroep. Dat wil een meerderheid van de politiek in Bernheze. Raadsleden stellen de onafhankelijkheid van de verslaggeving van de raadsvergaderingen ter discussie. Een van de verslaggevers zou te politiek gekleurd zijn. Hij was veertien jaar geleden het gezicht van de SP in Heesch. De lokale omroep van Bernheze wil gewoon door met hun verslaggevers. Bovendien heeft de politiek geen zeggenschap over de inhoud van hun programma’s, ook al betaalt de gemeente voor de uitzending van de raadsvergadering. (Omroep Brabant)

** Er komt een nieuw kijk- en luisteronderzoek om uit te vinden hoe er in Almelo wordt gedacht over de lokale omroep. Het gemeentebestuur wil dit onderzoek meenemen in de eerstvolgende omnibusenquête. Voor het einde van het jaar moet een toekomstvisie gereed zijn voor zowel de bibliotheek als de Lokale Omroep Almelo. Dat antwoordt het college van burgemeester en wethouders op vragen van het CDA over de toekomst van de lokale omroep. Acute financiële problemen zijn er niet, volgens het college, na een extra gemeentelijke bijdrage van 30.000 euro en bezuinigingsmaatregelen die de omroep heeft doorgevoerd. (TC Tubantia)

** In België is zangeres en televisiepresentatrice Yasmine overleden. Yasmine, de artiestennaaam van Hilde Rens uit Kontich, was 37 jaar. Yasmine bracht negen albums uit en presenteerde tv-programma’s bij Vtm en later bij de VRT. De zangeres is vooral bekend als presentatrice van het showbizzprogramma “De rode loper” en van “Zo is er maar één”, een show waarin het Nederlandstalige lied centraal stond. 

Ziggo weigert uitspraken programmaraadsviezen CvdM op te volgen

Kabelaar Ziggo weigert de uitspraak van het Commissariaat voor de Media op te volgen inzake het moeten volgen van wettelijk dwingende programmaraadsadviezen. Woordvoerder Gradus Vos bevestigt desgevraagd dat Ziggo in bezwaar gaat tegen de afwijzing op het ontheffingsverzoek om uberhaupt nog de verplichting te hebben het analoge televisie-aanbod uit te zendenwaarover de programmaraden adviseren. Ook gaat Ziggo in bezwaar tegen de verplichting om zenders als TVE Internacional, Rai Uno en France 2 in een aantal gebieden analoog door te geven. “Als we deze bezwaarzaken verliezen gaan we daarna in beroep tegen het Commissariaat voor de Media bij de rechtbank,” aldus Vos. Om de directe werking van het besluit van het Commissariaat voor de Media aan te vechten, gaat Ziggo ook naar voorlopige voorzieningenrechter om te voorkomen dat ze uiterlijk 14 juli genoemde zenders analoog moet doorgeven. “We willen gedurende het verdere proces dat niet hoeven doen,” aldus Vos. In andere gebieden waar programmaraden zenders als France 2 hebben geadviseerd die niet worden doorgegeven, weigert Ziggo eveneens deze wettelijk dwingende adviezen op te volgen. ( via Dutchmedia.)

UIT DE MEDIA:

** Kabelaar Delta voert per 1 juli een aantal wijzigingen door in haar digitale pakket. Een aantal digitale zenders uit het basispakket (waaronder de themakanalen van de publieke omroep) verhuisd naar het pluspakket en buitenlandpakket. Het pluspakket wordt verder uitgebreid met Nick Toons, Comedy Central Family, Jim Jam, Be Be TV, MGM Moviechannel, Sci Fi Channel, 13th Street, Slam!TV, Lite TV en History. MTV Dance, MTV Hits en Wine TV worden geschrapt uit het pluspakket. Ook start Delta met een HD-pakket (9,95 euro per maand) met daarin MyZenTV HD, Eurosport HD, Disovery Channel HD, NGC HD, MTV HD, History HD en binnenkort Animal Planet HD. Het pluspakket voor de radio wordt uitgebreid met een groot aantal nonstop-zenders van XLnt

** Favoriet Fm Zevenaar, De lokale omroep voor de hele Liemers is vanaf nu ook in de ether op de 105.2 MHz te ontvangen.Inwoners van de Gemeente Duiven en Westervoort kunnen net als de afgelopen jaren de omroep nu ook in de auto, tuin of op zolder ontvangen. Favoriet van Oost Nederland is dus vanaf nu in de Ether zowel op de 105.2 als op de 94.0 in de gehele Liemers te ontvangen en op de kabel op 93.1. (Persbericht)

** Radio 350 zit in grote financiële problemen. De lokale omroep voor Rijssen-Holten stevent, volgens voorzitter Ruud Vermaas, op een faillissement af als de gemeente niet met extra geld over de brug komt. Er komt een reddingsactie, want een meerderheid van de politiek wil Radio 350 per se in de lucht houden.

** Tweede Kamervoorzitter Gerdi Verbeet stoort zich aan politici die tijdens debatten in de Kamer zitten te twitteren. Ze heeft er al verscheidene mensen op aangesproken en zal dat blijven doen, liet ze woensdag weten. CDA’ers als Jack de Vries (staatssecretaris van Defensie) en Maxime Verhagen (minister van Buitenlandse Zaken) zijn fervente gebruikers van de internetdienst waarmee korte berichtjes kunnen worden gepubliceerd. Verbeet heeft De Vries er onlangs nog over berispt. Ook stuurde ze de topambtenaren van alle ministeries een briefje met het verzoek hun politieke bazen aan te spreken op hun twittergedrag.

** Dj Lindo Duvall heeft zijn contract met Radio 538 voor drie jaar verlengd. Dat maakte de commerciële radiozender woensdag bekend. Sinds 2007 is Duvall samen met sidekick Jelte van der Goot van maandag tot en met donderdag van 16.00 tot 19.00 uur te horen op Radio 538. Jan Willem Brüggenwirth, algemeen directeur: ,,Als je de nummer één van de middag hebt die een topshow neerzet, wil je daar graag mee door.” Duvall: ,,Radio 538 is mijn tweede thuis, ik ben dan ook erg blij dat ik hier nog een aantal jaren radio mag maken.”

** UPC biedt het digitale TV-pakket TV Riant aan in de gemeenten Geldermalsen en Overbetuwe. Voor 7,50 euro per maand bovenop het analoge pakket geeft TV Riant zo’n 80 digitale zenders door, naar wens uit te breiden met HDTV betaalzenders als Eredivisie Live en een DVR videorecorder. Telefonie en internet zijn niet leverbaar. (UPC)

** Omroep MAX heeft plannen om een mediaprogramma te beginnen. “Bij de publieke omroepen hebben we alleen De Leugen Regeert, waarin journalisten van alles over elkaar mogen roepen. In Ongezouten – dit is nog een werktitel – mag van Omroep MAX iedereen zijn zegje doen op het gebied van televisie,” aldus oprichter Jan Slagter. Omroep Max krijgt vanaf september 2010 meer zendtijd en ziet het budget stijgen van 8 naar 24 miljoen. (villamedia)

Radiobitch Awards:Annemieke Schollaardt (3FM) beste presentatrice

Annemieke Schollaardt is de winnares in de categorie Beste presentatrice bij de Radiobitches Awards 2009. Ook vorig jaar won zij deze prijs. De prijzen werden vanavond in Studio 21 in ontvangst genomen door de zes beste radiovrouwen, een uitverkoren radioman en de beste radio-omroep van Nederland. Beste nieuwslezer is Fleur Wallenburg van 3FM geworden. Overige prijzen: beste backstage bitch: Kimberly van de Berkt, beste regiobitch: Evelien de Bruijn, aanstormend talent: Tessel van der Lugt, beste station: 3FM en bitches choice award: Eric Corton. Eerder werd al bekend dat Meta de Vries de Oeuvre award heeft gewonnen. (Broad.P)

UIT DE MEDIA:

** De aankondiging dat de Publieke Omroep vanaf 4 juli in HD gaat uitzenden is bezonken en inmiddels heeft Hardware.info wat meer technische informatie weten te vergaren. Zo heeft Hardware.Info inmiddels bevestigd gekregen dat er uitgezonden zal gaan worden in 1080i formaat. Bij eerdere tests werd in eerste instantie vooral met 720p geëxperimenteerd, maar aangezien veel content in 1080i geproduceerd wordt en de deinterlacing in TV’s ook op een steeds hoger niveau komt, is 1080i inmiddels de meest voor de hand liggende keuze.

** SBS-presentatoren Hans Kraay jr. en Evelien de Bruijn brengen alle vier de intochten van de Nijmeegse Vierdaagse live op tv. Naast de intochten om 18.00 uur zendt de zender elke dag om 23.15 uur het Vierdaagse-journaal uit en staan Hart van Nederland en Piets Weerbericht in het teken van het grootste wandelevenement ter wereld. Dat maakte SBS 6 dinsdag bekend. De Nijmeegse Vierdaagse is vanaf maandag 20 juli te zien bij SBS 6. De dagelijkse intocht is vanaf dinsdag 21 juli om 18.00 uur te volgen.

** Radio Gelderland moet een extra FM-frequentie in het Rivierengebied krijgen. Dat wil staatssecretaris Heemskerk. Met name in de Bommelerwaard is het ontvangst niet overal even goed. Omdat Radio Gelderland bij calamiteiten wordt ingezet, wil de staatssecretaris dat Radio Gelderland vanuit Zaltbommel op 99,6 FM gaat uitzenden en dat de huidige frequentie 89,1 FM in het gebied verbeterd wordt. Als de Tweede Kamer akkoord gaat, gaat de nieuwe zender vanaf 2011 aan.

** De Stichting Brein, die waakt over eigendomsrechten, eist bij de rechter dat de website The Pirate Bay wordt afgesloten voor Nederland. De site geeft toegang tot films, tv-series, muziek en games zonder toestemming van de rechthebbenden, aldus Brein. De Zweedse oprichters van de site zijn volgens Brein in eigen land al veroordeeld tot gevangenisstraf en een boete. Zij hebben hoger beroep aangetekend en intussen is de website nog steeds online. (Gooi en Eemlander)

Heemskerk verlengt vergunningen FM-frequenties

De vergunningen voor een FM-frequentie voor commerciële stations worden met zes jaar verlengd. Staatssecretaris Frank Heemskerk (Economische Zaken) maakte dat dinsdag bekend tijdens het Mediapark Jaarcongres in Hilversum. De vergunninghouders betalen volgens hem een ‘marktconforme vergoeding’. Voorwaarde is wel dat ze de komende zes jaar ook uitzenden via de etherruimte voor digitale radio. Ze zorgen er zo voor dat per 2015 digitale radio in zeker 80 procent van Nederland is te ontvangen. Heemskerk kondigde aan dat hij ruimte wil maken voor digitalisering van de radio. Luisteraars kunnen daar volgens hem van profiteren omdat de programma’s beter zijn te ontvangen en er meer zenders kunnen worden geaccommodeerd. Heemskerk kondigde reparatiemaatregelen aan in Gelderland, Zwolle, Utrecht, Rotterdam en Groningen, waar sinds de verdeling van de radiozenders in 2003, klachten zijn over de ontvangst. Wijzend op het belang van een gevarieerd media-aanbod voor jongeren, geeft de bewindsman de ruimte aan jongerenzender FunX, die nu ook buiten de grote steden gaat uitzenden in dertig steden. Wanneer dit gaat gebeuren? “Daar kunnen we nog niets over zeggen. In principe begint ons nieuwe seizoen met de start van het nieuwe schooljaar, maar of het zo snel al doorgevoerd wordt weet ik niet. In het rapport van OC&W wordt geschreven over 2011. We wachten nog op informatie van het ministerie”, vertelt communicatie manager Daphne Swart.Over de verdere details, met betrekking tot programmering en budget bijvoorbeeld, kan Swart ook nog niets zeggen. “Deze informatie is ons nog niet bekend. Vanmorgen werden we door het ministerie van OC&W op de hoogte gesteld, maar daarbij werd nog niets gezegd over het hoe, wat en wanneer. Wij zijn in ieder geval heel erg blij met het goede nieuws.” (Via Volkskrant/3voor12) 

“Jongerenradio in Nederland springlevend”

Jongerenradio in Nederland is springlevend. Dit blijkt uit een grootschalig marktonderzoek dat in het voorjaar van 2009 in opdracht van jongerenzender FunX is uitgevoerd onder 3000 Nederlandse jongeren in grote steden binnen en buiten de Randstad. Verder zijn er in de radiobeluistering van jongeren in de verschillende stadsregio’s van Nederland veel overeenkomsten, maar ook verschillen. Onderzoeksbureau Synovate heeft in de periode eind april-mei 2009 2000 jongeren van 15 tot 35 jaar in de vier grote steden van de Randstad (G4) en voor het eerst ook 1000 jongeren in stedelijke gebieden in de rest van Nederland ondervraagd over hun radioconsumptie. Jongeren luisteren bijna vijf dagen per week, gemiddeld een kleine twee uur per dag (114 minuten in de Randstad, 117 minuten daarbuiten). Opvallend is, dat de middag als luistermoment voor jongeren zeker zo belangrijk is als de ochtend. In heel Nederland luisteren jongeren doorgaans nog steeds vooral via de ether naar de radio, in de Randstad gevolgd door de kabel, buiten de Randstad door internet. Verder verschilt de zenderbeluistering van jongeren per stadsregio. Afgemeten naar het weekbereik is 3FM de grootste zender in de stad Utrecht (35%) en in de regio Zuid (32%). Radio 538 is de grootste in de regio’s West (47%) en Oost (29%). Verrassend is verder de hoge positie van Slam!FM in de regio Noord (29%). In de drie grootste stadsregio’s van Nederland – Amsterdam, Rotterdam en Den Haag – blijft FunX de belangrijkste jongerenzender (33%), op de voet gevolgd door Radio 538 en Q-Music. In tegenstelling tot deze twee zenders komt Sky Radio in praktisch geheel Nederland niet (meer) in de top-3 van jongerenzenders voor. Opvallend is verder dat de naamsbekendheid van landelijke zenders in de Randstad lager is dan daarbuiten, waarschijnlijk door de andere demografie maar wellicht ook omdat er in de Randstad voor de radioluisteraar meer alternatief aanbod is. Regionale en lokale stations komen onder jongeren niet echt uit de verf. Uitzondering in de regio Amsterdam is Wild FM (23% weekbereik). Het vernieuwde Radio Decibel wordt voor het eerst zichtbaar in de Randstad (3%).

Plasterk ziet niets in nieuwsheffing

Minister Plasterk heeft grote aarzelingen bij een tijdelijke heffing op internetaansluitingen, waardoor dagbladen kunnen innoveren. Als er extra geld nodig is voor de kranten, dan kan dat volgens Plasterk ook via de inkomsten van de STER-reclames. Het voorstel kwam dinsdag van de commissie onder leiding van voormalig CDA-politicus Elco Brinkman die de innovatiekansen en de toekomst van de gedrukte pers onderzocht. ‘We moeten weg van het idee dat nieuwe media gratis zijn. Dat is roofbouw op de kranten. De kern is dat je er iets voor over moet hebben.’ Voormalig CDA-politicus Elco Brinkman beschrijft in het rapport ‘De Volgende Editie’ hoe media kunnen innoveren en welke maatregelen nodig zijn om een pluriforme pers te behouden. Brinkman suggereert voor de tijdelijk internetheffing een bijdrage van 2 euro per jaar per huishouden met internettoegang. Dat zou bij zes miljoen huishoudens 12 miljoen euro opleveren. ‘De prijs van een kopje koffie’, zegt Brinkman. Lees verder via Volkskrant.

UIT DE MEDIA:

** Barend van Deelen is de nieuwe aanwinst van de 3FM Radio DJ opleiding. Vanaf 1 juli aanstaande presenteert Barend een radioprogramma in de nacht van donderdag op vrijdag tussen 01.00 tot 04.00 uur (NCRV). De huidige dj van dat tijdslot, Roosmarijn Reijmer, maakt een volgende stap in de opleiding. Zij is vanaf 1 juli elke vrijdagochtend te horen tussen 04.00 en 06.00 uur. Sander Guis blijft zijn programma presenteren van maandag tot en met donderdag tussen 04.00 en 06.00 uur in de ochtend.

** Jeroen Post gaat bij TMF HitRadio de HitRadio Top 30 presenteren. De oud TMF-vj start zaterdag met zijn nieuwe baan. Dat heeft de radiozender dinsdag bekendgemaakt. “Ik vind het net zo spannend om met de HitRadio Top 30 op TMF HitRadio te beginnen als uit een vliegtuig te springen”, zegt Post in een reactie. 

** De TMF Awards zullen dit jaar niet live op tv worden uitgereikt. De beeldjes worden op 4 juli uitgedeeld aan de winnaars tijdens het TMF Awards Festival. Wie daar niet bij aanwezig was, moet wachten tot 11 juli voordat de uitreiking bij TMF is te zien. Dat is uniek, alleen de allereerste TMF Awards in de toenmalige kantine van TMF is verder niet live uitgezonden. Het zoveelste struikelblok van het evenement.

** Voorlopig zullen televisiekijkers via Digitenne het nog steeds zonder lokale omroepen moeten stellen. De afgifte van een vergunning voor het mogen uitzenden via DVB-T (in de volksmond bekend als Digitenne) is vooralsnog alleen toegekend aan het bedrijf Digitenne. Andere frequentieruimte zal op korte termijn niet worden vrijgegeven, aldus Agentschap Telecom in een brief aan de organisatie FlakkeeNieuws. Dit nieuwsmedium voor Goeree- Overflakkee (Zuid-Holland) was begin 2009 gestart met experimentele uitzendingen via Digitenne. 

Radio 10 Gold terecht uitgesloten van etherverdeling FM-kavel

Radio 10 Gold is terecht uitgesloten van de FM-etherverdeling die staatssecretaris Heemskerk (PvdA) thans organiseert voor het vrijkomende ongeclausuleerd landelijke FM-kavel A7. Dit heeft de voorlopige voorzieningenrechter in Rotterdam vrijdag bepaald, zo blijkt uit een geopenbaarde uitspraak die DutchMedia heeft bestudeerd. De staatssecretaris van Economische Zaken had eerder (via Agentschap Telecom) het standpunt ingenomen dat sprake is van verbondenheid tussen Radio 538 en Radio 10 Gold en dat op grond daarvan Radio 10 Gold kan worden uitgesloten. Dit komt omdat één instelling niet meer dan één ongeclausuleerd FM-kavel mag bezitten en Radio 538 die al in bezit heeft (FM-kavel A6). Radio 10 Gold is voor 100 % in handen van Talpa Media Holding (van John de Mol); Radio 538 is onderdeel van RTL Nederland Holding, waar Talpa Media Holding 26,3 % van bezit. Praktisch werken beide radiostations als één instelling. De rechter heeft bepaald dat er ‘vooralsnog’ sprake is van verbondenheid bij het in belangrijke mate kunnen bepalen van het beleid of het hebben van aanmerkelijke invloed op het beleid tussen Radio 538 en Radio 10 Gold. In die zin kunnen volgens de Mediawet en het Mediabesluit beide zenders als onderdeel van één instelling worden beschouwd. 

KRO moet banen schrappen

De KRO schrapt banen bij ondersteunende diensten en sluit gedwongen ontslagen daarbij niet uit. Dat heeft een woordvoerder van de omroep maandag meegedeeld. Het betreft ongeveer 5 procent van het personeelsbestand. Om hoeveel banen het gaat, kon de woordvoerder niet zeggen. De reorganisatie, ingegeven door een effectiviteitsonderzoek, wordt doorgevoerd om teruglopende inkomsten beter te kunnen opvangen en om meer geld te kunnen vrijmaken voor vernieuwende programmering, aldus de KRO. De noodzaak voor de reorganisatie is ingegeven door dalende inkomsten door het programmeermodel, minder inkomsten uit programmabladen en vanaf volgend jaar (mogelijk) minder inkomsten door de groei van MAX en BNN en door andere potentiële toetreders van het bestel. De KRO heeft de afgelopen tijd een nieuwe managementstructuur ingevoerd en zijn organisatie vereenvoudigd. ‘We kunnen echter nu nog niet zeggen om hoeveel banen of hoeveel gedwongen ontslagen het precies zal gaan. De ondernemingsraad zal nog deze zomer advies uitbrengen over de voorgenomen reorganisatie en er moeten nog gesprekken plaatsvinden over eventuele herplaatsingen’, zo zegt de woordvoerder. De KRO wil de komende jaren zijn journalistieke ambitie versterken en een jonger publiek aanboren door meer programma’s voor Nederland 3 te gaan produceren. (Volkskrant)

UIT DE MEDIA:

** Liberty Global heeft via dochtermaatschappij Binan Investments zijn belang in de Belgische telecomgroep Telenet vergroot tot 50,2%, schijft De Standaard op basis van een melding bij de Belgische financiële toezichthouder. Binan Investments heeft een pakket aandelen gekocht voor een bedrag van 3,2 miljoen euro. Liberty Global bezit UPC. (TelecomPaper)

** Nederland 1 was met een aandeel van 18,5 procent marktleider in week 25 (tijdvak 18.00-24.00 uur, 6+). RTL 4 had een marktaandeel van 15,8 procent en SBS 6 12,7 procent. De drie publieke zenders hadden een gezamenlijk aandeel van 32,6 procent. RTL Nederland scoorde 28,6 procent en SBS Broadcasting 22,5 procent. Het best bekeken programma was het NOS Journaal van zondag met 1.712.000 kijkers, gevolgd door ‘Onverwacht bezoek’ met ruim 1,5 miljoen kijkers. (SKO)

** Metro en Sp!ts bestaan tien jaar. De gratis kranten vieren dit maandag met feestelijke edities. Metro begon in Stockholm in 1995. Nederland was na Tsjechië en Hongarije het vierde land waar Metro actief werd. Inmiddels verschijnt Metro in negentien landen. Op maandag 21 juni 1999 rolden de eerste exemplaren van Metro en Sp!ts van de drukpersen. Tegenwoordig bereikt Sp!ts 1.696.000 lezers; de krant gaat wel vier keer van hand tot hand. Metro bereikt 1.866.000 miljoen mensen. Na De Telegraaf is Metro de meest gelezen krant. (ANP)

** BRTO, dat sinds 1 januari staat voor Brabantse Wal Radio en Televisie Omroep, wil een nog groter gebied gaan bestrijken. Was het tot begin dit jaar nog de lokale omroep van de gemeente Bergen op Zoom, sinds die datum maakt de zender ook programma’s voor de gemeente Woensdrecht. Zaterdag, tijdens de opening van de vernieuwde tv-studio aan de Burgemeester Van Hasseltstraat, liet voorzitter Etiënne Schoenmakers weten dat hij ook samenwerking zoekt met Steenbergen en Tholen. Schoenmakers: “Als die er komt zullen we de Brabantse Wal nog beter in beeld kunnen brengen.” 

** RTV Oost is door raadsman Drost gedreigd met een proces wegens laster en smaad. Drost wil niet dat morgen en overmorgen in een programma van RTVOost aandacht wordt besteed aan het conflict tussen de eigenaren en de voormalige exploitanten van de amusementsboulevard Go Planet. Drost vertegenwoordigt de voormalige exploitanten Oosterhuis en Nijboer. Volgens Oosterhuis en Nijboer geeft RTV Oost in het programma een onjuiste weergave van de feiten. Bovendien krijgt het geschil tussen hen én de Go Planet-eigenaren buitenproportioneel veel aandacht. Oosterhuis en Nijboer hebben de indruk dat RTV Oost daarmee hun nieuwe tv-zender Onze Tv op voorhand de wind uit de zeilen wil nemen,

** De storing in de televisie- en radioontvangst en het uitvallen van internet en telefoon gisteren in de Krimpenerwaard, is veroorzaakt doordat een aannemer bij werkzaamheden een kabel in de grond heeft geraakt. Het werk vond in opdracht van Eneco plaats nabij de N210 ter hoogte van de Krimpenerbosweg. De aannemer was er voor eigenaar Eneco bezig oude kabels uit de grond te trekken. Hij trok tegelijk een nieuwe kabel mee. Naar schatting zo’n duizend huishoudens in Krimpen aan den IJssel, Lekkerkerk en Krimpen aan de Lek werden door de fout getroffen. (AD)

** Hagenaars weten Den Haag FM en Den Haag TV steeds beter te vinden. Dat blijkt uit een door Steda Research uitgevoerd onderzoek. Het bereik van Den Haag FM steeg naar 11 procent en dat van Den Haag TV naar 27 procent. De kanalen van de Stadsomroep Den Haag worden vooral gewaardeerd voor het lokale nieuws. Jongeren luisteren vaker vanwege de muziek naar de Haagse radiozender terwijl de ouderen meestal het nieuws uit hun eigen stad weten te waarderen. Het station scoort beter bij vrouwen dan bij mannen en ook jongeren onder de 34 luisteren graag. Den Haag TV wordt meestal bekeken voor het lokale nieuws. (Den Haag FM)

UIT DE MEDIA:

** RTL 4 is er na een paar moeilijke jaren weer bovenop. Programmadirecteur Erland Galjaard gaf zijn zender een helder profiel en zette de juiste mensen op de goede plek. ,,We zijn zeer tevreden,” zegt Galjaard. ,,SBS 6 kon vorig jaar gevaarlijk dichtbij komen, maar de afstand is nu weer flink. RTL 4 is weer herkenbaar: in het weekend groot amusement, maandag CSI, dinsdag wonen en koken en zo verder. Het is de reden dat we nu op donderdag, met Een dubbeltje op zijn kant en Derek Ogilvie, ruim twintig procent marktaandeel halen. Dat is in deze concurrerende markt ongelooflijk hoog.’

** RTL Nederland is zich nog aan het beraden over de verwerving van de uitzendrechten van de races van de Formule 1-teams voor 2010 en verder. Dat heeft woordvoerder Onno Posthuma van RTL Nederland vrijdag gezegd. Hij reageerde hiermee op het bericht dat acht teams uit de Formule 1 zijn gestapt om een eigen raceklasse te beginnen en zich voorbereiden op een eigen kampioenschap in 2010. Ze weigeren te buigen voor de eisen van de Internationale Automobiel Federatie (FIA) die de regels wil aanscherpen. De inschrijftermijn voor volgend seizoen eindigt vrijdagavond. Tot dusver hebben slechts enkele teams zich aangemeld. Posthuma weet niet ,,hoe definitief deze deadline is”. ,,Ons seizoen eindigt dit jaar in november. Als ze zich niet inschrijven, hebben we voor de Formule 1 in 2010 een probleem”. (AD)

** Journalisten mogen geen staatsgeheimen in bezit hebben. Het is strafbaar ze wel te hebben. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst (PvdA) vrijdag gezegd. Ook vindt ze dat Telegraaf-hoofdredacteur Paradijs veel te opgewonden heeft gereageerd op de huiszoeking van een van zijn journalisten. Ter Horst is blij dat de AIVD er zelf is achter gekomen dat er in de organisatie werd gelekt. “Het is een incident”, aldus de minister. Vicepremier Wouter Bos (PvdA) en Ter Horst benadrukten dat het besluit om huiszoeking te doen bij de journaliste is genomen door het Openbaar Ministerie. “Daar is geen politicus aan te pas gekomen. Wij wonen in een land waar de politiek zich niet bemoeit met besluiten om vervolging in te stellen.” (Villamedia)

** “Radio is allerminst ouderwets”, zegt 87% van de kinderen in de leeftijd van 9-14 jaar. Jongens (86%) delen hierin vrijwel dezelfde mening als meisjes (87%). Dat blijkt uit een groot representatief onderzoek van het onderzoekspanel Jeugdpeil. In opdracht van het NOS Radio Jeugdjournaal ondervroeg het panel bijna 2000 kinderen. Het onderzoek wordt morgen (20 juni) gepresenteerd tijdens de allereerste uitzending van het NOS Radio Jeugdjournaal, de radiovariant van het ‘gewone’ NOS Jeugdjournaal. Dat kinderen radio niet ouderwets vinden, blijkt wel uit het feit dat ruim 4 op de 5 kinderen (82%) in meer of mindere mate naar de radio luisteren. Jongens (80%) doen dat bijna evenveel als meisjes (83%). Uit het onderzoek blijkt dat ‘de auto’ (69%) en ‘de eigen kamer’ (66%) de meest favoriete plekken zijn om naar de radio te luisteren. Verreweg de meeste kinderen (92%) doet dat via het traditionele radiotoestel. Naar de radio luisteren via de computer gebeurt door 35% van de kinderen en via het mobieltje door 24%. De meeste kinderen doen ook andere activiteiten terwijl ze naar de radio luisteren. Zo computert 53% tegelijkertijd, 41% maakt ondertussen huiswerk en 36% leest ernaast. Slechts 15% luistert naar de radio zonder iets anders te doen.

** Glasvezelaanbieder XMS neemt de HD zender Brava HD op in het digitale TV-pakket, zonder meerkosten. Ook de HD-uitzendingen van de publieke omroepen geeft XMS door zodra ze beginnen. Er is wel een HDTV- settopbox nodig van 199 euro. XMS voert (momenteel) geen HD-pluspakket.

** UPC en Ziggo blijven de radiozenders Arrow Classic Rock en Arrow Jazz doorgeven via de kabel. De kabelaars hebben een overeenkomst bereikt met het bedrijf dat een doorstart maakt van de radiostations, die hun FM-vergunningen kwijt zijn.

** De regionale Muziek en Nieuwszender Waterstad FM is vanaf vandaag ook op de kabel te ontvangen in Groningen en Drenthe. Waterstad FM directeur Nico Silvius: “We zijn hier erg, erg blij mee. We zijn in Groningen en Drenthe natuurlijk al te ontvangen op FM. Maar thuis maken veel luisteraars gebruik van een kabelaansluiting om te luisteren naar radio. Ook die groep bereiken we nu met onze mix van muziek, landelijk en vooral regionaal nieuws, dat laatste natuurlijk gemaakt door de redactie van Dagblad van het Noorden.” Waterstad FM is in de provincies Groningen en Drenthe op de kabel te ontvangen via Ziggo, frequenties; 101.7 FM, 92.8 FM, 101.7 FM en 92.8 FM.

** CanalDigitaal besteedt de klantendienst per 1 juli uit aan Unamic/HCN. Het gaat om co-sourcing, waarbij Unamic/HCN zijn eigen platform en werkplekken uitrolt naar het kantoor van CanalDigitaal in Hilversum. (Telecompaper)

** Pieter van der Heijden, geestelijk vader van de publieksattractie van Beeld en Geluid, verlaat per 1 september aanstaande het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Vanaf september wordt hij partner in XPEX, Experience Experts, een organisatie die zich richt op conceptontwikkeling, projectmanagement en consultancy in de culturele en leisure wereld. (Spreekbuis)

Financiële nood hoog bij AT5

De economische crisis slaat hard toe bij AT5. De nood bij de lokale televisiezender is zo hoog, dat weer over ingrijpende veranderingen wordt gesproken. Samengaan met RTV Noord-Holland of een commerciële partij zijn reële opties. ”We zitten ongeveer op het bot,” zegt directeur en hoofdredacteur John de Zwart. Er is al zwaar bezuinigd. Met minder kan AT5 ‘niet meer het aanbod bieden dat nodig is om de publieke taak te vervullen’. De advertentie-inkomsten van AT5 zijn flink teruggelopen. Er wordt met ‘enorme kortingen’ gewerkt, aldus De Zwart. AT5 zelf, maar ook een commissie Lokale Media, onderzoeken nu nieuwe toekomstscenario’s voor de zender. AT5 krijgt een jaarlijkse subsidie van 1,8 miljoen euro. Daarboven krijgt de zender tot 2013 1,3 miljoen euro uit de opbrengst van de kabel. AT5 had de ambitie minder afhankelijk te worden van gemeentelijke subsidie. Dat gaat nu niet lukken, zegt De Zwart. Het doel was de 1,3 miljoen euro die wegvalt, zelf te verdienen. De gemeentelijke subsidie is een derde van de begroting van At5. Een derde komt van advertenties, de rest van het produceren van programma’s voor derden. Vorig jaar schoot wethouder Carolien Gehrels (Media) al te hulp door subsidie eerder uit te betalen. 

UIT DE MEDIA:

** Voor de derde keer zendt Radio 6 uit vanaf het North Sea Jazz-festival in het Rotterdamse Ahoy. Radio 6 doet 10, 11 en 12 juli als enige radiozender live en exclusief verslag van hét Nederlandse jazzfestival, waar dit jaar artiesten als Duffy, Seal, Adele en BB King het podium beklimmen, evenals Nederlandse grootheden als Wouter Hamel en Candy Dulfer. Radio 6 verwent luisteraars met veel livemuziek. In vijf zalen registreert de jazz-zender in samenwerking met de NPS meer dan 60 optredens. Highlights van deze optredens zijn gedurende drie dagen te horen op Radio 6. In de studio spreken de presentatoren met nationale en internationale artiesten. Verslaggevers gaan op pad om reacties uit het publiek te peilen. Ze brengen verslag vanuit de coulissen en kleedkamers.

** Guikje Roethof (52), journaliste en oud-Kamerlid voor D66, wordt de nieuwe ombudsman bij de NOS. Met als overkoepelende opdracht ‘het gevraagd en ongevraagd oordeel geven over de journalistiek van de NOS in de breedste zin van het woord’ gaat zij op 1 augustus aan de slag. Guikje Roethof is de opvolger van Ton van Brussel die op 1 september 2007 aantrad als eerste ombudsman van de NOS. Guikje Roethof heeft een lange staat van dienst in de journalistiek. Na een opleiding aan de Theaterschool Amsterdam en een carrière als actrice, stapte ze in 1985 over naar de journalistiek. Ze werkte onder meer als parlementair redacteur bij de Groene Amsterdammer en combineerde vanaf 1990 deze functie met die van politiek redacteur/presentator bij de VARA. Na een onderbreking van 4 jaar waarin ze Tweede Kamerlid voor D66 was, vervolgde ze haar journalistieke loopbaan. In 2005 werd ze hoofdredacteur van PM, het vakblad voor politici en ambtenaren. Op 1 augustus 2009 start Roethof voor tweeënhalve dag per week als NOS-ombudsman.

** RTV Drenthe maakt een grote kans op extra geld van de provincie. Provinciale staten zijn in meerderheid in beginsel positief over een voorstel van Gedeputeerde Staten. Gedeputeerde Janny Vlietstra (PvdA) wil via de voorjaarsnota vanaf 2010 de omroep jaarlijks 70.000 euro extra geven voor de ondertiteling voor doven en slechthorende en nog eens een half miljoen euro per jaar voor de ontwikkeling van onder andere internet. Zo is een nieuwe glasvezelkabel nodig om de capaciteit te vergroten. 

** De stemming over het amendement van CDA, VVD en PVV waarin wordt voorgesteld de NPS te korten op het omroepbudget, is uitgesteld op verzoek van de VVD. De partij wil nieuw binnengekomen informatie bestuderen. In het amendement zou de NPS niet langer hetzelfde bedrag krijgen als de grootste A-omroep, maar een gemiddelde van álle publieke omroepen. Het zou een reductie van twee miljoen euro inhouden op het totale budget. Aspirant-omroepen PowNed en Wakker Nederland zouden volgens de initiatiefnemers taken van de NPS kunnen overnemen, hetgeen de reductie rechtvaardigt. Het amendement wordt waarschijnlijk volgende week opnieuw in stemming gebracht. ( Villamedia)

** Radiopresentator Martin Simek heeft dinsdag een schikking getroffen met zijn werkgever RVU. De educatieve omroep betaalt de presentator een royale afvloeiïngsregeling, maakte Simeks advocaat Frederik Wolters dinsdag bekend. Simek is volgens zijn advocaat zeer tevreden met de gouden handdruk. Zijn arbeidscontract wordt nu per 1 juli 2009 beëindigd. 

** Mediaminister Plasterk heeft in een brief aan acht directeuren en hoofdredacteuren van verschillende media zijn voorstel voor een ‘jonge journalistenregeling’ verduidelijkt. Plasterk onthulde tijdens de uitreiking van De Tegel, afgelopen mei, dat hij vier miljoen euro beschikbaar stelt voor het vasthouden of aannemen van jonge journalisten bij kranten. Het voorstel werd niet met gejuich ontvangen: zo was er vrees voor de onafhankelijkheid of zelfs aanstelling van ‘staatsjournalisten’.

** De Lokale Omroep Mill (LOM) krijgt van de gemeente Mill en Sint Hubert een nieuwe zender. De huidige is zo versleten dat deze niet overal in de gemeente meer ontvangen wordt. Eerder beklaagde de omroep zich erover dat op een verzoek om vervanging maar geen reactie kwam. Die is er nu wel. De nieuwe zender kost 6.000 euro. (Gelderlander)

** De sociale netwerksite MySpace ontslaat vijfhonderd mensen, bijna 30 procent van het personeelsbestand in de Verenigde Staten. Dat maakte het bedrijf vandaag bekend. De reorganisatie moet het bedrijf efficiënter maken. MySpace is onderdeel van News Corporation, het bedrijf van Rupert Murdoch. Alle bedrijfsonderdelen in de VS zullen geraakt worden door de ontslagronde. Er blijven duizend medewerkers over. ,,Ik begrijp dat dit soort ingrepen pijnlijk zijn voor velen. Maar ze zijn ook nodig voor een gezond bedrijf op de langere termijn”, zei Owen van Natta, de baas van MySpace. (NRC)

Publieke omroep start 4 juli met HDTV bij Ziggo

De publieke omroep start op 4 juli met de HDTV-kanalen van Nederland 1, 2 en 3. De Tour de France (NOS) vormt de aftrap voor regulier aanbod van HDTV in Nederland. De NOS zal drie weken lang alle live verslaggeving van de tour-etappes in HD-kwaliteit verzorgen. Abonnees van Ziggo kunnen de drie publieke HD-kanalen vanaf 4 juli zonder meerkosten bekijken. Naar verwachting sluiten andere distributeurs op korte termijn aan bij het initiatief. In eerste instantie zendt de publieke omroep een beperkt aantal programma’s in HD-kwaliteit uit en worden de overige programma’s “opgewaardeerd”. Vervolgens zal het aandeel origineel in HD geproduceerde programma’s stapsgewijs toenemen. Cees de Bruin, directeur Distributie, Techniek en Uitzending van de NPO, is zeer tevreden dat alle drie publieke netten in HD-kwaliteit een plaats op de kabel krijgen: “Het publiek heeft vorig jaar na de HD-uitzendingen door de NOS van het EK voetbal, de Tour de France en de Olympische Spelen duidelijk gemaakt hoezeer zij die HD- uitzendingen waardeert. We zijn er technisch klaar voor om alle drie de netten regulier in HD-kwaliteit aan te bieden. HDTV heeft vanaf nu een vaste plaats binnen de publieke omroep”. Bernard Dijkhuizen, CEO van Ziggo, is zeer verheugd dat de NPO nu start met uitzendingen in HD: “Wij willen onze abonnees uitzendingen bieden met de best mogelijke beeld- en geluidskwaliteit, want dan ervaar je de programma’s pas echt. Wij zoeken daarom continu naar goede HD-zenders. Met de start van het uitzenden in HD komt de publieke omroep tegemoet aan de wens van zeer veel Nederlanders en is zij op dit gebied voorloper in Europa.” Dijkhuizen zegt verder dat Ziggo er naar streeft zoveel mogelijk zenders in het standaardpakket zonder extra kosten ook in HD door te geven en dat Nederland 1, 2 en 3 hiervan een mooi voorbeeld zijn. (Persbericht)

Zware ingreep dreigt voor NPS

De NPS dreigt na volgend jaar eenvijfde van zijn budget in te moeten leveren. Door de komst van nieuwe omroepen moet de omroep vijf miljoen euro korten op een budget van 35 miljoen. Daar dreigt een extra jaarlijkse korting van 2 miljoen euro bij te komen, als een amendement van CDA, VVD en PVV wordt aangenomen. Kinder- en kunstprogramma’s komen zo onder druk te staan, zegt de NPS, die verder waarschuwt voor verschraling van NOVA en Andere Tijden. Door hun ledengroei krijgen MAX en BNN vanaf september 2010 meer zendtijd en geld. Verder worden Wakker Nederland (WN, van De Telegraaf) en Powned (GeenStijl) waarschijnlijk aspirant-omroep. Daardoor moeten alle omroepen zendtijd en geld inleveren. De NPS is geen gewone omroep, maar wordt – overigens in tegenstelling tot de NOS – wel gekort. VVD, PVV en CDA stellen nu voor het budget voor de NPS te koppelen aan het gemiddelde van de omroepen, in plaats van de grootste A-omroep, zoals nu. Dat zou kunnen doordat MAX, BNN, WN en Powned taken van de NPS kunnen overnemen.

Meta de Vries wint Radiobitches Oeuvre Award

Meta de Vries is de winnaar van de Radiobitches Oeuvre Award 2009, de prijs voor de beste vrouwelijke radiomaker van Nederland. Zij krijgt de prijs ,,als kroon op haar jarenlange werk bij de radio”, liet de organisatie dinsdag weten. Meta de Vries begon haar radiocarrière in 1964 als omroepster bij de AVRO. In 1965 werd zij de eerste vrouwelijke dj bij de publieke omroep, aldus de organisatie van de Radiobitches Awards. Liefst 26 jaar presenteerde ze programma’s voor de AVRO. Daarna zette ze haar werk voort bij zenders als Jazzradio en de regionale omroepen RTV West en RTV Utrecht. Sinds 2005 is ze terug op de landelijke radio en presenteert ze Easy Listening op Radio 2 en het jazzprogramma Meta op Zondag op Radio 6. Naast de Oeuvre Award zijn er nog prijzen te winnen in zeven andere categorieën, waaronder beste vrouwelijke presentatrice en beste vrouwelijke nieuwslezer. Het publiek kan hiervoor nog tot 20 juni stemmen via www.radiobitches.nl. De verkiezing is een initiatief van Veronica’s mediaschool V-Academy.

UIT DE MEDIA

** Zone Horror heeft besloten zich niet langer beschikbaar te stellen voor doorgifte in Nederland. Daarom eindigt de doorgifte van deze zender via UPC Digitale TV per 1 juli 2009. Zone Horror maakt tot 1 juli onderdeel uit het digitale Royaalpakket op kanaal 110. Op dit moment zal Zone Horror niet worden vervangen door een nieuwe zender. Er zijn wel plannen om in de loop van 2009 een aantal nieuwe zenders toe te voegen aan het digitale tv-aanbod.

** De Nederlandse componist Martijn Padding is de winnaar van het Internationale Rostrum Concours 2009. De internationale jury koos met algemene stemmen zijn compositie ‘First Harmonium Concerto’ als winnaar. Het stuk is geschreven voor harmonium en ensemble. Het jaarlijkse concours is een initiatief van de VN-organisatie UNESCO en bedoeld om eigentijdse muziek te promoten. Nationale radiostations kunnen nieuwe composities uit hun land inzenden. Radio 4 verzorgde de inzending van de winnaar. Dit jaar deden 29 landen mee met in totaal 57 werken. De toekenning levert Martijn Padding een medaille en 2.500 euro op. First Harmonium Concerto is donderdag 18 juni te horen in Het Avondconcert (NPS) om 20.00 uur op Radio 4. (Persbericht)

** NET 5 doet ook dit jaar weer live verslag van tennistoernooi Wimbledon, van 22 juni tot en met 5 juli in Groot-Brittannië. Ook op www.wimbledon2009.nl zijn de wedstrijden te volgen. De belangrijkste wedstrijden worden dagelijks tussen een uur ’s middags en zeven uur ’s avonds op televisie uitgezonden. Op de site zijn alle partijen te zien. Dat heeft NET 5 dinsdag bekendgemaakt.

** 3FM-dj Barbara Karel verlaat per 1 september de radio. Nu nog presenteert ze elke zondagavond het NCRV-radioprogramma Bring it On! Karel heeft besloten haar hart te gaan volgen. ,,En dat ligt bij het maken van televisie.” Dat heeft de NCRV dinsdag bekendgemaakt. Gerard Oonk, manager Radio bij de omroep noemt het zonde dat Barbara Karel vertrekt. 

** UPC biedt het digitale TV-pakket TV Riant aan in de Gelderse gemeenten Lingewaard (kernen Gendt, Doornenburg en Haalderen) en in de gemeente Lingewaal (behalve Herwijnen en Vuren). Voor 7,50 euro per maand bovenop het analoge pakket geeft TV Riant zo’n 80 digitale zenders door, naar wens uit te breiden met HDTV betaalzenders als Eredivisie Live en een DVR videorecorder. Telefonie en internet zijn niet leverbaar. (Telecompaper)

** Het college van B&W van Arnhem wil dat de lokale omroep RTV Arnhem alleen nog verder gaat op internet. Dat stelt het college aan de gemeenteraad voor. RTV Arnhem trekt in de huidige vorm te weinig kijkers en luisteraars. De omroep krijgt van de gemeente twee jaar de tijd om zich om te vormen tot een multimediale website. Arnhemmers kunnen daarop nieuws plaatsen in de vorm van filmpjes en gesproken en geschreven tekst. De nieuwe internetpagina wordt onder meer ondersteunt door Omroep Gelderland. (RTV Gelderland)

** De Publieke Omroep wil presentatoren tussen de 120.000 en 240.000 euro per jaar gaan betalen. Unieke creatieve tv-talenten zouden meer dan een kwart miljoen euro moeten kunnen krijgen. Dat bevestigt Henk Hagoort, voorzitter van de raad van bestuur van de Publieke Omroep. Op verzoek van minister Plasterk (Media, PvdA) werkt Hagoort samen met de omroepverenigingen aan een beloningscode voor presentatoren. 

** Een 71-jarige Amsterdammer wordt vervolgd, omdat hij tijdens een programma van de lokale radiozender MART schadelijke uitlatingen zou hebben gedaan over medewerkers van de Sociale Dienst. De verdachte belde naar een programma van de Multiculturele Amsterdamse Radio en Televisie. De luisteraar beweerde dat sociaal rechercheurs in de jaren ’70 in de Amsterdamse Bijlmer met vrouwen naar bed gingen in ruil voor een uitkering. Volgens justitie heeft de man medewerkers van de Sociale Dienst zwartgemaakt. Hij heeft één, inmiddels gepensioneerd, personeelslid bij naam genoemd. De verdachte riskeert met zijn uitlatingen maximaal zes maanden celstraf of een geldboete van 7400 euro. Hij moet volgende week donderdag voor de politierechter komen.

** Minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) heeft de Nederlandse ambassadeur in Iran gevraagd daar protest aan te tekenen tegen de uitzetting van journalisten. Zondag moesten Nova-journalist Jan Eikelboom en cameraman Dennis Hilgers gedwongen Iran verlaten toen ze opnamen maakten voor het hoofdkwartier van oppositieleider Mir Hossein Mousavi. Verhagen wil opheldering van de Iraanse autoriteiten, zo laat hij maandag op zijn Twitter-pagina weten (ANP/AD)

** Ondanks de crisis krijgt de VS er een nieuwe filmstudio bij. DF Indie Studio mikt op kleinschaligheid. De oprichters Mary Dickinson en Charlene A. Fisher willen per jaar ongeveer 10 films maken die maximaal 7 miljoen euro per film zullen kosten. Verscheidene producenten hebben al bij Indie Studio ingetekend, onder meer That Is That (producent van onder meer “21 Grams” en “Ice Age”), de broers Ridley en Tony Scott (“Gladiator”, “Thelma & Louise”) en Jennifer Fox (“Michael Clayton”, “Syriana”, “Goodnight and good luck”). De nieuwe studio wil naar eigen zeggen “het beste van de majors combineren met de financiële efficiëntie van de onafhankelijke producenten”. DF Indie Studio wil besparen op het hele productieproces, van creatie tot distributie. (VRT)

Nederlandse kabelaanbieders twee miljoen digitale tv-klanten

Het aantal tv-aansluitingen in Nederland is gedurende het eerste kwartaal van 2009 met 0,5 procent gestegen naar 7,95 miljoen. Dit bericht Het merendeel van de groei was afkomstig van digitale tv-klanten, met een plus van 3,9 procent naar 4,155 miljoen. Dat blijkt uit het kwartaalrapport van onderzoeksbureau Telecompaper over de Nederlandse tv-markt. Kabelaanbieders blijven het Nederlandse tv-landschap domineren. Zij hebben een totaal marktaandeel van 72,4 procent en hebben 50,2 procent van de markt voor digitale tv in handen. Omgerekend is dat ruim twee miljoen digitale tv-aansluitingen. Satelliet, in omvang het tweede kanaal voor tv, zag de marktaandelen stabiliseren op respectievelijk 13 en 25 procent. TV via DVB-T (Digitenne van KPN) kwam uit op 9,9 respectievelijk 19 procent. Telecompaper houdt vast aan zijn voorspellnig van een groei van het aantal digitale tv-klanten met vier tot vijf procent per kwartaal in de rest van 2009, vooral gedreven door groei bij de kabelaanbieders en KPN. Kabelaanbieder Ziggo heeft de meeste aansluitingen in digitale tv, na een groei met 58.000 klanten in het kwartaal eindigend op 31 maart 2009. daarmee omt Ziggo uit op 1,18 miljoen digitale tv- klanten. UPC zag zijn aandeel op de digtiale tv-markt dalen naar 16,1 procent ondanks een netto groei in het aantal klanten met 21.500. UPC eindigde het eerste kwartaal met 670.500 digitale tv-klanten.

Canal Digitaal verliest weer marktaandeel, KPN stijgt door

Canal Digitaal, aanbieder van digitale tv via satelliet, verloor opnieuw marktaandeel en kwam uit op 840.000 klanten. KPN daarentegen groeide tot 835.000 digitale tv-klanten (45.000 klanten van IPTV-dienst Interactieve Televisie, 790.000 klanten voor Digitenne). Jaar-op-jaar groeide het marktaandeel van KPN op de totale tv-markt met 3,2 procent naar 10,5 procent. Op de digitale tv-markt groeide KPN met 3,9 procent naar 19,3 procent. Tele2 is in omvang de vijfde aanbieder van digitale tv en zit met een stabiele 4,7 procent op zo’n 195.000 klanten.

UIT DE MEDIA:

** Nederland 1 was in week 24 weer marktleider met een aandeel van 20,1 procent (tijdvak 18.00-24.00 uur/6+). RTL 4 was weer tweede met 16,0 procent en SBS 6 zat daar niet ver achter met een marktaandeel van 15,0 procent. De drie publieke zenders hadden samen een aandeel van 31,9 procent. RTL Nederland kwam met vier zenders op 28,4 procent en de drie zenders van SBS Broadcasting scoorden 24,5 procent. De WK-kwalificatiewedstrijd Nederland- Noorwegen (SBS 6) was veruit het best bekeken programma. Er stemden 2.358.000 kijkers op af. (SKO/Adformatie)

** ISP Alice telt inmiddels ruim 95.000 geregistreerde klanten. Dat laat de consumentendochter van BBned weten. Volgens het halfjaarlijkse klanttevredenheidsonderzoek van Alice is vooral de vrijheid die klanten bij Alice genieten een argmuent om voor deze ISP te kiezen. Ruim 80 procent van de klanten is volgens de studie uit april 200 tevreden over de producten en diensten van Alice. In het onderzoek werden respondenten gevraagd de drie belangrijkste redenen op te geven om te kiezen voor Alice. ‘Geen vast contact’ was het meest genoemde argument, gevolgd door de snelheid van de internetverbinding en de prijs van het abonnement. Onbeperkt bellen naar vaste nummers was tevens een veelgenoemd argument. (Telecompaper)

Plasterk eist beter gedrag van omroep

Minister Plasterk (Media, PvdA) heeft het Commissariaat voor de Media verzocht binnen twee weken opheldering te geven over „misstanden” bij publieke omroepen. De minister reageert op onderzoek van NRC Handelsblad dat vandaag wordt gepubliceerd. Daaruit blijkt dat omroepen zich niet houden aan de eigen gedragscode en de Mediawet. Volgens Plasterk is de laatste jaren „wel wat verbeterd in Hilversum, maar het is nu tijd om het karwei af te maken”. Tineke Bahlmann, de voorzitter van het Commissariaat voor de Media, concludeert dat de zelfregulering die Hilversum enkele jaren geleden invoerde nog onvoldoende werkt. Bahlmann: „Ik mis in Hilversum het bewustzijn dat je werkt met geld van andere mensen en dat je er dus voorzichtig mee moet zijn. Niet bij iedereen, maar bij een deel van omroepen hangt nog een cultuur van ‘alles kan hier’ en ‘wij zijn de baas’.” Uit het onderzoek blijkt dat omroepdirecteuren door producenten buitenlandse reisjes krijgen aangeboden. Ook blijkt een TROS-kinderprogramma onderdeel te zijn van een marketingconcept van supermarktketen C1000. BNN-voorzitter en programmamaker Patrick Lodiers blijkt zijn salaris via een BV nog te verhogen met inkomsten uit de merchandising rond het televisieprogramma De Lama’s. Plasterk zegt „geschokt” te zijn „dat omroepen snoepreisjes zouden aannemen van producenten aan wie ze opdrachten geven. Dat die kosten mogelijk indirect ook nog betaald worden met geld dat bedoeld is om programma’s te maken, keur ik ten zeerste af.”

Radio 6 verder als “jazzzender”

De kabel/internet/satellietzender Radio 6 past vanaf morgen haar profiel en format aan. De publieke ‘zesde’ radiozender van Nederland moet als het aan haar zelf ligt, voortaan bekend worden als ‘dé jazz-zender’ van Nederland. Radio 6 nam begin september 2006 de kabel- en satellietfrequenties in van Concertzender. Daarbij werd Radio 6 gepositioneerd als zender met ‘jazz, cross-over muziek, wereldmuziek, informatieve en culturele programma’s’. Feitelijk nam het deze programmasoorten over van met name Radio 2, Radio 4 en Radio 5. Eind december verdwenen de laatste Concertzender-programma’s op Radio 6 en werd een centrale muziekredactie ingevoerd. In de nieuwe opzet is Radio 6 volgens eigen zeggen een radiostation die zich ‘volledig op jazz en jazzgerelateerde genres als soul, blues, Rythm & Blyes en de wereldmuziek die van die stromingen is afgeleid’ richt. De tijdelijke aangestelde zendermanager (Bernard Kobes) stelde in een persverklaring dat je nu ‘precies weet wat je kunt verwachten’ en dat dat ‘ontbrak door de diversiteit in de muziek’. Volgens woordvoerster Noelle Beyne is hier langer over gesproken en heeft voormalig zendermanager Florent Luyckx zich hier vooral mee bezig gehouden. Beyne ontkent het verband met Arrow Jazz FM die op 11 maart jl. haar etherdistributie verloor en enige tijd later alle gepresenteerde programma’s schrapte. “De bedoeling is een jazz-zender te zijn met vooral een link naar de programmering van het North Sea Jazz Festival, ook daar wordt in de breedte van het woord, geprogrammeerd, aldus de woordvoerster. De programmering overdag zal niet wijzigen in programmatitels, maar de muziek in de programma’s die de centrale muziekredactie samenstelt, zal voortaan afwijkende jazz-stijlen niet langer programmeren. 

UIT DE MEDIA:

** Regionale omroepen komen door het inzakken van de advertentie-inkomsten in zwaar weer terecht. Ze moeten fors bezuinigen, ook op de programmering. Gedwongen ontslagen zijn nergens aan de orde. De inkomsten bij de radiostations blijven ongeveer op peil, bij televisie echter valt de reclameverkoop terug met 15 tot 35 procent. Dat maakt een rondgang langs een aantal provinciale zenders duidelijk. RTV Noord-Holland vormt een positieve uitzondering. 

** De VPRO zendt op zondag 28 juni op Nederland 3 een samenvatting uit van het die dag gehouden muziekfestival Parkpop in Den Haag. 3FM-presentator en Hagenaar Eric Corton interviewt op het festivalterrein artiesten, bezoekers en betrokkenen. Dat maakte de omroep vrijdag bekend. Op de 28e editie van het gratis festival in het Zuiderpark staan onder anderen Guus Meeuwis, Sabrina Starke, Milow, Ed Kowalczyk en De Staat op het programma. De organisatie kan ieder jaar rekenen op meer dan 350.000 bezoekers. Zondag 28 juni is het verslag van Parkpop vanaf 23.25 uur te zien op Nederland 3. (AD)

** History HD en Eurosport HD zullen bij satellietaanbieder Canal Digitaal per begin julie worden toegevoegd aan haar aanbod. History HD zal via de Astra 23,5 Oost-positie aan het Hoge Definitie pakket worden toegevoegd. Deze zender was overigens al eerder aangekondigd. Eurosport HD zal voor alle abonnees van het basispakket (alsmede familie/entertainment/toppakket/combipakket) worden toegevoegd aan het aanbod via de Astra1. Dit heeft DutchMedia vernomen uit meerdere doorgaans zeer betrouwbare bronnen.

** Directeur van film- en televisieproducent IDTV Frank de Jonge is vrijdagochtend op 58-jarige leeftijd aan longkanker overleden. Hij stierf in zijn woonplaats Bussum, zo maakte IDTV bekend. De Jonge laat zijn vrouw en vier kinderen achter. Hij wordt in besloten kring begraven. De Jonge was sinds 2001 directeur van IDTV. In die hoedanigheid was hij onder meer verantwoordelijk voor producties als Lingo, Wie is de Mol?, De Tweeling, ’t Vrije Schaep en Festival Classique. De Jonge was in 1998 begonnen als programmadirecteur bij IDTV. Daarvoor werkte hij onder meer als adviseur personeelsmanagement bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en als zakelijk leider van het Noordelijk Theater De Voorziening. Ook was hij hoofd van de afdelingen drama, cultuur, amusement en jeugd bij de Vara

** Radiovrouw Astrid de Jong wordt medepresentator van het wekelijkse AVRO-radioprogramma De Nachtdienst op Radio 1. Zij volgt daarmee Marjolein Dekkers op. Dat maakte de omroep donderdag bekend. Elke week in de nacht van zaterdag op zondag presenteert Johan Doesburg van 01.00 uur tot 04.00 uur het programma en daarna neemt De Jong de presentatie over tot 07.00 uur. De Jong werkte eerder als redacteur en als presentator bij de AVRO. Verder was ze onder meer sidekick van Ruud de Wild en presenteerde ze het BNN-programma United op Radio 1. Op dit moment is ze onder meer werkzaam bij de 3FM ochtendshow Giel Beelen. (ANP/BNR)

** In de zomermaanden zijn op Nederland 2, iedere middag tussen 14.30 en 16.00 uur, de highlights te zien uit de programmering van de digitale televisiekanalen van de publieke omroep. Dit is voor de kijker een mooie kennismaking met de programma’s van de themakanalen die onderdeel uitmaken van Nederland 24. Cultura 24 trapt aanstaande dinsdag af met om 15.30 uur een nieuwe aflevering van Vrw. zkt. Knst, waarin presentator Isolde Hallensleben op zoek gaat naar interessante films en muziek, boeken en beelden, theater en televisie. Nederland 2 brengt in de zomermaanden programma’s van de themakanalen; Best 24, Cultura 24, Consumenten 24, Geschiedenis 24, Hollanddoc 24, Familie 24, Zappelin 24, Politiek 24, Journaal 24, Humor TV 24 en Spirit 24. Nederland 1 zendt al enige tijd op de zaterdagmorgen programma’s uit van Sterren 24 en op Nederland 3 zullen in de zomermaanden ook programma’s van het jongerenkanaal 101 TV te zien zijn. (Persbericht)

** Dit jaar bestaat Fresh FM 10 jaar en viert dat met een twee feesten op het strand: Fresh FM, The Beach Edition. Het radiostation viert zijn verjaardag zondag 21 Juni bij Beachclub Friends in Kijkduin en zondag 26 juli bij Beachclub Vroeger in Overveen. Met dj’s zoals Jean, Lucien Foort, Jurgen, Michel de Hey, Marnix en Benny Rodrigues. In 1999 startte Fresh FM met uitzendingen voor Zoetermeer en omgeving. Nu 10 jaar later is het station uitgegroeid tot een van de populairste zenders van de Randstad. Natuurlijk kan Fresh FM dit niet ongemerkt voorbij laten gaan. Niet alleen op de radio is het feest. Ook het strand van Kijkduin en Bloemendaal wordt op zijn kop gezet. Op zondag 21 juni, tijdens Fresh FM, The Beach Edition Part 1, kun je genieten van dj’s Chard, Peter van Leeuwen, Jurgen, Lucien Foort, Jean en Benny Rodrigues. The beach is rocking met Fresh FM, The Beach Edition Part 2, zondag 26 juli met dj’s Chard, Peter van Leeuwen, Jean, Jurgen, Marnix en Michel de Hey! 

** Door een ernstige storing bij UPC heeft Epe en omgeving gisteren uren lang zonder goede telefoon, internetverbinding en ontvangst van radio en televisie gezeten. Volgens UPC was de storing het gevolg van een kabelbreuk, die ’s middags ontstond. Alle producten van deze aanbieder werden hierdoor getroffen. Het betrof het postcodegebied 8161 tot en met 8191 en hieronder vallen zowel Epe en Vaassen, als Heerde en Wapenveld. Pas in de loop van gisteravond was er weer signaal op het netwerk van UPC. (Stentor)

** Sky Radio 101 FM heeft sinds een week een steunzender on air op 101.4 MHz vanuit Alkmaar. De bouw van de zendinstallatie is uitgevoerd door Rovitech Projects. (FMTV)

100 % NL ontslaat BN-ers

De radiozender 100%NL onstlaat de presentatoren Myrna Goossen en Tanja Jess, die iedere werkdag te horen zijn. Ook Daphne Dekkers en Elsemieke Havenga, die in het weekeinde presenteren, moeten op zoek naar een andere baan. Het radiostation 100%NL verlengt hun jaarcontracten niet om kosten te besparen, vanwege de economische crisis. Dit heeft directeur Carlo de Boer van 100%NL donderdag bevestigd. De vier vrouwen zijn nog tot augustus op de zender te horen. Volgens De Boer staat het ontslag van het viertal haaks op de groeiende luister- en omzetcijfers. ,,We groeien als kool, maar de crisis dwingt ons om kritisch naar de kosten te kijken. Bedrijven zijn minder geneigd te adverteren. We hebben daarom besloten om de jaarcontracten niet te verlengen.’ (AD)

UIT DE MEDIA:

** Op 16 juli organiseert de Radio-DJ School van publieke popzender 3FM in samenwerking met PURE Jingles een masterclass Audiovormgeving. Alle DJ’s in opleiding uit de 3FM nacht doen mee aan de workshop die inzicht biedt in de laatste jingletechnologie en het effect van audiovormgeving. 3FM-DJ Coen Swijnenberg leert de ‘studenten’ alles over optimaal gebruik van jingles in een radioprogramma. PURE Jingles is verantwoordelijk voor de 3FM audiovormgeving. Eén nieuw radiotalent maakt kans om deel te nemen aan deze masterclass. Hij of zij moet wel eerst bewijzen over radiogenen te beschikken. Vandaag gaat de nieuwe website van de 3FM-DJ School online. Aanstormend radiotalent kan via www.3fm.nl/djschool alles lezen over het 3FM opleidingstraject waarbij student-DJ’s de kans krijgen om wekelijks een radioprogramma in de 3FM nacht te maken. (Persbericht)

** Zo’n 500.000 abonnees van telecom aanbieder Ziggo hebben donderdagochtend problemen gehad bij het bellen. Een storing in de centrale voor regio Den Haag zorgde ervoor dat niet iedereen bereikbaar was. Zo nu en dan lukt het na meerdere keren proberen wel iemand te bereiken. De storing duurde van 05.00 uur tot 11.00 uur. (RTV West)

** De nieuwssites van de openbare omroep VRT, Deredactie.be en Sporza.be, zijn woensdagnamiddag een tijdlang onbereikbaar geweest door serverproblemen. Beide sites waren tussen 15 en 18 uur onbereikbaar. Volgens Lies Klinkers van de VRT gaat het om een storing bij een externe provider. De andere sites van de openbare omroep werden niet getroffen.

** Uit het Jaarverslag 2008 van de Evangelische Omroep (EO) blijkt dat zijn bereik is gegroeid. Dit heeft onder andere te maken met het succes van Nederland 1. Ook met de verdiepende programma’s op Nederland 2 behaalde de EO ruim de doelstelling van het net. De EO is van plan zich komend jaar in te spannen om ook de programma’s op Nederland 3 en op de radio meer bekeken en beluisterd te krijgen. Directeur Arjan Lock: “We zijn dankbaar dat we in staat zijn geweest om programma’s voor een brede en diverse doelgroep te maken, zonder aan herkenbaarheid in te leveren. Dat blijft ook de uitdaging voor dit jaar.” (Persbericht)

** Op Radio 2 zendt de KRO op 2 juli rechtstreeks het concert The war of the worlds uit. Dat meldde Radio 2 woensdag. Het muziekproject is op 30 juni, 1 en 2 juli voor het eerst in Nederland te zien in de Heineken Music Hall in Amsterdam. Radio 2 zendt het concert op 2 juli uit van 20.00 tot 22.00 uur. Het dubbelalbum en muziekproject The war of the worlds is geïnspireerd op het gelijknamige boek van H.G. Wells uit 1898. Het gaat over een invasie op aarde van buitenaardse wezens. Echt bekend werd het als hoorspel, onder regie van Orson Welles, in 1938 toen het werd uitgezonden op de Amerikaanse radio. Veel mensen dachten toen even dat het echt was en raakten in paniek. Media berichtten destijds over een massahysterie, maar deze berichten bleken later nogal overdreven. (AD)

** David Letterman, een van de populairste praatshow-gastheren ter wereld, verlengt zijn contract met de Amerikaanse zender CBS voor zijn Late Show tot 2012. Lettermans productiemaatschappij zou naar verluidt wel geld moeten inleveren bij het nieuwe contract. CBS wil vooral besparen op productiekosten, omdat ook in de Verenigde Staten de reclame-inkomsten teruglopen. Letterman zelf staat voor ruim 25 miljoen euro per seizoen op de loonlijst. (AD)

** Rein Tolsma wordt de nieuwe hoofdredacteur van Omrop Fryslân. Momenteel is hij adjunct-hoofdredacteur bij de omroep. Tolsma bekleedt de post de komende twee jaar. Tolsma volgt Hans Snijder op die komende zomer vertrekt om hoofdredacteur bij de Leeuwarder Courant te worden. Met de benoeming van Tolsma vult de omroep een van de twee recent vacant gekomen topfuncties op. Begin vorige maand kondigde directeur Roel Cazemier ook aan dat hij per september zijn taken . (LC)

** Radiocommercials van de overheid worden het hoogst gewaardeerd; gemiddeld scoren ze een cijfer van 6,2. Dit blijkt uit AdMeasure, het effectiviteitsonderzoek van Ster. 13.932 respondenten beoordeelden de radiocommercials. Ook tijdens de eerste gouden RAB Radio Award uitreiking, vorige week, won een radiocommercial van de overheid (Koninklijke Landmacht). Uit de analyse komt naar voren dat de gemiddelde waardering van radiocommercials een 5,9 is. Overheidscampagnes scoren echter op een aantal elementen beter dan andere branches: de relevantie van de boodschap, de overtuiging en geloofwaardigheid van de commercial. Inmiddels zijn 135 radiocommercials in AdMeasure getest uit diverse branches en beoordeeld door in totaal 13.932 respondenten. (Persbericht)

UIT DE MEDIA:

** De Franstalige zender TV5Monde is vanaf 1 juli weer te zien voor Nederlanders met een analoge UPC-aansluiting in Gelderland, Hilversum en Zuid-Holland Zuid. Een jaar eerder haalde de kabelaar de Franstalige zender uit het pakket in de regio’s Gelderland Noord, Gelderland Zuid, Hilversum, Zuid-Holland Zuid en Rijnmond. In het gebied met ruim 700.000 huishoudens leidde dat volgens TV5 tot een storm van protesten. De programmaraad van regio Rijnmond heeft ook dit jaar geadviseerd TV5Monde niet in het basispakket op te nemen. De raden in de vier andere regio’s adviseerden positief. (AD)

** Het rapportcijfer dat de BVN-kijkers deze Nederlandstalige televisiezender in het buitenland toekennen is in een jaar tijd gestegen van een 7,4 naar een 7,7. De stijgende lijn is onder andere te danken aan het gevarieerde programma-aanbod en een informatief en betrouwbaar imago, aldus een persbericht. Het onderzoek is door The Choice marktonderzoek & advies uitgevoerd onder ruim drieduizend Nederlandstaligen in het buitenland. Het VRT-programma Witse heelt met een 8,6 de hoogste score. Het meest gewaardeerd bij de Nederlandse programma’s is, net als vorig jaar, de show van André Rieu met een 8,5. De Wereld Draait Door (8,1), Flikken in Maastricht (8,1), Pauw & Witteman (8,1) en NOS Studio Sport (8,0) volgen Rieu op de voet. Van de meest bekeken Nederlandse programma’s valt vooral de toename in populariteit van het VARA-programma De Wereld Draait Door op: nu kijkt acht op de tien BVN-kijkers (79 procent) naar dit programma terwijl dit er een jaar eerder nog geen zes op de tien waren. (Spreekbuis)

** Nederland 1 was ook in week 23 weer de best bekeken tv-zender, met een aandeel van 19,8 procent (tijdvak 18.00 – 24.00 uur/6+). RTL4 was tweede zender met 17,7 procent en SBS6 derde met 12,4 procent. De drie publieke zenders hadden samen een marktaandeel van 31,6 procent. RTL Nederland volgt met 30,9 procent en SBS Broadcasting had 21,8 procent. Het best bekeken programma in week 23 was de WK-kwalificatiewedstrijd IJsland – Nederland (RTL 4) met 2.529.000 kijkers. Het NOS Journaal van 20.00 uur op zondag trok 2.334.000 kijkers en Een tegen 100 op Nederland 1 was goed voor 1.602.000 kijkers. (SKO/Adformatie)

** De Algemene Leden Vergadering van de VPRO heeft Robbert Dijkgraaf benoemd tot voorzitter van de Raad van Toezicht. José van Dijck is benoemd tot lid. Dijkgraaf is als hoogleraar mathematische fysica verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Sinds 2008 is hij ook president van de Koninklijke Academie van Wetenschappen. In 2003 ontving hij voor zijn werk op het gebied van de snaartheorie de Spinozapremie, de hoogste wetenschappelijke onderscheiding in Nederland. Dijkgraaf is tevens lid van het Innovatieplatform. In zijn columns voor NRC Handelsblad en bij optredens in de media probeert Dijkgraaf een brug te slaan tussen wetenschap, kunst, politiek en onderwijs. Aldus een persbericht van de VPRO. (Spreekbuis)

** Sport1 heeft de Audi Cup aan haar internationale voetbalaanbod toegevoegd. Op dit toernooi zullen Manchester United, AC Milan, Club Atletico Boca Juniors en FC Bayern München om de winst en eer gaan strijden. De Audi Cup wordt op woensdag 29 en donderdag 30 juli gespeeld in de Allianz Arena in München. Bayern München is gastheer van het evenement in het jaar dat Audi precies 100 jaar bestaat. De Audi Cup volgt andere vriendschappelijke toernooien die voorafgaand aan het nieuwe seizoen worden gespeeld, zoals The Amsterdam Tournament en de Emirates Cup. De laatste is op 1 en 2 augustus ook live bij Sport1 te zien.

** De weekkrant Den Haag Centraal verschijnt vanaf deze week op tabloid-formaat en gaat daardoor meer lijken op bestaande kranten. Tot dusver waren de pagina’s langer en breder, om op te vallen. Volgens de hoofdredactie van Den Haag Centraal is dat niet meer nodig, omdat er al meer dan 10.000 abonnees zijn. Door het tabloid-formaat kan de weekkrant in Nederland worden gedrukt en een dag eerder bij de lezers worden bezorgd. Den Haag Centraal viert deze week het éénjarig bestaan met een restauranten-tiendaagse. (RTV West)

** Burgemeester Koetje van de gemeente Twenterand heeft zondagavond in Den Ham een illegaal piratenfeest laten stilleggen. De burgemeester besloot een dwangsom van 10.000 euro op te leggen aan de eigenaar van het terrein als het feest niet werd stilgelegd. Ook moesten de zendmast en de feesttent worden afgebroken. De eigenaar koos eieren voor zijn geld. Rond elf uur ’s avonds was er niemand meer aanwezig op het terrein en lagen de tent en de mast plat. (RTV Oost)

** De Zweedse Piraten Partij heeft een zetel in het Europees Parlement. De Piraten Partij, die ijvert voor gratis downloaden, kreeg 7,1 procent van de stemmen en won daarmee een van de achttien Zweedse zetels. De steun voor de partij nam een flinke sprong nadat een Zweedse rechter vier oprichters van de website The Pirate Bay had veroordeeld wegens schending van de auteursrechten. The Pirate Bay wisselt online illegale bestanden uit. De Piraten Partij is vooral populair onder jonge kiezers. De Piraten Partij zal zich inzetten voor het aanpassen van de copyright-wetgeving voor internet, het afschaffen van patenten en het vergroten van privacyrechten voor EU-burgers. (Spitsnet)

** De twee Amerikaanse journalistes die in maart langs de Chinese grens met Noord-Korea werden gearresteerd, zijn door een rechtbank in Pyongyang veroordeeld tot 12 jaar dwangarbeid. Dat berichtte de Noord-Koreaanse staatsmedia gisteren. Euna Lee (met Koreaanse achtergrond) en Laura Ling (van Chinees-Amerikaanse komaf) werden veroordeeld voor het zonder toestemming overschrijden van de grens en “vijandige activiteiten”. De journalistes werkten aan een reportage over vluchtelingen voor het Californische internetstation Current TV. Het is overigens onduidelijk of het tweetal zich op het moment van hun arrestatie écht in Noord-Korea bevonden. (Villamedia)

** RTL4 heeft zaterdagavond gescoord met een 2.529.000 kijkers voor de voetbalwedstrijd IJsland-Nederland. Bijna vier van de tien televisiekijkers (39,3 procent) zagen hoe het Nederlandse elftal met 1-2 won en zich daarmee kwalificeerde voor het wereldkampioenschap voetbal van 2010 in Zuid-Afrika. De Stichting KijkOnderzoek maakte zondag op de website bekend dat de uitzending vanuit Reykjavik het best bekeken programma van de zaterdagavond was. Naar de voorbeschouwing keken 1.117.000 Nederlanders. De nabeschouwing wist 763.000 kijkers aan zich te binden. (ANP via AD)

** De verkiezingsuitzending op televisie door de NOS was volgens CDA-Kamerlid Atsma “amateurisme ten top”. “Onvolledig, vol storingen, en al na een kwart van de stemmen ging onze publieke omroep uit de lucht. Dat zouden ze met voetbal eens moeten proberen”, foetert Atsma. Hij is zo boos dat hij uitleg eist van minister Plasterk (Cultuur). Dat Hilversum kennelijk meer aandacht besteedt aan het Eurovisie Songfestival dan aan de Europese verkiezingen gaat er bij de christendemocraat niet in. “Niet alleen viel het beeld regelmatig uit – de regie was niet op orde – aan het finale debat konden niet eens alle partijen meedoen. Dit kan zo niet. De publieke omroep bewijst zichzelf hiermee geen dienst.” (Telegraaf)

** Midvliet FM, de lokale omroep voor de gemeenten Leidschendam-Voorburg en Wassenaar heeft sinds kort een vergunning om te gaan uitzenden in Wassenaar. Met de huidige zender op 107.2 MHz wordt Wassenaar niet verzorgt. Over een week of zes zal via 107.9 MHz vanaf de mast in Leidschendam met een gericht signaal uitgezonden gaan worden voor Wassenaar. (FMTV)

** NDC mediagroep zal per 1 september de activiteiten van Contendor overdragen aan ANP Business. Beide partijen hebben hierover overeenstemming bereikt. Contendor levert informatiediensten, te denken valt aan digitale knipselservice, op basis van verschillende soorten (voornamelijk) regionale content. Het biedt vele zakelijke klanten als gemeenten, semioverheden en bedrijven in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe toegang tot de archieven van de dagbladen van NDC mediagroep. NDC mediagroep ziet deze activiteiten echter niet langer als kerntaak en draagt deze daarom over aan ANP Business. De huidige klanten van Contendor kunnen van ANP een vergelijkbare dienstverlening verwachten die gemoderniseerd is en een aanmerkelijk groter informatieaanbod bevat. Teneinde de contacten met de klanten optimaal te organiseren zorgt ANP voor een regionale aanwezigheid. (villa)

** De hiphopsite 101Barz is de best gewaardeerde site van de publieke omroep. Dat blijkt volgens een persbericht van 101.TV uit een onderzoek van de NPO. Met een gemiddeld cijfer van 9,0 haalde 101Barz niet alleen de hoogste waardering van het afgelopen kwartaal, maar werd ook de beste score ooit genoteerd. Daarbij is 101Barz met meer dan een half miljoen unieke bezoekers per maand de beste bekeken site van BNN. Rotjoch, presentator 101Barz: ‘Het hele team heeft hier hard voor gewerkt en we zijn hier zeker trots op. Ik denk dat 101Barz nog veel groter kan worden, omdat we het recept in handen hebben om de nieuwe generaties te voeden. Hopelijk wordt dit in de rest van Hilversum ook gezien.’ (Spreekbuis)

** Bijna 1,2 miljoen Nederlanders volgden donderdagavond de Nederlandse uitslagen van de Europese Verkiezingen. De NOS-uitzending Europa Kiest zorgde ervoor dat gemiddeld 1.197.000 kijkers tussen negen uur en middernacht afstemden op Nederland 1. Dat blijkt uit vrijdag gepubliceerde kijkcijfers van de Stichting KijkOnderzoek. Het Journaal van acht uur was donderdagavond het best bekeken programma met 1.756.000 kijkers.

** De lokale omroep Berkelland FM wordt slecht beluisterd. Nog geen twee procent van de inwoners van Berkelland luistert elke dag naar de lokale radio, terwijl meer dan 68 procent van de bevolking aangeeft nooit naar de omroep te luisteren. Van de inwoners van Berkelland zegt 7,8 procent minstens een keer per week naar Berkelland FM te luisteren. Nog eens 22,1 procent luistert wel eens naar de lokale omroep, maar minder dan een keer per week. Het percentage mensen dat regelmatig naar Berkelland FM luistert, is daarmee gedaald tot onder de tien procent.

** Burgemeester Van Aartsen van Den Haag wil ook de landelijke uitslagenavond voor de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar naar Den Haag halen. Van Aartsen heeft de NOS aangeboden weer het atrium van het stadhuis te gebruiken als studio. Hij zei dat na afloop van de uitzendingen over de Europese verkiezingen. De meeste grote partijen hielden bijeenkomsten in het stadhuis en de NOS zond die rechtstreeks uit. Volgens Van Aartsen horen dit soort evenementen in Den Haag en was het atrium even een huis voor de democratie (RTV West)

** Minister Plasterk (PvdA) van Media wil niet ingrijpen in de situatie van het Luxemburgschap van RTL 4, RTL 5, RTL 7, RTL 8 en RTL24. Dit blijkt uit het gisteren gevoerde mediadebat over de implementatie van de nieuwe EU-tv-richtlijn. Martijn van Dam hekelde in de Tweede Kamer namens de Partij van de Arbeid de situatie dat “Brussel” verzuimt heeft te regelen ‘dat tv-zenders Europa niet mogen misbruiken om nationale regels te ontduiken’. Van Dam stelde daarbij dat Luxemburg een ‘slap toezicht’ had en nauwelijks regels hanteerde in de afgelopen jaren waarmee RTL Group SA in Nederland een voorsprong kon geven ten opzichte van gevestgde tv-zenders. Volgens Van Dam is de discussie er steeds geweest of met de nieuwe richtlijn daar verandering kon worden gebracht en of ‘wij stations die zich echt alleen op de Nederlandse markt richten, niet gewoon onder Nederlandse regels zouden kunnen brengen,’ aldus Van Dam die stelde dat het ‘niet gelukt’ is. 

** De voetbalwedstrijd RKC-De Graafschap, die Omroep Brabant woensdagavond live op TV uitzond, is uitstekend bekeken. Meer dan een half miljoen mensen hebben de wedstrijd op Omroep Brabant TV gezien. Daarbij waren 201.000 kijkers van buiten Brabant. De wedstrijd werd ook uitgezonden op Omroep Gelderland. In totaal zagen 900.000 mensen via deze twee zenders hoe RKC Waalwijk naar de eredivisie promoveerde. (Omroep Brabant)

** SBS6-verslaggever Alberto Stegeman is woensdagavond na vijf uur weer vrijgelaten door de politie in Utrecht. De undercoverjournalist was aangehouden op verdenking van mishandeling. De reporter bleek onschuldig. Stegeman stapte in de Utrechtse wijk Oudwijk af op een vrouw die studenten op zou lichten. Er ontstond wat geduw en getrek, waarna de vrouw aangifte deed van mishandeling. Volgens de politie is het in zulke gevallen normaal dat een verdachte even wordt vastgehouden. Stegeman beaamt dat en neemt de politie niets kwalijk.

** De noodlijdende Haagse uitgeverij Bzztôh is zeer waarschijnlijk gered. Volgens curator Christiaan Mensink is Bzztôh er ‘op hoofdlijnen uit’ met een overnemer. Sinds het faillissement vorig week geleden heeft Bzztôh naarstig gezocht naar een koper, die de uitgeverij wil overnemen. De curator zegt dat er zeer binnenkort een koopovereenkomst wordt getekend waarmee het bedrijf een doorstart kan maken. De uitgeverij heeft zelf faillissement aangevraagd. Bzztôh gaf onder meer boeken uit van plezierdichters als Drs. P. en Ivo de Wijs. (RTV West)

MeerRadio wint Lokale Omroep Awards

MeerRadio & MeerTelevisie uit Haarlemmermeer is woensdag uitgeroepen tot Lokale Omroep van het Jaar 2009. Dit maakte de Organisatie van Lokale Omroepen in Nederland (OLON) bekend op een bijeenkomst in Hilversum. De jury van de Lokale Omroep Awards prijst het gegeven ‘dat het MeerRadio & MeerTelevisie is gelukt een betrokken omroep te creëren in een versnipperde gemeente als Haarlemmermeer’. De jury is daarnaast verrast dat de omroep in twee jaar tijd is opgebouwd en zich weet te ondersscheiden met een originele en enthousiaste aanpak. De overige Lokale Omroep Awards gingen naar Omroep Venlo met het radioprogramma Café Chantant en Midpoint FM (Ronde Venen) met het televisieprogramma De Staf van Sinterklaas. Op crossmediaal gebied won Exxact FM (Barendrecht) met Roparunradio. De presentatoren Rick den Haan, Coen Roest en Erik van Duuren van Radio Voorne (Hellevoetsluis, Bernisse, Westvoorne) kregen een award voor presentatietalent. De jury beoordeelde dit jaar een recordaantal van 268 inzendingen van in totaal tachtig omroepen. (Volkskrant)

UIT DE MEDIA:

** Ziggo lanceert vandaag haar gratis kwartaal relatiemagazine Zie van ZIGGO. Het blad valt de komende drie weken op de mat bij de 3,3 miljoen abonnees van Ziggo en is met die oplage een van de grootste bladen van Nederland. De rode draad in het tijdschrift is home entertainment. Zie van ZIGGO moet abonnees meenemen in de belevingswereld rondom Ziggo, positief bijdragen aan de klanttevredenheid en de bekendheid met producten en diensten van Ziggo vergroten. Zie van ZIGGO heeft een bereik van 7,7 miljoen personen. 

** Burgemeester Oosterhof van Kampen heeft een mediastilte ingesteld voor dagblad De Stentor. Oosterhof wil de krant twee weken lang niet actief te woord staan. Aanleiding is onenigheid over een artikel over een ambtenaar. Volgens de burgemeester wordt de ambtenaar in dat artikel beschadigd. Na overleg met de hoofdredactie kwam het volgens de burgemeester niet tot excuses van de krant. Naast het afkondigen van de mediastilte stapt de gemeente ook naar de Raad voor de Journalistiek. Hoofdredacteur Engbers van De Stentor is verbaasd over de actie van de burgemeester. Dat een gemeente geen informatie wil verstrekken aan de krant heeft hij nog nooit meegemaakt. (RTV Oost)

** 100% NL geeft vanaf 16 juni ook een magazine uit, 100% NL Magazine. Dat meldde de radiozender dinsdag. Het blad verschijnt tien keer per jaar in een oplage van minimaal 75.000 exemplaren. In het eerste magazine staat onder meer een interview met Jan Smit en vertelt Daphne Deckers waar ze spijt van heeft in haar leven. Verder bevat het tijdschrift veel mode, beauty, reizen, verhalen en reportages.

** De NOS zendt eind juni alsnog het tv-portret Juliana, mevrouw Majesteit uit. Dat liet de omroep dinsdag weten. Het portret naar aanleiding van de honderdste geboortedag van koningin Juliana zou op 30 april worden uitgezonden, maar kwam te vervallen door de dramatische gebeurtenis in Apeldoorn. In het eerste televisieportret sinds haar overlijden in 2004 schetsen NOS-programmamakers Etienne Glebbeek en Piet van Asseldonk aan de hand van archiefmateriaal een beeld van de voormalige vorstin. In Juliana, mevrouw majesteit ligt het accent op de periode dat Juliana regeerde, van 4 september 1948 tot 30 april 1980. Het portret is 27 juni om 19.28 uur te zien op Nederland 2.

** Nederland 1 had afgelopen week een aandeel van 19,9 pct (tijdvak 18.00-24.00/6+) en was daarmee wederom marktleider. RTL 4 kwam uit op 15,5 procent en SBS 6 had 12,7 procent. De drie publieke zenders hadden samen een marktaandeel van 34,7 procent, RTL scoorde met zijn vier zenders 28,0 procent en de drie SBS-zenders kwamen uit op 22,5 procent. Best bekeken programma was de Champions League finale tussen Barcelona en Manchester United met 2.535.000 kijkers, gevolgd door Spoorloos met 1.956.000 en het NOS Journaal van 20.00 uur op dinsdag met 1.730.000 kijkers. (SKO/Adformatie)

** Breedband service provider XMS geeft aan dat het zijn diensten zal gaan aanbieden op het glasvezelnetwerk dat in Hilversum wordt aangelegd. De aanleg van het glasvezelnetwerk dat uiteindelijk heel Hilversum gaat omvatten, is gestart in de wijk Kerkelanden. Inwoners van deze wijk kunnen zich vanaf nu aanmelden voor een abonnement. Vanaf 1 september a.s. worden de aansluitingen geactiveerd en kunnen de Kerkelanders de elektronische snelweg op. XMS, aanbieder van internet, telefonie, radio en televisie, is in Hilversum geen onbekende. In vrijwel alle woningen van Dudok Wonen is het al mogelijk diensten van deze provider af te nemen. (Telecompaper)

** De wedstrijd tussen SC Cambuur en Roda JC wordt woensdag rechtstreeks uitgezonden op RTL7. De Friezen en Limburgers strijden vanaf 20.45 om één ticket voor de Eredivisie. De uitzending van RTL begint een kwartier eerder, om half negen. Daarna volgt een samenvatting van het andere beslissingsduel in de play-offs om promotie die om 20.45 uur begint, tussen RKC Waalwijk en De Graafschap. Fans van RKC of De Graafschap kunnen echter ook deze wedstrijd live bekijken. De regionale zenders Omroep Brabant en Omroep Gelderland brengen deze partij rechtstreeks op de buis. Beide zenders zijn via digitale tv overal in Nederland te ontvangen (FC Update)

** Naar de televisieregistratie op Nederland 3 van Pinkpop hebben zondagavond 512.000 mensen gekeken. De allerlaatste aflevering van Live & Cooking (RTL 4) trok eind van de middag 493.000 kijkers. Bestbekeken uitzending was Hart van Nederland (SBS 6), met 1.226.000 kijkers. Naar Bij Ons in de PC (Ned. 1) keken zondagavond iets meer dan een miljoen mensen. (ANP)

** Lokale omroep TV Hengelo verzorgt sinds zaterdag 30 mei geen uitzendingen meer. Het beeld gaat op zwart totdat de Stichting Lokale Omroep met een nieuwe kabelkrant voor Hengelo en omgeving komt. Naar verwachting zal dat met ingang van januari 2010 zijn. De afgelopen zeven jaar werden de beelden door een derde partij verzorgd. (RTV Oost)

** Op dit moment is de Stichting Kabeltelevisie Pijnacker bezig haar digitale premium pakket iets uit te breiden. Binnenkort zullen de volgende zenders aan premium pakket worden toegevoegd; TMF Dance, TMF NL, TMF Pure, Nick Jr., Nick Toons en Nick Hits. Uit het kijkonderzoek, uitgevoerd door SKO, blijkt dat deze zenders erg hoge cijfers scoren. Vooral Nick Jr. met een best bekeken derde plaats en TMF NL met een top 10 notering komen erg goed uit de bus. De zender MTV2 wordt vervangen door MTV Brand New deze zender wordt zonder reclame uitgezonden wat als zeer prettig wordt ervaren. (SKP)