Media kort: juni 2010

Ziggo-eigenaren zoeken topman voor beursgang

Kabelbedrijf Ziggo is op zoek naar een nieuwe topman. Die moet het bedrijf leiden als de eigenaren Cinven en Warburg Pincus het bedrijf naar de beurs brengen, aldus betrokkenen tegen het FD. De huidige ceo Bernard Dijkhuizen is 62 jaar en zal zich na een beursgang niet meer voor vier à vijf jaar vastleggen als bestuursvoorzitter. Ziggo heeft als signaal van vertrouwen naar nieuwe aandeelhouders juist een bestuur nodig dat zich langere tijd committeert. Het opvolgingsproces ligt gevoelig. ‘Wat absoluut vermeden moet worden is dat de opvolging in het publieke domein komt, zoals bij KPN of Philips. Er is tijd, want Dijkhuizen doet het goed’, aldus een ingewijde. Van de nieuwe topman wordt vooral verwacht dat hij ‘de ervaring en de statuur’ heeft om een beursgenoteerd bedrijf te leiden. Omdat er in Nederland nauwelijks topmanagers te vinden zijn die een soepel optreden in de publieke arena combineren met ervaring in de kabelsector, wordt ook over de grens gekeken. Het opvolgingsproces gaat niet zonder slag of stoot. Omdat een zoektocht door Egon Zehnder niet de gewenste kandidaat opleverde, hebben de eigenaren van het grootste kabelbedrijf van Nederland inmiddels een Brits headhuntersbureau in de arm genomen. De private-equityfondsen hebben de Britse headhunters geen strakke deadline opgelegd. Door het zwakke beursklimaat is een beursgang nog dit jaar in Amsterdam namelijk geen zekerheid meer. Wel wordt de organisatie alvast voorbereid op de discipline die hoort bij een beursnotering. Onder meer de interne financiële rapportage wordt in rap tempo aangetrokken. 

Internet verdringt tv bij jongeren

Jongeren zijn sinds 2005 minder televisie gaan kijken. Daarvoor in de plaats zitten ze nu veel vaker op internet. Dat blijkt woensdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. In 2005 zat nog ruim driekwart van de 12- tot 18-jarigen wekelijks tien uur of meer achter de buis. Vorig jaar was dat nog 62 procent.Daarmee komen ze op hetzelfde niveau als de 18- tot 25-jarigen, die ook minder zijn gaan kijken. De televisie blijkt te worden verdrongen door internet. In 2005 had nog 76 procent van de 12- tot 25-jarigen toegang tot internet. Vorig jaar was dat 99 procent. Bijna alle jongeren maken dagelijks gebruik van internet. Ze gebruiken het vooral om de e-mailen, chatten, gamen en om films en muziek binnen te halen. Overigens kan via internet ook televisie worden gekeken. Ook wordt meer gekocht via het web. In 2005 deed nog 46 procent dat, vorig jaar was dat zeventig procent. (NU)

UIT DE MEDIA:

** Het Hof Den Haag schorst de zaak tegen Shareconnector en Releases4U. Het betwijfelt of de dwangmiddelen en vervolging door het OM wel rechtmatig waren. De Officier van Justitie moet getuigen. De gehele strafzaak tegen de beheerders van eDonkey-indexsites Releases4U en Shareconnector kan mogelijk de prullenbak in. Het Hof Den Haag gebiedt in een tussenarrest heropening van het onderzoek. Bovendien, en dat is redelijk uniek, moet de Officier van Justitie die in 2004 tot vervolging heeft besloten, als getuige worden gehoord. Het Hof betwijfelt namelijk of de vervolgingsbeslissing, de inval bij de beheerders en de inbeslagname van pc’s van verdachte beheerders wel door de beugel konden. 

** De NOS en de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) hebben besloten dat ze niet meewerken aan een bezoek van een Iraanse delegatie van de staatstelevisie. De Iraanse ambassade in Nederland had hiervoor een verzoek neergelegd bij de NPO, liet een woordvoerder van de NOS dinsdag weten. Het besluit niet in te gaan op het verzoek is dinsdag door beide partijen genomen, aldus de zegsman. ,,We willen niet in een politieke discussie belanden”, luidde het argument.

** UPC breidt de video on demand (VoD) catalogus uit met films en series in HD met Dolby 5.1 geluid. De komende weken verschijnen onder meer Alice in Wonderland en Komt een Vrouw bij de Dokter. De films komen via een overeenkomst met 20th Century Fox in HD beschikbaar. Voor de klanten van TV Royaal in combinatie met HD is er ook een aanbod van series en popconcerten in HD, zoals Top Gear Specials en Duffy. UPC biedt veel films ook in SD aan. (TP)

** NOS-correspondent Saskia Dekkers gaat per 1 augustus aan de slag als Europacorrespondent voor het nieuwe programma Nieuwsuur. Ze werkte jarenlang vanuit Parijs, als correspondent voor onder meer het NOS Journaal en NOVA. Voor Nieuwsuur, het dagelijkse actualiteitenprogramma van de NOS en de NPS dat vanaf 6 september te zien is op Nederland 2, gaat zij reportages maken vanuit heel Europa, met als standplaats Brussel. Dekkers blijft voor het nieuwe programma ook verslag doen van gebeurtenissen in Frankrijk en andere Franstalige landen.

** Frank Snoeks zal volgende week zondag verslag doen van de WK-finale. Ook voorziet Snoeks vrijdag Nederland-Brazilië van commentaar. Snoeks maakte in 2006 zijn finaledebuut met Italië-Frankrijk. Inclusief de EK-finales van 2004 en 2008 geeft hij voor de vierde keer op rij commentaar bij de eindstrijd van een groot landentoernooi. Deze eer is voorlopig niet voorbehouden aan Jeroen Grueter. Snoeks een Grueter zijn wel de onbetwiste kopmannen wat betreft de voetbalcommentatoren van de NOS. Mocht Oranje van Brazilië winnen, dan is de halve finale dinsdag voor Grueter die ook tijdens de wedstrijd om de derde en vierde plaats achter de microfoon plaatsneemt. (VI)

** Dertien medewerkers van Omrop Fryslân hebben gisteren te horen gekregen dat hun tijdelijke contracten niet worden verlengd. De Omrop is bezig met een reorganisatie waarbij zo’n 5 ton op personeelskosten moet worden bezuinigd. Volgens directeur Jan Koster wordt het geld dat zo wordt bespaard onder meer gestoken in nieuwe media zoals Twitter. (LC)

** Larry King (76) stopt na een kwart eeuw met zijn talkshow Larry King Live. Hij wil meer tijd met zijn gezin doorbrengen. Dat heeft King dinsdag bekendgemaakt. Larry King Live is een van de langstlopende televisieprogramma’s ter wereld. De eerste uitzending was op 3 juni 1985. Tegenwoordig zendt nieuwszender CNN het programma uit in honderden landen. De studio is door de jaren heen altijd gelijk gebleven: King zit voor een oude radiomicrofoon, met een kaart van de wereld op de achtergrond. In het najaar wordt de laatste aflevering van Larry King Live uitgezonden. Daarna blijft King actief voor werkgever CNN. Hij zal thema-uitzendingen maken bij bijzondere gelegenheden. (ANP/AD)

** Exqi Plus, de algemene zender van Gabriel Fehervari, houdt er al na een paar maanden mee op. Exqi Plus, de algemene zender die Gabriel Fehervari met veel enthousiasme en ambitie opstartte, houdt er allicht mee op. Tijdens de zomermaanden verandert Exqi Plus in Exqi Sport+, volgens een persbericht om tegemoet te komen aan een ‘marktvraag’. Maar allicht keert Exqi Plus na de zomermaanden niet terug. ‘Het einde is nabij’, zegt een medewerker. Op de vraag of naast de algemene programmering ook de naam zal verdwijnen na de zomer, antwoordt woordvoerder Sven Verresen: ‘Dat zal allicht zo zijn.’

** De TROS heeft de samenwerking met Cornald Maas voor het Nationaal Songfestival en het Eurovisiesongfestival met onmiddelijke ingang beëindigd. Aanleiding is een twitterbericht van Maas. Daarin schreef hij “grappige exportproducten heeft nederland: sieneke, joran vd sloot en de pvv”. De TROS vindt de inhoud van de tweet volstrekt onacceptabel, gelet op de aard van de samenwerking. Dat heeft een woordvoerster van de omroep maandag laten weten.

** Kabelaar Delta uit Zeeland breidt per 1 juli het aantal digitale non-stop radiokanalen van XLnt Radio uit tot 50. Per 1 juli worden de volgende zenders toegevoegd: XLnt Peuter- en kleuterliedjes, XLnt Skihut, XLnt JockFM, XLnt Filmmuziek, XLnt Relipop, XLnt Musical, XLnt Opera, XLnt Operette, XLnt Crooners en XLnt Season.

** Radio Boarnsterstim stopt met het raamprogramma VitaalFM. Het raamprogramma werd uitgezonden als de Boarnsterstim zelf geen uitzendingen verzorgde. Naast non-stop muziek waren er regionale nieuwsbulletins te horen. VitaalFM had te maken met tegenvallende reclame-inkomsten en trekt nu na 1,5 jaar de stekker er uit. Met ingang van komende woensdagavond 7 uur geeft de lokale omroep het signaal van Omrop Fryslân radio weer door. (Grouster)

** De jaarlijkse 3FM Serious Request is dit jaar gericht op het lot van kinderen met HIV. Aids doodt jaarlijks twee miljoen mensen en vooral in Afrika is het een groot probleem. Kinderen raken vaak via de ouders besmet of verliezen ouders aan de ziekte en daarmee ook de basis voor een normaal leven. Voor deze kinderen, voor deze stille ramp, vragen de dj’s in het Glazen Huis op de Markt in Eindhoven in december aandacht. In de week voorafgaand aan de kerstdagen sluiten drie dj’s van 3FM zich zes dagen lang op in een glazen studio. Zij eten die dagen niets en maken 24 uur per dag live radio en televisie. Het publiek kan tegen betaling verzoeknummers aanvragen en wordt uitgebreid geïnformeerd over de actie. (spreekbuis)

** Omroep Gelderland stopt na ruim een jaar met de dagelijkse nieuwsuitzendingen op TV Apeldoorn. De omroep wil zich meer op internet gaan richten, zegt directeur Guus van Kleef. Aan de andere kant speelt mee dat de dagelijkse uitzendingen met de huidige personele bezetting lastig zijn in te vullen. 

** Henk van Hoorn is voor zijn werk voor de publieke omroep benoemd tot ridder in de Orde van Oranje Nassau. Van Hoorn presenteert woensdag voor het laatst het radioprogramma Met het Oog op Morgen. Hij heeft jaren voor de VPRO en de NOS gewerkt.In Leusden werd Van Hoorn (65) op een afscheidsfeest door de burgemeester geridderd. (NOStt)

** De AVRO verhuist een deel van het omroepbedrijf van Hilversum naar Amsterdam. Volgens directeur Willemijn Maas is dat nodig omdat het omroepbestel ”heel erg toe is aan vernieuwing”. Dat stelt Maas zaterdag in een interview in Het Parool. In het binnenkort te realiseren ‘AVRO-huis’ in de binnenstad van Amsterdam kunnen publiek en makers elkaar ontmoeten, worden programma’s gemaakt en vinden voorstellingen, concerten en debatten plaats, aldus Maas in de krant. Zij is van mening dat de publieke omroep zich nadrukkelijker tussen de mensen moet begeven. (ANP)

** The Opposites zijn de grote winnaars van de TMF Awards. Het rapduo mocht onder meer de TMF Pure Award mee naar huis nemen. Ook wonnen ze samen met Sef & Gers de Award voor beste video en de TMF Superchart Award, voor het nummer Broodje Bakpao. Ook Kane (Beste Live Act), Esmée Denters (Beste Vrouw) en Jan Smit (Beste Man) vielen in de prijzen. Zanger Waylon mocht de TMF Borsato Award voor jong talent mee naar huis nemen en DJ Tiësto won de TMF Dance Award. De prijzen werden voor de veertiende keer uitgereikt tijdens het uitverkochte TMF Awards Festival in Enschede. (Spitsnet)

** Kabelaar UPC start op 1 juli met de doorgifte van de Meiden van Holland TV en Meiden van Holland VIP (kanaal 954) via haar digitale tv-pakket. Beide tv-zenders zijn opgericht door Kim Holland en brengen voornamelijk porno van Nederlandse bodem.

** De 48 wedstrijden in de groepsfase van het wereldkampioenschap voetbal in Zuid-Afrika hebben in totaal 2.284.796 toeschouwers getrokken. Dat komt neer op een gemiddelde van 47.600 mensen per wedstrijd. Het WK van 1994 in de Verenigde Staten geldt als het best bezochte toernooi ooit, toen bijna 3,6 miljoen kaartjes werden verkocht voor de 52 wedstrijden (gemiddeld bijna 69.000). Bij de vorige editie, Duitsland 2006, trokken de 64 duels ruim 3,3 miljoen toeschouwers, gemiddeld 52.491 per wedstrijd. (Telegraaf)

** RTV Flevo wordt de nieuwe lokale omroep in Dronten, dat staat inmiddels vast. Al moet de initiatiefnemer, de stichting Lokale Omroep Dronten, nog even wachten. De gemeenteraad toetst de aanvraag pas in september, zo is donderdag besloten. Om de stichting de tijd te geven om overleg te voeren met die ándere partij die een lokale omroep wil beginnen: ONS Dronten, stichting in oprichting. ONS was later met het indienen van een aanvraag en vist dus achter het net. Marcel Middelveld, voorzitter van de stichting Lokale Omroep Dronten, reageerde donderdag teleurgesteld op het uitstel. “Jammer. We voldoen aan alle voorwaarden, ik snap niet waarom we moeten wachten.” Het betekent dat de omroep pas aan het eind van het jaar kan beginnen met proefuitzendingen, zegt hij. Oppositiepartijen waren overigens tegen het uitstel, om min of meer dezelfde redenen. Middelveld is bereid te praten met ONS Dronten, maar zal niet het initiatief nemen. “Dat doen wij”, zegt ONS-voorzitter Wim Pallandt. “Maar eerst op vakantie.” Dat de zendmachtiging aan de neus van ONS voorbijgaat, was hem nog niet bekend. (Stentor)

** Marjon de Hond vertrekt met ingang van 1 augustus 2010 bij de NOS. De 38-jarige De Hond, die sinds 1999 bij de NOS werkzaam was als presentator van het weer, heeft de nieuwsorganisatie laten weten na tien jaar toe te zijn aan een nieuwe stap in haar carrière. De Hond zoekt een nieuwe uitdaging buiten de hectiek van het dagelijkse nieuws. Het vaste weerteam van de NOS bestaat nu uit Erwin Kroll, Gerrit Hiemstra en Marco Verhoef. Vorige week werd reeds bekend dat meteoroloog Willemijn Hoebert eind juni op invalbasis bij de NOS aan de slag gaat. (NOS)

** KPN heeft de dienst RTL Gemist toegevoegd aan Interactieve TV. Een selectie van programma’s van RTL 4, RTL 5, RTL 7 en RTL 8 kan tot tien dagen na uitzending op televisie worden bekeken. Daarvoor nodig is een abonnement op het Pluspakket van 10 euro per maand. Het basispakket Interactieve TV à 10 euro per maand bevat de dienst Programma Gemist van de publieke omroepen. Het pluspakket bevat ook ‘SBS Gemist’. (Telecompaper)

** Gemiddeld 7,2 miljoen Nederlanders waren gisteravond in huiselijke kring getuige van de 2-1 overwinning van Oranje op Kameroen. Dat maakte de NOS bekend. Een woordvoerster van de omroep concludeert uit de cijfers dat de Oranjekoorts in Nederland verder oploopt. De wedstrijd tegen Denemarken trok vorige week maandagmiddag 4,2 miljoen thuiskijkers. En de wedstrijd tegen Japan op zaterdagmiddag werd door 5,7 miljoen supporters thuis op de bank gadegeslagen.Hoeveel mensen de WK-wedstrijd tegen Kameroen buitenshuis hebben gevolgd, wordt zaterdag bekend. Dit vergt aanvullend onderzoek. (ANP/BVDL)

Luistercijfers: 100%NL en Slam FM grootste stijgers CLO

De kleinere zenders 100%NL en Slam FM waren de grootste stijgers in het CLO van Intomart GfK over de periode april-mei 2010. 100%NL ging van een marktaandeel van 3,9 naar 4,2. Slam FM ging van 1,8 naar 2,1. De rapportage is gebaseerd op een landelijk representatieve steekproef van 10.505 respondenten van 10 jaar en ouder. De gemiddelde luistertijd bedraagt in deze periode 3 uur en 9 minuten per dag. Alle marktaandelen:

mrt/apr(in%) apr/mei(in%)

01 Radio 538 10.5 10.7

02 Radio 2 10.0 9.7

03 Radio 3FM 9.5 9.4

04 Sky Radio 8.6 8.4

05 Radio 1 7.3 7.3

06 Q-Music 6.9 6.6

07 Radio Veronica 5.9 6.0

08 100 % NL 3.9 4.2

09 Radio5 2.9 3.0

10 Radio 10 Gold 2.6 2.6

11 Radio 4 2.1 2.2

12 ClassicFM 2.0 2.1

13 SlamFM 1.8 2.1

14 Arrow Classic Rock 1.3 1.3

15 BNR Nieuwsradio 1.0 0.9

16 Radio Decibel 0.4 0.5

17 Arrow Jazz 0.4 0.4

18 Radio 6 0.4 0.3

19 KinkFM 0.3 0.4

== Regio Radio 12.4 11.9

== Overige 5.5 5.6

== Regionale Commercieel Radio 4.4 4.4

“Bezuinigingen Omroep Gelderland onwettig”

De bezuinigingen die de provincie Gelderland wil doorvoeren bij Omroep Gelderland, zijn in strijd met de wet. Dat zei directeur Van Kleef woensdag tijdens de hoorzitting over de bezuinigingen. Volgens Van Kleef mag de provincie niet korten op de omroep, omdat de mediawet dat niet toestaat. Zet Provinciale Staten de bezuiniging toch door, dan stapt de omroep naar de rechter om het besluit aan te vechten. De provincie wil 1,6 miljoen op Omroep Gelderland bezuinigen, tien procent van de begroting. (RTV Gelderland)

Digitale televisie flink in opmars bij Cogas

De helft van de 74.118 klanten van Cogas Kabel heeft inmiddels digitale televisie. De markt voor kabeltelevisie is inmiddels sterk concurrerend geworden, maar de omzet van Cogas stijgt doordat meer producten worden doorgegeven. De introductie van het alles-in-1 pakket (van Ziggo) heeft veel extra omgezet opgeleverd, meldt algemeen directeur Michiel Kirch van Cogas Kabel in het jaarverslag 2009. De introductie van het alles-in-1 pakket volgde nadat Cogas afgelopen zomer het plan van het concurrerende bedrijf Reggefiber om in het dorp Enter glasvezelkabel aan te leggen torpedeerde met een tegenactie. Alles-in-1 werd in het gehele verzorgingsgebied van Cogas ingevoerd. Met succes. “Eind 2009 was de doelstelling voor 2010 al gehaald”, aldus Kirch. Cogas had echter ook een teleurstelling te verwerken toen de Almelose basisscholen het project Schoolglas afwezen. Voor veel klanten is overstappen naar een alternatieve aanbieder voor telefonie nog een drempel. Toch belt bijna 30 procent van de Cogas-klanten inmiddels via de kabel. Breedband internet via het netwerk van Cogas heeft met 40 procent dekking het maximale niveau bereikt. (Tubantia)

D66: media beschermen naar IJslands voorbeeld

Europarlementslid Marietje Schaake (D66) wil dat de Europese Unie de mediavrijheid en klokkenluiders beschermt naar het voorbeeld van een IJslands wetsvoorstel. ”We moeten de persvrijheid beter beschermen. Het is onaanvaardbaar dat er in Europa censuur en zelfcensuur is voor journalisten en cartoonisten, zoals met de spotprenten van Mohammed”, zei Schaake maandag in Brussel bij een persconferentie voorafgaand een seminar dat ze had georganiseerd. In IJsland is een wet in voorbereiding die klokkenluiders en geheime bronnen van journalisten zo ongeveer de beste bescherming ter wereld moet bieden. Parlementslid Birgitta Jonsdottir zei dat zo’n regeling nodig is om de waarheid over de bankencrisis in het kleine land boven water te krijgen. (ANP/AD)

Samenwerking RTV Oost en Stentor

RTV Oost en De Stentor gaan samenwerken om de bewoners van Salland, IJsselland en Noordwest Overijssel nog beter te voorzien van nieuws en informatie. Waar de omroep de beschikking krijgt over het fotoarchief van de krant, krijgt De Stentor de mogelijkheid het videonieuws van RTV Oost op haar website te plaatsen. De krant en de omroep werkten eerder dit jaar al samen in een tv-uitzending over de gemeenteraadsverkiezingen. Komende tijd wordt onderzocht hoe de samenwerking verder vorm kan krijgen. Daarbij wordt gekeken naar de manier waarop RTV Oost en de Twentsche Courant Tubantia al sinds langere tijd de krachten bundelen. (RTV Oost)

UIT DE MEDIA:

** Robert Jensen is vanaf 2 augustus weer op de radio te horen. De 37-jarige presentator neemt de ochtendshow op radio Veronica voor zijn rekening. Jensen wordt bijgestaan door zijn vaste sidekick Jan Paparazzi. “Ik ben er wild enthousiast over”, vertelt Jensen in een filmpje op zijn eigen website. “Ik heb er zoveel zin in. Ik ben een jaar of drie, vier niet op de radio geweest. Daarvoor natuurlijk tien jaar ofzo. Ik mis het enorm. Dit is een fantastische uitdaging.” De wekker van Jensen en Paparazzi gaat voortaan vroeg. ‘Jensen’ is te beluisteren van 06.00 uur tot 09.00 uur.

** Geen enkele omroep wil de anti-islamfilm van de Amersfoortse pastor Ben Kok uitzenden. In “Islam en waardheid” probeert de joods-christelijke voorganger de islam te ontmaskeren als een gevaarlijk geloof. Aan het woord komt onder anderen burgemeester Wolfsen van Utrecht. Hij wordt na een islamitische bijeenkomst op het Domplein enigszins overvallen door de kritische vragen van Ben Kok. 

** Worldmax, de aanbieder die sinds de zomer van 2008 in de regio Amsterdam een dekkend WiMax-netwerk exploiteert, trekt er per 1 augustus de stekker uit. De Nederlandse Defensie en het bedrijf zitten elkaar in de weg. WiMax blijkt frequenties te gebruiken die de communicatie van Defensie ernstig hinderen. Het probleem is al sinds eind 2009 onderkend en leidde tot een rechtszaak. Beide partijen hebben ingestemd met een schikking. Nu Worldmax een deel van de toegewezen frequentieruimte niet meer kan gebruiken, ziet het bedrijf geen brood meer in het aanbieden van de dienstverlening. WiMax gebruikte een licentie op frequentieblokken rond de 3,5 GHz. De looptijd van de licentie strekte zich uit tot 2015. Na een testperiode van anderhalf jaar begon Worldmax in de zomer van 2008 met de dienstverlening. 

** De Amerikaanse tv-zender CNN zal niet meer samenwerken met persbureau AP. De zender wil meer en meer aan eigen nieuwsgaring doen. “We doet niet langer een beroep op de inhoud en de diensten van AP”, schrijft directeur Jim Walton in een interne nota aan het personeel. “Dat is een belangrijke stap in het proces dat we in 2007 zijn gestart om meer eigen inhoud op het scherm te brengen.” Volgens Walton zal de zender wel moeten investeren om de externe bronnen te vervangen. CNN staat bekend om snelle nieuwsgaring bij grote gebeurtenissen. (VRT)

** De Vlaamse Regulator voor de Media (VRM) heeft boetes opgelegd aan radiozender MNM en televisiezender JIM wegens inbreuken op het mediadecreet. MNM krijgt een boete van 7.500 euro omdat de zender tijdens “De grote koffie Van de Veire ochtendshow” op 24 februari ruime aandacht had besteed aan de officiële opening van een koffiebar in het Centraal Station in Antwerpen. Tijdens de drie uur durende uitzending werd het merk meermaals vermeld, werden gesprekken gevoerd met medewerkers van de nieuwe vestiging en werd live verslag uitgebracht van de officiële opening. De VRM meent dat niet voldaan werd aan de bepaling dat commerciële communicatie duidelijk herkenbaar moet zijn. Op de tv-zender JIM werd tijdens een uitzending van “Spotlight” heel lovende aandacht besteed aan een modezaak. Voor de uitzending op 21 oktober krijgt de zender een boete van 5.000 euro. (VRT)

“Besparingsplan VRT blijft behouden”

Vlaams minister van Media Ingrid Lieten (SP.A) wil niet raken aan de missie van de VRT, maar zal ook niet afwijken van de gevraagde besparing van 65 miljoen euro. Dat heeft ze gezegd tijdens een gesprek met de vakbonden van de openbare omroep. De minister omschreef het onderhoud als “open en constructief”. Ze zegt “niet van plan te zijn om drastische veranderingen door te voeren in de beschrijving van de opdracht van de VRT, zoals beschreven in het Mediadecreet”. Lieten herhaalt daarmee wat ze vorige week al liet weten, toen de resultaten van een rapport van de Universiteit Antwerpen over de openbare omroep uitlekte. Toen al liet ze weten dat ze niet van plan was om de opdracht van de VRT te wijzigen, noch het gevraagde besparingsplan. De minister heeft de vakbonden ook opgeroepen om opnieuw rond de onderhandelingstafel te gaan zitten. Eenzelfde oproep deed ze eerder al aan het management van de VRT. (VRT)

UIT DE MEDIA:

** De VVD heeft bezwaar tegen de reclame-spotjes waarin de publieke omroep zichzelf promoot. Volgens de liberalen is het belastinggeld dat naar de omroepen gaat, daar niet voor bedoeld. ‘In strijd tegen bezuinigingen vertelt Hilversum opzichtige leugens. Publieke omroepen vertegenwoordigen toch levensbeschouwelijke of ideologische stromingen? Hoe kan een omroep dan onafhankelijk zijn?’ Dat blijkt uit vragen die de partij heeft gesteld aan de staatssecretaris van Onderwijs. 

** Brancheorganisatie NLKabel vraagt in een brief aan informateur Uri Rosenthal om bij de kabinetsinformatie om aandacht te vragen voor een focus van partijen op diensten bij het stimuleren van breedbandaanbod. De huidige focus van overheden zou volgens NLKabel te veel liggen op het stimuleren van infrastructuur, waarbij er met name aandacht zou zijn voor glasvezel. NLKabel pleit in de brief ook voor integratie van toezichthouders zoals Opta en Nma. Dat zou het beleid op het gebied van elektronische communicatie ten goede komen. (Telecompaper)

** Veel video’s rondom het WK op de website van de NOS zoals interviews en ook de livestream zijn voor Nederlanders in het buitenland niet te bekijken. Dit leidt tot grote onvrede van deze Nederlanders. Dat blijkt uit een aantal klachten op de website van de publieke omroep. De beelden zijn niet te bekijken via internet in verband met de televisierechten. De NOS heeft deze rechten alleen voor Nederland. 

** Radio Meander, sinds tien jaar de lokale omroep voor de gemeenten Cuijk en Grave, wil met een nieuwe naam en nieuwe programma’s een doorstart maken. Dat zegt de omroep in een persbericht waarin ook wordt gemeld dat vanaf september, als het nieuwe geluid moet gaan klinken, de nadruk komt te liggen op lokaal nieuws en activiteiten. Radio Meander heeft van Grave (3.000 euro) en Cuijk (een kleine 6.000 euro) subsidie voor 2010 gekregen. Daar heeft de omroep wettelijk recht op. Maar, onder meer in de Graafse raad, was ook veel kritiek op Meander en de luisterdichtheid die minimaal zou zijn. (Gelderlander)

Kabeldekking Radio 227 in gevaar

De kabeldekking van de commerciële radiozender Radio 227 is ingevaar. Dit bericht de radiozender via haar website. Het station verkrijgt te weinig inkomsten om de kabeldekking te financieren. “Er moet fors betaald worden aan UPC en Ziggo. De kosten van de Buma/Stemra, de Sena, de Reclame Code Commissie en het Commissariaat voor de Media gekoppeld aan het aantal kabelaansluitingen nog veel te hoog”, aldus Radio 227 op haar website. Als het benodigde geld niet voor de kabeldistributie niet spoedig ontvangen is zal per 1 juli het doek voor het overgrote deel van de kabeldekking (voorlopig) wel eens kunnen vallen. Radio 227 is vanaf 9 juli al niet meer te beluisteren in het Ziggo-gebied van Noord Brabant.

Strengere aanpak etherpiraten

Er komen steeds meer illegale radiostations in Nederland. Het Agentschap Telecom wil daar met een nieuwe aanpak een einde aan maken, zo liet deze organisatie donderdag weten. Het agentschap zal mensen met een antenne in de tuin waarschuwen om deze niet te gebruiken voor illegale radio-uitzendingen. Doet de eigenaar van de zendmast dat toch, dan krijgt hij onder andere meteen een bekeuring van 2500 euro. Volgens het agentschap groeit vooral in de provincies Overijssel, Drenthe en Friesland het aantal etherpiraten en daarmee ook het aantal klachten. ”Hierdoor kunnen gevaarlijke situaties ontstaan”, zegt Peter Spijkerman, directeur-hoofdinspecteur van Agentschap Telecom. ”We willen zoveel mogelijk overtredingen voorkomen, maar als ze toch de fout in gaan, geven we de piraten lik op stuk.” (ANP/AD)

UIT DE MEDIA:

** KPN verkoopt 250 van zijn 1250 antennemasten. De masten worden ondergebracht in een aparte bv waarvan de aandelen nog in juli aan een niet bij name genoemde koper overgedragen worden. Een betrokkene bij de verkoop noemt volgens Het Financieele Dagblad infrastructuurbeheerder Novec als koper. Zowel KPN als Novec weigeren commentaar. Novec, onderdeel van staatsbedrijf Tennet, beheert in Nederland een groot aantal antennemasten en andere opstelpunten voor mobiele netwerken. KPN wil de masten verkopen omdat het de exploitatie ervan niet langer als kernactiviteit beschouwt. Dat staat in een brief van KPN-directeur Joost Farwerck (verantwoordelijk voor netwerken) aan de ondernemingsraad. De masten worden na verkoop teruggehuurd. (FD/NL Kabel)

** Gedurende enkele uren heeft een aantal ADSL-klanten van KPN vandaag (donderdag 17 juni) geen gebruik kunnen maken van het internet. Eens storing trof het netwerk waardoor ‘enkele tienduizenden’ klanten, verspreid over het hele land, geen gebruik konden maken van de diensten. De storing is inmiddels verholpen.(Telecompaper)

“Een publieke omroep zonder herhalingen, voor half geld”

Twee tv- en twee radiozenders, zonder reclame, met alleen nieuws en achtergronden, kunst en cultuur. Alle programma’s worden ook digitaal aangeboden. En geen zomer vol herhalingen. Zo ziet een nieuw model voor de publieke omroep eruit dat de Werkgroep Andere Publieke Omroep (APO), een burgerinitiatief van ‘mediaspecialisten’, vandaag presenteert. Hun ‘publieke omroep nieuwe stijl’ kost 370 miljoen euro per jaar – de helft van het huidige omroepbestel. Met het gedetailleerde plan hopen initiatiefnemers Ad ‘s-Gravesande (oprichter Omroep C en oud-programmamaker), Nico Haasbroek (oud-hoofdredacteur Journaal) en Ivo Wildenberg (directeur BridgeCraft) „bouwstenen” voor nieuw omroepbeleid te leveren aan het nieuwe kabinet. De APO vindt dat de huidige publieke omroep is verworden tot „een kijkcijfermachine” die programmeert „met de hete adem van de commerciële concurrentie in de nek.” Omdat budgetten „eindeloos worden uitgesmeerd”, komt de taak als controleur van autoriteiten slecht uit de verf. „Bovendien zijn verdiepende informatie, documentaires en cultuur verbannen naar de vroege ochtend of late avond.” In het nieuwe plan verdwijnen amusement en sport naar de commerciële zenders.

Mediapark mag uitbreiden

Groen licht voor verdere uitbreiding van het Mediapark. De gemeente Hilversum en TCN, eigenaar van het grootste gedeelte van het park, zetten vanmiddag de handtekening onder een overeenkomst die een groei van 40 procent opper-vlakte mogelijk maakt. Dit gebeurt wel binnen de huidige grenzen van het gebied. De ruimte zal efficienter worden benut en er zal hoger gebouwd worden. Naast extra ruimte voor bedrijven moet het park ook leefbaarder worden. Het is de bedoeling dat het de komende twintig jaar transformeert van bedrijventerrein tot een bruisend stukje Hilversum. (RTV NH)

UIT DE MEDIA:

** Willemijn Hoebert versterkt met ingang van maandag 28 juni het weerteam van de NOS. Met de komst van Hoebert is het kwartet meteorologen, dat verder bestaat uit Erwin Kroll, Gerrit Hiemstra, en Marco Verhoef, weer op volle kracht. Willemijn Hoebert vervangt voorlopig Marjon de Hond, die wegens ziekte langere tijd uit de running is. Hoebert maakt, na een inwerkperiode, naar verwachting begin juli haar debuut op het scherm.

** De aftiteling van tv-programma’s zal steeds korter worden bij de Nederlands Publieke Omroep (NPO). Dat is een initiatief van Jeroen Kramers, hoofd marketing & promotie van de publieke omroep (NPO) en eindverantwoordelijk voor de continuïteit van de publieke programma’s. Uit onderzoek vande NPO zou blijken hoe eerder je aankondigt dat een programma is afgelopen, des te sneller kijkers gaan wegzappen. Programmamakers zijn niet blij, want genoemd worden op de aftiteling is een vorm van erkenning. Kramers noemt een summiere aftiteling ook ‘een vorm van collegialiteit’, om zo snel mogelijk ruimte te maken voor het volgende programma. (Villamedia)

** De ringen van de televisietoren in Goes zijn de komende weken geel verlicht. Geel is de kleur van de Tour de France die op 4 juli door Goes rijdt. De verlichting brandt tot en met 4 juli elke avond. Normaal gesproken is de televisietoren alleen op donderdag, vrijdag en zaterdag verlicht. Het is niet de enige gele verlichting in Goes. Bij de rotonde Tiendenplein had de gemeente al op een paal een gele racefiets geplaatst die ’s nachts met LED-lampjes geel verlicht is. In 1997 is de televisietoren voor het eerst verlicht, sindsdien gebeurt dat regelmatig. De toren is rood en groen met kerst en nieuwjaar en oranje op koninginnedag. (Omroep Zeeland)

** De opdracht van de VRT is zwaar en belangrijk. Daarom moet er zeer omzichtig worden omgesprongen met besparingen. Dat zegt de Vlaming, volgens een onderzoek. In opdracht van de Vlaamse overheid organiseerde de Universiteit Antwerpen (UA), onder de leiding van professor Alexander Dhoest, een grootschalige enquête bij de Vlaamse bevolking (1.565 respondenten) over wat zij verwachten van de publieke omroep. Daardoor krijgen we voor het eerst de stem van ‘alle Vlamingen’ te horen in het VRT-debat. Onder meer op basis van dit rapport zal de sectorraad Media in het najaar de Vlaamse regering adviseren over de nieuwe beheersovereenkomst 2012-2016.

Digitale tv: Digitenne en satelliet verliezen marktaandeel

Het aantal digitale tv-aansluitingen is in het eerste kwartaal van 2010 met 3,9 procent (182.900 netto) gestegen naar 4,9 miljoen. Het totaal aantal tv-aansluitingen steeg met 0,4 procent naar ruim 8 miljoen. Dat blijkt uit het kwartaalrapport van Telecompaper over de Nederlandse tv-markt. Het aandeel van digitale tv in het totaal kwam uit op 61,3 procent. Het digitale marktaandeel van kabel kwam uit op 54,4 procent (+0,6 procent). IPTV via ADSL kwam 0,9 procent hoger uit op 7,6 procent. Satelliet verloor juist marktaandeel – 0,9 procent – en kwam uit op 19,9 procent. Digitale ether-tv (met name Digitenne van KPN) kwam 0,7 procent lager uit op 18 procent van alle digitale aansluitingen. Senior analist Kamiel Albrecht van Telecompaper verwacht dat de Nederlandse digitale tv-markt tussen de 3,5 en 4 procent per kwartaal zal groeien in 20109, gedreven door een stijgend aantal aansluitingen bij kabel en DSL (in het laatste geval vooral door de triple-play pakketten van KPN en Tele2). Kabelaanbieder Ziggo heeft het grootste marktaandeel op de markt voor digitale tv, terwijl KPN zijn tweede positie consolideerde met 21 procent. CanalDigitaal verloor marktaandeel maar behield met 16,9 procent zijn derde positie. Kabelaanbieder UPC kwam uit op 16,1 procent marktaandeel.

BSkyB verwerpt bod van Rupert Murdoch

News Corp heeft een overnamebod van 7,8 miljard Britse pond gedaan op de aandelen (61%) van British Sky Broadcasting (BSkyB) die het nog niet in bezit heeft. De Britse televisiegroep verwerpt het bod. News Corp biedt 700 pence per aandeel. Maar de onafhankelijke bestuursleden van BSkyB oordelen dat dat het bedrijf ‘significant onderwaardeert’. Ze voegen er aan toe dat ze een bod van meer dan 800 pence wel zullen steunen. News Corp en BSkyB hebben al nauwe banden met elkaar. Rupert Murdoch, voorzitter en CEO van News Corp, was vroeger voorzitter van BSkyB. Nu zit zijn zoon James Murdoch op de voorzitterstoel. Het aandeel van BSkyB schiet in Londen tot 20 procent omhoog, zelfs tot boven de huidige biedprijs. In Duitsland gaat ook het aandeel van Sky Deutschland fors de hoogte in. News Corp heeft een minderheidsbelang in het Duitse bedrijf en beleggers speculeren dat Murdoch ook daarover de volledige controle zal willen verwerven. (Tidj.be)

UIT DE MEDIA:

** Dj Roy Avni is zondag overleden aan de gevolgen van kanker. Dat heeft radiostation Kink FM bekendgemaakt. Avni was ook dj bij Electronation, een organisator van dancefeesten. Hij is 42 jaar geworden. ‘Na een moedig gevecht tegen kanker is afgelopen nacht onze vriend en Elecronation dj Roy Avni overleden’, staat te lezen op de website van Kink FM. ‘We wensen familie en vrienden veel sterkte toe.’ Avni werd geboren in Israël, meldt muziekwebsite 3 voor 12. In 1992 richtte de dj zijn eigen productiemaatschappij op. In 2002 begon hij met draaien op feesten voor Electronation. Later kreeg hij onder die naam een eigen radioshow bij Kink FM. (Volkskrant)

** Hans Schiffers stopt met zijn radioprogramma Schiffers.fm, dat iedere werkdag te beluisteren is op Radio 2. Schiffers gaat voor de publieke radiozender vanaf september drie nieuwe programma’s maken in het weekeinde, maakte de AVRO dinsdag bekend. Schiffers wordt opgevolgd door Jan-Willem Roodbeen, die momenteel De Gouden Greep presenteert voor de EO. Roodbeen presenteerde jarenlang op 3FM en is de bedenker van de jaarlijkse uitzending vanuit Het Glazen Huis. Roodbeen zal elke werkdag te horen zijn tussen 14.00 en 16.00 uur.

** Bijna driekwart van de Nederlanders vindt onafhankelijke journalistiek noodzakelijk. Zeven op de tien Nederlanders kijken bij groot nieuws naar de publieke omroep, bij 88 procent van de Nederlanders raakt muziek een gevoelige snaar en 99 procent vindt lachen gezond. Deze door Synovate gepeilde wetenswaardigheden maken deel uit van de nieuwste campagne van de Nederlandse Publieke Omroep, de NPO, die tijdens het WK voetbal te zien en te horen is op radio en tv. Vijftig bekende presentatoren – van Sipke Jan Bousema tot Eva Jinek en van Paul Witteman tot Claudia de Breij – doen mee: ‘De publieke omroep vertelt jouw verhaal.’ 

** De eerste wedstrijd van het Nederlands elftal tijdens het wereldkampioenschap voetbal in Zuid-Afrika, tegen Denemarken, is door gemiddeld 4,2 miljoen kijkers (4.165.000) thuis bekeken. Tijdens de eerste helft zaten 3,8 miljoen mensen voor de buis, terwijl naar de tweede helft 4,5 miljoen Nederlanders keken. Het marktaandeel van de uitzending tussen 13.21 en 15.23 uur was met 93 procent bijzonder hoog. Vlak voor het einde van de ontmoeting met de Denen, om 15.18 uur, bereikte het aantal kijkers met 4,7 miljoen (4.685.000) een piek. De twee speciale WK-programma’s van de NOS scoorden op de dag van de wedstrijd allebei meer dan een miljoen kijkers. Het NOS WK Journaal trok 1,4 miljoen belangstellenden, terwijl naar NOS Studio Sportzomer 1,4 miljoen mensen keken. (Spreekbuis)

** Op 16 juni maken KPN, Ziggo Zakelijk, UPC Business en Kabel Noord de voortzetting van hunsamenwerking met de Coöperatieve Vereniging Fryslân Ring bekend. De provincie Friesland gaf in 2006 het groene licht voor deze coöperatie om aan bedrijven en instellingen voorlichting en advies te geven over glasvezel. De Coöperatie realiseerde in de periode 2006-2009 639 zakelijke glasvezelaansluitingen. (Telecompaper)

** Op 17 juni 2010 voegt Caiway Animal Planet HD toe aan het HD pakket. Elke klant met een abonnement op het HD pakket ontvangt de zender per 17 juni 2010 op voorkeuze 415. Hiermee biedt Caiway in totaal maar liefst 26 HD zenders aan haar klanten, een groter aanbod in HD levert niemand in Nederland. 

** Voetbalsupporters in Noord-Korea kunnen toch hun elftal legaal in actie zien op televisie. De overkoepelende bond van omroepen in Azië (ABU) zei dinsdag dat het land gewoon beelden van het WK mag uitzenden. De ABU meldde dat het vrijdag tot een akkoord met de wereldvoetbalbond FIFA was gekomen over het uitzenden van het WK voor vijf landen waaronder Noord-Korea. Een woordvoerder van de ABU weersprak het bericht van de Zuid-Koreaanse televisiezender SBS, die vorige week meldde dat Noord-Korea televisiebeelden van hen stal. Volgens de ABU zijn het echter beelden die door de overkoepelende organisatie zijn doorgezonden via satelliet. (Telegraaf)

** De drie publieke zenders hadden in week 23 samen een marktaandeel van 45,3 pct (tijdvak 18.00-24.00 uur, 6+). Dat was natuurlijk vooral te danken aan het WK voetbal op Nederland 1. De vier zenders van RTL Nederland hadden 24,4 pct en de drie zenders van SBS Broadcasting behaalden een aandeel van 17,3 pct. Marktleider Nederland 1 had een aandeel van 31,6 pct, terwijl het aandeel van RTL 4 op 13,4 pct uitkwam. SBS 6 had 9,9. De verwachting is dat het aandeel van Nederland 1 de komende week alleen maar verder zal toenemen met twee wedstrijden van het Nederlands elftal. 

** De NOS kan niets doen aan de geluidsoverlast die vuvuzela’s veroorzaken. Dat laat de omroep bij monde van directeur Jan de Jong weten. Televisiekijkers zouden massaal geklaagd hebben over het getoeter. “We hebben er al op ingespeeld door de juiste geluidsmix te zoeken tussen het achtergrondgeluid en de commentator”, zegt De Jong in het Algemeen Dagblad. “Maar als omroep kun je er verder weinig aan doen. Dit hoort de hele wereld.” Een optie die overblijft voor de tv-kijker, is switchen naar het Belgische net. Doordat de VRT een speciale microfoon gebruikt, is het geluid van de vuvuzela een stuk minder hoorbaar. (Elfvoetbal)

** De openingswedstrijd van het WK Voetbal tussen gastland Zuid-Afrika en Mexico heeft vrijdag ruim 2,1 miljoen televisiekijkers getrokken. Dat heeft Stichting KijkOnderzoek (SKO) zaterdag bekendgemaakt. Het SKO telt alleen de kijkers thuis. De wedstrijd Frankrijk en Urugay hield vrijdagavond ruim 2,6 miljoen voetballiefhebbers aan de buis gekluisterd. (SKO/Telegraaf)

** Het verkiezingsprogramma Nederland Kiest boeide tv-kijkers tot in de nachtelijke uren. Na twee uur ’s nachts keken gemiddeld 333.000 mensen naar de uitzending op Nederland 1. Dit blijkt uit vrijdag gepubliceerde kijkcijfers van de Stichting KijkOnderzoek. Volgens een woordvoerster van de NOS zaten om twee uur nog ruim 600.000 mensen voor de buis. Tegen het einde rond 3.40 uur was dit aantal geslonken tot 160.000. Donderdag was reeds duidelijk dat de speciale verkiezingsuitzending rond elf uur de grootste piek in het aantal kijkers bereikte toen PVV-leider Geert Wilders zijn toespraak hield. Circa 3,8 miljoen personen waren hier via de televisie getuige van. Gemiddeld wist het programma ’s avonds 2,3 miljoen kijkers aan zich te binden.

** Presentator Mariëlle Tweebeeke van RTL Nieuws stapt over naar de NOS, waar ze het programma Nieuwsuur gaat presenteren. Tweebeeke vormt bij de nieuwe actualiteitenrubriek een duo met Twan Huys van de NPS. Dit maakte de NOS vandaag bekend. Tweebeeke is sinds 2007 werkzaam bij RTL, waar ze het nieuws van half acht presenteert. Ze begon haar televisiecarrière in 2001 bij de Amsterdamse stadszender AT5. Bij RTL vormt ze een presentatieduo met Roelof Hemmen. 

** De zomerstop die TV Overbetuwe inlast omdat de gemeente minder geld overmaakt dan het adviesbedrag van 1,30 euro per huishouden, is niet nodig. Dat antwoorden burgemeester en wethouders op vragen van lokale partij Gemeentebelangen (GBO). De gemeente zegt dat het haar vrij staat om minder te geven en dat aan de eisen van de mediawet wordt voldaan. Dit zou ook niet haaks staan op het collegeprogramma dat rept van vergroten van betrokkenheid van burgers, zoals GBO beweert. ‘Burgers betrekken we er ook bij met informatieavonden en onze site’, aldus B en W. (Gelderlander)

** Gewezen VRT-mediadirecteur Mieke Berendsen (43) komt vanaf 1 juli het directieteam van de Concentra Groep versterken, die onder meer Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg uitgeeft. Berendsen begon haar mediacarrière bij de uitgever van onder meer Libelle en Flair. Later hielp ze mee het weekblad Bonanza van Woestijnvis opstarten. In 2006 werd ze netmanager van Eén en nadien directeur media bij de openbare omroep. (Standaard)

** Nederland zat gisteravond massaal voor de buis om de ontknoping van de Tweede Kamerverkiezingen tot zich te nemen. Het NOS-programma Nederland kiest werd het best bekeken met gemiddeld 2,3 miljoen kijkers. Volgens de NOS bereikte het aantal kijkers zijn piek tegen elf uur toen PVV-leider Geert Wilders zijn toespraak hield. Toen keken 3,8 miljoen mensen naar het programma. De avondvullende uitzending Wat kiest Nederland: de uitslagenavond op RTL4 trok 691.000 kijkers. Het programma staat op nummer twaalf in de lijst van best bekeken programma’s van woensdagavond

** Radio 2 krijgt vanaf 1 september een eigen NOS redactie voor zijn nieuwsvoorziening. Deze speciale NOS nieuwsredactie wordt gehuisvest bij de studio’s van Radio 2 in het AKN-gebouw in Hilversum. Hiermee gaat een lang gekoesterde wens van Radio 2 in vervulling. De zender krijgt nieuws op maat dat aansluit bij de belevingswereld van de luisteraar van Radio 2, in de kwaliteit die men gewend is van de NOS, aldus een persbericht. Erik Wijnholds, chef NOS 24-uurs redactie: ‘De zenders krijgen steeds meer een eigen profiel. Daarom is het moeilijk vol te houden dat één nieuwslezer, die in één stijl op alle zenders het volk toespreekt nog van deze tijd is.’ De bulletins worden van maandag tot en met vrijdag horizontaal gepresenteerd door twee vaste nieuwslezers. In de ochtend presenteert Carmen Verheul het nieuws en ’s middags is Clemens Peters nieuwslezer. (Spreekbuis)

** Ziggo en de overige kabelaars in Nederland zullen tijdens het WK voetbal, dat vrijdag van start gaat, definitief geen voetbalwedstrijden in 3d uitzenden. Naast te hoge kosten zouden ook de complexe licentierechten een rol hebben gespeeld. Ziggo heeft samen met partnerbedrijven, waaronder UPC en een aantal elektronicafabrikanten, definitief besloten om af te zien van het in 3d uitzenden van het WK voetbal. Dat laat Gradus Vos, woordvoerder van Ziggo, weten aan Tweakers.net. De kabelaar zou zowel met de NOS als rechtstreeks met de Fifa over diverse pakketten hebben onderhandeld. De kosten zouden echter te hoog zijn geweest; zo zouden de kabelaars bij een pakket van 24 wedstrijden circa 30.000 euro per wedstrijd moeten neerleggen. 

** Het programma ‘Beagle, in het kielzog van Darwin’ heeft een prijs voor wetenschappelijke televisieprogramma’s gewonnen. Volgens de jury betrof het een “origineel en goed uitgevoerd format” en was het een innovatieve keuze om “moderne wetenschap in de context van de Beagle-reis te bespreken.” De J&J Pharmaceutical RD Popular Science TV Award werd vorig jaar – als onderdeel van The Euroscience Media Awards – ingesteld door Euroscience, een organisatie binnen de Europese Unie die wetenschap promoot. Het prijzengeld bedraagt 5000 euro. De prijsuitreiking volgt op 6 juli in Turijn tijdens het zogeheten ESOF event, een vijfdaagse bijeenkomst van wetenschappers, studenten in de wetenschap en wetenschapsjournalisten. (VPRO/Villamedia)

** De zendmast van RTV Oost kleurt oranje tijdens het WK voetbal. De zendmast wordt de komende weken oranje uitgelicht. De mast die vanaf de snelweg A1 goed te zien is, zal oranje blijven zolang het Nederlandse elftal meedoet aan het WK.

** De directeur van RTV Noord, Henk Bleker, is benoemd tot interim voorzitter van het CDA. Hij was al secretaris van de partij en neemt nu de taken waar van Peter van Heemst, die na de verkiezingsnederlaag van het CDA is afgetreden als partijvoorzitter. Bleker was eerder lid van Gedeputeerde Staten in Groningen, en is sinds februari vorig jaar directeur van RTV Noord. (Spreekbuis)

** Als de Vlaamse regering geen rekening houdt met de eisen van de vakbonden van de VRT, dan volgen er nieuwe acties. Dat hebben de vakbonden woensdag, tijdens een 24-urenstaking, bekendgemaakt. De Vlaamse regering wil zijn plan om 65 miljoen euro bij de openbare omroep te besparen niet herzien. Dit zet kwaad bloed bij de vakbonden. Die vinden dat 42,7 miljoen euro het maximum moet zijn. Ook willen ze niet langer alleen aan tafel zitten met de directie, maar ook met de Vlaamse regering zelf. “De besparingen snijden te diep en de gevolgen voor het aanbod en personeel zijn niet te overzien”, aldus Servaas Le Compte van het ACV. “Als het moet, dan gaan alle schermen zwart”, klinkt het bij het ACOD. (Standaard)

** SBS en Ziggo hebben bekend gemaakt dat Ziggo 3D content van SBS gaat uitzenden op het 3D-demokanaal. Het kanaal zal vanaf september 2010 beschikbaar zijn. SBS gaat de reguliere NET 5 programma’s op naar 3D opwaarderen, terwijl het nachtprogramma wordt uitgezonden in native 3D. Voor Ziggo levert dat voldoende 3D-content op om na de zomer met een demokanaal te starten. 

** FTD gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechter in de Eyeworks-zaak. De rechter bepaalde dat de site, waarop de bestandsnaam van usenet- uploads stond, schuldig is aan openbaarmaking van auteursrechtelijk beschermd werk. FTD gaat de zaak aan het Gerechtshof in Den Haag voorleggen. In het hoger beroep zou het vonnis ongedaan moeten worden gemaakt. Dat werd bekendgemaakt door de usenetcommunity zelf, die daar het volste vertrouwen in heeft. 

** Lauri Kivinen, de nieuwe directeur-generaal van de Finse publieke omroep YLE, heeft in een interview op televisie gezegd dat YLE flinke kostenbesparingen moet realiseren. YLE heeft de laatste decennia het aantal programma’s dat wordt gemaakt flink vergroot, maar kan het zich niet veroorloven om op het huidige niveau verder te gaan. Kivinen wil echter niet direct beginnen met kostenreducties, maar wil zich meer richten op meer efficiëntie bij de uitvoering van de werkzaamheden en meer focus op de juiste zaken. (Finlandsite.nl)

** In verband met werkzaamheden zijn er in de nacht van maandag op dinsdag onderbrekingen in de doorgifte van Radio 1, Radio 2 , 3FM en Radio 4. Dat hebben de zenders maandag bekendgemaakt. Het gaat om werkzaamheden aan de radio- en tv-toren in Markelo, het aansluiten en in gebruik nemen van nieuwe antennes. De aanvang van de werkzaamheden is even na 01.00 uur. Het gaat om ruim een uur per radiostation. Uiterlijk 06.00 uur dinsdagochtend is de situatie weer normaal.

** Vanavond brengt de publieke omroep het jaarlijkse John Kraaijkamp Musical Awards Gala voor het eerst in HD-kwaliteit, de beste beeldkwaliteit die er tot nu toe is. “Het Musical Awards Gala brengt het beste en mooiste aan musicalspektakel,” aldus AVRO Eindredacteur Amusement Marcel Kuijer. “Topkwaliteit in de studio en doordat we nu in HD uitzenden komt het ook in topkwaliteit bij de mensen thuis” De AVRO zendt het gala met presentator Frits Sissing vanaf 20.30 live uit op Nederland 1. (Persbericht)

** Actievoerders hebben maandagochtend op stations in Den Haag, Delft en Leiden nep-‘Volkskranten’ uitgedeeld met nieuws waar mensen vrolijk van zouden moeten worden. Het is een eenmalige actie van het collectief Zo kan het ook om te laten zien hoe het nieuws er ook zou kunnen uitzien, aldus een woordvoerder. De nagemaakte Volkskrant brengt onder meer het nieuws dat het Centraal Planbureau (CPB) terugkomt op de economische doemscenario’s. Hoofdredacteur Pieter Broertjes van de echte Volkskrant kan de actie wel waarderen. (RTV West)

** De drie publieke zenders hadden in week 22 samen een marktaandeel van 34,6 pct (tijdvak 18.00-24.00 uur, 6+). De vier zenders van RTL Nederland hadden 26,6 pct en de drie zenders van SBS Broadcasting behaalden een aandeel van 23,3 pct. Marktleider Nederland 1 had een aandeel van 22,0 pct, terwijl het aandeel van RTL 4 op 14,9 pct uitkwam. SBS 6 had 14,2. Het NOS Journaal van gisteravond was met 2.513.000 kijkers het best bekeken programma van de week. De oefenwedstrijd van Oranje tegen Ghana had 2.362.000 kijkers en was tweede (SKO/Adformatie)

** De website van Omroep Flevoland is maandagmiddag gehackt geweest. De internetaanval kwam uit China. De hacker heeft naar nu blijkt een virus willen plaatsen. Dat is niet gelukt. Het lek is gedicht. Bezoekers van de website hebben geen gevaar gelopen.

** L1 heeft vorig jaar afgesloten met een nettowinst van ruim 200.000 euro. Dat blijkt uit het jaarverslag. In 2008 was de nettowinst nog ruim 100.000 euro. De omroep heeft al sinds 2007, net als andere regionale omroepen, last van dalende reclame-inkomsten, vooral op televisiegebied. L1 nam begin vorig jaar maatregelen om de kosten te verminderen, onder meer door investeringen uit te stellen en vast te houden aan een vacaturestop. Op die manier kon het achterblijven van de reclame-inkomsten goed worden opgevangen, aldus de L1-directie. (L1)

** Kabelmaatschappij UPC heeft bekend gemaakt dat het programma van de Concertzender per 1 juli a.s. weer in het basispakket zit van root-Amsterdam. De Concertzender is te ontvangen via de analoge kabel op de frequentie 99,5 FM. De frequentie in Haarlem wordt per 1 juli ook 99.5 FM.

** Gemiddeld ruim een miljoen mensen heeft zaterdagmiddag het mooie zomerweer gelaten voor wat het was om te zien hoe het Nederlands elftal met 6-1 won van Hongarije tijdens de oefenwedstrijd voor het WK voetbal. Dat blijkt zondag uit een overzicht van de Stichting Kijkonderzoek. Het was de laatste oefeninterland voordat Oranje zaterdagavond in het vliegtuig stapte naar het Zuid-Afrikaanse Johannesburg. Daar speelt Nederland op 14 juni tegen Denemarken de eerste groepswedstrijd op het WK. (ANP)

** Adverteerders die hun spotje willen uitzenden in de rust van de wedstrijden van de Nederlands elftal op het WK, mogen daarvoor hun portemonnee trekken. Volgens het AD kost een televisiereclame tijdens de eerste twee wedstrijden 75.000 euro voor dertig seconden. Mocht Nederland de finale halen, dan loopt dat bedrag op tot 113.000 euro. Bij uitschakeling van Oranje halveren de prijzen. (AD)

** Aan de samenwerking tussen Adje en Paul de Leeuw is zaterdag na vijf jaar een einde gekomen. De Leeuw ontdekte Arijan van Bavel uit Tilburg en maakte hem beroemd door hem als terugkerende gast Adje in zijn tv-shows te laten optreden. Ze namen afscheid van elkaar in de allerlaatste zaterdagavondshow van De Leeuw. Ze zongen het duet ‘Ik heb je lief’. Adje tourt inmiddels met zijn eigen revue door het land. Zijn plan voor het Midi Theater in Tilburg, in de volksmond Adje-theater, mislukte jammerlijk. (Omroep Brabant)

Ziggo past digitale radiopakket aan

Kabelaar Ziggo voert per 1 juli een groot aantal wijzigingen door in zowel het digitale basispakket met radiozenders als het aanvullende radiopakket met non-stop radiozenders. Het digitale basispakket (Z1) wordt uitgebreid met de radiozenders Efteling Radio en de volgend themazenders van de publieke omroep: Radio 2 Liedkunst.nl, Radio 2 In Concert, Radio 2 Sterren.nl, 3FM Serious Talent, 3FM Live, 3FM Mega Top 50, 3FM Alternative, Radio 4 Musica Religiosa, Radio 4 Eigentijds, Radio 4 Jong Klassiek, Radio 6 Jazz Jong en FunX Hiphop. De doorgifte van 538 Juize wordt gestopt. Het aanvullende radiopakket met non-stop-radiozenders wordt uitgebreid met 90s, Drive, Rewind – Germany, The Alternative – Germany, XLnt Dance, XLnt Lounge, XLnt Salsa, XLnt Alternative Rock, XLnt Classic Rock, XLnt Jazz, XLnt Schlager, XLnt R&B, XLnt Musical en XLnt Kleuterliedjes. De doorgifte van de non-stop radiozenders Cool Jazz, Dance Floor Fillers, Jazz Classics, Schlager Greats, Soul Classics, The Main Event, The Perfect Dinner Party / Coffee Bar, Total Hits en Total Hits Germany wordt stopgezet. Daarnaast wordt per 1 juli de zendernummering van het digitale radiopakket aangepast.

UIT DE MEDIA:

** De provincie Zeeland wil niet langer ‘zomaar’ een doorgeefluik zijn van overheidssubsidie voor Omroep Zeeland. Dat zei gedeputeerde Harry van Waveren in een debat over de toekomst van de regionale journalistiek. Hij wil de Mediawet laten aanpassen, zodat hij over de prestaties van de Zeeuwse omroep kan meepraten. De Mediawet garandeert de journalistieke onafhankelijkheid van de regionale omroepen en voorkomt dat een provincie met een omroep praat over welke onderwerpen belangrijk zijn om uit te zenden. Een journalistiek gevoelig punt, omdat dat volgens de Nederlandse Vereniging van Journalisten, de NVJ, de stap naar programmatische inmenging dichtbij brengt. Van Waveren ontkent dat hij zich wil inmengen. 

** Peter de Vries stopt per 1 september met het nieuwslezen op Radio 2 bij het ochtendprogramma van dj Sander de Heer. De NOS-nieuwslezer vindt dat het na bijna 2,5 jaar tijd wordt voor andere mensen. Vanaf 1 september krijgt Radio 2 een eigen NOS-redactie die de hele dag het nieuws gaat verzorgen op de zender. Nu komt het nieuws nog vanaf de centrale NOS-redactie. De Vries vindt dat een goed moment om te stoppen, zo laat hij weten aan RadioFreak.nl. 

** De overheid verdiende vorig jaar euro 36 mln minder aan reclame dan het jaar ervoor. De Ster, die advertenties verkoopt voor de publieke omroep, zag het nettoresultaat met 16% dalen tot euro 190 mln. De inkomsten daalden doordat er in 2009 minder grote evenementen waren dan het jaar ervoor, zegt Ster-directeur Arian Buurman. ‘Dan zijn er minder kijkers en kunnen we aan adverteerders minder bereik verkopen.’ 

Onderzoek: tv-kijker weinig interactief

Televisie kijken is voor veel Nederlanders nog altijd hobby nummer één. Bijna drie uur per dag kijken we naar programma’s als Studio Sport, X de Leeuw en Boer zoekt Vrouw. De KPN’s en Ziggo’s van deze wereld zouden de consument graag omturnen tot interactieve tv-kijkers. Maar dat lukt slechts mondjesmaat, blijkt uit onderzoek van TNO. Dat instituut ging in opdracht van KPN na wat de trends zijn in ons kijkgedrag. “Ook de komende jaren blijven we gemiddeld 2,5 tot 3 uur per dag tv kijken”, zegt onderzoeker Berry Vetjens. “Ook blijven we overwegend de grote omroepen volgen als NOS, RTL en SBS.” Maar naast de gewone tv-avond wordt er de komende jaren nog veel meer mogelijk met onze televisie. Tv-snacken op internet bijvoorbeeld, op de tv kijken naar korte filmpjes die op You Tube zijn te vinden. “Dat snacken wordt een nieuwe vorm van tv-kijken.” Ook video-on-demand is een nieuwe ontwikkeling: kijken naar een tv-film op een moment dat het de consument uitkomt. Of via ‘Uitzending Gemist’ een aflevering van Rondom 10 terugkijken. Vetjens: “Dat zijn allemaal nieuwe mogelijkheden op het gebied van televisie kijken. Niet dat het de toekomst drastisch verandert, het zijn vooral aanvullingen op wat nu mogelijk is.” Volgens KPN ging het in de Nederlandse huiskamers de afgelopen jaren vooral om de overstap naar digitale tv, maar het bedrijf signaleert nu een toename in de vraag naar interactieve televisie. “In zes weken tijd hebben we 35.000 contracten afgesloten,” zegt Marco Visser, directeur Consumentenmarkt van KPN. Volgens hem kijken nu meer dan 150.000 Nederlandse huishoudens via interactieve tv van KPN. “De kracht van interactief tv kijken zit in de extra mogelijkheden. Zoals het live pauzeren. Je stopt Studio Sport omdat je even koffie wilt halen. Daarna druk je op de knop om verder te kijken.” Aan al deze moderne snufjes moet de consument erg wennen. Het gewone tv kijken blijft voorlopig dominant. Dat verbaast Vetjens niet. “Mogelijkheden zijn er te over, maar mensen veranderen niet ontzettend snel.” (NOS Nieuws/Jeroen Schutijser)

UIT DE MEDIA:

** Eyeworks heeft een rechtszaak tegen FTD gewonnen over het plaatsen van verwijzingen naar bestanden op nieuwsgroepen. De rechter oordeelt dat FTD een film openbaar heeft gemaakt, zelfs al heeft het de bestanden niet zelf in beheer. Dat blijkt uit een uitspraak van de voorzieningenrechter in Den Haag. De zitting in het kort geding vond twee weken geleden plaats, nadat de rechter eerder FTD had gesommeerd om verwijzingen naar de film ‘Komt een vrouw bij de dokter’ te verwijderen. Dat gebeurde in een ex parte-beschikking, waarbij de tegenpartij niet wordt gehoord. Eyeworks had de rechtszaak aangespannen.

** YouTube en RTL hebben een overeenkomst gesloten voor het uitzenden van de successoap Goede Tijden Slechte Tijden (GTST) op YouTube. De volledige afleveringen van de serie zullen na uitzending op televisie naast RTL Gemist ook gratis te zien zijn op YouTube.com/gtst 

** Het televisiebedrijf Alfacam verzorgt op het wereldkampioenschap voetbal in Zuid-Afrika ongeveer 45 procent van alle wedstrijden. Daarbij schakelt de onderneming in totaal 170 camera’s en 155 technici in. Gabriël Fehervari, chief executive van Alfacam, benadrukt dat het bedrijf het hoofdbeeld verzorgt van de wedstrijden in Durban, Port Elizabeth, Johannesburg en Pretoria. 

UPC en Ziggo winnen geding van Tele2, Online

Kabelaars hoeven de licentierechten niet te regelen voor de tv-pakketten van wederverkopers zoals Tele2 en Online. Die zijn namelijk mede-openbaarmaker. Een tegenvaller voor kabelconcurrentie. Dit blijkt uit de uitspraak van de voorzieningenrechter in Den Haag in een kort geding aangespannen door Tele2 en Online (T-Mobile) tegen UPC en Ziggo. De lang verwachte concurrentie op de kabel in aanbod van tv-pakketten is daarmee wederom vertraagd. UPC had voor 8,83 euro per maand en Ziggo voor 8,45 euro per maand per lijn de kabel open moeten stellen voor wederverkoop van analoge standaardpakketten door partijen als Tele2, Online en Youca. Helemaal onverwacht is het volgende uitstel niet. Tele2 en Online meenden dat de onderhandelingen met de tv-zenders te ingewikkeld zijn en eisten dat de kabelaars als UPC en Ziggo verplicht zouden worden om de door hen onderhandelde rechten gewoon door te geven. Dan zou dat in ’third party billing’ verrekend moeten worden: ofwel Wholesale Line Rental – Cable met Third Party Billing (WLR-C met TPB). Tele2 en Online stelden op juridische gronden dat niet zij de ‘openbaarmaker’ van de zenders zouden zijn, want feitelijk zouden UPC en Ziggo de signalen blijven doorgeven. De Opta kwam er niet uit en verwees de partijen naar de civiele rechter. Die heeft nu in eerste aanleg een voorziening getroffen die nadelig uitpakt voor de beoogde wederverkopers. 

KNVB stapt in Eredivisie Live

De KNVB gaat participeren in het voetbalkanaal Eredivisie Live. Beide partijen onderhandelen nog over de invulling van de samenwerking. ,,Wij vinden het van groot belang om als aandeelhouder het vertrouwen uit te spreken in dit project”, liet KNVB-directeur Henk Kesler maandagavond in Zeist weten. Het is de bedoeling dat de liverechten van de wedstrijden om de KNVB-beker met ingang van komend seizoen bij Eredivisie Live, dat is opgezet door de clubs zelf en enkele private partijen, worden ondergebracht. ,,Daarmee krijgt Eredivisie Live nog wat extra content”, aldus Kesler. Het bekerpakket met de samenvattingen en nog een klein livegedeelte voor het open net komen bij Veronica terecht.

UIT DE MEDIA:

** Nederland heeft met de realisatie van de zesmiljoenste breedbandaansluiting in 2009 Denemarken ingehaald en met 38,1 aansluitingen per honderd inwoners de hoogste breedbandpenetratie ter wereld. Dit stelt de Opta in zijn jaarverslag. De gemiddelde breedbandpenetratie ligt op 22,8 aansluitingen per honderd inwoners, zo blijkt uit cijfers van de OESO. Nederland ligt daar met 38,1 aansluitingen per honderd inwoners ver boven en passeert landen als Denemarken, Noorwegen, Zwitserland en Zuid-Korea, om uit te komen op de eerste plaats, zo meldt de Opta in zijn dinsdag vrijgegeven Marktmonitor 2009.

** KPN meldt dat er nu meer dan 150.000 klanten zijn voor IPTV, dankzij een bruto toename van 30.000 in de laatste zes weken. De aandacht van de consument verschuift geleidelijk van lineair tv kijken naar andere vormen van kijken. TNO heeft voor KPN onderzoek gedaan naar trends in TV kijkgedrag in Nederland nu en in de toekomst. 

** Sinds vandaag is BravaNL beschikbaar in het digitale basispakket van Ziggo (Z1). De Nederlandse commerciële cultuurzender is te zien op kanaal 26 van het digitale Z1-pakket van Ziggo.

** Ziggo en Sony brengen zondag 6 juni Het Grote Verkiezingsgala – een politiek programma met onder andere Job Cohen, Mark Rutte, Femke Halsema en Alexander Pechtold – integraal, live en in 3D naar de huiskamers in Nederland. Dit is zowel het eerste Nederlandse live 3D TV- programma als het eerste politieke programma ter wereld dat in 3D en met 5.1 surround geluid wordt uitgezonden. Sony en Ziggo willen zoveel mogelijk mensen kennis laten maken met het fenomeen 3D TV en zelf ervaring opdoen met de doorgifte van 3D signalen. Van 18.30 uur tot 24.00 uur is het Grote Verkiezingsgala in 3D via digitaalkanaal 15 van Ziggo te volgen. Bezitters van een 3D tv kunnen voor het eerst een 3D live uitzending in de huiskamer bekijken. Bezoekers van het verkiezingsgala in Paradiso kunnen 3D ervaren op de aanwezige Sony 3D televisies. De uitzending is ook in 2D te volgen via de zender Politiek24.