Media kort: maart 2001

RADIO 1 KOMT MET DAGELIJKSE TALKSHOW

NCRV-presentator Sjors Fröhlich krijgt vanaf april elke werkdag een talkshow op Radio 1. Dat heeft Radio 1-zendercoördinator J. Westerhof dinsdag gezegd. Het programma dat Stand.nl gaat heten, is voor de restyling van de nieuwszender bedacht. Direct na de middageditie van het Radio 1 Journaal om 13.30 uur gaat de nieuwstalkshow van start met een deskundige die op het nieuws reageert. Na tien minuten krijgen luisteraars het woord en zij mogen tot 14.00 uur reageren. Het programma geldt als een alternatief voor het talkradio-uur dat momenteel elke avond (19.00 en 20.00 uur) wordt uitgezonden. Op dat tijdstip komt een cultuurprogramma. Verder bracht Westerhof naar buiten dat Jeroen Pauw (BNN) op donderdagavond een mediaprogramma gaat maken. Het comedyschrijversduo Harm Edens en Ger Apeldoorn tekenen in TROS-zendtijd op vrijdagavond voor een satirisch/komisch programma dat ‘De Hof van Edens’ gaat heten. Beide programma’s worden tussen 20.00 en 21.00 uur uitgezonden. Het sportblok blijft op werkdagen tussen 22.00 en 23.00 uur gehandhaafd, waarna Met het oog op morgen de dag op Radio 1 afsluit. (o.a. ANP) 

KALSBEEK LAAT BEL-SPELLEN ONGEMOEID

Staatssecretaris Kalsbeek laat tv-producenten die op tv zonder vergunning inbelspelletjes aanbieden met rust zolang zij nog in overleg is met omroepen en producenten. De PvdA-bewindsvrouwe liet dit dinsdag weten aan de Tweede Kamer. Zij erkende dat de uitzending van Miljoenenjacht door de Nationale Postcodeloterij zonder juiste vergunning plaatsvond. Inbelspelletjes op tv waarbij per computer een ‘bellende kijker’ wordt geselecteerd, zijn nu nog formeel verboden. Loterijshows waaraan, naast een trekking,kijkers telefonisch kunnen meedoen, vormen een uitzondering. In de praktijk worden de spelletjes gedoogd en verdienen de omroepen aan de extra telefoonkosten. (o.a. ANP)

ROB TRIP NIET MEER KUNSTMATIG BEADEMD

Presentator Rob Trip (41), die vorige week een herseninfarct kreeg, hoeft niet meer kunstmatig te worden beademd. Ook is hij van de intensive care verhuisd naar een normale afdeling. Dat heeft een woordvoerder van de NPS woensdag gezegd. Trip kreeg in de nacht van woensdag op donderdag een lichte herseninfarct en raakte in coma. Zaterdag kwam hij daar weer uit, maar was zo verzwakt dat werd besloten tot kunstmatig beademen. Inmiddels heeft de presentator geen directe klachten meer, maar moet hij in het ziekenhuis in Nijmegen blijven om aan te sterken. Volgens de zegsman lijken op het eerste gezicht alle lichaamsfuncties in orde. Trip praat normaal, leest zijn post en kranten en realiseert zich wat hem is overkomen. Doktoren zijn optimistisch over zijn herstel. Kijkers en luisteraars hebben via de redactie van NOVA veel kaarten, bloemen en e-mails gestuurd om de presentator te steunen. ,,Zijn kamer is één grote bloemenzee”, schetst de NPS-woordvoerder. (ANP)

REGIO AWARDS VOOR RTV OOST, L1TV EN GELDERLAND

RTV Oost heeft in de categorie nieuws de Regio Award 2000 gewonnen. De regionale omroep kreeg de prijs voor het item dat cameraman Danny de Vries maakte over de vuurwerkramp in Enschede. De jury toonde haar bewondering voor de keuze om de cameraman verslag te laten doen. “Het was zo makkelijk geweest om een voice-over bij dit item te maken, maar juist de onwetendheid van de cameraman ter ondersteuning van de beelden geeft de dramatiek van het moment weer”, aldus Hans de Wildt, voorzitter van de jury en hoofd Televisie en Radio Nederland Wereldomroep. In de categorie actuele reportage won L1TV een award voor de productie Loverboy. De Limburgse omroep maakte volgens de jury een ”koele en zakelijke reconstructie” van een bizar verhaal dat een meisje vertelt over haar loverboy. Omroep Gelderland ging met de award voor de beste documentaire naar huis. De regionale omroep leverde een portret van oud-onderduiker Helmuth Noach. Het is de eerste keer dat BVN-TV, de publieke televisiezender voor Nederlanders en Vlamingen in het buitenland, drie Regio Awards uitreikt. Volgens De Wildt was het de afgelopen twee jaar voor de jury te lastig om ongelijksoortige items met elkaar te vergelijken. Hij vormde dit jaar de jury samen met verslaggever van het NOS Journaal Paul Grijpma en tv-journalist Jan Rensen. (o.a. Adformatie)

JUSTITIE VERVOLGT PRODUCENT ‘GEVAAR OP DE WEG’

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat de producent van het televisieprogramma Gevaar op de weg vervolgen wegens uitlokken van gevaarlijk gedrag. Een 21-jarige man uit Wassenaar veroorzaakte dinsdag een aanrijding tijdens opnames voor het tv-programma van RTL 4. De man werd met in zijn auto geplaatste camera’s gevolgd toen hij met veel te hoge snelheid uit de bocht vloog en op een tegenligger botste. Het slachtoffer, een 49-jarige uit Doetinchem afkomstige bestuurder van een bestelbus, bleef net als de veroorzaker van het ongeval ongedeerd. De voertuigen raakten zwaar beschadigd. Tegen de man uit Wassenaar is proces verbaal opgemaakt.

NET5 ZENDT OSCARUITZENDING UIT

Net 5 zendt op 26 maart de uitreiking van de Oscars uit, die een dag eerder in Los Angeles plaatsvindt. De zender brengt het programma niet rechtstreeks, omdat het anders ’s nachts op de tv komt. Het station koos daarom voor een ondertitelde versie een dag later. Eén van de grootste kanshebbers op een Oscar is het Romeinse spektakel Gladiator. De film van regisseur Ridley Scott kreeg twaalf nominaties. Concurrent van deze productie is de karatefilm Crouching Tiger, Hidden Dragon. Deze geheel Mandarijns gesproken film kreeg tien nominaties. De Nederlandse inzending Kruimeltje werd niet genomineerd, maar er is toch een Nederlandstalige film die kans maakt op een Oscar. De Belgische film Iedereen Beroemd met daarin de Nederlandse acteur Viktor Löw maakt een kans in de categorie niet-Engelstalige film. (o.a. ANP)

NOB KIEST VOOR RDS MUSIC & IMAGES

Het NOB heeft Music & Images Broadcast Services opdracht gegeven tot het leveren van een dynamisch RDS-systeem voor Radio 1 tot en met 4. Het systeem is gebaseerd op het softwarepakket RadioTeXX van M&I welke inmiddels al door Radio538, Noordzee FM, Radio 10FM en de regionale omroepen gebruikt wordt. RadioTeXX is in staat dynamische RDS-berichten te genereren voor verschillende zenders. RDS heeft zich ontwikkeld tot een interessant servicemiddel voor radiostations. Het systeem kan al het RDS-verkeer regelen en sturen Het biedt de mogelijkheid extra informatie mee te sturen over o.a. nieuws, programma-inhoud en verkeersinformatie naar de verschillende zendernetten aldus Peter van Klei, COO van Music & Images Broadcast Services BV. (Radiozenders.com)

BIG-BART WEG BIJ “STENDERS VROEG”

De winnaar van de eerste editie van Big Brother Bart Spring in ’t Veld is gestopt met zijn bijdragen aan het Radio 3FM-ochtendprogramma Stenders Vroeg. Dat heeft de VARA maandag bevestigd. Big Brother Bart leverde vaak vanaf locatie bijdragen aan het programma van Rob Stenders. ,,In onderling overleg is die samenwerking iets eerder dan gepland beëindigd”, zegt een VARA- woordvoerder. De belangstelling van Bart zou meer en meer naar zijn bedrijf in outdooractiviteiten uitgaan. (o.a. ANP)

CARTOON NETWORK/TNT IN CASTRICUM/HEEMSKERK EN UITGEEST

Sinds 13 maart zijn de Nederlandstalige versie van Cartoon Network en de filmzender TCM ook te ontvangen in Castricum, Heemskerk en Uitgeest. Cartoon Network is elke dag van 6 – 22 uur te zien op kanaal 65- (820,25 MHz) op de overige tijden is TCM te zien.

FREQUENTIEVEILING: ONDERZOEK COMMISSIE BOUW DUURT LANGER

Het onderzoek naar de herverdeling van etherfrequenties voor commerciële radiozenders gaat langer duren dan voorzien. Vandaag zou de door het kabinet ingestelde commissie onder leiding van KLM topman prof. P. Bouw verslag uitbrengen aan staatssecretaris De Vries van Verkeer en Waterstaat, maar de commissie is nog niet klaar. Het kabinet gaf ruim twee weken geleden de commissie de opdracht alternatieven voor een frequentieveiling te bekijken. Dit nadat de voltallige Tweede Kamer het kabinetsplan voor een veiling dwarsboomde. Volgens ingewijden is de commissie Bouw bezig met een ‘behoorlijk grote worsteling’. (o.a. Adformatie)

HENDRIKS WEG BIJ ENDEMOL

Na zes jaar als rvb-lid vertrekt Ruud Hendriks bij Endemol Entertainment. Hij wil zijn horizon verbreden, zo geeft hij als reden van zijn vertrek op. Hendriks stapt per 1 mei op. Hij was de afgelopen jaren achtereen- volgens verantwoordelijk voor een groot aantal activiteiten, waaronder de internationale distributietak en de divisie interactieve media. In 1996 was hij directeur ad interim bij Sport7. Hendriks benadrukt dat zijn vertrek niets te maken heeft met ‘enig verschil van inzicht’. Wat hij gaat doen, weet hij nog niet. “Maar activiteiten die concurreren met Endemol komen – zeker voorlopig – niet in aanmerking.” (o.a. Adformatie)

LIVE-UITZENDING BNN IN LEIDEN DOOR POLITIE ZWIJGEN OPGELEGD

De politie heeft zondag in Leiden een eind gemaakt aan optredens in café Alhambra voor het 3FM programma BNN Live. Alhambra bleek geen vergunning te hebben voor livemuziek. BNN is uiterst teleurgesteld over het optreden van de politie, gistermiddag in café Alhambra aan de Breestraat. De politie liet de live- uitzending van de omroep stilleggen na klachten over geluidsoverlast uit de buurt. (o.a. Leidsch Dagblad)

LUST VERVANGER TRIP BIJ NOVA

Verslaggever Willem Lust vervangt voorlopig Rob Trip als presentator van het actualiteitenprogramma NOVA. De 41-jarige Trip is getroffen door een herseninfarct en wordt kunstmatig beademd. Lust presenteerde NOVA al vaker op invalbasis. Omdat nog niet duidelijk is hoe lang Trip uit de roulatie is, wordt het presentatieschema omgegooid en zullen Margriet Vroomans en Kees Driehuis vaker dan gewoonlijk achter de presentatiedesk plaatsnemen. Datzelfde geldt voor het opinieprogramma Buitenhof, dat Trip ook presenteert. In plaats van eens in de drie weken gaan Paul Witteman en Peter van Ingen om de week presenteren. Trip kreeg in de nacht van woensdag op donderdag een lichte herseninfarct en raakte in coma. Daar kwam hij zaterdag uit, maar hij is zo verzwakt dat hij kunstmatig moet worden beademd. Een NPS-woordvoerder noemt zijn toestand zorgelijk, maar de kans is aanwezig dat Trip op termijn weer terugkeert. (o.a. ANP)

CITY FM UTRECHT – VVR EN MIDSTAD STAPPEN SAMEN NAAR RECHTER

VVR (vereniging verkrijgen radiofrequenties) en Midstad Radio stappen naar de rechter omdat de experimentele frequentie van Sun FM is overgegaan in City FM. Eind vorig jaar heeft Broadcast Partners toestemming gekregen om te experimenteren met de frequentie 99.4 Zoetermeer. Een NSF in Utrecht op 99.3 zou het signaal van Sun FM Zoetermeer moeten gaan doorsturen. Midstad Radio had hier al bezwaar tegen gemaakt omdat Sun FM nergens in de regio Utrecht op de kabel is te ontvangen. Terwijl Midstad Radio nu drie jaar wacht op een frequentie in Utrecht werd besloten om Sun FM hier een frequentie te geven. Na enkele maanden werden de stationcalls veranderd in City FM Utrecht. Met een eigen website voor Utrecht heeft City FM een nieuw station neergezet en dat is volgens VVR en Midstad ‘tegen de regels van experimenten en optimalisaties’. Volgens een woordvoerder van de VVR wordt er misbruik gemaakt van de mogelijkheid tot doen van experimenten in het kader van Zero Base. Als er in Utrecht een nieuw City FM kan komen, had Midstad Radio hier ook op kunnen uitzenden. (o.a. Adformatie)

EO GAAT MINDER RELIGIE “VERKOPEN”

De Evangelische Omroep gaat minder verkondigende programma’s uitzenden. Van deze programma’s, waarin de evangelische boodschap wordt verkondigd, gaat een aantal verdwijnen. De drie programma’s die overblijven, komen ’s avonds laat op het scherm. Maar daarin wordt de boodschap wel explicieter gebracht. EO-directeur H. Hagoort wil meer bekendheid aan de betreffende programma’s geven. “We hopen dat we een vast publiek kunnen aantrekken. Dat is mogelijk omdat de overblijvende drie programma’s over een langere periode worden uitgezonden”, aldus Hagoort. Vroeg in de avond zouden deze EO-programma’s niet genoeg kijkers trekken. Dat enkele programma’s verdwijnen, vindt Hagoort spijtig, maar ‘op een gegeven moment moet je gewoon knopen doorhakken’. (o.a. Adformatie)

SLAM! FM WORDT ID&T-RADIO

Slam!FM zal binnenkort weer van naam veranderen. ID&T Radio wordt de nieuwe naam van de commerciele dance-zender die via de kabel is te horen. Na New Dance Radio en Slam! FM is dit de derde naam voor de zender in een relatief korte tijd. Duncan Stutterheim, eigenaar van het bedrijf ID&T legt in het magazine Starters zijn keuze voor de nieuwe naam uit: “ID&T wordt de merknaam van al onze producten, met uitzondering van het magazine Slam!. ID&T wordt een brand die staat voor een gevoel van rebels, wat ID&T ook is. Daaronder vallen onze belangrijkste divisies: radio, evenementen, muziek en interactieve media”. Tevens maakt Duncan Stutterheim in het magazine bekend dat ID&T-radio zeker gaat meedoen voor een etherfrequentie: “Serieuze partijen ondersteunen ons. Ik kan niet bekend maken welke. Er is veel geld nodig voor naamsbekendheid en etherfrequenties, daarom sluiten wij een beursgang niet uit”. (HvB’s Medianieuws)

BIG-BROTHER IN ZUID-AFRIKA

Big Brother Big Brother is binnenkort ook te zien in Zuid-Afrika. In augustus mogen de Zuid- Afrikanen proeven van de realityshow,die eerder al in achttien landen succesvol was. Het programma wordt uitgezonden door de Zuid-Afrikaanse nationale betaalzender M-Net. Het Big Brotherhuis,waar tien Zuid- Afrikanen gedurende vijftien weken voor het alziend oog van de televisiekijker zullen leven,staat in Randburg,in de buurt van Johannesburg. M-Net zendt het programma telkens van maandag tot vrijdag een half uur uit. (NOStt)

ROB TRIP GETROFFEN DOOR HERSENINFARCT

TV- en radiopresentator Rob Trip (41) is getroffen door een herseninfarct. Zijn toestand is zorgelijk, aldus een persvoorlichter van de NPS. Hij zei dat Trip in de nacht van woensdag op donderdag een herseninfarct kreeg en in coma is geraakt. Daar is hij zaterdag uitgekomen. Maar de presentator is dermate verzwakt dat hij nog steeds kunstmatig wordt beademd. Trip is presentator bij de NPS- programma’s NOVA en Buitenhof en het Radio I-journaal. (o.a. ANP)

MILJOENENCLAIM TEGEN UPC

LSMG claimt 4,5 miljoen euro (9,9 miljoen gulden) van Eneco Call Services. Het dochterbedrijf van kabel- en telecommunicatiebedrijf UPC heeft volgens de mediaholding een samenwerkingsovereenkomst uit 1999 onrechtmatig verbroken. LSMG is inmiddels een civielrechtelijke procedure begonnen. In 1999 lanceerde LSMG samen met Eneco een campagne om naambellen (via letters op de telefoontoetsen) te promoten. Toen na een paar maanden UPC de telefoondivisie van Eneco overnam, zegde deze de overeenkomst eenzijdig op. Volgens een woordvoerder van LSMG heeft de contractbreuk het bedrijf 10 miljoen gekost. (NRC/ANP)

CDA-KAMERLID ATSMA: “RADIO 1 DUPE VAN PAARS GEKIBBEL”

“Radio 1 dreigt de dupe te worden van het paarse gekibbel over de nieuwe frequentieverdeling.  Deze mening heeft Tweede Kamerlid Joop Atsma in een artikel over de frequentieveiling en de positie van de publieke zenders, dat is verschenen in Trouw. Joop Atsma: “De Tweede Kamer heeft eerder vrijwel unaniem gezegd dat het niet nodig is dat Radio 1 in de toekomst op zowel de AM (middengolf) als de FM te beluisteren is. Vanwege de kwalitatieve voordelen is gekozen voor een plaats op de FM-band. De NOS en de omroepen hebben daarop meteen ingespeeld en willen reeds per 1 april Radio 1 van de middengolf verwijderen. Daarmee lopen ze wel erg ver voor de muziek uit. Zolang onduidelijk is wat er met de FM-frequenties gebeurt, is het zelfs onverstandig om met deze plannen door te gaan. Sterker nog, als het tegen zit kan Radio 1 straks zonder vaste plek op de middengolf  niet meer in heel Nederland worden ontvangen”. Atsma vervolgt: “De toezegging van het kabinet dat na de herindeling van alle frequenties in heel Nederland Radio 1 goed te ontvangen zal zijn, kan op dit moment absoluut niet worden waargemaakt. ’s Lands belangrijkste publieke informatie- en actualiteitenzender dreigt hierdoor het kind van de rekening te worden. Het is te hopen dat de commissie Bouw ook dit gevolg van het Paarse gestuntel en zwabberbeleid onderkent en voorkomt dat het ook in de publieke ether stil wordt”, aldus Joop Atsma.

RADIO NATIONAAL NIET MEER VIA DE KABEL

Radio Nationaal is sinds vanmiddag niet meer via de kabel in Nederland te beluisteren. KPN Broadcast heeft het satelliet-kanaal dat werd gebruikt voor de doorgifte aan de kabelkoppelstations uit de lucht gehaald. De website is inmiddels weer in de lucht, echter zonder real-audio mogelijkheden: http://www.radionationaal.nl/index_start.htm

CITY FM ZOETERMEER/UTRECHT MET ‘EIGEN’ PLAYLIST

Sinds donderdag is via CityFM Zoetermeer (99.4 MHz) / Utrecht (99.3 MHz) een ‘eigen’ programma te horen. De zender, waarop voorheen het signaal van Sun FM Rotterdam was te horen, zendt sinds dinsdag uit onder de naam City FM. Tot donderdag werd echter gebruik gemaakt van de playlist van Sun FM die voorzien was van CityFM djingels. Vanaf donderdag is er via de 99.4/99.3 MHz een eigen playlist te horen. De verwachting is dat de complete programmering voor de nieuwe editie van CityFM vanaf april te horen is.

ACHT MILJOEN EXTRA VOOR DOCUMENTAIRES

Er komt 3,8 miljoen gulden extra beschikbaar voor documentaires over maatschappelijke thema’s. Het Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Omroepproducties verhoogt het beschikbare budget met 1,8 miljoen gulden; de NOS stelt 2 miljoen gulden beschikbaar. Maatschappelijke documentaires zijn kostbaar door de grondige research, de lange opnametijd en de overwogen afwerking die ervoor nodig zijn. De afgelopen jaren is het aantal aanvragen bij het Stimuleringsfonds voor deze documentaires toegenomen. Met de uitbreiding van 1,8 miljoen gulden stelt het Stimuleringsfonds in 2001 in totaal 8,9 miljoen gulden beschikbaar voor documentaires. (o.a. Villamedia)

CARRELL KRIJGT ERE-ROOS VOOR HELE OEUVRE

De Nederlands- Duitse televisiepresentator Rudi Carrell krijgt op het komende festival van Montreux de Ere-Roos voor zijn hele oeuvre. Carrell ontving in 1964 al een Zilveren Roos voor de Nederlandse Rudi Carrell Show. Momenteel vermaakt de 66-jarige Carrell Duitsers, uit naam van RTL.

KRO’S DETECTIVESITE BLIJKT SUCCES

De KRO heeft een naam opgebouwd met het uitzenden van vooral Britse detectiveseries. En rond al die series is deze site gebouwd. Er is veel informatie te vinden over de series Inspector Morse, Inspector Dalgliesh, Dangerfield, Dalziel and Pascoe, Wycliff, Silent Witness, Mrs. Bradley, Trial by Fire, A Touch of Frost. Daar vindt u informatie over de series, de acteurs, de tv-afleveringen, foto’s, boeken en links. Er is ruimte voor discussie en informatie-uitwisseling, en u kunt uw eigen bijdragen aan de site leveren. Wekelijks is er ook een prijsvraag.  De site is een succes.

10 FM OPENT NIEUWE STUDIO – 103 FM GEOPTIMALISEERD

De nieuwe Radio 10 FM studio is al een maandje in gebruik maar vandaag om 16:00 uur heeft de officiële opening plaatsgevonden. De studio werd geopend door Ed Nijpels. Radio 10 FM heeft vandaag niet alleen de nieuwe studio’s officieel geopend maar ook is het vermogen van de etherfrequentie 103 FM in Lelystad door de Nozema verhoogd. (http://www.radio10.fm en nl.media.radio)

FREQUENTIE-DEBAT UITGESTELD

Het debat over alternatieven voor het veilen van de radiofrequenties is uitgesteld. De voorzitter van de vaste kamercommissie Verkeer & Waterstaat heeft hiertoe besloten. Volgens de griffier verwacht de voorzitter dat de uitkomsten van het onderzoek van de commissie Bouw op zijn vroegst vrijdag in het kabinet aan de orde zijn. Hierdoor hebben de fracties onvoldoende tijd om een standpunt in te nemen. De voorzitter heeft besloten het algemeen overleg met circa anderhalve week uit te stellen. De griffier verwacht dat het debat omstreeks 22 maart plaatstvindt. Henk Ligteveld, woordvoerder van de commissie Bouw, meldt dat het nog onduidelijk is wanneer het rapport wordt afgeleverd. Ligteveld wil niet ingaan op een mogelijke datum. De commissie rapporteert aan staatssecretaris Monique de Vries (Verkeer & Waterstaat) die de Tweede Kamer heeft toegezegd de bevindingen voor 13 maart toe te sturen. Onduidelijk is of deze datum wordt gehaald. (o.a. Broadcast magazine)

PUBLIEKE OMROEP HEEFT IN MONTERUX DRIJ IJZERS IN ‘T VUUR

De publieke omroep maakt met drie programma’s kans op een prijs tijdens het Gouden Roos Festival in het Zwitserse Montreux. Het gaat om de korte dansfilm Lost, een aflevering van Single Luck van de NPS en een documentaire in de serie Close Up van de AVRO. Lost werd met het Scapino Ballet in de straten van Rotterdam opgenomen. De film werd door Willem van de Sande Bakhuizen geregisseerd, geproduceerd door ID&DTV en ging tijdens het Internationale Film Festival Rotterdam in première. De Close Up-documentaire gaat over het leven van lord Alfred Douglas, de geliefde van Oscar Wilde. De documentaire is geregisseerd door Jacqueline van Vugt en geproduceerd door Ryninks Film. ID&DTV produceerde ook de aflevering My Sharona uit de serie Single Luck waarin makers van een eenmalige wereldhit worden gevolgd. De regie van Single Luck is in handen van Tonko Dop. Het festival in Montreux wordt van 26 april tot en met 1 mei gehouden. (o.a. ANP)

WK TOCH OP DUITSE PUBLIEKE ZENDERS

De Duitse omroepen ZDF en ARD mogen alsnog het WK Voetbal in 2002 en 2006 uitzenden. De publieke zenders hebben de rechten van beide evenementen voor ruim acht miljoen gulden van de Kirch-Gruppe gekocht. Met de overeenkomst komt een einde aan de vrees van fans dat de wedstrijden alleen op een betaalzender te zien zouden zijn. (o.a. Villamedia)

KONINKLIJKE LUCHTMACHT ONTMANTELD ZENDERS

De ‘mastenploeg’ van de Koninklijke Luchtmacht heeft gisteren een begin gemaakt met het ontmantelen van een aantal zendmasten bij het Kuinderbos (Friesland) en op de Veluwe. Met een 120 meter hoge kraan werd een mast bij het Kuinderbos in delen uit elkaar getild. De luchtmacht maakt tegenwoordig voor haar communicatieverbindingen gebruik van glasvezelkabels. De straalverbindingen zijn daardoor overbodig geworden. Alleen voor het contact met de Waddeneilanden blijft nog een mast staan. De grond rond de gevaartes, die tot nu toe verboden terrein was, komt in handen van Staatsbosbeheer. (Leeuwarder Courant met foto: http://www.leeuwardercourant.nl/_DbImages/08hv_kuinre.jpg)

PAUL DE LEEUW STOPT PRODUCTIES VOOR INTERNET

Paul de Leeuw is gestopt met omroepje spelen op internet. Zijn site http://www.hethol.nl wordt niet langer dagelijks ververst met lollig (bedoelde) filmpjes of informatie op het gebied van radio, theater en televisie. De activiteiten zijn te duur en tijdrovend, geeft een HetHol-woordvoerder woensdag aan. De site blijft wel bestaan, maar de inhoud blijft beperkt tot het geven van informatie over De Leeuw’s activiteiten. “Het wordt meer een soort portfolio over De Leeuw.” De HetHol-medewerkers blijven in dienst en gaan hun creatieve kennis aanwenden voor het werken aan andere sites. Op de site waren producties te zien die De Leeuw speciaal voor internet maakte, zoals een hoorspelachtig kinderverhaal (met een clowntje) en variaties op kantoorhumor om personeel op diverse werkplekken wakker te houden. (o.a. NU.nl)

AOL VOEGT WB MET TURNER SAMEN

Het Amerikaanse multimediaconglomeraat AOL Time Warner voegt de televisienetwerken van WB en Ted Turner samen. Daardoor ontstaat de grootste televisiegroep in de VS met zenders als TBS, TNT, Cartoon Network en CNN. (o.a. NRC)

VAN FRESH102 NAAR FRESH FM

De commerciele regionale zender Fresh102 is langzaam bezig haar naam te veranderen in Fresh FM. Sinds kort is op het RDS-display van de zender de naam FRESH102 gewijzigd in FRESH FM en tevens is de website enigszins aangepast. De naamswijziging houdt waarschijnlijk verband met de veranderingen op de FM-band die gaan plaats vinden. In deze nieuwe verdeling komt de frequentie 102.0 Mhz in de regio Den Haag/Zoetermeer niet meer voor.

CITY FM KRIJGT FREQUENTIES SUN FM ZOETERMEER EN UTRECHT

Sinds dinsdag zijn de frequenties 99,4 MHz (Zoetermeer) en 99,3 MHz (Utrecht) in handen gekomen van City FM. Voorheen was de frequentie 99,4 MHz (samen met de 87,6 MHz te Rotterdam) in handen van SunFM. Aangezien beide frequenties elkaar grotendeels overlappen heeft de eigenaar van SunFM/CityFM blijkbaar gekozen om CityFM via de frequentie 99.4 MHz te gaan uitzenden. Daarnaast is de experiment-frequentie in Utrecht van SunFM (99.3 MHz) sinds heden ook overgegaan in CityFM. De website van CityFM Utrecht is inmiddels ook on air: http://www.cityfmutrecht.nl. Door deze frequentiewijziging is CityFM naast de regio Haarlem/Amsterdam ook te ontvangen in een groot gedeelte van Zuid-Holland en de omgeving van Utrecht. Het programma dat CityFM Amsterdam/ Haarlem komt echter niet overeen met de uitzendingen van CityFM Zoetermeer/ Utrecht. Wellicht heeft de frequentieruil te maken met het “legaliseren” van het frequentie-experiment in Utrecht waarbij tot op heden gold dat er niet werd voldaan aan de eis dat de experimentenzender (99,3 MHz in Utrecht) hetzelfde programma uitzond als de “hoofdzender” (99.4 MHz in Zoetermeer). Met de bovengenoemde frequentieruil hoopt de eigenaar van SunFM/CityFM dit te hebben opgelost.

NIEUWE PROGRAMMA’S OP ARROW CLASSIC ROCK

Arrow Classic Rock Radio begint eind maart/begin april met twee nieuwe thema-programma’s. Op donderdagavond (21.00 – 22.00 uur) laat Gerry Jungen (ex 3FM) een uur lang de beste bluesmuziek uit de geschiedenis horen. Op woensdagavond (21.00 – 22.00 uur) brengt Kees Baars (ex Veronica) een uur lang de beste symfonische rockmuziek. (hvb)

LOVE RADIO AAST OP 675AM

Love Radio heeft interesse getoond in de middengolffrequentie 675 kHz. Deze frequentie wordt momenteel ebruikt door het zusterstation Radio 10 FM. Wegener RTV-directeur René Witzel voorziet dat Radio 10 FM geen dubbele dekking mag behouden op de middengolf en FM op het moment dat de zender een landelijk FM-pakket krijgt. Door Love Radio op deze middengolffrequentie te laten uitzenden, hoopt Wegener RTV de frequentie te kunnen behouden. Witzel benadrukt dat de plannen onder voorbehoud zijn, aangezien de ‘overnemende’ partij goedkeuring moet geven aan de plannen.(Broadcast Magazine)

EUROSPORT IN ROTTERDAM: NOG GEEN UITSPRAAK COMMISSARIAAT

Het Commissariaat voor de Media is er niet in geslaagd binnen vier weken uitspraak te doen in het geschil tussen de Rotterdamse Programmaraad en het plaatselijke college van b en w. Deze twee partijen kunnen het niet eens worden over de doorgifte van Eurosport via de kabel. Eurosport heeft inmiddels een contract afgesloten met kabelexploitant UPC en zal vanaf mei via een decoder te ontvangen zijn op tv. Het besluit valt nu zeer waarschijnlijk in de loop van volgende week. (o.a. Rotterdams Dagblad)

SBS KAAPT WEDSTRIJD WEG VOOR NEUS NOS

De NOS lette even niet op en meteen was SBS erbij om de rechten voor de wedstrijd Kaiserslautern-PSV op te kopen. De thuiswedstrijd van PSV zal wel weer bij de NOS te zien zijn. Het bureau waar de NOS gewoonlijk zaken mee doet, bleek ditmaal de rechten niet in het bezit te hebben. Een ander bureau benaderde SBS dat zonder gene toehapte..(o.a. NOStt)

VLAANDEREN: VLAAMS-BRABANT WIL RING-TV STEUNEN

De provincie Vlaams-Brabant wil tussenbeide komen om de regionale tv-zender Ring-TV te helpen. Alle fracties in de provincieraad zijn het eens met de steun. Over hoeveel geld het gaat, is niet bekend gemaakt. Volgens de provincieraad bevordert de tv-zender het gemeenschapsgevoel in het arrondissement Halle-Vilvoorde. Overheden mogen regionale zenders niet rechtstreeks steunen. Wel kan de provincie allerlei mededelingen als reclameboodschappen verkopen. Eerder had de mediagroep Roularta zijn steun aan de omroep opgezegd. (o.a VRTtxt)

DE LEEUW: KLEINSCHALIGER SONGFESTIVAL

Paul de Leeuw wil in het vervolg een kleinschaliger songfestival. Hij is het niet eens met de huidige tendens van het steeds groter wordende muziekspectakel. De NOS wil daarentegen het songfestival steeds grootser en professioneler aanpakken. Zo was er dit jaar al weer veel meer publiek dan vorig jaar (ruim 8500 tegen 5500) en werd dit jaar het hele voorprogramma via de radio verslagen. Paul de Leeuw ziet de charme van het kleinschalige volksvermaak hierdoor helemaal verdwijnen. Dit liet hij weten aan de internetredactie van het NRC. De Leeuw is daarom in overleg getreden met de NOS over de organisatie van het festival. Er staat grote twijfel of de NOS nog wel de geschikte partner is om dit evenement te organiseren. (o.a Veronica)

AVRO STOPT MET 3FM-PROGRAMMA ‘BACK TO OLDSCHOOL’

De AVRO stopt op korte termijn met het uitzenden van het populaire en unieke radio3-FM programma Back to Oldschool. Het bericht is vaag via de website van de AVRO te ontdekken maar opgemerkt door e e n van de schrijvers in het mediaforum op de Radiowereld. Jeffrey Williams, de presentator van het programma, geeft in het VARA-tv magazine enige uitleg: “Omdat deze situatie te vaag is op dit moment hebben we besloten er geen rugbaarheid aan te geven voor het publiek. Dan zou er immers paniek om niets kunnen ontstaan”…wordt vervolgd…

NOS RADIONIEUWS STOPT MET PIEPJES??

Het NOS Radionieuws stopt per 1 april met de traditionele piepjes die aan de uitzendingen vooraf gaan. Dat heeft P. Taal van de redactie maandag bevestigd. Het vertrouwde ‘piep, piep, píííeeep’ moet zeer tegen de zin van de redactie het veld ruimen voor de publieke omroeptune die nu al op tv te horen is. Dat muziekje wordt op televisie ingestart wanneer het logo van de publieke omroep (blokje/balletje) te zien is. De Raad van Bestuur van de NOS wil met deze maatregel de herkenbaarheid van de publieke omroep ook op de radio vergroten…echt nieuws of een vervroegde en flauwe 1 april grap?? (o.a ANP)

RADIO NATIONAAL: FAILLIET

De commerciële radiozender Radio Nationaal is vrijdag door de rechtbank failliet verklaard. Maandag hebben de negen werknemers in vaste dienst van de curator te horen gekregen dat ze zijn ontslagen. Radio Nationaal was actief als 24-uurszender voor het gezellige Hollandse lied. Het station begon vorig jaar mei met uitzenden op de middengolf. Programmaleider Karel van Cooten meent dat er bij de luisteraars nog altijd behoefte bestaat aan een dergelijke zender. Hij gaat op zoek naar nieuwe financiers. Daarbij is het de vraag of de zender kan doorstarten of dat er een nieuw station komt. Op korte termijn moet er een beslissing vallen. (o.a. ANP)

BUSINESSNIEUWS COMBINEERT VERKOOP RADIO EN INTERNET

BusinessNieuws, de nieuwe naam voor Business Nieuws Radio en The Floor, biedt adverteerders vanaf nu combinatiepakketten voor radio en internet. De effectenbank KBW Wesselius, onderdeel van Fortis, is een van de eerste adverteerders die gebruikt maakt van de combinatie. De advertentie-exploitatie van The Floor was in handen van 24/7 Media Nederland. Deze overeenkomst is beëindigd. Tegelijk is het verkoopteam van BusinessNieuws uitgebreid met Johan Fonken (voorheen Crosspoints) en André Wilderdijk (Ster). (o.a Adformatie)

SBS MAAKT NEDERLANDSE VERSIE VAN TEMPTATION ISLAND

De SBS-groep gaat een Nederlandse versie maken van het Amerikaanse realityprogramma Temptation Island. Dat heeft een woordvoerder van de commerciële omroep maandag gezegd. In het programma vertoeven vier jonge ongetrouwde stellen samen met 26 sexy vrijgezellen op een exotisch eiland. Kunnen de relaties dan nog standhouden, is de vraag die centraal staat. De woordvoerder weet nog niet wanneer het programma in Nederland is te zien, maar hij vermoedt dat dat nog dit jaar gaat gebeuren. Evenmin is zeker op welke zender het komt. De SBS-groep is verantwoordelijk voor drie zenders: SBS6, Net5 en op termijn Veronica (nu nog Fox8). De Nederlandse versie van Temptation Island is een uitvloeisel van een maandag bekendgemaakte overeenkomst tussen SBS en Fox Television Studios, een onderdeel van het concern News Corporation van mediamagnaat Rupert Murdoch. De twee vormen een gezamenlijke onderneming voor de productie van amusementsprogramma’s voor Nederland, België, Scandinavië, Zwitserland en landen in Midden-Europa. (o.a. ANP)

WALKER TERUG BIJ RTL5

Voetbalcommentator Hugo Walker is vanaf donderdag terug op tv. Hij zal bij RTL5 een voetbal- wedstrijd verslaan uit de Europacup-league. Walker stapte vorig jaar boos op na een conflict met de redactie van Studio Sport.

RADIO NATIONAAL: GEZELLIGHEID MAAKT PLAATS VOOR ROUWSTEMMING

Sinds zondagmiddag is er op Radio Nationaal geen muziek van Neerlands bodem meer te horen, maar de klanken van “rouwmuziek”. Waarschijnlijk zal er via de vele kabelfrequenties in Nederland vanaf morgen niks meer te horen zijn.

BOMAANSLAG OP BBC IN LONDEN

In de nacht van zaterdag op zondag is een zware autobom ontploft voor een gebouw van de BBC in Londen. Een persoon raakte licht gewond. Volgens de politie gaat het om een aanslag die is gepleegd door de Noord-Ierse terroristische splintergroepering Real IRA. Het explosief zat verborgen in een auto die voor het pand was geparkeerd, zo maakte de terreurbestrijdingseenheid van de politie bekend. (o.a. NUnl)

KOSTER: “TE LAAT BETROKKEN BIJ NATIONAAL OM FAILLISEMENT TEGEN TE HOUDEN”

Dhr Koster, de nieuwe eigenaar van Radio Nationaal, is te laat betrokken bij de problemen rond Radio Nationaal om een faillisement te kunnen tegenhouden. Dat heeft hij vanmiddag verklaard tegenover de Radio-2 microfoon. In het programma “WeekendCafe” deelde hij wel mee dat hij van plan is om binnen vier weken een doorstart te maken onder de naam Radio NL. Het is niet duidelijk of de medewerkers van Radio Nationaal hun achterstallige salaris uitbetaald zullen krijgen. Vrijdagmiddag heeft de rechtbank een vonnis uitgesproken. De uitslag van het vonnis is nog niet openbaar gemaakt maar het ziet er naar uit dat een faillisement on- ontkeerbaar is geworden. De curator van Radio Nationaal gaat waarschijnlijk het personeel van Radio Nationaal maandag collectief ontslaan.

OUD VPRO-DIRECTEUR KLEYWEGT OVERLEDEN

De vroegere VPRO-directeur Arie Kleywegt is op 80-jarige leeftijd in zijn woning in Baarn overleden. Hij was al geruime tijd ziek. Arie Kleywegt begon zijn loopbaan bij Radio Herrijzend Nederland en stapte later over naar de VARA en de VPRO. Hij kreeg vooral bekendheid door zijn verslaggeving van de watersnoodramp in 1953 op de radio en de Elfstedentocht van 1963 op de televisie. Kleywegt heeft zich altijd geergerd aan de verzuiling in Nederland.Hij vond dat het omroepbestel moest worden ingericht naar BBC-voorbeeld. De VPRO (Radio 1) herdenkt hem zondag rond 11.00 uur. (o.a. NOStt)

LUC VAN ROOY VOICE OVER ME-TV EN DJ BIJ ME-FM

Luc van Rooy de huidig voice-over van Veronica TV wordt ook de stem van het nieuwe ME TV. Luc van Rooy maakt ook een come back op de radio. Hij wordt per 2 april DJ bij ME-FM. Luc van Rooy maakte voorheen radioprogramma’s bij respectievelijk de vrije radiozender Radio Groei- stad, de zeezender Radio Monique, VARA, AVRO en Hitradio 1224/Veronica.

CNN CONTINU OP SCHIPHOL

De 20 miljoen vetrekkende reizigers op de luchthaven Schiphol krijgen binnenkort in de vertrekruimtes op 80 plaatsen via de nieuwszender CNN het laatste wereldnieuws voorgeschoteld. In Noord-Amerika is CNN op al 36 vliegvelden te volgen via monitoren bij 1600 gates. CNN koos Schiphol voor de Europese primeur. (o.a. Telegraaf)

HOUDT RADIO 916 EER AAN ZICHZELF?

Het ziet er naar uit dat de lokale radiozender Radio 916 (Rijnwoude/Moerkapelle/Zevenhuizen) niet afwacht tot het Commissariaat voor de Media een uitspraak doet in het geschil met Radio Rijnwoud, en de eer aan zichzelf houdt. Sinds enige tijd is er alleen non-stop muziek te horen afgewisseld door djingels van de radiozender. Het wereldnieuws op het hele uur is geschrapt, net zoals het regionale informatie blok “De Regiokalender” op elk half uur. Tevens zijn er geen commercials meer te horen op de zender. Is dit het begin van het einde voor de lokale zender?

3FM KIJKT TERUG NAAR RAFF102

Voor echte radiofreaks is er zaterdagnacht een mogelijkheid om fragmenten van één van Nederlands jaren-80 piraten te beluisteren op 3 FM. In de nacht van  3 op 4 maart zal het programma van Jefrey Williams (De Overnachting) tussen 1 en 3 uur s’nachts in het teken staan van de vrije radiozender RAFF 102 uit Hilversum. Walter Peters (net terug uit Amerika en oud presentator van RAFF) zal een Dance List uit 987 presenteren, ook is oud presentator Elmer Schuitema aanwezig. Er zullen vele fragmenten van de zender met bijpassende R&B muziek te horen zijn bij Jefrey. RAFF (Radio Als Flitsend Fenomeen) zond uit op 102Mhz vanuit Hilversum voor Midden Nederland. (o.a. Radiowereld)

STROOM KLACHTEN OVER @HOME HOUDT AAN

Bij de gebruikersgroep van Essent@Home zijn de afgelopen twee weken honderden emails met klachten binnengekomen over trage internetverbindingen en een slechte e-mailservice. Dat zegt woordvoerder D. Piet uit Hengelo van de gebruikersgroep, die zich Troubels@Home noemt. Inmiddels hebben zich 3607 – overwegend ontevreden internetters – zich bij de groep aangemeld. In Enschede en directe blijken een twintigtal abonnees van @Home nu al tien dagen helemaal niet meer te kunnen internetten, of mail ontvangen. Zij willen hun abonnementsgeld (89 gulden) terug. @Home biedt internet aan via de kabel. Dat moet tien keer sneller zijn dan via de telefoon. Volgens de ontevreden gebruikers maakt men dat niet waar. (o.a Tubantia)

STAATS TV LIBANON ONTSLAAT 523 MEDEWERKERS

De staatstelevisie Tele Liban maakt per jaar een verlies van 33 miljoen dollar en is daarom door de regering Al-Hariri sinds donderdag uit de lucht gehaald. De regering, die mede op een anti-bureaucratie programma aan de macht kwam, zal ongeveer eenzelfde bedrag moeten betalen aan afvloeiingsregelingen voor de 523 medewerkers van de omroep die hun baan kwijtraken. De tv-makers van de sinds 1959 bestaande Libanese omroep worden aangesteld via een quotasysteem, dat elke bevolkingsgroep een gelijk aandeel in de publieke instellingen van Libanon moet garanderen. Alle 143.000 ambtenaren zijn zo geselecteerd. (o.a. Villamedia)

CDA STELT KAMERVRAGEN OVER INVLOED OVERHEID OP REGIO-OMROEPEN

Het CDA heeft bij monde van het Tweede Kamerlid Joop Atsma  staatssecretaris Van der Ploeg van Cultuur vragen gesteld over de beïnvloeding van regionale en lokale omroepen door provincies en gemeenten. Dit nadat Friese media meldden dat subsidie voor omroep Fryslan afhankelijk was van de belofte dat meer aandacht zou worden besteed aan het werk van de provincie. Atsma vindt dat omroepen gevrijwaard moeten blijven van dergelijke beïnvloeding. Waar de CDA-er wel wat in ziet is specifieke zendtijd voor provincie en gemeenten. (oa. Nieuwsbank/Villamedia)

FIA KAN MACHT KIRCH NOG BREKEN

De internationale automobielfederatie FIA heeft zestig dagen de tijd om een veto uit te spreken tegen de machtsvergroting van Leo Kirch en het Duitse bedrijf EM.TV in de Formule 1. De Duitse mediatycoon en EM.TV hebben hun aandeel in F1-bedrijf SLEC deze week vergroot tot 75 procent, waardoor ze de uitzendrechten in handen hebben. De FIA kan de overname van de aandelen (25 procent) niet verijdelen, maar als ze de nieuwe machtsverhouding niet goed vindt voor de Formule 1, kan het de contracten met SLEC opheffen. SLEC staat voor Slavia Ecclestone Corporation, de holding waarin Bernie Ecclestone zijn Formule-1-bedrijfjes heeft ondergebracht. De FIA en Ecclestone zijn naar verluidt niet blij met de komst van Kirch. Ze willen niet dat één tv-maatschappij zeggenschap heeft over de commerciële rechten van races, om dan bijvoorbeeld uitzending via betaaltelevisie in te voeren. Kirch ontkent dat hij de Formule 1 achter de decoder wil brengen. Volgens de Britse krant Financial Times beslist de FIA al 22 maart. (o.a NU.nl)

KLEINE WIJZIGINGEN IN PROGRAMMERING NOORDZEEFM

Met de komst van Sylvana Simons (TMF, SBS 6, Radio 538) en Colin Banks (Radio 538) wordt de programmering van Noordzee FM gewijzigd. Sylvana zal iedere zaterdagavond tussen 20:00 en 22:00 uur te horen zijn met het programma Sylvana’s Soul. Daarnaast presenteert zij iedere vrijdagavond tussen 19:00 en 21:00 uur het interactieve programma Sylvana. Banks zal vanaf 5 maart iedere ochtend tussen 6:00 en 9:00 uur het nieuwe ochtendprogramma The Morning Call presenteren waarin hij naast muziek ook nieuws en diverse weetjes brengt. (NoordzeeFM)

VROLIJK VERLAAT KINDERNET

Jos Vrolijk, de afgelopen vierenhalf jaar werkzaam als marketing director bij KinderNet 5, treedt per 1 april in dienst bij Change The Script. Change The Script ontwikkelt ‘concepten voor online omgevingen, van business/communicatie strategie tot en met implementatie en onderhoud’. Het bedrijf is met ruim honderd medewerkers werkzaam voor onder andere Compaq, Terre des Hommes, Unilever (Rituals), GoGo Tours, Coca-Cola, Renault en V&D. Vrolijk zal zich als business consultant bij Change The Script richten op bestaande klanten en new business. Een opvolger bij KinderNet5 is nog niet bekend. (o.a. Adformatie)

RADIO PUTTEN WIL IN BUURGEMEENTE UITZENDEN

Radio Putten wil in Ermelo gaan uitzenden en daarmee een lokale omroep met een regionaal karakter worden. Binnenkort wordt daartoe een aanvraag naar het Commissariaat voor de Media (CvdM) gestuurd. De omroep hoopt in september of oktober met uitzenden te starten. Ongeveer zeventig lokale omroepen gingen Radio Putten al voor over de gemeentegrenzen. Per gemeente is er één zendmachtiging beschikbaar. Als er meer lokale omroepen aanspraak op het recht op uitzending maken, draagt de gemeente de beste kandidaat bij het CvdM voor. In Ermelo is dat niet nodig. De lokale omroep in Harderwijk (Halo) is ter ziele. De lokale omroep in oprichting, Harderwijk FM, heeft geen plannen om zich ook op Ermelo te richten en tenslotte mag ziekenomroep Sjouk gewoon blijven uitzenden. (o.a. Veluws Dagblad/Club Lokaal)

AM-ZENDERS RADIO NATIONAAL UIT DE LUCHT GEHAALD

Vandaag zijn de 2 middengolfzenders van Radio Nationaal uit de lucht gehaald door de Nozema. Hoogstwaarschijnlijk heeft “de nieuwe eigenaar” de rekeningen van de Nozema niet tijdig betaald. Op de website schrijft Karel van Cooten het volgende: “Donkere wolken pakken zich samen boven Radio Nationaal. Vandaag zijn onze beide AM-frequenties uitgeschakeld en waarschijnlijk morgen is het al gedaan met ons mooie initiatief. Wat jammer is dat het station nooit heeft mogen en kunnen bewijzen dat het levensvatbaarheid heeft, al zijn wij als medewerkers daar nog steeds van overtuigd. Zonder goede verkoop- en marketingafdeling kun je nu eenmaal het beste product ter wereld niet verkopen. Alleen zal men in omroepland het wel weer uitleggen als dat er geen behoefte is aan zo’n station. Maar goed, het grote aantal luisteraars dat ons in ons korte bestaan heeft weten te vinden weet wel beter. Aan jullie en aan mijn gouden ploeg mensen hier in Hilversum heeft het in ieder geval niet gelegen.”. Tijdens de rechzitting die woensdag jongstleden plaatsvond,  kwam de huidige eigenaar zelf niet opdagen. De rechter heeft nu de zitting uitgesteld tot vrijdag 2 maart. Als er dan geen duidelijkheid komt in de gang van zaken bij Radio Nationaal dan zal het einde van het radiostation betekenen.. In het “mediaforum” op de Radiowereld gaat steeds vaker het gerucht dat Radio Nationaal “om zeep is geholpen door een ander commercieel radio station”. Door met zogenaamde geldschieters  is de zaak zolang gerekt heeft dat het bijna onmogelijk is geworden om het station nog te redden…

CASEMA BLIJFT KAMPEN MET INTERNETPROBLEMEN

Kabelbedrijf Casema kampt met nieuwe problemen bij het leveren van internet via de televisiekabel. Het Delftse concern heeft al dagen last van een storing in het e-mailverkeer. Door onbekende oorzaak kunnen duizenden klanten niet of slechts mondjesmaat elektronische post ontvangen en versturen. Volgens het kabelbedrijf is de computer met het ‘hoofdpostkantoor’ slecht bereikbaar. Het probleem bestaat al langer, maar is de afgelopen dagen verergerd. Abonnees krijgen na diverse keren proberen vaak alsnog contact met de centrale computer. De storing treft de hele Haagse regio. De problemen met de elektronische post volgen direct op grote internetproblemen in Den Haag en Zoetermeer. Casema kon daar vorige week duizenden klanten enkele dagen geen toegang geven tot het internet. Door een fout in een centrale computer, werden de wachtwoorden van duizenden abonnees niet herkend. In enkele wijken van Zoetermeer en Den Haag heeft de storing tot halverwege de week geduurd.  Hoelang de huidige problemen met het e-mailverkeer gaan duren, durft woordvoerder D. Spaans van Casema niet te schatten omdat de oorzaak niet bekend is. “Gedeeltelijk heeft het te maken met een capaciteitsprobleem”, aldus Spaans. Dat ruimtetekort op de centrale computer komt mede door de verplichte verandering van tienduizenden e-mailadressen. In die adressen moet de oude naam Casema worden vervangen door de nieuwe handelsnaam Wanadoo. De problemen in de afgelopen weken komen bovenop de klachten over trage internetverbindingen die vanuit delen van de regio al jaren klinken. Ook in wijken waar nooit problemen zijn geweest, kan de toegang tot de elektronische postbus nu haperen. (o.a. Haagsche Courant)

KERKEN WILLEN KERK-TV OP HAAGSE KABEL

24 Uur per dag christelijke tv via de kabel. Dat wil de christengemeente Harvest uit Leidschendam. Deze kerk wil dat kabelexploitant Casema the God Channel uit Engeland en het Amerikaanse Trinity Broadcasting Network Europe gaat doorgeven. Dat zou moeten gebeuren in Den Haag, Zoetermeer, Rijswijk, Wassenaar, Voorburg en Leidschendam. Ze hebben 150 kerken gevraagd handtekeningen te verzamelen. De handtekeningen worden naar de programmaraad gestuurd. Deze raad besluit in juni welke zenders er per september via de kabel doorgegeven moeten worden.

F1 RECHTEN VOOR DEEL IN HANDEN KIRCH

De uitzendrechten van de Formule 1 komen voor het meerendeel in handen van de Duitse mediaconcernes EM.TV en Kirch Gruppe. De twee besloten woensdag een optie tot koop van 25 % van de Formule 1-holding SLEC,waarin onder meer de uitzendrechten en de merchandising van de autoraces zijn ondergebracht, te benutten. EM.TV en Kirch Gruppe bezaten al de helft van alle SLEC-aandelen.De aankoop van nog eens 25 % werd vlak voordat de optie zou aflopen bekendgemaakt. Met de overname rijden de twee media- concerns de grote autoconcerns in de wielen. Die wilden ook graag in de lucratieve SLEC-holding stappen. De kans bestaat dat de grote autoconcerns nu een eigen race-competitie gaan beginnen buiten de Formule 1. (o.a. NOSTT)

OOK PROVINCIE OP DE BRES VOOR BEHOUD REGIO FREQUENTIES

Statenleden van CDA, PvdA, Groen Links en SGP/RPF/GPV vinden dat de regionale omroepen Radio West en Radio Rijnmond hun frequenties moeten houden. De regionale omroepen vervullen niet alleen een belangrijke functie op het gebied van nieuwsvoorziening, maar zijn ook nog regionale rampenzender. Verplaatsing van de stations levert teveel verwarring op, vinden de statenleden. Ook kost een nieuwe frequentie onnodig veel geld. De statenleden zijn bereid om de Tweede Kamer aan te sporen een uitzondering te maken voor Radio West en Radio Rijnmond, maar zien wel in dat hun invloed beperkt is. (oa LD)

HOOFDREDACTEUR METRO OPGESTAPT

Hoofdredacteur Jelle Leenes (50) is opgestapt bij het gratis dagblad Metro. Hij nam ontslag wegens ,,een diepgaand verschil van mening met de internationale uitgever over de redactionele koers van Metro in Nederland” staat in een persverklaring van Metro.  De moedermaatschappij in Londen wil dat de kranten in de afzonderlijke landen meer centraal aangeleverde stukken gaan plaatsen en zo kosten besparen. Leenes wilde daar wel iets in mee gaan, maar met behoud van de redactionele onafhankelijkheid. Leenes vreesde verder dat Nederlandse Metro-lezers niet zitten te wachten op vertaalde artikelen uit het buitenland. De vertrokken hoofdredacteur was bang voor achteruitgang van kwaliteit, ook al wegens een dreigende inkrimping van de Nederlandse redactie. (o.a. ANP)

JAAP WIERINGA OVERLEDEN

Acteur en regisseur Jaap Wieringa is vrijdag in Haarlem overleden. Dat heeft zijn impresariaat Oeuvre woensdag bekendgemaakt. Wieringa is 55 jaar geworden. Wieringa was acht jaar verbonden aan de Haagsche Comedie. Hij speelde korter bij enkele andere gezelschappen. Ook was hij freelancer. Hij speelde zowel in de gesubsidieerde als de vrije sector. Diverse keren deed hij mee aan tv-producties en hoorspelen. Tevens was hij actief als regisseur en toneelleraar. Zijn eigen impresariaat had hij sinds 1989. (o.a. ANP)

SBS: VOLDOENDE AANMELDINGEN VOOR “BIG DIET”

SBS heeft inmiddels ruim voldoende aanmeldingen binnen gekregen voor het nieuwe televisieprogramma Big Diet. Aanvankelijk meldden zich hoofdzakelijk vrouwen voor het programma, waarin kandidaten gedurende een periode van 91 dagen met 37 camera’s worden gevolgd in hun strijd tegen overtollige kilo’s. Volgens een woordvoerder van SBS6, dat het programma vanaf 17 maart uitzendt, hebben de berichten in de media over het tekort aan mannen en de nieuwe spotjes met Robert ten Brink hun uitwerking niet gemist. “Sindsdien is de verhouding tussen mannen en vrouwen in de aanmeldingen fifty-fifty. Alleen al in de afgelopen twee dagen hebben zich meer dan 250 mannen aangemeld. We hopen dan ook in de loop van volgende week klaar te zijn met de selectie”, aldus een woordvoerder van SBS. (o.a. ANP)

CASEMA BREIDT TV-PAKKET IN AMSTELVEEN UIT

Casema breidt het tv-aanbod op de Amstelveense kabel per 1 maart uit met 5 zenders. Aan het pakket worden Animal Planet, BBC World, TVE-International, het Etalagekanaal en het Casema Servicekanaal toegevoegd.

FOX KIDS: MEER WINST, DALENDE OMZET

Fox Kids Europe heeft over het halfjaar dat einidigde op 30 november 2000 een winst geboekt van 1,1 miljoen dollar, tegen een verlies van 4,8 miljoen in dezelfde periode vorig jaar. De ‘omzet’ van de onderneming die zich afficheert als ‘geïntegreerd kinderamusementsbedrijf’ liep echter terug met 3,9 miljoen dollar tot $52,4 miljoen. De abonnee- en reclame inkomsten stegen echter wel, respectievelijk met 46 procent tot 28,7 miljoen dollar en 41 procent tot $7,6 miljoen. Opbrengsten uit programmadistributie namen echter af met 43 procent tot 19,7 miljoen dollar. FKE’s aandeel in de winst van dochtermaatschappijen (waaronder die in Nederland) bedroeg 1,5 miljoen dollar, vergeleken met een verlies van $1 miljoen in dezelfde periode vorig jaar. Het aantal abonnees steeg spectaculair met liefst 46 procent tot 23 miljoen dankzij een aantal nieuwe kanalen in Duitsland, Hongarije en het Midden-Oosten. (o.a Adformatie)

NEPKAPING ERGERT PERS

De internationale nieuwsvoorzieners CNN, SKY News en de BBC onderbraken dinsdag hun uitzendingen voor wat een vliegtuigkaping bij Pretoria in Zuid-Afrika leek. Een gewapende man zou negen mensen aan boord van een gereedstaande DC10 hebben gegijzeld. Journalisten kregen van politiewoordvoerders informatie over het incident. Na enige uren journalistieke opwinding bleek echter dat de kaping een levensechte oefening van de Zuid-Afrikaanse politie was. Een verslaggever van CNN reageerde briesend op deze mededeling van de hoofdcommissaris en zei elk vertrouwen in de Zuid- Afrikaanse politie te hebben verloren. (o.a. Telegraaf/ANP)

FOX OPGENOMEN IN SATELLIETPAKKET CANAL DIGITAAL

De Nederlandse commerciele zender Fox/Fox Kids is sinds kort te ontvangen via het digitale satellietaanbod van Canal Digitaal dat via de Astra-satelliet uitzendt. Fox, in het pakket al opgenomen als V8, is te zien op het oude kanaal van Kindernet. Kindernet is enige tijd geleden samengesmolten met Net5 waardoor er een vrij kanaal is ontstaan. Hiermee lijkt de satellietdistributie ook na 1 mei te zijn veiliggesteld. Voorheen was Fox alleen te ontvangen via de Eutelsat W2. Dit signaal was vooral bedoeld als distributiekanaal naar de kabelkopstations. Er loopt tot 1 mei een contract met de satellietexploitant KPN Broadcast voor de Eutelsat W2.

VERLOVING WILLEM-ALEXANDER EN MAXIMA MASSAAL BEKEKEN

Nederlanders hebben vrijdagavond massaal gekeken naar de uitgebreide journaal-uitzendingen van de NOS, RTL4 en SBS6 over de verloving van prins Willem-Alexander en Máxima Zorreguieta. Tussen 19.00 uur en 19.30 uur, toen het paar zich presenteerde aan het Nederlandse volk, volgden 5 miljoen mensen de nieuwsbulletins. Dat blijkt uit cijfers van de dienst Kijk- en Luisteronderzoek (KLO) van de NOS. De toespraken van premier Kok, koningin Beatrix en prins Claus werden rond 18.00 uur ook zeer goed bekeken (4,8 miljoen). Een woordvoerder van de dienst KLO spreekt van opvallend hoge kijkcijfers. ,,Ter vergelijking: de belangrijke voetbalwedstrijd Portugal – Nederland trok woensdag op het hoogtepunt 4 miljoen kijkers”, aldus de onderzoeker.

ZONNEVLAMMEN KUNNEN STORINGEN VEROORZAKEN OP SATELLIET EN RADIOSIGNALEN

Britse wetenschappers verwachten de komende week storingen van satelliet- en radiosignalen in heel de wereld als gevolg van twee grote zonnevlammen. De vlammen hebben een energieuitstoot geproduceerd vergelijkbaar met een paar duizend atoombommen. De zonnevlammen komen uit een zonnevlek, die tot de grootste behoort van de laatste tien jaar, aldus de wetenschappers. Ze sturen een energiestroom met een snelheid van 2000 kilometer per seconde op de aarde af. De stroom bereikt ergens in het weekeinde de aarde. Door de uitstoot van energie, lopen satellietsignalen kans op storing. De satellieten zelf kunnen beschadigd raken. Doordat ook de dampkring van de aarde beïnvloed wordt, kunnen radiosignalen onderbroken of verstoord raken. De kans op noorderlicht is ook aanwezig, aldus de wetenschappers voor de Britse omroep BBC. (o.a. ANP)

GOLFBREKER RADIO SLUIT ACTIE BEHOUD KABELFREQUENTIE AF

Golfbreker Radio 97.8 houdt op zaterdag 31 maart een handtekeningenactie in de Amersfoortse binnenstad. Doel is zoveel mogelijk handtekeningen te verzamelen tegen het voorlopig advies van de Regionale Programmaraad Eemland om de zender geen plaats te geven in het kabel-basispakket. Op zaterdag 31 maart zendt Golfbreker Radio 97.8 vanaf 10 tot 16 uur rechtstreeks uit vanaf de Varkensmarkt. Publiek is daarbij van harte welkom om de omroep in actie te zien. Medewerkers lopen door de binnenstad om handtekeningen op te halen voor behoud van een vaste plek op de kabel. Voorzitter Paula van Keulen noemt de actie tot dusverre een groot succes: “Het is hartverwarmend hoe de luisteraars in Amersfoort, Leusden, Soest en Bunschoten massaal achter ons zijn gaan staan. Het is duidelijk dat het publiek ons als regionale zender in het basispakket wil. Als de programmaraad dit negeert vraag ik mij af wat zij als hun taak zien in het vertegenwoordigen van het plaatselijk belang”. | De programmaraad neemt eind april een definitief besluit over het handhaven van Golfbreker Radio op de kabel. Golfbreker Radio 97.8 is in Amersfoort, Leusden, Soest en Bunschoten te ontvangen in stereo via 97,8 MHz FM op de kabel.

VIER MILJOEN VOOR AT5

De gemeente Amsterdam trekt in totaal vier miljoen gulden uit voor de overname van de lokale televisiezender AT5. Zo’n 2,8 miljoen daarvan is een voorziening voor de lopende schulden van de zender, zei wethouder G. Dales van financiën vrijdag. Dales verwacht dat de huidige exploitatievergoeding van de zender wordt verhoogd van 1,5 miljoen naar rond de drie miljoen. Maar hij maakte het voorbehoud dat de gemeenteraad de plannen nog moet goedkeuren. De gemeente wil de zender in principe als zelfstandige zender laten opnemen in het publieke bestel. Maar daarover heeft zij nog geen overeenstemming met de provincie Noord-Holland. Het ziet er naar uit dat de zender wordt ondergebracht bij de lokale omroep Salto. Overigens is het niet de bedoeling dat AT5 een soort ,,staatsomroep” wordt. De gemeente is niet van plan de aandelen voor eeuwig te houden. (o.a. ANP)

50 MILJOEN EXTRA VOOR PUBLIEKE OMROEP

De profielen van de tv-zenders Nederland 1,2 en 3 en het jeugdblok Z*ppelin worden steeds duidelijker zichtbaar. De NOS maakte donderdag bekend dat de netten met 50 miljoen gulden extra de kans krijgen ontbrekende programma’s te maken of sterke formules uit te breiden. De Nederlandse Omroep Stichting legde de eerder per net vastgestelde genreschema’s naast elkaar. Daaruit bleek dat op alle netten aanscherping vereist is. Nederland 1 gebruikt het extra geld om nieuwe dramaseries te produceren, Nederland 3 wil het nogmaals proberen met een lateavondshow. (o.a. NOStt)

KINK FM STAPT NAAR DE NMA

Het alternatieve radiostation Kink FM zal een klacht bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) indienen alsmede gerechtelijke stappen ondernemen naar aanleiding van het abinetsbesluit om slechts een deel van de landelijke FM-radiofrequenties, bestemd voor commerciële radio, beschikbaar te stellen voor herverdeling door middel van een veiling. Kink FM zou volgens de Commissie Bouw \ een nieuwkomer zijn en zou dus geen aanspraak kunnen maken op een FM-frequentie of op een zelfde bevoorrechte positie zoals Sky en Radio 538. Dat is een vreemde redenering voor een station dat reeds vijf jaar uitzendt via de kabel, goodwill heeft opgebouwd, werkgelegenheid heeft gecreëerd, een grote groep luisteraars aan zich heeft gebonden en miljoenen guldens heeft geïnvesteerd omdat door de overheid haar jarenlang is voorgehouden dat een eerlijke en transparante herverdeling van frequenties zou plaatsvinden, aldus KinkFM.

UPC’S CHELLO VANAF MEI 10 GULDEN PER MAAND DUURDER

Vanaf 1 mei 2001 wordt het tarief van chello verhoogd van fl. 89,95 naar fl. 99,95 per maand (incl. BTW). “Het is voor het eerst in drie jaar dat wij een prijsverhoging van chello doorvoeren. De verhoging is onder meer een gevolg van de belangrijke investeringen die UPC Nederland en Chello de laatste jaren hebben gedaan. Uiteraard blijven wij ook in de toekomst investeren in ons product en onze helpdesk om onze klanten optimaal van dienst te kunnen zijn.”, aldus het persbericht van UPC.

KABEL ZOETERMEER: KLARA VERVANGT BNR

De Programmaraad Zoetermeer heeft zijn advies voor de samenstelling van de radiozenders in het basispakket op de kabel uitgebracht. De Programmaraad heeft gekozen om de Belgische publieke klassiekzender Klara (voorheen VRT Radio 3) per april toe te voegen aan het radiopakket. Aangezien de capaciteit van het kabelnet een extra zender niet toe laat, is er voor gekozen om de nieuwszender Business Nieuws Radio uit het radiopakket te halen. “Door de fusie in 2000 van de zenders Concertradio en Classic FM is buiten verantwoordelijkheid van de Programmaraad één van de klassieke muziekzenders van de kabel verdwenen. De Programmaraad heeft gemeend om die reden een kleine aanpassing in het pakket te moeten uitvoeren, zodat het aantal klassieke muziekzenders op de kabel weer op het niveau van 1999 komt.”, aldus de Programmaraad.

FUSIE RADIO WESTERWOLDE EN OMROEP PEKELA EEN FEIT

Na bijna vijf jaar, want in juni 1996 werd er begonnen, is de fusie tussen Radio Westerwolde en Omroep Pekela een feit. Vorig week vrijdag, één dag voor de 8e verjaardag van Radio Westerwolde, werd de fusie akte gepasseerd en is Omroep Pekela officieel opgegaan in Radio Westerwolde. Een mooi verjaardagskado voor Radio Westerwolde, want het heeft heel wat inkt, zweet en tranen gekost voordat de fusie eindelijk dan eindelijk rond is. Binnenkort zal de fusie, zoals door het bestuur van Radio Westerwolde is beloofd, samen met de drie colleges van B&W van Vlagtwedde, Bellingwedde én Pekela beklonken worden. De LOP (Lokale Omroep Pekela) is dus opgehouden te bestaan. (o.a. Westerwolde Nieuws)

NIEUWE NAAM VERONICA: YORIN – THE MOVEMENT

Het huidige Veronica gaat met ingang van maandag Yorin – the movement heten. Dat heeft HMG-topman D. van der Graaf donderdag bekendgemaakt. Aanvankelijk was het de bedoeling Veronica om te dopen in ME, maar dat werd verboden door de rechter. Die naam zou teveel lijken op het kledingconcern WE. Van der Graaf gaf toe dat zijn bedrijf onder dreiging van het kort geding door WE al in januari is begonnen met het ontwikkelen van ‘plan B’. De programma’s die Yorin per 2 april gaat uitzenden verschillen nauwelijks van wat HMG eerder onder de vlag van ME presenteerde. Wat wel nieuw is, is dat Yorin nieuws gaat uitzenden: Yornews. Yornews wordt niet op vaste tijden geplaatst, maar kan zeven dagen per week in de pauze van een speelfilm voorbijkomen. RTL Nieuws gaat Yornews produceren. Het programma moet vanaf augustus gaan lopen.

VERNIEUWING KABELNET ALPHEN AAN DEN RIJN BIJNA AFGEROND

Casema heeft de vernieuwing van het kabelnet in Alphen aan den Rijn voor een groot deel afgerond. Begin april worden er enkele nieuwe zenders aan het kabelnet toegevoegd: TCM/Cartoon Network, Animal Planet, BBC World en The BOX. Tevens kunnen kabelabonnees een gratis digitale ontvanger aanvragen. Hiermee kunnen de diensten van Casema Digitale Televisie op worden ontvangen. Daarnaast introduceert Casema per april de internet-via-de-kabel-producten Wanadoo Cable Plus en Premium. Begin mei kunnen de eerste klanten worden aangesloten.

VANAF 9 APRIL GEPRESENTEERDE PROGRAMMA’S OP RADIO NATIONAAL

Donderdag is door Radio Nationaal de nieuwe weekprogrammering bekend gemaakt. In deze week programmering veel bekende namen. Vanaf maandag 9 april zijn iedere werkdag Bart van Leeuwen, Karel van Cooten, Jan Rietman & Henk Bres, Bob van Dam en René Verstraten te horen.

NAAM ‘STARMAKER’ MOGELIJK INZET VAN KORT GEDING

John de Mol Producties moet zich mogelijk voor de rechter verantwoorden voor het gebruik van de naam Starmaker. De naam van het tv-programma waarin jongeren werken aan een carrière in de muziekindustrie, wordt geclaimd door het Rotterdamse bedrijf Starmaster. Na een uitgebreide briefwisseling zijn de bedrijven er niet in geslaagd tot een vergelijk te komen. Starmaster kondigde woensdag juridische stappen aan. ,,We hebben John de Mol Producties tot 1 april de tijd gegeven de naam van het programma te veranderen. Doen ze dat niet, dan komt het zeker tot een rechtszaak. We hebben dezelfde advocaat die WE Netherlands vertegenwoordigde in de zaak over de naam ME”, aldus Lou Houkamp van Starmaster. Volgens Starmaster heeft het enkele jaren geleden een programmavoorstel voor een programma met de naam Starmaker bij John de Mol Producties ingediend. De merknaam is volgens Starmaster toen reeds gedeponeerd. Het bedrijf wil een schadevergoeding. De programma’s vertonen weinig overeenkomsten, maar Starmaster zegt de naam nog steeds te gebruiken. John de Mol Producties laat weten een eventueel kort geding in alle vertrouwen tegemoet te zien. Volgens een woordvoerster is de naam door John de Mol Producties gedeponeerd en onderzocht. (o.a. ANP)

UITVOERING ADVIES COMMISSIE BOUW LASTIG

De staatssecretarissen De Vries (Verkeer en Waterstaat) en Van der Ploeg (Media) hebben de Tweede Kamer woensdag nadrukkelijk gewezen op de moeilijke weg die nog volgt bij de herverdeling van radiofrequenties. Volgens De Vries zitten er nog heel wat juridische haken en ogen aan de verdeelmethode zoals die nu op tafel ligt. Bovendien is er door de langdurige politieke discussie zoveel vertraging opgelopen dat ook Europese afspraken roet in het eten kunnen gooien. De Vries zei woensdag dat na 1 september dit jaar mogelijk zelfs stiltes in de ether kunnen ontstaan. Op die datum vervallen enkele bestaande frequenties en komen er vanuit omringende landen nieuwe bij. Als dan de herverdeling in Nederland nog niet klaar is, ontstaan er problemen.

Q THE BEAT OVERHANDIGD 10.000 HANDTEKENINGEN AAN STAATSSECRETARIS

Radiostation Q The Beat heeft woensdagmiddag 10.000 handtekeningen aangeboden aan staatssecretaris De Vries (Verkeer en Waterstaat). Het commerciele station wil dat tien radiofrequenties via een veiling worden verdeeld. Kort daarna overhandigden medewerkers van het station de handtekeningen ook aan voorzitter Blaauw van de vaste Kamercommissie Verkeer en Waterstaat. Q The Beat is het niet eens met het kabinetsvoorstel om zeven bestaande commerciele stations het recht te geven hun frequentie tegen betaling te behouden en drie nieuwe frequenties te veilen. Het station,nu te beluisteren via de AM-band, wil ook via FM in de ether. (o.a. NOStt)

KERKRADIO BLOEMENDAAL VERDER ALS EIGENTIJDSE KERKZENDER

Niet alleen Radio 5 zal aanstaande zondag een naamsverandering ondergaan. De kerkomroep Radio Bloemendaal zal met ingang van de nieuwe maand verder gaan onder de naam: MCXVI-AM. MCXVI-AM staat voor de frequentie 1116 AM in het Romeinse cijferschrift. “De verandering die aanstaande zondag zal plaatsvinden is meer dan een naamswijziging”, aldus de woordvoerder van de radiozender Ds. K. Schuurman. “MCXVI-AM zal verder gaan als een eigentijdse radiozender die naast het uitzenden van kerkuitzendingen zich meer gaat specialiseren in themaprogramma’s” vervolgt Schuurmans. In de nieuwe programmering is er ondere andere plaats voor een discussieprogramma voor jongeren, een twee uur durend gospel-programma en zal er meer aandacht worden besteedt aan geestelijke zorg via de radio. “Aangezien de aanpassingen in de programmering door de overheid moesten worden goedgekeurd en deze goedkeuring met ingang van komende maand van kracht is hebben wij de verandering pas deze week bekend kunnen maken” aldus Ds. Schuurman. (o.a. MCXVI-AM)

SLAM FM BREIDT KABELDEKKING UIT

SLAM FM is vanaf heden ook in het noordoosten van Friesland en op de Waddeneilanden Ameland & Schiermonnikoog te ontvangen via de kabel. Het gaat om de gemeenten: Dongeradeel, Dantumadeel, Kollumerland, Schiermonnikoog en Ameland. In deze gemeenten is SLAM FM te ontvangen op 96.6FM. Vanaf 27 maart zal de kabelfrequentie van SLAM FM in Naarden gewijzigd worden in 107.9 MHz.

Q THE BEAT VIA FM-FREQUENTIE IN ALKMAAR DE ETHER IN

Sinds maandagavond zijn de uitzendingen van de commerciele radiozender Q The Beat in de regio Alkmaar tijdelijk te beluisteren zijn op de 97,2 FM in de ether. Voorheen was Q the Beat alleen via de middengolffrequentie 1224 kHz te ontvangen. Dit bericht Internetmagazine Radiowereld in haar editie van dinsdag. Met deze actie wil Q The Beat aangeven dat zij onder dezelfde voorwaarden opereert als de nu al op de FM uitzendende commerciële omroepen. Q The Beat eigenaar MediaMatters heeft van het Commissariaat voor de Media een vergunning om haar programma Q The Beat ten gehore te brengen en heeft een vergunning van het ministerie van OC&W voor het plaatsen van FM zenders. De kwaliteit van de FM uitzending van Q The Beat zal nog wel die van AM zijn, daar de verbindingen nog niet toereikend zijn om op FM kwaliteit uit te zenden. Hieraan wordt nog gewerkt.

RCC: UPC VOOR VIERDE MAAL VEROORDEELD WEGENS MISLEIDING

De Reclame Code Commissie heeft voor de vierde achtereenvolgende keer UPC veroordeeld wegens misleidende reclame. Het gaat om de reclameuitingen over het bellen via de kabel met Priority Telecom. UPC beweert in de reclame onder meer dat bellen via de kabel met Priority Telecom tot 20% goedkoper is. De Reclame Code Commissie vindt deze bewering misleidend omdat de beltarieven van UPC/Priority Telecom aanmerkelijk duurder zijn dan die van carrier select bedrijven als Tele2 en OneTel. Daarnaast geeft UPC/Priority Telecom volgens de Reclame Code Commissie een te rooskleurig beeld van de mogelijkheid om terug te keren naar de oude telefoonmaatschappij. Niet gewezen wordt op de kosten die dat met zich mee brengt. De Reclame Code Commissie heeft reeds drie maal eerder UPC aanbevolen niet meer op dergelijke wijze reclame te maken. UPC kan tot 30 maart in beroep gaan tegen de uitspraak. (o.a RCC/Nwsbank)

KABELAANBOD NAARDEN AANGEPAST

Met ingang van 27 maart heeft kabelaar Casema het radio- en tv-aanbod in Naarden aangepast. Het televisieaanbod is uitgebreid met onder andere Animal Planet, The Box, TVE en BBC World. Het radio -aanbod is enigszins uitgedund. Zo zijn CityFM, Radio Nationaal, Happy Radio, WDR3, Radio M en WRN Euromax English uit het pakket geschrapt. (hvb)

LUISTERCIJFERS JANUARI / FEBRUARI 2001

De markaandelen over de periode januari – februari 2001 zijn bekend gemaakt door onderzoeksbureau Intomart. Sky Radio blijft markleider met 13,7 procent marktaandeel. Radio 3 heeft de tweede plaats van Radio 2 overgenomen met een marktaandeel van 10,2 procent. Het luistergedrag is gemeten gedurende een periode van acht weken in januari en februari. Dit resulteert in een rapportage die is gebaseerd op een landelijk representatieve steekproef van respondenten van 10 jaar en ouder. De gemiddelde luistertijd per dag bedraagt 3 uur en 8 minuut, dit is 7 minuut meer dan in de periode december – januari. De publieke landelijke zenders behaalden een gezamelijk marktaandel van 30.9 procent (- 0.2 %), de landelijke commerciële zenders hadden een marktaandeel van 43.2 procent (- 2.5 %), de publieke regionale zenders 15.4 procent (- 0.1 procent) en de commerciële regionale zenders 2.1 procent (onveranderd). Een compleet overzicht van de marktaandelen per zender in de periode januari – februari vindt U in onderstaand overzicht. (o.a. Intomart/Sky Radio)

 	dec/jan (in %)    jan/feb (in %)
01	Sky Radio	14.7	13.7
03	Radio 3 FM	9.8	10.2
02	Radio 2 	10.4	10.1
04	Radio 10 FM	7.9	7.9
05	Radio 1	7.7	7.8
--	Radio 538 	7.5	7.8
07	Noordzee FM	4.8	4.9
08	Veronica FM	4.5	4.4
09	Classic fM	2.5	2.5
10	Radio 4 	1.8	1.9
11	Arrow Classic R.	1.6	1.7
12	Radio 5 	1.0	0.9
13	Business Nieuws Radio	0.3	0.3
 -	Regio Radio	15.5	15.4
 -	CRN Commercieel Radio	2.1	2.1
 -	Overige zenders	8.0	8.4

ARROW EN COUNTRYFM NAAR SKY RADIO-EIGENAAR NEWS CORP?

In een achtergrondartikel in het Rotterdams Dagblad over de problemen bij de FM-frequentie verdeling wordt gemeld dat Arrow Classic Rock Radio en Country FM bijna of geheel in handen zijn van Sky Radio/ClassicFM/Radio538 (45%-aandeel) eigenaar News Corp: “Bovendien kunnen meerdere frequenties in handen van één bedrijf komen. Met een beetje ‘geluk’ bezit Newscorp., eigendom van Rupert Murdoch en de moedermaatschappij van Sky Radio, straks zelfs vier frequenties. Naast Sky heeft Murdoch ook Classic FM, Arrow Classic Rock, Radio 538 (nu officieel nog voor 45 procent van Newscorp.) en Country FM bijna of geheel in handen.”, aldus het Rotterdams Dagblad.

ETALAGEKANAAL DEN HAAG: PERFORMANCE VOLGT MUZZIK OP

Vanaf 30 maart is op het Casema-etalagekanaal in de regio Den Haag (Den Haag, Delft, Leidschendam, Nootdorp, Rijswijk, Voorburg, Wassenaar, Ypenburg en Zoetermeer) de commerciele cultuurzender Performance te zien. De Franse muziekzender Muzzik verdwijnt hiermee van het Casema Etalagekanaal. Performance is een Engelstalige muziekzender met 24 uur per dag klassieke muziek, dans, opera, toneel, jazz, cultuur en achtergrond informatie over deze programmasoorten. Performance is tot midden Mei te zien via het Etalagekanaal (kanaal 6, 182,25 MHz).

CASEMA SCHRAPT VOA MUSIC MIX EN WRN EUROMAX ENGLISH UIT RADIOAANBOD AMSTELVEEN

Casema is gestopt met de doorgifte van de radiozenders WRN Euromax English en VOA Music Mix via de Amstelveense kabel. Casema zegt niet tot overeenstemming met deze zenders te zijn gekomen. Het is opmerkelijk te noemen dat kabelaar UPC wel tot overeenstemming met WRN is gekomen, aangezien de zender in bepaalde regio’s wel door de kabelexploitant wordt doorgegeven. Essent heeft blijkbaar ook overeenstemming met de Amerikaanse zender VOA Music Mix aangezien zij de zender doorgeeft via haar kabelnetwerk in Limburg. (EvdZ)

COLORFUL BREIDT KABELDEKKING UIT

Sinds 23 maart heeft de commerciele multiculturele zender Colurful Radio haar kabeldekking uitgebreid. In Utrecht is Colorful sinds die datum te ontvangen op 106.8 MHz. In de omgeving Heemskerk/Beverwijk/Castricum/Uitgeest eveneens via 106.8 MHz. In de gemeente Huizen/ Naarden via de 104.5 MHz. Tevens is Colurful in heel Flevoland nu via de kabelfrequentie 102.4 MHz te ontvangen.

CULTUURRAAD: OMROEPMUZIEK REORGANISEREN

De Raad voor Cultuur stemt in een vanmorgen uitgebracht advies aan staatssecretaris Van der Ploeg (cultuur) in met de voorstellen van de Commissie Hierck om het Muziekcentrum van de Omroep (MCO) met ingang van het seizoen 2004-2005 te reorganiseren. Dit bericht de NRC in haar editie van maandag. Deze reorganisatie zou gepaard gaan met het opheffen van 70 arbeids- plaatsen. Het MCO moet daarvoor uiterlijk 1 januari 2002 plannen presenteren. Volgens de Raad is de programmering van de omroeporkesten nu “weinig bijzonder” en “lijkt die te veel op die van gewone orkesten”.

AM747 GAAT VOOR 2 PROCENT MARKTAANDEEL

Radio 5 wil het marktaandeel van de radiozender aanzienlijk vergroten en een jonger publiek trekken. Vandaar dat de zender vanaf 1 april de naam 747 AM krijgt en gaat uitzenden op deze vroegere middengolffrequentie van Radio 1.  Over twee jaar hoopt 747 AM het huidige marktaandeel van iets minder dan 1 procent te hebben verdubbeld. ‘747 AM, de zender met overzicht’, is het nieuwe motto van Radio 5. Dat heeft de zenderleiding maandag bekendgemaakt. De zender kampt naar eigen zeggen met generatieprobleem. Maar liefst 82 procent van de luisteraars is ouder dan vijftig jaar en ruim de helft is 65 plus. 747 AM gaat daarom in de ochtend- en avondspits het programma van Radio 1 uitzenden. Na 08.30 uur hoopt presentator Ron Kas met het programma Route 747 een belangrijk deel van die luisteraars vast te houden. (o.a. ANP)

JOMANDA MOET STOPPEN BIJ NOORDZEEFM

Genezend medium Jomanda moet weg bij de radiozender Noordzee FM. Haar radioprogramma op zondagavond (21.00 tot 22.00 uur) past niet meer bij het imago van het station en Jomanda zou te weinig jonge luisteraars trekken. Dat heeft Jomanda maandag gezegd. Jomanda-aanhangers zijn hiervan zo geschrokken dat zij een actie zijn begonnen ,,om zendtijd te bemachtigen”, al dan niet bij een andere zender. Zij richten een stichting op met de naam Vrienden van Jomanda. Een woordvoerder van Noordzee FM bevestigt het stopzetten van de uitzendingen, maar kan geen nader commentaar leveren.

“VVR TELEURGESTELD OVER ADVIES COMMISSIE BOUW”

De VVR, de Vereniging tot het verkrijgen van vrije radiofrequenties, is diep teleurgesteld over de voorstellen van de commissie Bouw. De omroepen die aangesloten zijn bij de VVR zijn absoluut geen nieuwkomers. Deze omroepen zijn allen niet-landelijke commerciële omroepen die sinds enkele jaren uitzenden verzorgen op de kabel. Ze hebben sinds de laatste tijdelijke verdeling (in september 1998) keurig gewacht op de definitieve verdeling.  De VVR vindt dat haar leden onterecht de status ‘nieuwkomers’ krijgen. De leden van de VVR hebben allen geïnvesteerd in hun radiostation. Ze zijn als zodanig ‘actief’ en hebben dus gelijke rechten, zo vindt het VVR-bestuur. Het complete persbericht is te lezen via de website van VVR-lid Hofstad Radio. http://hofstad.nl.com/nieuws/radionieuws109.html

XANTIC BIEDT IP-DIENSTEN VIA ASTRA-SATELLIET

Xantic, een joint-venture van KPN en Telstra, heeft met de SES Group een overeenkomst gesloten voor de aanschaf van een satellietinfrastructuur voor breedbandige IP-diensten. De SES Group is beheerder van het ASTRA satellietsysteem en mede-eigenaar van de ASTRA-NET multimediaplatforms. Xantic zal van deze complete infrastructuurconfiguratie gebruik gaan maken bij de levering van breedbandige IP-diensten, die deze zomer gelanceerd worden. De diensten zullen bestemd zijn voor de grootzakelijke markt en ISP’s in heel Europa. Zij omvatten onder meer directe breedbandige internettoegang via satelliet en zullen zijn gebaseerd op een businessconcept van prepaid access. (o.a. Vecai)

MUZZIK VERDWIJNT VAN CASEMA’S ETALAGEKANAAL

Vanaf 30 maart is de populaire commerciele cultuurzender Muzzik niet meer via het analoge kabelaanbod van Casema in de regio Den Haag te ontvangen. Muzzik is vanaf dan alleen te ontvangen via het ‘Cultuur’-pakket van Casema Digitale Televisie.

OSCAR UITREIKING BIJ CANAL+

Na lang onderhandelen heeft betaalzender Canal + het filmfeest bij uitstek, de Oscarceremonie, binnengehaald. Het gebeuren in Hollywood wordt in de nacht van zondag op maandag integraal uitgezonden. Na een voorprogramma wordt om 3 uur live overgeschakeld naar de Verenigde Staten waar de camera’s gericht staan op de rode loper waarlangs de vedetten naar de uitreiking stappen. Een halfuur later begint de eigenlijke ceremonie, die tot 8 uur maandagochtend duurt. (o.a. Standaard)

VERGADERINGEN PROVINCIALE STATEN LIMBURG NIET LIVE OP TV

De maandelijke vergaderingen van Provinciale Staten komen niet rechtstreeks op televisie. Wel gaat het provinciebestuur voor een periode van een half jaar een cameraploeg inhuren die de vergaderingen opneemt. De beelden worden vervolgens integraal op internet uitgezonden. Als die proef aanslaat, gaat de provincie zelf een aantal tv-camera’s kopen om de vergaderingen naar internet door te sluizen. De camera’s kunnen dan ook gebruikt worden om op termijn mogelijk toch het vaste vragenuurtje tijdens de Statenvergaderingen op televisie te brengen. Als de proef via internet mislukt, is het over en sluiten met televisie-uitzending van de Statenvergaderingen.

ITALIANEN EN SPANJAARDEN KIJKEN ‘T VAAKST

Met meer dan vier uur per dag voor de tv voeren de Italianen en Spanjaarden in Europa de ranglijst van meest frequente tv-kijkers aan. Uit een onderzoek van Media Edge blijkt dat Europeanen meer tv kijken en meer het internet gebruiken dan drie jaar geleden. 1 op de 3 volwassenen beschikte vorig jaar over internet. De Noord Europeanen zijn de meest intensieve internetters; meer dan 50% geeft aan regelmatig van het net gebruik te maken. De Duitsers zijn de Engelsen voorbij gestreefd voor wat betreft de tijd die besteed wordt aan het lezen van dagbladen. (o.a. Villamedia)

KABINET GAAT FREQUENTIES VOLGENS “ONUITVOERBAAR” ADVIES VERDELEN

Het kabinet heeft vrijdag besloten ,,een poging te doen” om de radiofrequenties volgens het advies van de commissie-Bouw te verdelen onder commerciële zenders. Kern van het advies is dat bestaande commerciële zenders als Sky Radio en Radio 538 hun frequentie behouden en dat nieuwkomers via een veiling kans maken op een van de drie overgebleven frequenties. Vice-premier Jorritsma zei na de ministerraad dat de kans bestaat dat het kabinet bij het uitvoeren van het advies nog tegen technische en juridische complicaties aanloopt. ,,Als blijkt dat het onmogelijk wordt, dan vallen we terug op ons oorspronkelijke plan om alle frequenties te veilen”, zei Jorritsma. De vrees is nog niet weg dat er schadeclaims zullen volgen omdat de bestaande radiozenders anders behandeld worden dan nieuwkomers op de markt. De Vereniging Niet-Landelijke Commerciële Radio-omroepen (NLCR) wil in een kort geding afdwingen dat staatssecretaris De Vries (Verkeer en Waterstaat) meer frequentieruimte voor de NLCR-leden beschikbaar stelt. Volgens een NLCR-woordvoerder blijft er in het advies-Bouw vrijwel geen radiofrequentie over die een groot deel van een provincie dekt. ,,Hierdoor is het niet mogelijk om een gelijke uitgangspositie te creëren tussen regionale publieke omroepen en regionale commerciële omroepen. Vooral in de grote steden zijn de krachtigste frequenties weggehaald.” Het kort geding dient waarschijnlijk over twee weken. De Vereniging Commerciële Radio (VCR) is blij met het besluit. ,,Het kabinet houdt hiermee rekening met de opgebouwde reputie van commerciële zenders”, schetst woordvoerder M. Banga. De VCR is nog wel bang voor de hoogte van de te betalen vergoeding, maar eerst is er vrijdagmiddag een feestje in het kantoor van Sky Radio om te vieren dat er voor de bestaande zenders geen veiling komt. Banga kan zich niet voorstellen dat zal worden teruggekeerd naar het originele veilingplan als het kabinetsstandpunt niet levensvatbaar blijkt. ,,Dan maken ze de chaos compleet.” (o.a. ANP)

HMG MOET OP ZOEK NAAR ALTERNATIEF ME

De president van de rechtbank Utrecht heeft bepaald dat HMG de merknaam ‘me’ wegens merkinbreuk op de merken van WE Netherlands niet mag introduceren. Het oordeel van de president is dat het merk ‘me’ te veel overeenkomt met het merk WE. De Holland Media Groep (HMG) onthult op 29 maart een nieuwe naam voor het huidige (radio)station Veronica. De nieuwe naam zal worden gecombineerd met het al aangekondigde concept van ’the movement’, dat staat voor een multimediaplatform dat tv, radio, internet en evenementen integreert. Volgens plan zal ’the movement’ het huidige merk Veronica op 2 april vervangen. HMG-ceo Dick van der Graaf: “We zijn erg verbaasd dat een kledingbedrijf zeer gangbare voornaamwoorden, zowel in het Nederlands als in het Engels, mag monopoliseren, zeker wanneer het gaat om een totaal andere branche. We leggen ons echter neer bij de uitspraak, want op 2 april gaan we hoe dan ook om”. (o.a. Adformatie)

ARNBAK ERKENT COMPLEXITEIT KABELWETGEVING

OPTA-voorzitter Jens Arnbak heeft deze week in zijn speech op het congres ‘Kabel in de 21e eeuw’ gepleit voor grotere controle op de kabelsector. Arnbak signaleerde echter dat de bestaande regelgeving wat betreft de kabelbranche complex is. Hij wijst daarbij op conflicterende eisen tussen enerzijds de geldende wet- en regelgeving en anderzijds de contractuele en financiële verplichtingen die sommige kabelbedrijven zijn aangegaan bij de koop van hun netwerken van gemeenten. Als voorbeeld noemt Arnbak de verplichtingen rond de door te geven programma’s en de consumententarieven. Arnbak onderschrijft de reactie van VECAI-directeur Rob van Esch dat de diverse – conflicterende – wetgevingen die betrekking hebben op de kabelsector, met voorrang beter op elkaar afgestemd moeten worden. (oa. Vecai)

WILLIAM HANNA OVERLEDEN

De tekenfilmlegende William Hanna is op 90-jarige leeftijd in zijn huis in Hollywood overleden. Samen met Joe Barbera richtte Hanna de Hanna-Barbera studios op, die verantwoordelijk zijn voor producties als The Flintstones, Yogi Bear, Tom & Jerry en Scooby Doo. Hanna werd aanvakelijk opgeleid tot ingenieur, maar koos tijdens de crisis van de jaren ’30 voor de tekenfilm. In 1937 kwam hij in dienst bij MGM, waar hij Joe Barbera leerde kennen. Zij werkten samen aan Tom & Jerry en legden zo de basis voor een van de meest gewaardeerde tekenfilmstudio’s ooit. In 1957 doekte MGM zijn tekenfilmdivisie op en stichtte het tweetal de Hanna-Barbera Studios. Uit het Californische produktiebedrijf rolden sindsdien talloze wereldberoemde tekenfilms. Hanna en Barbera werden in 1976 opgenomen in de eregalerij Hollywood Walk of Fame en kregen sindsdien vele eerbetonen. De studios werden in 1996 overgenomen door gigant Warner Bros. Tot zijn dood bleef William Hanna betrokken bij de tekenfilmproducties. De oorzaak van zijn dood is nog niet bekendgemaakt. (o.a ANP)

NOS BEBOET VOOR TONEN RECLAME IN VOETBALSTADIONS

De NOS krijgt 30.000 gulden boete voor het in beeld brengen van reclame in zes voetbalstadions. Het gaat volgens het Commissariaat voor de Media om reclame die volgens de Mediawet niet is toegestaan. De NOS kan in beroep gaan tegen de boete. De bewuste reclame hing na 1 maart nog in de stadions van FC Utrecht, Vitesse, RBC, RKC, De Graafschap en NAC en was te zien in samenvattingen van de voetbalwedstrijden in Studio Sport en het Sportjournaal. Het Commissariaat voor de Media dreigde de NOS in november 2000 al met een boete van 120.000 gulden vanwege het ,,veelvuldig tonen van reclameboodschappen bij de verslaglegging van de KPN Eredivisie”. Volgens het commissariaat ging de NOS destijds de fout in door de wildgroei aan reclame langs de speelvelden. Afgesproken is toen dat de clubs in KPN Eredivisie en Totodivisie tot 1 maart de tijd kregen de stadions reclamevrij te maken. Bij controle bleek dat de meeste eredivisieclubs de boarding in hun stadion hadden aangepast. Het commissariaat hield daar rekening mee bij het bepalen van de hoogte van de boete voor de NOS. De NOS is de eerste omroep waar het Commissariaat voor de Media tegen optreedt. Ook wedstrijden van het Nederlands Elftal, de Totodivisie en de wedstrijden die bij Canal+ te zien zijn, worden onderzocht door het Commissariaat voor de Media.  (o.a. ANP)

RADIO 1 NA 1 APRIL VIA 1008AM

Radio 1 blijft ook na 1 april op de middengolf te horen. De publieke nieuwszender zal vanaf die datum uitzenden op 1008 kHz en 891 kHz (voor Limburg). Radio 5, dat vanaf die datum Radio 747 AM zal heten, gaat op 747 en 1251 (voor Limburg) kHz uitzenden. In de praktijk ‘wisselen’ Radio 1 en 5 hun middengolffrequenties uit. Het behoud van Radio 1 op de middengolf was oorspronkelijk niet voorzien. Volgens NOS-woordvoerder André Matthijsse zijn de wijzigingen ‘in goed overleg’ met het ministerie van Verkeer en Waterstaat besloten. Als het zero base- herverdelingsplan wordt geïmplementeerd, is de verwachting dat de 1008 en 891 kHz moet worden opgegeven. De datum die hiervoor staat, is onder voorbehoud van de politieke disucussie. Volgens Mathijsse duurt de ‘dubbele’ dekking van Radio 1 voort zolang de radiozender niet overal goed op de FM te ontvangen is. De NOS is van mening dat Radio 1 op de FM minder bedeeld is, ondanks een (per 1 september) berekende dekking van 97 procent in het zero base-rapport. (o.a. Broadcast Magazine)

NIEUWS FM: “UITZENDINGEN BNR VIA FM ILLEGAAL”

“Volgens een recente uitspraak van de Commissie voor de Bezwaarschriften van het ministerie van OC&W had de format-wijziging van de jazz-frequenties door Business Nieuws Radio niet toegestaan mogen worden. De uitzendingen van Business Nieuws Radio op de fm-band zijn daarom in wezen illegaal.” Dat schrijft Martin Bosma van de zender Nieuws FM in een brief aan staatssecretaris Monique de Vries van Verkeer en Waterstaat. “Er kunnen rechten ontleend worden aan die uitzendingen. In die zin is Business Nieuws Radio geen ‘bestaande partij’. Het kan niet zo zijn dat illegale uitzendingen een juridisch voordeel opleveren.” Bosma doelt op het advies van de commissie Bouw Business Nieuws het recht op een fm-frequentie te laten behouden. “Business Nieuws Radio heeft ook twee pakketten samengevoegd en dat is in strijd met het beleid om eerlijk om te gaan met schaarse frequenties.” Als het advies wordt overgenomen zal Nieuws FM ‘zich op alle mogelijke middelen hiertegen verzetten’, aldus Bosma. Nieuws FM is een nieuwszender die in 1996 werd opgericht. (Adformatie)

ALBERS NIEUWE DIRECTEUR SLAMFM

ID&T, eigenaar van het landelijke dance radiostation SLAM FM, heeft Robin Albers per 1 maart 2001 aangesteld als Directeur Radio van SLAM FM. Robin Albers verdiende zijn sporen in de radio en dance wereld van Nederland al lang geleden als radiopresentator en producer. In 1984 begon hij bij de AVRO op Radio 3 en tegenwoordig is Robin al ruim 15 jaar actief op de Nederlandse radio. Albers zal de komende tijd de programmering van SLAM FM in de avonduren verder verstrerken met meer specialistische danceprogramma’s. Begin mei wordt de nieuwe programmering bekend gemaakt. (o.a. SlamFM)

SBS WIL ‘”BEST OF…”-THEMAKANAAL

SBS Broadcasting SA is bezig met de voorbereiding van de lancering van een themakanaal, waarop de programma’s die via NET 5, SBS 6 en het tot Veronica om te vormen FOX te zien zijn, zullen worden herhaald. Dat zei de directie van SBS in een toelichting op de jaarcijfers 2000. Volgens Markus Tellenbach, Harry Sloan en Woody Knight is Nederland samen met Polen de belangrijkste markt voor de onderneming. Volgens het drietal zal de zender zodra de digitalisering van de kabel voldoende bereik heeft kunnen starten. Het moet een ‘best of’-kanaal worden van bestaande producties op de SBS-zenders, maar ook wordt gedacht aan het vertraagd uitzenden van bijvoorbeeld nieuwsuitzendingen. (o.a. Broadcast Magazine)

SBS LANGER OM DE TAFEL MET VERONICA

SBS moet langer met de Vereniging Veronica om tafel zitten om de ‘exclusieve onderhandelingen’ te kunnen afronden. Dit meldt SBS-woordvoerder Edger Hamer. De onderhandelingstermijn is verlengd tot uiterlijk 31 mei. Oorspronkelijk spraken SBS en Veronica met elkaar af de onderhandelingen voor 31 maart af te ronden. Volgens Hamer is de verlenging nodig omdat de accountants meer tijd nog hebben voor de waardering van de assets. De onderhandelingen lopen volgens de woordvoerder in het algemeen voorspoedig. SBS en Veronica onderhandelen over een joint venture ten behoeve van onder andere radio-, televisie- en internetactiviteiten. Als uitvloeisel zal SBS mogelijk 50 procent van Veronica Uitgeverij verkrijgen en zal de zender die nu FOX heet per 1 september de naam ‘Veronica’ krijgen. FOX krijgt als voorbode hierop per 1 mei de naam V8 (geschreven als VOO). (o.a. Broadcast Magazine)

OPTA: MEER CONTROLE KABELEXPLOITANT

Opta-voorzitter Arnbak hield vandaag op het Kabelcongres in het Amsterdamse hotel Krasnapolsky een krachtig pleidooi voor meer controle op kabelmaatschappijen. Kabelexploitanten hebben een regionaal monopolie en handelen daarnaar. Consumenten zijn voor de doorgifte van radio, televisie en andere diensten afhankelijk van wat de exploitant hen voorschotelt. De abonnee krijgt niet de diensten waar hij om vraagt of moet er erg lang op wachten. Daarbij is de exploitant vrij in de bepaling van het tarief dat hij de abonnee rekent. “Er valt dus wel iets te zeggen voor stevige prestatieprikkels voor monopolisten”, zegt Arnbak. “Maar toezicht op dit gebied kan niet zonder regelgeving.”  Arnbak toonde zich verheugd dat inmiddels een voorstel tot wijziging in de Telecommunicatiewet bij de Tweede Kamer ligt waarin de concurrentie op de kabel wordt aangemoedigd. “Nederland zou wat betreft de wijze van regulering van kabeltoegang, een koppositie innemen binnen Europa. Gezien de positie van de kabelmaatschappijen als dominante spelers op de Nederlandse markt is deze versnelde modernisering van de regulering echter terecht”, concludeert de Opta- voorzitter. (o.a. Automatisering Gids)

“VOORSTEL COMMISSIE BOUW ONUITVOERBAAR”

De ministeries van Verkeer en Waterstaat, Financien en Economische Zaken hebben grote bezwaren tegen het voorstel van de Commissie Bouw over een voorstel voor de verdeling van de etherfrequenties. De commissie stelt voor om zes commerciele radiostations hun huidige etherfrequentie te laten behouden. Business News Radio houdt ook het recht op een frequentie, maar zal waarschijnlijk naar een andere plek op de FM-Band verhuizen en moet daarvoor gaan betalen. Daarnaast moeten er drie frequenties voor nieuwe partijen worden geveild. Voor deze drie frequentiepakketten zouden 20 gegadigden zijn. De commissie heeft naar oplossingen gezocht om de impasse over de verdeling van frequenties voor commerciele radiozenders te doorbreken. Hoeveel de zeven bestaande zenders op de FM moeten betalen is  nog onbekend. Volgens de betrokken Ministeries is het voorstel van de commissie Bouw onuitvoerbaar. Het is oneerlijke concurrentie om de zeven bestaande bedrijven hun plek te laten houden, terwijl nieuwkomers tegen elkaar moeten opbieden, aldus een woordvoerder.  De plannen van de commissie Bouw pakken niet voor alle bestaande commerciele zenders gunstig uit. VeronicaFM (MeFM) zou in de nieuwe situatie het bereik van haar zenders zien verminderen. Radio 538 daarentegen zou haar bestaande bereik gaan vergroten. (oa. ANP/nl.media.radio/Hvb) Internet Links:

STAGNERING WINST RTL GROUP

Het mediaconcern RTL Group, in Nederland eigenaar van de tv-zenders RTL4 en RTL5, heeft vorig jaar een stijging van de winst geboekt met bijna 30 procent. Maar dit jaar zal er weinig verandering komen in de winst doordat de marktomstandigheden zijn verslechterd, zo heeft het concern woensdag gewaarschuwd. De vrij sombere winstprognose voor dit jaar heeft vooral te maken met de onzekerheid op de Europese reclamemarkt. Topman Didier Bellens denkt wel dat RTL daar beter tegen bestand is dan de concurrenten. In Duitsland, de belangrijkste markt voor het concern, namen de inkomsten uit tv-reclame in de eerste twee maanden van dit jaar af met 2,8 procent. Maar Bellens verwacht over het hele jaar een toename met 2 tot 3 procent. Voor Nederland voorspelt hij een groei van 4 procent. (o.a. NU.nl)

BISSCHOPPEN WENSEN EIGEN TV-ZENDER

In navolging van de Italiaanse bisschoppen overweegt de Europese bisschoppenconferentie een eigen tv-kanaal en een eigen productiemaatschappij op te richten, zo meldt het AD deze morgen. Leden van de mediacommissie van die conferentie hebben daarom een bezoek gebracht aan Sat 2000 en aan Blu Sat 2000, de tv- en radiozender van de Italiaanse onderafdeling. (oa. Adformatie)

VLAANDEREN: SCHOT IN RADIODOSSIER

Er zit eindelijk schot in het dossier van de FM-frequenties. De Franse Gemeenschap heeft het engagement uitgesproken om haar technische opmerkingen over de 64 aanvragen voor FM- frequenties uiterlijk tegen 30 maart over te maken aan de Vlaamse Gemeenschap. Als dat gebeurt, kunnen de deskundigen op 3 april weer aan de slag. Ook moeten er nog definitieve akkoorden worden bereikt met de buurlanden, maar de Vlaamse minister-president, Patrick Dewael (VLD), wil de technische kant van het dossier zeker tegen 30 april afgerond hebben. Vanaf dan kunnen de kandidaten voor een landelijke, commerciële radio hun dossiers indienen.

KRO VERFILMT AVONTUREN MET DE KAMELEON

De avonturen van Sietse en Hielke Klinkhamer en hun snelle boot De Kameleon worden verfilmd door de KRO. De omroep is op zoek naar een blonde tweeling van ongeveer twaalf jaar die de rol van de twee ondeugende broers kan vertolken. Bij de KRO zijn inmiddels tientallen brieven binnengekomen van tweelingen die de hoofdrol willen spelen. De film is gebaseerd op de Kameleonreeks van auteur Hotze de Roos. De boeken spelen in het merengebied van Friesland. De film, waarin de tweeling allerlei kwajongensstreken uithaalt, wordt geregiseerd door Steven de Jong uit Sneek. De regisseur maakte eerder twee Friestalige films en is als acteur en regisseur bekend van soapseries als Westenwind en Onderweg naar Morgen. Van de jongensboeken over de Kameleon zijn tot nu toe dertien miljoen exemplaren verkocht. (o.a. ANP)

BEROEPPROCEDURE INGEZET DOOR DNO

In de procedure die De Nieuwe Omroep heeft aangespannen bij een speciale beroepscommissie betoogt DNO dat de weigering om toe te kunnen treden tot het publieke bestel in strijd is met de rechtsgelijkheid en de nieuwe Mediawet. Die zou het makkelijker moeten voor nieuwe omroepen om toe te treden tot het publieke bestel. Initiatiefnemers Walter Etty en Aad van den Heuvel aan dat staatsecretaris Rick van der Ploeg destijds veel soepeler is geweest tegen BNN. In het AD stellen Etty en Van den Heuevl dat BNN ooit is toegelaten vanwege hun afwijkende propositie – iets wat DNO ook claimt te bezitten – terwijl dat volgens de twee nu geen beleidspunt meer is bij Van der Ploeg. (ADformatie)

RADIO NATIONAAL TERUG VIA DE KABEL

De commerciele radiozender Radio Nationaal is sinds dinsdagavond terug op de kabel. De satellietdistributie via KPN Broadcast is hersteld waardoor de kabelaars het signaal via de kabel kunnen doorsturen. Op enkele plaatsen in Nederland is Radio Nationaal van de kabel gehaald. In Zeeland is Radio Nationaal ingewisseld voor Business Nieuws Radio. (hvb)

FEYENOORD WIL TV-RECHTEN ZELF VERKOPEN

Feyenoord-voorzitter Jorien van den Herik heeft met grote verbazing kennisgenomen van de berichten dat de Eredivise NV (ENV) nog steeds namens alle achttien clubs bezig is een nieuw tv-contract af te sluiten. Feyenoord wil de rechten zelf verkopen. De zendgemachtigden NOS, RTL, SBS 6 en Canal+ hebben inmiddels aanbiedingen gedaan aan de ENV. Op 7 april, tijdens de aandeelhoudersvergadering van de ENV in Utrecht, wordt beslist met welke omroepen de clubs in zee gaan. Na dit seizoen loopt het contract met de NOS over de samenvattingen af, het jaar daarop het contract met Canal+ over live-wedstrijden. ENV-commissaris Hans Herremans: “Op de rechten van de samenvattingen hebben we drie aanbiedingen gekregen, van de NOS, SBS en RTL. Canal+ heeft een aanbod gedaan op de live-rechten. Op 7 april moeten we als achttien clubs in het algemeen belang een beslissing nemen. Haast is geboden. Het heeft ook lang genoeg geduurd.” Van den Herik denkt daar anders over. “Maar de ENV kan niet namens alle clubs praten, want wij gaan onze tv-rechten zelf verkopen,” zegt de voorzitter. Herremans zegt niet onder de indruk te zijn van die uitspraak. “De ENV onderhandelt namens alle clubs, dat is in het belang van iedereen.” De preses is in onderhandeling met de NOS. “Dat zijn vruchtbare gesprekken, de NOS is altijd een goede partner gebleken.” Ook met SBS is de club nog in gesprek. De internetrechten laat Feyenoord overigens buiten de onderhandelingen. “Voetbal op internet biedt veel mogelijkheden, maar daamee moeten we nog drie jaar wachten in verband met de technische ontwikkelingen.” (o.a. NU.nl)

FOX8 WORDT V8

Fox8, de zender die deel is gaan uitmaken van de SBS Groep, heet vanaf 1 mei V8. Deze dagen informeert SBS mediabureaus en adverteerders over de nieuwe naam. Het zou ondanks deze activiteiten nog om een werktitel gaan. Opvallend is dat het cijfer acht in het logo, gekanteld, VOO te zien geeft, een link naar de Vereniging Veronica, die binnenkort formeel toetreedt tot de SBS Groep. Kernwoorden bij V8 zijn: eigenzinnig, avontuurlijk, jong, rebels, sexy en cool. V8 richt zich op de doelgroep 15-25 jaar met in eerste instantie veel films. Pas in fase 2, vanaf september, wordt daar nieuw Nederlands product aan toegevoegd. Alle Fox programma’s zijn vooralsnog uit de programmaschema’s verdwenen. (o.a. Adformatie)

SBS BROADCASTING MAAKT NOG VERLIES

SBS Broadcasting, eigenaar van de Nederlandse televisiezenders SBS 6, Net 5 en Fox 8, is nog niet uit de rode cijfers. Vorig jaar moest er bijna 80 miljoen dollar bij (195 miljoen gulden) tegen bijna 43 miljoen een jaar eerder. In het nettoverlies zat een bijzondere last van in totaal 31 miljoen dollar. SBS Broadcasting heeft ongeveer 19 miljoen afgeschreven op internetbedrijven. Daarnaast heeft het bedrijf geld uit de onderneming Hot Italia gehaald en dat weer geïnvesteerd in thuiswinkelbedrijven in de Benelux en Frankrijk. Ook het bedrijfsresultaat was negatief. Vorig jaar kwam de onderneming 3,3 miljoen dollar (8 miljoen gulden) tekort tegen 8,4 miljoen in 1999. De omzet steeg van bijna 413 miljoen dollar naar 426 miljoen. Kabelbedrijf UPC zou SBS Broadcasting afgelopen jaar overnemen. Alles was geregeld totdat de beurskoers van UPC begon te dalen. Daardoor werd de overname afgeblazen. UPC heeft een belang van ongeveer een kwart in SBS Broadcasting. (o.a. Adformatie)

ANWB BEEINDIGT SAMENWERKING ‘GEVAAR OP DE WEG’

De ANWB beëindigt de samenwerking met de producent van het RTL4- programma Gevaar op de Weg. De bond voor weggebruikers zal nog wél meewerken aan de lopende serie, waarvoor nog tien uitzendingen staan gepland. In het programma worden automobilisten met een afwijkend rijgedrag gevolgd met in hun wagen aangebrachte camera’s. (oa. NRC)

UITGAANSAGENDA.NL NIEUWE EIGENAAR RADIO NATIONAAL

Het failliet verklaarde station Radio Nationaal heeft op het laatste nippertje, vlak voordat de inboedel zou worden verkocht, een nieuwe financier gevonden. Internetbedrijf uitgaansagenda.nl heeft de zender overgenomen, waarmee een doorstart mogelijk wordt.  Dat heeft Radio Nationaal- directeur K. van Cooten maandag bekendgemaakt. Het station werd op 5 maart door de rechtbank failliet verklaard. De radiozender had daarvoor te maken gehad met twee financiers die hun verplichtingen niet nakwamen. Negen werknemers in vaste dienst werden ontslagen. Nu Radio Nationaal weer een nieuwe financier heeft gevonden, gaat Van Cooten samen met programmaleider Bart van Leeuwen een nieuw programmateam samenstellen. Het station wil naar een landelijke FM-frequentie meedingen. Radio Nationaal en uitgaansagenda.nl worden ondergebracht in het nieuwe mediaconcern Community On-Line. Het persbericht is te lezen via de website van Radio Nationaal: http://www.radionationaal.nl/persberichten/20010319.htm  De uitzendingen via de kabel zijn nog niet hervat aangezien er de satellietdistributie, die via KPN Broadcast loopt, nog niet is hervat. De kabelaars hebben het satellietsignaal nodig om de programma’s via de kabel te verspreiden. Er is ook nog geen duidelijkheid of en wanneer de twee middengolf-zenders weer in de lucht komen. (o.a. ANP/hvb)

MINDER LIVE-VOETBAL BIJ CANAL+

Komend seizoen zullen aanzienlijk minder wedstrijden uit de eredivisie live op de tv verschijnen. Canal+, de betaalzender die de afgelopen jaren 68 live-uitzendingen per seizoen voor zijn rekening nam, heeft nu een bod uitgebracht op slechts 48 wedstrijden. De afgelopen jaren zond Canal+ 34 wedstrijden uit op zaterdag en evenveel op zondag, maar voor de komende jaren wil de zender nog maar tien wedstrijden op zondag uitzenden, en dan alleen de wedstrijden tussen toppers. Naar verluidt wil de zender minder live-uitzendingen op zondag omdat er veel organisatieproblemen zijn op zondag. Keer op keer werden tijdstippen van wedstrijden verplaatst, waardoor Canal+ in de problemen kwam met zijn geplande uitzending, of soms zelfs de schuld kreeg van de ellende. Het bod van Canal+ zou volgens insiders niet eens veel meer bedragen dan wat de afgelopen jaren werd betaald. Canal+ betaalde de afgelopen jaren 30 miljoen. (Volkskrant – zie ook onderstaande link) http://www.volkskrant.nl/nieuws/sport/360023969.html?history=/i335020927

TOOSKE NAAR HART VAN NEDERLAND?

Volgens berichten uit het geruchtencircuit zal presentatrice Tooske Breugem muziekzender TMF gaan inruilen voor Hart voor Nederland van SBS 6. Ruud de Wild, dj bij Radio 3 FM, maakte hier onlangs melding van. Vooralsnog kon het bericht echter door geen van de betrokken instanties worden bevestigd. (NOStt)

24 JOURNALISTEN GEDOOD TIJDENS WERKZAAMHEDEN

Vorig jaar vonden wereldwijd 24 journalisten de dood tijdens het uitvoeren van hun werkzaamheden. Het Comité ter bescherming van journalisten (CPJ) maakte dit maandag bekend. Van die 24 zijn er 16 vermoord, en degenen die opdracht gaven tot hun verdwijning, zijn veelal nog in vrijheid, aldus het CPJ. Moorden op journalisten worden zelden actief onderzocht en opgelost, schrijft het CPJ. Ook worden moordenaars zelden veroordeeld, vooral in Rusland en Colombia. Vorig jaar vonden in Colombia drie journalisten de dood. Het Zuid-Amerikaanse land voert de lijst aan met 34 dode journalisten in tien jaar. (o.a. ANP)

FRESH FM VIA DE KABEL IN LEIDEN

De regionale commerciele zender FreshFM is sinds kort ook via de kabel in Leiden te ontvangen. De frequentie is 105.8 MHz.

VAN DER PLOEG MAANT NOS TOT AKKOORD MET TELEGRAAF

Staatssecretaris Van der Ploeg (Cultuur) zet de NOS zwaar onder druk om tegen een redelijke prijs de programmagegevens van de Nederlandse omroepen ter beschikking te stellen aan derden. De PvdA- bewindsman is het getreuzel van de NOS zat en waarschuwt in een brief aan de NOS dat er op korte termijn wettelijke maatregelen komen als er niet snel een overeenkomst komt met De Telegraaf, die de programmagegevens op korte termijn wil publiceren in een wekelijkse tv-gids. “Het duurt allemaal veel te lang”, zegt Van der Ploeg. “Daarom heb ik besloten om de NOS een brief te sturen waarin ik hen oproep haast te maken anders kom ik met wettelijke maatregelen. De omroepgegevens moeten tegen een redelijke prijs beschikbaar komen. Daar moet de NOS zich aan houden. De rechter heeft zich er ook over uitgesproken. En de Tweede Kamer vindt dit ook.” De NOS en De Telegraaf voeren al jarenlang een juridisch gevecht om de programmagegevens. Volgens Van der Ploeg heeft het juridische getouwtrek lang genoeg geduurd en is het nu tijd voor actie. De publieke omroepen hebben nu het monopolie op de publicatie van wekelijkse tv-gegevens. Kranten mogen alleen maar de dagelijkse gegevens publiceren.  De brief van de PvdA-bewindsman valt vandaag op deurmat van de NOS. De NOS (onder leiding van D66’er Wolffensperger) vreest dat de tv-gidsen van de publieke omroepen fors in oplage zullen dalen als De Telegraaf met een gids komt die wekelijks bij de krant wordt gevoegd waarin de programma’s van een hele week worden vermeld. De omroepen zijn voor een flink deel afhankelijk van de opbrengsten van hun omroepbladen. In de Tweede Kamer bestaat geen twijfel dat de programmagegevens tegen een redelijk bedrag ter beschikking van anderen moeten worden gesteld. Een overgrote meerderheid van PvdA, VVD, D66 vindt dat het monopolie van de omroepbladen definitief op de helling moet. “Je zou bijvoorbeeld in de wet een termijn kunnen stellen waarbinnen de gegevens vrij moeten komen”, aldus Van der Ploeg, die er ook aan denkt om de bewijslast in de hoog opgelopen kwestie om te draaien. Dat betekent dat de NOS moet aantonen waarom de gegevens niet ter beschikking komen van anderen. (o.a. Telegraaf)

GEMEENTE ROTTERDAM EN UPC STUDEREN OP BEROEP IN ZAAK EUROSPORT

De gemeente Rotterdam legt zich niet zonder meer neer bij de uitspraak van het Commissariaat voor de Media. Het Commissariaat besliste donderdag dat de gemeente Rotterdam en UPC ten onrechte de doorgifte van Eurosport hebben tegengehouden op de Rotterdamse kabel. De gemeente blijft echter van mening dat zij juist handelde en bekijkt nu of er mogelijkheden zijn om tegen de beslissing van het Commissariaat in beroep te gaan. Het Commissariaat besliste ook dat de gemeente Rotterdam in strijd met de Mediawet handelt. Volgens deze wet brengt een Programmaraad rechtstreeks advies uit aan de kabelexploitant over de doorgifte van het zogenoemde basispakket. Hiertegen zal Rotterdam geen bezwaar aantekenen. UPC nam donderdag aan het eind van de middag kennis van de uitspraak en bestudeert nog altijd de juridische consequenties ervan. Pas daarna zal de kabelexploitant beslissen of er eventuele stappen zullen volgen.

MTV ZENDT AHOY’-CONCERT CRAIG DAVID LIVE UIT

Muziekzender MTV zendt maandag het concert dat R&B-zanger Graig David geeft in Ahoy’ in Rotterdam rechtstreeks uit. Niet alleen MTV-Nederland maar ook andere MTV-zenders in Europa doen dat. Een dag later volgen MTV-zenders op andere continenten, waardoor het optreden in totaal door 250 miljoen mensen wereldwijd kan worden gevolgd. Het is voor het eerst dat het clipstation een concert live uitzendt. Tot dusver bracht MTV muziek alleen rechtstreeks op tv tijdens de jaarlijkse MTV-awards. (oa. ANP)

ERIK DE ZWART: UITSPRAAK VAN DE MAAND

Erik de Zwart doet in een interview in enkele regionale dagbladen een wel heel frapante uitspraak over zijn ex-werknemer DJ Ruud de Wild: “Ruud de Wild gaat op 21 maart zijn programma in z’n blote kont presenteren, om te vieren dat het lente wordt. Het is ra-di-joo! Zo’n actie is niets anders dan een publiciteitsstunt. Hij hoeft helemaal zijn broek helemaal niet te laten zakken om te te laten zien dat ie een lul is”, aldus Erik de Zwart.

NIEUWBOUW AKN NU AL TE KLEIN

Het prestigieuze AKN-gebouw aan de ‘s-Gravelandseweg in Hilversum, waarin sinds vorig jaar mei de AVRO, KRO en NCRV zijn gevestigd, barst nu al uit zijn voegen. De pers- en voorlichtingsdienst van de KRO moet daarom noodgedwongen verkassen naar het voormalige AVRO-pand, eveneens aan de ‘s-Gravenlandse weg. Dit bericht dagblad de Telegraaf in haar editie van vrijdag. Het nieuwbouwproject waarin de drie omroepen onder e e n dak opereren werd al vanaf het prille begin met argusogen bekeken. Omroepmedewerkers maakten van meet af aan duidelijk dat het ruim 110 miljoen gulden kostende pand in hun ogen veel te klein werd. KRO-woordvoerder Ruigrok over de misrekening: “In 1993 besloten de AKN-omroepen om nauw te gaan samenwerken. In 1995 werd de ultieme stap gezet om ook daadwerkelijk samen te gaan wonen. Maar voordat de architect aan het werk kon gaan rees de vraag ‘hoe groot moet het pand worden?’. Eind 1995 lanceerde KRO het plan om behoorlijk te gaan snijden in de vaste bezetting omdat we minder producties in eigen huis wilden maken”. Maar tegen de tijd dat het pand gerealiseerd werd bleek de werkelijkheid anders. De ontwikkelingen binnen de KRO gingen precies andersom dan voorzien. De omroep maakt nu meer producties dan ooit en heeft inmiddels ruim 400 mensen in dienst. Ruigrok: “In de acht maanden dat we hier nu zitten is gebleken dat het nu echt niet meer kan. We moesten dus naar een andere huisvesting uitkijken. Alle voormalige KRO-panden zijn in 1999 al verkocht. In het aangebouwde gedeelte van het historische AVRO-gebouw kunnen wij nu terecht op twee grote etages”. Inmiddels zijn diverse afdeling van de AVRO en de NCRV ook naar andere locaties uitgeweken. De drie gidsredacties hebben inmiddels in verschillende Hilversumse villa’s hun intrek genomen. (hvb/telegraaf)

RTL5 SCHENKT VEEL AANDACHT AAN TENNIS

RTL5 brengt het komend seizoen veel tennis op het scherm. Vrijdagavond wordt daarmee begonnen met een uitgebreid verslag van het eerste toernooi van de ATP Master Series in Indian Wells. In het programma Tennis: ATP Masters zal elke vrijdagavond een uitgebreid tennisprogramma vanuit de studio worden gebracht. In dit programma worden de sportieve hoogtepunten van de week doorgenomen met voormalig proftennisser Jacco Eltingh. De presentatie is in handen van Mari Carmen Oudendijk.

CASEMA WIJZIGT RADIOPAKKET IN ZEIST EO

Kabelexploitant Casema wijzigt vanaf 21 maart het radiopakket in Bunnik, Driebergen, Leersum en Zeist. Vorige week berichtte dit medianieuws dat Slam! FM aan het radiopakket wordt toegevoegd. Naast Slam! FM zullen ook de zenders Arrow Classic Rock, CountryFM, de BBC zenders Radio 2,3 en 4 en de Franse zender Radio France International worden toegevoegd. Hierdoor verdwijnen VRT Radio 1, BBC World Service, WDR 2 en BFBS. De frequenties van BNR en VRT Radio 2 zullen per 21 maart wijzigen.

DIGITENNE: “NOZEMA-ACHTIG KARTEL”

“Een Nozema-achtig kartel.” Aldus omschreef media-advocaat Egbert Dommering het Digitenne-project tijdens het symposium ‘Omroepen 2001… en dan?’. Volgens Dommering dient de overheid zich buiten de markt te bewegen en getuigt Digitenne van ‘oud beleid’, aangezien de overheid als aandeelhouder belangen heeft in de ondernemingen meedingen naar het DAB- en DVB-T-netwerk. Dommering vond dat opmerkelijk omdat de overheid juist bezig is staatsbedrijven te verzelfstandigen en privatiseren. (Broadcast Magzine)

BESPREKINGEN OVERNAME COUNTRY FM IN AFRONDENDE FASE

De besprekingen tussen de commerciele radiozender CountryFM en investeerders voor een eventuele overname zijn beland in een afrondende fase. Eind deze week of volgende week hoopt men de overname van het in nood verkeerende radiostation af te ronden.

“LUISTERAARS NIET OPGEWONDEN DOOR NIEUWE ZENDERINDELING”

In tegenstelling tot wat het gekrakeel in omroepland zelf deed vermoeden, lijkt de Nederlandse radioluisteraar zich nauwelijks te bekommeren om een eventuele nieuwe zenderindeling. Dit blijkt uit een onderzoek van Telder Research. Donderdag bleek dat slechts 11 procent van 754 ondervraagden zich er echt voor interesseert. Zeventig procent zegt niet bezorgd dat zijn of haar nieuwe zender verdwijnt. Dit staat haaks op de berichten uit de commerciële radiowereld, waar men zegt 200.000 protest-e-mails te hebben ontvangen tegen de toen dreigende veiling van etherfrequenties, die voorlopig van de baan is. (ANP)

“VERPLICHTE AANTAL LEDEN OMROEPEN OMLAAG”

Het noodzakelijke aantal van 300.000 leden om als ‘A-omroep’ te mogen uitzenden, moet omlaag naar 50.000 tot 100.000. Dat pleidooi hield Lennart van der Meulen van het Commissariaat voor de Media op het Omroepen 2001 congres in Amsterdam. Alleen op deze manier komt er volgens hem een einde aan de neiging van de omroepverenigingen om te commercialiseren, zo tekende Algemeen Dagblad uit zijn mond op. “De omroepen bevinden zich nu in een spagaat. Behalve een bijdrage te leveren aan de algemene programmering van de omroep, moeten zij ook hun maatschappelijke relevantie aantonen met ten minste 300.000 leden. Dat is tegenwoordig een vrijwel onmogelijke taak. Het dwingt de omroepen tot schijnoplossingen. Leden worden dan consumentengroepen, de binding van consumenten kost geld en diensten. De verleiding wordt groot om die bestanden met commerciële partners uit te baten.” (Adformatie)

UBACHS RECLAMEMAN VAN HET JAAR

Woensdag heeft het blad Nieuwstribune Wim Ubachs tot reclameman van het jaar 2000 uitgeroepen. Ubachs (44) is verantwoordelijk voor de opvallende Oranjecampagnes (“Welkom in het hol van de leeuw”) van Nationale Nederlanden. Ook de Vitamine V-campagne van Holland International is zijn idee. Onder de overige genomineerden bevonden zich Andries Knevel (EO), Maurice de Hond (Newconomy) en Ineke Zijderveld (Durex).  (nostt)

DESTINY’S CHILD, SHAGGY EN KREZIP NAAR TMF-AWARDS

Muziekzender TMF heeft woensdag de eerste namen bekendgemaakt van artiesten die optreden tijdens de zesde uitreiking van de TMF-awards. Het gaat om onder meer Destiny’s Child, Manic Street Preachers, Krezip en Shaggy (momenteel op nummer 1 met It wasn’t me). Naast de genoemde artiesten maken ook Kosheen, Brainpower, Alice Deejay, Sarah en Milk Inc. hun opwachting. De artiesten die optreden, hebben allemaal een of meerdere nominaties gekregen voor een TMF-award. Later worden de overige optredende artiesten bekendgemaakt. De kijkers van TMF bepalen de komende tijd wie de 24 onderscheidingen, onderverdeeld in de categorieën nationaal en internationaal, krijgen. Ze doen dit door stemformulieren in te vullen op de website van TMF of door een sms’je te sturen naar de muziekzender. Op zaterdag 7 april wordt de prijsuitreiking gehouden in Ahoy’ Rotterdam. Het onder jongeren zeer populaire evenement is rechtstreeks op televisie en via de internetsite te volgen. (o.a. ANP)

CANAL+ WINT RECHTSZAAK ROND FRAUDE SMARTCARD

CANAL+ heeft in haar strijd tegen de handel in illegale smartcards succes geboekt, door het kort geding tegen satelliethandelaar XtraSat B.V. in Uden te winnen. De President van de Rechtbank in ’s Hertogenbosch vindt, dat dit bedrijf zich schuldig heeft gemaakt aan de verkoop en handel van illegale smartcards. Hieruit blijkt de aanpak van CANAL+ tegen deze malafide praktijken succesvol. CANAL+ had het kort geding samen met Irdeto Access aangespannen.

RTL4 STOPT MET KOFFIETIJD EN RTL LIVE

RTL 4 stopt met de programma’s Koffietijd en RTL Live omdat ze te weinig nieuwe kijkers in de doelgroep (20-49 jaar) trekken. Dat hebben de zender en sponsor Unilever woensdag bekendgemaakt. Per 1 mei verdwijnen de programma’s van het scherm. RTL probeert zoveel mogelijk zogenoemde boodschappers’ te trekken. Dat zijn mensen in de leeftijd van 20 en 49 jaar, omdat die leeftijdscategorie veel aankopen doet. Dat trekt weer veel adverteerders rond een programma aan, en daarvan is een commerciële zender afhankelijk. Om meer van deze boodschappers te trekken werden de programmaformules gewijzigd en andere presentatoren aangetrokken. Zo ruimden bij Koffietijd Hans van Willigenburg en Mireille Bekooij het veld voor Judith de Klijn en Sybrand Niessen. Bij RTL Live (opvolger 5 uur show) kregen Minoesch Jorissen en Sylvana Simons een plaatsje. De RTL-leiding bezweert dat zij tevreden is over de kwaliteit van deze presentatoren en moederbedrijf HMG gaat daarom met hen door. Naar vervangende programmaformules wordt nog gezocht. ,,We nemen de tijd om ons daarop te beraden.” (o.a. ANP)