Media kort: maart 2003

MEDIABEDRIJF VERONICA ZOEKT INVESTEERDER

Mediabedrijf Veronica zet zichzelf in de etalage. De noodlijdende omroep splitst de vereniging en de onderneming om een investeerder te vinden en zo binnen een halfjaar weer financieel gezond te worden. Dat heeft de directie van Veronica het eigen personeel gisteren laten weten. Veronica brengt met de herstructurering voor het eerst sinds de oprichting veertig jaar geleden een formele scheiding aan tussen de 1 miljoen leden tellende vereniging en de onderneming. Zo kan het omroepbedrijf ongehinderd, zonder de beperkingen die de vereniging stelt, een ‘strategische’ partner zoeken. De commerciële zender wil niet langer zelfstandig verder.  ,,We zijn niet op zoek naar geld”, benadrukt gedelegeerd commissaris Cees van Steijn. ,,We zoeken een partner die inhoudelijk aansluit bij het multimediale karakter van het bedrijf.” In de nieuwe structuur krijgen de directies televisie, radio, het Veronica Magazine met de omroepgegevens, internet en lithografie een grotere inhoudelijke vrijheid dan voorheen. Deze nieuwe ‘kernactiviteiten’ rapporteren voortaan maandelijks aan de directie van de holding. Die zal zich voornamelijk toeleggen op het personeelsbeleid en de advertentiewerving. Kuipers: ,,Alles wat niet tot de kernactiviteiten behoort, laten we vallen: de brasserie in Amsterdam, een dure opnamestudio.”Volgens Kuipers is Veronica te lang een ,,speeltuin” geweest waar de 200 personeelsleden elkaar konden ,,opstoken en intimideren”. De afgelopen twee jaar werd het bedrijf voortdurend geteisterd door bestuurscrises, voorzitters wisselden elkaar af. Het laatste bestuur onder leiding van Willem van der Meer de Walcheren stapte in november vorig jaar op toen de verhoudingen met de ondernemingsraad en het managementteam onwerkbaar waren geworden.  Afgelopen woensdag hield de Dienstenbond CNV een actievergadering bij Veronica. De dure televisieprogramma’s zouden een te zware financiële wissel trekken op de organisatie. De vakbond was gisteravond niet bereikbaar voor commentaar.

KORT NIEUWS

 

 • De revue-artiest Willy Walden is deze week op 97-jarige leeftijd overleden.Met Piet Muyselaar vormde hij jarenlang het duo Snip & Snap. Daarmee waren ze in de jaren veertig, vijftig en zestig razend populair. Snip & Snap begonnen al in de jaren dertig.Na de oorlog traden ze op in het populaire AVRO-radioprogramma De Bonte Dinsdagavondtrein.Daarnaast trokken ze volle zaleln met de Snip& Snaprevue.Vanaf 1961 waren ze ook op televisie te zien. (NOStt)
 • De Nozema is gestart met het aanbrengen van nieuwe antennes op de zendmast van Lopik in het kader van het zero-base project.
 • Ruud de Wild is vanaf maandag weer te horen in zijn programma Ruuddewild.nl op Radio3FM. De DJ was in oktober van vorig jaar gestopt met zijn programma om “bij te komen” van de moord op Pim Fortuyn waar hij naast stond op het moment dat hij doodgeschoten werd. Ook heeft hij zijn vrouw Tatum Dagelet bijgestaan in de zwangerschap van hun dochter Toy Travis. Het 3FM programma is helemaal gerestyled. De redactie heeft een hele nieuwe opzet bedacht.
 • De Amerikaanse omroep HBO heeft de opnames van de populaire maffiaserie The Sopranos voor onbepaalde tijd uitgesteld. Reden is een salarisconflict met hoofdrolspeler James Gandolfini. HBO spande een rechtszaak tegen de acteur aan wegens contractbreuk nadat Gandolfini zelf een klacht tegen de tv-zender had ingediend. De 41-jarige Gandolfini, die in de reeks maffiabaas Tony Soprano speelt, eist per aflevering een miljoen dollar. HBO zou niet verder willen gaan dan een salarisverdubbeling tot 800.000 dollar. De omroep verlangt nu 100 miljoen dollar schadevergoeding, meldt de Hollywood Reporter donderdag.
 • Kabelfoon, de kabelexploitant in het Westland, gaat in plaatsen waar geen ADSL of kabel geleverd kan worden, zijn internetdiensten aanbieden via een WLan-verbinding. De exploitant heeft daartoe een contract gesloten met Aether Arcus, een aanbieder van WLan-infrastrcutuur. De gemeente Maasdriel is de eerste plek waar Kabelfoon die draadloze internetverbindingen gaat inzetten. Volgens Aart Verbree, directeur Kabelfoon, krijgen de ‘draadloze’ abonnees hun verbindingen onder vrijwel gelijke voorwaarden als abonnees op de diensten die via de televisiekabel worden geleverd. (Automatisering Gids)
 • De servicewinkels van UPC zijn op sommige dagen drukker bezocht dan Amsterdam op koninginnedag, de dienstverlening voorziet in een behoefte van klanten. Daarom gaat UPC de boer op met een bus. De UPC-caravan komt als eerste te staan in Rheden, daarna zal de klantenservice op wielen door geheel Nederland trekken, tenminste, als de eerste proeven succesvol zijn. Bij het servicepunt kunnen klanten vragen stellen over hun factuur of over het radio- en tv-pakket. Tevens kunnen ze er op internet surfen en digitale televisie kijken. (Planet Multimedia)
 • De rechtbank van Amsterdam is akkoord gegaan met de financiële herstructurering van UPC. Dat heeft UPC net bekendgemaakt. Het gaat om een herstructurering waarbij schulden van UPC worden omgezet in aandelen New UPC. UPC verdwijnt van de beurs in Amsterdam en UGC krijgt het definitief voor het zeggen. Aandeelhouders gingen al akkoord. (Planet)
 • Motorola en MTV hebben voor 75 miljoen dollar een driejarige overeenkomst gesloten die MTV content op de mobiele telefoon mogelijk maakt. Gebruikers van de Motorola handsets kunnen ringtones, games, screensavers, muziek, concertinformatie en speciale acties ontvangen. De deal betekent ook dat er crosspromotion komt op Motorola en MTV-websites. De bedrijven willen gezamenlijk ‘een omgeving leveren die de manier waarop mensen hun mobiele telefoon gebruiken radicaal versnelt’, aldus Adageglobal. (Adformatie)
 • Het veelbesproken Arabisch nieuwskanaal Al Jazeera is nu ook op Astra aanwezig. De zender was al te ontvangen via Hotbird. Al Jazeera krijgt steeds meer concurrentie. Ook MBC is inmiddels gestart met een nieuwskanaal, gericht op het Midden Oosten. Met de komst op Astra probeerd men het bereik te vergroten. Astra, 19,2 Graden Oost 11.568V 22.000 – 5/6
 • Steeds meer Nederlanders, Fransen en Britten surfen op internet en kijken tegelijkertijd tv. Dat blijkt uit een studie van KNOTs Europe (Annual European TechTrends 2002/2003) waarvoor 7.282 consumenten in Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje, Engeland en Nederland werden ondervraagd naar het gebruik van innovatieve producten. De combi tv- internet is het meest te zien onder de groep 25-34. Zijn surfen gemiddeld 16 uur per week op internet en kijken meer dan 5 uur tv. Op de vraag welk medium ze het meest zouden missen, antwoordde 38 procent tv en óók 38 procent internet. Uit de studie komt ook naar voren dat families met kinderen veel actiever zijn met kopen en gebruik van technologische producten dan singles (20/30 jaar). Producten als digitale camcorders en fotocamera’s, dvd-spelers en breedbeeld tv zijn het populairst.
 • Wat Chello-eigenaar UPC al meer dan een jaar geleden beloofde wordt eindelijk toegestaan: het aansluiten van meerdere computers op een niet-zakelijke kabelverbinding van Chello. Dat wordt gemeldt door Webwereld. Chello gaat haar gebruikersvoorwaarden aanpassen omdat het bedrijf binnenkort ook Xbox Live gaat aanbieden, de online gamingdienst van Microsoft. Een Xbox kan niet zonder aanpassing rechtstreeks op een kabelmodem worden aangesloten, daarom gaat Chello toestaan dat een verbinding (mogelijk alleen softwarematig) gedeeld wordt door meerdere apparaten.

 

OUD-DIRECTEUR BRUINS VERLAAT VERONICA

Voormalig algemeen directeur J. Bruins van Veronica, die vorige maand een stapje terug deed, verlaat deze omroep. Met de komst van de interim-bestuurders P. Kuipers en C. van Steijn heeft hij in overleg besloten zijn carrière elders voort te zetten. Dat meldt Veronica. Bruins trad in 1996 in dienst als financieel manager van Veronica Uitgeverij. De afgelopen jaren fungeerde hij als financieel en algemeen directeur ad interim van Veronica Holding B.V. In februari moest hij plaats maken voor Kuipers nadat drie van de zes leden van de ondernemingsraad het vertrouwen in hem hadden opgezegd. Hij zou daadkracht missen. Hij bleef toen financieel directeur

KORT NIEUWS

 

 • De vroegere VARA-presentator Joop Smits is maandag op 75-jarige leeftijd overleden. Dat heeft de omroep donderdag bekendgemaakt. Smits begon zijn carrière bij de VARA in 1956 en ging op in 1988 met pensioen. Hij heeft aan verschillende programma’s meegewerkt. Joop Smits begon als omroeper maar werd al snel eindredacteur van het ziekenprogramma ‘De Regenboog’. Hij was vele jaren vaste presentator tijdens de wekelijkse opname van het kinderkoor ‘De Roodborstjes’. Zijn grootste populariteit dankt hij aan het feit dat hij de eerste mannelijke televisieomroeper van Nederland was. Hij begon daarmee in de zestiger jaren en bleef dit werk doen tot aan zijn pensionering.
 • Tv-producent Reinout Oerlemans heeft donderdag gepraat met John de Mol over de ontstane ruzie over het produceren van een weekendserie voor de publieke omroep. Vrijdag praten ze verder. Dat zei de financieel directeur van Oerlemans bedrijf Eyeworks donderdag. Het gesprek verliep constructief, maar beide partijen kwamen er nog niet uit. Het gesprek zal vrijdag door iemand anders van Eyeworks worden gevoerd, omdat Oerlemans voor werkzaamheden naar Amerika vertrekt. Het gesprek is een gevolg van een kort geding dat door Oerlemans, die tot voor kort het succesvolle programma Idols presenteerde, was aangespannen tegen De Mol en NL Film. Dat laatste bedrijf is van Costa-regisseur Johan Nijenhuis. Oerlemans was samen met het bedrijf van Nijenhuis in de race de opdracht te verwerven voor het maken van de publieke weekendserie.
 • IP weigert een commercial uit te zenden waarin Adam Curry en Patricia Paay een gastrolletje spelen. Volgens IP is makkelijk een link te leggen tussen de commercial – die gericht is op de emancipatie van gehandicapten – en de real-life soap van het echtpaar op SBS6.
 • Veronica pakt vandaag flink uit in gratis krant Metro. De omroep die op 15 maart met een nieuwe programmering komt heeft de omsert (vier pagina’s) en verder nog twee fullcolorpagina’s in het blad. Veronica heeft voor zijn herlancering een campagnebedrag van 3,5 miljoen euro uitgetrokken. (Adformatie)
 • De voorzitters van de beide kamers van het Italiaanse parlement hebben de journaliste en filosofe Lucia Annunziata donderdag benoemd tot directeur van de publieke omroep RAI. Zij komt in de plaats van Paolo Mieli, die vorige week werd benoemd. Mieli besloot woensdag van de functie af te zien. De 52-jarige aan de Amerikaanse universiteit van Harvard opgeleide Annunziata leidt het persbureau AP.Biscom. (ANP)
 • Wat al lange tijd in de lucht hing, gaat waarschijnlijk in september door: UPC vermindert het aantal zenders op de Haarlemse kabel. In deze eerste stap gaat het om vijf zenders, waarmee Haarlem op het landelijk gemiddelde van 29 zenders komt. Het gewone kabelpakket wordt verkleind om ruimte te maken voor digitale televisie. Wie een decoder neemt kan straks kiezen uit wel honderd zenders. Dat scenario ontrolden vertegenwoordigers van UPC gisteravond tijdens een discussie van de programmaraad. Volgende maand moet de Haarlemse Programmaraad acht zenders aanwijzen die UPC verplicht moet doorgeven, naast het wettelijke pakket van de publieke Nederlandstalige zenders. Daarmee komt het pakket uit op vijftien zenders. Tot nu toe vult UPC dat zelf aan met extra zenders zodat het voor klanten aantrekkelijk blijft om te kijken.
 • Twee medewerkers van het tv-programma van Willibrord Frequin zijn gisteravond in Amsterdam aangehouden wegens de roekeloze achtervolging van de wagen met prinses Margarita en Edwin de Roy van Zuydewijn vanaf Den Haag. Ze zijn in de loop van de nacht vrijgelaten. Het paar heeft aangifte wegens bedreiging tegen hen ingediend. Toen de taxi met het prinselijk paar Den Haag verliet, geëscorteerd door een wagen met beveiligingsmensen en een auto van een filmploeg van het tv-programma Nova, zetten ook enkele andere auto’s van cameralieden en fotografen de achtervolging in. Met hoge snelheden stoof de colonne over de snelweg. Margarita en haar man ervoeren dat als ‘zeer hinderlijk en erg bedreigend’, zoals ze bij hun aangifte zeiden. Hun taxi werd geregeld ‘roekeloos ingehaald door mensen die kennelijk iets van ons wilden’. Het paar alarmeerde vanuit de taxi de politie.

 

NIEUWE DJ’S BIJ RADIO 10 FM

Mediabaas John de Mol profileert zich steeds meer als radioman. Na de overname van Radio 10 FM heeft hij, net als bij Noordzee FM, nieuwe presentatoren aangenomen. Bart van Leeuwen en Ferry Maat werken vanaf mei voor Radio 10 FM, zo meldde het station woensdag. De Mol zit nog steeds in het bestuur van het internationale tv-bedrijf Endemol, maar heeft ook een eigen investerings- maatschappij. Dat bedrijf, Talpa Capital, nam eerder al Noordzee FM over en kaapte Erik de Zwart weg bij Radio 538. Hij is nu radiodirecteur bij Talpa. Programmadirecteur Tom Mulder (Radio 10 FM) is zeer in zijn nopjes met de komst van Maat en Van Leeuwen. Op welke tijden de twee gaan presenteren, is nog niet duidelijk. Talpa neemt een risico, omdat nog niet duidelijk is welke stations na de frequentieverdeling een goede landelijke FM-frequentie zullen krijgen. ,,Ondanks de onzekerheid kunnen we niet stilzitten”, meent Erik de Zwart. ,,De luisteraars zouden daar de dupe van zijn. Wij willen investeren in een sterk en professioneel radiobedrijf.”

AGENTSCHAP TELECOM START MET ‘ETHERFLITS’

Vandaag, 12 maart 2003, is het Agentschap Telecom van het Ministerie van Economische Zaken gestart met het project ‘Etherflits’. Dit project houdt in dat het agentschap op een andere wijze het illegale gebruik van FM omroep frequenties tegengaat. Waar voorheen de nadruk werd gelegd op het voorkomen en verhelpen van storingen, ligt bij deze actie de nadruk op het tegengaan van illegaal uitzenden. Het project richt zich specifiek op illegaal frequentiegebruik in Noordoost Nederland. In dit gebied is namelijk gebleken, dat er ondanks alle inspanningen van Agentschap Telecom nog steeds illegale zenders actief zijn. Het juiste aantal zenders is niet nauwkeurig te bepalen, omdat de zenders niet continu in de lucht zijn. Gedurende een jaar zullen inspanningen van ambtenaren van Agentschap Telecom uit heel Nederland gebundeld worden om illegale zenders in Noordoost Nederland op te sporen en te bestraffen. Het komende jaar zal door het projectteam elke vorm van illegaliteit tegen worden gegaan. Hiervoor wordt de ether dag en nacht uitgeluisterd. Bij constatering van een illegale zendactiviteit zal Agentschap Telecom snel en adequaat optreden. Vanzelfsprekend wordt ook in overige delen van Nederland streng opgetreden tegen elke vorm van illegaal gebruik van frequentieruimte.

KORT NIEUWS

 

 • De provincie Drenthe moet een aantal stukken dat betrekking heeft op een miljoenensubsidie aan RTV Drenthe openbaar maken. Dat heeft de rechter in Assen woensdag bepaald in een kort geding dat de actiegroep Stop RTV Drenthe Nu! tegen de provincie had aangespannen.
 • Giel Beelen volgt Claudia de Breij op bij de NPS op Radio 3FM.De Breij moest per direct stoppen met haar programma ‘…en dit is Claudia!’ omdat zij heeft aangekondigd naar de VARA over te stappen in september. Daar vult ze de leegte in die Henk Westbroek op 3FM achterlaat.
 • De werknemers van het uitgeefbedrijf van Veronica besluiten vandaag zeer waarschijnlijk tot acties. Reden is onvrede over de herstart van de tv-zender van Veronica komende zaterdag. Vakbond CNV Media maakt zich zorgen over de toekomst van Veronica Litho en Uitgeverij: “Het zijn twee kerngezonde bedrijven, terwijl Radio, Internet en TV alleen maar verlies lijden.” De vakbond vreest dat de dure tv-zender de ondergang vormt voor de succesvolle printactiviteiten. Ook is men de nu al maanden slepende bestuurscrisis zat. (Essent)
 • Canal Plus bereidt een reorganisatie voor die massaontslagen tot gevolg zal hebben. Het gedetailleerde reorganisatieplan zal later deze week worden onthuld, zo meldt de Financial Times. De Franse betaalzender is in overleg met vakbonden bezig met een sociaal plan voor de zevenhonderd medewerkers die hun baan verliezen. Canal Plus is onderdeel van Vivendi Universal, dat vorig jaar het grootste verlies in de historie van de Franse economie bekendmaakte. Oorzaak was de afschrijving van 5,4 miljard euro op Canal Plus, waarmee de waarde van de betaalzender werd gehalveerd. (adformatie)
 • Vanaf donderdag 1 mei zendt de KRO, in samenwerking met de Belgische televisiezender TV1, wekelijks een ludiek en informatief amusementsprogramma uit onder de naam ‘De Lage Landen’. In dit programma worden traditionele vooroordelen en clichés over Belgen en Nederlanders aan de kaak gesteld en op hun waarheidsgehalte getest. Vijfentwintig Vlamingen nemen het in deze strijd acht weken lang op tegen vijfentwintig Nederlanders, gesteund door een bekende Belg en een bekende Nederlander. Marcel Vanthilt, ook bekend van Tien voor Taal, is scheidsrechter en gastheer en wordt bijgestaan door KRO presentatrice Yvon Jaspers. Er worden nog kandidaten gezocht:
 • 3FM-dj Claudia de Breij (NPS), moet per direct stoppen bij die omroep. Dat heeft de NPS dinsdag laten weten. Reden voor het plotselinge stopzetten van haar programma ‘…en dit is Claudia!’ (dagelijks tussen 20.00 en 22.00 uur) is haar overstap naar de VARA. Daar vult ze vanaf september de leegte die Henk Westbroek (12.00-14.00 uur) op 3FM achterlaat. Volgens een woordvoerster van de NPS is de beslissing in goed gezamenlijk overleg genomen. De Breij bestrijdt dat. Zij wil haar contract graag uitdienen, temeer omdat ze komende donderdag haar eenjarig jubileum van haar programma zou vieren met een groots feest in het Rotterdamse Nighttown.
 • De markt voor digitale tv-toestellen in de Verenigde Staten staat aan de vooravond van een explosieve groei. Ook in andere landen in Azië en Europa rukt DTV op. In 2007 is de wereldmarkt goed voor 58 miljoen toestellen. Dat meldt marktonderzoeker In-Stat/MDR in een nieuw rapport.
 • De populaire BNN-serie ‘Costa!’ krijgt een vervolg. Vanaf januari 2004 zijn elf nieuwe afleveringen te zien van de serie over een groep jongeren aan de Spaanse kust. Dat heeft de jongerenomroep afgelopen weekeinde besloten. De cast blijft grotendeels hetzelfde als in de twee eerdere seizoenen. Ook de setting, de feestplaats Salou, zal niet veranderen. Wel nieuw is dat er komend seizoen een kerstaflevering van ‘Costa!’ te zien zal zijn. Deze special speelt zich echter af in een wintersportplaats. (Villamedia)
 • NOS Actueel zendt dinsdagavond op Nederland 3 een programma uit in het kader van de Provinciale Statenverkiezingen. Het programma begint om 21.46 uur en eindigt rond middernacht met een slotgesprek tussen PvdA-leider Bos, VVD’er Zalm en CDA-frontman Balkenende. Ferry Mingelen probeert het gesprek in goede banen te leiden. Mingelen presenteert de avond vanuit de studio in Hilversum samen met Annette van Trigt. Zij breekt eerder op de avond al in bij Netwerk (Ned. 1) om de laatste gegevens te melden. De overige zenders (HMG en SBS) besteden alleen in de reguliere nieuwsuitzendingen aandacht aan de verkiezingen voor Provinciale Staten.
 • De hoofdrolspeler in de Duitse misdaadserie Siska, die in Nederland uitgezonden wordt door de TROS, stopt ermee. Dit heeft de Duitse publieke omroep ZDF aan de krant Bild gezegd. Peter Kremer (45) heeft vijf jaar in de serie gespeeld, maar wil zich nu volledig richten op het theater. Siska was de opvolger van de bekende commissaris Derrick. ZDF wil ondanks het vertrek van Kremer doorgaan met de serie. (ANP)
 • De nieuws- en actualiteitenzender Radio 1 moet, met name in de daluren, sneller reageren in geval van calamiteiten. Om dat te bereiken is een werkgroep opgericht die een rapport moet opstellen. Dat heeft zendercoördinator J. Westerhof van Radio 1 maandag gezegd. Westerhof denkt dat de problemen het beste zijn op te lossen door de negen verschillende uitzendlocaties terug te brengen naar één. Als zich dan ‘breaking news’ voordoet, hoeft de betreffende verslaggever zich alleen bij die studio te melden waar dan wordt beslist of hij de uitzending in kan of niet.
 • Het strafproces tegen de 33-jarige Volkert van der G., verdacht van de moord op Pim Fortuyn, zal niet in zijn geheel op televisie worden uitgezonden. De rechtbank in Amsterdam heeft bepaald dat slechts delen van het proces kunnen worden uitgezonden. Volkert van der G. mag niet in beeld worden gebracht.
 • Omroep Apeldoorn heeft haar radio-uitzending zaterdag twee uur stil moeten leggen. De straalzender van de omroep stoorde het radioverkeer van de politie-helikopter die boven het centrum cirkelde.
 • “Is het niet erstandig de Wereldomroep op te heffen en het geld te stoppen in de regionale zenders?”, vraagt hoofdredacteur/directievoorzitter Campman van RTV Gelderland zich af in een artikel in BroadcastMagazine. “Daar waar voor de Wereldomroep -als mensen er al behoefte aan hebben- ruimschoots alternatieven aanwezig zijn (internet, satelliet, BBC World, CNN) is de publieke regionale omroep enig in zijn soort en onmisbaar”. De Wereldomroep bezuinigt bijna net zo veel als de begroting de laatste jaren is toegenomen: 41 miljoen. Dat snijdt toch prettiger dan bij een regiozender die steeds minder geld heeft, betoogt hij. (Villamedia)
 • De finale van Idols is gisteren door bijna 4 miljoen mensen bekeken. Om precies te zijn keken er volgens de Stichting Kijkonderzoek 3.9 miljoen mensen naar het RTL 4 programma, wat een marktaandeel* betekende van 52.2%. De totale kijkdichtheid was 26.5%, wat wil zeggen dat zo’n één op de vier Nederlanders van 6 jaar en ouder naar Idols keek. Onder de groep van 6 tot 12 jaar was het marktaandeel helemaal enorm: 91.5%. Ook de groep 13 tot 19 jaar die voor de buis zat keek massaal naar Idols: 81.4%. Idols Backstage op Yorin (tussen 22:00 en 23:00) was goed voor 2.5 miljoen kijkers (marktaandeel 35.2 %). De uitzending rond 23:15 op RTL4, waarin Jamai als winnaar bekend werd gemaakt, werd bekeken door ruim 4.2 miljoen mensen. (Fokzine/SKO)
 • De Duitse versie van idols, genaamd ‘Deutschland sucht den Superstar’ is in de nacht van zaterdag op zondag gewonnen door de Alexander Klaws. De 19- jarige jongen uit Sendenhorst kreeg 70,1 procent van de stemmen van het RTL-televisiepubliek. Net als voor Jamaï ligt er voor Alexander een platencontract klaar. Klaws was vooraf favoriet voor het winnen van de, door 13 miljoen mensen bekeken, finale. Op de tweede plaats eindigde de 22-jarige Juliette Schoppmann uit Hamburg. Schoppmann en Klaws haalden de finale na een lange selectieprocedure, waaraan in totaal 10.000 mensen deelnamen.
 • Tv-producenten Reinout Oerlemans en John de Mol hebben voor donderdag een gesprek naar aanleiding van de ruzie over een weekeindeserie van drie publieke omroepen. De tweespalt was vrijdag inzet van een kort geding voor de rechtbank in Amsterdam. Oerlemans beschuldigt De Mol en zijn bedrijf Endemol ervan een andere producent bij hem te hebben weggekaapt in de strijd om de lucratieve serie. Het korte geding was aangespannen door Eyeworks, het bedrijf van Oerlemans. Als de partijen er in het gesprek niet uitkomen, doet de rechtbank over twee weken alsnog uitspraak.
 • De Vlaamse openbare radiozenders blijven luisteraars winnen en hebben nu een marktaandeel van 85% op de Vlaamse radiomarkt, meldt het Centrum voor Informatie over de Media (Cim). Vooral de jongerenzender Studio Brussel groeit sterk. Bij de andere VRT-zenders en bij de lokale Contact-zenders blijft alles min of meer bij het oude. Met de landelijke commerciële zenders is het slechter gesteld. Vooral bij 4FM zijn de zaken slecht gesteld. Het markt- aandeel van de zender zakt tot 1,1% Q-Music stijgt lichtjes en heeft nu een marktaandeel van 3,6%. De commerciële zenders hebben bovendien te kampen met een slabakkende reclamemarkt. (VRT)
 • De soap rond de verdeling van etherfrequenties voor (commerciële) radiostations is al jaren gaande. Nu er toch een doorbraak lijkt te komen, vroeg Mediabureau Stroom eens aan de luisteraars wat zij ervan vonden. Er blijken weinig voorstanders van een herverdeling te zijn: 12 procent is voor, 39 procent tegen. Bovendien zit iets meer dan de helft (55 procent, vooral ouderen) er niet op te wachten meer commerciële stations te kunnen ontvangen.
 • Staatssecretaris C. van Leeuwen van Cultuur en Media bezoekt zaterdagavond het programma Idols waar de 15-jarige Jim en 16-jarige Jamai de finale strijd aangaan om de titel Idol 2003 in de wacht te slepen. Van Leeuwen krijgt de taak de binnengekomen uitslag via de telefoon en sms aan het presentatieduo door te geven. Tijdens de finalewedstrijd komt er ook ‘hoog bezoek’ uit Engeland. De winnaar van de Idols-serie daar, Will Young, verzorgt ook een optreden. De twee Nederlandse finalisten zingen ieder drie nummers. Beiden zingen ze ‘Your Song’ van Elton John. (ANP)

 

ZERO-BASE: WOS EN RADIO WEST RUILEN FREQUENTIE

Radio West verandert met ingang van 31 maart aanstaande van frequentie. Vanaf die datum is Radio West via de ether te beluisteren op 89.3 FM. Dit is de voormalige frequentie van de Westlandse Omroep Stichting (WOS). Radio West en de WOS hebben besloten de door de landspolitiek opgelegde herverdeling van de FM-frequenties niet verder af te wachten en zelf het initiatief te nemen. Radio West is er in geslaagd om in een onderlinge afspraak met de Nozema, de WOS en Agentschap Telecom van het Ministerie van Economische Zaken de frequentiewijziging die voor Radio West is vastgelegd in de Zero-Base regeling te laten samenvallen met de formatwijziging per 31 maart. Mede dankzij de bereidwillige medewerking van de WOS kan Radio West op 31 maart vanaf de Waalhaven in Rotterdam gaan uitzenden op de nieuwe etherfrequentie 89.3 FM. Vanaf die datum wordt de naam van Radio West gewijzigd in 89.3 Radio West. De WOS zendt vanaf die datum uit op de 88.4 FM, totdat zij verhuizen naar hun definitieve frequentie. Gedurende de eerste drie weken na de frequentiewissel zal de WOS in het hele uitzendgebied van Radio West te horen zijn. Die periode gebruiken de beide omroepen om op de nieuwe frequenties naar elkaar te verwijzen en zo de luisteraars te informeren over de frequentiewisseling. Op donderdag- ochtend 6 maart hebben de directeuren van beide omroepen hun handtekening gezet onder het contract waarin de afspraken zijn vastgelegd. (Persbericht)

KORT NIEUWS

 

 • Paul de Leeuw gaat toch geen televisieprogramma voor de VARA maken. Hij heeft de omroep deze week laten weten niet toe te zijn aan zo’n klus. ,,Hij zegt zich de komende tijd te willen concentreren op zijn gezin”, zo maakte de VARA donderdag bekend. De omroep kondigde twee weken geleden aan dat De Leeuw vanaf oktober in de vooravond een dagelijks amusementsprogramma. (ANP)
 • Margriet Vroomans maakt haar comeback op televisie bij de Wereldomroep. De voormalige NOVA-presentatrice gaat zo’n twee dagen per week het actualiteitenmagazine Studio NL presenteren. Studio NL is onderdeel van BVN-tv, de tv-zender van NOS, Wereldomroep en de Vlaamse VRT voor Nederlanders en Vlamingen in het buitenland. (Villamedia)
 • Het CNV is sterk gekant tegen een Veronica-tv-programma waar ondernemers kunnen aankloppen die vermoeden dat het personeel hen besteelt of bedriegt zonder dat zij dit hard kunnen maken. Veronica probeert dan kosteloos het bewijs te leveren middels een verborgen camera. De CNV vindt dat de privacy van werknemers vanwege de kijkcijfers overboord wordt gezet en dat de verborgen camera mensen blijvend zal beschadigen. Een werkgever moet problemen met een werknemer persoonlijk oplossen of officiële instantie inschakelen. (Villamedia)
 • T-Mobile verlaagt de kosten van dataverkeer drastisch in de hoop dat consumenten nieuwe diensten zoals het versturen van foto’s en het meedoen aan online-spelletjes intensiever gaan gebruiken. De dochter van Deutsche Telekom hoopt dat hiermee het aandeel van gegevensverkeer in de totale omzet stijgt tot minstens 20 procent in 2004.
 • Het gesprek dat Nova dinsdagavond had met prinses Margarita is door bijna twee miljoen mensen op televisie bekeken. Dat betekent dat ongeveer een op de drie tv-kijkers op het gesprek heeft afgestemd. Dit blijkt uit cijfers van NOS Kijk- en LuisterOnderzoek. Het actualiteitenprogramma trok door het vraaggesprek ruim driemaal zoveel kijkers dan normaal.
 • Tweede-Kamerleden en Statenleden van vier partijen gaan zich inzetten voor een definitieve oplossing voor de zendmastenproblematiek. Gisteren stelde een delegatie van politici samen met lokale actiegroepen een brief op met kritische vragen voor staatssecretaris J. Wijn van economische zaken. Het is voor het eerst dat een vaste Kamercommissie het onderwerp op de politieke agenda zet. Tot nu toe werd de slepende kwestie vooral gezien als regionaal probleem. Deze gedachte werd bevestigd door het rapport van voormalig staatssecretaris Tommel. Hij stelde voor de zender van 240 kilowatt, die nu bij Zenderpark staat, op te splitsen in drie zenders, die verspreid over de regio zouden komen. Deze oplossing zou moeten gelden voor zo”n tien jaar en wordt nu uitgewerkt in een convenant.
 • Televisieproducent Endemol wil zich vestigen in Azie. Het bedrijf is op dit moment in Japan en China op zoek naar partners om tv-programma’s te maken en uit te zenden. In Azie wacht Endemol een miljardenpubliek. Azie is het enige werelddeel waar het tv- bedrijf, dat onderdeel is van het Spaanse telecombedrijf Telefonica, nog geen vestiging heeft.
 • Noordzee FM dj Robert Jensen gaat een radioversie maken van het tv-programma ‘Idols’. In zijn middagprogramma gaat hij onder de naam ‘IJdel’ mensen zoeken die iets bijzonders denken te kunnen. Deze mensen mogen hun kunsten live in de uitzending laten zien. Ze worden beoordeeld door een vakkundige jury. De winnaar wint een optreden in het tv-programma van Jensen op Yorin.
 • Kabelexploitant UPC komt later deze maand met een Turks themakanaal. De nieuwe zender wordt als ‘premiumkanaal‘ toegevoegd aan het betaalpakket UPC Digital. UPC is bezig met de ontwikkeling van digitale betaaltelevisie. Bovenop een startpakket voor 14,95 euro per maand, kunnen abonnees zich aanmelden voor zogenaamde premiumkanalen. (Essent)
 • Bij de overname van Endemol door het Spaanse Telefónica is 571 miljoen euro ‘zoekgeraakt’. Telefónica betaalde in 2000 668 miljoen euro voor activa die Endemol een dag eerder voor 97 miljoen euro had overgedaan aan een Canadees bedrijf. Die transactie werd niet gemeld bij de Spaanse beurscommissie.
 • De Reclame Code Commissie wil een reclameactie van een Amsterdams relatiebureau laten stoppen. Het relatiebureau stuurde blauwe enveloppen rond met daarin een nauwelijks van echt te onderscheiden ‘aanslagbiljet’. De aanslag vermeldde een teruggavebedrag van ruim 7000 euro, dat was lachen. Wie verder las, kwam erachter dat het ging om een reclamestunt. Alleenstaanden die zich aanmelden zouden volgens het bureau 7000 euro besparen aan dure cadeaus en etentjes door het koppelen aan het bureau over te laten. De actie leverde tientallen klachten op en de Belastingdienst vond het ook niet grappig, het ging te ver, vonden ze. (NOStt)
 • Een van de boegbeelden van de National Geographic Society, Luis Marden, is maandag op 90-jarige leeftijd overleden. De ontdekkingsreiziger, fotograaf en schrijver was 64 jaar aan National Geographic verbonden.
 • Het gaat goed met SBS Broadcasting BV, de eigenaar van SBS6, Net5 en V8. Het bedrijf maakte vorig jaar ruim 17 miljoen euro winst, drie maal zo veel als in 2001. Zowel SBS6 als Net5 behaalden in 2002 miljoenen euro’s meer winst dan begroot. V8 bleef iets achter bij de verwachting. Net5 is volgens SBS de best renderende zender van het bedrijf. Behalve de winst steeg ook het aantal kijkers van de SBS-zenders. In de doelgroep 20-49 jaar steeg het marktaandeel met 2 procent tot 24 procent. Het Zweedse moederbedrijf van de Nederlandse SBS-zenders schrijft overigens nog wel rode cijfers. (ANP)
 • Het nieuwe programmablad van de Holland Media Groep, de eigenaar van RTL en Yorin, en uitgeverij Audax komt niet eerder dan komend najaar op de markt. Waarschijnlijk begint het blad bij de start van het tv-seizoen in september. Aanvankelijk zou het blad dit voorjaar beginnen, maar dat wordt niet meer gehaald. Zo is de redactionele formule nog niet vastgesteld. Met SBS en Veronica zijn al afspraken over de levering van de tv- gegevens gemaakt. Met de Publieke Omroep wordt nog over de voorwaarden gesproken. (Essent)
 • De commerciële zenders behaalden in week 9 een gezamenlijk marktaandeel van 44 procent, de publieke zenders hadden samen 39 procent. RTL4 was weer de grootste zender met 17 procent, RTL5 had 5 en Yorin 6 procent marktaandeel. SBS6 scoorde 9 procent, Net5 5 en V8 3 procent. Best bekeken programma was het zondagse 20.00 uur Journaal met 3,388 miljoen kijkers. Naar de wedstrijd Ajax-Arsenal keken 3,114 miljoen mensen, de Idols trok 3,088 miljoen kijkers. Daarmee werd de finale van het Nationaal Songfestival ruimschoots overvleugeld. Dat programma komt niet eens in de toptien (Adformatie)
 • Vanaf zaterdagnacht 29 maart 2003 (00.05 uur) veranderen in Noord-Nederland (Groningen, Friesland en Drenthe) de etherfrequenties van de landelijke publieke zenders Radio 1 en Radio 3FM. Vanaf 30 maart zendt Radio 1 in de drie noordelijke provincies uit FM 91.8 MHz. Radio 3FM is vanaf 30 maart te beluisteren via FM 88.6 MHz. De aanpassingen vanuit de zendlokatie Smilde worden door de Nozema uitgevoerd in het kader van het zero-base- project.
 • Yorin FM heeft Mark Berendsen (34) per 1 april aangesteld als nieuwe directeur. Berendsen wordt eindverantwoordelijk voor dit radiostation van HMG en volgt Robert Jensen op die naar Noordzee FM. Hiervoor werkte hij onder meer bij Endemol als Business Director Infotainment en als Product Manager Sponsoring bij HMG.De nieuwe radiodirecteur was in het verleden dj bij onder andere Decibel in Amsterdam, Kink FM en Radio 10 Gold. (Adformatie)
 • Bezitters van een breedbandaansluiting op internet kunnen vanaf vandaag via internet kijken naar zes buitenlandse tv-nieuwszenders. De stichting DSL-TV en internetprovider XS4ALL geven daarmee een vervolg op een technische proef die op 1 februari werd afgesloten.
 • Een kippenboer van een met vogelpest besmet bedrijf heeft zondag een ploeg van het ‘NOS Journaal’ aangevallen. Daarbij raakte de camera beschadigd. De Scherpenzeelder zegt de cameraploeg aangevallen te hebben vanwege mogelijk besmettingsgevaar, maar hij eiste ook de band op. Toen de ploeg dat weigerde, ontstond een handgemeen. Na bemiddeling van de politie mocht de NOS-crew de band houden. Wel werd afgesproken dat de beelden niet worden uitgezonden. De boer kreeg een procesverbaal. Beide partijen hebben aangifte gedaan. (ANP)
 • AT 5 wordt vanaf 1 september op de kabel in Purmerend doorgegeven. De Amsterdamse zender, die ook al op de kabel in Amstelveen zit, wordt hiermee buiten de regio Amsterdam een concurrent voor RTV Noord-Holland.
 • John de Mol heeft de gemoederen in Engeland flink in beweging gebracht. De televisiemiljardair heeft aandelen Manchester United gekocht. Die aankoop zette allerlei speculaties in gang over een eventuele overname.
 • De raad van bestuur van de Franstalige publieke omroep RTBF heeft zowat de hele top van het bedrijf in één klap vervangen. De raad heeft 42 nieuwe directeurs aangewezen. François Goffin gaat alle RTBF-radio’s leiden. Hij was de topman van de commerciële omroep Bel-RTL. Alain Gerlache, gewezen woordvoerder van premier Verhofstadt, is de nieuwe directeur televisie. De nieuwe generatie bestuurders krijgt een mandaat van 6 jaar. De RTBF zit al jaren in financiële moeilijkheden. In de strijd om de kijk- en luistercijfers moet hij het afleggen tegen sterke commerciële tegenspelers zoals RTL. (VRT)
 • Kabelbedrijf UPC schrijft 1,5 miljard af op de waarde van de activa. Dat bedrag komt ten laste van het resultaat over 2002, zo heeft het bedrijf vrijdag voorbeurs meegedeeld. De afwaardering van 1,5 miljard vloeit voort uit een analyse van alle waarden en bezittingen per 1 januari vorig jaar. UPC is momenteel bezig op basis van de peildatum 31 december 2002 nog een herwaardering uit te voeren. De uitkomst van die meting wordt pas in de loop van maart bekend, maar UPC sluit niet uit dat ze zal resulteren in een extra last die ,,aanzienlijk” van omvang is.
 • De KRO gaat, in samenwerking met de RKK, weer helemaal op de katholieke toer. De omroep heeft zich de afgelopen jaren op een wat modernere wijze geprofileerd, maar wil het komende jaar weer meer aandacht gaan besteden aan zijn katholieke wortels. Een andere reden voor de start van de campagne ‘katholiek met hart en ziel’ is de ‘viering’ van het 150 jaar herstel van de bisschoppelijke hiërarchie in Nederland. Een feit dat anders ongetwijfeld onopgemerkt voorbij was gegaan. Een van de hoogtepunten van de campagne ‘katholiek met hart en ziel’ is een landelijke manifestatie op 7 juni in Utrecht, waar onder andere VN-commissaris en voormalig CDA-leider Ruud Lubbers zal spreken. (ANP)
 • Kabelinternetprovider Casema verhoogt de snelheid van zijn internettoegangspakketten Broadband Basic en Broadband Premium. Bij Casema gaat Broadband Basic binnenkort door het leven met een snelheid van 300/64 kbit/s (voorheen was dit 150/32). Broadband Premium stijgt volgens Casema van 512/64 naar 800/128 kbit/s en is daardoor sneller geworden dan de concurrende ADSL-paketten. Maar in de praktijk is de uploapsnelheid van Casema Broadband al een hele tijd 128 kbit. Ook de downloadsnelheid is al hoger dan 512 Kbit, blijkt uit de snelheidstesten in PC Magazine. Net als de eerder uitgevoerde ADSL-upgrade van het netwerk van KPN Telecom zal ook de opwaardering van de Casema-pakketten in fase’s doorgevoerd worden. In juni moeten alle klanten gebruik kunnen maken van de nieuwe snelheid, maar de eerste snelheidsverhogingen zijn in sommige steden nu al te meten. (ZDnet)
 • Het internettoeganspakket @Home Basis van Essent@Home zal na 15 maart een snelheid bieden van 312 Kbit/s, twee keer zo snel als de huidige snelheid. Daar staat tegenover dat het duurdere @Home Breedband 47,95 euro per maand zal gaan kosten, dat is nu nog 44,95 euro per maand. Deze kabelinternetdienst levert een snelheid die in sommige gebieden soms aan de 2 Mbit geraakt. @Home schrijft in een e-mail aan zijn abonnee’s dat @Home Kabelinternet deze stap moet nemen om de kwaliteit van het netwerk in stand te houden, en verwijst onder meer naar snelheidstest die PC Magazine onlangs heeft gehouden. In het laatste nummer van PC Magazine wordt de upgrade van de ADSL-snelheid tegenover de kabelinternetsnelheden gezet. @Home komt in deze vergelijking als beste uit de bus. (ZDnet)
 • Twee journalisten van RTL-Sport zijn afgelopen week in Zimbabwe aangehouden. Documentairemaker Raymond Bouwman en cameraman Pim Hawinkels filmden in Bulawayo, de tweede stad van het land, een lange rij wachtende mensen bij de voedseldistributie. De politie greep in en nam het duo mee voor verhoor. Dat heeft een woordvoerder van RTL-Sport bevestigd

 

ALMEERDERS WILLEN AF VAN UPC

Ruim vierhonderd inwoners in Almere willen gezamenlijk satellietschotels inkopen om niet langer afhankelijk te zijn van kabelbedrijf UPC. Dinsdag haalt UPC Discovery Channel uit het standaardpakket, tot grote woede van vele Almeerders. Eerder werden ook al National Geographic en Eurosport van de Almeerse buis gehaald. De ‘satellietschotel-inkoopcombinatie’ is een initiatief van de internetkrant AlmeerNieuws. Die riep ontevreden inwoners op zich hiervoor aan te melden. ,,Dat was eigenlijk een grap, maar inmiddels is het toch serieus geworden door de vele aanmeldingen. Ongeveer 425 mensen hebben al gereageerd. We zijn nu dus serieus van plan goedkope satellietschotels aan te bieden in Almere. Dat willen we doen door ze in grote hoeveelheden op te kopen”, zei A. Heuzer van AlmeerNieuws.

Het beleid van UPC wordt donderdag aan de kaak gesteld in de gemeenteraad van Almere. Afgelopen weekeinde verzamelde de Socialistische Partij in de stad 2500 handtekeningen tegen het verdwijnen van Discovery Channel. UPC betreurt alle ophef, laat een woordvoerder weten. ,,Maar de verplaatsing van Discovery Channel naar het startpakket van UPC Digital past in onze digitale strategie om klanten meer keuzevrijheid te bieden.”

KLACHTEN ONTVANGST NIEUWE FREQUENTIE RADIO WEST

De nieuwe frequentie van Radio West op 89.3 is niet overal goed te ontvangen. Hoewel uit tests van Nozema zou zijn gebleken dat de ontvangst van Radio West overal in orde is, blijkt dat veel luisteraars op 89.3 geen of slechte ontvangst hebben. Met name in het Noordelijk uitzendgebied van Radio West en in de stad Den Haag zou de ontvangst niet optimaal zijn. De zender van Radio West stond tot zondag op de PTT- toren in Bezuidenhout in Den Haag. Sinds maandag staat de zendmast van Radio West in de Waalhaven bij Rotterdam.  Luisteraars die problemen hebben met de ontvangst, kunnen contact opnemen met Nozema. Het telefoonnummer van Nozema is 030 – 68.62.550. Daarnaast kunnen luisteraars ook via het emailadres radio@rtvwest.nl, de klachten doorgeven. Radio West geeft dit weer door aan Nozema. Ook op internet is Radio West niet goed te ontvangen. De internetprovider gebruikt het signaal van Radio West uit de ether. Daardoor zijn er ook op internet problemen.

Jeroen Soer, directeur van RTV West, geeft in een reactie op de problemen die er zijn met de ontvangst van de nieuwe etherfrequentie aan dat er in overleg met de Nozema wordt gewerkt aan een oplossing. Eén van die oplossingen zou het plaatsen van steunzenders kunnen zijn in de gebieden waar de ontvangst momenteel niet optimaal is. Soer hoopt over een week concreet te kunnen aangeven welke stappen de Nozema gaat zetten om de slechte ontvangst van de frequentie 89,3 MHz te verbeteren. Indien deze oplossing niet voldoende is of te lang op zich laat wachten dan zal RTV West “andere wegen gaan bewandelen”. (hvb)

Wellicht naar aanleiding van de ontvangstproblemen van 89.3 FM Radio West heeft zenderexploitant Nozema vandaag een bericht geplaatst op haar website over de gevolgen van de doorvoering van het Zero-base-project. Daarbij geeft de Nozema aan dat het radiotoestel dat gebruikt wordt voor ether- ontvangst aan hogere eisen moet voldoen dan in het verleden.

“VERBOD OP BELSPELLETJES DICHTERBIJ”

Een verbod op belspelletjes is dichterbij gekomen nu de regering knopen heeft doorgehakt met betrekking tot het kansspelbeleid, meldt de site van de SP. Volgens SP-Kamerlid Jan de Wit heeft het kabinet een belangrijke stap gezet op weg naar het verbod van de belspelletjes die overdag op de commerciële zenders te zien zijn. ‘Wij hebben lang gepleit voor een einde aan het gedoogbeleid voor belspelletjes en het lijkt er op dat de regering ons standpunt heeft overgenomen.’ Al jarenlang wijst De Wit het kabinet erop dat de omroepen en producenten van belspelletjes op televisie in strijd handelen met de wet. Zij hebben geen vergunning en bieden daarom spelletjes aan die een quizelement in zich hebben om zodoende de Wet op de Kansspelen te omzeilen, zegt het Kamerlid op de SP-site. ‘Door de hoge telefoontarieven (70 eurocent per gesprek) en het gebrek aan invloed van de speler op de uitkomst van het spel, worden deze spelletjes nu eindelijk ook door het kabinet gezien als kansspel in de zin van de Wet op de Kansspelen.’ De Wit zal de minister nu opnieuw vragen wanneer deze spelletjes definitief verboden worden. (Adformatie)

KABELBEDRIJF UPC SCHRIJFT WEER RODE CIJFERS

Kabelbedrijf UPC is in 2002 diep in de rode cijfers beland. Het verlies kwam uit op 2,24 miljard euro, mede door een afschrijving op bezittingen van 1,85 miljard euro. De onderneming deed het beter dan een jaar eerder. Toen was het verlies 4,4 miljard euro. Operationeel bleef UPC uit de rode cijfers. De winst voor aftrek van posten als afschrijving, rente, belastingen en reorganisatiekosten kwam uit op 284 miljoen euro, zo maakte UPC maandag bekend. Dat was zoals verwacht. Bij de afsluiting van het derde kwartaal zei de onderneming uit te gaan van een operationele winst van 278 miljoen euro. (Automatisering Gids)

“VERONICA STOPT MET RADIO”

Veronica stopt definitief met radio, melden bronnen binnen het bedrijf aan De Telegraaf. De directie weigert commentaar. Bij Veronica FM gaat de stekker er helemaal uit en Kink FM zou worden verkocht aan Mojo Concerts, dat nu al aandeelhouder is van deze zender. Een bod op een FM-frequentie is daarmee van de baan, schrijft de ochtendkrant. Vrijdag was de deadline voor het bieden op een FM-frequentie. Het geld dat voor radio was gereserveerd, is nu nodig voor tv. Cees van Steijn is inmiddels aangewezen als gedelegeerd commissaris van de uitgeverij. Opmerkelijk omdat het personeel het vertrouwen in hem heeft opgezegd, aldus De Telegraaf. (Adformatie)

KORT NIEUWS

 

 • Vanaf dinsdag 1 april heeft AT5 een nieuwe programmering. Vanuit de nieuwe nieuwsstudio op de nieuwsredactie zal AT5 in het vervolg twee verschillende nieuwsuitzendingen tonen.
 • De brancheorganisatie van kabelbedrijven VECAI ziet niets in het voorstel van de commissie- Andriessen om glasvezel aan te leggen in Amsterdam. De glasvezelplannen in Amsterdam zullen leiden tot een ‘digitale tweedeling’, voorspelt Rob van Esch, directeur van de VECAI. “De voorstellen blijken aan het rijke deel van de Amsterdammers ten goede te komen, terwijl de grote financiële risico’s ook bij de lage inkomensgroepen terecht komen.”
 • Onder de naam Mystro TV zal AOL dit jaar een nieuwe dienst testen die veel lijkt op TiVo. De TiVo is een soort videorecorder waarmee vele uren televisie opgenomen kunnen worden. Vervolgens kunnen kijkers met de fast forward en backward knop razendsnel kiezen wat ze wel en niet willen zien. AOL werkt al enige tijd onder de codenaam Mystro TV aan een soortgelijke dienst, aldus Reuters. Maar Mystro TV bestaat niet uit een recorder zoals TiVo, maar uit opslagruimte bij het kabelbedrijf. De kabelbedrijven zouden wel de mogelijkheid krijgen om commercials in de programma’s te integreren. Voor veel consumenten bleek TiVo juist aantrekkelijk omdat ze de commercials kunnen doorspoelen, aldus Emerce.(Adformatie)
 • De KRO heeft op de tv-beurs MIPTV in Cannes opnieuw een flink aantal Britse detectives gekocht. De omroep verwierf nieuwe reeksen van ‘A Touch of Frost’ en ‘Prime Suspect’, en ook de serie ‘The Commander’ (met Amanda Burton). In het najaar verhuizen de detectives van de zondag- naar de zaterdagavond. De KRO hoopt hiermee meer kijkers aan zich te binden. De KRO heeft een naam hoog te houden met het uitzenden van Britse (BBC-)detectives: de omroep rekent het genre tot een van haar speerpunten. (Essent)
 • CANAL+ heeft dit seizoen Theo Reitsma aangetrokken om het commentaar te verzorgen bij de wedstrijden uit de Amerikaanse Major League Baseball, (MLB) die CANAL+ live en exclusief uitzendt. Woensdag 16 april is Reitsma voor het eerst te horen bij CANAL+. Wekelijks zendt CANAL+ een wedstrijd live en in samenvatting uit. De commentatoren zijn, naast Theo Reitsma, bondscoach Robert Eenhoorn, Charles Urbanus, Ronald van Dam en Frank Vischschraper. (Canal+)
 • De man uit Zoetermeer die een rechtszaak had aangespannen tegen Endemol moet opnieuw met de tv-producent over een schikking gaan onderhandelen. Aanleiding voor de zaak was een vermeende fout tijdens de uitzending van Lotto Weekend Miljonairs. Volgens de deelnemer uit Zoetermeer liep hij door deze fout, bij een vraag over deelname van vrouwen aan de Olympische Spelen, enkele honderdduizenden euro’s mis. Endemol ontkent dit. De rechter wil nog geen oordeel vellen over de schuldvraag, maar vindt dat beide partijen opnieuw over een oplossing moeten gaan praten. (RTV West)
 • Het NOS Journaal en de dertien regionale omroepen (verenigd in ROOS) kunnen sinds maandag digitaal elkaars nieuws uitwisselen. Dat gebeurt via een speciaal ontwikkeld digitaal netwerk. Dat hebben ROOS en het NOS Journaal vrijdag bekendgemaakt.
 • Het RTL Nieuws komt deze week vanuit een tijdelijk nooddecor. Reden is dat ondertussen een nieuw decor wordt opgebouwd. Deze zal vanaf 7 april te zien zijn als het RTL Nieuws een complete restyling heeft ondergaan. Een nieuw decor, nieuwe graphics en nieuwe leadermuziek moeten het programma na 6 jaar een nieuw, eigentijds uiterlijk geven. Ook inhoudelijk gaat er wat veranderen. Het RTL Nieuws van zes uur wordt ingekort tot zeven minuten waarna het dagelijkse magazine “Editie NL” volgt. De presentatie hiervan is in handen van Jeroen Latijnhouwers en Elsemieke Havenga. Zij stoppen hierdoor met de presentatie van het 19:30 uur nieuws. Het nieuwe koppel Roelof Hemmen en Loretta Schrijver volgt hen op.
 • Problemen bij Veronica Magazine die niet voor de schulden van het ernstig verlieslijdende televisie- bedrijf wil opdraaien. Geen toekomst voor Radio Veronica en Kink FM, omdat de financiën voor het kopen van een ether- frequentie ontbreken. De dagen van het eens legendarische Veronica lijken geteld.
 • Zondagmiddag zijn rond 60 personen gearresteerd op en rond de vliegbasis Volkel, onder wie 5 journalisten. Zij zaten zondagavond nog vast met hun materiaal. Het zijn cameraman Huib Schoonhoven, geluidsman Andreas de Dieck, WFA fotograaf Peter van den Oetelaar, ARTE cameraman uit Frankrijk Fred Bak en Sander van de Kerkhof van de lokale tv zender Skyline tv. De arrestaties vonden plaats tijdens een vredesactie, de Burgerinspectie naar Amerikaanse kernwapens op Volkel. Daarbij werd een oranje rookbommetje afgestoken waartegen de politie ‘met buitenproportioneel geweld’ optrad. (Villamedia)

 

PERSONEEL VERONICA-UITGEVERIJ LEGT WERK NEER

De medewerkers van de Veronica Uitgeverij, waar onder meer de bladen Veronicia Magazine en Satellite worden gemaakt, hebben donderdag het werk neergelegd. Het personeel protesteert zo tegen de ,,geldverslindende” televisieafdeling. Door de staking dreigt het blad over twee weken niet te verschijnen. Dinsdag liep een ultimatum af dat door de vakbonden FNV-Kiem, CNV-Media en de NVJ namens de medewerkers aan de directie was gesteld. In het ultimatum eisten de werknemers een onafhankelijk onderzoek naar de financiële toestand bij Veronica en garanties dat de uitgeverij niet de dupe kan worden van de verliezen bij de televisieafdeling. De hoofdredacteur van het Veronicablad, Michaël Kroonbergs, eist per direct het ontslag van Veronica-presentator Menno Buch omdat deze hem per e-mail ernstig heeft bedreigd. Kroonbergs heeft inmiddels aangifte gedaan bij de politie in Hilversum. Hij zei dit woensdagavond. Volgens Kroonbergs is het conflict ontstaan toen Menno Buch zich in een uitzending van Radio 538 negatief uitliet over de collega’s bij de uitgeverij omdat zij bezwaren hebben tegen de televisieafdeling van Veronica. Na de negatieve uitlatingen van Buch besloot de redactie van het Veronicablad om een gepland interview met de presentator in te trekken. ,,Daarop heb ik dinsdagnacht een e-mail ontvangen waar niet alleen geen touw aan vast te knopen is, maar waarin hij mij ook bedreigt. Vandaar dat ik aangifte heb gedaan”, aldus Kroonbergs.

KORT NIEUWS

 

 • Het NCRV-programma Stand.nl, dat zowel op radio als televisie wordt uitgezonden, is onderscheiden met de Milia iTV Award. Dat is een internationale prijs voor het beste interactieve informatieve tv-programma. De onderscheiding is uitgereikt op de internationale tv-beurs MIPTV in Cannes, die dezer dagen plaatsheeft. Dat meldde de NCRV donderdag. Stand.nl versloeg twee andere programma’s. Eurosport (Interactive magazine) had een ijzer in het vuur en ook een programma rond het WK voetbal 2002 was genomineerd.
 • Het gratis dagblad Spits van De Telegraaf maakt voor het eerst in zijn historie winst. Anders dan de traditionele kranten, die vrijwel allemaal een oplagedaling laten zien, groeit Spits stormachtig. Dat meldt Het Financieele Dagblad. De oplage nam in de eerste twaalf weken van het jaar met 13 duizend toe. ‘We zijn die markt aan het winnen en dat is ontzettend leuk’, zegt bestuurder Willem Kok van De Telegraaf Holding. Volgens Kok neemt Spits steeds meer afstand van Metro, dat overigens een paar maanden geleden ook winstcijfers presenteerde.
 • Aanbieder van digitale tv en radio Digitenne gaat in de week van 21 april van start met een mediacampagne. De campagne kost enkele miljoenen euro’s. Het bedrijf zet onder meer abri’s, billboards, demonstratieteams, lokale bussen, – trams en – radio in om het merk bekend te maken bij de consument. In de campagne verwijst Digitenne naar zijn website waarop consumenten kunnen zien of hun postcode binnen het gebied valt waarin Digitenne uitzendt. In ezelfde week biedt de onderneming zijn 25 tv- en 16 radiozenders aan in het gebied rond Amsterdam, begrenst door Wormer, Almere, Alphen aan de Rijn en Haarlem. De exacte datum van de lancering wordt nog geheimgehouden. (Adfomatie)
 • De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) gaat binnenkort praten met UPC, omdat de kartelwaakhond regelmatig klachten krijgt over het kabelbedrijf. Een woordvoerster van de NMa wilde niet ingaan op eventuele gevolgen. Volgens de NMa-zegsvrouwe heeft UPC eerder toezeggingen gedaan die niet nagekomen zouden zijn. Zo heeft het kabelbedrijf bijvoorbeeld bij mensen die hun internetkabel wilden beëindigen, ook de televisie afgesloten. ´We hebben klachten gehad en signalen over het bedrijf ontvangen die we met de onderneming willen bespreken.’ Het is overigens niet de eerste keer dat UPC met de toezichthouder praat. (Adformatie)

 

VERONICA-PERSONEEL VOERT OPNIEUW ACTIE

Het personeel van de Veronica-uitgeverij is woensdag opnieuw in actie gekomen tegen de enorme kosten die worden gemaakt voor het opzetten van de televisieafdeling. Medewerkers bezetten onder leiding van de vakbonden de kantoren van de uitgeverij. Daarnaast gaven ze leden van de directie geen toegang. Ook dreigden ze met een staking. Vorig jaar september ontstond ook al grote onrust bij het bedrijf toen bleek dat het televisieavontuur was mislukt. Dat leidde uiteindelijk tot het vertrek van het bestuur.

KORT NIEUWS

 

 • Alle televisiekijkers in de regio Haaglanden hebben woensdag een uur lang niet naar Nederland 1 kunnen kijken. Kabelbedrijf Casema kon het probleem oplossen door apparatuur te resetten.
 • Vanaf dinsdag 1 april 2003 zal Discovery Channel in Flevoland uitsluitend verkrijgbaar zijn via UPC Digital en niet langer in het analoge standaardpakket worden doorgeven. In het kader van UPC’s digitale strategie zijn Discovery Channel en UPC overeengekomen dat Discovery Channel in bepaalde gebieden niet langer deel uitmaakt van het analoge standaardpakket, maar alleen van UPC Digital.
 • Paul de Leeuw zal aanstaande dinsdag 1 april voor één week het ochtendprogramma “Goedemorgen Gordon” overnemen. Vaste presentator Gordon treedt “met zijn lijf” twee maal op in een uitverkochte Ahoy’ op 5 en 6 april aanstaande. De voorbereiding van deze wervelende show vergen zoveel inspanning en concentratie, dat het de zanger/dj beter leek om Paul de Leeuw uit te nodigen, die tijdelijk zijn radiowerkzaamheden zal overnemen.
 • Het tv-contract van de eredivisieclubs met de NOS en Canal+ is vanaf augustus 2003 niet langer rechtsgeldig. Dat heeft de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) laten weten. Volgens de NMa is het collectieve tv-contract in strijd met de vrije marktwerking. Die beslissing is opmerkelijk, omdat ‘Brussel’ onlangs wel akkoord ging met een soortgelijk tv-contract rond de Champions League. De NMa dwingt de clubs nu tot het zelf afsluiten van een tv-contract. De clubs vergaderen komende week over het thema. (Essent)
 • De Holland Media Groep (HMG) stelt in samenwerking met Essent Kabelcom vanaf woensdag 26 maart RTL i Text, de interactieve dienst van RTL 4, RTL 5 en Yorin, beschikbaar voor de klanten van TV Home Digitaal, de digitale televisiedienst van Essent Kabelcom. RTL i Text was al beschikbaar voor klanten van Casema Digitale Televisie.
 • Chistina von Wackerbarth neemt ontslag als Chief Operations Officer (COO) en Algemeen Directeur Televisie bij de VRT. Ze krijgt een topfunctie bij de uitgeverij Sanoma, die onder meer Humo, Flair en Story uitgeeft. Aimé Van Hecke wordt voorgedragen als haar opvolger. Van Hecke was bij de VRT al in dienst als strategisch adviseur. Er komt een overgangsperiode van drie maanden waarin Christina von Wackerbarth geleidelijk haar taken zal overdragen aan haar opvolger. (VRT Txt)
 • De financiële herstructurering van UPC loopt vertraging op. InterComm Holdings, één van de obligatiehouders van het kabelbedrijf, gaat in beroep tegen de uitspraak van de rechtbank in Amsterdam die onlangs akkoord ging met het reddingsplan van UPC. Daardoor zal de schuldenreductie waarschijnlijk pas in het tweede kwartaal van dit jaar plaatsvinden. Dat meldt De Telegraaf. Het is de bedoeling dat UPC een volledige dochter van een nieuwe Amerikaanse onderneming wordt, met een beursnotering in de Verenigde Staten. UPC verdwijnt van de beurs in Amsterdam. Via onder meer een aandelenruil wil het bedrijf de schuldenlast fors terugbrengen van ongeveer 9 miljard tot 3,6 miljard miljard euro. (Automatisering Gids)
 • YAM FM is nu al te ontvangen via de satelliet. Aanvankelijk was het de bedoeling om vanaf 1 april uit te gaan zenden. De zender is ongecodeerd te ontvangen op de Astra 1, binnen het CanalDigitaal pakket. (12.515H – 22.000 – 5/6 – SID 4020, APID 124, PCR 133)
 • Radio 1 neemt geen bijdrages meer af van onverzekerde freelance-journalisten in gevaarlijke gebieden, zoals momenteel in Irak. Ook niet als die veilig terug zijn in Nederland. Dat heeft de Radio 1-zenderredactie onlangs besloten, zei VPRO-eindredacteur K. Schaepman dinsdag.
 • Britse radiostations hebben hun muziek aan de oorlogssituatie aangepast. Liedjes die doen denken aan oorlog en strijd worden niet gedraaid. Dat heeft de Britse krant The Times dinsdag gemeld. Commerciële radiostations draaien onbenullige deuntjes, waar luisteraars en adverteerders zich niet aan kunnen storen. De BBC heeft radiomakers gezegd ,,lichte, melodieuze muziek” te draaien voor en na nieuwsbulletins, vooral als de nieuwslezer Britse verliezen moet melden.
 • Nog voor de grondoorlog om Bagdad begint, opent tv-zender Al-Jazeera in Quatar zijn Engelstalige website. Deze is volledig gewijd aan nieuws over de inval in Irak. In de Verenigde Staten berichten MSNBC en Wall Street Journal (ook via Yahoo) met de nodige reserves over de site, gezien de stellingnames van Al-Jazeera.
 • Geert ten Dam (51) is per 1 april benoemd tot nieuwe hoofdredacteur van het Noordhollands Dagblad. Hij volgt Ron Brown op, die zijn functie onlangs om gezondheidsredenen heeft neergelegd. Dat meldde de uitgever, de Hollandse Dagbladcombinatie (HDC), dinsdag.

 

LUISTERCIJFERS JANUARI/FEBRUARI: SKY RADIO NIET LANGER ALLEEN NUMMER 1

De meest recente luistercijfers van het Continu LuisterOnderzoek over de periode januari – februari 2003 zijn bekend gemaakt. Nederlands best beluisterde radiozender, Sky Radio, heeft 1.0 % marktaandeel moeten inleveren en komt hiermee op 12.4 procent. Radio 2 zag haar marktaandeel met 0.3 % dalen en komt hiermee ook op 12.4 procent. Noordzee FM ziet dankzij de nieuwe programmering het marktaandeel met 1.2 % stijgen tot 5.3 procent.

 	dec/jan (in %)	jan/feb (in %)
01	Sky Radio	13.4	12.4
--	Radio 2 	12.7	12.4
03	Radio 538 	9.8	9.8
04	Radio 3 FM	9.3	9.2
05	Radio 1	8.8	9.0
06	Radio 10 FM	6.6	6.6
07	Noordzee FM	4.1	5.3
08	YorinFM	3.5	3.3
09	Classic fM	3.3	3.2
10	Radio 4 	1.7	1.7
11	Arrow Classic R.	1.7	1.6
12	747AM	0.8	0.9
13	 KinkFM	0.4	0.4
14	 Radio Nationaal	1.2	0.2
--	Business Nieuws Radio	0.2	0.2
 -	Regio Radio	14.5	14.7
 -	CRN Commercieel Radio	2.5	2.6

KORT NIEUWS

 

 • Het christelijke comité Ware Liefde Wacht is een actie begonnen tegen het BNN- programma ‘Neuken Doe Je Zo’. Het comité hoopt via de Tweede Kamer het seksuele voorlichtingsprogramma van de televisie te kunnen weren. BNN heeft begrip voor het standpunt van de christenen dat seks alleen binnen het huwelijk zou mogen, maar benadrukt dat het programma zich helemaal niet uitspreekt over het moment van seks. Ook de homobelangenvereniging COC heeft kritiek, omdat ‘Neuken Doe Je Zo’ geen aandacht besteedt aan homoseksualiteit. (Essent)
 • D’r op of d’r onder, de talentenjacht op SBS6, wordt van het scherm gehaald. Het programma haalt te weinig kijkcijfers. Op 4 april aanstaande is de laatste uitzending. In het programma mag iedereen die meent een bepaald talent te bezitten dit showen. Zo kwamen er onder meer fakirs, goochelaars en strippers op het scherm. SBS had een optie voor één maand, met een eventuele verlenging van nog een maand. Wegens “de combinatie van het format en de tegenvallende kijkcijfers” is nu besloten het programma niet te verlengen. (Essent)
 • Nozema heeft vandaag de nieuwe etherfrequentie 89,3 MHz vanuit Rotterdam in gebruik genomen. Vanaf 31 maart zal Radio West gaan uitzenden via deze frequentie. Tot die tijd zal de Westlandse Omroep Stichting (WOS) te horen zijn op de 89,3 MHz. De WOS verhuisd vanaf 31 maart naar de 88,4 MHz waar de zender een aantal weken in het gehele uitzendgebied van Radio West te horen zal zijn. Daarna zal de WOS weer gebruik maken van haar eigen zend- installatie in Naaldwijk.
 • Radiopiraten uit Twente en de Achterhoek zijn woedend over de schoonmaakactie Etherflits van het Agentschap Telecom (AT). De piraten gaan in de tegenaanval. Ze bereiden een demonstratie voor en verspreiden posters: ‘Tegen Flits. Stop Den Haag. Wij zijn het zat.’ De sfeer tussen de piraten en het Agentschap Telecom – de vroegere Radio Controledienst – is grimmig. Enkele piraten hebben een internetsite ingericht, waarin de aanval op het AT wordt geopend (www.tegenflits.tk). Daar beschuldigen zij de dienst er zelfs van de site te willen saboteren met hackersaanvallen. Wat overigens door het AT naar het rijk der fabelen wordt verwezen.
 • De commerciële tv-zenders behaalden in week 12 opgeteld een marktaandeel van 42 procent. De publieke omroep scoorden samen beter: 43 procent. De drie best bekeken programma’s kwamen ook bij de publieke omroep vandaan. Het zondagse acht uur journaal was weer eerste, maar nu met zelfs 4,237 miljoen kijkers. Studio Sport van 19.00 uur op zondag trok ruim 3,2 miljoen kijkers en AS Roma – Ajax 2,078 miljoen. Vierde is Baantjer (RTL4) met 2,455 miljoen kijkers. De terugkeer van Kopspijkers betekende 2,3 miljoen belangstellenden en is goed voor een vijfde plek. Van de commerciële zenders scoorde RTL4 weer het beste: 17 procent marktaandeel. RTL5 haalde 4 procent, Yorin 5 procent, SBS6 8 procent, Net5 5 procent en V8 3 procent. (Adformatie)
 • Het Mediapark in Hilversum krijgt in plaats van één hoofdingang 3 of 4 ingangen, waardoor ook het NS-station beter bereikbaar wordt. Er wordt betaald parkeren ingevoerd en het liefst zou de nieuwe eigenaar, TCN Property Projects, het hek om het Park weghalen, maar directeur Rudy Stroink zegt: “Het NOB vindt dat het er wel moet zijn, in denk dat we een ander soort regime gaan invoeren dat veel vriendelijker en persoonlijker zal zijn. (-) En in ieder geval absoluut opgewaardeerde beveiliging van het aantal gebouwen waar de uitzendingen plaatsvinden en VIP’s komen.” Over 3 jaar moet al een grote verbetering waarneembaar zijn t.o.v. de huidige situatie. (Villamedia)
 • In Zuid-Irak worden sinds gisteren 3 medewerkers van het Britse tv-station ITN vermist. Waarschijnlijk zijn ze omgekomen toen ze bij Basra werden beschoten door coalitietroepen. De ploeg was zelfstandig op weg gegaan, en kwam terecht in een schotenwisseling tussen Iraakse en geallieerde troepen. De Amerikaanse generaal Shields maakt melding van de vermissing van nog drie persploegen in Zuid-Irak. Daarnaast is bij Nassiriya een gewonde journalist meegenomen door Iraakse troepen. In Basra kwam vanmorgen een Russische journalist om.Gisteren kwam in Noord- Irak een Australische journalist om.
 • Zaterdag ging 4FM van start met een restyling van haar zender. Naast enkele inhoudelijke veranderingen, kondigde 4FM ook een nieuw logo, nieuwe jingles en een nieuwe website aan. Tijdens de nacht van zaterdag op zondag heeft de webmaster van 4FM blijkbaar weinig geslapen, want sinds vannacht kan je de gloednieuwe website bekijken. De aloverheersende groene kleur werd ingeruild voor een kleurrijker geheel. Het resultaat kan je bekijken op www.4fm.be. (Iradio.be)
 • Veronica is voor de tweede keer in zes maanden terug op televisie, maar kan dat avontuur eigenlijk niet betalen. Toch zet de vereniging haar plannen door. Omdat Veronica niet verloren mag gaan. Omdat zoveel mensen nog dat Veronica-gevoel hebben. De huidige directie legt uit hoe de droom misschien toch uit kan komen. Misschien. Want Veronica heeft wel een snel partner nodig. Anders is het sprookje uit.
 • Een groot deel van het Veronica-personeel wil dat er veel beter wordt gelet op de kosten van het televisie-avontuur. Zij eisen een onderzoek door een onafhankelijk accountant. Die moet bepalen of er nog voldoende geld is voor de tv-plannen. Gaat de interim-directie daar niet meer akkoord, dan volgen woensdag acties. Dat hebben honderd van de tweehonderd Veronica- medewerkers gisteren tijdens een actievergadering in Hilversum besloten, aldus bestuurder Luuk Voormeulen van FNV Kiem. Inmiddels heeft de directie tot dinsdag middernacht de tijd gekregen in te gaan op een aantal eisen.
 • Verscheidene correspondenten van de Duitse zender ARD hebben zaterdag geklaagd over de manier waarop de Amerikaanse strijdkrachten informatie verschaffen over de oorlog in Irak. Volgens de website van de Tagesschau lijkt het Pentagon verslaggevers uit landen die de oorlog steunen voorrang te geven. Duitsland is uitgesproken tegen de oorlog. Peter Puhlmann van de ARD, die in Qatar verblijft, zegt dat veel journalisten uit ,,kritische” landen steen en been klagen. Hij sprak van een doelbewust ,,niet-informeren en manipuleren”.
 • De hoofdredactie van de gratis krant Metro heeft de strip Peer de Plintkabouter abrupt uit de krant verwijderd. De makers, Damen en Van Boekhoven, waren volgens hoofdredacteur Jan Dijkgraaf met een serie godslasterlijke strips begonnen – en daarvoor wil Metro geen podium zijn. Dijkgraaf: “Eerder heeft Peer al langdurig de Chinese gemeenschap tegen zich in het harnas gejaagd. Nu was het blijkbaar de beurt aan lezers die gelovig zijn. De vrijheid van de striptekenaar, vergelijkbaar met die van een columnist, kan ook verkeerd uitvallen”. Of er een vervangende strip komt is nog niet bekend. (Villamedia)
 • De NVJ en de directie van AT5 hebben een principe-akkoord bereikt over een nieuwe cao voor de Amsterdamse stadsomroep, die de achterstand t.o.v. de publieke omroep verkleint. Dat de loonsverhoging pas ingaat per 1 april wordt gecompenseerd door de 0,3% die is toegevoegd aan de structurele loonstijging (3,3%) en doordat de reservering voor kinderopvang op 0,5% van de brutoloonsom is vastgesteld. (Villamedia)
 • Het Algemeen Dagblad bracht vrijdag een noodeditie van zijn voorpagina uit, zonder kleur en met een aantal belabberd afgedrukte foto’s. Het probleem ontstond door een storing in het opmaaksysteem, die niet binnen redelijke termijn verholpen kon worden.
 • Stoneroos Interactieve Televisie is genomineerd voor de Milia iTV Awards in twee iTV programmacategorieën. De genomineerde programma’s zijn ontwikkeld in samenwerking met de NCRV. Het programma Stand.nl werd genomineerd in de categorie ‘beste interactief informatief programma’. In de periode 29 april tot en met 31 mei 2002 werd Stand.nl als crossmedia concept (tv, radio en internet) uitgezonden. Het is dit interactieve concept dat nu gewaardeerd wordt met een nominatie. Stand.nl moet concurreren met twee andere inzendingen te weten ‘Eurosport Interactive Mag’ en de ‘World Cup 2002’. MoodTV is de tweede genomineerde. In 2002 heeft een groep N CRV-medewerkers dit interactief tv-concept ontwikkeld naar aanleiding van een cursus iTV aan de media academie. In de categorie ‘beste niet-uitgezonden interactief concept’ heeft het programma MoodTV te maken met de concurrenten ‘La Chaine Meteo’ en ‘Pilotime’.
 • Van 31 maart tot en met 18 april 2003 voert Casema renovatiewerkzaamheden uit aan het kabelnet in Loosdrecht. Na de renovatie kan Casema een betere kwaliteit beeld- en geluid doorgeven. Bovendien kunnen eventuele storingen sneller en gemakkelijker worden verholpen. De renovatie heeft met name betrekking op het vervangen van oudere door meer moderne apparatuur. Het plaatsen van nieuwe apparatuur heeft tot gevolg dat een aantal televisiezenders van frequentie wijzigt. Klanten zullen een aantal televisie- zenders en het uitgangskanaal van de videorecorder opnieuw moeten instellen. De radiofrequenties wijzigen niet. Alle klanten van Casema in Loosdrecht worden door middel van een brief op de hoogte gebracht van de wijzigingen.
 • UPC Nederland heeft UPC Digital, haar digitale televisieaanbod, uitgebreid met het televisiekanaal Spice Platinum van Playboy Television International (PTVI). UPC speelt met de lancering van dit televisiekanaal verder in op de grote vraag in Nederland naar adult entertainment. Naast het erotisch getinte Playboy TV en de pay-per-view films via Xotix kunnen klanten van UPC Digital nu ook kijken naar het ‘hardere’ Spice Platinum, dat 24 uur per dag uitzendt. Premiumkaal is tegen betaling afzonderlijk verkrijgbaar bovenop het Startpakket en kost 15 euro per maand.
 • De Amerikanen hebben met hun luchtaanvallen op Irak studio’s van de televisie en radio geraakt. Dat heeft het Iraakse ministerie van Informatie gemeld. Bij de aanval op de staatstelevisie zijn meerdere burgers gewondgeraakt, aldus minister van Informatie Mohammed Sajjid el Sahhaf. Verder zouden de Amerikanen een douanekantoor en verschillende bedrijven hebben geraakt. (ANP)
 • Tv-zender Veronica, dat deze week begon met een volledig nieuwe programmering, gooit het zendschema donderdagavond om wegens de oorlog in Irak. Seks is een duidelijke pijler onder het nieuwe Veronica- schema, maar liefhebbers moeten het donderdag even zonder doen. Het programma Webcamgirls (elke doordeweekse avond om 23.00 uur) gaat niet door. Het station gaat de hele avond het programma irak@veronica.nl uitzenden, dat slechts wordt onderbroken door Testbeeld, waarin VVD-leider Gerrit Zalm te gast is. Irak@veronica.nl, gepresenteerd door onder anderen Menno Buch en Kristel van Eijk, ontvangt de gasten Bernard Hammelburg en Theodor Holman. (Telegraaf)
 • De TROS en de regionale omroep RTV Oost onderhandelen over samenwerking bij de productie van een nieuw muziekprogramma voor de zaterdagavond op Nederland 2. De TROS wil gebruik maken van de expertise en de faciliteiten van ‘De Regiotap’, een muziekprogramma dat elke week live te zien is op TV Oost. Hierin worden in een café-achtige sfeer Nederlandse artiesten ontvangen. Of ‘Regiotap’-presentator Willy Oosterhuis een eventuele versie op de landelijke buis ook gaat presenteren, is nog niet duidelijk. (Essent)
 • De abonnees van Casema in Capelle aan den IJssel kunnen vanaf 26 maart kijken naar een nieuwe televisiezender: Animal Planet. Op advies van Commissie CAI Capelle aan den IJssel en met instemming van de gemeente wordt deze zender aan het televisiepakket toegevoegd. Mede vanwege een hogere vergoeding die betaald moet worden om Animal Planet te mogen doorgeven wordt het maandelijks abonnementstarief verhoogd naar EUR 7,02 (incl. BTW). Casema geeft Animal Planet vanaf 26 maart door op kanaal 8 (196,25MHz). Hierop werd tot 31 oktober 2002 TCM/Cartoon Network doorgegeven.
 • Radio 10 FM dj Cees van den Brink is op 45-jarige leeftijd overleden. Dat heeft het station vandaag bekend gemaakt. Van den Brink presenteerde voor Radio 10 FM een zeven jaar lang een programma in het weekend, hij deed dit op vrijdag- en zaterdagnacht van 00:00 tot 06:00 uur. Overdag werkte hij bij KPN. (Radio 10)

 

AANDELENSPLITSING TUSSEN RADIO 538 EN SKY RADIO

De aandeelhouders van Radio 538 en Sky Radio hebben woensdag overeenstemming bereikt over een volledige splitsing tussen Radio 538 en Sky Radio. De belangen, die de aandeelhouders in beide stations hadden, zijn daarbij volledig ontvlochten. News International van mediamagnaat Rupert Murdoch verwerft de aandelen van Peter de Jager, Rob Out en Lex Harding in Sky Radio, Zij verwerven op hun beurt de aandelen van News International, Erik de Zwart, Ton Lathouwers en Ab Trik in Radio 538. News International bezat al de meerderheid van de Sky-aandelen. Uit de transactie wordt duidelijk dat Erik de Zwart ook niet meer financieel betrokken is bij Radio 538. De ex-directeur van dit radiostation werkt nu bij het radiobedrijf van John de Mol (Talpa). De splitsing van de aandelen vloeit voort uit een eis van de overheid, dat bij de komende verdeling van FM-frequenties voor radiostations er geen sprake mag zijn van ‘onderlinge verbondenheid’ van de deelnemende radiostations. Directeur Ton Lathouwers van Sky Radio is teruggetreden als commissaris bij Radio 538. Eerder al was Peter de Jager (Radio 538) teruggetreden als bestuurder van Sky Radio. Bovendien zijn alle overeenkomsten tussen Radio 538 en Sky Radio beëindigd. Radio 538 en Sky Radio worden ieder zelfstandig voortgezet en nemen ieder zelfstandig deel aan de procedure voor het verkrijgen van een licentie voor een FM-frequentie.

KORT NIEUWS

 

 • De Wereldomroep en BVN-TV breiden per woensdag hun uitzendingen in het Midden-Oosten uit om Nederlanders daar in de regio beter op de hoogte te stellen van de naderende oorlog in Irak. Dat zei een woordvoerder van de omroep woensdagmiddag. Het Midden-Oosten hoort tot de vaste gebieden waar de Wereldomroep en BVN-TV uitzenden. Naast de drie bestaande frequenties in de regio zet de Wereldomroep twee extra tijdelijke frequenties op de kortegolf in.
 • Quote Media heeft besloten haar 51-procent aandeel in Emerce van de hand te doen. De uitgeverij besloot onder druk van de economische tegenwind flink het mes in de hele organisatie te zetten. De gevolgen van de malaise in de ICT-markt treffen daarbij vooral Emerce. Quote-oprichter Maarten van den Biggelaar neemt waarschijnlijk de aandelen Emerce met zijn eigen BV over. De rest van de aandelen blijft in handen van Emerce-uitgever Oscar Kneppers. Inmiddels is voor drie medewerkers ontslag aangevraagd.
 • NOS en RTL hebben hun draaiboeken voor de Amerikaans-Britse oorlog met Irak inmiddels klaar. De publieke omroep heeft Nederland 2 ingeruimd als ‘het oorlogsnet’, terwijl de Holland Media Groep RTL5 gaat inzetten.
 • Kabelconcern UPC is het slachtoffer van grootschalige fraude met internetaansluitingen. Zo’n 10.000 personen zouden een illegale aansluiting hebben. UPC lijdt hierdoor maandelijks enkele honderdduizenden euro’s schade. De illegale aansluitingen worden verzorgd door een bende die de benodigde modems levert zonder abonnementsgelden in rekening te brengen. De politie heeft inmiddels zes verdachten aangehouden. Ook is de administratie van de bende ontdekt. UPC wil de illegale gebruikers opsporen en aansprakelijk stellen. (Essent)
 • V&D start 31 maart met V&D TV, een dagelijks tv-programma op SBS 6, waarin elke week een ander gezin in het warenhuis woont. De gezinsleden krijgen diverse opdrachten waarmee zij prijzen kunnen winnen. Annette Barlo en Wouter Nicolaas presenteren het programma. De SponsorBingo Loterij neemt deel aan V&D TV. De loterij maakt elke vrijdag de winnende bingogetallen bekend in het programma. SponsorBingo Loterij hoopt door de verbinding met V&D een groter draagvlak te creëren voor onder meer haar goede-doelenorganisaties. (Adformatie)
 • Matthijs van Nieuwkerk is definitief weg bij Nova op Nederland 3. Dat heeft een woordvoerder van de Nederlandse Programma Stichting (NPS) gisteren bevestigd. Volgens de omroep is echter niet uitgesloten dat Van Nieuwkerk in de toekomst andere programma’s voor de NPS gaat maken. Matthijs van Nieuwkerk en Felix Rottenberg begonnen eind januari samen met Clairy Polak en Jeroen Paauw als presentator van het vernieuwde Nova. Met de ontbinding van het contract tussen de NPS en Van Nieuwkerk is zeker geworden dat een terugkeer als presentator van Nova niet langer mogelijk is. Hetzelfde lijkt te gelden voor Rottenberg. Volgens een woordvoerder van de NPS wordt dan ook gezocht naar twee nieuwe mensen die het duo kunnen vervangen. (Adformatie)
 • Radioluisteraars in Barneveld kunnen vanaf 1 april ook Radio 192 (frequentie 106,7) en Veronica FM (95,0) worden aan het pakket toegevoegd. Radio M wordt niet langer doorgegeven. Business Nieuws Radio verandert van frequentie en wordt voortaan doorgegeven op 96,4. Het nieuwe radiopakket is tot stand gekomen door de uitvoering van het UPC-distributiebeleid en het overnemen van het advies van de Programma-adviesraad GelreWest.

 

TROS EN AVRO GENOMINEERD VOOR GOUDEN ROOS

De TROS is met twee programma’s genomineerd voor een Gouden Roos op het internationale televisiefestival van Montreux. Dat bevestigde een woordvoerder van de omroep dinsdag. Eerder al werd duidelijk dat de live-registratie van de Jostiband (NCRV) in Ahoy’ kans maakt op een roos. Van de TROS zijn de programma’s ‘Pluk de Dag’ met Ron Boszhard en ‘Zelfportret’ van Ralph Inbar genomineerd voor de categorieën ‘Variety’ en ‘Arts en Specials’. Als vierde Nederlandse deelnemer dingt ‘De Factor Rolf’ van de AVRO mee in de categorie Gameshows. In totaal zijn er acht categorieën in de festivalcompetitie, waaronder voor het eerst de categorie Reality. Per categorie krijgt de winnaar een Zilveren Roos uitgereikt. Een jury selecteert vanuit die winnaars het allerbeste programma voor de Gouden Roos. Op de 43e editie van het Gouden Roos-festival doen programma’s uit 21 landen mee. Het meest vertegenwoordigde land is Engeland.

EVERS NOG 5 JAAR BIJ RADIO 538

Edwin Evers blijft de komende vijf jaar als dj werken voor Radio 538. De inwoner van Hardenberg verlengde dinsdag zijn lopende contract, meldde het radiostation. Evers, presentator van de ochtendshow Evers Staat Op, is het meest bekende gezicht van het radiostation.

KIRCHMEDIA DEELS IN HANDEN VAN SABAN

De Israëlisch-Amerikaanse miljardair Haim Saban heeft het grootste Duitse televisieconcern ProSiebenSAT1 gekocht. De overnameprijs is niet bekendgemaakt. Volgens ingewijden gaat het om een kleine 2 miljard euro. Saban zette maandag in München zijn handtekening onder een raamovereenkomst na maanden onderhandelen. De miljardair kocht via een dochterbedrijf 36 procent van de aandelen van het vijf televisiestations tellende onderdeel van KirchMedia en kreeg 62 procent van het stemrecht. Met de overname schrijft Saban geschiedenis. Het is voor het eerst dat een buitenlandse investeerder de macht krijgt over een groot deel van de Duitse televisiemarkt. Saban heeft fortuinen vergaard met tekenfilms voor kinderen op televisie. Ook de filmbibliotheek van KirchMedia komt in handen van de miljardair. De verwachting is dat dit deel van de overname de komende dagen wordt afgerond. Het gaat om de uitzendrechten van circa 11.000 speelfilms en televisieshows, de grootste collectie ter wereld van Duits gesproken filmmateriaal.

ADVIESORGAAN: MEDIA MOETEN ZICH VERANTWOORDEN

Omdat media de huidige maatschappij steeds meer domineren, moeten media zelf beter worden gecontroleerd. Dat constateert de Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling (RMO) in het advies ‘Medialogica’ dat maandag in Nieuwspoort werd gepresenteerd. Het rapport werd aangeboden aan staatssecretaris Ross- van Dorp van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Volgens het adviesorgaan moet er een media-ombudsman of een ‘zware’ Raad voor de Journalistiek komen om de positie te versterken van burgers die de media ter verantwoording willen roepen. ,,Journalisten, politici en burgers moeten in een jaarlijks media-politiek debat hun eigen rol ter discussie stellen. Er komt een persfusieregeling die monopolievorming bestrijdt”, zo staat in het advies.

KORT NIEUWS

 

 • De publieke omroepen NMO (moslims), NIK (joden), BO (boeddhisten), OHM (hindoe) en de KRO/RKK (katholieken) gaan samen een reeks documentaires maken onder de noemer ‘Sporen uit het Oosten’. Met de documentaireserie hopen de omroepen het vaak negatieve beeld dat over Aziatische landen bestaat (rampen, oorlogen, armoede) weg te nemen. Ook omroepen uit Duitsland, Oostenrijk en Belgie participeren in de 13-delige tv-reeks van programmamaker Rob Hof. In de serie zal Hof een treinreis van Korea naar Europa maken. (Essent)
 • Vanaf 30 mei is de BBC vrij en ongecodeerd te ontvangen op de Astra 2D-satelliet. De BBC zegt dat een miljoen Britse kijkers hun abonnement op de gecodeerde Sky- dienst hebben laten verlopen, en wil door iedereen ontvangen kunnen worden. Door niet meer te coderen bespaart de BBC 17 miljoen pond per jaar. Straks kunnen ook in de Benelux alle BBC-zenders met een 75 cm schotel worden ontvangen, waaronder de jongerenzenders, BBC 4 en News 24. Concurrent ITV overweegt nu ook free to air te gaan. (Dutchmedia via Villamedia)
 • Tv-producenten Reinout Oerlemans (Eyeworks) en John de Mol (Endemol) hebben hun geschil over het produceren van een nieuwe weekendserie voor de publieke omroep bijgelegd. Dat brachten beide producenten maandag naar buiten. Door de schikking hoeft de rechter in Amsterdam hoeft geen uitspraak te doen in een kort geding dat Oerlemans tegen De Mol had aangespannen.
 • De Holland Media Groep (HMG), eigenaar van de televisiestations RTL4, RTL5 en Yorin, heeft het afgelopen jaar meer verdiend. De omzet van HMG steeg van 303 miljoen euro naar 318 miljoen euro. De kosten voor een efficiency-operatie en reserveringen voor de komende verhuizing van het concern hebben echter tot een negatief bedrijfsresultaat geleid. Die daalde van 11 miljoen euro in 2001 tot een verlies van 17 miljoen euro. Het concern heeft zich tevreden getoond over het afgelopen jaar. Vooral over RTL 4 sprak het in zijn maandag verspreide persbericht lovende woorden. ,,Marktleider RTL 4 bleek opnieuw een kijkcijferkanon te zijn met een gemiddeld zenderaandeel van 17,9 procent onder de doelgroep van 20 tot 50-jarigen.” Daarmee groeide de zender van programma’s als Goede Tijden Slechte Tijden, Idols, Baantjer en Barend & Van Dorp met 1,6 procentpunt.
 • De wereldvoetbalbond FIFA wil vanaf 2010 de televisierechten van het wereldkampioenschap zelf gaan verkopen. Dat zei voorzitter Sepp Blatter in de Duitse krant Welt am Sonntag. FIFA verkoopt de rechten tot nu toe aan mediabedrijven of marketingbureaus, die ze vervolgens uitbaten. Het Duitse Kirch, dat inmiddels failliet is, verwierf de rechten voor de WK’s van 2002 en 2006. Het pakket voor het laatste toernooi in Duitsland is inmiddels in handen van voormalig Adidas-topman Robert Louis Dreyfus en oud-topvoetballer Günter Netzer. Ze betaalden er 1,5 miljard euro voor.
 • De ergernis over het te harde geluid van reclamespotjes op televisie,zal nog maanden duren. Julius Minnaar,directeur van de Ster, dacht begin dit jaar dat het probleem binnen enkele weken zou zijn opgelost. “Maar ik heb een te grote mond gehad”, gaf hij toe in het Rotterdams Dagblad. Onderzoek wees vorig jaar uit dat 90% van de kijkers het geluid van tv-reclames ‘storend of zeer storend’ vindt.Voor 40% was het zelfs een reden weg te zappen of de kamer uit te gaan. Een werkgroep,gevormd door de Ster,IP en het reclamebedrijf van SBS,is al maanden bezig het probleem aan te pakken.Volgens Minnaar wordt nu gedacht aan een apparaat dat bij de uitzending van reclame de geluidspieken dempt. (NOStt)
 • Veronica heeft de eerste avond met haar vernieuwde programmering niet gezorgd voor een aardverschuiving in de kijkcijfers. De zender haalde zaterdag een marktaandeel van 1,4 procent. Een stijging van meer dan een procent ten opzichte van de dagen ervoor. De film van Austin Powers behaalde een marktaandeel van 2,6 procent. Het erotische real-life-programma ‘7 Lives Xposed’ trok een marktaandeel van 5,4 procent. In de leeftijdsgroep 20-34 jaar was dit zelfs 9.7 procent.
 • Het programma rond het Nieuwjaarsconcert van de Jostiband in Ahoy’,is genomineerd voor de Gouden Roos,de prijs van het jaarlijkse prestigieuze televisiefestival in Montreux. Tijdens het festival dat in mei wordt gehouden,dingt Jostiband Ahoy’ mee in de categorie ‘Muziek’. Het programma werd op Nieuwjaarsdag door de NCRV uitgezonden en bekeken door meer dan anderhalf miljoen mensen.Het televisieprogramma Jostiband Ahoy’ werd gepresenteerd door Jochem van Gelder. (NOStt)
 • NU.nl is de grootste nieuws- en informatie site volgens recente cijfers van Nielsen/ Netratings. Bij de sites van de dagbladen zijn de ‘marktaandelen’ te vergelijken met de oplagecijfers van de gedrukte versies. De enige uitzondering is NRC Handels= blad dat het online relatief goed doet. De enige niet-Nederlandse site die de toptien haalt is cnn.com, meer dan 100.000 Nederlanders volgden in februari het nieuws op deze Amerikaanse site. (NU.nl)