Media kort: maart 2004

RALPH INBAR OVERLEDEN

Presentator en regisseur Ralph Inbar is op 65-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn omroep, de TROS, op verzoek van zijn familie bekendgemaakt. Inbar was vooral bekend van zijn candid camera-programma Bananasplit. Zijn laatste programma was TV Masqué. Voor dit jaar stonden nieuwe afleveringen gepland. Ook zou hij dit jaar zijn 40-jarig televisiejubileum vieren. Inbar regisseerde vanaf 1972 tv-shows, zoals de Rudi Carrel Show en de Martine Bijl Show. Ook was hij betrokken bij het opzetten van de nationale tv in Israël. (RTL-text).

De Mol ruilt Versatel voor Fox Kids Europe

John de Mol heeft zijn belang in Fox Kids Europe vergroot van 5,1 naar 10,1 procent. Hij verkocht afgelopen vrijdag het grootste deel van zijn belang in Versatel. De transactie met Fox Kids Europe was tegen de beurskoers van maandag ongeveer 38 miljoen euro waard. Het hele belang van De Mol heeft een beurswaarde van ongeveer 76 miljoen euro. De televisiezender Fox Kids Europe boekte vorig jaar in het boekjaar eindigend op 30 september een nettowinst van 3,8 miljoen dollar (3,1 miljoen euro). De omzet was 152 miljoen dollar. De Mol investeert via zijn investeringsonderneming Talpa. Hij is eigenaar van radiostation Noordzee FM. In februari maakte Talpa bekend een deel van de Nederland sportwagenfabrikant Spyker over te nemen. De Mol vergaarde zijn fortuin in 2000 bij de verkoop van zijn amusementsconcern Endemol aan het Spaanse Telefonica. (ANP)

Weinig kijkers voor ‘Rijk & Beroemd’

Het SBS6-programma Rijk & Beroemd, waarin het paar Connie en Hans Breukhoven werden doorgelicht, trok gisteravond slechts een half miljoen kijkers. De Achmea Kennisquz van Chazia Mourali hield net zoals de week daarvoor ruim 1,1 miljoen kijkers geboeid. Daarmee was de kennisquiz goed voor een marktaandeel van 15,4 procent. Rijk & Beroemd haalde met de 541.000 kijkers een marktaandeel van 8 procent. Rozengeur en Wodka Lime, met Isa Hoes in een van de hoofdrollen, trok 749.000 kijkers, bijna 50.000 meer als de week daarvoor. De serie was goed voor een marktaandeel van 10,6 procent. Memories, het programma van Anita Witzier, was weer goed voor ruim 1,4 miljoen kijkers (marktaandeel 19,4 procent). Dat is na de drie weken dat het programma loopt stabiel te noemen. 1,483.000 Idols, The Day After, de nabeschouwing op de live-show van Idols met Tooske Breugem, trok 885.000 kijkers, ruim 100.000 meer dan vorige week zondag. Het marktaandeel wat Tooske haalde was 11,7 procent. (Sterrenbeurs)

Fusiepoging RTV Noord-Holland en AT5 weer mislukt

Voor de tweede keer in anderhalf jaar tijd is een fusiepoging tussen de Amsterdamse televisiezender AT5 en de regionale omroep RTV Noord-Holland (RTVNH) mislukt. RTVNH heeft de fusiegesprekken beëindigd omdat AT5 te veel eisen zou stellen, zo maakte de regionale omroep maandag bekend. ,,AT5 speelde een spelletje”, aldus RTVNH. In december 2002 trok AT5 zich terug uit het fusieproces met RTV Noord- Holland. De Amsterdamse stadszender ergerde zich toen aan de trage besluitvorming bij de collega-omroep. Volgens de Noord-Hollandse radio- en televisiezender eiste de Amsterdamse stadsomroep dat alle 120 medewerkers mee zouden gaan naar het nieuwe fusiebedrijf. ,,Dat zou volstrekt onbetaalbaar zijn en een te groot beslag leggen op de publieke middelen”, aldus RTVNH. Daarnaast zou AT5 de garantie willen hebben dat het Amsterdamse programma minimaal anderhalf uur per dag duurt, ,,ongeacht de consequenties daarvan voor het radioprogramma en de tv-programmering van RTVNH.” De Noord-Hollandse omroep ergert zich ook aan het ondernemingsplan van AT5, waarin staat dat al zijn tv-activiteiten naar de Amsterdamse stadsomroep moeten overgaan. ,,Dat is de redelijkheid ver voorbij. Wij moeten helaas constateren dat AT5 geen fusie wil en slechts probeert om de zwarte Piet van het mislukken van de fusie aan ons toe te spelen.” AT5-directeur en hoofdredacteur E. van Zwam reageert met verbazing op het beëindigen van de fusiebesprekingen. ,,Wij waren niet in de positie om een spelletje te spelen”, aldus Van Zwam. (ANP/Planet Multimedia)

Euro1080 op kabelnet Krimpen aan den IJssel

Kabelexploitant Stichting Kabeltelevisie Krimpen aan den IJssel geeft als eerste kabelnet in Nederland het HD programma Euro 1080 op haar kabelnet door. DiviTel heeft als technologiepartner de doorgifte van het satellietkanaal via de bestaande infrastructuur van Kabeltelevisie Krimpen aan den IJssel tot stand gebracht. Daarvoor wordt het speciale HD-signaal in MPEG-2 formaat doorgegeven. De ontvangst van het kanaal wordt verzorgd met behulp van een speciale settop box die het programma in 1920×1080 pixels kan weergeven. Netbeheerder Dhr Lex Vig van Kabeltelevisie Krimpen aan den IJssel ziet het doorgeven van alle kanalen die beschikbaar zijn en waar zijn abonnees behoefte aan hebben, als zijn primaire taak, zo ook bij het Euro 1080 HDTV kanaal. “Het kanaal is ook een manier om mensen kennis te laten maken met de hoge beeldkwaliteit van HDTV en digitale doorgifte. Het stimuleert leveranciers om televisies met ingebouwde digitale ontvangst te gaan leveren, maar ook met losse platte beeldschermen komt het HD signaal uitstekend tot haar recht.” (Persbericht)

Telegraaf wil meer regiokaternen

De Telegraaf gaat investeren in meer regiokaternen die bij het dagblad worden gevoegd. Dat meldt NRC Handelblad. Het eerste katern dat in Twente uitkomt, noemt bestuurder Willem Kok een succes. ‘De oplage van De Telegraaf is in die regio met 5 procent gegroeid. Dat smaakt naar meer’, zegt Kok. Waar de nieuwe regiokaternen moeten gaan uitkomen, maakte hij nog niet bekend. De gratis krant van het concern, Spits!, maakte het afgelopen jaar een ‘beperkt’ verlies. Maar de advertentieomzet steeg en Kok verwacht dit jaar het hele jaar winst te maken. (Adformatie)

Commerciële zenders op 41,3%

De commerciële tv-zenders behaalden in week 11 opgeteld een marktaandeel van 41,3 procent. De publieke omroepen hadden een gezamenlijk aandeel van 36,4. HMG had met zijn zenders RTL4 (17,7), RTL5 (4,3) en Yorin (4,6) samen ruim een kwart van de markt: 26,6. SBS had met SBS6 (8,4) Net5 (3,6) Veronica (2,7) 14,7 procent. Marktleider in week 11 was Nederland 2 met 18,3 procent. Best bekeken programma van de week was Studio Sport van gisteravond 19.00 uur met bijna 3,5 miljoen kijkers. Het daaropvolgende Journaal van 20.00 uur staat op een tweede plek met 2,7 miljoen kijkers. De nummer 3 was Idols met 2,4 miljoen, gevolgd door het tweede deel van Studio Sport van gisteravond met 2,3 miljoen belangstellenden. GTST van maandag staat met ruim 2,1 miljoen kijkers op een vijfde plaats. (Adformatie)

SBS Broadcasting SA: Vergissing rond lagere omzetcijfers in Nederland

Naar nu blijkt heeft de directie van SBS Broadcasting SA zich vergist in het noemen van een prijsrally in de conference call als reden voor lagere omzetcijfers in Nederland. Dit bericht mediajournalist David de Jong via zijn weblog. Jurger von Schwerin liet De Jong weten dat dit ten onrechte is beweerd, en dat Markus Tellenbach per ongeluk Zweden en Nederland door elkaar haalde. De prijsrally zou dus in Zweden hebben plaatsgevonden, alwaar SBS Broadcasting SA met o.a. Kanal 5 actief is. In Nederland niets van dit alles, zoals IPN SA en de Stichting Etherreclame (STER) eerder lieten weten. De reden van de omzetdalingen van SBS Broadcasting BV kwamen naar nu blijkt puur uit minder gesponsorde programma’s in het vierde kwartaal.

Provincie voert regie over deel programma’s L1

De provincie Limburg voert bij een deel van de programma’s van L1 mede de regie over de inhoud. In ruil voor extra geld voor de productie van programma’s die de provincie graag op de buis wil, eisen provinciale bestuurders ook een hoofdrol voor zichzelf op. Gedeputeerde O. Wolfs (PvdA, Mediabeleid): “Als wij betalen, is het niet meer dan normaal dat ik als verantwoordelijk gedeputeerde in beeld kom.” Bij meerdere medewerkers van L1 bestaat onrust over de invloed van de provincie. In het verleden ging de bemoeienis zover dat gedeputeerden programma’s aandroegen. Dat leidde tot het opstellen van regels over hoe bestuurders met de omroep moeten omgaan. Tijdens het onderzoek dat deze krant instelde naar de band tussen de provincie en L1, blijkt dat de provincie meer zicht wil hebben op de kijkdichtheid. Volgens hoofdredacteur L. Hauben van L1 is het technisch onmogelijk om betrouwbare kijkcijfers per programma te meten. Krijgt de provincie wel meer inzicht, dan zijn GS bereid een vijfjarig contract met L1 af te sluiten. (Dagblad De Limburger)

Kijkcijfers vrijdagavond: Pulse doet goede zaken

Reinout Oerlemans scoorde gisteravond goede cijfers met zijn talkshow Pulse. In het programma waren George Michael, Albert Verlinde en Gerard Joling te zien. Dat was goed voor 1,8 miljoen kijkers en een marktaandeel van ruim 20%. Vorige week trok Pulse nog 1,2 miljoen kijkers. Met Baantjer ging het iets minder dan afgelopen week: van 2,1 miljoen terug naar 1,8 miljoen. Dramatische cijfers waren er voor Veronica Vibes (Update) met onder meer Jeroen Kijk in de Vegte. Om 20.30 uur stemden er niet meer dan 83.000 mensen op af. Dat is een marktaandeel van iets meer dan 0,5 procent. Later op de avond werd de ziekenhuisserie Pulse met Chris Zegers en Alwien Tulner bekeken door ruim 500.000 kijkers. Vorige week was dat nog bijna 700.000. Het programma van Bridget op Nederland 2, The world according to BNN, trok niet meer dan 150.000 kijkers. (Sterrenbeurs)

Vakantie Rabbering: Swijnenberg doet ‘Top of the Pops’

Coen Swijnenberg presenteert morgenmiddag en volgende week Top of the Pops op 3FM. Het BNN-programma wordt normaal gepresenteerd door Paul Rabbering, maar deze is de voor twee weken met vakantie. De radioversie van Top of the Pops, die voorafgaand aan het tv-programma wordt uitgezonden, bevat achtergrond informatie over Top of the Pops uit andere landen. Daarnaast heeft Ruud de Wild in het programma interviews met de artiesten die optreden in het tv-programma. Coen Swijnenberg, normaal ’s nachts te horen bij de NPS op 3FM, is vaker te horen als invaller bij BNN. Zo presenteerde hij eerder dit jaar eenmalig het zondagochtendprogramma ‘De Heer Zij Met U’ van Sander de Heer. (Radiofreak)

Nieuw geluid voor Radio 9 en Radio Schiedam

Sinds enige tijd heeft de lokale omroep van Schiedam, Radio Schiedam, een nieuwe audioprocessing in gebruik genomen. Radio Schiedam heeft gekozen voor de Falcon 35-processor. Deze 5-bands processor is geleverd door ProFMSolutions. Radio 9, de streekomroep van Lopikerwaard, gaat binnenkort ook nieuwe audioprocessing in gebruik nemen. Radio 9 heeft gekozen voor de Orion 462-processor. ProFMSolutions zal de processing eind maart installeren bij de streekomroep. (www.profmsolutions.nl.)

RECHTER VERBIEDT UITZENDING BREEKIJZER

Televisiezender SBS mag in het programma Breekijzer van zondagavond geen beelden uitzenden van een bezoek van Pieter Storms aan het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) in Nijmegen en aan verzekeraar Medirisk in Utrecht. De voorzieningenrechter in Alkmaar bepaalde dit vrijdagavond in een geding dat was aangespannen door het ziekenhuis en de verzekeraar. De rechter vindt dat het ziekenhuis ten onrechte wordt neergezet als een instelling waar fouten met dodelijk afloop worden gemaakt en men zich aan de aansprakelijkheid daarvoor onttrekt. Op dit moment zou dat niet vaststaan. In het programma betoogt Storms dat het CWZ een medische misser heeft gemaakt, waarbij een gezonde 39-jarige vrouw na een simpele operatie het leven liet. Hij bezoekt in de uitzending samen met de partner van de vrouw het ziekenhuis en het kantoor van de verzekeraar. De man wil dat het ziekenhuis aansprakelijkheid erkent voor de fouten die in zijn ogen zijn gemaakt. Hij wil een schadeclaim indienen. Het CWZ en Medirisk menen echter dat er geen sprake is van medische fouten. Volgens het ziekenhuis en de verzekeraar heeft programmamaker Storms huisvredebreuk gepleegd bij de opnames. Hij zou zich intimiderend en confronterend hebben gedragen. De rechter oordeelde dat Storms deze gang van zaken onvoldoende heeft bestreden. Volgens haar had de programmamaker geen reden om binnen te vallen bij het ziekenhuis en het kantoor van Medirisk. (ANP/Planet Multimedia)

NOODSTUDIO VOOR KINKFM

Michiel Veenstra, werkzaam voor Radio Veronica meldt dat Kink FM sinds kort in een noodstudio uitzendt. De noodstudio bevindt zicht nog steeds in het oude Avro-pand aan de Hilversumse ’s Gravelandseweg. Volgens onbevestigde geluiden zou Kink FM over circa twee maanden wel eens kunnen verhuizen naar het Mediapark. De situatie heeft alles te maken met het aanstaande vertrek van Radio Veronica naar Naarden (vestiging Sky Radio) en het in gebruik nemen van het oude-Avro pand door Holland Media House (RTL 4 Productions BV). 

ADRIE VAN OORSCHOT OVERLEDEN

Televisieman Adrie van Oorschot (83) is overleden. Dat heeft de VARA bevestigd. Van Oorschot speelde vanaf 1965 jarenlang de tv-sinterklaas, destijds steevast verwelkomd door Mies Bouwman. Van Oorschot stierf dinsdag in zijn geboortestad Vlissingen. Van Oorschot was ook een tv-pionier, vooral op het gebied van kinderprogramma’s. Hij begon zijn werkzame leven in 1935 als goochelaar, sneltekenaar, buikspreker, imitator en poppenspeler. Later was hij zeventien jaar lang producer bij de VARA, maar eerder werkte hij ook voor de KRO. Adrie van Oorschot was een broer van de beroemde uitgever Geert van Oorschot en van de actrice Mieke van Oorschot. Adrie van Oorschot was ook nog kortstondig in het boekenvak bij Querido, maar na de oorlog begon hij een theatergezelschapje waarvan onder anderen Lex Goudsmit, Jan Oradi en De Spelbrekers deel uitmaakten. Bekende televisieprogramma’s van Van Oorschot waren Hokus Pokus, dat kan ik ook en Een lach en een traan. In zijn hoedanigheid als de Goedheiligman kwam hij ook voor in het zeer succesvolle en nog vaak herhaalde Een huis in een schoen (1970/1971). Voor twintigers, dertigers en veertigers, weliswaar van hun geloof gevallen, blijft Adrie van Oorschot ‘de enige echte’. (ANP)

UPC KOOPT INVLOED VAN GEMEENTE AF

De gemeente ziet grotendeels af van haar zeggenschap over de televisiekabel. Kabelmaatschappij UPC betaalt daarvoor 4,5 miljoen euro ineens en de komende negen jaar nog eens twee miljoen euro per jaar. In ruil daarvoor mag UPC zelf de kabeltarieven bepalen. Nog dit jaar gaan ze met ruim twee euro omhoog. Volgens wethouder Hannah Belliot van Lokale Media is het simpelweg een kwestie ‘van snel zaken doen, zolang het nog wat geld kan opleveren’. Volgend jaar loopt het contract tussen de gemeente en UPC sowieso af. Tegen die tijd zou er volgens Belliot weinig meer te halen zijn. UPC zal nu per 1 mei 11,84 euro vragen voor de kabel en per 1 oktober 12,77 euro. Daarnaast worden vanaf juli volgend jaar waarschijnlijk twee zenders minder doorgegeven. Ook daar heeft de gemeente dan geen zeggenschap meer over. Wel heeft UPC de verzekering gegeven dat de komende zeven jaar twee kanalen beschikbaar blijven voor Salto. Belliot zegt uiterst tevreden te zijn met de binnengehaalde afkoopsom. ”Per slot van rekening kom je ook maar op zo’n bedrag door een beetje je vinger in de lucht te steken.” 

GROTER VERLIES VOOR DE TELEGRAAF

Holdingmaatschappij De Telegraaf heeft vorig jaar een verlies geleden van 25,8 miljoen. In 2002 zat het concern 4,9 miljoen euro in de min. Voor dit jaar verwacht de uitgever weer winst. In het cijfer van 2003 zit wel een extra afwaardering van 49 miljoen euro voor de grafische deelneming Brouwer-groep. In de cijfers van 2002 zat een buitengewone last van 21 miljoen voor reorganisaties. Het concern verwacht dit jaar weer met zwarte cijfers te komen, naar schatting een nettowinst van 20 miljoen euro. In de advertentiemarkt is er bij dagblad De Telegraaf in de eerste negen weken van 2004 per saldo een stabilisatie opgetreden. Tegenover een toename in de sector nationale en lokale merken stond een daling bij de rubrieks- en personeelsadvertenties. De gratis krant Sp!ts haalde een volumestijging van 5 procent, terwijl er bij de tijdschriften sprake was van een volumedaling van gemiddeld 8 procent. Voor het hele jaar wordt voor het hele concern een 5 procent hogere advertentieomzet verwacht. Daar staan 20 miljoen euro aan extra kosten tegenover voor nieuwe initiatieven, zoals de zondagskrant waarmee De Telegraaf op 21 maart begint. (Adformatie)

PROGRAMMALEIDER RTL4 VERTREKT

David Schaling (43), sinds drie jaar programmaleider RTL4 binnen de Holland Media Groep, stapt per direct op. Persoonlijke omstandigheden liggen aan zijn plotselinge vertrek ten grondslag. Schaling werkt sinds ’97 bij HMG, waarvan de laatste drie jaar als programmaleider RTL4. Eerder werkte Schaling bij Veronica en Van den Ende/Endemol. Voor hij naar HMG kwam, heeft hij de Portugese vestiging van Endemol opgezet. Wie Schaling, die rapporteerde aan programma-directeur Leo van der Goot, opvolgt is nog niet bekend. HMG hoopt op korte termijn een nieuwe programmaleider te kunnen aankondigen. (Adformatie)

LEDENBESTAND BNN: 244.064

Compleet met trekker, schone mestkar en een dubbeldekker met alle medewerkers heeft BNN vanmiddag haar ledenbestand ingeleverd bij het Commissariaat voor de Media. BNN voorzitter Gerard Timmer overhandigde in een grote glazen kist maar liefst 224.064 leden aan Jan van Cuilenburg, voorzitter van het Commissariaat voor de Media. Als de nieuwe status verleend wordt krijgt BNN vanaf september 2005 op televisie 325 uur (op dit moment 260 uur) en op radio 1500 uur (nu 1200 uur). (Antenne 2)

RON DAVIDS PRESENTEERT OCHTENDSHOW OP RADIO WEST

Persbericht: Met ingang van maandag 15 maart presenteert Ron Davids het ochtendprogramma van 89.3 Radio West. De enthousiaste radiomaker volgt Ben Zwaan op die afgelopen vrijdag bijna geruisloos afscheid nam van luisteraars en collega’s. Ron Davids presenteert vanaf maandag 15 maart de radioshow tussen 09.00 en 12.00 uur op 89.3 Radio West. Persbericht

SMS-RUZIE TUSSEN ‘CU2’ EN ‘MIJNKINDONLINE’

De directeur van de jongerenontmoetingswebsite CU2.nl is boos op de website Mijnkindonline.nl. Op die site, een samenwerkingsverband van Planet.nl en Oudersonline.nl, wordt gewaarschuwd tegen de dure sms-berichten die via CU2.nl verstuurd kunnen worden. Dat meldt Planet Multimedia. CU2-directeur De Waard vindt dit onzin: “Wij plaatsen op cu2.nl immers ook geen teksten waarin het consumenten wordt afgeraden om van uw (provider Planet Internet, red.) betaalde diensten gebruik te maken.” De Waard eist dan ook dat Mijnkindonline.nl het bewuste bericht verwijdert. Dat is men echter niet van plan: “Het idee dat we dat zouden verwijderen!”, zo reageerde Justine Pardoen van Ouders Online. (Essent)

VERENIGING VERONICA BENOEMT NIEUW BESTUUR

De Vereniging Veronica heeft een nieuw bestuur benoemd. Dit nieuwe bestuur bestaat uit voorzitter J.A. Hillebrand, vice-voorzitter en penningmeester W.M. van Heusden en secretaris W.A. Hassink. De drie bestuursleden maakten eerder ook al deel uit van het in november 2002 geïnstalleerde interim-bestuur, dat vanuit de Verenigingsraad werd benoemd om de problemen binnen Veronica op te lossen. “Met de verkoop van de onderdelen Veronica Digitaal, Veronica Uitgeverij en Veronica Litho in september 2003 en het succes van Radio Veronica en Veronica Televisie hebben zij deze taak naar volle tevredenheid van de Verenigingsraad volbracht. De Verenigingsraad heeft hen nu dan ook definitief benoemd.” aldus het persbericht. In het interim-bestuur had ook zitting mevrouw C.A.M. Laurant, die de Vereniging inmiddels heeft verlaten. De Vereniging is haar uitermate dankbaar voor haar enorme inzet en betrokkenheid in de afgelopen zeven jaar dat zij actief was in de Vereniging en heeft haar benoemd tot lid van verdienste.

OCHTENDSHOW OP ID&T RADIO: HOEBEE HARDOP

De nieuwe ochtendshow op ID&T Radio die aanstaande maandag van start gaat krijgt denaam ‘Hoebee Hardop’. Presentator van het ochtendprogramma wordt Dennis Hoebee. ‘Hoebee Hardop’ is elke werkdag tussen 07.00 – 10.00 uur te beluisteren op ID&T Radio.

VS: ‘NIPPLEGATE’ WORDT IN TOEKOMST DURE GRAP

Amerikanen die op radio en tv opschudding willen veroorzaken met een ‘onzedelijk’ optreden,zullen zich voortaan wel twee keer bedenken.Ook een zender die ‘gelegenheid geeft tot aanstootgevend gedrag’,wordt voortaan door de overheid keihard aangepakt. Het Huis van Afgevaardigden stemde in overgrote meerderheid voor een plan om de boete voor radio- en tv-stations die obsceniteiten uitzenden,te verhogen van $27.000 naar $500.000.Ook (te) frivole artiesten moeten $500.000 gaan betalen. De kwestie leeft enorm in de VS,na het incident op NBC,toen Justin Timberlake de borst van Janet Jackson ontblootte. (NOS)

CLASSIC FM STOPT DISTRIBUTIE VIA ASTRA SATELLIET

Het licht klassieke radiostation Classic ƒM stopt per 1 april 2004 met uitzenden op de Astra 1-satelliet. Canal Digitaal Satelliet kondigt dit op haar website aan. De radiozender die voor 65 % in handen is van News Corp’s Sky Radio Ltd kiest hiermee voor exclusieve kabeldistributie. Meer dan 500.000 huishoudens die de zender via satelliet kunnen ontvangen waarvan een zeer groot deel geen kabelaansluiting heeft, raakt de radiozender hierdoor kwijt. De beëindiging van de satellietuitzendingen vindt om financiële redenen plaats. Voor de kabelaanvoer blijft Classic ƒM wel gebruik maken van de Eutelsat W2 via een standaard die niet voor particuliere satellietontvangers te ontvangen is. 

TALPA BEHEER KOOPT BELANG IN TELEVISION CORPORATION

Beleggingsmonster Talpa Beheer van John de Mol heeft een zeer interessant belang gekocht meldt de Guardian Unlimited. Na eerdere deelnemingen in onder meer radio- en televisiezenders (Noordzee, Radio 100, Foxkids), telefonie (Versatel) en de muziekbusiness (EMI), heeft John de Mol nu voor het eerst een belang genomen in een direct concurrerende activiteit van Endemol. Talpa heeft een belang genomen van ruim 3% in televisieproductiebedrijf Television Corporation dat bekend is van onder andere het format Robot Wars. Een andere unit van dit bedrijf heet Sunset & Vine dat verantwoordelijk is voor de wereldwijde productie en distributie van Gillette World Sport dat al 20 jaar loopt. Hiermee lijkt John de Mol een eerste stap te hebben gezet richting een persoonlijke terugkeer in televisieproductie. Het concurrentiebeding, dat De Mol tot einde van dit jaar bindt aan Endemol, speelt hier blijkbaar geen rol. (TVformats-weblog)

JENSEN EN VAN SLUIS WEG BIJ NOORDZEE FM

De DJ’s Robert Jensen en Arlo van Sluis verlaten de commerciele radiozender Noordzee FM. Jensen gaat per 1 juni bij Yorin FM aan de slag. Bij Noordzee FM is Jensen per direct gestopt. Zijn programma daar wordt deze week waargenomen door Daniël Smulders. Vanaf volgende week zit Colin Banks tijdelijk achter de microfoon op het tijdstip dat voorheen door Jensen werd gevuld. Noorzee FM hoopt zo snel mogelijk een definitieve opvolger te vinden. Jensen mag weg bij Noordzee omdat ,,zijn ambities niet langer aansluiten bij de uitgangspunten van Noordzee FM”, zegt een woordvoerder van Noordzee. Bij Yorin FM gaat Jensen elke werkdag het programma ‘Jensen in de middag’ presenteren van 16.00 tot 19.00 uur. De ochtenduren van Yorin FM worden in de toekomst opgevuld door Rob Stenders, die nu nog de ochtendshow bij Radio 3FM verzorgt. Op die plek wordt hij weer opgevolgd door Giel Beelen, die op 3FM nu nog een avondprogramma heeft. Op televisie gaat Jensen in ieder geval verder met de talkshow Jensen op Yorin. Of hij daar ook andere programma’s gaat presenteren is nog niet bekend.Dj Arlo van Sluis stopt per 1 april bij Noordzee FM. “Het vertrek bij Noordzee FM is een beslissing van Arlo zelf. We vinden het heel jammer, maar respecteren het besluit van Arlo en wensen hem alle succes toe in de toekomst”, aldus een woordvoerder van het radiostation tegenover Radiofreak. Van Sluis was vanaf september 2001 dagelijks te horen met een programma ussen 10 en 12 uur op Noordzee FM. Voor hij bij Noordzee terecht kwam werkte hij bij Radio 538, hier presenteerde hij onder andere Greatest Hits en Alles op Arlo. Zijn laatste officiële uitzending zal vrijdag 12 maart plaats vinden.

RECHTER: 18 MAART UITSPRAAK GEDING TAMARA TEGEN UPC

Woensdagmiddag heeft het kortgeding plaatsgevonden in het Amsterdamse Gerechtsgebouw tussen AWBC Radio Tamara en kabelexploitant UPC. De twee partijen werden gevolgd door voornamelijk sympathisanten van Radio Tamara (ongeveer 70), maar ook een paar vertegenwoordigers van Octaaf Radio en programmaraden uit Amsterdam en Haarlem zaten in het publiek. Inzet van de door Tamara aangespannen zaak was hervatting van de doorgifte op de kabel in Amsterdam e.o., Flevoland en in Haarlem op straffe van een dwangsom van 5000 euro per dag. UPC-raadsman Kroes wilde – zoals verwacht – niet meewerken aan het hervatten van de doorgifte, maar gaf tijdens de rechtszaak wel toe dat zijn bedrijf dat wel zal doen per 1 juli 2004. Volgens Kroes is UPC dan gehouden aan bindende adviezen van de Amsterdamse Programmaraad (APR) en de Haarlemse Programmaraad in eerder notities over de het kabelaanbod 2004-2005. Kroes gaf aan dat in Flevoland op dit moment de frequentie van Tamara aan YAM Radio is gegeven en in Amsterdam Octaaf Radio inmiddels uitzendt op 95.50 FM. Vanwege recente contracten met deze stations wordt het moeilijk – gezien het maximaal beschikbare frequenties – om voor 1 juli Tamara weer de oude frequentie terug te geven (mocht de rechter Tamara in het gelijk stellen). Advocaat Duvekot hield de rechter voor dat UPC alle mogelijke middelen heeft ingezet om een kwartaalcontract met Tamara over doorgifte (t/m april) niet uit te dienen, daarbij zou UPC “te kwader trouw” hebben gehandeld na het intrekken van de uitzendvergunning door het Commissariaat voor de Media (wegens contributieachterstand). UPC startte volgens Duvekot onderhandelingen met YAM en Octaaf zonder een uitspraak van een hoger beroep af te hebben gewacht Bovendien mogen bestuursrechtelijke beslissingen (zoals het tijdelijk intrekken van de zendmachtiging door het commissariaat) volgens Duvekot geen gevolgen hebben voor de naleving van een contract dat op privaatrechtelijke leest is geschoeid tussen twee partijen. Tamara lijkt dus sowieso in juli weer terug te komen in Haarlem en Amsterdam. De situatie in Flevoland is na 1 juli nog onduidelijk, omdat er geen programmaraad is die daar adviezen geeft over het kabelaanbod. Rechter mr. Obrorio de Castro vond de zaak “te complex” om dezelfde dag nog een uitspraak te doen en doet dat nu op donderdag 18 maart 2004.

ALPHEN DAAGT CASEMA WEER VOOR RECHTER

e gemeente Alphen aan den Rijn spant opnieuw een kort geding aan tegen kabelexploitant Casema. Zij is het niet eens met de tariefsverhoging van 20 procent die Casema in april wil invoeren. Het is de derde keer dat beide partijen tegenover elkaar staan voor de rechter. De rechtbank oordeelde eerder dat Casema tot 1 april de tarieven niet mag verhogen. Volgens de gemeente is de tariefsverhoging in strijd met afspraken. De tarieven zouden alleen met het inflatiepercentage mogen stijgen. Casema daarentegen meent dat de gemeente niets over de tarieven te zeggen heeft. Het bedrijf verwijst naar de recente zaak tussen de gemeente Wageningen en kabelexploitant UPC. Daar oordeelde de rechter dat de gemeente zich niet mag bemoeien met de prijs en samenstelling van de kabeldiensten. Het kort geding dient 23 maart in Den Haag. Alphen aan den Rijn begint ook een bodemprocedure waarbij de rechter moet gaan bepalen of Casema de prijzen wel mag verhogen. (ANP/Antenne2)

ALBERT MOL (87) OVERLEDEN

De acteur en tv-persoonlijkheid Albert Mol is dinsdag op 87-jarige leeftijd in zijn woonplaats Laren (Gld.) overleden. Dat heeft hoofdredacteur Henk Krol van de Gaykrant namens Mols vrienden en familie bekendgemaakt. Mol werd bij het grote publiek bekend door zijn rol in de Avro- televisiequiz Wie van de Drie. Hij begon zijn loopbaan als balletdanser en maakte jaren deel uit van het cabaret van Wim Sonneveld. In Theater Carré ontmoette Mol de balletdanseres Lucy Bor met wie hij in 1948 trouwde. Samen kregen ze een dochter. De relatie hield geen stand. In de jaren zestig was Albert Mol de eerste bekende Nederlander die op de televisie openlijk voor zijn homoseksuele geaardheid uitkwam. Op dat moment speelde hij onder meer een gastrol in Ja Zuster, Nee Zuster. Mol ontmoette de liefde van zijn leven, Guerdon Bill. Met hem verhuisde hij naar Laren. Jaren later, in 1998 traden ze in het huwelijk. Vorig jaar overleed zijn echtgenoot op 67-jarige leeftijd. In de laatste jaren van zijn leven bleef Albert Mol onder meer met zijn column in de Gaykrant actief voor de emancipatie van homoseksuelen. Albert Mol wordt zaterdag in Dieren gecremeerd. (ANP)

BLARICUM: CASEMA VERLAAGT TARIEF NA ACTIE BEWONERS

De actie van een stoet boze Blaricummers heeft kabelmaatschappij Casema op de knieën gekregen. Het tarief voor het televisiesignaal wordt niet zoals eerder aangekondigd fors verhoogd, maar zelfs met terugwerkende kracht verlaagd. Pas als het kabelnetwerk is gerenoveerd gaan Blaricummers een hoger tarief betalen. Blaricummer Willem van Mourik ergerde zich net als vele dorpsgenoten al geruime tijd aan zijn belabberde televisiebeeld. Dat de leverancier ondanks het slechte kabelsignaal de tarieven met twintig procent wilde verhogen was wat hem betreft de druppel. Hij mobiliseerde 120 al even boze Blaricummers en samen eisten ze van de gemeente dat deze de Casema tot de orde zou roepen, desnoods via de rechter

WEBSITE TROS ONDERZOCHT DOOR CVDM

Het Commissariaat voor de Media (CvdM) onderzoekt of de TROS tegen betaling internetversies van tv-programma’s mag maken, waaraan alleen tegen betaling kan worden meegedaan. De omroep zette samen met Endemol en de Postcodeloterij een webversie van ‘1 tegen 100’ online. Het CvdM wil weten welke afspraak er is en hoe de administratie eruit ziet. Men past het ‘nevenactiviteitenregime’ toe, schrijft vakblad Broadcast Magazine. Het CvdM bekijkt in hoeverre dat zich verhoudt tot de voorschriften en wil niet op het onderzoek vooruit lopen. (Essent)

AT: RUIM 400 ZENDPIRATEN UIT DE ETHER VERWIJDERD

Het Agentschap Telecom heeft in het afgelopen jaar ruim vierhonderd etherpiraten uit de lucht gehaald. Sinds het begin van de actie Etherflits, vrijdag een jaar geleden, is daarmee ongeveer 60 procent van de radioamateurs het zwijgen opgelegd. Dat heeft het Agentschap dinsdag bevestigd. Een woordvoerder zegt dat het Agentschap ,,absoluut heel erg tevreden is” over de resultaten van de actie. De voormalige Radiocontroledienst presenteert donderdag de definitieve uitkomsten. Hoewel Etherflits op zijn einde loopt, gaat het Agentschap gewoon door met de opsporing van illegale zendamateurs.

ZENDPIRATEN SLAAGS IN TER APEL

In het Groningse Ter Apel hebben zaterdag zendpiraten met knuppels en ijzeren staven de ramen van twee huizen aan de Sperwerhof en de Badoever ingeslagen. Daarbij raakte een 33- jarige bewoner van het huis aan de Badoever gewond aan hoofd en armen. Andere bewoners werden bedreigd met honkbalknuppels en ook geslagen. Zowel de daders als de slachtoffers staan bij de politie bekend als etherpiraten en hebben al langere tijd ruzie. De politie weet niet wat de achtergrond van die vete is. In totaal werden in verband met het geweld vier mannen vastgezet; twee van 34 en 42 jaar uit Ter Apel en twee inwoners van Nieuw-Weerdinge (33 en 40 jaar). Twee van hen werden na enige tijd weer op vrije voeten gesteld. (Dagblad van het Noorden)

TRAGE OPKOMST TV-KIJKEN VIA COMPUTER

Tv-kijken via de pc is nog niet erg populair. In een magere 5 procent van de Nederlandse huishoudens wordt dit wel eens gedaan. Dit blijkt uit onderzoek van Intomart in opdracht van Stichting KijkOnderzoek. De onderzoekers hebben bij ruim 6300 huishoudens het tv-kijkgedrag onder de loep genomen. Uit het onderzoek blijkt bovendien dat 68 procent van de huishoudens minimaal één computer heeft. Dit is aanzienlijk meer dan het aantal huishoudens met een spelcomputer (18 procent). Volgens de onderzoekers wint tv-kijken via de pc nauwelijks aan populariteit. Dit ondanks de sterk dalende prijzen voor breedband en de steeds goedkoper wordende videohardware voor de pc. Iets minder dan een derde van de huishoudens die wel eens tv-kijkt via de pc doet dit via een speciale tv-kaart. 46 Procent doet dit via een mediaspeler en kijkt bijvoorbeeld online. De resterende huishoudens gebruiken beide manieren of juist een totaal andere manier. (Webwereld)

KIJKCIJFERS MAANDAG

De eerste uitzending van het nieuwe BNN-programma ‘Bridget Triangle’, gepresenteerd door Bridget Maasland, heeft gisteravond ruim een half miljoen kijkers getrokken. Het marktaandeel lag op 8,4 procent. In het programma reist Bridget door de Verenigde Staten vergezeld door bn’ers. In deze eerste aflevering waren Cas Jansen, Birgit Schuurman en Jan Smit te zien. Naar ‘Costa!’ keken maandagavond net iets meer dan 600.000 mensen (aandeel 9,4 procent). ‘De Erfenis’, met onder andere Sonja Silva, behaalde een marktaandeel van 19,5 procent met 1.264.000 kijkers. De eerste ‘Barend & Van Dorp’ trok net iets minder dan 800.000 kijkers. Het martkaandel lag op 17,2 procent. (Sterrenbeurs)

LUYCKX TERUG OP DE ‘WERKVLOER’

3FM-zendercoördinator Florent Luyckx, de baas van Rob Stenders, presenteertmorgen eenmalig de ochtendshow ‘Stenders Vroeg’. Hij vervangt de dj die ochtend naar aanleiding van het programma ‘Terug op de werkvloer’ van de RVU. Nadat Rob Stenders het programma ‘Terug Op De Werkvloer’ had gezien riep hij een week geleden tijdens zijn programma Stenders Vroeg dat het hem wel leuk zou lijken om zenderbaas Florent Luyckx weer eens aan de mengtafel te zetten. In het RVU-programma gaan directeuren en topmanagers voor bepaalde tijd weer de werkzaamheden uitvoeren die op hun werkvloer worden gedaan. Op die manier zien zij hun bedrijf eens van een heel andere kant.

ROELAND VAN ZEIST WINNAAR ‘ILSE WESSEL PRIJS’

Persbericht: De Ilse Wessel Prijs 2004 van de Wereldomroep is vanochtend door Ilse Wessel uitgereikt aan Roeland van Zeijst (29) van de AVRO. De andere genomineerden waren Kristian Westerveld (30) van Omroep Brabant en Mathilde Benak (24) van Omroep Meppel. Doel van deze tweejaarlijkse prijs is jonge talentvolle radiopresentatoren in de schijnwerpers te plaatsen. Roeland van Zeist presenteert op dit moment – als jongste stem op Radio 2 – het programma ‘Antenne 2’. Voorzitter van de jury is mw. Lem van Eupen, general manager van RNTC, het internationale trainingsinstituut dat is verbonden aan de Wereldomroep. Lem van Eupen licht de keuze van de jury toe: “Leuk, veelzijdig, een eigen stijl, gedurfd – dat waren de woorden die bij de jury opkwamen na het beluisteren van Roeland van Zeijst. Hij is een mooi voorbeeld van een ‘doorstromer’ – iemand die begonnen is bij de lokale omroep en de ziekenomroep, daar veel ‘vlieguren’ heeft gemaakt en zo de ervaring opdeed om de sprong te kunnen maken naar de professionele sector.”

PETER CONTANT IN BEELD BIJ VERONICA MAGAZINE

Freelance media-journalist Peter Contant wordt mogelijk de nieuwe directeur/hoofdredacteur van Veronica Magazine. Dat melden doorgaans goed ingelichte bronnen in de mediabranche. Contant bevestigt alleen ‘op dit moment met SBS (dat een groot belang heeft in Veronica) in gesprek te zijn’. Wanneer Contant in dienst treedt, is niet duidelijk. Eerst moet zijn voorgenomen benoeming nog door de OR worden bekrachtigd. Feitelijk volgt Contant zowel Michael Kroonbergs op, die de redactie van Veronica Magazine jarenlang leidde, als Marcel ten Holte, die directeur/uitgever was van Veronica Uitgeverij. Naast Contant zou nog een commercieel directeur worden gezocht, die samen met de financieel eindverantwoordelijke de driekoppige directie van de uitgeverij gaat vormen. Contant schrijft nu voor bladen als Nieuwe Revu en Veronica Magazine. Veronica is in oplage het grootste betaalde weekblad van Nederland. Vakblad Mediafacts becijferde onlangs dat de omzet van het blad in 2003 zo’n 72 miljoen bedroeg. (Adformatie)

DE HEER TERUG BIJ ‘RUUDDEWILD.NL’

Sander de Heer is sinds vandaag terug als side-kick van Ruud de Wild in het BNN-programma ‘Ruuddewild.nl’ op 3FM. Hij zal, samen met Astrid de Jong, Ruud tot juni elke woensdag, donderdag en vrijdag bijstaan. Maandag en dinsdag blijft Astrid alleen naast Ruud zitten. Dit bericht Radiofreak. In september vorig jaar vertrok Sander de Heer als side-kick van Ruud de Wild, omdat hij een nieuwe uitdaging zocht. Hij werd producer bij het programma ‘SPAM!’ dat Egbert-Jan Weeber elk weekend op 3FM presenteert. Daarnaast presenteert hij elke zondagochtend ‘De Heer Zij Met U’ op dezelfde zender en is hij sinds enkele weken de presentator van het programma ‘Alle 40 Goed’, dat elke vrijdagavond op Radio 2 te horen is. Hij blijft deze dingen doen naast ‘Ruuddewild.nl’. Nadat Ruud de Wild in januari dit jaar bekend maakte per juni over te stappen naar Radio 538, besloot Jeroen Kijk in de Vegte te stoppen als zijn side-kick. Hij vetrok in februari al bij het programma. Sindsdien ntvangt Ruud dagelijks gasten om het programma op te vullen. Zo is morgen nieuws-coördinator Arjan Penders te gast. Met de terugkeer van Sander de Heer heeft BNN nu een vaste aanvulling op het team gevonden voor woensdag, donderdag en vrijdag.

RADIO OCTAAF VAN START OP AMSTERDAMSE KABEL

Vanaf dinsdag 9 maart 2004 is Radio Octaaf via de kabel te beluisteren op frequentie 95,5 in Abcoude, Amsterdam, Diemen, Landsmeer, Nigtevecht, Oostzaan, Ouder-Amstel, Purmerend, Weesp en Zaanstad. Radio Octaaf is door de programmaraad (Stichting APR) geadviseerd ter vervanging van AWBC Tamara, die sinds 21 januari jl. niet meer in Groot Amsterdam te beluisteren is vanwege het intrekken van de uitzendvergunning door het Commissariaat voor de Media (CvdM). Morgen dient een kortgeding tussen AWBC Tamara en kabelaar UPC. AWBC Tamara eist dat kabelaar UPC de doorgifte van de radiozender hervat aangezien het Commissariaat het intrekken van de uitzendvergunning heeft teruggedraaid.

“YORIN FM IN ONDERHANDELING MET SIEBELINK”

Yorin FM is met Fred Siebelink in onderhandeling over een mogelijke overgang naar het hitstation. Dat heeft een woordvoerster van het station aan de website RadioFreak bevestigd. “De intentie om Fred over te laten komen is er, maar er is nog geen contract ondertekend. Binnenkort praat Fred met onze Directeur Radio, Arthur Weijers, en dan weten we meer. Eerder gaf Fred aan niet mee te willen. “Rob kiest voor het grote geld. Ik niet. Ik heb bij Veronica gewerkt en gezien wat commerciële radio met je doet. Wat ik ga doen, weet ik nog niet”, aldus Fred begin februari.

GROENTEMAN GAAT VRT-PROGRAMMA PRESENTEREN

Hanneke Groenteman, zal Pascale Platel vervangen in “De laatste show” op VRT TV1. “Ik kom nu iedere maandag naar België om over eten en diëten te praten”, zegt ze Groenteman, die naar eigen zeggen zelf last heeft van overgewicht, schreef het boek “Doorzakken bij Jamin”, over de nare gevolgen van het dik zijn. Ze was ook jaren de gastvrouw van de culturele talkshow “De plantage” op Nederland 3. De laatste weken was Groenteman ook al te zien in “Voetzoeker” op Canvas, waar ze commentaar geeft bij de genomineerde werken voor “De Gouden Uil”. (VRT)

MENTENS VERVANGT ZIEKE WIM RIGTER BIJ ‘AVRO NACHTDIENST’

Jean Mentens, onder meer bekend als bedenker van het SBS6-programma Hart van Nederland, tekent de komende maanden voor de presentatie van AVRO Nachtdienst (Radio 1). Samen met Hettie Lubberding en Dick Klees gaat hij dat doen, ter vervanging van presentator Wim Rigter, die een behandeling tegen slokdarmkanker moet ondergaan. AVRO Nachtdienst is iedere zondag van 01.00 en 05.00 uur te beluisteren en bestaat uit vragen van luisteraars, die door andere luisteraars mogen worden beantwoord. Rigter (1967) heeft goede hoop op herstel, maar hem wacht een lang ziekteproces. Eerder genas hij al eens van een hersentumor. De vroegere presentator van de Arbeidsvitaminen (Radio 3FM) maakte zijn ziekte zelf via het radioprogramma en de bijbehorende website bekend. (Antenne2)

OMROEP VREEST EUROPA NIET

Het Commissariaat voor de Media ziet het onderzoek van de Europese Commissie naar de financiering van de publieke omroep en de controle daarop ,,met vertrouwen tegemoet”. Dat zegt J. van Cuilenburg, voorzitter van het Commissariaat, de toezichthouder op het publieke bestel. Vrijdagwerd bekend dat de Europese Commissie de structurele financiering van de publieke omroep in Nederland gaat onderzoeken en de controle daarop. Van Cuilenburg benadrukt dat de verantwoordelijkheid van het Commissariaat grenzen kent. “De Commissie maakt veel opmerkingen over de publieke omroepen, maar wij zijn slechts verantwoordelijk voor de gezonde boekhouding. Ons toezicht kan niet verder gaan dan de Mediawet mogelijk maakt.” (NRC)

KRITIEK OP TUBANTIA-LEZERS OP ZONDAGSKRANT

Tientallen lezers hebben negatief gereageerd op de zondagskrant die Twentsche Courant Tubantia zondag voor de eerste keer uitbracht. De reacties staan op een discussieforum op de website van de krant. Lezers waren boos omdat ze vonden dat er veel te weinig nieuws in de krant stond. Ook ontvingen enkele duizenden abonneehouders van Twentsche Courant Tubantia zondagmorgen geen krant, meldde hoofdredacteur A. Vis maandag. Zij krijgen een editie nagestuurd. Tientallen lezers schreven in het forum dat ze de eerste zondagskrant inhoudelijk waardeloos vonden. Vis verwondert zich niet over de forse kritiek. ,,Op zo’n forum ga je niet zeggen hoe prachtig je de krant vindt. We hebben bovendien op onze mail wel complimenten gehad. Ik denk dat het voor de lezer wennen is dat er in de zondagskrant minder hard nieuws staat dan door de week. Bovendien hadden we pech dat het een tamelijk nieuwsloos weekend was.” Vis hecht meer waarde aan het internetpanel dat de komende acht weken de zondagskrant gaat bekijken. ,,We moeten de zondagskrant over een aantal edities beoordelen en niet op één uitgave.” 

COMMERCIELE TV-ZENDERS OP 43,8 PROCENT

De commerciële tv-zenders hadden in week 10 opgeteld een aandeel van 43,8 procent. De publieke omroepen hadden gezamenlijk 33,4 procent. HMG kwam uit op 25,9 procent. RTL4 scoorde 17,3, RTL5 4,4 en Yorin 4,2 procent. SBS6 met 11,0, Net5 3,8 en Veronica met 3,1 procent bracht het aandeel van de SBS-zenders op 17,9. Best bekeken programma was Studio Sport van gisteravond 19.00 uur met bijna 3,3 miljoen kijkers. Naar PSV-Perugia keken 2,5 miljoen mensen. De nummer 3 was GTST (maandag) met ruim 2,3 miljoen, gevolgd door Idols met eveneens 2,3 miljoen en het 20.00 uur Journaal van gisteren met bijna 2,3 miljoen kijkers. (Adformatie)

BESCHIKBAARHEID VRT SPORTZENDER ONDUIDELIJK

Het is nog onduidelijk of de tijdelijke sportzender van de Vlaamse publieke omroep VRT daadwerkelijk in Nederland te zien zal zijn. Dit bericht David de Jong in het magazine Kabelraad. Alhoewel de Nederlandse mediawet in artikel 82i expliciet stelt dat ‘de’ televisieprogramma’s van de VRT een ‘must carry’ status hebben, is het nog de vraag of de VRT vanuit Vlaanderen de signalen ter beschikking zal stellen aan Nederlandse kabelexploitanten. Volgens VRT-woordvoerster Hilde Debackere is de VRT er nog niet uit. De zender, die nog geen defintieve naam heeft, zal van 31 mei tot en met 3 september uitzenden om VRT TV1 en Ketnet/Canvas te ontlasten van sportprogramma’s. Discussie is bij de VRT of het juridisch vanuit Vlaanderen mogelijk is de zender in Nederland ter beschikking te stellen. In Belgie zal de zender alleen via kabel in Vlaanderen en Brussel uitzenden. In Wallonië zal de VRT-Sportzender niet te zien zijn en geldt geen must-carry voor de zender.

NEDERLAND HEEFT WEER EEN ZONDAGSKRANT

,,Eindelijk in de armen van K3” kopt de eerste zondagskrant die Nederland sinds jaren rijk is, De Twentsche Courant Tubantia op Zondag. De regionale krant kwam zondag voor het eerst met deze editie op de markt. De verschijning verliep door technische problemen niet geheel vlekkeloos. De Twentse krant mikt met de zondagse uitgave vooral op mensen in haar regio die doordeweeks geen tijd hebben voor de reguliere krant. In de zondagskrant staan veel achtergrond- en lifestyleberichten. Verder is ruime aandacht voor de sport met verslagen van bijvoorbeeld voetbalwedstrijden die zaterdag zijn gespeeld. Lees verder

KLEINE ROL ROND OCHTENDSHOW CURRY

Een klein relletje rondom Adam Curry: RTL Boulevard en radiocollega Gordon suggereren namelijk dat Curry zijn ochtendshow op Radio Veronica niet live uitzendt maar van te voren opneemt. Curry en zijn sidekicks reageren op hun weblogs verontwaardigd op de beschuldigingen. Volgens hen is er niets van waar en is juist Gordon degene die het eerste uur van zijn ochtendshow op Noordzee FM van te voren opneemt, wat inderdaad zo is. Pas vanaf 7 uur is Gordon live te horen. Het verhaal over Curry ging te ronde nadat enkele acteurs van de serie Rozengeur & Wodkalime op promotietour gingen. Samen met een cameraploeg van RTL Boulevard togen zij langs diverse landelijke ochtendshows om daar spontaan binnen te vallen. Zo kwamen zij onder meer binnen bij Gordon en bij Radio 3 in het programma Arbeidsvitaminen. Gordon suggereerde in zijn programma dat Curry niet live uitzendt. Ook stonden zij bij Radio Veronica op de stoep maar werden daar geweigerd en mochten de studio niet in. Overigens was het promotieteam pas om 9:15 ter plaatse toen de show van Adam al was afgelopen. ’s Avonds in RTL Boulevard deed Albert Verlinde er nog een schepje bovenop om te zeggen dat de show van Curry niet live was. (Sterrenbeurs)

ALTENA FM UIT DE LUCHT, VESTINGSTAD ZENDT UIT

De lokale radio-omroep Altena FM is niet meer in Aalburg te beluisteren. Oorzaak is een meningsverschil tussen de stichting Aalburg Lokaal en P. Fitters, de eigenaar van de radio-apparatuur. Die laatste zou de studio in Veen op slot hebben gedraaid. Op de Aalburgse frequentie is nu Vestingstad FM te beluisteren, de lokale radio-zender van Woudrichem. Het is al een tijd onrustig bij Altena FM. Zo is het bestuur van de stichting Aalburg Lokaal in een strijd verwikkeld met het vorige bestuur, en met name oud-voorzitter G. van de Werken. Het heeft tegen die laatste aangifte gedaan van financiële malversaties, iets wat Van de Werken ontkent. Nu is dus een nieuw probleem ontstaan voor de stichting Aalburg Lokaal. Door een meningsverschil met Fitters die de uitzendingen van A ltena FM verzorgde, valt de omroep niet meer te beluisteren. Wat de reden is van de breuk wil het bestuur nog niet kwijt. Vestingstad FM maakt nu gebruik van de Aalburgse frequenties. Volgens J. van Straten van de Woudrichemse radio-omroep waren er al gesprekken gaande over een samenwerking tussen beide radio-stations. “Door het conflict is helaas alles in een stroomversnelling gekomen”, stelt hij. “Het alternatief was dat er helemaal niets meer uitgezonden zou worden. Daarom vullen wij het gat nu op.”

STEUNZENDERS ARROW 90.7 FM HOORN EN EINDHOVEN ON AIR

Arrow 90.7 FM heeft sinds vrijdag de steunzenders in Hoorn (90.4 FM) en Eindhoven (89,7 FM) in gebruik genomen.

EEMLAND: HANDHAAFT ZENDERS EN PLEIT VOOR RUIMER AANBOD

De Regionale Programmaraad Eemland ( Amersfoort, Bunschoten, Leusden en Soest) heeft een Concept Advies Radio 2004 uitgebracht. Ten opzichte van het huidige Basispakket stelt de Raad geen wijzigingen voor. Dit houdt in dat een aantal nieuwe zenders geen plek in het Basispakket krijgt. Om meer ruimte te bieden voor nieuwkomers pleit de Raad voor een uitbreiding van het aantal radiokanalen op de kabel van 32 naar 42. De Programmaraad constateert dat het huidige radio-aanbod via de kabel met 32 zenders schaars is. In 1996 werden nog 39 zenders doorgegeven, bij een maximale capaciteit van 42 kanalen. Casema besloot in 1997 het aantal kanalen terug te brengen tot 32. Dat is inmiddels onvoldoende om alleen al de Nederlandstalige zenders door te kunnen geven. De Raad is dan ook terughoudend ten aanzien van het toelaten van nieuwe zenders, zolang geen sprake is van gelijktijdige uitbreiding van het aantal kanalen dat wordt doorgegeven. Uit het advies blijkt dat Arrow 90.7 FM zal worden opgenomen in het radiopakket van de regio Eemland.

RTL FM STAAT EERDER OP

Het RTL Nieuwsontbijt op RTL FM zal vanaf aanstaande maandag een uur eerder gaan beginnen. Het nieuwsprogramma wat sinds 1 januari door Jurgen van den Berg gepresenteerd word zal dan om 6 uur gaan beginnen. Het huidige programma, wat begonnen is in oktober vorig jaar, was van 7 tot 9 uur. RTL FM houdt daarnaast ook vast aan het middag programma van 16:00 tot 19:00 uur. Daarnaast zal in september Rob Stenders worden toegevoegd met zijn popdossier. (Radiofreak)

TWEEDE ONDERZOEK EUROPESE COMMISSIE NAAR PUBLIEKE OMROEP

De Europese Commissie begint een tweede onderzoek naar de financiering van de publieke omroep. Ze onderzoekt nu ook de bijdragen die het rijk jaarlijks aan de publieke-omroeporganisaties geeft. Dit bericht NRC Handelsblad in haar editie van vrijdag. De Commissie gaat nu ook na of door het Commissariaat voor de Media, de toezichthouder op het omroepbestel, ,,in de praktijk daadwerkelijk doeltreffend toezicht wordt gehouden”. Dat staat in de beslissing van de Europese Commissie om een procedure te beginnen tegen de Nederlandse regering wegens de sinds 1992 verleende incidentele staatssteun. Dat onderzoek is vorige maand aangekondigd, waarbij de Commissie bekendmaakte dat de publieke omroep mogelijk zo’n 110 miljoen euro ten onrechte heeft ontvangen uit ,,aanvullende financiering”.Het tweede onderzoek heeft betrekking op de reguliere financiering van de publieke omroep. Uit de begroting van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Welzijn krijgt de publieke omroep een jaarlijkse rijksbijdrage, in 2003 was dat 658,8 miljoen euro. Daar komt 213 miljoen euro aan STER-gelden (radio en tv-reclame) bij. Aanleiding voor de onderzoeken zijn klachten over concurrentievervalsing in 2002 van RTL (eigenaar van Holland Media Groep (HMG): RTL4, RTL5 en Yorin), SBS en Vestra (verenigde commerciële omroepen) en de Nederlandse Dagbladpers (NDP).De Commissie was vanmorgen niet bereikbaar voor nadere informatie over het tweede onderzoek. Die details zijn er wel voor het lopende onderzoek naar de aanvullende financiering. Uit de tekst van de beslissing van de Commissie blijkt dat het gaat om ad hoc betalingen van de overheid uit en aan de Algemene Omroepreserve en het Fonds Omroepreserve, de inkomsten van de omroepen uit het Co-productiefonds Binnenlandse Omroep (CoBo) en de gratis NOB-faciliteiten voor de publieke omroepen. Volgens de voorlopige conclusie wordt hiermee de concurrentie vervalst.De Europese Commissie becijfert dat sinds 1992 deze aanvullende financiering 477 miljoen euro bedroeg. De Commissie stelt zich op het voorlopige standpunt dat de omvang van deze staatssteun niet toelaatbaar is. Als voorbeeld noemt de commissie dat publieke omroepen hun inkomsten mogen opvoeren met commerciële nevenactiviteiten (SMS, I-modediensten en internet), zonder dat dat leidt tot een vermindering van de staatssteun. De Commissie concludeert ook dat een aantal publieke omroepen ,,via ondoorzichtige constructies” deelnemingen hebben in commerciële mediaondernemingen. Genoemd worden TROS en AVRO. De Commissie betwijfelt of er sprake is van een goed toezicht op inkomsten en uitgaven en wijst op de mogelijkheid dat particuliere omroepverenigingen hun verenigingskosten kunnen dekken met publieke middelen. De Commissie schrijft dat de incidentele staatssteun afgelopen jaren (477 miljoen euro) niet in zijn geheel gerechtvaardigd is. De Commissie concludeert dat er geen ,,economische redenen” zijn voor het Fonds Omroepreserve en wijst op de opgelopen reserves van de individuele verenigingen. De beschikbare bedragen in het fonds en in de reserves zijn, volgens de Commissie, ,,een indicatie” voor ,,de aanzienlijke overcompensatie”. Die overcompensatie wordt geschat op 110 miljoen euro. Een woordvoerder van het ministerie van OC en W bevestigde vanmorgen dat de Commissie nu ook de structurele financiering van de publieke omroep onderzoekt. Het ministerie wil vanwege ,,de vertrouwelijke aard van de correspondentie met de Europese Commissie” niet ingaan op inhoudelijke vragen. OC en W ziet de onderzoeken ,,met vertrouwen tegemoet.” (NRC Handelsblad).

VARA VERBIEDT OPTREDEN DE LEEUW BIJ NCRV

De VARA en de NCRV kibbelen over een mogelijk optreden van Paul de Leeuw. De VARA verbiedt De Leeuw aanwezig te zijn in het NCRV-programma ‘Villa Felderhof’, omdat de omroep De Leeuw exclusief voor zichzelf wil. “Paul de Leeuw had al toegezegd”, zegt producent Agneet Dirkmaat van ‘Villa Felderhof’ vanochtend in de Volkskrant. “Maar twee weken geleden stuurde hij ons een mailtje. Hij mocht niet van de VARA. “Het is niet voor het eerst dat de VARA weigert te delen met de andere omroepen. De omroep verbood De Leeuw deze week ook om mee te doen aan ‘Wie is de mol?’ van de AVRO en weigert cabaretfragmenten af te staan voor ‘Andermans Veren’ (AVRO). Volgens de VARA heeft De Leeuw een exclusiviteitscontract met de omroep. ” Als zijn gezicht overal te zien is, hebben de kijkers niet meer het gevoel dat hij bij Nederland 3 hoort. Dat leidt tot verwatering van ons merk”, zegt een woordvoerder. Paul de Leeuw zelf wil er weinig over kwijt. ” Dit is een VARA-kwestie. Ik vind het te kinderachtig om erop in te gaan.” (Sterrenbeurs)

STAPPEN HMG TEGEN BAS EN JOEL

HMG sleept voormalige Idols-kandidaten Bas en Joel voor de rechter. Het zangduo, dat onlangs nog meedeed aan het Nationaal Songfestival, beweert dat stemmen per sms bij Idols doorgestoken kaart is. “Zij tonen zich met deze vuilspuiterij zeer slechte verliezers”, zo vindt HMG- woordvoerder Laurens Woldberg. “Nu ze iedere gelegenheid aangrijpen om zich met deze onzin te profileren, hebben we besloten dat de maat vol is. We nemen juridische stappen en onderzoeken of we mogelijke schade kunnen verhalen. Talloze keren hebben we duidelijk gemaakt dat RTL 4 geen enkel belang heeft om de boel te bedonderen. Het is simpel: de populairste krijgt de meeste stemmen en wint dus Idols. Dat is voor alle partijen het beste, ook commercieel. Hoef je geen expert voor te zijn.” (AD)

BIJNA TACHTIG MENSEN AZEN OP VOORZITTERSCHAP BBC

Talrijke sollicitanten hebben zich gemeld voor de functie van voorzitter van de Britse publieke omroep BBC. De Britse krant Financial Times heeft vrijdag gemeld dat 79 sollicitanten dingen naar de baan. Gavyn Davies legde eind januari deze functie neer als gevolg van een hooglopende ruzie tussen de regering en de BBC. Die ging over de berichtgeving rond de argumenten van de regering om Irak aan te vallen. Een prominente magistraat onderzocht de zaak en stelde kort voor Davies’ aftreden tot verbijstering van de BBC vast dat de regering helemaal niets te verwijten viel. Onder de sollicitanten zijn de Conservatieve politicus Michael Portillo en voormalige chef van de Financial Times Richard Lambert. Een commissie onder voorzitterschap van de minister van Cultuur, Patricia Hodgson, zal sollicitatiegesprekken houden. Verwacht wordt dat half april al een keuze is gemaakt. (ANP/Antenne2)

RADIOPROGRAMMA VOOR RENE BIJ SIMONE FM

René, de ex van Patty Brard, krijgt zijn eigen radioshow krijgt bij de commerciele radiozender Simone FM. René krijgt daar zijn eigen programma dat één keer in de twee weken te horen is op vrijdag van vier tot zeven. René zal veel muziek draaien in het programma en ook gaan bellen naar Bekende Nederlanders, om met hen de laatste roddels uit de showbizz te bespreken.

KABELAAR UPC GAAT REORGANISEREN

UPC gaat reorganiseren. De kabelaar schrapt in totaal 140 arbeidsplaatsen en neemt zijn bedrijfsstructuur grondig onder handen. De 140 arbeidsplaatsen worden boventallig als gevolg van de verdere concentratie van activiteiten. Diezelfde concentratie creëert overigens ook 220 nieuwe arbeidsplaatsen, aldus UPC donderdag. “We willen hiermee vooral onze klantenservice verbeteren”, legt Mark Zellenrath, woordvoerder van UPC Nederland, uit. “We laten onze huidige structuur met drie regio’s vervallen.” “De afgelopen jaren zijn we veranderd van acht losse kabelbedrijfjes in een groot bedrijf. We hebben nu bijvoorbeeld één centraal systeem voor de rekeningen, maar de boekhouding zelf werd nog regionaal afgehandeld.” (Webwereld)

CASEMA VERHOOGT SNELHEID BREEDBANDINTERNET

De snelheidswedloop onder breedbandaanbieders is nog niet voorbij. Het is nu de beurt aan Casema/Wanadoo om de snelheden te verhogen. De downloadsnelheden van Wanadoo Cable Broadband Basic, Premium en Power worden verdubbeld (respectievelijk van 512 kbit/s naar 1024 kbit/s, van 1024 kbit/s naar 2048 kbit/s en van 2048 kbit/s naar 4096 kbit/s). Bij het Basic-abonnement blijft de upstream gelijk (128 kbit/s). Bij Premium gaat de uploadsnelheid wel omhoog (van 128 kbit/s naar 384 kbit/s), evenals bij Power (van 256 kbit/s naar 512 kbit/s). De snelheidsverhogingen worden vanaf volgende week in etappes doorgevoerd. Casema belooft dat alle abonnees uiterlijk 15 april van de nieuwe snelheden kunnen profiteren. (Casema/Webwereld)

JOHN DE MOL VERGROOT BELANG IN SOFTWAREBEDRIJF UBISOFT

Talpa, het investeringsvehikel van John de Mol, heeft zijn greep op de van oorsprong Franse maker van computerspelletjes, Ubisoft Entertainment, verstevigd. De Mol heeft volgens de Autoriteit Financiële Markten nu meer dan tien procent van de aandelen in zijn bezit. Begin februari meldde Talpa al bij de Autoriteit Financiële Markten dat het vijf procent van de aandelen had in Ubisoft. Kennelijk heeft De Mol het belang nu uitgebreid. Ubisoft maakt onder meer games voor de x-box, maar biedt ook online games aan zodat mensen simultaan kunnen gamen op internet. Volgens Ubisoft staat het wereldwijd in de top 5 van gaming portals. Dit jaar was bedrijf ook van plan om het spel ‘The Matrix Online’ in samenwerking met Warner Bros uit te brengen, maar dat gaat niet door. (Emerce)

HOOFDREDACTEUR LEIDSCH DAGBLAD STAPT OP

Hoofdredacteur K. van der Malen van het Leidsch Dagblad heeft met onmiddelijke ingang zijn functie neergelegd. Dat is in goed overleg met de directie van HDC Media, waartoe de krant behoort, gebeurd. J. Majoor, algemeen hoofdredacteur van de HDC-kranten (ook Haarlems Dagblad, Gooi- en Eemlander en IJmuider Courant), wil donderdag niet zeggen waarom de beslissing is genomen. Majoor is met Van der Malen in gesprek over een andere functie binnen HDC Media. Over de opvolging van de vertrokken hoofdredacteur wordt op korte termijn een beslissing genomen. (ANP)

WEEKOVERZICHT VAN ANDERE REGIO’S OP TV

De 13 regionale publieke tv-omroepen beginnen zaterdag met RegioNed, een weekoverzicht met het belangrijkste nieuws uit alle regio’s. Hiermee zetten de omroepen een stap in de richting van meer samenwerking. Hoofdredacteur Hauben van L1 in Limburg: “We moeten efficiënt en effectief met ons geld omgaan. RegioNed is daar een perfect voorbeeld van, want we kunnen de kosten delen.” Programmamaker Grootbod van de RegioNieuwsCentrale: “We kunnen kiezen uit het beste, het mooiste nieuws van de regionale omroepen. ( ) We kunnen ook beelden combineren.” (L1 via Villamedia)

YAM FM START SAMENWERKING MET WEBSITE KABOEM

Kaboem Media lanceert zaterdag samen met Yam FM het radioprogramma ‘De Kaboem top 15’, een samenwerking met Kaboem, de interactieve website voor tweens (9-15 jaar). Yam FM zendt iedere zaterdag van 12 tot 1 de Kaboem Top 15 uit. Op de Kaboem-site wordt de laatste uitzending 24 uur per dag herhaald onder de noemer Kaboem Radio. Voordat Kaboem radio gestart werd, was er een onderzoek op Kaboem. Hierin werd de jeugd gevraagd naar hun radiogebruik. In totaal deden meer dan 1500 respondenten tussen de 9 en 15 jaar mee aan het onderzoek. 62 Procent luistert elke dag gemiddeld 2,7 uur naar de radio, voornamelijk buiten schooltijden. Meer dan 50 procent luistert regelmatig naar internetradio (90 procent van de doelgroep heeft de beschikking over breedbandige internet toegang) en 20 procent luistert altijd naar de fadio terwijl men aan het internetten is. Favoriet bij de tweens is Radio 538, gevolgd door YorinFM, Sky Radio, Noordzee FM en Radio 3FM. (Persbericht YAMFM)

STOELENDANS BIJ NOS JOURNAAL

Bij het NOS Journaal staan een aantal personele veranderingen op stapel. Zo denkt de leiding van de nieuwsrubriek erover om de huidige VS-correspondent, Charles Groenhuijsen, op termijn op te nemen in de presentatieploeg van het achtuurjournaal. Zijn plek in Washington zou dan k unnen worden overgenomen door verslaggever Wouter Kurpershoek. Een NOS-woordvoerster zei w oensdag dat nog niets definitief is, maar dat dit plan wel serieus wordt bekeken. Philip Freriks, een van de huidige presentatoren van het achtuurjournaal, gaat per januari 2006 met vervroegd pensioen. Groenhuijsen blijft nog tot en met januari 2005 in Amerika, in afwachting van de inauguratie van de nieuwe president. Daarna is zijn afgesproken correspondententermijn van vijf jaar afgelopen. (o.a. Telegraaf).

“3FM MOET ANDERE ORGANISATIEVORM KRIJGEN”

Publieke popzender 3FM lijkt het slachtoffer te worden van de veldslag in de Nederlandse ether. Wil 3FM op lange termijn concurrerend zijn, dan is een andere organisatievorm vereist, mogelijk zonder focus op dj’s. Dat stelt Daniël Venema, student MSc in Business Economics aan de Universiteit van Amsterdam op de site www.managementsite.net. In zijn artikel analyseert hij aan de hand van een organisatie-ontwerpmodel en een performance-analyse, de oorzaken van de neerwaartse resultaten van de publieke radiozender. Volgens Venema is het inzetten van dj’s slechts een instrument waarmee op de korte termijn succes kan worden geboekt. ‘Uiteraard zijn dj’s belangrijk, omdat zij via de juiste branding kunnen functioneren als ‘merken’ en zo luistercijfers kunnen verhogen. Maar binnen 3FM zijn andere problemen verantwoordelijk voor de wanprestatie van dit publieke popstation’, schrijft hij. Volgens de student is het hoofdprobleem de ambtelijke organisatiestructuur van de Stichting NOS waarbinnen 3FM zich bevindt. ‘Door de vele hiërarchische beslissingsstructuren en de drie verschillende (management)partijen die elk zeggenschap hebben over 3FM, kan 3FM niet competitief en slagvaardig zijn. (Adformatie)

DIGITENNE OOK BESCHIKBAAR IN UTRECHT EN DEN-HAAG

De diensten van Digitenne zijn sinds kort ook beschikbaar in de steden (en directe omgeving) Utrecht en Den Haag. Medio mei 2004 zal ook in Rotterdam Digitenne beschikbaar worden. Via Digitenne zijn een groot aantal tv- en radiozenders digitaal via de ether te ontvangen. Meer informatie http://www.digitenne.nl

VRT:STUDENTEN STELEN “LUNCHBOX” VAN DONNA

Een groep jongeren heeft ervoor gezorgd dat VRT Radio Donna-reporter Robin Vissenaekens met lege handen aankwam bij de winnaar van een lunchpakket voor tien personen. In het programma “Lunchbox” geeft Marc Pinte elke middag een lunchpakket weg. Dinsdag was dat bestemd voor werknemers van een trappenfabrikant uit Wijgmaal. Vissenaekens was op weg met de belegde broodjes. Bij een kruispunt openden jongeren de deuren van de Donna-auto en stalen de broodjes. “Smakelijk eten, Donna !”, riepen ze. Donna beschouwt dit als een studentengrap, maar voor- taan rijdt Robin met de deuren op slot. (VRT)

JOOST PRINSEN LAAT OP DE AVOND BIJ NPS

Presentator Joost Prinsen krijgt in september een eigen programma bij de NPS. Het programma wordt op vrijdagavond laat uitgezonden en luistert naar de voorlopige naam Prinsjesnacht. Dat heeft Prinsen woensdag bekendgemaakt. De formule van Prinsjesnacht lijkt erg op die van Prinsjesdag, het programma dat Prinsen vorige jaar in de zomermaanden presenteerde. Daarin sprak hij met cabaretiers, schrijvers, zangers en sporters voor wie hij persoonlijk veel waardering heeft. Prinsjesdag trok gemiddeld meer dan 300.000 kijkers die het programma een hoge waardering gaven. Desondanks keert het de komende zomer niet terug op televisie. Wel keert Prinsen deze zomer terug met zijn kennisquiz Met het mes op tafel. Daarvan worden het komende seizoen weer twee maal 13 afleveringen gemaakt. De andere late night-programma’s op Nederland 3 blijven in het winterseizoen geprogrammeerd staan. Van maandag tot en met donderdag wordt VARA Laat uitgezonden. Het presentatieteam, dat bestaat uit Claudia de Breij en Dolf Jansen, blijft volgens een VARA-woordvoerder vrijwel zeker onveranderd. In de winter keert ook cabaretier Jörgen Raymann terug met Raymann is laat. (ANP/Antenne2)

MEER LUISTERAARS VOOR SKY RADIO HESSEN

Sky Radio Hessen, het Duitse zusje van Sky Radio in Nederland, heeft meer luisteraars aan zich weten te binden. Sky Radio Hessen behoort relatief tot de 3 grootste stijgers in Duitsland. Het gemiddeld aantal luisteraars per uur is gestegen van 16.000 naar 23.000. Dit is een stijging van ruim 40%. De luistercijfers hebben betrekking op het gehele jaar 2003. In deze periode zond Sky Radio uit met 10 FM frequenties. In 2004 beschikt de zender over 17 FM frequenties en heeft daardoor een betere dekking. (Antenne2)

BNR NIEUWSRADIO EN FD SAMEN IN ÉÉN PAND

Het Financieele Dagblad en BNR Nieuwsradio gaan in november dit jaar vanaf één redactievloer opereren. Daarmee wordt Het Financieele Dagblad (FD) de eerste Nederlandse krant met een eigen radiozender. De krant nam de zender in maart vorig jaar al over. De huisvesting zal het voormalige ‘Renault-gebouw’ aan de Wibautstraat in Amsterdam worden. Dit pand voldoet aan een aantal specifieke eisen om de multimediastrategie verder te realiseren. Zo kan er naast de uitzendstudio ook een studio worden ingericht, waar publiek live-uitzendingen kan b ijwonen. De redacties van Het Financieele Dagblad en van BNR Nieuwsradio kunnen in één grote ruimte worden gehuisvest, wat de interactie tussen de afzonderlijke media stimuleert.

RTE 17 MAART VAN START OP 252 LANGE GOLF

De Ierse publieke radio RTE gaat vanaf 17 maart (St. Patrick’s Day) uitzenden via de Langegolffrequentie 252 kHz. Via de zender zal de publieke radiozender RTE Radio 1 te horen zijn.

30,2 MILJOEN WINST VOOR SBS

SBS Broadcasting heeft in 2003 een nettowinst geboekt van 30,2 miljoen euro tegen een nettoverlies van 35,7 miljoen euro een jaar eerder. De winst per aandeel komt daarmee uit op 1,05 euro versus een verlies per aandeel van 1,25 euro. De omzet beloopt 581,7 miljoen euro, waar dat in 2002 510,8 miljoen euro was. In de nettowinst over 2003 is een investeringswinst opgenomen van 29,2 miljoen euro als gevolg van de Veronica- transactie die op 1 september 2003 werd afgerond. SBS heeft in het vierde kwartaal van 2003 een nettowinst geboekt van 2,6 miljoen euro versus een nettoverlies van 15,3 miljoen euro in het vierde kwartaal van 2002. Hiermee komt de winst per aandeel uit op 0,09 euro, tegen een verlies per aandeel van 0,54 euro. De omzet kwam over de genoemde periode uit op 196 miljoen euro versus 169 miljoen euro. (DFT)

JACHT OP ZENDPIRATEN FRIESLAND INTESIEVER

Het Agentschap Telecom zal dit jaar de jacht op illegale radiozenders in Friesland verhevigen. Vorig jaar gebeurde dit met succes in Twente, Drenthe en Groningen. Meer dan de helft van de etherpiraten is het zwijgen opgelegd. Volgens opsporingsambtenaar Jelle Russchen wordt in Friesland, waar nog circa honderd piraten actief zijn, gemikt op eenzelfde resultaat. Opsporingsambtenaar Russchen zal bij de campagne assistentie van een of meer collega’s van buiten de regio krijgen. De actie Etherflits richtte zich in 2003 voornamelijk op andere regio’s in Noord- en Oost-Nederland omdat de etherpiraten hier in grotere aantallen en op grotere schaal opereren. “In Twente heb je een ander type piraat”, aldus Russchen. “Daar opereren ze vaak in groepen en worden er rondom de uitzendingen grote feesten georganiseerd. In Friesland werken de piraten meestal alleen.”

‘EXTREME SPORTS’ OP ETALAGEKANAAL CASEMA

Via het Etalagekanaal is onverwachts de commerciele tv-zender Extremse Sports te ontvangen. Tot vandaag was via dit Etalagekanaal de zender E!International te zien. Casema had aangekondigd dat deze zender drie maanden lang te zien zal zijn. Na het uitreiken van de Oscars vond Casema het blijkbaar genoeg en is overgeschakeld op de zender ‘Extreme Sports’. Het Etalagekanaal is door alle abonnees van Casema te ontvangen en toont tijdelijk tv-zenders die ook in het digitale boeket van Casema zijn te ontvangen.

KRITIEK COMMISSARIAAT OP ONLINE BETAALMUZIEK VPRO

Is een website een nevenactiviteit voor een publieke omroep of kun je sommige sites zien als een andere manier om de hoofdtaken waar te maken? Het Commissariaat voor de Media ziet VPRO’s 3voor12.nl als een nevenactiviteit en vindt het maar niets dat de site tegen betaling muziek wil laten downloaden. “Het mondjesmaat aanbieden van cd’s of video’s van concerten of festivals is tot daar aan toe. Het tegen betaling aanbieden van live- registraties vind ik weer een stap verder gaan. Het wordt dan toch meer een handeltje”, zegt commissaris Inge Brakman. VPRO’s Blom zegt deze maand in vakblad Incentive dat er niets aan de hand zou zijn als het Commissariaat de site niet als een nevenactiviteit zou beschouwen, waarvoor andere regels gelden. (Villamedia)

PILOT: C-MAJEUR GAAT INTERACTIEF

Persbericht: C-Majeur beleeft zondag 7 maart een primeur. Het programma gaat dan interactief de lucht in. Dat betekent dat bezitters van een set-top box het programma – een concert van het Concentus Musicus Wien onder leiding van dirigent Nikolaus Harnoncourt met als solist mezzo-sopraan Cecilia Bartoli – op een speciale manier kunnen bekijken. Uitgevoerd worden aria’s van Mozart en Haydn. Stoneroos is een toonaangevend bedrijf in Nederland op het gebied van het ontwikkelen van interactieve TV applicaties. Met C-Majeur Interactief voegt Stoneroos een nieuwe applicatie toe aan haar portfolio voor de liefhebber van klassieke muziek: de kijker heeft de keuze om extra videostreams te bekijken met bijvoorbeeld een close-up van de dirigent en de soliste met daarbij de zangpartituur, zodat de kijker thuis mee kan lezen en kan zingen! Er kan ook gekozen worden voor 2 alternatieve symfonieën en voor vraaggesprekken met dirigent en soliste met daarbij beelden van de voorbereidingen van het concert. De kijker kan het reguliere commentaar omwisselen voor een uitvoerig commentaar met informatie over de uitvoering en een uitleg van de muziek. Tot slot is met een druk op de knop extra informatie te lezen over de uitvoerenden en de muziek. Deze iTV pilot is tot stand gekomen door een intensieve samenwerking tussen de NCRV, Dirk-Jan Bijker Producties, Stoneroos Interactieve Televisie, Mediakabel en UPC. C-Majeur Interactief blijft na de uitzending op zondag nog 7 dagen non-stop beschikbaar via kanaal 120 van de set-top box (ook te vinden via de EPG en de TV Surfer). De pilot is alleen beschikbaar voor bezitters van een UPC set-top box in de regio Rotterdam.

PIETER VORAGE OPVOLGER HENK BLOK

Pieter Vorage gaat Henk Blok opvolgen bij Radio M Utrecht. Dat is vandaag bekend gemaakt. Henk Blok presenteert op dit moment ‘Afslag 93.1’, elke werkdag van 16:00-19:00 uur bij Radio M Utrecht. Blok vertrekt naar Radio 538. (Weblog Coen Swijnenberg)

STEUNZENDER ARROW 90.7 FM ENSCHEDE ON AIR

Vandaag heeft Nozema een nieuwe steunzender voor Arrow 90.7 FM in gebruik genomen in Enschede. De zender zendt uit op 90.7 MHZ.

KABELSECTOR: “KABEL IS POPULAIRDER DAN ADSL”

Kabel mag dan qua imago het suffe neefje zijn van adsl en vooral glasvezel, de kabelsector heeft wel de miljoenste internetkabelaar binnengehaald. Met de ‘mijlpaal’ van één miljoen Nederlandse huishoudens die internetten via de kabel, is de kabel voor breedbandinternet populairder dan adsl. Dit stelt althans het Platform Nederland Breed, dat optreedt namens de kabelsector. Onomstreden is deze claim niet. Volgens inschattingen van de meeste marktkenners is adsl sinds eind vorig jaar juist populairder dan kabel in Nederland. Rob van Esch van het platform reageert laconiek: “Wij hebben nog geen berichten gehoord dat er meer dan één miljoen adsl-klanten zouden zijn.”

ALTERNATIEF VOOR UPC IN ALMERE

Een deel van de inwoners van Almere is met de komst van Cai Westland verlost van UPC als tv-kabelprovider. Via de glasvezel kan ook goedkopere telefonie genomen worden bij Rits Telecom. Dit zegt de woordvoerder van Unet, de exploitant van de glasvezelwijk in Almere tegen Planet Multimedia. Voor 80 euro per maand kunnen bewoners internet, tv-kabel en een telefonie-abonnement krijgen. “Van de 1.700 eigenaren van een glasverbinding hebben ‘enkele honderden’ de voorinschrijving voor het abonnement getekend”, aldus de woordvoerder van Unet. Internet komt direct vanaf de Amsterdam Internet Exchange. Leveranciers zijn momenteel Telia, Abovenet en KPN, maar dat kan wisselen naar gelang de prijzen. Het doorbreken van het lokale monopolie voor de tv-kabel is een unicum in Nederland. “UPC stopt alle leuke kanalen achter de decoder. Hier hebben kijkers een pakket zenders met Eurosport, Discovery en National Geographic gewoon in het pakket, maar ook zenders als Fashion TV, Motor TV en Reality TV.” Cai Westland is in Nederland al een decennium de voorloper met innovatie op de tv-kabel, en is ook nu de eerste om tv aan te bieden op MPEG-2 kwaliteit via IP multicast, met 11 Mb/s aan bandbreedte. Uiteindelijk komen op het Almeerse glas zeventig zenders met dit pakket binnen. Vooralsnog worden er (maar) dertig radiozenders geleverd. 

MBC STOPT MET ARABISCHE BIG-BROTHER

De Arabische zender MBC stopt met het uitzenden van de Arabische versie van Big Brother. In Bahrein, waar het programma wordt opgenomen,heeft de realityshow tot zeer veel protesten geleid.De zender zond het programma,dat een inbreuk zou zijn op islamitische waarden,sinds 22 februari uit. Vrijdag protesteerden duizend mensen tegen de show. Ook de Bahreinse politiek mengde zich in de discussie. Politici dreigden de verantwoordelijke minister van Informatie over het tv-programma te ondervragen. Een woordvoerder van de zender MBC heeft tegen de BBC gezegd dat het onwaarschijnlijk is dat het programma terugkeert op het scherm. (NOS-TT)

COMMERCIELE ZENDERS OP 39,6 PROCENT

De commerciële tv-zenders behaalden afgelopen week opgeteld een marktaandeel van 39,6 procent. De publieke omroepen hadden een gezamenlijk aandeel van 36,9 procent. De HMG- zenders waren samen goed voor 24,2 procent. Marktleider RTL4 scoorde 15,9, RTL5 4,0 en Yorin 4,5 procent. De SBS-zenders hadden samen een aandeel van 15,2 procent. SBS6 8,5, Net5 3,7 en Veronica 3,0 procent. Best bekeken programma was de uitzending van Studio Sport gisteravond 19.00 uur met 3,5 miljoen kijkers. Het daaropvolgende 20.00 uur Journaal werd bekeken door ruim 2,6 miljoen mensen. Derde was GTST op vrijdag met 2,1 miljoen, gevolgd door Baantjer met ruim 2 miljoen en de Champions League wedstrijd tussen Bayern München en Real Madrid met bijna 2 miljoen kijkers. (Adformatie)

PROGRAMMARAAD NEDERSTICHT OVERWEEGT STAP NAAR RECHTER

De Regionale Programmaraad Nedersticht (Bunnik, Driebergen, Leersum en Zeist) heeft besloten voor 2004 geen wijzigingen aan te brengen in het basispakket voor televisie. Dat heeft de raad laten weten in het jaarlijks advies aan kabelexploitant Casema. Dat advies is een uitvloeisel van de wettelijke taak van de programmaraad. De kabelexploitant is verplicht dat jaarlijks advies van de raad op te volgen en uit te voeren. In het basispakket is ruimte voor de Nederlandse en Belgische publieke omroepen, voor de regionale zenders Slotstad en TV Utrecht, voor twee Duitse, twee Engelse en een Franse publieke zender en voor de commerciële zenders RTL4, SBS6 en Yorin. Hoewel het advies van de Programmaraad bindend is en derhalve dient te worden uitgevoerd, bestaat de kans dat de commerciële zenders uit het basispakket zullen verdwijnen. De Mediawet geeft aan kabelexploitanten de mogelijkheid af te wijken van het advies als ‘zwaarwichtige redenen’ daartoe aanleiding geven. De commerciële omroepen hebben Casema onlangs laten weten niet meer in het basispakket te willen worden opgenomen. Ze vinden dat het pakket te vaak aan wijzigingen onderhevig is en men daardoor het gevaar loopt om via steeds wisselende kanalen te moeten uitzenden, waardoor de abonnees hun toestel opnieuw moeten afstemmen. De commerciële omroepen willen liever continuïteit en geven er daarom de voorkeur aan in het uitgebreide pakket (het zogenaamde standaardpakket) op een vaste plek worden opgenomen.

TELEURGESTELDE TROS OP HET ERGSTE VOORBEREID

De TROS heeft alternatieve plannen voor het geval de omroep het bestel moet verlaten. Voorzitter K. van Doodewaerd zei zondag in het AVRO-mediaprogramma Antenne 2: “We zijn op het slechtste voorbereid. Je zou commercieel kunnen worden, maar er zijn allerlei vormen.” Van Doodewaerd verwijt de politiek ‘slecht’ om te gaan met de omroepverenigingen en soms ‘grote onwetendheid’ over het bestel te etaleren. Zo blijken mediaspecialisten niet op de hoogte van de bijdrage van € 30 miljoen die de verenigingen aan de publieke programmering meebetalen. Ook het feit dat de TROS meer dan de helft van haar totale zendtijd voor eigen rekening maakt, is volgens Van Doodewaerd in Den Haag te onbekend: “Als je nu eerst goed je huiswerk doet, kan je er ook beter over meepraten. Daar ben ik soms erg in teleurgesteld.” De voorzitter verwacht dat de politiek het omroepbestel met de verenigingsstructuur zal laten voortbestaan. Maar ook als dat niet gebeurt, maakt hij zich geen zorgen over zijn dit jaar jubilerende omroep: “We zullen de burgers in Nederland blijven bedienen. Hoe dan ook.” (Antenne 2)

Misbruik publiek geld door OHM

De stichting Organisatie voor Hindoe Media (OHM), een van de kleine publieke omroepen, maakt misbruik van omroepmiddelen. In strijd met de Mediawet financiert OHM met publiek geld een stichting in Den Haag en het eigen omroepblad. Dat blijkt uit onderzoek van NRC Handelsblad. Het Commissariaat voor de Media, toezichthouder van het omroepbestel, is deze maand onderzoek begonnen naar ,,mogelijk misbruik van omroepmiddelen” door OHM. Dat bevestigt een woordvoerder van het commissariaat. OHM is een 39f-omroep, genoemd naar het betreffende artikel in de Mediawet. De omroep heeft een jaarbudget van bijna twee miljoen euro (2002), en 104 uur zendtijd op radio en 20 uur op tv. OHM maakt sinds 1993 deel uit van het omroepbestel. Volgens de Mediawet mogen zendgemachtigden publiek omroepgeld alleen gebruiken voor taken die direct verband houden met uitzendingen. Andere activiteiten, zoals het uitgeven van bladen, moeten uit eigen middelen worden betaald. OHM houdt zich daar niet aan. De omroep liet onder meer een redacteur (betaald met publiek geld) de eindredactie doen van haar programma- en achtergrondmagazine OHM-Vani. Dezelfde redacteur zegt ook te zijn ingezet voor het redigeren van teksten van de internetsite van de stichting Vrienden Van Nickerie (VVN). VVN, die belangen behartigt van de bevolking in het district Nickerie in Suriname, heeft deels dezelfde bestuurders als de omroep. De kosten voor het ontwerpen van het VVN-logo zijn door OHM-directeur R. Chander (tevens VVN-bestuurder) vorig jaar betaald uit het mroepbudget. De omroep wijzigde met tippex de tekst op de factuur van het ontwerpbureau. Directeur Chander geeft toe dat de bureauredacteur voor het magazine werkte. ,,Hij was deels verantwoordelijk voor het blad. In OHM-Vani wordt een zekere promotie gemaakt voor ons. Als er een dienst wordt geleverd, dan mag je dat doen.” En over de factuur: ,,Ik moet dat even bekijken.”. (NRC Handelsblad). Lees ook “Een onwenselijke familieband” via NRC Handelsblad. (Registratie noodzakelijk)

FunX genomineerd voor CIPR Award

Jongerenzender FunX is genomineerd voor een Canadian International Public Radio Award. Het station is genomineerd in de categorie beste technische ontwikkeling. Andere genomineerde radiostations zijn het griekse LaikosFM, Radio Tashken international uit Uzbekistan en Rete5 uit Italie. FunX woordvoerster Samira El Boustati liet weten dat FunX erg blij is met de nominatie en dat het station. De uitrekeiking van de awards zal op 18 mei plaatsvinden in het Phoenix concert theater in Toronto. (Persbericht)

RTL FM en RTL Television verdwijnen in Limburg van kabel

De programmaraad Limburg, die bijna over geheel Limburg adviseert, heeft in haar vergadering van 29 maart besloten Arrow 90.7 FM te adviseren voor het basispakket ten koste van RTL FM. Yam FM wordt geadviseerd i.p.v. AFM in het standaardpakket. Daarnaast heeft de programmaraad Rai Uno geadviseerd voor het standaardpakket na reacties over het verdwijnen van deze zender in Limburg. Dit gaat ten kosten van RTL Television. Overige wijzigingen zijn Nickelodeon i.p.v. MTV en BBC 1 i.p.v. BBC 2 in het basispakket. Dit is een conceptadvies. (Kabelraden)

Omgevallen hoogspanningsmast zorgde voor storing RTL FM Hulsberg

De storing aan de steunzender van RTL-FM in Hulsberg was het gevolg van het spontaan breken van een hoogspanningsmast in Beek. Waarom de standaard noodstroomvoorziening waar de zendlocatie over beschikt niet in werking trede al een samenloop van omstandigheden zijn geweest. Ook diverse politiebureau’s in de regio, het Academisch Ziekenhuis Maastricht en andere grote bedrijven in de omgeving hadden last van stroomproblemen door het voorval. (RP)

Programmaraad Haarlem roept hulp scholieren bij samenstelling tv-pakket

De Programmaraad Haarlem, die namens de kabelabonnees het basispakket voor radio en televisie samenstelt, roept bij de samenstelling van het televisiepakket 2005 – 2006 de hulp in van scholieren. De leden van de raad zijn namelijk benieuwd welke zenders kinderen en jongeren zelf het liefste bekijken. Om daarachter te komen werd op een groot aantal scholen in Haarlem een enquête verspreid die momenteel verwerkt wordt. De resultaten van die enquête spelen een belangrijke rol bij de samenstelling van het nieuwe televisiepakket. De Programmaraad heeft besloten tot dit gerichte onderzoek onder scholieren omdat deze belangrijke groep geen eigen vertegenwoordigers in de Programmaraad kan hebben. De wet bepaalt daar namelijk een minimumleeftijd van 16 jaar voor. Om te voorkomen dat een verkeerd besluit wordt genomen werd gezocht naar een andere manier waarop de scholieren zich kunnen laten horen. (Persbericht)

TV-Pakket Eindhoven: TVE mag kanaal delen met Nickelodeon

Het zenderpakket op tv blijft voor de regio dit jaar grotendeels hetzelfde. In haar advies aan de kabelaanbieders in Zuidoost-Brabant – UPC en Kabeltelevisie Waalre – doet de Regionale Programmaraad van het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven (SRE) de aanbeveling om het kanaal dat nu nog enkel door Nickelodeon wordt ingenomen, op te delen. Dit betekent dat straks de Spaanstalige zender TVE Internacional in de avonduren gaat uitzenden. De kinderzender Nickelodeon is daardoor alleen overdag nog te ontvangen. Volgens de programmaraad kan ‘TVE Internacional een waardevolle uitbreiding binnen het zenderaanbod in de avonduren zijn’. Volgens de raad kent de regio een grote groep Spaanstaligen en geïnteresseerden in de Spaanse taal en cultuur. Bovendien ligt een groot deel van de doelgroep van Nickelodeon in de avonduren op één oor. Een andere buitenlandse zender, het Turkse TRT, werd vorig jaar september door UPC op advies van de raad van de kabel verdreven en maakte plaats voor Nickelodeon. Volgens de programmaraad werd TRT slecht bekeken en gewaardeerd. Een ander advies van de programmaraad aan UPC en andere kabelexploitanten is om Royaal TV, een regionale kabelkrant met drie edities, te handhaven. Te meer omdat Royaal TV plannen heeft om nog dit jaar te starten met een aantal streekgebonden regionale programma’s met bewegende beelden. ‘De programmaraad is van mening dat dit een duidelijke meerwaarde van deze zender kan betekenen.’ Wel blijft de raad de ontwikkelingen omtrent deze ‘ambitieuze plannen’ nauwgezet volgen en zal ze dat meenemen in toekomstige adviezen met betrekking tot het televisiepakket. Per 1 juli moeten de eventuele wijzigingen in het pakket worden doorgevoerd. (via Eindhovens Dagblad)

Binnendijk nieuwe hoofdredacteur RTV Noord-Holland

Directeur Dink Binnendijk (45) van regiozender RTV West wordt hoofdredacteur van RTV Noord-Holland. Hij begint 1 juni aan zijn nieuwe klus, meldde RTV Noord-Holland woensdag. Al eerder maakte Binnendijk bekend op termijn te zullen vertrekken bij RTV West. Binnendijk wil daar weg omdat hij direct na zijn aantreden geconfronteerd werd met een financiële puinhoop. Een reorganisatie met 42 ontslagen was het gevolg en door hulp van de provincie Zuid-Holland bleef de regionale omroep overeind. Maar door al die perikelen wil Binnendijk nu weg. Hij vindt het beter dat een nieuwe leider een frisse start kan maken. Bij RTV Noord-Holland volgt hij Huub Elzerman op, die de functie van directeur/hoofdredacteur bekleedde. Al eerder trad Robert Zaal aan als nieuwe directeur. Binnendijk heeft al een lange carrière bij regiozenders achter de rug. Zo werkte hij eerder bij RTV Oost, Omroep Limburg en Omroep Flevoland. (ANP/Antenne2)

Televisiekijkers in 2003 kwartier langer voor de buis

Televisiekijkers hebben vorig jaar elke dag een kwartier langer voor de buis gezeten dan in 2002. Dat blijkt uit een wereldwijd onderzoek, dat is verricht door Eurodata TV Worldwide. De resultaten daarvan werden dinsdag bekendgemaakt tijdens de tv-beurs MIPTV in het Franse Cannes. De gemiddelde televisiekijker zat eind vorig jaar dagelijks 3 uur en 39 minuten te kijken. Films en dramaseries waren net als in de jaren ervoor de populairste programma’s. Met 41 procent moesten zij echter wel 4 procentpunt afstaan aan spelletjes-, reality- en muziekprogramma’s en andere entertainmentuitzendingen. Het jaarlijkse onderzoek is gebaseerd op statistische gegevens uit 72 landen en regio’s, 2,5 miljard kijkers en meer dan zeshonderd televisiezenders. Japanners kijken het meest naar de televisie. Gemiddeld zitten zij 4 uur en 29 minuten voor het toestel. Inwoners van de Verenigde Staten kijken per dag 4 minuten minder. Wat betreft regio’s blijft Noord-Amerika het gebied waar de mensen het meest tv kijken: 4 uur en 21 minuten. Dat is 42 minuten meer dan het gemiddelde voor de hele wereld. De Europeanen komen op de tweede plaats met 3 uur en 33 minuten per dag. (ANP)

Omroep Gelderland en Radio 1 hebben heibel

Omroep Gelderland ligt overhoop met het Radio 1 Journaal en wil voorlopig niet meer aan het programma meewerken. “Hilversum zit vol chefjes, baasjes en hoofden. Maar een probleem oplossen, ho maar!” Hoofdredacteur Jos Campman van Omroep Gelderland heeft het even helemaal gehad met Hilversum. De ene na de andere negatieve kwalificatie komt er soepeltjes uit: grof schandaal, haantjesgedrag, arrogante bobo’s, gemakzucht. Campman heeft besloten de samenwerking met het Radio 1 Journaal op te zeggen. Verslaggevers van Omroep Gelderland zullen voorlopig niet meewerken aan de uitzendingen van het actualiteitenprogramma. Campman zegt zich groen en geel te ergeren aan de arrogante manier waarop Hilversum met zijn omroep omgaat. Zowel Campman als Radio-1-zendercoördinator Jan Westerhof pikant detail: de voorganger van Campman in Gelderland denken niet dat het conflict snel wordt opgelost. “Ik weet het ook even niet meer”, verzucht Westerhof. “Ik heb geen probleem, hoor. Zij hebben een probleem”, zegt Campman strijdlustig. lees verder

DAB-pakket Publieke Omroep uitgebreid

Het DAB-pakker (Digital Audio Broadcasting)van de Publieke Omroep is uitgebreid. De radiozenders Radio 4 en 747 AM zijn toegevoegd. Verder is er een leeg kanaal met de naam “Concert Radio” toegevoegd. Via dit kanaal kan in de toekomst de Concertzender of Colorful Radio worden uitgezonden. Daarnaast is de uitzendkwaliteit verhoogd van 128 kbps naar 192 kbps. (nl.media.radio/JG v Straten)

Omroepen: omroepmuziek kan efficiënter

AVRO, NPS en TROS willen dat de Raad voor Cultuur een ,,doortastend onderzoek” doet naar de bedrijfsvoering en een mogelijke herstructurering van het Muziekcentrum van de Omroep (MCO). Pas na zo’n onderzoek zou advisering en besluitvorming moeten plaatsvinden over de bezuinigingen van 5,5 tot 7,5 miljoen euro op het MCO die staatssecretaris M. van der Laan (Cultuur) wil doorvoeren. De drie omroeporganisaties, de enig overgebleven grote producenten van levende muziek bij de Publieke Omroep, denken dat verbetering van efficiency en hogere inkomsten bij het MCO minimaal 2,5 miljoen euro kunnen opleveren. Volgens de drie omroepen heeft het MCO de laatste maanden ,,stelselmatig een zorgvuldige analyse van de efficiënte inzet van ensembles, gestelde prioriteiten en mogelijkheden om eigen inkomsten te verwerven” afgewezen. De drie omroepen denken dat er veel te winnen is als musici naar behoefte bij de orkesten worden ingezet. Nu worden bij ziekte en bijzondere bezettingen musici van buiten aangetrokken. De door Van der Laan geëiste maximale bezuiniging van 7,5 miljoen euro vinden de omroepen veel te groot. Die is in verhouding bijna anderhalf keer zoveel als elders in de omroep moet worden bezuinigd en wordt bovendien niet inhoudelijk gemotiveerd. Toen de Publieke Omroep onlangs niet tot een eensluidend advies kwam over de bezuinigingen op het MCO, vroeg de staatssecretaris de Raad van Cultuur ook te kijken naar de opheffing van het Radio Symfonie Orkest, wat 7,5 miljoen zou opleveren. De vrees bestaat dat met het verdwijnen van het RSO ook het Groot Omroepkoor in gevaar komt. AVRO, NPS en TROS doen nu de Raad voor Cultuur het voorstel het MCO te herstructureren. Naast de ‘vlaggenschepen’ Radio Filharmonisch Orkest en Groot Omroepkoor, zou er in plaats van het Radio Symfonie Orkest en het Radio Kamerorkest een flexibel multifunctioneel orkest van symfonische omvang moeten komen. Onder strikte artistieke voorwaarden zou dat ook in deelbezettingen kunnen worden ingezet, onder andere een vaste kamerorkestbezetting van variabele omvang. De herstructurering is mogelijk nu er bij het MCO 20 vacatures zijn en 60 musici die in aanmerking komen voor de 55+-regeling. (NRC Handelsblad)

1100 reacties op actie behoud Mezzo

De handtekeningenactie voor behoud van de cultuurzender Mezzo op de Zeeuwse kabel heeft 1100 reacties opgeleverd. Jo Linssen uit Zonnemaire ontketende de actie toen bleek dat de Franse tv-zender mogelijk van de kabel verdwijnt. Binnenkort wil Linssen de handtekeningen aan kabel- bedrijf Delta overhandigen. Delta is nog aan het onderhandelen met Mezzo over doorgifte van de programma’s. Struikelblok is het geld dat Mezzo wil krijgen van Delta. (Omroep Zeeland/ML)

Britse radioman Alistair Cooke overleden

Gedurende 58 jaar was de gedistingeerde stem van Alistair Cooke wekelijks te horen in zijn radioprogramma ‘Brief uit Amerika’. Eerder deze maand zette de BBC- veteraan vanwege gezondheidsredenen een punt achter zijn zeventigjarige radiocarrière. Hij is in de nacht van maandag op dinsdag op 95-jarige leeftijd in zijn woning in New York overleden, maakte de BBC dinsdag bekend. (ANP)

Provincie Gelderland: geen verantwoordelijkheid voor Gelderse levensliedzender

De provincie Gelderland wil geen verdere verantwoordelijkheid dragen voor de realisering van een Gelderse levensliedzender. Het Gelders college van gedeputeerde staten heeft gisteren een stappenplan gepresenteerd dat moet leiden tot de komst van zo’n zender. Hierin wordt de verantwoordelijkheid gelegd bij een nieuw op te richten stichting of vereniging waarin zoal Gelderse piraten als hun luisteraars zijn vertegenwoordigd. Volgens GS kan dit binnen een maand worden beklonken. Een voorzichtige schatting van de provincie gaat er vanuit dat er zo’n vierduizend euro nodig is voor het oprichten van een levensliedzender. Daarbij komen dan wel de kosten die aan de UPC moeten worden vergoed, voor het op de kabel zetten van de zender en de aanschaf van uitzendapparatuur. Daarnaast moet rekening gehouden worden met vergoedingen die moeten worden betaald aan Buma-stemra en het commissariaat voor de media. Lees verder via De Stentor.

Satellietschotels misschien weg

Nogal wat flats en woningen hebben een satellietschotel aan de gevel, zoals de flats aan de Bayeuxlaan in Eindhoven. Daar komt mogelijk voor een deel een einde aan. De woningstichtingen SWS en Hhvl starten dit jaar een onderzoek of er voor hun gebouwen een collectieve satellietschotel kan komen. Die kan dan mogelijk per buurt of flat al die losse exemplaren vervangen. Het hoofddoel van het onderzoek is niet om van die lelijke schotels af te komen, zegt L. Overmars van SWS. ‘Dat is hooguit een bijkomend effect. We willen vooral bekijken of we zo extra service aan onze huurders kunnen bieden.’ Het is nog niet bekend wanneer het onderzoek van de woningcorporaties klaar is. (Eindhovens Dagblad)

Tijdelijk sportkanaal VRT: Sporza

Het tijdelijk sportkanaal van de VRT krijgt de naam Sporza. Die naam zal van 31 mei tot en met 3 september gebruikt worden voor de tv-zender en voor het teletekstaanbod op die zender. Het tv-sportkanaal krijgt tijdens de drukke sportzomer op de kabel een plaats naast TV1 en Canvas/Ketnet. Daarnaast zal Sporza ook te zien via DVB-T (digitale-tv via de ether) in Vlaanderen en een klein gedeelte van Zuid-Nederland. Sporza wordt ook de nieuwe naam van 927 Live en Sport Live op de radio én van een nieuwe website. Op de tv-sportzender zijn alle pagina’s van teletekst beschikbaar voor sport. Op TV1 en Canvas loopt het normale TT- aanbod met een afgeslankt sportaanbod. Op het internet lanceert de redactie van vrtnieuws on line al op 24 mei de site www.sporza.be. Dat is één week voor de start van het tv-sportnet. De nieuwe site legt de nadruk op live- verslaggeving met liveaudio, uitslagen, verslagen en reacties. Het aanbod be- staat uit tekst, foto, audio en video. Www.sporza.be probeert ook een breder publiek aan te spreken, o.m. met interactieve spellen rond Euro 2004, de Tour en vanaf augustus de Belgische voetbalcompetitie. De site brengt ook een up- to-date programmaschema van radio en televisie. Sporza wordt een volwaardig televisie- net, dus geen evenementennet dat slechts op bepaalde momenten uitzendt. De sportzender gaat van 31 mei tot 3 september elke dag live tussen 13.30u en 23u. Als de actualiteit dat vereist, wordt de zendtijd uitgebreid. Catherine Van Eylen, Tom Coninx en Evi Hanssen zijn de ankers van het sportnet. Na de sportzomer blijft de naam Sporza behouden voor alle sportprogramma’s van VRT-televisie. Ook op de radio is de naam een blijver. En de site www.sporza.be blijft gewoon voortbestaan na 3 september. Het ziet er niet naar uit dat Sporza op de Nederlandse kabel te zien zal zijn. Door een wetswijziging is het voor de Nederlandse kabelmaatschappijen niet verplicht om de VRT-zender door te geven. Naar verluid wil ook de VRT de tijdelijke sportzender overigens niet in Nederland doorgeven omdat ze de discussie over rechten niet wil voeren, en de NOS niet wil beconcurreren. (o.a. VRT)

Leiden blijft tegen hoger kabeltarief

De gemeente Leiden en kabelexploitant Casema zijn nog steeds in conflict over de prijsverhoging voor kabeltelevisie. Casema heeft al haar abonnees in een brief laten weten het maandtarief per 1 april omhoog te trekken van 8,07 euro per maand naar 10,27 euro. ,,Zolang de gemeente en Casema in gesprek zijn met elkaar, is een tariefsverhoging ongepast”, stelt de gemeente, die een kort geding aanspant tegen de exploitant. Het is volgens het gemeentebestuur ‘onzorgvuldig en incorrect’ om een tariefsverhoging door te voeren zonder voldoende informatie te geven aan abonnees ,,Veel abonnees hebben een incassovolmacht gegeven aan Casema voor het betalen van hun abonnementsgelden”, zegt gemeentevoorlichter Delemarre. ,,Het risico bestaat dus dat abonnees niet of te laat zullen merken dat zij een hoger bedrag moeten betalen voor hun kabelaansluiting. Vandaar dat wij een kort geding aanspannen.”

Royaal FM probeert het weer op 93,2 MHz

De regionale commerciele radiozender Royaal FM heeft haar etherfrequentie 93,2 MHz nieuw leven in geblazen. Sinds kort is deze frequentie weer in de lucht in de regio ten zuiden van Eindhoven. Eind september 2003 is deze steunzender nog door het Agentschap Telecom uit de lucht gehaald. Royaal FM was toen aan het uitzenden via FM 93.2 vanuit Valkenswaard, terwijl dat volgens de vergunning alleen mag te Eindhoven. Het is niet duidelijk vanaf welke lokatie Royaal FM nu uitzendt.

UPC hoeft Arte niet door te geven in Rotterdam volgens het Commissariaat

Het Commissariaat voor de Media heeft op 23 maart een uitspraak gedaan in de zaak die de programmaraad Rotterdam had aangespannen tegen UPC voor het niet doorgeven van de zender Arte. Het Commissariaat is van mening dat UPC zwaarwichtige redenen heeft om van het advies van de programmaraad af te wijken. Voor het Commissariaat is het niet kunnen/willen regelen van de auteursrechten door UPC voldoende reden om het advies van de programmaraad om af te wijken. De mogelijkheid bestaat om binnen zes weken een bezwaarschrift in te dienen bij het Commissariaat

Acteur Peter Ustinov (82) overleden

De Britse acteur Peter Ustinov is in de nacht van zondag op maandag in een ziekenhuis in Zwitserland overleden. Hij werd 82 jaar. In zijn carrière, die 60 jaar duurde, speelde hij onder meer in “Death on the Nile” en “Logan’s run”. Hij werd bekroond met twee Oscars voor beste mannelijke bijrol in “Spartacus” (1961) en “Topkapi” (1965). Voor “Quo vadis” en “Hot millions” werd hij genomineerd. Ustinov trad ook veel op in televisierogramma’s en was al jarenlang actief als goodwill-ambassadeur van het VN-kinderfonds Unicef. (VRT)

Gates: “Tv-kijkers veranderen”

Adverteerders moeten tv-kijkers niet onderschatten en zich opmaken voor een tijd waarin mensen tv kijken hoe en wanneer ze dat willen. Dat zei Microsoft-topman Bill Gates op de MSN Strategic Account-bijeenkomst. ‘Adverteerders zijn nu afhankelijk van mensen die niet opstaan tijdens de reclameblokken op tv.’ Hij zei dat technologie betere mogelijkheden creëert om de aandacht van kijkers vast te houden bij commercials. Maar hij voegde er ook aan toe dat hij nog niet weet hóe technologie advertising verandert. Gates waarschuwde dat adverteerders op moeten passen dat ze de kijkers niet vervelen of irriteren, vergelijkbaar met pop-up advertising op internet (Adformatie).

Cliteur stopt direct bij Buitenhof

Paul Cliteur zal al volgende week zijn laatste column uitspreken in het tv-programma Buitenhof.Hij vindt zichzelf niet geloofwaardig genoeg om nog langer door te gaan. Cliteur besloot vorige week zijn toon in het debat over de islam te matigen. Hij voelt zich bedreigd omdat ‘links’ hem in de hoek van extreem-rechts zet en van discriminatie beschuldigt.Dat zou “figuren als Volkert van der G” op verkeerde ideeën kunnen brengen. Cliteur vindt het van groot belang de islam te bekritiseren.Nu hij daarvan afziet,acht hij ook zijn positie elders in het publieke debat aangetast. (NOStt)

Goede kijkcijfers voor vernieuwd Kopspijkers

De eerste uitzending van een nieuwe serie Kopspijkers is gisteravond goed bekeken. Ondanks het vertrek van de typetjes met onder meer Paul Groot, keken 2,5 miljoen mensen naar het programma van Jack Spijkerman. Het betekende een marktaandeel van bijna 40 procent. Dit keer was dj Edwin Evers bij Kopspijkers betrokken met zijn imitaties van bekende Nederlanders. Eerder op de avond was Paul de Leeuws SMSMee’s Poessie goed voor 730.000 kijkers. De ‘reallife soap’ was een week uitgesteld in verband met het overlijden van prinses Juliana. Idols werd gisteravond weer goed bekeken. De uitzending trok 2,5 miljoen kijkers en behaalde een marktaandeel van 36 procent. De Idols-uitslag later op de avond, waarbij Alice door het publiek werd weggestemd, trok nog eens 2 miljoen mensen. Op dat tijdstip is dat cijfer goed voor bijna 50 procent marktaandeel. Op Yorin konden de fanaten ook nog Idols Backstage bekijken. Zo’n 870.000 mensen zagen die uitzending. Robert ten Brinks Lotto Weekend Miljonairs had te lijden onder al dat kijkcijfergeweld. Naar zijn uitzending keken 930.000 belangstellenden, terwijl dat vorige week nog 1,5 miljoen was. (Sterrenbeurs)

Bommelding bij UPC was van boze klant

De bommelding die donderdagmiddag rond drie uur binnenkwam bij UPC, was vol- gens de politie een boze klant. Dit meldt Het Parool. De melding kwam binnen bij het call center in Leeuwarden. Het call center heeft direct alarm geslagen bij het Amsterdamse hoofdkantoor, waar het gebouw met ongeveer 400 medewerkers ontruimd werd voor een half uur. De politie had de melder snel getraceerd en geconstateerd dat het geen serieuze melding was. De politie vermoedt dat de man op het idee is gebracht door de bommeldingen eerder die dag op het Centraal Station. (AT5)

“Alleen pot geld kan L1 nog redden op satelliet”

Alleen als tussen nu en volgende week donderdag een onverwachte pot met geld gevonden wordt, blijven de 25.000 woningen in de Limburgse buitengebieden L1-televisie via de satelliet ontvangen. Maar die kans is zo klein dat gedeputeerde O. Wolfs (PvdA, Mediazaken) verwacht dat de zender op 1 april in die woningen op zwart gaat. Omdat L1 niet via de ether te ontvangen is, maar alleen via de kabel, zijn de provincie en satellietbedrijf SES Astra in januari een proef gestart met een satellietverbinding. Daardoor hebben de 25.000 buitenwoningen de mogelijkheid om de zender te ontvangen met een schotel. De kosten voor deze drie maanden durende proef zijn grotendeels betaald door SES Astra. Provinciale Staten willen tijdens de Statenvergadering van 2 april van GS horen hoe het verder moet met de satellietuitzendingen na de proefperiode. Het lukt GS echter niet om voor vrijdag met een voorstel te komen, dat verlenging van de proef mogelijk maakt. SES Astra vraagt namelijk 345.000 euro per jaar voor een termijn van minimaal drie jaar. Dus er moet een bedrag van ruim een miljoen euro opgehoest worden. Omdat het provinciebestuur dat geld niet heeft, is gedeputeerde Wolfs op zoek gegaan naar co-financiers onder meer onder de Limburgse gemeenten. Maar slechts dertien plaatsen zijn bereid mee te betalen.

Programmaraad Breda: Vijftig reacties op advies tv-pakket

De regionale programmaraad van Breda en omstreken heeft vijftig reacties ontvangen op het voorlopige advies voor het tv-basispakket. Nogal wat mensen gaven te kennen in ieder geval de Duitse zender ARD te willen behouden. Dit bericht dagblad BN De Stem. De programmaraad brengt op woensdag 7 april een definitief advies uit. En wel in een openbare vergadering die gehouden wordt in de ontvangsthal op het stadskantoor. Volgens het voorlopige advies van de raad krijgen de tv-kijkers in de regio rond Breda in de loop van dit jaar drie nieuwe zenders: het Italiaanse RAI Uno, het Frans/Duitse kunst- en cultuurkanaal Arte en het Spaanse TVE Internationaal. Maar dan moeten er direct ook drie andere zenders afvallen. Welke zenders dat zijn is aan Casema. Behalve behoud van de ARD, hebben volgens de raad ook heel wat mensen zich uitgesproken voor de komst van de Spaanse zender TVE. In de afgelopen zes weken konden de abonnees van Casema reageren. In Oosterhout loopt de inspraaktermijn nog tot 31 maart. Casema wil dit jaar in de genoemde gemeenten tot een eenheid komen van 34 zenders, op een gemoderniseerd kabelnet met in alle gemeenten de mogelijkheid voor digitale televisie.

“Iraakse cameraman gedood door VS-troepen”

Een Iraakse cameraman, die waarschijnlijk werkzaam was voor de Amerikaanse omroep ABC, is in de buurt van de stad Fallujah doodgeschoten toen hij verslag deed van schermutselingen tussen Amerikaanse troepen en opstandelingen. Dat hebben artsen en collega-journalisten vrijdag gemeld. Burhan Mohammed al-Luhayabi is naar alle waarschijnlijkheid getroffen door een kogel van Amerikaanse militairen die in de richting van journalisten schoten toen iemand te ver naar voren kwam. Volgens een arts in Fallujah is de kogel waar de cameraman door werd getroffen van hetzelfde type als waar slachtoffers van gevechten met de Amerikanen mee in ziekenhuizen terechtkomen. Het leger heeft vooralsnog geen commentaar gegeven op het incident. Ook ABC News in Bagdad heeft de dood van de cameraman niet bevestigd en wilde ook niet zeggen of de man inderdaad voor de omroep werkte. Iraakse journalisten bevestigden wel dat Luhayabi als freelancer voor ABC filmde. (ANP)

BVN-TV vanaf dinsdag 24 uur per dag op Hotbird-satelliet

BVN-TV zendt vanaf komende dinsdag 30 maart voortaan 24 uur uit op de Hotbird. Sinds het beëindigen van de analoge uitzending van BVN-TV op de Hotbird (1 september 1999), zendt de internationale Nederlandstalige zender digitaal alleen ’s nachts uit op de Hotbird. Volgens Jan Hoek (waarnemend algemeen directeur van participant Radio Nederland Wereldomroep) is met RTV Slovenija een nieuwe afspraak gemaakt waarbij de zender op dezelfde frequentie (12.303 GHz V Symb.Rate 27.500 FEC 3/4) in een gegarandeerde kwaliteit 24 uur uitzendt. Volgens Hoek is hier vraag naar. De Hotbird bedient ten opzichte van de Astra 1-uitzending – naast Europese dekking – ook exclusieve dekking voor Noord-Afrika, het Midden-Oosten, geheel Oost-Europa en Zuid-Oost Europa.

Zendmast RAI wordt verhoogd

De KPN-mast bij de RAI wordt verhoogd naar 146 meter. Dat is besloten in overleg tussen de gemeente Amsterdam en KPN. De mast, vanwaar ondermeer Radio Noord-Holland, City FM en Yorin FM uitzenden, dreigde in de verdrukking te komen tussen de nieuwbouw op de Amsterdamse Zuidas. Het mastje heeft nu een maximale hoogte van 106 meter. De meeste antennes zijn geplaatst op een hoogte tussen de 80 en 95 meter. De mast staat in een gebied dat onderdeel is van de Amsterdamse Zuidas, dat de komende jaren ontwikkeld wordt als toplocatie voor het bedrijfsleven. Daartoe zal ondermeer een aantal kantoortorens gebouwd worden met een hoogte van 101 meter. Woordvoerder Bartels van het Projectbureau Zuidas van de gemeente Amsterdam deelt mee dat de nieuwe hoogte van de mast 146 meter zal worden. “Dat is de maximale hoogte die de radar van Schiphol toestaat. Een hogere mast zou storing kunnen veroorzaken op het instrumental landing system van op Schiphol aanvliegende vliegtuigen. Voor de uitvoering wachten we nog op enkele nadere berekeningen van TNO. Het bleek niet nodig om voor de mast naar een alternatieve locatie uit te kijken.” (nl.media.radio)

Apparatuur gestolen uit zendinstallatie Broadcast Partners

Onbekenden hebben in de nacht van donderdag op vrijdag kans gezien dure zendapparatuur te stelen in Zuiddorpe / provincie Zeeland. In Zuiddorpe/Oude Polder staat een opstelpunt van Broadcast Partners voor onder andere de doorgifte van Noordzee 100.7 FM, Radio 538 en Yorin FM voor Zeeland. Er zou voor meer dan achtduizend euro aan zendapparatuur gestolen zijn. De technische recherche van de politie onderzoekt de zaak van de gestolen apparatuur. 

EO moet uitzending Knevel rectificeren

De Evangelische Omroep (EO) moet in de eerst volgende uitzending van ‘Knevel op Zaterdag’ de uitzending van 13 maart 2004 rectificeren. Dat besloot de rechtbank in Amsterdam vrijdag. Detacheringsbedrijf Columbus uit Bladel had een kort geding aangespannen tegen de omroep. Het bedrijf werd op 13 maart in de uitzending uitgemaakt voor uitbuiter van Portugese uitzendkrachten. In de bewuste uitzending kwamen verschillende Portugezen aan het woord die vertelden over uitbuiting, mishandeling en geweld waarmee ze te maken kregen bij hun productiewerk in Nederland. Het bedrijf in Bladel werd expliciet genoemd. De rectificatie bestaat uit een tekst waarin staat dat de beschuldigingen richting het detacheringsbedrijf ten onrechte zijn geuit. De tekst moet in ‘Knevel op zaterdag’ op 27 maart in beeld verschijnen, en Andries Knevel, de presentator, moet de tekst ook oplezen. Doet de EO dit niet, dan moet ze een dwangsom van 50.000 euro betalen. (ANP)

Arrow 90.7 FM neemt zender Hoorn in gebruik

Arrow 90.7 FM heeft haar zendlokatie in Hoorn (90.4 MHz) in gebruik genomen. Dit bericht de website FMTV. Hiermee is de nieuwe commerciele omroep ook in de kop van Noord-Holland te ontvangen.

Duitse rechten Bundesliga-voetbal blijven bij Premiere

De voetbalwedstrijden van de Bundesliga blijven in Duitsland ook in de toekomst te zien op de betaalzender Premiere. De enige concurrent die ook in de race was voor de rechten, ProSiebenSAT1 Media AG, heeft zich volgens diverse bronnen teruggetrokken. De komende dagen zal duidelijk worden of het bod van Premiere om voor 180 miljoen Euro per seizoen de wedstrijden uit te zenden, stand houdt. Enig struikelblok voor een overeenkomst tussen Premiere en de Duitse voetbalbond zou de eis van Premiere kunnen zijn om de Duitse voetbalclubs ook op vrijdagavond een voetbalwedstrijd te laten spelen.

Frankrijk: ‘Superloustic’ begint testuitzendingen op Middengolf

De Franse commerciele radiozender Superloustic is gestart met testuitzendingen via de middengolf. Momenteel is een aankondiging te horen via de AM-frequentie 999 kHz. Deze zender is opgesteld in Villebon-sur-Yvette in het Zuidwesten van Frankrijk en zendt uit met een vermogen van 5 KW. Deze zender zal nauwelijks in Nederland te ontvangen zijn. Superloustic, dat zich wil richten op jongeren van 7-11 jaar, wil binnenkort echter de 675 kHz vanuit Marseille in gebruik nemen. Deze middengolfzender krijgt een vermogen van 1000 KW en zal daardoor in Zuid-Nederland vooral in de avond- en nachtelijke uren storing kunnen opleveren op het middengolfsignaal van Arrow Rock Radio. Het is onduidelijk wanneer de AM-frequentie 675 kHz door Superloustic in gebruik gaat worden genomen.

ProRail zet WiFi voor de NS op de rails

ProRail experimenteert in de omgeving van Enschede en Hengelo met verscheidene vormen van draadloos internet, waaronder WiFi. Tot het einde van het jaar werkt de beheerder van de Nederlandse railinfrastructuur en stations daarvoor samen met onder meer Vodafone en IBM. Treinreizigers en monteurs op het traject tussen Hengelo en Enschede hebben via laptops en handcomputers beperkt toegang tot internet met WiFi en GPRS-verbindingen. Tussen Hengelo en Drienerlo – de campus van de TU Twente – installeerde ProRail met partnerbedrijven een trajectdekkende WiFi-zone. De hotspots zijn aangesloten op een glasvezelverbinding. Tussen Drienerlo en Enschede legde IBM een zogeheten mesh-netwerk aan, een vermaasd netwerk waarin knooppunten direct met elkaar in verbinding staan en dus niet via vaste routes of een server. Lees verder via Planet Multimedia.

Danny Rook presenteert ‘De Coolbox’

Danny Rook presenteert vanaf 18 april wekelijks samen met Horace Cohen het programma ‘De Coolbox’ op Yorin (zondagavond, 19.00 uur). ‘De Coolbox ‘ illustreert al het geen leeft in de wereld van lifestyle en trends. Het is volgens Yorin informatief en entertaining, met een flinke dosis zelfspot. Er komen acht afleveringen op de buis. Het programma is onderdeel van een interactief format, 2Cool genaamd, dat inspeelt op de vraag wat hip is en wat niet. Hoe weet je nu of je je met goed fatsoen nog wel ergens kan vertonen of iets kan ondernemen zonder meteen achter de hippe feiten aan te lopen? 2Cool geeft antwoord. Niet door te dicteren wat hot is en wat niet, maar door mensen de kans te geven dit zelf te bepalen. Zij kunnen op de site www.2-cool.nl hun ervaringen op uiteenlopende gebieden als food, fun, dating, travel, looks, sports en work delen en (laten) beoordelen. (sterrenbeurs)

Problemen bij wijziging radiofrequentie bij Delta Kabel

De frequentiewijziging van radiozenders op het kabelnet van Delta is donderdagochtend niet vlekkeloos verlopen. De lokale zender Omroep Terneuzen was pas rond het middaguur op de nieuwe frequentie 94,4 mHz in de gemeente Terneuzen terug in de lucht. In het buitengebied, waaronder West-Zeeuws-Vlaanderen, waren de problemen later op de dag opgelost. De wijziging zou om tien uur ’s morgens plaatsvinden. Delta verhuisde de zenders om zo ruimte te maken voor nieuwe zenders op het kabelnet. H.Burgs van Delta betreurt dat de operatie bij Omroep Terneuzen niet vlekkeloos is verlopen. Anderzijds noemt hij de operatie succesvol omdat meer dan 99 procent van de radiozenders op het kabelnet na drie minuten ‘om waren’. Hij zegt ook dat vertraagde frequentiewijziging in Terneuzen het gevolg was van problemen met het zogeheten inkoppelen van het signaal in het kabelnet. (BN de Stem)

‘JEZZ Arrow 90.7 FM’ gelanceerd

In het Amsterdamse BitterZoet-café is Arrow 90.7 FM officieel gelanceerd. Directeur Ad Ossendrijver blikte vlak voor ‘het’ lanceermoment met enige weemoed terug op het mislopen van een FM-licentie voor Arrow Rock Radio, om daarna in aanwezigheid van mede-eigenaar Willem van Kooten de zender officieel te lanceren. Een redelijk intiem jazz-optreden van Hans Dulfer & band alsmede de ontdekking van een slogan ‘JEZZ Arrow 90.7FM’ waren kenmerkend voor het openingsfeestje. Hans Dulfer zal overigens naar verwachting samen met dochter Candy Dulfer een programma gaan maken op Arrow 90.7 FM. Binnenkort volgt een marketingcampagne. De zender zal ook werken aan het bereiken van dekking via de kabel. Kabelaar REKAM heeft bekend gemaakt de zenders inmiddels door te geven op haar kabelnet. (Dutchmedia Weblog)

Zakelijke radiocommercials scoren minder

Zakelijk radiocommercials scoren bij hun eigen doelgroep lager dan consumentencommercials bij hun eigen doelgroep. Dit blijkt uit het Radio Reactie Onderzoek van de Ster, wat te lezen is in Adformatie. De Ster onderzocht 24 zakelijke en 64 consumentgerichte commercials op hoe ze verwerkt en gewaardeerd worden door de doelgroepen. Daaruit blijkt dat zakelijke commercials een lagere overall waardering krijgen. Het gemiddelde cijfer is 4.9, terwijl dit bij consumentencommercials op 5.6 ligt. Ondanks dat mensen de spotjes vaak saaier, vervelender en minder origineel vinden komt wel naar voren dat die commercials informatiever zijn en vaak meer nieuws bevatten. En zakelijke spotjes worden als betrouwbaarder ervaren. (Radiofreak)

Commissariaat daagt RTV West-accountant

Het Commissariaat voor de Media eist in een kort geding inzage in de boekhouding van regiozender RTV West. Het stapt naar de rechter omdat Ernst & Young, de accountant van de omroep, weigert inzage in dossiers te geven. Het geding dient vrijdag om 12.00 uur bij de rechtbank in Den Haag. Een woordvoerder van Ernst & Young kan niet zeggen waarom het bedrijf weigert de dossers van de jaren 2001 en 2002 te verstrekken Volgens een zegsman van het commissariaat wil de accountant dat niet, omdat het opvragen van de dossiers ,,buiten de bevoegdheid” van de mediawaakhond zou liggen. Hij noemt de weigering opvallend, omdat Ernst & Young ook optreedt als huisaccountant van Publieke Omroep en dan verloopt de samenwerking wel goed. 

Radio 192 besteedt aandacht aan 40 jaar Radio Caroline

Dit weekeinde besteedt Radio 192 veel aandacht aan het 40 jarige bestaan van de (ex-zee)zeezender Radio Caroline. In het programma The Roaring Sixties van Ton Wibier en Jan Hariot zullen op zaterdagavond 27 mrt in het eerste uur (17-18u) ondermeer Caroline jingles en geluidsfragmenten te beluisteren zijn. Op zondagmiddag 28 mrt in Sangria (14-17u) presenteert Martien Engel een drie uur durende Caroline-special! Speciale gast is Caroline dj Rene Van Elst. Ook zal Ad Roberts in de uitzending komen om zijn verhaal te doen. Zondag avond 28 mrt besteedt Dick Zuydwijk aandacht aan Radio Caroline in zijn programma ‘Van Indorock tot Nederpop’ met o.a. bekende jingle’s, het beroemde Caroline lied en een montage van de toen bekende Caroline jocks.

Topman weg bij ProSiebenSat1

De topman van de Duitse Televisiemaatschappij ProSiebenSat1, Urs Rohner (44), stapt 30 april op. Guillaume de Posch, die zich al bezighoudt, volgt hem op. ProSiebenSat1 kwam voort uit de failliete boedel van het mediabedrijf KirckMedia. Het vertrek van Rohner komt niet onverwacht. ProSiebenSat1 kwam vorig jaar in handen van de Israelisch Amerikaanse miljardair Haim Saban die nu bezig is een reorganisatie uit te voeren.

Casema nodigt Amstelveen uit voor overleg

Kabelbedrijf Casema roept de gemeente Amstelveen op met haar te overleggen over het meningsverschil dat is gerezen naar aanleiding van het voornemen van Casema alle tarieven te harmoniseren. Casema heeft de gemeente in februari een brief gestuurd over dit onderwerp maar heeft daar nooit een antwoord op ontvangen, aldus Casema in een persbericht. Amstelveen is (samen met Alphen a/d Rijn) een van de laatste gemeenten die sterk bezwaar maken tegen de harmonisatie en waar Casema niet meer mee in gesprek is. De angst van de gemeente Amstelveen dat harmonisatie leidt tot onredelijke tarieven is volgens Casema “volkomen ongegrond maar leidt helaas wel tot de opstelling dat men kost wat kost wil vasthouden aan het controleren van de kabel. Die gemeentelijke controle is onlangs in strijd met de grondwet geoordeeld door de rechtbank te Amsterdam in het geschil tussen UPC en Wageningen. Bovendien houden op landelijk niveau de NMa, Opta en de Minister van Economische Zaken de prijsontwikkelingen n de kabelsector in het oog en zou Casema zich uit de markt prijzen als zij onredelijke prijzen vraagt omdat abonnees kunnen overstappen naar bijvoorbeeld satelliettelevisie en Digitenne.”,aldus Casema.

Extra FM gaat wederom van frequentie wisselen

Extra FM, de lokale omroep voor West Maas en Waal, gaat zaterdag uitzenden op 105.5 MHz (vermogen 70Watt ERP). Tijdens de huidige testuitzendingen op 106.1 MHz is gebleken dat er teveel storingen zijn. (FMTV)

Radio Parkstad de “hoogste” lokale omroep

Radio Parkstad zendt sinds begin dit jaar met hun 107.0 MHz zender uit vanaf de Wilhelminaberg te Landgraaf (aan de voet van deze berg ligt Snowworld). Hiermee hebben ze absoluut de hoogste antenne lokatie van de lokale omroepen in Nederland: 240 meter boven N.A.P. Via de website van FMTV zijn de foto’s te bezichtigen.

“Schotelverbod haalbaar”

Een verbod op het plaatsen van een schotelantenne aan of bij het huis houdt stand voor een rechter. Dat zegt Peter Boerenfijn, directeur van de vereniging voor woningcorporaties Aedes, in de Stentor. Hij baseert zich daarbij op een uitspraak van de Hoge Raad en een reeks daaropvolgende uitspraken van lagere rechters. ‘Een woningeigenaar, zoals een corporatie, mag het verbieden mits er een alternatief is, zoals de kabel of breedband via glasvezel. Hoe het pakket dat via dat kanaal wordt aangeboden eruitziet, is blijkens uitspraken van de rechter niet bepalend,’ zegt Boerenfijn. Corporaties hebben de afgelopen jaren bepalingen in het huurcontract opgenomen om schotels uit te bannen. Aedes is nauw betrokken geweest bij een aantal rechtszaken. Boerenfijn: ‘Overal proberen corporaties het woud van schotels aan te pakken.’ Lees ook “Schotels taboe in nieuwe wijk” in De Stentor (Registratie Noodzakelijk)

Hoofdredacteur RTV West naar NOS journaal

Hoofdredacteur Ron Fresen van RTV West vertrekt per 1 mei naar het NOS Journaal. Dat heeft de regionale omroep donderdag gemeld. Fresen gaat werken als politiek verslaggever op de Haagse redactie. Tijdens de crisis over het voortbestaan over Radio TV West heeft Fresen in december al aangekondigd dat hij de weg vrij zou maken voor een nieuw begin van de omroep. Fresen was een van de oprichters van Radio West in de jaren tachtig. Hij was ook vanaf het begin betrokken bij TV West. De laatste 3,5 jaar was hij hoofdredacteur. RTV West kwam in zwaar weer terecht door financieel wanbeleid. Bij een sanering moesten 42 mensen worden ontslagen. De toekomst van de zender kon in februari veilig worden gesteld door een lening van de provincie Zuid-Holland van 4,5 miljoen euro. Een faillissement werd daarmee afgewend. (ANP)

“Geen middelen om satellietproef L1 voort te zetten”

Gedeputeerde Staten zijn er niet in geslaagd geld te vinden voor het handhaven van de satellietuitzendingen van L1. Overleg met mogelijke medefinanciers, zoals Rijk en gemeenten, heeft geen concrete resultaten opgeleverd, zo schrijft GS. In een motie van het CDA had GS tot 2 april de tijd gekregen om een voorstel te maken. In die motie stond ook dat de provincie geen eigen geld mag steken in de satellietuitzendingen van L1. L1 heeft aangeboden om vier maanden lang een kwart van de kosten zelf te betalen, zodat er meer tijd is voor het vinden van een definitieve oplossing. Zo’n 25.000 Limburgse huishoudens kunnen L1 niet ontvangen omdat ze in het buitengebied wonen waar geen kabel is. (L1)

Casema gaat weer zelf breedband aanbieden

Casema is na vier jaar weer terug als internetaanbieder op zijn eigen netwerk. Het kabelbedrijf gaat concurreren met Wanadoo. Wie nu in het Casema-gebied woont en wil internetten via de kabel, is aangewezen op Wanadoo. Dat Wanadoo internet mag aanbieden via de kabel van Casema is een erfenis uit de tijd dat beide bedrijven dochterondernemingen waren van France Telecom. Wanadoo is dat nog steeds, maar eind 2002 verkocht France Telecom Casema aan een consortium van financiers. Nu, ruim een jaar later, keert Casema weer terug als internetaanbieder op zijn eigen netwerk. Begin april (“Het is geen 1-aprilgrap”, benadrukt de woordvoerder) start de verkoop van ‘Casema Kabelbreed Internet’. De eerste abonnees moeten half april al online zijn. 

Krabbé mogelijk dj Yorin FM

Eind vorig jaar vertelde tv-presentator Martijn Krabbé al dat hij in gesprek was met een radiostation voor een eventuele job als dj. In weekblad Party van deze week zegt Martijn nu serieuze gesprekken te hebben met Yorin FM. Krabbé zou mogelijk al in april of mei op de zender te horen zijn. Fons van Westerloo, de baas van onder meer Yorin FM, is reeds op de hoogte van de plannen van Martijn. Krabbé is ooit bij de TROS begonnen als radiopresentator. (Sterrenbeurs)

Evers nog steeds populairst

Radio 538-dj Edwin Evers is nog steeds het populairst van de ochtendshow-dj’s. In een luistercijfers-vergelijkingstest van de website tvformats-weblog is Evers met afstand de grootste. Hij laat daarmee concurrenten Rob Stenders (3FM), Adam Curry (Veronica) en Gordon (Noordzee FM) ver achter zich. Het marktaandeel van Evers was in februari van dit jaar 26,2 procent, dat van Stenders 20,5 procent, Curry moet het doen met 8,7 procent en hekkensluiter is Gordon met 7,8 procent. Curry heeft mede dankzij zijn Irak-avontuur flink veel extra luisteraars gekregen en heeft zodoende Gordon voorbijgestreefd. (Sterrenbeurs)

Fred Siebelink op Radio M

Fred Siebelink gaat van 10 t/m 14 mei een phone-in programma presenteren op Radio M Utrecht. Voorlopig blijft het bij die ene week aldus programmaleider Rob Wilson: “Het gaat hier voorlopig om een eenmalig project, maar mocht er iets heel moois ontstaan tussen Fred en RTV Utrecht, dan is een vervolg in het najaar zeker niet uit te sluiten”. Het is ook bekend dat Fred met Yorin FM in gesprek is. (Weblog Coen Swijnenberg)

Radio London wil voor deadline van 1 juni starten

De commerciele radiozender Radio London wil nog voor 1 juni gaan starten met haar uitzendingen via de middengolffrequentie 1008 kHz. Deze frequentie is in juni 2003 tijdens de veiling van de etherfrequenties gekocht en moet voor 1 juni aanstaande in gebruik worden genomen, anders zal de frequentie teruggaan naar de Nederlandse overheid. De uit Engeland afkomstige (ex-zee)zender wil middels de middengolffrequentie 1008 kHz vanuit de Flevopolder een Engelstalig programma gaan uitzenden voor de Engelse bevolking. Naast de 1008 kHz wil Radio London ook gaan uitzenden via het satelliet-pakket van Sky Digital. Het station heeft inmiddels een website gelanceerd: http://www.bigl.co.uk/ (RNW)

Laser FM gestart op de kabel in Haarlem

De commerciele radiozender Laser FM is gestart met haar uitzendingen via de kabel in Haarlem. Laser FM is te horen op de frequentie 103.8 MHz. Laser FM is door de Programmaraad Haarlem geadviseerd ter vervanging van Country FM die al enige tijd niet meer in Haarlem werd doorgegeven (UPC)

Casema wijzigt kabeltarieven in diverse gemeenten

Met ingang van 1 april 2004 wijzigt Casema het tarief van kabeltelevisie en -radio in een aantal gemeenten. Deze wijziging is het gevolg van de harmonisatie van diensten en tarieven. Omdat alle kabelabonnees dezelfde diensten krijgen worden ook de tarieven voor alle kabelabonnees gelijkgetrokken. Casema is vorig jaar gestart met de harmonisatie en in de loop van 2005 moet volledige harmonisatie een feit zijn. De nieuwe tarieven zijn: Alphen aan den Rijn € 12,77, Amstelveen € 11,38, Zeist € 13,30, Leiden € 10,27 Katwijk € 10,03, Blaricum € 9,95. (Casema)

Grimmige juridische strijd tussen Alphen en Casema

Kabelexploitant Casema en de gemeente Alphen aan den Rijn hebben binnen vier jaar al onenigheid over het contract dat zij met elkaar sloten. In een kort geding beschuldigde de gemeente Casema gisteren van woordbreuk omdat de kabelaar per 1 april het tarief voor het basispakket met 20 procent wil verhogen. De advocaten van Casema vinden dat de kabelexploitant het recht heeft om de tarieven te verhogen. Doordat een lager tarief niet zonder gevolgen kan blijven voor de omvang van het basispakket, beknot de gemeente met haar opstelling de vrijheid van media. De voorgenomen prijsverhoging van het basispakket van de kabeltelevisie leidde tot een felle juridische strijd tussen de gemeente Alphen en Casema. Naast de bodemprocedure diende gisteren een kort geding. De inzet van het geding is hoog. Want uiteindelijk draait het om de vraag of gemeenten invloed hebben op de kabel. Die invloed is indertijd contractueel vastgelegd, maar Casema, dat flink in de rode cijfers zit, wil ervan af. 

Arrow 90.7 FM maakt programmering bekend

De nieuwe commerciele radiozender Arrow 90.7 FM heeft haar programmering bekend gemaakt via haar website. Er is nog geen officiele startdatum gegeven voor de nieuwe radiozender. Er gaan geruchten dat de officiele aftrap morgen gaat plaatsvinden. De muziekprogrammering zal tijdens de spitsuren worden aangevuld met (financieel)nieuws en verkeersinformatie. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van de diensten van het ANP.

Get the Picture naar de EO

Het tv-spelletje Get the Picture (Ned. 1) verhuist komend najaar van de AVRO naar de EO. Op dit moment tekent Lucille Werner voor de presentatie. Of zij meeverhuist naar de Evangelische Omroep of dat het programma een geheel nieuwe gezicht krijgt, is nog niet bekend. Dat meldt De Telegraaf. De AVRO stopt met het spelletje omdat de omroep primair via Nederland 2 is gaan uitzenden. Samen met de andere omroepen op dat net gaat de AVRO zich op deze zender meer richten op drama.

Nozema nog dit jaar gesplitst

Zenderoperator Nozema zal nog dit jaar gesplitst worden in een diensten- en een mastenbedrijf. Dat schrijft minister Brinkhorst van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer. Om de splitsing mogelijk te maken zal in april de Radio Omroep Zenderwet (ROZ) worden ingetrokken. Nozema moet eind maart een businessplan voor het dienstenbedrijf en mastenbedrijf klaar hebben. Als alle formele zaken rond de splitsing klaar zijn, kan de splitsing binnen een paar maanden zijn afgerond. (Radiofreak)

Oud-wielrenner Ducrot naar Studio Sport

Oud-wielerprof Maarten Ducrot (45) wordt co-commentator bij NOS Studio Sport. Samen met Mart Smeets, Herbert Dijkstra en Jean Nelissen gaat hij wielerbeelden van commentaar voorzien en treedt daarmee in de voetsporen van Erik Breukink, die ploegleider is geworden van de Rabobank-wielerploeg. ,,Ik geef graag mijn mening en heb dat de afgelopen jaren kunnen doen in mijn columns voor dagbladen”, zegt Ducrot woensdag. ,,Straks maak ik de wedstrijden weer van heel dichtbij mee. Ik vind het ontzettend leuk om na meer dan tien jaar mijn rentree te maken in de wielerwereld.” Ducrot werkt momenteel als organisatieadviseur. Bij de NOS is hij voor het eerst te horen op 4 april tijdens de Ronde van Vlaanderen. In zijn actieve loopbaan stond hij vijf maal aan de start van de Tour de France. (ANP)

Omstreden mediawet door Italiaanse Kamer

De Italiaanse Tweede Kamer heeft donderdag een omstreden mediawet aangenomen. Het was de tweede keer dat de parlementariërs akkoord gingen. Na de vorige goedkeuring door Eerste en Tweede Kamer weigerde president Ciampi de wet te tekenen. Hij stuurde de wet terug naar het parlement. Volgens Ciampi kan de wetgeving tot gevolg hebben dat er monopolies ontstaan in de media. De president heeft het parlement daarom gevraagd om de wet, die volgens de oppositie premier Silvio Berlusconi bevoordeelt, opnieuw te onderzoeken. Uiteindelijk werd de wetsvoorstel met enkele amendementen weer ingediend. Nu moet de Senaat er nog mee instemmen. Ciampi kan de wet dan niet meer tegenhouden. De wet is cruciaal voor Berlusconi omdat de regelgeving het mogelijk maakt dat een persoon meer dan twee nationale zenders in bezit heeft. Het imperium Mediaset van de familie Berlusconi heeft drie commerciële zenders in handen en zijn positie als premier geeft Berlusconi ok macht over de staatszender RAI. Daardoor beheerst hij nu al bijna 95 procent van de Italiaanse televisie. (Antenne 2 / ANP)

3FM blijft festival Lowlands uitzenden

Radio 3FM zal ook de komende drie jaar het festival Lowlands uitzenden. Evenementenorganisator Mojo en 3FM zien hier gisterenmiddag een meerjarige overeenkomst voor aangegaan. Ook VPRO TV en 3voor12 zullen Lowlands uitzenden op de televisie en via internet. Eric van Eerdenburg (Festivaldirecteur Lowlands), Florent Luyckx (Zendercoördinator 3FM) en Hans Gielen (VPRO) sloten gisteren de overeenkomst.

“Macht omroepen verkleinen”

De macht van omroepverenigingen moet fors worden beknot, terwijl de zeggenschap van het centrale omroepbestuur moet worden vergroot. Ze moeten minder te vertellen krijgen over de programmering van de publieke zenders en over de besteding van het beschikbare geld. Dat meldt een commissie onder leiding van ING-topman Rinnooy Kan die in opdracht van het kabinet het functioneren van de publieke omroep tegen het licht houdt. Van plannen om de programmering te verbeteren is volgens de commissie de afgelopen jaren niets terechtgekomen, schrijft het Algemeen Dagblad. Opvallend is dat de commissie niet pleit voor een BBC-model. De raad van bestuur moet wel meer macht krijgen als het gaat over de programmering en de besteding van het geld. De macht van de omroepen wordt daarmee kleiner, maar de omroepen zullen daar niet onder leiden, denkt Rinnooy Kan. Bestuursvoorzitter Harm Bruin Slot sprak afgelopen week premier Balkenende (een partijgenoot) om de toekomst van het publieke bestel te bespreken. Het CDA verdedigt het verzuilde omroepsysteem en wil juist dat de omroepen ‘weer van de leden worden’. Het rapport van Rinnooy Kan en de zijnen zal juist gehoor vinden bij de VVD en D66, die van het verzuilde systeem afwillen. (Adformatie)

ANP besteedt ICT-infrastructuur uit aan Getronics

Het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP) besteedt het beheer van de complete ICT- infrastructuur uit aan Getronics. Het gaat om een overeenkomst met een looptijd van vijf jaar en een waarde van 9 miljoen euro. In het kader van de uitbesteding neemt Getronics elf medewerkers over van de ICT-afdeling van het ANP. Getronics wordt gevraagd het gehele ICT-netwerk, inclusief het applicatiebeheer van de softwareapplicaties, te standaardiseren, moderniseren en beheren. Bovendien zullen nieuwe toepassingen worden gerealiseerd voor het verwerken van de informatiestromen van het ANP. (Automatisering Gids)

Programmaraad Zoetermeer: teleurgesteld over verkleinen basispakket

De Zoetermeerse Programmaraad is teleurgesteld over het feit dat de populaire zenders RTL4, Yorin en SBS6 uit het basispakket verdwijnen. De commerciele zenders willen alleen nog in het duurdere standaardpakket worden doorgegeven. Dit blijkt uit de eerste verkenning van het televisieadvies voor de periode 2004 tot en met augustus 2005. Hieruit blijkt ook dat de zeggenschap van de Zoetermeerse Programmaraad wordt verkleind van 17 naar 15 tv-zenders. De programmaraad heeft aangegeven de Duitse tv-zender WDR te willen vervangen door een andere zender. Daarnaast zou de interesse van de Zoetermeerse bevolking in de Turkse zender TRT international gering zijn. De programmaraad geeft aan dat zenders als RAI Uno, Arte en TVE zeer gevraagd zijn bij de bevolking. Daarnaast wil de programmaraad een specifieke doelgroepzender toevoegen als God TV of Euronews, een Europees alternatief voor CNN. Op 31 maart komt de raad voor het eerst bijelkaar om over het televisieadvies te praten. Op 18 mei wil de programmaraad het defintieve advies vaststellen.

Vertrekkend directeur van RTV West zegt nu te weten wat de hel is

Wie naar Dink Binnendijk, de vertrekkende directeur van RTV West, luistert, merkt dat hij in de nieuwe organisatie te weinig speelruimte krijgt om optimaal te kunnen functioneren. “Ik heb het persoonlijk als een teleurstelling ervaren dat de samenstelling van het bestuur op een gegeven moment onderdeel was van de politieke besluitvorming. Iets dat volgens de mediawet overigens niet kan, maar wat wel is gebeurd. En die politieke context heeft zich ook geuit in de samenwerking met RTV Rijnmond en nog een aantal andere zaken. Niet al die beslissingen zijn verkeerd. Zo vind ik het goed dat de politiek de financiële vinger aan de pols houdt. Dat is alleen maar prettig, want dan heb je nog meer ogen die controleren en meekijken. Daarom zie ik ook de rol van de toezichthouder als positief. Tegelijkertijd ben ik iemand die ruimte nodig heeft. Na twintig jaar omroep wil ik mijn ideeën en visie kunnen uitdragen. Dus als ik vind dat het RTV West ten goede zou komen om te gaan samenwerken met de regionale omroep van Zuid-Limburg dan moet ik daar de ruimte voor krijgen.”

AVRO mist 1,5 miljoen euro voor bezuiniging

De AVRO dreigt haar aandeel in de door het kabinet aan de publieke omroep opgelegde bezuinigingen dit jaar niet te halen. Dit bericht NRC Handelsblad in haar editie van maandag. De omroep stevent volgens de NRC bij ongewijzigd beleid af op een tekort van 1,5 miljoen euro. Het gat is ontstaan doordat de AVRO meer programma’s produceert dan gepland en geplande besparingen op actualiteiten teniet worden gedaan door het vertrek uit Netwerk. Ook zouden kosten voor de concertserie Zaterdagmatinee zijn “vergeten”. De ondernemingsraad heeft al laten weten geen nieuwe bezuinigingen op programma’s en personeel te accepteren. Zakelijk directeur van de AVRO, F. Marechal zegt geen toezeggingen te hebben gedaan aan de OR dat er niet weer op arbeidsplaatsen en programma’s wordt gekort. Bronnen rond de Ondernemingsraad speken daarnaast over een “knallende ruzie” tussen zakelijk directeur Marechal en programmadirecteur A. ‘s-Gravesande over het ontstaan van het tekort. Marechal spreekt over een “gezond spanningsveld” tussen hem en zijn collega.

Lily Petersen (90) overleden

In Amsterdam is zaterdag Lily Petersen (90) overleden,presentatrice van het legendarische radioprogramma ‘Kleutertje Luister’. Petersen, die in 1946 begon, werkte er 29 jaar aan mee.

Extra FM gestart met testuitzendingen

Extra FM de lokale omroep voor West Maas en Waal is 21 maart jl. gestart met testuitzendingen via 106.1 MHz. Officiële start is zaterdag 3 april as. (FMTV)

LUISTERCIJFERS JANUARI/FEBRUARI: RADIO 2 BLIJFT NUMMER 1

Radio 2 blijft in de periode januari/februari de best beluisterde zender. Het publieke station had net als in de december/januari-meting een marktaandeel van 13,1 procent. Radio Veronica komt dicht in de buurt van Noordzee FM met een aandeel van 4,6 procent. Sky Radio is de tweede zender van Nederland met een marktaandeel van 11,3 procent. Wel daalde het aandeel fors met 1,2 procent. Radio 538 groeit behoorlijk: plus 0,6 naar 10,8 procent. Radio 1 houdt een aandeel van 8,1 procent, Radio 3 FM zet de daling voort: met –0,3 procent naar 7,1. Noordzee FM voelt de hete adem in de nek van zusterzender Radio 10 en van Radio Veronica. Het marktaandeel van Noordzee FM stijgt wel met 0,2 naar 4,8 procent, maar Radio 10 FM ziet het aandeel stijgen (met 0,2 naar 4,7. Radio Veronica gaat zelfs van 4,1 naar 4,6.

dec/jan(in%)	jan/feb(in%)
01	Radio 2	 13.1	13.1
02	Sky Radio	12.5	11.3
03	Radio 538	10.2	10.8
04	Radio 1	 8.1	 8.1
05	Radio 3FM	7.4	7.1
06	Noordzee 100.7 FM	4.6	4.8
07	Radio 10	4.5	4.7
08	Radio Veronica	4.1	4.6
09	ClassicFM	2.8	2.6
10	Yorin FM	2.5	2.6
11	Arrow Classic R.	2.2	1.8
--	Radio 4	1.7	1.8
13	RTL FM	1.4	1.6
14	747AM	0.9	0.9
15	ID&T Radio	0.5	0.5
16	Business Nieuws Radio	0.3	0.3
==	Regio Radio	14.9	15.0
==	Regionale Commercieel Radio	2.0	2.1
==	Overige	6.2	6.2

Essent Kabelcom kiest voor Irdeto Access

Essent Kabelkom heeft Irdeto Access gekozen als leverancier van haar nieuwe Conditional Access systeem voor de digitale TV Home dienst. Tot dusver gebruikte het kabelbedrijf een vroege versie van het in Frankrijk ontwikkelde Viaccess. Het bedrijf zal de bezitters van de bestaande kabeltuners blijven bedienen door de oude codering naast de nieuwe te gebruiken, volgens woordvoerder Bakker. Als eerste leverancier kondigde Revah Telecom aan dat vanaf het tweede kwartaal van dit jaar de Nokia set-top boxen leverbaar zullen zijn voor TV Home. Het betreft echte ‘zap-boxen’, die speciaal geschikt zijn voor de dienst van Essent. Abonnees van de digitale dienst hebben keuze uit tachtig televisiezenders, dertig radiozenders en veertig audiokanalen van Music Choice. Verwacht wordt dat andere fabrikanten en importeurs ook met eigen modellen zullen komen, onder andere Samsung. (Broadband TV Nieuws)

Kabelaars: iedereen een kastje

De grote kabelbedrijven willen dat al hun abonnees een digitale ontvanger krijgen. Alleen op die manier kan concurrentie ontstaan op het kabelnetwerk. Dat zei VECAI-directeur Rob van Esch zondag in het AVRO- mediaprogramma “Antenne 2”. Op het oude analoge kabelnet is te weinig capaciteit voor de keuzevrijheid die minister Brinkhorst (Economische Zaken) wil creëren. Volgens Van Esch willen de kabelbedrijven de kastjes zelf betalen: “Concurrentie is fantastisch. Ik ga niet meteen om overheidsgeld vragen. Dit is voor een groot deel de oplossing van het capaciteitsprobleem.” De VECAI zal Brinkhorst snel vragen om een gesprek over het plan. (Broadband TV Nieuws)

Commerciële zenders op 46,1 procent

De commerciële tv-zenders kwamen in week 12 opgeteld uit op een marktaandeel van 46,1 procent. De publieke omroepen scoorden gezamenlijk 27,1 procent. Marktleider was RTL4 met 18,1 procent. RTL5 en Yorin hadden beide 4,5 Dat bracht het aandeel van HMG op 27,1. SBS6 deed het goed met 12,2 procent, Net5 kwam uit op 3,7 en Veronica op 3,1. Daarmee had SBS een marktaandeel van 19 procent. De Studio Sport-uitzending van gisteravond 19.00 uur was het best bekeken programma van de week met 3,2 miljoen ’toeschouwers’. Idols staat op een tweede plek met 2,4 miljoen gevolgd door het zondagse 20.00 uur Journaal met 2,3 miljoen kijkers. GTST op maandag was vierde met 2,2 miljoen en de nieuwe politieserie Grijpstra & De Gier (RTL4) startte goed met ook bijna 2,2 miljoen kijkers. (Adformatie)

Maarten Nooter hoofd Sport NOS Televisie

Maarten Nooter is maandag benoemd tot hoofd Sport bij NOS Televisie. Hij gaat leiding geven aan de 160 medewerkers van Studio Sport en wordt tevens hoofdredacteur van de sportrubriek. Pim Marks is aangesteld als de plaatsvervanger van Nooter. Beiden waren al lid van de hoofdredactie. Nooter werkte tussen 1993 en 2000 als eindredacteur bij Studio Sport en was na het vertrek van Gerard Dielessen in september al actief als interim-hoofd van Sport NOS Televisie. Tot de hoofdredactie van Studio Sport is maandag ook Ewoud van Winsen toegetreden. Hij is nieuw en gaat de functie van adjunct- hoofdredacteur vervullen. Met de drie benoemingen is de driekoppige leiding van de sportafdeling van NOS Televisie weer compleet. (ANP/Planet)

Directeur RTV West stapt op

Directeur D. Binnendijk van RTV West gaat deze regiozender binnen enkele maanden verlaten. Dat maakte hij maandag bekend. Binnendijk begon een half jaar geleden bij de zender, maar werd gelijk geconfronteerd met een roerig begin wegens financieel wanbeheer van de vorige leiding. Om die reden stapt hij nu op. De directeur gaat vooral weg wegens het roerige afgelopen half jaar. ,,Ik heb als een crisismanager moeten opereren. Dat betekent dat je niet de meest geschikte leider bent om aan de basis te staan van een nieuwe start voor een omroep, dat is gewoon een feitelijke constatering. En RTV West staat nu voor een nieuwe start”, zei Binnendijk maandag.

Regio-satelliet-tv geen rijkskwestie

Mediastaatssecretaris Van der Laan betaalt niet mee aan doorgifte van de Limburgse publieke zender L1 via de satelliet, ze ziet dat als een provincie-kwestie. Dat bleek in haar gesprek met PvdA-gedeputeerde Wolfs, die nu verder praat met o.m. gemeenten en Essent Kabelcom, want Provinciale Staten geven ook al niets. (L1 via Villamedia)

Studio Brussel, France Culture, BBC World en City FM nieuw op Alkmaarse kabel

De reacties die de afgelopen maanden binnenkwamen bij de Alkmaarse Programmaraad na de publicatie van het voorlopige radioadvies, geven volgens de Programmaraad geen aanleiding tot wijzigingen. Daarom besloot de Programmaraad op 17 maart dat het definitieve minimumpakket van 25 radiozenders er als volgt uitziet: Radio 1, Radio 2, 3FM, Radio 4, 747AM, Radio Noord-Holland, Radio Alkmaar Lokaal, Studio Brussel, VRT1, VRT2, VRT3 (Klara), France Culture, WDR4, BBC2, BBC World, Arrow Classic Rock, Business Nieuws Radio, City FM, Classic FM, Concertzender, ID&T Radio, Kink FM, Radio 538, Sky Radio en Radio Miranda. Deze zenders zijn vanaf 1 juli 2004 verzekerd van doorgifte op de Alkmaarse kabel, omdat UPC verplicht is dit advies op te volgen. UPC mag er altijd zelf nog vele zenders aan toevoegen. Het is dus niet zo dat Alkmaarders straks alleen nog maar 25 radiozenders kunnen ontvangen op de kabel. (Persbericht Programmaraad Alkmaar)

Casema en Bollenstreek eens over hogere kabeltarieven

Zes gemeenten in de Bollenstreek zijn akkoord gegaan met de hogere kabeltarieven voor radio en televisie die Casema wil rekenen. Dat heeft de kabelexploitant vrijdag bekendgemaakt. Inwoners van Hillegom, Lisse, Noordwijk, Noordwijkerhout, Sassenheim en Voorhout tellen nu nog 12,31 euro per maand neer. Dat tarief gaat in twee stappen omhoog. Vanaf 1 april betalen zij de rest van dit jaar 12,90 per maand. In 2005 zijn ze 20 eurocent minder kwijt dan het dan geldende landelijke tarief. Vanaf 2006 moeten ze het volle bedrag betalen. De Centrale Antenne Inrichting (CAI) Bollenstreek neemt al jaren de kabelbelangen van de zes gemeenten waar. CAI Bollenstreek en Casema hebben vrijdag overeenstemming bereikt over beeïndiging van het bestaande contract per 31 december 2004. Casema hoeft nu niet langer met de organisatie te overleggen over bijvoorbeeld de hoogte van tarieven en het zenderaanbod. Voorzitter Paul van Riet van CAI Bollenstreek, tevens wethouder in Voorhout, toonde zich vrijdag tevreden over de gemaakte afspraken. “Onze burgers hoeven nu niet in een keer het geharmoniseerde tarief te gaan betalen.” (Telegraaf)

Eerste AD Sportwereld

Het eerste nummer van AD Sportwereld, het sporttabloid van het Algemeen Dagblad, opent met een interview met voetballer Ruud van Nistelrooy. Vanaf zaterdag komt het AD elke dag, behalve zondag, met een eigen sportkatern op tabloidformaat. De naam ervan verwijst naar het vroegere weekblad ‘Sport en Sportwereld’, dat het Algemeen Dagblad indertijd heeft overgenomen. AD Sportwereld richt zich voornamelijk op vijf ‘hoofdsporten’: voetbal, tennis, schaatsen, autosport en wielrennen.(ANP)

Rechter stelt Radio Tamara in het ongelijk

De president van de rechtbank te Amsterdam heeft op donderdag 18 maart 2004 vonnis gewezen in het kortgeding dat radio Tamara had aangespannen tegen de kabelexploitant. Radio Tamara is door de rechtbank in het ongelijk gesteld. UPC heeft volgens de rechter niet overhaast en daarmee onzorgvuldig dan wel onrechtmatig jegens Tamara gehandeld. Tamara is het met de motivatie van deze uitspraak en de uitspraak niet eens en zal in beroep gaan.

Publieke radiozenders krijgen centrale uitzendlocaties

De Raad van Bestuur van de Publieke Omroep heeft de bezuinigingsknoop over de doelmatiger inzet van de radiostudio’s doorgehakt: elk radiostation krijgt straks één centrale uitzendlocatie. Dat betekent dat er zestien tot achttien studio’s dicht kunnen, wat een jaarlijkse besparing oplevert van 1,9 miljoen euro. De Raad van Bestuur had al eerder zijn voorkeur uitgesproken voor dit model, dat een werkgroep onder leiding van netcoördinator Joop Daalmeijer in het kader van de omroepbrede bezuinigingen had voorgesteld. De Raad ondervond echter verzet van een aantal omroepvoorzitters. Zij zijn bang dat medewerkers te zeer van de eigen organisatie vervreemden als ze een deel van de tijd niet in het eigen ‘huis’ doorbrengen. Ook wees men op het praktische ongemak voor de radiomakers, die steeds heen en weer moeten reizen tussen hun werkplek en de uitzendplek elders in Hilversum. Daarom kozen deze omroepen liever voor het alternatieve besparingsmodel waarin elke omroep zijn eigen studio behoudt. Dit levert echter minder geld op, namelijk 1,1 miljoen euro. Na nieuwe berekeningen van wergroepvoorzitter Joop Daalmeijer heeft de Raad van Bestuur nu besloten vast te houden aan zijn oorspronkelijke voornemen. Dit betekent dat de centrale uitzendstudio van Radio 1 straks, waarschijnlijk vanaf begin volgend jaar, bij de NOS komt. Radio 2 en 747 AM gaan uitzenden vanuit studio’s in het AKN-gebouw, Radio 4 gaat naar de TROS en Colorful Radio naar de NPS. Het geluid van 3FM komt al jaren vanuit één locatie; de pas betreden nieuwe studio op het Media Park blijft in gebruik. (Spreekbuis)

Staatssecretaris: Radio Symfonie Orkest opheffen

Staatssecretaris Van der Laan van Cultuur en Media heeft de Raad voor Cultuur voorgesteld het Radio Symfonie Orkest op te heffen. Dat voorstel heeft ze met de twee bezuinigingsvoorstellen voor de omroeporkesten van het Muziekcentrum van de Omroep (MCO) en van de raad van bestuur van de Publieke Omroep naar de Raad voor Cultuur gestuurd voor advies. Beide voorstellen uit Hilversum zelf leveren in de ogen van de bewindsvrouw namelijk eigenlijk niet genoeg op. Er moet tussen de 5,5 en 7,5 miljoen euro worden bezuinigd, liever meer dan minder. De voorstellen uit Hilversum zitten in de buurt van de 5,5 miljoen, maar het voorstel van Van der Laan zou 7,5 miljoen euro opbrengen. In de brief aan de Raad voor Cultuur vraagt de staatssecretaris het adviesorgaan hoe mogelijke hiaten in de programmering op Radio 4 en/of van de Nederlandse podia bij opheffing van het symfonie-orkest opgevuld kunnen worden door gebruik te maken van de niet-omroeporkesten. Het advies van de Raad wordt op 19 april verwacht, tegelijk met het advies voor het gehele Kunstenplan voor de komende vier jaar. Voor 1 juli zal Van der Laan het besluit nemen over de hoogte van de bezuiniging bij het MCO. (ANP/Antenne2)

Jensen: Ook in gesprek geweest met Radio 538

Robert Jensen geeft in een artikel in het Algemeen Dagblad van vandaag aan ook met Radio 538 onderhandeld te hebben over de plaats in de middag die vrij kwam toen Jeroen van Inkel vertrok naar Veronica. “Eerst heb ik met Lex Harding gesproken om de middag van Radio 538 te gaan doen. De transfer van Ruud de Wild ging hem aanvankelijk te langzaam. Dat leek me wel wat, samen met Evers op een station, een gouden combi volgens mij. Terwijl die gesprekken liepen, ging ik met mijn broer Frank een weekendje naar Malaga. Wie denk je dat naast ons zit in het vliegtuig? HMG-topman Fons van Westerloo. Zuiver toeval. Hebben we drie uur zitten babbelen. Hij bood me de kans om me inhoudelijk bezig te houden met twee zenders: Yorin FM en RTL FM. Een mooiere uitdaging is er niet voor een radiofreak als ik. Met Yorin FM gaan we een alternatief bieden voor alle andere vertroste radiostations, RTL FM wordt levendig en vooral relevant. Meer kan ik daarover nog niet zeggen.”, aldus Jensen. De creatieve directeur van Yorin FM en RTL FM zegt dat Noordzee FM fantasieloos is. Hij miste de scherpe kanten van het station. Sommige beweerden dat hij ook ruzie zou hebben met Erik de Zwart maar Jensen geeft aan op goede voet te staan met de Talpa-directeur. 

Peter Contant nieuwe algemeen directeur Veronica Uitgeverij

De directie van SBS Broadcasting heeft mediajournalist Peter Contant (46) benoemd tot algemeen directeur van de Veronica Uitgeverij en hoofdredacteur van de bladen Veronica Magazine en Satellite. De Ondernemingsraad en de Redactieraad alsmede de redacties van beide magazines hebben positief geadviseerd over de aanstelling. Peter Contant zal zijn werkzaamheden als directeur van zijn eigen mediabedrijf zo spoedig mogelijk beëindigen. Hij zal tussen 15 april en 1 mei starten met zijn werkzaamheden voor Veronica. Naast Contant zal een directeur/uitgever benoemd worden. Samen met de zakelijk directeur zal dit driemanschap de dagelijkse leiding voeren over de Veronica Uitgeverij.

Minister: 25.000 Digitenne abonnees eind 2003

Minister Laurens Jan Brinkhorst heeft het aantal Digitenne abonnees d.d. eind 2003 bekend gemaakt. Het aantal bedroeg 25.000 abonnees. Digitenne zelf wilde tot nu om ‘bedrijfsvertrouwelijke reden’ geen openheid geven over haar abonnee-aantal. Lex Nicolai, directeur van Digitenne zegt nu dat deze op verzoek van de minister heeft ingestemd met het openbaren van het getal. Het getal is in de brief ‘Omroep via de kabel: Stand van Zaken’ geopenbaard. 

RTL in Nederland: goede cijfers voor televisie, radio doet het slecht

Vandaag heeft RTL Group SA haar resultaten bekend gemaakt. Als min of meer verwacht draaide het tv-deel in Nederland zeer goed. 320 miljoen euro omzet met een EBITA-winst (operationeel resultaat) van 30 miljoen euro. In 2002 draaide het tv-deel nog 315 miljoen euro met 15 miljoen euro EBITA-verlies. Eén opvallendheid viel op bij de presentatie: de netto marktaandeelcijfers in de reclame-omzet (televisie) voor RTL Group SA bedroeg in 2003 43,3 %. SBS Broadcasting BV behaalde 28,7 %. Blijft over 28 % voor de STER, MTV Networks BV en overige exploitanten. Het marktaandeel van RTL is daarbij best groot te noemen. Met radio gaat het – als verwacht – slecht. RTL FM en Yorin FM boekten niet alleen slechte martkaaandelen, ook de cijfers zijn bedroevend. Yorin FM kreeg l andelijke dekking en een zusje erbij in de vorm van RTL FM. Dit resulteerde in een daling van de omzet met twee miljoen euro naar 7 miljoen euro. Het EBITA-verlies bedroeg 5 miljoen euro. 

Kabinet wil vastrechtmodel voor kabelsector

Het kabinet wil af van de situatie dat kabelmaatschappijen de tv-kijker alleen pakketten met veel programma’s aanbieden. Het gaat met de kabelsector overleggen over een “vastrechtmodel”. Net als bij de telefonie wordt dan een vast bedrag in rekening gebracht voor de aansluiting op het netwerk. Vervolgens wordt betaald naarmate men programma’s wenst te ontvangen. Dat staat in de nota “omroep via de kabel” van minister Brinkhorst (Economische Zaken) waarmee het kabinet heeft ingestemd. De D66-bewindsman wil hiermee bereiken dat net als in de telefonie Tele2-achtige ondernemingen ontstaan. Zij hebben zelf geen netwerk, maar kunnen wel abonnementen verkopen door ruimte te huren op de kabel. Als het vastrecht is betaald, wordt van alles mogelijk. De aanbieders van de programma’s, bijvoorbeeld commerciële omroepen, kunnen aan de kabelmaatschappij betalen voor doorgifte. Het kan ook zijn dat de consument daarvoor betaalt via de rekening voor het programmapakket. Als de programma-aanbieder betaalt, kan die nog kiezen of de consument extra moet betalen, zoals gebeurt bij Canal+. In dit spel kunnen zogeheten ” packagers”, een soort makelaars, ruimte huren op de kabel en overeenkomsten sluiten met programma-aanbieders en met kijkers.

Free Record Shop komt met eigen downloadsite

Free Record Shop wil ,,binnen enkele maanden” beginnen met een internetsite waar klanten de veertig populairste cd-singles tegen betaling kunnen downloaden. Daarmee hoopt de winkelketen compensatie te vinden voor de almaar dalende opbrengsten uit de verkoop van cd’s. ,,We zijn op alle gewenste niveau’s goed in gesprek”, zei een woordvoerder van Free Record Shop dinsdag. De winkel wil via de nieuwe site alle actuele hits aanbieden. ,,Onze ervaring leert dat je de complete topveertig als download moet kunnen aanleveren. Anders heeft het geen zin”, aldus de zegsman. ,,In de mogelijkheden die ons tot nu toe worden aangeboden, kunnen we ons nog niet vinden”. Vooral de verkoop van cd-singles is de laatste jaren hard teruggelopen. Nog maar 40 procent van de omzet haalt de Free Record Shop uit de verkoop van muziek. In het assortiment van de winkels nemen computergames en vooral dvd’s een steeds belangrijkere positie in. (ANP)

Presentator TROS Radio Online exit

De Tros heeft Jan van Thiel, vele jaren de bekende stem van Radio Online, naar huis gestuurd. Jan van Thiel is nog zichtbaar op de site van Radio Online, maar werkt niet meer voor het programma. Van Thiel en de Tros bevestigen dat het uiteengaan niet om vrijwillige reden is gebeurd.Dat blijkt aan de kant van de Tros uit het antwoord van Jan van der Vlugt op vragen. De programmaleider Radio van de Tros: “Dit is een interne kwestie. Hier zeg ik verder dus niets over.” Van Thiel heeft de hulp ingeschakeld van journalistenbond NVJ. Op sterke geruchten willen geen van beide partijen ingaan. Naast mede-presentator Francisco van Jole opereert nu Peter de Bie. Zijn vleesgeworden Tros-intonatie, bekend van de Tros Nieuwsshow vervangt het vertrouwde doorleefde geluid van Van Thiel. Van Thiel was al een kleine zeven jaar aan het wekelijkse radioprogramma verbonden. (Planet/ANP)

Skyradio.nl trekt recordaantal bezoekers

De website van Sky Radio kreeg in de maand februari een recordaantal bezoekers. Ruim 650.000 mensen bezochten in februari 2004 skyradio.nl. Nog nooit werd de site in een maand tijd zo druk bezocht. Dat blijkt uit de onderzoekcijfers van Sitestat. Een jaar geleden, in februari 2003 bezochten nog 475.000 Nederlanders de website. Skyradio.nl staat steeds vaker in het teken van grote acties en prijsvragen. Zo kon men de afgelopen maand exclusief op skyradio.nl tickets winnen voor de dvd- première van Marco Borsato. Deze actie alleen al, trok maar liefst 75.000 extra bezoekers naar de site. Skyradio.nl laat al sinds augustus een zeer sterke groei zien en iedere maand neem h et aantal bezoekers weer toe. (Radiofreak)

“Holland Media House verder als ‘Blue Circle’ “

Productiehuis Holland Media House van HMG gaat grote veranderingen tegemoet. Niet alleen wordt de naam veranderd in Blue Circle ook de status van deze organisatie wordt er een van grote zelfstandigheid. Eerder trok tot ieders verassing HMH de productie van Formule 1 programma’s aan voor concurrent SBS/Veronica. De komende periode zal HMH meer producties gaan doen voor SBS maar mogelijk ook voor de publieke omroep. Blue Circle(.TV) gaat tevens actiever deelnemen in een internationaal platform van Bertelsman voor de ontwikkeling van TVformats. (Venturo Weblog)

Kink FM verhuist naar oude EO-studio

KinkFM zal binnenkort verhuizen naar het Mediapark in Hilversum. Dit zegt KinkFM-directeur Jan Hoogesteijn in het Parool. KinkFM zal aldaar een oude studio van de Evangelische Omroep in gebruik nemen. KinkFM zendt momenteel uit via een noodstudio in het het oude Avro-pand aan de Hilversumse ’s Gravelandseweg. Dit pand zal binnenkort in gebruik worden genomen door ‘Blue Circle’ (voorheen Holland Media House).

Grote storing bij Colorful Radio

De kersverse publieke radiozender Colorful Radio kampt al enkele dagen met een omvangrijke storing. Vanuit diverse gebieden in Nederland blijkt dat er via de kabelfrequentie van Colorful Radio stilte is te horen of een vreemd ‘gereutel’. De stream van Colorful Radio biedt geen uitkomst: ook hier hetzelfde euvel. UPDATE Colorful Radio is sinds maandagavond 23.00 uur weer te beluisteren via de diverse kabelfrequenties. Het geluid is echter nog erg slecht.

Aantal kijkers TV Noord groeit gestaag

Het aantal kijkers naar programma’s van de regionale omroep in Groningen, TV Noord, blijft toenemen. Vorig jaar kon de omroep een groei van 4 procent noteren. Men kijkt vooral naar nieuws. De eerste nieuwsuitzending van kwart over zes haalt een marktaandeel van gemiddeld 13 procent. Over de hele avond bereikt TV Noord met 40 procent zo’n 190.000 kijkers. Daarmee blijft TV Noord de bestbekeken regiozender. Volgens directeur Roel Dijkhuis van RTV Noord zijn ook de luistercijfers van Radio Noord weer beter dan vorig jaar. (Essent)

“Vormgeving belangrijker dan stilte bij 3FM ‘Madrid’ herdenking”

De treinen en bussen stonden vandaag om twaalf uur drie minuten stil. De commerciële radiostations Radio 538, Noordzee FM, Radio 10 Gold, RTL FM, Yorin FM, Sky Radio, Radio Veronica en Classic FM zonden stilte uit. Ook op de regionale zenders was stilte te horen uit respect voor de slachtoffers van de terroristische aanslagen in Madrid van afgelopen week. Maar de publieke omroepen zonden nieuws uit, ondanks de oproep van de Europese Unie om drie minuten het werk neer te leggen. “Stilte is moeilijk vorm te geven op de radio, dat gaat beter op TV”, verklaart 3FM-zendercoördinator Florent Luyckx. “Je kan wel stilte uitzenden, maar dan doe je er niets mee. 3FM geeft er zijn eigen journalistieke invulling aan. Dit is vanochtend in overleg met de Raad van Bestuur en de andere zendercoördinatoren besloten. Er is geen overleg geweest met de omroepen, maar er is ook geen omroep geweest die gevraagd heeft dat het anders moest.” Om twaalf uur zond 3FM het 3FM nieuws uit met een sobere vormgeving. Er werd overgeschakeld naar een verslaggeefster om de stilte in een trein te verslaan. De 3FM-verslaggeefster was de enige die aan het woord was. De eerste twee platen na de reclame waren non-stop Mad World van Gary Jules en Butterfly van Crazy Town. Commentaar van dienstdoend VARA-DJ Claudia De Breij daarna: “Nieuws brengen is belangrijker dan drie minuten stilte. Je kan het er mee eens zijn, of niet.” Om half elf zond Talpa Radio Nederland zelfs een persbericht naar haar mediacontacten uit dat Radio Noordzee FM en Radio 10 Gold de drie minuten stilte wel in acht zouden nemen. “Het was nog onduidelijk wat er op de radio ging gebeuren”, legt PR-executive Ciska Hogenbirk uit. “Wij hebben het persbericht niet verzonden om de concurrentie voor te zijn, dat zou te misselijk zijn voor woorden. Het was een Europese oproep en dan doen we er aan mee. Wij zijn allemaal mensen.” (VPRO 3 VOOR 12)

Fotoverbod Leeuwarder Courant opgeheven

De rechtbank in Leeuwarden heeft het fotoverbod van zes maanden dat zij aan de Leeuwarder Courant had opgelegd, opgeheven. Dat hebben de krant en de rechtbank maandag laten weten. De krant plaatste donderdag 26 februari een foto waarop Simon S., de ontvoerder van Lusanne van der Gun, was te zien. De foto was genomen in de rechtbank in Leeuwarden. Na een klacht van de president van de rechtbank had de krant in latere edities van die dag het hoofd van de verdachte weggeretoucheerd. Desondanks kreeg de krant een verbod opgelegd om in de rechtbank te fotograferen. In een gezamenlijke brief in de LC maandag laten de rechtbank en de krant weten de kwestie te hebben bijgelegd. ,,De LC had met de publicatie van de omstreden foto niet de opzet de regels van de rechtbank te negeren en zal zich in de toekomst aan die regels houden.” De rechtbank ziet daarom geen reden het fotoverbod te handhaven. ,,Het fotoverbod was vooral vervelend omdat we een goede verhouding met de rechtbank willen hebben. Die verhouding is nu hersteld”, aldus hoofdredacteur R. Mulder. Hij wil verder inhoudelijk niet reageren. Ook de rechtbank verwijst naar de brief. (ANP)

VRT Radio Klara stelt eerste omroepfestival voor

Van 7 tot 22 september vindt in Brussel de eerste editie van het KlaraFestival plaats. Radio Klara zal dan elke dag 12 uur lang live concerten uitzenden vanop de happening. Voor het Klarafestival werken de VRT-radio en het Festival van Vlaanderen samen. Het resultaat wordt een “omroep- festival met multimedia aspiraties”. De concerten en andere activiteiten vinden plaats in het Paleis voor Schone Kunsten en de Beursschouwburg. Met dit initiatief wil Klara een eigen publiek, een “Klara community”, rond zich ver- zamelen, zegt netmanager Couvreur. Ook tv-zender Canvas besteedt uitvoerig aandacht aan het KlaraFestival met captaties van concerten en films en documentaires die aansluiten bij festivalthema’s.