Media kort: maart 2005

“Publieke Omroep naar twee tv-netten, drie radiozenders”

In 2008 moeten er maar twee publieke televisienetten overblijven. Eén algemeen net en één verdiepend net. Op de netten hoort geen reclame. Dat schrijft de Raad voor Cultuur in een advies in opdracht van staatssecretaris Van der Laan (Media, D66). De raad vindt ook dat de overheidsbijdrage aan de publieke omroep omhoog moet. Het extra geld moet besteed worden aan onder meer film en drama. Nederlanders betalen via de belasting 45 euro per jaar aan de publieke omroep. In Duitsland en het Verenigd Koninkrijk is dat veel meer, tot honderd euro per inwoner, zo berekende het Sociaal en Cultureel Planbureau onlangs. Omroepverenigingen moeten zich omvormen tot commerciële productiehuizen. Naast de twee televisiekanalen kan de publieke omroep ook digitale themakanalen ontwikkelen. Bijvoorbeeld een kanaal dat zich specifiek richt op kinderen. Volgens de Raad schiet de huidige organisatievorm op fundamentele punten te kort. De omroepverenigingen zijn geen afspiegeling van de Nederlandse samenleving en de huidige organisatievorm is ,,onwerkbaar”, aldus G. Hulshof, lid van de Raad. De raad onderschrijft de analyse van staatssecretaris Van der Laan dat amusement geen kerntaak van de publieke omroep dient te zijn. De nieuwe publieke omroeporganisatie moet zich richten op nieuws, opinie en achtergrond alsmede kunst en cultuur. In het advies bepleit de raad een overgangsregeling voor de omroepverenigingen. Zij moeten in staat worden gesteld zich aan te passen aan de nieuwe situatie. Zij kunnen bijvoorbeeld een aflopende afnamegarantie voor programma’s krijgen. De nieuwe publieke omroep moet zich verantwoorden door middel van prestatiecontracten met de overheid, naar Belgisch voorbeeld. Verder adviseert de raad om één fonds in te stellen dat geld verdeelt voor de ontwikkeling van vernieuwende programma’s. Volgens de Raad voor Cultuur moeten bestaande stimuleringsfondsen opgaan in zo’n nieuw fonds. Op de radio moet de publieke omroep één nieuwszender hebben en zeker twee muziekzenders, waarvan één klassieke muziek, jazz en wereldmuziek uitzendt en de andere popmuziek. Het advies van de Raad voor Cultuur gaat veel verder dan de afspraken over de publieke omroep die in het zogenoemde paasakkoord zijn vastgelegd.

 

Radio 8FM neemt Maximaal FM over

De commerciële regionale radiozender Maximaal FM uit Zeeland verandert in Radio 8 FM. Dat is het gevolg van de overname van de radiofrequenties van Maximaal Multimedia door het Brabantse Radio 8FM. Maximaal laat weten dat hiervoor is gekozen, omdat het bedrijf zich volledig wil richten op TV-activiteiten. Voor de acht medewerkers heeft de verandering geen gevolgen, zij blijven in dienst. Radio 8FM en Maximaal Multimedia zullen gaan samenwerken op het gebied van de regionale nieuwsvoorziening. (oa. via Omroep Zeeland)

Gemeenten winnen hoger beroep UPC

Kabelexploitant UPC moet de inwoners van Ridderkerk, Rozenburg en en de gemeentes op Voorne-Putten zeven miljoen euro terugbetalen. Dat is de uitkomst van een hoger beroep dat de zeven gemeenten hadden aangespannen tegen UPC aldus RTV Rijnmond. Volgens de rechter zijn de kabeltarieven in 2004 en 2005 in Spijkenisse, Bernisse, Brielle, Hellevoetsluis, Ridderkerk, Rozenburg en Westvoorne te drastisch verhoogd. UPC moet een deel van het geld terugbetalen. Het kabelbedrijf krijgt twee maanden de tijd om de tarieven aan te passen. Gebeurt dat niet voor 1 juni dan moet UPC nog eens een ton per maand per gemeente betalen.

Zendmasten voor digitale tv in Den Bosch en Oss

Er komt een maximaal honderd meter hoge antennemast aan de Rietvelden langs de A59 in Den Bosch. Eenzelfde soort mast zal worden gebouwd in Oss langs de S30. De zendmasten zullen gebruikt worden voor het verspreiden van digitale tv via de ether (Digitenne/KPN TV). Voor Den Bosch staat een antenne gepland die een bereik heeft van 15 kilometer. In Den Bosch h is eerst gekeken of de antenne op het provinciehuis (102 meter hoog) kon worden geplaatst. Maar de provincie wil dat niet. Dat heeft onder meer te maken met de kans op storing van een aanwezige politiezender.

Programmaraad zwicht: RTL+ in 2006 terug op de kabel

De Duitse commerciële tv-zender RTL+ (RTL Television keert volgend jaar terug op de kabel. De Programmaraad Limburg, die kabelexploitant Essent adviseert over het zenderpakket 2006, zwicht daarmee voor de massale protesten tegen het schrappen van RTL+. De Duitse zender moest onlangs plaats maken voor de Italiaanse zender Rai Uno. De terugkeer van RTL+ wordt mogelijk gemaakt door h et schrappen van een andere Duitstalige zender, SWF, een regionaal station. Voorwaarde is wel dat Essent instemt met het c onceptadvies van de Programmaraad, die gisteravond vergaderde in Roermond. Kijkers kunnen tegen het advies bezwaar aantekenen. In mei komt de Programmaraad bij elkaar voor een definitief advies. Verder adviseert de Programmaraad om Juize FM op te nemen in het radioaanbod, ten koste van Slam FM. Zuid FM, een nieuw Limburgs radiostation, blijft voorlopig op het eservelijstje staan. De raad wil de zender nu nog niet opnemen in het aanbod, omdat de financiering van Zuid FM nog niet rond is.

“BVN-kijkers kiezen massaal voor Kopspijkers”

Het VARA-programma Kopspijkers wint de verkiezing van het ‘Favoriete BVN-programma’ van het afgelopen jaar. Dat maakt presentatrice Martine van Os vanavond om 21.00 uur bekend in Van Huis Uit, het wekelijkse magazine op BVN. Kopspijkers eindigt als eerste, boven Flikken (VRT/TROS), Spoorloos (KRO), NOS Journaal en FC de Kampioenen (VRT). De speciale verkiezingsbokaal wordt vanwege de ziekte van Jack Spijkerman, in overleg met de VARA, op een later moment aan de redactie uitgereikt. (Persbericht)

RTL biedt series en films aan via internet

RTL Nederland gaat vanaf 2 mei film en series aanbieden via internet. Op een nieuwe site van RTL kunnen internetters voor 1,30 euro naar hun favoriete serie of film kijken. Betalen gebeurt via een telefoonnummer dat na een vijf minuten durende gratis promovideo verschijnt. Dat heeft directeur Peter op de Beek van RTL Nederland Interactief donderdag laten weten. Het gaat in eerste instantie om een experiment waarbij onder meer de Belgische misdaadserie Aspe, de dramareeks Matroesjka’s en vooral Nederlandse films als Soldaat van Oranje en Flodder te zien zullen zijn. ,,We starten met series die een begin en een einde hebben, omdat een serie als Goede Tijden Slechte Tijden om een te grote investering zou vrage”, aldus Op de Beek. ,,Dat moet je meteen voor een beperkte doelgroep vijf dagen per week content leveren.” De wijze van betalen is volgens Op de Beek redelijk uniek omdat bellers geen toegangscode krijgen. ,,Het bellen naar het betreffende telefoonnummer is voldoende. Een stem wenst je veel plezier bij het kijken en dan hang je op. De methode is ook gebuikt bij Idols, waar duizenden audities voor een euro te zien waren.” De gekozen films en series zijn overigens eenmalig te zien. Het is niet mogelijk ze door te sturen of te downloaden. ,,De kijker krijgt ongeveer twee uur de tijd om een film van anderhalf uur te bekijken. Terugspoelen en zoeken kan wel.” (ANP)

Jeroen Post stopt als VJ bij TMF

Presentator Jeroen Post vertrekt na zeven jaar bij de muziekzender TMF. De VJ gaat zich meer richten op het uitbouwen van zijn productiebedrijf Max Milo Produkties. Op 1 april neemt de 29-jarige Post officieel afscheid tijdens de TMF Awards, zo werd donderdag bekend. Jeroen Post blijft tot 1 september dit jaar wel freelance verbonden aan de zender met de wekelijkse entertainmentshow TMF on Tour. De VJ presenteerde programma’s als Post op Zondag, Club Delicious en Play. Van de laatste zijn meer dan duizend afleveringen gewees..(ANP)

RTL-cao rond: 1,25% erbij

Gisteren hebben de bonden en RTL Nederland een akkoord bereikt over de cao voor 2005. De NVJ is tevreden over het bereikte resultaat, waarbij een behoorlijke loonsverhoging is afgesproken; 1,25% structureel en eenmalig 0,75% (in april). Ook is er en bedrijfsresultaatafhankelijke bonus van 0,5 tot 3,5%. Het sabattical verlof is verruimd en er zijn afspraken gemaakt over contractering; bij structureel werk volgt na 1 jaar een vast contract, bij niet-structureel werk zijn er exitvergoedingen na meerdere contracten. De cao geldt niet voor productiebedrijf Blue Circle maar wel voor reclameverkoper IPN (al is daar ook in 2005 het functiesysteem van RTL Nederland nog niet van toepassing (Via Villamedia)

KRO brengt filmprogramma voor kinderen

De KRO begint 10 april met een filmprogramma voor kinderen. Dat heeft producent Shooting Star donderdag bekendgemaakt. Het programma luistert naar de titel Filmhit. Filmhit is een programma over films dat heel gericht wordt gemaakt voor en ook door kinderen. Drie presentatoren van onder de twaalf zullen kinder- en jeugdfilms beoordelen op criteria die kinderen belangrijk vinden. De KRO heeft in eerste instantie een reeks van tien programma’s besteld, maar is enthousiast over de eerste drie afleveringen. Elke Filmhit duurt vijftien minuten. Jonge kijkers kunnen overigens ook hun eigen videorecensie opsturen naar het programma. Elke week wordt er een filmpje op televisie uitgezonden. (ANP)

Digitale tv in noordoost Friesland

Vandaag introduceert Kabel Noord haar digitale kabeltelevisiepakket. Het bedrijf ziet digitale televisie als een logische stap naar de toekomst. Breedbeeld tv’s, platte beeldschermen, thuisbioscopen en dvd-spelers. Steeds meer van deze apparaten zijn digitaal. Met Kabel Noord Digitaal ontvangt men naast de bestaande radio- en televisiezenders nog eens 50% meer televisiezenders in digitale beeldkwaliteit. In het pakket zitten 45 televisiezenders en 37 radiozenderes. Een aantal van de extra zenders zijn o.a. TCM, Arte, BBC World en ProSieben. Bovendien behouden klanten het analoge signaal waardoor men niet voor alle tv-toestellen in huis een aparte digitale ontvanger hoeft te kopen. Om van de hoogste kwaliteit te genieten hebben klanten een digitale ontvanger nodig. Daarvan zijn op dit moment verschillende modellen in de handel verkrijgbaar. De digitale ontvanger is geschikt voor elk tv- toestel met een scartaansluiting. Daarnaast heeft men het Kabel Noord Digitaal Startpakket nodig (adviesprijs € 14,95). Dit pakket bevat een aanmeldformulier, een smartcard en een zenderoverzicht. Met de smartcard in de digitale ontvanger activeert men vervolgens de digitale ontvangst van de televisiezenders… (Via Waldnet)

Overheid en Slam!FM oneens over definities hitmuziek en muziekaandeel

Wat is de definitie van hitmuziek? En wat wordt precies verstaan onder gesproken woord? Om deze twee vragen draait het in de kwestie tussen de overheid en Slam! FM. Bij de frequentieverdeling in juni 2003 kreeg het radiostation van ID&T voor een laag bedrag een vergunning, die gebonden was aan een aantal voorwaarden. Zo mag er maar 7,5% hitmuziek worden gedraaid (gemiddeld een hit per uur), en moet 95% van de zendtijd gevuld worden met muziek.Volgens het Agentschap Telecom, dat de vergunning uitgeeft, overtreedt Slam! FM deze twee regels. Daarom krijgt het een voorlopige boete v an in totaal 113.600 euro opgelegd, met een wekelijkse dwangsom van hetzelfde bedrag. Het Agentschap baseert de boetes op een onderzoek van het Commissariaat voor de Media, dat de uitzendingen van Slam! FM op 3 en 4 februari 2005 heeft geanalyseerd na klachten van ondermeer Radio 538 en Yorin FM. Daaruit zou blijken dat het dancestation maarliefst 21% in plaats van de toegestane 7,5% aan hitmuziek draait, goed voor de maximale boete van 100.000 euro. Ook zou het maar 82% in plaats van 95% van haar zendtijd aan het draaien van muziek besteden, een overschrijding van 13.6 procentpunt, vandaar de overige 13.600 euro boete. Slam! FM heeft vier weken de tijd gekregen om te reageren op de voorlopige boetes en kan daarna pas naar de rechter. Wanneer het station gelijk zou krijgen, dreigen volgens Slam!FM de andere stations hun vergunningsgelden niet meer te betalen, wat een strop zou kunnen betekenen voor de overheid, die met de frequentieverdeling 323 miljoen euro binnenhaalde. Door de formatwijziging naar ‘edits van radio-edits van hits’ is het luisteraandeel van Slam! FM in de maandelijke luistercijfers gestegen van 1,5% tot 1,9% in de doelgroep van 20 tot 34 jaar. Meijer van Slam! FM: “Los van deze technische discussie zijn we nog steeds een dancezender voor jongeren, we zijn alleen wat opgeschoven van links naar rechts. Aan het eind van het jaar hopen we op 4% te zitten, over drie jaar op 8%. Wij blijven vrolijk verder uitzenden op onze manier.” 

Studio Brussel heeft nieuwe netmanager

Isabelle Baele is de nieuwe netmanager van de VRT-radiozender Studio Brussel. Baele neemt de plaats in van Mark Coenen, die begin maart werd aangesteld als directeur marktstrategie in de directie van VRT-radio. Isabelle Baele, geboren in 1967, was tot nu toe marketingmanager van de VRT-radio. Ze werkt sinds 1992 voor de VRT, eerst als public relationscoördinator voor jongerenzender Studio Brussel en sinds 1996 als marketingmanager van de VRT-radionetten. De functie van marketingmanager wordt nu doorgeschoven naar Els De Baets, die Baele al enkele jaren bijstond. De Baets, geboren in 1974, werkt sinds 2002 bij de VRT-radio. De plaats aan het hoofd van Studio Brussel was vrijgekomen nadat Mark Coenen begin maart opstapte als nethoofd omdat hij was opgenomen in de overkoepelende directie van de VRT-radio. Algemeen directeur Frans Ieven wordt er nu bijgestaan door Coenen (directeur marktstrategie), Paul De Wyngaert (directeur programmering), Marleen Bergen (directeur beleidsondersteuning) en Marc Cabus (verantwoordelijke innovatie). (Standaard)

‘In Europa’ wordt tv-documentaire

Het boek In Europa van Geert Mak wordt verwerkt tot een documentaire in twaalf afleveringen op televisie.De regisseur is VPRO-filmmaker Roel van Broekhoven.De schrijver zelf verleent medewerking aan de tv-serie. De producenten Theorema Films en Pieter van Huystee Films hopen volgend jaar met de opnames te beginnen.De serie komt niet eerder dan in 2007 op tv. Van het filmmateriaal wordt ook een twee uur durende bioscoopversie gemaakt. In het boek schetst Mak de geschiedenis van Europa in de 20ste eeuw aan de hand van reizen door het continent. Het boek is een bestseller geworden. (NOSTT)

BBned wint kort geding van UPC

Internetaanbieder BBned heeft een kort geding gewonnen van UPC. BBned spande het kort geding aan wegens het woordmerk ‘brederband’. De rechter oordeelde dat de slogan ‘Chello introduceert brederband’ niet mag, omdat het te veel lijkt op het reeds bestaande ‘brederland’ van BBned. BBned gebruikt het woord ‘brederland’ vanaf het jaar 2000 en heeft deze ook geregistreerd in dat jaar. Brederland is een samentrekking van breedband en Nederland. De rechter stelde dat de gelijkende uitingen verwarring kan veroorzaken bij de eindgebruikers. UPC krijgt vier weken de tijd om de uiting ‘brederband’ te staken. Daarna geldt een dwangsom van 50.000 euro per dag met een maximum van vijf miljoen euro. (NU)

Rick van Velthuysen in de nacht op 538

Radio 538 dj Rick van Velthuysen gaat vanaf maandag 4 april het nieuwe nachtprogramma ‘MiddenInDeNachtRick’ presenteren. Dit programma is van maandag tot en met donderdag tussen 00:00 en 3:00 uur te horen op Radio 538. Naast zijn nieuwe nachtprogramma blijft Rick van Velthuysen ook op zaterdag en zondag te horen tussen 12 en 3 uur in WeekendRick. Rick van Velthuysen over zijn nieuwe programma: “Nachtprogramma’s zijn natuurlijk een duurtest voor mijn fysieke en sociale leven. Sommigen zullen denken dat ik nu eindelijk eens bestraft ben en als sanctie nu in de nacht moet werken, maar niets is minder waar. In onze 24-uurs economie moet je ook op de radio je programmering 24 uur willen optimaliseren. Radio 538 toont die lef en visie door te investeren in ‘MiddenInDeNachtRick’: pure persoonlijke radio voor de méér wakkere types.” Rick van Velthuysen gaat ‘MiddenInDeNachtRick’ presenteren samen met Erik-Jan Rosendahl. Erik-Jan werkte tot mei 2000 bij Radio 538 en was onder meer de vaste side-kick van ‘The Morning Jam’. (via Radiofreak)

VARA schikt in Exota-affaire

Schrijver Peter Smit mag, als hij dat wil, blijven schrijven over de Exota-affaire. Hij hoeft bovendien zijn teksten hierover niet eerst ter goedkeuring voor te leggen aan de VARA en Marcel van Dam, zoals zij eisten. De omroep en oud- VARAcoryfee hebben daarover in kort geding een schikking getroffen met de schrijver. Zij openden het vuur op Smit omdat hij in hun ogen de affaire over ontploffende flessen met Exota verkeerd beschreef. Het frisdrankmerk ging ten onder na een uitzending in 1971, hetgeen de VARA later miljoenen kostte. Smit stipte het onderwerp aan in zijn Grote boek van de kleine feiten, dat uit de winkel is gehaald. (Telegraaf)

Reality-show over zusjes Williams op Amerikaanse televisie

De Amerikaanse televisiezender ABC Family gaat een reality-programma maken met de tenniszusjes Venus en Serena Williams in de hoofdrol. Dat hebben de zender en de familie Williams bekendgemaakt. Zes afleveringen lang worden de zusjes, die samen elf grand slam-titels wonnen en nu vierde (Serena) en negende (Venus) op de wereldranglijst staan, gevolgd tijdens trainingen, wedstrijden en bij hun leven naast de tennisbaan. Serena Williams zegt dat zij en haar zus blij zijn met de kans om zich op televisie te laten zien. Serena, de jongste van de twee, hield zich de afgelopen jaren naast het tennis onder meer bezig met acteren en het ontwerpen van kleding. De serie over de Williams-zusjes is vanaf juli op de Amerikaanse kabel te zien. (Gazet)

Opsporingsberichten via L1-televisie

Regionale Omroep L1 uit Limburg gaat naar het voorbeeld van opsporingsberichten op de Nederlandse Tv-zenders, ook berichtgevingen uitzenden direct na het nieuws. Hiervoor hebben omroep L1 en politie en justitie in Limburg dinsdagochtend een overeenkomst getekend. De politie kan bij een vermissing snel het publiek informeren om zodoende zelf waardevolle informatie over de vermissing te verkrijgen. L1 had al een overeenkomst met politie en justitie voor het programma ‘De Gouden Tip’. Dit wordt nu uitgebreid voor opsporingsberichten. (BON)

Champions League weg bij VRT

De Vlaamse publieke omroep VRT verliest de tv-rechten voor de Champions League voetbal. Van september 2006 tot 2009 mag VTM de hoogstaande Europese voetbalwedstrijden uitzenden. De commerciële zender was samen met de openbare omroep VRT kandidaat voor de uitzendrechten. Eerst brachten 4 kandidaten een bod uit. Maar Team Marketing, het bedrijf dat de tv-rechten verkoopt voor de Europese voetbalbond, vond dat het bod van de kandidaten te laag was. VTM en VRT brachten daarom een tweede bod uit en op basis daarvan heeft Team Marketing gekozen voor VTM. In 2005-’06 is de CL wel nog op de VRT te bekijken. Volgens de VRT “verliest de kijker de kwaliteitsvolle omkadering van de CL- matchen”. De VRT was al sinds 1992 de vaste partner van de Champions League. “De openbare omroep vindt het erg dat de Vlaamse kijker niet langer de garantie heeft dat de CL-matchen op een open net te zien zijn”, meldt de VRT. Direc- teur-tv Aimé Van Hecke spreekt van “een moeilijke dag voor de VRT en de sportredactie in het bijzonder”. Van Hecke zegt dat de VRT alles heeft gedaan wat binnen de mogelijkheden lag. “We deden zelfs een bijzondere inspan- ning, maar die bleek ruim onvoldoende. “Het gaat niet zozeer om kijkcijfers”, zegt Aimé Van Hecke. “Wel om de publie- ke rol die de VRT in sportverslaggeving op het hoogste niveau wil vervullen.” “En op deze manier kunnen we die func- tie niet volwaardig uitoefenen”, vindt Van Hecke, die vaststelt dat na de internationale filmrechten ook de sport- rechten “steeds onbereikbaarder” zijn. “De VRT kan niet op tegen de VMMa, die binnenkort met open kanalen en betaal- tv uitpakt. De tegenstander heeft betere wapens. Maar de VRT zal het probleem proberen op te lossen en zich beraden over hoe het verlies te compenseren.” (VRT)

Vlag niet uit bij commerciële zenders

Commerciële zenders reageren dinsdag terughoudend op het zaterdag bereikte akkoord tussen de coalitiepartijen, waarin ook verregaande afspraken zijn gemaakt over de publieke omroep. De zenders willen eerst afwachten hoe staatssecretaris Van der Laan (Media, D66) de plannen uitwerkt. Meest in het oog springt het inperken van het aantal amusementsuitzendingen. Van der Laan wil puur amusement op Nederland 1, 2 en 3 in de ban doen, verstrooiende elementen mogen programmamakers alleen hanteren als ze bijvoorbeeld een maatschappelijke debat willen aanzwengelen. TROS-voorzitter K. van Doodewaerd opperde maandag dat dit de commerciële zenders in de kaart zou spelen, maar bij hen gaat de vlag nog niet uit. (ANP)

Spijkerman in ziekenhuis

Vara-presentator Jack Spijkerman is maandag opgenomen in het ziekenhuis met een klaplong. Het is op dit moment niet duidelijk wanneer de 56-jarige Spijkerman het ziekenhuis mag verlaten. Dat meldt de Vara dinsdag. De uitzending van ‘Kopspijkers’ van zaterdag 2 april gaat niet door.

Unilever boycot SBS, te duur

Zo’n twee miljoen euro loopt SBS deze maand mis omdat Unilever de zender in de ban deed en zijn reclame elders plaatste. Unilever is kwaad omdat SBS niet akkoord ging met de prijs die het reclamebureau MindShare wilde betalen. Dat overkwam het bureau in Engeland overigens ook. Vorig jaar heeft de publieke omroep ook 2 maanden met een Unilever- ban te maken gehad, en IP overkwam dat ook al eens. (Adformatie via Villamedia)

TROS-voorzitter voelt zich verraden

TROS-voorzitter Karel van Doodewaerd voelt zich verraden door staatssecretaris Van der Laan (Media, D66). Dat zei hij maandag in reactie op de presentatie van de plannen van de bewindsvrouw met de publieke omroep. Die plannen werden door de coalitiepartijen vastgelegd in het zogenoemde paasakkoord na het vertrek van minister De Graaf. “Als we niet langer het volk mogen bedienen in het omroepbestel, dan moeten we er maar weer over gaan nadenken uit het bestel te treden.”, aldus van Doodewaerd. De TROS dacht vorig jaar, net als de AVRO, ook al aan uittreden, maar deed dat uiteindelijk niet. ‘Toen moest ik met het pistool op de borst van Van der Laan een keuze maken, terwijl ik haar plannen toen nog niet eens kende. Omdat we dreigden onze uitzendlicentie te verliezen kozen we voor een toekomst in het bestel, maar nu word ik geconfronteerd met een bestel waarin ik niet mag amuseren. Daar zullen we binnenkort eens met de staatssecretaris over gaan spreken.’ Volgens Van Doodewaerd zijn Van der Laans plannen funest voor de programmamix. ‘Kijkers zullen en masse naar de commerciële zenders overstappen en die zijn we dan ook echt kwijt. De omroepen zullen in een negatieve spiraal komen, waardoor ook nog eens minder reclamegeld zal binnenkomen. Een mooier cadeau hadden RTL, SBS en John de Mol zich niet kunnen wensen.’ (ANP)

Minder amusement bij Publieke Omroep

Amusementsprogramma’s vormen geen doel op zich in de nieuwe opzet van het Nederlandse omroepbestel. Dat zei staatssecretaris Van der Laan (Media, D66) maandag in een uitleg van het zaterdag bereikte paasakkoord tussen de coalitiepartijen na het opstappen van minister De Graaf. In dat akkoord zijn een aantal afspraken over media gemaakt die Van der Laan maandag toelichtte. Momenteel moeten publieke omroepen ook verstrooiende programma’s leveren, maar in de toekomst laat de overheid die functie over aan commerciële zenders. Wel mogen publieke programmamakers amusement als middel gebruiken om een maatschappelijk debat aan te gaan. zoals bijvoorbeeld in het VARA-programma Kopspijkers. ‘Een doorbraak’, betitelde Van der Laan de uitkomst van de onderhandelingen. ‘De VVD heeft de wens te komen tot een BBC-model losgelaten en het CDA zal niet langer pleiten voor een model waarin de afzonderlijke omroepen meer macht krijgen. In de komende weken moet ik het model verder uitwerken, maar de contouren liggen er nu.’ Dat uitwerken wordt nog ingewikkeld, gaf Van der Laan toe. Welk programma bijvoorbeeld is plat amusement en welk gebruikt amusement als middel? Kopspijkers, Dit was het Nieuws en Lingo tolereert de bewindsvrouw wel. Shows als Love Letters en Sterrenslag doet ze in de ban, maar over het KRO-programma Boer zoekt vrouw twijfelt ook zij. ‘Dat programma is wel heel erg KRO, dus moet misschien mogelijk blijven bij de publieke omroep.’In de toekomst gaat Publieke Omroep zich richten op drie functies, zo is afgesproken. Nieuws en sport worden verzorgd door de NOS, opinievorming en maatschappelijk debat door de afzonderlijke omroepen en educatie, kunst en cultuur komen aan bod via een nog nader te definiëren constructie. De huidige omroepen kunnen concurrentie krijgen van ideële organisaties die ook zendtijd en omroepgeld kunnen aanvragen om hun mening voor het voetlicht te brengen. De raad van bestuur Publieke Omroep moet het geheel in goede banen leiden. Deze overkoepelende organisatie moet ook bepalen of het juist is dat de NOS momenteel flink meebiedt op het opnieuw binnenhalen van de uitzendrechten van de UEFA Champions League. ‘Over voetbalrechten zijn in dit akkoord geen afspraken gemaakt, dat blijft een zaak van de omroepen zelf’, zei Van der Laan. De D66-bewindsvrouw accepteert dat in het nieuwe omroepbestel de kijkcijfers van de publieke omroepen zullen dalen. Nu moeten ze proberen een gezamenlijk kijktijdaandeel van 40 procent te halen. Een nieuwe doelstelling legt de overheid niet vast. ‘Het gaat erom dat het geld wordt besteed voor goede, maatschappelijk betrokken programma’s en daarbij moet keihard worden gewerkt om het kijkersaandeel zo veel mogelijk te behouden.’ Een beslissing over het reclamevrij maken van de publieke netten hebben de onderhandelaars voor zich uit geschoven. ‘Naar de consequenties daarvan moeten we eerst nog veel onderzoek doen’, zei Van der Laan. (via de Volkskrant)

Studio Brussel wint prijs als beste dance-radio

Regi van Milk Inc. heeft in de Brabant-hallen in Leuven de eerste Belgian Dance Award voor beste producer in de wacht gesleept. De prijs voor beste dj ging naar Dj Ghost. Andere winnaars waren onder meer platenfirma News en het magazine Outsoon. Studio Brussel won de Dance Award voor beste radio en I Love Techno werd verkozen tot beste dance-event.De prijzen werden uitgereikt op het eerste Belgian Dance Festival, dat Belgische dancemuziek (artiesten en organisatoren) in eigen land meer erkenning wil geven. (VRT)

NOS wil samen met BNN en FunX een ‘urban-zender’

De Nederlandse Omroep Stichting (NOS) wil als publieke landelijke omroep samen met BNN en FunX de ambitie opnieuw oppakken om een landelijke urban-zender te realiseren. Jan Westerhof (projectbetrokkene en zendercoördinator Radio 1/747 AM) verklaarde aan DutchMedia dat inmiddels een intentieverklaring is ondertekend door de NOS, FunX en BNN. “Doelstelling is om een vijfde edie van FunX te laten maken. We zijn met FunX in gesprek of zij als producent voor de publieke landelijke omroep het urbankanaal kunnen maken,” aldus de zendercoördinator tegenover DutchMedia. FunX is thans als publieke lokale grotestedenzender in de Randstad actief met vier versies die op FM, de kabel, satelliet en internet wordt uitgezonden. 

Kabinet ontvouwt plannen commerciale radio via DAB

Het kabinet heeft een eerste stap gezet op weg naar commerciële digitale radio via de ether (DAB). Minister Brinkhorst mag voor de periode van vijftien jaar frequenties uitgeven aan bedrijven. Analoge radio, zoals die nu gangbaar is, moet iterlijk in 2019 zijn verdwenen. De Publieke Omroep begon vorig jaar al met digitale uitzendingen in de Randstad. Bij het toewijzen van frequenties voor commerciële radio wordt een vergelijkende toets gebruikt. Een van de criteria is dat het zal gaan om programma’s, die nu niet via de ether zijn te ontvangen. Ook het aanbod van innovatieve diensten wordt beoordeeld (ANP).

Seinfeld-acteur Barney Martin (82) overleden

Barney Martin, die in de populaire Amerikaanse comedy Seinfeld de vader speelde, is overleden aan kanker. Hij was 82 jaar. Dat heeft nieuwszender ABC vrijdag gemeld. Martin was de tweede acteur die de rol van Jerry Seinfelds vader Morty speelde. Hij nam de rol tussen 1991 en 1998 in 23 afleveringen op zich. Over het spelen in Seinfeld zei hij ooit: ,,Dat was als slagroom boven op een enorme berg ijs.” In de jaren ’80 en ’90 verscheen Martin in sitcoms als Major Dad, Full House, Golden Girls, The Wonder Years, Murphy Brown en in series als 21 Jump Street en Hill Street Blues. (ANP)

FD grijpt naast Vlaamse zakenkrant

Het Vlaamse Uitgeversbedrijf De Tijd, voornamelijk bekend van het zakendagblad De Tijd, blijft vrijwel zeker in Belgische handen. Een consortium van de Vlaamse uitgever De Persgroep en de Waalse uitgever Rossel gaat exclusief onderhandelen over overname van De Tijd. De eigenaar van het Nederlandse Financieele Dagblad, HAL, was ook in de race. De Tijd zelf meldt zaterdag dat de twee uitverkoren uitgeverijen in totaal 40 miljoen euro (inclusief overname van schulden) op tafel willen leggen voor de krant, die in financiele moeilijkheden is geraakt door verlies aan inkomsten. Door een wetswijziging zijn Belgische bedrijven niet langer verplicht om advertenties te plaatsen voor hun officiële mededelingen. De Persgroep geeft Het Laatste Nieuws en De Morgen uit en heeft ook een belang in Het Parool. Rossel is het bedrijf achter L’Echo, een Franstalige Belgische zakenkrant. (ANP)

Jan Douwe Kroeske weg bij Langs de Lijn

Jan Douwe Kroeske stopt als radiopresentator bij Langs de Lijn. De NOS verlengt het freelancecontract van Kroeske niet, bevestigden partijen vrijdag. Kroeske was sinds 1988 presentator van Langs de Lijn en Radio Tour de France. De laatste tien jaar was Kroeske te horen op woensdagavond. De presentator wilde vrijdag verder geen commentaar geven omdat hij nog in gesprek is met hoofdredacteur Ferry de Groot. Hij gaat er desondanks van uit dat aan zijn loopbaan bij Langs de Lijn een eind is gekomen. (ANP)

Paul Damen geschorst bij AT5

Verslaggever Paul Damen is geschorst bij de Amsterdamse lokale zender AT5. Dat zegt hij in Vrij Nederland. Hij heeft ruzie met de baas. “Hij wilde me laten werken terwijl ik met longontsteking in bed lag. Het lijkt erop dat hij aanstuurt op een rechtszaak”. Damen werd anders wel op het boekenbal gesignaleerd, fluisterde de grachtengordel, maar Damen stelt dat hij toen al weer beter was. Hij vermoedt dat hij in de OR te kritisch is geweest. Hoofdredacteur Van Zwam noemt het een interne personeelsaangelegenheid en geeft VN geen commentaar. (villamedia)

Testsignaal op 1557 kHz

Met een fluittoon van 1000 Hz is sinds zaterdag 26 maart j.l. op de locatie Amsterdamse bos een kleine middengolfzender met een draaggolfvermogen van 15 Watt in de lucht. De zender is identiek aan het station dat op 1584 kHz in Utrecht is opgesteld en maakt deel uit van de verzameling frequenties die de Utrechter Ruud Poeze bij de frequentieverdeling van enige jaren terug heeft opgekocht. Aangezien het Agentschap Telecom eist dat deze frequenties ook daadwerkelijk worden gebruikt is gekozen voor deze low-power oplossing, waarvan het zenderontwerp afkomstig is van een radiozendamateur. 

NASN via UPC Digital

UPC heeft via haar digitale televisie een zender toegevoegd aan het digitale start pakket: NASN, North American Sport Network. De zender brengt 24 uur per dag Amerikaans football, Basketball en Ice Hockey. De zender is (alweer) uitsluitend verkrijgbaar via de Motorola Set Top-ontvanger. (RP)

‘BNN-Hoofdprijs’ voor GTST

Woensdagavond zijn door BNN de zogenaamde ‘Hoofdprijzen’ uitgereikt. In de categorie ‘serie binnenland’ ging Goede Tijden, Slechte Tijden er met een BNN Hoofdprijs vandoor. TMF won in de categorie ‘muziek’ en Robert Jensen met zijn tv-show i n het genre ‘info(tainment)’. Het Net5- programma Expeditie Robinson trok voor de tweede keer in successie aan het langste eind in de categorie ‘amusement’, terwijl de serie Friends opnieuw tot beste buitenlandse serie werd verkozen. Het VPRO-programma ‘3 voor 12’ kreeg uit handen van rapper Lange Frans de Rookie Award voor het meest innovatieve programma met een jong karakter. De Gouden Kliko, voor het slechtste programma met een jong karakter, ging met grote meerderheid naar documentaire over de Tokkies. Jongeren lieten BNN massaal weten dat ze genoeg hebben van dit gezin. Dj Tiësto heeft de Bart Award gewonnen, een prijs van jongerenomroep BNN voor mensen die het onmogelijke mogelijk maken. (ANP)

RTL FM neemt steunzender Amersfoort in gebruik

Volgens de website FMTV heeft zenderexploitant Broadcast Partners een nieuwe steunzender voor RTL-FM in gebruik genomen. In Amersfoort en omstreken is RTL FM nu te beluisterem op 95.0 MHz. Een actueel overzicht van de etherfrequenties mbt het Zerobase plan 2003 die nog niet actief zijn vind je hier

Nuenen neemt glasvezelnet in gebruik

In het Brabantse Nuenen is woensdag een coöperatief glasvezelnet in gebruik genomen. De ongeveer 7400 aangesloten huishoudens zijn ook eigenaar van het net. De aanleg daarvan is mogelijk gemaakt door een subsidie van het ministerie van Economische Zaken. Per aansluiting droeg EZ 800 euro bij. In de Brabantse plaats is nu 97 procent van alle huishoudens op het glasvezelnet aangesloten. Dat betekent onder meer dat zo’n 15.000 Nuenenaren supersnel kunnen communiceren via internet en enkele andere diensten. Het komend half jaar gaat Philips op het net experimenteren met nieuwe diensten op het gebied van gezondheidszorg, veiligheid en infotainment. De aanleg van het glasvezelnet in Nuenen is een uitvloeisel van het mislukte experiment Kenniswijk in de regio Eindhoven. Dat beoogde enkele tienduizenden huishoudens aan te sluiten op ,het glas’. Het ministerie van Economische Zaken had daarvoor een fors subsidiebedrag beschikbaar gesteld. Door allerlei oorzaken is het beoogde doel echter niet gehaald. Toen de termijn waarbinnen het net gerealiseerd moest zijn, dreigde af te lopen en minister Brinkhorst liet weten dat hij het beschikbare geld ergens anders voor wilde gebruiken, trok een aantal inwoners van Nuenen aan de bel. Alle deelnemers aan het project hebben nog kunnen profiteren van de bijdrage in de kosten. (ANP/Automatisering Gids)

Dennis Weening (Spider Rico) nieuw gezicht MTV

Gitarist Dennis Weening van de Haagse punkrockbende Spider Rico blijkt meer in zijn mars te hebben. Vanaf zondag is Weening het nieuwe gezicht op muziekzender MTV. De gitarist was eerder op televisie te zien bij TV West, waar hij het muziekprogramma Westpop presenteerde, en bij Veronica (Kink TV). De laatste tijd was Weening al geregeld op pad voor MTV. De getatoeëerde punkrocker maakte enkele concertimpressies met korte interviews, waaronder één met de Amerikaanse rapper Ludacris. Weening presenteert in dezelfde stijl waarmee hij gitaar speelt: baldadig. Zo vroeg hij voor de Haagse televisiezender aan bezoekers van muziekevenementen of hij ‘effe in hun tassie mocht kijken’ en nam hij in De Pleerol, op het toilet, de concertagenda door. Ook piste Weening ‘on camera’ na een teleurstellend slecht optreden in de Boerderij te hebben gezien tegen het stadsbord ‘Zoetermeer’ aan. De kijkers namen dit niet in dank af. Een rel was geboren. Zowel MTV en Dennis Weening waren niet bereikbaar voor commentaar. (Vpro’s 3voor12)

Oerlemans naar de Tros

Reinout Oerlemans gaat definitief naar de Tros. Vandaag tekent hij een driejarig contract bij de Grootste Familie van Nederland. Dat meldt de Telegraaf. Oerlemans gaat naast presenteren ook nieuwe programma’s ontwikkelen met zijn productiemaatschappij Eyeworks. Zijn talkshow Pulse (nu RTL4) verhuist waarschijnlijk mee. Eyeworks zou vinden dat het bedrijf te weinig programma’s kwijt kan bij RTL4. Oerlemans vult het gat op dat ontstaat door het (waarschijnlijke) vertrek van Ivo Niehe naar Talpa’s tv-zender. (via Adformatie)

Avro-documentaires vallen in de prijzen

Drie Avro Close Up documentaires hebben internationale prijzen bemachtigd. Tintin et Moi won in Kopenhagen de prestigieuze Bodil Award. De documentaire van regisseur Anders Ostergaard schept aan de hand van oude geluidsopnamen van Hergé een beeld van de haat-liefderelatie met zijn schepping Kuifje (Tintin). The Dalí Dimension won in Montreal de prijs voor het beste televisieprogramma. De documentaire gaat over de obesessie voor de wetenschap van schilder Salvador Dalí. In New York viel The Guggenheim and the Baroness in de smaak. Op het festival daar won het een bronzen medaille in de categorie Internationale Film & Video Awards en een finalisten certificaat in de categorie International TV Programming & Promotion Awards. Deze laatste prijswinnende documentaire gaat over barones Hilla Rebay. Zij wist veel geld los te krijgen van multimiljonair Guggenheim, waarmee het wereldberoemde New Yorkse museum werd gebouwd en gevuld. (ANP)

John de Mol zoekt naam voor tv-zender

Nog steeds heeft Talpa TV van John de Mol geen definitieve naam gevonden. Vanaf zaterdag kunnen ook kijkers zich gaan bemoeien met de naam van de zender. Door middel van een sms naar het nummer 5050 kunnen mensen een week lang hun ideeën kenbaar maken aan John de Mol. Op de website www.denieuwezender.nl staan vanaf vrijdagmiddag de voorwaarden voor de actie. De beste naam wordt half april bekend gemaakt en de bedenker wint een prachtige auto, een Hyundai Tucson. (Noordzee FM)

Van der Laan gaat pluriformiteit pers onderzoeken

Staatssecretaris Van der Laan (Media) gaat onderzoeken of het kabinet maatregelen kan treffen om de bedreiging van de pluriformiteit van de pers een halt toe te roepen. Dat zegde zij woensdag toe in een debat met de Tweede Kamer. Ze voegde eraan toe dat ze er niet veel van verwacht, maar het onderzoek komt er toch omdat de Kamer zo aandrong. Tweede-Kamerleden hadden namelijk twee moties achter de hand waarin om onderzoek werd gevraagd. Zo willen Vergeer (SP) en Van Dam (PvdA) onderzocht hebben of de overheid uitgevers kan verplichten een minimumaantal autonoom opererende redacties overeind te houden. Dit gekoppeld aan maximum marktaandelen die Van der Laan uitgevers wil opleggen. De woordvoerders van de coalitiepartijen vroegen Van der Laan te onderzoeken een analyse te maken van de bedreiging van de vrije en pluriforme publieke meningsvorming in Nederland. Ze vragen zich af in hoeverre die is toe te schrijven aan de eigendomsconcentratie in de mediasector, in het bijzonder in de dagbladwereld. (ANP)

Vlaanderen: RVI klinkt vanaf zondag anders

Radio Vlaanderen Internationaal wordt vanaf zondag grondig hervormd. De twee satellietkanalen krijgen elk een eigen “aankleding” en de algemene meertalige radio-uitzendingen worden vervange door nieuwsberichten op vrtnieuws.net. RVi 1 wordt het informatiekanaal van de Vlaamse Wereldomroep. Die zender zal vooral putten uit het aanbod van Radio 1. RVi 2 is meer ontspannend (meer Radio Donna en Radio 2). Ook nieuw is dat RVi Engels-, Frans- en Duitstalige nieuwsberichten zal brengen via de website vrtnieuws.net. De site van RVi zelf wordt ook aangepast. (VRT)

Duitse middengolfzender naar Voice of Russia

De Duitse overheidsinstantie NLM (Niedersächsische Landesmedienanstalt) uit het Bundesland Niedersachsen heeft de middengolffrequentie 630 kHz voor twee jaar toegewezen aan de Russische zender Voice of Russia. De zendlokatie in Cremlingen nabij Braunschweig heeft een zendvermogen van 200 Kilowatt. De frequentie werd voorheen gebruikt door de commerciële radiozender Megaradio, dat in 2003 haar uitzendingen heeft beëindigd. De licentie aan de Russische zender is uitgegeven voor twee jaar. Over twee jaar wil Niedersachsen deze frequentie gaan gebruiken voor digitale DRM-uitzendingen. Informatie over de AM-zender nabij Braunschweig http://www.do1oli.de/cremlingen/mittelwellensender_cremlingen.htm (via Medienmagazine)

RTL Television keert niet terug bij Casema

De Duitse commerciële tv-zender RTL Television keert niet terug bij kabelaar Casema. RTL Television werd begin maart door Casema van de kabel gehaald omdat het geen overeenkomst kon sluiten over de betaling van de auteursrechten. In de gemeente Veenendaal heeft Casema een nieuwe invulling voor het kanaal van RTL Television gevonden: Animal Planet is daar vanaf 23 maart te zien. In de gemeente Rhenen wordt TMF de plaatsvervanger voor RTL Television.

Allochtoon kiest zender in eigen taal

Allochtonen in Nederland met een schotel op hun dak stemmen massaal af op zenders in de eigen taal. De Nederlandse tv wordt nauwelijks bekeken. Dat stelt communicatiebureau MCA. Uit een onderzoek naar kijkgedrag van Marokkanen en Turken in de vier grote steden blijkt dat het vooral laag opgeleide allochtonen zijn die uitsluitend naar de buitenlandse zenders kijken. Van de 350.000 Marokkanen stemt negentig procent af op ‘eigen zenders’, van de 300.000 Turken vijftig procent. (Essent)

Britse HDTV’s voldoen niet

Volgens de BBC worden er in Groot-Brittannië platte schermen verkocht met het predikaat ‘geschikt voor HDTV’, terwijl ze dat niet zijn. De monitoren hebben een te laag oplossend vermogen om tv-beelden met een hoge resolutie weer te kunnen geven. Het Verenigd Koninkrijk staat bovenaan de lijst van landen waar digitale tv al is doorgedrongen in het dagelijkse leven. Veel mensen hebben de beschikking over een dvd-speler en andere digitale apparatuur, nu is het de beurt aan de tv’s zelf, aldus de BBC. Van alle verkochte platte schermen blijkt maar 1,3 procent geschikt te zijn voor het weergeven van HDTV-beelden. Uit onderzoek blijkt dat er 74 verschillende modellen op valse gronden aan de man worden gebracht. (Richard Keijzer/Automatisering Gids)

“Minder kunst bij Publieke Omroep dan wet verplicht stelt”

De publieke omroep zendt minder kunstprogramma’s uit dan wettelijk verplicht is. Dit zegt een werkgroep van kunstredacteuren van AVRO, NPS en VPRO, die met een actieplan komt voor een minimumaanbod aan kunstprogramma’s ’s avonds voor 23 uur. Dit bericht NRC Handelsblad. In de nieuwe concessiewet van het ministerie van OCW is het verplichte aanbod aan ,,culturele en kunstprogrammering” verhoogd van 25 naar 30 procent. Tot dusver werken de omroepen echter met en ruime definiëring, waardoor ook programma’s als Jostiband in Ahoy’, de EO-reeks Nederland zingt, de BNN-show Top of the pops, de documentairerubriek Zembla en satirische series als Kopspijkers en Dit was het nieuws onder de kunstprogrammering vallen. De raad van bestuur van de publieke omroep heeft voorgesteld het kunstgenre strakker te definiëren, maar tegelijk het verplichte aandeel te verlagen tot 5 procent, met een minimum van 350 uur per jaar. Dit plan ,,wekt de indruk dat het aanscherpen van de definitie gebruikt wordt als een schaamlap om niet te hoeven erkennen dat de publieke omroep haar wettelijke taken en eisen nauwelijks nakomt”, aldus Wim Weijland, hoofd kunst van de AVRO tegenover NRC Handelsblad.De werkgroep, waarin hij samenwerkt met Henk van der Meulen (NPS) en Saskia van Schaik (VPRO), verzet zich niet tegen het voorgestelde minimum aan kunstinformatie en muziek – op voorwaarde dat die programma’s tussen 18 en 23 uur ’s avonds worden uitgezonden. ,,Als je naar de praktijk van nu kijkt, zie je dat de helft wordt uitgezonden voor en na die tijd en dat bovendien vijftig procent herhalingen is,” zegt Weijland. ,,Het enige dat je dan nog op fatsoenlijke tijdstippen in de avonduren overhoudt, zijn de drie wekelijkse rubrieken Close Up (AVRO), Het uur van de wolf (NPS) en R.A.M. (VPRO). En dat is veel te weinig.” De drie kunstredacteuren sturen binnenkort een aanbeveling naar de raad van bestuur van de publieke omroep, waarin voor betere uitzendtijden wordt gepleit en voor ,,meerjarig verankerde budgetten”. Sinds kort zijn het niet meer de afzonderlijke omroepen die de budgetten verdelen, maar de netmanagers. Bij de toewijzing spelen de verwachte marktaandelen een belangrijke rol. Bovendien kampt de publieke omroep dit jaar met een nieuwe bezuinigingsronde, waarbij circa een kwart van de huidige programmabudgetten is geschrapt. Lees ook: Omroepenverenigingen in het nauw via NRC Handelsblad.

‘Boer zoekt vrouw’ wordt vervolgd

De KRO is zo onder de indruk van het succes van Boer Zoekt Vrouw dat de omroep nu gaat kijken of de formule in een volgend seizoen niet kan worden verbreed. „We moeten eerst dit programma nog evalueren, maar je kan natuurlijk aan andere combinaties denken, bijvoorbeeld Vrouw Zoekt Boer of Boerin Zoekt Man”, stelt een zegsvrouw van de KRO tegenover De Telegraaf. Een variant met enkel homoseksuele stellen, zeg maar Boer Zoekt Boer, ligt volgens de woordvoerster niet voor de hand. „Wij gaan op zoek naar de meest geschikte kandidaten en ik kan me niet voorstellen dat daar dan tien mannen of vrouwen uitkomen die allemaal homoseksueel zijn.” Op internet wordt door fans druk gespeculeerd over de bedoelingen van Boer Peter. Volgens sommigen zou hij al een vriendin hebben ontmoet voor het programma begon, maar de KRO ontkent dat. ,,Er is geen sprake van dat Peter een vrouw buiten ons om heeft ontmoet.” Dat er wat bijzonders met Peter aan de hand is, klopt wel. ,,Er is sprake van een KRO-kandidate, maar of dat dezelfde is die tot nu toe in de uitzending was, zeggen we niet.” De komende aflevering moet alles duidelijk worden. Peter zelf wil niet ingaan op de geruchten. , ,Het wordt straks allemaal duidelijk in beeld gebracht.” Boer Zoekt Vrouw blijft ondertussen goed scoren: de koppelshow met agrarische inslag wist deze week 2,6 miljoen kijkers te boeien. Ook de voorgaande weken lagen de kijkcijfers ruim boven de twee miljoen. Nieuwkomer Boer Zoekt Vrouw is zo na oudgediende Spoorloos (rond de drie miljoen kijkers) het best bekeken programma van de katholieke omroep. Sinds de opkomst van de commerciële zenders is Ook Dat Nog het best bekeken KRO-programma: de meeste kijkers trok een uitzending in 1991, bijna 4,6 miljoen. De 660 kaarten voor het Boer Zoekt Vrouw-feest op 2 april waren binnen enkele dagen uitverkocht. (Telegraaf)

FunX: luisteronderzoek schiet tekort

Intomarts luisteronderzoek schiet tekort, zegt directeur Stegeman van radiozender FunX in het vakblad ReclameWeek. Vooral allochtone jongeren komen met de dagboekmethode onvoldoende aan bod. Hij noemt het feitelijk een steekproef die 70% van de bevolking dekt, terwijl gedaan wordt of het om 100% gaat. De fout zit volgens hem in het feit dat de culturele achtergrond geen wegingsfactor is in het onderzoek. (via Villamedia)

Nederland 3 koopt nieuwe reeks Doctor Who

De Nederland 3-omroepen gaan volgend jaar nieuwe afleveringen van de BBC-serie ‘Doctor Who’ uitzenden, aldus een NPS-woordvoerder dinsdag. Op de Britse zender zijn de nieuwe belevenissen van de vreemde tijdreiziger vanaf zaterdag te zien. De BBC begon met de serie in 1963 en ging ermee door tot 1989. Inmiddels is de reeks toe aan de achtste acteur die in de huid mag kruipen van de mysterieuze wetenschapper. Dit keer is de keus gevallen op Christopher Eccleston, die samen met actrice Billie Piper (Rose Tyler) in dertien afleveringen diverse avonturen beleeft. The Doctor is afkomstig van een verre planeet. Hij reist door de tijd met een tijdmachine die er van buiten uitziet als een ouderwetse Britse telefooncel. Hij is erg gecharmeerd van de aarde en komt daar dus ook vaak langs, zowel in het verleden als in de toekomst. Zijn belangrijkste doel is het bestrijden van onderdrukking en het kwaad. In het verleden zond de TROS Doctor Who uit. (ANP/Planet)

Tina Nijkamp nieuwe programmaleider SBS6

Tina Nijkamp wordt per 1 augustus de nieuwe programmaleider van SBS6, meldde een woordvoerder van deze zender dinsdag. Nijkamp is sinds 2002 verbonden aan SBS Broadcasting, als hoofd entertainment en programmaontwikkeling van SBS Productions. In die functie was ze onder meer verantwoordelijk voor het opzetten van het programma ‘Shownieuws’. In haar nieuwe functie zal Nijkamp de volledige programmatische verantwoordelijkheid voor de zender SBS6 dragen. Ze volgt in deze functie Eric van Stade op, die begin dit jaar is benoemd tot algeheel programmadirecteur van SBS Broadcasting (SBS6, Net5 en Veronica). Nijkamp studeerde af in communicatiewetenschappen (UvA). Ze begon haar televisieloopbaan in 1994 bij John de Mol Produkties. Ze begon daar als redacteur van het programma ‘5 Uur Show’. In de jaren daarna was ze werkzaam als itemregisseur voor verschillende programma’s. (ANP)

Meer gescheld op tv, maar minder gevloek

Het grove taalgebruik op de Nederlandse tv-zenders is in 2004 toegenomen ten opzichte van het jaar daarvoor. Per week waren er gemiddeld 1850 grove woorden te horen, wat neerkomt op 1,3 per uur. Er werd meer gescholden dan in 2003, maar juist minder gevloekt. Net als in 2003 kwamen er op BNN het meeste grove woorden langs. Met 5,1 per uur lag dit aantal echter wel een stuk lager dan de 7,7 per uur van 2003. De VARA nam bij de publieke omroepen de tweede plaats in, met 4,1 per uur. De grofste commerciële omroep bleek Veronica, met 2,5 grove woorden per uur. De EO en de NOS scoorden met slechts 0,3 per uur het laagst. Het grove taalgebruik bestaat vooral uit schelden en schuttingtaal. Het aandeel van schelden steeg het hardst, van 27 procent in 2003 naar 38 procent vorig jaar. Het aandeel van vloeken nam juist af van 24 procent naar 18 procent. (o.a. NU)

Tiscali wint kort geding Chello

Tiscali is vanmiddag in het gelijk gesteld in het kort geding dat door Chello is aangespannen. Volgens Chello was de reclamecampagne “Tiscali heeft nu wel een héééééél goede deal” misleidend. De campagne betreft het nieuwste ADSL-product met een snelheid van 4MB, Tiscali ADSL Special met Telefonie, voor EUR 29,95 per maand. Abonnees kunnen met het abonnement snel internetten, gratis en onbeperkt in Nederland bellen* en voordelig internationaal en mobiel bellen via het internet. Volgens Chello zou Tiscali de abonnee er onvoldoende op wijzen dat er boven op het abonnement van EUR 29,95 per maand standaard EUR 9,95 in rekening wordt gebracht. Er wordt echter geen EUR 9,95 extra per maand in rekening gebracht door Tiscali! De aanbieding van Tiscali betreft namelijk een volledig product met snel internet en telefonie voor EUR 29,95. Er zijn hieraan geen andere maandelijkse kosten verbonden. De abonnee heeft de keuze om zijn KPN telefonieabonnement op te zeggen. Alleen in dat geval wordt er EUR 9,95 aan kosten doorberekend aan de klant, zijnde de kosten die Tiscali aan KPN moet betalen voor het gebruik van het laatste stukje netwerk. Ook dan is de abonnee nog altijd EUR 8,21 goedkoper uit dan in het geval het KPN-abonnement wordt aangehouden. Dit wordt duidelijk vermeld op de productpagina’s op de website van Tiscali..(Persbericht)

Reclameverbod alcohol geldt niet voor RTL-zenders

De plannen van minister Hoogervorst van Volksgezondheid voor een reclameverbod voor alcoholische dranken in de vroege avonduren op televisie gelden niet voor RTL4 en -5, Eurosport en andere zenders die vanuit het buitenland uitzenden. ,,Nederland mag alleen zenders een verbod opleggen die vanaf eigen grondgebied programmeren”, zei dinsdag de woordvoerder van Europees commissaris Reding (media). RTL geldt op grond van eerdere uitspraken van het Europese Hof van Justitie als een Luxemburgse en dus buitenlandse zender. Volgens de woordvoerder van Reding mag Ierland, dat nu al een verbod kent voor alcoholreclame op televisie, bijvoorbeeld ook bepaalde Britse zenders een verbod opleggen, hoewel die bier en wijn aanprijzen. Hoogervorst wil ook hogere accijnzen opleggen voor tal van alcoholische dranken als breezers. Het is nog onduidelijk of Nederland dat eenzijdig mag doen. (ANP via Antenne2)

Radio 538 weert anti-Duits spotje Admirals

Radio 538 is gestopt met het uitzenden van een reclamespot van de americanfootballclub Amsterdam Admirals. De commercial begint met een fragment van het oude Duitse volkslied ‘Deutschland, Deutschland über alles’, dat gaat het commerciële radiostation te ver. Na klachten van tientallen luisteraars heeft het besloten te stoppen met de uitzending van de spots. De Admirals gebruiken het lied in hun spot om de aandacht te vestigen op het nieuwe seizoen. De vijf Duitse ploegen regeren de Europese competitie (NFL Europe), de Admirals hebben in totaal drie spots gemaakt waarin de Duitsers op de hak worden genomen. De andere twee blijft Radio 538 wel uitzenden. ,We begrijpen dat deze spot kwetsend is voor een aantal oudere luisteraars” , aldus een woordvoerster van Radio 538. Het eerste couplet van het lied werd na de Tweede Wereldoorlog verboden. De Admirals wijzen op de oorspronkelijke betekenis van het lied, dat met nazisme niets te maken heeft. (Telegraaf)

Tweede Kamer krijgt prijs voor slechte website

De Tweede Kamer heeft maandag de ‘Webflop 2005’ gekregen voor de ,,teleurstellende” website (www.tweedekamer.nl). De prijs is in het Tros-programma Radar uitgereikt aan Kamervoorzitter Weisglas. De site van de Kamer slaagt er niet in om de kloof tussen burger en politiek te verkleinen. Volgens de jury geeft de website de burger geen antwoord als die wil weten hoe de Kamer denkt over een actueel onderwerp als de gekozen burgemeester. Weisglas erkende de gebreken en beloofde dat de Tweede Kamer bij de vernieuwing van de website rekening zal houden met de kritiek. De Webflop is een jaarlijkse prijs waarmee de ‘winnaar’ wordt aangemoedigd om het in het vervolg beter te doen. De prijs heeft de vorm van een floppydisk, wat symboliseert: wel digitaal, maar eigenlijk al weer verouderd. (ANP)

“Radio belangrijk medium voor nieuws en nieuwe muziek”

De radio is nog altijd erg populair als nieuwsmedium. Ongeveer 35 procent van de Nederlanders blijft via de radio op de hoogte van het laatste nieuws. Meer dan de helft hoort de nieuwste muziek het eerst op de radio. Dat blijkt uit een maandag gepresenteerd onderzoek van het bureau De Vos & Jansen in opdracht van het Platform Radio Exploitanten (PRE) en Just Ask. Deze laatste is de organisator van het radiocongres RadioLive 2005, dat donderdag plaatsheeft. De meesten van de vijfhonderd respondenten horen het laatste nieuws het eerst op de televisie. Direct daarna noemen de ondervraagden de radio als nieuwsleverancier, nog voor kranten en het internet. De nieuwste muziek wordt in meer dan de helft van de gevallen ‘ontdekt’ op de radio. 13 Procent hoort muziek het eerst op tv en slechts 2,8 procent op internet. (ANP)

BBC schrapt nog eens 2050 arbeidsplaatsen

De Britse publieke omroep BBC zet de komende drie jaar een streep door nog eens 2050 arbeidsplaatsen. Dit aantal komt boven op de reductie van 1730 banen die de BBC eerder had aangekondigd. Daarmee komen bij elkaar 3780 banen te vervallen, heeft de BBC maandag laten weten. De BBC heeft ongeveer 27.000 werknemers in dienst. De nieuwste sanering bespaart de BBC vanaf maart 2008 elk jaar 221 miljoen pond. Gezamenlijk levert het schrappen van de banen elk jaar 355 miljoen pond (511 miljoen euro) op, dat de omroep wil besteden aan zijn programma’s. ,,We gaan door de zwaarste periode die elk van ons zich kan heugen. Het is een moeilijk en pijnlijk, maar noodzakelijk proces”, liet algemeen directeur Mark Thompson in een verklaring aan zijn personeel weten. (ANP)

‘Soldaat van oranje’ wordt vierdelige miniserie

De Tros gaat de film ‘Soldaat van oranje’ uit 1977 in vier delen uitzenden. De miniserie heeft de titel ‘Voor koning en vaderland’ meegekregen. Dat meldt woordvoerder Birgit Jansen van de Tros maandag. De miniserie wordt vertoond naar aanleiding van de zestigjarige viering van de bevrijding van Nederland. Sommige scènes van de film van regisseur Paul Verhoeven zijn in de tv-bewerking geschrapt. ‘Soldaat van oranje’ is het oorlogsverhaal gebaseerd op de autobiografie van de Nederlandse auteur Erik Hazelhoff Roelfzema, die in de oorlog naar Engeland vluchtte om van daaruit het verzet te leiden. Hij beschreef wat hij meemaakte als Engelandvaarder tijdens de Tweede Wereldoorlog in het boek ‘Het hol van de ratelslang’ uit 1970. De hoofdrol in de film en de serie wordt gespeeld door Rutger Hauer. De serie gaat donderdag van start op Nederland 2 en wordt wekelijks uitgezonden. (Nieuws.nl)

Haagsche Courant stuntelt met fusienieuws

Haagsche Courant-hoofdredacteur Peter ter Horst verwart zijn lezers met die van de Goudsche Courant. De Haagsche Courant heeft zich in de aanloop naar de fusie met het Algemeen Dagblad en andere regionale kranten de woede van de bestaande lezers op de hals gehaald met een interview met een topman van Wegener. Op de website worden de lezers van de Haagsche verward met die van de Goudsche Courant. Het besluit om de kranten te laten fuseren heeft intern veel onrust veroorzaakt, vooral doordat 325 van de in totaal 1100 banen bij de fuserende kranten komen te verdwijnen. Maar ook het behoud van de lezers is een zware opgave bij het samenvoegen van kranten die in stijl nogal van elkaar verschillen en waarbij titels vol traditie en authentieke karakters moeten plaats maken voor één randstedelijke standaardkrant met als hoofdplaats Rotterdam. Opvallend dus dat de Haagsche Courant zaterdag in een interview Wegener-topman Jan Houwert ten tonele voert, die niet alleen de regionale krant als ‘voorbij’ bestempelt, maar ook aangeeft het niet erg te vinden als oudere lezers bij de nieuwe krant afhaken. Die passage in het vraaggesprek heeft de Haagsche Courant een storm aan boze reacties opgeleverd. Houwert heeft inmiddels zijn excuses aangeboden voor zijn botte uitspraak. Op de internet-site maakt de krant nog een opvallende blunder. Hoofdredacteur Peter ter Horst spreekt er de lezers persoonlijk toe en verzekert hen dat de nieuwe krant de regio goed zal blijven bedienen. De tekst die op de site van de Haagsche Courant is geplaatst, is echter bedoeld voor de lezers van de Goudsche Courant. Het lijkt een ongelukkige voorbode… (via Stadsportaal)

Trouw voelt niets voor rectificatie UPC

Dagblad Trouw is niet van plan om gehoor te geven aan de wens van UPC om een rectificatie te plaatsen over de hoge marges van het kabelbedrijf. Dat schrijft hoofdredacteur Frits van Exter in een artikel dat zaterdag in de krant verscheen. Van Exter stelt dat de redactie er ‘niet van overtuigd’ is dat de krant een fout heeft gemaakt. Vorige week becijferde Trouw dat UPC flink verdient aan zijn Nederlandse klanten. Het kabelbedrijf maakte vorig jaar weliswaar verlies, maar dat betrof slechts een papieren verlies, veroorzaakt door een afschrijving van bijna een miljard dollar op buitenlandse kabelbedrijven. Op zijn Nederlandse abonnees verdient het bedrijf echter flink. Elke maand zeven euro per abonnee, volgens Trouw. Geen slechte marge bij een prijs van 15,53 euro voor een standaard rtv-abonnement. Het artikel in Trouw was voor GroenLinks en de SP aanleiding om kamervragen te stellen. De twee partijen snappen niet waarom minister Laurens Jan Brinkhorst (Economische Zaken) een ‘private monopolist’ als UPC ongestoord zijn gang laat gaan. Webwereld.

“Klapper Adam Curry na verkoop Ask Jeeves”

Adam Curry heeft waarschijnlijk een enorme klapper gemaakt nu Ask Jeeves naar alle waarschijnlijkheid wordt overgenomen door Barry Diller. Curry, ooit 1 van de mensen die “seed capital” beschikbaar stelde voor Ask Jeeves – zo’n 50.000 dollar – bezit nog steeds een fors percentage van de aandelen, zo stellen insiders. HYPED was jaren geleden de eerste site die ontdekte dat Curry het grootste deel van z’n vermogen destijds te danken had aan zijn investering in Ask Jeeves. Bij de beursgang was zijn belang opeens tientallen miljoenen waard. De laatste tijd is de koers van Ask Jeeves na een dieptepunt van 1 dollar vier jaar geleden al enorm gestegen. Met de overname gaat de koers nog verder omhoog. (via Hyped.nl).

RTL4 marktleider in week 11

Met een marktaandeel van 16,1 procent was RTL4 marktleider op tv in week 11. Nederland 2 had een marktaandeel van 15,9 procent. Zusterzenders van RTL4, RTL5 en Yorin hadden een aandeel van respectievelijk 4,3 en 4,7 procent. De RTL-zenders komen samen uit op 25,1 procent. Nederland 1 (12,6) en Nederland 3 (6,5) zorgen samen met Nederland 2 voor een aandeel van precies 35 procent voor de publieke zenders. SBS6 scoorde 10,0, Net5 4,4 en Veronica 2,4 procent. Samen is dat 16,8 voor de zenders van SBS Broadcasting. Naar Studio Sport keken gisteravond bijna 4 miljoen mensen (3,9 miljoen). Het was daarmee wederom het best bekeken programma van de week. Het aansluitende 20.00 uur Journaal trok 3,18 miljoen kijkers. Kopspijkers was goed voor 2,7 miljoen kijkers, gevolgd door Boer zoekt vrouw met 2,5 miljoen belangstellenden. Uefa Cup-wedstrijd AZ-Shakhtar Donetsk had 2,2 miljoen kijkers.. (Adformatie)

Kabelaar UPC gaat landelijk concurreren

UPC gaat ook diensten aanbieden buiten de gebieden waar het een kabelnetwerk heeft. In eerste instantie gaat het om telefonie en internet, later ook om televisie. De kabelaar gebruikt hiervoor het KPN-netwerk. UPC, met 2,3 mln klanten Nederlands grootste kabelbedrijf, gaat buiten zijn kabelgebieden dezelfde adsl-techniek toepassen waarmee telecom- en internetbedrijven een pakket van telefoon, internet en televisie willen aanbieden. Dat zegt UPC-directeur Diederik Karsten in een gesprek met het Financieele Dagblad. UPC, dat nu actief is rond Amsterdam en in delen van Oost-Nederland, Brabant en Friesland, wordt door deze stap een directe concurrent van andere kabelbedrijven, zoals Casema of Essent, maar ook van telefoonbedrijven als KPN of Versatel. Dit is onderdeel van de ’triple play’, waarbij de grenzen tussen telecom, internetaanbieders en kabelsector vervagen. UPC gaat gebruikmaken van de telefoonkabels van zusterbedrijf Priority Telecom. Voor het belangrijke laatste stukje, van de wijkcentrale naar de huiskamer, gaat UPC de telefoonkabel van KPN huren.

“Den Haag zal in Hilversumse crisis orde moeten scheppen”

Het zit goed fout in Hilversum. De bestuurscrisis bij de AVRO en het aftreden van NCRV-topman Kees Klop en twee bestuursleden zijn de voorboden van nog veel meer ellende in omroepland. Dit bericht De Telegraaf vandaag. De publieke omroep verkeert in een diepe crisis en Hilversum is zelf niet bij machte om orde op zaken te stellen. Oud-AVRO-directeur Ad ‘s-Gravesande voorspelt dat Den Haag straks zelf schoon schip komt maken in Hilversum, met alle pijn van dien. „Er is wel degelijk samenhang tussen beide incidenten. Hilversum broeit. De raad van bestuur van Publieke Omroep komt niet verder dan compromissen. Spijkers met koppen worden er niet geslagen”, aldus ‘s- Gravesande. De voormalige AVRO-directeur moest zelf vorig jaar augustus samen met zijn collega Frans Maréchal het veld moest ruimen wegens ‘gebrek aan een eenduidige visie’. Volgens Martijn Sanders, de AVRO-voorzitter die afgelopen zaterdag met zijn bestuur de laan werd uitgestuurd door de verenigingsraad, zitten alle publieke omroepen ingeklemd tussen twee vuren: de overkoepelende raad van bestuur van Publieke Omroep, die dirigeert welke programma’s er wel of niet worden gepruimd, en de verenigingsraden die vasthouden aan eigen idealen en doelstellingen. „Er is een wereld van verschil tussen toen ik acht jaar geleden aantrad en de huidige situatie”, zegt Sanders. „Alles in Hilversum is onzeker geworden en dat is geen basis voor een gezonde toekomst. Persoonlijk voel ik mij op dit moment als Ronald Koeman, een voetbaltrainer op wie men is uitgekeken.” De AVRO zit nu zonder permanent bestuur en al zeven maanden zonder permanente directie. Gisteren werd bekend gemaakt dat ook twee bestuursleden van de NCRV zijn afgetreden. Volgens de raad van bestuur van Publieke Omroep staat het aftreden van het AVRO-bestuur en de NCRV-top los van elkaar. Woordvoerder Jeroen Wassenberg tegenover de Telegraaf: „Het zijn onvergelijkbare zaken. Dit soort ontwikkelingen is inherent aan de verenigingsstructuur waarin de omroepen zijn georganiseerd. Wij als koepel willen en kunnen ook niet ingrijpen in de soevereiniteit van de omroepen.”

Breekijzer keert terug

Pieter Storms keert terug met zijn succesvolle formule Breekijzer. Zondag onthulde de presentator in het AVRO-mediaprogramma Antenne 2 dat hij de Stichting Breekijzer heeft opgericht, die via internet consumentenproblemen te lijf zal gaan: “De stichting kan meer bijdragen aan rechtvaardigheid voor het individu dan het televisieprogramma ooit heeft gedaan.” Anderhalf jaar geleden verdween de populaire rubriek na negen jaar van de buis, zeer tegen de zin van Storms: “Als je grote adverteerders regelmatig op de huid zit, is het voor commerciële omroepen niet altijd even interessant om zo’n programma aan boord te hebben. Voor de publieke omroep is een programma als Breekijzer te brutaal. Maar een fenomeen als Breekijzer laat zich niet langer leiden door programmadirecteuren.” Over drie maanden wil de Stichting Breekijzer met concrete plannen naar buiten treden. Storms: “We zijn nu bezig met het ontwikkelen van een fantastisch weblog. Daarop is het verschil met televisie al bijna niet meer te zien.” (Antenne2)

Anouk grote winnares 3FM Awards

Zangeres Anouk is de grote winnares van de 3FM Awards. Luisteraars van de radiozender kozen de Haagse tot beste zangeres. Ze kreeg tevens de Schaal van Rigter voor meest gedraaide artiest op 3FM. Deze prijs is genoemd naar de vorig jaar overleden radiodj Wim Rigter. De prijzen werden zondag uitgereikt in Panama in Amsterdam. Het evenement was zondagmiddag ook rechtstreeks te beluisteren op de radiozender. De radioprijzen voor Nederlandse popmuziek werden dit jaar voor het eerst uitgereikt. De Award voor beste single ging naar Lange Frans en Baas B met hun nummer Zinloos. Beste mannelijke artiest was dj Tiësto en Kane is volgens de luisteraars de beste band. De titel beste liveband ging naar Di-rect.. The Sheer was beste nieuwkomer en Intwine heeft met Perfect het beste album gemaakt. (Telegraaf)

RTL Boulevard krijgt pool van presentatoren

RTL-presentator Beau van Erven Dorens wordt niet door één persoon opgevolgd. Een pool van presentatoren gaat binnenkort het programma RTL Boulevard mede aan elkaar praten. Dat liet een woordvoerder van RTL Nederland zondag weten. Een van de presentatoren uit de pool is John Williams, bekend van het programma Lijn 4. Het is nog niet bekend, wanneer de veranderingen hun beslag krijgen maar het zal niet lang gaan duren, zei de woordvoerder. Beau van Erven Dorens maakte december vorig jaar bekend dat hij wilde stoppen als presentator van het succesvolle televisieprogramma. Albert Verlinde, als onderdeel van wat ook wel als het gouden duo in de televisiewereld wordt gezien, blijft Boulevard wel presenteren. (ANP)

Burgemeester gaat door met radioshow WOS

De Westlandse burgemeester Van der Tak weigert zijn radioshow bij de lokale omroep WOS op te geven. Hij reageert daarmee na felle kritiek afgelopen week van GemeenteBelang Westland. De tweede partij in Westland vindt zo’n ‘spreekbuis’ niet eerlijk tegenover de rest van de gemeenteraad. Bovendien zou Van der Tak beloften in zijn radio-programma niet waar kunnen maken. Van der Tak wil zelfs nog een stap verder gaan door te pleiten voor e en maandelijks Politiek Café bij de lokale omroep. Daarmee moeten meer Westlanders bij de politiek worden betrokken, zegt hij op de website van de omroep. (via RTV West)

Extra tuidraden voor de mast in Smilde

Begin maart zijn de werkzaamheden gestart aan de zendmast in Smile voor het aanbrengen van van drie tui draden. Via de website van FMTV zijn de werkzaamheden te volgen.

Gratis digitale ontvanger voor UPC abonnee

UPC-abonnees krijgen op den duur kosteloos een digitale ontvanger aangeboden. Dit maakte Diederik Karsten, algemeen directeur van UPC Nederland, zaterdagmiddag bekend bij Mediazaken op BNR Nieuwsradio. De ontvanger vormt een onderdeel van het “standaardproduct”. Karsten zei dat de uitgifte al dit jaar zal starten en met name in steden als Amsterdam, Leeuwarden en Eindhoven. (o.a. Via Dutchmedia)

AVRO-bestuur stapt op

Het bestuur van de AVRO heeft in de vergadering van de Verenigingsraad van zaterdag 19 maart besloten af te treden. Het bestuur heeft moeten vaststellen dat in de VR (Verenigingsraad) onvoldoende steun kan worden gevonden voor het beleid zoals het bestuur dat in de afgelopen periode heeft gevoerd. Aanleiding voor het aftreden vormden de conclusies van een commissie van de VR die de omstandigheden onderzocht heeft rond het vertrek van twee bestuursleden in januari 2005. Voorzitter Sanders: ‘Ik betreur het zeer dat er in een periode waarin de AVRO en de publieke omroep voor zulke belangrijke opgaven staan, er een breuk gekomen is in de zo zeer gewenste en benodigde continuïteit. Het bestuur betreurt dit eens te meer aangezien er juist een grote mate van overeenstemming over het te voeren beleid bestaat tussen bestuur, directie a.i. en zowel het managementteam als de ondernemingsraad. Wij hadden daar graag verder aan bijgedragen.’ (Persbericht via Omroep Blogspot)

Jong talent op Radio 4

Van 10 tot en met 17 april staat op Radio 4 jong talent centraal. In die week besteedt de zender in elk programma aandacht aan jong talent. Door middel van interviews wil men de luisteraar laten horen wat er zoal leeft in de wereld van de klassieke muziek, wie momenteel de talenten zijn, hoe Nederland ervoor staat ten opzichte van het buitenland en wat toekomstige talenten wèl en nièt moet doen om hun grote droom te verwezenlijken. Dit moet verrassende programma’s opleveren met als hoogtepunten de drie concoursen: Het Prinses Christina Concours in Den Haag, het Internationale kamermuziekconcours voor strijkers Charles Hennen in Heerlen en het Internationaal Liszt Pianoconcours vanuit Muziekcentrum Vredenburg in Utrecht. Daarnaast debuteren op 15 april een aantal jonge musici tijdens de Jong Talent Manifestatie met als thema ‘Kiezen voor muziek’. Tijdens deze live-uitzending vanuit het Koninklijk Conservatorium in Den Haag is iedereen welkom. (Spreekbuis)

Strengere regels reclame eten en snoep

Reclame voor eten, drinken en snoep wordt aan banden gelegd. De fabrikanten hebben een gedragscode opgesteld. Dat meldt het AD. De FNLI, die 500 fabrikanten van levensmiddelen vertegenwoordigt, heeft een reclamecode opgesteld. Reden is de groeiende onrust over vetzucht. Er zijn aparte regels opgesteld voor kinderreclames. Zo mag het eten van snoep niet stoer lijken en kinderidolen mogen geen producten mee aanprijzen. ‘Meneer Kaktus’ die in een berg snoepjes duikt, dat mag dus niet meer. Ook moet er wetenschappelijk bewijs zijn als iets ‘gezond’ wordt genoemd. De Reclame Code Commissie gaat er waarschijnlijk vanaf begin volgende maand op toezien dat de nieuwe regels worden nageleefd. Als er klachten over een reclame binnenkomen, gaat de commissie die bekijken. De reclame kan dan worden verboden. (RTL Nieuws)

“Ook Ivo Niehe naar John de Mol”

De nieuwe tv-zender Talpa van John de Mol heeft hoogstwaarschijnlijk ook TROS-gezicht Ivo Niehe aan zich weten te binden. Eerder al kozen Linda de Mol en Caroline Tensen voor Talpa. Dit bericht de Telegraaf in haar editie van zaterdag. Ivo Niehe bevestigt dat hij drie enthousiaste gesprekken met John de Mol heeft gevoerd en zijn nieuwe concept in mei aan Talpa zal presenteren: „Maar het is ook zo, dat er nog niks vaststaat. Ik kwam vorige week bij John en toen stond ik al in zijn schema voor de vrijdagavond. Dat ging mij even te snel. Ik wil de TV Show bij de TROS afmaken. Ik krijg de kans om vanaf 1 juli elke zaterdagavond 25 keer achter elkaar een speciaal programma ’25 jaar TV Show’ te maken voor de TROS. Dat ga ik doen. Vanaf 1 januari ben ik vrij. Dan heb ik genoeg TV Shows gemaakt in mijn leven en wil ik andere televisie gaan maken. Mijn nieuwe idee zal ik het eerst aan Talpa presenteren.” In de Hilversumse wandelgangen is er echter ook goed nieuws voor de TROS. De publieke omroep zou het populaire interviewprogramma Pulse met Reinout Oerlemans hebben afgesnoept van RTL 4. Reinout onthield zich gisteren nog even van commentaar.

Kamervragen over slechte radio-ontvangst

Kamerlid Martijn van Dam (PvdA) heeft de slechte ontvangst van sommige radiostations in de ether onder de aandacht gebracht van minister Brinkhorst (Economische Zaken). Het Kamerlid verwijst in zijn vragen naar de slechte ontvangst van Radio 1 in West-Friesland. ,,Wat gaat u doen om dit nu eindelijk eens op te lossen”, is letterlijk de vraag van Van Dam aan Brinkhorst. Van Dam verwijst naar uitspraken van Brinkhorst in januari 2004. Toen heeft de minister gezegd dat het probleem van de slechte etherontvangst zijn aandacht heeft en dat hij met een oplossing bezig was. Het Kamerlid wil ook weten of bekend is hoeveel mensen in Nederland last hebben van slechte ontvangst. De vragen van Van Dam vloeien voort uit een actie van het Hoornse PvdA-raadslid Ed Wagemaker. In een oproep in de Enkhuizer Courant en het Dagblad voor West-Friesland vroeg Wagemaker of inwoners van West-Friesland klachten hadden over de radio-ontvangst. ,,Ik had zelf geen klachten, want ik heb niet eens een transistor. Maar ik hoorde van mensen dat het slecht was”, zegt Wagemaker. De oproep leverde hem (en de redactie van de krant) een grote stroom aan reacties op. De klachten hadden vooral betrekking op slechte ontvangst van Radio 1. Het probleem speelt volgens Wagemaker niet alleen in West-Friesland. ,,Ik heb ook klachten ontvangen uit Texel en Den Helder.”

Kort geding SLAM!FM tegen ministerie

Het radiostation van ID&T, SLAM!FM, spant een kort geding aan tegen de minister van Economische Zaken. De zender verschilt van mening met minister Brinkhorst (D66) over de definitie van het begrip hitmuziek en eist hierover via de rechter duidelijkheid. Dat zei ID&T-directielid Bas Meijer vrijdag. Bij de verdeling van de radiofrequenties in 2003 verkreeg ID&T een vergunning voor een radiofrequentie onder de voorwaarde dat in hooguit 7,5 procent van de uitzendtijd overdag hits worden gedraaid. ID&T en het ministerie zijn het niet met elkaar eens over wat hitmuziek is. Volgens Meijer heeft het ministerie destijds gezegd dat radio-edits gedraaid mogen worden, maar is de minister hier later op terug gekomen. Radio-edits zijn andere versies dan de originele versies van nummers die eerder in de hitparade hebben gestaan. ,,Nu stelt het ministerie opeens dat andere versies voor de gemiddelde luisteraar hoorbaar anders moeten zijn en dat er sprake moet zijn van een muzikale toevoeging”, aldus Meijer. ,,Wij hebben het ministerie herhaaldelijk gevraagd hoe wordt bepaald wat de hitversie is van een muziekwerk, maar tot nu toe is er geen duidelijkheid verschaft. Daarom stappen we nu naar de rechter.”

ORN: “Wij zijn de marktleider”

Regioradio is zowel qua bereik als in marktaandeel de grootste in radioland. Ondanks die gegevens claimt Radio 538 het marktleiderschap. Dat zegt directeur van ORN (verkoopmaatschappij voor de publieke regionale zenders) Clement Postmus, die ‘boos is’ dat Radio 538 in een persbericht zegt marktleider te zijn. ‘Regioradio is met een marktaandeel van 15,8 procent wederom de best beluisterde zender van Nederland. Ten opzichte van de vorige meetperiode (november- december 2004) stijgt het marktaandeel met 0,9 procent, laat ORN weten. Via regioradio worden wekelijks ruim 3.556.000 luisteraars bereikt, zegt Postmus. Met 24,9 procent hebben de ORN-zenders naast het grootste marktaandeel nu ook het grootste bereik. Regioradio heeft de koppositie volgens ORN overgenomen van Sky Radio. (Adformatie)

NCRV-voorzitter vertrekt per direct

NCRV-voorzitter Kees Klop is per direct opgestapt. Dat heeft de omroep vrijdag bekendgemaakt. Vice-voorzitter Jan Greven neemt voorlopig zijn taken waar. Volgens de NCRV vertrekt Klop om ‘persoonlijke redenen’. Verder wil de omroep niets over de kwestie kwijt. Klop, sinds 1 december 2001 voorzitter van de omroep, kwam enige tijd geleden in opspraak, nadat hij in een krant had aangekondigd het voltallige personeel naar een cursus protestantisme te willen sturen. Die zou moeten helpen het protestants-christelijke karakter van de omroep te versterken. De NCRV wil in zijn programma’s meer de nadruk gaan leggen op geloofsbeleving. De ondernemingsraad van de NCRV geeft geen commentaar. (ANP)

“Harm Edens gaat naar Talpa Tv”

De presentator werkt daar achter de schermen aan een dagelijks programma. Harm is het tweede Tros-gezicht die ook voor John de Mol kiest. Eerder maakte zus Linda de overstap naar de nieuwe tv-zender. Volgens Harm is het programma een nog nooit eerder vertoond concept. Over twee weken mag hij pas meer vertellen. (Noordzee FM)

Britse media: BBC schrapt 1500 banen extra

Bij de Britse radio- en televisiezender BBC verdwijnen in de komende drie jaar nog eens 1500 arbeidsplaatsen. De banenreductie moet de grootste publieke omroeporganisatie ter wereld een besparing van 200 miljoen pond (circa 288 miljoen euro) opleveren. Dat hebben diverse Britse media vrijdag gemeld. De BBC liet weten dat er maandag een verklaring zou komen voor het personeel. De bezuinigingsoperatie zou betrekking hebben op alle divisies van de BBC die programma’s maken. De BBC heeft in december vorig jaar laten weten dat 2900 van de 28.000 werknemers bij de omroep moeten verdwijnen. (ANP)

Kabel Noord geeft RadioNL door

Sinds vandaag is RADIONL via Kabel Noord te ontvangen op de frequentie 91.5 FM. RADIONL is een regionaal commercieel radiostation met 24 uur per dag, 7 dagen per week alleen Hollandse hits. Sinds 1 maart jl. zendt RADIONL al uit via de ether op 101.8 FM in een groot deel van Fryslân. Kabel Noord is hiermee de eerste kabelmaatschappij die RADIONL toelaat. Hierdoor is RADIONL te bereiken bij ruim 25.000 huishoudens in de gemeenten Dantumadeel, Dongeradeel, Kollumerland c.a. en op de waddeneilanden Ameland en Schiermonnikoog.

Radio Continu neemt steunzender Dedemsvaart definitief in gebruik

De regionale commerciële radiozender Radio Continu heeft deze week haar steunzender in Dedemsvaart defintief in gebruik genomen. In Dedemsvaart en omstreken is Radio Continu te horen op 92.4 MHz. De zender was al enige tijd in de lucht met testuizendingen. Sinds deze week is het programma van Radio Continu te horen.

Politiek Westland hekelt radioshow lokale omroep

De Westlandse burgemeester Van der Tak moet stoppen met zijn maandelijkse radioshow bij de lokale omroep WOS. Dat vindt één van de grootste politieke partijen, GemeenteBelang Westland. Van der Tak kan zijn beloften die hij in z’n programma ‘Praten met Sjaak’ doet niet altijd waar maken, zegt de VVD. Bovendien vindt GemeenteBelang zo’n ‘spreekbuis’ niet eerlijk tegenover de rest van de gemeenteraad. LPF wil ruwe opnames van commissie- en raadsvergaderingen openbaar maken via internet. GemeenteBelang Westland vindt dat het geld voor ‘Praten met Sjaak’ beter in het LPF-plan gestoken kan worden. (via RTV West)

Luistercijfers: Radio 538 weer marktleider

Radio 538 is terug aan kop bij de luistercijfers over de periode januari-februari 2005 van Intomart GfK. De zender ging van 11,1 (december-januari) naar 11,9. Radio 2 zakte terug van 13,0 naar 11,1. De terugval van Radio 2 heeft alles te maken met de succesvolle decembermaand (Top 2000). Sky Radio staat op een derde plaats met een marktaandeel van 9,9 procent. Dat betekent een daling van 0,5 procent. Een opmars is er voor Radio 1: van 7,8 naar 8,4, terwijl zusterzender 3FM het aandeel verder zag afnemen: van 6,4 naar 6,3. Noordzee 100.7 FM mocht weer eens een stijging noteren: van 4,1 naar 4,5 procent. Yorin FM blijft steken op 2,8, terwijl zusje RTL FM van 2,8 naar 2,5 gaat. (o.a Adformatie)

dec/jan(in%)	jan/feb(in%)
01	Radio 538	11.1	11.9
02	Radio 2	13.0	11.1
03	Sky Radio	10.4	9.9
04	Radio 1	7.8	8.4
05	Radio 3FM	6.4	6.3
06	Radio 10 Gold	4.9	4.8
07	Noordzee 100.7 FM	4.1	4.5
08	Radio Veronica	4.6	4.4
09	Yorin FM	2.8	2.8
10	RTL FM	2.8	2.5
11	ClassicFM	2.5	2.3
12	Radio 4	2.0	2.0
13	Arrow Rock Radio	1.9	1.8
14	747AM	0.9	0.9
15	SlamFM	0.6	0.7
16	Arrow 90.7 FM	0.6	0.6
17	BNR Nieuwsradio	0.3	0.3
==	Regio Radio	14.2	15.0
==	Regionale Commercieel Radio	2.5	2.8
==	Overige	6.8	6.9

Rijn en Gouwe vreest grotere afstand met lezer

De redactieraad van de Rijn en Gouwe, een van de kranten die moet opgaan in de nieuwe fusiekrant van PCM en Wegener, vreest in de nieuwe vorm verder van de lezer te komen staan. Volgens de raad verdwijnen in het Groene Hart onevenredig veel journalistieke banen. De Rijn en Gouwe komt nu dagelijks in drie edities, Alphen aan den Rijn, Gouda en Woerden. Het gebied zal het in de nieuwe krant met minder ruimte voor regionaal nieuws moeten doen en de lezer zal het regionale karakter niet meer in de hele krant terugzien. De redactieraad erkent dat er iets moet gebeuren om de ‘ontlezing’ het hoofd te bieden, maar van de beloofde plannen van een regionale krant die zou doordingen tot in de haarvaten van de samenleving, is volgens de raad in de nu voorliggende plannen geen sprake meer. (Telegraaf)

Vlaanderen: VTM lanceert Idool-variant Star Academy

De televisiezenders VTM en Kanaaltwee starten op zondag 10 april met de uitzendingen van het nieuwe programma Star Academy. Het gaat om een combinatie van het Idool-concept en een dagelijks reality show. Het is de eerste keer dat VTM en Kanaaltwee, twee zenders van de Vlaamse Mediamaatschappij (VMMa), een eigen productie samen op het scherm brengen. Dat maakte het bedrijf donderdag bekend tijdens een persconferentie. Star Academy is een groots opgezet muziekprogramma waarin de Vlaamse kijker via dagelijkse reality op Kanaaltwee en een wekelijkse grote liveshow op VTM de lotgevallen kan volgens van een groep mensen die een muziekcarrière ambiëren. Het programma volgt tien weken lang een groep studenten met elk hun specifieke talenten. Ze worden gecoacht door een aantal leraars en brengen elke zondag een liveopdracht. Van alle kandidaturen die de afgelopen maanden zijn binnengelopen, worden na de ingangsproef 20 kandidaat-studenten weerhouden. Zij treden aan in de openingsshow van Star Academy die op zondag 10 april 2005 op VTM wordt uitgezonden. Aan het einde van deze eerste show zullen slechts 13 van hen de uiteindelijke selectie halen. De studenten zullen hun intrek nemen in de academie en krijgen een opleiding van een team van professionele leraren, onder wie Steven en Stijn Kolacny voor zang. Lees verder via Gazet van Antwerpen.

“Loeki de Leeuw gaat in Efteling wonen”

Loeki de Leeuw is terecht. De Nederlandse reclameleeuw werd woensdag door Utrechtse studenten ‘gered’ uit het ‘stoffige’ Hilversumse archief van de STER. Loeki de Leeuw krijgt een nieuw adres, zo blijkt nu. Hij krijgt een plekje in de Efteling. Hij gaat bij de poppen van het Carnaval Festival wonen. Daar is hij vanaf 25 maart te zien. De Efteling gaat dan open voor het nieuwe seizoen. De reclameleeuw debuteerde in 1967 op de Nederlandse televisie. (via RTV Utrecht)

“Fusieplan van AD en regiokranten klaar”

Het fusieplan voor het Algemeen Dagblad en vijf regionale kranten in de Randstad is klaar. De zes kranten worden eind augustus één. Dat meldt RTL Nieuws. Het Algemeen Dagblad, de Rijn en Gouwe, het Utrechts Nieuwsblad, de Haagse Courant, het Rotterdams Dagblad en De Dordtenaar verdwijnen. De nieuwe krant wordt een tabloid. De naam is nog niet bekend. Eerst wordt onderzocht welke naam de lezers willen. De krantenuitgevers PCM en Wegener willen van de zes kranten, één nieuwe krant maken, omdat het slecht gaat met de oplagecijfers. De kranten zagen hun oplage dalen met percentages van -16% (Utrechts Nieuwsblad) tot -23% (Haagse Courant). Na de fusie blijven bij de nieuwe krant nog 800 arbeidsplaatsen over. 300 mensen die nu nog bij de kranten werken worden gedwongen ontslagen. Bij de kranten wil nog niemand reageren. Directie en ondernemingsraden willen pas iets over de plannen zeggen als het personeel is ingelicht, en dat gebeurt donderdagmiddag. (RTL Nieuws)

UPC eist rectificatie van Trouw

Kabelexploitant UPC eist rectificatie van een bericht in Trouw van woensdag. De krant schreef dat het bedrijf jaarlijks 200 miljoen euro vrij te besteden geld overhoudt aan de Nederlandse markt. UPC bestrijdt dit en zegt juist geld toe te moeten leggen. Trouw schrijft dat het bedrijf vrijwel klaar is met investeringen. Een tariefsverhoging, die de afgelopen twee jaar is doorgevoerd en waarmee investeringen moesten worden bekostigd, gaat daarmee rechtstreeks in de winst van het bedrijf. UPC zegt dat de investeringen nog steeds doorgaan. ‘Het werkelijke verhaal is dat UPC Nederland rond de vijftig miljoen euro netto verlies geleden heeft. (…) Het bedrijf zal in de komende jaren nog honderden miljoenen blijven investeringen’, verklaart het bedrijf in een communiqué. (Nieuws.nl)

“Loeki de Leeuw ontvoerd”

De meer dan 30 jaar oude Loeki de Leeuw is woensdag gepikt uit het gebouw van de STER in Hilversum. Studentenvereniging Leopold uit Utrecht zou volgens een woordvoerder van de STER achter de verdwijning zitten. De studentenvereniging heeft telefonisch laten weten de 30 centimeter hoge Loeki terug te willen geven, wanneer hij een betere plek krijgt dan in de opslagruimte waar hij tot voor zijn ontvoering verbleef. De woordvoerder van de STER laat weten dat wanneer de studenten Loeki terugbrengen hij een ereplaatsje krijgt in het nieuwe bedrijfsrestaurant. (BON)

UPC behoudt livebeelden Champions League

Op het digitale Voetbalkanaal van UPC zijn tot medio 2009 alle wedstrijden in de Champions League live te zien. Het Nederlandse kabelbedrijf heeft de uitzendrechten verworven voor de nieuwe periode van 2006 tot 2009. Het huidige contract van UPC met de UEFA loopt door tot medio 2006. Kijkers kunnen op het Voetbalkanaal van UPC tegen betaling alle duels in de Champions League aanschouwen. Ze kunnen op een speelavond kiezen voor één duel of voor verscheidene wedstrijden. Daarbij kunnen ze ook het favoriete commentaar uitzoeken. De verkoop van de uitzendrechten voor het open net in Nederland zijn de tweede biedronde ingegaan. Voor 1 april moeten de diverse kandidaten, waaronder de huidige rechtenbezitter NOS, hebben gereageerd. Daarna beslist de UEFA welke zendgemachtigde van 2006 tot medio 2009 de beelden van de Champions League mag aanbieden aan het grote publiek. (Planet)

“Jongeren kijken steeds minder televisie”

Volgens een Spaans onderzoek zijn er steeds minder jeugdige tv-kijkers. In bijna tien jaar tijd is de tv 31,6 procent van het publiek dat jonger is dan 25 kwijtgeraakt. Nog maar 15,6 procent van de tv-kijkers zijn kinderen of jongeren. In 1996 waren zij nog bijna een kwart van het kijkerspubliek. De onderzoekers wijzen erop dat de terugval van jonge kijkers veel sneller gaat dan de kleine bevolkingsgroei doet vermoeden. De reden is eerder dat jongeren meer computerspelletjes spelen of kijken op internet dan naar tv. (VRT)

Nog drie partijen in race voetbaldeal

Endemol, Blue Circle en Eyeworks/WK Produkties zijn de drie overgebleven gegadigden die interesse hebben getoond in de registratie van het Nederlandse voetbal in de eredivisie. Dit meldt de Eredivisie CV (ECV). Aanvankelijk waren twaalf bedrijven in de race, waaronder KPN en het NOB. De opdracht geldt als de belangrijkste tv-deal van de komende tijd. De ECV bepaalt samen met Talpa, RTL Nederland en Versatel, de bezitters van de uitzendrechten, wie de miljoenenopdracht krijgt. (Essent)

Postbus 51: Vea hekelt standpunt Bakker

De conclusie van D66-Kamerlid Bert Bakker, die naar aanleiding van onderzoek beweert dat Postbus 51-campagnes steeds vaker nutteloos zijn, is volgens de Vea ongefundeerd en kort door de bocht. De pijlen van Bakker richten zich vooral op de zogenoemde instrumentele, dus gedragsveranderende campagnes. Volgens de Vea bewijzen voorbeelden als ‘Bob jij of Bob ik?’ en de ‘Fietslicht aan’ campagne dat er geen twijfel hoeft de bestaan over het feit dat goede consistente communicatie effectief is. ‘Allereerst is niet iedere Postbus 51-campagne gericht op gedrag, sommige overheidscampagnes zijn slechts van informatieve aard. Ten tweede: goede consistente communicatie is effectief, daar bestaat geen twijfel over’, zegt Vea-directeur Frans Blanchard (VEA-directeur). ‘Postbus 51-spots gaan doorgaans over attitude- of gedragsverandering. Een gegeven is dat daar vaak wel meer voor nodig is dan reclamespots.’ Vea-voorzitter Jacques Kuyf noemt de door Bert Bakker aangehaalde discussie bovenal ongenuanceerd. ‘Het effectbejag van Bakker gaat voorbij aan het feit dat de overheid soms gewoon beter moet uitleggen waarom een campagne wordt gevoerd.’ Pas als de relevantie van een campagne duidelijk is bij het publiek heeft het ook zin om een campagne te voeren. ‘Zo’n Bob-campage was duidelijk: drinken en verkeer gaat niet samen. Maar voor veel mensen is de gedachte achter bijvoorbeeld de actuele ‘Nederland leeft met water’-campagne op zijn minst wazig.’ (Adformatie)

Leeuwarden kwaad op SBS6

Leeuwarden is kwaad op SBS6. De Friese stad is één van de steden die in het SBS-programma ‘Probleemwijken’ te zien is. De stad komt in de serie niet echt positief in beeld. In de eerste twee afleveringen waren de probleemwijken van Assen en Den Haag al te zien en morgen is het de beurt aan Leeuwarden. Wethouder Sluiter van Leeuwarden is kwaad op SBS omdat er volgens hem een veel te negatief beeld van zijn stad geschetst wordt. “Ja, want er is helemaal niets aan de hand met die buurt. Maar door het programma krijg je toch het idee dat die mensen in een hele rare buurt wonen en dat het hele rare mensen zijn.” Wethouder Sluiter heeft verhaal gehaald bij SBS, maar die gaven niet thuis. “Ja, we hebben contact opgenomen met SBS, maar zij laten niets horen. Zij gaan er gewoon vanuit dat wat zij hebben gezien en gefilmd hebben, de waarheid is. Zo zenden ze het ook uit.” De wethouder van Leeuwarden denkt zelfs dat er misschien wel mensen betaald zijn voor hun optreden in het programma ‘Probleemwijken’. Dit kan hij echter niet hard maken en SBS ontkent volgens hem alle aantijgingen. “Een redacteur van het programma heeft aangegeven dat zij absoluut niemand hebben betaald. Het is ook lastig om dat hard te maken.” De probleemwijk van Leeuwarden is donderdag om 21.55 uur op SBS6 te zien. (NoordzeeFM)

Zimbabwe stoort kritische radiozender

De Zimbabweaanse regering stoort in de aanloop naar de verkiezingen van eind deze maand ,,moedwillig” het signaal van SW Radio Africa, het kortegolfradiostation dat sinds drie jaar vanuit Groot-Brittannië uitzendt naar Zimbabwe. Dat zegt de manager van het station. Volgens luisteraars in Zimbabwe is het signaal van SW Radio sinds begin vorige week niet meer te ontvangen. ,,Dat betekent dat we goed werk verrichten”, zeggen de radiomakers vanochtend op de website van zwnews.com. SW radio zegt een tegenwicht te willen bieden tegen de staatsomroep Zimbabwe Broadcasting Corporation (ZBC) die het monopolie heeft op radio en televisiezenders. Volgens de grootste oppositiepartij (MDC) negeren de staatszenders haar campagne en partijprogramma, terwijl regeringspartij Zanu- PF heel veel aandacht krijgt. (via NRC)

Publieke omroep start met discussieportaal

Vanaf vandaag heeft de publieke omroep een eigen discussieportaal, www.discussie.nl. De site is het centrale discussieportaal voor alle omroepen en biedt een overzicht van alle actuele discussies op de forums van verschillende omroepen. Aan Discussie.nl doen de volgende programma’s mee: Stand.nl, Rondom Tien, Netwerk, TweeVandaag, NOVA, Premtime en VARA Debatplaats (met hierin onder meer B&W en Zembla). In de toekomst wil Discussie.nl het aantal samenwerkende partijen verder uitbreiden. De NCRV heeft het voortouw genomen in de ontwikkeling van de website, omdat het met titels als Stand.nl en Rondom Tien een belangrijke rol speelt op het gebied van het maatschappelijk debat. (via Medialog Blogspot)

Adam Curry begint ‘mp3-radiostation’

DJ en mediaondernemer Adam Curry gaat de concurrentie aan met de traditionele radiowereld. Vanuit Engeland begint hij Podshow.com, een netwerk van mp3-radiouitzendingen. Samen met zakenpartner Ron Bloom lanceerde Curry afgelopen weekend de website Podshow.com. De site moet een centrale marktplaats worden waar internetradioluisteraars, programmamakers en adverteerders elkaar vinden. De site brengt geen ’traditionele’ radiostations in kaart, maar zogeheten podcasts. Dat zijn radioprogramma’s van particulieren die hun programma’s in mp3-formaat via distributieformaat RSS verspreiden naar iTunes-achtige programma’s en draagbare mp3-spelers. Podcasts worden nagenoeg niet via de ether of de kabel uitgezonden. 

Websites raken zicht op hun bezoekers kwijt

Het gedrag van steeds meer bezoekers van websites onttrekt zich aan de waarneming van de aanbieders van die sites, omdat steeds meer internetters ‘cookies’ van hun computer wissen. Dat concludeert Jupiter Research na onderzoek onder ruim 4600 internetters. Veel uitbaters van websites gebruiken een cookie om een bezoeker te identificeren en zo zijn bezoekgedag in kaart te brengen. In bijna alle gevallen is dat volstrekt onschuldig en worden geen gegevens verzameld waarmee de bezoeker kwaad kan worden gedaan, aldus Jupiter Research. Internetters zijn daarvan echter niet overtuigd. 58 Procent van de geënquêteerden gaf te kennen dat ze cookies van de pc verwijderd hadden; 39 procent doet dat trouw iedere maand. 38 Procent van de ondervraagden meent dat cookies inbreuk maken op zij privacy, terwijl 44 procent te kennen geeft dat ze zich veiliger voelen nu ze cookies verwijderen en de installatie ervan op hun pc blokkeren. Jupiter Research raadt website-uitbaters aan om te zien naar andere methoden om het bezoekgedrag te meten, zoals de Flash-techniek van Macromedia. Als men cookies wil blijven gebruiken, moet men op zijn minst op voorhand duidelijke informatie verschaffen over de inzet van dit middel en de reden waarom men dat doet. (Automatisering Gids)

Zendpiraat krijgt werkstraf

Een 38 – jarige etherpiraat uit Nijmegen is gisteren door de politierechter veroordeeld tot een werkstraf van tachtig uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van vier weken. Die voorwaardelijke gevangenisstraf eiste de officier van justitie twee weken geleden niet. Voor de rechter was het echter niet de eerste confrontatie met de Nijmegenaar. Hij had hem al eerder voor piraterij veroordeeld. De Nijmegenaar was er ook heel duidelijk in: hij gaat door met zijn zender Monsa FM. Ook als dat betekent dat hij de gevangenis ingaat. Hij vertelde zichzelf als een soort maatschappelijk werker te zien, voor zieke en eenzame mensen. Op 24 september 2003 haalden mensen van Telecom, geassisteerd door de politie, hem uit de lucht. Vier maanden later deden ze dat opnieuw. Bij de eerste keer was ook zijn vriendin aanwezig. Zij kreeg voor medeplichtigheid een geldboete van elfhonderd euro opgelegd. (Gelderlander)

Lokale omroepen samen om te mogen uitzenden

De strijd om de zendvergunning voor de gemeente Oude IJsselstreek is een stuk overzichtelijker geworden. Van de drie kandidaten om lokale radio en televisie te mogen maken in Oude IJsselstreek, zijn er nog maar twee over. De oorspronkelijke kandidaten SMS en Omroep Oude IJsselstreek gaan samen verder. De nieuwe ‘omroep’ heeft concurrentie van Optimaal FM, dat nu nog de zendvergunning heeft. De initiatiefnemers, Alex Kossen en Edwin Hoegen, denken met de fusie meer kans te maken om de uiteindelijk zendvergunning te bemachtigen. Lees verder via de Gelderlander.

“UPC stopt doorgifte filmkanalen Cinenova”

Diverse bronnen melden dat kabelaar UPC medio mei stopt met de doorgifte van de filmkanalen Cinenova 1 en Cinenova 2 via haar digitale-dienst UPC Digital. De overeenkomst tussen UPC en Cinenova zou per 17 mei aanstaande eindigen. UPC blijkt inmiddels al gestopt te zijn met de verkoop van Cinenova-abonnementen. Per 1 april gaat UPC Digital als vervanging voor Cinenova, drie kanalen van Canal+ doorgeven (Canal+ Rood, Canal+ Blauw en Canal+ Geel / 16-9). Het staken van de doorgifte van Cinenova kan te maken hebben met de overname van de filmkanalen van Canal+ Nederland, via dochter Chello Media, enige tijd geleden. UPC brengt de komende weken haar klanten op de hoogte van de veranderingen met betrekking tot Cinenova.

Heisa over VRT-zendmasten in Wolvertem

De mensen die in de buurt van de VRT-zendmasten langs de Drijpikkelstraat wonen in het Vlaamse Wolvertem, zijn de onzekerheid beu. Al jaren worden zij geconfronteerd met de vreemdste capriolen van allerhande elektrotoestellen en ze stellen zich vragen over eventuele gezondheidsrisico’s. Nu de VRT een nieuwe milieuvergunning voor 20 jaar heeft aangevraagd, eisen ze voor eens en altijd duidelijkheid. ‘Wij willen een infovergadering over de inhoud van die milieuvergunning en de gezondheidsrisico’s’, klinkt het boos. De VRT gebruikt de zendmasten voor de uitzendingen van Radio 1 en Radio Vlaanderen Internationaal via de middengolf. De masten staan er al 30 jaar. (Laatste Nieuws)

Gevangen journalist al-Jazeera onder huisarrest

Spanje heeft een van terrorisme verdachte journalist van de Arabische nieuwszender al-Jazeera om gezondheidsredenen vrijgelaten. Verslaggever Tayseer Allouni is in afwachting van zijn proces onder huisarrest geplaatst. Dat heeft zijn vrouw maandag laten weten. Allouni werd in september 2003 gearresteerd op verdenking van banden met de terreurbeweging al-Qaeda van Osama Bin Laden. Wegens zijn zwakke gezondheid liet het Spaanse hooggerechtshof hem een maand later op borgtocht vrij en plaatste hem onder huisarrest. Allouni heeft hartproblemen. Vorig jaar november werd hij weer opgepakt, omdat de Spaanse justitie bang was dat hij het land zou ontvluchten, maar dat is nu dus weer teruggedraaid. De Spaanse journalist van Syrische afkomst kreeg bekendheid toen hij kort na de aanslagen van 11 september 2001 een interview met Bin Laden had. (ANP)

Luxemburg dient aanvraag in voor vier AM-frequenties

De ‘Fernmeldeverwaltung Luxemburgs’ (Agentschap Telecom van Luxemburg) heeft bij de ITU (International Telecommunication Union) een aanvraag ingediend voor één langegolffrequentie (279 kHz met 300 KiloWatt) en drie middengolffrequenties (567, 783 en 1098 kHz met 250 KiloWatt met diverse antennediagrammen). De middengolfzenders moeten gaan uitzenden vanuit de lokatie Marnach in Luxemburg, de langegolf-frequentie vanuit Junglinster in Luxemburg. Het is waarschijnlijk dat Luxemburg deze frequenties gaat inzetten voor DRM-uitzendingen (digitale uitzendingen via de middengolf). Voordat toestemming wordt gegegeven aan Luxemburg zal er eerst internationale coördinatie plaatsvinden. (via Medienmagazine)

Pirate BBC Essex vanaf de Ross Revenge

Pirate BBC Essex zal met Pasen een historisch radioprogramma verzorgen vanaf de Ross Revenge. Op zaterdag 26 maart zal Steve Scruton een vier uur durend speciaal programma verzorgen vanaf het zendschip. Vorig jaar zond Pirate BBC Essex een week lang uit vanaf de LV 18. Het programma zal dit jaar in het teken staan van muziek en zeezenderherinneringen van Pasen 1965. Radio Caroline’s Peter Moore over de uitzending: “De Ross Revenge is het laatste volledig operationele zendschip in de wereld. Ze is uitgerust met historische radio apparatuur uit de 60’s, maar is ook voorzien van de huidge digitale apparatuur. We zijn erg blij dat BBC Essex o­ns zendschip tijdens Pasen gaat gebruiken voor dit speciale programma. Het is een unieke samenwerking die nog niet eerder is voor gekomen”. BBC Essex programma leider Tim Gillet: “We zijn zeer vereerd dat we de Ross Revenge mogen gebruiken voor deze speciale uitzending. De Ross Revenge is voor zeezender fans een zeer belangrijk o­nderdeel van de zeezender geschiedenis”. De uitzendingen van Pirate BBC Essex op zaterdag 26 maart van 14 tot 18 uur zijn te beluisteren via AM 765, 729 en 1530, FM 95.3 en 103.5 en via het internet. (Via Mediapages)

Radio 350 zwijgt een paar daagjes

Radio 350 gaat er prat op dat ze 24 uur per dag uitzendt, maar de trouwe luisteraars zullen het de komende dagen even zonder hun favoriete station moeten doen. Een gebroken antenne legde de uitzendingen zondagmiddag om 14.30 uur stil. De oorzaak van de breuk is nog onbekend, vermoedelijk speelt het slechte weer van dit weekeinde hier een rol in. Om de zender, die in Rijssen te ontvangen is op 106.4 MHz en in Holten op 105.2, weer aan de praat te krijgen, is inmiddels een nieuwe antenne besteld. Naar verwachting is Radio 350 woensdagavond weer in de lucht. (Tubantia via Mediatref)

Nieuw logo voor Sky Radio 101 FM

Na bijna 10 jaar trouwe dienst wordt het bekende logo van Sky Radio 101 FM vervangen door een geheel nieuw ontwerp. Sky Radio 101 FM wil met een nieuwe huisstijl en een nieuw logo haar positie in de rumoerige radiomarkt versterken. “Designbureau VBAT uit Amsterdam, dat de Brand Identity ontworpen heeft, heeft vooraf uitgebreid onderzoek gedaan onder consumenten naar de merkidentiteit van Sky Radio 101 FM. Daaruit bleek dat het radiostation geassocieerd wordt met de merkwaarden: sympathiek en vertrouwd en zien de ondervraagden Sky Radio 101 FM als duidelijk A-merk. Het nieuwe logo sluit qua kleuren, vorm en uitstraling perfect aan bij deze merkbeleving.”, aldus het persbericht. Om het nieuwe logo en de daarbij behorende huisstijl te introduceren bij het grote publiek, start Sky Radio 101 FM vandaag met een landelijke outdoor- en printcampagne. Op de uitingen zullen zoals vanouds diverse bekende internationale artiesten te zien zijn, zoals Anastacia, Phil Collins, Dido, Jennifer Lopez en Natasha Bedingfield. (Radionieuws.nl)

Nederland 2 marktleider in week 10

Met een marktaandeel van 16,9 was Nederland 2 afgelopen week marktleider op tv. RTL4 was met 15,9 procent tweede. De publieke zenders scoorden samen 35,6 procent. Nederland 1 had 11,9 en Nederland 3 6,8 procent. De RTL Nederland-zenders waren samen goed voor 24,5 procent (RTL 5 3,9, Yorin 4,7). De zenders van SBS Broadcasting deden het als volgt: SBS6 9,3, Net5 4,4 en Veronica 2,6. Samen is dat 16,3 procent. Studio Sport van gisteravond was het best bekeken programma van de week met 3,68 miljoen kijkers, Monaco-PSV voor de Champions League trok 2,87 miljoen kijkers. Het Journaal van 20.00 uur van gisteravond was goed voor 2,77 miljoen belangstellenden, evolgd door Kopspijkers met 2,74 miljoen. Vijfde plek is voor Boer zoekt vrouw met 2,41 miljoen. (Adformatie)

Laroes algemeen hoofdredacteur NOS-nieuws

Hans Laroes, hoofdredacteur van het NOS Journaal, is met ingang van vandaag benoemd tot hoofdredacteur van alle nieuwsredacties van de NOS. De nieuw te vormen multimediale nieuwsafdeling bestaat uit de huidige nieuwsafdelingen van het Journaal, NOS Actueel, het Radio 1 Journaal, het NOS Radionieuws, Met het Oog op Morgen en de nieuwsredacties van NOS Internet en Teletekst. Door zijn benoeming wordt Laroes journalistiek eindverantwoordelijk voor de gehele n ieuwsvoorziening van de NOS. De bundeling van de nieuwsredacties past in het beleid van de NOS om zijn nieuwsaanbod via zoveel mogelijk informatiedragers (multimediaal) aan een zo groot en breed mogelijk publiek aan te bieden. Laroes (49) is sinds 3 juli 2002 hoofdredacteur van het NOS Journaal (ANP/Adformatie)

Planet.nl sluit zich aan bij Raad voor de Journalistiek

Planet.nl sluit zich als eerste puur digitaal medium aan bij de Raad voor de Journalistiek. Hoofdredacteur P. van Twisk noemde de uitgave daar maandag ‘klaar voor’. De Raad heeft Planet Internet zelf benaderd. Alleen het nieuwsgedeelte van de internetsite gaat onder het gezag van de journalistieke klachteninstelling vallen. Op de nieuwsredactie van Planet Internet werken 35 (eind)redacteuren en er schrijven nog eens zestig freelancers voor de nieuwssite, die al tien jaar bestaat. Hoofdredacteur Van Twisk spreekt van een ‘redelijk grote eigen productie’ met een prominente rol voor nieuws en onderzoeksjournalistiek. ‘Internet is een anarchistisch medium. Controle bestaat niet. Als volwaardige nieuwsbron voor miljoenen mensen ben je toch tot verantwoording verplicht’, aldus Van Twisk. Een woordvoerder van de Raad voor de Journalistiek liet maandag desgevraagd weten dat ook de huis-aan-huisbladen zijn benaderd om zich aan te sluiten. Het was toen nog niet duidelijk hoe de overkoepelende werkgeversorganisatie VSHU daar over denkt. (ANP)

Walt Disney benoemt Iger als nieuwe topman

De raad van bestuur van Walt Disney heeft zondag Robert Iger benoemd als nieuwe topman. Iger volgt Michael Eisner op, die heeft aangegeven volgend jaar september te vertrekken. Eisner heeft er dan meer dan twintig jaar opzitten als topman bij het amusementsconcern. Walt Disney had al aangegeven voor juni dit jaar met een opvolger te willen komen. De 54-jarige Iger gold al lange tijd als favoriet. Sinds 2000 is hij de nummer twee bij het concern. Daarvoor was hij topbestuurder van Capital Cities/ABC, dat halverwege de jaren negentig is overgenomen door Walt Disney. Walt Disney heeft ook gezocht naar externe kandidaten. EBay-topvrouw Meg Whitman zou onder meer gevraagd zijn, maar zij zag volgens The Wall Street Journal uiteindelijk van de functie af toen het bestuur maar bleef dralen over de benoeming. (ANP)

Hele redactie van Nieuwspoortblad opgestapt

De 7-mans redactie van het maandblad van perscentrum Nieuwspoort in Den Haag is opgestapt, inclusief hoofdredacteur Van Groesen, die nog maar kort geleden was aangetreden. Men meldt in een persbericht dat na discussies in en met het bestuur geen vruchtbaar klimaat meer aanwezig was om door te gaan, en ook het niveau van de gesprekken stuitte de redactie te zeer tegen de borst. Er was al langer wrijving. De redactie vond in november dat bestuursvoorzitter Becx moest aftreden omdat hij de journalistiek verliet, en Becx paste ook wel eens tekst van de redactie aan. Inmiddels is AD-verslaggeefster Yvonne Wiggers bestuursvoorzitter, maar zij werkte in november mee aan een inlegvel dat buiten medeweten van de redactie in het blad geschoven was. (via Villamedia)

“Postbus 51 van levensbelang”

De overheidszendtijd onder de vlag Postbus 51 is van levensbelang. Dat lieten diverse maatschappelijke organisaties zondag weten in Antenne 2, naar aanleiding van de recente kritiek op de voorlichtingsblokken. In het mediaprogramma zei 3VO-woordvoerder I. Rijnkels dat hun succesvolle Bob-campagne zonder Postbus 51 niet mogelijk zou zijn geweest: “Wij hebben daar domweg het geld niet voor. En een campagne die niemand kent is natuurlijk een mislukte campagne.” 3VO maakt ruim dertig jaar alcoholspotjes. Rijnkels: “Als je ziet hoeveel ellende alcohol in het verkeer aanricht s er alle reden om daarmee door te gaan. Het kan absoluut levens schelen.” Ook Soa Aids Nederland is groot voorstander van Postbus 51. Condoomcampagneleider F. Zimbile vertelde voor de AVRO-microfoon: “Doordat wij landelijk een campagne voeren kunnen op regioniveau de GGD’s en jongerenorganisaties hun projecten veel dichter bij jongeren uitvoeren. Zonder Postbus 51 bereiken we minder mensen, met minder gezond gedrag tot gevolg. Als gevolg daarvan is de dood de uiterste consequentie.” Zimbile roemt verder de ‘uiterst efficiënte’ media-inkoop door de overheid en het leereffect dat uitgaat van de centrale evaluatie van de campagnes: “In het buitenland zijn ze jaloers op Postbus 51.” (Antenne 2)

Essent ook voor nationaal kabelbedrijf

Energiebedrijf Essent, eigenaar van Essent Kabelcom, steunt het plan van kabelmaatschappij Casema om tot een nationaal kabelbedrijf te komen. Dat is deze week bekendgemaakt tijdens de presentatie van de jaarcijfers van Essent. Door de krachten te bundelen, willen de kabelbedrijven tegenspel bieden aan concurrent KPN. Dat beschikt zelf over een landelijk netwerk. Nu triple play (telefonie, internet en tv) in opkomst is, zien de kabelaars in dat samenwerking noodzakelijk is. Essent Kabelcom stelt wel dat toezichthouder Opta goedkeuring moet verlenen. (via Essent)

Prodi: pluriformiteit Italië in gevaar

De Italiaanse oppositieleider Romano Prodi, de voormalige voorzitter van de Europese Commissie, beschuldigt de regering-Berlusconi ervan naar een dictatuur te streven. In een interview zei Prodi dat Berlusconi ,,de voorwaarden aan het scheppen is voor een moderne en hoogst gevaarlijke dictatuur van de meerderheid, of misschien wel die van de premier zelf”. Prodi vind de centrumrechtse regering van Berlusconi arrogant. Vooral op het gebied van de media zijn volgens hem de vrijheid en het pluralisme niet meer gewaarborgd. Vice-premier Follini vindt dat Prodi zich gedraagt als een antiglobalist die met zijn woorden een ,,apocalyptische verkiezingsstrijd” wil veroorzaken. In april zijn er in het land regionale verkiezingen. (ANP/Antenne 2)

Beat FM vervangt Streekradio Excellence

Het is eind van deze maand over en uit voor de lokale omroep Excellence uit Heiloo. Het station zou twee september van dit jaar zijn 10-jarig jubileum vieren, maar heeft besloten om de stekker uit het project te trekken. De zender is de afgelopen 3 jaar een beetje op een dood spoor terechtgekomen en er zit op deze manier geen toekomst meer in. De gemeente Heiloo wil al jaren niet echt meewerken en houd de helft van het geld dat vanuit Den Haag wordt overgemaakt achter. In totaal kostte Streekradio Excellence dat rond de 25.000,00 Euro. De medewerkers van Streekradio Excellence gaan het opnieuw proberen met Beat FM. Het station is het beste te omschrijven als een niet op jongeren gericht soul/urban radiostation. De doelgroep die we overdag willen bereiken is tussen de 25 en 45 jaar oud. Dat betekent veel danceclassics, oude import en disco, maar ook rap uit de tijd dat het nog geen HipHop heette. Gedurende de avonduren zullen er diverse doelgroepprogramma’s te horen zijn. Er is inmiddels geïnvesteerd in BEAT FM. Er is een nieuwe zendinstallatie aangeschaft die aangestuurd wordt door de laatste generatie audioprocessing. Tevens is er een compleet Engelstalig jingle-pakket aangeschaft. Meer informatie over de voorbereidingen: http://beatfm.web-log.nl. (via Persbericht)

Vlaanderen: vier kandidaten voor Champions League rechten

VRT, VTM, VT4 en Telenet hebben een aanvraag ingediend om tussen 2006 en 2009 de tv-rechten van de Champions League voetbal te verkrijgen. Volgens de kranten De Tijd en L’Echo heeft Belgacom geen dossier ingediend. Aan Franstalige kant zijn RTL, RTBF en BeTV (ex-Canal+ Belgique) kandidaat. Vrijdag was de allerlaatste dag waarop geïnteresseerden zich kandidaat konden stellen bij Team Marketing. Dat is de Zwitserse organisatie die voor de Europese voetbalbond UEFA de tv-rechten beheert. Tot juni 2006 hebben VRT en RTL die rechten. (VRT)

“Financiële strop voor RTV Noord”

Voor RTV Noord dreigen nieuwe financiële problemen. Gedeputeerde staten hebben provinciale staten in een vertrouwelijke brief ingelicht over mogelijke tekorten. Volgens hoofdredacteur/directeur Roel Dijkhuis is er dit jaar geen probleem, maar dreigt volgend jaar een tekort van een tot anderhalve ton. De werkelijke omvang is afhankelijk van onder meer de reclame-inkomsten. Dijkhuis zegt dat de provincie niet hoeft bij te springen en dat er geen ontslagen dreigen. Desnoods doet hij een greep uit de reserves. Het nieuws komt voor de staten als een volslagen verrassing, omdat GS de staten vier weken geleden nog informeerden over het jaarverslag 2003 waarin een rooskleurige financiële situatie werd geschetst. Er was ongeveer zeven ton bezuinigd, drie ton meer dan gepland, en de omroep kon het overschot deels in de reserves storten. Na 2007 dreigen opnieuw problemen als de extra bijdrage eindigt die de staten in 2003 beschikbaar stelden. De provincie sprong de noodlijdende omroep toen bij met 2,1 miljoen euro gespreid over vier jaar, waarvan ze volgens Dijkhuis dankzij meevallende inkomsten vermoedelijk slechts 1,4 miljoen hoeft op te nemen. Ook RTV Drenthe kampt met tekorten. Die lopen de komende jaren op naar een miljoen euro als er niet wordt geschrapt in programma’s en personeel. RTV Drenthe rekent hierbij ook op de provincie Drenthe. (via Dagblad van het Noorden)

Jay Leno mag weer grappen maken over ‘Jacko’

De Amerikaanse tv-presentator Jay Leno mag in zijn programma The Tonight Show grappen blijven maken over het proces tegen de van kindermisbruik verdachte zanger Michael Jackson. Dat heeft de rechter in de zaak tegen ‘Jacko’ besloten. Er was commotie over Leno’s grapjes omdat hij op een lijst van eventuele getuigen staat. Leno moet mogelijk getuigen omdat hij door de familie van de jongen die zou zijn misbruikt, is benaderd met het verzoek om geld. Jacko’s advocaten willen zo aantonen dat het de familie in de zaak louter te doen is om geld. In een telefoontje zou de steenrijke Leno zijn gevraagd om een financiële bijdrage voor de medische behandeling van het vermeende slachtoffer van Jackson. De jongen was kankerpatiënt. Leno ging niet op dat verzoek in. Sterker nog: hij belde de politie. In The Tonight Show maakt Leno intussen bijna dagelijks grapjes over de zaak. De advocaten van Jackson wilden dat verder voorkomen door hem een spreekverbod op te leggen. Leno omzeilde dat door anderen in zijn programma de komische opmerkingen te laten maken over ‘Wacko Jacko’. (Nieuws.nl)

Limburg: Staten niet helemaal van tv

Provinciale Staten van Limburg verdwijnen niet helemaal van tv. In tegenstelling tot de aanvankelijke plannen worden de promotionele uitzendingen van de partijen, Politiek Moment, op L1 wel gehandhaafd. De rechtstreekse uitzendingen van de Statenvergadering stoppen per 1 april. Tijdens de Statenvergadering, die gisteren voor het laatst werd uitgezonden, kwam een wijziging op het voorstel om ook Politiek Moment van het beeld te halen aan de orde. Dat voorzag in het handhaven van de jaarlijks 25.000 euro kostende uitzendingen. De Staten vinden het niet goed als de burgers geen informatie meer krijgen over de Limburgse politiek. Alleen het CDA steunde het voorstel in eerste instantie niet. Uiteindelijk ging de fractie toch akkoord. Het presidium van de Staten zei toe nog voor de zomer met alternatieven te komen voor de gestopte live-uitzendingen. (Limburger)

Ierse komiek Allen overleden

De Ierse komiek Dave Allen is op 68-jarige leeftijd in zijn slaap overleden. De ster was vooral beroemd door zijn televisieshows Tonight With Dave Allen en Dave Allen At Large. Allen brak in 1959 door op een talentenjacht van de Britse omroep BBC. Hij toerde met de popgroep The Beatles door Groot-Brittannië en Frankrijk. De BBC roemde vrijdag Allens ,,relaxte stijl met een sigaret in de ene hand en een glas whisky in de andere”. (ANP). Meer informatie over Dave Allen bij BBC.

NVJ laakt regio-omroepen

De regionale publieke omroepwerkgevers (ROOS) willen het cao-akkoord openbreken. Zij willen de 0,5% salarisverhoging alleen uitbetalen in de maanden dat wordt onderhandeld over “modernisering van de cao”, die dan uiterlijk 1 januari 2006 in moet gaan. En ze weigeren de afgesproken exitvergoeding voor contracten. ROOS stelt dat het vrijdag gesloten akkoord alleen geldt voor de landelijke omroep. De NVJ is woest, vindt het stuitend en gaat niet dooronderhandelen met deelpartijen. De voorzitter van de werkgeversdelegatie tekende namens de hele delegatie, inclusief ROOS. De NVJ komt alleen terug op het akkoord als de leden het afwijzen. (via Villamedia)

Radio 538: “Geen interesse in SlamFM”

In reactie op de plannen van ID&T om haar meerderheidsbelang in de commerciële radiozender Slam!FM in de etalage te zetten laat Radio 538 de VPRO vrijdag desgevraagd weten geen interesse te hebben in het meerderheidsbelang in Slam!FM. “ID&T wil in de avonduren blijven uitzenden en op die manier een stukje identiteit behouden. Het is de vraag wat je dan met het belang koopt”, aldus Radio 538-directeur Jan Willem Brüggenwirth. Hij kijkt overigens niet op van het nieuws. ,,Duncan heeft altijd laten weten dat de event-tak hun core-business is, alleen riep hij dat nooit in de media.” Brüggenwirth verwacht niet dat een radiozender zich zal inlaten met Slam!FM. ,,Voor een tv-station met ambities op de radio kan dit wel interessant zijn.” Hierbij valt de denken aan SBS. (via 3voor12)

Italiaan werd gedood door beschermers Negroponte

De Amerikaanse militairen die vorige week een Italiaanse veiligheidsagent doodschoten bij een wegversperring in Bagdad, waren daarheen gestuurd voor een konvooi waarin de Amerikaanse ambassadeur John Negroponte reisde. Dat heeft een woordvoerder van de Amerikaanse ambassade gezegd. Geheim agent Nicola Calipari zat in een auto met de journaliste Giuliana Sgrena, die net was vrijgelaten door rebellen die haar een maand gevangen hadden gehouden, toen de Amerikanen het vuur openden. Hij kwam om in de kogelregen toen hij haar met zijn lichaam probeerde te beschermen. Volgens woordvoerder Bob Callahan was Negroponte op weg naar de luchthaven van Bagdad omdat hij daar een ontmoeting zou hebben met generaal George Casey, de bevelhebber van de coalitietroepen in Irak. Normaal gesproken zou hij die reis per helikopter hebben gemaakt, maar dat was onmogelijk vanwege een zware hagelbui. Volgens de Amerikaanse militairen kwam de auto met hoge snelheid op de wegversperring afrijden, ondfanks waarschuwingsschoten. Italiaanse bewindslieden bestrijden dat en zeggen dat de auto langzaam reed en pas werd beschoten nadat hij was gestopt. Calipari werd eerder deze week met militaire eer begraven in Rome. Zowel Rome als Washington heeft een diepgravend onderzoek aangekondigd naar de omstandigheden van zijn dood. (NRC Handelsblad / ANP)

Consumentenbond daagt NVBA voor codecommissie

De Consumentenbond (CB) daagt tussenpersonenorganisaties NBVA en NVA voor de Reclamecode Commissie. De bond eist dat beide organisaties van hun websites verwijderen dat zij en hun leden consumenten onafhankelijk en objectief adviseren. Volgens de CB maken NBVA en NVA hun beweerde onafhankelijkheid niet waar, omdat zij tegen openheid zijn over de beloning van tussenpersonen. De CB voert met de stap naar de codecommissie een dreigement uit dat zij twee weken geleden uitte richting beide organisaties, schrijft Het Financieele Dagblad. De NBVA weigerde de tekst van de website te halen, de NVA reageert dinsdag. De NBVA ziet de procedure met vertrouwen tegemoet, omdat in haar statuten staat dat de leden geen eigendom mogen zijn van verzekeraars en geen productieverplichtingen mogen hebben. (Adformatie)

Franse rechter verbiedt reclame van modehuis

Een Franse rechtbank heeft donderdag uitgesproken dat een omstreden reclamecampagne van het ontwerpers duo Marithé en François Girbaud „een agressieve inbreuk is op de diepste overtuigingen van mensen.” De posters moeten binnen drie dagen worden verwijderd. In de reclameboodschap van het modehuis Marithé François Girbaud worden de apostelen afgebeeld als modieus geklede vrouwen, terwijl de enige man in het gezelschap in ontbloot bovenlijf en jeans gekleed is. De advertentie is gebaseerd op Leonardo da Vinci’s fresco over het laatste avondmaal. De Franse bisschoppen, die de klacht hebben ingediend bij een Franse rechtbank, zijn vooral verbolgen over het feit dat de reclamecampagne midden in de lijdenstijd gelanceerd werd. Al eerder verbood ook het stadsbestuur van Milaan de poster. Volgens de advocaat van het modehuis komt de uitspraak neer op censuur. Volgens hem is er niets in de reclamecampagne, dat gezien moet worden als een aanval op de katholieke kerk. „Het is een manier om de plek van vrouwen in onze hedendaagse samenleving voor het voetlicht te halen. Het maakt duidelijk dat waarden in de loop van de tijd veranderen.” (Reformatorisch Dagblad)

D66 wil af van stroom Postbus 51-spotjes

Coalitiepartij D66 is de groeiende stroom voorlichtingscampagnes via Postbus 51 zat. Volgens de partij pakken de boodschappen in de spotjes vaak contraproductief uit. Bovendien vindt D66 dat de overheid in de spotjes zich te vaak bemoeit met zaken die haar niet aangaan. ,,Het is vaak pure armoede: er is een probleem en omdat er geen oplossing voorhanden is, gooit de overheid er maat wat spotjes tegen aan”, zegt D66-Tweede-Kamerlid Bakker vrijdag. Het toppunt is wat hem betreft de campagne om slachtoffers van misdrijven op te roepen aangifte te doen. ,,Terwijl iedereen het gevoel heeft dat er niets met die aangifte gebeurt.” Volgens Bakker moet de overheid het geld en de energie dan ook steken in een betere afhandeling van aangiftes bij de politie. Een ander voorbeeld van geldverspilling zijn voor Bakker de spotjes met weerman Peter Timofeeff over het waterbeleid in Nederland. Overigens vindt D66 dat campagnes die vooral dienen als informatie-overdracht, zoals de uitleg over de huursubsidie-aanvraag of belastingaangifte, wel hun nut hebben. (BNR Nieuwsradio)

ID&T wil meerderheidsbelang SlamFM verkopen

Organisator van dancefeesten ID&T wil een meerderheidsbelang in haar radiostation SlamFM verkopen. De organisatie wil van het belang af omdat het station onvoldoende is gegroeid. De directeur en eigenaar van ID&T, Duncan Stutterheim, stelt dit maandag in ‘Rick Nieman Interviewt’ in het nieuwsprogramma RTLZ op RTL 5. Zijn onderneming begon het radiostation onder de naam ID&T Radio maar de naam werd dit jaar veranderd in SlamFM. “Het is mij erg tegengevallen”, stelt Stutterheim over het opzetten van het station. “We hadden veel luisteraars, 350.000 per week, maar we werden niet groot genoeg. Wil je radio landelijk succesvol maken dan moet je mainstream worden en dat past niet bij ID&T.” Stutterheim stelt in het programma dat ID&T 2,5 miljoen euro verloor door de radio-activiteiten. Hij is nu op zoek naar een partner die een meerderheid in het station wil kopen en wil zelf een minderheidsbelang houden, om vooral in de avond dancemuziek te kunnen draaien. (ANP)

BBC ontkent plannen voor sportzender

De BBC ontkent de berichten dat het bezig is met de voorbereidingen voor een sportzender. Dagblad ‘Evening Standard’ had deze week bericht dat de publieke BBC een sportzender aan het ontwikkelen was die de concurrentie moest aangaan met het commerciële Sky Sports. Een woordvoerder van de BBC verklaart echter dat de BBC geen plannen heeft voor een concurerende sportzender en dat het artikel in de ‘Evening Standard’ is gebasseerd op een aantal uitspraken van BBC-sportdirecteur Peter Salmon in de Financial Times. Hierin gaf Salmon aan dat er binnen de BBC gediscussierd moet gaan worden om bepaalde sporten via een apart tv-kanaal te gaan uitzenden. Dit kanaal zal volgens de BBC-woordvoeder zeker geen Premier League-voetbal uitzenden maar zich gaan richten op de kleinere sporten. (via RNW / AS)

CAIW en Casema koppelen glasvezel

Kabelbedrijven CAIW en Casema gaan hun glasvezelnetwerken aan elkaar koppelen. Daardoor zou in het westen van Nederland een zeer snel netwerk onstaan voor datacommunicatie, internet en telefonie. Het initiatief van de twee ondernemingen is gericht op zakelijke klanten zoals bedrijven, onderwijsinstellingen en grote organisaties met verschillende vestigingen. Het is volgens de twee bedrijven een belangrijke stap op weg naar een landelijk dekkend glasvezelnetwerk. Landelijk opererende bedrijven kunnen volgens de CAIW en Casema ook voordeel hebben van het nieuwe snelle netwerk. Pascal de Klerk, directeur Casema Zakelijk laat via een schriftelijke verklaring erg blij te zijn met de koppeling omdat klanten buiten het gebied van Casema de voordelen krijgen van een directe aansluiting op een groot datacommunicatienetwerk. Casema werkt ook aan glasvezelaansluitingen voor particulieren. In Amersfoort werden vorige maand huizen opgeleverd die door Casema waren voorzien van een glasvezelnetwerk. (via HC)

RTL betaalt mee aan nieuwe speelfilms

RTL Nederland gaat de productie van Nederlandse speelfilms cofinancieren. Het bedrijf, eigenaar van onder meer televiestations RTL 4 en 5, en Yorin, heeft daarvoor geld gereserveerd, zo bleek vandaag bij de presentatie van de jaarcijfers. ,,We hebben ettelijke miljoenen euro’s beschikbaar, waarmee we drie tot vijf films per jaar willen financieren”, meldde financieel topman van RTL Nederland, B. Habets, vandaag. Volgens hem wordt er al met filmmakers gesproken, maar specifieke projecten kan hij nog niet noemen. Dit jaar moeten de eerste films via deze constructie worden geproduceerd. Het gaat dan om grote publieksfilms die uiteindelijk ook via de RTL-zenders te zien zullen zijn. Zowel de winst als de omzet van RTL Nederland groeide vorig jaar. De nettowinst steeg tot 19,2 miljoen euro van 14,4 miljoen in 2003, een winststijging van 33 procent. De totale omzet groeide met 3,4 procent naar 338 miljoen euro. RTL behaalde naar eigen zeggen het beste bedrijfsresultaat in zijn geschiedenis. RTL schrijft de positieve resultaten toe aan goede kijkcijfers, waardoor een sterke positie in de televisieen adverteerdersmarkt onstond. Ook werd er scherp ingekocht met kostenreductie tot gevolg. ,,Het recordresultaat is het gevolg van strikte kostenbeheersing, gepaard met een slagvaardig en flexibel beleid op zowel de consumentenals adverteerdersmarkt”, aldus RTL-baas F. van Westerloo. ,,De druk op de omzet uit tv-spotreclame wordt ruimschoots goedgemaakt door niet meer direct aan spotjes gerelateerde activiteiten, zoals telefonie, sms, internet en teletekst.” Ook is de zakenzender RTLZ (RTL5) afgelopen jaar winst gaan maken, zei financieel topman Habets. ,,Het blijkt dat het aanboren van dergelijke nichemarkten tijd vergt, maar inmiddels draagt RTLZ in beperkte mate bij aan het bedrijfsresultaat.” Vooral adverteerders uit het midden- en kleinbedrijf weten de zender nu te vinden. (ANP/NRC)

Vlaanderen: 4FM-pioniers stichten nieuwe TV-zender

Wim Weetjens en Stefan Ackermans, radiomakers en mede-oprichters van het commerciële Vlaamse radiostation 4FM, richten een nieuw televisiestation op. “Het wordt geen thema- of doelgroepzender, maar een breed station, dat niemand uitsluit”, zegt Weetjens. Veel details over de zenders willen de oprichters nog niet kwijt, maar het wordt “iets totaal anders, iets onconventioneels”, zegt Weetjens. Er is een duidelijk businessplan, er zijn investeerders, een licentie-aanvraag is ingediend bij het Vlaams Commissariaat voor de Media (VCM) en de oprichters voeren druk onderhandelingen met de kabelmaatschappijen. Het wordt alleszins van bij aanvang een analoog station, maar in de toekomst mogelijk een digitale zender. (Gazet v Antwerpen)

Vlaanderen: Radio 2 Limburg uit ether door waterschade

Door een lek in de sprinklerinstallatie zijn de gebouwen van de publieke Vlaamse radiozender Radio 2 Limburg onder water komen te staan en is de zender een uur uit de ether geweest, van zes uur tot zeven uur. De sproeiers van het brandbestrijdingssysteem zijn in werking getreden toen een van de kleppen niet goed afsloot. Daardoor liep er woensdagnacht water naar binnen en kwamen de kelder en het gelijkvloers blank te staan. De ochtenduitzending werd overgenomen door de Antwerpse Radio 2-afdeling. Vanaf zeven uur kon Radio 2 Limburg de uitzendingen hervatten. (VRT)

“Levenslied niet op de radio”

Met de bewering dat de zender voortaan in heel Gelderland te beluisteren zou zijn heeft Gelders Geluid veel luisteraars (en dan met name de liefhebbers van Nederlandstalige muziek) misleid. De levensliedzender is in Brummen en in de voormalige gemeenten Zutphen, Warnsveld, Vorden, Lochem en Ruurlo nog steeds niet op de kabel te ontvangen. Gelders Geluid, de levensliedzender die vorig jaar in Elst van start ging, maakte vorige week bekend voortaan in heel Gelderland te ontvangen te zijn. Blijkbaar hebben daarna veel liefhebbers van het levenslied vergeefs gezocht naar de frequentie waarop zij hun favoriete muziek zouden kunnen horen. Dat valt tenminste af te leiden uit de aantallen (veelal oudere) mensen die hulp zochten bij plaatselijke elektrozaken. Bij Johan Wichers in Lochem bijvoorbeeld. ‘Er hebben er zeker tien gebeld’, vertelt deze. ‘Maar wij konden ze ook niet helpen, omdat er geen frequentie bekend is. Een monteur is daar nog wel naar op zoek geweest, maar zonder succes. We hebben zelf UPC ebeld, maar ook leidde tot niets. Ze zouden het uitzoeken, kregen we te horen. Maar sindsdien heb ik niks van ze vernomen.’..Lees verder via Stentor (via Mediatref)

Casema verliest rechtszaak kabeltarieven

Kabelbedrijf Casema heeft het beroep bij het Gerechtshof tegen de verhoging van kabeltarieven in Leiden verloren. Dat heeft de gemeente Leiden bekendgemaakt. Het Gerechtshof houdt Casema aan de afspraak dat de tarieven alleen verhoogd mogen worden als de gemeente daarmee heeft ingestemd. Het Gerechtshof neemt daarmee de eerdere uitspraak van de voorzieningenrechter over, ook die stelde Casema in het ongelijk. Het kabelbedrijf had in de zomer van 2004 de tarieven verhoogd. De gemeente Leiden stapte daarop naar de rechter. De afspraak tussen de gemeente en Casema is in 1992 gemaakt om te voorkomen dat de lasten van burgers te veel omhoog zouden gaan. (RTV West)

Omroep Max komt met Supersenioren

De nieuwe publieke omroep Max komt in september met Supersenioren. Supersenioren wordt nu al vergeleken met Idols en Starmaker. Omroep Max richt zich voornamelijk op 50-plussers en dus is Supersenioren de Idols voor deze leeftijdscategorie. Toch gaat volgens voorzitter Jan Slagter van Omroep Max deze vergelijking niet helemaal op. Hij vertelt: “Je zult bij ons geen Idols-achtige taferelen zien zoals audties waarbij mensen voor schut staan.” Jan Slagter legt uit wat Supersenioren inhoudt. “Zo’n twaalf mensen van tussen de 50 en 75 jaar oud krijgen de opdracht om een musical te maken. Daarvoor zullen ze samen gedurende vier weken in een kasteel of landhuis gaan wonen. Ze worden dagelijks gevolgd door camera’s. Iedere week komen er bekende regisseurs of musicalsterren langs om advies te geven. Ook gaan de deelnemers naar Londen om daar een musical te bezoeken. Het uiteindelijke eindproduct is de musical.” (via Noordzee FM)

Mental Theo opgepakt in China

‘Mental’ Theo Nabuurs is in China opgepakt door de staatspolitie. Hij werd samen met Slam FM dj-Rob Toonen aangehouden omdat ze zich waarschijnlijk niet genoeg aan de censuurregels hadden gehouden. Beiden zitten in China om onder meer programma’s te maken voor de ’the Creepshow’ van Slam FM. Na vier uur werden de heren dj’s weer vrijgelaten. Theo: ”Het viel best wel mee, ik snapte er geen bal van waar ze het over hadden, iets van ’thing pang sjong’. Rob probeerde nog tevergeefs de apparatuur te redden maar die komt na keuring en screening volgende week terug.” Door de arrestatie komen de live uitzendingen van het duo vanuit China te vervallen. (slam FM)

Provincie mengt zich niet in debat RTL Television

De provincie mengt zich niet in de discussie over het verwijderen van de Duitstalige zender RTL Television van de kabel in Limburg. Volgens de provincie is dat een zaak van kabelbeheerder Essent en de programmaraad. Die raad adviseert over de zenderindeling. Op basis van het meest recente advies 2004 heeft RTL Television plaats moeten maken voor het Italiaanse Rai Uno. Met name veel kijkers in de regio Parkstad Limburg zijn daar kwaad over. De emoties liepen zo hoog op dat leden van de programmaraad thuis werden bedreigd. Naar aanleiding daarvan wilde PNL in Provinciale Staten dat de provincie zich met de kwestie zou bemoeien. Maar die wijst dat dus van de hand. (L1)

Page wil verbod puppy-reclame DubbelFrisss

1 Wc-papier producent Page, bekend van reclames met een schattig wit puppy, is boos op de fabrikant van de frisdrank DubbelFrisss vanwege diens nieuwste commercial. In het filmpje verwoest een witte pup met een rol wc-papier een woonkamer. Page eiste dinsdag voor de rechtbank in Amsterdam in een kort geding een verbod op de reclame. Volgens Page bezorgt de reclame van DubbelFrisss de wc-papier fabrikant een negatief imago. Het bedrijf en vooral het merk zouden daardoor schade lopen. Ook zou het filmpje kijkers in verwarring brengen over de afzender ervan. De advocaat van DubbelFrisss, H. Boukema, vindt echter dat Page geen alleenrecht heeft op het gebruik van vertederende witte jonge honden in reclames. Als voorbeeld had hij talloze pakken en zakken hondenvoer met afbeeldingen van jonge honden meegebracht voor de rechter. Boukema gelooft niet dat kijkers in verwarring worden gebracht door het filmpje. De rechter viel DubbelFriss bij: ”Als ik de reclame zie kan ik niet ontkennen dat er een link is met het Page-hondje. Het is een parodie, en dat is niet verboden”. De rechter vroeg zich hardop af wat exact de schade is voor Page. (ANP via Mediakrant)

Stap: tijdslot voor alcoholreclame

Om te voorkomen dat kinderen te veel alcoholreclame zien wil Stap (Stichting Alcoholpreventie) dat de Nederlandse radio, tv en bioscopen tot tenminste 21:00 uur ’s avonds vrij zijn van alcoholreclame. In een concept beleidsvoorstel Alcohol & Jongeren van minister Hoogervorst staat deze tijdsgrens genoemd voor ether- en bioscoopreclames. In 2004 werd ruim de helft van de reclameboodschappen voor alcoholhoudende drank (55 procent) uitgezonden voor 21:00 uur ’s avonds, wanneer veel kinderen tv kijken. De grote hoeveelheid alcoholreclame vroeg op de avond is volgens de stichting een ongewenst verschijnsel. In haar nieuwe rapport ‘Omvang alcoholreclame in Nederland vrijwel onbegrensd – Rapport over alcoholreclame en jongeren’ adviseert Stap minister Hoogervorst concrete maatregelen te nemen tegen de grote omvang van alcoholreclame. Naast het tijdslot wil zij ook dat alcoholreclame niet meer gekoppeld wordt aan sport. (Adformatie)

Nieuwe steunzender voor Arrow 90.7 FM

Zenderexploitant Nozema Services heeft dinsdagmiddag een steunzender voor Arrow 90.7 FM in Nijmegen in gebruik genomen, Arrow 90.7 FM is in de regio Nijmegen nu te ontvangen op 89,8 MHz. (via H.Peters). 

Meer winst en omzet SBS Broadcasting

SBS Broadcasting heeft vorig jaar meer winst en omzet gehaald dan in 2003. Het bedrijfresultaat kwam uit op 72,9 miljoen euro tegen 43,2 miljoen euro in 2003. De winststijging kwam vooral voor rekening van de activiteiten in Hongarije. Ook in Nederland maakte SBS meer bedrijfswinst. Netto steeg het resultaat van 30,3 miljoen tot 49,8 miljoen euro. De jaaromzet liep op van 581,7 miljoen tot 678,3 miljoen euro. Topman Markus Tellenbach zei in een toelichting tevreden te zijn. ‘De financiële gang van zaken was beter dan verwacht en de omzetgroei blijft groter dan de groei van de markt.’ (Adformatie)

Winst voor SBS België (VT4 en vijfTV)

De Vlaamse commerciële tv-zenders VT4 en vijfTV hebben vorig jaar een uitstekend financieel resultaat behaald. De omzet van SBS België bereikte in 2004 64,8 miljoen euro, een stijging met 11,4 miljoen tegenover 2003. De winst steeg met 4 miljoen tot 7,8 miljoen euro. Dat heeft de top van SBS Broadcasting, de moedermaatschappij van SBS België, vandaag in Amsterdam bekendgemaakt. In 2004 waren de hoogtepunten qua kijkcijfers voor VT4 (in de groep 15-44-jarigen) onder meer de survivalsoap ‘Expeditie Robinson’, het prestigieuze en bejubelde ‘Peking Express’, en ‘The Block’, dat volgens Tillieux ,,een positieve verrassing” was. Een andere verklaring voor het uitstekende resultaat is de sterke stijging van de advertentie-inkomsten: voor SBS België een stijging met 6,5 procent in 2004, en ,,daarmee deden we het beter dan de rest op de Vlaamse markt”, aldus Tillieux. (via Standaard)

De Gestopte Roker stopt

De Gestopte Roker, een site ‘in de geest van Theo’, is gestopt. Onenigheid over geld heeft de site de das omgedaan. In een laatste bericht geeft cartoonist ‘Gregorius Nekschot’ advocaat Oscar Hammerstein de schuld van de opheffing van de site. “‘Mecenas’ Oscar H. zou de boel financieren maar komt die belofte niet na.” Op de site stonden bijdragen van mensen die eerder al voor Theo van Goghs site De Gezonde Roker schreven. Het ging daarbij onder meer om Pamela Hemelrijk, Bernadette de Wit en Micha Kat. In een reactie op Internetjournalist.nl schrijft Bernadette de Wit dat de afspraak was dat zij duizend euro per maand zou verdienen voor de ‘eindredactie en contentmanagement’. Hammerstein was echter niet bereid haar facturen te voldoen, zo stelt De Wit. “Ik ben altijd in de veronderstelling geweest dat Bernadette, net als ik, pro deo werkte”, zo reageert Hammerstein op de site Frontaal Naakt. “Het is mij erg tegengevallen dat enkele uit een groep van enthousiaste mensen kennelijk mee hebben gedaan om daar aan te verdienen. Dat is nooit mijn bedoeling geweest.” (Webwereld)

Zenders spelen hard tegen Versatel

De commerciële tv-bedrijven RTL en SBS stellen harde voorwaarden aan het plan van Versatel om tv-pakketten aan te bieden. Ze waken ervoor om de nieuwe concurrent in het zadel te helpen. Directeur Fons van Westerloo van RTL Nederland zegt tegen Het Financieele Dagblad dat het ‘geen automatisme’ is dat hij zijn zenders gaat doorgeven. ‘Wij zullen zeer secuur zijn aan wie wij leveren.’ Hij wil een betaling van enkele dubbeltjes per abonnee per maand. Ook wil hij de positie van zijn tv-concern op de langere termijn waarborgen. ‘Als Versatel een concurrerend pakket gaat aanbieden, gaan we wel twee keer nadenken’, zei SBS Broadcasting-baas Patrick Tillieux in een interview met BNR Nieuwsradio. ‘We moeten ons dan afvragen of we een nieuwe concurrent in de markt willen plaatsen of onze zenders even achterhouden. Tenzij Versatel met megasommen over de brug komt.’ De tv-bedrijven zijn met partijen in gesprek die tv-pakketten online willen gaan aanbieden aan de consument. Vrijwel alle partijen werken aan een pakket waarbij de consument één aanbieder nodig heeft voor tv, internet en telefonie. De zenders hebben een sleutel in handen met de schakel tv. ‘Als die ontbreekt, valt de hele triple-play gedachte in duigen’, zegt Van Westerloo. (Adformatie)

ARTE gaat 24 uur per dag uitzenden

Vanaf 2 april zal de Frans/Duitse cultuurzender ARTE haar programmering verder uitbreiden. Thans wordt van 14 tot 03 uur uitgezonden en van 03 tot 14 uur worden promo’s en korte programma’tjes uitgezonden. Per 2 april zal in het weekend al om 08 uur met de programmering worden gestart. Vanaf september zullen de uitzendingen voortaan elke dag om 12 uur starten en vanaf januari 2006 zal ARTE 24 uur geprogrammeerd worden. Op dit moment is voorzien in extra herhalingen alsmede in de uitzending van nieuwe magazines en wordt gekeken naar mogelijkheden om jongeren en vrouwen overdag beter te bedienen met culturele programma’s. (via Kabelraden)

DNO op 747AM en Radio 3FM

De Nieuwe Omroep gaat vanaf september uitzenden op Radio 3FM en 747AM. Dat heeft directeur Anna Visser van de nieuwe publieke omroep gezegd in het Parool. Op de televisie zal DNO zendtijd krijgen op Nederland 3. In deze programma’s zal nieuw talent een grote rol krijgen. “Leden kunnen onze perskaart aanvragen en dan worden ze gewoon aspirant-journalist of lid-journalist. Ze krijgen hun eigen weblog op internet. Dan faciliteer je mensen bijna om hun eigen omroepje te maken onder de paraplu van De Nieuwe Omroep. De 30-jarige Visser heeft een duidelijk beeld van de programma’s die DNO moet maken. “Tegenlicht van de VPRO, maar dan niet voor de elitaire bovenlaag. Aan de ene kant heb je dat programma, aan de andere kant Caroline Tensen met gironummers in beeld. Daartussen gaapt een enorm gat. Dus niet emo-tv van: kijk eens hoe zielig het is in Afrika, maar laat ook zien wat goed is.” De omroep zal zich voornamelijk bezig houden met mensenrechten, mondiale verhoudingen, dier, natuur en milieu. (via Radiofreak)

Steunzender voor 3FM in Alphen a/d Rijn

Nozema heeft vrijdag een laagvermogen steunzender in de lucht gebracht voor 3FM op 96.5 MHz vanaf de KPN toren in Alphen aan den Rijn. De steunzender moet er voor zorgen dat de ontvangst van 3FM in de omgeving van de KPN-toren wordt verbeterd. (via FMTV)

Virgin begint radiostation voor mobieltjes

Het Britse Virgin Radio gaat in de loop van dit jaar uitzendingen verzorgen voor de mobiele telefoon. Het is naar eigen zeggen het eerste radiostation dat via mobiele netwerken gaat uitzenden. De uitzendingen worden gedistribueerd via nog te selecteren netwerken van de tweede en derde generatie. Virgin start meteen een drietal stations voor de mobiele telefoon. Luisteraars in spé zullen eerst een programmaatje op hun mobieltje moeten installeren, dat via de website van Virgin verspreid wordt. Op dit moment is er een dertigtal toestellen dat met de software overweg kan. Opgeteld zijn er 14,9 miljoen mensen met een geschikt toestel, aldus Virgin. Die zullen natuurlijk niet allemaal radio willen beluisteren via hun mobieltje. En voor mensen die geen ongelimiteerde downloadcapaciteit hebbben, maar afrekenen per megabyte, kan het een dure grap worden. Een uurtje radio luisteren vergt het downloaden van 7,2 megabyte aan gegevens, aldus Virgin. (Automatisering Gids)

Internet passeert radio

In de Verenigde Staten heeft internet de radio verslagen als belangrijkste bron voor politiek nieuws. Afgelopen jaar hielden Amerikanen vaker dan ooit de websites in de gaten in de aanloop naar de presidentsverkiezingen. Dat blijkt uit een rapport van de Pew Internet and American Life Project. Van de Amerikanen gebruikte 29 procent het internet om politiek nieuws te vinden. In 1996 was dat 4 procent, in 2000 bleef de teller nog steken op 18 procent. Televisie blijft de belangrijkste bron van politiek nieuws, maar 18 procent van de ondervraagden achtte het web het belangrijkst. De radio had de voorkeur van 17 procent. Het onderzoek werd gehouden onder 2200 Amerikaanse volwassenen. (Telegraaf)

Vlaanderen: Expeditie Robinson naar Kanaaltwee

De Vlaamse commerciële tv-zender Kanaaltwee heeft de uitzendrechten van “Expeditie Robinson” binnengehaald. De voorbije vijf seizoenen was de survivalsoap te zien op VT4. SBS, de moederholding van VT4 had tot nog toe de rechten voor Nederland en België. In januari kocht Talpa, mediabedrijf van John de Mol de rechten. Het programma blijft een Nederlands-Vlaamse coproductie, maar Talpa verkiest als partner KanaalTwee. “We hebben een voorstel gedaan”, zegt VT4. “Maar het was voor ons financieel niet haalbaar en we konden niet genoeg een Vlaamse stempel drukken.” (VRT)

The Office verslaat Fawlty Towers

De Britse comedyserie The Office heeft de klassieker Fawlty Towers verslagen in de race om beste comedy aller tijden.In een peiling onder 8000 Britten kwam het recente The Office, over de afschuwelijke chef David Brent in een al even triest kantoor, bovenaan te staan.Dat meldde de BBC. Fawlty Towers,met de gefrustreerde hoteleigenaar Basil Fawlty,kwam op plek twee. Only Fools and Horses,doorgaans door menig Brit beschouwd als het leukste dat ze ooit hebben gezien, eindigde op de derde plaats. Uit de top 30 kwamen elf series uit Amerika,met Friends op de vijfde plek,na The Simpsons.De oudste show in de lijst is Dad’s Army (Daar Komen De Schutters) uit 1968 (plek 14). (NOStt)

Tommy Vance (63) overleden

Afgelopen nacht is radiomaker Tommy Vance op 63 jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een beroerte. Vance heeft onder andere gewerkt voor Radio Luxembourg, Radio Caroline en Radio London. Vance was ook één van de oprichters van Virgin Radio en was laatste jaren te horen op het zuster station Virgin Classic Rock. Een uitgebreid overzicht van Hans Knot over het leven van Vance is te vinden in de nieuwsgroep nl.media.radio.zeenzeezenders.

Staatssecretaris: machtsstrijd in Hilversum moet stoppen

Medy van der Laan steunt de oproep van Harm Bruins Slot, voorzitter van de Raad van Bestuur van de Publieke Omroep, om de macht van de individuele omroepen te verplaatsen naar de RvB. Dat zei de staatssecretaris vrijdag in Netwerk. De omroepen zijn bezig met het veilig stellen van hun plek in het bestel, hun eigen lijfsbehoud. Daar maakt de staatssecretaris zich grote zorgen om. Ze ergert zich het meest aan het gebrek aan samenwerking. Er zijn een aantal omroepen die echt voor zichzelf gaan en dat kan niet langer. Van der Laan vindt dat de omroepen tijd genoeg hebben gehad om er zelf iets aan te doen, nu gaat zij ingrijpen. (via Medialog Blogspot)

“Zend voetbalwedstrijden pas na 9 uur uit”

Tv-zenders zouden voetbalwedstrijden pas na 9 uur ’s avonds moeten uitzenden. Dat bepleitte Martin Ward, voorzitter van een Britse vereniging van schoolhoofden. Volgens Ward zijn vloekende voetballers een slecht voorbeeld, en verantwoordelijk voor scheldende en recalcitrante tieners op scholen. Het schoolhoofd noemde het een veel moeilijkere taak om leerlingen discipline bij te brengen als beroemde voetballers ongestraft en live op tv de scheidsrechter kunnen uitschelden. De voetbalwereld zou volgens hem strenger moeten optreden tegen deze ‘uitwassen’. Een speler die in de fout gaat zou direct rood moeten krijgen. “De voetballer leert hiermee hoe hij zich in een beschaafde maatschappij dient te gedragen, en jongeren zien dat dit gedrag niet loont”, stelde Ward op een congres van de vereniging in Brighton. (Sky News via Fokzine)

Italiaans gerecht opent onderzoek naar schietpartij Sgrena

Het Italiaanse gerecht start een onderzoek wegens doodslag naar de schietpartij bij de bevrijding van de Italiaanse journaliste Juliana Sgrena in Irak. Amerikaanse soldaten beschoten de auto van de journaliste toen deze naar de luchthaven werd gebracht. Een Italiaanse geheim agent liet daarbij het leven. Dat melden Italiaanse kranten zondag. De 52-jarige Nicola Calipari kwam om terwijl hij probeerde om Sgrena te beschermen tegen de schoten van de VS-soldaten. De Amerikaanse soldaten verklaarden dat ze eerst waarschuwingsschoten hadden gelost en zwaailichten hadden aangestoken om de Italianen duidelijk te maken dat ze hun voertuig moesten stoppen. Toen dat niet gebeurde, zouden de soldaten het vuur hebben geopend. Volgens een verklaring van Sgrena in Il Manifesto, de krant waarvoor ze werkt, had de bestuurder van het voertuig via de radio gemeld dat het Italiaanse konvooi onderweg was naar de luchthaven. Tijdens het incident herinnerde Sgrena zich plots ook een opmerking van een van haar gijzelnemers. Die stelde dat er Amerikanen waren die “niet wilden dat zij vrijkwam”. Sgrena gaf hierop geen verdere commentaar in de krant. (Nieuws.nl)

Festival San Remo: minuut stilte

Het voor Italië belangrijkste en zeer goed bekeken songfestival, het festival van San Remo heeft dit jaar een pijnlijk einde gehad. De finale van het songfestival, dat jaarlijks wordt uitgezonden door Rai Uno werd aan het einde onderbroken voor de live uitzending van de aankomst van het stoffelijke overschot van Italiaanse veiligheidsfunctionaris Nicola Calipari waar de Italiaanse president Ciampi zijn waardering voor Calipari liet blijken. Calipari verloor het leven bij de bescherming van de journaliste Giuliana Sgrena die als vrijgelaten gegijzelde op weg naar het vliegveld door Amerikanen werd beschoten. Presentator Paolo Bonolis gelaste één minuut stilte in voor de ‘absurdheid van welke oorlog dan ook’. Bonolis, een zeer populaire Italiaanse presentator benadrukte in de uitzending dat er dagelijks oorlogen in de wereld zijn die te snel vergeten worden en noemde de hele situatie absurd. Het Festival van San Remo werd overigens gewonnen door Francesco Renga met het lied ‘Angelo’ (vertaald ‘engel’).(David de Jong/DutchMedia)

CanalDigitaal met schotelset voor vakantieganger

Canal Digitaal lanceert eind maart een speciaal voor de recreatiemarkt ontwikkelde schotelset. Hierdoor kan de vakantieganger in bijna heel Europa alle bekende Nederlandse en 170 buitenlandse kanalen in perfecte beeldkwaliteit ontvangen via de satelliet. In de nieuwe schotelset zitten alle middelen om op de camping of in de haven naar digitale televisie te kijken. Dat wil zeggen een compacte satellietontvanger, een speciaal vervaardigde schotel, een statief met haringgaten voor extra stabiliteit, een uitgebreide Nederlandstalige handleiding en een ‘satfinder’ waarmee eenvoudig het signaal van de satelliet gevonden kan worden. Daarnaast heeft CANALDIGITAAL naar eigen zeggen een uniek satellietkompas ontwikkeld waarmee in een oogwenk de plaats de ASTRA- satelliet bepaald kan worden. Als bijkomend voordeel van deze schotelset wordt genoemd dat de consument ook thuis de satellietontvanger en de smartcard kan gebruiken. De adviesprijs voor deze complete set bedraagt € 299. Aanmelden bij CANALDIGITAAL kost éénmalig € 19,95, daarna betaalt de gebruiker maandelijks € 1,67 abonnementskosten. (Canal Digitaal/Digitv.com)

Popprijs vernoemd naar Wim Rigter

Popzender 3FM heeft een jaarlijkse popprijs in het leven geroepen die vernoemd is naar de vorig jaar overleden discjockey Wim Rigter. Dat maakte de zendercoördinator van 3FM, Florent Luykx, zondag bekend in Antenne 2, het radioprogramma over media van de AVRO. De zender kent de prijs, de ‘Schaal van Rigter’ toe aan de meest gedraaide Nederlandse productie op 3FM. Luykx: ,,Wim Rigter was een zeer gewaardeerde collega, die er helaas niet meer is. En bovendien heeft hij ook nog een handige achternaam. Ik weet al wie er dit jaar met die prijs aan de haal gaat en ik weet zeker dat het Wims goedkeuring kan wegdragen.” De eerste ‘Schaal van Rigter’ wordt op 20 maart uitgereikt. (planet)

BBC onder vuur na betaling voor verhaal inbreker

De BBC is onder vuur komen te liggen nadat vrijdag bekend werd dat de Britse publieke omroep een veroordeelde misdadiger heeft betaald voor diens verhaal over een dodelijke schietpartij. Volgens de BBC was dat de enige manier om een afgewogen documentaire over de zaak te maken. De BBC heeft toegegeven dat zij inbreker Brendan Fearon (35) een bedrag van 4000 pond (5800 euro) heeft betaald voor diens versie van de geruchtmakende zaak in 1999. Hij werd toen, samen met zijn 16-jarige medeplichtige Fred Barras, onder vuur genomen door de nu 60-jarige landbouwer Tony Martin. Barras kwam om het leven. Fearon zelf raakte gewond. Martin kreeg naar aanleiding van de schietpartij levenslang. Die straf werd later omgezet in vijf jaar. De zaak heeft in Groot-Brittannië een heftig publiek debat op gang gebracht over het recht van huiseigenaren om hun eigendommen te beschermen. (telegraaf)

Toetsing reclame kan vooraf

Bedrijven en reclamebureaus kunnen volgend jaar hun televisiespotjes en advertenties van tevoren laten toetsen door de stichting Reclame Code. Daarmee voorkomen ze dat ze reclame na gegronde klachten voortijdig moeten stoppen. Dat zegt directeur P. Ancion van de stichting Reclame Code (SRC) tegenover NRC Handelsblad. Deze nieuwe dienst van de SRC bespaart ondernemingen en reclamebureaus gezichtsverlies en dure advocaten als klachten tegen hun spotjes en advertenties gegrond worden verklaard. ,,We schatten dat we honderden aanvragen per jaar krijgen.” Bij de Reclame Code Commissie (RCC) kwamen vorig jaar 3.000 klachten binnen, waarvan er 2.000 werden afgewezen of geschikt. Duizend klachten leidden tot een procedure voor de RCC, die in 45 procent van de gevallen klagers helemaal of deels gelijk gaf. Daarop trokken adverteerders de gewraakte reclame, circa 450 keer, vrijwel altijd in. Voorbeelden waren de reclame van Frits Bom voor DSB-bank en de lolly-spots van Daphne Deckers. Een andere belangrijke reden om beoordelingen vooraf aan te bieden, is dat de SRC van mening is dat de meeste bedrijven niet met opzet regels van de Reclame Code overtreden. ,,Het is moeilijk, omdat er zo vreselijk veel regels zijn in Nederland. We willen goedwillende bedrijven de mogelijkheid bieden vooraf te laten kijken of ze met hun reclame niet de regels overtreden”, zegt Ancion. Ondernemingen kunnen straks niet alleen reclameuitingen aan de SRC voorleggen, maar ook in een vroegtijdig stadium bij haar aankloppen voor advies of teksten of beelden binnen de code passen.

538 en RTL trekken kort geding tegen Slam!FM voorlopig in

Radio 538 en RTL Nederland hebben het kort geding dat ze wilden aanspannen tegen radiostation Slam!FM voorlopig ingetrokken. Beide stations hebben besloten eerst de beslissing van het Agentschap Telecom af te wachten, voordat ze naar de rechter stappen. 538 en RTL vinden dat Slam!FM zich niet houdt aan de voorschriften van het kavel waar het station gebruik van maakt. In de clausule die aan het frequentiepakket van Slam!FM is verbonden, staat dat het pakket is bedoeld voor ‘recente bijzondere muziek’. Zo mogen er niet te veel hits gedraaid worden. Dit pakket koste ID&T, eigenaar van Slam!FM, slechts 2,5 miljoen euro, terwijl Radio 538 voor haar ongeclausuleerde kavel 57 miljoen betaalde. (via Radiofreak).

AKN-omroepen moeten werk voor AD stoppen

De AKN-omroepen (AVRO, KRO en NCRV) moeten hun opmaakactiviteiten voor het Algemeen Dagblad stoppen. Dat heeft het Commissariaat voor de Media bepaald. De omroepen leverden opgemaakte programmagegevens aan de krant. Wilmar Press and Productions had bij het commissariaat bezwaar gemaakt tegen de ‘oneerlijke concurrentie’ en kreeg gelijk van de mediawaakhond. Volgens het commissariaat hebbben de AKN-omroepen zich schuldig gemaakt aan een ‘niet-toegestane nevenactiviteit’. Daarmee kwamen ze in het vaarwater van Wilmar, dat soortgelijke diensten levert. Uiterlijk 1 juni moeten de omroepen hun relatie met het AD beëindigen, anders volgt een boete. Wilmar wilde ook dat de AKN-omroepen zouden stoppen met hun TvGidsOnline, maar die nevenactiviteit is volgens de ‘mediawaakhond’ niet illegaal omdat ze op dit terrein geen concurrent van Wilmar zijn. (via Medialog/Mediatref)

“Daalmeijer woedend op AVRO”

Joop Daalmeijer is boos op AVRO-directeur Gerben Eggink. Via Antenne 2 Medialog reageerde de netmanager als volgt op de formulering waarmee de omroep meldde dat de populaire serie E.R. naar de zondag op Nederland 2 verhuist: “Ik zou het bijzonder op prijs stellen als je (Eggink, red.) aan alle trouwe kijkers van ER en de AVRO vanaf nu zou willen melden dat de verplaatsing een gezamenlijke actie is van de netcoördinatoren N2 en N3. En dat de TROS op N2 plaats heeft gemaakt voor de serie, door een TROS-programma tijdelijk uit het schema te halen. De inspanning van de AVRO bestond slechts (alle prachtige uitspraken over principes en medezeggenschap ten spijt) uit het heel kort reageren op een voorstel van mijn kant. (Antenne2)

Daling bestedingen publieke radiozenders in 2004

De landelijke publieke radiozenders hebben in 2004 de (bruto) reclamebestedingen met 5,5 procent zien dalen naar 112,5 miljoen. De bestedingen bij de commerciële landelijke radiozenders stegen met 21 procent. Dat blijkt uit de publicatie Radio in beeld 2005 van Telmar/Het Media Instituut. De daling bij de publieke zenders komt op het conto van 3FM, dat de bestedingen met 26 procent zag dalen. Bij de commerciële zenders zijn Radio 538, Arrow Rock Radio en Classic FM de grootste stijgers als het gaat om de bestedingen. Van de nieuwkomers na de frequentieverdeling van 2003 haalde Radio Veronica de meeste bestedingen binnen. De bruto bestedingen van Radio 10 Gold, Yorin FM en Sky Radio 101 FM daalden. Net als bij de luistercijfers was ook bij de bruto bestedingen Radio 538 de grootste zender. (via Adformatie)

“Publieke omroep zet mes in helft tv-programma’s”

De Publieke Omroep (PO) wil met een verscherpte profilering van Nederland 1, 2 en 3 én nieuwe programma’s zoveel mogelijk kijkers vasthouden. In plaats van de gebruikelijke jaarlijkse vernieuwing van zo’n 25 procent, moet binnen nu en anderhalf jaar ongeveer de helft van het uitzendschema zijn vernieuwd, zegt Ruurd Bierman van de raad van bestuur van PO. Welke programma’s sneuvelen en welke daarvoor in de plaats komen, kan Bierman nog niet zeggen. Zeker is wel dat Nederland 2 vanaf dit najaar ingrijpend zal veranderen door het verdwijnen van de eredivisie naar het nieuwe station van John de Mol. Voorts vindt de raad van bestuur dat de omroep meer mogelijkheden moet krijgen om geld binnen te halen door uitbreiding van de reclamezendtijd, extra sponsoring en nieuwe vormen van publiek-private samenwerking, bijvoorbeeld met krantenuitgever. (Telegraaf)

Peijnenburg haalt commercials Michels van de buis

We zijn erg geschrokken. Het is alsof een familielid ons is ontvallen”, was donderdag de eerste reactie van directeur Johan Lokhorst van koekfabrikant Peijnenburg op het overlijden van Rinus Michels. Peijnenburg zond op televisie sinds 2003 commercials uit waarin de oud-trainer van Ajax en het Nederlands elftal reclame maakte voor de ontbijtkoek. De onderneming heeft deze commercials ,,met onmiddellijke ingang” stopgezet. Peijnenburg had een nauwe band met de oud-trainer. ,,Nog niet zo gek lang geleden is hij nog op bezoek geweest in onze fabriek”, aldus Lokhorst. ,,Michels is ontzettend belangrijk geweest voor ons merk. We hadden nog een hele planning voor meer commercials.” Wat Peijnenburg nu gaat doen om de commercial te vervangen, heeft de onderneming nog in beraad. (ANP via Mediatref)

SBS verstevigt positie in Roemenië

SBS Broadcasting verstevigt zijn positie in Roemenië. Het mediabedrijf maakte woensdag bekend een minderheidsbelang in Prima TV te hebben omgezet in een meerderheidsbelang, een investering van 56,6 miljoen euro. Daarnaast heeft het voor 22,5 miljoen euro twee Roemeense radiostations gekocht, Kiss FM en Radio Star. SBS noemt het strategische transacties. ,,Ze geven ons een sterke aanwezigheid in een van Europa’s snelst groeiende markten”, zegt Markus Tellenbach van SBS Broadcasting. Prima TV werd in 1997 opgericht als een van de eerste commerciële televisiestations in Roemenië. Het land bereidt zich op dit moment voor op volledig lidmaatschap van de Europese Unie. (ANP)

Talpa ontkent geruchten over Noordzee FM

Stefan van den Berg, Marketing Manager van Talpa Radio Nederland reageert, bij Radiofreak, op de geruchten dat John de Mol zou gaan ingrijpen bij Noordzee FM omdat deze te weinig luisteraars trekt: “Uiteraard is het streven van elk commercieel radiostation om het marktaandeel te laten stijgen. De ervaring leert dat een nieuw format tijd nodig heeft om te ‘ontdekken’. We krijgen echter zoveel positieve reacties van onze luisteraars en adverteerders op het ‘music & entertainment’ format dat we daar alle vertrouwen in hebben. De geruchten bestempelen we dan ook als onzin, aldus Van den Berg.” (via Medialog)

Samenvoegen randstadkranten kost mogelijk 400 banen

Door het samenvoegen van zes kranten in het zuiden van de Randstad staan in het ergste geval vierhonderd banen op de tocht. De uitgevers Wegener en PCM willen van het Utrechts Nieuwsblad, de Haagsche Courant (beiden Wegener), het Algemeen Dagblad, het Rotterdams Dagblad, de Rijn en Gouwe en De Dordtenaar (PCM) een nieuwe krant maken. Op dit moment liggen twee businessplannen voor waaruit moet worden gekozen, aldus een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ). In de eerste variant moet de nieuwe krant een rendement van 15 procent halen. De krant zou in vier edities verschijnen. Wordt voor deze variant gekozen dan verdwijnen vierhonderd banen, waarvan de helft journalisten. De tweede optie heeft minder vergaande consequenties. Met honderd mensen minder kan een krant worden gemaakt in ruim twintig edities. Deze zou een rendement van 7 procent moeten halen. (ANP/Volkskrant)

Kabelaars hoeven niet te betalen voor publieke programma’s

De Tweede Kamer heeft dinsdag een motie van de leden Örgü (VVD) em Atsma (CDA) aangenomen waarin staat dat de burger via de kabeltarieven niet extra mag gaan betalen voor de doorgifte van de programma’s van de publieke omroep. De publieke omroep was van plan de kabelbedrijven te laten betalen voor doorgifte van haar programma’s (zie eerder). Omdat de kabelaars een doorgifteplicht hebben, zouden deze de extra kosten gaan doorberekenen aan hun klanten. De tv-kijker zou op die manier twee keer betalen voor de publieke programma’s: via de belastingen en via de verhoogde kabeltarieven. De Kamer vindt dat de publieke omroep zelf deze kosten voor haar rekening moet nemen omdat dit besloten ligt in de bedoelingen van de wetgever. (via Medialog Blogspot)

Mogelijk talkshow voor De Mol en Van Erven Dorens

Linda de Mol en Beau van Erven Dorens presenteren mogelijk samen een talkshow voor de nieuwe tv-zender van John de Mol. Dat meldt de website Adformatie dinsdag. Volgens de site zou De Mol zijn zus hebben gevraagd voor een dagelijkse talkshow, maar zou het haar te veel zijn. De show zou een link krijgen met haar tijdschrift ‘Linda’. Volgens Thomas Notermans van Talpa, de investeringsmaatschappij van De Mol, is dit bericht louter gebaseerd op geruchten en is er nog niets concreets te melden. “Maandag hebben wij gemeld dat Linda de overstap heeft gemaakt naar Talpa en nu gaan wij met haar op zoek naar geschikte programma’s.” Ook de overstap van Van Erven Dorens van RTL naar Talpa wil Notermans noch bevestigen noch ontkennen. (Nieuws.nl)

“Grijpt John de Mol in bij Noordzee FM?”

John de Mol zou binnenkort gaan ingrijpen bij Noordzee FM, zijn duur gekochte radiozender die maar niet wil aanslaan bij het grote publiek. Directeur Erik de Zwart zou binnen drie maanden het station weer op het juiste spoor moeten krijgen: een marktaandeel van 6 procent (nu 4,1). Sinds De Zwart de koerswijziging in september naar ‘music en entertainment’ aankondigde, zijn de luistercijfers alleen maar gedaald. De zender zou, volgens Zijonline, de doelstellingen op het gebied van luistercijfers en advertentie-inkosten niet halen. ‘Sterren’ als Albert Verlinde, Gordon en Winston Gerstanowich zouden hun baan bij het station niet meer zeker zijn. (via Medialog Blogspot)

Sportbonden achter plan voor tv-zendtijd

De Nederlandse sportbonden hebben zich dinsdag geschaard achter het plan van vijf bonden (hockey, ijshockey, basketbal, honkbal en volleybal) om de vrijgekomen zendtijd van Studio Sport in te vullen. De vijf bonden presenteerden daarvoor maandag een idee. De directeuren van de andere bonden dinsdag voorafgaand aan de extra algemene vergadering van NOCNSF regageerden enthousiast op het plan. Nu het eredivisievoetbal vanaf komend seizoen niet meer bij de NOS te zien is, ruiken de andere sporten hun kans. NOCNSF, dat met de 64 sportbonden de ondertekening van de tv-contracten met de NOS coördineerde, adviseerde de vijf teamsportbonden op afstand. ,,Het is hun eigen initiatief geweest”, verklaarde algemeen directeur Theo Fledderus namens de sportkoepel. ,,Nu zijn het er nog vijf, maar mogelijk sluiten zich nog meer teamsportbonden bij ze aan.” De bij NOCNSF aangesloten sportbonden voeren momenteel een marktanalyse uit, om hun kracht en zwakte in kaart te brengen. ,,Over ongeveer driekwart jaar moeten daarvan de resultaten bekend zijn”, aldus Fledderus. ,,Daarna komen we misschien met andere initiatieven richting de NOS. (ANP via BNR)

“Starre houding omroepen gevaar voor bestel”

De omroepen houden vast aan hun eigen positie en brengen zo de toekomst van het publieke bestel in gevaar. Dat zegt bestuursvoorzitter Harm Bruins Slot van de Publieke Omroep. Hij roept de politiek in de Volkskrant op snel duidelijkheid te verschaffen over wie de baas is in Hilversum. ‘De omroepverenigingen zijn restauratief bezig. Ik ben erg voor monumentenzorg, maar zo bouw je geen toekomst.’ De raad van bestuur ziet zich gevangen in een ‘dodelijke omarming’ met de omroepen en wil daarvan af. De omroepen hebben een Tien Puntenplan opgesteld, waarin ze zelf hun visie ontvouwen op de toekomst van het bestel. Daarin wordt de rol van de raad van bestuur van de NOS geschetst als die van ‘scheidsrechter’. Tot ongenoegen van de omroepvoorzitters weigert Bruins Slot zijn handtekening onder het plan te zetten. De raad van bestuur ziet zich door de wet in ‘een dodelijke omarming’ met de omroepen gemanoeuvreerd. Bruins Slot ziet enorme gedragsveranderingen. Distributeurs zeggen: wij hebben geld, jullie programma’s, kunnen we even zaken doen? Dat klinkt als omroep . Netten en zenders verdampen in dat geweld. Dan moet je het ”keurmerk Publieke Omroep”, dat staat voor onafhankelijkheid en betrouwbaarheid, koesteren.’ (via Adformatie)

Journalist Liberation vraagt op videoband om hulp

De Franse verslaggeefster Florence Aubenas, die begin januari met haar vertaler Hussein Hanoun al-Saadi in Irak is ontvoerd, heeft op een videoband om hulp gevraagd. De band is niet van een datum is voorzien. De nieuwszender Sky-Italia zond de videoboodschap dinsdag uit. “Mijn naam is Florence Aubenas. Ik ben Française. Ik ben een journalist van Liberation”, zegt Aubenas op de videoband die haar ontvoerders hebben vrijgegeven. De verslaggeefster maakt een ontredderde indruk. Ze stelt dat ze er lichamelijk en psychologisch slecht aan toe is. De Franse regering heeft laten weten dat de band al is getoond aan de familie van Aubenas. Maar Frankrijk heeft nog geen direct contact gehad met kidnappers, aldus een woordvoerder van premier Raffarin. Ook zouden de ontvoerders nog geen eisen hebben gesteld. Vorige week liet een woordvoerder van Artsen zonder Grenzen weten dat de organisatie informatie had dat Aubenas en al-Saadi nog in leven waren. De ervaren correspondente en haar vertaler al-Saadi verlieten hun hotel in Bagdad op 5 januari in alle vroegte. (Antenne2)

Digitale radio’s krijgen de overhand in Groot-Brittannië

Digitale radio’s hebben de analoge variant in populariteit ingehaald, zo vertelt BBC News. De Britse tak van Dixons heeft een stijgende lijn in de verkoop opgemerkt rond kerst en in de eerste week van januari zijn er voor het eerst minder analoge exemplaren verkocht dan digitale. Hoewel het vaak bij de jongere generatie is waar nieuwe technologieën hun weg in de markt vinden, is zestig procent van de kopers van digitale radio’s boven de veertig jaar. Dit blijkt uit een enquête die door Dixons is gehouden onder duizend klanten die zo’n apparaat hebben gekocht. De digitale systemen gaan nu twee keer zo vaak over de toonbank als de traditionele volgens de winkelketen. Het Digital Radio Development Bureau vertelt dat er al 1,2 miljoen digitale radio’s zijn verkocht in Groot-Brittannië en verwacht dat dit zal oplopen tot 2,4 miljoen in 2008 en 8,3 miljoen in 2008. De Britse consument heeft vorig jaar 87 miljoen pond (126 miljoen euro) uitgegeven aan digitale radio’s. (Tweakers)

Nieuwe serie op Cartoon Network

Maandag 7 maart start op Cartoon Network de spiksplinternieuwe serie getiteld Foster’s Home for Imaginary Friends. Uit onderzoek blijkt dat 65% van de zevenjarigen een fantasievriendje heeft (gehad). Deze fantasievriendjes hebben Craig McCracken (o.a. bekend van de Powerpuff Girls) geinspireerd tot het ontwikkelen van een nieuwe serie. Foster’s Home for Imaginary Friends speelt zich af in een opvanghuis voor fantasievriendjes die door hun bedenkers in de steek zijn gelaten. In afwachtring van adoptie door een ander kind beleven ze vele avonturen. Uiteraard zitten er zeer veel rare snuiters bij. (persbericht)

NMa: nader onderzoek nodig naar overname Canal+ door UPC

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft na een eerste onderzoek geconcludeerd dat door de overname van Canal+ door kabelexploitant UPC een economische machtspositie kan ontstaan of worden versterkt. Hierdoor kan de concurrentie worden belemmerd. Daarom heeft de NMa beide partijen gemeld dat voor het tot stand brengen van deze concentratie een vergunning is vereist. De NMa acht nader onderzoek nodig naar de gevolgen van de voorgenomen overname voor de markt voor betaaltelevisie en voor de inkoop van rechten van het topsegment films. UPC biedt televisie, breedband internet en telefoniediensten aan via haar kabelnetwerk. Canal+ is verreweg de grootste aanbieder van betaaltelevisie in Nederland. De NMa heeft na een eerste onderzoek geconcludeerd, dat de overname ertoe zou kunnen leiden dat UPC, als beheerder van een relatief omvangrijk kabelnetwerk en, na de overname, bijna- monopolist op de markt voor betaaltelevisie, andere (nieuwe) aanbieders van betaaltelevisie kan belemmeren activiteiten te ontplooien op deze markt. Het is niet uit te sluiten dat haar, door de overname zeer versterkte, inkooppositie op het gebied van rechten van het topsegment films hier aan bij kan dragen. Daarnaast zou UPC prikkels kunnen krijgen om de programma’s van Canal+ mogelijk niet of tegen ongunstige voorwaarden aan concurrerende infrastructuuraanbieders in het verzorgingsgebied van UPC (satelliet, ether, xDSL) ter beschikking te stellen. Beide effecten zouden de concurrentie op de markt voor betaaltelevisie kunnen belemmeren en de keuzevrijheid van de consument beperken. (Persbericht)

Casema: RTL Television van de kabel

Met ingang van 1 maart 2005 is de zender RTL Television niet meer beschikbaar via de Casema kabelnetten. Dit komt omdat Casema geen overeenstemming heeft bereikt met deze buitenlandse omroep. Hierdoor stopt Casema met uitzenden van deze zender zowel analoog als digitaal. Op dit kanaal verschijnt een tekst om de klanten hierover te informeren. De zender RTL Television wordt analoog niet meer beschikbaar voor klanten die woonachtig zijn in de plaatsen Giessenlanden, Gorinchem, Werkendam, Woudrichem, Aalburg, Bergschenhoek, Capelle aan de IJssel, Rhenen, Veenendaal en Amerongen. Klanten in deze plaatsen blijven wel de Duitstalige zenders ARD, ZDF en WDR ontvangen. Zolang geen overeenstemming is bereikt over de doorgifte van de zender zal het kanaal niet doorgegeven worden. Op langere termijn kan dit betekenen dat het vrijgekomen kanaal door een andere zender kan worden ingevuld. Mocht Casema alsnog met RTL Television tot overeenstemming komen dan wordt deze opnieuw doorgegeven. Echter is er nog geen exacte datum hierover bekend. (persbericht)

Wijziging tv-pakket in Gelderland 0ost (Tebecai)

Per 1 maart 2005 vinden een aantal wijzigingen plaats in de televisiepakketten in de gemeenten die vallen onder de adviesbevoegdheid van Programmaraad Gelderland Oost. Naar aanleiding van het jaarlijkse advies over het basispakket televisie van de Programmaraad Gelderland Oost en het UPC Distributiebeleid verdwijnt TRT uit het tv-pakket en wordt TRT vervangen door de Duitse zender NDR. De programmaraad heeft NDR namelijk geadviseerd voor opname in het basispakket, waardoor deze zender in het tv-pakket moet worden opgenomen. TRT verdwijnt uit het tv-pakket op basis van het UPC Distributiebeleid. Het advies over de tv-pakketten van de overige programmaraden is reeds vanaf 1 juli 2004 ingevoerd. Vanwege een aantal issues tussen UPC en de Programmaraad Gelderland Oost vindt deze wijziging nu pas plaats. Op 1 maart wordt tevens het televisieprogramma Graafschap TV toegevoegd aan het tv-pakket (881,25 mHz / kanaal 63+). Dit is een regionaal programma. Deze wijziging vindt plaats op basis van het UPC Distributiebeleid. Aangezien het om een nieuw kanaal gaat, dient de televisie opnieuw ingesteld te worden om het programma te kunnen ontvangen.

Thuiswedstrijden Oranje tot 2010 bij SBS 6

Alle thuiswedstrijden van het Nederlands elftal tot het wereldkampioenschap in 2010 zullen bij SBS 6 te zien zijn. Dat hebben SBS Broadcasting en de KNVB in een nieuwe overeenkomst vastgelegd, meldt de omroep maandag. De thuiswedstrijden waren ook de afgelopen jaren bij de commerciële zender te zien. Naast alle thuiswedstrijden zijn alle vriendschappelijke thuis- en uitduels van Oranje bij de commerciële zender te zien. De Johan Cruijff Schaal, de traditionele opening van het voetbalseizoen, zal ook tot 2010 door SBS 6 worden uitgezonden. De zender heeft het recht de beelden uit te zenden via alle uitzendvormen. Dat betekent dat de beelden kunnen worden uitgezonden door een betaalkanaal. Verder kan de zender gebruik maken van archiefbeelden van eerdere kwalificatierondes. Ook die beelden mogen uitgezonden worden op een betaalkanaal. De afspraken die SBS met de KNVB heeft gemaakt beperken zich niet tot traditionele televisie, maar gaan over meerdere distributievormen. (Nieuws.nl)

Radiozender RadioNL van start

Dinsdag 1 maart om 11:00 uur start het commerciële radiostation RADIONL haar uitzending. De officiële opening zal verricht worden door BZN. De groep is de Nederlandstalige weg ingeslagen en komt op 25 februari uit met een nieuwe Nederlandstalige CD ‘Die mooie tijd’. RADIONL, ‘Ik luister Hollands’ zendt 24 uur per dag non-stop Nederlandstalige muziek uit. Muziek van de jaren ’50 tot nu, variërend van Frans Bauer tot Jannes, van Boudewijn de Groot tot Wim Sonneveld. RADIONL gaat van start in een groot deel van Friesland via de etherfrequentie 101.8 FM. In de komende maanden zullen daar diverse kabelfrequenties in Noord-Nederland aan toegevoegd worden. 

“Doorgifte TVE en RTBF voorlopig verzekerd , RTL TV bij Casema van de kabel”

De distributie van TVE Internacional, RTBF La Une, RTBF La Deux en RTBF Sat zal de komende periode via de kabel door kunnen blijven gaan. Eerder was onzeker of deze zenders hun distributie via de kabel in Nederland konden behouden in verband met een auteursrechtendiscussie. Naar is gebleken hebben de gezamenlijke kabelaars gedurende verdere onderhandelingen een voorlopig accoord en de verwachting om eruit te komen. UPC en Essent Kabelcom zullen daarnaast ook RTL Television – voor zowel analoog, resp. digitaal beschikbaar – door blijven geven. Casema heeft inmiddels besloten de distributie van het Duitse RTL in haar gehele gebied per morgen te staken. De analoge kabeldistributie van RTL is bij Casema slechts in een beperkt gebied beschikbaar. Bij een analoog standaardabonnement (kosteloos) wordt RTL tot nu toe echter in heel het Casema-gebied meegeleverd via het digitale aanbod en is via een digitale kabelontvanger te ontvangen. In Limburg leidde het verdwijnen van RTL van de analoge kabel bij Essent Kabelcom tot behoorlijke weerstand bij de kabelconsumenten. UPC en Essent Kabelcom zeggen dat hier nu nog geen aanleiding toe is. Kabelkoepelorganisatie VECAI wil lopende het onderhandelingstraject (nog steeds) geen mededelingen doen. (David de Jong/DutchMedia)