Media kort: maart 2006

Invoering digitale radio uitgesteld

Minister Brinkhorst (Economische Zaken, D66) heeft onder druk van de Tweede Kamer de ontwikkeling van de digitale radio uitgesteld. Volgens de Tweede Kamer kunnen betere technieken beschikbaar komen en is het verstandiger een pauze in te lassen. Brinkhorst wacht nu eerst een internationale conferentie over radiofrequenties af. De minister wilde de procedure rond het uitgeven van nieuwe frequenties in het najaar beginnen. Tijdens een overleg in februari was de Tweede Kamer al kritisch over digitale radio, maar Brinkhorst liet zich toen nog niet afremmen. Gisteren bleek dat de Tweede-Kamerleden vasthielden aan hun kritiek. Brinkhorst ging niet op hun argumenten in. Hij stelde vast dat een „conservatieve” Tweede Kamer „nu nog even niet wil”. „Ik ga niet trekken aan een dood paard. Ik wil het wat rustiger aan doen”, zei Brinkhorst. Wat hem betreft wordt de discussie in het najaar hervat. Digitale radio heeft een betere ontvangst en is geschikt voor allerlei informatiediensten als verkeersinformatie en weerberichten. Eén frequentie kan worden gebruikt voor zeven of meer programma’s van cd-kwaliteit naast de mogelijkheden voor data-overdacht. Internationaal is afgesproken dat digitale radio de analoge radio gaat vervangen. In Nederland geldt daarvoor een uiterste datum van 2019. Brinkhorst wil de digitale radio geleidelijk invoeren. De minister wil de bestaande commerciële zenders aanmoedigen om te investeren in digitale uitzendingen. Tot en met maart 2011 worden de vergunninghouders verplicht minimaal 80 procent van de beschikbare capaciteit voor het uitzenden van radio te benutten. Als ze dat voldoende doen, komen ze in aanmerking hun vergunningen na 2011 te verlengen. In 2004 beloofde Brinkhorst nog in een brief aan de Tweede Kamer dat in dat jaar 70 procent van de Nederlandse bevolking radioprogramma’s van de publieke omroep digitaal zou moeten kunnen ontvangen. In 2005 hadden ook de commerciële radiozenders op digitale uitzendingen moeten overgaan. (ANP/NRC)

UIT DE MEDIA:

** De zenderleiding van Nederland 1, 2 en 3 is in overleg met de omroepen een nieuwe vooravondprogrammering overeengekomen. De nieuwe programmering geldt vanaf september wanneer Publieke Omroep (PO) het zogeheten netoverschrijdend programmeren doorvoert. In het nieuwe model geldt Nederland 1 als een verstrooiende familiebrede zender. De vooravond begint daar om 18.00 uur met het NOS Journaal. Daarna volgen ‘1 Vandaag’ (het huidige 2 Vandaag, 18.30 uur), Lingo (19.00 uur), medische programma’s (19.30) en het 8 uurjournaal. Op Nederland 2 begint de vooravond om 17.30 uur met MAX & Catherine. Daarna is er plaats voor de quiz That’s the Question (18.30 uur), Man Bijt Hond (19.00) en Netwerk (19.30). Nederland 3 start aansluitend aan Z@pp vanaf september om 19.00 uur met Onderweg Naar Morgen, gevolgd door De Wereld Draait Door (19.30 uur). Omstreeks 20.25 uur is er ook op die zender plaats voor de avondprogrammering. (ANP)

** Giel Beelen haalt vannacht voor het eerst ‘Alles Uit De Radiocast’ in zijn programma ‘Nachtegiel’ op 3FM Serious Radio. Vanaf vandaag besteedt Giel wekelijks op vrijdagnacht tussen 1:00 en 2:00 uur aandacht aan podcasting. Het programma zelf komt in het weekend als podcast beschikbaar via de website www.allesuitderadiocast.nl. In ‘Alles Uit De Radiocast’ wordt onder meer aandacht besteed aan een (inter)nationale podcast in het item ‘Podvallend’. Verder is er een fragment uit de ochtendshow ‘GIEL’ te horen en passeert een podcast van Radiocast.nl de revue. Muziek is er ook in de vorm van de nieuwste releases in ‘Radiolease’, een mash-up in ‘Hutspod’ en een optreden van een band of artiest uit ‘3FM Serious Talent’, de nieuwe site van 3FM waar bands en artiesten demo’s kunnen uploaden. (Persbericht).

** Na de driehonderdste uitzending van het EO-kinderprogramma Blinq zijn twee kinderen donderdag gewond geraakt. Dat heeft een woordvoerder van de omroep vrijdag gezegd. De kinderen mochten na afloop van de uitzending verder spelen op de toestellen die stonden opgesteld in de tuin van de omroep. Een van de toestellen bezweek onder het gewicht van de kinderen. Twee meisjes raakten gewond en moesten naar het ziekenhuis waar een hersenschudding en een scheurtje in de arm werden geconstateerd. De EO onderzoekt nog hoe het allemaal precies heeft kunnen gebeuren. (ANP)

** De commerciële radiozender 100%NL is begonnen met testuitzendingen via het T-DAB pilot netwerk (digitale radio via de ether) in Amsterdam. Het programma Multichannel Audio is hierdoor komen te vervallen. Tevens is City FM vervangen door Fresh FM. Het derde audio programma van dit ensemble Radio Noord Holland is ongewijzigd. (FMTV)

** Het hele archief van de Leeuwarder Courant wordt gedigitaliseerd en online gezet. Het gaat om acht miljoen artikelen verdeeld over 800.000 pagina’s, meldde de krant vrijdag. De krant werd in 1752 opgericht en is het oudste nog bestaande regionale dagblad. Een bedrijf uit Roermond werkt zeven dagen per week, 24 uur per dag aan de digitalisering. Per dag worden er 3000 pagina’s gescand. Vanaf vrijdag is er een eerste aanzet van het archief te bekijken op leeuwardercourant.nl. Over een jaar moet het hele archief online zijn. Het is nog onduidelijk of de toegang tot het archief geld kost. (ANP)

** Radionieuwslezer Matijn Nijhuis vertrekt bij de NOS en gaat een ochtendprogramma bij Radio Oost presenteren. Vanaf 4 juni is hij iedere werkdag te horen in Klaar Wakker. Nijhuis was per 2001 in dienst bij de NOS maar werkte ook voor RTV Oost. Daar zal hij ook twee keer per week het tv-nieuws blijven doen. Nijhuis over zijn vertrek: Bij de NOS heb ik een geweldige baan met veel kansen. Ik was nog lang niet van plan om weg te gaan, maar tegen een eigen ochtend-nieuwsprogramma kan ik geen nee zeggen. (Medialog)

** De laatste weken van haar bestaan zendt Yorin FM non-stop de muziek uit. Met uitzondering van De Internet Download Top 50, het nieuws en weer en verkeer. Die blijven wel gepresenteerd. Yorin FM maakt naar verwachting in de tweede helft van april plaats voor het nieuwe radiostation Caz! Daarnaast is de zender van Hilversum naar het pand van SBS in Amsterdam aan het verhuizen. (Radiofreak)

** Radio Assen FM is blij met het overbruggingskrediet van 10.000 euro dat de lokale omroep van de gemeente Assen krijgt. Radio Assen FM krijgt sinds vorig jaar geen subsidie meer van de gemeente omdat het niet voldoet aan de criteria, bijvoorbeeld als het gaat om luisterdichtheid. De omroep is tegen dat raadsbesluit in beroep gegaan, maar die zaak loopt nog. Binnen enkele weken wordt duidelijk of het besluit van de raad van Assen om in 2005 en 2006 geen subsidie te verstrekken terecht was, of dat de gemeente alsnog de subsidie moet uitkeren. Radio Assen FM wil overigens opnieuw bij de gemeente gaan aankloppen voor subsidie. Er zijn plannen om een compleet nieuwe, deels professionele omroep op te richten onder de naam: RTV Assen. (RTV Drenthe)

** Yorin FM moet met de naam Caz! een nieuw leven gaan krijgen, zegt Gerard Timmer, de radiodirecteur van SBS 6. Hij doet zijn uitspraken in De Telegraaf. Via de website Caz.nl kunnen luisteraars vanaf vandaag de ontwikkeling van de nieuwe radiozender volgen. Caz! zoekt de stem, die de zender herkenbaarheid moet gaan geven, niet onder bekende dj’s, maar onder de luisteraars. Volgens Timmer is de naam gekozen, omdat die ‘karakter en persoonlijkheid heeft’. Op welke doelgroep de zender zich gaat richten en welke muziek gedraaid gaat worden, wordt bij de lancering eind april bekend gemaakt. (Adformatie)

** Jeroen Kijk in de Vegte zou op het nieuwe Yorin FM de ochtendshow voor zijn rekening gaan nemen. Dat meldt Evert Santegoeds in het Talpa-programma ‘Entertainment Live’. Volgens Santegoeds heeft Jeroen tegen hem gezegd dat er inderdaad gesprekken worden gevoerd. Momenteel is hij de sidekick van Rob Stenders in de ochtend van Yorin FM, maar volgens geruchten gaat Stenders stoppen bij de commerciële zender.

** Journalistenvereniging VVJ heeft woensdag de ongebruikelijke stap gezet om een eigen lid voor de Raad voor de Journalistiek te brengen. Het gaat om de Vlaamse journaliste Katleen Peeraer van de commerciële televisiezender VTM, die ongemerkt de benodigdheden voor een kneedbom en een ongeladen wapen het Brusselse hotel van de Franse president Chirac en Duitse kanselier Merkel binnensmokkelde. De VVJ zegt “ernstige bedenkingen” te hebben bij de werkwijze van Peeraer en VTM. Zo zou deze “terroristen op verkeerde gedachten kunnen brengen”. Het VTM-programma Telefacts berichtte maandag over het veiligheidsrisico dat er in de ogen van de journaliste bestaat. (NOStt)

** De lokale omroepen vrezen dat ze buiten spel komen te staan, nu Nederland overstapt van analoge naar digitale radio- en tv-signalen. Hun organisatie, Olon, doet een beroep op de Tweede Kamer om dat te voorkomen. De Tweee Kamer overlegt donderdag over digitale radio. De publieke landelijke en regionale omroepen krijgen digitale radiofrequenties. Bovendien worden ze opgenomen in de digitale basispakketten van de kabelmaatschappijen. De driehonderd lokale omroepen blijven aangewezen op de analoge techniek. Een abonnee op de digitale kabel kan alleen nog naar een lokale omroep kijken of luisteren door ,,terugschakelen” naar het analoge pakket. Bij digitale etherradio regelt de overheid de toegang voor de landelijke publieke en regionale omroepen, maar niet voor de lokale. (ANP)

** In omroepland en politiek Den Haag wordt met woede en verbazing gereageerd op het voornemen van de TROS om een joint venture op te richten met tv-producent Dullaert & Dumas. Volgens Marc Visch, secretaris omroep van de journalistenvakbond NVJ, wil de TROS zijn tv- medewerkers (70 à 80 mensen), programma’s en rechten onderbrengen bij Dullaert & Dumas Film en TV Producties. „Het is schandalig dat de rechten van met publieke middelen gemaakte programma’s straks in handen komen van een commercieel bedrijf”, legt hij uit. „En wat gebeurt er met het personeel?” CDA, VVD en PvdA eisen opheldering van staatssecretaris Van der Laan (Media). De TROS wil het plan „bevestigen noch ontkennen” (Telegraaf)

** In 2005 is netto 241 miljoen euro uitgegeven aan radioreclame. Dat maakte de stichting Platform Radio Exploitanten (PRE) woensdag bekend. De omzet steeg daarmee licht ten opzichte van 2004 toen 236,5 miljoen euro werd besteed aan reclame op de radio. Financiële dienstverleners maakten de meeste reclame via de radio, gevolgd door telecom en ict bedrijven en de retailers. De PRE verwacht voor 2006 opnieuw een stijging van de reclame-inkomsten. Deze verwachting wordt vooral gewekt door de economische groei. Ook evenementen als de Olympische Winterspelen en het wereldkampioenschap voetbal hebben een gunstig effect op de reclamebestedingen. (ANP)

** De lokale omroep Assen FM krijgt een overbrugingskrediet van 10.000 euro van de gemeente Assen. Dat heeft het Asser college van B en W besloten op verzoek van de gemeenteraad. De omroep had vanwege financiële problemen om steun van de gemeente gevraagd. Volgens een woordvoerder van de gemeente gaat het om een eenmalige bijdrage. (RTV Drenthe)

** RTL 4 staat positief tegenover een programma waarin bekende Nederlanders gaan bowlen. Dat meldt Entertainment Live. Vorige week dinsdag is een pilot opgenomen van ‘Bowling with the Stars’, welke gepresenteerd werd door Carlo Boszhard en Irene Moors. Naar verluidt al de show in het najaar worden uitgezonden door RTL 4. Er wordt gespeeld met twee teams van vier personen. De bekende deelnemers zijn Henny Huisman, Caroline Tensen, Froukje de Both, bokser Don Diego Poeder, Harm Edens, Jamai, Alwien Turner en presentatrice Tanja Jess. (via CarloIrene.nl/Mediakrant)

** Het ministerie van Financiën heeft de aandelen van uitgever Sdu, die onder meer de Staatscourant uitgeeft, in de etalage gezet. De Nederlandse Staat bezit 100 procent van de aandelen en wil deze verkopen via een gecontroleerde veiling. Dat heeft Financiën woensdag bekendgemaakt. Het ministerie stelt dat de Sdu een commercieel opererende onderneming is en er geen beleidsmatige redenen zijn om een belang in de uitgever te houden. Bij de verzelfstandiging van de uitgever in 1988 was al duidelijk dat de Staat op termijn de aandelen van de hand zou doen. (ANP)

** De lokale omroep Moerdijk, RTVM, gaat zaterdag vanuit zijn nieuwe studio aan de Prinses Margrietstraat in Fijnaart voor het eerst de lucht in. Het gaat om een proefuitzending van het programma ‘Koffieradio’. Dat heeft hoofdredacteur Hans Knook van RTVM gisteren bekendgemaakt. Op het ogenblik wordt nog gewerkt aan de nieuwbouw van het MFC ofwel de nieuwe Witte Roos, waar ook de lokale omroep zijn nieuwe onderkomen krijgt. ‘Koffieradio’ begint zaterdagmorgen om tien uur. Belangstellenden kunnen tijdens de uitzending een kijkje nemen in de nieuwe huisvesting, een plaatje aanvragen en de groeten doen. (BN De STEM)

** Kabelaar Casema stopt per 1 april met de doorgifte van het AVRO-themakanaal ‘Dier en Natuur TV’ via haar digitale televisiepakket. Het themakanaal was sinds eind 2005 te zien via het digitale televisiepakket van Casema en alleen zichtbaar voor AVRO-leden. Casema heeft deze klanten een brief gestuurd waarin wordt aangekondigd dat AVRO’s Dier en Natuur TV vanaf 1 april niet meer te ontvangen zal zijn via Casema Digitale Televisie. Volgens Casema zou er te weinig belangstelling zijn voor AVRO Dier en Natuur TV. AVRO ‘Dier en Natuur TV’ zal nog wel te zien blijven via Internet.

** Sinds september 2005 richt de jongerenzender FunX zich met de nieuwe editie FunX supported by BNN op multiculturele ‘stadsjongeren’ in heel Nederland via de kabel, de satelliet en het internet. Om de leden van de programmaraden van actuele informatie over de zender te voorzien, heeft FunX speciale informatiepagina’s voor programmaraden op de website ontwikkeld. Verder gaat FunX periodiek een electronische nieuwsbrief uitsturen om de programmaraden te attenderen op de laatste activiteiten en bereikscijfers. De website is te bereiken via www.funx.nl/page/programmaraad. (via kabelraden)

** In zijn woonplaats Almere is oud-hoofdredacteur D. Mallon van de Radionieuwsdienst ‘verzorgd door het ANP’ overleden. Hij is 79 jaar geworden. Mallon leidde de Radionieuwsdienst tot 1984. Hij was meer een chef op afstand dan zijn voorganger S. Witteboon, die boven de studio in Hilversum woonde, aldus ANP-hoofdredacteur R. de Spa die bij de Radionieuwsdienst onder Mallon is begonnen. De Radionieuwsdienst hoorde bij het ANP en werd gefinancierd door de NOS. Maar de NOS had geen zeggenschap over het nieuws of over de wijze van presenteren ervan. Dat gaf regelmatig spanning tussen beide bedrijven. Mallon zorgde ervoor dat die spanning niet tot de redactievloer doordrong, aldus De Spa. (Telegraaf)

** Ton Lankreijer treedt per 1 april a.s. in dienst bij Rene Stokvis Producties. Hij zal zich gaan bezighouden met de eindredactie van verschillende programma’s en daarnaast betrokken worden bij het ontwikkelen van nieuwe formats. Zijn eerste project is het nieuwe zomeravondmagazine, dat vanaf 15 mei iedere doordeweekse dag bij de TROS te zien is. Lankreijer vertrekt bij televisieproducent Eyeworks w aar hij op dit moment eindverantwoordelijk is voor het programma ‘Schoondochter Gezocht’ en was hiervoor eindredacteur van de kijkcijferhit ‘Boer zoekt vrouw’. Al zeventien jaar is hij werkzaam binnen de schrijvende-, radio- en televisiejournalistiek. Hij schreef de dagelijkse televisiekritieken voor de Gooi- en Eemlander en was mediajournalist/ columnist onder andere voor dagblad Trouw, Vrij Nederland en het Belgische HUMO. Daarvoor werkte hij vier jaar lang voor het RTL-Nieuws als eindredacteur van het halfachtbulletin, de jaaroverzichten en het journalistieke praatprogramma ‘Nieuws aan tafel’ met presentator Rick Nieman. In dat kader was Lankreijer ook één van de bedenkers van NSE, de dagelijkse nieuwsrubriek van Talpa. (Persbericht)

** KPN en T-Mobile geven over en weer abonnees toegang tot hun WiFi-‘hotspots’. Dat hebben de telecomaanbieders vandaag bekend gemaakt. Door de overeenkomst kunnen KPN en T-Mobile-klanten nu op 1300 plaatsen van draadloze internettoegang gebruik maken. Voor aanmelding op het gast-netwerk kunnen abonnees gewoon gebruik maken van de inlogcodes die ze bij hun eigen provider gebruiken. Voor het gebruik van een kraskaart voor tijdelijke toegang, moet wel een WiFi-hotspot worden gezocht van de provider die op de kaart staat. (Thijs Doorenbosch/AG)

** De provincie Noord Brabant heeft 50.000 euro uitgetrokken voor een televisieserie over ontwikkelingswerk. De serie wordt gemaakt door de Centra voor Ontwikkelingssamenwerking Oost-Brabant. Vijf teams van Brabantse jongeren gaan voor een maand op reportagereis. Ze gaan naar een ontwikkelingsland om video’s te maken over thema’s als arbeid en handel, de positie van vrouwen en de aidsproblematiek. De serie wordt uiteindelijk bij Omroep Brabant uitgezonden.

** De middagshow van de DJ’s Mark van Dale en Pieternel op de regionale commerciële radiozender Fresh FM is per direct gestopt. “Ze [red.: Fresh FM] willen meer nonstop want de luistercijfers vallen tegen. Heel jammer. Het begon net te lopen”, aldus een teleurgestelde Mark van Dale op zijn weblog. “Of ik nog avondprogrammaatje(s) blijf doen zal nog blijken. Er volgt nog een laatste gesprek. In de nabije toekomst wil ik wel met Pieternel radio blijven maken. Er lopen wat opties”.

Talpa Radio lanceert acht radiozenders via Internet

Talpa Radio (eigenaar van Radio 538, Radio 10 Gold en Juize.FM) presenteert eind volgende maand acht nieuwe radiozenders op internet. De opening van het digitale platform (http://www.radiodigitaal.nl) wordt op 25 april verricht door minister-president Balkenende. ,,Met die acht zenders willen we verschillende stromingen muziekliefhebbers bedienen”, zegt Talpa Radio-directeur Jan Willem Brüggenwirth. „Denk aan love songs, nostalgie, hits • van nu, jazz en kinrecteur deren. Vooral dat Brüggenwirth. laatste vind ik zelf erg interessant: met Hits4kids willen we kinderen tussen de 7 en 12 jaar bereiken en daarmee richten we ons op een net iets oudere groep dan Q-music dat doet met Radio Bembem. Wij mikken meer op de Jetix-kijkers. Op dit moment kijken we ook of er kruisbestuiving mogelijk is tussen Hits4kids en bijvoorbeeld Jetix of een jongerentijdschrift.” Brüggenwirth wil nog wel een paar tipjes van de sluier oplichten. „De ‘slapende’ naam JFK, jazz, funky en kool, komt weer terug bij onze jazz-zender. De hitzender gaat Nonstop40 heten, uiteraard met de look en uitstraling van de Top 40. En de love songs zijn te horen op de zender Love Songs, simpel.” Luisteraars van radiodigitaal.nl kunnen tevens rechtstreeks nummers downloaden naar hun computer of mobiele telefoon. Op de nieuwe zenders zullen ook commercials te horen zijn. „We willen ooit naar een model waarbij de luisteraars – tegen betaling – ook reclamevrij kunnen luisteren.” Groot voorbeeld voor Talpa is het Amerikaanse Sirius, dat zo’n 160 radiozenders digitaal aanbiedt, via internet en satelliet. „Die hebben natuurlijk het voordeel dat ze in een veel groter land opereren, waardoor ze meer doelgroepen kunnen bedienen. Sirius heeft niet één golden oldies-station, maar aparte zenders voor hits uit de jaren vijftig, zestig, zeventig, tachtig én negentig. Maar ook Eminem heeft zijn naam aan een station verbonden. Dat zal voor ons wel altijd toekomstmuziek blijven, maar wij kunnen de acht waarmee we beginnen snel uitbreiden naar zestien. Daarbij denken we aan thema’s als sport, nieuws en weer.” (Telegraaf)

RTL4 in week 12 marktleider

RTL4 was in week 9 marktleider op tv (tijdvak 18.00-24.00 uur, 6+) met een aandeel van 16,6 procent. RTL5 kwam uit op 7,7 procent en RTL7 had 3,8 procent. SBS6 behaalde een aandeel van 13,2, Net5 had 5,5 procent en Veronica 4,5. Nederland 1 had een aandeel van 12,4, Nederland 2 10,2 en Nederland 3 6,7. Talpa had een marktaandeel van 6,7 procent. In het avondtijdvak behaalden de publieke zenders een marktaandeel van 29,3 procent, de zenders van RTL Nederland 28,1 procent en de SBS-zenders 23,1 procent. In week 12 bedroeg de gemiddelde kijktijd over de gehele dag 202,3 minuten. Best bekeken programma was de halve finale voor de beker tussen Ajax en Roda JC met 2,421 miljoen kijkers. De Wedstrijden zondag trok 2,212 miljoen belangstellenden en het Journaal van 20.00 uur op maandag werd bekeken door 2,063 miljoen mensen. De andere halve finale voor de beker tussen PSV en AZ scoorde 1,947 miljoen kijkers en GTST op vrijdag trok 1,883 miljoen kijkers. (Adformatie/SKO)

UIT DE MEDIA:

** TargetMedia, één van de grootste aanbieders van ringtones in Nederland en exploitant van onder meer de website www.ringtonio.nl, zal Buma/Stemra voor de rechter dagen om een eind te maken aan een lang lopend conflict over de afdracht van auteursrechtvergoedingen. TargetMedia stoort zich aan de volstrekt willekeurige wijze waarop Buma/Stemra omgaat met de verschillende partijen in de ringtone- en download-industrie, aan de ondoorzichtige manier waarop vergoedingen worden geïncasseerd bij gebruikers en doorbetaald aan rechthebbenden, en aan de arrogante houding die Buma/Stemra als monopolist aanneemt zodra er sprake is van een verschil van mening. Met een procedure wil TargetMedia Buma/Stemra dwingen om duidelijke en eenduidige overeenkomsten op te stellen, een deugdelijke administratie en controle te voeren, en gelijke gevallen op een gelijke wijze te behandelen. Daarbij zal TargetMedia ook een bedrag terugvorderen dat zij in het verleden teveel heeft betaald.

** De Nickelodeonhit Zoop verdwijnt van de buis. Dat maakte de zender maandag bekend. Nickelodeon komt in het najaar met een nieuwe jeugdsoap onder de naam ‘Het Huis Anubis’.Nickelodeon sluit niet uit dat de serie Zoop, die tot en met de zomer loopt, later terugkeert. (ANP)

** Radio 2 heeft met de uitzending van het Weekeinde van het Nederlandse Lied 1,8 miljoen mensen bereikt. Dit blijkt uit onderzoek dat in opdracht van de afdeling Kijk- en Luisteronderzoek van de Publieke Omroep is uitgevoerd. Het weekeinde dat duurde van vrijdag 17 maart t/m zondag 19 maart werd gewaardeerd met een 7,3. Hoogtepunten waren de Top 100 van het Nederlandse Lied en het Radio 2 Gala van het Nederlandse Lied met een eerbetoon aan Marco Borsato. De Top 100 trok op vrijdag 17 maart 810.000 luisteraars. De live-uitzending van het Radio 2 Gala van het Nederlandse Lied werd zondag 19 maart door 530.000 mensen beluisterd. De tv-registratie die door de KRO op zaterdagavond 25 maart werd uitgezonden trok 753.000 kijkers. (Persbericht)

** Tv-presentator Rik Felderhof gaat aan de slag als hoofdredacteur voor het nieuwe tijdschrift Felderhof, in samenwerking met Sanoma Uitgevers. De eerste uitgave moet in september in een oplage van 100.000 exemplaren in de winkels liggen. Het tweede nummer volgt in december en in 2007 verschijnen naar verwachting vier nummers. De glossy moet een tijdschrift ‘van niveau worden’ met onder meer ‘reizen naar het onbekende, diepgaande interviews, spirituele zoektochten, culinaire uitstapjes en romantische omzwervingen’. Het blad moet een verlengstuk worden van Felderhofs tv-programma. Waarschijnlijk verschijnt Felderhof in eerste instantie als pakket met Zin, een maandblad voor de 50-plusser. (Adformatie)

** Het Yorin FM-radioprogramma ‘Nachtmiss Marisa’ stopt vrijdag. Het einde van de show betekent niet automatisch dat de presentatrice, Marisa Heutink, gaat stoppen bij de zender, zo zegt een woordvoerder. “Laatst hebben we een tijdelijke programmering naar buiten gebracht met de mededeling dat die nog een keer gaat wijzigen. Het is nog niet duidelijk of Marisa op de zender te horen blijft en zo ja, op welk tijdstip.” (via Radio.nl)

** De cultuursector en de openbare omroep VRT lanceren morgen een nieuwe site, www.cultuurenvrt.be. De site zal alle mogelijke informatie bevatten over cultuur en VRT, en is vooral opgezet voor de cultuursector zelf. De site wordt opgedeeld in vier blokken: de cultuurplannen van de VRT, de samenwerking vanuit de culturele sector met de VRT, achtergrondinformatie (beleidsteksten, opinies, enz.) en cultuur op regionale en commerciële omroepen. Sinds de zomer van 2005 werken de Vlaamse cultuursector en de VRT samen. Opzet is het aanbod op de VRT te verbreden en te verdiepen. (VRT)

** De beveiliging van de vele staats- en regeringsleiders bij de EU-top eind vorige week blijkt te falen. Een tv-ploeg van de Vlaamse commerciële omroep VTM kwam met een bom en geladen pistool tot vlakbij de Franse president Chirac en de Duitse kanselier Merkel. De ploeg kon zelfs inchecken in het hotel van de twee toppolitici. ,,Ik zou er makkelijk in geslaagd zijn hen neer te knallen”, vertelt tv-journaliste Katleen Peeraer maandag in de krant Het Laatste Nieuws. ,,Nooit vroeg iemand iets. De beveiliging in het hotel bleek zo lek als een mandje.” (ANP)

** Het Duitse mediaconcern Bertelsmann wil volgens de Britse zakenkrant Financial Times zijn platenmaatschappijen verkopen, waaronder ook zijn belang in Sony BMG. Het concern zou de opbrengst van ongeveer 2 miljard euro willen gebruiken om een belang van 25 procent in Bertelsmann terug te kopen. Op die manier zou het een eventuele beursgang kunnen tegengaan. (ANP/NRC)

** Nederlanders slaan massaal breedbeeld-tv’s en lcd-schermen in om het WK voetbal zo goed mogelijk te kunnen bekijken. Supporters bereiden zich in groten getale voor op een ’thuis-WK’ nu de FIFA maar een handjevol wedstrijdkaarten ter beschikking stelt. Ook in Nederland Thuissupporter dreigt er op straat straks rukt op door weinig lol te beleven, nu voetbalkaartjes het gevaar bestaat dat steeds meer gemeenten grote breedbeeldschermen op terrassen verbieden. Ondertussen treffen supporters massaal voorbereidingen om Oranje thuis zo gerieflijk mogelijk te kunnen bekijken. Fabrikanten spelen handig op de ’thuissupporters’ in, door met speciale WK-meubels te komen. Maar vooral breedbeeldtelevisies en lcdschermen vliegen de deur uit. „Er zijn in Nederland nog nooit zo veel van zulke tv’s verkocht als in de afgelopen weken”, zegt directeur Pieter Haas van Mediamarkt. Twee jaar geleden voelden duizenden Nederlanders die speciaal voor het EK-voetbal een peperdure breedbeeldtelevisie aanschaften, zich nog bekocht. Ze konden de wedstrijden alleen op normaal televisieformaat (4:3) bekijken en zagen onder en boven op het scherm zwarte balken of een vertekend beeld. Dit WK wordt nu wel helemaal in breedbeeld uitgezonden. „Nu mis je juist bij gewone 4:3 schermen een stuk van het voetbalveld”, aldus Haas. Volgens hoofdsponsor Philips zitten er tijdens het WK in totaal 3,2 miljoen mensen in de stadions en meer dan 30 miljard kijkers thuis voor de tv. (o.a. Telegraaf)

** Op initiatief van de NCRV worden verschillende titels van jeugdfilmmaker Karst van der Meulen op dvd uitgebracht. Van der Meulen oogstte in de vroege jaren zeventig al successen met de rolprenten Circus op stelten en Oom Ferdinand en de toverdrank. Naast bioscoopfilms maakte hij ook producties speciaal voor televisie. Zoals de destijds populaire NCRV-reeks De Zevensprong (1982). De komende maanden verschijnen in elk geval vijf titels uit De bende van hiernaast, De Zevensprong, Thomas & Senior, Peter en de vliegende autobus en Martijn de Magiër. (Telegraaf)

** In de wijk Oostgaarde in Capelle aan den IJssel is de kabelstoring zaterdagmiddag opgelost. Even voor half zes was de laatste kabelbreuk gerepareerd door monteurs van kabelbedrijf Casema. De storing bij kabelbedrijf Casema begon donderdagavond al en heeft dus bijna twee dagen geduurd. Volgens een woordvoerder van Casema bleken er drie breuken in de kabel te zitten. Die lijken veroorzaakt te zijn door verzakkingen van de grond en aantasting door het grondwater. Mogelijk moet het hele stuk kabel worden vervangen. (Radio Rijnmond)

** Megastad FM, de lokale radiozender van Rotterdam, heeft een nieuwe lokatie voor haar etherzender in gebruik genomen. Na jarenlang dienst gedaan te hebben als zendmast verruilde Megastad FM vrijdag de Euromast als opstelplaats van de zender. De zender is nu geplaatst op het gebouw van de Erasmus Universiteit. Door grote ontvangstproblemen, waar Megastad FM al sinds haar oprichting in juli 2005 mee te kampen heeft (overigens net als voorganger Stads Radio Rotterdam), is besloten een vele malen sterkere zender te plaatsen op de nieuwe lokatie. De zender, alsmede nieuwe soundprocessing en straalverbindingen, werd geplaatst door Broadcast Partners. (via FM TV en Megastad Radio)

** Bierbrouwer Heineken is een reclamesite begonnen die gebruik maakt van Google Maps. Bezoekers van de Heineken-site kunnen meedoen aan een wedstrijd waarbij ze via satellietbeelden van Google Maps op zoek moeten naar een live optreden van de Amsterdamse band Voicst. De nieuwe online actie, de Tapvat World Tour 2006, draait om de promotie van het wegwerptapje van Heineken. Deelnemers aan de wedstrijd moeten satellietbeelden op zoek gaan naar één van de twintig plekken waar Voicst optreedt. Als ze in de goede richting zoeken krijgen ze een sterker radiosignaal te horen. (NRC)

** Dagblad Het Parool heeft zaterdag op pagina drie een rectificatie geplaatst wegens zijn berichtgeving omtrent de ontvoeringszaak van Claudia Melchers. Het spijt de krant ,,bijzonder” de heer Melchers en zijn familie in diskrediet te hebben gebracht, schrijft de hoofdredactie. Claudia Melchers werd op 12 september ontvoerd en enkele dagen vastgehouden. De ontvoerders eisten 300 kilo cocaïne in ruil voor haar vrijlating. Op 16 september publiceerde Het Parool een artikel met drie uitgewerkte scenario’s, waarin de krant een mogelijk verband legde tussen de eis van de ontvoerders en de handel in drugs door de familie Melchers. Hans Melchers, de vader van de ontvoerde Claudia, diende daarover een klacht in bij de Raad voor de Journalistiek. De raad verklaarde 20 december die klacht gegrond. De hoofdredactie schrijft zaterdag ervan te zijn overtuigd dat geen enkele grond bestond om Melchers en zijn familie in verband te brengen met de handel in drugs. De krant heeft alle onjuiste berichten van zijn sites verwijderd en aan Hans Melchers excuses aangeboden. (ANP)

** In Capelle aan den IJssel zitten zaterdag nog steeds ongeveer 100 gezinnen in de wijk Oostgaarde zonder tv- en radio signaal. Ook de internet-aansluitingen en de telefoon doen het daar niet. De storing bij kabelbedrijf Casema begon donderdagavond. Het bedrijf meldde dat de klanten binnen een paar uur weer signaal zouden hebben. De oorzaak van de vertraging is onbekend. De woordvoerder van Casema is niet bereikbaar voor commentaar en de klantenservice weet enkel te melden dat het bedrijf er alles aan doet om de storing snel te verhelpen. (R Rijnmond)

** Oud-VPRO-directeur J.A. van Nieuwenhuyzen is donderdag op 91-jarige leeftijd in Amsterdam overleden. Dat heeft een vriend van hem, Frans Kilian, laten weten. De remonstrantse theoloog Van Nieuwenhuyzen was in 1955 de 1e directeur van de VPRO-televisie. Hij bleef dat tot 1964. Samen met Siebe van der Zee (AVRO), Piet te Nuyl jr. (VARA), Peter Koen (NCRV) en Jan Casteleijns (KRO) vormde Van Nieuwenhuyzen de eerste lichting televisiechefs die het toen nieuwe medium bij de prille kijker vertrouwd maakte. Van Nieuwenhuyzen en zijn staf wisten, hoewel zij werden afgeremd door het toenmalige bestuur en de achterban, de statig/burgelijke V.P.R.O. (toentertijd nog met puntjes ertussen) behendig richting een cultureel progressieve omroep te sturen. Een proces dat na zijn vertrek met de ,,paleisrevolutie van 1968”, zijn bestendiging zou krijgen. (ANP)

** Discjockey en presentator Tom Mulder is vanaf 4 april elke werkdag tussen de middag weer te beluisteren bij Radio 10 Gold. Hij presenteert het spelletje ’50 pop of ’n envelop’. Tom Mulder werd op 1 augustus 2004 getroffen door een hersenbloeding en is voldoende hersteld om weer radio te maken. In 1969 begon Mulder onder de naam Klaas Vaak bij de toenmalige piratenzender Radio Veronica. Later werkte hij bij de TROS. (ANP)

** Een week na de lancering van nrc.next zijn de eerste resultaten ‘veelbelovend’, meldt uitgever Willem Jan Makkinga. De oplage na één week na lancering ligt op ruim 70.000 lezers. De gemiddelde leeftijd van een groot deel van de nieuwe lezers ligt ruim onder het landelijk gemiddelde van (betalende) krantenlezers. Wat de oplage betreft is de verdeling als volgt: 30.000 betalende lezers middels losse verkoop, 30.000 betalende abonnees en 10.000 controlled circulation (gratis). Makkinga noemt het ‘spannend’ om na drie weken te bezien hoeveel van de proefabonnementen omgezet worden in een regulier abonnement. De doelstelling is om binnen drie jaar 80.000 betalende lezers te hebben. (Adformatie)

** De linkse partijen in de Tweede Kamer dringen aan op een verbod op agressieve reclames voor geldleningen. Het CDA leek er ook voor. Maar met de ChristenUnie en de coalitiegenoten VVD en DD6 wil deze partij afwachten hoe de regels om misleidende reclames aan banden te leggen uitpakken. Hierdoor is er geen Kamermeerderheid voor een compleet verbod op leenreclames. In de aanloop naar de Gemeenteraadverkiezingen sprak CDA-fractieleider Verhagen zich nog uit voor een verbod op agressieve reclames voor geldleningen. Volgens staatssecretaris Van Hoof (Sociale Zaken) is dit jaar juist wetgeving ingevoerd om misleidende reclames voor consumptief krediet aan te pakken. Coalitiegenoten CDA en VVD willen de effecten hiervan eerst afwachten. Maar CDA’er Koomen is zich wel teleurgesteld dat ,,pas vanaf 1 mei” de Autoriteit Financiële Markten (AFM) toezicht houdt op de naleving van de nieuwe regels. Als de nieuwe wetgeving onvoldoende blijkt te werken, dan wil Koomen wel nadenken over een verbod op agressieve reclames die suggereren dat ,,mensen gek zijn als ze niet met geleend geld een nieuwe mobiel of plasma-tv kopen”. Maar Van Hoof wees de Kamer erop dat het knap lastig zal zijn om vast te stellen wat agressief genoeg is om een reclame te verbieden. (ANP)

** De advertentiepagina’s van de regionale HDC-kranten van de Telegraaf Media Groep (TMG) worden binnenkort opgemaakt in India. HDC Media, uitgever van onder meer het Haarlems Dagblad en de Gooi- en Eemlander, gaat hiervoor een samenwerkingsverband aan met het Indiase bedrijf Nintec. T. Klein, directeur van HDC Media, wil jaarlijks 25.000 advertenties laten maken in India. Daarmee denkt het bedrijf ruim de helft aan vormgevingskosten te besparen. Hoeveel dat precies is wil Klein niet zeggen. „Maar we moeten snijden in de kosten, anders komt het voortbestaan van onze kranten in gevaar”, aldus Klein. Het bedrijf besteedde de vormgeving van advertenties tot nu toe uit aan Nederlandse bureaus. (NRC)

** In België heeft de Raad van State heeft 16 radiofrequenties van de publieke omroep VRT geschorst. Het arrest dateert al van februari, maar raakte nu pas bekend. De schorsing komt er na een klacht van de Franstalige Gemeenschap en de omroep RTBF. Die zijn tegen het Vlaams frequentieplan omdat dat volgens hen Franstalige zenders stoort en zonder overleg is ingevoerd. Vlaanderen legde de frequenties vast omdat de Franstalige gemeenschap er al jaren zelf niet in slaagt om een frequentieplan voor Wallonië op te stellen. De schorsing van de VRT-frequenties heeft “geen gevolgen voor de uitzendingen”, zei de woordvoerder van Vlaams mediaminister Geert Bourgeois in een eerste reactie. Ze moet wel de aanleiding zijn “om haast te maken met het politiek overleg binnen het Overlegcomité”, voegde hij er nog aan toe. (VRT)

** Het NOS Journaal stopt nog deze week met de nieuwsflitsen die sinds afgelopen zomer in de avonduren waren te zien op Nederland 2. Het is een keuze die is gemaakt in de veel grotere bezuinigingsoperatie, bevestigde een woordvoerder donderdagavond. ,,Geld is de hoofdreden.” De NOS moet tot en met 2007 ongeveer tien miljoen euro bezuinigen. Het schrappen van de nieuwsflitsen kon probleemloos worden doorgevoerd en scheelt bovendien in de werkdruk, aldus de toelichting. Met de korte bulletins wilde het NOS Journaal de kijkers ook tijdens de televisieavond op de hoogte houden van het laatste nieuws. Zonder de nieuwsflitsen is er tussen 18.00 uur en middernacht geen nieuws te zien op Nederland 2. (ANP)

** Rick de Leeuw (45) is vanaf morgenavond te zien op de Belgische zender Canvas. De voormalige zanger van de Nederlandse rockband Tröckener Kecks debuteert er met de cultuur talkshow De Leeuw in Vlaanderen. “Daarin ga ik als een soort ingeburgerde buitenstaander de Vlaamse cultuur ontdekken. In één van de items ga ik met een cameraploeg de straat op en vraag aan willekeurige mensen of ze thuis kunst hebben”, aldus Rick die bij onze zuiderburen al een paar jaar dingen voor televisie doet. (Telegraaf)

Dagblad van het Noorden schrapt twintig banen

Op de redactie van het Dagblad van het Noorden verdwijnen binnen anderhalf jaar twintig banen. Dat heeft de directie donderdag bekendgemaakt. Vijftien banen verdwijnen door natuurlijk verloop, waardoor vijf mensen noodgedwongen zullen moeten vertrekken. Het dagblad maakt, net als andere kranten in Nederland, moeilijke tijden door vanwege de dalende oplage. Begin vorige maand werden al vijftig banen geschrapt bij de pre-press-afdeling, waar advertenties worden klaargemaakt voor de drukkerij. De directie presenteerde donderdag een toekomstvisie voor het Dagblad van het Noorden. De krant wil een nieuw redactiesysteem invoeren, waardoor er efficienter kan worden gewerkt. Nu nog werken er 160 mensen op de redactie, maar dat aantal wordt teruggebracht tot 140. Daarnaast moet de kwaliteit van het Dagblad omhoog en wil de directie internet beter gaan benutten. Ook wil men in de toekomst radio- en tv-programma’s gaan maken. Rond de toekomstvisie voor het Dagblad van het Noorden was een geruchtenstroom ontstaan, waardoor er werd gevreesd dat er meer banen zouden verdwijnen dan de aangekondigde twintig. De redactieraad is dan ook enigszins opgelucht dat er niet meer arbeidsplaatsen verdwijnen. De komende tijd zal de redactieraad de toekomstvisie bestuderen en haar bevindiging voorleggen aan het personeel. (RTV Noord)

Luistercijfers: Radio 2 behoudt koppositie

De publieke regionale zenders van ORN waren in de periode januari-februari de grootste groeier in het Intomart Gfk CLO. Er was een stijging van 0,9 procent naar 14,9 procent. Radio 2 moest volgens de nieuwe cijfers terug van 12,4 naar 11,0 procent , Radio 538 kruipt weer dichterbij met een groei van 0,3 naar 10,3. Sky Radio zag het aandeel dalen van 10,0 naar 9,4 procent. Radio 1 en 3FM noteerden een stijging: Radio 1 met 0,3 naar 7,5 en 3FM zelfs met 0,6 naar 7,3.

dec/jan(in%)	jan/feb(in%)
01	Radio 2	12.4	11.0
02	Radio 538	10.0	10.3
03	Sky Radio	10.0	9.4
04	Radio 1	7.2	7.5
05	Radio 3FM	6.7	7.3
06	Q-Music	5.1	5.4
07	Radio 10 Gold	5.4	5.1
08	Radio Veronica	4.9	4.8
09	RTL FM	3.3	3.3
10	Yorin FM	2.3	2.5
11	ClassicFM	2.5	2.4
12	Radio 4	2.1	1.9
13	Arrow Classic Rock Radio	1.4	1.6
14	SlamFM	1.4	1.2
15	747AM	1.1	1.0
16	Arrow Jazz FM	0.7	0.7
17	BNR Nieuwsradio	0.4	0.5
18	KinkFM	0.3	0.2
==	Regio Radio	14.0	14.9
==	Regionale Commercieel Radio	2.6	2.7
==	Overige	6.3	6.4

UIT DE MEDIA:

** De politie heeft het beeldmateriaal dat zij tijdens tijdens de ontruiming van een aantal kraakpanden in Amsterdam in beslag nam terug gegeven aan RTV Noord-Holland. De banden zijn niet gewist. De omroep zette gisteren direct een advocaat op de zaak om te voorkomen dat een drama als dat bij Omroep Brabant, waar de banden wel gewist werden, zich zou herhalen. Die snelle actie heeft effect gehad. Binnen 24 uur waren de banden ongeschonden terug bij RTV N-H. (Villamedia)

** Afgelopen maandag hebben de besturen van Vereniging Lokale Omroep Katwijk en Valkenburg (VLOK) en de Stichting Omroep Rijnsburg – Mebora (SOR-Mebora) overeenstemming bereikt over een fusie. De twee omroepen waren daarover al twee jaar in gesprek, maar konden het niet eens worden. Ook niet nadat de twee gemeenten een bemiddelingspoging hadden gedaan. Per 1 april zouden beide omroepen hun machtiging daarom kwijtraken. Onder die druk is de fusie nu alsnog een feit. Het besluit om te fuseren is genomen tijdens een finale bespreking met de voltallige besturen van beide omroepen onder leiding van wethouder Van Duijn en burgemeester Wienen van Katwijk. De VLOK en SOR-Mebora zullen zo spoedig mogelijk een nieuwe vereniging vormen met een fusiebestuur op basis van gelijkwaardigheid. Dit houdt in dat beide organisaties evenveel mensen mogen voordragen. In een periode van tenminste een half jaar tot maximaal twee jaar zal het fusiebestuur onder leiding van een onafhankelijke voorzitter de nieuwe vereniging vormgeven en de nog bestaande knelpunten oplossen. Zodra dat is geregeld, zal het fusiebestuur terugtreden en bepalen de leden op democratische wijze de door hen gewenste bestuurssamenstelling. De nieuwe vereniging zal op korte termijn het Commissariaat voor de Media vragen om een zendmachtiging voor de nieuwe gemeente Katwijk onder intrekking van de eerder door de VLOK en SOR-Mebora ingediende aanvragen. Uiterlijk per 1 juli a.s. zal de nieuwe vereniging alle taken en bevoegdheden van de bestaande lokale omroepen overnemen. (Sleutelstad)

** De verwachting is dat begin volgende maand een definitief besluit valt over de invulling van het voormalige zendcomplex Radio Kootwijk. Tv-producent De Winter en initiatiefnemer Visser zijn de grote kanshebbers met hun plan voor een Electriciteitsmuseum met daarbij veel tijdelijke tentoonstellingen en congressen. Als er dit jaar nog een besluit valt, hopen de initiatiefnemers volgend jaar al met de activiteiten te starten. Visser wil ook het voormalige hotel, dat afgelopen weekend afbrandde, restaureren. (RTV Gelderland)

** Het regime van Wit-Rusland heeft de afgelopen tijd 41 journalisten laten oppakken die berichtten over de campagne en de presidentsverkiezingen afgelopen zondag. Het betrof vooral journalisten uit de buurlanden Polen, Oekraïne en Rusland. De meesten zijn de afgelopen dagen gearresteerd. Dat maakte de directeur van een Russische journalistenorganisatie donderdag bekend. Veertien journalisten werden veroordeeld tot straffen tot maximaal tien dagen voor vergrijpen als vloeken en urineren in het openbaar. Vijf zouden zijn geslagen. (ANP)

** De Engelse Premier League mag van de Europese Commissie niet de uitzendrechten voor alle wedstrijden verkopen aan één tv-zender. De EC is bang dat er een voetbalmonopolie op de Britse buis zal ontstaan. Eerder had de organisatie onder zware druk uit Brussel al beloofd de uitzendingen in zes brokken te verdelen, alle even interessant. Een tv-kanaal mag hooguit vijf van de zes brokken in handen krijgen. De Commissie heeft dat aanbod gisteren kracht van wet gegeven, zodat Premier League niet meer terug kan. Ook zijn er regelingen voor uitzendrechten over gsm en internet. De afspraken gelden tot de zomer van 2013 (ANP).

** Het Finse Teleste en Essent Kabelcom gaan samen een ‘next generation’ data-oplossing inzetten, gebaseerd op 100 Mbps EttH (Ethernet to the Home) technologie. Kabelcom en Teleste, een bedrijf dat breedband technologieën levert, werkten al eerder succesvol samen aan een technische proef met de voorloper van het EttH systeem. Kabelcom wil in 2006 20 duizend huishoudens voorzien van EttH. EttH is een techniek waarmee via het coax kabelnetwerk snelheden van meer dan 10mb tot uiteindelijk 100mb per seconde kunnen worden gehaald. Het grote voordeel van Ethernet via de kabel is dat modems overbodig worden. (Essent)

** De Britse commerciële zender ITV heeft een bod ontvangen van een consortium bestaande uit Goldman Sachs Capital Partners en het ook in Nederland bekende Apax Partners. Apax werd bijgestaan door adviseur Greg Dyke, de voormalig directeur van de BBC. Het zou gaan om een meerderheidsbelang in de zender. Daarvoor zouden ze 1,5 miljard Britse ponden op tafel willen leggen. ITV heeft te kampen met teruglopende inkomsten, omdat hoofdzender ITV1 slecht draait. Wel boekt het mediabedrijf succes met de digitale zender ITV4 en kinderkanaal CiTV. Er is volgens Brandrepublic een mogelijkheid dat Greg Dyke terugkeert in de tv-business en een rol krijgt binnen ITV. (Adformatie)

** De politie heeft tijdens de ontruiming van een aantal kraakpanden in Amsterdam beeldmateriaal van RTV Noord-Holland in beslag genomen. Het gaat om materiaal dat is gemaakt door een verslaggever die zich had laten insluiten in één van de kraakpanden. Bij binnenkomst van de politie werd de journalist gesommeerd om te stoppen met filmen. Nadat hij geboeid is afgevoerd werd op het politieburo een deel van zijn beeldmateriaal in beslag genomen. RTV Noord-Holland realiseert zich dat bewust een risico is genomen door een verslaggever in een kraakpand te laten werken maar vindt dit uit journalistiek oogpunt zeer relevant. De inbeslagname van het beeldmateriaal is voor de omroep echter onaanvaardbaar. RTV Noord-Holland heeft inmiddels een jurist op de zaak gezet. (RTV NH)

** De bedenkers van de tekenfilm South Park, Matt Stone en Trey Parker hebben na hun conflict met Isaac Hayes wraak beloofd. Isaac Hayes, sinds 1997 de stem van Chef heeft vorige week zijn medewerking aan de serie opgezegd. Als aanhanger van de Scientologykerk vond hij de intolerantie tegenover zijn religie te ver gaan. De tekenfilmserie gaat binnenkort zijn tiende seizoen in met de aflevering getiteld: The Return of Chef! Heyes werkte niet mee aan deze aflevering. De makers maken gebruik van zijn stem uit oude afleveringen. Ook is het karakter van Chef aangepast. (AP/NRC)

** De Zweedse minister van Buitenlandse Zaken, Laila Freivalds, is dinsdag afgetreden. Aanblijven noemde ze „onmogelijk”. Deze week bleek dat Freivalds wist van het initiatief van een ambtenaar om een extreemrechtse website te sluiten die de omstreden Deense cartoons van de profeet Mohammed had overgenomen. Aanvankelijk had ze gezegd daarvan niet op de hoogte te zijn, daarmee ook premier Persson op het verkeerde been zettend. (AP, Reuters/NRC)

** De embargoregeling rond de miljoenennota is onderwerp van twist tussen premier Jan Peter Balkenende (CDA) en voorzitter van de Tweede Kamer Frans Weisglas (VVD). Dat meldt RTL Nieuws dinsdag. Het programma spreekt van ‘knallende ruzie’. In de embargoregeling is nu vastgesteld dat fractievoorzitters van de partijen in de Tweede Kamer de stukken een week voorafgaand aan prinsjesdag krijgen toegestuurd. De overige leden van de Tweede Kamer en de pers krijgen de stukken doorgaans enkele dagen voor prinsjesdag. De laatste jaren lekte de begroting eerder uit, vorig jaar een week voor de derde dinsdag van september. Balkenende kondigde daarop een ‘kritisch onderzoek’ aan naar de embargoregeling. Volgens RTL Nieuws is de premier nu van plan de Kamerleden de miljoenennota voortaan pas op prinsjesdag zelf te geven. Weisglas zei in het nieuwsprogramma dat dit voor hem niet acceptabel is, als de Kamer wil vasthouden aan de dag waarop de Algemene Politieke Beschouwingen plaatsvinden. Dat debat over de miljoenennota volgt nu traditioneel de dag na prinsjesdag. (Novum)

** ‘Blik op de weg’ blijft bij de Avro. Dat heeft de Arnhemse rechtbank dinsdag bepaald. Presentator Leo de Haas mag niet de overstap maken naar Talpa. Het bedrijf van De Haas moet zich houden aan de afspraken die het vorig jaar heeft gemaakt met de Avro. Daarom moet hij binnen drie dagen in overleg treden met de omroep over de productie van 49 afleveringen van het verkeersprogramma. Die moeten worden uitgezonden van dit najaar tot en met 2008. Verder dient De Haas op grond van het lopende contract zo spoedig mogelijk een aflevering van ‘Blik op de weg’ aan te leveren, gereed voor uitzending op zondag. Ook is het op grond van het contract met de Avro verboden om tot 4 december overleg te voeren met Talpa. (Novum)

** Presentator Marc de Hond (28) stopt met de presentatie van het NCRV-programma Buzz op Radio 3FM. Hij werkt inmiddels vijf jaar voor 3FM en vindt het tijd voor iets anders. ,,Ik heb Buzz altijd met hart en ziel gemaakt, radio maken is mijn grote passie”, aldus de presentator dinsdag. De Hond maakte kennis met het presenteren op tv, omdat hij samen met anderen verantwoordelijk is voor het krantenoverzicht in het programma Goedemorgen Nederland. Daarmee gaat hij door. Hij heeft ook plannen voor andere mediaprojecten. De Hond staat nog onder contract van de NCRV. Hij blijft Buzz presenteren totdat voor hem een opvolger is gevonden. (ANP)

** De nieuwe zomerfrequenties van de Wereldomroep op de kortegolf gaan komend weekend (op 26 maart) in. Nederlanders in Europa kunnen dagelijks uitgebreid naar de Wereldomroep luisteren. Elders in de wereld zendt de Wereldomroep tenminste een uur per dag via de kortegolf uit. De nieuwe frequenties en uitzendtijden staan op www.wereldomroep.nl en in de nieuwe folder Wereldomroep Info, die binnenkort verschijnt. De zomerfrequenties zijn geldig van 26 maart tot 29 oktober 2006. (Persbericht)

** KPN heeft een nieuwe huisstijl. Het oude logo uit 1998 is vervangen door drie kleurige belletjes met een kroontje. Maar dat laatste had van Ad Scheepbouwer niet gehoeven. De nieuwe huisstijl werd dinsdag groots in het Olympisch Stadion in Amsterdam gepresenteerd. Volgens topman Scheepbouwer symboliseren het nieuwe logo en huisstijl alle veranderingen die KPN momenteel al aan het ondergaan is. Het al eerder aangekondigde ip-netwerk speelt hierin een centrale rol. Voor de consument betekent dit volgens de topman een ‘wereld waarin alles op aanvraag beschikbaar is’. Tegenover de pers verklaarde Scheepbouwer overigens dat van hem het kroontje er best wel uit had mogen worden gelaten. Hij verwacht dat het logo een jaar of zeven kan meegaan. (WebWereld)

** Het aantal breedbandabonnees in Nederland bedraagt nu meer dan 4 miljoen. Van alle huishoudens had 58,2 procent eind 2005 breedband. Eind vorig jaar waren er 4,125 miljoen breedbandaansluitingen (kabel en adsl), zo blijkt uit een inventarisatie van Telecompaper. Dat is een stijging van 27,6 procent in vergelijking met 2004. Telecompaper verwacht dat de groei dit jaar zal doorzetten. In het tweede kwartaal van 2006 verwacht de marktonderzoeker dat de grens van 4,5 miljoen breedbandabonnementen zal worden doorbroken. Er zijn nu drie Nederlandse breedbandaanbieders met meer dan een half miljoen abonnees. Naast marktleider Planet Internet (577.000 abonnees) zijn dat @Home (531.000) en Wanadoo (505.000). Op de vierde plaats staat Chello en vijfde is Het Net. Met name de groei van Het Net is opmerkelijk, zo stelt Telecompaper. Sinds het laatste kwartaal van 2004 groeit deze provider elke drie maanden met minstens 15 procent. Andere snelle groeiers zijn: Direct ADSL en Casema. (Webwereld)

** Per vandaag is de naam van Radio Limburg 97 FM veranderd in Star FM. Belangrijkste reden hiervoor is dat deze naam beter aansluit bij het format van de commerciële zender. Daarnaast creëert de nieuwe naam duidelijkheid in het Limburgse medialandschap. Naar verwachting zal de naamsverwarring met het publieke radiostation L1 hierdoor afnemen. (Persbericht).

** De projectontwikkelaar die een flat wilde bouwen rondom de tv-toren in Goes heeft het project ingetrokken. Volgens projectontwikkelaar Muermans uit Roermond wil eigenaar KPN de toren verkopen aan de staat en niet aan een projectontwikkelaar. Daardoor kan het woningplan niet doorgaan. KPN wil alle 24 tv-torens in Nederland verkopen omdat door nieuwe technieken zoals kabel en satelliet steeds minder gebruik wordt gemaakt van de torens. Of de tv-toren in Goes een andere functie krijgt is nog onduidelijk. (Omroep Zeeland)

** De politie zoekt vijftien mensen, die mogelijk meer kunnen vertellen over de moord op de Nijmeegse activist Louis Sévèke. Dat blijkt uit een vragenlijst, die de recherche op internet heeft gezet. De politie zoekt dertien mannen die tijdens de moord in het centrum van Nijmegen zijn gezien door getuigen, die zich wel bij de politie hebben gemeld. Ook wil de politie twee mannen spreken, die twee weken voor de moord op straat over Louis Sévèke hebben gesproken. Dinsdag worden 3000 smsjes verstuurd naar mensen die ten tijde van de moord in de buurt getelefoneerd hebben. (www.omroepgelderland)

“Cellencomplex rond zendmast Markelo”

De 24 televisietorens van KPN krijgen stuk voor stuk een nieuwe, bijzondere bestemming. De torens, die door heel Nederland staan opgesteld, worden bijvoorbeeld omgetoverd tot een rouwkamer, een gevangenis of een compleet wooncomplex. Voor vrijwel alle Nederlandse zendmasten is bij KPN een ware ideeënmachine op gang gebracht. Doordat op de masten de stralingsfunctie voor telefoonverkeer vervalt, is bebouwing in of pal naast de torens mogelijk. De parabolen op de toren zijn overbodig geworden door het ondergrondse glasvezelnetwerk. De torens geven nog wel het signaal voor televisie en radio door. Een van de opmerkelijke tranformaties heeft het telecombedrijf voor ogen voor Maastricht. Daar wordt een plan ontwikkeld voor de inrichting van rouwkamers in de zendmast die vlakbij een begraafplaats staat. Voor Markelo zijn er plannen voor de inrichting van een cellencomplex, pal naast de toren. In Markelo gaat het om een justitieel complex van dertig verdiepingen met acht of twaalf cellen per verdieping. ,,Dat is precies goed voor een bewakingsunit,” zegt woordvoerder G. Driessen van KPN. Rond de toren in Markelo is bovendien plek voor een restaurant en facilitaire diensten van justitie. Die plannen worden nog dit jaar aan het ministerie van Justitie aangeboden. „Daardoor komt er ruimte op de terreinen rond de toren. Wat moeten we met die grond? We kunnen het ook teruggeven aan de gemeenten.” Andere ideeën van KPN zijn de inrichting van een hotel in een mast, of het omtoveren van een mast in de buurt van de Efteling tot attractie. KPN denkt bovendien aan de inrichting van enorme reclamezuilen, laser op torens of bekleding met sculpturen. (Algemeen Dagblad)

“Consumenten betalen te veel voor kabel”

Nederlandse consumenten betalen 51 tot 187 miljoen euro per jaar te veel voor hun tv-kabelabonnement. Dat staat in rapporten van telecomtoezichthouder Opta over de vijf grootste kabelnetten UPC, Essent, Casema, Multikabel en Delta. Opta publiceerde de rapporten vrijdag. De waakhond heeft een schatting gemaakt van de prijs van een kabelabonnement als die prijs zou zijn gebaseerd op de vermoedelijke kostprijs plus een redelijk rendement. De toezichthouder gaat daarbij niet uit van de kostprijs bij de goedkoopste netten maar van een gemiddelde, aldus Trouw. Op basis van de werkelijke kostprijs zou het bedrag dat abonnees van de top-5 te veel betalen dus nog hoger kunnen blijken te zijn. De 2,3 miljoen abonnees van UPC betalen samen 21 tot 83 miljoen euro per jaar méér dan wat op basis van de kosten redelijk zou zijn. Bij Essent is dat 15 tot 51 miljoen, bij Casema 12 tot 39 miljoen en bij de al veel kleinere netten van Multikabel en Delta 3 tot 9 en 1,3 tot 4,5 miljoen. Het komt erop neer dat individuele abonnees van UPC mogelijk 36 euro per jaar te veel betalen en van de andere vier netten mogelijk 30 euro. (adformatie)

RTL4 in week 11 marktleider

RTL4 was in week 9 marktleider op tv (tijdvak 18.00-24.00 uur, 6+) met een aandeel van 15,3 procent. RTL5 kwam uit op 7,1 procent en RTL7 had 3,7 procent. Nederland 1 had een aandeel van 12,2, Nederland 2 14,9 en Nederland 3 6,9. SBS6 behaalde een aandeel van 11,1, Net5 had 4,9 procent en Veronica 4,3. Talpa had een marktaandeel van 6,8 procent. In het avondtijdvak behaalden de publieke zenders een marktaandeel van 34,0 procent, de zenders van RTL Nederland 26,1 procent en de SBS-zenders 20,3 procent. In week 10 bedroeg de gemiddelde kijktijd over de gehele dag 207,7 minuten. Best bekeken programma was de Champions League-wedstrijd Inter Milan-Ajax met 2,396 miljoen kijkers. De Wedstrijden zondag trok 2,398 belangstellenden en het Journaal van 20.00 uur op maandag werd bekeken door 2,072 miljoen mensen. Het WK Schaatsen allround 1500 meter heren had 1,900 miljoen kijkers en GTST op maandag trok 1,878 miljoen kijkers. (Adformatie/SKO)

UIT DE MEDIA:

** SBS komt met een dagelijks nieuwsprogramma in samenwerking met De Telegraaf. Dat zei programmadirecteur Eric van Stade van SBS in het programma Mediazaken van BNR Nieuwsradio. ‘We praten nu heel serieus over een programma in september.’ De Telegraaf is grootaandeelhouder in SBS. Van Stade voert op dit moment serieuze gesprekken met de Telegraaf-directie over de samenwerking. Enige twistpunt is nog de verdeling van de inkomsten uit het programma. ‘De Telegraaf stopt er iets in, wij stoppen er iets in. Maar hoe ga je de inkomsten verdelen?’ (Adformatie)

** Het Commissariaat voor de Media overweegt SBS6 een boete van 33.750 euro op te leggen wegens ongeoorloofde reclame-uitingen in de uitzendingen van Domino Day 2005, op 18 en 19 november. In een hoorzitting op 4 april kan SBS zich nog verdedigen, waarna het commissariaat een definitief besluit neemt. De kijkers konden via telefoonspellen prijzen winnen als auto’s, wasdroogcombinaties en LCD-tv’s. Volgens de mediawaakhond werden die nadrukkelijk getoond en ,,in een wervende context besproken door de presentatoren”. Ook waren de logo’s van de sponsors duidelijk verwerkt in dominoprojecten en las de commentator tijdens het vallen van de stenen een wervende tekst voor van de betreffende sponsor. (o.a. ANP)

** Wilfried de Jong komt vanaf 12 april met het nieuwe 8-delige programma Nanova. De Jong volgt hierin zijn eigen fantasie bij het nieuws, aldus de VPRO. Hij trekt erop uit met zijn auto, op zoek naar beelden die nog niet te zien waren. Hiermee maakt hij op woensdagavond, 23.00 uur, een live-uitzending vanuit zijn werkplek, Studio Nanova: direct aan de straat, midden in de stad. (Medialog Blogspot)

** De VARA zou zich opnieuw bezinnen op een mogelijke toekomst buiten het publieke omroepbestel. De publieke omroep zou in overleg zijn met de commerciële tv-zender Talpa van John de Mol. Dit meldt het televisievakblad Broadcast Magazine althans. Het vakblad baseert zich op bronnen in de Hilversummer wandelgangen. De VARA probeerde om in 1999 al commercieel te gaan. Er lagen toen plannen om met SBS Broadcasting het avontuur in te gaan. De opzet was om VARA en NET 5 samen laten door te laten gaan in VaraNet. De plannen liepen echter op niets uit. (Mediakrant)

** Apeldoorn gaat meer toezicht houden in Radio Kootwijk naar aanleiding van de brand in het voormalige hotel op het zendercomplex. Dat zei de Apeldoornse burgemeester De Graaf, waar Radio Kootwijk bij hoort. Al jaren wordt gesproken over wat er moet gebeuren met het complex. Een aantal panden staat al lange tijd leeg. Er worden vaker brandjes gesticht en vernielingen aangericht. Er was zaterdagnacht een gebrek aan bluswater, waardoor het hotel helemaal afbrandde. Er is wel genoeg bluswater om eventuele woningbranden te blussen. (omroepgelderland)

** Maandagochtend is in Aalten de nieuwe lokale omroep gepresenteerd. De omroep is een samenwerking van de twee voormalige lokale omroepen in Aalten. De nieuwe naam ATV staat volgens secretaris Ouwens voor Aalten en voor A-merk en A-kwaliteit. Half mei hoopt de omroep met de eerste tv- uitzending te beginnen. Op radiogebied gaat de omroep verder onder de naam AFM. Wanneer de radio-uitzendingen beginnen is nog niet bekend. Dat hangt af van de financiering en de huisvesting waarover de omroep in onderhandeling is met de gemeente. Ook wordt er nog gezocht naar vrijwilligers. (omroepgelderland)

** Het politieteam dat de moord op de Nijmeegse activist Louis Sévèke onderzoekt, verzendt dinsdag met een zogenaamde sms-bom zo’n 3000 smsjes. Iedereen die op dinsdag 15 november rond 21.00 uur in het centrum van Nijmegen met zijn mobieltje heeft gebeld, krijgt dinsdagmiddag een sms. Naast de oproep om ’s avonds naar het programma Opsporing Verzocht te kijken, wordt de ontvanger ook gevraagd om de politie te bellen met informatie. Activist Louis Sévèke werd 15 november in Nijmegen vermoord. Een aantal mensen was toen in de buurt, maar heeft zich nog niet bij de politie gemeld. (omroepgelderland)

** Een brand heeft de afgelopen nacht een voormalig hotel in Radio Kootwijk verwoest. Bij de brand is niemand gewond geraakt. Het vuur werd rond 02.00 uur ontdekt. Zes brandweerkorpsen zijn tot 06.00 uur bezig geweest om de brand onder controle te krijgen. De brandweer is nog steeds bezig met nablussen. De brandweer kwam water tekort en daardoor zaten omwonenden tijdelijk zonder water of hadden minder druk op de waterleiding. De oorzaak van de brand is nog niet bekend en wordt onderzocht. (RTV Gelderland)

** Paul de Leeuw zal in ieder geval nog twee jaar bij de VARA blijven. Afgelopen vrijdag heeft hij hiervoor een contract getekend bij de omroep. De Leeuw zal doorgaan met zijn programma Mooi Weer De Leeuw. Of Cor Bakker hier ook bij betrokken blijft is nog niet onzeker omdat Bakker nog geen contract heeft getekend. (Medialog Blogspot)

** Google hoeft de Amerikaanse overheid geen zoektermen te geven die door de gebruikers zijn ingetoetst. Wel moet Google 50.000 webadressen noemen, zo blijkt uit de uitspraak van de Californische rechter in de zaak die het federale ministerie van Justitie had aangespannen. Het wil zo gegevens krijgen die het nodig zegt te hebben voor onderzoek naar internetporno. Google stelde dat het de privésfeer van de gebruikers zou schenden als het de zoektermen zou verstrekken. „Dit is een overwinning voor onze gebruikers en voor ons bedrijf”, zei de advocaat van Google, Nicole Wong, in een eerste reactie op de uitspraak. (ANP)

** KPN laat een onderzoek uitvoeren naar de straling van de radio- en tv-zender op de zendmast van Roosendaal. Het telecombedrijf wil uitsluiten dat bewoners van de toekomstige woontorens gezondheidsrisico’s lopen. De televisietoren wordt waarschijnlijk ‘ingepakt’ met ongeveer honderd appartementen. Ze verrijzen tot een hoogte van ongeveer 87 meter op korte afstand rond de betonnen paal van de tv-toren. Ze worden zo gebouwd dat ze niet binnen het stralingsgebied van de zenders vallen. „Maar om alle risico’s uit te sluiten, laten we TNO een onderzoek uitvoeren naar de straling. Zekerheid voor alles”, aldus een KPN-woordvoerder. De zogenaamde parabolen bovenop de toren, jarenlang nodig voor het telefonieverkeer, worden verwijderd. (o.a via BN/De Stem)

** Zeven inwoners van het stadje Young in Uruguay zijn tijdens de opnames van een televisieprogramma om het leven gekomen toen ze een locomotief met twee wagons probeerden te verplaatsen. Op het moment dat een groep van tientallen personen de trein in beweging kreeg, gleed een vrouw uit op de grond. Een aantal andere mensen werd vervolgens meegetrokken en overreden. Naast zeven doden vielen er zeker elf gewonden. Duizenden mensen waren getuige van het drama, waaronder een groot aantal schoolkinderen. De uitdaging vond plaats in het programma ‘Desafio al Corazon’ (‘Een uitdaging uit het hart’), waarin lokale gemeenschappen hun beste beentje voorzetten voor een goed doel. De inwoners van Young zamelden geld in voor een lokaal ziekenhuis.(ANP)

** Een aantal regionale kranten is zaterdag niet compleet bij abonnees bezorgd. Dagblad de Stentor meldt op zijn website dat door een ‘ernstige’ storing aan de centrale server enkele krantenpagina’s ontbreken. Bij de Stentor ontbreekt de voorpagina, twee sportpagina’s en de beurspagina. Ook de Gelderlander meldt op zijn site dat het met een storing kampt. De Twentse Courant Tubantia zou ook niet compleet zijn. De drie kranten behoren alledrie bij mediaconcern Wegener. (Novum)

** Een Chinese onderzoeksjournalist in dienst van The New York Times die al anderhalf jaar gevangen zit wegens het onthullen van staatsgeheimen, komt waarschijnlijk zeer binnenkort vrij. Volgens zijn advocaat die dat gisteren in Peking bekend maakte, zien de Chinese autoriteiten af van verdere strafvervolging van de 44-jarige Zhao Yan. Minder dan drie maanden geleden werd hij nog formeel in staat van beschuldiging gesteld wegens het doorsluizen van staatsgeheimen naar zijn Amerikaanse opdrachtgever en een reeks andere vergrijpen. Dat de autoriteiten hem nu, in de woorden van de advocaat, „onschuldig” verklaren, houdt vermoedelijk verband met het bezoek volgende maand van president Hu Jintao aan de VS. Een Tibetaanse non die 15 jaar gevangen zat, kreeg gisteren toestemming naar de VS te vertrekken. (NRC/Reuters)

** Het Amerikaanse mediaconcern Viacom verkoopt voor 900 miljoen dollar (740 miljoen euro) het filmarchief van filmstudio DreamWorks aan de investeringsmaatschappijen Soros Strategic Partners van miljardair-filantroop George Soros en Dune CapitalManagement. Dat werd gisteren bekendgemaakt. Het archief bevat onder meer succesvolle films als Gladiator, Saving Private Ryan, American B eauty en Shrek. De partijen kwamen ook een distributie-overeenkomst overeen met een looptijd van vijf jaar. Viacom heeft het recht om het archief na die tijd weer terug te kopen. (ANP)

** De webwinkel van de Bijenkorf is gesloten. “De Bijenkorf-klant heeft vrijwel geen behoefte aan een Bijenkorf-webshop, aldus Frans van Buuren, marketing- en communicatiedirecteur van de Bijenkorf, in thuiswinkelblad Twinkle Magazine. De webwinkel heeft vijf jaar bestaan. De miljoenen euro’s die in de site en de marketing zijn geinvesteerd konden niet worden terug verdiend. (NRC)

** De gemeente Westland heeft er een nieuw televisiekanaal bij. De vergaderingen van de Westlandse gemeenteraad zijn vanaf eind deze maand te ontvangen op televisie via het kanaal Gemeente Westland TV. Deze zender is te zien via het digitale pakket van het Westlandse kabelbedrijf CAIW op kanaal 191. (AD)

** Digitenne, aanbieder van digitale televisie via de ether, stopt met de distributie van de film- en sportzender Film1/Sport1. Per 15 april aanstaande zal Digitenne stoppen met het aanbieden van de tv-zenders Film 1.1, Film 1.2 en Sport 1.1. Digitenne geeft aan dat het contract met de aanbieder niet wordt verlengd en derhalve de zenders uit het aanbod verdwijnen. Huidige abonnee’s van Film1/Sport1 die middels Digitenne het signaal ontvangen, krijgen binnenkort bericht over het stopzetten van de doorgifte.

** Maar liefst 83 mediaorganisaties hebben zich laten accrediteren om de begrafenis van Slobodan Milosevic zaterdag te verslaan. De BBC stuurt het grootste contingent, met een ploeg van 29 mensen. APTN, de tv-tak van het Amerikaanse persbureau AP, stuurt tien mensen. Dit heeft het Belgradose dagblad Danas vrijdag gemeld. (ANP)

Plan: woontorens rond zendmast Roosendaal

De ruim honderd meter hoge televisietoren in Roosendaal wordt ‘ingepakt’ met appartementen. Eigenaar KPN wil een aantal 87 meter hoge, futuristisch uitziende woontorens om Roosendaals blikvanger bouwen. Dit bericht dagblad BN/De Stem. De plannen, die volgens KPN in een vergevorderd stadium zijn, worden binnenkort aan de gemeente Roosendaal gepresenteerd. Als die meewerkt, begint de bouw in 2008, verwacht KPN-woordvoerder Gerard Driessen. Als het plan doorgaat, wordt het veruit de hoogste woontoren van Roosendaal. Het gaat om honderd appartementen die rondom de betonnen paal van de tv-toren en op korte afstand daarvan moeten verrijzen. KPN heeft het plan in handen gegeven van de Dordtse projectontwikkelaar Dudok. Die heeft twee ontwerpen gemaakt, waaruit nog gekozen moet worden. Om het wonen direct rond de toren mogelijk te maken, zal KPN de parabolen bovenop de toren – die nu nog voor de straalverbindingen zorgen – verwijderen. Die waren jarenlang nodig voor het telefoonverkeer, maar door verbetering van het ondergrondse glasvezelnetwerk zijn de parabolen overbodig geworden. De in 1958 gebouwde televisietoren blijft wel het signaal van radio en tv doorgeven. De Roosendaalse wethouder Steven Adriaansen (Ruimtelijke Ordening en Volkshuisvesting) zegt verrast te zijn. „We hebben midden vorig jaar een ideeënpresentatie van KPN gehad. Een van de opties was woningbouw. Daarna hebben we niets meer vernomen. Dus dit verrast me wel.” De demissionair portefeuillehouder weigert in te gaan op de nu naar buiten gekomen plannen. „We wachten ze eerst af en beoordelen ze als ieder ander plan. We kijken bijvoorbeeld of de woontoren past in ons woningbouwprogramma. Maar het lijkt me een behoorlijk complex.” De tv-toren in Roosendaal is niet de enige waarmee KPN grote plannen heeft. Het telecombedrijf wil bebouwing bij zijn andere 24 zendmasten in het land. Driessen: „Dat kunnen appartementen zijn, maar ook een hotel.” De zendtoren in Roermond is ook zo’n project. In opdracht van KPN wil een plaatselijke ontwikkelaar daar op honderd meter hoogte 57 ‘airvilla’s’ in de toren gaan bouwen.

UIT DE MEDIA:

** Vlaanderen wil samen met Nederland een digitaal tv-kanaal opzetten, gericht op cultuur. Vast onderdeel zou een boekenprogramma kunnen zijn over Nederlandstalige literatuur, maar ook actuele informatie over tentoonstellingen en concerten. Volgens Geert Bourgeois, de Vlaamse minister van Buitenlands Beleid, zou zo’n initiatief een probaat middel zijn tegen de „culturele verwijdering tussen Nederland en Vlaanderen”. Voor de komst van de commerciële tv-zenders keken veel Vlamingen en Nederlanders naar elkaars publieke tvzenders, aldus Bourgeois gisteren na afloop van een Vlaams-Nederlandse topontmoeting in Brugge. „Nu zie ik tot mijn ongenoegen dat de programma’s die we van elkaar overnemen zijn ondertiteld! Ik denk dit de enige plek ter wereld is met één taal waar zoiets mogelijk is.” De minister spiegelt zich aan Arte, het tv-samenwerkingsverband tussen Duitsland en Frankrijk, en streeft naar een dagelijkse, avondvullende en actuele programmering. „Als Nederland en Vlaanderen dat niet kunnen, wie dan wel?” De Belgische publieke omroep VRT heeft al 13,5 miljoen euro op jaarbasis gevraagd om een cultuurkanaal op te zetten, maar Bourgeois denkt dat er enorme kostenbesparingen mogelijk zijn als dit kanaal, dat al begin volgend jaar van start moet gaan, samen met de noorderburen wordt opengezet. „Dan is er een bereik van 22 miljoen Nederlandstaligen.” (Telegraaf)

** Telegraaf Media Groep heeft een belang van 40 procent in GeenStijl genomen. De eigenaren van GeenStijl, Ambroos Wiegers en Dominique Weessie, hadden eerst een belang van elk 50 procent. Dat is nu 30 procent geworden. Naar verluidt zou De Telegraaf 2,6 miljoen euro hebben betaald. Weessie ontkent dat de Telegraaf dat bedrag heeft neergeteld. Uit de losse pols noemt Weessie een bedrag tussen de één euro en de tien miljoen euro als vraag- en aanbodprijs. Telegraaf Media kocht onlangs onder andere Sky Radio en Relatieplanet. (NU)

** De kinderen van de Montessori- basisschool in Ede mogen weer televisie kijken. 15 leerlingen deden mee aan een onderzoek van de universiteit in Wageningen waarbij ze 30 dagen geen televisie mochten kijken. De onderzoeker van de universiteit wilde weten wat kinderen doen als ze geen televisie kunnen kijken. Uit het onderzoek blijkt dat ze dan onder meer gaan lezen, tekenen of buiten gaan spelen. Langer computeren dan ze al deden, mocht niet. Drie leerlingen zijn vroegtijdig met het onderzoek gestopt, omdat ze het niet volhielden. (omroepgelderland)

** De Duits-Franse cultuurzender Arte is van plan om een half uur tijd vrij te maken voor een cultuurmagazine van de RTBF, de Franstalige openbare omroep. Bedoeling is Arte meer bekend te maken bij het Belgische publiek. Het eerste magazine van de RTBF zou eind dit jaar uitgezonden worden en zou tussen 20.15 en 20.45 uur op antenne gaan. De RTBF zou ook elke maand een thema-avond inkleden. Maar daarover lopen de onderhandelingen nog. De VRT heeft geen project om uitzendingen op Arte te verzorgen, maar onderzoekt samenwerkingsmogelijkheden met de Nederlandse openbare omroep. (VRT)

** Bob Woodruff, de journalist van de Amerikaanse nieuwszender ABC die in Irak gewond raakte, is ontslagen uit het ziekenhuis. Woodruff, die medepresentator is van World News Tonight, zal verder herstellen in een privékliniek, zo heeft zijn werkgever bekendgemaakt. De in Amerika populaire Woodruff raakte in januari zwaargewond bij een aanslag in Irak. Ook Woodruffs cameraman Doug Vogt liep letsel op. Het duo was ‘embedded’ op pad met een Iraakse legereenheid. De aanslag gebeurde nabij Taji. Hun auto reed bij Taji over een explosief en werd na de ontploffing onder vuur genomen. (ANP)

** De Tweede Kamer ziet helemaal niets in de plannen van staatssecretaris Van der Laan (Media) om allerlei nieuwe vormen van reclame toe te staan bij de publieke omroepen, zodat die meer geld kunnen binnenhalen. CDA, VVD en PvdA schieten haar onderzoek naar de mogelijkheid om ook bij de publieke omroepen allerlei merkartikelen in een programma voorbij te laten komen, het zogenoemde product placement, bij voorbaat af. Ook sponsoring zien de grote partijen niet zitten. „Programma’s van de publieke omroep mogen niet afhankelijk zijn van wat de sponsor wil betalen”, aldus CDAKamerlid Atsma. PvdA’er Van Dam vindt het „echt absurd”. „De staatssecretaris is de weg wijt. We moeten de publieke omroep niet commercieler maken.” Ook VVD-Kamerlid Örgü gooit het reclameplan in de prullenbak. (Telegraaf)

** Het eerste reguliere nummer van nrc.next, de nieuwe ochtendtabloid van NRC Handelsblad, was gisteren in de losse verkoop uitverkocht. Het merendeel van de 40.000 exemplaren was al na de ochtendspits verdwenen uit kiosken, tankstations en boekhandels. Inmiddels hebben 10.000 mensen een abonnement of proefabonnement genomen. Sommige abonnees hebben de eerste twee dagen geen krant ontvangen, maar uitgever Willem-Jan Makkinga zegt dat deze problemen vandaag nog worden opgelost. „We hadden er rekening mee gehouden dat we bij de bezorging iets meer problemen zouden hebben dan een titel die al jaren verspreid wordt, maar uit de cijfers blijkt dat er juist minder problemen zijn.” (NRC)

** De parlementaire commissie die het tbs-stelsel onderzoekt, kan maar weinig kijkers boeien. Uit de cijfers van de Stichting KijkOnderzoek blijkt dat het aantal kijkers uiteenloopt van 32.000 tot 64.000. Zelfs tekst tv, met een selectie van teletekstpagina’s, op dezelfde zender wordt meestal beter bekeken. De openbare gesprekken met vooral juridische en psychiatrisch deskundigen werden maandag en woensdag rechtstreeks uitgezonden op Nederland 2 in blokken van twee uur. De eerste ochtend trok nog 42.000 kijkers, oplopend tot 64.000 in de middag. Woensdagochtend was dat verder gezakt naar 32.000 kijkers. In de middag keken er 45.000 mensen. (ANP)

** Oud-Telfort-topman Ton aan de Stegge volgt Theo Bouwman op als bestuursvoorzitter van PCM Uitgevers. Voor het eerst staat een ’turn around manager’ in plaats van een uitgever aan de top. PCM heeft de benoeming van Aan de Stegge donderdag bekend gemaakt. De nieuwe bestuursvoorzitter is de kandidaat van meerderheidsaandeelhouder Apax, de Britse investeringsmaatschappij die twee jaar geleden in PCM stapte. Aan de Stegge moet PCM laten groeien om een beursgang van het bedrijf mogelijk te maken. Met de benoeming is voorlopig een einde gekomen aan een snelle reeks wisselingen in de top van PCM – uitgever van onder meer de Volkskrant, NRC Handelsblad en Trouw. Onlangs werd Philip Alberdingk Thijm aangetrokken. Deze oud- directeur van Het Financieele Dagblad wordt verantwoordelijk voor de dagbladen. Aan de Stegge leidde Telfort sinds 1999. Vorig jaar werd het bedrijf overgenomen door KPN. Met de verkoop van zijn aandelen vergaarde Aan de Stegge een vermogen van circa 58 miljoen euro. ( Volkskrant)

** Het telecombedrijf KPN heeft opnieuw een kort geding tegen concurrent Pretium Telecom verloren. De voorzieningenrechter in Haarlem heeft donderdag geoordeeld dat KPN een misleidende brief heeft gestuurd aan klanten van Pretium. KPN schreef klanten van de concurrent dat zij mogelijk niet langer gebruik konden maken van KPN Voicemail. Om het voicemailgebruik veilig te stellen zouden de klanten van Pretium al hun telefoongesprekken thuis weer via KPN dienen te laten verlopen. Pretium-klanten kunnen gewoon gebruik blijven maken van KPN Voicemail, ook zonder te bellen via KPN. Het biedt zelf geen voicemail aan. KPN moet van de rechter dan ook een rectificatie sturen naar klanten van Pretium. In december verloor KPN ook al een kort geding tegen Pretium over een advertentie in enkele landelijke dagbladen. De rechter oordeelde toen dat Pretium een rectificatie goed had uitgevoerd. (ANP)

** De Zeeuwse persfotograaf Albert Seghers eist een schadevergoeding van 900 euro van RTL. Het RTL-programma Jensen heeft eind vorig jaar zonder toestemming en naamsvermelding een foto van hem getoond. Jensen liet een foto zien van een vishandelaar met 200 kilo paling en zei daarbij dat tv-presentator Jaap Jongbloed een nieuwe baan heeft. Seghers voelt zich moreel beschadigd door die grap en vreest dat ook zijn opdrachtgevers schade zullen lijden door de actie van Jensen. (Omroep Zeeland)

** Zoekmachine zoekallehuizen.nl mag gegevens over het woningaanbod van makelaars tonen op haar eigen internetpagina. Ook mag de website verwijzingen (zogeheten deeplinks) plaatsen naar websites van makelaars. Dat heeft de rechtbank in Arnhem vandaag bepaald in een kort geding dat was aangespannen door makelaarsorganisatie NVM. De rechter verwierp het standpunt van de NVM, dat zoekallehuizen. nl inbreuk maakt op het auteursrecht en het databankrecht van makelaars, door zonder toestemming hun websites te doorzoeken. Makelaars die trachten zoekallehuizen.nl te weren, maken zich juist schuldig aan verboden mededingingsafspraken, door concurrentie voor woningsite funda. nl te weren, aldus de rechtbank.(NRC)

** Minister Brinkhorst (Economische Zaken) wil de steunzenders van Radio 538 en RTL FM in Groningen verplaatsen van het centrum van de stad naar het buitengebied. Daartoe zijn onderhandelingen gaande met radiozender Radio 538 en zenderexploitant Broadcast Partners. Dit schrijft de minister in antwoord op vragen van de Kamerleden Van Gent en Vendrik van GroenLinks, over de slechte ontvangst van de publieke omroep in Groningen. Lees verder via de nieuwsgroep nl.media.radio.

** Het brengen van amusement is een kerntaak van de BBC, maar de Britse nationale zender moet daarbij kijkcijfers niet als hoogste doel hebben of succesvolle shows van andere zenders kopiëren. Dit heeft de Labourregering gisteren gezegd. De regering wil de BBC nog tien jaar langer uit publieke middelen financieren via verplichte kijk- en luistergelden, schrijft de Volkskrant. Maar de taak van de BBC zal worden verbreed en nauwer worden omschreven. Behalve het ‘informeren, opleiden en entertainen’ van het volk, krijgt de BBC zes andere taken opgedragen, zoals het bevorderen van goed burgerschap, het bevorderen van onderwijs, het stimuleren van creativiteit en het benadrukken van de nationale en regionale nationaliteit. Bijna de helft van het Britse volk heeft nu via kabel en satelliet een veel groter aanbod van andere zenders. Binnen enkele jaren moeten alle huishoudens digitale televisie hebben. Toch vindt de regering het wenselijk de BBC nog tot 2016 te financieren uit de publieke middelen. (Adformatie)

** Dré Steemans, alias Felice, maakt de overstap van VRT naar de commerciële Vlaamse tv-zenders VT4 en VIJFtv. Na succesvolle programma’s zoals “het Swingpaleis”, “Incredibile” en “1.000 seconden”, zal Steemans nu te zien zijn in een aantal nieuwe programma’s bij de televisiezenders van SBS Belgium, met name VT4 en VIJFtv. Over de inhoud van de programma’s wou men nog niets kwijt. (GVA)

** Vandaag is het Tele2 TV aanbod officieel van start gegaan. Daarmee betreedt Tele2 in navolging van haar Eredivisie-aanbod het concurrentieveld van met name de kabelexploitanten. Tele2 zal vooral inspelen op een trippleplay aanbod. Het aanbod kost 44,90 euro per maand, waarbij televisie, internet (20 Mbit/s) en bellen (nationale vaste nummers geen ‘beltikken’) mogelijk wordt. Tot eind dit jaar krijgen nieuwe klanten het Eredivisie voetbal tijdelijk kosteloos bijgeleverd. De eerste 6 maanden krijgen alle nieuwe klanten 5 euro korting. Bestaande voetbal-klanten kunnen het televisie-aanbod voor 5 euro per maand extra verkrijgen. De komende periode zal Tele2 een promotie-offensief voor haar televisie-aanbod starten. Lees verder. Lees ook Oorlog woedt om internet-tv via AD.

** Persbureau Novum Nieuws blijft nieuws leveren aan Radio 10 Gold. Dat zegt Bram Bloemberg, algemeen directeur van Novum. Recentelijk ging het bericht rond dat de radiozender van Talpa ontevreden zou zijn over de radiobulletins van Novum en daarom de samenwerking wil beëindigen. Bloemberg geeft aan dat deze informatie ‘niet juist’ is en benadrukt dat de informatie niet gebaseerd is op een officieel bericht van Novum. Volgens de nieuwsleverancier zijn het slechts ‘onwaarheden’. (Mediakrant weblog)

** De media krijgen toch de vrijheid zelf te beslissen waar en wanneer ze hun foto’s van hetWK voetbal publiceren. Dat was onzeker omdat wereldvoetbalbond FIFA de publicatie ervan op websites aan banden wilde leggen. De bond had die rechten verkocht aan een beperkt aantal commerciële partijen. Het overleg tussen de FIFA en de World Association of Newspapers (WAN) over de accreditatievoorwaarden rondom het WK werd eind februari afgebroken, maar gisteren werden de meningsverschillen bijgelegd. De FIFA is volledig akkoord gegaan met de eisen van de kranten en persbureaus. Afgesproken is dat nieuwssites onbeperkt foto’s mogen publiceren. FIFA-voorzitter Blatter zei: „We begrijpen dat de publicatie van beeld en tekst op eenzelfde wijze behandeld moeten worden. Ik ben tevreden dat we onze eerdere positie hebben kunnen aanpassen zodat we tegemoet konden komen aan de terechte wensen van de WAN.” (NRC)

** De nieuwe directeur van RTL FM, Kioe Yap, wil het marktaandeel van zijn zender de komende drie tot vier jaar verdubbelen. Dat meldt BNR Nieuwsradio. “Ik denk dat vijf tot zes procent haalbaar moet zijn”, aldus Yap. “Dat betekent dat je binnen het bestaande format moet gaan finetunen en daarna via je marketing en communicatie moet proberen luisteraars te trekken.” (Essent)

** Het Commissariaat voor de Media heeft lokalo Smart FM in Spijkenisse op de vingers getikt. De lokale radio-omroep heeft zich volgens dit controlerend orgaan niet aan de programmaregels gehouden. Smart FM krijgt de reprimande voor de uitzendingen in het jaar 2004. Over het afgelopen jaar zijn alle gegevens nog niet binnen en kan dus nog geen oordeel worden uitgesproken, zegt een woordvoerster van het commissariaat. Die gegevens moeten rond 1 juni binnen zijn. Smart FM is volgens de zegsvrouw van het commissariaat gewaarschuwd, omdat het te weinig informatieve, culturele en educatieve programma’s heeft uitgezonden. Ook is er naar haar zeggen te weinig overlegd met de programmaraad. Tevens waren de financiën niet helemaal in orde, aldus de zegsvrouw. „We houden er rekening mee dat Smart FM in dat jaar nog niet zo lang draaide, maar geven toch een waarschuwing, omdat je juist bij een nieuwe omroep de vinger aan de pols moet houden.” 

** Het kabinet hoopt met een onderzoek via internet van burgers te horen hoe zij over de toekomst van Europa denken. Staatssecretaris Nicolaï opende daarvoor gisteren de website www.nederlandineuropa.nl. Het onderzoek is vergelijkbaar met het zogenoemde 21-minutenonderzoek dat vorig voorjaar gehouden werd. Toen lieten 150.000 Nederlanders via vragen op internet weten hoe ze over het sociaaleconomische beleid van het kabinet dachten. (ANP)

** Servië-Montenegro doet niet mee aan het Eurovisiesongfestival in mei in Athene. Het land besloot zich terug te trekken nadat het nationale songfestival zaterdag in chaos was ontaard. De directeur van de Servische nationale omroep sprak dinsdag over onregelmatigheden bij de stemming, meldden Servische zenders. Tot grote ontevredenheid van de Servische meerderheid in het land wonnen de kandidaten van de Montenegrijnse minderheid, en dat voor het tweede achtereenvolgende jaar. Het overwegend Servische publiek tijdens de voorronde in Belgrado reageerde woedend op de zege van de groep No Name, die uit de naar onafhankelijkheid strevende deelrepubliek Montenegro komt. De Serviërs stelden dat de Montenegrijnse jury bevooroordeeld punten gaf. Geen enkel punt ging naar Servische kandidaten. Met luid boegeroep en het gooien van allerlei voorwerpen maakten de Servische toeschouwers hun afkeur duidelijk. Bewakers moesten de Montenegrijnse winnaars en juryleden in veiligheid brengen. Volgens de voormalige Servische premier Zivkovic leidde het nationale songfestival tot veel meer commotie dan de dood van ex-president Milosevic. (ANP)

** Bij de publieke omroepen is in 2005 vaker gevloekt dan in programma’s op de commerciële zenders. BNN, VPRO en VARA geven van alle publieke omroepen het slechtste voorbeeld. Bij de commerciële omroepen is in programma’s van Veronica, op de voet gevolgd door programma’s van Talpa, vaak een vloek of verwensing te horen. Dit blijkt maandag uit de Vloekmonitor 2005, een onderzoek van TNS NIPO in opdracht van de Bond tegen het Vloeken. Het gemiddeld aantal grove woorden per week is ten opzichte van 2004 gestegen van 1850 naar 1900. Per uur is in 2005 gemiddeld 1,5 keer een grof woord gebruikt. Een vloek is de meest gebruikte uiting, gevolgd door een bastaardvloek en een verwensing. Programma’s van NOS, EO, IKON en Teleac tellen relatief de minste grove uitingen. Van de commerciële zenders zijn de programma’s van RTL4 en Jetix het meest ‘vloekvrij’.(ANP)

** Ook een niet-Limburgse uitgeverij kan de identeit van de Limburgse kranten waarborgen in geval van een overname. Dat heeft uitgeverij Wegener maandag gezegd tegen gouverneur Leon Frissen. Frissen vreest dat het regionale karakter van de kranten verloren gaat als een groot concern uit de rest van het land of het buitenland de dagbladen overneemt. Naar aanleiding van een publicatie over de kwestie in het Financieele Dagblad nam Wegener contact op met de commissaris van de koningin. Wegener is een van de kandidaten voor de overname van de Limburgse kranten. (L1)

** De Amerikaanse actrice Maureen Stapleton is maandag op 80-jarige leeftijd overleden. Dat hebben Amerikaanse media gemeld. Ze stierf in Lenox in de staat Massachusetts. Stapleton won een Oscar voor haar rol in Reds onder regie van Warren Beatty. Stapleton speelde in veel bioscoop- en televisiefilms, zoals Cocoon, Heartburn en Airport. De actrice was ook vaak op de planken te vinden in theaters. Ze was befaamd om haar optredens in stukken van Tennessee Williams. (ANP)

RTL4 in week 10 marktleider

RTL4 was in week 9 marktleider op tv (tijdvak 18.00-24.00 uur, 6+) met een aandeel van 17,1 procent. RTL5 kwam uit op 7,5 procent en RTL7 had 3,7 procent. Nederland 1 had een aandeel van 12,4, Nederland 2 13,2 en Nederland 3 8,1. SBS6 behaalde een aandeel van 10,4, Net5 had 4,7 procent en Veronica 4,1. Talpa had een marktaandeel van 6,e procent. In het avondtijdvak behaalden de publieke zenders een marktaandeel van 33,7 procent, de zenders van RTL Nederland 28,2 procent en de SBS-zenders 19,3 procent. In week 10 bedroeg de gemiddelde kijktijd over de gehele dag 218,1 minuten. Best bekeken programma was de uitslag van de Idols-finale met 3,452 miljoen kijkers. De reguliere Idols-uitzending trok 2,931 miljoen kijkers. De Wedstrijden zondag had 2,260 belangstellenden en het Journaal van 20.00 uur op dinsdag werd gezien door 2,179 miljoen mensen. De Champions League wedstrijd Olympique Lyon-PSV (4-0) werd bekeken door 2,142 miljoen mensen. (Adformatie)

UIT DE MEDIA:

** Radio 5, per 1 september opnieuw de naam voor Radio 747, zal op de middengolf blijven uitzenden. Dit heeft Ruurd Bierman, lid van de NOS-Raad van Bestuur DutchMedia laten weten. Eerder was het de bedoeling in het kader van bezuinigingen om de analoge middengolfuitzendingen van de vijfde per 1 januari 2007 te staken. Volgens Bierman is na overleg met het ministerie van OC&W gebleken dat er geen mogelijkheid was om de middengolfuitzendingen voor de vijfde publieke zender te staken. Dit ligt volgens Bierman politiek te gevoelig. De NOS-Raad van Bestuur was voornemens om met het einde van de middengolfuitzendingen op AM 747 kHz (Lopik) en 1251 kHz (Hulsberg) een bezuiniging van 2 miljoen euro op jaarbasis te kunnen inboeken. Nu Radio 5 op de middengolf blijft zal volgens Bierman in overleg met het ministerie van OC&W de financiering hiervan ‘elders’ gevonden moeten worden. 

** Eredivisie NV dreigt websites die het mogelijk maken via internet gratis te kijken naar eredivisiewedstrijden met een proces. Dat meldt de Wereldomroep. Een aantal Nederlandse sites verwijst naar Chinese websites waar het voetbal te zien is. Het signaal van Chinese betaalzenders wordt via krachtige computers op universiteiten op internet gezet. De Nederlandse sites worden per weekend door enkele tienduizenden Nederlanders bezocht. Het verspreiden van het Chinese signaal gaat volgens het P2P-systeem (zie voor uitleg de link onder dit verhaal). Een website als voetbalinbeeld.nl doet niet meer dan het aanbieden van links naar de Chinese streams en uitleg over het P2P-systeem. De website heeft nu wel de directe links verwijderd, en zegt tegen de Wereldomroep zo aan de eisen van Eredivisie te voldoen. Maar volgens de Wereldomroep wordt ook steeds vaker het Nederlandse Versatel-signaal ‘doorgeprikt’ op internet. Op Versatel zijn alle wedstrijden live te zien, maar het aantal klanten blijft ver achter bij de doelstelling van 100.000 abonnees. (RTL)

** De ex-prostituees die van tv-zender Talpa in Amsterdam een nieuw restaurant mochten runnen, staan weer op straat. Het is ze in drie maanden niet gelukt om het bedrijf winstgevend te maken. Daardoor trekt Talpa de stekker uit het restaurant, bevestigt de zender in Het Parool. De belevenissen van het vijftal waren te zien in het al evenzeer geflopte programma ‘Uit het Leven’. Dat was overigens ook de naam van het restaurant aan de Overtoom. De dames zagen het zelf ook niet meer zitten. De samenwerking verliep niet goed. Bovendien kwamen de ex-prostituees geregeld niet opdagen. Talpa hoopt dat ze nu voldoende ervaring en contacten hebben opgedaan, om niet weer in de prostitutie terecht te komen. (RTL)

** De tv-serie ‘Joey’ kon het succes van ‘Friends’ nooit evenaren en nu is definitief het doek gevallen voor de spin-off van acteur Matt LeBlanc. De Amerikaanse tv-zender NBC heeft de serie rond Friends-karakter Joey Tribiani van het scherm gehaald. Door de dalende kijkcijfers werd besloten het doek te laten vallen. In september 2004 begon de serie in Amerika met 18,6 miljoen kijkers, maar dat aantal is nu teruggelopen tot slechts 4 miljoen en dat is voor Amerikaanse begrippen te weinig om verder te gaan met de serie. Er liggen nog een aantal afleveringen op de plank. Wat daarmee gebeurd is niet bekend, maar mogelijk zend NBC die afleveringen in de zomer alsnog uit. Acteur Matt LeBlanc zei het jammer te vinden dat de serie van de buis is gehaald, maar wilde verder geen commentaar geven.

** Treble is zondagavond winnaar geworden van het Nationaal Songfestival met het nummer Amambanda. Dat bleek in een rechtstreekse NOS-uitzending (Ned. 2) vanuit de Amsterdamse Heineken Music Hall. De winnaar van de liedjeswedstrijd werd gekozen door het stemmende publiek en mag Nederland in mei vertegenwoordigen tijdens het Eurovisie Songfestival in Athene. Alledrie de deelnemers, naast meidengroep Treble ook Maud en rockband Behave gaven zondag een miniconcert van drie liedjes. Twee daarvan kwamen uit hun eigen repertoire, terwijl het derde liedje uit een open inschrijving voor tekstschrijvers afkomstig was. Na de drie miniconcerten koos een vakjury per act welke van de drie liedjes nogmaals mocht worden gezongen in een eindronde. Het stemmende publiek mocht vervolgens het eindoordeel vellen. Volgens de betrokken notaris brachten in totaal 126.000 muziekliefhebbers hun stem uit. (ANP)

** Op het moment dat de uitslag van de talentenjacht werd bekendgemaakt, keken bijna 3,5 miljoen mensen naar de uitzending ervan op RTL4. Het eerste deel van de finale trok bijna drie miljoen kijkers, bleek zondag uit de cijfers van de stichting KijkOnderzoek. Raffaëla heeft Idols 2006 gewonnen. De 22-jarige Emmense gastvrouw versloeg in de finale haar evenoude rivale Floortje uit Almere. Het zat de verliezend finaliste Floortje niet echt mee tijdens de finale. Ze kreeg uitgerekend zaterdagavond last van haar stem. Volgens jurylid Eric van Tijn heeft dat duidelijk een rol gespeeld bij het verloop van de finale. ,,Succes is vaak afhankelijk van het moment. Je zag duidelijk dat zij een dipje had. Dat maken alle deelnemers in ieder geval één keer mee. Hoe je daar mee omgaat bepaalt of je het wint of niet.” (ANP)

** Hotel Big Brother is net afgelopen, maar inmiddels worden alweer plannen gesmeed voor een nieuwe serie van de reguliere BB, zo wordt gefluisterd in omroepland. Volgens een woordvoerder van Talpa is het besluit nog niet genomen, maar: ,,Het ligt voor de hand dat er een vervolg komt, want Big Brother heeft het erg goed gedaan.” Naar verwachting zal de nieuwe reeks in september van start gaan en wederom dagelijks in de vooravond worden uitgezonden. (Telegraaf)

** Rob Oudkerk, huisarts en ex-wethouder van Amsterdam, zou graag een eigen televisieprogramma willen hebben om „de politiek van buitenaf te veranderen”. Dat zegt hij in een interview met het tijdschrift Linda. Over het bezoeken van prostituees, wat hem destijds de das omdeed als wethouder van Amsterdam, is Oudkerk ruim twee jaar na zijn aftreden duidelijk: „Ik zie mezelf niet meer naar de hoeren gaan: ik ga niet met een baard en een masker op.” (Telegraaf)

** De website Mediatrefpunt bericht dat de landelijke commerciële radiozender Radio 10 Gold en dagblad Trouw willen gaan breken met persbureau Novum. Volgens ingewijden is Radio 10 Gold, van John de Mols media-imperium Talpa, niet te spreken over de kwaliteit van de radiobulletins van Novum. Radio 10 Gold, de enige landelijke zender die gebruikmaakt van de Novum-bulletins, stapt over naar het ANP. Wanneer de laatste Novum-nieuwsuitzending te beluisteren zal zijn is nog niet bekend. Eerder brak ID&T Radio, thans Slam!FM geheten, met het Amsterdamse persbureau en ging terug naar het ANP, dat ook nieuws levert aan onder meer Talpa’s Radio 538. Ook dagblad Trouw staat op het punt staat te breken met Novum aldus Mediatrefpunt. Het dagblad maakt op zijn website gebruik van berichten van het persbureau. Ook Trouw, Novums enige klant in de krantenwereld, zou ontevreden zijn over de kwaliteit van de nieuwsberichten. Novum maakte onlangs juist bekend meer klanten te willen werven op de dagbladenmarkt. Overigens zijn veruit de meeste kranten aandeelhouder van het ANP.

** Yorin FM-dj Rob Stenders wil graag naar de VARA als hij er niet uitkomt met SBS. Dat zegt hij vandaag in de Volkskrant. “Bij de VARA was ik het meest op mijn plaats. Die namen me om wie ik was. Als ik er met SBS niet uitkom, stuur ik Vera Keur (voorzitter VARA) een bloemetje met een uitgebreid cv erbij”, zo zegt Stenders. Dit weekend zal de dj definitief besluiten wat hij gaat doen. Op dit moment is hij alleen maar met SBS in gesprek. Yorin FM werd onlangs overgenomen door SBS. “Toen ik las wat SBS van plan was, zei ik dat de directie mijn naam beter door kon strepen. Als je voor een format kiest met weinig gesproken woord en veel veilige muziek, heb je niks aan mij.” Dit weekend zal Stenders met de nieuwe directeur Gerard Timmer praten. “Ik beroep me op een overeenkomst met RTL waarin staat dat mijn vrijheid op de zender gegarandeerd is. (Radiofreak)

** Het tv-programma Peking Express is gemanipuleerd, beweert een ex-medewerker van het programma. In het programma moeten kandidaten liftend een afstand afleggen. “Omdat bepaalde kandidaten interessanter waren voor het programma regelde de producent een lift voor hen”, zegt ex-medewerker Marc Hoogsteyns in diverse Vlaamse kranten. Peking Express heeft Nederlandse en Vlaamse kandidaten. Een nieuwe reeks is sinds vorige week te zien bij Net5. “De Nederlandse zender Net5 had laten weten dat ze toch graag een Nederlands koppel in de finale had vanwege de kijkcijfers en op deze manier werd daarop geanticipeerd. De zender weet dat niet”, aldus Hoogsteyns. De chauffeurs moesten soms 20 uur per dag werken en vielen in slaap achter het stuur. Sommigen reden door na aanrijdingen met plaatselijke bewoners. “Het moest alleen maar spetterende televisie opleveren”, zegt Hoogsteyns, die een boek schrijft over zijn ervaringen achter de schermen. De producenten van de tv-programma’s nemen afstand van de kritiek. “Hij zit uit zijn nek te lullen”, reageerde Ludo Poppe van het productiehuis Kanakna (Peking Express) in Gazet van Antwerpen. Hoogsteyns is volgens hem een pathologische leugenaar. (RTL Nieuws)

** Krantenuitgever Hollandse Dagblad Combinatie (HDC) heeft deze week de websites van zijn regionale kranten vernieuwd. Vooral de rss-mogelijkheden en web 2.0-achtige functies springen in het oog. De Hollandse Dagblad Combinatie (HDC) is uitgever van regionale kranten als het Haarlems Dagblad, de Gooi & Eemlander, Noordhollands Dagblad en Almere Vandaag. Opvallendste vernieuwing is de toevoeging van uitgebreide rss-mogelijkheden en een registratiesysteem. Artikelen op de site kunnen door iedereen worden gelezen. Om te kunnen reageren, dienen bezoekers echter een account te hebben. (Webwereld)

** Prostituees in de Braziliaanse stad Salvador stampen hun eigen radiozender uit de grond. De Associatie van Prostituees van de staat Bahia heeft daarvoor de toelating van de overheid verkregen. In het najaar begint de zender Radio Zona op de FM-band uit te zenden. “Wij vinden dat er niets mis is met prostitutie, en we willen strijden voor de waardigheid van het beroep”, aldus projectcoördinator Sandro Correla. De zender wil geen vrouwen in de prostitutie lokken. Er komen programma’s over mensenrechten, sociale kwesties, racisme, seksueel misbruik en aids-preventie. (HLN)

** De PvdA heeft een filmpje waarin Wouter Bos als Super Mario ten strijde trekt tegen armoede en werkloosheid, van haar website gehaald. Dat gebeurde nadat computerspelfabrikant Nintendo, die het copyright heeft op Super Mario, met gerechtelijke stappen had gedreigd. Nintendo had er vooral bezwaar tegen om aan een politieke partij te worden gekoppeld, zegt Bianca van Dort van het bedrijf op Geenstijl.nl. ,,We hadden eigenlijk niet het gevoel dat we fout zaten”, aldus de woordvoerder van Bos vrijdag. ,,Het filmpje over Super Wouter was duidelijk bedoeld als een parodie. Maar na wat correspondentie hebben we besloten het toch maar van onze site te halen. We wilden dit niet op de spits drijven. De verkiezingscampagne is toch voorbij.” (GPD)

** De Amerikaanse filmmaker Garrett Scott is overleden. Volgens de New York Times blijkt de regisseur al op 2 maart te zijn overleden. Scott stierf op 37-jarige leeftijd aan een hartaanval in een zwembad in de Californische plaats Coronado. Scott maakte twee films. Scotts eerste productie was ‘Cul de Sac: a suburban war story’ uit 2002. ‘Operation: dreamland’ was in Nederland op het filmfestival van Rotterdam te zien. De documentaire volgt een eskader jonge en onervaren Amerikaanse soldaten die zijn gelegerd bij Fallujah in Irak. (Novum)

** Heb je net het nieuwe telefoniepakket Internetplusbellen van KPN aangeschaft, blijkt je regelmatig telefonisch onbereikbaar als je bestanden downloadt met je pc. KPN bevestigt dat het adsl-modem, de Experiabox, niet goed overweg kan met veelgebruikte ruilsoftware als Bittorrent en Limewire. Deze software is populair bij pc-gebruikers die grote bestanden als films downloaden. Daarbij staat de pc vaak lange tijd achter elkaar aan en is de beller regelmatig onbereikbaar. „Het uitwisselen van bestanden via Bittorent beslaat wereldwijd inmiddels de helft van al het internetverkeer”, zegt Joost Blokzijl van computertijdschrift PC Magazine. KPN is al enkele maanden op de hoogte van de storing, die te wijten is aan een fout in de modemsoftware. „We verwachten eind maart een werkende versie”, zegt een woordvoerster. Volgende week plaatst het bedrijf voor de circa 50.000 Internetplusbellers een waarschuwing op zijn website. (NRC)

** Het vermogen van mediatycoon John de Mol is vorig jaar gestegen met 10 procent tot 2,2 miljard dollar. Hij staat daarmee op de 350ste plaats van de rijkste mensen ter wereld. In 2005 stond De Mol op 321. Een en ander blijkt uit de lijst miljardairs die jaarlijks wordt samengesteld door het Amerikaanse zakenblad Forbes. Joop van den Ende heeft in 2005 weinig tot niets verdiend, als we Forbes mogen geloven. Van den Ende blijft staan op 1,3 miljard en zakte van plek 567 naar 606. Enige Nederlandse stijger op de ranglijst is Frits Goldschmeding, oprichter van uitzendbureau Randstad. Hij stijgt 48 plekken n aar plaats 224. Vierde Nederlander is Charlene de Carvalho-Heineken. Zij staat het hoogste, op plaats 114 met een vermogen van 5 miljard dollar. Het aantal miljardairs in de wereld is vorig jaar gestegen met 114 personen tot een totaal van 793. Nummer 1 van de rangschikking is, voor de elfde keer op rij, Bill Gates. Het vermogen van de Microsoft-topman wordt door Forbes geschat op 50 miljard dollar. (AD)

** André Rieu heeft zich laten strikken voor een real life soap. In navolging van zanger Jan Smit en Imca Marina zal ook de violist worden gevolgd door een cameraploeg van de Tros. De Limburger treedt deze maand op in Duitsland, Frankrijk en Zwitserland. Ook veel Amerikanen en Canadezen zijn fan van ‘onze’ Rieu. Om die fans eveneens goed te kunnen bereiken heeft hij spiksplinternieuwe touringcars ingekocht die morgen naar het oosten van de VS worden gevlogen. Inclusief de Europese bussen heeft Rieu er nu in totaal vijf. (Telegraaf)

Stifo bezorgd over documentaires

Het bestuur van het Stimuleringsfonds voor Culturele Omroepproducties (Stifo) heeft zijn verontrusting uitgesproken over de plannen tot drastische inkrimping van de documentaire rubrieken Close Up (AVRO) en Het uur van de Wolf (NPS). Dat blijkt uit een brief die Stifo stuurde naar de raad van bestuur van de Publieke Omroep en staatssecretaris van Cultuur Medy van der Laan waaruit NRC Handelsblad citeert. In de nieuwe zenderindeling van de publieke omroep, die per 1 september in werking treedt, is voor cultureel-maatschappelijke documentaires nog maar één uur per week ingeruimd – op de zondagavond tussen 7 en 8 uur op Nederland 2, de zender met het etiket ‘verdiepend’. Voor het maken van documentaires zijn filmmakers vaak afhankelijk van de mogelijkheid tot uitzending door een publieke omroep. Via het Stifo kunnen ze subsidie voor hun project aanvragen. De Hollandse documentaire school heeft nog steeds, nationaal en internationaal, een grote reputatie, aldus het Stifo-bestuur, en heeft een vast en relatief groot publiek. Volgens het Stimuleringsfonds heeft de publieke omroep veel getalenteerde filmers de mogelijkheid geboden om ,,op een kwalitatief hoogwaardige manier, en anders dan via de geijkte documentaires of reportages, de kijkers iets over onze maatschappij te zegg en”. René Mendel, producent van documentaires voor de AVRO- en NPS-rubrieken: ,,Een hele beroepsgroep wordt door zo’n slordige maatregel getroffen.” (NRC)

UIT DE MEDIA:

** Misdaadverslaggever John van den Heuvel van dagblad De Telegraaf is verdachte in het onderzoek naar het lekken van vertrouwelijke politieinformatie. Van den Heuvel wordt verdacht van het helen van gestolen informatie. Hij is daarover onlangs verhoord. Dat heeft Van den Heuvel bevestigd. De Telegraaf-journalist ontkent dat hij ooit heeft betaald voor informatie. Het gaat volgens hem om een artikel dat hij in 2002 schreef over dodenlijsten in het criminele circuit. Hij baseerde zich voor dit stuk op een proces verbaal van de Criminele Inlichtingen Eenheid (CIE). „Ik heb toen contact gezocht met justitie en politie en ze om commentaar gevraagd. Toen is nooit gezegd dat het stuk gestolen was. Ze hebben toen ook nooit gevraagd waar ik de informatie vandaan had”, aldus Van den Heuvel. In het onderzoek naar het helen van politie-informatie werd begin januari een rechercheur van de Nationale Recherche gearresteerd, die tegen betaling informatie zou leveren aan een oud-agent. Deze oud-agent staat bekend als informatiemakelaar die tegen betaling politiestukken kon leveren. Hij is eveneens aangehouden. Daarnaast is misdaadverslaggever Bas van Hout verdachte in deze zaak. (NRC)

** Misdaadjournalist John van den Heuvel tekent vandaag een contract met Radio 538. Vanaf maandag is hij de vaste crimedeskundige in het populaire radioprogramma Evers Staat Op. Van den Heuvel: „Er gebeurt momenteel ontzettend veel op misdaadgebied, zoals liquidaties en arrestaties van topcriminelen. Daarom vind ik het erg leuk om in de meest beluisterde ochtendshow alle actuele ontwikkelingen in de onderwereld met Edwin en zijn team te bespreken.” Bovendien gaat binnenkort op RTL 5 zijn tv-programma Bureau Misdaad ook weer van start. (Telegraaf) ** Vanaf vandaag, vrijdag 10 maart, is de Nederlandse commerciële radiozender Radio 227 ook in de gehele Gemeente Rotterdam te ontvangen. Sinds 1 april 2004 veroverde dit station in die korte tijd al Limburg, Brabant, Zeeland, de Haaglanden, Midden-Holland, practisch de gehele provincie Utrecht, Gelderland Zuid, de Rijnmond, Zuid-Holland Zuid; tezamen goed voor meer dan 3.3 miljoen huisaansluitingen en een potentieel bereik van 8 .5 miljoen consumenten. De zender noemt zich een 40+ easy-listening zender met soms een tikkeltje (ondeugend) middle-of-the-road. (persbericht)

** Vrijdagochtend is omstreeks 10.30 uur de illegale zender Noordster in Dokkum uit de lucht gehaald. De etherpiraat kreeg een onverwacht bezoekje van het Agentschap Telecom terwijl hij zelf nog in bed lag. Het is de tweede keer binnen één jaar dat de Dokkumer wordt betrapt. De Noordster heeft inmiddels latern weten dat de zender binnenkort weer in de ether te verwachten is. (Waldnet)

** Satellietbedrijf Inmarsat biedt vanaf 2008 mobiele telefoniediensten aan, een markt waar het bedrijf zich tot nog toe verre van hield. Dit meldt de Wall Street Journal. Inmarsat gaat de concurrentie aan met Iridium en Globalstar, die hun ambitieuze plannen om te concurreren met de ‘aardse’mobiele telefonieaanbieders eind vorige eeuw zagen eindigen in miljardendebacles. Beide bedrijven hebben vervolgens een veel beperktere dienstverlening opgezet voor specifieke doelgroepen in rurale gebieden nadat de satellietsystemen voor een appel en een ei werden gekocht uit de boedel. Inmarsat verwacht meer succes te hebben door de diensten te verlenen aan klanten die vertrouwd zijn met de data- en spraakverbindingen van het satellietbedrijf via andere toestellen. Ook denkt Inmarsat aan mobiele diensten in vliegtuigen. Telefoons die van de Inmarsat-dienstverlening gebruik kunnen maken verschijnen later dit jaar. Topman Andrew Sukawaty ziet een markt van 500 miljoen dollar aan jaarlijkse omzet waarvan hij een niet nader genoemd deel denkt binnen te kunnen halen. (Thijs Doorenbosch/Automatiseringgids)

** De verkeerde datering van de kruistochten in Dan Browns The Da Vinci Code zou als bewijs kunnen dienen in de rechtszaak die loopt tegen zijn uitgeverij, Random House. In Browns boek is de Priorij van Sion gesticht tijdens de tweede Kruistocht, die duurde van 1147 tot 1149. Volgens de schrijvers van The Holy Blood and The Holy Grail, die Brown van plagiaat beschuldigen, was dat in 1099, tijdens de eerste Kruistocht. De advocaat van de beklaagde zegt dat Brown zijn informatie uit een geschiedkundig boek over de Priorij heeft. (BBC)

** Minister Brinkhorst wil de vergunningen van de ongebruikte kavels op de Middengolf van Quality Radio intrekken. Dat blijkt uit een brief die de minister op 7 februari jl. naar de Kamer stuurde, in antwoord op vragen van de Kamerleden Aptroot (VVD) en Bakker (D66). Brinkhorst bevestigt dat Agentschap Telecom een sanctietraject heeft gestart tegen Quality Radio (Ruud Poeze), omdat hij diverse van de kavels, die hij bij de Zerobase-frequentieverdeling kreeg toegewezen, niet in gebruik heeft. (via nieuwsgroep nl.media.radio.

John de Mol terug in tv-producties

John de Mol kan het niet laten: de Blaricumse mediatycoon staat op het punt om zelf weer een tv-productiehuis uit de grond te stampen. Dat melden bronnen rond Talpa Media Holding, het bedrijf van De Mol waartoe onder meer tv-zender Talpa en Radio 538 behoren. Naar verluidt zou De Mol weer programma’s willen maken om eigen ideeën zelf te kunnen verwezenlijken. Ook zou de kwaliteit bij sommige producenten te wensen over laten. Bijkomend voordeel is dat zelf programma’s maken goedkoper is dan uitbesteding. Onduidelijk is nog wat dit betekent voor de producenten die nu nog voor Talpa werken. Een van de grotere leveranciers is Eyeworks (van Reinout Oerlemans), dat onder meer alle uitzendingen rond het voetbal verzorgt. Ook is nog niet bekend of het nog op te richten productiebedrijf voor andere stations dan Talpa gaat werken. Een woordvoerder van Talpa wil zich niet expliciet uitspreken over het oprichten van een eigen productietak. Wel zegt hij dat „de kwaliteit natuurlijk het beste in de gaten kan worden gehouden wanneer we in eigen huis programma’s maken”. Met het oprichten van een eigen productiehuis keert de Talpa-baas terug naar zijn wortels: John de Mol richtte samen met Joop van den Ende Endemol op. Dat bedrijf groeide onder hun vleugels uit tot een van de grootste tv-producenten ter wereld, mede door het internationale succes van programma’s als Big Brother en Fear Factor. De beide oprichters bleven nog even aan na de verkoop van hun bedrijf aan het Spaanse Telefónica in 2000, die van hen miljardairs maakte. Inmiddels heeft zowel De Mol als Van den Ende Endemol verlaten. (Telegraaf)

Publieke Omroep start met BNN digitaal Jongerenkanaal

Vanaf september 2006 start Publieke Omroep in samenwerking met BNN een digitaal kanaal voor en door jongeren. Onder de werknaam ‘The CoolCast Project’ (TCP) zendt BNN voortaan 24 uur per dag, 7 dagen per week herkenbare publieke programma’s uit voor kijkers van 13-34 jaar. De zender is te ontvangen achter de decoder en op internet. Ruurd Bierman, lid van de Raad van Bestuur Publieke Omroep, noemt de themakanalen een belangrijke opstap naar de digitale toekomst: ‘ze bieden de mogelijkheid om meer voor doelgroepen als bijvoorbeeld jongeren te betekenen. Dit jaar start Publieke Omroep, weliswaar met een bescheiden budget, een aantal kanalen. TCP staat daarbij vooraan en vormt daarmee een mooie aanvulling op ons aanbod voor jongeren’. BNN-voorzitter Laurens Drillich: ‘Het is belangrijk dat wij als BNN en publieke omroep voorop lopen bij het ontwikkelen van digitale televisie en ervaring opdoen met nieuwe vormen van productie en distributie. Daarnaast past het in het mediagebruik van onze doelgroep –de jongeren- dat TCP er altijd is. Uit onderzoek van BNN is gebleken dat veel jongeren –en daaronder zelfs BNN leden- onze programma’s wel kennen en waarderen, maar soms niet weten of begrijpen waar en wanneer ze worden uitgezonden. Het beste antwoord daarop is: TCP 24/7′. Aan de invulling van de programmering wordt op dit moment druk gewerkt. Deze zal behalve nieuwe programma’s ook bestaan uit herhalingen van BNN en andere publieke omroepen en aankoop. Daarnaast is TCP een experimenteeromgeving voor programma’s die niet op een open kanaal terecht kunnen of horen; een leerschool voor talent voor én achter de schermen. (Persbericht)

Staat betaalt Omroep Brabant schadevergoeding

De Staat betaalt Omroep Brabant een schadevergoeding van 13.000 euro wegens het ten onrechte wissen van tv-beelden van die regiozender. Dat heeft justitie de omroep en journalistenvereniging NVJ donderdag laten weten. De zender maakte verleden jaar beelden van de rellen in de Graafsewijk in Den Bosch. Die waren ontstaan naar aanleiding van het SBS6-programma ‘Probleemwijken’. Justitie wilde die opnamen graag hebben om zo extra bewijs te vergaren. Omroep Brabant weigerde, waarop justitie op 13 april 2005 bij de omroep binnenviel om de opnamen in beslag te nemen. Dat laatste lukte overigens niet. Van de inval maakten medewerkers opnamen, iets wat de betrokken rechter-commissaris niet kon waarderen. Hij beval meerdere keren het opnemen te staken, maar toen dat niet gebeurde, liet hij de opnamen in beslag nemen. De omroepmedewerkers kregen de gewiste banden enige tijd later terug. De omroep en de NVJ waren woest over de handelwijze van justitie en spanden een rechtszaak tegen de Staat aan. Die procedure wordt nu ingetrokken omdat het gevraagde bedrag van 13.000 euro wordt betaald. De Staat plaatst wel vraagtekens bij de hoogte van dat bedrag, maar betaalt toch. Ook betreurt de betrokken rechter- commissaris, volgens de NVJ, achteraf zijn keuze om de banden te wissen. Daarmee werd rechterlijke toetsing namelijk niet meer mogelijk. (Eindhovens Dagblad)

UIT DE MEDIA:

** De NOS wil af van het Songfestival. Dat bleek uit een interne memo van NOS-directeur Gerard Dielesen. De prioriteiten van de NOS liggen bij nieuws en sport, aldus Dielesen in de memo. De NOS-voorman vindt dat de omroep keuzes moet maken nu. Het Songfestival hoort daar niet bij. Dielesen is niet bang dat Nederland niet meer mee zal doen aan het Songfestival. Hij gokt erop dat een andere omroep interesse toont om het jaarlijkse evenement te organiseren en namens Nederland een bijdrage stuurt. Voor dit jaar heeft de terugtrekking van de NOS nog geen gevolgen. De nationale omroep zal aanstaande zondag de organisatie van het Nationaal Songfestival op zich nemen. In mei zal de NOS de halve finale en de finale, die in de Griekse hoofdstad Athene worden gehouden, uitzenden. (Telegraaf)

** Bijna 1 op de 3 Nederlanders van 13 jaar en ouder heeft dinsdag – de dag van de gemeenteraadsverkieizingen – gekeken naar de uitzendingen van ORN TV, de verzamelnaam van de 13 publieke regiozenders. Dit blijkt uit het Kijkonderzoek dat wordt uitgevoerd door Intomart/GfK (Tijdvak: 02.00-26.00 uur, 13 jaar en ouder) in opdracht van de Stichting Kijkonderzoek. In totaal keken ruim 4.000.000 Nederlanders verspreid over de hele dag naar de uitzendingen van de ORN-zenders. De grootste piek was er tussen 22:45 en 23:00 uur. Toen scoorde ORN TV een marktaandeel van 6,2 procent, waarmee het op dat moment zenders als Nederland 1, Net 5 en Talpa achter zich liet. Clement Postmus, directeur van ORN: ‘We zijn erg trots op de prestaties van onze zenders. Maar het verbaast ons niet, gezien de toenemende positieve aandacht voor regionale tv.’ (Adformatie)

Publieke omroep zet mes in zendtijd kunst

De documentairerubrieken Close Up (AVRO) en Het uur van de wolf (NPS) moeten vanaf het najaar één uur tv-zendtijd per week samen delen. Nu hebben de rubrieken nog elk hun eigen wekelijkse uur voor kunstdocumentaires. In de nieuwe zenderindeling van de publieke omroep die na de zomer in werking treedt, is voor documentaires over kunst slechts één uur per week ingeruimd – op de zondagavond tussen 7 en 8 uur op Nederland 2, de zender die het etiket „het verdiepende net” krijgt. Strikt genomen wordt de totale zendtijd voor dit genre niet gehalveerd, maar met een derde teruggebracht, omdat tegelijk de zomerstop is geschrapt. Hoe de AVRO en de NPS hun rubrieken gaan voortzetten, is nog niet bekend. Beide programma’s hebben voor het komende seizoen al enkele tientallen afleveringen in voorbereiding en zelfs in productie. Close Up bestaat sinds 1994 en legt zich toe op informatieve kunstdocumentaires, terwijl Het uur van de wolf in 1995 begon en vooral documentaires wil uitzenden met een duidelijke signatuur van de maker. Sommige uitzendingen moeten wellicht een jaar worden uitgesteld. Vaststaat dat er voorlopig veel minder nieuwe opdrachten aan documentairemakers zullen worden gegeven. „Ook veel filmers gaan hier last van krijgen”, zegt een betrokkene. Zelf willen de omroepen geen commentaar geven zolang de besprekingen over de zenderindeling nog gaande zijn. Deze nieuwe zenderindeling moet meer kijkers naar de publieke omroep trekken. Het kunstaanbod komt grotendeels op Nederland 2 terecht, op de zondag van 5 tot 8 uur. Of daarin ook ruimte zal zijn voor een R.A. M.- achtig programma, is onzeker. Hoewel de VPRO op zondag 2 april begint met de nieuwe wekelijkse kunstrubriek Picabia, als opvolger van het wegens te lage kijkcijfers opgeheven R.A. M., weet men nog niet of die na de zomer kan worden voortgezet. (NRC)

UIT DE MEDIA:

** Het gaat niet goed met de radio- en televisiegidsen. De NCRV-gids, de Televizier (Avro) en de Studio (KRO) hebben de afgelopen vijf jaar de grootste klappen gehad. Zij zagen in die periode een vijfde van hun abonnees weglopen. En dat is niet best voor de kas van de omroepverenigingen, die de inkomsten van de gidsen gebruiken als aanvulling op de subsidie die zij van de overheid krijgen. Ook andere programmabladen, zoals Troskompas, Mikrogids en Vara TV Magazine, staan er niet florissant voor met oplagedalingen van rond de vijf procent. Maar er zijn uitzonderingen, zo blijkt uit cijfers van het oplage-instituut HOI. Twee programmabladen groeien, tegen de trend in. Het gaat om de TV krant (betaalde oplage 191 000) en om TV Satellite (betaalde oplage 48 000). De TV Krant wordt uitgegeven door de Tros en heeft vorig jaar weer een boost gekregen nadat het formaat werd verkleind. TV Satellite is van Veronica, de omroep die ook het grote Veronica Magazine uitgeeft (betaalde oplage ruim 1 miljoen).

** VNU komt voor 7,5 miljard euro in contanten in handen van een consortium van zes internationale investeringsmaatschappijen. Het informatie- en mediaconcern maakte dit vanochtend bekend. De overname door de investeringsmaatschappijen is waarschijnlijk in mei afgerond. Een aandeelhoudersvergadering staat voor april gepland. De directie van VNU meldde dat het consortium van plan is het bedrijf als een geheel te behouden. Eerder hadden analisten nog voorzien dat de aandeelhouders VNU zouden splitsen omdat de divisies afzonderlijk meer waard zouden zijn. VNU bestaat uit drie onderdelen: ACNielsen, Nielsen Media Research en Business Information (vakbladen). Gelijktijdig met het groene licht voor de verkoop van het bedrijf heeft VNU zijn resultaten over 2005 bekendgemaakt. Het concern heeft het afgelopen jaar een hoger bedrijfsresultaat en meer omzet geboekt. Een nettowinstcijfer werd vooralsnog niet gegeven. De omzet nam met 4 procent toe tot 3,46 miljard euro. Het operationeel resultaat kwam uit op 587 miljoen euro tegen 576 miljoen euro vorig jaar. (ANP)

** Nederlandse loterijen en casino’s mogen geen reclame meer maken voor zeven uur ’s avonds of in de buurt van scholen. Dat blijkt uit een nieuwe reclamecode voor de kansspelen, die onlangs van kracht werd. Ondanks een verzoek van minister Donner, bevat de code geen beperkingen over de hoeveelheid reclame-uitingen, zo meldt de Volkskrant. Ook mogen de loterijen niet meer van zogeheten opt-out constructies gebruik maken, waarbij deelnemers aan loterijen automatisch meedoen met een extra trekking, tenzij zij zich daarvoor speciaal afmelden. (Adformatie)

** Talpa probeert vanaf 9 april weer hoge ogen te gooien met een politieserie. De zender komt dan met ‘Boks’, waarin Maarten Spanjer als nukkige rechercheur Martin Boks probeert misdrijven op te lossen. Naast Spanjer spelen ook Joost Prinsen (commissaris Schneider) en Jim Bakkum als agent in de dertiendelige reeks. De serie is op zondagavond vanaf 20.30 uur te zien. Talpa zendt niet alle afleveringen achter elkaar uit, maar last na een aantal afleveringen een zomerstop in. De serie speelt zich af in Amsterdam. (ANP)

** Het rechercheteam dat onderzoek doet naar de moord op de Nijmeegse activist Louis Sévèke zoekt iemand die zich ‘Linke Loetje’ noemt. Deze persoon heeft op 1 februari een bericht geplaatst op de website die familie en vrienden van Sévèke bijhouden. Volgens de beheerder van de site stond in het bericht informatie, die mogelijk van belang kan zijn voor het onderzoek. Daarom heeft de familie het mailtje aan de politie gegeven. De politie vraagt deze ‘Linke Loetje’ op de Sévèke-site contact op te nemen. Om zeker te weten dat dezelfde persoon reageert, moet hij een opmerking herhalen die hij ook in zijn eerste bericht maakte. Louis Sévèke werd op 15 november vorig jaar op straat doodgeschoten. De politie werkt sindsdien met 31 rechercheurs aan de zaak. Het team beschouwt een man met een sporttas, die kort na de moord door de stad reden, als verdachte. Eerder vroeg de politie al alle elektronische gegevens op van mensen die de website voor Sévèke hebben bezocht. Of die vordering iets heeft opgeleverd, is onbekend. (ANP)

** Kioe Yap is benoemd tot directeur Radio bij RTL Nederland. Hij is met ingang van woensdag 8 maart eindverantwoordelijk voor het muziekstation RTL FM. Yap heeft jarenlange ervaring in de marketing- en communicatiebranche waar hij directiefuncties bekleedde bij grote communicatiebureaus. Yap vervangt voormalig directeur Arthur Weijers, die RTL Nederland medio 2006 gaat verlaten. Tot 1 juli van dit jaar zal Weijers zich nog bezighouden met business development en nieuwe vormen van distributie. (RTL)

NMa: KPN mag onder voorwaarden Nozema overnemen

Telecom- bedrijf KPN mag zendbedrijf Nozema Services overnemen. Dit heeft de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) vandaag bepaald. De toezichthouder gaat akkoord met een voorstel van beide partijen waarmee belemmering van concurrentie op de markt voor de doorgifte van radiosignalen via de ether wordt voorkomen. KPN moet over uiterlijk twee jaar een aantal van zijn hoge zendmasten verkopen aan een onafhankelijke, door de NMa goedgekeurde, derde partij. Het gaat om zendmasten die gebruikt worden voor de doorgifte van analoge FM radio. Nozema Services is één van de drie partijen in Nederland die van deze zendmasten gebruik maakt voor de doorgifte van radiosignalen via de ether. In de tussentijd zal KPN het beheer en de exploitatie van de zendmasten overdragen aan zendmastenbeheerder Novec, dat eigendom is van de staat. Eind vorig jaar verkocht de staat zenderbedrijf Nozema voor 75 miljoen euro aan KPN. Daarmee ging het ministerie van Financiën in tegen een advies van de NMa en de wens van de Tweede Kamer. Volgens de staat stimuleert de verkoop van Nozema de ontwikkeling van digitale tv. Door de overname van Nozema Services krijgt KPN ook de zeggenschap over Digitenne, dat voor 40 procent in handen is van Nozema Services. KPN heeft al een aandeel van 40 procent in Digitenne. Digitenne biedt sinds een jaar als enige partij in Nederland digitale televisie via de ether aan. KPN wil eind 2006 landelijke dekking van Digitenne hebben. Nu is dat alleen in de Randstad. KPN wil een positie verwerven op de televisiemarkt. Door de concentratie krijgt KPN tevens de beschikking over de DVB-T- vergunning van Digitenne. DVB-T (Digital Video Broadcasting Terrestrial) is een standaard voor het uitzenden van digitale radio-, televisie- en datasignalen via de ether. Met deze vergunning kan KPN tevens digitale radio-, televisie- en datasignalen naar mobiele ontvangers (zoals mobiele telefoons) zenden door middel van de DVB-H(andheld) standaard. Aangezien andere partijen niet over een dergelijke vergunning beschikken, zou KPN concurrenten op het gebied van mobiele telecommunicatie de toegang tot de DVB-H-standaard kunnen weigeren. Dit geldt met name voor mobiele televisiediensten. Hierdoor zou de concurrentie kunnen worden belemmerd. Uit het onderzoek van de NMa blijkt echter dat dergelijk uitsluitingsgedrag zich in dezelfde mate zou kunnen voordoen wanneer de overname van Nozema Services door KPN níet zou plaatsvinden.(NRC) Lees ook: KPN blij met overnametoestemming Nozema/Digitenne via DutchMedia.

Omroepleiding stemt in met nieuwe tv-programmering

De raad van bestuur Publieke Omroep (PO) heeft dinsdag ingestemd met een voorstel van diverse werkgroepen over hoe de publieke tv-netten per september moeten worden ingedeeld. Het betreft genreschema’s, nog niet alle programmatitels zijn ingedeeld. De nieuwe indeling kwam de afgelopen weken al stukje bij beetje naar buiten via een website van PO. Basis onder het plan is dat de omroepen niet meer op hun eigen ’thuisnetten’ blijven uitzenden, maar dat ze programma’s gaan leveren aan zowel Nederland 1, 2 en 3. Nederland 1 wordt het grote, familiebrede net, Nederland 2 zorgt voor achtergrond en maatschappelijk debat, terwijl Nederland 3 een jong karakter krijgt en specifieke informatie biedt. Volgens PO-voorzitter H. Bruins Slot hebben de afzonderlijke zendgemachtigden in meerderheid positief op het plan gereageerd. ,,Maar het moeilijkste komt nog als zij gaan intekenen om hun titels op een bepaald net te krijgen. Dan wordt duidelijk welke programma’s gaan sneuvelen. Bruins Slot hecht veel waarde aan een goed resultaat. ,,De effecten van deze operatie moeten maart volgend jaar zichtbaar zijn. Als dat niet zo is, heb ik een groot probleem.”(ANP)

UIT DE MEDIA:

** De Omroep voor Kunst & Cultuur wacht niet op de komst van een nieuwe mediawet die uitzendingen door stichtingen ook mogelijk maakt. Afgelopen weekend richtten Ad ’s Gravesande en Kees van Twist de stichting Omroep voor Kunst & Cultuur op. De initiatiefnemers werken aan een campagneplan en werven vanaf september de eerste donateurs. De omroep wil gebruikmaken van het kabinetsplan voor een nieuw bestel, waarin de programma’s niet alleen worden aangeleverd door de bestaande omroepen, maar ook door stichtingen van buiten. Het is nog niet duidelijk of dit plan vóór de verkiezingen van volgend jaar zal leiden tot een nieuwe mediawet. „In Hilversum denkt men dat het plan de komende verkiezingen niet zal overleven”, beaamt ’s Gravesande. „Maar omdat we elders ook andere geluiden horen, nemen we voorlopig nog maar even aan dat die nieuwe mediawet er komt.” ’s Gravesande, ex-directeur van de AVRO, en Van Twist, directeur van het Gronings Museum, hebben contact gehad met tv-producent Harry de Winter, die – eventueel samen met het uitgeversbedrijf PCM – een publiek/private kwaliteitszender wil oprichten. „Onze ideeën zijn echter te divers om tot volledige samenwerking te kunnen besluiten”, zegt ’s Gravesande. (via NRC Handelsblad)

** Onbekenden hebben maandagavond de zendinstallatie van de lokale omroep in Drimmelen gestolen. Daardoor is de verkiezingsuitzending van de omroep dinsdagavond in de gemeente alleen op de kabel te ontvangen. De FM-zender stond in een zorgcentrum aan de Zeggelaan in Terheijden. Twee onbekende mannen kwamen de studioruimte binnen met de smoes dat ze de zendinstallatie kwamen repareren. Toen kort daarna bij de omroep klachten binnenkwamen dat de uitzending weg was gevallen, bleek de zender gestolen te zijn. Het apparaat heeft een waarde van 2500 euro. (Omroep Brabant)

** De website van “DJ” Patrick Kicken is gehackt nadat hij oude foto’s van Idols finaliste Floortje op zijn website had geplaatst. De oude foto’s waarop Floortje er een stuk minder als ideale schoondochter uitziet, hebben fans van Floortje boos gemaakt. Ze hebben de site gehackt en de tekst “STEM FLOORTJE” groot op de homepage geplaatst. Wie erop klikt, komt terecht op de Idols pagina van Floortje . (Hyped)

RTL4 in week 9 marktleider

RTL4 was in week 9 marktleider op tv (tijdvak 18.00-24.00 uur, 6+) met een aandeel van 16,1 procent. RTL5 kwam uit op 7,2 procent en RTL7 had 4,1 procent. Nederland 1 had een aandeel van 11,7, Nederland 2 12,4 en Nederland 3 7,0. SBS6 behaalde een aandeel van 12,4, Net5 had 5,1 procent en Veronica 4,3. Talpa had een marktaandeel van 6,2 procent. In het avondtijdvak behaalden de publieke zenders een marktaandeel van 31,2 procent, de zenders van RTL Nederland 27,3 procent en de SBS-zenders 21,8 procent. In week 9 bedroeg de gemiddelde kijktijd over de gehele dag 225,9 minuten. Best bekeken programma was oefeninterland Nederland-Ecuador met 3,148 miljoen kijkers. De Wedstrijden zondag werden bekeken door 2,452 miljoen mensen, gevolgd door de Idols-uitslag met 2,332 miljoen kijkers. Het Journaal van 20.00 uur op donderdag werd gezien door 2,158 miljoen mensen. Naar de reguliere Idols-uitzending keken 2,118 miljoen mensen. (SKO/Adformatie)

UIT DE MEDIA:

** Jongeren waarderen internet het best, maar de traditionele media als radio en televisie zijn ook nog steeds populair. Dat blijkt uit een maandag gepubliceerd onderzoek van KLO onder 520 jongeren tussen de 15 en 34 jaar. De respondenten geven internet een 7,8 als rapportcijfer. Dat is daarmee het populairste medium, voor radio en tv. Teletekst kreeg een 5,9 als waardering en is daarmee het minst populair. Voor nieuws en ontspanning wenden jongeren zich het meest tot tv. Internet wordt het vaakst gebruikt als het gaat om het verkrijgen van algemene informatie. Jongeren blijven via de radio op de hoogte van nieuwe muziek. Ondanks dat jongeren alle communicatiemiddelen positief waarderen, is een echt gesprek nog steeds het belangrijkste. Het ‘ouderwetse’ gesprek krijgt een 8,6 als rapportcijfer. E-mailen en telefoneren volgen met een 8,1. MSN (kletsen via de computer) is met name populair onder de scholieren en krijgt een waardering van 7,1. (ANP)

** De AVRO heeft de 46-jarige Willemijn Maas aangetrokken als nieuwe algemeen directeur. Met ingang van 1 mei volgt zij interim-directeur Gerben Eggink op, die de AVRO de afgelopen anderhalf jaar door een grote reorganisatie heeft geleid. “Daardoor is de AVRO weer een sterke en efficiënte omroeporganisatie geworden”, luidt een mededeling van de AVRO. Willemijn Maas heeft reeds ervaring opgedaan als bestuurder. Zo was ze directeur van de Johan Cruyff University. (Mediakrant)

** Radiopresentator Henk Westbroek vertrekt eind maart bij Yorin FM. Dat meldde een SBS-woordvoerder maandagavond. SBS kocht Yorin FM onlangs van RTL en wil een aantal veranderingen doorvoeren bij het station. Zo worden ook de huidige dj’s kritisch tegen het licht gehouden. ,,Henk Westbroek is tijden gezichtsbepalend geweest voor Yorin FM. Dat kan voor, maar ook tegen je werken als de leiding veranderingen wil doorvoeren”, legt de SBS-zegsman uit. Westbroek wordt niet ontslagen, want zijn contract loopt aan het einde van deze maand af en dat wordt dus niet verlengd. Volgens de woordvoerder hebben beide partijen in goed overleg besloten niet samen verder te gaan. Naast het wijzigen van het dj-bestand overweegt SBS ook de naam van het radiostation te veranderen. (ANP)

** Roek Lips, coördinator Nederland 1, wil een nieuw open publiek kanaal: Nederland 4. Hij maakte dat bekend in het programma Mediazaken van BNR Nieuwsradio: “Als je ziet hoe het nu al dringen is voor de verschillende omroepen om binnen drie zenders een goede plek te krijgen, dan heb je ‘minimaal’ drie zenders nodig. Ik zou het zelf ideaal vinden als er nog een vierde zender bij zou komen. Om nog beter, nog helderder te kunnen programmeren.” Volgens Lips moet dit nieuwe kanaal zich gaan richten op kunst en cultuur. De vierde zender moet net zoals Nederland 1, 2 en 3 een open kanaal worden, en dus geen digitale themazender. Lips zou het liefst zo snel mogelijk een vierde zender starten, maar geeft toe dat dat momenteel erg moeilijk is door de bezuinigingen op de Publieke Omroep. Op www.nederland4.nl biedt de Publieke Omroep momenteel een serie webtv-kanalen aan. (Broadcast Magazine)

** Informatieconcern VNU heeft de techsite Tweakers.net overgenomen. Tweakers.net heeft het bericht over de overname bevestigd. Ook VNU heeft de overname inmiddels bekendgemaakt. Bedragen worden niet genoemd. Het betreft een volledige overname van 100 procent. “De hoofdreden van de overname was om meer kwaliteit te kunnen aanbieden. Een partij als VNU is van grote waarde voor onze site,” aldus Business Development Manager Daniël Kegel van Tweakers.net. Tweakers.net blijft een zelfstandige business-unit, alleen nu onder de vleugels van informatieconcern VNU. (NU)

** De VVD Maastricht gaat mogelijk juridische stappen nemen tegen NRC-Handelsblad. De krant meldde zaterdag dat CDA en VVD in Maastricht gemeenschapsgeld gebruiken voor hun verkiezingscampagnes. Het zou gaan om 30.000 euro gemeentegeld dat eigenlijk is bedoeld om het raadswerk van de fracties te ondersteunen. Volgens de Maastrichtse CDA-fractieleider Gerard van Rens schrijft de NRC onzin: ‘We hebben gespaard voor de verkiezingscampagne, helemaal volgens de regels’. Beide partijen laten in een verklaring weten dat de jaarrekening door de gemeente-accountant wordt gecontroleerd en goedgekeurd. Burgemeester Gerd Leers neemt daar geen genoegen mee en wil met beide fracties rond de tafel. (l1)

** Sportverslaggever Hilbrand Hartlief van Radio Noord is zondagmorgen om het leven gekomen bij een verkeersongeval. Het ongeluk gebeurde op de Hoofdstraat in Pieterburen. De weg was glad door de sneeuw. Hartlief gleed met zijn auto een sloot in. Buurtbewoners hebben geprobeerd om hem uit de auto te halen, maar ze kregen het portier niet open. De brandweer en politie hebben hem bevrijd, maar reanimatie mocht niet meer baten. Hartlief is 57 jaar geworden. (RTV Noord)

** De Belgen moeten, in tegenstelling tot de Nederlandse kijkers, helemaal niets hebben van een breed uitgemeten Big Brother-bevalling op televisie. Bij de start van de nieuwe editie van de populaire realitysoap werd de zwangere Kathleen deze week meteen weggestemd. De andere bewoners vonden het maar niets dat zij in ‘hun’ huis een kind op de wereld zou zetten, „want bevallen, dat doe je met familie en vrienden”, zo oordeelden de Belgische BB-kandidaten. De tv-makers bleken echter al rekening te hebben gehouden met de mogelijkheid dat Kathleen al vroeg zou worden weggestemd en hebben haar buiten het huis in een bovenkamertje ondergebracht. Uiteraard omringd door continu zoemende camera’s. (Telegraaf)

** Raffaëla en Floortje staan volgende week in de finale van Idols. Tijdens de een na laatste liveshow van de derde reeks van het succesprogramma zaterdag viel Ellen af. Dat de eindstrijd tussen twee vrouwen zou gaan, stond al enkele weken vast, nadat Harm bij de achtste liveshow niet genoeg punten haalde voor de volgende ronde. Na Jamai en Boris krijgt Idols dit jaar dus een vrouwelijke winnaar. De 22-jarige Floortje komt uit Almere. Ze werkt als apothekersassistent, maar hoopt natuurlijk op een zangcarrière. De 22-jarige Raffaëla komt uit Emmen en werkt als gastvrouw. Ze wil haar hele leven al artiest worden en in de voetsporen treden van haar eigen idool Beyoncé. (ANP)

** De ANWB stopt in de loop van dit jaar grotendeels met het brengen van live-verkeersinformatie op de Nederlandse radiostations. Dat heeft de ANWB zaterdag bekendgemaakt. De informatie wordt nog wel digitaal aangeleverd zodat de stations de opgenomen berichten kunnen laten horen of ze krijgen de keuze aangeleverde berichten zelf voor te lezen. Volgens de ANWB is de organisatie gedwongen de rechtstreekse uitzendingen te stoppen door bezuinigingen. Bij de ANWB verdwijnen zeshonderd tot achthonderd arbeidsplaatsen. ,,De service dat medewerkers rechtstreeks informatie doorgeven, is onbetaalbaar geworden”, aldus een woordvoerder. ,,Als radiostations deze service willen behouden, kan dat wel maar dan moeten ze dit wel zelf gaan betalen.” De wijzigingen gaan volgens de organisatie beslist niet ten koste van de actualiteit van de verkeersberichten. (ANP)

** De televisieserie “Charmed” stopt na acht seizoenen. Het Amerikaanse tv-netwerk CW is geen vragende partij meer. De laatste aflevering in de Verenigde Staten wordt op 21 mei uitgezonden. “Charmed” toont de avonturen van de heksenzusjes Phoebe (Alyssa Milano), Paige en Piper Halliwell. Een andere zus Prue, vertolkt door Shannen Doherty (Brenda uit “Beverly Hills, 90210”), stierf in het derde seizoen. “We hebben zoveel mijlpalen bereikt. “Charmed” is de langstlopende vrouwenserie ooit”, reageerde actrice Rose McGowan (Paige) vorige maand toen haar contract niet verlengd werd. De serie, een productie van Aaron Spelling, lokte afgelopen seizoen 3,9 miljoen kijkers in de VS. Maar de lange duur van de serie en de productiekosten begonnen voor CW te wegen. (VRT)

** Sinds vrijdag is een steunzender on air gegaan voor de commerciele radiozender RTL FM vanaf de tijdelijke Amsterdamse zendmast nabij de RAI. Er wordt uitgezonden op 89,6 MHz met enkele tientallen Watts. (nl.media.radio / FMTV)

Steunzenders voor Radio 1 en 3 FM in West-Friesland

In het Noord Hollandse Hoorn komen krachtige steunzenders voor Radio 1 en 3 te hangen. Hiermee wordt het probleem van de slechte etherontvangst in geheel West-Friesland opgelost. Dit bericht het Noord-Hollands Dagblad. Het Rijk betaalt de gehele operatie. Voor Radio 2 is nog geen afdoende oplossing in het verschiet. Hans Bakhuizen van de Publieke Omroep vermoedt dat dit een misverstand is. ,,Het ministerie stelt voor een fluisterzender voor Radio 2 in Hoorn op te hangen, maar daarmee nemen wij geen genoegen. Ik verwacht dat het ons ook wel zal lukken om het ontvangstprobleem van Radio 2 in West-Friesland op te lossen als bij Radio 1 en Radio 3. Technisch is het goed mogelijk.” Bakhuizen verwacht dat het nog ongeveer drie maanden duurt voor de sterke zenders in de mast op Hoorn 80 worden geplaatst. Dan komt er een eind aan een ergernis van velen. Sinds in juni 2003 de radiofrequenties opnieuw zijn ingedeeld, is West-Friesland voornamelijk aangewezen op de zendmast in Lopik. Dit signaal is nogal zwak. Daarbij komt dat op Hoorn 80 een zender is opgehangen van Arrow Jazz FM en Slam FM, die in de directe omgeving (Kersenboogerd en een deel van Blokker) alle andere zenders wegdrukt. Het probleem van de slechte radio-ontvangst in West-Friesland is vorig jaar aangezwengeld door het Hoornse PvdA-raadslid Ed Wagemaker. Na een oproep in deze krant kreeg hij een overdonderende respons. ,,Al met al kreeg ik 150 klachten van luisteraars binnen”, zegt Wagemaker. ,,Het bleek echt een wijdverbreid ongemak. Heel veel mensen hadden al een nieuw radiotoestel gekocht om tot de ontdekking te komen dat het niet aan het toestel lag.” Wagemaker speelde de klacht door naar zijn partijgenoot, kamerlid Martijn Dam. Die heeft kamervragen gesteld. Wagemaker: ,,Minister Brinkhorst deed het in eerste instantie af alsof het probleem niet bestond. Om extra druk uit te oefenen, hebben we een motie voorgelegd aan de Hoornse gemeenteraad. Die werd aangenomen. Met de motie wilden we een oplossing afdwingen. Het Rijk moet zich aan de verplichting houden, want de publieke omroep wordt met belastinggeld betaald en de ontvangst moet overal honderd procent zijn.

Het ministerie van economische zaken kwam eind vorig jaar met een oplossing die voor de publieke omroep onacceptabel was. Bakhuizen: ,,Het voorstel was toen nog om fluisterzenders voor Radio 1, 2 en 3 in de mast van Hoorn 80 te hangen. Dat zou alleen het probleem van de stoorzenders in Hoorn oplossen. We wilden krachtige zenders en die krijgen we nu. Van deze zenders zal geheel West-Friesland profijt hebben.” Bakhuizen heeft samen met een medewerker van Nozema in januari in heel West-Friesland metingen gedaan naar de ontvangststerkte. Uit dit onderzoek bleek dat de ontvangst overal onder de maat was. Het ministerie kon deze harde cijfers niet naast zich neerleggen. Ed Wagemaker is enthousiast over het succes van zijn inspanningen. ,,Ik heb dit natuurlijk aangezwengeld in de hoop dat het zou worden opgelost. Fantastisch dat het nu lukt. Een paar maanden geleden zag het er nog niet naar uit dat het in orde zou komen. Het ministerie is bang geweest dat andere omroepen ook oplossingen gaan eisen voor hun ontvangstproblemen elders in het land. In die zin is West-Friesland een testcase voor de rest van het land. Maar goed, dat ligt niet op ons bord. Wij hebben hier geknokt voor onze eigen zaak.” (via Noord Hollands Dagblad)

UIT DE MEDIA:

** Directeur/hoofdredacteur Erik van Zwam en adjunct-hoofdredacteur Roeland Stekelenburg van de Amsterdamse stadszender AT5 treden terug uit hun functie. Dat heeft de raad van commissarissen vrijdag bekendgemaakt. Hij betreurt het vertrek van beiden. Jan Haasbroek is aangesteld als interim-directeur/hoofdredacteur. ,,Ik wens AT5 het beste toe en ik ben het eens met de verklaring van de commissarissen. Verder geef ik geen commentaar”, reageerde Van Zwam. Het Parool meldde afgelopen week dat de redactieraad van de zender het vertrouwen had opgezegd in de hoofdredactie, omdat er gewerkt zou worden in een sfeer van wantrouwen. De ondernemingsraad bleef achter de leiding staan, aangezien alleen de nieuwsredactie problemen zag en de rest van het bedrijf niet. Haasbroek heeft zijn sporen bij radio en tv verdiend. Hij was onder meer directeur van de Humanistische Omroep en hoofdredacteur bij zowel de Rotterdamse stadszender StadsTV/TV Rijnmond en de VPRO-radio. (ANP)

** Kabelaar Delta Kabelcomfort heeft vandaag meer details bekend gemaakt over de exacte pakketindeling van haar digitale kabeldienst ‘Delta Digitale TV’. Delta Digitale TV biedt per 1 maart naast het bestaande gratis digitale basispakket een pluspakket aan voor 7,95 euro per maand. Dit pluspakket bevat de tv-zenders: EuroSport2, , Extreme Sports, The Sailing Channel ESPN Classic Sports, TMF Party, TMF Pure, TMF NL, MTV 2, MTV Base, MTV Hits, VH-1, VH-1 Classic, TV Oranje, Boomerang TV, Baby Tv , Nick Jr, Discovery Travel & Living, Discovery Science, Discovery Civilisation, Travel Channel, Fashion TV, Wine Tv, Family 7 NDR, SWF, The Adult Channel en Spice Platinum. Het pluspakket biedt ook 37 non-stop audio-kanalen van ‘Xtra Music’. Daarnaast biedt Delta Digitale TV een Turks pakket (ATV, Kanal D, NTV, STV, TGRT, Star Tv) aan voor 9,95 euro per maand en kan er een apart abonnement worden genomen op de volgende premiumzenders voor 9,95 euro per maand: TeveSur, A-TiVi en Garuda TV. Per 1 februari was Delta al gestart met de doorgifte van de film- en sportkanalen van Film 1 / Sport 1. Voor de snelle beslissers is het mogelijk om een maand lang gratis naar de extra gekozen pakketten te kijken. De nieuwe zenderkaart van Delta Digitale TV vind je hier. (via CvD)

Hdtv doet intrede bij WK voetbal

Het WK voetbal dat deze zomer in Duitsland wordt gehouden, is voor veel kabelbedrijven gelegenheid om uit te pakken met high definition-televisie. Casema, Essent Kabelcom en UPC hebben vrijdag bekendgemaakt dat ze de wedstrijden ook in hd-kwaliteit gaan aanbieden. Bij digitale interactieve high definition-televisie (hdtv) is de beeldresolutie hoger en de geluidskwaliteit beter. Casema en Essent werken hierbij samen met Samsung en de NOS die de uitzendrechten voor het WK bezit. Abonnees van Essent, Casema, Multikabel en CAIW kunnen hierdoor deze zomer gratis naar hdtv kijken. Voor het bekijken van hdtv is wel een nieuw televisietoestel en een nieuwe settop-box van Samsung nodig. Na het WK zullen Casema en Essent het aantal zenders van de hd-pakketten langzaam uitbreiden. UPC biedt hdtv deze zomer aan in samenwerking met Philips. Hiervoor hebben abonnees een nieuwe Philips settop-box (hdtv DCR7000) nodig. Verder biedt Philips hd-ready flat tv’s. Ook na het WK zullen UPC en Philips op het gebied van hdtv blijven samenwerken. Belangrijke wedstrijden en competities op de betaalzenders Sport1 en Film1 van Chellomedia, een zusterbedrijf van UPC, zullen in de toekomst ook in hd-kwaliteit gaan uitzenden. (Webwereld)

UIT DE MEDIA:

** Paus Benedictus XVI heeft vrijdag tijdens een radio-uitzending Radio Vaticaan gefeliciteerd met zijn 75-jarig bestaan. Benedictus benadrukte de belangrijke rol van de internationale zender binnen het christendom. “De radio maakt een dialoog mogelijk binnen de grote familie van God”. Ook vroeg de paus de journalisten in dienst van “de waarheid en vrede” te blijven staan. De radiozender is op 12 februari 1931 voor het eerst in de lucht gegaan dankzij Guglielmo Marconi, die Italianen kennen als de vader van de radio. Ongeveer tweehonderd journalisten uit meer dan zestig landen werken bij Radio Vaticaan. (ANP)

** Zowel Radio Rembrandt als KX Radio zullen medio maart worden toegevoegd aan het digitale radiopakket van kabelaar Casema. In eerste instantie zou Radio Rembrandt per 1 maart van start gaan via het digitale radiopakket van Casema en KX Radio vanaf september. Het is nu de bedoeling om beide internet-zenders vanaf medio maart aan te gaan bieden via het kabelnetwerk van Casema. Radio Rembrandt zal spoedig ook te horen zijn via het digitale radiopakket van kabelaar UPC. KX Radio hoopt na de zomer van start te kunnen via het netwerk van UPC.

** Vanaf vandaag, vrijdag 3 maart, wordt het zenderaanbod van Digitenne aangepast. De Duitse publieke tv-zender ARD neemt de plek in van National Geographic Channel dat per 1 maart uit het aanbod van Digitenne is verdwenen. Volgens Digitenne is de doorgifte van ARD een proef die loopt tot eind april. “Na een evaluatie zal worden bekeken of ARD voor langere termijn aangeboden wordt aan Digitenne abonnees”, aldus Digitenne. De doorgifte van National Geographic Channel is per 1 maart gestaakt omdat er geen overeenkomst tot doorgifte tussen Digitenne en National Geographic Channel kon worden bereikt.

KRO stapt uit Netwerk

De KRO stapt per 1 september uit de actualiteitenrubriek Netwerk, dat de omroep nu nog samen met de NCRV en de EO maakt. De KRO maakte donderdag bekend dat het programma verhuist van 20.30 uur op Nederland 1 naar 19.30 uur op Nederland 2, het tijdstip waarop ook RTL Nieuws begint. De omroep gaat zich ‘concentreren’ op Goedemorgen Nederland, dat ze nu nog samen maakt met de NCRV en dat volgens haar anders zou worden opgeheven wegens bezuinigingen. Daarnaast gaat de KRO meer afleveringen maken van het onderzoeksprogramma Reporter en het biografieprogramma Profiel, dat eveneens door de Reporter-redactie wordt gemaak. Bovendien komt er een debatprogramma. De reden voor het besluit is het feit dat ‘Netwerk nog maar vijf keer per week om half acht ’s avonds te zien zal zijn. Vijf keer per week Netwerk verdelen met drie partners is lastig; de KRO zou hierdoor minder herkenbaar zijn’, aldus een verklaring. (KRO)

UIT DE MEDIA:

** De Reformatorische Omroep (RO) houdt vrijdag 10 maart zijn eerste regionale bijeenkomst, in Putten, om draagvlak te creëren. Daarna volgen nog vijftien bijeenkomsten. Dat maakte Pieter Ariese, woordvoerder van de RO, donderdag bekend. Eind mei moet duidelijk zijn of de RO door kan gaan met zijn uitzendingen via internet en later via de ether. Als er voldoende steun is, overweegt de RO ook andere uitzendtechnieken te gebruiken, zoals DAB, een digitale techniek die cd-kwaliteit mogelijk maakt. Ariese: “Alles staat of valt met de steun die we krijgen. Het is nu of nooit. Een eigen omroep voor de gereformeerde gezindte is nog nooit zo dichtbij geweest.” (Reformatorisch Dagblad)

** Het verkeersprogramma ‘Blik op de Weg’ verhuist komend najaar van de AVRO naar Talpa. Dat meldde een Talpa-woordvoerder donderdag. Het programma van presentator/producent Leo de Haas levert al vijftien jaar beelden van het gedrag van Nederlanders in het verkeer. Vanaf 1991 bij de NCRV en de laatste jaren bij de AVRO is Blik op de Weg uitgegroeid tot een instituut waarvan inmiddels bijna 160 afleveringen zijn uitgezonden. De Haas is enthousiast over zijn overstap. ,,Talpa zendt heel veel in Nederland geproduceerde programma’s van hoge kwaliteit uit. Het voelt erg goed om daar bij te gaan horen.” De AVRO is verrast over de overstap. Op dit moment heeft de AVRO nog een overeenkomst met De Haas. ,,Daar willen we hem graag aan houden”, aldus een woordvoerster. (ANP)

** Na jarenlang de actualiteiten te hebben voorzien van deskundig commentaar, slaat bijzonder hoogleraar Maarten van Rossem een nieuwe weg in. Voor de VPRO gaat hij als quizmaster de nieuwe universiteitsquiz, UQ 2006, leiden, maakte de omroep donderdag bekend. Voor de bekende Amerikakenner is het quizmasterschap zeker niet te min. ,,Juist de moderne cultuur is zo gestructureerd dat quizmaster worden het hoogste is wat de mens kan bereiken. Diep in hun hart willen alle hoogleraren uiteindelijk quizmaster worden”, aldus Van Rossem. UQ 2006, waarvoor alle deelnemende universiteiten hun drie slimste masterstudenten afvaardigen, begint op 3 april. Na zeven rondes blijven twee universiteiten over die elkaar op 29 mei treffen in de finale. (ANP)

** De ledenraad van omroep LLiNK heeft een interim-bestuur benoemd dat de problemen bij de nieuwe zendgemachtigde op korte termijn moet oplossen. Peter Rombouts is voorzitter van de nieuwe raad van toezicht. Rombouts is tevens waarnemend burgemeester van Loenen. In totaal bestaat de interim-raad uit zes leden die de komende twee maanden de tijd krijgen om een nieuwe definitieve raad van toezicht samen te stellen. “Daarnaast krijgen wij, als leden die met een schone lei beginnen, de ruimte om besluiten te nemen die onvermijdelijk genomen moeten worden”, schetst Rombouts. Hij doelt vooral op de positie van LLiNK-directeur Anna Visser. De vorige raad van toezicht wilde haar ontslaan, zeer tegen de wil van het personeel. Visser stapte naar de rechter, kreeg gelijk en mocht dus blijven. “Dat kan de rechter wel zeggen, maar het onderliggende probleem moet natuurlijk nog wel worden opgelost. Dat gaan wij nu doen. We gaan werken aan herstel van vertrouwen tussen de ledenraad, directie, werknemers en de raad van toezicht. Verder willen we meewerken aan het realiseren van een helder programma-aanbod, want door al dat gedoe is dat een hele tijd stil blijven liggen”, aldus Rombouts. (Telegraaf)

** Naast Frank Dane, Mark Labrand, Maurice Verschuuren en Timo Kamst heeft Slam!FM bekend gemaakt twee vrouwen aan te trekken als dj’s op het station. Tamara Brinkman en Kristel van Eijk versterken vanaf 3 april het dj-team. Tamara Brinkman krijgt een eigen programma bij de zender. Eerder was ze sidekick bij Ruud de Wild en speelde ze een rol in ‘Onderweg naar Morgen’. Kristel van Eijk zal ’s ochtends te horen zijn als vaste sidekick van Frank Dane. Ze presenteerde eerder bij Veronica TV het programma V-HQ. In het weekend gaat Kristel op Slam!FM een eigen programma presenteren. De nieuwe programmering start op 3 april met onder andere een nieuw jinglepakket. (Radiofreak)

** Met een marktaandeel van 28,2 procent was Nickelodeon in februari marktleider in de jongste doelgroep 6 tot 12 jaar. De zender groeide ten opzichte van februari 2005. Het kleuterblok Nick Jr, elke werkdag te zien tussen 9 en 12 uur, behaalde haar hoogste marktaandeel sinds juni 2005 met gemiddeld marktaandeel van 26,9 procent (3 tot 5 jaar). Succesnummers in februari waren SpongeBob (het was SpongeBob Maand op Nickelodeon), Danny Phantom en Trollz (Adformatie)

** Erwin van der Bliek en Robin Velderman gaan weg bij Slam!FM, zo melden bronnen rondom de zender. Hun vertrek is een direct gevolg van de formatverandering die het station in april onder het mom van ‘New Music Station’ doorvoert. Eerder moesten Jente Kater en Rob Spijker al vertrekken, hun contract werd niet verlengd. Yorin FM-dj’s Frank Dane, Mark Labrand, Timo Kamst en Maurice Verschuuren zullen allen de overstap maken naar Slam!FM. Of er nog meer dj’s van andere stations de overstap maken is niet bekend, ook is niet zeker of de rest van de huidige dj’s blijft. Deze week maakt Slam!FM meer bekend over haar toekomst. Erwin van der Bliek werkte sinds 2004 bij ID&T Radio, dat begin vorig jaar werd omgedoopt tot Slam!FM. Robin Velderman begon in het opleidingstraject van Radio 538, draaide vervolgens bij Yorin FM en kwam vervolgens bij Slam!FM terecht, waar hij sinds de start draait. Slam!FM was tot op heden niet bereikbaar voor commentaar. (via Radiofreak)

** ‘Fiks a life’ is de nieuwe naam van het EO programma waarin een zwerver in een week tijd probeert zijn leven weer op te rails te krijgen. Dat maakte de Evangelische Omroep vanmiddag bekend. Eerder ging het programma, dat op 7 maart wordt uitgezonden, als ‘Pimp my life’ door het leven. Muziekzender MTV verbood de omroep echter die naam te gebruiken, omdat hij het alleenrecht heeft op programmatitels met de combinatie ‘pimp my’. Volgens de EO is voor de titel ‘Fiks my life’ gekozen omdat het een leuke verwijzing naar de naam van de presentatrice, Margje Fikse. (ANP)

** Het aantal adsl2+-klanten van Versatel blijft achter bij de verwachtingen van het telecombedrijf. Het bedrijf maakt wel winst. Eind 2005 had Versatel ongeveer 50.000 aanmeldingen binnengekregen voor adsl2+. Daarvan had Versatel 43.000 mensen aangesloten. Versatel heeft nu 184.000 adsl-klanten in Nederland. Daarnaast heeft Versatel tienduizend klanten die voetbal via de satelliet kijken. In maart vorig jaar sprak Versatel nog de verwachting uit dat het eind 2005 honderdduizend klanten voor zijn voetbaldiensten (adsl2+) zou hebben. De omzet in het vierde kwartaal daalde met 32 procent in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder en kwam uit op 116 miljoen euro. Over het heel 2005 steeg de omzet met 13 procent naar 681 miljoen euro. De nettowinst in het vierde kwartaal kwam uit op 206 miljoen euro. De nettowinst over 2005 bedroeg 199 miljoen euro. In 2004 had Versatel nog een verlies geleden van 23 miljoen euro. (Webwereld)

** Het kabel- en telecombedrijf Versatel komt alsnog via een juridische fusie volledig in handen van Tele2. De Zweedse telecomprijsvechter Tele2 liet vandaag weten dat daarvoor een voorstel is ingediend bij de ondernemingskamer van de rechtbank in Amsterdam. De drie onafhankelijke commissarissen van Versatel hebben met het voorstel ingestemd, aldus een woordvoerder van het bedrijf. De commissarissen waren door de ondernemingskamer aangewezen omdat minderheidsaandeelhouders vonden dat hun belangen niet goed werden vertegenwoordigd De protesterende aandeelhouders hebben hun stukken niet overgedragen. (ANP)

** Jan Dijkgraaf, de vertrekkende hoofdredacteur van Metro, wordt hoofdredacteur van Management Team Portfolio. Dat heeft een woordvoerster van VNU Business woensdag gemeld. Dijkgraaf (43) volgt in zijn nieuwe functie Ben Kuiken op. De nieuwe journalistieke leidsman van Management Team bekleedde vier jaar de functie van hoofdredacteur/creatief directeur van Metro Holland. Daarvoor was hij onder meer chef-redacteur bij Panorama en chef-redacteur van het Rotterdams Nieuwsblad.

** Het populaire programma Dancing with the Stars beleeft vanaf 25 maart een tweede reeks en wordt dan opgesplitst in twee edities. Het daadwerkelijke dansen vindt nog steeds plaats op zaterdagavonden, maar de uitslaguitzending wordt verplaatst naar de zondagavonden (21.00- 22.00 uur). De presentatie blijft in handen van Ron Brandsteder en Sylvana Simons. De bekende Nederlanders die deze keer meedoen zijn: Myrna Goossen, Edsilia Rombley, Barbara de Loor, Lieke van Lexmond, Frits Sissing, Maik de Boer, Winston Post en John de Wolf. (ANP)

** Kabelaar Delta Kabelcomfort, actief in de provincie Zeeland, gaat per 1 maart haar digitale radio- en televisieaanbod sterk uitbreiden. Naast het al bestaande basispakket zullen er ook extra pakketten worden aangeboden. De extra tv-zenders die Delta gaat aanbieden via haar digitale dienst Delta Digitale Televisie zijn onder andere uit Eurosport 2, Extreme Sports Channel. The Sailing Channel, ESPN Classic, MTV 2 MTV Base, MTV Hits, VH-1, VH-1 Classic, TV Oranje, Boomerang Tv, Baby Tv, Travel Channel Fashion Tv, Wine Tv, Family 7, NDR, SWF, Adult Channel, Spice Platinum, ATV, Kanal D, NTV, STV, TGRT, Star Tv, TeveSur , A-TiVi, Garuda. Ook zullen waarschijnlijk de drie themazenders van muziekzender TMF en Nick Jr. worden toegevoegd. Daarnaast gaat Delta 47 non-stop radiozenders aanbieden. De exacte prijsstelling en pakketopbouw wordt spoedig bekend gemaakt.

** Vanaf 8 maart is de commerciële radiozender Wereldstad FM te beluisteren op de kabel in de omgeving van Amersfoort (regio Eemland). Op verzoek van de regionale programmaraad Eemland voegt kabelaar Casema de radiozender toe op de frequentie 97,9 MHz. Momenteel is Wereldstad FM alleen nog te beluisteren via Internet. Op 8 maart vinden er (mede op advies van de Programmaraad Eemland) nog een aantal wijzigingen plaats in het radiopakket in de regio Eemland: Radio France Inter wordt vervangen door de Franse zender FIP, Fun X Supported by BNN, Juize FM en City FM worden toegevoegd. Casema neemt het -vrijblijvende- advies van de Programmaraad voor het doorgeven van de Tweede Kamerlijn en Radio Nederland Wereldomroep niet over. In het tv-pakket wordt TVE toegevoegd aan het basispakket. ZDF wordt verplaatst van het basispakket naar het standaardpakket en vervangt daar WDR. WDR verdwijnt geheel uit het analoge aanbod bij kabelaar Casema in de regio Eemland en is alleen nog te zien is via het digitale pakket van Casema.

** Vanaf vandaag tot en met 6 maart is de commerciële radiozender Gigant FM te ontvangen via een evenementenzender vanuit de gemeente Emmen op 107.0 MHz. Sinds 31 januari 2006 is dit nieuwe radiostation te ontvangen via de kabel op 104.7 MHz in Emmen, Coevorden en Borger-Odoorn. Onder leiding van een negental oud piraten draait het station een diverse mix aan muziek wat bestaat uit 30% Nederlandstalig, 30% piratenmuziek en 40% “van alles wat”, zoals 60s, 70s, 80s, 90,s en de muziek vandaag. (Via FMTV)

** Vanaf 1 maart zendt de commerciële radiozender Hofstad Radio uit Den Haag regionale verkeersinformatie uit. Uniek aan deze nieuwe service is dat het niet alleen file-informatie over de snelwegen betreft, maar ook vertragingen op de doorgaande wegen in de Haagse regio en het Openbaar Vervoer in de Haagse regio. De verkeersinfo wordt de hele dag uitgezonden rond kwart over en kwart voor. Uiteraard alleen als er iets te melden valt. Met de verkeersinformatie op Hofstad Radio wordt aangesloten op het project Haaglanden Mobiel van het Stadsgewest Haaglanden. Dit is het eerste project in Nederland waarbij op deze wijze op regionaal niveau verkeersinformatie wordt gegeven. De Verkeersinformatie op Hofstad Radio wordt verzorgd door de Verkeersinformatiedienst (VID).

** Omroep Brabant TV heeft uitzonderlijke hoge kijkcijfers gescoord tijdens het afgelopen carnaval. Volgens bureau Intomart keken per dag 800.000 Brabanders naar de programma’s. Vooral de carnavalsprogramma’s Drie Uurkes Vurraf en Carnaval en Route trokken veel kijkers. Ook uit reacties van kijkers en luisteraars blijkt dat de carnavalsuitzendingen van Omroep Brabant zeer gewaardeerd werden. De luistercijfers van de radio zijn nog niet bekend.

** De regionale omroep L1 TV heeft tijdens het afgelopen carnaval een record aan kijkers getrokken. Dit blijkt uit cijfers van Buro Intomart in opdracht van Stichting Kijk Onderzoek, zo meldt omroep L1 woensdag. In het weekeinde keken dagelijks ruim 55 procent van de Limburgers naar de regionale omroep. Uitschieter hierbij was de officieuze opening van het carnaval tijdens de Boètegewoeëne Boètezitting in Venlo op zaterdag, toen 75 procent van de Limburgers de televisie hadden afgestemd op de carnavalsuitzending. Over het hele carnaval bekeken haalt de omroep een gemiddeld dagbereik van bijna 49 procent. Dit betekent volgens de regionale zender dat dagelijks gemiddeld 488.000 mensen van 13 jaar en ouder in de provincie naar L1 hebben gekeken. (L1)

** De Vereniging van Zeeuwse Gemeenten maakt zich zorgen over de op handen zijnde reorganisatie bij de regionale krant PZC. De Zeeuwse gemeenten vragen uitgeverij Wegener in een brief om zich in te zetten voor een blijvend sterk regionaal karakter van de krant. De informatie over lokale ontwikkelingen en gebeurtenissen vinden de Zeeuwse gemeenten van essentieel belang voor burgers. (Omroep Zeeland)

** Het ministerie van Binnenlandse Zaken wil in gesprek met Gelderse zendamateurs om te kijken of die inderdaad een rol kunnen spelen bij rampen. De zendamateurs lieten woensdagochtend op het provinciehuis in Arnhem zien wat voor hulp ze kunnen bieden bij rampen. Het gaat om zendamateurs die zich hebben verenigd in Dares, de ‘Dutch amateur radio emergency services’. De zendamateurs zeggen hulp te kunnen bieden als mobiele telefoons en vaste lijnen uitvallen bij een calamiteit. (omroepgelderland)

** De rechtszaak over het mogelijke plagiaat van auteur Dan Brown in zijn De Da Vinci Code is verdaagd tot dinsdag. Rechter Peter Smith besloot dit woensdag om zichzelf de tijd te geven het boek van Brown en dat van de klagende partij te lezen. Michael Baigent en Richard Leigh beschuldigen Brown ervan theorieën uit hun boek te hebben overgenomen. Baigent en Leigh stellen in hun nonfictie-boek The Holy Blood and the Holy Grail uit 1982 dat Jezus Christus een kind had. Zij beweerden dat Jezus en Maria Magdalena waren getrouwd en tot op heden nazaten hebben. Ook Dan Brown gaat daar in zijn boek vanuit. De Da Vinci Code ging wereldwijd meer dan veertig miljoen keer over de toonbank. Het proces begon maandag en zal mogelijk nog drie weken duren. (ANP)