Media kort: maart 2008

TV-kanaal FAN ‘Jouw wereld in beeld’ van start

Het nieuwe TV-kanaal FAN ‘Jouw wereld in beeld’ is vanavond gestart met uitzendingen via de digitale kabel. Afgelopen week heeft televisieproducent FAN overeenstemming bereikt met UPC en kleine kabelexploitanten over digitale èn analoge doorgifte van de nieuwe – volledig Nederlandstalige – zender. Dat betekent dat de succesvolle FAN-programma’s binnenkort ook in zo’n 75% van de huishoudens zònder digitale ontvanger is te zien. Televisieproducent FAN had al eerder overeenstemming bereikt over digitale doorgifte van de zender met de grote kabelexploitanten Casema, @Home en Multikabel (kanaal 118), CAIW (kanaal 52) en DELTA Kabelcomfort (kanaal 145). Daarnaast zendt FAN ook uit via diverse kleine kabelexploitanten, ondermeer Kabel Noord en St. CAI Harderwijk. Bovendien gaat UPC de FAN-programma’s zelfs aanbieden via video-on-demand (VOD). De kijker kan dan zelf bepalen welk programma hij wil zien en wanneer. FAN ‘Jouw wereld in beeld’ zal 24 uur per dag, zeven dagen per week voornamelijk informatieve tv-programma’s gaan uitzenden voor iedereen in de leeftijd van 20 tot 65 jaar. Primair richt de zender zich hierbij op de doelgroep 35-65 jaar, een doelgroep die in het huidige zenderaanbod is ondervertegenwoordigd. (Persbericht)

Boekhoorn dagelijks 60.000 kwijt aan De Pers

Investeerder Marcel Boekhoorn is dagelijks ongeveer 60.000 euro kwijt aan gratis krant De Pers. Pas over drie of vier jaar wordt er voor het eerst winst gemaakt. Het aanloopverlies is tegen die tijd opgelopen tot 35 miljoen euro. Dat zegt uitgever Cornelis van den Berg in een interview met de Belgische krant De Morgen. Het eerste jaar leed De Pers 20 miljoen euro verlies, dit jaar zal dat zo’n 10 miljoen euro zijn en volgend jaar 5 miljoen euro. In 2011 of 2012 zal De Pers voor het eerst winst maken, schat Van den Berg. In De Morgen zegt Van den Berg verder niet in internet te geloven. ‘Online is dood, de toekomst is aan print’, staat dan ook boven het artikel. De uitgever licht toe: ‘De burger zou journalist worden. Onzin. Op blogs lees je zelden meer dan: ‘Ik ben tien en ik heb een kat’. De meeste mensen willen niet de hele dag geïnformeerd worden over wat er in de wereld gebeurt. Ze willen ’s morgens een papieren krant waarin goede journalisten hen vertellen wat ze willen weten. Vervolgens ga je naar je werk en ’s avonds wil je bij je kinderen zijn.’ 

UIT DE MEDIA:

** De vrouwenzender van RTL begint met het uitzenden van klassieke muziek. De zondagochtend van RTL 8 staat vanaf 6 april in het teken van beroemde meesters, klassieke concerten en religieuze stukken. Dit alles onder de programmatitel Klassiek op 8. RTL Nederland en MonteVerdi, een online mediaplatform voor klassieke muziek, maakten hun samenwerking maandagmorgen bekend. RTL-directeur Communicatie Frank Eijken: ‘We hebben al langere tijd ambities voor het uitzenden van klassieke muziek via een digitaal kanaal. Inmiddels hebben we in MonteVerdi een fantastische partij gevonden om samen de markt voor dit genre te verkennen. Klassiek op 8 is een eerste aanzet. Bij een goede ontvangst kijken we hoe we onze plannen verder kunnen uitrollen.’ 

** Nederland 1 was in week 13 marktleider met een aandeel van 17,9 procent in het tijdvak 18.00 – 24.00 uur en de doelgroep 6+. Dat is wel minder dan de afgelopen maanden. Nederland 1 wordt gevolgd door RTL 4 met 13,9 procent en SBS 6 met 12,3 procent De publieke omroep behaalde een marktaandeel van 31,7 procent, RTL Nederland kwam op 25,4 procent en SBS Broadcasting op 20,5 procent. Het TROS- programma Radar was het best bekeken programma met ruim 2,2 miljoen belangstellenden. Tweede was voetbalwedstrijd Oostenrijk-Nederland (SBS 6), dat 2,1 miljoen kijkers trok, gevolgd door Memories (Ned.1) met eveneens 2,1 miljoen kijkers en RTL Voetbal Eredivisie dat ook zo’n 2,1 miljoen kijkers had. (Adformatie)

** Radiozender Veronica roept nog altijd graag herinneringen op aan zijn verleden als piratenzender op zee. Met een expositie in museum RockArt en een speciale jubileum-cd/dvd kan de nostalgische liefhebber zijn hart ophalen. Ten overstaan van oud-Veronicamedewerkers opende Ad Bouman, zelf diskjockey en geluidstechnicus van het eerste uur, zondag een tentoonstelling over de piratenperiode in museum RockArt in Hoek van Holland. Radiocoryfee Erik de Zwart, eveneens oud-dj bij de zender, kreeg daarbij het eerste exemplaar overhandigd van een jubileum= cd/dvd met de beste nummers uit de begintijd. De expositie in RockArt herbergt onder andere geluidsapparatuur uit het zendschip en is tot en met 26 juli te zien in het muziekmuseum. (Planet/ANP)

** De Nederlandse Moslim Omroep (NMO) heeft Geert Wilders 24 uur de tijd gegeven om een correctie aan te brengen in zijn Koranfilm Fitna. De PVV-leider heeft beelden van de omroep gebruikt zonder daarvoor toestemming te vragen. Dat heeft de NMO maandag laten weten. Uit de aftiteling van de film, die sinds donderdagavond op het internet te zien is, blijkt dat Wilders beelden van het programma InFocus, een programma met achtergronden bij de actualiteit, heeft gebruikt. De politicus heeft daarvoor nooit toestemming gevraagd. Overigens zou de omroep hem die niet gegeven hebben. Mocht de PVV-leider niet bereid zijn de fragmenten uit het NMO-programma uit Fitna te verwijderen, zal de NMO juridische stappen ondernemen. (ANP/BNR)

** In Tilburg en Breda gaat een proefproject van start waarmee UMTS-zenders die zonder vergunning van de gemeente in masten zijn gehangen, kunnen worden verwijderd. UMTS is het zendersysteem voor snel mobiel internetverkeer. Tegenstanders vrezen schade voor de gezondheid. Officieel is daar geen bewijs voor. De telecombedrijven beweren géén vergunning nodig te hebben omdat ze de apparatuur in GSM-masten hangen, waarvoor wél toestemming is verleend. De gemeenten denken daar anders over en voelen zich gesteund omdat de rijksoverheid de telecomwet gaat aanpassen.Vooruitlopend op de nieuwe wet beginnen Breda en Tilburg met een pilotproject. (Omroep brabant)

** De VRT is gestopt met de analoge radio-uitzendingen op drie middengolffrequenties. Enkel de middengolffrequentie via 927kHz (Radio 1 en Sporza) blijft nog behouden. De VRT zond een deel van zijn radioaanbod uit op vier middengolffrequenties: 927kHz (Radio 1 en Sporza), 540kHz en 1188kHz (beide voor Radio 2) en 1512kHz (Rvi). Omdat er kwalitatief hoogstaandere alternatieven (FM, digitale radio, internetradio en satelliet) zijn, werden de middengolfuitzendingen steeds minder beluisterd, terwijl de onderhoudskosten relatief hoog bleven. De VRT behoudt wel één AM- frequentie om Vlaanderen en omstreken te blijven bedienen. Die frequentie (927kHz) neemt het Radio 1-aanbod over met zijn focus op nieuws, informatie en sport. (De Redactie)

** Bioscoophit Het Schnitzelparadijs krijgt een vervolg in de vorm van een televisieserie. Dat heeft BNN zondag bekendgemaakt. In eerste instantie gaat het om tien afleveringen. Een groot aantal acteurs uit de film, zoals Tygo Gernandt, Yahya Gier, Gürkan Küçüksentürk en Micha Hulshof, speelt ook weer mee in de televisieserie. Hoofdrolspelers Noah Valentyn, Bracha van Doesburgh, Mimoun Oaïssa en Linda van Dyck keren niet terug in de serie. Het verhaal concentreert zich nu op Sander, gespeeld door Micha Hulshof. Hij komt als beginneling terecht in de keuken van restaurant De Blauwe Gier. Een belangrijke nieuwe rol in de serie is weggelegd voor actrice Eva van de Wijdeven (Dunya & Desie). (ANP/Gelderlander)

** Radio Nederland Wereldomroep heeft vandaag haar internetradiozender RNW24 officieel gelanceerd. RNW24 biedt 24 uur per dag populaire Nederlandse muziek met elk uur het laatste nieuws. Meer informatie vind je via de website van RNW24: http://www.rnw.nl/rnw24/. Luisteren kan hier (via Media Network Blog).

** Toen directie en spelers van voetbalclub AZ vrijdagavond met elkaar in conclaaf gingen om te kijken of er nog muziek zat in een verdere samenwerking met Louis van Gaal, zat de hoofdrolspeler zelf thuis voor de tv. Vandaar dat de trainer precies kon volgen, hoe er bericht werd over het wel en wee in het DSB-stadion. Het stond hem helemaal niet aan. Van Gaal eist nu de publieke excuses van zowel NOS als RTL. Hij vindt dat de feiten op beide tv-zenders verdraaid zijn, dat er vals spel is gespeeld en dat de affaire verkeerd is neergezet. (Telegraaf)

** Het tv-programma Kluners uit Kenia (Afrikanen die onder leiding van Bart Veldkamp leerden marathonschaatsen) was gebaseerd op het Allez Allez Belgische Zimbabwe. RTL 7 brengt vanaf 21 april (19.50 uur) het origineel. In Allez Allez Zimbabwe worden vijf Afrikanen naar België gehaald en op het WK veldrijden in Duitsland voorbereid door ex-wereldkampioen wielrennen Roger de Vlaeminck. Vijf jonge Zimbabwanen ontdekken Vlaanderen en vallen van de ene verbazing in de andere. Zo hebben de veldrijders in spe nog nooit sneeuw gezien en zijn de heren wel erg gecharmeerd van de Belgische dames. (Telegraaf)

** De aandeelhouders van zowel de Britse persgroep Reuters als van diens Canadese concurrent Thomson hebben ingestemd met de overname van Reuters door Thomson. Na de overname zullen ze de grootste groep ter wereld vormen op de markt voor financiële informatie, voor het Amerikaanse Bloomberg. De overname moet op 17 april rond zijn, met de notering van de nieuwe groep Thomson Reuters PLC op de beurs van Londen. Reuters aanvaardde vorig jaar een overnamebod van bijna 13 miljard euro door Thomson. De Europese Commissie gaf in februari groen licht voor de operatie. (Reuters via Villamedia)

** Delta Digitaletelevisie breidt per 31 maart haar pluspakket uit. Per 31 maart zal de zender C-ClassicTV te zien zijn via kanaal 212. C-ClassicTV biedt veel ruimte aan populaire klassieke artiesten. Door die ideale combinatie van wereldberoemde artiesten en de beste muziekstukken is dit programma een must voor de liefhebber van populaire klassieke muziek. In het digitale basispakket zal de zender FAN TV vanaf 31 maart te zien zijn.

“Farmaceuten sponsoren tv-programma’s”

De EO heeft programma’s uitgezonden die waren betaald door fabrikanten van geneesmiddelen. De sponsoring liep via patiëntenorganisaties. Op de aftiteling stond alleen de naam van de patiëntengroepen. Het gaat om een uitzending over baarmoederhalskanker in januari en een aflevering over epilepsie die in april vorig jaar op tv was. In beide uitzendingen werd ruim aandacht besteed aan de behandelmogelijkheden met vaccins of medicijnen. De film over baarmoederhalskanker werd betaald door GlaxoSmithKline, fabrikant van het vaccin Cervarix. Twee bedrijven (GlaxoSmithKline en Sanofi) voeren al anderhalf jaar een heftige lobby voor vergoeding van het vaccin, dat 375 euro kost. GlaxoSmithKline (GSK) betaalde begin dit jaar 46.750 euro aan de stichting Nigyo in Nijmegen, een organisatie van vrouwen die onderzoek naar gynaecologische kankers willen bevorderen. Het sponsorgeld werd deels gebruikt voor de EO-documentaire. Nigyo wilde geen mededelingen doen over de hoogte van het sponsorbedrag van GSK. Pas na aandringen maakte de fabrikant het bedrag bekend. Een woordvoerster van het Commissariaat voor de Media noemt de constructie in strijd met de Mediawet. „Dit is niet in orde.” Het commissariaat is al enige tijd bezig met een onderzoek naar de sponsoring van medische tv-programma’s. Volgens Irjan Aarten, eindredacteur gezondheid bij de EO, is er door het Nationaal Epilepsie Fonds en de stichting Nigyo in de besprekingen over de medische specials met geen woord gerept over financiering voor de farmaceutische industrie. „Dit is volstrekt nieuw voor ons.” Aarten is eindredacteur van de serie programma’s die René Stokvis Producties maakt in opdracht van de EO. Volgens Aarten neemt de EO wel vaker geld aan van derden bij de productie van tv-programma’s, op voorwaarde dat die organisaties een ideëel doel hebben. De EO gaat zich bezinnen op de financiering van de medische programma’s. Lees verder via Trouw.

UIT DE MEDIA:

** De respons van luisteraars naar evangeliserende radio-uitzendingen in het Midden-Oosten is de afgelopen jaren ,,dramatisch” teruggelopen. Reageerden er in de jaren tachtig nog tienduizenden mensen per jaar vanuit het Midden-Oosten op christelijke radio-uitzendingen die, gefinancierd door westerse organisaties, werden uitgezonden, nu is die stroom opgedroogd, concludeert Jos Strengholt.Hij schreef een 962 pagina’s tellend proefschrift over vijftig jaar christelijke radio-evangelisatie in het Midden-Oosten, waarop hij vandaag in Utrecht promoveert. (ND)

** RTV Oost zendt dit jaar voor de eerste keer de Enschede Marathon live uit op tv. Vanaf 11 uur is de zender in de lucht met het verslag van de wedstrijd. De Enschede Marathon wordt 27 april voor de veertigste keer gehouden. Aan de marathon doen elk jaar duizenden mensen mee. De marathon is de oudste van Nederland. (RTV Oost)

** Wit-Russische agenten hebben donderdag zeker zestien journalisten opgepakt en hun woningen doorzocht. Dat heeft de Wit-Russische journalistenvereniging gezegd. Een aanklager zei dat de journalisten worden verdacht van het beledigen van president Aleksandr Loekasjenko. Agenten van de veiligheidsdienst KGB overvielen appartementen in het hele land en de kantoren van twee radiozenders: Radio Racja en European Radio. Beide zenders krijgen geld van de Europese Unie. De KGB weigerde commentaar. De arrestaties lijken een represaillemaatregel voor de protesten in Minsk eerder deze week tegen de autoritaire regering van Loekasjenko. Zeker twee verslaggevers werden veroordeeld tot vijftien dagen celstraf omdat ze aan de protesten meededen. (Nieuws.nl)

** De aangekondigde film Fitna van Geert Wilders is gepresenteerd. De PVV heeft op zijn internetsite een link staan naar de website Liveleak.com waar de omstreden anti-koranfilm te zien is. De film duurt ruim 16 minuten en begint met de waarschuwing dat schokkende beelden te zien zijn.Er worden beelden getoond van de aanslagen van 11 september 2001 en van de aanslagen in Madrid en jaar later. Verder toont Wilders oproepen van moslimvoorgangers tot het doden van niet-moslims. (NOStt)

** Televisieprogramma Nova heeft in een reportage over het strafproces tegen marinier Eric O. ten onrechte geen wederhoor gepleegd. Dat constateert de Raad voor de Journalistiek donderdag. O. loste op 27 december 2003 waarschuwingsschoten op een groep Irakezen, die mogelijk een container wilde plunderen. Daarbij zou een van de Irakezen om het leven zijn gekomen. Het gerechtshof in Arnhem sprak O. in 2005 vrij van handelen in strijd met de geweldsinstructies voor Nederlandse militairen in Irak. (ANP)

** Yolanthe Cabau van Kasbergen heeft een contract voor drie jaar bij de TROS getekend. Dat werd donderdag bekendgemaakt in het Oostenrijkse skioord Westendorf. De vriendin van zanger Jan Smit gaat meerdere programma’s voor de omroep maken. Momenteel presenteert ze daar al Twinzz. Cabau van Kasbergen maakt nu ook nog enkele programma’s voor BNN, maar daar gaat ze mee stoppen. (ANP/Planet)

** Citaten uit films en tv-series hebben een opvallend lange houdbaarheid in de Nederlandse taal. Dat blijkt uit een peiling van het tijdschrift Onze Taal. Volgens de Utrechtse taalkundige Coppen is ‘Goeiesmorgens’ uit Jiskefet het beste voorbeeld. Op de tweede plaats staat ‘Toedeledokie’, uit dezelfde VPRO-serie en op drie de uitspraak ‘I’ll be back’ van acteur Arnold Schwarzenegger in de film Terminator. (RTV Utrecht)

** Het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam heeft donderdag een geldboete van 800 euro, waarvan de helft voorwaardelijk, geëist tegen columnist Arnold S..Enkele passages over joden in zijn column in studentenblad Havana in september 2006 zijn volgens het OM ,,onverdund antisemitisch”. Justitie legde S. daarom ten laste dat hij met zijn teksten een groep mensen beledigde op basis van hun ras. Op dat vergrijp staat een maximale gevangenisstraf van een jaar. De advocaat van S. vroeg om vrijspraak van S. De rechtbank doet over twee weken uitspraak. (ANP)

** Kas van Iersel wordt de nieuwe station voice van Sky Radio 101 FM. De komst van Van Iersel naar Sky Radio is onderdeel van de vernieuwde sound die vanaf eind april 2008 te horen is op dit radiostation. Vanaf eind april is Kas van Iersel de nieuwe stem van Sky Radio 101 FM. Hij zal dagelijks, naast station voice Tanja Jess, te horen zijn op het radiostation. De stem van Kas past goed bij de nieuwe muziekmix die sinds begin dit jaar op Sky Radio is te horen. Tegelijkertijd met de start van Kas van Iersel zullen ook nieuwe jingles te horen zijn op Sky Radio. (Persbericht)

** Naast de horizontale weekprogramma’s zal RADIONL vanaf 29 maart ook op de zaterdagen van 9 tot 18 uur gepresenteerde live uitzendingen verzorgen. ‘Welkom in het weekend’ (9-12 uur) waarin presentator Erik Ferwerda het zaterdagochtend koffietijdgevoel oproept met onder andere het programma item ‘binnenplaats’. Hier gaat Erik op zoek naar een voorwerp/product waar de luisteraar al jaren naar op zoek is. Van 12 tot 3 uur C@mp met Dennis Erhardt. In het programma ligt de nadruk op sentiment, nostalgie en veel oud- Hollandse gezelligheid. In het programma maken bekende sterren hun opwachting, speelt Dennis het spel ‘wie is de muis’ en loopt hij wekelijks door showbizzland. Dennis is geen onbekende in de radio- en showbizzwereld, in 1996 scoorde hij met de single ‘Gewoon een vrolijk liedje’ een dikke hit. Ook presenteerde hij diverse radioprogramma’s bij Radio Rijnmond, Flevoland en RTV Utrecht. In de eerste show heeft Erhardt de koningin van de glamour gestrikt, niemand minder dan Patricia Paay. De RADIONL zaterdag wordt afgesloten met Korte en Co (15 -18 uur) met Martinus Korte. Korte & Co kan het best omschreven worden als ‘vrije tijd klusradio’ waarin veel interactie met de luisteraar is. Ook gaat Martinus op zoek naar de klusser van de week om hem of haar een echte RADIONL klusradio te geven. (Persbericht)

** Casema breidt op dinsdag 1 april het televisiepakket in de gemeente Alblasserdam uit met 7 zenders: Animal Planet, Nickelodeon/Comedy Central, WDR, Rai Uno, TVE Internacional, EuroNews/Het Gesprek en het Etalagekanaal. Het Standaard RTV-pakket bestaat dan uit 34 televisiezenders en 36 radiozenders. Het kabelnetwerk in deze gemeente is inmiddels volledig gemoderniseerd en hiermee kan Casema vanaf 1 april ook internet, telefonie, digitale televisie en HDTV aanbieden. BBC World vervalt vanaf 1 april te en is dan alleen beschikbaar in het gratis digitale Standaard RTV-pakket. (Persbericht)

** Casema breidt op dinsdag 1 april het televisiepakket in de gemeente Giessenlanden uit met de televisiezenders: Animal Planet, TMF, CNN International, EuroNews/Het Gesprek, TRT International, TVE Internacional, Arte en het Etalagekanaal. Het Standaard RTV-pakket bestaat dan uit 34 televisiezenders en 36 radiozenders. Het kabelnetwerk in deze gemeente is inmiddels volledig gemoderniseerd en hiermee kan Casema vanaf 1 april ook internet, telefonie, digitale televisie en HDTV aanbieden. Het tarief voor het Standaard RTV- abonnement wordt per 1 april € 12,50 (inclusief BTW) per maand. Vervolgens wordt het tarief per 1 januari 2009 € 14,-, per 1 januari 2010 € 15,50 en per 1 januari 2011 het dan geldende uniforme tarief. Afwijkende pakketten en/of kortingen voor het RTV-abonnement komen per 1 april te vervallen. Als gevolg van in het verleden teveel gefactureerd abonnementsgeld wordt voor bestaande abonnees in de periode 1 juli tot en met 31 december 2008 geen abonnementsgeld in rekening gebracht. (Persbericht)

** Abonnees van Kabel Noord die bellen via de kabel, kunnen al sinds woensdagavond niet bellen of gebeld worden. Over de oorzaak en duur van de storing is niks bekend. Volgens de website van Kabel Noord is men druk bezig om de storing op te lossen.

** De commerciële tv-zender Het Gesprek komt vanaf 7 april met een nieuwe, horizontale, programmering. Tevens brengt Het Gesprek vanaf deze datum de Amerikaanse talkshow van David Letterman. De uitzendingen wordt ondertiteld enkele dagen na de uitzendingen in de Verenigde Staten uitgezonden, elke werkdag tussen 22.30 en 23.30 uur.

** Jack Spijkerman komt eind mei met een nieuw programma op RTL4. „Dat wordt een eenmalige uitzending, dit najaar volgt een hele serie”, aldus de programmamaker. Of het wederom satire wordt? „Dat kan je bij mij natuurlijk wel verwachten”, zegt de presentator, die voorheen voor de VARA en Talpa/ Tien werkte. „Maar het zal in niets lijken op Kopspijkers of Koppensnellers, dit is echt een totaal nieuw concept”, zo belooft hij. Spijkerman werkte de afgelopen maanden in alle stilte aan de nieuwe formule. (Telegraaf)

** Jan-Roelof Stienstra is per 1 april de nieuwe algemeen directeur van DAG Media als opvolger van Edwin Tromp. Stienstra is al sinds de oprichting lid van de directie van DAG Media als zakelijk directeur. Hij is afkomstig van KPN waar hij verschillende functies heeft bekleed op het gebied van sales en retail. DAG kwam onlangs met een vernieuwde site en de samenwerking met de Volkskrant werd verder vormgegeven. Wat Tromp gaat doen, is nog niet bekend. (Adformatie)

** Documentairemaker Ytzen Brusse is dinsdag op 88-jarige leeftijd overleden. Dat heeft het Amsterdamse Filmmuseum, waaraan Brusse in 2005 een groot deel van zijn films wegschonk, woensdag bekendgemaakt. De filmmaker maakte vanaf 1949 naam met films als ‘Parlevinkers’, ‘Boer Pietersen schoot in de roos’ en ‘Hij, zij en een wereldhaven’. Brusse komt uit een beroemde familie. Hij is de zoon van journalist en schrijver Marie Joseph Brusse. Acteur Kees Brusse, journalist Jan Brusse en schrijver Peter Brusse zijn broers van de filmmaker. (Novum/Nieuws.nl)

** Onder de noemer NOS: EK Voetbal zendt NOS Sport vanaf zaterdag (17.20 uur, Ned. 1) acht wekelijkse voorbeschouwingen uit over het komende EK. De UEFA maakte als organisator van het EK acht voorbeschouwingen op dit grote sportevenement die de omroep nu gaat uitzenden. In NOS: EK Voetbal is onder meer aandacht voor de speelsteden in Zwitserland en Oostenrijk. De makers zoomen vooral in op de voetbalstadions waar de in totaal 31 wedstrijden van het EK worden gespeeld. Daarnaast is er aandacht voor de deelnemende zestien nationale voetbalteams. Spelers en trainers komen aan het woord over hun voorbereidingen en verwachtingen. (FC Update)

** Heidi Wulfsen wordt de nieuwe adjunct-hoofdredacteur van RTV Noord-Holland. Wulfsen heeft de afgelopen jaren bij NOS Nieuws gewerkt als plaatsvervangend chef binnenland. In die functie is ze onder meer bezig geweest met de ontwikkeling van een nieuwe multimediale organisatie (Radio/TV/Internet) bij de NOS. Verder coördineerde ze de nieuwsvloer en de planningsredactie. Onder de nieuwsafdeling vallen programma’s als het NOS Journaal en het Radio 1-journaal. Heidi Wulfsen, die bij RTV Noord-Holland tevens plaatsvervangend hoofdredacteur is, begint in juni bij de regionale omroep. Ze is de opvolger van Henk Lemckert die vanaf 1 maart hoofdredacteur is van Omroep Brabant. (Spreekbuis)

** De Partij voor de Vrijheid (PVV) van leider Geert Wilders wil dat minister Ronald Plasterk (Media, PvdA) de subsidie aan de Wereldomroep stopzet. Dat stelde PVV-mediawoordvoerder Martin Bosma dinsdag in Kamervragen aan de bewindsman. Directe aanleiding voor de PVV vormt een korte film die de omroep heeft gemaakt over de verwachte anti-Koranfilm Fitna van Wilders. Volgens de partij valt die productie te betitelen als een ,,anti-Fitna-filmpje”. Ook los van de Fitna-ophef vindt Bosma dat de Wereldomroep weg kan. ,,Die omroep kost de belastingbetaler per jaar 45 miljoen euro. De kerntaken van de omroep, zoals nieuws voor Nederlanders in het buitenland, zijn komen te vervallen door de komst van internet en nieuwe media.” (ANP/Planet)

** Het radioprogramma De Coen & Sander Show op 3FM wordt volgende week naast Sander Lantinga gepresenteerd door diverse gastpresentatoren, onder wie voormalig radio-dj Erik de Zwart. De vaste medepresentator van Lantinga, Coen Swijnenberg, is op vakantie. Lantinga krijgt ook nog assistentie van Arie Koomen, Hans Kazan en Roel van Velzen, meldde een BNN-woordvoerster dinsdag. De Coen & Sander Show is elke werkdag tussen 16.00 uur en 19.00 uur te horen bij BNN op 3FM. Behalve op vrijdag, want dan is het programma te horen tussen 16.00 uur en 18.00 uur. (ANP/Gelderlander)

** Maandag 24 maart keken gemiddeld 767.000 mensen* naar de live NOS-uitzending van het EK zwemmen in Eindhoven op Nederland 2 tussen 18.00 en 20.00 uur. Op die dag won Marleen Veldhuis goud op de 50 meter vrije slag en wonnen de Nederlandse dames brons op de 4×100 meter wisselslag. De uitzending van maandag was de meest bekeken NOS Studio Sport-uitzending van alle live uitzendingen rondom het EK zwemmen vanaf dinsdag 19 maart. Gemiddeld keken er naar de uitzendingen tussen 18.00 en 20.00 uur 570.000 mensen. De NOS was voor het eerst host broadcaster van zo’n groot zwemevenement. 17 landen maakten gebruik van de beelden die de NOS leverden. (Persbericht)

** Nederland 1 was in week 12 marktleider op tv (tijdvak 18.00-24.00 uur, 6+) met een aandeel van 19,2 procent. Nederland 2 had 7,7 procent en Nederland 3 7,3 procent. RTL4 scoorde 15,5 procent, RTL5 kwam uit op 5,6, RTL7 scoorde 8,1 en RTL8 2,1 procent. SBS6 had een aandeel van 11,0 procent, Net5 had 5,4 procent en Veronica 4,8. Het Journaal van 20.00 uur op zaterdag was het best bekeken programma van de week met 2,145 miljoen kijkers. Radar had 2,020 miljoen kijkers, Memories 1,880 miljoen, RTL Voetbal Eredivisie 1,863 miljoen en Mooi Weer De Leeuw 1,851 miljoen kijkers. (SKO/Adformatie)

** Bij ZuidFM, de lokale radio-omroep van Eijsden, is dit weekend zendapparatuur gestolen. De omroep kan daarom niet meer via de ether en de kabel uitzenden. Volgens de voorzitter van de Stichting Radio Omroep Eijsden bedraagt de schade 15.000 tot 20.000 euro. De uitzendingen zijn alleen nog via internet te beluisteren. Bij de lokale radio-omroep werken 40 vrijwilligers. (L1)

** Bij de BBC zijn 167 klachten binnengekomen over een scène in de populaire serie EastEnders, waarin een man levend werd begraven. De serie werd afgelopen vrijdag om 20.00 uur uitgezonden en veel fans, die het wel en wee van de karakters gezellig met de hele familie kijken, vonden dat veel te vroeg. Onlangs kwam de serie, die verhaalt over het leven in een Londense volkswijk, ook al in opspraak. Veel kijkers waren ‘not amused’ door een scène waarin een bende een pub aanvalt. De BBC vindt het aantal klachten nog meevallen. “Er kijken tien miljoen mensen naar, dus dan zijn 167 klachten niet veel”, aldus een woordvoerster van de omroep. (NieuwNieuws)

** Afgelopen donderdag kreeg Jaap Jongbloed groen licht voor een tweede reeks afleveringen van Het mooiste meisje van de klas. Hofleverancier Schoolbank.nl zal opnieuw druk worden bezocht door de presentator, van wie overigens geen enkele jeugdfoto op het internet is terug te vinden. Jongbloed is erg blij met deze serie: „Hiermee kom ik misschien van het imago van misdaadverslaggever af.” Het mooiste meisje… werd afgelopen seizoen erg goed bekeken. Uit onderzoek blijkt dat het programma vooral werd gewaardeerd door vrouwen tussen 20 en 45 jaar. (Telegraaf)

** Omroep MAX zoekt nieuwe projecten voor het tvprogramma MAX Maakt Mogelijk, dat dit najaar weer is te zien. De omroep wil senioren in binnen- en buitenland de helpende hand bieden. Zo werd al een tehuis voor oudere daklozen in Roemenië opgezet en kwam er een tandartskliniek in Indonesië. In Nederland toverde MAX Maakt Mogelijk onder meer een aftandse recreatiezaal in een verpleegtehuis om tot een verblijfsruimte. Aanmelden kan via www.maxmaaktmogelijk.nl.(Telegraaf)

** De NOS pakt volgend jaar flink uit: de omroep viert op 5 april 2009 zijn 50-jarig bestaan. Dit gebeurt onder meer met een tentoonstelling in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. „En we zijn bezig met een documentaire over de geschiedenis van Studio Sport en de voorloper Sport in Beeld. Wat we precies gaan doen hangt mede af van het beschikbare budget”, aldus de NOS. (Telegraaf)

** Geert Wilders gaat niet in op een eventueel aanbod van de Nederlandse Moslim Omroep (NMO) om zijn anti-Koranfilm Fitna uit te zenden. ,,No way, NMO” zei het Tweede Kamerlid zondag in een reactie. De omroep overwoog de film onder voorwaarden uit te zenden. Maar op een van die voorwaarden – dat de omroep hem vooraf mocht zien – gaat Wilders bij voorbaat niet in. ,,Ik laat hem aan niemand zien vooraf.”De politicus gaat nog steeds ,,voor snel op internet”. De website waarop Wilders zijn film wilde uitzenden is sinds kort uit de lucht. (ANP/Planet)

** Provider Network Solutions heeft zaterdagavond de website fitnathemovie.com van PVV-politicus Geert Wilders offline gezet. De provider stelt in een mededeling dat er meerdere klachten zijn binnengekomen over de site. Network Solutions onderzoekt nu of de inhoud van de website in strijd is met de reglementen van de provider. (ANP)

** De uitgever van het legendarische weekblad Kuifje, Raymond Leblanc, is vrijdag op 92-jarige leeftijd overleden. De Waalse Belg Leblanc overtuigde tekenaar Hergé om een weekblad Kuifje te beginnen. Het eerste nummer in 1946 bleek een doorslaand succes. Het weekblad bleek tot het einde in 1993 de bron van ander striptalent, zoals Suske en Wiske. Leblanc gaf veel stripalbums uit via zijn bedrijf Editions du Lombard, dat nog steeds actief is. In de jaren vijftig produceerde de Belg ook tekenfilms als ‘Asterix en Cleopatra’, ‘Kuifje en het haaienmeer’ en ‘De fluit met de zes smurfen’. Sinds 2007 bestaat er een Prijs Raymond Leblanc voor jonge auteurs van stripalbums. (ANP/AD)

“100%NL wordt vrouwenzender”

Radiozender 100%NL heeft een nieuwe koers uitgezet. De zender richt zich tegenwoordig vooral op vrouwen. “We willen ons associëren met Linda, Libelle en Margriet”, vertelt Ron Sterrenburg, de nieuwe programmadirecteur van de radiozender. “Vrouwen met hersens, die midden in het leven staan.” Qua muziek zal 100%NL, dat sinds de oprichting in 2006 alleen nummers van Nederlandse bodem draait, niet veel veranderen. “We draaien al Jan Smit, Thomas Berge en Nick en Simon”, legt Sterrenburg uit. “Maar we willen Bløf en Marco Borsato ook niet afschrikken.” De zender heeft wel besloten hardere rockmuziek, zoals die van Kane, voortaan te mijden. “Het wordt rustiger en aangenamer om naar te luisteren.” Hoewel vrouwen de belangrijkste nieuwe doelgroep zijn van 100%NL, wil Sterrenburg, die pas enkele dagen in zijn functie actief is, niet graag in hokjes denken. “Het is zo jammer dat in Nederland alles zo smal gecommuniceerd wordt”, stelt hij. “We willen mannen niet afschrikken. Ik ben ervan overtuigd dat je moet proberen zo veel mogelijk mensen te bereiken.” Het nieuwe format moet dan ook toegankelijk zijn voor mannen en vrouwen tussen de 18 en 50 jaar. “Mijn filosofie is dat radio mainstream moet zijn. Wij zijn net als Privé, Story en McDonald’s. Die richten zich ook niet alleen op mensen tussen de 20 en 30.” Wat voor consequenties de omslag zal hebben voor de programmering en de dj’s die werkzaam zijn bij 100%NL kan Sterrenburg nog niet zeggen. De radiozender, die kampt met dalende luistercijfers, kwam begin deze maand in het nieuws toen het AD meldde dat hij alleen nog volksmuziek zou gaan draaien. De citaten van algemeen directeur Dennis Korthouwer in het artikel zijn volgens hem uit hun context gehaald. “Er is nooit sprake geweest van een omslag naar alleen maar schlager”, vertelt Korthouwer. “Er was toen nog niets zeker over de koers die we gaan varen.” (via Nieuws.nl).

UIT DE MEDIA:

** Kabelaar Multikabel stopt per 1 mei 2008 met de “Online Storage” Dienst. Hiermee konden klanten bestanden opslaan op de servers van Multikabel die ze eventueel konden delen met kennissen. “Het aantal klanten wat hiervan in de afgelopen jaren gebruik van gemaakt heeft is gering. Bovendien zijn er tegenwoordig vele mogelijkheden om bestanden te bewaren”, aldus Multikabel. Klanten betalen vanaf 1 april niet meer voor deze dienst en krijgen als tegemoetkoming gratis een USB-stick met voldoende capaciteit om de online opgeslagen bestanden te bewaren. (MGV)

** De Britse publieke omroep gaat met ingang van 2009 de live-beelden van de Formule 1 weer uitzenden. De BBC neemt de rechten over de commerciële tv-zender ITV. De uitzendingen op ITV werden, net als in Nederland, regelmatig onderbroken door reclameblokken. BBC zendt daarentegen geen reclameblokken uit, waardoor de sportliefhebber volop aan zijn trekken zal komen. Formule 1-baas Bernie Ecclestone: ,,Ik ben erg blij dat we deze deal met de BBC hebben kunnen sluiten. Het is een opwindende periode in de Formule 1 en de BBC heeft een aantal zeer innovatieve ideeën om de Engelse fanbasis vast te houden en uit te breiden.” De overeenkomst bevat rechten voor zowel televisie, radio en internet. De BBC wil namelijk ook via zijn BBC Sport-website beelden uit gaan zenden. Of de vaste presentatoren Mark Blundell, James Allen en pitreporter Martin Brundle meeverhuizen naar de BBC is nog onduidelijk. (Via Forumle 1)

** Vanaf zondag 23 maart (Eerste Paasdag) zijn alle programma’s bij TV Gelderland vanaf 21.00 uur ondertiteld. Via teletekstpagina 888 kunnen de ondertitels opgeroepen worden. Daarmee is de omroep de eerste regionale omroep die alle eigen programma’s ondertitelt. Ondertiteling is een belangrijke aanvulling voor de 15.000 Gelderse doven en slechthorenden. Bovendien blijkt uit onderzoek dat ook veel allochtonen deze service inschakelen omdat ze dat wat gezegd wordt dan beter begrijpen. Daarnaast gebruiken jongeren ondertiteling vaak om een TV programma te volgen en daarbij luisteren ze tegelijkertijd naar muziek. Al sinds 2002 wordt het nieuws van TV Gelderland ondertiteld en dankzij nieuwe technieken en subsidie van de Provincie Gelderland is het mogelijk om de programma’s toegankelijk te maken voor alle inwoners van Gelderland. Ondertiteld via tt 888 vanaf 23 maart: TV Nieuws, Rondje 30, Pubers!, Alles uit de Kast, De Tien van Marlies, Hallo Gelderland!, Schatgraven, Angelique gaat Vreemd. Ook het speciale Paasprogramma Cultuur? Geen Kunst! is ondertiteld. (Persbericht)

** De eerste afleveringen van de nieuwe soapserie “Koning van de Maas” van TV Rijnmond zijn donderdag vertoond aan een select gezenschap. Genodigden kregen de eerste twee delen alvast te zien. “Koning van de Maas” is een een 13-delige serie over een havenbaron met een zoon die zijn eigen weg zoekt. De serie is mede ontwikkeld door Rogier Proper. De televisiemaker was eerder betrokken bij soapseries als GTST en OnM en dramaproducties als Hertenkamp, Retour Den Haag en Blauw Blauw. Bij het schrijven van de afleveringen zijn onder meer studenten betrokken van de nieuwe opleiding scriptschrijven van de hogeschool INHOLLAND. De eerste aflevering is volgende week zondag te zien op TV Rijnmond.

Luistercijfers: Flinke stijging Radio 1

De publieke nieuwszender Radio 1 heeft haar marktaandeel in de periode januari/februari 2008 zien stijgen met 0,7 procent. Radio 2 blijft martkleider ondanks een daling van 0,5 procent marktaandeel. Radio 538 staat op een tweede plek met een stijging van 0,5 procent marktaandeel. Sky Radio zag het aandeel dalen van 10,3 naar 9,6 procent. Alle marktaandelen over de periode januari/februari 2008:

dec/jan(in%)	jan/feb(in%)
01	Radio 2	12.1	11.6
02	Radio 538	10.6	11.1
03	Sky Radio	10.3	9.6
04	Radio 3FM	7.9	7.3
--	Radio 1	6.6	7.3
06	Q-Music	7.1	7.0
07	Radio Veronica	5.8	5.4
08	Radio 10 Gold	3.2	3.1
09	Arrow Classic Rock Radio	2.3	2.5
--	Radio5	2.3	2.5
--	ClassicFM	2.3	2.5
12-	Radio 4	1.8	1.9
13	SlamFM	1.9	1.8
14	100 % NL	1.2	1.2
15	Arrow Jazz FM	0.6	0.7
16	BNR Nieuwsradio	0.6	0.6
17	CAZ!	0.5	0.5
18	TMF Radio	0.4	0.3
--	KinkFM	0.3	0.3
20	Radio 6	0.2	0.2
==	Regio Radio	13.0	13.1
==	Regionale Commercieel Radio	3.0	3.1
==	Overige	6.1	6.5

UIT DE MEDIA:

** 3FM doet rechtstreeks verslag het grootste comedy festival van Nederland op zaterdag 22 maart van 20.00 tot 23.00 uur. 3FM dj’s Annemieke Schollaardt en Domien Verschuuren presenteren rechtstreeks vanaf Laughing Matters in Enschede. Zij ontvangen gasten als Lama Tijl Beckand en nemen de luisteraar mee langs de hoogtepunten van de 3 dagen standup comedy. Op Laughing Matters staan onder andere Tijl Beckand en Jeroen van Kongingsbrugge, die het hebben over de genialiteit van de sitcom Seinfeld. Boom Chicago en Op Sterk Water improviseren met publiek en schrijver Henk Spaan en Jiskefet-icoon Herman Koch komen langs met verhalen uit het literaire voetbaltijdschrift ‘Hard Gras’. (Persbericht)

** BNN heeft een online televisiegids gelanceerd. Op de voor jongeren bedoelde webpagina staan kijktips, samengesteld door presentatoren van BNN en de redactie. Bezoekers kunnen via de BNN Gids ook hun eigen community starten over programma’s uit de hele wereld. De online TV-Gids van BNN ging live op www.bnngids.nl. In de gids wordt naast het reguliere tv-aanbod ook de programmering van de themakanalen opgenomen. Nieuw is de mogelijkheid om een persoonlijke gids aan te maken en deze als gadget te plaatsen op je eigen Hyve-profiel, weblog of website. (NLKabel)

** De NRCV is in ernstige verlegenheid gebracht doordat onbekenden de afgelopen maanden porno hebben geplaatst op een forum van de christelijke omroep. Op een site die is gelinkt aan het gestopte 3FM-programma Buzz waren tot gisteren pornoplaatjes te zien. Een NCRV-woordvoerder zegt de kwestie vervelend te vinden. ,,We gaan kijken hoe we dit in de toekomst kunnen voorkomen. Dit mag niet weer gebeuren.” (Telegraaf)

** De nieuwe programmering die Radio West begin januari introduceerde slaat aan. Het marktaandeel van de regionale zender over de eerste twee maanden steeg met bijna 30 procent naar 7,8%, zo blijkt uit de vandaag bekend geworden luistercijfers van bureau Intomart. De nieuwe en vernieuwde programma’s kunnen de luisteraar ook langer boeien: Radio West staat gemiddeld 3 uur en 35 minuten aan, een toename van ruim 40 minuten tov eerdere metingen. Radio West startte op 7 januari met een vernieuwde programmering. Door meer interactie met de luisteraar, meer muziek en vooral één herkenbaar geluid wordt de luisteraar meer betrokken bij de programma’s. Die aanpak blijkt te werken, zo blijven de luisteraars beduidend langer aan het toestel gekluisterd, de gemiddelde luistertijd per dag steeg met 41 minuten naar 3 uur en 35 minuten. Ook het marktaandeel van Radio West steeg, in de eerste twee maanden noteerde de regionale zender een marktaandeel van 7,8%, wat een stijging met 1,7% ten opzichte van de laatste meting is. Hoofdredacteur Jan van Veghel reageert verheugd op dit resultaat: “Ik ben blij en voldaan met deze cijfers. De stijging in marktaandeel en luistertijd laat zien dat vernieuwing werkt en dat luisteraars West weer meer weten te waarderen.” (Persbericht)

** Een single die alleen honden kunnen horen: met deze noviteit is entertainer Eric Dikeb donderdagmiddag bij 3fm-deejay Rob Stenders te horen. Dikeb lanceert in het programma van Stenders zijn nieuwe nummer Doggystyle, dat in zo’n hoge frequentie is opgenomen dat het alleen maar voor hondenoren waarneembaar is. In principe is het dus gedurende de duur van de hele plaat stil op radio 3fm. Het nummer gaat gepaard met een clip, die tijdens de uitzending wordt gelanceerd op de hyve van Dikeb. De single zelf is vanaf donderdagmiddag voor één euro te downloaden via de website van Dikeb. De opbrengst van het nummer gaat naar de Dutchpuppy Foundation. (ANP/Planet)

Deutsche Telekom zet Orange Nederland Breedband te koop

Deutsche Telekom heeft Orange Nederland Breedband BV te koop gezet. Dit blijkt uit de officiele stukken die bij de jaarcijfers voor beurs zijn geopenbaard in het zogeheten ‘geschaftsbericht 2007′. Deutsche Telekom heeft de Nederlandse Orange-breedbandactiviteiten getypeerd als IFRS 5. In de officiele boekhoudtermen betekent dit, ’te koop staand, wordt binnenkort afgestoten’ . Deutsche Telekom nam geheel Orange Nederland over van France Télécom op 28 september 2007, waarbij het met name ging om de mobiele telefonie-activiteiten. Het bedrijf is dan ook in Nederland ondergebracht bij het al actieve T-Mobile waarbij gewerkt wordt aan een samenvoeging van de bedrijven. Aangezien Deutsche Telekom in Nederland niet actief is met breedband (in Duitsland wèl onder de naam T-Home), stond de toekomst van Orange Breedband al ter discussie bij het bedrijf. Het moederbedrijf stelt dat Orange Breedband ‘binnenkort’ zal worden afgestoten. Orange biedt thans zowel ADSL-verbindingen als internet via de kabel via het Zesko-bedrijf Casema aan. Dit laatste is een gevolg van een historische situatie van de tijd dat France Télécom eigenaar was van zowel Orange (toen Wanadoo) als Casema. Thans is Casema samen met @Home en Multikabel onderdeel van Zesko Holding dat op 16 mei het nieuwe merk Ziggo zal introduceren. Onduidelijk is wie potentiële kopers zijn van Orange Nederland Breedband. Het bedrijf zelve zegt desgevraagd over de gedane mededeling van Deutsche Telekom dat dit een normale melding zou zijn in het kader van een heroriëntatie die verplicht is door beursregels en een verkoop aldus niet gezegd zou zijn. De Duitse oorspronkelijke tekst van Deutsche Telekom laat daar echter niets aan de verbeelding over. Zeker is in ieder geval dat de naam Orange zal verdwijnen na een overgangstermijn omdat het merkrecht daartoe in handen is van France Télécom. Orange Breedband ligt de laatste tijd onder vuur door een gebrekkige dienstverlening van haar ADSL-produkt en beloofde snel verbeterering aan te brengen en ontkent dat deze te maken zouden hebben met een op handen zijnde verkoop. (DdJ/MediaMagazine.nl)

UIT DE MEDIA:

** Advocaat Skala uit Haren overweegt de TROS voor de rechter te slepen. De reden is een uitzending van het programma ‘TROS Opgelicht’, waarin de Groningse zakenman Kees Kremer wordt beschuldigd van oplichting. Skala vindt dat de TROS zich schuldig heeft gemaakt aan huisvredebreuk, smaad en laster. Kremer zou ten onrechte aan de schandpaal zijn genageld. De TROS zegt nog niets van Skala te hebben gehoord. (RTV Noord)

** Ouderenomroep MAX komt vanaf 27 maart met een actie die de zendgemachtigde aan ongeveer 50.000 nieuwe leden moet helpen. MAX is destijds op basis van een zogenoemde aspirantstatus het omroepbestel binnengelaten, maar moet met ingang van volgend jaar 150.000 leden hebben, verklaarde een MAX-woordvoerder woensdag. Op dit moment heeft de seniorenomroep 110.000 aanhangers. MAX zoekt er ongeveer 50.000 om zo een marge te hebben. Volgens de zegsman laat zijn omroep al een flinke groei zien. ,,Wij zijn destijds met 60.000 leden het bestel binnengekomen”, brengt hij in herinnering. (ANP/BNR)

** Vier op de vijf internetbanners die reclame maken voor kredieten, voldoen aan de wettelijke reclameregels, zo heeft de AFM geconstateerd na onderzoek van 299 banners van 9 kredietverstrekkers en 16 bemiddelaars. Dit bericht Assurantie Magazine. Van drie marktpartijen voldeden de uitingen niet aan de regels; die hebben hun reclame op aandringen van de toezichthouder aangepast of verwijderd. “Uit de doorlopende monitoring na afloop van het onderzoek bleek dat vrijwel alle leenbanners aan de reclameregels voldoen.” De meeste fouten betroffen het niet vermelden van extra informatie zodra maandlast of rente wordt genoemd.

** Uitgeverij Audax in Gilze heeft vorig jaar weer meer winst geboekt na winstdalingen in de twee jaren ervoor. Het bedrijf verdiende 9,2 miljoen euro tegen 5,6 miljoen euro in 2006. De winstgroei komt ook door een bijzonder pensioenvoordeel van 2,4 miljoen euro. Audax geeft bladen als HP/De Tijd, Aktueel en Intiem uit. Daarnaast exploiteert het de AKO-boekhandelketen. De uitgever zag de omzet met bijna 30 miljoen euro stijgen tot ruim 294 miljoen euro. Dit is voor een belangrijk deel te danken aan de overname van zestien Bruna-stationswinkels. De winst is nog altijd niet terug op het niveau van 2004 toen er 10,5 miljoen euro werd verdiend, maar het bedrijf heeft vertrouwen in de toekomst. Audax blijft inzetten op een behoud van zelfstandigheid. (Omroep Brabant)

** In Purmerend en Volendam zijn voor KPN DVB-H zendinstallaties gebouwd door VolkerWessels Telecom. DVB-H is de standaard voor mobiele televisie-ontvangst, Europese Commissie hoopt met het uitroepen van DVB-H tot standaard een belangrijk signaal uit te zenden aan landen die nog moeten besluiten of ze kiezen voor DVB-H of andere standaarden. Meer info via FMTV.

** Sinds een aantal dagen is via de Q-Music zender Lopik geen FMeXtra signaal meer te ontvangen. Hierdoor is Radio Bem Bem niet meer digitaal te ontvangen middels het FMeXtra-signaal in een groot deel van Nederland. De reden voor de uitschakeling is niet bekend. (FMTV)

** Omroep Zeeland hoeft geen beelden van een scholierenprotest en de actie van de politie daartegen aan justitie af te staan. Dat heeft de rechtbank in Middelburg dinsdag bepaald. Op 23 november vorig jaar demonstreerden scholieren in Middelburg tegen de 1040-lesurennorm. De demonstratie eindigde toen de politie de wapenstok inzette. Omroep Zeeland maakte beeld- en geluidsopnamen van deze demonstratie. Justitie wilde de beelden zien om te bekijken wat aan de schermutselingen vooraf ging en of scholieren of agenten zich schuldig maakten aan mishandeling. Volgens de rechtbank zijn er alternatieven voor de beelden van de omroep voorhanden, zoals het verhoren van getuigen en het raadplegen van alternatieve bronnen, zoals beeldmateriaal op You Tube.(ANP/AD)

** Voormalig AVRO-dj Romeo Altenberg is in voorlopige hechtenis genomen in verband met een misbruikzaak. Hij moest vandaag voorkomen in Utrecht tijdens een pro-formazitting. “De aanklacht wordt nog onderzocht en een aantal getuigen moeten nog worden gehoord”, zegt een woordvoerder van de rechtbank in Utrecht. In de jaren tachtig had Altenberg onder zijn eigen naam een radioprogramma bij de Avro op Radio 3. De advocaat van de 53-jarige Altenberg diendeeen verzoek in bij de rechtbank om haar cliënt vrij te laten, maar dat werd afgewezen. Volgens RTV Utrecht zou Altenberg meerdere minderjarigen hebben misbruikt, onder wie een jongen die aan zijn zorg was toevertrouwd. Het is niet de eerste keer dat de dj terechtstaat. Tien jaar geleden is hij volgens de regionale omroep al veroordeeld tot een celstraf voor het misbruik van een 19-jarige man. (ANP/Trouw)

** De producten en inventaris van thuiswinkelorganisatie Tel Sell gaan vanaf donderdag onder de hamer, zo maakte veilingbedrijf BVA Auctions maandag bekend. Via een grote internetveiling worden onder meer fitness- en afslankproducten van het in januari failliet verklaarde bedrijf verkocht. Daarnaast wordt de inventaris, waaronder computers en kantoormeubilair, te koop aangeboden. De veiling is in gang gezet door onder anderen de curatoren van Tel Sell. Met investeerder DirectPay kon de onderneming een doorstart maken. Het bedrijf brengt producten aan de man met behulp van reclameboodschappen en via zogenoemde ‘infomercials’, ofwel langdurige reclames. (ANP)

** Rob Trip stopt bij het Radio 1 Journaal. De presentator neemt een jaar de tijd om bij de NPS negen documentaires over de Tweede Wereldoorlog te maken. Hij stopt per augustus dit jaar, zo zei Trip maandag in het NCRV-programma MM-Magazine op Radio 1. De presentator weet nog niet of hij volgend jaar weer terugkomt bij de radiozender. (ANP)

** Rapper Ali B krijgt een eigen programma bij de NPS. Vanaf 18 april presenteert hij het programma De Flat op Nederland 3, zo meldt de omroep maandag. Ali B ontvangt in zijn huiskamer bekende en onbekende Nederlanders en bespreekt met hen de actualiteit van de week.(ANP)

** Ron Bisschop is niet meer te horen op Radio Veronica. Eind oktober keerde hij juist terug bij het radiostation om op zondagavond ‘The Long Versions’ te presenteren van 22:00 tot 0:00 uur. Colin Banks heeft de presentatie van dat programma nu overgenomen. Volgens een woordvoerder zijn Radio Veronica en Bisschop ‘in goed overleg’ uit elkaar gegaan. Waarom dat is gebeurd, is niet duidelijk. (via Radiofreak)

** Nederland 1 was in week 11 marktleider op tv (tijdvak 18.00-24.00 uur, 6+) met een aandeel van 18,9 procent. Nederland 2 had 7,4 procent en Nederland 3 9,9 procent. RTL4 scoorde 15,7 procent, RTL5 kwam uit op 6,7, RTL7 scoorde 5,3 en RTL8 2,0 procent. SBS6 had een aandeel van 11,9 procent, Net5 had 5,0 procent en Veronica 4,6. RTL Voetbal Eredivisie was het best bekeken programma van de week met 2,312 miljoen kijkers. Het Journaal van 20.00 uur op zaterdag had 2,135 miljoen kijkers. De voetbalwedstrijd PSV-Tottenham Hotspur trok bijna 2 miljoen kijkers. Memories en Radar staan op plaats vier en vijf met beide rond de 1,85 miljoen kijkers. (Adformatie/SKO)

** Het blad Top Santé over gezondheid en leven houdt op te bestaan. Sanoma Uitgevers wil het blad omvormen tot een nieuw magazine dat door uitgever Wouter Verkennis wordt omschreven als de ‘coach voor een brede groep vrouwen’. Het maandblad verschijnt in mei voor het laatst. Dat zegt uitgever Wouter Verkennis tegen dagblad De Pers. ‘Health is booming, maar bij de bladen die er over schrijven is de rek er wel een beetje uit’, aldus Verkennis. Een grondige facelift van de titel zag hij niet zitten. (Adformatie)

** Suzanne Kunzeler wordt per 1 september manager kinderprogrammering bij de publieke omroep (NPO). Tot deze functie behoort ook de coördinatie en programmering van Z@PP en Z@ppelin. Kunzeler is sinds 1993 werkzaam voor de NCRV waar zij ruime ervaring opdeed met het ontwikkelen en maken van zowel jeugdprogramma’s als volwassen drama.Sinds 2006 bekleedt ze de functie Manager Infotainment en Cultuur televisie bij de NCRV.

** Filmregisseur Ramon Etman werkt aan een film over het leven van diskjockey Rob Stenders. Dat heeft de filmer maandag gemeld. Hij maakt momenteel een scenariobewerking van het boek Stenders Leesvermaak, dat de dj recent heeft uitgebracht. In het boek beschrijft Stenders uitgebreid zijn grillige carrière en zijn confrontaties met diverse omroepbazen. Een zegsman van Stenders bevestigt dat de dj zijn goedkeuring aan het project heeft gegeven. De diskjockey, die sinds een jaar weer voor radio 3FM werkt, heeft de afgelopen week in zijn radioprogramma diverse bekendheden benaderd met de vraag of zij kleine rollen willen vervullen in de film. Fátima Moreiro De Melo, Geert Hoes en Thomas Berge zouden hun medewerking al hebben toegezegd. Het is nog niet duidelijk wie Stenders gaat spelen. (ANP). Lees ook Stenders’ rondgang door hilarisch Hilversum

** De live-uitzending rond het Haagse loopevenement City-Pier-City op TV West is met 243.000 kijkers zeer goed bekeken. Ruim 83.000 mensen zagen op zaterdagmiddag 15 maart de directe uitzending van het hardloopevenement. Met de herhaling van het programma op zaterdag avond en zondagochtend werden nog eens 150.000 kijkers bereikt. De uitzendingen van Omroep West stonden op zaterdag 15 maart in het teken van de Fortis City-Pier-City. Zowel Radio West als TV West presenteerden een live-programma vanaf het Lange Voorhout en langs het parcours van de halve marathon. Erik Kooyman presenteerde het twee uur-durende televisieprogramma met live verslag van de wedstrijd, beelden van de belevenissen van de lopers onderweg en de vreugde bij finish. In de TV West-special was ook uitgebreid aandacht voor de kinderen in de Ernst en Bobbie-loop en de jeugdloop en de recreanten in de West 5 km en de 10 km. (Persbericht)

** De vier BBC-journalisten die zaterdag door de Ierse politie werden gearresteerd zijn maandag op vrije voeten gesteld. Er zijn geen aanklachten tegen hen ingediend. Dit heeft de Ierse politie bekendgemaakt. De journalisten werkten aan een actualiteitenprogramma toen ze werden gearresteerd in verband met een politieonderzoek naar paramilitaire activiteiten. De arrestaties werden verricht in het aan Noord- Ierland grenzende graafschap Donegal. Zeven anderen die samen met de journalisten werden opgepakt, zitten nog vast. Het gaat volgens de politie om vermoedelijke IRA-dissidenten. (De Pers)

** Radio 2 krijgt een themakanaal in Surround Sound. Radio 2 in Concert is de naam van het internetstation, dat non-stop live concertregistraties laat horen. De muziekkeuze is afgestemd op de doelgroep van Radio 2. Volgens projectleider Hans Bakhuizen van de NPO moet het themakanaal begin april officieel de lucht ingaan. Tot die tijd vinden testuitzendingen plaats. 

** Fabian Abbenhuis, een voormalige medewerker van Omroep Rijnwoude, is op vrijdag 14 maart bij een verkeersongeval om het leven gekomen. Fabian zat naast een vriend in de auto. Ze reden omstreeks het middaguur van Overveen in de richting van Haarlem. De vriend raakte de macht over het stuur kwijt en botste tegen een boom langs de weg. Volgens de politie was de bestuurder op slag dood. Fabian overleed enige tijd later. Een reanimatiepoging mocht niet baten. Fabian Abbenhuis heeft samen met Sjors Rijsdam een tijdlang de “Rijnwoudse Top 25” gepresenteerd. Later hebben ze dat programma omgebouwd naar een algemener programma met de naam “Flex”. Na zijn verhuizing naar Haarlem is Fabian gestopt met zijn werk voor de omroep. Fabian is 25 jaar geworden. Lees verder.

** Na bijna tien jaar van het tv-succes Man bijt Hond komt de NCRV met een Man bijt Hond boek. De titel is Man bijt Hond – Nederland op z’n breedst . Het in april verschijnende werk wordt een verzameling van verhalen en typerende beelden, rijkelijk versierd in de stijl van het programma. (Telegraaf)

** Een 24-jarige vrouw is uit het Duitse Big Brother-huis gezet omdat zij voor lopende camera’s de nazigroet ,,Sieg Heil!” had gebracht. Dit heeft producent Endemol Deutschland bekend gemaakt. De Hitlergroet zal niet worden uitgezonden in de dagsamenvatting op het Duitse RTL. Het incident was wel live te zien op het kanaal Premiere. Het is niet de eerste keer dat ontsporende kandidaten uit het Duitse Big Brother- huis worden gezet. Eerder gebeurde dat wegens grappen over Joden of pedofilie. (NRC)

** Vanaf maandag 17 maart zal Ron Sterrenburg de functie van Programma Directeur op zich nemen. Met zijn aanstelling zal de nieuwe strategie van de onderneming alsmede de programmering verder uitgewerkt en geprofessionaliseerd worden. Ron was ondermeer Music Director van RTL FM, Programmaleider van Radio Nationaal, en Assistent Programmaleider en Music Director van Radio Noordzee Nationaal. Dennis Korthouwer, Algemeen Directeur van 100%NL, is verheugd op de komst van Ron. Ron: “Ik ben ervan overtuigd dat 100%NL op korte termijn een belangrijke speler op de radiomarkt kan worden. We gaan het station nog beter maken dan het al was.” De huidige programmadirecteur, Herbert Visser, heeft door de komst van Ron de handen vrij om zich bezig te houden met onder meer de aanstaande herverdeling van de radiofrequenties in 2009 en met een verdere uitbouw van de distributie van het 100%NL- radioprogramma. (Persbericht)

** TV Noord mag vanaf volgend seizoen geen wedstrijdbeelden van FC Groningen uitzenden, tenzij er fors voor wordt betaald. Dit zegt de Eredivisie CV. De clubs stelden bij de verkoop van de voetbalrechten al als voorwaarde dat de regionale omroepen geen wedstrijdbeelden m ogen uitzenden. Nadat bekend werd dat de NOS de rechten heeft gekocht, leek de kans toegenomen dat TV Noord de beelden toch zou krijgen. Algemeen directeur Hans Nijland van FC Groningen juicht het toe dat TV Noord aandacht besteedt aan de FC. Volgens Nijland heeft het er mee te maken dat in Nederland de rechten al jaren hetzelfde kosten. In het buitenland werkt dit heel anders. Om het ‘rechtenbedrag’ op niveau te houden, moeten ook regionale omroepen bijdragen voor de ’tweede’ rechten. (RTV Noord)

** Het Nederlandse 2Waytraffic, bekend van ‘Lotto Weekend Miljonairs’ en belspelletjes, komt in handen van Sony Pictures Television International. Het Japanse elektronicaconcern neemt alle aandelen over. De film- en tv-tak van Sony betaalt een overnamesom van omgerekend 179 miljoen euro. 2Waytraffic heeft een beursnotering in Londen. Het entertainmentbedrijf werd in 2004 opgericht door Taco Ketelaar, Kees Abrahams en Unico Glorie plus investeerder Henk Keilman. Volgens weblog Venturo is de verkoop ‘niet geheel vrijwillig’. 2WayTraffic zou last hebben van de strengere regels voor belspelletjes op televisie. (Adformatie)

** De klacht die het ministerie van Defensie bij de Raad voor de Journalistiek had ingediend tegen het VPRO-radioprogramma Argos, is ongegrond. Dat heeft de raad donderdag bekendgemaakt. Het betrof twee uitzendingen in oktober 2007 waarin Argos meldde dat Nederlandse militairen in 2002 in Afghanistan buiten hun mandaat waren gegaan. Defensie meende onvoldoende gelegenheid te hebben gekregen voor wederhoor, maar de raad is het daar niet mee eens. Ze wijst erop dat Argos concrete en gedetailleerde vragenlijsten aan Defensie had voorgelegd maar dat die daarop voornamelijk ontkennend heeft geantwoord. Het ministerie heeft zeer zuinig gebruik gemaakt van de geboden gelegenheden voor wederhoor, aldus de raad. (ANP/AD)

** Frits Brink uit Wijster is benoemd als lid van de Raad van Toezicht van RTV Drenthe. Met de benoeming van Brink is de vacature voor een kandidaat met een media-achtergrond ingevuld. Brink was van 1997 tot 2001 voorzitter van de NCRV. Hij was burgemeester van Nieuwleusen, Stadskanaal en Veenendaal. De Raad van Toezicht van RTV Drenthe is nu met vijf leden weer compleet. (RTV Drenthe)

** De aanleg van een glasvezelnetwerk in het Arnhemse stadsdeel De Laar gaat niet door. Dat meldt internetprovider XMS op haar website. Het aan te leggen glasvezelnetwerk zou uiteindelijk heel Anrhem moeten voorzien van breedband internet. De technische voorbereidingen zijn nu stopgezet. De beslissing is genomen vanwege het tegenvallende aantal wijkbewoners dat diensten via het nieuwe netwerk wilde afnemen. Aanleg van een glasvezelnetwerk is volgens XMS economisch verantwoord wanneer minimaal 40 procent van de huishoudens in een bepaald gebied bereid is een dienst (internet, telefonie of tv) via dat netwerk af te nemen. Dat percentage is in De Laar niet gehaald. In samenwerking met de gemeente wordt op dit moment onderzocht in welke wijken er meer animo voor bestaat. (NL Kabel)

“Omroepen furieus over toekomst Radio 1”

De toekomst die zendermanager Laurens Borst voor Radio 1 voor ogen heeft is de Vara, EO en VPRO in het verkeerde keelgat geschoten. De omroepen zijn zich ‘suf geschrokken’ over de onder zijn leiding tot stand gekomen toekomstschets voor de met dalende luistercijfers kampende zender. Ze erkennen dat het roer om moet, maar laken de handelwijze van Borst. De mediadirecteur van de Vara en de hoofdredacteuren van de EO en de VPRO uitten hun ongenoegen eind vorige maand in een brief aan Borst, die als zendercoördinator over de op stapel staande herprogrammering van Radio 1 gaat. Het drietal had gerekend op een ‘frisse start’ en een heldere visie van de man die in september aantrad als zendermanager. Maar naar eigen zeggen worden zij geconfronteerd met een uitzendschema waarin de vorm prevaleert boven de inhoud. Radio 1 zou onvoorwaardelijk voor de journalistieke inhoud -in hun ogen de kracht van de zender- moeten gaan. Ook plaatsen de briefschrijvers vraagtekens bij de onbeperkte steun voor de NOS. In het concept blijven alleen de NOS-programma’s ‘Met het oog op morgen’ en Langs De Lijn onverkort gehandhaafd. In het conceptschema voor doordeweekse dagen staat onder meer dat op primetime, tussen 09.00 uur en 12.00 uur, de breedte moet worden opgezocht en dat ‘de diepte’ later op de dag komt. Ook is het uitgangspunt dat ingewikkelde onderwerpen toegankelijk en interessant worden gemaakt voor de luisteraar. In de brief staat dat Borst bij aanvang van een recente vergadering louter zou hebben gewezen op de tekortkomingen van de zender en zijn programma’s. De omroepen hekelen deze aanpak, die demotiverend zou zijn. Vervolgens sommen ze op waar het aan zou schorten. Zo zou de oorzaak van de teruglopende luistercijfers niet zijn onderbouwd door een grondige analyse. Daardoor zou het plan van aanpak blind varen op onderzoek dat onvoldoende onderbouwd is, resulterend in een paniekreactie. De briefschrijvers zien graag het volledige onderzoeksrapport tegemoet en zinspelen op een tweede en extern onderzoek. Tot slot laten zij onomwonden weten dat zij een door Borst omarmde onderzoeker liever zien vertrekken. Een medewerker van de Dienst Kijk- en Luisteronderzoek van de Publieke Omroep zou geen invloed mogen uitoefenen op het beleid van Radio 1, vinden de omroepen. Een dergelijke dubbelrol zou de zender meer kwaad dan goed doen. 

UIT DE MEDIA:

** De Nieuwste Show gaat van de buis. Het satirische programma stopt per 3 april, zo hebben NPS en BNN woensdag bekendgemaakt. Het programma trekt te weinig kijkers. De Nieuwste Show (DNS) wordt maandag tot en met donderdag uitgezonden op Nederland 3 rond 23.00 uur. Het moest de Nederlandse tegenhanger worden van het Amerikaanse programma The Daily Show, een succesvolle satirische nieuwsshow met Jon Stewart. Maar de kijkcijfers van de Nederlandse variant vallen tegen; dagelijks kijken er gemiddeld 175.000 mensen.

** De nieuwe sportsite van het AD NieuwsMedia, Sportwereld.nl, is vandaag gelanceerd. De sportsite is gekoppeld aan en wordt gemaakt door de redactie van de sportkrant AD Sportwereld Pro. Sportwereld.nl blijft ook na de sportzomer van 2008 online, zowel als zelfstandig merk als binnen AD.nl. Jeroen Mann, manager multimedia van AD NieuwsMedia: ‘Sport is nu al een van de beter gewaardeerde onderdelen op ad.nl, maar met de nieuwe site denken we deze zomer al 2 miljoen bezoekers per maand te kunnen halen.’ De sportsite biedt nieuws, achtergronden en entertainment. Bezoekers hebben de mogelijkheid actief te participeren. Bijvoorbeeld lezerscorrespondenten, die vanuit alle deelnemende landen verslag doen van het EK Voetbal en het AD Sportpanel dat bestaat uit lezers van AD Sportwereld Pro. (Adformatie)

** De VerkeersInformatieDienst (VID) heeft een klacht over TomTom neergelegd bij de Reclame Code Commissie. De verkoper van navigatiesystemen maakt volgens de VID op oneerlijke manier reclame voor een nieuw product. ‘Ze doen claims die ze niet waar kunnen maken’, aldus een woordvoerder van de VID. De zaak dient 1 april voor de commissie. Haar uitspraak volgt waarschijnlijk enkele weken later (ANP)

** Voormalig CDA-voorzitter Tineke Lodders is benoemd tot de nieuwe bestuursvoorzitter van het NICAM, de organisatie achter de Kijkwijzer die leeftijdsadviezen geeft voor televisieprogramma’s en films. Zij neemt per 1 juni het stokje over van Hedy d’Ancona, maakte het NICAM woensdag bekend. D’Ancona heeft de functie ruim acht jaar, vanaf de oprichting van het Nederlands Instituut voor de Classificatie van Audiovisuele Media in 1999, bekleed. Onder haar voorzitterschap werd het Kijkwijzer-systeem ontworpen, geïntroduceerd en verder ontwikkeld. Lodders was jarenlang lid en vicevoorzitter van het hoofdbestuur van het CDA. In 1994 leidde zij een jaar de partij. Van 1999 tot en met 2003 was zij lid van de Eerste Kamer. Zij had ook zitting in de SER en maakte deel uit van het algemeen bestuur van de NCRV. (ANP)

** Israël heeft woensdag laten weten dat de Arabische nieuwszender al-Jazeera te boycotten uit protest tegen de berichtgeving over de Gazastrook. ,,We hebben dit probleem besproken en ik heb besloten dat we deze zender boycotten, want zijn partijdige berichtgeving is schadelijk voor ons”, aldus plaatsvervangend minister van Buitenlandse Zaken Majali Wahbe op de militaire radio. ,,Al-Jazeera meldt slechts de helft van het verhaal en helpt terroristen.” Israëlische functionarissen zullen niet langer interviews geven aan de zender. Daarnaast zal Israël binnen enkele dagen een protestbrief sturen naar het management van al- Jazeera. (ANP/Planet)

** Televisiebedrijf RTL haalt voorlopig een streep door de woon-, tuin- en autoprogramma’s van producent Fan TV. De geplande afleveringen van AutoXperience, RTL Woon & Klusmagazine en RTL Tuinmagazine werden volgens een RTLwoordvoerster afgelopen weekend ook al niet uitgezonden vanwege „een zakelijk meningsverschil” met het bedrijf van voormalig Landis-bestuursvoorzitter Paul Kuiken. Ook marketingdirecteur Nick Glattli van Fan TV stelt dat er „een meningsverschil met RTL” is. Beide partijen weigeren echter in te gaan op de inhoud daarvan. Bronnen in Hilversum melden niettemin dat een grote betalingsachterstand van Fan TV aan RTL de reden is van het conflict. De televisieproducent uit Laren zou niet tijdig hebben betaald voor de zendtijd op RTL5 en RTL7. Fan TV kwam eind vorige maand in het nieuws door een inval van de fiscale opsporingsdienst FIOD-ECD. Het justitieel onderzoek richtte zich op mogelijke belastingfraude door Fan-eigenaar Kuiken. De ex- baas van de bankroete automatiseerder Landis ontkende de beschuldiging echter. De RTL-zegsvrouw benadrukt dat de programma’s van Fan TV weer op televisie te zien zullen zijn zodra de kwestie is opgelost. (Telegraaf)

** Over de afgelopen twee weken is @Home begonnen met een fieldtest met het gebruik van QAM256 modulatie in de regio Gorredijk. Alle abonnees in die regio (waarbij de decoder op netwerknummer 8400 is ingesteld) maken nu gebruik van QAM256. Door het gebruik van QAM256 modulatie in plaats van het huidige QAM64 kan er 33% meer data per kanaal worden doorgegeven. Per kanaal/transportstream (dat evenveel ruimte inneemt als één analoge zender) kan met QAM256 50.6 MBits/seconde doorgegeven worden. Bij QAM64 is dat 38 Mbits/seconde. Een mogelijk nadeel is wel dat QAM256 gevoeliger is voor storingen, bijvoorbeeld door gebruik van slechte kabels. Lees verder via Digitalekabeltelevisie.nl

** De eisen voor de herbestemming van zenderpark Radio Kootwijk zijn deels versoepeld. Zo mogen er jaarlijks meer dan 150.000 bezoekers komen, mits er gebruik wordt gemAakt van groepsvervoer. Dat staat in de nieuwe voorwaarden voor de herbestemming van het voormalige zenderpark. In 2006 leek er een exploitant gevonden, maar op het laatste moment bleek zijn plan niet aan de eisen te voldoen. Er ligt nu een nieuw eisenpakket. Daarin staat ook dat een nieuwe exploitant ervaring moet hebben met soortgelijke projecten. (RTV Gelderland)

** Voor het eerst sinds 2002 hebben de Nederlandse kabelaars meer breedband klanten kunnen winnen dan ADSL ISPs. De gehele breedband markt groeide met bijna 11 procent gedurende 2007 tot 5,59 miljoen breedbandaansluitingen op 31 december 2007. Gedurende het vierde kwartaal groeide de Nederlandse breedbandmarkt met 159.200 aansluitingen goed voor 2,9 procent. Telecompaper verwacht dat de groei gaat afnemen tot ongeveer 7 procent gedurende 2008, waardoor de Nederlandse breedbandmarkt de mijlpaal van 6 miljoen aansluitingen wellicht voor het einde van 2008 bereikt. (Telecompaper/NL Kabel)

** De Efteling mag toch de eigen naam gebruiken bij de tijdelijke fm-frequentie die het park heeft gekregen. Het attractiepark krijgt een kleine zender die gebruikt wordt in het park om informatie te verspreiden. Aanvankelijk mocht de naam Efteling Radio niet gebruikt worden, maar het Commissariaat voor de Media heeft daar alsnog toestemming voor gegeven. De Efteling krijgt de frequentie 104.3 FM. De zendvergunning is verleend tot september 2011.

Voetbalrechten definitief terug bij NOS

NOS Studio Sport gaat volgend seizoen de televisie-samenvattingen van de eredivisie weer uitzenden. De rechten voor de radioreportages blijven bij het NOS-programma Langs de Lijn. De NOS heeft voor beide programma’s de rechten voor vijf jaar vastgelegd. De NOS betaalt zo’n 21 miljoen euro per jaar voor het pakket, zo heeft voorzitter Van Praag van de Eredivisie CV laten weten. De samenvattingen worden iedere zondag uitgezonden om 19.00 uur, de traditionele bord op schoot-tijd. Drie jaar geleden moest de NOS stoppen met de samenvattingen omdat de rechten werden gekocht door Talpa, de zender van John de Mol,die later Tien ging heten. Toen Tien stopte gingen de tv-rechten voor de samenvattingen over naar RTL. “Football is coming home”, zegt De Jonge in De Telegraaf. “Uit de periode van vijf jaar spreekt heel veel vertrouwen. We zullen bij de volgorde van de duels de rangorde van de lijst aanhouden, net als vroeger. De belangrijkste samenvattingen zullen zo weer aan het begin van het programma te zien zijn. Het wordt een overzicht zonder gepraat en zonder reclame”, licht hij alvast een tipje van de sluier op. De Eredivisie CV (ECV) begint vanaf komend voetbalseizoen een eigen televisiekanaal. Hierop zijn de live-wedstrijden van de eredivisie te zien. “We zullen binnen het eredivisiekanaal samenwerken met één of meer strategische partners, waaronder in ieder geval Endemol”, zei directeur Alex Tielbeke. “In deze optie beheert de Eredivisie CV de rechten, productie en pakketindeling. De exploitanten leveren de distributie, prijsstelling en promotie. Het kanaal zou zowel op abonnementsbasis als in de ‘pay per view’-constructie kunnen worden aangeboden. Ook de mobiele rechten worden via deze aanpak geëxploiteerd.” Over de precieze invulling van het televisiekanaal is verder op dit moment nog weinig bekend. Tielbeke: “Binnenkort brengen we meer informatie naar buiten. We kunnen er nu nog weinig over zeggen.” (via oa. FC Update/nostt)

UIT DE MEDIA:

** Bewoners van de Haagse wijk Houtwijk willen dat de rechter de milieuvergunning voor de kolossale Digitenne-zendmast aan de Zichtenburglaan vernietigt. De rechtszaak dient maandagmiddag voor de Raad van State. De zendmast van 156 meter staat middenin een woonwijk en is het hoogste bouwwerk van Den Haag. De bewoners zijn bang voor electromagnetische straling en voor schade aan hun huizen als de mast omvalt. Het verzet tegen de zendmast voor radio en tv van Digitenne is massaal. Er zijn 179 bezwaarschriften ingediend, maar de gemeente blijft bij het besluit om de zendmast een milieuvergunning te geven. (RTV West)

** Paul de Leeuw neemt zitting in het panel van het nieuwe AVRO-programma Op Zoek naar Joseph. Dat maakte de AVRO maandag bekend. In het programma wordt gezocht naar een nieuwe hoofdrolspeler voor de musical Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat. Het programma gaat in het najaar van start op Nederland 1. (ANP)

“Voetbal terug bij NOS, eigen kanaal Eredivisie”

De samenvattingen van eredivisiewedstrijden komen terug om 19.00 uur bij NOS. De bieding op de rechten viel dermate tegen dat de clubs iets nieuws gaan beginnen: onder de vlag van de Eredivisie starten ze een nieuw televisiekanaal waar de livewedstrijden te zien zullen zijn. Dit bericht Voetbal International. Er zou een grote investerdeerder (Rabobank of Fortis) zijn gevonden die voor 8 jaar garant zou staan voor dit eigen kanaal van de eredivisieclubs. De deal met de kabelaars van Zesko (Casema/Multikabel/@Home) en Canal Digitaal zou als “onbetrouwbaar” worden gezien. De combinatie NOS/Sport 1 zou te weinig geld opleveren. Daarom is het voorstel van de Eredivisie CV om te komen met een eigen eredivisiekanaal. Dit kanaal zal dan via bestaande platformen (Digitenne, digitale kabel etc) kunnen worden afgenomen. Eyeworks zal de producent blijven voor het uitzenden van de voetbalwedstrijden. Vandaag nemen de clubs een definitieve beslissing over de verdeling van de tv-rechten.

UIT DE MEDIA:

** De eerste aflevering van Ik Hou van Holland, de nieuwe zaterdagavondshow op RTL 4, is goed bekeken. Ruim 1,2 miljoen mensen stemden af op het spelprogramma, dat wordt gepresenteerd door Linda de Mol. Dat blijkt uit cijfers van de Stichting KijkOnderzoek. Paul de Leeuw blijft kijkcijferkampioen op de zaterdagavond. Bijna 1,9 miljoen mensen zagen het Vara-programma Mooi! Weer de Leeuw, dat daarmee zaterdag het best bekeken programma was.

** Wie is de Mol? krijgt een juniorvariant. Onder leiding van Sipke Jan Bousema moeten de jeugdige kandidaten opdrachten uitvoeren om de prijzenpot te spekken. Met de aanwezigheid van een mol, oftewel een saboteur, in hun midden wordt dit in Zwolle een lastige klus. De AVRO-serie Wie is de Mol jr.? is vanaf 17 mei te zien in het jeugdblok Z@pp op Nederland 3.

** De Rotterdamse journalist Jan Prins is vrijdag overleden. Prins was vele jaren hoofdredacteur van Rotterdams Nieuwsblad, Rotterdams Dagblad, Haagsche Courant en Goudsche Courant. Hij begon op 17-jarige leeftijd bij De Zaanlander, een van de kranten in zijn geboortestreek. Later ging Prins werken bij Sijthoff Pers in Den Haag. Via functies als vormgever en chef nieuwsdienst werd hij in 1976 benoemd tot adjunct-hoofdredacteur van het Rotterdams Nieuwsblad (RN). In 1986 trad hij toe tot de hoofdredactie van Sijthoff Pers. In 1991 vormde Prins samen met Leo Pronk de hoofdredactie van de fusiekrant Rotterdams Dagblad. Sinds 2003 was hij directeur van de Algemene Media Groep, die onder meer het Algemeen Dagblad uitgaf. Lees verder. Lees ook Denker, doener, journalist.

** Sinds 1 januari was het formeel al een feit, maar vanaf 25 april kan Brabant kennismaken met een vertrouwde maar ook gloednieuwe commerciële regionale tv-zender: Brabant10. De regionale zenders RTV10, TV & Co en RTV13 (voorheen Tévédèr10) hebben vanaf 25 april 1 uitstraling, 1 naam en 1 gezicht. In aanloop daar naar toe zal op diverse manieren de overgang naar de nieuwe naam kenbaar worden gemaakt. Brabant10 is hiermee de grootste regionale commercieel zender van Nederland. In de nieuwe situatie heeft de zender vestigingen in Breda, Tilburg, Eindhoven/ Helmond, Den Bosch en is zodoende in staat om de gehele regio op een goede en verantwoorde manier in beeld te brengen. Brabant10 staat voor regionale herkenbaarheid, regionaal nieuws en sport, dichtbij de kijker. Dit alles met de nodige Brabantse Gezelligheid. Op vrijdag 25 april is de officiële lancering van de nieuwe zender met natuurlijk informatie over alle programma’s die de kijker van Brabant10 kan verwachten, maar ook met optredens van bekende Brabantse artiesten. (BN de Stem)

Keizerstad Apeldoorn wordt RadioNL

De Gelderse zender Keizerstad FM zal vanaf zondag 9 maart via de zender in Apeldoorn verder door het leven gaan als RADIONL. Door deze samenwerking kunnen de luisteraars in de Stedendriehoek op het Nederlandse levenslied afstemmen. RADIONL zal ook op de kabel te ontvangen zijn. Directeur Ignas Kuppens: “de radiomarkt is erg in beweging en al langer waren ook wij op zoek naar een verdere vergroting van onze luisterdichtheid. Het behoeft geen betoog dat Nederlandstalige muziek tegenwoordig weer erg populair is. RADIONL heeft een hoog marktaandeel in het Noorden van het land en samen gaan we zorgen voor een verdere uitbouw van dit succes”. Binnenkort zal RADIONL in grote delen van Nederland te ontvangen zijn. In de veiling van etherfrequenties die vorige week is afgerond heeft de zender 11 van de beschikbare 12 zenders bemachtigd. Keizerstad FM zal via de overige zenders in Ede, Arnhem en Nijmegen normaal te beluisteren blijven, maar: “wij sluiten niet uit dat binnenkort nog een Keizerstad FM-editie op de Nederlandse tour gaat”, aldus Kuppens. RADIONL is vanaf zondag 9 maart te beluisteren via FM 94.0. Op de kabel kan worden afgestemd op FM 105.4 FM. (Persbericht)

Levenslang voor moord op Sévèke

Marcel T. is tot levenslang veroordeeld voor de moord op de Nijmeegse activist en journalist Louis Sévèke. Dat komt overeen met de eis van Justitie. Sévèke werd in november 2005 doodgeschoten in het centrum van Nijmegen. De Rotterdammer Marcel T. heeft de moord bekend. Hij zei uit wraak te hebben gehandeld, omdat Sévèke hem zou hebben gedwarsboomd in de Nijmeegse krakersscene. Volgens de Arnhemse rechtbank is duidelijk geworden dat T. volledig toerekeningsvatbaar was ten tijde van de moord en is er kans op herhaling. T. was niet aanwezig bij de uitspraak. Zijn advocaat is gaat hem adviseren in hoger beroep te gaan. Ze is het niet eens met de motivatie dat er kans op herhaling is, omdat de omstandigheden nooit meer zo zullen zijn als ten tijde van de moord. T. is behalve voor de moord op Sévèke ook veroordeeld voor zeven bankovervallen, vier bomaanslagen en een poging daartoe. De rechtbank stoorde zich aan de manier waarop T. over de overvallen sprak. Hij gebruikte het woord ‘self banking’, alsof hij het een normale manier van geld opnemen vindt. (Via Omroep Gelderland)

VRT Radio 2 en RVI per 30 maart van Middengolf

De VRT stopt op 30 maart met de analoge radio-uitzendingen op drie middengolffrequenties. Enkel de middengolffrequentie via 927kHz (VRT Radio 1 / Sporza) blijft dan nog behouden. De zendinstallaties voor de middengolf zijn ongeveer 30 jaar oud. Zonder nieuwe investeringen was een verderzetting van alle vier de frequenties niet mogelijk, zo deelde de openbare omroep vrijdag mee. De Vlaamse regering had op 29 februari dit uitdoofvoorstel van de VRT al principieel goedgekeurd. Tot vandaag zendt de VRT een deel van zijn radio-aanbod uit op vier middengolffrequenties: 927kHz (Radio 1 en Sporza), 540kHz en 1188kHz (beiden voor Radio 2) en 1512kHz (RVi). Voor de laatste drie frequenties valt het doek op 30 maart. Omwille van de kwalitatief hoogstaandere alternatieven (FM, digitale radio, internetradio en satelliet) werden de middengolfuitzendingen steeds minder beluisterd terwijl de onderhoudskosten relatief hoog bleven, aldus de VRT. Het uitschakelen van de energievretende middengolfzenders zal de omroep op jaarbasis een energiebesparing van 2,5 miljoen kWh opleveren. Dit betekent 1.850 ton minder CO2-uitstoot. De VRT behoudt wel één AM-frequentie om Vlaanderen en omstreken te blijven bedienen. Die frequentie (927kHz) zal het Radio 1-aanbod overnemen met zijn focus op nieuws, informatie en sport. (GvA)

UIT DE MEDIA:

** Maandagochtend 10 maart start Q-music met de nieuwe ochtendshow ruuddewild.nl. Om 06.00 uur schuiven Ruud de Wild en Jeroen Kijk in de Vegte de microfoon voor de eerste keer in de ochtend open. De allereerste gast van de show is Paul de Leeuw die rond acht uur het programma op feestelijke wijze zal openen. Ruud de Wild: ‘Paul de Leeuw is de perfecte gast om de show te openen, want hij is zelf radioman. Hij luisterde vroeger ook altijd naar ruuddewild.nl toen Jeroen en ik dat samen maakten. Dus ik ben blij dat ie er bij deze nieuwe start ook bij is’. Over de start van ruuddewild.nl bij Q-music kan Ruud kort zijn: ‘Het wordt tijd dat we weer gewoon radio gaan maken’. (Persbericht)

** UPC Nederland brengt het aantal digitale kanalen met HD-zenders op zeven. Directeur Diederik Karsten van de kabelaanbieder vertelde tijdens de HD Dagen in Hilversum ook dat UPC over enkele maanden een HDTV PVR introduceert, geleverd door Philips. In het tweede kwartaal van 2008 komen er twee HDTV kanalen bij: The History Channel HD en Voom HD zijn. In de zomer komt tijdelijk het HD kanaal van de publieke omroep erbij, dat tijdens het EK voetbal en de Olympische Spelen actief zal zijn. In het najaar voegt UPC als derde nieuwe kanaal de filmzender MGM-HD toe, waarmee het totaal op zeven HD-kanalen komt. Nu bestaat het aanbod uit vier kanalen, D iscovery HD, National Geographic HD, Film 1HD en Sport1 HD. Karsten kon nog niet zeggen hoe hoog het nieuwe abonnementsgeld zal worden. (NLKabel)

** Door een stroomstoring in de omgeving van Enschede is het signaal van RADIONL vrijdagochtend rond 10.00 uur tijdelijk uit de lucht geweest. De storing op de 93.3 FM duurde ongeveer 20 minuten.

** De kijkcijfers van Het Gesprek zijn niet meer te zien op de website van de Stichting Kijkonderzoek (SKO). De Volkskrant meldt dat dit gebeurd is op verzoek van de interviewzender zelf. Volgens zakelijk directeur Arie Bruin is de meetmethode van SKO ´te grof om de kijkcijfers van de interviewzender betrouwbaar te meten´. Bruin stelt dat SKO werkt met zo’n 1300 meetpunten. Die methode zou goed werken bij grote aantallen, maar niet bij de enkele duizenden kijkers die Het Gesprek tot nu toe scoort. ‘Als SKO meet dat we achtduizend kijkers hebben, kunnen dat er heel goed meer zijn. Of minder. Hun methode levert ons geen betrouwbare informatie op.’ Bruin ontkent dat de lage aantallen de reden zijn de kijkcijfers niet meer openbaar te maken. ‘Dat wordt natuurlijk gezegd, maar dat is niet zo.’ Het Gesprek gaat nu bekijken hoe het wel aan betrouwbare kijkcijfers kan komen. (Adformatie)

** Minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) moet zijn afschuw uitspreken over haatzaaiende en antisemitische cartoons in de Arabische media. Dat stelt de SGP vrijdag. De cartoons verschenen de laatste dagen in Jordanië, de Palestijnse gebieden en Egypte naar aanleiding van de gevechten tussen Israël en Hamas op de Gazastrook. Pure antisemitische propaganda in een tijd dat het westen zich druk maakt over een nog onbekende anti-Koranfilm van Wilders, zegt de SGP. De SGP reageert op directeur Abraham Foxman van de Amerikaanse organisatie ADL, die zich wereldwijd inzet tegen antisemitisme. Hij vroeg eerder deze week aandacht voor de Gaza-cartoons. Daarin wordt het Israëlisch leger met veel swastika’s neergezet als nazi-macht. (ANP/Ikon)

** In de binnenstad van Utrecht is commotie ontstaan over een promotiestunt van televieziezender Veronica. Op onder meer het Vredenburg stond een rokende Jaguar die doorzeefd is met kogelgaten. In de kofferbak van de auto liggen afgerukte ledematen en een man in een wit pak onderzocht de auto. De plek was afgezet met pionnen en een geel lint. Volgens Veronica is de stunt bedoeld om reclame te maken voor de nieuwe misdaadseries van de tv zender. De doorzeefde auto dook dondermiddag op verschillende plaatsen in de binnenstad op. (RTV Utrecht)

** MTV-presentator Dennis Weening leidde het achtste seizoen van het AVRO-programma Wie Is De Mol? de andere kandidaten om de tuin. Dat bleek donderdag tijdens de ontknoping van de avonturen in Mexico. Edo Brunner raadde wie de mol was. In de celebrity-serie worden tien bekende Nederlanders op de proef gesteld met intrigerende en uitdagende opdrachten om zo de mol, de verrader, te ontmaskeren. De mol wil uiteindelijk zo min mogelijk geld voor de pot verzamelen. Brunner wist wie hem op het verkeerde been zette en won de pot van 20.375 euro. Presentatrice Regina Romeijn greep mis. (ANP)

** Onderzoeksjournalist en oorlogsverslaggever Arnold Karskens gaat per 1 april werken voor de gratis krant De Pers. Dat is donderdag bekendgemaakt. Karskens verwierf bekendheid door zijn verslaggeving vanuit de oorlogsgebieden Irak en Afghanistan. Hoofdredacteur Ben Rogmans is zeer verheugd over de komst van Karskens. ‘Met hem wil De Pers zich nog duidelijker manifesteren als onafhankelijke nieuwsbron uit conflictgebieden.’ (ANP)

** Sinds woensdag 5 maart geeft UPC de zenders Euronews en Het Gesprek in kanaaldeling door op het kanaal waar officieel tot en met zaterdag 1 maart Liveshop werd uitgezonden. Door het verdwijnen van Liveshop van de kabel, wordt Euronews/ Het Gesprek in de volgende regio’s toegevoegd aan het analoge tv-pakket: Friesland, Flevoland, Zuidoost Brabant, Rijnmond, Zuid Holland Zuid, Gelderland Noord, West en een gedeelte van Gelderland Oost en Zuid. In bijna alle regio’s komt Euronews/ Het Gesprek op het voormalige kanaal van Liveshop. Alleen in Rijnmond en Zuid Holland Zuid komt de kanaaldeling op een ander kanaal, namelijk kanaal 52+ / frequentie 720.00. In een aantal gemeenten waar Liveshop van de kabel verdwijnt, wordt Euronews/ Het Gesprek al langere tijd doorgegeven (o.a. Alkmaar, Haarlem, Arnhem e.o en Nijmegen e.o.). In deze gemeenten heeft UPC nog niet bepaald welke zender er in de plaats komt van Liveshop. (UPC)

100 % NL past format aan: Levenslied in de hoofdrol

De commerciële radiozender 100% NL gooit vanaf zaterdag het roer om en draait dan nog vrijwel uitsluitend volks repertoire. Het toeval wil dat RADIONL uit het noorden van het land maandag maar liefst elf nieuwe regionale frequenties kreeg toegewezen, waardoor het station binnenkort volgens eigen zeggen op Zuid-Holland, Limburg, Brabant en Zeeland na in heel Nederland is te ontvangen. Radio 100% NL wil zich met een nieuwe koers onderscheiden van stations als Radio 538 en Q-Music, zegt de recent aangetreden algemeen directeur Dennis Korthouwer. ,,Met artiesten als Frans Bauer, Jan Smit, Nick en Simon, 3J’s, Rene Froger, Gerard Joling, Thomas Berge, Grad Damen en Jannes gaan we een heel ander geluid laten horen.” RADIONL-directeur Nico Silvius is niet bang voor de concurrentie. ,,Leuk is het natuurlijk niet dat zij opeens ook volkse muziek gaan draaien, maar het geeft wel aan hoe populair het is.” Sinds Radio Noordzee en Radio 2 bijna tien jaar geleden stopten met het volkse genre is het op enkele regionale stations en piraten na verdwenen uit de ether. Geen zender wilde het draaien uit angst voor een te oud luisterpubliek, dat bij adverteerders niet in trek is. Erik de Zwart vindt 100% NL nu ‘dramatisch’. ,,Slechter kan niet. Ze draaien alle genres door elkaar. Bij een radiostation moeten luisteraars meteen weten waar het voor staat.” Dat beaamt directeur Dennis Korthouwer. ,,100% NL is nu niet onderscheidend genoeg en we zijn gewoon te klein. Adverteerders kunnen ons makkelijk links laten liggen. Straks niet meer. Voor het eind van het jaar moeten we winstgevend zijn.” Korthouwer denkt vooral luisteraars in de leeftijd van 35 tot 55 jaar te trekken die buiten de grote steden wonen. In het noorden en oosten van het land moet hij de concurrentie aangaan met stations als Radio NL, een commerciële zender met regionaal bereik. In de regio Utrecht zit Bingo FM. (Via AD)

Winstgroei voor RTL Nederland dankzij Radio 538

Radio 538 blijkt het kroonjuweel in de boedel die RTL Nederland vorig jaar overnam van Talpa. De radiozender droeg in de laatste drie maanden van 2007 circa 10 miljoen euro bij aan het bedrijfsresultaat (voor rente en belastingen en amortisatie) van RTL Nederland. Dat blijkt uit de jaarcijfers die moederbedrijf RTL Group vanochtend heeft bekendgemaakt. RTL Group is het grootste televisiebedrijf in Europa en voor bijna 90 procent eigendom van het Duitse mediaconcern Bertelsmann. RTL Nederland haalde vorig jaar een bedrijfsresultaat (ebita) van 85 miljoen euro. Het resultaat van de tv-zenders steeg met 1 miljoen euro naar 69 miljoen, de radiotak boekte dankzij Radio 538 een forse groei van 2 naar 16 miljoen. RTL Nederland haalde in 2007 een omzet van 408 miljoen euro. Dat is 17 procent meer dan in 2006. Bestuursvoorzitter Gerhard Zeiler van RTL Group zei vanochtend in een telefonische toelichting dat hij „zeker niet ontevreden is” over het resultaat in Nederland. „Maar als je in september een nieuwe zender start (RTL 8 op de plek van Tien/Talpa, red.) kan je geen effect op de omzet verwachten in dat jaar. Dan zijn alle advertenties al verdeeld. Wij hopen op betere resultaten in 2008.” RTL Nederland droeg vorig jaar voor circa 7 procent bij aan de omzet van RTL Group. De meeste omzet komt uit Duitsland (RTL Television, Fox) en Frankrijk (tv-zender M6 en RTL Radio) en van productiemaatschappij Freemantle Media (onder meer Blue Circle, producent van Boer zoekt vrouw). RTL Group haalde in 2007 een omzet van 5,7 miljard euro. Dat is 1,2 procent meer dan in 2006. De nettowinst daalde van 1,1 miljard euro in 2006 naar 674 miljoen in 2007. RTL betaalde meer belastingen en boekte fors af op de goodwill van het Britse station Five, onder meer vanwege inmiddels verboden belspellen. Verder moest het bedrijf vorig jaar een boete betalen aan de Duitse kartelautoriteiten. Een soortgelijke boete drukte ook het resultaat van mediaconcern ProSiebenSat1, in Nederland eigenaar van SBS. Dat meldde het concern gisteren. De winst daalde vorig jaar met 63 procent naar 89,4 miljoen euro. ProSiebenSat1 had in 2007 een omzet van 2,7 miljard euro. Het was de eerste jaar dat de resultaten van het overgenomen SBS Broadcasting zijn meegeteld. ProSiebenSat1 is eigendom van investeerders KKR en Permira. (Via NRC Handelsblad)

Arrow komt met talkradio op Middengolf

De Arrow Media Groep heeft de intentie nieuw verkregen middengolf-frequenties te gebruiken voor een nieuw talkradiostation, alsmede het opvullen van een dekkingsgat in Limburg voor Arrow Jazz FM. Dit heeft Arrow aan DutchMedia laten weten. Maandag werd bekend aan wie restfrequenties en ongebruikte frequenties werden verdeeld. Op AM 828 kHz (20 kiloWatt vanuit Rotterdam) is het de bedoeling dat over enige tijd onder de naam Arrow Talks een talkaradiostation zal starten. Eigenaar/directeur Ad Ossendrijver kijkt daarbij naar mogelijke samenwerkingsvormen met uitgeverijen. Thans is op televisie alleen Het Gesprek bezig met louter gesproken woord. Wanneer het radiuostation zal starten is nog niet bekend. Arrow Media Groep (Arrow Classic Rock, Caz en Arrow Jazz FM) zal nog deze maand verhuizen in de directe omgeving van de huidige locatie in Den Haag naar een groter pand, waar Caz zich inmiddels al heeft gevestigd. De 828 kHz werd gebruikt tussen 1994 en 1998 door Holland FM en daarna HitRadio Veronica en is van januari 1998 tot mei 2003 gebruikt door Arrow Classic Rock Radio. Deze radiozender heeft na het verrkijgen van de FM-frequenties op 1 juli 2007, definitief afstand gedaan van haar middengolffrequentie 675 kHz die het van 2003 tot 1 februari jl. gebruikte en die nu door Radio Maria wordt gebruikt. De frequentie AM 1035 kHz (10 kiloWatt) die slechts korte tijd (3 mei 2000 tot 1 maart 2001) door Radio Nationaal is gebruikt (vanuit Hunsel), wil Arrow Media Groep gaan inzetten ter versterking van de dekking van Arrow Jazz FM in Limburg, aangezien daar ‘gaten’ zitten in de FM-dekking. De zender 828 kHz kan volgens Ossendrijver vanuit Rotterdam -Heinenoord (Binnenmaas) technisch vrijwel direct aangezet worden; voor de zender 1035 kHz in Limburg moet nog een locatie worden gevonden. lees verder via Dutchmedia.

UIT DE MEDIA:

** Het museum TV Toys krijgt geen geld van de provincie voor de geplande verhuizing naar Zutphen. Het museum met tv-attributen wil verhuizen van Dieren naar Zutphen omdat het museum het huidige pand uit moet. De verhuizing kost zo’n 7 miljoen euro, waarvan een miljoen door de provincie zou moeten worden betaald. Het provinciebestuur wil dat niet. (RTV Gelderland)

** Op advies van de Programmaraad Zoetermeer voert Casema vandaag een wijziging door in het radiopakket van Zoetermeer. De radiozender Amor FM is op dinsdag 4 maart in de plaats gekomen van Ujala Radio (102,4 MHz). Casema-abonnees kunnen Ujala Radio blijven ontvangen wanneer zij zich abonneren op het gratis Standaardpakket van Casema Digitale Televisie. In dit Standaardpakket zit ook het digitale radiopakket met 52 radiozenders.

** Mede op advies van de Programmaraad BCNZ voert Casema vandaag een wijziging door in het radiopakket van Bergschenhoek, Capelle aan den IJssel, Nieuwerkerk aan den IJssel en Zevenhuizen-Moerkapelle. De radiozender Amor FM is op dinsdag 4 maart in de plaats gekomen van Radio Amigo (106,8 MHz). BBC Radio 2 komt op de plaats van de eind januari gestopte zender Bright FM (99,8 MHz).

Elf FM-frequenties voor RadioNL/Waterstad FM

Nico Silvius, momenteel directeur van RadioNL/Waterstad FM, heeft elf FM-frequenties in de wacht gesleept. Het gaat om regionale fm-frequenties die dit jaar beschikbaar zijn gekomen. De frequenties zullen volgens Nico Silvius worden ingezet voor de doorgifte van RadioNL. De twaalfde frequentie is toegewezen aan het attractiepark De Efteling uit Kaatsheuvel. De beslissing volgt uit een vergelijkende toets die Agentschap Telecom in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) heeft uitgevoerd. In totaal waren er 114 aanvragen, ingediend door 32 geïnteresseerde partijen. Een groot deel van de programma’s moet gericht zijn op de regio’s waarin wordt uitgezonden. De vergunningen zijn geldig tot 1 september 2011. Bijgaand een overzicht van de frequenties die beschikbaar zijn gekomen:

– Kavel / Lokatie / Vermogen / Frequentie / Opstelhoogte / Bedrag -> Programma

– B27/ AMELAND / 0.16 kW / 89.4 MHz / 60 m / 3.060,00 euro -> RadioNL

– B28 / ZUTPHEN / 0.2 kW / 89.9 MHz / 60 m / 60.030,00 euro -> RadioNL

– B29 / OLDENZAAL / 0.1 kW / 90.0 MHz / 75 m / 60.030,00 euro -> RadioNL

– B30 / WINTERSWIJK / 0.05 kW / 94.3 MHz / 60 m / 60.030,00 euro -> RadioNL

– B31 / CUIJK / 0.2 kW / 95.3 MHz / 60 m / 15.060,00 euro -> RadioNL

– B32 / LICHTENVOORDE / 0.025kW / 95.7 MHz / 80 m / 45.030,00 euro -> RadioNL

– B33 / DEN HELDER / 0.1 kW / 96.0 MHz / 60 m / 60.030,00 euro -> RadioNL

– B34 / STADSKANAAL / 0.05 kW / 96.0 MHz / 60 m / 75.060,00 euro -> RadioNL

– B35 / HEERENVEEN / 0.126kW / 97.3 MHz / 60 m / 75.060,00 euro ->RadioNL

– B36 / AMERSFOORT / 0.1 kW / 99.5 MHz / 60 m /90.000,00 euro -> RadioNL

– B37 / APPINGEDAM / 0.316kW / 103.6 MHz / 50 m/ 45.030,00 euro -> RadioNL

– B38 / KAATSHEUVEL / 0.316kW / 104.3 MHz / 50 m / -> Efteling

Er zijn ook vijf middengolffrequenties verdeeld:

– C04 / HEINENOORD / 828 kHz / 33.000,00 euro -> Arrow Talks

– C05 / ALMERE / 1224 kHz / 25.000 euro -> Amor FM

– C08 / ECHT / 1035 kHz / 1.100 euro -> Arrow Jazz FM

– C11 / DEN HAAG & TILBURG / 1485 kHz /200 euro -> Radio Marina

– C12 / AMSTERDAM / 1557 kHz / 3100 euro -> Magic / Stichting BKB3

Nederland 1 marktleider in week 9

Met een marktaandeel van 20,8 procent was Nederland 1 in week 9 de best scorende zender. Dit blijkt uit de cijfers van SKO (tijdvak 18.00 – 24.00 uur, doelgroep 6+). Nederland 2 had een aandeel van 7,3, Nederland 3 scoorde 6,7. RTL 4 had 16,1 procent, RTL 5 6,6, RTL 7 6,7 en RTL 8 2,4. SBS 6 had een aandeel van 10,8 procent, Net 5 had 5,3 en Veronica 4,7. Boer zoekt Vrouw was weer het best bekeken programma van de week met 3,789 miljoen kijkers. De Idols-finale werd aan het begin van de avond bekeken door 1,997 miljoen mensen. De uitslag later op de avond was goed voor 2,595 miljoen kijkers.

Frank de Grave nieuwe voorzitter RVU

VVD-politicus Frank de Grave is maandag benoemd tot de nieuwe voorzitter van de RVU educatieve omroep. De Grave volgt zijn partijgenoot Jan Franssen op, die het voorzitterschap van de educatieve omroep twaalf jaar bekleedde. Frank de Grave is oud-minister van Defensie en oud- staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Hij was ook wethouder van financiën en loco-burgemeester van Amsterdam. Voor de VVD in de Tweede Kamer was hij onder meer mediawoordvoerder. Sinds 2004 is hij voorzitter van de Raad van Bestuur van de Nederlandse Zorgautoriteit. (ANP/Planet)

UIT DE MEDIA:

** Internet provider Tiscali stopt met zijn internet videodienst, Tiscali videoclub. Het bedrijf zal de dienst per 1 april niet meer aanbieden en ook de streaming videos zijn na deze datum niet meer te bekijken. Credits die klanten nog hebben moeten voor 1 april worden opgebruikt want ze komen na deze datum te vervallen, zegt het bedrijf. Tiscali stopt met de videoclub omdat er nauwelijks gebruik wordt gemaakt van de dienst. (Tiscali)

** Kabelaanbieder CAIW heeft via het kabelnet van Rekam in Midden-Holland digitale telefonie gelanceerd. Alle inwoners van de regio Midden-Holland die abonnee zijn van Caiway Internet kunnen gebruik maken van het VoIP-aanbod. Het introduceren van digitale telefonie was volgens CAIW een logisch gevolg van de samenwerking met Rekam. Vorig jaar hebben Caiw en Rekam al samen digitale televisie in de regio Midden-Holland geïntroduceerd. Internetten via Caiway kon al langere tijd in het gebied. (CAIW/NLKabel)

** De Evangelische Omroep heeft de afgelopen jaren haar overtollige programmareserves gebruikt voor ledenactiviteiten. Omdat dit extra potje leeg is, moest de directie snijden en viel de EO-Gezinsdag af. Dat zegt de EO-directie vandaag in het ND.Op verzoek van het Nederlands Dagblad maken de EO-directeuren Arjan Lock en Jaap Kooij inzichtelijk wat er precies met het ledengeld gebeurt. Per jaar krijgt de omroepvereniging van de EO ruim acht miljoen euro aan ledengeld binnen. Daarvan worden onder meer de EO-dagen gefinancierd; de Nederland Zingt-dag en de Gezinsdag kosten elk zes ton, de EO-Jongerendag 1,1 miljoen euro. Lees verder. Lees ook EO, vereniging van acht miljoen euro

** Bij TMF vindt vrijdag een ware reünie plaats. Ex-vj’s Renate Verbaan, Sylvana Simons, Fabienne de Vries en Jeroen Post maken een eenmalige comeback, zo heeft de muziekzender maandag bevestigd. De presentatoren zijn opgetrommeld om de nieuwe huisstijl van TMF te presenteren. Tijdens de uitzending van het dagelijkse programma Reaction geven zij het startschot voor de stijlverandering. Van de vier vj’s, die hun carrière bij TMF begonnen, zijn Verbaan, Simons en De Vries bij RTL terechtgekomen. Post is tegenwoordig vooral werkzaam als dj. (Novum)

** Presentator Ruben Nicolai is vrijdag 14 maart te zien in de populaire Amerikaanse soap As The World Turns. Voor het BNN-programma Try Before You Die reisde Nicolai in de zomer van 2006 naar de set van de soap. Omdat Nederland achterloopt is de bewuste uitzending pas volgende week vrijdag op tv bij RTL 8. Nicolai is in de aflevering kort te zien én horen als barman Frank. (NRC)

** Radio 538 laat op het op 5 maart, ’05-03-08′, letterlijk geld regenen. De dj’s van de radiozender vliegen dan in een helikopter over Nederland en laten op verschillende locaties gekleurde ballen gevuld met geld vallen. Ieder uur wordt op de radiozender bekendgemaakt waar de ballen worden gegooid. De radiozender zal een totaalbedrag van 65 duizend euro aan de actie spenderen. Naast ballen in de kleuren van het logo, paars en groen, zullen gouden ballen uit de lucht vallen waar een bedrag van 538 euro in zit. De actie gaat van start tijdens het ochtendprogramma van Edwin Evers. (De Pers)

** TV West begint maandag met de tiendelige serie Groen Licht. Met dit programma wil de gemeente Den Haag haar inwoners laten zien wat zij doet aan het milieu. Daarnaast laat het programma zien wat inwoners zelf kunnen doen voor een prettige, leefbare en schone stad. Groen Licht wordt gepresenteerd door Debby Roukens. De eerste uitzending gaat over schoon vervoer. Het programma is iedere maandag te zien om 17.30 uur op TV West.

** De Vlaamse publieke omroep VRT is van plan om vrijwel al haar middengolfzenders uit de lucht te halen. Het gaat om de middengolffrequenties 540 kHz, 1188 en 1512 kHz. Alleen de frequentie 927 kHz blijft nog in de lucht. De Vlaamse overheid heeft het plan inmiddels goedgekeurd. De Raad van State moet het plan nog goedkeuren. (via RNW Weblog/David de Jong)

** Omroep Gelderland doet vanaf maandag in Studio Geitenkamp wekelijks verslag vanuit de volkswijk in Arnhem. De Geitenkamp heeft een niet al te beste reputatie, maar klopt dat? Om een perfect beeld te krijgen van de Geitenkamp zijn twee journalisten in de wijk gaan wonen. Het komend half jaar doen ze op Radio Gelderland en via studiogeitenkamp.nl wekelijks verslag. Vanaf 5 april verzorgen de twee ook drie keer per maand een uitzending op TV Gelderland.

** De website van de commerciële radiozender Waterstad FM is sinds zondag middag 14.00 uur uit de lucht. Ook is er geen enkel e-mail verkeer meer mogelijk naar de studio of redactie van Waterstad FM. Het bedrijf wat de website verzorgde, Dis Hosting in Heerenveen, is afgelopen donderdag failliet verklaard. Om nog onduidelijke redenen is de dienstverlening zondagmiddag rond 13.30 uur gestaakt. Het zal nog 2 dagen duren voordat de website van Waterstad FM bij een andere provider weer bereikbaar is.

** RADIONL heeft voor haar nieuwe vormgeving wederom gekozen voor gezongen jingles van Music Bizz Imaging. Directeur Nico Silvius: “We hebben wederom niet lang na hoeven denken over de nieuwe jingles, na een vergelijking van aanbod, prijs, kwaliteit en flexibiliteit bleken we in Reusel toch echt de beste deal te kunnen maken. We zijn dan ook erg trots op het nieuwe custom-made pakket dat vanaf 3 maart in gebruik wordt genomen.” Ook de stationsstem is nieuw. Voor sommigen misschien een verrassing maar voor onszelf zeker niet. Ed Nieman is niet alleen bekend als zanger en entertainer, maar heeft ook ’n professioneel radioverleden bij landelijke en regionale zenders en draagt het Nederlandstalige repertoire een warm hart toe. Kortom een stem die perfect past bij de sfeer die RADIONL wil uitdragen. De nieuwe vormgeving van RADIONL gaat op 3 maart om 00.02 uur “ON-AIR”. (persbericht)

“Juni wordt goede maand voor adverteerder en kijker”

Juni belooft een topmaand te worden voor zowel de kijker als de adverteerder. De NOS zendt vanaf 7 juni alle EK-wedstrijden live uit, behalve de laatste groepswedstrijden. Met het oog op de verwachte superkijkcijfers stelt de STER een speciaal advertentiepakket samen. Aanbieders kunnen kiezen voor ‘Superieur’ (prijs alleen op aanvraag), het Pakket Excellent kost ‘slechts’ 730.000 euro, maar daar krijg je dan wel één commercial in een rustblok bij alle livewedstrijden van Oranje voor terug. Plus nog wat extratjes rondom het EK Journaal of Studio Sportzomer. Daarnaast biedt de STER nog een pakket ‘Royaal’. (Telegraaf)

Idols: Bijna 2,6 miljoen Nederlands zien Nikki winnen

Bijna twee miljoen mensen hebben zaterdagavond naar de finale tussen de idolen Nikki en Nathalie gekeken. Bij de bekendmaking van het nieuwe idool, later op de avond, zaten ruim 2,5 miljoen Nederlanders aan de buis gekluisterd. Dat blijkt uit cijfers die de Stichting KijkOnderzoek zondag bekendmaakte. De 24-jarige Nikki Kerkhof uit Sint-Oedenrode werd uitgeroepen tot Idool van 2008. Zij brengt nu de single Hello World op de markt. In 2006 won Raffaëla Idols. Toen keken er op het moment dat de uitslag van de talentenjacht werd bekendgemaakt, bijna 3,5 miljoen mensen. Het eerste deel van de finale trok bijna drie miljoen kijkers. (ANP/AD)

UIT DE MEDIA:

** Belgacom TV heeft in België de laatste drie kwartalen meer nieuwe digitale kijkers aan dan concurrent Telenet Digital TV. Belgacom TV trok het afgelopen jaar 166.000 nieuwe klanten aan, dat is evenveel als Telenet Digital TV. Maar Belgacom groeide de laatste negen maanden sneller. In het tweede kwartaal sloten zich 42.000 mensen aan, in het derde 58.000 en in het vierde 55.800. Bij Telenet waren dat 34.000 nieuwe klanten in het tweede kwartaal, 31.000 in het derde kwartaal en 51.000 in het vierde. Belgacom en Telenet telden eind december respectievelijk 305.3000 en 391.000 digitale kijkers. Belgacom TV wil dit jaar minstens evenveel nieuwe kijkers lokken. (VRT)

** Ongeveer 170.000 abonnees van Casema in de provincie Utrecht hebben gisteren zeer beperkt televisie kunnen kijken. Door een storing in een versterker waren van de analoge zenders alleen Nederland 1 en de Duitse stations te zien. Dit speelde in en rond Utrecht tot Schoonhoven en Culemborg. Een monteur had ongeveer anderhalf uur nodig voor de reparatie van de versleten versterker. (AD)

** Rechtstreekse uitzendingen via Youtube worden nog dit jaar mogelijk. Dat zegt medeoprichter Steve Chen van de videosite in een interview. Chen zegt desgevraagd in een gesprek met videoweblog Pop17 de mogelijkheid om live uit te zenden via de site in 2008 te willen realiseren. “Live video is iets dat we al heel lang willen aanbieden, maar waar we nooit de mogelijkheden voor hadden. Maar nu, met Google, hopen we het dit jaar te kunnen doen”, zegt Chen op een feestje in New York tegen videoblogster Sarah Meyers. (NU)

** Jack Spijkerman keert waarschijnlijk terug op televisie. Dat vertelde de programmadirecteur van RTL 4, Erland Galjaard, vrijdag in De Wereld Draait Door. Er zouden plannen zijn voor een satirisch programma op RTL 4 dat in het najaar van start moet gaan. Spijkerman werd hevig bekritiseerd toen hij drie jaar geleden als Vara-gezicht een contract tekende bij Talpa. De overstap pakte niet echt succesvol uit. Met het Vara-programma Kopspijkers scoorde hij tijdens de hoogtijdagen drie miljoen kijkers. Met Koppensnellers op de inmiddels opgedoekte zender van John de Mol bleef de teller steken op gemiddeld 350 duizend kijkers per aflevering. (Novum/Nieuws.nl)

** Evangelist David Maasbach gaat preken op televisie. De Stichting Johan Maasbach Wereldzending (JMWZ) heeft vrijdag een overeenkomst gesloten met SBS Broadcasting. Het programma David Maasbach: de man met de boodschap is vanaf 23 maart iedere zondagochtend te zien bij SBS6. Dat maakte de organisatie vrijdag bekend. Het programma is op tv tussen 09.00 en 10.00 uur. De kerkdiensten worden opgenomen in het Capitol Evangelie Centrum in Den Haag. Het is voor het eerst dat een Nederlandse kerk vaste zendtijd heeft verkregen op een commerciële zender, aldus JMWZ. (ANP/BNR)