Media kort: maart 2009

Advocaat Korvinus voorgedragen als voorzitter VARA

Advocaat Cees Korvinus (59) is voorgedragen als nieuwe voorzitter van de VARA. Dat maakte de omroep maandag bekend. De Verenigingsraad van de VARA beslist op 11 april over de benoeming van Korvinus tot voorzitter. De nieuwe voorzitter moet per 1 oktober Vera Keur opvolgen. Korvinus was eerder betrokken bij diverse programma’s van de VARA, waaronder Het Hof van Joosten. De beoogd voorzitter is zeer enthousiast over de voordracht. ‘Ik heb altijd het nodige gedaan in de mediasfeer. Het was altijd een soort tweede liefde. De VARA is ook echt míjn organisatie.’ Korvinus heeft als gast diverse keren acte de présence gegeven in verscheidene VARA-programma’s. VARA-bestuurder Mark Minkman schetst Korvinus als een ‘authentieke en sterke persoonlijkheid, wiens statuur uitstekend pas bij de sterke organisatie die de VARA is’. Vera Keur was 22 jaar in dienst van de VARA. Sinds 1995 was ze voorzitter. Vorig jaar kondigde ze haar vertrek aan. Korvinus studeerde van 1970 tot 1977 rechten aan de Rijksuniversiteit van Utrecht. In 1977 begon hij als advocaat. Tegenwoordig is hij partner bij Korvinus Abeln in Amsterdam. Ook is hij bestuurder van de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten. Bij de Tweedekamerverkiezingen van 2006 was hij verkiesbaar voor GroenLinks. Korvinus figureerde in zijn 32-jarige carrière in vele spraakmakende rechtszaken. Hij was advocaat van klokkenluider Ad Bos, die in het kader van de Bouwfraude werd verdacht van omkoping. Afgelopen december diende Korvinus namens hem een claim in voor een schadevergoeding van 10,5 miljoen euro.

 

UIT DE MEDIA:

** De publieke televisie moet een kwaliteitszender krijgen zonder reclame. Nederland 2 zou hiervoor het meest geschikt zijn. Verschillende televisiedeskundigen en programmamakers pleiten vandaag in Trouw voor een publiek net met kwaliteitsprogramma’s zonder onderbreking door reclameblokken. Kijkers met behoefte aan diepgang en achtergrond weten dan waar zij terechtkunnen, net zoals kijkers voor amusement afstemmen op Nederland 1, schrijft het dagblad. 

** Het is de nieuwe multiculturele omroep Zenit niet gelukt voor 1 april 50.000 leden binnen te halen. Dit maakte voorzitter Radi Suudi dinsdag bekend. Zenit heeft te weinig leden om een aanvraag te kunnen indienen voor toetreding tot het publieke bestel vanaf 2010. Zenit geeft het echter niet op en zal ook na 1 april doorgaan met werven. Saadi wil hiermee druk uitoefenen op de politiek om later alsnog te kunnen uitzenden op Nederland 1, 2 of 3. Saadi stelt dat het werven van leden een kostbare zaak is en dat partijen met weinig eigen vermogen schipbreuk lijden of zich diep in de schulden moeten steken. De voorzitter wil niet zeggen hoeveel leden zich bij Zenit hebben aangemeld. Zenit wilde met zijn programma’s zowel Nederlandse moslims als niet-moslims aanspreken. (ANP via AD)

** De totale oplage van de Nederlandse dagbladen is ook in het vierde kwartaal van 2008 gedaald. Ten opzichte van dezelfde periode in 2007 kwam het totaal aantal gedrukte kranten 5,5 procent lager uit. Dat bleek dinsdag uit de meest recente HOI-cijfers van het Instituut voor Media Auditing. In totaal werden in het laatste kwartaal van vorig jaar 4.904.029 dagbladen verspreid. Daarvan waren 3.606.701 betaalde kranten en 1.297.328 gratis dagbladen. Het aantal gratis dagbladen daalde in het vierde kwartaal van 2008 het hardst in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. De totale oplage van De Pers, Metro en Sp!ts daalde met 12,4 procent. Die daling is vooral te wijten aan de oplage van De Pers, die afnam met 37,7 procent. De oplage van Metro bleef gelijk, die van Sp!ts daalde licht (0,2 procent). (ANP/AD)

** De Protestantse Kerk in Nederland en de interkerkelijke omroep IKON hebben vandaag de site Geloofinjeleven.nl gelanceerd, een website voor dertigers ‘om te zwerven door levens- en geloofsvragen’. Het is de eerste website in zijn soort in Nederland. Veel dertigers zijn nogal ‘zoekende’, constateerden de makers van de site, predikant René Kok en kerkelijk werker Suzanne Groote. “Ze erkennen dat er iets is dat boven hen uitstijgt. Maar hoe verhoudt zich dat tot onze materiële rijkdom en tot levens- en zingevingsvragen?”, aldus Kok. Dertigers zitten in een cruciale fase, ze staan voor veel levensbepalende keuzes. Is dit de partner die bij me past en met wie ik een toekomst wil opbouwen, wil ik kinderen en zo ja, wanneer, kopen we een huis, hoe verder met mijn carrière en: is dit alles? “Typerend is dat deze keuzemomenten in deze levensfase allemaal bij elkaar komen”, zegt Kok. “Daarbij komt dat de mogelijkheden onbeperkt lijken, maar dat niet zijn.” (Persbericht)

** De provincie moet ook met geld over de brug komen voor de regionale krant PZC. Dat zegt de krant naar aanleiding van berichten dat Omroep Zeeland extra subsidie heeft aangevraagd voor internet. Volgens de PZC is er anders sprake van oneerlijke concurrentie. De PZC heeft het moeilijk door een instortende advertentiemarkt en een teruglopend lezersbestand. Omdat de PZC onderdeel is van een groot commercieël bedrijf ziet gedeputeerde Harry van Waveren het steunen van de krant niet meteen als zijn taak. (Zeeland)

** Mediagigant Disney Media Networks gaat een videokanaal openen op de website Youtube. Op het kanaal zijn onder meer fragmenten uit televisieshows en andere korte filmpjes te zien, maakten de bedrijven dinsdag bekend. Disney krijgt de mogelijkheid om zelf advertenties te koppelen aan de filmpjes. Er worden geen volledige programma’s op de videowebsite gezet.De overeenkomst met Disney is belangrijk voor YouTube, omdat de site zich wil profileren als een podium voor professionele filmmakers. Disney is niet de eerste Amerikaanse zender die een kanaal opent op de site. Ook Discovery, The Food Network en CBS hebben al videomateriaal op de site staan. (NU.nl)

** De Amerikaanse mediagroep Sun-Times, uitgever van de gelijknamige krant uit Chicago, heeft de chapter 11-procedure aangevraagd, waardoor het bescherming tegen schuldeisers krijgt. De mediagroep, die 59 kranten in de VS controleert, verwijst naar de dalende advertentiemarkt als gevolg van de economische crisis en een zware fiscale erfenis die ze meedraagt. De groep zegt dat de aanvraag niets verandert aan de werking van de kranten en nieuwssites. Sinds december vroegen al vier krantengroepen in de VS een gerechtelijk akkoord aan. (De Tijd)

** De VRT en het productiehuis Woestijnvis hebben de besprekingen over het exclusiviteitscontract afgerond. Vrijdag heeft gedelegeerd bestuurder Dirk Wauters de overeenkomst, waarin de concrete invulling van het lopende contract wordt vastgelegd, ondertekend, meldt de VRT. Voor VRT zaten Mieke Berendsen (algemeen directeur media) en Leo Hellemans (algemeen directeur productie) rond de tafel. De onderlinge, exclusieve samenwerking is nu herbevestigd tot juni 2011. Woestijnvis zal de volgende 3 jaar fictie en talkshows blijven maken voor de openbare omroep. Het productiehuis levert programma’s als “Man bijt hond”, “De pappenheimers” en “De slimste mens ter wereld”. (VRT)

** Golfer Tiger Woods heeft de Amerikaanse tv-zender NBC een goede dienst bewezen. Zijn optreden zaterdag op de slotdag van de Arnold Palmer Invitational leverde het op een na hoogste kijkcijfer voor een golfevenement op. Alleen zijn zege op de US Open vorig jaar trok meer kijkers. Woods maakte er in Orlando dan ook een spectaculaire finish van. Hij begon de laatste dag met vijf slagen achterstand en pakte de eindzege met een birdie op de laatste hole. (Telegraaf)

** Het mediabedrijf Talpa opent nog dit jaar productievestigingen in zes landen. Het gaat om de Verenigde Staten, Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. In een later stadium wil Talpa ook vestigingen open in China, India en Rusland. Het bedrijf van John de Mol bekijkt per land of het zelf een bedrijf begint, of een al bestaande onderneming overneemt. De mediagroep blijft investeren in de ontwikkeling van formats. ,,Alles draait nu eenmaal om content en Talpa heeft al veel uitstekende content in huis”, aldus De Mol in een schriftelijke verklaring maandag. ,,Met die basis heb ik alle vertrouwen in internationale expansie. Daarbij is het niet mijn ambitie de grootste te worden, maar wel de beste.” (BNR)

** GroenLinks-Tweede Kamerleden Vendrik en Peters willen van staatssecretaris Heemskerk van Economische Zaken en minister Plasterk van OCW weten of de regering het alleen recht van kabelaanbieders op het uitzenden van BBC 1 en 2 een vorm van oneerlijke concurrentie vinden. De Kamerleden reageren op berichtgeving in onder meer Trouw van 12 maart over een mogelijk einde aan dit alleenrecht. Telecomtoezichthouder Opta zou na een recent bezoek aan de BBC duidelijk gekregen hebben dat de BCC niet onwillig staat tegenover het laten uitzenden van haar kanalen door niet-kabelaanbieders. (Telecompaper)

** Nederland 1 behaalde een marktaandeel van 21,1 procent in week 13 (tijdvak 18.00-24.00, 6+) en was daarmee wederom marktleider. RTL 4 scoorde goed met een aandeel van 16,7 procent en ook SBS 6 haalde een hoger marktaandeel: 13,2 procent. De publieke zenders hadden samen een marktaandeel van 35,5, de vier zenders van RTL kwamen uit op 28,9 en de drie SBS-zenders scoorden 22,8 procent. Best bekeken programma van de week was de voetbalinterland Nederland-Schotland op SBS 6 met 2.863.000 kijkers. Het Journaal van 20.00 uur op zondag was tweede met 2.546.000 en Bananasplit derde met 2.332.000 kijkers. (SKO/Adformatie)

** De VPRO neemt het stokje bij de Zwarte Cross over van SBS6. Voor het eerst besteedt de publieke omroep aandacht aan het driedaagse festival, 24 tot 27 juli bij Lichtenvoorde. Volgens de VPRO- gids komen er vijf uitzendingen: een vooruitblik, drie festivaljournaals en een compilatie een week later. (via o.a Gelderlander)

** RTV Oranje heeft, met nog drie dagen te gaan, de hoop opgegeven een publieke omroep te worden. De omroep van de Steenwijker ondernemer Ardesch heeft inmiddels 35.000 leden terwijl er 50.000 nodig zijn. Ardesch vermoedt dat hij te laat is begonnen met de ledenwerving. In januari legde hij het plan op tafel voor een publieke omroep met Nederlandstalige muziek. Daarna hebben artiesten geprobeerd via optredens leden te werven maar dat is niet voldoende gebleken. RTV Oranje wil voor de nieuwe leden in het hele land evenementen organiseren zodat de omroep bij een volgende keer weer kan meedingen om een plek in het publieke bestel. Wanneer dat is, is nog onduidelijk. (RTV Oost)

** Directeur Hans Maas van de Media Academie vertrekt per 1 april. Hij zegt ruimte te willen geven aan een nog te benoemen directeur die invulling zal gaan geven aan een samenwerkingsverband tussen de Media Academie en een nieuwe partner. De besprekingen over deze samenwerking zijn in volle gang, aldus Maas. Welke partner de Media Academie op het oog heeft, zegt hij niet. Naar verluidt zijn er gesprekken gaande met één of meer hogescholen. Op interim basis wordt Maas voorlopig opgevolgd door Kees Schouten. Als de samenwerking een feit is wordt een definitieve invulling aan het directeurschap gegeven. Maas begon in december 2002 bij het opleidingsinstituut. Als belangrijkste mijlpalen noemt hij de verhuizing naar het Media Park en de ontwikkeling en accreditatie van de Master ‘Journalistiek in een crossmediale nieuwsomgeving’. (Spreekbuis)

PowNed haalt ondergrens van 50.000 leden

De aspirant-omroep PowNed, opgericht door de website GeenStijl, is de ondergrens van 50.000 leden ruimschoots gepasseerd. Vrijdagavond maakte GeenStijl op zijn site melding van een aantal van ruim 59 duizend leden. PowNed is het tweede onderdeel van de Telegraaf Media Groep dat de ledengrens voor een nieuwe omroep haalt. Wakker Nederland van De Telegraaf bereikte dat aantal al eerder. PowNed moet in april een aanvraag indienen waarin duidelijk wordt gemaakt dat het iets toevoegt aan de bestaande publieke omroep. Als dat wordt goedgekeurd en PowNed wordt toegelaten, krijgt de omroep vanaf volgend jaar wekelijks twee uur televisie- en negen uur radiozendtijd. Naast Wakker Nederland en PowNed proberen nog tien kandidaat- omroepen voor woensdag 1 april het benodigde ledenaantal binnen te halen.

LLink stapt naar rechter

Omroep LLink daagt het Commissariaat voor de Media en de Nederlands Publieke Omroep (NPO) voor de rechter. Volgens de omroep heeft het commissariaat de NPO opgedragen de programmafinanciering van LLink weer stop te zetten. De omroep zou het geld gebruiken voor het werven van nieuwe leden, maar LLink betwist dat. De tv-spotjes voor ledenwerving zijn volgens de omroep betaald met geld dat door leden is opgebracht. Het is nog niet bekend wanneer het kort geding dient. De jonge omroep verkeert in ernstige financiële problemen. LLink probeert voor 1 april 150.000 leden te hebben zodat de omroep kan blijven bestaan. De organisatie verwacht dan weer genoeg geld te hebben om de financiële problemen op te lossen. (ANP/BNR)

UIT DE MEDIA:

** Omroep Zeeland heeft 1,6 miljoen euro extra nodig, onder meer om actiever te worden op internet. Maar de provincie is niet van plan om dat geld zomaar te verstrekken. Dat zei gedeputeerde Harry van Waveren gisteren tegen de commissie Welzijn. Van Waveren erkende dat de omroep financiële problemen heeft. En ook de statencommissie lijkt de omroep te willen steunen. De statenleden willen echter eerst een investeringsplan zien. (PZC)

** RTL GP schrapt dit seizoen uit bezuinigingsoverwegingen het studioprogramma rondom de Grands Prix. Commentator Olav Mol maakt nu bij alle GP’s een voorbeschouwing van een uur.

** Een cameraploeg van RTL Boulevard, die de strafzaak rond Manon Thomas filmde, is vrijdagmiddag uit de Leeuwarder rechtzaal gezet. Een beambte van de parketpolitie zag dat de ploeg beelden maakte van Thomas, toen zij in huilen uitbarstte. De politieagent sprak de cameraman aan en zette het RTL-team direct de rechtzaal uit. Het is niet toegestaan om de slachtoffers in een rechtzaak te filmen. Cameraploegen moeten zich in het erechtsgebouw aan strikte regels houden. Vrijdagmiddag mochten zij alleen het requisitoir van de officier van justitie en het pleidooi van de advocaat van de verdachte filmen. (LC)

** Als de gemeenteraad van Haarlem akkoord gaat, is Haarlem 105 RTV vanaf komende zomer te zien als digitale zender. Het college van B&W stemde al in om hier geld voor beschikbaar te maken. Het gaat om een financiering in ruil voor zendtijd. Haarlem 105 is een van de eerste lokale omroepen die digitaal gaat. Het gaat zowel om digitale verspreiding via UPC als Digitenne. Voor kijkers van Digitenne is het kanaal gratis.

** De financiële positie van Omroep Amersfoort blijft wankel. Dit bericht het Algemeen Dagblad. Aan de eis van de gemeente om geld opzij te zetten voor toekomstige investeringen, kan de lokale omroep niet voldoen. De gemeenteraad trok vorig jaar ruim vier ton uit voor nieuwe apparatuur voor Omroep Amersfoort. Om te voorkomen dat de omroep in de toekomst opnieuw bij de gemeente moet aankloppen, werd afgesproken dat er gespaard zou worden voor toekomstige nieuwe spullen. In het jaarverslag over 2008 stelt het omroepbestuur dat er met de huidige exploitatie geen geld opzij kan worden gelegd. Het stadsbestuur ziet volgens een woordvoerster geen reden om de omroep op de vingers te tikken. De gemeente heeft er nog alle vertrouwen in dat Omroep Amersfoort er in de loop van het jaar financieel beter voor komt te staan.

** Op 26 maart 2009 vonden de stemmingen plaats over de zogenaamde Erkenningswet. Bij de behandeling van deze wet heeft de Tweede Kamer een amendement en een motie aangenomen om de financiering van publieke lokale omroepen door gemeenten beter te regelen. Gemeenten zijn voortaan verplicht de lokale omroep te bekostigen als ze die eenmaal representatief hebben verklaard. Lees verder via de OLON.

** De motie van Joop Atsma (CDA) en Johan Remkes (VVD) om de extra € 2 miljoen die aan het Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Mediaproducties (Stifo) beschikbaar wordt gesteld te oormerken voor de regionale omroep is door de Tweede Kamer aangenomen. De aanwezige partijen (CDA, VVD, PvdA, ChristenUnie, SP, D’66, SGP, Groen Links en het lid Verdonk) stemden allen voor de motie. Een overweging in de motie is dat vanwege de beperkte financiele middelen van de regionale omroepen, het juist van belang is dat de omroepen een beroep kunnen doen op het Stifo. Met ingang van 2011 ontvangt het Stifo € 2 miljoen extra om de samenwerking tussen culturele instellingen en publieke omroep te vertalen in aansprekende programma’s. (RTV Roos)

** De kwalificatiewedstrijden (thuis) van het Nederlands elftal blijven nog tot de zomer van 2014 bij SBS6 te zien. De commerciële tv-zender en de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) hebben het huidige contract verlengd, meldde een SBS-woordvoerder vrijdag. Ook oefeninterlands (uit en thuis) zijn tot de zomer van 2014 bij SBS6 te zien. Dit geldt ook voor alle thuiskwalificatiewedstrijden van het Nederlands elftal voor het EK 2012 in Polen en Oekraïne en het WK 2014 in Brazilië. Uitwedstrijden komen bij RTL4 op de buis. Daarnaast blijft SBS6 de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal uitzenden: de traditionele opening van het voetbalseizoen tussen de landskampioen en de bekerwinnaar. SBS6 en de KNVB werken sinds 2002 samen. Het huidige contract had een looptijd tot medio 2010. (ANP via AD Sportwereld)

** Niet iedereen is blij met de komst van het Glazen Huis naar Groningen. De marktkooplui zijn teleurgesteld in de gemeente Groningen dat ze niet zijn geïnformeerd over de gang van zaken rondom het 3FM circus. Door de komst van het Glazen Huis is de Grote Markt zeker twee marktdagen niet beschikbaar. Het is onduidelijk of de markt daarom wordt verplaatst. Volgens voorzitter Hugo Schockman van de Centrale Vereniging Ambulante Handel heeft de gemeente hen volledig genegeerd. (RTV Drenthe)

** De Lokale Omroep Zwolle heeft het faillissement aangevraagd. Dat heeft het bestuur in een vergadering aan de medewerkers laten weten. Vorige week vroeg de omroep nog uitstel van betaling aan maar het bestuur ziet geen andere optie dan nu het faillissement aan te vragen. De omroep heeft tienduizenden euro’s schuld. De gemeente Zwolle gaf eerder aan dat ze geen financiële steun wil geven aan de omroep. (RTV Oost)

** ZeelandNet heeft zijn klanten laten weten dat in april de snelheid van vijf van de zes internetabonnementen wordt verhoogd. De abonnementsprijzen blijven wel op het oude niveau, net als de snelheid van het Breedband Basis-abonnement. In de brief, die op 25 maart aan klanten is verstuurd, heeft ZeelandNet de nieuwe snelheden bekendgemaakt. Vooral de downloadsnelheden van Breedband Extra, Breedband Super en Breedband Extreem, de drie duurste abonnementen, stijgen flink. Extra-abonnees krijgen 15Mbps in plaats van 8Mbps, het Super-abonnement stijgt van 12Mbps naar 20Mbps, en Extreem gaat van 18Mbps naar 25Mbps. De uploadsnelheden van deze abonnementen stijgen met 33 procent voor het Super-abonnement, tot 100 procent voor Extra-klanten (Tweakers)

** Staatssecretaris Heemskerk en minister Plasterk (beiden PvdA) hebben de tijdelijke regeling uitgifte kavels A7 en A8 bekend gemaakt. Daarmee willen de bewindslieden komen tot een herverdeling van de leeg staande etherfrequenties die tot 11 maart door Arrow Classic Rock (A7) en Arrow Jazz FM (A8) gebruikt werden. Kavel A8 blijft bestemd voor jazz- en/of klassieke muziek. Voor de verdelingswijze is ervoor gekozen om te komen met een methode waarbij indien zich één partij meldt, het desbetreffende frequentienetwerk direct verdeeld kan worden. Indien meerdere partijen zich melden, zal een vergelijkende veiling plaats vinden. De éénmalige bedragen zijn voor de periode tot 1 september 2011 bedragen voor A7 1.266.793 euro uitgaande van een gunning per mei aankomende. Voor A8 bij een klassiek en/of jazz-gebruik is het éénmalig bedrag 133.254 euro.

** De gemeenteraad van Den Haag heeft donderdagavond een motie van de Haagse Stadspartij aangenomen om te kijken of het zendschip Norderney van Radio Veronica naar Scheveningen kan komen. Het legendarische schip ligt momenteel in de haven van Antwerpen. De haven van Scheveningen speelde een belangrijke rol bij de uitzendingen van de zeezender Veronica, een station dat sterk bijdroeg aan de opkomst van de Haagse beat in de jaren ’60. Er bestaan initiatieven om het schip naar Nederland te halen. Met de motie wordt het college van b&w opgeroepen om onderzoek te doen naar een ligplaats voor het schip in de Scheveningse haven. (Persbericht Haagse Stadspartij)

** Ziggo past het analoge televisiepakket aan in de volgende Groningse en Drentse gemeenten: Aa en Hunze, Appingedam, Assen, Bedum, Bellingwedde, Borger-Odoom, Coevorden, De Marne, Delfzijl, Eemsmond, Emmen, Groningen, Grootegast, Haren, Hoogezand-Sappemeer, Leek, Loppersum, Marum, Menterwolde, Midden Drenthe, Noordenveld, Pekela, Reiderland, Scheemda, Slochteren, Stadskanaal, Ten Boer, Tynaarlo, Vlagtwedde, Winsum en Zuidhorn. De televisiezenders TV5 Monde, RTL Television en Shop-Zo-Suus zijn vanaf 24 april in deze gemeenten niet meer analoog beschikbaar maar nog wel via de digitale ontvanger te bekijken. In Zwolle, Genemuiden, Hasselt, Kampen, Dalfsen, Zwartewaterland, Raalte en Olst-Wijhe worden TV5 Monde, BBC World en ShopZo-Suus vanaf 23 april niet meer analoog doorgegeven.

** Omroep Eindhoven kan de komende drie jaar rekenen op zo’n twee miljoen euro van de gemeente Eindhoven. Dit is althans het voorstel van burgemeester en wethouders. Voorwaarde is wel dat de omroep, die zowel radio- als tv-programma’s maakt, met een goed onderbouwd ondernemingsplan komt. B en W vinden dat een sterke lokale zender kan bijdragen aan de verbreding van de nieuwsvoorziening in Eindhoven, die nu, zo zeggen ze, wordt beheerst door bladen van uitgeve rij Wegener. Ook wil het college via Omroep Eindhoven de gemeentelijke communicatie gaan verzorgen. (Omroep Brabant)

Luistercijfers: Radio 2 blijft marktleider

De luistercijfers van het Continu LuisterOnderzoek over de periode januari-februari 2009 zijn bekendgemaakt. De rapportage is gebaseerd op een landelijk representatieve steekproef van 9.631 respondenten van 10 jaar en ouder. De gemiddelde luistertijd bedraagt in deze periode 3 uur en 18 minuten per dag. Het Continu LuisterOnderzoek wordt uitgevoerd in opdracht van RAB (www.rab.fm). De marktaandelen over de periode januari/februari 2009:

dec/jan(in%)	jan/feb(in%)
01	Radio 2	12.8	10.8
02	Radio 538	9.9	10.6
03	Sky Radio	9.9	9.2
04	Radio 3FM	7.9	7.7
05	Radio 1	6.6	7.1
06	Q-Music	6.8	6.9
07	Radio Veronica	5.8	5.8
08	100 % NL	2.7	2.9
09	Radio 10 Gold	2.7	2.7
--	Arrow Classic Rock Radio	2.6	2.7
11	Radio5	2.5	2.3
12	ClassicFM	2.3	2.2
13	Radio 4	1.9	1.9
14	SlamFM	1.6	1.7
15	BNR Nieuwsradio	0.8	0.8
16	Arrow Jazz FM	0.6	0.7
17	TMF Radio	0.3	0.3
18	KinkFM	0.2	0.2
--	Radio 6	0.2	0.2
==	Regio Radio	12.8	13.5
==	Regionale Commercieel Radio	3.5	4.2
==	Overige	5.7	5.5

UIT DE MEDIA:

** De Jupiler League-topper tussen VVV Venlo en RKC Waalwijk wordt op vrijdag 3 april live uitgezonden door RTL. Dat heeft de voetbalbond KNVB donderdag laten weten. Het aanvangstijdstip van het duel tussen de nummers één en twee van de eerste divisie is daarom iets verlaat, van 20.00 uur naar 20.45 uur. VVV koestert een ruime voorsprong van negen punten op RKC. De competitie in de Jupiler League telt nog zeven speeldagen. (FC Update)

** De openbare zender in Canada CBC/Radio-Canada heeft aangekondigd dat zij tot 800 banen wil schrappen bij de televisie en de radio. De oorzaak is een belangrijke daling van inkomsten uit reclame. “De ontslagen die op het einde van september zullen worden doorgevoerd, zijn nodig om het tekort van zo’n 171 miljoen dollar in 2009 – 2010 op te vangen”, zegt de directie. “Onze werknemers zijn de sleutel tot ons succes. Maar hun loon slorpt 60% op van ons algemeen budget”, verklaarde de zender. De ontslagen raken 8% van de 9.000 werknemers van de Canadese zender. De zender heeft ook andere maatregelen genomen om de kosten van de zender te beperken waaronder een vermindering van het loon van de directie met zo’n 10% tot 20%. (belga/kh)

3FM Serious Request 2009 in Groningen

Vanaf 19 december aanstaande betrekken drie 3FM dj’s het Glazen Huis op de Grote Markt in Groningen. Dit maakten 3FM dj’s Coen Swijnenberg en Sander Lantinga om 16.15 uur op 3FM bekend. Eerder was dj Annemieke Schollaardt in de auto gestapt om het gemeentebestuur van Groningen persoonlijk het heuglijke nieuws te vertellen. Vijf steden streden de afgelopen twee weken om de kans het Glazen Huis een plein te bieden: Eindhoven, Enschede, Groningen, Rotterdam en Tilburg. Een 3FM delegatie bezocht de vijf steden en hun plein. 3FM zendermanager Florent Luyckx looft de initiatieven en plannen van de gemeenten. “Het is indrukwekkend om te ervaren wat deze steden de afgelopen dagen georganiseerd hebben om Serious Request dit jaar te ontvangen. We hebben vijf steden bezocht die allemaal van Serious Request een groot feest kunnen maken. Helaas kan het Glazen Huis maar in één stad staan. De keuze is dit jaar op Groningen gevallen, vanwege de perfecte locatie die de stad het Glazen Huis biedt en het uitstekende plan van de gemeente om de regio Groningen te mobiliseren voor Serious Request.” (Persbericht)

Radio Noord neemt afscheid van zendmast in Hoogezand

Radio Noord heeft woensdagmiddag om 14.00 uur een nieuwe etherzender in gebruik genomen in Groningen. Daarmee wordt afscheid genomen van de zendmast in Hoogezand, die ruim zestig jaar als radiobaken in het Groningse landschap heeft gestaan. Sinds woensdagmiddag twee uur zendt Radio Noord uit via een 93 meter hoge zendmast, die aan het Winschoterdiep in de stad staat. De frequentie blijft gelijk: 97.5. De overgang naar de nieuwe zender was onvermijdelijk. Er kwamen steeds meer klachten van luisteraars over de slechte ontvangst.

Martin Brozius (67) overleden

Acteur en tv-presentator Martin Brozius is dinsdagavond in Amsterdam op 67-jarige leeftijd overleden. Hij lag al enige tijd in het ziekenhuis. Brozius dankte zijn bekendheid aan de tv-programma’s Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen en Ren je rot. Beide kinderprogramma’s waren een succes in de jaren 70 en 80. Brozius vervulde in Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen de rol van poortwachter Aernout Koffij. In totaal was hij in 45 afleveringen te zien. Tussen 1973 en 1983 groeide veel kinderen op met de kinderquiz Ren je rot. Kindervriend Brozius presenteerde dit programma en jutte in de quiz scholieren op om zo snel mogelijk naar het bord met het juiste antwoord te rennen. In tien jaar tijd maakte hij 123 afleveringen. Twee jaar geleden was er sprake van een Ren je rot-comeback, maar om gezondheidsredenen werd dit op het laatste moment afgeblazen. 

Omroep Llink krijgt boete

Omroep LLink heeft een boete van €107.500 aan haar broek gekregen. Llink bevoordeelde een bedrijf voor de ledenwerfactie. Villamedia meldt dat Het Commissariaat voor de Media (CvdM) hier achter kwam tijdens een accountantscontrole afgelopen november. Ze vonden een contract waaruit bleek dat het bedrijf een hoog rendement op de investering kan verwachten, mocht Llink genoeg leden halen om te mogen blijven bestaan. Volgens het Commissariaat leidt dit contract er toe dat Llink een hoge schuld krijgt en dat ze hierdoor voor hun voortbestaan afhankelijk worden van het bedrijf. Deze schuld komt dan nog eens bovenop het tekort van een miljoen euro die Llink momenteel op de begroting heeft. Hoe groot de schuld bij het bedrijf zou kunnen worden, is niet duidelijk. De financiële problemen zorgde er al voor dat Llink haar presentatrices Floortje Dessing en Froukje Jansen aan de kant moesten zetten. De omroep moet voor 1 april 150.000 leden halen om een publieke omroep te blijven. Op het moment van schrijven komt Llink nog ruim vijftienhonderd leden tekort. (RTL)

UIT DE MEDIA:

** Peter Lubbers is per direct benoemd tot programmadirecteur van RTL 7, de mannenzender van RTL Nederland. Lubbers (42) was reeds bij RTL Nederland actief als senior programmacoördinator van RTL 4. Bert Habets, CEO van RTL Nederland: “Peter is een energieke en creatieve persoonlijkheid die zijn sporen heeft verdiend op het gebied van televisie. Hij kent het klappen van de zweep en is zeer ervaren op het gebied van productie en programmering. Dat maakt Peter de juiste man op de juiste plek.” (RTL)

** Vanaf nu krijgen Ziggo-klanten met digitale tv tot maximaal 3 smartcards op hetzelfde abonnement van digitale tv. Huishoudens die op dit moment nog meerdere abonnementen hebben, worden overgezet op een enkel abonnement, met bijbehorend lager maandbedrag. Tot nu toe betaalden klanten met digitale tv op een tweede toestel de volledige kosten van een extra abonnement.

** Omroep Gelderland heeft een nieuwe internetsite. Aanleiding voor de vernieuwing is het grote aantal bezoekers aan de site. De afgelopen twee jaar is het bezoek aan de site verdrievoudigd. De nieuwe site maakt veel gebruik van audio en video. Via Uitzending Gemist is het mogelijk eerder uitgezonden programma’s terug te kijken. 24 uur per dag staat het het Gelders nieuws centraal op de website. Daarnaast is het mogelijk voor bezoekers om eigen nieuws aan te brengen.

** Bij de Vlaamse krant De Morgen sneuvelen maar vijftien banen in plaats van de eerder aangekondigde 26. Directie en personeel zijn dat dinsdag overeengekomen. Ook is afgesproken dat de redactie niet hoeft te verhuizen van Brussel naar de randgemeente Kobbegem. De redactie was fel gekant tegen deze verhuizing. De Morgen maakt deel uit van De Persgroep, het Vlaamse uitgeefconcern dat ook de PCM-dagbladen gaat overnemen.

** Nand Buyl (86) is overleden. Hij was acteur, regisseur en televisiepionier. Hij stierf vanochtend in het UZ van Brussel. Vorige week werd hij daar opgenomen nadat hij een beroerte had gehad. Nand Buyl was 52 jaar lang verbonden aan de Koninklijke Vlaamse Schouwburg in Brussel. Hij acteerde ook in tal van Vlaamse televisieseries, onder meer “Schipper naast Mathilde”, “Axel Nort”, “Ons geluk” en “Stille waters”.

Soul moet Radio 6 populairder maken

Om Radio 6 aantrekkelijker te maken voor ‘de tolerante wereldburger’ moet minder wereldmuziek en meer soul worden geprogrammeerd. Dit staat in een notitie van interim-zendermanager Florent Luyckx voor de omroepen die op Radio 6 uitzenden. Begin april moeten de omroepen hierover een akkoord bereiken met Luyckx. Een bij deze kwestie betrokken omroepmedewerker die anoniem wil blijven: ”Daarmee zou de gehele exercitie Concertzender slopen en nu de rest opruimen geslaagd zijn. Dit is een etnische muziekzuivering.” Radio 6 kon twee jaar geleden ontstaan doordat de publieke omroep de frequentie van de noodlijdende Concertzender, een Amsterdams initiatief uit 1982, inpikte. De Concertzender werd met themakanalen vrijwel geheel verbannen naar internet. Met ingang van 1 januari zijn de programma’s die waren meeverhuisd, van Radio 6 afgehaald. De bedoeling van Radio 6 was dat de zender de programmering van de Concertzender grotendeels zou overnemen. Modern, experimenteel klassiek zou naar Radio 4 gaan, Radio 6 zou veertig procent jazz, veertig procent wereldmuziek en twintig procent cross-over uitzenden. Het voorstel van Luyckx is nu cross-over en wereldmuziek gezamenlijk terug te brengen tot twintig procent, ten gunste van soul en rhythm-and-blues, dat met jazz tachtig procent van de zendtijd moet vullen. Dit betekent dat voor wereldmuziek een minimaal podium overblijft bij de publieke omroep.

RTV Noord gaat bezuinigen

RTV Noord gaat bezuinigen. De omroep neemt deze maatregel om beter bestand te zijn tegen de gevolgen van de kredietcrisis. Het aantal personeelsleden wordt via natuurlijk verloop met 6 verminderd. Ook wordt er gesneden in andere kosten. Zo wordt in de begroting voor dit jaar voor 200.000 euro geschrapt in de uitgaven. Dat is mede nodig omdat de omroep vorig jaar met een fiks aantal tegenvallers te maken heeft gehad. Zo was de tweede serie van Boven Wotter duurder dan verwacht en vallen de reclame-inkomsten tegen. RTV Noord wil met de maatregelen meer geld overhouden voor nieuwe ontwikkelingen en de opbouw van een grotere reserve. (RTV Noord)

UIT DE MEDIA:

** Het is BNN gelukt, dinsdag hebben ze de 300.000 ledengrens doorbroken. Met zoveel leden is de omroep eindelijk volwassen en krijgen ze evenveel zendtijd als bijvoorbeeld de TROS. De omroep heeft binnen twee maanden een iets meer dan 30.000 leden binnengeharkt. De medewerkers kregen het goede bericht al tijdens de lunch te horen.

** Jongens gaan meer snoepen en snacken tijdens het televisiekijken als ze ondertussen reclames voor lekkere dingen zien. Meisjes zijn minder beïnvloedbaar, mogelijk omdat zij al vanaf jonge leeftijd rekening houden met de slanke lijn. Dat heeft het Behavioural Science Institute van de Radboud Universiteit in Nijmegen dinsdag bekendgemaakt. Volgens hoogleraar opvoedings- en gedragsproblemen Rutger Engels is voor het eerst ter wereld het snack- en snoepgedrag van kinderen tijdens het tv-kijken onderzocht. Engels noemt de bevindingen belangrijk voor de huidige discussie over snoepreclames op kindertelevisie. Hij heeft de uitkomsten van het onderzoek onder de aandacht van de Reclame Code Commissie gebracht. (ANP/AD)

** Onder de naam Dusk is het de bedoeling dat voor 1 mei een nieuwe erotische Nederlandse zender zal starten die op Nederland gericht zal zijn en in het bijzonder op vrouwen. De bedoeling is het kanaal landelijke distributie te geven. Met CAIW heeft de zender inmiddels een overeenkomst gesloten; met andere distributeurs waaronder KPN, Ziggo en UPC is het bedrijf nog in gesprek. 

** De Publieke Omroepen zijn nog niet verplicht hun themakanalen in 2009 te ondertitelen. Het Commissariaat voor de Media verlengt de vrijstelling van deze wettelijke verplichting. In 2008 kregen de omroepen uitstel omdat het technisch nog niet mogelijk was. Inmiddels kan de ondertiteling via een teletekst-signaal worden meegestuurd. Voor de apparatuur loopt echter nog een Europese aanbesteding.

** De lokale programmaraad Amstelveen heeft op 11 maart jl. vergaderd en het concept advies 2009/2010 vastgesteld. De programmaraad betreurt het dat TV5 Monde heeft besloten om niet langer deel uit te willen maken van het analoge pakket en ervoor kiest om alleen via het digitale kanaal beschikbaar te zijn. De programmaraad vindt dat hiermee de pluriformiteit van het bestaande wettelijke basispakket onvoldoende wordt gewaarborgd. Zij vraagt Ziggo dan ook per direct France 2 aan het pakket toe te voegen.

** De kabelsector in Europa loopt voorop bij de digitalisering, met diensten als video-on-demand, supersnel internet en HDTV. Dat schrijft Rob van Esch, directeur van NLkabel, in een verslag dat hij schreef over zijn bezoek aan het jaarlijkse europese kabelcongres. “Bij de discussies over glasvezel gaat het vooral over wat misschien mogelijk wórdt, terwijl de kabelbedrijven kunnen wijzen op diensten die al mogelijk zíjn.”, zo schrijft hij. Over de toekomst van adsl bestond tijdens het congres brede overeenstemming, die tijdens een paneldiscussie werd verwoord door Ziggo-directeur Marcel Nijhoff: “Het duurt niet lang meer dat we kunnen zeggen dat onze internetsnelheden beginnen waar adsl ophoudt.”(NLKabel)

** Actualiteitenrubriek Eén Vandaag (TROS/AVRO) spant een kort geding aan tegen RTL over het gebruik van de naam RTL Vandaag. Dat hebben de TROS en de AVRO maandag bekendgemaakt. Volgens Eén Vandaag zaait de naam verwarring en lift RTL mee op de bekendheid van het actualiteitenprogramma. Al eerder werd bekend dat de TROS en de AVRO bij RTL bezwaar hadden gemaakt tegen het gebruik van de naam. In een brief vroeg hoofdredacteur Jan Kriek van Eén Vandaag de naam te veranderen. RTL zei dit niet van plan te zijn omdat de toevoeging ‘vandaag’ erg gebruikelijk is in medialand. (ANP/Parool)

** Kabelaar CAIWay voert per 31 maart een groot aantal wijzigingen in haar digitale pakketten Basic, Taste, Delight, Enjoy, het HD-pakket en het Turkspakket. De prijzen van het Basic pakket en de aanvullende pakketten zijn ongewijzigd. Een groot aantal zenders verschuift tussen de diverse pakketten. De tv-zenders Acion Now, MTV Hits en MTV Dance worden per 31 maart niet meer doorgegeven. In de loop van het jaar zal het pakket Delight worden uitgebreid met Discovery ID, Comedy Central Family en Dusk (18+). In 2009 wil Caiway het HD pakket verder uitbreiden met onder andere Nederland 1, 2 en 3 HD, Net5 HD, MGM Movies Channel HD en Animal Planet HD. Het Turks pakket wordt per 31 maart 2009 uitgebreid met twee extra televisiezenders, Kral TV (voorkeuze 324) en NTV (voorkeuze 334). Later in dit jaar volgt nog een uitbreiding van het Turkspakket met de tv-zenders DreamTurk en Yesilcum. De prijs van het Turks-pakket zal per 1 mei worden verhoogd met € 0,50 per maand naar 7,45 euro. 

** RTV Oost stopt met de Regiotap. Het muziekprogramma met Nederlandstalige muziek is elf jaar lang te zien geweest bij de regionale omroep. De laatste jaren op zondag. Programmadirecteur Oude Wesselink vindt dat het tijd is voor iets nieuws. Presentator Willy Oosterhuis heeft met zijn programma beginnende Nederlandstalige artiesten een podium gegeven. Zo gingen Frans Bauer, Jannes en Jan Smit geregeld in op zijn uitnodiging. Of het programma helemaal verdwijnt is nog onduidelijk. De Tros heeft voor haar zender Sterren.nl belangstelling voor de Regiotap getoond. (RTV Oost)

** Nederland 1 was in week 12 marktleider met een aandeel van 21,6 procent in het tijdvak 18.00 – 24.00 uur, doelgroep 6+. RTL 4 – dat zowel op vrijdag- als zaterdagavond goed scoorde – behaalde een aandeel van 16,7 procent. SBS 6 was derde zender met 10,7 procent. De publieke zenders hadden samen een marktaandeel van 38,5 procent, RTL Nederland volgt met 28,3 procent en SBS Broadcasting had 20,0 procent. In de top drie van best bekeken programma’s staan uitzendingen op de zondagavond op Nederland 1. Het best bekeken programma van de week was het NOS Journaal van 20.00 uur met 2.881.000 kijkers, gevolgd door Studio Sport Eredivisie met 2.830.000 kijkers, Bananasplit was derde met 2.259.000 kijkers. (SKO/Adformatie)

** De overheid heeft een dag na het intrekken van de FM-vergunningen beslag gelegd op alle bezittingen en bankrekeningen van Arrow. Het gaat hierbij om beide bedrijven waar Ad Ossendrijver directeur van is: Crosspoints BV (Arrow Jazz FM) en Rokit BV (Arrow Classic Rock). Direct gevolg hiervan is dat luisteraars die een donatie hebben gedaan voorlopig niet de door Arrow beloofde CD ontvangen. “Arrow vindt dit erg vervelend en doet er alles aan om de CD’s toch te versturen. Bij een doorstart zal dit ook zeker gebeuren”, zo staat te lezen op de website van Arrow. 

** De BankGiroLoterij zal de rode stempels met de ‘goedkeuring’ van minister Hirsch Ballin (Justitie) niet meer in reclames gebruiken. Dat laat de loterij weten, nadat de bewindsman in deze krant zijn ongenoegen had geuit. In reactie op de kritiek dat de loterij vorig jaar niet iedere maand de beloofde 200.000 prijzen heeft uitgedeeld, zegt de loterij dat in heel 2008 in totaal 3,4 miljoen prijzen met een waarde van ruim vijftig miljoen euro zijn verdeeld. (Telegraaf)

** Fatima Moreira de Melo en Rabobank gaan na tweeënhalf jaar uit elkaar. Volgens Rabo is „het einde van de topsportsportcarrière van Fatima een logisch moment” om op zoek te gaan naar een nieuw boegbeeld voor de reclamecampagnes van de coöperatieve bank. De succesvolle hockeyster maakte eind januari bekend een punt achter haar sportieve loopbaan te zetten. Wie haar na eind april als Rabo-kopstuk gaat opvolgen, daarover is men bij de bank „nog aan het nadenken”, aldus een woordvoerder gisteravond. (Telegraaf)

** Het bestuur van Omroep Zwolle gaat de medewerkers woensdag bijpraten over de situatie bij de zender. Het bestuur zegt bij monde van penningmeester Wouter de Vries niet op te stappen. 28 Vrijwilligers zegden eerder deze week het vertrouwen in het bestuur op. “Prachtig”, zegt De Vries. “Maar ik vrees dat we toch tot elkaar veroordeeld zijn. Als er mensen opstaan die het beter kunnen is dat prima. Maar tot die tijd neemt het bestuur gewoon zijn verantwoordelijkheid richting medewerkers en betrokken partijen.” Hij wil nog geen uitspraken doen over de toekomst van de betaalde tv-medewerkers bij de omroep, die al een dikke week ziek thuis zitten.

** Op 25 maart verhuist de publieke regionale radiozender Radio Noord haar zender van de huidige zendmast in Hoogezand naar de KPN zendmast in Groningen. Deze week werden de zender- en antennewerkzaamheden afgerond. (via radio-tv-nederland)

** Op een termijn van drie tot vijf jaar is een glasvezelnetwerk nodig om te kunnen voldoen aan de vraag van eindgebruikers, stelt Jan Davids, bij Reggefiber verantwoordelijk voor wholesale en marketing tegenover GlasvezelNu. Coax-netwerken van kabelexploitanten zullen langer aan de toenemende vraag kunnen voldoen dan het huidige telefoonnetwerk. Maar uiteindelijk verliest ook het kabeltelevisienetwerk deze race en zullen ook Kabelexploitanten voor een glasvezelnetwerk kiezen. (Telecompaper)

** Minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) is niet blij met een reclamecampagne van de BankGiroLoterij. Hij stapt naar de Reclame Code Commissie omdat de loterij op de achterkant van enveloppen de tekst ‘goedgekeurd door de minister van Justitie’ heeft gedrukt. Dat zei een woordvoerder van Hirsch Ballin vrijdag na berichtgeving in De Telegraaf. De bewindsman vindt het onacceptabel dat de loterij de suggestie wekt dat hij een keurmerk heeft afgegeven en overweegt de huidige reclamecode aan te passen. (ANP)

** Wieger Mulder is opgestapt als voorzitter van de Stichting Lokale Omroep Hengelo. De reden is dat het Commissariaat voor de Media bezwaar maakte tegen het feit dat Mulder tevens lid is van de Hengelose gemeenteraad, namens Burgerbelangen. Het Commissariaat acht die functies niet verenigbaar, vanwege mogelijke verstrengeling van belangen. De SLOH kreeg te horen dat onder die omstandigheden de zendmachtiging van Radio Hengelo niet verlengd zou kunnen worden. Voor Mulder was dat aanleiding om het voorzitterschap van de lokale omroep neer te leggen. Bestuurslid Lourus Schrier (voormalige directeur Huis voor Europa) neemt die taak nu tijdelijk over. (Tubantia)

Plasterk wil sneller van omroep af

Minister Plasterk wil omroepen die slecht functioneren sneller uit het bestel zetten. Hij volgt daarmee een wens van de Tweede Kamer. Met name de PvdA had daarop aangedrongen. Bij een negatieve beoordeling blijft een omroep nu nog minstens vijf jaar in het bestel tot de volgende toetsing. Die termijn wordt teruggebracht tot twee jaar. Als er geen aantoonbare verbeteringen zijn, verliest de omroep de vergunning. Tot nu toe is nog nooit een omroep haar zendvergunning kwijtgeraakt. Wel hebben zich de laatste tijd 22 nieuwe omroepen gemeld om toe te treden tot het bestel. (AD)

UIT DE MEDIA:

** Een lokale krant in Wageningen heeft donderdag een poederbrief ontvangen. De Explosieven Opruimings Dienst rukte uit om de brief veilig te stellen. Het Nederlands Forensisch Instituut onderzoekt of het om gevaarlijk poeder gaat. (RTV Gelderland)

** De Britse openbare omroep BBC moet de volgende drie jaar voor 425 miljoen euro besparingen doorvoeren. Dat heeft Mark Thompson, directeur -generaal van de BBC, gezegd. Het gaat er hard aan toe bij de Britse openbare omroep. In vier jaar tijd heeft de zender al 7.200 jobs geschrapt. Nog 1.200 andere jobs staan op de helling. Om de buikriem nog meer aan te halen, denkt de BBC er nu ook aan om de salarissen van de directieleden te bevriezen en de vedetten een minder hoge gage te geven. (VRT)

Ditgitale tv compenseert verlies analoge abonnementen

Er zijn 200.100 digitale verbindingen bijgekomen in het vierde kwartaal van 2009. Hiermee werd het verlies bij de analoge abonnementen ruimschoots gecompenseerd. In datzelfde kwartaal werden er iets meer dan 130.000 analoge aansluitingen opgezegd. Digitale televisie is analoge televisie gepasseerd. Het aantal digitale televisieverbindingen groeide op jaarbasis met 5,2 procent tot 4.014 miljoen. Hiermee komt het marktaandeel van digitale televisie uit op 50,9 procent van de totale televisiemarkt. Het aantal analoge aansluitingen staat op 3,87 miljoen. In totaal kwamen er in 2008 186.000 abonnees (0,9 procent) bij op de televisiemarkt in Nederland. Hiermee staat het totaal aantal aansluitingen op 7.99 miljoen. Dat blijkt uit een rapport van Telecompaper. Kamiel Albrecht, analist bij Telecompaper, verwacht dat de markt voor digitale televisie dit jaar met vier of vijf procent zal groeien: “Dat is gebaseerd op trends uit het verleden. De groei vlakt iets af, vergeleken met de gemiddelde kwartaalgroei van 5,6 procent vorig jaar.” Dit wijt hij aan de gestegen penetratie van digitale televisie en de economische crisis: “Het wordt minder, het is steeds moeilijker om mensen over te halen om digitaal te gaan kijken. Digitale televisie wordt wel steeds aantrekkelijker met de diensten, maar met de financiële crisis zullen mensen minder snel overstappen en betalen voor een decoder.”

Canal Digitaal verliest marktaandeel in groeiende markt

Marktleider op de digitale tv markt is Ziggo, met 1,15 miljoen abonnees, een toename van 115.000 in het vierde kwartaal van 2008. CanalDigitaal, digitale satelliettelevisie, verloor opnieuw marktaandeel doordat de groei van 2,4 procent onder die van de markt lag (5,6 procent). CanalDigitaal eindigde 2008 met 825.000 abonnees. KPN groeide in het vierder kwartaal met 10,7 procent tot 775.000 abonnees. Van de toename in dat kwartaal kwam 40.000 voor rekening van IPTV, KPN Interactief TV. Het marktaandeel nam op kwartaalbasis met 3,9 procentpunt toe tot 19,3 procent van de markt voor digitale tv. UPC kreeg er in het vierde kwartaal netto 28.800 digitale abonnees bij, maar zag het marktaandeel dalen tot 16,2 procent. UPC had per eind 2008 649.000 digitale abonnees. Tele2 is de nummer vijf op deze markt met 190.000 abonnees ofwel 4,7%, een winst van 0,1 procentpunt op kwartaalbasis. L

Justitie maant tv-zenders over pokerprogramma’s

Minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie heeft drie televisiezenders en een televisieproducent gewaarschuwd dat ze met het maken en uitzenden van pokerprogramma’s de wet overtreden. Ze moeten er daarom mee stoppen, aldus de minister. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie donderdag bevestigd. Tv-zenders als RTL en Veronica overtreden met pokerpgramma’s op televisie volgens het ministerie de Wet op de kansspelen. Justitie heeft bij het Openbaar Ministerie zoals al eerder aangekondigd ook aangifte gedaan tegen drie bedrijven met goksites. Ook dat zijn volgens justitie illegale kansspelen. Veel bedrijven die de afgelopen jaren zijn gewaarschuwd dat ze illegaal bezig zijn, hebben daaraan gehoor gegeven door hun sites onbereikbaar te maken of deze aan te passen zodat er geen kansspel meer wordt aangeboden. Andere bedrijven bieden de illegale spelletjes echter nog altijd aan, al dan niet vanuit het buitenland of via tussenpersonen aldaar. (ANP/AD)

Inval van FIOD bij Nederlandse Moslimomroep NMO

De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD-ECD) heeft donderdagochtend een inval gedaan bij de Nederlandse Moslimomroep (NMO) in Hilversum. De FIOD-ECD doorzoekt het kantoor van de NMO op het Mediapark. Dat heeft een woordvoerster van het functioneel parket bevestigd. Het gaat om een onderzoek naar aanleiding van een aangifte van het Commissariaat voor de Media tegen oud-directeur Frank William van de NMO. Het onderzoek richt zich volgens de woordvoerster op valsheid in geschrifte, verduistering en oplichting. Volgens de woordvoerster zijn er op zaterdag 14 maart ook doorzoekingen verricht in de arrondissementen Amsterdam, Rotterdam en Utrecht. Details over deze doorzoekingen wil ze niet kwijt. Het Commissariaat voor de Media deed vorig jaar aangifte tegen William. Die werd twee jaar geleden door het bestuur van de NMO wegens valsheid in geschrifte op staande voet ontslagen. Hij zou in ruil voor giften opdrachten aan mediabedrijven hebben gegeven. William behoort tot de oprichters van de nieuwe moslimomroep Zenit. Die maakte zondag bekend dat hij zijn lidmaatschap van het bestuur tijdelijk neerlegt. Zolang het onderzoek naar hem loopt, houdt William zich afzijdig van bestuurswerk voor Zenit. Wel zal hij zich als vrijwilliger voor de vereniging inzetten. Zenit hoopt voor 1 april 50.000 leden te hebben om te kunnen toetreden tot het publieke omroepbestel. (ANP/AD)

UIT DE MEDIA:

** LLiNK heeft vandaag in goed overleg afscheid moeten nemen van twee van haar presentatrices: Floortje Dessing en Froukje Jansen. Door de financiële problemen waar LLiNK in terecht is gekomen, is LLiNK genoodzaakt forse bezuinigingen door te voeren. Om de omroep weer financieel gezond te maken worden onder meer veel tijdelijke contracten van personeelsleden niet verlengd. Ook een programma als 3 op Reis kan in de huidige vorm niet meer door de omroep worden gefinancierd. De omroep die zich inzet voor een betere wereld moet voor 1 april nog 6.680 leden werven om haar voortbestaan veilig te stellen. Tanja Lubbers: “We vinden het heel erg jammer dat we van deze twee vakvrouwen afscheid moeten nemen. Ze hebben zich de afgelopen jaren keihard voor LLiNK ingezet, en ook daarvoor wil ik ze bijzonder bedanken!” (persbericht)

** Omroep C claimt op weg te zijn naar de 40.000 leden. In een persbericht schrijft de omroep 38.000 leden te hebben geworven, met nog twaalf dagen te gaan tot de einddatum waarop duidelijk moet worden of de ondergrens bereikt wordt. Omroep C wil zich richten op programma’s op het gebied van kunst en cultuur, waarvoor bij andere omroepen te weinig aandacht zou zijn. (NLKabel)

** TV Hengelo gaat binnenkort op zwart. Directeur Maarten Mulder van M-Media heeft besloten de uitzendingen te staken. Sinds 2002 verzorgt M-Media de uitzendingen van TV Hengelo. Maar de licentie is in handen van de Stichting Lokale Omroep Omroep (SLOH). Die heeft aangegeven TV Hengelo met ingang van volgend jaar over te willen nemen. Maar beide partijen konden het niet eens worden over de overnameprijs. Daarom heeft Mulder besloten de stekker eruit te trekken. (Tubantia)

Van der Meulen nieuwe directeur VPRO

Lennart van der Meulen (49) wordt de nieuwe directeur van de VPRO. Dat heeft de raad van toezicht van de omroep woensdag bekend gemaakt. Van der Meulen is nu nog netmanager van Nederland 2. Hij volgt per 1 juni de deze maand vertrokken Peter Schrurs op en gaat samen met Marieke Schoenmakers de tweekoppige VPRO-directie vormen. Van der Meulen is sinds 2006 netmanager van Nederland 2. Hij is daarnaast verantwoordelijk voor de coördinatie van het kunst en cultuurbeleid bij de publieke omroep, waaronder het film-, drama- en documentairebeleid. Daarvoor was hij bijna drie jaar netcoördinator van Nederland 3. Van der Meulen was eerder commissaris bij het Commissariaat voor de Media, politiek adviseur van de staatssecretaris voor cultuur en landelijk campagneleider van D66, begin jaren negentig. Hij vervulde ook bestuursfuncties bij diverse culturele instellingen.’Een mooiere plek dan bij de VPRO kan ik mij niet wensen nadat ik vijf jaar met plezier op een inspirerende plek heb kunnen werken in het hart van de publieke omroep’, laat Van der Meulen weten in een persbericht van de VPRO. ‘Als directeur kan ik zo’n beetje alle ervaring die ik in de media, cultuur en politiek heb meegekregen inzetten. Ik wil graag mijn aandacht verbreden van primair de programmering op één net naar de rol en invloed van de VPRO als omroep en vereniging met grote vormende en opiniërende kracht.’ Volgens Van der Meulen moet de VPRO blijven knokken voor een sterke plek in het bestel, met bijzondere programma’s voor veel kijkers en luisteraars’. ‘Het beste moet bij de VPRO vandaan komen. Dat lijkt me een mooi streven.

UIT DE MEDIA:

** Het electronica- en gadgettijdschrift Bright is sinds woensdag als eerste Nederlandse tijdschrift te verkrijgen als eBook. Dat maakte het blad woensdag bekend op zijn website. Gebruikers van een zogenoemde eReader kunnen de nieuwste digitale editie van Bright tegen betaling downloaden via de site eBook.nl. Het digitale magazine is in dit formaat ook op laptop, pda of telefoon te lezen. Erik Rigters van eBook.nl: ,,Een magazine als eBook vergt een andere bewerking dan een boek, dat voornamelijk uit tekst bestaat. In een magazine is beeld natuurlijk heel belangrijk. De afbeeldingen uit Bright magazine zijn ook in de versie voor de eReader meegenomen.” eReaders zijn nog geen wijdverbreid fenomeen. Rigters schat dat er inmiddels ongeveer 30.000 eReaders in Nederland zijn. Een eBook is een digitaal verhaal dat kan worden gedownload en gelezen op een eReader. (AD)

** Sinds dinsdag 17 maart is de HD-zender Sport 1HD te zien in het gehele verzorgingsgebied van kabelaar Ziggo. Tot dinsdag was de HD-zender van de betaalzender Sport1 niet te zien in het voormalige Casema-gebied. Hierin is nu verandering gekomen. Sport1HD is te zien via kanaal 409.

** Rob van Esch, directeur van brancheorganisatie NLKabel, toont zich onaangenaam verrast door gezamenlijk optrekken van OPTA en de ministeries van EZ en OCW. In zijn weblog, dat over “begrip” gaat, schrijft hij dat hij begrijpt dat OPTA ook naar de politiek kijkt bij het nemen van besluiten, hoewel het lijntje van onafhankelijkheid dan wel dunner wordt. Echter: “Ik ben nu dus de draad écht kwijt: OPTA, de Onafhankelijke Toezichthouder, die samen met politieke vertegenwoordigers onderzoek uitvoert? De “O” in OPTA is verdwenen. Dat begrijp ik dan weer wel.” (NLkabel)

NDC Mediagroep schrapt 70 banen

Bij de NDC Mediagroep, uitgever van onder meer Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant, verdwijnen dit jaar zeventig banen. Dit heeft Cees Anceaux, directeur van het noordelijke uitgeversconcern, dinsdag gezegd. Het banenverlies is te wijten aan de fors dalende advertentie- inkomsten als gevolg van de economische crisis, aldus de NDC-directie. Van de huidige 770 banen zullen er eind dit jaar nog zevenhonderd over zijn. De klappen vallen onder meer op de redacties van Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant, waar in totaal 22 functies verdwijnen. Van de baliefuncties op de kantoren zullen vijftig deeltijdmedewerkers de gevolgen ondervinden. Ook reduceert de mediagroep het aantal regiokantoren van 27 naar 13. Anceaux verwacht dat de journalistieke kwaliteit van de kranten van de NDC gewaarborgd blijft door samenwerkingsverbanden. (ANP/AD)

Digitale zenders bereiken 27 procent van de bevolking

Digitale tv-zenders bereiken per week gemiddeld 14,5 procent van de Nederlandse bevolking van zes jaar en ouder. In huishoudens die beschikken over digitale ontvangst ligt dit percentage op 28,1 procent. Over een periode van vier weken bedraagt het bereik 27,4 procent van de Nederlandse bevolking en 48,5 procent van de huishoudens die over digitale ontvangst beschikken. Dat blijkt uit een pilot die de Stichting Kijkonderzoek (SKO) uitvoerde in de weken 6 tot en met 9 van 2009 om het bereik te meten van digitale televisiezenders. Vanaf april publiceert SKO de resultaten elke maand. Uit de eerste cijfers blijkt verder dat Humor tv met 6,2 procent het grootste gemiddelde weekbereik heeft, gevolgd door 101TV (5,5 procent) en Discovery Science (4,7 procent). Deze cijfers betreffen gezinnen die digitale tv hebben. SKO-directeur Bas de Vos: ‘De resultaten van de pilot hebben uitgewezen dat digitale kanalen steeds belangrijker worden in het Nederlandse televisielandschap. Het doet ons daarom deugd dat we nu uitspraken kunnen doen over het bereik ervan. De pilot stelde ons in staat om technische en methodologische zaken te ontwikkelen, waarmee het digitale platform op een betrouwbare manier wordt betrokken bij het kijkonderzoek.’ 

UIT DE MEDIA:

** Televisiekijkers betalen via hun kabelaar voor reclame op tv. De kijker hoest auteursrechtvergoeding op voor de programmaonderbrekende reclamefilmpjes. Of de kijker nu geïrriteerd wegzapt bij commercials of niet, jaarlijks vloeit een deel van het betaalde kabelgeld naar de reclamemakers. PvdA-Kamerlid Van Dam vindt de geldstroom ’te gek voor woorden’. Hij wil daarom de Mediawet zo aanpassen, dat het met deze ‘mistige’ vergoeding is afgelopen. Volgens de Stichting ter incasso van commercial kabelgelden (Tick) ligt er op een filmpje dat een wasmiddel, auto of vliegvakantie aanprijst net zo goed auteursrecht als op muziek of films. Jaarlijks int de stichting een kleine twee ton, zonder dit geld overigens onder de makers te verdelen. “Dit is echt absurd”, vindt de sociaaldemocraat Van Dam. “Die commercialmakers zouden blij moeten zijn dat iemand überhaupt blijft kijken naar zo’n filmpje, in plaats van dat hij verhuist naar een ander net.”

** Een reeks Bekende Nederlanders probeert via een bliksemactie omroep Llink te behouden. De ‘groenste omroep’ heeft voor 1 april nog 7600 leden nodig om de grens van 150 duizend te halen, en zo in het bestel te blijven. Onder anderen Jort Kelder, Daphne Bunskoek, Vincent Bijlo, Loes Luca, Michiel Romein, fotograaf Geert van Kesteren en oud-Journaal-hoofdredacteur Nico Haasbroek doen mee. Volgens Haasbroek zullen de initiatiefnemers op bijeenkomsten en in de publiciteit aandacht te vragen voor Llink. De omroep kwam onlangs in geldnood en moest uitstel van betaling aanvragen. Inmiddels krijgt Llink weer subsidie, maar dat geld mag alleen gebruikt worden voor programma’s, niet meer voor ledenwerving. (Volkskrant)

** Gordon maakt een uitstapje naar 100%NL. De zanger en tv-presentator presenteert vrijdag 27 maart tussen 15.00 en 17.00 uur de laatste twee uur van de Allerbeste Top 100 van Nederland, aldus de radiozender dinsdag. De lijst van populairste Nederlandstalige hits is samengesteld door luisteraars van het station. De andere presentatoren zijn dj’s Daphne Deckers, Myrna Goossen, Tanja Jess en Elsemieke Havenga. Gordon maakte eerder programma’s voor Noordzee FM en Radio 538 en is oprichter van onlinehomoradiozender Oz Radio.

“Digitale standaardpakket Ziggo terug naar 25 zenders”

Kabelaar Ziggo heeft plannen om over enige tijd na afronding van het terugbrengen van het aantal analoge tv-zenders naar 30, ook het digitale aanbod anders te organiseren. Dit heeft DutchMedia in welingelichte kringen vernomen. Hierbij zou het digitale standaardpakket-aanbod – net als het analoge aanbod – fors worden teruggebracht. Het digitale standaardpakket bestaat thans uit circa 60 tv-kanalen; dit zou teruggaan naar 25 tot 30 tv-kanalen. Alle andere zenders die niet in het standaardpakket zitten, zullen daarbij volgens die plannen worden ondergebracht in verschillende pakketten. Voordeel voor Ziggo is dat ze niet meer voor iedereen de auteursrechten voor buitenlandse publieke zenders als ZDF, WDR, Rai Uno en France 2 hoeven te voldoen. Abonnees die deze zenders nog wensen te ontvangen zouden dan een apart abonnement moeten afnemen. Het plan kan alleen doorgaan indien de desbetreffende zenders accoord gaan en lijkt vanuit Ziggo te zijn ingegeven vanuit de gedachte meer omzet te willen halen en kosten te besparen. Thans bestaat er naast het standaardpakket een digitaal pluspakket die uit verschillende keuzepakketten bestaat. Het totale pluspakket kost thans in totaal 26,20 euro per maand (inclusief het standaardpakket). Het standaardpakket kost thans 16,25 euro per maand. 

UIT DE MEDIA:

** Het bestuur van de lokale omroep in Zwolle heeft surseance van betaling aangevraagd. De omroep heeft vele tienduizenden euro’s schuld. Maandag was een gesprek tussen wethouder Kenkhuis en het bestuur van de omroep. Daarin werd duidelijk dat de gemeente Zwolle geen financiële helpende hand wil bieden aan de omroep. Naast geldproblemen zijn er ook problemen tussen werknemers en het bestuur. Drie van de vier werknemers, die in loondienst zijn, zitten ziek thuis. Medewerkers verwijten voorzitter Hulsebos belangenverstrengeling. Hij zou van plan zijn geweest om omroepmedewerkers in zijn eigen bedrijf in te zetten. Hulsebos ontkent dat. (RTV Oost)

** Ziggo is begonnen met het plan om het analoge aanbod terug te brengen naar 30 tv-zenders. In de hele maand april worden telkens regio- per-regio gefaseerd de plannen geimplementeerd; deze maand wordt regio-per-regio een brief naar klanten verstuurd. Opvallend dat Ziggo voor zichzelf voor 27 zenders heeft vastgelegd dat deze in haar hele verzorgingsgebied van 3,2 miljoen kabelhuishoudens analoog te zien blijven. Het gaat naast de publieke Nederlandse en Vlaamse zenders om de vier RTL zenders, de drie SBS-zenders, Eurosport, Discovery Channel/Animal Planet, National Geographic Channel, BBC One, BBC Two, ARD – Das Erste, ZDF, CNN International en het eigen Ziggo-preview/infokanaal. Het Gesprek/Euronews blijft ook analoog te zien bij Ziggo in het gebied, behalve in Alphen a/d Rijn, Bodegraven, Nieuwkoop, Waddinxveen en omgeving waar de zender per 8 april analoog van de kabel verdwijnt. 

** Margriet van der Linden (38) is de nieuwe presentator van het VPRO-programma Zomergasten. Dit maakte ze maandag bekend in De Wereld Draait Door. Ze volgde vorig jaar Cisca Dresselhuys op als hoofdredacteur van het feministische maandblad Opzij. Van der Linden was van 2002 tot 2007 hoofdredacteur van vrouwenglossy BLVD. Sinds het voorjaar van 2007 is Van der Linden presentator bij BNR Nieuwsradio. Ook interviewde ze bij de tv-zender Het Gesprek en AT5. Van der Linden werkte na haar studie journalistiek bij het Nieuw Israelietisch Weekblad (NIW), De Ronde Van Witteman en RTL Nieuws. Voor RTL5 presenteerde ze 5 In Het Land. Van 1998 tot 2002 was Van der Linden correspondent in New York voor TweeVandaag en SBS6 (ANP/BNR)

** Actievoerders hebben maandagavond meer dan 3500 handtekeningen aangeboden voor behoud van Schlager TV op de kabel in Twente. De handtekeningen zijn overhandigd aan de programmaraad van Cogas Kabel in Almelo die adviseert over het kabel-TV pakket. De afgelopen drie maanden was Schlager TV bij wijze van proef te zien. Sympathisanten hebben actie gevoerd voor het behoud van de zender. In september wordt duidelijk of Schlager TV op de kabel blijft. (RTV Oost)

** De eigenaren van themazender TV Oranje hebben een rechtszaak aangespannen tegen het Commissariaat voor de Media (CvdM). De oostelijke mediaondernemers Jur Bron en Gerard Ardesch balen er namelijk van dat de mediawaakhond niet ingrijpt tegen de in hun ogen oneerlijke concurrentie van de TROS. De rechtszaak dient vrijdag voor de rechtbank in Leeuwarden. De publieke zendgemachtigde ontplooit commerciële activiteiten die volgens de ondernemers de markt verstoren en oneerlijke concurrentie tot gevolg hebben. Grootste steen des aanstoots vormt de TROS-themazender Sterren.nl. Dat station vist in dezelfde vijver als TV Oranje, namelijk kijkers die warmlopen voor het Hollandse lied. Daarnaast ergeren de eisers zich ook aan de publieksreizen die de TROS in samenwerking met Van der Valk-vakanties organiseert. (ANP)

** Nederland 1 was in week 11 marktleider met een aandeel van 21,3 procent in het tijdvak 18.00-24.00 uur (6+). RTL 4 was tweede zender met 15,6 procent. Nederland 3 scoorde dankzij onder meer het schaatsen met 14,5 procent beter dan SBS 6. Dat had een aandeel van 11,1 procent. Het marktaandeel van de drie publieke zenders samen was 42,1 procent. RTL Nederland behaalde 26,7 procent en SBS Broadcasting 19,2 procent. Het NOS Journaal van 20.00 uur op zondag was met 3.395.000 kijkers het best bekeken programma van de week. Studio Sport Eredivisie kwam gisteravond uit op 3.227.000 kijkers en was tweede. (Adformatie/SKO)

** Oud-directeur Frank William van de Nederlandse Moslimomroep (NMO) legt zijn lidmaatschap van het bestuur van de nieuwe moslimomroep Zenit tijdelijk neer. Zenit heeft dat zondag bekendgemaakt. Zaterdag werd bekend dat het Openbaar Ministerie onderzoekt of William in zijn tijd als omroepdirecteur strafbare feiten heeft gepleegd. Volgens NRC Handelsblad zou hij zich onder meer schuldig hebben gemaakt aan corruptie. William is een van de oprichters van de nieuwe moslimomroep Zenit. De omroep probeert genoeg leden te krijgen om via het publieke omroepbestel de tolerante Nederlandse islam te bevorderen. Zolang het onderzoek naar hem loopt, houdt William zich afzijdig van bestuurswerk voor Zenit. Wel zal hij zich als vrijwilliger voor de vereniging inzetten, aldus de omroep.

** Nederland krijgt weer een radiostation op zee. Het radiolichtschip Jenni Baynton van Radio Waddenzee (1602 AM) gaat op woensdag 20 mei voor anker nabij Griend op de Waddenzee. Ruim twee weken lang komen 24 uur per dag alle programma’s rechtstreeks vanaf het schip. Overdag presenteren de Nederlandse dj’s van Radio Waddenzee de programma’s (07.00 – 19.00). ’s Avonds en ’s nachts (19.00 – 07.00 uur) zijn er Engelstalige uitzendingen met de dj’s van Radio Seagull. Op zaterdag 23 en zondag 24 mei vaart er een tender tussen Harlingen en het zendschip. Belangstellenden kunnen een bezoek aan het radioschip brengen. Aan boord is er voor de bezoekers een rondleiding en uiteraard kan de studio worden bekeken. (Webregio)

** BNN begint zondag (23.00 uur, Ned. 3) aan een nieuwe reeks van Spuiten & Slikken. De talkshow over drugs en seks is inmiddels aan zijn achtste reeks toe, nadat de show op 10 oktober 2005 van start ging. BNN heeft een onderzoek naar het seksgedrag van jongeren laten doen en gebruikt de ,,opmerkelijke” resultaten daarvan als leidraad voor de komende uitzendingen, meldde een BNN-woordvoerster maandag. De presentatie van het programma is opnieuw in handen van Filemon Wesselink. BN’ers op rode lopers ontkomen ook dit voorjaar niet aan de pikante vragen van het Spuiten en Slikken-team. In de eerste uitzending is het Boekenbal aan de beurt. ,,Heel schrijvend Nederland krijgt de vraag voorgelegd welk beest zij in bed zijn. En wie wil er nou niet weten dat Harry Mulisch voor doggystyle gaat?”, zegt de BNN- woordvoerster.(ANP)

** Sportsignaal Radio zendt op 22 maart zijn 2.000e aflevering uit. In deze uitzending is er een rechtstreeks verslag van de eredivisie wedstrijd RODA JC – ADO Den Haag en brengen verslaggevers flitsen van het amateurvoetbal en andere sporten. Sportsignaal Radio ging in 1981 van start bij de ziekenomroep en maakte zeven jaar later de overstap naar de lokale omroep, waardoor het programma in de hele regio te horen is. Sportsignaal onderscheidt zich sinds die tijd door niet alleen ADO Den Haag te volgen, maar ook het complete amateurvoetbal en alle andere sporten: van hockey tot handbal en van de ‘CPC-loop’ tot korfbal. “Naast dat we in de 2000ste uitzending gewoon doen waar we goed in zijn, nodigen we via deze weg (oud-)medewerkers en onze sponsors uit om op 22 maart de uitzending bij te wonen in onze studio Dekkershage aan De Werf in Den Haag”, zegt Tjeerd Spoor, hoofdredacteur van Sportsignaal Radio.

** Ron Silver is zondagochtend op 62-jarige leeftijd in zijn slaap overleden. De Amerikaanse acteur, bekend van de televisieserie The West Wing, leed al twee jaar aan slokdarmkanker. Silver, die in 1988 een Tony Award won voor zijn rol in de film ‘Speed the plow’, genoot ook bekendheid als politiek activist. Silver was aanvankelijk Democraat, maar na de terroristische aanslagen van 11 september 2001 steunde hij de Republikeinse president George W. Bush in de oorlogen tegen Irak en Afghanistan. In 2004 trad hij op als verteller in de film ‘Fahrenhype 9/11’, een tegenhanger van de door Michael Moore gemaakte documentaire ‘Fahrenheit 9/11’. (Novum)

** Bij kabelexploitant Cogas Kabel in Almelo wordt maandag actie gevoerd voor het behoud van tv-zender SchlagerTV. Actievoerders hebben meer dan drieduizend handtekeningen verzameld. De handtekeningen worden overhandigd aan de Programmaraad, die beslist over het televisieaanbod van Cogas. Schlager TV werd tijdelijk uitgezonden via het etalagekanaal van Cogas, maar is daar nu vanaf gehaald door Cogas.

** De Nederlandse commerciële radiozender Radio 227 is weer terug in het gebied Brabant Midden West. Het gaat hier om het “oude” Casemagebied in Brabant t.w. de gemeenten Breda, Alphen-Chaam, Drimmelen, Etten-Leur, Geertruidenberg, Raamsdonk, Raamsdonksveer en Oosterhout. De zender is in Brabant Midden West via de kabel te beluisteren op 105.4 Mhz, maar ook wereldwijd via internet.

** Inmiddels is UPC Fiber Power internet beschikbaar voor 1.4 miljoen huishoudens. Sinds kort is de snelle internetvariant van kabelaar UPC ook beschikbaar in Brabant, met uitzondering van Helmond en Mook & Middelaar. In Gelderland beschikken nu ook Wijchen, Nijkerk en Westervoort over Fiber Power internet. De beschikbaarheid van UPC Fiber Power Internet zal de komende maanden verder worden uitgebreid. UPC Fiber Power Internet biedt internetsnelheden van 60 of 120Mb/sec.

** Zes vrouwen die auditie wilden doen voor America’s Next Top Model (ANTM) raakten tijdens het wachten gewond. Door nog onbekende reden brak chaos uit in de rij wachtenden voor het Park Central New York hotel in Manhattan. Twee vrouwen zijn naar het ziekenhuis gebracht, de vier anderen weigerden medische hulp. Drie mensen zijn gearresteerd omdat zij de chaos zouden hebben veroorzaakt. Autoriteiten hebben de audities beëindigd, omdat die niet goed georganiseerd was. Tyra Banks, die het programma presenteert en produceert, was niet bereikbaar voor commentaar. (RTL)

Mogelijk fraude ex-baas omroep NMo

Justitie is een onderzoek begonnen naar misbruik van omroepgeld door ex-directeur Frank William van de Nederlandse Moslimomroep (NMo). Dit bericht NRC Handelsblad vandaag. De in 2007 door zijn bestuur ontslagen William zou in ruil voor giften mediabedrijven opdrachten hebben gegeven. Aanleiding voor het onderzoek is een aangifte door het Commissariaat voor de Media in december vorig jaar bij het Functioneel Parket, dat onder meer fraude bestrijdt. Het is de eerste keer in zijn twintigjarig bestaan dat het commissariaat aangifte heeft gedaan. Het commissariaat houdt toezicht op de rechtmatige besteding van de honderden miljoenen belastinggeld die de publieke omroepen jaarlijks krijgen om programma’s te maken. Het commissariaat kwam in actie nadat het informatie had ontvangen van het bestuur van de NMo. Een onderzoek van recherchebureau Hoffmann, in opdracht van het commissariaat, wees daarna uit dat er ernstige verdenkingen rezen tegen William. Daarop deed het commissariaat aangifte. Uit verklaringen en bewijsstukken die Hoffmann ontving, zou blijken dat William productiebedrijven en vertaalbureaus hoge rekeningen liet indienen bij de NMo. In ruil zouden zij geld hebben doorgesluisd naar de directeur en diens zoon, eigenaar van een camerabedrijfje. Ook zou William zich goederen van de omroep, waaronder een auto, toegeëigend hebben. William is nu opnieuw in Hilversum actief als oprichter en bestuurslid van de nieuwe moslimomroep Zenit. Die hoopt 1 april voldoende leden te hebben om in aanmerking te komen voor een zendmachtiging. William zegt het onderzoek af te wachten: „Ik kan me niet voorstellen dat er iets misgegaan is onder mijn leiding.” Los van het strafrechtelijk onderzoek tegen William heeft het onlangs vernieuwde bestuur van de Joodse Omroep vorige maand een recherchebureau opdracht gegeven om onderzoek te doen naar ex-directeur Annet Betsalel van die omroep. Dat bevestigt Alfred Edelstein, directeur van de Joodse Omroep. Ook in dit geval zouden er aanwijzingen zijn voor onregelmatigheden bij de besteding van (publiek) omroepgeld, aldus bronnen in Hilversum. Op advies van het commissariaat schakelde het bestuur van de Joodse Omroep het Haagse recherchebureau Interseco in. Betsalel spreekt in een reactie over „moddergooien” door haar voormalig werkgever. (via NRC)

UIT DE MEDIA:

** Ziggo-directeur Bernard Dijkhuizen gelooft voor geen meter in de werking van open netwerken. Hij ziet het lot van de DSL-providers op KPN’s netwerk als hét bewijs. “Al die clubs zijn allang weer door KPN gekocht, weg, opgegeten.” De Nederlandse kabelmaatschappijen moeten van Opta hun analoge kabelaansluiting doorverkopen aan alternatieve aanbieders. En als het aan staatssecretaris Heemskerk ligt, blijft het daar niet bij. Begin deze maand zei hij te hopen dat ook de kabelsector eens gaat zorgen voor een open model voor internettoegang.

** De eerste aflevering van de dramaserie De Hoofdprijs heeft vrijdagavond ruim 1,3 miljoen kijkers getrokken. De serie van SBS6 over mensen die in een loterij de hoofdprijs winnen, had negenduizend belangstellenden meer dan de talentenjacht X Factor op RTL4. Dat heeft de Stichting KijkOnderzoek berekend. Aanvankelijk wilde SBS6 De Hoofdprijs op zaterdag 21 februari beginnen, maar om meer kijkers te lokken besloot de zender het begin van de serie uit te stellen. Bovendien werd hij naar de vrijdag verplaatst. Zo zou de reeks niet tegenover de populaire VARA-dramaserie Vuurzee komen te staan. Bovendien vond SBS6 De Hoofdprijs beter passen bij het familiekarakter van de vrijdagavond. (ANP)

** Bij Boom Regionale Uitgevers verdwijnen 17 arbeidsplaatsen, dat is 10 procent van het totale aantal personeelsleden. Boom geeft ondermeer de Opregte Steenwijker Courant en NieuwsTV in het Vechtdal uit. De uitgeverij heeft door de economische recessie te maken met sterk dalende omzetten. Volgens directeur-hoofdredacteur Van Velzen valt er aan gedwongen ontslagen niet te ontkomen. Door het schrappen in het personeelsbestand zal er gemiddeld een redactiepagina minder worden gemaakt in de huis-aan-huisbladen. (RTV Oost)

** De lokale omroep in Zwolle heeft grote geldproblemen. De omroep staat 10-duizenden euro’s in het rood en is bijna failliet. Volgende week is er een besloten vergadering met wethouder Kenkhuis over de toekomst van de lokale omroep. Naast geldproblemen zijn er ook problemen tussen werknemers en het bestuur. Medewerkers verwijten voorzitter Hulsebos belangenverstrengeling. Hij zou van plan zijn geweest om omroepmedewerkers in zijn eigen bedrijf in te zetten. Hulsebos ontkent dat. Volgens hem zijn het kulverhalen. (RTV Oost)

** Vrijdagmiddag startte om 13.00 uur de kaartverkoop voor de EO Jongerendag. Nog geen twintig minuten later lag de site plat. De omroep had extra serverruimte gereserveerd, maar het was niet genoeg. Zaterdag 13 juni is de EO Jongerendag weer. De kaartverkoop begon vrijdagmiddag en traditiegetrouw vliegen de kaarten over de digitale toonbank. De EO had al maatregelen genomen om de grote stroom bezoekers op de site aan te kunnen maar dat mocht niet baten. De EO hoopt de site zo snel mogelijk weer in de lucht te hebben. (Persbericht)

** Boomerang en Decibel, eigenaars van Radio Decibel, hebben zelf afgezien van de oude Decibel-frequentie 94.9 FM in Amsterdam. Dat meldt RadioNL-directeur Nico Silvius aan RadioFreak.nl. Sinds gisteren is RadioNL te ontvangen op de frequentie in Amsterdam. “We hebben een deal met stichting SBKB3 te Amsterdam”, zegt Silvius. SBKB3 is de eigenaar van de frequentie en zond vroeger zelf Magic FM uit in de Amsterdamse ether. Magix FM zit nu alleen op de kabel en internet.

** Uitgeverij en multimediabedrijf Vivenda Media Group is over heel 2008 op een verlies uitgekomen van 0,6 miljoen euro, tegen een verlies van 1,7 miljoen euro een jaar eerder. Dat maakte het bedrijf vrijdag bekend op basis van voorlopige cijfers. De omzet steeg van 400.000 euro in 2007 naar 4,5 miljoen euro vorig jaar. Dat is grotendeels te danken aan de overname van branchegenoot Factotum, dat vorig jaar voor 11 miljoen euro werd overgenomen door Vivenda. Factotum droeg afgelopen jaar 2,7 miljoen euro bij aan de omzet van Vivenda. Vivenda wil geen verwachtingen geven over de resultaten over 2009. Volgens het bestuur is het nu nog te vroeg daarvoor. (ANP/BNR)

** De Eecloonaar, het oudste weekblad van België, verdwijnt op het einde van de maand. Vanaf april wordt het een bijlage van het huis-aan-huisblad Taptoe. De Eecloonaar verscheen voor het eerst op 1 januari 1849 en was dus aan zijn 161e jaargang toe. Het blad, dat elke donderdag verscheen, telt ruim 7.000 abonnees, maar lijdt zware verliezen. Dat zou te maken hebben met de herstructurering van vorig jaar. De nieuwe Eecloonaar wordt dus gratis, maar wel een stuk kleiner: als bijlage zal het blad nog maar 6 bladzijden tellen in plaats van de huidige 20. De vier vaste redactiemedewerkers van het weekblad zouden aan de slag kunnen blijven. De Eecloonaar wil nu vooral zijn website verder uitbouwen. (VRT)

** De populaire ziekenhuisserie Emergency Room (ER) krijgt een spin-off. De hoofdrolspeler in de opvolgende serie wordt waarschijnlijk John Stamos, de vertolker van dokter Tony Gates. Dat meldde het showbizzblad National Enquirer donderdag. Voordat de nieuwe serie van start gaat, komen de sterren van ER, waaronder George Clooney, Julianna Margulies en Noah Wyle, nog een keer terug in de laatste afleveringen van de vertrouwde serie. (ANP)

RadioNL vervangt Radio Unique in Amsterdamse ether

Sinds vanmiddag is de commerciële radiozender RadioNL te horen in de Amsterdamse ether. RadioNL zendt uit via de etherfrequentie 94,9 MHz. Op deze frequentie was tot op heden de nieuwe commerciële radiozender Radio Unique te horen. Radio Unique is vanaf nu alleen te horen via het Internet. Radio Unique zond pas sinds 1 februari uit via de etherfrequentie 94,9 Mhz die daarvoor in handen was van Radio Decibel Amsterdam. Radio Decibel zendt sinds 1 januari uit via de etherfrequenties van City FM in o.a. Amsterdam. Het is onduidelijk waarom de uitzendingen van Radio Unique via de etherfrequentie 94,9 MHz zijn gestopt.

“BBC 1 en 2 binnenkort ook bij andere aanbieders”

Het monopolie van de kabel op het verspreiden van de tv-kanalen BBC 1 en 2 heeft zijn langste tijd gehad. Dat melden ingewijden die deze slepende kwestie van nabij volgen. In Nederland zijn BBC 1 en 2 al sinds tientallen jaren populaire onderdelen van tv-pakketten. Veel kijkers willen geen tv-abonnement waar de twee Britse zenders niet in zitten. Maar tot nu toe stelt de BBC haar twee belangrijkste kanalen alleen beschikbaar voor de kabelnetten. Daarmee bezorgt de Britse publieke omroep de commerciële kabelbedrijven een groot concurrentievoordeel op onder meer Digitenne van KPN en glasvezelnetten. Hertzinger, een bedrijf dat tv-pakketten regelt voor tal van kleinere netten, heeft het tot een proefproces laten komen over de kwestie. Maar na jaren van procederen is daar nog altijd geen eindoordeel geveld. Volgens een woordvoeder van de BBC in Nederland wil het Britse bedrijf gewoon niet dat BBC 1 en 2 in Nederland verspreid worden, en is de aanwezigheid op de kabelnetten een soort van gewoonterecht. Vragen over de kwestie in de Tweede Kamer en klachten van KPN en glasvezelnetten bij telecomwaakhond Opta lijken nu voor een doorbraak te hebben gezorgd. „We zijn in december samen met vertegenwoordigers van de ministeries van cultuur en economische zaken naar Londen geweest”, zo bevestigt een woordvoerster van de Opta. „Daar kregen onze deskundigen de indruk dat er bij de BBC in Engeland veel minder strikt over verspreiding via de kabel en andere netten wordt gedacht dan bij de vertegenwoordiger van de BBC in Nederland.” Het lijkt er op dat niet de Nederlandse maar de Belgische kijker als eerste kan profiteren van die Britse visie. Belgacom, de Belgische tegenhanger van KPN, heeft recent al afspraken kunnen maken over de verspreiding van BBC 1 en 2 via zijn iptv-dienst, tv via internet. Maar het nieuwe inzicht van de BBC geldt naar verluidt voor de hele Benelux, dus kan Nederland niet lang achterblijven. (Trouw)

Chaos bij Ziggo in Noord-Holland door problemen conversie

Honderden Noord-Hollanders hebben de afgelopen dagen bij Ziggo geklaagd, dat telefoon en/of internet het niet deed. Een deel van de storing is verholpen, maar niet bij iedereen. Wie gisteren Ziggoklant Jaap Wijnands uit Heerhugowaard belde, kreeg Theo Koning uit Velserbroek aan de lijn. Beide mannen worden er ‘doodziek’ van, melden ze de ombudsredactie van deze krant. Ziggo is sinds zaterdagmiddag druk in de weer met een ingewikkelde operatie: het omzetten van de technische database van Multikabel – 300.000 aansluitingen in Noord-Holland – naar de nieuwe Ziggo- database, legt woordvoerder Gradus Vos. Bij die omzetting zijn fouten gemaakt. ,,En die hadden niet mogen gebeuren”, geeft Vos ruiterlijk toe. Hij vertelt dat bij sommige mensen internet uitviel en bij anderen de telefoon. ,,Of allebei. Dinsdag leken de problemen opgelost, maar kennelijk zijn door die oplossingen weer andere problemen ontstaan. We zijn intern druk in de weer om alle aansluitingen weer in orde te krijgen.” Op de site van Ziggo raadt de provider zijn Noord-Hollandse klanten aan een halve minuut de stroom van het Motorola-kabelmodum te halen. Dat lukt wellicht soms, maar niet bij Ziggo-klant Wijnands, die het na tien keer opgeeft. Ook het uit- en aanzetten van de router mag niet baten. Hij is sinds zondag verplicht zijn 06-nummer te gebruiken als hij iemand wil spreken.

UIT DE MEDIA:

** Het Europese mediabedrijf RTL Group, dat in Nederland uitzendt via RTL 4, 5, 7 en Radio 538, is vorig jaar op een fors lagere winst uitgekomen. Het nettoresultaat daalde tot 194 miljoen euro, van 563 miljoen euro een jaar eerder. Dat maakte RTL donderdag bekend. De winstdaling hangt samen met een afschrijving van 337 miljoen euro op de televisie-activiteiten van RTL in Groot-Brittannië. De omzet ging met 1,2 procent omhoog tot 5,77 miljard euro. RTL verwacht voor dit jaar een “aanzienlijke” verzwakking van de advertentiemarkt en gaat zich daarom richten op kostenbesparingen. RTL Group bezit 44 televisiezenders en 32 radiostations in tien landen. Het grootste omroepbedrijf van Europa is voor 90 procent in handen van het Duitse mediaconcern Bertelsmann. (Telegraaf)

** De Franse krant Le Monde moet, na FC Barcelona, ook een schadevergoeding betalen aan Real Madrid. Beide clubs hadden het medium aangeklaagd wegens smaad, omdat de krant beweerde dat voetballers van beide clubs gebruik zouden maken van de diensten van de beruchte Spaanse dopingarts Eufemiano Fuentes. Real Madrid en de clubarts kunnen in totaal 330.000 euro tegemoet zien van Le Monde. Eerder kreeg FC Barcelona eenzelfde bedrag toegewezen. Het beruchte artikel in Le Monde dateert van december 2006, enkele maanden nadat bekend werd dat Fuentes doping geleverd had aan bekende wielrenners. Overigens bevestigde Fuentes later, zonder namen te noemen, dat hij ook actief was is in de voetbalwereld. (FC Update)

** Sport1 heeft per direct de televisierechten bemachtigd van de European PGA Tour zodat de zes Nederlanders in de tour op de voet te volgen zijn voor de grote schare liefhebbers. Bovendien zendt Sport1 de toernooien van de World Golf Championships uit, waarbij Tiger Woods vanavond terugkeert. Sport1 blijft ook naast de Europese tour ook de wedstrijden van de US PGA Tour en Augusta uitzenden.

** De Goedheiligman is dit najaar in tweevoud in de Nederlandse bioscopen aanwezig. Behalve de al aangekondigde tweede film over Sinterklaas en het Geheim van het Grote Boek is er óók een film over het Sinterklaasjournaal in de maak. Dat heeft distributeur Independent Films donderdag gemeld. Over de inhoud van Het Sinterklaasjournaal: De Film kan de zegsvrouw nog niets zeggen. ,,Behalve dat de échte Sinterklaas en de échte Pieten er natuurlijk in meespelen”, voegt ze daar aan toe. Aan het script van de film wordt nu geschreven. De NPS, de omroep die het Sinterklaasjournaal op televisie uitzendt, participeert in de filmproductie. Beide Sinterklaasfilms moeten op 7 oktober in première gaan. (ANP/AD)

** Het Ministerie van VWS wil RTV Oost nog geen inzage geven in de correspondentie en telefoonnotities tussen de Inspectie en het Medisch Spectrum Twente over het gedwongen vertrek van voormalig neuroloog Jansen Steur. In een officieel schrijven aan de omroep laat het ministerie weten dat de Tweede Kamer inmiddels al een rapportage heeft. Hierin staat een reconstructie van de handelswijze van de Inspectie van de Gezondheidszorg en het ziekenhuis MST in de kwestie. De omroep handhaaft het verzoek om de correspondentie te krijgen omdat nu niet kan worden gecontroleerd of de feiten in de inspectierapportage kloppen. (TV Oost)

** Ziggo past het analoge televisiepakket aan in Alblasserdam, Lansingerland (kern Bergschenhoek), Capelle aan den IJssel, Nieuwerkerk aan den IJssel en Zevenhuizen-Moerkapelle. De televisiezenders TV5Monde, WDR, ShopZo-Suus en het Etalagekanaal zijn vanaf 10 april niet meer analoog beschikbaar maar nog wel via de digitale ontvanger te bekijken. In Zoetermeer verdwijnen per 10 april TV5Monde, TVE Internacional, Shop-Zo Suus en het Etalagekanaal uit het analoge tv-pakket. Om de ruimte op de kabel zo optimaal mogelijk te benutten verandert een zender van frequentie. TBN Europe gaat naar kanaal 67, de plek waar tot 10 april ShopZo-Suus zit. TBN Europe hoeft dus niet opnieuw te worden ingesteld. In Aalburg, Gorinchem, Giessenlanden, Werkendam en Woudrichem verdwijnen per 10 april uit het analoge tv-pakket. Om de ruimte op de kabel zo optimaal mogelijk te benutten verandert een aantal zenders van frequentie. Voor alle bovengenoemde gemeenten geldt dat WDR verhuist naar kanaal 60, de plek waar tot 10 april ShopZo-Suus zit. Euronews/Het Gesprek verhuist naar kanaal 66 waar tot 10 april TRT International is te zien. In Aalburg, Gorinchem, Giessenlanden en Werkendam gaat ShopZo-Suus tijdelijk naar kanaal 45, dit kanaal staat gereserveerd voor de toevoeging van een publieke lokale omroep

** Onbekende mannen hebben in Kandahar journalist Jawed Ahmad doodgeschoten, toen hij uit zijn auto stapte. Hij was op slag dood. Ahmad werkte veel voor Canadese media, waaronder staatsomroep CTV News uit Ontario. Het is onduidelijk waarom men het op Ahmad heeft gemunt: in 2007 werd hij nog gearresteerd door het Amerikaanse leger op verdenking een “vijandige strijder” te zijn. (Villamedia)

** De publieke radiozender Radio 2 is een nieuw themakanaal gestart via Internet: Radio 2 Liedkunst. Radio 2 Liedkunst biedt 24 uur per dag cabaret, kleinkunst en luisterliederen. Het kanaal wordt samengesteld en geproduceerd in samenwerking met de VARA. Radio 2 Liedkunst is het derde themakanaal voor Radio 2. Eerder was de zender al gestart met Radio 2 Top 2000 en Radio 2 In Concert. (MediaMagazine.nl)

** De populaire dagelijkse NCRV-jeugdserie SpangaS is genomineerd voor de Gouden Roos in de categorie Drama. In totaal zijn voor de Gouden Roos in deze categorie negen tv-programma’s genomineerd. De uitreiking van de Gouden Roos is tijdens de 49ste editie van dit televisiefestival, van 2 tot 6 mei in het Zwitserse Luzern. Producenten Johan Nijenhuis en Alain de Levita: ,,Wij zijn apetrots op ons SpangaS-team. Het succes heeft vooral te maken met het enorme enthousiasme waarmee schrijvers, spelers en tv-ploeg gezamenlijk aan de serie werken.” (ANP/AD)

Arrow-frequenties blijven nog maanden onbenut

De voormalige FM-frequenties van Arrow Classic Rock en Arrow Jazz FM blijven de komende maanden onbenut. Het ministerie van Economische Zaken neemt tot eind april de tijd om serieuze gegadigden te inventariseren. Als meerdere partijen interesse tonen in de woensdag vrijgekomen frequenties, kan de nieuwe vergunninghouder niet eerder dan in de nazomer beginnen met uitzenden. Dit maakte het ministerie woensdag bekend. Arrow verloor om middernacht de FM-vergunningen wegens een betalingsachtstand van bijna 9 miljoen euro. Staatssecretaris Frank Heemskerk wil de teruggeëiste frequenties opnieuw verdelen zodat de luisteraar weer over negen landelijke commerciële radiostations op de FM kan beschikken. Op de vrijgekomen etherruimte van Arrow Jazz FM mag de toekomstige vergunninghouder tot 1 september 2011 alleen jazz en of klassieke muziek uitzenden. Hiervoor bestaat geen animo, omdat het volgens radio-ondernemers moeilijk is om winst te maken met een jazz-station. Op de rockfrequentie mag de hoogste bieder vrij uitzenden. Hiervoor hebben Radio 10 Gold, Kink FM en Erik de Zwart belangstelling. Ook 100 procent NL liet woensdag weten in een tweede zender geïnteresseerd te zijn. (ANP/AD) Zie ook persbericht Ministerie Economische Zaken. 

Radio 5 dagprogrammering verder als Radio 5 Nostalgia

De dagprogrammering van het publieke radiostation Radio 5 heeft vanaf 23 maart een nieuwe naam: Radio 5 Nostalgia. Belangrijkste reden voor deze aanpassing is de herkenbaarheid en het duiden van onderscheid met de weekend- en avondprogrammering. “De dagprogrammering van Radio 5 onderscheidt zich met zijn toon en zijn muziek van alle andere radiostations van Nederland”, zegt Kees Toering, zendermanager van Radio 5. “Ook onderscheidt het zich van de weekend- en avondprogrammering van de eigen zender. Omdat dit voor veel luisteraars niet helder is, passen we de naam aan naar Radio 5 Nostalgia. Dit duidt ook heel goed wat de dagprogrammering laat horen. De zender heeft een warm, prettig geluid met vooral muziek uit de jaren 50 en 60. Dat is muziek die je nergens anders meer hoort, maar waar heel veel oudere Nederlanders graag naar luisteren.” Radio 5 luidt de nieuwe naam op zondag 22 maart in met een swingend concert in Koninklijk Theater Carré waarbij Rat Pack Live from Las Vegas optreedt met het Metropole Orkest. Vanaf 23 maart opereert de dagprogrammering onder de naam Radio 5 Nostalgia. Dit wordt gevierd met ‘De Week van de Nostalgie’ op Radio 5 Nostalgia, waarbij de zender en zijn website worden ingericht als een virtueel museum met items en herinneringen van de luisteraar. Toering heeft meer nieuws te melden: „Radio 5 Nostalgia is elke werkdag van 06.00 tot 19.00 uur in de lucht, buiten die uren en in het weekeinde is straks non-stop muziek te horen op het internetradiokanaal Nostalgia.”

Ziggo verkleint analoge zenderaanbod

Ziggo verkleint begin april het analoge televisiepakket in diverse gemeenten. De kabelaar doet dit om ruimte te maken voor nieuwe digitale (HD)tv-zenders, interactieve tv-diensten en hogere internetsnelheden. Om hiervoor capaciteit vrij te maken verdwijnen in veel gemeenten 3 tot 4 analoge tv-zenders. In de gemeente Den Haag verdwijnen de tv-zenders TV5Monde, TVE Internacional, Rai Uno en het Etalagekanaal. In Leidschendam-Voorburg, Pijnacker-Nootdorp (alleen Nootdorp), Rijswijk en Wassenaar verdwijnen eveneens de televisiezenders TV5Monde, TVE Internacional, Rai Uno en het Etalagekanaal. In Castricum, Zandvoort, Beverwijk, Heemskerk en Uitgeest zijn vanaf 7 april de televisiezenders TV5Monde, Rai Uno, ShopZo-Suus en het Etalagekanaal niet meer analoog beschikbaar. In Hillegom, Katwijk, Leiderdorp, Lisse, Noordwijk, Noordwijkerhout, Oegstgeest, Teylingen, Voorschoten en Zoeterwoude zijn TV5Monde, Arte, het Etalagekanaal en ShopZo-Suus niet meer beschikbaar in het analoge tv-pakket. In Leiden zijn de televisiezenders TV5Monde, Arte, TRT International en het Etalagekanaal vanaf 7 april niet meer analoog beschikbaar. In de gemeenten Alphen aan den Rijn, Bodegraven, Boskoop, Kaag en Braassem (Alkemade, Jacobswoude), Nieuwkoop, Rijnwoude en Waddinxveen verdwijnen de tv-zenders TV5Monde, Euronews/Het Gesprek en het Etalagekanaal. De tv-zenders die verdwijnen uit het analoge tv-aanbod zijn nog wel te ontvangen via het digitale basispakket Z1. Abonnees van Ziggo ontvangen de komende weken persoonlijk een brief waarin de aanpassingen bekend worden gemaakt. Tevens kunnen de abonnees korting krijgen op een digitale tv-ontvanger. 

UIT DE MEDIA:

** 3FM-dj Kristel van Eijk is vanaf 1 april vijf dagen per week te horen als dj van Uruzgan.FM. Zij vervangt Annemieke Schollaardt, die vanaf de start van Uruzgan.FM het boegbeeld van de zender was. Annemieke draagt de microfoon op 1 april 16.00 uur live in de uitzending over aan haar opvolgster. Kristel was de afgelopen jaren te horen op SLAM!FM. Daarnaast presenteerde ze de televisieprogramma’s Kink TV en V-HQ voor Veronica. Ze had gastrollen in bekende Nederlandse series als Goede Tijden, Slechte Tijden, Westenwind en Rozengeur & Wodka Lime.

** Vijf steden maken kans dit jaar om het Glazen Huis een plein te bieden tijdens 3FM Serious Request. 3FM plaatst Eindhoven, Enschede, Groningen, Rotterdam en Tilburg op een shortlist naar aanleiding van een plan dat zij voor het evenement indienden. In totaal zeventien steden toonden de afgelopen maanden interesse. Tien steden dienden daadwerkelijk een plan in. Op 25 maart beslist 3FM in welke stad het Glazen Huis i n december 2009 zal staan. De komende weken gaat 3FM verder in gesprek met het gemeentebestuur van de vijf kandidaat-steden, waarbij de locaties worden bezocht. 3FM heeft de ambitie om op 25 maart de gastheer-stad voor 3FM Serious Request 2009 te kiezen.

** Terwijl het rechtse offensief van de Telegraaf Media Groep richting het Mediapark op koers ligt – Wakker Nederland van De Telegraaf heeft de 50 duizend leden al binnen, Powned van GeenStijl heeft er nog ruim achtduizend nodig – geeft de andere kant van het spectrum de hoop op Hilversum nog niet op. Lees verder.

** Het reclamebeleid van de busvervoerders Arriva en Veolia en regels van de Reclame Code Commissie sluiten expliciet atheïstische reclame op (Brabantse) bussen uit. Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant hebben dat woensdag geantwoord op vragen van de provinciale eenmansfractie van ChristenUnie-SGP. De bedrijven weren volgens eigen beleid zelf reclame van levensbeschouwelijke of politieke aard, aldus GS.

Arrow-zenders stoppen FM-uitzendingen

De radiozenders Arrow Classic Rock en Arrow Jazz FM stoppen rond middernacht met uitzenden op de FM-frequenties. Dat heeft eigenaar Ad Ossendrijver dinsdagavond gezegd. Vanaf dat moment zijn ze alleen nog op de kabel en internet te beluisteren. Arrow Classic Rock is nog wel te beluisteren op de AM-frequentie 828 kHz. De Arrow-zenders verliezen hun FM-frequenties omdat Arrow een betalingsachterstand heeft van bijna 9 miljoen euro bij de Nederlandse overheid voor het gebruik van de frequenties. Het ministerie van Economische Zaken is inmiddels begonnen met de voorbereidingen om de frequenties vanaf woensdag opnieuw te verdelen. (ANP/AD) 

Update: 00.50 uur Even na 0.00 uur zijn de zenderexploitanten Broadcast Partners en KPN Broadcast gestart met het uitschakelen van de diverse FM-zenders van Arrow Classic Rock en Arrow Jazz FM. Iets na 0.00 uur schakelde KPN Broadcast de zender van Arrow Jazz FM in Lopik (90.7 MHz) uit. Rond 0.15 uur werden de FM-zender van Arrow Classic Rock in Hilversum (88.1 MHz) en Rotterdam (103.8 MHz) door Broadcast Partners uitgeschakeld. Rond 0.30 uur volgden de FM-zenders van Arrow Jazz FM in Rotterdam (90.5 MHz) en de krachtige steunzender van Arrow Classic Rock in Arnhem (104.1 MHz). Het uitschakelen van de diverse FM-zenders was rond 0.45 uur afgerond.

“Veel gegadigden voor FM-frequenties van Arrow”

Het ministerie van Economische Zaken is al gestart met de voorbereidingen om de FM-frequenties van Arrow Classic Rock en Arrow Jazz FM vanaf woensdag opnieuw te verdelen. Eventuele gegadigden voor de FM-plekken van de rockzender zijn Radio 10 Gold van Talpa Radio, Kink FM en Erik de Zwart. Interesse voor de jazzfrequenties is er volgens ingewijden niet. De Arrow-zenders dreigen hun FM-frequenties in de nacht van dinsdag op woensdag te verliezen, omdat Arrow een betalingsachterstand heeft van bijna 9 miljoen euro bij de Nederlandse overheid voor het gebruik van de frequenties. Arrow is vanaf woensdag op kabel en internet aangewezen. Het Agentschap Telecom trekt woensdag de vergunning in, maar daarmee blijft de schuld van Arrow wel overeind. Arrow Classic Rock heeft een betalingsachterstand van 6.852.500 euro; de betalingsachterstand van Arrow Jazz FM bedraagt 2.039.120 euro. ,,Dit geld proberen we alsnog te vorderen. Daarvoor loopt al een gerechtelijke procedure, een zogenoemde invorderingsprocedure”, aldus een woordvoerder van Agentschap Telecom. (ANP/AD)

Sinds vanmiddag is Arrow Classic Rock Radio te beluisteren via de middengolffrequentie 828 kHz. Hier was tot op heden de commerciële popzender CAZ! te horen.

UIT DE MEDIA:

** Omroep Llink krijgt in ieder geval nog tot eind april subsidie. Het Commissariaat voor de Media heeft de NPO (Nederlandse Publieke Omroep) geadviseerd om de programmasubsidie in ieder geval tot eind april te hervatten. De bewindvoerder van de omroep gaat er van uit dat de NPO dit advies zal volgen, maakte LliNK dinsdag bekend. In deze periode moet LLiNK laten zien dat ze zich aan het bezuinigingsplan kan houden dat de omroep twee weken geleden bij het Commissariaat had ingediend. Tot 1 april kan LLiNK bovendien verder gaan om de resterende 10.000 leden te werven om in het bestel te blijven. De ledenwerfactiviteiten worden gefinancierd uit de ledeninkomsten. De programmasubsidie mag hier niet voor worden gebruikt. (ANP/BNR)

** Het Eurovisie-songfestival verbiedt de inzending van Georgië.In het liedje wordt Vladimir Poetin op de hak genomen met de tekst “We don’t wanna put in”. Volgens Georgië is het een onschuldige grap,maar de organisatie vindt dat het politiek beladen is.Het festival wordt dit jaar in Moskou gehouden.Of Georgië de tekst aanpast,is nog niet duidelijk. (NOS tt)

** Ouders haken af bij het immer populaire kinderprogramma Sesamstraat vanwege de verschuiving naar het tijdstip 17.00 uur. Dat moest om ruimte te maken voor multi cultureel programma Dichtbij Nederland. Eerder waren Pino, Bert & Ernie en Ieniemienie rond half zes te zien. Het programma scoort nu regelmatig onder de 100.000 kijkers. “In de leeftijdsgroep tussen de 3 en 5 jaar oud blijft het aantal kijkertjes redelijk constant, maar meekijkende ouders haken af. Jammer, want we willen juist dat ze meekijken. Er is ook onrust, ouders klagen erover”, aldus Carel Kuyl van de NPS in De Telegraaf

** De regiosoap Van Jonge Leu en Oale Groond van RTV Oost stopt voorlopig. Hoofdredacteur Henny Everts van de regionale omroep maakte dinsdag bekend dit jaar een pauze in de succesvolle reeks in te lassen. Later bekijkt de omroep of de serie in 2010 verder gaat. ,,We vinden het onder de huidige omstandigheden financieel niet verantwoord een vijfde serie te laten maken.” Van Van Jonge Leu en Oale Groond zijn op TV Oost de komende weken de laatste vier afleveringen te zien. ,,Met in totaal 102 afleveringen en hoge kijkcijfers behoort deze regiosoap tot de meest succesvolle Nederlandse series”, aldus producent Johan Nijenhuis. (ANP/AD

** Speciaal voor de tweede editie van het kamermuziekfestival Toon Festival Brabant (19 tot en met 22 maart 2009) heeft de KRO, die als mediapartner de concerten opneemt en uitzendt op radio 4, een webplayer ontwikkeld waarin steeds een dag na het concert, nog voordat het op de radio wordt uitgezonden, fragmenten van de opnamen te beluisteren zijn. De KRO heeft de eerste versie van de webplayer ingezet bij het Storioni Festival dat in januari plaatsvond. Hier waren enkele opnamen te beluisteren van de editie van het festival van een jaar eerder. Nu is het mogelijk om extra snel over de opnamen te beschikken en deze meteen in de webplayer te plaatsen. Fragmenten van de opnamen kunnen al een dag later beluisterd worden. De KRO neemt een groot deel van de concerten op en zendt deze uit via radio 4. In de webplayer zijn momenteel al opnamen te beluisteren van de succesvolle eerste editie van het festival. Kijk op www.radio4.nl/tfb. en klik op de webplayer. Er is tevens de mogelijkheid deze webplayer op een eigen \ site (bijvoorbeeld Hyves of MySpace) te plaatsen door de aangegeven code te kopiëren. (persbericht)

** Columnist Nico Dijkshoorn stopt per april met zijn sportcolumn in de Volkskrant. Er volgen nog drie stuks, daarna is het over. Op zijn weblog schrijft Dijkshoorn dat hij stopt omdat “Remco Campert weer voor de krant wil schrijven. Desnoods over sport.” Ook zouden de gedichten die Dijkshoorn voor het programma De Wereld Draait Door schrijft “niet genoeg Volkskrant meer zijn”.

** Topman David Montgomery wordt commissaris bij uitgever Wegener. Montgomery stapte in november vorig jaar op als baas als van het Britse bedrijf Mecom, uitgever van de Limburgse kranten. Montgomery’s positie kwam in het geding nadat Mecom in een jaar tijd 97% minder waard was geworden. Bij de bezuinigingen die daarop volgde, ontstond er een conflict tussen de directie en het personeel. Als gevolg daarvan stapte Montgomery op. (L1)

** Een kabelbreuk bij Zutphen is de oorzaak van een UPC-storing maandagmiddag in drie regio’s. Zowel in de Achterhoek, een deel van Twente als de stedendriehoek zijn er problemen met de verbindingen. In totaal zijn ongeveer 10.000 huishoudens verstoken van signalen en kunnen geen gebruik maken van internet en de telefoon. Volgens UPC duurt de pauze nog tot een uur of acht.

** Belgische Tweedeklasser voetbalclub Doornik wil dit seizoen geen live-matchen meer op de sportzender EXQI Sport. Doornik kwam al drie keer live op tv en verloor daardoor naar eigen zeggen al te veel toeschouwers, schrijft Sport/Voetbalmagazine. Bij EXQI, dat elk weekend één match in tweede live uitzendt, zijn ze verbaasd. “Voor bijna alle livematchen zaten de stadions goed vol.” De tweedeklassers hebben een contract voor vier seizoenen met de zender. (VRT)

** Videosite YouTube gaat vanaf maandag alle muziekvideo’s voor Britse gebruikers blokkeren. De site kon naar eigen zeggen geen overeenstemming bereiken met de belangrijkste vereniging van uitgevers van muziek in Groot-Brittannië, PRS. Dat heeft de internetsite, eigendom van internetconcern Google, maandag bekendgemaakt. PRS, die namens ongeveer 50.000 muziekmakers opereert, zou aan YouTube ,,vele, vele malen meer” hebben gevraagd voor het plaatsen van de video’s dan in een oorspronkelijke overeenkomst. ,,Onder deze voorwaarden verliezen we een significante hoeveelheid geld op het aanbieden van de video’s”, aldus YouTube. Volgens PRS waren de twee partijen nog middenin de onderhandelingen en heeft YouTube de maatregel zonder overleg genomen. De actie is het jongste signaal dat er spanningen zijn tussen YouTube en de muziekindustrie (ANP/BNR)

Arrow-zenders krijgen geen uitstel van betaling

Agentschap Telecom hoeft geen uitstel van betaling te verlenen aan Arrow Jazz FM en Arrow Classic Rock. Dat heeft de rechtbank in Rotterdam beslist, liet een woordvoerder van het Agentschap Telecom maandag weten. De eigenaar van de radiozenders had een kort geding aangespannen om meer tijd af te dwingen voor het oplossen van de betalingsachterstand van in totaal bijna 9 miljoen euro. De zenders hebben tot en met dinsdag de tijd om de gehele betalingsachterstand weg te werken, anders trekt de toezichthouder de vergunningen in. De FM-uitzending moet dan op 11 maart 0.00 uur zijn beëindigd. ,,We zijn tevreden dat de rechter ons besluit heeft gehandhaafd. Het betekent dat we zorgvuldig en weloverwogen hebben gehandeld. Het was bovendien ook niet uit te leggen aan al die vergunninghouders die wel op tijd betalen. Hoe vervelend ik het ook vind voor de luisteraars, wij zullen erop toezien dat de uitzendingen van beide radiostations uiterlijk 11 maart worden beëindigd”, reageert directeur-hoofdinspecteur Marita Schreur van Agentschap Telecom. (ANP/ad)

UIT DE MEDIA:

** Titia Ketelaar (34) is benoemd tot chef van nrc.next en krijgt daarmee de dagelijkse leiding over deze uitgave. In die functie zal zij eveneens toetreden tot de hoofdredactie van NRC Handelsblad, meldde een NRC-woordvoerster maandag. De krant, die drie jaar geleden door NRC Handelsblad werd opgericht, heeft inmiddels een betaalde oplage van 80.000 exemplaren. Ketelaar werkt sinds 1998 voor NRC Handelsblad. Zij begon als redacteur Internet. Daarna was zij redacteur Buitenland. Sinds 2006 is zij plaatsvervangend-chef nrc.next en medeverantwoordelijk voor het succes van het dagblad. ,,Met Titia Ketelaar benoemen we een ervaren leidinggevende en bovendien iemand die met originaliteit en lef het succes van nrc.next verder kan vormgeven, zegt Birgit Donker, hoofdredacteur van NRC Handelsblad en nrc.next. (ANP/AD)

** De Tros zendt vanaf eind volgende maand een nieuwe Vlaamse jeugdserie uit, van de makers van het succesvolle Het Huis Anubis en Mega Mindy. De serie Amika gaat over het renpaard Amika en de 15-jarige stalknecht Merel de Ridder, gespeeld door Moora Vander Veken. Op manege De Paardenhoeve waar de serie zich afspeelt, gebeurt van alles. De serie van Studio 100 is gericht op meisjes van 6 tot 12 jaar. Het eerste seizoen, eerder uitgezonden op het Vlaamse Ketnet, is vanaf 27 april elke werkdag te zien bij Z@pp. (Nieuws.nl)

** Nederland 1 was in week 10 marktleider met een marktaandeel van 21,7 procent (tijdvak 18.00-24.00 uur, 6+). RTL 4 was met een marktaandeel van 15,3 procent de tweede zender, SBS 6 had 11,9 procent. De drie publieke zenders samen kwamen uit op 37,1 procent, RTL Nederland scoorde 29,4 procent en SBS Broadcasting 21,1 procent. Het best bekeken programma van de afgelopen week was Studio Sport Eredivisie (Nederland 1) van gisteravond met 2.974.000 kijkers. Het NOS Journaal van 20.00 Uur (Nederland 1) van zondag was tweede met 2.860.000 kijkers en Bananasplit (Nederland 1) was derde met 2.710.000 kijkers. De vierde plaats was voor De Nieuwe Uri Geller (uitslag finale) (SBS 6) met bijna 2,3 miljoen kijkers en Zeg ‘ns Aaa (RTL 4) kwam boven de 2 miljoen kijkers uit. (SKO/Adformatie)

** Henk Westbroek blijft nog zeker drie jaar bij RTV Utrecht. De zanger van Het Goede Doel heeft zijn verbintenis bij de regionale omroep met drie jaar verlengd en maakt daarmee de tien jaar vol, laat RTV Utrecht maandag weten. Westbroek staat al sinds 2002 onder contract bij de zender. Wekelijks presenteert hij het tv-programma Westbroek!, waarin hij met een speciaal thema door de provincie Utrecht trekt. Westbroek! is elke dinsdag vanaf 17.35 uur te zien en wordt geregeld herhaald. (Novum/Nieuws.nl)

** Het Gesprek gaat in zee met de Postcode Loterij. De praatzender heeft een aantal bekende tv-gezichten aangetrokken, die vanaf vandaag Een Goede Wereld gaan presenteren. Dit wekelijkse drieluik bestaat uit een actualiteitenrubriek, talkshow en documentaire, die alle gelieerd zijn aan de 64 goede doelen van de Postcode Loterij. De presentatie is afwisselend in handen van Beau van Erven Dorens, Lennart Booij en Elsemieke Havenga.

** Internethuizensite Dimo.nl in Breda maakt een doorstart. Dat heeft de curator donderdag bekendgemaakt. Het bedrijf, dat vorige maand failliet ging, gaat verder onder ‘Homepage Dimo’. Achter het bedrijf staan een drietal aandeelhouders. Jan Pieter Brinkman is een van de aandeelhouders en tevens de nieuwe directeur. De verkoop van minder huizen deed de internetsite in februari de das om. Vorig jaar oktober bezochten ongeveer 1,5 miljoen woningzoekenden de site Dimo.nl. Volgens het bedrijf is het de grootste onafhankelijke woningsite van Nederland. Op dit moment staan meer dan 150.000 woningen op de site. Ruim 25.000 daarvan zijn exclusief van de Bredase huizensite. (Omroep Brabant)

** Zondag zendt TV West de laatste aflevering van de regiokomedie Pauwen en Reigers uit. Het noordelijke deel van Zuid-Holland heeft twintig weken lang iedere zondagavond kunnen kijken naar het wel en wee van Paultje en Rudolf, twee mannen uit de regio die onbedoeld van leven hebben gewisseld. Zondag 8 maart kunt u zien of alles goed komt, hoe het afloopt met de opgebloeide liefdes en hoe het verder gaat met Westflora. Vanaf maandag 9 maart is de hele serie verkrijgbaar op DVD. Pauwen en Reigers is een feest van herkenning van plaatsen in onze regio en een leuke cadeautip voor iedereen die iets met de regio heeft. Kijk voor meer informatie op de Pauwen en Reigers pagina. (RTV West)

** Ziggo past het analoge televisiepakket aan in Delft. De televisiezenders TV5Monde, TRT International, ShopZo-Suus en het Etalagekanaal zijn vanaf 3 april niet meer analoog beschikbaar maar nog wel via de digitale ontvanger te bekijken. Deze zenders blijven voor alle Ziggo- abonnees zonder extra abonnementskosten beschikbaar in het digitale deel van Televisie Z1. Rai Uno gaat naar kanaal 45, frequentie 663,25 MHz (de plek waar tot 3 april TRT International zit). Rai Uno hoeft dus niet opnieuw te worden ingesteld. TVE verhuist naar kanaal 67, frequentie 839,25 MHz (de plek waar tot 3 april ShopZo-Suus zit). TVE hoeft dus ook niet opnieuw te worden ingesteld. De aanpassing is nodig omdat Ziggo meer bandbreedte nodig heeft voor digitale tv-signalen en Internet-diensten.

** Zeker enkele tientallen, maar mogelijk zelfs enkele honderden Rotterdamse bejaarden blijken soms al jaren dubbel te betalen voor hun kabeltelevisie. De betrokken ouderen, woonachtig in serviceflats of verzorgingshuizen, betalen via hun servicekosten een bedrag voor de centrale antenne-inrichting (cai). Een aantal mensen krijgt daarnaast óók nog een aparte rekening van kabelmaatschappij UPC. Zij krijgen deze nota, omdat ze in hun vorige woning ook al kabel via UPC hadden. Het abonnement is stilzwijgend ‘meeverhuisd’ naar de serviceflat, maar daar zijn de kabelkosten al meegerekend in de servicekosten. De Rotterdamse bejaarden hebben de zaak aanhangig gemaakt bij kabelaar UPC, in de hoop dat de bewoners in ieder geval geen nieuwe rekeningen meer zullen krijgen. „Sinds augustus van het vorig jaar zijn we daar al mee bezig. We hebben al drie brieven gestuurd om ze het probleem uit te leggen, maar we krijgen tot nu toe geen enkele reactie. Ook telefonisch komen we er niet door. Wij willen dat de zaak nu eens netjes wordt opgelost”, aldus een boze bewoner. (Telegraaf)

** Het Leidsch Dagblad spant een rechtszaak aan om bij de provincie een document los te krijgen over de RijnGouweLijn. Het gaat om een advies van de landsadvocaat, waaruit zou blijken dat er geen milieuonderzoek nodig is om de sneltramlijn door de Breestraat aan te leggen. De krant probeert het advies al sinds juni vorig jaar in handen te krijgen. Toen keurde de provincie een streekplan goed waarin staat dat de RijnGouweLijn desnoods onder dwang door de Breestraat kan komen. Volgens Gedeputeerde Staten is dan geen milieuonderzoek nodig. Het Leidsch Dagblad wil dit advies graag met eigen ogen zien, maar het document is tot nu toe geheim gehouden. Overigens is het de bedoeling dat de RijnGouweLijn in de toekomst over de Langegracht en de Hooigracht in Leiden gaat rijden. (RTV West)

** Radio Decibel Amsterdam en Radio Decibel Eindhoven gaan samen. Vanaf eind maart is Radio Decibel in heel Midden- en West-Nederland en in een groot deel van Brabant te horen met dezelfde programmering. Daarmee komt ook meteen een eind aan de groei aangezien de Nederlandse wetgeving staat een groter zendbereik niet toe. Weijmans Media, één van de eigenaren van Radio Decibel Einhoven trekt zich terug uit het medium radio. De andere eigenaar, Perry Oerlemans, heeft zijn belang ondergebracht bij Decibel Radio Formats. Hierdoor kunnen de twee (gescheiden) edities van Decibel weer in een bedrijf, dat eigendom is van Boomerang Unlimited, worden ondergebracht. 

** Het personeel van omroep Llink vraagt vandaag in een verklaring aan minister Plasterk van OCW om zijn steun. Omroep Llink is in financiële nood en vroeg vorige week uitstel van betaling aan. Dat werd verleend. Er is een bewindsvoerder aangesteld om de financiële problemen op te lossen. Dat plan moet nog worden goedgekeurd door het Commissariaat van de Media, de Publieke Omroep en het ministerie van OCW. Llink moet voor 1 april 150.000 betalende leden hebben geworven, wil de omroep kunnen blijven bestaan, maar er ontbreken nog 30.000 leden. (Villamedia)

** In Loppersum en omgeving hebben mensen sinds woensdagmiddag te maken met een kabelstoring. Hierdoor kan via de kabel geen radio- en tv- signaal worden ontvangen. De storing ontstond aan het begin van de middag, door een kabelbreuk bij Ten Boer. Het is niet bekend wie de kabelbreuk heeft veroorzaakt. Ook in Thesinge kan al uren niet via de kabel naar de tv worden gekeken. Medewerkers van kabelmaatschappij Ziggo zeggen druk bezig te zijn de storing te verhelpen. Het is nog onduidelijk, wanneer de kabelbreuk hersteld is. (RTV Noord)

** Het gratis internet in de trein is onvoldoende beveiligd. Treinreizigers kunnen mailtjes van anderen lezen en msn-conversaties volgen, concludeert NOS Headlines uit een eigen onderzoek. Sinds enkele weken kunnen reizigers tussen Leeuwarden en Groningen gratis internetten. Deze proef, die mede is opgezet door KPN, is allerminst veilig, wordt nu beweerd door de NOS. Naast het lezen van mails zou het ook mogelijk zijn om bankgegevens te kopiëren die zijn ingevoerd bij internetbankieren. (NU.nl)

** Vanaf 16 maart gaat Timo Kamst bij 3FM aan de slag als coördinator van de 3FM Radio dj-opleiding. Hij volgt in die functie Iwan Reuvekamp op. Kamst werkte eerder als producer en dj bij Radio 538, Yorin.FM en Slam.FM. De 3FM Radio dj-opleiding is een toonaangevende broedplaats voor radiotalent. ‘Studenten’ maken elk wekelijks een radioshow in de 3FM nacht van 01.00 tot 04.00 uur en één student maakt dagelijks een programma tussen 04.00 en 06.00 uur. De opleiding onderscheidt zich door de intensieve persoonlijke begeleiding.

** De Franstalige zender TV5Monde verdwijnt binnen anderhalve maand analoog uit het hele Ziggo-gebied. Dit zijn de Franstalige internationale zender en de kabelaar overeengekomen. Daarmee komt een einde aan de landelijke analoge kabeldistributie van TV5Monde. TV5Monde kwam al vrij snel na de start in 1984 analoog op de kabel en is thans de enige Franstalige zender in het analoge Ziggo-aanbod. Eerder werd al via DutchMedia bekend dat TV5Monde en Ziggo hierover in onderhandeling waren. 

** De EO haalt presentator Arie Boomsma drie maanden uit haar programmering en uit media-optredens. Aanleiding is de medewerking van Boomsma aan een fotoshoot in Linda. EO-directeur Arjan Lock: “Dit was een solo-actie van Arie die schadelijk is voor de missie van de EO. Wij willen het over de binnenkant van mensen hebben, juist in programma’s als 40 Dagen Zonder Seks waarvan Arie de presentator is. Het past niet bij de EO dat onze medewerkers opzettelijk schaars gekleed in welk blad dan ook poseren. Omdat dit de missie van de EO schaadt, hebben we met deze schorsing een duidelijk statement willen afgeven.” Arie Boomsma zegt zelf enorm spijt te hebben dat hij niet – zoals de afspraak is – van tevoren heeft overlegd over de fotoshoot. “Ik heb op eigen initiatief gehandeld zonder rekening te houden met de consequenties. Ik begrijp en betreur dat deze solo-actie de EO schaadt. Ik kan niet anders dan begrip hebben voor het afwijzende standpunt van de EO-directie. Ik zal deze maanden gebruiken om het vertrouwen van de EO en onze achterban in mij te herstellen. Want ik wil mij ook in de toekomst inzetten voor de EO en in mijn leefomgeving laten zien wat het geloof in Jezus voor mij betekent.” (Persbericht EO)

Persgroep neemt meerderheidsbelang in PCM

De Persgroep verwerft een belang van 51 procent in PCM. De Belgische uitgever betaalt daarvoor 100 miljoen euro. PCM Uitgevers en De Persgroep hebben daartoe vandaag een principeovereenkomst getekend. Beide partijen willen de activiteiten van het concern ook verbreden naar andere media. De bestaande Nederlandse activiteiten van De Persgroep – Het Parool en Q Music – worden daarom in een latere fase ook onderdeel van PCM. PCM en De Persgroep gaan ook bekijken of het strategisch beter is om één van de dagbladtitels te vervreemden, in het belang van de concurrentiekracht en de kwaliteit van die titels. NRC Media laat middels een persbericht weten dat de ondernemingsraad en redactieraad nog steeds toekomstscenario’s voor NRC Media buiten PCM willen onderzoeken. Dankzij de overeenkomst kan PCM zijn schuldpositie reduceren en de strategie van de onderneming financieren. Om de financiële positie van PCM verder te verstevigen is het de bedoeling om de bedrijfswinsten te reserveren door de komende vijf jaar geen dividend aan de aandeelhouders uit te keren. PCM blijft een onderneming naar Nederlands recht die gaat functioneren als onderdeel van De Persgroep. (adformatie)

UIT DE MEDIA:

** De lokale omroep Holland Centraal is sinds vandaag weer te ontvangen via haar etherfrequentie 105.7 MHz. Sinds 17 februari was de omroep niet meer te ontvangen in de ether doordat de zendinstallatie onklaar was geraakt door werkzaamheden van een GSM-provider.

** De lokale radiozender Radio Aachen is failliet. Het ging al langer slecht met de zender, door tegenvallende reclameinkomsten. De curator zoekt kandidaten voor een overname van het station. De uitzendingen gaan voorlopig nog door. In 2002 hing de zender ook al een faillissement boven het hoofd, maar kon toen nog op tijd gered worden. Bij Radio Aachen werken ongeveer 20 mensen. (L1)

** De Nicam, de organisatie achter de Kijkwijzer, heeft voor films en programma’s in de bioscopen, op dvd en op televisie een nieuwe leeftijd ingevoerd van 9 jaar. De nieuwe Kijkwijzerleeftijd speelt beter in op de ontwikkeling van kinderen, aldus de organisatie maandag. Er bestaan nu al adviezen voor de leeftijden van 6, 12 en 16 jaar en het advies ‘alle leeftijden’. Vele aanbieders en consumenten vonden het verschil tussen 6 en 12 jaar echter te groot. Wetenschappers hebben anderhalf jaar onderzoek gedaan naar een uitbreiding van het classificatiesysteem met het advies van 9 jaar. Volgens de adviseurs kunnen kinderen vanaf 9 jaar beter het verschil zien tussen fantasie, fictie en realiteit en worden ze minder beïnvloed door angstaanjagende beelden dan jongere kinderen. In de afgelopen jaren kregen enkele speelfilms al een leeftijdadvies mee van 9 jaar, zoals Kruistocht in Spijkerbroek en Harry Potter and the Prisoner of Azkaban. In april begint Kijkwijzer met een televisiecampagne om het publiek te informeren over de nieuwe leeftijdsgrens. (ANP)

** Bellen en sms’en in de Europese Unie moet fors goedkoper worden. Een voorstel hiertoe heeft maandag steun gekregen van de commissie interne markt en consumentenzaken van het Europees Parlement. In een periode van drie jaar zou de prijs van bellen met andere EU-landen moeten dalen tot 34 cent per minuut. De prijs voor sms’en zou vanaf 1 juli van dit jaar maximaal 11 cent moeten bedragen. PvdA-Europarlementslid Jan Cremers is blij met het resultaat. Volgens hem zijn de prijzen voor bellen en sms’en met andere EU-landen al jaren veel te hoog. ,,Als de markt dit niet oplost, moeten wij het voor de consument opnemen.” De EU besloot al eerder dat de prijs voor mobiel bellen omlaag moest. Als het Europarlement zijn zin krijgt zullen de tarieven nog verder zaken. En Cremers denkt dat in de toekomst nieuwe verlagingen mogelijk zijn. (ANP/BNR)

** Freddy Sijthoff (87), uit de bekende familie van courantiers, is zondagavond in zijn woonplaats Den Haag overleden. Dat heeft de directie van AD Nieuwsmedia maandag laten weten. Freddy Sijthoff was van 1957 tot 1983 lid van de directie van het krantenbedrijf. Van 1983 tot midden jaren negentig was hij lid van de raad van commissarissen van Sijthoff Pers (onder meer Haagsche Courant en Goudsche Courant). ,,Freddy Sijthoff heeft zich de afgelopen jaren nog zeer betrokken getoond bij ‘zijn’ Haagsche Courant (sinds 2005 AD Haagsche Courant), aldus Bernard van der Heijden, directeur/uitgever van AD Nieuwsmedia. ,,Ondanks zijn veelvuldige verblijf in Noorwegen is hij de krant trouw blijven volgen en bezocht hij diverse bijeenkomsten. Met Freddy Sijthoff verliest de Nederlandse mediawereld een klassieke, betrokken en deskundige krantenman.” (AD)

** De nieuwe omroep STEM is afgewezen als lokale omroep voor Ede. De Lokale Omroep Ede mag ook de komende vijf jaar blijven uitzenden, wat het gemeentebestuur betreft. Stichting Ede Media meldde zich november vorig jaar met het verzoek zendtijdtoewijzing te krijgen. Uit het onderzoek dat volgde bleek dat beide organisaties voldoen aan de eisen van de Mediawet. Pogingen om de twee te laten samenwerken liepen op niets uit, vanwege persoonlijke knelpunten: bij STEM zitten mensen die bij de LOE zijn opgestapt. Hoewel het college vindt dat STEM vernieuwende ideeën heeft voor tv, heeft de organisatie nog te weinig vrijwilligers en apparatuur, terwijl de LOE al jaren bewijst in staat te zijn tot continuïteit en kwaliteit, zegt het college. (Gelderlander)

** De internetzender Zattoo trekt zich terug uit de Belgische markt. Het Zwitsers-Amerikaanse bedrijf had in België iets meer dan honderdduizend online kijkers voor televisiezenders zoals Al Jazeera, Bloomberg France en Luxe.Tv. Het aantal Belgische gebruikers bleef volgens Zattoo echter te laag om zijn reclamemodel financieel te handhaven. Om kosten te besparen, wordt de Belgische verdeling stopgezet. Zattoo zegt echter wel dat het vertrek niet definitief hoeft te zijn. De groep is op zoek naar een lokale partner om een marketingcampagne op te zetten. Indien dat resultaten oplevert, is het volgens Zattoo niet onmogelijk dat de uitzendingen hervat worden. Ook de Vlaamse zenders VT4 en VijfTV zaten een tijdlang in het pakket, maar waren daar eerder al mee gestopt. VT4 zou de mogelijkheid onderzoeken om op eigen kracht met online uitzendingen te beginnen. (Express.be)

** De publieke omroep heeft in week 9 met zijn drie zenders een marktaandeel behaald van 40,9 procent (tijdvak 18.00 – 24.00 uur, doelgroep 6+). Het marktaandeel van Nederland 1 was 22,2 procent, dat van Nederland 2 7,5 en Nederland 3 scoorde 11,2 procent. RTL Nederland had met zijn vier zenders 26,3 procent en SBS Broadcasting 19,7 procent. RTL 4 was na Nederland 1 tweede zender met 15,0 procent en SBS 6 11,3 procent. RTL 8 kwam niet boven de 2 procent uit (1,9). Studio Sport Eredivisie (gisteravond) was het best bekeken programma met 2.963.000 kijkers. Het Journaal van 20.00 Uur op zondag was goed voor 2.849.000 kijkers en Bananasplit was derde met 2.524.000 kijkers. Ook de Dik Voormekaar Show die op vrijdagavond werd uitgezonden, deed het uitstekend met 2.438.000 belangstellenden. (Adformatie/SKO)

** Radio Gerbera breidt haar radioactiviteiten uit. Het radioteam dat bestaat uit mensen met een verstandelijke beperking is al jaren actief in Almere, maar zendt nu ook uit bij radio Lelystad. Elke zondagavond tussen zes en acht kan geluisterd worden naar onder meer een mix van lokaal nieuws, sport en Nederlandstalige muziek. De eerste uitzending vanuit Lelystad werd zondagavond geopend met een openingswoord van burgemeester Margreet Horselenberg. (Omroep Flevoland)

** De actie voor het behoud van de muziekzender SchlagerTV bij kabelexploitant Cogas Kabel in Almelo is uitgegroeid tot de grootste kijkersactie die ooit voor een nieuwe tv-zender in het Cogas-gebied is gehouden. Sinds het begin van de actie op maandag 9 februari kwamen al meer dan 3000 steunbetuigingen binnen via de website www.schlagertvmoetblijven.nl. Actievoerder Jan Punt verwacht op maandag 16 maart a.s. meer dan 3500 adhesiebetuigingen te kunnen aanbieden aan de programmaraad en de directies van Cogas en SchlagerTV. (Persbericht)

** Radiolegende Paul Harvey is zaterdag op 90-jarige leeftijd overleden in Arizona. De doodsoorzaak is niet bekend. Harvey was nog regelmatig te horen via ruim duizend radiostations over de hele wereld met zijn ‘News & Comment’ en ‘The rest of the story’. Op het toppunt van zijn roem bereikte hij wekelijks 24 miljoen luisteraars. Voormalig president George W. Bush liet weten de ‘vriendelijke en vertrouwde stem in het leven van miljoenen Amerikanen’ niet te vergeten. “Hij verstond de kunst om zowel te informeren als te amuseren.” (Novum/RTL)