Media kort: maart 2010

Pandeigenaar mag schotel niet verbieden

Woningeigenaren mogen hun huurders niet zonder meer verbieden een schotelantenne op hun woning te plaatsen. Alleen als er een gelijkwaardig alternatief is, zoals kabel of internet, of er om veiligheidsredenen geen antenne geplaatst kan worden, mogen eigenaren de plaatsing dwarsbomen. Dit stelt het Amsterdamse gerechtshof in een uitspraak die het in september vorig jaar deed, maar pas onlangs werd gepubliceerd. n de zaak tussen vakantiewoningverhuurder Esthéticienne B.V. en vakantiepark Waterpark It Soal in Workum probeerde het vakantiepark de plaatsing van schotelantennes om esthetische redenen te verbieden. De verhuurder huurt drie woningen van het park en verhuurt deze daarna door aan particulieren. „Het merendeel van mijn huurders komt uit het buitenland en wil de eigen televisiekanalen kunnen ontvangen”, legt Johannes Peek van Esthéticienne uit. „Daarnaast is er in Workum geen goed alternatief mogelijk.” Peek verloor in eerste instantie, maar werd in hoger beroep in het gelijk gesteld.

 

UIT DE MEDIA:

** Sport1 zal komende zomer veel aandacht besteden aan het WK voetbal in Zuid-Afrika. Gedurende het WK zal de betaalzender dagelijks van 18:00 – 19:00 uur de twee eerder op de dag gespeelde wedstrijden in uitgebreide samenvatting uitzenden. Van 23:00 – 24:00 uur wordt het programma nogmaals uitgezonden maar dan is ook de derde wedstrijd van de dag in samenvatting te zien. 

** De RVU en de HKU lanceren de mobiele soap Kwart voor Heel. Het is de eerste dramaproductie waarbij cameravoering, belichting, decor en spel volledig zijn afgestemd op het kleine scherm van een mobiele telefoon. In Kwart voor Heel is hoofdpersoon Bram, een nieuweling in ‘coupé 1237’, met de trein op weg naar zijn nieuwe baan. Tijdens de treinreis ontmoet hij een aantal mensen. De soap bestaat uit 15 delen van elk 3 minuten en werd ontwikkeld door de HKU in samenwerking met de RVU. De soap is te volgen met ingang van 31 maart, elke werkdag vanaf 7.00 uur. (Spreekbuis)

** Een verslaggever RTV Oost is bedreigd door een paardenhandelaar uit Giethoorn. Ook is zijn camera afgepakt. De Algemene Inspectiedienst, AID, heeft dinsdagochtend bij de handelaar zo’n 80 verwaarloosde paarden en pony’s in beslag genomen. De dieren zijn overgebracht naar een opvangadres. De verslaggever van RTV Oost kwam een reportage maken. Hij doet aangifte bij de politie in Steenwijk van bedreiging en diefstal.

** BNR Nieuwsradio komt nog dit jaar met een omroepmagazine. Hoe het magazine gaat heten, is nog niet bekend. Hoofdredacteur Paul van Gessel vertelt dat het blad zich vooral gaat specialiseren op lifestyle. “Maar met de onze gebruikelijke zakelijke inslag.” Het gebeurt zelden dat een radio-omroep een eigen blad uitbrengt. Radio Veronica en 100%NL gingen BNR voor.

** Het NOS Radio 1 Journaal was in januari en februari van dit jaar het best beluisterde ontbijtprogramma van de publieke omroep. Dat blijkt uit het de cijfers van het Continu Luisteronderzoek (CLO). Het programma bereikt wekelijks 1,6 miljoen Nederlanders van 10 jaar en ouder en is met een luistertijdaandeel van 11,4% de grootste stijger van alle ontbijtprogramma’s op de Nederlandse radio ten opzichte van de november-december ’09 meting. Adjunct hoofdredacteur van NOS Nieuws Giselle van Cann: “We zijn al langere tijd bezig het programma scherper en meer agendazettend te maken. Dat de luisteraar dat herkent is mooi.” (Persbericht)

** Origineel FM, de streekomroep voor de gemeenten Goes, Borsele en Kapelle is maandagmiddag rond twaalf uur gestart met testuitzendingen op de Zeeuwse kabel. De uitzendingen zijn voorlopig alleen te ontvangen in de gemeente Goes en in Heinkenszand. Origineel FM zendt naast informatie, nieuws en cultuur ook muziek uit. De uitzendingen zijn de ontvangen op de frequentie 107.6 MHz. (via Maximaal)

** Jan Van Rompaey stopt met televisie maken. De 69-jarige presentator had nog plannen om mee te werken aan seniorentelevisie, maar de Corelio-kranten weten dat hij die laat varen. Recent presenteerde Van Rompaey, die vooral bekend werd als presentator van talkshows als ‘Jan Publiek’ of ‘Ombudsjan’, presenteerde recent ook nog op Vitaya. Na de operatie aan zijn rug heeft Van Rompaey, die in 2005 op pensioen ging bij de VRT, naar eigen zeggen minder energie. Het oprichten van een eigen seniorenzender was ook niet zo evident, al is het idee volgens hem wel niet dood. Van Rompaey heeft het project uit handen gegeven. (HLN)

** Het SKO heeft de kijkcijfers voor week 11 en 12 van 2010 bekend gemaakt. De publieke omroepen behaalden in week 11 over de gehele dag gezamenlijk een gemiddeld marktaandeel van 36,7%. In week 12 daalde dit naar een marktaandeel van 31,9%.RTL Nederland behaalde in week 11 een marktaandeel van 24,4% en de SBS zenders 16,9%. In week 12 stegen de kijkcijfers van RTL Nederland naar 27,4% en de SBS zenders 17,7%. In het avondtijdvak behaalden de publieke omroepen een marktaandeel van 38,1% in week 11 en 35,3% in week 12. De zenders van RTL Nederland behaalden 28,0% in week 11 en 30,6% in week 12 en de SBS zenders 20,1% in week 11 en 20,4% in week 12. (Telecompaper)

** Tele2 heeft in hoger beroep een rechtszaak gewonnen tegen UPC. Tele2 startte de zaak in 2008, omdat UPC de kosten van het kabelpakket, die je als klant van UPC altijd moet betalen, in vrijwel alle reclame uitingen wegstopte in een disclaimer. Hierdoor leken producten van UPC goedkoper. Volgens Tele2 vermeldde UPC de totale kosten van zijn producten niet duidelijk genoeg en het bedrijf stapte naar de rechter. Het Hof in Amsterdam heeft nu geoordeeld dat deze manier van reclame maken misleidend is voor de consument. Voortaan dient UPC in alle aanbiedingen van zijn producten de kosten van het kabelpakket op te nemen in de prijs van de aanbieding, of op header niveau te vermelden zodat meteen duidelijk is hoeveel de consument in totaal moet betalen voor het product. (Telecompaper)

** Cabaretier Freek de Jonge maakt weer een verkiezingsconference. Bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen in 2003 en 2006 deed hij dat ook al. De titel is De Stemming 3. De Tweede Kamerverkiezingen zijn op 9 juni. De conference van De Jonge wordt de avond ervoor rechtstreeks door de VPRO op tv uitgezonden, direct na het lijsttrekkersdebat. Wie de conference al eerder wil zien moet naar het theater. Vanaf 27 mei begint Freek de Jonge met de try-outs van De Stemming 3. Die zijn in het Compagnietheater in Amsterdam. (RTL)

** Henk van Weert legt zijn functie als hoofdredacteur van het Eindhovens Dagblad per 1 juni neer, zo meldt de krant zaterdag. De 55-jarige Van Weert, die drie jaar hoofdredacteur was, wil weer gaan schrijven in zijn krant. Wie zijn opvolger als hoogste baas op de redactie wordt, is nog niet bekend. (Omroep Brabant)

** Behalve Nijmegen zijn ook Eindhoven, Leiden en Zwolle nog in de race voor de 2010-editie van het Glazen Huis, de goededoelenactie van radiozender 3FM. Aanvankelijk hadden 13 steden belangstelling getoond. Eind april maakt de zenderredactie een keuze bekend. Het evenement, waarbij 3 dj’s zich zes dagen zonder eten opsluiten in het Glazen Huis en geld inzamelen voor het Rode Kruis, vindt plaats van 18 tot en met 24 december. 

** De succesvolle Amerikaanse tv-serie “24” houdt er na het lopende achtste seizoen mee op. “Bitterzoet”, noemt hoofdrolspeler Kiefer Sutherland het nieuws. Sutherland speelt sinds 2001 de rol van agent Jack Bauer. In 2002 kreeg hij voor zijn vertolking een Golden Globe. De rol maakte hij een van de bestbetaalde tv-acteurs van de VS. Sutherland, 43, zegt dat hij enorm graag heeft samengewerkt met de cast, crew en scenaristen van “24”. “Ze zullen vrienden zijn voor de rest van mijn leven”, gelooft hij. De serie “24” was vernieuwend omdat elke aflevering zich in “real time” afspeelde. Het achtste en laatste seizoen is in Amerika in januari gestart. (VRT)

** De Nederlandse Moslim Omroep (NMO) is failliet. In februari was nog uitstel van betaling aangevraagd omdat er beslag was gelegd op tegoeden. Dat meldt Villamedia. De hoop bestond dat NMO door de surseance kon blijven uitzenden tot de zendmachtiging zou aflopen op 1 september van dit jaar. Voor de nieuwe zendmachtigingsperiode had de omroep geen aanvraag ingediend. NVJ-secretaris Marc Visch meldt op Twitter dat het ‘voor het eerst is dat een publieke omroep zo onderuit is gegaan (Adformatie/Villamedia)

** Bij de redactie van dagblad De Gelderlander is onrust ontstaan over samenwerking met de Twentse Courant Tubantia in de Oost-Achterhoek. Directie en hoofdredactie zijn van plan de redacties in Eibergen (Tubantia) en Winterswijk samen te voegen. Volgens hoofdredacteur Kees Pijnappels verdwijnen er geen banen en blijven de kranten hun eigen titel houden. De redactieraad van de Gelderlander eist intrekking van het plan. Waar in de Achterhoek de redactie wordt gehuisvest is nog onduidelijk. (RTV Gelderland)

** De Britse kranten The Times en The Sunday Times gaan geld vragen voor het lezen van hun nieuws op internet. Dat kondigde News International, de onderneming van mediamagnaat Rupert Murdoch, vrijdag aan. Beide kranten komen in mei met nieuwe websites, die de bestaande gezamenlijke site Times Online zullen vervangen. Klanten betalen dan een Britse pond (1,10 euro) voor één dag toegang of twee pond voor een week. (VK)

“Hoog tijd voor ledenraadpleging EO”

De Evangelische Omroep (EO) moet snel beginnen met een fundamentele herbezinning op haar koers. Dat stelt de actiegroep ikbidenblijflid.nl die de leiding van de omroep oproept een ledenraadpleging te houden. Via de gelijknamige site roept de groep vanaf vandaag leden en ex-leden van de omroep op het initiatief te steunen. Sympathisanten kunnen kiezen uit drie reacties: “deze actie heeft mijn sympathie en ondersteun ik als EO-lid van harte”, dan wel “Ik ben het eens met de actie, maar had mijn lidmaatschap opgezegd”, of: “nu denk ik erover na weer lid te worden.” Volgens woordvoerder O. Ramaker heeft de actiegroep al een aantal vruchteloze gesprekken met „de leidinggevende organen” van de EO achter de rug over controversiële programma’s, zoals “40 dagen zonder seks” met ex-presentator Arie Boomsma, “De Kist” en “Op zoek naar God”, met zanger en atheïst Gordon als gast. De actiegroep is opgericht, omdat gesprekken de koers van de EO niet merkbaar hebben veranderd. Ramaker: „De EO werd opgericht om mensen bekend te maken met Jezus Christus, maar ook voor de geloofsopbouw en vorming van de leden voor de dagelijkse praktijk van hun leven. Met de ontwikkelingen van nu laat de programmaleiding van de EO blijken dat die oorspronkelijke opdracht wel degelijk ondergesneeuwd en ondergewaardeerd is.” Het aantal leden dat uit teleurstelling over de koers van de EO is afgehaakt, schat Ramaker inmiddels op tienduizenden. „Misschien gaat het inmiddels wel om een derde van het ledenbestand. Van 600.000 naar circa 400.000.” 

Luistercijfers: Radio 538, 100%NL en ORN grote stijgers

Radio 538 en ORN zijn de grootste stijgers in het CLO van Intomart GfK over de periode januari-februari 2010. Het marktaandeel van ORN steeg van 11,8 naar 12,7 en het marktaandeel van Radio 538 steeg van 9,2 naar 10,5. Radio 538 haalt daarmee Radio 2 weer in. Dat daalde van 12,9 naar 10,4. Ook Sky Radio moest na de kerst flink terug: van 10,1 naar 8,9. Alle marktaandelen: Publieke popzender 3FM zag het aandeel ook dalen: van 9,2 pct naar 8,6 pct. Radio 1 groeide van 6,7 naar 7,5 en Q-music bleef op 6,4 pct. Veronica bleef op 6,0. 100%NL kwam weer terug op het oude niveau en steeg van 3,8 naar 4,3 E Power ging van 4,1 naar 4,0. Overige zenders: Radio 5 2,9 (+0,5), Classic FM 2,5 (+0,2), Radio 10 Gold 2,4 (-0,1), Radio 4 2,0 (+0,1), Slam FM 1,8 (+0,1), Arrow Classic Rock 1,4 (+0,2), BNR nieuwsradio 1,0 (+0,2), Radio Decibel 0,5 (+0,1), Kink FM 0,4 (-), Arrow Jazz FM 0,4 (+0,1), Radio 6 0,2 (-). Bron: Intomart-GfK.

dec/jan(in%) jan/feb(in%)

03 Radio 538 9.2 10.5

01 Radio 2 12.9 10.4

02 Sky Radio 10.1 8.9

04 Radio 3FM 9.2 8.6

05 Radio 1 6.7 7.5

06 Q-Music 6.4 6.4

07 Radio Veronica 6.0 6.0

08 100 % NL 3.8 4.3

09 Radio5 2.4 2.9

10 ClassicFM 2.3 2.5

11 Radio 10 Gold 2.5 2.4

12 Radio 4 1.9 2.0

13 SlamFM 1.7 1.8

14 Arrow Classic Rock 1.2 1.4

15 BNR Nieuwsradio 0.8 1.0

16 Radio Decibel 0.4 0.5

17 KinkFM 0.4 0.4

— Arrow Jazz 0.4 0.4

19 Radio 6 0.2 0.2

== Regio Radio 11.8 12.5

== Overige 5.8 5.5

== Regionale Commercieel Radio 4.1 4.0

UIT DE MEDIA:

** Karin de Groot, de programmaleider van NET5, stopt met haar werkzaamheden door een verschil van inzicht over de toekomst van de vrouwenzender. Erik van Stade, de algemene programmadirecteur van SBS, neemt Karin’s na haar vertrek waar.

** Het doek valt voor het televisieprogramma CQC van Beau van Erven Dorens. De commerciële televisiezender Veronica maakte donderdag bekend het tweede seizoen vroegtijdig af te breken wegens tegenvallende kijkcijfers. Maandag 5 april is de laatste uitzending van het humoristische reportageprogramma met de mannen in zwarte pakken en dito zonnebrillen te zien.

** Het college van B & W in Borsele geeft 12.600 euro aan de stichting Radio Midden-Zeeland voor de oprichting van een streekomroep. Borsele kan niet anders, omdat de Mediawet haar verplicht initiatieven voor lokale media te steunen. Vier initiatiefnemers hebben al meer dan een jaar het idee om een publieke lokale zender voor inwoners uit de gemeenten Borsele, Kapelle en Goes te starten. Het radiostation wil informatie geven over cultuur, educatie en politiek uit de regio. Tijdens een eerdere discussie in de Borselse gemeenteraad was er ernstige twijfel over de behoefte aan zo’n zender. Op 29 april buigt de raad zich opnieuw over de bijdrage. 

** Bij een kantoor van kabelbedrijf Ziggo in Heerhugowaard is woensdag een poederbrief bezorgd. Aan het begin van de middag ontdekte een medewerkster van de postkamer de brief. Omdat deze vreemd aanvoelde besloot ze om hem niet te openen. De politie werd ingeschakeld en niemand mocht het gebouw nog in of uit. Tegenover Ziggo heeft de politie inmiddels bevestigd dat de stof in de brief niet gevaarlijk is. Na een half uur werd het kantoorgebouw weer opengesteld. (RTV NH)

** Schrijfster Renske de Greef (26) gaat vanaf maandag een dagelijkse column schrijven voor nrc.next. Zij volgt Aaf Brandt Corstius op, die overstapte naar de Volkskrant. Dat heeft nrc.next woensdag laten weten. De Greef begon haar schrijfcarrière op 16-jarige leeftijd bij het online jongerenmagazine Spunk. Van haar hand verschenen eerder enkele bundels van columns, het boek Seks in Afrika en de romans En je ziet nog eens wat en Was alles maar konijnen. Ze verving Aaf Brandt Corstius als eens tijdens haar zwangerschapsverlof. (AD)

** Het aantal digitale tv-aansluitingen in Nederland is in het vierde kwartaal met 3,5 procent of 161.000 gegroeid tot 4,71 miljoen, blijkt uit de cijfers van Telecompaper over de Nederlandse tv-markt in Q4. Het aantal aansluitingen groeide met 0,1 procent tot 7,95 miljoen. Het marktaandeel van digitale tv is dus 59,2 procent. Kabel is de belangrijkste drager, met 53,9 procent van het aantal digitale aansluitingen. Dat is een stijging van 1,2 procentpunt in het kwartaal. IPTV (over DSL) groeide met 0,7 procent op jaarbasis naar 6,4 procent. Satelliet verloor 1 procent en heeft nu 20,9 procent in handen. Digitale tv door de ether heeft 18,8 procent (-0,4 procent). Komend jaar groeit de markt met tussen de 3,5 en 4 procent, vooral door triple play. (TelecomPaper)

** Robert Portier (42) wordt de nieuwe correspondent voor NOS Nieuws in Australië. Portier – die Sydney als standplaats krijgt – gaat vanaf medio mei werken voor alle programma’s van de NOS op radio, televisie en internet. Robert Portier heeft zo’n vijftien jaar ervaring als verslaggever voor verschillende nieuws- en actualiteitenrubrieken in binnen- en buitenland. Tot zijn opdrachtgevers behoorden onder meer EenVandaag, RTL, AT5, Radio Nederland Wereldomroep en de Amerikaanse zenders CNN, Fox News en NBC. Daarnaast heeft Portier ook gewerkt voor SBS Australia, de Australische wereldomroep. Op dit moment is de in Groningen geboren Portier werkzaam als voorlichter voor Transport en Logistiek Nederland en als freelance journalist. Aangezien Portier over de benodigde Australische werkvisa beschikt, kan hij in Sydney ook voor Australische media aan de slag. Portier vervangt Wabe Roskam als correspondent in Australië. De samenwerking tussen de NOS en freelancer Roskam werd eerder dit jaar beëindigd. (Persbericht)

** Liefhebbers van klassieke muziek in Almelo hebben er grote moeite mee dat de Programmaraad van Cogas Kabel de zender MEZZO uit het tv-basispakket wil halen. Dat meldt de Almeloër W. Stegeman, die zelf ook een bezwaarschrift heeft ingediend bij de Programmaraad. Hij signaleert dat MEZZO als klassieke zender vooral onder ouderen steeds populairder is geworden. Stegeman: “Een oase tussen het geweld van popmuziek op heel veel andere zenders.” Tot 13 april mogelijk is tegen het verdwijnen van MEZZO te protesteren. (Tubantia)

** de regionale omroepen (verenigd in ROOS) willen gebruik gaan maken van de ‘flitsenregeling’, een aanpassing in de Mediawet die het mogelijk maakt korte fragmenten van eredivisiewedstrijden in het televisienieuws uit te zenden. De Eredivisie CV – dat een contract heeft voor uitzending van de wedstrijden met de NOS, en fragmenten verkoopt aan RTL – betwist dit. Eerder spande zij een kort geding aan tegen ROOS om uitzending van de fragmenten te voorkomen, dat 8 april zou dienen. Maar dit is ingetrokken.

** Amerikanen surfen tijdens het tv-kijken steeds vaker op internet. 60 Procent van de tv-kijkers zegt minstens een keer per maand te internetten tijdens het kijken. Volgens het onderzoeksbureau ontkracht het onderzoek de bewering dat de groeiende populariteit van het internet en mobiele videodiensten een negatieve invloed zou hebben op traditionele televisie. Amerikanen brachten in het vierde kwartaal van 2009 per maand gemiddeld 3,5 uur voor de tv door, terwijl ze op internet surfen. Dat is een stijging van 35 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2008. In totaal zitten Amerikanen gemiddeld 35 uur per week voor de televisie en kijken ze nog eens twee uur naar opgenomen programma’s. (Telegraaf)

D66 ontkent bezuinigingsplannen publieke omroep

D66 ontkent dat de partij 200 miljoen wil bezuinigen op de publieke omroep. Het gerucht wekte veel commotie op. Omroepbaas Henk Hagoort en voorzitter Rik Rensen van de Wereldomroep waren verbaasd en geschokt door het plan. Dit weekend lekte een uitgelekte brief van Hagoort uit waar Novum Nieuws de hand op had weten te leggen. Daaruit bleek dat D66 200 miljoen zou willen bezuinigen op de omroep. Hagoort schreef dat als D66 daadwerkelijk zoveel wil bezuinigen op de omroep, er nog maar maximaal tien van de 24 omroepen overeind zouden kunnen blijven en zeker 2.000 banen verloren zouden gaan. Ook zou D66 de drie orkesten van het muziekcentrum van de omroep willen opheffen. De omroep kost nu jaarlijks ruim 700 miljoen euro. D66 zegt nu dat dergelijke bezuinigingen ondoenlijk zijn, en dat de Wereldomroep, de 24 omroepen en de orkesten niet hoeven te vrezen

UIT DE MEDIA:

** CAI Harderwijk heeft haar aanbod van HDTV-zenders uitgebreid met vier nieuwe zenders: RTL4, RTL5, RTL7 en RTL8. De high definition-zenders zijn zonder extra abonnementskosten maar met smartcard in het HDTV-basispakket te ontvangen voor alle abonnees die thuis beschikken over een HD- televisietoestel en een geschikte HD-ontvanger. De publieke zenders Nederland 1, 2 en 3, die al enige tijd in het HDTV-basispakket zitten, zijn zonder smartcard te ontvangen. De smartcard kost eenmalig 19,90 euro en is verkrijgbaar op het kantoor van CAI Harderwijk. (Telecompaper)

** De drie publieke zenders hadden in week 11 samen een marktaandeel van 38,2 pct (tijdvak 18.00-24.00 uur, 6+). De vier zenders van RTL Nederland hadden 28,0 pct en de drie zenders van SBS Broadcasting behaalden een aandeel van 20,0 pct. Marktleider Nederland 1 had een aandeel van 22,7 pct. RTL 4 was tweede zender met een aandeel van 16,1, terwijl SBS 6 op 11,5 uitkwam. Het best bekeken programma was Studio Sport Eredivisie van gisteravond met 2.959.000 kijkers tweede. Het daarna uitgezonden Journaal behaalde 2.740.000 kijkers en was tweede, gevolgd door het ook gisteravond op Nederland 1 uitgezonden Bananasplit (ruim 2,1 miljoen kijkers). (SKO/Adformatie)

** Oud-minister Ronald Plasterk (OC&W) leidt de jury van de RVU Radioprijs 2010. De aanmoedigingsprijs voor studenten journalistiek en jonge radiomakers in Nederland en Vlaanderen kent twee categorieën: nieuws en cultuur. Aankomende radiomakers kunnen vanaf nu hun programma’s insturen tot 28 juni. Alle genomineerde programma’s worden uitgezonden in vijf uitzendingen van Holland Doc Radio op Radio 1 (zondagavond van 21:00 tot 22:00 uur, presentatie Vincent Bijlo). De prijs wordt uitgereikt op vrijdag 3 september tijdens een live uitzending vanuit Hilversum van 19:00 tot 20:00 uur op Radio 1. Voor meer informatie over de RVU Radioprijs: www.rvu.nl/radioprijs. (Spreekbuis)

** RTV Oost en Omroep Gelderland starten vrijdag met een internet radiostation, Alles Plat. De website zendt 24 uur per dag streekmuziek uit. Op de site is de wekelijkse column van Helligen Hendrik te vinden en kunnen er opnames uit het archief van de regionale omroepen beluisterd worden. (RTV Oost)

** Mediabedrijf Dutchview, nu gevestigd in Hilversum en in de Studio Plantage, is op zoek naar een andere locatie in Amsterdam. Het bedrijf, dat de televisieregistratie verzorgt van De Wereld Draait Door, Pauw & Witteman en Buitenhof vanuit het Artisgebouw aan de Plantagekerklaan, zit op de wip. Artis wil het legendarische gebouw, waar al jarenlang voor de Vara en de VPRO televisieprogramma’s worden opgenomen, zelf weer gaan gebruiken

** NET 5 stopt per aanstaande maandag met het uitzenden van de nieuwe programma’s Met de deur in huis en Hoge Hakken, Strakke Pakken. Volgens de zender is het na twee weken duidelijk dat de programma’s ”niet het aantal kijkers scoren, dat vooraf werd beoogd op dit tijdstip”. NET 5 vindt het jammer dat ze dit besluit moesten nemen ”maar het was helaas onvermijdelijk”. Met de deur in huis verraste Renate Verbaan mensen met het nieuws dat hun interieur een make-over kreeg. Daarbij kregen ze hulp van stylisten en klussers. In de realityserie Hoge Hakken, Strakke Pakken werden diverse makelaars in Nederland met de camera gevolgd. De programma’s waren elke doordeweekse avond te zien.De zender heeft het gat dat is ontstaan voorlopig opgevuld met de Amerikaanse hitserie Ghost Whisperer. (ANP/Parool)

** Brecht van Hulten wordt het nieuwe gezicht van Editie NL. De presentatrice vervangt vanaf mei Margreet Beetsma die met zwangerschapsverlof gaat. Brecht heeft afgelopen maanden een paar keer RTL Boulevard te zien en presenteert sinds januari het VARA-programma Volgende Vraag.

** Journalist Eric Smit hoeft zijn biografie Nina over zakenvrouw Nina Brink niet te rectificeren. De rechtbank in Amsterdam wees vrijdag alle vorderingen van Brink van de hand. Nina Brink, die sinds 2008 Nina Storms-Vleeschdrager heet, heeft al langer een bodemprocedure lopen tegen het boek. Maar hiermee lukte het haar niet om de publicatie tegen te houden. Een week geleden eiste zij in een kort geding rectificatie.

** Glashart Media, onderdeel van Reggefiber, breidt het aantal HD-zenders op zijn netwerk fors uit. Glashart Media levert digitale TV aan consumenten, via providers als Solcon en XMS. Het pakket omvat 18 zenders, waaronder Nederland 1, 2 en 3, RTL 4, 5, 7 en 8, SBS 6, Net 5 en Veronica van de drie Nederlandse groepen. Verder gaat het om de HD feeds van Brava, Eurosport, Discovery Channel, Animal Planet, FashionTV, myZen.tv, Luxe TV en Nat Geo Wild. Wanneer gebruikers hun HD-set-top-box op een bepaald programma afstemmen, toont deze automatisch de HD-variant als deze beschikbaar is. Tot eind 2010 zitten RTL 4, 5, 7 en 8, SBS6, Net5, Veronica en Eurosport als HD-zender in het digitale basispakket. (Telecompaper)

** De bescheiden plaats van de VRT op de Europese kostenrangschikking staat in schril contrast met het beeld dat hier wordt opgehangen over het potverteren aan de Reyerslaan. Laten we ons niet vergalopperen aan de vergelijking met de moeder van alle openbare omroepen, de BBC, een speler buiten categorie, die met een budget van zo maar eventjes 3,75 miljard euro werkt. Dat is meer dan acht keer het budget van de VRT (460,3 miljoen euro). Veel interessanter is het om de VRT naast Europese publieke omroepen te plaatsen uit enigszins vergelijkbare landen, die ook in een klein taalgebied de specifieke opdracht krijgen om de culturele identiteit te waarborgen: Nederland, Zwitserland en de Scandinavische landen. 

** Als de Media Groep Limburg, de uitgever van het Limburgs Dagblad en Dagblad de Limburger, geen extra bezuinigingen doorvoert dan is het bedrijf medio 2013 failliet. Dat heeft de directeur van de MGL laten weten aan de ondernemingsraad. De OR trekt de voorspelling in twijfel en vraagt de directie om de plannen niet door te voeren. Eind vorig jaar schrapten de Limburgse kranten al 48 banen. Die bezuinigingen zijn volgens de directie niet voldoende om het hoofd boven water te kunnen houden. Volgens de directeur moeten nog ruim 24 arbeidsplaatsen verdwijnen. (L1)

** De Amerikaanse journaliste Christiane Amanpour (52) vertrekt na twintig jaar bij de Amerikaanse nieuwszender CNN. Ze gaat in augustus aan de slag bij concurrent ABC News. Dat hebben beide omroepen donderdag bekendgemaakt. Amanpour gaat een politieke talkshow op de zondagochtend presenteren. Ook zal ze als analist aanschuiven bij nieuwsprogramma’s. Amanpour, dochter van een Iraanse vader en een Britse moeder, is een van de bepalende gezichten van CNN. Ze werd onder meer bekend door de Golfoorlog van 1991. Sindsdien heeft ze ook verslag gedaan van oorlog en geweld in Pakistan, Afghanistan, Somalië, Rwanda en de Balkan. (ANP/AD)

** BNN gaat in het tv-programma Lijst 0 geen jongerenpartij oprichten. Het Commissariaat voor de Media (CvdM) had aangekondigd een dergelijke programmareeks te verbieden, waarna omroep en leden van de mediawaakhond donderdag om de tafel gingen zitten. Naar aanleiding van dat gesprek heeft BNN besloten zich te houden aan het verbod van het CvdM, meldde een woordvoerder van de toezichthouder donderdag. (NU)

** CLT verbiedt UPC en Ziggo om wholesale tv-signalen leveren aan andere aanbieders. CLT-UFA uit Luxemburg is de eigenaar van de zenders RTL4, 5, 7 en 8. De groep heeft gereageerd op de publieke consultatie van Opta over de WLR-C besluiten. Zowel Ziggo als UPC heeft uitsluitend het recht gekregen om de programma’s onder haar eigen naam aan eigen abonnees te distribueren. De contracten bevatten bovendien het uitdrukkelijke verbod de programma’s ter beschikking te stellen aan derden, stelt CLT. Onder derden wordt in elk geval begrepen enige afnemer van WLR-C. CLT is voornemens UPC en Ziggo aan hun contractuele verplichtingen te houden.

** Om Zwolle te promoten als standplaats voor het Glazen Huis heeft de gemeente een filmpje gemaakt. Met het filmpje hoopt Zwolle de organiserende radiozender 3FM over de streep te trekken. De radiozender houdt jaarlijks in de maand december een actie om geld in te zamelen voor goede doelen. Disjockeys sluiten zich dan een aantal dagen op in het Glazen Huis en draaien verzoeknummers van luisteraars. Ze mogen niets eten. Eind april beslist 3FM waar het Glazen Huis komt te staan. Vorig jaar was dat in Groningen. (RTV Oost)

** Eric Schuurman is per direct gestopt bij de vanuit Doetinchem opererende zender Graafschap TV. Schuurman was sinds 1 januari in dienst bij de regionale zender als verslaggever en presentator. ‘Het was geen goed huwelijk tussen mij en Graafschap TV’, laat Schuurman weten. Schuurman was vijftien jaar een van dé gezichten van Omroep Gelderland. (Gelderlander)

** We zijn nog steeds niet uitgekeken op YouTube. Elke minuut is er 24 uur aan nieuw beeldmateriaal te vinden. Dat is opgeteld wat gebruikers per minuut aan filmpjes toevoegen. Begin vorig jaar was dat nog 15 uur en drie jaar geleden drie. Het gaat niet alleen om filmpjes die mensen zelf maken. Op YouTube staan sinds enige tijd ook speelfilms en televisieseries. YouTube is nu al vier jaar in handen van Google. De zoeksite kocht YouTube destijds voor een slordige anderhalf miljard dollar. Ondanks de populariteit wordt er geen cent winst gemaakt. (NU/RTL)

** De familie Van Puijenbroek, die 30 procent van de aandelen van de Telegraaf Media Groep (TMG) in bezit heeft, heeft ook indirect geld gestoken in NRC Media, uitgever van NRC Handelsblad en nrc.next. Dit heeft NRC Handelsblad woensdag gemeld. Via hun investeringsmaatschappij EMVP hebben de Van Puijenbroeks 5 miljoen euro geïnvesteerd in het private-equityfonds Egeria III, dat sinds kort voor 80 procent eigenaar is van NRC Media, aldus NRC. De overige 20 procent zijn in handen van televisiezender Het Gesprek. De deelname van de familie Van Puijenbroek in Egeria blijkt uit een opgave in het jaarverslag van de NV Exploitatie Maatschappij Van Puijenbroek. In 2008 zegde de familie de minimale inleg van 5 miljoen euro toe. (Telegraaf/DFT)

** Humberto Tan is niet langer het “Voetbalgezicht” bij RTL7, Wilfred Genee neemt het van hem over. Maandag start Humberto’s laatste programma op RTL7. Humberto is het slachtoffer geworden van de onderhandelingen over het programma. Hoofdsponsor Voetbal International, het tijdschrift van Johan Derksen, zou het programma zou alleen op RTL7 willen houden wanneer Wilfred Genee het vaste gezicht van het programma tijdens de Europa League zou worden. Omdat de zender het voetbalprogramma wil houden, zijn ze daar mee akkoord gegaan. Humberto blijft Winston Gerschtanowitz vervangen bij RTL Boulevard. (RTL)

** De lokale omroep Boschtion heeft de gemeente Den Bosch om een flinke verhoging van subsidie gevraagd: 227.000 euro in plaats van de huidige 84.000 euro. Van dat geld wil het bestuur de omroep voor een deel professionaliseren. Ook wil Boschtion zo snel mogelijk een plek krijgen op digitaal tv. Hierover loopt een aanvraag bij netwerkbedrijf Ziggo. Boschtion heeft de plannen beschreven in een masterplan, dat is aangeboden aan de gemeente. (BD)

** Sky Radio 101 FM heeft woensdag zijn etherfrequenties in Breda en Tilburg veranderd. In Breda verhuist de zender van 101.6 FM naar 101.7 FM en in Tilburg van 101.8 FM naar 101.9 FM. “Op deze nieuwe frequenties wordt het FM-signaal van Sky Radio minder gestoord door andere binnen- en buitenlandse zenders in de drukbezette, Brabantse ether. Met deze wijziging wordt gehoor gegeven aan een veelgehoorde klacht van Brabanders die Sky Radio vooral in de auto niet overal ongestoord konden beluisteren. Luisteraars in Breda en Tilburg en de omgeving daarvan zullen een direct merkbare verbetering van de ontvangst ervaren. De frequentiewijziging wordt door (auto-)radio’s met RDS automatisch ingesteld. Voor Sky Radio luisteraars via de kabel verandert er niets”, aldus Sky Radio in een persbericht.

** De VRT is niet van plan om volgend jaar mee te bieden voor het nieuwe voetbalcontract. Dat staat in het besparingsplan dat de VRT-directie maandag heeft voorgelegd aan de raad van bestuur. De VRT betaalt nu samen met de RTBF jaarlijks 8 miljoen euro om de samenvattingen van de eerste klasse te mogen uitzenden. De VRT betaalt daar het grootste deel van. Omdat de openbare omroep volgend jaar 65 miljoen moet besparen, wil ze daar geen geld meer voor uittrekken. Het huidige voetbalcontract loopt midden 2011 af. De VRT zal om dezelfde reden ook niet langer de Formule 1-wedstrijden en het tennistoernooi van Wimbledon uitzenden. Vooraleer het effectief zover komt, moet het besparingsplan nog goedgekeurd worden door de raad van bestuur. Die gaf al aan er niet tevreden mee te zijn, omdat er te veel in het aanbod gesnoeid wordt. (Standaard)

** Ongeveer anderhalf miljoen huishoudens in Nederland hebben dinsdagavond hinder ondervonden van een tv- en radiostoring bij Ziggo. De storing betrof huishoudens in Groningen, Friesland, Drenthe, Gelderland, Overijssel, het oosten van Brabant en Limburg. De oorzaak lag in een verdeelstation in Zwolle. “Er ging iets mis met de stroomvoorziening. Normaal neemt een generator het dan over, maar dat is niet gebeurd”, legt de woordvoerder uit. Gradus Vos van Ziggo bij RTV Oost.

** Kabelaar Ziggo schrapt per 1 mei twee teleivisiezender uit haar digitale tv-pakket. Per 1 mei verdwijnen de Duitse commerciële tv-zender ProSieben en Kabel1. Deze zenders maken onderdeel uit van het Digitaal Totaal pakket. Private Spice verhuist per 1 mei naar het nieuwe Erotiekpakket (11,95 euro per maand).

BNN mag geen partij beginnen

Jongerenomroep BNN mag geen politieke partij beginnen. Het Commissariaat voor de Media houdt ernstig rekening met een 1-aprilgrap, maar wijst er dinsdag voor de zekerheid op dat omroepen volgens de wet geen politieke partij mogen oprichten. Als omroepen dat wel zouden mogen, zou de politiek uiteindelijk kunnen bepalen wat er op televisie komt en dat is niet de bedoeling. Ook zouden partijen zonder omroep dan in het nadeel zijn. Omroepen moeten al hun nevenactiviteiten bij het commissariaat ter goedkeuring voorleggen. BNN heeft nog geen goedkeuring gevraagd voor het oprichten van de partij, Lijst 0 genaamd. Het commissariaat kan ingrijpen als BNN een partij probeert op te richten zonder toestemming te vragen. BNN kondigde de oprichting van de jongerenpartij maandag aan. (Nu)

UIT DE MEDIA:

** In 2020 moet 90 procent van Nederland, burgers en bedrijven, beschikking hebben over superbreedband. Dat is uiteindelijk alleen glasvezel, de tv-kabel kan het na 2015 mogelijk niet meer bijbenen. De markt kan het niet alleen af. Zonder de investeringen van gemeenten komt de realisering van supersnel breedband in Nederland “niet, of niet snel genoeg voor elkaar.” Dat is kort gezegd de conclusie van het rapport van de Task Force Next Generation Networks (NGN) ofwel ‘supersnel breedband’ dat dinsdagmiddag werd aangeboden aan de demissionaire minister van Economische Zaken Maria van der Hoeven (CDA). Haar staatssecretaris, Frank Heemskerk (PvdA) had de opdracht gegeven. 

** Het Duitse RTL verdwijnt van de Almelose kabel als het aan de programmaraad van de Cogas ligt. Daarvoor in de plek komt MTV terug. MTV voerde een jaar geleden actie voor een plekje op de analoge kavel van de Cogas. Het ontbreken van de populaire zender wordt onder jongen als een gemis beschouwd. Nieuw op de kabel is Brava NL, met klassieke muziek van Nederlandse bodem, zoals Het Orkest van het Oosten. Klanten binnen 4 weken kunnen bezwaar maken bij Cogas tegen deze wijzigingen. In mei volgt een definitief besluit. TV Oranje geeft de helft van haar zendtijd aan Schlager TV. Ze zullen op vaste tijden wisselen. TV5 verdwijnt en maakt plaats voor National Geographic Channel. (Omroep Almelo)

** Omwonenden van de Hammerweg in Ommen ergeren zich de laatste weken groen en geel aan de ‘onzinmuziek’ die iedere zondag de nieuwszender Radio 1 blokkeert. Verschillende buurtbewoners stemden de afgelopen zondagen af op 98,4 MHz. om onder meer de sportuitzendingen te volgen. “Vervolgens hoor je alleen maar een bak herrie, omdat een piratenzender op 98,5 de boel overstemt”, zo laat een woordvoerder namens verschillende buurtbewoners weten. 

279 banen weg bij de VRT

De directie van de Vlaamse publieke omroep VRT wil 279 banen schrappen bij de openbare omroep. Dat staat te lezen in het besparingsplan dat vandaag is voorgesteld aan de raad van bestuur. Er zal ook gesnoeid worden in het programma-aanbod. De openbare omroep moet de volgende twee jaar 65 miljoen euro besparen bovenop de besparingen die de voorbije jaren al zijn gerealiseerd. Om die zware besparingen te realiseren heeft de directie naar eigen zeggen een “evenwichtig” plan voorgesteld. Zo zal er niet uitsluitend op personeel worden bespaard, maar wil men ook snoeien in het aanbod van radio, televisie en online. De directie wil het voortaan met 279 personeelsleden minder doen. Het gaat wel niet om naakte ontslagen, maar om vertrek op vrijwillige basis. Een negentigtal personeelsleden van de VRT hebben al toegezegd om de openbare omroep vrijwillig te verlaten en de directie hoopt tegen het eind van het jaar het cijfer van 279 te behalen. “Het gaat dus niet om een sociaal bloedbad”, zei gedelegeerd bestuurder ad interim Piet Van Roe (foto) tijdens de persconferentie waar het plan van de directie werd voorgesteld. 

UIT DE MEDIA:

** Duitsland was zondag in de ban van Michael Schumachers comeback in de Formule 1. De kijkcijfers van televisiezender RTL bevestigen dat. Ruim tien miljoen mensen keken naar de race, die daarmee het best bekeken programma van de dag was. De laatste keer dat een Grand Prix meer dan tien miljoen kijkers trok was Brazilië in 2007, maar die race werd op prime-time uitgezonden. Voor een Grand Prix die in de middag de grens van tien miljoen overschreed, moeten we teruggaan naar 2004. (RTL)

** Wat België betreft is Paul de Leeuw niet langer de Bekwaamste TV Figuur Internationaal. Hij moet het veld ruimen voor DWDD’s Matthijs van Nieuwkerk. De lezers van het Vlaamse tijdschrift HUMO bepalen ieder jaar wie de titel heeft verdiend. Dit jaar was Matthijs de winnaar, hij kwam de prijs zelf ophalen in het Sportpaleis te Antwerpen. Vanaf 1994 won Paul de Leeuw ieder jaar de titel, maar dit jaar greep de presentator dus mis. (Telegraaf)

** Wabe Roskam stopt als correspondent voor de NOS in Australië, schrijft hij op zijn weblog. Helemaal blij met het beëindigen van zijn contract is Roskam niet. ‘Een bedankje kon er na 15 jaar ook niet van af. Ook niet nodig, want het grootste bedankje kwam van heel veel emails van luisteraars, echte vrienden.’ En wat gaat Roskam nu doen? ‘Weet nog niet. Doe ook veel werk hier ter plekke. Ga ik nu ook bij alle andere omroepen stoppen? Weet niet. Klaar voor nieuwe uitdagingen? Altijd’, schrijft hij. (Villamedia)

** De zenders Radio 1, Radio 2 en 3FM zijn in de nacht van maandag op dinsdag niet te ontvangen in een groot deel van Midden Nederland. Dat komt door onderhoudswerkzaamheden aan de radiozendmast in Lopik, meldde telecomconcern KPN maandag. De uitzendingen worden in ieder geval onderbroken in de nacht van maandag op dinsdag tussen 02.00 en 06:00 uur en mogelijk ook in de nacht erna. De mast in Lopik ondersteunt het radiobereik in meerdere regio’s.

** De NPO heeft de nieuwe vormgeving van de drie publieke televisienetten gelanceerd. In de nieuwe zenderstyling wordt de verbinding tussen omroepen en programmanaam duidelijk gelegd. Dit moet de externe pluriformiteit als kracht van het publieke bestel onderstrepen. Ook staat de visuele symboliek van elk net nu centraal: in elke promo van Nederland 1 is de wolk van rode logo’s te zien, bij Nederland 2 ligt de focus op de blauwe driedimensionale ruitvorm en bij Nederland 3 wordt steeds gerefereerd aan de wereld die zich in het groene logo afspeelt. Volgens de NPO levert de restyling bovendien een heel fris en eigentijds zenderbeeld op. De nieuwe vormgeving van Nederland 3 is overigens wat later te zien, in april, tegelijkertijd met 18 nieuwe idents. (Spreekbuis) 

** De komst van het Glazen Huis van 3FM naar Zwolle zou de stad niet alleen nog meer op de kaart zetten, maar ook een economische impuls geven. Dat zegt adviseur Stadseconomie Van Rijssen. Groningen, waar het huis vorig jaar kwam te staan, hield ruim zeven miljoen euro aan extra inkomsten over aan het evenement. Zwolle start deze week een grote campagne om het Glazen Huis binnen te halen. In april beslist 3FM waar het Glazen Huis dit jaar komt te staan. De poging van Enschede om het Glazen Huis in 2009 binnen te halen mislukte. (RTV Oost)

** In de strijd om de hoogste kijkcijfers op de zaterdagavond heeft Move Like Michael Jackson het weer moeten afleggen tegen Ik hou van Holland. De oerhollandse-spelshow ging over de twee miljoengrens heen. Slechts 589.000 mensen stemden af op het SBS-programma, daarmee is Move Like Michael Jackson te vinden op de 22ste plaats in de top 25 van best bekeken programma’s, meldt Stichting Kijkonderzoek. Ook Paul de Leeuw scoort met zijn nieuwe programma X De Leeuw minder kijkers dan vorige week. Met 908.000 kijkers blijven de cijfers deze week onder het miljoen. Groot succes was er deze week weer voor Linda de Mol en Jack Spijkerman. Ik hou van Holland en Wat vindt Nederland? scoorden respectievelijk 2.030.000 en 1.430.000 kijkers en staan daarmee op de tweede en vijfde plaats in de top 25 van de zaterdagavond. (Telegraaf / http://www.kijkonderzoek.nl/.)

** De lokale radio- en televisiezender Noordoost-Friesland mengt zich in de strijd om uitzendingen te verzorgen vanuit Achtkarspelen. Op dit moment heeft de gemeente geen lokale omroep. Vorige maand meldde Kanaal 30, het station van Tytsjerksteradiel, het zendgebied graag te willen uitbreiden met de buurgemeente. Met een brief aan de gemeente meldt zich nu ook Noordoost-Friesland voor de uitzendrechten in het gebied. Noordoost-Friesland verzorgt al uitzendingen in Dongeradeel, Dantumadiel en Kollumerland (LC)

** Tele2 wil op 1 juni 2010 van start gaan met het aanbieden van analoge kabel-tv. De aanvragen voor resellercontracten worden meteen ingediend bij UPC en Ziggo, vertelt Günther Vogelpoel, directeur Consumentenmarkt Tele2 Nederland. Hij reageert op de publicatie van de definitie Opta-besluiten inzake wederverkoop van analoge kabel-tv. UPC en Ziggo worden daardoor verplicht hun netwerk open te stellen voor doorgifte van analoge kabel-tv.

** Paula Sleijp (79) verlaat na 28 jaar het tv-programma Sesamstraat om gezondheidsredenen. Dat heeft de NPS vrijdag bekendgemaakt. De Belgische actrice vertolkte vanaf 1982 de rol van grootmoeder in de Nederlandse versie van het populaire kinderprogramma. Als eerbetoon aan Sleijp zijn in de uitzending van vrijdag 26 maart bijna een half uur lang scènes te zien waarin zij een glansrol speelt. Na die dag zal ze wel nog meerdere keren in de serie voorbijkomen, aangezien de actrice in reeds opgenomen afleveringen speel (Persbericht)

** De Programmaraad Amstelveen heeft deze week aan kabelexploitant Ziggo een voorlopig advies uitgebracht om de nieuwe Nederlandse cultuurzender BravaNL op te nemen in het analoge basispakket. Daarmee voegt het adviesorgaan zich bij twintig andere Nederlandse programmaraden die de afgelopen maanden hun voorkeur hebben uitgesproken voor BravaNL. Het aantal potentiële kijkers van BravaNL is inmiddels gegroeid tot ruim zeven miljoen.

** Bij het gebouw van Omroep Flevoland in Lelystad is er vrijdagmorgen een brief bezorgd waarin gedreigd werd met aanslagen in Almere en Lelystad. Ook zat er poeder in de brief. De brief is vermoedelijk afkomstig van een bekende van de politie. Drie medewerkers van de regionale omroep zijn in aanraking gekomen met de brief, die inmiddels door de politie in beslag is genomen. Het poeder wordt onderzocht.

RTL houdt winst op peil dankzij lagere kosten

Het televisieconcern RTL Group heeft vorig jaar zijn nettowinst op peil weten te houden door kostenbesparingen. Het bedrijf verdiende 298 miljoen euro, 0,7 procent meer dan in 2008. Dat maakte het concern donderdag bekend. De omzet zakte wel, met ruim 6 procent tot 5,4 miljard euro. RTL had net als de concurrentie last van een sterke neergang op de advertentiemarkt. In het najaar trok de markt wel aan, maar het grootste Europese uitzendbedrijf van commerciële televisie verwacht geen ,,snel herstel” naar advertentieomzetten die in het verleden gangbaar waren. RTL Nederland zag vorig jaar de omzet met bijna 15 procent zakken tot 371 miljoen euro. Dit kwam vooral doordat de advertentiemarkt inzakte. Het bedrijf achter vier Nederlandse commerciële tv-zenders en radiokanalen als Radio 538 en Radio 10 Gold zag zijn bedrijfsresultaat met 3 procent stijgen tot 72 miljoen euro. Een in 2008 ingezette reorganisatie wierp haar vruchten af. Vooral in de laatste zes maanden van vorig jaar herstelde het bedrijfsresultaat ,,stevig”, aldus topman Bert Habets. RTL Nederland zet dit jaar ook in op kostenbeheersing. De onderneming zal wel blijven investeren in nieuwe producten en nieuwe markten, aldus Habets. Het RTL-concern is gevestigd in Luxemburg en is in meerderheid in handen van het Duitse mediabedrijf Bertelsmann. De groep exploiteert in totaal 46 tv-kanalen en dertig radiozenders in elf Europese landen.

Kabelaars moeten netwerk binnen twaalf weken openstellen

De OPTA heeft de definitieve maatregelen en tarieven vastgesteld om concurrentie op de kabelmarkt mogelijk te maken. UPC en Ziggo moeten concurrenten vanaf juni de mogelijkheid geven tot wederverkoop van het analoge standaardpakket. De beslissing van de OPTA maakt een einde aan een kwestie die al tijden sleept. Al in 2008 stelde de OPTA dat kabelmaatschappijen ruimte moeten maken voor nieuwkomers op hun netwerken. De kabelaars verweerden zich met de claim dat er met Digitenne, iptv en satelliettelevisie genoeg keuzevrijheid voor de consument is. De onderhandelingen van de OPTA met UPC en Ziggo verliepen echter moeizaam. Ziggo vond bijvoorbeeld dat een groothandelsprijs van 11 euro per abonnee per maand reeël was, en UPC wilde zelfs een euro meer vragen. De OPTA heeft het uiteindelijke tarief nu vastgesteld op 8,45 euro voor Ziggo en 8,83 euro voor UPC. Bedrijven die tot de kabelmarkt willen toetreden, kunnen voor die bedragen de analoge standaardpakketten van de grote kabelmaatschappijen inkopen. Het staat de nieuwkomers dan vrij om zelf te bepalen voor welke prijs ze het aanbieden aan de eindgebruiker. Het is te verwachten dat deze prijs onder die van de grote kabelbedrijven komt te liggen. Geïnteresseerde bedrijven moeten wel eenmalig 30.000 euro betalen voordat ze abonnementen mogen verhandelen. 

Gouden NL-Award voor RTV Rijnmond

De serie Halte van de regionale omroep RTV Rijnmond is woensdag onderscheiden met de Gouden NL-Award. De prijs wordt jaarlijks toegekend aan de beste mediaproductie van een Nederlandse regionale omroep. Tijdens de ROOS Dagen, een congres voor regionale programmamakers in Ermelo, werden in tien categorieën NL-Awards uitgereikt. De jury noemde de serie Halte ,,mooi, menseB-lijk, ontroerend, herkenbaar en prachtig gemonteerd en gedraaid door een zeer getalenB-teerde cameraman”. De regioserie kreeg ook de prijs voor beste externe tv-productie. In de categorie radionieuws ging de NL-Award naar RTV Noord-Holland voor het verslaan van de crash van een toestel van Turkish Airlines bij Schiphol. De prijs voor beste nieuwsproductie op tv ging naar RTV Rijnmond voor de aflevering van Rijnmond Nieuws over het kraken van de OV-chipkaart. In de categorie radio sport viel RTV Utrecht in de prijzen, met Afslag 93.1 over het afscheid van Henny van Schoonhoven. Oud Zweet van Omroep West kreeg de NL-Award voor beste tv-uitzending over sport. In de categorie radio cultuur is Omrop Fryslân onderscheiden voor Buro de Vries giet analooch. De beste culturele uitzending op tv kwam volgens de jury van Omroep Zeeland, met Mene Tekel. De prijs voor de nieuwe categorie live evenementen komt toe aan RTV Utrecht, voor het rechtstreeks verslag van de Jaarbeurs Utrecht Marathon. De nieuwe prijs voor beste crossmediale programma was voor De Zeeuwse 40 van Omroep Zeeland. (Gelderlander) 

UIT DE MEDIA:

** Vanaf 1 september maakt Clairy Polak deel uit van het vaste team van presentatoren van NOS Met het Oog op Morgen. Polak zal iedere woensdagavond de presentatie van het programma op Radio 1 voor haar rekening nemen. Zij combineert dit met haar werkzaamheden als interviewer op locatie bij het nieuwe NOS/NPS-programma Nieuwsuur. Zij volgt in haar rol bij ‘Het Oog’ Henk van Hoorn op. Van Hoorn neemt 30 juni, na een radio- en televisiecarrière van ruim 40 jaar, afscheid. Hij presenteerde zijn eerste uitzending in 1986 en is op dit moment de langstzittende presentator van NOS Met het Oog op Morgen.

** Vanaf nu is het mogelijk om bijna het hele land met Google Street View te bekijken. De afgelopen tijd zijn stapsgewijs de Street View-gebieden in Nederland uitgebreid. Met name de Randstedelijke gebieden waren al eerder te zien. De totale gefotografeerde afstand bedraagt nu zo’n 75.000 kilometer. In de update zijn ook diverse attracties te bezichtigen, waaronder het Archeon, het Dolfinarium, de Efteling, en Nationaal Park de Hoge Veluwe.(NU)

** De Evangelische Omroep zou best nog wel eens leden kunnen verliezen, nu bekend is dat Gordon mee doet aan het programma ‘Op zoek naar God’. Dat denkt Oud-EO-coryfee Jan van den Bosch. In het AD zegt Van den Bosch: “De terreur van de kijkcijfers en de missie om mensen te bereiken met ‘de boodschap’, leidt tot een onmogelijke spagaat.”

** Het Agentschap Telecom deed afgelopen maandag onder politiebegeleiding een inval bij de Eijsdense radio-omroep Zuid FM en nam daarbij de zendapparatuur in beslag. Zuid FM zond al enige tijd illegaal via de ether uit, omdat er wegens een hoogopgelopen ruzie tussen beide partijen geen samenwerkingsovereenkomst met machtiginghouder Stichting Omroep Eijsden (TV Eijsden) meer is. Het Commissariaat voor de Media verstrekt per gemeente slechts één zendmachtiging. Voorzitter Jean-Pierre Duijsens van de Stichting Radio Omroep Eijsden (Zuid FM) was tijdens de inval aanwezig in de studio in de Constantsteeg en ging door het lint toen het Agentschap Telecom de zendapparatuur in beslag nam. Politieagenten moesten tussenbeide komen.

Gemeenten betalen te weinig aan lokale omroep

Een groot deel van de lokale omroepen krijgt nog niet alle overheidssubsidie waarop zij recht hebben. Ondanks de betalingsplicht die sinds 1 januari geldt besteden veel gemeenten het geld nog aan iets anders. De gemeenten krijgen van het rijk per huishouden 1,30 euro om te besteden aan lokale omroepen. ‘Voor 1 januari was de omroepbijdrage een advies. Het geld werd wel gereserveerd en door het rijk in het gemeentefonds gestort, maar er was geen betalingsplicht. Gemeenten konden het geld dus overal voor gebruiken’, zegt Ilja Geukers van de Organisatie van Lokale Omroepen in Nederland (OLON). 

UIT DE MEDIA:

** Zowel Gouda als Leiden doen verwoede pogingen om het Glazen Huis van 3FM binnen te halen. In Leiden is er een speciaal gelegenheidslied op CD opgenomen, ingezongen door diverse studentenverenigingen. Op Youtube staat inmiddels een promotieclip die al meer dan zevenduizend keer is bekeken. Onder anderen D66-fractievoorzitter zingt een moppie mee. Vijfduizend inwoners van Leiden hebben een petitie ondertekend, waaronder prominente Leidenaren als dj Armin van Buuren en cabaretier Jochem Myjer. Ook in Gouda zijn handtekeningen opgehaald, in de hoop het Glazen Huis naar de stad te halen. Daar hebben de raadsfracties van GroenLinks, TON en Gouda Positief het initiatief genomen. In 2007 stond het Glazen Huis op het Plein in Den Haag. (RTV West)

** Glashart (KPN/Reggefiber) en KPN geven de commerciële regionale zenders Graafschap TV en Gelre TV door over FTTH. Graafschap TV is al te zien bij UPC en Scai Borculo, Gelre TV is al te zien bij UPC en Cai Harderwijk. De twee regionale TV zenders zijn tevens te zien via internet en hebben samen een potentieel bereik van zo’n 1,4 miljoen inwoners. Graafschap TV richt zich op Oost-Gelderland (regio Achterhoek, Graafschap en Liemers). Gelre TV richt zich op de Veluwe, regio Apeldoorn, Barneveld, Ede, Harderwijk. (NL Kabel)

** Internet is een van de 237 genomineerden voor een Nobelprijs. Het Noorse Nobelcomité kondigde woensdag aan dat nominaties voor 199 personen en 38 organisaties overweegt voor de Nobelprijzen van 2010. Hoewel het Nobelcomité zelf nooit bekendmaakt wie genomineerd is, doen diegenen die een persoon of organisatie voordragen dat soms wel. Niet alleen voor internet, maar ook voor een Russische mensenrechtengroep en voor een Chinese dissident zijn nominaties ingediend. (AP)

** Een uitgebreide collectie ‘vertelde geschiedenis’ samenstellen van de ontwikkeling van de Nederlandse televisie en radio. Dat is het doel van de maandag in Hilversum opgerichte Stichting Mediageheugen. De collectie zal bestaan uit video-interviews met personen die van betekenis zijn (geweest) voor de radio- en televisiegeschiedenis in ons land. De kersverse stichting wil dat deze kennis daarmee beschikbaar komt voor onderwijs en wetenschap, publiek en programmamakers. (ANP/AD)

** Op het betaalkanaal Eredivisie Live is vanaf maandag ADO TV te zien. De uitzending bestaat uit het laatste nieuws en sfeerreportages van de Haagse voetbalclub. Verder zijn er voor- en nabeschouwingen op de wedstrijden. Volgens Eredivisie Live opent ADO TV deuren die voor anderen gesloten blijven. ADO TV wordt elke maandag om 18.25 uur uitgezonden. De uitzending wordt gemaakt door verslaggevers van Omroep West.

** Radiozender SLAM!FM begint ieder uur voortaan met dertig minuten non-stop muziek. Iedere dag tussen 9.00 en 17.00 uur krijgt men de eerste helft van ieder uur geen dj’s of reclame te horen, aldus SLAM!FM maandag. Algemeen directeur Jacqueline Bierhorst spreekt van een ‘uniek concept’ in Nederland. “Met deze nieuwe move biedt SLAM!FM haar luisteraars nog meer muziek, zonder irritante reclames of slap gelul, waardoor het nóg makkelijker wordt SLAM!FM de hele dag aan te laten staan.

** Presentator Matthijs van Nieuwkerk en de VARA zetten hun samenwerking voort tot 2013. Dat maakte de omroep maandag bekend. Van Nieuwkerk presenteert momenteel het succesvolle televisieprogramma De Wereld Draait Door (DWDD). Dat programma, dat op Nederland 3 wordt uitgezonden en in 2005 begon, won in 2007 de Gouden Televizier-ring. Matthijs van Nieuwkerk zelf werd de afgelopen jaren vier maal genomineerd voor de Zilveren Televizier-ster. Volgens de VARA is Van Nieuwkerk onmiskenbaar de belangrijkste succesfactor van DWDD. (ANP/DHE)

** Heracles-trainer Gertjan Verbeek heeft vrijdag tijdens de training journalist Van Schuppen van de Twentsche Courant Tubantia het stadion uit laten zetten. Verbeek geeft Van Schuppen geen toestemming meer om trainingen te bezoeken: “Ik vind hem achterbaks en hij liegt. Met hem wil ik niet meer communiceren. Die relatie is over en uit.” Aanleiding is een krantenartikel van vorige week, waarin een interview van Van Schuppen met Verbeek was weergegeven. Van Schuppen mag wel wedstrijden van Heracles bezoeken. De hoofdredactie van de krant heeft de clubleiding van Heracles uitgenodigd voor een gesprek om tot een oplossing te komen voor deze situatie. (RTV Oost)

** Op 15 maart 2010 opent de eerste Ziggo Studio zijn deuren: de eerste winkel van Ziggo, waar jij op een ’tastbare’ plek terecht kunt voor vragen over producten en diensten. “Met deze winkel willen wij je nog beter van dienst zijn. Daarnaast worden er met regelmaat evenementen en workshops georganiseerd. Deze activiteiten kunnen muziek evenementen zijn, maar ook workshops voor jong en oud voor het gebruik Ziggo diensten.”, aldus ZIggo 

** Rop Zoutberg, sinds 2004 correspondent voor NOS radio en televisie in Spanje, wordt vanaf 1 januari 2012 de nieuwe NOS-correspondent in Italië. Zoutberg krijgt Rome als standplaats en gaat multimediaal werken voor NOS televisie, NOS radio en www.nos.nl. Andrea Vreede, op dit moment televisiecorrespondent in Rome voor het NOS Journaal, blijft eveneens in Italië actief. Zij wordt de rechterhand van Rop Zoutberg. Bas Mesters, NOS-correspondent voor de radio in Italië, keert in de zomer van 2012 terug op de NOS-redactie in Nederland. Wie de vacature van Zoutberg in Spanje gaat vervullen, is nog niet bekend.

** Dagblad van het Noorden verschijnt vanaf 1 april 2010 vijf dagen per week op tabloidformaat. Op zaterdag blijft de grootste regionale krant van het Noorden op broadsheet. Dagblad van het Noorden is daarmee uniek in Nederland. De keuze om van maandag tot en met vrijdag op tabloid te verschijnen is ingegeven door de wens van de lezer. Zestig procent van de Drentse en Groningse lezers vindt dit een belangrijke verbetering. De redactie grijpt de gelegenheid aan om nieuws, achtergronden bij het nieuws en de nodige verstrooiing op een overzichtelijke manier te presenteren. Daarvoor wordt Dagblad van het Noorden elke dag in twee, door nietjes bij elkaar gehouden, katernen gedrukt. Op maandag is er een extra katern over sport.

** Het bestuur van RTV038 is boos op wethouder Kenkhuis, omdat hij de gemeenteraad van Zwolle heeft geadviseerd om stichting ZOO aan te wijzen als beste opvolger van de vorig jaar failliet verklaarde Omroep Zwolle. Die stemverklaring is RTV038 in het verkeerde keelgat geschoten. Het bestuur liet in een open brief aan de raad weten het stemadvies ‘prematuur en ondemocratisch’ te vinden. Maandag besluit de gemeenteraad wie van de twee licentie-aanvragers een positief advies krijgt. Dat advies gaat naar het Commissariaat voor de Media. Die besluit binnen twaalf weken wie uiteindelijk de licentie krijg (De Stentor)

** De Raden van Commissarissen van zowel RTV Noord-Holland als AT5 vinden nog steeds dat er genoeg reden is voor een fusie. Voor 1 april moet het businessplan worden afgerond en aan de ondernemingsraden aangeboden, waarna in juni een definitief besluit wordt verwacht. Dat meldt Broadcast Magazine. Cruciaal is dat een financiële garantie van de gemeente Amsterdam nodig is en die moet van een nieuw college komen. Zonder die garantie (circa 1,5 miljoen euro) gaat de fusie niet door. AT5 heeft moeite met het besluit om de eventuele fusiezender op één locatie te huisvesten – om praktische redenen het huidige RTVNH-pand – met een ‘nieuwsfiliaal’ in de binnenstad. (Adformatie)

** De website van Radio 10 Gold is compleet vernieuwd! De nieuwe interactieve website heeft een fris design en veel vernieuwde items, zoals recepten van topkok Arjen Zeevenhooven, beauty – en modetips van Tom Sebastian en Rick Moorman, de laatste fragmenten en showbizznieuwtjes, maar ook een archief met zoekfunctionaliteit. Ook kunnen luisteraars online games spelen, kaarten voor evenementen bestellen in de Radio 10 Gold Ticket Shop, zich aanmelden voor de maandelijkse nieuwsbrief en kans maken op fantastische prijzen. Het station heeft naast een vernieuwde website ook een nieuwe programmering. Radio 10 Gold DJ Edwin Ouwehand neemt de uren van Menno Vroom over. Daarnaast zijn er nog enkele wisselingen in presentaties, de programma’s blijven hetzelfde. (Persbericht)

** Harry de Winter is benoemd tot algemeen en creatief directeur van de tv-zender Het Gesprek. Hij volgt Ruud Hendriks op, die deze functie ruim twee jaar vervulde. De Winter is enthousiast over zijn nieuwe baan. “Na 2 jaar werken aan tv Oase en een jaar aandeelhouder en programma adviseur van Het Gesprek te zijn geweest vond ik dat ik deze verantwoordelijkheid op me moest nemen. Ruud is erin is geslaagd om Het Gesprek overal in Nederland op de kabel te krijgen, nu wordt het zaak om ons te concentreren op de uitbouw van de programmering. Het is onze wens om Het Gesprek een thuisbasis voor jong en oud hoger opgeleid Nederland te maken. Ik wil proberen om binnen twee jaar een marktaandeel van 1% te halen, met een hoge selectiviteit. Tevens zullen we nog actiever worden op het internet.” De Winter zal het directeurschap samen met Derk Jolink die financieel directeur van de zender is, op zich nemen.

** UPC heeft per 1 maart een aantal wijzigingen doorgevoerd in haar digitale tv-aanbod. RTL 4 en 5 zijn nu ook in HD te zien via UPC. Daarnaast is de nieuwszender Russia Today te zien via kanaal 409. Daarnaast zijn in het radiopakket Efteling Radio, Concertzender en Concertzender Surround toegevoegd. De doorgifte van Magic Jazz FM en 538 Juize is gestaakt.

** Eurosport en Eurosport HD werden zeer goed bekeken tijdens Vancouver 2010. In totaal zagen 7,9 miljoen Nederlandse wintersportliefhebbers de uitzendingen van Eurosport en Eurosport HD. Eurosport boekte (op nationaal niveau) een plus in haar gemiddelde kwartierkijkcijfer van maar liefst 36% ten opzichte van Turijn 2006.

** Clairy Polak stapt na de zomer van het actualiteitenprogramma NOVA over naar het nieuwe programma Nieuwsuur van de NOS en de NPS. Dat heeft hoofdredacteur Carel Kuyl van NOVA woensdag bevestigd. Nieuwsuur komt op Nederland 2 in plaats van NOVA. Polak gaat het nieuwe programma niet presenteren, maar wordt ingezet voor interviews op locatie, aldus Kuyl. De eerste uitzending van Nieuwsuur is in september. Twan Huys wordt presentator. Wie de tweede anchor wordt, is nog niet bekend. De gesprekken hierover lopen nog, aldus Kuyl.

** De Europese kabelindustrie rapporteert over verleden jaar 13,4 procent groei in abonnees voor breedband tot 21,5 miljoen en 21 procent groei in digitale televisie tot 21,5 miljoen. Voor het eerst overtreft de omzet uit digitale televisie die uit analoge, blijkt uit de Screen Digest die Cable Europe publiceerde. VoD-omzet groeide 18 procent. Breedbandinnovatie kan een miljoen banen in Europa opleveren, zei Cable Europe voorzitter Manuel Kohnstamm in Brussel tijdens de opening van het Cable Congress 2010. (Telecompaper)

InfoThuis wordt Regio TV InfoThuis

De regionale commerciële tv-zender InfoThuis TV heeft per 1 maart haar naam in Regio TV InfoThuis gewijzigd. Om het regionale karakter van de tv-zender nog meer te benadrukken is besloten tot de naamswijziging. Een andere reden voor de naamswijziging is om hiermee de organisatorische samenhang met de zusterzender Regio TV Rotterdam in de regio Rijnmond meer tot uitdrukking te brengen. De beide zenders bieden programma’s die inhoudelijk zijn toegespitst op de betreffende regio’s (Haaglanden en Rijnmond) en maken voor een groot deel gebruik van dezelfde formats en productiefaciliteiten. Met de nieuwe naam kan de zender zich beter profileren, maar blijft het vertrouwde gevoel behouden dat InfoThuis in de afgelopen jaren heeft opgebouwd bij zo’n kwart miljoen kijkers per week. De naamswijziging zal ook een aantal programmatische aanpassingen met zich meebrengen, waarvan we verwachten dat die zullen bijdragen aan een verdere groei van het aantal kijkers naar Regio TV InfoThuis. Regio TV InfoThuis is via de kabel zowel analoog als digitaal te ontvangen door circa 975.000 inwoners van de regio Haaglanden. Programma’s als BusinessPoint, Huisstijl, Style, Voetbal Haaglanden en Onze Zorg zijn in de afgelopen jaren een begrip geworden in de regio en blijven onderdeel van de programmering.

UIT DE MEDIA:

** Het archief van het voormalige dagblad de Haagsche Courant is gekraakt. Een hacker heeft de inlogcode en gebruikersnaam omzeild en zich toegang verschaft tot het archief van de krant, dat is te bereiken via het Haagse gemeentarchief. Dat maakte een woordvoerster van het gemeentelijk archief dinsdag bekend. Op de videosite YouTube is een filmpje te zien hoe het krantenarchief is te kraken. Volgens de woordvoerster moet je als hacker toch veel kennis bezitten van het internet om toegang te krijgen zonder een inlogcode. „We zijn zelf voorstander van voor iedereen toegankelijke archieven, maar in het geval van de Haagsche Courant heb je te maken met auteursrechten”, aldus de woordvoerster. (ANP/AD)

** De gratis krant Sp!ts heeft geteld hoeveel politici uit verschillende partijen in de maand februari te gast waren in het televisieprogramma van de Vara ‘De Wereld Draait Door’. En wat blijkt? De PvdA is met negen gasten in zeven uitzendingen koploper. Het is daarom niet geheel vreemd dat steeds meer mensen klagen dat DWDD een ‘links’ programma is. >De eindredacteur van DWDD verdedigt zich tegen de krant met de opmerking dat ,,het niets te maken heeft met rechts of links, maar dat het gaat het om de journalistieke relevantie.” (EBO)

** Het logo van kabeltelevisienetwerk CNN International prijkt komend seizoen in de Formule 1 op de bolides van Lotus. Dat maakte het Amerikaanse bedrijf dinsdag bekend. Volgens CNN gaat het om ”een langdurige samenwerking” met de renstal die dit jaar terugkeert in de koningsklasse van de autosport. Het is niet bekend hoeveel de nieuwszender betaalt om op de auto’s en teamkleding van Lotus te mogen staan. (ANP)

** De NPO studeert nog op de uitspraak van de rechtbank in Amsterdam, die inhoudt dat directeur Innovatie & Nieuwe Media Michel Mol weer aan het werk mag. Mol werd in januari op non actief gesteld, hangende een onderzoek naar anonieme beschuldigingen over belangenverstrengeling. Volgens de NPO heeft Mol het onderzoek gedwarsboomd door bestanden te wissen van computers die hij moest inleveren. De NPO spreekt van een definitieve vertrouwensbreuk en heeft een ontslagprocedure in gang gezet. Maar volgens de advocaat van Mol heeft zijn cliënt wel aan het onderzoek meegewerkt en heeft hij alleen privébestanden gewist omdat hem was verteld dat hij de computers niet zou terugkrijgen. Mol eiste in een kort geding dat hij zijn werk zou kunnen hervatten. De rechtbank in Amsterdam heeft hem in het gelijk gesteld. (Spreekbuis)

** Nederland 1 was in week 8 van 2010 goed voor een kijkaandeel van 23,5 procent gedurende de hele dag en 26,4 procent in het tijdvak na 18.00 uur. Voor RTL4 bedroegen die cijfers respectievelijk 12,1 en 13,6 procent en voor SBS 6 was dat negen en 10,1 procent. De publieke omroepen behaalden in week 8 over de gehele dag samen een gemiddeld marktaandeel van 40 procent. De zenders van RTL Nederland behaalden in deze week een marktaandeel van 21,5 procent en de SBS zenders 14,7 procent. In het avondtijdvak behaalde de NPO met haar drie zenders een marktaandeel van 44,5 procent, RTL Nederland 25 procent en de SBS zenders 17,3 procent.

** De aanleg van het glasvezelnetwerk in Weert loopt een nog onbekende vertraging op. Dat zegt het CDA in Weert. In een brief aan het college van B en W vraagt de fractie om opheldering, omdat er volgens de partij geen vooruitgang wordt geboekt. mIn april vorig jaar werd bekend dat 22.000 woningen in Weert een aansluiting krijgen op het glasvezelnetwerk. Het was de bedoeling dat daarmee in het najaar van vorig jaar gestart zou worden.(L1)

** Amerikanen lezen hun nieuws liever op het internet dan in de krant. Alleen televisie is nog populairder als nieuwsmedium. Dat blijkt uit een studie van het Amerikaanse onderzoekscentrum Pew Research Center. Ruim 6 op de 10 Amerikanen gebruikt het internet als nieuwsbron. Vooral sites met een breed nieuwsaanbod, zoals Google News, America Online en de sites van CNN en BBC zijn populair. “Consumenten die willen bijblijven, willen het nieuws op ieder gewenst tijdstip en op elke plek”, zeggen de onderzoekers. Bijna 6 op de 10 Amerikaanse nieuwsgebruikers raadpleegt dagelijks twee tot vijf nieuwssites. Het eerste waar mensen benieuwd naar zijn, is het weer. Daarna volgen binnenlands nieuws en gezondheidsnieuws. Buitenlands nieuws komt op de vijfde plaats. Naast de computer wordt ook de mobiele telefoon belangrijker als nieuwsmedium. Ruim een kwart van de Amerikanen, vooral jongeren, leest nieuws via de mobiele telefoon. (VRT)