Media kort: mei 2004

Hofstad Radio neemt steunzender Leiden in gebruik

De regionale commerciele radiozender Hofstad Radio heeft haar steunzender in Leiden (93,7 MHz) in gebruik genomen. Momenteel wordt er in Leiden gewerkt met een tijdelijke opstelling. Over een aantal weken wordt de defintieve opstelling voor de steunzender in Leiden in gebruik genomen. Dan zal ook het vermogen worden geoptimaliseerd.

Teletekst beter bekeken dan tv-programma’s

Teletekst van de publieke omroep blijkt beter te worden bekeken dan de tv-programma’s zelf. Dat blijkt uit het kijk- en luisteronderzoek. Het marktaandeel over 2003 van Teletekst was namelijk 47 procent tegen 36 procent voor Nederland 1, 2 en 3. De gemiddelde Nederlander kijkt per jaar 1041 minuten Teletekst, ongeveer 3 minuten per dag. Net als bij de tv-programma’s van de publieke omroep, blijkt ook Teletekst nauwelijks door jongeren bekeken te worden. De groep 35-49 maakt het meest gebruik van de dienst. (Medialog Blogspot)

Terugkeer ‘Los Vast’ op handen

Het legendarische programma ‘Los Vast’ keert vrijwel zeker terug op de radio. Dat onthulde oud-presentator Jan Rietman zondag in AVRO’s mediaprogramma Antenne 2. Aan presentator Roeland van Zeijst vertelde Rietman dat hij nog één keer De Kuip of Ahoy’ wil vullen: “Het ziet er allemaal heel positief uit en ik heb er zin in om één keer een reünie te doen.” Het ‘Los Vast Kuipspektakel’ op Radio 3 was in de jaren ’80 ongekend populair; de concertserie trok destijds zo’n 3 miljoen luisteraars. Het programma kende naast live-optredens bijdragen van André van Duin. Ook hij zal worden benaderd bij de wederopstanding van het radiofossiel: “Dat Ome Joop erbij zal zijn is wel heel duidelijk. Zonder hem mag ik niet eens het podium op!” De ‘Los Vast’- reünie wordt waarschijnlijk gekoppeld aan het 80-jarig jubileum van de NCRV, dat komend najaar gevierd wordt. Rietman verwacht de contracten snel te kunnen tekenen: “Binnen een paar weken komt daar wel duidelijkheid over.” (Via Antenne2)

“Harry de Winter wil naar VPRO”

Harry de Winter laat vandaag in de Volkskrant doorschemeren graag naar de VPRO te willen. Zijn goedkope Wintertijd (25.000 euro per aflevering) is door RTL geschrapt. Het “lijkt hem enig” om een programma als Zomergasten te presenteren (Wintergasten). En Wintertijd zou twee keer zoveel scoren bij de publieke omroep is de Winter van mening. Een open sollicitatie. Verder onderzoekt de Winter nog of hij een Nederlandse betaalzender – als HBO in de VS – in Nederland kan lanceren. Volgens de Winter krijgt hij zijn begroting sluitend als 500.000 mensen bereid zijn net zoveel voor zijn zender te betalen als voor een krantenabonnement. (via TV Formats Weblog)

Simone FM weer on air in Groningen

De regionale commerciele radiozender Simone FM zou haar steunzender in Groningen (92,9 MHz) weer hebben ingeschakeld. De steunzender in Groningen heeft vorige week ook korte tijd on air gestaan maar is na een aantal dagen weer uit de ether verdwenen. Het is onduidelijk of de zender nu wel definitief aan blijft.

Showbizz NL zorgt voor Belgisch geluid

Showbizz NL heeft in België vijf nieuwe Orban 8300 Optimods ingeregeld. Dit heeft het bedrijf gedaan voor het nieuwe radiostation Radio Mango. De Optimod 8300 is het nieuwste op de markt van processing en wordt in Nederland gebruikt bij onder andere Arrow 90.7 FM en Magic FM. Het geluid van deze Optimod is volgens de kenners veel beter dan haar voorgangers. “Het is niet alleen luider, schoner en veel vetter. Maar de processing is nu met veel meer parameters ook zo te ontwerpen dat alle soorten muziek in een gevarieerd format overeind blijven, waarmee maandenlang zoeken naar het beste compromis voorgoed verleden tijd lijkt.” , aldus een ervaren kenner. (via Radiofreak)

TV-documentare over 50 jaar Fortuna

Dit weekeinde is het precies 50 jaar geleden dat Fortuna ’54 werd opgericht. Onder de titel ‘ De jongens van groen-wit’ zendt L1 TV een portret uit van de roemruchte Geleense voetbalclub die in de Westelijke Mijnstreek nog altijd tot de verbeelding spreekt. Het programma is te zien op Tweede Pinksterdag om 18.50, 20.50 en 22.50 uur. Het programma is gemaakt door Fons Geraets en Sander Selen. (l1)

Start Radio Waddenzee verschoven

Het nieuwe radiostation voor de waddentoerist “Radio Waddenzee” (1602 kHz) start niet op 1 juni, maar twee maanden later. Exploitant ‘Pan European Radio BV’ heeft dit besloten omdat het tijdelijk plaatsen van zendmasten op de formele locatie (wettelijk vastgesteld voor deze frequentie) nabij Stiens te duur is. De definitieve plaats voor het oprichten van zendmasten is nabij Harlingen. De daarvoor te doorlopen procedures zijn nog niet afgerond, maar de verwachting is dat dit ruim voor 1 augustus wel het geval is. Het voor slechts enkele maanden oprichten (en vervolgens weer demonteren en verplaatsen) van een tijdelijke zendinrichting vergt investeringen die voor een zo korte periode onverantwoord zijn. Radio Waddenzee start daarom dus op 1 augustus aanstaande. Op de frequentie 1602 kHz zal in de tijden dat Radio Waddenzee niet uitzend Radio Seagull te horen zijn. (via Fmradio.be)

‘Media en politiek misbruiken discussies rond eerwraak’

De media en politiek misbruiken discussies rond eerwraak om de superioriteit van de westerse cultuur tegenover de Turkse islamitische cultuur te benadrukken. Daarmee dwingen ze de Turkse gemeenschap in de verdediging en helpen ze het probleem niet op te lossen. Dat zei prof. K. Canatan van de Islamitische Universiteit Rotterdam zaterdag tijdens een congres in zijn instelling over eerwraak in Nederland. Volgens Canatan bestempelen overheid en pers eerwraak ten onrechte als algemeen onderdeel van de Turkse cultuur en het islamitisch geloof. Deze stereotypering heeft als gevaar dat migranten zich teleurgesteld terugtrekken. Canatan vindt dat politie en hulpverleners juist de Turkse gemeenschap moeten inschakelen om gevoelige erekwesties te signaleren en te bemiddelen bij conflicten tussen partners en families.. Lees verder via Telegraaf.

PCM definitief in Britse handen

De Britse investeringsmaatschappij Apax Partners wordt de nieuwe meerderheidsaandeelhouder van PCM, onder meer uitgever van de landelijke kranten NRC Handelsblad, de Volkskrant, Algemeen Dagblad en Trouw. De partijen zijn het hierover definitief eens geworden, zo hebben zij vrijdag bekendgemaakt. Apax krijgt een meerderheidsbelang van 52,5 procent in PCM, waartoe ook de boekenuitgeverij Meulenhoff behoort. Hiervan is 5 procent beschikbaar voor management en het personeel van PCM, maar Apax behoudt het stemrecht. Financiële details over de transactie zijn niet bekendgemaakt. Het meerderheidsbelang van PCM kwam in november vorig jaar in de etalage, nadat ING, Aegon en NIB te kennen hadden gegeven van hun gezamenlijk belang van 35 procent af te willen. Bovendien was de Stichting Democratie en Media, de voormalige ‘identiteitsbewaker’ van het Parool, bereid haar belang van 57,4 procent in te ruilen voor een minderheidsbelang. De twee andere stichtingen binnen PCM, de identiteitsbewakers van de Volkskrant en Trouw, zijn het eens met de transactie. Alle drie de stichtingen blijven als minderheidsaandeelhouder betrokken bij PCM. De resterende 47,5 procent van de aandelen komt in hun handen. De centrale ondernemingsraad van PCM heeft geen bezwaar tegen de overname door de Britten. De deal moet nog worden goedgekeurd door de mededingingsautoriteiten. De verwachting is dat de transactie eind juni definitief kan worden afgerond. (Telegraaf)

MediaConcern timmert aan de weg

Het Haagse Media Concern lijkt vrijwel onopgemerkt in de kielzog van de internationale successen van Endemol en Eyeworks mee te groeien tot een TV partij waar rekening mee gehouden moet worden. Onder leiding van Creatief Directeur Reinout te Brake heeft het bedrijf in haar inmiddels tweejarig bestaan een aantal aansprekende formats ontwikkeld die inmiddels gretig aftrek lijken te vinden bij Broadcasters en formatbrokers. Niet belemmert door eenzijdigheid heeft men de vorig jaar Star Auction, Popkids, Neruda (documentaire) en TV registraties van House Icon DJ Tiësto op het conto geschreven. Dit jaar lijkt echter een doorbraak te betekenen voor de nieuwe format koers van MediaConcern met de vermarkting van Interrogation, The Testament en van recentere datum The Swindler. Voor The Swindler is men in onderhandeling met een grote Amerikaanse broadcaster om “the battle of the sexes’ nog dit jaar op de buis te brengen. Het format van The Swindler is ontwikkeld door zusterbedrijf BrandConcern. Het gaat belangrijk over verborgen camera’s, verleidingstechnieken, zakenmannen en mooie vrouwen. Ingrediënten voor vele successen. Een pilot versie wordt nu geproduceerd. Mogelijk scenario’s voor dit vileine format zijn de oplichting van een bankmanager en autohandelaar. (Venturo Weblog)

Hoge Raad: omroep moet muzikanten redelijk betalen

DEN HAAG (ANP) – De Hoge Raad wil dat het hof in Den Haag nog eens goed kijkt naar het bedrag dat Publieke Omroep (PO) betaalt aan SENA, de organisatie die kunstenaars en muziekuitgevers vertegenwoordigt. De raad heeft vrijdag een geding tussen beide partijen, dat al jarenlang voortsleept, terugverwezen naar het hof in Den Haag. SENA wil dat PO (juridisch: NOS) een ,,billijke vergoeding” geeft voor het uitzenden van muziek in diverse programma’s van de verschillende omroepen. Tot dusver betaalde PO jaarlijks een vrijwillige bijdrage, omdat een Europese richtlijn geen enkele indicatie geeft over de berekening van deze vergoeding. SENA vindt de vrijwillige vergoeding echter ,,aanzienlijk te laag”. Het hof in Den Haag bepaalde eerder dat het te vergoeden bedrag goed geregeld moet worden en stelde dat, om te beginnen, een bedrag mocht gelden dat ongeveer even hoog is als de vrijwillige bijdrage. Volgens de Hoge Raad is dat geen goed uitgangspunt en moet het bedrag echt goed worden berekend. Daarom is de zaak nu terugverwezen naar het hof. (ANP)

Hoofdredacteur Wereldomroep legt functie neer

Hoofdredacteur Freek Eland van de Wereldomroep legt per 1 september zijn werkzaamheden neer. Hij kwam op zijn positie te weinig toe aan het bedrijven van journalistiek. Elands woordvoerder licht toe dat zijn besluit los staat van de aangekondigde bezuinigingen van staatssecretaris van Cultuur Medy van der Laan. Eland legt uit dat hij om persoonlijke redenen vertrekt. “Het is een belangrijke overweging dat het inhoudelijke element, waar ik zoveel waarde aan hecht, steeds meer op de achtergrond raakte. Managementtaken slokken het grootste deel van je tijd op. Na bijna vier jaar is voor mij het moment gekomen om de bakens te verzetten”. Eland zal zich na zijn vertrek zelfstandig toeleggen op journalistieke producties, training en coaching. Waarnemend algemeen directeur Jan Hoek staat begripvol tegenover het besluit van de hoofdredacteur. “Wij begrijpen zijn overwegingen, maar niettemin betreuren wij zijn besluit.” (Novum Nieuws)

Lokale omroep OOG trekt fors meer kijkers

Uit een kijk- en luisteronderzoek van de lokale omroep OOG uit Groningen blijkt dat in 2003 72 procent van de Stadjers wel eens naar OOG kijkt; het jaar daarvoor was dat nog 58. De omroep mocht zich in 2003 overigens ‘lokale omroep van het jaar’ noemen. Uit het onderzoek blijkt dat bijna de helft van de Groningers af en toe naar OOG radio luistert. De gemeentelijke informatie op OOG via TekstTV (de kabelkrant) werd in 2003 door 23 procent van de Groningers bekeken. In 2002 was dat nog maar 15 procent. Met zes procent blijven de kijkcijfers voor de gemeentelijke teletekst behoorlijk achter. Ook in 2002 bekeek zes procent van de Stadjers de teletekstpagina’s. Grote Markt 1, het televisieprogramma waarin het gemeentelijk beleid uitgelegd wordt, werd door zestien procent van de Groningers bekeken. (GIC)

Urk FM op de vingers getikt

Urk FM is op de vingers getikt door het Commissariaat voor de Media. De lokale omroep moet meer informatieve programma’s uitzenden, maar heeft daar de financiële middelen niet voor. Als er geen oplossing komt kan de zendmachtiging ingetrokken worden. De medewerkers van de lokale omroep zijn vorige week bij elkaar gekomen om te praten over de strenge ICE-normering van het commissariaat. Deze normering houdt in dat de helft van de uitzendtijd besteed moet worden aan informatieve en educatieve programma’s. Nu draait de zender overdag bijna altijd non-stop muziek. Het commissariaat heeft gewaarschuwd voor eventuele boetes en in het uiterste geval een intrekking van de zendmachtiging. Een oplossing voor het probleem zou kunnen zijn het doorgeven van de informatieve programma’s van Omroep Flevoland. (OpUrk)

Steunzender voor Radio West on air

Zenderexploitant Nozema heeft een steunzender voor 89,3 Radio West in gebruik genomen in Den Haag. De zender, geplaatst op de zendmast aan het Bezuidenhout, zendt met een vermogen van 100 watt uit op de frequentie 89,0 MHz. De steunzender is bedoeld om de ontvangstklachten in de binnenstad van Den Haag op te lossen.

Wereldomroep moet zeker 2 miljoen extra bezuinigen

De Wereldomroep moet de komende drie jaar zeker 2 miljoen euro extra bezuinigen. Dat heeft staatssecretaris Van der Laan van Mediazaken laten weten. De besparing komt boven op een ingreep van ruim 2 miljoen euro die de Wereldomroep al eerder heeft doorgevoerd. De nieuwe bezuinigingsopdracht vloeit voort uit de afspraken die zijn gemaakt in het regeerakkoord. De Wereldomroep heeft laten weten de nieuwe bezuiniging vooral te zoeken in kostenbesparing op distributie. Dat moet onder meer bereikt worden door verregaande samenwerking met internationale collega-omroepen. Staatssecretaris Van der Laan geeft verder aan dat er nog een bezuinigingsbedrag blijft openstaan van ruim 1 miljoen euro. Over de invulling van dat bedrag wil ze nog met de Wereldomroep praten.

‘Geen Stijl’ is terug

Goed nieuws voor het Nederlandse internet: GeenStijl.nl is terug. De weblog met het rabiate nieuws vierde slechts vakantie en ging niet definitief verloren. De redactie maakt dit als volgt bekend: “Dat wil zeggen: we zijn terug in het land. Na omzwervingen in het geboorteland van onze Chileen, een feestje in Argentinië, alwaar Hoxha nog een videocamera achterover wist te drukken en veel tequila in Mexico zijn we weer veilig geland op vertrouwde bodem.” Om vervolgens om vertrouwde wijze om zich heen te slaan naar wat zich elders op het net afspeelt. GeenStijl groeide in 2003 in korte tijd uit tot een van de populairste publicaties op internet. Het Openbaar Ministrie in Amsterdam onderzoekt nog of de redactie vervolging verdient wegens een aantijging van discriminatie. (ANP)

Schilham opvolger Frieszo

Haags verslaggever Bram Schilham volgt 1 juni Job Frieszo op als vaste presentator van het Haagse nieuws bij het NOS Journaal. Op die datum wordt verslaggever Rob Koster chef van de Haagse redactie van het NOS Journaal. (Villamedia)

Nico de Voogd nieuwe voorzitter RTV West

De 63-jarige Nico de Voogd wordt de nieuwe voorzitter van de Zuid-Hollandse omroep RTV West, dit schrijft de Haagsche Courant. De taak van De Voogd is om schoon schip te maken bij de regionale radio- en televisiezender, na de financiële nood en organisatorische chaos die eind vorig jaar aan het licht kwamen. De Voogd is woensdag in de Provinciale Staten aangekondigd door VVD-gedeputeerde Van Heijningen, na verontruste vragen van GroenLinks. Die partij was opgeschrikt door een recent bericht uit de krant over een nog vertrouwelijk rapport, waarin wordt geconcludeerd dat een fusie nodig is tussen RTV West en RTV Rijnmond. Van Heijningen bevestigde dat er zo’n rapport ligt. De studie, verricht door bureau MJP, wordt volgende week openbaar. In het verleden heeft De Voogd ook gewerkt bij de TU Delft, hij gaf daar tussen 1993 en 2001 leiding. (Haagsche Courant via Radiofreak)

Broadcast Partners bouwt nieuw multi-pattern antennesysteem in België

In Egem (Vlaanderen) heeft zenderexploitant Broadcast Partners onlangs een groot multi-pattern antennesysteem gerealiseerd. Via dit systeem, dat op een hoogte van bijna 200 meter hangt, zullen drie radiostations uitzenden met onderling verschillende antennepatronen. Het is de eerste maal dat deze door Broadcast Partners ontworpen techniek in België wordt toegepast. Bij radio-uitzendingen wordt traditioneel gebruik gemaakt van één antennesysteem per frequentie. Ingeval de antennepatronen van verschillende frequenties gelijk zijn, kunnen deze op één systeem worden gecombineerd. Echter, de toepassing van verschillende patronen op één systeem is nieuw. Het concept van het multipattern antennesysteem heeft grote voordelen. Het ruimtebeslag en de aan een antennesysteem verbonden kosten nemen er door af. Lees verder via Website Broadcast Partners.

DutchMedia vraagt Luxemburgse overheid opheldering

RTL 4 en RTL 5 zijn formeel Luxemburgse zenders. Binnen de Europese Unie bestaat er dankzij de richtlijn ‘Televisie Zonder Grenzen’ de regel dat minimaal 50 % van de uitzenduren uit Europees produkt dient te bestaan (uitgezonderd nieuws, sport, reclame, homeshopping en spellen). In Nederland bleek na controles door het Commissariaat voor de Media dat geen Nederlandse generalistische commerciele zender zich hieraan houdt. RTL 4 en RTL 5 zijn buiten deze officiële controles gebleven dankzij hun Luxemburgse status. Woordvoerder Jaap Paulsen heeft namens RTL Nederland verklaard dat RTL Nederland ”De quota-percentages voor RTL 4 en RTL 5 [..] aan RTL Group SA verstrekt, die ze op hun beurt weer aan het Luxemburgse Commissariaat verstrekken. Wij horen daar verder niks meer van, maar dat komt waarschijnlijk ook omdat we gewoon voldoen aan onze verplichtingen.” Aangezien deze stellingname met name voor RTL 5 oncontroleerbaar is en tot vraagtekens oproept, heeft DutchMedia een formele schriftelijke vraag hierover verzonden aan de Luxemburgse afdeling ‘Service des Médias et des Communications’ dat onderdeel uitmaakt van het ministerie van de minister-president. Ook is dezelfde vraagstelling verstuurd aan de ‘Conseil National des Programmes’. Dit omdat niet geheel duidelijk is waar het toezicht en de naleving hiervan onder valt. 

Staatssecretaris: Radio Symfonieorkest moet weg

Staatssecretaris Van der Laan van Cultuur en Media wil het Radio Symfonieorkest opheffen. Dit bericht De Wereldomroep. Op die manier kan de geplande bezuiniging op de omroeporkesten in één keer worden gedekt. Van der Laan gaat met het besluit in tegen het advies van de Publieke Omroep en de Raad voor Cultuur. Deze instanties hadden een fusie voorgesteld van het Radio Symfonieorkest met het Radio Kamerorkest. De overkoepelende organisatie van omroeporkesten, het Muziekcentrum van de Omroep, is wél voor een opheffing van het Radio Symfonieorkest. Die levert een besparing op van 6,5 miljoen euro. Volgens Van der Laan is haar plan het minst schadelijk voor het totale muziekrepertoire in Nederland. De Nederlandse toonkunstenaarsbond en de vakbond FNV Kiem hebben woedend gereageerd en betreuren dat de staatssecretaris niet is ingegegaan op door hen aangedragen alternatieven.

HMG stopt met Wintertijd

Harry de Winter moet stoppen met zijn programma Wintertijd op RTL 5. HMG vindt zijn programma te duur en niet helemaal geschikt voor de doelgroep, zegt De Winter. Pogingen om het programma te laten sponsoren, liepen op niets uit. De Winter heeft begrip voor de beslissing. Wintertijd trok op zondagavond ruim 300 duizend kijkers. Komende zondag wordt de laatste aflevering uitgezonden: een interview met Marcel van Dam. (Volkskrant via Medialog Blogspot)

IJswinkel Roma naar rechter om test in AD

IJssalon Roma in Utrecht sleept het Algemeen Dagblad voor de rechter. De zaak is het niet eens met de ijstest in de krant, waarin het ijs van Roma slecht scoort. Dit bericht RTV Utrecht. De zaak voerde dezelfde dag een eigen test uit. De bacteriën die de krant zegt te hebben gevonden, werden nu niet in het ijs aangetroffen. Ook andere ijszaken uit de regio Utrecht kwamen er bekaaid vanaf. De winnaar van 10 jaar terug, Il Mulino in Utrecht, eindigde nu als 34e. De krant vond het ijs van Il Mulino onnatuurlijk en vlak, en vroeg zich af of het niet om natte pudding ging. Toch is het volgens de salon hetzelfde ijs als tien jaar geleden, stelt de ijswinkel. De beste ijssalon van de provincie Utrecht is Torino in Woerden, volgens de test. De zaak scoorde een krappe voldoende.

Martijn Krabbé en HMG leggen ruzie bij

Martijn Krabbé gaat toch verder met de Holland Media Group (HMG). Eerder was er sprake van dat de presentator van de buis zou verdwijnen omdat hij een deal met Radio Noordzee 100.7 FM zou hebben verzwegen. Maar vandaag heeft HMG bekend gemaakt dat Krabbé een nieuw contract heeft getekend tot juli 2007. Martijn Krabbé gaat dus gewoon door met zijn tv-programma’s, waaronder In Holland Staat Een Huis. Het nieuwe contract komt nadat Radio Noordzee heeft beloofd dat Martijns televisiewerkzaamheden altijd vóór zijn dagelijkse radioprogramma gaan. Dit houdt in dat de dj, wanneer hij niet beschikbaar is, vervangen zal worden door een gastpresentator. (via Telegraaf)

Holland Casino stopt met sponsoring eredivisie

Holland Casino stopt aan het einde van komend seizoen met de sponsoring van de eredivisie. Na overleg met het ministerie van Justitie heeft het bedrijf besloten geen gebruik te maken van de optie tot verlenging na afloop van het huidige driejarige contract. In maart bleek dat de Tweede Kamer grote moeite heeft met de hoeveelheid reclame voor kansspelen. De onvrede kwam naar buiten tijdens de bespreking van het kansspelbeleid door de Vaste Kamercommissies voor Justitie en Economische Zaken met minister Donner. De voetbalcompetitie blijft dus nog één seizoen Holland Casino Eredivisie heten. In 2002 werd Holland Casino opvolger van KPN als naamgever. (Adformatie)

Wehkamp stopt met tv-programma

Wehkamp heeft besloten om na 1 juli niet door te gaan met het tv-programma ‘Wehkamp Welkom’ met Manon Thomas op SBS6. Door de lagere kijkdichtheden van dagtelevisie werd een relatief kleine doelgroep bereikt. Tegenover de lage kijkcijfers stonden de in verhouding hoge kosten van het maken en uitzenden van een eigen tv-programma. Wehkamp is nu toe aan een volgende fase in het communicatietraject en is van plan haar investeringen vanuit het nu vrijkomende marketingbudget breder te spreiden over meer media. Volgens Wehkamp is wél haar belangrijkste marketingdoelstelling, een voorrangspositie in het hoofd en het hart van de Nederlandse consument, ‘meer dan bereikt’. Verder is uit onderzoek gebleken dat het productaanbod van Wehkamp, de prijs-kwaliteitverhouding, het gemak van winkelen op afstand en de Wehkamp-dienstverlening in het bijzonder de laatste anderhalf jaar aanmerkelijk positiever worden beoordeeld dan voorheen, laat de homeshopper weten. (Adformatie via Medialog Blogspot)

Reggestreek Radio gestart met testuitzending

Reggestreek Radio, de nieuwe lokale omroep voor Hellendoorn, is sinds afgelopen zaterdag gestart met een testuitzending via de 106.6 MHz vanuit Hellendoorn. 21 augustus is de officiële opening van dit nieuwe radiostation gepland. (via FMTV)

Spoedig steunzender voor 89,3 Radio West

De publieke regionale radiozender 89,3 Radio West krijgt binnen enkele weken een steunzender in Den Haag. Dit blijkt uit een reactie van Burgermeerster Deetman op vragen van raadslid Van Lente. Naar aanleiding van ontvangsklachten van 89,3 Radio West in onder andere Den Haag – Centrum, Leiden en de Bollenstreek zijn door het Ministerie van Economische Zaken maatregelen genomen om de ontvangst te verbeteren. Voor Den Haag zou een steunzender van 1 KiloWatt nodig zijn om de ontvangst te optimaliseren. Momenteel is hiervoor echter geen frequentie beschikbaar. Wel wil zenderexploitant Nozema binnen enkele weken een kleine steunzender voor 89,3 Radio West in gebruik nemen. Deze 100-watt zender zou moeten gaan uitzenden op 89,0 MHz. Nozema voert nog metingen uit waarna, bij vergunningverlening door het Agentschap Telecom, die zender onmiddellijk in gebruik kan worden genomen omdat technisch alles dan al in gereedheid is gebracht. Het streven blijft om uiteindelijk vergunning te verkrijgen voor een steunzender van 1 KW.

Studio Almere wordt Stadsomroep

De lokale omroep Studio Almere verandert zijn naam in stadsomroep Almere. De radio- en televisiezender gaat Stadsradio en Stadstv heten. De naamsverandering maakt deel uit van een kwaliteitsslag. Het nieuwe bestuur wil een professionele lokale omroep met naast vrijwilligers ook betaalde krachten. De zender heeft extra subsidie aangevraagd bij de gemeente. (Omroep Flevoland via FMradio.be)

Vlaanderen maakt zich op voor grote frequentieswitch

Bijna een jaar nadat in Nederland de FM-band flink overhoop werd gehaald, maakt nu ook België zich op voor de grote frequentiewisseling. Vanaf komende donderdag (27 mei) klokslag twaalf uur zullen de diverse commerciële radiostations in Vlaanderen hun nieuwe zenders in gebruik nemen. Een typisch kenmerk van België is de tweestrijd tussen Vlaanderen en Wallonië. Dat is niet alleen op het gebied van taal, maar ook op gebied van radiofrequenties. Vandaar dat Vlaanderen en Wallonië beiden hun eigen frequentieplannen hebben. In het verleden heeft dat al regelmatig tot problemen geleid. Stations die met 0.1 a 0.2 Mhz verschil op enkele kilometers van elkaar vandaan uitzonden. De vraag is nog maar of dit met de nieuwe frequentieplannen tot het verleden gaat behoren. Vooralsnog gaat Vlaanderen voorop met het inwerking stellen van de nieuwe frequenties. In Wallonië staat het frequentieplan namelijk nog onder grote druk. Zeker nu de nieuwszender BFM protest heeft ingediend. De Raad van State heeft inmiddels het Waals frequentieplan opgeschort.Met de herindeling van de Vlaamse ether komt ook het radiolandschap er anders uit te zien. Allereerst moet vermeld worden dat de VRT niet meedoet met de herverdeling, zij blijven de beste frequenties in handen houden. Daarnaast blijven de twee landelijke commerciële stations (Q-Music en 4FM). Zij krijgen wel andere frequenties waardoor het ontvangst flink verbeterd zal worden. Het hitgevoelige Q zal haar huidige 29 frequenties inleveren en krijgt er 16 voor terug. Hiervan blijven er vijf hetzelfde. Jaren 80 klassieker 4FM levert haar 19 frequenties in en krijgt er 27 voor terug. Een aantal frequenties hiervan komen bij Q vandaan. Beide stations zullen in heel Vlaanderen te ontvangen zijn en kunnen ze hun opmars voortzetten.Nieuw in het Vlaamse radiolandschap zullen de vijf provinciale commerciële radiostations zijn voor elke provincie n. Voor Brabant en Brussel wordt dat Radio B+b (werktitel), voor Oost- Vlaanderen Radio OVL en voor de provincie Antwerpen Radio Antwerpen 1. De ketens Mango en FM Limburg worden opgewaardeerd tot provinciale stations voor respectievelijk West-Vlaanderen en Limburg. Manga heeft aangekondigd dat zij op 29 mei met de officiële uitzendingen zal starten. Sinds februari loopt de nieuwsredactie al warm en verzorgd het al nieuwsuitzendingen via de huidige frequenties. FM Limburg zal in september met haar officiële uitzendingen starten.

“Te veel drank in GTST”

Het gebruik van alcohol speelt een opvallende rol in de populaire soapserie ‘Goede Tijden Slechte Tijden’ (GTST). In de soap wordt gemiddeld elke 5 minuten alcohol gedronken. STAP (Stichting Alcoholpreventie) vindt dat te veel. De opleiding Toegepaste communicatiewetenschap van de Universiteit Twente deed onderzoek in opdracht van STAP. Vaak wordt alcohol gedronken om problemen ‘weg te drinken’. Ook wordt er relatief vaak in werksituaties gedronken. De indruk is dat alcohol in de gespeelde werkelijkheid van de soap vaker aanwezig is dan in het normale dagelijkse leven. STAP vindt dat het kijken naar GTST onverantwoord gebruik van alcohol, ook bij kinderen en jongeren, kan stimuleren. Er werd een inhoudsanalyse uitgevoerd over 40 afleveringen, uitgezonden in maart en april 2004. De hoeveelheden gedronken alcohol per acteur, de drinksituaties, het tijdstip van consumptie en de soorten drank zijn geanalyseerd. Daarnaast is nagegaan hoe het zit met de zichtbaarheid van alcohol op de sets. Uit het onderzoek blijkt dat er per aflevering gemiddeld 4,4 alcoholische eenheden geconsumeerd worden, wat neerkomt op elke 5 minuten een drankje. In de soap wordt niet alleen alcohol gedronken. Ook zijn er dikwijls flessen drank en andere referenties (zoals reclame-uitingen) in beeld. (Adformatie)

Ook Idols bij de AVRO

Nadat AVRO’s Sterrenslag is overgenomen door BNN, komt de omroep zelf met het door Endemol te produceren Sterrenjacht. Hierin gaat de omroep op jacht naar ‘aanstormend multitalent op het gebied van zang en dans in Nederland en Vlaanderen’. De deelnemers aan het programma moeten tussen 17 en 27 jaar oud zijn. Verder moeten ze al een dans-, theater- of filmopleiding volgen, of al ervaring hebben opgedaan in het entertainmentvak. In de eerste zes uitzendingen worden de audities van de kandidaten beoordeeld door een vakjury, die echter voor de deelnemers onzichtbaar is. In de weken daarna krijgt de jury hulp van internationale grootheden uit de theaterwereld. De zoektocht duurt elf weken en de winnaar krijgt een ‘bijzondere hoofdprijs’, aldus de omroep. (ANP via Medialog Blogspot)

Leeuwarder Courant tijdens Olympische Spelen ochtendkrant

Tijdens de Olympische Spelen is de Leeuwarder Courant voor twee weken een ochtendkrant. Het hoofd van de oplage-afdeling heeft dit woensdag gezegd. Het regionale blad valt normaal gesproken ’s middags bij de abonnees in de bus. De krant noemt twee redenen om in de ochtend te verschijnen. De redactie vindt dat het sportnieuws uit Athene in een middaguitgave te laat bij de lezer is. Ten tweede wil de Leeuwarder Courant elk jaar iets bijzonders doen voor haar lezers. Zo ontvingen alle abonnees vorig jaar een gratis jubileumboek ter ere van het 250-jarig bestaan van de krant. De krant heeft ook overwogen tijdens het Europees kampioenschap voetbal in Portugal als ochtendblad te verschijnen. ,,Maar er is een reële kans dat Nederland halverwege het toernooi is uitgeschakeld”, aldus het hoofd van de oplage-afdeling. Het is volgens hem absoluut niet aan de orde dat de Leeuwarder Courant permanent in de ochtend gaat verschijnen. De Olympische Spelen vinden plaats van 13 tot 29 augustus. (ANP)

KRO stopt met Pubertijd

De KRO stopt met het wekelijkse drama halfuur voor prepubers dat onder de naam KRO’s Pubertijd de afgelopen twee seizoenen op verschillende doordeweekse namiddagen werd uitgezonden. Het waardevolle genre drama gaat voortaan een plek krijgen in KRO’s Tien Plus!!! Met KRO’s Pubertijd probeerde de KRO de groep prepubers, voor wie de publieke omroep verder vrijwel geen programma’s biedt, naar Z@ppelin te trekken. Volgens hoofd KRO Jeugd Jan-Willem Bult bleken de beschikbare tijdslots voor KRO’s Pubertijd echter niet geschikt voor ondertiteld drama. “Van nature kijken vooral jonge kinderen naar een kinderzender als Z@ppelin. Om ook de oudere kinderen te trekken, hebben we het afgelopen seizoen het nieuwe ochtendblok KRO’s Tien Plus!!! gestart en daarin alle programma’s voor oudere kinderen samengebracht op een voor hen veel beter tijdstip. Het is dan ook logisch om het drama dat voorheen in KRO’s Pubertijd werd uitgezonden, hier naartoe te verplaatsen”, aldus Bult. (via Antenne 2)

RTBF staakt 24 uur

Bij de Franstalige openbare omroep RTBF wordt 24 uur gestaakt. De actie gaat uit van de socialistische overheidsvakbond CGSP/ACOD. De staking volgt op de mislukking van de onderhandelingen tussen bonden en directie in het kader van het Magellan- hervormingsplan. Het breekpunt is de werkregeling van journalisten en geluidstechnici die dikwijls op onregelmatige uren werken. De staking is dinsdagnacht begonnen, zowel bij radio als tv. Er wordt een minimumprogramma verzekerd met o.m. een tv-journaal en beeld van Roland Garros. (VRT)

Fresh FM start regio-editie voor Utrecht

De regionale commerciele radiozender Fresh FM is deze week gestart met een regio-editie voor Utrecht op de FM-frequentie 103.4 MHz. Tot dusver was via deze frequentie het signaal van de editie voor Amsterdam te horen. Voorlopig zullen alleen de vormgeving en de commercials per regio-editie verschillen. Fresh FM heeft nu vier aparte regioedities: Haaglanden op 95,6 MHz, Amsterdam en omstreken 95,7 MHz, Rijnland en Haarlemmermeer 95,9 MHz en Utrecht op 103,4 MHz. Om de introductie van de regio-editie voor Utrecht kracht bij te zetten is langs de snelweg A12 nabij Utrecht een groot reclambord geplaatst voor Fresh FM.

“Doorbraak digitale radio verwacht”

Zeven op de tien Nederlanders moeten medio november het hoogwaardige hifi-geluid van digitale radio via de ether (DAB) kunnen beluisteren. Nozema (Nederlandsche omroep-zendermaatschappij) en de Publieke Omroep zijn volop bezig met een uitbreiding van het zendbereik, zo bleek dinsdagmiddag tijdens een bijeenkomst bij de Nozema in Lopikerkapel. “Eind juli willen we het DAB-gebied hebben uitgebreid met de omroepstad Hilversum, Amsterdam, Den Haag en Rotterdam”, zegt H. Bakhuizen, beleidsmedewerker bij de publieke omroep. In augustus komen Haarlem, Lelystad, Arnhem en Utrecht erbij. In die periode starten we ook een reclamecampagne om het grote publiek attent te maken op de voordelen van digitale radio. In november moet 70 procent van de bevolking de stations van de Publieke Omroep, inclusief de Concertzender, via DAB kunnen beluisteren.” (ANP)

Kamphues naar KRO voor maken amusementsprogramma’s

De KRO heeft Rob Kamphues aangetrokken voor het maken van nieuwe amusementsprogramma’s. Eén programma zal een soortgelijk programma zijn als Kamphues Maakt Vrienden, dat hij afgelopen jaar voor BNN maakte. Kamphues:”De KRO maakt programma’s met een hart,zoals Spoorloos,en die passie spreekt mij aan. Ook in het zoeken naar drijfveren heeft de KRO een naam. Dat past bij me.Of ik van katholieke huize kom? Jazeker,ben zelfs misdienaar geweest.Maar dat was geen succes omdat ik alle bellen van het altaar stootte.” Eind jaren negentig zat Kamphues in het ‘actuele’ panel van Vara’s Kopspijkers. Vervolgens maakte hij bij RTL4 De 8 Plagen Van Kamphues,gevolgd door zijn werk voor BNN. (NOStt)

“Een rooskleurige toekomst voor Colorful Radio”

Colorful Radio was een commerciële radiozender tot die overgenomen werd door de Publieke Omroep. De overname was en is nog steeds omstreden. Maandag oordeelde het Commissariaat voor de Media dat Colorful in haar huidige vorm indruist tegen de Mediawet. Die laat themakanalen, als zogenaamde neventaak toe. Het Commissariaat vreest dat Colorful Radio het minderhedenaanbod als hoofdtaak van de Publieke Omroep kan verschralen. Woordvoerder Jeroen Wassenberg: “De Publieke Omroep zal een bezwaarschrift indienen tegen de beslissing”. Zo kan Colorful Radio voorlopig blijven uitzenden. Om de conclusie van het Commissariaat aan te vechten, zal de omroep bovendien beroep aantekenen. “Blijkbaar zijn we niet helder genoeg geweest en moeten we onze plannen nu verhelderen en gedetailleerder uitwerken. Er staat immers veel op het spel.” De lokale urbanzender FunX haalde vorig jaar haar gelijk in een soortgelijke zaak. Daarom blijft Rob Heukels, programmaleider radio van de NPS, optimistisch en gelooft hij sterk in de herformulering. Colorful Radio denkt er althans niet aan het roer fors om te gooien. “Het is en blijft in de eerste plaats een muziekstation. Tegen september willen we daarnaast een draagvlak creëren voor informatieve programma’s, zoals het de NPS betaamt.” “Als je het nu heel zwart-wit stelt zijn er nu twee werelden: 3FM is de witte popzender voor de plattelandsjeugd en in de steden is er vraag naar zwarte jongerenzenders. Het is een gat in de markt waarbij de Publieke Omroep, naast de commerciëlen, de plicht heeft aanwezig te zijn. De allochtone stadsjongeren daarbij betrekken, dat is mijn bedoeling”, aldus een goedlachse Heukels. (via VPRO’s 3 Voor12)

Tarieven UPC weer voor de rechter

De gemeente Wageningen en kabelexploitant UPC Nederland treffen elkaar opnieuw voor de rechter. Vandaag dient voor de rechtbank in Arnhem een kort geding dat de gemeente heeft aangespannen tegen de kabelaar. Het geschil spitst zich toe op de verhoging van de tarieven die UPC per 1 januari van dit jaar voor de abonnees in Wageningen heeft doorgevoerd. Zij betalen nu een tarief van 11,71 euro per maand voor het standaardpakket voor televisie en radio. Volgens de oude afspraken die de gemeente heeft gemaakt zou dat bedrag niet meer dan 8,67 euro per maand mogen zijn. De gemeente vindt dat de kabelexploitant de tarieven niet mag verhogen zolang het hoger beroep dat is aangetekend tegen de uitspraak eind januari van de rechtbank in Amsterdam, niet is afgehandeld. Een uitspraak in dit hoger beroep kan nog wel anderhalf jaar op zich laten wachten. In kort geding wordt de Arnhemse rechter daarom dan ook gevraagd hangende het hoger beroep de tarieven – met terugwerkende kracht – te bevriezen op het niveau dat voor 1 januari gold. Wageningen roept de hulp van de rechter in, omdat een vriendelijk verzoek van de gemeente aan UPC in april om de tarieven niet te verhogen geen resultaat had. (Kranten Online)

Journalist zaak-Schafthuizen opnieuw veroordeeld

Het Hof van Beroep in Gent heeft dinsdag de Vlaamse journalist Maschelin veroordeeld tot een boete van 2500 euro. Maschelin had in zijn krant Het Laatste Nieuws foto’s gepubliceerd van een slachtoffer van kindermisbruik door Joop Schafthuizen, de levenspartner van auteur Gerard Reve. De helft van de boete is voorwaardelijk. De rechtbank van Gent had eerder al een vergelijkbare straf uitgesproken, tegelijkertijd met een voorwaardelijke veroordeling van Schafthuizen. Deze bekende eerder misbruik van zijn Belgische buurjongen. Publiciteit daarover in Het Laatste Nieuws leidde er uiteindelijk toe dat de uitreiking van de Prijs der Nederlandse Letteren door de Belgische koning Albert aan Reve niet doorging. (ANP)

NPS contra VARA over NOVA

Zoals bekend zijn er plannen om de zaterdaguitzending van NOVA te schrappen. Nederland 3 netcoördinator Lennart van der Meulen wil op die plek graag meer films en drama programmeren om het marktaandeel van de zender op te krikken. Van der Meulen: Het gaat niet om de kijkcijfers, maar over het totale profiel van de zender. Als je het van die kant bekijkt moet NOVA op zaterdag weg. Er is op 3 een enorme omslag nodig, en dat doet soms zeer, maar het nieuwsuur door de week staat absoluut niet ter discussie. NOVA is voor het derde net een zeer belangrijk programma, maar er moet ook rekening worden gehouden met de behoeften van de kijker. En die zijn op zaterdagavond heel anders dan door de week. De VARA, samen met de NPS maker van NOVA, is niet tegen de voorstellen van Van der Meulen. Tv-directeur Frans Klein: We willen niet koste wat kost van NOVA af, maar het gesprek moet er wel op zijn gericht Nederland 3 af te helpen van zijn saaie en zware imago. En grote woorden als onbespreekbaar passen niet in zulk overleg. De NPS vindt de plannen echter ‘volstrekt onacceptabel’. Woordvoerder Arthur Schuitemaker: Nieuws en achtergronden zijn een essentieel onderdeel van Nederland 3, en NOVA wordt ook op zaterdag goed bekeken. NOVA is niet het probleem van het net. Er valt te praten over lengte en inhoud op zaterdag, maar niet over schrappen. We maken NOVA samen met de VARA, en dan hoop je dat je ook samen het belang ervan verdedigt. Dat is helaas niet het geval. (Parool via Medialog Blospot)

“Radio Rijnmond stevig aan kop”

Radio Rijnmond staat stevig aan kop. Deze conclusie kan worden getrokken uit de laatste CLO-luistercijfers over de maanden maart en april. Met een stijging van 1.8% (van 13.8% naar 15.6%) laat de regionale zender de concurrentie ver achter zich. Nummer twee op de lijst, Sky Radio die haar cijfers zag afnemen met 1.8%, volgt op enige afstand met 11.1%. Ondanks de roerige tijd is het Radio Rijnmond gelukt om de programma’s op hetzelfde niveau te houden en zo de luisteraars aan zich te blijven binden. Het zijn ook diezelfde luisteraars die immer achter de zender zijn blijven staan. (Radio Rijnmond)

Colorful Radio niet erkend als neventaak Publiek Omroep

De overname van radiostation Colorful door de Publieke Omroep is al langer omstreden. In februari nog spande de Nederlandse Vereniging van Commerciële Radio (VCR) een kort geding aan tegen initiatiefnemers NPS en NOS. De VCR was van mening dat deze overname in strijd is met de Mediawet, maar haalde toen bakzeil. Nu lijkt de VCR met vertraging toch haar gelijk te halen. Het Commissariaat voor de Media concludeert namelijk dat “de manier waarop de Publieke Omroep vorm en inhoud wil geven aan het themakanaal Colorful Radio het tot een activiteit maakt die niet kan worden goedgekeurd”. Voorzitter van het Commissariaat, Jan van Cuilenburg, laat in een persbericht weten dat Colorful Radio zich te weinig onderscheidt van de al bestaande publieke radionetten als een minderhedenprogramma. Er zou eerder sprake lijken te zijn van het naast radio 3FM opzetten van een tweede landelijke algemene jongerenzender.Het komt het er volgens het Commissariaat op neer dat Colorful Radio weinig lijkt toe te voegen aan het aanbod van de Publieke Omroep. Het station zou hiermee de Mediawet overtreden. Die laat themakanalen -als zogenaamde neventaak- toe, als die geen nadelige invloed kunnen hebben op de uitvoering van de hoofdtaak. In dit geval vreest het Commissariaat dat Colorful Radio het minderhedenaanbod als hoofdtaak van de publieke omroep kan verschralen. De uitspraak van het Commissariaat betekent niet noodzakelijk het einde van Colorful. Bart Bijvank, woordvoerder van het Commissariaat voor de Media: “Er is beroep mogelijk, maar om intussen ook te kunnen blijven uitzenden moet de omroep een schorsing van het arrest aanvragen bij de administratieve rechter.” J. Westerhof, zendercoördinator van Radio 1, 747 AM en betrokken bij de overname van Colorful, zei maandag dat PO zeker in beroep zal gaan en ook bij de rechter zal vragen om opschorting van de beslissing. ‘Dat moeten we alleen al doen om de kabelmaatschappijen te bedienen, want die hebben we een bepaald programma toegezegd.’ Volgens Westerhof hebben de controleurs van het commissariaat niet goed naar PO geluisterd. ‘We zullen onze plannen opnieuw moeten uitleggen. Sinds de overname hebben we de muziekprogrammering van Colorful al aangepast, die is nu minder commercieel. In september komen we met informatieve programma’s. We vinden dat we de kans moeten krijgen om de programmaformule voor de zender te ontwikkelen.’ Westerhof is onaangenaam verrast door de beslissing. ‘Wij hebben grote problemen om migranten van de tweede en derde generatie te bereiken via onze bestaande zenders. Daarom is Colorful Radio ontstaan. Het is zeker niet zo dat we al onze migrantenprogramma’s nu op dat kanaal uitzenden en dat niet meer doen via de andere zenders. Maar als we bijvoorbeeld Radio 3FM inrichten als urban zender, dan bedien je andere groepen weer niet, die niet in grote steden leven. Daarom hebben we voor deze oplossing gekozen.’ (via Vpro’s 3 Voor 12 / Volkskrant)

Funda start internet-tv

Huizensite Funda start vandaag met internet-tv: funda.tv. Iedereen kan er gratis naar kijken. De site bestaat uit drie onderdelen: inhoudelijke informatie over onder andere het kopen van een huis, locaties, trends en ontwikkelingen op de huizenmarkt, presentaties van koopwoningen en commerciële informatie. De bezoeker bepaalt wanneer en in welke volgorde hij de filmpjes bekijkt. Met funda.tv wil funda nieuwe toepassingen en technieken op internet onderzoeken. De filmpjes zijn geproduceerd door AT5, de lokale Amsterdamse tv zender. Funda.tv is in eerste instantie als een experiment opgezet. Met de ervaringen en informatie die dit oplevert, wil funda niet alleen meer inzicht krijgen in de manier waarop woningzoekers met filmpresentaties op het internet omgaan, maar ook de grenzen van het medium verkennen. (Adformatie)

Nieuw programma voor Paul Rosenmoller

De IKON gaat verder met Paul Rosenmöller. Hij gaat het programma Spraakmakende Zaken maken. In elf uitzendingen ontvangt hij mensen die in een bepaalde periode veel in het nieuws zijn geweest. In elke aflevering discussieert een wekelijks wisselend panel over een thema dat dichtbij de zaak van de hoofdgast staat. De panelleden zijn bekende Nederlanders uit het bedrijfsleven, de politiek, de media en wetenschap. Vanaf dinsdag 1 juni om 21.45 op Nederland 1. (Medialog Blogspot)

Luistercijfers: Radio538 nadert Sky Radio

Met een marktaandeel van 11,2 zit Radio 538 marktleider Sky Radio op de hielen. Sky heeft een aandeel van 11,3 procent, zo blijkt uit de Intomart-luistercijfers over de periode maart/april 2004. Het aandeel van Radio 538 groeide met 0,2 procent in vergelijking met de periode februari/maart, terwijl Sky 0,1 procent moest inleveren. De derde stek is nu voor Radio 2 (was tweede) met een aandeel van 10,8 (-0,3%). Radio 1 blijft op 8,5 procent, Radio 3 doet het goed met een groei van 0,4 procent naar 8,0. Noordzee FM blijft op 5,0 procent, zusterzender Radio 10 Gold gaat van 4,6 naar 4,7 en Veronica moet na een langdurige opmars iets terug: van 4,8 naar 4,6. Later meer…

feb/mrt(in%)	mrt/apr(in%)
01	Sky Radio	11.4	11.3
02	Radio 538	11.0	11.2
03	Radio 2	 11.1	10.8
04	Radio 1	 8.5	 8.5
05	Radio 3FM	7.6	8.0
06	Noordzee 100.7 FM	5.0	5.0
07	Radio 10 Gold	4.6	4.7
08	Radio Veronica	4.8	4.6
09	Yorin FM	2.9	3.0
10	ClassicFM	2.5	2.3
11	RTL FM	1.7	1.9
12	Arrow Rock Radio	1.5	1.8
--	Radio 4	1.8	1.8
14	747AM	0.8	0.9
15	Arrow 90.7 FM	0.4	0.5
16	ID&T Radio	0.4	0.4
17	BNR Nieuwsradio	0.4	0.3
==	Regio Radio	15.0	14.6
==	Regionale Commercieel Radio	2.4	2.4
==	Overige	6.2	6.1

Vlaanderen: “Q-Music heeft nu ook een Mercedes

Woensdagnacht veranderen lokale en commerciële radiostations van frequenties in Vlaanderen. “Het belangrijkste moment in de geschiedenis van de commerciële radio”, noemt de Vlaamse commerciele radiozender Q-Music het. Met het nieuwe frequentieplan in werking zal de commerciële radio Q-Music 97% van de Vlamingen kunnen bereiken. “We kunnen nu met gelijke middelen de concurrentie aan met de VRT-radio’s. We kregen van de overheid eerst een 2PK, de VRT rijdt met een Mercedes. Met eigen technische aanpassingen hebben we onze 2PK ongevormd tot een Golf. Nu hebben we ook een Mercedes”, luidt het. (VRT)

HMG-radiozenders krijgen de tijd om zich te ontplooien

De HMG-radiozenders krijgen enkele jaren de tijd om zich te ontplooien tot een winstgevende operatie, dit zegt RTL-Group baas Gerhard Zeiler in Adformatie. In het interview zegt hij dat de vorig jaar behaalde frequenties de tijd moeten kunnen krijgen om te groeien. Over een mogelijke verkoop aan een andere partij wil hij nog niet denken. “Waarom hebben we de frequenties dan verworven?” Alleen zou hij dit willen doen als er iemand met een flink zak geld komt, maar hij benadrukt dat dit niet moet leiden tot verkeerde conclusies want dit zal voorlopig nog niet gaan gebeuren. Voor RTL FM heeft de HMG pas een nieuwe koers uitgestippeld met muziek uit de jaren 60, 70, 80 en 90 en muziek van eigenbodem. Yorin FM zal in juni een facelift ondergaan als de namen van Stenders en Jensen worden toegevoegd aan de programmering. (via Radiofreak)

“Krabbé verzweeg Noordzee-deal”

RTL Boulevard-presentator Albert Verlinde mag van RTL4 op Noordzee FM presenteren, terwijl zijn collega Martijn Krabbé vanwege eenzelfde overstap van de zender wordt gehaald. In het AVRO- mediaprogramma Antenne 2 verklaarde Verlinde dit verschil: “Dat heeft denk ik alles te maken met openheid en eerlijkheid. Ik heb [RTL4] een paar weken geleden al geïnformeerd dat ik bezig was met Noordzee. (…) Martijn heeft gewoon z’n mond gehouden.” (via Antenne2)

Edit den Doosch naar ID&T Radio

Edit den Doosch gaat vanaf 7 juni presenteren op de dancezender ID&T Radio. Edit zal van maandag tot en met vrijdag een dagelijks programma Break the day krijgen tussen twee en vijf in de middag. De zender hoopt met het aantrekken van nieuwe DJ’s het marktaandeel op te krikken want daar schort het nogal aan bij de dancezender. Edit was eerder te horen op SlamFM en Q the Beat. Vorig jaar was ze nog korte tijd werkzaam als nieuwslezer bij Radio 538 in het programma van ‘Evers staat op’. Daarnaast had ze ook een eigen radioprogramma op de vrijdagavond. Er zullen nog enkele veranderingen plaats vinden. ‘Hoebee Hardop’ met Dennis Hoebee blijft ’s morgens van 7 tot 10. Erik de Koning, momenteel nog dagelijks te horen van zes tot acht in de avond zal vanaf 1 juni een programma gaan maken tussen 10 en 13 uur. Tussen 13 en 14 uur gaat ID&T interactieve in ‘Free choice’. Luisteraars kunnen dan via SMS hun eigen plaat aanvragen. Het programma ‘Studio 54’ wordt met 1 uur uitgebreid en een uur eerder beginnen. Vanaf 1 juni wordt het programma van 17 tot 20 uur gepresenteerd door Erik van Kleef. De laatste etherzender van ID&T Radio die nog niet in de lucht is, de zender in Leeuwarden, wordt nog deze maand aangezet op 91.2 FM. 

Onderzoek: ” Eén omroep voor heel Zuid-Holland “

In Zuid-Holland is op termijn nog maar plaats voor één regionale omroep. Dit blijkt uit het advies dat bureau MJP aan de besturen van RTV West en RTV Rijnmond heeft uitgebracht. De studie is verricht in opdracht van de provincie Zuid-Holland. Het vertrouwelijke rapport van het bureau van Leo Welters wordt dinsdag door de bestuurlijk top van de provincie besproken. Daarna mogen de fracties in Provinciale Staten zich er over buigen. Welters stelt in zijn schrijven, dat na 2006 een juridische eenheid zou moeten ontstaan met ‘één directeur (te werven via een open sollicitatie-procedure), één gezamenlijk controller, één gezamenlijk hoofd personeelszaken, gemeenschappelijke andere stafdiensten en één reclame-afdeling’. Bij RTV West is met verbijstering gereageerd op het advies, dat na 39 gesprekken met betrokkenen, in krap vier weken tijd werd geformuleerd. “Behalve dat de indruk bestaat, dat de conclusies al v aststonden, voor met het onderzoek werd begonnen, ontbreekt een financiële onderbouwing”, stelt Ineke Kouwenberg van RTV West. “Hierdoor is niet duidelijk welke financiële voordelen zo’n samenwerking tussen RTV West en RTV Rijnmond oplevert. We zijn niet tegen een fusie als het een verbetering betekent, maar de feiten ontbreken om hier op voorhand van uit te gaan.”Bij RTV West bestaat bovendien de indruk dat in het rapport van citaten gebruik is gemaakt, die pasten binnen het concept. Want, wie het rapport leest, krijgt het idee dat de omroepen op één lijn zitten en bijna niet kunnen wachten totdat het versmelten van beide regionale zendgemachtigden een feit is. Een korte rondgang langs medewerkers geeft echter een heel ander beeld. “Zo blijkt nergens uit het advies wat de voordelen op programmatische gebied zijn”, zegt een personeelslid dat anoniem wil blijven. “Bovendien is de serieuze optie om één directeur voor de twee omroepen te benoemen, in strijd met het Statenbesluit van half februari waarin de provincie besloot om beide omroepen de kans te geven om met een volwaardige bezetting te bouwen aan een nieuwe toekomst. Tevens wordt volledig voorbij gegaan aan het feit dat tot 2008 onze subsidie is gegarandeerd.” (via de Haagsche Courant)

Geen docusoap voor BZN

BZN krijgt geen eigen docusoap. De muziekgroep uit Volendam heeft gisteren na overleg met de TROS definitief besloten af te zien van een tv-avontuur. Dit bericht het Algemeen Dagblad. Volgens zanger Jan Keizer bleek het ’technisch niet haalbaar’ en ook ‘niet te betalen’. ,,We wilden in de serie toewerken naar een prachtig mooi gratis optreden in Volendam, maar er zaten simpelweg te veel haken en ogen aan. Het is niet de schuld van de TROS. We hebben ons er allemaal simpelweg op verkeken.” Eerder werd de serie, die eigenlijk deze zomer op tv had moeten komen, wegens organisatorische problemen al tot het najaar uitgesteld. In de soap rond BZN zouden alle bandleden met de camera worden gevolgd. Ook zou de serie ondertiteling krijgen, omdat zowel bandleden als de inwoners van Volendam dialect spreken. Keizer is eigenlijk wel opgelucht dat het project niet doorgaat: ,,Ik ben persoonlijk heel blij dat we het niet doen. Iedere bekende Nederlander heeft nu al zo’n beetje een eigen soap. Ik voel er niet veel voor om daar nog eens achteraan te komen.” TROS-programmadirecteur Gerard Baars geeft ondanks de klare taal van Keizer de moed niet op. ,,Ach, dat Jan roept dat het definitief niet doorgaat, zegt me niet zo veel. Ik ken hem wel een beetje. We willen nog altijd heel graag met BZN een serie maken. Ik denk dat we ook Jan wel weer in ons kamp krijgen.”

Radio 192 nog steeds niet uit crisis

De toestand van Radio 192 is nog steeds zorgelijk. De zender zit in een financiële dip door onder andere gebrek aan reclame inkomsten. De zender is al lange tijd in gesprek met investeerders maar tot nu toe is dit nog op niets uitgelopen. Het station laat echter in een reactie weten nog niet op te houden met hun zoektocht naar investeerders. Dit komt mede door de verschillende steunbetuigingen die het station heeft gekregen van luisteraars uit het hele land. Michael Bakker zegt over de onzekerheid waar 192 in zit: “Voorlopig kunnen wij niet zomaar de stekker er uit halen, dat zou kapitaalvernietiging betekenen. Maar aan de andere kant is het wellicht ook niet verstandig om verder geld te blijven uitgeven.” Verder zegt hij dat het station nog steeds aan het onderhandelen is met investeerders. Een gevolg van de financiële crisis van het station is dat het van een hoop kabelnetten in het land is af gegooid. (Radiofreak)

Belgacom begint proeven DSL-TV

Belgacom, de beheerder van het Belgische vaste telefoonnet, begint in het najaar met proeven voor digitale televisie-uitzendingen. Het bedrijf sluit overeenkomsten met Siemens en Alcatel, onder meer voor de uitrol van een VDSL-net. In november 2004 begint Belgacom bij duizend gezinnen proeven met uitzendingen van interactieve televisie via het DSL-net. De testen worden gehouden in de regio’s Brussel, Gent en Luik. In een persbericht schrijft de telecomaanbieder dat “het DSL-netwerk van Belgacom in de toekomst niet enkel internet nog sneller [moet] maken, maar ook digitale televisie in de Belgische huiskamers [moet] brengen.” Belgacom richt zich met de televisiediensten, iDTV, zowel op particuliere huishoudens als het bedrijfsleven. 

De Vlieger lanceert Engelstalige krant in Den Haag

Komende vrijdag rolt de eerste editie van The Hague Times van de persen. Het gratis Engelstalige weekblad voor Den Haag volgt daarmee het succes van The Amsterdam Times, die ondernemer E. de Vlieger al sinds september 2003 uitbrengt in de hoofdstad. The Hague Times komt te liggen bij internationale bedrijven, ambassades, consulaten, boekwinkels, hotels en cafés in de residentie. De eerste editie verschijnt in een oplage van 25.000 exemplaren. The Hague Times richt zich op nieuws uit de hofstad en de provincie Zuid-Holland en is bedoeld voor een internationaal publiek, zoals zakenlieden en toeristen. Oorspronkelijk stond de lancering gepland in maart of april. Tegenvallende advertentie-inkomsten hebben volgens hoofdredacteur A. Landman de vertraging veroorzaakt. Ook de introductie van The Rotterdam Times is om die reden uitgesteld en staat nu na de zomer gepland. (ANP)

Irak:Spaanse journalist weer vrij

Op de dag dat de laatste Spaanse troepen zich terugtrekken uit Irak, is een Spaanse journalist korte tijd door aanhangers van Moqtada al-Sadr ontvoerd geweest.De verslaggever,Fran Sevilla,is ongedeerd. Sevilla was op weg naar Najaf toen hij werd ontvoerd.Hij had verslag gedaan van de aftocht van de laatste van de 1300 Spaanse militairen uit Irak. De nieuwe socialistische regering, die na de aanslagen van 11 maart in Madrid aan de macht kwam,besloot alle troepen terug te trekken.Het commando van de Spaanse basis in Diwaniyah is aan het Amerikaanse leger overgedragen. (NOStt)

KRO komt met ‘Boer Zoekt Vrouw’

De KRO overweegt binnenkort een Nederlandse versie van het populaire Vlaamse tv-programma Boer Zoekt Vrouw te maken.Dit heeft de omroep vrijdag bekendgemaakt. In de serie zoeken boerenzonen een geschikte wederhelft die bereid is op de boerderij mee te helpen. Zij doen dit met behulp van beelden van potentiële echtgenotes die hooi stapelen,helpen met het kalveren van een koe en het huishouden runnen. De KRO heeft een zogeheten optie verworven op de succesvolle formule. In Vlaanderen is het (overigens van oorsprong Britse) programma met een marktaandeel van ruim zestig procent een doorslaand succes. (NOStt)

‘The Office’ krijgt geen Emmy

De Britse hitserie ‘The Office’ komt dit jaar niet in aanmerking voor een Emmy Award omdat de serie één aflevering te kort is. De show die eerder dit jaar twee Golden Globes won had het eerste deel van het tweede seizoen ingestuurd om mee te kunnen dingen naar de internationale Emmy. Na de inzending besloten de makers van de serie twee kerstspecials samen te voegen om zo een televisiefilm voor de Amerikaanse markt te maken. Daardoor komt de inzending een aflevering te kort. Om mee te mogen dingen naar de prijs moeten zes afleveringen worden ingestuurd. De BBC vindt het jammer en noemt het een kwestie van timing. Samen met de Televisie Awards is nog gekeken of er een mogelijkheid was de serie alsnog mee te laten dingen, maar dit is niet gelukt. Toch is de teleurstelling niet al te groot want naast de Golden Globes heeft de serie dit jaar ook de Amerikaanse mediaprijs de Peabody, en een groot aantal Baftas, de Britse Oscar, in de wacht weten te slepen. (Nieuws.nl / Novum)

Regio FM zwaar in financiële problemen

Regio FM, de lokale omroep van de gemeente Wierden staat aan het randje van de afgrond. Dit bericht dagblad Tubantia. Enkele tegenvallers, buiten de schuld van de lokale omroep, hebben er voor gezorgd dat het geld over pakweg vijf weken op is. Komt er voor die tijd geen oplossing voor de financiële problemen, dan rest de omroep weinig anders dan ermee te stoppen. Voorzitter A.H. Reinders van Regio FM ziet als overmacht. ‘Er is ons een aantal zaken overkomen die we niet konden voorzien. We hebben daarom afgelopen jaar al een beroep moeten doen op de overheidssubsidie voor dit jaar. Met als gevolg dat we nu zo onderhand door onze centen heen zijn.’ De omroep werd in 2003 op kosten gejaagd door een nieuwe zendmast, terwijl ook met terugwerkende kracht een vergoeding moest worden betaald voor het uitzenden van het landelijke nieuws op de lokale zender. Regio FM werd verder geconfronteerd met een teruglopende interesse van adverteerders door de economische recessie van het moment. Ook kampt de omroep met een tekort aan vrijwilligers die bereid zijn de plaatselijke middenstand langs te gaan om advertenties te werven. Voor Regio FM is 1 juli een bepalende datum, want dan loopt de huidige huurperiode van de studio af. De omroep heeft 10.000 euro nodig om het dit jaar uit te kunnen zingen. ‘Op eigen kracht is dat nauwelijks haalbaar’, aldus voorzitter Reinders. Daarom doet Regio FM een beroep op de gemeente Wierden om de lokale omroep éénmalig uit de brand te helpen. De bereidheid daartoe bleek in de raadscommissie Zorg nog niet erg groot. Het college van B en W gaf al een voorzet door het subsidieverzoek af te wijzen en de commissie bleek daar, met wat nuanceringen, ook wel zo over te denken. Alleen als Regio FM snel met een goed plan komt, is er kans op hulp van de gemeente.

Jerry Springer als DJ

Jerry Springer, bekend van zijn eigen controversiële talk-show, wordt disc-jockey. De talkshow-host gaat gedurende een week op het Britse radiostation Capital Gold een programma presenteren. Hij vervangt hiermee de huidige dj, Paul Coyte, die dan met vakantie is. De verwachting van de zender is dat uitzendkracht Springer zijn favoriete nummers uit de jaren zestig, zeventig en tachtig gaat draaien. Springer, die oorspronkelijk dominee is, maakt op dit moment grote furore op West End in Londen, met een musical die gebaseerd is op zijn talkshow. Ook Hollywood-sterren Brad Pitt en Elijah Wood hebben aangegeven graag plaatjes op de Britse radio te willen draaien. Springer maakt zijn dj-debuut op 31 mei. (ANP)

SBS biedt geen excuses aan in ‘principiele kwestie’

Televisiezender SBS heeft besloten om niet in te gaan op de eisen van prins Willem-Alexander en prinses Máxima. Het koninklijk paar wilde dat de zender vijfduizend euro zou overmaken aan S.O.S Kinderdorpen als genoegdoening voor het uitzenden van beeldmateriaal uit de videocamera van Máxima. Daarbij zou de zender ook moeten toegeven dat het uitzenden van de beelden onrechtmatig was. SBS vindt dat het hier om een principiële kwestie gaat. In een reactie zegt de zender dat ‘het in het huidige tijdperk niet meer passend is dat een televisiezender haar kijkers niet mag wijzen op beelden die op internet voor iedereen vrij toegankelijk zijn’. SBS zegt in haar bericht dat ze de beelden wanneer de actualiteit daarom vraagt, wel opnieuw zal uitzenden. SBS wil niet dat S.O.S Kinderdorpen inzet wordt van een ‘principieel juridisch conflict’. Ze gaat daarom sowieso vijfduizend euro aan de instelling schenken. De eventuele gerechtelijke procedure die advocaat Kurt Stöpetie van het koninklijk paar eventueel wil aanspannen ziet SBS met ‘volste vertrouwen’ tegemoet. Het programma Shownieuws toonde vorige week beelden van prinses Amalia terwijl Máxima ‘Klap eens in je handjes’ voor haar dochter zingt. De zender verdedigt zich door te zeggen met de uitspraak dat er ‘slechts luttele seconden’ werden getoond in een ‘duidelijke internet omgeving’. Volgens Stöpetie had SBS de beelden niet mogen uitzenden omdat ze niet alleen het privéleven van Amalia, Willem-Alexander en Máxima schond maar ook omdat de beelden onrechtmatig, via heling waren verkregen. De camera van Máxima werd in Argentinië tijdens een privéfeestje gestolen. De beelden ervan doken later op op een Argentijnse website. (Novum Nieuws / Nieuws.nl)

Ook Albert Verlinde naar Noordzee FM

RTL Boulevard-presentator Albert Verlinde krijgt vanaf 1 september een radioprogramma bij Noordzee FM. Dit heeft Verlinde zelf bekend gemaakt in het programma RTL Boulevard. Albert Verlinde benadrukte dat Fons van Westerloo ervan op de hoogte is, en dat hij geen problemen ziet. Dit omdat de radioshow van Albert geen dagelijkse show is, maar alleen in het weekend wordt uitgezonden. Eerder deze week werd bekend dat RTL4-prsentator Martijn Krabbé kan vertrekken bij RTL omdat hij een dagelijks radioprogramma gaat presenteren bij Noordzee FM. In RTL Boulevard werd tevens bekend gemaakt dat Winston Gerschtanowitz een radioprogramma krijgt bij Noordzee FM en invaller wordt voor de programma’s van Gordon, Martijn Krabbe en Albert Verlinde.

“RTL FM onderhandelde met Jan van Veen over Candlelight”

RTL FM heeft presentator Jan van Veen benaderd om het gedichtenprogramma ‘Candlelight’ op deze zender te programmeren. Maar de onderhandelingen zijn door RTL FM zelf ook weer afgebroken. Dat heeft de zender inmiddels aan de website van RadioFreak bevestigd. “Voor het nieuwe RTL FM hebben wij heel breed de markt bekeken. Zo is er ook gekeken naar een aantal dj’s van Radio 10 Gold. We waren op zoek naar presentatoren die volgens ons geschikt waren om de RTL FM sound over te brengen. We hebben ons echt geconcentreerd op het gevoel dat ze over konden brengen zonder rekening te houden met hun bekendheid”, zo laat een woordvoerster van RTL FM weten. Het station koos uiteindelijk voor Julia Samuël, Marion Keller, Mylene Kroon en Eric Valentijn. “Ook is er gebruik gemaakt van talent in eigen huis, zoals Edwin Ouwehand, Roland Snoeijer en Robbie Feller”. Robbie Feller zal maar tijdelijk te horen zijn. “Hij zal na enige tijd worden vervangen zodat hij zich weer volledig kan richten op zijn taken bij Yorin FM”, zegt de woordvoerster. (via Radiofreak)

Gemeente Amstelveen spant kort geding aan tegen Casema

De gemeente Amstelveen heeft een kort geding aangespannen tegen kabelexploitant Casema. De gemeente Amstelveen en Casema zijn overeengekomen dat het kabeltarief voor het radio- en televisiepakket in Amstelveen jaarlijks alleen mag worden verhoogd met de inflatie en bepaalde “externe kosten”. Deze externe kosten zijn in het contract tussen de gemeente en Casema nauwkeurig omschreven. Casema heeft de kabeltarieven in Amstelveen in strijd met de gemaakte afspraken per 1 april 2004 met ruim 18% verhoogd. Casema acht zich niet meer gebonden aan die afspraken. De gemeente Amstelveen heeft Casema verzocht de tariefsverhoging ongedaan te maken. Zij heeft een kort geding tegen Casema aangekondigd, voor het geval Casema de tariefsverhoging vóór 10 mei 2004 niet heeft teruggedraaid. Vooralsnog heeft Casema geen gevolg gegeven aan het verzoek van de gemeente. Het kort geding wordt op 17 juni a.s. behandeld door de Voorzieningenrechter van de rechtbank te Amsterdam. (via www.cardanus.nl)

Raad Haarlem stemt toch in met overeenkomst UPC

De gemeenteraad van Haarlem is woensdag toch akkoord gegaan met de overeenkomst die het college met UPC heeft gesloten. De raad stemde in april nog tegen het akkoord van burgemeester en wethouders met het kabelbedrijf, omdat dit financieel nadelig is voor de burger. De raad gaat desondanks akkoord. Een juridische procedure tegen UPC maakt volgens deskundigen weinig kans. De gemeenteraad wilde UPC aanvankelijk houden aan het oude contract van 2000. Daarin werd vastgelegd dat de kabeltarieven slechts met een klein percentage mogen worden verhoogd. UPC wilde het tarief dit jaar met 40 procent verhogen. Dat vond de gemeente in eerste instantie niet kunnen.In de overeenkomst met UPC staat nu dat de tariefsverhoging in etappes wordt ingevoerd in 2004. Volgens de gemeente bespaart de Haarlemse burger daarmee in totaal 1,6 miljoen euro. Als tegenprestatie ontvangt Haarlem de komende zeven jaar 2,25 miljoen euro van het kabelbedrijf. Dat geld wordt gebruikt voor zaken waar de Haarlemse burger beter van wordt, zo is afgesproken met de raad. De raad ziet het akkoord als een voldongen feit, maar was woensdag wel zeer kritisch over de handelwijze van het Haarlemse college. De raad blijft van mening dat B & W de overeenkomst van te voren had moeten voorleggen aan de raadsleden. (ANP via Spitsnet)

Amusementsblok op Nederland 3

Netcoördinator van Nederland 3, Lennart van der Meulen wil naast het opheffen van de zaterdaguitzending van NOVA, iedere werkdag rond (het moeilijke tijdstip van ) acht uur een amusementsblok voor de kwakkelende zender. Van der Meulen: Doordeweeks moet er een amusementsbalk komen rond acht uur. Nederland 3 scoort op dat tijdstip het slechtst in vergelijking met de acht andere zenders. Dat houdt in dat we een groot aantal titels zullen moeten schrappen. Allemaal om het profiel van het net herkenbaarder te maken. De netcoördinator heeft inmiddels een nieuw programmaschema bij de Raad van Bestuur van de Publieke Omroep ingeleverd, nadat de vorige versie werd afgekeurd omdat hiermee slechts een marktaandeel van 8 in plaats van de beoogde 10 procent behaald zou worden. (Via Medialog Blogspot)

Casema vernieuwt kabelnetwerk Blaricum

Kabelmaatschappij Casema start eind mei met de werkzaamheden voor de aanleg van een nieuw kabelnetwerk. Dankzij dit nieuwe netwerk verbetert de kwaliteit van televisie en radio en zijn nieuwe diensten mogelijk, zoals internet en KeuzeTV. Onderdeel van de werkzaamheden is onder meer het verglazen van het hoofdnet en het plaatsen van nieuwe apparatuur in de kasten. De kabels naar de woningen hoeven niet vervangen te worden. De gehele ombouw van het netwerk duurt van eind mei tot en met september van dit jaar. De firma Schuuring, die namens Casema de graafwerkzaamheden verricht, informeert bewoners over datum en tijdstip waarop de werkzaamheden in hun buurt plaatsvinden. Dit gebeurt ruim van tevoren per brief. (Casema)

Martijn Krabbe moet stoppen bij RTL 4

Matijn Krabbé moet stoppen met zijn succesvolle tv-programma’s ‘In Holland staat een Huis’ en ‘De Perfecte Partner’ op RTL 4. De directie van de commerciële zal zijn contract niet verlegen omdat hij het middagprogramma op Noordzee FM gaat maken. Wanneer zijn contract zal eindigen is niet bekend. Vrijdag tekende de presentator het contract bij Noordzee FM. RTL- directeur Fons van Westerloo reageerde zaterdagochtend al boos in het Algemeen Dagblad over dit contract. “Fons van Westerloo blijft bij zijn standpunt dat volledige inzet voor televisie bij RTL 4 niet samengaat met het maken van een dagelijks radioprogramma. En dat dat ook nog bij een concurrent gebeurt, maakt het er niet beter op”, aldus een woordvoerder van RTL gisteren. (via Radiofreak)

NPS wil zaterdageditie NOVA niet schrappen

Actualiteitenrubriek NOVA (NPS/VARA) moet van de NPS-leiding zes keer in de week blijven uitzenden. Het voornemen van de netcoördinator van Nederland 3 en de VARA-directie om de zaterdageditie te schrappen is voor de NPS onacceptabel. Dat zei NOVA-hoofdredacteur C. Kuyl woensdag. Netcoördinator L. van der Meulen en de VARA-directie willen de versie op zaterdag per 1 januari opheffen ten gunste van drama. ,,Dat nieuws ving ik onlangs bij toeval op”, aldus Kuyl. ,,Drama zou het marktaandeel van Nederland 3 vergroten, maar uit onderzoek blijkt dat dat helemaal niet zo is. Ik denk dat de kijkcijfers dan juist gaan inzakken. Bovendien hebben ze nog helemaal geen drama om op die plaats uit te zenden en aankopen is onbetaalbaar.” (ANP)

EK in Breedbeeld via Digitale kabel-tv

Wedstrijden van het EK Voetbal 2004 zullen in breedbeeld te zien zijn via de digitale tv-diensten van Cai Westland, Multikabel, Essent Kabelcom en UPC. Deze kabelbedrijven zullen de live-wedstrijden van het EK voetbal uit Portugal in echt breedbeeld (16:9-beeld) op televisie brengen voor hun digitale televisie-abonnees. Kijkers kunnen kiezen uit N ederland 2 met het traditionele 4:3-beeld of Nederland 2 met het breedbeeld(16:9)-signaal. Voor mensen met een breedbeeldtelevisie zal zo daadwerkelijk meer van het veld en de spelers te zien zijn, waardoor het wedstrijdverloop nog beter kan worden gevolgd. De digitale televisie-abonnees van Cai Westland, Multikabel, Essent Kabelcom (TV Home) en UPC hebben hiermee een uniek kans om nog meer te genieten van het EK Voetbal. Natuurlijk betalen ze geen extra vergoeding voor het kijken naar de breedbeelduitzendingen. (persbericht Essemt)

Hoofdredacteur Haagsche Courant door politie verhoord

De recherche van het politiekorps Haaglanden heeft dinsdag de hoofdredacteur van de Haagsche Courant, Peter ter Horst, verhoord over het publiceren van vertrouwelijke informatie over de sollicitatieprocedure voor de burgemeester van de gemeente Westland. Hoofdredacteur Ter Horst weigerde te antwoorden op vragen over de herkomst van die informatie. De Westlandsche Courant, die valt onder de verantwoordelijkheid van de hoofdredacteur van de Haagsche Courant/Goudsche Courant, publiceerde begin april de namen van de beoogde kandidaten voor het burgemeesterschap. In de gemeenteraad ontstond hierop grote consternatie. De vertrouwenscommissie van de gemeenteraad, die achter gesloten deuren werkt aan de voordracht van wee kandidaten, besloot aangifte te doen bij de politie wegens ‘schending van het ambtsgeheim’. Politie Haaglanden verricht sindsdien onderzoek naar ‘het lek’. De recherche wilde van hoofdredacteur Ter Horst onder meer weten welke redacteuren de stukken over de burgemeesterbenoeming hadden geschreven en waar zij het nieuws vandaan hadden. Ter Horst weigerde antwoorden te geven op deze vragen, en beriep zich hierbij op het journalistieke principe van bronbescherming. (HC)

Zorg om dure kabel-tv

Minister Brinkhorst van Economische Zaken deelt de zorg van de Tweede Kamer over de stijging van de tarieven van kabel-tv. De overheid kan evenwel pas optreden als de kartelwaakhond NMa misbruik van economische machtspositie heeft aangetoond. Dat zei de D66-bewindsman woensdag tijdens overleg in de Tweede Kamer. Brinkhorst heeft maatregelen in het vooruitzicht gesteld, maar vooral de linkse partijen (SP, GroenLinks en PvdA) verliezen hun geduld, nu de Consumentenbond heeft gezegd dat prijsverhogingen tot 50 procent voorkomen. De regeringspartijen CDA en D66 spraken hun “zorg” uit en hun coalitiepartner VVD noemde de prijsverhogingen “fors”. Brinkhorst zei daarop dat UPC “de schijn tegen heeft” en legde uit dat de overheid niet stil zit. Als onderzoek door de NMa aantoont dat de prijzen “excessief” zijn gestegen, kan die een forse boete en eventueel een dwangsom opleggen. Mogelijk wordt hierover in het najaar meer duidelijk. Bovendien is de toezichthouder op de telecombedrijven, de Opta, bezig met een “marktanalyse”, die vermoedelijk tot begin volgend jaar zal duren. Dat zou kunnen leiden tot “prijstoezicht”. Brinkhorst wil overigens komen tot een ander systeem om de prijzen vast te stellen. Er moet een “vastrecht” komen, dat de kosten dekt van het aanleggen van de kabel. Daar komt dan een bedrag bovenop, dat afhangt van de zenders die de klant wel of niet wil ontvangen. De minister vindt dat de consument nu te weinig te kiezen heeft. (Telegraaf)

Actrice Mary Dresselhuys (97) overleden

De actrice Mary Dresselhuys is woensdagochtend in alle vroegte thuis in haar slaap overleden. Dat heeft Stage Holding van Joop van den Ende meegedeeld. Dresselhuys, die tot op hoge leeftijd actief was en overal en altijd volle zalen trok, was 97 jaar oud. Ruim over de honderdvijftig rollen heeft Mary Dresselhuys in haar glorierijke toneelloopbaan gespeeld. Als het aan haar uders had gelegen was dat nimmer gebeurd en had zij niet kunnen uitgroeien tot een van de grootste comédiennes van het Nederlandse toneel. Haar vitaliteit tot op hoge leeftijd heeft een afscheid van het theater steeds uitgesteld. 

Radio Tonka uit de lucht gehaald

De Haagse vrije radiozender Radio Tonka is maandagavond uit de lucht. Zowel de gehele studio- inhoud, de antenne als de zender zijn in beslag genomen. Tevens is er een aanhouding verricht van een medewerker van Radio Tonka die in het pand aanwezig was. Deze medewerker is meegenomen naar het politiebureau en later weer op vrije voeten gesteld. Bij de inval in het pand van Radio Tonka was 20 man politie aanwezig en een aantal medewerkers van het Agentschap Telecom. Na de ontruiming van de Blauwe Aanslag in oktober vorig jaar werd al enige tijd uitgezonden vanuit De Illusie in de Casuariestraat in Den Haag. Radio Tonka is inmiddels ruim 10 jaar actief als vrije radiozender met een avondvullend radioprogramma. Het is onduidelijk wanneer Radio Tonka terugkeert in de Haagse ether.

Vlaanderen: Q-Music en 4FM blijven stijgen

De commerciële radiozenders Q-Music en 4FM zetten hun sterke groei in het begin van dit jaar voort. Bij de radiozenders van de openbare omroep VRT, die samen net geen 80 procent marktaandeel vertegenwoordigen, daalden Radio 1, Radio Donna en Klara, terwijl Radio 2 en Studio Brussel vooruitgang boekten. Dat blijkt uit cijfers van het CIM. De meting vond plaats tussen 26 januari en 21 maart. (Villamedia)

Senaat stelt stemming ledentallen omroep uit

De Eerste Kamer heeft dinsdagavond op verzoek van staatssecretaris Van der Laan (Media) de stemming uitgesteld over een wetsvoorstel om de verplichte ledenaantallen van omroepen te verlagen. De bewindsvrouw wil dat aantal omlaag brengen van 300.000 naar 150.000, maar de senaatsfracties van vooral CDA en PvdA hebben daar grote bezwaren tegen. Tijdens een debat vorige week bleek al dat zij tegen het voorstel zijn omdat het volgens hen alleen is bedoeld om jongerenomroep BNN te redden. Die omroep wierf onlangs veel nieuwe leden en heeft daardoor inmiddels 224.000 leden; nog steeds te weinig binnen de huidige Mediawet 300.000). Ook willen de tegensputterende fracties dat de plannen van Van der Laan deel gaan uitmaken van een breder kabinetsbeleid over de toekomst van de publieke omroepen. Op die manier willen ze gelegenheidswetgeving voorkomen. 

Consumentenbond tegen prijsstijging kabel-tv

De Consumentenbond vindt dat de tarieven voor kabeltelevisie de laatste tijd te fors zijn gestegen. Als protest daartegen worden dinsdagmiddag meer dan 9000 handtekeningen aangeboden aan leden van de Tweede Kamer in Den Haag. De bond vindt het de taak van de overheid om het stijgen van de tarieven een halt toe te roepen.Het zenderaanbod is de afgelopen 2,5 jaar gelijk gebleven, toch zijn de tarieven van kabelbedrijven met tientallen euro’s gestegen. De toezichthouder van de telecommarkt Opta en de Nederlandse Mededingingsautoriteit NMa werken aan een onderzoek naar de tarieven van kabelbedrijven. De Consumentenbond is echter van mening dat de overheid daar niet op moet wachten, maar direct moet ingrijpen. De handtekeningenactie liep vanaf december vorig jaar. De bond overhandigt de petitie aan de Vaste Kamercommissies van Economische Zaken, Onderwijs en Cultuur en Wetenschappen. (via RTV West)

Kurt Rogiers gaat mogelijk radio maken voor BNN

Kurt Rogiers, bekend als acteur uit de televisieserie Costa, gaat als presentator bij BNN werken, dat zei hij vanmiddag in het programma Ruuddewild.nl op 3FM. Kurt vertelde dat hij een televisieprogramma gaat presenteren en dat hij ook iets op de radio zou gaan doen, maar dat hij dat laatste eigenlijk nog niet mocht vertellen. BNN liet aan de website van RadioFreak weten dat Kurt alleen een zogenaamde pilot, een soort testserie, voor een nieuw televisieprogramma gaat maken en dat daarvan nog niet eens bekend is of dit zal worden uitgezonden. Ze zei dat er niets bekend is over eventuele radiowerkzaamheden van Rogiers voor BNN. De komende tijd zal BNN meer nieuwe medewerkers aannemen voor zowel radio als televisie. Dit doordat onder andere Ruud de Wild en Astrid de Jong vertrekken bij de jongerenomroep. Jeroen Kijk-in-de-Vegte nam al eerder afscheid. Eén van de nieuwe radiomedewerkers voor BNN is Wouter van der Goes. Hij zal Ruud de Wild opvolgen op 3FM. (via Radiofreak)

RVD stelt SBS ultimatum over video

SBS Broadcasting moet binnen tien dagen 5000 euro overmaken op de rekening van SOS Kinderdorpen.Ook moet de omroeporganisatie schriftelijk erkennen dat SBS6 door gestolen videobeelden van prinses Amalia uit te zenden,onrechtmatig heeft gehandeld. Dat eisen prins Willem-Alexander en prinses Máxima in een brief aan SBS Broadcasting.SBS6 zond de beelden uit ondanks een waarschuwing van de RVD dat er gerechtelijke stappen zouden volgen. De RVD vindt dat SBS de privacy heeft geschonden van de kroonprins en inbreuk heeft gemaakt op het portretrecht van prinses Amalia. (NOStt)

“VRT is klaar voor een lange warme zomer”

De Vlaamse publieke tv-zenders TV1, Canvas en Ketnet zijn klaar voor het zomerseizoen. Dinsdag hebben netmanagers Bettina Geysen en Johan Op de Beeck de zomerprogramma’s voorgesteld in Brussel. Tijdens de zomermaanden zullen enkele “zonnige” TV1-programma’s terug op antenne verschijnen, zoals “1000 zonnen & garnalen”, “Quix”, “Aan tafel” en “Grenzeloze liefde”. Yasmine presenteert op 12 juli de 1000e aflevering van “De rode loper”, een jubileum dat op de gepaste manier gevierd zal worden. “Het leven zoals het elders is” staat ook op het TV1-menu. De grote zomernieuwkomer van TV1 is “Fata Morgana’s” op zondagavond. Een Vlaamse gemeente wordt op de proef gesteld door een bekende ingezetene. Metde hulp van Geena Lisa en Sergio mogen alle inwoners de opdracht uitvoeren. Kadèr Gürbuz zal op TV1 het nieuwe “Huis zoekt date” presenteren. Op woensdag neemt ze vrijgezellen mee naar het huis van een mogelijke date onder het moto: “Toon mij hoe je woont en ik zal je zeggen wie je bent”. De klassiekers “FC de kampioenen” en “Schone schijn” zijn deze zomer ook weer van de partij.Door de komst van Sporza beleeft Canvas een zomer die anders is dan alle voor-gaande. Canvas heeft nu meer tijd om de fans van detectives, documentaires, films en quizzen te bedienen. Canvas besteedt op 6 juni uitgebreid aandacht aan de 60-jarige verjaardag van D-Day, het einde van WO II. “In vino” is een nieuw praatprogramma met als gastheer Fred Brouwers. “De Canvascrack” met Herman Van Molle komt terug en “TerZake” schakelt over op de zomerformule in juli en augustus. Ook is er plaats voor nieuwe fictie- reeksen en nieuwe documentaires. Ketnet slaat deze zomer samen met Radio 2 zijn tenten op aan zee. En in augustus wordt het Ketnet Festival georganiseerd. Voor de zomerse Ketnetmix “Kokteel” gaan de wrappers An Jordens, Staf Coppens en Aron Wade op stap en zoeken ze naar allerlei leuke plaatsen waar het fijn vertoeven is. Vandaaruit presenteren ze hun “Kokteel”-show. Tijdens de zomermaanden biedt Ketnet zeven dagen op zeven een ochtendblok aan. Op weekdagen van zeven tot half tien en zaterdag tot elf en zondag tot half één. (VRT)

Ruim 200.000 stemmen voor ‘De Grootste Nederlander’

Vanaf vandaag kan er niet meer gestemd worden voor ‘De Grootste Nederlander’. In de afgelopen drie weken heeft het Nederlands publiek uit 200 namen kunnen kiezen wie zij ‘De Grootste Nederlander’ vinden. Er zijn ruim 200.000 stemmen geteld. De namen die in de Top 100 terecht zijn gekomen, worden op maandag 11 oktober bekend gemaakt tijdens een marathon-uitzending op televisie. De 10 hoogstgenoteerden in deze lijst gaan in de weken erna een intensieve strijd aan om de uiteindelijke titel. Op elke woensdag- en zaterdagavond tussen 13 oktober en 13 november zendt de KRO een speciaal programma over hen uit waarin ze door een eigen ‘ambassadeur’ worden aangeprezen. In de finale-uitzending op maandag 15 november zullen deze ambassadeurs tegen elkaar strijden om de stem van de kijker. Het publiek kan tijdens de gehele periode stemmen en bepaalt uiteindelijk wie de winnaar is. (persbericht KRO)

Kabelaars zeggen contract buitenlandse zenders op

De gezamenlijke kabelexploitanten verenigd in kabelkoepel VECAI hebben hun contract met rechtenorganisatie BUMA voor de uitzending van de meeste buitenlandse (publieke) tv-zenders opgezegd. Het gaat daarbij om VRT TV 1, Ketnet/Canvas, BBC 1, BBC 2, RTL, TF 1, France 2, 3, RTBF La Une, La Deux, ARD, ZDF, WDR, TVE Internacional, Rai Uno en WDR/NDR/Sudwest Fernsehen. In een overeenkomst waar ook de NOS bij betrokken is, is de kabeldoorgifte van deze zenders geregeld, waarbij kabelaars in staffels – afhankelijk van hoeveel buitenlandse zenders worden doorgegeven – hiervoor betalen. Volgens een betrokkene is de overeenkomst per april 2005 opgezegd. Het zou daarbij zeker niet de bedoeling zijn de kabeldoorgifte te staken. De kabelexploitanten willen een ‘meer transparante logische structuur’ waarbij alle onderdelen van het contract ter discussie staan waaronder het tarief en de omvang. De buitenlandse publieke omroepen ontvangen gezamenlijk jaarlijks miljoenen ter dekking van de rechten uit Nederland dankzij deze kabel-overeenkomst. Sommige zenders die in het contract zijn opgenomen (TF 1, France 3, RTBF La Deux) worden niet of nauwelijks doorgegeven in Nederland. VECAI wilde niet ingaan op vragen. (DutchMedia Weblog)

Simone FM neemt steunzender Groningen in gebruik

De regionale commerciële radiozender Simone FM heeft haar steunzender in Groningen in gebruik genomen. De zender is in Groningen en omgeving te ontvangen op 92,9 MHz en zendt uit met een vermogen van 1 KW. Met het ingebruik nemen van de frequentie 92,9 MHz zijn alle fm-zenders van Simone FM in de lucht.

Hoofdredacteuren Netwerk sluiten convenant

De hoofdredacteuren van KRO, NCRV en de EO die per 1 september gaan samenwerken in het televisie-actualiteitenprogramma Netwerk hebben een journalistiek convenant gesloten. Dat heeft NCRV-hoofdredacteur Gijs van Beuzekom dinsdag bevestigd. In het convenant zijn duidelijke afspraken gemaakt over ,,de journalistieke voorwaarden waaronder we gaan samenwerken”. Eerder dit jaar stuitte het gedwongen vertrek van de AVRO uit Netwerk op stevige kritiek van de betrokken redacties. Met name die van KRO en NCRV zaten niet te wachten op de EO. Ondanks dat verzet hield de raad van bestuur van de publieke omroep vast aan het besluit van de omroepen voor verdere zenderverdeling. Daarin gaat de EO naar Nederland 1 en de AVRO naar Nederland 2. (ANP)

Arrow 90.7 FM neemt Optimod 8300 in gebruik

Gisterenavond heeft Arrow 90.7 FM nieuwe processing apparatuur in gebruik genomen. Het gaat om de Optimod 8300.Hiermee is Arrow 90.7 de eerste landelijk commerciele zender die dit nieuwe produkt van Orban gebruikt. Eerder ging hij al on-air bij het regionale commerciële radiostation Magic FM. Peter van Beusekom, airchain consultancy heeft het apparaat geinstalleerd. (via Erwins Weblog)

Radio 227 ook in L’dam, Voorburg en Rijswijk op de kabel

De commerciele radiozender Radio 227 zal binnenkort ook te horen zijn op de kabelnet van Leidschendam, Voorburg, Rijswijk en Wassenaar. De programmaraad voor deze regio heeft de zender geadviseerd in haar radioadvies. (via Radio277)

Samsung bezig met satelliet-tv voor mobiele telefoons

Samsung heeft aangekondigd satelliet-tv toegankelijk te willen maken voor mobiele telefoons. Hiertoe zijn er plannen om in het derde kwartaal van dit jaar zowel een GSM-toestel dat de satelliet-signalen kan ontvangen, als een dienst die de ontvangst van veertig stations mogelijk maakt te lanceren. De telefoon wordt aangeduid met de term DMB-phone, wat staat voor Digital Media Broadcasting telefoon. In eerste instantie zullen beide producten gelanceerd worden in Zuid-Korea, maar het zou niet de eerste keer zijn dat telefoontoestellen van deze fabrikant naar andere markten gebracht worden als blijkt dat de verkoop in het thuisland succesvol is. Overigens zal Samsung in het najaar ook een telefoon met ondersteuning voor BlackBerry, een technologie om allerhande devices draadloos te verbinden, presenteren. Op dit moment zijn er reeds enkele aanbieders die tv-uitzendingen verzorgen via het GSM-netwerk. Met de technologie die Samsung ontwikkelde, worden de beelden echter rechtstreeks van de satelliet ontvangen en hoeven ze niet opnieuw verspreid te worden via het telefoonnetwerk. Het grote voordeel van DMB voor de consument moet het prijskaartje worden. Met de conventionele methodes kost een uurtje mobiel tv kijken al gauw 170 dollar. Met DMB is het de bedoeling dat aanbieders een vast bedrag als abonnementsgeld aanrekenen waarna men onbeperkt tv kan kijken. Men is er zich bij Samsung echter wel van bewust dat de markt voor tv op de mobiele telefoon nog niet meteen heel groot zal worden, vooral door de beperkte schermgrootte en -kwaliteit. (Tweakers)

Digitenne nu ook te ontvangen in Rotterdam eo

Digitenne is vanaf maandag 17 mei in bijna de gehele Randstad te ontvangen. Dit bericht Digtenne via een persbericht. Vanaf deze week kunnen ook inwoners van Rotterdam en omstreken gebruik maken van de diensten van Digitenne. De nieuwste uitbreiding zorgt ervoor dat bijna 3 miljoen huishoudens van Digitenne kunnen genieten. De zenders van Digitenne bestrijken inmiddels het gebied tussen Rotterdam, Den Haag, Haarlem, Amsterdam, Almere en Utrecht. Het gebied dat deze week toegevoegd wordt bestaat uit de gemeenten Alblasserdam, Bergschenhoek, Bodegraven, Capelle aan den IJssel, Graafstroom, Hardinxveld-Giessendam, Heerjansdam, Hendrik-Ido-Ambacht, Krimpen aan de IJssel, Moordrecht, Nederlek, Nieuwerkerk aan de Amstel, Ouderkerk, Papendrecht, Reeuwijk, Ridderkerk, Rotterdam, Schiedam en Sliedrecht. (Via MediaNed.com)

Week 20: Commerciele zenders op 44,4 procent

De commerciële tv-zenders hadden in week 20 opgeteld een marktaandeel van 44,4 procent. De publieke zenders hadden een aandeel van 34,2 procent. RTL4 was nipt marktleider met 16,2 procent, RTL5 had 4,7 en Yorin 4,6 procent. De HMG-zenders kwamen daarmee uit op 25,5. SBS6 scoorde 10,4 procent, Net5 5,3 en Veronica 3,2. Samen is dat voor de SBS-zenders 18,9. Nederland 1 kwam uit op 11,6, Nederland 2 op 16,1 en Nederland 3 op 6,5. Het voor Nederland teleurstellend verlopen Eurovisie Songfestival trok afgelopen week de meeste kijkers: bijna 3 miljoen. Studio Sport van 19.00 uur was gisteravond goed voor 2,6 miljoen kijkers. Spoorloos kwam uit op 2,3 miljoen kijkers, gevolgd door Kopspijkers met 2,2 miljoen. De vijfde plek was voor het 20.00 uur Journaal van gisteravond met 1,8 miljoen belangstellenden. (SKO via Adformatie)

“UPC probeert Amsterdam voor te blijven”

UPC blijft bij zijn voornemen zijn Amsterdamse kabelnetwerk binnen zes maanden geschikt te maken voor supersnel internet tot in de woonkamer. Het bedrijf hoopt met deze snelheidsverhoging te voorkomen dat Amsterdam een eigen concurrerend glasvezelnet aanlegt, zo schrijft Het Parool in zijn zaterdageditie. Vorig jaar bevestigde UPC al dat het bedrijf graag zou willen samenwerken met de gemeente. In het najaar van 2003 legde de kabelaar al een plan voor aan de Amsterdamse wethouder Mark van der Horst van Economische Zaken. De wethouder heeft dit voorstel echter weggewuifd en houdt vast aan zijn glasvezelalternatief. De gemeente heeft voor dit netwerk, dat zo’n driehonderd miljoen euro kost, inmiddels een nieuwe vennootschap opgericht (Citynet.nl). Het gemeentelijke glasvezelnet – waarvoor de gemeenteraad nog wel zijn akkoord moet geven – zal overigens pas over vijf tot zeven jaar voor alle huishoudens beschikbaar zijn. UPC wil zijn Amsterdamse netwerk nog voor november van dit jaar versnellen tot 10 tot 30 megabit per seconde. (Webwereld)

Kees Hillen (58) overleden

AVRO Klassiek presentator en eindredacteur Kees Hillen is in de nacht van 15 op 16 mei overleden aan de gevolgen van een ongeneeslijke ziekte. Hillen was verantwoordelijk over de Klassieke Muziek op AVRO radio en tv. AVRO-programmadirecteur Ad ‘s-Gravesande over Hillen: “in de relatief korte tijd die Kees Hillen werkzaam was voor de AVRO heeft hij zich op overtuigende en inspirerende wijze sterk gemaakt voor de verbreding van klassieke muziek en voor het bereik van een groter publiek. Het succesvolle Radio 4-programma ‘Brood & Spelen’ van AVRO Klassiek is daar een mooi voorbeeld van. In Kees Hillen verliest de AVRO een uitermate kundig en buitengewoon geliefd collega, met een ongebreidelde kennis van het nationale en internationale muziekleven.” Vanmiddag zal in Radio 4-programma ‘Brood & Spelen’ stil gestaan worden bij het overlijden van Hillen. Hij werd 58 jaar. (via AVRO)

“EO bezuinigt helemaal niet”

De EO bezuinigt helemaal niet als er twee directeuren in maart 2006 stoppen in die functie. De Evangelische Omroep maakte deze week bekend het aantal directeuren van drie naar één terug te willen brengen. De directie bestaat nu uit Ad de Boer, Andries Knevel en Henk Hagoort. Die laatste blijft ook na maart 2006 directeur. Maar Ad de Boer gaat simpelweg met pensioen. En Andries Knevel blijft op de loonlijst staan. Hij zal presentator blijven bij de EO, maar gaat niet minder verdienen. Hagoort in AVRO’s Antenne 2: “In Hilversum is het een goede gewoonte dat toppresentatoren niet minder betaald krijgen dan directeuren. Het gaat er meer om dat je de overhead wat minder laat worden.” (via Antenne2)

Eric Corton vervangt tijdelijk Claudia op 3 FM

Het lunchprogramma van 3FM, Claudia d’r Op, zal de komende twee weken worden gepresenteerd door Eric Corton. Claudia de Breij, die twee weken met vakantie is, werd normaal gesproken vervangen door Fred Siebelink, maar hij heeft afgelopen vrijdag afscheid genomen van 3FM. Eric Corton is werkzaam voor BNN en presenteert op 3FM elke zondagmiddag tussen 16:00 en 18:00 That’s Live, een programma met interviews en live-optredens vanuit de BNN-bar. Daarnaast is hij elke vrijdagavond tussen zeven en acht op Radio 2 te horen met ‘BNN for Life’ en zal hij de presentatie verzorgen van het televisieprogramma dat rondom het project ‘Hey Dj’ van BNN zal worden gemaakt. (via Radiofreak)

Radio Seagull stopt satellietuitzendingen, AM1602 medio juni on air

Vanaf 1 juni zal de commerciële radiozender Radio Seagull niet meer uitzenden via het satellietpakket van Sky Digital. Radio Seagull blijft wel te beluisteren via haar Internetstream. Vanaf de tweede week van juni hoopt Radio Seagull samen met Radio Waddenzee de AM-frequentie 1602 kHz in gebruik te gaan nemen. Radio Seagull verwacht dat de bouwvergunning voor het tijdelijk plaatsen van de zendmasten komende week zal worden afgegeven. Daarna kan meteen begonnen met het bouwen van de zendmasten en het plaatsen van de zender.

Minder geld voor AT5

Stadszender AT5 moet noodgedwongen programma’s schrappen. Ondanks voortzetting van de gemeentelijke subsidie gaat het tv-station er volgend jaar 6,5 ton op achteruit. Dat is ruim acht procent van het totale budget. Adjunct-hoofdredacteur Roeland Stekelenburg van AT5 is teleurgesteld. In 2008 wil hij de strijd aangaan met de provinciale zender RTV Noord-Holland om de provinciale zendmachtiging – inclusief bijbehorende subsidie. Een fusie tussen de twee zenders mislukte onlangs.

Kink FM lanceert nieuwe website

Kink FM heeft deze week haar volledig vernieuwde website gelanceerd. Zowel inhoudelijk als qua vormgeving heeft www.kinkfm.com een complete gedaantewisseling ondergaan. Op de nieuwe site is nog meer informatie over Kink FM te vinden. Tevens is het opvragen van actueel popnieuws, playlisten, frequenties en gegevens over de programmering nog gemakkelijker en overzichtelijker geworden. De nieuwe site biedt bovendien de actuele playlisten van de non-stop uren in de nacht en ochtend, voorzien van albumtitels, jaartallen en platenlabel. “Op die manier kunnen we onze luisteraars nog beter informeren over de muziek die Kink FM draait. Bovendien kunnen mensen, die bepaalde titels zelf willen aanschaffen, deze zo gemakkelijker terugvinden in de platenzaak”, aldus programmaleider en music-director Arjen Grolleman. De komende weken zal de site nog verder worden uitgebreid, met onder meer biografieën en foto’s van alle medewerkers. (Persbericht)

Omroepmedewerkers furieus over werkgeversvoorstellen CAO

De vakbonden hielden deze week een drietal goedbezochte edenraadplegingen over de CAO voor de publieke omroep. De leden waren unaniem van mening dat de huidige voorstellenbrief van werkgevers van tafel moet. De leden beschouwden de door werkgevers gedane voorstellen als een regelrechte belediging aan het adres van alle omroepmedewerkers. Daarbij werd aangetekend dat het omroeppersoneel zich nota bene bereid had verklaard om een behoorlijke concessie te doen in de CAO voor 2004 door geen structurele looneis te stellen. De werkgeversbrief, niet veel meer dan een opsomming van een fors aantal verslechteringen in de CAO, is bij de leden dan ook zeer slecht gevallen, schrijft de NVJ:. Uit de ledenraadplegingen kwam naar voren dat een belangrijk deel van de door werkgevers gedane voorstellen voor de leden onbespreekbaar is. Verslechteringen in het loongebouw, de periodieken, het afschaffen van NRD en beëindigingsvergoedingen, het verlengen van de contracteringstermijn, het afschaffen van artikel 18 en een verhoging van de pensioenpremies, al deze voorstellen moeten van tafel! Voorts werd door de leden duidelijk gemaakt dat juist dit CAO-jaar benut zou moeten worden om ondermeer de contractenproblematiek op een fatsoenlijke wijze in de CAO te regelen. Ook de overige vakbondsvoorstellen vragen om een serieus antwoord van werkgevers.Om te kunnen komen tot een hervatting van het CAO-overleg zullen de werkgevers dus met een fors aangepaste reactie moeten komen, aldus de bonden. (Via Omroep Blogspot)

Meer autoreclames voor vrouwen

De vrouw moet het nieuwe doelwit worden van autoreclames. Uit onderzoek van autofabrikant Volvo blijkt dat vrouwen alsmaar onafhankelijker worden en daardoor ook een toenemende belangstelling voor auto’s ontwikkelen. Volgens Volvo zal de vrouw binnenkort meer geld uitgeven aan auto’s dan mannen. Traditioneel wordt in advertenties voornamelijk uitgegaan van machomannen en de prestaties van een auto. In de toekomst met er meer aandacht uitgaan naar het interieur: welke kleur het dashboard heeft en welke bekleding er op de stoelen zit. Volgens het Algemeen Dagblad zou de verschuiving van doelgroep een ‘revolutie’ betekenen in de autobranche. Vrouwen werden daar nauwelijks serieus genomen, zo schrijft de krant zaterdag. (via Novum Nieuws)

Amerikaanse journalist schrijft excuusbrief aan president Brazilie

Larry Rohter, de correspondent in Brazilië van The New York Times die deze week een rel veroorzaakte door te schrijven dat de Braziliaanse president Luis Inacio Lula da Silva een drankprobleem heeft, heeft de Braziliaanse regering daarvoor zijn excuses aangeboden. De Braziliaanse minister van justitie Thomaz Bastos maakte vrijdag bekend dat de regering de verontschuldigingen van Rohter heeft geaccepteerd. “Ik heb de president verteld dat de excuses juridisch overeenkomen met een rectificatie en de president zei dat hij de zaak in dat geval als gesloten beschouwt”, aldus Bastos. In het artikel van Rohter, dat in de zondageditie van The New York Times werd gepubliceerd, stond dat de drinkgewoonten van de Braziliaanse president “een zorg van de natie” waren geworden. De president en de regering reageerden woedend op de aantijging van Rohter en trokken zijn visum in. Daarop brak echter een golf van kritiek los van lobbygroepen voor journalisten in Brazilië en de wereld, die de maatregel buitenproportioneel vonden en meer iets voor een dictator dan voor een democratisch gekozen president. Volgens Bastos hebben advocaten van Rohter in een brief geschreven dat hij nooit de bedoeling heeft gehad de president te beledigen. Rohter zou daaraan hebben toegevoegd dat hij betreurde dat het artikel zo’n commotie heeft veroorzaakt. (Nieuws.nl/Novum)

Hoofdredacteur Mirror stapt op

De hoofdredacteur van het Britse boulevardblad The Mirror stapt op. Piers Morgan trekt zijn conclusies, nu uit onderzoek is gebleken dat foto’s in zijn krant over mishandelingen van Irakezen door Britse militairen niet echt bleken. The Daily Mirror heeft zaterdag zijn excuses aangeboden aan de lezers in verband met het verspreiden van vervalste foto’s van mishandelde Iraakse gevangenen. ,,Het spijt ons dat we zijn bedrogen”, kopt de krant levensgroot op de voorpagina. De rest van de pagina is gevuld met een redactioneel commentaar over de omstreden afbeeldingen.

“NOVA in gevaar”

Lennart van der Meulen, netcoördinator van Nederland 3 wil dat de NOVA-uitzendingen op zaterdag per 2005 plaats moeten gaan maken voor meer drama en speefilms. Dit om het marktaandeel van de zender omhoog te brengen. Ook de Raad van Bestuur van de Publieke Omroep is bezorgd over de ontwikkeling van Nederland 3. Zij heeft het programmaschema voor 2005 van de zender afgekeurd omdat hiermee slechts een marktaandeel van 8 in plaats van de beoogde 10 procent behaald zou worden. Ruurd Bierman, lid van de RvB, over de NOVA-plannen van Van der Meulen: NOVA zit in een neergaande lijn. Carel Kuyl heeft de tak daar wat aan te doen. We bekijken nu verschillende scenario’s om NOVA te verbeteren. Schrappen of halveren op zaterdag is één van de mogelijkheden. Te denken valt ook aan een verandering van het format op die avond. NOVA-eindredacteur Carel Kuyl is woedend: We zijn vijf maal per week het best bekeken programma op Nederland 3. Het plan is voor ons onacceptabel. Naast NOVA wordt ook naar TV3 gekeken. Dit programma scoort voorlopig ook niet volgens de verwachtingen, maar krijgt voorlopig nog de tijd om verder te groeien. (Volkskrant via Medialog Blogspot)

MTV gaat speelfilms uitzenden

Muziekzender MTV gaat films uitzenden. Dat heeft een woordvoerster vrijdag in Cannes bekendgemaakt. De zender heeft in de maand juni als experiment elke zondagavond een speelfilm geprogrammeerd. Het gaat om films die volgens de woordvoerster de doelgroep van de zender goed aanspreken. MTV zendt achtereenvolgens de omstreden film Kids van regisseur Larry Clark uit, de melige komedie Clerks van Kevin Smith, de horrorfilm Scream van Wes Craven en het vierluik Four Rooms van onder anderen Robert Rodriguez en Quentin Tarantino. Alle programma’s die rond de speelfilms worden uitgezonden staan ook in het teken van die productie. Behalve de films zendt MTV in juni ook een aantal documentaires uit over beroemde muziekfilms. Zo wordt in het weekeinde van 5 juni hoofdrolspeler Jack Black uit de film School of Rock een dag lang gevolgd en biedt de zender op 12 juni een terugblik op onder meer Almost Famous en Boogie Nights. De maand wordt op 26 juni afgesloten met de MTV Movie Awards 2004. (ANP)

Erwin Peters en Arlo van Sluis invallers bij Radio Veronica

De DJ’s Erwin Peters en Arlo van Sluis zullen de komende tijd op invalbasis te horen zijn bij Radio Veronica. Erwin Peters neemt drie weken lang Michiel Veenstra’s show over tijdens het verblijf van Michiel Veenstra in Las Vergas voor het programma van Adam Curry. Daarna zal Michiel nog zelf twee weken op vakantie gaan. Arlo van Sluis (voorheen Noordzee FM) neemt de programma’s van Ron Bisschop over wanneer hij op vakantie gaat.

Vrijwel zeker uitstel stemming ledenaantallen omroepen

Het lijkt erop dat staatssecretaris Van der Laan (media) tijdwinst gaat boeken in haar strijd om BNN in het publieke bestel te houden. De Eerste Kamer stemt in theorie nog steeds dinsdagmiddag over Van der Laans voorstel om het verplichte ledenaantal voor een omroep in het publieke bestel te verlagen van 300.000 naar 150.000. Dat is van levensbelang voor het 224.000 leden tellende BNN. De Eerste Kamer heeft bezwaren tegen de verlaging. Uit de agenda van de Senaat valt nu op te maken dat er rekening wordt gehouden met een overleg dat moet leiden tot uitstel, in een zogenoemde derde termijn. Hoewel daar dinsdagmiddag nog wel over moet worden besloten, is er later op de dag al extra tijd voor die derde termijn ingeruimd. Mocht tot uitstel worden besloten, dan zal dat zijn tot het kabinet over enkele weken met een standpunt over de omroep als geheel op de proppen komt. (Antenne 2)

UPC start offensief voor digitale tv-dienst

Kabelexploitant UPC begint voorjaar 2005 een offensief om in heel Europa abonnees van het gewone pakket tv-zenders versneld aan de digitale betaaltelevisie te krijgen. Amsterdam is de eerste stad waar het concern digitale decoders gaat leveren die waarschijnlijk voor acht euro per maand een basispakket van tientallen digitale zenders weergeven. UPC beloofde eind jaren negentig al tegen het jaar 2000 met deze decoders te komen. Door falende technologie van Microsoft en andere technische tegenslagen is het vijf jaar later geworden. Door de prijs van de decoders bijna te halveren ten opzichte van het huidige digitale abonnement van vijf15 euro per maand wil de kabelexploitant een enorme versnelling bewerkstelligen in de overstap naar digitale tv. Kabelmaatschappij Essent biedt al een soortgelijk pakket aan voor negen euro per maand. ”De consument is er rijp voor en de huidige technologie is na jaren van ontwikkeling stabiel geworden,” zegt woordvoerder Mark Zellenrath. Officieel moet het kabelbedrijf het besluit voor een miljoenenverslindende Europese marketingcampagne nog nemen, maar in de markt wordt ervan uitgegaan dat de digitale veldslag in mei 2005 losbarst. UPC wordt in de strijd om de consument op de hielen gezeten door de snel oprukkende satellietschotel en Digitenne. Het tijdstip van introductie hangt deels af van de onderhandelingen die UPC voert met de leveranciers van digitale tv-kanalen. Het kabelbedrijf gaat naast een basispakket van tientallen zenders aparte extra pakketten verkopen. Zellenrath wil niet rechtstreeks bevestigen dat met SBS en andere commerciële zenders wordt onderhandeld over doorgifte van zijn programma’s. (Parool)

Martijn Krabbe naar Noordzee 100.7 FM

De DJ Martijn Krabbé zal vanaf 31 mei aanstaande iedere werkdag van 16.00 tot 19.00 uur te horen zijn op Noordzee 100.7 FM. “We zijn ontzettend blij dat Martijn ons team komt versterken”, zegt de enthousiaste Talpa Radio directeur Erik de Zwart. “Martijn wil dolgraag weer radio gaan maken. Dat waren ook zijn eerste stappen in de omroepwereld. Hij heeft jaren bij de TROS radio gewerkt, stapte met veel succes over naar het medium televisie maar het bleef knagen”. Martijn is zeer ingenomen met deze stap: “Het radiobloed in mijn aderen is altijd aanwezig gebleven. Op een gegeven moment gaat dat zo kriebelen dat je gewoon niet anders kan! Ik ben ontzettend blij dat ik samen met mensen als Gordon en Erik de Zwart aan Noordzee mag gaan werken. De plannen die er liggen, komen perfect overeen met mijn visie op radio maken, dus ik heb niet lang hoeven nadenken. Ik ga er helemaal voor!”, aldus Martijn Krabbé in een eerste reactie. Gekscherend voegt hij toe: “Ik ben dit jaar voor de tweede keer terug bij een oude liefde!”. (Persbericht Talpa Radio)

“RTL FM wilde Radio 10 Gold dj’s”

RTL FM heeft geprobeerd drie presentatoren van Radio 10 Gold proberen over te nemen, dit meldt het ANP. Echter zijn de DJ’s de AM-zender trouw gebleven. Het RTL-station heeft sinds deze week een nieuw format met daarin muziek uit de jaren 60 tot nu. Daarvoor hebben ze ook een volledig gepresenteerde programmering. Tom Mulder zegt blij te zijn dat ze niet gekozen hebben voor RTL FM maar loyaal zijn gebleven aan het station. “De toekomst van Radio 10 Gold zie ik ook veel optimistischer dan die van RTL FM.” (via Radiofreak)

Endemol Frankrijk ligt overhoop met tv-zender M6

Het media- en amusementsbedrijf Endemol ligt in Frankrijk in de clinch met de televisiezender M6. Het Franse persbureau AFP meldde vrijdag op basis van zegslieden van justitie dat drie medewerkers van Endemol zijn aangehouden op verdenking van het stelen van programma-ideeën van M6. De arrestaties volgen op een klacht van de zender na het overstappen van een van zijn topfunctionarissen naar de Franse dochter van Endemol. Een woordvoerder van Endemol kon het verhaal niet bevestigen. Wel erkende hij dat de verstandhouding tussen beide bedrijven ,,niet optimaal” is. ,,Half maart deed de Franse politie op verzoek van M6 een inval op ons hoofdkantoor in Frankrijk. Daarbij werd niets gevonden”, aldus de zegsman. Inmiddels heeft Endemol een zaak aangespannen tegen M6. ,,Het M6- programma Les Colocatoraises lijkt namelijk verdacht veel op Big Brother.” (Antenne2/ANP)

SBS6 vindt koninklijke stappen ‘niet passend’

De advocaat van prinses Máxima en prins Willem-Alexander, Kurt Stöpetie, gaat stappen ondernemen tegen SBS6 en tegen de Argentijnse website http://www.americatv.uol.com.ar. De twee media hebben privébeelden van prinses Amalia en haar moeder Máxima uitgezonden. In het filmpje is prins Willem-Alexander ook kort te zien. SBS verdedigt zich door te zeggen dat de beelden werden getoond ‘in een duidelijke internetomgeving’. Volgens de zender liet Shownieuws zien dat iedere kijker met een internetaansluiting de beelden kan bekijken. SBS staat achter de beslissing van Shownieuws de beelden te laten zien en is ‘verbaasd dat het hierop wordt aangesproken’. De zender beweert dat het ‘niet passend’ is wanneer zij ‘in het huidige mediaklimaat de kijkers niet opmerkzaam zou mogen maken op wat zich op internet afspeelt’. SBS laat weten de aangekondigde stappen door de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) met vertrouwen tegemoet te zien.(Nieuws.nl)

“Kritiek op Studio REM”

Rumoer rond Studio REM, het discussieprogramma van de TROS met de ‘stem van het volk’. De kijkcijfers zijn niet goed. Op de late zondagavond waren er gemiddeld rond de 200.000 kijkers en op de nieuwe plek op zaterdagmiddag is dat aantal alleen maar afgenomen. Reden voor de netcoördinator van Nederland 2, Joop Daalmeijer om zich ermee te bemoeien. Hij vindt het te veel jaren 50-tv en wil dat de huidige presentatoren Wibo van de Linde en Harmen Roeland worden vervangen. TROS- programmaleider Gerard Baars ergert zich aan deze bemoeienis: Over wie een programma presenteert, heeft hij niets te zeggen. Toch zijn er binnen de omroep ook andere geluiden te horen. Programmamaker Peter de Bie: Gênant gewoon, je ziet dat Wibo als tv-maker 15 jaar stil is blijven staan. En collega Yvonne Wellink: Studio REM is kroegpraat van oude mannen die zeggen hoe goed het vroeger was. Na de zomer zal Studio REM een tijdje stoppen en wordt gesleuteld aan de formule maar een beter uitzendtijdstip zit er voorlopig niet in. Daalmeijer: Het programma moet zich eerst ontwikkelen, dan wil ik kijken naar een betere uitzendplek. Tot slot de reactie van Van de Linde zelf: Iedereen mag zijn mening hebben. Ik heb ook veel positieve reacties ontvangen. (Medialog Blogspot)

Opta: geen monopolie op breedbandmarkt

Volgens telecomwaakhond Opta is er op dit moment geen natuurlijk monopolie op de breedbandmarkt. Kabel en adsl zijn in evenwicht. Op dit moment maken zo’n één miljoen internetters gebruik van de kabel. Bij dsl zijn dat er iets meer: 1,1 miljoen. Dit bewijst volgens de Opta dat er een ‘volwaardige concurrentie’ is tussen deze twee media. “Van een natuurlijk monopolie lijkt op deze markt geen sprake. De concurrentie op prijs is hevig en via beide infrastructuren ligt het aanbieden van zowel tv, telefoon als internet via handbereik”, aldus Opta-voorman Jens Arnbak vrijdag bij de presentatie van het jaarverslag van de toezichthouder. (Webwereld)

Astrid de Jong weer terug bij Nachtdienst

Astrid de Jong gaat vanaf morgen weer AVRO’s nachtdienst presenteren. Ze valt in voor Wim Rigter die door ziekte het programma niet kan presenteren. Wim Rigter is al een tijd afwezig door een behandeling aan slokdarmkanker. De presentatie werd tot nu toe altijd overgenomen door Jean Mentens, Hettie Lubberding en Dick Klees. De BNN-presentatrice heeft het programma eerder ook al gepresenteerd, tot juni 2001 heeft ze het een jaar lang gemaakt. Ze stopte om even later aan de slag te gaan bij BNN met het programma BNN united. In AVRO’s nachtdienst kunnen luisteraars vragen stellen en de bedoeling is dat andere luisteraars die weer beantwoorden. Momenteel presenteert Astrid samen met Sander de Heer en Ruud de Wild het programma ruuddewild.nl op 3FM. Dit programma stopt op 28 mei omdat Ruud naar Radio 538 gaat, en Astrid stopt dan ook bij BNN met haar huidige werkzaamheden. Wel blijft ze op freelancebasis verbonden aan de omroep. (Radiofreak)

Klusjesman Nico te oud voor RTL-4

De populaire klusjesman Nico Zwinkels van het RTL 4-programma Eigen Huis en Tuin moet na 11 jaar trouwe dienst het veld ruimen, op aandringen van hoofdsponsor Praxis. Die vindt de 58-jarige kluskoning te oud geworden. ,,Hij is niet meer van deze tijd”, zegt woordvoerder Pieter Daalman van het concern. ,,Nico is houterig en komt niet natuurlijk over. Naarmate de jaren vorderden, is dat steeds erger geworden. De sleet zit er duidelijk in.” Praxis heeft nooit dreigementen geuit, maar tussen de regels was de boodschap aan RTL duidelijk, vertelt Daalman. ,,Drastisch ingrijpen en verjongen, anders stoppen we met de sponsoring van het programma. De zender heeft de handschoen gelukkig goed opgepakt. We zullen op zoek moeten naar een jongere klusjesman.” Lees verder via Algemeen Dagblad (registratie noodzakelijk)

Van der Laan doet er alles aan om BNN te behouden

Staatssecretaris Medy van der Laan van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen wil er alles aan doen om de fracties in de Eerste Kamer over te halen hun standpunt te wijzigen. Het doek valt voor BNN, tenzij het CDA bereid is haar principes op te geven. Van der Laan wil de stemming over het voorstel uitstellen. Zij wil eerst wachten op het kabinetsstandpunt over de wijzigingen in het publieke bestel, die voortkomen uit de bevindingen van de visitatiecommissie Rinnooy Kan. Bij de bespreking deze week van een wetsvoorstel om het aantal minimum aantal leden te verlagen van 300.000 naar 150.000 bleek grote weerstand in de senaat tegen deze gelegenheidswetgeving. De fracties van PvdA en SGP/ChristenUnie kondigen aan tegen te stemmen. CDA-woordvoerder Woldring zei dat zijn fractie ‘de grootst mogelijke moeite’ met het voorstel heeft. (Nieuws.nl)

Blinden willen gesproken ondertiteling van programma’s

In navolging van doven en slechthorenden willen ook blinden en slechtzienden ondertiteling van televisieprogramma’s. Volgens de Federatie Slechtzienden- en Blindenbelang kan in Nederland “met geringe extra inspanning” gesproken ondertiteling komen. Onlangs besliste staatssecretaris Van der Laan van OCW publieke en commerciële omroepen te verplichten een bepaald percentage van hun programma’s te ondertitelen. De federatie stuurde Van der Laan donderdag een brief waarin ze haar attendeerde op het feit dat veel Nederlanders de ondertitels niet kunnen lezen. Het gaat om blinden en slechtzienden, dyslectici, analfabeten en veel 65-plussers. Zij kunnen de tekst niet lezen of hun leessnelheid is onvoldoende. Samen met het facilitair bedrijf van de publieke omroepen NOB begon de federatie in 2001 met het project Gesproken Ondertiteling. Volgens de belangengroep kan in Hilversum de door omroepen aangeleverde ondertiteling door een computer eenvoudig worden omgezet in gesproken tekst. Via een kastje in de huiskamer kunnen gebruikers de tekst synchroon met de beelden horen. De kosten van dit geautomatiseerde systeem zijn 2500 euro per zender per maand. (ANP/Telegraaf)

Nozema test Omrop Fryslan vanuit Irnsum

Zenderexploitant Nozema voert een test uit voor het verbeteren van de ontvangst van Omroep Fryslan. Hiervoor wordt er tijdelijk gebruik gemaakt van de zendlokatie in Jirnsum voor het uitzenden van het signaal van Omrop Fryslan op 92.2 MHz. Nozema wil met deze test nagaan of het sterke signaal van Omrop Fryslan geen storingen oplevert op de frequentie van Radio 1 op 91.8 MHz vanuit Smilde. Omrop Fryslan klaagt sinds de verhuizing van haar zender van Jirnsum naar Smilde over een slechtere ontvangst van de omroep in bepaalde gedeelten in Friesland. Het Ministerie van Economische Zaken heeft aangekondigd om extra steunzenders te plaatsen om de ontvangst van Omrop Fryslan te verbeteren. Daarnaast voert Nozema een aantal experimenten uit om de ontvangst van de regionale omroep verder te verbeteren. (o.a. via nl.media.radio)

Waterstad FM on air via 101.8 MHz Emmeloord

De website FMTV bericht dat de regionale commerciele zender Waterstad FM haar steunzender in Emmeloord op 101.8 MHz in gebruik heeft genomen.

Parool-uitgever ziet winst met 22 procent groeien

De Belgische Persgroep, deels eigenaar van Het Parool, heeft de nettowinst vorig jaar met 22 procent zien groeien tot 23,8 miljoen euro. De omzet steeg met 14 procent tot 334,3 miljoen, aldus topman Van Thillo woensdag. Hij sprak van een ,,fantastisch jaar” voor zijn onderneming. Van Thillo voorziet dit jaar veel nieuwe investeringen. Zo gaat hij de tweede helft van dit jaar fors werk maken van de modernisering van de Vlaamse commerciële televisiezender VTM, waarvan de Persgroep voor de helft eigenaar is. VTM kampt al jaren met dalende kijkcijfers en inkomsten. Verder staat een nieuwe weekendeditie op stapel van het Persgroep-goudmijntje en grootste krant van Vlaanderen Het Laatste Nieuws. (ANP)

BSkyB blijft TV monopolist Engels voetbal

BskyB blijft het Engelse voetbal stevig in de greep houden. De rechten op exclusieve weergave van beelden uit de Premier league blijven in ieder geval voor de komende drie jaar bij BskyB. Concurrente bieders zijn niet in staat geweest het bod van BskyB te overtreffen. BSkyB betaald ruim een miljard pond voor al de vier pakketten die de FA in de aanbieding had. Komend seizoen dus 138 wedstrijden ‘on screen’ ipv de 66 dit seizoen. Daarnaast nog 50 wedstrijden in een ‘pay per view’ service die binnenkort beschikbaar komt met de naam Prem Plus. BksyB gaat wel akkoord met sublicenties voor maximaal 8 wedstrijden per seizoen. Het betreft een aantal thuiswedstrijden van Manchester United, Chelsea en Arsenal zoals de Europese Commissie dat heeft bedongen. Inmiddels heeft BskyB mede door het voetbalcontract ruim 7 miljoen abonnees. Dat zullen er in 2005 volgens doelstelling 8 miljoen moeten zijn. (Venturo Weblog)

Geen zendmasten in zee voor Delta Radio

Het plan voor een ruim 400 meter hoge zendmast voor de kust van Walcheren is definitief van de baan, dit meldt listenbedrog.nl. Het station Delta Radio wilde met de zendmast radioprogramma’s op de lange golf uitzenden, bestemd voor Groot Brittannië. Oorspronkelijk wilde het station de zendmast op de Veluwe bouwen, bij Radio Kootwijk. Omdat de zender met zijn elektromagnetisch veld in de wijde omtrek huishoudelijke apparatuur zou storen, gaf de gemeente Apeldoorn daar geen t oestemming voor. Tegen het plan om de mast in zee te bouwen kwam stichting De Noordzee in actie. De stichting betoogde dat de enorme mast risico’s zou opleveren voor mensen, vogels en zeezoogdieren, terwijl het bouwwerk geen maatschappelijk nut heeft. De Raad van State heeft Stichting de Noordzee nu in het gelijk gesteld. (via Radiofreak)

“Besparing etherdistibutie verrekenen met omroeporkesten”

De kunstenbond FNV Kiem en de Nederlandse Toonkunstenaarsbond (Ntb) vinden dat staatssecretaris Van der Laan (Cultuur en Media) een mogelijke besparing op de etherdistributie moet verrekenen met de voorgestelde bezuiniging op het Muziekcentrum van de Omroep (MCO). Dat hebben ze de bewindsvrouw geschreven. De belangenbehartigers wijzen erop dat het volgens het onderzoeksbureau McKinsey mogelijk is 14 miljoen te bezuinigen op de doorgifte via de ether. De omroeporkesten moeten minstens 5,5, maar nog liever 7,5 miljoen euro bezuinigen. Hun bonden vragen zich af, of dat met die 14 miljoen euro nog wel nodig is. Het gaat om het Radio Filharmonisch Orkest, Nederlands Radio Symfonie Orkest, Radio Kamerorkest, Metropole Orkest en het Groot Omroepkoor. De Raad voor Cultuur adviseerde onlangs, overigens niet van harte, tot samenvoeging van het Nederlands Radio Symfonie Orkest en het Radio Kamerorkest. Een protestactie op 22 mei in het Concertgebouw in Amsterdam gaat overigens wegens logistieke problemen niet door. Nieuwe acties staan gepland voor begin juni, aldus FNV Kiem. (Antenne2/ANP)

Eredivisie-duels voortaan met virtuele reclame

De Eredivisie NV en het Commissariaat van de Media staan vanaf volgend seizoen virtuele reclame toe in de stadions van alle clubs uit de eredivisie. Dat houdt in dat de televisiekijker voortaan reclameboodschappen ziet naast de doellijn. Een woordvoerder van Eredivisie NV heeft dat woensdag laten weten. De boodschappen worden in de regiekamer door middel van een sensor en een computer aan de tv-beelden toegevoegd. Bezoekers in het stadion merken daar niets van. Deze manier van reclame maken is nieuw in Nederland, maar wordt al toegepast in de Engelse premiership en in onder meer Griekenland, Turkije en Mexico. Aan de beelden van alle wedstrijden in de eredivisie zullen de virtuele boodschappen worden toegevoegd. De Israëlische firma Orad TV gaat de technische ondersteuning verzorgen. (ANP)

“Interactieve tv slaat nog niet aan”

In vergelijking met andere Europese landen komt interactieve digitale televisie in Nederland moeizaam van de grond. Volgens het deze week verschenen TNO-rapport ‘Netwerken in cijfers’ lag het totale aantal abonnees digitale abonnees eind 2003 op bijna 710.000. Europees koploper Groot-Brittannië telt circa drie miljoen gebruikers. Het grootste deel van de Nederlandse gebruikers (585.000) heeft een satelliet-abonnement bij CanalDigitaal. Via de kabel maakten eind vorig jaar 99.456 mensen gebruik van digitale televisie. Digitenne telde slechts 25.000 abonnees. Opmerkelijk is dat het aantal abonnees van digitale tv via de kabel vorig jaar met 1,3 procent is afgenomen. Vooral bij Casema was de afname groot: 47procent. Het kabelbedrijf zette de dienst op een laag pitje in aanloop naar wijzigingen in het aanbod. Het aantal abonnees van CanalDigitaal groeit al drie jaar met een kwart per jaar. De reden voor de geringe toename in Nederland is een beetje het verhaal van de kip en het ei. Verspreiders als kabel- en satellietbedrijven willen wel, maar tv-producenten en omroepen maken hun programma’s vanwege de extra ?kosten nog nauwelijks interactief. Daardoor vinden de meeste consumenten het niet aantrekkelijk een duurder digitaal pakket en de benodigde setup-box aan te schaffen. Diverse onderzoeksbureaus verwachten echter een sterke groei van digitale tv de komende jaren. Jupiter MMX denkt dat de toevoeging van interactieve diensten daarbij toch als aanjager dient. Tegen 2007 maakt volgens de marktonderzoeker mogelijk meer dan negentig procent van de Nederlandse huishoudens gebruik van een digitale tv-aansluiting met interactieve diensten. (Stentor)

Edvard Niessing vervangt Henk Blok bij Radio 538

Edvard Niessing vervangt vanaf morgen twee weken lang nieuwslezer Henk Blok op Radio 538, dit omdat Blok twee weken met vakantie gaat. Niessing is bekend als oud-nieuwslezer van het RTL Nieuws en van de Frisia reclame. Daarnaast heeft hij ook veel met radio gedaan en presenteert nog dagelijks op Radio 192. (via Radiofreak)

EBU kiest KRO als leider voor internationale kleutertv-serie

Tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van kleutertelevisiemakers in het Duitse Saarbrucken afgelopen week, hebben vertegenwoordigers uit Europa, Azië en Afrika afgesproken om het komende jaar een documentaire tv-serie te coproduceren waarin kleuters centraal staan. KRO’s Jan-Willem Bult is door de EBU benoemd als creative director van de productie. De komende weken wordt de nieuwe serie verder uitgewerkt, in nauw overleg met o.a. het Zweedse SVT, de Engelse BBC, het Noorse NRK en het Duitse ARD. De eerste resultaten worden volgend jaar gepresenteerd in het Duitse Erfurt, waar het Duitse kinderkanaal KiKa is gevestigd en waar ook de jaarlijkse EBU bijeenkomst zich, na dertig jaar Saarbrucken, naartoe zal verplaatsen. Het initiatief ontstaat op een moment dat het voortbestaan van kleutertelevisie in veel landen door bezuinigingen onder druk staat, terwijl het belang van speciale kleutertelevisie voor de ontwikkeling van kleuters door wetenschappers wordt onderschreven. (Persbericht KRO)

Verplichte ondertiteling kost meer

Bij Publieke Omroep wordt dezer dagen druk gerekend. In verband met bezuinigingen natuurlijk, maar ook omdat staatssecretaris Medy van der Laan zo gauw mogelijk naar volledige ondertiteling van alle televisieprogramma´s wil. Met de voorganger van Van der Laan, Rick van der Ploeg, was al afgesproken dat alle programma´s op de publieke tv-netten ondertitels moeten hebben in 2010. Dat duurt Van der Laan te lang, zei ze kort geleden in het publieksdebat over ondertiteling in De Rode Hoed in Amsterdam. De staatssecretaris wil de nieuwe afspraken opnemen in het prestatiecontract met de Publieke Omroep. In een gesprek met Van der Laan stelde de Publieke Omroep wel enkele voorwaarden. Casper Keller, manager Traffic, Continuïteit en Eindregie en verantwoordelijk voor de Titelredactie: ‘De omroepen zullen sneller hun programmagegevens bij ons moeten aanleveren, zodat we het werk beter kunnen plannen. Dat zou al zo´n tien procent extra output kunnen opleveren. Verder moet onze automatisering worden gemoderniseerd en er moet spraakherkenningstechnologie worden ingevoerd.´ Vooral dat laatste zal extra geld kosten, verwacht Keller. Hoeveel weet hij nog niet, er wordt nog gerekend. Het is ook nog niet duidelijk waar dat geld dan vandaan moet komen. (Spreekbuis)

Commissariaat deelt analyse visitatiecommissie

Het Commissariaat voor de Media deelt in hoofdlijnen de analyse van de visitatie- commissie Landelijke Publieke Omroep onder leiding van Rinnooy Kan. Het Commissariaat is echter wel van mening dat de de commissie te snel de sprong naar het eigen toekomstmodel maakt: “Voordat eventueel een keuze gemaakt moet worden voor een fundamenteel andere inrichting van het omroepbestel moeten meer alternatieven daarbij betrokken worden.”, aldus het Commissariaat. Het Commissariaat stelt ook voor te onderzoeken of het programmavoorschrift te vereenvoudigen is en gecombineerd kan worden met prestatiecontracten. De complete reactie van het Commissariaat voor de Media is te vinden via de website van het Commissariaat voor de Media. (MediaMagazine)

Geen Royaal FM meer op 103 MHz

Radio Royaal, de grensoverschrijvende radiocombinatie in de Belgische en Nederlandse provincies Limburg is niet meer te ontvangen via de 103.0 MHz vanuit het Vlaamse plaatsje Hamont-Achel. In het nieuwe Vlaamse frequentieplan is de 103.0 MHz toegekend aan FM Limburg dat er 1.000 Watt sterk mag gaan uitzenden. Vorig jaar kreeg Royaal in Nederland nog twee frequenties toegewezen; 93.2 MHz en 93.6 MHz (zender Eindhoven). Sindsdien is de omroep zich volledig gaan richten op de Nederlandse markt. Momenteel is via 103.0 MHz non-stop muziek te horen in mono en zonder RDS. Het betreft hier een mix van muziek voornamelijk uit de 70s en 80s. De ontvangst is er al meteen een heel stuk op vooruit gegaan. Of het hier gaat om de zender van FM Limburg uit Bree is niet bekend. In Vlaanderen kan Radio Royaal straks verder opereren op de 105.1 MHz vanuit Kinrooi. Of de organisatie van Royaal FM in Nederland met de Vlaamse naamgenoten ‘correspondeert’ is niet helemaal duidelijk. (Radiovisie)

Casema kampt met storing in Den Haag

Het kabelbedrijf Casema kampt sinds maandagochtend met een storing in een deel van Nootdorp en de Haagse wijk Ypenburg. Ongeveer tweeduizend abonnees kunnen geen kabelradio luisteren of tv kijken. Ook internetten via Casema is niet mogelijk. De oorzaak is een kabelbreuk die mogelijk is ontstaan bij werkzaamheden. Reparatie gaat zeker een deel van de maandagavond duren. Het stadsdeelkantoor van Leidschenveen- Ypenburg was door de storing niet bereikbaar. Bewoners worden geadviseerd dringende zaken bij een van de andere stadsdeelkantoren af te handelen. (West)

RTL4 werkt aan voortzetting ‘Kaft’

Vrijdag en zaterdag ‘kopten’ enkele regionale kranten met: RTL 4 stopt met ‘Kaft’. De strekking van deze kop betreft echter een onjuiste interpretatie van hetgeen gezegd is in een interview. “Soms worden uitspraken als men ze in een ander kader plaatst plotseling heel anders dan de bedoeling die erachter lag. En zo verscheen er afgelopen weekend een kort artikeltje waaruit zou kunnen blijken dat RTL 4 stopt met Kaft. In overleg met de sponsors en collega’s van IP werken wij echter graag verder aan een succesvolle voortzetting van ‘Kaft'”, aldus Leo van der Goot, directeur Televisie van de Holland Media Groep, met wie het interview plaatsvond. Het huidige, eerste seizoen van ‘Kaft’, dat op zondag 4 april van start ging, bestaat uit negen afleveringen. Inmiddels zijn daar al zes van uitgezonden. De overige drie zijn gewoon de komende zondagen te zien, waarna pas een evaluatie met alle betrokken partijen volgt met voortzetting van het programma als doel. (Antenne2)

‘GIEL’ begint op 17 mei

Giel Beelen zal op maandag 17 mei beginnen met zijn ochtendshow op radio 3FM. Onder de naam ‘GIEL’ zal Beelen elke ochtend tussen zes en negen op zijn manier de ochtendshow van het publieke popstation gaan maken. Volgens Giel wordt het een ochtendshow zoals hij nog niet eerder is gemaakt. De luisteraar zal hierbij actief worden betrokken. Giel heeft zo zijn eigen mening over het nieuws van de dag, maar wil ook graag weten wat de luisteraar er van vindt. Giel Beelen neemt de ochtendshow voor de VARA over van Rob Stenders. Deze laatste ruilt samen met zijn team 3FM in voor Yorin FM. Hier zal hij 14 juni beginnen met ‘Stenders Vroeg’. Het nachtprogramma ‘Freak-O-Lympics’ van Rob Stenders werd afgelopen vrijdag al vervangen door Giel Beelen met ‘Nachtegiel’. (Radiofreak)

DJ in Almelo verbreekt record presenteren

De 51-jarige Radio dj Bert Schmitz uit Almelo zal worden opgenomen in het Guiness Book of Records. Hij hield het voor de lokale omroep Almelo maar liefst 108 uur onafgebroken vol als presentator. Zondagochtend om 08.00 uur had hij het oude record, dat stond op 103,5 uur, verbroken. Jan Kleinpenning, de mentale coach en fysiotherapeut van Schmitz, was zondagmiddag blij dat het allemaal achter de rug was. “We waren al sinds dinsdagnacht bezig en ik heb dan zojuist ook heerlijk een paar uurtjes op de bank gelegen.” Volgens Kleinpenning heeft de dj een paar keer ‘kleine probleempjes gehad’. “Het is net al een marathon hardlopen. De man met de hamer komt altijd langs. En dat merk je niet alleen mentaal, maar ook fysiek.” De dj mocht elk uur maximaal een kwartier rust nemen. Hij moest platen aan- of afkondigen. “Af en toe kon hij dus een beetje smokkelen. Platen mochten zes minuten duren. De ene plaat kondigde Schmitz d an aan, terwijl hij de volgende afkondigde. Dan had hij twaalf minuten rust”, aldus Kleinpenning. Schmitz kende de meeste moeilijke momenten in de nacht van donderdag op vrijdag. “Maar toen hij daar van hersteld was, was hij niet meer te stoppen. We hebben hem om 11.00 uur tegen zichzelf in bescherming genomen en hem uit de studio getrokken.” (Nieuws.nl)

Radio Continu in ether middels evenementenfrequentie

De regionale commerciele radiozender Radio Continu zal vanaf zaterdag 15 mei t/m zaterdag 22 mei in de ether te onvtvangen in Emmercompascuum (en omgeving) op 105.2 FM. Het gaat hier om een zogenaamde evenementenuitzending, ter gelegenheid van het 125 jarig jubileum van het dorp Emmercompascuum. Radio Continu heeft in november vorig jaar twee etherfrequenties bemachtigd in Groningen en Dedemsvaart maar deze tot op heden niet in gebruik genomen.

Hoorn: “TV-mast hoger dan Dom blijft strijdpunt”

Bewoners van de Stijgbeugel in Zwaag blijven strijden tegen de 120 meter hoge zendmast die Nozema wil neerzetten aan het Leekerpad, vlakbij de A7. Op die plek staat nu al een zendmast van 28 meter. De nieuwe mast is bestemd voor digitale televisie, oftewel digitenne. ,,De Dom in Utrecht is 100 meter. Deze mast steekt daar dus nog een heel stuk bovenuit”, zegt Mart van den Engh, die samen met Jan Schoemaker bezwaar heeft gemaakt tegen de bouwvergunning van de zendmast. ,,Wij willen de vooruitgang niet tegenhouden, maar we vinden dat zo’n mast niet zo dichtbij een woonwijk hoort te staan.” De bezwaarmakers hebben op de hoorzitting aangevoerd dat de mast beter zou passen op een bedrijventerrein. Nozema bracht hiertegen in dat er niet veel ruimte is om met de mast te schuiven. Van den Engh: ,,Hij zou maximaal vijfhonderd meter verderop kunnen staan. Voor ons als leken is het natuurlijk moeilijk te beoordelen of die informatie van Nozema klopt. Maar vijfhonderd meter meer naar het noorden of het westen is voor ons ook al een betere plek. Dan staat hij in ieder geval niet zo dicht bij de bebouwing.” 

Radio 227 binnenkort in ’t Gooi op de kabel

Binnen enkele weken zal Radio 227 in grote gedeelten van ’t Gooi te ontvangen zijn via de kabel. Radio 227 zal dan te ontvangen zijn in Baarn, Blaricum, Breukelen, Bussum , Eemnes, Huizen, Laren, Loenen, Naarden en Wijdemeren.

Idols slaat een jaartje over

Fons van Westerloo zegt vandaag in de Volkskrant dat Idols 3 in het najaar van 2005 zal starten. Niet eerder omdat het overkill zou zijn. Een andere belangrijke reden is dat HMG het format Popstars brengt in het najaar. In dit tv format wordt een bandje geformeerd. “Ik kan me voorstellen dat we eerst ‘Popstars’ gaan doen. Een programma waarin we op zoek gaan naar dé boy-, girl- of popband. En dan gaan we in september 2005 wel weer op zoek naar een ultiem idool. Dat lijkt me beter”, aldus Idols-juryvoorzitter Henkjan Smits (wie het ook verstandiger vond om een jaartje te passeren). En Fons van Westerloo kiest er dan ook voor om het programma Popstars uit te zenden. Volgens hem wordt het overigens géén Starmaker, maar hij spreekt over “het echte werk”. (o.a. TV Formats Weblog)

“De Mol begint zender met TROS”

De weblog van TV Formats bericht dat er plannen zijn dat John de Mol samen met de publieke omroep TROS een nieuwe televisiezender wil beginnen. Dat zou dus betekenen dat de dreigementen van Karel van Dodewaerd eindelijk inhoud zouden krijgen en dat de TROS dus daadwerkelijk uit het publieke bestel stapt. En dat zou een zeer gevoelige tik voor de publieke omroep zijn als de grootste familie van Nederland zou vertrekken. “Het is al lange tijd een wens van De Mol om een eigen televisiezender te beginnen. Via Endemol was hij al eens aandeelhouder in HMG en Sport7. Tevens heeft hij geprobeerd om een zender van SBS Broadcasting te kopen. De afhankelijkheid en subjectiviteit van programmabazen is hij meer dan zat. Een eigen zender geeft hem alle ruimte om nieuwe TV formats te gaan proberen. Onlangs leverde hij forse kritiek op de zenders en hun risicoloze gedrag. Een opmerkelijke personele verschuiving zou bij begin van deze zender ook plaatsvinden. Voor Endemol Nederland baas Paul Romer zou een belangrijke rol zijn weggelegd bij de commerciele TROS. Dick van der Graaf sloot zich al eerder aan bij Talpa. Dat maakt het plaatje wel erg compleet natuurlijk..”, aldus de weblog van TV Formats.

Studio Brussel met evenementenzender op Rock Werchter

De Vlaamse publieke radiozender VRT Studio Brussel zal een tijdelijke evenementenzender opzetten ter gelegenheid van Rock Werchter 2004. Net zoals vorig jaar zal deze zender een specifiek programma uitzenden voor de festivalgangers en de omliggende campings. Vlaams minister van Media, Marino Keulen gaf zijn toelating aan de VRT om de frequentie 95.4 MHz in de periode van 30 juni 2004 tot en met 5 juli 2004 in Werchter te mogen gebruiken. “De frequentie van vorig jaar (95.4 MHz) met een lage antennehoogte (35m) en een laag vermogen (100 Watt D) veroorzaakt geen storingen op het nieuwe frequentieplan van de Vlaamse Gemeenschap” aldus het kabinet van de minister. (via Iradio)

“Nieuw tv-plan AT5 en RTV Noord-Holland”

RTV Noord-Holland doet een nieuwe poging de onderhandelingen over een overname van stadszender AT5 vlot te trekken. Hoofdredacteur Erik van Zwam van AT5 betitelt de nieuwe poging echter als broddelwerk. In een brief aan wethouder Hannah Belliot zegt directeur Robert Zaal RTV Noord-Holland deze week opnieuw AT5 te willen overnemen. Eerder wees hij voorstellen voor een fusie af. ‘We zijn bereid en in staat om het bestaande AT5 programma voort te zetten, grotendeels gemaakt met uit de huidige AT5- organisatie afkomstige medewerkers,’ schrijft Van Zwam. Dat programma zou dagelijks zestig minuten duren, aangevuld met voorlichtingsprogramma’s van de gemeente en registraties van bijzondere evenementen. De naam AT5 en de programmatitels blijven gehandhaafd. De kijkcijfers blijven ongewijzigd, schrijft Zaal, omdat het AT5-programma op het AT5-kanaal wordt voortgezet. Van de ruim honderd medewerkers kunnen veertig tot 45 over naar RTV Noord-Holland en het pand van AT 5 wordt aangehouden totdat de huur kan worden opgezegd. Volgens Zaal kan de gemeente door de overname tot 2008 tussen 2,7 en 6,3 miljoen euro besparen. Ook is hij bereid te onderzoeken in hoeverre er voor de hoofdredactie van AT5 een plaats is bij de adjunct-hoofdredactie van de regiozender. Van Zwam vindt het voorstel ’te kinderachtig voor woorden’. ”Het gaat uit van verkeerde aannames. Alsof wij met de helft van het aantal mensen dezelfde programma’s kunnen maken.” Ook Belliot meldt niet onder de indruk te zijn van het voorstel. (Parool via Omroep Blog)

Plan RAI: Veel AM-zenders uit de lucht

De publieke omroep van Italië, de RAI, heeft een plan gepresenteerd om het aantal Middengolf-zenders drastisch te verminderen. Momenteel worden via de Middengolf de programma’s van drie radiozenders uitgezonden. Vanaf 15 mei wil de RAI nog één gecombineerd middengolfprogramma brengen. Momenteel heeft de RAI 127 Middengolf-zenders in gebruik, de bedoeling is om daarvan 46 am-zenders over te houden. De verwachting is dat de AM-frequenties 846, 981, 1305, 1332, 1512 en 1602 kHz na de ‘reorganisatie’ niet meer gebruikt gaan worden door de RAI.

RTL FM gooit roer om

RTL FM gooit vanaf maandag het roer radicaal om: de radiozender richt zich vanaf die datum op een wat meer vrouwelijk publiek. “Ons streven is dat de groep luisteraars voor 60 procent uit vrouwen bestaat en voor 40 procent uit mannen, vooral tussen de 30 en 49 jaar”, zegt HMG- radiodirecteur Arthur Weijers tegen De Telegraaf. ‘´Bullseye´ is een vrouw van 39.’ De zender gaat de nieuwe slogan ‘De grootste hits en het beste van eigen bodem’ voeren. Daarmee wil RTL FM aangeven dat zo’n 35 procent van de muziek Nederlands is, met name Nederlandstalige pop uit de jaren tachtig en negentig. Het buitenlandse werk is herkenbare muziek vanaf de jaren zestig tot nu. Er is in de nieuwe opzet gekozen voor ‘lichte presentatie’ zonder personality shows.Nieuws blijft een belangrijke factor: in de ochtend en de avond op hele en halve uren. De rest van de dag elk uur. Hoewel de zender volgens Weijers geen RTL4 op de radio moet worden, heeft RTL FM wel dezelfde kernwaarde: entertainment, hoge kwaliteit, warm, veilig en volwassen.(Adformatie)

Giel Beelen terug in de nacht op 3FM

Giel Beelen keert vannacht weer terug op Radio 3FM. De dj was even van de zender omdat hij ontslag had genomen bij de NPS, maar zal vannacht voor zijn nieuwe werkgever (VARA) weer programma’s gaan maken. Beelen neemt de uren over die Rob Stenders eerst voor die omroep vulde. Stenders vertrekt naar Yorin FM en Giel neemt zowel de dag als de nacht uitzendingen over. Giel over zijn nachtprogramma ‘Nachtegiel’: “Het is de ideale uitlaatklep voor me”. Over de invulling laat hij weten “een hoop gelul en de beste liedjes van dit moment die staan in de Freak11.” Verder haalt hij ook weer oude bekende van stal die hij eerder in zijn nachtprogramma’s had waaronder peter de ranzige dichter, dc lama en natte nathalie. (via RadioFreak)

3FM-DJ Timur keert terug naar Yorin FM

Het waarom, het wanneer, en wie het gat op 3FM gaat vullen is nog onbekend, maar dat 3FM-DJ Timur Perlin binnenkort stopt met zijn NPS avondprogramma Timur Tot Tien Uur, is vanochtend uitgelekt via radiowebsite Radiofreak. Alle verantwoordelijke partijen hullen zich voorlopig in nevelen, maar vast staat dat Perlin weer terug zal keren naar Yorin FM, waar hij oorspronkelijk ook vandaan kwam. Rob Heukels, programmaleider NPS Radio, liet bij monde van zijn persvoorlichtster Marleen Scheurkogel weten ‘dat hij via collega’s vernomen heeft dat Timur met Yorin FM in gesprek is en dat hij bij 3FM weggaat, maar dat het nog te vroeg is om daar een reactie op te geven zonder zelf eerst met Timur daar over gesproken te hebben’. Yorin FM liet alleen via HMG-voorlichtster Eva Peters mededelen ‘dat er gesprekken zijn en dat het er heel goed uitziet voor Timur.’ Binnenkort zal Yorin FM haar nieuwe programmaschema presenteren. Volgens 3FM-zendercoördinator Florent Luyckx is ‘heel recentelijk in goed overleg besloten uit elkaar te gaan’. “Het nieuws is inderdaad uitgelekt, maar dat is ook moeilijk onder de pet te houden in Hilversum.” (VPRO’s 3 Voor 12)

Jurgen van den Berg weg bij RTL FM

Nieuwslezer Jurgen van den Berg gaat weg bij RTL FM en zal waarschijnlijk terug keren bij de NOS. Een woordvoerster van RTL FM bevestigt aan RadioFreak dat Jurgen weg gaat maar kan verder nog niets zeggen, de NOS kan ons nog niets bevestigen maar laat wel weten dat er gesprekken gevoerd worden met het 3FM Nieuws. Van den Berg was vanaf 1 januari nieuwslezer op RTL FM waar hij het programma ‘Nieuwsontbijt’ maakt, daarvoor was hij werkzaam bij de NOS voor onder andere het 3FM Nieuws. Wat de precieze reden is van het vertrek is nog niet duidelijk. Morgenochtend zal de laatste uitzending zijn van Jurgen op RTL FM. Bronnen laten weten dat een mogelijke terugkeer bij de NOS al in juni plaats kan vinden. (Radiofreak)

Uitbreiding voor kabeldekking Yam FM

YAM FM heeft haar uitzendgebied weer fors uitgebreid. Vanaf heden is de jongerenzender in geheel Overijssel te beluisteren, inclusief het verzorgingsgebied Twente. Ook in Zuid-Drenthe en in delen van Zuid-Brabant is YAM FM nu op de kabel te vinden. Voor het Essent gebied betekent dit een groei naar ruim 600.000 abonnees per april 2004.

Publieke omroep wil eerder stoppen met analoge ether-tv

De publieke omroep wil eerder stoppen met het doorgeven van het tv-signaal via analoge zenders. Dat heeft zij geantwoord als reactie op vragen van de commissie Switch-Off. Deze commissie houdt zich bezig met de overschakeling van analoge naar digitale distributie van televisie via de ether. Dat heeft woordvoerder Jeroen Wassenberg van de publieke omroep donderdag bevestigd. De doorgifte van het signaal zou in principe per 2008 stoppen, maar de publieke omroep zou er nu twee jaar eerder mee willen stoppen. Volgens de woordvoerder zou het staken van het uitzenden van het tv-signaal een kostenbesparing opleveren van 14 miljoen euro per jaar. Maar er zou dan een oplossing gevonden moeten worden voor de naar schatting 65.000 tot 100.000 mensen die voor hun dagelijks gebruik afhankelijk zijn van dit signaal. Daarbij valt te denken aan de Nederlandse huishoudens in afgelegen gebieden. Verder is er een groep van ongeveer 400.000 mensen die het signaal nog gebruikt op een draagbare televisie of op vakantie. De publieke omroep wil dat daar oplossingen voor worden aangedragen door de commissie Switch-Off. Via het analoge signaal kunnen mensen met oude televisie-antennes Nederland 1,2 en 3 uit de lucht plukkken. (Novum)

Magic FM neemt website in gebruik

De regionale commerciele radiozender Magic FM heeft haar nieuwe website in gebruik genomen. MagicFM is sinds een aantal weken te beluisteren in Amsterdam en omstreken op 94,9 MHz. Volgens de website zal de etherfrequentie in Alkmaar (104.2 MHz) binnen enkele weken in gebruik worden genomen. Het ziet er niet naar uit dat Magic FM haar steunzender in Texel / Den Burg in gebruik gaat nemen. Via de website is Magic FM ook te beluisteren via de Live-stream (128 kbps)

Casema wil zijn netwerk ‘slimmer’ maken

Casema heeft de hulp van het Amerikaans softwarebedrijf Motive ingeroepen om zijn internetdienstverlening klantvriendelijker te maken. “Consumenten worden steeds ongeduldiger met providers die gebruiksgemak beloven, maar waarbij de diensten nog altijd veel technische kennis vereisen”, zegt Chris Zijlmans van Casema. Met speciale software van Motive hoopt Casema nu bepaalde processen te vereenvoudigen en de mogelijkheden voor selfservice via internet te verbeteren. “Klanten willen dat hun breedbandverbinding altijd werkt, zonder hiervoor ontelbare uren door handleidingen te hoeven ploeteren”, aldus Zijlmans. 

Rob Stenders en Robert Jensen vanaf 14 juni op Yorin FM

De nieuwe Yorin FM dj’s Rob Stenders en Robert Jensen starten op 14 juni met hun uitzending op Yorin FM. Beide dj’s komen met hun programma vanuit Portugal waar ze het EK voetbal bijwonen tot het Nederlands elftal uitgeschakeld is. Rob Stenders zal de ochtendshow gaan doen en Robert Jensen zal de middag voor zijn rekening nemen. Wat er met Eddo, die momenteel de ochtendshow presenteert, gaat gebeuren is nog onduidelijk. Wel is bekend dat Wouter van der Goes, die nu de middag doet, naar BNN gaat om op 3FM de middagshow te gaan doen. Hij zal Ruud de Wild opvolgen die vanaf 14 juni op Radio 538 de middagshow zal gaan doen. (Radiofreak)

“Media beïnvloed door bedrijfsleven”

De journalistiek laat zich te gemakkelijk gebruiken door de voorlichting- en pr-industrie van de overheid en het bedrijfsleven. In de reisjournalistiek spelen ook commerciële motieven mee. Hierdoor komt de persvrijheid in Nederland in het geding. Dat stellen hoogleraar Journalistiek en Cultuur Frank van Vree en docent Mirjam Prenger van de Universiteit van Amsterdam in hun boek ‘Schuivende Grenzen, De Vrijheid van de journalist in een veranderend medialandschap’, aldus de Volkskrant. Nederland scoort traditioneel erg hoog op de ranglijsten van landen die persvrijheid nastreven. Volgens de auteur bestaat persvrijheid in Nederland wel degelijk, maar hebben overheid en commercie een kwalijke invloed op de media. Zo wordt de invloed die voorlichters en pr-mensen op de berichtgeving vaak gebagatelliseerd, terwijl er in Nederland op elke journalist drie voorlichters actief zijn. Uit buitenlands onderzoek blijkt dat gemiddeld 80 procent van het financiële nieuws en 40 tot 50 procent van het gewone nieuws rechtstreeks resultaat is van pr- en voorlichting. Volgens Van Vree is er geen enkele reden om aan te nemen dat dat in Nederland anders is. Verder blijkt uit een serie interviews dat hoofdredacteuren steeds meer rekening houden met de wensen van adverteerders. De onderzoekers vinden dit kwalijk, omdat het publiek meent dat het nieuwsaanbod in principe belangeloos is. Media zouden daarom gedragscodes hiervoor moeten opstellen, zo stellen ze. (Nieuws.nl)

Groter aandeel KPN en Nozema in Digitenne

Persbericht Ministerie Economische Zaken: Op 4 mei heeft minister Brinkhorst de Tweede Kamer geïnformeerd over de stand van zaken met betrekking tot Digitenne. Toen eerder bleek dat het zoeken naar externe financiers voor Digitenne geen resultaat opleverde, hebben de aandeelhouders een modus gevonden die de komende jaren extra financieel commitment van KPN vergt. KPN heeft daarbij aangegeven deze verhoging te willen vertalen in een verhoging van haar aandelenpositie van 30% tot 49%. Minister Brinkhorst heeft de NMa gevraagd om advies in deze. In haar advies schrijft de NMa geen reden te zien om aan te nemen dat hierdoor een machtspositie zou ontstaan voor KPN. In de overweging van de minister heeft behalve dit advies meegespeeld dat hij het niet wenselijk acht dat KPN een groter aandeel had dan elke andere aandeelhouder. Naast de vraag hoe groot het aandeel wel zou kunnen zijn, speelde de invloed die KPN op het programma-aanbod van Digitenne zou hebben. De minister acht een beslissende invloed van een infrastructuuraanbieder op de inhoud van het televisieprogrammapakket niet wenselijk. Deze mededeling aan KPN heeft geleid tot een verzoek waarin zij met het in acht nemen van een aantal beperkingen verzoekt het aandeel in Digitenne tot 40% te kunnen vergroten. Hierbij heeft KPN aangegeven geen eigen omroepdiensten aan te bieden op het netwerk van Digitenne en op geen enkele manier zeggenschap uit te oefenen over het programma-aanbod. De minister ziet geen reden om bezwaar te maken tegen deze vergroting. In het licht van zijn opvatting over onderlinge verhoudingen tussen de aandeelhouders zal ook het aandeel van Nozema tot 40% worden vergroot. Over de wijze waarop de verhoging wordt gerealiseerd zullen de huidige aandeelhouders met elkaar in overleg treden.

“Radio 192 nog in gesprek met 2 participanten”

Voor Radio 192 zou 30 april een belangrijke dag worden. Michael Bakker van Radio 192 zei namelijk in Antenne2 dat dan bekend moest zijn of Radio 192 door kon gaan of niet. Inmiddels is het 4 mei en is 192 nog te ontvangen, volgens Bakker komt dit omdat er nog gesprekken gevoerd worden. De laatste tijd werd goed duidelijk dat het niet goed gaat met de zender. Door achterblijven van betaling besloten Casema en UPC om 192 van de kabel te halen. Bakker laat aan RadioFreak weten: “Er worden op dit moment besprekingen gevoerd door de directie van 192 met twee verschillende participanten. Vanzelfsprekend wachten wij in spanning af wat hier uitkomt. Het zou uiterst onverstandig zijn om nu te stoppen met de uitzendingen terwijl de besprekingen nog lopen!” (Radiofreak)

Radio 538-programma groeit uit tot radiozender

Het Radio 538-programma Juize, over hiphop en R&B, wordt vanaf juli een volledig radiostation: Juize FM. Dat meldde een woordvoerster van Radio 538 dinsdag. De toevoeging FM is voorlopig nog ten onrechte, want Juize FM gaat niet via de ether uitzenden. Aanvankelijk is het station via internet (www.juize.fm) te beluisteren, later ook via de kabel. Volgens de zegsvrouw is er in Nederland behoefte aan een gespecialiseerd radiostation dat zich voornamelijk richt op hiphop en R&B, want op de bestaande zenders krijgen deze muziekstromingen niet volop de ruimte. Volgens haar is dat niet terecht, omdat de populariteit van deze genres flink is toegenomen. ,,In de VS is deze muziek de genres pop en rock zelfs gepasseerd als populairste stroming. Op Juize FM zullen we nadrukkelijk aandacht besteden aan Nederlands product, dat nu nog maar mondjesmaat te horen is.”

“100% NL stelt overheid ultimatum”

Het radiostation voor Nederlandstalige pop en rock, 100%NL, heeft de Nederlandse overheid een ultimatum gesteld. Voor 10 mei moet de overheid een besluit nemen in de bezwaarschriftenprocedure die momenteel loopt, anders volgt er een kort geding. Bij de vergelijkende toets voor de verdeling van radiofrequenties, die vorig voorjaar werd gehouden, was er ook een FM-pakket ( ‘kavel A9″) beschikbaar voor een station met overwegend Nederlandstalige muziek. Kandidaten dienden het percentage van de zendtijd op te geven dat zou worden besteed aan Nederlandstalige muziek. Er moest ook een financieel bod worden uitgebracht, maar dat zou bij de overheidsbeoordeling uitsluitend van belang zijn indien er tussen de aanvragers geen significante verschillen zouden zijn in het programmatisch bod. 

Hoofdredacteur Amerikaanse krant Irak weg

De hoofdredacteur van de Iraakse krant Al-Sabah, de spreekbuis van de Amerikanen, is maandag opgestapt, samen met veel andere medewerkers. Ismail Zayer heeft genoeg van de Amerikaanse bemoeienis met de inhoud van zijn krant. Al-Sabah (De Morgen) wordt gefinancierd door de Amerikaanse overheid. Volgens Zayer zeggen de Amerikanen dat het hen om een vrije pers te doen is, maar zij bemoeien zich in de praktijk met de verslaggeving van de krant en met het advertentiebeleid. De hoofdredacteur begint een nieuwe krant: Al-Sabah al-Jedid (De Nieuwe Morgen). Al-Sabah maakt deel uit van het Iraqi Media Network, samen met het tv-station Al-Iraqiya en enkele radiostations. Het medianetwerk wordt gerund door het Amerikaanse bedrijf Harris. Een woordvoerder zegt dat Al-Sabah gewoon blijft verschijnen. Een van de advertenties waarvan Harris volgens Zayer heeft geprobeerd publicatie te voorkomen verscheen in de krant van maandag. Een nieuwe politieke organisatie, de Iraakse Republikeinse Groep, sprak van “het leed van de bezetting” en deed een beroep op de bevolking op “ons volk voor vernietiging te behoeden”. (Telegraaf)

Wim Neijman: “Voorzitters weten geen bal van programmamaken”

In een aantal interviews in Broadcast Magazine geven bekende oude programmamamakers en omroepbonsen hun mening over de publieke omroep anno 2004. Bijna alle geinterviewden, waaronder Ton Herstel (oud-voorzitter NCRV), Cees den Daas (oud-voorzitter TROS) en Bauke Geersing (oud-NOS topman) zijn progressiever dan hun opvolgers: de omroepen moeten beter samenwerken. Sommigen zijn zelfs voor het samengaan van de publieke omroepen. Vooral de reactie van oud-IKON programmamaker Wim Neijman (Kenmerk, Geloof, hoop en liefde show) viel op: “Kwaliteit telt niet meer, er wordt alleen gelet op de kijkcijfers”, “Neem zo gauw mogelijk het BBC-model over. Rinnooy Kan wil dat natuurlijk ook, alleen mag hij dat niet hardop zeggen. Rinnooy Kan vindt de omroepen een grote wanorde. En hij heeft gelijk. Wie wordt nu nog uit ideologische motieven lid van de VARA of de KRO? De verenigingen moeten worden opgeheven en er mag een net weg”. “Zolang de verenigingen nog bestaan, moeten de voorzitters zich terugtrekken in hun kantoren. Ze hebben nooit met hun poten in het bluswater gestaan en weten geen bal van programmamaken af”. (via omroep.blogspot)

“Interactieve tv nog ver weg voor Alkmaar”

Abonnees van de Alkmaarse kabel hoeven er niet op te rekenen dat ze op korte termijn kunnen aansluiten bij U PC Digital. Dat pakket biedt momenteel onder meer 70 televisiezenders (later dit jaar 100), e-mail en andere interactieve toepassingen. Komende herfst pas komt er duidelijkheid of de Alkmaarse kabel in het investeringsprogramma van volgend jaar van UPC zal worden opgenomen. De Alkmaarse abonnee moet het voorlopig doen met Mr. Zap dat onder meer 40 tv-zenders digitaal aanbiedt. Ook kan men er films bestellen. Mr. Zap is destijds onder het bewind van de exploitant van de Alkmaarse Kabel ingevoerd. UPC heeft toen het eigenaar werd van het Alkmaarse kabelnet, het contract met de exploitant van Mr. Zap, Mediakabel overgenomen. Dat contract loopt volgens UPC-woordvoerder R. van der Aart door tot eind van dit jaar. Mr. Zap is wel alvast omgedoopt in UPC Digital. Dat contract op zich is dus een hinderpaal voor een snelle invoering van UPC Digital. Maar er zijn ook technische hindernissen te overwinnen, zo legt Van der Aart uit. Er moet nieuwe soft- en hardware worden geïnstalleerd. Zo moeten alle wijkcentrales worden aangepast. Volgens van Der Aart vergt dit een investering van ‘honderdduizenden’ euro’s. ,,Dat moet maar in het investeringsprogramma passen”, aldus Van der Aart. Daarbij komt dat Alkmaar niet het enige gebied is waar forse investeringen zullen moeten worden gepleegd om de doorgifte van UPC Digital mogelijk te maken. Ook een stad als Rotterdam behoort nog tot de witte vlekken

Gouden Pixel voor VPRO-site

De eerste Gouden Pixel, een prijs die door de journalistenvakbond NVJ in het leven is geroepen voor de beste interactieve journalistieke productie, is naar de website 3voor12 van de VPRO gegaan. De prijs ging naar de VPRO-site met nieuws en informatie in tekst, geluid en beeld van bepaalde muziekgenres omdat die volgens de jury is doortrokken van journalistiek, multimedia en interactiviteit. De jury noemt 2voor12 een uitgebreid online vak- en publiekstijdschrift. “Er is nieuws, er zijn agenda’s, recensies, reportages, regionale edities, reactiemogelijheden en een nieuwsbrief. Technisch wordt het onderste uit de kan gehaald met live concerten en het archief dat een grote hoeveel geluid en beeld on demand bevat. Dat is een lezersservice die elk papieren vakblad zich zou wensen, maar die alleen mogelijk is op internet.” Volgens de jury gaat het ook om een voorbeeldige themasite naar presentatie (voor die doelgroep) en vanwege de veelzijdige inhoud (binnen het thema). “Een regelrechte inspiratiebron voor journalisten van o.m. vakbladen en omroepen. Je kunt er eindeloos ronddwalen en steeds nieuwe rubrieken ontdekken; een sitemap is misschien het enige dat nog ontbreekt.” (AD)

Start Stenders nog niet helemaal zeker

Rob Stenders maakte afgelopen weekend zelf bekend dat hij op 14 mei afscheid zal nemen van de VARA en 3FM. Dit zei hij in zijn nachtprogramma Freakolympics. Echter bij navraag aan de woordvoerders van de omroep en het station zeggen zij dat er nog niets rond is. De VARA laat weten: “Over de datum waarop Giel Beelen de ochtendshow bij de VARA op 3 FM zal gaan presenteren en Rob Stenders stopt worden op het moment nog gesprekken gevoerd. Vooralsnog zal het team van Stenders Vroeg het programma maken.” Bij Yorin FM geven ze aan dat ze binnenkort een startdatum voor de dj bekend gaan maken. Waarschijnlijk is Rob iets te snel geweest met het naar buiten brengen van het nieuws maar zal het toch rond die data gaan gebeuren. (via Radiofreak)

NCRV blijft documentaire censureren

De NCRV zendt maandag de documentaire Holland, vaarwel! van filmmaker Willy Lindwer in zijn gecensureerde versie uit. Dat heeft de omroep maandag gemeld. De omroep verwijderde een scène waarin een 93-jarige oud-politieagent zich positief uitlaat over het meedogenloze vervolgingsbeleid van de Groningse hoofdcommissaris Philip Blank die tijdens de Tweede Wereldoorlog met de nazi’s sympathiseerde. Tijdens het gesprek plaatste de 87-jarige vrouw van de agent bovendien een aantal zeer kwetsende antisemitische opmerkingen. Directeur R. Naftaniël van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) deed zondag bij justitie aangifte wegens antisemitisme. Het CIDI ging hiertoe over, nadat de zoon van het echtpaar zaterdag in NRC Handelsblad had gezegd dat zijn ouders bij hun volle verstand waren toen ze de uitspraken deden. Bovendien bagatelliseert hij de uitspraken van zijn moeder. De vrouw zei letterlijk: ,,Als de oorlog om twaalf uur is afgelopen, heeft om vijf over twaalf een jood je al weer belazerd.” De NCRV ziet in de aanklacht geen aanleiding op haar besluit terug te komen. De omroep besloot de scène te schrappen, nadat de familie van de 93-jarige agent met juridische stappen achteraf had gedreigd. (ANP)

Digitale tv:Casema stapt over op koopmodel; kiest Irdeto

Kabelmaatschappij Casema volgt in het voetspoor van Essent Kabelcom door over te stappen op een koopmodel voor de invoering van de digitale televisie. Tevens heeft het bedrijf net als Essent TV Home digitaal ook gekozen voor het Irdeto Conditional Access systeem, zo bevestigde een woordvoerder van het bedrijf. “Het is in het belang van de consument als er zoveel mogelijk eenvormigheid is in de apparatuur,” aldus Gerard Lieverse van Casema, “dan kan men bij verhuizing van het Essent gebied naar Casema of andersom gewoon dezelfde decoder gebruiken.” Dit kwartaal zullen de eerste kabeltuner op de markt komen van onder andere Nokia, Panasonic, Samsung en Philips. (Broadband TV Nieuws)

Versatel geïnteresseerd in Digitenne-aandeel

Ook Versatel heeft aangegeven dat het geïnteresseerd is in het Nozema-aandeel in Digitenne, zo meldt het Financieel Dagblad. Eerder hadden KPN en Multikabel hun interesse kenbaar gemaakt. Behalve voor het uitzenden van televisiesignalen, zijn de masten van Digitenne ook geschikt voor tweewegverkeer, zodat ook internetverbindingen opgezet kunnen worden. De Vecai stelt voor om een veiling te organiseren voor de verkoop van de Digitenne-aandelen. “Als de eigendomsverhoudingen van Digitenne gaan veranderen, ontstaat er een nieuwe situatie,” zegt Rob van Esch, algemeen directeur van de Vecai. “En in een nieuwe situatie zijn er misschien wel meer partijen geïnteresseerd. In het kader van de transparantie, dat bij dit kabinet hoog in het vaandel staat, zou je het beste een veiling kunnen organiseren.” (via Broadband TV Nieuws)

Programmaraad Zoetermeer: TBN Europe, Arte en MBC in basispakket

De Programmaraad Zoetermeer heeft een nieuw advies voor het basispakket voor de televisie opgesteld. Dit advies geldt voor de periode september 2004 tot en met augustus 2005. Het is nu nog een concept-advies. B urgers worden in de gelegenheid gesteld schriftelijk op dit concept-advies te reageren. Reacties kunnen tot 17 mei 2004 bij het secretariaat van de Programmaraad worden ingediend. Opvallende verandering is het verdwijnen van RTL4, SBS6 en Yorin uit het basispakket. De eigenaren van deze zenders hebben besloten, dat hun programma’s voortaan niet meer in het basispakket worden doorgegeven, maar in het standaardpakket. In het advies wordt de Duitse zender WDR vervangen door Arte. Tevens stelt de Programmaraad voor om de Turkse zender TRT International te vervangen door de Arabische zender MBC. De Programmaraad zal er bij Casema op aandringen, dat de Turkse zender in het standaardpakket behouden blijft. Gezien de gebleken vraag naar een specifieke zender gericht op christelijke waarden en normen, neemt de Programmaraad TBN Europe op in het advies. Een dergelijke zender ontbrak tot nu toe in het pakket. TBN Europe is Engelstalig, maar als het bereik in Nederland toeneemt, komt er een Nederlandstalige productie. Na het vaststellen van het defintieve advies zal kabelexploitant Casema het advies overnemen indien de kabelaar geen zwaarwegende bezwaren heeft. 

Stenders nu al weg bij Radio 3FM

Rob Stenders heeft de afgelopen nacht zijn laatste officiele live VARA Radio 3FM uitzending gepresenteerd. Dit bericht David de Jong via zijn weblog. Volgens de presentator is tussen de VARA en RTL Nederland onderhandeld over zijn vertrekdatum bij VARA Radio 3 FM en startdatum bij Yorin FM. De officiële eind-datum voor de Stenders-programma’s bij de publieke popzender is op (vrijdag) 14 mei vastgesteld. De officiële startdatum van Rob Stenders bij RTL Nederland op de radio zal exact een maand later zijn (maandag 14 juni). Het programma Stenders Vroeg zal volgens de presentator in ieder geval nog twee weken te horen zijn op Radio 3FM, maar dan slechts met enkele telefonische bijdragen van Rob Stenders, vanwege een uitstap naar Ibiza. Giel Beelen zal na 14 mei de ochtendshow overnemen bij de VARA op Radio 3FM alsmede de nachtelijke uren op vrijdagnacht. Naast het ochtendprogramma Stenders Vroeg, zal FreackOlympics ook op Yorin FM te horen zijn in de late avond- of vroege nachtelijke uren.

De duizenden leden van het Stenders Vroeg-Genootschap zullen niet mee verhuizen naar Yorin FM. De gegevens van de ‘leden’ van het ‘Genootschap’ zullen bij de VARA blijven en hoogstwaarschijnlijk worden overgenomen door het nieuwe ochtendprogramma van Giel Beelen. Middels een (gratis) lidmaatschap op het Stenders Vroeg-Genootschap maakte de leden kans op prijzen tijdens het ochtendprogramma Stenders Vroeg. Daarnaast werden er voor de leden uitstapjes georganiseerd.

Michiel van Erp weg bij VARA

Michiel van Erp, maker van o.a Lang Leve, Op Avontuur en een portret van prins Claus, moet vertrekken bij de VARA. Na tien jaar werkzaam te zijn geweest voor deze omroep, kreeg hij van interim tv-directeur Frans Klein te horen dat het is afgelopen. Van Erp was juist met een nieuw programma bezig. “Ik was stomverbaasd. Maar de VARA zegt dat er geen plek meer is op nederland 3 voor programma’s zoals de mijne. Het ligt niet aan de kwaliteit maar ze willen meer kijkers trekken”, aldus Van Erp in de Volkskrant. De VARA wil niet veel meer kwijt dan dat er een nieuwe mix voor Nederland 3 komt en daar passen programma’s van Michiel van Erp niet in. (via Medialog Blogspot)

Sesamstraat komt naar Afghanistan

De beroemde poppen van Sesamstraat gaan leerlingen op scholen in Afghanistan helpen van de trauma’s van jaren van oorlog en het brute bewind van de Taliban af te komen. De Afghaanse autoriteiten hebben onlangs de eerste van vierhonderd video’s van ‘Koche Sesame’ voor gebruik in het herstellende Afghaanse onderwijs ontvangen, aldus Sekander Giyam, adviseur van de Afghaanse minister van onderwijs. Op de video’s staan tien afleveringen van twintig minuten die zijn samengesteld uit Alam Simsim, de door de VS betaalde Egyptische versie van Sesamstraat. De afleveringen zijn nagesynchroniseerd in het Dari, een van de twee voertalen in Afghanistan. “Het is belangrijk dat onze kinderen hun ogen openen voor nieuwe ideeën “, zei Giyam. “De video’s moeten de leraren in Afghanistan overhevelen naar een nieuwe eeuw van onderwijs.” Volgens de Amerikaanse denktank Rand Corp., die de productie en verspreiding van de video’s mede heeft betaald, is het de bedoeling Afghaanse kinderen bewust te maken van het bestaan van andere culturen, de mogelijkheden tot ontwikkeling voor meisjes en vrouwen te tonen en de interesse van scholieren voor het onderwijs te vergroten. Het is echter onduidelijk hoeveel kinderen met de video’s bereikt zullen worden. Weinig scholen en gezinnen in Afghanistan hebben een televisie, laat staan een video en veel Afghanen in het oosten en zuiden van het land spreken geen Dari maar Pashto. Het ministerie van onderwijs zei dat Sesamstraat in de eerste fase op drie scholen in Kabul en zeven in andere steden in Afghanistan te zien zal zijn. (via Telegraaf)