Media kort: mei 2005

Kamer wil snel mediavisie Van der Laan

Verscheidene fracties in de Tweede Kamer dringen er bij staatssecretaris Van der Laan (Media) op aan snel te komen met haar langetermijnplannen over het omroepbestel. Dat bleek maandag in een debat over haar plannen voor de korte termijn. Sommige partijen overwegen om de stemming over haar kortetermijnplannen aan te houden tot haar volledige omroepplan beschikbaar is. De D66-bewindsvrouw zegde toe dat haar omroepplan “medio juni” beschikbaar zal zijn. Dat stuk gaat over de periode na 2008. Al vanaf september van dit jaar wil ze dat de Raad van Bestuur Publieke Omroep (PO) meer macht krijgt en dat de Raad van Toezicht PO uit onafhankelijke kroonleden gaat bestaan en dus niet meer uit omroepvoorzitters. Om dat op tijd voor elkaar te krijgen, moet de Kamer er deze week over stemmen, maar sommige leden zien dat niet zitten. Met name PvdA’er Van Dam wil de plannen voor de korte en lange termijn naast elkaar kunnen leggen en er dan een oordeel over vormen. SGP’er Van der Vlies was het met hem eens, al had hij wel begrip van de positie van de staatssecretaris. Die had PO in het verleden namelijk beloofd dat de kortetermijnplannen per september 2005, het begin van een nieuwe concessieperiode, in zouden gaan.Maar het aanpassen van de samenstelling van de Raad van Toezicht en het herdefiniëren van de positie van netcoördinatoren vinden diverse Kamerleden te ingrijpend om nu in één week af te handelen, zonder te weten waar de bewindsvrouw nog meer mee komt. Van der Laan heeft begrip voor die opstelling, maar hoopt dat de Kamer toch deze week gaat stemmen. “Dat is bestuurlijk verantwoord omdat dat Publieke Omroep is toegezegd. Het is cruciaal dat er een onafhankelijke Raad van Toezicht komt, want het medialandschap is momenteel ingewikkeld genoeg. Het is van belang dat er rust komt. Bovendien heeft de huidige raad aangegeven per 1 september te willen stoppen”, aldus Van der Laan. ( Telegraaf.)

SBS wil ‘In’ verbieden middels kort geding

SBS Broadcasting B.V. heeft vandaag aangekondigd een kort geding te starten om de verschijning van In, het nieuwe entertainmentblad met een compleet programmaoverzicht dat MTV Networks in samenwerking met Quote Media heeft gelanceerd, te verbieden. Volgens SBS mag informatie over haar programma’s in deze eerste Nederlandse entertainment glossy met televisiegids niet worden opgenomen. Dit berichten MTV Networks en Quote Media in een persbericht. Sinds woensdag 25 mei ligt het blad In in de winkel. “Ondanks het feit dat alle andere Nederlandse omroepen dit initiatief ondersteunen en de benodigde informatie over hun programma’s aan MTV ter beschikking stellen, heeft SBS geweigerd mee te werken. SBS heeft daarvoor als argument aangevoerd dat het tijdschrift zich mede richt op de doelgroep van het door SBS uitgegeven Veronica Magazine. Deze weigering is in strijd met het mededingingsrecht.”, aldus het persbericht. Omdat informatie over de programma’s van de door SBS geëxploiteerde zenders – SBS 6, NET 5 en Veronica – gewoon openbaar is, konden MTV en Quote Media de lezers van het entertainmentblad toch over de programma’s van SBS informeren. Nu eist SBS in kort geding een verbod op het verstrekken van informatie over haar programma’s in het nieuwe blad. “Daarmee probeert SBS ten onrechte informatie over haar programmagegevens te monopoliseren. Ook weigert SBS de afspraak na te komen dat In adverteert op de zenders SBS 6, NET 5 en Veronica.”, aldus het persbericht. Het kort geding zal op vrijdag 3 juni a.s. om 15.00 uur voor de voorzieningenrechter in Amsterdam dienen.

Kort Medianieuws

** KRO leden zijn tegen een fusie van de KRO met andere (christelijke) omroepen. Dat bleek op zeven ledenbijeenkomsten die de KRO afgelopen weken in het land organiseerde. De grote meerderheid was tegen fusie, er ontstonden soms felle discussies over dit thema. Op de bijeenkomsten werd, naast bovenstaand thema, gediscussieerd over KRO beleid op het gebied van de journalistieke koers. De leden steunden ook in dit opzicht de KRO koers, om op journalistiek gebied een integere, onafhankelijke en geloofwaardige koers te varen. Daarnaast kregen de leden stellingen voorgelegd op basis van de tien beloften van de nieuwe KRO campagne. (bijvoorbeeld ‘God is er’, Ik ben eerlijk, ik ben trouw, ik wil leven). De bijeenkomsten werden in het totaal door bijna 4500 mensen bezocht. (Persbericht)

** RTL4 was met 16,5 procent marktleider in week 21. RTL5 met 4,0 en Yorin met 5,5 brachten het aandeel van RTL Nederland op in totaal 26 procent. De publieke zenders scoorden samen 32,3 procent: Nederland 1 11,7, Nederland 2 15,2 en Nederland 3 5,4. SBS Broadcasting kwam op 19 procent: SBS6 11,1 Net5 4,2 en Veronica 3,7. Best bekeken programma in week 21 was de Champions League-finale AC Milan-Liverpool met bijna 2,8 miljoen kijkers. Postcodeloterij Miljoenenjacht scoorde 2,17 miljoen kijkers. De Amstel Cup-finale tussen Willem II en PSV was goed voor bijna 2,1 miljoen kijkers. GTST van maandag trok bijna 2 miljoen belangstellenden gevolgd door het maandagse 20.00 uur Journaal met 1,8 miljoen. Studio Sport op zondag, zonder eredivisievoetbal, kwam niet in de toptien. (Adformatie)

** TROS-voorzitter Karel van Doodewaerd zegt ‘zwaar geïrriteerd’ te zijn over de openhartigheid van Ivo Niehe in het RTL 4-programma Barend & van Dorp afgelopen vrijdag. In het praatprogramma vertelde Niehe onder andere dat het samengaan van de TROS en Talpa pas twee weken geleden werd afgeketst . In het diepste geheim voerde de TROS verkennende gesprekken met Talpa. “Het is bij mijn weten de eerste keer dat een presentator zich in de media opwerpt als woordvoerder van directie en bestuur van de TROS”, zegt Van Doodewaerd tegen GPD. “Hij weet niets over het beleid en de strategie van deze omroep. Daar zal ik hem zeker op aanspreken.” (Mediakant Weblog)

** Dennis Ruyer gaat vanaf maandag 13 juni maandag t/m donderdag tussen 19:00 en 21:00 uur een programma presenteren op Radio 538. Hij vervangt hiermee Niels Hoogland die zich meer gaat bezig houden met JuizeFM. Wel blijft Niels Hoogland op vrijdagavond ‘Niels & Froukje’ en op zondagavond ‘Juize’ presenteren op 538, zo maakte hij vanavond bekend. De afgelopen maanden was Dennis Ruyer niet te horen op Radio 538 vanwege een burn-out, maar afgelopen nacht maakte hij zijn terugkeer op de radio. Het programma ‘Greatest Hits’ dat hij vroeger presenteerde wordt tegenwoordig gedaan door Lindo Duvall. (Radiofreak)

** De raad van bestuur van de VRT heeft groen licht gegeven voor het voetbalcontract tussen de openbare omroep en telecomoperator Belgacom. Op de VRT zal het voetbal uitgezonden worden onder de vlag van het bestaande merk “Sporza”. VRT-baas Tony Mary gaf uitleg over de afspraken die gemaakt zijn voor de tv-uitzendingen van het Belgisch voetbal. De raad reageerde positief en meent dat sport en voetbal in het bijzonder “een belangrijk maatschappelijk gebeuren zijn en dat de verslaggeving ervan een wezenlijke opdracht is van de VRT als publieke omroep”. (VRT)

** Studio 100 maakt voorlopig geen nieuwe opnames van de kinderserie Samson en Gert. Geplande opnames zijn opgeschort omdat het bedrijf nog een tijd vooruit kan met de ruim zevenhonderd bestaande afleveringen, aldus een commercieel medewerkster van het Vlaamse tv-bedrijf maandag. De serie verschijnt in Nederland op zondag bij de Tros. Acteur Gert Verhulst was de laatste tijd op zoek naar een opvolger voor de acteur die de hond Samson speelt. Deze vond het wel genoeg na vijftien jaar. Over een opvolger is nog niets bekend, aldus de medewerkster.De shows van Samson en Gert gaan wel door. (ANP)

** De Nederlandse publieke omroepen hebben zich in 2003 aan de Europese quota gehouden. Er werd voldaan aan de regel dat vijftig procent van de uitgezonden tv-programma’s van Europese makelij moet zijn. Ook werd tien procent van de programma’s gekocht van onafhankelijke Europese producenten. Bovenstaande blijkt uit een rapportage van het Nederlandse Commissariaat voor de Media. De commerciële omroepen houden zich niet aan de regels. Het commissariaat wil daar in het vervolg tegen optreden. (Essent)

** Een groot deel van de stad Utrecht heeft gisteravond zonder tv en internet gezeten door een storing bij kabelbedrijf Casema. De storing begon om circa half zes; na negen uur begonnen tv en internet weer te werken. Het zou gaan om zo ´ n 75.000 aansluitingen. Consumenten die met Casema belden, werd verteld dat het probleem werd veroorzaakt door een storing bij elektriciteitsbedrijf Eneco. Voor inlichtingen verwees de kabelaar naar Eneco. Op zijn beurt verwees het storingsbandje van Eneco naar Casema. ,, Echt, het probleem ligt niet bij ons. Niemand belt dat er geen licht is, alleen tv en internet doen het niet,” aldus een medewerkster van de helpdesk van Eneco. Vorige week maandagavond zat een deel van Utrecht- Oost urenlang zonder stroom door een storing bij Eneco. (Utrechts Nieuwsblad)

** De Afghaanse televisiezender Tolo TV heeft zondag video-opnamen laten zien van de Italiaanse gijzelaar Clementine Cantoni, die bijna twee weken geleden in de hoofdstad Kabul werd ontvoerd. Op de video zijn behalve de in een donkere omslagdoek en een hoofddoek geklede 32-jarige medewerkster van de internationale hulporganisatie Care twee gewapende mannen te zien. Deze gemaskerde mannen bedreigen hun gijzelaar. Lees verder

** Schrijver, dichter en cabaretier Frank van Pamelen uit Tilburg gaat het bekende radioprogramma Vroege Vogels op Radio 1 presenteren. Hij volgt daarmee zijn plaatsgenoot Ivo de Wijs op, die zondag 10 juli voor het laatst te horen is. Het radioprogramma maakte dat zondag bekend. De Wijs presenteerde het programma al elke week sinds 1985. Van Pamelen zal Vroege Vogels presneteren samen met de huidige mede-presentatrice Karin van den Bogaert. Van Pamelen debuteerde in het theaterseizoen 96/97 met het programma Jongleren en reisde sindsdien met diverse programma’s door het land. Hij schreef behalve voor zijn eigen shows ook teksten voor televisie bij de KRO en RTL 5. Ook schrijft hij een wekelijkse column in het Brabants Dagblad. (via Omroep Brabant)

Schmaal verkoopt Touch Radio aan Waterstad FM

Henk-Jan Schmaal heeft zijn in Veendam gevestigde FM-zender Touch Radio verkocht aan Waterstad FM. Dit bericht het Dagblad van het Noorden. Schmaal vindt dat hij onvoldoende slagkracht heeft om van zijn radiostation blijvend een goed product te kunnen maken. “Bovendien heb ik het na acht jaar wel gehad en ga ik op zoek naar iets nieuws.” Touch Radio is een volledig geautomatiseerd radiostation, dat alleen door Schmaal wordt gerund. In het weekeinde wordt voor het maken van programma’s een beroep gedaan op vrijwilligers. “De link met Waterstad FM was snel gelegd”, zegt Schmaal. “Beide radiostations hebben veel met elkaar gemeen voor wat betreft muziek, doelgroep en uitstraling.” Waterstad FM noemt zichzelf de gezelligste van het Noorden en was al te ontvangen in Friesland en de Noordoostpolder. Door de overname van Touch Radio medio juni, komen daar Groningen en Drenthe bij. Eigenaar Nico Silvius zegt dat hij in aanvulling op het bestaande programma van Touch Radio elk half uur regionale nieuwsbulletins gaat uitzenden. Begonnen als Radio Oost-Groningen, werd de naam veranderd in Touch Radio nadat Henk-Jan Schmaal in mei 2003 drie FM frequenties binnen wist te slepen. De zender kreeg zo een bereik van bijna 700.000 luisteraars in Groningen en Drenthe.

Kort medianieuws 

**De kabelaars UnitedGlobalCom (UPC), Multikabel/Primacom en Essent Kabelcom hebben besloten Mediakabel te liquideren voor het einde van dit jaar. Mediakabel werd in 1996 opgericht door de gezamenlijke kabelaars met als doel gezamenlijke digitale kabeltelevisie via de kabel te realiseren. Nadat dit gezamenlijke initatief mislukte (onder de naam Mr Zap) werd Mediakabel een facilitair bedrijf dat aan de aandeelhouders en Casema de signalen voor digitale kabeltelevisie leverde.

**Ivo Niehe vertelde vrijdag in Barend & van Dorp dat het samengaan van TROS en Tien pas twee weken geleden werd afgeketst. Niehe vertelde tevens niet naar Tien te gaan. “Het is in mijn geval heel simpel”, zegt Niehe. “Ik heb heel lang gedacht, langer dan in de media bekend was, was het ook een realistische optie dat de TROS en Tien samen zouden gaan. Dat is eigenlijk pas een paar weken geleden afgeketst. Ik denk nog geen twee weken geleden. Dus ik heb al die tijd gedacht van: John heeft mij in september eerst een bloemetje gestuurd, toen een fles champagne en toen een brief. Nou, dan weet je dat ‘ie de dag daarna gaat bellen en dat gebeurde ook.”

**Belgacom pakt over een maand uit met een rijk gevuld televisieaanbod. De telecomgroep start met ongeveer 100 zenders. Daarbovenop komen films en programma’s-op-aanvraag en diensten zoals mailen en sms’en via het televisiescherm. Dat meldt De Tijd op basis van een goedingelichte bron. Belgacom TV wordt normaal gezien over een maand gelanceerd. 11 TV, het voetbalkanaal van Belgacom, krijgt een plaats bij de zenders én in het aanbod-op-aanvraag. Het is niet meteen duidelijk of Belgacom alle Belgische zenders onder dak kon krijgen. Vooral bij de commeciële stations VMMa (VTM) en RTL-TVi bestond weerstand wegens de goede relatie met de concurrerende kabelbedrijven. (HLN)

**VT4 heeft de uitzendrechten van de soapserie “Mooi en meedogenloos” (Bold & The Beautiful) gekocht. “De populaire Amerikaanse soap past in de verbreding van de zender en in de versterking van de vooravond”, legt de zender uit. Het is niet de eerste keer dat de soap rond het mode-imperium van de familie Forrester verhuist. Eind 1999 nam VTM “Mooi en meedogenloos” over van VRT. De kijkers volgden trouw. De soap haalde de voorbije jaren gemiddeld 350.000 kijkers. Wanneer de uitzendingen op VT4 beginnen, is niet bekend. VTM heeft de uitzendrechten tot 31 januari 2006. (VRT)

** Nieuwslezeres Renée Postma weigerde donderdag het nieuws te lezen in het radioprogramma van Yorin FM deejay Robert Jensen. De deejay noemt haar steevast Sneeuwstorm, omdat ze het nieuws zo serieus en stug zou presenteren. Donderdag knapte er iets bij Postma. Ze gooide het bijltje er bij neer, net nadat ze was begonnen met het voorlezen van het nieuws in Jensens programma. (GPD)

** Talpa heeft 200 miljoen euro betaald voor Radio 538. Dat melden ‘betrouwbare bronnen’ aan RTL Boulevard. Deze week werd de koop van Radio 538 bekend gemaakt. Talpa zegt op zowel tv- als radiogebied een grote speler te willen worden. Volgens hetzelfde programma was SBS Broadcasting twee weken eerder in onderhandeling met de Amerikaanse investeringsmaatschappij Advent International over de eventuele koop van Radio 538. Toen spraken beide partijen over een bedrag van 180 miljoen dollar. (via Mediakrant Weblog)

** RTL Nederland, eigenaar van RTL4, RTL5 en Yorin, is van plan binnenkort alle uitzendingen in 16 : 9 te gaan verzorgen. Dat bleek tijdens de paneldiscussie over high definition televisie, die plaatsvond tijdens de AVManifestatie. Leo van der Goot, directeur televisie RTL Nederland: “Van HD is bij ons voorlopig geen sprake, maar wij zijn wel volop bezig met de omschakeling naar 16 : 9. Een precieze datum wil ik er niet op plakken, maar op korte termijn zullen we al onze programma’s in breedbeeld uitzenden.” (Broadcast Magazine)

** RTV-Noord-Holland en Omroep Brabant krijgen geen geld uit de ‘eigen middelen’ van de provincie. En RTV-Noord-Holland krijgt evenmin de editietoeslag voor editie-omroepen, hoewel de zender toch 2 edities heeft. De SP gaat na hoe de bijdrage van de provincie zich verhoudt tot die van andere provincies. De Statenfractie van de partij heeft schriftelijke vragen aan GS gesteld (via Villamedia)

** De ruzie tussen SBS Broadcasting en InMagazine wordt steeds heviger, zo meldt het Dagblad van het Noorden. Eerder ondernam SBS juridische stappen tegen het magazine omdat deze de tv-gegevens van SBS6, NET5 en Veronica zonder toestemming publiceerde. Nu zendt SBS ook geen reclamespotjes meer uit voor het blad. Afgesproken was dat de zenders van SBS Broadcasting ongeveer 100 spotjes van InMagazine zouden uitzenden. SBS wil echter ‘geen steentje meer bijdragen aan een betere verkoop van dat blad’. (AD)

** RTL Nederland heeft een aparte filmtak opgericht: RTL Entertainment. Daarmee wil RTL investeren in het maken van Nederlandse speelfilms. Ook moet de tak een nieuwe bron van inkomsten aanboren: bioscoopbezoek, video- en dvd-verhuur, televisierechten en internet. Volgens Bert Habets, financieel directeur van RTL, worden per jaar drie tot vijf films ondersteund. Dit moet een impuls zijn voor de filmindustrie. Het commerciële RTL zou alleen interesse hebben in films die een groot publiek aansprek. (Essent/Telegraaf)

** De 48-uurs staking van de BBC, die was aangekondigd voor 31 mei en 1 juni is donderdag opgeschort na een lange overlegronde tussen de directie van de omroep en de vakbonden. Dat hebben de bonden vrijdagochtend bekendgemaakt. De onderhandelingen over de plannen van de BBC-directie voor een grote bezuinigingsoperatie hadden de hele nacht geduurd. De vakbonden hebben er nu mee ingestemd om de jongste voorstellen van de directie voor te leggen aan hun leden. Zij geven weliswaar een negatief stemadvies mee, maar schorten de geplande staking op als een teken van goede wil en om de BBC-medewerkers een kans te geven de voorstellen rustig te beoordelen, zo meldde de nieuwssite van de Britse omroep. (ANP)

** MegastadFM neemt vanaf 1 juli de plek in van Havenstad Radio via de FM-frequentie 93,9 MHz. Havenstad Radio was het tijdelijke radioprogramma dat na het stoppen van StadsRadio Rotterdam via de frequentie 93,9 MHz uitzond. MegastadFM i “een écht Rotterdams station, gemaakt door de nieuwe producent Stadsnet”, zo laat directeur Wim Bults van de Stichting Lokale Omroep Rotterdam (SLOR) weten. De SLOR selecteerde ‘Megastad FM’ uit een aantal initiatieven na een inschrijvingsprocedure, waarna ook de gemeente Rotterdam haar vertrouwen in de nieuwe producent uitsprak.

** Kabelaar Casema heeft aantal wijzigingen doorgevoerd in het radiopakket in de omgeving Breda (Breda, Oosterhout, Etten-Leur, Chaam&Galder, Geertruidenberg en Drimmelen). Het pakket wordt gewijzigd naar aanleiding van het jaarlijkse radioadvies van de regionale programmaraad. Aan het pakket worden X-FM (100.4 MHz in mono), Radio Veronica (92,5 MHz in stereo) en Arrow Jazz 90.7 FM toegevoegd (100,8 MHz in mono). Amor FM zal half juni worden toegevoegd op frequentie 106,8 MHz aangezien de doorgifte van Amor FM nu nog niet gerealiseerd kan worden. WDR Radio 2 en RTBF La Premiere verdwijnen van de kabel in de omgeving Breda. Daarnaast veranderen Radio 8 FM en RTL FM van mono naar stereo, BNR Nieuwsradio wordt mono.

Kabelfrequenties YamFM naar Juize.FM

Vanaf 1 juni zal via de kabelfrequenties van het commerciële radiostation Yam FM het programma te horen zijn van de commerciële radiozender Juize,FM. Dit blijkt uit een brief die door Yam FM is verstuurd naar de diverse programmaraden in Nederland en is gepubliceerd in de nieuwsgroep nl.media.radio. “De ontwikkelingen in radioland gaan razendsnel. Helemaal voor een specifieke jongerenzender als YAM FM. Het is enorm belangrijk om steeds adequaat en snel op deze ontwikkelingen in te springen. Zo blijkt uit onderzoek dat we, om goed aan alle wensen van onze doelgroep (de jeugd) te kunnen voldoen, deze doelgroep meer mogelijkheden moeten bieden. Mogelijkheden op het gebied van muziekkeuze, programma-inhoud en zeker niet in het minst het moment, plaats en de wijze van ontvangst. Om daar goed op in te kunnen springen hebben we er voor gekozen om een samenwerking met Juize.FM aan te gaan.”, aldus Johan Blom directeur van Yam FM in de brief. In de brief wordt verder bekend gemaakt dat Juize.FM vanaf juli gaat starten met gepresenteerde programma’s . “Het aansnijden van maatschappelijke, jongeren aansprekende, onderwerpen zal een item zijn in deze gepresenteerde programma’s.” YamFM zal doorgaan met haar uitzendingen via alternatieve manieren van distributie. Hierbij zullen Internet en Podcast een belangrijke rol spelen. Juize.FM is een zusterstation van Radio538 en richt zich voornamelijk op Urban en R&B-muziek. Door de andere invulling van de frequenties van YamFM loopt Juize.FM de kans niet meer geadviseerd te worden door de programmraden bij het opstellen van kabeladviezen aan de kabelmaatschappijen.

Kort Medianieuws

** Omroep Flevoland krijgt voortaan jaarlijks e.100.000 extra van de provincie. Dat geld komt boven op het bedrag dat de omroep krijgt van het Rijk. Omroep Flevoland moest het afgelopen jaar fors bezuinigen, wat zijn weerslag had op de programmering. Provinciale Staten vinden dat Omroep Flevoland een belangrijke bindende factor in de provincie is en dat de programmering gedeeltelijk terug moet naar het oude niveau.

** Herman Koch gaat het Groot Dictee der Nederlandse Taal schrijven, meldt de Volkskrant.De schrijver en programmamaker (Jiskefet) neemt zijn taak serieus:”Mijn bedoeling is niet het lolligste dictee aller tijden te maken.” Vorig jaar waren Remco Campert en Jan Mulder nog verantwoordelijk voor de inhoud van het Dictee. (NOStt)

** De televisiezenders TV5 en RTL Television moeten verdwijnen van de kabel om plaats te maken voor Turner Classic Movies en The Music Factory. Daarnaast dient Radio Rebeccca vanaf 1 september een vaste plaats in het radiopakket te krijgen. Dit heeft de Programmaraad van Almelo en omstreken geadviseerd aan Cogas Kabel over het programmapakket vanaf 1 september dit jaar. Tegen het verdwijnen van TV5 was bezwaar gemaakt, omdat deze zender in het jongeren- en ouderenonderwijs een belangrijke functie heeft. Maar de Programmaraad was niet overtuigd van dit argument. Tegen het advies voor wat betreft het radiopakket waren bezwaren van Juize FM en Arrow 90.7 FM, die volgens het advies geen plekje in het aanbod krijgen. Maar ook deze bezwaren werden door de Programmaraad ongegrond verklaard. Verwacht wordt dat Cogas Kabel vóór 1 juni beslist over het advies van de Programmaraad. Tubantia

** Presentatrice Bridget Maasland verlaat BNN en stapt over naar Tien, de nieuwe televisiezender van John de Mol. Dat heeft de jongerenomroep donderdag bekendgemaakt. Maasland (30) heeft een driejarig contract getekend bij Tien en krijgt naar eigen zeggen vanaf augustus een dagelijks programma aan het begin van de avond. Ze blijft tot en met januari 2006 ook programma’s maken voor BNN, waaronder AVRO’s Sterrenslag. Ze spreekt van een ,,mooie constructie”, die het mogelijk maakt dat ze enkele maanden voor zowel de commerciële als de publieke omroep werkt. (ANP)

** Het Brits- Nederlandse uitgeversconcern Reed Elsevier heeft een bod van 270 miljoen euro uitgebracht op de Europese en Amerikaanse medische publicaties van de Franse uitgever MediMedia. Dat heeft de uitgever vandaag bekendgemaakt. Reed Elsevier zegt wereldwijd een leidende positie in de medische sector te willen verwerven. MediMedia brengt boeken en tijdschriften op de Europese markt. De divisie kende vorig jaar een omzet van 101 miljoen euro. De omzet van Elseviers medische tak, buiten de Verenigde Staten, bedroeg in 2004 414 miljoen dollar (330 miljoen euro). (ANP/NRC)

** Een ‘zingende zendmast’ zorgt al weken voor overlast op Texel. Ruim twintig inwoners van Den Burg hebben zich bij de gemeente en bij KPN over het geloei vanuit de mast beklaagd. Ze liggen er ’s nachts van wakker als het hard waait. De oorzaak van het ‘gezang’: vier kolossale breedbandschotelantennes. Ze hangen al sinds vorig jaar augustus hoog in de mast en bedienen zo’n 150 onbemande booreilanden in Noordzee en Waddenzee. Er is recent in opdracht van KPN nog een paar keer aan gesleuteld. En daarbij zijn vermoedelijk holle buizen gebruikt, die gaan trillen als de wind uit een bepaalde hoek komt. Resultaat: een windorgel. KPN heeft eerder deze week een ploeg monteurs naar Texel gestuurd. Gisteren leek het euvel verholpen, maar op het moment dat dat wereldkundig werd gemaakt rinkelde de telefoon weer: een nieuwe klacht. ,,Een tegenvaller”, zegt KPN-woordvoerder P. van Brandwijk vanuit Utrecht. ,,We dachten dat alle gaten gedicht waren. We gaan snel weer kijken op het eiland.” (NHD)

** De daling van de advertentie-inkomsten bij dagbladen is mede dankzij productinnovaties vorig jaar teruggebracht tot 5,2%. In 2002 en 2003 waren er nog klappen van -10% en -8%. De totale netto mediabestedingen in 2004 daalden met 0,9% naar iets meer dan 4 miljard euro. Dat blijkt uit cijfers van BBC De Media en Reclame Bank en VEA. De mediabestedingen bij de publiekstijdschriften namen af met 4,8% (was -9%), de tv groeide met 1,4% (was meer dan 10%), de radio 2% (was 9%). (ReclameWeek via Villamedia)

** Sportjournaliste Barbara Barend kan bij RTL5 Wilfred Genee opvolgen, die naar Tien gaat. Barend is Voetbal Insite aangeboden, plus een programma op vrijdag. Haar contract bij TROS Z@ppsport loopt in september af. Ze maakt voor AT5 ook nog FC Godenzonen. Eerder werkte ze voor Studio Sport en Het Parool. Directeur Hofman van RTL5 weet nog niet of Barend voor zowel RTL als de publieke omroep zou mogen werken. (AD via Villa)

** Volgens het NOS Journaal zou chef sport van SBS, Lex Muller achter de afpersing en doodsbedreiging van John de Mol en enkele Talpa-medewerkers zitten (zie eerder). De advocaat van de aangehouden verdachte Rocky T. zegt dat zijn client door iemand tot de bedreigingen is aangezet. Dit zou Lex Muller zijn. Muller wilde niet dat de voetbalrechten naar Talpa zouden gaan maar bij de NOS zouden blijven. Om paniek te zaaien, zouden de bedreigingen zijn geuit. Volgens het Openbaar Ministerie zijn de bedreigingen een eenmansactie van Rocky T. geweest. T zou erg intelligent zijn maar ook verslaafd aan aandacht en ophef. Justitie ziet de SBS6-man, na een gesprek niet als verdachte. Ook SBS neemt afstand van de beweringen. SBS ontkent in de sterkst mogelijke bewoordingen enige betrokkenheid bij de bedreigingen aan het adres van John de Mol en veroordeelt deze ten zeerste. Ook wijst SBS in alle toonaarden iedere suggestie van de hand dat één van haar medewerkers hier een rol in zou hebben gespeeld, aldus een woordvoerder. (via Medialog)

** De Raad van Bestuur van de Publieke Omroep heeft berekend dat de omroepbezuinigingen in het somberste geval na 2008 1800 banen gaan kosten. Bovendien kosten de plannen van staatssecretaris Medy van der Laan 400 tot 500 miljoen meer dan de 700 miljoen die nu jaarlijks aan de publieke omroep wordt uitgegeven. Het extra geld is nodig voor sanering en het doorvoeren van de wijzigingen die zij voorstelt. Dat schrijft Ton Verlind in zijn KRO-weblog. NVJ-secretaris Thomas Bruning doet een beroep op het kabinet om het budget voor de publieke omroep op peil te houden en geld vrij te maken ter compensatie van lagere reclame-inkomsten en voor extra tenchische investeringen. Dan is een massa-ontslag niet nodig, aldus de NVJ, die ook constateert dat de discussie over de herstructurering en de bezuinigingen te veel door elkaar loopt. (Villamedia)

** Voor de voetballiefhebber in Twente en de Achterhoek is het even slikken. Live eredivisie via provider Versatel is alleen in Enschede mogelijk. De rest van de regio hoort bij de 35 procent van Nederland waar telecombedrijf Versatel nog geen dekking heeft. ‘We zijn op zoek naar oplossingen, en we maken een start in gebieden waar we in één keer de meeste mensen kunnen bereiken’, legt een woordvoerder uit. Versatel kocht eind vorig jaar voor 91,5 miljoen euro de exclusieve live- uitzendingen in de eredivisie. Met een supersnelle internetverbinding (20mbit) kan de abonnee beslissen wanneer en welke wedstrijden op het televisiescherm verschijnen. Aan het eind van dit jaar hoopt Versatel 100.000 abonnees te hebben. (Tubantia)

** De NOS stopt met het verzorgen van de clubpagina’s van de betaald voetbalorganisaties op teletekst. De reden voor het stopzetten van de servicepagina’s van de clubs uit de ere- en eerste divisie is de beëindiging van de samenwerking tussen de NOS en de eredivisieclubs. Vanaf augustus is het competitievoetbal uit de eredivisie bij de zender van John de Mol te zien. Het is nog onduidelijk of Tien verder gaat met de clubpagina’s op teletekst. De clubs uit de eerste divisie hebben al jaren een pagina bij de zender SBS, de houder van de tv-rechten van de Gouden Gids Divisie. NOS Teletekst begon in het seizoen 1996/1997 met de clubpagina’s. (ANP)

“Drie opties toekomst Noordzee FM “

De Persgroep is de nieuwe eigenaar van Noordzee 100.7 FM. Wat er precies met de zender zal gebeuren, wordt binnenkort besloten. Er zijn volgens hem drie opties: doorgaan met Noordzee, iets nieuws beginnen óf Noordzee omdopen tot Q Music. De verantwoordelijkheid over Noordzee 100.7 FM wordt toevertrouwd aan het management van Q-music. Dat is de naam van een in België succesvolle zender, dochter van de Persgroep, die voornamelijk hitmuziek draait. Volgens radiodirecteur Peter Bossaert van de Persgroep zijn Noordzee-dj’s Martijn Krabbé en Gordon ook welkom bij de zender. ‘Het is aan hen om te beslissen of ze wel voor ons Belgen willen werken’, zegt hij tegen het Algemeen Dagblad. Noordzee FM veranderde vorig jaar voor de zoveelste keer in zijn bestaan het format. Dat werd toen entertainment. Ondanks de formatverandering steeg het marktaandeel onder Talpa niet noemenswaardig. Zusterzender Radio 10 Gold is momenteel zelfs groter in aandeel. (via Adformatie)

Kort medianieuws 

** De BBC-directie en de vakbonden gaan donderdag weer om de tafel zitten in een poging het conflict rond een voorgenomen massaontslag bij de Britse omroep op te lossen. Ze hebben daarbij inmiddels de hulp ingeschakeld van een onafhankelijk bemiddelingsbureau, meldde de BBC dinsdag. Vertegenwoordigers van beide partijen ontmoeten elkaar donderdag in een Londens kantoor van ACAS, een bureau voor bemiddeling en geschillenbeslechting. De bonden eisen de garantie dat er geen gedwongen ontslagen vallen, maar de directie zegt dat niet te kunnen garanderen. Het personeel heeft inmiddels een werkonderbreking van 24 uur gehouden. Op 31 mei en 1 juni is er nog een staking van 48 uur voorzien. (ANP)

** De omstreden programmamakers Paul Jan van de Wint en Rob Muntz brengen een ,,godlasterende serie” op de buis. De RVU zendt de eerste aflevering van God bestaat niet op 7 juni op Nederland 3 uit. Van de Wint en Muntz lieten dinsdag weten dat in de zesdelige serie ,,geen geloof gespaard blijft”. ,,Moslims, joden, christenen, boeddhisten en ietsisten worden feilloos gefileerd en geanalyseerd”, aldus het duo. Gesprekken met deskundigen worden afgewisseld met absurdistische filmpjes. De programmakers werkten eerder voor de VPRO, maar met deze omroep kwamen zij in conflict na ‘het Hitler-item’. In dit filmpje uit 2000 was Muntz te zien verkleed als de Duitse dictator Hitler die in Wenen orthodoxe joden de stuipen op het lijf joeg. (ANP)

** Studio Brussel, de jongerenzender van de Vlaamse publieke omroep VRT heeft van januari tot maart zijn marktaandeel bij de luisteraars fors zien dalen van 7,5% tot 5,3%. Ook VRT Radio 1 verliest fors van 11,3 naar 9,3%. Dat blijkt uit luistercijfers van het Centrum voor Informatie over de Media. De commerciële zender Q-Music van de Vlaamse Mediamaatschappij blijft groeien en wordt de derde grootste speler in het Vlaamse radiolandschap. De familiezender Radio 2 blijft onbedreigd de grootste en stijgt met meer dan 2% tot 34,8%. Op twee staat Donna en handhaaft 18,7%. (VRT)

** Kabelabonnees van Cogas Energie kunnen in de toekomst kennis maken met zenders via een ‘previewkanaal’. Op dit tv-kanaal wordt elk kwartaal een nieuwe zender getoond. Via de website www.previewkanaal.nl kunnen de kijkers vervolgens hun mening geven.De voorkeuren van de kabelabonnees gaan naar de Cogas-programmaraad, die meebeslist over het programma-aanbod. ‘Er komen steeds nieuwe zenders bij en we willen onze abonnees hiervan op de hoogte houden. Op het previewkanaal (kanaal 62, 799.25 MHz) kunnen we hen daarvan alvast een voorproefje geven’, zegt algemeen directeur Nico Schiphorst van Cogas Energie. Tot 1 juli is muziekzender TMF te zien.

**Maandagavond is de vrije radiozender Landloper FM (101.40) uit de lucht gehaald door het Agentschap Telecom. De zender, een Rhode & Schwarz QB 3-300, zendt vanuit Augustinusga en werd door de heer Jelle Russchen afgekoppeld in het bijzijn van 2 politieagenten. De eigenaar mocht zijn programma nog netjes afkondigen. (Via Waldnet)

** “Geef de mol een vos als buurman”, zegt Jos Campman (hoodredacteur directievoorzitter van RTV Gelderland in zijn column. RTV Gelderland is een actie gestart om TV Gelderland op voorkeuzetoets nummer 9 van de afstandsbediening te komen bij haar kijkers in Gelderland. “Als u nu toch Tien op uw afstandbediening instelt, stellen wij u voor in een moeite door TV Gelderland op 9 te zetten. Want dan hebt u – makkelijk toch? – al uw favoriete zenders vanaf de 1 bij elkaar staan. En om het helemaal overzichtelijk te maken, hebben wij in onze rechter bovenhoek een 9 geplaatst. Voordeel voor u: Terwijl u langs uw meest bekeken zenders zapt, ziet u ook direct of TV Gelderland iets uitzendt dat u interessant vindt. Voordeel voor ons: Meer kans om u te laten zien wat we uitzenden – want als publieke omroep doen we het voor u.”

RadioNL breidt uit naar Noord-Holland

Vanaf medio juni kunnen de inwoners in de kop van Noord-Holland luisteren naar de regionale commerciële radiozender RadioNL via de ethefrequentie 104.2 MHz. RadioNL gaat gebruik maken van de etherfrequentie die momenteel nog wordt gebruikt door Magic FM in Alkmaar. RadioNL heeft afgelopen week een productieopdracht verworven van Stichting BKB3, exploitant van de frequentie 104.2 FM. RadioNL zal in opdracht van Stichting BKB3 24 uur per dag een radioprogramma verzorgen met de beste Hollandse Hits, gericht op Noord-Holland. Doelstelling van RadioNL is om uiteindelijk in de 5 noordelijke provincies uit te zenden, in Friesland, Groningen, Drenthe, Overijssel en Noord-Holland. Vanaf medio juni is RadioNL te horen in de kop van Noord-Holland via etherfrequentie 104.2 MHz. Magic FM blijft uitzenden op de 94,9 MHz in Amsterdam en omstreken. Magic FM heeft eerder haar etherfrequentie op Texel (94,5 MHz) uitbesteedt aan de regionale commerciele zender Wet Radio

Talpa neemt Radio 538 over, Noordzee naar Persgroep

Dankzij meerdere transacties heeft Talpa Radio International – onderdeel van Talpa Media Holding – haar positie op de Nederlandse radiomarkt aanzienlijk verstevigd. Zo werd met het Amerikaanse investeringsbedrijf Advent International overeenstemming bereikt over de koop van Radio 538, het meest populaire radiostation van het land. Tegelijk werd een overeenkomst gesloten met de Belgische onderneming De Persgroep over de verkoop van Noordzee 100.7 FM BV, houdster van de gelijknamige FM-frequentie. Dit bericht Talpa vandaag in een persbericht. In Nederland is het partijen niet toegestaan meer dan één, zogeheten ongeclausuleerde, FM-frequentie te bezitten. Dat maakte het noodzakelijk tegelijk met het verwerven van Radio 538 afstand te doen van Noordzee 100.7 FM. Talpa- eigenaar John de Mol is opgetogen over de uitbreiding van zijn mediabedrijf. Hij verklaart: “Wij willen zowel op TV- als op radiogebied een grote speler worden. Dat is nodig om onze multimediaplannen te kunnen verwezenlijken. Het format van Radio 538 is een juweel en de zender heeft niet voor niks het grootste luisterpubliek van Nederland. Ik heb de afgelopen jaren gemerkt hoe moeilijk het is zoiets op te bouwen en vast te houden. Daarom ben ik erg blij met de deal. Tegelijk weet ik dat ‘Noordzee’ in goede handen is bij de Vlamingen die tevens aandeelhouder zijn van dagblad Het Parool.”

Namens de grootaandeelhouder van Radio 538, zegt Advent Principal Teartse Schaper, verantwoordelijk voor de Nederlandse markt: ” Onze strategie als investeerder was gebaseerd op het feit dat ‘538’ met de nieuwe FM-licentie een betere dekking kreeg, en met de kracht van haar programmering en getalenteerde medewerkers een verbetering in haar marktpositie zou verwezenlijken. Er was de laatste tijd veel belangstelling voor ‘538’ in de markt, en wij denken dat het station onder de vlag van Talpa de beste kansen heeft om zich verder te ontwikkelen in een snel veranderend media landschap in Nederland.” Algemeen directeur Radio 538 Jan Willem Brüggenwirth over de overname: ‘Het is top om met Radio 538 lid te worden van de Talpa Media Holding, hiermee kunnen wij onze creativiteit crossmediaal gezien nog beter benutten.’ Radio 538 DJ Edwin Evers: ‘Voor de toekomst van Radio 538 is het een positieve ontwikkeling dat we onderdeel worden van het mediabedrijf Talpa. Erik de Zwart, CEO van Talpa Radio International, zegt op zijn beurt: “Ik vind het fantastisch om mijn oude liefde te mogen verwelkomen binnen Talpa’s radiogroep. Dankzij ‘538’ kunnen wij nu nog verder gaan met het uitbouwen van ons radiobedrijf. De zender doet het heel erg goed, is marktleider in vele voor adverteerders interessante doelgroepen. Met daarnaast Radio 10 Gold bereiken we nu een substantieel deel van Nederland.” De overeenkomsten rond de twee radiostations worden per 31 mei a.s. van kracht. Wat een en ander betekent voor de structuur van beide organisaties wordt de komende weken nader in kaart gebracht. Naast Radio 538 (en het bijbehorende Juize.fm), beschikt Talpa in Nederland dan over Radio 10 Gold, dat uitzendt op AM en de kabel. In België is het bedrijf eigenaar van de zender 4FM en in Denemarken van Radio 100FM. (Persbericht Talpa/Persbericht 538).

Wereldomroep gooit het roer in de zomermaanden om

De Wereldomroep komt in juni, juli en augustus met een geheel nieuwe zomerprogrammering in Europa. Dit bericht de Wereldomroep in een persbericht. Iedere ochtend kunnen vakantiegangers luisteren naar ‘Nieuwslijn Zomereditie’. Met daarin het laatste nieuws, de belangrijkste actualiteiten en vooral veel service-informatie voor vakantiegangers. Voor muziekliefhebbers introduceert de Wereldomroep het nieuwe radioprogramma ‘Heb je even voor mij’ met bekende Nederlandse hits en gouwe ouwen. Ook nieuw is het avondprogramma ‘Vandaag & Morgen’, waarin het nieuws van de dag wordt doorgenomen en wordt vooruitgekeken naar morgen. Volgens hoofdredacteur Joop Daalmeijer worden de veranderingen doorgevoerd op verzoek van de vakantiegangers. “Hoewel de radio-uitzendingen van de Wereldomroep door het hele jaar heen met name door emigranten en expats beluisterd worden, krijgen wij er in de vakantieperiode bijna twee miljoen Nederlandse vakantiegangers als luisteraar bij. Wij vinden het belangrijk om hen tijdens de vakantie een op maat gemaakte programmering te bieden.” Uit onderzoek, uitgevoerd door ‘ITHAKA marktanalisten’ in opdracht van de Wereldomroep, blijkt dat vakantiegangers ook ’s avonds laat nog willen luisteren. “Vanaf 1 juni praten we de vakantieganger ’s avonds bij over de afgelopen dag en over wat er de volgende dag in de krant staat. Uit het onderzoek blijkt ook dat luisteraars prijs stellen op meer muziek. Aan deze wensen willen we graag voldoen met de nieuwe programmering. Dit natuurlijk naast de reguliere programma’s voor onze vaste luisteraars,” aldus Joop Daalmeijer. Met deze nieuwe vakantieprogrammering breidt de Wereldomroep, vergeleken met vorig jaar, het aantal eigen programma’s in de zomer in Europa uit met 7,5 uur per dag. 

Kort medianieuws

**Het vrouwenblad Libelle begint een eigen radiostation. Lezeressen kunnen vanaf dinsdag via internet 24 uur per dag luisteren naar Libelle Radio, aldus een woordvoerder van het tijdschrift maandag. ‘Het radiostation is geen verlengde van Libelle’, zegt de woordvoerder. ‘Er wordt muziek gedraaid, om het uur is er een journaal, er zijn korte programma’s en wat cabaret. Ook kunnen lezeressen er hun gevoelens kwijt, als ze verontwaardigd zijn over iets dat in de maatschappij is gebeurd of als ze iets juist heel leuk vinden.’ Libelle ziet dat haar doelgroep steeds multimedialer wordt. ‘Veel vrouwen van 35 jaar en ouder zijn actief op internet. Dat zie je ook aan het gegeven dat in iets meer dan een jaar tijd het bezoekersaantal van onze website meer dan verdriedubbeld is. Die vrouwen willen wij iets extra’s bieden.’ (ANP)

** Met negen programma’s is de Nederlandse Publieke Omroep aanwezig op het fameuze Italiaanse omroepfestival Prix Italia, dat van 18 tot 24 september in Milaan wordt gehouden. De televisie-inzendingen zijn ‘De Kroon’ van de VPRO (drama), de NCRV-documentaire ‘Villa Vluchteling’ en de dansfilm ‘Embracing Time’ van de NPS. In de door de voedselketen Granarolo gesponsorde televisiecategorie dingt ‘De Olieman’ van de KRO mee naar een prijs. De ingezonden radioprogramma’s zijn de dramaproductie ‘Radio Noord-Suriname’ (Human), de VPRO-documentaire ‘Obade aan een Retirade’, het Human-programma ‘De Broncode’ (lopende zaken) en het NPS-muziekprogramma ‘The Aching Hunger’. De interactieve website ‘sketchmaker’ van het NPS-programma ‘Het Klokhuis’ doet mee in de webcompetitie. (Persbericht)

** Telecombedrijf Orange is in Engeland gestart met live televisie over het 3G-netwerk. Voor een bedrag van 10 pond (14,6 euro) per maand krijgt de Orange-klant negen televisiekanalen, waaronder ITN News, CNN en Cartoon Network. Daarnaast verzorgt Orange twee speciale kanalen met Big Brother en Love Island. Dit meldt Newswireless.net. Orange biedt de diensten alleen aan in combinatie met een 3G-abonnement en de kanalen zijn alleen te ontvangen op de Nokia 6680. Bovendien moet de abonnee in het dekkingsgebied van Oranges 3G-netwerk zijn, dat nog zeer beperkt is. Nieuwe abonnees krijgen de dienst eerst drie maanden gratis. Het bekijken van televisie is overigens beperkt tot een datastroom van 1 Gigabyte per maand. (Automatiseringgids)

** De NOS maakt zich vooralsnog geen zorgen over de verminderde belangstelling voor de uitzending van het songfestival. De finale van het evenement trok zaterdag bijna 1,25 miljoen kijkers, aanzienlijk minder dan voorgaande jaren. ,,We hadden dit wel verwacht”, aldus een woordvoerster van de NOS maandag. ,,Het aantal kijkers hangt heel erg af van de deelname van Nederland. Nu Glennis Grace al was uitgeschakeld in de halve finale was het toch minder spannend. Dan is het niet zo raar dat er minder mensen kijken.” (ANP)

“OPTA krijgt in 2006 toezicht op volledige kabeltarief”

Minister Laurens Jan Brinkhorst (Economische Zaken) en staatssecretaris Medy van der Laan (Media) hebben in een brief bekend gemaakt dat de OPTA vanaf waarschijnlijk volgend jaar naast het toezicht op het distributiedeel ook het toezicht op het ‘content’ deel van het kabeltarief zal verkrijgen. Dit bericht het weblog van DutchMedia vandaag. De regering ziet af van een mogelijke prijsmaatregel voor het basispakket op grond van de huidige Mediawet (82j). Volgens de D66-bewindslieden zou een ‘generieke’ maatregel ‘onbillijk’ uit kunnen pakken bij individuele kabelaars en sluit niet goed aan bij de huidige telecomwetgeving. Bij een artikel 82j-maatregel zouden omroepen en kabelexploitanten – zoals het geval bij Casema – overeen kunnen komen commerciële zenders buiten het basispakket te houden, waardoor de maatregel geen effect heeft, aldus de kabinetsleden. Daarom wil de regering het artikel vervangen door toezicht door de OPTA op het hele aanbod. Met name de Tweede Kamer had gevraagd om een generieke prijsmaatregel. 

Kort medianieuws

** SBS Broadcasting heeft in het eerste kwartaal een verlies geleden van bijna 3,1 miljoen euro. Het nadelige saldo is kleiner dan het verlies van 3,9 miljoen euro dat het mediabedrijf in de eerste drie maanden van vorig jaar leed. SBS, in Nederland eigenaar van de tv-zenders SBS6, Net5 en Veronica, maakte zijn kwartaalcijfers maandag bekend. Daaruit bleek verder dat de omzet is toegenomen van 140,6 miljoen tot 175 miljoen euro. Deze toename, 24 procent, is onder meer het gevolg van enkele nieuwe aanwinsten. Worden die uit de cijfers gehaald, dan haalde de onderneming een omzetgroei van 13 procent. In Nederland haalde SBS een kwartaalomzet van bijna 44,1 miljoen euro. De groei van 5 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van 2004 is voornamelijk het gevolg van een toename van de advertentie- inkomsten. (Telegraaf)

** Met een marktaandeel van 16,1 procent was RTL4 in week 20 marktleider. Nederland 2 scoorde 14,8 procent. De publieke zenders scoorden samen 33 procent marktaandeel. Nederland 1 had 12,0 procent, Nederland 3 6,2. De RTL- zenders kwamen uit op 24,7 procent. RTL5 scoorde 3,9 procent, Yorin 4,7 procent. SBS6 had een aandeel van 10,3 procent, Net5 had 4,3 en Veronica 3,7. Samen zijn de SBS-zenders goed voor een aandeel van 18,3 procent. Studio Sport op zondagavond was (waarschijnlijk voor de laatste keer) het best bekeken programma van de week. Er keken gisteren ruim 2,6 miljoen mensen naar de voetbalsamenvattingen van de eredivisie. Komend seizoen verhuizen ze naar Tien van Talpa. Spoorloos werd bekeken door 2,58 miljoen mensen, Hart van Nederland op maandag had 2,35 miljoen kijkers. (Adformatie/SKO)

** De Open Dagen van L1 Radio-TV zijn dit weekeinde bezocht door zo’n 8000 mensen. Aanleiding voor het evenement was de officiële opening van het nieuwe L1-gebouw, afgelopen donderdag. L1-medewerkers en programmamakers leidden de bezoekers rond door de radio- en tv-studio’s. Vooral zondagmiddag was het zeer druk, waardoor de wachttijden opliepen tot meer dan een uur. Zondag was er ook nog een live ontbijt-uitzending van het verzoekplatenprogramma Postbus 31. Tweehonderd mensen schoven aan bij Pieter Kiewied om een ontbijt te nuttigen. Vanaf volgende maand gaat L1 Radio-TV wekelijks rondleidingen organiseren voor kijkers en luisteraars. (L1)

** In Vlaardingen is een nieuwe steunzender voor DVB-T (digitale televisie via de ether) gerealiseerd. Dit bericht de website FMTV die ook foto’s geplaatst heeft van de zendmast. De zendmast in Vlaardingen zendt uit met een vermogen van 5 KW.

** Jens Timmermans heeft zondagvanavond om 19:00 uur de nieuwe studio van Radio 538 in gebruik genomen. De officiële opening vindt aanstaande vrijdag plaats tijdens de ‘Top 40′. Precies een maand heeft het station haar uitzendingen gemaakt vanuit een noodstudio gemaakt, zodat de echte studio kon worden verbouwd. Er zijn nog geen foto’s of technische gegevens beschikbaar van de nieuwe apparatuur. (Radiofreak)

Ontvoerde Roemeense journalisten in Irak vrij

De drie Roemeense journalisten die eind maart in Irak waren ontvoerd, zijn vrijgelaten. Dat heeft het Roemeense ministerie van Buitenlandse Zaken zondag bekendgemaakt. De drie zouden al zijn overgedragen aan Roemeense regeringsfunctionarissen. Bijzonderheden over de vrijlating zijn nog niet bekend. Eind april hadden de ontvoerders van het op 28 maart gekidnapte drietal gedreigd hun gijzelaars te zullen doden als Roemenië zijn troepen niet zou terugtrekken uit Irak. Het balkanland, dat achthonderd militairen in Irak heeft, vroeg de ontvoerders meer tijd. President Traian Basescu vroeg hoge Iraakse geestelijken met de ontvoerders te onderhandelen. De ex-gijzelaars zijn Marie-Jeanne Ion, verslaggeefster van Prima TV, haar cameraman Sorin Miscoci en correspondent Eduard Ohanesian van de krant Romania Liberia. (ANP)

Kort Medianieuws

** Tien komt vanaf augustus met de dagelijkse komedieserie Voor elkaar. Harm Edens is één van de schrijvers van deze serie met komedie en light drama elementen. In juli zullen de eerste opnames van de serie plaatsvinden. Voor Elkaar zal dagelijks een half uur lang te zien zijn op Tien, de nieuwe zender van John de Mol. De serie gaat over liefdes en relaties. Voor Elkaar volgt een groep twintigers, een groep dertigers en een groep veertigers, wiens levens overlappen in werk, woonomgeving of familie. De twintigers zijn over het algemeen single en op zoek, terwijl de dertigers al iemand hebben gevonden. De veertigers hebben echter al jaren geleden voor elkaar gekozen en weten dat ze van elkaar houden. Er wordt op diverse locaties opgenomen. De twintigers wonen zo met elkaar boven een café, terwijl de dertigers het café runnen. De huiskamer is één van de opnameplaatsen voor de veertigers, die daar met hun twee kinderen wonen. (Mediakrant Weblog)

** De lokale omroep Radio Decibel (omgeving Eindhoven) is sinds afgelopen vrijdag ook te ontvangen in de regio Tilburg met de editie ‘Decibel Midden-Brabant’. Het netwerk van lokale omroepen heeft de frequentie van de omroep in Oisterwijk overgenomen. Dit bericht Radiofreak. Het is al lang een wens van Decibel om uit te breiden. Al drie jaar lang wordt geprobeerd een frequentie in midden-brabant te bemachtigen.

** De advocaten van de Iraakse ex-dictator Saddam Hussein gaan een aanklacht indienen tegen de Amerikaanse minister Rumsfeld van Defensie. Rumsfeld wordt verantwoordelijk gesteld voor het in de openbaarheid komen van de foto’s van Saddam in onderbroek. Het Britse boulevardblad The Sun,dat de gewraakte foto afdrukte, kwam zaterdag met nieuwe foto’s van Saddam. Die waren door het prikkeldraad van de gevangenis heen gemaakt,en toonden Saddam in een tuniek, terwijl hij leek te bidden. Ook waren er foto’s van andere bekende gevangenen,zoals ‘Ali Chemicali’ en de Iraakse biologe ‘Mevrouw Miltvuur’. (NOStt)

**De Belgische energieleverancier Luminus gaat zijn radioreclamespot over een nieuw 0800-nummer schrappen. Dat kondigde Luminus zaterdag in een persbericht aan. De spot doet lacherig over dyslexie en daartegen was protest gerezen, onder meer van verenigingen die zich bezighouden met deze problematiek. “Bij de eerste meldingen van een mogelijke controverse hierrond hebben wij dan ook de als grappig bedoelde spot geschrapt en zullen die ook niet meer in de toekomst gebruiken”, belooft de energieleverancier. Het bedrijf biedt zijn verontschuldigingen aan bij mensen met dyslexie die zich gekwetst voelen. (Standaard)

** VVD-Kamerlid Aptroot eist een “duidelijk en oprecht” excuus van de vier europarlementariërs van de VVD voor hun reclamespotje voor de Europese Grondwet. “Als zij dat niet doen,hebben ze een groot probleem met mij. Dan beschouw ik hen niet langer als collega’s”,aldus Aptroot over de europarlementariërs Maaten, Mulder, Manders en Hennis. Hij eist dat de vier opstappen als zij geen excuses maken. De VVD trok vrijdag het nog niet uitgezonden reclamespotje terug waarin de europarlementariërs de Europese grondwet aanprijzen met een verwijzing naar de holocaust.Het spotje bevat beelden van de jodenvervolging, van Srebrenica en de aanslagen in Madrid. (NOStt)

“Politiek bemoeit zich te veel met de Publiek Omroep”

De politiek bemoeit zich te veel met de inhoud van programma’s van de Publieke Omroep. Dat zegt Harm Bruins Slot, voorzitter van de raad van bestuur van Publieke Omroep in NRC Handelsblad. Bruins Slot doelt onder meer op uitspraken van Tweede-Kamerlid Bert Bakker (D66). Bakker verklaarde deze week dat radiozender 3FM te veel top-40 muziek uitzendt. Bruins Slot vindt dat Bakker zich daarmee op een hellend vlak begeeft. Hetzelfde geldt voor CDA-parlementariër Joop Atsma, die eerder stelde dat het programma Kopspijkers niet thuishoort bij de publieke omroep. Presentator Jack Spijkerman noemde die uitspraak als een van de redenen voor zijn vertrek naar commerciële omroep Tien. Volgens Bruins Slot is het een trend dat politici zich vaker uitspreken over de inhoud van programma’s. ,,Het eindpunt van deze ontwikkeling is censuur.” En: ,,Dit riekt naar een staatsomroep.” Ook de plannen van staatssecretaris Van der Laan (Media, D66) voor een jeugd- en jongerenzender vindt hij te ver gaan. Van der Laan wil dat één van de drie huidige televisienetten wordt omgevormd tot een jeugd- en jongerenzender. ,,De politiek mag eisen dat de publieke omroep ook jongeren bereikt. Maar ze moet niet voorschrijven hóé we dat moeten doen.”

Slam! FM: 113.600 euro boete en dwangsom

De minister van Economische Zaken heeft via het Agentschap Telecom Slam! FM (ID&T Radio BV) een boete opgelegd van 113.600 euro op 18 mei jl. De boete is gebaseerd op door Agentschap Telecom en Commissariaat voor de Media geconstateerde overtredingen op de vergunningsvoorwaarden op basis waarvan de zender haar licentie heeft verkregen in 2003. Daarnaast heeft Slam! FM opgelegd gekregen binnen zes weken aan de vergunningsvoorwaarden te voldoen op straffe van een dwangsom à raison de 100.000 euro per geconstateerde overtreding per week met een maximum van 400.000 euro. De dwangsom blijft twee jaar van kracht, en vervalt eveneens als het maximumbedrag is opgelegd, maar het Agentschap Telecom heeft een voorbehoud aangekondigd om later nog meer dwangsommen te kunnen opleggen. De boetes zijn opgelegd op basis van overtredingen op 3 en 4 februari jl. Indien Slam! FM bezwaar indient tegen de opgelegde boete wordt de betaling van de boete opgeschorst tot hierop besloten is. Het is te verwachten dat de radiozender bezwaar zal indienen tegen de opgelegde besluiten. De hoge boetes volgen op voornemens om sancties op te leggen aan de radiozender omdat het Commissariaat voor de Media en Agentschap Telecom constateerden dat op Slam! FM tussen 07 en 19 uur geen 95 % muziek wordt uitgezonden en meer dan 7,5 % muziek wordt uitgezonden die in een van de gangbare hitparades staat of heeft gestaan. Deze voorwaarden zijn onderdeel van de licentie van Slam! FM. Het is de verwachting dat ID&T een langdurige procedure tegen de minister van Economische Zaken zal voeren; ID&T heeft eerder aangekondigd dit te zullen doen. ID&T heeft eveneens de afgelopen maanden aangegeven dat het naar haar inzien te lang duurde voordat Agentschap Telecom met een besluit kwam, omdat het daarmee haar bedrijfsvoering in een onzeker vaarwater bracht.

Hoge boete voor piraat ‘Koning Keizer Admiraal’

De etherpiraat Koning Keizer Admiraal, een samenwerking van vier Twentse piratenteams die afgelopen december een mega FM- zender opzetten vanuit Duitsland, heeft van het Duitse Agentschap Telecom een boete gekregen van maar liefst 53.500 euro. De enorme boete moet een signaal zijn aan Nederlandse piraten die overwegen om vanaf Duits grondgebied te gaan uitzenden. Een medewerker van het Agentschap Telecom zou hebben toegegeven dat de boete wel erg hoog is, aldus de site Etherpiraten.com die melding maakt van de torenhoge boete. Een woordvoerder van de piraat heeft aan etherpiraten.com laten weten gerechtelijke stappen te zullen ondernemen. De gelegenheidspiraat zond in december een aantal dagen uit met een 10 kilowatt zware FM- zender vanuit een maïsveld net over de Duitse grens in Gildehaus. Het signaal ging de lucht in via acht zendantennes op een mast van zo’n 100 meter hoog. Vlakbij de zendmast bevond zich een feesttent van waaruit de uitzendingen werden erzorgd. Het signaal was dermate sterk dat er zelfs vanuit luisterposten in Italië en Frankrijk ontvangstrapporten binnenkwamen. De piraat werd na drie dagen het zwijgen opgelegd waarbij gelijk al een dwangsom van 40.000 euro werd opgelegd. (via FokZine)

Kort Medianieuws

** Abonnees van Casema Digitale Telvisie (TVD) kunnen in de periode van 21 mei tot en met 27 mei ter kennismaking gratis kijken naar Canal+ Rood, Canal+ Blauw en Canal+ Geel. Het Canal+-pakket is sinds dinsdag te ontvangen via Casema’s TVD als vervanging voor de filmzenders Cinenova 1 en Cinenova 2 dat haar distributie via de kabel is gestopt.

** Telecombedrijf Orange is in ernstige verlegenheid gebracht door zonder toestemming telefoonnummers van zijn mobiele klanten aan KPN door te geven. Die gaf ze vervolgens weer door aan de Telefoongids, het bedrijf dat de nummers publiceert in gidsen en op internet. Dat betekent dat klanten die hun mobiele nummer altijd angstvallig voor derden afschermden, nu met hun volledige gegevens zowel in de gedrukte versie van de telefoongids als op het internet staan. Orange heeft aan zijn klanten die daarover klaagden, ijlings een excuusbrief geschreven voor de gemaakte fout. Aan KPN is gevraagd de nummers weer te laten verwijderen. Bij de elektronische gids op internet gebeurt dat volgens een woordvoerder van Orange al snel, want wekelijks wordt de site ververst, bij de gedrukte gids duurt dat echter veel langer omdat die pas na een jaar vernieuwd wordt. Klanten die per se direct als beller weer anoniem willen zijn, kunnen volgens de woordvoerder kosteloos een nieuw nummer krijgen. (Telegraaf)

** In Los Angeles is Henry Cordon (85) overleden. Hij was meer dan 20 jaar lang de stem van de tekenfilmfiguur Fred Flintstone (“Yabba-dabba-doo!”) in de serie “The Flintstones”. De Flintstone-stem begon zijn carrière als acteur. In de jaren 40 en 50 speelde hij filmrolletjes, vooral als slechterik. Later ging hij aan de slag als stemmenacteur. In 1977 nam Cordon de rol van Fred Flintstone over nadat de originele Fred (Alan Reed) overleden was. Onlangs was Cordon nog te horen in een reclamespot met het zinnetje “Barney, my Pebbles!”. (VRT)

** De rechter heeft vrijdag in kort geding de eis van Fortuna-topman Nuijen afgewezen, die rectificatie, publieke excuses en schadevergoeding eiste van de Limburgse dagbladen. Die schreven dat de FIOD een onderzoek tegen Nuijen is gestart. Dat had persofficier mevr. Rogier verteld, die dat na de publicatie later introk. De krant heeft haar uitspraak echter op tape staan en de rechter vindt dat niet is aangetoond dat Rogier de uitspraken tegenover de kranten niet heeft gedaan. Ook is volgens hem niet aannemelijk gemaakt dat er geen onderzoek bij de FIOD tegen Nuijen loopt. Nuijen gaat in hoger beroep. Hoofdredacteur B. Brouwers van De Limburger: “Door tegenstrijdige uitspraken te doen, tast mevrouw Rogier de geloofwaardigheid van het openbaar ministerie aan”. (De Limburger via Villamedia)

** De NOS organiseert ook in 2006 een Nationaal Songfestival, maar gaat de opzet wijzigen. Dit maakte Gerard Dielessen, algemeen directeur van de NOS, vrijdag bekend in Kiev. De winnaar van het Nationaal Songfestival zal volgend jaar deelnemen aan het Eurovisie Songfestival. In 2006 bestaat het Nationaal Songfestival uit één programma, de finale, die door de NOS zelf wordt geproduceerd. Hiermee verdwijnen de voorronden, die de afgelopen drie jaar voorafgingen aan de finale van het Nationaal Songfestival. De presentatie is volgend jaar in handen van Paul de Leeuw.(ANP)

“Bewoners rond stralingsrijke tv-toren zijn gezonder”

Wonen naast een zendmast heeft geen schadelijke gevolgen voor de gezondheid. Dat blijkt uit een onderzoek van de GGD Twente. Medewerkers deden uitgebreid onderzoek naar de schadelijke gevolgen van de zendmast in Markelo. Omwonenden van het buurtschap Markelose Broek trokken verontrust aan de bel. Volgens hen lag het aantal ernstige ziektegevallen in hun omgeving hoger dan het landelijk gemiddelde. Daarop besloot de gemeente Hof van Twente een uitgebreid onderzoek te houden onder de 466 bewoners. De uitkomst was verbluffend, er was 21 procent minder gevallen van kanker geconstateerd dan de onderzoekers op basis van landelijk gemiddelden mochten veronderstellen, zo maakte de gemeente vrijdag bekend. De buurtbewoners worden maandag door de gemeente op de hoogte gebracht van het goede nieuws. (NU.nl)

“Berlusconi aast op Endemol”

Mediaset, het mediabedrijf van de Italiaanse premier Silvio Berlusconi, wil het Nederlandse Endemol Internationaal overnemen van de Spaanse eigenaar Telefónica. Mediaset heeft de interesse inmiddels bevestigd, maar heeft nog geen contact opgenomen met Telefónica. Een woordvoerder van het Spaanse telecombedrijf wil niet reageren . Volgens de topman van Mediaset, Fedele Confalonieri, is contact met Telefónica op dit moment nog weinig zinvol, omdat de vraagprijs voor Endemol te hoog zou zijn. Het Nederlandse productiebedrijf zou ten minste drie miljard euro moeten kosten. Mediaset ontkende voor de financiering van de aankoop zijn belang in tv-bedrijf Telecinco van de hand te willen doen. Mediaset heeft in Italië een dominante positie op de televisiemarkt, met tv-kanalen als Canale 5, Italia 1 en Retequattro. Verder exploiteert het bedrijf digitale themakanalen, websites. Ook heeft het de grootste uitgeverij van Italië in bezit. Endemol zou daar volgens Confalonieri prima bij passen omdat het bedrijf eigenaar is van veel succesvolle tv-formats – waaronder Big Brother. Telefónica kocht Endemol in 2000 van de oprichters John de Mol en Joop van den Ende voor ruim vijf miljard euro. Vorig jaar liet het Spaanse telecomconcern doorschemeren op korte termijn weer van Endemol af te willen, liefst dit jaar of begin volgend jaar. (via Parool)

Persdienst GPD wil ANP overbodig maken

Persbureau GPD, leverancier van nieuws- en achtergrondartikelen aan regionale kranten, opent de aanval op concurrent ANP. Door dagelijks een groter aantal nieuwsberichten te produceren, wil de GPD het ANP voor de aangesloten regionale kranten overbodig maken. Dat zegt directeur-hoofdredacteur Henk Dam van de GPD in NRC Handelsblad. ,,We bestuderen op dit moment of dit een haalbaar scenario is.” Om het plan uit te kunnen voeren, zou de GPD de huidige redactie van circa 75 redacteuren naar verluidt met 30 man willen uitbreiden. Dam verwacht eind dit jaar een besluit over het plan. De GPD reageert hiermee op het verlies van het Rotterdams Dagblad, de Haagsche Courant en het Utrechts Nieuwsblad als klant. Deze drie gaan met het Algemeen Dagblad op in een nieuwe Randstadkrant en zullen geen GPDstukken meer afnemen. De drie hebben samen een oplage van 300.000. De GPD, dat eigendom is van de aangesloten kranten, levert nu nog artikelen aan kranten met een gezamenlijke oplage van meer dan 2 miljoen. Zij zijn ook allemaal aangesloten bij het ANP, waarin de grote Nederlandse krantenuitgeverijen een minderheidsbelang bezitten. Investeerder NPM Capital heeft de meerderheid van de aandelen. Als de regionale kranten het ANP niet meer nodig hebben, betekent dat voor hen een aanzienlijke kostenbesparing. Het ANP laat in een reactie weten vooralsnog niet te vrezen voor het verlies van de regionale kranten als klant. ,,Het is wel duidelijk dat veel kranten het op dit moment moeilijk hebben en kosten willen besparen”, zegt adjunct-hoofdredacteur Hella Liefting. Dat zou volgens haar ook gevolgen kunnen hebben voor de persbureaus. ,,We hebben de GPD daarom enkele maanden geleden al eens benaderd om te praten over samenwerking, maar dat heeft niet tot gesprekken geleid.

Kort Medianieuws

** Het Britse boulevardblad The Sun heeft vanmorgen foto’s afgedrukt van Saddam Hussein in gevangenschap. Op de voorpagina van de krant is de voormalig Iraakse dictator afgebeeld in zijn onderbroek. Het Amerikaanse leger heeft in een verklaring de publicaties veroordeeld. De foto’s schenden volgens het leger de militaire richtlijnen ,,en wellicht de Geneefse Conventies over de menswaardige behandeling van gedetineerde individuen”. The Sun zegt dat het de foto’s heeft van ,,Amerikaanse militaire bronnen”. Het leger, dat denkt dat de foto’s meer dan een jaar oud zijn, heeft een grondig onderzoek aangekondigd om er achter te komen wie de foto’s heeft gemaakt. (AP/NRC)

** Het werd geen knallende opening van het nieuwe gebouw van L1 gisteravond. Met een afstandsbediening zou commissaris van de koningin Berend-Jan van Voorst tot Voorst in een feesttent buiten op het dak vuurwerk ontsteken en daarmee de openingshandeling verrichten. Na de druk op de knop, live te volgen tijdens een speciale uitzending, gebeurde echter niks. ,,Dat zul je altijd zien”, verzuchtte de gouverneur. Een medewerker van het Belgisch vuurwerkbedrijf stelde voor om het buiten nogmaals te proberen. Programmaleider Henk Jakobsen reageerde woedend: ,,Dat is te laat. Het moment suprème is geweest.” Directeur Joeri van Gelabbeek van het vuurwerkbedrijf vermoedt dat gsm’s voor een storing van de afstandbediening hebben gezorgd. (via Limburger)

** Gijs Wanders (55) vertrekt bij de NOS. De Journaalpresentator werkte bijna 25 jaar bij de omroep. Vanaf 1 september wil hij zich onder meer richten op het schrijven van boeken. Hoofdredacteur Hans Laroes betreurt het vertrek van Wanders, maar begrijpt dat de presentator toe is aan iets anders. Wie Wanders opvolgt is nog niet bekend. De presentator kwam vorig jaar in het nieuws, omdat hij flink zou bijverdienen. Wanders schnabbelde onder meer bij het UWV, de uitkeringsinstantie die ook regelmatig in het nieuws kwam. (ANP)

** AT5 mag van de gemeenteraad verder gaan met de onderhandelingen met Chellomedia over een overname van de lokale televisiezender. De gemeenteraad heeft gisteren ingestemd met het voorstel van b. en w., het station commercieel te laten worden. De gemeente wil de subsidie niet voortzetten en presenteerde daarom vorige maand voorstellen om de zender met investeerders te laten onderhandelen over een toekomst als commercieel station. De stadszender praat intussen met Chellomedia over een overname. Voor een definitief akkoord wil de raad eerst zien welk contract uit de onderhandelingen rolt. De raadsleden willen er onder meer zeker zijn dat de onafhankelijke nieuwsvoorziening niet in gevaar komt. (Parool)

** Fred Bakker legt per 1 januari 2006 na tien jaar zijn functie neer als hoofdredacteur van Het Financieele Dagblad. Bakker (56) blijft wel aan het FD verbonden als kennismanager, zo liet het dagblad vrijdag weten. Als kennismanager wordt Bakker verantwoordelijk voor onder meer de inhoudelijke vormgeving van de debatten en netwerkevenementen van de FD Mediagroep. Op korte termijn wordt begonnen met de zoektocht naar een opvolger voor de hoofdredacteur.

** De lokale omroep Radio Assen FM is al maandenlang slachtoffer van pesterijen en sabotage. Dat zegt hoofdredacteur Sietske Goedhart tegenover RTV Drenthe. Deze week is er ’s nachts brand gesticht. Een beveilingssysteem op de deur is in brand gestoken. In de deur van het pand aan de Vaart in Assen is een groot gat gebrand.

** Ruim 1,6 miljoen kijkers hebben donderdagavond op Nederland 2 toegekeken hoe Glennis Grace in de voorronde niet bij de eerste tien eindigde in de halve finale van het Eurovisie Songfestival. Dat blijkt vrijdag uit cijfers van de Stichting KijkOnderzoek. 25 Landen streden om de finale-tickets voor het liedjesevenement. Het liedje van Glennis Grace ‘My impossible dream’ zal zaterdagavond dus niet meedoen in de strijd om uitgeroepen te worden tot het beste Europese liedje. Het liedjesevenement begon om 21.00 uur en eindigde rond 23.15 uur. (ANP)

Luistercijfers: Radio 538 stevig aan kop

Vandaag zijn de luistercijfers voor de periode maart/april 2005 gepubliceerd door IntomartGFK. Het luistergedrag is gemeten gedurende een periode van acht weken in maart en april 2005. Radio 538 verstevigt haar koppositie met een stijging van het marktaandeel van 0.5 procent naar 12.0 procent. Concurrent Radio 2 moet inleveren (-0.5 procent) en komt uit op een marktaandeel van 10.3 procent. De nummer drie van Nederland blijft Sky Radio met een stabiel marktaandeel van 9.6 procent. Naast Radio 538 zijn ook Radio 10 Gold (+0.4 procent) en Slam! FM (+0.3 procent) grote stijgers in de luistercijfers van maart/april 2005. Yorin FM, Radio 3 Fm, Veronica, 747 AM en Arrow 90.7 FM laten een bescheiden winst noteren. Zowel de publieke regionale zenders (-0.7 procent) als de commerciële collega’s (- 0.2 procent) laten een daling zien.

feb/mrt(in%)	mrt/apr(in%)
01	Radio 538	11.5	12.0
02	Radio 2	10.8	10.3
03	Sky Radio	9.6	9.6
04	Radio 1	8.4	8.3
05	Radio 3FM	6.5	6.6
06	Radio 10 Gold	5.0	5.4
07	Noordzee 100.7 FM	4.7	4.7
--	Radio Veronica	4.6	4.7
09	Yorin FM	2.8	3.0
10	RTL FM	2.6	2.6
11	ClassicFM	2.4	2.1
12	Arrow Rock Radio	2.0	1.9
13	Radio 4	1.9	1.8
14	SlamFM	0.7	1.0
15	747AM	0.8	0.9
16	Arrow 90.7 FM	0.5	0.6
17	BNR Nieuwsradio	0.3	0.3
==	Regio Radio	15.0	14.3
==	Regionale Commercieel Radio	3.1	2.9
==	Overige	6.9	7.0

L1 maakt geld vrij voor satelliet-uitzendingen

De regionale publieke tv-zender L1 TV uit Limburg wil op korte termijn zijn programma’s via satelliet gaan verspreiden. Harry Pennings, voorzitter van de raad van commissarissen van Omroepbedrijven L1, heeft dat donderdagavond bekend gemaakt bij de officiële opening van de nieuwbouw van de Limburgse regionale omroep. Het gebouw is geopend door commissaris der koningin Berend Jan baron Van Voorst tot Voorst. L1 TV heeft in tegenstelling tot veel andere regionale omroepen geen ether-verspreiding. Daardoor kunnen alleen kabelabonnees L1 TV ontvangen. Zo’n 25.000 ‘kabelloze’ Limburgse huishoudens en mensen in de Belgische, Duitse en Brabantse grensgebieden kunnen de Limburgse publieke omroep niet ontvangen. Pennings in zijn toespraak: “Iedereen die in en rond Limburg woont, moet de uitzendingen van de publieke omroep kunnen volgen. We hebben besloten dat we zo snel mogelijk, en dan maar op eigen kracht, de programma’s van L1 ook via de satelliet willen verspreiden. We durven dat financieel aan omdat de bedrijfsvoering van L1 op orde is. L1 wil in de nabije toekomst nog beter haar rol kunnen spelen in het volgen van de ontwikkelingen in Limburg en haar directe omgeving, de euregio’s.” (o.a. Persbericht)

Opta mikt komende tijd op kabelaars

Staan de prijzen die grote Nederlandse kabelmaatschappijen vragen voor hun standaardpakketten in verhouding tot de kosten? Dat wil telecomtoezichthouder Opta de komende maanden gaan onderzoeken, zo maakte zij vandaag bekend tijdens de presentatie van haar jaarverslag. Volgens de Opta ,,bestaat er een risico op buitensporige tarieven”. De toezichthouder wil echter niet op de uitkomst van het onderzoek naar de abonnementsprijzen vooruitlopen. Uit een analyse die Opta maakte van de Nederlandse omroepmarkt blijkt dat de abonnementstarieven van de grote kabelmaatschappijen sneller stijgen dan de inflatie. Marktleider UPC rekent voor een standaardpakket zo’n 16 Door een onzer redacteuren euro, Essent rond de 15 euro. Rob van Esch, directeur van de branchevereniging van kabelbedrijven Vecai, bestrijdt dat de tarieven te hoog liggen. ,,In Frankrijk, Spanje en Engeland rekenen kabelaanbieders fors hogere tarieven dan in Nederland. Ik zie de uitkomst van het onderzoek dan ook met vertrouwen tegemoet”, aldus Van Esch. De Opta bepaalde verder dat kabelaanbieders UPC, Essent, Casema, Multikabel en Delta programma- aanbieders toegang moeten verlenen tot hun netwerken. Afgelopen zomer eiste telecomconcern KPN toegang tot het netwerk van UPC om zijn klanten radio- en tv- programma’s aan te kunnen bieden. UPC weigerde, waarop KPN naar de Opta stapte. Die wees het verzoek op procedurele gronden af. De telecomaanbieder moest eerst aan UPC duidelijk maken welke programma’s het wilde gaan uitzenden. Een woordvoerder van KPN meldt dat aan die verplichting is voldaan, maar dat KPN nog geen reactie van het kabelbedrijf heeft ontvangen op de inhoudelijke informatie. De woordvoerder beschouwt de uitspraak van de Opta van vandaag als ,,een steun in de rug” (via NRC)

Wilfred Genee naar TIEN

RTL 4-coryfee Wilfred Genee wordt vanaf augustus hoofdpresentator bij TIEN, de tv-zender van John de Mol. Hij gaat daar op zondagavond onder meer de eredivisie voetbal presenteren. Verder zal hij ook als eindredacteur de inhoud van alle sportuitzendingen van TIEN vormgeven, in samenwerking met Arjan van Westerloo. Hiermee neemt Genee definitief afscheid van RTL Nederland waar hij wekelijks het buitenlands voetbal en het sportprogramma ‘Voetbal Insite’ presenteert. Ook is hij daar een van de presentatoren van ‘RTL Boulevard’.

Kort Medianieuws

** De Programmaraad Twente heeft een conceptadvies uitgebracht voor de invulling van het radiopakket in die regio voor het jaar 2006. Hieruit blijkt dat Colorful Radio, de Franse zender FiP en Juize FM aan het pakket worden toegevoegd. Het Duitse WDR Eins Live, de Tweede Kamerlijn en Slam! FM moeten hierdoor van de kabel verdwijnen. Het tv-pakket blijft ongewijzigd.

** De programmaraad van de regio Brabant West (voorzieningsgebied kabelexploitant Essent Kabelcom) heeft een conceptadvies uitgebracht voor de invulling van het radiopakket in 2006. In deze regio zullen Juize FM en Colorful Radio worden toegevoegd aan het kabelpakket. Hiervoor moet Slam!FM uit het pakket verdwijnen. Colorful Radio gaat uitzenden op het vrijgekomen kanaal van Bode FM, dat haar uitzendingen gestaakt heeft. Op de reservelijst staan: FunX, Brabants Geluid en Slam FM. Het tv-pakket wordt niet gewijzigd.

** Red Bull en SBS Broadcasting gaan exclusief samenwerken met een uitgebreid spot- en nonspotpakket waarin een aantal ‘spectaculaire’ sportprogramma’s centraal staan. Het gaat onder meer om het vliegevenement Red Bull Air Race World Series en het Spaanse motorcrossevent Red Bull X-Fighters. Ook komen dit jaar Red Bull King of the Air (kitesurfen) en de Red Bull Zeepkistenrace terug bij de zenders van SBS. Starcom heeft de totstandkoming van de deal begeleid. De samenwerking gaat verder dan programmasponsoring. Red Bull is zelf contentleverancier van alle programma’s.. (Adformatie)

** Sander van der Kleij, salesmanager radio bij de Ster, vertrekt bij de reclameverkoper. Hij heeft besloten de stap naar zelfstandig ondernemen te maken. Hij sluit zich per 1 juli aan als partner aan bij Just Ask in Amsterdam. Just Ask is het bedrijf van Jos van Mieghem (onder meer ex-TMF).(Adformatie)

** Talpa heeft weer een programma bekend gemaakt voor Tien en wederom is het een bestaand format: de Soundmixshow. De zender gaat hiermee de concurrentie aan met Idols van RTL4. Programmadirecteur Remko van Westerloo is niet bang voor een overkill aan talentenjachten. Ach, vorig jaar had je toch ook Popstars the Rivals en 1000 sterren stralen. Net als RTL 4 willen we met Tien een breed publiek aanspreken. Muziekprogramma’s zijn daarvoor een goede manier, zegt hij in het AD. (via Medialog)

** De nieuwe videoclip van Basement Jaxx mag niet overdag worden vertoond op de muziekzender MTV. In de clip van het nieuwe nummer ‘U Don’t Know Me’ is een dubbelgangster van de Britse koningin te zien die een avondje compleet uit haar dak gaat. In de clip wordt de koningin dronken, begint een gevecht en slaat op de vlucht voor de politie in de wijk Soho in Londen. Volgens MTV moet de zender zich aan wettelijke regels houden en wordt de clip daarom alleen ’s nachts uitgezonden. De heren van Basement Jaxx zijn zeer tevreden over de clip en verwachten dat die veel stof zal doen opwaaien. (R 538)

** Het acteursechtpaar Edwin de Vries en Monique van der Ven eist dat Tomas Ross en zijn uitgeverij Aspect onmiddellijk staken met de publicatie van het boekje ‘Take Care, omzien naar Theo van Gogh’. De Vries is boos omdat in het onlangs verschenen boek staat dat hij jaren voor de moord op de filmmaker zelf ook met plannen rondliep om de filmer te vermoorden. De acteur zou hebben gezegd: ,,Ik heb mijn advocaat gevraagd hoeveel jaar ik krijg als ik Van Gogh laat elimineren.” (via Telegraaf)

Auteursrechten: Van der Laan “op ramkoers” met Tweede Kamer

Staatssecretaris Medy van der Laan (Media) dreigt op ramkoers te komen met de Tweede Kamer over het plan van de Publieke Omroep om kabelbedrijven te laten betalen voor auteursrechten van televisie- en radioprogramma’s. Dit bericht dagblad De Telegraaf vandaag. In de ogen van een ruime meerderheid in het parlement heeft de D66-politica ten onrechte een breed gedragen motie naast zich neergelegd, waarin zij wordt verzocht de omroep tot de orde te roepen. VVD-Kamerlid Fadime Örgü, die de motie samen met haar CDA-collega Joop Atsma heeft ingediend, roept Van der Laan daarom binnenkort op het matje in de Tweede Kamer. Volgens Örgü dreigt de televisiekijker de dupe te worden van de houding van de staatssecretaris. „Als Tweede Kamer willen wij dat de Publieke Omroep geen geld vraagt voor auteursrechten aan kabelbedrijven, omdat die het dan weer zullen doorberekenen aan de kijker. Bovendien zijn de kabelaars bij wet verplicht om de publieke zenders door te geven.” Ook PvdA-Kamerlid Martijn van Dam heeft geen goed woord over voor het afwijzen van de motie door Van der Laan. „Dit is belachelijk.” De PvdA-parlementariër vreest ook dat de kijker in z’n portemonnee wordt geraakt door het plan van de Publieke Omroep. „De Publieke Omroep maakt van belastinggeld televisieprogramma’s. Kijkers moeten daarom niet nog een keer extra te hoeven betalen voor auteursrechten.” In een brief aan de Tweede Kamer stelt Van der Laan echter dat het de Publieke Omroep vrij staat de kabelbedrijven een vergoeding te vragen voor auteursrechten. Wel gaat zij ervan uit dat de consument hierdoor niet met hogere kijktarieven te maken krijgt. Volgens directeur Rob van Esch van de Vecai, de koepelorganisatie van de kabelbedrijven, dreigt de kijker echter wel degelijk op kosten te worden gejaagd. Hij denkt dat het standpunt van Van der Laan slechts twee winnaars oplevert. „Allereerst de staatssecretaris zelf. Zij denkt op deze manier de bezuinigingen op de Publieke Omroep te kunnen afwentelen op de televisiekijker. Ook de auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra spint hier garen bij. Die krijgt ineens een berg extra inkomsten aan auteursrechten in de schoot geworpen. Dit is bizar”, vindt Van Esch. Van Esch meent dat niet alleen de kabelbedrijven door de Publieke Omroep dreigen te worden aangeslagen voor auteursrechten. Volgens de Vecai-directeur hangen ook telecombedrijven als KPN en Versatel, die eveneens een grote rol willen gaan spelen op televisiegebied, deze extra heffingen boven het hoofd.

Rebecca behouden in Ijsselland / Zuid Drenhte

De regionale commerciële radiozender Rebecca Classic Rock verdwijnt niet van de kabel in de regio Zuid Drenhte, Ijsselland en de Noord Oost Polder. Dit blijkt uit het definitieve advies van de Programmaraad in die regio. In het conceptadvies voor 2006 van deze programmaraad stond Rebecca Classic Rock nog op de nominatie om van de kabel te worden gehaald ten gunste van de zender RadioNL. Na de publicatie van dit advies zijn er wel bezwaren binnen gekomen bij de raad over het verdwijnen van Rebecca Classic Rock. Daarnaast heeft ook de zender zelf bezwaar gemaakt tegen het voornemen Rebecca FM buiten het pakket te laten. Verder zijn er nog bezwaren binnengekomen van Colorful Radio, Radio Hoogeveen en klanten. De argumentatie in deze bezwaren hebben de programmaraadsleden aanleiding gegeven om het conceptadvies te heroverwegen. In het nieuwe advies worden de zenders Juize FM, RadioNL en Colorful Radio toegevoegd aan het radiopakket. Om ruimte te maken voor de zenders zullen NDR Kultur, FiP en Slam!FM uit het pakket worden gehaald. Rebecca Classic Rock kan hierdoor blijven uitzenden via de kabel in de regio Zuid Drenhte, Ijsselland en de Noord Oost Polder. In het tv-pakket worden geen wijzigingen doorgevoerd.

Programmaraad Limburg: Studio Brussel op de reservebank

De Programmaraad Limburg heeft haar definitieve invulling vastgesteld voor het radio- en tvpakket in Limburg. Deze invulling heeft zowel betrekking op het basis- als het standaardpakket. Het advies richt zich in principe op een gelijk pakket voor alle gemeenten in het gehele verzorgingsgebied van Essent Kabelcom regio Limburg. De commerciële radiozender Juize FM en de publieke radiozender Colorful Radio zullen in 2006 worden toegevoegd aan het radiopakket van Limburg. Beide stations richten zich op Urban en wereldmuziek. Om ruimte te maken voor deze radiostations, heeft de raad geadviseerd om Slam! FM en Studio Brussel van de kabel te halen. De zenders komen wel op de reservelijst samen met de nieuwe regionale commerciële radiozender Zuid FM. RTL Television zal in het televisiepakket de plek in nemen van de regionale Duitse zender SWF in 2006.

Kort Medianieuws

** De regionale commerciële radiozender X-FM is vanaf 1 juni ook te ontvangen via de kabel in Breda en Oosterhout. De frequentie in die gemeenten wordt 100.4 MHz.

** De regionale commerciële radiozender X-FM dreigt van de kabel te worden gehaald in Den Bosch en omgeving. X-FM wordt de programmaraad in die regio niet meer geadviseert. X-FM is een actie gestart om haar plaats op de kabel te behouden.

** De groei van breedband vlakt af. Casema en KPN en haar providers behaalden de hoogste groei, Versatel bleef achter. KPN berichtte vorige week dat ze op 1,5 miljoen geleverde DSL-lijnen stond, ofwel 44,3 procent marktaandeel. Eind 2004 waren er 1,38 miljoen lijnen, dus kwamen er in het eerste kwartaal 120.000 bij. Dat is een groei met 8,7 procent ten opzichte van het voorafgaande kwartaal. Casema had eind 2004 totaal 248.000 breedbandabonnees. Hiervan waren er bijna 187.000 van Wanadoo en ruim 61.000 van Casema zelf. Eind maart 2005 telde Casema in totaal ruim 282.000 breedbandabonnees, een groei met 14 procent, en ruim 98.000 eigen abonnees, een toename met ruim 61 procent. Dat maakt Casema procentueel gezien tot veruit de snelste breedbandgroeier in het afgelopen kwartaal, KPN is de tweede in groei.

**3FM-DJ Gerard Ekdom zal niet langer te horen zijn op KXradio, het online radiostation van Rob Stenders. Na overleg met dhr. Koop Geersing van 3FM heeft Gerard “geen toestemming gekregen om zijn muzikale hobby uit te breiden met zijn wekelijkse programma op KXradio”, aldus het persbericht van KXradio. Alle reeds geplande uitzendingen van “Ekdom op KX” komen dus te vervallen en worden vervangen door het programma “Stenders Freakfiles”.

**John de Mol onderhandelt over de overname van het internetadres Talpa.nl. Dat adres is momenteel eigendom van het internetbedrijf Babeln uit Grave, meldt Communicatienieuws. Het bezoek aan Talpa.nl is afgelopen maanden meer dan verdubbeld. Op de site wordt sinds 1 mei een magazine rond lifestyle-onderwerpen en trends geexploiteerd. Volgens Marco van Bergen van Babeln gaat het adres alleen voor veel geld weg. (via Internetjournalist)

**De Vereniging Veronica begint een opleiding voor radiotalenten, de Radioschool. De opleiding moet elk jaar 24 radioprofessionals opleiden, van producers en technici tot muzieksamenstellers en deejays. Volgens Veronica richt de cursus zich, anders dan bijvoorbeeld de Media Academie in Hilversum en de BNN-opleiding Coolcast, op commerciële muziekstations. Onder anderen Jeroen van Inkel krijgt een belangrijke rol bij het initiatief. De Radioschool is verbonden aan Kink FM, het alternatieve radiostation dat voor honderd procent eigendom is van de Vereniging Veronica. (via Adformatie)

**Frank Bieleman vertrekt per 1 juli na precies een jaar bij SBS. Beide partijen laten weten ‘in goed onderling overleg’ uit elkaar te gaan. Dat meldt Sponsor Magazine Online. Bieleman ging een jaar geleden bij SBS aan de slag als adjunct-directeur multimediaconcepten/non spot advertising. Daarvoor werkte hij bij de KNVB, laatstelijk als marketingmanager betaald voetbal. Bieleman zegt nog geen nieuwe baan te hebben en gaat zich de komende tijd oriënteren. (Adformatie)

**De soap ONM (Onderweg Naar Morgen) krijgt een doorstart bij BNN. De jongerenomroep en producent Endemol bereikten hierover woensdag overeenstemming. ONM is vanaf 15 augustus elke werkdag om 19.30 uur te zien op Nederland 2. De soapserie in de huidige vorm gaat wel op de schop. Scriptschrijvers gaan het programma moderniseren en er komt meer aandacht voor zogeheten maatschappelijke thema’s. Ook wil BNN meer jongeren in de cast, de crew en het schrijversteam. Yorin zendt ONM nu nog uit, maar stopt daar per 1 juli mee. De serie moet het veld ruimen, omdat er in de programmering van het nieuwe televisieseizoen geen plaats meer is voor ONM in de vooravond. SBS6 liet na de aankondiging van Yorin weten de soap te willen overnemen, maar kwam niet tot een akkoord met Endemol. (ANP)

**Gewapende mannen hebben woensdag in de Afghaanse hoofdstad Kabul een tv-presentatrice doodgeschoten. De 24-jarige Shaima Rezayee had tot begin dit jaar een MTV-achtig programma gepresenteerd en daarmee woedende reacties opgeroepen van radicaal-islamitische geestelijken. De politie kon woensdag niet zeggen of de moord te maken had met de omstreden tv-carrière van de vrouw. De hevige kritiek had haar werkgever, het commerciële Tulo TV, er in maart al toe gebracht Rezayee te ontslaan. (ANP)

Commerciële radio en EZ sluiten convenant voor steunzenders

De Nederlandse Vereniging voor Commerciële Radio (NVCR) en de minister van Economische Zaken hebben op 25 april een convenant gesloten voor de realisatie van steunzenders en zenderaanpassingen voor de commerciële landelijke radiostations die op FM uitzenden opdat dekkingsproblemen worden opgelost. Dit bericht het E-zine Dutchmedia in haar editie van vandaag. Alle landelijke commerciële zenders zijn lid van de NVCR. De commerciele radiostations hebben sinds juni 2003 bij de staat aangekaart dat de FM-frequentiedekking waarvoor deze frequentiepakketten hebben verworven niet behaald wordt. In totaal zijn er 140 verschillende klachten volgens NVCR-voorzitter Martin S. Banga. Het convenant voorziet dat radiostations maximaal circa 3 % extra bereik kunnen behalen bovenop wat ze thans behalen, zo is overeengekomen, maar buitenlandse zenders mogen niet beinvloed worden. Het ministerie van Economische Zaken en de NVCR hebben een ’taskforce’ opgezet waarin ook zenderoperators Nozema Services NV, Agentschap Telecom en Broadcast Partners deelnemen om de dekkingsproblemen op te lossen. Daartoe is ook een ’technische werkgroep’ ingesteld. In het convenant is verder afgesproken dat de kosten van het onderzoek door het ministerie van Economische Zaken zal worden betaald, terwijl de implementatiekosten voor de vergunninghouders zijn. Het convenant heeft een looptijd tot 1 juli aankomende. Opvallend genoeg is ook vastgelegd dat procedures die radiostations al hadden aangespannen voordat het convenant in werking trad, ‘buiten beschouwing’ van het convenant blijven, terwijl de naleving van het convenant niet ‘in rechte afdwingbaar’ is. Volgens welingelichte DutchMedia-kringen zou als gevolg van het convenant BNR Nieuwsradio een aanzienlijke vergroting van vermogen en bereik verkrijgen in Zuid-Holland (70 kW voor de Rotterdamse 91.3 MHz) en zouden alle commerciële landelijke radiostations talloze extra steunzenders verkrijgen de komende maanden. Zenderoperators Nozema Services NV en Broadcast Partners wilden niet ingaan op de kwestie die volgens woordvoerders ‘aan de zenders zelf is’. Overigens is een soortgelijk convenant in de maak voor de regionale commerciële radiostations, verenigd in de NLCR. Een exemplaar van het convenant alsmedia de bijlage zijn te downloaden via Dutchmedia.

Overname kabelbedrijf Multikabel loopt vast

De overname van het Nederlandse kabelbedrijf Multikabel zit in een impasse. De Duitse eigenaar Primacom heeft een overeenkomst met een Amerikaanse investeerder, maar een schuldeiser ligt dwars. Bronnen die van de onderhandelingen op de hoogte zijn, stellen dat de Amerikaanse investeringsmaatschappij Warburg Pincus het Noord-Hollandse kabelbedrijf wil overnemen. Primacom stelt in zijn onlangs gepubliceerde jaarverslag dat ‘een geïnteresseerde partij’ een bedrag van ‘ruim boven euro 500 mln’ wil neertellen voor Multikabel. Het Duitse kabelbedrijf Primacom heeft de opbrengst van Multikabel hard nodig om de schuldenlast van circa euro 1 mrd terug te brengen. De Duitsers staan onder tijdsdruk, omdat zij naar eigen zeggen per 1 juli niet meer aan zijn financiële verplichtingen kunnen voldoen. Er dreigt faillissement. Het in Alkmaar gevestigde Multikabel, dat 315.000 klanten telt, staat al langer in de etalage. Vorig jaar leek de onderneming te worden verkocht aan UPC voor euro 430 mln, maar die overname ketste af. Onlangs kwam Warburg Pincus in beeld. Multikabel zet jaarlijks euro 89 mln om en is volgens eigen zeggen zeer winstgevend…

Kort Medianieuws 

** Sony en Disney onderzoeken mogelijkheden de betaaltelevisiezender CineNova opnieuw te lanceren via ADSL2+. Dit bericht DutchMedia. DutchMedia heeft vernomen dat onderhandelingen hierover plaats vinden met o.a. Versatel en KPN die elk met een ADSL2+ propositie bezig zijn. Aangezien bij deze onderhandelingen onduidelijk is wat de uitkomsten zijn, beraden eigenaren Sony en Disney zich nog over CineNova. Daarbij is ook een optie om de betaaltelevisierechten van de eigen films voortaan alleen aan derden te verkopen.

** Bijna de helft van de vrouwelijke Studio Sport-kijkers kijkt niet uit vrije wil naar het sportprogramma. De dames zitten iedere zondagavond verplicht voor de televisie naast manlief, zo blijkt uit onderzoek onder 1200 Studio Sport-kijkers. De vrouwen moeten vooral meekijken naar voetbal, wielrennen en autosport. Bij sporten als darten, zwemmen, turnen en de paardensport haken de mannen juist sneller af en kijken de vrouwen wel vrijwillig. Van de Studio Sport-kijkers is 62 procent man en 38 procent vrouw.

** De klacht over de reclamespot van telecombedrijf Versatel, waarin de ‘hand van God’ een doelpoging van Feyenoordspeler Romeo Castelen intikt, is ongegrond verklaard. De klagers noemden het spotje kwetsend voor gelovigen. De Reclame Code Commissie oordeelde dat de spot niet in strijd is met de goede smaak. Vorige week werd het spotje van de buis gehaald na protest van de ChristenUnie. Versatel reageerde verheugd op de uitspraak. “We vinden zelf ook dat we geen grens hebben overschreden.” Het is nog onzeker of het spotje terugkeert. (RTL)

** Het Amerikaanse weekblad Newsweek heeft het omstreden artikel over het in een toilet gooien van een koran op de Amerikaanse marinebasis Guantanamo Bay op Cuba ingetrokken. De hoofdredacteur had eerder al gezegd dat het verhaal mogelijk niet klopte. Het artikel leidde in Afghanistan en Pakistan tot woedende reacties.Zeker 16 mensen kwamen bij rellen om. Nadat het Pentagon had verklaard dat er niets van het verhaal klopte,vroeg de Amerikaanse regering het weekblad om het artikel officieel in te trekken. (NOSTT)

** TV Formats bericht vandaag dat Radio538 “nu definitief is verkocht aan Talpa”. Dit betekent wel dat Talpa Noordzee FM moet verkopen. Het is niet toegestaan twee ongeclausuleerde FM frequenties te exploiteren onder een paraplu. De geruchten gaan dat een buitenlandse partij Noordzee FM zal overnemen.

** Frank Poorthuis wordt de nieuwe adjunct-hoofdredacteur van Vrij Nederland. De Volkskrantverslaggever begint zo snel mogelijk aan zijn nieuwe baan, liet de redactie van het weekblad dinsdag weten. Eind maart kreeg Vrij Nederland in Emile Fallaux een nieuwe hoofdredacteur. Hij volgde toen interim-hoofd Gerard van Westerloo op. In augustus stapten hoofdredacteur Xandra Schutte en haar adjunct Jan Jaap Heij op. De redactie had geen vertrouwen meer in het koppel, nadat een e-mail over geplande bezuinigingen en een lijstje namen van mensen die op de schopstoel zaten, was uitgelekt. Met Fallaux en Poorthuis is de hoofdredactie van Vrij Nederland weer compleet. (ANP)

** SBS International geeft Talpa,het bedrijf van John de Mol, tot vrijdag om de naam Tien in te trekken voor hun nieuwe zender. Het kortgeding over de rechten van deze zendernaam stond gepland voor 20 juni,maar is nu een maand vervroegd. SBS claimt dat de naam Tien teveel op TV 10 lijkt,een naam waarvan de rechten bij SBS liggen. Een woordvoerder van Talpa spreekt tegen dat de namen op elkaar lijken,en ziet een kortgeding met vertrouwen tegemoet. Onder de titel TV 10 wil SBS vanaf september digitale televisie gaan maken met nieuws uit de wereld van showbizz, entertainment,televisie en theater. (NOStt)

Canal+ komt ‘voetbalabonnees’ beperkt tegemoet

Het consumentenprogramma Tros Radar meldt dat de filmzender Canal+ abonnees die van hun abonnement af willen een regeling krijgen aangeboden. Veel Canal+ abonnees zouden van hun contract af willen omdat Canal+ geen tv-rechten meer heeft voor de Eredivisie-voetbal. Abonnees waarvan het abonnement in 2005 nog afloopt kunnen kiezen: of vroegtijdige beëindiging van het contract, maar wel de helft van het abonnementsgeld betalen, of vroegtijdige verlenging met prijsverlaging. Wat de prijsverlaging precies zal zijn, wordt later bekend gemaakt. Volgens Stichting de Ombudsman hebben de ‘gedupeerde’ abonnees recht op een kosteloze beeindiging van hun contract “omdat er immers een essentieel onderdeel uit het pakket verdwijnt. Hierdoor is het pakket anders dan waarvoor ze de overeenkomst in het verleden hebben getekend”, aldus de Stiching. De Stichting de Ombudsman heeft een voorbeeldbrief opgesteld voor de consumenten om het abonnement op te zeggen en adviseert hen de betalingen aan CANAL+ op te schorten. 

Kort medianieuws

** Sinds maandagavond is de AM-frequentie 1395 kHz van Radio London/The Big L weer in de lucht. Ruud Poeze, eigenaar van de frequentie, had eerder op die dag via Radio London laten weten dat een defecte condensator in de middengolfzender had gezorgd voor de warmteproblemen. Hierdoor was de middengolffrequentie sinds zaterdagmiddag niet meer te beluisteren.

**Weblogs zijn geen gevaar voor de traditionele media, blijkt uit Amerikaans onderzoek. De online dagboeken op internet zorgen wel voor nieuws maar bedreigen de kranten, radio en televisie niet. Wel blijkt de weblog een sterk instrument bij het bedrijven van politiek. De onderzoekers volgden veertig weblogs en verschillende forums tijdens de Amerikaanse verkiezingscampagnes en vergeleken die met traditionele media. Daaruit bleek dat ‘blogs’ kranten en televisie niet vervangen, maar juist fungeren als aanvulling. (ANP)

** Zondagavond heeft Lutgart Simoens (76) na twaalf jaar nog eens het VRT Radio 2-verzoekprogramma “Vragen staat vrij” gepresenteerd. Ze deed dat voor de viering van 75 jaar radio. Simoens presenteerde samen met haar opvolgster Kim Debrie, uitzonderlijk van 20u tot 24u voor de vele verzoeken. Tijdens het programma haalden trouwe luisteraars herinneringen op aan vroeger. Ze vroegen ook favoriete liedjes van Simoens aan. Simoens sloot het programma af zoals ze dat gedurende 24 jaar deed: met een klinkende nachtzoen.(VRT)

** Technici van zenderexploitant Nozema Services zijn nog steeds druk bezig om de AM-zender van Radio London/The Big L weer operationeel te krijgen. De zender op de middengolffrequentie 1395 kHz begaf het zaterdagmiddag rond twee uur, kort na de officiële opening van The Big L door Sir Cliff Richard. Door een kapot koelingssysteem zou de AM-zender aan de Trintelhaven zaterdagmiddag defect zijn geraakt. Sindsdien zijn er slechts kortstondig uitzendingen te horen geweest op de AM-frequentie 1395 kHz. Ook maandagmiddag was er korte tijd weer signaal te horen op de AM-frequentie 1395 kHz. Het is onduidelijk wanneer de problemen zijn opgelost en de uitzendingen van Radio London weer hervat kunnen worden.

** Hoofdredacteur/directievoorzitter Jos Campman van Omroep Gelderland vreest in zijn column ‘Met De Billen Bloot’ dat Omroep Gelderland ondanks “meer kijkers en meer luisteraars” toch moet gaan bezuinigen. “De Gelderse ondernemers die ik afgelopen week sprak, snappen er niets van. Het is vreemd, aldus een van hen, dat Radio en TV Gelderland ondanks een fantastisch bedrijfsresultaat geen geld beschikbaar heeft voor investeringen. Voor kwaliteitsverbetering. En voor uitbreiding. Sterker nog: Het zit goed fout, als de directie zelfs bezuinigingen moet aankondigen.”. Het jaarverslag 2004 is ook op de website van Omroep Gelderland te bekijken

** Drie Irakezen die werkten voor de Koeweitse tv zijn ten zuiden van Bagdad om het leven gebracht, zo heeft het Iraakse leger maandag meegedeeld. De twee journalisten en hun chauffeur waren vanuit de heilige stad Karbala op weg naar Bagdad toen ze werden overvallen. (ANP)

** De regionale commerciële radiozender Radio Waddenzee verwacht in de laatste twee weken van mei te kunnen starten met gepresenteerde programma’s via de am-frequentie 1602 kHz. Inmiddels is het twee uur durende testprogramma vervangen door een non-stop muziekprogramma. Begin juni zal de programmering compleet zijn en zal ook de nieuwsvoorziening “op peil komen.” De verwachting is dat rond 1 juli tijdens de officiële opening met het volle vermogen van 1 kilowatt kan worden uitgezonden. Momenteel wordt er een nieuwe zender gemaakt die het vermogen van 1 KiloWatt kan gaan leveren. Via 1602 kHz zijn er testuitzendingen te horen op een lager vermogen.

RvC: “Kabinet vergroot omroepchaos”

De vorige week uitgelekte plannen van staatssecretaris Van der Laan verergeren de chaos bij de publieke omroep juist, in plaats van de fundamentele problemen aan te pakken. Dat zei G. Hulshof, media-voorzitter van de Raad voor Cultuur, zondag in het AVRO-radioprogramma Antenne 2 met Roeland van Zeijst. “Dit is een briljante verbouwing, met heel goede architecten, van een slooppand,” aldus Hulshof. “Er is 20 jaar wetgeving aangepast en van wetgeving tot wetgeving is de situatie er steeds slechter op geworden. Het meest relevante onderdeel van ons advies was juist: begin met een schone lei. Dat heeft ze niet gedaan.” De Raad voor Cultuur pleit voor een centrale omroep met één hoofdredactie. In plaats daarvan wordt in het voorgestelde bestel zelfs ruimte gemaakt voor nieuwe spelers, in de vorm van burgerinitiatieven: “Stel je voor dat een krant de pagina’s 2,3 en 4 moet laten vullen door allerlei maatschappelijke organisaties en zelf alleen pagina 1 en 8 mag vullen. Die krant zou geen enkele levensvatbaarheid hebben. Niet commercieel, maar ook niet bij het publiek.” Hulshof maakt zich namens de Raad ernstige zorgen over de publieke omroep: “Kijk in welke vreselijke situatie de publieke omroep nu verkeert. Dit voorstel leidt tot verdere chaos.” (Antenne2)

D66: “Invulling 3FM radicaal anders”

De invulling van de publieke radiozender 3FM moet radicaal anders. Dat vindt D66-Tweede-Kamerlid Bakker. ‘Radio 3 is overdag veel te veel een Top 40-zender, dat is niet de taak van de publieke omroep’, aldus Bakker zondag. De D66’er wil minder ‘praatjes en plaatjes’ en veel meer cultuur en opinie op de zender. ‘3FM is ’s avonds een redelijk publieke zender met bijvoorbeeld registraties van concerten, maar overdag is 3FM niets anders dan wat je al in zevenvoud bij de commerciëlen hoort.’ ‘De taak van de publieke omroep verandert, geen puur amusement meer, maar nieuws, opinie, cultuur en educatie. 3FM moet die opdracht beter invullen’, aldus Bakker. Volgens de politicus moet de zender zich specifiek richten op een bepaalde doelgroep of muziekstijl. ‘Het mag allemaal wel wat meer gedurfd, wat vernieuwender.’ 3FM kan zich daarmee best op jongeren blijven richten, meent Bakker, maar dan met educatie en opinie. (ANP)

Kort Medianieuws

** Het Amerikaanse tijdschrift Newsweek zegt dat zijn bericht over de ontheiliging van de koran op legerbasis Guantanamo Bay mogelijk niet klopt. In het verhaal stond dat een koran in het toilet is gegooid om gedetineerden op stang te jagen. In Afghanistan en andere moslimlanden werd woedend gereageerd.Het geweld kostte zeker 14 mensen het leven. Newsweek baseerde het artikel op een bron binnen de regering. Het Pentagon heeft de zaak onderzocht en zegt dat de beschuldiging niet hard te maken is.De bron van Newsweek is inmiddels niet meer zo zeker van zijn verklaring. (NOStt)

** De uitzendingen van Radio London/The Big L op de middengolffrequentie 1395 kHz zijn zaterdag van korte duur geweest. Kort na de officiële opening door Sir Cliff Richard om 13.35 uur viel de zender aan de Trintelhaven rond 14.00 uur uit. De website anoraknation.com bericht dat de zender uit de lucht is gegaan door oververhitting alsgevolg van een kapot air-conditioningsysteem. Technici van Nozema, die in opdracht van RadLon-media (eigenaar van de frequentie 1395 kHz) de zender exploiteren, zijn momenteel bezig om het probleem op te lossen. Afgelopen avond waren er kortstondig uitzendingen te horen op 1395 kHz, maar de problemen lijken nog niet opgelost…….

** KPN is naar de rechter in Brussel gestapt omdat het vindt dat de kleur groen die zijn Belgische concurrent Mobistar in zijn logo heeft, te veel lijkt op zijn eigen groene kleur. Het KPN-logo is in België vrijwel niet te zien, maar het telecomconcern claimt wel het recht erop te hebben. “Het groen van Mobistar lijkt zo veel op dat van ons, dat er sprake is van inbreuk”, aldus een KPN-woordvoerder vrijdag. Mobistar, concurrent van KPN’s Belgische mobieletelefoniedochter Base, is niet van plan zomaar toe te geven. “We hebben altijd al de kleur groen gehad en hebben niet de bedoeling die te wijzigen, tenzij we ertoe verplicht worden”. (DFT)

** De regionale commerciële radiozender Nationaal FM heeft zaterdag haar steunzender in Sneek (97.9 MHz / 2 KW) in gebruik genomen. De zender is geplaatst op een flat aan de Loengasterlaan in Sneek. Binnen enkele maanden hoopt Nationaal FM haar steunzender in Terschelling (97.7 MHz / 0.1 KW) operationeel te hebben.

Omroep uit Stadskanaal uit de lucht gehaald

De Lokale Omroep Kanaalstreek (LOK) uit Stadskanaal is vrijdag uit de lucht gehaald. Op de apparatuur van de omroep werd beslag gelegd, vanwege een huurachterstand van 2600 euro. De LOK zou aanvankelijk nog tot 23 mei uitzenden. Maar de eigenaar van het pand wilden niet langer op de huur wachten en schakelde de rechter in. Er staan twee opvolgers van de LOK klaar: RTV Stadskanaal en FM Kanaalstreek. Het Commissariaat van de Media moet nog besluiten welke van de twee het wordt. (via RTV Noord)

Kabelaars huiverig voor afspraken over telefonie

De gesprekken tussen de Nederlandse kabelaars om klanten onderling voordelig te laten bellen, schieten nog niet op. Casema staat vooralsnog alleen. De Nederlandse kabelbedrijven voerden eind vorig jaar een aantal gesprekken over bellen via de kabel. De kabelaars bieden hun klanten nu al aantrekkelijke kortingen als zij onderling met elkaar bellen. Deze kortingen zijn echter voorbehouden aan het bellen binnen één bepaald netwerk. Het idee bestaat om ook bijvoorbeeld een Chello-klant voordelig te laten bellen met een klant van @Home. ‘Technisch is dit geen enkel probleem, het ligt bovendien erg voor de hand om dit te doen’, zo zegt een zegsman van Casema tegenover Webwereld. Toch zit er weinig schot in de onderhandelingen. ‘Wij staan er een beetje alleen in. Wij willen graag, maar de collega-kabelbedrijven zijn nog niet zover’, verklaart de Casema-woordvoerder. Bij Casema kunnen klanten binnen het netwerk met een korting van 50 procent bellen ten opzichte van het gangbare KPN-tarief. In ‘de loop van dit jaar’ moet er zelfs gratis kunnen worden gebeld. Bij providers die gebruikmaken van voice-over-ip – zoals Tiscali – is dat al langer het geval. Volgens de zegsman van Casema is de reden voor de afwachtende houding van andere kabelbedrijven de opstelling van de Opta. De regelgever komt op 19 mei met nieuwe regels voor providers en kabelbedrijven. Ingewijden verwachten dat met name kabelbedrijven te maken zullen krijgen met zwaardere richtlijnen omtrent de combinatie van internet, telefonie en televisie. ‘Onze collega’s wachten dit liever af, wat ook wel begrijpelijk is’, besluit de zegsman. (Via Webwereld)

Belgie: TeleNet sleelpt Profliga voor de rechter

Het Belgische telecombedrijf Telenet sleept de Profliga voor de rechter in verband met het toekennen van de uitzendrechten voor de Belgische voetbalcompetitie aan concurrent Belgacom. Volgens Telenet en zijn Waalse partner BeTV is de toekenning niet volgens de regels gebeurd. Telenet zou niet genoeg tijd hebben gekregen om een hoger bod te doen. Belgacom bood 36 miljoen euro voor het totale pakket van uitzendrechten. Telenet deed geen tegenbod, maar maakte wel bezwaar tegen de gevolgde procedure. Nu stapt het bedrijf naar de rechter. (VRT)

Cinenova stopt distributie via digitale kabel

Filmzender Cinenova stopt per 18 mei haar distributie via de kabel. Cinenova geeft aan een andere manier van distributie voor haar films te gaan zoeken, hierbij zal Internet een belangrijke rol gaan spelen. Grote kabelaars als UPC, Essent en Multikabel hebben al aangekondigd om de filmzenders Cinenova 1 en Cinenova 2 te per 18 mei vervangen door Canal+ Rood, Canal+ Blauw en Canal+ Geel in hun digitale tv-pakketten. Kabelaar Casema heeft ook besloten om Cinenova 1 en Cinenova 2 te vervangen door het pakket van Canal+. De kabelaar heeft dit weekeinde de abonnees van Cinenova hiervan op de hoogte gesteld.

Kort Medianieuws

** Regeringssoldaten hebben zaterdag buitenlandse journalisten uit de Oost-Oezbeekse stad Andizjan geleid. De verslaggevers werden aangehouden en aangezegd dat ze dertig minuten hadden om de plaats te verlaten. De Nationale Veiligheidsdienst van het Centraal-Aziatische land stelde dat de buitenlanders in gijzeling dreigden te worden genomen door opstandelingen…(ANP)

** De Vlaamse “Overleven”-reportage “Een neus voor gevaar” is op het WorldMediaFestival in Hamburg onderscheiden met de Zilveren Intermedia-Globe in de categorie documentaires. De documentaire kreeg ook de Special Award van de Verenigde Naties. “Een neus voor gevaar” is een Canvas-documentaire van regisseur Guido Martens en redacteur Berten Baert over een project om ratten in te schakelen bij het opruimen van antipersoonsmijnen. Het WorldMediaFestival is een internationale wedstrijd voor de moderne audiovisuele communicatiemedia en vond voor de zesde keer plaats. (VRT)

De Mol wil fusie mediabedrijven

Media-ondernemer John de Mol stuurt aan op een fusie van zijn nieuwe bedrijf Talpa met de telecombedrijven Versatel en Belgacom. Berichten over een bod van Belgacom op Versatel worden door woordvoerders van de Mol tegengesproken. Talpa-woordvoerder Thomas Notermans wees vanmorgen geruchten over overnames van de hand. ”Het ligt veel meer voor de hand dat wordt nagedacht over het vormen van één onderneming.” Door het samensmelten van Versatel, Belgacom en Talpa zou in Duitsland en de Benelux een mega-mediabedrijf ontstaan. Notermans: ”Wat wij vooral willen tegenspreken is dat De Mol alleen maar uit is op de beste prijs voor zijn aandelen. Hij vindt het opbouwen van een mooie mediaonderneming veel belangrijker.” Het initiatief voor de fusiebesprekingen werd genomen door Talpa en Belgacom. Waarnemers veronderstelden dat De Mol zijn belang van 42 procent in Versatel zou willen overdoen aan de Belgen. Notermans stelt echter dat De Mol niet uit is op een uitruil van belangen. De Mol zou juist alle drie de bedrijven onder één paraplu willen brengen. Al eerder heeft John de Mol gesteld dat hij gelooft dat in de toekomst de diverse media naar elkaar toe zullen groeien. ”De scheiding tussen televisie, radio en computers zal steeds verder afnemen,” aldus Notermans. ”In dat proces spelen televisie- en telecombedrijven een belangrijke rol.” Vooral op het gebied van het binnenhalen van de uitzendrechten voor voetbalwedstrijden wordt het bedrijf een machtsfactor.

Kort Medianieuws

** De politie Utrecht heeft vrijdag twee medewerkers van RTV Utrecht aangehouden, omdat ze over het hek van Paleis Soestdijk waren geklommen. De twee zijn verhoord en met een proces-verbaal naar huis gestuurd. Volgens RTV Utrecht gaat het om presentator Bart Spring in ’t Veld (in 1999 winnaar van het reality programma Big Brother) en een cameraman. Ze maakten opnames voor het jongerenprogramma Rauwkost en wilden een sticker op de muur van het paleis plakken. Een woordvoerder van de politie zei niet blij te zijn met de actie. (ANP)

** Martine Sandifort gaat naar alle waarschijnlijkheid met Jack Spijkerman mee naar Tien. De cabaretière zei vrijdag voor 90 procent bereid te zijn de overstap te wagen, in tegenstelling tot de rest van het ‘Kopspijkers’-team. De overige cabaretiers uit het programma ‘Kopspijkers’ lieten woensdag weten de presentator niet te willen volgen naar de nieuwe tv-zender van mediatycoon John de Mol. De VARA gaat misschien ook een nieuw programma rond de cabaretiers maken. Sandifort wil nog geen definitieve keus maken, maar is verleid door de gedachte met Jack Spijkerman verder te gaan.

** BNN wil de soap ONM gaan uitzenden. De publieke jongerenomroep is hierover in overleg met producent Endemol. Yorin schrapt de soap na het lopende televisieseizoen uit de programmering. “Er wordt momenteel gesproken over het publieke karakter van ONM, dus hoe de soap geschikt kan worden gemaakt voor BNN en Nederland 2”, aldus een woordvoerster van BNN. De definitieve beslissing om ONM (voorheen Onderweg Naar Morgen) wel of niet uit te zenden wordt op korte termijn genomen. Naast BNN heeft ook SBS6 interesse in de serie.

** De Europese Voetbalbond (UEFA) heeft Telenet de exclusieve rechten toegekend voor de uitzending van de European Champions League betaaltelevisie in Vlaanderen. Het gaat om wedstrijden van ’tweede keus’, de wekelijkse ’topaffiches’ worden op de commerciële zender VTM getoond, die enkele weken geleden de gewone tv-rechten in de wacht sleepte. Het akkoord -voor de periode 2006-2009- omvat vanaf volgend seizoen een aantal live matchen, hoogtepunten, magazines, uitzendingen in uitgesteld relais en internetrechten. (Standaard)

** Ondernemers zijn volgende maand verlost van de verplichting om door een advertentie in de Staatscourant te melden dat ze hun jaarstukken hebben gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel. Vanaf 10 juni kunnen ze dat doen op een website van de Kamers van Koophandel. Dat heeft staatssecretaris Van Gennip van Economische Zaken vrijdag geschreven aan de Tweede Kamer, die er in een motie van Aptroot (VVD) en Smeets (PvdA) op had aangedrongen bedrijven te bevrijden van onnodige ergernis en kosten. (ANP)

** Het plan van staatssecretaris Van der Laan is voorlopig niet meer dan een discussiestuk voor het kabinet, maar in Hilversum wordt al met verbijstering op de voorstellen gereageerd. TROS-voorzitter Van Doodewaerd heeft het zelfs over “een hoog kabouter Plop-gehalte”. “Denkt de staatssecretaris nu echt dat ze de mensen een plezier doet met veel cultuur en een kindernet? Dit is totale uitverkoop”, zegt hij tegen het Algemeen Dagblad. Ook het CDA lijkt niet erg positief over de plannen. “In het Paasakkoord stond niets over budgetdalingen.” (via Essent)

** Maandag beginnen in Amsterdam de opnamen van een bijzondere aflevering van de populaire BBC-detectiveserie Dalziel & Pascoe, die al vele jaren bij de KRO te zien is. Onder regie van hoofdrolspeler Warren Clarke (Andy Dalziel) zullen diverse Nederlandse acteurs hun opwachting maken in deze Amsterdam- special, onder wie Jeroen Krabbé, Johanna ter Steege, Pierre Bokma, Ellen ten Damme, Sabri Saad El-Haamus, Joep Sertons en Michiel Huisman. Er wordt gedraaid op bijzondere locaties in de hoofdstad. In deze aflevering, die medio volgend jaar bij de KRO is te zien, komen Dalziel & Pascoe naar Nederland voor een congres. Wat een onbezorgd uitje lijkt te zijn, wordt uiteindelijk een spannend avontuur. (Telegraaf)

“Omroepen verliezen helft budget”

De publieke omroepen moeten zeker 50 procent van hun budget inleveren. Eén publiek net moet zich helemaal richten op kinderen en jongeren. Dat staat in een uitwerking van het Paasakkoord van staatssecretaris Medy van der Laan (Media, D66). Volgens het plan moeten de publieke omroepen zich richten op opinie, debat en achtergrondinformatie. Voor andere programma’s moeten ze de concurrentie aangaan met productiemaatschappijen en stichtingen die zich toeleggen op het maken van publieke televisie. Haar partijgenoot Bert Bakker lichtte de plannen donderdag toe. ‘Het gaat om drie functies: nieuws verzorgd door de NOS, opinie en debat door de omroepverenigingen en overig: kunst- en cultuurprogramma’s, sport, infotainment, educatie.’ Het voorstel volgt voor een belangrijk deel het advies van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). De omroepen moeten hun gehalveerde budget gebruiken om de opinie- en debatprogramma’s te maken. Voor andere programma’s, in de categorie overig, moeten ze apart plannen indienen. De raad van bestuur van de Publieke Omroep heeft hiervoor budget en bepaalt wie de programma’s maakt en geld krijgt. Dit kunnen ook onafhankelijke productiemaatschappijen zijn of stichtingen met donateurs. Stichtingen moeten wel als doel hebben het bijdragen aan de publieke televisie. Met die eis worden de publieke netten in tegenstelling tot het WRR-advies niet opengesteld voor bijvoorbeeld organisaties als de ANWB en Greenpeace. ‘Als iedereen maar televisie kan gaan maken, wordt de versnippering veel te groot’, licht Bakker toe. Hij geeft aan dat een aantal punten nog wel ter discussie staat, zoals de positie van de reclame. De VVD wil ervan af, iedereen natuurlijk wel, maar volgens D66 is dat niet haalbaar. Wel valt te denken aan het gericht inzetten van reclame-opbrengsten. ‘Bijvoorbeeld voor meer Nederlands drama’, zegt Bakker. ‘Ook het jeugdnet is nog niet uitgediscussieerd, maar wat mij betreft noodzakelijk om de publieke omroep te vernieuwen.’ Het net voor kinderen en jongeren moet gebruik maken van de multimediale mogelijkheden, omdat vooral jongeren hiermee bezig zijn. De woordvoerster van de staatssecretaris wijst erop dat nog niets is besloten. Van der Laan bespreekt haar voorstel binnenkort in het kabinet. (ANP/Volkskrant)

Radio Waddenzee/Seagull begint testuitzendingen op AM

Radio Waddenzee is donderdag 12 mei begonnen met testuitzendingen via 1602 AM. Het radiostation richt zich op toerisme in Noord-Nederland in het algemeen en de waddeneilanden in het bijzonder. De testuitzendingen zijn met beperkt vermogen, uiterlijk 1 juli is het radiostation op vol vermogen volledig operationeel. De AM-zender is dan te beluisteren in Noord- en Midden-Nederland. Begin deze maand zijn de zendmasten geplaatst nabij Finkum in Noord-Friesland en daarom konden de testuitzendingen beginnen. Radio Waddenzee brengt dagelijks van 07.00 tot 19.00 uur muziek, nieuws en informatie voor de miljoenen toeristen die jaarlijks in Friesland, Groningen, Drenthe en de kop van Noord-Holland komen. De luisteraars worden op de hoogte gebracht van de vele mogelijkheden die er op toeristisch gebied zijn. Maar ook actuele zaken zoals verkeersinformatie, veerdienstregelingen, evenementen en watersportzaken komen uitgebreid aan de orde. Internationaal, nationaal en lokaal nieuws houdt vakantiegangers en uiteraard de inwoners van de regio op de hoogte van actuele gebeurtenissen. In de avond en nacht (19.00 – 07.00 uur) is via de zender te luisteren naar Radio Seagull, een internationaal muziekstation. – Fotorapportage bouw zendmasten

Vlaanderen: Verkoop deel Canal+ aan VMMA onzeker

De verkoop van de Vlaamse productieafdeling van betaalzender Canal+ door Telenet aan de Vlaamse Media Maatschappij (VMMa) komt in het gedrang door de tv-rechten van de Belgische voetbalcompetitie. Dat meldt De Tijd. De Profliga wees onlangs de rechten aan Belgacom toe die een overeenkomst heeft met de VRT. De Raad van Mededinging (RvM) moet nog toestemmen. Telenet en VMMa tekenden een verklaring over de verkoop van de rechten en een afdeling van Canal+. Een afronding van het akkoord kan pas nadat de RvM beslist heeft. Maar Telenet twijfelt nu Telenet:”We stellen ons vragen” Telenet splitste activiteiten van Canal+ af op vraag van een aantal Vlaamse zenders. “Ze zagen een bedreiging in het feit dat wij distributie en rechten combineren. Maar nu maakt de VRT zelf afspraken met Belgacom. We stellen ons dan ook vragen bij de beslissing om de activiteiten af te stoten”, reageert Telenet. Ook de VMMa wil praten. “Canal+ heeft nog veel troeven. Maar we moeten samenzitten om te zien in welke mate Telenet nog geïnteresseerd is om samen te werken met ons, en wij met hen”, aldus Christian Van Thillo van VMMa. Volgens hem heeft Telenet nu in zijn eigen vingers gesneden door te wachten met het tekenen van een definitief akkoord. (VRT)

Kort Medianieuws

** Donderdag zijn er testuitzendingen geweest op de middengolffrequentie 1395 kHz. Vanaf zaterdag zullen via deze frequentie de uitzendingen te horen zijn van Radio London / The Big L. De uitzendingen zullen plaatsvinden vanaf het am-zendstation aan de Trintelhaven.

** De tv-kijkers in Zoetermeer kunnen zeker tot september volgend jaar naar dezelfde zenders kijken als die nu via de kabel worden aangeboden. Wel wordt onderzocht of cultuurzender ARTE en de Europese nieuwszender Euronews een kanaal kunnen delen

** De single Radar Love van de Golden Earring heeft volgens de Radio 2-luisteraar het mooiste intro. Dit is donderdag bekend gemaakt in het radioprogramma Schiffers.FM. De afgelopen weken kon er gestemd worden op 111 intro’s.

** Journalisten en technici van de Britse omroep BBC leggen drie dagen het werk neer uit protest tegen het verlies van 3780 banen. Op 23 en 31 mei en op 1 juni zullen zij staken. Volgens de vakbonden wordt op een later tijdstip nog een vierde werkonderbreking bekendgemaakt om voor ‘de grootst mogelijke verstoring’ te zorgen. De directie van de BBC liet donderdag in een verklaring weten teleurgesteld te zijn door de opstelling van de bonden. ‘De bonden brengen de relatie van de BBC met het publiek in gevaar en dat is in niemands belang’, aldus de verklaring.

** De Koninklijke Landmacht gebruikt niet langer een advertentie waarin een jong kind te zien is dat een militaire helm draagt. Het leger gebruikte de advertentie om aandacht te vragen voor de Landmachtdagen op 28 en 29 mei. Verontruste burgers trokken na de publicatie ervan bij defensie aan de bel omdat ze meenden dat de foto een beeld opriep van kindsoldaten. „Hoewel we wilden laten zien dat de Landmachtdagen voor iedereen de moeite waard zijn, was het geenszins de bedoeling een ongewenst beeld op te roepen en mensen daardoor onnodig te kwetsen.”

** De BBC-uitzending van de controversiële theatershow Jerry Springer, the Opera, die in januari circa 80.000 klachten heeft opgeleverd, was niet tegen de regels. Dat is het oordeel van Ofcom, de organisatie die in opdracht van de Britse overheid toezicht houdt op de media. ,,Hoewel de show een beledigende strekking had en zelfs bedoelde te schokken, was de uitzending in een heldere context geplaatst als commentaar op moderne televisie,” aldus de uitspraak.

** Vlaams minister van Media Geert Bourgeois roept de VRT op om tegen 2010 alle Nederlandstalige VRT-programma’s te ondertitelen voor doven en slechthorenden. De woordvoerder van de minister zei dat tijdens het feest voor de vijfentwin- tigste verjaardag van VRT Teletekst. Op acht mei 2000 werd het eerste bericht via Teletekst uitgezonden. De algemeen directeur van de VRT televisie, Aimé Van Hecke, zegt dat het niet onrealistisch is. “Maar we zullen wel de nodige middelen moeten krijgen om dat te verwezenlijken”, zegt hij.

** De radiozender FunX heeft na druk van de Bond tegen het vloeken besloten om het nummer ‘En nu ga je dansen klootzak’ van DJ Chuckie niet meer overdag te draaien. “We schreven het station dat het uitzenden van een lied met zo’n scheldwoord de prettige omgang tussen mensen bepaald niet bevordert en (blijkbaar ook onder kinderen) de verruwing in de hand werkt”, zo schrijft de bond op haar site. De ongekuiste versie van de single, die volgens de Bond tegen het vloeken niet geschikt is voor kinderen, is alleen nog tussen 21.00 en 6.00 uur te horen. Overdag draait het station een exclusieve versie, die door dj Idriss gecensureerd is.

** Het weblog Jaggle.nl is per direct gestopt met de piraterijhoek waarbij de makers illegale cd’s aanboden. Dit meldt stichting Brein vandaag. Jaggle riep onlangs een downloadsectie in het leven en bood nieuwe cd’s aan die ze elders op internet vonden. Brein ontving veel klachten van platenmaatschappijen over de activiteiten van Jaggle….(via Geenstijl)

** Bij opnamen voor het programma Tussen Kunst & Kitsch is eergisteren een kostbaar schilderij van Jan van Kessel de Jonge opgedoken. John Hoogsteder, expert bij het programma, schat de waarde van het doek op zeker 100.000 euro. Het gaat om een zogeheten singerie, een afbeelding van apen in mensenkleding die op dit doek de tijd al kaartspelend doorbrengen. Van Kessel is bekend van zijn bloemstillevens en dieren. Vooral zijn wetenschappelijke weergaven van insecten zijn beroemd. Dat de Vlaamse schilder singeries maakte was wel bekend, maar ze zijn zeldzaam. (ANP)

** Weekblad Privé heeft een schikking getroffen met de ex-man van prinses Christina,Jorge Guillermo. Het blad schreef dat hij samenwoont met een man. De twee zouden woensdag tegenover elkaar staan voor de rechtbank, maar zijn er onderling uitgekomen. De exacte inhoud van de schikking wordt niet bekendgemaakt.Hoofdredacteur Evert Santegoeds van Privé wil wel kwijt dat het conflict niet draaide om het feit of Guillermo samenwoont met een man. “Dat staat wel vast”. In Privé stond dat ook tijdens het huwelijk met prinses Christina al een man in het spel zou zijn geweest.De hoofdredacteur erkende woensdag dat dit moeilijk hard te maken is en zal dit binnenkort rectificeren in zijn blad. (NOS)

“Kopspijkers-cabaret niet mee naar TIEN”

Bijna geen enkele cabaretier uit het team van Kopspijkers volgt Jack Spijkerman naar Tien. Dat zegt Erik van Muiswinkel in het AD. Van Muiswinkel zelf gaat “sowieso niet mee” naar de zender van John de Mol. Ook Spijkermans vaste assistent Bert Visscher haakt zeker af. De rest van het cabaretteam, onder wie Mike Boddé, Thomas van Luyn en Sanne Wallis de Vries gaan ook niet, verwacht Van Muiswinkel. ,,Jack heeft ons overvallen met zijn overstap. De sfeer is nu zeker niet: we gaan eens lekker met zijn allen onze schouders zetten onder zijn nieuwe tv-programma. Ik denk dat hij zich daarop heeft verkeken.” Van Muiswinkel somt op: ,,Sanne Wallis de Vries is druk bezig met een nieuw theaterprogramma. Die zie ik zeker niet overstappen. Mike en Thomas zijn er sowieso niet bij, die maken bij de VARA ook komend seizoen de Mike en Thomas show. Daarvoor heeft Jack zich nota bene nog hard gemaakt.” Alleen cabaretiers Martine Sandifort en Alex Klaasen, die niet meehelpen teksten schrijven, laten weten open te staan voor een overstap naar Tien. ,,Ik ben freelance, zit nergens vast”, zegt Sandifort. Bij de rest van het cabaretteam is er weerzin tegen werken voor De Mol, zegt Van Muiswinkel. ,,Ik heb hem twee keer gepersifleerd als zakkenvuller. Dan ligt het natuurlijk niet voor de hand dat ik nu hard naar hem toe hol. De wijze waarop De Mol de afgelopen maanden met zijn miljoenen overal de krenten uit de pap heeft weggekocht, vind ik niet bepaald sympathiek.” Volgens Jack Spijkerman is er ‘nog niets beslist’ en is hij ‘nog vollop met iedereen in gesprek’. ,,Ik hoop dat iedereen meegaat. Of dat ook gebeurt, vind ik moeilijk in te schatten.

TIEN komt met comedy ‘Het jaar van de tijger’

De nieuwe commerciële tv-zender TIEN gaat een relatiecomedy uitzenden. De website TV Toekomst Blogspot maakt vandaag bekend dat TIEN de relatiecomedy ‘Het jaar van de tijger’ heeft aangekocht. Deze relatiecomedy uit de koker van productiehuis NL Film & TV draait om het leven van een zestal dertigers in Amsterdam. Het was al langer bekend dat NL Film bezig was met de voorbereidingen voor deze serie, maar tot op heden had zich nog geen zender verbonden aan de serie. De serie zal geregisseerd worden door Marc de Cloe (bekend van ‘Boy Meets Girl Stories’) en Ron Termaat (bekend van de film ‘Lek’ en de serie ‘Trauma 24/7’) die elk ongeveer de helft van de afleveringen regisseren. Opnamens voor de serie beginnen 16 juni. Op dit moment bevindt men zich in de pre-productiefase. Een aantal rollen zijn inmiddels verdeeld. Jeroen Spitzenberger, bekend om zijn rollen in De Tweeling en Stille Nacht, en Waldemar Torenstra (Ja Zuster, Nee Zuster en De Band zijn al gecast.

Kort Medianieuws

** Bij het Donorregister zijn na een speciale televisieshow van SBS6 nog eens 115.000 registratieformulieren binnengekomen. Sinds zaterdag heeft het register in totaal meer dan 266.000 formulieren ontvangen. De wervingscampagne is een initiatief van de Nederlandse Hartstichting en de Nierstichting.Zij willen mensen ertoe bewegen aan te geven of ze orgaandonor willen worden. Afgelopen weekeinde zijn ze een campagne begonnen en gisteravond zond SBS6 een speciale tv-show uit. (NOSTT)

** De Britse zender Channel 4 maakt een documentaire over John Lennon. De Beatle werd 25 jaar geleden vermoord. En misschien zullen de makers ook Lennons moordenaar Mark Chapman interviewen. Het interview zou opgenomen worden in de gevangenis. (VRT)

** Op de Franse televisie heeft een debat over de Europese grondwet maandagavond meer dan 7,7 miljoen kijkers gelokt. Het debat op de commerciële zender TF1 was daarmee het best bekeken programma. TF1 had een marktaandeel van 30% en deed het beter dan M6, dat de film “Star Wars: The phantom menace” uitzond (“maar” 6,8 miljoen kijkers). Het succes van het tv-debat weerspiegelt het grote belang dat de Fransen hechten aan het referendum over de Europese grondwet op 29 mei. Ook boeken over het onderwerp liggen momenteel goed in de markt. (VRT)

** De regionale omroep RTV Oost heeft het boekjaar 2004 afgesloten met een positief resultaat van bijna een half miljoen euro. Voor 2004 was gerekend op een verlies van een half miljoen. Over het grote verschil tussen resultaat en begroting, zegt directeur H. Everts: ‘We hebben gaande het jaar op verschillende posten bezuinigd en het resultaat uit reclame-inkomsten is, tegen de verwachting in, met een ton gestegen tot 2,5 miljoen euro. Misschien hebben we wel wat voorzichtig begroot, maar dat is beter dan te veel optimisme.’ Een jaar eerder ‘verdiende’ RTV Oost overigens bijna vier ton. De winst is gestort in een egalisatiefonds, waaruit in de toekomst tegenvallers moeten worden betaald. Bij ongewijzigd beleid verwacht de regionale omroep vanaf 2009 met een structureel begrotingstekort te kampen. (Tubantia)

Z@ppelin wordt Z@pp

Z@ppelin, het jeugdnet van de publieke omroep krijgt met ingang van 4 september een nieuwe naam. De nieuwe zendernaam wordt Z@pp. De programma’s voor kinderen van 2 tot 5 jaar blijven wel onder de naam Z@ppelin uitgezonden. Een woordvoerster van de omroep zei dinsdag dat het jeugdnet met de naamsverandering beter wil inspelen op het veranderd mediagebruik van de doelgroep. ,,Met Z@pp is de publieke omroep aanwezig in de multimediale wereld van kinderen. De naam symboliseert het zappen tussen verschillende media en stimuleert kinderen tot interactiviteit.” Verder zal het jeugdnet dat in september 5 jaar bestaat, inspelen op het computergebruik van kinderen. Hiervoor wordt de slogan Z@pp to the Future gelanceerd. De lancering zal gepaard gegaan met verschillende feestelijke activiteiten.(ANP)

Kort Medianieuws

** Letland gaat protest indienen bij Moskou na de uitzetting van twee Letse journalisten. ,,Dit gebeurt niet nogmaals”, waarschuwde een woordvoerder van Buitenlandse Zaken dinsdag in Riga. Het gaat om twee verslaggevers van tv-zender LTV. Ondanks geldige papieren werd hen, volgens Riga, het filmen onmogelijk gemaakt. Maandag moesten ze hun filmmateriaal inleveren en Rusland verlaten.

** Ron Brandsteder moet worden geopereerd aan zijn long. Daarop is een plekje geconstateerd dat eind mei operatief wordt verwijderd. Eerder dit jaar was een kwaadaardig bultje op zijn onderbeen ontdekt, ook toen was medisch ingrijpen noodzakelijk. Joop van den Ende Theaterproducties maakte de gezondheidsproblemen van Brandsteder dinsdag bekend. De presentator stond aanvankelijk op de planken in de jubileumshow van André van Duin. Bert Kuizenga verving hem tijdelijk, maar zal dit nu de rest van de tournee doen. De voorstelling is nog te zien in Utrecht en Amsterdam. (ANP)

** Palazzina, producent van het RTL5-programma ‘Nederland in bedrijf’, werkt aan een nieuw commercieel autoprogramma, dat gedeeltelijk gebaseerd is op ‘Nederland in bedrijf’.In tegenstelling tot de bestaande autoprogramma’s, wordt hier niet elke minuut autotest betaald door de importeur. Palazzina gaat de auto-items uitzonderen van sponsoring. Het nieuwe programma duurt een uur en krijgt drie presentatoren. De eerste uitzending staat gepland voor begin 2006. (Essent)

** De VVD gaat voor haar leden videocursussen op internet geven. VVD Web TV combineert videobeelden, spraak, tekst en on-line diensten. Het tv-portaal wordt naast het trainen van leden ook gebruikt voor communicatiedoeleinden. De liberalen zijn de eerste politieke partij die video via internet inzet om snel te kunnen communiceren met leden en burgers. Kijkers kunnen op elk gewenst moment via een scherm de videopresentaties met synchroon meelopende dia’s, tekst en schematische voorstellingen bekijken. Tijdens de presentatie kunnen de kijkers relevante documenten opvragen, contact opnemen met de trainer en de redactie, alsmede een eigen beoordeling van de verschillende hoofdstukken doorgeven. Web TV is ontwikkeld door de Haya van Somerenstichting en Quadia. (Telegraaf)

** De oplages van het Nederlands Dagblad en het Reformatorisch Dagblad zijn afgelopen jaar opnieuw gestegen. De twee christelijke kranten vertonen al enkele jaren groei. Dat blijkt uit de cijfers die de belangenorganisatie HOI dinsdag bekendmaakte. De oplage van Het Parool stabiliseerde op circa 86.000 exemplaren,mede dankzij de wijziging in formaat.Op 3 februari dit jaar is ook Trouw overgestapt op het tabloidformaat. De gevolgen daarvan zijn nog niet zichtbaar in de cijfers. De Telegraaf op Zondag,die vorig jaar maart werd gelanceerd, heeft een oplage van 680.000. Van de zondageditie van Twentsche Courant Tubantia verschenen in het vierde kwartaal vorig jaar 54.344 exemplaren per keer. (NOStt)

Algemeen directeur Andre ten Wolde vertrekt bij ID&T

Per 1 juni 2005 vertrekt Andre ten Wolde bij Media- en Entertainmentbedrijf ID&T. Andre ten Wolde heeft bijna vijf jaar voor ID&T gewerkt en heeft besloten om een nieuwe uitdaging te zoeken. “ID&T gaat terug naar de core business: evenementen. Zowel in Nederland als internationaal met Sensation. Ik zal daar zelf leiding aan geven. Voor ons radiostation SLAM!FM zijn wij in gesprek met een aantal potentiële partners. Uiteindelijk zal dat, onder leiding van radiodirecteur Michel de Winter, extern doorgaan. Ook het magazine, Release, zal nog dit jaar worden verzelfstandigd. Ik ben daarover in gesprek met het management. Andre heeft in vijf jaar een grote bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van ID&T. Eerst als financieel directeur en de afgelopen twee jaar als algemeen directeur. Ik kan mij voorstellen dat hij zich nu op iets nieuws wil richten.”, aldus Duncan Stutterheim van ID&T . Andre ten Wolde over zijn vertrek: “In 5 jaar tijd heeft ID&T een enorme ontwikkeling meegemaakt. De evenemententak van ID&T staat als een huis. Met de internationale expansie is een goede start gemaakt in België en komende zomer ook in Duitsland. Ik ben blij dat ik daaraan mijn bijdrage heb kunnen leveren. Radiostation SLAM!FM groeit en daarvoor komt op korte termijn een partner. Na 5 intensieve jaren merk je dat de chemie afneemt en is de tijd voor mij gekomen om een nieuwe uitdaging te zoeken.”

Kort Medianieuws

** De omstreden Croky Chips-commercial, gemaakt door kunstenaar Michiel Hoving uit Groningen, wordt niet meer uitgezonden. In het spotje wordt de draak gestoken met Barend en Van Dorp en Jan Mulder. Het trio had gedreigd naar de rechter te stappen, daarom haalt de fabrikant de reclamespot van de buis. Maker Michiel Hoving was niet echt onder de indruk van de dreigementen.

** De directie van MTV Networks zag Rotterdam wel zitten als nieuwe vestigingsplaats voor haar hoofdkantoor. De gemeente Rotterdam had aan MTV Networks het gebouw Las Palmas aangeboden. Een groot gedeelte van het personeel (150 mensen) van MTV Networks ziet een verhuizing naar Rotterdam echter niet zitten. MTV onderhandeld nu alleen nog met Amsterdam.

** De twee hoogste bazen van het officiële radiostation van het Vaticaan zijn maandag door een rechtbank in Rome veroordeeld tot tien dagen voorwaardelijke celstraf. Kardinaal Roberto Tucci en priester Pasqualle Borgomeo zijn schuldig bevonden aan milieuvervuiling, omdat zendmasten van Radio Vaticaan te veel elektromagnetische straling veroorzaakten. Tegen het tweetal was vijftien dagen cel geëist. (ANP)

** Clearwire, een Noord-Amerikaanse provider van draadloos supersnel internet, komt op de Belgische markt. Het bedrijf zal in Belgie land twintig mensen tewerk stellen. Het bedrijf zal zijn diensten aanbieden in een aantal Brusselse gemeenten (Elsene, Sint-Gillis, Vorst, Schaarbeek, Sint-Lambrechts-Woluwe, Ukkel) evenals in het Waalse Mont-Saint- Guibert. Vanaf de herfst zal het systeem in de hele hoofdstad beschikbaar zijn. De technologie die werd ontwikkeld door Clearwire heeft dezelfde eigenschappen als een ADSL of TV-kabelverbinding. “Wij stellen een internetconnectie voor via een radiofrequentie waarvoor we een licentie hebben”, aldus Ridgwell, directeur van Clearwire in Belgie. (LN)

** De tentoonstelling in Sittard over het leven van Toon Hermans heeft tot nu toe 10.000 bezoekers getrokken. De expositie is nog tot en met donderdag te zien in het gebouw van de Media Groep Limburg. Hoewel er op 15.000 tot 20.000 bezoekers was gerekend, is de organisatie tevreden. Eigenlijk zou de tentoonstelling afgelopen weekend sluiten, maar vanwege de belangstelling duurt die nog een paar dagen langer. Het grootste deel van de bezoekers komt uit Limburg, maar ook uit de rest van Nederland is er veel belangstelling voor de cabaretier, die vijf jaar geleden overleed. (L1)

** De regionale commerciële radiozender Amor FM is vanaf 24 mei ook te beluisteren via de kabel in Breda en omgeving. De frequentie wordt 106.8 MHz.

** Quote Media/MTV’s nieuwe blad InMagazine, een soort RTL Boulevard op papier, met ook een tv-gidsje erin, krijgt van SBS geen programmagegevens. SBS, dat zelf Veronica Magazine uitgeeft, vindt dat de SBS-programmagegevens al via genoeg kanalen worden verspreid. InMagazine krijgt wel gegevens van RTL en de publieke omroepen. De laatste willen via hun deelname Programmabladen AKN zelfs opgemaakte pagina’s aanleveren, maar het Commissariaat voor de Media vindt dat dat niet kan. Het verbood AKN onlangs althans om opgemaakte pagina’s aan het AD te leveren. Daar loopt nog een hoger beroep over. (Adformatie/Villamedia)

België: Voetbal op VRT weer stap dichterbij

Vanaf volgend seizoen kan de Vlaamse publieke omroep VRT weer beelden uitzenden van het Belgische betaalde voetbal. Alleen de Raad voor Mededinging van de Europese Commissie kan nog roet in het eten gooien. Dit bericht De Standaard. De Profliga heeft de uitzendrechten voor het Belgische voetbal vandaag voorwaardelijk toegekend aan Belgacom, dat vorige week 36 miljoen euro per seizoen bood voor het totale pakket. Voor drie van de zes pakketten heeft Belgacom een overeenkomst gesloten met de VRT. De openbare omroep zal de samenvattingen van de speeldagen uitzenden en pakt uit met een televisiemagazine op maandagavond. Ook de matchen en de eindronde in tweede klasse zitten in de overeenkomst met Belgacom. De definitieve toewijzing is afhankelijk van de uitkomst van het onderzoek naar de toewijzingsprocedure dat de Belgische Raad van Mededinging besliste in te stellen. (Standaard)

Nederland 3-zenders willen één directeur

De omroepen van Nederland 3, VARA, VPRO en NPS willen meer macht hebben tegenover de netcoördinator Lennart van der Meulen. De omroepen hebben daarom een adviesbureau ingeschakeld om op zoek te gaan naar een (gezamenlijke) directeur voor Nederland 3. De directeur moet namens de omroepen een vuist kunnen maken tegen Van der Meulen, zegt VPRO- directeur Peter Schrurs in de Volkskrant. ‘Die directeur zóu één van de mogelijkheden kunnen zijn. Maar het gaat er ons vooral om dat de samenwerking op het net wordt verbeterd.’ Netcoördinator Van der Meulen maakte bekend 40 procent van de programma’s van Nederland 3 te gaan vervangen door uitzendingen die meer zijn gericht op jongeren. Ondermeer TV3 en VARA Live moeten hiervoor wijken. Van der Meulen: ‘Niemand wil het hele jaar door TV3. We willen een ander programma op dat tijdstip. Ook VARA Live houdt daarom op te bestaan samen met 40 procent van de huidige Nederland 3 programma’s, waaronder Kopspijkers en Het Lagerhuis.’ De zendercoördinator zegt dat het minst bekeken publieke station ‘wat te afhankelijk was’ van de zaterdagavond met Kopspijkers. ‘We willen meer jongeren trekken. Daarom gaan we tussen zeven en half negen nieuwe programma’s ontwikkelen.’Ook de zondag-VPRO- avond wordt aangepakt, alleen kan de netcoördinator nog niet zeggen hoe. ‘We wachten af wat Talpa gaat doen.’ (Adformatie)

Kort Medianieuws

** Met een marktaandeel van 17,1 procent was Nederland 2 de afgelopen week marktleider op tv. Zusterzenders Nederland 1 en 3 behaalden respectievelijk 12,2 en 8,1 procent. Samen kwamen de publieke zenders daarmee uit op 37,4 procent. RTL4 scoorde 13,9 procent, RTL5 4,0 en Yorin 4,3 procent. Samen komen de RTL-zenders op 22,2. SBS6 behaalde een aandeel van 9,2 Net5 4,3 en Veronica 2,6 procent. (Adformatie)

** De voormalige zeezender Radio London komt zaterdag terug in de ether. Het station zou gaan uitzenden via de Nederlandse AM-frequentie 1395 KHz, die eerder werd gebruikt door Radio 10 Gold en eigendom is van Radlon Media. Radio London kan niet 24 uur per dag gebruik maken van de AM-frequentie aangezien s avonds op dezelfde frequentie sterke middengolf-uitzendingen te horen zijn uit Albanië. Radio London (The Big L) zond van 23 december 1964 tot 14 augustus 1967 uit vanaf de voormalige WOII-mijnenveger Galaxy, in de monding van de Thames. Vanaf het zendschip presenteerden dj’s als Tony Blackburn, wijlen Kenny Everett, Keith Skues en de vorig jaar overleden John Peel programma’s. Het nieuwe Radio London heeft zijn studio’s in Frinton-on-Sea, aan de Engelse zuidoostkust. Sir Cliff Richard zou de zender zaterdag openen. (via o.a. Mediatref/Erwin’s Weblog)

“Noordzee 100.7 FM verkocht aan Belgen”

De commerciële radiozender Noordzee 100.7 FM zou zijn verkocht aan Belgische investeerders. Dat meldden welingelichte bronnen en direct betrokkenen zondag in het AVRO-radioprogramma Antenne 2. De muziek en entertainment zender van John de Mol’s mediabedrijf Talpa legde in 2003 nog ruim 80 miljoen euro neer om acht jaar op de 100.7FM te kunnen uitzenden. Het marktaandeel van het station is in die periode niet relevant gewijzigd. Woordvoerder Thomas Notermans van Talpa ontkent de verkoop. De laatste week gaan ook sterke geruchten dat Talpa de succesvolle hitzender Radio 538 zou willen overkopen. Ook die koop wordt door de betrokkenen ontkend. Talpa mag echter niet tegelijk Noordzee FM en Radio 538 beziten. Een mogelijke verkoop van Noordzee FM zou de weg naar een koop van Radio 538 vrijmaken. (via Antenne2)

Canal+ staakt doorgifte via Kabel Noord

Per 1 juni aanstaande zijn de kanalen Canal+ Rood en Canal+ Blauw niet meer te ontvangen via Kabel Noord. Reden hiervoor is dat Canal+ de bestaande overeenkomst met Kabel Noord voor signaallevering heeft beëindigd. De bestaande abonnees zullen hierover individueel door CANAL+ worden geïnformeerd. Kabel Noord is als aanbieder van radio en televisiezenders actief in Noordoost Friesland. Het bedrijf heeft circa 25.000 huishoudens in de gemeenten Ameland, Dantumadeel, Dongeradeel, Kollumerland c.a. en Schiermonnikoog. (via JdR)

Veel ‘Rozen’ voor Britse programma’s

De Gouden Rozen van het bekende televisiefestival in het Zwitserse Luzern zijn ook dit jaar massaal naar program- ma’s uit Groot-Brittannië gegaan. “Little Britain” won in de prijs voor beste comedy en de hoofdrolspelers en bedenkers Matt Lucas en David Williams kregen de prijs voor beste comedyacteur en “Green wing”-actrice Pippa Haywood kreeg de prijs voor comedyactrice. Programma’s uit 33 landen dongen mee naar de “tv-Oscars” die voor de 45e keer werden uitgereikt. In de categorie variété won “Strictly come dancing”. Bob Geldof kreeg een speciale prijs voor zijn strijd tegen armoede en aids. In de categorie Game Show de was de Gouden Roos voor het programma Test the Nation: The Great British Test op BBC 1. Dit programma wordt geproduceerd door het Nederlandse Eyeworks. Zie ook Double TV win for Little Britain via de BBC. (VRT/ANP/BBC).

Kort Medianieuws

** XX Uitgevers brengt eind mei een verzameling brieven van Theo van Gogh aan Boudewijn Büch in boekvorm uit. De brieven verschenen in de jaren negentig in het Amsterdamse Universiteitsblad Folia. Dat is zondag bekendgemaakt door het Boudewijn Büch gezelschap BüchMania. Theo van Gogh – Wassenaarse brieven, Brieven aan Boudewijn Büch verschijnt in een eenmalige kleine oplage. Het voorwoord werd geschreven door Theodor Holman, een goede vriend van Van Gogh. Van de antwoordbrieven van Büch aan Van Gogh zijn samenvattingen opgenomen. Boudewijn Büch stierf in november 2002 aan een hartstilstand. Van Gogh werd in november van 2004 vermoord in Amsterdam. (ANP)

** De zoekmachine Google blijkt afgelopen nacht een half uur lang verdwenen te zijn geweest. Gebruikers werden doorverwezen naar een andere zoeksite, zo blijkt uit screenshots. Volgens Google zelf gaat het om een DNS probleem, maar dan is het toch wel merkwaardig at mensen “toevallig” op een andere zoeksite terecht kwamen. Andere sites spreken van een hack. (Mediafacts)

** De Nederlandse entertainer Rudi Carrell is zaterdag in het Duitse Bodenwerder met de Münchhausen-prijs onderscheiden. De 70-jarige zanger/showmaster kreeg de onderscheiding voor zijn levenswerk. De prijs is genoemd naar de beroemdste inwoner van Bodenwerder, de ‘leugenbaron’ Hieronymus von Münchhausen (1720-1797). Aan de prijs is een bedrag van 2500 euro verbonden. Premier Wulff van de deelstaat Nedersaksen prees Carrell als een ,,vaste grootheid” van het Duitse televisieamusement in de laatste halve eeuw. (ANP)

** Rijk de Gooyer is getroffen door een herseninfarct. De 79-jarige acteur ligt in het ziekenhuis. Het herseninfarct gebeurde de afgelopen week. „Zoals veel mensen die dit overkomt gaat het niet zo goed met hem”, aldus Gerard van Lennep, sinds jaar en dag De Gooyers agent. Het is dan ook niet duidelijk wanneer Rijk naar huis mag. „Het probleem is dat de artsen niet precies kunnen duiden wat er precies gaande is”, zegt Van Lennep. „Momenteel wordt er een aantal tests gedaan, dus is het nog afwachten”, aldus Van Lennep. (Telegraaf)

** Tijdens de uitreiking van de British Soap Awards gisteravond heeft de soap Coronation Street 8 prijzen gewonnen. De grote concurrent EastEnders ging met vijf prijzen naar huis. Vorig jaar was EastEnders nog de grote winnaar met zeven prijzen. Woensdag wordt de show uitgezonden door de commerciële tv-zender ITV1. (via BBC).

** SBS 6 trekt dinsdag een heel blik Bekende Nederlanders open tijdens Hart voor een ander: de Nationale Donoractie. Het programma (aanvang 20.30 uur) wordt gepresenteerd door een aantal meiden van ‘Hart van Nederland’ en wil zoveel mogelijk nieuwe donoren werven. De omroep krijgt daarbij hulp van onder anderen Esther Duller, Nance, Joris Lutz, Henk Westbroek, Marjan Mudder, Anita Witzier, Howard Komproe en Yorinde Moll.

** De steunzender van de regionale commerciële radiozender Hot Radio in Lochem (93.5 MHz) is weer in de lucht. Vorige week verdween de steunzender plotseling uit de ether. De steunzender van Hot Radio in Enschede (93.3 MHz) is nog wel ‘off air’.

“Doek valt voor TV3 en Vara Live”

Het doek gaat dan toch vallen voor het kunst- cultuur- en mediaprogramma van Nederland 3. Na de huidige reeks is het gedaan met TV3, nadat het programma drie metamorfoses heeft gehad, maar steeds op verkeerde momenten werd uitgezonden. Netcoördinator Lennart van der Meulen in de Volkskrant: Niemand wil het hele jaar door TV3. We willen een ander programma op dat tijdstip. Ook VARA Live houdt daarom op te bestaan samen met 40 procent van de huidige Nederland 3 programma’s, waaronder Kopspijkers en Het Lagerhuis. Van der Meulen: We waren wat te afhankelijk van de zaterdagavond met Kopspijkers. We willen meer jongeren trekken. Daarom gaan we tussen zeven en half negen nieuwe programma’s ontwikkelen. Ook de zondag-VPRO-avond wordt aangepakt, alleen kan de netcoördinator nog niet zeggen hoe. We wachten af wat Talpa gaat doen. (via Medialog Blogspot)

MTV en ID&T naar Amsterdams NDSM-terrein

MTV Networks en ID&T willen zich vestigen op het NDSM-terrein in Amsterdam-Noord. De voormalige werf moet uitgroeien tot het hart van de creatieve industrie in Amsterdam, met kantoren, festivals en horeca. Dit bericht dagblad het Parool vandaag. De muziekzender MTV en ID&T, onder meer organisator van dancefeesten, zijn in verregaande onderhandeling met Mediawharf, de eigenaar van de werf. Mediawharf is een consortium van vier partijen, waaronder Imca Vastgoed. ”We praten op exclusieve basis,” zegt Ton van Oosten, directeur van Imca Vastgoed. Duncan Stutterheim, directeur van ID&T, zegt dat hij het hoofdkantoor van zijn bedrijf wil verplaatsen naar de werf. ”Maar alleen een kantoor is niet interessant. We denken aan meer activiteiten, zoals een klein festival.” Ook komt er ruimte voor horeca. MTV Benelux wil al enige tijd weg uit Bussum. De muziekzender twijfelde tussen Rotterdam en Amsterdam, maar de keuze lijkt nu te vallen op de hoofdstad. Wethouder Financiën Frits Huffnagel is optimistisch over de kansen van Amsterdam. ”Het ziet er heel goed uit.” Bij de zenders van MTV werken circa 150 mensen. ID&T heeft ongeveer zeventig mensen op het kantoor. Het is de bedoeling dat meer creatieve bedrijven naar de werf trekken. Het Amsterdamse multimediabedrijf Media Republic is ook al langs geweest. Deze onderneming met 130 werknemers zit nu nog aan de Keizersgracht. ”Dit is een serieuze optie,” zegt directeur Bas Verhart. Stutterheim verwacht binnen twee weken een akkoord te bereiken. Van Oosten van Imca Vastgoed schat dat de bedrijven in de zomer van 2006 kunnen verhuizen naar het terrein. MTV was onbereikbaar voor commentaar.

“Casema jaagt Utrechtse klanten op kosten”

Kabelmaatschappij Casema jaagt ongeveer 70.000 klanten in de regio Utrecht op kosten. Voor de betaling van het kabeltarief met een acceptgiro moeten zij vanaf 1 juni vijf euro per jaar betalen, zo blijkt uit een brief die Casema onlangs rondstuurde. Nu betalen de klanten van Casema hun kabelgeld nog via hun energienota. Voor de acceptgiro’s die Eneco hiertoe verspreidt, betaalt de klant niets extra, aldus een woordvoerder van het energiebedrijf. Met ingang van 1 juni van dit jaar wil Casema de administratie echter in eigen beheer nemen. Het gevolg is dat de klant die met acceptgiro’s wil blijven betalen, hiervoor administratiekosten in rekening krijgt gebracht. Een woordvoerder van Casema wijst erop dat klanten altijd kunnen kiezen voor betaling via automatische incasso. „Dat is gratis.” Als de wijziging de klanten niet bevalt, kunnen ze daarnaast „altijd overstappen naar een andere aanbieder”, aldus de woordvoerder. (Telegraaf)

Kort medianieuws

** De commerciële radiozender Radio Veronica gaat haar steunzender in Haarlem (91.6 MHz / 5 KW) verplaatsen naar Amsterdam. Met deze verhuizing wil Radio Veronica haar dekking in de hoofdstad verbeteren. Het is nog niet bekend wanneer de zender wordt verplaatst van Haarlem naar Amsterdam.

** De Italiaanse website Indymedia.it is volgens berichten in de Italiaanse media wegens smaad op paus Benedictus XVI van het net gehaald. De actie volgde op last van het Italiaanse Openbaar Ministerie. Op de website was een fotocollage te zien, waarop paus Benedictus XVI in nazi-uniform werd afgebeeld. Op de internetsite was ook het woord “nazi-paus” te lezen. Gianni Alemanno, de Italiaanse minister van Economische zaken van de postfacistische Alleanza Nazionale (AN), steunde de beslissing van de Romeinse openbare aanklager. “De aanval op de paus is vulgair en beledigend”, oordeelde hij. De communistische krant Liberazione had uit solidariteit de pausfoto van Indymedia op de voorpagina gepubliceerd. (ALB/MAE, belga)

** Rob Stenders moet een andere naam bedenken voor zijn Yorin FM-show FreakOlympics, zaterdag tussen 00.00 en 02.00 uur. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft RTL Nederland, eigenaar van (o.m.) Yorin FM, verboden de naam FreakOlympics nog langer te gebruiken. Voor elke overtreding eist het IOC een bedrag van 25.000 euro wegens inbreuk op het auteursrecht. Het radioprogramma FreakOlympic bestaat al 8 jaar op de Nederlandse radio. (via o.a. Mediatref)

** Vrijdag is in Antwerpen professor emeritus aan de KU Leuven Guido Fauconnier overleden. Hij was 69 en had hartproblemen. Guido Fauconnier blijft vooral bekend als de “founding father” van de communicatiewetenschap in Vlaanderen. Hij is auteur van een aantal basiswerken over communicatietheorie, die in talrijke opleidingen nog steeds als referentiewerk worden gebruikt. In zijn onderzoek heeft Fauconnier ook bijgedragen tot het wetenschappelijk maken van onder meer de studie van de reclame en de public relations. Hij heeft ook bijgedragen tot het onderzoek naar de zogeheten “nieuwe media”. (VRT)

** Het Belgische Profliga houdt maandag een buitengewone vergadering over het contract voor de uitzendrechten. “We zullen dan bekijken welk standpunt we innemen over bepaalde zaken die nu op tafel liggen”, aldus voorzitter Jean-Marie Philips. De liga had vrijdag een gesprek met de “verliezers” in het voetbalcontract (Telenet, BeTv, RTBF en VTM). Ook met Belgacom, dat het hoogste bod (36 miljoen euro) heeft gedaan op de voetbalrechten, was er een gesprek. Telenet voelt zich benadeeld en beweert dat de Profliga de procedure niet correct heeft gevolgd. (VRT)

**Misdaadverslaggever John van den Heuvel van de Telegraaf en RTL Boulevard lijkt een droomdeal te hebben gesloten met RTL Nederland. Door de stoelendans in televisieland waarbij John de Mol de sterren inlijft, komen er budgetten vrij om nieuwe programma’s te maken. Een van de nieuwe sterren bij RTL zal John van den Heuvel zijn. Volgens welingelichte bronnen komt hij vanaf september op de buis met een wekelijks misdaadprogramma. (BON)

**Internetjournalist Wessel Zweers heeft zijn website Internetprivacy.nl van het net gehaald omdat de site niet het juiste publiek trok. ,,Blijkens de reacties die ik kreeg was de site vooral populair bij de verkeerde doelgroep”, zegt Zweers (41), die de site in 2001 is begonnen. De site trok volgens de journalist vooral ,,jonge hackers die hun sporen willen uitwissen, scholieren die hun klasgenoten anoniem willen pesten en mensen die hun partner verdenken van buitenechtelijke relaties en willen weten hoe ze het internetgedrag van hun wederhelft kunnen traceren.” (NRC)

TV-Home staakt doorgifte Cinenova

TV Home, het digitale tv- en radiopakket van kabelaar Essent, vervangt per 18 mei de filmzenders van Cinenova door het Canal+ -pakket. Kabelaars UPC, Multikabel en Nutsmaas hadden al aangekondigd de doorgifte van Cinenova te gaan staken. Het is onduidelijk of kabelaar Casema ook stopt met doorgifte van Cinenova via haar digitale pakket. Het Canal+ pakket gaat € 22,95 per maand kosten bij TV Home, tegen € 9,95 voor Cinenova. Het pakket bevat de zenders Canal+ Rood, Canal+ Blauw en Canal+ Geel. Uit een brief die door Essent is gestuurd aan TV Home-gebruikers die momenteel een abonnement op Cinenova hebben, blijkt dat deze abonnees tot en met 31 december 2005 voor de drie Canal+ kanalen € 9,95 per maand blijven betalen. Vanaf 1 januari 2006, zal het aanbod van Canal+ worden opgesplitst in een sportkanaal en een filmkanaal. Abonnees kunnen dan een keuze maken voor één van de beide kanalen of voor het zogenaamde combipakket. Meer informatie via TVHome. (o.a. via www.digitalekabeltelevisie.nl).

‘Rechtszaak tegen Mohammed B. kan worden uitgezonden’

Er zijn geen belemmeringen om de rechtszaak tegen Mohammed B. integraal uit te zenden, noch uit het oogpunt van portretrecht noch om redenen van privacy. Dat heeft de hoogleraar G. Schuijt vrijdag betoogd in het Nederlands Juristenblad. ,,Als we er van uitgaan dat de moord op Theo van Gogh, de wijze waarop en de reden waarom zij is geschied onze samenleving zeer diep geschokt hebben, staan er geen belemmeringen in de weg voor integrale uitzending”, aldus de specialist in mediarecht. Hij meent ook dat uitzending heilzaam zou kunnen werken na de deuk in de rechtsorde die onze samenleving heeft opgelopen. Mocht B. er bezwaar tegen hebben, dan moet hij dat volgens Schuijt via de burgerlijke rechter aankaarten. Die zal dan moeten oordelen of zijn belangen zwaarder wegen dan het belang van informatievoorziening. Schuijt vindt dat de media soms te bangig reageren in dit soort situaties. Hij herinnert aan het programma ‘Opsporing verzocht’ waarin het portret van B. zonder balkje werd getoond. Sommige kranten zagen daarin aanleiding ook het volledige portret te publiceren, andere hielden zich aan hun ‘code’ portretten van verdachten helemaal niet op te nemen. Zo’n balkje heeft helemaal geen zin, betoogt Schuijt. Hij wijst erop dat er juridisch genoeg te zeggen is voor publicatie van een portret van een verdachte wiens daad de samenleving zeer heeft geschokt. Dat is niet onrechtmatig tegenover de verdachte. Het is volgens hem zelfs in strijd met de informatievrijheid om publicatie te verbieden. (ANP via BNR)

Voetbalrechten België: “Profliga respecteert regels niet”

Er is discussie over de manier waarop de uitzendrechten voor het Belgische voetbal worden toegekend voor de komen- de drie seizoenen. Woensdag bleek dat Belgacom met 36 miljoen euro het hoogste bod op de uitzendrechten had gedaan. Maandag is er nog een kans om een hoger bod te doen, maar Telenet, concurrent van Belgacom, zegt dat de Profliga de procedure niet correct heeft gevolgd. Vrijdag gaan Telenet en de Profliga samen aan tafel zitten. Maar het is niet uitgesloten dat hier een juridisch staartje aan komt. Profliga verdeelde de uitzendrechten in zes verschillende pakketten voor open netten en betaaltelevisie, waarop afzonderlijk kon worden geboden. Maar het Belgacom-bod geldt voor het totaalaanbod. Telenet voelt zich benadeeld en vraagt de Profliga de afzon- derlijke pakketten alsnog te verkopen. “De Profliga respecteert de regels die ze zelf heeft opgelegd niet”, zegt algemeen directeur Duco Sickinghe van Telenet. “Als je geen licentie hebt om op open net uit te zenden, mag je niet op zo’n pakket bieden. Heeft Belgacom nu plots wel zo’n licentie ?”. (VRT)

Kort Medianieuws

** Henkjan Smits zal vrijwel zeker weer in de jury zitten bij Idols III. Hij is inmiddels benaderd door RTL4 en vindt het leuk om weer bij de talentenjacht aanwezig te zijn. Smits: Mijn werk als talentscout gaat gewoon door, ja op zich is het eh, of er een paar camera’s bij staan, maakt mij niet zoveel uit. En het blijkt dat de talenten die daaruit voortkomen ook wel meteen een enorme carriere krijgen, dus waarom zou ik me daar niet nog een keer mee bezig houden. (via Medialog Blogspot)

** De invoering van C2000, het nieuwe communicatiesysteem voor hulpdiensten, blijft voor problemen zorgen. De helikopters van het KLPD in Driebergen kunnen niet goed overweg met het nieuwe systeem. Uit tests is gebleken dat C2000 maar tot 600 meter hoogte dekt, terwijl de helikopters vaak veel hoger vliegen. Waarschijnlijk duurt het nog jaren voor het probleem is opgelost, omdat de fabrikant ingewikkelde technische aanpassingen moet doen. Daarnaast moet ook een aantal internationale afspraken worden veranderd. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft de tegenvaller geen gevolgen voor de werkzaamheden van het KLPD. (RTV Utrecht)

** De derde editie van de Tempus International Darts League staat voor de deur. Vanaf zaterdag strijden de 32 beste BDO-darters ter wereld negen dagen lang tegen elkaar in De Uithof in Den Haag. SBS 6 doet dagelijks tot en met de finale op 15 mei live verslag van dit prestigieuze toernooi. Naast de Britse toppers als Ted Hankey, Mervyn King en Andy Fordham is Nederland ook ijzersterk vertegenwoordigd met titelverdediger Raymond van Barneveld, Vincent van der Voort, Co Stompé, André Brantjes, Mario Robbe, Niels de Ruiter en Hans Blijs. In totaal is er 135.000 euro aan prijzengeld te verdelen. (Telegraaf)

** AZ is er niet in geslaagd de finale van de Uefa Cup te halen. Net als een dag eerder PSV deed een gescoord uit- doelpunt de ploeg uit Alkmaar de das om. De voetbalwedstrijd werd gisteren door 3.117.000 kijkers (marktaandeel: 44.6%) bekeken.

** Ruim vijftig mensen hebben vrijdagochtend op het Media Park in Hilversum de moord op Pim Fortuyn herdacht. De politicus werd daar drie jaar geleden neergeschoten door Volkert van der G., nadat hij te gast was geweest in het radioprogramma van Ruud de Wild. De herdenking begon even na half elf. Na een toespraak van politicus Hilbrand Nawijn, vioolspel en voorgedragen gedichten vertrok het gezelschap Driehuis. Daar worden bloemen gelegd bij het lege graf van Pim Fortuyn. Later op de middag volgt nog een herdenkingstocht langs zijn huis in Rotterdam. ,,Het is nog steeds heel erg emotioneel om hier te komen”, zegt een bezoekster. ,,Het is te eng voor woorden om te beseffen dat iemand op deze parkeerplaats is afgeslacht omdat hij zei dat hij van zijn land hield. Daarom is het goed om te herdenken. Vrijheid bereik je met z’n allen.” (ANP)

** Het album “Nevermind” van Nirvana is opnieuw eerste geëindigd in de Album 100 van de Vlaamse publieke radiozender Studio Brussel. Het nummer staat, net als de vorige vijf edities, op één in de tophonderd van Studio Brussel. Radiohead en Pearl Jam halen ook het podium. De Album 100 werd voor de 7e keer uitgezonden op Studio Brussel. The Beatles en Radiohead hebben het meeste albums (4) in de lijst. “Pet sounds” van Beach Boys is het oudste album (16/05/1966). (VRT)

** “Terwijl de film Schindlers List over de hele wereld, inclusief in de USA uit respect en voor maximale impact ZONDER reclame wordt uitgezonden, onderbreken de centengraaiers van SBS Nederland de film zo’n beetje om het kwartier met irritante reclame en sms-spam oproepen. Schindlers List was eveneens de eerste film ooit die in de USA zonder onderbrekingen werd uitgezonden, echter nadat Nederlandse omroepen dit een aantal jaren deden is de film inmiddels in de afvoerput van de Nederlandse tv beland” aldus Geenstijl.nl

Filipijnse journalist aan schotwonden bezweken

Een Filipijnse journalist die dinsdagnacht ernstige schotwonden opliep in het zuiden van de eilandengroep, is woensdagavond overleden, zo meldt de politie. De journalist werd door mannen op motorfietsen beschoten en vijfmaal getroffen. Het is nog niet bekend of er politieke motieven voor de schietpartij zijn, en er zijn nog geen verdachten aangehouden, zo luidt het. De organisatie Reporters zonder Grenzen (RSF) meldde maandag in haar jaarrapport dat de Filipijnen tot de groep landen behoren waar journalisten het meeste gevaar lopen. Vorig jaar werden zes Filipijnse journalisten door vermoedelijke huurmoordenaars doodgeschoten en zeven anderen om onbekenden redenen gedood, zo meldt het rapport. Lokale politici worden ervan verdacht achter een groot deel van deze moorden te zitten, aldus nog het rapport. (Laatste Nieuws)

Kort Medianieuws

** Ruim 3,8 miljoen mensen hebben woensdagavond gekeken naar de voetbalwedstrijd PSV – AC Milan in de halve finale van de Champions League. Dat blijkt uit cijfers van de Stichting KijkOnderzoek. De NOS haalde daarmee op Nederland 3 een kijkdichtheid van 49 procent. De kijkdichtheid is het gemiddelde aantal kijkers van de doelgroep dat naar het programma heeft gekeken.

** Voorlopig geen nieuwe eigenaar voor Radio 538 aldus een persbericht van investeringsmaatschappij en eigenaar van Radio 538 Advent International: “In response to current media speculation we can confirm that the existing shareholding of Radio 538 remains unchanged. The two primary shareholders are Advent International and founder Lex Harding. It is correct that the shareholders are reviewing their strategic options for the future of the station. As a part of this process we are in discussion with a number of interested parties. Should be there be a decisive outcome to these conversations we will make a formal announcement at the appropriate time.” (via Rick)

** De knop gaat weer eens om. Op 1 september wordt de zendtijd op radiozender 747 AM opnieuw ingedeeld. Gevolg van de komst van een aantal nieuwe omroepen en ‘herschikking’ van de oude. De aandacht voor de nieuwe programmering van 747 AM mag dan wat achterblijven bij die voor John de Mols tv-zender Tien, de discussies zijn niet minder heftig. ‘Het is een hele puzzel’, aldus zendercoördinator Jan Westerhof…. Lees verder in de nieuwe editie van de Spreekbuis van de Publieke Omroep.

Belgacom/VRT verwerft voorlopig uitzendrechten voetbal België

Belgacom/VRT heeft voorlopig de uitzendrechten voor de Belgische voetbalcompetitie verworven, voor een bedrag van 36 miljoen euro per jaar, maakte de Profliga vandaag bekend. De overeenkomst geldt voor drie jaar. De huidige houders van de rechten (RTBF, VTM, Be TV, Canal + Vlaanderen) mogen tot 9 mei echter nog een tegenbod uitbrengen, maar dat moet minstens 10 % hoger liggen dan dat van Belgacom. In totaal brachten zes kandidaten een bod uit. (VRT/Standaard)

Nutsbedrijf Maastricht stopt doorgifte Cinenova

Per 18 mei aanstaande wijzigt het digitale zenderpakket van Nutsbedrijven Maastricht. Vanaf dat moment worden de filmzenders van CineNova vervangen door CANAL+ Rood (filmzender), CANAL+ Blauw (sportzender) en CANAL+ Geel (breedbeeld filmzender in Dolby Surround geluid). Nutsbedrijven Maastrichting is na UPC en Multikabel de derde kabelaar die de doorgifte van de filmzenders Cinenova 1 en Cinenova 2 stopt. Klanten van de digtale dienst van Nutsbedrijven Maastricht krijgen komende week persoonlijk bericht over de veranderingen.

Miljoenen voor verkeer mediapark

Ze zijn wel nauw bij de discussie betrokken, maar de gemeenten Bussum en Laren betalen niet mee aan het oplossen van de verkeersproblemen rond het mediapark in Hilversum. De miljoenen die de regio moet bijdragen, komen van Hilversum en van TCN, de eigenaar van het mediapark. Na jaren discussiëren en het opperen en weer verwerpen van allerlei verkeersplannen, wordt nu een definitief model gemaakt. Onder leiding van een aangestelde projectleider werken verkeersspecialisten met hulp van onder andere een bewonerspanel een plan uit dat het mediapark vanuit verschillende richtingen beter bereikbaar moet maken. Zoals verkeersminister Peijs beloofd had, draagt het rijk de helft bij in de kosten van zo’n vijftig miljoen euro en ook de provincie doet er 12,5 miljoen bij. Deze week hebben burgemeester en wethouders van Hilversum besloten dat zij tussen 2006 en 2010 ook 6,5 miljoen euro in de verkeersmaatregelen steken. TCN zal de ontbrekende zes miljoen voor z’n rekening nemen. Op voorwaarde dat het flink mag uitbreiden…

Kort Medianieuws…

** Het ethernetwerk van Hot Radio is wederom geslonken. Nadat eerder de zender in Enschede (93.3 MHz) van deze regionale commerciële radiozender om onduidelijke redenen uit de lucht is gehaald blijkt nu ook de steunzender in Lochem (93.5 MHz) uit de lucht te zijn. Ook hier is de oorzaak van de ‘stilte’ niet bekend.

** De regionale commerciële radiozender Fresh FM geeft sinds deze week songinformatie door via RDS. Via de optie RDS-tekst is de titel van de song alsmede de uitvoerende artiest van het nummer dat te horen is af te lezen. Deze optie is ook te raadplegen via de WinAMP-livestream van Fresh FM.

** De winst van het Amerikaanse concern Time Warner is in het eerste kwartaal van dit jaar met 963 miljoen dollar vrijwel gelijk gebleven aan die in dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 3 procent tot 10,48 miljard dollar. Dat bleek uit woensdag gepubliceerde cijfers. De winst van het grootste mediabedrijf ter wereld werd gedrukt door tegenvallende cijfers bij de speelfilmdivisie Warner Bros.

** Jan Mulder,Frits Barend en Henk van Dorp willen stappen ondernemen tegen chipsfabrikant Croky. De presentatoren van het programma Barend en Van Dorp hebben een advocaat in de arm genomen,aldus een zegsman van van RTL4 woensdag.Het drietal figureert ongevraagd in een reclame van Croky. In de commercial zijn getekende versies van Mulder,Barend en Van Dorp te zien. “Ze willen niet met een chipsmerk worden geassocieerd.Bovendien wisten ze er niets vanaf”,aldus de woordvoerder. Het trio wil een vergoeding,die ze aan een goed doel beschikbaar willen stellen.

NOS eist tv-beelden eredivisievoetbal

De NOS eist via het Commissariaat voor de Media dat de omroep alsnog beelden van het eredivisievoetbal mag uitzenden. Die uitzendrechten zijn in december door de gezamenlijke voetbalclubs verkocht aan Talpa, het mediabedrijf van John de Mol. Maandag belegt het Commissariaat een besloten hoorzitting over de kwestie. Dat heeft een woordvoerder van het commissariaat vanmorgen bevestigd. Volgens het commissariaat wil de NOS een beroep doen op het voorkeursrecht dat is vastgelegd in de Mediawet en verschillende verwante besluiten. Daarin staat dat de NOS in staat moet worden gesteld actuele sportverslaggeving te verzorgen van beker- en competitievoetbal. Hoe dat recht precies geïnterpreteerd moet worden, is nog niet duidelijk, aldus woordvoerder Bijvank van het commissariaat. Tijdens de zitting worden de NOS, Talpa en de Eredivisie CV (clubs uit de hoogste divisie van het betaalde voetbal) gehoord. De NOS wilde vanmorgen niet reageren. Jan de Jong, adjunct-directeur van de NOS: ,,Wij komen pas met een reactie nadat het commissariaat een uitspraak heeft gedaan.’.

Nipkowschijf voor Holland Sport én Tegenlicht

De Zilveren Nipkowschijf voor het beste televisieprogramma kent dit jaar twee winnaars: Holland Sport en Tegenlicht. Beide programma’s zijn van de VPRO. Dat meldde de organisatie van de trofee dinsdag. De schijf is de jaarlijkse prijs van tv-critici. De jury noemt Holland Sport een eigenzinnig magazine over sport en sporters en vindt Tegenlicht een diepgravende achtergrondrubriek. Een Ere-Nipkowschijf krijgt de jeugdrubriek Villa Achterwerk, ook van de VPRO, die afgelopen seizoen haar twintigjarig bestaan vierde. De Zilveren Reissmicrofoon voor het beste radioprogramma is bestemd voor de nieuwszender BNR Nieuwsradio. Ondanks een gering budget toont het programma journalistieke professionaliteit, aldus de jury. De Zilveren Prichettprijs voor de beste multimediale prestatie gaat naar Bieslog (VPRO), het weblog van Wim de Bie. De winnaars krijgen de onderscheidingen op 2 juni in Amsterdam. (ANP)

Brinkhorst treedt niet op tegen tarieven UPC

Minister Brinkhorst doet voorlopig niets tegen de tarieven van UPC. Hij wil eerst onderzoek van de NMa en OPTA afwachten. Dat schrijft de minister van Economische Zaken in antwoord op vragen van de Tweede-Kamerleden Arda Gerkens (SP) en Kees Vendrik (GroenLinks). De uitkomsten van het onderzoek van de NMa naar de tarieven van UPC (en Casema) zullen deze zomer verschijnen, de conceptbesluiten van de OPTA komen in mei. “Zodra de resultaten van de onderzoeken van NMa en OPTA bekend zijn, zal duidelijk zijn hoe deze toezichthouders de bedrijfsvoering van UPC beoordelen”, schrijft Brinkhorst. Gerkens vindt dat Brinkhorst meer haast moet zetten achter de onderzoeken. “De resultaten hadden er al lang moeten zijn.” Het SP-kamerlid zegt ‘verbolgen’ te zijn over de opstelling van de bewindsman. “Ik snap dat hij terughoudend is en de resultaten van de onderzoeken wil afwachten, maar hij kan toch zelf ook wel een mening formuleren? Deze antwoorden zijn bijna beschamend.” 

Alcoholsector toetst commercials vooraf

De Stichting Verantwoord Alcoholgebruik (Stiva) laat vanaf deze week alle radio- en televisiecommercials van haar leden vóór uitzending toetsen door een onafhankelijke commissie. De commercials worden getoetst aan de Reclamecode voor Alcoholhoudende Dranken. Volgens deze code is het onder meer verboden merkreclame voor alcoholhoudende dranken specifiek te richten op minderjarigen. Een commissie van vertegenwoordigers uit de branche en onafhankelijke deskundigen gaan de spots toetsen. In de commissie hebben onder meer Marjet van Zuijlen (Deloitte en voorzitter Nederlandse Gezinsraad), Prof. Fred van Raaij (Universiteit van Tilburg) en Willy de Graaf (Brandmanagement) zitting. In de herziene code wordt merkreclame voor alcoholhoudende dranken door middel van sms, games en ringtones verboden, als deze zich met name richt op minderjarigen. Daarnaast wordt bij elke tv-commercial een educatieve slogan zoals ‘Geniet, maar drink met mate’ in beeld gebracht. (Adformatie)

RSF: journalistiek steeds gevaarlijker

Journalistiek wordt een steeds gevaarlijker beroep. Vorig jaar zijn 53 verslaggevers tijdens hun werk omgekomen, tegen 40 het jaar daarvoor. Dat meldde de internationale journalistenorganisatie RSF (Journalisten zonder Grenzen) dinsdag, de internationale dag van de persvrijheid. Volgens de in Parijs gevestigde organisatie is 2004 daarmee het ergste jaar sinds 1995. ,,Het is wellicht nog nooit zo gevaarlijk geweest om mensen van informatie te voorzien”, aldus de groepering in een verklaring. In Irak kwamen de meeste journalisten (negentien) om en zeker vijftien werden gegijzeld. (ANP)

NVJ ontstemd over AVRO

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) is boos dat zij niet is ingelicht over de mogelijke ontslagen die bij de AVRO gaan vallen. De omroep maakte vorige week bekend misschien tientallen werknemers op straat te zetten. In de zogeheten efficiencyslag worden contracten niet verlengd, maar ook gedwongen ontslagen sluit de AVRO niet uit. De journalistenvakbond stelt dat hij had moeten worden ingelicht. Dat staat in de CAO. De NVJ wil een gesprek met de directie van de AVRO en vraagt in een brief directeur Gerben Eggink om een gedetailleerd reorganisatieplan. De AVRO onderzoekt met het bureau PriceWaterhouseCoopers hoe de omroepvereniging de komende jaren met een aanzienlijk lager budget programma’s kan maken. Hiermee bereidt de omroep zich voor op de ,,onvermijdelijke” bezuinigingen. (ANP)

Minder animo voor Ster-reclame

De STER, het reclamebedrijf van de publieke omroep, heeft vorig jaar minder inkomsten gehad uit reclame op radio en televisie. De grote evenementen EK-Voetbal en de Olympische Spelen in de maanden juni en augustuis hielden de kassa voor de televisie nog enigszins gevuld. Dat blijkt uit het dinsdag gepubliceerde jaarverslag van de Ster. Buiten die evenementen om, die vooral op Nederland 2 tot betere kijkcijfers leidden, viel de belangstelling voor de publieke tv-zenders tegen. De Ster draagt 215 miljoen euro af aan de omroepen, 3,5 procent minder dan in 2003. Niet alleen op televisie, ook aan reclames op de publieke radiozenders werd minder besteed. Vooral 3 FM, dat veel concurrentie heeft van de commerciële radiozenders, verloor luisteraars. Radio 2, dat juist weer aan de winnende hand is, kon die terugval niet compenseren… Lees verder

Kort Medianieuws….

** Internetprovider Multikabel introduceert volgende week maandag een eigen muziekdienst voor zijn abonnees. Naast het downloaden van muziek, kunnen gebruikers bij de ‘Muziek Site’ van Multikabel ook ringtones downloaden, cd’s samenstellen en eventueel laten branden en thuis bezorgen. De muziek is verkrijgbaar vanaf 99 cent per stuk. Gebruikers kunnen een keuze maken uit ongeveer 400.000 nummers van 192 Kbps-kwaliteit in Windows Media-formaat. De muziekdienst is vanaf 9 mei open voor de ongeveer 130.000 Multikabel-klanten. (webwereld)

** In Zuid Korea is de eerste digitale televisiedienst voor mobiele telefoons in Azië van start gegaan. TU Media Corp, onderdeel van Zuid Korea’s grootste mobiele aanbieder SK Telecom, zendt met satellieten Digital Multimedia Broadcasting(DMB)- signalen naar abonnee’s met voor ontvangst geschikte toestellen. Anders dan de dienst die Vodafone onlangs gestart is, waarbij onder andere Eurosport en RTL Nieuws als het ware in IP-pakketjes verpakt en via UMTS verstuurd worden, zit in de Koreaanse toestellen een heuse tv-ontvanger. De beeldkwaliteit is dan ook superieur aan die van ‘UMTS-televisie’. (AG)

** De Vlaamse publieke omroep VRT zendt een van de reclamespots van het maandblad Deng niet uit op de radio. In de reclameboodschap wordt Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter geïmiteerd. Dewinter waarschuwt voor het nieuwe nummer van het tijdschrift. “De spot bevat een politieke boodschap en dat mag volgens onze decreten niet”, verduidelijkt de woordvoerster van VRT-bestuurder Tony Mary. (VRT)

** De Vlaamse commerciële tv-zender Vitaya start met “1.000 seconden”, het kookprogramma van Felice en Herwig Van Hove dat jarenlang liep op Eén. De openbare omroep bezat niet de rechten op het format, wel een productiehuis. Op Vitaya zullen echter niet Felice en Herwig Van Hove aan de kookplaten staan, wel Erik Goossens en tweesterrenchef Wout Bru. (VRT)

** Steven Soderberg gaat zes films regisseren die tegelijk in de bisocoop, op dvd, betaaltelevsie en op satellietkanalen in première gaan. Volgens producent Todd Wagner van 2929 Entertainment die in dit project met de regisseur samenwerkt, gaat het om consumenten keuzes te bieden. ,,Voor de eerste keer mogen de mensen kiezen of ze willen uitgaan of thuisblijven bij een première.” (NRC)

** Het Commissariaat voor de Media staat het AVRO-blad TVFilm toe. Het commissariaat ziet TVFilm als ’toegestane nevenactiviteit van de AVRO’. Volgens de mediawaakhond bestaat het blad voor het merendeel (circa 75 procent) uit duidelijk omroepgerelateerde informatie: tv-programma-overzichten en toelichtingen. Verder speelt mee dat het aannemelijk is dat de exploitatie van het blad binnen de gestelde termijn van drie jaren kostendekkend zal zijn.

Italiaans kritiek op dood Calipari

Amerikaanse militairen in Irak hebben niet met opzet een Italiaanse geheim agent doodgeschoten. Dat concluderen Italiaanse onderzoekers van het schietincident bij een Amerikaanse wegblokkade. Zij laken de Amerikaanse strijdkrachten wel voor hoe de controlepost was ingericht. De Italiaanse leden van de Amerikaans-Italiaanse onderzoekscommissie presenteerden hun bevindingen over de dood van agent Nicola Calipari maandagavond aan de regering in Rome. Het rapport is meteen overhandigd aan de Amerikaanse ambassadeur in Italië, meldden Italiaanse media. Calipari werd op 4 maart doodgeschoten, terwijl hij de ex-gegijzelde Italiaanse journaliste Giuliana Sgrena naar het vliegveld begeleidde. De Amerikaanse leden van de gemeenschappelijke commissie hadden geconcludeerd dat hun militairen niets valt te verwijten. De auto met Calipari en Sgrena zou te hard hebben gereden bij een Amerikaanse controlepost. De Amerikanen spraken over een tragisch ongeval. De affaire leidde tot grote publieke verontwaardiging in Italië. (ANP)

KORT NIEUWS

** Het Gelders Geluid is per 1 januari 2006 ook in Oost Brabant te horen. De Programmaraad Brabant-Oost gaat een positief advies geven aan Essent-Kabelcom om de commerciele radiozender Het Gelders Geluid per 1-1-2006 door te geven in St. Anthonis, Boxmeer, Cuijk, Grave, Landerd, Mill c.s., Ravenstein, Uden en Veghel.

** Almere heeft zoals eerder bericht de primeur van de digitale themakanalen van MTV Networks. Sinds 1 mei zijn via het glasvezelnet van Unet TMF Pure, TMF NL, TMF Party en Nick Jr te zien. De ontvangst van de digitale kanalen in de rest van Nederland volgt de komende maanden bij andere exploitanten. Persbericht).

Boetes voor SBS6, Net5, Veronica, Yorin en NOS

SBS6, Net5 en Veronica (TV10 BV) krijgen mogelijk een boete van 27.000, 54.000 resp. 13.500 euro van het Commissariaat voor de Media. SBS6 en Net5 krijgen de boete voor de te lange duur van hun telewinkelboodschappen. Verder onderbreekt SBS6 haar films te vaak met reclame en zijn op Net5 en Veronica de tussenpozen tussen programmaonderdelen en reclames te kort. Ook Yorin krijgt mogelijk een boete van 27.000 euro wegens te veel reclame per uur en het te vaak onderbreken van film door reclameboodschappen. Tot slot kan de publieke omroep (Raad van Bestuur van de NOS) een boete krijgen van 108.000 euro voor het overschrijden van de maximaal toegestane reclamezendtijd. Alle zendgemachtigen mogen zich op een hoorzitting nog verdedigen. (via Medialog Blogspot). 

Versatel bevestigt gesprekken met Belgacom

Versatel bevestigt dat het in gesprek is met Belgacom over een eventuele overname. Ook grootaandeelhouder John de Mol (Talpa) praat mee. Vrijdag meldde het Belgische dagblad De Tijd al dat Belgacom en Versatel in gesprek waren. Destijds wilde Versatel de gesprekken nog niet bevestigen. Wel steeg de koers van het aandeel Versatel die dag 17 procent. Maandagochtend bevestigt Versatel dat het praat met Belgacom. Het betreft ‘initiële gesprekken over mogelijke vormen van strategische samenwerking, waaronder een eventueel openbaar bod’, zo stelt het telecombedrijf in een verklaring. Ook Talpa, het beleggingsbedrijf van John de Mol, is betrokken bij de gesprekken. Talpa bezit 42 procent van de aandelen Versatel. De bevestiging van de gesprekken zorgt er maandagochtend voor dat de koers van het aandeel Versatel opnieuw sterk stijgt. Versatel is de laatste maanden vooral in het nieuws geweest door het aankopen van de uitzendrechten voor de Nederlandse eredivisie. De Mol heeft de rechten voor het uitzenden van de samenvattingen van de voetbalwedstrijden in handen. (Webwereld)

Nederland 2 in week 17 marktleider

Met een marktaandeel van 21,7 procent was Nederland 2 afgelopen week marktleider. Met Nederland 1 (11,8) en Nederland 3 (6,2) komen de publieke zenders samen op 39,7 procent. RTL4 scoorde 15,9, RTL5 3,5 en Yorin 4,2 procent. Gezamenlijk is dat 23,6 procent. De SBS-zenders scoorden als volgt: SBS6 8,2, Net5 4,2 en Veronica 2,7 procent. Samen is dat 15,1 procent. Best bekeken programma was de Champions League-wedstrijd AC Milan-PSV (2-0) met ruim 3,3 miljoen kijkers. 25 Jaar Beatrix was tweede met 2,93 miljoen kijkers. Spoorloos staat met bijna 2,5 miljoen belangstellenden op een derde plaats. De Uefa Cup-wedstrijd tussen Sporting Lissabon en AZ is vierde met 2,32 miljoen kijkers en vijfde is Studio Sport van gisteravond met 2,27 miljoen kijkers. (Adformatie)

Kort medianieuws

** De publieke omroep gaat volgens Broadcast Magazine een nieuwe naam voor de jeugdzender Z@ppelin bedenken. Het net heeft te veel het imago van kinder-tv en verliest steeds meer marktaandeel aan Nickelodeon en Jetix Er zullen een aantal programma’s van het jeugdnet verdwijnen, anderen zoals Willem Wever en Byua worden juist vernieuwd en uitgebouwd. Met deze maatregelen hoopt de publieke omroep het huidige marktaandeel van minder dan 15 procent te verhogen naar 18 procent. (via Medialog)

** RTL5 heeft voor de komende drie jaar de Nederlandse tv-rechten verworven voor de rechtstreekse uitzendingen van het Wimbledon-tennistoernooi. Ook de afgelopen jaren verzorgde de commerciële zender deze sportregistratie. Vanaf 20 juni brengt RTL5 rechtstreeks vanuit een studio naast de tennisvelden in Londen, rechtstreekse uitzendingen van wedstrijden, bijzondere interviews, overzichten en updates. (ANP)

** William Joseph Bell, de producent en medebedenker van de soaps The Young and the Restless en The Bold and the Beautiful is op 78-jarige leeftijd in Los Angeles overleden. Hij leed al enige tijd aan Alzheimer. In zijn veertig jaar durende carrière won hij negen Emmy awards. Drie voor zijn teksten voor The Young and the Restless en de andere als producent en schrijver van Days of Our Lives. Aan het begin van zijn carrière werkte hij voor de soap As the World Turns. Vier jaar nadat hij in 1966 hoofdschrijver werd van Days of Our Lives werd dat de populairste soap. In 1973 bedacht hij samen met zijn vrouw, Lee Phillip Bell, The Young and the Restless, de soap die vandaag in de VS nog steeds de hoogste aantallen kijkers trekt. Bell was betrokken bij zo’n 15.000 afleveringen van tv-drama. (AP/NRC)

ID&T probeert het weer met ID&T Radio

ID&T start nog deze maand met een nieuw radiostation onder de naam ID&T Radio. Het nieuwe radiostation zal alleen via internet te beluisteren zijn. Dit bericht Dutchmedia. De bedoeling van ID&T Radio is volgens eigenaar Duncan Stutterheim in het blad ID&T Release om ‘eigen publiek dat naar de evenementen gaat, en dat van hardstyle, electro of andere undegroudstijlen houdt, niet te vergeten’. ID&T Radio bestond van 1 juni 2001 tot 31 januari 2005 en werd eind januari door ID&T omgedoopt tot Slam! FM. ID&T Radio zal uitzenden vanuit een nieuwe radiostudio aan het Amsterdamse Rembrandplein. Programma’s als Q-Dance, Sunday Chill, Welcome to The Future en andere programma’s die tot eind vorig jaar via de FM-zender van ID&T te horen waren, zullen via het internetstation ID&T Radio terugkeren. 

KORT…

**De vieringen van het zilveren jubileum van koningin Beatrix hebben veel kijkers getrokken op de televisie. Het slotfeest zaterdagavond op het Haagse Malieveld trok volgens de Stichting Kijkonderzoek gemiddeld 3,4 miljoen kijkers. Op Nederland 2 waren bij NOS Actueel alle evenementen met een koninklijk tintje live te zien. Naar het dagprogramma zaterdagochtend in de Ridderzaal en ’s middags in Scheveningen keken ongeveer 1,2 miljoen mensen. (ANP)

** De lokale omroep AB-Radio en de collega omroepen uit Haarlem (Laser FM) en uit Zandvoort (ZFM) zenden dit jaar het Haarlemse bevrijdingspop festival live uit. Door deze unieke samenwerking is bevrijdingspop in bijna geheel kennemerland op elke (kabel en ether-) Radio te horen. Voor buiten de Regio zijn er speciaal voor deze dag diverse internet streams beschikbaar zodat er waar dan ook geluisterd kan worden.

** De commerciele radiozender Radio Waddenzee/Radio Seagull heeft de zendmasten in Friesland geplaatst voor de ingebruikname voor haar middengolffrequentie 1602 kHz. De antenne- en zendinstallatie moeten nog verder worden afgebouwd maar men hoopt op korte termijn ‘on air’ te kunnen.

** Jack van Gelder ontkent dat hij John de Mol heeft gebruikt om zijn positie bij de NOS te verbeteren. „Ik ben niet naar Talpa gegaan omdat er voor mij te veel onduidelijkheden waren. Het heeft niets met geld te maken”, aldus de populaire sportverslaggever.

** De website van het Reformatorisch Dagblad (RD) is op zondag weer ‘dicht’. Drie maanden geleden werd de website nog opengesteld om buitenlandse abonnees van dienst te zijn.

** Een Italiaanse aanklager heeft toestemming gevraagd om de website www.indymedia.org te sluiten, omdat paus Benedictus XVI op de site staat afgebeeld voor een swastika en met een nazi-pet op. Dat heeft het persbureau ANSA vrijdag bericht. De aanklager voert aan dat de afbeelding het katholieke geloof beledigt. De website www.indymedia.org is eigendom van het Independent Media Center, oftewel Indymedia, een groep activistische journalisten. (Gazet)

** Volgens bookmakers gaat Griekenland op 21 mei in het Oekraïense Kiev het vijftigste Eurovisie Songfestival winnen. Vier grote internationale gokbureaus plaatsen het snelle liedje van Helena Paparizou op nummer een. Goede kans maakt ook de Noorse inzending.

** Presentatrice Nance geeft dit jaar de Nederlandse punten voor het Eurovisie Songfestival door aan Kiev. Nederlandse televisiekijkers kunnen via televoting en sms hun stem uitbrengen op één van de twaalf liedjes die in de finale worden uitgevoerd. Nance laat live via een satellietverbinding aan de presentatoren in Kiev weten op wie de Nederlandse kijker heeft gestemd.