Media kort: mei 2006

Kabelaar CAIW koopt kabelnet Schiedam

Kabelaar CAIW koopt het kabelnet van ONS CAI in Schiedam. Begin februari 2006 kondigde de directie van ONS Groep het voornemen aan de kabelactiviteiten af te stoten. Nog geen vier maanden later is in kabelexploitant CAIW te Naaldwijk de nieuwe eigenaar gevonden. Per 1 juni 2006 neemt CAIW alle dienstverlening over van ONS CAI. “Verkoop van de eigen kabelactiviteit was voor ONS noodzakelijk geworden vanwege de voortgaande ontwikkeling in de wereld van informatievoorziening. Om een sterke speler te blijven in deze dynamische markt is schaalgrootte steeds belangrijker. Door de verkoop van ONS CAI aan CAIW blijven Schiedamse abonnees ook in de toekomst verzekerd van een eigentijds en innovatief pakket van media- en communicatiediensten”, aldus het persbericht. CAIW zal het netwerk in Schiedam zo spoedig mogelijk geheel digitaliseren. Daarna kunnen de abonnees gebruik maken van alle omroep-, internet- en telefoniediensten zoals die ook voor de overige abonnees van CAIW beschikbaar zijn. Al het betrokken personeel van ONS wordt door CAIW in dienst genomen. Daarbij zal CAIW nog dit jaar een ‘CAIWAY-Shop’ in Schiedam openen. Na de overname van ONS CAI bedient CAIW ca. 125.000 radio- en televisieabonnees met daarbij 62.000 kabelinternetklanten.

 

UIT DE MEDIA:

** De mediawet moet worden geschrapt. De wet is uitgegroeid tot een strak keurslijf dat niet langer in het digitale tijdperk past. Nederland is beter af met Marktwerking en afspraken met de media. Dat stelde Madeleine de Cock Buning, bijzonder hoogleraar communicatie- en mediarecht van de Universiteit Utrecht gisteren in haar oratie. De Cock Buning: ,,We kijken televisie op de mobiele telefoon en playstation. We lezen kranten op internet. Elke nieuwe ontwikkeling in de media heeft in Den Haag tot overhaaste ingrepen geleid. Maar de veranderingen laten zich niet in de huidige wetgeving dringen die vooral door de traditionele omroep wordt gedomineerd. Ook Brussel heeft intussen een bom onder ons publiek bestel gelegd.” De wet kan plaats maken voor marktwerking , integriteitscodes en redactiestatuten, zegt de onderzoekster: ,,Vrije uitwisseling van informatie is het kenmerk van de massamedia in de westerse samenleving.” (AD)

** Eef Bos is benoemd tot algemeen hoofdredacteur van dagblad De Telegraaf. Dat gebeurde volgens de site van MarketingTribune in alle stilte. Bos treedt ook toe tot de directie van het Telegraaf-concern. Hij volgt Johan Olde Kalter op, die in april met pensioen ging. Bos maakte al langer deel uit van de driekoppige hoofdredactie. Eerder circuleerden er namen als Peter R. de Vries, Charles Groenhuijsen en Arendo Joustra voor de opvolging van Olde Kalter. Maar De Telegraaf gaat verder met een tweekoppige hoofdredactie, die naast Bos ook uit Charles de Vroede bestaat. (Adformatie)

** De commerciele regionale zender Enjoy TV keert definitief niet terug op het kabelnet in de Leidse regio en de Bollenstreek. De zender is door Casema enkele weken geleden ‘op zwart’ gezet toen bleek dat de omroep geen nieuwe programma’s meer uitzond en uitsluitend een oude uitzending liet rouleren. Begin mei werd bekend dat in ieder geval het productiebedrijf achter Enjoy TV failliet is. Enjoy TV zelf ontkende en weet de oude uitzendingen aan technische problemen in verband met een verhuizing. Voor de Programmaraad Rijnland Bollenstreek is Enjoy TV echter geen serieuze programma-aanbieder meer. Een verzoek van Enjoy TV om de problemen in een gesprek toe te lichten is door de programmaraad dan ook terzijde geschoven. Komend najaar beslist de programmaraad welke zender de vrijgekomen plaats kan opvullen. Enjoy TV heeft slechts enkele maanden in deze regio uitgezonden. De zender kwam destijds in plaats van France2. (Sleutelstad.nl)

** Versatel gaat ongeveer 200 banen schrappen in België en Nederland. Dat heeft het telecombedrijf maandag gemeld. Het bedrijf gaat reorganiseren. De wijzigingen in de structuur maken dat er personeel sneuvelt. Zowat 200 banen in België en Nederland verdwijnen, luidt het bij Versatel. Gedwongen ontslagen zijn waarschijnlijk onvermijdelijk, aldus nog Versatel, dat jaarlijks denkt zo 8 miljoen euro te zullen besparen. (HLN)

** Tv-producent Endemol gaat in navolging van Dancing with the Stars opnieuw een Brits kijkcijferkanon naar Nederland halen. Het gaat om het programma Restoration, dat door Endemol UK is ontwikkeld. In Nederland moet het programma komend najaar op de buis komen bij een publieke omroep, aldus een Endemol-woordvoerder maandag. Marc Klein Essink gaat de show waarschijnlijk presenteren. In het programma, dat wordt ondersteund door de BankGiro Loterij, krijgen kijkers de kans om historische gebouwen van de ondergang te redden. Een aantal gebouwen op de slooplijst krijgen een vertegenwoordiger toegewezen die het belang van behoud aan de kijker moet overbrengen. In de Engelse versie van Restoration werd 3,4 miljoen pond opgebracht. Onder anderen prins Charles zette zich in voor het behoud van historische gebouwen. (ANP)

** Het Uitvoerend Comité van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) heeft maandagavond in een buitengewone zitting beslist dat het bod dat de commerciële zenders VTM en RTL-TVI uibrachten op de televisierechten van de thuiswedstrijden van de Rode Duivels (2006-2009) niet groot genoeg is. De zenders krijgen nog tot middernacht de tijd om een nieuw bod uit te brengen. Gebeurt dat niet, dan zal over iedere wedstrijd apart moeten worden onderhandeld. De openbare omroepen (VRT en RTBF) brachten geen bod uit. (belga)

NRC-tekenaar F. Müller overleden

In het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis in Amsterdam is vanmorgen politiek tekenaar Frits Müller (1932) overleden, vaste cartoonist van de Opiniepagina van NRC Handelsblad. Hij kampte reeds enige tijd met gezondheidsproblemen. Müller studeerde aan de Kunstnijverheidsschool (de tegenwoordige Gerrit Rietveld Academie) in Amsterdam. Hij werkte aanvankelijk als reclametekenaar en illustrator en tekende daarnaast cartoons in onder meer Het Parool en de Engelse bladen Punch en Lilliputter. Zijn carrière als politiek tekenaar begon in 1968, toen hij voor het Algemeen Handelsblad getekende politieke commentaren maakte. Hij bleef bij deze krant tot de fusie met de NRC in 1970. Tien jaar later keerde hij bij NRC Handelsblad terug, na in de tussengelegen jaren Het Vrije Volk en de Haagse Post, later HP/ De Tijd, te hebben voorzien van zijn tekeningen. Behalve politiek tekenaar was Müller een begenadigd klarinettist. In 1992 kreeg Frits Müller voor zijn politieke spotprenten de tweejaarlijkse Professor Pi-prijs. In 2000 ontving Frits Müller de Inktspotprijs voor de beste politieke prent uit dat jaar. (NRC)

VTMzomer eerste Vlaamse digitale zender

Op 20 juni lanceert de commerciële Vlaamse tv-zender VTM het digitale kanaal VTMzomer. “Het eerste digitale kanaal uit de Vlaamse televisiegeschiedenis”, zo maakte directeur-generaal van de VMMa, Peter Quaghebeur maandagnamiddag bekend op een persconferentie. VTMzomer, het eerste Vlaamse digitale kanaal met een volwaardige programmatie, zal dagelijks tussen 14 uur en 2 uur ’s nachts programma’s aanbieden. Het gaat om een tijdelijk proefproject dat loopt van 20 juni tot 22 september. Voor de distributie van het digitale kanaal bereikte de VMMa een akkoord met Belgacom TV, dat VTMzomer opneemt in zijn basispakket. Dat betekent dat abonnees van Belgacom TV de digitale zender gratis kunnen bekijken. (Gazet)

UIT DE MEDIA:

** Twee medewerkers van de Amerikaanse televisiezender CBS zijn maandag omgekomen bij een aanslag in Irak. Een derde raakte zwaargewond, meldde CBS op zijn website. De nieuwsploeg van CBS was op pad met een Amerikaanse legereenheid bij Bagdad. Cameraman Paul Douglas en geluidsman James Brolan waren op slag dood toen een bom langs de kant van de weg ontplofte. Correspondente Kimberley Dozier verkeert in kritieke toestand, aldus CBS. (ANP/NU.nl)

** Lucella Carasso (33) volgt Jeroen Pauw op als vaste presentator van de donderdag-uitzending van Met het Oog op Morgen (NOS, Radio 1). Carasso werkt nu al als invalpresentator bij ‘Het Oog’. Vanaf 15 juni gaat zij permanent voor het avondprogramma werken, aldus een NOS-woordvoerster maandag. (ANP)

** De koers van het aandeel Endemol is maandag fors gestegen op overnamespeculatie. Het Spaanse concern Telefónica, dat 75 procent van Endemol bezit, heeft aangegeven de Nederlandse amusementsonderneming mogelijk te gaan verkopen en dat maakt beleggers alert op een eventuele overnamepremie. Een van de partijen die interesse heeft getoond, is de Spaanse mediagroep Vocento, zo meldden Spaanse media maandag. Eerder werden al de namen genoemd van het Italiaanse Mediaset, van Sony Entertainment en van het Amerikaanse Time Warner als mogelijke kopers van Endemol. Het aandeel Endemol ging 6 procent omhoog. Halverwege de middag stond er een koers van 13,76 op het koersenbord, een winst van 5,85 procent. (Volkskrant)

**SBS6 wil naast voetbal, darts en autosport meer sporten (rechtstreeks) gaan uitzenden. De commerciële zender oriënteert zich al enige tijd op mogelijkheden daartoe, en is nu uitgekomen bij wielrennen, meldt een woordvoerder maandag. Rechtstreekse wielrenbeelden waren bij SBS6 nog nooit te zien, maar op 7 juni wel. Dan brengt het station de eendagswedstrijd Veenendaal- Veenendaal. Van 15.30 tot 17.00 uur doet SBS6 met vier cameramotoren en twee helikopters verslag van deze profkoers. Ex- wielrenners Jeroen Blijlevens en Danny Nelissen verzorgen het commentaar bij de wedstrijd. De ruim 200 kilometer lange koers voert de renners van Veenendaal via Doorn, Wageningen en Arnhem terug naar Veenendaal. (ANP)

HDTV bij UPC nog niet werkend

Kabelaar UPC en Philips werken koortsachtig aan het operationeel betrouwbaar maken van HDTV. Het gaat niet goed met de commerciële ontwikkeling van HDTV (Hoge definitie televisie) bij UPC. “We zijn volop bezig met testen, maar het werkt nog niet voldoende. De komende krap twee weken tot aan het begin van het WK voetbal, worden enorm spannend”, aldus de woordvoerder. Hij wil niet zeggen wat het euvel precies is met de HD-boxen van Philips. De woordvoerster van Philips kon dat ook nog niet precies duiden. De berichten over de problemen met de decoders verschenen afgelopen week op het forum van Chelloo.com waar UPC-gebruikers zich verzamelen. Een van de posters weet te melden dat het definitief niet zal gaan lukken met HDTV. UPC zelf ontkent dit, maar probeert alvast wel het aantal gedupeerden te beperken. Volgens de woordvoerder hebben slechts een paar duizend klanten te kennen gegeven HDTV te willen gaan kijken. “En dat was nog maar een voorinschrijving op de website dat ze belangstelling hebben. Er zit nog een stap tussen alvorens ze het werkelijk bestellen.” Het WK in HDTV zou UPC gratis uitzenden, daarna moeten klanten gaan betalen. Al in oktober 2005 werd bekend dat Philips de HDTV settopboxen aan UPC zou leveren. Het gaat om de HDTV DCR7000 settopbox, die is gebaseerd op de Euro-Docsis standaard die uitgaat van MPEG4-video. (Planet Multimedia).

RTL4 in week 21 marktleider

RTL4 was in week 21 marktleider op tv (tijdvak 18.00-24.00 uur, 6+) met een aandeel van 14,7 procent. RTL5 kwam uit op 7,8 procent en RTL7 had 4,3 procent. SBS6 was de tweede zender van Nederland met een aandeel van 13,5, Net5 had 5,3 procent en Veronica 5,7. Nederland 1 scoorde een aandeel van 11,6, Nederland 2 10,6 en Nederland 3 van 5,2 procent. Talpa had een marktaandeel van 7,5 procent. In het avondtijdvak behaalden de publieke zenders een marktaandeel van 27,4 procent, de zenders van RTL Nederland 26,7 procent en de SBS-zenders 24,4 procent. De vriendschappelijke voetbalwedstrijd tussen Nederland en Kameroen was het best bekeken programma van de week met 3,540 miljoen kijkers. Hart van Nederland op zaterdag had 2,138 miljoen kijkers, Spoorloos had 12,891 miljoen kijkers. GTST op maandag werd bekeken door 1,793 miljoen mensen, gevolgd door het Journaal van 20.00 uur op zondag met 1,731 miljoen belangstellenden. (Adformatie/SKO)

UIT DE MEDIA:

** De Amerikaanse acteur Paul Gleason, bekend van films als Trading Places, The Breakfast Club en Die Hard, is zaterdag op 67-jarige leeftijd overleden aan asbestlongkanker. Gleason speelde de afgelopen veertig jaar in meer dan zestig films. Ook speelde hij veel gastrollen in televisieseries, waaronder Friends, Seinfeld, The Wonder Years, L.A. Law en Murder, She Wrote. (Standaard)

** De NOS zendt de verkiezing van de lijsttrekker van de VVD woensdagavond rechtstreeks uit. De omroep volgt vanuit Hotel Okura in Amsterdam de drie kanshebbers: Mark Rutte, Rita Verdonk en Jelleke Veenendaal. De uitzending begint omstreeks kwart over zeven met een korte introductie van de kandidaten door VVD-voorzitter Jan van Zanen. Rond 19.30 uur opent een notaris de enveloppe en maakt de winnaar bekend. Het programma eindigt met een korte speech van de nieuwe lijsttrekker, maakte de NOS maandag bekend. (ANP)

** Meer dan 3,5 miljoen mensen zagen zaterdagavond op SBS6 het Nederlands elftal winnen in een oefenwedstrijd tegen Kameroen. Oranje won met 1-0. De wedstrijd was een oefening voor bondscoach Marco van Basten en zijn team. Over anderhalve week begint het WK voetbal in Duitsland. (ANP)

** RNN7 gaat vanaf vandaag op oranje. De regionale televisiezender richt zich grotendeels op de weg van het Nederlands elftal naar het WK voetbal. Behalve van gasten uit ’t betaald voetbal maakt RNN7 ook gebruik van een correspondent in Duitsland. Zo zal John de Wolf speciale items gaan presenteren, komen er dagelijks topgasten uit de voetballerij in de studio, daarnaast heeft RNN7 o.a. de serie “The road to Germany” aangekocht. RNN7 Oranje Editie zal te zien zijn vanaf dinsdag 30 mei tot en met de laatste wedstrijd van Oranje. RNN7 zal tijdens het toernooi geheel oranje kleuren, zo zal o.a. het logo oranje zijn.(persbericht)

** De reorganisatie van de lokale omroep WOS loopt vast op zijn leiding. De positie en persoon van de hoofdredacteur van de Westlandse Omroep Stichting, Jeroen Geerts, spelen een cruciale rol bij de gezondmaking van de WOS. Daardoor zijn dringend noodzakelijke maatregelen nog altijd niet genomen. Omdat van een vrijwillig vertrek vooralsnog geen sprake lijkt te zijn en een afkoopsom een nieuwe aderlating betekent voor de financieel in zwaar weer verkerende lokale radio- en tv- omroep, is een impasse ontstaan. Deze stand van zaken wordt bevestigd door diverse bronnen die onafhankelijk van elkaar eenzelfde beeld schetsen. De WOS, de lokale omroep in Westland, Midden-Delfland en Maassluis en ook te horen in Hoek van Holland, heeft de afgelopen tijd zo’n 30.000 euro verlies per maand geleden. Een interim-manager, Koos Maring, werkt momenteel aan een reddingplan. De WOS bestaat voornamelijk uit vrijwilligers. Slechts acht werknemers zijn in vaste dienst. Geerts is een van hen. Hij noch interim-mananger Maring hebben op dit moment behoefte om al te reageren. (AD)

** “Volgend jaar april, mei kun je pas echt een eerste oordeel geven of het de goede kant op gaat”, zei Talpa-eigenaar John de Mol vorig jaar augustus bij de start van zijn tv-zender. Hoogste tijd voor een terugblik. Ronald Goes (in het verleden werkzaam als topman bij SBS Broadcasting en Endemol) is als hoogste baas van Talpa Media eindverantwoordelijk voor het slagen van het nieuwe station. En, gaat het de goede kant op? ,,We hebben bij de start gezegd dat het onze ambitie is om een marktaandeel van 10 procent te halen in de doelgroep 20-49 jaar”, zegt Ronald Goes. „Talpa zit nu op 8 procent. Inderdaad, dat is geen 10, maar voor een beginnende zender is 8 prima. Ja, het gaat de goede kant op, aldus Goes. Lees verder (via betaalde toegang) bij de Telegraaf.

** Met ingang van maandag halen de politie Gelderland-Zuid en het openbaar ministerie in Arnhem 6 van de 31 rechercheurs van het onderzoek naar de moord op de Nijmeegse activist en journalist Louis Sévèke. De politie benadrukt dat het onderzoek niet op een dood spoor zit. Het team is altijd nog groter dan teams die doorgaans na zo’n misdrijf opereren. De beslissing volgt volgens een persverklaring van vrijdag op een afweging waarin ook allerlei andere zaken prioriteit verdienen. De 41-jarige Sévèke werd op 15 november met twee schoten om het leven gebracht, op korte afstand van krakersbolwerk De Grote Broek in het centrum van Nijmegen. Hij was al jaren bekend als journalist en bestrijder van onrecht door politie, justitie en andere overheden.(ANP)

** Acteur Arthur Bostrom (51), bekend uit de Britse komedieserie ‘Allo ‘Allo! , heeft een gastrol in een Nederlandse film. ‘Officer Crabtree’ speelt in de film, die gaat over Sinterklaas, een veiligheidsbeambte op Schiphol. Dat vertelde Bostrom vrijdag aan Albert Verlinde in RTL Boulevard. Omdat de Brit toch in Nederland was, de cast van ‘Allo ‘Allo! kwam bijeen op de film- en entertainmentbeurs New Star Con in Rijswijk was, kreeg hij een rol. “Er wordt elke paar jaar een film gemaakt over Sinterklaas. En daar zitten gastrolletjes in.” Bostrom hoefde geen auditie te doen bij de Goedheiligman zelf. “Ik heb hem nog nooit ontmoet. Wel doe ik een scène met een paar zwarte mannen…” Voor zijn rol hoeft de acteur geen Nederlands te spreken. “In de film praat ik Engels en ‘verhaspeld’ Frans.” De film komt volgend jaar in de bioscoop. (Telegraaf)

Talpa naar rechter voor ’10’

Televisiezender Talpa gaat woensdag aan de rechter vragen of ze gebruik mag maken van het cijfer 10. Eerder verbood de rechter het gebruik van TIEN, Tien, TV Tien, TV=Tien, Tien=TV en Tien.tv, omdat SBS de rechten bezit van TV 10. Om te voorkomen dat de zender te maken krijgt met een dwangsom voor het overschrijden van de eerdere uitspraak, wil het bedrijf opheldering van de rechter. Een woordvoerder van de zender van John de Mol liet vrijdag weten dat de zaak woensdag om 13.30 uur dient in de rechtbank in Amsterdam. De procedure is gelijk aan een kort geding, zij het dat in dit geval niemand gedaagd is. Volgens de woordvoerder kan niemand het cijfer 10 claimen. ,,We mogen nu al overal roepen dat we graag hebben dat mensen Talpa op kanaal tien zetten. Maar we weten bijvoorbeeld niet zeker of we ook een 10 in het hoekje van het beeldscherm mogen zetten.” RTL5 en Net5 tonen aan dat een cijfer niet exclusief voor een zender weggelegd kan zijn, aldus de woordvoerder. Talpa wil graag dat televisiekijkend Nederland de zender op kanaal tien zet. Uit een peiling in augustus vorig jaar bleek dat 25 procent van de kijkers de zender op tien had staan. Slechts 6 procent programmeerde de zender op een kanaal lager dan tien. In veel gevallen is de zender op kanaal twintig of hoger terechtgekomen. (ANP)

UIT DE MEDIA:

** Endemol Nederland heeft Arthur Weijers aangenomen als Director of Licensing. Weijers (44), die de overstap maakt van RTL Nederland, is in die functie vanaf 1 juni aanstaande verantwoordelijk voor het nieuwe bedrijfsonderdeel Licensing, waarin de exploitatie van rechten wordt ondergebracht. Onder aanvoering van Weijers zal de unit Licensing zich richten op ondermeer: aan- en verkoop van (sub)licenties ten behoeve van digitale exploitatie door Xie (de beoogde joint venture van Endemol Nederland en KPN) en mogelijke derden; de stimulering van verkoop van Endemol Nederland-formats aan het buitenland; product licensing en merchandising; music publishing en de ontwikkeling en exploitatie van een Nederlands ‘syndication-model’ met commerciële en publieke regionale omroepen. (TV Formats)

** De Britse krant The Times komt volgende maand met een Amerikaanse editie. Dat is vrijdag bekendgemaakt. Eigenaar Rupert Murdoch wil van The Times een internationaal bekend merk maken. Vanaf zes juni kunnen Amerikanen een abonnement nemen en ligt de krant in tweeduizend winkels in New York en New Jersey. The Times is na de Telegraph de best verkopende Britse kwaliteitskrant. (ANP)

** Belgacom TV biedt sinds donderdag weer de SBS-zenders VT4 en VijfTV aan. De digitale tv-aanbieder heeft met SBS een akkoord bereikt over de vergoeding die het moet betalen om VT4 en VijfTV in het aanbod op te nemen. Bij de lancering van Belgcom TV zaten VT4 en VijfTV in het aanbod, maar in december vorig jaar werden de zenders geschrapt wegens een centenkwestie. Na maandenlange onderhandelingen hebben beide partijen een compromis bereikt. Hoeveel geld Belgacom TV betaalt aan SBS is niet bekendgemaakt. Belgacom TV biedt nu opnieuw alle belangrijke Vlaamse zenders aan. De overeenkomst is goed nieuws voor voetballiefhebbers. Over twee weken start het WK voetbal en VT4 zendt samen met KanaalTwee de wedstrijden van het WK in Duitsland uit. Belgacom TV heeft momenteel ongeveer 50.000 abonnees. De digitale tv-aanbieder mikt op 100.000 klanten eind dit jaar. (VRT)

** Het New Yorkse radiostation Hot ’97 staat alweer negatief in het nieuws. Ditmaal niet door ruzies tussen artiesten maar door een van hun eigen DJ’s Raqiyah Mays. Zij was door een school uitgenodigd om een dag als directeur te komen werken. Dit in het kader van de ‘Hip Hop Appreciation Week’. Maar dit positieve evenement kreeg een negatief karakter nadat een journalist werd weggestuurd nadat hij de vraag stelde of Mays wel het juiste rolmodel was voor de studenten. Die vraag kwam voort uit een uitspraak die Mays op zender had gedaan tijdens een onderwerp over interraciale relaties. Ze verkondigde daar dat zij racistisch is; “Ik heb een probleem met blanke mensen. Niet alle blanken, maar wel met de meesten. Ik haat het als ik een donkere man met een blanke vrouw over straat zie lopen. Dan haat ik ze allebei.” aldus Mays, die na deze uitspraak werd ontslagen bij het radiostation. De reporter vroeg op zijn beurt aan de DJ of het ook niet beter was voor de kids dat zij het evenement zou verlaten. Het evenement was door de school georganiseerd om de studenten kennis te laten maken met mensen die werkzaam zijn in de Hip Hop wereld en die hun bijdrage leveren in de lokale en wereldwijde educatie. Ondanks alle ophef z eggen de leerlingen wel wat te hebben opgestoken van de Dj’s van Hot’97. (Juize)

** Alle jaargangen IJmuider Courant van 1916 tot en met 1975 zijn te lezen in de bibliotheek aan het Dudokplein in IJmuiden. Onlangs werden de IJC-jaargangen 1965 tot en met 1975 aan de collectie toegevoegd. De krantenpagina’s zijn op microfiche gezet en met behulp van een speciaal apparaat in de leeszaal te lezen. (HD)

** Karel van de Graaf probeert zijn conflict met de Avro in goed overleg op te lossen. Dat zei de televisiepresentator woensdag in het televisieprogramma Shownieuws. Dezelfde dag stonden de twee partijen tegenover elkaar in de rechtszaal. Het is de bedoeling van de omroep en de presentator het arbeidsconflict op te lossen voordat de rechter volgende week donderdag uitspraak doet. De 55-jarige journalist mag van zijn werkgever alleen nog het actualiteitenprogramma Twee Vandaag presenteren. Van de Graaf wil de spelshow ‘Wie… is de mol?’ echter blijven presenteren. De Avro was woensdag niet bereikbaar voor commentaar. (Novum)

** Sinds dinsdag is de lokale radiozender Alkmaar Lokaal niet langer op de kabelfrequentie 89,0 MHz via de Alkmaarse kabel te ontvangen. Dit bericht kabelaar UPC. Het Commissariaat voor de Media heeft de vergunning van de Stichting Alkmaarse Radio en Televisie ingetrokken. UPC is niet langer gerechtigd de zender door te geven. Stichting Alkmaarse Radio en Televisie verzorgde binnen het UPC verzorgingsgebied alleen radioprogramma’s.

Van der Laan: Kranten mogen tv-station beginnen

Grote krantenuitgevers zoals PCM en De Telegraaf Media Groep mogen voortaan een tv-station beginnen. In de huidige mediawetgeving is dat nog verboden. Staatssecretaris Van der Laan van Mediazaken vindt dit verbod ‘niet meer van deze tijd’, liet ze woensdag weten. Volgens haar is er sprake van oneerlijke concurrentie met commerciële omroepen. Die mogen wel een krant beginnen. Van der Laan bespreekt haar voorstel volgende week vrijdag in de ministerraad. Het plan biedt nieuwe perspectieven voor de geplaagde krantenuitgevers. De Volkskrant kan bijvoorbeeld een tv-station beginnen. Nu moet de krant noodgedwongen programma’s uitzenden bij de publieke omroep of bij een bestaande commerciële zender. De drie grote uitgevers in Nederland (PCM, De Telegraaf en Wegener) worden al jarenlang geteisterd door aanhoudende oplagedalingen. Met tv-activiteiten kunnen ze hun omzet vergroten en hun winst opschroeven. De grote krantenuitgevers hebben lange tijd geageerd tegen de huidige mediawetgeving. Daarin staat dat uitgevers die meer dan 25 procent van de markt bezitten geen tv-station mogen runnen. De uitgevers vinden deze beperking onnodig belemmerend. Ze zouden zich niet kunnen ontwikkelen tot volwaardige multimediale bedrijven. De uitgevers PCM en Wegener hebben beide een marktaandeel van 25 procent. De Telegraaf bezit ongeveer eenderde van de krantenmarkt. ‘De grote drie’ mogen elkaar niet overnemen, vindt Van der Laan. Ze zouden dan te veel ‘opiniemacht’ krijgen. Hun maximaal toelaatbare marktaandeel bedraagt 35 procent. Het Commissariaat voor de Media en de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid hebben er al voor gepleit om kranten meer ruimte te geven op de tv-markt. Ook de Tweede Kamer is er voorstander van.

AD schrapt banen en magazine

Het Algemeen Dagblad (AD) gaat bezuinigen. Daarbij zijn ontslagen onvermijdelijk, zo liet de directie van AD Nieuwsmedia woensdag weten. Het AD Magazine, dat iedere zaterdag bij de krant zit, verdwijnt na de zomer. De directie gaat op korte termijn overleggen met de vakbonden over de bezuiniging. In de loop van juni moet meer duidelijk worden over de kostenbesparingsmaatregelen en de mogelijke ontslagen. Op dit moment heeft het AD 537 journalistieke arbeidsplaatsen. Het Algemeen Dagblad ging september vorig jaar samen met zeven regionale kranten. De bezuiniging is volgens de directie nodig omdat er sinds de samengang nog steeds geen positief bedrijfsresultaat is gerealiseerd. ‘Bij ongewijzigd beleid zal dit leiden tot een fors verlies in het lopende boekjaar’, schrijft de directie in een schriftelijke toelichting. (ANP)

Kabinet: meer opinie bij omroep

Het kabinet neemt het wetsvoorstel van staatssecretaris Van der Laan (Media, D66) voor de publieke omroep na 2008 over. Dat heeft de ministerraad vandaag besloten. Het kabinet heeft ook een advies van de Raad van State over dit wetsvoorstel besproken. Volgens bronnen rond het kabinet en de Tweede Kameronderschrijft de raad de globale strekking van de wet. Wel maakt de raad zich zorgen over de gevolgen van teruglopende reclame-inkomsten. Daardoor zou verschraling van het tv- aanbod dreigen. Volgens het kabinet is een besluit over reclame echter politiek terrein. In de wet van Van der Laan worden culturele programma’s deels afhankelijk gemaakt van reclamegelden. De inkomsten van de STER dalen aan enige tijd, onder meer door toegenomen concurrentie. In 2003 waren die nog 220 miljoen euro, in 2005 186 miljoen. Het CDA in de Tweede Kamer vindt dat de publieke omroep na 2008 reclamevrij moet worden. De partij vindt het niet goed dat de omroep medeafhankelijk is van reclamegeld, want daardoor worden kijkcijfers te belangrijk. Volgens Kamerlid Atsma (CDA) sluit de kritiek hierop aan. Hij heeft het advies nog niet zelf gezien. Onder druk van de Kamer heeft Van der Laan in haar wetsvoorstel een overgangsregeling voor de ledenloze omroep NPS opgenomen. Medewerkers en programma’s (Raymann is laat, Sesamstraat) worden drie jaar lang ondergebracht bij de NOS. Deze twee instellingen fuseren. Volgens Kamerlid Bakker (D66) is voor deze constructie gekozen omdat er dan „zekerheid” is voor de NPS- programma’s en medewerkers. De NPS moet verdwijnen omdat de organisatie volgens staatssecretaris Van der Laan niet meer in de nieuwe structuur past die in 2008 wordt ingevoerd. Daarin wordt de NOS verantwoordelijk voor nieuws en de omroepverenigingen voor opiniërende programma’s. De omroepen moeten de helft van hun budget inleveren. (NRC)

UIT DE MEDIA:

** De Belastingdienst stopt onmiddellijk met een radiospotje waarin via ,,een roddel” aangekondigd wordt dat door de jaarlijkse huurverhoging de huurtoeslag, de tegemoetkoming in de woonkosten, automatisch wordt aangepast. De fiscus vindt bij nader inzien dat de parodiërende en humoristisch bedoelde radiospot te veel te herleiden is naar individueel herkenbare personen die niet bij de Belastingdienst betrokken zijn. In de spot worden namelijk de namen Albert en Evert gebruikt, subtiel verwijzend naar de showbizz-verslaggevers Albert Verlinde en Evert Santegoeds. De Belastingdienst vindt het achteraf geen gelukkig gekozen manier van communiceren. (ANP)

** De Iraanse regering heeft gisteren haar eigen krant Iran een verschijningsverbod opgelegd wegens een spotprent waarop etnische Azeri’s belachelijk werden gemaakt. De hoofdredacteur en de tekenaar van de spotprent – waarop een Azerisprekende kakkerlak – zijn gearresteerd. Het was het eerste verbod van een krant sinds de ultraconservatief Mahmoud Ahmadinejad vorige zomer president werd. De maatregel, plus excuses van de regering, onderstreept de bezorgdheid van de autoriteiten over interne verdeeldheid te midden van haar confrontatie met de Verenigde Staten. De Azeri’s, etnische Turken, maken een kwart van de 70 miljoen Iraniërs uit. (AP/NRC)

VRT ontslaat Ketnet-presentator Gernaey

De VRT heeft Ketnet-presentator Tom Gernaey ontslagen. Vorig week werd Gernaey geschorst, omdat er een gerechtelijk onderzoek tegen hem loopt voor het downloaden van kinderporno. “De VRT heeft nu voldoende informatie van de gerechtelijke instanties gekregen om de voorlopige schorsing van het arbeidscontract om te zetten in de stopzetting ervan”, meldt de openbare omroep in de mededeling. Met het ontslag van Gernaey wil de VRT “het imago van het bedrijf en van Ketnet in het bijzonder vrijwaren”. Gernaey presenteerde tot voor kort “Shoot” op Ketnet. Daarvoor werkte hij bij Studio Brussel. (VRT)

“NPS-programma’s en -medewerkers over naar NOS”

De programma’s en medewerkers van de NPS worden per 2008 ondergebracht bij de NOS. Dat staat in een plan dat staatssecretaris Van der Laan (Media) woensdag met het kabinet bespreekt. Dat hebben bronnen rond het kabinet woensdag bevestigd. Per 2008 treedt haar omroepplan in werking, waarin ook is opgenomen dat de ledenloze omroep NPS moet verdwijnen. Om programma’s als Sesamstraat te waarborgen komen ze onder de verantwoordelijkheid van de NOS te vallen, de omroep waar de NPS ook ooit uit voortkwam. De NOS krijgt vanaf 2008 drie jaar de tijd om te bekijken welke voormalige NPS-programma’s moeten blijven en hoe dan. Zo kan de NOS- leiding gedurende die tijd bekijken hoe het verder moet met samenwerkingsprogramma’s als NOVA. Die uitzending wordt niet alleen door de NPS, maar ook door de VARA en VPRO gemaakt. De afzonderlijke omroepen worden in het omroepplan van Van der Laan gevraagd om per 2008 alleen nog programma’s te maken die opinie en debat aanzwengelen. De NOS maakt alleen onafhankelijke nieuws- en sportprogramma’s. Van der Laan wil dat Hilversum bepaalt of NOVA een opiniërend programma is (en dus bij een omroep moet komen) of in de tweede categorie valt (en dus bij de NOS kan blijven). NOS-directeur Gerard Dielessen reageerde woensdag verbaasd op het nieuws vanuit Den Haag. ,,Ik weet nog van niets”, zegt de NOS-leidinggevende. ,,Ik weet wel dat de omroep woensdag op de agenda staat van de ministerraad, maar meer niet. Kennelijk heeft de staatssecretaris deze stap genomen.” (via AD)

UIT DE MEDIA:

** KPN vindt dat concurrent Orange de consument misleidt met een tv-commercial over betalen per seconde. Het telecombedrijf eiste daarom woensdag bij de rechter in Haarlem dat Orange een rectificatie plaatst in alle landelijke dagbladen. Orange brengt een tv-spotje op de buis met de tekst ,,Bij Orange betaal je altijd per seconde, dus als je vijf seconden belt, betaal je ook vijf seconden”. KPN stelt dat de consument daarmee op het verkeerde been wordt gezet, omdat verzuimd is te melden dat de beller ook een starttarief betaalt. (ANP)

** De leiding van het NOS Journaal heeft twee invalpresentatoren benoemd die in beeld komen als de vaste presentatoren wegens vakantie, ziekte of andere redenen niet kunnen. Het gaat om Jeroen Tjepkema (35) en Herman van der Zandt (31), meldde een NOS-woordvoerder woensdag. Beiden zijn nu al werkzaam bij de NOS en te beluisteren als nieuwslezer op de radio. Het NOS Journaal maakt 121 uitzendingen per week. De invalpresentatoren worden in eerste instantie ingezet voor de dagjournaals (07.00-17.00 uur). Van der Zandt begint woensdag al met presenteren op tv. (ANP)

** Apax, meerderheidsaandeelhouder in PCM Uitgevers, laat ook het oog vallen op Sdu Uitgevers. Dat bericht The Times. Sdu Uitgevers is te koop gezet door de Nederlandse staat en zal naar verwachting zo’n 450 miljoen euro kunnen opleveren met titels als Cobouw en de Automatisering Gids en de vele overheidscontracten zoals voor de paspoorten en rijbewijzen. (Mediafacts)

** KPN neemt zijn Nederlandse collega Enertel over van investeringsmaatschappij Greenfield voor EUR 10 miljoen. Het telecomconcern wil hiermee zijn positie in de markt van op IP gebaseerde diensten verder versterken. Het datacentrum van Enertel zal KPN extra capaciteit bieden in de groeiende markt voor hosting dienstverlening, zo stelt het telecomconcern. Verder zullen de meer dan 200 hotspot-locaties van Enertel geintegreerd worden in KPN Hotspots. Enertel’s WLL licentie maakt geen deel uit van de overname. De licentie en de daaraan gerelateerde activiteiten zullen bij Greenfield Capital blijven. De overname van Enertel door KPN zal ter goedkeuring worden voorgelegd aan de Nederlandse mededingingsautoriteiten. (Novum)

** Geen keuken- of toiletbezoek meer in de rust van voetbalwedstrijden tijdens het komende WK. Dat is althans de ambitie van Veronica, want dat tv-station gaat in de rust van alle WK-wedstrijden een eigen competitie uitzenden: het WK Lingerie. Twaalf teams van vijf sexy vrouwen gaan, onder begeleiding van een coach en scheidsrechter, penalty schieten. Veronica hoopt dat de voetbalkijkers de STER en NOS-analyse in de rust van een duel laten schieten voor de verrichtingen van de schaars geklede dames. Het ‘Hotshots: WK Lingerie’ is vanaf 9 juni telkens te zien om 18.45 en 20.45 uur. De tv-makers nemen de penalty-serie binnenkort in één dag op. Dat gebeurt op een voetbalveld in ’t Gooi. De tv-makers hopen dat het weer dan beter is dan momenteel, omdat het anders wel heel fris is voor de speelsters die natuurlijk nauwelijks beschikken over een tenue. Omdat deze sport nog nieuw is, neemt Veronica uitgebreid de tijd om alle vrouwen te introduceren. Ook kregen de camera’s toestemming om mee te kijken in de kleedkamers tijdens de tactische besprekingen. (ANP)

** De Iraanse staatstelevisie IRIB heeft dinsdag een akkoord bereikt over de uitzendrechten van het wereldkampioenschap voetbal. De nationale tv-maatschappij zal dertig van de 64 wedstrijden in de eerste ronde rechtreeks in beeld brengen en daarna alles. Het gaat wel weer om ‘live met vertraging’. Dat geeft de regisseur de gelegenheid onwelgevallige scenes – bijvoorbeeld schaarsgeklede dames of politiek gevoelige zaken – eruit te filteren. (ANP)

UPC mag kabeltarieven niet verhogen

Kabelmaatschappij UPC moet zich ook de komende jaren aan het contract houden dat ze in 1996 sloot met de gemeenten Spijkenisse, Bernisse, Brielle, Hellevoetsluis, Ridderkerk, Rozenburg en Westvoorne. Dat betekent dat UPC de kabeltarieven niet extreem mag verhogen. De rechter bepaalde dit in de bodemprocedure die de gemeenten tegen UPC hadden aangespannen. De rechter vindt verder dat de kosten die UPC heeft gemaakt om het kabelnet te digitaliseren niet mogen worden doorberekend in het analoge tarief. Eerder moest UPC de inwoners van de zeven gemeenten al zeven miljoen euro terug betalen omdat de tarieven te drastisch waren verhoogd. (RTV Rijnmond)

Nederland 2 in week 20 marktleider

Nederland 2 was in week 20 marktleider op tv (tijdvak 18.00-24.00 uur, 6+) met een aandeel van 15,9 procent. Nederland 1 had een aandeel van 12,0 en Nederland 3 van 8,1. RTL4 scoorde 14,9 procent, RTL5 kwam uit op 7,4 procent en RTL7 had 4,2 procent. SBS6 behaalde een aandeel van 9,9, Net5 had 4,9 procent en Veronica 5,1. Talpa had een marktaandeel van 5,0 procent. In het avondtijdvak behaalden de publieke zenders een marktaandeel van 36,0 procent, de zenders van RTL Nederland 26,5 procent en de SBS-zenders 19,9 procent. De Champions League-finale Barcelona-Arsenal (2-1) was het best bekeken programma van de week met 3,216 miljoen kijkers. Spoorloos had 2,038 miljoen kijkers, gevolgd door het Journaal van 20.00 uur op dinsdag met 1,833 miljoen belangstellenden. Hart van Nederland op vrijdag had 1,608 miljoen kijkers en GTST op maandag 1,454 miljoen. (Adformatie/SKO)

The Box blijft op de kabel bij Essent in Friesland

Muziekzender The Box blijft toch op de kabel in de zeventien gemeenten waar Essent Kabelcom de kabel exploiteert in de provincie Friesland. De programmaraad heeft gisteravond het oorspronkelijke advies voor 2007 herzien. The Box werd daarin geschrapt ten gunste van Oase TV van uitgeverij PCM en tv-producent Harry de Winter. Beide zenders mogen nu blijven, maar de tweede Duitse zender (ZDF) verdwijnt uit het pakket. De muziekzender had bezwaar aangetekend en verzamelde in totaal ruim 5400 handtekeningen in het Essent-gebied. Gisteren werden ze door woordvoerder Jochem de Jong van The Box overhandigd aan de programmaraad. Die oordeelde in meerderheid dat het bezwaar gegrond was. Rapper Remon de Jong nam met enkele collega-muzikanten een protestclip op, die regelmatig door The Box wordt vertoond. Hij noemde de zender een ,,geloofwaardig podium waar de Friese taal een plek heeft”. Ook Omrop Fryslan biedt die ruimte af en toe, maar die zender staat volgens de rapper weer ver af van wat jongeren bezighoudt. Ook jeugdwethouder Sietske Kanselaar van Wymbritseradiel brak een lans voor de jongerenzender. Mocht Oase TV volgend jaar toch niet starten – begin volgende maand neemt de raad van bestuur van PCM een definitief besluit – dan blijft de ZDF gewoon in het basispakket van Essent. (LC)

UIT DE MEDIA:

** Marcel Barendse en Joost van der Stel gaan werken voor de nieuwe radiozender 100%NL. De twee DJ’s gaan het programma “Helemaal 100? presenteren. Het wordt een wekelijkse show op zaterdag over nieuws en actualiteiten, maar dan met een twist. Tijdens de uitzending kijken ze met verwondering naar de wereld om zich heen en worden daarbij bijgestaan door verschillende verslaggevers.

** Creatief directeur Peter Römer en zakelijk directeur Remco Kobus zijn officieel aangesteld als leidinggevenden van de afdeling Drama, Comedy & Soap van Endemol. Dat maakte het mediaconcern dinsdag bekend. Römer gaat zich toeleggen op het bedenken, ontwikkelen en verkopen van formats. Kobus is verantwoordelijk voor het financiële, organisatorische en operationele beleid. Het tweetal nam eind november vorig jaar al de werkzaamheden over van Willem Zijlstra. Het dienstverband van deze producent Drama werd destijds na vijf jaar beëindigd. Zijlstra heeft nu een eigen bedrijf waarmee hij zich toelegt op dezelfde branche. (ANP)

** Talpa zendt 30 mei een registratie uit van Rigter! Live. Dit muziekfestival vond vorig jaar november plaats ter nagedachtenis aan de overleden 3FM-radiodj Wim Rigter. De uitzending begint dinsdag om 22.30 uur. De opbrengst van de kaartverkoop van het evenement, dat destijds is gehouden in Het Patronaat in Haarlem, kwam volledig ten goede aan KWF Kankerbestrijding. Rigter overleed eind 2004 aan slokdarmkanker. De tweede editie van Rigter! Live staat gepland voor het najaar, zo liet de weduwe van de radiomaker dinsdag weten. (ANP)

** Sinds vorige week is de televisiezender Enjoy TV niet langer in het tv-pakket in Alkmaar te ontvangen. Dit bericht kabelaar UPC. Enjoy TV is een regionaal commerciële televisiezender die een vergoeding aan UPC betaalt voor doorgifte. Helaas heeft Enjoy TV al enige tijd niet meer aan haar betalingsverplichting voldaan. Daardoor is UPC genoodzaakt om de doorgifte van deze zender te staken.

** Een reporter van het VRT Radio 1-programma “Wilde Geruchten” is onder een valse identiteit doorgestoten tot de laatste selectieronde van het prorgamma Wie Wordt De Man Van Wendy?. Dit melden verscheidene kranten dinsdag. In het VTM-programma wordt gezocht naar een nieuwe partner voor Bekende Vlaming Wendy Van Wanten. Erik Van Grieken behoorde tot de laatste tien kandidaten, maar werd afgelopen zaterdag door de makers ontmaskerd. VTM reageerde fel op de undercover-reportage, die ze laakbaar en onbegrijpelijk noemen. De VRT besloot gisteravond om de reportage niet uit te zenden. (belga via HLN)

** In nog eens 2500 winkels is de verkoop van beltegoedkaarten van KPN stopgezet wegens een conflict tussen het telecomconcern en distributeurs van de kaarten. In totaal zijn de kaarten nu in 7500 winkels niet meer te verkrijgen. Sinds vorige week weigert distributeur Alphyra aan 5000 ketens te leveren, waaronder C1000, Konmar, Hoogvliet, T for Telecom en Bruna. PayBase heeft zich dinsdag bij de boycot gevoegd. Consumenten kunnen daardoor geen prepaid-kaarten meer kopen bij onder meer een groot aantal tankstations. Het conflict draait om de leveringsvoorwaarden. KPN heeft volgens de distributeurs eenzijdig de voorwaarden aangepast, waardoor de marges te klein zijn geworden. ,,KPN dwingt ons om in toenemende mate vooruit te betalen”, zei PayBase-directeur Remco Nederpel. De distributeurs verwachten faillissementen in de branche wegens KPN. (ANP)

** SBS6 komt medio volgend jaar met een dagelijkse dramaserie. Willem Zijlstra, voorheen bij Endemol verantwoordelijk voor dat genre programma’s, ontwikkelt de nieuwe reeks. Hoe die gaat heten en welke acteurs er in gaan spelen is nog niet bekend, aldus een SBS6-woordvoerder dinsdag. Zijlstra maakte namens Endemol series als Baantjer, Evelien en Gooische Vrouwen. Hij heeft nu een eigen bedrijf. Die firma gaat de serie, die zeker niet onder de noemer soap valt te scharen, maken. Volgens programmadirecteur van SBS, Eric van Stade, is er ruimte voor nieuw kwaliteitsdrama: ,,Het succes van de Net5-serie Evelien laat zien dat er absoluut een markt is voor nieuwe initiatieven. De ontwikkeling van een nieuwe dramaserie voor SBS6 is bij Zijlstra in goede handen.” (anp)

** SBS 6 heeft het succesvolle programma Van Rommelzolder tot Droomhuis verkocht aan de Vlaamse commerciële zender VijfTV, onderdeel van de Belgische SBS-tak. Van Rommelzolder tot Droomhuis wordt geproduceerd door 625 TV Produkties en wordt mede mogelijk gemaakt door koopen verkoopsite www.speurders.nl en woonwinkel Kwantum. Via het programma worden mensen door familie, vrienden of buren in het zonnetje gezet met een vernieuwd interieur, bekostigd uit de verkoop van tweedehands spulletjes via de populaire ( ver)koopsite. (Telegraaf)

** De Belgische voetbalbond heeft de tv-rechten voor de Belgische beker voor de volgende drie seizoenen toegekend aan de VRT. In Franstalig België gaan de rechten naar RTL-TVI. De voorbije seizoenen waren de tv-rechten in handen van de commerciële omroep VMMa (VTM en KanaalTwee). De Vlaamse openbare omroep betaalt één miljoen euro per seizoen en heeft de tv-rechten voor de bekerwedstrijden vanaf de zestiende finale. RTL-TVI betaalt 400.000 euro per seizoen. De VRT zendt ook het Belgisch competitievoetbal uit. De openbare omroep sloot daarover een akkoord met telecomoperator Belgacom dat vorig jaar 36 miljoen euro neertelde voor de uitzendrechten. (VRT)

** DJ Dave Donkervoort (44) stapt over van Radio 10 Gold naar de nieuwe commerciële radiozender 100 % NL. Dit bericht de website radio.nl. Bij 100%NL gaat Donkervoort een ochtendprogramma presenteren.

** De Programmaraad van Zoetermeer heeft haar concept voor het televisieadvies 2006/2007 na reacties van de Zoetermeerse bevolking bijgesteld. De Programmaraad heeft de afgelopen maand de mening gevraagd van de bevolking over de samenstelling van het basispakket voor televisieprogramma’s op de kabel. De Programmaraad overwoog de Turkse zender TRT International en de Engelstalige Christelijke zender TBN Europe te vervangen door de Marokkaanse zender 2M resp. de Nederlandstalige Christelijke zender Family7. Aan burgers werd gevraagd hierop te reageren en eventueel met alternatieven te komen. Hierop hebben in totaal ca. 600 mensen gereageerd, waarvan ca. 500 via een handtekeningactie, 57 via e-mail, 37 via de website en 8 per brief. De werkgroep televisie heeft op basis van deze bronnen het concept-advies 2006/2007 voor de televisie bijgesteld. TBN Europe blijft nu behouden in het Zoetermeerse basispakket. TRT International zal niet worden ingewisseld voor 2M maar voor een Hindoestaande tv-zender. Met de Hindoestaanse Ouderenbond wordt op dit moment overlegd over een concrete zender.

Willem van Beusekom (59) overleden

Voormalig omroepbestuurder en commentator van het Songfestival Willem van Beusekom is overleden aan de gevolgen van een operatie aan zijn darmen. Van Beusekom was al geruime tijd ziek. Hij is 59 jaar geworden. Van Beusekom werd vooral bekend als dé Songfestival-commentator van Nederland. Tussen 1987 en 2005 verzorgde hij vrijwel jaarlijks de televisiepresentatie van het liedjesfestijn; vóór 1987 leverde hij al enkele keren het radiocommentaar. Na achttien jaar hield Van Beusekom het voor gezien. Het vijftigste Eurovisie Songfestival, ‘Kiev 2005’, was zijn laatste ‘echte’ Songfestival voor de NOS. “Al na het festival in Kiev had ik besloten er mee op te houden”, zei Van Beusekom daarover. “Maar daarna werd ik door de TROS gevraagd om de speciale jubileumuitzending te becommentariëren. Dat heb ik beschouwd als een kroontje op mijn Songfestivalwerkzaamheden.” “Ik heb fantastische jaren meegemaakt met uitstekende artiesten, componisten en tekstschrijvers en met wisselende resultaten. Maar het is goed om er een keer een punt achter te zetten”, aldus Van Beusekom bij zijn afscheid. Behalve Songfestival-commentator was de in 1947 geboren Van Beusekom ook jarenlang ‘omroepman’. In de jaren zeventig was hij dj bij VARA Hilversum, in de jaren tachtig was hij onder meer woordvoerder van de VARA. In zijn laatste baan was Van Beusekom algemeen directeur van de NPS. (NOS)

UIT DE MEDIA:

** Internetprovider ZeelandNet zal over een kwartaal de snelheid van verschillende internetabonnementen verhogen. Tevens zal het bedrijf de datalimieten verhogen bij abonnementen waarbij een dergelijke limiet aanwezig is. De exacte details zijn nog niet bekend, maar in een nieuwsbrief maakt ZeelandNet al wel bekend dat de downloadsnelheid van het populaire Plus- abonnement in augustus verhoogd zal worden van 1Mbps naar 2Mbps. De snelheid van het Extreem-abonnement zal in augustus verhoogd worden van 10 naar 16Mbps en aan het einde van het jaar kan zelfs gesurft worden met 20Mbps. Verder zullen de datalimieten van de Basis en Midi-abonnementen fors worden verhoogd, maar cijfers worden niet genoemd. (Tweakers)

** De Europese operator van telecomsatellieten Eutelsat heeft nog eens de Europese Ariane-raket uitverkoren om een van zijn satellieten te lanceren, zo heeft Arianespace, uitbater van de Ariane, bekendgemaakt. De waarde van het contract is niet gekend. Volgens het nieuwe contract voor Arianespace moet een Ariane-5 in het tweede kwartaal van 2008 van op de ruimtehaven Kourou in Frans-Guyana de W2M-satelliet in de ruimte brengen.Eutelsat en Arianespace gaan al meer dan 22 jaar dikwijls scheep met elkaar. De helft van de vloot satellieten in uitbating door Eutelsat is door een Ariane gelanceerd.Het nieuwe contract is het 274ste dat Arianespace verwierf sinds zijn stichting als allereerste lanceerfirma ter wereld in maart 1980.Bouwer van de W2M is een nieuw industrieel consortium dat EADS Astrium en het Indiase ruimtevaartbureau ISRO groepeert. De kunstmaan zal een levensduur van vijftien jaar hebben en kan op verscheidene posities, van waaruit de W-generatie operereert, functioneren. De satelliet beschikt over een ruime flexibiliteit van diensten, aldus Arianespace. (HLN)

** Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht krijgen een taxi-magazine. Het moet een human interest blad worden dat met interviews, reportages en nieuws ‘begrip probeert te kweken bij publiek en branche. ‘ Het Vier Steden Taxi Magazine gaat elk kwartaal verschijnen in een oplage van 60.000 exemplaren. Het wordt gratis verspreid onder chauffeurs en de klanten. In september moet het eerste nummer verschijnen, aldus initiatiefnemer en hoofdredacteur Willem de Bol Jong, die tevens taxichauffeur is in Rotterdam. (RTV NH)

** De uitzendrechten van de A1 Grand Prix, sjeik Maktoums World Cup Of Motor Sports, blijven bij RTL Nederland. RTL heeft zich nu verzekerd van alle toonaangevende autosport, zoals de zojuist verkregen rechten Formule 1 voor 2007, 2008 en 2009, de op zondag 28 mei te verrijden ‘Indianapolis 500′, de ’24 Uur Van Le Mans’ op zaterdag 17 juni en zondag 18 juni en natuurlijk de monsterlijke woestijnrally Dakar, eind december. (RTL)

** Herbert Visser, directeur van de radiozender 100%NL, heeft zijn advocaten opdracht gegeven om te onderzoeken of het mogelijk is om eerder dan 8 juli gebruik te gaan maken van frequentiekavel A9. Afgelopen vrijdag besloot het Ministerie van Economische Zaken dit frequentiepakket alsnog toe te wijzen aan 100%NL per 8 juli. RTL FM moet hierdoor haar uitzendingen staken via ether. “Ik heb vanochtend onze advocaten verzocht om alles te doen wat mogelijk is, zodat 100%NL per direct met de uitzendingen op kavel A9 kan beginnen. Naar mijn mening is er geen juridische grondslag om RTL FM nog langer in de lucht te houden. Een verliezer van een vergelijkende toets kan in Nederland geen etherfrequentie gebruiken, en er is geen wet of regeling die bepaalt dat zenders nog een tijdje mogen uitzenden, terwijl een andere partij meer recht op die frequenties had. Bovendien hebben we inmiddels lang genoeg gewacht. Het lag niet aan ons dat het allemaal 3 jaar heeft geduurd.”, aldus Herbert Visser in de nieuwsgroep nl.media.radio.

** De Amerikaanse televisiepresentatrice Oprah Winfrey heeft een megadeal gesloten met uitgever Simon & Schuster voor het schrijven van een boek. Het voorschot voor de ster zou zelfs het recordbedrag van 12 miljoen dollar voor Bill Clinton overschrijden, meldden media maandag. De overeenkomst werd afgelopen weekeinde wereldkundig gemaakt op de boekenbeurs in Washington zonder dat er overigens werd gerept over het bedrag dat ermee gemoeid is. Het voorschot zou het grootste ooit zijn voor een non-fictie boek. Onderwerp van het werk zal de strijd van de superster en haar persoonlijke trainer Bob Green tegen haar overgewicht zijn. (ANP)

** GroenLinks in Enschede wil antwoord van het gemeentebestuur op vragen over de werkgelegenheid bij uitgeverij Wegener. Dit bericht RTV Oost. Begin dit jaar is door de gemeenteraad al aangedrongen op een gesprek over het behoud van arbeidsplaatsen, maar of dat gesprek al geweest is, is onduidelijk. Inmiddels is al wel bekend dat bij Wegener in Enschede 100 van de 300 banen verdwijnen. Om werkgelegenheid te behouden wil Enschede het gebouw van Tubantia kopen en de voor minimaal tien jaar verhuren aan Wegener. Volgens GroenLinks staat dat op gespannen voet met de aangekondigde reorganisatie.

** Jennifer Lopez gaat een televisieserie produceren over het harde leven van jonge dansers. De zangeres en actrice maakt de serie Moves voor de muziekzender MTV, meldde het entertainmentpersbureau E!Online zondag. ‘J Lo’ is al betrokken geweest bij de keuze van de deelnemers en zal in een paar van de acht afleveringen ook zelf te zien zijn. „Ik ben als danseres begonnen en ik ken deze wereld. Het is een hard leven.” De uitzendingen beginnen in het najaar. (Telegraaf)

** Een reisorganisatie uit Enschede gebruikt als eerste reisorganisatie satellietbeelden bij de verkoop van reizen. Het gaat om beelden van de internetzoekmachine Google, waarbij de hele wereld vanuit de ruimte bekeken kan worden. Klanten kunnen hun reis zo van t evoren al beleven. Het Enschedese bureau wil met nieuwe technieken vooruitlopen op de concurrenten. Met name door de komst van internet is de concurrentie in de reissector enorm toegenomen. (RTV Oost)

** De Belgische journalist Thomas Gadisseux en drie andere buitenlandse reporters zijn korte tijd opgepakt door de Egyptische politie. Dat hebben ze zondag meegedeeld aan het Franse persbureau AFP. Gadisseux verklaarde ook dat de politie hem fysiek heeft aangepakt. Gadisseux bracht samen met twee Franse en één Zwitserse reporter verslag uit van de gedwongen uitwijzing van 22 boerengezinnen in een dorpje nabij Mansoerah in het noorden van Egypte. “Politieagenten in burger merkten ons op, grepen ons brutaal vast en deelden klappen uit”, zo verklaarde Jean-Claude Aunos van het agentschap Gamma. Gadisseux bevestigde eveneens dat hij klappen kreeg vooraleer de vier journalisten weggeleid werden naar een veld in de buurt. Later werden ze overgebracht naar een politiekantoor. Daar kregen ze hun materiaal en gsm’s terug. Het viertal werd ongeveer twee uur vastgehouden. (De Morgen)

** Het Genootschap van Hoofdredacteuren wil zo spoedig mogelijk een gesprek met de AIVD en de ministers Donner (Justitie) en Remkes (Binnenlandse Zaken) over het onderzoek naar twee journalisten van De Telegraaf. Arendo Joustra, hoofdredacteur van Elsevier en voorzitter van het Genootschap, heeft dat zondag gezegd. De journalisten, Joost de Haas en Bart Mos, zijn vier maanden lang afgeluisterd en hebben DNA moeten afstaan. Ook zijn hun vingerafdrukken afgenomen. Zij schreven in januari dat het criminele circuit beschikt over geheime informatie van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst. De zaak gaat over omkoping van justitiepersoneel door topcrimineel Mink K. De AIVD onderzoekt hoe documenten rond hem in de onderwereld zijn terechtgekomen. (ANP via AD)

** Het Eurovisie Songfestival is in Nederland door een kleine 1,4 miljoen mensen zaterdagavond bekeken (martkaandeel 21,4 procent). ‘Mooi weer De Leeuw’ behaalde om 20.00 uur een martkaandeel van 21,0 procent met een dikke 1,3 miljoen kijkers. De uitzending om 0.15 uur met de ‘Songfestival Afterparty’ behaalde een martkaandeel van 37,3 procent met bijna 1 miljoen kijkers. Dit was de laatste ‘Mooi weer De Leeuw’ van dit seizoen. Volgend seizoen keert dit populaire programma terug op Nederland 1.

** Onder de noemer 112 Nederland zijn vanaf dinsdag 25 juli brandweer, politie en ambulancediensten via SBS 6 te volgen. De kijkers krijgen gedurende twintig minuten de meest in het oog springende calamiteiten van de week ervoor te zien. Het soortgelijke 112 Weekend (vroeger 0611 geheten) was tot januari 2004 bij RTL 5 te zien. (via Telegraaf)

** RTL 4 brengt komend najaar ‘Opvolger gezocht’ op de Nederlandse buis brengt. De zender gaat daarin op zoek naar opvolgers voor familiebedrijven, omdat de jongste generatie de zaak niet wil of kan overnemen. Het gaat bijvoorbeeld om goedlopende bakkerijen, slagerijen, shoarmatenten en schaatsenslijpbedrijven waarvoor een gepassioneerde nieuwe eigenaar wordt gezocht. (via Telegraaf)

** De publieke omroep zit in zwaar weer. Terwijl politiek Den Haag de geldkraan steeds verder dichtdraait, lopen ook de reclame-inkomsten terug. Nederland zit weliswaar al maar langer voor de buis, maar stemt vooral af op de commerciële omroepen. „Naar 52 procent van onze programma’s kijkt minder dan twee procent van de Nederlanders “, zegt Harm Bruins Slot, voorzitter van de raad van bestuur van de publieke omroep. Hilversum maakt zich op voor zware zeegang, maar hoe hou je een schip op koers met 124 kapiteins aan het roer? Want zoveel bestuurders telt Hilversum. Lees verder (via betaalde toegang) in De Telegraaf.

** In Groot-Britannië is zaterdag de rechtstreekse uitzending van het programma National Lottery verstoord door de actiegroep Fathers 4 Justice, de groep die opkomt voor de rechten van gescheiden vaders. Het lukte zes actievoerders op de set te komen. Het programma liep daardoor een kleine vertraging op. Volgens zegsman Guy Harrison van de groep betekent de actie de dramatische wederopstanding van Fathers 4 Justice. De beweging leek in januari te zijn opgeheven nadat er beschuldigingen waren gekomen dat enkele leden van de groep van plan zouden zijn een zoon van premier Tony Blair te ontvoeren. Fathers 4 Justice is ook actief in Nederland. (ANP)

“Publieke Omroep heeft 124 bazen”

De Nederlandse Publieke Omroep is een waar bestuurswalhalla. Uit cijfers van de raad van bestuur van de Publieke Omroep blijkt dat in Hilversum maar liefst 124 bazen het voor het zeggen hebben. Volgens de top is het hoog tijd dat Hilversum bestuurlijk op een dieet gaat. Vergaderingen met meer dan twintig bestuurders zijn geen uitzondering. Ook blijken bijna alle 22 zendgemachtigden hun eigen contract te hebben met hun eigen leasemaatschappij, advocatenkantoor en accountantskantoor. Pogingen van de raad van bestuur om hier efficiencywinst te boeken, faalden. De raad van bestuur van de Publieke Omroep wil de 22 zendgemachtigden nu gaan dwingen om goedkoper te gaan werken. Volgens voorzitter Harm Bruins Slot kan dit zonder dat de kwaliteit van de programma’s in gevaar komt. Hij waagt zich niet aan een oordeel over de 124 bestuurders die in Hilversum rondlopen. Wel zegt hij: „22 omroepen in het bestel is fors. Er zijn geregeld vergaderingen met twintig tot dertig deelnemers. Dat aantal kun je best beperken.” Morgen komt De Telegraaf in de Zondagskrant met de resultaten van onderzoek dat de krant deed in Hilversum. (via o.a. Telegraaf)

UIT DE MEDIA:

** De Telegraaf-journalisten Joost de Haas en Bart Mos zijn maandenlang afgeluisterd door de AIVD. Dat is gebeurd na een krantenpublicatie over staatsgeheime dossiers over topcrimineel Mink K. die in handen van de drugsmaffia waren gevallen, zo meldde de ochtendkrant zaterdag. De Nederlandse Vereniging van Journalisten laat in een reactie naar de krant toe weten geschokt te zijn. ,,Als oprecht opererende journalisten doel worden van afluisterpraktijken is de persvrijheid en daarmee de rechtsstaat in gevaar. Wij vragen ons af of betrokken ministers hierover zijn geïnformeerd”, aldus NVJ-secretaris Thomas Bruning. (ANP)

** De regionale omroepen, verenigd in ROOS, hebben grote problemen met het kabinetsbesluit om de analoge tv-etherzenders af te schaffen. Ze wijzen erop dat tienduizenden huishoudens hun zenders niet langer kunnen ontvangen zonder enorme kosten te maken. Uitzenden via de satelliet kan uitkomst brengen, maar daarvoor is 2 miljoen euro nodig, aldus Gerard Schuiteman, directeur van ROOS. In de nacht van 29 op 30 oktober worden de landelijke en regionale analoge tv-etherzenders uitgeschakeld. Huishoudens zonder kabel kunnen de regionale tv-zenders dan alleen nog digitaal via de ether ontvangen. Daarvoor is een decoder, antenne en een smartcard nodig. Volgens het kabinet kost dat 170 euro, maar ROOS waarschuwt dat voor een goede ontvangst meer kosten moeten worden gemaakt. (ANP)

Ministerie EZ: Kavel A9 naar 100%NL, RTL in beroep

De commerciële radiozender RTL FM is vanaf 8 juli niet meer te horen via het frequentiekavel A9. Vanaf die datum zal de nieuwe commerciële radiozender 100% NL te horen zijn via dit frequentiepakket. Dit heeft het Ministerie van Economische Zaken vandaag bekend gemaakt. De vergunning voor frequentie kavel A9 gaat nu naar Mediasales Finland Oy. Dit is een direct gevolg van een uitspraak van de rechtbank Rotterdam van oktober 2005. De rechtbank Rotterdam deed deze uitspraak in de juridische procedure die was ingesteld tegen de besluitvorming bij de verdeling van de commerciële omroepfrequenties in 2003. De rechtbank oordeelde dat de toewijzing van het frequentiegebruiksrecht aan RTL FM niet op een deugdelijke motivering berustte en verzocht de Staat een nieuwe beslissing te nemen. Dientengevolge heeft de staatssecretaris van OCW de motivering van destijds heroverwogen. Daarbij heeft zij geconcludeerd dat het kavel ten onrechte A9 aan RTL FM is toegewezen. Op basis van deze conclusie heeft zij de minister van Economische Zaken geadviseerd. Het Ministerie van Economische Zaken heeft het advies van OCW overgenomen. De nieuwe beslissing komt er op neer dat het kavel moet worden toegewezen aan Mediasales Finland Oy.

Kavel A9 voor 8000 euro naar Mediasales

RTL FM mag vanaf 8 juli 2006 geen gebruik meer maken van het frequentiegebruiksrecht vervat in kavel A9. De frequenties behoren vanaf dat moment toe aan Mediasales. Mediasales verwerft het kavel A9 voor €8000. Mediasales heeft de verplichting om voor 8 augustus 2006 radiouitzendingen te verzorgen. Het kavel A9 is een geclausuleerd kavel bestemd voor overwegend Nederlandstalige muziek. In 2003 zijn de commerciële omroep frequenties verdeeld middels een vergelijkende toets met een financieel bod. De commissie Franken beoordeelde alle ingediende bedrijfsplannen en programmeringsvoorstellen. RTL verwierf het kavel A9 voor € 23 miljoen.

100%NL: “Ontzettend blij maar ook ontevreden”

Herbert Visser van 100% NL zegt ontzettend blij te zijn, maar is ook ontevreden. “Waarom moeten wij nu nog twee maanden wachten? In 2003 kregen stations drie dagen de tijd om hun boeltje bij elkaar te pakken en dat terwijl RTL FM nu gewoon ten onrechte uitzendt. Daarnaast zijn wij het ermee oneens dat onze licentie geldig is tot 1 september 2011. Wij willen, net als de andere stations, een licentie voor 8 jaar en drie maanden. We zullen daarom zo snel mogelijk starten met een procedure.” De officiële programmering van 100%NL zou moeten aanvangen op 1 september aanstaande. De voorlopige uitzendingen komen vanuit een ruimte bij de Wereldomroep in Hilversum. Later dit jaar zal 100%NL een studiopand in Amsterdam betrekken. 100%NL gaat zich richten op Nederlandstalige ‘urban’-muziek, aangevuld met mainstream Nederlandse artiesten als Marco Borsato en Kane.

RTL: kort geding voor schorsing besluit

RTL FM gaat in beroep tegen het besluit van het ministerie van Economische Zaken om kavel A9 aan 100% NL te geven. Eerst zal RTL FM schorsing vragen van het besluit bij de kort-geding rechter bij het College van Beroep voor het Bedrijfsleven. De zender geeft aan verbaasd te zijn over het feit dat de Staat een advies van de onafhankelijke commissie-Franken naast zich neer heeft gelegd. Fons van Westerloo, CEO van RTL Nederland: “Het is voor ons onbegrijpelijk dat de onafhankelijke commissie Franken ons tot twee maal toe de frequentie toewijst, om vervolgens te constateren dat de minister ons de vergunning alsnog ontneemt. Hiermee staat ook de werkgelegenheid van vele werknemers op het spel. Maar we hebben er alle vertrouwen in dat het beroep dat we zullen aantekenen tegen deze beslissing een goede kans heeft om positief uit te pakken.” Tussen 13.00 en 14.00 uur zal Fons van Westerloo via RTL FM tekst en uitleg geven. (via Radio.nl / Edo Peters / Ministerie EZ).

UIT DE MEDIA:

** De TROS moet Lako Kennels uit Huissen alle geleden schade als gevolg van een uitzending van het programma Tros Radar vergoeden. Dit blijkt uit een vonnis van de rechtbank in Amsterdam dat gisteren bekend werd gemaakt en waarover De Gelderlander publiciteert. In de uitzending op 24 mei 2004 werd de kennel gepresenteerd in een top vijf van malafide hondenhandelaars. De Tros heeft geen gedegen onderzoek gedaan, geen hoor en wederhoor toegepast en ten onrechte rectificatie geweigerd, zo oordeelde de rechtbank. „Wij zijn hier héél gelukkig mee”, zegt een van de eigenaren van Lako. Met de uitspraak komt voor haar een einde aan een lange periode van onzekerheid en verdriet. Zo zouden de eigenaren in Huissen door de uitzending volledig geïsoleerd zijn geraakt. Ook zouden ze zijn uitgescholden en ernstig beledigd.

** In Apeldoorn is woensdagavond het plan gepresenteerd voor de nieuwe invulling van het oude zendcomplex Radio Kootwijk. Felix Visser en tv-producent Harry de Winter willen dat het monumentale pand op de Veluwe een kenniscentrum wordt over hoe techniek de maatschappij beïnvloedt. Veel raadsleden in Apeldoorn vinden het een goed plan, maar ze willen ook andere plannen zien. (omroepgelderland)

** Karel van de Graaf spant een kort geding aan tegen de AVRO, dit bericht dagblad De Telegraaf vandaag. De presentator van onder meer Twee Vandaag en Wie is de Mol? kan zich niet vinden in het nieuwe presentatorenbeleid. Dat komt er volgens een AVRO-woordvoerder op neer dat de A-presentatoren voortaan zo breed mogelijk worden ingezet. Van de Graaf wenst niet op de kwestie in te gaan. Het kort geding dient woensdag.

** Naar de voorronde van het Eurovisie Songfestival donderdagavond hebben ruim 1,4 miljoen mensen gekeken. Dat blijkt vrijdag uit cijfers van de Stichting Kijkonderzoek. De 1.423.000 kijkers zagen hoe het Nederlandse trio Treble de finale niet haalde. Alleen de tien deelnemers waarop het meest werd gestemd, mochten door naar de eindronde. Die is zaterdag, in Athene. Donderdag werd alleen het NOS-Journaal van 20.00 uur beter bekeken.(ANP)

** Prem Radhakishun en Jan Mulder worden wellicht de opvolgers van ‘Barend en van Dorp’ op Talpa. Dat zei Tweede Kamerlid Hilbrand Nawijn gisteravond op BNR Nieuwsradio. Hij was kort daarvoor te gast in een proefprogramma van de twee heren. Volgens Nawijn heeft het programma een ander opzet dan de talkshow ‘Barend en Van Dorp’. “Het programma duurt een half uur. In het eerste kwartier gaan Prem en Jan in discussie over een actueel onderwerp, en in het tweede kwartier wordt er een gast geïnterviewd door het duo.” Het programma is gepland voor dit najaar. Nawijn zei ook dat hij lid van de VVD wil worden, als Verdonk de nieuwe lijsttrekker wordt en schoonschip maakt. (BNR/Fokzine)

** Minister Verdonk heeft haar eigen verslag op internet van het debat over de naturalisatie van Ayaan Hirsi Ali aangepast. Op haar weblog stond: “Ik kon dus niet anders dan handelen zoals ik heb gedaan als minister. Wat anderen er ook van zeggen”. Die laatste zin is verdwenen na de uitbrander van premier Balkenende vanwege haar gedraai rond de Hirsi Ali-motie van de Tweede Kamer. (RTL Nieuws)

** Rudi van Vlaanderen haakt noodgedwongen af als programma-directeur van 100%NL. “Ik had het graag gedaan, des te meer dat Herbert Visser reeds begin jaren ’80 bij Seven actief was, en we nog steeds een goeie verstandhouding hebben”, aldus Van Vlaanderen tegenover de website Radioactief.be. “Het is dan ook enerzijds met tegenzin dat ik dit aanlokkelijk vorstelijk voorstel dien af te wijzen; mijn huidige media-werkzaamheden in Vlaanderen voor Radio ExtraGold en andere media-activiteiten laten mij niet toe om gedurende enkele weken in Nederland te verblijven. Wat niet wil zeggen dat ik Herbert’s 100%NL alle succes toewens, en dat hij altijd op mij kan rekenen, eventueel als media-adviseur. Indien nodig, want Herbert heeft het nodige radiotalent ‘an sich’.”

** De politie is begonnen met een onderzoek naar de dreigbrieven die zijn binnengekomen bij Regio Venster. Dat heeft uitgever Kees Hoogzand van het regionale weekblad voor Goeree-Overflakkee donderdag gezegd. De dreigementen zijn gericht tegen Abel den Denker, wiens column in het blad de woede heeft gewekt van strenggelovigen op het eiland. Hoewel Regio Venster de column al vier weken geleden heeft stopgezet, ontving het blad woensdag weer een dreigbrief voor de columnist en zijn gezin. De brieven zijn ondertekend door ‘De waarheidzeggers’. (ANP)

** ABN Amro heeft donderdag met onmiddellijke ingang de tv-reclame gestaakt over de betrokkenheid van de bank bij de zeilwedstrijd Volvo Ocean Race. De intrekking van het filmpje is een gevolg van het verongelukken op donderdag van zeezeiler Hans Horrevoets, bemanningslid van de ABN AMRO II. De bank komt later op donderdag met een verklaring. “Onze eerste zorg gaat uit naar de familie, de bemanning en andere betrokkenen”, verklaarde een woordvoerster. (Telegraaf)

** RTV Noord gaat een Gronings gesproken regiosoap uitzenden. Dat heeft de omroep donderdag laten weten. De regionale televisiezender haakt hiermee in op het succes van de serie ‘Van jonge leu & Oale Groond’ van RTV Oost. Omroepdirecteur Roel Dijkhuis spreekt van een ,,drama in de streektaal.” Plaats van handeling wordt het prestigieuze nieuwbouwproject Blauwe Stad in Oost-Groningen. ,,Daar treedt een botsing op tussen oud en nieuw.” De provincie Groningen verstrekt 300.000 euro subsidie voor de serie. Wanneer de serie wordt uitgezonden en wie erin spelen is nog niet bekend. De omroep moet de aanvullende financiering nog rond krijgen. (ANP)

Casema neemt Wimax-licentie Versatel over

Kabelaar Casema neemt de licentie voor lange afstand draadloos internet (Wimax) van Versatel over. Kabelbedrijf Casema en Versatel hebben een overeenkomst getekend voor de overname van Versatels WLL-licentie (wireless local loop) door Casema, zo maakt de laatste bekend. Dit maakt het voor Casema mogelijk om landelijk draadloos internet aan te bieden. Versatel gebruikte de licentie alleen voor de zakelijke markt, maar Casema zal die snel ook voor consumententoegang gaan gebruiken. In Nederland en andere landen zijn wel proefprojecten maar netwerken zijn er nog niet. Met een theoretisch bereik tot 50 kilometer en een datasnelheid tot 70 Mb/s overtreft Wimax de wifi-techniek, die nu tot 100 meter komt. Vanwege het grote bereik wordt Wimax ook gezien als een alternatief of opvolger van GSM en UMTS. Overigens wordt de 70 Mb/s in de praktijk nauwelijks gehaald, en blijkt die op afstanden veel lager te liggen. KPN test met onder meer dochter Nozema Services momenteel ook Wimax. Telecombedrijf Enertel beloofde ook een landelijk draadloos net met Wimax aan te leggen, maar heeft er geen geld voor. Versatel en Enertel verwierven twee jaar geleden de twee Wimax-licenties. Casema kan hiermee ook buiten de eigen dekkingsgebieden van de tv-kabel diensten gaan aanbieden, concurrerend met andere kabelaars en telecombedrijven. Casema wil “iedereen op ieder moment en op elk scherm of apparaat” informatie en amusement kunnen aanbieden, dus zowel vast als mobiel. Volgens Mirko Mensink, directeur strategie van Casema, gaat Casema op korte termijn als draadloze verbindingen aanleggen: “In eerste instantie moet je daarbij denken aan het ontsluiten van industrieterreinen en afgelegen dorpskernen met internet en telefonie. Later kunnen daar ook radio en tv bijkomen.” Casema zal met de partners Samsung en Alcatel nieuwe diensten ontwikkelen en testen. “Eigelijk willen we van heel Nederland een grote ‘hot spot’ maken zodat iedereen zowel binnenshuis als buiten gebruik kan maken van onze diensten.” Casema wil in 2008 een gooi doen naar de licentie voor mobiele Wimax. Deze biedt namelijk de mogelijkheid om mobiele telefonie via Wimax aan te bieden. Casema is momenteel één van de mest innovatieve telecom- en tv-bedrijven in Nederland met grote mogelijkheden voor breedband expansie. Casema is door de aandeelhouders te koop gezet. (via Planet Multimedia)

Luistercijfers: Radio 2 blijft marktleider

De publieke radiozender Radio 2 blijft marktleider in Nederland. Dit blijkt uit de publicatie van de luistercijfers over de periode maart / april 2006. Radio 2 krijgt er 0,1 procent marktaandeel bij en komt uit op 11,2 procent. Radio 538 groeit stevig met een stijging van 0,6 procent marktaandeel komt de jongerenzender uit op een marktaandeel van 11,1 procent. Yorin FM moet flink inleveren: 0,6 procent en komt uit op een marktaandeel van 1,9 procent. Ook Radio 1, 3 FM en Q-Music moeten martkaandeel inleveren. Slam! FM blijft, ondanks de nieuwe programmering, die medio april is gestart, steken op 1,4 procent marktaandeel. Compleet overzicht marktaandelen radiozenders vind je hier:

feb/mrt(in%)	mrt/apr(in%)
01	Radio 2	11.1	11.2
02	Radio 538	10.5	11.1
03	Sky Radio	9.4	9.7
04	Radio 1	7.6	7.3
05	Radio 3FM	7.1	6.9
06	Q-Music	5.6	5.4
07	Radio Veronica	4.9	5.1
08	Radio 10 Gold	4.9	5.0
09	RTL FM	3.3	3.3
10	ClassicFM	2.4	2.3
11	Radio 4	1.9	1.9
--	Yorin FM	2.5	1.9
13	Arrow Classic Rock Radio	1.5	1.6
14	SlamFM	1.4	1.4
15	747AM	0.9	1.0
16	Arrow Jazz FM	0.7	0.7
17	BNR Nieuwsradio	0.5	0.4
18	KinkFM	0.3	0.3
==	Regio Radio	14.9	14.7
==	Regionale Commercieel Radio	2.7	2.7
==	Overige	6.1	6.1

CvdM: Lokalo Amstelveen krijgt nog 2 maanden

Straal, de lokale omroep van Amstelveen, tegenwoordig uitzendend onder de naam AV1, heeft van het Commissariaat voor de Media (CvdM) nog twee maanden gekregen om orde in de chaos te scheppen. Dit bericht het weblog Amstelveen.Blog.nl. Binnen die periode moet en eindelijk een representatief Programmabeleidsbepalend Orgaan (PBO) zijn. Wethouder Frans Hellendal heeft dat woensdagavond meegedeeld aan de raadscommissie voor Burgers en Samenleving. Hellendal probeert plaatselijke maatschappelijke organisaties met het lokale station te laten samenwerken. Zij zouden hun kennis kunnen inbrengen en helpen de structuur te verbeteren. Straal is nu anderhalf jaar bezig en volgens velen nog steeds ver onder de maat. Ook bestuur en PBO schijnen nog steeds niet te voldoen aan wettelijke eisen. Aan de vooravond van de verkiezingen pompte de gemeente een extra eenmalige subsidie in de de zender. Over een structurele subsidie is nog geen besluit genomen. Reclameinkomsten zijn er niet. Vooral de VVD – waartoe Hellendal behoort – lijkt veel waarde te hechten aan het bestaan van een lokaal station.

UIT DE MEDIA:

** Mediaset van Silvio Berlusconi wil het productiebedrijf Endemol, in handen van het Spaanse Telefónica, kopen. De interesse bestaat al langer bij de Italiaanse mediamagnaat, maar volgens de krant ,,Corriere della Sera” zou de belangstelling zijn gegroeid. Twee ontwikkelingen op de Italiaanse markt zouden de overname van Endemol bespoedigen, aldus de krant. Enerzijds de technologische ontwikkeling, waardoor de concurrentie op de commerciële televisiemarkt bedreigend is voor de bijna-monopoliepositie van Berlusconi. De Italiaanse bedrijven Telecom en Fastweb investeren in internet-tv en Tim, Vodafone en Tre bieden televisie via de mobiele telefoon aan. (ANP/AD). 

** Ongeveer 3,2 miljoen Nederlanders zaten woensdagavond bij de televisie voor de finale van de Champions League tussen de voetbalclubs Barcelona en Arsenal. Volgens de NOS is de uitzending daarmee de best bekeken finale van de Champions League van de afgelopen vijf jaar. Bijna de helft (46,9 procent) van alle televisiekijkers had zijn toestel woensdagavond op het voetbal afgestemd. De NOS maakte donderdag bekend dat het bereik van de uitzending 5,1 miljoen bedroeg. Dat houdt in dat 5,1 miljoen kijkers in ieder geval een gedeelte van de wedstrijd hebben gezien. Op de tweede plaats staat de finale tussen AC Milan en Liverpool, waar op 25 mei vorig jaar 2,7 miljoen Nederlanders naar keken. Barcelona won de wedstrijd in Parijs met 2-1. (ANP)

** Zenderexploitant Nozema Services heeft ten behoeve van de regionale commerciële radiozender City FM een steunzender in gebruik genomen op de zendmast aan het Bezuidenhout in Den Haag. De steunzender zendt uit op 98,0 MHz en dient als aanvulling op de zender van City FM in Rotterdam op 97,6 MHz.

** Een Amerikaanse baby van negen maanden oud zal drie jaar lang dagelijks 14 uur met camera’s worden gevolgd. Het kind is de spil in een onderzoek naar de wijze waarop kinderen een taal leren. Projectleider Roy van de universiteit in het Amerikaanse Cambridge heeft voor de wetenschappelijke ‘realitysoap’ zijn eigen zoon uitverkoren. Het kind wordt al sinds het negen maanden geleden uit het ziekenhuis kwam, gemonitord met camera’s en microfoons. Geregistreerd wordt wat het effect is van alle nieuwe ervaringen op de taalontwikkeling van het kind.

** Jongerenkrant Peper verschijnt volgende week voor het laatst. Het blad, dat uitgeverij Wegener vooral voor jongeren in Eindhoven op de markt heeft gebracht, trekt te weinig adverteerders. Dit meldt het Eindhovens Dagblad. Ook de betaalde oplage valt tegen. Zo gaat slechts tien procent van de ongeveer 5500 exemplaren die wekelijks worden afgezet, naar betalende lezers. Nog niet zo lang geleden toonde een woordvoerster van Peper zich nog erg tevreden over de ontwikkelingen. Toen leek ook een uitbreiding naar andere grote steden in Brabant een kwestie van tijd. (Via Omroep Brabant)

** Herbert Visser hoopt met de radiozender 100%NL al komend weekeinde te starten. Dit zegt hij tegenover de website Radioactief.be. Broadcast Partners zal zeer snel de nodige technische aanpassingen, nodig om het signaal vanuit Hilversum via satelliet naar de 24 FM locaties te brengen, uitvoeren. Dit zal minstens anderhalve dag in beslag nemen, waardoor de start van 100%NL wel eens zaterdag zou kunnen gaan plaatsvinden, aldus de website. Uiterlijk vrijdag, waarschijnlijk zelfs donderdag al, komt er een uitspraak over wie nu het betwiste ‘Kavel A9’ mag gaan exploiteren in Nederland. De Landsadvocaat moet formeel bekendmaken wie van de vier ‘gegadigden’, lees oorspronkelijke bieders op de frequenties, de 24 FM licenties (verbonden aan Kavel A9), mag gaan invullen. De vier zijn: RTL FM, Radio Nationaal, Arrow én 100%NL. Volgens Herbert Visser wordt Rudi Van Vlaanderen vanaf volgende week de ‘ad interim’ programmadirecteur van 100%NL, in afwachting dat Herbert zijn ANP verplichtingen (als nieuwslezer) afwerkt.

Talpa heeft geen interesse in EK Voetbal

Televisiezender Talpa neemt geen deel aan de strijd om de rechten voor het EK voetbal in 2008. De zender van John de Mol leek net als de NOS een gooi te doen naar het EK, maar een woordvoerder ontkent nu de belangstelling, aldus NRC Handelsblad. Dat is opvallend, omdat Talpa de laatste tijd erg actief is geweest met het verkrijgen van voetbalrechten. Los van de eredivisie, sinds vorig seizoen, mag Talpa na de zomer ook de Nederlandse bekerwedstrijden en wedstrijden in de eerste divisie verzorgen. Verder zijn de uitduels van het Nederlands voetbalelftal in de kwalificatiereeks voor het EK 2008 en in de aanloop van het WK 2010 te zien bij Talpa. Onderhandelingen om ook de rechten voor de Champions League te verkrijgen liepen vorig jaar op niets uit. Het terugverdienen van de tv-rechten bij een EK is lastig. Het gaat om een eenmalig evenement dat ook nog eens in de commercieel weinig aantrekkelijke zomerperiode valt. Talpa zendt de komende weken wel het Europees Kampioenschap in Portugal uit voor voetballers tot 21 jaar. Daar doet ook Jong Oranje aan mee. Vanavond wordt zelfs een oefenwedstrijd van Jong Oranje (tegen Duitsland) live uitgezonden. De onderhandelingen over EK, dat in 2008 in Oostenrijk en Zwitserland wordt gehouden, zijn tot nu toe nauwelijks in de publiciteit geweest. Talpa leek meer kans te hebben omdat het Zwitserse marketingbureau Sportfive de rechten namens de UEFA verkoopt. Tot en met het EK in 2004 was de verkoop altijd in handen van de EBU, de verenigde Europese Publieke omroepen, waardoor de NOS een sterke onderhandelingspositie had. Door het wegvallen van Talpa is de kans groot dat de rechten toch bij de NOS te komen.

Geen Kamermeerderheid voor behoud embargoregeling

De embargoregeling rond Prinsjesdag kan worden opgeheven. Dat vindt een meerderheid van de Tweede Kamer. Dit werd woensdag duidelijk tijdens een debat met voorzitter van de Tweede Kamer Frans Weisglas (VVD). Het kabinet wil de regeling opheffen, omdat de afgelopen jaren stukken uit de miljoenennota al voor Prinsjesdag uitlekten naar de media. Weisglas vindt het kabinetsvoornemen onacceptabel en riep de Kamer op zich tegen het besluit van de regering te verzetten. Premier Jan Peter Balkenende (CDA) liet onlangs in een brief aan de voorzitter van de Kamer weten dat Kamerleden de miljoenennota en de ontwerpbegrotingen voortaan pas op de dinsdagmiddag na de troonrede krijgen. Nu krijgen Kamerleden, maatschappelijke organisaties en media deze al eerder onder embargo, zodat zij zich kunnen voorbereiden op de Algemene en Politieke Beschouwingen. De voorzitter vreest dat het debat zich naar de media verplaatst wanneer de Kamerleden de stukken pas op Prinsjesdag zelf krijgen. Hierdoor wordt het onmogelijk om de dag na het verkrijgen van de stukken te beginnen met de Algemene Politieke Beschouwingen. De discussie in ‘het hart van de democratie’ komt dan nadat de inhoud al is ‘uitgekauwd’ in de media, vreest Weisglas. Kamerleden worden hierdoor volgens hem op achterstand geplaatst. Lees verder.

UIT DE MEDIA:

** Herbert Visser bericht in de nieuwsgroep nl.media.radio dat het besluit van het Ministerie van Economische Zaken over de invulling van FM-kavel A9 uiterlijk vrijdag valt. Dan zal duidelijk worden welke radiozender in de toekomst gebruik mag maken van dit commerciële frequentiepakket. Momenteel zendt RTL FM uit via dit frequentiepakket. De rechter heeft echter bepaald dat de procedure die het Ministerie van Economische Zaken gevolgd onjuist is geweest, naar aanleiding van protesten van onder andere 100 Procent NL. De procedure moet opnieuw worden uitgevoerd. Deze week zal blijken of RTL FM ook na het opnieuw uitvoeren van de procedure gebruik kan blijven maken van dit kavel.

** De stichting Phohimonument hoopt dat in de loop van september het monument waarvoor zij zich inzet, kan worden geplaatst in de gemeente Huizen. Afgelopen week stemde de welstandscommissie in met het ontwerp. Het monument moet de herinnering aan de zendmasten die decennialang in Huizen stonden, levend houden. Het twaalf meter hoge monument is een replica van een zendmast. De financiering is vrijwel rond. (Gooi en Eemlander)

** Een nieuws- en informatiezender zijn voor álle inwoners van Haarlemmermeer. Dat is het doel van Meer RTV, de jongste lokale omroep in Haarlemmermeer. Geen los zand, met elk uur een andere muziekstijl en daarmee elk uur een andere doelgroep. Geen stoffige studio op een industrieterrein achteraf, waar hobbyisten hun gang gaan. Meer RTV pakt het anders aan, met een tijdelijke locatie op de huidige plek van de ANWB, vlakbij de bibliotheek in Hoofddorp, en over een aantal jaar een prominente locatie op het dan aangelegde cultuurplein bij het raadhuis. (HD)

** Ruim 60 procent van de Nederlanders vond het terecht dat de publieke omroep met een tv–actie aandacht heeft gevraagd voor de situatie in Suriname. Dat maakte de stichting KijkOnderzoek woensdag bekend. Van de 4000 ondervraagde mensen gaf driekwart aan dat ze dankzij de uitzending Doeko voor Suriname op zondagavond aan het denken zijn gezet over de situatie in het land. Ruim 60 procent zei door de actie gemotiveerd zijn iets te doen voor Suriname. Ongeveer 367.000 mensen keken naar de actie op tv, die twee uur duurde. De Samenwerkende Hulporganisaties hadden tot dinsdagmiddag een half miljoen binnengekregen op giro 797. (ANP)

** Het Nationaal Songfestival 2007 wordt definitief niet door de NOS georganiseerd. Een andere publieke omroep neemt het programma wel over, maar onduidelijk is nog welke. Dat zei NOS-directeur Gerard Dielessen woensdag in Athene, waar dit jaar het Eurovisie Songfestival plaatsvindt. Eerder gaf de NOS al aan van de Nederlandse versie van het liedjesfestijn af te willen, maar inmiddels is de kogel ook echt door de kerk. Tijdens het Nationaal Songfestival van dit jaar grapte presentator Paul de Leeuw steeds dat het evenement wellicht naar Talpa zou verkassen, maar dat is niet aan de orde. ,,De eis van de Europese organisatie EBU is dat het songfestival in Nederland wordt uitgezonden door een publieke zendgemachtigde omdat Publieke Omroep is aangesloten bij de EBU”, legt Dielessen uit. Hij sluit niet uit dat de uitzending van het Eurovisie Songfestival in de toekomst wel een NOS-productie blijft. (ANP)

** Actrice Isa Hoes is getipt als tijdelijk vervangster voor RTL FM-dj Marjon Keller. Marjon zou een tijdje vakantie willen nemen. Ze presenteert momenteel iedere werkdag een ochtendprogramma op de radiozender, van 09.00 uur tot 12.00 uur. Isa heeft al meer gedaan met haar stem. Zo sprak ze recent het luisterboek in van ‘De ontsnapping’ van schrijfster Heleen van Royen. De actrice staat later dit jaar op de planken in het toneelstuk ‘Nacht, moeder’. (Telegraaf)

** Voor het gerechtshof in Amsterdam is dinsdag 80 uur werkstraf geëist tegen Gerard Joling. De zanger was begin 2004 betrokken bij een vechtpartij in café Montmartre in Amsterdam. Joling zou de neus van een caféganger hebben gebroken, maar de rechtbank sprak hem hiervan vrij. Het Openbaar Ministerie ging in hoger beroep. Naast de werkstraf wil de advocaat-generaal dat Joling 500 euro schadevergoeding betaalt aan het slachtoffer. Het incident op 2 januari 2004 begon met een woordenwisseling. Joling voelde zich onheus bejegend door zijn opponent. Het slachtoffer daarentegen zei dat de zanger ruzie zocht en begon te slaan. Het gerechtshof doet op 30 mei uitspraak. (ANP)

** De tv-reclame van Makelaarsland uit Alkmaar,waarin een boot vol makelaars van de NVM wordt uitgezwaaid, mag niet meer worden uitgezonden. De commercial is misleidend. De voorzieningenrechter in Alkmaar heeft dat uitgesproken. In de reclameboodschap wordt gezegd dat Makelaarsland maar 795 euro aan kosten berekent,terwijl anderen “duizenden euro’s rekenen”.Dat die anderen daar ook meer diensten voor leveren, blijft onvermeld, stelt de rechter vast. Drie leden van de NVM waren naar de rechter gestapt om een verbod te eisen. Vooruitlopend op de uitspraak was de commercial al van de buis gehaald. (NOSTT)

** Overeenkomsten in taal en religie beïnvloeden het stemgedrag tijdens het Eurovisie Songfestival. Dat heeft de Universiteit Twente (UT) ontdekt. Twee onderzoekers,een econometrist en een wiskundige, bekeken het stemgedrag van landen tijdens alle songfestivals tussen 1975 en 2003. Landen hebben een grote voorkeur voor liedjes in een taal die lijkt op de eigen taal. Ook religie speelt een rol; het katholieke Ierland en het orthodoxe Cyprus geven beiden veel stemmen aan soortgelijke landen.De geografische ligging (het stemmen op je buren) is minder van belang,de Baltische staten zijn daar echter een uitzondering op. (NOStt)

** Commerciële regiozender City FM Classic Rock krijgt per 1 juli een nieuwe managementstructuur. Jean Kiekebosch wordt algemeen directeur. Kiekebosch was in 1996 één van de oprichters van City FM en is momenteel programma- en marketingdirecteur van de zender. Gerro Vonk, die voorheen de functie van algemeen directeur bekleedde, trekt zich terug uit de dagelijkse leiding en gaat zich vanuit de overkoepelende holding bezig blijven houden met langetermijnstrategie, politieke ontwikkelingen en nieuwe media. Binnen dezelfde holding is ook Robert van Haarlem actief, hij is verantwoordelijk voor diverse holdingdiensten en new business development. Binnen de programma-afdeling van de zender worden de taken van Jean Kiekebosch deels overgenomen door Hans Boelen, die als assistent programmaleider verantwoordelijk wordt voor onder andere vormgeving en kwaliteitsbewaking. Salesmanagers Marcel Roeper en Robert Das blijven verantwoordelijk voor de regionale advertentiemarkt. (adformatie)

** Bij verschillende internetproviders op Bonaire is het sinds gisterenavond niet meer mogelijk om de website GeenStijl te bekijken. Volgens GeenStijl zelf is dit het rechtstreekse gevolg van de publicatie van details over het seksleven van officier van justitie Ernst Wesselius. De website had deze gegevens in handen gekregen, doordat Wesselius slordig was geweest met uitwisselingsprogramma LimeWire. GeenStijl reageert furieus op de censuur. Gesproken wordt van een “absurde situatie”. De “Boneriaanse censuurcommissie” wordt op de website verzocht “lekker dood” te vallen.

** De Turkse gemeenschap in Almelo komt alsnog in het geweer tegen het definitieve advies om de Turkse tv-zender TRT per 1 september van de Cogas Kabel te halen. Het protest is echter vrijwel zeker kansloos, omdat het te laat wordt ingediend en Turkse bezwaren uit Oldenzaal eerder door de programmaraad zijn afgewezen. Behalve TRT moet ook National Geographic Channel volgens de programmaraad van de kabel. Beide zenders maken plaats voor TV Oranje en het Duitse RTL Television, het vroegere RTL-Plus. De directie van Cogas Kabel beslist binnenkort over het aanbod van tv- en radioprogramma’s op de kabel voor de periode 1 september – 31 augustus volgend jaar voor inwoners van de gemeenten Almelo, Wierden, Twenterand, Tubbergen, Dinkelland, Oldenzaal en de Hof van Twente. Voor wat betreft het radiozenderaanbod vindt de programmaraad dat FM Plus uit Delden moet wijken voor Arrow Jazz FM. (Tubantia_

** De regionale commerciële radiozender RadioNL heeft haar steunzender in Leeuwarden (101.8 MHz) verplaatst naar de zendmast van Irnsum (via FMTV)

** De zendmast van Markelo kan wellicht in de toekomst dienen als cellencomplex voor gevangenen. Dat idee voor een andere bestemming van de zendmast wordt als mogelijkheid aan de hand gedaan door de Bond van Nederlandse Architecten. Deze heeft in samenwerking met het Architectuurcentrum Twente een prijsvraag uitgeschreven voor een nieuwe bestemming van de tv-toren. Door de aanleg van een glasvezelnetwerk verliest de mast een deel van zijn functie. Op 24 juni wordt de zendmast van Markelo opengesteld voor publiek. (RTV Oost)

** Het plan lag al vijf jaar op de plank, maar nu acteur Tom Cruise het ‘bespreekbaar’ heeft gemaakt, durft Giel Beelen (28) het aan: het eten van een moederkoek. Donderdag gaat de Vara-dj de placenta oppeuzelen. “Een vriendin van mij is van het weekend bevallen van een zoontje. De schoongemaakte moederkoek ligt nu bij haar in de vriezer.” Voordat Giel de ronde koek -gemiddeld 20 centimeter lang, 3 centimeter dik en 500 gram- in zijn maag laat verdwijnen, gaat kok Pierre Wind er verschillende gerechten van maken. Waarom Beelen het doet? “Puur uit nieuwsgierigheid.” (Telegraaf)

RTL4 in week 19 marktleider

RTL4 was in week 19 marktleider op tv (tijdvak 18.00-24.00 uur, 6+) met een aandeel van 16,9 procent. RTL5 kwam uit op 7,8 procent en RTL7 had 4,7 procent. SBS6 behaalde een aandeel van 11,2, Net5 had 5,7procent en Veronica 4,9. Nederland 1 had een aandeel van 12,8, Nederland 2 12,5 en Nederland 3 5,7. Talpa had een marktaandeel van 4,2 procent. In het avondtijdvak behaalden de publieke zenders een marktaandeel van 31,1 procent, de zenders van RTL Nederland 29,4 procent en de SBS-zenders 21,8 procent. Het best bekeken programma van de week was Spoorloos met 2,153 miljoen kijkers, gevolgd door Vermist met 1,879 miljoen kijkers. De uitslag van Dancing with the stars trok 1,868 miljoen kijkers, de finale-uitzending was goed voor 1,809 miljoen belangstellenden. Lotto Weekend Miljonairs werd bekeken door 1,764 miljoen mensen. (SKO/Adformatie)

Radio 2 ‘vergeet’ vuurwerkramp

Op de minuut af zes jaar na de vuurwerkramp, was de muziek op Radio 2 zaterdag verre van toepasselijk. ‘Goudmijn’ van de KRO draaide het vrolijke ‘Naar het Vuurwerk’, gezongen door kindsterretje Heleentje van Capelle. Om 15.40 uur, het rampmoment. Terwijl in Enschede negenhonderd mensen de 23 dodelijke slachtoffers, duizend gewonden en de weggevaagde wijk Roombeek herdachten, klonk op de radio ontploffend vuurwerk, aan het eind van de meezinger uit 1953. Het draaien van het olijke lied leidde in het gastenboek van ‘Goudmijn’ op internet tot twee reacties. ‘Ik moet zeggen dat ik dit, precies zes jaar na de vuurwerkramp, ongepast, ondoordacht vind’, mailde Francis Vagevuur uit Oldenzaal. Onsmakelijk en stijlloos, oordeelde een luisteraar uit Enschede. Presentator Stefan Stasse schaamde zich diep, meldde hij. ‘We hebben helemaal niet aan de ramp gedacht alleen aan dat leuke plaatje. Maar ja, stom is mager uitgedrukt. Van opzet is natuurlijk absoluut geen sprake’. Stasse wees op de speciale ‘Goudmijn’ die hij in 2000 maakte, een week na de ramp en helemaal in het teken van ‘Enschede’. ‘Een ontroerende uitzending.’ (via TC Tubantia)

UIT DE MEDIA:

** Naar de twee uur durende tv-actie Doekoe voor Suriname zondagavond hebben 367.000 mensen gekeken. Dat blijkt maandag uit cijfers van de Stichting Kijkonderzoek. Tijdens de uitzending hebben verschillende bedrijven, instellingen en bekende Nederlanders voor enkele honderdduizenden euro’s toegezegd, om de nood in het door een overstroming getroffen binnenland te lenigen. Dat heeft een woordvoerder van de Samenwerkende Hulporganisaties gezegd. Een eerste tussenstand van de opbrengst wordt dinsdag of woensdag bekendgemaakt. (ANP)

** Per 1 juli 2006 integreren Rene Stokvis Producties BV in Laren en 625 TV Produkties BV in Almere in één nieuwe organisatie. Met deze integratie, die voornamelijk bestaat uit het samenvoegen van stafdiensten als financiën, juridische zaken, ICT en P&O, kunnen beide productiebedrijven door het combineren van commerciële en internationale activiteiten slagvaardiger en efficiënter opereren binnen de televisiemarkt. Beide productiebedrijven, waarin Endemol N.V. een meerderheidsbelang heeft, blijven onder hun eigen naam programma’s produceren. René Stokvis wordt Algemeen Directeur van de nieuwe combinatie en Peter Adrichem, medeoprichter en directielid van 625 TVP en TVBV, wordt Directeur Televisie. In deze functie is hij verantwoordelijk voor de programma’s van beide bedrijven. (persbericht)

** De NCRV begint volgend jaar een digitaal tv-kanaal dat gevuld wordt met materiaal dat door het publiek zelf aangeleverd wordt. Het kanaal gaat NCRV Geloven heten, zegt Gerard Oonk van de omroep in Spreekbuis. ‘We willen dat kanaal onder meer vullen met materiaal dat mensen zelf aanleveren. In dit geval gaat het om mensen met een bepaalde binding met hun kerk, die vrijwilligerswerk doen, iets voor hun naaste willen betekenen. Wij vinden het onze taak als NCRV om die mensen daarbij te helpen en hun materiaal te publiceren.’ (Adformatie)

** Het is nog niet bekend hoeveel de speciale tv-actie voor de slachtoffers van de overstromingen in Suriname heeft opgebracht. Wel is bekendgemaakt dat een sterrenteam van Surinaamse voetballers 32.550 euro bijeen heeft gebracht. (NOStt)

** We hebben er lang op moeten wachten, maar eindelijk is er een radiostation voor honden. DogRadioThailand.com zendt 24 uur per dag muziek uit,gepresenteerd door blaffende dj’s. Volgens de bedenker van DogRadio heeft muziek een positief effect op honden. Ze gaan kwispelen en hun humeur schijnt er van op te knappen. En da’s weer goed voor de eigenaren, die bijvoorbeeld hun viervoeter makkelijker kunnen trimmen tijdens het luisteren naar een plaatje. DogRadio heeft tien dj’s ingehuurd die goed kunnen blaffen en janken. Jammer genoeg gebeurt dat wel in het Thais,dus Nederlandse honden hebben er niets aan. (Nos TT)

“Endemol ziet zon weer schijnen”

De impact van het verkopen van een tv-programma aan het buitenland is soms groter dan menigeen denkt. Endemol sloot onlangs een deal met NBC over het uitzenden van een Amerikaanse versie van Eén tegen 100 en verkocht de show ook aan de BBC. De nagalm van dat succesnummer dreunt na tot in Hilversum. „Nederlandse zenderbazen kijken altijd met argusogen naar de Amerikaanse en Britse markt. Als daar de belangstelling voor een bepaald genre opleeft, dan krijgt dat vaak navolging in ons land”, zegt Paul Römer, directeur van Endemol Nederland. „Zo zien we nu meteen weer de interesse voor onze gameshows toenemen. Talpa heeft een optie op een dagelijkse variant van Miljoenenjacht en we ontwikkelen ook de spelshow 1 Miljoen Wat? voor die zender.” Nog niet zo gek lang geleden kwam de amusementsfabriek in Aalsmeer in het nieuws met tegenvallende resultaten en een ingrijpende reorganisatie. „En dit jaar gaat het weer erg, erg goed met ons”, zegt Römer enthousiast in de Telegraaf. „We gaan intensief samenwerken met KPN op het gebied van digitale televisie en nagenoeg al onze huidige tv-programma’s doen het prima. Evelien trekt misschien een ietwat bescheiden aantal kijkers, maar scoort wel in de doelgroep van NET 5. Gooische Vrouwen is een regelrechte hit, het contract van Onderweg Naar Morgen is net met twee jaar verlengd en naar verwachting gaat Goede Tijden, Slechte Tijden ook door.” „Verder zijn we bezig met het ontwikkelen van twee nieuwe comedy’s en werken we, in samenspraak met RTL Nederland, aan een opvolger van Baantjer. Nee, dat wordt niet weer een politieserie, maar veel meer zeg ik er niet over. Qua stijl moet je iets in de richting van ‘light drama’ à la Evelien en Gooische Vrouwen denken, want dat slaat op dit moment erg aan.” „Daarnaast is Endemol Nederland gevraagd om te brainstormen over een soap in een groot Europees land. Dat zou wel bijzonder zijn als wij die straks echt mogen produceren. Ook zijn we voor een van onze klanten druk doende met een datingshow die de werktitel Bijstand in de liefde draagt. Daarin wordt een alleenstaande bijstandsmoeder met kinderen in het zonnetje gezet. Ze gaat er even tussenuit, zonder kinderen, en leert daar een aantal mannen kennen. Hopelijk zit er een ‘match’ tussen.” Op gebied van reality zijn de creatieve hoofden van Endemol de lijnen aan het uitzetten voor een mogelijke zesde serie van Big Brother, maar Talpa heeft nog niet definitief ‘ja’ gezegd. Zo’n zeventig procent van de Endemol Nederland-catalogus komt uit eigen huis, de overige programma’s zijn bedacht in een van die andere 23 landen waar de tv-producent actief is, of zijn aangekocht bij een derde partij. Als voorbeelden noemt Paul Römer Lotto Weekend Miljonairs, Dancing with the stars, Jouw vrouw mijn vrouw, In Holland staat een huis en Kies de kluis. „Maar ook de basis van Onderweg Naar Morgen en Goede Tijden, Slechte Tijden is een aankoop. Je betaalt per uitzending een bepaald percentage aan de bedenker en die bepaalt ook of je er veel of weinig aan mag veranderen. Wij zelf doen daar niet zo moeilijk over. Zo wordt Big Brother in Amerika bijvoorbeeld maar drie keer per week, een uur lang uitgezonden, omdat dat daar kennelijk beter werkt. Nou, dat mag van ons.” „Maar aan de bedenker van Lotto Weekend Miljonairs moesten we de afgelopen jaren nog om toestemming vragen wanneer we een ander lampje wilden gebruiken. Gelukkig is dat langzaam aan het veranderen: dit najaar mag de show een flinke opfrisbeurt ondergaan.” Lees het complete interview met Paul Römer via (betaalde toegang) in de Telegraaf.

UIT DE MEDIA:

** Studio Sport op zondag verhuist in september naar Nederland 1 en begint dan om 18.00 uur. De publieke omroep denkt dat mensen om 20.30 uur, het huidige tijdstip, geen zin meer hebben in sport. Talpa brengt tegenwoordig het voetbal uit de eredivisie van 19.00 tot 20.30 uur. De verandering is onderdeel van de ingrijpende wijziging van de uitzendschema’s van Nederland 1, 2 en 3 met ingang van het nieuwe tv-seizoen. Ook de fans van Onderweg Naar Morgen zullen straks even moeten wennen: de soap gaat naar Nederland 3 en zal dan om 19.00 uur beginnen in plaats van 19.30 uur. (Telegraaf)

** Een Britse taxichauffeur heeft minutenlang voor de camera lastige juridische vragen moeten beantwoorden omdat medewerkers van de omroep BBC hem hadden aangezien voor de deskundige die zij hadden uitgenodigd. Dat berichtte het dagblad The Times zaterdag. De BBC wilde in een live– uitzending de mening van een expert horen over de zaak die de nog levende Beatles hebben aangespannen tegen computerfabrikant Apple over de rechten op het appelsymbool. Producenten haalden echter de verkeerde man op uit de lobby en gaven hem een microfoontje. Het bleek te gaan om een taxichauffeur, die stond te wachten op een vrachtje. Toen hij zich realiseerde dat hij tegen wil en dank tot doctor Clavan was gebombardeerd, bleef hij rustig alle vragen beantwoorden, om de zender niet in verlegenheid te brengen. De BBC heeft zijn kijkers excuses aangeboden. (ANP)

** Bij een aanslag op een christelijk radiostation in de Keniaanse hoofdstad Nairobi, Radio Hope, is vrijdag zeker een dode gevallen. Drie mensen raakten gewond bij de aanslag die volgens de politie waarschijnlijk is gepleegd door moslim extremisten. Twee gemaskerde mannen schoten vrijdagavond de nachtwaker van het pand dood, verwondden een andere bewaker en een voorbijganger. Vervolgens gooiden ze brandbommen naar binnen. Medewerkers van het radiostation verdenken ook extremisten. Ze zeiden dat radicale molsims in Kenia al geruime tijd verbolgen zijn over de evangelisatie die het station via de programma’s nastreeft. De aanslag kwam kort na het einde van een uitzending, Yesu Ndiye Ndiya (Jezus is de weg), die de bekering van islamieten beoogt. ,,Het programma analyseert de Bijbel en de Koran vanuit een christelijk perspectief,” aldus manager David Makuyu. (Nederlands Dagblad)

** Bij de gemeenteraad van Zoetermeer ligt een voorstel om de leeftijdsgrens voor leden van de Programmaraad Zoetermeer te verlagen van 18 naar 16 jaar. Reden hiervoor is dat de Programmaraad Zoetermeer zoveel mogelijk representatief moet zijn voor de Zoetermeerse bevolking en juist jongeren belangrijke “mediagebruikers” zijn.

** De Duitse regering heeft consequenties aangekondigd voor de binnenlandse veiligheidsdienst (BND) als die volgens de media in veel grotere mate dan totnogtoe werd aangenomen, journalisten heeft bespioneerd. Dit bericht De Telegraaf in haar editie van zaterdag. De Süddeutsche Zeitung heeft deze week gepubliceerd uit een rapport dat was bedoeld voor de speciale commissie van de Bondsdag, die de geheime dienst controleert. Uit dat rapport blijkt dat de BND vooral medewerkers van de weekbladen Der Spiegel en Focus op de korrel had. Zij werden geobserveerd en ook zou zijn gepoogd hen in cafe’s te volgen om te achterhalen met welke informanten zij hadden afgesproken. Volgens de BND ging het er vooral om te ontdekken welke eigen medewerkers lekten naar de pers. Ook zouden journalisten zijn aangezet tot spioneren bij collega’s om te zien aan welke primeur die werkten. Sommigen zouden daarvoor zelfs zijn betaald door de BND. Concreet worden de namen van vijf journalisten genoemd. „De bondsregering wil zulke onfatsoenlijke infiltraties niet en zal ook optreden tegen de BND als die buiten haar boekje is gegaan”, aldus gisteren een regeringswoordvoerder in Berlijn. In juni bekijkt de Bondsdagcommissie de zaak. Volgens hem gaat het om zaken uit een wat verder verleden, meer wilde hij niet kwijt aangezien het staatsgeheime informatie betreft.

** In Kroatië worden de laatste tijd journalisten met de dood bedreigd; de Kroatische regering moet een onderzoek instellen naar die dreigementen. Dat heeft een in Wenen gevestigde niet-gouvernementele media-organisatie gisteren laten weten. De organisatie noemde twee journalisten met name. Zij zijn met de dood bedreigd wegens artikelen over oorlogsmisdaden die tussen 1991 en 1995 door Kroatische nationalisten zijn gepleegd tegen Krotische Serviërs. In een van die gevallen heeft justitie de leider van een extreem-rechtse jongerenbeweging aangeklaagd die een van de journalisten zou hebben bedreigd. (AP/NRC)

** Bij de Spaanse openbare omroep staan 2.818 banen op de tocht. De ontslagen zijn het gevolg van de enorme schuld van de radio- en televiemaatschappij. De Spaanse regering heeft geëist dat de maatschappij maatregelen neemt om die schuld af te bouwen. Eind 2005 bedroeg de schuld meer dan 7,5 miljard euro. Oorspronkelijk werd gedacht aan 3.133 ontslagen, maar uiteindelijk worden het er dus minder. Vrijdag kregen de vakbonden uitleg bij het plan, maar ze verlieten onmiddellijk de onderhandelingstafel. Er is al gestaakt tegen de ontslagen. (VRT)

** Hoofdredacteur/directeur Jos Campman (47) verlaat per 1 juli officieel Omroep Gelderland met een vertrekregeling. De hoofdredacteur, die een maand geleden al bij de omroep stopte, was volgens medewerkers niet meer te handhaven, zo schrijft Dagblad De Gelderlander. ‘Achter de schermen reppen werknemers over een afgedwongen vertrek wegens verstoorde werkverhoudingen’. Directeur Guus van Kleef en adjunct-hoofdredacteur Ton Mallo ontkennen dat ten stelligste tegen de krant. Zij melden dat Campman het na ruim zes jaar tijd vindt voor iets anders. (De Gelderlander via Broadcast Magazine)

** Wellicht zullen er flarden van het WK voetbal in Vlaanderen te horen zijn op Q-Music, de radiozender van de Vlaamse Mediamaatschappij (VMMa, de moederholding van VTM, KANAALTWEE, JIM en Q-Music). ”Dat lijkt mij de meest voor de hand liggende oplossing,” bevestigde Dirk Deferme, chef-sport van de VMMa, deze middag aan Belga, ”hoewel er nog enkele andere pistes zijn…” De VMMa en SBS België (de holding rond VT4 en VijfTV) hebben de uitzendrechten voor het WK in hun bezit, zowel voor televisie als voor radio. Volgens het contract van de internationale voetbalbond (FIFA) moeten de commerciële zenders de radiorechten sowieso gebruiken of doorverkopen. Omdat de VRT geen vragende partij was en SBS geen radiozender bezit, waren alle ogen gericht op Q-Music, maar die zender stond weigerachtig tegenover het idee. (Standaard)

** De VPRO eert in zijn programma Vrije Geluiden van zondag de op 6 mei overleden Han Reiziger. Hij was dertien jaar de gastheer van Reiziger in Muziek, de voorloper van Vrije Geluiden. In de tv-uitzending van zondag 14 mei ,,putten zijn toenmalige collega’s uit hun geheugen de meest kenmerkende ‘Han-momenten’, met de daarbij behorende mooiste muziek”, kondigde de omroep donderdag aan. De uitzending begint om 11.00 uur op Nederland 3. (ANP)

** Kabelaar Multikabel start ook deze zomer met het aanbieden van enkele HDtv-zenders via haar digitale tv-pakket. Multikabel brengt deze zomer de HDtv-kanalen HD1 NL, Discovery HD en National Geographic Channel HD. Het tarief voor dit pakket bedraagt voorlopig € 4,-. Als het pakket wordt uitgebreid naar 7 à 8 zenders, wijzigt de prijs naar zo’n € 8,-. Daarnaast zal Multikabel ook de HD-zenders van Film1/Sport 1 gaan doorgeven. Deze kanalen gaan volgens Multikabel op 3 juni van start.

Moslims boos op BNN

De jongerenverenigingen van zes Haagse moskeeën zijn boos op BNN. In het tv-programma Kannibalen werd de profeet Mohammed onderwerp in een humoristische improvisatie. Kwetsend, provocerend en respectloos, vinden de jongeren verenigd in het Platform Islamitische Organisaties Haaglanden (PIO) i.o. Dat laten zij weten in een brief aan de omroep. „Moskeeën doen hun best extremisme tegen te gaan en roepen mensen voortdurend op rustig te blijven. We hebben de cartoonrellen net achter de rug. In Nederland is het rustig gebleven doordat in de moskee is opgeroepen tot kalmte. Zo’n programma werkt die rust juist tegen,” zegt Brahim Ban Sallami, voorzitter van PIO. Hij stuurde de brief waarin wordt gevraagd om politieke maatregelen tegen opruiende uitzendingen en waarin excuses worden geëist van BNN. De brief ging behalve naar BNN onder meer naar het Haagse college en naar gemeenteraadsleden. Vanuit de politiek kan niets worden gedaan, stelt Abdoe Khoulani, fractievoorzitter van de Islam Democraten. „Hoe je het ook wendt of keert, persvrijheid is opgenomen in de Grondwet. Ik ben er ook niet altijd blij mee, maar politiek kunt je er niets aan doen. Je kunt programmamakers hooguit vragen terughoudend te zijn met satire. Druk erop zetten kan niet.” 

“Niemand verantwoordelijk voor zwart beeld DVD/HD recorder”

Het mysterie van de gestoorde dvd-recorders is nog niet ontrafeld. Kabelmaatschappijen bezweren dat zij geen kopieerbeveiliging met de tv-signalen meesturen. De makers van de recorders houden bij hoog en laag vol dat het niet aan hun apparaten ligt. Eigenaren van de dvd- of harddiskrecorders zitten ondertussen stevig met de apparaten in hun maag. Met het naderende WK voetbal is het maar de vraag of ze ongestoord de mooiste voetbalmomenten kunnen vastleggen. Gisteren maakte de Telegraaf bekend dat dvd- en harddisk-recorders niet in staat blijken bepaalde programma’s op te nemen als de eigenaar digitale televisie heeft. Canal Digital, dat 650.000 abonnees van digitale televisiesignalen voorziet, krijgt al maandenlang klachten van kijkers, bij wie het opnemen van hun favoriete programma’s faalt. „Wij hebben het signaal van filmkanalen, publieke omroepen en commerciële zenders, van boven tot onder doorzocht. Geen van de televisiezenders, programmamakers of filmproducenten stuurt een kopieerbeveiliging mee”, aldus zegsman Martijn van Hout. „Twee maanden terug hebben wij Philips de problemen gemeld. Ook zij zoeken nu nog steeds naar de oorzaak. Wij denken dat de recorder een ongebruikte beeldlijn per ongeluk voor een kopieerbeveiliging aanziet.” Zowel de publieke omroep als de Vecai, de brancheorganisatie voor kabelmaatschappijen, bezweert dat ‘de storing’ niet bij hen vandaan komt. De FIAR, de vereniging voor consumentenelektronica, waarbij ook Philips is aangesloten, zegt dat digitale tv-signalen van een kopieerlijn kunnen worden voorzien en dat dit ook gebeurt. ,,We weten niet wie het doet. Bezitters van auteursrechten kunnen de kopieerlijn gebruiken. Maar aan de recorders ligt het zeker niet”, aldus een Philips-zegsmam. (Telegraaf)

UIT DE MEDIA:

** Mediaconcerns RTL en SBS blijven elkaar vliegen afvangen. Was er eerder al de overstap van Robert ten Brink van SBS6 naar RTL4 en de rel over de ijsdansshows die beide bedrijven gaan maken, nu gaat er weer een programma van RTL5 naar SBS6. Het betreft het programma ‘Je echte leeftijd’, dat vanaf deze zomer bij SBS is te zien, aldus een SBS-woordvoerder donderdag. In Je echte leeftijd worden mensen gestimuleerd zich een andere levensstijl aan te meten, waarop hun levensverwachting naar boven kan worden bijgesteld. Volgens SBS6 past het programma goed bij de overige programmering van de zender, waarin zogenoemde coach-tv centraal staat. Programma’s als De Opvoedpolitie, De Afvallers en De Superhuisvrouw vallen onder die noemer. RTL reageerde donderdag verrast op het nieuws, maar neemt de zaak niet hoog op. (ANP)

** De Franstalige Brusselse regionale zender Télé Bruxelles zal dan toch niet via digitale televisie in heel Vlaanderen te zien zijn. Dat heeft Vlaams mediaminister Geert Bourgeois in het Vlaams parlement gezegd. De Vlaamse Regulator voor de Media (VRM) heeft Belgacom onlangs de toestemming gegeven om Télé Bruxelles digitaal aan te bieden in Vlaanderen en dus ook in de Vlaamse rand rond Brussel. De beslissing lokte protest uit in politieke kringen. In het Vlaams Parlement heeft minister van Media Geert Bourgeois vandaag gezegd dat hij de beslissing van de VRM betreurt. Maar ondertussen heeft Belgacom beslist om de Franstalige zender toch niet te verspreiden. Ook Telenet heeft aan de minister bevestigd dat het Télé Bruxelles niet zal opnemen in het digitale aanbod. (VRT)

** De redactie van De Gelderlander eist van de Raad van Bestuur van Wegener de garantie dat de reorganisatie bij De Gelderlander wordt uitgevoerd zonder gedwongen ontslagen. Zo niet dan beraadt de redactie zich op verdere stappen. De Raad van Bestuur heeft uiterlijk tot voor 23 mei om te reageren, stelt de redactie in haar motie. De NVJ snapt het standpunt van de redactie maar al te goed, met het oog op de naderende reorganisatie. (Villamedia)

“DVD/HD-recorder en digitale tv gaan niet samen”

De dure ‘nieuwe generatie videorecorders’, de dvd-recorder en de harddiskrecorder blijken in combinatie met digitale televisie een regelrechte ramp. Met de apparaten die nu in alle winkels worden gepresenteerd als de uitvinding van de eeuw, kunnen lang niet alle televisieprogramma’s worden opgenomen. Dit bericht De Telegraaf in haar editie van vandaag. Consumenten komen daar vaak pas achter als ze het apparaat van enkele honderden euro’s al in huis hebben. Nu de oude, vertrouwde videorecorder en videobanden steeds moeilijker te krijgen zijn, stappen steeds meer mensen over op deze nieuwe vorm van opnemen. Uit onderzoek van het computertijdschrift PC Consument blijkt nu dat sommige prominente televisieprogramma’s, zoals bijvoorbeeld Studio Sport en het Journaal, gewoonweg niet op te nemen zijn. De twee grootste fabrikanten van dvdrecorders in ons land, Philips en Pioneer, geven toe dat een onbekend aantal programma’s wordt verpest, waarschijnlijk door een speciale copyrightcode. Zo worden de opnames de hele tijd onderbroken, stoort het beeld, of gaat het beeld zelfs helemaal op zwart. Het is onduidelijk wie verantwoordelijk is voor de blokkade. Betrokken partijen wijzen met de beschuldigende vinger naar elkaar. „Er wordt in Hilversum gewoonweg censuur toegepast”, zegt woordvoerder Frank van Leuvenhaege van Pioneer in België. Ook Canal Digitaal erkent dat de dvd-recorders soms falen, zo laat Martijn van Hout van de leverancier van digitale televisie weten. Hij vermoedt dat een technisch probleem in de recorders zelf de oorzaak is en niet een bewuste blokkade. De Consumentenbond is vooral verontwaardigd dat consumenten van tevoren niet ingelicht worden dat niet alle programma’s op te nemen zijn als mensen ook digitale televisie hebben. „Dat is pure misleiding, vooral omdat je zo’n duur apparaat niet voor niets koopt.” Fabrikant Philips geeft toe dat het opnameprobleem vrij onbekend is. „Winkelpersoneel moet dit in principe weten en kan uitleg geven als ernaar wordt gevraagd”, zegt woordvoerster Janneke van Herwaarden van het concern.

UIT DE MEDIA:

** BVN zendt op zondag 14 mei het gezamenlijke tv-programma van de publieke omroepen rond de watersnoodramp in Suriname wereldwijd rechtstreeks uit. Hierdoor kunnen zowel Nederlanders in het buitenland als inwoners van Suriname het programma zien. In Suriname wordt het programma ook via lokale tv-stations uitgezonden; o.m. bij STVS, Rapar RBN, ABC, Apintie en Radika in Paramaribo, alsmede bij Rasonic in Nieuw-Nickerie. Het speciale programma is te zien op BVN van 20.30 tot 22.30 uur Nederlandse tijd. Meer informatie over BVN staat op www.bvn.tv.

** Paul de Leeuw, Wendy van Dijk en Kim van Kooten spelen mee in de nieuwe Nederlandse film Alles is Liefde. Het scenario is geschreven door Kim van Kooten, naar een idee van casting director Job Gosschalk. Inmiddels is de zogeheten film-cv geopend zodat investeerders aandelen in de film kunnen kopen. Het verhaal gaat over Sinterklaas, die vlak voor de tv-uitzending van zijn intocht een hartstilstand krijgt. (ANP)

** De voetbalkijker moet aanstaande zomer kiezen tussen gewoon beeld en hdtv. De daartussenin liggende breedbeeldkwaliteit komt er niet. De NOS overweegt na het WK er wel toe over te gaan voor het Europese voetbal. Dat heeft de publieke omroep vanmorgen bekendgemaakt. De NOS heeft vandaag definitief besloten om het komende wereldkampioenschap voetbal, waarvan zij de exclusieve uitzendrechten bezit, in normaal formaat (4:3) uit te zenden en niet in breedbeeldformaat (16:9). 

** Erik Mouthaan volgt Max Westerman op als correspondent in de Verenigde Staten voor het RTL Nieuws. Dat heeft hij woensdag bevestigd in RTL Boulevard. Hij volgt Max Westerman op. Volgens Mouthaan is het de ,,baan van ieders dromen”. Hij noemde het jammer dat Westerman ermee ophoudt, maar is blij dat hij zijn baan mag overnemen. ,,Het is de belangrijkste post van alle correspondenten.” Mouthaan begint op 1 augustus. De 32-jarige verslaggever werkt al ruim elf jaar voor RTL Nieuws en versloeg onder meer de terreuraanslagen in Madrid (2004) en Londen (2005). Ook werkte hij als royalty-verslaggever. Volgens RTL Nieuws hoofdredacteur Harm Taselaar is Mouthaan een ,,ervaren, creatieve journalist met een neus voor nieuws”. Westerman (48) maakte eind april bekend dat hij na vijftien jaar bij RTL Nieuws vertrekt. Hij vindt het tijd iets anders te gaan doen. Hij wil onder meer een boek gaan schrijven over zijn ervaringen en langere televisieprogramma’s gaan maken dan de twee minuten-items waar RTL Nieuws hem nu aan houdt. (ANP)

** Statenleden hebben geen recht op het onderzoeksrapport van RTV Drenthe, dat heeft gedeputeerde Weggemans woensdagmiddag gezegd. Diverse fracties willen het rapport inzien, dat heeft geleid tot het op non-actief stellen van enkele leidinggevenden. Volgens Weggemans gaat het om vertrouwelijke informatie over personen, die nooit openbaar gemaakt kan worden. Weggemans beschikt zelf ook niet over het rapport. De gedeputeerde heeft de omroep toestemming gegeven de reserves aan te wenden om vertrekregelingen te treffen. (RTV Drenthe)

** De NOS komt met een digitaal parlementair televisiekanaal. Kijkers met een digitaal tv-abonnement kunnen daarop debatten en commissievergaderingen van de Tweede Kamer volgen. De beelden komen voor iedereen beschikbaar op internet. Het is de bedoeling dat het kanaal 1 september start, aldus NOS-directeur Gerard Dielessen dinsdag. Nu al zijn debatten te volgen via de internetpagina van de Tweede Kamer. De NOS biedt de rechtstreekse beelden aan voor internet èn televisie, digitale televisie wel te verstaan. De kijker ziet voorlopig de vergadering die de NOS het meest belangrijk vindt, maar moet in de toekomst die keuze zelf kunnen maken. Waarschijnlijk worden alleen de meest bepalende debatten voorzien van commentaar. De NOS heeft al een digitaal nieuwskanaal. Dat wordt nu gevuld met herhalingen van nieuwsuitzendingen, maar moet in de toekomst ook worden ingezet bij calamiteiten, aldus hoofdredacteur NOS Nieuws Hans Laroes. (ANP)

** Wim Jansen, adjunct-hoofdredacteur van dagblad Trouw, is bij de Wereldomroep benoemd tot adjunct-hoofdredacteur en in die hoedanigheid verantwoordelijk voor ‘features, thema’s en achtergronden’. Hij begint per 1 juli aan zijn nieuwe baan. Jansen vormt samen met hoofdredacteur Joop Daalmeijer en adjunct-hoofdredacteur Ardi Bouwers de journalistieke leiding van de internationale omroep van Nederland. De 53-jarige Jansen werkte 28 jaar in de dagbladjournalistiek en maakte via nieuwe media de overstap naar radio, televisie en internet. (ANP)

RTL4 in week 18 marktleider

RTL4 was in week 18 marktleider op tv (tijdvak 18.00-24.00 uur, 6+) met een aandeel van 16,2 procent. RTL5 kwam uit op 7,6 procent en RTL7 had 4,2 procent. SBS6 behaalde een aandeel van 13,4 Net5 had 5,2 procent en Veronica ook 5,2. Nederland 1 had een aandeel van 12,7, Nederland 2 11,1 en Nederland 3 6,1. Talpa had een marktaandeel van 4,9 procent. In het avondtijdvak behaalden de publieke zenders een marktaandeel van 29,9 procent, de zenders van RTL Nederland 28,1 procent en de SBS-zenders 23,8 procent. De bekerfinale Ajax-PSV (2-1) op SBS6 trok 2,608 miljoen kijkers en was daarmee het best bekeken programma. Spoorloos was goed voor 2,201 miljoen kijkers, gevolgd door het Journaal van 20.00 uur op maandag met 1,834 miljoen kijkers. GTST op maandag had 1,809 miljoen belangstellenden en de uitslag van Dancing with the stars trok 1,624 miljoen tv-kijkers. (Adformatie/SKO)

UIT DE MEDIA:

** De 13-jarige Obe Alkema en zijn ouders eisen via een kort geding dat hij mee kan doen aan de finale van de Achmea Kennisquiz (RTL4). De rechtszaak dient vrijdag in Amsterdam. Alkema won de Friese voorronde op 13 februari, maar mag toch niet meedoen aan de eindronde op 15 mei omdat na de uitzending op 2 april een andere deelnemer tot winnaar werd uitgeroepen. Van hem was een antwoord fout beoordeeld, maar de tv-makers moesten daar weken later op terugkomen. (ANP)

** De Ledenraad van de TROS heeft Karel van Doodewaerd zaterdag herkozen tot voorzitter, voor een periode van vier jaar. Dat heeft een woordvoerster maandag laten weten. Van Doodewaerd is ook voorzitter van de directie van de omroep. De Ledenraad sprak haar zorg uit over de blijvende onzekerheid over de financiering en toekomstperspectieven van de Publieke Omroep en de rol van omroepverenigingen in het bijzonder. (ANP)

** De VPRO gaat vanaf 13 mei terugblikken op vijftig jaar popmuziek. Via de digitale VPRO-platforms 3voor12, /Geschiedenis en de internetpagina wordt stilgestaan bij een halve eeuw populaire muziek. Precies vijftig jaar geleden had Elvis Presley zijn eerste hits, volgens de VPRO de geboorte van de popmuziek. Naast documentaires, muziekfilms, concerten en interviews, wordt ook het beste album van de afgelopen vijftig jaar gekozen. Stemmen gaat via de internetpagina van de zender en eind mei is het ‘winnende’ album bekend. (ANP)

** De onlangs gestorven auteur Gerard Reve krijgt zijn eigen museum in een nieuwe bibliotheek in Amsterdam. Drie jaar geleden was er al sprake van een Revemuseum, toen de auteur 80 werd. De collectie is intussen nog gegroeid en bestaat onder meer uit boeken en foto’s maar ook fanmail en kattebelletjes. Er zijn zelfs enkele relikwieën van Reve, zoals een vingernagel en een plukje schaamhaar. Bedoeling is dat in het museum steeds wisselende tentoonstellingen komen en regelmatig lezingen. Ook de jaarlijkse Revedag zal plaatsvinden in Amsterdam. (VRT)

** De bekerfinale tussen Ajax en PSV in de Rotterdamse Kuip is zondag gevolgd door ruim 2,6 miljoen tv-kijkers. Dat blijkt maandag uit cijfers van de Stichting KijkOnderzoek. SBS zond de wedstrijd, die Ajax in blessuretijd met 2-1 won, uit. (ANP)

** Een advertentiestop van DSB Bank in het Vara TV Magazine scheelt de televisieomroep jaarlijks “enkele tonnen”aan inkomsten, aldus reclameblad Adformatie. Volgens de Vara is DSB met adverteren gestopt na kritische publiciteit in tv-programma Kassa. DSB schrijft de advertentiestop echter toe aan tegenvallende respons. Eerder stopte DSB Bank al met adverteren in de omroepbladen van NCRV en KRO na negatieve media-aandacht van deze omroepen. (AM)

** Gratis dagblad Metro drukt vanaf vandaag op 48,8 grams papier. Verder is de redactie van Metro gegroeid naar 26 personen, een verdubbeling van het aantal redacteuren in twee jaar tijd. Eerder gebruikte Metro het 42 grams krantenpapier zoals alle dagbladen dat in Nederland gebruiken. De nieuwe papiersoort voelt beter aan, is witter en laat de afbeeldingen beter tot zijn recht komen. (Adformatie)

** Maastricht krijgt vanaf dinsdag een nieuwe gratis krant: X-PREZZ. De ‘eerste boulevardkrant van het land’ wordt wekelijks in een oplage van 35.000 exemplaren verspreid in de regio, onder meer op het NS-station in Maastricht en op ruim honderd locaties in de stad en omgeving. Dat heeft hoofdredacteur/directeur Peter Eberson maandag meegedeeld. X-PREZZ brengt nieuws uit de regio en wordt (in Barneveld) in kleur gedrukt. De krant is een initiatief van uitgeverij De Ster Maastricht. Die wil het blad binnenkort in meer Limburgse steden gaan verspreiden. (ANP)

** Omroep MAX wil een twee-wekelijks magazine uitgeven met artikelen voor 50-plussers en omroepgegevens. Dit zegt Jan Slagter, voorzitter van omroep MAX: “We willen ons ook in die markt gaan begeven, alleen komen die omroepgegevens nu wel of niet vrij?” Daarnaast voelt omroep MAX zich door de plannen van staatssecretaris van der Laan genoodzaakt een eigen productiehuis te beginnen. Jan Slagter zegt daarover: “Als wij nu wachten tot 2008 zou het kunnen dat wij de boot missen.” Een datingshow voor alleenstaande 50-plussers behoort tot de eerste mogelijkheden. Jan Slagter: “Ik denk dat wij daar best iets met een programma mee kunnen gaan doen.” Jan Slagter deed zijn uitspraken in het programma Mediazaken van BNR nieuwsradio. (via Villamedia)

** De kennismaking in Beuningen met de spelers en de makers van de regiosoap Van Jonge Leu en Oale Groond is een groot succes geworden. Een half uur na het begin waren er al zo’n 1500 mensen op afgekomen. Bezoekers konden in de stal praten met Minie, Alwi en Patricia ontmoeten onder de carport van hun huis, Fenna in de keuken zien of pa Wildspieker in de oude kapschuur. Ook andere spelers waren van de partij. Onlangs werd bekend dat de populaire serie van RTV Oost definitief een vervolg krijgt. De opnamen zijn deze zomer. (RTV Oost)

** Vacaturesite MegaJobs lanceert vandaag i.s.m. tv-productiebedrijf ASTC een nieuwe tv-zender: MegaJobsTV. Met een eerste proefuitzending introduceert dit themakanaal rond werk, loopbaan en opleiding zich bij het Nederlandse publiek. MegaJobsTV geeft aandacht aan werk- en ontplooiingsmogelijkheden voor de moderne werknemer, van jong tot oud. Aandacht voor uitzendwerk en vast werk in branches en beroepsgroepen, naar regio en scholing, en dit met oog voor de mogelijkheden je hierin door opleiding verder te ontwikkelen. Op de website www.megajobs.tv zijn de proefuitzendingen te volgen, terwijl men verwacht binnenkort ook via de grote kabelmaatschappijen te ontvangen te zijn. In juli wil het kanaal op de satelliet, waar het een frequentie kan delen met een Franse zender. (Persbericht)

Presentator Han Reiziger overleden

Radio- en tv-presentator Han Reiziger is zaterdag in zijn woonplaats Hilversum op 72-jarige leeftijd overleden. RTV Rijnmond maakte dat zondag bekend. Reiziger is vooral bekend van zijn tv-programma Reiziger in Muziek, dat de VPRO uitzond van van 1989 tot 2001. Na de VPRO maakte hij nog voor RTV Rijnmond Reiziger in Rotterdam. Vorig jaar werd bij hem kanker vastgesteld. Reiziger kreeg verscheidene prijzen en onderscheidingen voor zijn inzet voor het Nederlandse muziekleven. Reizigers muziekkeuze viel te karakteriseren als grillig, eigenzinnig en dwars door diverse stijlen heen. Hij schonk aandacht aan alle soorten muziek, zolang het maar niet te populair was. Zo was in een van zijn uitzendingen op Radio 4 de extravagante compositie Music on a long thin wire van Alvin Lucier te horen. In het Stedelijk Museum in Amsterdam werd in aanwezigheid van de kunstenaar een lange metalen draad tussen twee elementen gespannen. De trillingen waren vervolgens onafgebroken twee uur lang te horen via Radio 4. Luisteraars belden verontrust naar de VPRO en de NOS. Het leverde Reiziger mild spottende commentaren op als ‘Hoe gekker, hoe beter’ en ‘Klankengek van de radio’. Henri Gerardus Reiziger werd op 4 april 1934 in Haarlem geboren. Zijn vader was producer klassieke muziek bij platenmaatschappijen. Han speelde zelf klassiek piano en hield van Bach, maar ook van jazz. Vanaf de middelbare school raakte hij geïnteresseerd in cabaret en schreef hij liedjes voor Liesbeth List en Jasperina de Jong. Vanaf 1963 werkte Reiziger bij de VPRO, aanvankelijk alleen bij de radio. Hij werd bij deze omroep hoofd muziekafdeling en maakte ook zelf programma’s. Bij de presentator kwamen de uiteenlopendste muziekgenres aan bod. De ene keer kon het een of andere klassieke componist zijn, de volgende keer jazz-icoon Ben Webster, maar even goed een groep Afrikaanse trommelaars. Aanvankelijk was Reiziger ook niet vies van de popmuziek en ging hij in de slag met grootheden als The Byrds en Janis Joplin. Maar de vercommercialisering in dat genre stuitte hem toch te veel tegen de borst. Zijn ware muzikale liefde was de jazz. Niet alleen de Amerikaanse, maar ook de Nederlandse. Hij maakte opnamen met Misja Mengelberg, Han Bennink, Maarten van Regteren Altena en Willem Breuker. (ANP/Volkskrant)

UIT DE MEDIA:

** BNN test op 2 juni (Ned. 2, 20.30 uur) de Nederlandse kennis tijdens de Nationale WK-test. Sophie Hilbrand gaat in de live-uitzending, vergelijkbaar met de Nationale IQ-test, op zoek naar de beste WK-deskundige van ons land. Het publiek in de studio is verdeeld in vijf groepen: scheidsrechters, Oranjefans, naamgenoten van beroemde voetballers, Duitsers woonachtig in Nederland en vrouwen van profvoetballers. Ook zijn er drie ‘warming ups’ op 11, 19 en 26 mei. Daarin nemen prominente voetbalkenners het tegen elkaar op aan de hand van WK-fragmenten uit het NOS-archief. Met Jan Douwe Kroeske, Wim Jonk, Toine van Peperstraten, John Blankenstein, Johnny Rep, Tom van ’t Hek en Bas Muijs. (via Telegraaf)

** De Vlaamse publieke omroep VRT wil ook na de winterstop van volgend seizoen iedere zondagavond een voetbalwedstrijd uit eerste klasse live uitzenden. Het contract met Belgacom TV daarover loopt eind december van dit jaar af, maar de openbare omroep wil het graag verlengen. Belgacom TV zendt sinds vorige zomer ieder weekend één eersteklassewedstrijd live uit via Eén.

** De kranten NRC Handelsblad en nrc. next lanceren vandaag We the People. Op deze interactieve website (http://wethepeople.nrc.nl.) kunnen bezoekers stemmen, een stemverklaring indienen en samen een stuk schrijven. Dit gaat volgens de zogeheten wiki-methode, bekend van de internetencyclopedie Wikipedia. Daar kunnen bezoekers samen aan een lemma schrijven. De site We the People – genoemd naar de eerste regel uit de Amerikaanse Grondwet van 1787 – wil experimenteren met nieuwe manieren van meningsvorming. Het samen, gericht werken aan een tekst is daar één van. Iedereen kan deelnemen. In de krant zal geregeld aandacht worden besteed aan de voortgang. Prominente Nederlanders zoals de schrijver Geert Mak en actievoerders zoals Peter ‘Polder’ van GroenFront!, is gevraagd de site te helpen lanceren. Zij beantwoorden de vraag hoe het verder moet met de Europese Grondwet, het eerste onderwerp van We the People. Daarnaast hebben enkele politici onder wie D66-fractievoorzitter Lousewies van der Laan (D66), toegezegd het schrijfproces door gebruikers van commentaar te voorzien. (o.a. NRC)

** Chellomedia doet zijn bod op telecombedrijf Priority Telecom gestand. De programmatak van kabelmaatschappij UPC heeft nu 85,4 procent van de aandelen Priority in handen. Daarvan heeft Chellomedia 23,7 procent verworven met dit overnamebod, zo liet de programmatak gisteren weten. Chellomedia bracht begin februari een voorlopig bod van 2,56 euro uit op het bedrijf. Priority Telecom, Chellomedia en UPC zijn dochtermaatschappijen van het Amerikaanse Liberty Global, het mediaconcern van kabelmagnaat John Malone. (ANP/NRC)

** Volgens nog onbevestigde geruchten wordt Erik Mouthaan de opvolger van RTL-correspondent Max Westerman. Volgende week wordt bekend of dat ook echt zo is. Eerder lichtte Max Westerman —die na vijftien jaar iets ander wil gaan doen— al een tipje van de sluier op: “Ik heb wel een vermoeden wie het zal worden, maar daarover is nog niets zeker. Als diegene het wordt, is het een goede keuze; het is iemand met wie ik graag een borrel drink.” (Telegraaf)

** Vanaf 17 mei 2006 wijzigt het analoge kabeltelevisiepakket van kabelaar Casema in Drimmelen, Chaam, Galder en Moerdijk. Abonnees in Drimmelen en Moerdijk krijgen er The Box en Animal Planet bij. In Chaam en Gaalder worden de zenders The Box en BBC World toegevoegd en krijgt Animal Planet een nieuwe frequentie.

** Vanaf 18 mei 2006 wijzigt het analoge kabelradiopakket in Culemborg. Mede op verzoek van de programmaraad breidt kabelaar Casema het pakket radiozenders uit met Arrow Jazz FM en Arrow Rock Radio en vervangt Casema VRT Radio 2 en WDR 1 door BBC 2 en SLAM!FM. Om de geluidskwaliteit verder te verhogen wijzigen per 18 mei een aantal zenders van frequentie.

** Vanaf 16 mei 2006 wijzigt het analoge kabelradio- en tvpakket in de gemeenten Breukelen, Wijdemeren, Baarn, Blaricum, Bussum, Eemnes, Huizen en Naarden. Casema breidt het pakket radiozenders uit van 32 naar 36 en voegt Bright FM, Radio Donna, City FM en FunX toe. Op advies van de Stichting Regionale Programmaraad ’t Gooi- en Omstreken (RPGO) wordt Radio Nederland Wereldomroep 1 vervangen door Radio France International. Om de geluidskwaliteit verder te verhogen wijzigen per 16 mei een aantal zenders van frequentie. Ook wordt het tv-pakktet aangepast in bovengenoemde gemeenten (met uitzondering van de gemeente Wijdemeren). Casema vervangt op verzoek van de RPGO de tv-zender Arte door ZDF.

** Tvbrussel moet zo snel mogelijk in heel Vlaanderen te zien zijn. Dat is het unanieme standpunt van de Vlaamse Gemeenschapscommissie. Intussen werkt ook Vlaams mediaminister Geert Bourgeois (N-VA) aan een oplossing. Binnenkort mag de Franstalige regionale tv-zender Télé Bruxelles uitzenden in Vlaanderen. Voor de Nederlandstalige tv-zender tvbrussel kan dat nog niet. Vandaag mag tvbrussel enkel uitzenden in het Brussels Gewest en niet erbuiten. Elke regionale zender in Vlaanderen is immers gebonden aan één gebied. Télé Bruxelles valt niet onder de Vlaamse bevoegdheid, en mag dus wel op Belgacom TV. En tvbrussel mag niet via Belgacom TV in Wallonië uitzenden, de Conseil Supérieur de l’Audiovisuelle (CSA) van de Franse Gemeenschap weigert hiervoor de toelating te geven. Mediaminister Geert Bourgeois zoekt nu naar een oplossing. Maar voor een oplossing moet het Vlaams parlement eerst nog aan het mediadecreet sleutelen. (BrusselNieuws)

** In Groot-Brittannië is gisteren de eerste editie van een echte kinderkrant verschenen. De krant kreeg de naam ‘First News’. De kinderkrant komt wekelijks uit op tabloid-formaat en kost één pond (1,26 euro). Op de voorpagina stond een lachende David Beckham, maar binnenin stond – in de rubriek ‘Saai maar Belangrijk’ – ook serieus nieuws als een item over de stijgende olieprijzen. First News is het geesteskind van Piers Morgan en Nicky Cox, twee ervaren Britse redacteuren. Morgan werkte onder meer voor de Daily Mirror en Cox voor de televisiezender BBC. De krant heeft als doel ‘hard’ nieuws te combineren met vrolijker bijdragen, zegt Cox. Volgens haar vormen hedendaagse kinderen een zeer interessante doelgroep omdat ze zijn opgegroeid in een wereld waarin internet alomtegenwoordig is. Terwijl krantenlezers van middelbare leeftijd zich meer en meer op internet storten is een papieren krant voor kinderen een nieuwigheidje, aldus Cox. (GVA)

** Het Belgische telecombedrijf Telenet heeft al 150.000 digitale decoders (digibox of digicorder) verkocht. Dat betekent dat bijna één op de tien kabelabonnees van Telenet een abonnement op digitale televisie heeft. Het project startte begin september vorig jaar. “We zijn goed op weg om onze doelstellingen te behalen”, klinkt het bij Telenet. (VRT)

** Film- en televisiester Kiefer Sutherland heeft onthuld dat er een filmversie komt van de populaire serie 24, waarin hij de hoofdrol speelt. De film wordt opgenomen in de Britse hoofdstad Londen. Sutherland vertelde aan de Britse talkshow presentator Jonathan Ross dat hij blij is met de keuze van de stad. “In de Verenigde Staten werd de show eerst niet goed opgepakt, maar omdat 24 ontzettend goed liep in Engeland mochten we doorgaan.” De acteur speelt de rol van Jack Bauer gedurende vijf seizoenen, en geruchten gaan dat hij er voor nog drie heeft bijgetekend. De eerste 24, uit 2001, was baanbrekend omdat het de eerste serie was die in ‘real time’ werd uitgezonden, in 24 afleveringen van elk een uur. Wanneer de speelfilm over 24 precies opgenomen gaat worden en wie er nog meer in meespelen, is nog niet bekend. (HLN)

** De distributie van de uitzendingen van de Belgische RTL-televisiezenders RTL-TVI, Plug TV en Club RTL is vrijdag in de loop van de namiddag weer op gang gekomen. De uitzendingen waren sinds 13.10 uur uit de ether na problemen bij het bedrijf Application cable multimédia (ACM), dat de kanalen moet verdelen aan de kabeldistributeurs. (belga)

** Kinderen die in het weekeinde meer dan twee uur per dag voor de tv hangen, lopen een groter risico later zwaarlijvig te worden. Elk uur tv kijken verhoogt de kans later veel te zwaar te worden met zeven procent. Dat is gebaseerd op een grootschalig onderzoek van de Universiteit van Londen, waarin vanaf 1975 het kijkgedrag van 3.500 kinderen werd gemeten. De studie concentreerde zich op het weekeinde omdat er dan minder controle op de kinderen zou zijn dan door de week. (HLN)

** De 11 miljoen Nederlandse internetgebruikers boven de vijftien jaar brengen gemiddeld 43,5 uur per maand door op het wereldwijde web. De Nederlanders worden qua intensief internetgebruik alleen overtroffen door de Israëli’s (57,5 uur), Finnen (49,3 uur) en Zuid-Koreanen (47,2 uur). Dit blijkt uit een studie die het Amerikaanse onderzoeksbureau comScore Networks donderdag heeft gepresenteerd. Het aantal internetgebruikers wereldwijd is inmiddels gestegen tot 694 miljoen, ongeveer 14 procent van de mensen in de onderzochte leeftijdsgroep boven de vijftien. De meesten van hen, 152 miljoen, leven in de Verenigde Staten. Het Amerikaanse aandeel aan de wereldwijde schare surfers is daarmee gedaald tot minder dan een kwart. Tien jaar geleden leefde nog tweederde van de internetters in de VS. (Telegraaf)

** Justitie en politie hebben geen bevoegdheden overschreden door na rellen in Rotterdam en Nijmegen foto’s van verdachten op internet te plaatsen. De Rotterdamse politie heeft ook terecht de gsm-nummers van 17.000 mensen opgevraagd die vorig jaar april tijdens hevige voetbalrellen rond die tijd in de buurt waren. Zij werden vervolgens per sms benaderdmet de vraag ominformatie over de rellen. Dat concludeert het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) naar aanleiding van het gebruik van dergelijke opsporingsmethoden in Rotterdam, in Nijmegen na afloop van de vierdaags vorig jaar en in een onderzoek in Berg en Terblijt. Daar verstuurde justitie 7.494 sms’jes in de hoop informatie te krijgen over lopend onderzoek in een moordzaak. Het plaatsen van foto’s op internet mag op basis van de ‘aanwijzing opsporingsberichtgeving’ van het College van procureurs-generaal plaatsvinden bij misdrijven waar minimaal voorlopige hechtenis op staat en er voldoende rekening is gehouden met de privacybelangen van de verdachten. (NRC)

** De investeringsgroep Valcon die het informatieconcern VNU wil inlijven, heeft zijn bod verhoogd. Het consortium is nu bereid om per aandeel 29,50 euro te betalen tegen een eerder bod van 28,75 euro. Het totaalbedrag komt daarmee op 8,7 miljard euro. Dit heeft Valcon donderdag laten weten. In Valcon zijn zes investeringsmaatschappijen vertegenwoordigd: AlpInvest, Blackstone, Carlyle, Hellman & Friedman, KKR en Thomas H. Lee. De groep heeft ook de drempel verlaagd om de bieding gestand te doen, van 95 naar 80 procent. Analisten gingen er al vanuit dat de 95 procent niet gehaald zou worden. De aanmeldingstermijn van het eerdere bod, dat begin april is gelanceerd, zou vrijdagmiddag aflopen. Enkele grootaandeelhouders hadden al min of meer laten weten niet op dat bod in te willen gaan. Daarmee dreigde een nieuw echec voor het bestuur van VNU, dat vierkant achter de overnamepoging van Valcon staat. Het informatieconcern, in Nederland bekend van marktonderzoeker ACNielsen en het blad Intermediair, ving vorig jaar al bot bij zijn aandeelhouders toen het de Amerikaanse marktonderzoeker IMS Health wilde overnemen. Het nieuwe bod geldt tot 19 mei. (ANP)

** De raad van toezicht van RTV Drenthe heeft donderdag twee leidinggevenden bij de regiozender op non-actief gezet. Dit wegens de onvrede onder het personeel over hun wijze van leiding geven. Het betreft hoofdredacteur Elibert Maathuis en chef nieuws/sport Bert Visser. De onvrede onder het personeel resulteerde begin februari in een werkonderbreking waardoor er toen op een zondag geen sportprogramma’s werden uitgezonden. Een dag later werden negen sportredacteuren voor twee weken geschorst. Het geschil liep zo hoog op dat Hans Verploeg, oud-voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Journalisten, werd gevraagd een onderzoek in te stellen. Hij concludeerde dat er inderdaad sprake was van een falend bestuur en daar verbindt de raad van toezicht nu conclusies aan. Naast het uit hun functies ontheffen van beide leidinggevenden is ook besloten dat directeur Rob Staal een directeur/hoofdredacteur naast zich moet dulden. (ANP)

** De tv-reclames die rondom het WK Voetbal worden uitgezonden, zullen vooral over bier en telecom-producten gaan. Vakblad Marketing Tribune verwacht op basis van een onderzoek van twee mediabureaus een grote toename van het aantal advertenties, die hoofdzakelijk gekocht worden door grote adverteerders. Traditiegetrouw zijn kranten en tv-commercials de plaats om in te haken op grote sportevenementen. Marketing Tribune denkt dat adverteerders met kleinere budgetten veel naar internet zullen uitwijken. Daar stijgen de advertentiebudgetten het snelst en met name online sportevenementen doen het goed. De online uitzendingen van de Winterspelen kostten de NOS honderdduizenden euro’s extra wegens de onverwachts grote belangstelling: 9,2 miljoen opgevraagde video’s. De omroep besloot de wedstrijdherhalingen niet meer reclamevrij te houden om de kosten nog enigszins te dekken. (NRC)

** De Landerdse wethouder Chris School eist dat Omroep Brabant terugkomt op de eerdere berichtgeving rond hem toegedichte uitspraken. School overweegt juridische stappen tegen de Omroep Brabant. Volgens de omroep heeft de wethouder gezegd dat hij vindt dat ex-raadslid Guus te Meerman vervolgd zou moeten worden voor stembusfraude. School ontkent dat hij de uitspraak heeft gedaan en hij wordt daarbij gesteund door een aantal getuigen uit Landerd. Gisterochtend had School een gesprek met Gert Bielderman, hoofdredacteur van Omroep Brabant. Volgens School komt de omroep vandaag met een formele reactie aan zijn adres. „Maar als die reactie niet naar mijn zin is, ga ik hiermee verder. Ik heb de stukken al bij de advocaat liggen en ik onderneem ook juridische stappen tegen de verslaggever als dat nodig is”, aldus School. (Brabants Dagblad)

** De merken en bedrijven ‘Digitenne’ en ‘TV van KPN’ zullen binnenkort ineensmelten ‘Digitenne van KPN’. Dit maakte Koninklijke KPN NV bekend tijdens de persconferentie over het nieuwe IP-TV produkt Mine in reactie op vragen van DutchMedia. Volgens de KPN-directie is het de bedoeling dat in de loop van dit jaar beide proposities inelkaar worden gevlochten, waarbij Digitenne een KPN-bedrijfsonderdeel wordt. Digitenne is eerder dit jaar door de overname van Nozema Services NV een 80 % dochter van KPN geworden. KPN hoopt begin 2007 de Digitenne-diensten landelijk te kunnen aanbieden. Thans is Digitenne/KPN alleen in de Randstad beschikbaar. (Dutchmedia)

** De DJ’s Mark van Dale (ex Fresh FM), Erik de Koning (ex Slam!FM) en Erwin van der Bliek (ex Slam!FM) gaan binnenkort starten met hun eigen internetzender. Onder de naam ‘Hit Energy’ zal deze online radiozender 24 uur gaan uitzenden met onder meer gepresenteerde programma’s van de genoemde DJ’s. Bij het muziekformat ligt de nadruk op dance-muziek. De testuitzendingen zijn inmiddels van start gegaan via http://www.hitenergy.nl/. (mediamagazine)

** Wereldwijd gezien is het ten opzichte van vorig jaar slechter gesteld met de persvrijheid. Dat werd woensdag, op de internationale Dag van de Persvrijheid, duidelijk tijdens een bijeenkomst in Rotterdam. Hans Verploeg maakte namens de organisatie Freedom House, die vecht voor persvrijheid, de jongste cijfers bekend. Volgens Verploeg is de terugval het meest duidelijk in landen in Azië en Afrika. Daar zijn media nieuwe belemmeringen opgelegd. In Azië hebben journalisten de meeste moeite om hun werk in vrijheid te doen. Zo is er in Oost-Timor een nieuwe strafwet van kracht gericht tegen de media. Ook in Thailand en de Filipijnen zijn er problemen, schetste Verploeg. In Afrika staat de persvrijheid onder druk in vooral Oeganda, Botswana en Ethiopië. Volgens Freedom House leeft slechts 17 procent van de wereldbevolking in landen met persvrijheid. De media in Nederland worden als vrij en onafhankelijk beschreven. Als negatief beoordeelt de organisatie onder meer het klimaat waarin Ayaan Hirsi Ali, haar filmcrew en -maatschappij films probeert te maken over de islam. (ANP)

** De muziekzender MTV mag in Duitsland een satire over de paus uitzenden. MTV won een rechtszaak die door het aartsbisdom München en Freising was aangespannen. De animatieserie Popetown vormt geen bedreiging voor de maatschappelijke vrede, oordeelde een rechtbank in München woensdag. De rechter had beide partijen tevergeefs bewogen de zaak onderling te regelen, meldden Duitse media. De katholieke leiders in Beieren eisten een verbod voor de reeks over een gesjeesde kerkvorst. Conservatieve politici in de Zuid-Duitse deelstaat waren al verontwaardigd over de reclame voor de serie. Zelfs de christendemocratische premier Stoiber bemoeide zich met de affaire. (NU)

** De Poolse bisschoppen hebben gisteren een achtkoppige raad in het leven geroepen die toezicht gaat houden op de programmering van Radio Maryja. De politieke partijdigheid en het antisemitisme van het ultrakatholieke radiostation moeten zo worden aangepakt. De zender krijgt een nieuw, door de bisschoppen opgesteld statuut. Aartsbisschop Glodz legde gisteren uit dat de inhoud daarvan niet zal worden geopenbaard, omdat het officiële kerkdocumenten betreft. Maar volgens Glodz stelt het statuut onder meer duidelijk dat Radio Maryja zich „niet achter één politieke partij” mag scharen. Radio Maryja is nauw verbonden met de huidige moreelconservatieve regering in Polen en fungeert de facto als staatszender, tot grote ergernis van de reguliere media. Bovendien kwam het station onlangs – opnieuw – in opspraak met antisemitische uitlatingen. (NRC)

** Jongerenzender FunX geeft vandaag een speciale vrijheidskrant uit als bijlage in de Sp!ts. Onder de titel “Welkom bij jezelf” gaat de uitgave in een oplage van bijna half miljoen exemplaren het land in. De krant is voor FunX een try-out, dit keer om de ‘week van de vrijheid’ van de radiozender te ondersteunen. Of de krant in de toekomst vaker uitkomt, zal afhangen van de reacties van het publiek en financiering. De reclamevrije FunX-krant is mede mogelijk gemaakt door Oxfam Novib. (Adformatie)

** Joop Daalmeijer (60) is met ingang van woensdag, de internationale Dag van de Persvrijheid, voorzitter geworden van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ). De NVJ-verenigingsraad stemde unaniem in met de voordracht om hem te benoemen. Daalmeijer is momenteel hoofdredacteur van de Wereldomroep, een functie die hij naast het voorzitterschap blijft bekleden. In zijn rol als voorzitter volgt hij Kees Schaepman op, die bij zijn werkgever, de VPRO, extra taken krijgt toebedeeld. Schaepman heeft de voorzittershamer drie jaar gehanteerd. (ANP)

“Fusiegolf kabelaars nadelig voor klant”

Een fusiegolf in de Nederlandse kabelmarkt dreigt nadelig uit te pakken voor de consument. Dat vindt kabeltycoon in ruste Peter Jelgersma. Jelgersma, ooit samen met Joop van den Ende initiatiefnemer van televisiezender TV10, reageert in de Financiële Telegraaf op berichten dat de kabeldivisie van energiebedrijf Essent zou zoeken naar een financiële partner om de Haagse kabelaar Casema over te nemen. Casema is recent in de etalage gezet door zijn grootaandeelhouders Carlyle, Providence en GMT. Volgens Jelgersma is consolidatie in de kabelsector op zich een goede zaak, maar de consument heeft nog te weinig keuze wat betreft analoge televisie. Daarom zouden grotere aanbieders nadelig werken voor de klant. „Er zouden andere partijen moeten komen met een vergelijkbaar pakket op het kabelnetwerk. Net zoals er andere aanbieders zijn op het KPN-netwerk”, zegt Jelgersma, tegenwoordig adviseur bij het ministerie van Economische Zaken. Als de consument meer alternatieven krijgt, is een sterke positie van de kabelaanbieders wel gunstig. „Dat leidt tot meer concurrentie en zo houden de kabelaars elkaar in toom.” De kabelbedrijven beweren volgens Jelgersma vaak dat ze concurrentie ondervinden van schotelaanbieders en Digitenne. Maar volgens hem is dat momenteel niet aan de orde, aangezien het aantal kabelabonnementen niet daalt. Hoewel een samensmelting van Casema met een andere Nederlandse kabelaar voor de hand ligt, sluit de adviseur niet uit dat er opnieuw investeringsmaatschappijen in Casema stappen. „De waarde van de kabelnetwerken blijft waarschijnlijk stijgen, aangezien zij nog steeds een sterkere positie hebben dan andere aanbieders. De consument neemt eerder telefonie en internet bij het kabelabonnement dan televisie en internet bij het telefonienetwerk.”

“Vara krijgt te veel actualiteiten in handen”

KRO, NCRV en EO vinden dat de Vara te veel zendtijd krijgt voor actualiteiten. Vanaf september, met de nieuwe indeling van de publieke netten, mag de Vara drie dagelijkse actualiteitenprogramma’s maken: ‘De wereld draait door’ op Nederland 3, ‘Nova’ op 2 en een nieuwe talkshow op 1. „De Vara krijgt zo wel een erg groot deel van de actualiteiten”, zegt NCRV-directeur Abbenhuis. Die ‘onevenwichtige verdeling’ moet ongedaan worden gemaakt, vindt KRO-directeur Verlind. De EO is ook ontevreden. ‘Netwerk’ (van EO en NCRV) wordt op hetzelfde moment als ‘De wereld draait door’ uitgezonden. En tegelijk zendt RTL 4 ook nog ‘RTL Nieuws’ uit. Netcoördinator Roek Lips, mede-opsteller van de uitzendschema’s: „Als je al kritiek zou hebben op het gebrek aan pluriformiteit, richt je dan op het gegeven dat ondanks dat tien procent van de Nederlanders allochtoon is, er daar in de actualiteitenprogramma’s onvoldoende van is terug te vinden.” Lips vindt dat de levensbeschouwelijke omroepen er goed vanaf komen. „’Netwerk’ blijft bestaan, de KRO kan ‘Goedemorgen Nederland’ gaan maken en ook een programma als ‘Het Elfde Uur’ (EO) staat prime time geprogrammeerd.” (via Trouw) Kijk voor de vernieuwde programmering op www.trouw.nl/uitzendschema.

“KPN’s IP-TV-pakket ‘Mine’ mag wat meer kosten”

KPN heeft vandaag de details van zijn tweede televisieproduct bekend gemaakt. Met het digitale tv-pakket ‘Mine’ krijgen adsl-klanten de beschikking over onder meer 48 tv-zenders en een harddiskrecorder. De kabelmaatschappijen hebben er een – relatief dure – concurrent bijgekregen. Mine kost 19,95 euro per maand, en dat is enkele euro’s meer dan concurrerende kabelmaatschappijen of Tele2 voor hun tv-producten vragen. Bovendien moet de Mine-klant ook 149 euro betalen voor een digitale videorecorder-annex-decoder en bijna dertig euro aansluitkosten. Maar volgens KPN tv- directeur Ludolf Rasterhoff is Mine het extra geld dubbel en dwars waard. “We leveren een dienst waarmee de kijker zelf zijn ideale tv-avond kan samenstellen.” Om dat te bereiken wordt Mine geleverd met een personal videorecorder (à 149 euro) met een harddisk van 160 GB. Daarop kan de consument honderd uur aan video opslaan. Ook biedt Mine video on demand of VOD, waarmee op verzoek 300 speelfilms zijn te bekijken. Die worden voor 24 uur gehuurd (voor drie of vier euro) en kunnen niet op de lokale harddisk opgeslagen worden. Wel is het mogelijk de VOD-films heen- en weer te spoelen. In juni moeten er 500 films beschikbaar zijn. Een van de bijzonderheden van KPN Mine is Programma gemist, waarmee herhalingen van Nederland 1,2 en 3 op verzoek opnieuw te bekijken zijn. Die programma’s staan opgeslagen op de KPN-servers en worden via het adsl 2-netwerk verstuurd. Via internet worden met uitzendinggemist.nl per maand 4 miljoen programma’s bekeken. Volgens een woordvoerder van de publieke omroep zal dat aantal snel toenemen zodra de herhalingen ook op het beeldscherm in de huiskamer toegankelijk zijn. Op dit moment zijn er overigens nog geen actuele herhalingen via Programma gemist te zien, die zijn pas volgende week beschikbaar. Helemaal af is Mine, dat met relatief nieuwe IPTV-techniek werkt, nog niet. Tijdens een korte test blijkt dat de spierwitte Motorola-decoder stroef werkt dankzij trage software. Daaraan wordt volgens een KPN-woordvoerder nog hard gesleuteld. De eerste klanten zullen daarom regelmatig automatische updates op hun recorder/decoder geïnstalleerd krijgen. Lees verder via NRC Handelsblad. 

UIT DE MEDIA:

** Verschillende bronnen melden deze week dat de regionale tv zender Enjoy TV failliet is en dat de uitzendingen vorige week woensdag zijn gestaakt. Een woordvoerdster van Regionaal Omroep Beheer, het bedrijf achter de zender, onkent met klem dat Enjoy TV failliet is, “Meneer, ik heb gewoon mijn baan nog, we zijn alleen verhuisd”. Na doorvragen blijkt dat het productiebedrijf van de zender ‘Future Finance Worldwide’ wel failliet is verklaard. In ieder geval zijn de uitzendingen niet gestaakt. (o.a. Sleutelstad)

** Prijsvechter Makelaarsland uit Alkmaar heeft zich met een sterspotje van een boot de woede van een aantal NVM-makelaars op de hals gehaald. Op tv was te zien dat een boot vol makelaars uitvaart, nagewuifd door een vertegenwoordiger van Makelaarsland. Dat is verschillende NVM’ers in het verkeerde keelgat geschoten. Daarom eisen zij voor de Alkmaarse rechtbank dat het spotje niet meer wordt uitgezonden. (NHD)

** In de maand mei is de Nederlandse commerciële familiezender Family7 te zien via Extra TV van UPC. Via Extra TV is gedurende een periode een tv-zender uit het digitale pakket van UPC, UPC Digital, te zien via het analoge basispakket. Family 7 / ETV brengt voornamelijk familie-tv met een christelijke inslag. De afgelopen periode was Family 7 te zien via het Etalagekanaal van Essent Kabelcom.

** Op vrijdag 28 april is het digitale aanbod van CAIWAY RTV uitgebreid met twee TV-zenders. Het betreft hier het Amerikaanse sportkanaal NASN (North American Sports Network). Daarnaast introduceerde CAIW als eerste en enige kabelaar Goede Doelen TV. Goede Doelen TV geeft inzicht in het dagelijks werk van mensen die zich ver weg en dichtbij enthousiast inzetten voor de wereld om hen heen. Door reportages en gesprekken met de mensen in het veld toont Goede Doelen TV hoe de wereld een beetje leefbaarder wordt. (CAIW)

** De radiozender voor alternatieve muziek, Kink FM, komt met een christelijk programma. De nieuwe radioshow heet Kink 7 en is vanaf woensdag wekelijks te beluisteren, aldus een woordvoerder van Kink FM dinsdag. De zender speelt met het programma in op ,,een trend in de huidige alternatieve muziek, waarin steeds meer bands hun geloof openlijk belijden”. Kink FM doelt hiermee op rockbands als U2, P.O.D. en Evanescence. ,,We besteden veel aandacht aan nieuwe muziek, onbekende bands en het laatste nieuws uit de christelijke muziekwereld”, aldus programmamaker Nando Kok. De zeven grootste christelijke hits van het moment komen ook voorbij. Kink 7 is te horen in de nacht van woensdag op donderdag tussen 01.00 en 03.00 uur. (ANP)

** Met een operationeel resultaat van 1,5 miljoen euro en een totaal resultaat van 2,8 miljoen euro over het afgelopen boekjaar heeft de regionale publieke omroep Radio TV West, net als in 2004, een zeer positief resultaat geboekt. Dit blijkt uit de jaarcijfers die jl. vrijdag tijdens de vergadering van de Raad van Commissarissen werden vastgesteld. Het resultaat uit de normale bedrijfsuitoefening van Radio TV West is met 1,5 miljoen euro iets hoger uitgevallen dan begin van het boekjaar 2005 werd verwacht. Dit is mede tot stand gekomen door een nabetaling ten gevolge van een hogere indexering van de toegekende provinciale subsidie. Deze nabetaling is als een vervroegde aflossing in mindering gebracht op de achtergestelde lening die de omroep in 2004 van de Provincie Zuid-Holland ontving. (Persbericht)

RTL4 in week 17 marktleider

RTL4 was in week 17 marktleider op tv (tijdvak 18.00-24.00 uur, 6+) met een aandeel van 16,8 procent. RTL5 kwam uit op 7,2 procent en RTL7 had 4,3 procent. SBS6 behaalde een aandeel van 10,4 Net5 had 5,0 procent en Veronica ook 5,0. Nederland 1 had een aandeel van 12,0, Nederland 2 13,8 en Nederland 3 7,5. Talpa had een marktaandeel van 4,7 procent. In het avondtijdvak behaalden de publieke zenders een marktaandeel van 33,4 procent, de zenders van RTL Nederland 28,4 procent en de SBS-zenders 20,4 procent. De Champions League wedstrijd Barcelona-AC Milan trok 2,671 miljoen kijkers en was daarmee het best bekeken programma. De Koninginnedaguitzending waarin de koninklijke familie Flevoland bezocht was goed voor 2,153 miljoen belangstellenden. Dancing with the stars had 2,040 miljoen kijkers, gevolgd door Spoorloos met 2,039 miljoen kijkers. Vermist had 1,817 miljoen kijkers. (Adformatie/SKO)

UIT DE MEDIA:

** De NVJ schort tot nader orde alle onderhandelingen voor een nieuwe Omroep-CAO op. Aanleiding is het uitblijven van een rapportage over het contracteringsbeleid bij de omroeporganisaties. Vorig jaar werden afspraken hierover gemaakt. “De omroepen hebben driekwart jaar de tijd gehad om te komen tot een goede verdeling van tijdelijke en vaste contracten”, zo stelt omroepsecretaris Marc Visch. “Die klus had op 31 december 2005 geklaard moeten zijn. Vervolgens hadden de organisaties beloofd vóór 1 mei met een rapportage te komen. En het is toch echt schandalig dat wij tot nu toe één deugdelijke terugkoppeling hebben gehad.”

** Er komt een keurmerk voor muziek die legaal op internet staat.Consumenten kunnen er zeker van zijn dat de artiest betaald krijgt als ze een nummer met een keurmerk downloaden.Bovendien zit er zeker geen virus in het bestand. Mensen moeten een klein bedrag betalen als ze de muziek downloaden en dat geld gaat rechtstreeks naar de artiest.Het keurmerk heet True Fan File. Artiesten als Guus Meeuwis en Trijntje Oosterhuis werken mee aan de introductiecampagne. De website van onder meer Radio 538, Free Record Shop en Tiscali hebben van branche-organisatie NVPI al een True Fan File gekregen. (NOStt)

Essent zoekt partner voor bod Casema

Essent zoekt samenwerking met een ‘private equity’-partij voor de miljardenovername van kabelbedrijf Casema. Dat zeggen bronnen die kennis hebben van het verkoopproces van Casema. Essent denkt aan een partnerschap waarbij een financiële partij Casema koopt en Essent zijn kabeldochter Kabelcom inbrengt. Binnen enkele jaren worden beide kabelbedrijven gefuseerd naar de beurs gebracht. Essent voert hierover volgens een bron gesprekken met investeerder CVC en andere financiële partijen. Casema trekt de belangstelling van onder meer Cinven, Charterhouse, Macquarie en Permira. Cinven kocht eerder in Frankrijk twee kabelbedrijven, Altice en Noos. Casema is in de etalage gezet door eigenaren Carlyle, Providence en GMT. Zij kochten het kabelbedrijf eind 2002 voor euro 665 mln. In de markt circuleren nu verkoopprijzen van euro 2 mrd tot euro 2,4 mrd. Mochten Essent (1,7 miljoen abonnees) en Casema (1,3 miljoen abonnees) samengaan, dan ontstaat het grootste kabelbedrijf van Nederland. De huidige marktleider UPC (2,3 miljoen abonnees) wordt dan verwezen naar plek twee. Essent bevestigt belangstelling te hebben voor Casema. Naar verluidt geldt dat ook voor UPC, dat in 2002 al een bod uitbracht. Toen viste UPC achter het net door bezwaren van de mededingingsautoriteiten. UPC wil zijn interesse bevestigen noch ontkennen. Ook nummer vier Multikabel (circa 300.000 abonnees) is ‘vanzelfsprekend geïnteresseerd’, zegt directeur Marcel Nijhoff. ‘Wij kijken inderdaad naar Casema. Het is bekend dat alle grotere Nederlandse kabelaars kijken naar vormen van consolidatie. Het is een logische stap dat je kijkt hoe je bedrijven zinvol kunt samenvoegen’, legt Nijhoff uit. Een eventueel bod van Multikabel op Casema zal lopen via Warburg Pincus, de Amerikaanse investeringsmaatschappij die vorig jaar Multikabel heeft overgenomen. Deze was niet bereikbaar voor commentaar.

PvdA en CDA ten strijde tegen omroepplannen

De PvdA wil het CDA aan een kamermeerderheid helpen om het programmeringsvoorstel voor de publieke omroep alsnog van tafel te vegen. In dat voorstel moeten de omroepverenigingen hun programma’s ‘uitsmeren’ over de zenders: Nederland 1 wordt amusementszender, Nederland 2 de verdiepende zender en Nederland 3 een jeugdnet. Het CDA reageerde gisteren opvallend positief op de stap van de grootste oppositiepartij. Het programmeringsvoorstel van de Raad van bestuur maakt de herkenbaarheid van de omroepverenigingenaanzienlijk minder, vindt het CDA. PvdA-woordvoerder Martijn van Dam is het daarmee eens. Hij heeft van zijn fractievoorzitter Wouter Bos de ruimte gekregen om met het CDA in gesprek te gaan. De PvdA heeft twee voorwaarden om met het CDA in zee te gaan. Alle afspraken in de coalitie over de toekomst van de publieke omroep na 2008 moeten van tafel. Daarnaast moet Den Haag het dreigende tekort in de begroting van de publieke omroep voor 2007 en 2008 (rond 160 miljoen euro) aanvullen. Van Dam wees er desgevraagd op, dat niet alleen het CDA, maar ook de VVD heeft aangegeven spijt te hebben van het omroepakkoord van maart vorig jaar. „Dat akkoord wordt eigenlijk alleen nog door staatssecretaris Van der Laan van mediabeleid verdedigd. Verder trekt iedereen zijn handen ervan af. Dan moeten we ook een duidelijk signaal afgeven aan Hilversum om te voorkomen dat iedereen daar gaat anticiperen op verkeerde plannen”, aldus Van Dam. Zijn CDA-collega, mediawoordvoerder Joop Atsma, reageerde gisteren positief op het aanbod van de PvdA. „Het is interessant, dat de PvdA met ons eens is dat het voorstel over de publieke omroep van tafel moet. Wouter Bos gaf laatst nog aan dat het een gelopen race zou zijn. Dit is een krachtig signaal.”