Media kort: mei 2007

“TROS-personeel furieus over mega-inkomens”

De PVV wil dinsdag in het wekelijkse vragenuurtje opheldering van minister Plasterk (Media) over het mega-inkomen van voormalig TROS-mediadirecteur Julius Minnaar (372.789 euro in 2006). PVV-Kamerlid Martin Bosma: „De publieke omroep lijkt vergeten te zijn dat ze werkt met geld van de belastingbetaler. Ik vind dat Plasterk de omroepen moet korten om ze weer bij de les te krijgen.” Minnaar stapte medio vorig jaar op uit onvrede over het toekomstbeleid van de omroep. Zijn salaris is ook weggesaneerde TROS-medewerkers in het verkeerde keelgat geschoten. „Terwijl bij de omroep 45 personeelsleden boventallig zijn verklaard die niet zo’n goudomrande regeling hebben gekregen”, zegt een gedwongen vertrokken werknemer die anoniem wil blijven. „Maar het is een bekend gegeven: de hoge heren zorgen vooral goed voor zichzelf.” Enige tijd na Minnaar vertrok ook TROS-bestuurder Karel van Doodewaerd. Met hem is eveneens een regeling getroffen, maar meer wil de TROS daar niet over kwijt. Van Doodewaerd stapte op nadat een deel van het TROSpersoneel – na lange tijd van onrust – het vertrouwen in hem opzegde. (o.a. via Telegraaf)

UIT DE MEDIA:

** Mark van den Akker keert in juni terug bij KXradio. Augustus vorig jaar was hij ook al twee uitzendingen te horen bij de internetzender van Rob Stenders, maar toen stopte hij er weer mee omdat hij niet genoeg plezier zou hebben in het maken van het programma. Over een tijdstip en per wanneer Mark weer gaat beginnen is nog niets besloten. Het zal in ieder geval in juni zijn. Er gaan geruchten dat hij op dinsdagavond tussen 22:00 en 00:00 uur een programma krijgt. 

** Een nieuw Nederlands tv-kanaal met de naam Podium.tv wil vanaf voorjaar 2008 ruimte bieden aan klassieke muziek, jazz en dans. Onder de initiatiefnemers zijn journalisten, documentairemakers en musici. De zender wil laten zien dat ‘entertainment niet hetzelfde is als kunst, sentiment iets anders is dan gevoel en echt verschilt van kitsch’. Podium.tv gaat 24 uur per dag gaan uitzenden en heeft de ambitie uitgesproken om in het basispakket van Nederlandse kabelbedrijven te worden opgenomen. Naast reguliere uitzendingen wil de commerciële zender diverse mediavormen inzetten: tv via internet en op mobieltjes, video-on-demand en zogeheten webstreams. Podium.tv moet volgens de initiatiefnemers voor klassieke muziek, jazz en dans worden ‘wat MTV is voor de popmuziek’ (Adformatie/Villamedia)

** Zowel @Home als Multikabel beginnen per 1 juli met de introductie van ‘keuzepakketten’. De namen, prijzen en inhoud van de pakketten bij de beide kabelbedrijven zijn al behoorlijk op elkaar afgestemd. De pakketten heten; Kennis & Nieuws, Sport, Film & Entertainment, Kids en Muziek. Een eerste pakket kost € 3,95 per maand, twee pakketten € 6,95 per maand. Voor het Totaal pakket moet € 9,95 per maand betaald worden. Bij elke van de keuzepakketten zijn de non-stop muziekkanalen van Music Choice inbegrepen (30 kanalen bij @Home, 40 bij Multikabel) 

** Loretta Schrijver (51) heeft maandagavond voor het laatst het RTL Nieuws gepresenteerd. Sinds de start in 1989 vormde ze lange tijd met Jeroen Pauw een presentatieduo. Schrijver was in totaal achttien jaar een boegbeeld van het programma. Ze begon haar loopbaan bij Radio Nederland Wereldomroep en Veronica Nieuwsradio.

** 65% van de digitale tv-abonnees vindt dat lokale zenders opgenomen moeten worden in het digitale zenderaanbod.” Dat is één van de resultaten van een onderzoek dat het Ministerie van OCW heeft laten uitvoeren door TNO naar het “Gebruik analoge kabeltelevisie door digitale kabelabonnees”. Dit onderzoek is ingesteld om de gevolgen in beeld te brengen van het (meestal) alleen maar analoog doorgeven van de lokale omroepen door de kabelbedrijven. 

** The New York Times van zaterdag is vol lof over de jonge talenten op architectuurgebied in ons land. Met name het Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum wordt bezongen. Rem Koolhaas mag dan de prins van de Nederlandse architectuur zijn, jonge talenten laten hun eigen geluid horen, aldus de krant. De architecten Willem-Jan Neutelings en Michiel Riedijk worden geprezen om het instituut in ‘het gehucht’ Hilversum. De krant prijst de bonte buitenkant en maakt over de binnenkant, deels onder de grond, zelfs een speelse vergelijking met de Goddelijke Komedie van Dante. (RTV NH)

** SBS 6 zendt deze zomer een aantal documentaires uit over het Britse koningshuis. Aanleiding is de dood van prinses Diana, op 31 augustus precies tien jaar geleden. En op haar geboortedag, 1 juli, wordt het Diana Memorial Concert gehouden, georganiseerd door haar zonen William en Harry. Naast beelden van Lady Di zijn elke zondagmiddag documentaires te zien over de broers. Ook haar ex-man Charles en zijn huidige vrouw Camilla worden geportretteerd. Voorts heeft SBS 6 de rechten verworven van een interview dat de prinsen William en Harry onlangs aan de Amerikaanse zender NBC gaven. De eerste documentaire, met de titel Prins Charles & Prins William, is zondag 10 juni rond 13.00 uur te zien. Een week later is er een tv-portret van Harry. (Telegraaf)

** Productiehuis IdtV maakt in opdracht van Stichting Het WAO-café een viertal portretten van mensen die in de WAO zijn beland en gaan reintegreren op de arbeidsmarkt. De mensen worden thuis, bij familie en op het werk gevolgd. Ook werkgever en collega’s komen aan het woord. Op tv vanaf 28 september, te zien bij de RVU. (Telegraaf)

** City FM begint maandag met twee nieuwe themakanalen. De zenders City FM Modern Rock en City FM Nederrock zullen te beluisteren zijn via internet. Eerder werden er al twee zenders met rockballads en live-muziek gelanceerd. Tegelijk met de start van City FM Nederrock zendt City FM de ‘Nederrock 100’ uit. Tussen 10:00 en 18:00 uur is deze lijst, samengesteld door de luisteraars van de zenders, te horen op de classic rock-zender. (Radiofreak)

“Nog steeds topinkomens bij publieke omroepen”

De salarissen in omroepland zijn nog steeds heel hoog, ondanks de forse kritiek die vorig jaar losbarstte. Uit nieuw onderzoek van De Telegraaf blijkt dat van presentatoren en bestuurders van de publieke omroep in 2006 meer hebben verdiend dan het gemiddeld ministersinkomen van 171.000 euro. Bijna alle salarissen zijn gestegen ten opzichte van 2005. Mediadirecteur Julius Minnaar, die halverwege vorig jaar de Tros verliet uit onvrede over het toekomstbeleid, heeft bij deze omroep in 2006 een belastbaar loon ontvangen van 372.789 euro. Dit bedrag bestaat voor een belangrijk deel uit een ontslagvergoeding. Voor heel 2005 stond Minnaar nog op de TROS-loonlijst met 166.514 euro. Ruim twee maanden na zijn vertrek trad Minnaar in dienst van PCM Dagbladen. De in november opgestapte Tros-bestuurder Karel van Doodewaerd was vorig jaar goed voor 264.236 euro (2005: 206.658 euro). Met hem is door zijn naderende pensioen in 2009 een regeling getroffen, zo luidt de summiere toelichting van de omroep. Ook kregen Van Doodewaerd en Minnaar onder meer nog pensioenpremies en ontslagvergoedingen. De Vara had in 2006 vijf presentatoren die meer dan het minister- salaris verdienen. Topper is volgens het jaarverslag ‘presentator 4’, die met 333.325 euro in de boeken staat. Deze nummer 4 verdiende in 2005 ‘slechts’ 226.675 euro. De Vara wil geen toelichting geven op deze opmerkelijke stijging. Ook andere publieke omroepen kenden in 2006 topsalarissen: BNN-voorzitter Laurens Drillich: 189.523 euro; een niet met naam genoemde presentator/presentatrice (BNN) 174.976 euro; Karel van de Graaf (AVRO): 289.000 euro; NCRV-directeur Coen Abbenhuis: 171.657 euro; KRO-voorzitter Frans Slangen: 196.542 euro, KRO-directeur Ton Verlind 157.638 euro (exclusief compensatieregeling pensioenen en pensioenafdracht 68.820 euro). (Adformatie)

UIT DE MEDIA:

** De campagne van de 3FM en het Rode Kruis voor 3FM Serious Request is gisteren bekroond met de adverteerdersvakprijs SAN Accent voor de beste Non-Profit Campagne. Eerder won 3FM Serious Request de Esprix: de vakprijs voor direct marketing en sales promotion. “3FM is trots op de erkenning die deze prijzen brengen”, zegt Florent Luyckx, zendermanager van 3FM. “Wat drie jaar geleden begon als een spontane actie, heeft zich ontwikkeld tot een indrukwekkend jaarlijks evenement met een serieuze campagne. We zijn op dit moment bezig partners aan te trekken voor 3FM Serious Request 2007. Verder is het concept gepresenteerd op EBU niveau. Verschillende Europese publieke radiostations zeggen interesse te hebben en overwegen zich aan te sluiten. Studio Brussel doet in december in elk geval weer mee.” (Persbericht)

** De politie heeft vrijdagochtend voor openingstijd zeventien medewerkers van omroep BNN verwijderd uit Madurodam. Onder hen bevond zich ook presentator Eddy Zoey. De BNN-ploeg wilde een beeldje van Bart de Graaff in het miniatuurstadje plaatsen, zo maakte de politie vrijdag bekend. Het is precies vijf jaar geleden dat De Graaff, oprichter van de publieke omroep BNN, overleed. Of het beeldje nog in Madurodam staat, is onbekend. (ANP/AD)

** Het radioprogramma ‘PaRadio’ van het Haagse poppodium Het Paard van Troje is genomineerd voor ‘Beste Marketingcampagne van Nederland 2006’. Iedere dinsdag- en donderdagavond is op Den Haag FM, onderdeel van Stadsomroep Den Haag, muziek te horen van acts die in Het Paard zullen optreden. Dat is uniek, volgens de ‘Vereniging Nederlandse Podia en Festivals’. Op 13 juni maakt de vereniging bekend wie de prijs heeft gewonnen. (RTV West)

** Per 30 mei 2007 wordt het zenderaanbod van UPC Digital TV uitgebreid met een aantal nieuwe zenders. Nieuw in het standaard pakket zijn The History Channel, 13th Street, Liberty TV, RNN7 en Playboy TV (komt uit het extra channel pack). Nieuw in extra channel pack zijn Sci Fi Channel., Consumenten TV, Nederland-e, Humor TV, Omega TV, Al Jazeera English en TV Oranje. Hallmark en Travel gaan naar extra channel pack, TRT gaat naar Turks premium channel pack, MBC, RTM en Al Jazeera gaan naar het Arabisch premium channel pack. De volgende zenders zullen verdwijnen: Family7, Star!, Fox News, NDR, Bloomberg, TV Drenthe, TV Oost, TV West en TV Noord. 

** In de tv-toren Ostankino in Moskou, met 540 meter een van de hoogste torens in Europa is vrijdagochtend brand uitgebroken. De brandweer slaagde erin het vuur na korte tijd te doven, aldus de autoriteiten. Volgens de Russische media konden de mensen die in het gebouw waren snel worden geëvacueerd. De brand brak uit op een balkon op 340 meter hoogte. De brand ontstond doordat isolatiemateriaal vlam vatte tijdens laswerkzaamheden. In 2000 kwamen drie mensen om het leven door een brand in dezelfde toren. (ANP)

** De VRT mag de komende jaren alle thuiswedstrijden van de Rode Duivels uitzenden. De openbare omroep heeft namelijk een akkoord bereikt met de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) over de uitzendrechten van de thuiswedstrijden van de Rode Duivels in de aanloop naar het EK in 2008 en het WK in 2010. “Het gaat om alle kwalificatiematchen en alle vriendschappelijke wedstrijden die in eigen land gespeeld worden”, zegt Diane Waumans, woordvoerster van de VRT. De openbare omroep betaalde volgens Waumans “een eerlijke prijs” voor de uitzendrechten. (GvA)

EU: Meer reclame op tv mag

Van de 27 EU-landen mag er meer reclame komen op televisie. De televisiezenders mochten tot nu toe volgens EU-regels maar drie uur op een etmaal reclame toestaan, maar dat maximum is losgelaten. Er blijft wel een maximum van twaalf minuten per uur, wat betekent dat er in een etmaal in totaal 4 uur en 48 minuten reclame mag worden uitgezonden. De EU-ministers van Cultuur hebben donderdag in Brussel met deze versoepeling van de EU-regels voor ’televisie zonder grenzen’ ingestemd. De richtlijn uit 1989 moest worden aangepast aan modernere tijden. Zo zijn nu ook video’s op internet, tv op een mobiel en tv on demand betrokken bij de regelgeving. Landen kunnen wel zelf vasthouden aan strengere regels, om bijvoorbeeld een speelfilm niet te laten onderbreken door een reclameblok. (Telegraaf)

UIT DE MEDIA:

** Met ingang van 1 mei heeft het Commissariaat voor de Media zijn boetesystematiek aangepast en aangevuld. Belangrijkste wijzigingen zijn de mogelijkheid van een verkorte boeteprocedure en de introductie van herhaalboetes. Hierdoor kan omroepen die niet voldoen aan bijvoorbeeld de medewerkings- en informatieverplichting voortaan onmiddellijk een boete worden opgelegd. Bovendien kan de omroep – als die in gebreke blijft – nogmaals worden beboet. Naar verwachting zullen in elk geval de publieke lokale omroepen met het nieuwe beleid te maken krijgen. Alle lokale omroepen zijn verplicht het Commissariaat jaarlijks vóór 1 juni gegevens over hun functioneren toe te sturen. Met die informatie kan het Commissariaat beoordelen of de omroepen voldoen aan de mediawettelijke voorschriften. Het niet tijdig aanleveren van de verlangde gegevens door de omroepen leidt tot slepende en bewerkelijke boeteprocedures. Met de nieuwe regels verwacht het Commissariaat vooral bij het integrale toezicht op de publieke lokale omroep tijdwinst te behalen en vlotter over de benodigde informatie te beschikken.

** De finale om de UEFA Champions League tussen AC Milan en Liverpool die woensdagavond werd uitgezonden door NOS Studio Sport is bekeken door gemiddeld 2,1 miljoen kijkers. Van de mensen die de televisie aan hadden staan, stemde meer dan een derde (kijktijdaandeel 35,3%) af op de finalewedstrijd AC Milan – Liverpool, die eindigde in 2-1 voor AC Milan.

** Nrc.next bereikt 280.000 mensen, een stijging van 28 procent ten opzichte van de bereikscijfers gemeten in oktober 2006. De krant baseert zich op de cijfers van Interview-NSS, ´Marktontwikkeling Dagbladen, april 2007´. Nrc.next zou zijn positie hebben versterkt door te blijven focussen op de jongere hoogopgeleide nieuwsconsument, jonger dan 39 jaar, die bereid is te betalen voor een kwaliteitskrant. Over het laatste twee kwartalen van 2006 heeft nrc.next een gewogen, gemiddelde verspreide oplage van circa 70.000 exemplaren. (Adformatie)

** ZiZone TV, het digitale televisiekanaal van @Home waarbij de kijker via de internetsite www.zizone.tv zelf de inhoud bepaalt en verzorgt, geeft haar bezoekers nu ook de mogelijkheid om een ´videomix samen te stellen.´ Iedereen kan zo zelf een eigen tv-programma maken door het knippen, plakken en achter elkaar zetten van filmpjes. Bezoekers kunnen daarbij gebruik maken van de filmpjes die op de website staan of hun eigen filmpjes toevoegen. De videomix kan nog persoonlijker gemaakt worden door hem zelf te presenteren. Als presentator kun je niet alleen je eigen videomix aankondigen, maar ook de afzonderlijke filmpjes. (Persbericht)

** Deutsche Telekom staat op het punt de Nederlandse tak van de aanbieder van mobiele telefonie Orange over te nemen. Dat hebben bronnen gisteren tegen het persbureau Reuters gezegd. Er zou bijna een overeenkomst op tafel liggen, aldus ingewijden. De prijs zou ongeveer 1,6 miljard euro bedragen. Orange is een dochteronderneming van France Telecom en staat al enige tijd in de etalage. Orange is de kleinste aanbieder van mobiele telefonie in Nederland. Deutsche Telekom is met T-Mobile zelf ook actief in ons land. Er zouden ook private investeringsmaatschappijen op Orange azen. (anp/AG)

** Radio Texel is op het hele eiland weer goed te beluisteren. Woensdag werden er op het Wezenland een nieuwe antenne, zender en kabel geplaatst. De oude antenne stond er al vanaf 1998 en was volgens Matt van Beek, hoofd technicus bij Radio Texel, nodig aan vervanging toe. ‘We ontvingen klachten van inwoners van De Cocksdorp dat de zender niet goed was te horen. Dat bleek ook wel toen we de antenne naar beneden haalden. Die zat halfvol water. Dat is nooit goed voor iets waar stroom aan te pas komt.’ Met de nieuwe antenne, zender en kabel kan Radio Texel er weer tien jaar tegenaan. (TC)

** De netto reclamebestedingen op tv zijn in het eerste kwartaal van dit jaar met 5 procent toegenomen ten opzichte van het eerste kwartaal van 2006. Volgens Spot, de Stichting tot Promotie en Optimalisatie van Televisiereclame, is de groei opgelopen tot 165 miljoen euro. De toename is vooral te zien in de sectoren persoonlijke verzorging, vakanties, supermarkten en de autobranche. Ook de energiemarkt, die vorig jaar een stapje terug moest doen, laat een sterke toename van de bestedingen zien. Een andere groeimarkt is die van de personeelswerving, tot nu toe redelijk onbekend bij televisiereclame. Directeur Paul van Niekerk van Spot: ‘De toename is hoger dan onze eerdere verwachtingen. Traditionele televisieadverteerders blijven trouw aan het medium en nieuwe adverteerders blijven binnenstromen.’ (Adformatie)

** Sky Radio heeft via haar fm-zender in Hilversum (101.2 MHz) sinds vandaag ook een FMeXtra carrier in de lucht gebracht. Via deze carrier is het programma TMF Radio te horen. Volgens FMTV gaat het om een test. Vorige week meldde Talpa Radio aan dat via de FM-zender van Radio 538 in Oude Polder (Zeeland / 102.4 MHz) via FMeXtra de radiozenders Juize FM en Radio 10 Gold te horen zijn. (via FMTV)

UIT DE MEDIA:

** De NVJ en andere vakorganisaties hebben een principeakkoord bereikt over een tweejarige CAO bij RTL Nederland. Ook medewerkers van RTL Productions, een nieuw bedrijfsonderdeel van RTL Nederland, zullen onder de CAO vallen, zij het met uitzonderingen op het aantal werkuren en tijdelijke contracten. Belangrijke punten in de CAO zijn een structurele loonsverhoging van 2,25 procent per 1 januari 2007 en 1 januari 2008. Werknemers krijgen ook een ruimere vergoeding rond ziektekosten. Verder volgt er per 1 januari 2008 een eenmalige uitkering, mits per december 2007 aan bepaalde omzettargets is voldaan. (NVJ)

** Volgende week introduceert NBC Universal twee nieuwe themakanalen in Nederland: SCI FI en 13th Street. SCI FI series én films op het gebied van science fiction, ruimte, fantasy en het paranormale. Denk daarbij aan series als Star Trek, Battlestar Gallactica, Dark Angel en Slider. De tweede zender, 13th Street, ’the most dangerous address on television’, is een crime & thriller-channel met series als Law & Order, House, Poirot en Murder She Wrote. Ook zie je hier films als Out of Sight, Trainspotting, Psycho en Lock, Stock And Two Smoking Barrels. De themakanalen zijn vanaf 30 en 31 mei voor het eerst te zien bij UPC en zullen naar verwachting eind 2007 verder gedistribueerd zijn door de rest van de Benelux. De kanalen zijn te ontvangen in de belangrijkste West-Europese markten van Groot Brittanie, Frankrijk, franstalig Belgie tot Spanje en Duitsland. www.theyrehere.nl(Persbericht).

** Het Continue Luister Onderzoek, ofwel CLO, levert maandelijks de luistercijfers voor de radio op. Infomart doet het onderzoek, in opdracht van het RAB Radio Advies Bureau dat dit in opdracht van de zenders doet. De resultaten worden uiteindelijk aan de mediabureaus gegeven die reclametijd op de radio inkopen. En daarbij geldt natuurlijk: hoe hoger de luistercijfers, hoe hoger de prijs van een spotje. Deze week verschenen er nieuwe luistercijfers. Radio 2 gaat fier aan kop en 3FM staat op een vierde plek. Maar door de komst van internet luisteren steeds meer Nederlanders naar obscure buitenlandse zenders of gepersonaliseerde stations als LastFM. Internet speelt vooralsnog een kleine rol bij het luisteronderzoek, maar vanaf juli zal dat zich meer richten op internetradiogebruik.

** De themazender van de lokale omroep Delta FM, De Deltapiraat, gaat vanaf 1 september definitief uitzenden op de kabel in Twente. De zender uit Twenterand is de eerste zender die 24 uur per dag piratenmuziek uitzendt op de kabel. De programmaraad van Cogas had al een positief advies gegeven, maar nu alle bezwaren ongegrond zijn verklaard is het officieel. Onder meer de Concertzender had bezwaar gemaakt, omdat zij door de komst van De Deltapiraat verdwijnt. De programmaraad vond in het bezwaar geen nieuwe gezichtspunten. De Deltapiraat start deze zomer met testuitzendingen. (o.a. RTV Oost)

** In de nacht van maandag op dinsdag is de auto van de hoofdredacteur van het Duitse dagblad Bild in brand gestoken. Wie achter de brandstichting zit is nog onbekend, maar de politie gaat uit van iemand met politieke motieven. De zwarte Mercedes brandde voor het huis van Kai Diekmann volledig uit. De daders zouden ook geprobeerd hebben om zijn huis in brand te steken. Over twee weken vindt in Duitsland een G8-top plaats, met de leiders van de zeven rijkste landen en Rusland. De politie vreest voor gewelddadige acties van linkse extremisten. Bild is de grootste Duitse krant. (VRT)

** Veronica heeft Guido van Nispen benoemd tot algemeen directeur van Veronica Holding als opvolger van Els Bovenlander. Van Nispen was partner bij adviesbureau InterimIC te Amsterdam. Daarvoor bekleedde hij diverse directiefuncties in de media- en technologiesector, onder meer voor British Telecom. Van Nispen blijft aan als bestuurslid van Ipan en van de Stichting Amsterdam Cross Media Week. (Adformatie)

** De inwoners van Drenthe geven hun regionale omroep nog steeds een ruime voldoende. In een provinciale opiniepeiling naar de bekendheid en waardering van RTV Drenthe scoort de omroep een gemiddeld waarderingscijfer van 7,2. Slechts 5 procent van de bevolking kent de omroep niet. Er is wel een lichte terugval in de kijk- en luistercijfers. Zo’n 41 procent van de Drenten stemt dagelijks de radio of tv af op RTV Drenthe en 20 procent doet dat wekelijks. De meest populaire programma’s zijn ook in 2007 het regionale nieuws en de Trektocht. Een groeiend aantal mensen wil meer uren regionale radio of tv. (RTV Drenthe)

** De IKON heeft zondag twee prijzen gewonnen tijdens het Europees televisiefestival voor godsdienstige programma’s dat in Kristiansand in Noorwegen werd gehouden. Het programma Stille Nacht, Heilige Nacht kreeg een eerste prijs voor beste religieuze televisieprogramma. De drie andere prijswinnaars kwamen uit Frankrijk, Groot-Brittannië en Ierland. Volgens de jury sprongen deze vier programma’s eruit omdat ze aangeven ,,hoe we in Europa samenleven”. De website die het IKON-programma Geloof,Sex en (Wan)Hoop ondersteunt, viel ook in de prijzen. Een eervolle vermelding kreeg de serie Het hoogste woord van de NCRV. (Gooi en Eemlander/ANP)

** Lijbrandt Telecom weigert Sleutelstad FM door te geven aan haar kabelabonnees in Leiden. Dat heeft de kabelexploitant afgelopen week laten weten. Als reden geeft Lijbrandt niet over een antenne te beschikken om de uitzendingen te ontvangen. Een alternatief wordt niet geboden. Sleutelstad heeft Lijbrandt nu verzocht aan te geven hoe het signaal kan worden aangeleverd. Ook heeft Sleutelstad FM het Commissariaat voor de Media verzocht in te grijpen, aangezien Lijbrandt stelselmatig weigert om (nieuwe) zenders door te geven. In Leiden zijn veel verzorgingstehuizen via Lijbrandt op de kabel aangesloten. Ook de studentenwoningen van SLS Wonen maken gebruik van deze kabelaanbieder.

** Als het aan André van Duin ligt keert de Dikvoormekaarshow terug op de radio. „Op dit moment heb ik het te druk met mijn nieuwe theaterrevue, maar ik zou het ontzettend leuk vinden om daarna weer lekker te dollen op de radio. Ik zie Ferry de Groot bijna wekelijks en ook hij ziet een comeback van Dikvoormekaar best zitten. En ik weet ook zeker dat we de luisteraars daar een geweldig plezier mee zouden doen”, aldus Van Duin op Radio 2. (via o.a. Telegraaf)

** Een half jaar na de opening heeft het Beeld en Geluid-museum op het Hilversumse Mediapark al zijn 100.000e bezoeker mogen begroeten. Bij de opening werd gemikt op 150.000 bezoekers in het eerste jaar. De mijlpaal van 100.000 bezoekers werd al bereikt na een half jaar. (Telegraaf)

** Duizenden mensen hebben in de hoofdstad van Venezuela, Caracas, gedemonstreerd voor behoud van het commerciële tv station RCTV. De regering weigert een nieuwe licentie te verstrekken. President Hugo Chávez beschuldigt het station ervan een rol te hebben gespeeld in de mislukte staatsgreep van april 2002. Chávez werd toen twee dagen uit zijn ambt gezet. RCTV bleef toen ‘gewoon’ films en series uitzenden, in plaats van de protesten op straat. Het station is bijzonder populair in het Zuid-Amerikaanse land en een belangrijke stem van de oppositie. (RTL)

Commissariaat verbiedt constructie Radio Decibel

Het Commissariaat voor de Media verbiedt het gebruik van de naam Radio Decibel voor zowel commerciële als publieke doeleinden. Dit blijkt uit een brief die de overheidsinstantie heeft gestuurd naar de lokale omroep van Nuenen (LON). Radio Decibel exploiteert sinds kort een commerciële radiozender in de regio Amsterdam onder de naam Radio Decibel Groot Amsterdam. Hiervoor maakt de zender gebruik van de etherfrequentie van de Stichting BKB3. In de provincie Noord-Brabant wordt door diverse lokale omroepen een raamprogramma uitgezonden onder de naam Radio Decibel. Dit raamprogramma wordt naast de LON gebruikt bij Stadsradio Helmond, OHM te Oisterwijk, SLOW te Waalre en Lokaal 7 te Sint Michielsgestel. Het is volgens het Commissariaat voor de Media op grond van de Mediawet niet toegestaan dat één en hetzelfde programmaonderdeel door zowel de publieke als de commerciële omroep wordt uitgezonden. “Voor zover al sprake zou zijn van onderscheid in de verschillende programmanamen, ziet dit onderscheid op de frequenties waarop het betreffende programma wordt uitgezonden. De hoofdnaam ‘Radio Decibel’ is in casu derhalve doorslaggevend voor de beoordeling dat sprake is van gelijkluidende namen”, aldus het Commissariaat. Lokale Omroepen in Noord-Brabant die gebruik maken van het raamprogramma met de naam Radio Decibel moeten ervoor zorgen dat voor 1 augustus 2007 of de naam Radio Decibel niet meer gevoerd wordt door een commerciële omroep of de naam Radio Decibel niet meer gevoerd wordt door de respectievelijke publieke lokale omroepen die deze naam tot op heden voeren. De lokale omroep Nuenen heeft hierover inmiddels een aangetekende brief ontvangen van het Commissariaat. (MediaMagazine.nl)

Radiozenders Talpa te ontvangen via FM-eXtra

De radiozenders van Talpa Radio zijn vanaf vandaag digitaal te beluisteren op de FM-etherfrequenties van Radio 538. Het bedrijf voegt een datastroom toe aan het bestaande analoge FM-signaal. Deze datastroom bevat niet alleen het signaal van Radio 538, maar ook Radio 10 Gold en Juize.FM, die vanaf nu dus ook digitaal te ontvangen zijn op 102 FM. De techniek achter het digitale signaal is FM-eXtra. Dit systeem gebruikt de restcapaciteit binnen het FM-spectrum. Met deze uitbreiding maakt Radio 538 optimaal gebruik van haar etherfrequentues zonder kwaliteitsverlies voor de luisteraars op de analoge FM. (Talpa Radio). 

Luistercijfers: Top drie groeit door

Vandaag zijn de luistercijfers bekend gemaakt voor de periode maart/april 2007. Hieruit blijkt dat de top 3 in Nederland haar marktaandeel verder uitbreid: Radio 2 blijft marktleider (+0,2 procnt), Radio 538 volgt met een stijging van 0,3 procent en Sky Radio bezet de derde plaats (stijging 0,2 procent. Q-music daalt 0,4 procent en ook Radio 1 moet inleveren (-0,3 procent). Aan het onderzoek deden 8767 respondenten van 10 jaar en ouder mee. De gemiddelde luistertijd per dag bedraagt in het tijdvak 07:00 – 24:00 uur 3 uur en 5 minuten. De gemiddelde luistertijd is daarmee 5 minuten korter dan in de vorige meetperiode.

feb/mrt(in%)	mrt/apr(in%)
01	Radio 2	11.5	11.7
02	Radio 538	10.6	10.9
03	Sky Radio	10.2	10.4
04	Radio 3FM	7.5	7.6
05	Radio 1	7.5	7.2
06	Radio Veronica	5.7	5.9
07	Q-Music	6.2	5.8
08	Radio 10 Gold	4.6	4.5
09	Radio 4	2.1	2.1
10	CAZ!	2.1	2.0
11	ClassicFM	1.9	1.8
12	SlamFM	1.8	1.8
--	Radio5	1.7	1.8
14	Arrow Classic Rock Radio	1.4	1.4
15	Arrow Jazz FM	0.5	0.5
--	100 % NL	0.5	0.5
--	BNR Nieuwsradio	0.4	0.5
18	KinkFM	0.3	0.4
19	TMF Radio	0.2	0.2
==	Regio Radio	13.9	13.7
==	Regionale Commercieel Radio	2.6	2.7
==	Overige	6.9	6.8

UIT DE MEDIA:

** T-Mobile Nederland daagt concurrent Telfort voor de rechter. Volgens T-Mobile deugt een reclamecampagne van Telfort, waarin producten van de twee ondernemingen worden vergeleken, niet. Dat liet het dochterbedrijf van Deutsche Telekom vrijdag weten. Sinds vorige week vergelijkt Telfort, dat een dochter is van KPN, eigen abonnementsvormen met die van T-Mobile. In een van die vormen claimt Telfort goedkoper te zijn. Maar volgens T-Mobile laat Telfort daarbij veel dingen achterwege, zoals hoeveel sms-jes iemand stuurt of hoe vaak de voicemail is afgeluisterd. ,,Wij willen gerechtigheid en zijn daarom een bodemprocedure gestart”, zei een woordvoerder van T-Mobile. Volgens hem heeft Telfort de dagvaarding al binnen. Bij Telfort was niemand bereikbaar voor commentaar. (ANP/Planet)

** De zender AT5 komt niet in het basispakket voor televisie in Flevoland. Volgens de programmaraad voor Zuid Oost Flevoland zijn de kabelmaatschappij UPC en AT5 niet tot een overeenstemming gekomen. De raad had specifiek om de zender gevraagd omdat er in Flevoland veel interesse voor AT5 bestaat. In plaats van AT5 wil de programmaraad nu de zenders RNN7 en Animal Planet in het basispakket opnemen. (Omroep Flevoland)

** Twee Iraakse medewerkers van het Amerikaanse ABC News zijn donderdag in Bagdad vermoord, heeft ABC vrijdag bekendgemaakt. Cameraman Alaa Uldeen Aziz (33) en geluidsman Saif Laith Yousuf (26) werden overvallen door een groep gewapende mannen. ABC-verslaggever Terry McCarthy zei dat de Iraakse medewerkers cruciaal zijn om verslag te kunnen doen van de ontwikkelingen in Irak, omdat het er voor buitenlanders simpelweg veel te gevaarlijk is. Volgens het Comité ter Bescherming van Journalisten (CPJ) zijn sinds de Amerikaanse inval in 2003 in Irak 102 journalisten en 39 man ondersteunend personeel vermoord en 48 journalisten gegijzeld, de moord op Aziz en Yousuf niet meegeteld. (Volkskrant)

** Radio 10 Gold, de radiozender die via Talpa Radio onderdeel is van Talpa Media Holding, zal voor 1 juli haar middengolfuitzendingen staken. Dit bevestigt woordvoerder Jan Willem te Gussinklo Ohmann namens de radiozender in reactie op vragen van DutchMedia. De exacte ‘einddatum’ staat volgens de zegsman nog steeds niet vast maar zal in ieder geval uiterlijk 30 juni plaats vinden, aldus Te Gussinklo Ohmann. 

** Casema past per 1 juli de productspecificaties van haar Internet (alsmede de Orange-cable)-producten aan. In hoofdlijnen zal de prijs voor een aantal producten worden verlaagd, de snelheden worden verhoogd alsmede de capacaiteit van homepageruimte en mailboxen worden vergroot. De aanpassing heeft te maken met het samengaan van de drie kabelbedrijven Casema, Multikabel en @Home. Per 1 juli zal hiermee een start worden gemaakt middels deze productwijzigingen. overzicht wijzigingen

** Bij controle van de lokale radiozender Maastricht FM is gebleken dat het radiokanaal niet voldoet aan de ICE norm. Dit bericht het Commissariaat voor de Media. Tevens kon de omroep een deel van de door het Commissariaat opgevraagde programmering niet leveren en overtrad daarmee de regels voor de bewaarplicht. Dit heeft geleid tot een boete van in totaal €2.175,- Naar aanleiding van een klacht besloot het Commissariaat een deel van de integrale programmering van omroep Maastricht FM te onderzoeken. Daarvoor werden alle programma’s van de tweede week van augustus en de tweede week van november geselecteerd.

** De Almeerse basketbal- en volleybalvereniging Omniworld wil haar eigen TV sportkanaal opzetten. De sportvereniging heeft vorige week oriënterende gesprekken gevoerd met de Almeerse opleiding Information Engineering van de Hogeschool van Amsterdam en het internetbedrijf Unet. Omniworld wil een internet TV kanaal starten waarop wedstrijden basketbal en volleybal bekeken kunnen worden. Ook wil de vereniging dat de website het trefpunt wordt van de toekomstige bewoners van Almere Poort. De sporthal waar Omniworld traint en speelt staat midden in de toekomstige woonwijk. Over de kosten en de taakverdeling is nog niets bekend. (Omroep Flevoland)

** Dagblad BN/DeStem heeft te maken gehad met een flinke persstoring. Het gevolg is dat een groot aantal mensen hun krant woensdag niet hebben gekregen. Het gaat vooral om abonnees in Oosterhout en Breda. Toen de storing verholpen was waren er niet voldoende bezorgers vanwege de eindexamens die zijn begonnen. Zo’n vijfduizend abonnees krijgen pas donderdag hun krant van woensdag binnen.

** Ruim 2200 mensen hebben hun stem uitgebracht voor de Zeeuwse Top 40. De lijst met de populairste nummers van Zeeuwse bodem wordt donderdag, op Hemelvaartsdag, uitgezonden bij Omroep Zeeland Radio. De meeste stemmen, 34 procent, zijn afkomstig uit Zeeuws-Vlaanderen. Inwoners van de gemeente Tholen stemden het minst; 2 procent. Stemmers kiezen over het algemeen voor artiesten uit hun eigen streek.

** Vooruitlopend op een nieuwe website voor Sleutelstad als geheel (later dit jaar), is er vanaf nu een aparte website voor Sleutelstad FM. Op www.sleutelstad.fm is onder andere een overzicht te zien van de gedraaide muziek op ons radiostation. Ook is het mogelijk om reacties op onze uitzendingen achter te laten. Uiteraard kunnen er via het gastenboek ook vragen worden gesteld over de radio-uitzendingen.

Heemskerk overvalt commerciële radio

Voorzitter Martin Banga van de Vereniging van Commerciële Radiostations (VCR) is ,,verbijsterd” door een brief die staatssecretaris Frank Heemskerk van Economische Zaken dinsdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. De PvdA-bewindsman schrijft daarin dat een zogeheten vergelijkende toets ,,niet langer voor de hand ligt” bij het verdelen van ruimte voor digitale radio, maar dat er nog dit jaar een veiling komt. De commerciële radiozenders vrezen dat ze buiten spel staan als de frequenties naar de hoogste bieders gaan, omdat telecombedrijven en televisiemaatschappijen er veel meer geld voor kunnen neertellen. De zogeheten TDAB-frequenties zijn niet alleen geschikt voor digitale radio in de ether, maar ook voor video. ,,We waren door het ministerie uitgenodigd om te komen overleggen over de vergelijkende toets, en dan komt er dit. Is dit nou het kabinet dat de eerste honderd dagen het oor te luister wil leggen in het land ?” reageert Banga. Hij herinnert eraan dat de commerciële stations ,,goud geld” betaald hebben voor de bestaande vergunningen en dat de concurrentie fors zal toenemen. (ANP/AD)

UIT DE MEDIA:

** RTL 4, RTL 5 en RTL 7 zenden per 1 juni volledig in breedbeeld uit. Vanaf die datum worden zowel de programma’s als de reclameblokken in 16:9 formaat uitgezonden. Op dit moment is dat nog 4:3. Uit onderzoek is gebleken dat meer dan 50 procent van de Nederlandse huishoudens beschikt over een breedbeeldtelevisie. RTL laat mensen zonder breedbeeldtoestel via een sms-actie de komende vier weken elke dag kans maken op een Sony Bravia LCD televisie. (Adformatie)

** AVRO-regisseur en -producer Theo Ordeman is dinsdag op 75-jarige leeftijd overleden. Hij was al een tijdje ongeneeslijk ziek. Dit heeft een woordvoerder van de AVRO bekendgemaakt. Ordeman werd onder meer bekend als regisseur van het legendarische inzamelingsprogramma Open het Dorp. Mies Bouwman tekende voor de presentatie, maar Ordeman was de man die 24 uur onafgebroken, in z’n eentje de regie verzorgde vanachter vier tv-monitoren in een weinig comfortabele regiewagen. (ANP/AD)

** Op dinsdag 15 mei heeft een kleine wijziging plaatsgevonden in het radiopakket van de gemeenten Amersfoort, Bunschoten, Leusden en Soest. Casema voegt de zender 100%NL toe op de kabel. Deze komt in de plaats van Wereldstadradio op 97,9 MHz. In de gemeenten Baarn, Blaricum, Breukelen, Bussum, Eemnes, Huizen, Naarden en Wijdemeren vervangt 100%NL de Vlaamse publieke popzender VRT Radio Donna op 88,4 MHz. In Leidschendam-Voorburg, Nootdorp, Rijswijk en Wassenaar wordt de Tweede Kamerlijn vervangen door Radio Rijnmond (87.6 MHz).

** KPN is in de tweede helft van dit jaar technisch in staat hoge kwaliteit digitale televisie op mobiele telefoons te leveren (DVB-H). Voor de commerciële introductie wacht het concern op voldoende keuze aan toestellen. Dit stelt Marco Visser, algemeen directeur KPN mobiel tijdens een werkbezoek aan de R&D-centra van Huawei in Shanghai. KPN koos dit Chinese bedrijf als strategische partner voor de inrichting van het centrale netwerk (core) voor mobiele en voor de kern van het nieuwe ALL-IP netwerk voor vaste telefonie. Huawei gaat ook een deel van de VDSL-apparatuur leveren waarmee KPN naast Voice over IP ook televisie en internet tot 30 Mbps wil gaan leveren. (AG)

Consortium De Mol/MediaSet koopt Endemol

Productiebedrijf Endemol is verkocht aan een consortium bestaande uit de investeringsmaatschappij van John de Mol en het Italiaanse Mediaset, de onderneming van de mediatycoon en oud-premier Silvio Berlusconi. De huidige eigenaar van Endemol, het Spaanse telecomconcern Telefónica, heeft dat vanmiddag bekendgemaakt. Tv-ondernemer John de Mol en Mediaset betalen 2,6 miljard euro aan Telefónica, dat 75 procent van de aandelen Endemol bezit. Telefónica betaalde in 2000 5,5 miljard euro voor het belang in Endemol. Voor John de Mol betekent het een terugkeer naar het bedrijf dat hij in 1994 oprichtte met Joop van den Ende. Zes jaar later verkochten Van den Ende en De Mol het concern aan Telefónica. De Mol bleef daarna nog vier jaar aan als creatief directeur. Niet lang daarna lanceerde hij met Talpa zijn eigen tv-station. Volgens The Financial Times zou De Mol de verkoop van Talpa (nu Tien) overwegen om de overname te financieren.De verkoop leidt mogelijk tot een uittocht van Endemolmanagers. Eén van de eersten die opstappen, is Stéphane Courbit, het hoofd van Endemol Frankrijk. Hij leidde een consortium van investeerders PAI en Paribas, de Italiaanse uitgever De Agostini en Bernard Arnault, van modebedrijf LVMH. Voor Endemol hadden zich nog meer overnamekandidaten gemeld, waaronder de Mexicaanse televisieproducent Televisa en het Amerikaanse overnamefonds Thomas H Lee. Ook Apax, de voormalige grootaandeelhouder van kranten- en boekenuitgever PCM, behoorde tot de gegadigden. (Parool)

“Toekomst Tien nu snel duidelijk”

Nu John de Mol zijn vroegere tv-productiebedrijf Endemol heeft teruggekocht, komt er waarschijnlijk ook snel duidelijkheid over de toekomst van zijn tv-zender Tien. Dat verwachten mediaspecialisten. Met uitzondering van een paar programma’s wordt Tien slecht bekeken en De Mol is daarom op zoek naar een strategische partner voor het tv-station. Ruud de Langen van mediabureau Mindshare, dat onder meer reclamezendtijd regelt voor Unilever en KPN, weet dat De Mol al enige tijd praat met SBS en RTL. Het laatste concern (RTL4, 5 en 7) lijkt volgens hem de meeste kans te maken om Tien aan zijn zenderpakket toe te voegen. Op welke termijn er een kogel door de kerk gaat kan hij niet zeggen, maar dat dat nu snel zal gebeuren lijkt hem duidelijk. (Nieuwnieuws)

UIT DE MEDIA:

** Bij graafwerkzaamheden op het Media Park is vanmiddag een aantal kabels geraakt, waardoor de meeste websites van de NPO niet meer bereikbaar waren. Verder kon door de stroomstoring het RTL Nieuws van 16.00 uur niet de lucht in.

** 100%NL is voorlopig niet te beluisteren op de middengolf. De aanvraag van het landelijke commerciele radiostation voor het gebruik van de AM-frequentie 1224 kHz bij Zwolle is door Agentschap Telecom afgewezen. 100%NL had de frequentie aangevraagd omdat de FM-ontvangst in de omgeving Zwolle slecht is. Een zendlocatie was val beschikbaar. 

** Uitgeverij Koninklijke BDU van de Barneveldse Krant eiste maandag in een kort geding dat Wegener, uitgever van het huis-aan-huisblad Barneveld Vandaag, de leus ‘Het dagblad van Barneveld’ intrekt. Wegener geeft sinds vorig jaar vier maal per week Barneveld Vandaag uit en prijst de krant aan als ‘Het dagblad van Barneveld’. Volgens BDU heeft Barneveld maar een dagblad, namelijk De Barneveldse krant die al 136 jaar in de gemeente verschijnt. BDU eist dat Wegener de leus intrekt en een rectificatie plaatst. De uitspraak is op 30 mei. (RTV Gelderland)

** De regionale omroepen onderzoeken of er iets te doen is tegen de nieuwe indeling van de zenders van de digitale televisie door aanbieder @home. TV Oost is met de andere regionale zenders zonder overleg tien plaatsen naar achteren geplaatst. Volgens de directie van RTV Oost kost dat kijkers. @home wil de indeling niet veranderen omdat de zenders per soort zijn samengevoegd. Bovendien onthouden kijkers volgens @home het kanaal van de zenders waarin ze zijn geïnteresseerd. video.

** Den Haag Centraal is de naam van de nieuwe krant in de hofstad. De weekkrant wordt iedere vrijdag bij abonnees bezorgd en ligt op donderdag in de kiosken. Burgemeester Wim Deetman neemt het eerste exemplaar woensdag in ontvangst. Met een lokale weekkrant denkt hoofdredacteur Coos Versteeg in te spelen op een veranderde nieuwsconsumptie. ,,Alles wat samenhangt met de waan van de dag krijgt men via internet, radio en televisie. Wie daarnaast meer inhoud, duiding en analyse wil, valt terug op kranten. Wij richten ons op plaatselijk gebied. We kiezen puur voor Den Haag”, aldus Versteeg. (ANP)

** De finale van het Eurosongfestival heeft zaterdagavond in Nederland 915.000 kijkers getrokken. Dat is veel minder dan vorig jaar, toen er ruim 1,3 miljoen mensen naar de finale op de televisie keken. Dat blijkt uit zondag gepubliceerde cijfers van de Stichting KijkOnderzoek. Nederland werd donderdag al in de halve finale uitgeschakeld. Naar die uitzending keken ruim 1,6 miljoen mensen. (ANP/AD)

** Reinout Oerlemans presenteert deze zomer het nieuwe Lachen met de TROS. Samen met makers van amusementsprogramma’s duikt de tv- presentator- producent in de archieven van de grootste familie van Nederland. „Ook wel de vrolijkste familie van Nederland”, aldus een TROS-woordvoerder. „Denk bijvoorbeeld aan klassiekers van Ralph Inbar en André van Duin. Maar er is veel meer: we maken al 40 jaar amusement.” (Telegraaf)

** Tom Egbers, Dione de Graaff, Patrick Lodiers, Floortje Dessing, Menno Bentveld, Claudia de Breij, Leon Verdonschot, Isolde Hallensleben, Matthijs van Nieuwkerk en Lennart Booij zijn de tien presentatoren die deze zomer Wat heet! presenteren. Vanaf maandag komt het magazine op de plaats van De wereld draait door, live vanuit een muziekpaviljoen in Artis. (Telegraaf)

** Het Surinaams jeugdjournaal Tien Minuten kan momenteel niet worden uitgezonden op AT5. Er zijn problemen met de intercontinentale glasvezelverbindingen met Latijns-Amerika. Een deel van Suriname is door de storing verstoken van internet en internationaal telefoneren. Het is nog onbekend wanneer de storing zal zijn verholpen. De website van Telecommunicatie Suriname heeft het over “tot nader orde” en “herstel kan 14 dagen duren”. (AT5)

** De eerste Jazz Media Award is vrijdag in Amersfoort uitgereikt aan Amanda Kuyper, freelance-journalist voor onder meer NRC en nrc.next. Ze krijgt de prijs, van Buma Cultuur, voor haar bijzondere journalistieke prestatie ten behoeve van de Nederlandse jazzmuziek. De jury noemt Kuyper een van de beste jazz-trendwatchers in Nederland, ,,al jaren zeer betrokken, onafhankelijk en deskundig schrijvend”. De prijs is toegekend tijdens de eerste Dag van de Nederlandse Jazz. Deze bijeenkomst, in Amersfoort, moet een platform zijn voor de Nederlandse jazzscene. (ANP)

** Een docusoap moet ervoor zorgen dat het schoonmaakvak wint aan populariteit. Een zestal frisse hoofdrolspelers moet de veelzijdigheid van deze branche in beeld brengen, zo maakte de producent I Care Producties vrijdag bekend. SBS6 gaat de achtdelige serie uitzenden en is daarvoor op zoek naar ,,enthousiaste en inspirerende personen die een kijkje achter de schermen van het echte leven van de schoonmaker willen geven”. De schoonmakers zijn vanaf dit najaar op de buis te zien, zo meldt een SBS-woordvoerder. (ANP/AD)

Inval justitie bij RNN 7

Justitie heeft gisteren een inval gedaan bij de regionale tv-zender RNN7 in Rotterdam. Daarbij is directeur Leo H. (54) aangehouden wegens belastingontduiking. De fiscus heeft beslag gelegd op de apparatuur van de zender, die vijf miljoen gezinnen in Zuid-West Nederland per kabel kan bereiken. Volgens een woordvoerster van het OM wordt H. verdacht van ‘het niet en onjuist doen van belastingopgave’. De zegsvrouw kan niet zeggen of de tv-directeur gisteren al verhoord is of dat hij vannacht heeft vastgezeten. H. was gisteren niet bereikbaar voor commentaar. Ondanks een beslaglegging op de uitzendapparatuur kunnen de programma’s van RNN 7, waar enkele tientallen mensen werken, voorlopig doorgaan. H. krijgt van de Belastingdienst enkele weken de tijd zijn belastingschuld te voldoen. RNN7 begon in 2003 in Rotterdam, maar zendt inmiddels uit in de regio Rijnmond, Zuid-Holland-Zuid, het Westland, Zeeland en deels in Noord-Holland. Het stationwil zo snel mogelijk landelijk te ontvangen zijn. RNN7 wordt gefinancierd door adverteerders en ‘private investors’, maar Houkamp wil nooit zeggen wie dat zijn. Recentelijk strikte de directeur enkele bekende Nederlanders voor zijn station, onder wie John de Wolf, Edvard Niessing en Viola Holt. H. was vijftien jaar lang eigenaar van de landelijke winkelketen The Box Fashion met zijn broer Thijs. Eerder werkte hij als advocaat. (AD/Rotterdam)

UIT DE MEDIA:

** Nog geen twee maanden voor de implementatie van het televisieadvies 2007 – 2008, dat door de programmaraad Haarlem in december 2006 werd vastgesteld, heeft televisiezender TV Oranje zich teruggetrokken voor analoge distributie. Als reden geeft TV Oranje het volgende: ‘Zeer recentelijk hebben wij met UPC toch overeenstemming weten te bereiken over de doorgifte van TVOranje in het digitale pakket van UPC. Dit betekent echter dat wij om deze reden TVOranje niet langer beschikbaar zullen stellen voor doorgifte in het analoge tv-pakket van UPC.’ Ook andere UPC programmaraden hebben bericht ontvangen dat TV Oranje zich terugtrekt. (Kabelraden.nl)

** De ontvangst van radio en televisie in Zeeland via de ether is weer hersteld. De zender in Goes viel donderdag rond 11.15 uur uit. De oorzaak was een netspanningstoring in de omgeving van de televisietoren in Goes. Zenderbedrijf KPN begon een onderzoek naar de oorzaak van de storing. De ontvangst van radio- en televisiezenders via de ether was rond 12.15 uur weer hersteld.

** De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) vreest voor banenverlies bij uitgeverij Wegener in Apeldoorn. Aanleiding is het plan van de Britse investeringsmaatschappij Mecom om Wegener over te nemen. De NVJ is bang dat Mecom Wegener samenvoegt met Mediagroep Limburg. Deze uitgeverij kwam eerder al in handen van Mecom. Wegener geeft in Gelderland de kranten De Stentor, De Gelderlander en het Brabants Dagblad uit.(Omroep Gelderland)

** Het jongereninternetmagazine Spunk wil opniew shockeren. De redactie van de internetsite gaat een speciale dag- en nachtprogrammering voeren, waarbij onderwerpen aan de orde komen die ‘het daglicht niet kunnen verdragen’. Hoofdredacteur Jan Hoek omschrijft de onderwerpen in Spunk by Night ,,als een beetje cult, als interessant als ook ontzettend vies”. (Gooi en Eemlander)

** De VARA werkt aan een dagelijks natuurjournaal dat volgend voorjaar op de buis moet komen. Dat meldt de omroep. Het tv-programma wordt deels gebaseerd op de populaire rubriek De Natuurkalender in het radioprogramma Vroege Vogels, eveneens van de VARA. Daarin bellen luisteraars opmerkelijke natuurwaarnemingen door. Het weer speelt daarbij een belangrijke rol. Sinds de film An Inconvenient Truth van Al Gore breken tv-makers hun hoofd over hoe ze aantrekkelijke tv-programma’s kunnen maken over klimaatverandering. Op de internationale mediabeurs in Cannes, medio april, was dat een groot item. De omroep hoopt dat de belangstelling voor het onderwerp ervoor zorgt dat er veel mensen gaan kijken naar het nieuwe programma. (ANP/AD)

** Per 10 mei wordt het digitale aanbod van CAIWAY RTV uitgebreid met twee nieuwe radioprogramma’s en één nieuw televisieprogramma. Bij de radio worden Studio Brussel en 100%NL toegevoegd. Studio Brussel is de jongerenzender van VRT. 100%NL is een landelijk radiostation met pop, rock en urban van Nederlandse bodem.Beide radioprogramma’s worden aangeboden in het pakket Basic. Het televisie aanbod wordt uitgebreid met The CarChannel. Dit televisieprogramma wordt onderdeel van het pakket Delight. CAIWAY RTV heeft afgelopen maand het pakket Delight ook al uitgebreid met de televisieprogramma’s: Opvoeden Doe Je Zo!, Omega TV en Nat Geo Wild. (www.digitalekabeltelevisie.nl)

** Als het aan hoofdredacteur Harm Taselaar van RTL Nieuws had gelegen, was Sacha de Boer de opvolger geworden van Loretta Schrijver. Dat zegt haar man en RTL Nieuws-presentator Rick Nieman. De Boer is nu presentatrice van het NOS Journaal. Nieman vond het wel goed dat zijn vrouw ook naar RTL zou komen. Al zou het praktisch lastig zijn. Beide presenteren in dezelfde week het nieuws. Dus zouden ze elke dag samen moeten presenteren, of altijd apart, maar dan zouden ze elkaar nooit zien. (LC)

** De Zesko-kabelaars Casema, @Home en Multikabel harmoniseren per 1 juli zo veel mogelijk hun analoge standaardpakkettarieven. Dit bevestigen woordvoerders Gradus Vos (Casema), Ward Griffioen (@Home) en Nico Rijkhof (Multikabel) tegenover DutchMedia. Het nieuwe geharmoniseerde tarief zal 15,56 euro per maand zijn. Alleen in enkele gemeenten waar nog bepaalde overnamecontracten (al dan niet dankzij uitspraken van rechters) van kracht zijn, gelden lagere tarieven. 

** Het weblog Flabber heeft maandag een eigen nieuwssite geïntroduceerd. De nieuwe site is te vinden op Endandit.nl en brengt onder meer regionaal nieuws en nieuws over media, entertainment, muziek en gadgets, aldus Bert Brussen, één van de initiatiefnemers. Brussen was eerder zelf werkzaam voor Geenstijl. Geenstijl kwam eerder met een eigen nieuwssite Nieuwnieuws.nl. Volgens Gert Jan Lasterie, oprichter van Flabber, zullen op de nieuwe site geen standaard ANP-berichten komen, maar is er ruimte voor ‘nieuws met een entertainmentlaagje’, zo legt hij op Marketingfacts uit. (WebWereld)

** Vanaf 2 juli is de commerciële radiozender Wereldstad Radio te horen via het kabelnet in Rotterdam. Wereldstad Radio zal vanaf die datum te horen zijn via 94.0 MHz. Op deze frequentie is momenteel nog de Duitse publieke radiozender WDR4 te horen.

** De nieuwe commerciële zender TV Oase van mediaondernemer Harry de Winter zal voorlopig niet op televisie te zien zijn. Volgens WinterMedia, het bedrijf achter TV Oase, is het ‘onmogelijk’ om de tv- zender in juli of wellicht zelfs per september te lanceren. De financiering van TV Oase – dat zich wil profileren als kwaliteitszender – is nog niet rond. De Winter is met diverse partijen in gesprek om samen met PCM, eigenaar van onder meer de Volkskrant, NRC en Trouw, aan het avontuur te beginnen.

** Via het etalagekanaal van kabelaar Casema is de komende periode de publieke themazender Consumenten TV te zien. Via het etalagekanaal van Casema is gedurende een bepaalde periode een tv-zender te zien die normaal alleen via het digitale pluspakket is te ontvangen. Het etalagekanaal is zowel in het analoge als digitale basispakket te zien.

** Er is een akkoord over een nieuwe twee-jarige CAO voor de publieke omroep bereikt. Daarmee komt een eind aan twee jaar onderhandelen en een uitgebreid moderniseringsproces van de CAO. De nieuwe CAO is volgens NVJ Omroepsecretaris Marc Visch een stuk journalistieker geworden. Vanaf nu is het mogelijk dat journalisten kunnen groeien op basis van kennis en kunde en niet enkel als ze leidinggevende taken gaan uitvoeren. “Wij zijn uitermate tevreden met dit akkoord”, aldus Visch. Verder worden per 1 juli aanstaande de salarissen met 2,25 procent verhoogd. Per 1 april 2008 komt daar nog eens een loonsverhoging van 2,75 procent overheen. In 2007 en 2008 stijgt de eindejaarsuitkering bovendien met 0,25 procent. (NVJ)

** De Franstalige Belgische kranten zijn weer terug in Google News, maar het conflict tussen de twee partijen is nog niet bijgelegd. Google verloor in februari een rechtszaak van de kranten. Volgens de rechter schendt Google het auteursrecht door artikelen of delen uit krantenartikelen op de website Google News door te plaatsen. Hierop verwijderde Google de artikelen uit Google News. Sinds donderdag zijn er weer zeventien Waalse dagbladen terug te vinden in de index, zo meldt AP. Archiefartikelen waar betaald voor moet worden zijn echter niet benaderbaar via Google News. Deze artikelen hebben de tag ‘no archive’ meegekregen. 

** 44% Van de Nederlandse bevolking volgde afgelopen zondag live de ontknoping van de eredivisie. Maar liefst 55% van deze voetballiefhebbers stemde hiervoor zondagmiddag de radio af op Radio 1 ‘Langs de Lijn’. Hiermee had Radio 1 een bereik van 3 miljoen Nederlanders van 13 jaar en ouder. De waardering voor de uitzending van Langs de Lijn was zeer hoog. Luisteraars gaven het programma gemiddeld het rapportcijfer: 8,3.

** Studio Brussel heeft vanaf volgende week een nieuw uitzendschema. De kernprogramma’s blijven, alleen ’s middags en ’s avonds verandert er iets. Het praatprogramma Brussel Midi verdwijnt, Mekka stopt een maand vroeger dan vorig jaar door de zwangerschap van presentatrice Ruth Joos. Vanaf september zou het cultuurprogramma terugkomen. Stijn Van de Voorde neemt de volgende maanden de avond voor zijn rekening. Tussen 19 en 22uur presenteert hij Line up, een programma waarin luisteraars hun ideale festivalaffiche kunnen samenstellen. (Standaard)

** De Vlaamse tv-zender VTM heeft de televisieserie ‘Voetbalvrouwen’ gekocht van Tien. De komische dramaserie over 4 vrouwen van voetballers, waarin Leontine Borsato (de vrouw van) een hoofdrol speelt, is sinds begin maart te zien in Nederland. Het programma heeft er gemiddeld zo’n 900.000 kijkers. Wanneer VTM het eerste seizoen van de serie uitzendt, is nog onduidelijk. Eerder kocht VTM de uitzendrechten van de eerste drie seizoenen van ‘Gooische Vrouwen’, eveneens van Tien. (Novum)

** Afgelopen woensdag heeft RTV 9, lokale omroep Lopik eo, de eerste testuitzending met televisie gehouden. Om 22:00 werden twee reportages getoond over de lintjesregen en Koninginnedag in IJsselstein. Met twee camera’s werd Koninginnedag geregistreerd en gemonteerd tot een uitzending van ongeveer een half uur die via de televisie op het analoge en digitale kanaal van CAIW voor inwoners van IJsselstein en Benschop te zien waren. De omroep hoopt dit jaar nog enkele evenementen op tv te verslaan. (RTV9)

** Het nieuwe programma van Rob Stenders op Radio 3FM gaat ‘Stenders EetVermaak’ heten. Hij volgt daarmee Claudia de Breij op die vorige week vrijdag afscheid nam van de publieke popzender. Stenders begint aankomende maandag met zijn lunchprogramma tussen 12:00 en 14:00 uur.

** Job Woudt is per 1 mei aangetreden als adjunct-hoofdredacteur van Het Financieele Dagblad. Dat liet een woordvoerster van de krant woensdag weten. De 43-jarige Woudt is sinds 1997 in dienst bij het dagblad waar hij diverse functies heeft bekleed. Zijn laatste positie was die van sociaal-economisch redacteur. Voor die tijd was hij onder meer sociaal-economisch redacteur bij het Algemeen Nederlands Persbureau. (ANP/AD)

** De nieuwe talkshow op Nederland 1 (23.00 uur), Knevel & Van den Brink, beleefde maandag een goede start. Naar de eerste aflevering van het EO-programma keken 825.000 kijkers, bleek dinsdag uit cijfers van de Stichting KijkOnderzoek. De twee presentatoren stappen in het gat dat Pauw & Witteman (VARA/NPS) tijdelijk hebben achtergelaten. Naar de eerste uitzending van dat programma keken destijds 785.000 mensen. In die editie deed tv-presentatrice Mariska Hulscher een boekje open over haar zogenoemde ‘flitsscheiding’. (ANP/AD)

** De onafhankelijke Programmaraad IJsselland / NOP / Z. Drenthe heeft voor het voorzieningsgebied van kabelexploitant @Home – regio IJsselland / NOP / Z. Drenthe – een advies opgesteld voor de invulling van het radio- en televisiepakket voor het jaar 2008. Dit advies betreft zoals ook voorgaande jaren het basispakket en het standaardpakket. Bij het radiopakket verdwijnen TMF Radio en Radio6, toegevoegd worden Radio Continu en Concertzender Classic. CAZ krijgt een plek in het standaardpakket. De plek van CAZ in het basispakket wordt ingevuld door Slam!FM. In het tv-pakket worden BBC World en Live Shop vervangen door Euronews en RNN7.