Media kort: mei 2008

Steeds meer topverdieners bij publieke omroep

Het aantal presentatoren bij de NOS en de VARA dat meer verdient dan premier Jan Peter Balkenende is afgelopen jaar verder gestegen, ondanks de groeiende kritiek op de overschrijding van deze Balkenende-norm. Dat blijkt uit de jaarrekening van de VARA en het jaarverslag van de NOS, meldt de Volkskrant. Bij de VARA zaten vorig jaar zes presentatoren boven de Balkenende-norm, één meer dan in 2006. Bij de NOS groeide het aantal topverdieners naar acht, drie meer dan het jaar ervoor. Bij de NOS kreeg de bestverdienende presentator 356.000 euro, bij de VARA 334.000. In de jaarverslagen staat niet vermeld om welke presentatoren het gaat. Bekende VARA-gezichten zijn Paul de Leeuw, Astrid Joosten, Matthijs van Nieuwkerk, Paul Witteman, Felix Meurders en Giel Beelen. Volgens de (oorspronkelijk socialistische) VARA zijn de salarissen ‘marktconform’.

“Snel duidelijkheid over betaalkanaal Eredivisie”

De Eredivisie CV verwacht binnen twee weken bekend te maken welk kabel- en telecombedrijf verantwoordelijk wordt voor de doorgifte van het nieuw op te starten betaalkanaal, waarop vanaf eind augustus rechtstreeks de wedstrijden uit de eredivisie te zien zijn. ,,We zijn in gesprek met meerdere bedrijven, waaronder KPN en UPC”, aldus directeur Frank Rutten van de ECV. ,,Maar er zijn ook genoeg andere gegadigden. Binnen twee weken verwachten we eruit te zijn en duidelijkheid te kunnen verschaffen. Over de inhoud van de gesprekken doen we geen mededelingen.” Rutten hoopt tevens binnen afzienbare tijd de financiering voor het betaalkanaal rond te hebben. ,,Met de banken zijn we in principe rond, de gesprekken bevinden zich in de afrondende fase. We hebben meer dan voldoende vertrouwen.” De ECV, waarin de achttien clubs uit de hoogste voetbalafdeling zijn vertegenwoordigd, besloot in maart om de rechten voor de live-duels zelf te exploiteren omdat de biedingen van externe partijen tegenvielen. Woensdag maakte de ECV bekend dat de registratie van de wedstrijden op het nieuwe eredivisiekanaal worden verzorgd door Endemol en Eyeworks Sport. Beide televisiepartijen ondertekenden een eenjarig contract. Endemol, strategisch partner van de ECV, zal fungeren als hoofdaannemer. Eyeworks staat garant voor de registratie van de televisiebeelden. (ANP/AD)

Omroep in Hilversum op de rails

De nieuwe Hilversumse lokale omroep kan (op zijn vroegst) 1 oktober van start gaan. Daarvoor is nog wel een substantiële bijdrage van de gemeente én een zendmachtiging nodig. Verder zorgt de schuld van 4,7 ton van Omroep Hilversum bij de KRO indirect voor vertraging. Achter de schermen is hard gewerkt aan de nieuwe lokale omroep. Drijvende kracht is media-adviseur Rients Slippens, die onder meer – op verzoek van wethouder Jan Rensen – de contouren van de organisatie op papier heeft gezet. Intussen staat ook het programma-aanbod in de steigers. Dat is opgebouwd rond een dagelijks tv-journaal, verzorgd door De Gooi- en Eemlander. (Gooi en Eemlander)

UIT DE MEDIA:

** De TROS heeft voormalig voorzitter/directeur Karel van Doodewaerd een gouden handdruk meegegeven van zo’n zes ton. Dat blijkt uit het TROS-jaarverslag over 2007. Van Doodewaerd werd in 2006 onder druk gezet om op te stappen na ruzie over zijn commerciële plannen. Hij was toen 59 jaar. De omroep beloofde hem tot zijn 62ste door te betalen. Het afgelopen jaar kreeg de nu thuis zittende voorzitter ruim 239 duizend euro. ‘Dit zijn marktconforme beloningen’, aldus de TROS, die hem doorbetaalt tot halverwege 2009. 

** Er moet een gedegen toezicht komen op de prijzen die door auteursrechtenorganisaties worden gevraagd. Dat toezicht, dat vooraf moet plaatsvinden, zou bij OPTA kunnen worden ondergebracht. Dat stelt directeur Rob van Esch van NLkabel in zijn weblog, waarin hij uitleg geeft over het systeem van inning van auteursrechten zoals dat door kabelbedrijven wordt ervaren. Dat systeem is erg ingewikkeld en zou veel beter gestroomlijnd kunnen worden. Zolang dat niet is gebeurd, is een beter toezicht noodzakelijk. (NL Kabel)

** Kabelaar CAIWAY heeft donderdag 29 mei haar kanalenaanbod uitgebreid met de televisiekanalen: The History Channel HD (geschiedenis-kanaal, HD-pakket), Al Jazeera Children’s Channel (Arabische kanaal bedoeld voor kinderen tussen 3 en 15 jaar, pakket Enjoy), SUUS (Homeshopping, basispakket) en C-Classic TV (populair klassieke muziek, Delight pakket). Op maandag 2 juni wordt ook Nederland 1 HD toegevoegd aan het aanbod van CAIWAY. Nederland 1 in HD-kwaliteit is van 2 juni tot en met 24 augustus 2008 door alle abonnees gratis te ontvangen op voorkeuze toets 401. 

** Kabelaar Ziggo heeft vanaf vandaag Nederland 1 HD toegevoegd aan haar digitale basispakket. Nederland 1 in HD-kwaliteit is tot en met 24 augustus 2008 door alle abonnees gratis te ontvangen op voorkeuze toets 14. Binnenkort zullen ook de uitzendingen starten van Eurosport HD in het digitale basispakket van Ziggo. Momenteel zijn er nog technische problemen met de doorgifte van de zender.

** Kabelaar UPC is gestart met de doorgifte van de tv-zender Voom HD via haar HDTV-pakket.UPC is de eerste kabelaar die dit kanaal in Nederland doorgeeft. Voom HD is te vinden op kanaal 64 van UPC Digitale televisie.

** Sinds donderdag is de steunzender van RadioNL in Cuijk on air. Radio NL is in de omgeving van Cuijk te ontvangen op 95.3. Er wordt met 200 Watt uitgezonden.

KPN lanceert mobiele televisie

KPN introduceert op 5 juni een speciaal netwerk voor televisie op mobiele telefoons. Volgens de telecomoperator is het bedrijf daarmee de eerste in Europa. Abonnees van MobielTV kunnen voor 9,95 euro per maand tien verschillende tv-zenders ontvangen op hun gsm, waaronder Nederland 1 en 3, RTL4, Veronica, SBS6, clipzender MTV en Discovery Channel. RTL introduceert speciaal voor de nieuwe dienst een aparte mobiele zender, RTL 24. Daarop zijn de belangrijkste informatieve programma’s van de commerciële zender te zien, zoals RTL Nieuws, Editie NL en RTL Boulevard. Het telecombedrijf mikt met mobiele televisie vooral op ‘gedwongen wachtmomenten’, meldt KPN. Driekwart van de Nederlanders zou zich dagelijks ergeren aan momenten dat ze ‘gedwongen op pauze worden gezet’, bijvoorbeeld als ze wachten op de bus. KPN hoopt dat gebruikers op zulke momenten naar de mobiele uitzendingen gaan kijken. KPN maakt voor de nieuwe dienst gebruik van DVB-H. Die technologie werd in 2007 door de Europese Unie erkend als standaard voor televisieuitzendingen voor mobieltjes. De beslissing leidde tot veel kritiek van met name Amerikaanse en Aziatische technologiebedrijven, die andere methodes gebruiken. In Zuid-Korea, waar mobiele televisie al langer gemeengoed is, wordt het concurrerende DMB gebruikt. DVB-H wordt vooral gesteund door het Finse Nokia. Lees verder via NU.nl. Lees ook MobielTV van KPN onder kritiek van Vodafone via Emerce.

“Producent failliet, FAN TV blijft uitzenden”

De televisiezender FAN ‘jouw wereld in beeld’ blijft doorgaan met het uitzenden van televisieprogramma’s, ondanks het faillissement van twee aan FAN gelieerde bedrijven. Enige tijd geleden was reeds bekend dat de bedrijven FAN Interactive media BV en TV Partners Nederland BV (beiden werkmaatschappijen van FAN) financieel in de problemen waren geraakt door de abrupte beëindiging van de TV- productieovereenkomst met RTL Nederland. Na de breuk met RTL is er tot het uiterste getracht de verplichtingen aan bestaande klanten zo goed mogelijk na te leven. Dit heeft helaas niet kunnen voorkomen dat er ernstige liquiditeitsproblemen ontstonden en betalingen niet op tijd konden worden gedaan. Dit heeft uiteindelijk geleid tot het faillissement van beide bedrijven. De zenderactiviteiten van FAN vallen niet onder eerder genoemde vennootschappen, zijn voldoende rendabel om door te gaan, en komen door het faillissement dus niet in gevaar. (Persbericht FAN)

Cees Anceaux legt functie bij FunX neer

Voorzitter Cees Anceaux van de publieke radiozender FunX legt per direct zijn functie neer. Hij vindt het voorzitterschap niet langer te combineren met zijn dagelijks werk als directeur van de NDC mediagroep (met o.a. Dagblad van het Noorden en Leeuwarder Courant onderdeel van NDC|VBK dé uitgevers). FunX maakte eerder deze week bekend marktleider te zijn in de Randstad onder jongeren en claimt nu een landelijk FM-netwerk bij de Tweede Kamer. Anceaux (52) was mede-initiatiefnemer van de multiculturele jongerenzender en was sinds 2002 betrokken als voorzitter van de St. G4 Radio en voorzitter van Raad van Commissarissen van het productiehuis FunX. “FunX staat aan de vooravond van een belangrijke stap, nu de zender heeft aangeven landelijk op FM te willen. In de mediamarkt worden nu vraagtekens gezet bij mijn rol als voorzitter, omdat ik overdag mijn brood verdien als directeur van een commercieel mediabedrijf. De toekomst van FunX is voor mij leidend en die mag niet in het geding komen door twijfels over mijn bestuurlijke integriteit”, aldus Anceaux. De Stichting G4 Radio heeft Ton Mulder (57) aangewezen als waarnemend voorzitter. Mulder is senior-beleidsmedewerker bij de KRO. De Raad van Commissarissen van FunX heeft Eddy Vermeire als waarnemend voorzitter benoemd. Vermeire (55) is in het dagelijks leven commercieel directeur bij Ordina. (Persbericht)

“Eyeworks blaast hoog van de toren”

De inkt van het contract is nog niet droog of de eerste rel rond de tv-registratie van het eredivisievoetbal is een feit. Eyeworks, het bedrijf van Reinout Oerlemans, meldt vol trots in een persbericht dat het bedrijf ook het komend seizoen weer het voetbal uit de hoogste competitie in beeld zal brengen. Eyeworks rept echter met geen woord over de hoofdaannemer van de klus: concurrent Endemol, strategisch partner van de eredivisieclubs voor het nog op te richten voetbalkanaal. „Eyeworks trekt alle credits naar zich toe, terwijl ze slechts één jaar enkel de wedstrijden volgen”, zegt Paul Römer, directeur van Endemol Nederland. „Zij hebben de infrastructuur, omdat ze dit ook de afgelopen drie jaar hebben gedaan. Alle overige programma’s voor het nieuwe kanaal zullen door Endemol worden gemaakt. Maar we zijn inmiddels wel gewend dat Eyeworks hoog van de toren blaast.” Gedurende het eerste jaar kijken de clubs en Endemol hoe de registratie de komende jaren wordt georganiseerd. Oerlemans meldt in de persverklaring dat Eyeworks zal laten zien „dat wij de enige juiste partij zijn voor deze klus”. Volgens Römer is de kans echter klein dat Eyeworks ook in de toekomst de registratie zal verzorgen. De rol van Eyeworks is in de nieuwe opzet kleiner dan in het verleden. Zo maakt de NOS de samenvattingen zelf, met eigen commentatoren en worden vier van de negen wedstrijden door de NOS-mensen geregisseerd. Voor Talpa en RTL leverde Eyeworks de samenvattingen compleet aan. (Telegraaf)

UIT DE MEDIA:

** Jeanne Kooijmans heeft de Radiobitches Oeuvre Award 2008 in de wacht gesleept. “Ik maak geen radioprogramma’s om prijzen te winnen”, stelt de radiopresentatrice in een verklaring. “Maar nu ik de Oeuvre Award win is de erkenning voor wat ik doe meer dan welkom.” De 44-jarige Kooijmans werkt al twintig jaar voor de KRO en is vooral bekend van haar bijdrage aan de ‘Breakfast Club’. Dat presenteerde ze van 1992 tot en met 1998 samen met Peter van Bruggen op Radio 3. Tegenwoordig is de radiobitch onder meer te horen op Radio 5, met het programma ‘Café Kooijmans’ en op Radio 2 met het programma ‘Déjà Vu’. 

** Kabelbedrijven investeren als percentage van de omzet bijna het dubbele van telecombedrijven. Dit brengt de Nederlandse consumenten grote voordelen. De internetsnelheden zijn de hoogste, en de prijzen bijna de laagste ter wereld. Bij telefonie pikt de Nederlandse consument de nieuwe technieken sneller op dan elders. Daardoor wordt er jaarlijks 150 tot 250 miljoen euro meer bespaard dan in andere landen. De prijzen van kabeltelevisieabonnementen behoren, internationaal gezien, tot de middenmoot. Dat schrijft Rob van Esch, directeur van NLkabel, vandaag in Het Financieele Dagblad. Hij reageert daarmee op een eerder artikel in het FD over de kabelsector. (FD/NL Kabel)

** Het radioprogramma Wintertijd van Harry de Winter is na twee jaar weer terug bij Arrow Classic Rock. De afgelopen twee jaar werd Wintertijd-radio door de AVRO uitgezonden. Wintertijd-radio zal bij Arrow Classic Rock elke vrijdagavond om 11 uur worden uitgezonden. Één keer per maand is het programma live en duurt dan twee uur. Er zijn dan één of meerdere gasten die praten over de rock-muziek in hun leven. A.s. vrijdag 30 mei is dit Jan Marijnissen van de SP. Hij praat dan over de rol van muziek in zijn leven en draait zijn favoriete platen. (Persbericht)

** Televisiezender Het Gesprek is via internet een actie begonnen om een plekje te bemachtigen op de Haagse kabel. Via de website www.denhaagvoorhetgesprek.nl kunnen geïnteresseerden zich uitspreken voor de zender. Er zijn al tal van steunbetuigingen binnengekomen van bekende Nederlanders en politici. Het Gesprek is een zender die 24 uur per dag interviews uitzendt met mensen uit de actualiteit. Een van de initiatiefnemers is Frits Barend. ,,Den Haag is de enige grote stad waar wij nog geen vaste plek op de kabel hebben,” zegt hij. ,,Met het politieke centrum in deze stad mag Het Gesprek hier niet ontbreken. De promotie van ADO Den Haag naar de eredivisie is een extra reden om ons binnen te halen.” (o.a. AD)

** Lokalo Radio Barneveld zal zaterdag 31 mei as. om 14:30 uur de 107.6 MHz gaan verlaten om per direct op 93.5 MHz te gaan uitzenden. Tevens zal men in stereo gaan uitzenden met 501 Watt volgens de nieuwe vergunning van AT. (FMTV)

** Het aantal Belgische gezinnen dat over digitale televisie beschikt, stijgt. In 2007 hadden een miljoen gezinnen digitale tv, dat is een vervijfvoudiging tegenover 2006. Uit een nieuwe mediastudie blijkt ook dat de grote Belgische productiehuizen enthousiast zijn over de digitalisering. Studio 100, Telesuarus, Kanakna Productions en Sultan Sushi wijzen op de kwaliteitsverbetering, de verhoogde flexibilteit en de creatieve mogelijkheden als voordelen. De hogedefinitietelevisie (HDTV) in België kent dan weer minder succes. Slechts enkele duizenden decoders zijn geïnstalleerd. De hoge kostprijs en het gebrek aan HDTV-programma’s zouden aan de basis liggen. (VRT)

Radio 1 gooit programmering om

De programmering van Radio 1, de nieuws- en sportzender, gaat wegens teruglopende luistercijfers ingrijpend op de schop. De diverse omroepen zijn dezer dagen met elkaar in overleg over een nieuw uitzendschema dat verstrekkende gevolgen heeft. Zo wordt gepraat over het stopzetten van de doordeweekse lunch-editie van het NOS Radio 1 Journaal (12.00 – 13.00 uur). Dat blijkt uit interne stukken van NOS-hoofdredacteur Hans Laroes. Definitieve knopen zijn nog niet doorgehakt, maar ook Ruurd Bierman van de raad van bestuur Nederlandse Publieke Omroep (NPO) bevestigde woensdag dat over dergelijke programmawijzigingen wordt gesproken. Zo zou ook de NOS-uitzending op zaterdagmiddag (12.00 – 18.30 uur), met daarin een mix van nieuws en sport, gaan verdwijnen. Op zondagmiddag krijgt de sport weer meer de boventoon in het aloude NOS Langs de Lijn. De afzonderlijke omroepen moeten de vrijkomende uren gaan invullen. De NOS ziet positieve en negatieve aspecten in het plan, schrijft Laroes. Als positief beschouwt hij ‘de versterking van het vlaggenschip: het Radio 1 Journaal in de ochtend’. Dat programma krijgt een half uur meer zendtijd en stopt, volgens het plan, in de toekomst dus pas om 09.30 uur. Voor radiobegrippen is de ochtend het ideale uitzendmoment. Op momenten dat het Radio 1 Journaal niet uitzendt, krijgen de NOS-nieuwsverslaggevers meer mogelijkheden om in te breken op de uitzendingen van de andere omroepen. Ook zijn langere NOS-nieuwsbulletins op de hele uren een optie. Laroes oordeelt daarom dat zijn radio-organisatie flexibeler wordt. Bierman geeft aan dat het aanvankelijk de bedoeling was om de wijzigingen per september te laten ingaan. Inmiddels denkt hij dat dat januari wordt. ‘Dit is onze prijs die we betalen, net zoals andere omroepen een prijs betalen in een andere tijd met een ander luistergedrag’, schrijft Laroes aan zijn medewerkers. ‘Voortzetting van het bestaande is niet automatisch het goede antwoord. (…) Is dit de teloorgang van Radio 1? Nee, zeg ik voluit, dit is een poging de zender beter te maken.’ De redactiecommissie van de NOS heeft kritische vragen gesteld bij het plan en maakt zich zorgen. (Volkskrant)

ECV in zee met Endemol/Eyeworks

De registratie van de wedstrijden op het nieuwe eredivisiekanaal worden verzorgd door Endemol en Eyeworks Sport. De Eredivisie CV kwam woensdag een eenjarig contract met de televisiepartijen overeen. Endemol, strategisch partner van de ECV, zal fungeren als hoofdaannemer. Eyeworks staat garant voor de registratie van de televisiebeelden. ,,De ECV heeft voor deze combinatie gekozen om de continuïteit en kwaliteit van de registraties op korte termijn optimaal te garanderen”, aldus directeur Alex Tielbeke van de ECV. Het eredivisiekanaal begint 29 augustus met uitzenden. De rechten van de samenvattingen zijn vanaf volgend seizoen in handen van de NOS.

UIT DE MEDIA:

** Daphne Bunskoek stopt definitief als presentatrice van het tv-programma RTL Boulevard. Dat bevestigde een RTL-woordvoerder woensdag. Bunskoek, die al meerdere keren aangaf graag voor een publieke omroep te willen gaan werken, stopt met ingang van het nieuwe seizoen. Wie haar vervanger wordt is nog niet duidelijk. Bij RTL hebben ze wel verschillende mensen in hun hoofd die haar rol zouden kunnen overnemen, meldde de woordvoerder.

** 3FM doet zaterdag 31 mei en zondag 1 juni live verslag van Pinkpop 2008. Tijdens Pinkpop zendt 3FM uit vanaf het festivalterrein in Landgraaf, waar onder andere Metallica, Foo Fighters, Kaiser Chiefs en Counting Crows optreden. In de 3FM studio ter plaatse verzorgen artiesten als Pete Murray, Gavin DeGraw en Moke een speciaal optreden voor de 3FM luisteraars. De DJ’s interviewen artiesten en maken sfeerimpressies vanaf het festivalterrein. Op zaterdag 31 mei zendt 3FM van 18.00 tot 23.00 uur uit vanaf Pinkpop. Op zondag is 3FM er de hele dag bij, van 07.00 uur tot 23.00 uur. Naast veel live muziek zendt 3FM ook registraties uit van de optredens van de vrijdag. 3FM DJ Michiel Veenstra sluit Pinkpop 2008 zondagavond af met de Pinkpop After Party van 23.00 tot 01.00 uur. (Persbericht)

** Het regionale commerciële station Wild FM Hitradio is verbaasd over het onderzoek van FunX en de lobby van FunX over nog meer etherfrequenties. ‘FunX heeft door Synovate een ‘straatonderzoek’ laten doen en koppelt deze nu direct aan een lobby in de Tweede Kamer voor het uitbreiden van het etherpakket’, zegt directeur Dave Leusink van Wild FM. ‘Het is grappig om te zien hoe FunX omgaat met haar cijfers, aangezien FunX normaliter van 2005 tot 2008 een ‘Top 10 weekbereik’ publiceerde, maar nu opeens een ‘Top 5 weekbereik’. De Top 40 veranderd toch ook niet zomaar in een Top 20, als de laatste liedjes uit de toon vallen?’ 

** Op internet bereiken De Lama’s en de soaps Goede Tijden Slechte Tijden en ONM de meeste kijkers van alle televisieprogramma’s die online worden aangeboden. Tienduizenden mensen bekijken de programma’s achteraf online, bijvoorbeeld via Uitzending Gemist. Vandaar dat de Stichting KijkOnderzoek (SKO) binnenkort ook kijkcijfers van opgevraagde internetstreams in kaart brengt. Uit een eerste test blijkt dat het BNN-programma De Lama’s de meeste internetkijkers scoort, gemiddeld bijna 100.000. GTST volgt met ruim 52.000 kijkers en afleveringen van ONM en de Gouden Kooi trokken in de testperiode iets minder dan 20.000 kijkers in de week na uitzending

** Fabrikanten van snoepwaren zouden geen reclame mogen maken die is gericht op kinderen tot twaalf jaar. Die oproep deed minister André Rouvoet voor Jeugd en Gezin dinsdag tijdens een bijeenkomst van de voedingsindustrie. De snoepmakers hadden al afgesproken kinderen tot zeven jaar niet bloot te stellen aan hun reclames, maar Rouvoet zou graag zien dat kinderen hiervan gevrijwaard blijven zolang ze op de basisschool zitten. (Telegraaf)

Radio 1 en RNW komen met EKfm

De Oranjesupporters in Zwitserland en Oostenrijk hebben tijdens het EK een eigen radiozender: EKfm. Voor, tijdens en na de wedstrijden van het Nederlands elftal verzorgt Radio 1 Langs de Lijn-presentator Robbert Meeder een programma gericht op de supporters ter plekke. Bovendien kunnen de thuisgebleven fans waar ook ter wereld de zender horen via internet. De tijdelijke zender is een samenwerking van Radio 1 en Radio Nederland Wereldomroep. Op de speeldagen van Oranje ontvangt Robbert Meeder vanaf 12.00 uur gasten als Bastiaan Ragas, Henk Westbroek, Youri Mulder en Syb van der Ploeg. In de uitzending houdt Meeder met medewerking van de Supportersclub Oranje de supporters op de hoogte van alle lokale informatie in de speelsteden Bern, Basel en Wenen. Hij heeft tevens elk uur contact met het voetbalinformatiecentrum CIV van de Nederlandse politie in Bern. Vlak voor de wedstrijd schakelt EKfm over naar NOS Langs de Lijn. Supporters in en rond het stadion horen via EKfm zo het live verslag van Jack van Gelder en Bas Ticheler en direct na afloop de reacties van de spelers en de bondscoach. Als Oranje niet speelt kunnen de Nederlandse supporters via deze zender in de speelsteden Radio 1 ontvangen. Via internet zendt EKfm dan Nederlandstalige muziek uit. EKfm is o.a. met mp3-spelers en mobiele telefoons met FM radio-ontvangst te ontvangen in de speelsteden van het Nederlands elftal. In Bern is het radiostation te horen op 90,5 MHz. Als Oranje doorgaat naar de volgende ronden is EKfm te ontvangen in Basel op 90,1 MHz en in Wenen op 105,1 MHz. “We zitten bovenop al het wedstrijdnieuws en de belangrijke informatie. Supporters in het stadion krijgen via EKfm meer te weten dan op de grote schermen te zien is. Bijvoorbeeld of een penalty terecht was of niet. Of wat de stand is bij een tegelijk gespeelde groepswedstrijd.” zegt initiatiefnemer en presentator Robbert Meeder. “Bovendien werken wij samen met de Nederlandse politievertegenwoordiging in de speelsteden. Via ons kunnen ze de supportersschare goed bereiken. Twee jaar geleden hebben we met WKfm daar goede ervaringen mee opgedaan.”.

UIT DE MEDIA:

** UPC stelt als eerste kabelbedrijf in Nederland klanten met UPC Digitale TV in de gelegenheid om series als Desperate Housewives, Grey’s Anatomy te herleven wanneer het hun uitkomt. Vanaf vijf juni zijn deze series uit de stal van Disney-ABC International Television 24 uur per dag opvraagbaar via UPC On Demand. Vanaf 5 juni kunnen klanten met UPC Digitale TV eerder uitgezonden episodes van deze hitseries voor het eerst meemaken, herleven, of alsnog genieten van gemiste afleveringen. Deze series, maar ook bijvoorbeeld Criminal Minds, komen gratis en onbeperkt beschikbaar voor klanten van UPC Digitale TV met een Royaal abonnement. (UPC)

** Teleblik, het onlinearchief met televisie- en radiomateriaal voor scholieren, krijgt 11 juni het 20.000e fragment binnen. Het gaat om de jeugddocumentaire Reporters uit de West, waarin te zien is hoe kinderen op de Nederlandse Antillen leven. Dat meldde Teleblik maandag. Basisscholieren en leerlingen uit het voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs kunnen sinds 2006 via internet gebruikmaken van het materiaal van Teleblik voor hun huiswerk, spreekbeurten en werkstukken. De fragmenten zijn afkomstig van Schooltv, Polygoon, NOS Journaals, NOVA, maar bijvoorbeeld ook van Willem Wever en Klokhuis. (ANP/BNR)

** Het jongerenstation FunX blijft doorgroeien. Naast een absolute koppositie onder jongeren (15-24 jaar) in de Randstad is de radiozender begonnen aan een opmars in de leeftijd 25-34 jaar. Voormalig marktleider Radio 538 verliest onder jongvolwassenen flink terrein (-8%) net als Sky Radio (-6%), terwijl Q-Music stand houdt. Met een weekbereik van 19% is FunX nu nummer twee in deze categorie. Het onderzoek is uitgevoerd in de vier stadsregio’s Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht door onderzoeksbureau Synovate. FunX grijpt de goede luistercijfers aan om door te willen groeien tot landelijke publieke radiozender. (Persbericht)

** Nederland 1 was in week 21 marktleider met een aandeel van 19,7 procent (tijdvak 18.00-24.00 uur). RTL 4 volgt met een aandeel van 14,0 procent en SBS 6 deed het goed met 13,4 procent. Het marktaandeel van de drie publieke televisiezenders was 34,4 procent, RTL Nederland behaalde 28,9 procent en SBS Broadcasting eindigde op 23,9 procent. De Champions League-finale Manchester United – Chelsea op Nederland 3 was het beste bekeken programma van de week met 2.213.000 kijkers. (Adformatie/SKO)

** De populariteit van dagbladsites blijft groeien. Ze hebben in de eerste drie maanden van 2008 maandelijks gemiddeld 43 procent van de Nederlanders van 13 jaar en ouder bereikt. Dit was in het eerste kwartaal van 2007 33 procent. Het is een stijging van 30 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, blijkt uit de Stir Webmeter. Meer dan een derde van de bezoekers aan dagbladsites behoort tot de leeftijdscategorie 35-49 jaar. Tien procent valt in de groep jongeren van 13-19 jaar. Opvallend is de groei van deze groep. In het eerst kwartaal van 2007 bezochten 355.000 van hen een dagbladsite. In 2008 zijn dat er 584.000. Het bereik stijgt van 26 naar 42 procent. Het aantal bezoeken (gemiddeld per maand) komt in het eerste kwartaal uit op 94 miljoen, een stijging van 60 procent in vergelijking met 2007. Gemiddeld legt een bezoeker 16 visits per maand af. Dat was in 2007 nog 13. (Adformatie)

** RTL Nederland wil zijn activiteiten in de nieuwe media versterken door hiervoor speciaal een directeur aan te trekken. Dit maakte het mediabedrijf maandag bekend. RTL wil nog dit jaar een directeur benoemen die verantwoordelijk wordt voor de aanwezigheid van het bedrijf op internet en op de mobiele telefoon. Ook de winkelkanalen komen onder zijn verantwoordelijkheid. Het mediabedrijf liet ook weten een nieuwe financieel directeur te hebben aangesteld. Het gaat om Patrick Olde Scholtenhuis, die al sinds 2001 bij RTL werkzaam is als financieel manager. (Volkskrant/ANP)

** De Nieuwkoopse radio-omroep RTV Hollands Midden (LOT) is stomverbaasd nu NEO komend weekeinde samen met Alphen Stad FM de Triatlon an Nieuwkoop gaat verslaan. ,,Wij zijn in onderhandeling met NEO over structurele samenwerking”, zegt woordvoerder van LOT, Martin Meijer. ,,Dit had een leuke opening kunnen zijn.” Meijer snapt niet waarom Neo opeens de andere kant op kijkt. Het was steeds NEO die steeds aandrong op samenwerking en het liefst een fusie met LOT. Deze van oorsprong Ter Aarse radio-omroep heeft fusie steeds tegengehouden, omdat ze bang was de identiteit te verliezen. De gemeenteraad van Nieuwkoop verplichtte de twee toch samen te gaan werken. Onder leiding van oud-wethouder Piet Melzer wordt daar al sinds eind februari aan gewerkt

** Met ingang van dinsdag verschijnen de Limburgse kranten op tabloidformaat. Daarmee komt een einde aan een bijna 140 jaar oude Limburgse traditie, meldden het Limburgs Dagblad en Dagblad de Limburger maandag. De run op groot formaat ontstond in 1869 toen het dagbladzegel werd afgeschaft. Tot die tijd was de grootte van de krant bepalend voor de hoeveelheid belasting die de koper moest betalen. Uitgevers hielden daarom de kranten zo klein mogelijk, vaak niet groter dan boekformaat. Volgens hoofdredacteur Huub Paulissen is een krant op tabloidformaat anno 2008 eigentijds, overzichtelijker en gebruiksvriendelijker. (ANP/BNR)

** Novum Nieuws verzorgt vanaf vandaag het uurnieuws en de Parool-headlines voor Radio Decibel Amsterdam, het radiostation van Groot Amsterdam. Eerder werd het nieuws afgenomen van het ANP. Novum Radio voorziet in de behoefte van Decibel om een ‘karakteristiek’ nieuwsbulletin te leveren. ‘Radio Decibel is onze 200ste radioklant en gelijk de grootste zender waar wij het radionieuws aan leveren’, aldus Tamara Bok, van Novum Nieuws.

** De HDTV-zender van Eurosport is vandaag van start gegaan. De zender die initieel ook vanaf het startmoment bij Ziggo te zien zou zijn, is wegens technische problemen bij de kabelaar thans nog niet te zien. Deze technische problemen hebben te maken met de Samsung HD ontvanger die de meeste Ziggo-HD-abonnees voor HD-kabelontvangst gebruiken. Ziggo zal – zodra de technische problemen zijn opgelost – Eurosport HD uitzenden in het standaardpakket (Televisie Z1 dat bij het uniforme tarief 15,90 euro per maand kost), en aldus niet meer abonnementskosten vragen voor ontvangst daarvoor. Eurosport HD is via de kabel de eerste Hoge Definitie-zender die zonder meerkosten in het standaardpakket beschikbaar komt. Vanaf begin juni tot 24 augustus zal ook Nederland 1 HD uitzenden in het standaardpakket, om vervolgens begin 2009 – als Nederland 1, 2 en 3 in HD-versies beschikbaar komen, terug te keren.

** Meiden uit groep 8 van twee basisscholen in de Limburgse plaatsen Stein en Beek zijn vrijdag ondervraagd door een nep-medewerker van TMF. Hij stelde seksueel getinte vragen. De politie waarschuwt zondag voor deze man. Hij benaderde de scholen met de smoes dat hij van TMF was en meiden uit groep 8 wilde interviewen. Omdat dit geloofwaardig overkwam, lieten de docenten het toe. Al snel bleek hij seksueel getinte vragen te stellen, waarna een docent het telefoongesprek overnam en de verbinding verbrak. De ouders van de kinderen zijn geïnformeerd en er is een gesprek met de kinderen geweest. (Novum)

** De regionale zender Omrop Fryslân komt dit najaar met een derde Friese regiosoap. Dat heeft maker Steven de Jong zondag bekendgemaakt. De serie Bit vertelt over het wel en wee van twee families die paarden fokken. Het is na Baas Boppe Baas en Dankert & Dankert de derde dramaserie die de Friese regionale omroep ontwikkelt. De Jong omschrijft de serie als ‘een spirituele paardensoap’. ,,Het gaat over de strijd die de twee families leveren om land en paarden, vermengd met Twin Peaks-achtige elementen”, aldus De Jong. (ANP/BNR)

** Het Eurovisiesongfestival wist zaterdag maar iets meer dan 750.000 kijkers te boeien, zo blijkt zondag uit cijfers van de Stichting KijkOnderzoek. Het feit dat Nederland niet meedeed speelde ongetwijfeld een rol, maar ook dat op SBS6 de wedstrijd Nederland-Oekraïne werd uitgezonden. Daar keken bijna twee miljoen mensen naar. Zij zagen Nederland moeiteloos winnen van Oekraïne. (ANP)

Internetklanten Orange/T-Mobile naar Ziggo

T-Mobile wil af van zijn internetklanten. Ziggo koopt de circa 140.000 kabelinternetklanten. De woordvoerders van beide bedrijven bevestigen geruchten daaromtrent tegenover ZDNet. Met KPN zouden gesprekken lopen over een overname van de ADSL-afnemers, maar dit zijn vooralsnog speculaties. T-Mobile kocht internetaanbieder Orange Nederland vorig jaar van France Télécom. Daarmee kwam het Duitse telecombedrijf automatisch ook in het bezit van de kabelklanten van Orange. Maar T-Mobile zou zich op mobiele telefonie willen concentreren. De kabelklanten van Orange ontvangen breedbandinternet via het kabelnetwerk van Casema (nu Ziggo). De kabelaar neemt daarbij de verbindingen en de helpdesk voor zijn rekening, terwijl Orange voor de service zorgt. Tussen beide bedrijven gold een zogenaamde shared business value-overeenkomst. “Dat contract is ontbonden. Wij zijn nu volledig eigenaar van die klanten”, bevestigt woordvoerder Gradus Vos. Ook T-Mobile woordvoerster Priscilla Tomasoa beaamt dit. Onbekend is hoeveel Ziggo heeft betaald voor de circa 140.000 klanten, die overigens al bij Casema/Ziggo in de boeken stonden. Voor de klanten zelf zal er weinig veranderen, zegt de woordvoerder. De dienstverlening blijft immers hetzelfde. Waarschijnlijk worden afnemers wel omgezet naar de producten van Ziggo. De overname is door Ziggo intern al bekendgemaakt, maar het bedrijf heeft het nieuws nog niet actief naar buiten gebracht. T-Mobile zou ook gesprekken voeren met KPN over de overname van de ADSL-klanten van Orange, zo willen geruchten. Tomasoa van T-Mobile kan dit niet bevestigen. “Dit zijn enkel speculaties en die zijn er altijd in deze markt”, zegt ze desgevraagd. KPN gaat nooit in op geruchten, antwoordt ook KPN-woordvoerder Bram Oudshoorn. “Als wij iets te melden hebben, komen we daar vanzelf mee naar buiten.” Deutsche Telecom, het moederbedrijf van T-Mobile, maakt er alvast geen geheim van dat de Nederlandse internetprovider te koop staat. Orange Breedband werd “aangekocht als onderdeel van de overname van Orange Nederland, met de bedoeling om te verkopen”, zo lezen we in de toelichting op de jongste kwartaalcijfers van Deutsche Telecom. Het bedrijf waardeert Orange, dat een eigen ADSL-netwerk heeft, op 133 miljoen euro. (ZDnet)

UIT DE MEDIA:

** Gedeputeerde Buursink van Overijssel laat het Enschedese bureau I&O Research onderzoeken hoe het met de waardering van de burgers in deze provincie voor de regionale omroep RTV Oost is gesteld. Buursink wil weten hoeveel inwoners kijken of luisteren naar RTV Oost en wat zij van de kwaliteit vinden. De provincie Overijssel steekt jaarlijks bijna 10 miljoen in ‘Oost’. Buursink zegt het vreemd te vinden dat hij desondanks geen enkele zicht heeft op de bedrijfsvoering bij de omroep. (Stentor)

** In tegenstelling tot eerdere berichten in de media stopt De Veronica Radioschool niet. “Als pionierend mediabedrijf is en blijft jong talent voor de Veronica Holding natuurlijk een van de belangrijkste speerpunten. Veronica maakt op dit moment stappen richting de crossmediale toekomst. Kink FM en de Veronica Radio- en Filmschool zijn in verband met renovatiewerkzaamheden van het audiocentrum verhuisd naar het Studiocentrum. Deze nieuwe locatie biedt de Veronica Radio- en Filmschool volop ruimte voor uitbreiding van onze activiteiten.” staat er te lezen op de website van de Veronica Radioschool.

** De katholieke zender Radio Maria start volgende week met uitzenden vanuit haar nieuwe studio in Den Bosch. In een voormalig kerkgebouw aan de Waalstraat wordt de laatste hand gelegd aan de inrichting van de technische ruimtes. De zender begon op 1 februari van dit jaar met uitzenden op de middengolf. Kort daarvoor was de frequentie 675 AM overgenomen van Arrow Classic Rock. Vanwege de korte voorbereidingstijd werd gestart met proefuitzendingen via een computer bij de zender in Lopik. Op het programma staan tweemaal daags een mis en gebeden. Die worden ’s ochtends vroeg en rond etenstijd live uitgezonden vanuit het Sint Janscentrum in Den Bosch en de Heilig Hartkerk in Eindhoven. Op zondag is de mis in de Sint Janscathedraal in Den Bosch rechtstreeks te horen. De rest van de dag is wordt non-stop klassieke en popmuziek van katholieke snit uitgezonden. 

** Vanaf medio juni zal de Stichting Kabelnet Veendam het digitale zenderpakket uitbreiden met 17 nieuwe (thema)zenders. Twee van deze zenders, Journaal 24 en Politiek 24, zullen in het digitale Plus Basis pakket worden ondergebracht. De overige 15 zenders komen in een eigen Plus Thema pakket waar men zich apart voor kan abonneren voor een maandelijkse bijdrage van € 11,85. In juni zal de SKV met HDTV zal gaan beginnen. Het speciale kanaal waarop Nederland 1 (gedeeltelijk) in HD-kwaliteit worden aangeboden zal zonder extra maandelijkse kosten worden doorgegeven. (Via digitalekabeltelevisie.nl).

** De vrije radiozender “Parel van Twente” is donderdag 22 mei in Goor uit de lucht gehaald. Samen met de het Agentschap Telecom is donderdag, aan het eind van de middag, door de politie Twente in Goor de geheime zender “Parel van Twente” uit de lucht gehaald. Uitgezonden werd er vanuit een woning aan de Gruttostraat en de eigenaar van de apparatuur, een 36-jarige inwoner van Goor, zat achter de knoppen. De zendapparatuur, met een waarde van om en nabij de 1200 euro, is door het Agentschap Telecom inbeslaggenomen en zij maken proces-verbaal op tegen de 36-jarige.

** Jaap is donderdagavond tijdens een live-uitzending op RTL 5 de winnaar geworden van De Gouden Kooi. Hij heeft daarmee een bedrag van maar liefst 1.375.000 euro gewonnen. Er stonden vier ‘miljonairs’ in de finale van de realityshow. Huub moest als eerst het veld ruimen, Amanda volgde erna en Brian bleef uiteindelijk over met Jaap. Het werd een nek-aan-nek race. Tijdens de halve finale van vorige week – die 1,1 miljoen kijkers trok – viel Claire al af. (Mediacourant.nl)

Luistercijfers: Radio Veronica en Radio 10 Gold stijgen

Radio 10 Gold en Radio Veronica lieten de grootste stijging zien in het CLO Intomart GfK over de periode maart – april 2008. Het marktaandeel van Veronica FM ging van 5,8 naar 6,2. procent. Dat van de grootste kabelzender Radio 10 Gold groeide van 2,7 naar 3,1 procent. Het luistergedrag is gemeten gedurende een periode van acht weken in maart-april 2008. De rapportage is gebaseerd op een landelijk representatieve steekproef van 8.463 respondenten van 10 jaar en ouder. De gemiddelde luistertijd per dag (personen 10+ jaar) bedraagt over deze periode in het tijdvak 07:00-24:00 uur 3 uur en 15 minuten. De gemiddelde luistertijd is daarmee gelijk aan de vorige meetperiode. Alle martkaandelen:

feb/mrt(in%)	mrt/apr(in%)
01	Radio 538	11.3	11.2
02	Radio 2	10.2	10.4
03	Sky Radio	9.3	9.0
04	Radio 3FM	7.5	7.5
05	Q-Music	7.4	7.4
06	Radio 1	7.3	7.0
07	Radio Veronica	5.8	6.2
08	Radio 10 Gold	2.7	3.1
09	Arrow Classic Rock Radio	2.7	2.7
--	Radio5	2.7	2.7
11	ClassicFM	2.5	2.3
12	SlamFM	1.9	2.0
13	Radio 4	2.0	1.9
14	100 % NL	1.3	1.5
15	Arrow Jazz FM	0.8	0.8
16	BNR Nieuwsradio	0.6	0.7
17	CAZ!	0.5	0.5
18	TMF Radio	0.3	0.3
--	KinkFM	0.3	0.3
20	Radio 6	0.2	0.2
==	Regio Radio	13.1	13.3
==	Regionale Commercieel Radio	3.0	3.3
==	Overige	6.3	6.0

UIT DE MEDIA:

** Robert van Brandwijk wordt per 1 juli de nieuwe hoofdredacteur van Metro. Van Brandwijk is nu nog hoofdredacteur van ondernemersplatform De Zaak. Daarvoor was hij in verschillende functies werkzaam bij het Algemeen Dagblad. onder andere als adjunct-hoofdredacteur, chef redactie AD/Regionale Dagbladen en chef AD Sportwereld. Volgens Robert van Brandwijk liggen de ambities van Metro in lijn met die van hemzelf. ‘Er zijn ook journalistiek gezien veel kansen voor groei. Het is prachtig om daar samen met de redactie aan te gaan werken.’ (Adformatie)

** Eurosport heeft vandaag een grote distributie-overeenkomst gesloten met kabelexploitant Ziggo. De huishoudens in het kabelgebied van Ziggo zijn ook de komende jaren verzekerd van doorgifte van de sportzenders Eurosport en Eurosport 2. Eurosport is zowel analoog als digitaal beschikbaar en Eurosport 2 digitaal. Daarnaast zijn Eurosport en Ziggo overeengekomen dat de Eurosport HD zender wordt gedistribueerd. 

** Het kort geding over de crisis bij de lokale omroep in Deventer is donderdag niet doorgegaan. De Stichting Lokale Omroep Deventer (SLOD) heeft een week uitstel aangevraagd. Vorige maand haalde de SLOD Deventer FM uit de lucht, omdat de lokale omroep niet aan de eisen zou voldoen. De SLOD beheert de zendmachtiging van de omroep. Deventer FM zegt veel schade opgelopen te hebben en spande een kort geding aan. Volgens de SLOD was zonder overleg een datum geprikt. De rechter heeft de SLOD gelijk gegeven. (RTV Oost)

** Acteur Bert André is in de nacht van dinsdag op woensdag op 67-jarige leeftijd overleden. Hij leed aan chronische leukemie, maar overleed aan een hersenbloeding. Dat maakte zijn management bekend. De in Maastricht geboren acteur werd bij het grote publiek bekend als Buurman Neuteboom in de tv-serie Flodder. Zijn laatste filmrol was die van begrafenisondernemer in de film Moordwijven van Flodder- regisseur Dick Maas. (ANP)

** De voorronde van het Eurovisiesongfestival is dinsdagavond door 1.777.000 tv-kijkers gevolgd, bleek woensdag uit gegevens van de Stichting KijkOnderzoek (SKO). Met die score is het het best bekeken televisieprogramma van die avond. De Nederland 1-kijkers waren er getuige van dat de Nederlandse inzending Hind niet doordrong tot de finale die zaterdag op de buis komt. In Belgrado, waar de eerste halve finale werd gehouden, behoorde zij niet tot de tien deelnemers die een ticket naar de eindronde kregen. Het is het vierde jaar op rij dat de Nederlandse songfestivalinzending strandt in de voorronde. Eerder al waren Glennis Grace, Treble en Edsilia Rombley dat lot beschoren. (ANP/AD)

** Onder de naam Xite start op initiatief van ondernemer Derk Nijssen een nieuwe muziekzender voor jongeren die samen met Rachel Gomez Y Maseland tot stand komt. Gomez Y Maseland was eerder voor het toenmalige Viva Media AG werkzaam als leidinggevende bij de muziekzender The Box tot dat deze door MTV Networks/Viacom werd overgenomen. Nijssen heeft o.a. de bedrijven YourNews (een contentleverancier die in 2001 failliet is gegaan) en Yarosa onder zijn hoede gehad. Yarosa, een bedrijf dat vooral in mobiele transactiecommunicatie voor televisie handelt, verkocht Nijssen eerder dit jaar aan The Mobile Generation Company. 

** De programmaraad van Cogas Kabel in Almelo komt terug op het advies om BBC2, CNN, TV5 en Mezzo uit het televisiepakket te halen. De reden is een boze brief van Cogas Kabel, die stelt dat zo’n besluit niet aan de klanten valt uit te leggen. Cogas Kabel wil de programmaraad voortaan alleen advies laten uitbrengen over het basispakket. Daarin zitten vijftien televisiezenders en 25 radiozenders. Tot nu toe bracht de programmaraad van Cogas Kabel als enige in Nederland een bijna bindend advies uit over het totale aanbod van dertig tv- en 36 radiokanalen. (RTV Oost)

** De commerciële zender Vtm heeft tijdens het voorjaar goed gepresteerd en dat zorgt voor stijgende reclame-inkomsten bij Roularta, de West-Vlaamse mediagroep die samen met De Persgroep eigenaar is van de VMMa, de moedergroep van Vtm. Het marktaandeel van de televisiezender Vtm bedroeg in april 27,7 procent. Een piek die in vijf jaar tijd niet meer zo hoog geweest is. Programma’s zoals “Mijn restaurant”, “Toast kannibaal”, “Aspe” of “Sara” zijn mee verantwoordelijk voor dat succes. Niet alleen de reclame-inkomsten gaan omhoog. “Voor het eerst merken we dat de inkomsten uit video-on-demand zich beginnen te ontwikkelen. De omzet is nog beperkt maar steeds meer mensen zijn bereid te betalen om een programma of reeks in première of in herhaling te zien”, zegt Rik De Nolf, gedelegeerd bestuurder van Roularta. Daarmee lijkt Roularta zich te herstellen van het mindere jaar dat het achter de rug heeft. (VRT)

** Mediaconcern Endemol heeft een nieuwe topman. Ynon Kreiz, medeoprichter van Fox Kids, moet het bedrijf minder afhankelijk maken van realityshows. Vanaf 1 juni is Kreiz de nieuwe bestuursvoorzitter van Endemol. Hij volgt interim-bestuursvoorzitter Aat Schouwenaar op, die de functie een jaar bekleedde sinds de overname van Endemol door de investeringsmaatschappij van zakenbank Goldman Sachs, Mediacinco van Silvio Berlusconi en Cyrte Investments van John de Mol. Kreiz bouwde televisiezender Fox Kids, het huidige Jetix, uit tot een kanaal voor kinderen in 56 landen in 17 talen. (Endemol/DFT)

** Teletekst is nog altijd een zeer populair medium. Bijna 12 miljoen mensen van 13 jaar en ouder maken nog regelmatig gebruik van deze informatiedienst. Opvallend is dat veel jongeren teletekst goed waarderen. Van de gebruikers in de groep 13-34 jarigen geeft 97% aan teletekst een actueel medium te vinden. Dit blijkt uit een onderzoek gedaan door Intomart GfK eerder dit jaar in opdracht van RTL Nederland en SBS Broadcasting. 

** Tijdens het komende EK-voetbal gaan Mario Been (NEC-trainer), Ronald Waterreus (oud-keeper) en Gertjan Verbeek (nieuwe trainer Feyenoord) namens NOS Studio Sport de duels analyseren. Naast de bekende gezichten Johan Cruijff, Danny Blind, Youri Mulder en Hans Kraay sr. zullen zij aanschuiven als deskundige, meldde de NOS maandag. (ANP)

** BVN, een samenwerkingsverband van Radio Nederland Wereldomroep, de NPO (Nederlandse Publieke Omroep) en de Vlaamse VRT, heeft een nieuw management. René van Baaren (BVN) is benoemd tot netmanager. Daarnaast is de bestuurssamenstelling gewijzigd; Jan Hoek (Wereldomroep) volgt Harm Bruins Slot (NPO) op als voorzitter en Henk Hagoort (NPO), Jean Philip De Tender (VRT) en Joop Daalmeijer (NPS) treden toe tot het BVN-bestuur. (Persbericht)

** De Vara werkt aan een tijdschrift over cabaret. Dat heeft de tv- en radio-omroep maandag bevestigd. “Zoals we aan zo veel producten werken, is dit inderdaad een lopend project”, stelt een woordvoerder. Details over de publicatie wil de Vara niet prijsgeven. “Het is allemaal nog te pril om iets over te zeggen.” De omroep organiseert op 31 mei en 1 juni samen met onder meer Comedytrain en de Volkskrant het Amsterdam Comedy Festival. Of het nieuwe tijdschrift tijdens het festival wordt gelanceerd, wil de Vara niet zeggen. Tijdens het festival vinden shows plaats van cabaretiers als Javier Guzman, Najib Amhali, Jan Jaap van der Wal en Freek de Jonge. (Pers)

** Een uitgeverij in Kampen start medio juni met een commerciële regiozender. Onder de naam Brug TV en Koerier TV worden onder meer nieuwsuitzendingen in de gemeenten Kampen en Zwartewaterland verzorgd. Dat meldde Uitgeverij Brugmedia maandag. De zender wordt nu nog gebruikt als kabelkrant. Vanaf januari zijn de uitzendingen ook in Zwolle te zien. (ANP/AD)

** Het Palestine Hotel in hartje Bagdad waar in april 2003 zo’n 150 journalisten en andere mediamedewerkers zaten, stond in een tot nu toe geheim Amerikaans militair document omschreven als mogelijk doelwit. Hierop heeft de Internationale Federatie van Journalisten (IFJ) zondag gewezen. Bij een Amerikaanse aanval op het hotel kwamen op 8 april 2003 een Spaanse journalist en een cameraman van het Britse persbureau Reuters om het leven. De VS hadden het incident tot nu toe afgedaan als onschuldige fout in de hitte van de strijd. (ANP)

** De arrestatie van cartoonist Gregorius Nekschot heeft bij collega-cartoonisten Joep Bertrams (Het Parool) en Jos Collignon (de Volkskrant) tot verbazing en verontwaardiging geleid. Vooral de rol van Justitie stoorde hen. „Alsof ze fundamentalisten willen aanmoedigen het vrije woord aan te vallen”, aldus een geschrokken Collignon. „Nekschot is nog net niet van zijn bed gelicht”, reageert Bertrams, die gisteren zijn verontwaardiging al liet blijken in een spotprent van minister Hirsch Ballin (Justitie) met tulband. „Het had beter gepast als het openbaar ministerie een brief had gestuurd met daarin hun bezwaren.” „We hebben in Nederland wetgeving en daar moet Justitie haar burgers aan toetsen. De manier waarop Gregorius Nekschot is opgepakt en vastgehouden zou hooguit als laatste redmiddel mogen dienen in situaties die niet meer in de hand te houden zijn. Zo’n situatie was dit absoluut niet, een brief met een oproep bepaalde cartoons van internet te halen was passender geweest.” Ook collega Jos Collignon is boos. „De minister geeft een volstrekt verkeerd signaal af, op een volstrekt verkeerd moment, op een volstrekt verkeerde plaats: Nederland. Los van wie er nou wat heeft getekend, door drie jaar na dato tekeningen te verbieden moedigt Justitie fundamentalisten aan het vrije woord aan te vallen. Dat is werkelijk te dol voor woorden. Bovendien belooft het moeilijkheden voor de toekomst”, besluit hij, „voor mij als cartoonist en voor alle andere Nederlanders voor wie de vrijheid van meningsuiting een voorwaarde is voor hun werk.” (Telegraaf)

** Telenet is kandidaat om de vierde mobiele operator van België te worden, na Proximus, Mobistar en Base. Telenet is al twee jaar actief als “virtuele” mobiele operator, met enkele tienduizenden gsm-klanten die bellen via het netwerk van partnerbedrijf Mobistar. Telenet-topman Duco Sickinghe zet de exclusieve samenwerking met Mobistar nu op de helling. Hij haalt niet alleen de mogelijkheid aan van een eigen gsm-netwerk, maar ook die van een alliantie met de derde operator, Base. Het is evenwel nog niet duidelijk of er wel een vierde mobiele licentie zal komen. (VRT)

Klaas Treurniet weg bij AT5

Klaas Treurniet (50) verlaat de stadszender AT5 na ruim anderhalf jaar als hoofdredacteur. Treurniet keert terug op de functie die hij jaren bekleedde: eindredacteur bij Het achtuurjournaal van de NOS. In een bulletin van directeur John de Zwart, die gelijktijdig met Treurniet aantrad op 1 oktober 2006, staat dat het besluit in goed overleg is genomen. Treurniet: ”Ik vond het leuk werk. Maar met zo weinig geld was de lol er toch gauw af. Er moet groei zitten in zo’n zender, en die was er niet.” ”Ik snap het doorgaans snelle vertrek van mijn voorgangers nu ook beter. Ik trok het gewoon niet, lag er ’s nachts zelfs wakker van. Dan moet je toch naar iets anders omkijken. Gelukkig wilde de NOS mij heel graag terug; ik kreeg een prima aanbod. Daar ben ik dus op ingegaan.” Tijdens het hoofdredacteurschap van Treurniet is het kijkcijfer van AT5 bijna gehalveerd. Treurniet: ”De hoofdoorzaak is de verdere digitalisering van het aanbod. Iedereen kan alles zien op internet. Dat stimuleert niet, maar het is niet de reden voor mijn vertrek.” (Parool)

De Boer voorzitter Ledenraad en Raad van Toezicht EO

De Ledenraad van de Evangelische Omroep heeft voormalig EO-directeur Ad de Boer gekozen tot voorzitter van de Ledenraad. Hij wordt daarmee automatisch ook de voorzitter van de eveneens door de ledenraad gekozen Raad van Toezicht. Ad de Boer was van 1993-2006 directeur bij de EO. Eerder deze maand besloot het bestuur, dat per 1 september aftreedt, om Arjan Lock en Jaap Kooij als Raad van Bestuur te benoemen. Vanaf die datum geven zij als Raad van Bestuur leiding aan de EO. Jaap Kooij: “De EO heeft de scheiding van bestuur en toezicht doorgevoerd in haar organisatiestructuur en voldoet nu aan de hedendaagse eisen van ‘Corporate Governance’. Daar zijn we trots op.” Arjan Lock: “Er hebben veel mensen op de achtergrond gewerkt aan een nieuwe structuur. Deze mensen hebben ervoor gezorgd dat we klaar zijn voor de toekomst!” Tijdens de ledenraadsvergadering namen de leden ook afscheid van directeur Henk Hagoort, die per 1 juni voorzitter van de Raad van Bestuur van de publieke omroep wordt. (Persbericht)

UIT DE MEDIA:

** RTL4-programmadirecteur Erland Galjaard maakt zich zorgen over de soap Goede Tijden, Slechte Tijden. Dat zegt hij vandaag in een inteview in het Algemeen Dagblad. Galjaard: “Ik maak me zorgen. De serie zit inhoudelijk weer op koers en trekt dagelijks veel kijkers, maar scoort onvoldoende. Ik durf wel met GTST, dat erg duur is om te maken, te stoppen.”. Galjaard vervolg: “We hebben nog een contract voor anderhalf jaar met producent Endemol. Als dat niet lukt, beginnen we een nieuwe soap”.

** Belinda Meuldijk is nog altijd boos op EenVandaag. De actualiteitenrubriek zond twee weken geleden een reportage uit over de gevaren van het meebrengen van honden uit het buitenland. De activiteiten van Meuldijk uit Bosch en Duin werden daarbij als voorbeeld aangehaald. Ze vindt dat ze daarin is neergezet als een domme BN’er en is woedend dat beelden van haar zijn gebruikt zonder toestemming. EenVandaag erkent het gebruik van die beelden, maar wil van geen excuses weten, zei de hoofdredacteur gisteravond in De Leugen Regeert. (RTV Utrecht)

** De Amerikaanse acteur John Phillip Law is deze week op 70-jarige leeftijd in zijn huis in Los Angeles overleden. Dat heeft zijn ex-vrouw Shawn Ryan gezegd, aldus de krant Los Angeles Times vrijdag. De oorzaak van zijn dood is niet bekendgemaakt. Law werd vooral bekend door zijn rol van blinde engel in Barbarella, de film van eind jaren zestig waarin Jane Fonda furore maakte. Aan het begin van zijn carrière speelde Law in een aantal Italiaanse films. Zijn doorbraak kwam in 1966 met de komedie The Russians are coming, the Russians are coming. (ANP/AD)

3FM laaiend over boete mediawaakhond

Radiozender 3FM heeft vrijdag een boete van 20.000 euro opgelegd gekregen van het Commissariaat voor de Media wegens een actie waarin luisteraars kaartjes konden winnen voor de Simpsons-film. Dat hebben de mediawaakhond en de radiozender vrijdag laten weten. Jan Westerhof is radiodirecteur van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) en is totaal verrast door de boete. ,,Wij vragen ons af wat er zo speciaal is aan deze actie. Al jaren roepen we luisteraars op om te bellen om zo toegangskaarten voor iets te winnen en nu mag dat opeens niet meer. Als dit gemeengoed wordt, dan worden we ernstig beperkt in onze programmering. Wij willen juist met dit soort acties de relatie met ons publiek versterken.” De radioleiding van NPO moet de uitspraak van het commissariaat nog nader onder de loep nemen, maar begrijpt al wel dat de mediawatchers van oordeel zijn dat 3FM zich dienstbaar heeft gesteld aan het maken van winst door derden. ,,Dit valt ons rauw op ons dak. We zijn ook al met het commissariaat in procedure over een cd van Trijntje Oosterhuis waar Radio 2 aan heeft meegewerkt. We worden bedreigd in het houden van acties”, analyseert Westerhof. Een woordvoerster van het commissariaat kon vrijdag nog niet diep op de uitspraak ingaan. Wel wil ze kwijt dat de gewraakte Simpsons-actie duidelijk anders van opzet was dan andere 3FM-acties. (ANP/AD)

Acteur Youssef Idilbi overleden

Acteur Youssef Idilbi is donderdag overleden. Dat heeft zijn management vrijdag bekendgemaakt. Idilbi was vooral bekend van tv-series als Westenwind, ONM, Russen en Dankert & Dankert. De acteur heeft een einde aan zijn leven gemaakt. Idilbi was 32 jaar. ,,Iedereen is in shock en heel verdrietig”, aldus een woordvoerster van het management en de nabestaanden vrijdag. ,,We wisten niet beter dan dat het goed met hem ging. Niemand had dit verwacht.” Youssef Sjoerd Idilbi werd 7 mei 1976 geboren in Drachten. Hij volgde de theatervooropleiding in Groningen en studeerde af aan de Hogeschool voor de Kunsten in Amsterdam. De acteur speelde tijdens zijn studie al in diverse dans- en theaterproducties. Later was hij te zien in onder meer de theaterstukken Kater, Liefde Is Kouder Dan De Dood en Is.Man van Adelheid Roosen. (ANP/AD)

Dj’s niet terug op 100%NL

De dj’s die kort geleden nog te horen waren op 100%NL keren niet meer terug op de zender. Voorlopig zal er non-stop Nederlandstalige muziek te horen zijn op de zender. Vanaf maandag begint het station met ‘Candelight’ en zal er ieder uur een met item te horen zijn met nieuws, entertainment of lifestyle. “Binnenkort zullen de er nieuwe presentatrices beginnen beginnen op de zender. “Wanneer dit is, kan ik nog niet mededelen”, aldus programmadirecteur Ron Sterrenburg tegen RadioFreak.nl. De laatste maanden is er veel geschoven in de programmering en zijn stap voor stap alle dj’s die bij de zender werkten uit de programmering verdwenen. Ook het format van de Nederlandstalige zender is meerdere malen bijgesteld. (Radiofreak)

UIT DE MEDIA:

** Tom Egbers wordt weer als vanouds de presentator van de samenvattingen van het Eredivisievoetbal op zondagavond. Dat bevestigt NOS-directeur Jan de Jong. De samenvattingen op zaterdagavond worden gepresenteerd door Toine van Peperstraaten. Jack van Gelder blijft zich richten op het napraatprogramma Studio Voetbal. De afgelopen drie jaar was het voetballen uit ’s lands hoogste afdeling te zien bij Talpa en RTL. Daar waren Wilfred Genee en Humberto Tan het gezicht. (ANP/AD)

** Giel Beelen is deze zomer opnieuw op televisie te zien met een eigen programma. Giel Factor is te zien op Nederland 3. Vanavond zijn de eerste fragmenten van het programma te zien in De Wereld Draait Door. ‘Er zitten allerlei experimenten in. Ik zit al een paar weken in een televisie-trip.’ Giel had vorig jaar ook al een televisieprogramma op zondagavond. Daarin liet hij zich onder andere met olie besmeuren en dwangvoederen als een gans. De eerste aflevering van Beelens eerste solo-televisieprogramma, inclusief het veelbesproken ‘naakte interview’, trok vorig jaar zomer een half mijoen kijkers, wat daarna afliep. (Radiofreak)

Canal Digitaal: JimJam en VOOM HD erbij, Private Spice exit

De van oorsprong Amerikaanse HDTV-zender VOOM HD zal per 2 juni (onder voorbehoud) worden aangeboden door Canal Digitaal Satelliet op de Astra 23,5 Oost positie als onderdeel van het HDTV-pakket dat voortaan alleen tegen betaling beschikbaar is. Nederland 1 HD zal van 7 juni tot 24 augustus met de Olympische Spelen en het EK Voetbal in HDTV te zien zijn – net als via de kabel. Via Canal Digitaal Satelliet hoeft hiervoor geen extra abonnement te worden afgenomen. De kinderzender JimJam (van Liberty Global’s ChelloMedia) zal per 2 juni deel uitmaken van het zogeheten ‘familiepakket’. Canal Digitaal Satelliet heeft tevens bekend gemaakt dat de erotische 24 uurs-zender Private Spice per 1 juli 2008 niet langer via de Nederlandse satellietoperator te zien zal zijn. De zender is tot nu toe onderdeel van het zogeheten ‘entertainment’ pakket. Private Spice blijft wel via Digitenne van KPN en de Nederlandse kabelaars beschikbaar. (via Dutchmedia)

UIT DE MEDIA:

** Kabelaar Ziggo gaat per 25 mei de nieuwe HD-zender van Eurosport, Eurosport HD, doorgeven via haar digitale kabelnetwerk. Dit blijkt uit het promotiemateriaal dat door de kabelaar is verspreid aan haar dealers. Eurosport HD gaat onderdeel uitmaken van het HD-pakket dat ook de zenders HD1 NL, Discovery HD, NGC HD en Brava HDTV.

** Een verslaggever van de Overijsselse regionale omroep RTV Oost is vanavond op een parkeerplaats langs de A28 mishandeld. Hij is in elkaar geslagen door een buschauffeur van een tourincar van het Ministerie van Defensie. De verslaggever vroeg voor het radioprogramma ‘De Roze Golf’ aan de chauffeur waarom hij zijn bus daar had staan. De bus stond namelijk op een homo-ontmoetingsplek. De chauffeur was niet gediend van de vraag van de verslaggever en schopte hem in elkaar. Defensie heeft de zaak in onderzoek. (Telegraaf)

Deventer FM en omroepbestuur voor de rechter

Deventer FM eist dat het onmiddellijk de uitzendingen mag hervatten. Een rechter in Zwolle buigt zich volgende week donderdag, in kortgeding, over deze eis. De gerechtelijke procedure hing al even in de lucht. Op 15 april haalde de Stichting Lokale Omroep Deventer (SLOD), die de uitzendlicentie voor Deventer beheert, Deventer FM uit de lucht. De lokale radiozender zou zich niet houden aan de eisen zoals die worden gesteld in de omroepwet en bovendien ontbrak bij DFM de bereidheid tot overleg, zo luidde de verklaring. Sindsdien bleven de SLOD en Deventer FM openlijk ruziën. Uiteindelijk zal de rechter oordelen wie gelijk heeft. Voorzitter Marcel Schaufeli van Deventer FM ziet het kortgeding met vertrouwen tegemoet: ,,De beschuldigingen zijn onterecht. Dat blijkt voor de rechter. Wij willen Deventer FM zo snel mogelijk teruggeven aan de luisteraars”. (Stentor)

Pleidooi voor lokale tv in Harderwijk

Harderwijker Dim van Rhee wil laten onderzoeken of het mogelijk is plaatselijke televisie te maken in Harderwijk. Hij heeft het gemeentebestuur gevraagd om een financiële bijdrage voor zo’n haalbaarheidsonderzoek. Het gaat niet om een groots opgezet plaatselijk tv-station maar om een eenvoudig lokaal tv-kanaal voor Harderwijk en Hierden dat zich met name richt op evenementen. “In de afgelopen decembermaand heeft vier weken ‘IJsbaan TV’ aangetoond hoe succesvol een eenvoudige vorm van lokale tv kan zijn. In duizenden Harderwijkse en Hierdense huiskamers heeft men genoten van tv-beelden uit de eigen stad,” aldus Van Rhee die in februari is verkozen tot Harderwijker van het jaar. Een tiental inwoners van de gemeente Harderwijk overweegt de stichting ‘Vrienden van Harderwijk TV’ in het leven te roepen. Concreet verzoekt de stichting in oprichting de gemeente om een bijdrage van 10.000 euro, teneinde een haalbaarheidsonderzoek uit te voeren. De initiatiefnemers gaan ervan uit gebruik te kunnen maken van de zendmachtiging van Harderwijk FM. (Stentor)

UIT DE MEDIA:

** Kabelaanbieder Ziggo gaat morgen officieel van start. Ziggo komt voort uit de fusie van @Home, Casema en Multikabel, maar beschouwt zichzelf als een geheel nieuw bedrijf. “De relatie met onze klanten staat centraal bij Ziggo,” zegt Bernard Dijkhuizen, CEO van Ziggo. “Wij leveren diensten zoals televisie, internet en telefonie die een vitale rol in het leven van onze klanten spelen”. Ziggo heeft de hele organisatie zo ingericht dat er ‘echt naar de klant geluisterd wordt’ om zo de dienstverlening te verbeteren. Met behulp van Klantenpanels, waar duizenden klanten deel vanuit maken, en maandelijkse klanttevredenheidsmetingen gaat Ziggo klanten betrekken bij de verdere inrichting en aanpak van het bedrijf. Ziggo werkt ook actief aan nieuwe ontwikkelingen. Komende tijd volgt een groter aanbod van programma’s in HD-kwaliteit, introduceert Ziggo interactieve Video on Demand en brengt het bedrijf de snelheid voor internet naar 100 MBps. Komend najaar moet het bedrijf helemaal op orde zijn, dan worden ook de nieuwe diensten gelanceerd. (NL Kabel)

** De Consumentenautoriteit heeft UPC Nederland zeven boetes van in totaal 303.000 euro opgelegd omdat UPC zich in 2007 niet volgens de regels heeft gedragen bij het aanbieden van abonnementen voor digitale televisie. Dat heeft de Consumentenautoriteit donderdag bekendgemaakt. Ook moeten de medewerkers van UPC voortaan aan het begin van elk telemarketinggesprek meteen duidelijk maken dat ze bellen om een abonnement te slijten. Wanneer ze dit niet doen dan legt de Consumentenautoriteit een dwangsom op. UPC Nederland laat in een reactie weten van de fouten geleerd te hebben en campagnes te hebben aangepast of afgelast. (NU.nl)

** Door de ADSL-storing bij KPN is de commerciële radiozender Radio Mexico uit Den Bosch sinds maandagnacht niet meer te horen via haar etherfrequentie 94.1 MHz in Den Bosch. Doordat de verbinding tussen de studio en de etherzender uit de lucht is door de storing bij KPN is de zender “off air”. Radio Mexico verwacht donderdag haar uitzendingen te hervatten.

** Radio 6 is vrijdag 16 mei aanwezig op de Dag van de Nederlandse Jazz in Amersfoort. Het radiostation doet live verslag van deze jazzdag voor vakmensen en liefhebbers vanuit stadscafé de Observant en zendt optredens uit van onder andere jazzpianist Rembrandt Frerichs, jazz&hiphopformatie Blender en de bands Lavalu en CRAM. Ook ontvangt Radio 6 gasten uit de Nederlandse jazzwereld. Radio 6 presentatoren Jaap Boots (12.00 tot 14.00 uur) en Co de Kloet samen met Vincent van Engelen (van 14.00 tot 24.00 uur) presenteren de Dag van de Nederlandse Jazz. Zij ontvangen jazzmuzikanten Benjamin Herman en Stefan Lievestro en ook Huub van Riel, artistiek directeur van het Bimhuis in Amsterdam. (persbericht)

** Cees van der Vijver (60) is per 1 mei 2008 benoemd als nieuwe voorzitter van het bestuur van Ster (Stichting Ether Reclame). Hij volgt Hans Post op die sinds maart 1996 het voorzitterschap heeft vervuld. Van der Vijver is sinds 2006 lid van het bestuur van Ster en werkte onder meer bij Sara Lee/DE, Molnlycke/SCA en Procter & Gamble. Hij vervult diverse commissariaten.

** Lokalo Zuid FM uit Eijsden is binnenkort weer via de ether te beluisteren. De gemeente Eijsden schenkt de lokale omroep 15.000 euro voor de aanschaf van nieuwe zendapparatuur.De gemeenteraad heeft daarmee unaniem ingestemd. Het geld is ook bedoeld voor extra beveiliging. Zuid FM is uit de lucht sinds de apparatuur eind maart werd gestolen. De omroep is sindsdien alleen nog via internet te beluisteren. (L1)

** Het Vlaamse Alfacam werkt aan nieuwe televisiezender Het bedrijf Alfacam, gespecialiseerd in het opnemen en uitzenden van televisie in hoge definitie, bereidt de lancering voor van een algemene televisiezender in het noorden en zuiden van het land, schrijft L’Echo. Het gaat om een project van Euro 1080, de divisie van Alfacam die actief is op het vlak van thematische zenders. De nieuwe zender zal een mix van culturele, sportieve, fictie- en informatieve programma’s aanbieden. “Er komt geen journaal, maar wel magazines en debatprogramma’s”, stelt Gabriel Fehervari, gedelegeerd bestuurder van Alfacam. De zender zal zowel analoog, als digitaal en in hoge definitie worden uitgezonden. Het kanaal zal gefinancierd worden met reclame. Wim Vanseveren, voormalig algemeen directeur televisie bij de VRT, zal het project in goede banen leiden. (o.a. Belga)

Ger van den Brink naar Den Haag FM

DJ Ger van den Brink is terug op de radio. Bij de lokale omroep van Den Haag, Den Haag FM, presenteert hij sinds deze week elke werkdag het ochtendprogramma ‘Haagse Ochtendradio’. Van den Brink is elke werkdag tussen zeven en tien uur te horen met veel lokaal nieuws, achtergrond info en prijsvragen. De “roots” van Van den Brink liggen ook in Den Haag. Van den Brink is werkzaam geweest bij de vrije radiozender Radio Stad Den Haag. Eind jaren tachtig is Van den Brink overgestapt naar Radio 10, later Radio 10 Gold waar hij de laatste jaren een nachtprogramma presenteerde. Sinds maart 2007 is Ger van den Brink niet meer te horen bij Radio 10 Gold. Den Haag FM is te ontvangen in de regio Den Haag via 92.0 MHz en via internet.

Amersfoort: Strijd om zendtijd over en uit

RTV Eemstad geeft de strijd om de zendtijd in Amersfoort en omgeving op. Dat maakte woordvoerder John Stribos van de omroep dinsdagavond bekend. RTV Eemstad werd in 2005 opgericht uit onvrede met Omroep Amersfoort. Een ruime meerderheid van de gemeenteraad schaarde zich vorig jaar achter de nieuwkomer. Het Commissariaat voor de Media, dat de zendtijd voor lokale radio en televisie toewijst, koos echter voor Omroep Amersfoort. Het beroep dat RTV Eemstad tegen dit besluit aanspande, werd onlangs afgewezen door de bestuursrechter in Utrecht. Stribos zei in een vergadering van de gemeenteraad niet in beroep te gaan tegen de uitspraak van de rechter. Volgens hem zijn er wel kansen als RTV Eemstad naar de Raad van State stapt, maar kost dat te veel tijd.,,Voordat er een uitspraak is van de Raad van State, is de licensie bijna verstreken.” RTV Eemstad blijft volgens Stribos de lokale omroep in Amersfoort en omgeving nauwlettend volgen. ,,Mocht er aanleiding zijn, dan staan wij klaar om in te springen.” De gemeenteraad gaat waarschijnlijk wel in beroep bij de Raad van State. Deze stap is echter niet bedoeld om de zendmachtiging van Omroep Amersfoort af te pakken. De raad wil weten of ze door de rechtbank in Utrecht terecht is gepasseerd in de omroepkwestie. De gemeente tekende bezwaar aan tegen de beslissing van het Commissariaat voor de Media. Volgens de rechter moest de gemeente zich besperken tot een adviserende rol en niet inhoudelijk bemoeien met de beslissing van het commissariaat. (AD/Amersfoort)

UIT DE MEDIA:

** Michael Willemse, sinds elf jaar hoofredacteur van het Antilliaanse dagblad Amigoe, is per direct opgestapt. De Amigoe is het grootste en meest gelezen Nederlandstalige dagblad van de Nederlandse Antillen en Aruba. Willemse (42) was sinds elf jaar hoofdredacteur van de krant. Volgens hem bestond er onvoldoende vertrouwen tussen hem en de directie. Hij betreurt het vertrek, dat echter ,,zonder ruzie is genomen”. Willemse is geboren op Curaçao, studeerde politicologie in Nederland en werkte voordat hij terugkeerde naar Curaçao enkele jaren bij het televisieprogramma Nova/Den Haag Vandaag. (ANP/AD)

** Het programma Mijn Man Kan Niet Dansen wordt voorlopig van de buis gehaald. Het RTL 4 dansprogramma, gepresenteerd door Humberto Tan, was pas twee keer op tv, maar trok niet de gewenste kijkcijfers. Een woordvoerder van RTL laat maandag weten dat de show deze zomer een herkansing krijgt. ,,We vinden het een goed programma, maar het scoort op dit moment niet goed genoeg.” De aflevering die aanstaande donderdag gepland stond, komt niet op tv. In plaats daarvan wordt het programma Help, Mijn Man Is Klusser! uitgezonden. (ANP/Gelderlander)

** Donderdag dient de zaak die Radio 6FM heeft aangespannen tegen de gemeente Blaricum. Aanleiding is het geschil tussen Radio 6FM en Blaricum over de geweigerde subsidie. Radio 6FM is van mening dat Blaricum de omroepgelden, die zij van de rijksoverheid ontvangt, dient door te geven naar de lokale omroep. De gemeente stelt zich op het standpunt dat zij de betreffende gelden vrijelijk kan besteden, omdat zij deze ontvangt via het gemeentefonds. Radio 6FM heeft de rechter verzocht uitspraak te doen in dit geschil. (www.6fm.nl)

** Vanaf 1 september is Max Westerman bij de KRO te zien met het programma Westermans Nieuwe Wereld. In Westermans Nieuwe Wereld wordt Nederland bekeken door de ogen voor Max, die na een verblijf van 25 jaar in Amerika sinds twee jaar weer terug is in ons land. Hij zal in zijn programma proberen te ontdekken hoe het leven in compact Nederland zich verhoudt tot de Amerikaanse samenleving, zo meldt Zappen.blog.nl. Elke aflevering kent een actueel thema. Vooralsnog staan er tien aflevringen gepland, (Telegraaf)

** Kijkers van Nederland 3 mogen in de toekomst voor het eerst in de geschiedenis meepraten over het uitzendschema. Netcoördinator Roek Lips zegt dat vanaf dit najaar het publiek op de internetsite van het derde net kan meedenken over de programmering. „Daarmee kun je bijvoorbeeld ontdekken dat kijkers net een stukje van je programma missen omdat ze ook op een ander net iets willen zien”, aldus Lips. „Ook zou je op een themakanaal proefafleveringen van een nieuwe show door verschillende mensen kunnen laten presenteren. De kijker bepaalt vervolgens wie de rest van de reeks mag doen op het ‘echte’ net.” Volgens Lips is vernieuwen op het gebied van televisie tegenwoordig moeilijker dan in het verleden. „Toen sloeg bij wijze van spreken één op de drie programma’s aan, nu één op de tien of één op de twintig. (Telegraaf)

** De EO brengt vanaf september ‘Op uw gezondheid’, een medisch serviceprogramma waarin consumenten via internet mogen reageren op onderwerpen die in de tv-rubriek worden behandeld. Door middel van testen en onderzoeken worden feiten en fabels over voeding, medische zaken, hygiëne en lifestyle behandeld. Zeg maar een soort Radar of Kassa, maar dan anders. Presentator is Marc Dik en afhankelijk van de onderwerpen kunnen deskundigen of BN-ers aanschuiven. (Telegraaf)

** De samenvattingen van het Eredivisie-voetbal zijn ook de komende jaren te zien via BVN TV (Het Beste van Vlaanderen en Nederland). Hierover hebben BVN TV, de NOS en de Eredivisie CV overeenstemming bereikt. BVN TV gaat vanaf augustus op zaterdag- en zondagavond NOS Studio Sport uitzenden waarin ook de samenvattingen van het Eredivisie-voetbal zijn te zien.

** Een freelance fotograaf van de Roosendaalse bode is zaterdagmiddag op de milieustraat aan de Belder in Roosendaal mishandeld. Volgens de website van de Roosendaalse bode maakte de fotograaf plaatjes voor de editie van komende woensdag. Twee medewerkers van de milieustraat waren het daar niet mee eens. Uiteindelijk werd de fotograaf meegesleurd naar een kantoortje waar een vechtpartij ontstond. De fotograaf liep daarbij een blauwe lip op. Na aangifte van mishandeling zijn de twee medewerkers van de milieustraat door de politie gehoord. (via o.a. Omroep Brabant)

ProSiebenSat.1 Media AG zet Veronica Uitgeverij in de etalage

ProSiebenSat.1 Media AG wil Veronica Uitgeverij en daarmee Veronica Magazine en TotaalTV verkopen. Dit blijkt uit een deze week uitgegeven Duits kwartaalbericht van het mediaconcern waar deze uitgeverij samen met Net 5, SBS 6 en Veronica TV onder vallen. Volgens het kwartaalbericht waarover Dutchmedia bericht is ProSiebenSat.1 Media in april begonnen met het verkoopproces van de uitgeverij. Het mediabedrijf verwacht een verkoop in de komende maanden te realiseren. Reden is volgens een woordvoerder van de Nederlandse tak van ProSiebenSat.1 Media dat er zich geinteresseerden voor een overname hebben gemeld. Volgens de woordvoerder bestaat er ook een kans dat Veronica Uitgeverij niet wordt verkocht, dit hangt volgens de woordvoerder van de potentieel geinteresseerden. Telegraaf Media Groep NV zegt desgevraagd interesse te hebben voor een overname, maar meldt er nadrukkelijk bij dat het sterk afhangt van de voorwaarden. Veronica Uitgeverij is de enige printactiviteit van ProSiebenSat.1 Media; ook Veronica Litho en Veronica Concept Design zijn betrokken bij het verkoopproces. Veronica Uitgeverij was tot september 2003 in handen van Vereniging Veronica. Sinds september 2003 wordt deze uitgever gecontroleerd door SBS Broadcasting BV als gevolg van de toen aangekondigde intensieve samenwerking tussen Vereniging Veronica. SBS Broadcasting BV werd op haar beurt in het najaar van 2005 overgenomen door KKR en Permira. KKR en Permira brachten ‘moeder’ SBS Broadcasting SARL medio 2007 onder bij ProSiebenSat.1 Media AG waar KKR en Permira ook aandeelhouders van zijn. Van de oorspronkelijke samenwerking tussen Vereniging Veronica en ProSiebenSat.1 Media blijft na de verkoop alleen het gebruik van het merk Veronica voor televisie over.( via Dutchmedia.)

UIT DE MEDIA:

** Commercieel directeur Frank Eijken verlaat RTL Nederland aan het einde van dit jaar. “Op 31 december loopt mijn driejarig contract af en we gaan nu op zoek naar een opvolger. Dat heb ik enige tijd geleden al voor mezelf besloten”, aldus Eijken in de Telegraaf. “Ik begin een eigen bedrijf als consultant voor de commerciële kant van de media, zoals bijvoorbeeld sponsoring. Denk daarbij aan klanten als adverteerders, mediabureaus en de media zelf.” (Telegraaf)

** Adriaan van Dis krijgt de Zilveren Nipkowschijf voor zijn documentaireserie Van Dis In Afrika. De Nipkowschijf wordt jaarlijks toegekend door radio- en tv-critici. De reeks wordt bekroond vanwege de betrokkenheid en het mededogen van presentator Adriaan van Dis en regisseur Hans Pool voor de gecompliceerde werkelijkheid in Afrika, zo liet de jury donderdag weten. De serie werd uitgezonden door de VPRO. Van Dis krijgt de prijs op 5 juni in De Plantage in Amsterdam. (ANP)

** De gemeente Den Haag en Radio Nederland Wereldomroep maken samen een vijfdelige debatserie over internationaal recht en vrede. De debatten worden onder de titel “the Hague Debates” in verschillende talen georganiseerd. De Wereldomroep zendt de debatten wereldwijd uit. Het eerste debat vindt plaats op 22 mei in het Vredespaleis. Het onderwerp is klimaatverandering. De debatserie is bedoeld voor academici, scholieren, journalisten en medewerkers van internationale organisaties. (RTV West)

** Eind maart 2008 had UPC Nederland 562.700 digitale kabeltelevisie abonnees. Eind december 2007 waren dat er nog 550.300. Het totaal aantal TV-abonnees (analoog en digitaal) was 2.118.600. Dat waren er nog 2.152.100 drie maanden geleden, een daling van 33.500 abonnees (1,5%). Dat blijkt uit de kwartaalcijfers van Liberty Global, de eigenaar van UPC NL. 

** Mark Labrand wordt de nieuwe weekend-dj van Radio 538. Vanaf 1 juni is hij iedere zaterdag en zondag tussen 18.00 en 20.00 uur te horen, zo laat het radiostation donderdag weten. Dat betekent het einde van Jeroen Nieuwenhuize en zijn programma ‘Jeroen afternoon’ op zondag. De 23-jarige Labrand heeft sinds 2006 een eigen programma bij Slam!FM en was werkzaam bij Yorin FM en kortstondig bij 3FM. Hij noemt zijn nieuwe baantje het beste wat hem als radio-dj kan overkomen. “Al weken lang word ik met een heerlijk gevoel wakker, omdat ik mijn droombaan bij Radio 538 te pakken heb”, zegt hij. (Novum)

** TMF-vj Sascha Visser gaat niet in op de uitnodiging van de politie Flevoland om een dagje mee te lopen. De politie wilde hem te laten inzien dat zijn actie in de Eemhof in Zeewolde afgelopen maandag niet door de beugel kan. De vj werd aangehouden toen hij zich voor zijn tv-programma ‘Wakker Worden met Sascha’ had verstopt in een zwembad op De Eemhof. De politie werd ingeschakeld, maar rukte eigenlijk voor niets uit omdat het om een stunt bleek te gaan. Visser vindt dat zijn grap voldoende publiciteit heeft gehad en beschouwt de zaak als afgedaan. (Omroep Flevoland)

** Bewoners van de wijk het Golfpark in Lelystad hebben veertien uur zonder televisie en radio gezeten. Volgens UPC waren twee groepsversterkers uitgevallen. Deze versterken het signaal dat via hoofdpunten wordt verspreid. De storing heeft lang geduurd, omdat er pas donderdagmorgen een melding bij het bedrijf is binnengekomen. Een monteur heeft het probleem inmiddels verholpen. (Omroep Flevoland)

** In 2007 zijn 93 journalisten vermoord, van wie bijna de helft in Irak. Dat heeft het Internationale Pers Instituut (IPI) donderdag bekendgemaakt. Het was op 2006 na, toen honderd journalisten werden vermoord, het dodelijkste jaar voor journalisten in het afgelopen decennium. In 2007 kwamen 42 journalisten om in Irak. Azië volgt met negentien verslaggevers, van wie de meesten omkwamen in Pakistan, de Filipijnen, Sri Lanka en Afghanistan. (ANP)

** Het Duitse concern Bertelsmann, het grootste mediabedrijf van Europa, heeft in de eerste drie maanden van dit jaar een nettowinst geboekt van 35 miljoen euro tegen een verlies van 70 miljoen euro een jaar eerder. Bertelsman (moederbedrijf van RTL) leed vorig jaar een verlies omdat het toen 114 miljoen euro opzij moest zetten voor schikkingen over de muziekuitwisseldienst Napster. De omzet daalde in het afgelopen kwartaal met 3,9 procent naar 4,2 miljard euro. Dat kwam door lagere verkopen van cd’s bij de platenmaatschappij Sony BMG, het samenwerkingsverband van Bertelsmann met Sony. De omzet uit de verkoop van boeken in de Verenigde Staten stond onder druk door de sterke euro (ANP/Adformatie)

** Giel Beelen heeft zich de woede van platenlabel EMI Music op de hals gehaald wegens het draaien van een uitgelekt liedje van Anouk. Dat zei de radio-dj woensdagavond in De Wereld Draait Door. Hij downloadde het nummer ‘With you’, dat niet officieel is uitgebracht, van een fansite van de Haagse zangeres en draaide het in zijn show op 3FM. Hoewel EMI hem verzocht het nummer niet meer te draaien, liet hij de ballad opnieuw horen in de talkshow van de Vara. Volgens Beelen is het liedje geschreven door de Canadese songwriter Dan Hill. Hij componeerde e veneens de single ‘I don’t wanna hurt’, dat op het nieuwste album van Anouk staat. ‘Who’s your momma’ verscheen in november vorig jaar. EMI kon woensdagavond nog niet reageren op de kwestie. (RTL)

“DAB-verdeling wordt gekoppeld aan FM”

PvdA-staatssecretaris Frank Heemskerk heeft de opzet van de DAB-verdeling drastisch gewijzigd. De meest drastische wijziging is dat bij de herverdeling van landelijke FM-frequenties die in 2009 er een koppeling zal plaats vinden, waarbij er gezamenlijke DAB/FM licenties zullen orden afgegeven. Op deze wijze wil de PvdA-bewindsman de radio-invulling verder gestalte geven, waarbij telkens gedeeltelijke DAB-capaciteit en landelijke FM-capaciteit per radiopartij wordt gegund middels één vergunning. Dit blijkt uit geopenbaarde stukken van de staatssecretaris waarover Dutchmedia bericht Ondertussen zal – als het aan de regering ligt – een ingezette verdeling dit jaar na de zomer aangepast plaats vinden. De regionaal/lokaal gerichtte L-band zal worden verdeeld met de plicht 3 tot 4 radiostations (per lokale/regionale regio) aan te bieden in 117 regio’s. Ook zal een landelijke DAB-kavel worden verdeeld die ofwel regionaal ofwel landelijk kan worden ingevuld. De ingebruikname van de laatste frequentie wordt vervroegd naar 2011. Heemskerk zinspeelt er op om Deze laatste krijgt evenwel de bestemming ‘omroep’, waarmee eventuele multimediale en televisietoepassingen kunnen worden uitgevoerd. In 2009 zullen de gekoppelde FM/DAB licenties worden vergeven. De FM-licenties gaan dan in per 1 september 2011; deze DAB-licenties op kavel 11C kunnen per direct in 2009 na verlening in gebruik worden genomen. Een tweede (regionale) kavel voor DAB die ook een radiobestemming krijgt, zal per 2011 in gebruik kunnen worden genomen maar al in 2009 worden verdeeld. Heemskerk zinspeelt er op om die voor publieke regionale en commercieel regionale omroep beschikbaar te stellen. De landelijke publieke omroep heeft thans al één DAB-kavel waarvan overigens de vergunning op 31 augustus 2010 vervalt. Na 2012 komt nog meer frequentieruimte beschikbaar voor digitale omroep waarvan de bestemming nog moet worden bepaald. De reden dat de staatssecretaris uiteindelijk zijn beleid drastisch heeft aangepast is volgens zijn eigen zeggen het “geen goede weerslag vormen van de wensen van betrokken partijen,” aldus Heemskerk in een brief aan de Tweede Kamer. Eerder volhardde Heemskerk in zijn voornemen om alle DAB-frequenties met een plicht tot het ‘hosten’ van 19 radiostations als omroepbestemming te willen veilen. De Tweede Kamer riep de staatssecretaris hier op ter verantwoording. Gezamenlijke radiostations die in de loop der jaren wisselende standpunten in het DAB-dossier hebben ingenomen, hebben de afgelopen periode gepleit voor de bestemming radio .

UIT DE MEDIA:

** Endemol Nederland heeft Arjan van Westerloo benoemd tot Hoofd Sport. Van Westerloo krijgt de leiding over de nieuwe productie-eenheid van Endemol Nederland, die zich onder meer gaat richten op de productie van programma’s voor het digitale kanaal van de Eredivisie CV (ECV). Van Westerloo (36) heeft ruime ervaring met verschillende facetten van de sportproductie. Zijn loopbaan begon in 1990 bij NOS Studio Sport. In 2000 stapte Van Westerloo over naar T.E.A.M. Marketing, waar hij als Head of TV Operations de Champions League en de Uefa Cup onder zijn hoede had.Na een korte terugkeer naar Studio Sport, trad van Westerloo in 2005 in dienst bij Talpa Media om voor de zender Talpa (later Tien) leiding te geven aan de sportprogrammering. Ook was hij verantwoordelijk voor de aankoop van een groot pakket voetbalrechten. Na de Talpa-periode werkte hij als programmacoördinator van RTL Sport. (adformatie)

** Ondernemers in het midden- en kleinbedrijf (MKB) en maatschappelijke instellingen ontvangen binnenkort en informatiepakket over glasvezelaansluiting via BreedNet. BreedNet, een project van Stichting iMMovator in samenwerking met de gemeente Haarlem, brengt vraag en aanbod bij elkaar. Steeds meer bedrijven en instellingen willen een snelle internet- en dataverbinding. Bestaande verbindingen zijn vaak te langzaam. Glasvezel is tot tweehonderd keer sneller dan kabel of ADSL. BreedNet maakt gebruik van een open netwerk. Dit betekent een volledige vrije keuze in diensten en dat iedereen via BreedNet diensten kan aanbieden zoals telefonie, internet, televisie, camerabewaking en ICT-beheer op afstand. (HD)

** De politie Flevoland heeft TMF-vj Sascha Visser uitgenodigd een dagje mee te lopen. Op die manier hoopt de politie hem te laten inzien dat zijn actie in de Eemhof in Zeewolde afgelopen maandag niet door de beugel kan. De vj werd aangehouden toen hij zich voor zijn tv-programma ‘Wakker Worden met Sascha’ had verstopt in een zwembad op De Eemhof en waarvoor de politie voor niets werd ingeschakeld. Het bleek om een stunt te gaan. Ondanks het feit dat de oproep dinsdagavond al in enkele tv-shows te horen is geweest, heeft de TMF-vj nog niet op het aanbod gereageerd. (Omroep Flevoland)

** Het militaire regime in Myanmar BBC-journalist Andrew Harding uitgewezen. Azië-correspondent Harding werd gedeporteerd omdat hij probeerde via een toeristenvisum het land binnen te komen. Bij een cycloon zijn naar verluidt minstens 22.000 doden gevallen. Harding wilde van de ramp verslag doen. Door het weinige nieuws dat uit Myanmar komt, is de omvang van de ramp onduidelijk. Volgens onbevestigde berichten zouden er mogelijk tienduizenden meer doden zijn gevallen. De militaire junta is bevreesd voor buitenlandse inmenging maar heeft schoorvoetend om internationale assistentie gevraagd. (NRC)

** Producent Eyeworks en de AVRO hebben dinsdag in het Zwitserse Luzern ieder een Gouden Roos in de wacht gesleept. Dit hebben de bedrijven laten weten. Eyeworks won in de categorie ‘entertainment’ met het programma ‘Hider in the house’, dat uitgezonden wordt door de BBC. De AVRO won met The Phone in de categorie ‘reality-show’. Het jaarlijkse Gouden Roos Festival geldt internationaal als het meest prestigieuze Europese festival voor amusementsprogramma’s voor televisie. The Phone is wekelijks te zien op Nederland 3. Het format is door de AVRO en productiebedrijf Park Lane, van onder anderen Beau van Erven Dorens, ontwikkeld. ‘Hider in the house’ is een jeugdprogramma van Eyeworks UK, dat wordt uitgezonden door de BBC. Het programma gaat over kinderen die een weekeinde lang een beroemdheid voor hun ouders moeten verbergen in hun eigen huis. (Telegraaf/ANP)

** De Belgische kabelmaatschappij Indi biedt sinds kort een pakket van zes digitale Turkse zenders aan. Indi gaat daarmee in op een vraag van de Turkse gemeenschap en van de huisvestingsmaatschappijen die de wildgroei aan schotelantennes willen stoppen. Indi is een samenwerkingsverband tussen de kabelmaatschappijen Integan, Infrax en PBE, drie volledig onafhankelijke intercommunales. Indi bedient naar eigen zeggen ongeveer 800.000 gezinnen in Vlaanderen (VRT)

“Jeroen Post krijgt programma op 100 % NL”

Jeroen Post is binnenkort waarschijnlijk te horen op radiozender 100% NL. De voormalige TMF-presentator verzorgt binnenkort elke vrijdag van 19.00 uur tot 21.00 uur een programma, vertelt hij zelf althans in Veronica Magazine. De radiozender, waarvoor Post eerder een nachtelijk programma met urbanmuziek presenteerde, wil dit nog niet bevestigen. “Er staat nog niets vast”, laat programmadirecteur Ron Sterrenburg weten. Op de tijd van uitzenden die Post noemt voor zijn programma, wordt nu muziek gedraaid zonder dat die wordt gepresenteerd. De 32-jarige Post was jarenlang te zien als vj bij TMF. Tegenwoordig begeleidt hij nieuwe vj’s van de muziekzender en geeft hij presentatietrainingen. (De Pers)

UIT DE MEDIA:

** Endemol en Talpa Content gaan joint ventures oprichten in zes landen waar Endemol al actief is. Deze overeenkomst volgt op de distributieovereenkomst van oktober 2007, voor de internationale verkoop door Endemol van Talpa’s portfolio van programma’s en formats. De op te richten 50/50 joint ventures gaan zich toeleggen op verkoop, productie en exploitatie van TV-formats die door Talpa zijn ontwikkeld. De landen zijn de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Spanje, Frankrijk en Italië. Mogelijkheden voor joint ventures in andere landen worden onderzocht. In Nederland blijft Talpa haar eigen verkoop doen. In alle overige gebieden is Endemol, ook in de toekomst, de distributeur van Talpa-content. (Endemol/NL Kabel)

** Het Nederlands Film Festival 2009 lijkt al verzekerd van een kaskraker. Het is Stenders – The Movie, die in Utrecht in première gaat. Hoewel de opnamen nog moeten beginnen hebben veel BN’ers hun medewerking al toegezegd. Zo zijn er hoofdrollen voor Katja Schuurman en Sophie Hilbrand. Ook Fatima Moreira de Melo, Geert Hoes en Thomas Berge hebben hun medewerking toegezegd. Stenders – The Movie is de verfilming van de autobiografie van 3FM-deejay Rob Stenders. De Utrechtse Margreet van Gils, indertijd zijn radioproducent, wordt gespeeld door Zomerhitte-ster Sophie Hilbrand. (RTV Utrecht)

** Mede op advies van de Programmaraad Kabeltelevisie en –radio Delft voert Casema op dinsdag 6 mei twee wijzigingen door in het radiopakket van Delft. Radio Rijnmond komt in de plaats van de Tweede kamerlijn (87,6 MHz) en Radio Noordzee Nationaal komt in de plaats van plaats van BBC Radio 4 (106, 8 MHz). Casema-abonnees kunnen BBC Radio 4 en Tweede kamerlijn blijven ontvangen wanneer zij zich abonneren op het gratis Standaardpakket van Casema Digitale Televisie. In dit Standaardpakket zit ook het digitale radiopakket met 52 radiozenders.

** De Nationale Dodenherdenking is zondag door ruim 2,3 miljoen mensen bekeken op Nederland 1 en RTL4. Op Nederland 1 was de dodenherdenking op de Dam, op het Journaal van 20.20 uur na, het best bekeken programma. Ruim 1,6 miljoen mensen zagen hoe koningin Beatrix en prins Willem-Alexander een krans legden op het monument op de Dam in Amsterdam. Dat blijkt uit cijfers van de Stichting KijkOnderzoek. Naar het RTL 4-programma Dodenherdenking Waalsdorpse vlakte keken ruim 700.000 mensen, becijferde KijkOnderzoek.

** De publieke omroepen behaalden in week 18 over de gehele dag gezamenlijk een gemiddeld marktaandeel van 33.5%. De zenders van RTL Nederland behaalden in deze week een marktaandeel van 23.9% en de SBS zenders 19.3%. In het avondtijdvak behaalden de publieke omroepen een marktaandeel van 36.1%, de zenders van RTL Nederland 27.7% en de SBS zenders 22.4%. In week 18 bedroeg de gemiddelde kijktijd over de gehele dag 173.6 minuten. (SKO)

** De Belgische krant Het Volk verdwijnt op 10 mei. De lezers gaan over naar Het Nieuwsblad, een krant van dezelfde uitgeverij Corelio. De uitgeverij heeft dat maandag gemeld. Het Nieuwsblad en Het Volk worden al jaren gemaakt door één redactie. Ze hebben dezelfde hoofdredacteur. Op de voorpagina na waren er nog nauwelijks inhoudelijke of vormverschillen tussen beide kranten. De oplage van Het Volk was vorig jaar met ruim 6 procent gedaald tot 66.200 exemplaren. (ANP)

** De VVD in Amstelveen vindt dat schotelantennes te veel in het zicht hangen. De partij vraagt zich af waarom Amstelveen daar niet, net als andere gemeentes tegen optreedt. De VVD-fractie maakte een ronde door de gemeente en ontdekte dat veel schotelantennes zo hangen dat voorschriften overtreden worden. Zo zouden de schotels ‘binnen de gevel’ moeten worden geplaatst. Bij inspectie van VVD bleek dit lang niet overal het geval. Met name bij gebouwen die het eigendom zijn van Amstelveense woningbouwcorporaties. De partij vraag zich af of de regelgeving rond het plaatsen van schotelantennes wel voldoen dan wel goed wordt nageleefd in Amstelveen. VVD heeft schriftelijke vragen aan het College van B en W gesteld over de richtlijnen rondom het plaatsen van schotels. De partij vraagt ook of het college het terugdringen van schotels in het straatbeeld stimuleert. (via o.a. Amstelveens Weekblad)

** Amnesty International heeft zaterdagmiddag op de Dag van de Persvrijheid in Maastricht actie gevoerd voor de vrijlating van een Chinese journalist. De man, Huan Jinqui, zit in China een gevangenisstraf van acht jaar uit omdat hij pleitte voor vrijheid van meningsuiting. Dit liet een woordvoerder van Amnesty weten. Amnesty voerde actie voor het Centrum voor de Journalistiek in Maastricht, waar op dat moment een lezing plaatsvond in het kader van de Dag van de Persvrijheid. Honderden mensen tekenden een petitie voor vrijlating van de journalist, en vijftig mensen lieten zich met borden met teksten op de foto zetten op een nagebouwd erepodium van de Olympische Spelen. Deze foto’s gaan per internet naar de Chinese machthebbers. (ANP/BNR)

** Cineast/fotograaf Jo Bokma, in de jaren vijftig huisfotograaf van dierentuin Artis in Amsterdam, is donderdag op 95-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie zaterdag laten weten. Bokma, die na de oorlog begon als freelance fotograaf, maakte als een van de eersten beelden van de watersnoodramp in 1953. Tijdens zijn werk voor Artis maakte hij vele films en foto’s die onder andere voor onderwijs werden gebruikt. Hij was verder de mede-oprichter van het blad Artis en enige tijd secretaris/penningmeester van de Nederlandse Vereniging van Fotojournalisten. In het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam is werk van Bokma te zien. Hij wordt vrijdag in Amsterdam gecremeerd. (ANP/Gelderlander)

** Nickelodeon bestaat vijf jaar en trakteert de jonge kijkers op een feestelijk weekend. Mét marathonuitzendingen van Ned’s Survival Gids en Drake & Josh. De afgelopen weken mochten jongens en meisjes zelf laten weten welk programma ze het liefst het hele weekend op televisie willen zien. Ned’s Survival Gids en Drake & Josh kwamen als grote winnaar uit de bus. De meidengroep KUS! praat alle uitzendingen van Het Kids’ Choice Weekend aan elkaar. (Telegraaf)

“Volkskrant moet fors betalen voor Het Gesprek”

De Volkskrant moet 3 miljoen euro betalen voor een minderheidsbelang in tv-zender Het Gesprek. Daarnaast kost de zender in de exploitatie 4,5 miljoen per jaar, meldt De Telegraaf. De krant en de zender zijn in exclusieve besprekingen. Ook het mediabedrijf van Harry de Winter, WinterMedia, is bij de deal betrokken. Hij wordt adviseur van De Volkskrant voor het ontwikkelen van televisieprogramma’s. De Volkskrant zal voor de financiering de aandeelhouders van PCM, Stichting De Volkskant en grootaandeelhouder SDM, warm moeten maken. Maar die hebben volgens ingewijden weinig zin in de verlieslatende zender. Stichting De Volkskrant moet nog ongeveer 7 miljoen op tafel leggen om de gratis krant DAG dit jaar op de been te houden. Na deze betaling komt het einde van de liquiditeit van de stichting in zicht. Maar volgens de Volkskrant is de tv-zender een unieke kans ‘om de multimediale strategie enige vaart te geven’. (via Adformatie)

UIT DE MEDIA:

** Adam Curry gaat een show presenteren op de Nederlandse radio. Vanaf 12 mei is de dj te beluisteren op Arrow Classic Rock met een dagelijkse ochtendshow. Dat vertelde Curry donderdag in de talkshow van Robert Jensen op RTL 5. Curry vliegt niet dagelijks op en neer vanuit zijn woonplaats in Engeland, maar presenteert het programma vanuit zijn eigen thuisstudio in het Engelse Guildford. (via NOVUM)

** De organisatie van buitenlandse correspondenten in de Chinese hoofdstad Peking heeft de Chinese regering opgeroepen onderzoek te doen naar zeker 10 doodsbedreigingen onder haar leden. De journalisten zijn de afgelopen weken door onbekenden bedreigd wegens onder meer hun verslaggeving over de recente Tibetaanse opstanden in China.Ook zijn in tientallen gevallen buitenlandse correspondenten gehinderd,geïntimideerd en tegengewerkt,aldus de organisatie in een verklaring. Volgens Melinda Liu (Newsweek),preses van de correspondentenclub,hebben de autoriteiten in de aanloop naar de Spelen volledige vrijheid van handelen beloofd aan buitenlandse journalisten. (NOStt)

“GfK, Nipo en Intomart in één bedrijf”

GfK en TNS, de grootste Duitse en de grootste Britse marktonderzoeker, kondigen een fusie aan. Dat heeft ook grote gevolgen voor de Nederlandse markt van marktonderzoek. De fusie van komt niet als een verrassing. Ze worden wel groot. Met een gezamenlijk omzet van 4 miljard gaan ze marktonderzoeker Nielsen te lijf die op 4,7 miljard dollar omzet staat. Beleggers waren er blij mee: de koers van TNS steeg met 16 procent en die van GfK met 8 procent. De officiële aankondiging spreekt van GfK-TNS als de nieuwe naam. Dat zal dan ook in Nederland wel de naam worden van de bundeling van TNS Nipo in Amsterdam, hier de grootste marktonderzoeker, en GfK Nederland in Dongen en Intomart GfK in Hilversum. Dat wordt hier te lande een hele grote speler in marktonderzoek, wellicht reden voor de NMa om naar de fusie te kijken. De beide voorzitters van de groepen, Hans-Joachim Riesenbeck van GfK en Donald Brydon van TNS, worden samen voorzitter van de raad van commissarissen. Brydon treedt terug in 2010 waarna Riesenbeck als enige president-commissaris zal worden. Voorzitter van de raad van bestuur wordt de huidige baas van TNS, David Lowden. Ook komt het mondiale hoofdkantoor in Londen, met een ‘hoofdkantoor’ met ‘belangrijke activiteiten’ in Neurenberg, de zetel van GfK nu. Professor Dr. Klaus Wübbenhorst, bestuursvoorzitter van GfK, treedt terug en wordt commissaris. Ook marketing- en reclamegroep WPP wilde TNS inlijven, zo ging het gerucht, maar deze vist nu achter het net. (Via Emerce / Peter Olsthoorn)

UIT DE MEDIA:

** Jeroen Snel, presentator van de EO-quiz De Grootste Royaltykenner van Nederland, is boos op Marc van der Linden omdat hij de naam van de winnares van tevoren bekendmaakte. “Zo ga je niet met wlkaar om”, zei Jeroen woensdagavond. Marc had de naam van de winnares, Esther Wolswinkel, al in RTL Boulevard geroepen. Dat terwijl de quiz nog moest worden uitgezonden die avond. De Boulevard-expert was zich van geen kwaad bewust. “De uitslag lag toch al op straat, onder meer via internet”, zei hij in Shownieuws. (Telegraaf)

** Wegens een technische storing bij UPC was er woensdagmiddag enige tijd geen uitzending mogelijk op TV Rijnmond. Ook teletekst werkte niet. De storing trof alleen kijkers via UPC. Mensen met digitenne of satelietontvangst konden wel naar Rijnmond kijken. Het probleem is inmiddels verholpen. Update: Donderdagochtend heeft zich opnieuw een storing voorgedaan bij TV Rijnmond. Een groot deel van de kijkers ontving alleen een stilstaand beeld. Ook teletekst werkte niet. Waarschijnlijk ging het om een herhaling van het probleem dat zich ook woensdag voordeed bij de kabelmaatschappij UPC.

** De besturen van lokale omroepen van Waalre en Radio Horizon, de lokale omroep van de gemeentes Cranendonck en Heeze-Leende, hebben besloten tot een fusie tussen beide omroepen. Zij hebben daartoe op 26 april 2008 samen een verzoek naar het Commissariaat voor de Media gestuurd. Naar verwachting zal het Commissariaat dit najaar een besluit nemen. Na goedkeuring zal er 1 gezamenlijk programma worden uitgezonden via de al aanwezige etherfrequenties en kabelnetten in de betrokken gemeentes. Dat betekent onder meer dat in de gemeente Waalre voortaan de radioprogramma’s van Radio Horizon te horen zullen zijn, uitgebreid met programma’s, informatie en nieuwsberichten uit Waalre. In Waalre zullen het Aalst-Waalre Journaal en een kabelkrant blijven uitzenden. (Persbericht via Pieterjanssen.web-log.nl)