Media kort: mei 2009

Arrow wil doorstart maken

De failliet gegane zenders Arrow Classic Rock en Arrow Jazz FM willen een doorstart maken. Ad Ossendrijver zei vandaag op een symposium voor programmaraden dat hij inmiddels een accoord heeft bereikt daarover met de curator en (nieuwe) aandeelhouders. Crosspoints BV en Rokit BV, de BV’s achter Arrow Classic Rock, Arrow Jazz FM en Caz zijn eind april failliet verklaard. Mediad BV, de BV van Ad Ossendrijver heeft het merkenrecht van Arrow Jazz FM en Arrow Classic Rock in handen. “Ik ben Arrow,” zo verklaarde Ad Ossendrijver die daar door mee wil gaan. Volgens Ossendrijver zal Caz alleen op internet doorgaan en niet langer op de kabel (en satelliet) uitzenden. UPC en Ziggo zeggen desgevraagd nog in gesprek te zijn met Ossendrijver over continuering van de zenders en nog geen overeenstemming te hebben. Ad Ossendrijver heeft zelf de inboedel van het failliete Crosspoints BV en Rokit BV gekocht die werd geveild. In de nieuwe situatie gaan Arrow Classic Rock en Arrow Jazz FM primair voor kabel- en internetdistributie. Uitzendingen via de FM-ether horen daarbij niet langer tot de doelstelling. Volgens Ossendrijver wordt het belang van internetbeluistering groter en daar wil de zendergroep op inhaken. (Via Dutchmedia)

UIT DE MEDIA:

** De bekende Amerikaanse presentator Jay Leno (59) heeft vrijdag na zeventien jaar afscheid genomen van The Tonight Show. Hij kreeg een staande ovatie van het publiek aan het begin van zijn laatste talkshow in de avond. ‘Toen ik begon, was mijn haar zwart en de president wit’, grapte de presentator. Hij bedankte onder anderen Monica Lewinsky voor de affaire met oud-president Bill Clinton, zodat hij afgelopen jaren voldoende materiaal had om grappen over te maken. Ook bedankte hij zijn werkgever NBC. 

** RTL Nederland heeft zich de uitzendrechten verworven voor de UEFA Europa League. De omroep zelf wil nog niets bevestigen, maar sluit een televisiecontract af voor de periode 2009-2012. Betaalzender Eredivisie Live verkreeg ook de rechten voor de Europa League. De overeenkomst houdt in dat RTL op de wedstrijddagen de eerste keus voor duels van Nederlandse clubs heeft. De tweede keus is voor de abonneezender van de profclubs, die de live-wedstrijd van RTL dus niet tegelijkertijd in beeld mag brengen. 

** De wedstrijden uit de Champions League blijven de komende drie seizoenen op dinsdag en woensdag bij de NOS te zien. De publieke omroep betaalt voor de uitzendrechten een fractie van voorgaande jaren, zo melden ingewijden. De afgelopen seizoenen werd voor de duels circa 30 miljoen euro per jaar betaald. Dat bedrag daalt nu drastisch naar ongeveer 10 miljoen euro per seizoen. 

UIT DE MEDIA:

** De nieuwe cultuurzender BravaNL gaat op 1 juli a.s. van start met proefuitzendingen via het kabelnetwerk van UPC in de regio Haarlem en omstreken. Een en ander is het gevolg van een advies van de programmaraad Haarlem, die als eerste programmaraad in Nederland heeft besloten dat BravaNL huis-aan-huis moet worden doorgeven. Het advies geldt voor UPC en haar concurrent Lijbrandt Telecom, die in de regio Haarlem samen 65.000 kabelhuishoudens bedienen.

** Telecombedrijf KPN stopt met ingang van 1 juni met de dienst ’toets 5 bij bezet’. Dat heeft het bedrijf laten weten. KPN stopt naar eigen zeggen met de dienst omdat er steeds minder gebruik van werd gemaakt. ”Daarom wordt het niet geïntegreerd in ons nieuwe systeem”, zei een woordvoerder vrijdag. Mensen die van een vaste telefoon naar een ander vast toestel belden en een ingesprektoon kregen, konden de 5 intoetsen zodat zij een belsignaal kregen wanneer de andere lijn weer vrij was. De service was gratis en werkte alleen op traditionele telefoonlijnen. (NU)

** De start van het nieuwe Overijsselse regionale TV-station ‘Onze TV’ is uitgesteld. Aanvankelijk zou de zender per 1 juni te zien zijn, maar dat wordt nu pas 1 september. Dat zegt initiatiefnemer Frans Strikker. Hij ontwikkelt samen met TV-presentator Willy Oosterhuis en zakenpartner Ronald Nijboer plannen voor de zender. Volgens Strikker is 1 juni op de kabel niet haalbaar. Oosterhuis en Nijboer hebben volgens hem geen tijd programma’s te maken, omdat zij verwikkeld zijn in een juridische strijd met de eigenaren van amusementsboulevard Go Planet in Enschede. V olgens de initiatiefnemer is vanaf maandag 1 juni wel de website van ‘Onze TV’ operationeel. Oosterhuis en Nijboer beweren schade te hebben geleden door het zakelijk conflict met Go Planet en hebben aangifte gedaan. (RTV Oost)

** Het huis-aan-huis-blad Flevo Post verschijnt vanaf volgende week in Lelystad en Dronten alleen op woensdag. De vrijdageditie wordt geschrapt omdat er door de economische recessie te weinig geld uit reclame binnenkomt. De directie van uitgeverij Boom benadrukt dat de teruggang in eerste instantie voor de zomerperiode geldt. Zodra het financieel weer mogelijk is, zal de krant weer 2x per week verschijnen in Lelystad en Dronten. De bezuiniging heeft geen gevolgen voor het personeel. (Omroep Flevoland)

** Komende zaterdag zal het themakanaal Z@ppelin 24 gelanceerd worden door de Nederlandse Publieke Omroep via de digitale kabelpakketten, IPTV-aanbieders en internet. Dit is aan DutchMedia bevestigd door de KRO. Z@ppelin24 zal van 03:30 tot 20:30 uur uitzenden op het kanaal van Familie 24. Het kanaal zal voornamelijk eerder uitgezonden jeugdprogramma’s van Z@ppelin (Nederland 1/3) opnieuw uitzenden. Op 21 april jl. gaf minister Plasterk (PvdA) toestemming voor de lancering van dit kanaal, dat in combinatie met een kanaal over opvoeding en ouders, wordt uitgezonden. Familie24 dat op dit kanaal uitzendt van 20:30 tot 03:30 uur, startte haar uitzendingen enkele weken geleden.

** Ruim 2,5 miljoen Nederlanders hebben woensdagavond op Nederland 3 gekeken naar de finale van de Champions League. Dat blijkt uit donderdag gepubliceerde kijkcijfers van de Stichting KijkOnderzoek. Nederland 3 scoorde een marktaandeel van 38,1 procent. Dat betekent dat bijna vier van de tien mensen die voor de tv zaten heeft gezien hoe Barcelona in het Olympisch stadion van Rome Manchester United versloeg met 2-0. De wedstrijd was dan ook het best bekeken programma van de woensdagavond.

** Canal Digitaal wijzigt de komende weken haar zenderaanbod. Per 31 mei zal de doorgifte van ActionNow worden gestaakt; per 3 juni zal de uitzending van Playboy TV stoppen evenals het ‘Etalagekanaal’. De filmzender MGM zal per 3 juni verhuizen naar de Astra1-positie en voortaan onderdeel uitmaken van het ‘familiepakket’. Vanaf 1 juli zal MGM de uitzendingen op de Astra23,5 staken. 

** Jan van Friesland (52) is benoemd tot chef binnenland van NOS Nieuws. Vanaf 22 juni gaat hij aan de slag op de redactie in Hilversum. Van Friesland is onder meer de oprichter van Buitenhof. Ook was hij jarenlang eindredacteur. Daarnaast heeft hij voor de NPS, VARA en VPRO documentaire-series en projecten geleid, zowel actualiteiten als achtergronden. Adjunct hoofdredacteur Tim Overdiek: “Jan is een journalistiek zwaargewicht die zijn sporen heeft verdiend én de Publieke Omroep goed kent. In combinatie met zijn leidinggevende ervaring is hij de juiste man die onze belangrijkste redactie, samen met zijn plaatsvervangers, naar een hoger niveau kan en gaat tillen.” (Persbericht)

** De intocht van de Nijmeegse Vierdaagse op vrijdag 24 juli is dit jaar vrijwel landelijk live te volgen. Acht regionale omroepen zenden het tv-verslag van Omroep Gelderland die dag rechtstreeks uit. Het is de 15de keer dat TV Gelderland de intocht live verslaat. Ook zijn er dagelijks uitzendingen over de intocht en de wandelaars. De uitzendingen worden gemiddeld door 40% van de Gelderlanders bekeken. De intocht is dit jaar live te volgen in Noord- en Zuid-Holland, Flevoland, Zeeland, Utrecht, Overijssel, Brabant en Limburg en Gelderland, natuurlijk.

** Het feest rond de twintigste verjaardag van Eurosport is allesbehalve groots en meeslepend te noemen. In een zweterig studiootje op Roland Garros blaast de Zweedse tennislegende Mats Wilander, die een dagelijkse talkshow verzorgt vanaf de tennisbanen in Parijs, de kaarsjes uit van een grote piepschuimen taart. Van de toespraak die de Franse zenderbaas van Eurosport Laurent-Eric Le Lay vervolgens in beroerd Engels afsteekt, dommelen de cameramensen en technici om hem heen bijna in slaap. Toch heeft de pan-Europese sportzender alle reden voor een feestje. Alleen al het kale feit dat het kanaal, eigendom van de Franse commerciële zendergroep TF1, na twintig jaar nog altijd bestaat is een felicitatie waard.

“Forse bezuinigingen bij RTL-Nederland”

RTL-Nederland moet stevig bezuinigen. Er moet 20% bespaard worden op de kosten. Dat melden diverse bronnen aan het Financieel Dagblad. Alle onderdelen van het bedrijf moeten bijdragen om de bezuiniging te realiseren. Het bedrijf voegt zich hiermee in een lange rij van mediabedrijven waar hard wordt ingegrepen. Vorige week kondigde het AD aan dat daar 25% van het personeel moet verdwijnen. Op de redactie worden 124 van de 421 banen geschrapt. De eigenaar van de RTL Group, het Duitse mediaconcern Bertelsmann, is hard getroffen door de kredietcrisis. Het concern boekte in het eerste kwartaal een verlies van euro 78 mln en zag zijn omzet teruglopen. In dezelfde periode vorig jaar maakte Bertelsmann nog een respectabele winst van euro 35 mln. Bertelsmann lijdt onder de dalende advertentiemarkt. Het bedrijf herhaalde zijn verwachtingen dat de omzet en het bedrijfsresultaat in 2009 zullen dalen. (FD)

UIT DE MEDIA:

** Fons van Westerloo wordt voorzitter van de omroepvereniging Wakker Nederland. Dat schrijft De Telegraaf woensdag op de voorpagina van de krant. De 63-jarige Van Westerloo stond eerder aan het roer bij SBS en RTL, totdat hij in februari 2008 afzwaaide. Hij verklaarde een half jaar geleden nog een nieuwe grote baan niet te zien zitten, maar het begon bij hem ’te kriebelen’ toen hij vorige maand door Wakker Nederland werd gepolst.

** Op 29 mei start Sky Radio met het nieuwe online radiostation ‘Sky Radio SummerHits’. Vanaf dat moment is het altijd zomer op je radio met 24 uur per dag de meest vrolijke, zonnige en swingende hits op Skyradio.nl. In navolging van de succesvolle online radiostations ‘Sky Radio Love Songs’ en tijdens de kerstperiode ‘Sky Radio the Christmas Station’, luidt Sky Radio op 29 mei vanaf 12:00 uur alvast de zomer in met het nieuwe online radiostation ‘Sky Radio SummerHits’. (Persbericht)

** Het 40ste verjaardagsfeestje van Pinkpop is dit weekend het startsein voor 3 On Stage. Onder deze naam brengt Nederland 3 deze zomer de beste muziekfestivals, waaronder naast Pinkpop ook Parkpop, Zwarte Cross, Sensation, Mysteryland, Lowlands, Extrema Outdoor en het XNoizz Flevo Festival. Tegelijkertijd met de introductie van 3 On Stage wordt ook de nieuwe site nederland3.nl gelanceerd. Deze staat vanaf vandaag geheel in het teken van 3 On Stage. (Persbericht)

** Uitgeverij Bzztôh is failliet verklaard. De Haagse uitgeverij heeft het faillissement zelf aangevraagd wegens een sterk gedaalde omzet. Veertien mensen verliezen hun baan, meldde de site van Boekblad, het vakblad voor de boekenbranche, woensdag. De uitgeverij zelf is niet voor commentaar bereikbaar. Volgens het Boekblad moet eind volgende week duidelijk worden of er een doorstart plaatsvindt of dat de uitgeverij in del en wordt verkocht. De site van Bzztôh is offline en bij de uitgeverij wordt de telefoon niet opgenomen. 

** De lokale omroep RTV Arnhem wil zich vooral richten op internet. Radio en tv worden bijzaken. Er komt een internetsite waaraan iedereen in de stad bijdragen kan leveren. Dat kan heel goed de al bestaande site Arnhem- Direct worden. Zelf produceert de omroep alleen het nieuws. Wethouder Rita Weeda is het eens met de nieuwe opzet. Zij stelt mogelijk vandaag al de gemeenteraad voor RTV Arnhem zijn gang te laten gaan, maar vooralsnog slechts voor de bestaande jaarlijkse subsidie van 128.000 euro. In zijn Meerjaren Optieplan 2010-2014, dat nog niet openbaar is gemaakt, vraagt de omroep aan de gemeente veel meer.

** Bij politiebureaus in Utrecht hangt een poster met daarop een afbeelding van undercoverjournalist Alberto Stegeman. De poster waarschuwt de medewerkers voor de journalist, aldus een woordvoerder. Stegeman wist eerder al succesvol binnen te sluipen bij Schiphol en defensie. Hij toonde daarmee aan dat de beveiliging daar rammelde. 

UIT DE MEDIA:

** Radio Continu zendt weer uit via haar etherfrequentie in Groningen (92.4 MHz). De studio van Radio Continu werd in de nacht van maandag op dinsdag getroffen door onweer. “Na alle schade te hebben opgenomen kwamen we tot de conclusie dat echt alle apparatuur kapot is. Maar met een aantal technische mensen hebben we op de zender in Groningen weer muziek, verder wordt er met man en macht gewerkt om de rest ook weer in orde te krijgen wat wel wat tijd in beslag zal nemen”, aldus Radio Continu op haar website.

** Belgacom, de moedermaatschappij van Proximus, gaat in beroep tegen de boete die de Belgische Raad voor Mededinging het bedrijf heeft opgelegd. Gisteren kreeg Proximus een boete van 66,3 miljoen euro omdat het zijn dominante positie op de markt van grote zakelijke klanten zou hebben misbruikt. De contracten met die klanten zouden in 2004-2005 met een negatieve marge zijn verkocht. “Belgacom verkoopt nooit met verlies aan bepaalde klanten”, zei topman Didier Bellens vanmiddag op een persconferentie. (VRT)

** KPN heft ‘binnen enkele jaren’ zijn gsm-netwerk op. Dat zegt een woordvoerder van de provider tegen Tweakers.net. Het umts-netwerk zal de taken van het gsm-net overnemen; mobieltjes zonder umts zullen voor KPN-klanten onbruikbaar worden. KPN denkt voldoende capaciteit in huis te hebben om alle klanten te laten bellen, sms’en en internetten over het umts-netwerk, zegt woordvoerder Steve Hufton. Dat kan omdat nu nog een deel ongebruikt is: “We hoeven nog niet alles te gebruiken, omdat we door de overname van Telfort de beschikking hebben over twee netwerken. Die gaan we volledig inzetten tijdens het uitfaseren van het gsm-netwerk.” 

** Artiesten moeten ruim 10 procent inleveren op hun Buma/Stemra-uitkeringen. De organisatie heeft verliezen geleden op de beurzen. Volgens Het Parool blijkt dat uit het jaarverslag van 2008. De rechtenorganisatie is door het verlies niet meer in staat de volledige auteursrechten te betalen aan rechthebbenden zoals componisten en tekstschrijvers. Die zijn voor een groot deel afhankelijk van de uitkeringen. De inkomsten zijn onder meer afkomstig van heffingen op cd’s en het afspelen van muziek in cafés en cafetaria’s. (Spitsnieuws)

** TV-presentator Willy Oosterhuis voelt zich zodanig in zijn reputatie geschaad dat hij, samen met zijn zakenpartner Nijboer, aangifte heeft gedaan van smaad en laster. De aangifte is gericht tegen de directie van amusementsboulevard Go Planet in Enschede. Volgens het duo zijn de beschuldigingen van onder meer fraude op niets gebaseerd. Ook zijn volgens de advocaat de plannen voor een eigen TV-zender niet betaald met geld van Go Planet. Dinsdagmorgen is ook een fikse schadeclaim ingediend bij Go Planet. De directie van Go Planet heeft op hun beurt een vordering bij de rechtbank neergelegd van 400.000 euro. Volgens de directie heeft Go Planet dat tegoed van Oosterhuis en Nijboer. (RTV Oost)

** Door het noodweer in de nacht van maandag op dinsdag zendt Radio Continu in Tweede Exloërmond al de hele dag niet uit. De studio staat er nog, maar daar is wel bijna alles mee gezegd. Door blikseminslag heeft de zender zeker 50.000 euro schade aan de technische installatie. De ISDN-lijnen en computers die hieraan gekoppeld waren, evenals de straalzenders bij de studio zijn onherstelbaar beschadigd. Ook zijn de elektriciteitsleidingen in het complex beschadigd. Het is nog niet bekend wanneer de uitzendingen weer hervat kunnen worden. Reportage TV Drenthe.

** Directeur Johan Boermann van de Media Groep Limburg – de eigenaar van de Limburgse dagbladen – intimideert personeel. Dat verwijt komt van de Nederlandse Verenging van Journalisten, NVJ. Boermann heeft een brief geschreven aan twee journalisten die lid zijn van de redactieraad, en daarin insinueert hij dat zij mede door persoonlijke belangen worden gedreven en dat ze zo aansturen op een arbeidsconflict. De NVJ bestempelt de brief als intimidatie, en eist dat ie de prullenbak in gaat. Gebeurt dat niet, dan overweegt de NVJ een gang naar de rechter. (L1)

** Radio Vaticaan gaat mee met zijn tijd. De officiële spreekbuis van paus Benedictus en de katholieke kerk laat voortaan reclame toe op de zender van het Vaticaan. Met de centen wil het Vaticaan een deel van de werking van de radiozender financieren. Het eerste bedrijf dat mag adverteren op Radio Vaticaan is Enel, een Italiaans energieconcern. Enel levert reclamespots in vijf talen. Radio Vaticaan zendt in 47 talen uit. De media drukken zwaar op de uitgaven van het Vaticaan. Radio Vaticaan zou ongeveer 20 miljoen euro per jaar opsoeperen. Enel liet al weten dat het bijzonder fier is dat het bedrijf de bijzondere primeur te pakken heeft. Het is niet bekend hoeveel centen Enel op tafel heeft gelegd voor de primeur. (VRT)

** De Raad van Bestuur van de NPO heeft vraagtekens geplaats bij de lange termijn toekomst van themakanalen. Volgens voorzitter Henk Hagoort hebben diensten op aanvraag een ‘lang leven’, terwijl je bij de themakanalen de vraaag kan stellen ‘of het wel werkt’, aldus Hagoort. De publieke landelijke omroep heeft thans 12 themakanalen actief onder de noemer Nederland 24. Tot eind vorig jaar waren dit er nog 17. Alhoewel er thans geen concrete wijziging op komst is ten behoeve van de themakanalen, stelt Hagoort dat het ondanks een pilot voor de meting van de kijkcijfers van themakanalen lastig is om te zien dat er grote interesse bestaat. De voorzitter kan zich voorstellen dat voor bepaalde thema’s, themakanalen blijven, maar een groot deel kan op termijn worden omgezet in een aanbod via “Uitzending Gemist”.

** Het commerciële radiostation Radio Continu is door de bliksem getroffen. Bij een inslag op de studioantenne in Tweede Exloërmond is de zender getroffen. Ook vloog een elektriciteitskast van de muur. (RTV Noord)

** Kabel Noord voegt de christelijk georiënteerde zenders Family 7 en JCTV toe aan het digitale basispakket. De Amerikaanse christelijke zender TBN en Schlager TV komen in het pluspakket.

Luistercijfers: 3FM doet goede zaken

Publieke zender 3FM was de grootste groeier in het CLO van maart – april 2009, zo blijkt uit de vandaag bekendgemaakte cijfers van Intomart GfK. Ook Slam FM is een opvallende stijger. 3FM ging van 7,9 naar 8,3 pct. Slam FM noteerde een groei van 0,3 pct naar 2,1. De ORN-zenders daalden van 13,0 naar 12,5 pct. Radio 538 bleef op 11,1 pct en Radio 2 ging van 10,7 naar 10,6 pc Lees verder. Alle marktaandelen:

feb/mrt(in%)	mrt/apr(in%)
01	Radio 538	11.1	11.1
02	Radio 2	10.7	10.6
03	Sky Radio	9.1	8.9
04	Radio 3FM	7.9	8.3
05	Radio 1	7.0	7.2
06	Q-Music	6.9	7.1
07	Radio Veronica	5.6	5.8
08	100 % NL	3.0	3.1
09	Radio5	2.5	2.6
10	Radio 10 Gold	2.6	2.4
11	ClassicFM	2.2	2.3
12	Radio 4	1.9	1.8
13	SlamFM	1.8	2.1
14	BNR Nieuwsradio	0.8	0.9
15	TMF Radio	0.3	0.3
16	KinkFM	0.3	0.3
17	Radio 6	0.2	0.2
==	Regio Radio	13.0	12.5
==	Regionale Commercieel Radio	4.6	4.7
==	Overige	5.6	7.8

UIT DE MEDIA:

** Magic Jazz is gestart met testuitzendingen via AM 1557 vanuit Amsterdam. De zender is vooralsnog uitsluitend binnen ‘de ring’ van Amsterdam te ontvangen. Er wordt gewerkt aan een betere ontvangst. Binnenkort zal het vermogen van de zender worden verhoogd, waardoor ontvangst in het noordelijk deel van de Randstad mogelijk wordt. (Via FMTV) Magic Jazz zendt uit via AM 1557 kHz tussen 19.00 en 07.00 uur.

** Sport1 heeft haar internationale sportrechtenpakket verder uitgebreid met de voetbalrechten voor de Spaanse LaLiga (voorheen Primera Division). De rechten zijn getekend voor een periode van drie jaar en gelden zowel voor live uitzending op televisie als ook voor streaming op het Internet. Sport1 kan in de Spaanse voetbalweekeinden vijf wedstrijden van deze competitie tegelijkertijd vertonen. Op Spaanse voetbalavonden worden clips van de hoogtepunten van de topwedstrijden op de website van Sport1 getoond: www.sport1.nl. Eerder heeft Sport1 ook de exclusieve rechten voor de Italiaanse Serie A verlengd voor het nieuwe voetbalseizoen 2009-2010. Van deze competitie zijn alle thuiswedstrijden van de 12 topclubs live te zien bij Sport1 waaronder Juventus, AC Milan, AS Roma en Internazionale. (Persbericht)

** CAI Bleiswijk en UPC Nederland hebben een contract gesloten over de komst van digitale televisie van UPC in Bleiswijk. Beide partijen verwachten dat begin juni deze dienst geboden kan worden. Digitale televisie komt voor alle inwoners van Bleiswijk via het bestaande kabelnetwerk beschikbaar. CAI Bleiswijk blijft verantwoordelijk voor doorgifte van het analoge radio-en televisiepakket. Dat analoge pakket kost in Bleiswijk per 3 maanden € 27,00 inclusief BTW

** In Nederland is het mogelijk om als failliet radio- en/of televisiestation te blijven uitzenden. Dit bewijzen Arrow Classic Rock, Arrow Jazz FM en Caz waarvan de besloten vennootschappen Rokit BV en Crosspoints BV sinds eind april failliet zijn verklaard door de rechtbank. Desgevraagd geeft het Commissariaat voor de Media aan geen grond tot intrekking te zien zolang de vergoedingen voor het toezicht betaald blijven. Ziggo heeft inmiddels de doorgifte en het distributiecontract aangaande Caz per direct beëindigd (zowel analoog en digitaal) en stelt met betrekking tot Arrow Classic Rock en Arrow Jazz FM nog te bezien of en hoe deze doorgifte doorgaat.

Eenderde banen weg bij het AD

Bij het AD verdwijnen 185 van de bijna 700 banen. Dat heeft uitgever AD Nieuwsmedia dinsdagmiddag laten weten. De redactie van de tweede krant van Nederland wordt met bijna eenderde ingekrompen tot bijna 300 journalisten: 124 van de 421 redactionele banen worden geschrapt. De rest van de banen gaat verloren bij het commerciële deel van de uitgever. De reorganisatie is nodig omdat de krant in de rode cijfers zit en kampt met een teruglopende oplage en advertentie- inkomsten. Bij de ingreep, waarbij het eerder nog leek te gaan om ruim 200 banen, worden ‘enkele tientallen’ tijdelijke contracten van journalisten niet verlengd. De journalistenvereniging NVJ is geschrokken en noemt de ingreep ‘enorm’. Volgens de vereniging gaat het om de grootste reorganisatie in de Nederlandse krantengeschiedenis. De NVJ eist een fatsoenlijk sociaal plan voor ontslagen medewerkers, zoals dat ook bij andere uitgevers is afgesproken. Het AD wil de krant op peil houden door vast werk te vervangen door flexibel werk van freelancers. Zo’n regeling zal kritisch worden bekeken, zegt de NVJ, omdat het AD een slechte staat van dienst heeft als het gaat om het betalen van freelancers. (Via Volkskrant)

Hoofdredacteur Kalmann (AD/Utrechts Nieuwsblad) vertrokken

Hoofdredacteur Arjeh Kalmann (59) van AD/UN heeft dinsdag zijn functie neergelegd. De mededeling kwam op de dag dat de grootschalige reorganisatie van het AD werd aangekondigd. Of zijn vertrek hiermee of met de zaak ‘Wolfsen’ te maken heeft, wil Kalmann niet zeggen. ‘Ik wil hier eerst met mijn redactie over praten.’ Tegenover de website Alles over Utrecht zegt hij: ‘Vanaf dat ik hier werk ben ik alleen maar met reorganiseren bezig geweest. Dit is wat mij betreft een reorganisatie teveel en dat voel ik al een tijdje zo.’ Plaatsvervangend hoofdredacteur bij het AD, Dick van der Meer: ‘Ik heb net gehoord dat hij vertrekt. Ik ben zojuist naar Houten gegaan om zijn taken per direct waar te nemen.’ De hoofdredactie van het AD wordt volgens de reorganisatieplannen gedecimeerd van zes naar twee plaatsen. De functie van regionaal hoofdredacteur kom te vervallen. Dit wil niet zeggen – behalve in het geval van Kalmann – dat de huidige hoofdredacteuren ook uit dienst treden. (via Villamedia)

Refo-omroep luidt noodklok

De Reformatorische Omroep (RO) luidt de noodklok. De omroep heeft op korte termijn 2500 nieuwe donateurs nodig om te blijven bestaan. De RO slaagt er niet in een breed draagvlak in de gereformeerde gezindte te verwerven. „Het aantal nieuwe donateurs blijft structureel achter bij de verwachtingen. Daardoor heeft de omroep zich in de afgelopen jaren niet kunnen ontwikkelen tot een levensvatbaar alternatief”, aldus directeur Arjan van der Zouwen dinsdagmorgen. Hij heeft predikanten en kerken met een brief opgeroepen de omroep te steunen. „Het merendeel van onze achterban kijkt en luistert massaal via internet naar publieke en commerciële omroepen. Met voldoende steun kan de RO zich ontwikkelen tot een volwaardig en verantwoord alternatief. We hopen dat mensen die de reformatorische belijdenisgeschriften onderschrijven ook ten aanzien van de media een keuze maken die daarmee in overeenstemming is, voordat het voor de RO te laat is.” (Ref. Dagblad)

UIT DE MEDIA:

** Uitgeverij VNU Media heeft gisteren intern een reorganisatie aangekondigd. Hoeveel arbeidsplaatsen verdwijnen, wil ceo Erik Hoekstra niet zeggen. Ingewijden becijferen dat het om zeker dertig banen zou gaan. Belangrijkste onderdeel van de reorganisatie is het samenvoegen van de print- en salesorganisaties van Intermediair, het vlaggenschip van VNU. Ook op de redactie van Intermediair wordt bezuinigd, al wil hoofdredacteur Peter ter Horst niet zeggen hoeveel redacteuren weg moeten. Daarnaast snijdt VNU Media met name in de backoffice. Net als alle mediabedrijven heeft ook VNU flink last van het economisch klimaat. ‘Het is erger dan we hadden voorzien. VNU Media is een cyclisch bedrijf, in tijden van economische terugval moeten we altijd ingrijpen, dus nu ook.’ In de verschillende vestigingen van VNU Media werken in totaal zo’n 350 mensen. (Adformatie)

** De Nederlandse cartoonist Wouter Lap is maandag op 76-jarige leeftijd overleden. Dit meldde de schoondochter van de tekenaar dinsdag. Lap overleed bijna een week nadat hij aan een heup werd geopereerd. De cartoonist brak de heup vorige week dinsdag na een val. Een dag later werd hij geopereerd. Hij maakte in de jaren zeventig en tachtig onder meer naam met karikaturen op de achterzijde van de Panorama en werk voor het Nederlandse MAD Magazine. (AD)

** De Zeeuwse Top 40 van Omroep Zeeland is niet meer. De regionale zender heeft de naam op last van de organisatie achter de Nederlandse Top 40 moeten aanpassen. De jaarlijkse muziekverkiezing is daarom (voorlopig) omgedoopt tot de Zeeuwse 40, zo maakte de omroep gisteren bekend. De Stichting Nationale Top 40 heeft het alleenrecht op de naam, erkent hoofdredacteur Edwin de Kort nu. (PZC)

** De publieke radiozender FunX heeft een nieuw themakanaal via Internet gelanceerd: FunX Soul. FunX Soul is na FunX HipHop, FunX Arab, FunX Dance, FunX Latin, FunX Reggae en FunX Slow Jamz de zevende themazender op Internet van FunX.

** De werknemers van de Vlaamse krant De Morgen zijn dinsdagmorgen na de stakingsactie van maandag weer aan het werk gegaan. De actie was een protest tegen de lijst van dertien werknemers die ontslagen worden omdat volgens het personeel daarmee de kwaliteit van de krant in gevaar brengt. Met de actie wilde het personeel ook duidelijk maken dat haar vertrouwen in de directie en hoofdredactie geschonden is. lees verder. Lees ook Columnisten De Morgen schorsen een maand medewerking op.

** Met ‘West in 90 seconden’ brengt Omroep West voortaan elke werkdag om 13.00 uur de headlines van het regionale nieuws. Het korte, actuele videojournaal is te zien via de internetsites Westonline.nl en Youtube.nl. De eerste editie van ‘West in 90 seconden’ is te zien op dinsdag 2 juni. Naast 89.3 Radio West, TV West, Westtext en Westonline.nl zoekt de redactie van Omroep West steeds nieuwe wegen en kanalen om de inwoners van Zuid Holland-noord op de hoogte te brengen van het regionale nieuws. Zo introduceerde de omroep onlangs met succes de Omroep West-twitter, waar het regionale nieuws in korte tekstberichten direct bij de ontvangers wordt bezorgd. ‘West in 90 seconden’ is per dinsdag 2 juni elke werkdag vanaf 13.00 uur te zien op Westonline.nl en op het Omroep West-kanaal om Youtube.nl. De omroep is in gesprek met partijen om ‘West in 90 seconden’ binnenkort ook via andere kanalen dan het internet te verspreiden.

** Leo Fijen stopt per 1 oktober met de presentatie van het RKK-televisieprogramma Kruispunt. Zijn presentatiewerkzaamheden zijn niet langer te verenigen met zijn functie als hoofd van de afdeling Godsdienst en Cultuur van de KRO. Dat schrijft hij in zijn column in het KRO Magazine. Fijen is al twintig jaar verbonden aan het zondagse programma over actualiteiten uit kerk en samenleving. Hij presenteert het programma sinds 1992. Zijn opvolger is Wilfred Kemp, nu presentator van onder meer Soeterbeeck. (Villamedia)

Radio en tv via internet steeds populairder

Iets meer dan de helft van de internetters gebruikte vorig jaar de computer om radio- en televisieprogramma’s te volgen. Iets minder dan de helft las of downloadde kranten via internet. Het mediagebruik via internet gaat volgens het CBS ten koste van de traditionele verschijningsvormen van media, zoals papieren kranten. Dit maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag bekend. Tussen 2005 en 2008 steeg het aantal Nederlandse internetgebruikers dat kranten of nieuwsbladen op internet raadpleegt, met ruim een derde. De toename bij internettelevisie en -radio is nog groter: het gebruik hiervan is vanaf 2005 meer dan verdubbeld. Vooral bij jongeren onder de 25 jaar is internettelevisie populair: ruim 70 procent van de jongeren kijkt of luistert via de computer. Mannen lezen de krant vaker digitaal dan vrouwen: 54 procent tegen 41 procent. Ruim de helft van de internetters tussen 25 en 44 jaar leest kranten of nieuwsbladen via internet. Bij de andere leeftijdsgroepen ligt dit aandeel op iets meer dan 40 procent. De populariteit van de digitale media gaat volgens het CBS ten koste van de oplage van papieren kranten. De totale binnenlandse oplage van dagbladen daalde tussen 2002 en 2008 met ongeveer 16 procent, van 4,3 miljoen tot 3,6 miljoen per dag. Het aantal huishoudens met een abonnement op een dagblad nam af van bijna 60 procent in 2002 tot 50 procent in 2007. (NU.nl)

UIT DE MEDIA:

** Burgemeester Wolfsen van Utrecht heeft niet alle e-mails vrijgegeven die zijn uitgewisseld met het AD over zjin onkostenvergoeding. Dat schrijft fractievoorzitter Oldenborg van Leefbaar Utrecht in een open brief nadat hij de vrijgegeven e-mails had bestudeerd. Volgens Oldenburg heeft Kees van Oosten na een WOB-procedure andere mails gekregen. Ook stelt het raadslid dat er een gat in de maildiscussie tussen Wolfsen en het AD zit. Zo mist Oldenborg alle mails tussen 6 en 12 februari. Ook kan hij geen e-mail vinden met daarin de “onparlementaire, beledigende” taal waar AD- hoofdredacteur Bonjer aan heeft gerefereerd. Oldenborg vraag Wolfsen om de ontbrekende mails alsnog openbaar te maken. (RTV Utrecht)

** De gemeenteraad van Eindhoven moet voorlopig geen besluit nemen over subsidiëring van Eindhoven TV. Eerst moet duidelijk worden of de financiering onder staatssteun valt en of die rechtmatig is. Dat schrijft burgemeester Rob van Gijzel aan de vooravond van de raadsvergadering van dinsdag. Van Gijzel verwijst naar een onderzoek van de Europese Commissie, dat ertoe heeft geleid dat de NOS ongeveer 76 miljoen euro aan het rijk moet terugbetalen. De Europese Commissie zou ook de steun aan regionale en lokale omroepen aan het beoordelen zijn. Van Gijzel benadrukt in zijn brief dat hij Eindhoven TV wil ondersteunen, maar ook dat hij geen onverantwoorde risico’s wil nemen. (Omroep Brabant)

** Het Dagblad van het Noorden komt in de loop volgend jaar mogelijk uit op tabloid-formaat. De krant verschijnt dan op werkdagen in half formaat en ’s zaterdags op het traditionele kranten-formaat. De krant onderzoekt dit omdat lezers een kleiner formaat op prijs stellen. Omdat er volgend jaar ook een nieuwe pers komt, vergroot dit de mogelijkheden voor een tabloid in full colour. Ook wordt er gestudeerd op het idee om de krant in minder edities te laten verschijnen. (RTV Noord)

** Ziggo laat weten gehoor te geven aan Opta’s oproep om uiterlijk maandag 18 mei met een concept ‘referentieaanbod voor wederverkoop’ te komen. De Opta riep hiertoe op bij haar besluit van 17 maart om de grote kabelbedrijven, Ziggo en UPC, te verplichten hun analoge RTV-pakket voor wederverkoop aan te bieden. Inmiddels hebben start-up YouCa en Tele2 laten weten in beginsel van zo’n aanbod gebruik te willen maken. Ziggo zal het aanbod, bestaande uit een omschrijving en voorwaarden, op 18 mei bij de Opta indienen. Tarieven maken er geen deel van uit en volgen in een afzonderlijk Opta-traject. Het aanbod zal besproken worden in een Industry Group, die mede bestaat uit mogelijke afnemers van de dienst. Uiteindelijk zal de Opta met een nieuw besluit komen, waarin zowel inhoud en voorwaarden als tarieven aan bod komen (Telecompaper)

** De Telegraaf Media Groep (TMG), uitgever van onder meer dagblad De Telegraaf, heeft twee jongerenwebsites (sugababes.nl en sugadudes.nl) verkocht. De nieuwe eigenaar is Swigle, opgericht door oud-personeelsleden van de websites. Dat maakte TMG maandag bekend, zonder financiële gegevens over de verkoop te geven. De twee websites zijn zogeheten community-sites. De sites zijn nu weer in handen van het team dat tot juli 2008 het management voerde. TMG boekte in het eerste kwartaal van 2009 een nettoverlies van 3,8 miljoen euro. Het concern is bezig met een , ,strategische heroriëntatie” en heeft meerdere onderdelen in de verkoop staan. Eerder deed het al het tijdschrift JAN van de hand. (BNR)

** Presentator Sander Janson van het programma Campinglife vult het presentatieteam van RTL Vandaag aan dat tot nu toe bestaat uit Manon Thomas en Esther Duller. Dat heeft RTL Nederland maandag bekendgemaakt. Janson is vanaf dinsdag elke week een dag te zien in de dagprogrammering van RTL4. Janson is ook het gezicht van RTL Showmagazine. Eerder had hij een vast item in Lotto Weekend Miljonairs. (ANP/AD)

** Ziggo CEO Bernard Dijkhuizen heeft samen met burgemeester Aleid Wolfsen officieel het nieuwe centrale kantoor van Ziggo aan de Atoomweg in Utrecht geopend. In Utrecht werken circa vijfhonderd van de in totaal ruim tweeduizend medewerkers, waaronder directie, IT, Netwerk en een aantal stafafdelingen. Tegelijkertijd opende Ziggo ook zijn panden in Heerhugowaard en Eindhoven. Het telecombedrijf heeft verder nog vestigingen in Groningen, Zwolle en Den Haag. De openingen werden gecombineerd met het eenjarig bestaan van Ziggo. Opvallend genoeg heeft Ziggo de opening van het Utrechtse hoofdkantoor symbolisch geopend door twee glasvezelkabels met elkaar te verbinden. 

** NRC Handelsblad, dat uit PCM mag vertrekken als de overname van uitgever PCM door de Belgische Persgroep is afgerond, wordt waarschijnlijk verkocht via een veiling. Zo moet de krant snel verkocht kunnen worden en zo veel mogelijk opleveren, nu de overname van PCM duurder uitpakt dan was voorzien. De keuze voor een veiling is pikant, omdat PCM in 2004 ook via een veiling werd overgenomen door het Britse opkoopfonds Apax. Door de Britten raakte PCM honderden miljoenen euro’s kwijt en bleef met hoge schulden achter. Maar volgens topman Bert Groenewegen van PCM, dat naast NRC Handelsblad onder meer de Volkskrant en Trouw uitgeeft, zal de veiling van NRC Handelsblad anders zijn dan die van heel PCM in 2004.

** Ruim 1,3 miljoen mensen hebben zaterdagavond in Nederland naar de finale van het Eurovisiesongfestival in Moskou gekeken. Dit blijkt uit de zondag gepubliceerde cijfers van de Stichting KijkOnderzoek. Naar de halve finale van donderdag waarin de Nederlandse Toppers sneuvelden, keken nog bijna 2,5 miljoen Nederlanders. Homoactivisten riepen zaterdag op niet naar het Eurovisiesongfestival te kijken uit protest tegen het beëindigen van een homodemonstratie eerder die dag in de Russische hoofdstad. Het is onduidelijk of de oproep gehoor heeft gevonden. Noorwegen won het liedjesfestijn met overmacht en mag het festival volgend jaar organiseren. (ANP/AD)

** Utrecht heeft driehonderd illegaal geplaatste reclameborden van een energieleverancier weggehaald. et bedrijf had de borden bij wijze van reclamestunt overal in de stad geplaatst. De gemeente was niet gecharmeerd van de stunt omdat teveel reclame de stad ontsiert. Bovendien wordt het verkeer te veel afgeleid. Reclame maken mag, maar alleen als op daarvoor aangewezen plekken zoals in abris en lantaarnpalen die daarvoor speciaal zijn uitgerust met een uithangbord. De kosten die ambtenaren gemaakt hebben worden op de energieleverancier verhaald. (AD)

** De failliete boedel van Crosspoints BV (Arrow Jazz FM) en Rokit BV (Arrow Classic Rock) wordt geveild. Op de website van Daanveilingen staat onder andere studio-inventaris en de complete kantoorinventaris (pdf). Ook staan de contracten met Castor (kabel), KPN Broadcast (satelliet), kabelaars (Ziggo en UPC) en de AM vergunning te koop, voor zover die overdraagbaar zijn. Ook de handelsnamen Arrow Jazz en Arrow Rock staan te koop. Tot maandag 18 mei kan er worden geboden. De veiling is in opdracht van curator mr. S.H. van Erk van Van Diepen Van der Kroef Advocaten. l

** De KRO-comedyserie ’t Vrije Schaep heeft de Zilveren Nipkowschijf gewonnen, zo maakte de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) donderdag bekend. De prijs wordt jaarlijks toegekend door radio- en televisiecritici. De jury noemt het tv-programma ,,een toonbeeld van het samengaan van muziek en drama, met een verrassend script en uitnemende acteerprestaties”. Een eervolle vermelding gaat naar Van Moskou tot Magadan (VPRO), dat wordt gepresenteerd door Jelle Brandt Corstius en geregisseerd door Hans Pool. De jury roemt ,,de aanstekelijke en onbevangen verteltrant die deze reisreportages kenmerkt”. Simek in de Nacht (RVU) ontvangt de Zilveren Reissmicrofoon voor het beste radioprogramma. Volgens de jury blinkt presentator Martin Simek uit in ,,scherpzinnigheid, doortastendheid en intuïtie, waardoor de gasten zich van onvermoede kanten laten horen”. De Zilveren Prichettprijs gaat naar de website van het VPRO-programma Metropolis. ,,Als een wereldomroep nieuwe stijl legt de site internationale contacten in een filmische vorm die vooral jongeren aanspreekt.” De prijzen worden 14 juni uitgereikt in Studio Plantage in Amsterdam. (ANP/AD)

** Usenet-platform FTD sleept Stichting Brein voor de rechter om juridische duidelijkheid te krijgen over hun dienst. “De verdachtmakingen moeten stoppen.” Usenet-platform FTD heeft een bodemprocedure gestart naar aanleiding van een artikel in de Volkskrant. Tegen de krant zegt voorman Tim Kuik van Stichting Brein: “Hoewel ze zelf niet de illegale content op servers hebben staan, is wat FTD doet zonder meer strafbaar.” In datzelfde artikel stelt hij vervolgens ook juridische stappen te willen ondernemen. 

** RTV Dordrecht heeft directeur Unco Calkoen ontslagen. Het bestuur van de lokale omroep zegt dat dat moest om bedrijfseconomische redenen. Volgens voorzitter Jan Goeijenbier drukt het salaris van de directeur te zwaar op de begroting. RTV Dordrecht kampt al jaren met grote tekorten, die door de gemeente werden aangevuld met extra subsidie en een lening. Insiders zeggen dat Calkoen te weinig inkomsten vergaarde en de sfeer bij de omroep bedierf. Zijn taken worden overgenomen door hoofdredacteur Ed Peereboom en drie andere medewerkers. (RTV Rijnmond)

** Edwin de Kort (36) is per 15 mei benoemd tot hoofdredacteur van Omroep Zeeland. Hij was al waarnemend hoofdredacteur sinds augustus vorig jaar. De Ondernemingsraad, Redactieraad, de Raad van Toezicht en de Programmaraad van Omroep Zeeland steunen zijn benoeming. De Kort begon zijn journalistieke loopbaan bij Omroep Zeeland en werkte daarna bij RTV West in Den Haag en het NOS Journaal in Hilversum.

** Webfm en Webtv hebben met ingang van vrijdag in de gemeente Druten nieuwe kabelfrequenties voor zowel radio als tv. Kabelexploitant UPC heeft verzuimd zowel de omroep als ook de inwoners van de gemeente Druten hiervan op de hoogte te stellen. Programmaleider Patrick Huisman: “We kregen de laatste dagen al allerlei telefoontjes en mailtjes van inwoners van Druten met vragen over onze nieuwe frequentie en daar begrepen we niets van. Nu blijkt dat UPC vergeten is om ons te melden dat onze kabelfrequenties in Druten zowel op radio als tv gewijzigd zijn. Hierdoor hebben we niet de kans gehad om deze wijzigingen ruim van tevoren aan onze kijkers en luisteraars door te geven.” 

UIT DE MEDIA:

** Patrick Lodiers verdiende in 2008 een jaarsalaris van 323.000 euro bij de publieke omroep BNN. Hij kreeg 260.000 euro als presentator en 63.000 euro voor het voorzitterschap. Dit staat in het jaarverslag van de jongerenomroep, meldde een BNN-woordvoerster donderdag. De bedragen zijn inclusief pensioenafdracht en de bijtelling voor zijn leaseauto. Naast Lodiers verdienen nog twee andere BNN-presentatoren meer dan de zogeheten Balkenendenorm. De ene presentator verdiende 205.000 euro in 2008, de andere presentator heeft een jaarsalaris van 201.000 euro. De omroep maakt de namen van deze presentatoren niet bekend. 

** Vandaag 14 mei breidt Caiway het digitale televisieaanbod uit met in totaal zeven zenders. In het HD pakket van Caiway worden drie nieuwe HD zenders toegevoegd: MTVN HD, Fashion TV HD en Rush HD. MTVN HD is het eerste kanaal dat MTV Networks lanceert in high definition met de populairste MTV series, muziekevenementen, concerten en premières van videoclips. Fashion TV HD biedt 24 uur per dag, zeven dagen per week alles op het gebied van fashion, beauty en lifestyle. Op Rush HD zijn de meeste Amerikaanse actiesporten te volgen, met onder andere de Amerikaanse Nascar races. 

** Kabelaar Ziggo heeft in 2008 ondanks een hogere omzet ook een hoger nettoverlies gedraaid. De omzet van het grootste kabelbedrijf van Nederland bedroeg afgelopen jaar 1,2386 miljard euro; dat is 13,2 % meer omzet gedraaid dan het jaar daarvoor. Haar operationele resultaat bedroeg 130,7 miljoen euro. Dit was ruim 2,5 keer zo veel als in 2007. De netto financieringskosten bedroegen in 2008 604,8 miljoen euro; bijna 200 miljoen meer dan in 2007. Ziggo profiteerde door haar schuldenpositie van een belastingvoordeel van maar liefst 120,9 miljoen euro

** KPN verhoogt per 18 mei de eenmalige aansluitkosten voor haar tv-product Digitenne. De kosten gaan omhoog van 20 euro naar 25 euro. De overige kosten voor Digitenne blijven gelijk, aldus KPN-woordvoerder Stefan Simons. Op kpn.com staan de nieuwe aansluitkosten nu al vermeld. Reden voor de prijsverhoging is volgens Simons de stijging van inkoopkosten bij KPN. “Vorig jaar stegen die kosten ook al. Toen hebben we de aansluitkosten gelijk gehouden. de rek was er nu uit.”Volgens de woordvoerder blijven alle overige kosten wel gelijk en blijft de digitale ontvanger gratis. “Daarnaast hebben we het retourproces vereenvoudigd. Je hoeft de ontvanger nu niet meer per sé naar een KPN-winkel te brengen, maar kunt hem ook opsturen via het postkantoor.” (Telecompaper)

** Madeleine de Cock Buning wordt per 1 juli 2009 commissaris bij het Commissariaat voor de Media. Zij zal zich met name bezighouden met programmatoezicht en juridische zaken. De Cock Buning is hoogleraar Media- Communicatie- en Auteursrecht bij het Molengraaff Instituut (CIER) van de faculteit Rechtsgeleerdheid van de Universiteit Utrecht. Met de aanstelling van De Cock Buning is de vacature vervuld die ontstond na het vertrek van Inge Brakman. Het college van commissarissen bestaat verder uit Tineke Bahlmann (voorzitter) en Jan van Cuilenburg. (Villamedia)

** De VRT heeft de rechten verworven voor de eerste editie van de UEFA Europa League. De Europa League is de hervormde Europese competitie UEFA Cup. In totaal zal Sporza vijftien voetbalwedstrijden live uitzenden. De finale van de competitie wordt volgend jaar in mei gespeeld in Hamburg. “De openbare omroep heeft tientallen jaren ervaring in het coveren van belangrijke Europese sportcompetities en we zijn trots dat we aan die lange lijst de UEFA Europa League mogen toevoegen”, meldt Luc Van Langenhove, manager van Sporza. De voetbalwedstrijden zullen niet alleen op televisie aangeboden worden. Sporza zal ook samenvattingen uitzenden en livestreaming aanbieden op de sportwebsite sporza.be. (VRT)

** De Britse omroep BBC heeft Aaqil Ahmed benoemd tot hoofd van de afdeling religie. Dat heeft de BBC eerder deze week bevestigd. Het is voor het eerst in de geschiedenis dat een moslim verantwoordelijk wordt voor de religieuze programmering van de BBC. Ahmed maakte naam met documentaires over christendom en Koran, maar kreeg soms ook kritiek vanwege een „pro-islamitische instelling.” (RD)

** Directeur Tanja Lubbers stapt op bij omroep Llink. Zij vindt dit het goede moment te vertrekken, laat de publieke omroep dinsdagavond weten. Lubbers en de bewindvoerder van het in financieel zwaar weer verkerende Llink vinden het beter als een nieuwe directie de strijd om in het publieke bestel te blijven voortzet. De raad van toezicht stapte vorige maand al op. De bewindvoerder verzocht de rechtbank dinsdag het voorlopige uitstel van betaling definitief te maken. De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) gaat verder overleggen met de bewindvoerder en Llink of er verder bezuinigd kan worden dan de omroep zelf heeft voorgesteld. 

** Het Algemeen Dagblad heeft een schadevergoeding betaald aan Hoofddorper Richard Tates. Zijn foto stond in de krant met de mededeling dat hij de dader was van de aanslag in Apeldoorn. Tates heeft wel dezelfde achternaam, maar heeft verder niets met de aanslag te maken. Hoeveel de krant hem heeft betaald, is niet bekend gemaakt. Maar volgens de advocaat van Tates is de zaak nu voor beide partijen naar tevredenheid opgelost. (RTV NH)

** Ruurd Bierman, lid van de Raad van de Bestuur van de NPO, is gekozen tot voorzitter van de Televisie Commissie van de EBU, de koepel van Europese publieke omroepen. Bierman was al vice-voorzitter van de commissie. Eerder is NPO Directeur Radioprogrammering Jan Westerhof herkozen als lid van de Radio Commissie van de EBU. (Spreekbuis)

** Radio 4 is op zoek naar nieuw talent om het presentatorenteam van de klassieke zender te versterken. Het radiostation roept jonge mensen met een muzikale achtergrond op om zich in te schrijven voor de presentatorenopleiding van Radio 4. Dat heeft de zender dinsdag meegedeeld. In negen maanden tijd krijgen de deelnemers alles te horen over het radiovak en kunnen ze hun kennis in de praktijk brengen. Het is de vierde keer dat Radio 4 nieuw talent scholing biedt. En niet zonder succes; Radio 4 presentatoren Maartje Stokkers en Ab Nieuwdorp volgden eerder de opleiding en hebben nu ieder een vaste plek in de programmering van het klassieke station. (ANP/AD)

** Nu.nl brengt vandaag een krant uit. Het is een eenmalige uitgave ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van de site. De krant met een oplage van 300.000 exemplaren wordt verspreid op NS-stations en andere openbare gelegenheden. De krant bevat onder meer eigen nieuws en een vooruitblik op de nieuwsvoorziening in de toekomst. ,,Wij willen groeien op allerlei platformen”, zegt uitgever Joris van Lierop. ,,Met name op tv en mobiel.” Meer papieren uitgaven liggen volgens Van Lierop niet voor de hand.

UIT DE MEDIA:

** Ziggo en UPC moeten voor 18 mei duidelijk maken hoe en tegen wat voor kosten zij concurrenten op hun kabelnetwerken gaan toelaten. Toezichthouder Opta eist dat. De telecomwaakhond wil zo meer concurrentie op de kabel krijgen, die nu goeddeels in handen is van deze twee giganten. De bedoeling is dat in januari 2010 de nieuwe tv- en radioaanbieders beginnen. Inmiddels hebben zich volgens de Opta ’tegen de tien serieuze’ mediabedrijven gemeld. Eerder gaven Tele2 en Youca al aan de kabel op te willen.

** Peter R. de Vries blijft ook de komende drie jaar programma’s maken en presenteren bij SBS 6. Dat heeft de zender maandag bekendgemaakt. De Vries tekende maandag een nieuwe driejarige overeenkomst met producent Endemol en SBS Broadcasting. Volgens Eric van Stade, algemeen directeur van SBS Broadcasting, is het programma van de crimereporter van ‘onschatbare waarde’ en ‘heeft het veelvuldig maatschappelijke impact’. ,,Peter – en niet te vergeten zijn uitmuntende team – leveren week in, week uit een topprestatie.” Peter R. de Vries is ervan overtuigd dat hij en zijn team de komende seizoenen opnieuw een aantal indrukwekkende zaken aan het licht zullen brengen. (ANP/AD)

** Ongeveer duizend Zoetermeerse abonnees van kabelexploitant Ziggo hebben maandagavond als gevolg van een storing bijna drie uur geen ontvangst gehad. Voor mensen met een volledig abonnement betekende het dat ze tussen 17.25 en 20.15 uur niet konden internetten, tv-kijken en telefoneren met een vast toestel. De storing zou zich vooral in de noordelijke wijken van Zoetermeer (Seghwaert, Noordhove) hebben voorgedaan. Volgens een woordvoerder van Ziggo functioneerde een signaalzender in een stenen huisje niet goed, waardoor het signaal te zwak werd. Een deel van de abonnees had kort na 19 uur weer ontvangst, nadat een monteur de zender volledig had opengedraaid. Nadat de zender was vervangen, hadden alle abonnees weer ontvangst. (AD)

** De hoofdredacties van VRT Nieuws en VRT Sport dienen bij de Raad voor de Journalistiek een klacht in tegen Vtm. De klacht gaat over een exclusief VRT- interview met wielrenner Tom Boonen dat door het VTM-Nieuws werd overgenomen. Daarbij zijn een aantal basisbeginselen van de journalistieke deontologie met de voeten getreden, zeggen de VRT-hoofdredacties. Tegen afspraken met de VRT in, zond Vtm het interview uit aan het begin van “Het Nieuws” van 19u. De bronvermelding gebeurde laattijdig en was nauwelijks herkenbaar voor de kijker. Het Eén-logo bij de beelden werd verwijderd. (VRT)

** Nederland 1 behaalde in week 19 een marktaandeel van 21,1 procent (tijdvak 18.00-24.00 uur, doelgroep 6+). RTL 4 was tweede met 16,8 procent en SBS 6 derde met 10,9 procent. De drie publieke zenders scoorden samen 37,9 procent, de vier zenders van RTL Nederland, 28,5 procent en SBS Broadcasting behaalde met zijn drie zenders een aandeel van 20,3 procent. Het best bekeken programma van de week was het NOS Journaal van gisteravond met 2.681.000 kijkers. De uitslag van X Factor (RTL 4) staat tweede met 2.547.000 kijkers. (SKO/Adformatie)

** Presentator Arie Boomsma is vanaf maandag weer te horen op de radio en vanaf dinsdag te zien op televisie. Dat heeft de EO zondag bekendgemaakt. De omroep schorste Boomsma ruim twee maanden geleden nadat die schaars gekleed in het blad Linda had gestaan. Boomsma werd voor drie maanden geschorst, maar mag drie weken eerder terugkeren. ,,We hebben de afgelopen weken veel met elkaar gesproken en we weten daardoor nog beter wat we aan elkaar hebben. Er is in ieder geval over en weer vertrouwen. … Er is dus alle reden om nu weer aan de slag te gaan”, aldus EO-directeur Arjan Lock in een schriftelijke verklaring. (ANP)

** Tijdens de Dag van de Nederlandse Jazz op vrijdag 8 mei is Radio 6 uitgeroepen tot winnaar van de Jazz Media Award. Ongeveer 40 kenners van de Nederlandse jazz mochten stemmen op de vijf genomineerden: Jaap Lüdeke, Frans van Leeuwen, Jeroen de Valk, Co de Kloet en Radio 6. “Twee jazzjournalisten, een schrijver, een radiomaker en een radiozender met een heel team erachter”, zo omschreef de vorige winnares Amanda Kuyper de vijf genomineerden.

** De Heumense lokale omroep Unique FM wordt bedreigd door een forse financiële claim van oud-voorzitter Hans Coenen. Coenen, die aan de basis stond van Unique, vertrok vorig jaar na een conflict met de vrijwilligers van de omroep. Nu eist hij enkele tonnen vergoeding voor geld dat hij in de omroep gestoken zou hebben, zegt Wiel Hendrikx, de huidige voorzitter. Ook claimt Coenen de domeinnaam van de omroep .

** Belgisch Economisch journaliste Annelien De Greef (26) van De Standaard heeft zaterdag de Karel Van Miert-prijs in ontvangst genomen. Met deze prijs wordt een jonge Vlaamse journalist beloond die een reportage heeft geschreven over het Europese beleid. Het was de eerste maal dat de prijs werd uitgereikt. De Greef kreeg de prijs voor haar reportage over Servische vluchtingen in Kroatië. Het artikel verscheen op 6 augustus vorig jaar op de buitenlandpagina’s van deze krant. De Karel Van Miert-prijs, die werd uitgereikt door zijn naamgever, is een initiatief van de Belgische sectie van de Vereniging van Europese Journalisten en van de Vertegenwoordiging van de Europese Commissie in België.

** Een feest van de piratenzender Radio Blokhut in het Twentse Den Ham is zaterdagmiddag door de politie beëindigd. De organisatie had volgens de politie grote plannen, op de feestlocatie stonden 33 kratten bier. De grondeigenaar kreeg een boete, omdat hij geen vergunning had om een evenement te houden. Agenten zagen zaterdag rond 13.15 uur een zendmast staan in een weiland aan de Daarleseweg en ging poolshoogte nemen. Naast de mast stond een tent waarin een bar aanwezig was. Er waren zo’n tien mensen aanwezig. Het bleek dat Radio Blokhut, een piratenzender, van plan was om een feest te geven dat de hele nacht zou doorgaan. Hier stak de politie echter een stokje voor. Volgens de politie leert de ervaring dat bij de ‘piratenfeesten’ grote hoeveelheden alcohol wordt gedronken. Ook zouden er vaak minderjarigen aanwezig zijn. (RTV Oost)

** Iets meer dan 3 miljoen Nederlanders hebben vrijdagavond de televisieuitzending van de herdenkingsbijeenkomst in Apeldoorn bekeken. Dat blijkt uit gegevens van de Stichting Kijk Onderzoek. 1,8 miljoen mensen bekeken de NOS uitzending op Nederland 1. Ook RTL 4 zond beelden van de slachtofferherdenking uit. Die trok 1,2 miljoen kijkers. De herdenking van de slachtoffers van de aanslag op Koninginnedag vond plaats in de Apeldoornse schouwburg Orpheus. Een aantal leden van het Koninklijk Huis waren hierbij aanwezig, waaronder koningin Beatrix. (ANP/AD)

UIT DE MEDIA:

** De Internetzender KX Radio start maandag met haar nieuwe programmering. “We hebben weer een paar muziekliefhebbers toe kunnen voegen aan ons unieke radiostation. Countdown Cafe wordt voor zover mogelijk in oorspronkelijke staat hersteld. Met een van de oerbewoners Kees Baars als presentator. Hij zal voorzien worden van drankjes en noodzakelijk commentaar door Fred Siebelink. Elke maandag zenden we live uit vanuit het enige echte rockcafe van Nederland: Stairway To Heaven in Utrecht. Wij hopen dat jullie in groten getale langskomen. We zorgen voor de live muziek, prettig rock & roll sfeertje en de popkwizzzzz.”, aldus Rob Stenders. Lees verder via website KX Radio.

** De failliete StichtingLokale Omroep Zwolle laat een schuldenlast van een kleine 78.000 euro na. Grootste schuldeiser is de Rabobank die nog ruim 39.500 euro tegoed heeft van de omroep. Dat blijkt uit het eerste faillissementsverslag van curator J. Witteveen. Naast de bank zijn Landstede (een lening van 14.250 euro) en huurbaas Stibbe Zwolle Holding BV met ruim 11.000 euro de voornaamste schuldeisers. Ook het Commissariaat voor de Media wil nog 4.400 euro zien. De Belastingdienst heeft met een vordering van 5000 euro overigens voorrang. Het is nog onduidelijk of en zo ja hoe er een nieuwe lokale omroep komt. Opmerkelijk: in het verslag noemen oud-bestuurders Hulsebos en De Vries de kwaliteit van het werk van de werknemers als oorzaak voor het faillissement. (Stentor)

** De Belgische consumentenorganisatie Test-Aankoop heeft een klacht bij de autoriteiten ingediend tegen TV Vlaanderen. Volgens Test-Aankoop overtreedt de kabelaar de wet op de handelspraktijken door de abonnees te laten betalen voor een smartcard waar die niet om hebben gevraagd. De bijkomende kosten van 12,50 euro horen vooraf bekend te worden gemaakt. (Telecompaper)

** Per brief van 7 mei 2009 heeft het Commissariaat voor de Media besloten Omroep Gelderland opnieuw aan te wijzen als de regionale publieke omroep in de provincie Gelderland. Door de aanwijzing moet Omroep Gelderland zorgdragen voor de verzorging van de publieke mediadienst zoals deze in de Mediawet is gedefinieerd. Daaronder wordt verstaan dat de omroep voor radio, televisie en internet/nieuwe media een programma-aanbod maakt en uitzendt. De aanwijzing vindt met terugwerkende kracht plaats voor een periode van 5 jaar vanaf 23 maart 2009. Voor Omroep Gelderland betekent dit dat hij weer regionale publieke omroep in zijn provincie is tot 23 maart 2014. (Roos)

** VRT-taaladviseur Ruud Hendrickx (45) gaat aan de slag bij Van Dale Uitgevers. Hij is aangesteld als hoofdredacteur. Hendrickx moet zorg dragen voor de Vlaamse blik op het Van Dale Groot woordenboek. Hij waakt er met andere woorden over het Vlaams Nederlands. Hendrickx is sinds 1998 taaladviseur bij de VRT en is lid van het Taaladviesoverleg van de Nederlandse Taalunie. Hij legde onder meer het taalcharter van de VRT vast. Hendrickx benadrukt dat hij bij de openbare omroep blijft werken. De Grote Van Dale is een standaardwerk voor de Nederlandse Taal, oorspronkelijk samengesteld door de Nederlander Johan Hendrik Van Dale. De veertiende uitgave (2005) telde bijna 270.000 trefwoorden in de herziene spelling. (VRT)

** UPC Nederland stopt per 30 juni met zijn mobiele aanbod onder de naam UPC Mobile. De MVNO brengt per 1 juli haar prepaid mobiele diensten onder bij T-Mobile. Namens UPC meldt Ronald Sutmuller dat UPC zo’n 40.000 mobiele klanten bediend, allen prepaid. Twee jaar eerder, per eind Q1 2007 had UPC nog zo’n 100.000 klanten. Het moment waarop T-Mobile alle Orange-klanten definitief overzet op het T-Mobile netwerk was voor UPC de gelegenheid om de mobiele diensten te stoppen. De beslissing om zich voorlopig te concentreren op de kabeldiensten staat volledig los van toekomstige mobiele of draadloze ambities. UPC Mobile klanten krijgen binnenkort e-mail waarin wordt uitgelegd hoe ze kunnen overstappen naar T-Mobile. (Tel. Paper)

** Roel Cazemier, directeur van Omrop Fryslân, vertrekt daar op 1 september. Dat is donderdag bekend gemaakt. Vorige week lekte al uit, dat hij als burgemeester in Hoogeveen had gesolliciteerd, omdat het hem bij de Omrop maar matig beviel. (LC)

** Google heeft een speciale website over het Eurovisiesongfestival gemaakt. Dit meldde de woordvoerder van het bedrijf donderdag. Op de website google.nl/eurovision wordt de populariteit van de deelnemers bijgehouden door middel van het aantal zoekopdrachten op Google door heel Europa. Verder bevinden zich op de site ook nieuws over de wedstrijd en YouTube-filmpjes van de deelnemers. De website wordt dagelijks bijgewerkt. Bezoekers van de site kunnen ook proberen om de winnaar te voorspellen. (AD)

** Arrow Classic Rock heeft haar uitzendingen via de Middengolffrequentie 828 kHz sinds dinsdagmiddag gestaakt. Arrow Classic Rock Radio is nu alleen te beluisteren via de kabel en internet.

** In Hilversum gaat volgende week Radio509 van start met programma’s door en voor blinden en slechtzienden. Het nieuwe mediaproject gaat zeven dagen per week rond de klok in heel Nederland uitzenden via de Orion-webbox. De webbox is een ontvanger die voor blinden en slechtzienden wordt vergoed door de zorgverzekeraars. Ook is Radio509 door andere luisteraars via internet te volgen.

** Het AD en SBS Shownieuws wacht beide geen schadeclaim van de man wiens foto door deze media werd verspreid als zijnde de dader van de aanslag in Apeldoorn. Dat hebben het AD en SBS6 dinsdag laten weten. Zowel de krant als de tv-rubriek heeft prominent gerectificeerd en volgens woordvoerders van de twee media neemt de op de foto getoonde man daar genoegen mee. „Hiermee is de kous af”, aldus zegslieden van beide media. De persoon op de foto heeft dezelfde achternaam als de dader van de aanslag. (Telegraaf)

** Ruim drie miljoen mensen hebben maandagavond gekeken naar de live-uitzendingen ter gelegenheid van dodenherdenking. Bijna 2,4 miljoen kijkers stemden af op de uitzending vanaf de Dam in Amsterdam op Nederland 1. Tegelijkertijd keken 875.000 mensen naar de herdenking op de Waalsdorpervlakte (RTL 4). Dat blijkt dinsdag uit cijfers van de Stichting KijkOnderzoek. Bestbekeken programma op 4 mei was het NOS-journaal van acht uur. Die uitzending trok 2.432.000 kijkers. (ANP/AD)

** Acteur/presentator Dom DeLuise is vannacht overleden in Los Angeles. Dom is Nederland vooral bekend door zijn programma Candid Camera dat in de jaren ’80 werd uitgezonden. Hij speelde ook in een scala van films, waaronder The Cannonball Run en Spaceballs. Hij stierf in zijn slaap. Dom DeLuise werd 75 jaar.

** De Amerikaanse televisiezender CBS heeft nu al zijn plannen voor het komende winterseizoen gelanceerd, weken eerder dan in het verleden. De zender wil vermijden dat veel aandacht uitgaat naar concurrenten met wie het niet goed gaat. CBS zette gisteren grote advertenties in de kranten The New York Times en USA Today. Op tv, radio en internet verschenen nieuwe commercials, gericht op de herfst. De grote commerciële zenders vechten altijd in het voorjaar hun strijd uit om de reclameblokken op ‘prime time’ in het najaar, waarmee miljarden dollars zijn gemoeid. De zenders zijn als de dood dat de economische recessie ook komend tv-seizoen de verkoop van reclamezendtijd negatief zal beïnvloeden.

** VRT Eén hd zendt dit jaar het Eurovisiesongfestival in hd uit. Het wordt het eerste showprogramma dat in hd te zien is op de Vlaamse openbare omroep. De hd-kijkers kunnen zowel de halve finales (12 en 14 mei) als de finale (16 mei) integraal in hoge definitie bekijken. Op Eén hd kunnen alle Eén-programma’s ook bekeken worden in niet-hd-kwaliteit, maar de kwaliteit van programma’s die ook in hd zijn opgenomen, is uiteraard nog beter. Met hd komt de kwalitatieve meerwaarde van de grote vlakke televisieschermen beter tot zijn recht. Het beeld is dan scherper en natuurlijker en de kleuren zijn levendiger (VRT)

** Nederland 1 had afgelopen week een marktaandeel van 23,3 procent (tijdvak 18.00-24.00 uur, 6+) en was daarmee de best bekeken zender. RTL 4 was weer tweede met 15,9 procent en SBS 6 derde met 11,2 procent. De drie publieke zenders hadden gezamenlijk een aandeel van 39,2 procent. RTL Nederland scoorde met vier zenders 28,0 procent en SBS Broadcasting 19,5 procent. In de top 10 van staan alleen maar programma’s van Nederland 1. Het best bekeken programma was het 20.00 Uur Journaal van gisteravond met 2.909.000 kijkers. Tweede was het ‘Koninginnedag-drama in Apeldooorn’ met 2.452.000 kijkers. Naar de persconferentie omtrent de gebeurtenissen keken 2.437.000 mensen. (SKO/Adformatie)

** Acteur Ton Lutz is zondagochtend in Amsterdam op 89-jarige leeftijd overleden na een kort ziekbed. Dat heeft zijn familie zondag bekendgemaakt. Ton Lutz werkte niet alleen als acteur en regisseur maar was ook nog docent aan de Toneelschool in Amsterdam. Tot op hoge leeftijd gaf hij daar les. Lutz stond bekend als de nestor van het Nederlandse toneel. In 1984 werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassu. In 2007 kwam het boek Toneelvader des Vaderlands uit, over het lange theaterleven van Lutz. Behalve op toneel verscheen Lutz ook op televisie en op het filmdoek. Hij speelde in Fanfare van Bert Haanstra en in series bij de KRO, VARA en NTS. Ton Lutz was de broer van de eveneens bekende acteurs Luc en Pieter Lutz. Hij was de oom van acteur Joris Lutz

** De lokale omroep Odrie in Ooststellingwerf gaat kijken of zij uitzendingen van Radio Drenthe kan aansluiten op de eigen programma’s. Nu krijgen de Stellingwerver luisteraars automatisch Omrop Fryslân binnen zodra er geen lokale uitzendingen zijn. Maar na onderzoek onder het publiek denkt Odrie dat er meer belangstelling is voor de Drentse programma’s. Om die te kunnen horen, moeten Odrie-luisteraars nu nog zappen. (LC)

** De Programmaraad ABCNZ (Alblasserdam, Bergschenhoek, Capelle aan den IJssel, Nieuwerkerk aan den IJssel, Zevenhuizen-Moerkapelle) is ontstemd omdat kabelbedrijf Ziggo eenzijdig het aantal analoge zenders heeft verminderd van 35 naar 30, waardoor onder andere WDR3 en TV5 niet meer worden doorgegeven via het analoge pakket. Verder weigert Ziggo een andere Franse zender in het nieuwe pakket van 30 zenders op te nemen. Een aantal abonnees heeft aan de Programmaraad laten weten erg boos te zijn, helemaal omdat het maandbedrag wél gelijk gebleven is. De kwestie zal door de raden worden voorgelegd aan het Commissariaat voor de Media.

UIT DE MEDIA:

** Door de gemeentelijke herindeling in het Oldambt moeten ook Radio Winschoten en Omroep Scheemda met elkaar fuseren. De twee lokale omroepen slaan op 1 januari noodgedwongen de handen ineen, omdat per gemeente maar één zendlicentie wordt afgegeven. Radio Winschoten en Omroep Scheemda gaan verder als Dollard Radio en Blauwe Stad TV, onder de stichting LOGO (Lokale Omroep Gemeente Oldambt). Wethouder Auke ten Hoeve van Reiderland werd er bij gevraagd om het fusieproces als onafhankelijke partij te begeleiden. Hij is zeer enthousiast. ‘Het gaat eerder te langzaam dan te snel. We zijn zeer gemotiveerd.’ (RTV Noord)

** Centraal Beheer bezint zich op haar beroemde reclameslogan ‘Even Apeldoorn Bellen’ na het drama in Apeldoorn tijdens het koninklijk bezoek op Koninginnedag. De verzekeringsmaatschappij heeft de lopende campagne per direct stopgezet en is bezig alle reclameuitingen met de leus uit het straatbeeld te verwijderen. Dit omdat de slogan nu een nieuwe lading heeft gekregen. Centraal Beheer overweegt om de leus ook in de toekomst niet meer te gebruiken. De reclamecampagne liep tot nu toe 25 jaar met veel succes. (RTV Gelderland)

** Dennis Weening presenteert vanaf zondag wekelijks het tv-programma Rude Tube op RTL 5. Het nieuwe programma draait om de wondere wereld van de internetfilmpjes. In acht afleveringen komen de meest bizarre, hilarische en indrukwekkende filmpjes voorbij. In iedere aflevering staat een top 20 centraal die is samengesteld aan de hand van een speciaal thema. De allergrootste YouTube-hits en onbekende beelden komen aan bod. Het programma was vorig jaar op de Britse tv te zien.

** Omroep Llink heeft beslag laten leggen op de rekening van Chris van Oosterzee, de voormalige zakelijk directeur van de omroep. Llink wil de ontslagvergoeding van 63.000 euro terug, die Van Oosterzee bij zijn vertrek eind vorig jaar heeft gekregen. Volgens Llink heeft Van Oosterzee niet op tijd aan de bel getrokken over de dreigende financiële problemen bij de omroep. Daarom is hij medeverantwoordelijk voor de zware financiële problemen waarin Llink zich bevindt. (AD/ANP)

** RTL heeft besloten de speciale Koninginnedag aflevering van Zeg ‘ns Aaa met een gastrol van ‘Maxima’ niet uit te zenden. RTL zendt zaterdag de comeback van Sjoukje Hooymayer uit. Aanstaande zaterdag zou de aflevering van Zeg ‘ns Aaa helemaal in het teken staan van Koninginnedag, maar door de gebeurtenissen in Apeldoorn heeft RTL besloten deze speciale aflevering niet uit te zenden. In de aflevering zouden Mien Dobbelsteen en Gert-Jan van der Ploeg visite krijgen van ‘Maxima’ (actrice Ellen Pieters). RTL zendt zaterdagavond de aflevering met Sjoukje Hooymayer als Dr. Lydie van der Ploeg uit. (RTL)

** De extra editie, die dagblad de Stentor zou uitbrengen over Koninginnedag, is op het laatste moment afgeblazen. De redactie van de regionale krant in Apeldoorn vond het na de aanslag ongepast om de feestelijke editie uit te brengen, meldde ze vrijdag. De editie zou een frivool karakter dragen, met vrolijke kindertekeningen en foto’s. (AD)

** De actualiteitenprogramma’s Pauw & Witteman en De Wereld Draait Door passen hun inhoud vrijdagavond aan in verband met de gebeurtenissen in Apeldoorn. Dat maakte de VARA vrijdagochtend bekend. Volgens de omroep besteden beide programma’s aandacht aan de aanslag met verschillende gasten. ,,Op dit moment is voor beide programma’s nog onbekend welke gasten vanavond extra aanwezig zullen zijn.” De Wereld Draait Door werd donderdagavond geschrapt uit de programmering omdat het ,,te frivool” zou zijn. Ook Dit was het Nieuws en Andere Tijden werden door de Publieke Omroep niet uitgezonden.

** Nederlandse sportbonden pleiten samen met de NOS voor oprichting van een tv-fonds waaruit de registratie van grote sporttoernooien moet worden gefinancierd. Overheden zouden dat fonds moeten vullen. Het plan voor het zogenoemde ‘broadcasting-fonds’ is een speerpunt uit het Olympisch Plan 2028, meldde NOS-directeur Gerard Dielessen woensdag.