Media kort: mei 2010

Verlenging vergunningen commerciële radio voor digitalisering

Om digitalisering van de Nederlandse etherradio mogelijk te maken worden de (commerciële) vergunningen voor zowel de FM als de AM na 2011 verlengd tot 2017. Deze verlenging vertegenwoordigt een bepaalde marktwaarde. Om deze waarde in kaart te brengen is nader onderzoek verricht dat dinsdag 18 mei 2010 door minister van der Hoeven (Economische Zaken) naar de Tweede Kamer is gestuurd. In opdracht van Economische Zaken is door SEO Economische Onderzoek, TNO en het Instituut voor Informatierecht (IVIR) in kaart gebracht wat de marktwaarde voor een fictieve nieuwe toetreder is voor het met zes jaar verlengen van de verschillende vergunningen. Uit het onderzoek blijkt dat de waarde van de vergunningen van radiostations als Sky-radio (36,5 mln), Radio 538 (37,5 mln) Veronica (31,1 mln) en Q-music (37,7 mln) rond de 30 mln euro waard zijn. Voor geclausuleerde vergunningen zoals die van BNR (nieuws), SLAMFM (recente bijzondere muziek), 100%NL (Nederlandstalig) en niet-landelijke stations is de marktwaarde veelal gering tot nul. Dit laatste is een gevolg van de veelal beperkte advertentieopbrengsten. Aan het verlengen van de vergunningen is de voorwaarde verbonden dat naast de normale analoge radio per 1 september 2015 in ten minste 80 procent van Nederland digitale radio is te ontvangen (via de zgn TDAB-standaard). Op deze manier moet geleidelijke digitalisering van etherradio in Nederland vorm krijgen. Digitale radio biedt namelijk ruimte voor meer radioprogramma’s en nieuwe innovaties. Voor de consument betekent digitalisering van de radio op termijn een groter aanbod, betere geluidskwaliteit (geen storing), nieuwe diensten/toepassingen en meer keuzevrijheid en luistergemak. Wanneer digitale radio echt voldoende bereik heeft onder luisteraars kan zo mogelijk op termijn voorzichtig begonnen worden met vervangen van analoge etherradio door digitale radio. Het waardebepalingonderzoek is input voor de zogenaamde verlengingsregeling die nu wordt opgesteld en waar de bestaande zenders gebruik van kunnen maken. Deze regeling zal eerst nog worden geconsulteerd. De aan de staat teruggevallen landelijke FM-vergunningen A7 en A8 (voormalige Arrrow radiofrequenties) worden opnieuw verdeeld onder dit nieuwe beleid en komen beschikbaar voor nieuwe toetreders.

Hacker chanteert 3FM voor radio-rickroll

Hacker Darkc0ke gijzelde 22.000 e-mailadressen van radiozender 3FM om af te dwingen dat de zender een nummer van Rick Astley zou draaien. 3FM doet aangifte bij de politie. Op zondagavond kwamen er bij 3FM een aantal mails binnen van een hacker die zich zelf Darkc0ke noemt en dreigde databasegegevens van de zender te publiceren als er niet een bepaald nummer werd gedraaid op de radio. Een woordvoerster van 3FM bevestigt dit: “We zijn daar uiteraard niet op ingegaan.” Het dreigement is door de zender wel direct serieus genomen en na controle bleek er inderdaad een gat te zitten in de database. “Die kwetsbaarheid is zo snel mogelijk verholpen”, aldus de zegsvrouw. Het dichten van het gat kwam te laat om te voorkomen dat de adressenlijst werd ontvreemd. De zender doet aangifte van de datadiefstal. Ter verdediging voert Darkc0ke aan dat hij de zender heeft gewaarschuwd. “Ik heb 2 week geleden een mail gestuurd met het lek.” Daar werd echter nooit op gereageerd. “Ze wisten er dus wel van af, ze gaan gewoon onvoorzichtig met data van hun klanten om.” 3FM weet niets van een eerdere mail. “Hij heeft op zondagavond een aantal dj’s gemaild. Hij zegt dat hij eerder heeft gemaild, maar dat is niet bij ons aangekomen”, veklaart de zegsvrouw.

Luistercijfers: Opnieuw goede cijfers voor 3FM

3FM is met een groei van 0,5 pct opnieuw de grootste stijger in het CLO van Intomart GfK. Het gaat om de periode maart-april 2010. De zender komt uit op 9,5 pct. ORN ging van 12,4 naar 12,1, Radio 538 van 10,7 naar 10,5 en Radio 2 moest terug van 10,1 naar 10,0. Daarna volgt 3FM. Sky Radio zag het aandeel opnieuw dalen, nu van 8,8 naar 8,6 pct. Alle marktaandelen vind je hier:

feb/mrt(in%) mrt/apr(in%)

01 Radio 538 10.7 10.5

02 Radio 2 10.1 10.0

03 Radio 3FM 9.0 9.5

04 Sky Radio 8.8 8.6

05 Radio 1 7.5 7.3

06 Q-Music 6.7 6.9

07 Radio Veronica 5.9 5.9

08 100 % NL 3.9 3.9

09 Radio5 2.9 2.9

10 Radio 10 Gold 2.5 2.6

11 Radio 4 2.1 2.1

12 ClassicFM 2.1 2.0

13 SlamFM 1.8 1.8

14 Arrow Classic Rock 1.3 1.3

15 BNR Nieuwsradio 1.1 1.0

16 Radio Decibel 0.4 0.4

17 Arrow Jazz 0.4 0.4

— Radio 6 0.4 0.4

19 KinkFM 0.3 0.3

== Regio Radio 12.4 12.4

== Overige 5.5 5.5

== Regionale Commercieel Radio 4.3 4.4

UIT DE MEDIA:

** In de nacht van zondag 30 op maandag 31 mei overleed Helmer Koetje, burgemeester van Hoogeveen en sinds september 2001 voorzitter van de IKON, de Interkerkelijke Omroep Nederland. Wegens ziekte kon hij deze voorzittersfunctie al een paar maanden niet meer uitoefenen. Toch waren de contacten over en weer gericht op de toekomst. Helmer Koetje was er de man niet naar om bij de pakken neer te zitten. Wanneer hij zich goed voelde, pakte hij de draad van zijn werk weer op. Ook bij de IKON bleef hij tot aan zijn plotselinge overlijden zeer betrokken.

** De Raad voor de Journalistiek heeft klachten van de Pals Groep over een uitzending van het televisieprogramma Radar over ‘no cure no pay’- dienstverlening door letselschadebureaus ongegrond verklaard. “Radar heeft geen grenzen overschreden van hetgeen – gelet op de eisen van journalistieke verantwoordelijkheid – maatschappelijk aanvaardbaar is.”

** NRC Media heeft de beoogde samenwerking met de tv-zender Het Gesprek tot nader order opgeschort. Dat schrijft plaatsvervangend hoofdredacteur Sjoerd de Jong zaterdag in NRC Handelsblad. ‘Daar zijn (bij de samenwerking, red.), wie weet, interessante mogelijkheden bij te verzinnen, maar in elk geval voorlopig hebben die voor ons geen prioriteit’.

** De programma’s van FAN TV niet meer doorgegeven bij Kabel Noord en Delta. De zender heeft een conlict met BUMA, waardoor de wettelijk benodigde uitzendrechten niet meer aanwezig zijn. Het is op dit moment onduidelijk wat er verder gaat gebeuren.

** De beeldkwaliteit van Uitzending Gemist verbetert aanzienlijk. De omroepdienst gaat van 0,5 naar 1 megabit per seconde aan capaciteit voor alle programma’s. Het beeld op grotere schermen wordt scherper. Er komt ook een ‘variant van YouTube’. 

** De uitslag van de finale van de talentenjacht X factor op RTL4 is zaterdagavond door ruim 2,1 miljoen mensen bekeken. Naar het programma zelf keken bijna 2 miljoen Nederlanders. Het programma trok daarmee meer kijkers dan de finale van het Eurovisiesongfestival. Daar keken ruim 1,2 miljoen mensen naar, volgens zondag gepubliceerde cijfers van Stichting KijkOnderzoek. (ANP)

** De Hollywoodacteur Dennis Hopper is vandaag op 74-jarige leeftijd gestorven. Hopper leed aan prostaatkanker en is overleden aan complicaties van de ziekte. Dat heeft een vriend van Hopper bekendgemaakt. 

** De VRT-bonden dreigen ermee op 9 juni, vier dagen voor de verkiezingen, het werk neerteleggen. De kans is groot dat de verkiezingsprogramma’s op radio en televisie die dag niet in de ether zullen gaan. De vakbonden vragen een ‘positief signaal’ over de geplande besparingen. De VRT moet tegen eind 2011 65 miljoen euro extra besparen. 

** Bijna 2,5 miljoen Nederlanders zaten donderdagavond voor de buis om naar de halve finale van het Eurovisiesongfestival in Oslo te kijken. Daarin slaagde de Nederlandse Sieneke er met haar nummer Ik ben verliefd (Sha-la-lie) niet in om genoeg stemmen te trekken voor een plek in de eindstrijd. De halve finale was veruit het best bekeken programma van donderdag, blijkt uit cijfers die de Stichting KijkOnderzoek vrijdag heeft gepubliceerd.

** Politie Haaglanden vordert opnieuw IP-adressen van Omroep West, maar het regionale station weigert ze af te geven. De politie wil de adressen van drie mensen die hebben gereageerd op een nieuwsbericht op de website van West. Dat bericht ging over een woningoverval in Zoetermeer waarbij het slachtoffer een hartaanval kreeg en later overleed. De politie denkt dat één of meer van de mensen die reageerden te maken hebben met de zaak. Hoofdredacteur Jan van Vegchel van Omroep West zegt in een reactie op zijn eigen zender uit principe geen informatie te geven over bronnen als die dat niet willen. “Wij zijn geen verlengstuk van politie of justitie.” De politie heeft nog niet gereageerd op die weigering. (Omroep West)

** De gemeenteraad van Achtkarspelen heeft donderdagavond unaniem besloten dat RTV Kanaal 30 radio- en tv uitzendingen mag gaan verzorgen in de gemeente. De Burgumer lokale omroep zal leden voor de programmaraad zoeke. De omroep wil zoveel mogelijk dat inwoners van Achtkarspelen hun eigen omroep gaan vullen. Radio Noordoost Friesland wilde op het laatste moment ook meedingen naar de zendvergunning maar had zich eerder ook al een keer teruggetrokken. De gemeenteraad van Achtkarspelen koos daarom gewoon voor RTV Kanaal 30 die het juiste traject had genomen om een zendvergunning te krijgen. (Waldnet)

UIT DE MEDIA:

** Directeur/uitgever Willem Jan Makkinga (49) vertrekt per 1 juli 2010 bij dagblad Trouw. De aanleiding van zijn vertrekt is dat De Persgroep, waar Trouw deel van uit maakt, de organisatie opnieuw heeft ingericht. Er is daarbij een nieuwe algemeen directeur aangesteld voor het cluster ‘Volkskrant-Trouw’.

** De Stichting Radio Midden-Zeeland kan nog altijd niet uitzenden via de ether. De lokale radiozender is voorlopig in Noord- en Zuid-Beveland alleen via kabelfrequentie 107.6 te beluisteren. De omroep is al maanden op zoek naar een goede locatie in Goes om een antenne te plaatsen. “Maar er zijn geen hoge daken meer beschikbaar. Woningcorporatie RWS staat bijvoorbeeld niet toe dat wij een antenne op een van hun flats plaatsen. We moeten per se een locatie in Goes vinden, omdat we alleen op die manier ook andere gemeenten kunnen bereiken. Als we buiten Goes een antenne plaatsen, wordt die tenietgedaan door de zendkracht van de televisietoren in Goes. Die drukt alle signalen van buiten Goes in de stad plat”, vertelt André Poortvliet van Radio Midden-Zeeland.

** Op zaterdag 29 en zondag 30 mei aanstaande is Pinkpop – dit jaar voor het eerst – live te volgen op Cultura24. VPRO’s 3VOOR12 doet die dagen vanaf 13:00 uur tot 00:30 uur verslag van de 41ste editie van het Limburgse rockfestival. Live verslag – aanvullend op de live-uitzendingen op Nederland 3 – van de 41ste editie vanaf het festivalterrein in Landgraaf, Limburg, verzorgd door VPRO’s 3VOOR12 i.s.m. Cultura24. Met sfeerverslagen, sessies en vooral veel, heel veel concerten. Je mag – onder voorbehoud – optredens verwachten van: The Temper Trap, Moke met het Metropole Orkest, Mando Diao, Editors, John Mayer, The Maccabees, DeWolff, Jon Allen, Kate Nash, Danko Jones, General Fiasco, Skunk Anansie, Slash, Yeasayer, Wolfmother, Mika, Florence + The Machine en Gogol Bordello.

** Vanaf juni zal de Nederlandse commerciële cultuurzender BravaNL te zien zijn via het digitale pakket van Ziggo. Het is nog niet duidelijk in welk digitaal pakket te zien zal zijn. Kabelaar Ziggo geeft binnenkort BravaNL op advies van een aantal programmaraden in Nederland ook door in het analoge tv-pakket.

** De publieke omroepen en de bonden hebben een principe-akkoord bereikt voor een sociaal plan voor de landelijke publieke omroep. De partijen zijn tevreden over het tot standgebrachte akkoord, waarin optimale regelingen zijn getroffen om medewerkers die eventueel boventallig worden naar nieuw werk te begeleiden. Tevens is er overeenstemming bereikt over een digitaal mobiliteitsplatform dat loopbaanontwikkeling aan omroepmedewerkers gaat bieden. Het principe-akkoord moet nog voorgelegd worden aan de achterban van de bonden. Het zal de status hebben van een CAO en wordt daarmee bindend voor alle landelijke publieke omroepinstellingen. De looptijd is drie jaar, startend op 1 juni 2010. Aanleiding voor het sociaal plan zijn onder andere de budgetverschuivingen tussen publieke media-instellingen en de lopende en aangekondigde fusies en reorganisaties bij enkele omroepen. (Spreekbuis)

** Duizenden klanten van UPC kunnen door een breuk in een glasvezelkabel vandaag niet van diensten als telefoon, internet en televisie gebruik maken. Volgens het bedrijf hebben klanten in onder meer Leeuwarden, Stiens, Harlingen en Ferwert sinds vanochtend negen uur problemen. Voor tweeduizend klanten kon het probleem vanochtend worden verholpen door een reservekabel te benutten. Voor de resterende achtduizend huishoudens hoopt UPC voor vanavond acht uur een oplossing te hebben. ,,Om de glasvezel te repareren moet er gegraven en gelast worden”, stelt woordvoerder Ronald Sutmuller. ,,Dat kost nu eenmaal tijd. Maar we hopen natuurlijk eerder groepen huishoudens te kunnen aansluiten.” (LC)

** Omroep Houten gaat investeren in een netwerk van buurtreporters. De lokale omroep krijgt daarvoor geld van de gemeente. Het radioproject moet nog van start gaan maar de gemeente heeft er alle vertrouwen in. Met een bedrag van 6300 euro moet Omroep Houten ook alle opstartkosten betalen. Het is nog niet bekend wanneer de eerste uitzending is. (RTV Utrecht)

** UPC is begonnen het gebruik van QAM256 als modulatietechniek voor digitale televisie. Sinds enkele weken zijn er twee transportstreams die QAM256 gebruiken in plaats van het tot nu toe gebruikelijke QAM64. Bij het gebruik van QAM256 modulatie kan er 12,6 Mbits/sec meer data per transportstream/frequentie worden doorgegeven (50.6 MBits/sec i.p.v.38 Mbits/sec) 

** Het Commissariaat voor de Media heeft Stichting Zwolse Omroep Organisatie een licentie verleend. “We inventariseren bij de 100 vrijwilligers wie op vakantie gaat en starten binnen enkele weken of hooguit na de zomer”, laat voorzitter Simone Chapel weten. (Stentor)

PVV: subsidie aan KRO intrekken

De PVV wil dat demissionair minister André Rouvoet van Onderwijs de subsidie aan de KRO per direct staakt. Aanleiding is een brief aan de 460.000 KRO-leden waarin directievoorzitter Koen Becking stelt dat de radio- en televisieprogramma’s in gevaar komen als de PVV of GroenLinks aan de macht komt. PVV-leider Geert Wilders vindt het stemadvies van de publieke omroep ,,schandalig”. Omdat de KRO wordt betaald door de belastingbetaler, vindt hij dat de minister hiertegen in actie moet komen en de KRO moet corrigeren. Volgens PVV-Tweede Kamerlid Martin Bosma is het stemadvies in strijd met de Mediawet. ,,Dit is opnieuw een voorbeeld dat de staatsomroep de weg kwijt is. Nu gebruikt men ons belastinggeld om mensen politiek te beïnvloeden”, stelde hij. Nergens in de wet staat volgens Bosma dat het de taak van omroepen is om mensen te zeggen wat ze moeten stemmen. ,,Het is een perfide actie. PVV- stemmers betalen mee aan actie tegen de PVV. Daarom moet de minister nu keihard ingrijpen en de subsidie aan de KRO per onmiddellijk staken.” (BNR/ANP)

UIT DE MEDIA:

** Ruim een kwart van het aantal jongeren tussen de 13 en 34 jaar bekijkt wel eens een tv-programma van de publieke omroep of RTL via internet. In februari 2009 keek 21,6 procent van de jongeren wel eens web-tv, een jaar later was dat percentage 26,7. Dat blijkt uit cijfers van de Stichting KijkOnderzoek (SKO) en STIR, de stichting die het internetbereik meet. Volgens de meting is het bereik van de programma’s via uitzendinggemist.nl en rtlgemist.nl vergelijkbaar met het zogenoemde uitgesteld kijken via de televisie. Vooral fictie-, drama- en kinderprogramma’s zijn populair op internet. (Spreekbuis)

** Gemiddeld 2,5 miljoen mensen hebben zaterdagavond gekeken naar de finale van de Champions League tussen Bayern München en Inter, die rechtstreeks werd uitgezonden op Nederland 3. Dat meldde de NOS zondag. Het sportevenement was daarmee het meest bekeken programma van de zaterdagavond. Vorig jaar keken ook gemiddeld 2,5 miljoen Nederlanders van 6 jaar en ouder naar het slotstuk van het belangrijkste Europese voetbaltoernooi.

** Philip Engelen, 25 jaar lang regisseur-producer bij IKON-Televisie, is vrijdag overleden in Griekenland. Dat meldde een toemalige medewerker van hem zaterdag. Engelen maakte veel spirituele films, zoals Passions of the Soul en de serie Via Mystica. Ook maakte hij documentaires over de Derde Wereld en de Vredesbeweging. Volgens de medewerker is hij 72 jaar geworden. (ANP)

** In zijn woonplaats Amsterdam is journalist, schrijver en oud-hoofdredacteur van vakblad De Journalist Joost Divendal overleden. Hij was al geruime tijd ernstig ziek. Divendal leidde De Journalist – later herdoopt tot Villamedia magazine – tussen 2003 en 2007. Na zijn vertrek bij De Journalist werkte Divendal onder meer als persvoorlichter voor milieuorganisatie Greenpeace en verscheen bij uitgeverij Meulenhoff zijn roman ‘De laatste doge van Venetië’. Sinds begin dit jaar was Divendal directeur van een nog onbenoemd initiatief van theoloog en dichter Huub Oosterhuis, dat later dit jaar van start had moeten gaan. Divendal is 55 jaar geworden en wordt op donderdag 27 mei begraven.

** Ziggo heeft een goed eerste kwartaal achter de rug, zo laat de kabelaanbieder weten. De omzet kwam acht procent hoger uit op 338,8 miljoen euro (Q1 2009: 314,4 miljoen euro). Er was sprake van groei in alle producten. Zo kwamen er 70.000 nieuwe abonnees voor digitale tv bij, 92.000 nieuwe abonnees voor internet en 179.000 voor telefonie. Het aantal triple-play-klanten steeg met 367.000. In totaal hebben nu 1,6 miljoen huishoudens digitale tv via Ziggo en zijn er ruim 740.000 triple play-abonnees (tv, telefonie, internet). 

** Gisteren heeft NLkabel een nieuw kantoorpand betrokken aan de Lange Voorhout in Den Haag. Tijdens een goedbezochte openingsmanifestatie heeft voorzitter Aart Verbree het pand officieel in gebruik genomen

Omroep West verwacht geen samenwerking met Den Haag FM

Omroep West verwacht niet dat het tot een samenwerking komt met Den Haag FM en TV. In een reactie op zijn eigen zender zegt algemeen-directeur Gerard Milo het een goede zaak te vinden dat de lokale omroep voorlopig is gered en er meteen wordt gekeken naar een langdurige oplossing. Volgens Milo kan de lokale omroep alleen niet overleven, “maar of West hier een rol in zal spelen is nog maar de vraag.” “Gezien het handelen van het huidige bestuur en directie van de Stadsomroep in het verleden, geloof ik niet dat zij iets zien in samenwerking met Omroep West. Hoe voor de hand liggend die ook is en ondanks dat die de beste kansen op voortbestaan van Den Haag FM en Den Haag TV biedt. Ik verwacht daar dan ook niet veel van. Gezien de al bestaande samenwerking tussen Den Haag Centraal en de Stadsomroep denk ik dat de voorkeur bij bestuur en directie van SODH uitgaat naar versterking van die relatie.” Den Haag Centraal liet vanmorgen weten dat er inderdaad gedacht wordt over een samenwerking met Den Haag FM en TV en andere mediabedrijven. De mogelijkheden voor het opzetten van een mediahuis worden daarbij onderzocht. (Den Haag FM)

Provincie wil Omroep Gelderland korten

De provincie Gelderland wil 1,6 miljoen euro bezuinigen op Omroep Gelderland. Dit is 10% van de totale subsidie van de omroep. De bezuinigingen zijn onderdeel van een groter pakket van 60 miljoen euro aan bezuinigingen. De korting voor Omroep Gelderland is opvallend, omdat de provincie een zorgplicht heeft voor de regionale omroep en het de vraag is of de bezuiniging wel wettelijk mag. De provincie heeft hier advies over ingewonnen bij het Commissariaat voor de Media. Dat heeft de plannen afgewezen. De provincie wil de bezuiniging toch doorzetten en wil nu samen met andere provincies uitzoeken hoe er gekort kan worden op de omroep. De provincie presenteert dinsdag het hele bezuinigingspakket van 60 miljoen euro. (Omroep Gelderland)

Stadsomroep Den Haag voorlopig gered

De lokale omroep van Den Haag is voorlopig gered. Door grote financiele problemen dreigde de omroep failliet te gaan. De Haagse wethouder Baldewsingh heeft vanmiddag toegezegd dat de omroep 156.000 euro uit een calamiteitenfonds krijgt. Ook wordt 190.000 euro subsidie eerder uitgekeerd. Hiermee moet de omroep het tot het eind van het jaar redden, maar of dat gaat lukken is nog niet zeker. Het programma Sportsignaal Radio is hierdoor ook voorlopig gered. Het sportprogramma wordt welke zaterdag- en zondagmiddag uitgezonden op Den Haag FM, Midvliet FM en Radio Excellent. Door de dreigende ondergang van Den Haag FM, dreigde het programma te verdwijnen. De wethouder wil dat er voor 1 oktober een plan is, waarmee de problemen structureel worden opgelost. Hij denkt hierbij ook aan een mogelijke samenwerking tussen de omroep en Omroep West of de krant Den Haag Centraal. (Midvliet)

UIT DE MEDIA:

** Kabelaar Delta ondersteunt nu de CI+ conditional access module (CAM) voor digitale televisie en heeft een lijst van gecertificeerde tv-toestellen gepubliceerd. De CAM decodeert het digitale tv-signaal rechtstreeks in de televisie en vervangt de settopbox. Er loopt een WK promotie met een SMiT CI+ module voor 69 euro, met gratis het smartcard startpakket voor Delta digitale televisie en het HD pakket de eerste twee maanden gratis – in die periode zendt de NOS wedstrijden van het WK voetbal uit in 1080i. Een oranje hoedje is onderdeel van het pakket. (Telecompaper)

** NOS journaliste Eva Jinek blijft bij NOS-Nieuws werken en stapt dus niet over naar het programma Nieuwsuur, dat vanaf begin september wordt uitgezonden en wordt gemaakt door NPS en de NOS samen. Reden is de commotie over haar relatie met advocaat Bram Moszkowicz. Jinek: ‘De hoofdredacteur van Nieuwsuur, Carel Kuyl, heeft de NOS en mij te kennen gegeven dat hij het onwenselijk acht dat ik mijn functie van presentator van Nieuwsuur bekleed vanwege mijn privé relatie met Bram Moszkowicz.” 

** Op 12 mei heeft de Raad van State uitspraak gedaan in de zaak van Ziggo tegen het Commissariaat voor de Media over doorgifte van de Concertzender in Amstelveen. Het Commissariaat had, na een langdurige procedure, besloten handhavend op te treden en Ziggo te verplichten de Concertzender door te geven, conform het advies van de programmaraad Amstelveen. Op 18 augustus 2009 heeft Ziggo tegen dit besluit hoger beroep ingesteld bij de Raad van State. De Raad van State heeft het hoger beroep gegrond verklaard. :

** AD-columnist Hugo Borst is aangeklaagd wegens antisemitisme. Amsterdammer Max Engelander voelt zich beledigd door een column van Borst waarin hij kakkerlakken met Joden vergelijkt. Borst schreef in januari 2009 dat hij zich niet beledigd voelt door de term ‘kakkerlak’: “Integendeel. De kakkerlak is een indrukwekkend beest. De Jood onder de insecten. Want; Onuitroeibaar.” 

** Nog voor het WK voetbal voegt kabelbedrijf Delta 2 HD zenders aan haar HD-pakket toe, waaronder RTL4 HD. Hiermee komt het totale aantal HD-zenders in het DELTA HD-pakket op 12. Het HD pakket kost 9,95 euro per maand en omvat dan de volgende HD-zenders: Nederland 1, Nederland 2, Nederland 3, RTL4, Discovery Channel, National Geographic, Eurosport, Animal Planet, History, MyZen en MTV. Op 1 september 2010 gaat DELTA nogmaals 5 HD zenders toevoegen aan haar HD-pakket, waaronder RTL5, RTL7 en RTL8. Hiermee komt het totale aantal HD-zenders op 17. De prijs voor het HD-pakket blijft daarbij ongewijzigd (9,95 euro per maand) DELTA heeft de intentie de HD zenders van SBS aan haar HD-pakket toe te voegen, maar is hierover nog met SBS in onderhandeling. (Telecompaper)

** Op 18 mei 2010 voegt Caiway PENTHOUSE HD toe aan het HD pakket. Elke klant met een abonnement op het HD pakket ontvangt de zender per 18 mei 2010 op voorkeuze 448. Caiway is de eerste kabelexploitant die PENTHOUSE HD doorgeeft. 

** Net5 heeft een nieuw management. Alphons Martens, nu nog verantwoordelijk voor Veronica, krijgt volgende maand de leiding over de televiziezender. Dit heeft SBS Broadcasting BV, de moedermaatschappij van Net5, maandag bekendgemaakt. Martens vormt samen met Justine Huffmeijer en Petra Knoth het management van Net5. De zender richt zich voornamelijk op vrouwen en zendt veel speelfilms, comedy’s en series uit. Martens (42) begon zijn tv-carrière in 1993 bij John de Mol Produkties. In 2001 kwam hij in dienst bij SBS Broadcasting als zendermanager van V8. In 2003 kreeg hij de leiding over Veronica. Remko Terlouw volgt Martens op als nieuwe zendermanager van Veronica. (ANP/BNR)

** Talpa Media, het bedrijf van John de Mol, neemt een minderheidsbelang in de Russische tv-producent Mir Reality. Talpa is de eerste externe aandeelhouder van het in Moskou gevestigde Mir, zo maakte de Nederlandse producent maandag bekend. Mir is gespecialiseerd in de productie van lokale versies van internationale succesprogramma’s. Zo maakte de Russische tv-producent de eerste buitenlandse versie van ‘Top Gear’ dankzij haar exclusieve recht voor Rusland op de portefeuille van BBC Worldwide. Mir Reality werd in 2006 opgericht door Vladimir Utin en de vooraanstaande Britse tv-producent Simon Tucker. 

** Kees Jansma stopt als commentator en directeur van abonneezender Sport1. De 62-jarige Hagenaar wil het wat rustiger aan doen. Hij blijft wel perschef van het Nederlands elftal. Jansma wordt per 1 juni opgevolgd door Will Moerer, algemeen directeur van Eyeworks Sport, dat onder meer de voetbalprogramma’s maakt voor Sport1, SBS6 en RTL7 

** Kanaal 30, de lokale omroep van Tytsjerksteradiel, breidt het zendgebied uit met de gemeente Achtkarspelen. In een voorstel aan de raad kiest het college van Achtkarspelen voor deze zendgemachtigde boven RTV NOF (Noordoost Friesland). RTV NOF zendt al uit in de gemeenten Dongeradeel, Dantumadiel en Kollumerland en meldde zich op het laatste moment als kandidaat in Achtkarspelen. Omdat beide zenders hebben aangegeven samen te willen werken, houden b. en w. vast aan de eerdere keus voor Kanaal 30. (LC)

** Na jaren heeft Dronten weer een publieke omroep. RTV Flevo heet de zender die na de zomer wil beginnen met kabelkrant en radio; kabel en ether. De bedoeling is om onder meer de raadsvergaderingen live uit te zenden. Nu maar hopen dat de gemeente meewerkt, volgens de stichting draat de ambtelijke molen bijzondere traag. (Stentor)

** De VRT zal samenwerken met EXQI om een aantal wedstrijden van het wereldkampioenschap voetbal uit te zenden. Het WK start op 11 juni in Zuid-Afrika. Alle 64 wedstrijden zullen integraal en live te zien zijn op de VRT, meestal in Sporza op Canvas. Op de derde en laatste speeldag van de groepsfase worden echter telkens twee wedstrijden op hetzelfde moment gespeeld. Dan zendt Sporza op Canvas één van de twee matchen uit, de andere is uitzonderlijk te zien op Canvas+. Om ook niet-digitale kijkers de kans te geven alle wedstrijden te zien, wordt de match van Canvas+ ook analoog uitgezonden via EXQI Plus. De volledige WK- en sportzomerprogrammering van Sporza wordt op 18 mei voorgesteld. (VRT)

Kink FM nu elke avond via Xite op televisie te zien

Kink FM is sinds begin mei elke avond te zien op de interactieve muziektelevisiezender Xite die via het digitale basispakket van UPC en Caiway uitzendt. Kink FM neemt de programmering van de late avond, van 23:00 tot 02:00 uur, volledig voor haar rekening. Met de uitbreiding van de samenwerking met Xite zet Kink FM opnieuw een stap in de verdere verbreding van het crossmediale aanbod. Op de late avond biedt Kink FM op Xite eigen programma’s waarin veel ruimte is voor kwaliteitsmuziek. De kenmerken van Kink FM op de radio als muziekpionier zullen ook in de programmering op Xite te herkennen zijn: ruime aandacht voor de betere pop- en rockmuziek. Kink FM en Xite werkten al eerder samen. Kink TV, het online tv-kanaal van de omroep, zendt sinds begin 2009 via internet televisieprogramma’s uit die door studenten van V-Academy, de kweekvijver voor jonge, veelbelovende mediatalenten, ontwikkeld worden. Een aantal van die programma’s wordt ook door Xite uitgezonden. Op termijn zullen meer specifiek voor Kink TV ontwikkelde programma’s op Xite te zien zijn. Hiervoor zijn inmiddels enkele formats in ontwikkeling. (Persbericht)

Glazen Huis dit jaar in Eindhoven en in 2011 in Leiden

Voor de komende editie van 3FM Serious Request staat het Glazen Huis in Eindhoven. De week voor kerst strijkt 3FM op de Markt van Eindhoven neer. Dit maakten dj’s Coen Swijnenberg en Sander Lantinga zojuist op 3FM bekend. Giel Beelen was in Eindhoven om het gemeentebestuur van de stad het nieuws te brengen. Grote verrassing was dat DJ Annemieke Schollaardt tegelijkertijd naar Leiden ging om daar de keuze voor 2011 te presenteren. Vier steden streden de afgelopen tijd om het Glazen Huis rond de kerst een plein te bieden: Eindhoven, Leiden, Nijmegen en Zwolle. De keuze viel voor 2010 op Eindhoven en voor 2011 op Leiden. Beide steden bieden het Glazen Huis een perfecte locatie en presenteerden een uitstekend plan om de eigen regio te mobiliseren voor de inzameling die 3FM samen met het Rode Kruis jaarlijks met Serious Request doet. De afgelopen maanden toonden meer dan tien steden interesse om als gastheer op te treden voor 3FM Serious Request 2010 en dienden daartoe plannen in. Op 11 maart werd door 3FM de shortlist met de vier steden bekendgemaakt. (Persbericht)

UIT DE MEDIA:

** Drie jaar geleden heeft Nico Silvius z’n radio bedrijven Waterstad FM, RADIONL en City FM verkocht aan de uitgever NDC/VBK. Hij is in die drie jaar nog 2,5 jaar directeur geweest en sinds november 2009 bezig z’n werkzaamheden aan het overdragen aan de nieuwe directeur. 

** Voor Apple en Linux-gebruikers is het voortaan ook mogelijk om programma’s met ondertiteling te bekijken op Uitzending Gemist. Dat is dinsdag bekendgemaakt. Door de technische uitbreiding is deze functie van Uitzending Gemist voor vrijwel alle Nederlanders toegankelijk. Sinds vorig jaar is ondertiteling beschikbaar voor Windows-gebruikers. (Volkskrant)

** In het kwartaal overleg tussen Ziggo en belangenvereniging COAX NL is duidelijk geworden dat er voorlopig geen HD uitbreiding meer bijkomt. Per 1 juni worden, zoals bekend, wel de HD-versies van de tv-zenders SBS6, NET5 en Veronica toegevoegd aan het HD-pakket. “De onderhandelingen met RTL lopen zeer stroef. en Ziggo is bang dat men er niet uitkomt”, aldus COAX NL.

** De drie publieke zenders hadden in week 18 samen een marktaandeel van 35,6 pct (tijdvak 18.00-24.00 uur, 6+). De vier zenders van RTL Nederland hadden 28,4 pct (+0,4) en de drie zenders van SBS Broadcasting behaalden een aandeel van 21,1 pct (+2,0). Marktleider Nederland 1 had een aandeel van 22,0 pct (+0,3 in vergelijking met week 17), terwijl het aandeel van RTL 4 op 14,8 pct (-2,0) uitkwam. SBS 6 kwam op 12,7 (+2,2). De Nationale Dodenherdenking was met 2,5 miljoen kijkers het best bekeken programma van de week. RTL 7 scoorde met de bekerfinale Feyenoord-Ajax en SBS 6 met Peter R. de Vries. (SKO)

** De hoofdredacteur van de Volkskrant vertrekt, dat heeft de krant op zijn website bekendgemaakt. Hoofdredacteur Pieter Broertjes vertrekt per 1 juli bij de Volkskrant, zo maakt de krant maandag officieel bekend. Broertjes vindt het een goede tijd om op te stappen, volgens hem staat de krant staat er uitstekend voor. Broertjes was vijftien jaar hoofdredacteur bij de Volkskrant. (Adformatie)

** Jan Dijkgraaf vertrekt bij uitgeverij Audax om als hoofdredacteur aan de slag te gaan bij de nieuwe omroep PowNed. Dat maakte Audax Publishing maandag bekend. Dijkgraaf is sinds begin 2009 actief als algemeen hoofdredacteur van het opnieweekblad HP/De Tijd. Hij maakt de overstap op 1 juli . Audax zegt dankbaar te zijn voor de inzet van Dijkgraaf de afgelopen periode. Binnenkort wordt een procedure gestart om de ontstane vacature op te vullen. 

** Kabelaar UPC verliest een rechtszaak die het bedrijf aanspande tegen Consumentenautoriteit. De boete van drie ton die in 2007 werd opgelegd voor misleiding van klanten was terecht. Dit bepaalde de bestuursrechter in Rotterdam nadat UPC een zaak aanspande tegen de Consumentenautoriteit. In mei 2008 legde de toezichthouder UPC zeven boetes van totaal 303.000 euro. Bovendien kwam er een dwangsom van maximaal 100.000 euro voor het geval UPC klanten niet goed zou informeren over het doel van verkooptelefoontjes. 

** RTL zou Pierre van Hooijdonk op het oog hebben als vervanger van Hans Kraay Jr. in Voetbal International. Dat schrijft Jan Medendorp in zijn column op TwenteSport.com. Kraay Jr. mag volgend seizoen van zijn werkgever SBS waarschijnlijk minder frequent aanschuiven bij het programma. 

** Vanaf volgend seizoen is het blad Voetbal International geen sponsor meer van het gelijknamige televisieprogramma. Dat vertelde Johan Derksen in het radioprogramma Andersdenkenden. Waarom de sponsoring stopt, maakte Derksen niet bekend. HP/De Tijd meldde deze week dat het blad Voetbal International per jaar 300.000 euro aan RTL betaalde voor het programma. Het voortbestaan van het programma is overigens niet in gevaar: enige tijd geleden werd een nieuw tweejarig contract met RTL afgesloten. Ook de naam Voetbal International blijft gewoon gehandhaafd. (SigaarSnor)

** Presentatrice Andrea van Pol stopt met het programma Vroege Vogels. Dat heeft zij zondag in de uitzending bekend gemaakt. Sinds begin 2007 zijn Andrea van Pol en Menno Bentveld elke zondagochtend de vaste stemmen van het natuurprogramma op Radio 1. Sinds september van dat jaar presenteren ze ook elke dinsdagavond de televisieversie. ”Vroege Vogels is prachtig om te doen, maar ik wil naast de natuur ook weer meer actief zijn op andere gebieden”, stelde Van Pol. (ANP)

** Aparte reclames in Volkskrant magazine. Ze zijn allemaal nep. Volgens de redactie van het magazine weten maar bar weinig adverteerders de weg te vinden naar het blad. Waarom ze wegblijven is voor het magazine een raadsel. Het initiatief ontstond uit “frustratie en verwondering” over kleine aantal echte advertenties in Volkskrant magazine, verklaarde chef José Rozenbroek. “Met ruim 900.000 lezers is het magazine een fantastisch umfeld voor adverteerders. Onze lezers zijn hoogopgeleid, welstandig, nieuwsgierig, kritisch en bereid om geld uit te geven.” Om te laten zien dat het wel degelijk mogelijk is voor adverteerders, hebben vooraanstaande reclamemakers advertenties gemaakt voor fictieve merken. (Spitsnet)

** StadsTV Almere staat sinds zaterdag op zwart. De omroep heeft te weinig vrijwilligers. Bijna al het werk wordt volgens Mario Withoud van StadsTV gedaan door één persoon. Almeerders die dit weekend afstemmen op StadsTV Almere krijgen een zwart scherm te zien. De omroep hoopt met deze actie nieuwe vrijwilligers te trekken. Als dat niet lukt, gaat StadsTV Almere definitief van de buis. StadsRadio Almere blijft gewoon bestaan. (Omroep Flevoland)

Sport1 en UPC lanceren Pay Per View

Vanaf dit weekend lanceert Sport1 Pay Per View. Dit betekent dat de beste wedstrijden uit de Engelse, Spaanse, Italiaanse, Duitse en Portugese competitie voor UPC klanten zonder Sport1 abonnement te bestellen zijn via UPC Live TV. De kosten per wedstrijd bedragen €5,95. Voor dit weekend betekent het dat de ontknoping in de Engelse Premier League rechtstreeks te volgen is via Pay Per View. Chelsea ontvang thuis Wigan Athletic en is bij winst kampioen van Engeland, maar ook Manchester United maakt nog volop kans op de titel als zij zich opmaken voor de thuiswedstrijd tegen Stoke City. Beide duels trappen zondag om 17.00 uur live af en zijn voor alle UPC-abonnees aan te schaffen via het UPC Live portal. Kijk voor het volledige aanbod van Sport1 Pay per View op het UPC Live TV Portal op kanaal 15 van de UPC Box.

UIT DE MEDIA:

** Er waren aan het eind van 2009 7,363 miljoen TV-aansluitingen, meldt Opta. Eind 2008 stond de teller op 7,242 miljoen, blijkt uit de halfjaarlijkse rapportage van de structurele marktmonitor. Kabel heeft 5,512 miljoen aansluitingen. De overige 1,851 miljoen zijn een optelsom van FTTH, DVB-T, satelliet en DSL. De markt is concurrerender geworden, blijkt uit een index van de marktaandelen. De omzet van alle tv-aansluitingen is met 6,2 procent gestegen tot 1,245 miljard euro. Er zijn 3,022 miljoen huishoudens met alleen analoge kabel, 2,491 miljoen hebben analoog+digitaal. Het aantal fysieke aansluitigen op kabel (homes passed) is met 72.000 gestegen sinds 2008. De penetratie (homes activated) is gedaald van 79,7 procent naar 76,5 procent door de opkomst van andere dragers. De aantallen van traditionele telefoonlijnen en aansluitingen over breedband groeien naar elkaar toe, blijkt verder. Naast 3,855 miljoen traditionele lijnen zijn er nu 3,364 miljoen voor VoIP. Het aantal triple play-pakketten (TV, internet, vaste telefonie) is in een jaar tijd gegroeid van 1,615 miljoen naar 1,944 miljoen, meldt Opta. Het aantal ‘quad play’ klanten met ook nog mobiele telefonie bij één en dezelfde aanbieder is gestegen van 84.000 naar 114.000. In triple play zijn Ziggo, UPC en KPN het grootst.(NLKabel)

** Liberty Global maakt de resultaten bekend over het eerste kwartaal. Daarbij worden de cijfers van UPC Holding (9 Europese landen en Chili) en Unitymedia (Duitsland) afzonderlijk gerapporteerd. Telenet (Belgie) maakte al eerder de resultaten bekend en verder omvat Liberty Global activiteiten in Puerto Rico en Australie, naast contentbedrijf Chellomedia. UPC Nederland behoorde binnen UPC Holding en Liberty Global tot de best presterende onderdelen, met een winst van 47.000 RGU’s (revenue generating units), mede op basis van het succes van de ‘Dream Deals’ die de onderneming aanbiedt. Dat was bijna de helft van de winst bij UPC Holding (105.000). 

** Glasvezel dienstenprovider Solcon breidt het aantal TV-kanalen in het standaardpakket uit van ongeveer 30 naar ruim 70. Nieuw in het standaardpakket zijn onder meer BBC1 en 2, Family7, alle regionale zenders, Discovery World, CNN, Het Gesprek, Journaal 24 en Cartoon Network. De HD-zenders van de publieke omroep zijn gratis, acht andere zijn tot het eind van het jaar gratis te bekijken. Het HD pakket met 15 zenders kost 4,95 euro per maand. (Telecompaper)

** De lokale televisiezender Terneuzen TV heeft na enkele dagen de uitzendingen hervat. De zender ging dinsdag ‘op zwart’ in opdracht van het bestuur van de stichting Omroep Terneuzen. Het omroepbestuur besloot de stekker eruit te halen na een financieel meningsverschil met het Terneuzense productiebedrijf dat de programmering verzorgt. Producent Niels Tieleman besloot de zender gisterochtend terug in de lucht te brengen. “We hebben de afgelopen maanden tienduizenden euro’s in de zender geïnvesteerd en dan zou het regelrechte kapitaalvernietiging zijn als we er abrupt mee stoppen.” 

** Broadcast Partners in Terneuzen gaat de FM-zenders van de Nederlandse Publieke Omroep exploiteren. Dat betekent dat ze het signaal verzorgen voor de radioprogramma’s van Radio 1, Radio 2, 3FM en Radio 4 van de studio naar de radio’s in Nederland. Dat contract was tot nu toe in handen van KPN Broadcast en voorloper Nozema. Broadcast Partners in Terneuzen wil niet zeggen hoeveel geld ermee gemoeid is. Wel levert het contract zes nieuwe arbeidsplaatsen op. (Omroep Zeeland)

** Het Lagerhuis van de VARA komt terug op televisie. Paul Witteman presenteert het bekende debatprogramma, dat vier afleveringen volledig in het teken staat van de Tweede Kamerverkiezingen. Dat maakte de omroep donderdag bekend. De eerste uitzending is op woensdag 12 mei te zien op Nederland 1. In elke aflevering zijn twee politici te gast; vrijwel alle lijsttrekkers komen aan de beurt. Daarnaast keren een aantal oude bekenden van Het Lagerhuis terug, zoals Henk Bres, Hein van Meeteren, Frits Huffnagel en Jet Kording (Pers)

** Bernhard, Schavuit van Oranje, de vierdelige dramaserie van de VPRO, heeft drie nominaties in de wacht gesleept voor een prijs op het prestigieuze Monte Carlo Televisie Festival in Monaco. Dat heeft de VPRO donderdag bekendgemaakt. Bernhard, Schavuit van Oranje maakt kans op een Golden Nymph voor de beste miniserie. Daan Schuurmans maakt met zijn rol als jonge Bernhard kans op de prijs voor beste acteur. Ellen Vogel dingt met haar rol als Juliana mee naar de prijs voor beste actrice. Het festival is van 6 tot en met 10 juni. Op de laatste dag wordt bekend of de serie in de prijzen is gevallen. Bernhard, Schavuit van Oranje werd in januari uitgezonden. Het scenario werd geschreven door Tomas Ross. (ANP via BNR Nieuwsradio)

** De Amerikaanse mediagroep The Washington Post Company is van plan om het weekblad Newsweek van de hand te doen. Het bedrijf heeft een zakenbank ingeschakeld om een koper te zoeken. Newsweek, concurrent van het iets conservatievere Time, bestaat al sinds 1933. In 1961 kwam het in handen van The Washington Post Company. De laatste jaren draait het bekende Amerikaanse magazine met een miljoenenverlies, als gevolg van de dalende inkomsten uit reclame, concurrentie van het internet, maar ook weinig stabiliteit in de redactionele aanpak. Voor dit jaar wordt geen beterschap verwacht. “Newsweek is een levendig, belangrijk magazine. In het huidige klimaat past het beter elders”, klinkt het bij The Washington Post Company. (VRT)

** Bijna vier miljoen tv-kijkers waren dinsdagavond getuige van het incident tijdens de nationale dodenherdenking op de Dam. Van hen volgden ruim 2,5 miljoen Nederlanders de NOS-uitzending op Nederland 1. De overige van de 3.996.000 tv-kijkers volgden de verstoorde herdenking via Nederland 2 en 3. Dit blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers van de Stichting KijkOnderzoek (SKO). Tegelijkertijd keken 935.000 mensen naar de uitzending van RTL4 vanaf de Waalsdorpervlakte bij Den Haag.

** Zware aantijgingen van de Piratenpartij aan het adres van Stichting Brein: De piraterijbestrijder, die een kort geding aankondigde om provider Ziggo te dwingen toegang tot downloadplatform The Pirate Bay te blokkeren, zou de internetprovider onder druk zetten om die rechtzaak te verliezen. Brein zou zo “proberen jurisprudentie te kopen met top-advocaten” en die willen gebruiken om andere ISP’s tot dezelfde blokkade te bewegen. Ziggo ontkent dat er van druk sprake is en bij Brein is er niemand beschikbaar voor een reactie. De Piratenpartij heeft naar eigen zeggen twee bronnen om de beschuldigingen te staven, waarvan eentje binnen Ziggo.

** April brak nieuwe records voor FunX online. Bijna 550.000 unieke bezoekers wisten de FunX sites te vinden, ten opzichte van 290.000 vorig jaar. Een tweede record is het aantal pageviews in april: maarliefst 6,9 miljoen. 1 april was de drukste dag van de maand met ruim 36.000 unieke bezoekers; Koninginnedag was de minst drukke dag. De FunX websites trokken toen 19.000 unieke bezoekers. 

** Glashart Media, het Reggefiber-onderdeel dat analoge en digitale radio en tv levert aan tienduizenden glasvezelabonnees, geeft BBC 1 en 2 door zónder licentie van de Britse omroep. Sinds september 2009 geeft Glashart Media, een dochteronderneming van glasvezelconglomeraat Reggefiber, het radio- en tv-pakket door aan tienduizenden glasvezelklanten bij verschillende isp’s. Dat zijn XMS, Solcon, Concepts ICT, OnsBrabantNet, OnsNetEindhoven en andere lokale OnsNet-providers. 

** Omdat bij Ziggo nu meer dan 50 % van de klanten digitale televisie kijkt, moeten de lokale omroepen worden opgenomen in het digitale pakket. Ziggo heeft aan de OLON laten weten dat het proces meer tijd vergt dan vooraf was ingeschat, dat meldt het OLON nieuws. Ziggo gaat een andere encoder gebruiken dan tijdens de pilots, en de technologie voor de uitbouw van de regionale centra wordt aangepast. Volgens Ziggo is deze oplossing goedkoper. Als eerste zullen omroepen worden doorgegeven in de regio’s waar de pilot werd gehouden. 

** Gemiddeld 2.651.000 personen keken zondagavond naar Studio Sport Eredivisie van de NOS. In dat programma waren de samenvattingen van de laatste voetbalwedstrijden in dit seizoen in de eredivisie te zien. Daarmee was het een van de best bekeken tv-programma’s van vorige week. Alleen het NOS Journaal van 20.00 uur trok op zondagavond meer tv-kijkers. Dat blijkt uit cijfers die de Stichting KijkOnderzoek (SKO) maandag heeft gepubliceerd.

** Met name Overijssel, maar ook de rest van Nederland, heeft gisteren massaal RTV Oost ingeschakeld om FC Twente te volgen tijdens en na de kampioenswedstrijd tegen NAC. In totaal stemden 757.000 mensen af op RTV Oost. Van de Overijsselse bevolking keek gisteren ruim 43% naar RTV Oost die daarmee van 13.00 uur tot 18.00 uur absolute marktleider was. Het verkeer op de internetsite was zeven keer zo groot als gebruikelijk. Daarnaast meldden zich tienduizenden via twitter en de sms-service.

** De radio-actie ‘Give Me 5’ voor de stichting Plan heeft tienduizend euro opgeleverd. Met een tijdelijk radiostation in de stijl van het Glazen Huis op de Melkmarkt, konden verzoekplaatjes worden aangevraagd en aan radiobingo worden meegedaan. Het Zwolse bedrijf Lindorf organiseerde de actie en is zeer tevreden over de opbrengst. Woordvoerster Saskia Beumer: “Het geld gaat naar een ziekenhuis in Senegal en zal ten goede komen van de kinderen daar.” De actie duurde van 28 tot en met 30 april. (Stentor)

** Gemeentebelangen Overbetuwe (GBO) wil weten waarom TV Overbetuwe niet meer subsidie krijgt dan 18.000 euro. De fractie eist opheldering van B en W van Overbetuwe. Burgemeester en wethouders van Overbetuwe hebben twee weken geleden besloten de subsidie vast te stellen op 1,06 euro per huishouden. TV Overbetuwe heeft daar niet genoeg aan en dreigt te stoppen. GBO wijst B en W op afspraken die oud-minister Plasterk (Media) met de lokale omroepen gemaakt heeft dat gemeenten 1,30 euro per huishouden geven. Overbetuwe is een van de tien gemeenten die daarvan afwijkt. GBO wil weten waarom dat zo is. (Gelderlander)

** De lokale omroepen van Gennep en Mook en Middelaar willen samen verder als één lokale omroep. Onlangs tekenden voorzitter Ab de Graaf van OmroepGennep en Paul Sutmuller van MOS-Radio daarvoor een intentieovereenkomst. ” We zijn verheugd dat de vrijwilligers van beide lokale omroepen enthousiast hebben gereageerd op de overeenkomst en we hopen dan ook op een vruchtbare samenwerking “, aldus Ab de Graaf. Paul Sutmuller merkt op dat ” het de intentie is dat per 1 januari 2011 de nieuwe omroep van start zal gaan “. De uitzendlocatie zal de huidige locatie van OmroepGennep zijn. (MOS)

** RTL 7 breidt haar autosportaanbod uit met een aantal raceklassen, waaronder de FIA GT1, de GP2 en de Superleague Formula. Dat heeft RTL bekendgemaakt. FIA GT1 is het officiële wereldkampioen- schap voor de zogenoemde GT-wagens, waarin veel Nederlandse coureurs meerijden. De GP2-races worden in het voorprogramma van de Formule 1 verreden en de Superleague Formula is een strijd tussen racende voetbalclubs, zoals AC Milan, AS Roma, Atletico Madrid, Liverpool en PSV.

** Met flinke tegenzin heeft de gemeenteraad van Borsele besloten de lokale omroep voor Goes, Kapelle en Borsele subsidie te verlenen. De gemeenten Goes en Kapelle hadden al eerder beslist de subsidie te verstrekken. De wet over de financiering van de lokale omroep is vorig jaar aangepast. De raad kon niet anders dan positief beslissen en voelde zich voor het blok gezet. (Maximaal)

** China lanceert een Engelstalig televisiestation. China Xinhua News Network (CNC) zal vanaf 1 juli wereldwijd gaan uitzenden. De zender wil nieuws en reportages maken. Ook gaat CNC er voor zorgen dat de wereld een beter beeld van China krijgt. CNC is het initiatief van het officiële Chinese staatspersbureau Xinhua.