Media kort: mei/juni 1997

TIJDELIJKE VERDELING ETHERFREQUENTIES BEKEND

De grote commerciele omroepen zijn het in principe eens geworden over de tijdelijke herverdeling van de commerciele etherfrequenties. In eerste instantie had Radio Noordzee bewaar tegen het inleveren van de etherfrequentie 100.4 MHz in het Noorden van het land. Deze frequentie moet het station afstaan aan Sky Radio. Noordzee had bezwaren tegen de minder sterke frequentie 102.5 MHz van ClassicFM die het station daarvoor terugkrijgt.

Een groot gedeelte van de andere commerciële omroepen die buiten de prijzen vielen gaan in principe akkoord met de verdeling van de frequenties aan de grote zenders. De verdeling ziet er als volgt uit:

 

Sky Radio     100.4 Irnsum
              100.7 Lopik

Classic FM     90.7 Gouda
               93.7 Losser

RNN            88.9 Amsterdam
               99.1 Hoogezand
              102.2 Gennep
              102.3 Ruurlo
              102.5 Wieringermeer
              102.7 Rotterdam

Jazz Radio     88.6 Eindhoven
               89.5 Utrecht
               90.1 Den Bosch
               91.1 Alkmaar
               91.5 Oostburg

Radio 538      89.0 Groningen
               93.2 Irnsum
               93.6 Zwollekerspel
              101.2 Diemen

Veronica Hitr. 88.1 Hilversum
               93.0 Dishoek
               93.4 Maastricht
              103.8 Rotterdam

Radio 10 Gold 103.0 Lelystad 

Het uiteindelijke zendvermogen van de bovengenoemde zenders is nog niet defintief bekend. E e n en ander is afhankelijk van de hoogte van de antennes en coördinatie met het buitenland. (met dank aan ANP)

PUBLIEKE OMROEPEN ONTWERPEN GEDRAGSCODE VOOR GEWELD

De landelijke publieke omroepen hebben een gedragscode ontworpen om jonge kijkers te beschermen tegen beelden van uitwassen, zoals geweld, pornografie, discriminatie en drugsgebruik. Zij zullen de uitzendingen, met uitzondering van nieuws- , actualiteiten en educatieve programma’s, van te voren nalopen op uitwassen. De programma’s zullen van te voren worden nagelopen en er zal worden bekeken op welk moment het programma het beste kan worden uitgezonden. Dit kan zijn: elk uur van de dag, niet voor achten ’s avonds of pas vanaf negen uur ’s avonds.

CASEMA EXPERIMENTEERT MET TELFONIE VIA DE KABEL

Voor de eerste maal is in Nederland een omvangrijke proef gehouden met telefoneren via het kabelnetwerk van de Casema. Een serie geslaagde telefoongesprekken die deze maand onder 1000 inwoners van Leidschendam werd uitgevoerd is dan ook een mijlpaal in de geschiedenis van de tele- fonie. De gesprekken werden gehouden vanuit een door de Casema gehuurde woning in deze gemeente. Voordat het zover was heeft de Casema eerst uitgebreid onderzocht of de telefoongesprekken via het kabelnet geen storing opleverden voor de radio- en tv-siganalen. Rond 1 juli worden de eerste ‘proefklanten’ aangesloten.Dit aantal zal in de zomer worden uit- gebreid tot zo’n 50 klanten.Wanneer deze proef ook succesvol wordt door- staan hoopt de Casema aan het eind van dit jaar zo’n 1000 klanten aan te sluiten op het ’telefoonnet’ van de kabelmaatschappij.

EINDREDACTEUR VPRO HAALT UIT NAAR PUBIEKE RADIO

Ronald van den Boogaard, eindredacteur van ‘VPRO’s Dinsdag op 5′ heeft heeft deze week zijn gal gespuwt over de Nederlandse radio in een open brief in de VPRO-Gids. Hij hoopt daarmee een zinnige discussie los te maken over de toekomst van een krachtige publieke radio. Belangrijkste aanbevelingen van Van den Boogaard:Radio 2 en 3 moeten verdwijnen. Radio 2 is volgens de VPRO-medewerker een volkomen overbodige zender waar pro- gramma’s worden uitgezonden die beter door commerciele zenders kunnen worden overgenomen. Radio 3 is een ‘ingeslapen duffe troep die lijdt on- der de terreur van de luistercijfers’. Deze zender moet worden samenge- voegd met de klassieke zender Radio 4. Er ontstaat dan een prachtige muziekzender volgens de radiomaker. Radio 5 zou een FM-frequentie moeten krijgen en over Radio 1 is Van den Boogaard ook niet te spreken. ‘Het Radio 1-journaal is nog slechter geworden dan menigeen verwacht had’.

KORT NIEUWS

->  Staatssecretaris Nuis (media) komt de vrije tv-producten tegemoet door de publieke omroep te verplichten 15 procent van zijn programma’s uit te besteden. Nu is dat nog tien procent. Dat blijkt uit een brief die Nuis aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.

-> De Holland Media Groep en TV10 praten met elkaar over nauwe samenwerking. Hiervoor heeft de HMG al toestemming van het ministerie van Economische Zaken gekregen. De samenwerking moet vooral op het programmagebied vorm krijgen.

-> De vooraanstaande Franse oceanograaf en filmmaker Jacques-Yves Cousteau is deze week op 87-jarige leeftijd overleden. “De commandant heeft zich bij de wereld van de stilte gevoegd”, aldus een officiele verklaring van zijn team.  

-> SBS 6 gaat haar aanbod van regiovensters uitbreiden. Op 1 oktober moeten ook in Groningen en Drenthe regionale nieuwsprogramma’s op SBS 6 te zien. Hiertoe gaat SBS 6 samenwerken met de Noordelijke Mediagroep, een samenwerkingsverband van Hazewinkel Pers en Boom Pers, en Castel.

-> Topman Freddy Thyes van SBS Europe – de moedermaatschappij van de zender SBS6 – heeft gisteren zijn ontslag ingediend. Thyes was eerder in opspraak gekomen vanwege een vermeend geval van persoonlijke verrijking in zijn vorige baan als topman van RTL4.  

-> The Music Factory (TMF) komt binnenkort in Leidschendam op de kabel. De commissie voor onderwijs en cultuur van de Leidschendamse gemeenteraad is hiermee afgelopen week akkoord gegaan. Tevens zal het nieuwsprogramma van de BBC, BBC-World aan het pakket worden toegevoegd.  

-> De commerciele zender TV10 vult de huidige programmering van nieuwe en klassiek geworden series en films vanaf 2 augustus aan met kinderprogramma’s. Die zullen dan overdag worden uitgezonden. Door het meerderheidsbelang van het Amerikaanse Saban en afspraken met de Holland Media Groep zal de programmering overdag gevuld worden met kinderprogramma’s als Inspector Gadget, Goosebumbs, Pinocchio en vele andere kinderseries.  

-> De Formule 1 wordt dit jaar uitstekend bekeken in Nederland. Het kijkcijfer bij de live- uitzendingen schommelt tussen de 5 en de 9. Om het precieze aantal kijkers te weten moet dat cijfer vermenigvuldigd worden met 140.000. De best bekeken Grand Prix tot nog toe was die in Brazilie, toen 1,2 miljoen mensen de hele race zagen. Voor de reportage uit Canada zette e e n miljoen mensen de televisie aan.  

-> Staatssecretaris Nuis (Mediabeleid) heeft deze maand acht provincies toestemming gegeven van start te gaan met regionale publieke televisie. Het gaat om Groningen, Drenthe, Overijssel, Gelderland, Flevoland, Zeeland, Noord-Brabant en Limburg. Deze provincies krijgen voor elke gulden aan provinciale opslag op de landelijke omroepbijdrage er een gulden bij van Nuis. De opslag mag maximaal een tientje per jaar belopen. Een belangrijke voorwaarde waaraan de publieke regionale televisie moet voldoen is een nauwe samenwerking tussen de landelijke STER en de ORN, het reclamewervingsbureau van de publieke omroep in de provincies.  

-> Het Commissariaat voor de Media gaat onderzoek doen naar de nevenactiviteiten van de omroepverenigingen. Aanleiding is een rapport vam de Algemene Rekenkamer. Die concludeerde vorig jaar dat het toezicht op de neveninkomsten- en activiteiten van de omroepen tekortschiet.

-> SBS 6 heeft tot nu toe een verlies van 63 miljoen gulden geleden. Volgens een woordvoerder gaat het om aanloopverliezen, die men nu aan het inlopen is. Voor volgend jaar wordt op een winst van enkele miljoenen guldens gerekend. Volgens het Media Institituut zijn de bruto-adverten- tieinkomsten de afgelopen maanden met ruim 170 procent gestegen naar 51,4 miljoen gulden.  

-> De Tweede Kamer heeft deze week ingestemd met het plan dat elf commerciele radio- stations hebben opgesteld en hebben aangeboden aan Minister Jorritsma van Verkeer & Waterstaat met betrekking tot de verdeling van de etherfrequenties voor commerciele radiostations tot het jaar 2000. De nieuwe verdeling moet 1 januari 1998 ingaan.

-> De Haagse zender Stads Radio 94 is de snelst groeiende radiozender van Den Haag. De zender is vooral populair onder jongeren vanaf 13 jaar. Dat blijkt uit een luisteronderzoek van enquetebureau Intomart in de periode februari, maart en april dit jaar. De regionale zender Radio West blijft de populairste radiozender bij oudere Hagenaars.  

-> Het internationale opererende multimediabedrijf Bloomberg TV begint naar verwachting eind dit jaar met op Nederland gerichte financiele uitzendingen. Het bedrijf verzorgt al enige tijd een algemeen Europees programma in het Engels, waarop wordt ingebroken met Franse, Italiaanse en Spaanse uitzendingen. De Nederlandse Bloomberg-zender krijgt een eigen journalistieke staf en presentatie. Het team werkt vanuit Londen en het programma wordt tijdens kantooruren uitgezonden.  

-> SBS 6 heeft de rechten van de Europese thuiswedstrijden van Roda JC voor het komende seizoen verworven. Het televisiestation bereikte een akkoord met de Limburgse bekerwinnaar. Roda JC komt volgend seizoen uit in de Europa Cup II. De eerste ronde is op donderdag 18 september en donderdag 2 oktober. De loting is op 1 augustus in Geneve.  

-> De AVRO heeft Anneke Krijnen (54) per 1 juli tot hoofd radio benoemd. De omroep onderstreept daarmee dat ze radio meer aandacht wil geven. Tot nog toe was de verantwoordelijkheid voor de radio verdeeld in drie sectoren.

-> Medio 1998 worden de eerste frequenties voor digitale radio-uitzendingen in Nederland verdeeld. Minister Jorritsma (verkeer en waterstaat) heeft voor dit tijdstip gekozen, omdat tegen die tijd de eerste radio-ontvangers voor digitale uitzendingen op de markt komen.  

-> RTL 4 gaat verjongen. Komend seizoen zal de programmering meer worden toegsneden op kijkers tussen de 30 en 50 jaar. De ingreep is nodig omdat het aantal jonge kijkers afkalft. In het nieuwe profiel is bijvoorbeeld geen plaats meer voor ‘De Vakantieman’ van Frits Bom. Daarentegen krijgt misdaadverslaggever Peter R. de Vries, wel populair bij jongere kijkers, ruim baan. Waarschijnlijk gaat hij een dagelijks misdaadprogramma presenteren.  

-> Violet Falkenburg stopt met de presentatie van NCRV’s praatprogramma Rondom Tien. De NCRV blijft wel doorgaan met het programma. Falkenburg maakt tot november dit jaar nog enkele afleveringen van Rondom Tien, het programma dat zij sinds 1991 onder haar hoede heeft. De presentatrice wil een andersoortig programma maken. Ze is de afgelopen jaren herhaaldelijk geprezen voor haar betrokkenheid bij en respect voor de gasten in Rondom Tien.  

-> Het Teleac/NOT-programma ‘Knoop in je zakdoek’, voor verstandelijk gehandicapten, lijkt gered. De TROS is bereid vanaf volgend jaar mee te betalen.  

-> De aandeelhouders van de Holland Media Groep hebben deze maand het voltallige bestuur van zijn bestuurstaken ontheven. Tot dan toe was alleen bekend dat topman H. Boermans en directielid H. Roemer opzij waren geschoven. Zij zouden zichzelf hebben verrijkt door gesjoemel met aandelen.

-> De commerciele radiostations Nederland FM, SUN FM en City FM hebben een klacht ingediend bij Europees Commissaris Karel van Miert (mededinging). Arrow Classic Rock dreigt naar de Nederlandse rechter te stappen terwijl de niet-commerciele regionale zender 8-FM een schadeclaim gaat indienen bij de Staat. De zenders vielen deze maand buiten de boot bij de tijdelijke verdeling van nieuwe FM-frequenties.

PUBLIEKE TV KAN UITZENDEN VIA SATELLIET

Nederland1, 2 en 3 kunnen nog deze zomer op de satelliet, zodat Nederlanders zonder kabel en landgenoten in het buitenland hun programma’s ook kunnen volgen. Samen met de radioprogramma’s, Radio 1, 2, 3, 4 en 5 zullen ze worden opgenomen in het digitale Multichoice pakket, wat later deze zomer zal worden omgedoopt in Canal+ Nederland. Een zo klein mogelijk deel van de uitzendingen zal, vanwege de auteursrechten, worden gecodeerd. Ook Zomer TV, het tv-programma van de Wereldomroep, en Radio Nederland Wereldomroep zelf maken deze deel uit van het pakket. Zomer TV zal echter ook voor schotelbezitters zonder digitale-tuner te ontvangen zijn via de Astra. Dit jaar zal er ook worden samengewerkt met de BRTN voor de uitzendingen van Zomer TV. De BRTN zal ‘Vlaanderen Vakantieland’ , ‘Laatavond Journaal’ en ‘Tik Tak’ aanleveren. De regionale omroepen dragen ook bij met nieuws uit de regio’s.

NEDERLANDSE VERSIE VOOR CARTOON NETWORK

Cartoon Network, het Europese kanaal dat 24 uur per dag tekenfilms uitzendt, maakt voor Nederland een eigen versie. Vanaf 12 juli zullen de meeste programma’s zijn ondertiteld en worden de overige voor de allerkleinste kijkers nagesynchroniseerd. Bovendien krijgt Nederland een eigen aanbod, anders dan de rest van Europa. Hiermee hoopt het kanaal een groter bereik te krijgen.

NCRV STOPT MET PAPERCLIP MAGAZINE

De NCRV stopt met het uitgeven van Paperclip Magazine, het maandblad voor jeugdigde leden. Het juninummer dat deze maand is uitgekomen is het laatste nummer. Paperclip heeft sinds 1984 een bestaan; eerst in de vorm van een krant, later als fullcolourmagazine. De afgelopen jaren waren er ongeveer 16.000 tieners op geabonneerd. Volgens een woordvoerder van de NCRV past het jongerenblad niet in de strategische visie van de omroep.

RADIO3 STOPT MET THE BREAKFAST CLUB

Het KRO-radioprogramma The Breakfast Club houdt op te bestaan. De makers van het programma hebben dit vorige week van de leiding te horen gekregen. Het infotainment- programma gaat op 1 januari volgend jaar de lucht uit. “We zijn door het besluit volkomen overvallen”, reageerde duo-presentator Jeanne Kooijmans op het nieuws. “We hadden juist het idee dat het erg goed ging”. Met Peter van Bruggen presenteert zij al vijf jaar iedere werkdag The Breakfast Club van 6 tot 9 uur in de ochtend.

LAGER RESULTAAT STER OVER 1996

Het nettoresultaat over 1996 van de STER was vorig jaar een kwart lager dan in 1995. Volgens het jaarverslag bedroeg het nettoresultaat in 1996 iets meer dan 348 miljoen gulden. In 1995 was dat nog 464 miljoen, in 1994 ongeveer 500 miljoen. De oorzaak van de slechtere resultaten licht naast de toegenomen concurrentie ook in het niet adequaat inspelen op de situatie van een toenemend aantal concurrenten. De STER boekt nu veel succes met het reclameblok tussen het ‘Jeugdjournaal’ en ‘Klokhuis’ dat tot en met juli vrijwel volgeboekt is.

PIRATENKAARTEN BESCHIKBAAR VOOR MULTICHOICE-PAKKET

De Hopper Guide meldt in extra editie deze maand dat de eerste piratenkaart voor ontvangst van het volledige digitale MultiChoice pakket is gearriveerd. De kaart blijkt alle 45 kanalen van MultiChoice te kunnen ontcijferen. Ook alle ‘Pulse Movies On Demand’ en de Scandinavische FilmNet kanalen zijn zonder problemen te ontvangen. Dit geldt ook voor het Belgische VT-4, wat ook deel uitmaakt van het MultiChoice pakket. Volgens insiders komt de ‘hack’ op het Irdeto systeem, de codering van MultiChoice, op een uiterst ongelegen moment. Al geruimte tijd bestaat de indruk dat het systeem nog niet optimaal functioneert. Wanneer de ‘zware coderingen’ worden gebruikt blijkt de ontvangstkwaliteit terug te lopen.

LUISTERCIJFERS APRIL/MEI

De luistercijfers voor de maanden april/mei 1997 gemeten van maandag tot en met zondag van 07:00 tot 00:00 uur:

Station             apr/mei     verschil t.o.v. mrt/apr
Radio 1               7,8             - 0,2
Radio 2               8,6             + 0,4
Radio 3              13,6             - 0,6
Radio 4               1,6             - 0,1
Radio 5               0,9                -
Publieke zenders     32,6             - 0,4

Sky Radio            14,4             - 0,1
Radio 10 Gold         8,7             + 0,2
Noordzee Nationaal    8,9                -
Radio 538             6,4             + 0,1
Hitr. Veronica        2,9                -
Love Radio            1,1             + 0,1
Classic FM            1,5             + 0,1
Kink FM               0,7                -
Jazz Radio            0,3                -
Comm. zenders        44,4             + 0,5

Regionale zenders     15,7            + 0,1
Overige zenders        6,8            - 0,3

Bron: Intomart