Media kort: november 1997

OR HMG STAPT NAAR RECHTER

De Ondermingsraad van de Holland Media Groep legt het geschil met de directie over de bezuinigingen op de RTL-Sportredactie voor aan de rechter. De OR vindt dat ze niet heeft kunnen meepraten over de gevolgen voor de sportafdeling en dat de directie zich niet aan wettelijke procedures heeft gehouden. HMG wil het sportblok in het programma RTL Actueel opheffen en de redactie drastisch inkrimpen.

NOS WIL BINNEN 2 JAAR STARTEN MET NIEUWSZENDER

De NOS wil binnen twee jaar beginnen met een nieuwszender, die 24 uur per etmaal uitzendt. Daarnaast wordt gedacht aan het in de nabije toekomst opzetten van andere thematische kanalen, zoals een eigen kinderzender, een weerkanaal en een sportzender. Of de plannen, die overigens al enige tijd voorkomen in de meerjarenbegroting, door kunnen gaan hangt af van de nieuwe, nog te benoemen Raad van Bestuur, die in januari met zijn werk begint. Nu de publieke netten digitaal via de Astra-satelliet uitzenden is het mogelijk tegen relatief lage kosten extra kanalen te exploiteren, die de kijkers vooralsnog gratis moet worden aangeboden. In eerste instantie via de eigen schotel, maar later wellicht ook via kabel.

KOMST TV-M ONZEKER

De komst van de regionale televisiezender TV-M in Utrecht is uiterst onzeker nu Casema zich uit het project heeft teruggetrokken. Wegener Arcade, dat TV-M samen met Casema zou financieren, en Radio M zijn diep teleur- gesteld door het besluit van de kabelexploitant. Die voert een ‘investe- ringsstop’ aan als reden. Al twee keer eerder liepen pogingen stuk om de provinvie Utrecht aan een regionale televisiezender te helpen.

CASEMA NAAR FRANCE TELECOM

KPN verkoopt het kabelbedrijf Casema aan een consortium onder leiding van France Telecom. Met de transactie is naar schatting 1,75 miljard gulden gemoeid. Onduidelijk is nog wat de Parijse onderneming precies met Casema wil doen. France Telecom was e e n van de vier serieuze kandidaten, die afgelopen zomer een bod uitbrachten op het kabeltelevisiebedrijf. Tot de afvallers behoort een combinatie, waarin ook het Gelderse energiebedrijf NUON was vertegenwoordigd.

BEREIK CNN IN NEDERLAND STEIGT BOVEN 6 MILJOEN

Het bereik van de internationale nieuwszender CNN in Nederland loopt boven de zes miljoen huishoudens. Dat is het gevolg van de uitbreiding van het aantal aansluitingen in Limburg met 130.000. Mega Limburg Telediensten heeft CNN nu in zijn hele verspreidingsgebied op de kabel gezet. Ook reizigers op luchthaven Schiphol zullen vanaf 1 mei 1998 het nieuws op de voet kunnen volgen. CNN International start vanaf die datum de uitzendingen op het enorme Astrovision scherm. Het scherm staat buiten de terminal van het vliegveld opgesteld, op een belangrijk doorgangspunt voor de reizigers.

FRITS SPITS ONTVANGT GROENMAN-TAALPRIJS

Radiopresentator Spits krijgt volgende week in de Rotterdamse Doelen op het congres van het Genootschap Onze Taal de Groenman-taalprijs. De jury van de Stichting Let Op Uw Taal (LOUT) prijs Spits om zijn mediastem, zijn formulering en zijn interviewtechniek. “Spits stem klinkt nooit vlak, toon- loos of vermoeid”, stelt de jury. Spits was van 1990 tot 1994 presentator van het programma ‘NOS-taal’.

KORT NIEUWS – 1 –

-> De exploitanten van de kabelnetten in ons land verenigd in de VECAI, willen een lager BTW-tarief voor hun diensten. Andere media, zoals boeken en kranten zitten al jaren in het lage BTW-tarief. Dat zei VECAI-voorzitter Van der Wouw tijdens de eerste dag van het 13e kabelcongres dat in Den Haag werd gehouden.  

-> Ontploffende televisies hebben in Moskou al 22 mensen gedood. De toestellen van inferieure kwaliteit explodeerden na aansluiting op het elektriciteitsnet, veroorzaakten zo in totaal 166 branden en richtten een schade aan van ongeveer een miljoen gulden. Het gaat om zwartwit- en kleurentoestellen van nagenoeg alle Russische merken. Al langer was bekend dat de kwaliteit niet best was, maar uit deze week gepubliceerde gegevens van het departement voor brandpreventie in Moskou blijkt dat de situatie ronduit alarmerend is.  

-> De Amerikaanse nieuwszender CNN overweegt een journalist te stationeren aan boord van het Russische ruimtestation Mir. CNN-woordvoerder David Taly bevestigde berichten in het vakblad Space News van deze week dat ‘zeer, zeer voorlopige gesprekken’ met de Russische ruimtevaartdienst gaande zijn over het sturen van een reporter naar Mir. Een bezoekje aan Mir kost tussen de 10 tot 20 miljoen gulden.  

-> Eindredacteur Joost Middelhoff van ‘Ontbijt TV’ heeft deze week aangifte gedaan tegen een bedrieger die zich uitgeeft als medewerker van het KRO- programma en al zeker 20 mensen geld heeft afgetroggeld. De bedrieger is vrijwel zeker de 48-jarige Haagse meesteroplichter die een half jaar geleden uit de gevangenis is ontslagen. Op stations in Keulen, Bonn en Parijs heeft hij verteld dat zijn bankpasje is gebroken en vraagt geld voor de filmploeg om terug te komen in Hilversum.  

-> De tv-serie ‘Mijn Franse tante Gazeuse’ heeft in Barcelona de Premios Ondas gewonnen. De dertiendelige serie van Van Tamara en Burny Bos wordt zaterdags door de AVRO op Nederland 1 herhaalt.  

-> Ex-Journaallezer Fred Emmer leest in de nieuwe saterische nieuwsquiz ‘Nieuws & nonens’ onzin-commentaar bij actuele nieuwsbeelden. De kandidaten moeten raden wat de juiste berichtgeving had moeten zijn. Eddie Keur presenteert het programma, waarin de spelers verder antwoord moeten geven op actuele nieuwsvragen. ‘Nieuws en nonsen’ is elke vrijdagavond te zien op RTL 5.  

-> Ellen DeGeneres, hoofdrolspeelster in de Veronica-serie ‘Ellen’ ligt overhoop met haar tv- maatschappij ABC. Sinds een paar maanden worden veel afleveringen voorzien van de waarschuwing dat ze ‘voor kinderen schokkende scenes kunnen bevatten’. “Belachelijk”, zegt de actrice. “Tegenwoordig draait elke serie in feite om relaties en seks maar omdat ‘mijn’ Ellen Morgan van vrouwen houdt, is dat meteen schokkend. Dat is zo hypocriet”.

“STANDAARDDECODER NOODZAKELIJK!”

“Er moet e e n gemeenschappelijke decoder komen waarmee de consument met een smartcard alle aangeboden diensten kan krijgen. Als marktpartijen dit niet zelf realiseren, komen er nationale regels.” Dat dreigement uitte A. Driedonks van het ministerie van Verkeer en Waterstaat tijdens de opening van het dertiende Kabelcongres. Hij sprak namens Minister Jorritsma die door overleg in de Tweede Kamer niet aanwezig kon zijn. De minister wil niet in gaan op de mogelijkheid de Eurobox tot standaard te verheffen. Dit is een digitale decoder die is ontwikkeld door Casema, Mediakabel, het Zweedse Telia em Deutsche Telekom.

PTT TELECOM START PROEF MET ADSL

PTT Telecom begint op 1 januari een technische proef met breedband- communicatie. Daartoe komt via een modem op een gewone telefoonlijn een transmissiecapaciteit van maximaal 8 Mbps beschikbaar. Zo’n duizend geselecteerde abonnees van PTT Telecom in de regio Amsterdam gaan vanaf 1 januari een nieuwe modemtechnology genaamd ADSL in de praktijk uittesten. De ADSL-gebruikers krijgen de beschikking over een Internet-toegang met een capaciteit van 2 tot 8 Mbps, afhankelijk van de afstand van de abonnee tot de dichstbijzijnde telefooncentrale. De technische proef duurt tot eind mei waarnaa PTT zal evalueren of en wanneer ADSL ook aan andere abonnees wordt aangeboden. Groot voordeel van ADSL is dat tijdens het dataverkeer de normale analoge kiesverbinding gewoon bruikbaar blijft.

ROTTERDAM IN BAN VAN MTV MUSIC AWARDS

Rotterdam maakt zich op voor de komst van superster Michael Jackson. De ‘King of Pop’ is genomineerd voor drie MTV Awards, die tijdens een groots opgezette show op 6 november worden uitgereikt in de Rotterdamse Ahoy, de MTV European Music Awards. Hoewel MTV en zijn platenmaatschappij Sony niet willen ingaan op berichten, is zijn komst naar Nederland vrijwel zeker. De mega-artiest is de hele volgende week in de Duitsland onder andere voor opnames van het ZDF-programma ‘Wetten Dass’. Ronan Keating, leadzanger van Boyzone, presenteert de MTV European Music Awards. Hij krijgt hulp van gastpresentatoren als Alicia Silverstone, de broertjes Hanson en Katja Schuurman. Tijdens de uitreiking treden onder andere Bjork, Jon Bon Jovi en Blackstreet op. De uitzending is live te volgen vanaf 21.00 uur op, natuurlijk, MTV.

DE GRAAF MOET RUST HOUDEN

Bart de Graaf moet de komende maanden volledige rust houden. Bart is na zijn niertransplantatie vrij snel weer aan het werk gegaan en merkt daar nu de gevolgen van. Volgens een woordvoerder van de BNN Media Groep gaat lichamelijk alles goed, maar is Bart mentaal uitgeput. In overleg met Bart’s artsen en de Holland Media Groep is nu besloten dat Bart voorlopig al zijn werkzaamheden zal staken. Dit houd ook in dat zijn nieuwe programma “sterrentrek” dat vanaf november gepland stond niet zal doorgaan.

TV5 SCOORT REDELIJK IN NEDERLAND

De Franstalige televisiezender TV 5 wordt in Nederland redelijk bekeken. Het station bereikt wekelijks 1 miljoen Nederlanders, die tenminste een minuut afstemmen. Dat blijkt uit cijfers van bureau Intomart. De kijkers beoordelen de zender als ‘cultureel, serieus en interessant’. De zender is in 92 procent van de Nederlandse kabelhuishoudens te ontvangen. Meer mannen (59 procent) dam vrouwen laten zich niet weerhouden door het gebruik van de Franse taal. Meer dan de helft van de kijkers heeft dan ook een hogere opleiding genoten. Verder is 60 procent van het publiek jonger dan vijftig jaar.

LUISTERCIJFERS AUGUSTUS/SEPTEMBER

Hier volgen de luistercijfers voor de periode augustus / september 1997. Tevens zijn hier de cijfers voor de maand september afzonderlijk opgenomen. Ter vergelijking aijn ook de luistercijfers van de voorgaande maanden in het overzicht af te lezen.

                      Sep'97 Aug/Sep Jul/Aug Jun/Jul Mei/Juni Apr/Mei 
 1 Sky Radio           14.3   13.5   13.1     13.8   14.2     14.3 
 2 Radio 3fm           13.9   13.6   13.0     13.2   13.5     13.6 
 3 Radio 10 Gold        9.8    9.7    9.0      8.8    9.1      8.7 
 4 Radio 2              8.9    9.1    9.1      8.9    8.8      8.6 
 5 Noordzee             8.6    8.7    8.9      9.0    9.2      8.9 
 6 Radio 1              8.3    8.0    8.9      8.3    7.3      7.8 
 7 Radio 538            5.9    6.6    6.1      6.2    6.8      6.4 
 8 Hitr. Veronica       3.1    3.2    3.1      3.1    2.9      2.9 
 9 Classic FM           1.7    1.5    1.4      1.6    1.5      1.5 
10 Radio 4              1.5    1.5    1.6      1.5    1.4      1.6 
11 Radio 5              1.1    0.9    1.0      0.9    0.9      0.9 
   Gez. Regio          15.9   16.0   16.4     16.2   15.5     15.7

– Met dank aan Sky Radio (www.skyradio.nl)

“NIEUWE FM-FREQUENTIES NAAR COMMERCIELE REGIO ZENDERS”

De reeds ontdekte, vrije etherfrequenties op FM-band moeten alsnog door minister Jorritsma worden toegewezen aan de regionale radiostations die eerder een FM-frequentie werd geweigerd. Daarop hebben de elf radiostations afgelopen woensdag op aangedrongen in een hoorzitting van de Rijksdienst voor Radiodatacommunicatie. De minister wil de 24 vrije FM-frequenties – die delen van het land bestrijken – toekennen aan zeven landelijke commerciele zenders. Die krijgen een tijdelijke concessie tot uiterlijk 1 september 2000. Dan moet er een nieuwe verdeling hebben plaatsgevonden op basis van het zogenoemde ‘zero-base’ onderzoek. Rebecca Radio heeft de Nozema al zo’n onderzoek laten doen voor het noorden van het land. Veertien vrij frequenties speurde de zendermaatschappij op.

ACTIEBEREIDHEID PUBLIEKE OMROEPEN TOEGENOMEN

De bereidheid om acties te voeren bij de publieke omroep is flink toegenomen. De vakbonden leiden dat af uit de ledenbijeenkomst die ze gisteren hebben gehouden. Er is een comite samengesteld dat acties gaat voorbereiden. Volgens de journalistenbond NVJ is er voor het eerst in jaren kans ‘dat er even geen geluid uit de radio komt en het televisiebeeld op zwart gaat’. De omroepmedewerkers zijn verbolgen over de geringe loonsverhoging die hen is beloofd.

SBS6 BEREIDT RECLAMEZENDTIJD TE VERKOPEN AAN POLITIEKE PARTIJEN

SBS 6 is bereid om in de aanloop naar de verkiezingen van het komend jaar, reclamezendtijd te verkopen aan politieke partijen. Overigens zal SBS 6 oproepen om te stemmen op niet- democratische partijen weigeren. De STER heeft nog nooit een reclamespotje voor een politieke partij vertoond. Dat vloeit voort uit de algemene voorwaarden, die reclame voor tabaks- producten en boodschappen van levenschouwelijke en politieke aard verbieden.

DEN HAAG WIL MTV TOELATEN IN KANAALDELING

De kans bestaat dat MTV binnenkort weer in Den Haag is te zien. MTV bood afgelopen woensdag 17.000 handtekeningen van Haagse burgers die MTV weer terug op de kabel willen aan de Haagse Programmaraad aan. Bij die uitreiking werd MTV uitgenodigd om weer rond te tafel te gaan zitten. De Programmaraad ziet ruimte op de kabel door MTV te laten uitzenden wanneer een ander programma niet in de lucht is. “Op veel kanalen zijn op delen van de dag alleen testbeelden of is alleen verkooptelevisie te zien. Op die uren zou MTV wat ons betreft kunnen uitzenden, dat hebben we altijd voorgesteld maar MTV wilde dat nooit. Hun houding was alles of niets” aldus Ronald Florisson van de Programmaraad. MTV zegt dat dit plan nieuw voor hun is. “Wanneer dit de enige oplossing is willen we een tijdelijke uitzondering maken voor Den Haag” aldus Jaap Nieuwenhuizen van MTV Benelux. Hij is bang dat anders meer gemeenten MTV slechts delen van de dag gaan doorgeven.

FEYENOORD-SUPPORTERS BOOS OP NOS

Een journalistieke afweging en beslist geen persoonlijke clubvoorkeur gaf woensdagavond de doorslag bij het besluit de tweede helft van de voetbal- wedstrijd Feyenoord-Manchester United niet direct uit te zenden, aldus de NOS. Oorspronkelijk was de keuze Feyenoord live uit te zenden in plaats van PSV, omdat het de laatste kans voor de Rotterdammers was om zich te plaatsen voor de kwartfinales van de Champions League. Bij het aanbreken van de rust stond Feyenoord echter op een achterstand van twee doelpunten en was die kans zo goed als verkeken. Honderden woedende Feyenoord-supporters hebben woensdagavond de NOS plat gebeld om te klagen over het feit dat de tweede helft van de wedstrijd niet werd uitgezonden.

NUIS KEURT BEGROTING NOS EN WERELDOMROEP GOED

Staatssecretaris Nuis (mediabeleid) heeft de begrotingsvoorstellen van de NOS en de Wereldomroep voor 1998 goedgekeurd. Daarmee zijn kortingen op de inkomensstroom, waarmee Nuis vorig jaar dreigde, van de baan. Het nog resterende meningsverschil over de bezuinigingen, noodzakelijk door tegen- vallende reclame-inkomsten, heeft betrekking op de meerjarenbegroting van de NOS voor de jaren na 1998. Volgend jaar beloopt de bijna dekkende begroting 1,51 miljard gulden.

KORT NIEUWS – 2 –

-> Het Korps Landelijke Politie Diensten (KLPD) wil via het Radio Data Systeem, dat tegenwoordig op de meeste autoradio’s zit ingebouwd, melden dat iemand een boete heeft gekregen. Nu wordt RDS gebruikt om uitzendingen te onderbreken voor verkeersinformatie. Tijdens de Politievakbeurs in de Amsterdamse RAI werd dit staaltje techniek al gedemonstreerd.  

-> Onder de naam ‘KetNet’ ruimt de Vlaamse publieke omroep BRTN vanaf 1 december meer zendtijd in voor jeugdige kijker en dan met name de tiener. KetNet krijgt een vaste horizontale programmering op TV 2 met onder meer muziek, een quiz en een jeugdjournaal. Op doordeweekse dagen start het aanbod om vijf uur – met de eerste zestig minuten voor de allerkleinstenen eindigt het om acht uur ’s avonds.  -> Casema is “niet ontevreden” met France Telecom als nieuwe moeder van het kabelbedrijf met 1,1 miljoen aansluitingen in Nederland. Dat stelde Casema-topman Henk de Goede vorige week tijdens het Kabelcongres in Den Haag. Hij stelde overigens ook met de andere kandidaten goed uit de voeten te kunnen. “Alle drie scoren ze goed als het gaat om hun voornemens met Casema”.  

-> De schrijver H. Richard Hornberger is op 73-jarige leeftijd in Portland (Maine) aan een maagkwaal overleden. Hornberger schreef onder het pseudoniem Richard Hooker de cultroman ‘MASH’, die later de basis vormde voor de beroemde film van Robert Altman en de populaire tv- serie.  -> Hoewel MTV Europe sinds enkele maanden niet meer werd doorgegeven op de Haagse kabel, kon men donderdagavond in Den Haag toch genieten van de MTV European Music Awards. De kabelkrant InfoThuis had haar kanaal twee uur beschikbaar gesteld opdat kabelexploitant Casema de uitzending van MTV kon doorgeven.

CDA: “PROVINCIE ZUID-HOLLAND MOET REGIO-TV STEUNEN”

De CDA-fractie in Provinciale Staten wil dat de provincie Zuid Holland de regionale televisiezenders TV West en TV Rijnmond financieel gaat ondersteunen. Het CDA vindt dat de regionale televisie een vast onderdeel is geworden van het medialandschap en dat TV West en TV Rijnmond publieke zenders moeten blijven. Het CDA koppelt aan de provinciale bijdrage de voorwaarde dat er een omroepstructuur wordt ontwikkeld. Provinciale Staten staat positief tegenover het plan van het CDA. Het zou gaan om een eenmalige bijdrage van 14 miljoen gulden.

RECHTER WIJST CLAIM RADIO WEST OP 97.9 MHZ AF

Vice-president mr. Th. Simons van de rechtbank heeft de claim van Radio West op de frequentie 97.9 FM voor een eigen jongerenzender van de hand gewezen. De rechter wees de claim af omdat de nieuwe FM-frequenties die beschikbaar zijn gekomen, door minister Jorritsma zijn bestemd voor commerciele radio-omroepen. Gezien het beslag dat de publieke omroepen op de FM-band leggen is de reservering van nieuwe frequenties voor de commerciele omroepen niet in strijdt met de wet, oordeelt de rechter. Radio West gaat in beroep tegen de uitspraak.

NUIS: “GEEN GELD VOOR ONDERTITELING COMMERCIELE ZENDERS”

Staatssecretaris Nuis is niet van plan financieel bij te dragen in de kosten die commerciele omroepen moeten maken om hun programma’s voor doven en slechthorenden te ondertitelen. Nuis zei dat op een ondertitelingsconferentie bij de Holland Media Groep. Op de bijeenkomst signaleerde Nuis dat populaire tv-programma’s zoals ‘Goede Tijden Slechte Tijden’, nog steeds niet te volgen zijn door doven. Een voorstel van het Dovenschap om een nationaal ondertitelingscentrum op te richten voor alle zenders, wees hij af.

HITRADIO VERONICA WORDT VERONICAFM

Hitradio Veronica zal vanaf 1 Januari 1998 door het leven gaan als Veronica FM. De nieuwe naam is gekozen omdat deze meer in lijn ligt met de namen van de andere Veronica onderdelen (Veronica TV, Veronica Internet, Veronica Blad, Veronica Live etc.) Tevens accentueerd deze naam het feit dat Hitradio vanaf Januari in een deel van Nederland via de FM te beluisteren is.

KORT GEDING CBT TEGEN NOZEMA OVER ZENDOPSTELLINGEN

Broadcast Partners eist in kort geding voor de Utrechtse rechtbank- president zendcapaciteit van Nozema op. De nieuwe concurrent van de zender- parkbeheerder wil per 1 januari uitzendingen de ether in sturen van Radio 538, Radio 10 Gold, Radio Noordzee, JazzRadio en HitRadio Veronica. De zenderopstellingen daarvoor zijn voorhanden, maar het kan beter en goedkoper als van de bestaande zendmasten van de Nozema gebruik kan worden gemaakt. Broadcast Partners wil daarvoor betalen, maar Nozema weigert te praten.

FUSIE TELEKABEL EN UPC

De kabelexploitanten Telekabel, onderdeel van energiebedrijf Nuon, en UPC (United International) in Nederland fuseren teneinde een grotere schaal van ontwikkeling en exploitatie te kunnen bereiken. Dit hebben de ondernemingen donderdagmiddag in het World Trade Center in Amsterdam bekendgemaakt. Eerder citeerden we De Gelderlander die over de onderhandelingen tussen beide partijen schreef. Telekabel is de grootste partij met 600.000 aansluitingen, UPC heeft er een kleine 300.000 in eigen beheer en ruim 500.000 in gedeeld beheer met US West. UPC was de joint venture van United Holdings en Philips, maar de laatste stapte er uit. De kabelexploitaties van Eindhoven en Helmond, die geheel in handen waren van Philips, gingen over naar UPC. Bovendien heeft UPC 50 procent van A2000, de exploitant van de kabelnetten in Amsterdam en Hilversum, waarvan US West de resterende 50 procent heeft. UTH (United TeleKabel Holding) zoals de nieuwe onderneming gaat heten wordt daarmee de grootste Nederlandse kabelexploitant. UTH zal TeleKabel als voernaam gebruiken.

VVD STELT EISEN AAN NOS-BESTUUR

Regeringspartij VVD stelt als eis aan de benoeming van D66-fractie- voorzitter Wolffensperger tot lid van het nieuwe NOS-bestuur dat er ook een VVD’er in het college wordt benoemd. De liberalen hebben laten weten niet klakkeloos akkoord te willen gaan met de benoeming van de D66-voorman, die de nieuwe baan graag wil hebben. De VVD is echter niet van plan de benoeming van fractievoorzitter Wolffensperger te blokkeren. Voor de liberalen staat ook nog lang niet vast dat Wolffensperger voorzitter moet worden van het nieuwe bestuur. Volgens de VVD zou Wolffensperger ook gewoon lid kunnen worden van het bestuur.

KORT NIEUWS – 3 –

-> De kijkers naar het Eurovisie Songfestival zullen voor Nederland gaan bepalen hoe er wordt gestemd. Op 9 mei 1998 zal ons land door zogenaamde televoting, punten toekennen aan de 25 composities die meedoen aan het Europese liedjesfestijn in Birmingham.  

-> Minister Sorgdrager van justitie wil een onafhankelijke deskundige onderzoek laten verrichten naar porno op televisie. Daarbij gaat het om de vraag of er in voorkomende gevallen aanleiding kan zijn voor strafrechtelijk optreden. Sorgdrager zei woensdag in de Kamer nog niet toe te zijn aan het stellen van ‘grenzen en lijnen’ voor porno op tv.  -> De BBC begint volgende maand in de Verenigde Staten met de nieuwe zender BBC America, die behalve nieuws, typische Britse comedyseries gaat uitzenden als ‘Monthy Python’, ‘Absolutely fabulous’ en ‘Fawlty Towers’ en dramaseries. De bedoeling is dat het station, dat wordt gepromoot door sterren als Hugh Grant, de hertogin van York en de Spice Girls, de Amerikanen laat kennis maken met de Britse cultuur en levensstijl.

-> Het Stadsgewest Haaglanden schakelt tot en met 15 december de lokale zender NRG 106.3 in voor zijn campagne ‘Vroeg of laat sta je niet meer in de file’. Doel van de actie is het terugdringen van het aantal files tijdens de spitsuren. Via voorlichtingsspotjes en een kenteken-sticker- spel op NRG wordt er extra aandacht aan de campagne besteed.  -> Er zijn talloze nationale en internationale artiesten die slechts e e n grote hit hebben gehad. Hun muziek is in de nacht van zondag op maandag van 01.00 – 06.00 uur op Radio 1 en 2 te beluisteren tijdens ‘De nacht van de eendagsvlieg’.  

-> De Concertzender, die in financiele nood is gekomen nu de steun van Veronica wegvalt, krijgt wellicht geld van de VPRO. Deze omroep onderzoekt de mogelijkheden om het klassieke kabelstation uit de verenigingsmiddelen financieel te steunen.  

-> De UEFA zal zich inspannen de grote Europese wedstrijden niet aan betaalzenders te laten aanbieden. “Voetbal is een volkssport. De sport is van iedereen en moet door iedereen gevolgd kunnen worden”, aldus voorzitter Johansson.  

-> De Boeddhistische Unie Nederland (BUN) wil via de bestuursrechter een zendconcessie afdwingen van het Commissariaat voor de Media. Dat weigert een vergunning af te geven omdat het de Boeddhisten niet beschouwt als een religeuze hoofdstroming. De unie zegt dat ons land 33.000 Boeddhisten telt. Bovendien zouden veel mensen er affiniteit mee hebben.  

-> In Groot Brittanie is sinds zondag in drie miljoen kabelhuishoudens de BBC-nieuwszender News 24 van de start gegaan. Daarmee wil de publieke omroep de concurrentie aangaan met het commerciele Sky News. News 24 is ’s nachts tussen circa 02.30 en 07.00 ook via BBC 1 te zien. Het nieuwskanaal BBC World mag in Groot Brittanie niet worden uitgezonden.

BEENHAKKER KWAAD OP SBS6-SPORT

Leo Beenhakker is kwaad op de sportredactie van SBS6. De trainer van Feyenoord beticht de verslaggevers van de commerciele zender van onheuse praktijken op het veld. De voormalige bondscoach ontwaarde voor het bekerduel met TOP Oss een miniscule microfoon in zijn dugout. Hij trok het apparaatje los en dacht daarmee van het ‘probleem’ te zijn verlost. Na een kwartier in de tweede helft ontdekte Beenhakker echter opnieuw opnameapparatuur in zijn nabijheid. Opnieuw haalde hij de spullen weg. Na afloop ging Beenhakker verhaal halen bij een presentator van SBS6.

BVN KOMT DEFINTIEF TERUG

Het ‘Best van Nederland’ (BVN), waarmee in de zomer van 1996 werd geexpe- rimenteerd, keert defintief terug. De NOS en de Wereldomroep hebben een ak- koord gesloten over de invulling van de satellietzender. De kosten bedragen 10 miljoen gulden. Op 1 januari gaat BVN de lucht in en zal in heel Europa zijn te ontvangen. De programma’s van BVN zullen de eerst twee jaar zowel digitaal als analoog worden doorgegeven. De periode van 19.00 tot 24.00 uur is beschikbaar voor uitzendingen van BVN. De periode 00.00 tot 19.00 uur is voor landelijke (en regionale) omroepen.

BREMER SCHAKELT EIGEN PRODUCTIEBEDRIJF IN

Ria Bremer heeft voor het maken van een nieuwe serie ‘Vinger aan de pols’, de AVRO-studio ingeruild voor een eigen bedrijf. Medical Multi Media gaat allerlei medische producties vervaardigen voor de televisie, het bedrijfs- leven en de overheid. Samen met Eric Eljon vormt Bremer sinds vorige maand de directie van de onderneming doe behalve tv-programma’s voor verschillende omroepen, onder meer boeken en voorlichtingsfilms voor patientenorganisaties gaat produceren. Tevens wil het bedrijf specialisten adviseren bij het benaderen van de media.

HAAGSE GEMEENTE WIL JONGEREN WARM MAKEN VOOR VERKIEZINGEN

De Haagse gemeenteraad wil jongeren naar de stembus lokken door inschake- ling van StadsRadio 94. Een motie van deze strekking, ingediend door D66, heeft deze week steun gekregen van zeven fracties tijdens de behandeling van de begroting 1998. D66 wijst erop dat de radiozender StadsRadio 94 een groot bereik heeft onder de Haagse jongeren en bereid is zich in te zetten voor een campagne om zoveel mogelijk (jonge) Hagenaars gebruik te laten maken van hun stemrecht bij de gemeentelijke verkiezingen in maart volgend jaar.

LOVE RADIO EXIT HAAGSE KABEL

Love Radio verdwijnt per 1 januari van de Haagse kabel. De non-stop muziek- zender moet samen met WDR3, BRTN3 en Radio France International het veld ruimen voor Obibio Radio (New Age muziek), Radio Vahon/Radio Haagstad Hindoestaanse Omroep Stichting (programma’s voor Hindoestaanse inwoners), TalkRadio, Arrow Classic Rock Radio en Country FM. TalkRadio is alleen te horen op de Haagse kabel wanneer de ‘Tweede Kamer Lijn’ geen uitzendingen heeft. Dit advies aan kabelbedrijf Casema is bindend, behalve als de ex- ploitatie van het kabelnet gevaar loopt.

NUIS STELT VOORWAARDEN AAN BIJDRAGE REGIO-TV

Staatssecretaris Nuis heeft in een brief aan de Tweede Kamer harde voorwaarden gesteld aan rijksbijdragen voor een financiele reddingsboei voor TV West en TV Rijnmond. In de plannen van de Zuid-Hollandse gedeputeerde Van der Goot (VVD) moet er in totaal 14,4 miljoen gulden op tafel komen voor de twee regionale televisiestations. Nuis moet daarvan de helft op tafel leggen, de Provincie en de gemeenten Den Haag en Rotterdam elk 2,4 miljoen gulden. Nuis benadrukt dat hij hooguit 2,4 miljoen wil bijdragen, evenveel als de provincie. Bovendien moet er een sluitende begroting voor de twee stations op tafel liggen tot en met het jaar 2001. Op die manier worden deze televisiestations niet anders behandeld dan andere regionale televisie- zenders.

SKY RADIO, CLASSICFM, RTL4 EN 5 ONDER TOEZICHT COMMISSARIAAT

De radiozenders Sky Radio en Classic FM en de tv-kanalen RTL 4 en RTL 5 komen door de wijziging van de Mediawet voor sponsor- en reclameregels onder toezicht van het Commissariaat voor de Media. Ze moeten voor 1 maart 1998 aan de wet voldoen. Tot dusver werden de genoemde stations als buitenlandse stations gezien en daarvoor gelden de regels die in het betreffende land zijn opgesteld.

VAKBONDEN PUBLIEKE OMROEPEN GEVEN WERKGEVERS NOG 1 KANS

De omroepbonden geven de werkgevers van de publieke omroep nog e e n kans om tot een acceptabele omroep-CAO voor dit en volgend jaar te komen. Ze hebben de werkgevers uitgenodigd zo snel mogelijk om de tafel te gaan zitten. Daarmee zijn eventuele acties van het omroeppersoneel even van de baan. In dat gesprek moeten volgens CNV-bestuurder S. Bak dan wel spijkers met koppen worden geslagen, anders volgen alsnog acties.

RAAD VAN BESTUUR NOS BEKEND

De nieuwe Raad van Bestuur van de NOS, het hoogste bestuursorgaan binnen de publieke omroep, wordt gevormd door Gerrit-Jan Wolffensperger, Hans van Beers en Truze Lodder. Staatssecretaris Nuis heeft de benoemingen bekendgemaakt op een bijeenkomst bij de NOS. Wolffensperger krijgt als voorzitter de dagelijkse leiding in de omroep. Hans van Beers, VPRO- directeur, gaat over de programma’s. Lodder, nu directeur bij de Nederlandse Opera, krijgt financien. Zij heeft nog wel bedenktijd gevraagd. Wim Meijer (ex-PvdA-voorzitter) wordt voorzitter van de Raad van Toezicht, die het Algemeen Bestuur gaat vervangen.

RAD VAN FORTUIN TEN EINDE

RTL 4 stopt met de dagelijkse uitzendingen van het ‘Rad van Fortuin’, dat sinds 1990 zonder onderbrekingen is uitgezonden. Volgens directeur Rene Oosterman vallen de kijkcijfers de laatste tijd tegen. Daarom is besloten het woordspel vanaf januari eens per week, op zondagavond om 20.00 uur, uit te zenden. Het spelletje ‘Lucky Letters’, dat nu op zondag is te zien, neemt op werkdagen om 19.00 uur de plaats van het ‘Rad’ in. Presentator is acteur Victor Reinier.

NOS EN NOB WORDEN SPONSORS NIPKOW-SCHIJF

De NOS en het NOB treden met ingang van 1 januari 1998 op als sponsors van de Stichting Nipkow, die jaarlijks de Zilveren Nipkowschijf voor het beste tv-programma en de Zilveren Reissmicrofoon voor het beste radioprogramma uitreikt. De overeenkomst is aangegaan voor een periode van 3 jaar. De Stichting Nipkow blijft volledig onafhankelijk bij het toekennen van de prijzen. De NOS verwerft de rechten voor rechtstreekse radio- en tv- uitzending van de prijsuitreiking, maar hoeft van die rechten geen gebruik te maken.

KORT NIEUWS – 4 –

-> Het NCRV-programma Taxi krijgt in het nieuwe seizoen een vierde chauffeur: acteur Hans Kesting (o.a. Klokhuis en Toneelgroep Amsterdam). Yvonne van den Hurk, Loes Luca en Jan Mom zijn de andere chauffeurs. Vanaf 5 januari zijn tien nieuwe afleveringen met steeds vier taxiritten te zien.  

-> Actrice Wendy Brouwer sinds vrijdag te zien als Margot Reitsema in ‘Onderweg naar Morgen’. Die rol werd eerder vertolkt door Marina Duvekot. In de soap vetrok Margot Reitsema naar Londen en verdween daarmee. Wendy werkte eerder voor KinderNet, Sport 7 en SBS6.  

-> Huib Boermans, die begin dit jaar moest vertrekken als bestuursvoorzitter van de Holland Media Groep wordt per 1 januari ari interim unit manager eigen producties bij de TROS. Onlangs werd hij al aangesteld bij de TROS- poot van ‘2 Vandaag’ om orde op zaken te stellen.  

-> De Duitse televisiekijkers willen meer porno op de buis. Dat blijkt uit de resultaten van een opiniepeiling van het bureau Emnid. Van de 1001 respondenten zei 43 procent graag seksfilms van Beate Uhse op de televisie te willen zien, tegen 32 procent bij dezelfde enquete een jaar geleden. Dertien procent wilde zelfs (verboden) harde porno zien. Daarentegen noemde 17 procent softpornofilms zoals ‘Emanuelle’ zelfs ‘wagelijk’.  

-> De Kleine Kinderkastprijzen voor de beste Nederlandse tv-programma’s voor kinderen gaan dit jaar naar ‘Madelief II’ (VPRO) en ‘De kist’ (TROS). Dat heeft een jury, bestaande uit bijna vierhonderd schoolkinderen bepaald. De TROS heeft tot teleurstelling van velen, besloten het programma ‘De kist’ niet voort te zetten.  

-> Vakantieman Frits Bom komt terug op de buis bij RTL 4. Bom gaat komende zomer een reeks programma’s presenteren over alle praktische zaken die horen bij reizen en vakantie. Het gaat vooralsnog om een reeks van zestien afleveringen.  

-> Bedrijven die kabel-TV exploiteren, moderniseren hun netwerk voor vier miljard gulden in de periode 1996-2000. Ze denken geld te kunnen verdienen door de kabels geschikt te maken voor Internet. Voor overige futuristische diensten bestaat koudwatervrees. Dat blijkt uit een rapport dat het ministerie van economische zaken heeft laten opstellen. Van de vier miljard is tot nu toe 1,1 miljard gerealiseerd. Bij zaken als video-on-demand en telefonie via de kabel zetten de exploitanten nog vraagtekens.  

-> De arbeidsbureaus gaan samen met de KRO een televisieprogramma maken om kansloze jongeren voor werk te interesseren. Voor ‘Baan TV’ zijn de arbeidsbureaus nog op zoek naar een miljoen gulden subsidie. ‘Baan TV’ moet worden uitgezonden aan de eind van de ochtend, wanneer de doelgroep meestal wakker wordt. Dit wordt gezien als het enige tijdstip waarop de jongeren nog via de tv kunnen worden bereikt.  

-> Op pagina 899 van Veronica-text is bij wijze van een proef de playlist van Kink FM ‘live’ te volgen. Per half uur staat de tijd waarop het nummer komt, de titel en de uitvoerende artiest. Ook op Internet is de playlist te verkrijgen: http://www.kinkfm.com  -> Leo Driessen is vertrokken bij SBS 6. Volgens officieuze berichten vanaf de sportredactie van SBS 6 is dit gebeurd na een reeks conflicten bij SBS 6. SBS 6 betreurt de gang van zaken. Driessen is inmiddels begonnen bij RTL 4 waar hij teksten maakt voor het nieuwe programma “Daar komt de bruid”.

-> De acteur Coen van Vrijberghe de Coningh is vorige week zaterdag over- leden aan een hartstilstand. Hij is 47 jaar geworden. De acteur is vooral bekend van zijn rol als Johnny in de tv-serie Flodder. Ook speelde hij deze figuur, als opvolger van Huub Stapel, in de derde speelfilm rond de familie.

BRTN TV 2 WORDT GESPLITST

De Vlaamse zender BRTN TV2 houdt per 1 december op te bestaan en wordt vervangen door twee nieuwe publieke netten, die wel hetzelfde kanaal delen. Het gaat om KETNET (elke dag van 16.00 – 20.00 uur en op zondag van 08.00- 14.00 uur) met programma’s voor kinderen en jongeren en Canvas met een programmering voor volwassenen. De uitzending van KETNET op zondag gaat voor veel Nederlandse kabelexploitanten problemen opleveren omdat op hetzelfde kanaal op dat moment ook Kindernet wordt doorgegeven. De kabelexploitanten zijn echter verplicht om de publieke zender uit Belgie door te geven. Uitwijken naar BRTN TV 1 is ook niet mogelijk omdat deze zender op zondag om 10.00 uur met zijn programma’s start.

CANAL+ NAAR LAAPERSVELD

Canal+, thans nog gehuisvest is Nieuwegein, gaat zo goed als zeker het Veronica gebouw aan het Laapersveld in Hilversum betrekken, zo bevestigd Canal+-directeur Joop Daalmeijer. Wanneer Canal+ het gebouw betrekt is nog niet duidelijk. Een deel van het Veronica personeel gaat naar de Fransiscusweg in Hilversum. De eindregie van Veronica blijft wel aan het Laapersveld zitten. De verhuizing van Canal+ naar het Veronica gebouw betekent geen mogelijke samenwerking tussen Canal+ en de HMG.

DEN HAAG WIL NIET BIJDRAGEN AAN TV WEST

De gemeente Den Haag is vooralsnog niet bereid een financiele bijdrage te leveren aan een reddingsplan van TV West. Volgens burgermeester Deetman is niet de gemeente maar de provincie verantwoordelijk voor de uitvoering van het mediabeleid. Volgens de plannen zou de gemeente Den Haag zo’n 2,4 miljoen gulden op tafel moet leggen. TV West heeft deze week zijn nieuwe ‘uitzendstraat’ in gebruik genomen. Het systeem is geheel digitaal en heeft in totaal 2 miljoen gulden gekost. Ook heeft TV West de beschik- king gekregen over vier reportage-auto’s. Tot dusver maakte TV West gebruik van uitzendfaciliteiten van de NOB.

PIETER JAN HAGENS TERUG OP TV

Pieter Jan Hagens keert als presentator terug op het televisiescherm. Hij gaat vanaf maart 1998 de serie afleveringen rond de NPS-Cultuurprijs presenteren. Hagens was voor het laatst te zien bij Veronica, waar hij in ‘Het Laatste Woord’ tweegesprekken met bekende Nederlanders voerde. Veronica schrapte het programma vorig seizoen omdat de beoogde doelgroep niet werd bereikt. Hagens werkt inmiddels al een tijd voor de NPS-radio waar hij het Radio 1 Journaal presenteert.

KABELAARS LIJDEN SCHADEN DOOR ILLEGAAL AFTAPPEN

Kabelexploitanten lijden jaarlijks miljoenen guldens schade doordat tv- signalen illegaal worden afgetapt. Volgens de VECAI kan de schade oplopen tot 20 miljoen gulden. Het probleem speelt al jaren maar doordat veel kabelnetten worden geprivatiseerd neemt nu de aandacht voor het probleem pas toe. In Amsterdam heeft A2000 een speciaal fraudeteam in het leven geroepen. Vooral in studentenhuizen worden kabels vaak van kamer tot kamer doorgetrokken terwijl eigenlijk elke student afzonderlijk zou moeten betalen. In extreme gevallen worden hele schakelkosten opengebroken en kan de hele straat gratis kijken.

UNI TWENTE START EXPERIMENT MET V-CHIP

De Universiteit Twente start volgend jaar mei een grootscheeps experiment met een verbeterde geweld-chip voor de televisie. Hiermee kunnen ouders bepalen welke agressieve tv-programma’s hun kinderen al dan niet mogen zien. Ongeveer 1000 gezinnen met jonge kinderen doen mee aan de test. Daarnaast hebben de publieke omroepen, RTL 4 en 5, Veronica en SBS 6 zich in principe bereid verklaard deel te nemen. De nieuwe chip (de V-chip) zal door Philips worden ontwikkeld. De chip werkt met een zogenaamd ‘geweld -rating-systeem’. Rating 0 betekent het doorlaten van helemaal geen geweld, rating 10 geeft gewoon alle geweldsprogramma’s door. Het is bijvoorbeeld mogelijk om alle programma’s boven rating 7 te blokkeren zodat de programma’s met het zwaardere geweld op zwart gaan.

MEDIAKABEL: VOLGEND JAAR BETAAL-TV

Mediakabel, een samenwerkingsverband van tien kabelbedrijven, gaat vanaf volgend jaar betaal-tv aanbieden. Het bedrijf maakt hiertoe gebruik van het glasvezelnet van Enertel, het telecombedrijf van een aantal energie- bedrijven. Het netwerk van Enertel is geschikt voor multimediale toepas- singen, zoals het digitale transport van videosignalen. Medio volgend jaar starten proeven met doelgroeptelevisie. Vanaf september gaat Mediakabel defintief van start. Het bedrijf wil minimaal 36 kanalen aanbieden. Het aanbod zal bestaan uit pay-per-view, video-on-demand, doelgroepen- en themazenders en digitale audiokanalen. Om van het aanbod gebruik te kunnen maken, hebben abonnees een decoder nodig. Mediakabel vertegenwoordigt 1,6 miljoen kabelaansluitingen en heeft een marktaandeel van 28 %. Telekabel, dat onlangs is samengegaan met UPC, is een van de aandeelhouders van Enertel.

BNN DIENT BELEIDSPLAN IN

De kleinste omroepvereniging van Nederland, BNN van Bart de Graaff, diende vrijdag haar beleidsplan in op het ministerie van OC&W in Zoetermeer. In het beleidsplan gaat de omroep in de dop, uitgebreid in op haar bestaans- recht en wordt duidelijk gemaakt hoe de programmering een wezenlijke bijdrage kan leveren aan het publieke bestel. Op de precieze inhoud wilde een woordvoerder van BNN nog niet ingaan.

KORT NIEUWS – 5 –

-> De directie van de STER-reclame wil spotjes van politieke partijen niet langer zonder meer weigeren. Directeur Vis wil de dertig jaar oude richtlijn niet langer zo maar toepassen. Als een poltieke partij, bijvoorbeeld bij de komende verkiezingscampagnes (gemeenteraad in maart, Kamer in mei) aanklopt om advertentieruimte, wil Vis naar zijn bestuur stappen.

-> Nederland 3 keert op 1 januari terug op de kabel in zeven Brusselse deelgemeenten. Exploitant TVD heeft besloten de rechterlijke uitspraak over auteursrechten niet af te wachten en de zender opnieuw door te geven ‘om aan de wensen van de Nederlandstalige klanten tegemoet te komen’. Nederland 3 verdween eind december 1994 van de kabel om plaats te maken voor commer- ciele zenders. Dat leidde tot een golf van protest onder de Vlamingen en Nederlanders in Brussel. De Vlaamse regering wil andere kabelmaatschappijen dwingen het voorbeeld van TVD te volgen.  

-> Cees van der Wel (45) wordt per 1 februari hoofdredacteur van het regionale station TV Rijnmond. Hij volgt Jan Haasbroek op die 1 februari directeur wordt van de Humanistische Omroep Stichting. Van der Wel is nu nog AVRO-eindredacteur bij ‘Netwerk’  

-> Jan Lenferink is vertrokken bij TalkRadio. Afgelopen donderdag presenteerde hij bij het ‘praatstation’ zijn laatste ochtendshow. Lenferink was elke woensdag- en donderdagochtend te beluisteren op TalkRadio tussen 07.00 en 10.00 uur samen met Fieke Vreeburg. Jan Leferink gaat zich nu bezighouden met “een nog geheim project voor de televisie”. Het is nog onduidelijk wie Lenferink opvolgd bij TalkRadio.  

-> Broadcast Partners spant – waarschijnlijk volgende week – alsnog een kort geding aan tegen Nozema, exploitant van zendinrichtingen. De commerciele concurrent schortte eerder een rechtzaak op in afwachting van onderhandelingen. Nu die zijn mislukt, volgt alsnog een juridische procedure. Broadcast Partners eist zendcapaciteit in zeven zenderparken van de Nozema.  

-> Niet alleen Horst Tappert (74) stopt als inspecteur Derrick, ook de gelijknamige Duitse televisieserie komt volgend jaar een einde. De omroep ZDF heeft besloten een punt achter de uiterst succesvolle poltiereeks te zetten. Derrick wordt in ruim honderd landen uitgezonden. De laatste Derrick (aflevering 281) wordt volgend jaar december op de buis vertoond door de ZDF.  

-> De televisieprogramma’s van de Wereldomroep in analoge vorm zijn vorig weekeinde in allerijl verhuisd naar een andere satelliet, omdat de onderhuur van de analoge transponder op een van de Astra-satellieten de Wereldomroep binnen 72 uur was opgezegd. Wereldomroep- TV is nu in heel Europa en enkele aangrenzende territoria te zien.  

-> De VVD is boos op staatssecretaris Nuis over de benoeming van het nieuwe NOS-bestuur. D66-fractieleider Wolffensperge wordt de nieuwe voorzitter/ De VVD vindt dat ze zelf ook met een kandidaat had kunnen komen. Bovendien twijfelen zij of Wolffensperger wel de juiste man is. De nieuwe omroeptop telt naast de voormalige D66-fractievoorzitter twee PvdA’ers en geen enkele VVD’er.

-> Cabaretier Hans Liberg heeft in New York een Emmy Award in de categorie Popular Art gekregen voor zijn programma “Liberg zapt zichzelf neurovisie”. De show werd vanaf 19 april 1996 op vier achtereenvolgende avonden door de TROS uitgezonden, en heette toen “Liberg zapt zichzelf”.

HARMKE PIJPERS VAN VPRO NAAR AVRO

Harmke Pijpers, e e n van de bekende en markante stemmen van VPRO-radio, gaat naar de AVRO. Dat heeft de AVRO deze week aangekondigd. In samenwerking met producenten als Ireen van Ditshuyzen en Burny Bos gaat Pijpers voor de AVRO-televisie programma’s maken ‘waar ze op haar geheel eigen wijze naar de Nederlandse samenleving kijkt’. Harmke Pijpers was ongeveer een kwart eeuw bij de VPRO betrokken. Ze presenteerde onder meer ‘Het Gebouw’. Harmke Pijpers was ook met enige regelmaat te zien in het televisie- programma ‘Middageditie’. Op Radio 1 blijft Harmke Pijpers gewoon te beluisteren.

MARCO BAKKER STOPT MET RADIOPROGRAMMA

Marco Bakker is gestopt met het presenteren van het Radio 4-programma ‘Muziek uit duizenden’, dat op zondag door de TROS wordt uitgezonden. Het gaat om een tijdelijke onderbreking want op zondag 28 december wil Marco Bakker weer beginnen met het programma. De tijdelijke onderbreking heeft te maken met de commotie rond het tragische auto-ongeval in de Amsterdam ArenA. “De TROS heeft nooit overwogen om de samenwerking met Marco Bakker te beeindigen”, aldus een woordvoerder van de omroep.

UNOX-RECLAME VALT NIET IN GOEDE AARDE BIJ EO-LEDEN

Een Unox-reclamespot voor sauzen is een aantal EO-leden in het verkeerde keelgat geschoten. In het filmpje, waarin het bedrijf uit Oss reclame maakt voor nieuwe kant-en-klare sauzen, vallen de woorden ‘verdomd lekker’. Leden van de Evangelische Omroep hebben hier in grote getalen hun onvrede over uitgesproken en ook de Bond tegen het Vloeken kwam in opstand tegen de spot. Op de achtergrond zingen Elly en Rikkert Zuiderveld, die zeer populair zijn bij de EO-achterban. Het liedje ‘Alles is vrij’ dateert nog uit 1971, lang voor de bekering van het duo. Niet alleen over ‘verdomd’ vielen de leden, maar ook over het feit dat de reclamefilm veelvuldig rond kinderprogramma’s is geprogrammeerd. “Kinderen kijken er van op als ze Elly en Rikkert opeens in zo’n context zien”, aldus een EO-woordvoerder.

BREEKIJZER KEERT TERUG OP RTL4

‘Breekijzer’ het spraakmakende programma van Pieter Storms, komt terug op het scherm. Vanaf 5 januari is het programma wekelijks bij RTL 4 te zien, op de maandagavond tussen 21.45 en 22.30 uur. In totaal staan er elf afleveringen gepland. Een nieuw onderdeel van het programma is dat de kijkers de gelegenheid krijgen om, met de verkiezingen voor de deur, hun teleurstelling over de politiek uit te spreken. Ook kunnen zij reageren op de verkiezingsbeloften van de grote partijen die vier jaar geleden zijn ingezet.

VAN DER GOES VAN 538 NAAR VERONICA FM

Radio 538 discjockey Wouter van der Goes treedt per 1 januari 1998 in dienst bij Hitradio Veronica. Hij volgt daar Edwin Evers op die per die datum bij Radio 3 een ochtendprogramma gaat doen. Wouter van der Goes zal een middagprogramma gaan presenteren. Bij Radio 538 presenteerde Wouter sinds 1 oktober ‘After Dark’.

LUISTERCIJFERS SEPTEMBER/OKTOBER

Hier volgen de luistercijfers/marktaandelen voor de periode september /oktober 1997. Ter vergelijking staan de marktaandelen voor de periode augustus/september ook vermeld. De metingen zijn verricht van maandag t/m zondag van 07.00 tot 24.00 uur.

Station                      aug/sept !sept/okt!
1 Radio3fm                    13,6       14,1
2 Sky Radio                   13,5       13,9
3 Radio 2                      9,1       10,0
4 Radio 10 Gold                9,7        9,6
5 Radio 1                      8,0        7,9
6 Radio Noordzee               8,7        7,8
7 Radio 538                    6,6        5,9
8 HitRadio Veronica            3,2        3,1
9 Classic fm                   1,5        1,6
10 Radio 4                      1,5        1,5
11 Radio 5                      0,9        1,0
12 Love Radio                   0,7        0,7
13 KiNKfm                       0,7        0,6
14 JazzRadio                    0,3        0,4
-- Regionale zenders           16,0       15,8
-- Overige zenders              6,2        6,1

Radio 3fm heeft zich in de periode september/oktober boven Sky Radio genesteld. Radio Noordzee en Radio 538 moeten beide flink inleveren (respectievelijk -0,9 en -0,7). Flinke winst was er daarentegen voor de 3fm, Sky en vooral Radio 2.

EC: DEUTSCHE TELECOM MOET TV-KABELS AFSTOTEN

De Europese Commissie verplicht Deutsche Telekom om zijn tv-kabels af te stoten, daar anders de concurrentie tussen het aanbod van de tv-kabel en van de telefonie-infrastructuur niet van de grond komt in veel Duitse gebieden. Dit bericht de Financial Times. Karel van Miert, commissaris voor mededinging, heeft met een schuin oog gericht op de Nederlandse situatie geoordeeld dat DT zijn tv-kabel niet mag behouden, ondanks een heftige lobby van de Duitsers in Brussel. Minister Jorritsma gebood vorig jaar KPN om kabeldochter Casema in nederland te verkopen, gezien de dreiging dat concurrentie tussen de tv- en telefoonkabels nooit volkomen van de grond zou komen.