Media kort: november 1999

INTERNETSITE BIG BROTHER GOUDMIJN

Big Brother is niet alleen op televisie een succes. De officiële internetsite van het televisieprogramma heeft inmiddels 1 miljoen gulden aan reclame-inkomsten opgebracht. Het bericht wordt bevestigd door advertentiebureau IP dat voor Big Brother zowel de reclame op televisie als op internet verzorgt. Hiermee bevindt de Veronicapagina zich in de middenmoot op internet. Internetaanbieder World Online verdient naar eigen zeggen circa 750.000 gulden per maand met reclame. Begin deze maand werd bekend dat de prijzen per televisiespot flink zijn opgelopen. Een reclamefilmpje van 30 seconden rond het programma kost ongeveer 30.000 gulden. Rond de laatste uitzending moet een spotje 42.000 gulden opbrengen. (ANP)

 

KORT NIEUWS

-> Rotterdamse hooligans hebben zaterdagavond voor het Feyenoordstadion een busje van een televisieploeg flink beschadigd. Er zijn geen gewonden gevallen. In opdracht van het Duitse ZDF maakten de televisiemensen interviews met onder anderen leden van de zogenoemde jongerenkern. Daartoe was van tevoren een afspraak gemaakt. Ongeveer 25 man waren op het stadionplein komen opdagen. Volgens de Duitse regisseuse verliepen de gesprekken naar wens, hoewel volgens een betrokkene veel jongeren flink stoned of dronken waren. Maar toen de klus was geklaard, richtte de groep zich tegen de televisiemakers. (o.a. Telegraaf)  

-> De NOS liet weten dat vanaf nu via omroep.nl en via de pagina Kids steeds het laatst uitgezonden Jeugdjournaal te zien zal zijn. Het Jeugdjournaal heeft bovendien een eigen Jeugdjournaal site geopend. Ook het meest recente Journaal is oproepbaar, van 07.00 uur ’s morgens tot en met 22.00 uur ’s avonds. (Planet Multimedia)  -> De Volkskrant komt maandag met het nieuws dat SBS 6 in februari een eigen variant van Big Brother lanceert.  Het station stuurt tien kandidaten door het land in een dubbeldekkerbus die zij niet mogen verlaten. De winnaar ontvangt na vier maanden tegen de 1 miljoen gulden. Met dat programma (met als werktitel De gouden kooi) borduurt SBS 6 voort op het verschijnsel ‘gewone-mensen-televisie’.  Die term is van producent John de Mol, die ook Big Brother levert aan concurrent Veronica.

KIJKCIJFERS WEEK 47

De publieke omroepen behaalden gezamenlijk een gemiddeld marktaandeel van 37%. Nederland 1 haalde het hoogste marktaandeel op maandagavond (15%), (NOS Journaal 20.00 uur, Netwerk, Tussen kunst en kitsch en In de clinch). TV2 haalde het hoogste marktaandeel op woensdagavond (27%), door de verslagen van de wedstrijden in de Champions League. Nederland 3 haalde het hoogste marktaandeel op donderdagavond (21%), door het verslag van de wedstrijd Ajax – Real Mallorca. RTL 4 behaalde een gemiddeld marktaandeel van 16%, RTL 5: 3%, Veronica: 13%, SBS 6: 9%, Net 5: 3% en Fox 8: 2%. Deze gegevens zijn afkomstig uit het Continu Kijkonderzoek (CKO), uitgevoerd door bureau Intomart in opdracht van NOS, STER en IP.

CLUBS GAAN SAMEN RECHTEN VERKOPEN

De 18 clubs uit de KPN-Telecompetitie willen de tv-gelden van wedstrijden samen verdelen.Tijdens een vergadering van de Eredivisie NV werd besloten dat dus niet afzonderlijk over de rechten met tv-zenders wordt onderhandeld. Een werkgroep gaat een verdeelsleutel opstellen voor de opbrengsten van de samenvattingen en rechtstreekse duels. De rechten voor samenvattingen komen 30 juni 2001 vrij,die van rechtstreekse uitzendingen een jaar later. De clubs willen de verzelfstandiging en professionalisering van de Eredivisie NV verder opvoeren. De KNVB daarentegen wil de uitvoerende taken juist in eigen beheer houden. (NOS-TT)

FOX AAST OOK OP SCHAATSEN

Fox8 wil het liefst op vrijdagavond live-verslag doen van een wedstrijd uit de eredivisie. Dat zegt topman Bland van Fox die al gesprekken heeft gevoerd met Ajax, PSV en Feyenoord. Bland denkt daarbij aan een wekelijks programma zoals dat ook bij de Engelse BBC is te zien: ‘Match of the day’. Maar ook schaats- wedstrijden passen binnen de visie van Bland. Overigens geeft Bland tegenover de Haagsche Courant toe dat hij geen echt bod heeft gedaan op de rechten: “ik weet niet eens wat er precies te koop is. Over de schaatswedstrijden heb ik al enige gesprekken gevoerd”. Door de overeenstemming tussen de voetbal- clubs om de tv-rechten samen te verkopen, is het voor Fox niet meer mogelijk om individueel bij de clubs inkopen te doen.

“KIJK- EN LUISTERGELD WORDT NIET DUBBEL GEHEVEN”

Burgers worden niet opgezadeld met dubbele heffingen voor kijk- en luistergeld. Dat zegt directeur R. Peters van de Dienst Omroepbijdragen naar aanleiding van de discussie rond de fiscalisering van de omroepbijdrage. Met ingang van volgend jaar wordt het kijk- en luistergeld geheven via de inkomstenbelasting. Het besluit moet nog wel worden goedgekeurd door de Eerste Kamer. Directeur Peters hoopt dat dit nog gebeurd voor 1 januari 2000. Door de vertraagde besluitvoring in de Tweede Kamer zag het er lange tijd naar uit dat de twee aanslagen elkaar volgend jaar zouden kruisen. Dit zorgde toen voor veel onrust. Inmiddels is toegezegd dat teveel betaalde belasting wordt terugbetaald. Volgens directeur Peters hoeft het zover niet te komen: “De aanslagen gaan in principe half december de deur uit. De Eerste Kamer gaat half december met reces. De Eerste Kamer dient dus voor 15 december een besluit te nemen over de fiscalisering. Als dat lukt hoeven wij geen aanslagen te versturen. Wanneer de besluitvorming toch vertraging oploopt zal de wet met terugwerkende kracht alsnog ingaan per 1 januari. In dat geval zullen wij half december in plaats van een nota een brief doen uitgaan waarin wij de situatie uitleggen”.De lokale en regionale omroepen dreigden door de fiscalisering in de problemen te komen. Het kabinet is bereid 81 miljoen beschikbaar te stellen voor regionale omroepen en 3 miljoen voor lokale omroepen. Dat is weinig meent de Kamer. Die vindt dat het kabinet de provincies 114 miljoen gulden moet geven en de de gemeenten 14 miljoen voor de lokale omroep. (o.a. Haagsche Courant)

KORT NIEUWS

-> In de nieuwe nieuwsgroep nl.media.radio viel deze week nieuws te lezen over het zendschip MV Communicator van Q the Beat. Vaste luisteraars naar het station constateren dat de zender op de 1224 kHz regelmatig uit de lucht is. Er blijken problemen te zijn met de generatoren die voor de energievoorziening moeten zorgen. De generatoren vallen om onbekende reden om de haverklap uit. De Nozema heeft een onderzoek ingesteld.

-> Na ernstige gezondheidsproblemen ziet het ernaar uit dat Bart de Graaff begin volgend jaar voorzichtig de draad weer kan oppakken. Volgens vice-voorzitter Gerard Timmer zijn hij en Bart de Graaff al enige tijd in gesprek over een eigen nieuwsprogramma ‘dat niet al te veel fysieke inspanning’ van hem vereist. Bart is sinds enige tijd al part-time aanwezig op het hoofdkantoor van BNN. Bart de Graaff kreeg in maart longonsteking. In april vertoonde zijn nieuwe nier dermate ernstige afstotingsverschijnselen dat het orgaan moest worden verwijderd. In juni werd De Graaff getroffen door een licht herseninfarct. (o.a. Haagse Courant)

WOEDE OVER GELD TV WEST

De VVD en D66 in Zuid-Holland zijn woedend over het voorstel van de provincieleiding om de financiering van TV West volgend jaar weg te nemen van de aandeelhouders Wegener-Arcade en Casema. De twee politieke partijen vinden het onacceptabel dat de bevoling daardoor plotseling te maken krijgt met een forse verhoging van het kijkgeld, aldus de Haagsche Courant in haar editie van vrijdag. Als de plannen van Gedeputeerde Staten doorgaan, moeten de inwoners van Zuid-Holland vanaf 1 januari fl 15,75 per jaar gaan betalen voor regionale televisie. Dat is nu nog een tientje per jaar. De oppositie-partijen VVD en D66 vinden dat Wegener en Casema hun contract moeten nakomen. Daarin werd afgesproken, in ruil voor aanvullende miljoenensteun van provincie, gemeente Den Haag en rijk, dat de aandeelhouders het tv-station tot 1 januari 2001 in leven zouden houden. Maar Wegener en Casema voelen daar niets meer voor. Zij zeggen al 9,8 miljoen gulden verlies te hebben geleden op TV West.

2E KAMER AKKOORD MET AFSCHAFFEN OMROEPBIJDRAGE

Een meerderheid van de Tweede Kamer is donderdag akkoord gegaan met afschaffing van de omroepbijdrage. De Dienst Omroepbijdragen (DOB) wordt overgeheveld naar de Belastingdienst, die het geld via de inkomstenbelasting gaat innen. Tijdens het debat bleek dat de Kamer zich onder meer zorgen maakte over de gevolgen voor de regionale en lokale omroepen. Als de omroepbijdrage verdwijnt, raken gemeenten en provincies de mogelijkheid kwijt een opslag te heffen. Staatssecretaris Van der Ploeg (Media) en minister Zalm (Financiën) konden die zorgen voor een deel wegnemen door te garanderen dat alle gedorven inkomsten worden gecompenseerd. (ANP)

KORT NIEUWS

-> Frits Bolkestein is in zijn conflict met KRO-verslaggever De Poel door de rechter in het gelijk gesteld. Bolkestein zou De Poel in een interview in VN hebben beledigd. De VVD-er noemde zijn woordkeus later “niet zorgvuldig”. (Nos-tt)  

-> Microsoft betaalt 100 miljard yen (2 miljard gulden) voor een meerderheidsbelang in het Japanse kabel-tv net Titus Communications. Het Amerikaanse softwareconcern wil daarmee zijn aandeel van de Internetmarkt in Japan uitbreiden, zo schrijft de Japanse zakenkrant Nihon Keizai vandaag. Microsoft neemt het belang van 60 procent over van de Amerikaanse kabel-tv groep Media One, aldus de krant. Een woordvoerder voor het Japanse elektronicabedrijf Toshiba bevestigt dat Microsoft en Media One in gesprek zijn. Microsoft zou ook de belangen van Toshiba en de Japanse handelsmaatschappij Itochu, die elk voor 20 procent eigenaar zijn van Titus, willen overnemen. (NRC)  

-> De kijkers van Big Brother hebben bewoonster Anouk donderdag naar huis gestuurd. Anouk werd maandag samen met Bart genomineerd. Ruim 80 procent van het publiek stemde op de later in het huis gekomen studente. Anouk had al eerder aangegeven deze week het huis graag te willen verlaten, of ze nu wel of niet weggestemd zou worden.

-> Bijna 60% van de Nederlanders vindt dat de publieke zenders voldoende aandacht besteden aan allochtonen. Voor de commercielen is dat 44%, blijkt uit onderzoek van Kijk- en Luisteronderzoek van de NOS. (Nos TT)  

-> Hans van der Togt gaat vanaf maandag bij RTL5 de nieuwe puzzelquiz ‘Woordzoeker’ presenteren. De voormalig presentator van ‘Rad van Fortuin’ ontvangt iedere werkdag tussen 15.00 en 16.30 uur twee ervaren puzzelaars. De kijkers thuis kunnen via een telefoonspel meedoen aan het programma.  

-> AC Milan gaat op 16 december met een eigen tv-zender de lucht in. ‘Milan- Channel’ brengt elf uur per dag alle denkbare informatie over de Italiaanse kampioen, de spelers en de trainer. Rond trainingscomplex Milanello komen camera’s te staan die alle trainingen vastleggen. Milan wil met de zender de omzet,die vorig jaar al 300 miljoen gulden bedroeg,verder verhogen. Ook AS Roma,Internazionale en Juventus hebben plannen voor een eigen zender. (Nos TT)

TEBECAI DOETINCHEM MOGELIJK IN HANDEN UPC

UPC Nederland overlegt met de Stichting Torenstad Beheer en de gemeente Doetinchem over de overname van Tebecai Netwerken B.V. en Tebecai Telecom B.V. De verwachting is de dat partijen hierover overeenstemming zullen bereiken. Dit bericht UPC in een door haar opgesteld persbericht. De besluitvorming binnen de gemeente Doetinchem zal plaatsvinden in de gemeenteraadsvergadering op 16 december 1999.  Het kabelnetwerk van Tebecai Netwerken B.V. omvat 78.000 huishoudens in onder andere Hengelo (Gld), Zutphen en Doetinchem. Tebecai Culemborg B.V. en Tebecai Hattem B.V. zijn niet inbegrepen in de plannen voor overname.

DOORSTART LOKALE OMROEP VELSEN

De Stichting Lokale Omroep Velsen (SLOV) verhuist mogelijk begin volgend jaar naar de bovenverdieping van Grand Café La Belle aan de Zeeweg in IJmuiden. De verhuizing is onderdeel van een doorstart die de lokale omroep maakt. Een maand geleden was de SLOV op zoek naar geldschieters omdat de stichting in financiële problemen zat. Hierdoor werden ook de uitzendingen een tijd lang gestaakt. Bestuurslid F. van der Poll wil het niet met zoveel woorden zeggen, maar programmaleider J. Luit van de omroep windt er weinig doekjes om. “We zijn bezig met een vette doorstart en zetten nu de eerste delen op. Eerst worden de televisie-uitzendingen weer op poten geholpen en vervolgens de kabelkrant- en radiouitzendingen’’, aldus Luit.  Bij de doorstart hoort ook een eventuele verhuizing uit het pand aan de Kanaalstraat waar de omroep momenteel is gehuisvest. Rieuwert van Bodegraven, eigenaar an La Belle en tevens voorzitter van voetbalclub VSV, bood de omroep een maand geleden onderdak in het grand café aan. “We zijn nog in overleg en hopen over veertien dagen uitsluitsel te geven of we onze uitzendingen inderdaad vanuit La Belle gaan verzorgen’’, aldus Van der Poll. (Haarlems Dagblad)

VLOH HAARLEMMERMEER WIL OOK TV MAKEN

De lokale radio-omroep VLOH in Haarlemmermeer wil zo snel mogelijk beginnen met televisie maken. De omroep denkt dat het mogelijk is op beperkte schaal uitzendingen over de poldergemeente te verzorgen. Daar moeten dan wel professionele televisiemakers voor worden ingehuurd. Momenteel zendt de VLOH zo nu en dan bewegende videocamerabeelden uit op de eigen kabelkrant. De omroep wil graag een professionele aanpak. ,,Wat we nu doen is experimenteren’’, meent VLOH-vice-voorzitter J. Fleur. ,,We willen zo snel mogelijk beginnen met een soort Haarlemmermeer-tv, waarin we vooral veel lokaal nieuws uitzenden.’’ Fleur vindt dat Haarlemmermeer gezien het inwonertal een eigen televisiezender verdient. Hij voelt weinig voor samenwerking zoals bijvoorbeeld de Amsterdamse tv-zender AT5 en Radio Noord-Holland dat willen  gaan doen. ,,Dan moet je programma’s maken voor een enorm groot gebied. Wij zijn er pur sang voor Haarlemmermeer.’’ Voorlopig denkt de VLOH aan ’tv op een beperkte schaal’. Zo zou bijvoorbeeld elke dag een nieuwsuitzending van een kwartier kunnen worden gemaakt, die dan meerdere keren wordt herhaald. (Haarlems Dagblad)

WIJZIGING TV-PAKKET OMGEVING ROTTERDAM

De komende tijd zullen er veranderingen in het TV-pakket van Rotterdam en omstreken worden doorgevoerd. Ten eerste heeft de directie van zowel Rotterdams Dagblad TV als pirit Interactieve Diensten hebben besloten per 1 december a.s. de doorgifte van Dordt-TV (kanaal 10) stop te zetten. Tevens wordt vanaf 31 december a.s. de muziekzender Muzzik (kanaal 65+) niet meer doorgegeven. Het beleid van ENECO is dat niet betaald wordt voor het doorgeven van zenders. Aangezien Muzzik betaling vraagt voor doorgifte, is besloten het contract dat op 31 december afloopt tussen ENECO en Muzzik, niet te verlengen. In het maandelijkse CAI-tarief zal met ingang van januari 2000 geen vergoeding meer voor de doorgifte van Muzzik worden doorberekend. De nieuwe tarieven worden in huis-aan-huis bladen bekendgemaakt. Omdat ENECO KabelTV & Telecom op dit moment nog in onderhandeling is met verschillende programma-aanbieders, is nog niet bekend welke zenders doorgegeven worden op de vrijkomende kanalen. (o.a. Eneco)

KNVB OVER FOX-PLANNEN:”VREES VOOR TWEEDELING”

De KNVB is bang dat door het individueel per club verkopen van de voetbalrechten er een tweedeling in de Nederlandse voetbalcompetitie ontstaat. Uit een documentaire van het programma Zembla bleek dat Fox plannen heeft om de rechten van grote voetbalclubs als Feyenoord, Ajax en PSV te kopen. Het station heeft hier enkele tientallen miljoenen guldens voor over. Ajax-directeur Kales benadrukt dat er ook met andere partijen wordt gesproken en hij sluit uit dat Ajax een eigen tv- zender zal beginnen. Dit weekeinde vergaderen de clubs in de eredivisie over de tv-rechten en de verdeling van deze rechten over de clubs. Ajax, Feyenoord en PSV zouden het liefst in de toekomst een andere verdeling zien. “Als de grote clubs niet meer solidair zijn met hun kleinere collega’s dan zijn die ten dode opgeschreven”, vreest een woordvoerder van de KNVB. “Voor clubs als MVV en NEC is het grote geld onbereikbaar.” De KNVB is er ook bang voor dat het voet- balaanbod gaat versnipperen wanneer clubs individueel hun tv-rechten gaan verkopen.

VAN DEN ENDE BLIJFT RUST HOUDEN

Televisie- en theaterproducent Joop van den Ende blijft voorlopig ziek thuis. Van den Ende, die zich al vanaf de zomer niet meer met bestuurswerk voor Endemol bemoeit en de supervisie van zijn prive-onderneming tijdelijk heeft overgedragen aan John de Mol, lijdt aan hoge bloeddruk.

ZENDMASTEN HAAGSTAD 1485AM ILLEGAAL?

Ruud Brand bericht via de nieuwsgroep nl.media.radio dat de kans groot is dat de Hindoestaanse commerciële zender Haagstad Radio (1485 kHz) haar antennes uit de gemeente Leidschendam/Stompwijk moet verwijderen. De AM-antennes zouden zonder vergunning zijn geplaatst en zijn dus illegaal. Haagstad Radio krijgt volgens een krant in de gemeente Leidschendam acht weken de tijd om de antennes te verwijderen. Gebeurt dat niet dan kan de omroep rekenen op flinke boetes.

BSKYB VERKLEIND BELANG

Het Engelse BSkyB heeft zijn belang in de voetbalclub Manchester United verlaagd tot 9,99 procent. De televisiemaatschappij van Rupert Murdoch schikte daarmee naar de regels van de Premier League, die een groter belang verbieden als een bedrijf ook al aandelen bezit bij andere voetbalclubs. (o.a. Haagsche Courant).

SCHUURMAN NAAR WESTENWIND

Meldde HvB’s Medianieuws afgelopen zaterdag nog dat de samenwerking tussen Fox en Katja Schuurman was beëindigd, inmiddels heeft de ex-soapster al weer een nieuwe baan gevonden. Katja Schuurman is binnenkort te zien in de RTL4-serie Westenwind.

WOORDVOERDER VERLAAT VRT

Reinhilde Weyns, woordvoerster van de VRT Televisie, heeft om familiale redenen haar ontslag ingediend bij de openbare omroep. De VRT heeft het ontslag aanvaard. Weyns stond sinds einde 1997 aan het hoofd van de Dienst Interne en Externe Communicatie TV. Bij de herstructurering van de VRT Televisie, in het najaar van 1996, was ze coordinator geworden van de Persdienst TV. Daarvoor werkte Weyns gedurende bijna tien jaar als researcher en later als producer voor de Dienst Wetenschappen van de toenmalige BRT(N). Ze blijft tot eind december van dit jaar in dienst. Ze heeft op dit moment nog geen concrete professionele plannen. (VRT Teletekst)

RDR BLIJFT ACTIEF IN HAAGSE REGIO

Ondanks dat de Haagse ‘piratenwereld’ zich de laatste tijd wat rustig houdt, blijft de RDR actief in deze regio. Via de website van HurricaneFM is te vernemen dat ook afgelopen weekeinde twee zender uit de Hofstad uit de lucht zijn gehaald. Ook tijdens de feestdagen verwacht men dat de RDR actief zal optreden tegen de vrije radiozenders, die anders rond de kersttijd met rust worden gelaten.

INTERNET VIA DE KABEL IN HELLEVOETSLUIS

Eneco KabelTV & Telecom gaat in januari Internet via de kabel aanbieden in Hellevoetsluis. Voorafgaand hieraan vinden vanaf 22 november t/m 2 december de laatste voorbereidende werkzaamheden aan het kabelnetwerk plaats. Aanstaande zaterdag ontvangen alle inwoners van Hellevoetsluis een brief met informatie over de werkzaamheden en de signaalonderbrekingen die daar het gevolg van zijn. Na Rotterdam en Dordrecht is Hellevoetsluis de derde gemeente waar ENECO Internet via de kabel biedt. Het is nog niet bekend wanneer andere gemeenten aangesloten gaan worden.

FOX WIL EIGEN BETAAL(SPORT)KANAAL

De televisiezender Fox heeft plannen voor de oprichting van een sportzender. De omroep wil op het gesloten sportkanaal, waarvoor per maand vijftien tot twintig gulden abonnementsgeld zal worden gevraagd, onder meer wedstrijden uit het betaalde voetbal uitzenden. Of de sportzender er komt, hangt af van de vraag of Fox de uitzendrechten van het betaalde voetbal krijgt. De rechter bepaalde onlangs dat thuisspelende clubs de rechten bezitten en die individueel mogen exploiteren. Fox heeft Ajax onlangs een voorlopig aanbod gedaan van enkele tientallen miljoenen gulden voor de rechten op alle thuiswedstrijden, zo blijkt uit het televisieprogramma Zembla. Daarnaast heeft Fox ook vijftig miljoen gulden over voor de rechten van Feyenoord en een iets lager bedrag voor de rechten van PSV. De clubs in het betaalde voetbal, verenigd in Eredivisie NV,  hebben de rechten voor samenvattingen van wedstrijden tot medio 2001 verkocht  aan de NOS. Met de betaalzender Canal Plus werd een contract tot medio 2002  afgesloten. De opbrengst, bijna zeventig miljoen gulden per jaar, wordt verdeeld over de clubs. Ook clubs in de eerste divisie delen in de opbrengst. Feyenoord, Ajax en PSV vinden dat ze gezien hun sportieve prestaties en de belangstelling van kijkers voor hun verrichtingen te weinig krijgen. Feyenoord kreeg dit jaar zo’n zes miljoen gulden, Ajax vijf miljoen gulden. Fox heeft de afgelopen maanden gesprekken gevoerd met Feyenoord, Ajax en PSV over uitzendrechten na het aflopen van de bestaande contracten. Ook zijn gesprekken gevoerd met Eredivisie NV. Volgens de directie heeft Fox zowel belangstelling voor de rechten van de gehele eredivisie als voor exclusieve contracten met de topclubs. De zender wil één wedstrijd op het open net uitzenden als lokkertje voor andere wedstrijden op de betaalzender. Fox, onderdeel van het mediaconcern NewsCorp van Rupert Murdoch, zendt nu al wekelijks twee wedstrijden uit de eerste divisie rechtstreeks uit. Ook andere zenders zoals SBS en Canal Plus voeren gesprekken met de clubs. Onderzoekers van bureau KPMG adviseerden de topclubs vorige week in een rapport de rechten niet individueel te exploiteren, omdat dit de kleinere clubs in de competitie van een bron van inkomsten zou beroven. (o.a. NRC Handelsblad)

CDA REAGEERT OP FOX-PLANNEN: “VOETBALKLASSIEKERS OP ‘OPEN-NET'”

Het CDA wil dat staatssecretaris Van der Ploeg (OCW) op zeer korte termijn duidelijkheid geeft over de sportevenementen die voor het ‘open net  gegarandeerd moeten worden. Op grond van de Europese richtlijn ‘Televisie zonder grenzen’ heeft de nationale overheid de bevoegdheid evenementen aan te wijzen die door een groot publiek gevolgd moeten kunnen worden, zowel rechtstreeks als in de vorm van een (uitgebreide) samenvatting. Ook voetbal klassiekers als Feyenoord- Ajax en Ajax-PSV horen op die lijst thuis, vindt het CDA. “Gezien de recente berichten over de mogelijke verkoop van televisie-rechten door zowel de clubs afzonderlijk als de Eredivisie NV, is duidelijkheid dringend gewenst”, aldus Joop Atsma van het CDA. “Het betaalde voetbal èn de voetballiefhebber hebben daar recht op. Het kan absoluut niet zo zijn dat straks door een lucratief bod de beelden allemaal achter een decoder gaan verdwijnen. Het betaalde voetbal kijkt terecht vooruit. De staatssecretaris mag in dit stadium niet achteroverleunen. Als we nu niet duidelijk zeggen dat de ‘klassiekers’ op de lijst van evenementen voor het open net horen, blijken we straks letterlijk en figuurlijk achter het net te vissen”, aldus woordvoerder Atsma. Het CDA heeft daarom vandaag bij de Regeling der werkzaamheden van de Kamer een brief gevraagd aan de regering waarin de lijst met evenementen moet worden opgesomd en vastgesteld.

NIEKERK VAN SBS NAAR SPOT

Het vakblad ADformatie meldt via haar website dat op 1 februari 2000 Paul van Niekerk directeur wordt van SPOT (Stichting tot Promotie en Optimalisatie van Televisiereclame). Momenteel is van Niekerk marketing-directeur bij SBS 6. Hij volgt dan Jan Ligthart op die deze functie vanaf de oprichting van SPOT vervulde.

PEPER NIET OP TV WEGENS ONDERZOEK

Minister Peper (Binnenlandse zaken) heeft zijn medewerking aan het AVRO-televisie- programma Publieke Tribune afgezegd. Dit programma wordt woensdagavond uitgezonden en heeft als thema de toekomst van de democratie. Peper trekt zich terug omdat hij niet wil ingaan op zijn tijd als burgermeester in Rotterdam. Een commissie onderzoekt momenteel beschuldigingen dat Peper misbruik van gemeenschapsgeld zou hebben gemaakt. (o.a. Haagsche Courant)

300 LIEDJES VOOR SONGFESTIVAL

De NOS heeft 300 liedjes binnengekregen als vrije inzending voor het Nationaal Songfestival dat op 27 februari 2000 wordt gehouden in de Rotterdamse Ahoy. Vorig jaar kwamen er 227 liedjes binnen. Een deel van de liedjes die meedoen wordt geselec- teerd uit deze vrije inzendingen. De andere worden gemaakt door bekende schrijvers.

BIG BROTHER: BART EN ANOUK GENOMINEERD

De bewoners van het Big Brother-huis in Almere hebben Anouk en Bart genomineerd om het huis te verlaten. Vijf van hen spraken zich tegen Anouk uit; vier kozen Bart. Anouk geeft al langer te kennen weg te willen, omdat ze thuis mist. Het publiek bepaalt telefonisch wie donderdag het Veronica-programma moet verlaten. (o.a. Telegraaf)

NL.MEDIA.RADIO.ZEEZENDERS ‘ON AIR’

Sinds begin deze week is de nieuwsgroep nl.media.radio.zeezenders ‘in de lucht’. Nog niet alle providers geven de nieuwe nieuwsgroep door. De nieuwe nieuwsgroep is speciaal bedoeld om te discussieren over alles wat met zeezenders heeft te maken.

SOUTHPARK-STEM PLEEGT ZELFMOORD

De stem van de moeders van Stan, Cartman en Kenny uit de Amerikaanse tekenfilmserie ‘Southpark’, Mary Kay Bergman, heeft vorige week zelfmoord gepleegd. Ze was 38 jaar. Bergman was ook te horen in films als ‘Starwars: episode I: The Phantom Menace’ en de tekenfilm ‘Mulan’. (o.a. Haagsche Courant)

VERMOLEN NAAR GOUDKUST

Ellemieke Vermolen speelt vanaf 22 december de rol van Bo Donkers, de nieuwe verpleegster van Henri van Cloppenburg (Fillip Bolluyt) in de Fox-soap ‘Goudkust’. De 23-jarige Vermolen maakte haar tv-debuut als de assistente van Hans van der Togt in het ‘Millenniumspel’ van RTL4.

TWEEDE RADIOKANAAL VOOR HAAGSE TOEGANGSRADIO

De gemeente Den Haag stelt vanaf 1 januari een tweede radiokanaal beschikbaar voor organisaties en mensen van buitenlandse afkomst. Het kanaal wordt de tweede ‘Toegangs- radio’ waarop particuliere organisaties zendtijd kunnen inkopen. De belangstelling voor het huidige toegangskanaal is zo groot dat er behoefte is aan extra uitzendmogelijkheden.

ENDEMOL VAART WEL MET BIG-BROTHER

Het aandeel van het amusementsconcern Endemol heeft woensdagmorgen een record bereikt. Dat is te danken aan het succes van de levensechte soap-serie Big Brother, dat  vanochtend tijdens de aandeelhoudersvergadering van Endemol besproken werd. De verwachtte winststijging (15 tot 20 procent) werd opnieuw bevestigd. (NRC)

INVOEREN KEUZE-TV HAAGSE RANDGEMEENTEN: 85% KIEST PLUSPAKKET

Ruim 85 procent van de huishoudens in Leidschendam, Voorburg en Wassenaar heeft bij de invoering van Keuze-tv gekozen voor het pluspakket. Dat houdt in dat men 34 zenders ipv 30 zenders kan ontvangen voor enkele guldens meer. De overige 15 procent heeft genoeg aan de 17 zenders die het basispakket biedt. Kabelexploitant Casema verwacht dat het aantal abonnees met een pluspakket nog oploopt: “Er zijn altijd mensen die spijt hebben van hun keuze en na enkele weken tot de conclusie komen bepaalde zenders toch te missen en alsnog het pluspakket nemen. Andersom komt minder snel voor”, aldus de Casema zegsman tegenover de Haagsche Courant. Tot 1 januari kan men kosteloos wisselen van pakket.

FOX8 BIEDT MILJOENEN VOOR RECHTEN AJAX

De commerciële tv-zender Fox heeft Ajax enkele tientallen miljoenen guldens geboden voor de tv-rechten van de Amsterdamse club. Dat bevestigen de twee partijen in een uitzending van het programma Zembla, dinsdagavond (vanaf 21.15 uur) op Nederland 3. Fox-directeur Robert Bland zegt in het programma dat het bod “iets onder de f.50 miljoen per jaar” ligt. In het afgelopen boekjaar ontving Ajax vijf miljoen gulden voor de tv-rechten. Onlangs bepaalde de rechter dat clubs de rechten voor hun thuiswedstrijden zelf mogen verkopen. Ajax, dat ook nog andere opties bestudeert, heeft nog geen besluit over het bod van Fox genomen. (o.a. Nos Teletekst)

UPC WIJZIGT NA TV-KANALEN NU RADIOFREQUENTIES

Na het wijzigen van frequenties voor de televisie verandert kabelexploitant UPC begin volgend jaar ook de frequenties voor de radio. Liep de aanpassing van de tv-signalen uit op een levensgrote chaos, bij de radio zal de verandering ‘hooguit ongemakkelijk’ zijn, zo belooft UPC. Taferelen zoals die van enkele maanden geleden gaan zich dit keer niet voordoen, laat het bedrijf weten. Toen hadden veel mensen in de regio problemen met het wijzigen van de tv-zenders. UPC wil nu de radiozenders onder handen nemen. Dit keer moet de ingreep een stuk soepeler verlopen. UPC begint in de regio Nijmegen/ Arnhem met het wijzigen van de radiofrequenties. UPC beloofd dat iedereen minimaal dezelfde zenders houden en dat sommige mensen er zelfs zenders bij krijgen. Alleen de plaats van de zenders verandert. ‘En een radio opnieuw programmeren is veel gemakkelijker dan een tv’, zegt een woordvoerder.  Niettemin heeft het bedrijf van het debacle met de tv-zenders geleerd. Klanten worden dit keer ruim van tevoren op de hoogte gesteld en krijgen een kaart thuisgestuurd waarop de nieuwe frequenties staan aangegeven. Via een speciaal informatienummer is hulp te verkrijgen. Om te voorkomen dat die lijn opnieuw overbezet raakt, zet UPC extra personeel in. UPC noemt de ingreep in de radio-frequenties nodig om een goede kwaliteit te kunnen leveren. Momenteel zijn de zenders in Gelderland op twintig tot dertig manieren ingedeeld. Daar zaten aanvankelijk allemaal kleinere bedrijven achter. ‘De een was verder met z’n techniek dan de ander’, aldus de zegsman. ‘Op de ene plaats is het geluid glashelder, op de andere is het wat omfloerst. Als luisteraar merk je daar overigens nauwelijks wat van.’ ‘Het maakt echter ook de controle moeilijk, soms zelfs onmogelijk. Op sommige plaatsen kunnen we geen storingen constateren; daarvoor zijn we afhankelijk van klanten die ons waarschuwen. Door de zenders overal op dezelfde frequentie onder te brengen, kunnen we de kwaliteit van het signaal straks 24 uur per dag bewaken.’  Met name vanwege de verschillen in regionale radioprogramma’s is het onmogelijk één zenderindeling voor heel Gelderland te maken. Uiteindelijk komen er vier of vijf gebieden. UPC zegt steeds de grootste gemene deler te zoeken, zodat zo min mogelijk mensen last hebben van de veranderingen. Dat kan evenwel betekenen dat, waar in de ene plaats bijna niets verandert, in de andere bijna alles om moet. (Gelderlander via Bas van den Berg)

KORT NIEUWS

-> De tijd van eeuwige vrede is nog niet aangebroken en dat zijn mijn laatste woorden over de toestand in de wereld”. Zo eindigde G.B.J. Hiltermann maandagmiddag even voor twee uur zijn laatste commentaar op de toestand in de wereld voor de AVRO-radio. Hiltermann (85) nam maandag afscheid nadat hij tientallen jaren elke week voor de AVRO onder de titel De Toestand in de Wereld met G.B.J. Hiltermann de internationale (politieke) situatie onder de loep had genomen. In zijn laatste commentaar blikte hij terug op de bijna afgelopen eeuw die volgens hem spannender was dan de saaie eeuw daarvoor. Zoals gewoonlijk zwierf hij over de gehele wereld, van Rusland en China via Kosovo maar de VS, beschimpte hier en daar nog wat wereldleiders (“de onnozele Clinton”) maar kwam tot de conclusie dat algehele vrede nog ver weg is. (ANP)  

-> Als luchthaven Schiphol 286.000 gulden op tafel legt en de Kaagbewoners hun eenmalige bijdrage voor de aanleg van kabel-tv verhogen van 1200 naar 1390 gulden, kan de kabel er morgen liggen. Dat zegt Hans Bruijn, voorzitter van de Kaagse dorpsraad. Volgens hem is de dorpsraad weer in gesprek met Schiphol, maar een woordvoerster van de luchthaven zegt van niets te weten. Tijdens een openbare vergadering van de dorpsraad afgelopen vrijdagavond legde Bruijn het jongste voorstel om de aanleg van de kabel te bekostigen voor aan de eilandbewoners. Kabelmaatschappij Casema rekende de kosten door. Volgens het kabelbedrijf moeten er niet alleen eenmalige bijdragen komen van Schiphol en de bewoners, maar moeten de bewoners ook een maandelijks bedrag van 25 gulden neertellen. Bovendien moeten alle 160 eilandbewoners meedoen om het plan te laten slagen. Tijdens de vergadering uitten enige Kagers hun ongenoegen over dit beleid van de dorpsraadsvoorzitter. Burgemeester A. Meerburg probeerde de spanning weg te nemen door te zeggen dat het geld voor de opknapbeurt nog steeds ligt te wachten. (Leidsch Dagblad)

KIJKCIJFERS

De publieke omroepen behaalden in week 46 gezamenlijk een gemiddeld marktaandeel van 34%. Nederland 1 haalde het hoogste marktaandeel op maandagavond (20%), door `Villa Felderhof in Afrika’ en `De Jostiband’. TV2 haalde het hoogste marktaandeel op zondag (18%), door `Studio Sport’ en het `Journaal 20.00 uur’. Nederland 3 haalde het hoogste marktaandeel op zaterdagavond (20%), door `Oppassen’, `Kassa’, `Kopspijkers’ en `Studio Sport’. RTL4 behaalde een gemiddeld marktaandeel van 17%, RTL5: 3%, Veronica: 13%, SBS6: 10%, Net5: 3% en Fox8: 4%. Deze gegevens zijn afkomstig uit het Continu Kijkonderzoek (CKO), uitgevoerd door bureau Intomart in opdracht van NOS, STER en IP.

KORT NIEUWS

-> Afgelopen week werd door HvB’s Medianieuws verschillende keren stil gestaan bij de werkzaamheden aan de zender van ClassicFM in Lopik (90.7 FM). De werkzaamheden van afgelopen week, waardoor de ontvangst in het westen van Nederland verstoord was, hadden te maken met het aanpassen van de antennes. Deze aanpassingen waren nodig om het extra vermogen, dat nu 100 KW bedraagt, te mogen uitzenden. Het extra vermogen moet dienen voor een betere ontvangst in het noorden van de Randstad.

-> Sinds enkele dagen is op de 1584 kHz, de frequentie van Radio Caroline, een duidelijk testsignaal te horen. Dit testsignaal is onder andere waargenomen in Den Haag, Rotterdam en Hilversum.  

-> De vrije radiozender Loostad Radio uit Apeldoorn heeft dit weekeinde haar uitzendingen via de 95.3 Mhz hervat. De zender was vorige week door de RDR in samenwerking met de politie uit de lucht gehaald. Meer informatie over Loostad Radio is te vinden op de website van Loostad Radio:

SAMENWERKING 916 EN RADIO RIJNWOUDE LOOPT SPAAK

Het compromisvoorstel van burgemeester M. Boelen van Rijnwoude om twee lokale radio-omroepen te laten samenwerken, lijkt te stranden. Dit bericht Chris de Waard in de nieuwsgroep nl.media.radio. Volgens J. Bethlehem van de nieuwe omroep Radio Rijnwoude is zowel de hoofdsponsor Rabobank Rijn en Woude als de programmaraad en de Organisatie van Lokale Omroepen in Nederland (Olon) tegen de samenwerkingsvorm die Boelen op 30 september met beide partijen bereikte. De bestaande omroep Radio 916 en de nieuwe lokale omroep Radio Rijnwoude strijden al bijna een jaar om een zendvergunning voor de komende vijf jaar. Het Commissariaat voor de Media mag maar aan een omroep in een gemeente zo’n vergunning afgeven. Zwaarwegend voor het commissariaat is het advies van de gemeenteraad. De raad besloot uiteindelijk op 30 september na lang wikken en wegen en heftige discussies om de zendmachtiging de bestaande omroep 916 te gunnen. Boelen merkte tijdens die vergadering trots op dat hij die dag de twee kibbelende omroepen toch tot samenwerking had kunnen bewegen. Zijn voorstel waar beide partijen in principe mee akkoord gingen, hield in dat Radio 916 in de weekeinden zendtijd via de kabel zou afstaan aan Radio Rijn- woude.” (Chris de Waard via nieuwsgroep nl.media.radio)

TV SERIE VARA KRIJGT HULP BVD

De Binnenlandse Veiligheids Dienst (BVD) geeft inlichtingen ten behoeve van een VARA- dramaserie met de titel ‘De geheime dienst’. Volgens BVD- woordvoerder V. van Steen is de programmamakers informatie versterkt over de werkwijze van de geheime dienst. De VARA begint in januari met de dramaserie over de inlichtingendienst. De serie gaat over de strijd tegen de dreiging van terrorisme, politiek extremistische krachten en verspreiding van biologische en chemische wapens. Opvallend is dat de Binnenlandse Veiligheids Dienst een kijkje in de keuken heeft gegeven. Sinds het eind van de Koude Oorlog is de dienst langzaam maar zeker meer open geworden. Sinds enkele jaren geeft de BVD jaarverslagen uit waarin de dienst summier meldt waar men zich mee bezighoudt.  De VARA is goed te spreken over de samenwerking. “We waren verbaasd over de openhartigheid van de BVD”, zegt woordvoerder H. Elsendoorn. Hij wijst er wel op dat de BVD niet betrokken is bij de inhoud van de serie. “De samenwerking betrof alleen de onderzoeksfase.” (NRC Handelsblad)

FOX HAALT RECORD MET INDEPENDENCE DAY, KATJA SCHUURMAN EXIT

Fox heeft een goede week achter de rug qua kijkcijfers. Zo trok de film Independence Day afgelopen dinsdag meer dan een miljoen kijkers. Ook de erotische serie Boven de 18 haalt op het late tijdstip van half twaalf een aanzienlijk marktaandeel. Fox8-directeur Robert Bland is tevreden met de gang van zaken: “Het gaat heel langzaam de goede kant op. Momenteel zitten we op een martkaandeel van 2,5 procent. Dit betekent dat we in drie maanden zijn verdubbeld. We hopen in de zomer op een martkaandeel van 4% te behalen en uiteindelijk willen we naar 10%”, aldus Bland tegenover NRC- Journalist Japke-D. Bouma. Fox verwacht veel van de twee nieuwe Amerikaanse series Angel en Roswell die in februari te zien zullen zijn. Daarnaast werkt Endemol aan een nieuwe Nederlandse comedyserie voor Fox en is Fox op zoek naar een dagelijks programma om 19.30 en een wekelijks showprogramma als Weekend Miljonairs. Uit het interview blijkt ook dat de samenwerking tussen Katja Schuurman en Fox in stilte is beëindigd: “Dat is niet geworden wat we ervan verwacht hadden”, aldus Bland. Katja Schuurman presenteerde voor Fox8 een reisprogramma.

NICAM ZIET TOE OP SEKS EN GEWELD OP TV EN INTERNET

Een speciaal instituut gaat films, televisieprogramma’s, videofilms, internet en spelletjes toetsen op geweld, seks en andere excessen. Door deze toetsing kunnen ouders hun kinderen beter beschermen tegen ongewenste invloeden. Via codes of speciale vignetten bij programmagegevens in tv-gidsen en kranten kunnen ze inschatten of een bepaald programma geschikt is om naar te kijken. Het onlangs opgerichte Nederlands Instituut voor de Classificatie van Audiovisuele Media (NICAM) komt met het opstellen van criteria tegemoet aan de behoefte van ouders om paal en perk te stellen aan de stroom seks, geweld, porno en andere uitwassen die dagelijks de huiskamer binnenkomen. Met behulp van deze criteria kunnen organisaties bovendien zelf beter bepalen wat wel of niet door de beugel kan, op welke tijdstippen iets zou moeten worden uitgezonden en voor welke leeftijdscategorie een programma, film, video of spelletje geschikt is. Valse voorlichting wordt bestraft.  NICAM-voorzitter Hedy d’Ancona noemt het uniek dat het classificatiesysteem in Nederland niet door de overheid wordt opgelegd, maar via zelfregulering wordt uitgevoerd. “Alle  betrokken partijen (publieke en commerciële omroepen, producenten van bioscoop- en videofilms, videotheken, detaillisten en distributeurs van computerspellen) hebben de intentie uitgesproken zich te zullen houden aan de criteria die het NICAM gaat formuleren” Het NICAM moet in de loop van volgend jaar gestalte krijgen. Dan worden ook de Mediawet en het Strafrecht aangepast. Na twee jaar wordt het nieuwe instituut geëvalueerd. Hoewel d’Ancona en NICAM-directeur Wim Bekkers ervan uitgaan dat de partijen zich aan de regels zullen houden, wordt er ook een klachtenbureau opgezet en een controle- en sanctiebeleid ontwikkeld. Wie verkeerde voorlichting verstrekt over de inhoud van een film, tv-programma of spelletje, kan rekenen op een boete. Omroepen die op de vroege avond films en tv-programma’s uitzenden die niet geschikt zijn voor al te jonge kijkers, worden eveneens op de vingers getikt. NOS-bestuurder W. Beers verwacht niet dat het classificatiesysteem de Nederlandse televisieprogrammering op z’n kop zal zetten. “Ik vind dat de publieke omroepen zich nu al redelijk aan de criteria houden. Ook commerciële omroepen houden rekening met jonge kijkers. Ze zenden geen pornofilms uit voor tien uur ‘s avonds. Over het geheel genomen vind ik de Nederlandse omroep behoorlijk politiek correct.” (o.a. Haagsche Courant)

KORT NIEUWS

-> Sinds zaterdagochtend zijn de werkzaamheden aan de zender/antenne van Classic FM te Lopik (90.7 MHz) (tijdelijk) afgerond. De afgelopen week was door werk- zaamheden het signaal van de commerciele klassieke zender in het westen van het land ernstig verstoord. Wat er precies voor werkzaamheden zijn uitgevoerd is onbekend. Wel is het opvallend dat er volgens de website van ClassicFM nu met 100 kW vermogen wordt uitgezonden op de 90.7 MHz terwijl dit voorheen altijd 50 kW was. (HvB)

-> Lokale radiozenders verdienen meer armslag. Dit hebben de vier grote steden in een brief aan staatssecretaris Van der Ploeg geschreven. De wethouders Stolte (Den Haag), Kombrink (Rotterdam), Van der Aa (Amsterdam) en Van der Linden (Utrecht) schrijven names hun stad dat Van der Ploeg extra etherfrequenties in 2000 aan lokale zenders moet geven. De vier steden pleiten voor FM-frequenties voor minderhedenzenders en voor commerciële zenders. Ook willen zij dat stereo-uitzendingen via de ether mogelijk worden voor lokale omroepen. (o.a. Haagsche Courant)

-> Tien regionale televisiezenders komen volgende week zaterdagavond in actie voor Doe een Wens Stichting. Het is voor het eerst dat de regionale stations zich gezamenlijk inzetten voor een goed doel. Het programma wordt gepresenteerd door Marga Bult en Hans Kazan. Tijdens de uitzending komen ouders en kinderen aan het woord en wordt het werk van de stichting toegelicht. Ook zijn er optredens van bekende artiesten als Frans Bauer, Guus Meeuwis en Trijntje Oosterhuis. Doe een Wens zet zich in om kinderen met een levensbedreigende ziekte de dag van hun leven te bezorgen. (ANP)  

-> Voetbalwedstrijden zijn de best bekeken televisieprogramma’s van de afgelopen eeuw. Elke belangrijke match kon rekenen op een miljoenenpubliek. Dat blijkt uit gegevens van de Dienst Kijk- en Luisteronderzoek. Behalve het voetbal blijken programma’s met Henny Huisman, Andre van Duin en Mien Dobbelsteen door de jaren heen het meest populair bij de kijkers. De winnaar van de ‘Top Honderd Aller Tijden’ is de voetbalwedstrijd Nederland – Argentinië die in juni 1978 ruim 8.5 miljoen kijkers trok en een kijkdichtheid van 74%! Goede tweede is de 1-2-3 Show van de KRO. Deze quiz werd in 1985 voor het eerst uitgezonden en behaalde met 7,5 miljoen kijkers een kijkdichtheid van 65%. Andere programma’s uit de top 10 zijn Zeg ‘ns AAA, Andre van Duin Theatershow en de Playbackshow. De gehele top 100 is zaterdag terug te vinden in enkele regionale dagbladen.

VERANDERINGEN CONTINU LUISTERONDERZOEK

Het Continu Luister Onderzoek (CLO) zal gedurende het jaar 2000 fors worden uitgebreid. Dit bericht onderzoeksbureau Intomart in een door haar uitgebracht persbericht. Tevens zal de opzet van het onderzoek op een aantal punten worden gewijzigd. Doel van al deze veranderingen is om de betrouwbaarheid van de luistercijfers op een hoger peil te brengen, en daarmee de mogelijkheden van de planning en evaluatie van radioprogramma’s en reclamezendtijd te vergroten.  De meest in het oog springende veranderingen zijn de verlaging van de minimum leeftijd voor deelname naar 10 jaar en de uitbreiding van de bruto verzendsteek- proef van 10.000 naar 15.000 respondenten. Hierdoor zullen de luistercijfers uiteindelijk gebaseerd zijn op een veel grotere groep respondenten dan nu het geval is. Verwacht wordt dat straks bijna 9.000 respondenten continu in rapportage zullen zijn, tegen rond de 6.000 respondenten momenteel. Deze paneluitbreiding zal vooral de betrouwbaarheid van luistercijfers in de doelgroepen sterk verbeteren. Daarnaast wordt overgegaan op continue werving van nieuwe respondenten. Elke maand zal daarvoor een nieuwe groep respondenten instromen en een groep respondenten die al een jaar hebben deelgenomen afvallen. Vanaf het jaar 2000 betekend dit dat het radiopanel nog evenwichtiger zal zijn opgebouwd. Tevens zal via continue telefonische werving van nieuwe respondenten gericht geworven worden. Hiermee wordt de betrouwbaarheid van de luistercijfers verder vergroot, aldus Intomart.  Ton Lathouwers, voorzitter Stichting Platform Radio-Exploitanten (PRE) en directeur van de commerciële radiozender Sky Radio, zegt: “Het gaat goed met de radio. Aan geen enkel ander medium besteedt de Nederlander dagelijks zoveel tijd als aan het medium radio. Om al deze luisteraars goed in kaart te brengen hebben de adverteerders, mediabureau’s en de radiostations ervoor gezorgd dat dit radio-onderzoek in de nieuwe opzet het beste ter wereld is. Radio is klaar voor het nieuwe millennium.”

LUISTERCIJFERS SEPTEMBER/OKTOBER: 3FM WINNAAR

Hier volgen de luistercijfers (in marktaandelen) van de radiozenders in de periode september/oktober 1999. Ter vergelijking zijn de cijfers van de vorige periode (augustus/september) ook in het overzicht opgenomen. Het Continu Luister Onderzoek wordt door Intomart uitgevoerd in opdracht van NOS en STER. Tevens participeren in het onderzoek de regionale zenders alsmede de meeste commerciële radiozenders.

Marktaandeel in %    Zender aug/sep sep/ okt
Sky Radio 100.7 FM 15.8 15.9
Radio 3FM 14.4 15.1
Radio 2 8.6 8.8
Radio 10 FM 8.6 8.4
Radio 1 8.0 7.6
Radio 538 5.0 5.3
Noordzee FM 5.2 4.8
Veronica FM 4.5 4.6
Classic FM 1.9 1.9
Radio 4 1.4 1.2
Radio 5 0.9 0.8
Love Radio  0.4 0.4
Arrow Classic Rock 828 AM 0.9 0.8
Kink FM 0.3 0.4
Business Nieuws Radio 0.2 0.2
RegioRadio 16.3 16.0
Overige zenders 7.7 7.7
Totaal 100.0 100.0

MONDIALE STANDAARD DIGITALE TV EN VIDEO

-> Acht grote fabrikanten van electronica waaronder Philips en Sony, zijn het eens geworden over een wereldstandaard voor apparatuur zoals tv’s en video’s. De digitale opvolgers van deze toestellen kunnen met elkaar communiceren dankzij de HAVi- standaard. De bedoeling is dat de verschillende apparaten beter samenwerken, ook al zijn ze van verschillende merken. De standaard geldt alleen voor digitale producten en niet voor de analoge tv’s en videorecorders. De eerste toestellen met de HAVi-standaard komen eind volgend jaar op de markt. (o.a. ANP)

FOX KIDS HAALT 600 MILJOEN OP

->Commercieel tv-station Fox Kids Europe heeft met zijn beursgang in Amsterdam bijna 600 miljoen gulden opgehaald. De introductieprijs van de 20 miljoen aandelen ligt op 13,50 euro, waarmee de opbrengst op 270 miljoen euro uitkomt. Dat heeft moederbedrijf Fox Family donderdagmorgen bekendgemaakt. Het kapitaal zal Fox gebruiken om verder te groeien in Europa. De zender wil vooral profiteren van de snelle groei van de mediamarkten van dit continent. De handel in het fonds is donderdag- middag om 13.00 uur begonnen. (NRC Handelsblad)

TV KIJKEN ZET AAN TOT SNOEPEN

-> Eindelijk is door onderzoek bevestigd wat iedereen al vermoedde: snoepen doe je voor de televisie. Vooral drop. Een onderzoek onder scholieren (tussen 12 en 19 jaar oud) zet het kijken naar de televisie op de eerste plaats als het gaat om ‘consumptie- momenten’. In 9,1 procent van de gevallen eten scholieren hun zakken snoep en chips leeg voor de buis. Thuiskomen en de vrijdagavond scoren eveneens hoog als snoepmomenten, meldt het Studiecentrum Snacks en Zoetwaren. (ANP)

CLUBS MOETEN SAMEN TV-RECHTEN UITBATEN

-> Voetbalclubs kunnen het beste gezamenlijk de uitzendrechten van hun wedstrijden exploiteren. Dat is de conclusie van het onderzoeksbureau KPMG, dat in opdracht van de NV Eredivisie onderzocht of de clubs de rechten op individuele basis kunnen uitbaten. Als de clubs uit KPN-Telecompetitie de rechten op hun thuiswedstrijden zelf zouden gaan verkopen, zouden alleen de topclubs daarvan profiteren. De rest van de eredivisie zal er inkomsten op achteruit gaan, stelt KPMG. (oa. ANP)

SBS DIEPER IN HET ROOD

-> SBS Broadcasting, het moederbedrijf van de Nederlandse zenders SBS 6 en Net 5, is in het derde kwartaal dieper in de rode cijfers gedoken. Bij een omzet van 177 miljoen gulden boekte de onderneming een verlies van 54 miljoen, tegenover 34 miljoen gulden in dezelfde periode vorig jaar. De omzet was toen ruim 30 miljoen gulden lager. Het bedrijf kampt met aanzienlijk hogere kosten dan vorig jaar. Zo drukte Net 5, dat pas in de loop van vorig jaar begon, nog niet op de cijfers over geheel 1998. (NRC Handelsblad)

EXTRA GELD VOOR TELEFILMS

-> Het telefilmproject van de publieke omroepen heeft van staatssecretaris Van der Ploeg 2,9 miljoen gulden extra gekregen. Met deze toezegging kan het aantal films worden uitgebreid van zes naar negen. De telefilm is Nederlands drama, gebaseerd op een actueel onderwerp en bestemd voor televisie. Voor elke aflevering worden zowel gerenommeerde acteurs als aanstormend talent ingezet. (o.a. Telegraaf)

UITBREIDING CABLE WANADOO

->Casema breidt het aantal gemeenten waar de dienst Cabke Wanadoo wordt aangeboden drastich uit. De dienst is nu in vrijwel geheel Oegstgeest, Vleuten/De Meern, Etten-Leur, Voorburg, Veenendaal, Voorhout, Sassenheim, Noordwijk, Voorschoten, Zoeterwoude, Uitgeest en Lisse te verkrijgen.

INTERNETTERS KIJKER MINDER TV – BIG BROTHER POPULAIR

Uit de kijkcijfers van de gehele maand oktober 1999 blijkt, dat de mensen die thuis een aansluiting op internet hebben, zo’n 9% minder TV kijken in vergelijking met het gemiddelde van Nederland. Een jaar geleden was dit nog 6%. Maar, op het moment dat Big Brother uitzendt op TV gaan de PC’s uit en de televisie aan. Dit blijkt uit een analyse die Het Media Loket heeft gedaan in samenwerking met Intomart op de kijkcijfers van het CKO over de maand oktober 1999. Dat surfers minder TV kijken bleek ook al uit eerdere analyses van Het Media Loket en Intomart. Gemiddeld werd in oktober 1999 tijdens prime time zo’n 13% minder naar TV gekeken. Een jaar geleden was dit nog 11%. De kleinere zenders als TMF en Net5 halen het gemiddelde nog iets omhoog. Nederland 2 en RTL 4 zijn het minst populair bij de surfers; TMF en Net5 scoren het hoogst.

NEDERLAND 1: MEER DOCUMENTAIRES

Liefhebbers van documentaires kunnen in de toekomst hun hart ophalen op Nederland 1. Bij de invoering van de nieuwe netprofilering op 1 september 2000 wordt het gemiddeld aantal uren dat per week wordt gevuld met deze programmavorm verdubbeld. “Het zal van vier naar minimaal zeven uur gaan”, aldus netcoördinator Joop Daalmeijer. “In de toekomst wordt 64 procent van de zendtijd gevuld door non-fictie. Bijna negentig procent daarvan is dan weer informatie. Daaronder valt alles tussen lichte docusoaps en lange zware, serieuze documentaires”, aldus Daalmeijer die dinsdag vooruitblikte bij een gezamenlijke presentatie van de bespelers van Nederland1. Tot die bespelers behoorden dinsdag nog niet de EO en Teleac, de twee omroepen die in de nieuwe netoverschrijdende programmering ook programma’s aan Nederland 1 gaan leveren. In het conceptschema van het nieuwe Nederland1, dat deze week voor de eerste keer door de netredactie wordt besproken, is bijna elke dag tijd ingeruimd voor documen- taires. Op dinsdag is er in het hart van de avond plaats voor een kortere, wat zwaardere documentaire. Op de woensdag wil Nederland1 een alternatief voor de niet-voetballief- hebber vormen met een wat zwaardere documentaire. Op de donderdag- en zaterdag- avond staan resp. de human interest en sociaal-levensbeschouwlijke documentaires op het programma. (o.a. Haagsche Courant)

WERELDOMROEP WIL CARIBISCH JOURNAAL OP REGIO-TV

De Wereldomroep wil een Caribisch tv-journaal verspreiden onder regionale omroepen in Nederland. Via deze tweewekelijkse uitzending kunnen Antillianen en Arubanen ons land op de hoogte blijven van ontwikkelingen op de eilanden. Het programma, dat momenteel al via BVN-TV is te zien op de antillen, laat ook actuele ontwikkelingen van Antillianen en Arubanen in Nederland zien. De voertaal in de programma’s is het Papiamento. De uitzendingen worden daarnaast ondertiteld in het Nederlands. Het Caribisch Journaal bestaat uit bijdragen van Antilliaanse omroepen Tele Curacao, Flamingo TV, AVS- Sint Maarten, ATV en Nederlandse bijdragen van BVN-TV. In eerste instantie wil de wereldomroep in Nederland de uitzending verspreiden via de regionale zenders AT5, TV West en TV Rijnmond. Een woordvoerder sluit niet uit dat het programma in een later stadium ook op andere regiozenders is te zien. (o.a. Haagsche Courant)

KORT NIEUWS

->Bart van Leeuwen verlaat na 5 jaar Radio538. Bart van Leeuwen is momenteel programma- directeur bij Radio538. Voorheen was Van Leeuwen presentator bij hetzelfde station. Van Leeuwen is ook werkzaam geweest bij de zeezender Mi Amigo en later bij de publieke zender Veronica. Van Leeuwen geeft als reden van vertrek aan dat hij toe is aan iets anders.  

-> Klaas Wilting, het hoofd communicatie van de Amsterdamse politie, zal voortaan niet meer meedoen aan spelletjes of een quiz op televisie. Dat is volgens Wilting de uitkomst van een ,,goed gesprek” met zijn korpschef J. Kuiper dinsdag.

-> Het Lagerhuis-duo Paul Witteman en Marcel van Dam heeft de oud-studenten van Universiteit Twente 2,5 uur pret bezorgd met een imitatie-aflevering van het Lagerhuis. De prijs bedroeg f 43.000 gulden. De Twentse Universiteit wilde deelnemers aan een reünie iets bijzonders aanbieders. Daarom huurden ze het discussieprogramma Lagerhuis in. De rekening was ronduit pittig. Over de prijs viel absoluut niet te onderhandelen, zo melden de organisatoren in het UT-Nieuws: “Het is een eenheids- prijs en bovendien een zeldzame show, want het duo doet dit maar vier keer per jaar.” Overigens was de organisatie dik tevreden met het verloop van de show. (o.a. Telegraaf)  

-> Raymond van den Boogaard besteedt deze week in zijn mediacolumn in het NRC Handelsblad aandacht aan de ‘piraterij’ met smartcards voor digitale televisie.

BUSINESS NIEUWS RADIO MAG BLIJVEN UITZENDEN OP FM

Business Nieuws Radio mag van staatssecretaris Van der Ploeg (media) blijven uitzenden op de voormalige FM-frequentie van JFK. De bewindsman maakte dat dinsdag bekend. Het Commissariaat voor de Media had zich eerder negatief uitgelaten over de formatwijziging van de commerciële nieuwszender. Business Nieuws Radio nam de frequentie van JFK in juni over, nadat de moederbedrijven van de twee zenders besloten een samenwerking aan te gaan. Arrow Classic Rock, dat tijdens de laatste FM-frequentie- verdeling buiten de boot viel, tekende daar bezwaar tegen aan. Volgens de rockzender kreeg JFK (toen nog Jazzradio) destijds een licentie, op voorwaarde dat er jazzmuziek te horen zou zijn. De programmering van Business Nieuws Radio bestaat uit zowel uziek, nieuws als gesproken woord. Het commissariaat, dat de zaak op verzoek van Van der Ploeg onderzocht, oordeelde ook dat het nieuwe format niet overeenkomt met de oorspronkelijke licentie. Business Nieuws Radio heeft aangeboden op zaterdag en zondag voortaan in plaats van tien uur gesproken woord, muziek uit te zenden. Daarmee wordt er evenveel muziek als gesproken woord uitgezonden. Voor Van der Ploeg is dat voldoende om geen maatregelen te nemen. De oorspronkelijke omschrijving van de programmaformule “is dermate ruim dat naar eigen inzicht een verdeling van uren over muziek en gesproken woord mag worden gepleegd, zolang maar niet overwegend gesproken woord wordt geprogrammeerd”, aldus de staatssecretaris. Directeur en hoofdredacteur van de nieuwszender M. Bicker Caarten reageert opgetogen. De wijziging van de programmering in het weekeinde houdt in dat “we iets minder gaan herhalen”. De nieuwsbulletins op het hele en halve uur blijven gewoon te horen. (ANP)

TWENTS COMMERCIEEL TV-STATION NET8 START BEGIN 2000

De nieuwe Twentse commerciële tv-zender Net8 begint uiterlijk 1 februari volgend jaar met uitzenden. Afgelopen weekeinde was Net8 even via kabelbedrijf Castel te zien, maar daarna ging het beeld weer op zwart. Volgens directeur M. de Graaf heeft Net8 nog wat tijd nodig om intern de zaken op de rails te zetten. Volgens De Graaf zijn er geen ernstige problemen. “Het ging het afgelopen weekeinde slechts om een proefuitzending, waarbij we de sinterklaasintocht van Enschede op de kabel brachten. Tussen 15 januari en 1 februari beginnen de echte uitzendingen.” De zender is een onderdeel van het moederbedrijf Royal Telecom Holland. Volgens De Graaf wordt Net8 een “kindvriendelijke” zender. Naast jeugdprogramma’s die in eigen beheer worden gemaakt, gaat NET8 veel laagdrempelig regionieuws brengen. Verder is er in de programmering veel ruimte voor amusement. Net8 is in Twente de tweede commerciële televisiezender die het probeert. Afgelopen voorjaar ging de eerste zender, Tele8, ter ziele. Royal Telecom Holland had volgens De Graaf zijdelings contact met Tele8. “Er is door Royal Telecom Holland gekeken naar de mogelijkheden om in het noodlijdende Tele8 te participeren, of de zender over te  nemen. Uiteindelijk is daar van afgezien.” (ANP)

KORT NIEUWS

-> Het Duitse Mannesmann heeft een bod uitgebracht op het Zwitserse kabelbedrijf Cablecom. Ook kabelmaatschappij UPC zou een bod overwegen. Cablecom is in handen van Swisscom, Siemens en Veba.  -> Frits Bom eist in kort geding dat RTL4 hem een avondprogramma geeft. Sinds zijn show Vakantieman in 1997 is stopgezet, heeft hij geen tv-programma meer. Hoewel hij doorbetaald wordt,wil hij in beeld blijven als presentator. (NOS-TT)  

-> Omroepen hoeven in de  toekomst niet de hele tijd te laten zien dat een programma is gesponsord. Staatssecretaris Van der Ploeg heeft dat punt uit zijn ontwerp-Concessiewet gehaald. Van der Ploeg wijzigde zijn wetsvoorstel verder nog op een aantal punten. Zo kunnen regionale omroepen in de toekomst voor het eerst een beroep doen op het Stimule- ringsfonds voor culturele omroeproducties. Verder krijgen regionale- en lokale omroepen een financiële bijdrage voor programma’s voor minderheden. De Tweede Kamer debatteert waarschijnlijk nog dit jaar over de ontwerp-Concessiewet. (ANP)  

-> In de nieuwsgroep nl.media.radio wordt door J. te Veldhuis gemeld dat staatssecretaris De Vries van het ministerie van Verkeer en Waterstaat besloten heeft het zerobase met vijf jaar te verlengen. In de tussentijd zal begin 2001 een nieuwe verdeling van frequenties plaats vinden. De nieuwe vergunningen zullen voor drie jaar worden verleend. In september 2000 lopen de huidige vergunningen af. Deze huidige frequenties en een aantal nieuwe frequenties die reeds bekend zijn uit zero base en die niet meer gecoördineerd hoeven te worden, zullen dan geveild worden. Alleen bestaande zenderopstelpunten worden daarbij betrokken. Tot 2004 zal het zero base onderzoek worden voortgezet met het vinden van nieuwe zendlocaties en frequenties. Aanstaande donderdag zal er meer duidelijkheid komen inzake het zero base onderzoek. Dan wordt het zero base onderzoek besproken in de Tweede Kamer.

HOGER VERLIES BIJ UPC DOOR INVESTERINGEN

Kabelmaatschappij UPC heeft in het derde kwartaal een verlies gemaakt van 55 miljoen gulden. Het Amsterdamse beursfonds, dat mogelijk volgend jaar onderdeel wordt van de beursgraadmeter, de AEX-index, maakte vorig jaar in dezelfde periode nog een winst van 33 miljoen gulden. De Internetdiensten, aangeboden onder de naam Chello, krijgen mogelijk al in het eerste kwartaal van 2000 een aparte beursnotering. Het verlies in het afgelopen kwartaal werd voornamelijk veroorzaakt door nieuwe acquisities en investeringen in uitbreiding in Internetdiensten en telefonie in onder meer Oostenrijk, Polen en Frankrijk. De omzet in het kwartaal steeg fors, van 111 miljoen gulden vorig jaar tot 277 miljoen gulden dit jaar. Ook over de eerste negen maanden van dit jaar kwam de omzet twee keer zo hoog uit als in dezelfde periode vorig jaar: 609 miljoen gulden. Het aantal abonnees op de kabeldiensten nam de afgelopen drie maanden toe van 3,8 tot 5,3 miljoen. Het aantal gebruikers van de telecom- en Internet-diensten steeg van 222.000 tot 247.000. (NRC)

RECLAME ROND BIG-BROTHER FLINK DUURDER

Big Brother begint ook een commercieel succes te worden voor Veronica. De prijzen per reclamespot van 30 seconden rond en tijdens het programma zijn opgelopen van gemiddeld 10.000 naar ongeveer 30.000 gulden, meldde het reclameverkoopkantoor IP dinsdag desgevraagd. De populairste blokken zijn die rond de extra lange, rechtstreekse uitzendingen op donderdag. De laatste uitzending van Big Brother moet zelfs ruim 42.000 gulden per spotje opbrengen. Big Brother, dat sinds half september op de buis is, haalt het met de gemiddelde prijs overigens nog niet bij de al jaren lopende RTL-soap Goede Tijden, Slechte Tijden. De adverteerder betaalt voor een spotje rond die soap, die geldt als de topper van de Holland Media Groep (RTL 4, 5 en Veronica), rond de 40.000 gulden. Om de reclameguldens niet bij elkaar af te snoepen, besloot de Holland Media Groep de uitzendingen van Big Brother twee weken geleden met een uur te vervroegen. Tot die tijd werden de beide soaps op hetzelfde tijdstip uitgezonden. (ANP)

NOS EN COMMISSARIAAT ONDERTEKENEN CONVENENT

Voorzitter Gerrit Jan Wolffensperger van de Raad van Bestuur van de NOS en Commissaris Programma Toezicht Lennart van der Meulen van het Commissariaat voor de Media hebben vanochtend in Hilversum een convenant ondertekend waarin is vastgelegd hoe de publieke omroep ten minste 25% van haar zendtijd voor televisie besteedt aan programma’s die geproduceerd zijn door onafhankelijke producenten. Met het convenant is overeenstemming bereikt over de uitvoering van artikel 54 van de Mediawet en de definitie van onafhankelijk product. De 25% heeft betrekking op in opdracht van de publieke omroep geproduceerde programma’s en coproducties. Het percentage heeft betrekking op de zendtijd van de publieke omroep tussen 16.00 uur en 24.00 uur met uitzondering van nieuws, actualiteiten, sport en spelprogramma’s. Herhalingen van de programma’s in de avonduren tellen mee. De dagtelevisie wordt, gelet op het grote aantal herhalingen, niet meegenomen in de berekening. De ondertekening is het resultaat van veelvuldig overleg tussen de NOS, de Vereniging van Onafhankelijke Televisie Producenten (OTP), het Commissariaat en de Staatssecretaris over de invoering van de wijziging van de Mediawet per 1 januari 1999, waarmee het wettelijke percentage onafhankelijke producties steeg van 10% naar 25%. Het convenant treedt met terugwerkende kracht in werking op 1 januari 1999 en heeft een looptijd van vijf jaar. De Raad van Bestuur van de NOS zal er op toezien dat de omroepinstellingen die het betreft gezamenlijk 25% van hun zendtijd besteden aan programma’s van onafhankelijke producenten. De NOS rapporteert per kwartaal aan het Commissariaat, dat jaarlijks zal controleren of aan de verplichtingen voldaan wordt. In het geval de publieke omroep als geheel er in enig jaar niet in slaagt het wettelijk percentage van 25% onafhankelijk product te realiseren, zal er compensatie plaatsvinden in het daaropvolgende jaar.

REGIO-TV VOOR PROVINCIE UTRECHT

Omroep Amersfoort, Radio M en Omroep Utrecht RTV gaan regionale televisie maken voor de provincie Utrecht. De drie publieke omroepen starten een nieuwe organisatie die alle regionale en lokale televisieactiviteiten gaat verzorgen. Donderdag tekenden de betrokken partijen een overeenkomst op het Utrechtse provinciehuis, in aanwezigheid van Gedeputeerde M. Kallen-Morren. Zij is verantwoordelijk voor mediabeleid. Komende maand moeten Gedeputeerde en Provinciale Staten zich uitspreken over het initiatief van de drie omroepen waarna op 13 december het definitieve besluit valt. Bij een groen licht kan de regionale televisiezender op 1 janurai 2000 van start gaan. De nieuwe regionale zender krijgt een eigen kanaal waarop een dagelijkse programmering van minimaal één uur te zien is, dat op vaste tijdstippen wordt herhaald. Daarnaast blijven de lokale omroepen verantwoordelijk voor stedelijke kanalen wat inhoudt dat de zenders in Amersfoort en Utrecht hun lokale karakter behouden. Het is de bedoeling dat het nieuwe televisiebedrijf in 2002 ook de radioactiviteiten van de drie omroepen gaat uitvoeren. (ANP)

FROLICH VERBETERD WERELDRECORD RADIOPRESENTEREN

De NCRV-presentator heeft het record aangescherpt van 40 uur naar 44 uur. Zaterdag om 11.30 uur begon hij, maandag om 08.00 uur zette hij een punt achter de lange zit aan de microfoon. “Geweldig hoe iedereen heeft meegeleefd. Toen ik er 40 uur op had zitten, stonden er hier mensen met brandende sterretjes. Ik heb zelfs e-mailtjes van de Antillen gehad”, luidde de eerste reactie van de vermoeide Frölich. De presentator slaagde er niet in zijn doel van 52 uur te bereiken. Hij nam genoegen met 44 uur en een notering in het Guinness Book of Records. De recordpoging was niet continu te horen via de NCRV-radio. Wel werd er in verschillende programma’s overgeschakeld naar de studio waar Frölich zat. Een lokaal radiostation in Laren zond de marathon overigens wel integraal uit. De recordpoging was in het jubileumweekeinde van de NCRV, die dit jaar 75 jaar bestaat. (ANP)

INVAL BIJ LOOSTAD RADIO

Vanochtend om omstreeks 10.30 uur zijn de programma’s van Loostad radio gestaakt door een inval door de Rijksdienst voor Radiocommunicatie (RDR) in samenwerking met de Politie Noord/Oost Gelderland. De zendinstallatie van Loostad radio is door de Politie in beslag genomen. Tegen de op dat moment draaiende diskjockey C.G. is procesverbaal opgemaakt. Van de zendinstallatie is vrijwillig afstand gedaan. In goed overleg met de RDR is de apparatuur afgekoppeld en overgedragen. De reden van optreden tegen Loostad radio waren klachten die afkomstig zijn van de lokale omroep. Zij zien Loostad radio als “bedreiging” voor hun bestaan aldus een medewerker van de lokale omroep. Wat er de komende tijd met Loostad radio gaat gebeuren is nog onduidelijk.

NOS IN ZEE MET HWS

De NOS en de Wereldomroep hebben voor minimaal een jaar een contract gesloten met Weerbureau HWS voor de levering van weergegevens voor radio en televisie. Het contract met Meteo Consult, dat op 31 december afloopt, wordt niet verlengd. HWS was tot 1 april de commerciële poot van het KNMI, daarna is het verzelfstandigd. Directeur H. Otten van Meteo reageert teleurgesteld. ,,Iedereen was het erover eens dat we het goed hebben gedaan. Het kan alleen maar aan de prijs hebben gelegen”. Volgens Otten verliest zijn bedrijf, dat onder meer enkele grote kranten, RTL 4, 5 en Veronica en Radio 538 als klant heeft, een jaaromzet van ,,enkele tonnen”. Het weer levert fors geld op voor de publieke en commerciële omroepen. ,,Ik schat dat de reclameblokken rond het weer 50 tot 100 keer zoveel opbrengen als het maken van de weersvoorspellingen kost”, aldus Otten. De kijker merkt overigens niet veel van de wisseling van de wacht. De weermannen en -vrouwen zijn in dienst van de NOS en blijven gewoon te zien. (ANP)

EVENEMENTENFREQUENTIE VOOR EFM

De commerciële regionale radiozender EFM (Eemland FM) welke sinds 1 april 1999 via twee kabelnetten uitzendingen verzorgt voor de regio Groot Amersfoort zal in de periode 20 december 1999 t/m 9 januari 2000 ook via de ether te beluisteren zijn in haar doelgebied. Het Commissariaat voor de Media heeft hiervoor vergunning verleend. Onder enig technisch voorbehoud zal de frequentie 102.3 MHz gebruikt gaan worden. In deze periode zal als ‘De Millenniumzender van Amersfoort’ verslag worden gedaan van alle activiteiten rondom de eeuwwisseling. Ook zullen de luisteraars actief worden betrokken in de programmering die voor deze bijzondere tijd extra attractief zal worden gemaakt.

TELEGRAAF EN SBS IN NOORDZEEFM

SBS Broadcasting SA en NV Holdingmaatschappij De Telegraaf nemen gezamenlijk een belang van 51% in de radiozender Noordzee FM. De resterende 49% blijven in handen van de huidige eigenaar, de uitgever Strengholt. De dagelijkse leiding van de radiozender blijft in handen van Strengholt. De joint-venture is inmiddels gemeld aan de Nederlandse Mededingingsautoriteit. Woordvoerster Jerney Kaagman van Noordzee FM stelt dat de radiozender succesvol opereert. “Noordzee FM heeft veel aandacht voor Nederlandse popmuziek en richt zich vooral op luisteraars van 20 tot 40 jaar”, aldus de vroegere popzangeres. De tv-zenders SBS 6 en NET 5 hebben een promotiecampagne opgezet voor het station. Naast gezamenlijke radioactiviteiten starten SBS en Strengholt de SBS Publishing Group, die zich gaat bezighouden met het uitgeven van video’s, boeken, cd’s en aanverwante zaken. (Telegraaf)

VARA STOPT MET LINGO

Het VARA-woordspelletje Lingo van François Boulangé stopt per september volgend jaar. Het gerucht dat al wekenlang in Hilversum circuleert, werd gisteravond bevestigd door Hans van Beers, lid van de Raad van Bestuur van de NOS. “Ik heb begrepen dat| de VARA Lingo niet vindt passen in het profiel van Nederland 3 en dat de omroep zoekt naar een ander programma dat dichter in de buurt komt bij de kleur van die zender.” Nederland 3 wordt per september 2000 officieel de ‘cultureel-progressieve’ zender van het publieke bestel. De VARA geeft samen met de VPRO, de NPS en de RVU vorm aan dat net. Netmanager van Nederland 3, Tom Kamlag, kan nog geen antwoord geven op de vraag wat er voor het dagelijkse TV-spelletje in de plaats komt. “Als de VARA het programma niet langer aanbiedt, zullen we moeten zoeken naar een andere sterke start van de avond.” De VARA heeft tot voor kort ontkend dat het programma zou verdwijnen. (Algemeen Dagblad)

RADIO CAROLINE NEDERLAND BESTOLEN

Radio Caroline Nederland is gestart met testen, met een vermogen van ongeveer 100 Watt op de 1584 kHz. Er wordt niet continu uitgezonden omdat zoiets geen zin heeft. Bovendien kunnen tijdens de ‘breaks’ verfijningen aan de installatie aangebracht worden. Overigens zal het even duren voordat er muziek wordt uitgezonden, want volgens de initiatiefnemers is alle muziek, inclusief de computer, maandagnacht gestolen. De testuitzendingen die onder andere gehoord werden in Den Haag en in het oosten van Nederland, zouden nog doorgaan tot 1 december aanstaande. Daarna moet de volle programmering starten.

CANAL+ DUPE VAN PASJESFRAUDE

Televisiezender Canal+ wordt ernstig gedupeerd door fraude met speciale pasjes waarmee de bezitters van een schotelantenne gratis naar de zender kunnen kijken. Volgens woordvoerder F. van den Engel kost de fraude het bedrijf enkele honderdduizenden guldens per jaar. Canal+ deed het afgelopen jaar tussen de tien en twintig keer aangifte van dergelijk misbruik. ,,Er zijn bedrijven die zich hiermee bezighouden, maar ook worden de pasjes vervaardigd in garageboxen”, aldus Van den Engel. Het is volgens hem een continu gevecht dat Canal+ voert tegen de fraudeurs. ,,Wij proberen onze software zodanig aan te passen dat er geen misbruik meer mogelijk is, maar ook de fraudeurs gaan steeds verder in hun techniek.” Volgens Van den Engel heeft de Economische Controle Dienst (ECD) bij een aantal bedrijven invallen gedaan. Een woordvoerster van de ECD wil niet op de zaak ingaan. De dienst houdt zich naast de politie met de fraude bezig, omdat het gaat om misbruik van intellectueel eigendom van de software, aldus de ECD-woordvoerster. ,,En op dat gebied hebben wij specialisten in huis.” (ANP)

FRANKRIJK TEGEN KOMST DELTA171

Voor de zoveelste keer is er een groot obstakel komen te liggen op de weg dat het nieuwe langegolfstation Delta 171 moet en/of wil bewandelen om uiteindelijk uit te kunnen gaan zenden. Frankrijk heeft nu officieel bezwaar aangetekend tegen de komst van Delta 171 vanaf de geplande zendlocatie in internationale wateren. Volgens de oorspronkelijke ITU- afspraken mag de 171 kHz worden gebruikt vanuit Lopik, met een westwaarts gerichte zendstraal van één MegaWatt. De nieuwe positie voor de Zeeuwse kust ligt een stuk zuidelijker, van waaruit Delta 171 ook nog eens aanzienlijk meer vermogen wil gaan stoken dan die ene MegaWatt. – Omdat er tussen die Noordzee-locatie en Frankrijk slechts water is, wordt het Delta 171-signaal nergens geabsorbeerd en zal het een deel van Frankrijk binnen komen loeien -, zo vreest de Franse administratie in Parijs. De Fransen zijn bang dat het signaal van hun eigen staatszender France Inter in grote delen van Noord-West Frankrijk zal worden weggevaagd door Delta 171. France Inter zendt uit op 162 kHz, slechts negen kHz naast de Delta-frequentie. Aan de andere kant, op 180 kHz, zendt Europe 1 uit. Officieel is dit een Duitse station, maar is altijd al gericht geweest op Frankrijk, en de Franse Staat heeft (of had) het merendeel van de aandelen van dit station in handen.  Het is nu aan het Nederlandse Ministerie van Verkeer en Waterstaat om Frankrijk (door middel van technische rapporten) ervan te overtuigen dat er zich geen storingen zullen voordoen vanaf het moment dat Delta 171 de geplande zendinstallatie in de Noordzee in gebruik neemt. Volgens deskundigen wordt dit nog een moeilijke klus. Pas nadat de Franse bezwaren tegen de frequentie-coördinatie van de 171 kHz zijn ingetrokken, kan de procedure worden afgerond. Het ministerie van Verkeer en Waterstaat hoopt over enkele weken wat meer duidelijkheid te hebben. (radiovisie)

VERONICA WIL HMG VERLATEN

Veronica wil zo snel mogelijk uit de Holland Media Groep stappen uit woede over het HMG- beleid,meldt het Algemeen Dagblad. Veronica is al tijden de grote winstmaker binnen de groep. Dit jaar zal net als vorig jaar een winst van zeker f.40 miljoen worden geboekt. Die winst wordt echter gebruikt om de verliezen, die vooral RTL4 lijdt,te dekken. Veronica wil daar niet langer aan meedoen. Een vertrek van deze omroep vormt een grote bedreiging voor het voortbestaan van RTL4 en RTL5. De Luxemburgse aandeelhouder CLT (65%) zou tot woede van Veronica (35%) de hele zeggenschap bij HMG willen hebben. (NOStt)