Media kort: november 2002

STER-RADIO BEHAALT OMZETRECORD

In tijden waarin media klagen over tegenvallende advertentie-inkomsten heeft STER-radio een omzetrecord behaald. De Stichting Etherreclame van de publieke omroep heeft in november al zoveel radiospotjes verkocht dat de maandomzet 10 miljoen euro bedraagt. Het vorige maandrecord dateert van mei 2000. De omzet bedroeg toen 9,1 miljoen euro. Volgens G. Stolk, salesmanager STER-radio, is de recordomzet opmerkelijk gezien het ongunstige economische tij.

NIEUWE ETHERFREQUENTIE OMROP FRYSLAN ON AIR

Sinds donderdag 14 november zijn er testuitzendingen te horen van de nieuwe etherfrequentie van Omrop Fryslan op 92,2 MHz vanaf de zender in Smilde. Momenteel is er alleen nog een testtoon te horen. Tevens is er RDS toegevoegd aan het signaal. Op 16 december zal Omrop Fryslan starten met de uitzendingen op de nieuwe etherfrequentie 92,2 MHz. Op de oude frequentie (88,6 MHz vanaf de zender Irnsum) zal vanaf 18 december een bandje te horen zijn met daarop een verwijzing naar de nieuwe frequentie. De frequentie 88,6 zal gebruikt gaan worden voor het uitzenden van de publieke zender Radio 3FM vanaf de zender Smilde. (o.a. FMTv)

MATINEE NAAR AVRO, NPS, TROS

De Raad van Bestuur van Publieke Omroep heeft deze week besloten dat niet de VARA, maar de AVRO,NPS en TROS de concert- serie ‘Matinee op de Vrije Zaterdag’ (Radio 4) zullen gaan uitzenden.En de VARA is het daar helemaal niet mee eens! De VARA begon het radioprogramma 42 jaar geleden dat speciaal bedoeld was voor de VARA-achterban. Het fenomeen ‘vrije zaterdag’ was toen relatief nieuw. De socialistische omroep wilde er graag mee verder gaan, maar de leiding van Publieke Omroep vindt dat de omroepcombinatie AVRO, NPS en TROS betere financiele plannen heeft. De VARA zal een bezwaarschrift indienen. (NOStt)

EMINEM SLEEPT DRIE MTV-AWARDS IN DE WACHT

Op het jaarlijkse MTV Europe Music Awards gala heeft de blanke rapper Eminem drie onderscheidingen in de wacht gesleept. Het ‘enfant terrible’ won in de categorieën beste zanger, beste album met ‘The Eminem Show’ en beste Hip Hop-act. De Australische Kylie Minogue deed het bij de vrouwen goed met twee prijzen. De Amerikaanse Jennifer Lopez won donderdag in het Spaanse Barcelona in de categorie beste zangeres. Ze liet de andere genomineerden Britney Spears, Kylie Minogue, Pink en Shakira achter zich. Rapper Brainpower werd uitgeroepen tot beste Nederlandse artiest.

NOORD-HOLLANDSE RTV-FUSIE NOG ONGEWIS

Het doorgaan van de fusie tussen stadszender AT 5 en RTV Noord-Holland blijft ongewis. De medewerkers van RTV N-H zijn weliswaar gisteren in een plenaire vergadering bijgepraat door directeur Huub Elzerman en hoofdredacteur Erik van Zwam, maar de onzekerheid blijft bestaan. Directie en redactie van AT 5 wachten op het besluit van de Amsterdamse wethouder Hannah Belliot (Media), die aan ‘diverse scenario’s’ werkt voor financiering van de al dan niet gefuseerde stadszender. Pas over enkele weken doet ze hierover een voorstel aan de gemeenteraad. R TV N-H verkeert ook nog in journalistieke onzekerheid. Als de fusie niet doorgaat, vertrekt hoofdredacteur Erik van Zwam naar AT 5, dat dan weer een concurrent wordt. De huidige journalistieke baas wordt dan dus de journalistieke baas van de tegenpartij. (Parool via Villamedia)

PAUL WITTEMAN NIET NAAR NOVA

VARA-presentator Paul Witteman stapt niet over naar het vernieuwde NOVA. Dat heeft een woordvoerder van zijn omroep vrijdag bevestigd. Omdat voor hem nog geen opvolging was geregeld bij het dagelijkse programma B&W, wil hij daar nog niet weg. Ook speelde mee dat de verhuizing van de NOVA-redactie naar het VARA/NPS-gebouw niet in januari, maar zomer 2003 rond is. Witteman denkt dat de geplande veranderingen bij de nieuwsrubriek gebaat zijn bij zo’n verhuizing. ,,Hij heeft dus geen definitief ‘nee’ gezegd”, aldus de zegsman. Als in zijn opvolging is voorzien en de verhuizing rond is, dan zou hij alsnog naar NOVA kunnen gaan.

FRANSE COMMISSIE: GEEN GEWELD OP TV TOT 22.30 UUR

Een door de Franse regering ingestelde commissie heeft aanbevolen geweld en seks van de tv te weren tot 22.30 uur. Franse dagbladen hebben dat vrijdag gemeld. In juni stelde de regering een commissie samen om te bekijken of de televisie een rol speelt bij de toenemende gewelddadigheid in de samenleving en of er bepaalde stappen gewenst zijn. De commissie onder leiding van de filosoof Blandine Kriegel is tot de conclusie gekomen dat bepaalde programa’s op tv inderdaad een rol spelen bij het toenemende geweld.

KLACHT SINGH VARMA TEGEN ‘OPGELICHT’ ONGEGROND

De Raad voor de Journalistiek heeft de klacht van voormalig Tweede-Kamerlid Tara Singh Varma (GroenLinks) tegen het TROS programma Opgelicht ongegrond verklaard. De raad heeft dat vrijdag bekendgemaakt. Het programma werd in juli 2001 uitgezonden en was geheel gewijd aan Singh Varma. Daarin werd onder meer aan de hand van gesprekken met derden ingegaan op de betrokkenheid van de politica bij financiële schandalen en de terminale ziekte die ze voorwendde.

JAN DOUWE KROESKE NAAR VERONICA

In de strijd om meer kijkers is Jan Douwe Kroeske aangetrokken, die als tv-presentator nu nog werkt voor RTL5. Op zondagavonden gaat hij ‘zijn’ 2 Meter Sessies bij Veronica (19.00-20.00 uur) presenteren. Het programma komt deels uit de nieuwe studio van Veronica (het vroegere AVRO-pand) en deels vanaf locatie, zo maakte de zenderleiding donderdag aan het personeel bekend. De uitzending staat in het teken van ‘een zoektocht naar muziek’. Kroeske is geen onbekende voor Veronica. Op vrijwillige basis presenteert hij al enige tijd een radioprogramma op KINK FM, een zender die in handen is van Veronica.

HOOGENDIJK COMMERCIAL DIRECTOR MTV BENELUX

Op 15 december treedt Arthur Hoogendijk (40) in dienst als commercial director bij MTV Networks Benelux. Hoogendijk is in die functie verantwoordelijk voor de commerciële activiteiten van de zenders MTV, TMF (zowel Nederland als België) en Kindernet/ Nickelodeon. Hoogendijk, die onder meer werkzaam was in commerciële functies voor IP, SBS en Fox/Fox Kids, vervangt Jeroen Flink, die onlangs heeft aangegeven een nieuwe rol te ambiëren binnen de Benelux-organisatie. Hoogendijk wordt ook lid van het managementteam (Adformatie)

VERONICA KOMT MET NIEUWE WEEKENDPROGRAMMERING

Vanaf zaterdag 14 december komt Veronica met een nieuwe weekend- programmering. Hierbij zullen de “typisch gouweouwe Veronica-programma’s” een belangrijke rol speen. Zo kun je op zaterdag 14 december terug in de tijd gaan met ‘Countdown Hitfiles’. Veronica’s Countdown was hét muziekprogramma van Nederland. In ‘Countdown Hitfiles’ zijn de allerbeste optredens uit het uitgebreide Countdown archief te zien. Verder kun je in het kader van ‘Veronica Flashback’ de pilotaflevering zien van de serie ‘Tour of Duty’, zie je de eerste aflevering van de serie ‘Ressurection BLVD’ en zendt Veronuca de horrorfilm ‘Scream’ uit. Zondag 15 december zie je in Veronica Flashback de serie ‘Moonlighting’, Daarnaast zijn ook de highlights van ‘KinkTV’, ‘Tease!’ en ‘Men’s Talk’ van de voorafgaande week zien. (www.veronica.nl)

UPC BLIJFT IN HET ROOD

UPC slaagt er niet in uit de rode cijfers te komen. Het grootste kabelbedrijf van Europa boekte in het derde kwartaal een nettoverlies van 364 miljoen euro, wel beter dan het verlies van 858 miljoen euro een jaar geleden. Uit de donderdag gepresenteerde kwartaalcijfers komt naar voren dat UPC in zijn dagelijkse activiteiten vooruitgang boekt. Operationeel (voor rentelasten, afschrijvingen en andere bijzondere posten) werd een winst geboekt van 78 miljoen euro tegen een verlies van 37 miljoen euro vorig jaar. De omzet steeg met 15 procent tot 337 miljoen euro.

DOMINO DAY IN ZES LANDEN

Domino Day, het SBS spektakel met de vallende dominosteentjes, wordt dit keer in zes landen tegelijk uitgezonden. Linda de Mol presenteert voor Duitsland. Diverse tv-stations in Europa zenden de Nederlandse recordpoging ‘Domino Day 2002’ rechtstreeks uit. In het FEC in Leeuwarden worden vrijdagavond, als het goed gaat, vier miljoen dominostenen omgegooid. SBS6 zendt de gebeurtenissen tussen 19.30 en 23.00 uur uit. In België (VTM), Frankrijk (TF1), Oostenrijk (ORF), Hongarije (TV2) en Duitsland (RTL) is het programma eveneens live te zien. Op het Duitse RTL presenteert Linda de Mol de recordpoging. (RTL)

STADSRADIO DEN HAAG NAAR RECHTER OM FREQUENTIEWISSEL

Terwijl de ‘radiosoap’ voor commerciële zenders nog loopt, moeten de publieke omroepen al plaats maken voor de nieuwe etherfrequenties na dit zogenaamde ‘zerobase’. Stads Radio Den Haag heeft van het Ministerie van Economische Zaken tot 1 december de tijd gekregen om de huidige etherfrequentie 94.0 MHz om te wisselen voor de nieuwe 92.0 MHz. De omroep heeft vandaag de rechter ingeschakeld om hiervan uitstel te krijgen.

SACHA DE BOER NIEUWE PRESENTATOR ‘MET HET OOG’

Sacha de Boer wordt een van de presentatoren van het NOS- radioprogramma Met het oog op morgen. Dat heeft de NOS dinsdag bekendgemaakt. De Boer begint op 18 november als de vaste presentator op maandagavond. Zij blijft ook journaals presenteren.

V & D WIL OP TV

Warenhuisketen V&D overweegt een dagelijks lifestylemagazine op tv te maken als onderdeel van de nieuwe communicatiestrategie. Daarover zijn gesprekken gaande met televisieproducent Endemol . De werktitel van het programma is V&D TV, meldt Het Financieele Dagblad. Het gesponsorde programma moet de naamsbekendheid en het imago van de warenhuizen verbeteren. V&D is bezig met het opfrissen van de winkelformule, die in totaal 145 miljoen euro gaat kosten. Daarbij wordt ook de communicatiestrategie aangepast. De tweewekelijkse folder is ingeruild voor andere vormen van marketing, zoals een klantkaart en communicatie via radio en televisie. De restyling is nodig om de daling van het bedrijfsresultaat van de warenhuizen te keren. Veel bezoekers trekken de filialen nog wel, maar ze kopen steeds minder. Onderdeel van de revitalisering is een eenmalige uitverkoop van oude voorraden en een sanering van de verkochte merken. (Adformatie)

COMMERCIELE ZENDERS TREKKEN HELFT KIJKERSMARKT

De commerciële omroepen hebben in week 45 samen 50 procent marktaandeel behaald. Vooral RTL4 deed het uitstekend met een marktaandeel van 19 procent. De andere HMG-zenders RTL5 en Yorin moesten het doen met respectievelijk 5 en 6 procent. SBS6 scoorde 10 procent, Net5 6 en V8 4 procent. Best bekeken programma was traditioneel het Journaal van 20.00 uur op zondagavond. Dit keer goed voor 3,18 miljoen kijkers. Baantjer deed er weinig voor onder: 3,17 miljoen kijkers. Derde stek is voor Studio Sport (zondag 19.00 uur) met ruim 3 miljoen kijkers, gevolgd door Kopspijkers (Vara) met 2,76 miljoen kijkers en GTST op maandag met 2,145 miljoen belangstellenden. Idols blijft het ook in de tweede week goed doen met ruim 1,9 miljoen kijkers en een zesde plek (Bron: Publieke Omroep Kijk- en Luisteronderzoek). / Adformatie

“SBS ZOEKT TOENADERING TOT VERONICA”

SBS Broadcasting (SBS6, Net5 en V8) zoekt toenadering tot Veronica. Dit bericht dagblad de Telegraaf in haar editie van zaterdag. Informeel zou er al contact zijn geweest tussen SBS en Veronica. Veronica is voor SBS interessant dankzij het populaire omroepblad van de vereniging Veronica. Een eedere samenwerking tussen SBS en Veronica voor samenwerking op het kanaal van Fox (het huidige V8) mislukte destijds.

“GORDON NAAR NOORDZEE FM”

DJ en zangen Gordon zou binnenkort Radio538 verruilen voor NoordzeeFM. Gordon gaat bij NoordzeeFM een dagelijkse ochtendshow maken. Dit werd vrijdagavond bericht in het radioprogramma van Adam Curry en Jeroen KidV. (hvb)

“TROS-REIS ONDER VUUR”

Het Commissariaat voor de Media gaat de reisjes die de TROS voor haar leden organiseert tegen het licht houden. Bij de ‘omroeppolitie’ heerst twijfel of de financiering van dergelijke activiteiten wel op de juiste manier gebeurt. De TROS organiseert sinds jaar en dag ondermeer wintersportreizen naar Oostenrijk en Rijnreizen. Binnenkort gaan zo’n zevenhonderd TROS-leden naar Miami voor een één week durende cruise (kosten 1100 euro). Ze worden vermaakt door artiesten als Frans Bauer, Marianne Weber, BZN en Lee Towers.

INTERIM-BESTUUR VOOR VERONICA

In afwachting van een nieuw bestuur voor omroepvereniging Veronica heeft de verenigingsraad een interim-bestuur benoemd. Dat maakte een woordvoerder vrijdag bekend. Het tijdelijke bestuur bestaat uit voorzitter J. Hillebrand (ook voorzitter van de ledenraad), C. Laurant (vice-voorzitter ledenraad), W. van Heusden, W. Hassink en J. Bruins. De laatste maakt deel uit van het management en vervult momenteel tijdelijk de functie van algemeen directeur.

ZEROBASE: EXXACT FM NAAR 95,7 MHZ

De website van de Nozema bericht dat de lokale omroep van Dordrecht, Exxact FM, op 15 november verhuist naar de 95,7 MHz. De oude frequentie was 96,3 MHz.

WESTBROEK NAAR RTV UTRECHT

Henk Westbroek stopt bij 3FM en gaat bij de nieuwe regionale zender RTV Utrecht een radio- en televisieshow maken. Over de inhoud van het programma wordt momenteel nog onderhandeld. Het contract van Westbroek met de VARA loopt volgend jaar af, waarna hij stopt met zijn programma op de publieke popzender. Westbroek gaat weer samenwerken met voormalig zendercoördinator Paul van der Lugt van 3FM die sinds deze week directeur is van RTV Utrecht. De twee hadden regelmatig ruzie over het te voeren beleid bij de popzender, maar dat hoeft geen problemen op te leveren volgens Westbroek. (Fokzine)

“VERONICA EN BNN PRATEN OVER FUSIE”

Veronica en BNN gaan praten over samenwerking en mogelijk zelfs een fusie. Dat meldt Nieuwe Revu deze week. Volgens het blad lijkt Veronica alleen te redden door zo’n fusie. Vice-voorzitter Laurens Drillich van BNN zegt in Nieuwe Revu dat wat hem betreft de gesprekken nogal laat komen. “De radio en tv van Veronica zijn momenteel een janboel”, aldus Drillich. Hij geeft toe dat de andere onderdelen van Veronica wel veel waard zijn. Hij doelt daarbij vooral op het blad en het ledenbestand. (Essent)

NPS-SERIE WINT SPAANSE PRIJS

De NPS-dramaserie Dunya & Desie is onderscheiden met een Premios Ondas, een Spaanse prijs voor innovatieve radio- en televisieseries. Dat heeft de omroep donderdag bekendgemaakt. De prijs wordt op 28 november in Barcelona uitgereikt. Dunya & Desie is een dertiendelige dramaserie waarin de Marokkaanse cultuur centraal staat. De serie, over twee 15-jarige meisjes uit Amsterdam, gaat over gewone zaken zoals relaties en volwassen worden. Daarbij komen ook de problemen van de multiculturele samenleving aan bod.

RADIO SIMONE OPNIEUW IN DE ETHER

In navolging van de uitzending tijdens de feestweek Musselkanaal zal Radio Simone in de maand december opnieuw tijdelijk te beluisteren zijn via de ether. Het regionale station is continu te beluisteren op de kabel in delen van Groningen en Drenthe. In afwachting van een definitieve toewijzing tot de ether zal Radio Simone tijdelijke vergunningen aanvragen.

HOOFDREDACTEUR NOS-RADIO ZORGT VOOR OPSCHUDDING

NOS Hoofdredacteur NOS-Radio Henk van Hoorn heeft gezorgd voor interne opschudding door in De Radiokrant te melden dat Den Haag Vandaag- presentator Ferry Mingelen een kogelbrief heeft ontvangen. Dat meldt Algemeen Dagblad donderdag. Mingelen is al geruime tijd het doelwit van deze brieven,maar wist dat de afgelopen maanden uit de publiciteit te houden.Hij reageerde teleurgesteld op de publicatie in blad voor NOS- radiomedewerkers. Het is niet voor het eerst dat een politiek journalist in Den Haag wordt bedreigd.Journaal-hoofdredacteur Hans Laroes werd in 1991 op het Binnenhof belaagd door een messentrekker. (NOStt)

FORMAT WIJZIGING RADIO NATIONAAL: “GEEN OVEREENKOMST MET VERONICA”

De vaste luisteraars van Radio Nationaal reageren woedend op de ingrijpende koerswijziging van het kabelstation. Eigenaar Ruud Hendriks heeft alle smartlappen van Nederlandse bodem, van meet af aan de kurk waarop de zender dreef, overboord gegooid en vervangen door top 40-hits, van onder meer Anastacia en Kylie Minogue. Er gaan geruchten dat Ruud Hendriks de radiozender (en daarmee een frequentie op veel kabelnetten) wil verkopen aan Veronica. Het hitstation van Veronica is nu, tot groot verdriet van die omroep, alleen via internet en in een zeer beperkt deel van Nederland op de kabel te ontvangen. Veronica haalde deze truc al eens eerder uit door begin jaren 90 Holland FM te kopen. Ook toen werd een volks, Nederlandstalig station in kleine stapjes tot hitzender getransformeerd.Veronica en Radio Nationaal ontkennen dat een dergelijke afspraak is gemaakt.

PSV ONTEVREDEN OVER STUDIO SPORT

Het bestuur van PSV heeft de NOS-directie schriftelijk laten weten ontevreden te zijn over het uitzend- schema van de UEFA Champions League- wedstrijden in het huidige seizoen. Alleen de eerste thuiswedstrijd van PSV en Arsenal (0-4) werd rechtstreeks door de publieke zender uitgezonden. De NOS koos verder vier keer voor een duel van Ajax en zal dat ook in de laatste speelronde doen.PSV vindt dat vooral voor de supporters,maar ook voor de club zelf en haar hoofdsponsor erg teleurstellend. Studio Sport-hoofdredacteur Gerard Dielessen:”Na twee speelronden zouden we kiezen voor de club die er het beste voor stond… Dat uitgangspunt heeft heel ongelukkig uitgepakt voor PSV…” (NOStt)

LUYCKX ZENDERCOORDINATOR RADIO 3FM

Florent Luyckx (39) wordt zendercoördinator van Radio 3FM. De raad van bestuur van de Publieke Omroep zal hem vandaag benoemen, zo is dinsdag bekendgemaakt. Luyckx, nu nog marketing director bij Zomba Records Holding, begint per 1 januari. Hij volgt Paul van der Lugt op die bij de regionale omroep Utrecht is gaan werken. Tot het aantreden van Luyckx is Kees Toering waarnemend zendercoördinator bij Radio 3FM.

VERONICA HANDHAAFT VOORLOPIG TV-PROGRAMMA’S

De televisieprogramma’s van Veronica blijven voorlopig op de buis, zegt waarnemend algemeen directeur Jan Bruins. Afgelopen weekeinde werd bekend dat het bestuur van de Vereniging Veronica opstapt na een conflict met het personeel van Veronica over de televisieprogramma’s die slecht worden bekeken. Nu het bestuur is opgestapt betekent dat volgens directeur Bruins niet automatisch het einde van de afdeling televisie. ‘We zullen moeten kijken hoe dit anders kan. We zijn zeker van plan om door te gaan met het maken van televisie, maar we moeten wel zorgen dat dit goed wordt bekeken. Maar zolang we daar nog geen actieplan voor hebben, gaan we gewoon door.’ Later deze week komt de ledenraad van Veronica opnieuw bijeen om te vergaderen over de opvolging van het bestuur (Adformatie)

STUDIO BRUSSEL IN EEN NIEUW KLEEDJE

De jongerenzender van de VRT, Studio Brussel, krijgt een ander logo en over drie maanden ook nieuwe tunes en jingles. De nieuwe baas van Studio Brussel, Marc Coenen, hoopt met het nieuwe geluid en de nieuwe look op meer luisteraars. Studio Brussel heeft het op dit moment moeilijk in de statistieken van de luistercijfers. Toen een maand geleden een nieuwe berekeningswijze werd ingevoerd, deed Studio Brussel het nog zwakker dan voordien. Het marktaandeel van de zender ligt nu op 5,9%. (VRTtxt)

STARTSEIN RTV UTRECHT

Stad en provincie Utrecht hebben sinds gisteren met RTV Utrecht een nieuwe lokaal-regionale omroeporganisatie. De nieuwe omroep komt voort uit een fusie tussen Omroep Utrecht, de lokale radio- en televisiezender van de stad Utrecht, en de regionale zender Radio M. De beide omroepen maakten de afgelopen twee jaar al gezamenlijk regionale televisie onder de naam Kanaal 9. De nieuwe naam daarvan is Regio TV Utrecht. Radio M gaat voortaan door het leven als Radio M Utrecht en de lokale programma’s in de stad Utrecht gaan voortaan de zender op onder de naam Stadsradio en Stads TV Utrecht. De algehele leiding van RTV Utrecht is in handen van Paul van der Lugt, voormalig zendercoördinator van 3FM. (Adformatie)

LPF KLAAGT RTL4 AAN MET BODEMPROCEDURE

Voorzitter E. Maas van de LPF klaagt RTL4 en journalist F. Wester toch aan wegens smaad. Volgens bestuurslid O. Hammerstein van de LPF, tevens advocaat van Maas, kwamen partijen eerder overeen dat Wester op televisie excuus zou aanbieden. Wester heeft uitspraken over Maas en LPF-minister Nawijn gedaan die volgens hen niet door de beugel konden. Afgelopen vrijdag heeft Wester volgens Hammerstein alleen ,,ridiculiserend” over de kwestie gesproken. Hammerstein zegt nu in een bodemprocedure schadevergoeding te eisen.

KOEWEIT TREEDT OP TEGEN AL-JAZEERA

Het ministerie van Informatie van Koeweit heeft de sluiting bevolen van het kantoor van de Arabische nieuwszender Al-Jazeera in het land. De regering verwijt de tv-zender subjectiviteit, maar geeft niet meer bijzonderheden. Al-Jazeera heeft zijn hoofdkantoor in de Golfstaat Qatar, en is een van de weinige zenders in de Arabische wereld die niet onder controle van de overheid staan. De zender is er heel populair bij de bevolking. De uitzendingen irriteren echter veel Arabische leiders omdat er ook sociale en politieke thema’s worden behandeld. (VRTtxt)

ISABELLE TIJDELIJK NAAR YORIN

Radio 3 FM dj Isabelle Brinkman gaat tijdelijk voor de schermen. Isabelle gaat het nieuwe Yorin programma Yorinsane presenteren. De TMF veejays van het eerste uur doen het goed op televisie. Bridget zit bij BNN, Fabienne bij V8, Sylvana bij RTL4 en nu gaat Isabelle Brinkman naar Yorin. De Radio 3 dj is al jaren werkzaam voor de radio, maar maakt in december een tijdelijk uitstapje naar Yorin om het nieuwe programma Yorinsane te presenteren. Dit doet zij samen met ex-soap acteur Roel Kyvelos, onder meer bekend uit Goudkust. Yorinsane begint op zaterdag 7 december en zal vier afleringen lang te zien zijn tot en met 28 december. Het nieuwe programma wordt omschreven als ‘een actualiteiten-magazine met een eigen mening’. Isabelle blijft naast het presenteren van Yorinsane gewoon als dj voor de radio werken, dus het betreft hier een tijdelijke televisie-break naast haar gewone werk.(RTL)

PAROOL VERMOEDELIJK IN BELGISCHE HANDEN

Er zijn nog maar twee partijen over in de strijd om Het Parool, die 15 november afloopt: QuoteMedia en de Belgische uitgeverij De Persgroep. Ingewijden vermoeden dat Quote minder kans maakt, omdat het krantenervaring ontbeert. Dat meldt NRC Handelsblad. Directie en redactie zouden de voorkeur geven aan De Persgroep, die al een eerder een lastige linkse krant redde, De Morgen. (villamedia)

ZALM: “FREQUENTIEBESLUIT IS INDERDAAD NIET CONTROVERSIEEL”

VVD-leider Zalm maakt er geen halszaak van dat het demissionaire kabinet gewoon doorgaat met het verdelen van FM-frequenties voor commerciële radiostations. Een meerderheid van de Tweede Kamer verklaarde dit onderwerp afgelopen week met steun van de VVD controversieel. Premier Balkenende liet vrijdag echter weten dat het kabinet zijn voornemen toch doorzet. Volgens Balkenende kan het kabinet dit doen zonder de Kamer te raadplegen. Bovendien is het gebonden aan een rechterlijke uitspraak, die bepaalt dat de frequenties voor 1 januari verdeeld moeten zijn. Zalm heeft begrip voor die redenering. “Het controversieel zijn heeft alleen betrekking op zaken die nog in de Kamer moeten worden behandeld. Als dat niet zo is, kan het kabinet zijn gang gaan.” (NU.nl)

GEMEENTERAAD RIJNWOUDE WIL VOLLEDIGE OMROEPBIJDRAGE DOORSLUIZEN

Uit de reacties van de partijen op de begroting van de gemeente Rijnwoude is gebleken dat alle partijen voorstander zijn van het doorgeven van de rijksbijdrage voor de lokale omroep aan Radio Rijnwoude. De gemeente ontvangt via het Gemeentefonds een bedrag dat bedoeld is voor de financiering van de lokale omroep. Vorig jaar is door de gemeenteraad besloten slechts een deel (2500 euro) van het bedrag door te sluizen. De PvdA stelt nu voor het volledige bedrag (7215 euro) aan de omroep door te geven. De andere partijen zijn dezelfde mening toegedaan. Het CDA geeft aan dat Radio Rijnwoude naar haar mening zich een positie in de gemeenschap heeft verworven, en dat daarom de omroep structureel gesubsidieerd dient te worden. Volgens de VVD heeft Radio Rijnwoude inmiddels zijn sporen in Rijnwoude verdiend, waardoor de omroep recht heeft op het gehele bedrag dat hiervoor in het gemeentefonds is gestort. (R. Rijnwoude)

CRISIS VERONICA: BESTUUR OPGESTAPT

Bij Veronica is vrijdagavond de bom gebarsten. Het voltallige bestuur onder leiding van voorzitter Willem van der Meer de Walcheren is opgestapt. Het besloot hiertoe nadat de ledenraad had aangekondigd met het managementteam te gaan praten over de vorige week ontstane crisis. Door deze aankondiging voelen de bestuursleden zich niet meer gesteund door de ledenraad. Tot nu toe stonden de afgevaardigden van de Veronica-leden steeds achter het bestuur in het conflict met het personeel en het managementteam. Naast Van der Meer Walcheren bestond het Veronica-bestuur uit vice- voorzitter Jack Nieland, penningmeester/secretaris Ferdi Mulder en Maarten Tulen. De crisis bij Veronica dateert al van vorige week maandag  (GDP)

BERLIJN IN 2003 VOLLEDIG DIGITAAL

De openbare televisiezenders in Berlijn zenden vanaf 2003 alleen nog digitaal uit via de ether. Wie nog uitzendingen wil ontvangen zal een soort decoderkastje van 200 euro moeten aanschaffen. Het digitale-tv-pakket zelf is kosteloos te ontvangen. Zo’n 150.000 huishoudens in de Duitse hoofdstad zullen – veelal om financiële redenen – de overstap niet maken, stelt Europemedia.net . Duitsland is het eerste land dat deze stap zet. De Duitse deelstaten geloven dat de snelle omschakeling geen probleem zal opleveren omdat veel huishoudens aangesloten zijn op kabel of over satelliettelevisie beschikken. (oa NU.nl)

RUSLAND: DOEMA STEMT IN MET BEPERKINGEN MEDIA

Een meerderheid in het Russische parlement,de Doema, is vrijdag in een spoedzitting akkoord gegaan met het opleggen van nieuwe beperkingen aan de media als die over het bestrijden van terrorisme berichten. Aanleiding voor de spoedzitting is het ongenoegen van de regering-Poetin over de kritische wijze waarop verscheidene media verslag hebben gedaan van de bevrijding van honderden gijzelaars in het Doebrovka-theater in Moskou. Bij de stemmming in de Doema spraken 231 parlementsleden zich uit voor het beperken van de persvrijheid,106 stemden tegen. Door de nieuwe wet is het niet langer toegestaan om op kritische wijze verslag te doen van anti- terroristische operaties. (NOStt)

KABINET: VERDELING RADIOFREQUENTIES GAAT GEWOON DOOR

Het kabinet gaat door met de voorbereidingen voor de herverdeling van de commerciële radiofrequenties. Dat schrijft staatssecretaris Wijn van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer. De Tweede Kamer bepaalde eerder dat de verdeling controversieel is en dat het demissionaire kabinet niet verder mag gaan met de voorbereidingen. Volgens Wijn is het besluit van het kabinet mede gebaseerd op een rechterlijke uitspraak. Daarom zal er gewoon worden doorgegaan met de voorbereidingen tot een herverdeling van de frequenties. Hiervoor is volgens Wijn geen toestemming nodig van de Tweede Kamer. (hvb)

KIRCHMEDIA NAAR BAUER-VERLAG EN HYPO-VEREINSBANK

Het in surseance verkerende Duitse bedrijf KirchMedia wordt verkocht aan een consortium van uitgever Bauer-Verlag en HypoVereinsbank (HVB). De schuldeisers van KirchMedia zijn daarmee in principe akkoord gegaan, zo meldt topman Hans-Joachim Ziems. Volgens hem had het consortium, waarbij zich waarschijnlijk de Amerikaanse filmstudio Columbia TriStar zal aansluiten, het beste bod. Bauer en HVB willen vasthouden aan het concept van een geïntegreerd mediaconcern. Over de details van de overname wordt de komende weken onderhandeld. Het belangrijkste onderdeel van KirchMedia is een meerderheidsbelang in ProSiebenSAT.1, de grootste tv-groep in Duitsland. De voetbalrechten werden eerder deze maand verkocht aan een groep rond de vroegere topvoetballer Günter Netzer (Adformatie)

GORDON NAAR NOORDZEE FM EN LATE-NIGHTSHOW OP YORIN

Zanger/presentator Gordon gaat met ingang van eind februari een late nightshow presenteren, vermoedelijk voor Yorin en anders voor een van de andere HMG- zenders. Het programma krijgt als titel De Late Nichten Show. Gordon zei dat gisteren in het Yorin-programma Beau van Erven Dorens, van de gelijknamige presentator. Het programma zal vermoedelijk enkele keren per week worden uitgezonden en in elk geval homoseksuele thema’s bevatten. Het is niet voor het eerst dat Gordon een avondprogramma op de late avond gaat presenteren. Eerder presenteerde hij Read my lips, samen met de vaste gasten Sylvia Millecam en Johnny Kraaykamp jr. Gordon presenteert voor Radio 538 elke zaterdag en zondag het populaire programma Gordon (12.00-15.00 uur) en gaat in het nieuwe jaar een dagelijkse ochtendshow (07.00-10.00 uur) presenteren bij Noordzee FM, het station dat onlangs door zijn vriend John de Mol werd gekocht.

EXTRA GELD VOOR REGIONALE OMROEPEN

Het ministerie van OCW geeft de regionale omroepen eenmalig 200.000 euro extra subsidie voor culturele producties. Dat heeft het Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Omroepproducties vrijdag laten weten. Het aantal subsidieaanvragen van regionale zenders is dit jaar verdubbeld vergeleken met 2001. Sinds 2000 kunnen ook regionale omroepen een beroep doen op het fonds. Vorig jaar kwamen 24 aanvragen binnen waarvan het fonds er veertien honoreerde voor bij elkaar 450.000 euro.

KABINET WIL ALTERNATIEVE POPZENDER OP FM

Het kabinet biedt volgend jaar zomer in de ether ruimte aan mogelijk twee radiostations die alternatieve popmuziek uitzenden. Die beslissing verhoogt de kansen van Kink FM, onderdeel van Veronica, op een plek in de ether, schrijft het AD. Eerder was al duidelijk dat er sowieso plek is voor zenders met nieuws, klassieke muziek en Nederlandse muziek. De overige vijf plekken op FM worden verdeeld onder commerciële muziekstations als Radio 538 en Sky Radio.

MAAT IN DE MIDDAG NAAR RADIO 192

Presentator Ferry Maat keert volgende week na bijna twee jaar terug in de ether met zijn programma Maat in de Middag. Hij gaat dit programma dagelijks presenteren voor Radio 192. Dat station maakte de transfer vrijdag bekend. Maat vertrok in december 2000 na een conflict bij de NCRV waar hij vijf jaar Maat in de Middag aan elkaar had gepraat op Radio 2. ,,Ik werp me bewust op als ‘lijstduwer’ voor Radio 192”, zegt Maat. Hij doelt daarmee op de verdeling door de overheid van de etherfrequenties waarvoor ook zijn nieuwe werkgever in de race is.

SCHIKKING IN RECHTZAAK STADSRADIO DEN HAAG

Voor de rechtbank in Rotterdam is donderdagmiddag een schikking getroffen tussen het ministerie van Economische Zaken, agentschap Telecom en Stads Radio Den Haag. De omroep eiste voor de rechter meer tijd om te kunnen overschakelen naar de nieuwe frequentie in afwachting van een toegezegde, financiële bijdrage. De schikking betekent dat de omroep nu even rustig kan ademhalen en niet aanstaande zondag, 01 december, al moet overschakelen naar de nieuwe frequentie 92.0 MHz.

LOPIK: ZENDMASTEN ROEPEN 300 PROTESTEN OP

De gemeente Lopik heeft ongeveer driehonderd bezwaren tegen de nieuwe milieuvergunning voor de zendmasten ontvangen. Dit is het resultaat van de actie die de werkgroep zendmasten IJsselstein een paar weken geleden hield. Zij riep drieduizend huishoudens op een bezwaarschrift in te dienen. De huidige milieuvergunning voor de twee radiozendmasten stamt uit 1980. De gemeente IJsselstein drong erop aan de vergunning te vernieuwen en meteen voorwaarden met betrekking tot storingen mee te nemen. Nozema wil de vergunning bovendien vernieuwen omdat een gebouwtje dat al op het  terrein staat, verbouwd wordt tot kantoor. Daarnaast heeft het bedrijf plannen een korte gsm-mast te plaatsen.

ERIK DE ZWART VERTREKT UIT LEIDING RADIO538

Erik de Zwart vertrekt als algemeen directeur bij Radio 538. Hij gaat per 1 januari voor John de Mol werken die onlangs Radio Noordzee overnam. De Zwart gaat naar eigen zeggen voor deze zender ,,veel achter de schermen doen”. Het vertrek van De Zwart werd woensdagmiddag door Radio 538 en Radio Noordzee bekendgemaakt. De Zwart blijft tot eind dit jaar aan als presentator van de Top 40 op Radio 538. Hij houdt dan ook meteen op met het presenteren van de Top 40 voor MTV. Radio 538 heeft vanaf vandaag een voorlopige nieuwe leiding die bestaat uit commercieel directeur Nico Kreuning en medeoprichter van Radio 538 Lex Harding. Het is de bedoeling om later wel een nieuw gezicht als algemeen directeur aan te stellen.

HMG: “ER GAAN ECHT GEEN KOPPEN ROLLEN”

Met een brief aan de programmamakers heeft de Holland Media Groep (HMG) berichten weersproken dat er bij RTL4 en 5 en Yorin op korte termijn ‘koppen zullen rollen’. Presentatrice Patty Brard had iets dergelijks beweerd in een gesprek met de Telegraaf. Brard zei dat de RTL-sterren onlangs tijdens een lunch streng waren toegesproken. Zelf zou ze een nieuw programma krijgen en volgens eigen zeggen buiten schot blijven. Brard heeft inmiddels ook een brief van de HMG gekregen. (Essent)

ENDEMOLS MASTERPLAN: “STAAK JE BAAN”

De ultieme reality-show die Endemol dit voorjaar op de Nederlandse tv brengt heet Masterplan. Daarin geven twee kandidaten ‘hun leven in handen van de Master’. Terwijl de kandidaten in Masterplan 24 uur per dag door een camerateam worden gevolgd, moeten ze opdrachten uitvoeren die de Master hen opdraagt. En niet de minste: zeg je baan op, maak je verkering uit, stop met roken. Doet men wat er gezegd wordt, dan lonkt een etmaal rust in een vijfsterrenhotel, verstiert men de boel, dan moeten minder aangename opdrachten worden uitgevoerd. Zo toont de pilot van het programma een van de deelnemers, die op zijn knieen wc’s aan het schrobben is. De hoofdrolspelers van Masterplan ontvangen hun instructies per sms; de kijker belt of sms’t wie de zak geld wint aan het eind van de rit. Volgens Unico Glorie van Endemols rvb wordt het programma, dat zes maanden lang op de Portugese RTL4 heeft gelopen, komend voorjaar op een van de HMG-zenders uitgezonden. Ook is er volgens hem al belangstelling van een grote adverteerder voor het nieuwe format. (Adformatie)

BNN VERLOST VAN VERPLICHT LEDENTAL VAN 300.000

BNN kan opgelucht ademhalen. De omroep hoeft van staatssecretaris Van Leeuwen in 2005 níet te beschikken over de verplichte 300.000 leden. De staatssecretaris maakte dat tijdens de behandeling van de mediabegroting in de Tweede Kamer bekend. De jongerenomroep hoeft bij het verkrijgen van een nieuwe licentie in 2005 niet over de wettelijk verplichte 300.000 leden te beschikken, omdat ‘jongeren moeilijker te binden zijn aan een omroep’. Bij BNN mag de teller blijven steken bij 150.000. BNN heeft op dit moment 100.000 leden en is een grote actie begonnen om dat aantal uit te breiden. (Villamedia)

PVDA PLEIT VOOR VIERDE PUBLIEKE TV NET

VVD-leider Zalm pleitte onlangs voor een teruggang in het aantal publieke tv-netten van drie naar twee, maar als het aan de PvdA ligt komt er juist nog een net bij. Dat bleek maandag bij de behandeling van de mediabegroting in de Tweede Kamer. Volgens PvdA-woordvoerster Netelenbos kijken vooral jongeren te veel naar commerciële zenders. Een nieuw publiek net kan zich volgens haar ’s avonds richten op jongeren en overdag gebruikt worden voor programma’s over integratie. Netelenbos wil met name dat jongeren op deze manier programma’s voorgeschoteld krijgen met meer kwalitatieve inhoud. ,,Dit in tegenstelling tot die blote popprogramma’s die de muziekzenders uitzenden.”

CDA: GEEN EXTRA GELD NAAR INTERNET PUBLIEKE OMROEP

Het CDA wil dat de publieke omroep geen extra investeringen pleegt in internet. Dat zei woordvoerder J. Atsma maandag voor het debat over de mediabegroting in de Tweede Kamer. Volgens Atsma worden de informatieve sites van de omroepen steeds meer een concurrent van de kranten. De kranten hebben het al zwaar en kunnen die concurrentie goed missen. Atsma is voor een plan van aanpak om de kranten te helpen. Hij vroeg daar al eerder om, maar wegens de demissionaire status van eerst staatssecretaris Van der Ploeg en nu Van Leeuwen is daar nog niets van terecht gekomen.

OMROEPEN HERDENKEN BOUDEWIJN BUCH

Naar aanleiding van het overlijden van schrijver/programmamaker Boudewijn Büch zijn programma’s op Nederland 3, RTL4 en Net5 maandagavond aangepast. Dat maakten de zenders maandag bekend. Op Nederland 3 (21.00 uur) verzorgt de VARA een herdenkingsprogramma met de titel ‘Herinneringen aan Boudewijn Büch’. Hierin wordt een beeld geschetst van Büch aan de hand van de programma’s die hij in de loop der jaren maakte voor de VARA. Het RTL4-programma Barend en Van Dorp staat geheel in het teken van het overlijden van Büch, die de laatste tijd vaste tafelgenoot was in het programma. Maandag schuift zijn zaakwaarnemer Erica Reijmerink aan. Acda & De Munnik dragen een lied op aan Boudewijn Büch. Net5 zendt maandagavond het programma ‘Een prettig gesprek met Boudewijn Büch’ uit. Tijdens een wandeling met programmamaker Theo van Gogh vertelt Büch in deze uitzending onder meer over zijn vader en over zijn gedachten aan zelfdoding.

VERONICA WIL TWEE NIEUWE BLADEN

De Veronica Omroep Organisatie (VOO) wil begin volgend jaar twee nieuwe bladen gaan uitgeven. Volgens VOO zijn de bladen geen reactie op het plan van de HMG om volgend jaar zelf met een rtv-gids te komen.Over de inhoud van de titels wil VOO nog niets zeggen, maar men zou zich meer willen richten op oudere lezers dan het huidige Veronicablad. Die rtv-gids is met 55 miljoen per jaar de belangrijkste bron van inkomsten voor VOO. De tv-programma’s kosten momenteel zo’n half miljoen per week. (Essent)

MURDOCH OPNIEUW IN DE RACE VOOR DIRECTV

Rupert Murdoch komt met een nieuw bod op het Amerikaanse satelliet tv-bedrijf DirecTV. Vorig jaar nog verloor hij op het laatste moment het gevecht om DirecTV van concurrent Echostar, dat 18 miljard dollar over had voor het bedrijf. Murdoch vertelde de Britse Sunday Express dat als General Motors zijn aandelen in Hughes Electronics van de hand doet (de eigenaar van DirecTV), hij die aandelen wil overnemen (Campaign). (Adformatie)

BOUDEWIJN BUCH OVERLEDEN AAN HARTSTILSTAND

De schrijver en televisiemaker Boudewijn Büch is zaterdag in zijn woning in Amsterdam op 53-jarige leeftijd aan een hartstilstand overleden. Dat maakte zijn management zondag bekend. Büch toerde met zijn theatersoloprogramma Op Reis, Een Diavoorstelling Zonder Dia’s door het land. Hij was een wekelijkse gast in het RTL4-televisieprogramma Barend en Van Dorp. In een eerste reactie toonde RTL4 zich diep geschokt door het overlijden. Büch, onder meer auteur van De Kleine Blonde Dood, raakte bij het Nederlandse publiek ook bekend als wereldreiziger en verzamelaar. Vanaf 1986 maakte hij voor de VARA de serie De Wereld van Boudewijn Büch. Onlangs legde Büch de laatste hand aan zijn boek Het Geheim van Eberwein. Het management ging er zondagmiddag vanuit dat het werk naar alle waarschijnlijkheid in februari 2003 verschijnt. Büch werd 14 december 1948 in Den Haag geboren. (nu.nl)

CALLAHAN HEEFT BELANGSTELLING VOOR CASEMA

De Telenet-aandeelhouder Callahan heeft opnieuw belangstelling voor het Nederlandse kabelbedrijf Casema nu Liberty Casema niet overneemt. Niet als kandidaat-koper, wel als partner van de koper. We bieden ons aan om het bedrijf te leiden of diensten en producten te delen met andere kabelbedrijven zoals Telenet, aldus de woordvoerder van Callahan. De Amerikaanse kabelgroep Callahan had eerder ook belangstelling om Casema over te nemen. Die ambitie heeft Callahan nu niet meer. We zouden het geld ervoor niet bij elkaar krijgen. We hadden al zoveel moeite om de lening voor Telenet rond te krijgen, zegt het bedrijf. (Essent)

OUDERS VINDEN KIJKWIJZER ZINVOL

Negentig procent van de ouders vindt Kijkwijzer zinvol, blijkt uit een onderzoek van Intomart. Volgens 68 procent van de ouders voldoet Kijkwijzer bij regels en advisering over de ongeschiktheid voor kinderen van tv-programma’s, films, video’s en dvd’s. 18 Procent neemt een neutraal standpunt in en 12 procent vindt Kijkwijzer onvoldoende. Intomart voerde het onderzoek uit in opdracht van het NICAM onder 500 ouders met kinderen jonger dan 16 jaar. Volgens het onderzoek wil het merendeel (85 procent) van de ouders zelf bepalen wat hun kinderen op televisie, video en dvd en in de bioscoop mogen zien. Uit het onderzoek blijkt ook dat ouders een genuanceerd oordeel hebben over de schadelijke invloed van media op kinderen. (ADformatie)

BELGIE: CHAMPIONS LEAGUE OP VRT EN RTL-TVI

De Vlaamse openbare omroep VRT en de Franstalige commerciële zender RTL-TVI hebben de uitzendrechten voor de Champions League voetbal voor de periode 2003-2006 binnengehaald. Daarover hebben de twee omroepen een akkoord bereikt met rechtenhouder Team. Beide zenders mogen op dinsdag- en woensdagavond een wedstrijd naar keuze uitzenden. De overige 14 partijen worden nog te koop aangeboden. Daarnaast zenden beide zenders een programma uit met de hoogtepunten van de competitie. De VRT programmeert in het weekend ook het Champions League Magazine. (VRTtxt)

DANNY ROOK WEG BIJ YORIN

Danny Rook heeft per 1 januari 2003 zijn contract met Yorin opgezegd. De presentator geeft aan zich niet meer thuis te voelen binnen het huidige Yorin en op zoek te zijn naar nieuwe uitdagingen. Danny begon 10 jaar geleden bij het toenmalige Veronica met Club Veronica om vervolgens voor RTL-4 Now TV te maken. Dit was een jongerenprogramma, waarin Danny naast het presenteren zich ook kon bezig houden met acteren en hij al zijn creativiteit kwijt kon. (RTL)

BOETE VOOR NCRV

Hoewel in de media en de politiek stemmen opgaan om de publieke omroep minder gemeenschapsgeld toe te kennen,wordt een beetje bijschnabbelen in het sponsor-circuit streng bestraft. Het Commissariaat voor de Media legde de NCRV een boete van 31.500 euro op omdat de omroep een financiele bijdrage van SITA aangenomen heeft. De afvalverwerker betaalde 1500 euro aan het programma ‘Buren,bulldozers en begonia’s’. Dat maakte het commissariaat vrijdag bekend. In hetzelfde programma bedankte de NCRV op de aftitelrol diverse bedrijven. Ook op de bijbehorende website ging de omroep over de schreef met reclame voor de deelnemende bedrijven. (NOStt)

VVD: PUBLIEK GELD NAAR COMMERCIELEN

De VVD wil dat ook commerciele omroepen mogen putten uit de publieke omroepgelden.Het VVD-Kamerlid Jorritsma zegt dit in een interview in de NRC. Zij bepleit daarin een model waarbij per programmagenre subsidie wordt verleend. “Publiek geld is niet voor amusement”, zegt Jorritsma.Ze wil het geld besteden aan publieke genres als nieuws,sport en cultuur.”Dan maakt het op termijn niet meer uit wie dat doet”,aldus Jorritsma, die genoemd wordt als mogelijke nieuwe voorzitter van de Publieke Omroep. Ze herhaalt dat de VVD van plan is om de omroepbijdrage tot 150 miljoen euro in ’07 te korten met een reorganisatie.

VLAANDEREN: RADIO MANGO HOUDT ERMEE OP

Radio Mango, de ketenradio van de Vlaamse Mediamaatschappij (VMMa), houdt ermee op. Tot het einde van het jaar blijft Radio Mango in de bestaande vorm uitzenden. Daarna schakelt de zender over op een non-stopformat tot alle contracten afgelopen zijn. Als reden voor het stopzetten van het project noemt VMMa de ingestorte reclamemarkt en de mogelijke herindeling van de FM-band in het najaar van 2003. Behalve Radio Mango heeft VMMa ook de  tv-zenders VTM en Kanaaltwee, en de radiozenders Q-Music en Top Radio. (VRTtxt)

NOB VERKOOPT TWEE BEDRIJVEN

Facilitair bedrijf NOB Holding heeft twee van zijn bedrijven verkocht, zo meldde de onderneming woensdag. Het gaat om Ampco/Flashlight en Media Service Point. Een overnamebedrag wordt niet bekendgemaakt. NOB heeft de bedrijven verkocht om zich meer te richten op de kernactiviteiten, te weten het registreren, nabewerken en uitzenden van geluid en bewegend beeld. (NOStt)

RUUD DE WILD OVERSPANNEN

BNN-presentator Ruud de Wild is tijdelijk gestopt met zijn tv- en radioprogramma’s. Hij moet de moord op Pim Fortuyn,waar hij getuige van was, verwerken en zit daarom nu al een week of drie thuis. Donderdagmiddag gaf hij voor de radio nog wel uitleg over wat er aan de hand is. Na de moord op Fortuyn en de dood van BNN- oprichter Bart de Graaff gaf De Wild al aan het een moeilijke periode te vinden. In het najaar werd De Wild tot Radioman van het jaar verkozen. Hij had in zijn programma het laatste interview met Pim Fortuyn. Net buiten de studio werd de lijsttrekker voor zijn ogen vermoord. (NOStt)

NOZEMA TEST NIEUWE ETHERFREQUENTIES

Vandaag en morgen test zendermaatschappij Nozema twee nieuwe etherfrequenties. Het gaat om de frequentie 87.6 MHz (bestemd voor landelijke commerciele zender) in Smilde en de 87.7 MHz (ook bestemd voor landelijke commerciele zender) in Lelystad. Op beide frequenties is een fluittoon te horen. Tevens wordt er een RDS signaal meegestuurd.

VS: ONDERZOEK NAAR ‘BOEKHOUDPRAKTIJKEN’ VIVENDI

De Amerikaanse autoriteiten zijn een officieel onderzoek begonnen naar de boekhoudpraktijken van de Franse mediagigant Vivendi Universal in de jaren 2000 en 2001. “Vivendi Universal heeft van SEC,de Amerikaanse beurscommissie, te horen gekregen dat het informele onderzoek nu een formeel onderzoek is geworden,” aldus de groep in een verklaring. Vivendi zegde alle medewerking toe. Vivendi kondigde begin deze maand al aan dat de federale autoriteiten in New York een voorlopig onderzoek waren begonnen naar de handel en wandel van het concern.Vorige week begon justitie in Frankrijk al een onderzoek.Het gaat vooral om de vraag aandeelhouders verkeerde informatie hebben gekregen. (NOStt)

“NAMEN ZINGEN ROND VOOR NOS-BESTUUR”

Veel namen zingen rond voor de vacatures in de raad van bestuur van de publieke omroep, waar Wolfenssperger en Van Beers in februari vertrekken. Zoals die van mediacommissaris en oud-secretaris van de NVJ-sectie Dagblad, Inge Brakman. Of die van CDA-coryfee Hans Hillen, ex-journalist, nu Elsevier-columnist. Maar ook genoemd worden Joop Daalmeijer (netcoördinator Nederland 2), Cees Vis (PCM) en Frans Slangen (KRO-voorzitter). Voorzitter Wim Meijer van de sollicitatiecommissie krijgt mogelijk assistentie van een extern bureau. Wie nu niet aan de beurt komt, wacht een herkansing over 6 maanden, wanneer ook de termijn van Peter Dirks afloopt. (Volkskrant via Villamedia)

FOX-KIDS SITES FAVORIET ONDER JEUGD

De websites van Fox Kids hebben de meeste bezoekers jonger dan 18 jaar. En wereldwijd trekt Yahoo het hoogste aantal jongeren. Dat blijkt uit de Global Internet Index van Nielsen//NetRatings. Naast Fox Kids doen in Nederland Cu2 (dating), IMS Marketing Services (online games) en Viacom International (moederbedrijf van MTV en TMF) het erg goed onder de jeugd. Bij de eerste twee is meer dan de helft van de bezoekers jonger dan 18 jaar. (Adformatie)

PHILIP BLOEMENDAALPRIJS VOOR BRECHT VAN HULTEN

Jeugdjournaalpresentatrice Brecht van Hulten (32) heeft dinsdag uit handen van mr. Pieter van Vollenhoven de eerste Philip Bloemendal Prijs gekregen. De onderscheiding wordt eens in de twee jaar uitgereikt aan jonge talentvolle radio- of tv-presentatoren.

POLAK WORDT PRESENTATOR NOVA

De VARA-presentatrice Clairy Polak wordt een van de nieuwe gezichten van de actualiteitenrubriek NOVA. De huidige presentatrice van onder meer het programma Ophef en Vertier begint op 27 januari, nadat NOVA een reeks verkiezings- uitzendingen heeft afgesloten. Polak gaat daarmee onderdeel uitmaken van het team nieuwe presentatoren van NOVA, die naast haar uit Felix Rottenberg en Matthijs van Nieuwkerk bestaat. De naam van de vierde presentator is nog niet bekend. Polak blijft voor de VARA een keer per maand het radioprogramma De Ochtenden presenteren.

RECHTER: KABINET NIET VERPLICHT TOT TIJDELIJKE VERDELING FREQUENTIES

Het demissionaire kabinet is niet verplicht om FM-frequenties in afwachting van een definitief politiek besluit tijdelijk te verdelen. Dat heeft de rechter in Rotterdam besloten. Het vonnis van de rechtbank van Rotterdam, dat geheel online staat, is het eerste in het voordeel van de regering. Eerder vonniste de rechtbank dat de regering verplicht is om te leveren uiterlijk per 1 juni 2003. Volgens de rechter is de eis voor een voorlopige frequentie van I.D.&T. Radio onterecht, omdat het kabinet uitdrukkelijk aan de Tweede Kamer heeft laten weten door te zullen gaan met de voorbereiding en de uitvoering van de vergelijkende toets met een financieel bod. Deze moeten leiden tot een definitieve verdeling van de beschikbare frequentieruimte voor een periode van acht jaar.

BELGIE: KANAAL Z BLIJFT BESTAAN

De Vlaamse zakenzender Kanaal Z en zijn Franstalige tegenhanger blijven bestaan.Dat heeft eigenaar en uitgeversbedrijf Roularta beslist. Volgens topman Denolf hebben meer dan twintig bedrijven laten weten dat ze bereid zijn om in communicatie via Kanaal Z te investeren. Daardoor kan de zender ook volgend jaar blijven werken met ongeveer dezelfde programmatie. Zo blijft er een dagelijks nieuwsprogramma. Ook de 30 werknemers van Kanaal Z kunnen aan de slag blijven. De laatste maanden was twijfel gerezen over de overlevingskansen van de zender. (VRT Txt)

OVERNAME VAN CASEMA DOOR LIBERTY VAN DE BAAN

De overname van kabelbedrijf Casema door het Amerikaanse concern Liberty Media is van de baan. Dit maakte Liberty Media maandag bekend. Eerder was sprake van een eventuele overname door Liberty Media voor 750 miljoen euro. Liberty Media bezit al een groot deel van kabelbedrijf UPC. Door deze overname zou Liberty Media in totaal ongeveer zestig procent van de kabelaansluitingen in Nederland in zijn bezit krijgen. De Nederlandse Mededingingsautoriteit Nma vreesde dat de overname zou leiden tot een economische machtspositie die de concurrentie op de Nederlandse markt ernstig zou kunnen belemmeren. (RTV West)

LUISTERCIJFERS SEPTEMBER-OKTOBER BEKEND

Vandaag heeft onderzoeksbureau Intomart de luistercijfers bekend gemaakt van de periode september-oktober 2002. Sky Radio verstevigde haar positie als marktleider en zag het marktaandeel met 0.2 % groeien tot 13.6 procent. Radio 3FM maakte een deel van het verlies van de afgelopen maanden goed en groeide met 0.4 % tot 9.9 procent. De regionale zenders zagen hun marktaandel met 1 % dalen tot 14.8 procent.

 	aug/sep (iin%)	sep/okt (in%)
01	Sky Radio	13.4	13.6
02	Radio 538 	10.4	10.6
03	Radio 2 	10.2	10.2
04	Radio 3 FM	9.5	9.9
05	Radio 1	8.3	8.4
06	Radio 10 FM	7.2	7.1
07	Noordzee FM	4.3	4.2
08	YorinFM	3.3	3.6
09	Classic fM	2.7	2.8
11	Arrow Classic R.	1.7	1.5
10	 Radio Nationaal	1.6	1.7
12	Radio 4 	1.5	1.4
13	747AM	0.8	0.9
14	 KinkFM	0.3	0.3
--	Business Nieuws Radio	0.2	0.2
16	 Radio 192	0.2	0.2
 -	Regio Radio	15.8	14.8
 -	CRN Commercieel Radio	2.7	3.1

COMMERCIELE ZENDERS OP 48 PROCENT

De commerciële zenders behaalden in week 46 samen een marktaandeel van 48 procent, de publieke omroepen 38 procent. RTL4 behaalde 17 procent, RTL5 4 en Yorin 6 procent. SBS6 deed het goed met 12 procent, Net5 haalde 5 en V8 4 procent. Best bekeken programma was Studio Sport van 19.00 uur gisteravond. De uitzending trok 3,62 miljoen kijkers. De NOS Journaals van 20.00 uur die daarna volgden op Nederland 1 en 2 trokken 3,5 miljoen kijkers. Kopspijkers is derde met bijna 3 miljoen belangstellenden. De Champions League-wedstrijden van Ajax (2,69 miljoen) en Feyenoord (2,62 miljoen) zijn vierde en vijfde. Op 6 staat pas het eerste ‘commerciële’ programma: GTST van maandag met 2,3 miljoen kijkers. De vallende steentjes van SBS6 werden 7e, met 2,165 miljoen kijkers. (ADformatie)

KEES DRIEHUIS EINDREDACTEUR ZEMBLA

Kees Driehuis wordt eindredacteur van het VARA/NPS-programma Zembla. Hij treedt in deze functie per 25 november aan. Dat maakte de VARA maandag bekend. Driehuis blijft eens in de vier weken het VARA-programma De Ochtenden (Radio 1) presenteren en op tv behoudt hij zijn programma Per Seconde Wijzer. De VARA-medewerker was tussen 1995 en 1997 ook al eindredacteur van Zembla en daarvoor (vanaf 1989) eindredacteur van de documentairerubriek Impact.

NIEUWE NOVA UITGESTELD

De vernieuwing van het actualiteitenprogramma op tv NOVA is pas na de erkiezingen te zien. In januari wordt begonnen met Nederland Kiest vanuit het Haagse café Dudok, waar Matthijs van Nieuwkerk, Felix Rottenberg, Paul Witteman en Ferry Mingelen praten met politici. De komst van Witteman naar NOVA wordt minstens een half jaar verlaat omdat de door hem gewenste verhuizing naar een andere studio is uitgesteld. Concurrenten Barend & Van Dorp komen in hun winterstop van 13 december tot en met 14 januari terug met Villa BvD. (Villamedia)

VOGELNEST SPEELT HAAGSE KABELUITZENDINGEN PARTEN

Ruim 500.000 kabelabonnees in de regio Den Haag hebben het zondag zonder een groot aantal commerciële radio- en tv-zenders moeten stellen. Oorzaak van de storing was een vogelnestje in een schotel in Voorburg. De schotel ontvangt de zenders en geeft ze weer door.  Het probleem begon volgens een woordvoerder van het kabelbedrijf Casema om ongeveer 09.30 uur. Zenders als RTL4 en -5, SBS6 en Yorin vielen uit. Monteurs gingen driftig op zoek naar de oorzaak van het euvel, dat ruim tweeëneenhalf uur later werd ontdekt. Zij konden aanvankelijk niets vinden, omdat zij er in deze tijd van het jaar niet op rekenen dat vogels in de schotel een nest bouwen. In warmere perioden wordt daarop geregeld gecontroleerd. Het lege nest is verwijderd. (ANP)