Media kort: november 2003

“OMROEPEN MOETEN MEER SAMENWERKEN”

De omroepverenigingen moeten veel meer samenwerken. Dat zei staatssecretaris Van der Laan (Cultuur, D66) gisteren bij de presentatie van de mediabegroting voor de periode 2004-2008. “De omroepverenigingen moeten zich realiseren dat ze een publieke taak vervullen”, voegde Van der Laan daaraan toe. De staatssecretaris gaat prestatiecontracten afsluiten met de publieke omroep, die de zenders verplicht meer drama en cultuur te bieden. Ook het aantal programma’s voor jongeren, allochtonen en vrouwen moet door prestatiecontracten omhoog. De publieke omroep zou deze groepen momenteel nog te weinig bieden. Er is volgens Van der Laan thans een gebrek aan goed Nederlands drama op de publieke zenders. De oorzaak is volgens haar bovenal dat ,,goed drama heel veel geld kost”. Zij wil daarom dat de omroepverenigingen meer dan nu gezamenlijk drama gaan produceren en financieren. Dergelijke producties komen in Hilversum moeizaam van de grond, omdat de verenigingen zichzelf willen ‘profileren’. Dit moet volgens Van der Laan veranderen. ,,De publieke taak van de omroepverenigingen staat centraal, niet hun eigenbelang.” De herkenbaarheid van de zenders moet de komende jaren verder worden verbeterd, zei ze. ,,Het netprofiel is leidend, en omroepen dragen vanuit hun eigen identiteit bij aan dit profiel.” De publieke omroep krijgt de komende jaren flinke bezuinigingen opgelegd: 40 miljoen euro in 2004, oplopend tot 64 miljoen in 2007. Daarnaast bezuinigt het kabinet 16 miljoen op de Wereldomroep, het Muziekcentrum van de omroep en andere posten op de mediabegroting. Volgens Van der Laan kunnen de omroepen bezuinigen door efficiënter te werken en door meer samen te werken, zoals het delen van productiefaciliteiten. De kijkcijfers moeten een kleinere rol gaan spelen bij de beslissing om programma’s uit te zenden. Volgens Van der Laan moet voortaan worden gekeken naar het bereik van een programma onder de groep waarvoor dat programma is bedoeld. ,,Als het publiek voor kunstprogramma’s uit zo’n 80.000 mensen bestaat, en een programma trekt 60.000 kijkers, dan is dat een goede score”, zo rekende staatssecretaris Van der Laan gisteren voor. 

KORT NIEUWS

 • Persbericht: “Zaterdag 15 november heeft Broadcast Partners het nieuwe zendernetwerk voor Talpa Radio International in Denemarken in bedrijf gesteld. Onder de naam Radio 100FM zal het commerciële radiostation te ontvangen zijn in een groot deel van Denemarken.” Het gaat hier om twee etherfrequenties (99,9 MHz en 100.0 MHz). Sky Radio neemt vanaf vandaag een groot aantal etherfrequenties in Denemarken in gebruik. Hiermee heeft de zender een vrijwel landelijk bereik in Denemarken.
 • Het programma Kopspijkers verdient lof. Het trekt enorme aantallen kijkers naar de publieke omroep en kan toch worden beschouwd als een uiting van Nederlandse cultuur. Staatssecretaris Medy van der Laan (cultuur) prees gisteren de wekelijkse rubriek van presentator Jack Spijkerman, het programma dat premier Balkenende een week eerder nog op de korrel had genomen. 

VLAANDEREN: NIEUWE LICENTIES PAS MEDIO 2004 IN GEBRUIK

De nieuwe licenties en frequenties voor de particuliere radio’s in Vlaanderen worden pas in het voorjaar van 2004 toegekend. Het is volgens de minister van Media, Marino Keulen (VLD), technisch onmogelijk om deze ,,mammoetoperatie” nog tegen de vooropgestelde datum van 1 december uit te voeren. Dit bericht dagblad de Standaard deze week.Het nieuwe frequentieplan voorziet in 359 frequenties voor particuliere radio’s. Naast de frequenties voor de landelijke commerciële radio’s Q-Music en 4 FM, worden er 28 frequenties vrijgemaakt voor de vijf regionale commerciële zenders en 294 voor de lokale en stedelijke radio’s. De erkenningprocedure voor de vijf regionale radio’s is eerder deze maand al afgerond. Volgens de minister volgt de erkenning van de lokale en stedelijke radio’s tegen het einde van het jaar.Pas dan kunnen de erkende particuliere radio’s bij het Vlaams Commissariaat voor de Media een aanvraag indienen voor het verkrijgen van een zendvergunning. De afwerking van deze dossiers zal zeker nog enkele maanden in beslag nemen. Om die overgangsperiode te overbruggen, zal het bestaande decreet nogmaals moeten worden verlengd, zodat de lokale radio’s nog een poosje met de oude licenties kunnen blijven uitzenden.In de commissie Media van het Vlaams Parlement spraken de parlementsleden Niki De Gryze (Vlaams Blok) en Carl Decaluwé (CD&V) de vrees uit dat de klachten van de Franse Gemeenschap, de RTBF en de s.a. Inadi (Bel-RTL) bij de Raad van State het hele Vlaams frequentieplan nog op de helling kunnen zetten. Maar de minister verwacht dat de Vlaamse Gemeenschap, net als bij vorige schorsingsdossiers voor de Raad van State, opnieuw gelijk haalt. (Standaard)

KORT NIEUWS

 • De Vlaamse publieke omroep VRT heeft haar aanbod van digitale radiozenders in het Vlaamse DAB-pakket uitgebreid. De nieuwe zenders zijn Donna Hitbits en Nieuws+. Donna hitbits brengt de “hits vanvroeger en nu”, de klok rond en zonder presentatie, maar met elk uur kort nieuws. Nieuws+ brengt het nieuwsbulletin van het laatste uur een uur lang herhaald en indien nodig aangevuld met nieuwsflitsen.
 • De verwachting is dat ruim drie miljoen mensen vanmiddag zullen kijken naar de wedstrijd Schotland-Nederland in de play-offs voor een plaats op het EK voetbal van volgend jaar. De wedstrijd wordt om 16:00 uur live uitgezonden op RTL 4. Ook de intocht van Sinterklaas is in veel gemeenten rond die tijd. In Schotland zelf zullen zo’n 5000 Oranjesupporters aanwezig zijn in het winderige en uitverkochte Hampden Park.
 • Staatssecretaris Van der Laan van Cultuur en Media wil door prestatie-afspraken met de publieke omroep bewerkstelligen dat er meer en betere Nederlandse dramaprodukties komen. Ook moeten de programma’s jongeren en minderheden meer gaan aanspreken. Lees verder
 • Radio 227 is door de programmaraad in Zwolle opgenomen in het pre-advies voor het jaar 2004. Kabelaar Essent moet dit pre- advies nog overnemen. Het pre-advies wordt gegeven voor een groot gebied met onder andere de steden Zwolle en Deventer. Inclusief ’t Gooi kan Radio 227 vanaf januari of februari 2004 zo’n 300.000 aansluitingen bedienen. Dat komt neer op ongeveer 800.000 luisteraars. (Radio 227)
 • Abonnees van kabelmaatschapij Casema kunnen tot 12 februari kijken naar Rob TV (Regionale Omroep Beheer TV). De zender is te vinden op het Etalagekanaal van Casema. Via dit tv-kanaal kunnen kijkers kennis maken met nieuwe tv-zenders. Meer informatie: www.robtv.nl

VERKOOP CANAL+ VLAANDEREN WEL ROND

Telenet heeft met Vivendi een akkoord bereikt over de aankoop van de activa in de Vlaamse tak van Canal+. Met deze aankoop wil Telenet een actieve rol spelen in de ontwikkeling van digitale televisie in Vlaanderen. De expertise van Canal+ Vlaanderen inzake digitale en betaaltelevisie is een belangrijke meerwaarde voor Telenet, aldus het persbericht. Telenet benadrukt dat het ook na de aankoop van Canal+ Vlaanderen open staat voor samenwerking met anderen in de ontplooiing en de exploitatie van digitale televisie in Vlaanderen. Zo is Telenet op dit moment in onderhandeling met Interkabel over een samenwerkingsakkoord inzake digitale televisie. Telenet neemt zowel de inhoudelijke activiteiten als het personeel van Canal+ Vlaanderen over. De merknaam Canal+ blijft voorlopig behouden. Voor de klanten van zowel Canal+ Vlaanderen als Telenet verandert er door deze overname niets op het vlak van producten, prijzen en diensten. Telenet wil op termijn een aantal producten aan haar klanten aanbieden die passen in de ontwikkeling van digitale televisie. Zo zullen er digitale televisiekanalen ter beschikking staan, thematische kanalen, en een aantal interactieve diensten zoals films, programma’s en video op aanvraag. Rechtstreekse participatie van kijkers aan live-programma’s is een andere toepassing van digitale televisie die Telenet wil aanbieden. Al deze toepassingen zijn mogelijk door het gebruik van een zogenaamde set top box. (Dutchmedia Weblog)

KORT NIEUWS

 • Eddie Keur keert niet terug als sidekick in Gordon’s ochtendprogramma op Noordzee FM. Eddie Keur was deze week al opvallend afwezig. RTL Boulevard wist vrijdag te melden dat de radiomaker definitief uit het programma verdwijnt. Keur was bij het programma gehaald om het luistercijfer op te krikken. De sidekick was aanvankelijk kritisch over de show. “Geen structuur, erg rommelig, vage gesprekjes, gehinnik, te veel homograppen en ga zo maar door,” vond Keur indertijd. (Sterrenbeurs)
 • Xs4all moet rechten afdragen aan Buma/Stemra over liedjes die de provider gratis via zijn site verspreidt. De auteursrechtenorganisatie heft geld, ook tegen de wens van de platenmaatschappijen en muzikanten. Ter viering van zijn tienjarig bestaan plaatste Xs4all muziekregistraties online van concerten die op 12 oktober 2003 werden gegeven tijdens de jubileumviering. De liedjes kunnen gratis worden gedownload.

CANAL+ NEDERLAND NIET NAAR UPC

Kabelbedrijf UPC neemt Canal+ Nederland toch niet over. Na veel speculaties, tot de politiek aan toe, besloot UPC af te zien van een overname. Het moederbedrijf van UPC, UGC, liet vrijdag weten de gesprekken met het moederconcern van Canal+, Vivendi Universal, te hebben gestaakt. Een woordvoerder van UPC wilde geen reden geven. Ook Canal+ geeft geen reden voor de gestrande overname. UPC claimt nog 30 miljoen euro tegoed te hebben van Canal+. Via de toezichthouder voor de telecommarkt Opta zijn UPC en Canal+ sinds 1998 in een strijd verwikkeld over de doorgiftetarieven die Canal+ moet betalen aan UPC. De Opta vond dat de tarieven die UPC rekende te hoog waren. Begin dit jaar oordeelde de rechter echter dat de Opta niet bevoegd was om deze uitspraken te doen. Inmiddels is volgens UPC het bedrag dat het kabelbedrijf nog tegoed heeft van het betaaltelevisiestation opgelopen tot 30 miljoen euro. Wanneer en óf UPC dit geld gaat ontvangen, is niet duidelijk. Momenteel loopt een beroep tegen de uitspraak van de rechter bij het College van Beroep voor het Bedrijfsleven in Den Haag. Deze doet begin volgend jaar uitspraak. In juli van dit jaar stelde D66-Tweede-Kamerlid B. Bakker vragen in de Tweede Kamer over de mogelijke expansiedrift van UPC. Hij vreesde dat het kabelbedrijf zoveel macht zou krijgen op de markt, dat er voor de consument geen keuze meer zou zijn tussen diverse aanbieders. ANP

KORT NIEUWS

 • Volgens Adam Curry gaat de tv-zender SBS6 het reallife programma Adam’s Family herhalen. SBS ontkent dit echter. Curry meldde vrijdagochtend op zijn weblog dat het programma vanaf volgende week herhaald wordt. Een woordvoerster van SBS6 zegt in een reactie: “Nee, wij gaan het programma niet herhalen.” Vrijdagmiddag meldde Curry vervolgens op zijn site dat herhalingen van Adam’s Family vanaf 25 november te zien zijn bij SBS6. Het reallife programma rondom het gezin Curry, bestaande uit Adam Curry, Patricia Paay en dochter Christina, werd vorig seizoen uitgezonden bij SBS6. (Sterrenbeurs)
 • Op zijn minst honderd omroepmusici verliezen hun baan als de bezuinigingen van staatssecretaris Van der Laan (OCW) doorgaan. Dit zegt de vakbond FNV Kiem. Vrijdag bespreekt het kabinet de mediabrief van de staatssecretaris. De Vaste Kamercommissies Media en Cultuur bespreekt komende maandag de brief. Van der Laan houdt zich volgens FNV Kiem niet aan de toezegging van de toenmalige staatssecretaris Van der Ploeg uit 2001, die rust in het orkestenbestel aankondigde. Op verzoek van de staatssecretaris is het Muziekcentrum voor de Omroep (het Metropole orkest, het Radio Filharmonisch orkest, het Radio Kamerorkest en het Groot Omroepkoor) bezig plannen uit te werken voor de Cultuurnota 2005-2008. De bond vindt het onbehoorlijk dat de staatssecretaris een schriftelijke toezegging voor overleg, voordat zij een standpunt zou gaan innemen, niet is nagekomen. (Villamedia)
 • Business Nieuws Radio zal aan het einde van volgend jaar uit het zelfde gaan komen als het financieel dagblad, dit meld villamedia. De Radio zender is al eigendom van het dagblad en door deze verhuizing kan er beter worden samengewerkt. Hoofdredacteur Michiel Bicker Caarten: “We doen al heel veel samen, zo werken hun correspondenten soms voor ons, kan onze redactie gebruikmaken van hun databases en ook op sales werken we steeds meer samen.” BusinessNieuws Radio gaat vanaf 1 januari 24 uur per dag nieuws uitzenden en zal er een reclame campagne van start gaan om de luistercijfers omhoog te krijgen. Op dit moment verzorgt BusinessNieuws vanaf 20:00 tot 06:00 uur non- stop muziek. (Antenne2)
 • Arthur Weijers wordt directeur Radio bij de Holland Media Groep. De Ondernemingsraad van HMG zal nog advies uitbrengen over deze voorgenomen benoeming. Radio is, naast televisie, een belangrijke en zich snel ontwikkelende core business van HMG. Weijers maakte al deel uit van de HMG-directie waar hij verantwoordelijk was voor business development, juridische zaken, distributie en de muziekuitgeverij van HMG. Tevens had hij al enige tijd supervisie over de radio-activiteiten van HMG. In zijn nieuwe functie wordt Weijers binnen de HMG-directie eindverantwoordelijk voor het totale radiobeleid van HMG. Voor HMG, werkte Weijers vele jaren in de muziekindustrie, onder meer als Director Legal & Business Affairs bij Universal Music B.V. (Antenne2)
 • Mieke van de Weij wordt vanaf januari 2004 de nieuwe vaste presentator van het dagelijkse NOS-radioprogramma Met het Oog op Morgen op dinsdag. Zij vervangt daarmee Sacha de Boer, die eerder als vaste presentator stopte vanwege het presenteren van het 20.00 uur NOS Journaal. Van der Weij is momenteel al regelmatig te horen als invaller in ‘Met het Oog op Morgen’ tussen 23.00 en 24.00 uur via Radio 1. Van der Weij werkte onder meer werkte voor de AVRO, VPRO en de VARA NPS, NOS, VARA en AT5. Op dit moment is ze presentatrice van het NCRV-programma ‘De Nationale Nieuwsquiz’. Daarnaast presenteert ze het programma ‘De rijdende rechter’ en op Radio 1 ‘de TROS Nieuwsshow’ en ‘Tros Forum’. De andere presentatoren van Met het Oog op Morgen zijn: Tijs van den Brink (maandag), Henk van Hoorn (woensdag), Jeroen Pauw (donderdag), Max van Weezel (vrijdag), Stephan Sanders (zaterdag) en John Jansen van Galen (zondag).
 • Het Amsterdam Symphony Orchestra is definitief afgevallen in de race om de laatste landelijke FM-frequentie voor klassieke muziek en/of jazz. Het orkest verloor deze week een kort geding tegen de overheid om te worden toegelaten tot de eindronde van de verdeelprocedure. Op grond van het businessplan viel het ASO af. Bij toekenning van de klassieke frequentie zou het orkest kabelzender Classic FM overnemen van Sky Radio. Na de afwijzing van ASO zijn nog zes zenders in de race. Voor eind november wordt de winnaar van de frequentie bekend. (Essent)
 • De tv-uitzending kan zondag gewoon van start gaan in het nieuwbouwpand van Omroep Flevoland in Lelystad. Maar zonder de gisternacht gestolen peperdure montage- computers. De omroep is voor zeker 100.000 euro benadeeld. Lees verder
 • De RVD ontkent dat koningin Beatrix geërgerd is over de actie van premier Balkenende tegen de Oranjesatire. De Volkskrant stelt op basis van bronnen in en rond het Oranjehuis, dat Beatrix vindt dat Balkenende met zijn actie de monarchie heeft beschadigd. De Volkskrant schrijft ook dat Beatrix alleen haar zorg over het toneelstuk ‘Landgenoten.Beatrix spreekt’ gedeeld heeft met Balkenende,en niets heeft gezegd over Egoland of Kopspijkers. De RVD benadrukt dat bij het wekelijkse gesprek van de koningin en de premier geen derden aanwezig zijn en dat dus niemand weet wat daar besproken wordt. (NOStt)
 • Tv-reclames kunnen op steeds meer kijkers rekenen. Vorig jaar werd per persoon per dag gemiddeld 13 minuten naar reclame gekeken. Dat bleek vrijdag uit het Televisierapport 2003 van de Stichting tot Promotie en Optimalisatie van Televisiereclame, Spot. Bijna de helft van de Nederlandse huishoudens heeft meer dan één tv. Ongeveer 30 procent heeft een dvd-speler. De videorecorder blijft echter het populairst: vier op de vijf huishoudens beschikken erover. (NOStt)
 • Jurist Frans Cuijpers heeft zijn klacht bij de Raad voor de Journalistiek tegen tv-maker Henk van Dorp, wegens belediging van de paus, ingetrokken. Maar hij blijft zich afvragen of iedereen op televisie en op internet maar ,,zijn strot mag opentrekken en van alles mag uitbraken”. Lees verder
 • Perbericht: Noordzee 100.7 FM DJ Gordon wordt bij zoekmachines op internet in de maand oktober het meeste gezocht van de Nederlandse radio diskjockeys. Dit blijkt uit het overzicht van meest gebruikte zoektermen dat zoekmachine Lycos periodiek opstelt. Er is een selectie gemaakt naar de 10 meest gezochte DJ’s. De zoekterm ‘Edwin Evers’ komt als tweede naar boven gevolgd door Ruud de Wild. Noordzee 100.7 FM collega-DJ Robert Jensen is terug te vinden op de vijfde positie.
 • In de nieuwsgroep nl.media.radio wordt gemeld dat de rechter de lokale omroep van Den Bosch, Boschtion, failliet heeft verklaard. De omroep heeft zich bij de behandeling van de faillissementsaanvraag niet verweerd. Door een faillissement wordt een openbare verkoop van alle apparatuur voorkomen. Die uitverkoop zou het einde van Boschtion betekend hebben. Na dit faillissement is er theoretisch nog een doorstart mogelijk.
 • De tv-rechten van internationale schaatswedstrijden zijn ook in de toekomst in handen van de NOS. De Internationale Schaats Unie (ISU) en de omroep bereikten daarover donderdag overeenstemming. Tot en met 2007 brengen NOS-medewerkers de wedstrijden in beeld. Het bestaande contract liep na dit jaar af. Volgens een woordvoerder vormt schaatsen, samen met voetbal en wielrennen, een van de sportpijlers van de NOS. (Antenne2)
 • De Telegraaf-primeur over de nog vertrouwelijke notitie van de mediastaatssecretaris over de publieke omroep is bij de Wereldomroep ingeslagen als een bom. Als het bericht juist is, stelt directeur Bouwens in een mailtje aan het personeel, dan moet de Wereldomroep in verhouding veel meer inleveren dan de 10% die je zou verwachten omdat het bezuinigingstotaal van 80 miljoen zo’n 10% is van het totale budget voor alle omroepactiviteiten. Bouwens klaagt er ook over dat de omroepen de laatste jaren 180 miljoen euro extra ontvingen uit het Fonds Omroepreserve, behalve de Wereldomroep, hoewel het Commissariaat voor de Media de staatssecretaris adviseerde ook de Wereldomroep in deze betaling te laten delen, wat door een Kamermotie werd bevestigd. (Villamedia)
 • Maud Hawinkels keert terug op de buis. De voormalig VARA- en NET5-presentatrice gaat een nieuw late-night datingmagazine presenteren voor het Amsterdamse AT5. De titel van het programma is See You AT 5, en het gaat over dating & contactadvertenties. Maud (1976) is bekend als de jonge presentatrice met de uiterst zachte G. Ze brak door met het VARA-jongerenprogramma Honk. Haar laatste VARA-klus was het jeugdmagazine FF wat Anders. Twee jaar geleden stapte ze over naar NET5, waar ze Beauty & Zo, We Zijn Zo Terug, en Mannen van Mijn Leven presenteerde. Allen flopten. AT5 gunt haar dus een nieuwe kans. (Medianieuws-weblog)
 • Niemand minder dan Gerard Joling is door SBS gestrikt om vanaf maandag 17 november twee weken lang de presentatie van het programma ‘Show van Nederland’ voor zijn rekening te nemen. Hij vervangt Viktor Brand, die een tijdje naar Mexico gaat. Daar vinden de komende tijd de opnamen plaats van de nieuwe ‘Temptation Island’- uitzendingen. Gerard krijgt Daniëlle Overgaag als rechterhand. De overige dagen zal de vaste kijker het inmiddeld vertrouwde gezicht van Isabelle Brinkman op de televisie zien. In het programma draait het vooral om het reilen en zeilen van de bekende Nederlanders. (Novum)
 • De 22-jarige Frank Dane gaat van Radio 538 naar Yorin FM. Yorin FM wil veel energie in nieuw talent steken. Eerder werd al bekend dat ook de 25-jarige Timo Kamst het hitstation gaat versterken. Welke uren zijn bij Yorin FM gaan vervullen, is nog nader te bepalen. (Radiofreak)

VAN DER LAAN : “MEER CULTUUR OP RADIO EN TV “

Staatssecretaris Van der Laan (OCW, Media) wil de publieke omroepen door het afsluiten van prestatiecontracten verplichten meer te doen aan Nederlands drama, cultuur en uitzendingen voor vrouwen en migranten. Haar plannen komen naar verwachting vrijdag in de ministerraad aan de orde. Dit bevestigen bronnen op het ministerie van Onderwijs, Cultureel en Wetenschap. Inherent aan deze benadering zou zijn dat de publieke omroep het aantal op hoge kijkcijfers gerichte amusementsprogramma’s zou moeten terugbrengen. De beoogde ‘kwaliteitsimpuls’ voor de publieke omroep laat overigens onverlet dat de rijksoverheid de komende jaren drastisch bezuinigt op de publieke omroep: van veertig miljoen euro in 2004 oplopend tot 64 miljoen euro in 2007.

KORT NIEUWS

 • Het aanleggen van nieuwe glasvezelnetwerken voor snel internet is niet nodig. Met het bestaande netwerk van UPC kunnen ook hoge snelheden worden gehaald. Dat staat in de toekomstvisie die kabelaanbieder UPC woensdag aan de gemeente Amsterdam heeft aangeboden. UPC keert zich daarmee tegen het voorstel van de Commissie-Andriessen die Amsterdam eerder dit jaar adviseerde om alle huishoudens in Amsterdam aan te sluiten op glasvezel. De dure glasvezelplannen van Andriessen zijn echter nergens voor nodig, stelt UPC. “Wij hebben al glasvezel aangelegd tot op 300 meter van de huizen. Dankzij de technische ontwikkelingen op het kabelgebied kunnen we nu al snelheden van 10 megabit per seconde – de door de Commissie-Andriessen v oorgestelde snelheid – mogelijk maken”, aldus UPC-woordvoerder Mark Zellenrath. 
 • KPN Telecom mag scholen in Nederland geen gratis breedbandverbinding aanbieden. Het telecombedrijf zou daar volgens de rechter de markt mee verstoren. KPN zegt ‘bijzonder teleurgesteld’ te zijn over de uitspraak van de rechter, in een kort geding dat was aangespannen door onder meer Easynet en NL.Tree. De twee providers voorzien momenteel veel scholen van een internetverbinding. Handhaaft KPN of dochter Xs4all zijn aanbieding van gratis internet, dan moet het telecombedrijf een dwangsom van 200.000 euro betalen voor elke school die het van het pakket voorziet, met een maximum van 30 miljoen euro. (ZDnet)
 • Niet Rob Stenders, maar Martijn Krabbe gaat volgens de geruchten vanaf 1 januari 2004 de ochtendshow op Yorin FM presenteren. Robert Jensen is in beeld voor de middagshow op de HMG-radiozender. Volgende maand wordt meer duidelijk over de nieuwe programmering. HMG wil weer scoren met radio. (Medianieuws weblog)
 • De Reclame Code Commissie is het eens met de klacht van de Stichting Alcoholpreventie (STAP) over een reclamespotje van Bavaria bier. STAP was gestruikeld over een reclamefilmpje waarin weerman Piet Paulusma een grote hoeveelheid bier in zijn winkelwagentje laadt, “omdat het de volgende dag mooi weer zou worden”. Dat is te weinig terughoudend, zo oordeelde de commissie. Overigens is de commissie het niet met alle klachten van STAP eens: “Paulusma schaft bier aan, hij drinkt het niet.”
 • Radioverslaggever Hans van Vliet van Radio Rijnmond heeft dinsdag van zijn hoofdredacteur L.Borst een uitbrander gekregen voor een grap over kerstversiering in café De Hemel in Volendam.Van Vliet maakte de gewraakte opmerking tijdens een verslag van de wedstrijd Volendam-Feyenoord. De commentator zei,nadat een bel voor een wissel was afgegaan,dat het teken werd gegeven voor het ophangen van de kerstversiering in café De Hemel. Volgens zijn hoofdredacteur was Van Vliet waarschijnlijk geïrriteerd geraakt,omdat het geluid door zijn verslag heen liep.”Het leek op een kerstgeluid,een soort geluid dat de arreslee maakt.”Van Vliet heeft dinsdag zijn excuses gemaakt op Radio Rijnmond. (NOStt)
 • Uitgeverij Tirions boek met Cruijff-foto’s van Guus de Jong mag niet verder worden verspreid, maar de 3000 exemplaren die al in de winkel liggen, hoeven niet te worden teruggehaald. Dat besliste de rechter in Utrecht dinsdag in het kort geding dat de supportersvereniging van Ajax had aangespannen, die ooit het auteursrecht van de foto’s had gekocht. De uitgever meende dat de fotograaf desondanks de foto’s in een boek mocht laten publiceren. In een ander kort geding, dat Cruijff zelf aanspande op grond van het portret- en merkenrecht, is de ex-voetballer in het ongelijk gesteld. Cruijff is zelf betrokken bij een fotoboek van een andere uitgever. (ANP)
 • Persbericht: Peter Mulder is benoemd tot Sales Manager bij Radio 538. Hij volgt René Zeedijk op die per 1 januari bij Talpa Radio International aan de slag gaat. Mulder (32) is zijn carrière in 1995 gestart op de salesafdeling van Radio 538. Vervolgens maakte hij een uitstap naar The Box als Sales Manager en als Station Manager bij een regionaal commercieel radiostation. In 2000 keerde hij terug bij Radio 538 waar hij tot op heden actief was als Senior Account Manager en plaatsvervangend Sales Manager. Nico Kreuning, Commercieel Directeur Radio 538: “Ik werk al jaren met Peter Mulder en ken hem als een hardwerkende intelligente collega met een enorm hart voor de zaak. Ik ben ervan overtuigd dat hij deze functie zeer goed zal invullen. De juiste man op de juiste plek!”
 • Erik van der Schaft, zowel directeur van de Amsterdamse stadszender AT5 als van de lokale tv- en radio-omroep Salto, stapt vervroegd op bij Salto na ‘ernstige bedreigingen’ door een groepje jongens dat hem afgelopen weekend thuis opzocht. De bedreigingen vloeien waarschijnlijk voort uit een vechtpartijtje tweeënhalve week geleden in een Salto-studio waar de Stedelijke Marokkaanse Raad (SMR) een radio-uitzending verzorgde. Van der Schaft heeft aangifte gedaan. De Stedelijke Marokkaanse Raad beweert overigens dat Van der Schaft de bedreigingen heeft verzonnen vanwege een ruzie met een SMR-medewerker. Lees verder
 • SBS Broadcasting heeft over het derde kwartaal van dit jaar een nettowinst geboekt van 20 miljoen euro. In dezelfde periode van het vorig jaar lag dit nog op nettoverlies van ruim 18,2 miljoen euro, aldus het Scandinavische tv- en radiobedrijf dinsdag nabeurs. Het resultaat over het derde kwartaal van dit jaar is inclusief een investeringswinst (non-cash) van 30,2 miljoen euro.
 • Limburgers in de buitengebieden zijn blij dat L1-televisie binnenkort bij wijze van proef via de satelliet te ontvangen is. Dat blijkt uit het grote aantal reacties dat bij L1 binnenkomt en een korte rondgang door de provincie. Ook mensen van buiten de provincie hebben inmiddels enthousiast gereageerd op het nieuws. De proef begint in december en duurt 2 maanden. L1 houdt de proef samen met het satelliet-bedrijf Astra. L1 is daarmee de eerste regionale omroep die via de satelliet te ontvangen is in heel Europa. De frequentie is inmiddels ook bekend: Astra – 12.226 GHz H, Symb.Rate 27.500 FEC 3/4 (via David de Jong)
 • Veronica zendt vanaf dinsdag 25 november het programma ‘De Eerste Keer’ uit. Hierin vertellen bn’ers over hun eerste ervaringen op het gebied van seks, liefde en andere zaken. In de Veronicagids staat te lezen dat onder andere Sander Foppele, Gerard Joling Ellen ten Damme en Robine van der Meer langskomen in het nieuwe programma. Alle gasten nemen foto’s of een video mee om hun verhalen te illustreren. (Sterrenbeurs)
 • Presentator Martijn Krabbé vindt dat zijn leven op dit moment zo stabiel is, dat het wel weer eens tijd is voor chaos. Dit zegt hij in Veronica Magazine. Dat zou hij bijvoorbeeld kunnen doen door zijn werk voor de televisie – op dit moment presenteert hij ‘In Holland staat een Huis’ en ‘De Perfecte Partner’ – even te laten voor wat het is en zich weer te richten op radio. In een interview met de tv-gids zegt hij: “Mij kan op dit moment niets gebeuren. Het is dus weer tijd om de chaos in te gaan!” Hoe? “Ik ben in gesprek met een radiostation om weer radio te gaan maken. Stel je voor dat ik in januari een ochtendshow zou gaan maken, dan staat alles weer op z’n kop. Dan voel ik me weer jong!” En serieus is hij: “Ik vind dat Edwin Evers meer concurrentie verdient. Het is echt aan het jeuken.” Daarmee geeft hij in elk geval aan niet in gesprek te zijn met Radio 538. Krabbé is al even in de picture geweest bij Noordzee 100.7 FM. Daar zou hij de vakantie opvangen van Gordon, maar dat is op het laatste moment niet doorgegaan. (sterrenbeurs)
 • Op zaterdag 8 november heeft een opsporingsambtenaar van Agentschap Telecom een einde weten te maken aan een storing op een van de frequenties van de luchtverkeersleiding in Eelde. De verkeersleiding meldde aan het eind van de middag een ernstige storing op het communicatiekanaal. Dit is ook het kanaal van de traumahelikopter van het Academisch Ziekenhuis Groningen. De storing was dusdanig dat als de traumahelikopter ingezet moest worden, deze uit zou moeten wijken naar een noodfrequentie om te communiceren met de grond. De uiteindelijke boosdoener bleek een illegale zender in Klazienaveen te zijn. Uit het bezoek van de ambtenaar aan de illegale zender bleek dat de zender zich van geen kwaad bewust was. De apparatuur is in beslag genomen en de eigenaar is een boete opgelegd. (Agentschap Telecom)
 • Ouderen en chronisch zieken in de Achterhoek kunnen vanaf 18 november een verpleegkundige consulteren via hun eigen televisietoestel. Onder de naam CamCare gaat thuiszorgorganisatie Sensire een live-verbinding tussen hulpbehoevende en hulpverlener aanbieden. Zorgverzekeraar Amicon financiert het project. “De communicatie verloopt via een ISDN-verbinding. Het project is uniek in Europa”, aldus woordvoerster P. Bouman. Met een simpele druk op de knop kunnen ouderen direct contact leggen met een verpleegkundige. De thuiszorgorganisatie verwacht dat met name ouderen en chronisch zieken veel gebruik gaan maken van CamCare. “Het televisieconsult heeft grote voordelen. Het is veilig en een uitstekende manier om zorgvragen beantwoord te krijgen zonder te reizen.” (AG)
 • Het Stimuleringsfonds Culturele Omroepproducties (Stifo) heeft het Commissariaat voor de Media gevraagd onderzoek te doen naar de subsidieaanvragen van de publieke omroepen. Volgens Stifo ontduiken de omroepen de regels om subsidie van het fonds te verkrijgen. Dat bevestigde een woordvoerder van het fonds dinsdagmiddag. Het Commissariaat voor de Media is de toezichthouder voor de omroepen. Volgens het fonds zijn producenten en scenarioschrijvers de afgelopen jaren meerdere malen door omroepen onder druk gezet om de subsidievoorwaarden te ontduiken. Een van de belangrijkste voorwaarden voor een Stifo-subsidie is dat een omroep zelf een deel van de productiekosten moet betalen. Het Stifo krijgt zijn geld van het ministerie van OC&W en deelt subsidies uit aan culturele radio- en televisieproducties, die door de publieke omroepen worden uitgezonden. In 2002 had het fonds 15 miljoen euro voor deze producties ontvangen. (A2)
 • Het portaal van de publieke omroep, Omroep.nl, kreeg in oktober 2003 8,7 miljoen sitebezoeken met 41,9 miljoen pageviews. Dat is ruim een derde meer dan een jaar terug. De publieke omroep zegt een forse stijging te zien in het gebruik van zijn sites. Het aantal bezoeken steeg, vergeleken met vorig jaar, met 36 procent tot 8,7 miljoen. De stijging is niet toe te wijzen aan een omroep of site in het bijzonder, maar geldt voor de volle breedte van het portaal.

RADIO 10 FM WORDT WEER RADIO 10 GOLD

De commerciele radiozender Radio 10 FM zal vanaf 1 december weer verder gaan onder de naam Radio 10 Gold. “De reden voor de wijziging in Radio 10 Gold is eigenlijk een hele simpele. De naam Radio 10 Gold heeft alles in zich en heeft tevens de uitstraling van een echte gouwe ouwe zender. Bovendien kent iedereen de naam al uit het verleden, met de positieve associatie die daarbij hoort: de grootste hits, de meeste prijzen en natuurlijk gezelligheid”, aldus Erik de Zwart, directeur Talpa Radio International, de moedermaatschappij van Radio 10 FM in een persbericht.Programmadirecteur Tom Mulder zegt over Radio 10 Gold:’ De nadruk op de zender en in alles wat we doen, zal weer komen te liggen bij het oude ‘Gold’-gevoel. Lekkere gouwe ouwe muziek, gezelligheid, leuke acties en prijzen. De luisteraar staat bij ons centraal en we zullen er alles aan doen om het ze naar hun zin te maken.’ Radio 10 Gold draait als enige, èchte Gouwe Ouwe zender de allergrootste hits van toen en richt zich op de volwassen luisteraar. Onder andere met Rock ’n Roll, de Seventies, Soul, Disco en de dj’s Tom Mulder, Dave Donkervoort, Jos van Heerden, Rene Verkerk, Marc de Brouwer, Thorvald de Geus en Peter Holland. Meer informatie: www.radio10gold.nl

KORT NIEUWS 

 • Eén studio van waaruit alle programma’s van Radio 1 worden uitgezonden biedt de beste oplossing voor een adequate nieuwsvoorziening op deze zender. Dat concludeert de werkgroep ‘Breaking News Radio 1′. In deze werkgroep zitten diverse prominente omroepmedewerkers die de afgelopen maanden de toekomst van Radio 1 onder de loep namen. Als programma’s uit één studio komen dan kan de zender sneller inspelen op opkomend nieuws en zijn er ook meer waarborgen dat de diverse programma’s beter op elkaar inspelen, zo legde zendercoördinator J. Westerhof van Radio 1 maandag uit. Maar of het ook tot zo’n enkele studio komt is nog niet zeker.
 • Kabelbedrijf UPC is gestart met een elektronische tv-gids voor het analoge televisiepakket als onderdeel van het vernieuwde Info kanaal. In de elektronische tv-gids vinden zij de programmagegevens van twintig analoge tv-zenders die in meeste UPC regio’s worden doorgegeven. Afwisselend toont het vernieuwde UPC Infokanaal programmagegevens (Nu op tv; Straks op tv), de eerstvolgende films, live mozaïekbeelden van de verschillende tv-zenders (6 kanalen tegelijk) en consumenteninformatie, onder andere via teletekst. De lay-out van het kanaal is bovendien aangepast aan de nieuwe huisstijl van het kabelbedrijf. Klanten in de regio Rotterdam kunnen over enkele weken beschikken over de elektronische tv-gids. (Broadband TV Nieuws)
 • De commerciële zenders hadden in week 45 opgeteld een marktaandeel van 42 procent, de publieke zenders kwamen uit op een gezamenlijk aandeel van 35,9. De HMG zenders scoorden samen 26,4 procent: RTL4 17,1 RTL5 4,4 en Yorin 4,9. De SBS-zenders hadden samen 15,6. SBS6 8,2, Net5 4,7 en Veronica 2,7. Studio Sport was weer het best bekeken programma. Naar de uitzending van gisteravond 19.00 uur keken ruim 3,3 miljoen mensen. Baantjer trok 3,1 miljoen kijkers, gevolgd door Kopspijkers met 2,9 miljoen en de voetbalwedstrijden Celta de Vigo-Ajax (2,68 miljoen) en PSV- AEK Athene (2,65 miljoen). De terugkeer van ‘All you need is love’ afgelopen zaterdag lijkt een succes met bijna 1,5 miljoen kijkers. Tegelijkertijd was op RTL4 de Carlo & Irene Show te zien wat nog maar 731.000 kijkers had. Een week gelden was dat nog 1 miljoen. Naar de eerste show keken zelfs 1.3 miljoen mensen. (Adformatie)
 • Het is al enige tijd stil rond de voorgenomen verkoop van de bezittingen van Canal+ in de Benelux aan drie verschillende partijen. De Waalse operatie zou gaan naar een consortium geleid door Deficom, de Vlaamse naar Telenet en het Nederlandse bezit naar UPC. Op dit moment buigt de Europese Commissie zich over de verkoop en met name Vlaanderen en Nederland vormen een probleem. In beide gevallen zou de abonnee-tv aanbieder gaan naar een enkele partij die dan de enige aanbieder van abonnee-tv op het gebied van sport en films zou zijn. Een ander probleem voor Nederland zou kunnen zijn dat UPC in twee van de drie infrastructuren een groot belang zou hebben: de kabel en de digitale satelliet via Canal Digitaal.Ook zou UPC een aandeel, ook al is dat bijzonder klein, krijgen in de derde infrastructuur, DVB-T via Digitenne. Op dit moment geeft geen van de betrokken partijen commentaar op deze ‘speculatieve berichten’. (Broadband TV Nieuws)

L1 TV VANAF DECEMBER OOK VIA SATELLIET

L1 Televisie is vanaf december ook via de satelliet te ontvangen. Dat betekent dat vanaf dat moment ook mensen in het buitengebied van Limburg en in het buitenland L1 TV kunnen ontvangen. Het gaat om een proef van twee maanden. L1 voert de proef uit in samenwerking met het satellietbedrijf Astra. Dat bedrijf kwam met het initiatief om regionale omroepen op proef door te geven via de satelliet. Dat is mogelijk sinds een aanpassing van de mediawet. L1 is de eerste regionale omroep die via de satelliet te ontvangen is in heel Europa. Details over de startdatum en frequentie zijn pas later bekend. (L1/RP)

KORT NIEUWS

 • De Nederlandse Moslimraad (NMR) heeft het bestuur van de Nederlandse Moslim Omroep (NMO) per 1 november na zijn zittingstermijn van twee jaar naar huis gestuurd. De NMR, die de zendmachtiging voor de moslimgemeenschap beheert, vindt dat het omroepbestuur zich slecht van zijn taak heeft gekweten. Dat heeft voorzitter D. Maddoe van de NMR maandag gezegd. Secretaris A. Mohamedajoeb van de NMO beweert echter dat het NMO-bestuur zelf geen tweede zittingstermijn wil uit onvrede over het functioneren van directeur F. William. Die zou taken die het bestuur hem had opgedragen, niet hebben uitgevoerd en meermalen hebben geweigerd het bestuur te informeren. Volgens Maddoe heeft het NMO-bestuur ,,absoluut geen beleid gevoerd”. Het heeft niets terecht gebracht van tien beleidspunten die het van de NMR had meegekregen. ,,Het bestuur heeft in twee jaar tijd zelfs geen programmaraad kunnen oprichten.” Andere beleidspunten zijn meer programma’s voor jongeren, het inspelen op de actualiteit in de programma’s en het gebruik van nieuwe media. (Antenne2)
 • De Reclame Code Commissie heeft veel klachten ontvangen over een spotje van de Nationale Hoorstichting. In de spot wordt een slechthorende passagier bij het uitstappen uit de auto overreden door een langsrazende vrachtwagen. Zondag was de spot, waarin kijkers worden aangespoord een gehoortest te doen, voor het laatst te zien. Kijkers noemen het filmpje “schokkend, kwetsend en smakeloos”, aldus de commissie die op 25 november een zitting houdt. De Gehoorstichting vindt haar eerste spotje niet kwetsend, wel indringend. (Essent)
 • Maandag 3 november heeft de programmaraad Brabant Midden Zuid, die adviseert voor de gemeenten Goirle, Gilze-Rijen, Oisterwijk, Waalwijk, Dongen, Loon op Zand en Tilburg haar tv- en radioadvies uitgebracht. De belangrijkste wijzigingen waren dat Rai Uno weer in het standaardpakket werd opgenomen ten koste van RTL +. In de zaal waren vele aanhangers van Rai Uno aanwezig die voor de zenders pleitten. In het radioadvies werd YAM geadviseerd ten koste van WDR 3 en werd ook RTL FM in plaats van Country FM en Veronica in plaats van Radio Nationaal geadviseeerd. Daarnaast werd het verzoek gedaan om BBC 3 op het preview kanaal van Essent te zetten. Het advies is een voorlopig advies van de programmaraad. (Kabelraden.nl)
 • Muziekzender The BOX dreigt in de regio NOP/ IJsselland/Zuid Drenthe per 1 januari a.s. van de kabel te verdwijnen. Het TV-station is sinds 1 juli dit jaar op het previewkanaal van Essent Noord in de omgeving Deventer en Zwolle te ontvangen. De kabelmaatschappij is voornemens de doorgifte van The BOX te staken. Als gevolg van deze situatie houden fans van de muziekzender komende week een handtekeningenactie in Zwolle, Meppel, Emmeloord en Deventer. Er zal tegelijkertijd een beroep worden gedaan op verschillende bekende Nederlanders om deze actie te ondersteunen. Via de site www.theboxopdekabel.nl kan men sinds een aantal weken een stem achterlaten voor het behoud van The BOX in regio IJsselland. Enkele duizenden sympathisanten hebben hier inmiddels een handtekening achtergelaten. Op donderdag 13 november a.s. volgt hiervan een symbolische overhandiging aan Essent door The BOX-directeur Rachel Gómez Y Maseland in de vorm van heliumballonnen. Voor elke proteststem zal een heliumballon worden gevuld onder het motto: Houd The BOX in de lucht in de regio IJsselland. (Kabelraden.nl)
 • Even zag het er naar uit dat de Casema het signaal van Amstelveen Lokaal niet meer door wilde geven via de kabel, daar zij er vanuit gingen dat AVL op dat moment illegaal zou uitzenden. Echter verlenging van de zendmachtiging is inmiddels in behandeling bij het Commissariaat van de Media. Het eventueel definitief verbieden van uitzendingen kan alleen door het Agentschap Telecom, welke gaat over uitzendingen via de ether frequenties, gedaan worden. Deze heeft inmiddels laten weten geen enkele intentie te hebben om actie tegen AVL te gaan ondernemen. Er zou een vreemde situatie ontstaan wanneer AVL wel via de ether maar niet meer via de kabel te horen zou zijn, aldus Amstelveen Lokaal. Nadat Casema contact heeft gehad met Agentschap Telecom en daarna met Commissariaat van de media, heeft Casema besloten dat zij het signaal gewoon zullen blijven doorzenden via de kabel.
 • De geplande uitzendlocatie’s na de verdeling van etherfrequenties in Nederland heeft zo hier en daar toch al de nodige problemen opgeleverd en daar komt nu dus weer een probleempje bij voor het Agentschap Telecom (AT) in Groningen. Namelijk Radio 8 FM heeft naast de frequenties in Brabant er ook een toegewezen gekregen in het Midden Limburgse Weert op 95,2 Mhz met een vermogen van 500 watt. Daar het voor de zender totaal niet interessant is om in dit gebied uit te zenden omdat er geen directe aansluiting is met Brabant en omdat er al dekking is door Radio Limburg, heeft men nu een aanvraag ingediend bij AT om de zender meer richting Brabant te mogen verplaatsen. Of er door ambtenaren van AT een passende oplossing komt is vooralsnog onduidelijk. (RP/PMP)
 • Piet Hein Donner, CDA-minister van justitie, vindt satirische programma’s waarin het koningshuis belachelijk wordt gemaakt ongepast. Dat heeft de minister zondag in het televisieprogramma Buitenhof gezegd. De bewindsman vindt dat er in de programma’s een onjuist beeld van het koningshuis wordt geschetst. Vrijdag liet minister president Jan Peter Balkenende zich ook al negatief uit over satirische programma’s. Hij doelde voornamelijk op Egoland, het programma van BNN, waarin een parodie van de koningin te zien is. (Novum)
 • All you need is love, waarvan zaterdag de eerste aflevering in een nieuwe reeks werd uitgezonden, trok 1.488.000 kijkers. Voor Lotto Weekend Miljonairs, ook gepresenteerd door Robert ten Brink, bleven nog eens ruim 1,2 miljoen mensen thuis. All you need… werd om 21.00 op SBS6 uitgezonden. Tegelijkertijd was op RTL4 de Carlo & Irene Show te zien. Die trok 731.000 kijkers. Naar Het gevoel van… de lach, dat in het teken stond van de CliniClowns, keken 520.000 mensen. Ook deze show startte om 21.00, op Nederland 1. Albert Verlinde had met zijn talkshow AV NU 677.000 kijkers. Het grote kijkcijferkanon van de zaterdagavond was Kopspijkers. Bijna 2,9 miljoen mensen bleven thuis voor het programma van Jack Spijkerman. (sterrenbeurs)
 • NCRV-voorzitter Klop wil dat Ad ‘s-Gravesande zijn excuses aanbiedt voor zijn recente opmerkingen over de publieke omroep. De programmadirecteur van de AVRO zei onlangs op persoonlijke titel dat de AVRO ‘desnoods’ opgeheven moet worden, als dat in het belang van het publieke bestel is. Klop vindt het verkeerd dat de discussie over de openbare omroep in het openbaar wordt gevoerd: “Ik ben ongelukkig met de gang van zaken en verwacht dat hij excuses aanbiedt.” (Antenne2)
 • De openbaar aanklager in Italië heeft het onderzoek naar de minister-president Silvio Berlusconi uitgebreid. Berlusconi wordt ervan verdacht in de jaren ’90 frauduleuze TV-deals te hebben gesloten met een Amerikaans bedrijf. Naast boekhoud- en belastingfraude wordt hem nu ook verduistering ten laste gelegd. Advocaat Niccolo Ghedini verzet zich niet tegen het onderzoek, omdat hij ervan uit gaat dat Berlusconi onschuldig zal blijken. (Antenne2)
 • De topambtenaar van justitie die in verband is gebracht met seksueel misbruik van minderjarigen in het Eindhovense Anne Frankplantsoen, sleept het NOS-Journaal voor de Raad voor de Journalistiek. Hoewel de publieksbladen Panorama en de Gay Krant hun beschuldigingen hebben ingetrokken, heeft het Journaal op 5 november toch gesuggereerd dat de ambtenaar seks heeft gehad met minderjaringen, zei zijn advocaat mr. H. Knijff vrijdag. Volgens het NOS-Journaal heeft de topambtenaar in een gesprek met Panorama en de Gay Krant gezegd dat hij contact heeft gehad met jonge mannen. ‘Achter gesloten deuren heeft hij toegegeven dat hij seks heeft gehad met jonge mannen en dat hij niet altijd vroeg hoe oud ze waren,’ citeert de advocaat het NOS-Journaal. Volgens Knijff is er sprake van onzorgvuldige journalistiek. De suggestie van contact met minderjarigen noemt hij grievend. (Volkskrant)
 • Ben Knapen (raad van bestuur PCM Uitgevers) gaat bemiddelen in de impasse over de samenstelling van de actualiteitenrubrieken op Nederland 1 en 2. Dat bracht de raad van bestuur van Publieke Omroep (PO) vrijdag naar buiten. In Hilversum bestaat al enige tijd discussie over de redactiesamenstelling van de rubrieken Netwerk (Ned. 1, AVRO/KRO/NCRV) en Twee Vandaag (Ned. 2, TROS/EO). Die discussie is ontstaan omdat de omroepen AVRO en EO primair zijn gaan uitzenden op een ander net: de EO ging naar Nederland 1, de AVRO maakte de omgekeerde beweging naar Nederland 2. De zender waarop een omroep het meest uitzendt wordt in Hilversum een ’thuisnet’ genoemd. (ANP)
 • De Cock en de moord op de clown, de honderste aflevering van Baantjer, werd vrijdag door 3.116.000 mensen bekeken. Ook de eerste aflevering van een nieuwe reeks Pulse, de talkshow van Reinout Oerlemans, deed het goed. Pulse had ruim 1,7 miljoen kijkers vrijdagavond. Baantjer brak net niet het eigen kijkcijferrecord van 24 oktober jl., toen er 3.144.000 mensen naar hoofdrolspelers Piet Römer en Victor Reinier keken. De talkshow Barend en Van Dorp, met onder meer Katja Schuurman als gast, kon vrijdagavond rekenen op iets meer dan een miljoen kijkers. (Sterrenbeurs)
 • Het Commissariaat voor de Media heeft een advies uitgebracht over de meerjarenbegroting publieke omroep 2004-2008. De complete brief aan de Staatssecretaris staat als pdf-bestand op de site van het Commissariaat: http://www.cvdm.nl/documents/mjb2004.pdf
 • Op 30 oktober was er een eerste succesvolle test van Vlaanderen Interactief. Dit proefproject legt de basis voor digitale televisie in Vlaanderen. Bij de start van “Expeditie Robinson” op VT4 konden testkijkers voor ’t eerst interactief tv-kijken. Ze konden kiezen voor twee videostreams die normaal niet te zien zijn. Met aangepaste apparatuur konden ze extra beelden opvragen en actief deelnemen. Vlaanderen Interactief werd opgestart door minister Van Mechelen met topmensen van VRT, VTM, VT4, Telenet en Electrabel. (VRT)
 • Van de Vlamingen die naar de radio luisteren, luistert ruim 30% ook naar lokale radiozenders. Dat blijkt uit een onderzoek in het Leuvense, uitgevoerd door twee EHSAL-studenten. Bij de favoriete zenders scoort Radio Donna het best met 27,1%, gevolgd door Radio 2 met 24,4%, Radio 1 met 15,8%, Studio Brussel met 15,3 % en Q-Music met 7,7%. Klara en 4 FM halen 2%. Bij de kleine lokale zenders is in de regio Leuven RGR de populairste met 1,52% en Contact is tweede met 1,14%. Radio Mango wordt door 0,82% van de groep beluisterd en Utopia haalt 0,65%. (VRT)
 • Premier Balkenende stoort zich aan het tv-programma Egoland van BNN en aan het toneelstuk ‘Landgenoten,Beatrix spreekt’.Daarin worden de koningin en andere leden van het Koninklijk Huis woorden in de mond gelegd. Balkenende denkt dat dit hun imago kan schaden. Het gaat volgens hem om verzinsels en halve waarheden,waartegen zij zich niet kunnen verweren.Het kabinet overweegt geen juridische stappen,maar wil wel een discussie over wat wel en niet kan. Balkenende heeft er geen bezwaar tegen dat leden van het Koninklijk Huis onderwerp zijn van satire,zoals bij het VARA-televisieprogramma Kopspijkers. (ANP/NOS)
 • De Bauers, de reallife serie rondom zanger Frans Bauer, had donderdagavond ruim 2,1 miljoen kijkers. De RTL4-show is hiermee het best bekeken programma donderdag. De voetbalwedstrijd tussen Feyenoord en Teplice trok ruim 1,9 miljoen kijkers. De UEFA-Cupontmoeting werd op dezelfde tijd uitgezonden als De Bauers. De uitreiking van de MTV Music Awards donderdagavond kon weinigen boeien, naar de uitzending keken 59.000 mensen. Er was naast De Bauers overigens geen enkel ander tv-programma dat meer dan 2 miljoen kijkers had donderdag. (Sterrenbeurs)
 • NOS nieuwslezer Jurgen van den Berg presenteert met ingang van 1 januari 2004 het ochtendprogramma op RTL FM. Dat heeft RadioFreak zojuist bevestigd gekregen. Van den Berg is op dit moment regelmatig te horen als nieuwslezer bij het 3FM-Nieuws en ook invalpresentator van het Radio 1 Journaal. Deze werkzaamheden zal hij neerleggen. Van den Berg heeft al ervaring in de ochtend, zo was Jurgen een tijdlang vaste invaller bij het ochtendprogramma ‘Ontbijtradio’ op Radio 2. RTL FM kondigde in oktober al aan dat het huidige ochtendprogramma met nieuwslezers Jan de Hoop en Jeroen Latijnhouwers maar van tijdelijke aard zou zijn. Zij worden dus vervangen.
 • Veronica-DJ Michiel Veenstra bericht via zijn weblog dat het ochtendprogramma ‘Ook Goeiemorgen’ met Adam Curry ‘and the crew’ tenminste doorgaat tot eind 2003.
 • Marokkaanse jongeren kijken opvallend veel Nederlandse televisie. Een onderzoek uitgevoerd door Foquz Etnomarketing onder honderdtachtig Marokkaanse jongens en meisjes laat zien dat zij per week gemiddeld achttien uur per week voor de buis zitten en dan vooral kijken naar RTL 4 (57,1 procent), Yorin (55,6 procent MTV (55,6 procent) en TMF (57,1 procent). Iets meer dan de helft van de ondervraagde jongens kijkt bovendien naar het 8 uur-Journaal, terwijl 27 procent van hen aangeeft Netwerk te kijken. Bij de Marokkaanse meisjes is Het Lagerhuis favoriet: 56,6 procent van hen kijkt naar dit VARA-programma. Programma’s gericht op allochtonen worden door relatief weinig Marokkaanse jongeren bekeken. Slechts 31,7 procent zegt de televisie hiervoor aan te zetten. Programma’s voor allochtonen op Radio 747 AM zijn ronduit impopulair: slechts 0,8 procent van de jongeren zegt ernaar te luisteren (Mira via Spreekbuis)
 • Persbericht: Op 17 november 2003 wijzigen de frequenties van RTL 5, TMF, Duitsland 1 (ARD) en het Etalagekanaal in de gemeente Utrecht. Deze wijzigingen houden direct verband met de introductie van een nieuw signaal in de ether, het zogenaamde Digital Video Broadcasting – Terrestrial (DVB-T). Dit nieuwe signaal kan storing (interferentie) geven op het televisiebeeld. Casema heeft daarom besloten de frequenties van bovenstaande zenders te wijzigen. RTL 5 is vanaf 17 november te vinden op kanaal 54+ (737,25 MHz). TMF verhuist die dag naar kanaal 67+ (840,25 MHz), Duitsland 1 (ARD) naar kanaal 26 (511,25 MHz) en het Etalagekanaal naar kanaal 21 (471,25 MHz). Hoewel DVB-T niet stoort op het kabelnet van Casema, kan het wel storing (interferentie) veroorzaken op het televisiebeeld. Veel kabelaansluitsnoeren die in huis worden gebruikt, bieden namelijk niet voldoende bescherming tegen straling van buitenaf. Om te voorkomen dat klanten hun kabelaansluitsnoeren moeten vervangen, verplaatst Casema op voorhand de zenders naar een andere frequenties zodat klanten ongestoord naar deze zenders kunnen blijven kijken. (Casema)
 • Persbericht: Vanaf maandag 1 december zal OOR’s Moordlijst wekelijks worden uitgezonden op het alternatieve radiostation Kink FM. Isabelle Brinkman, voorheen prominent VJ en DJ, gaat de presentatie op zich nemen. ‘Ik vind het heerlijk om weer radio te maken, zeker bij Kink, en bezig te zijn met goede muziek. Ik heb er erg veel zin in,’ aldus Isabelle. De Moordlijst zal in het vervolg op maandagavond tussen acht en tien te beluisteren zijn. De Moordlijst is gestart in 1990 door OOR, VPRO en Onrust TV. Naast de publicatie van de lijst in OOR, is deze 13 jaar lang wekelijks bij de VPRO uitgezonden. Bij de vernieuwde programmering op 3FM heeft de VPRO onlangs de samenwerking met OOR stopgezet. Inmiddels heeft OOR in Kink FM een nieuwe partner gevonden. Kink FM zal vanaf 1 december met een volledig nieuwe programmering aanvangen. De succesvolle Moordlijst, een initiatief van OOR om de alternatieve en vernieuwende popmuziek te ondersteunen, zal de basis worden van een nieuw alternatief muziekplatform. (KINK)

COMMERCIELE REGIOFREQUENTIES IN VLAANDEREN VERDEELD

Vandaag is in Vlaanderen de uitslag van de verdeling van de regionale commerciële omroepen bekend gemaakt. Dit bericht de website van FM Radio. In elke provincie is een commerciële omroep verdeeld. In West-Vlaanderen is het pakket toegekend aan NV Prometheus. In Oost-Vlaanderen is VZW Radio Gent ‘de gelukkige’. Het frequentiepaket in Antewerpen en omgeving is toegekend aan de Antwerpse Radio NV. In Limburg is het pakket verdeeld aan Facta Media. ‘Vrije Golf’ heeft het pakket verkregen in Vlaams-Brabant en Brussel. 

KORT NIEUWS

 • VRT-presentator Jo De Poorter en VTM gaan de komende drie jaar samenwerken. Beide partijen hebben vrijdagmiddag een overeenkomst gesloten, zo meldt VTM. Jo De Poorter gaat exclusief voor de commerciële omroep werken. De lopende Canvas-reeks “De tekstbaronnen” wordt wel eerst afgewerkt. Jo De Poorter zal volgend jaar voor VTM o.m. de Vlaamse versie van “Kopspijkers” presenteren. De radio- en televisiepresentator was tot nog toe medewerker bij de VRT, VT4, de Antwerpse regionale ATV en bij RTL in Nederland. (VRT)
 • Regionale Omroep: bruggenbouwer of onruststoker? Over die vraag gaat een symposium op 14 november in het Utrechtse provinciehuis. Hoe gaat het eigenlijk met Utrechts eigen omroep, RTV Utrecht? En is er eigenlijk wel geld voor fraaie vergezichten? Lees verder UPC heeft de internetrechten verworven voor uitzendingen van de wedstrijden van de UEFA Champions League in Nederland, zo meldde het kabelbedrijf vrijdag. In juli bemachtigde UPC, naast de NOS, al de rechten voor tv-uitzendingen van de wedstrijden tot 2006. Klanten van UPC’s internetdienst Chello kunnen de wedstrijden anaf vrijdag gratis bekijken. Of eigenlijk terugkijken, want UPC verwacht vooral een extra service te kunnen bieden aan voetbalfans die de live-uitzending van een wedstrijd op tv hebben gemist. (ANP)
 • De Amerikaanse zanger Justin Timberlake heeft gisteravond drie prijzen in de wacht gesleept tijdens de tiende MTV Europe Music Awards in Edinburgh. Dat was in de categorieën beste popartiest, beste album en beste mannelijke artiest. Zangeres Beyoncé Knowles won de prijzen voor beste R&B-artiest en voor de beste song (‘Crazy in love’). De Nederlandse dj Tiësto scoorde ook weer. In de categorie ‘best Dutch act’ trok hij aan het langste eind. Daarmee liet hij concurrenten Beef, Bløf, Junkie XL en Kane achter zich. Omdat de dj in Amerika verblijft, werd een filmpje van hem vertoond. (HC)

CASEMA STAAKT DOORGIFTE LOKALE OMROEP AMSTELVEEN

Met ingang van morgen staakt de kabelmaatschappij Casema in Amstelveen de doorgifte van de uitzendingen van de lokale omroep Amstelveen Lokaal. Casema gaat over tot deze actie omdat de omroep niet meer beschikt over een uitzendlicentie. Deze website berichtte vorige week over het ontbreken van uitzendlicentie bij Amstelveen Lokaal.Deze uitzendlicentie is begin oktober verlopen. Amstelveen Lokaal heeft echter pas medio oktober een nieuwe uitzendlicentie aangevraagd bij het Commissariaat voor de Media. Casema mag geen radiozenders doorgeven die niet beschikken over een uitzendlicentie. Daarom zal de doorgifte van Amstelveen Lokaal (102,8 MHz) morgen worden stopgezet. Het is onduidelijk of het stopzetten van de kabeldoorgifte ook gevolgen heeft voor de etheruitzendingen van Amstelveen Lokaal (107,2 MHz.).

VAN INKEL EIST ONTBINDING CONTRACT

Dj Jeroen van Inkel stapt naar de rechter om zijn arbeidscontract met werkgever Radio 538 te ontbinden. De presentator van het late-middagprogramma bij 538 wil graag de ochtendshow gaan presenteren bij concurrent Radio Veronica, maar 538 houdt hem vooralsnog aan zijn contract.Van Inkel zit al anderhalve week niet meer achter de 538-microfoon en heeft zich ziek gemeld, aldus een woordvoerster van het radiostation donderdag. Het kort geding dient op 18 november. (Volkskrant)

KORT NIEUWS

 • Burgerbelangen Amstelveen (BBA) roept Amstelveense kabelabonnees op hun digitale kabelontvangers van Casema NV massaal in te leveren bij de Kabelexploitant. BBA waarschuwt dat kabel abonnees per 1 januari 2004 waarschijnlijk 7,50 euro per maand in rekening wordt gebracht voor de huur van de digitale kabelontvanger. In de praktijk blijkt dat het geen meerwaarde biedt ten opzichte van het standaardpakket. BBA is van mening dat burgers zelf dienen te kiezen en vindt dat Casema een te dominante machtspositie heeft. Hoe en waar de decoder kan worden ingeleverd is onduidelijk. Het beste is om te kijken op de website http://eservice.casema.tv bellen naar 0900 8896 kan ook. (AVL)
 • Sinds afgelopen maandag 3 november is het stemgeluid van Karel van Kooten niet meer te horen op Radio Maastricht. Karel van Kooten presenteerde daar elke werkdag tussen 9 en 12 uur het programma “De tijd van je leven”. Waarom Van Kooten niet meer te horen is bij Radio Maastricht is niet bekend.
 • De Raad voor Cultuur vindt dat het televisieaanbod bij de publieke omroep flink moet verbeteren. De publieken moeten vooral meer dramaseries en films gaan uitzenden. Dat schrijft de raad in een advies aan staatssecretaris Van der Laan (Media). Een beter televisieaanbod moet zorgen voor een beter bereik onder jongeren, allochtonen en ‘ouders van nu’. De raad bepleit een gezamenlijk dramabeleid. Ieder jaar beoordeelt de Raad voor Cultuur de prestaties in het voorbije programmaseizoen. (essent)
 • De KRO gaat een externe commissie benoemen die gaat kijken of het beleid van de omroep wel ’transparant’ is. De commissie onderzoekt onder meer het integriteitsbeleid van de KRO, aldus een KRO-woordvoerster donderdag. Aanleiding voor het instellen van de commissie is een onderzoek van NRC Handelsblad waaruit zaterdag bleek dat familieleden en vrienden van omroepdirecteuren werkopdrachten ontvangen via hun contacten. De KRO-directie werd daarbij expliciet genoemd en diezelfde directie heeft nu tot het instellen van de commissie besloten. Als gevolg van het NRC-onderzoek bepleitte het Commissariaat voor de Media het invoeren van een omroepbrede gedragscode. ,,De mediawet moet worden aangescherpt zodat integriteitsschendingen bij publieke omroepen kunnen worden tegengegaan”, zo liet een woordvoerder van het commissariaat eerder weten. Ook staatssecretaris Van der Laan (Media, D66) voelt wel wat voor zo’n code. Wie in de KRO-commissie gaan zitten is nog niet bekend. Evenmin is al duidelijk wanneer de commissie moet rapporteren. (Utrechts Nieuwsblad)
 • Persbericht: Radio Alkmaar Lokaal is in Alkmaar bekender dan Radio Noord-Holland. Zestig procent van de Alkmaarders kent de lokale zender, 59 procent kent de regionale radiozender. Van de 27.000 Alkmaarders van 18 jaar en ouder (37% van de bevolking) die wel eens blijkt te luisteren naar lokale of regionale radiozenders, stemt 73% af op Radio Noord-Holland, 53% luistert (ook) wel eens naar Radio Alkmaar Lokaal. De commerciële stations die vanuit de regio uitzenden, Happy Radio en Radio Miranda, hebben een wisselend publiek uit respectievelijk 22% en 8% van de luisteraars van regiogebonden radio. Dit blijkt uit de omnibusenquête ‘Lokale en regionale radiozenders’ die is gemaakt door de gemeentelijke afdeling Onderzoek en Statistiek.
 • Dat Frans Bauer niet alleen scoort op TV met zijn reality-programma De Bauers en met zijn 10 uitverkochte concerten in Ahoy was allang bekend, maar hij is nu ook doorgedrongen tot de 1e plaats in de PartyHits Top 10. De titelsong van zijn programma kwam 2 weken geleden nieuw binnen op nr. 4 in genoemde lijst en is nu deze week doorgestegen tot de nr 1- positie! Daarmee is “Heb Je Even Voor Mij” dus de favoriete track in de Nederlandse discotheken, party-dj’s en op drive-in shows. Frans staat nu twee keer in de hitlijst, een keer in de Mega Top 50 op nr. 41 met ’n Ons Geluk en dus in de PartyHits Top 10 op 1e plaats. (Partyvision.nl)
 • TMF-discjockey Mental Theo ontkent dat hij in Maastricht een 17-jarig meisje heeft aangerand. De aanranding zou een maand geleden hebben plaatsgevonden in een nachtdancing in Maastricht. De bekende dj wordt ook verdacht van het uitdelen van een kopstoot. Mental Theo zat enkele uren in een politiecel. Hij zegt in De Telegraaf dat het om mensen gaat die bekende artiesten onderuit willen halen : ‘Ik heb geen dame aangeraakt. Er is zelfs geen meisje in de buurt geweest,’ aldus Mental Theo. (L 1 / RP)
 • De NOS wil mogelijk juridische maatregelen nemen naar aanleiding van een artikel afgelopen zaterdag in de Telegraaf. De kritiek van de NOS richt zich voornamelijk op advocaat Bernard Tomlow, die in het artikel harde uitspraken deed over de NOS. In een brief aan de Orde van Advocaten vraagt de NOS nu of de uitspraken van Tomlow conform de gedragsregels van die orde zijn, met name op het punt dat ”de advocaat zich dient te onthouden van het verstrekken van feitelijke gegevens waarvan hij behoort te weten dat deze onjuist zijn”. Ook meent de NOS dat Tomlow het belang van zijn cliënt heeft geschaad, door informatie naar buiten te brengen. Verder wil de NOS laten uitzoeken of de advocaat zich onnodig grievend heeft uitgelaten. (Telegraaf via Fokzine)
 • Hans Laroes reageert op de berichten in de Telegraaf over het NOS Journaal als “links bolwerk”: “Vanzelfsprekend schrik je je rot -wij van de redactie, maar onze kijkers ook- als De Telegraaf een artikel publiceert waarin het NOS-Journaal onder vuur wordt genomen. Want we zijn links, niet objectief, er heerst een angstklimaat en iedereen die goed is wordt weggewerkt. Dat is kort en goed de strekking. Natuurlijk wisten we dat het verhaal er aan zou komen. Natuurlijk, want de verslaggevers van De Telegraaf zijn ruim ontvangen; ze hebben uren hun stellingen kunnen voorleggen en overal antwoord op gekregen. Lees verder
 • Televisieman Max Appelboom is woensdag in zijn woonplaats Wilrijk in België overleden. De in Amsterdam geboren Appelboom is 79 jaar geworden. Dat heeft een vriend donderdag meegedeeld. Appelboom stond als producent aan de wieg van tv-toppers als Floris, Ti-Ta-Tovenaar en De Bereboot. Hij was ook actief in Hollywood, waar hij werkte met onder anderen de jonge Audrey Hepburn. De jood Appelboom was ook een Engelandvaarder en verdiende met zijn activiteiten tegen nazi-Duitsland Nederlandse, Engelse en Franse onderscheidingen. Hij was ook actief als beeldend kunstenaar. Appelboom wordt vrijdagmiddag begraven op de Joodse Bergraafplaats in Putten. (GPD)
 • De nieuwe zendinstallatie op de zendmast aan de Landmetersweg in De Schooten in De Helder is toch de oorzaak van de storingen van FM-frequenties. Dit heeft Nozema bekend gemaakt in een brief. Drie weken geleden heeft Nozema onderzoek laten verrichten in de buurt van de zendmast. Daaruit bleek inderdaad dat de uitgezonden radiosignalen van invloed zijn op de ontvangst van andere FM zenders. In een vorig artikel in deze krant werd dit nog door Nozema in twijfel getrokken. De maatschappij geeft in de brief aan dat het noodzakelijk is om ‘het ontwerp van de zendinstallatie te wijzigen’. Dit zal wel enige tijd in beslag nemen. Wijkbewoner J. van der Sommen, die de zaak aanhangig maakte, is blij dat hij binnenkort weer ‘normaal’ radio kan luisteren. ,,Ik heb mijn gelijk gekregen. De aanhouder wint en de wijk is binnenkort van de ruis af.” Lees verder
 • Z@ppelin, de kinderzender van de publieke omroep, trekt steeds minder jonge kijkers. Belangrijke oorzaak is de populaire, commerciële kinderzender Nickelodeon. Ook Fox Kids haalt kijkers weg bij Z@ppelin. De publieke omroepen overleggen binnenkort met elkaar over een plan van aanpak om de kijkertjes terug te winnen. Met de komst van Nickelodeon heeft Z@ppelin voor het eerst in zijn bestaan concurrentie in het – belangrijke – tijdsblok van 18.00 tot 19.00 uur, zegt zendercoördinator Cathy Spierenburg. ,,Wij ontlenen aan dat blok veel marktaandeel. Als je dan concurrentie krijgt, is het logisch dat je totale marktaandeel zakt.” Lees verder
 • Dantuma Medische Speciaalzaken in Leeuwarden heeft een reclamespot over een gehoortest van de televisie gehaald. Dat gebeurde na klachten van kijkers. In de reclamespot, die werd uitgezonden door Omrop Fryslân, was te zien dat de leider van een groep padvinders bijna werd overreden door een trein. Lees verder
 • Uit de weblog van David de Jong: “Casema heeft soms een niet al te goede relatie met programmaraden. Het liefst wil deze kabelaar dat programmaraden louter publieke zenders adviseren die Casema voorschrijft. Omdat programmaraden wellicht wat eigenwijs worden, organiseert Casema morgen voor alle programmaraadsleden een informerende dag…Inmiddels bereikt me vanuit alle hoeken het gerucht dat Casema ernaar toe wil om EEN pakket in hun hele gebied te bewerkstelligen. Hoe doen ze dit? Door een eigen ‘aansturende’ programmaraad in te stellen, waarvan vermoedelijk het advies door alle programmaraden (dwingend?) zou kunnen worden overgenomen…Casema hult zichzelf nog in stilzwijgen, maar na morgen zal wel blijken hoe de exacte vork in de steel zit…. “…..
 • De onafhankelijke Programmaraad Brabant West heeft voor het voorzieningsgebied van kabelexploitant Essent Kabelcom – regio Brabant West – een concept advies opgesteld voor de invulling van het radio- en televisiepakket voor het jaar 2004. Dit advies betreft zoals ook voorgaande jaren het basispakket en het standaardpakket. Uit het radioadvies blijkt dat RTL FM mag blijven uitzenden op de frequentie van CountryFM. De oude frequentie van Radio Nationaal zal worden ingevuld door Yam FM. Radio Veronica had zelf al een frequentie in dit kabelgebied en zal dus ook te beluisteren blijven. Bij het TV-pakket wordt RTL TV (Duitsland) vervangen door RTBF La Une. (via Kabelraden.nl)
 • Diskjockey Mental Theo heeft onlangs een paar uur vastgezeten in een politiecel in Maastricht. De populaire DJ en medewerker van muziekzender TMF werd gearresteerd nadat hij in een kroeg verschillende kopstoten had uitgedeeld en een meisje had aangerand. Het incident gebeurde begin oktober. De politie Limburg-Zuid heeft het verhaal vandaag desgevraagd bevestigd. (L1 / RP)
 • ‘De Band’, met Johnny de Mol in één van de hoofdrollen, is vanaf woensdag 17 december voor het eerst op tv. De VARA zendt de muzikale serie uit. Deze nieuwe comedy draait om belevenissen van een groep twintigers die samen een grote liefde voor muziek delen. Johnny de Mol speelt de rol van drummer. Hiervoor kreeg hij tips van Spike, drummer van de Nederlandse band Di-Rect. (Sterrenbeurs)
 • …Hoewel er op het forum van Sterrenbeurs een actie was gestart om Sinterkaas op de beurs te krijgen, heeft de beurscommissie besloten de goedheilig man geen notering te geven. Tot deze uitslag de commissie vindt dat, hoewel de Sint in de decembermaand veelvuldig in het nieuws zal zijn, hij de rest van het jaar geen echte ster te noemen is.
 • De Gay Krant en Panorama hebben de beschuldigingen ingetrokken dat een topambtenaar van het ministerie van Justitie ontucht heeft gepleegd. De ambtenaar is tevreden met de rectificatie en ziet af van verdere stappen tegen de bladen. Dat heeft zijn advocaat H. Knijff woensdag gezegd. Lees verder
 • Er komt voorlopig geen regionale schooltelevisie in Groningen. CasTel Media wilde begin volgend jaar starten met school-tv via het kanaal van TV Noord, maar heeft de financiering nog niet rond. Onder meer het ministerie van Onderwijs is nog niet bereid met geld over de brug te komen. CasTel Media gaat nu onderzoeken of de haalbaarheid van het project groter is als regionale schooltelevisie samen met de provincie Drenthe wordt gemaakt. Directeur Robert Wielinga van CasTel Media geeft de moed niet op. Hij hoopt snel voldoende geld te hebben om televisie voor de hoogste groepen van de basisschool te kunnen maken.
 • Staatssecretaris Van der Laan van Cultuur en Media komt voor 24 november met uitsluitsel over een experiment om te stoppen met reclames rond jeugdprogramma’s. In december 2002 sprak de Tweede Kamer zich al uit voor een dergelijk experiment. (Essent)

‘OMROP FRYSLAN-DOSSIER’ TE COMPLEX VOOR RECHTER

De voorzieningenrechter in Den Haag heeft woensdag geen uitspraak gedaan in de zaak die Omrop Fryslân had aangespannen om een betere radio-ontvangst af te dwingen. Het dossier is volgens de rechter te complex en daarom moet de bestuursrechter in Rotterdam zich over de zaak buigen. Deze is gespecialiseerd in het dossier etherfrequentie. Mogelijk gebeurt dat al in december.Omrop Fryslân eiste dat zij het radiosignaal weer via Jirnsum kan uitzenden. Sinds december 2002 gebeurt dat via de zendmast in het Drentse Smilde. “De kwaliteit is sindsdien drastisch verslechterd, vooral op de Waddeneilanden en in Noordwest-Friesland. Ongeveer 40% van de Friese bevolking heeft nu geen of een slechte ontvangst.”,aldus Omrop Fryslan. Het Ministerie van Economische Zaken heeft al een aantal maatregelen aangekondigd om de ontvangst te verbeteren. Zo komen er steunzenders op twee Waddeneilanden en worden er antenne’s aangepast in Smilde. Toch wil Omrop Fryslan de zendmast van de zender terug in Friesland hebben.De rechter heeft geen uitspraak gedaan maar denkt volgens Gaanderse wel dat de slechte ontvangst gevolg is van de herverdeling van frequenties.

KORT NIEUWS 

 • Persbericht: In het weekend kunnen voortaan ook doven en slechthorende kinderen meegenieten van de razendpopulaire serie de Club van Sinterklaas, want Fox Kids heeft besloten de compilaties die op zaterdag en zondag te zien zijn te laten ondertitelen. Managing Director Fox Kids René Boogaard: “Ondertiteling is vanwege technische en financiële redenen niet altijd haalbaar, maar Sinterklaas moet voor alle kinderen toegankelijk zijn. We hebben daarom alles op alles gezet om de Club van Sinterklaas vanaf aanstaand weekend via teletext pagina 888 ondertiteld te krijgen.”
 • Matthijs van Nieuwkerk en Hadassah de Boer gaan vanaf 26 april het dagelijkse programma TV3 (Ned. 3) presenteren. Het programma over cultuur, media en lifestyle wordt elke werkdag van 19.30 tot 19.55 uur live uitgezonden, meldde een NPS-woord- voerder woensdag. Van Nieuwkerk en De Boer wisselen de presentatie dagelijks af. Ze ontvangen een hoofdgast en daarnaast praten de presentatoren met een team van cultuur- en mediaexperts die hun mening geven over actuele onderwerpen. De redactie van TV3 is voor een groot deel samengesteld uit mensen van verschillende NPS-programma’s. Zo wordt Aldith Hunkar (Gewest, NPS Jazz) verslaggever en Oscar van der Kroon (ex-Zembla en -NOVA) eindredacteur. TV3 wordt vanuit een locatie in Amsterdam uitgezonden. Hadassah de Boer werkt nu nog voor de Amsterdamse zender AT5 en voor de TROS. Met haar werkzaamheden voor de eerste zender gaat ze stoppen, of dat ook zo is bij de TROS is nog niet duidelijk. Van Nieuwkerk is onder meer bekend van (Wachten op) Holland Sport en de Top 2000 a go go. (ANP)
 • De advocaten van Johan Cruijff werden woensdag tijdens het kort geding bij de rechtbank in Utrecht onaangenaam verrast door tegenpartij Uitgeverij Tirion uit Baarn. Die haalde opeens een exemplaar van het fotoboek Johan Cruijff de Ajacied te voorschijn. Het boek, dat Cruijff verboden wil zien, is al gedrukt en ligt sinds woensdag in de winkel. De advocaten van Cruijff willen dat de uitgeverij het boek, met daarin foto’s van fotograaf Guus de Jong, terughaalt uit de winkels, omdat het portret- en merkrecht van Cruijff wordt geschonden. De voetbalgoeroe wil zelf zijn populariteit te gelde kunnen maken. Hij werkt op dit moment exclusief mee aan een ander boek, ook al met foto’s van Guus de Jong. (ANP)
 • Netwerk-hoofdredacteur Maria Henneman heeft zich in een interview in het Algemeen Dagblad negatief uitgelaten over de geplande komst van EO naar Netwerk en het vertrek van AVRO. Er zijn te veel principiële verschillen tussen de EO en AVRO, KRO en NCRV,vindt Henneman.Verder meent ze dat de rubriek nog goedkoper te werk kan gaan door nog meer samenwerking. (NOStt)
 • Isabelle Brinkman wordt DJ bij de commerciele zender KinkFM. Dit bericht David de Jong via zijn weblog. Brinkman verliet Radio 3FM omdat ze het naar eigen zeggen niet meer kon vinden met de strategie bij de publieke popzender, alhoewel zendercoördinator Florent Luyckx al eerder aangaf van Isabelle af te willen.
 • Het beste is op je hoogtepunt te stoppen, zegt men. En dat Kopspijkers op zijn hoogtepunt is, werd weliswaar afgelopen zaterdag niet helemaal bevestigd, maar met de Televizierring van anderhalve week geleden heeft het programma nu alle onderscheidingen gekregen die er te krijgen zijn, en dan kan je toch van een behoorlijke toppositie spreken. Het dreigt er nu naar uit te zien dat Kopspijkers inderdaad op zijn hoogtepunt stopt. Maar niet uit vrije wil. Paul Groot en Owen Schumacher, de twee belangrijkste c abaretiers van het programma, beginnen in januari een nieuwe theatertournee en hebben dan geen tijd meer om typetjes voor Kopspijkers te bedenken en te spelen. En als het cabaret verdwijnt uit Kopspijkers is Kopspijkers geen Kopspijkers meer. 
 • Adam Curry blijft vrijwel zeker deejay bij Radio Veronica. De aangekondigde vijf weken dat Curry bij het station zou draaien, zijn inmiddels lang en breed voorbij. Hij lijkt dan ook niet van plan zijn plaatsje in de ochtend bij Veronica op te geven. Sterker nog, Curry gaat door. Zijn co-host Michiel Veenstra kondigt op zijn weblog een nieuw jinglepakket aan voor de ‘Ochtendsjauwww Curry & The Crew’, en daarmee is het vrijwel zeker: Curry blijft bij Veronica. Al meerdere malen heeft de oud-Sterrenbeurs-presentator in de media laten blijken dat hij graag doorwil. (via Medianieuws weblog
 • Na een storm van protest uit conservatieve hoek heeft de Amerikaanse televisiezender CBS dinsdag besloten een miniserie over ex-president Reagan terug te trekken. Tegenstanders van het tweedelige docudrama The Reagans stelden dat het voormalig staatshoofd en zijn vrouw Nancy eenzijdig en verkeerd werden weergegeven. Zij baseerden hun mening op fragmenten uit de afleveringen, die oorspronkelijk op 16 en 18 november te zien zouden zijn geweest. Volgens de Amerikaanse nieuwszender CNN laat CBS de serie nu uitzenden door een netwerk voor betaaltelevisie, dat tot hetzelfde concern als CBS behoort. (ANP)
 • De steunzender van de regionale commerciele radiozender X-FM in Helmond (90,5 MHz) zal per eind november worden ingeschakeld. Het is nog niet duidelijk wanneer de steunzender in Tilburg (93,1 MHz) wordt ingeschakeld.
 • Rob van Delft, ochtendjock bij de regionale commerciele zender Fresh FM, heeft sinds 3 november versterking. Vanaf dan schuift Marjolein Visser aan bij Wake-up Fresh. Marjolein maakte in het verleden programma’s voor de WOS, de Westlandse Omroep Stichting.
 • De ploeg van de ochtendshow van Adam Curry op Radio Veronica heeft het bericht op Ruuddewild.nl gezet dat de BNN-dj naar Noordzee FM zou gaan. Dat heeft BNN zojuist bevestigd. Maandagochtend stond het bericht op de webiste van Ruud dat hij naar Noordzee FM zou vertrekken. Rond 13:00 uur was het bericht weer verdwenen. Duidelijk was al wel dat het een grap was, maar nu is dan ook bekend geworden dat Adam Curry achter de grap zat. “Hij had een manier gevonden om in het systeem te komen”, aldus Marion van Dam van BNN. “En het was wel een grap die in de stijl van BNN past, dus we kunnen er wel om lachen. Maar als het goed is zal het in de toekomst niet meer gebeuren n atuurlijk. Maar die jongens zijn erg handig.” Van Dam benadrukt dat er nog geen sprake is van een overgang naar Noordzee FM van Ruud de Wild. “Daar is ons niks over bekend.” (via Radiofreak)
 • De lokale omroep van Haarlem, Haarlem 105, is enige tijd niet te beluisteren geweest via haar etherfrequentie 105,1 MHz. Een blikseminslag had de zendinstallatie beschadigd. Sinds maandagavond is de zender weer te horen via haar etherfrequentie.

ARROW WIL JAZZ-ZENDER BEGINNEN

Arrow Classic Rock wil op het overgebleven landelijke FM-kavel A8 een jazz zender beginnen. Bij de herverdeling van etherfrequenties bleef kavel A8 onverdeeld. De kavel is bestemd voor klassieke en/of jazzmuziek. Arrow wil een zender met moderne jazz afgewisseld met klassieke muziek, onder de naam Arrow Classics Jazz, lanceren. Nu zendt Arrow Classic Rock non-stop rockmuziek uit via de middengolf. Arrow-directeur en -oprichter Ad Ossendrijver hoopt met het jazz-station het marktaandeel van Arrow te vergroten. Nu heeft de middengolfzender een bescheiden marktaandeel van 2,1%. Daarnaast hoopt Ossendrijver te voorkomen dat de Nederlandse radiomarkt wordt verdeeld tussen de 3 mediaondernemingen van Murdoch (Sky Radio 101 FM, Radio Veronica en Classic FM), Bertelsmann (RTL FM en Yorin FM) en John de Mol (Radio 10 en Noordzee FM).Eind november zal blijken of Arrow kavel A8 toegewezen krijgt. Dit is nog niet zeker want naast Arrow bieden ook Radio 538 (Classic4U), Mojo Concerts en John de Mol (North Sea Jazz FM), Sanoma Uitgevers (Hammock FM), Erik de Vlieger, het Amsterdam Symphony Orchestra en Mediasales Finland (SuperJazz). (Radionieuws)

KORT NIEUWS

 • De Haagse Programmaraad (HPR) heeft vandaag haar jaarlijkse radioadvies uitgebracht. Per 1 februari stelt de HPR voor om RTL FM, Colorful Radio, Radio Veronica en Ujala Radio toe te voegen aan het radiopakket. Radio 192 en WDR 4 verdwijnen. RTL FM neemt automatisch de plek in van CountryFM. Ujala Radio zal samen met de Tweede Kamer- lijn een frequentie moeten delen. Radio Veronica (momenteel in deeltijd met de Tweede Kamerlijn) krijgt een eigen frequentie ten gunste van Radio 192. WDR 4 zal van de kabel verdwijnen om plaats te maken voor Colorful Radio (met als reserve- zender FunX). Momenteel zitten er twee WDR-zenders op de Haagse kabel en de HPR is van mening dat één Duitse zender voldoende is. De HPR moest een keuze maken en is van mening dat WDR 3 “meer onderscheidend is dan WDR 4.”. Enige jaren geleden leidde het verdwijnen van WDR4 tot grote protesten onder de Haagse bevolking.
 • Dan Ligtvoet is gepromoveerd tot senior vice president, managing director MTV Networks Benelux. Deze beslissing hangt samen met de veranderende indeling van de MTV-regio’s binnen Europa. MTV Networks Benelux is hierdoor een van de vier hoofdregio’s geworden, naast Central (Duitsland, Centraal en Oost-Europa), South (Italië, Spanje, Frankrijk) en UK/Ireland (inclusief Scandinavië). Ligtvoet is als gevolg van deze wijzigingen toegetreden tot het senior management van MTV Networks Europe. Hij zal in zijn functie primair verantwoordelijk blijven voor de verdere uitbouw en positionering van de zenders MTV, TMF en Nickelodeon in Nederland en België. Dan Ligtvoet is sinds augustus 2002 in dienst van MTV Networks als vice president, general manager MTV Networks Benelux. (Adformatie)
 • Het muziekstation MTV is het komende jaar een van de hoofdsponsors van Entrée, de jeugdvereniging van het Concertgebouw en het Koninklijk Concertgebouworkest. Dat betekent dat de popzender binnen zijn eigen formule ook aandacht gaat besteden aan klassieke muziek. Entrée richt zich op dezelfde leeftijdsgroep als MTV en zorgt er voor dat de jeugd tot 26 jaar voor vijf euro concerten kan bijwonen op het gebied van klassiek jazz en wereldmuziek. De samenwerking wordt op 19 februari groots ingezet met ‘1001 nacht’, een groot feest dat zich richt op deze leeftijdgroep waarbij allerlei genres aan bod komen. Kantinka Canté, voorzitter van Entrée zegt erg blij te zijn met de samenwerking. Het bewijst volgens haar dat klassieke muziek springlevend is onder jongeren. Ook Jan Deiters, directeur fondsenverwerving van het Concertgebouw, ziet veel in de samenwerking tussen Entrée en MTV. Deiters: ,,Entrée is voor het Concertgebouw en het Koninklijk Concertgebouworkest van groot belang. De activiteiten van deze vereniging brengen ons veel jong publiek.” (Limburger/RP)
 • Presentator Dolf Jansen verdwijnt vanaf half november geruime tijd van het scherm. De presentatie van VARA Laat wordt die periode overgenomen door een andere cabaretier; Klaas van der Eerden. Hij was in 1999 winnaar van de jury- en publieksprijs van het Amsterdams Kleinkunst Festival. Dolf Jansen moet afhaken, vanwege ruim 40 oudejaarsshows in het theater. Dat doet hij de komende anderhalve maand samen met Hans Sibbel, beter bekend als Lebbis. Groot slotakkoord wordt natuurlijk de oudejaarsconference op 31 december bij de VARA op Nederland 3. Voor het eerst neemt dit duo de honeurs waar tijdens de jaarwisseling. Daarna begint Jansen weer samen met Claudia de Breij aan drie maanden VARA Laat. Die show loopt nog tot maart 2004. (Medianieuws weblog)
 • De terugkeer van Veronica op het kanaal van het vroegere V8 zorgt nog niet voor extra kijkers op deze frequentie. Het zogenoemde kijktijdaandeel van V8 lag in de eerste maanden van dit jaar gemiddeld op 3,8 procent. Sinds 20 september heet het station Veronica en is de programmering aangepast, maar het kijktijdaandeel bleef gelijk. Dat blijkt uit cijfers van de Stichting KijkOnderzoek. Een Veronica-woordvoerder is tevreden over de eerste resultaten. Volgens hem is het kijktijdaandeel in vergelijking met oktober 2002 wel flink gestegen. Bovendien denkt de zender in doelgroepen. Veronica wil vooral jongeren en ook ‘boodschappers’ (20-49 jaar) bereiken, en volgens de zegsman weten die de zender te vinden. “Ook zijn we tevreden over onze vooravond en staan we te boek als een stevige filmzender”.
 • Ook grote delen van het noorden des lands krijgen digitale kabeltelevisie. Essent Kabelcom gaat deze maand ´TV Home´ verder uitrollen. Voor 8,50 euro per maand krijgen kabelabonnees beelden in digitale kwaliteit en nog eens 45 tv-zenders extra. Tot nog toe wordt de dienst alleen aangeboden aan kabelabonnees in Noord-Brabant, Limburg en Overijssel. Maar TV Home slaat zo goed aan, dat de kabelexploitant het leveringsgebied snel wil uitbreiden. TV Home is de voortzetting van Mr Zap. (Essent)
 • Het lijkt wel alsof er een nationaal spel is ontstaan: omroepverenigingen pesten. Dit zinnetje, opgeschreven door EO-directeur Andries Knevel in zijn internetdagboek, is misschien wel de beste samenvatting van de uitgebreide discussie over het publieke bestel. Directe aanleiding waren de aangekondigde bezuinigingen van het kabinet. Het bestaande stelsel staat te boek als geldverslindend, log en ouderwets. Een slordige tachtig miljoen minder moet kunnen, vond Den Haag in de laatste rijksbegroting. De uitkomst van het daarop volgende McKinsey- onderzoek was olie op het vuur. Volgens de onderzoekers kan maar liefst honderd miljoen euro worden bespaard, als de omroepen beter gaan samenwerken. Lees verder
 • TROS hoofdredactuer van TweeVandaag Klaas Samplonius ergert zich aan de soap rond de wissel tussen AVRO en EO. Hij houdt het voor mogelijk dat zijn omroep als enige de actualiteitenrubriek van Nederland 2 gaat maken. AVRO, KRO, NCRV en EO zouden dan met z?n vieren Netwerk gaan maken, hoewel hij ook graag de samenwerking met de EO zou willen voortzetten: ‘We werken als sinds 1993 met de EO samen en dat bevalt uitstekend. Samplonius denkt dat de ontvangst van de AVRO bij rubriek minder hartelijk zal zijn. Het irriteert de Twee Vandaag collega’s langzamerhand mateloos hoe de AVRO en anderen zich over Twee Vandaag uiten. De TROS wil dus graag verder met de EO en AVRO, KRO en NCRV willen graag met elkaar doorgaan. Het hele probleem ligt dus aan de EO (en de omroepvoorzitters). (VillaMedia)
 • Klaas Samplonius (TROS) houdt het voor mogelijk dat zijn omroep uiteindelijk als enige de nieuwsrubriek Twee Vandaag op Nederland 2 gaat maken, en AVRO, EO, KRO en NCRV gevieren het nieuwsprogramma Netwerk op Nederland 1. Hij zou graag de samenwerking met de EO voor Twee Vandaag voortzetten. ‘We werken als sinds 1993 met de EO samen en dat bevalt uitstekend.” Het verzet van Netwerk-medewerkers tegen het vertrek van de AVRO en de komst van de EO heeft hij lang afwachtend aangezien, ‘Maar het irriteert de Twee Vandaag collega’s langzamerhand mateloos hoe de AVRO en anderen zich over Twee Vandaag uiten”. Hij denkt dat de ontvangst van de AVRO bij Twee Vandaag daardoor minder hartelijk zal zijn. (Villamedia)
 • De Raad voor de Journalistiek heeft een klacht tegen de Volkskrant over het niet plaatsen van een ingezonden brief ongegrond verklaard, zo schrijft de krant dinsdag. De schrijver van de brief, J.Vermaat,had zich beklaagd over de strekking van een recensie van zijn boek ‘Het is allemaal de schuld van… Joden en Amerikanen!’ in boekenbijlage Cicero. Volgens Vermaat suggereert de recensent dat het boek helemaal niet over Saddam Hussein gaat,terwijl de gewezen Irakese leider uitgebreid aan bod komt. Volgens de Volkskrant betoogt de recensent allerminst dat het boek niet over Saddam gaat. De raad stelt de krant in het gelijk. (NOStt)

GOEDE MAAND VOOR HMG

Holland Media Groep beleeft beste oktobermaand sinds 2000 en is marktleider in zowel Boodschappers 20-49 jaar als in doelgroep 20-34 jaar. De maand oktober is buitengewoon positief afgesloten door de Holland Media Groep (HMG). RTL 4, RTL 5 en Yorin wisten een gezamenlijk zenderaandeel van 32,0% te behalen in de doelgroep Boodschappers 20-49 jaar, waarmee de beste oktobermaand sinds 2000 werd gevestigd. Daarmee is HMG wederom marktleider. De publieken volgen met 29,2% en de SBS groep komt uit op 26,1%. Ook in de doelgroep 20-34 jaar staat HMG bovenaan met 31,7%, gevolgd door de SBS groep met 29,7%. In de doelgroep Mannen 20-49 jaar prijken de publieken (32%) bovenaan, maar staat HMG met 27,6% op de tweede plaats. Niet alleen is HMG marktleider, ook RTL 4 handhaaft haar positie als marktleider in de doelgroep Boodschappers 20-49 jaar met een zenderaandeel van 20,7%, waarmee de beste oktobermaand sinds 1997 is behaald. Op afstand volgt Nederland 2 met 13% en SBS6 met 11,4%. Yorin behaalt 9% zenderaandeel in de doelgroep 20-34 jaar. RTL 5 sluit de maand oktober af met 5,3% in de doelgroep Mannen 20-49 jaar en boekt daarmee een vooruitgang van 0,2% op vorig jaar oktober. De programma’s die hebben bijgedragen tot de succesvolle oktobermaand van HMG zijn voor RTL 4 onder andere de vertrouwde krakers ‘Baantjer’ en ‘RTL Boulevard’, die beide in oktober hun best bekeken uitzending ooit beleefden. Verder hebben nieuwkomers, zoals ‘De Bauers’, ‘Pulse’ en de ‘Carlo & Irene Show’ ook hun kracht bewezen. Daarnaast dragen het Half acht nieuws, ‘ Editie NL’, het zes uur nieuws en vijf uur nieuws zoals altijd bij tot het uitstekende zenderaandeel van RTL 4.Voor RTL 5 is het vooral voetbal dat de klok slaat. De kwalificatie-wedstrijd Turkije-Engeland, de wedstrijden uit de Bundesliga, ‘Feyenoord TV’ en vooral ‘Voetbal Insite’ hebben het prima gedaan, net als het muzikale RTL 5-programma ‘Wintertijd’.

KORT NIEUWS

 • De Amerikaanse muziekzender MTV heeft vergevorderde plannen om een betaalde muziekuitwisseldienst te introduceren.MTV-baas Tom Freston gaf maandag aan dat in de eerste helft van volgend jaar internetgebruikers de eerste liedjes kunnen downloaden. Over de prijs is nog niets bekend. Het is de tweede poging van MTV om muziek via internet aan te bieden.In 2000 haalde de dochteronderneming van het mediaconcern Viacom een streep door een uitwisseldienst toen de internetzeepbel leegliep. Momenteel kunnen er via de website MTV.com wel liedjes worden opgehaald, maar deze verlopen na een maand en kunnen niet op een cd worden gebrand.
 • De uitzendrechten van de Formule 1 zijn definitief in handen van SBS. Eerder waren deze bij de Holland Media Groep (HMG) die de GP’s op RTL 5 uitzond. Begin oktober werd al bekend dat SBS een gooi had gedaan naar de rechten, maar nu zijn de contracten dan ook getekend met Formula One Management Ltd. SBS 6 gaat de wedstrijden komend seizoen laten zien zonder reclameonderbrekingen. ook de kwalificaties op zaterdag zijn rechtstreeks te volgen zonder onderbrekingen. SBS 6 zal daarnaast met uitgebreide samenvattingen komen, deze worden aangevuld met speciale reportages van het SBS 6-team dat op locatie aanwezig is. Op een andere zender van SBS, Veronica, zal in een speciaal programma op vrijdagavond uitgebreid in worden gegaan op achtergronden en trainingen. Indien de actualiteit daarom vraagt zal er ook in de verschillende nieuwsuitzendingen van SBS 6 aandacht besteedt worden aan de Formule 1. (Veronica)
 • Niet alleen in Nederland en in België wordt er hevig naar diverse vergunningen gehengeld maar ook voor de frequentie 93,4 FM in Baden nabij Wenen loopt er actueel een hevige strijd. Niet minder dan 9 kandidaten dienden er een dossier in met de hoop om als winnaar uit de bus te komen. Het gaat om het multiculturele station Radio Europa, Air 93,4 dat hoofdzakelijk non-stop muziek en informatie voor de luchthaven verzorgt, de Christelijke Radio Maria en Hitradio Energy. Verder zijn er nog Radio Arabella (Schlagers) Party FM (Dance) Radio Country Star, Sonne.at en 93-vier met veel lokaal nieuws. Waarnemers schatten vooral de kansen van Radio Europa en Air 93,4 hoog in. Zeker gezien dat de diverse partijen een pleidooi hielden om de zender naar het centrum van Wenen te verplaatsen. Hierdoor lijken Energy en Arabella vooraf uit de boot te vallen vermits beide stations reeds in de Oostenrijkse hoofdstad actief zijn. Binnen afzienbare tijd wil men de naam van de winnaar onthullen. (RTL D / RP)
 • Internetaanbieder Chello is een dienst gestart waarbij iedereen muziek kan downloaden. De prijzen beginnen bij 83 cent per nummer. De prijs is afhankelijk van het pakket dat gebruikers van de ‘Chello Musiczone’ aanschaffen. Het goedkoopste pakket kost 1,99 euro. Daarvoor kunnen tot twee nummers worden gedownload en gebrand. Het duurste pakket kost 14,99 euro, goed voor het downloaden en branden van achttien nummers. Daarmee is Chello aanmerkelijk goedkoper dan de onlangs gestarte dienst Yeahronimo, waar een nummer 1,20 euro kost. Het beluisteren van een streaming nummer (32 kilobit per seconde) kost bij Chello Musiczone één cent. Wie genoegen neemt met het beluisteren van de eerste dertig seconden van een nummer is niets kwijt. 
 • De Britse betaalzender BSkyB heeft in de persoon van James Murdoch een nieuwe directeur, werd maandag bekendgemaakt. Hij is de zoon van de Australische mediamagnaat Rupert Murdoch, die eigenaar is van BSkyB. De 30-jarige James is opvolger van Tony Ball, die in september zijn vertrek aankondigde. Analisten betwijfelen of de jonge Murdoch wel de geschikte figuur is, gezien zijn geringe ervaring. BSkyB heeft een notering aan de Londense beurs.
 • Britney Spears komt donderdag niet naar de uitreiking van de MTV Europe Music Awards. De Amerikaanse zangeres heeft problemen met haar gezondheid, meldde muziekzender MTV dinsdag. Spears zou donderdag tijdens het festijn in Edinburgh een prijs uitreiken. ,,We zijn teleurgesteld dat ze niet kan komen, maar wensen haar een spoedig herstel toe”, aldus een woordvoerster van MTV. Het is niet bekend wat de 21-jarige artieste mankeert. Het is de tiende keer dat de muziekzender de Europe Music Awards uitreikt. In 1997 werd het evenement in Rotterdam gehouden. Ditmaal is de beurt aan het Schotse Edinburgh, waar de uitreiking om 21.00 uur (Nederlandse tijd) zal beginnen. Het evenement wordt rechtstreeks uitgezonden door de muziekzender en is ook via internet te volgen. (Antenne2)

” AVRO BLIJFT VOLOP IN NETWERK “

De AVRO laat zich niet uit Netwerk zetten. Dat heeft de omroep afgelopen weekeinde besloten. Volgens voorzitter Sanders vindt de verenigingsraad van de AVRO unaniem dat de AVRO ‘volop’ aan Netwerk moet blijven meedoen. ‘Dat wil dus zeggen dat de AVRO twee uitzendingen per week blijft verzorgen.’ De discussie rond Netwerk, het actualiteitenprogramma van AVRO, KRO en NCRV, laaide de afgelopen week op. Ongeveer een jaar geleden spraken de publieke omroepen af dat de EO en de AVRO in 2004 van ’thuisnet’ ruilen. De EO zal het merendeel van zijn programma’s op Nederland 1 gaan uitzenden, de AVRO op Nederland 2. De EO wil dan ook met de AVRO ruilen van actualiteitenrubriek, waardoor de EO meedoet aan Netwerk en de AVRO aan Twee Vandaag, dat nu door TROS en EO wordt gemaakt. De redacties van Netwerk verzetten zich hier fel tegen.Martijn Sanders: ‘En terecht. Je gaat in tijden van bezuinigingen toch geen goedlopende, goed bekeken actualiteitenrubriek opblazen om omroeppolitieke redenen? Als je onze actualiteitenredactie overhevelt naar Twee Vandaag, dan wordt die rubriek ook een soort Netwerk. Dan heeft de publieke omroep dus twee Netwerken en een NOVA. Dat lijkt me een heel slecht plan.’ Sanders heeft de voorzitters van KRO en NCRV laten weten dat hij een eerder door hen geopperd plan verwerpt om de EO twee dagen per week aan Netwerk te laten meedoen en de AVRO nog maar één avond. Lees verder

KORT NIEUWS

 • Sky Radio, het moeder bedrijf van Radio Veronica, stapt naar de rechter om Van Inkel te halen. Dit heeft Adam Curry vanmorgen verteld in ‘Ook goeie morgen’ op Radio Veronica. Veronica probeert al een hele tijd Van Inkel weg te krijgen bij Radio 538 omdat ze hem de ochtendshow willen laten doen. Echter laat 538 hem niet gaan en zal er nu naar de rechter gegaan worden. Mocht het echter nog langer gaan duren dan zal zo goed als zeker Adam Curry langer de ochtend blijven doen. Hij probeert een nieuwe vorm aan de ochtendshow in Nederland te geven. (Radiofreak)
 • Het mediaprogramma Antenne 2 heeft een inventarisatie gemaakt van de belangrijkste muziekmarathons die in december op de radio te horen zullen zijn. Naast de al vijf jaar bijzonder populaire Top 2000 van Radio 2 zijn er opvallende nieuwkomers zoals de Top 1000 Aller Tijden (Radio Veronica) en de Radio4daagse van Radio 4. De reeds bestaande Eeuwige Honderd (Radio 538), Top 192 Kerst (Radio 192), Rock 500 (Arrow Classic Rock), Winterse 50 (samenwerkende lokale omroepen) en de Klassieke Top 100 Aller Tijden (Classic fM) krijgen dit jaar een vervolg. Hoewel eigenaar van de merknaam ‘Top 100 Allertijden’ (traditioneel uitgezonden op Goede Vrijdag) sluit de popzender Yorin FM het jaar op andere wijze af: met een reeks 12 uur durende terugblikken op de voorbije 10 jaar. Opvallend is dat drie oude eindejaarslijsten de pijp aan Maarten hebben gegeven. Dit jaar geen Top 888 (Noordzee 100.7FM), Verrukkelijke 715 (Radio 3FM) of Top 675/Top 1395 (Radio 10AM).
 • Minister Van der Hoeven (Onderwijs) heeft zichzelf zaterdag tijdens het radioprogramma ‘Spijkers met koppen’ ernstig in verlegenheid gebracht. In de live-uitzending op Radio 2 werd zij geïnterviewd over het bestaan van de zogeheten zwarte scholen. Op de constatering dat er in haar woonplaats Maastricht maar drie zwarten op een school zitten, antwoordde Van der Hoeven: “Was dat maar waar!”. Na afloop zei de minister dat zij te snel had geantwoord: ze had een andere stelling verwacht. (essent)
 • De Kijkwijzer, de pictogrammen die aangeven voor welke leeftijden een film, programma of videospel geschikt is, krijgt een extra leeftijdsgrens. Vanaf medio volgend jaar wordt ook de kwalificatie ‘afgeraden voor kinderen onder 9 jaar’ meegenomen. Nu omvat de Kijkwijzer alleen de leeftijdsaanduidingen ‘Alle leeftijden’, ‘6 jaar’, ’12 jaar’ en ’16 jaar’. Volgens het Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn, dat advies geeft over de Kijkwijzer, blijkt het verschil tussen 6 en 12 jaar te groot te zijn.
 • De NOS zal een deel van de tv-beelden van het Europees kampioenschap voetbal 2004 in Portugal verzorgen.De organisatie heeft de NOS gevraagd de regie en productie te verzorgen van alle wedstrijden uit een van de vier poules in de eerste ronde. Het NOS-team zal de duels registreren die in de speelsteden Aveiro, Braga, Coimbra en Lissabon worden gespeeld. Welke landen in deze poule spelen,wordt duidelijk na de loting op 30 november. De organisatie van het EK 2004 heeft de NOS uitgenodigd,omdat deze omroep veel ervaring heeft opgedaan tijdens Euro 2000 dat werd gehouden in Nederland in België. Een Brits bedrijf neemt ook een poule voor zijn rekening,de overige twee poules doen de Portugezen zelf.
 • De provincie Overijssel heeft de afgelopen jaren niet alle rijksbijdragen voor de regionale omroep doorgesluisd naar RTV Oost. Dat is althans de mening van de directie van RTV Oost. De omroep eist alsnog een bedrag van in totaal 842.000 euro over drie jaren. Onder druk van statenfracties zegde verantwoordelijk PvdA- gedeputeerde J. Kristen gisteren een nader onderzoek toe. Hoewel hij benadrukte ‘zich niet te kunnen voorstellen’ dat de omroep nog geld van de provincie te goed heeft. ‘RTV Oost heeft niets te mopperen over de financiële medewerking van de provincie.’ De kwestie kwam aan de orde in een commissievergadering van Provinciale Staten over de nieuwe provinciale omroepnota. Het geld dat nu nog jaarlijks door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen rechtstreeks naar RTV Oost gaat, wordt vanaf 2004 eveneens overgeheveld naar het provinciefonds. lees verder

NEDERLAND 1, 2 EN 3 KRIJGEN MEER TE ZEGGEN

Het zwaartepunt van het publieke omroepbestel ligt bij de afzonderlijke netten (Nederland 1, 2 en 3) en daarom moet de leiding van die zenders meer verantwoordelijkheid krijgen. Dat hebben de raad van bestuur en raad van toezicht van Publieke Omroep besloten. De raad van toezicht (omroepvoorzitters en kroonleden) wordt omgezet in een raad van commissarissen waardoor meer afstand wordt gecreëerd, meldde een woordvoerder maandag. De raad van bestuur, onder leiding van voorzitter Bruins Slot, krijgt juist meer in te brengen.Alle omroepen zijn gelieerd aan een zender waarop ze het meest uitzenden, hun zogenoemde ’thuisnet’. De omroepbestuurders hebben besloten dat ,,het principe van thuisnetbespeling moet worden versterkt”. Dat houdt in dat zoveel mogelijk programma’s van een omroep moeten worden uitgezonden op het thuisnet van die omroep, om zo het profiel van die zender te verstevigen. Om daar verder zorg voor te dragen wordt de leiding per zender versterkt. De bestuurders geven een grotere verantwoordelijkheid aan de omroepverenigingen op netniveau omdat ze denken dat Publieke Omroep daardoor slagvaardiger kan worden aangestuurd. De exacte contouren van de bestuurlijke vernieuwing moeten nog worden uitgewerkt. Staatssecretaris Van der Laan (Media, D66) zegt maandag dat ze blij is dat de omroepen zelf met dergelijke plannen komen. Volgens haar zijn er bestuurlijk nog wat verbeteringen nodig binnen het omroepbestel. Als alle adviezen en plannen bij haar binnen zijn, zal ze een standpunt innemen. ANP

KORT NIEUWS

 • Vanaf 21 november is Get the Picture-presentatrice Lucille Werner te zien in een nieuw programma. In De Dierentolk zal ‘medium’ Cecilia van der Drift gaan communiceren met dieren. In De Dierentolk kunnen dierenliefhebbers vanaf vrijdag 21 november advies inwinnen over de relatie met hun huisdier. “Want zolang de dieren niet kunnen praten, blijft het een raadsel wat er écht in hun hoofd omgaat en waarom ze bepaalde dingen juist wel of niet doen”, zo meldt de AVRO. (Sterrenbeurs)
 • De site van Kassa is in een nieuw jasje gestoken. Naast de vaste rubrieken zijn er ook een aantal nieuwe rubrieken op deze site te vinden. Zoals het interactieve gedeelte Vraag & Antwoord. Op deze plek kun je vragen stellen, maar ook vragen binnen een vakgebied beantwoorden. (Omroep.nl)
 • Het Nederlandse satellietplatform Canal Digitaal voert werkzaamheden uit aan twee van haar transponders, zo meldt het bedrijf. In de nacht van 4 op 5 november 2003 zullen er aan transponder 97 en 109 werkzaamheden plaatsvinden. Door deze werkzaamheden kunnen er kortstondige onderbrekingen voorkomen op de zenders RTL4, RTL5, Discovery Channel, Animal Planet, National Geographic, Yorin, SBS6, Net5, Veronica, Fox Kids, TMF en BVN. Tijdens de werkzaamheden zullen de zogenaamde PID’s van deze zenders wijzigen. De meeste satellietontvangers zullen de wijziging automatisch oppakken zodat de ontvangst van deze zender probleemloos zal blijven. Bij een klein aantal ontvangers gaat dit niet automatisch en zal de ontvanger opnieuw de kanalenlijst moeten inscannen. Raadpleeg hiervoor de handleiding van uw ontvanger, aldus een mededeling van Canal Digitaal. (Broadband TV News)
 • Gemiddeld bijna anderhalf miljoen kijkers hebben vrijdagavond de 3,5 uur durende uitzending van “Feest! 50 jaar tv” gevolgd op TV1 en Canvas. De feestuitzending haalde daarmee een marktaandeel van 61,3 procent. Op TV1 waren er gemiddeld 1.228.000 kijkers, op Canvas waren dat er 224.000. Bij de start van de uitzending om 20.40u waren er al 970.000 kijkers present. De piek werd bereikt om 22.43u toen 1.623 miljoen mensen op de open- bare omroep afstemden. In totaal zagen 2.134.000 Vlamingen minstens 15 minuten van de show. (VRT TXT)
 • Voor het eerst in de historie van de Gouden Loeki-uitreiking wordt deze belangrijke reclameprijs live op televisie uitgereikt. De live-uitzending gaat plaatsvinden op zaterdagavond 20 december, tijdens een grootschalig gala, dat rechtstreeks op Nederland 2 te zien zal zijn. De grootschalige aanpak komt precies in het jaar dat Loeki zelf onder vuur ligt. Het beestje komt steeds minder vaak voor in de reclameblokken. De eerste Gouden Loeki werd overigens in 1995 uitgereikt aan de makers van de ‘zwanencommercial’ van de KLM. Vorig jaar won het voetballertje van Calve pindakaas. Andere bekende winnaars zijn de ‘Archeoloog’ van Dommelsch en de ‘Haai’ van de Gouden Gids. Op de 20ste december zal bekend worden gemaakt wie de Gouden Loeki 2003 mee naar huis mag nemen. Iedereen kan vanaf 10 november meestemmen. Dan begint tevens de enorme reclamecampagne rond de publieksprijs voor beste commercial van het jaar. Bron
 • De belangstelling voor de Carlo & Irene Show en AV NU, met Albert Verlinde, loopt steeds meer terug. Beide programma’s trokken minder kijkers dan de weken ervoor. De Carlo & Irene Show trok net iets meer dan 1 miljoen mensen, terwijl dat de week ervoor nog 1,2 waren. De week daarvoor (de eerste uitzending) keken er 1,3 miljoen kijkers. In marktaandeel uitgedrukt loopt de populariteit terug van 19% in de eerste week, 17% in de tweede en 15% afgelopen zaterdag. Ook de interesse voor de talkshow gepresenteerd door Albert Verlinde, AV NU, loop terug. Keken er vorige week nog iets meer dan 0,6 miljoen mensen, deze week waren dat er net iets minder dan 0,5 miljoen. Jack Spijkerman met zijn Kopspijkers scoorde daarentegen wel weer een ruime voldoende. De 3,2 miljoen van vorige werd niet gehaald, maar over bijna 2,9 kijkers die het programma deze week trok, mag Jack zeker niet klagen. Het marktaandeel was deze zaterdagavond 41,7% tegen 47% vorige week. Ook Hart in Actie, het programma dat vorige week de Televizier-Ring kreeg uitgereik, mag tevreden zijn. Bijna 1,2 miljoen mensen stemden af op het programma gepresenteerd door Wendy van Dijk. (Sterrenbeurs)
 • Het opnieuw in de ether brengen van Radio ABC was onderdeel van de strijd die Johnny Kamperveen steeds voerde, zei president Ronald Venetiaan in een condoleancetoespraak via Radio en TV ABC. De journalist overleed zaterdag op 57-jarige leeftijd. ,,Johnny heeft zich niet alleen met woorden, maar vooral ook met daden ingezet voor strijd voor mensenrechten en gerechtigheid.” Die strijd is niet afgemaakt, vervolgde Venetiaan, maar was wat het aandeel van Johnny Kamperveen betreft een succes. Kamperveen was een verwoed voorvechter van strafrechtelijk onderzoek tegen de schuldigen van de decembermoorden van 1982 en daarmee fel tegenstander van oud legerleider Dési Bouterse. Bouterse heerste in het Zuid-Amerikaanse land toen de moorden werden gepleegd. Mede door inzet van Kamperveen werd de verjaring van de strafbare feiten van december 1982 gestuit en is een begin gemaakt met justitieel onderzoek. (ANP)
 • Persbericht: Radio6FM (publieke lokale omroep voor Blaricum, Eemnes en Laren) en Radio Phohi (publieke lokale omroep voor Huizen), gaan met ingang van 1 november a.s. samenwerken. Het zal met name gaan om samenwerking op technisch en redactioneel gebied. De beide radiostations houden op de radio hun eigen identiteit en geluid maar werken samen op het gebied van de informatievoorziening en ook zullen sommige (delen van) programma’s samen worden gemaakt. Speciale aandacht gaat uit naar de uitzendingen op zaterdagen tussen 10.00 en 17.00 uur. Vanaf 8 november zal op die uren een gezamenlijk informatie en sportprogramma te beluisteren zijn. Ook de non-stopmuziekprogrammering met informatieblokken overdag zal gezamenlijk verzorgd worden. Beide stations hopen door deze samenwerking hun publieke taak en maatschappelijk draagvlak binnen de plaatselijke gemeenschap verder te kunnen versterken. Radio6FM is te beluisteren op 92,0 FM ether, in Blaricum en Eemnes op 92,3 Kabel en in Laren op 91.9 Kabel. Radio Phohi is te beluisteren op 105,1 Ether en in Huizen op 92,3 Kabel.

COMMISSARIAAT DRINGT AAN OP GEDRAGSCODE OMROEPEN

Het Commissariaat voor de Media wil dat de Mediawet wordt aangescherpt om integriteitsschendingen bij publieke omroepen tegen te gaan. De toezichthouder van het omroepbestel zal ook bij de raad van bestuur van de Publieke Omroep aandringen op een omroepbrede gedragscode. Dat zegt commissaris Inge Brakman, belast met financieel toezicht. Ze reageert op een publicatie in NRC Handelsblad met als titel “Het Geheim van Hilversum”Uit onderzoek blijkt onder meer hoe familieleden van omroepdirecteuren opdrachten ontvangen van de omroepverenigingen. De Mediawet blijkt niet goed toegerust om bevoordeling van familie en vrienden te voorkomen, aldus Brakman. Volgens haar zijn ,,de mazen in die wet te groot”. De landelijke publieke omroepen, die jaarlijks 650 miljoen euro publiek geld uitgeven, hebben geen uitgewerkt integriteitsbeleid met regels voor onder meer het uitbesteden van opdrachten en het aannemen van giften. Evenmin is er een (centrale) registratie van integriteitsschendingen. Soms bestaan afspraken, maar die staan niet altijd op papier. Alleen NPS en NOS hebben aparte regelingen om vermenging van zakelijke en privé-belangen te voorkomen.Uit het onderzoek wordt duidelijk dat de zoon van KRO-directeur Ton Verlind sinds 1996 opdrachten krijgt van de KRO. De omroep betaalde voor de werkzaamheden van de zoon rekeningen van het bedrijfje Info TV. Dat blijkt op naam te staan van de KRO-directeur zelf. Ton Verlind: ,,Omdat ik dit als een ongewenste situatie zag, is daaraan een einde gemaakt.” Naderhand sloot de KRO ook een langlopend contract met een videobedrijf van de zoon. Ton Verlind geeft toe dat daarbij van interne regels is afgeweken. Die verbieden het uitbesteden van opdrachten aan familieleden van directeuren. Volgens hem was het ,,beter geweest” als de overeenkomsten met zijn zoon waren gemeld aan het Commissariaat voor de Media. De zoon van de voormalig directeur jeugdeducatie van Teleac/NOT kreeg een groot aantal opdrachten van de afdeling jeugdeducatie van Teleac/NOT. De vrouw van EO-directeur Andries Knevel werkte jarenlang bij een productiemaatschappij die vooral voor de EO actief is. Brakman zegt te beseffen dat omroepen hun eigen integriteits- en aanbestedingsbeleid mogen bepalen. Toch pleit ze voor uniforme regels voor publieke omroepen. (NRC Handelsblad). Lees ook ‘Het Geheim van Hilversum’ via het Zaterdags Bijvoegsel van NRC Handelsblad.

” NOS JOURNAAL LINKS BOLWERK “

In de Telegraaf luchten ex-medewerkers van het NOS-Journaal vandaag hun hart over wat zij noemen het ”linkse complot achter de schermen”. Zo zou de eindredactie opdracht hebben gegeven om van onze jongens in Irak ”geen helden te maken”, zou het nauwe banden hebben onderhouden met voormalig PvdA-leider Ad Melkert, en werd de opkomst van Fortuyn eerst doodgezwegen en werd hij later gedemoniseerd. Ook zou men een minachting hebben voor binnenlands nieuws: ”We zijn hier verdomme geen Hart van Nederland”. Vooral de ontslagen Journaal-verslaggever Harm Roeland is hard in zijn oordeel. Hij noemt de opkomst van Fortuyn de spijtzwam. Zeker toen Den Haag-verslaggever Job Frieszo tijdens een uitzending het partijprogramma van de Centrum Democraten liet zien, om aan te tonen dat deze partij op een aantal punten hetzelfde zegt als Pim Fortuyn. Toenmalig hoofdredacteur Nico Haasbroek vond het ook niet kunnen en leverde kritiek. Roeland: ”Bijna iedereen op de redactie vond het optreden van Frieszo echter prima. Ik vond het schandelijk. Nico Haasbroek kwam alleen te staan in zijn kritiek op Job Frieszo”.Hans Laroes, de huidige hoofdredacteur, erkent dat het NOS-Journaal een linkse traditie heeft: ”De journalistiek staat in zijn algemeenheid iets sympathieker tegenover GroenLinks dan de LPF. Bossen zijn leuker dan snelwegen, links is links en rechts is al snel extreemrechts. Ook bij het Journaal hebben we wel eens de neiging bijstandsfraudeurs zieliger te vinden dan accountants die de boel oplichten. Ik denk dat we bij het Journaal vluchtelingen wat zieliger vinden dan de mensen in de oude stadswijken, in ieder geval een jaar geleden nog”. Toch ontkent Laroes dat het Journaal de opkomst van Fortuyn heeft laten liggen. Bovendien zegt hij dat er nu een nieuwe koers wordt gevaren op de redactie. In veel kritiek van voormalige medewerkers kan hij zich totaal niet vinden. (Telegraaf)Lees verder via Fokzine).

KORT NIEUWS

 • Uit het advies van de Zoetermeerse Programmaraad voor de radiozenders 2004 blijkt dat ook de zender Yam FM een plek krijgt op de Zoetermeerse kabel. City FM vervalt met ingang van volgend jaar. De Zoetermeerse Programmaraad vindt dat het format van City Fm teveel lijkt op dat van Veronica. Eerder was al bekend geworden dat Fun X en Radio 192 een plek krijgen op de Zoetermeerse kabel. Door het verdwijnen van AWBC Tamara en Fresh FM waren er twee legen plekken ontstaan op het Zoetermeerse kabelnet. Op 27 november zal de Programmaraad het advies defintief vaststellen en aanbieden aan kabelaar Casema.
 • De publieke regionale zender L1 Radio & TV uit Limburg is sinds kort de onderhandelingen gestart met een nog onbekende jongerenzender in Belgisch of Nederlands Limburg. Dit heeft de redactie van deze website uit betrouwbare bronnen vernomen. Een naam wil L1 niet vrijgeven maar L1 liet wel blijken dat dat men op zoek was naar een uitbreiding in het jongerensegment omdat men dit nu niet direct kan bereiken met de huidige programmering van L1 Radio. De L1 doelgroep ligt op dit moment gemiddeld tussen de 45 en 70 jaar. Een overname richting de commerciële Radio Limburg was niet aan de orde, dit doordat Radio Limburg zich hoofdzakelijk richt op de leeftijdsgroep tussen de 24 en 49 jaar.
 • De nieuwe zender van Radio Breekijzer in Leeuwarden is gistermiddag om drie uur in beslag genomen door het Agentschap Telecom. Vorige week vrijdag werd de zendpiraat ook uit de lucht gehaald, maar een dag later was Breekijzer alweer in de ether. Justitie, politie en radiocontroledienst zagen op de website van de radiopiraat foto’s van de aanleg van de nieuwe zender en het uitzenden en grepen daarom vrijdag opnieuw in. Eigenaar Jan Jellema was al veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van een maand en een geldboete van € 3300. (via Antenne 2)
 • Zes Britten die hebben meegedaan aan een tv-datingshow, willen zender Sky One aanklagen. De zes moesten in het programma uit een aantal vrouwen de aantrekkelijkste kiezen. Ze kozen uiteindelijk allemaal voor Miriam met wie ze ook mochten knuffelen. Toen wisten ze nog niet dat Miriam een transseksueel was. Dat meldde de Britse omroep BBC vrijdag. De show, deze zomer opgenomen op Ibiza, wordt op 16 november uitgezonden. De zes mannen – onder wie een Britse commando en een skileraar – voelen zich in hun hemd gezet. Ze willen nu uitzending voorkomen, maar Sky One zegt dat de contracten met het zestal bindend zijn. Wel zal de kijkers aan het begin van de uitzending worden verteld dat Miriam als man is geboren. (ANP)
 • Voor de tweede keer in korte tijd keerde Veronica eind september terug op televisie. V8 werd omgedoopt tot Veronica. De kijker heeft sindsdien zijn weg gevonden naar de grote speelfilms op de zender. De rest van de programma’s lijdt een wat zieltogend bestaand. Dus gooit de omroep de programmering opnieuw om. In een poging de kijker wegwijs te maken op de zender, deelt Veronica vanaf vanavond de programmering ’thematisch’ in. Zo is de fantasy-serie Angel niet langer op zaterdag te zien, maar op maandag na Star Trek Enterprise. De thema-avond sciencefiction is geboren. Vrijdagavond is voortaan mannenavond bij Veronica, met autoprogramma Top Gear en grappenmaker Ab Normaal. Lifestyle krijgt zijn eigen avond op zondag. En aterdag is gereserveerd voor actie en spanning. Een woordvoerder van Veronica wil niet te hoog opgeven over de verandering. ,,We zijn op zich wel tevreden met de kijkcijfers, maar er zit gewoon meer in. We denken dat op deze manier meer mensen naar onze programma’s gaan kijken, dat ze blijven plakken.” Lees verder
 • De website van Radiofreak bericht dat de uitzending van het programma ‘Hard en Giel’ met dj Giel Beelen op 3FM vrijdagavond ruw werd verstoord door twee heren die zichzelf ‘Radio de Gekke Herder’ noemden. Ze kwamen binnen in de studio en riepen de komende maand uit tot ‘Manowar maand’. Of het om een geplande grap ging is niet bekend, het klonk echter wel alsof er echt iets mis ging. Na anderhalve minuut werd de uitzending gestaakt en werd er een plaat ingestart. Het leek er even op dat er paniek was onder de medewerkers van 3FM. Om 21:27 uur was de uitzending weer terug en bleken ‘de Spades’ hier achter te zitten die ook van Lowlands bekend zijn. De beveiliging greep direct in, maar Giel draaide vervolgens wél hun singeltje.

‘ALL YOU NEED IS LOVE’ VIA NOORDZEE FM

De kans is groot dat All You Need is Love een tijdelijke radio-variant krijgt. Dat heeft presentator Robert Ten Brink bevestigd op 3FM. Er zijn vergevorderde plannen voor een dagelijkse All You Need is Love-Kerstshow tussen 12 en 2 op Noordzee 100.7FM. Ten Brink praat dan een week lang met de deelnemers aan de kersteditie van All You Need, die op kerstavond bij SBS6 wordt uitgezonden. De eerste radioshow zou dan op 25 december worden uitgezonden. (Medianieuws weblog)

GOEDE CIJFERS VOOR KOPSPIJKERS

Het tv-programma Kopspijkers, met presentator Jack Spijkerman, had zaterdagavond ruim 3,6 miljoen kijkers. Daarmee is het programma het best bekeken zaterdag. Vorige week keken nog ruim 3,2 miljoen mensen naar Kopspijkers. Robert ten Brink trok op SBS6 met zijn show All you need is love 1,4 miljoen kijkers, en met Lotto Weekend Miljonairs nog eens ruim 1,1 miljoen. Zaterdagavond keken 850.000 mensen naar de Carlo & Irene Show met Carlo Boszhard en Irene Moors. (Sterrenbeurs)

KRO:”BESTEL NIET HEILIG”

De KRO is bereid het bestel te verlaten als haar leden of de overheid dat vragen. Dat zei voorzitter F. Slangen zondag in het AVRO-mediaprogramma Antenne 2. Slangen kwam vorige week in het nieuws door zijn voorstel voor een referendum onder omroepleden. De KRO-voorzitter zou zich neerleggen bij een negatieve uitslag van zo’n peiling. Wel verweet hij Den Haag dat omroepen niet op radio en TV hun leden mogen aanspreken: “Dat is natuurlijk heel vreemd, we moeten zwemmen met onze handen op de rug.” Als het omroepbestel ophoudt te bestaan, wil de KRO doorgaan met uitzendingen via internet. Slangen: “De KRO blijft altijd bestaan.” (Antenne2)

AM1008 IN DE LUCHT

Zaterdagavond is de middengolfzender 1008 AM enige tijd on air geweest. Er was een draaggolf te horen. De middengolfzender is toegewezen aan Radio London.

OOG WINT RTV AWARD

De Stichting Omroep Organisatie Groningen heeft de RTV Award ontvangen voor beste omroep van het jaar. De prijs werd vandaag uitgereikt op het RTV Festival: OLON air dat werd gehouden in Grand Hotel Café Gooiland in Hilversum. Voor de prijs waren tien genomineerden. De jury stond onder leiding van Sjors Frohlich. De prijs voor beste radiodocumentaire ging naar de Stichting Lokale Omroep Ridderkerk voor een documentaire over de watersnoodramp van 1953. De prijs voor beste website ging naar de Stichting Lokale Omroep Rijnwoude. De prijs voor beste presentatie radio ging naar mevrouw M. del Pradode van de Stichting Omroep Eindhoven. Verder won ‘Okidoki Radio’ van Optimaal FM de prijs voor beste Programma voor, over en met mensen met een handicap. De multiculturele zender Fun X kreeg ‘de uitblinker’, een aanmoedigingsprijs. Volgens de jury is de zender die in de randstad uitzendt goed bezig. (Radiofreak)

RADIO FREE EUROPE BEPERKT UITZENDINGEN

Radio Free Europe,de radiozender die tijdens de koude oorlog Amerikaans nieuws verspreidde in Oostbloklanden, stopt met uitzenden in zeven landen. De zender blijft actief in onder meer Bosnië,Moldavië en landen in Azië.

L1 TV MAANDAG OM 17.00 UUR VAN START OP ASTRA

Het openingsprogramma, van L1 op de satelliet, 1 december a.s., zal plaatsvinden om 17.00 uur. Het officiële startsein van de satelliettransmissie zal verzorgt worden door Odile Wolfs, gedeputeerde van de Provincie Limburg voor Welzijn, Zorg en Cultuur en Camiel Eurlings, CDA-Tweede Kamerlid. In de avond zal er een live tv-programma zijn: “L1mburg Helpt”. Dit wordt een grote inzamelingsactie voor de Ronald McDonald kindervallei in Valkenburg. Zowel de opening als het live programma komen vanuit het Theater aan het Vrijthof in Maastricht. (via satellitemagazine)

MV COMMUNICATOR ZEEWAARDIG

Het zendschip MV Communicator is door de Nederlandse scheepvaartautoriteiten zeewaardig bevonden. Het schip ligt momenteel afgemeerd in Ijmuiden. De eigenaar wil het schip overbrengen naar Engeland.

WETSONTWERP REGIO-OMROEP INGETROKKEN

Staatssecretaris Van der Laan (media) heeft een wetsvoorstel ingetrokken dat provincies meer zeggenschap geeft over de financiering van regionale omroepen. Donderdag bleek dat een meerderheid in de Tweede Kamer vasthoudt aan het bezwaar dat de provincies op deze manier te veel vrijheid krijgen om het voor regionale omroepen bedoelde geld aan andere dingen te besteden. Van der Laan heeft nu met de Kamer afgesproken dat er een nieuwe notitie komt over de toekomst van de regionale en publieke omroepen. (essent)

RADIO 538 VERKOCHT AAN ADVENT

Radio 538 wordt verkocht aan de Amerikaanse investeringsmaatschappij Advent International. Het bedrijf neemt naar verluidt een meerderheidsbelang van 55 procent in de zender. Dat meldt De Telegraaf. Een belangrijk deel van de aandelen van Radio 538 was in handen van Newscorp, het concern van Rupert Murdoch. Dat belang moest in verband met de frequentieveiling worden verkocht, omdat Newscorp ook eigenaar is van Sky Radio. Een voorwaarde van de veiling was namelijk dat de bieders geen belangen zouden hebben in elkaars bedrijven. Volgens 538-baas Lex Harding hebben bij het opstappen van Newscorp de andere aandeelhouders zich in de chulden gestoken. Harding heeft nu met Rob Out en Peter Jager 98 procent van de aandelen in handen. ‘Wij zijn op zoek gegaan naar een nieuwe aandeelhouder en denken die in Advent te hebben gevonden’, aldus Harding. Hij wil niet zeggen hoe groot het belang is dat Advent neemt. Ook op geruchten dat Jager en Out helemaal uit 538 willen stappen, wil hij niet bevestigen. ‘Het enige dat ik daarover kwijtwil is dat ik niet vertrek.’ (Antenne2)

ADAM CURRY BLIJFT LANGER BIJ VERONICA

DJ Adam Curry blijft ook na 1 januari het ochtendprogramma ‘Ook Goeiemorgen’ presenteren bij Radio Veronica. Dit heeft hij bekend gemaakt via zijn weblog

“PAUL WITTEMAN WEER NAAR NOVA”

Het ziet er naar uit dat Paul Witteman weer deel gaat uitmaken van het presentatieteam van NOVA. In nieuwe plannen van de actualiteitenrubriek zou de uitzending op vrijdag een politiek programma moeten worden, rechtstreeks vanuit Den Haag en mede gepresenteerd door Paul Witteman. Witteman: “Ik word genoemd.” Verder gaat NOVA volgend jaar september en oktober speciale uitzendingen verzorgen vanuit New York, in het kader van de Amerikaanse presidentsverkiezingen. De presentator hiervan is Twan Huys. (Medialog / Volkskrant)

GOEDE CIJFERS VOOR BAANTJER

De politieserie Baantjer, met in de hoofdrollen Piet Römer en Victor Reinier, had vrijdagavond ruim 2,5 miljoen kijkers. Daarmee is Baantjer het best bekeken programma vrijdag. Pulse, de talkshow van Reinout Oerlemans, deed het ook goed met 1,8 miljoen kijkers. Bij Reinout waren onder meer Frans en Mariska Bauer te gast. De kijkcijfers voor PaPaul zijn flink aangetrokken vrijdag. Donderdag trok het reallife-programma van Paul de Leeuw nog amper 250.000 kijkers, vrijdag was dat aantal ruim verdubbeld naar 508.000. (Sterrenbeurs)

UPC GAAT DOOR MET TARIEFSVERHOGING

Het kabelbedrijf UPC gaat op 1 januari verder met de geleidelijke prijsverhoging voor het standaardpakket kabeltelevisie. UPC is in Nederland actief in 151 gemeenten. Eind volgend jaar betaalt iedere UPC-klant ,,het kostendekkende tarief” van 12,77 euro per maand, exclusief BTW. Dat heeft de onderneming vrijdag meegedeeld. In 66 gemeenten gingen abonnees vanaf 1 juli van dit jaar al maximaal 2,50 euro per maand meer betalen. Op 1 januari 2004 komt het gemiddelde UPC-tarief in Nederland uit op 11,95 euro, exclusief BTW. (ANP)

NCRV EN VPRO BIEDEN MEDEWERKERS VERTREKREGELING AAN

Naar nu bekend is geworden, heeft de NCRV afgelopen zomer vertrekregelingen aangeboden aan medewerkers in vaste dienst die bereid waren om uit te zien naar een andere baan. Alle medewerkers in vaste dienst hebben een brief ontvangen, waarin hun een financiële vergoeding of een outplacementtraject wordt aangeboden wanneer ze binnen een half jaar vertrekken. Hoe sneller dat lukt, hoe hoger de vergoeding. De NVJ is niet blij met deze actie. Thomas Bruning: ‘Ik vind het niet zorgvuldig gedaan. Tot mijn ergernis ben ik hierover via leden geïnformeerd. Je moet hap-snap-vertrekregelingen voorkomen; er moet omroepbreed een uniforme regeling zijn.’ Lees verder

ONDERZOEK NAAR DAGELIJKS SPORTTABLOID VOOR AD

Het Algemeen Dagblad onderzoekt de mogelijkheid voor een tabloid-sportkrant op zondag, meldt de NRC. Adformatie meldt dat de krant vanaf 2 april volgend jaar een dagelijkse sporttabloid wil maken van 24 pagina’s. Ook zou PCM nog voor de kerst willen komen met een gratis uitgaansweekblad (werktitel NL20). Een nulnummer bevatte 40 pagina’s op A4. Daarvoor zou al een aparte redactie gevormd zijn. Ook zou het AD-magazine drastisch veranderen en wordt een lagere losse verkoopprijs overwogen. (Villamedia)

BELGISCHE MINISTER VERKLAART MEDIA OORLOG

De Belgische minister van Buitenlandse Zaken Michel wil voorlopig liever niet meer praten met de binnenlandse media die hem over de grens volgen. Volgens de doorgaans al emotionele Michel ondergraven zij het staatsbelang door Belgische plannen voor de EU belachelijk te maken. Michel wil de media daarom mijden “of niet langer de waarheid vertellen”. Op een speciale bijeenkomst van Europese bewindslieden over een EU-grondwet, vrijdag in Napels, liet Michel zijn nationale media, die in zijn eigen vliegtuig met hem meereizen, weten dat hij er genoeg van van had. “De tijd dat ik dat allemaal over mijn kant liet gaan is voorbij. Als het nationaal belang op het spel staat hebben we het recht om de waarheid niet te zeggen. Zeker als die pers nauwelijks oog heeft voor het belang van België.” Lees verder

HOFSTAD RADIO WACHT MET STEUNZENDER IN LEIDEN

Het ziet er naar uit dat de regionale commerciele radiozender Hofstad Radio uit Den Haag wacht met het inzetten van haar steunzender in Leiden. Hofstad Radio is namelijk een reclamecampagne in Leiden gestart waarbij alleen de huidige etherfrequentie in Den Haag (99,4 MHz) wordt gepromoot. Hofstad Radio heeft ook ethefrequentie in Leiden (93,7 MHz) verkregen tijdens de frequentieveiling eerder dit jaar. Het ziet er, gezien deze reclame- campagne, niet naar uit dat deze etherfrequentie spoedig in gebruik wordt genomen.

“YORIN WIL AF VAN GORDON”

Yorin wil af van Gordon. Betrouwbare bronnen melden Medianieuws Weblog dat de zender genoeg heeft van de platte grappen van de volkszanger. Ook zijn programma bij de radioconcurrent Noordzee 100.7 FM is Yorin een doorn in het oog. Na het lopende seizoen krijgt Gordons Late Nichtshow geen vervolg. Volgens de geruchten loopt het contract met Gordon af, en zit er absoluut geen nieuwe verbintenis in. Zijn talkshow op Yorin trok gisteren nog wel 383.000 kijkers. Wendy van Dijk was daarin openhartig over haar prive-perikelen. (via medianieuwsweblog)

“EDWIN DIERGAARDE IN ONDERHANDELING MET RADIO538”

Radio 538 onderhandelt met 3FM-deejay Edwin Diergaarde over een transfer. Diergaarde is nu nog te horen bij de TROS, iedere zaterdagavond. Daarnaast is hij de vaste vervanger van Ruud de Wild. Diergaarde begon in de jaren 90 op Radio 3 bij Veronica op vrijdag. Diergaarde zou bij 538 het dagelijkse ochtendprogramma Greatest Hits moeten overnemen van Dennis Ruyer tussen tien en twaalf. Ruyer neemt op zijn beurt binnenkort definitief de plek in van Jeroen van Inkel tussen vier en zeven. Diergaarde ziet een overstap wel zitten, zeker omdat hij vrijdag ook nog de presentatie mag doen van de 538 Powermix. (Medianieuws weblog)

FINANCIEEL DAGBLAD ZET MES IN ORGANISATIE

Het Financieele Dagblad gaat in de organisatie snijden. Aan de ondernemingsraad is om advies gevraagd over de opheffing van de financiële nieuwsdienst en het snijden in enkele andere, niet-journalistieke onderdelen. Bij de nieuwdienst zou het gaan om acht volledige banen. De journalistenvakbond NVJ vreest dat de operatie gepaard gaat met gedwongen ontslagen, zo heeft bond donderdag laten weten. De NVJ vindt het slecht nieuws in een tijd dat het met de kranten toch niet zo goed gaat. Het Financieele Dagblad is de grote verliezer op dit moment als het gaat om het verlies van abonnees. De gespecialiseerde krant verloor in een jaar tijd meer dan 10 procent van haar lezers. De oplage is nu 57.000. (ANP)

RADIO 10 VANAF MAANDAG 10.10 UUR WEER ‘GOLD’

Aanstaanda maandag, 1 december, om 10.10 uur zal Radio 10 FM weer Radio 10 Gold gaan heten. Dit heeft Talpa Radio International via een persbericht bekend gemaakt. De ‘opening’ zal worden uitgevoerd door Erik de Zwart.

RTE STELT START OP 252 AM WEER UIT

De Ierse publieke radio (RTE) heeft de start van haar uitzendingen via de Langegolf-frequentie 252 kHz AM weer uitgesteld. In eerste instantie zou RTE op 1 oktober jl. de sterke langegolfzender in gebruik gaan nemen. De start van de uitzendingen via de 252 kHz staan nu geplanned voor het eind van het eerste kwartaal 2004. Via de 252 kHz AM zal het programma van RTE radio 1 te horen zijn dat momenteel ook via de middengolf is te beluisteren. (RNW)

RIKS OZINGA NAAR RTLFM

Riks Ozinga is vanaf 1 december een maand lang dagelijks te horen op RTL FM. Ozinga was voorheen elke dag te horen in VARA’s Ontbijtradio op Radio 2, tot hij in oktober werd vervangen door Roderick Veelo. (Antenne2)

KRO-VOORZITTER WIL OMROEPREFERENDUM

Voorzitter Frans Slangen van de KRO vindt dat leden van de omroepen zich in een referendum moeten kunnen uitspreken over hun betrokkenheid bij de zendgemachtigde, als de Haagse politiek aan het omroepbestel blijft morrelen. Dat heeft zijn woordvoerster donderdag laten weten. ,,De politiek denkt dat het ‘papieren leden’ zijn, mensen die min of meer toevallig lid zijn van een omroep. Slangen wil dat eventueel ontkrachten met zo’n referendum, zodat de politiek ziet hoe vitaal de achterban is.”

HP STORT ZICH OP TV-PRODUCTIE

Hewlett-Packard breidt zijn activiteiten uit met de productie van platte televisietoestellen, zo meldt persbureau Reuters. HP zelf wil het bericht echter niet bevestigen. Het bedrijf zou daarmee Gateway en Dell volgen in hun poging de teruglopende marges in de pc-verkopen te compenseren met consumentenelektronica. Naar verwachting onthult HP zijn eerste modellen in januari op een grote consumentenelektronicashow in Las Vegas. Volgens een analist van IDC bedraagt de marge op pc-hardware gemiddeld 10 procent of minder terwijl in de consumentenelektronica makkelijk 30 tot 40 procent verdiend kan worden. Wanneer een computerproducent al LCD-schermen maakt is de uitbreiding naar LCD-televisies een kleine stap. (Automatisering Gids)

NOG VEEL ONDUIDELIJKHEID OVER NIEUWE PROGRAMMERING KINK FM

Op 1 december stapt Kink FM over op een nieuwe programmering. Ondanks dat die datum met rasse schreden nadert, wil het radiostation nog niets loslaten over het nieuwe uitzendschema. Volgens woordvoerder Hans Ragas is die geheimzinnigheid een bewuste keuze. “Mensen weten toch wel dat er maandag een nieuwe programmering gaat draaien. We krijgen de hele dag telefoontjes van journalisten die er naar vragen. Onze luisteraars zullen dus snel genoeg het nieuwe uitzendschema te horen krijgen”, aldus Ragas. Hij stelt dat Kink FM liever met teasers werkt door zo nu en dan een deel van de nieuwe programmering te onthullen. Zo is bekend dat Roy Avni van Electronation op zaterdagavond een programma krijgt. Daarnaast gaat Isabelle Brinkman, voorheen diskjockey bij 3FM, elke maandag de Moordlijst presenteren. Verder zal Jan Douwe Kroeske doordeweeks een groot aandeel voor zijn rekening nemen met het programma 2 Meter De Avond In. Dat wordt van dinsdag tot en met vrijdag tussen 20.00 en 22.00 uur uitgezonden. In het huidige uitzendschema is Kroeske alleen op zondagmiddag te beluisteren. Kink FM is voornemens om vrijdag de volledige nieuwe programmering bekend te maken. (3voor12)

NOS SLEEPT UIT NOOD ALLES NAAR AUXERRE

De kijkers thuis zullen het verschil niet merken, maar de NOS dus wel. Het omroepbedrijf heeft deze week voor het UEFA Cupduel tussen Auxerre en FC Utrecht spoorslags alle faciliteiten naar Frankrijk verscheept. De Franse omroepen zenden geen beelden van de confrontatie uit, de Nederlanders verzorgen nu de volledige uitzending vanuit Stade Abbé Deschamps. Lees verder

LEDENTAL MAX GROEIT GESTAAG

Bij de seniorenomroep MAX hebben zich inmiddels 33.000 leden gemeld. Als dat er op 1 maart 2004 50.000 zijn kan de omroep voor 50-plussers een aspirant-status aanvragen. Daarmee zou de omroep jaarlijks 100 uur tv en 500 uur radio kunnen gaan maken. MAX zegt tevreden te zijn over de groei. “Het overtreft de verwachting”, zegt een woordvoerder in de Telegraaf. Van de omroep zijn binnenkort tv-spots te zien in de STER-blokken. MAX houdt op 6 december een klassiek concert in de Jaarbeurs in Utrecht. (essent)

TWEEDE KAMER GRIJPT NIET IN BIJ ZENDTIJDVERDELING

De Tweede Kamer zal niet ingrijpen in de bestaande tv- en radiozendtijdverdeling van geestelijke stromingen .Dat zegt CDA-Kamerlid Joop Atsma tegenover katholieknederland.nl naar aanleiding van berichten in de pers. Onder andere het Nederlands Dagblad meldde woensdag dat D66-Kamerlid Bert Bakker een motie heeft ingediend waarin hij voorstelt de zeven stromingen (joden,hindoes,moslims,boeddhisten, katholieken,protestanten en humanisten’ elk evenveel zendtijd te geven. Bij uitvoering van dit voorstel zouden bijvoorbeeld IKON,ZvK en RKK flink veel zendtijd in moeten leveren.”De motie Bakker gaat bij nader inzien van tafel”, aldus Atsma.

HUISMAN TIJDENS FEESTDAGEN DAGELIJKS BIJ EO

RTL-coryfee Henny Huisman verzorgt rond de kerstdagen een week lang iedere dag een programma bij de EO. Zijn zesdelige reeks ‘Henny zoekt God’ is van 24 tot en met 30 december elke dag te zien via Nederland 1 (22.15 uur). Het programma is een vervolg op de serie ‘Catherine zoekt God’, dat Catherine Keyl vorig jaar presenteerde. In de uitzending onderneemt Henny Huisman een zoektocht naar God. Hij duikt in het leven van een aantal bevlogen gelovigen. Daarbij krijgt de kijker een andere kant te zien van een van Nederlands grootste showmasters. (Sterrenbeurs)

HMG: VERONICA MOET STOPPEN MET TOP 1000

De Holland Media Groep (HMG) eist dat Radio Veronica uiterlijk vandaag een andere naam kiest voor de eindejaarslijst Top duizend aller tijden. Volgens de eigenaar van radiostation Yorin FM ligt het recht op de merknaam Top honderd aller tijden bij de HMG, sinds het vroegere Veronica daar een aantal jaren geleden in op ging. Het oude Veronica zond sinds eind jaren zestig de Top honderd aller tijden uit, maar toen de ex-piraat tijdelijk uit de ether was werd die lijst enkele jaren door Yorin FM uitgezonden. Het huidige Radio Veronica, onderdeel van Sky Radio, is niet van plan de naam te wijzigen, zegt woordvoerder Ralph Heijnneman. ,,De HMG heeft het recht op de naam Top honderd aller tijden, maar wij maken nu de Top duizend aller tijden. Het scheelt weliswaar maar een nul, maar het is echt iets anders. Het is bovendien een totaal andere lijst, die op een hele andere manier wordt samengesteld als onze oude Top 100 aller tijden. De aanduiding ‘aller tijden’ zal het discussiepunt wel zijn, maar dat zijn ook maar woorden.” Lees verder

VRT: HELLEMANS LEIDT NIEUWS- EN SPORTDIENST

Het directiecomité van de VRT heeft Leo Hellemans aangesteld als algemeen hoofdredacteur tv. Hij zal zowel de nieuwsdienst als de sportdienst leiden. De dagelijkse leiding van de nieuwsdienst komt in handen van de adjunct- hoofdredacteurs Wim Willems en Kris Hoflack. Willems is bevoegd voor Het Journaal en Karrewiet, en Hoflack voor Terzake, Koppen, De 7de Dag , Panorama, Coninx en Van Wijck en Villa Politica. Begin volgend jaar komt er een derde adjunct-hoofdredacteur bij: Ivo Belet, die verantwoordelijk wordt voor de extra verkiezingsprogramma’s. (VRT)

LOPIK WORDT WEER KERSTBOOM

De zendmast van Nozema in IJsselstein wordt dit jaar weer opgetuigd tot ’s werelds grootste ‘kerstboom’. Dat heeft het omroepzenderbedrijf woensdag bekendgemaakt. De werkzaamheden om de 120 lampen in de 375 meter hoge toren te hangen, zijn inmiddels begonnen. Sponsors betalen nu de kosten die na het jaar 2000 voor Nozema zelf te hoog werden. Nozema schat de kosten op ongeveer 68.000 Euro.

RAI RISKEERT SCHADECLAIM VAN 20 MILJOEN

De Italiaanse commerciële tv-maatschappij Mediaset eist 20 miljoen euro schade- vergoeding van de openbare omroep RAI. Mediasat is eigendom van de familie van premier Silvio Berlusconi. Mediasat voelt zich benadeeld door een uitzending van het satirische RAI-programma “Raiot”. Daarin werd de nieuwe mediawet van Berlusconi gehekeld. De premier zou door de wet zijn eigen tv-zenders bevoordelen. De RAI heeft “Raiot” na de eerste af- levering afgevoerd. Vorig jaar schrapte de omroep al twee uitzendingen omdat die te kritisch waren voor Berlusconi. (VRT)

LOTING EK LIVE BIJ NOS

NOS Studio Sport doet zondag rechtstreeks verslag van de loting voor het Europees Kampioenschap voetbal komende zomer in Portugal. Het programma (Ned. 2) begint om 11.35 uur en duurt tot 13.30 uur en wordt vanuit Lissabon gepresenteerd door Jack van Gelder. Het programma begint met een voorbeschouwing, waarna op 12.00 uur de loting zelf begint. Die duurt ongeveer een uur. Eddy Poelmann is daarbij de commentator. Na de trekking halen de programmamakers reacties bij verschillende in Nederland spelende internationals en bij bondscoach Dick Advocaat. (ANP)

JURGEN VAN DEN BERG NAAR RTL-FM

Radiopresentator en nieuwslezer Jurgen van den Berg wordt vanaf vrijdag 2 januari de nieuwe anchor van het Nieuwsontbijt op RTL FM. Van den Berg is op dit moment onder andere te beluisteren als presentator van het NOS-radionieuws, NOS Langs de Lijn, het Radio 1-journaal en als één van de vaste nieuwslezers in het programma ‘Stenders Vroeg’ op Radio 3 FM. Verder was hij geregeld te beluisteren als presentator van Ontbijtradio op Radio 2. Jeroen Latijnhouwers en Jan de Hoop nemen het nieuws in de ochtend momenteel voor hun rekening. Het RTL FM Nieuwsontbijt is op werkdagen tussen 07.00 en 09.00 uur te beluisteren.

SBS6 EN RTL4 STIJDEN OM KERSTKIJKERS

RTL4 hoopt woensdag 24 december veel kijkers af te snoepen van SBS6, dat op kerstavond de jaarlijkse special van ‘All you need is love’ uitzendt. RTL4 heeft die avond een ‘Goede Tijden, Slechte Tijden’-special van een uur, gevolgd door ‘World Idols’. De zender hoopt op 2,5 miljoen kijkers per programma. Om half negen start de ‘All you need is love’- special op SBS6. Deze show trok vorig jaar liefst 3,5 miljoen kijkers. Tegenover ‘Idols’ brengt SBS6 een Jaar-overzicht van ‘Hart van Nederland’. (ANP) STRIJD BIJ INTERNET-TV GIDSEN

In Hilversum is een strijd gaande tussen Omroep.nl en TVgids.nl om de hegemonie in de markt voor tv- en radio programmagidsen op internet. De RVU besloot juist een gids van Omroep.nl in gebruik te nemen. Lees verder

FRESH FM HEEFT PROBLEMEN MET ZENDER IN UTERCHT

Fresh FM heeft problemen met haar frequentie in Utrecht (103.4 FM). De gehele dag is er geen geluid te horen. De oorzaak is dat de verbinding tussen de studio en de zender is weggevallen. Het station maakt gebruik van een draadloze 10 Gigahertz verbinding tussen de studio in Zoetermeer en de zender in Utrecht. Via de zenders in Amsterdam, Alphen en Rijswijk is wel signaal te horen. (via Radiofreak)

“ARROW CLASSIC JAZZ IS ALLESBEHALVE HOBBY”

De concurrentie tussen de verschillende radiozenders is al moordend, maar over een maandje wordt de oorlog op de fm-band pas echt compleet als de nieuwe zender Arrow Classics Jazz zich nestelt in de ether. De jazz-zender is de laatste die onlangs een etherfrequentie kreeg toegewezen. Lees verder

DICK DE VREE OVERLEDEN

Zondag is Dick de Vree overleden, 80 jaar oud. Hij werkte tot 1985 30 jaar voor de KRO-radio, als verslaggever en eindredacteur. Als sportverslaggever verrijkte hij de taal met o.m. “de brilstand” (0-0). Ook maakte de ex-politieman programma’s over criminaliteit, en daar schreef hij ook boeken over. (NRC/Villamedia)

HUBERT MOL VERLAAT VARA

Met ingang van januari 2004 zal discjockey Hubèrt Mol niet meer werkzaam zijn voor de VARA. De omroep heeft besloten zijn contract na tien jaar niet meer te verlengen, in verband met bezuinigingen. (Antenne2)

POLITIE MIST ‘ZWAAILICHTPROGRAMMA’S NIET

De politie is niet rouwig om het verdwijnen van het RTL5-programma 112 Weekend, waarin onder meer ongelukken worden getoond. RTL stopt per januari met deze uitzendingen, omdat ze niet langer zouden voldoen aan het profiel van de mannenzender. Daarmee stopt ook een heel genre van ‘zwaailichtprogramma’s’, want andere zenders brengen ze ook niet meer. Volgens woordvoerder C. den Bakker van het Nederlands Politie Instituut hinderden de cameraploegen regelmatig het werk van hulpverleners. Daar werden wel afspraken over gemaakt, maar per geval was het telkens weer de vraag of ploegen de privacy van slachtoffers respecteerden. Soms hielden hulpverleners dekens omhoog om mensen te beschermen. Aan de andere kant geeft Den Bakker toe dat de zwaailichtprogramma’s ook een beeld gaven van wat agenten, ambulancemedewerkers en brandweerlieden zoal doen. ,,Een bepaalde categorie kijkers sprak dat aan, maar per saldo zullen wij de programma’s niet missen.” (Antenne2)

CAS PRESENTEERT BIJ VERONICA

Acteur Cas Jansen presenteert vanaf begin januari volgend jaar het tv-programma ‘Toys for Boys’ bij Veronica. Dit meldt Medianieuws.web-log. Toys For Boys was eerder te zien bij RTL5, met als presentator Rick Engelkes. Cas Jansen werd bekend door zijn rol als Julian in de soap Goede Tijden, Slechte Tijden. Ook speelde hij de hoofdrol in de film Lek.

WERELDOMROEP KRIJGT STEUN KAMER

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat staatssecretaris Van der Laan pas mag schrappen in de taken van de Wereldomroep als daarover is overlegd met andere betrokken ministeries. De Wereldomroep wordt onevenredig hard getroffen door de bezuinigingen omdat men niet, zoals de andere omroepen, kan putten uit fondsen met omroepreserves. De Kamer steunt de staatssecretaris wel in haar plan fors de bezuinigen op de omroeporkesten. Van der Laan wil voor de precieze korting een advies van de Raad voor Cultuur afwachten.

KPN-STORING TREFT BRABANTSE RADIO

Door een storing in een van de telefooncentrales van KPN hebben is er in een gedeelte van Brabant geen telefoonverkeer mogelijk. Ook verschillende omroepen kampen met problemen door de storing. De storing zorgt er voor dat Royaal FM en Radio 8FM stil zijn en dat omroep Brabant problemen heeft contact te krijgen met het NOS nieuws. Volgens KPN kan de storing tot in de nacht duren. (Radiofreak)

SBS DREIGT TV NOORD MET NOTA VAN 1,5 TON

De commerciéle omroep SBS heeft TV Noord laten weten een rekening van 1,5 ton te zullen sturen als de publieke regionale omroep opnames maakt van de voetbalwedstrijden Veendam-Cambuur en Veendam-MVV. De BV Veendam is daar niet blij mee, maar SBS is eigenaar van de eerste divisierechten. (Villamedia)

EO AL IN DE STEMMING VOOR ORANJE BABY

Het EO-kindertelevisieprogramma Mir@kel begint vanaf woensdagmiddag een Maximama- journaal als opmaat naar de geboorte van de baby van prins Willem-Alexander en prinses Máxima. Het programma gaat duren tot en met de geboorte, die volgens de één aanstaande is en volgens de ander niet voor de derde week van december moet worden verwacht. In het journaal geven kinderen hun visie op de gebeurtenissen en kunnen ze vragen stellen aan een deskundige op het gebied van de koninklijke historie, Reina van Ditzhuyzen. De EO belooft ook met ‘nieuwtjes’ te komen. Verder worden de scholen gevolgd die meedoen aan de vlaggenontwerpwedstrijd die de kinderafdeling van de publieke omroep, Z@ppelin, op touw heeft gezet met de Dokummer Vlaggencentrale. De centrale zal het uitverkoren ontwerp ook maken en een exemplaar straks aan de jonge ouders aanbieden. (Telegraaf)

NPM CAPITAL NEEMT BELANG IN ANP

Participatiemaatschappij NPM Capital neemt een belang in het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP). De huidige aandeelhouders van het ANP, de uitgevers van de Nederlandse dagbladen, hebben daartoe maandag in Amsterdam een intentieverklaring ondertekend. De betrokken partijen willen de transactie binnen enkele maanden afronden. De uitgevers besloten eerder dit jaar een deel van hun belang in het ANP te verkopen aan een partij die wil investeren in de verdere groei van het persbureau. Het ANP, dat de Nederlandse media sinds 1934 voorziet van nieuws, veranderde in 2001 van een stichting in een besloten vennootschap. Het persbureau, dat winst maakt, wil zich de komende jaren verder ontwikkelen tot een informatieknooppunt voor de media. NPM Capital ondersteunt de plannen van het ANP-management. De redactionele onafhankelijkheid van het ANP blijft gewaarborgd, zo benadrukken de aandeelhouders. Over het bedrag dat is gemoeid met de transactie worden geen mededelingen gedaan. Betrokken partijen geven dinsdag een nadere toelichting op de intentieverklaring. (ANP)

VERVOLG VOOR DE BAUERS

Er komt waarschijnlijk een vervolg van De Bauers, de reallife serie rond zanger Frans Bauer. Dit meldt Show van Nederland. Vorige week donderdag was de laatste aflevering van De Bauers te zien bij RTL4. Eind oktober werd bekend dat de zender vooralsnog geen nieuwe afleveringen plande. “We genieten op dit moment heel erg van het succes en we zijn eigenlijk nog niet bezig met een mogelijk vervolg. Maar het kan best dat we over een tijdje een nieuwe invalshoek bedenken en dat er toch een nieuwe serie komt” , aldus woordvoerder Teijsse in oktober op Telegraaf.nl. Volgens Show van Nederland kan het heel goed zijn dat een huwelijk tussen Frans Bauer en zijn vriendin Mariska een nieuwe invalshoek wordt. (Sterrenbeurs)

STAATSSECRETARIS VERRAST DOOR OMROEPDISCUSSIE

Staatssecretaris Van der Laan (Media) voelt zich overvallen door de discussie die is ontstaan over de legitimiteit van omroepen. Dat zei zij maandag in het debat in de Tweede Kamer over haar mediabegroting. In het huidige omroepbestel worden omroepen al dan niet toegelaten op basis van het ledental van een (potentiële) zendgemachtigde. De Kamer vindt dat achterhaald omdat in de huidige samenleving mensen minder snel lid worden van een vereniging, zoals laatst bij jongerenomroep BNN bleek. De Kamerleden zoeken naar een alternatief.,,De Kamer werpt nu deze vraag op”, liet Van der Laan tijdens het debat weten. ,,Het bestel breng ik niet ter sprake, dit is een recente discussie die is opgeworpen door de Kamer. Ook Publieke Omroep vindt de discussie blijkbaar gewenst. Prima, dan discussieer ik mee, maar ik wil eerst met de afzonderlijke omroepen spreken”, aldus de D66-bewindsvrouw.

RADIO SEAGULL STOPT KORTEGOLF UITZENDINGEN

De commerciele radiozender Radio Seagull stopt met haar kortegolf-uitzendingen. De zender sleepte vorige week een middengolffrequentie in Leeuwarden in de wacht. Op zaterdag 29 november zal voorlopig de laatste uitzending van Radio Seagull via de kortegolf (9290 kHz vanuit Litouwen) zijn te horen. Dit betekent echter niet het defintieve einde van de kortegolf-uitzendingen, aldus Radio Seagull. Radio Seagull wil zich nu richten op het in de lucht brengen van de AM-frequentie 1602 kHz. (RNW)

DE ZWART ADJUNCT-HOOFDREDACTEUR VAN NOVA

John de Zwart is benoemd tot adjunct-hoofdredacteur van NOVA, het dagelijkse late actualiteitenprogramma op Nederland 3. Dat heeft de NPS maandag meegedeeld. De Zwart is nu eindredacteur bij de VPRO Televisie en verantwoordelijk voor de programma’s op de late zondagavond. Per 1 februari treedt hij aan en dan keert de huidige adjunct-hoofdredacteur Ed Ribbink terug naar de eindredactie.

EINDE VOOR ‘LUCKY LETTERS’

SBS6 trekt de stekker uit Lucky Letters. Het spelletje maakte dit najaar een herstart bij SBS met presentator Pim Veth, maar sloeg totaal niet aan bij de kijkers. De quiz wordt vanaf januari vervangen door de serie Jake & The Fatman. RTL4 maakte enkele jaren geleden furore met Lucky Letters. De vervanger van Rad van Fortuin werd dagelijks door zo’n 900.000 mensen bekeken. Toen nog om 19.00 uur. RTL4 ging verjongen, waardoor de quiz moest verdwijnen. SBS pakte in september de draad weer op met de onbekende Pim (acteur uit Blauw Blauw) als presentator. De kijkcijfers vallen tegen, dus einde verhaal. (Medianieuws-weblog)

INVAL BIJ ARABISCHE TV-ZENDERS IN IRAK

In Bagdad is de politie de kantoren binnengevallen van de Arabische nieuwsstations Al-Arabiya en Middle East Broadcasting Corp (MEBC). De zenders worden verdacht van aanzetten tot moord en geweld, en dat is verboden in Irak, zo zei de voorzitter van de Iraakse bestuursraad, Jalal Talabani. Beide zenders zonden vorige week bandopnamen uit, waarop de stem van Saddam Hussein te horen zou zijn. Hierin riep ‘Saddam’ op tot een heilige oorlog en verzet tegen de bezetters van Irak. Vorige week kwamen veel mensen in Irak om, bij aanslagen op onder meer politiebureau’s. Volgens Talabani heeft de zender Al-Arabiya een waarschuwing gekregen en worden er juridische stappen ondernomen tegen de nieuwszender. Al-Arabiya mag voorlopig niet meer uitzenden in Irak. (Nieuws.nl)

PATTY BRARD VERVANGT JENSEN BIJ NOORDZEE FM

Patty Brard is vanaf maandag twee weken lang iedere werkdag te horen op Noordzee FM als vervangster van Robert Jensen. De radioshow Jensen in de middag wordt van maandag tot en met vrijdag tussen 16.00 en 19.00 uur uitgezonden. Dj/presentator Robert Jensen is twee weken op vakantie. Patty riep maandagmiddag meteen dat Robert Jensen is vertrokken naar een ander radiostation. Dit was echter een grapje, aldus een woordvoerster van Noorzee FM. Patty Brard blijft ook haar eigen radioprogramma op Noordze FM op zaterdag en zondag presenteren. (Sterrenbeurs)

OMZET BELGISCH ROULARTA STIJGT

In het derde kwartaal van 2003 is de omzet van Roularta Media Group gegroeid met 5,4 pct. naar 86,46 miljoen euro dankzij acquisities en een organische groei van 1,5 pct. De totale bedrijfsopbrengsten zijn gestegen met 7,8 pct. naar 93 miljoen euro. Dat heeft Roularta Media Group meegedeeld in een persbericht. (RP)

KANTOORPAND QUOTE BESCHOTEN

Het kantoor van uitgeverij Quote Media is vrijdag onder schot genomen. Dit heeft hoofdredacteur Jort Kelder van maandblad Quote maandag gemeld. Kelder constateerde vrijdagavond dat er negentien kogels zijn afgevuurd op het pand aan de Singel in Amsterdam. In de nacht van donderdag op vrijdag werd er ook een kogel afgevuurd op het huis van Quote-eigenaar M.van den Biggelaar aan de Minervalaan in Amsterdam zegt Kelder. ,,De kogel vloog door het raam van de kinderkamer.” Er vielen geen gewonden. (ANP)

KAMER: OMROEPBESTEL ZAL STERK VERANDEREN

Politiek Den Haag vindt een sterke publieke omroep zeer belangrijk, maar aan de grondslagen onder het bestel moet absoluut iets veranderen. Dat zal vandaag blijken in het Kamerdebat rond de mediabegroting. Grootste speerpunt van de Kamerleden zullen de ledentallen van de omroepen zijn. Via die aantallen wordt nu nog de legitimiteit van een zendgemachtigde bepaald. Het probleem daarbij is dat mensen zich steeds minder geroepen voelen zich aan te sluiten bij een vereniging.Staatssecretaris Van der Laan (Media, D66), Publieke Omroep en ook Kamerleden zoeken daarom naar een alternatief om de legitimiteit van omroepen vast te stellen. VVD en D66 komen vandaag met een initiatiefwetsvoorstel waarin geregeld wordt dat programmagegevens vrijkomen. Daarover loopt al heel lang een juridische discussie. Als deze gegevens vrijkomen, kunnen commerciële zenders en uitgevers zelf gidsen maken met programmagegevens. De publieke omroepen vrezen dan ledenverlies, aangezien omroeplidmaatschap doorgaans gekoppeld is aan het abonnement op de gids van de betreffende omroep. Alleen het CDA ziet nog iets in ledentallen. ‘Een Kamermeerderheid stuurt erop aan dat omroepen verworden tot productiehuizen. Wij zijn het daar niet mee eens’, zegt CDA-mediawoordvoerder Joop Atsma. ‘Als het toch die kant opgaat, raad ik omroepen aan om commercieel te gaan. Je zou dan kunnen denken aan de EO die een sterke achterban heeft. En het bestel kan je dan reduceren tot één tv-net dat alles uitzendt wat de commerciële zenders niet doen.’ Lees verder

DRIETAL KEERT NIET TERUG BIJ VERONICA MAGAZINE

Uitgever Marcel ten Holte, hoofdredacteur Michael Kroonbergs en redactiechef Anton Damen keren niet terug bij Veronica Magazine. Dat meldt Broadcast Magazine. Ten Holte is vertrokken met ‘een regeling’. SBS-directeur Bart in ’t Hout zegt dat ‘de rust bij het blad volledig is teruggekeerd’. SBS schorste het drietal eind oktober. De oorzaak van het conflict is onbekend. Volgens geruchten heeft SBS de interne problemen onderschat. Het mediabedrijf wil er niets over kwijt.

EREDIVISIE MOGELIJK NOG EEN JAAR BIJ NOS

Het ziet ernaar uit dat het tv-contract tussen de Eredivisie NV (ENV) en de Nos met een jaar wordt verlengd. Aanvankelijk wilde de ENV het tv-pakket in verschillende onderdelen aan meerdere zenders verkopen. Dit hield onder meer in op de vrijdag, zaterdag en zondag een live-wedstrijd, het eerste en het tweede recht van samenvattingen. Nu blijkt dat Canal+ nu nog geen afstand wil doen van het ‘vrijdagavondrecht’. De betaalzender heeft nog tot 2005 de rechten voor alle live-uitzendingen. Nu Canal+ dit bekend heeft gemaakt, komt het spreidingsplan van de ENV in gevaar. Daarom wordt serieus overwogen om het eerste recht van samenvattingen voor het huidige bedrag van 22 miljoen euro weer bij de Nos onder te brengen. Het tweede recht op samenvattingen moet dan naar RTL of SBS gaan. (Adformatie)

INVAL BIJ ARABISCHE TV-ZENDERS IN IRAK

In Bagdad is de politie de kantoren binnengevallen van de Arabische nieuwsstations Al-Arabiya en Middle East Broadcasting Corp (MEBC). De zenders worden verdacht van aanzetten tot moord en geweld, en dat is verboden in Irak, zo zei de voorzitter van de Iraakse bestuursraad, Jalal Talabani. Beide zenders zonden vorige week bandopnamen uit, waarop de stem van Saddam Hussein te horen zou zijn. Hierin riep ‘Saddam’ op tot een heilige oorlog en verzet tegen de bezetters van Irak. Vorige week kwamen veel mensen in Irak om, bij aanslagen op onder meer politiebureau’s. Volgens Talabani heeft de zender Al-Arabiya een waarschuwing gekregen en worden er juridische stappen ondernomen tegen de nieuwszender. Al-Arabiya mag voorlopig niet meer uitzenden in Irak. (Nieuws.nl)

PUBLIEKE ZENDERS OP 31 PROCENT

De publieke zenders haalden in week 47 samen een marktaandeel van 31,3. De HMG-stations scoorden 25,9 en de SBS-zenders 19,7. Marktleider RTL4 behaalde een marktaandeel van 16,8, RTL5 4,7 en Yorin 5,4. SBS6 kwam uit op 12 procent, Net5 had 4,8 en Veronica 2,9. Best bekeken programma was Nederland-Schotland op SBS6 met ruim 5,5 miljoen kijkers. Studio Sport van gisteravond 19.00 uur werd bekeken door 3,3 miljoen kijkers. De Derde Helft (nabeschouwing Nederland-Schotland) was goed voor eveneens 3,3 miljoen belangstellenden, gevolgd door Kopspijkers met 3,2 miljoen en Baantjer met 2,9 miljoen kijkers. (SKO)

JAAR LANGER GRATIS CDT VOOR ALPHEN EN AMSTELVEEN

Kabelbedrijf Casema heeft besloten de gratis aanbieding van het Digitale Basisabonnement in Amstelveen en Alphen aan den Rijn met één jaar te verlengen. Oorspronkelijk zou de aanbieding per 31 december beëindigen en moest men voor dit abonnement €7,50 gaan betalen. Casema vindt het belangrijk dat abonnees nog een jaar langer gratis kennis kunnen maken met Casema Digitale Televisie. Bij de verkoop van de kabelnetten van Amstelveen en Alphen aan den Rijn waren de gemeenten en Casema overeengekomen dat de inwoners van deze gemeenten – om kennis te kunnen maken met het nieuwe medium digitale televisie – gedurende een bepaalde tijd gratis konden beschikken over het Casema Digitale Basisabonnement. Nu is deze periode met een jaar verlengd en eindigt het gratis abonnement dus op 31 december 2004.

OOK RTL STOPT MET SOFTPORNO OP TV

In navolging van SBS stopt ook RTL 5 als laatst overgebleven tv-station in Nederland met het uitzenden van softporno. De mannenzender maakt de voorraad erotische programma’s – Sex Court, Latin Lover en Van Lichte Zeden – nog op, maar zal daarna geen nieuw seks -materiaal meer aanschaffen, zegt programmaleider Jaap Hofman van RTL 5. Lees verder

OMROEP AMERSFOORT GENOMINEERD VOOR AWARD

Het culturele magazine Breeduitgelicht van Omroep Amersfoort Televisie komt in aanmerking voor de RTV Award 2003. Het programma is genomineerd in de categorie nieuws en actualiteiten. De awards worden elk jaar verdeeld door de OLON, de Organisatie van Lokale Omroepen in Nederland. Een jury met mensen als Humberto Tan van Studio Sport en Frits Spits moet in totaal 236 inzendingen beoordelen. Breeduitgelicht overleefde de eerste schifting. Zaterdag 29 november worden de winnaars bekendgemaakt. Breeduitgelicht wordt pas sinds maart van dit jaar gemaakt. De productie ervan is mogelijk dankzij gelden uit de pot van het Actieplan Cultuurbereik. Breeduitgelicht blikt op een speelse manier vooruit op culturele activiteiten in de stad Amersfoort. (AC)

UVA: MEDIAWET ONUITVOERBAAR

De Mediawet is te strikt en de programma-indeling ‘onmogelijk’. Dat zei UvA-onderzoeker P. Bakker in Antenne 2 als toelichting op zijn onderzoek. Hij acht het vrijwel niet mogelijk om een TV-zender te programmeren met “zo ontzettend weinig amusement” als wettelijk voorgeschreven is. Uit zijn door HMG betaalde onderzoek ontstond vrijdag het beeld dat de Publieke Omroep teveel amusement uitzendt, maar Bakker bestrijdt zelf dat hij daarvoor het bewijs heeft geleverd. Probleem is dat veel programma’s zowel informatief als amuserend worden ervaren. De Mediawet staat zo’n dubbele classificatie echter niet toe.De Publieke Omroep had dit probleem wel opener moeten aankaarten, in plaats van sommige categorieën “volgens ons ten onrechte” buiten beschouwing te laten, vindt de onderzoeker. Onder meer sport, muziek en kinderprogramma’s worden nu buiten amusement gerekend. Het Commissariaat voor de Media verwijt hij nalatigheid: “Ze hebben zich te weinig als waakhond opgesteld.” Het Commissariaat had moeten voorkomen dat de ingewikkelde programma-indeling werd ingevoerd. Bakker verwacht dat het “heel moeilijke voorschrift (..) zijn langste tijd wel gehad heeft.”

RADIO 192 KOMT MET TOP 10.000

Radio 192 wil in december een Top 10.000 uitzenden. Dat bevestigde directeur M. Bakker na een onthulling door het AVRO-mediaprogramma Antenne 2. Een marathon van tienduizend populaire popsongs zou de oldieszender een wereldrecord opleveren en -uitgaande van 3,5 minuten speeltijd per liedje- minstens 25 dagen duren. Bakker: “Dat is nou wat een klein station zo leuk maakt, dat je dit soort dingen kan doen.” (Antenne2)

NAAM NIEUWE JAZZ-ZENDER NOG ONDUIDELIJK

Het is nog onduidelijk hoe de exacte naam zal zijn van de nu nog voorlopige werknaam “Arrow Classic Jazz”. Directeur Ad Ossendrijver van Arrow Classic Rock Radio B.V. zei vanmiddag in het Avro mediaprogramma Antenne 2 dat er komende week een knoop zal worden doorgehakt over de exacte naamvoering. De mogelijkheid bestaat dat de zender de naam Arrow Jazz Radio of Arrow Jazz FM zal gaan dragen, “maar niets is nog echt duidelijk” alus Ossendrijver in een telefonische reactie. Over de programmering is ook nog niet echt veel duidelijk ook dit zal op het laatste moment pas bekend worden gemaakt. Er wordt niet uitgesloten dat men in de avonduren het signaal zal gaan overnemen van broer Arrow Classic Rock Radio. Ossendrijver wil met de nieuwe jazzzender een een marktaandeel van 2.5 tot 3.0 procent halen. (Antenne 2 / RP)

2 METER SESSIES VAKER BIJ KINK FM

Jan Douwe Kroeske zal in de nieuwe programmering van KinkFM van dinsdag- tot en met vrijdagavond te horen zijn op KinkFM met zijn 2 meter sessies. Het programma, dat in het vervolg 2 meter de avond in zal heten, is te beluisteren van 20:00 tot 22:00 uur. De formule van het programma, dat tot nu toe op zondagmiddag van 12:00 tot 15:00 uur te beluisteren was, zal nagenoeg ongewijzigd blijven. Het programma bevat naast 2 meter sessies met zowel binnen- als buitenlandse bands ok veel nieuwe muziek. Het nieuwe programma krijgt een iets journalistieker uiterlijk. Lees verder

PUBLIEKE OMROEP GAAT MEER GELD UITGEVEN

De publieke omroepen bezuinigen volgend jaar geen veertig miljoen euro, maar geven zeven miljoen euro meer uit. Dat stelt voorzitter van de Wereldomroep en oud-minister Hans van den Broek. De rijksoverheid kort de publieke omroep volgend jaar veertig miljoen euro. Volgens Van den Broek compenseren de omroepen dat door zevenveertig miljoen euro te onttrekken uit het fonds omroepreserves. Dat fonds is bedoeld om tegenvallers uit Ster-inkomsten op te vangen en nieuwe initiatieven van te betalen. De publieke omroep gebruikt het fonds volgend jaar echter ook om de bezuinigingen te verzachten. Lees verder

KORT NIEUWS

 • De regeringspartijen VVD en D66 hebben volgens Essent plannen voor een initiatiefwet die het huidige monopolie van omroepen op programmagegevens moet doorbreken. Er is al jarenlang een discussie gaande over het monopolie: uitgeverijen willen graag eigen programmabladen uitgeven, maar de omroepen willen de exclusiviteit van hun programmagegevens behouden omdat zij afhankelijk zijn van het aantal abonnees op hun tv-gidsen. Maandag is een Kamerdebat over de mediabegroting: het is nog onduidelijk of de wet dan wordt aangekondigd. (Essent)
 • De Britse kranten mogen de verhalen van journalist Parry, die undercover als lakei op Buckingham Palace werkte, niet meer publiceren.De Britse koningin Elizabeth heeft hierover een kort geding gewonnen. Zij vroeg daarin om een publicatiestop. Het verbod geldt tot maandagavond.Dan komt de zaak uitgebreider voor de rechter (NOStt)
 • Carlo Boszhard trok vrijdag met Cash & Carlo bijna tweemaal zoveel kijkers als de gelijktijdige show van Paul de Leeuw. De eerste uitzending van Lucille Werner’s Dierentolk werd maar matig bekeken. Carlo Boszhard overtrof vrijdag met 0,7 miljoen kijkers en een marktaandeel van 13% al zijn eerdere kijkcijfers. Voor de zomer kwam het Yorin-programma vaak niet boven de 0,3 miljoen kijkers uit, met dieptepunten ver onder de 0,2 miljoen kijkers. De laatste maanden is het vaste kijkertal ruim boven het half miljoen geklommen, met vrijdag dus de top op 0,7 miljoen. Paul de Leeuw zal zich steeds meer zorgen gaan maken. Zijn dagelijkse programma trok vrijdag slechts 355.000 kijkers. Daarmee maakt de Vara-presentator ten opzichte van zijn concurrent Boszhard de omgekeerde ontwikkeling door, begonnen met dik 0,7 miljoen en inmiddels gehalveerd. Het programma Dierentolk, waarin onder leiding van Lucille Werner de gevoelens van levende en dode dieren naar boven worden gehaald, lijkt voor de meeste Nederlanders toch iets te dol. Het kijkcijfers, 474.000 mensen, was in ieder geval niet opzienbarend. Vorige week trok Nederland 2 op hetzelfde tijdstip nog 1,2 miljoen kijkers met Blik op de Weg. Het best bekeken programma van de dag was de RTL-misdaadserie Baantjer met 2,9 miljoen kijkers, iets minder dan vorige week. Reinout Oerlemans trok 1,6 miljoen kijkers met Pulse. Dat was licht beter dan vorige week. Het SBS-programma Hart van Nederland werd gezien door 1,4 miljoen mensen. (Sterrenbeurs)

” PUBLIEKE ZENDERS HOUDEN ZICH NIET AAN MEDIAWET “

De publieke omroep zendt te veel verstrooiende programma’s uit en voldoet daarmee niet aan de Mediawet, blijkt uit onderzoek van de afdeling Communicatiewetenschap van de Universiteit van Amsterdam. Volgens de eigen rapportages van de publieke omroep voldoet ze aan het programmavoorschrift van 25 procent verstrooiing, maar uit het onderzoek blijkt dat de publieke omroep over 2001 en 2002 te veel programma’s als niet-verstrooiend beschouwt. Zo worden sport, kinderprogramma’s, een groot deel van het tv-drama (films en series), muziek en praatprogramma’s niet als verstrooiend gezien. Dit is in strijd met de wet zoals een analyse van de Mediawet en de parlementaire behandeling laat zien. Het is ook in strijd met de mening van de kijkers. Uit onderzoek onder 1000 kijkers (uitgevoerd door bureau Intomart GfK) blijkt bijvoorbeeld dat ‘popmuziek’, ‘licht drama’ en ‘praatprogramma’ als ‘verstrooiend’ worden gezien, terwijl de publieke zenders die categorieën niet op die manier indelen. Ook is volgens de UvA gebleken dat de rapportages van de publieke omroep foute, onsystematische en onverklaarbare coderingen van programma’s bevatten. De Universiteit van Amsterdam concludeert dan ook dat de wijze waarop de programma’s door de publieke omroep zelf worden gecodeerd niet transparant is. ‘De toetsing door het Commissariaat voor de Media heeft ertoe geleid dat in 2002 de definitie van verstrooiing is verruimd, maar nog steeds is er op belangrijke onderdelen sprake van een onjuiste interpretatie van de Mediawet door de publieke omroep’, aldus de UvA. De universiteit heeft dit onderzoek uitgevoerd op verzoek van HMG. Voordat de opdracht aan de universiteit werd gegeven, heeft RTL aan zowel de publieke omroep als het Commissariaat voor de Media gevraagd om medeopdrachtgever te worden. Beide partijen gaven aan daaraan geen behoefte te hebben. (o.a. Adformatie)

De publieke omroep werkt bureaucratisch en tijdrovend. Nederland 1, 2 en 3 vormen geen eenheid. Kennis en ervaring worden binnen de omroep niet uitgewisseld en de programmering is inflexibel. Dat schrijven de directeuren van EO, TROS, VPRO en KRO in een vertrouwelijke notitie. De directeuren hebben zich de afgelopen maanden gebogen over de samenwerking tussen de omroepen, op verzoek van de raad van bestuur van de publieke omroep. Die stelde in september acht werkgroepen in, die moeten onderzoeken hoe de publieke omroep de door de regering opgelegde bezuiniging van 64 miljoen euro per jaar kan realiseren. Publieke omroepen zijn waarschijnlijk beter af als ze commercieel gaan. Dat zei CDA-Kamerlid Joop Atsma op Business Nieuws Radio. Atsma verwacht dat een meerderheid in het parlement maandag tijdens het media-debat zal streven naar een staatsomroep. Daarin zou geen plaats meer zijn voor omroepen met leden. (Antenne2)

KORT NIEUWS

 • De commerciële televisiezenders Net 5 en SBS6 dreigen volgend jaar in Veendam van de kabel te verdwijnen. De SKV (Stichting Kabelnet Veendam) kondigde vrijdag aan de stations uit het aanbod te schrappen, omdat ze vanaf volgend jaar niet langer willen betalen voor hun plek op de kabel. Eerder kwam de stad in het nieuws, toen de populaire zenders RTL4, RTL5 en Yorin even van het beeld verdwenen na een soortgelijk financieel conflict. Na korte tijd keerden de zenders terug op de Veendamse tv-schermen, nadat burgemeester Meijerman van de gemeente had bemiddeld tussen het kleine, zelfstandige Veendammer kabelbedrijf (12.000 aansluitingen) en de Hilversumse mediagiganten. SBS6 is optimistisch. ,,Het is nog niet zover. We zijn voorlopig gewoon te zien”, aldus een woordvoerder. ,,Volgend jaar praten we apart met de kabelstichting. Dat het om een relatief klein gebied gaat waar de zender dreigt te verdwijnen maakt niet uit. Voor ons bereik zijn kleine gemeenten ook van belang.”
 • Omroep Zeeland is binnenkort weer op alle tradio’s in Zeeland te horen, dit schrijft het dagblad BN De Stem. Sinds de herverdeling van de etherfrequenties vorig jaar november was de regionale omroep met name aan de rand van Walcheren slecht te ontvangen aldus Omroep Zeeland. Een onderzoek van een onafhankelijk bureau uit Hilversum zou de problematische ontvangst via de ether nu bevestigd. Uit het onderzoek van het Taskforce Ontvangstklachten Publieke Omroep blijkt echter dat de ontvangst van Omroep Zeeland wel voldoet aan de normen zoals die gesteld zijn in het Zerobase-rapport. Betere voorlichting aan de luisteraars is hierbij volgens het Taskforce de juiste oplossing. De Nozema heeft de uitkomsten van het onderzoek nu wel erkend en Omroep Zeeland laten weten dat er nog een etherfrequentie in Zeeland vrij is. De regionale omroep moet nu een officieel verzoek indienen bij het Ministerie van Economische Zaken om behalve via 87.9 FM in heel Zeeland op Walcheren ook uit te mogen zenden via 98.4 FM.
 • Mediaondernemer Ruud Hendriks (44) is samen met Ron Sterrenburg aangetrokken als (tijdelijk) adviseur van Business Nieuws Radio. Het tweetal gaat zich in het bijzonder bezighouden met het format, de vormgeving en de programmering van het vijfjarige radiostation. Ook de naam van de commerciële nieuwszender wordt tegen het licht gehouden. Volgens BNR-(en Financieel Dagblad-) directeur Philip Alberdingh Thijm is er na het verkrijgen van de FM-frequentie een groot onderzoek onder de BNR-luisteraars uitgevoerd. Daaruit bleek onder meer dat de herhalingsfactor in de berichtgeving te groot was. Beide adviseurs blijven zeker tot het eind van het jaar voor BNR actief, vanaf januari 2004 moeten eventuele vernieuwingen zijn doorgevoerd. (ANP/RP)
 • De VPRO heeft donderdag op het laatste moment de tiende Nationale Wetenschapsquiz afgeblazen nadat de vragen voor de quiz per ongeluk een week te vroeg in de VPRO-gids waren afgedrukt. Vrijdag zijn de opnames voor de quiz, die op kerstavond zou worden uitgezonden. De kandidaten, hoofdredacteuren tegen wetenschappers, hadden zich met de vragen kunnen voorbereiden. Als vervanging van de quiz worden de vragen beeldend uitgewerkt. In plaats van Wim T. Schippers presenteert Karen van Holst Pellekaan het alternatieve programma. (ANP)

WERELDOMROEP VERWERPT EISEN VAN MINISTER

De Wereldomroep weigert te voldoen aan de eisen van staatssecretaris M. van der Laan (Media). Zij wil komende jaren 6,5 miljoen euro bezuinigen op de omroep, die bovendien een van zijn taken, het verspreiden van een realistisch beeld van Nederland in het buitenland, moet opgeven. De algemeen directeur van de Wereldomroep, L. Bouwens, zegt dat zijn omroep ,,ongelooflijk onbeschoft” is behandeld door de staatssecretaris. Volgens hem is het beleid van Van der Laan ,,een rechtstreekse ingreep van staatswege in de programma’s van de Wereldomroep”.Bouwens reageert op de mediabegroting 2004-2008 die maandag door de Tweede Kamer wordt besproken. Daarin geeft de staatssecretaris aan dat ze ,,vanuit mediapolitiek en journalistiek oogpunt” minder belang hecht aan het verspreiden van een realistisch beeld van Nederland. Ook zegt ze weinig te voelen voor het ,,oprekken” door de Wereldomroep van zijn taken. De omroep wil juist meer prioriteit geven aan het v erspreiden van een realistisch beeld, mede door ,,het wereldwijd informeren over de Nederlandse samenleving” en ,,het ondersteunen van de Nederlandse belangen”. Lees verder

KORT NIEUWS

 • TV-zenders moeten meer rekening houden met kinderen, als ze overdag aankondigen welke programma’s ze ’s avonds uitzenden. Dat vindt het kabinet, dat voor het overige best tevreden is met de zogeheten Kijwijzer als opvolger van de wettelijke filmkeuring. De aanduiding dat een uitzending alleen geschikt is voor oudere kijkers zou volgens het kabinet permanent in beeld moeten worden gebracht. Het kabinet vindt bovendien dat ouders meer betrokken moeten worden bij de organisatie achter de Kijkwijzer, het Nederlands Instituut voor Classificatie van Audiovisuele Media (NICAM). (ANP)
 • Perbericht: Op 20 oktober jl. heeft de Regionale Programmaraad Multikabel geadviseerd om het tv-programma AT5 toe te voegen aan het Standaard Pakket en het radio-programma YAM FM op te nemen in het Basis en Standaard Pakket. Naast dit advies breidt Multikabel haar Standaard Pakket uit met de zender Reality TV. De doorgifte van AT5 zal starten nadat de Eerste Kamer akkoord is gegaan met een wijziging in de Mediawet. Voor AT5 is voorlopig tv-kanaal 46+ (672 MHz) gereserveerd. Wanneer AT5 bij Multikabel wordt doorgegeven, zal bekend worden gemaakt via onder andere het TV Informatiekanaal. Yam FM is vanaf eind november te beluisteren op FM 101,4 MHz. In de vergadering van de Programmaraad is verder nog gesproken over het tv-programma Reality TV. Dit is een Engels programma met Nederlandse ondertiteling. Reality TV is vanaf 1 januari a.s. als extra kanaal in het Standaard Pakket te zien op tv-kanaal 32+ (560 MHz), De Programmaraad zal in de voorjaarsvergadering adviseren over blijvende doorgifte van Reality TV.
 • Tv-producent Endemol werkt aan een nieuwe reeks van het reality-programma Big Brother. In 2004 moet het vijfde deel op de buis komen, hoogstwaarschijnlijk bij Yorin. Maar omdat nog geen contracten zijn getekend, moest Endemol-directeur P. Römer vrijdag nog een slag om de arm houden. ,,Maar het programma komt hoe dan ook op de buis.” (ANP)
 • Persbericht: Vanaf 1 januari 2004 vindt de inning van het abonnementsgeld niet meer via de energierekening van ENECO Energie plaats. Vanaf deze datum zorgt Casema zelf voor de incasso van het abonnementsgeld. Daarnaast neemt Casema ook de storingsdienst van NKM over. Casema wil hiermee één aanspreekpunt voor haar klanten in Capelle aan den IJssel creëren. Tot op heden heeft de klant in Capelle aan den IJssel te maken met drie partijen voor kabeltelevisie en -radio. ENECO Energie zorgt voor de inning van het abonnementsgeld, NKM voor de storingsdienst en Casema levert het signaal. In het verleden heeft dit tot onduidelijkheid bij de klant geleid. Daarom neemt Casema vanaf 1 januari 2004 alles in eigen beheer.
 • Patrick Kicken houdt na zes maanden op met zijj werkzaamheden bij het 3FM ochtendprogramma ‘Stenders Vroeg’. Het vroege opstaan, in combinatie met ’n nachtuitzending, draaien in discotheken en het onderhouden van vier internetsites was Patrick naar eigen zeggen te veel van het goede. Kicken blijft voorlopig de filmrecensies verzorgen voor 3FM. Of zijn programma ‘altijd de eerste’ op vrijdagnacht blijft bestaan is niet bekend.
 • De NOS heeft de rechten verworven van het WK voetbal 2006 in Duitsland. Alle 64 wedstrijden zullen door NOS Studio Sport rechtstreeks en exclusief worden uitgezonden. Hiermee wordt de traditie voortgezet dat alle grote eindtoernooien (EK’s en WK’s) bij de publieke omroep te zien zijn. Directeur Gerard Dielessen is er blij mee:”We doen hier een groot deel van de kijkers een groot plezier mee”. Overigens moet het Nederlands eftal zich nog kwalificeren voor het WK 2006, waarvoor op 5 december wordt geloot.De NOS heeft ook de rechten van het EK in 2004,waarvoor de loting op 30 november in Lissabon plaatsvindt. (NOStt)
 • Na Aperitivo van RTL4 en het TROS Middag Magazine komt de KRO binnenkort met weer een nieuw middagmagazine. Het is met recht een trend te noemen. Karin de Groot (Spoorloos/Nirvana) gaat het programma waarschijnlijk vanaf begin 2004 presenteren. De titel wordt ‘Dolce Villa’. (Medianieuws weblog)
 • Schrijver Joost Zwagerman tekent ook volgend jaar voor de presentatie van het tv-programma Zomergasten. Zwagerman zal de nieuwe reeks, van 25 juli tot en met 29 augustus, presenteren. Voorgaande edities van het avondvullende VPRO-programma werden gepresenteerd door eindredacteur Peter van Ingen, Freek de Jonge, Hanneke Groenteman, Wim T. Schippers en Adriaan van Dis. (ANP)
 • Het megapakket van Essent Kabelcom, TV Home, met tientallen tv- en radiokanalen is een overweldigend succes. Dat zegt Edwin van Laar, woordvoerder van Essent. ‘Een dergelijk pakket bestond al langer maar heette toen Mr. Zap. Sinds we in september TVHome hebben geïntroduceerd loopt het als een trein. In het gebied in noord en zuid- Nederland waar we het aanbieden hebben nu vijf keer zoveel mensen als daarvoor zo’n pakket. Ik mag geen exacte cijfers geven maar ons totaal aantal abonnementen van Maastricht tot Groningen is van vijf naar zes cijfers gegaan,’ vertelt Van Laar. ‘Eerst verkochten we in deze regio van Overijssel een stuk of 4 a 5 abonnementen per week, dat zijn er nu zo’n 10.’ 
 • Niet alleen Oranje heeft woensdag een verpletterende overwinning geboekt, ook SBS6 had veel succes. Het play-offduel tussen Nederland en Schotland leverde de zender 4,6 miljoen kijkers op. Het is niet bekend of ‘gastkijkers’ (mensen die niet thuis maar elders kijken) ook zijn meegenomen in dit aantal. De interland zorgde bovendien voor een marktaandeel van 60 procent, waarmee 6 op de 10 kijkers op SBS had afgestemd. De heenwedstrijd in Glasgow, die bij RTL4 was te zien, trok afgelopen zaterdag bijna 4 miljoen kijkers. (NOS)
 • Staatssecretaris Van der Laan (media) weigert bij wijze van experiment reclame op kinderzender Z@ppelin te verbieden,zo meldt Trouw. De staatssecretaris schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat zij niks ziet in het experiment,waarop het parlement vorig jaar aandrong . Volgens Van der Laan wijst onderzoek uit dat het verbod geen zin heeft. Zo is niet bewezen dat kinderen van reclame materialistischer worden. Daarnaast vreest de bewindsvrouwe voor negatieve gevolgen voor het programmaaanbod als Zappelin reclame-inkomsten, geschat op vijftien miljoen euro, misloopt. (NOStt)

” JENSEN TERUG NAAR YORIN FM “

Robert Jensen keert terug als dj naar Yorin FM én krijgt flink wat zendtijd uitbreiding op tv, dat meldt RTL Boulevard. De geruchten in radioland blijven stromen. Wel verhuizen, niet verhuizen, Ruud de Wild en Stenders naar Yorin FM (toch maar niet), Jeroen van Inkel naar de rechter (toch maar niet). Een oud gerucht dat nu waar lijkt te zijn is dat Robert Jensen terugkeert naar Yorin FM. Jensen moet in 2004 dé klapper worden van Yorin, zowel op tv als op radio. Jensen zou in onderhandeling zijn over een miljoenendeal.Noordzee FM directeur Erik de Zwart zou af willen van de deejays en er een non-stop popzender van maken. Gordon en Jensen zouden dus het veld moeten ruimen, waarbij Jensen weer naar de middag van Yorin FM verhuist. Op tv zal Jensen nog vaker te zien zijn als nu, zo gaan de geruchten. Jensen zou de David Letterman van Yorin worden, waarin hij drie keer per week een half uur Late Night televisie mag maken. (Antenne2)

KORT NIEUWS

 • Zelfs de redactie van een kennisquiz maakt wel eens een foutje. Al is dat in de al 30-jarige historie van ‘Twee voor Twaalf’ nog niet eerder voorgekomen. Afgelopen week werd team 2 zonder geld naar huis gestuurd. Team 1 won met maar 4 puntjes verschil. Na de uitzending werd de VARA bedolven onder reacties van verbaasde kijkers: team 1 had iets opgezocht zonder dat de teller punten van het totaalbedrag had afgetrokken. Een duur foutje voor de VARA: team 2 krijgt alsnog 10.536 euro. Team 1 mag gewoon doorspelen in een tweede ronde. (Essent)
 • L1 Radio wijzigt de programmering op een aantal punten met ingang van 1 december. Meer nieuws en meer live is de gedachte achter de aanpassingen. Het regionale nieuwsprogramma Knooppunt Limburg (maandag tot en met vrijdag) begint vanaf 1 december om 16.00 uur. Dat is een uur eerder dan nu. Hallo Hubert, met Hubert van Hoof, wordt met een uur verlengd en duurt voortaan van 13.00 tot 16.00 uur. Hallo Hubert is een muziekprogramma, waarin luisteraars volop de kans krijgen om live hun inbreng te hebben. Behalve in de middag, wordt ook in de ochtend geïnvesteerd in het nieuwsprogramma met meer live-verslaggeving. Daarnaast trekt verslaggever Lubert Priems voor Goeiemorgen Limburg iedere ochtend door de provincie voor het maken van zijn rubriek De Buurt, met verhalen van de straat. Nieuw per 1 december is ook het programma van Pieter Kiewied op zaterdagmiddag van 14.00 tot 18.00 uur. In Rondje Zaterdag krijgen luisteraars tips voor het weekeinde, reportages en muziek. Een ander nieuw programma is Jukebox, maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 10.00 uur, ook met Pieter Kiewied. Via internet kunnen luisteraars zelf in de cd-lijst van L1 kijken en hun eigen muziekprogramma samenstellen. (L1/RP)
 • The Guardian Media Group (GMG), de Engelse partner van Arrow Classic Jazz Radio, zegt dat haar belang in het Nederlandse radiostation geen stap is voor een verdere Europese uitbreiding. Arrow heeft de hulp van GMG ingeroepen voor het invullen van de programmering van de nieuwe jazz-zender. De “Media Guardian report” bericht dat de nieuwe jazz-zender in de lente van 2004 in de lucht moet zijn. Arrow Classic Jazz radio hoopt echter al eerder te beginnen met de proefuitzendingen. Zoals het er nu naar uit ziet zal de nieuwe zender overdag jazz-muziek uitzenden en zullen ’s avonds en ’s nachts ook andere genres de revue passeren.
 • De Franse ruimtevaartorganisatie CNES gaat de satelliet Spot-1 gecontroleerd laten neerstorten. De Frans-Belgisch-Zweedse satelliet werd in 1986 gelanceerd met een Ariane-raket. Na 15 jaar dienst en meer dan drie miljoen foto’s werd de satelliet in ’01 uit dienst genomen. De CNES gaat de baan van de satelliet verlagen. Nu vliegt die op een hoogte van ruim 800 kilometer. Het is de bedoeling dat de Spot-1 de atmosfeer binnendringt en dan opbrandt. Op die manier wil men vermijden dat er te veel ruimteschroot rond de aarde blijft draaien. (VRT)
 • Een journalist van de Britse tabloid Daily Mirror heeft twee maanden als lakei undercover gewerkt in Buckingham Palace. De 26-jarige Ryan Parry had een toegangspas voor alle ruimtes in het paleis. “Was ik een terrorist geweest met het plan om de koningin of president Bush te vermoorden,had ik dat met gemak kunnen doen”,schijft Parry. Groot-Brittannië wordt op dit moment wegens het bezoek van de Amerikaanse president Bush geconfronteerd met de grootste veiligheidsoperatie uit zijn geschiedenis.Bush logeert in Buckingham Palace, het verbijf van de Britse koningin. Parry zou woensdag het ontbijt hebben opgediend aan de Amerikaanse minister Powell (Buitenlandse Zaken). (NOStt)
 • De regionale commerciele radiozender Fresh FM is vandaag defintief gestart met haar uitzendingen via de etherfrequentie 103.4 MHz in Utrecht. De afgelopen periode was er een proefprogramma te horen via deze frequentie. Met ingang van vandaag kan ook Utrecht luisteren naar de volledige programmering van FreshFM.

NIEUW RADIO-AUTOMATISERINGSPRODUCT: DJ SUPPORT

Er is een nieuwe speler op de markt van radio-automatisering gestart op de Nederlandse en Belgische markt: DJ Support. Het bedrijf is bezig met het opzetten van twee producten. Het eerste product, SMT-studio, bevindt zich momenteel in de testfase en zal vanaf januari leverbaar zijn. SMT-studio is bedoeld als laatste schakel in de automatisering en maakt het o.a. mogelijk te schakelen tussen verschillende audiobronnen dmv een weektimer en nieuwsdetectie, programma’s te herhalen en het audio te processen.Aan het tweede product uit de studio lijn, een compleet non-stop en live-assist systeem voor gebruik is de studio, wordt op dit moment nog druk ontwikkeld, en zal begin volgend jaar het testtraject in gaan. Door een unieke softwarelease- constructie, waarbij het leasebedrag afhankelijk is van het potentiële bereik, zijn de producten van DJSupport in principe bereikbaar voor iedere omroep. In de praktijk komt het er op neer, dat u een vast bedrag betaalt voor de aanschaf en eventuele installatie en een leasebedrag per kwartaal dat afhankelijk is van de dekking van uw station. Door deze constructie worden de ontwikkelingskosten van het pakket eerlijker verdeeld over de verschillende klanten, en is het bereikbaar voor iedereen.Momenteel draait de lokale omroep van Bodegraven, Studio 15, proef met het nieuwe product. Meer informatie over DJ Support is te verkrijgen via www.djsupport.nl.

ARROW CLASSIC JAZZ HAALT LANDELIJK FM PAKKET BINNEN

Het resterende landelijke FM-pakket, dat afgelopen juni bij de verdeling van de frequenties overbleef, gaat naar Arrow Classics Jazz FM. Dat hebben de verantwoordelijke ministeries (OC en W en Economische Zaken) dinsdag bekend gemaakt. Het FM-pakket is bedoeld voor klassieke- en/of jazzmuziek. Arrow bood 8.000.111 euro en daarmee gaat de frequentie naar het commerciële radiobedrijf in Den Haag. Volgens Economische Zaken is het financiële bod doorslaggevend geweest voor de verwerving van de vergunning. De licentie geldt voor acht jaar.Arrow-directeur A. Ossendrijver denkt per 1 december te gaan beginnen met de uitzendingen op de nieuwe golflengte. ,,Jazz is hot”, zegt Ossendrijver dinsdag. Hij vermoedt daarom dat het geen probleem zal zijn om het geld binnen te halen. ,,We gaan ons vooral richten op namen als Herbie Hancock en – het laatste werk van – Miles Davis. Ik ga geen grote dj-namen binnenhalen, ik hou meer van eigen talent.” Ossendrijver heeft grootse plannen. Zijn al bestaande middengolfzender, Arrow Classic Rock, organiseerde verleden jaar al een Arrow Rock Festival in Lichtenvoorde. Komend jaar zal dat festijn drie dagen beslaan en is het zo goed als zeker dat David Bowie er zijn opwachting maakt.

CLASSIC4U GRIJPT NAAST PAKKET

Waar een winnaar is, zijn ook verliezers. Radio 538 (Classic4U), John de Mol / Mojo Concerts (North Sea Jazz FM), Sanoma (Hammock FM) en Radiocorp (Superjazz) grijpen naast het FM-pakket doordat hun bod niet hoog genoeg was. “We zijn erg teleurgesteld, en het is jammer dat er nu geen klassieke zender komt”, zegt Maud Burgers van Radio 538. “Als een radiostation met veel ervaring hadden we graag een tweede zender gestart.” Koos de Boer van Sanoma vindt het jammer dat de politiek niet heeft gekozen voor een echte nieuwkomer. “Als multimediaal bedrijf is radio een mooie aanvulling voor ons. We beraden ons er nog over hoe we hier eventueel invulling aan kunnen geven.”Classic FM deed niet mee aan de vervolgverdeling. Dat komt omdat haar moeder Sky Radio in zee is gegaan met Radio Veronica naast het eigen station. Daardoor was Sky vertegenwoordigd in zowel de geclausuleerde als de ongeclausuleerde frequenties waarmee het maximum is bereikt (o.a. 3 Voor 12)

HOT RADIO SLAAT TOE BIJ VERDELING AM-FREQUENTIES

De regionale commerciele zender HotRadio heeft beslag weten te leggen op de AM-frequentie 1332 AM. Dit heeft het Ministerie van Economische Zaken besloten. Naast het vergeven van het landelijke FM-pakket voor klassieke muziek en jazz zijn er ook drie middengolffrequenties geveild. Hot Radio heeft de AM-frequentie 1332 AM verworven voor € 64.000. Deze frequentie dekt een groot deel van Midden-Nederland en de Randstad. Radio Seagull heeft een AM-frequentie (1602 kHz) gekocht in Leeuwarden voor € 800. Radio Seagull is meteen begonnen met het zoeken naar een geschikte uitzendlokatie en hoopt medio volgend jaar in de lucht te zijn.Haagstad Radio heeft haar “vertrouwde” AM-frequentie (1485 kHz) in Den Haag (en Tilburg) verworven voor € 2.500. Haagstad reageert blij via haar website: “Hiep hiep hoera Haagstadradio heeft de frequentie van 1485 AM/MW terug.” Inmiddels zijn er al testuitzendingen te gehoord op de frequentie van Haagstad Radio. Deze testuitzendingen zijn afkomstig vanaf de nieuwe zendlokatie nabij de grens van Den Haag en Rijswijk. Haagstad Radio hoopt met deze nieuwe lokatie een beter bereik te krijgen dan voorheen.

FREEZ-FM VERWERFT FM-PAKKET IN AMSTERDAM

Naast het vergeven van vergunningen voor de landelijke FM en regionale AM-frequenties heeft het Ministerie ook drie FM-kavels met een regionaal bereik vergeven. Freez FM, momenteel al actief in Friesland en Groningen heeft het FM-pakket B2 gekocht voor € 151.936. Dit pakket heeft steunzenders in Amsterdam, Haarlem en Purmerend. HotRadio heeft naast een AM-frequentie, vandaag ook een Fm-pakket in de wacht gesleept. Het pakket B11 is voor € 64.000 gegaan naar de jongerenzender Hot Radio. Dit pakket heeft steunzenders in Terschelling, Sneek en Leeuwarden. Radio Continu heeft het kavel B26 verkregen voor een bedrag van € 8.100. Dit pakket heeft steunzenders in Groningen en Dedemsvaart.

KORT NIEUWS

 • De NVJ bekijkt de mogelijkheden om de verantwoordelijken voor de financiële crisis bij RTV West aansprakelijk te stellen. Dat schrijft de vereniging aan de leden. Inmiddels is het buiten de omroep plaatsen van boventalligen uitgesteld tot vorm en mogelijkheden van een sociaal plan bekend zijn. De provincie Zuid-Holland geeft niet voor december, als Provinciale Staten er over gesproken heeft, duidelijkheid over een financiële bijdrage voor een sociaal plan. Ook heeft de OR nog geen definitief positief advies uitgebracht over het reorganisatievoorstel van de directie. (Villamedia)
 • Perbericht: Op woensdag 19 november organiseert GroenLinks europarlementariër Kathalijne Buitenweg in het Europees Parlement in Straatsburg een bijeenkomst over het belang van minderhedenmedia. Vertegenwoordigers van diverse Europese minderhedenmedia zullen hierbij aanwezig zijn. Gezamenlijk zullen ze voorstellen bespreken om de aandacht voor media voor en door minderheden in het beleid van de Europese Unie te vergroten.De partijen hebben bovendien een gezamenlijk manifest opgesteld waarin ze om erkenning vragen van de rol die (vooral etnische) minderhedenmedia in Europa spelen. Ze zouden graag zien dat de erkenning van deze rol ertoe leidt dat hun positie wordt versterkt. Tijdens de Europese verkiezingen in het voorjaar van 2004 zal dit manifest worden aangeboden aan de voorzitter van het Europees Parlement; Pat Cox. 
 • Animal Planet studeert naar de start van een volledig Nederlandse versie. Thans is de versie die in Nederland de pan-Europese versie. Volgens Kurt Pauwels is het de bedoeling dat de Nederlandse versie van Animal Planet medio februari 2004 van start gaat. Een ‘eigen’ Nederlandse versie betekent een zelfstandige programmering met een meer op de smaak van Nederlanders ingevulde programmering. Ook zal Animal Planet vanaf dan op Nederland gerichte reclame kunnen verkopen. (Dutchmedia)
 • Het bedrijf Kabel2 BV blijkt volgens betrouwbare bronnen één van de partijen die in de running is het satellietboeket Canal Digitaal Satelliet (CDS) al dan niet met het Nederlandse Canal+ over te nemen. Kabel2 BV blijkt een in Arnhem onder leiding van René Hagenaars gevestigd bedrijf te zijn dat zich toelegt op ‘ontwikkelen van multimediakansen’. Hagenaars (45) is een oud-directeur van o.a. Nuon/Telekabel, UPC en PriceWaterHouseCoupers.Hagenaars stelt desgevraagd CDS-directeur Kees Färber ’te kennen’, maar wilde niet ingaan op vragen over zijn rol bij mogelijke overname-interesse van CDS en Canal+. Ook Kees Färber erkent Hagenaars in algemene zin te kennen, maar weigert ieder commentaar over de overnamestatus van zijn bedrijf. Na het afhaken van UGC Europe, lijkt Kabel2BV alsmede een consortium van investeerders, financiele fondsen en banken een mogelijke overnamepartij. Vivendi Universal schijnt het Nederlandse Canal+ en Canal Digitaal Satelliet alleen in één keer te willen verkopen en niet los. Wel lijkt Vivendi Universal getuige de aankondiging tot verkoop van het Vlaamse Canal+ aan Telenet niet langer het credo alle onderdelen van Canal+ Benelux ineens te willen verkopen. (Dutchmedia)
 • Radio Noord is de bestbeluisterde regionale omroep van Nederland. De Groningse zender heeft een ongekend hoog marktaandeel van 48,1%. Omrop Fryslan staat op de tweede plaats met een luisteraandeel van 37,8%. Dat blijkt uit onderzoek van Intomart GfK. Ook andere omroepen in de ‘periferie’ van Nederland, Omroep Zeeland (35,7%) en Radio Drenthe (32,9%), deden het goed in de maanden september/oktober. Regionale zenders in de Randstad scoren het slechtst. Radio M in Utrecht spant de kroon met slechts 4% marktaandeel. (Essent)
 • Als het Nederlands Elftal er morgenavond niet in slaagt zich te kwalificeren voor het EK 2004 in Portugal, kost dat de Ster minstens vijf miljoen euro aan reclame-inkomsten. Dat zegt Ster-directeur Julius Minnaar in De Telegraaf. Mocht het Oranje niet lukken de 1-0 achterstand tegen de Schotten weg te poetsen, dan verliest ‘Nederland’ ruim 100 miljoen euro aan inkomsten, volgens Henri van der Aat, directeur van sportmarketingbureau Trefpunt. ‘Dat zijn directe opbrengsten aan supportersreizen, reclame en oplages van diverse dagbladen en tijdschriften’, aldus Van der Aat. Er is inmiddels wereldwijde interesse voor de wedstrijd van morgen in de ArenA. In twintig landen werekdwijd is Nederland- Schotland rechtstreeks te zien. (Adformatie)
 • De Brit Conrad Black heeft gisteren ontslag moeten nemen als bestuursvoorzitter van Hollinger International, onder meer eigenaar van de Britse kranten Daily Telegraph en Sunday Telegraph. Black – naast Rupert Murdoch de bekendste mediatycoon in Groot-Brittannië – en een aantal medebestuursleden van Hollinger zijn in opspraak gekomen, omdat zij ongeautoriseerde betalingen hebben ontvangen. Zij hebben samen 27 miljoen euro betaald gekregen van concurrenten in ruil voor de belofte geen rivaliserende nieuwe titels op de markt te zetten. Black zelf kreeg zeven miljoen euro, aldus de Volkskrant. De accountant noch de raad van commissarissen was op de hoogte van deze betalingen. Hollinger heeft vanwege het schandaal de publicatie van de kwartaalcijfers uitgesteld. Behalve Black hebben nog drie topbestuurders hun ontslag ingediend. Het viertal heeft beloofd al het ontvangen geld – inclusief rente – voor 1 juni 2004 aan het bedrijf terug te betalen. (Adformatie)
 • Staatssecretaris Van der Laan (Media) wil dat de omroepen meer aandacht gaan besteden aan Nederlands drama, minderheden en programma-innovatie, maar dat kan door de bezuinigingen helemaal niet. Dat heeft Publieke Omroep (PO) dinsdagavond laten weten. PO reageerde op de plannen die Van der Laan verleden week in haar mediabrief presenteerde. De Publieke Omroep zegt de ambities van de bewindsvrouw te delen. ,,Maar een eenvoudige rekensom leert dat extra bezuinigingen betekenen dat wij geen van de ambities die door u – en onszelf – zijn geïdentificeerd zullen kunnen realiseren”, schrijft H. Bruins Slot, voorzitter van de raad van bestuur van Publieke Omroep. (ANP)
 • De NVJ bekijkt de mogelijkheden om de verantwoordelijken voor de financiële crisis bij RTV West aansprakelijk te stellen. Dat schrijft de vereniging aan de leden. Inmiddels is het buiten de omroep plaatsen van boventalligen uitgesteld tot vorm en mogelijkheden van een sociaal plan bekend zijn. De provincie Zuid-Holland geeft niet voor december, als Provinciale Staten er over gesproken heeft, duidelijkheid over een financiële bijdrage voor een sociaal plan. Ook heeft de OR nog geen definitief positief advies uitgebracht over het reorganisatievoorstel van de directie. (Villamedia)
 • Jos van Mieghem, directeur ID&T Radio, vertrekt met onmiddellijke ingang bij het dancestation. Directe aanleiding voor zijn vertrek is een verschil van inzicht omtrent de muzikale invulling van het radiostation. Voorlopig zullen zijn taken worden waargenomen door Andre ten Wolde, algemeen directeur van ID&T. Van Mieghem: “Ik betreur mijn vertrek bij ID&T. Ik heb er jaren met plezier gewerkt. Als eindverantwoordelijk radiodirecteur dien ik echter wel achter het te voeren muziekbeleid te staan. Als we daar samen niet uitkomen is het logisch dat ik persoonlijk een andere weg in sla.” Ten Wolde: “Het is jammer dat er een verschil van inzicht over de te kiezen muzikale invulling is ontstaan. In eerste instantie als commercieel directeur van ID&T en de laatste maanden als directeur van ID&T Radio heeft Jos zich altijd 100% voor het bedrijf ingezet.” (Via Radiofreak)

LUISTERCIJFERS SEPTEMBER/OKTOBER: VERDERE STIJGING VERONICA

Radio Veronica blijft het goed doen. Uit het CLO van de periode september – oktober 2003 blijkt dat de teruggekeerde zender een marktaandeel heeft van 3,9 procent, een flinke groei van 0,7 procent. Sky Radio blijft de grootste zender met 12,1 procent, een groei van 0,2 in vergelijking met de periode augustus-september. Radio 538 blijft tweede met 10,7 (-0,1), Radio 2 derde met 10,1 procent. Radio 3 zag het aandeel groeien met 0,2 naar 8,7 procent. Noordzee FM komt uit op 5,6 (-0,3), zusterzender Radio 10 FM (nu weer Gold) houdt stand met 4,7.

aug/sep (in%)	sep/okt (in%)
01	Sky Radio	11.9	12.1
02	Radio 538	10.8	10.7
03	Radio 2	 10.1	10.1
04	Radio 1	 9.2	 8.9
05	Radio 3FM	8.5	8.7
06	Noordzee 100.7 FM	5.9	5.6
07	Radio 10	4.7	4.7
08	Radio 103/Veronica	3.2	3.9
09	Yorin FM	3.0	2.8
10	ClassicFM	2.6	2.6
11	Arrow Classic R.	2.1	2.1
12	Radio 4	1.8	1.7
13	747AM	1.1	1.1
14	RTL FM	1.0	1.2
15	ID&T Radio	0.6	0.5
16	KinkFM	0.3	0.3
-	Business Nieuws Radio	0.3	0.3
==	Regio Radio	14.9	14.7
==	Regionale Commercieel Radio	2.0	2.1
==	Overige	6.0	6.0

VAN INKEL TOCH NIET NAAR RECHTER

Dj Jeroen van Inkel stapt toch niet naar de rechter om zijn arbeidscontract met werkgever Radio 538 te ontbinden. Dinsdag zou een kort geding dienen, maar zijn advocaat meldde maandag dat het zogenoemde ontbindingsverzoek wordt ingetrokken. Radio 538 is verbaasd en weet nog niet wat er nu verder gaat gebeuren. Van Inkel is de presentator van het late-middagprogramma van Radio 538, maar wil graag bij concurrent Radio Veronica aan de slag. Radio 538 houdt hem echter aan zijn contract en daarom wilde de dj naar de rechter.Sinds de kwestie speelt zit Van Inkel al niet meer achter de Radio 538-microfoon en wordt hij door andere presentatoren van het radiostation vervangen. Momenteel neemt Dennis Ruyer voor hem waar. Van Inkels advocaat, F. Grapperhaus, wil maandag alleen kwijt dat het ontbindingsverzoek voorlopig is ingetrokken. ,,Verder hebben we afgesproken dat we er niets over zeggen.” (ANP)

KORT NIEUWS

 • Op 83-jarige leeftijd is in Den Haag acteur/regisseur Bert Dijkstra overleden.Dijkstra acteerde in talloze tv- en theaterproducties.Hij werd ook bekend als burgemeester in Swiebertje. (NOStt)
 • De compilatie van tv-uitzendingen van het duo Van Kooten & De Bie is zondagavond erg goed bekeken. Naar de zogenoemde ‘Terugkeek’ keken 2.293.000 mensen, een resultaat waar de VPRO erg blij mee is, aldus een woordvoerster maandag. Door dit resultaat staat de compilatie op de vijfde plaats van de kijkcijfertoptien over de afgelopen week. De wedstrijd Schotland-Nederland voert die lijst aan met bijna 4 miljoen kijkers.
 • Het Commissariaat voor de Media gedoogt illegale uitzendingen van ruim 50 lokale omroepen. Dat kan ook niet anders, het Commissariaat verstrekt wel uitzendvergunningen, maar kan niet optreden tegen illegale etheruitzendingen, dat doet het Agentschap Telecom. Dat bleek vrijdag tijdens een kort geding waarin een Bredase omroepstichting het Commissariaat vroeg een concurrent te laten stoppen met zijn illegale uitzendingen. Uitspraak binnen twee weken. Inmiddels praten beide concurrenten over samengaan. (Villamedia)
 • Het komende jaar zullen Radio 1 en Radio Nederland Wereldomroep als proef vaker gaan samenwerken. In de toekomst zullen ze meer fragmenten met elkaar uitwisselen. De omroepen brengen elkaar geen kosten in rekening. Door beter samen te werken wordt bijvoorbeeld voorkomen dat er een verslaggevers van beide omroepen op een bepaalde plek staat. De proef is een direct gevolg van de bezuinigingen bij de publieke omroep. Door voor binnenlandse verslaggeving meer gebruik te maken van de Radio 1- verslaggevers kan de Wereldomroep zich meer concentreren op het buitenland. (ANP)
 • De VPRO-documentaire Welkom in Holland heeft zaterdag de Zilveren Zebra gewonnen.Regisseur Sarah Vos ontving de prijs in Amsterdam. De documentaire gaat over het beleid voor kansloze ama’s,alleenstaande minderjarige asielzoekers.Het programma laat de gespannen situatie in campus Vught zien.Ama’s komen in opstand tegen wat zij een inhumaan regime noemen. De documentaire werd unaniem tot winnaar gekozen.Juryvoorzitter Aad van den Heuvel noemde Welkom in Holland “heftig,schokkend en onthullend”. De Zilveren Zebra (ASN Mediaprijs) bekroont mediaproducties die op een inventieve en kritische wijze de samenleving in Nederland belichten. (NOStt)
 • Persbericht: De DJ’s Jeroen Nieuwenhuize, Niels Hoogland, Tim Klijn, Barry Paf, Lindo Duvall en Wessel van Diepen hebben vandaag hun contract bij Radio 538 verlengd. Eerder dit jaar sloot het station al nieuwe overeenkomsten met Edwin Evers, Rick van Velthuysen en Dennis Ruyer. Daarmee is Radio 538 de komende jaren verzekerd van een langdurige samenwerking met deze populaire DJs.
 • Zwolle en Deventer krijgen muziekzender The Box weer officieel op de kabel. De zender dreigde 1 januari 2004 in de regio IJsselland en Zuid Drenthe van de tv te verdwijnen. Gisteren besloot de Programmaraad in de Buitensociëteit in Zwolle dat de zender in het pakket wordt opgenomen. Drie jaar geleden verdween The Box van de televisie in regio IJsselland en Zuid Drenthe. Het beeld en het geluid waren toentertijd nog van een te laag niveau. Sinds juli was The Box weer te ontvangen op Previewtv. Kabelmaatschappij Essent Noord wilde deze ‘kennismaking’ echter staken. Box-directrice Rachel Gómez Y Maseland bood voorzitter van de Programmaraad G. Koutstaal gisteren meer dan tienduizend handtekeningen en tweeduizend emails aan. ‘Het volk heeft gesproken’, voegde ze hieraan toe. Zij zette dit kracht bij door hem een symbolische, met helium gevulde ballon aan te bieden. De tekst op de ballon luidde: Houd The Box in de lucht. Essent-vertegenwoordiger Mensinga stelde voor om in zowel Zwolle als Deventer de Turkse zender TRT uit het pakket te halen. In Deventer komt The Box daarvoor in plaats. Doordat kabelkrant De Swollenaer ook verdwijnt, komt in Zwolle tevens een zender vrij. The Box is er blij mee: ‘Deventer en Zwolle zijn belangrijke gebieden voor ons. We krijgen enorm veel aanvragen voor aansluitingen.’ Over Emmeloord en Meppel werd gisteren niet gesproken. Des te meer werd ongenoegen uitgesproken over het ‘wegwerken’ van Duitse tv-stations. Mensinga bevestigde dat dit resulteerde in een vracht boze reacties. Het voorstel is nu om in Zwolle de Turkse zender TRT uit het pakket te halen en de NDR dat gat te laten vullen. Lees verder
 • Het eerste teken van L1TV, de regionale omroep van Limburg, is inmiddels waargenomen op de Astra1-satelliet. (via David de Jong/W. Schoenmakers)