Media kort: november 2004

Publieke Omroep start digitaal themakanaal: Journaal24

De Publieke Omroep heeft vanaf 1 december haar eerste eigen digitale themakanaal. De Publieke Omroep brengt onder de vlag van de NOS een 24 uur nieuwszender met de naam Journaal24. Op dit kanaal is 24 uur per dag een herhaling te zien van de meest recente journaaluitzending met daarbij tickertapes met het laatste nieuws en weerberichten. Het is de bedoeling dat het kanaal later uitgebreid wordt met live Tweede Kamer uitzendingen en andere nieuws-programma’s. Journaal24 is in eerste instantie alleen te zien door abonnee’s van UPC Digital en via Internet. De verwachting is dat het kanaal ook snel bij andere kabelmaatschappijen met digitale pakketten te zien zal zijn. Of het k anaal ook via Digitenne/KPN-TV of Canal Digitaal Satelliet te zien zal zijn is nog onzeker. De eerste pogingen om een publiek nieuwskanaal van de grond te krijgen werden gedaan in 2001. Toen strandde het plan op de financien en de wens van de omroepen om een nieuw analoog kanaal te beginnen. Kabelmaatschappijen konden deze analoge ruimte niet bieden. De keuze voor een digitaal kanaal waarop bestaande journaal-content telkens hergebruikt kan worden, goedkopere apparatuur en natuurlijk de vaart waarmee de VPRO op de overige publieke omroepen uitloopt op het gebied van themakanalen hebben het huidige kanaal mogelijk gemaakt. (Stoneroos)

VPRO komt met nieuwe themakanalen

De VPRO start op 1 december met een nieuw themakanaal gericht op verdiepende televisie: Holland Doc TV. Daarnaast wordt het reeds bestaande themakanaal gericht op muziek, 3voor12TV, vernieuwd en uitgebreid. Holland Doc TV zendt 7 dagen per week, 24 uur per dag documentaires en andere informatieve TV-programma’s uit. Naast herhalingen van recente uitzendingen van programma’s als Tegenlicht en Dokwerk, gaat Holland Doc bijzondere films uit het VPRO-archief uitzenden, gegroepeerd rondom wekelijkse thema’s. Verder komen er registraties van debatten, interviews en lezingen. De VPRO is initiatiefnemer van het kanaal, maar staat bij de verdere ontwikkeling open voor samenwerking met andere partijen, zowel binnen als buiten de publieke omroep. Tegelijkertijd met de lancering van Holland Doc wordt 3voor12TV getransformeert van non-stop clipzender naar een non-stop muziekkanaal met interviews, reportages, documentaires, talkshows en uitzendingen van complete live concerten. De kanalen van de VPRO zijn te ontvangen via de digitale kabel en via Internet. Holland Doc TV is te zien via UPC Digital en CAIWAY DTV. 3voor12TV is te zien via UPC Digital,TV Home Digitaal en CAIWAY DTV. Het is de bedoeling dat de digitale kanalen in de loop van 2005 via zoveel mogelijk andere kabelbedrijven te zien zijn. De digitale TV-kijkers met een abonnement van UPC Digital en CAIWAY TV krijgen een uitgebreide versie van 3voor12TV voorgeschoteld. Zij hebben de keuze uit 2 verschillende TV-kanalen en 8 radiokanalen. De radiozenders brengen muziek varierend van metal tot dance, de TV-zenders zijn verdeeld in 3VOOR12 Central met clips en andere programma’s en 3VOOR12 On Stage met 24 uur per dag live-optredens. Kijkers kunnen via een mozaiekscherm een keuze maken uit de verschillende 3voor12 kanalen. (via o.a. Stoneroos)

Gouden Loeki verkiezing 2004 van start

Woensdagmiddag 1 december gaat de Gouden Loeki Verkiezing van start. Tijdens deze verkiezing van de beste televisiecommercial van 2004 kan het Nederlandse publiek tot en met dinsdag 21 december 2004 haar stem uitbrengen via www.goudenloeki.nl Van de 36 genomineerde commercials gaat de top 5 naar de finale die woensdag 22 december om 20:50 uur live op Nederland 2 wordt uitgezonden. Tijdens de live uitzending van de finale van de Gouden Loeki 2004 worden de 5 finalisten bekend gemaakt. De kijker kan via sms of 0900-nummer zijn/haar stem uitbrengen op de finalisten om de uiteindelijke winnaar te bepalen. De Top 36 van genomineerden is het resultaat van een representatief telefonisch onderzoek dat maandelijks door Intomart is uitgevoerd, in combinatie met de maandelijkse Gouden Loeki verkiezing die de Ster op haar internetsite (www.goudenloeki.nl) heeft gehouden. De nummers 1, 2 en 3 van de maandverkiezingen december 2003 t/m oktober 2004 en de top 3 van een telefonisch onderzoek voor de maand november 2004 gaan door naar de jaarverkiezing. De Ster organiseert dit jaar voor de tiende keer de Gouden Loeki verkiezing. De Gouden Loeki 2004 wordt uitgereikt aan de adverteerder en het reclamebureau van de winnende commercial. De commercial “Klussen” van Amstel sleepte vorig jaar de Gouden Loeki in de wacht. (Persbericht)

Casema rondt harmonisering tarieven af

Zoals eerder aangekondigd voert Casema per 1 januari aanstaande de harmonisering van tarieven en diensten verder door. In gemeenten waar de netten gemoderniseerd zijn en de klanten over alle Casema-producten kunnen beschikken gaat de abonnementsprijs omhoog tot EUR 14,95 voor het standaardpakket (met een maximale stijging van 20%) en tot EUR 8,70 voor het basispakket. Aanpassing van de tarieven is volgens Casema noodzakelijk om een normaal rendement te kunnen behalen en om ook in de toekomst de continuïteit en de kwaliteit van de dienstverlening te kunnen garanderen. In gemeenten waar de kabelnetten nog niet gemoderniseerd zijn of waar men nog niet alle producten kan ontvangen wordt de prijs van het abonnement EUR 13,70 inclusief BTW per maand. Ook hierbij geldt dat de huidige abonnementsprijs met maximaal 20% kan stijgen. In de gemeenten Amstelveen, Ulvenhout, Leiden, Blaricum, Bollenstreek, Alphen ad Rijn, Zeist, Den Haag (Den Haag betaalt wel 14,95 voor het standaardpakket maar EUR 7,50 voor het basispakket), zal het tarief om uiteenlopende redenen waaronder rechtelijke uitspraken niet worden verhoogd naar het ‘geharmoniseerde’ tarief.

KRO en NCRV in Advocaten-serie

De KRO en de NCRV komen met een Nederlandse advocatenserie. Keyzer & De Boer Advocaten zal vanaf volgend najaar te zien zijn. In 22 afleveringen krijgt de kijker het wel en wee van zes advocaten en twee medewerkers van een advocatenkantoor in Amsterdam Zuid voorgeschoteld. Pater familias van het advocatenkantoor wordt gespeeld door Bram van der Vlugt. De andere advocaten in Keyzer & De Boer Advocaten komen voor rekening van Porgy Franssen,Henriëtte Tol,Roos Ouwehand, Daan schuurmans en Daphne Bunskoek. De serie wordt geschreven door een heel team schrijvers.De afleveringen zullen afzonderlijk van elkaar te zien zijn. (NOST)

Lokale omroepen krijgen geld van de gemeente

De Tweede Kamer heeft de motie over de financiering van de publieke lokale omroep aangenomen. De motie verzoekt de regering te zorgen dat de middelen die de overheid jaarlijks ter beschikking stelt voor de lokale omroepen via de algemene uitkering aan de gemeenten, voortaan bij de lokale omroepen terechtkomen. Dit kan door een specifieke uitkering of door de vorming van een afzonderlijk fonds voor dit doel. Sinds de afschaffing van de Kijk- en Luisterbijdrage in 2000 wordt er jaarlijks ruim 7 miljoen Euro extra in het Gemeentefonds gestort. Gemeenten kunnen zelf beslissen of zij dit extra geld doorgeven aan de publieke lokale omroep. Uit recente cijfers van de OLON blijkt dat nog steeds tweederde van alle (bijna 300) lokale omroepen dit extra geld niet of niet helemaal ontvangt. Veel gemeenten besteden dit geld aan andere zaken dan waarvoor het bedoeld is: versterking van de publieke functie van publieke lokale omroep. De OLON is verheugd dat de Tweede Kamer deze motie heeft aangenomen en zal zo snel mogelijk met betrokken partijen om de tafel gaan zitten. (via Radiofreak)

Haarlem: UPC moet France Culture doorgeven

Kabelmaatschappij UPC moet het advies van de Programmaraad in Haarlem opvolgen en het radioprogramma France Culture opnemen in het basispakket in Haarlem. Dat heeft het Commissariaat voor de Media besloten. UPC weigerde de zender door te geven omdat de kabelaar niet wil betalen voor de auteursrechten van buitenlandse zenders. Het commissariaat is het met de Programmaraad eens dat dit geen ‘zwaarwichtige reden’ is en dat het advies opgevolgd moet worden. De Programmaraad is blij met deze uitspraak en heeft UPC direct gevraagd vanaf wanneer het programma te beluisteren zal zijn. Als dat na 1 februari 2005 is, moet UPC een boete betalen van EUR 50.000,-. (Persbericht)

APR verzoekt UPC om ARTE weer door te geven na uitspraak commissariaat

De APR (Programmaraad Amsterdam eo) heeft UPC verzocht om ARTE weer terug te plaatsen op de kabel. Aanleiding daartoe is een uitspraak van het Commissariaat voor de Media van 16 november 2004 in een zaak tussen de Stichting Programmaraad Rotterdam en UPC. Het Commissariaat voor de Media oordeelde -in tweede instantie- dat er voor UPC geen zwaarwichtige reden is om van het advies van de SPR af te wijken. Het eerder door de SPR uitgebrachte advies omtrent ARTE komt exact overeen met het door de APR uitgebrachte Advies Kabelplan Televisie 2004-2005. In dat advies heeft de APR de zender ARTE eveneens in het basispakket geadviseerd. Uit de uitspraak van het Commissariaat voor de Media maakt de APR op dat er voor de kabelexploitant geen juridische beletselen (meer) zijn om de programma’s van ARTE door te geven. Om die reden heeft de APR de kabelexploitant verzocht om zo spoedig mogelijk over te gaan tot doorgifte van ARTE. (Persbericht)

Fresh FM komt met ‘Fresh FM 100’

Oudjaarsdag zendt Fresh FM voor de allereerste keer de ‘Fresh FM 100’ uit, een lijst met de grootste hits uit de dance en housegeschiedenis. De lijst wordt samengesteld door jou; de luisteraar van Fresh FM. Stemmen kan via de website: www.fresh.fm. Op 31 december tussen 08.00 en 16.00 uur wordt de Fresh FM 100 uitgezonden.

Edwin de Vries ontwikkelt drama voor IdtV

Acteur Edwin de Vies is benoemd tot ‘creative producer’ voor de afdeling drama bij produktiebedrijf IdtV. Het is de bedoeling dat hij nieuwe dramaseries voor publieke en commerciële omroepen gaat maken. Dat heeft het bedrijf maandag bekendgemaakt. De Vries is bekend geworden door zijn rol van een homoseksuele restauranteigenaar in de comedyserie ‘In De Vlaamsche Pot’. Als acteur was hij ook te zien in films als ‘In de Schaduw van de Overwinning’, ‘Een maand Later’ en in de serie ‘Mijn Dochter en Ik’. Naast acteur was hij het creatieve brein achter de populaire Net 5-serie ‘Meiden van de Wit’. Onlangs werd bekend dat De Vries en zijn vrouw Monique van de Ven momenteel een dramaserie ontwikkelen op de manier van ‘Sex and the City’. De serie wordt gebaseerd op het boek ‘Zadelpijn en ander Damesleed’. Het boek gaat over zeven vrouwen die ieder jaar op fietsvakantie gaan in Frankrijk. (Nieuws.nl)

“Barend & Van Dorp mogelijk naar De Mol”

Frits Barend en Henk van Dorp zijn volgens het journalisten-vakblad De Journalist in gesprek met John de Mol over een programma op zijn nieuw op te zetten televisiezender. De Mol wil in de avonduren gaan uitzenden op het kanaal van kinderzender Nickelodeon. Nederlands bekendste toupetdrager & collega willen geen commentaar geven. Barend en Van Dorp staan nog tot september 2005 onder contract bij RTL Nederland. Over de invulling van de nieuwe zender wil een woordvoerder van John de Mol geen uitspraken doen. “Er is inmiddels een programmadirecteur aangesteld”, is het enige dat hij kwijt wil. (via TVformats)

Waterstad FM start tweede radiozender RADIONL

Waterstad FM is na een voorbereiding van 1,5 jaar gestart met het opbouwen van een tweede regionale radiozender. Onder de naam RADIONL “Ik luister Hollands” zal in Noord Nederland een zender voor het levenslied starten. Deze zender gaat 24 uur per dag het levenslied uitzenden, en gaat naast Waterstad FM uitzenden. De reden van een tweede zender is markt vergroting in Friesland, Groningen, Drenthe, Overijssel en Flevoland. “We hebben alles in huis, van studio’s tot een zeer sterk verkoop team, en daar kan RADIONL van profiteren en zal tevens een kosten besparing op gaan leveren.” Aldus Nico Silvius van RADIONL. 

VCR: “FunX Plus mogelijk oneerlijke concurrentie”

Half oktober is FunX op internet begonnen met een landelijke versie, FunX Plus. Het urbanstation dat in de vier grote steden razend populair is, kan met deze stream ook de rest van het land bedienen. Volgens de Vereniging Commerciële Radio (VCR) kan dit echter oneerlijke concurrentie betekenen. De VCR laat dit nu uitzoeken door haar advocaat. De gemeenteraden van Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag hebben twee weken terug een brief ontvangen waarin advocatenkantoor Stibbe vraagt om informatie te sturen over onder andere de subsidieverlening. Als blijkt dat de subsidie voor lokale radio gebruikt wordt voor de stream op internet, is er volgens de VCR al sprake van buitenwettelijke taken. “Het kan dan gaan om verboden staatssteun of om overschrijding van de lokale taakomschrijving”, stelt advocaat Sophie Steinhauser. Mocht dit het geval zijn, dan zal de VCR waarschijnlijk naar het Commissariaat voor de Media stappen. De VCR heeft eerder geprocedeerd tegen Colorful Radio. Met succes, de vele rechtzaken hebben er toe geleid dat die urban zender inmiddels uit de lucht is gehaald. FunX was vandaag niet bereikbaar voor commentaar. (Via VPRO’s 3 voor 12)

The Box wordt vrouwenzender

The Box wordt per 1 april 2005 een vrouwenzender. Dit meldt het vakblad ReclameWeek. De muziekzender zal voortaan ook series in de late middag en avond uitzenden. De kerndoelgroep wordt 16 tot 24-jarige vrouwen. Per 1 januari 2005 zal de reclameverkoop van de zender worden ondergebracht bij MTV Networks BV. MTV/Viacom nam de zender als onderdeel van het Duitse Viva Media eerder dit jaar over. Doelstelling voor The Box is een marktaandeel van 4 % in de groepen 13 tot 19 jaar en 16 tot 24 jaar. Nu is dat nog resp. 1,5 en 1,1 %. Nog niet duidelijk is of de merknaam The Box en de regionalisering van de zender in stand zal blijven.

Multikabel en Casema koppelen hun netwerk voor zakelijke markt

Bedrijven, onderwijsinstellingen en andere organisaties met meerdere vestigingen in grote delen van Zuid-Holland, Noord-Holland, Utrecht en rond Breda kunnen binnenkort via één supersnel glasvezelnetwerk voorzien in hun behoefte aan datacommunicatie, internet en telefonie. Dit is mogelijk doordat kabelbedrijven Multikabel en Casema hun glasvezelnetwerken aan elkaar koppelen. Zij creëren hiermee één van de grootste geïntegreerde glasvezelnetwerken in Nederland en zetten hiermee een stap naar een landelijk dekkend glasvezelnetwerk. persbericht

VI-uitgever neemt Johan over, 5 man weg

Voetbal International-uitgever WP Sportmedia neemt het maandblad ‘Johan’ over van uitgever Tema, als de contracten binnenkort getekend zijn. Van de 6-mansredactie mag alleen coördinator Rob van der Sande mee. “Met 6 vaste mensen is er nooit een rendabel blad van te maken”, vindt VI’s Johan Derksen, “dan kun je beter met freelancers werken.” Johan-hoofdredacteur Frans Oosterwijk: “We wilden te groot worden. [ ] 6 vaste mensen is te veel voor een blad met een oplage van 20.000.” Hij verwijt zichzelf en de uitgever geen oog voor de toekomst gehad te hebben. (via Villamedia)

Arend Langenberg bezig met talkshow bij Veronica

Nieuwslezer Arend Langenberg krijgt mogelijk een eigen talkshow op televisie bij Veronica. Dat zegt een medewerker van de zender zondag tegen Novum Nieuws. Aan de show werken diverse bekende Nederlanders mee, waaronder Jeroen Kijk in de Vegte. Hij zal het programma voorzien van imitaties van journaallezeres Noraly Beijer en anderen. Verder zullen filmpjes worden vertoond van Arend, die hij eerder opnam voor de website Arend’s Oog van Adam Curry. Curry en zijn oude crew van de ochtendshow zouden eveneens een bijdrage leveren aan het nieuwe programma. De pilot van de uitzending is zaterdag opgenomen bij Frontline video. Dat heeft het productiebedrijf bevestigd. Het is niet duidelijk of de show definitief doorgang vindt. De beslissing moet genomen worden door SBS Broadcasting. Het bedrijf was zondag niet bereikbaar voor commentaar. Arend Langenberg is voornamelijk bekend geworden door zijn werk als nieuwslezer. De laatste jaren leest hij het nieuws bij Sky Radio en is hij voice-over voor onder andere het programma van misdaadverslaggever Peter R. de Vries. In 2001 werd Langenberg bekroond met de Marconi Award voor ‘beste stem’. (Nieuws.nl)

Chirac roept op tot vrijlating Franse journalisten

De Franse president Jacques Chirac heeft de ontvoerders van de Franse journalisten Christian Chesnot en Georges Malbrunot zaterdag opgeroepen hun slachtoffers vrij te laten. Chirac vroeg de ontvoerders ‘de weg van de menselijkheid’ terug te vinden. Hij deed dat tijdens een persconferentie ter afsluiting van de top van de Franstalige landen in Ouagadougou. Chesnot en Malbrunot zijn zaterdag precies honderd dagen geleden ontvoerd. Zij werden samen met hun – inmiddels weer in vrijheid verkerende – Syrische chauffeur op 20 augustus gekidnapt toen zij van Bagdad op weg waren naar de heilige stad Najaf. Hun ontvoerders maken deel uit van het ‘Islamitische Leger van Irak’.De hoop dat de twee journalisten nog in leven zijn, is zondag aangewakkerd. De Britse krant The Sunday Times meldde in het bezit te zijn gekomen van een CD-rom met beelden van de twee mannen. Volgens de krant zien zij er goed uit en verkeerden zij in een goede stemming. Op de opname, die waarschijnlijk eerder deze maand is gemaakt, zgt Chesnot dat hij en Malbrunot “hier zijn omdat er veiligheidsvraagstukken in het geding zijn en onderzoeken naar onze identiteit omdat wij journalisten zijn en het Islamitische Leger voert die onderzoeken uit”. Chesnot sprak in Libanees Arabisch met een Frans accent. Hij vertelde verder dat hij en zijn collega goed behandeld worden, “al is hun gastvrijheid niet die van een vijfsterrenhotel”. De twee ondervinden geen geweld en zij krijgen drie maaltijden per dag, evenals grote hoeveelheden thee. Het was de eerste opname sinds de familie van de twee vorige maand beelden kreeg die vermoedelijk op 3 oktober waren gemaakt. Volgens personen die betrokken zijn bij pogingen om de twee vrij te krijgen, worden zij vastgehouden in de buurt van de plaats Latifiyah.

Ook BNR Nieuwsradio aast op voetbalrechten

De strijd om de voetbalradiorechten gaat niet langer alleen tussen NOS Langs de Lijn en Radio 10 Gold (De Mol), ook BNR Nieuwsradio aast er op. Eén en ander meldt De Telegraaf. “BNR wil een serieus bod uitbrengen”, aldus de krant. “We hebben te maken met twee tegenstanders die geen aandeelhouders hebben en zo geen verantwoording hoeven af te leggen. De publieke omroep hoeft geen winst te maken en John de Mol hoeft het niet eens aan zijn vrouw te vragen. Maar we zullen een zo hoog mogelijk bod neerleggen”, aldus hoofdredacteur Michiel Bicker Caarten van BNR, dat eigendom is van Het Financieele Dagblad. Het ‘wegkapen’ van de radiorechten door BNR of De Mol zou een zware slag zijn voor NOS Langs de Lijn, dat het voetbal sinds jaar en dag op de radio uitzendt. In Hilversum lijkt iedereen er overigens van uit te gaan dat de strijd al is gestreden: John de Mol koopt de belangrijkste tv-pakketten én de radiorechten van de Eredivisie CV (ECV), is de overtuiging. Zo repte Voetbal International- hoofdredacteur Johan Derksen in een interview over de warme banden tussen de ECV en De Mol. Op de redacties van NOS Studio Sport en Langs de Lijn zou grote paniek heersen, vanwege de onzekere toekomst van deze programma’s. De hoofdredactie van de NOS heeft complete radiostilte afgekondigd. Tot en met de bieding, woensdag, wordt er geen commentaar gegeven op vragen van de pers over de felbegeerde uitzendrechten. (via Mediatref.)

John de Mol koopt reclamedirecteur RTL weg

Algemeen directeur Ton Rozestraten van IP, de reclameverkoopmaatschappij van RTL Nederland, stapt over naar de nog op te richten nieuwe televisiezender van John de Mol. Dat heeft de investeringsmaatschappij van De Mol, Talpa, vrijdag laten weten. IP verkoopt de reclamezendtijd op de televisiezenders RTL 4, RTL 5, Yorin en de radiostations Yorin FM en RTL FM. De commerciële topman het RTL-concern gaat bij het televisiebedrijf van Talpa een directieteam vormen samen met de pas benoemde programmadirecteur Remko van Westerloo en zakelijk directeur Gert Grolleman. ,,Ik laat IP met een gerust hart en in goede handen achter”, aldus Rozestraten. De afgelopen maanden zijn verscheidene omroepmensen o vergestapt naar de nieuwe televisiezender van De Mol. (ANP)

Omroep Overbetuwe kan nog niet starten

De Stichting Omroep Overbetuwe kan door het gebrek aan financiële zekerheid nog niet beginnen met uitzenden. De gemeente staat garant voor 2500 euro, maar de Stichting had gehoopt op een paar duizend euro meer. Het Commissariaat voor de Media had de omroep uitzendtoestemming gegeven op voorwaarde dat het alleen programma’s zou maken bestemd voor Overbetuwe. De sponsoren die de omroep zelf heeft kunnen enthousiasmeren willen pas betalen als de eerste uitzendingen de lucht in gaan.

Eredivisie CV houdt rekening met Mediawet

In de onderhandelingen met kandidaten voor de uitzendrechten zal de Eredivisie CV aandacht besteden aan de juiste toepassing van de Mediawet. Dit verklaarde de overkoepelde organisatie van eredivisieclubs vrijdag. Het Commissariaat van de Media oordeelde eerder dat de in het zogenoemde ’tenderdocument’ vastgelegde voorwaarden mogelijk in strijd zijn met de betreffende wet. Ze zouden te diep ingrijpen in de vrijheid van de omroepen. Volgens de ECV zijn de zorgen voorbarig. “De uiteindelijke contracten met de verkrijgers van de rechten zullen voorzien in specifieke regelingen, die waarborgen dat de zendgemachtigden niet gedwongen worden betreffende voorwaarden te overtreden”, zegt de ECV in een verklaring. (Telegraaf)

Casema: subsidie op digitale-ontvangers

Casema geeft aanzienlijke kortingen op de prijs van digitale ontvangers. De ontvangers die nodig zijn voor de ontvangst van het digitale-telvisiepakket van Casema kosten momenteel nog 149 euro. Volgens De Telegraaf wordt die prijs binnenkort 69 euro. “We hebben er belang bij dat mensen zo snel mogelijk overstappen op digitaal”, zegt een Casema-woordvoerder over de prijsstunt. Vanaf 1 december kunnen alle abonnees van Casema standaard rond de 40 digitale tv-kanalen ontvangen. De prijs van een standaardabonnement stijgt wel naar ongeveer 15 euro. Daarnaast kunnen klanten kiezen voor een aanvullend Casema Digitaal Pluspakket. Dit pakket zal 7,50 euro gaan kosten en bevat nog 30 extra digitale zenders. Daarnaast is het mogelijk om een abonnement te nemen op aanvullende zenders als Cinenova, Turkse, Arabische, Chinnese en Hindoestaanse zenders.

Digitaal tv-pakket standaard voor alle klanten Essent

Klanten van Essent Kabelcom ontvangen vanaf januari 2005 het basispakket TV-zenders in digitale kwaliteit. Bovendien worden circa 15 digitale TV-zenders toegevoegd, waarmee het totaal op 45 komt. Naast digitale televisie krijgen alle klanten ook zo’n 30 populaire radiozenders digitaal. Het huidige zenderpakket blijft óók analoog beschikbaar en zal dan wel 14,95 euro gaan kosten per maand. Momenteel kost het analoge kabelabonnement bij Essent ongeveer 12,70 euro. Met de komst van het nieuwe standaardpakket wijzigt de samenstelling van het bestaande TV Home pakket. Klanten die vanaf januari kiezen voor een aanvullend abonnement op TV Home á 7,95 euro per maand, ontvangen nog eens bijna 50 digitale zenders extra, waaronder het Voetbalkanaal. Klanten die over willen stappen op de digitale kwaliteit hebben de keuze uit verschillende digitale ontvangers van Nokia, Panasonic, Philips en Samsung. De ontvangers zijn te koop via de betere radio- en televisiewinkels. (Persbericht). De nieuwe digitale pakketten per 1 januari 2005 van TV Home vind je hier (PDF-formaat. Eerder al kwamen kabelaars Casema en Multikabel met soortgelijke plannen.

‘Week van het sieraad’ op Radio 10 Gold en Noordzee 100.7 FM

Talpa Radio Nederland besteedt op Radio 10 Gold en Noordzee 100.7 FM aandacht aan de nationale Week van het Sieraad. Deze actie’week’ wordt dit jaar voor het zevende achtereenvolgende jaar georganiseerd en loopt van donderdag 2 tot en met zondag 12 december. Noordzee diskjockey Winston Gerschtanowitz verzorgt de kick-off. Tijdens de Week van het Sieraad krijgt de consument, bij besteding van €125 of meer bij een deelnemende juwelier of goudsmid, een bijzonder zilveren sieraad cadeau. Tijdens de persbijeenkomst op maandag 29 november, die tevens het startsein is van deze week, reikt Winston Gerschtanowitz de gouden variant van het sieraad uit aan een bekende Nederlandse vrouw. De kick-off zal in het teken staan van ‘show en entertainment’, wat perfect aansluit bij de filosofie van Noordzee 100.7 FM. Winston, zelf een groot liefhebber van sieraden en horloges, zal voor de gelegenheid arriveren in de Rolls Royce van Noordzee 100.7 FM. Tijdens de Week van het Sieraad maken luisteraars van Radio 10 Gold kans op het zilveren sieraad als ze mee doen aan een actie die de zender organiseert. Ook bij Noordzee 100.7 FM wordt het sieraad opgenomen in de prijzenpakketten. (Persbericht)

Nabestaanden Van Gogh dagen Nieuwe Revu en Story

De voormalig partner van Theo van Gogh en de zoon van de filmmaker spannen een kort geding aan tegen de bladen Nieuwe Revu en Story. Beiden hebben foto’s van de zoon gepubliceerd. Zoon Lieuwe is voor de meeste Nederlanders onbekend. Dat verandert met het plaatsen van foto’s in media en bovendien worden daarmee de veiligheidsbelangen van de jongen geschaad, stellen de eisers. Zij willen dat de al eerder gepubliceerde bladen uit alle leesportefeuilles worden gehaald, dat de bladen nooit meer een portret van Lieuwe openbaar maken en eisen 10.000 euro als voorschot op de uiteindelijke schadevergoeding. Het kort geding dient woensdag voor de rechtbank in Amsterdam. (ANP)

Spotjes tegen schulden op jongerenzenders

Verschillende jongerenzenders gaan de komende drie weken reclamespotjes uitzenden, waarin jongeren tips krijgen over hoe met schulden kan worden omgegaan. Dat heeft het ministerie van Sociale Zaken bekendgemaakt. De campagne is vooral gericht op vmbo-leerlingen tussen dertien en achttien jaar. Zij kampen relatief vaak met schulden. In de campagne worden jongeren gewezen op de eigen verantwoordelijkheid om uit de schulden te blijven of te komen. Onder meer TMF en Nickelodeon doen mee aan de campagne (Adformatie/Novum).

De Vlieger mikt op meer regiozenders

Ondernemer Erik de Vlieger gaat lokale en regionale commerciële radiostations opkopen. Op die manier wil hij een eigen commerciële randstadradiozender bouwen. Dat zegt hij in een gesprek met De Telegraaf. Door via de lokale radiostations een imperium op te bouwen, ontloopt hij de miljoenen die moeten worden betaald voor de etherfrequenties. De Vlieger is nu al eigenaar van het Noord-Hollandse Wild FM, dat vorige week de uitzendingen begon. Vorig jaar betaalden de commerciële zenders Sky Radio, Noordzee FM en Yorin FM nog 340 miljoen euro voor een frequentie waar ze op konden uitzenden. De Vlieger verwacht voor een paar miljoen euro commerciële zenders in de grote steden in de Randstad te kunnen opkopen. Hij wil zo ‘van Den Helder tot randje Rotterdam de luisteraars het leukste station van Nederland geven’. Vorig jaar lukte het De Vlieger niet om met Colorful Radio een landelijke fm-frequentie te bemachtigen. (Adformatie)

BT stoot aandelen Eutelsat af

Driekwart jaar na KPN verkoopt ook British Telecom zijn aandelen in satellietbedrijf Eutelsat. De Britten doen hun belang van 15,8 procent over aan GS Capital partners 2000, een investeringsmaatschappij van Goldman Sachs. De verkoop levert 363 miljoen pond (519 miljoen euro) in contanten op. Eutelsat is na Intelsat en SES Global gemeten naar omzet het derde satellietbedrijf ter wereld. Volgens financieel persbureau Bloomberg betekent de opbrengst van BT’s aandelenpakket dat Eutelsat als geheel een waarde heeft van 3,28 miljard euro. In februari vorig jaar werd de waarde nog geraamd op 1,93 miljard euro. Indertijd verkocht France Telecom zijn belang van 23,1 procent in Eutelsat. BT behoorde 25 jaar geleden tot de mede-oprichters van Eutelsat. KPN hield in februari ongeveer 70 miljoen euro over aan de overdracht van zijn Eutelsat-stukken aan een onbekende koper. Naast KPN, British Telecom en France Telecom hebben ook Deutsche Telecom en Telecom Italia hun aandelen in de voormalige joint venture van de hand gedaan. (Automatisering Gids)

De Mol verkoopt belang in Spyker

Mediaondernemer J. de Mol heeft zijn belang in sportwagenfabrikant Spyker verkocht aan investeringsmaatschappij De Vries Robbé. Dat hebben beide partijen vrijdag bekendgemaakt, zonder financiële details te verstrekken. Het belang van inmiddels rond de 22 procent was in het bezit van Talpa, het investeringsvehikel van De Mol. Op verzoek van Talpa verkoopt De Vries Robbé geen aandelen tot november 2005. Dit om Spyker de kans te geven ,,onder stabiele omstandigheden haar beleid verder uit te bouwen”. (ANP)

Programma’s RNN7 ook buiten Rotterdam te zien

De commerciele televisiezender RNN7 gaat per 1 december ook buiten Rotterdam uitzenden. De programma’s van Regio Nieuws Netwerk (RNN) zijn dan behalve in Rotterdam eveneens te ontvangen in de rest van het Rijnmondgebied en de regio Zuid-Holland-Zuid. Dat maakte initiatiefnemer L. Houkamp vrijdag bekend. Niet geschrokken door de tegenvallende kijkcijfers van Het Glazen Huis, kondigde Houkamp aan dat hij dagelijks een soap gaat uitzenden. In ‘Rijk en ongelukkig’ worden de intriges, emoties en hoogte- en dieptepunten van vier Rotterdamse families gevolgd. RNN7 bestaat sinds september 2003. (RTV Rijnmond)

Vlaanderen: 48 lokale radio’s zenden stilte uit

Liefst 48 van de 300 erkende lokale radio’s zenden na hun erkenning in mei van dit jaar nog altijd niet uit. Sommigen vragen gewoon geen uitzendvergunning aan, anderen krijgen geen vergunning om een antenne te plaatsen. Ook houden talrijke zenders zich niet aan de wettelijke verplichting om lokale programma’s uit te zenden. Ze sluiten zich aan bij een nationale keten, zoals Radio Contact, en zenden geen eigen programma’s uit. Dat zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Carl Decaluwé (CD&V). ,,Het wordt hoog tijd om in te grijpen”, zegt hij. ,,De lokale radio’s krijgen normaal 9 maanden om hun uitzendingen te starten. Ik zal Mediaminister Bourgeois vragen die situatie ten laatste begin volgend jaar recht te zetten. De radio’s die dan nog niet uitzenden, zouden hun erkenning moeten verliezen.” (Het Nieuwsblad)

Radio Continu: Steunzender Dedemsvaart on air

De regionale commerciële radiozender Radio Continu heeft haar steunzender in Dedemsvaart in gebruik genomen. Zenderexploitant Broadcast Partners zal de komende dagen nog enkele testen uitvoeren waarna de zender definitief in de lucht kan. Radio Continu is in Dedemsvaart te ontvangen op 92.4 MHz. 

“Passende tarieven voorrijden CAIW”

Het bestuur van kabelexploitant CAIW heeft ingestemd met de verhoging van het maandtarief voor het basispakket van radio- en televisieprogramma’s van 11,25 naar 11,95 euro. Ook voorstellen over onder meer voorrijtarieven en het doorgeven van een nieuwe radiozender, werden aangenomen. Een en ander betekent dat onder meer de tarieven voor het voorrijden van een monteur stijgen. Daarbij treedt volgens algemeen directeur Aart Verbree een nieuw fenomeen in werking. Tot nu toe kende CAIW geen aparte avond-, nacht- en weekeindeservice voor kabelstoringen bij de abonnee. “En dus ook geen speciale tarieven, maar nu we ons begeven op het vlak van telefonie via de kabel, moeten we daar een passend tarief voor hebben”, stelde de directeur. (Via de Haagsche Courant)

Stads Radio Den Haag wacht af

De evaluatie van het Haagse radiobeleid is dinsdag in de raadscommissie Media aangehouden en verschoven naar de volgende vergadering in december. Daarmee is er ook nog geen besluit over Stads Radio Den Haag genomen. Wethouder Stolte van mediabeleid en zendgemachtigde Stichting Stadsomroep Den Haag zijn in de tussentijd in overleg over de voortzetting van het station Stads Radio Den Haag. De huidige producent OBH gaat zich verder richten op haar commerciële activiteiten. Stadsomroep heeft aan Stolte een nieuw bedrijfsplan voorgelegd. Het doel is om van Stads Radio weer een ‘100% Haagse’ zender te maken. Hierbij vinden zowel de Stadsomroep als de wethouder samenwerking met Haagse organisaties, instellingen en andere media belangrijk. De wethouder vindt de hoogte van de gemeentelijke bijdrage echter te hoog en spoort Stadsomroep aan alternatieven te bekijken. Stadsomroep Den Haag is, naast Stads Radio Den Haag, ook verantwoordelijk voor Den Haag TV, het radiostation voor jongeren FunX en twee radiokanalen onder de noemer Den Haag FM. De lokale omroep kan haar activiteiten de komende drie jaar uitvoeren dankzij een bijdrage van de Gemeente Den Haag, de Mondriaan Stichting, het stimuleringsfonds voor beeldende kunst, vormgeving en museale activiteiten en het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) van de Europese Unie.(Persbericht)

Radio 227 in Midden Holland op de kabel

Sinds enkele dagen is de commerciële radiozender Radio 227 ook in Midden Holland te beluisteren. Kabelmaatschappij REKAM geeft de zender door via fm-frequentie 102.3 MHz in Berkenwoude, Driebruggen, Gouda, Gouderak, Haastrecht, Hekendorp, Het Beijersche, Moordrecht, Oudewater, Papekop, Polsbroek, Reeuwijk, Snelrewaard, Stolwijk, Vlist en Waarder.

3FM-dj’s weeklang in glazen huis op Neude

Het Neude in Utrecht verandert in december in een grote kijkdoos. Drie dj’s van radio 3FM sluiten zich de week voor kerstmis vijf dagen lang op in een glazen huis in de straat. Claudia de Breij maakte donderdag in haar radioprogramma de locatie bekend. De Breij, Giel Beelen en Wouter van der Goes verzorgen van maandag 20 tot en met vrijdag 24 december 24 uur per dag de uitzendingen op de zender. Tijdens deze periode zullen zij niets eten, er staat alleen vruchtensap op het menu. De luisteraars van 3FM kunnen in die vijf dagen in ruil voor geld platen en zendtijd aanvragen. De opbrengst daarvan gaat naar het Rode Kruis die met het geld een noodhospitaal in Darfur financiert. In de week na kerst worden alle aangevraagde nummers nog eens op een rij gezet. Op nummer 1 belandt de plaat die het meeste geld opleverde. (ANP)

LPA begint actie tegen UPC

De Lijst Participatie Almere (LPA) is een geldinzamelingsactie begonnen om een kort geding aan te kunnen spannen tegen kabelmaatschappij UPC. De LPA heeft 5.000 euro nodig voor de proceskosten en de juridische bijstand. De politieke partij wil ervoor zorgen dat Almeerders maandelijks weer het oude bedrag van 9 euro aan UPC betalen en niet de 13 euro die nu gevraagd wordt. Een woordvoerder van de partij denkt een goede kans te maken, omdat ook andere steden opnieuw met UPC om de tafel zitten. Donateurs moeten minimaal 15 euro overmaken. De LPA heeft van een paar mensen een donatie ontvangen. (via Omroep Flevoland)

VRT-directeur: “Innovatie, samenwerking en sport”

Aimé Van Hecke is exact 1 jaar algemeen directeur televisie van de VRT. Naar aanleiding van die verjaardag heeft hij de doelstellingen voor de komende jaren van de VRT op een rijtje gezet. Naast de verfijning van de deontologische code van de nieuwsdiensten, komen er twee nieuwe codes voor informatieve non-fictieprogramma’s en over gasten in sportuitzendingen. In het voorjaar van 2005 stelt TV1 de vernieuwing van de vormgeving van het merk TV1 voor. Op Canvas zal die vernieuwing te zien zijn vanaf oktober 2005 en Ketnet volgt in 2006. De VRT blijft in de toekomst ook op het internationale vlak actief. “We hebben een overeenkomst met de Nederlandse publieke omroep in verband met de coproductie van fictiereeksen”, aldus Van Hecke. De VRT heeft ook met de Scandinavische en de Nederlandse openbare omroepen een alliantie aangegaan om internationale tv-formats te ontwikkelen. In België organiseert de VRT samen met de RTBF Eurokids en het Junior Songfestival in 2005. Misschien komt er ook een samenwerking voor het Canvas-programma “De grootste Belg”. De VRT heeft de onderhandelingen over de Olympische Spelen 2006 en 2008 en de Formule 1 met succes afgerond. Daarnaast is de Vlaamse openbare omroep kandidaat om de rechten voor de nationale voetbalcompetitie en de volgende seizoenen van de Champions League te verwerven. (VRT)

BNN mag blijven tot 2008

Jongerenomroep BNN mag blijven uitzenden tot 2008. Dat besloot de Eerste Kamer gisteren. Zij stemde in met de wet die het minimum aantal leden voor omroepen verlaagt van 300.000 naar 150.000. BNN heeft 216.446 leden. In mei dit jaar weigerden de eerstekamerfracties van CDA en PvdA deze wet te ondertekenen. Zij meenden dat dit een gelegenheidswet was om BNN te redden. Van der Laan kwam hen tegemoet door de wet slechts tot 2008 te laten gelden. (via NRC)

Vragen over Omroep Stadskanaal

De VVD en Gemeentebelangen in de gemeenteraad van Stadskanaal willen weten waarom het college van B en W niet eerder heeft ingegrepen bij de Lokale Omroep Kanaalstreek (LOK).Volgens de fracties was bij het college al langer bekend dat het financieel en organisatorisch niet goed ging met de LOK. Dinsdag werd besloten de subsidie aan de omroep stop te zetten. Volgens fractie-voorzitter Bieze van Gemeentebelangen is er door het college veel te soepel over de LOK gedacht. Hij overweegt een verzoek in te dienen voor een debat waarin opheldering gevraagd wordt over de kwestie, aldus RTV Drenthe.

Kabelexploitant CAIWAY RTV heeft een mijlpaal bereikt

Op 19 november heeft CAIWAY RTV haar 80.000ste abonnee in het zonnetje gezet in de CAIWAY Shop aan de Molenstraat 33 in Naaldwijk. Een familie uit Den Hoorn hebben uit handen van de bestuursvoorzitter de heer Ewald van Vliet, een Flatscreen en een DTV (digitale televisie) Premium pakket ontvangen. Daarnaast zijn de 79.999ste en 80.001ste abonnee niet vergeten: Een abonnee uit Aalsmeer en een abonnee uit Schipluiden hebben als ’troostprijs’ een DTV (digitale televisie) Premium pakket ontvangen. In oktober 1982 heeft CAIWAY RTV haar eerste abonnee mogen verwelkomen. Nu, na 22 jaar heeft de organisatie een mooie groei doorgemaakt en kan deze zich verblijden met 80.000 abonnees. ‘We zijn trots op dit mooie resultaat en willen deze groei doorzetten. Door het ontwikkelen van nieuwe diensten en het werken aan een organisatie die nog klantgerichter te werk gaan willen we dit jaar nieuwe mijlpalen gaan behalen’ aldus Ewald van Vliet. Dit jaar zetten we onze organisatie zeker nog vele malen in het daglicht’. (Persbericht)

Frans Bauer nog drie jaar bij de TROS

De TROS krijgt voor de komende drie jaar het eerste recht op programma’s met Frans Bauer. De volkszanger heeft zich verplicht voor programma’s eerst bij de TROS aan te kloppen. Heeft de omroep er geen trek in, dan kan hij naar een andere omroep. Bauer en de TROS hebben dit contract vooral afgesloten om gezamenlijk Nederlandstalige muziek te promoten, zegt een woordvoerder van de omroep. Huib Boermans, mediadirecteur van de TROS is opgetogen: “Met Frans halen we een familieman bij uitstek binnen. Wij zijn er enorm trots op dat hij zijn medewerking wil geven aan programma’s voor de TROS. Zijn populariteit is onder onze achterban gigantisch groot.” Het contract is een gevolg van onder meer het programma 1000 Sterren Stralen dat elke zaterdag op Nederland 2 wordt uitgezonden. Het bevalt Bauer prima bij de omroep: “Bij de TROS voel ik me ontzettend thuis. Ik ga al jaren mee op de ledenreizen.” (Omroep Brabant)

Directeur Groene Amsterdammer stapt op

Huib Schreurs, directeur van weekblad NV De Groene Amsterdammer, stapt per 1 april op. Reden hiertoe is een verschil van inzicht over het beleid van het bedrijf. Schreurs stapt in goed onderling overleg op en heeft sinds 1997 bij het blad gewerkt, maakte de aangesloten stichting woensdag bekend. Volgens de Stichting Groene Beheer, onderdeel van de NV, heeft Schreurs met succes gewerkt aan de verbetering van de financiële positie van De Groene Amsterdammer. (ANP)

Publieke omroep uit de ether; verzet

Mediastaatssecretaris Van der Laan wil vanaf 2006 12 miljoen euro per jaar besparen door de ether- uitzendingen van de publieke omroepen stop te zetten. Hoofdredacteur Maathuis van RTV Drenthe is daar verontwaardigd over omdat plattelanders in Drenthe hun regionale omroep, die dan niet meer via een buitenantenne kan worden ontvangen, ook nog steeds niet via de satelliet kunnen krijgen. Maathuis roept andere regionale omroepen op om Den Haag nadrukkelijk te laten weten dat het plan niet uitgevoerd moet worden. CDA-kamerlid Atsma gaat er Kamervragen over stellen. (RTV Drenthe via RTV Drenthe)

Video weg uit winkel

Dixons, de grootste keten van elektronicawinkels in Groot-Brittannië, heeft gisteren aangekondigd alle videorecorders uit het assortiment te verwijderen. Volgens Dixons is de prijs van dvd-spelers en – recorders zo laag dat de ouderwetse videoapparatuur overbodig is geworden. De elektronicaketen verwacht de laatste videorecorder omstreeks de kerst te verkopen. In Nederland bestaan nog geen plannen om de video uit de schappen te weren, al is het volgens winkelketens duidelijk dat het videosysteem VHS een aflopende zaak is. Algemeen directeur Peter Brussel van winkelketen BCC meldt dat de verkoop van videorecorders het afgelopen jaar gehalveerd is. ,,Er is nog steeds een markt, maar deze krimpt snel. Klanten die veel banden hebben vervangen vaak nog een video. De verkoop van apparaten die zowel banden als dvd’s afspelen is enorm gegroeid.” Volgens Jan Immel, commercieel directeur van winkelketen It’s, zal de definitieve overstap van ‘mechanische’ beelden geluidsapparatuur naar digitale systemen snel gemaakt worden. ,,Analoge systemen als video- en audiocassette zullen snel verdwijnen. Camcorders die met bandjes werken verkopen nog goed. Dit komt omdat moderne camera’s die met dvd werken of een digitale geheugenkaart nog relatief duur zijn.” Een status die de platenspeler nog heeft onder muziekliefhebbers zal de videorecorder volgens Immel niet bereiken. ,,Sommige mensen vinden dat het geluid van cd’s het niet haalt bij de lp. Bij video gaat dit niet op, omdat de beeld- en geluidskwaliteit van de dvd hoger is, en deze niet afneemt als je hem vaak gebruikt.” (via NRC)

Tweede Kamer wil geld voor lokale omroep zekerstellen

Een meerderheid van D66, de VVD en het CDA in de Tweede Kamer steunt een motie van D66 waarin de regering wordt opgeroepen om lokale omroepen voortaan het recht te geven op een vaste bijdrage per jaar. Sinds 2000 krijgen alle gemeenten in Nederland een bedrag van ruim 1 euro per huishouden per jaar via het gemeentefonds. Hoewel dit geld bedoeld is voor de lokale omroep, zijn gemeenten niet verplicht om het geld aan de omroep te besteden. Dat gaat dus veranderen. In de motie wordt het kabinet opgeroepen om het geld door een specifieke uitkering aan de gemeenten uit te keren (oormerken) of een afzonderlijk fonds voor dit doel te vormen. Staatssecretaris Medy van der Laan van omroepzaken ontraadde de motie. (via Sleutelstad)

Lokale omroep Papendrecht wankelt

De lokale omroep van Papendrecht Radio Salsa moet waarschijnlijk stoppen met uitzenden. Er is geen geld meer om de uitzendingen te bekostigen. Dit bericht RTV Rijnmond. Salsa heeft bij de gemeente om hulp gevraagd, maar wethouder De Looff zegt dat de gemeenteraad twee jaar geleden al de reddende engel speelde en geen structurele subsidie wil geven. De lokale omroep zegt dat Papendrecht elk jaar zo’n 15.000 euro krijgt van het Rijk, die bedoeld is voor Salsa Radio. Omdat de gemeente dat geld niet doorgeeft, verkeert Salsa naar eigen zeggen in een terminaal stadium. De Looff zegt dat dat komt door slecht financieel beleid van Salsa zelf.

DJ Wim Rigter (37) overleden

AVRO-presentator Wim Rigter (37) is dinsdagmiddag overleden. De discjockey leed sinds februari aan slokdarmkanker. Rigter maakte voor de AVRO onder meer Pyjama FM, TopPop Non-Stop, Nachtdienst en Arbeidsvitaminen. Wim begon zijn landelijke carrière bij de VARA op Radio 3, waarna hij twee jaar programmaleider was van het commerciële station Power FM. Enkele maanden na zijn terugkeer bij de publieke omroep kreeg hij een hersentumor, die hij wist te overwinnen. Bij het grote publiek werd Rigter bekend als presentator van de Arbeidsvitaminen (1997-2001). De laatste jaren was Wim te horen op Radio 1, als verslaggever in 1opdeMiddag en als presentator van AVRO’s Nachtdienst. Woensdag staan onder meer de programma’s Arbeidsvitaminen op 3FM (9-12 uur) en Schiffers.FM op Radio 2 (14-17 uur) stil bij de dood van Rigter. Er zal een kwartier durende terugblik op zijn carrière worden uitgezonden.De AVRO heeft een condoléanceregister voor Wim geopend op www.avro.nl/wim. Hier is ook zijn necrologie te beluisteren. Zie tevens Wims persoonlijke weblog: belt.web-log.nl (via AVRO/Antenne2)

Linda de Mol gast bij speciale ‘Kopspijkers’

Linda de Mol is zaterdagavond te gast in de speciale twee uur durende aflevering van ‘Kopspijkers’. Dit meldt de Tros dinsdag. De presentatrice/actrice begint een dag later bij de omroep aan een nieuw seizoen van het spelprogramma Postcode Loterij Miljoenenjacht. De uitzending van ‘Kopspijkers’ staat zaterdag geheel in het teken van de Dance4Life-actie. Dit project probeert jongeren bewust te maken van de gevaren van aids. De Mol doet mee aan het bekende kopspijkerspel. Zij neemt het op tegen haar collega Wendy Van Dijk. “Het is een feestje om te doen want er zitten duizend mensen in de zaal en dat geeft je toch weer een groot showgevoel”, denkt De Mol. (Novum/Nieuws.nl)

“Leiden moet Büch-straat krijgen”

In Leiden moet een brug of straat komen met de naam Boudewijn Büch. Dat zei een van de jongere broers van de in november 2002 overleden auteur maandagavond tijdens de presentatie van het Büch Boek in Leiden. In het Büch Boek staan herinneringen van verschillende collega-schrijvers van Boudewijn. Ook wordt het boek gesierd door portretfoto’s. Boudewijn heeft in Leiden zijn eerste stappen gezet om schrijver en beroemd te worden. Zijn broer roept de gemeente dan ook op de Donkersteeg van naam te laten veranderen. (RTV West)

TROS blij met opstelling Tweede Kamer

De TROS constateert met vreugde dat een meerderheid in de Tweede Kamer voorstander is van behoud van het huidige omroepbestel met meerdere omroepverenigingen. De ‘Grootste Familie van Nederland’ overweegt al enige tijd het bestel te verlaten en een commerciële zender te beginnen, maar na een debat maandag in de Kamer is voortzetting van de huidige situatie ook nog een serieuze optie. Een TROS-woordvoerder noemde de opstelling van CDA, PvdA, ChristenUnie en SGP dinsdag ,,bemoedigend”. ,,Dit zijn prettige geluiden uit de politiek, maar samen met onze Vlaamse partner VTM onderzoeken we nog steeds commerciële mogelijkheden. We doen geen mededelingen over hoe dat onderzoek verloopt. Staatssecretaris Van der Laan wil voor 20 december van ons weten wat we gaan doen en daarom hebben we vóór die datum een gesprek gepland.” Van der Laan (Media) is samen met andere bewindslieden bezig een kabinetsvisie te ontwikkelen op de toekomst van het bestel. Die visie moet komend voorjaar klaar zijn. Kamerleden vinden dat prima, maar willen wel dat de basis van het bestel gelijk blijft en dat bijvoorbeeld niet wordt gekozen voor een meer centralistische omroep, zoals de Britse BBC. (ANP/Antenne2)

Tv-psycholoog Dr.Phil gaat nog drie jaar door

De populaire Amerikaanse televisiepsycholoog Dr. Phil blijft nog een aantal jaren het kijkpubliek adviseren. Hij verlengde zijn contract bij producent Harpo Productions met drie jaar tot en met het seizoen van 2009, aldus de Amerikaanse nieuwszender ABC maandag. De show van Dr. Phil McGraw is een van de populairste televisieprogramma’s in Amerika. Hij behandelt uiteenlopende thema’s als overgewicht, gedragsproblemen en andere maatschappelijke onderwerpen op een simpele manier en geeft daarbij adviezen aan zijn kijkers en publiek. De psycholoog was eerder als vaste gast te bewonderen in de show van Oprah Winfrey. In 2002 kreeg hij zijn eigen show. (Telegraaf)

Fresh FM: Nieuwe vormgeving en Novum Nieuws

De regionale commerciële radiozender Fresh Fm heeft vandaag een ‘frisse’ start gemaakt. Met de slogan ‘It’s all about the Music’ heeft Fresh FM haar gloednieuwe vormgeving in gebruik genomen. Daarnaast is er vanaf nu tijdens de spitsuren elk half uur het laatste nieuws te horen in samen werking met Novum Nieuws. Naast een nieuwe avondprogrammering (zie eerder) heeft Fresh FM ook de gepresenteerde uitzendingen tijdens de werkdagen aanzienlijk uitgebreid. De ochtendshow met Rob van Delft en Marjolein Visser begint een uurtje later (7 uur) en eindigt nu om 10.00 uur. Tussen 10.00 en 14.00 is er non-stop muziek. Nieuw is het programma ‘Joost’ met Joost van Berk tussen 14.00 en 17.00. Tussen 17.00 en 19.00 is er nu het programma ‘Pierre en Sander’ te horen met o.a. Pierre van der Stappen. In dit programma is elke dag een mix te horen van Martin Pieters te horen onder de naam ‘Fresh FM Spitsmix’. Momenteel heeft Fresh FM problemen met de verbinding tussen de studio en de steunzender in Alphen ad Rijn (95.9 MHz). Fresh FM hoopt spoedig een oplossing te vinden voor dit probleem.

Luistercijfers: Goede zaken voor populaire publieke zenders

Radio 2 en 3FM zijn de grootste stijgers in marktaandeel over de periode september-oktober 2004. Grootste dalers zijn Radio 1, Sky Radio en Noordzee FM. Dat blijkt uit de laatste cijfers van het Intomart CLO. Radio 2 ziet het aandeel in vergelijking met augustus-september stijgen met 0,7 procent naar 10 procent. 3FM gaat van 5,7 naar 6,3. Radio 1 moet (door het einde van de sportzomer) een heel procentpunt terug en komt uit op 8,4. Sky Radio daalt van 10,8 naar 10,5. Noordzee FM duikt weer onder de 5 procent: van 5,2 naar 4,9. Radio 538 blijft de grootste zender met een marktaandeel van 12,8 procent. De gezamenlijke ORN-zenders dalen in aandeel naar 14,3 (was 15,1) en de CRN-zenders houden de groei vast: 0,4 procent naar 3,1.

aug/sep(in%)	sep/okt(in%)
01	Radio 538	12.8	12.8
02	Sky Radio	10.8	10.5
03	Radio 2	9.3	10.0
04	Radio 1	9.4	8.4
05	Radio 3FM	5.7	6.3
06	Radio 10 Gold	5.0	5.1
07	Noordzee 100.7 FM	5.2	4.9
08	Radio Veronica	3.6	3.7
09	Yorin FM	3.1	3.3
10	RTL FM	2.5	2.5
11	ClassicFM	2.1	2.2
12	Radio 4	1.7	1.8
13	Arrow Rock Radio	1.6	1.6
14	747AM	0.9	0.9
15	Arrow 90.7 FM	0.7	0.7
16	ID&T Radio	0.4	0.4
17	BNR Nieuwsradio	0.3	0.3
==	Regio Radio	15.1	14.3
==	Regionale Commercieel Radio	2.7	3.1
==	Overige	6.9	7.1

Offerte Eredivisie getoetst aan Mediawet

Het Commissariaat voor de Media gaat onderzoeken of de verkoop van uitzendrechten van voetbalwedstrijden wel volgens de regels van de wet verloopt. Dat heeft staatssecretaris Medy van der Laan maandag toegezegd aan de Tweede Kamer tijdens de begrotingsbehandeling voor media. Onder meer het CDA en de PvdA drongen aan op het onderzoek. Vorige week presenteerde de Eredivisie NV de voorwaarden waaronder zij de uitzendrechten van voetbalwedstrijden wil verkopen. Kamerleden vrezen dat bepaalde voorwaarden, zoals het stellen van eisen aan de verslaggeving, de journalistieke vrijheid in het gedrang zullen brengen. De offerte wordt door het Commissariaat voor de Media getoetst aan de Mediawet. (Novum/Nieuws.nl)

Endemol overweegt eigen digitale zender

Endemol Nederland denkt erover een eigen digitale zender te beginnen. Het bedrijf voert daarvoor onderhandelingen en oriënterende gesprekken met KPN, de kabelbedrijven en John de Mols mediahuis. Ook wordt gepraat over een ‘gouwe ouwe-zender’. Dat zegt producent Interactive van Endemol Nederland, Reinoud van Dommelen in een interview met de Internetjournalist. ‘De toekomst van Endemol is te omschrijven als ‘merken en marketing’. Het kanaal op zich wordt minder relevant. De functie van de zender als programmeur komt daarmee onder druk. De kennis van de kanalen daarentegen wordt heel belangrijk’, meldt Van Dommelen. Met RTL Nederland praat Endemol over een gouwe-ouwe-zender, die gevuld kan worden met archiefmateriaal van Endemol. Het bedrijf heeft de rechten van nagenoeg alle producties die Joop van den Ende en John de Mol ooit maakte voor tv. Daarbij zit veel historisch materiaal. De macht in het medialandschap komt volgens de producent steeds meer bij de consument te liggen. ‘Die bepaalt wanneer hij wat ziet. Televisie wordt op termijn als internet gepresenteerd. Speciale computerprogrammaatjes kiezen voor jou uit welke programma’s mogelijk interessant zijn voor je.” Het in de tv of pc gebouwde programmaatje kijkt niet naar de naam van de zender maar enkel naar hetgeen op televisie is. (Adformatie)

Nieuwe avond-programmering Fresh FM

De regionale commerciële radiozender Fresh FM start vanaf vandaag met een nieuwe avondprogrammering. Vanaf nu is er elke maandag-, dinsdag- en woensdagavond tussen 19.00 en 21.00 uur DJ Mark van Dale te horen met dance hits en houseclassics. Daarnaast zal de ‘Fresh FM Hitmix’ van Martin Pieters naast de vrijdagavond nu ook op de donderdagavond te horen zijn tussen 19.00 en 21.00 uur. Presentatie is in handen van Frank Schildkamp. In de nieuwe programmering zal elke avond het programma ‘Club Fresh’ te horen zijn tussen 21.00 en 24.00 uur waarbij er elke avond aandacht is voor een andere dance-stijl. In ‘Club Fresh’ zullen nationale en internationale DJ’s te gast zijn en er zal aandacht worden besteed aan het laatste nieuws uit de dance-scene, een overzicht van de dance-feesten in de regio en er zullen veel VIP-tickets te winnen zijn voor deze party’s. ‘Club Fresh’ maandag bevat de beste trance met de DJ’s Tony Mortelli met Bas & Ram. Op dinsdag zijn de DJ’s Ron Mense, Bas & Roy er met de lekkerste grooves. De woensdagavond is traditiegetrouw voor hardhouse met Norman, Gizmo & de Darkraver. Donderdagavond wordt Club Fresh bemand door Mark van Dale met de lekkerste grooves en op vrijdag is Gijs Alkemade de host van Club Fresh met de nieuwste grooves en progressive. Zaterdag is er DJ Alex Kok met de beste dance en de zondagavond blijft Club Fresh aandacht besteden aan Italo met DJ’s Paulo Jay en Marcello.

Kamermeerderheid voor behoud huidige omroepbestel

Een Kamermeerderheid van CDA en PvdA is voor het behoud van het huidige omroepbestel met verscheidene omroepverenigingen. Dat zullen zij maandag tijdens de behandeling van de mediabegroting in de Tweede Kamer aan staatssecretaris Van der Laan (Media) laten weten. De bewindsvrouw wil voorjaar 2005 met een kabinetsvisie op de toekomst van de omroep komen, maar beide fracties nemen daar nu al een voorschot op. PvdA-woordvoerder M. van Dam vindt dat Van der Laan met haar beleid chaos in Hilversum creëert. Ze verplicht namelijk de TROS en de AVRO, die lonken naar een commercieel bestaan, om voor 20 december duidelijkheid te geven over wat zij gaan doen. Van der Laan komt echter pas in het voorjaar met haar visie.,,Maandag moet zij duidelijkheid geven over welke koers ze wil varen”, aldus Van Dam. ,,Wij vinden dat externe pluriformiteit de basis moet blijven van het Nederlandse omroepbestel.” Externe pluriformiteit houdt in dat verscheidene omroepen programma’s leveren voor de diverse radio- en tv-netten. Een meer centralistisch geleide omroep, zoals de Britse BBC, zien CDA en PvdA niet zitten. CDA-woordvoerder Atsma ziet in het toelaten van De Nieuwe Omroep (DNO) en seniorenomroep MAX een nieuwe impuls voor het huidige bestel. ,,De toelating van die twee kan niet vrijblijvend zijn.” VVD-woordvoerster Örgü heeft grote problemen met de opstelling an CDA en PvdA. Zij is geen voorstander van de manier waarop het nu allemaal in Hilversum is geregeld en heeft zelfs al eens geopperd een tv-net op te offeren. ,,Ik wacht met discussiëren over het bestel tot het moment dat de kabinetsvisie er is.” ANP/Planet

Professor Smalhout boos op EO

Professor Smalhout uit Bosch en Duin is boos op de EO. De omroep bracht vrijdag een gedeelte uit een interview met Smalhout naar buiten, als zijnde nieuws. In het programma Blauw Bloed zegt de oud- anesthesist dat het UMC Utrecht tien jaar geleden een fout heeft gemaakt bij een operatie van prins Bernhard. Volgens Smalhout werd die blunder al in 1994 gemeld door weekblad Privé. Het is volgens de professor oud nieuws en hij is dan ook niet bang voor stappen van het ziekenhuis. Smalhout zegt tien jaar geleden na de operatie om raad te zijn gevraagd door het medisch team van zijn voormalig werkgever. Het UMC en prins Bernhard vinden de uitspraken volstrekt misplaatst en willen verder niet reageren. (via RTV Utrecht)

“Eisen bij voetbalrechten in strijd met mediawet”

CDA-Kamerlid Joop Atsma zet grote vraagtekens bij de veiling van voetbalrechten, waarvan de spelregels gisteren bekend zijn geworden. Omdat mogelijkerwijs de mediawet wordt geschonden, pleit Atsma voor een onderzoek van het Commissariaat van de Media. ,,Je kan op zijn minst vraagtekens zetten bij de procedure”, stelt Atsma, die tevens voorzitter is van de Nederlandse wielerunie. ,,De mediawet stelt onder meer dat de omroep zelf de vorm en de inhoud van het programma bepaalt. Als je kijkt naar de eisen die de eredivisie stelt, dan is het de vraag of dat principe niet wordt geschonden.”. Dit bericht NRC Handelsblad vandaag. Eredivisie CV (ECV) heeft een aantal eisen opgesteld waar gegadigden voor de voetbalrechten aan moeten voldoen. Zo dient de zender die op zondagavond samenvattingen wil uitzenden (van zeven tot negen uur) voetbal op het scherm te brengen, waarbij er geen ruimte (meer) is voor andere sporten.Verder dienen interviews plaats te hebben voor een bord met reclame. ,,Ook met betrekking tot die reclame heb ik vragen”, zegt Atsma. ,,Interviews moeten voor een reclamebord worden gehouden, anders krijg je een boete van 2.000 euro. Maar het kan zomaar zijn dat een omroep in de praktijk moet kiezen tussen een boete van ECV of een boete van het Commissariaat voor ongeoorloofde reclame.” Eerder deze week verklaarde een zegsman van het Commissariaat voor de Media geen aanwijzingen te hebben dat de ECV inbreuk zou maken op de mediawet. Namens de VVD zegt Tweede-Kamerlid Fadimi Örgü eerst de afloop van de veiling af te wachten. ,,Tijdens de veiling en onderhandelingen vind ik niet dat de politiek een rol moet spelen. Ik wacht eerst rustig af op de uitkomst.” Tweede-Kamerlid Martijn van Dam voor de PvdA vraagt zich af tot hoever je moet gaan, voordat de Nederlandse mededingingsautoriteit NMa ingrijpt. Deze week heeft de NMa de zogeheten tenderprocedure goedgekeurd. ,,Ik vind die eisen die de eredivisie stelt erg ver gaan. Zeker wanneer het voornemen wordt doorgezet om een eigen productiebedrijf [voor het maken van tv-beelden] te beginnen, kan het allemaal wel erg in de buurt komen van censuur. Als de NMa dit goedkeurt en het binnen de mediawet valt, dan moeten we ons eens gaan afvragen om er wel voldoende garanties zijn voor de persvrijheid. Dat lijkt me een goede reden voor een discussie in de Kamer.’ Lees veder via NRC Handelsblad (reg.noodzakelijk)

Google komt met nieuwe zoekmachine

Het Amerikaanse internetbedrijf Google heeft een nieuwe zoekmachine gelanceerd die wetenschappelijke publicaties via internet makkelijker toegankelijk maakt. De zoekmachine www.scholar.google.com geeft minder resultaten dan een zoekopdracht op de reguliere zoekmachine google, maar levert alleen verwijzingen naar wetenschappelijke tijdschriftartikelen, rapporten en boeken. De nieuwe zoekmachine rangschikt resultaten op grond van wetenschappelijke relevantie. Dat betekent dat een publicatie waar veel andere wetenschappers in hun artikelen naar verwijzen bovenin de lijst staat. De reguliere google verwijst in de eerste plaats naar websites die vaak worden genoemd op andere sites, of die vaak worden bekeken. (NRC Handelsblad)

Wild FM start uitzendingen

Wild FM, het nieuwe regionale FM radiostation van zakenman Erik de Vlieger en radiomakers Koen van Tijn en Dave Leusink is vrijdagmiddag gestart met haar uitzendingen. Momenteel zijn alleen de etherzenders in Amsterdam (93.6 MHz) en Alkmaar (96.3 MHz) in de lucht. Binnenkort zullen er ook zenders worden ingeschakeld in Haarlem en Purmerend. Wild FM zal een in eerste instantie een verrassende mix brengen van urban, rock en pop, “met scherpe randjes”, vertelt algemeen directeur Koen van Tijn. “Wild FM is pittiger en een stuk jonger dan veel van wat er nu op de radio te vinden is”. Wild FM richt zich op de leeftijdsgroep 15-35. Interactiviteit is belangrijk voor de zender. “We gaan via de website, via SMS, MSN en grote advertenties in dag- en weekbladen de komende weken mensen oproepen hun input aan het station te geven. We hebben een visie wat we met Wild FM willen zijn, maar wat het precies wordt baseren we mede op de mening van de luisteraar”, aldus Koen van Tijn. “Die mag eraan meebouwen. Over ongeveer twee maanden stellen we het definitieve format vast, we starten dus als een radiostation ‘under construction’.” Voorlopig zijn de programma’s van Wild FM non-stop, maar er komen al snel gepresenteerde programma’s. Dat zal bij de ‘hard launch’ zijn, de officiële start van Wild FM over ongeveer twee maanden. Nieuwsuitzendingen komen er al eerder. De zenderexploitant voor Wild FM is Broadcast Partners, de soundprocessing wordt verzorgd door een Orban 8400. Inmiddels is er ook een livestream te beluisteren. (o.a. persbericht)

“STER verhoogt tarieven wegens capaciteitsproblemen”

De STER gaat volgend jaar de tarieven met gemiddeld 5 procent verhogen. Dat heeft directeur Arian Buurman bekend gemaakt. Dit jaar verhoogde het bedrijf de tarieven al met 7 procent maar dat bleek volgens Buurman ‘niet voldoende’ te zijn. We zaten hartstikke vol, en zijn zelfs door het Commissariaat op de vingers getikt dat we de maximaal toegestane hoeveelheid reclamezendtijd hadden bereikt. Door slechte prognoses zagen we die problemen in een aantal maanden te laat aankomen. Buurman denkt dat 2005 een ‘roerig’ jaar wordt voor de STER. Het mogelijk verliezen van het eredivisie-voetbal is de belangrijkste bedreiging. Ook de komst van de zender van John de Mol in september draagt eraan bij. De kans dat TROS en AVRO uit het publieke bestel treden, acht de SER-directeur klein. (via Adformatie/Medialog Blogspot)

Eredivisie CV maakt eisenpakket voetbalrechten bekend

De Eredivisie CV heeft een eisenpakket neergelegd waaraan omroepen die voetbalrechten willen kopen, moeten voldoen. De ECV eist dat samenvattingen op zondagavond om 19.00 uur blijven beginnen. Behalve de NOS is het bedrijf van John de Mol een grote kanshebber voor de belangrijkste tv-rechten van de komende drie seizoenen. Er komen zes verschillende tv-paketten. Zo mogen omroepen van de ECV op vrijdagavond live-duels uitzenden op het open net. Nu zitten alle live-wedstrijden nog achter de decoder. Nieuw is de veiling van radiopaketten. Kartelwaakhond NMa heeft de plannen van de Eredivisie CV goedgekeurd.

Personeel Stads Radio hoopt nog op doorstart

Het Personeel van Stads Radio Rotterdam is met andere partijen aan het onderhandelen over de toekomst van de lokale omroep. en faillissement lijkt onafwendbaar, nadat gesprekken over een overname door RTV Rijnmond dinsdag vastliepen. Volgens Rijnmond gaat de overname teveel geld kosten. De gemeente Rotterdam wil ook niet bijspringen. Als er geen nieuwe partij opstaat verdwijnt Stads Radio Rotterdam per 1 januari definitief uit de ether. Het personeel is per die datum ontslag aangezegd. Er werken ongeveer twintig mensen, waarvan zes in vaste dienst. De zendgemachtigde Stichting Lokale Omroep Rotterdam SLOR hoopt er een andere producent opstaat. Zolang dit niet het geval is wordt er na 1 januari desnoods alleen muziek gedraaid op de frequentie 93.9 MHz. Hiervoor wordt een verzoek ingediend bij het Commissariaat voor de Media. (RTV Rijnmond)

“Voetbal-samenvatting niet onderbreken voor andere sport”

De tv-samenvatting van het betaalde voetbal mag volgend seizoen niet meer worden onderbroken door andere sporten. Dat eist de koepel van voetbalclubs in de Nederlandse eredivisie bij de verkoop van de tvrechten, aldus NRC Handelsblad. Bij die aanstaande verkoop wil Eredivisie CV bedingen dat het voetbalblok op zondagavond van zeven tot negen uur duurt. Verschillende bronnen uit de televisieen sportwereld bevestigen die eis. Zelf onthoudt Eredivisie CV (ECV) zich van commentaar, tot de verkoopprocedure van de televisierechten openbaar is gemaakt. NOS en John de Mol, grote gegadigden voor de voetbalrechten, willen evenmin commentaar geven. Volgens plan moet eind dit jaar bekend zijn welke zendgemachtigden de komende drie jaar het voetbal mogen uitzenden. De bepaling van ECV werkt volgens insiders in het nadeel van de NOS. Zo heeft Studio Sport met onder meer de hockeybond contractueel vastgelegd dat tot 2008 bijna wekelijks op zondagavond aandacht wordt besteed aan hockey. ,,Er zijn met heel veel bonden dergelijke afspraken, maar ik kan me voorstellen dat je daar in overleg wel uitkomt”, zegt Bert Boer, adviseur sport en media bij de olympische koepelorganisatie NOC*NSF. ,,Het maakt me wel huiverig als de NOS allerlei toezeggingen moet doen aan het voetbal en die ten koste gaan van de andere sporten.” De openbaarmaking van de verkoopvoorwaarden gebeurt pas als de mededingingsautoriteit NMa het document heeft goedgekeurd. Die goedkeuring is nodig omdat de ECV wil voorkomen dat de NMa de verkoopprocedure – een soort veiling – later afkeurt. Een NMawoordvoerster wil alleen zeggen dat de organisatie ,,er nog hard aan werkt”. Vorig jaar eiste de NMa dat voetbalclubs elk afzonderlijk de rechten zouden verkopen om kartelvorming te voorkomen.

Boete dreigt voor Harderwijk FM

Radiostation Harderwijk FM hangt een boete van 1400 euro boven het hoofd van het Commissariaat voor de Media. De omroep heeft te weinig informatie opgestuurd over de uitzendingen in 2003, waarmee in september is gestart. Het CvdM houdt toezicht op de programmering en de financiering van omroepen. Slechts een deel van de gevraagde informatie is verstrekt. De boete is verlaagd van 1750 naar 1400 euro – in afwachting van het volledige verslag. (Stentor)

Provincie geeft RTV West en Rijnmond meer speelruimte

De regionale omroepen RTV West en Rijnmond liggen op schema met het doorvoeren van de maatregelen die zij met het Zuid-Hollands provinciebestuur hebben afgesproken. Gedeputeerde Staten zien ook voldoende perspectief voor samenwerking tussen de beide omroepen. Dat blijkt uit een voortgangsnota die het provinciebestuur heeft vastgesteld. Het college stuurt er opaan het toezicht op de omroepen vanaf januari te beëindigen. Dat hangt wel af van de uitkomsten in het eindrapport van de onafhankelijk toezichthouder. Die werd door de provincie aangesteld nadat bij de regionale omroepen een grote financiele chaos was geconstateerd. Volgens verantwoordelijk gedeputeerde Erik van Heijningen blijkt uit de voortgangsnota dat de omroepen de problematiek serieus hebben genomen. Het provinciebestuur heeft daarom besloten West en Rijnmond meer speelruimte te geven. Provinciale Staten van Zuid-Holland namen in februari dit jaar een éénmalig reddingsplan aan voor West en Rijnmond. Beide omroepen moesten maatregelen nemen om de zaak financieel op orde te krijgen. Uit de kwartaalrapportages blijkt dat ze zich langzaam maar zeker inderdaad in de richting van een gezonde bedrijfsvoering ontwikkelen, zo stellen Gedeputeerde Staten. Op basis van de huidige financiële gegevens is de verwachting dat beide omroepen tijdig met de eerste aflossingen kunnen starten. Met RTV West is afgesproken dat zij per 1 juli 2007 begint met aflossen. In verband met de geplande verhuizing in 2006, zal RTV Rijnmond hiermee aanvangen in juli 2008. (Persbericht)

Fusie Stadsradio en RTV Rijnmond van de baan

Een fusie tussen Stadsradio Rotterdam en RTV Rijnmond is van de baan. Een overname van de noodlijdende lokale radiozender zou de regionale omroep te veel geld kosten. De twintig medewerkers van Stadsradio, van wie zes in vaste dienst, dreigen per 1 januari op straat te staan. Hoofdredacteur Allard Schellens ziet nog kansen het station ook na januari in de lucht te houden. De oorzaak van de problemen bij het lokale station zijn dalende advertentie-inkomsten. Een fusie met RTV Rijnmond zou beide stations aantrekkelijker maken voor adverteerders. Rijnmond bedient vooral het wat oudere publiek, Stadsradio is populair bij jongeren tussen 20 en 34 jaar. Beide zenders brengen zowel nieuws als muziek. De fusiebesprekingen vonden plaats op verzoek van wethouder S. Hulman (media), die Stadsradio jaarlijks steunt met 250.000 euro subsidie. De fusie zou de gemeente Rotterdam jaarlijks nog eens 300.000 euro kosten gedurende vier jaar. Hulman (media) vond dat te gortig. RTV Rijnmond was niet bereid het risico voor eigen rekening te nemen, laat hoofdredacteur E. Wehrmeijer weten. De regionale zender kwam zelf vorig jaar in grote problemen toen de provincie Zuid-Holland dreigde alle financiële steun stop te zetten. Volgens Wehrmeijer gaat het nu zakelijk goed met de zender: ,We zijn in één jaar uit de rode cijfers.” Volgens hoofdredacteur Schellens van Stadsradio staat nog lang niet vast dat het lokale radiostation voorgoed verdwijnt. Hij meldt dat de Stichting Lokale Omroep Rotterdam werkt aan een doorstartplan. Details over dit plan wil Schellens niet geven. (Rotterdams Dagblad)

3FM moet naar 7,5% in 2007

Publieke radiozender 3FM moet de komende jaren weer wat terrein winnen, blijkt uit de doelstellingen van de Publieke Omroep. De zender, nu in aandeel onder de 6 procent gezakt, moet in 2007 een marktaandeel halen van 7,5 procent. Het station moet mikken op de doelgroep 17-35. Een en ander staat in de meerjarenbegroting 2005-2009 van de Publieke Omroep. 3FM moet naar 6,5 procent (2005) en 7,5 procent (2007). Radio 1 moet in 2005 een marktaandeel halen van 9,0 procent, in 2007 moet dit nog steeds 9,0 zijn. Voor Radio 2 liggen deze marktaandelen op 11,0 procent (2005) en 12,0 procent (2007). Radio 4 (+ Concertzender) wordt op 2,5 procent gezet. 747 AM moet naar 1,0 procent (2005) en 1,5 procent in 2007. Hiermee komt het totale marktaandeel voor de publieke omroep in 2005 te liggen op 30 procent en in 2007 op 32,5 procent. Radio 3FM moet in aandeel groeien door zich te richten op de doelgroep 17-35 jaar. Het muziekprofiel en de vernieuwing van de presentatie worden op die groep toegespitst. Dat moet in 2007 gerealiseerd zijn. Ook moet de hoeveelheid gesproken woord ‘fors worden teruggebracht’. (Adformatie)

L1TV niet via satelliet

De regionale omroep L1 zal niet definitief per satelliet te ontvangen zijn. Uit het voorstel van de CDA-fractie in Provinciale Staten van Limurg blijkt dat satellietuitzending vele tonnen per jaar aan extra subsidie kost. En de fractieleider verwacht dat die kosten alleen maar verder oplopen. Toch is de fractie van mening dat er een onderzoek moet komen naar integrale uitzendingen van L1 voor onbekabelde buitengebieden van Limburg. Een oplossing zou zijn het doorgeven van programma’s via Internet en dat voorstel is bij de provincie neergelegd.

Vlaamse Minister: In 2010 alle programma’s ondertiteld

Vlaams Minister van Media Geert Bourgeois vraagt de VRT om tegen 2010 alle tv-programma’s te ondertitelen. De minister stelde de vraag tijdens een ontmoeting met een groep dove kinderen. De kinderen overhandigden de minister een petitie met 23.000 handtekeningen, waarin nadrukkelijk gepleit wordt voor meer ondertitelde programma’s. “De VRT heeft beloofd dat er elk jaar 5% bijkomt. Ik wil dat tegen 2010 alle programma’s ondertiteld worden”, aldus de minister. “Tegen 2008 moet minstens 70% van de Nederlandstalige programma’s ondertiteld worden.” Niet enkel de openbare omroep maar ook de commerciële tv-zenders moeten volgens minister Bourgeois meer programma’s ondertitelen. Hij gaat na of dat voor een deel van de programma’s kan verplicht worden. VMMa (VTM, KanaalTwee en JIMtv) is bereid rond de tafel gaan zitten. “De omroepen zouden kunnen samenwerken, want dat werkt kostenbesparend. Subsidies van de overheid zijn ook een mogelijkheid”, zegt VTM-woordvoerder Mark Vanlombeek. VMMa en VT4 ondertitelen nu al enkele, vooral eigen producties. (VRT)

UPC-moeder neemt delen Canal+ Nederland over

De Amerikaanse onderneming UGC, eigenaar van onder meer de Nederlandse kabelaar UPC, neemt onderdelen van het Nederlandse Canal+ over. Het zwaartepunt ligt bij de programma’s, vooral sport en films, die aan meer dan 215.000 klanten worden geleverd. UGC betaalt 24,75 miljoen euro aan de eigenaren, de Nederlandse investeringsmaatschappijen Airbridge Investments en Greenfield Capital. De overgenomen activiteiten brengt UGC onder bij haar Europese content- en dienstendivisie Chellomedia. Airbridge en Greenfields blijven actief met het CanalDigitaal satelliet-TV-platform voor de Nederlandstalige markt. Zij blijven de Canal+-programma’s aan hun klanten aanbieden. Vorig jaar was er sprake van dat UPC de betaaltelevisiezender Canal+ Nederland geheel zou overnemen. Dat ging niet door. UPC claimde toen ook nog 30 miljoen euro aan doorgiftekosten tegoed te hebben van Canal+. De partijen zeiden dinsdag hun nog lopende juridische geschillen te hebben geschikt. (DFT)

Fortuyn uitgeroepen tot “De Grootste Nederlander”

Pim Fortuyn is maandagavond uitgeroepen tot De Grootste Nederlander aller tijden. In de finale, die rechtstreeks werd uitgezonden op Nederland 1, liet de in mei 2002 vermoorde politicus de Vader des Vaderlands Willem van Oranje (tweede) en politicus Willem Drees (derde) achter zich. De winnaar werd bekend na een beoordeling op de punten leiderschap, nalatenschap, moed, genialiteit en medemenselijkheid. Honderdduizenden Nederlanders deden de afgelopen weken via internet en via de telefoon mee aan de uitverkiezing. Tien personen waren genomineerd uit een lijst van honderd. Naast de drie finalisten waren dat Antoni van Leeuwenhoek, Anne Frank, Michiel de Ruyter, Vincent van Gogh, Erasmus, Rembrandt van Rijn en Johan Cruyff, de enige nog levende in de toptien. In de afgelopen weken deden tien ambassadeurs hun best degene die naar hun idee de titel verdiende, te promoten. In een wekelijkse uitzending werd telkens een persoon eruit gelicht. Via de website kon worden gestemd op de negen mannen en een vrouw. Pim Fortuyn stond sinds 23 oktober aan kop in de toptien. Dat was nog steeds het geval op zondag, de dag voor de finale-uitzending. Op dat moment waren er 370.000 stemmen uitgebracht. Willem van Oranje steeg zondag naar de tweede plaats, nadat zaterdag een verkiezingsspecial over hem was uitgezonden. Willem Drees zakte hierdoor naar de derde plaats. Tijdens de rechtsreekse uitzending maandagavond, waarin de ambassadeurs debatteerden en kijkers tot zes keer toe een stem konden uitbrengen, veranderde de ranglijst niet meer. In andere landen werd eerder een dergelijke verkiezing gehouden. In Groot-Brittannië won Winston Churchill, terwijl in Duitsland de eerste bondskanselier Konrad Adenauer de titel kreeg. (NU.nl)

Programmaraad Eemland adviseert Arrow 90.7 in plaats van Colorful

Arrow 90.7 komt in het basispakket van het radiopakket in Eemland na het verdwijnen van Colorful Radio van de kabel. Zoals bekend heeft Colorful Radio haar uitzendingen sinds gisteren stopgezet. Voor het kabelnet Eemland betekent dit dat Colorful zijn plaats in het Basispakket moet afstaan aan Arrow 90.7 (eerste reservezender). De programmaraad adviseerde deze zender al eerder op te nemen, maar Casema besloot toen de voorkeur te geven aan het in de hele regio doorgeven van Omroep Amersfoort 2 (ServiceFM/BingoFM). Nu het gaat om een plaats in het Basispakket kan Casema niet opnieuw van het advies van de Programmaraad afwijken. Een eventuele herintroductie van Colorful Radio in 2005 zal niet automatisch betekenen dat de zender dan weer terugkeert in het basispakket. Nadat Colorful weer beschikbaar zal komen voor doorgifte, kan de zender meegenomen worden in het opstellen van een volgend advies Basispakket Radio. Dat zal op z’n vroegst in 2006 ingevoerd worden. (via Kabelraden)

Radio 538 en Juize FM doelwit computerkrakers

De internetpagina’s van Radio 538 en Juize FM zijn vanaf zondagmiddag tot na middernacht onbereikbaar geweest als gevolg van een gecoördineerde aanval van computerkrakers. Een woordvoerder van Radio 538 heeft dat maandag bevestigd. De aanval was vooral voor Juize FM zuur, omdat dit nieuwe radiostation alleen via internet uitzendt. Radio 538 heeft besloten aangifte te doen bij de politie. Vermoedens over de herkomst of aanleiding voor de aanval heeft de woordvoerder niet. (NU)

Satellietzender voor Marokkanen in buitenland

Op 18 november begint een Marokkaanse satellietzender met uitzendingen voor Marokkanen in het buitenland. Het startsein voor de publieke zender wordt gegeven door het Marokkaanse ministerie van Communicatie. De zender moet de banden tussen Marokkanen in het buitenland en hun vaderland aanhalen, meldde het Marokkaanse persbureau Map maandag. De programma’s van al-Maghribiya zijn te ontvangen in Europa, het Midden-Oosten en Noord-Amerika. Volgens de jongste cijfers van de overheid leefden in maart 2002 ongeveer 2,6 miljoen Marokkanen buiten het vaderland. (ANP)

Colorful Radio gestopt met uitzendingen

De publieke radiozender Colorful Radio is zondagavond 14 november om 23.58 uur gestopt met haar uitzendingen via de kabel, satelliet en Internet. Daarmee geeft de NOS gehoor aan de uitspraak van de rechter die verordeneerde dat het radiostation moet stoppen. Op de frequenties van Colorful Radio is een tekst te horen dat de publieke omroep door de uitspraak “niet in staat is om Colorful Radio uit te zenden”. Het is wel de bedoeling dat Colorful Radio blijft uitzenden via Internet. Het is onduidelijk of de uitzendingen via de Internetstream op korte termijn worden hervat.

Demonstranten storen tv-programma Buitenhof

Een groep demonstranten heeft zondagmiddag gedemonstreerd tegen het optreden van minister Rita Verdonk van Integratie in Buitenhof. In hetzelfde programma werd ook de Vlaamse rechts-extremist Filip Dewinter aan het woord gelaten. De actievoerders stonden buiten bij het gebouw in Amsterdam waar Buitenhof wordt opgenomen. Daar maakten ze veel lawaai door te fluiten en te schreeuwen. “We wilden deze optredens niet zomaar voorbij laten gaan”, zegt demonstrant Anton Luccioni na afloop van de ad hoc georganiseerde demonstratie. Hij noemt Verdonk en Dewinter ‘fascisten’. “Verdonk voert in Nederland het beleid uit dat Filip Dewinter graag in België zou zien.” Hij verwijt het programma Buitenhof dat ze geen tegengeluid laat horen. De extreemrechtse partij van Dewinter, het Vlaams Blok, werd afgelopen week verboden in België. Dewinter gaat door met zijn partij onder een andere naam. Daarover sprak hij in Buitenhof. Het interview werd echter ternauwernood niet overstemd door het geschreeuw en gefluit. Dat was ook op televisie te horen. (Nieuws.nl)

Bijna 2,4 miljoen kijkers voor domino-record

Bijna 2,4 miljoen televisiekijkers in Nederland hebben vrijdagavond gezien hoe in Leeuwarden een nieuw wereldrecord vallende dominostenen werd gevestigd. Dat bleek zaterdag uit cijfers van de Stichting KijkOnderzoek (SKO). In totaal vielen 3.992.397 stenen om, 145.102 meer dan in 2002. De rechtstreekse uitzending van SBS6, die drieënhalf uur duurde, trok gemiddeld 2.366.000 kijkers. De recordpoging in het Frisian Expo Centre werd ook in elf andere Europese landen uitgezonden. In 2002 trok het programma 2,6 miljoen kijkers in Nederland. (Telegraaf)

Grootste kerstboom toch weer verlicht

De grootste kerstboom ter wereld gaat dit jaar toch weer branden. De lampjes in de bijna 400 meter hoge zendmast van Nozema in IJsselstein gaan op vrijdag 10 december aan. Door geldgebrek dreigde de ‘kerstboom’ dit jaar niet verlicht te kunnen worden maar op het laatste moment kreeg de Stichting Kerstboom nog geld van twee vastgoeddirecteuren. Ook kwamen er in de laatste dagen veel meer donateurs bij. De Nozema-zendmast doet dit jaar voor de achtste keer dienst als de grootste (verlichte) kerstboom van de wereld. (via RTV Utrecht)

Michel de Winter terug bij ID&T Radio

Michel de Winter is per 1 november jl. teruggekeerd als directeur bij ID&T Radio. Dit bericht DutchMedia Weblog. De Winter vertrok in februari 2003 bij ID&T ‘vanwege een verschil van inzicht in het te voeren beleid’, aldus een DutchMedia bericht van destijds. De Winter zei tegenover DutchMedia dat – alhoewel deze niet meer in de radiosector actief de afgelopen periode – wel contact heeft gehouden met ID&T. Daaruit is een nieuwe overeenkomst voortgekomen. Michel de Winter wil ID&T Radio met een nieuw elan meer vorm geven. Soedesh Moerlie (de oude-eigenaar van het voormalige NEW Dance Radio), die als ‘station manager’ is aangesteld, blijft overigens bij ID&T Radio werken.

Mariniers vinden chauffeur Franse journalisten

Amerikaanse mariniers hebben in Fallujah de Syrische chauffeur gevonden die samen met de Franse journalisten Christian Chesnot en George Malbrunot op 20 augustus werd ontvoerd. De man werd donderdagavond gehandboeid aangetroffen op een niet nader genoemde locatie in de Iraakse stad. Hij verklaarde ongeveer een maand geleden te zijn gescheiden van de twee Fransen en niet te weten wat er nadien met hen is gebeurd. De ontvoerders van de journalisten, die zich het Islamitische Leger in Irak noemen, hebben geëist dat de Franse regering het verbod op het dragen van hoofddoekjes op scholen scholen intrekt. De regering is niet op die eis ingegaan. (AP/Telegraaf)

‘677 miljoen voor landelijke publieke omroep in 2005’

De ministerraad heeft op voorstel van staatssecretaris Van der Laan van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap ingestemd met de mediabegrotingsbrief. Centraal hierin staan een goede culturele programmering, het bereiken van jongeren en minderheden, prestatieafspraken, integriteit en financiële transparantie. Het totale budget voor de media bedraagt 852 miljoen euro in 2005. Het budget voor de landelijke publieke omroep is 677 miljoen euro. In de mediabrief geeft staatssecretaris Van der Laan ook aan hoe dat het kabinet met de voorbereiding voor de toekomstvisie op de publieke omroep is begonnen. Binnen het kabinet wordt met de meest betrokken bewindspersonen regelmatig overleg gevoerd. Uiteenlopende organisaties zoals de Consumentenbond, de Raad voor Cultuur en de omroepverenigingen kunnen tot medio februari 2005 hun visie geven op de taak en de inrichting van de publieke omroep. Vervolgens zal in het voorjaar van 2005 de kabinetsvisie naar de Tweede Kamer worden gestuurd. (Persbericht via MediaTref.nl)

Zender Omrop Fryslân mag terug naar Jirnsum

Omrop Fryslân mag alsnog zijn radiosignaal via de zendmast in Jirnsum uitzenden. Dat heeft het Agentschap Telecom bepaald. De Friese regionale omroep zendt sinds de nieuwe frequentieverdeling van december 2002 via de mast in het Drentse Smilde uit. Sindsdien hebben luisteraars van de regionale omroep in het noorden en westen van Friesland een slechte radio-ontvangst. Een test in mei van dit jaar droeg ertoe bij dat de omroep groen licht kreeg. Daaruit bleek dat Radio 1, die dicht bij de frequentie van de Friese omroep zit, weinig problemen ondervindt van de ‘verhuizing’. Er moet wel een steunzender worden geplaatst. Directeur P. Gaanderse van de omroep is opgelucht dat de verplaatsing alsnog is gelukt. “We krijgen nog dagelijks klachten binnen van de Friese bevolking over de slechte ontvangst.” Omrop Fryslân trekt de bodemprocedure die tegen het agentschap liep nu weer in. Over twee weken zendt Omrop Fryslân weer via de zendmast in Jirnsum uit. De kosten van de verhuizing komen voor rekening van het ministerie van Economische Zaken. De frequentie blijft gelijk. (ANP)

Van der Laan steunt plan omroeporkesten

Staatssecretaris Van der Laan (Cultuur en Media) steunt het bezuinigingsplan van het Muziekcentrum van de Omroep (MCO). De omroeporkesten kwamen verleden week met een eigen plan. De bewindsvrouw schaart zich daar nu achter, zo liet zij vrijdag weten. De orkesten steggelden al een tijdje met Van der Laan over hoe een bezuiniging van 6,5 miljoen euro moet worden ingevuld. Uit het plan blijkt dat het MCO het per 1 augustus volgend jaar met negentig mensen minder moet doen. De huidige orkesten (Radio Filharmonisch Orkest, Radio Symfonie Orkest, Radio Kamer Orkest en het Metropole Orkest evenals het Groot Omroepkoor) gaan op in verschillende ‘units’. De drie klassieke orkesten gaan op in de unit ‘klassiek’, de eenheid ‘vocaal’ wordt bemensd door het omroepkoor en de eenheid ‘licht’ door het Metropole Orkest. Het klassieke deel moet zeer flexibel gaan werken: van groot symfonisch repertoire tot kamermuziek. Die grotere flexibiliteit is nodig om beter aan de wens van de omroepen tegemoet te komen. Gedwongen ontslagen zijn in het plan niet uitgesloten. (ANP)

AT werkt aan oplossing radiostoring Groningen

Agentschap Telecom in Groningen erkent dat er een probleem is met de ontvangst van diverse radiozenders in de Oosterpoort en omgeving en zegt inmiddels aan een oplossing te werken. “We zijn in gesprek met de beide zenderbeheerders Nozema en Broadcast Partners om naar een oplossing te zoeken”, zegt woordvoerder Arjan Ribberink. “De oorzaak zit hem hoogstwaarschijnlijk in een paar radiozenders die op dezelfde plek staan. Dat zorgt voor het zogeheten grootsignaalgedrag. We zoeken nu naar mogelijkheden om het probleem op te lossen door zendmasten te verplaatsen.

Columniste Ebru Umar heeft afgezegd voor de live-uitzending van maandag van de Grootste Nederlander, omdat ze haar vriend Rob Muntz niet mag meenemen. “Ze zullen me wel als een hysterisch wijf afschilderen, maar ik vind het belachelijk. Rob zou een ongeleid projectiel zijn. Alsof ik zelf zo’n geleid projectiel ben. Ik ben goed genoeg om in hun filmpjes op te draven en statements te maken die niemand aandurft, maar ik mag niet iemand meenemen die hen niet aanstaat.” KRO-woordvoerder Shanti Haas: “We vrezen voor zijn inbreng in de live-uitzending, gezien zijn onvoorspelbare karakter”. Muntz zelf herinnert er aan dat hij onlangs met Paul Jan van de Wint een live- uitzending van Rondom Tien ontregeld heeft. (Parool via Villamedia)

Colorful Radio: (tijdelijk) einde oefening zondag

Het radiostation Colorful Radio stopt komende zondag haar uitzendingen op de kabel en satelliet. Daarmee geeft de NOS gehoor aan de uitspraak van de rechter die verordeneerde dat het radiostation moet stoppen. Colorful Radio gaat nog wel door met haar uitzendingen op internet ’tot het moment waarop het vonnis in hoger beroep is verworpen of nieuwe regelgeving een feit is’, aldus een verklaring. De NOS wil met kabelexploitanten overleggen over een ‘moratorium’, aldus woordvoerder Jeroen Wassenberg. Daarmee wil de NOS de kabelplek voor Colorful Radio gereserveerd houden. De Raad van Bestuur van de NOS stelt in een verklaring dat ‘de inhoudelijke en maatschappelijke betekenis van deze zender noodgedwongen ondergeschikt is geraakt’. FunX-directeur Willem Stegeman zegt in een reactie dat deze bij de NOS kenbaar heeft gemaakt dat FunX de kabeldistributie had willen overnemen. FunX mag als nevenactiviteit van vier lokale publieke omroepen uit de vier grote steden in de Randstad sinds afgelopen zomer dankzij een wetswijziging ook buiten haar eigen verzorgingsgebied uitzenden. Stegeman geeft aan het van belang te vinden dat de frequentie op kabel & satelliet in handen blijft van het publieke domein. FunX heeft overigens circa één maand geleden 40 kabelaars en programmaraden aangeschreven met een verzoek tot distributie. Staatssecretaris Medy van der Laan ondersteunt de gedachte tot landelijke distributie van FunX: ‘Dit is een voorbeeld dat landelijk zijn waarde kan bewijzen. [..]’Het staat FunX uiteraard vrij om buiten de primaire verzorgingsgebieden [..] om distributie te verzoeken bij kabelexploitanten. Radio 538 stelt in een reactie dat deze ‘natuurlijk graag’ het kabelpakket van Colorful Radio zou willen overnemen voor haar tweede radiostation Juize FM. (Via Dutchmedia)

Leo Driessen nieuwe Radio 10 Gold voetbalverslaggever

Vanaf 17 november 2004 zal Leo Driessen voor Radio 10 Gold een deel van de verslaggeving verzorgen van de uitwedstrijden van het Nederlands elftal. Op 17 november speelt Oranje tegen Andorra. Leo zal de wedstrijd samen met Bert Nederlof van professioneel en gedetailleerd commentaar voorzien. Jos Kuyer verzorgt de presentatie vanuit de studio. Leo Driessen, bekend van NOS Langs de Lijn, Radio Tour de France, RTL 5 en als sportredacteur bij Het Parool, zorgt met Bert Nederlof (NOS Langs de Lijn en Voetbal International) voor een live verslag vanuit het stadion in Barcelona. Jos Kuyer (AVRO, Sport 7 en NOS) verzorgt de verslaggeving vanuit de studio. Radio 10 Gold heeft de radio-uitzendrechten voor de uitwedstrijden van Oranje in de kwalificatieronde naar het Wereldkampioenschap 2006 in Duitsland. De programmering op Radio 10 Gold staat op wedstrijddagen tussen 19:00 en 23:00 uur volledig in het teken van het te spelen duel. (Persbericht)

ANP wint rechtszaak tegen Novum

Persbureau Novum Nieuws moet stoppen met het misbruiken van ANP-berichten. Dat heeft de rechter in Amsterdam donderdag in kort geding beslist. Het ANP wilde via het kort geding een halt toeroepen aan het illegaal gebruik van de berichtgeving van het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP) door Novum. Novum verschafte zich via toegangscodes waarvan de organisatie geen gebruik mag maken, toegang tot de ANP-computers. 

Mental Theo weg bij TMF

VJ Mental Theo vertrekt volgend jaar bij TMF. Zijn laatste activiteit voor de muziekzender is de uitreiking van de TMF Awards op 2 april 2005. Het contract is beëindigd omdat de presentator zich niet kon vinden in de voorwaarden ervan. Volgens zijn zaakwaarnemer had het niet met geld te maken. Mental Theo, ofwel Theo Nabuurs kwam ongeveer zes jaar geleden in dienst bij TMF. Hij presenteert daar programma’s vanaf locatie, zoals een après-skihut of een discotheek. Hij wil soortgelijke programma’s blijven maken en is daarvoor in onderhandeling met enkele tv-zenders. Welke zenders dat zijn, wilde hij nog niet zeggen.(ANP)

‘De Gezonde Roker’ stopt

De Gezonde Roker, een emailnieuwsbrief en website onder hoofdredactie van Theo van Gogh, stopt ermee. Dat heeft webmaster Karel Gabler van de site woensdag bekendgemaakt. In een verklaring aan de abonnees van de emailnieuwsbrief laat hij weten: “De Gezonde Roker was een deal tussen Theo en mij. Ik weet niet hoe Theo het gewild zou hebben. Ik weet wel dat Theo niets meer te willen heeft. ” De Gezonde Roker verdwijnt niet helemaal. “Het is mijn bedoeling De Gezonde Roker als een digitaal landmark op het internet voort te laten leven. ” (RTV NH)

Noordzee FM, RTL FM en Yorin FM verbeteren ontvangst in tunnels

Vanaf 11 november heeft zenderexploitant Broadcast Partners voor haar klanten Noordzee FM, RTL FM en Yorin FM ontvangst mogelijk gemaakt in de Sijtwendetunnel in Den Haag. In de weken daarna volgen de Piet Hein Tunnel, de Schipholtunnel en de IJtunnel in Amsterdam, de Koningstunnel in Den Haag en de Beneluxtunnel bij Rotterdam. “Je kon tot dusverre wel een paar publieke zenders in de tunnels ontvangen, maar door de stijgende populariteit van commerciële radio in Nederland – inmiddels met een marktaandeel boven de 50 procent – is het echter steeds minder vanzelfsprekend dat de luisteraar daar naar luistert”, zegt Broadcast Partners directeur Robert-jan van der Hoeven. “Wil je de grootste groep luisteraars bereiken, dan moet je in de tunnels ook ontvangst van commerciële zenders mogelijk maken. Dat komt de veiligheid zeer ten goede, want de tunnelbeheerder kan de automobilisten alarmeren ingeval van calamiteiten door het radioprogramma te onderbreken met waarschuwingen en aanwijzingen. Maar uiteraard draait het voor onze klanten ook om continuïteit van het zendbereik voor de belangrijke groep luisteraars in de auto.” (Persbericht)

Regering kort budget van NOS niet

Het overheidsbudget voor de NOS wordt niet gekort. Dat hebben de staatssecretarissen Medy van der Laan (Cultuur) en Atzo Nicolaï (Europese Zaken) dinsdag besloten. VVD-Kamerlid Fadime Orgü stelde Kamervragen, omdat RTL 4 in opdracht van het kabinet een tv-debat over de Europese Unie gaat uitzenden. Ze wilde de NOS korten, omdat het volgens haar de plicht is van de publieke omroep dit soort programma’s uit te zenden. In een brief aan de Tweede Kamer maakten de staatssecretarissen duidelijk dat het budget niet verlaagd wordt. Het kabinet besloot het debat over de EU uit te zenden om ‘de burger meer te betrekken bij de actuele ontwikkelingen in het Europese integratieproces’, schrijven de staatssecretarissen in de brief. ‘Wij hebben gemeend om aan de vooravond van de Europese Raad een voor een breed publiek bestemd televisieprogramma te laten maken over Europa. Daarvoor was RTL beter dan de NOS. Het was bovendien makkelijker om de debatshow in het programma van RTL 4 in te passen. De NOS heeft overigens dit jaar al heel veel aandacht aan de EU besteed, dus is er geen reden om het budget te korten’, staat in de brief. (Novum Nieuws)

John de Mol krijgt uitzendlicentie

Het Commissariaat voor de Media heeft het bedrijf van John de Mol, Talpa vandaag een uitzendlicentie gegeven voor het maken van commerciële televisie in Nederland. Het commissariaat ziet geen reden om hem dat te beletten. Volgens een woordvoerder van het commissariaat is het verstrekken van zo’n licentie een formaliteit. Het is bijna een hamerstuk. Talpa, de maatschappij van De Mol denkt daar echter anders over. Wij zien dit als een formele mijlpaal, zegt een Talpa-woordvoerder. John de De Mol is van plan de tv-tak van zijn bedrijf begin volgend jaar te huisvesten in een pand in Laren. Dat gebouw deed medio jaren ’90 ook dienst als het eerste pand waarin de Endemol-holding zetelde. In augustus 2005 wil De Mol beginnen met het vullen van de avonduren op Nickelodeon met een sport- en familieprogramma. (ANP)

Commissariaat: NOS-aanvraag Colorful ingetrokken

Het Commissariaat voor de Media meldt dat de NOS haar aanvraag voor de toestemming van een nieuw format van Colorful Radio vanmorgen heeft teruggetrokken. De NOS heeft eind vorige week een dergelijke aanvraag gedaan. Het Commissariaat voor de Media stelt desgevraagd nog geen oordeel over de aanvraag te hebben gegeven. Volgens uitspraak van de rechter dient Colorful Radio vier weken na oktober (dus 11 november) haar uitzendingen te staken. Het Commissariaat stelt dat Colorful Radio voor 15 november stopt. De NOS zelf wil desgevraagd slechts bevestigen dat de aanvraag bij het Commissariaat voor de Media is ingetrokken en wil voor het overige geen mededelingen doen. Over de kwestie heeft eerder overleg plaats gevonden tussen Medy van der Laan (staatssecretaris OC&W, D66), Jan van Cuilenburg (Commissariaat voor de Media) en Ruurd Biermans (lid Raad van Bestuur van de NOS). (Via Dutchmedia)

Omroep weigert reclamespot over Jezus als homo

RTV West weigert een reclamespot uit te zenden waarin de vraag wordt gesteld of Jezus homo was. De regionale omroep vond het spotje onnodig kwetsend. West acht het bovendien niet verstandig en gepast om – zeker gezien de recente ontwikkelingen in het land – de reclame te laten zien. Met de spot wil schrijver Walter Kamp zijn boek Judas promoten. Volgens zijn uitgever Plato Publishers laat de ,,erotische thriller” zien dat Christus homoseksueel was en daarvoor werd gearresteerd en ter dood veroordeeld. De weigering van RTV West is volgens Kamp een ,,uiting van discriminatie en homo-haat door fundamentalistische christenen”. Het boek kan het ontstaan van ,,extremisme en de achterliggende religies” helpen verklaren, aldus de schrijver. De spot is tot eind december op regionale televisiezenders te zien. Bovendien plaatst de uitgever advertenties in dagbladen en tijdschriften en worden honderden posters verspreid in Amsterdam. (ANP)

Juize FM op de kabel in Noord Noord-Holland

Juize FM wordt opgenomen in het standaard radio-aanbod van Multikabel. De Regionale Programmaraad heeft de directie van Multikabel positief geadviseerd over toevoeging van dit populaire radiostation. In de vergadering van 18 oktober jl. heeft de Regionale Programmaraad positief advies uitgebracht aan de directie van Multikabel over het opnemen van de radiozender Juize FM in het standaard radio-aanbod via de kabel.(Persbericht)

Chris Silos ontslagen bij BNN

Chris Silos, bekend als side-kick van het programma ‘Wout!’ is per direct ontslagen bij BNN. Dit maakte Wouter van der Goes maandad bekend in zijn programma op 3FM. “Er zijn bepaalde afspraken niet door Chris nagekomen en daardoor is het vertrouwen geschonden. Om die reden is het contract beëindigd,” zo liet BNN weten. Chris Silos werd bekend door het televisieprogramma ‘Six Pack’. Sinds september was hij te horen als zogenaamde P.A. in ‘Wout!’. Hij ging voor het programma regelmatig het land in op verslag uit te brengen van opvallende zaken. Daarnaast presenteerde hij onder meer ‘Met Één Been In De Finale’ voor BNN op televisie. Of Chris eventueel wordt vervangen is nog niet bekend. (via Radiofreak)

Subsidievoorstel WOS Radio/Tv

Burgemeester en wethouders van Westland hebben de gemeenteraad voorgesteld om de lokale omroep WOS Radio/Tv in 2004 60.000 euro en in 2005 69.000 euro subsidie toe te kennen. De omroep voor Westland, Midden-Delfland en Maassluis kreeg voorheen geen subsidie van de voormalige Westlandse gemeenten. De WOS is altijd voor het grootste gedeelte afhankelijk geweest van reclame-inkomsten en door de slechte economie zijn deze inkomsten dit jaar teruggelopen. De WOS had een subsidie aanvraag ingediend van 100.000 euro. Omdat de gemeente Westland niet de enige gemeente is in het uitzendgebied van de WOS hebben burgemeester en wethouders besloten niet het hele bedrag te honoreren. De gemeenteraad moet het voorstel nog wel goedkeuren. (WOS)

“Postbus 51 heeft weinig effect”

De reclamespotjes van Postbus 51 hebben weinig effect. Dat stelt Rob Klaassen in zijn proefschrift waarop hij 19 november promoveert aan de Universiteit Twente. Er zijn teveel mensen en organisaties bij de spotjes betrokken, waardoor het meestal uitdraait op een compromis. De spotjes maken deel uit van voorlichtingscampagnes van de overheid. De overheid probeert mensen bijvoorbeeld te vertellen dat ze zuinig moeten zijn met water en dat het belangrijk is dat de fietsverlichting werkt. Klaassen trekt het nut van deze campagnes niet in twijfel, maar denkt dat de campagnes hun doel voorbij schieten. “De spotjes met Peter Timofeeff over een stijgend waterpeil zijn amusant, maar het doel is totaal onduidelijk.” De oorzaak hiervan is dat veel instanties bij de ontwikkeling van de spotjes betrokken zijn, meent de onderzoeker. “Bij een spotje over een praktijkexamen voor bromfietsers wordt bijvoorbeeld ook met belangenorganisaties voor ouderen gesproken. Daardoor draait een spotje altijd uit op een compromis.” De overheid zelf is redelijk positief over de Postbus 51-campagnes. De campagnes werden in een evaluatieonderzoek vorig jaar gewaardeerd met een 7, hoger dan ‘gewone’ reclamespotjes. Met name bij ouderen zijn de spotjes populair. (Nieuws.nl/Novum)

“Te weinig geld voor ‘kerstmast’ “

Het is verre van zeker of de grootste ‘kerstboom’ ter wereld – de zendmast in IJsselstein – dit jaar weer gaat branden in december. Vorig jaar lukte dit met financiële hulp van de bevolking wél. Het geld stroomt dit jaar beduidend minder hard binnen. Ton Westland (56) van de Stichting Kerstboom in IJsselstein geeft de moed niet op. Met broer Martin, oom Jan en zoon Bas probeert hij zoveel mogelijk mensen enthousiast te maken voor het optuigen van de 375 meter hoge IJsselsteinse Gerbrandytoren. Hiervoor is 52.500 euro nodig. Vorig jaar brachten 2500 burgers en veel bedrijven het benodigde geld bijeen. Op dit moment ziet het er volgens Westland weinig hoopvol uit. Van de 50.000 in IJsselstein, Nieuwegein, Lopik en Montfoort verspreide machtigingsformulieren zijn er pas 900 ingestuurd. Daarnaast heeft de stichting 7500 euro schade geleden door de storm van vorig jaar, die kabels en lampen vernielde. En schroeft IJsselstein om bezuinigingsredenen de subsidie terug van 10.000 naar maximaal 5000 euro.”Westland zou het erg jammer vinden als het initiatief om de boom toch elk jaar te laten branden strandt op geldproblemen. 

Vestingstad FM grijpt naast zendvergunning Werkendam

Het Commisariaat voor de Media heeft deze week beslist dat de zendvergunning voor de gemeente Werkendam naar de Omroep Stichting Werkendam gaat. De lokale omroep Vestingstad FM 107.1 uit Woudrichem heeft eind vorig jaar een aanvraag ingediend om ook te mogen uitzenden in de gemeente Werkendam. Een groep vijwilligers vanuit de gemeente Werkendam had ook een aanvraag ingediend. Beide stichtingen werden door de gemeenteraad van Werkendam representatief genoemd , maar de voorkeur ging daarbij uit naar de Omroep Stichting Werkendam. Deze week heeft het Commisariaat beslist dat de zendvergunning voor 5 jaar wordt toegekend aan de Omroep Stichting Werkendam. Vestingstad FM 107.1 kreeg verlenging van de uitzendvergunning tot 2009 in Woudrichem. Een woordvoerder van Vestingstad FM 107.1 vindt het een gemiste kans van de politiek in Werkendam om te komen tot één omroep voor het Land van Heusden en Altena. (via persbericht Vestingstad FM)

Donald Jones (72) overleden

De zanger, danser, acteur en cabaretier Donald Jones is op 72-jarige leeftijd overleden. Dit bevestigde theaterkenner Kick van der Veer zaterdag. Jones, in New York geboren, kwam in 1954 met de dansgroep The Moderniques naar Nederland en besloot hier te blijven. Sieto Hoving engageerde hem voor cabaret Tingel Tangel. Via Wim Ibo maakte hij furore in de televisieserie Pension Hommeles. Daarin zong hij het lied Ik zou je het liefste in een doosje willen doen. Hij werd zo de eerste zwarte ster in Nederland. De beweeglijke man met het Amerikaanse accent werkte in de loop der jaren mee aan vele theaterproducties, zoals de musical Kiss me Kate en shows van André van Duin. Op de tv was hij onder andere te zien in Mik en Mak, Pipo en de Waterlanders en in de Avonturen van Pa Pinkelman en Tante Pollewop. Hij speelde ook een rol in de film Grijpstra en De Gier. Jones is getrouwd geweest met Adèle Bloemendaal. De acteur en komediant John Jones is hun zoon. (ANP)

Regionale omroepen zien af van uitzenden Submission

De regionale omroepen RTV Noord-Holland en RTV Utrecht zien af van de uitzending van de controversiële film Submission van Theo van Gogh en Ayaan Hirsi Ali. Aanvankelijk maakten ze zaterdag bekend dat ze de film dinsdagavond wilden uitzenden, maar ze kwamen daar dezelfde dag “na intensief overleg” weer op terug. Beide omroepen onthouden zich verder van elk commentaar. Directeur Paul van der Lugt van RTV Utrecht zei wel begrepen te hebben dat er ook geen toestemming is gekomen om de film uit te zenden. Hoofdredacteur D. Binnendijk van RTV Noord-Holland zei eerder op de dag nog te wachten op toestemming van Hirsi Ali. Producent Column Productions had al toestemming gegeven. Binnendijk verzuchtte in eerste instantie: “Ik snap eigenlijk niet dat de publieke omroep Submission nog niet heeft uitgezonden.” Hij wees op de belangrijke rol die de film speelt in het verhaal rond de moord op Van Gogh. In de documentaire, die veel stof deed opwaaien in de moslimwereld, stellen de makers geweld tegen moslimvrouwen aan de kaak. Binnendijk noemde de vertoning een eerbetoon aan Van Gogh die in december bij de omroep zou beginnen met het maken van programma’s. “Verder is het een statement. Het is belangrijk te laten zien dat wij in Nederland op televisie alles kunnen vertonen, mits het binnen de wet valt”, luidde het aanvankelijke commentaar. (ANP)

Regio-omroepen willen ‘Submission’ uitzenden

De regionale omroepen RTV Noord-Holland en RTV Utrecht willen dinsdagavond de controversiële film Submission van Theo van Gogh en Ayaan Hirsi Ali uitzenden. Dat maakten beiden omroep vandaag bekend. RTV Noord-Holland wacht op toestemming van Hirsi Ali, meldde hoofdredacteur D. Binnendijk vandaag. Producent Column Productions heeft al toestemming gegeven. RTV Utrecht wil de film in een groter programma vertonen. Voorwaarde daarbij is dat een vraaggesprek tussen publicist Max Pam en Hirsi Ali kan plaatsvinden. ”Ik snap eigenlijk niet dat de publieke omroep Submission nog niet heeft uitgezonden,” zegt Binnendijk. Hij wijst op de belangrijke rol die de film speelt in het verhaal rond de moord op Van Gogh. In de documentaire, die veel stof deed opwaaien in de moslimwereld, stellen de makers geweld tegen moslimvrouwen aan de kaak. Binnendijk vindt de vertoning een eerbetoon aan Van Gogh die in december bij de omroep zou beginnen met het maken van programma’s. ”Verder is het een statement. Het is belangrijk om te laten zien dat wij in Nederland op televisie alles kunnen vertonen, mits het binnen de wet valt.” Beide omroepen beslissen maandag of Submission wordt uitgezonden. (ANP)

Staatssecretaris wil helderheid van TROS en AVRO

Staatssecretaris Van der Laan (Media) wil snel duidelijkheid van TROS en AVRO over hun commerciële plannen. Voor 20 december wil ze weten of zij die plannen doorzetten of niet, heeft zij beide omroepen laten weten. De bewindsvrouw is van mening dat omroepen die een aanvraag hebben ingediend voor een nieuwe erkenning in het publieke bestel, zich niet tot het laatste moment kunnen oriënteren op een commerciële toekomst. Dat heeft zij in een brief aan de Tweede Kamer geschreven. Beide omroepen voelen zich niet meer thuis in het omroepbestel zoals dat nu functioneert en willen daarom misschien commercieel gaan. Dat oriënteren vindt Van der Laan prima, maar niet tot in lengte van dagen. ,,Wanneer de AVRO en de TROS hun oriëntatie op een commerciële toekomst tot in het voorjaar van 2005 voortzetten, komt de samenwerking binnen de publieke omroep ernstig onder druk te staan en dreigt een onwerkbare situatie”, schrijft zij. (ANP)

KPN moet reclameteksten rectificeren

Het telecombedrijf KPN moet in alle landelijke dagbladen en op de website reclame-uitingen voor vaste telefonie rectificeren. De rechtbank in Den Haag heeft dit vrijdag bepaald in een kort geding, dat door concurrent Tele2 was aangespannen. Volgens de rechter heeft KPN ten onrechte beweerd dat zijn dienstverlening door het instellen van voordeelnummers goedkoper zou zijn dan die van Tele2. Het telecomconcern liet daarbij de kortingsregelingen van zijn rivaal achterwege. Ook werd volgens Tele2 in wervingscampagnes van KPN de suggestie gewekt dat KPN grotere gebieden hanteerde voor lokaal bellen en dat Tele2 starttarieven berekende voor gesprekken die niet tot stand waren gekomen. Daar moet het concern nu ook mee stoppen, aldus de rechtbank. Op overtreding staat een dwangsom van 2500 euro per dag met een maximum van 250.000 euro. (RTV West)

RTL regelt persoonlijke beveiliging voor Frits Barend

RTL Nederland heeft vrijdag besloten persoonlijke beveiliging te regelen voor presentator Frits Barend en zijn gezin. Dit omdat volgens de Telegraaf zijn naam op een dodenlijst staat die zou zijn opgesteld door radicale moslims. De autoriteiten ontkennen het bestaan van zo’n lijst en RTL heeft geen specifieke signalen ontvangen dat de presentator gevaar loopt. “Toch willen wij als bedrijf geen enkel risico nemen met betrekking tot de veiligheid van Frits Barend”, aldus een RTL-woordvoerster vrijdag. Zij voegt eraan toe dat ook rond de studio van Barend & Van Dorp extra beveiligingsmaatregelen worden getroffen. RTL hoopt later vrijdag meer informatie te krijgen van hoofdofficier De Wit van het Openbaar Ministerie in Amsterdam over de mogelijke risico’s die hun presentator loopt. (Nieuws.nl)

“Britse kabelaars fuseren”

De Britse tv-kabelexploitanten Telewest en NTL willen fusteren, schrijft Wall Street Journal. Reeds vele malen is de fusie tussen deze grootste Britse kabelexploitanten in de pers voorspeld, maar het is er nimmer van gekomen. NTL, een voormalige participatie van France Telecom, ging bankroet en maakte een doorstart in 2003. Ongeveer hetzelfde proces doorliep Telewest dit jaar. De problemen waren reden genoeg om geen gesprekken over samensmelting meer aan te gaan. Dat is nu anders, aldus de Amerikaanse zakenkrant op grond van anonieme bronnen. Telewest Global en NTL zijn beide genoteerd aan de Nasdaq, maar hebben hun belangrijkste activiteiten in Engeland. NTL heeft een marktwaarde van 5,5 miljard dollar, Telewest 3 miljard dollar. NTL heeft drie miljoen abonnees, Telewest 1,75 miljoen. Een fusie zou hen sterker maken ten opzichte van BSkyB die digitale televisie via de satelliet aanbiedt. In de digitale tv-markt heeft Sky 51 procent, NTL 14 procent en Telewest 9 procent. In breedbandinternet is NTL in Groot-Brittannië marktleider met 28 procent, Telewest heeft 14 procent van de markt. Net als in Nederland is er een heftige strijd met ADSL-aanbieders, met name met BT/Yahoo. (Planet Multimedia)

Financiële steun voor Omroep Tholen

De Thoolse bevolking behoudt zijn eigen lokale omroep. De ChristenUnie, CDA, ABT, D’66, PvdA, VVD en PvdA stemden voor een jaarlijkse tegemoetkoming van € 6.000 euro. Omroep Tholen heeft een jaar lang strijd gevoerd om in de lucht te kunnen blijven. Raadslid de heer A. Piet van de ChristenUnie nam vorig jaar het voortouw om Omroep Tholen een jaar de tijd te geven om voor een positieve ontwikkeling te zorgen. Die ontwikkeling moest plaatsvinden in de programmering en het aantal donateurs. Dankzij de meer dan 200 nieuwe donateurs en het meewerken van de bevolking aan een enquête over de programmering kom Omroep Tholen verder aan de toekomst werken. Er verschenen nieuwe programma’s op de radio en het nieuws werd aangepast. Daarnaast werd de financiële situatie van de omroep blootgelegd aan de gemeenteraad. De gemeente Tholen betaalt de structurele subsidie met het extra geld wat zij van de landelijke overheid ontvangt in het gemeentefonds. Dat extra geld is een vervanger van het inmiddels afgeschafte kijk- en luistergeld. De jaarijkse bijdrage willen de PvdA en VVD overigens geen subsidie noemen. Zij zien het als taak van de gemeente om het geld door te sluizen naar de omroep. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten steunt hen in die visie. Met de huidige geldelijke ondersteuning kan een groot deel van de vaste lasten van de vrijwilligersorganisatie betaald worden. Donateurs en advertentiegelden zullen echter heel belangrijk blijven. Omroep Tholen breidt haar activiteiten nog dit jaar uit met Omroep Tholen TV dat via kanaal 68- op het Thoolse kabelnet zeven dagen per week nieuws en informatie voor Tholen gaat brengen. (via www.omroeptholen.nl)

Reflex FM gaat voor landelijke kabeldekking

Nederland is weer een nieuwe radiostation rijker genaamd Reflex Fm. Deze nieuwe commerciële radio omroep van welke haar studiocomplex is gevestigd in Amsterdam zal uitzendingen gaan verzorgen gericht op jongeren en jongvolwassenen. Dit alles in combinatie met een breed internetplatform op het gebied van Urban Music waaraan de luisteraars ook interactief kunnen participeren. Reflex Fm streeft naar landelijke dekking via de kabel wat de zender binnen 6 jaar denkt te realiseren. De start hoopt Reflex Fm te maken in de randstad, hiervoor zijn aanvragen ingediend bij de programmaraad van Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Hilversum en Alkmaar. “Er is momenteel een enorme markt voor Urban Music” zegt Commercieel Directeur Dhr. S.Chouikha van Reflex Fm, “helaas wordt deze markt nog nauwelijks bediend.” Een vergelijk met reeds bestaande radiozenders als Fun X en Colorful wuift Dhr. Chouikha snel van de hand: “deze zenders hun format bestaat slechts voor een klein gedeelte uit Urban Music en dan vaak ook nog de commerciële nummers uit de Top 40. Voor het overige draaien deze zenders Arabische popmuziek, waardoor zij onterecht het predikaat Urban opgeplakt krijgen.”. Meer concurrentie verwachten wij te krijgen van Juize Fm welke naast Urban ook veel commerciële hits draait maar toch een stuk meer als Urban kan worden omschreven dan FunX en Colorfulradio. Lees verder. Meer informatie: www.reflexfm.nl. 

Filmspecial rond Theo van Gogh bij MTV

MTV zendt zaterdag 6 november een speciale filmspecial uit rond Theo van Gogh. Dit naar aanleiding van zijn dood dinsdag 2 november. Tussen 19.00 uur en 20.00 uur blikt MTV-presenter Barbara Karel terug op zijn werk als film -en televisiemaker. In het eerste deel van de special staat de filmcarrière van de cineast centraal. Zo toont MTV een impressie van ‘Cool’, een van de laatste films die door Van Gogh werd geregisseerd. Naast beelden van de filmpremière tijdens het ‘Film by the Sea Festival’, komen een aantal acteurs van de film aan het woord over hun samenwerking met van Gogh. Daarna zoemt de special in op het werk van Van Gogh als televisiemaker. Jarenlang interviewde hij bekende Nederlanders in de talkshow ‘Een prettig gesprek’. MTV vertoont fragmenten uit het spraakmakende programma, waarin van Gogh praat met acteurs en filmmakers als Antonie Kamerling, Huub Stapel, Roeland Fernhout, Dick Maas en Alex van Warmerdam. (Telegraaf)

Wereldomroep wint prijs van Society of Environmental Journalists

Het wetenschapsprogramma The Research File van de Engelse afdeling van de Wereldomroep wint voor de tweede keer dit jaar een onderscheiding. De Amerikaanse Society of Environmental Journalists heeft de eerste prijs in de categorie achtergrondprogramma’s toegekend aan de radiodocumentaire The Penguin Barometer. De documentaire gaat over het effect van de opwarming van de aarde op het ecosysteem en werd gemaakt door Laura Durnford en freelancer Daniel Grossman. Wetenschappers uiten in deze documentaire hun verontrusting over het gevolg van de klimaatveranderingen op de natuurlijke voedselketen. De documentaire is in real audio te beluisteren via http://www.rnw.nl/science/html/031110pen.html. De Society had keus uit zo’n 250 programma’s en kende prijzen in negen verschillende categorieën toe. De winnaars werden bekendgemaakt tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de Society in Pittsburgh (Verenigde Staten). Eerder dit jaar won The Penguin Barometer ook al de Broadcast Media Award van het American Institute of Biological Sciences. (Persbericht RNW)

“Kink FM van de kabel in ZO-Flevoland”

Het commerciële radiostation KINK FM dreigt per 1 januari haar kabelfrequentie in de gemeenten Almere, Lelystad, Dronten en Zeewolde te verliezen. De Programmaraad Zuid-Oost Flevoland heeft in haar concept advies negatief beslist over de zender. De pas opgerichte Programmaraad beslist over welke 25 radiokanalen kabelmaatschappij UPC in het basispakket op moet nemen. “Er zijn twee oorzaken”, legt Willem Herrebrugh, voorzitter van de Programmaraad Zuid-Oost Flevoland uit. “De programmaraad zag in KINK FM geen specifieke extra toevoeging aan de rest van het programma aanbod. Verder is KINK FM zonder tegenbericht niet op de presentatie op komen dagen, waardoor de indruk bestond dat het niet zo’n belangrijke zender is.” De r’n’b zenders Colorful van de Publieke Omroep en Juize FM van Radio 538 kregen wel het advies opgenomen te worden in het basispakket. KINK FM is een protest actie gestart waarbij luisteraars via een extra KINK FM-nieuwsbrief worden opgeroepen de Programmaraad Zuid-Oost Flevoland te bombarderen met brieven en emails. Op 29 november zal de Programmaraad het definitieve advies uitbrengen aan UPC. Herrebrugh: “Als daar aanleiding toe is zullen we het advies wijzigen.” Overigens is het alsnog mogelijk voor KINKFM op de kabel in Flevoland te blijven, indien de zender daar voor zou willen betalen. De 17 radiokanalen buiten het basispakket worden door UPC op commerciële motieven ingevuld. Meer informatie: www.kinkfm.nl. (via 3 Voor 12)

Xs4all combineert Digitenne met adsl

Met een ludieke actie bij de vestigingen van de kabelaars UPC (Schiphol Rijk) en Casema (Den Haag) heeft Xs4all vanochtend de aandacht willen vestigen op een nieuw abonnement met zowel adsl als Digitenne. Werklui trokken in geel-zwarte werktentjes symbolisch de kabels uit de grond, onder het motto: ‘Eindelijk, de kabel kan eruit!’ Internetgebruikers die al een adsl-verbinding hebben via het KPN-netwerk, betalen nu 7,95 euro voor Digitenne. Daarnaast zet Xs4all de concurrentie nog even op scherp met de combinatie van draadloos adsl en Digitale TV van KPN voor 69 euro (inclusief monteurskosten, modem, aansluitkosten adsl en apparatuur van Digitenne). Op een speciale internetpagina www.dekabelkaneruit.nl wordt de consument aangemoedigd om zijn kabelabonnement te zeggen. De actie is opmerkelijk omdat KPN, de moedermaatschappij van Xs4all, eerder dit jaar toenadering heeft gezocht tot de kabelmaatschappijen. Vanaf oktober is KPN wederverkoper van Digitenne geworden, een organisatie waar het telecombedrijf zelf ook een belang heeft. Bij UPC waren ze vanochtend niet onder de indruk: “KPN heeft kennelijk te weinig klanten.” (Emerce)

3FM in het teken van cabaret

De komende week staat radio 3FM in het teken van cabaret. In alle programma’s wordt overdag aandacht besteed aan Nederlandse cabaretiers. Ook wordt op 6 december in de Melkweg in Amsterdam het programma ‘Hard Gelach’ gepresenteerd, met diverse artiesten. Dat liet de radiozender woensdag weten. Vanaf zaterdag 6 november tot en met vrijdag 12 november wordt in alle programma’s overdag aandacht gegeven aan cabaret onder de naam ‘Serious Comedy’. De show Hard Gelach wordt samen met de platenmaatschappij CNR Records georganiseerd. Optredens zijn er van onder anderen Javier Guzman, Claudia de Breij en van Van Houts en De Ket. (ANP)

Midland FM in Oudewater blij met komst Derksen

Johan Derksen is met veel enthousiasme binnengehaald bij Midland FM. Programmaleider Cor Berkouwer, drijvende kracht achter de omroep uit Oudewater, zegt bijzonder blij te zijn met de komst van de voetbal- en muziekkenner. ,,Er wordt wel gezegd dat Derksen de omroep heeft overgenomen, maar zo is het zeker niet. Derksen heeft zelf aangeboden een muziekprogramma te maken. In gesprekken hebben we hem overgehaald voorzitter te worden. Het is in goede harmonie gegaan,” aldus Berkouwer. Hij is het eens met de uitspraken van Derksen dat de omroep eigenlijk alleen maar voortkabbelde. ,,Toen we tien jaar geleden begonnen, stelden we ons ten doel dat na tien jaar niemand meer om Midland FM heen kon. Dat is niet gelukt.” Lees verder via het Utrechts Nieuwsblad (Reg noodzakelijk).

CAIW mag kabelnet Oudenbosch kopen

Cai Westland mag het kabelnet in het Brabantse dorp Oudenbosch kopen. Essent vist achter het net. Het gaat om de verkoop van Okem NV door de gemeente Halderberge. “De gemeente bestaat uit vijf dorpskern en eentje daarvan had nog een eigen net. Kabelexploitatie ziet Halderberge niet als gemeentelijke taak, dus verkopen we die, aldus Corné Melisse, voorlichter van de gemeente. De andere vier netten in de gemeente zijn in handen van Essent, maar die kon met de gemeente niet tot overeenstemming komen over een goede prijs voor Okem NV. Op 9 december, aldus de voorlichter van Halderberge, komt de verkoop in de gemeenteraad. CaiW(estland) biedt in totaal ruim 2.075.000 euro voor het net. Daarvan is 1.815.120 euro schuld en 260.000 euro een betaling in contanten aan de gemeentekas van Halderberge. Het gaat om vijfduizend aansluitingen – waarvan 750 met een internetabonnement. De prijs per aansluiting bedraagt dus 415 euro. Dat is aanzienlijk lager dan de prijzen die een jaar of vijf geleden werden betaald, van toen meer dan 2.000 gulden per aansluiting.De signalen gaat CaiW over glasvezelverbindingen naar Brabant brengen, om zo digitale tv, telefonie en internet te kunnen aanbieden, net als bij de bestaande 80.000 aansluitingen, met al 60.000 internetverbindingen. (ANP/Planet Multimedia)

“Vuurwerk oorzaak brand zendmast Peterborough”

De politie van Petersborough sluit niet uit dat de zendmast in Morborne in brand is geraakt door vuurwerk. Dit vuurwerk zou zijn afgestoken in verband met de viering van Halloween of de zogenaamde ‘Guy Fawkes celebrations’. De zendmast is door de brand, die zaterdagavond heeft gewoerd, ingestort op een nabijgelegen complex met zendapparatuur. Inmiddels zijn de uitzendingen van de BBC-radiozenders weer gestart via een noodzendmast op laag vermogen. De komende dagen wordt geprobeerd om deze noodzenders verder te optimaliseren. De uitzendingen van BBC via DAB (Digitale Radio) zijn ook weer opgestart door Britisch Telecom door het plaatsen van een tijdelijke antenne op de nabij gelegen zendmast. (via RNW). 

“Muziek bij omroep compleet anders”

De bezuiniging van zes miljoen euro op het Muziekcentrum van de Omroep (MCO) leidt tot een complete reorganisatie van het MCO, waarbij vanaf augustus 2005 geleidelijk aan negentig arbeidsplaatsen verloren gaan. Dit bericht NRC Handelsblad. De musici van het Radio Filharmonisch Orkest, het Radio Symfonie Orkest en het Radio Kamerorkest gaan op in een grote pool, waaruit op basis van een kleine en een grote kern verschillende orkesten kunnen worden geformeerd. Een definitief besluit over de toekomst van het Metropole Orkest wordt een jaar uitgesteld. Het Groot Omroepkoor wordt verkleind en zal ook bij de landelijke orkesten inzetbaar zijn. Dat is de uitkomst van een maandenlange strijd in Hilversum over de exacte invulling van de bezuiniging op het MCO, die werd opgelegd door staatssecretaris Van der Laan (Cultuur en Media) en werd goedgekeurd door de Tweede Kamer.In totaal moet de omroep volgens het regeerakkoord van het kabinet-Balkenende II bezuinigen tot een bedrag dat in 2007 oploopt tot tachtig miljoen. Bij het MCO leidde de bezuinigingsstrijd tot felle onderlinge conflicten tussen de musici onderling en met de leiding van het MCO. Uiteindelijk vertrokken zakelijk directeur Ben Janssen en artistiek directeur Jan Zekveld. In het definitieve plan wordt het MCO opgedeeld in de sectoren ‘licht’, ‘vocaal’ en ‘klassiek’. In de sector ‘klassiek’, die onder leiding komt van dirigent Jaap van Zweden, wordt afscheid genomen van de huidige drie vaste orkesten. Voor de toekomstige formaties wordt nog gezocht naar nieuwe namen, al kunnen die ook teruggrijpen op de nu bestaande.

VRT lanceert eigen radiospeler voor internetradio

De VRT heeft dinsdag de eerste versie van zijn eigen radiospeler voor internetradio gelanceerd. Internauten kunnen er naar de radionetten van de openbare omroep mee luisteren. Programma’s die tussen 06.00 en 23.00 uur worden uitgezonden, kunnen ‘on demand’ worden beluisterd, zo meldt de VRT dinsdag. De openbare omroep verzorgt al zeven jaar uitzendingen via het internet. In oktober 1997 startte het aanbod van radionieuwsbulletins via de VRT-website. Sinds 2001 zijn de zes radionetten on line te beluisteren. “Uit onderzoek blijkt dat het publiek graag en veel naar de radio luistert via het internet en dat het veel belang hecht aan actuele informatie over de programma’s en de muziek”, luidt het. Met de nieuwe radiospeler kunnen surfers luisteren naar Radio 1, Radio 2, Klara, Studio Brussel en RVi, maar ook naar de digitale kanalen nieuws+, Klara continuo en Donna hitbits en naar Sporza, dat ook via de kabel en de middengolf in de ether gaat. De radiospeler toont een tekstje met de actuele programma’s en geeft de titel en uitvoerder van de lopende en volgende plaat. Lees verder via Gazet van Antwerpen. 

“Meer interesse voor Endemol”

Na Time Warner hebben zich inmiddels ook andere serieuze overnamekandidaten gemeld op/aan de ontvankelijke burelen van Endemol eigenaar Telefonica. Na het eerder op dit log genoemde mediabedrijf Bertelsmann heeft ook het Amerikaanse Viacom zich een zéér geïnteresseerde partij getoond voor de overname van dit productiemoloch in zwaar managementweer. De stoelendans om één van de grootstse productiemaatschappijen ter wereld heeft aangevangen al lijkt ons de noodzaak voor Bertelsmann met productiedochter Fremantle in huis minder groot. Bertelsmann heeft voor de beoogde overnameactie de samenwerking met een aantal banken gezocht. Endemol rapporteerde overigens een (ebitda?) winst van 83.4 miljoen euro’s op een omzet van 488 miljoen euro’s voor het eerste half jaar van 2004, 15 procent meer dan de vorige periode. De vraagprijs is 2 miljard… (Venturo Weblog)

CINEAST THEO VAN GOGH (47) VERMOORD

Theo van Gogh (47) is dinsdagochtend om 8.30 uur op de Linnaeusstraat voor het stadsdeelkantoor in Oost te Amsterdam neergestoken en daarna doodgeschoten. Van Gogh werd op zijn fiets door een man belaagd en neergstoken. De filmmaker wist zich aan zijn belager te ontrekken, maar werd vervolgens door dezelfde man neergeschoten. De dader vluchtte het Oosterpark in, waarop de politie het park heeft afgezet. In het park hoorde de politie ook nog schoten. Vervolgens is de verdachte bij de Mauritskade het park uitgevlucht Daar schoot hij op politieauto’s, een agent raakte gewond Filmmaker en presentator van Gogh (47) werd bedreigd vanwege zijn standpunten over de Islam. De dader zou op zijn lichaam een brief hebben gestoken.

Van Gogh – naar eigen zeggen een ver familielid van Vincent van Gogh – werd op 23 juli 1957 in Den Haag geboren en groeide op in Wassenaar. Na het afbreken van zijn rechtenstudie werd hij regisseur. In 1981 debuteerde hij met de film Luger. Voor Blind Date (1996) en In het belang van de staat (1997) kreeg hij een Gouden Kalf. Als acteur was hij onder meer te zien in De Noorderlingen (1992). Van Gogh stond bekend als een typische acteursregisseur: de kwaliteit van zijn films steunde in de eerste plaats op het verhaal en de acteerprestaties. Waar hij zich in columns en debatten geregeld hatelijk opstelde, was hij volgens medewerkers op de set de beminnelijkheid zelve. De filmmaker beweerde dat die opstelling voortkwam uit opportunisme: acteurs deden het volgens hem beter als hij aardig voor ze was. De meeste rolprenten van zijn hand waren low-budgetproducties. Na het succes van 06 en Blind Date bleken financiers echter bereid om meer geld in zijn films te steken. Theo van Gogh werkte aan een film over de moord op Pim Fortuyn. Deze productie, getiteld 0605 (6 mei, de dag van de dodelijke aanslag op Fortuyn), is medio december op internet te zien en in januari in de bioscopen. De film is een bewerking van het boek De zesde mei van Tomas Ross. Van Gogh heeft naast veel films en columns ook een aantal televisie programma’s op zijn naam staan. Hij presenteerde onder andere ‘Een prettig gesprek’ (1989 tot 1997), het datingprogramma De Hunkering (1997 – 1998) en het discussieprogramma Het Laatste Oor. Ook maakte hij samen met Menno Buch het programma ‘Hoe Hoort het Eigenlijk?’, waarin mensen met enige regelmaat op de kast werden gejaagd. Op de commerciële radiozender TalkRadio (inmiddels omgevormd tot BNR Nieuwsradio) heeft Theo van Gogh samen met Frederique Spigt enige tijd een ochtendshow gepresenteerd.

MEDIA EN DE MOORD OP VAN GOGH

Programmeringen aangepast wegens moord Van Gogh

Televisiezenders hebben hun programmering dinsdag aangepast wegens de moord op Theo van Gogh. RTL Boulevard (RTL4) staat dinsdagavond geheel in het teken van de moord. Dat gebeurt onder meer met reportages over zijn films en bedreigingen aan zijn adres. De reguliere uitzending van Barend & Van Dorp (22.50 tot 23.50 uur) gaat eveneens geheel over de moord. Misdaadverslaggever Peter R. de Vries komt er zijn visie op de zaak geven. De nachtelijke uitzending van Barend & Van Dorp gaat over de presidentsverkiezingen in Amerika. Nederland 3 geeft dinsdagavond vanaf 19.30 uur een uur de ruimte (normaal een halfuur) aan het discussieprogramma B&W. Daardoor komt een geplande aflevering van PaPaul te vervallen. In B&W discussiëren onder anderen Mat Herben, Hans Teeuwen en Silvain Ephimenco over de moord op Van Gogh. Hanneke Groenteman presenteert de uitzending. Vanaf 21.30 uur begint NOVA (normaal 22.20 uur) met veel aandacht voor de moord. Rond 23.50 uur zendt Nederland 3 de speelfilm 06 uit, die Van Gogh in 1994 met een minimaal budget maakte. De film vertelt het verhaal van twee mensen die elkaar via een advertentie ontmoeten. Ariane Schluter en Ad van Kempen vertolken de hoofdrollen.

Radiouitzending van vrienden Van Gogh op 747 AM

Diverse vrienden van de vermoorde Theo van Gogh maken dinsdag een radiouitzending speciaal voor Van Gogh. Op 747 AM zenden ze uit vanaf 14.00 uur tot 16.00 uur. Diverse vrienden, onder anderen Hans Teeuwen, Nelleke Noordervliet en Theodor Holman, praten over de films en het leven van Van Gogh. De Nederlandse Moslim Omroep (NMO) zendt dinsdagmiddag het voor zover bekend laatste gesprek uit tussen Van Gogh en een medium. Dat meldde programmamaker B. ter Hoeve van de NMO. Het drie minuten durende gesprek draait om een ‘omgekeerde inburgeringscurus’, waarin Van Gogh vragen beantwoordt over de islam en werd maandag opgenomen. Het gesprek is tussen 16.00 uur en 17.00 uur te beluisteren op de radiozender 747AM. Livestream: http://switch.streamgate.nl/cgi-bin/streamswitch?streamid=49&a=.asx

Urenlang geen clips op TMF wegens moord

Muziekstation TMF zendt dinsdag tussen 15.00 en 20.00 uur geen clips uit. Via een interactieve applicatie geeft de zender de kijker de ruimte om meningen en gevoelens te uiten. Door middel van sms kunnen mensen boodschappen sturen die onder in het tv-scherm zijn te zien. De andere zenders van MTV Networks, MTV en The Box, verwijzen naar het initiatief van TMF. MTV en The Box hebben haar muziekprogrammering aangepast en zenden geen reclame uit. Kinderzender Nickelodeon, ook van MTV Networks, zendt elk uur de clip ‘Zinloos’ van Lange Frans en Baas B. uit. (o.a. ANP)

Racisme op condoleanceregisters Van Gogh

Startpagina.nl heeft een condoleanceregister voor Theo van Gogh gesloten vanwege een grote hoeveelheid racistische berichten. “We hebben het condoleanceregister één of twee uur online gehad, maar er viel niet tegenaan te modereren”, zegt Bert Wiggers van Startpagina.nl. “We kregen duizend condoleances per kwartier binnen. Daarvan vonden we er honderd niet kunnen.” Ook op andere condoleanceregisters en in openbare webfora verschijnen uitingen van moslimhaat en racisme. “Er is blijkbaar veel woede”, zegt Peter van Schaik van de site Condoleance.nl. “Woede mag, maar racisme niet.” Ook Condoleance.nl censureert daarom racistische bijdragen die op de site verschijnen. “We kunnen niet alle reacties apart beoordelen, maar zoeken wel op berichten waarin woorden als ‘kutmoslims’ voorkomen. Die berichten worden verwijderd.” “Sommige berichten gaan alle perken te buiten”, stelt Van Schaik. “Mensen die veel te ver gaan, moeten zich echt zorgen maken. Hun gegevens worden gelogd en als de politie er om vraagt, dragen we die informatie over.” (Webwereld)

Nieuwssites plat na moord op Theo van Gogh

Berichten over de moord op cineast en columnist Theo van Gogh zorgen ervoor dat zijn site en nieuwssites moeilijk bereikbaar zijn. De site Theovangogh.nl komt niet of nauwelijks op het scherm. “Hedenochtend bereikte ons het bericht dat Theo van Gogh is overleden”, aldus een bericht op de site. De site van de Amsterdamse tv-zender AT5, die meldt dat Van Gogh dinsdagmorgen in Amsterdam-Oost is vermoord, is niet te bereiken. Ook diverse andere nieuwssites, zoals die van Nu.nl, De Telegraaf en de Volkskrant, zijn slecht bereikbaar. Op de site www.condoleance.nl was het om tien uur dinsdagochtend al mogelijk om een bericht achter te laten. (o.a. Webwereld)

NVJ: zwarte dag voor het vrije woord

Een zwarte dag voor het vrije woord. Zo noemt algemeen secretaris H. Verploeg van journalistenvereniging NVJ dinsdag de moord op cineast, columnist en programmamaker Theo van Gogh. Verploeg wil niet vooruitlopen op de gevolgen van de aanslag voor columnisten en journalisten, zolang er niet meer duidelijk is over de precieze drijfveren van de verdachte. Ongeveer twee maanden geleden is een onderzoek begonnen naar de bedreiging van journalisten. ,,In onze kring heerst namelijk de indruk dat het aantal bedreigingen toeneemt, maar harde gegevens ontbreken tot nu toe. Het betekent wel dat er iets gaande is in de samenleving, maar dat zou ook kunnen komen door nieuwe technologieën. Zo is het tegenwoordig makkelijker een journalist te bereiken via sms en mail dan voorheen”, schetst Verploeg. Naast de hoeveelheid bedreigingen bekijken de onderzoekers ook of ze inhoudelijk zwaarder zijn dan in vorige jaren. Het onderzoek van de Stichting Politie e n Wetenschap wordt uitgevoerd door de Universiteit Utrecht onder leiding van criminoloog F. Bovenkerk.

Dagblad Metro: Theo was een beminnelijk mens

Het gratis dagblad Metro zegt dinsdag met afschuw kennis te hebben genomen van de moord op filmregisseur Theo van Gogh. Van Gogh was als columnist verbonden aan de krant. “We hebben Theo leren kennen als het beminnelijk mens dat hij óók was en wensen zijn nabestaanden sterkte toe”, aldus hoofdredactie en directie van Metro. De krant onthoudt zich verder van commentaar omdat de moord in onderzoek is bij de politie. In de editie van woensdag zal Metro ‘op passende wijze aandacht geven aan deze dramatische gebeurtenis’. (Telegraaf)

RTVNH verbijsterd over moord

RTV Noord-Holland is verbijsterd over de moord op Theo van Gogh. Vanaf januari zou hij wekelijks het programma Een prettig gesprek op TV Noord-Holland presenteren. De eerste uitzending zou al de week ervoor, op eerste kerstdag, zijn met VVD-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali. Verder zou Van Gogh met Max Pam en Jeroen Henneman voor RTVNH de nieuwe serie De woestijn leeft maken. Afgelopen maand was Van Gogh nog te gast in het programma SHOOT van RTVNH. Daar zei hij onder meer van mening te zijn dat “je in Nederland alles moet kunnen zeggen. Je moet bijvoorbeeld ook kunnen zeggen dat Geert Wilders de kogel verdient”. De uitzending wordt zaterdag om 18.30 uur herhaald op TV Noord-Holland.

AVRO is Van Gogh blijvend dankbaar

De dinsdag vermoorde Theo van Gogh werkte veel voor de AVRO en die omroep heeft met afschuw op de zijn dood gereageerd. ,,De weerzinwekkende moord op Theo van Gogh maakt eens te meer duidelijk dat het vrije woord moet worden beschermd en gekoesterd”, aldus een woordvoerder dinsdag. ,,Van Gogh was de belichaming van het vrije woord en de AVRO is hem daarvoor blijvend dankbaar”. Volgens de zegsman was Van Gogh een uitgesproken vrijdenker, die wars was van dogmatiek. ,,Om die reden paste hij bij ons. Een uitermate creatief en eigenzinning mens is ons allen ontnomen.” Voor de AVRO regisseerde hij onder meer de talkshow Krachtstroom en de dramaseries Najib & Julia en Medea. In 2005 zendt de omroep de film 0605 uit over de moord op Pim Fortuyn. Die productie is eerst via internet en later in bioscopen te zien. Daarnaast had de AVRO nog meer plannen met Theo van Gogh. (ANP)

Kamervoorzitter: pal staan voor het vrije woord

Moorddadig geweld mag geen einde maken aan het vrije woord. De vrijheid van meningsuiting is een groot goed, waarvoor wij ons moeten blijven inzettten. Dat zei voorzitter Weisglas van de Tweede Kamer dinsdag in een korte toespraak naar aanleiding van de dood van filmmaker Theo van Gogh. Minister Donner van Justitie zei dat door de moord “de wijze waarop wij willen samenleven geweld wordt aangedaan”. Hij riep op tot een ” gepaste reactie”. De dood van Van Gogh mag volgens Donner “niet de aanleiding zijn tot verder geweld over en weer”. (ANP)

Verslagenheid in politiek Den Haag

De VVD-fractie in de Tweede Kamer heeft met verslagenheid gereageerd op de dood van Theo van Gogh. “De vrijheid van meningsuiting is een groot goed. Het gebruik van geweld is niet de manier om te reageren als je het niet eens bent met iemands mening”, aldus woordvoerster Griffith in een eerste reactie. Fractievoorzitter Halsema van GroenLinks noemt de moord op Theo van Gogh een monsterlijke daad. “GroenLinks is diep geschokt”, zegt zij. “Het is een ultieme uiting van schandalige intolerantie. Helaas lijkt het nu onontkoombaar dat publieke figuren worden beveiligd. ” (RTV NH)

Weer C2000-netwerk later in gebruik

De ingebruikname van het nieuwe digitale communicatiesysteem C2000 voor de orde- en hulpdiensten in Zuidoost-Brabant is tot nader order uitgesteld. Het bereik is in sommige delen van de regio namelijk onvoldoende, zo is gebleken. Regionaal projectleider Van der Muuren heeft dit vandaag bekendgemaakt. Het nieuwe, landelijke systeem is bedoeld voor de politie, de brandweer en de ambulancedienst. Buitenstaanders kunnen het niet afluisteren. Het was de bedoeling dat C2000 in december in Zuidoost- Brabant operationeel zou worden. Het tijdelijk bijplaatsen van extra zendmasten is geen haalbare optie, aldus Van der Muuren. Ook in andere regio’s heeft de ingebruikname van C2000 door technische problemen vertragiing opgelopen. Het betreft onder andere Utrecht, Gelderland-Midden, Zuid-Holland- Zuid, Midden- West-Brabant, Zeeland, Haaglanden en Rotterdam-Rijnmond. Ook het Korps landelijke politiediensten (KLPD) heeft de invoering uitgesteld. (ANP/Automatisering Gids)

Amersfoort: Actie voor behoud Spaanse tv

In Amersfoort wordt geprotesteerd tegen het besluit van kabelexploitant Casema om de Spaanse zender TVE-international in Amersfoort, Leusden en Soest van de kabel te halen. Centro Hispano Americano in Amersfoort roept leden en sympathisanten op bij Casema het bestaande ongenoegen te uiten en een petitie te tekenen. Daarbij heeft de organisatie al de steun gekregen van Tweede Kamerlid Ferrier van het CDA en de PvdA Amersfoort. Ferrier (doctorandus in de Spaanse Taal- en Letterkunde en woonachtig in Leusden) schreef een brief aan Casema. Het Amersfoortse PvdA-raadslid Ramon Smits Alvarez (half Spaans) vroeg het college er bij Casema op aan te dringen TVE-international te behouden. Betrokkenen menen dat Spaans als tweede wereldtaal ook in Amersfoort belangrijk is, omdat veel mensen de taal spreken of leren via bijvoorbeeld de Volksuniversiteit. (Utrechts Nieuwsblad)

Remko van Westerloo naar De Mol

Remko van Westerloo gaat naar John de Mol. Dat bevestigt SBS. Vermoedelijk wordt de huidige programmaleider van Net 5 programmadirecteur van de nieuwe, brede zender waarmee De Mol medio volgend jaar wil starten. Vanmorgen werd ook bekend dat bestuurder Ronald Goes Endemol aan het einde van dit jaar verlaat. De verwachting is dat Goes eveneens voor John de Mol gaat werken. Eerder al werd ook Leo van der Goot, de programmadirecteur van RTL Nederland, genoemd als kandidaat voor de functie. Van Westerloo maakte van Net 5, een zender gericht op de hoogopgeleide vrouw, een groot succes. Met zijn overstap wordt hij de grote concurrent van zijn vader Fons van Westerloo, topman van RTL Nederland. Remko van Westerloo wil geen commentaar geven. Naar een opvolger bij Net 5 wordt nog gezocht. Ronald Goes is bij Endemol wereldwijd verantwoordelijk voor alle productiebedrijven van Endemol. De Telegraaf put uit een intern bericht van gisteravond, waarin hij zegt op zoek te zijn naar een nieuwe uitdaging. Goes is niet de eerste bestuurder die opstapt bij de producent. Eerder vertrokken al oprichter John de Mol, de topmannen Unico Glorie en Aat Schouwenaar en woordvoerder Thomas Notermans. Naar verluidt treedt Goes per 1 januari in dienst bij John de Mol. (adformatie)

Overeenkomst Overture met RTL Nederland

Overture, wereldwijd marktleider op het gebied van commerciële zoekdiensten op het internet, heeft een overeenkomst met RTL Nederland gesloten voor het leveren van gesponsorde zoekresultaten en Content Match links. Overture gaat RTL Nederland voorzien van Content Match links op alle individuele pagina’s en sites van de portal. Content Match links zijn gesponsorde links die relevant zijn voor de inhoud van de betreffende pagina. Verder wordt de portal uitgebreid met een zoekmachine, waarbij Overture de gesponsorde zoekresultaten levert. De portal van RTL Nederland omvat het netwerk van sites rondom de programma’s en zenders van RTL Nederland en de teletekstpagina’s van RTL 4, RTL 5 en Yorin. (Adformatie)

Twee nieuwe ‘Lama’s’ bij BNN

In het nieuwe seizoen krijgt het comedy-programma ‘De Lama’s’ twee nieuwe gezichten: Ruben van der Meer en Sara Kroos. Dat heeft omroep BNN maandagavond bekendgemaakt. De show, waarin het improvisatietalent van het team acteurs wordt getest, was dit jaar verrassend genomineerd voor de Gouden Televizierring. De spuugbeesten eindigden als laatste. Van der Meer, bekend van de reclameslogan “Nu even niet!”, vervangt hiermee Martijn Oosterhuis, die zelf met zijn cabaretprogramma op het toneel staat. Kroos, die ooit de publieksprijs won op het Leids Cabaret Festival, is de vervangster van Kristel Zweers, die eveneens druk bezig is met haar eigen voorstelling. Presentator Patrick Lodiers is ‘blij’ met de nieuwe ‘Lama’s’. ‘De Lama’s’ is gebaseerd op het succesvolle Britse programma ‘Whose Line is it Anyway’, dat inmiddels ook in Amerika, onder leiding van komiek Drew Carey, een grote hit is. Wanneer precies ‘De Lama’s’ weer op televisie komen, is nog niet bekend. (Nieuws.nl)

Voortbestaan Omroep Tholen afhankelijk van gemeenteraad

Als de gemeenteraad van Tholen op donderdag 4 november de begroting voor 2005 behandelt, zal ook duidelijk worden of de lokale omroep Tholen kan blijven bestaan. Tot op de dag van vandaag is niet duidelijk of er een meerderheid in de raad is voor subsidiering van de lokale omroep. Al langere tijd heerst een spraakverwarring in de gemeenteraad als het gaat om de financiering van Omroep Tholen. De organisatie, die met louter vrijwilligers werkt, werd vroeger betaald uit de zogenoemde opcenten, een extra heffing op het kijk- en luistergeld voor regionale en lokale omroepen. Nog steeds wordt in de Thoolse raad de bereidheid uitgesproken de opcenten door te sluizen naar de omroep, maar sinds het kijk- en luistergeld is afgeschaft, bestaan de opcenten niet meer. De gemeente krijgt uit het gemeentefonds, de Rijkspot waaruit de algemene uitkering komt, 1,01 euro per huishouden voor een lokale omroep. In de begroting voor 2005 is een post van ruim 10.000 euro voor de omroep echter ver te zoeken. Vorig jaar besloot de raad al een eerder genomen beslissing om niet meer subsidiëren, te handhaven. Sindsdien doet de vrijwilligersorganisatie die op Tholen radio maakt er alles aan om de gemeenteraad voor deze dwaling te behoeden. Nog maar zeer onlangs bleek tijdens een commissievergadering dat de standpunten nog niet helemaal zijn ingenomen. De ene partij blijft over opcenten praten, de andere wil eerst cijfers zien. Inmiddels heeft Omroep Tholen een begroting naar alle partijen gestuurd, gebaseerd op het bedrag dat de omroep naar eigen zeggen rechtens toekomt. Burgemeester W. Nuis heeft de partijen gewaarschuwd: als ze met voorstellen voor subsidiëring komen, moeten ze meteen ook de dekking aangeven. Het college benadrukt dat een andere post moet worden geschrapt als de omroep wordt betaald. (Omroep Tholen)

Oorzaak brand zendmast Engeland nog onduidelijk

De oorzaak van de brand in de zendmast in Morborne, nabij Peterborough, in Engeland is nog niet duidelijk. Brandstichting wordt door de politie niet uitgesloten. De politie is nog op zoek naar getuigen die de mast in brand hebben zien staan. Het is voor het onderzoek belangrijk dat men weet waar de brand is begonnen. De stalen zendmast in Morborne raakte zaterdagavond in brand en is later neergestort. Door het instorten van de mast zijn ook de nabijgelegen gebouwen, waarin de allerlei apparatuur stond, ernstig beschadigd. Vanaf de toren zonden BBC Radio 1, BBC Radio 2, BBC Radio 3, BBC Radio 4, BBC Radio Cambridgeshire en Classic FM uit. In totaal kunnen 1,3 miljoen mensen deze stations niet meer via de ether ontvangen. Naast FM zenders bevonden zich ook zenders voor DAB en mobiele telefonie in de mast. Inmiddels is Classic FM door haar zenderoperator NTL weer in de lucht gebracht vanaf een zendmast in de buurt met een laag vermogen. Ook een commerciel DAB-pakket is inmiddels met een laag vermogen terug in de lucht vanaf deze zendlokatie.

Johan Derksen stort zich op lokaal radiostation

Johan Derksen, hoofdredacteur van Voetbal International en bekend van het programma Voetbal Insite, heeft zijn zinnen gezet op het lokale radiostation Midland FM in zijn woonplaats Oudewater. Derksen wordt samen met zijn collega Koert Westerman voorzitter van de amateurzender. De voetbaljournalist maakt al enkele maanden een muziekprogramma bij de lokale zender, sinds hij zijn muziekprogramma bij BNR Nieuwsradio is kwijtgeraakt. (o.a. ANP)

Programmaraad: WDR 4 terug op de Haagse kabel

De Haagse programmaraad heeft het kabelplan radio 2005-2006 ingediend bij kabelexploitant Casema. Het nieuwe advies gaat in per 1 februari 2005 en loopt tot 1 februari 2006. De programmaraad adviseert Casema om de zender WDR4 terug te plaatsen op de Haagse kabel. Vorig jaar adviseerde de programmaraad om de zender te verwijderen om een kanaal vrij te maken voor Colorful Radio. Dit leverde meer dan 1000 schriftelijke en telefonisch reacties op vanuit de Haagse bevolking. Om doorgifte van WDR4 mogelijk te maken heeft de programmaraad geadviseerd om WDR3 hiervoor te laten wijken. De zender WDR3 zend t voornamelijk klassieke muziek uit. De programmaraad is van mening dat de liefhebber van klassieke muziek reeds ruimschoots wordt bediend, Den Haag houdt in het nieuwe advies 5 klassieke zenders over, te weten: Radio 4, Classic FM, Concertzender, BBC3 en VRT Radio Klara. Voor het overig blijft de situatie op de Haagse kabel ongewijzigd. (Persbericht)