Media kort: november 2009

Opta: kabeltarief moet drie euro lager

Kabelmaatschappijen mogen maximaal 8,46 euro per klant vragen als ze andere partijen toegang tot hun netwerk geven, ruim drie euro minder dan de kabelaars zelf voorstellen. Dat heeft telecomtoezichthouder Opta vanmorgen bekendgemaakt. De consument betaalt nu ongeveer 16 euro voor een analoog pakket van Ziggo of UPC. De kabelmaatschappijen moeten in 2010 concurrenten toegang gaan geven tot hun netwerken. Deze wederverkoopregeling stelt partijen als Tele2, Online (voorheen Wanadoo) en het nieuwe YouCa in staat analoge tv aan te bieden. De verwachting is dat de prijs van het standaard tv-pakket naar beneden gaat. Voor de toegang tot hun netwerk vragen de kabelaars zelf 11,05 euro (Ziggo) en 12 euro (UPC). De kabelmaatschappijen reageren teleurgesteld op de berekening van de Opta. Ziggo zegt dat het de komende jaren 6 miljoen euro zal moeten investeren om het klantenregistratiesysteem aan te passen en wederverkoop mogelijk te maken. De kabelaars mogen nog wel bezwaar maken tegen het starttarief en er loopt nog een bodemprocedure om openstellen van de kabel helemaal te verbieden. De kabelaars vinden de concurrentie tussen kabel-tv en Digitenne (ruim 900.000 klanten) voldoende. UPC en Ziggo hebben samen meer dan 5 miljoen tv-klanten, waarvan bijna de helft digitale tv kijkt. (NRC Handelsblad/ANP)

UIT DE MEDIA:

** Kabelexploitant Caiway biedt vanaf vandaag als eerste operator in Nederland alle zenders van RTL aan in HD kwaliteit. Eerder al verschenen RTL 7 en RTL 8 HD bij UPC. Caiway geeft die zenders vanaf vandaag ook door aan haar abonnees, en voegt daar RTL 4 en 5 HD aan toe. Over de HD programmering op RTL 4 en 5 is nog niets bekend, verwacht wordt dat zowel de shows van Oprah als Dr Phil in HD uitgezonden zullen worden, almede films die in HD aangekocht worden. Verwacht wordt dat de hoeveelheid HD materiaal op RTL 4 en 5 voorlopig lager zal liggen dan op RTL 7 en 8. RTL 4 en 5 zenden namelijk grotendeel Nederlandse producties uit die (nog) niet in HD geproduceerd worden. Ook de Belgische publieke zenders Eén en Ketnet/Canvas zijn vanaf vandaag in HD kwaliteit beschikbaar op het netwerk van Caiway. 

** Sharp heeft stilletjes de LE705-tv-serie aangekondigd. De LE705 verschijnt in een viertal schermformaten en is als eerste Sharp-hdtv voorzien van een CI+-slot. Net als de LE700 is de nieuwe serie voorzien van led-verlichting achter het lcd-paneel. Door de toevoeging van een CI+-slot kan de Aquos LE705-serie ook worden gebruikt voor de weergave van digitale televisie op het Ziggo-netwerk zonder dat daarvoor een losstaande decoder nodig is. “We wachten met smart op de certificatie door Ziggo, maar kunnen daarvoor nog geen definitieve datum geven”, aldus Ingrid Helderman van Sharp Electronics Benelux tegenover Tweakers.net. 

** Een half jaar na de introductie van Nederland 24 kent 42% van de bevolking de themakanalen van de publieke omroep. Dit was 25%. Behalve een toename in de bekendheid van Nederland 24 is ook de bekendheid van de 12 individuele kanalen gestegen. Opvallend is ook de stijging van het aantal unieke bezoekers op nederland24.nl met ruim 160%. Jeroen Kramers, manager marketing & promotie bij de NPO: “Begin oktober is intensief campagne gevoerd. Daarbij is een nadrukkelijke koppeling gemaakt tussen de publieke themakanalen en Nederland 1, 2 en 3. Dat heeft gewerkt: het publiek herkent Nederland 24 als merk voor de themakanalen.” (Persbericht)

* Kabelexploitant Ziggo introduceert woensdag officieel zijn eerste 120 Mbps-verbindingen. Het bedrijf heeft zijn netwerk in Amersfoort daartoe geschikt gemaakt. Ziggo wijst erop dat het kabelnetwerk daarmee sneller is dan de glasvezelaansluitingen die momenteel op diverse plekken in Nederland verkrijgbaar zijn. Die vergelijking gaat echter maar gedeeltelijk op. De downloadsnelheid van glasvezel ‘beperkt’ zich bij veel aanbieders nu tot 100 Mbps, maar het gaat wel om een symmetrische verbinding. De uploadcapaciteit is daarmee gelijk aan de downloadsnelheid. De Ziggo-verbindingen hebben een capaciteit van 120 Mbps in het downloadkanaal maar ‘slechts’ 10 Mbps in het uploadkanaal.

** De drie publieke zenders van de NPO hadden in week 48 een gezamenlijk marktaandeel van 39,4 procent in het tijdvak 18.00-24.00 uur (leeftijd 6+). RTL Nederland kwam met zijn vier zenders uit op een aandeel van 26,6 procent, de drie zenders van SBS Broadcasting behaalden een aandeel van 23,5 procent. Marktleider per zender bekeken bleef Nederland 1 met een aandeel van 23,3 procent. RTL 4 was weer nummer twee met een aandeel van 15,3 procent, terwijl SBS 6 op 12,3 procent uitkwam. (SKO)

** Naar de laatste aflevering van Boer zoekt Vrouw hebben zondagavond 4.250.000 mensen gekeken. Drie weken geleden trok het datingprogramma van Yvon Jaspers het recordaantal kijkers van ruim 4,4 miljoen toen de boeren hun keuze maakten. Daarna daalde de belangstelling iets, maar bleven de kijkcijfers boven de vier miljoen. Dat heeft de Stichting Kijkonderzoek (SKO) maandag bekendgemaakt. Na het Journaal en Studio Sport deden verder De Postcode Loterij Miljoenenjacht (1.533.000) en Lieve Paul PS (1.520.000) het goed. Peter R. de Vries moest het doen met 1.318.000 miljoen kijkers. Ook de zesde aflevering van De Oorlog deed het goed. Bijna een miljoen mensen stemden af op de documentairereeks over de Tweede Wereldoorlog. (Telegraaf)

** Journalist Joris Luyendijk heeft een dubbelinterview voor Libelle met prinses Máxima geweigerd omdat de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) als voorwaarde stelde dat zij de tekst van het interview naar eigen inzicht mochten wijzigen. Dat zegt Luyendijk in NRC Weekblad. Niet alleen konden Máxima’s uitspraken door de RVD worden aangepast of geschrapt, ook de woorden van Luyendijk konden worden aangepast. “Als ik schreef ‘ze kwam binnen in een groene jurk’, mocht de RVD daar ‘een blauwe rok’ van maken. […] Zelfs de vermelding van censuur zou worden gecensureerd. Daarop liet ik de klus schieten. Ik ga niet tekstschrijven voor de RVD en dit als journalistiek werk presenteren.” (NRC via Villamedia)

** Het is de Bond Carnavalsverenigingen Limburg BCL niet gelukt om met de stichtingen BUMA/STEMRA en SENA een gezamenlijk contract af te sluiten voor alle carnavalsverenigingen. BUMA/STEMRA en SENA behartigen de belangen van artiesten, componisten en uitgevers. Iedere carnavalsvereniging is nu zelf verantwoordelijk voor het betalen van licenties om bijvoorbeeld in optochten muziek te spelen, zo meldt de website van de Limburgse carnavalsbond. Volgens de BCL moeten organisatoren van carnavalsoptochten aan BUMA/Stemra ruim 48 euro betalen en aan SENA bijna 100 euro. Op aandringen van belanghebbende artiesten, muziekuitgevers en tekstschrijvers gaan controleurs dit carnavalsseizoen extra controleren, aldus de BCL. (L1)

** De inhoud van het definitieve Sociaal Plan voor de met ingang van 1 september jl. doorgevoerde reorganisatie ondersteunende diensten en (een deel van) de niet programmatische functies bij de KRO, is met recht ´sociaal´ en past binnen het concept van ‘Goed Leven’. Tot die conclusie komen de directie van de KRO en de vakorganisaties FNV KIEM en CNV Media.

** Het Financieele Dagblad (FD) heeft de FSC-award 2009 gewonnen, omdat de krant wordt gedrukt op verantwoord papier. Deze prijs wordt jaarlijks toegekend aan bedrijven of organisaties die zich op een bijzondere manier inzetten voor verantwoord bosbeheer. FSC, de Forest Stewardship Council (Raad voor Goed Bosbeheer), is een internationale organisatie, die is opgericht in 1993 en die verantwoord bosbeheer stimuleert. Het FD is de eerste krant ter wereld die wordt gedrukt op FSC-gecertificeerd papier. (ANP via BNR)

** De kwestie rond het taalgebruik op Omrop Fryslân bij de gifwolk in Dronrijp wordt te veel opgeblazen. Dit vindt de Ried fan de Fryske Beweging in een reactie op de soms felle discussie. De Omrop fungeerde op 6 november als rampenzender toen bij de Dronrijpster zuivelfabriek salpeterzuur ontsnapte. De uitzending werd deels in het Fries, deels in het Nederlands verzorgd. Volgens de Ried is de omroep op deze wijze soepel met de kwestie omgegaan. (LC)

** Voor de derde keer heeft Uitzending Gemist een award van de Website van het Jaar-verkiezing gewonnen, ditmaal als populairste website in de categorie TV & Radio. De on demand-dienst van de publieke omroep won zowel in 2008 als in 2007 de award in de categorie Entertainment en Lifestyle. In de categorie TV & Radio werd Nederland.FM verkozen tot beste website wat betreft inhoud, navigatie en ontwerp. Daarnaast hebben de omroepsites van TROS Radar en BNN veel stemmen gekregen van het publiek.

** De gemeente Slochteren maakt, indien de gemeenteraad akkoord is, binnenkort 9.000 euro over op de bankrekening van de lokale omroep Midden-Groningen. Gemiddeld komt dit neer op een bedrag van € 1,30 per huisaansluiting. Gemeenten in ons land zijn met ingang van volgend jaar wettelijk verantwoordelijk voor de bekostiging van de lokale omroepen. Dat staat in de nieuwe Mediawet die inmiddels is goedgekeurd door de Eerste en Tweede Kamer. De gemeenteraad van Slochteren laat er volgende maand (17 december) haar licht over schijnen. (via Dagblad van het Noorden)

** De zendmast in IJsselstein wordt ook dit jaar toch weer omgetoverd tot de ‘grootste kerstboom ter wereld’. Eerder haakten nog een aantal sponsoren af, volgens de organisatie als gevolg van de recessie. Enkele particulieren stapten in dat gat en Radio 538 doneerde vrijdag de laatste 538 euro om het benodigde bedrag van circa 50.000 euro bij elkaar te krijgen, zo liet Ton Westland van de Stichting Kerstboom weten. Vorig jaar doneerde zanger Gordon 5000 euro om de 120 lampjes in de mast te laten branden.

** RTL5 komt met de eenmalige show Rijk Met Je Rekening. Een dag na de sinterklaasviering deelt de commerciële zender nog wat cadeautjes uit, meldde een woordvoerster donderdag. Presentatoren Dennis Weening en Klaas van der Eerden nodigen op zondag 6 december (20.30 uur) mensen uit in de studio. Ze mogen rekeningen meenemen. Door het spelen van een aantal spellen maken zij kans op het verscheuren van die facturen. ,,Wat begon als een vervelende envelop op de deurmat, vormt in deze show de sleutel tot geluk”, schetst de zegsvrouw. (ANP via BNR)

** De VRT zou radiozender MNM, de opvolger van Radio Donna, willen verkopen of afstoten. Dat meldt de website Clint.be althans. De omroep ontkent dat MNM in de etalage wordt gezet. “Wat op Clint.be staat klopt niet, het is uit de lucht gegrepen.” De VRT boekte vorig jaar echter een verlies van 6 miljoen euro. Dat is een peulschil tegenover de bedragen die de komende jaren bespaard zullen moeten worden. Intussen dalen de inkomsten uit radioreclame. Het marketingconcept van MNM werkt niet en de luistercijfers dalen. Een koper vinden zou niet moeilijk moeten zijn. MNM zelf is al bij al het goedkoopste radionet van de VRT en is op zichzelf zeker niet verlieslatend. (GvA)

Luistercijfers: 3FM in de top 3

De luistercijfers van het Continu LuisterOnderzoek over de periode september-oktober 2009 zijn bekendgemaakt. De rapportage is gebaseerd op een landelijk representatieve steekproef van 9.468 respondenten van 10 jaar en ouder. De gemiddelde luistertijd bedraagt in deze periode 3 uur en 14 minuten per dag. Het Continu LuisterOnderzoek wordt uitgevoerd in opdracht van RAB. De marktaandelen voor de periode september-oktober 2009 vind je hieronder:

aug/sep(in%)	sep/okt(in%)
01	Radio 538	10.4	10.7
02	Radio 2	10.0	10.1
03	Radio 3FM	8.6	9.2
04	Sky Radio	8.8	8.6
05	Radio 1	7.4	7.4
06	Q-Music	6.6	6.6
07	Radio Veronica	6.0	6.1
08	100 % NL	4.7	4.4
09	Radio5	2.7	2.6
10	Radio 10 Gold	2.3	2.5
11	ClassicFM	2.1	1.9
12	SlamFM	2.0	1.8
--	Radio 4	1.8	1.8
14	Arrow Classic Rock	1.3	1.3
15	BNR Nieuwsradio	0.9	0.9
16	HitRadio	0.5	0.4
17	Arrow Jazz	0.4	0.3
--	KinkFM	0.2	0.3
19	Radio 6	0.2	0.2
==	Regio Radio	12.6	12.2
==	Regionale Commercieel Radio	5.1	5.2
==	Overige	5.7	5.5

UIT DE MEDIA:

** Ad van Liempt is de winnaar van de Beeld en Geluid Oeuvre Award 2009, voor zijn bijzondere bijdrage aan de ontwikkeling van de Nederlandse televisie. “De vakjury van de Beeld en Geluid Awards weet zich dit jaar gelukkig met een winnaar die zijn oeuvre heeft opgebouwd achter de schermen, maar optreden in het openbaar niet schuwt en, wellicht het mooiste wat een programmamaker kan overkomen, zijn sporen heeft nagelaten in onze maatschappij”, aldus Peter Römer, algemeen juryvoorzitter. Het portret van Ad van Liempt zal in de glazen Wall of Fame in het gebouw van Beeld en Geluid worden opgenomen..

** Twee freelancejournalisten die vorig jaar in Somalië waren ontvoerd, zijn woensdag vrijgelaten. Bemiddelaars hebben de Canadese verslaggeefster Amanda Lindhout en de Australische fotograaf Nigel Brennan naar een hotel in de hoofdstad Mogadishu gebracht. 

** Als het aan RegioTV Rotterdam ligt, is deze televisiezender binnenkort ook in de Regio Zuid-Holland Zuid te ontvangen, waaronder in Dordrecht. Dit heeft RegioTV in elk geval gevraagd aan de Programmaraad van deze regio. RegioTV Rotterdam is de ándere televisiezender in de regio Rotterdam en Rijnmond en zendt niet alleen uit in Rotterdam maar ook van Voorne Putten tot Spijkenisse en van Vlaardingen tot Lansingerland. 

** Programmaraad KARPER (Alkemade, Alphen aan den Rijn, Bodegraven, Boskoop, Jacobswoude, Liemeer, Nieuwkoop, Rijnwoude, Ter Aar, Waddinxveen) heeft met ingang van 1 januari 2010 een definitief advies vastgesteld voor de TV- en radiozenders die Ziggo in ieder geval moet doorgeven. Nieuw in het tv-advies zijn France 2, Brava NL en Het Gesprek/Euronews. De programmaraad adviseert nieuw in het radiopakket Efteling Radio, die zich richt op jonge kinderen. Er zijn geen andere zenders in het radiopakket voor deze doelgroep. De programmaraad is dan ook van mening dat deze wat toevoegt aan de pluriformiteit van het pakket. (Kabelraden.nl)

** Zo’n 800 huishoudens in Roden zitten momenteel zonder tv en internet door een storing van kabelbedrijf Ziggo. De storing ontstond rond 23.00 uur door een beschadigde glasvezelkabel. Over de oorzaak is nog niets bekend. Ziggo hoopt de storing zo snel mogelijk verholpen te hebben. (RTV Drenthe)

** Bij Sanoma Magazines in België zitten de gesprekken tussen de directie en de personeelsvertegenwoordigers muurvast. Mogelijk staken de werknemers volgende week een week lang. Het personeel van Sanoma, uitgever van o.a. Story, Humo en Flair, staakt tegen het geplande ontslag van 76 werknemers. Vorige week legden de personeelsleden 1 dag het werk neer, deze week 2 dagen en volgende week dreigen ze ermee een week lang te staken, waardoor de magazines van Sanoma niet zouden verschijnen. Woensdag- of donderdagavond weten de vakbonden of de gesprekken voortgezet worden. De directie heeft daarvoor het mandaat nodig van de Finse moedermaatschappij Sanoma en Sanoma Magazines Nederland. Als de directie de gesprekken afbreekt, dan gaat het personeel door met de protestacties. (VRT)

“Persgroep schrapt tientallen banen op redactie”

Uitgever Christian van Thillo schrapt tientallen banen op de redacties van de Volkskrant en Trouw, blijkt uit vertrouwelijke bronnen bij De Persgroep. Eerder sneed hij al 185 banen weg bij AD Nieuwsmedia. De Belg nam dit jaar voor €130 miljoen de kranten AD, de Volkskrant, Trouw en NRC Handelsblad over. Laatstgenoemde krant wil hij voor het einde van dit jaar verkopen. Het hoogste huidige bod ligt rond de €65 miljoen. De Volkskrant-redactie zou ongeveer 170 fte’s overhouden (nu is dat rond de 215. Vorig jaar was dat nog 235). Dagblad Trouw moet naar ongeveer 90 voltijdbanen (nu rond de 115). Met sommige redacteuren worden al zogenoemde ‘boerderijgesprekken’ gehouden. „Wil jij niet een boerderijtje in Frankrijk kopen, en vertrekken met een zak geld volgens ongeveer de kantonrechtersformule?” is de vraag die zij krijgen voorgelegd. Morgen en overmorgen komen in het Amsterdamse hotel Okura de hoofdredacteuren en de uitgevers van Trouw en de Volkskrant bijeen met Van Thillo. Dan bespreken ze de resultaten van werkgroepen die de afgelopen tijd, onder voorzitterschap van de Belgen, de kranten hebben doorgelicht op inefficiëntie. Aan het banenverlies lijkt niet te ontkomen. Evenals aan het schrappen van de papieren krant VK Banen en het loskoppelen van internet van de krantenredactie. Trouw en de Volkskrant worden in één bedrijfsonderdeel gestopt en komen onder één directeur. VK Banen heeft nooit winst gemaakt, zeggen bronnen. Deze krant gaat waarschijnlijk online verder. Van Thillo ziet weinig in de huidige peperdure internetsites, waar de laatste jaren enorm veel in is geïnvesteerd. De Belg wil geen specifieke krantensites. Hij wil geld verdienen met soberdere sites, die met veel minder mensen worden gemaakt en waarin wordt samengewerkt door verschillende kranten, zodat berichten kunnen worden doorgesluisd. De krantenredactie moet zich concentreren op de papieren krant. (De Financiële Telegraaf)

UIT DE MEDIA:

** Ook in mediastad Hilversum is men van mening dat de nieuwe klassieke muziekzender BravaNL een vaste plek moet krijgen in het basispakket. Gisteren werd bekend dat de Programmaraad Hilversum kabelexploitant UPC adviseert om Arte te vervangen door BravaNL. Tevens werd gisteren bekend dat de Programmaraad Brabant Oost heeft besloten om BravaNL te adviseren in het basispakket van Ziggo. Deze programmaraad heeft vergevorderde plannen om te fuseren met de regio’s Brabant Midden Noord en Brabant Midden Zuid. Samen hebben zij een verzorgingsgebied met meer dan een miljoen inwoners. (Persbericht)

** Het Glazen Huis, een actie van Radio 3 FM waarmee geld wordt ingezameld voor het Rode Kruis, krijgt dit jaar Zwolse ondersteuning. In de Broerenkerk wordt op 23 december een benefietactie gehouden, met als doel om zoveel mogelijk ‘Zwols geld’ in het glazen huis aan te kunnen bieden. Overdag is er een muzikaal programma dat op het hele gezin mikt, gevolgd door een stamppottenbuffet, dat is bereid door Zwolse topkoks. ’s Avonds is er een benefietconcert, waaraan een groot aantal lokale artiesten, bands en dj’s deelnemen. www.zwolle3fm.hyves.nl (via Stentor)

** Voormalig VVD-Kamerlid Arend Jan Boekestijn wordt columnist voor weekblad Elsevier. Hij gaat schrijven over buitenlands beleid, defensie en ontwikkelingssamenwerking. Begin volgend jaar verschijnt zijn eerste bijdrage. Dat heeft Elsevier woensdag laten weten. Boekestijn wordt bij het weekblad de opvolger van Derk Jan Eppink, die is gekozen in het Europees Parlement. Vorige week stapte Boekestijn op als Kamerlid, nadat hij zijn mond voorbij had gepraat over een onderhoud dat Kamerleden hadden met koningin Beatrix. (ANP)

** Paul de Leeuw presenteert vanaf december weer het BNN-programma Ranking The Stars. Dat maakte de jongerenomroep woensdag bekend. De Leeuw presenteerde ook de eerste vier edities, maar gaf het stokje daarna over aan Sander Lantinga en Sophie Hilbrand, die dit jaar twee edities presenteerden.

** Een Nederlandse versie van Disney XD zal per 1 januari 2010 de kindertelevisie-zender Jetix Nederland vervangen. Dit blijkt uit een persuitnodiging die Disney Channels Benelux heeft verstuurd. Het merk Disney XD startte in de Verenigde Staten op 13 februari jl. en richt zich vooral op jongens van 6 tot 14 jaar. Nederland is – behoudens Rusland – het laatste land van Europa waar Walt Disney Company nog actief is met Jetix. Indien Disney XD de plek van Jetix inneemt, betekent dat deze zender net als Jetix alleen van 06 tot 18 uur zal uitzenden op analoge en digitale kabel, satelliet, DVB-T (Digitenne van KPN) en IPTV op het kanaal waar ’s avonds Veronica te zien is. (via Dutchmedia.)

** De suggestie van het Commissariaat voor de Media om de themakanalen van de publieke omroep (NPO) te ontmantelen en onder te brengen bij ‘Uitzending Gemist’ is met instemming ontvangen in de directiekamers van TV Oranje, BravaNL en SchlagerTV. De eigenaren van deze televisiezenders, de oostelijke mediaondernemers Jur Bron en Gerard Ardesch, strijden al jaren tegen wat zij zien als de ’tsunami van publieke themakanalen’. Volgens de twee mediaondernemers is het grote aantal themakanalen van de publieke omroep pure wildgroei die niet alleen veel belastinggeld kost maar ook onnodig veel capaciteit op de kabelnetten opslorpt. Daardoor krijgen nieuwe private tv-initiatieven in Nederland geen kans. ‘En dat betekent in de praktijk alleen maar marktverstoring en oneerlijke concurrentie’, menen Bron en Ardesch. Het duo heeft nu blijkbaar gehoor gevonden bij het Commissariaat voor de Media en de NPO zelf. In het recentelijk gepubliceerde Advies Meerjarenbegroting NPO 2010-2014 (pagina 10) zegt het CvdM ervan uit te gaan dat er slechts beperkt wordt gekeken naar de twaalf themakanalen van de publieke omroep. Het Commissariaat schrijft aan Minister Plasterk dat de themakanalen van de publieke omroep ontmanteld zouden moeten worden en ondergebracht bij ‘Uitzending Gemist’. Verder wil het CvdM nog dit jaar inzage in de kijkcijfers van de themakanalen en de criteria die de NPO hanteert om een themakanaal op te starten of in de lucht te houden. (Persbericht)

** De lokale omroep Streekradio De Wolden is maandagavond getroffen door blikseminslag. Door de bliksem is de technische installatie van de zender vernield. Ook zijn computers beschadigd en is de telefooncentrale kapot. De uitzendingen van Streekradio de Wolden kunnen wel doorgaan. Volgens een woordvoerder van de lokale omroep in Zuidwolde ligt de schade ruim boven de 20.000 euro. ** UPC vermindert per 1 januari zijn bijdrage aan de lokale omroep RTV Dordrecht. De kabelaar en de gemeente zijn overeengekomen de subsidie in drie jaar af te bouwen, van de huidige 180.000 euro naar treden 110.000, 95.000 en 80.000 euro. Met ingang van 2013 stopt de ondersteuning, die werd betaald uit de abonnementsgelden van het analoge pakket van UPC. Het aantal analoge kijkers daalt en daalt mogelijk nog sterker door de concurrentie op de kabel. De afspraken zijn gemaakt toen Dordrecht het lokale kabelnet aan UPC verkocht. De gemeentelijke bijdrage aan RTV Dordrecht is 333.000 euro per jaar, gedeeltelijk betaald door UPC. Voor het gat in de begroting is nog geen oplossing gevonden. (Telecompaper)

The Phone wint Emmy Award

Het productiebedrijf van Beau van Erven Dorens heeft een internationale Emmy Award gewonnen voor het programma The Phone. Deze televisieprijzen werden maandagavond (plaatselijke tijd) uitgereikt in het Hilton hotel in New York. “Dit is de Oscar voor de televisie. We zijn echt bijna hysterisch blij met zijn allen”, aldus Beau tegen Radio 1. In het programma The Phone volgen deelnemers aanwijzingen die zij via een mobiele telefoon krijgen. Door uitdagingen uit te voeren kunnen zij geldprijzen winnen. Het programma werd in Nederland uitgezonden door de Avro en het idee werd al tientallen keren verkocht. The Phone is ontwikkeld door het productiehuis Park Lane van onder anderen Beau van Erven Dorens. The Phone won de Emmy in de categorie ‘non-scripted entertainment’. In dezelfde categorie won vorig jaar De Grote Donorshow van BNN. Behalve The Phone was ook acteur Robert de Hoog (20) genomineerd voor zijn rol van Frankie in de Telefilm Skin. Hij won echter geen Emmy Award. De Britse interviewer David Frost ontving de Founders Award. Collega Barbara Walters prees hem: „Hij is de beste interviewer die er is. En hij laat het zo makkelijk lijken.” Ook producties uit Denemarken, Japan, Duitsland en Brazilië vielen in de prijzen. Het Japanse Hoshi Shinichi’s Short Shorts kreeg de Emmy voor de beste komedie en het Deense programma The Protectors, over de Deense veiligheidsdienst, won in de categorie beste dramaserie. De beste film of miniserie kwam uit Duitsland, voor The Wolves of Berlin. In Brazilië zijn ze goed in het produceren van soaps, het Zuid-Amerikaanse land won voor het eerst een Emmy voor de serie India – A Love Story. (Telegraaf)

** RTL5 gaat vrijwel zeker het programma The Phone, dat maandagnacht in New York een Emmy won, uitzenden. Tot dusver werd het spelprogramma in Nederland uitgezonden door de AVRO (Ned. 3), maar het gooide daar geen hoge ogen. RTL5 wil de show van onder anderen Beau van Erven Dorens een plaatsje geven op de zender. Enig struikelblok kunnen de hoge productiekosten nog zijn. Het commerciële tv-station puzzelt nog op de financiering, bevestigde een RTL-woordvoerster dinsdag. Als de partijen eruit komen is het de bedoeling om The Phone komend voorjaar bij RTL5 op de buis te krijgen. (ANP/AD)

UIT DE MEDIA:

** De discussie tussen Minister Plasterk en provincies over de precieze verantwoordelijkheid voor de regionale omroep staat al jaar en dag de ontwikkeling van de regionale omroep in Nederland in de weg, en daardoor zijn bijdrage aan het omroepbestel en de regionale journalistiek. Het Rijk en de twaalf provincies geven ieder hun eigen uitleg aan de verantwoordelijkheid die in de Mediawet is vastgelegd. De praktijk is daardoor dat de regionale omroep zich tussen ’s Rijks kastje en het provinciale muurtje bevinden. 

** UPC verhoogt per 1 januari een aantal consumententarieven. Abonnees van alle dual play en triple play pakketten gaan één euro per maand meer betalen. Ook wijzigen enkele gesprekstarieven voor bellen. Bellen naar vaste nummers kost 0,04 euro per minuut in plaats van 0,036 euro. Mobiel bellen gaat van 0,17 euro per minuut naar 0,175 euro. Voor alle gesprekken geldt een starttarief van 10 cent, ook in de gratis periodes. Het tarief van het UPC Standaardpakket Radio/TV is voor 2010 vastgesteld op 16,80 euro per maand. (was 16,70 euro). In de gemeenten Bernisse, Brielle, Hellevoetsluis, Ridderkerk, Rozenburg, Spijkenisse en Westvoorne gaat het tarief naar het standaardtarief doordat afspraken met de gemeente eindigen. In zeven gemeenten is nu nog een speciaal tarief. (Telecompaper)

** De programmaraad Limburg wil dat cultuurzender Brava NL en RTBF1 worden toegevoegd aan het analoge zenderpakket van Ziggo. Dat blijkt uit het conceptadvies van de programmaraad, dat voor inspraak ter inzage ligt en in januari definitief wordt vastgesteld. De programmering van Brava NL bestaat vooral uit klassieke muziek, met speciale aandacht voor Nederlandse musici. Dat betekent registraties van opera’s, concerten, solorecitals en documentaires van vaderlandse bodem. Richter: “Een mooie aanvulling op het aanbod.” RTBF1 werd twee jaar geleden geschrapt ondanks protesten van Maastricht en Luik en Camille Oostwegel in zijn hoedanigheid van honorair consul van Frankrijk. Ziggo moet het advies in beginsel opvolgen. (Limburger)

** Kabel- en mediabedrijf UPC Nederland geeft de lokale omroepen Salto 1 & 2 uit Amsterdam, Haarlem 105, Lokale Omroep Landsmeer, Rotterdam TV en ETV vanaf vandaag digitaal door. In potentie kunnen hierdoor meer dan 600 duizend klanten hun lokale omroep nu ook digitaal ontvangen. Begin volgend jaar heeft UPC haar netwerk gereed om meer lokale omroepen uit haar verzorgingsgebied toe te kunnen voegen aan het digitale zenderaanbod. (UPC)

** De gemiddelde snelheid waarmee kabelabonnees internetten is de afgelopen 12 maanden sterk gestegen. Dit blijkt uit onderzoek van iPingTest in opdracht van NLkabel, de vereniging van kabelbedrijven. De gemiddelde snelheid van ADSL-abonnees is niet noemenswaardig veranderd. Downloaden via de kabel doen kabelinternetters inmiddels ruim 3 keer sneller dan via ADSL. Uploaden gaat via de kabel zelfs bijna 4 keer sneller dan via ADSL. (NL Kabel)

** Kabelaar Ziggo is gestart met de actie 24 maanden geen abonnementskosten voor telefonie in Brunssum. De actie vloeit voort uit afspraken die de gemeente Brunssum heeft gemaakt bij de verkoop van het gemeentelijk CAI-netwerk aan Ziggo in 2008. De actie geldt voor nieuwe en bestaande klanten voor telefonie van Ziggo. (LOO tv)

** Via moties, waarvoor maandagavond laat bij de stemming in de gemeenteraad van Zwolle een meerderheid bleek, heeft het college van B en W nog wat ‘huiswerk’ gekregen. Zo vindt de raad dat het college de ‘rol van regievoerder’ op zich moet nemen om te bewerkstelligen dat er in Zwolle op korte termijn weer een goed functionerende lokale omroep in de lucht komt. 

** Radio 6FM is maandagavond kort voor half 7 getroffen door een blikseminslag in de buurt van de studio’s in Huizen. Korte tijd was geen non-stop uitzending te horen op de zenders 105.1, 92.0 FM en 92.3 op de kabel. De technici waren snel ter plaatse, waardoor er al binnen 20 minuten weer wat te horen was. Ook de internetstream werd getroffen. Inmiddels werkt de internet stream weer naar behoren

** Door een blikseminslag in een station van kabelmaatschappij Ziggo, waar ook het aggregaat staat, hebben bijna 10.000 klanten in Hoorn en Zwaag maandagavond enkele uren zonder kabel gezeten. Hierdoor hadden de mensen geen tv-signaal meer en kon een deel van de klanten ook niet bellen of internetten. Ziggo heeft rond 22.30 uur een vervangend noodaggregaat geregeld en verwacht dat de storing nog deze avond bij alle getroffen huishoudens verholpen is. (RTV NH)

** De gratis krant de Oud-Hagenaar zit in de problemen. De krant begint binnenkort met de actie ‘Help de Oud-Hagenaar de winter door’. Door de economische crisis vallen de advertentie-inkomsten tegen en moet er gesneden worden in het aantal distributiepunten. De Oud-Hagenaar is tot nu toe twintig keer verschenen en bereikte onlangs de mijlpaal van een miljoen exemplaren. De krant is heel geliefd onder vijftig-plussers die massaal regeageren op verhalen over de stad Den Haag van hun jeugd. Ook emigranten uit Canada en Australië sturen oplossingen in voor puzzels. (RTV West)

** In Libanon is het stoffelijk overschot van de Britse journalist Alec Collett gevonden. Dat heeft een woordvoerder van VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon maandag (lokale tijd) bekendgemaakt. Collett werd op 25 maart 1985 ontvoerd, toen hij voor de VN-hulporganisatie Unrwa een reportage maakte over het lot van Palestijnse vluchtelingen. Een jaar later gaf een radicaalislamitische beweging een video vrij, waarop te zien zou zijn dat Collett was opgehangen. De identiteit van de persoon op de video kon echter nooit officieel worden vastgesteld, waardoor het lot van de journalist onduidelijk bleef. Van 1975 tot 1990 woedde een burgeroorlog in Libanon. Honderdduizenden mensen kwamen om en tientallen buitenlanders werden ontvoerd. (ANP/Parool)

Radio Decibel verlaat E-power

De regionale commerciële radiozender Radio Decibel verlaat de verkooporganisatie E-power, dat de belangen van veel regionale commerciële radiozenders bij landelijke of bovenregionale adverteerders behartigt. Dit bericht de website Zigt.nl. Per 1 januari gaat Radio Decibel zelf deze adverteerdersgroep bewerken. De zender blijft aangesloten bij het Continue Luisteronderzoek. Pierre Karsten, de ondernemer achter onder meer Boomerang Unlimited (waar Radio Decibel onder valt), maakt de commerciële exploitatie van de zender tot persoonlijk doel voor 2010 en neemt dan ook zelf het voortouw als verkoper van Decibel komend jaar. Non-spot samenwerkingen en mogelijke integratie voor adverteerders met ‘zijn’ andere media (Boomerang, de NL- titels, Bizon, Centercom) zullen hierbij ook nog nadrukkelijker worden gezocht, waar wenselijk. Regionale sturing blijft mogelijk, ook voor landelijke adverteerders die een spotwissel zouden willen voor de diverse regio’s. Hiermee kunnen Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag en Eindhoven afzonderlijk bediend worden. De Utrechtste adverteerders hebben als bijkomend voordeel dat de landelijke distributiekanalen (kabel/internet/mobiel/satelliet) deze editie uitzenden.

UIT DE MEDIA:

** De drie publieke zenders hadden in week 47 samen een marktaandeel van 38,0 pct (tijdvak 18.00-24.00 uur, 6+). De vier zenders van RTL Nederland hadden 27,3 pct en de drie zenders van SBS Broadcasting behaalden een aandeel van 21,0 pct. Marktleider Nederland 1 had een aandeel van 23,3 pct. RTL 4 was tweede zender met een aandeel van 15,7, terwijl SBS 6 op 12,6 uitkwam. Het al weken achter elkaar best bekeken programma, Boer zoekt vrouw, had dit keer 4.005.000 kijkers. De twee andere Nederland 1-programma’s op zondag, NOS Journaal (ruim 3 miljoen kijkers) en Studio Sport Eredivisie (bijna 3 miljoen kijkers) waren tweede en derde.

** De website van Radio 2 is compleet vernieuwd. Bezoekers van Radio2.nl treffen hier, naast een nieuwe frisse vormgeving, een overzichtelijke indeling en veel extra’s aan. Op de site volg je twitterende presentatoren, lees je de actuele programma-informatie en luister je audiofragmenten terug. Het actuele nieuws heeft een prominente plek op de homepage. Naast actualiteiten informeert Radio 2 haar luisteraars nu online ook met muzieknieuws en concertinformatie. (Persbericht)

** Eerste Kerstdag, vrijdag 25 december, om 12 uur ’s middags start de elfde editie van de Radio 2 Top 2000. Rond de 156 uur durende marathon van 2000 muzikale favorieten van de luisteraar presenteren Radio 2 en diverse partners tal van vertrouwde en nieuwe ingrediënten. Nieuw zijn de Nacht van de Zwevende Kiezer, Top 2000 in beeld met Visual Radio, meezingconcerten in Arnhem, Rotterdam en Middelburg en het televisieprogramma We Love Top 2000. Guus Meeuwis presenteert Top 2000 In Concert, zijn debuut als presentator van zo’n groot evenement. De volledige lijst van de Top 2000 wordt in de week voor Kerst bekendgemaakt onder meer op de Radio 2 website. Het presentatieteam van de Radio 2 Top 2000 bestaat uit Bert Haandrikman, Hans Schiffers, Jan-Willem Roodbeen, Sander de Heer, Stefan Stasse en dit jaar voor het eerst: Cobus Bosscha, Marc Adriani en Rob Stenders. De Radio 2 Top 2000 is dit jaar nog meer dan anders ook te zien. De hele marathonuitzending lang kan het publiek meekijken in de studio en tegelijk filmpjes, foto’s en biografieën van de gedraaide artiesten zien, smsjes sturen en lezen en ondertussen het belangrijkste nieuws volgen. Deze Visual Radio-beelden worden uitgezonden via de Top 2000-site op www.radio2.nl, Cultura en op Nederland 3 in de uren zonder programmering. (Persbericht)

** De proefuitzendinen van Radio Monique 963 zullen beginnen op 1 december aanstaande. Voor een groot gedeelte van Nederland zal dat mogelijk zijn via het kabelnet van UPC. Radio Monique 963 is nog in onderhandeling met kabelaar Ziggo. Radio Monique 963 heeft donderdag toestemming gehad van het Commisaariaat voor de Media om de uitzendingen per 1 december te starten

** De Schijndelse journalist Nick Kivits is vrijgesproken van (uitlokking van) computervredebreuk. Voor het tijdschrift Revu bekeek interviewde hij vorig jaar een hacker die op verzoek van Revu de mailbox van staatssecreatris Jack de Vries van Defensie, van Defensie gekraakt had. Tegen Kivits, die ook voor het Brabants Dagblad werkt, was een boete van 500 euro geëist. Hoofdredacteur Altan Erdogan werd als leidinggevende vrijgesproken voor de hack-actie zelf – het journalistiek belang weegt volgens de rechtbank zwaarder. Wel moet hij 450 euro betalen omdat in de mailbox van De Vries een programma geïnstalleerd werd dat mailtjes doorstuurde naar zijn eigen mailbox. Dat vond de rechtbank te ver gaan. (Brabants Dagblad)

** Sjuul Paradijs, hoofdredacteur van De Telegraaf, wil dat de overheid bij de komende grote bezuinigingsoperatie de voorlichtingsbudgetten halveert. Dat zei hij zaterdag in Maastricht op een congres van de Vereniging van Europese Journalisten. Hij stelde daar een aantal zaken aan de orde die volgens hem het recht op vrij nieuwsgaring bedreigen. Paradijs vindt dat de Nederlandse overheid kritische journalisten het werken belet met een ”cordon van voorlichters, woordvoerder en spindoctors”. Aan de andere kant worden door diezelfde overheid al jaren goede journalisten weggekocht met hogere salarissen en betere abeidsvoorwaarden, zo zei hij.

** Dat Radio 538 stopte met de HipHop- en R&B-zender Juize.FM was niet de schuld van de publieke evenknie FunX. Dat zegt algemeen directeur Jan-Willem Brüggenwirth van Radio 538 in Broadcast Magazine. “Ik wil dat niet in de schoenen van FunX schuiven, het komt door de niche die je vertegenwoordigt die niet zo groot is als wij dachten.” 

** Digitenne-kijkers in Haarlem moeten het weer stellen zonder de programma’s van stadsomroep Haarlem 105. De weersomstandigheden hebben ook nu de uitzendingen stilgelegd. Nadat eerder de bliksem de zendinstallatie trof, nu is het de storm die de apparatuur heeft beschadigd. Het is onduidelijk hoe lang het herstel gaat duren. Haarlem 105 experimenteert tot begin maart met uitzendingen via Digitenne.

** Het kabelnet van UPC geeft vanaf komende dinsdagmiddag de programma’s van Haarlem 105 TV ook digitaal door. De digitale doorgifte van lokale zenders was om technische redenen lastig bij het netwerk van UPC. Dit systeem is namelijk volledig gericht op landelijke verspreiding van zenders. Haarlem 105 zit bij de eerste vier lokale zenders die UPC digitaliseert. Haarlem 105 TV komt op kanaal nummer 715.

** Televisiereclames zijn steeds minder effectief door de grote hoeveelheid. Volgens brancheorganisatie VEA (vereniging van communicatie-adviesbureaus) komt de boodschap amper nog over. Televisiekijkers zappen volgens het Nederlands Dagblad steeds vaker weg tijdens de commercialbreaks. Daarom worden de spotjes vaker uitgezonden, wat weer leidt tot irritatie bij de kijker (Spits)

** Nederland is kennelijk nog niet klaar met talentenjachten op televisie. De eerste liveshow van Popstars trok vrijdagavond meer dan 1,5 miljoen kijkers. De show ging van start met een Michael Jackson-medley. Daarna lieten de finalisten Wesley, Kristel, Davy, Kim, Xander en ook Dewi hun zangkwaliteiten zien. Na wekenlange speculaties bleek Dewi Pechler, bekend van Idols 1, inderdaad achter het rode masker van de zogenoemde Mystery Popstar schuil te gaan. (Novum/Nieuws.nl)

** De nieuwe klassieke muziekzender BravaNL moet een plek krijgen in het basispakket van kabelmaatschappij Ziggo in de regio Gooi. Dat staat in het pré-TV advies 2010 van de Regionale Programmaraad Gooi & Omstreken (www.rpgo.nl). Het vooradvies is de afgelopen week vastgesteld en heeft betrekking op de gemeenten Baarn, Blaricum, Breukelen, Bussum, Eemnes, Huizen, Laren, Naarden en Wijdemeren. Hierdoor groeit het aantal potentiële kijkers van BravaNL naar 3.150.000.

** Gisteren zijn de live uitzendingen van het originele Radio Decibel van start gegaan. Het programma wordt verzorgd door dB962, de productiemaatschappij van de oprichters en voormalige medewerkers van de oorspronkelijke zender Radio Decibel uit Amsterdam. De belangstelling was zo enorm groot, dat even voor het openingsmoment om 16:00 uur, maarliefst 1930 bezoekers tegelijkertijd de homepage Decibel.nl bezochten en de site finaal platlegde. “De komende weken wordt het team verder uitgebreid en zullen er meer DJ’s te horen zijn. Nu al kunnen programma’s worden verwacht van o.a. René de Leeuw, Ruud Huisman, Theo Visser, Jeroen Westermaat, Rob Roest en Dennis Paap. Nieuwkomer Edwin Kemink zal vanaf maandag t/m vrijdag een ochtendshow presenteren. In de vormgeving is de stem van Adam Curry te horen. Ook de Decibel Dance Report zal binnenkort weer op zondagmiddag te beluisteren zijn.”, aldus Bas Emons van Radio Decibel. (Persbericht)

** Autoriteiten in de westelijke Mexicaanse staat Michoacan onderzoeken de verdwijning van een journaliste die schreef over de georganiseerde misdaad. Dat heeft de hoofdaanklager van de staat vrijdag gezegd. De politie zoekt mensen die de Mexicaanse verslaggeefster Maria Esther Aguilar voor het laatst zagen voor zij op 11 november verdween. Aguilar schreef recentelijk een aantal artikelen over plaatselijke corruptie en de georganiseerde misdaad voor de krant El Cambio de Michoacan. Sinds 1991 zijn in Michoacan negen journalisten vermoord of vermist. (RD)

“Samenwerking Emons en dB962 brengt het originele Radio Decibel weer terug”

De strijd om Radio Decibel gaat vandaag vrijdag 20 november een nieuwe fase in als het nieuwe internetstation van Bas Emons officieel van start gaat met programma’s gemaakt door een groot deel van het oorspronkelijke Decibel team en veel nieuw talent. Dit bericht Emons in een persbericht. Zoals bekend claimt Bas Emons onverminderd het eigendom en gebruiksrecht van de merknaam Radio Decibel en is hij tevens eigenaar van de domeinnaam decibel.nl. Emons is hierover in een bodemprocedure verwikkeld met zijn voormalige partner Pierre Karsten (van Boomerang) die hij ervan beschuldigd ten onrechte de huidige etherzenders van Radio Decibel te exploiteren. Een nieuwe fase gaat in nu Bas Emons -opnieuw- een samenwerking aangaat met vroegere medewerkers van het oorspronkelijke Decibel die sinds enige tijd een internetzender exploiteren onder de naam dB962.nl. De mensen achter dB962 werkten al eerder samen met Emons toen deze in december 2007 de voormalige Amsterdamse piraat terugbracht in de ether. Enige tijd na de omstreden overname verlieten zij Decibel uit onvrede over de manier waarop de etherzender Radio Decibel door Karsten werd voortgezet. Het radiostation dB962.nl werd vervolgens door hen opgezet om een alternatief geluid te laten horen in de geest van het originele Decibel. Dit kenmerkte zich vooral door een oorspronkelijk en progressief muziekbeleid waarmee eerder groot succes werd behaald én een legendarische status werd bereikt. Door samenwerking met Emons ziet dB962 de mogelijkheid dit geluid weer onder de oorspronkelijke naam Radio Decibel uit te dragen. Zowel Emons als dB962 zien het als een logische stap om dit format voor Radio Decibel in ere te herstellen. Besloten is een samenwerking aan te gaan, waarbij dB962 exclusief de programma’s zal gaan verzorgen voor het Radio Decibel van Emons. Vooralsnog alleen via het internet, DAB en andere digitale distributiekanalen als iPhone en Settopboxen, maar gestreefd wordt naar een spoedige terugkeer in de ether, hetzij doordat Emons via de rechter zijn frequenties terugkrijgt, hetzij middels eventuele andere samenwerking of een overname. 

Radio 538 start televisiezender

Radio 538 start binnenkort met een eigen tv-kanaal. Dat zegt algemeen directeur Jan-Willem Brüggenwirth van de radiozender in Broadcast Magazine. “Ik ben nu aan het praten met UPC, Ziggo, de grote jongens. TV 538 gaat komend voorjaar draaien via digitale televisie. Dit is een heel spannend project, het wordt heel leuk. Vergis je niet, we hebben heel veel beeldmateriaal van Koninginnedag tot ons nieuwe feest Evolution in Assen. En optredens, shows op locatie, er is zoveel vastgelegd. Daar kan veel meer mee dan alleen online wat stukjes vertonen”, aldus Brüggenwirth. TV 538 gaat niet lijken op MTV, TMF of Slam!TV, het tv-kanaal van Slam!FM. “Het wordt anders: zij draaien clipjes, wij hebben meer itempjes. We zullen een aantal herkenbare momenten hebben. Een soort 5 Uur Show tussen vijf uur ’s middags en zeven uur ’s avonds. Specials met artiesten. Koppelingen met programma’s, zoals Dance Department op zaterdagavond. Optredens van DJ Tiësto. En ik zou wel de tv-versie van de Top 40 willen hebben. Dat kan allemaal ten koste gaan van de bestaande muziekzenders. In die zin denk ik dat TMF en MTV zich wel zorgen moeten gaan maken. De kabelaars zijn bereid om voor onze content te betalen. Nu moeten we nog financieel tot elkaar komen. Voor de kijker maakt het niet uit, die krijgt TV538 gewoon in zijn digitale muziekpakket.” Naast televisie is gaat Radio 538 ook experimenteren met betaalradio (via Radiofreak)

UIT DE MEDIA:

** De nieuwe cultuurzender BravaNL bouwt haar programmering gestaag verder uit met hoogwaardige registraties van Nederlandse klassieke orkesten en solisten. Dit is te danken aan huisleverancier MonteVerdi Media, die deze week een meerjarige overeenkomst sloot met Het Gelders Orkest. Het doel van de overeenkomst is nieuwe vormen en wegen te verkennen om klassieke concerten toegankelijk te maken voor een groot publiek, onder meer door ze uit te zenden via BravaNL.

** Sport1 heeft opnieuw de rechten verworven van de European en de Amerikaanse PGA Tour. Ook komend jaar zal de zender dus weer wekelijks uitgebreid verslag doen van topgolf op het allerhoogste niveau. In 2010 zijn bij Sport1 ook de Ryder Cup, de vier Majors (Augusta, US Open, The Open, en het PGA Championship) en de World Golf Championships rechtstreeks te zien. Daarnaast wordt er maandelijks aandacht besteed aan de Challenge Tour en is ook de European Senior Tour te volgen via Sport1. Kees Jansma, directeur van Sport1: ‘Het aantal golfers in Nederland neemt explosief toe en golf is een van de snelst groeiende sporten in Nederland. Ook merk je dat er veel mensen zijn die speciaal voor golf een abonnement op Sport1 hebben genomen. Komend jaar zendt Sport1 in ieder geval ruim 1400 uur live golf uit. Voor golfliefhebbers belooft 2010 dus een mooi jaar te worden.’

RTL en Telegraaf tegen mediaplannen Plasterk

De plannen van Cultuurminister Ronald Plasterk (PvdA) om de publieke omroep meer met kranten te laten samenwerken vallen slecht bij RTL en De Telegraaf. RTL wil een onafhankelijk onderzoek om te kijken of de plannen niet in strijd zijn met Europese regels over mededinging en staatssteun. Minister Plasterk legt de Kamer vandaag zijn plannen voor om de noodlijdende kranten te helpen. Hij volgt daarmee adviezen op van de Commissie Brinkman, die onderzoek deed onderzoek naar de noodlijdende mediasector. Plasterk wil bijvoorbeeld subsidies aan kranten gaan uitdelen. Ook wil de minister publieke omroepen stimuleren om meer te doen met nieuwe media. Publieke omroepen en kranten zouden meer kunnen samenwerken, door bijvoorbeeld de publieke omroepen beeld te laten leveren aan kranten. Commerciële omroep RTL Nederland vindt dat marktvervuiling, omdat op die manier belastinggeld (van de publieke omroep) naar commerciële bedrijven (de kranten) gaat. RTL wil graag een onafhankelijk onderzoek naar de plannen, die misschien in tegenstrijd zijn met de Europese regels omtrent mededinging en staatssteun. Ook De Telegraaf is groot tegenstander van de plannen. Directeur Frank Volmer zegt vandaag in zijn krant: ‘Ook midden in de economische crisis, vraagt de publieke omroep voor volgend jaar doodleuk om een hoger budget. Dan woon je toch in de Efteling?’ Overigens is de omroep van de krant, Wakker Nederland, net toegelaten tot het publieke bestel. (Elsevier)

UIT DE MEDIA:

** Lodewijk den Hengst is sinds medio oktober de enig eigenaar van het commerciële radiostation Slam!FM. Den Hengst (1945) die vooral bekend is als Lex Harding, nam daartoe de aandelen over van Ruud Hendriks en Marcel Dijkhuizen. In de oorspronkelijk opzet waren Hendriks, Dijkhuizen en Den Hengst partners waarbij ze via 2HMedia BV in 2005 de controle verkregen over Slam!FM. In 2007 raakten Lodewijk den Hengst en Ruud Hendriks met elkaar in conflict over de wijze van opereren van 2HMedia BV en Slam!FM BV, die tot een door Hendriks aangespannen rechtszaak leidde. 

** De VARA noemt het ‘ondenkbaar’ dat er op Nederland 2 een actualiteitenrubriek komt waar de omroep niet aan deelneemt. Plannen voor een nieuw, vast nieuwsuur zijn in een vroege fase. De VARA is voor dat overleg niet uitgenodigd, meldt het AD. Het nieuwsuur zou mogelijk NOVA (een co-productie tussen de VARA, NOS en NPS) vervangen. In januari moet het huidige overleg beantwoorden of, en zo ja welke, wijzigingen gewenst zijn in de nieuwsvoorziening. NPO-voorzitter zag vorig jaar een gezamenlijk nieuwsuur met de omroepen achter NOVA niet zitten. (Ad via Villamedia)

** De loting voor het WK Voetbal in Zuid-Afrika wordt op 4 december live uitgezonden door de NOS op Nederland 1. Dat heeft de NOS donderdag bekendgemaakt. Het WK wordt gehouden van 11 juni tot 11 juli 2010. De NOS schakelt op 4 december van 17.51 uur tot 19.52 uur over naar Zuid-Afrika waar presentator Jack van Gelder aanwezig is om verslag te doen van het lot van het Nederlands elftal en de andere ploegen. (ANP)

** Kabelaanbieder Kabel Noord streeft er naar nog dit jaar de verhoging van de internetsnelheden in te voeren. Eerder had Kabel Noord aangegeven de snelheden voor haar internetpakketten al in week 46 te willen verhogen, maar dat is door niet nader omschreven omstandigheden niet gelukt. De snelheidsverhogingen (download) betreffen: Knid Lauwersland naar 1 Mbps, Knid Basis naar 4 Mbps, Knid Familie naar 20 Mbps, Knid Comfort naar 30 Mbps. Knid Super – een nieuw abonnement krijgt een snelheid van 60 Mbps. Daarvoor heeft de kabelaanbieder eind september een Docsis 3.0-plaform ingevoerd. (TelecomPaper)

Programmagegevens eerder beschikbaar voor kranten

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) wil onder bepaalde voorwaarden programmagegevens zeven dagen tevoren beschikbaar stellen aan kranten. De NPO moet er een redelijke rechtenvergoeding voor krijgen en de dagbladen moeten de gegevens van radio- en televisieprogramma’s gaan gebruiken voor productinnovatie, aldus NPO-bestuursvoorzitter Henk Hagoort in een brief aan de Tweede Kamer. De publieke omroep weigerde tot nu toe om programmagegevens ruim van tevoren aan derden te verstrekken, omdat anderen dan (zoals de Telegraaf Media Groep) wekelijkse tv-gidsen zouden kunnen uitgeven, terwijl die een bron van inkomsten zijn voor de omroepen. Ook zijn de wekelijkse omroepgidsen belangrijk voor de binding van de meer dan 3,5 miljoen leden van de omroepen. De NPO heeft dat standpunt versoepeld naar aanleiding van het verschijnen van het rapport van de commissie-Brinkman afgelopen zomer. Die stelde voor uitgeverijen ook een kans te geven met een tv-gids te komen. Hagoort waarschuwt in zijn brief wel dat het beschikbaar stellen van de programmagegevens een direct rendementsverlies betekent voor de publieke omroep en dus neerkomt op een bezuiniging op de programmering. Ook staat de binding van leden volgens hem onder druk. De NPO wil het liefst samen met de krantenuitgevers op zoek naar innovaties, bijvoorbeeld in de vorm van digitale samenwerkingsprojecten. De commissie-Brinkman pleitte ook voor meer samenwerking tussen kranten en omroepen. De NPO onderschrijft dit. ‘Het delen van kennis, orrespondentienetwerken en techniek kan kosten besparen en de kwaliteit verbeteren’, aldus Hagoort. Hij voert al verkennende gesprekken met individuele dagbladen en hoopt binnenkort een eerste overeenkomst te kunnen sluiten. Een groot aantal individuele omroepen werkt al samen met uitgevers. Zo voert BNN oriënterende gesprekken met NRC Next. De publieke omroep wil graag een ‘Uitzending Gemist-dienst’ ter beschikking stellen aan kranten. Die kunnen dan op hun website geselecteerde fragmenten uit een uitzending laten zien. Binnenkort beginnen hiermee al proeven met enkele kranten, schrijft Hagoort. (Spreekbuis)

UIT DE MEDIA:

** Geheime plannen in Hilversum: actualiteitenrubriek NOVA zou op de nominatie staan om te verdwijnen. Het klonk dinsdag als spijkerhard nieuws, maar NOVA-hoofdredacteur Carel Kuyl maakt zich nog geen zorgen: de soep wordt volgens hem weer eens niet zo heet gegeten als het leek in de pers. Volgens Kuyl is er geen sprake van pogingen om in het geniep zijn rubriek om zeep te helpen. Kuyl: ‘Er zijn wel vier werkgroepen; ik praat met iedereen over de toekomst van de actualiteitenvoorziening bij de publieke omroep. Met de NCRV, EenVandaag, de VPRO, de raad van bestuur, de VARA en met de NOS.

** Wintergasten zal dit jaar worden gepresenteerd door Raoul Heertje. Het programma wordt rond de feestdagen uitgezonden door de VPRO. Het interviewprogramma werd de afgelopen twee edities gepresenteerd door Joris Luyendijk. Eerder dit jaar nam Heertje al een VPRO-programma voor zijn rekening, namelijk Heerlijk Eerlijk Heertje. Verder is hij wekelijks te zien in Dit was het nieuws van de TROS. Volgende week zal bekend worden gemaakt wie de gasten van Heertje zullen zijn (Spitsnieuws)

** Frits Barend kruipt achter de microfoon van BNR Nieuwsradio. Donderdag is hij voor het eerst aan de beurt om het radioprogramma PepTalk te presenteren, maakte de commerciële nieuwszender woensdag bekend. Barend poneert in PepTalk scherpe stellingen en gaat daarover in debat met betrokkenen, deskundigen en luisteraars. Barend is de vijfde presentator van het discussieprogramma, naast Prem Radhakishun, Frederique de Jong, Max Westerman en Joost Eerdmans. (ANP)

** De Stichting Lokale Omroep Putten wil een deel van de voormalige Da Costaschool huren. Maar het college van burgemeester en wethouders wil daarover nog geen concreet besluit nemen. Het wil afwachten tot een beslissing is genomen over het toekomstige accommodatiebeleid voor verenigingen en instellingen: kortom wel of geen nieuwe multifunctionele accommodatie. Bovendien verwacht het college complicaties bij de huisvesting van de omroep in het voormalige schoolgebouw. Dit omdat een zendmast nodig is, die moeilijk in de plannen valt in te passen. (Stentor)

** De NPS en de VARA zenden vanaf 3 januari de tv-serie uit over het leven van Annie M.G. Schmidt. De tv-serie bestaat uit zeven afleveringen. Voorafgaand aan de tv-serie worden in verschillende bioscopen en filmhuizen marathonvoorstellingen gehouden waarbij alle afleveringen te zien zijn. De première van deze Annie M.G. Schmidt-marathon is op 6 december in bioscoop Cinecity in Vlissingen. (Omroep Zeeland)

** Vanaf 1 december gaat National Geographic Channel 24 uur per dag uitzenden. Sinds de lancering van National Geographic Channel Benelux in 1998 kreeg de Amerikaanse nieuwszender CNBC dagelijks van 6.00 tot 12.00 uur zendtijd op het kanaal. Het nieuwe tijdvak wordt gevuld met reguliere programmering en programma’s voornamelijk gericht op de jeugd. Nat Geo Junior zal vanaf die datum dagelijks van 6.00 tot 9.00 uur te zien zijn. Een andere belangrijke ontwikkeling is de lancering op 7 december van een nieuwe merkcampagne: ‘Live Curious’. Deze wereldwijde campagne zal zowel on-air als off-air in alle uitingen van de zender worden gecommuniceerd.

** Vanaf vandaag is RTL Gemist beschikbaar via het kabelnetwerk van Ziggo. Via deze nieuwe service kan een grote selectie programma’s van RTL 4, 5, 7 en 8 tot tien dagen terug worden bekeken. RTL Gemist is onderdeel van een totaalpakket met uitzendingen van diverse omroepen onder de verzamelnaam ‘Net Gemist’. Ziggo-klanten met een digitaal pakket kunnen zich op maandbasis abonneren op deze dienst.

** De NOS en NPS maken plannen voor een nieuw dagelijks nieuwsprogramma op Nederland 2. NOVA zou daarmee komen te vervallen. Dat schrijft het AD. In januari worden de plannen door een werkgroep onder leiding van NOS-directeur Jan de Jong gepresenteerd. De VARA zou niet betrokken zijn bij de nieuwe opzet. Daarin worden iedere avond tussen tien en elf nieuws, achtergronden, politiek en eventueel sport de ingrediënten.

** Een nieuwe TV-oorlog lijkt geboren. Vlak nadat RTL het programma ‘Mijn naam is Michael’ aankondigde, heeft concurrent SBS de domeinnaam mijnnaamismichael.nl geregistreerd. SBS kondigde vorige maand aan het internationale format ‘Move Like Michael Jackson’ te hebben gekocht. Tot ongenoegen van de campingzender komt RTL nu met een soortgelijk programma op de buis. Beide programma’s gaan op zoek naar de beste Michael Jackson-imitator van België en Nederland. Het is nog niet bekend of de programma’s op hetzelfde tijdstip worden uitgezonden, zoals dat tijdens de ijsdans-shows gebeurde. (Spitsnet)

** Uitgever Wegener lijdt nog steeds zwaar onder de dalende vraag naar advertenties. De afgelopen maanden daalde de advertentieomzet met 21 procent. De opbrengsten uit personeelsadvertenties liepen met meer dan de helft terug en de omzet uit autoreclames daalde met ruim een derde. Ook de internetomzet is voor Wegener aan het dalen. Volgens de uitgever hebben bezuinigingen de dalende omzet voor 75 procent gecompenseerd. Het bedrijf schrapte daarbij in het derde kwartaal ruim tien procent van de voltijdsbanen ten opzichte van vorig jaar. Tussen januari en oktober van dit jaar is ook ruim tien procent van de voltijdsbanen verdwenen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar (Omroep Brabant)

** In de rubriek De TV Draait Door van het programma De Wereld Draait Door (VARA) was woensdagavond 11 november een tv-fragment te zien, dat door de redactie zelf was ‘opgeleukt’. In het filmpje laat een blinde vrouw aan het tv-programma Blik op de weg zien hoe ze oversteekt. Daarbij slaat de vrouw met haar stok een fietser, dat is duidelijk te horen aan een klap. In hetzelfde fragment van Blik op de weg van 10 november is er echter geen klap te horen, de blinde vrouw heeft de fietser helemaal niet geraakt. Evelien Jansen, projectleider van DWDD, geeft toe dat het geluid is toegevoegd om het grappiger te maken, iets wat wel vaker gebeurt. (Parool)

** De provincie Groningen heeft een subsidie van 75.000 euro toegekend aan de organisatie van 3FM Serious Request. Dit jaar wordt er geld ingezameld voor de bestrijding van malaria en staat het Glazen Huis in Groningen. De subsidie wordt niet gebruikt als gift voor de Malariaproblematiek, maar is beschikbaar gesteld voor de organisatie van de actie en de promotie van de stad Groningen. De gemeente Groningen maakte eerder al bekend 137.000 euro te steken in de organisatie. Het is nog niet bekend of beide overheden ook nog een gift zullen doen voor het goede doel. “We hebben wel een verzoek gedaan bij alle burgemeesters, wethouders en ambtenaren om met ludieke acties te komen”, aldus Commissaris van de Koningin Max van der Berg. (gic)

** Acht programma’s uit TV Lab, de themaweek op Nederland 3 met vernieuwende programmering, hebben groen licht gekregen. Vier programma’s krijgen zeker een plek op de zender en vier programma’s worden met dit doel verder ontwikkeld. In de zomer van 2010 krijgen de themaweek TV Lab en de inzet van een recensentenpanel een vervolg. Nieuw is dat kijkers eigen programma-ideeën kunnen indienen. De vier programma’s die definitief een plek krijgen op Nederland 3 zijn: Claudia op vrijdag (VARA), Ik weet wat jij deed (TROS), Comedy Corner (VARA) en De Bubbel (BNN). De programma’s Brainstorm (VPRO), En ga zo maar door (VPRO), Laat me niet lachen (AVRO) en Comedy at work (NPS) worden verder ontwikkeld met als doel geprogrammeerd te worden op de zender. (Persbericht)

** De bekende 3FM-actie Serious Request duurt dit jaar twaalf uur langer. Drie dj’s van het radiostation maken vanaf vrijdag 18 december een week lang non-stop radio vanuit een glazen huis. Tijdens de actie zamelt het radiostation geld in voor het Rode Kruis Die organisatie bestemt het bedrag dit jaar voor malariabestrijding. Dat maakte 3FM maandag bekend. Het glazen huis staat dit jaar op de Grote Markt in Groningen. Welke drie dj’s de week voor kerst achter de deur verdwijnen, wordt op 7 december bekend. (ANP)

** Sport1 heeft voor het nog resterende en komende seizoen de exclusieve uitzendrechten verworven van de Duitse Bundesliga. Het betreft hier de rechten voor het live of in samenvatting uitzenden van wedstrijden op televisie en internet. Op zondag 22 november zendt Sport1 de wedstrijden Bayern München – Bayer Leverkusen (15:30 uur) en Hamburger SV – VfL Bochum (17:30 uur) rechtstreeks uit. Kees Jansma, directeur van Sport1: ‘We zijn blij dat vanaf komend weekend het buitenlands voetbalpakket van Sport1 weer compleet is en de Bundesliga weer te zien is op de Nederlandse televisie. In de Bundesliga spelen en trainen in vergelijking met alle andere buitenlandse competities de meeste Nederlanders. Het is geweldig dat we bij Sport1 nu weer wekelijks de verrichtingen van Louis van Gaal, Arjen Robben, Mark van Bommel, Eljero Elia en Joris Mathijsen kunnen volgen’.

** Caiway heeft de tarieven voor televisie en radio voor 2010 aangepast naar aanleiding van de algemene kostenstijging. Met ingang van 1 januari 2010 kost het CAIWAY Basic abonnement geen € 15,45 maar € 15,95 per maand. Ook de digitale tv-pakketten kennen een prijsaanpassing: Taste was € 2,45 en wordt € 2,55, Enjoy was € 5,45 en wordt per 1 januari € 5,65, Delight was € 7,45 en wordt € 7,75 en Complete was € 14,35 en wordt € 13,95.

** De Britse acteur Edward Woodward is maandag op 79-jarige leeftijd overleden. Dat maakte zijn woordvoerster maandag bekend. Woodward was al enkele maanden ziek en overleed in het ziekenhuis, omringd door zijn naasten. De Brit is vooral bekend van zijn hoofdrol in de cult- film Wicker Man uit 1973. In Amerika brak hij in de jaren tachtig door met zijn hoofdrol in de tv-serie The Equalizer, waar hij een Golden Globe voor kreeg. Zijn laatste rol speelde hij in 2007 in de Britse actiekomedie Hot Fuzz. (ANP/BNR)

** De meeste gebruikers van het mircoblog Twitter zijn mannen van rond de 30. Ze werken veel met computers en hebben een baan in de media. Een bureau onderzocht ongeveer 50.000 Twitterberichten, ook wel ’tweets’ genoemd. De meeste twitteraars noemen Twitter een sociaal netwerk. Ze gebruiken het om weetjes met vrienden en zakelijke contacten te delen. Veel mensen zijn gaan twitteren uit nieuwsgierigheid. Daarnaast willen ze via het medium trends in hun vakgebied in de gaten houden. (RTL/ANP)

** Een kleine drie miljoen televisiekijkers hebben gisteren het wereldrecord vallende dominostenen gezien. Het spektakel was live te bekijken op de zender SBS6. Ook Flikken Maastricht (1.301.000), Pauw & Witteman (1.288.000) en Vermist (1.267.000) werden gisteravond goed bekeken. (AD)

** De doordeweekse edities van het Dagblad van het Noorden verschijnen vanaf 1 april volgend jaar op tabloid-formaat. De zaterdagkrant blijft op het huidige formaat. Het Dagblad hoopt met de overstap naar tabloid een verder verlies van abonnees tegen te gaan. Tweederde van de ondervraagde lezers zou een overstap naar tabloid als de belangrijkste verbetering van het dagblad zien, meldt de krant. Om het leesgemak te vergroten krijgt de krant bovendien een nietje. De komende maanden wordt gekeken hoe het ‘Dagblad nieuwe stijl’ er precies uit komt te zien, qua vormgeving. De lezers mogen daarover meepraten. (RTV Noord)

“Auteursrechten frustreren open kabel”

Het wederverkopen van een programmapakket is een nieuwe openbaarmaking door zowel de kabelaar als de nieuwkomer. Dit legt een juridische bom onder de open kabel. Het openstellen van de analoge kabel voor nieuwkomers stuit op allerhande auteursrechtelijke voetangels en klemmen. Dat constateert Maurice Schellekens van de universiteit Tilburg in een rapport over de kwestie. Deze conclusie wordt onderschreven door professor A. Quaedvlieg in een second opinion. Beide onderzoeken werden uitgevoerd in opdracht van het ministerie van EZ. De rapporten lagen lang in een la en werden recentelijk pas gepubliceerd na een wob- verzoek van Tele2 en Online aan de OPTA. De OPTA wil concurrentie op de kabel en heeft daartoe Ziggo en UPC verplicht tot het wederverkopen van hun analoge tv-pakket aan nieuwkomers. Maar de rechten op de tv-programma’s liggen niet bij de kabelbedrijven, zij hebben alleen een licentie. Maar de afgedwongen wederverkoop komt in principe neer op een nieuwe openbaarmaking, constateren beide onderzoekers. Volgens Schellekens zijn zowel de kabelaar als de nieuwkomer hierbij mede-openbaarmaker. Dus de kabelaar openbaart twee keer. Een keer het eigen pakket, en een keer samen met de nieuwkomer. “De verantwoordelijkheid om voor een licentie te zorgen ligt dus bij de alternatieve aanbieder en de kabelaar gezamenlijk”. Maar dat die daar inderdaad ‘gezamenlijk’ uitkomen is gezien de vijandige houding over en weer zeer onwaarschijnlijk. De weg uit deze slangenkuil is als nieuwkomers zelf hun licenties regelen met rechthebbenden. Dat hoeft niet per se problematisch te zijn. Tele2 beschikt immers al over een licentie voor een zenderpakket en andere nieuwkomers Online en YouCa laten Webwereld weten druk bezig te zijn eigen licenties te verwerven. Maar ook hier zitten adders onder het gras. Zo is het aannemelijk dat een nieuwe aanbieder niet alle licenties voor het volledige programmapakket van de kabelaars kan bemachtigen. De kabelaars hebben bijvoorbeeld nog altijd het monopolie op de uitzendrechten van BBC 1 en 2. Daarnaast is Liberty Global, eigenaar van UPC, ook de eigenaar van Discovery Channel. Liberty Global zou nieuwkomers een licentie om Discovery uit te zenden kunnen weigeren. 

UIT DE MEDIA:

** Bijna 700.000 mensen keken donderdagavond naar de eerste aflevering van een nieuwe serie Jensen! Het RTL5-programma was voor het eerst sinds de zomer van 2008 weer op de buis. Dat blijkt uit vrijdag gepubliceerde cijfers van de Stichting KijkOnderzoek. Talkshowhost Robert Jensen had naast zijn vertrouwde sidekick Jan Paparazzi diva Patricia Paay, Terror Jaap en de drie finalisten van Benelux Next Topmodel op de rode bank. Volgens RTL5 keken tijdens de vorige seizoenen van het programma gemiddeld 350.000 mensen naar Jensen! (ANP)

** Telegraaf Media Groep nv maakt vrijdag voorbeurs in een trading update over het derde kwartaal een nettowinst toe te rekenen aan aandeelhouders bekend van EUR1,5 miljoen, tegen een verlies in dezelfde periode een jaar eerder van EUR10,5 miljoen. De omzet over het derde kwartaal kwam uit op EUR145,8 miljoen tegen EUR159,2 miljoen een jaar eerder. Dankzij kostenbesparingen steeg de voor eenmalige posten aangepaste winstmarge (EBITA-marge) naar 5,9% van 4,0%. 

** De regionale omroepen moeten vanwege hun rol als rampenzender meer geld krijgen uit den Haag. Dat zegt het CDA-Tweede Kamerlid Atsma. Aanleiding is de commotie rond een gifwolk, vorig week in Friesland. De website van rampenzender Omrop Fryslan ging toen plat vanwege het grote aantal bezoekers. Volgens Atsma ’te gek voor woorden’ omdat bij een calamiteit ieder medium, dus niet alleen radio, ingezet moet kunnen worden. Dan moet er maar geld bij, aldus Atsma. De Tweede Kamer praat binnenkort over de verdeling van de omroepmiddelen. (Omroep Gelderland)

** De dakloze lokale omroep Havenstad FM voor Delfzijl en Appingedam moet zo snel mogelijk een nieuw onderkomen krijgen. Dat is het streven van de PvdA-fractie in Appingedam. De omroep moest twee weken geleden noodgedwongen haar onderkomen in Delfzijl verlaten. Aanleiding was een conflict tussen de huurder, het Delfzicht Ziekenhuis en de eigenaar van het pand. De PvdA-fractie dringt er bij het college op aan te onderzoeken of samen met buurman Delfzijl een geschikt pand kan worden gevonden. (DvhN)

** Liberty Global, het moederconcern van onder meer UPC, legt 3,5 miljard euro neer voor het een na grootste kabelbedrijf van Duitsland, UnityMedia. Dat maakte Liberty Global, bestierd door miljardair John Malone, bekend. De kabel- en mediagigant betaalt 2 miljard euro voor UnityMedia én neemt de schuld van 1,5 miljard euro over. UnityMedia heeft een netwerk van 8,8 miljoen aangesloten woningen en in totaal 6,4 miljoen klanten. Daarmee is de tweede kabelaar van Duitsland. Het moet alleen Kabel Deutschland voor zich dulden. Liberty slaat daarmee een flinke slag op de Europese kabelmarkt. Het bedrijf is, naast UPC en Chellomedia, ook eigenaar van de Belgische kabelaar Telenet. Liberty is in totaal in 14 landen actief waaronder Australië, Japan en een aantal oost-Europese landen. (Webwereld)

** Het standaard abonnementstarief voor Ziggo Televisie Z1, dat bijna alle klanten van Ziggo in rekening wordt gebracht, wijzigt per 1 januari 2010 van € 16,25 naar € 16,45 (inclusief BTW). De verhoging van € 0,20 is een procentuele verhoging van 1,23%. Per 1 januari 2010 verandert de prijs van de Alles-in-1 pakketten. Het maandtarief van elk pakket wordt verhoogd met € 1,55. 

** De Drukkerij van PCM aan de Driemansstweeweg in Rotterdam sluit definitef de deuren. Alle 160 personeelsleden raken daardoor hun baan kwijt. De directie liet in augustus al weten dat de drukkerij dicht moest. Het personeel was toen fel tegen en dreigde met acties. Inmiddels ligt er een aangepast sociaal plan, waarin de vertrekregeling en schadeloosstellingen zijn verhoogd. Volgens vakbond CNV zijn de leden positief over het nieuwe sociaal plan, waardoor de sluiting per 5 januari een feit is. Bij het bedrijf in Charlois worden veel edities van het AD, de NRC, het Nederlands Dagblad en de Maasstad Weekbladen gedrukt. (RTV Rijnmond)

** Het Amerikaanse mediaconcern Playboy, uitgever van het gelijknamige mannenblad, is verwikkeld in gesprekken om zichzelf te verkopen aan Iconix Brand Group, eigenaar van onder andere het kledingmerk London Fog. De gesprekken verlopen achter gesloten deuren, het is namelijk lang niet zeker dat de gesprekken tot een transactie zullen leiden. Zowel Playboy als Iconix wensten geen commentaar te geven. Sinds Scott Flanders in juni 2009 als ceo van Playboy werd aangesteld, is het mediaconcern op zoek naar een koper. Flanders is de opvolger van Christie Hefner, de dochter van stichter Hugh Hefner, die sinds 1988 aan het hoofd stond van Playboy. (Tijd)

Ernstig ongeluk VPRO-medewerkers

Vier medewerkers van het VPRO–programma Beagle, in het kielzog van Darwin, zijn woensdagavond betrokken geraakt bij een ernstig auto–ongeluk in Argentinië. Een van de inzittenden, Petra Niegeman, is daarbij overleden. Scheepsarts Charles Boissevain en historica Jane Cameron liggen in kritieke toestand in een ziekenhuis in Trelew in Patagonië, maakte de VPRO donderdag bekend. Een vierde inzittende, radioverslaggever Marten Minkema, is met lichte verwondingen opgenomen. De auto waarin ze zaten, kwam in botsing met een vrachtwagen op 60 kilometer van Puerto Madryn, de havenstad waar de clipper van de VPRO–ploeg sinds enkele dagen ligt. Niegeman was op bezoek bij haar partner, geluidsman Charles Kersten. De geluidsman was zelf niet bij het ongeluk betrokken, meldde de VPRO. Jane Cameron is historica van de Falklandeilanden, die aan boord van de Clipper Stad Amsterdam was gekomen om mee te werken aan een uitzending over Vuurlandse Indianen. Het schip blijft voorlopig in Argentinië. De VPRO en de rederij Clipper Stad Amsterdam hebben de opvang en ondersteuning in Puerto Madryn in gang gezet. Volgens een woordvoerster van de VPRO reden de Beagle–medewerkers op een slecht onderhouden weg en belandde de auto op de verkeerde weghelft, waardoor het voertuig frontaal botste op een tegemoetkomende vrachtwagen. Het is haar niet bekend waar de medewerkers met de auto naar toe gingen. Beagle, in het kielzog van Darwin, wordt wekelijks op zondag uitgezonden en op woensdag op Canvas. Het programma is een samenwerking van de VPRO, de Vlaamse publieke omroep VRT en Teleac. Op 1 september 2009 vertrok de Clipper Stad Amsterdam voor een reis rond de wereld. Het schip is 72 dagen onderweg. (RD)

TROS liet mogelijk nog serie sponsoren

De TROS heeft mogelijk nog een kinderserie laten sponsoren. Het Commissariaat voor de Media is een onderzoek begonnen naar de televisieserie Sprookjesboomfeest. Het is de tweede kinderserie van de omroep die onder de loep genomen wordt door de toezichthouder. Deze week kreeg de TROS van het Commissariaat een boete van 270.000 euro voor het uitzenden van de kinderserie Bibaboerderij. Die serie bleek betaald door Schuitema, moederbedrijf van C1000. Sprookjesboomfeest is geproduceerd door entertainmentbedrijf de Efteling. De serie is sinds september op de buis. Het Commissariaat heeft de contracten opgevraagd. De toezichthouder onderzoekt of de TROS zich schuldig maakt aan verboden sponsoring en het maken van winst voor de Efteling. Het bedrijf heeft een reeks Sprookjesboom-producten op de markt gebracht, gericht op kinderen. „We houden de TROS extra goed in de gaten naar aanleiding van hun belofte aan minister Plasterk”, zegt Madeleine de Cock Buning, commissaris belast met programmatoezicht en handhaving. De TROS kreeg onlangs een nieuwe uitzendvergunning nadat de omroep beloofd had voortaan de Mediawet te respecteren.

UIT DE MEDIA:

** De Programmaraad Zuidoost Flevoland heeft gisteren besloten om in haar conceptadvies aan kabelexploitant UPC een plek in het basispakket in te ruimen voor BravaNL. Daarmee breidt het aantal potentiële kijkers van BravaNL zich opnieuw uit. Dankzij meerdere positieve adviezen van programmaraden is de nieuwe Nederlandse cultuurzender in nog geen twee maanden tijd gestegen van 132.000 naar 2.600.000 potentiële kijkers.

** De Programmaraad Twente heeft in grote meerderheid besloten om in haar conceptadvies aan kabelexploitant Ziggo een plek in het basispakket in te ruimen voor de nieuwe Nederlandse cultuurzender BravaNL. Wel dringt de programmaraad er met klem op aan dat de zender Eurosport en de zendercombinatie EuroNews/Het Gesprek via het zogenaamde ‘standaardpakket’ analoog beschikbaar blijven voor alle Ziggo- abonnees in Twente. Met dit positieve advies breidt het aantal potentiële kijkers van BravaNL zich uit tot 3 miljoen.

** Op 12 november start Caiway met de doorgifte van Pebble TV in het Basic pakket. Pebble TV is de kindertelevisiezender waar bijvoorbeeld de Nederlandstalige tekenfilms uit de jaren ’80 en ’90 weer te zien zullen zijn en de series van Bassie & Adriaan. Caiway biedt als eerste Pebble TV aan op de kabel. De zender is voor alle digitale televisie kijkers te ontvangen op voorkeuze 51.

** Op 85-jarige leeftijd is acteur Jo Vischer jr. overleden. Hij kreeg landelijke bekendheid door zijn rol als Willem de politieagent in het radiofeuilleton In Holland staat een huis (ook bekend als: De Familie Doorsnee) van Annie M.G. Schmidt, dat eens in de twee weken op maandagavond door de VARA werd uitgezonden. Luisteraars zongen liedjes als ‘Ik ben Alie Cyaankali’ over een moorddadige Rotterdamse huisvrouw volop mee. Jo Vischer jr. speelde verder de burgemeester in Swiebertje (NCRV) in het seizoen 1955-1956. In 1961 ging hij werken bij de AVRO als producer gevarieerde programma’s (later lichte muziek radio). In die functie heeft hij talloze hoorspelen en cabaret- en muziekprogramma’s gemaakt, zoals Muzikaal Onthaal met Herman Emmink.

** De Finse publieke omroep YLE zal mogelijk het aantal kanalen, via welke wordt uitgezonden, moeten terugbrengen als gevolg van bezuinigingen. Men wil eerst proberen te snijden op kosten elders in de organisatie. Voor 2012 moet YLE een bezuiniging van 31 miljoen euro realiseren. Het kijk- en luistergeld, dat ten goede komt aan YLE, wordt niet in die mate verhoogd die de leiding van YLE had verwacht. Sterker nog, de introductie van de “media fee” die het kijk- en luistergeld zal vervangen, zal resulteren in nog minder geld dat beschikbaar is voor YLE

Zware bestuurscrisis bij Omrop Fryslân

De Friese regionale zender Omrop Fryslân verkeert in een zware bestuurscrisis. Hoofd– en eindredactie hebben een motie van wantrouwen ingediend tegen interim–directeur Harm Wondaal en ogenblikkelijk om een gesprek met de raad van commissarissen gevraagd. Dat blijkt uit een brief die dinsdag onder het personeel is verspreid namens de hoofd– en eindredactie. Tegen zijn belofte in zou Wondaal toch hebben meegesolliciteerd naar de functie van directeur. Deze vacature ontstond omdat de vorige directeur Roel Cazimier er al na een half jaar de brui aan gaf bij de zender. De redactie en de ondernemingsraad willen dat de commissarissen deze eventuele benoeming keren. In de brief staat dat Wondaal, zonder medeweten van het personeel, een bureau een onderzoek heeft laten uitvoeren naar het functioneren van de redactie. Eerder zette Wondaal de controller en het hoofd reclame eigenhandig uit het directieteam en werd het hoofd faciliteiten op staande voet ontslagen. De interim– directeur is nog wel in functie, maar mag zich van de redactieleden niet meer op de redactievloer vertonen. Wondaal is niet bereikbaar voor commentaar. .

UIT DE MEDIA:

** NUzakelijk.nl, de zakelijke nieuwssite van NU.nl, mag zich de grootste zakelijke nieuwssite van Nederland noemen. Met een maandelijks bereik van 5,5% (Bron: STIR, september 2009), 750.000 unieke bezoekers en 5,2 miljoen pageviews per maand laat NUzakelijk.nl andere zakelijke sites als De Financiële Telegraaf (DFT.nl) en Z24.nl achter zich. (Persbericht)

** Michiel Veenstra is vanaf aanstaande vrijdag 13 november wekelijks te beluisteren op KX Radio tussen 12:00 en 13:00u. Vorige week is de nieuwe KX-dj al begonnen met zijn voorbereidingen: “Deze week toch maar eens gaan warm draaien in de kantoorstudio. Aanstaande vrijdag m’n debuut op KX Radio!”, aldus Michiel Veenstra via Twitter.

** FlevolandSport moet terug op de radio. Dat vinden de spelers en aanhang van 14 voetbalverenigingen in Noordoostpolder en Urk. Eerder dit jaar schrapte de regionale omroep wegens bezuinigingen het wekelijkse live-sportprogramma. De clubs vinden dit nog steeds een slechte zaak. Ze zijn daarom op internet een actie gestart die ertoe moet leiden dat Omroep Flevoland op zaterdag weer live verslag van de wedstrijden gaat doen. (Omroep Flevoland)

** SBS Broadcasting BV start op 30 november met het aanbieden van een hoge definitie-versie van Net 5. De zender die via SBS Broadcasting BV onderdeel is van ProSiebenSat.1 Media AG, volgt daarmee RTL Group SA die met RTL 7 en RTL 8 in Nederland met hoge definitie-versies zijn begonnen via onder andere UPC. Net 5 HD zal initieel alleen via CAIW te zien zijn. CAIW heeft de ambitie om in 2010 meer dan 40 HD-zenders aan te bieden. 

** BBC HD, de Britse hoge definitie-zender van de publieke omroep BBC is per 30 november bij CAIW beschikbaar. Het gaat om de Britse publieke versie van de zender. Zowel CAIW als de Nederlandse BBC-vertegenwoordiging hebben dit aan DutchMedia bevestigd. CAIW zal de zender aanbieden via haar (betaalde) HDTV-aanbod (9,95 euro per maand bovenop het standaardpakket).

** Het festival Cinekid heeft de afgelopen editie 10 procent meer bezoekers getrokken. Ook Cinekid op Locatie, dat dit jaar in 29 steden door heel Nederland draaide, trok meer bezoek dan in 2008. Dit maakte het kinderfestival voor multimedia, televisie en film dinsdag bekend. Cinekid – traditioneel in de herfstvakantie – schoof het festival drie dagen naar voren om ook schoolklassen een volledige festivalervaring te kunnen bieden. Bijna vijfduizend schoolkinderen namen hieraan deel, ruim 7 procent van de gehele Amsterdamse schooljeugd in de basisschoolleeftijd. Cinekid had plaats van 14 tot en met 23 oktober. Cinekid op Locatie duurde van 17 oktober tot en met 1 november. (ANP via BNR)

** Oud Studio Sport-presentatrice Annette van Trigt is vanaf 1 februari volgend jaar op de radio te horen bij de KRO. Dat heeft de omroep dinsdag bekendgemaakt. Van Trigt gaat het programma KRO’s Van Trigt tot Negen presenteren op Radio 4. Dat programma wordt elke werkdag van 7.00 tot 9.00 uitgezonden en bevat naast klassieke muziek ook nieuwsonderdelen. Volgens de KRO past het programma in de nieuwe koers van de omroep om de programmering beter te laten aansluiten bij het dagritme van de luisteraar. (ANP)

** De Duitse tv-zender ARD of ZDF moet volgend jaar van de kabel. BravaNL, een klassieke muziekzender, moet de plaats van een van de Duitse kanalen innemen. Dat wil de programmaraad Multikabel adviseren aan kabelaar Ziggo. Kijkers mogen tot 1 december de programmaraad laten weten of ze vinden dat de ARD of ZDF moet verdwijnen. Op 8 december datum brengt de programmaraad een definitief advies uit aan Ziggo voor het analoge tv- en radiopakket. Het gaat ook om het kabelpakket in de gemeente Velsen. Ziggo is wettelijk verplicht het advies van de programmaraad over te nemen. De wijzigingen gaan 2010 in. De regionale commerciële zender Regio 22 moet van de kabel, schrijft de programmaraad in zijn conceptadvies. Regio 22 voegt volgens de raad vrijwel niets toe aan het bestaande tv-pakket. (Haarlems Dagblad)

Analoge tv-klanten Caiway moeten Eurosport en Discovery missen

Caiway heeft de uiteindelijke lijst van vijftien analoge tv-kanalen vrijgegeven die het bedrijf vanaf 30 november blijft doorgeven. Onder meer Eurosport, Discovery en National Geographic zullen straks alleen nog digitaal te zien zijn. Dit bericht Tweakers.net. De kabelaar kondigde op 1 november aan dat het de doorgifte van analoge tv-kanalen eind november zou beperken tot vijftien, maar maakte toen de selectie nog niet bekend. De site Digitale Kabeltelevisie wist de uiteindelijke lijst met analoge tv-kanalen boven water te halen. Zo blijven de publieke netten 1, 2 en 3 op de kabel, evenals de commerciële zenders RTL4, 5, 7 en 8, SBS6, Net5 en Veronica, en de muziekzenders TMF en MTV. Ook de twee netten van de zuiderburen, een lokale en een regionale omroep en Nickelodeon zullen analoog worden doorgegeven na 30 november. De lijst is door Caiway bevestigd aan Tweakers.net. Onder meer Discovery Channel, National Geographic Channel, Animal Planet en Eurosport zullen na 30 november niet meer analoog worden aangeboden. De beide BBC-kanalen waren al langer uit het analoge tv-aanbod verdwenen. Het beperken van het analoge aanbod is bij Caiway nodig om ruimte te maken voor digitale kanalen. Caiway kondigde eerder aan op 10 oktober 2010 volledig over te gaan schakelen op digitale televisie. Caiway-gebruikers die overstappen op het Digitaal Starterspakket hoeven overigens niet te betalen voor de ontvanger voor de digitale signalen en ook zien ze hun abonnementskosten niet stijgen als ze voor het digitale basispakket met meer dan 60 tv-zenders kiezen. (Tweakers.net)

UIT DE MEDIA:

** De TROS moet van het Commissariaat voor de media (CvdM) een boete van 270.000 euro betalen wegens overtreding van sponsorregels rond het kinderprogramma Bibaboerderij. Volgens het CvdM wordt het programma betaald door supermarktketen C1000. De TROS is het hier niet mee eens en zegt een bezwaarschrift tegen het besluit te gaan indienen. Als het moet, wil de omroep daarna zonodig in beroep gaan bij de rechter, aldus een woordvoerster maandag. (ANP)

** Medewerkers van Endemol die zijn aangesloten bij een vakorganisatie, hebben massaal ingestemd met vorige week bereikte principe-akkoord voor een sociaal plan bij de producent. Dat meldt de NVJ. Bij ontslag worden minstens vier maandsalarissen meegegeven. Mensen die langer dan vier jaar bij het bedrijf werken, krijgen onder het akkoord 1,1 maandsalaris per gewerkt jaar. Er zijn voorts afspraken gemaakt over begeleiding naar nieuw werk. (NVJ/Villamedia)

** Eyeworks Sport blijft in ieder geval tot de zomer van 2014 de belangrijkste sportprogramma’s produceren voor de SBS-zenders Net5 en SBS6. Het lopende contract tussen het tv-bedrijf SBS en Eyeworks is opengebroken en met vier jaar verlengd, maakte de tv-producent maandag bekend. Het bedrijf van Reinout Oerlemans produceert voor Net5 en SBS6 onder meer de wedstrijden van het Nederlands elftal, dartstoernooien, de Euro Hockey League en Wimbledon. Eyeworks sloot de afgelopen maanden ook meerjarige contracten af met RTL en de abonneezender Sport1. (ANP/AD)

** De NPO heeft in week 45 met zijn drie zenders samen een marktaandeel van 39,1 procent (tijdvak 18.00-24.00 uur, 6+). RTL nederland had met vier zenders een marktaandeel van 27 procent, terwijl SBS Broadcasting op 20,6 procent uitkwam met drie zenders. Per zender bekeken was Nederland 1 weer marktleider, met een aandeel van 22,5 procent. Zoals gebruikelijk volgden op de tweede en derde positie RTL 4 (14,4 procent) en SBS6 (11,9 procent). (SKO)

** Het datingprogramma Boer Zoekt Vrouw met presentatrice Yvon Jaspers van de KRO trok zondag 4,4 miljoen kijkers. Dat maakte de Stichting Kijkonderzoek (SKO) maandag bekend. Het NOS Journaal trok zondagavond 3,2 miljoen kijkers. Naar Studio Sport Eredivisie keken bijna 3 miljoen mensen. Naar Lieve Paul PS en Misdaadverslaggever Peter R. de Vries keken respectievelijk 1,6 en 1,5 miljoen mensen. (ANP/Stentor)

** Media Team Holland heeft per direct de samenwerking opgezegd met FC Twente. Aan de breuk ligt een een zakelijk geschil ten grondslag. Media team Holland verzorgde de TV-reportages voor de internetsite van FC Twente. Voorlopig zorgt TV Enschede voor de beelden op de website van FC Twente. (RTV Oost)

** Twee lokale omroepen in Midden-Limburg starten vanaf vrijdag samen een weekendjournaal. Het gaat om Omroep OR6 voor de Roerstreek en Omroep 3ML voor Maasgouw en Leudal. Beide omroepen werken voor het weekendjournaal onder andere samen omdat het maken van tv-programma’s op lokaal niveau steeds intensiever werk wordt. De twee omroepen maken het weekendjournaal daarom niet zelf. Dat wordt door een bedrijf gemaakt. (l1)

** Onderzoekers gaan bekijken wat de rol van de media is geweest bij de val van DSB. Dat schrijven de GPD-kranten. Volgens critici hebben de media eenzijdig bericht over het DSB-debacle. Ze zouden daardoor hebben geholpen de bank over de rand te duwen. Berichten in de Volkskrant en Het Financieele Dagblad zouden de bank de genadeklap hebben gegeven. Het onderzoek wordt gedaan door de Nederlandse Nieuwsmonitor. Dat is een project van de journalistenvakbond NVJ, de Nederlandse Dagbladpers en het steunfonds voor de pers. (RTL Nieuws)

** De Vlaamse krantenmarkt trekt weer aan. Na twee kwartalen van dalende verkoop, bleef de krantenmarkt in het derde kwartaal stabiel ten opzichte van vorig jaar. In Franstalig België zet de dalende verkoop zich wel door. Het Laatste Nieuws blijft marktleider. De krant is de grootste stijger bij de populaire kranten. Ook Het Belang van Limburg stijgt. Het Nieuwsblad en Gazet van Antwerpen dalen. Bij de kwaliteitskranten stijgt de verkoop van De Morgen het meest. Ook De Standaard groeit. Bij De Tijd daalt de verkoop in vergelijking met vorig jaar. Vorig jaar zorgde het economische nieuws nog voor een boost van de verkoopcijfers van De Tijd. (VRT)

** De realityshow over de Jackson-familie waarover al maanden wordt gesproken, komt eindelijk op de Amerikaanse televisie. De opnames begonnen bijna een jaar geleden, maar de serie belandde in de ijskast toen Michael Jackson een reünieconcert van de Jackson 5 afblies. Na zijn dood werd het idee alsnog uitgevoerd. De serie heet The Jacksons: A Family Dynasty en zal vanaf 13 december worden uitgezonden op het Amerikaanse kanaal A&E. De realityshow draait vooral om het wel en wee van Michael Jacksons broers Jackie, Jermaine, Tito en Marlon. Zij lieten zich filmen tijdens hun voorbereidingen op het reünieconcert. De broers spreken ook over de schok van Michaels dood en de rouwperiode daarna. De serie bestaat uit zes afleveringen van een uur. (ANP via BNR)

** Luisteraars van Radio 4 kunnen vanaf aanstaande maandag hun muziekkeuze doorgeven voor de Radio4daagse. De laatste vier dagen van 2009 zijn traditioneel gevuld met de favoriete klassieke muziek en verhalen van de luisteraars. Zij mogen zelf muziekstukken van hun keuze aandragen via de website van het radiostation. Naast de klassieke muziek spelen de verhalen van luisteraars een grote rol tijdens de Radio4daagse. Via de website kunnen bezoekers hún moment van het afgelopen jaar doorgeven en aangeven welk muziekstuk daarbij hoort. Zo krijgt de Radio4daagse een heel persoonlijk tintje. Nieuw dit jaar is de mogelijkheid om het verhaal in te spreken op de Radio4daagse voicemailbox. De leukste en mooiste voicemailberichten zendt Radio 4 uit. De Radio4daagse voicemailbox is vanaf maandag 9 november 24 uur per dag te bereiken op 035-6772555. (Persbericht)

** Twee eindredacteuren van EenVandaag, Thomas Ruigrok en Jules Bänffer, zijn op non-actief gesteld. Er zou onrust heersen op de redactie van het actualiteitenprogramma. Hoofdredacteur Jan Kriek bevestigt dat ’twee eindredacteuren allebei andere functies’ gaan vervullen bij hun omroep. Hij wil verder geen mededelingen doen over wat hij een ‘interne kwestie’ noemt. (Villamedia)

** Het muziekfestival Rigter! Live dat maandagavond plaatsvindt in het Patronaat wordt live uitgezonden op Haarlem 105. Op het podium treden bekende Nederlandse artiesten belangeloos op om geld in te zamelen voor het KWF en KIKA. Het festival wordt jaarlijks georganiseerd ter nagedachtenis van Wim Rigter, die in 2004 overleed aan de gevolgen van kanker. De uitzending begint om 19.00 uur.

** 100% NL is vanaf nu ook te beluisteren via de kabel in Groningen, Friesland en Drenthe. Hiermee breidt 100% NL haar kabeldekking uit met 500.000 kabelaansluitingen.

** Delta bereidt het kabelnet voor op DOCSIS3.0 en een aanbod van internetabonnementen tot 80 Mbps down/6 Mbps up. Volgens een woordvoerder worden momenteel de modems getest bij medewerkers van Delta en volgen nog dit jaar de eerste tests bij klanten. De commerciële uitrol staat gepland voor begin 2010. Prijzen en pakketten zijn nog niet gepubliceerd. In de toekomst volgen snelheden tot meer dan 100 Mbps, belooft Zeelandnet. Momenteel is het snelste abonnement Breedband Extreem 25/3 Mbps voor 74,95 euro per maand. (TelecomPaper)

** Drie buitenlandse en een Iraanse journalist zijn in Iran aangehouden, omdat ze zonder toestemming verslag hadden gedaan van de herdenking van de bezetting van de Amerikaanse ambassade in Teheran. Dat heeft het Iraanse persbureau Fars vrijdag gemeld. Twee van de buitenlandse journalisten komen uit Canada. De derde arrestant is afkomstig uit Japan. Eerder liet het regime in Teheran al weten dat een journalist van het Franse persbureau AFP is aangehouden. Ook die had verslag gedaan van de herdenking van de bezetting van de Amerikaanse ambassade. (De Morgen)

** De vakbonden en RTL Nederland hebben donderdag na langslepende onderhandelingen overeenstemming bereikt over een nieuwe cao voor twee jaar. In 2009 wordt strikt de nullijn gehanteerd en krijgen de werknemers er geen salaris bij. In 2010 krijgen zij een eenmalige uitkering van 1 procent op voorwaarde dat RTL een beter bedrijfsresultaat heeft behaald dan dit jaar. ,,Het is het beste wat we eruit konden halen”, zegt een woordvoerster van FNV Kiem. ,,De verslechteringen die RTL in petto had voor het personeel zijn van de baan.” Het akkoord moet nog worden voorgelegd aan de leden. Vakbondsbestuurder Martin Kothman van FNV Kiem denkt dat die er mee zullen instemmen. (AFN/BNR)

** Kabel- en mediabedrijf UPC Nederland biedt vanaf donderdag, naar eigen zeggen als eerste in Nederland, klanten met digitale televisie de dienst RTL Gemist aan. Via RTL Gemist kunnen programma’s van RTL 4, 5, 7 en 8 tot tien dagen terug worden bekeken. Vanaf donderdag is ook de eerste voorpremière via RTL Gemist beschikbaar. De serie “Voetbalvrouwen” heeft daarbij de primeur. RTL Gemist kan met één druk op de rode knop van de UPC-afstandsbediening worden opgevraagd. UPC-klanten hoeven geen apart abonnement af te sluiten om gebruik te kunnen maken van RTL Gemist. (UPC)

** In het 3e kwartaal van 2009 is het aantal digitale abonnees van UPC Nederland gegroeid met 23.700 van 687.000 naar 710.700. Daarmee heeft 36,1% van de UPC abonnees nu digitale televisie. Dat was 34,6% eind juni. Het totaal aantal TV-abonnees (analoog en digitaal samen) is gedaald tot 1.966.000. Dat waren er nog 1.986.400 drie maanden geleden, een daling van 20.400. Het aantal ‘homes passed’ (mogelijke aansluitingen) bedraagt 2.756.600, zodat UPC voor televisie op een marktaandeel komt van 71,3% in haar verzorgingsgebied. Dat was 72,1% drie maanden geleden. (digitalekabeltelevisie.nl).

** Het Fries als voertaal bij Omrop Fryslân zal opnieuw ter discussie komen te staan. Dat voorziet Omrop-coryfee Eelke Lok. Het uitgangspunt is altijd vanzelfsprekend geweest voor de medewerkers. Het is zelfs in de statuten vastgelegd. Hoewel hij zelf nog geen duidelijk standpunt heeft ingenomen, vindt Lok wel dat ,,oer soks soart saneamde hillicheden” rationeel gesproken moet kunnen worden. Dat is volgens hem niet eerder gebeurd bij de zender. ,,It wie gewoan sa.” De vraag is, aldus de programmamaker, of de Omrop taalbevordering als primaire taak moet blijven zien. (LC)

“Vlaams Corelio biedt met Veronica op NRC”

De Vlaamse mediagroep Corelio (De Standaard, Het Nieuwsblad) biedt samen met de Vereniging Veronica op NRC Handelsblad. Dit bericht het Vlaamse dagblad De Tijd. Ook de investeringsmaatschappij HAL (Het Financieele Dagblad) zou de eerste schifting overleefd hebben. De Persgroep moet, als voorwaarde voor de overname van de Nederlandse mediagroep PCM (de Volkskrant, Trouw, enz.), de dagbladen NRC Handelsblad en nrc.next verkopen. Het verkoopproces, dat begeleid wordt door de zakenbank NIB Capital, werd enkele maanden geleden opgestart. De Persgroep peilde in een eerste fase naar de interesse van een reeks partijen. Een viertal kandidaten overleefde de eerste schifting en legde eind oktober een bindend bod op tafel. Volgens De Tijd biedt Corelio, de uitgever van De Standaard, samen met Veronica Holding, de investeringspoot van Vereniging Veronica, op het Nederlandse dagblad. Bij het management van Corelio wou men geen commentaar geven op die informatie. Veronica Holding investeert volgens zijn website in ‘jonge en innovatieve ondernemingen’. Het wil die bedrijven de gelegenheid geven ‘om hun product (verder) te ontwikkelen.’ Daarnaast ondersteunt Veronica haar investeringen met raad en daad. Vereniging Veronica is ook actief met de kweekvijver V-academy, Kink FM en het Medialab. De investeringsmaatschappij HAL, een van de aandeelhouders van Het Financieele Dagblad, biedt eveneens op NRC. De twee of drie overige bieders zijn voorlopig niet bekend.

PowNed en WNL in bestel; Llink eruit

De nieuwe omroepen PowNed en WNL treden volgend jaar toe tot het publieke bestel. De zendmachtiging van omroep Llink wordt ingetrokken. Dat heeft minister Plasterk (Media) woensdag bekendgemaakt. De zendmachtiging voor de nieuwe aspirant-omroepen WNL en PowNed geldt voor de nieuwe concessieperiode 2010-2015. De eerste programma’s van beide omroepen zijn vanaf 1 september 2010 te zien en te luisteren op de publieke zenders. De omroep PowNed komt voort uit het weblog GeenStijl en zal zich met name richten op jongeren. WNL, begon als Wakker Nederland, is een initiatief van dagblad De Telegraaf en wil programma’s maken voor ‘ondernemend Nederland’. In een eerste reactie voor de camera van GeenStijl liet Plasterk weten dat het het toelaten van PowNed tot het bestel ‘geen lastige keuze’ was. De aspirant-omroep kan volgens hem ‘een interessante bijdrage aan het bestel leveren.’ Hij noemde PowNed antiautoritair, dwars en een club die de grenzen opzoekt, zonder dat dat aan een politieke kleur hoeft te hangen. Plasterk drukte verslaggever Rutger van Castricum op het hart de ‘verwachtingen nu wel waar te maken’. Hoofdredacteur Sjuul Paradijs reageert op de site van De Telegraaf verheugd over de goedkeuring. ‘Ik feliciteer in de eerste plaats de wakkere Nederlanders die lid zijn van WNL. En uiteraard feliciteer ik de voorzitter Fons van Westerloo met dit succes. Het is ook een felicitatie waard aan Hilversum dat nu echt gaat veranderen.’ Minister Plasterk liet zich de afgelopen maanden uitgebreid adviseren over de toekomst van de publieke omroep. De raad van bestuur van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO), de Raad van Cultuur en het Commissariaat voor de Media adviseerden positief over PowNed en WNL en negatief over Llink, die niet onderscheidend genoeg zou zijn. Lees verder.

Kamer wil landelijk glasvezelnetwerk

De Tweede Kamer heeft een motie aangenomen waarin aan de regering opdracht wordt gegeven binnen 5 tot 10 jaar een landelijk dekkend glasvezelnetwerk uit te rollen. Het ministerie van Economische Zaken moet begin volgend jaar met een uitgewerkt plan op tafel komen. Ook de lokale overheden moeten bij het project worden betrokken. Een landelijk glasvezelnetwerk zou volgens de voorstanders nodig zijn om de koppositie wat betreft de digitale bereikbaarheid van Nederland te behouden. Daarnaast zou zowel het aanleggen van het netwerk als het gebruik ervan goed zijn voor de economie. Het nieuwe netwerk moet een open netwerk worden waarbij de beheerders van een netwerk onafhankelijk zijn van de bedrijven die diensten leveren over het netwerk. Kabelbedrijven verzetten zich hevig tegen het plan. Zij vinden dat de aanleg van een nieuw netwerk aan de markt overgelaten moet worden. (Spitsnet)

Ex-directeur NMO aangehouden

Bij een strafrechtelijk onderzoek naar misbruik van omroepgeld van de Nederlandse Moslim Omroep (NMO) heeft de FIOD-ECD vier verdachten aangehouden. Dat meldt het functioneel parket van het Openbaar Ministerie (OM). Het gaat om de ex-directeur van de omroep in Vlaardingen, en zijn zoon en diens vrouw uit Schiedam. Ook is een filmproducent uit ‘s-Graveland aangehouden. Het functioneel parket vermoedt een fraude met een omvang van meer dan 600.000 euro en sluit meerdere aanhoudingen niet uit. Na een aangifte van het Commissariaat voor de Media begon het functioneel parket in december 2008 met het onderzoek. In maart deed justitie in de regio’s Amsterdam, Rotterdam en Utrecht al invallen, waarbij administratie en digitaal materiaal in beslag werden genomen. Het OM verdenkt alle verdachten van valsheid in geschrifte. De ex-directeur van de NMO zou zich verder schuldig hebben gemaakt aan het oplichten van de Belastingdienst en het aannemen van steekpenningen. De omroep maakte gebruik van publieke gelden om radio- en televisieprogramma’s te maken. De filmproducent wordt verdacht van het omkopen van de ex-directeur van de NMO, in ruil voor het verkrijgen van opdrachten. (BNR/ANP)

UIT DE MEDIA:

** Disney Channel heeft vandaag bekend gemaakt dat zangeres en presentatrice Sita het gezicht wordt in Nederland. Zo zal zij onder andere de presentatie op zich nemen van het concert Disney Channel Live en daarnaast presenteert ze Disney Channel Exclusive. Hierin zal ze op diverse locaties backstage verslag doen. De eerste Disney Channel Exclusive wordt uitgezonden op 21 november van 19.50-20.15 uur waarin ze achter de schermen is bij het concert van de Jonas Brothers. (Persbericht)

** Provider KPN ziet Steenwijk vooralsnog niet als glasvezelstad. Volgens Gaby Terkeurs, regio-manager van glasvezelbeheerder Reggefiber, ziet KPN in Meppel meer kansen. Steenwijk is daardoor afhankelijk van een minimum aantal afnemers van een abonnement bij provider XMS voordat tot aanleg van glasvezel wordt besloten. Reggefiber investeert samen met KPN wel in Meppel, maar niet in Steenwijk, oftewel een organisatie dat voor twee gemeenten verschillende modellen hanteert. KPN heeft uit onderzoek de conclusie getrokken dat er in Meppel genoeg animo voor glasvezel is. Daarom staat in Meppel provider Reggefiber garant voor de investering. In Steenwijk is nog niet de intentie om iets met glasvezel te doen, waardoor er ook geen provider garant durft te staan voor investering in glasvezel. (SC)

** De lokale omroep Berkelland FM laat onderzoeken waarom ze in Neede en Eibergen soms niet of heel slecht te ontvangen zijn via de ether. De omroep zegt de laatste weken regelmatig klachten te hebben gekregen van luisteraars. De zender was dan een tijdje niet of niet goed via 105.3 FM te beluisteren. De omroep vermoedt dat de oorzaak van buitenaf komt, zoals door een geheime zender, en heeft daarom het Agentschap Telecom ingeschakeld. (Tubantia)

** Mediaconcern Time Warner, moederbedrijf van filmstudio Warner Brothers, Time Magazine en nieuwszender CNN, heeft in het derde kwartaal een winst behaald van 661 miljoen dollar (449 miljoen euro). Dat was flink hoger dan de verwachting van financieel analisten. Time Warner verhoogt de winstverwachting voor het hele jaar. Time Warner rekent dit jaar op een winst per aandeel van minstens 2,05 dollar. Eerder ging het concern nog uit van een winst van 1,98 dollar. De beter dan verwachte cijfers komen vooral door harde kostenbesparingen die topman Jeff Bewkes bij het concern heeft doorgevoerd. De omzet daalde in het derde kwartaal met 6 procent tot 7,1 miljard dollar. (BNR/ANP)

** De vakorganisaties en de publieke omroep hebben een principeakkoord bereikt over de CAO voor het Omroeppersoneel 2009-2010. Zij zijn verheugd dat in deze onzekere tijden een balans is gevonden tussen salariswensen en maatregelen op het terrein van werkzekerheid. Overeengekomen is dat per 1 april 2009 de lonen met 1% worden verhoogd, gevolgd door een tweede verhoging van 1% per 1 januari 2010. Daarnaast zijn afspraken gemaakt over het reserveren van structurele middelen ten behoeve van maatregelen inzake werkzekerheid en mobiliteit. De looptijd van de nieuwe CAO is van 1 april 2009 tot 1 januari 2011. (Persbericht NPO)

** Studio Spaan komt misschien weer terug op de buis. Henk Spaan, Erik van Muiswinkel en Diederik van Vleuten willen het programma weer gaan maken. De mannen willen het programma bijna in oude staat terug brengen, er worden slechts een paar kleine dingetjes veranderd. Het trio wil een slotgesprek aan tafel houden waarin ook alle typetjes uit het programma aanschuiven. De heren hebben nog geen omroep gevonden die het programma uit wil zenden. Ze gaan ook niet met hun plan lopen leuren, ze hopen dat ze binnenkort benaderd worden. (RTL)

** Telecomwaakhond OPTA wil weten of UPC klanten structureel afknijpt. Als een internetprovider diensten structureel wijzigt, dan is een contract niet meer geldig en heeft een klant opzegrecht. OPTA heeft de vragen begin oktober aan UPC gesteld naar aanleiding van klachten die via Consuwijzer binnenkwamen over proeven van UPC met netwerkmanagement. 

** Stadsomroep Haarlem 105 hoopt eind deze week de uitzendingen via DVB-T (‘ Digitenne’) te kunnen hervatten. Onlangs bleek dat de experimentele zender door de leverancier niet goed beveiligd was tegen blikseminslag. Een cruciaal onderdeel van de zender raakte daardoor beschadigd tijdens een onweersbui. Via de digitale zender zijn zowel Haarlem 105 TV als de radiozenders Haarlem 105 en Haarlem NL te ontvangen.

** Kabelaar Reggefiber heeft maandagavond nog een keer haar excuses aangeboden aan de bewoners van woonzorgcentrum de Bouwmeester in Haaksbergen. In een paar maanden tijd moesten de bewoners twee keer hun huis verlaten door een gaslek. Volgens burgemeester Lohuis zijn de meeste vragen die speelden bij de bewoners nu beantwoord. De Wet van Murphy noemde Lohuis het feit dat de bewoners in korte tijd twee keer hun huis moesten verlaten door een gaslek. De belangrijkste vraag die speelde bij de bewoners was, waarom bij het tweede gaslek maar een deel van de bewoners werd geëvacueerd. Volgens Reggefiber had dat te maken met de plek van het gaslek. (RTV oost)

Moord Theo van Gogh herdacht in Amsterdam

Circa dertig belangstellenden hebben maandagmiddag in de Linnaeusstraat in Amsterdam-Oost de moord op Theo van Gogh herdacht. Ze deden dat op de plek waar moslimextremist Mohammed B. de filmmaker op de ochtend van 2 november 2004 vermoordde. De bijeenkomst is een initiatief van de stichting Vrienden Pim Fortuyn. De aanwezigen hielden toespraken en legden een bloemenkrans neer. Voordat de herdenking begon, hadden mensen al circa 25 bossen bloemen, cactussen en portretten van Van Gogh neergelegd. Ook legden mensen papieren met teksten als ‘islam is opium’ en ’theo we vergeten je nooit’ neer. Later maanadag is er een bijeenkomst bij het beeld De Schreeuw in het nabijgelegen Oosterpark. Daarbij zijn volgens de organisatie de ouders van Van Gogh, Tweede Kamerlid Rita Verdonk en stadsdeelvoorzitter Ahmed Marcouch van Amsterdam-Slotervaart aanwezig. (BNR/ANP)

Kabel open per maart

Klanten van UPC en Ziggo kunnen al vanaf volgend jaar maart voor hun analoge kabeltelevisieabonnement naar een andere partij. Daarbij blijven ze wel gebruikmaken van de netwerken van de twee kabelmaatschappijen, zo meldt Het Financieele Dagblad. De Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit (Opta) stuurt daar op aan in vrijdag gepubliceerde conceptbesluiten. De besluiten worden pas definitief nadat marktpartijen erop hebben kunnen reageren. De vrijheid voor de consument om bij een andere aanbieder een analoog abonnement af te nemen, moet binnen zes weken na het publiceren van het definitieve besluit zijn gegarandeerd. De twee grootste Nederlandse kabelmaatschappijen UPC en Ziggo hadden zelf voorgesteld de mogelijkheid om over te stappen binnen een periode van acht tot tien maanden in te voeren. In het conceptbesluit is deze periode nu teruggebracht tot maximaal zes maanden (26 weken). De mogelijkheid om rond maart te veranderen van abonnementaanbieder geldt alleen voor consumenten die een analoog kabelabonnement bij UPC of Ziggo hebben. Volgens Opta is het in dat geval namelijk voor de kabelaars eenvoudig om het abonnement over te zetten naar een andere aanbieder. Vijf maanden later moet ook de consument die andere diensten bij UPC of Ziggo afneemt voor zijn analoge tv-abonnement van aanbieder kunnen verruilen. 

UIT DE MEDIA:

** Eredvisie Live kanaal 1 is in de periode van 2 november tot en met 3 februari 2010 één van de vijf verrassingszenders bij kabelaar Ziggo. Deze verrassingszenders zijn gratis beschikbaar voor klanten met een Alles-in-1-plus of Alles-in-1-extra-abonnement en zo kennis kunnen maken met diverse digitale tv-zenders uit één van de digitale themapakketten. Naast Eredivisie Live kanaal 1 zijn in de periode 2 november tot en met 3 februari 2010 ook Discovery Science, Baby TV, Cultura 24 en Spirit 24 uitgroepen tot verrassingszender.

** De Twentsche Courant Tubantia is gestopt met de rubriek Dorpspleinen. Daar konden inwoners van Twente zelf foto’s, filmpjes en verhalen plaatsen. Op die manier wilde de krant burgers bij de journalistiek betrekken. Bijna elke plaats in Twente had een eigen Dorpsplein. De directie van de Twentsche Courant Tubantia wil niet uitleggen waarom de krant ermee is gestopt. Een journalist zegt op Twitter dat het geen succes was. Iedereen die geabonneerd was op de berichten op de Dorpspleinen, hebben van de krant een mail gekregen waarin staat dat het sinds gisteren gestopt is. (RTV Oost)

** Ziggo moet de persoonsgegevens van een klant geven die video’s van pornoster Kim Holland plaatste op 123video.nl. Dit vanwege een schadeeis van 500.000 euro. Dat heeft de rechtbank van Amsterdam donderdag bepaald. 123video.nl had hierover een kort geding aangespannen. De videosite wil de uploader betrekken in de lopende procedure tussen 123video en Kim Holland. Zij heeft namelijk de videosite aangeklaagd en eist half miljoen euro. De videosite heeft alleen het ip-adres van de uploader.