Media kort: november 2010

Luistercijfers september/oktober

De luistercijfers van het Continu LuisterOnderzoek over de periode september-oktober 2010 zijn bekendgemaakt. De rapportage is gebaseerd op een landelijk representatieve steekproef van 10.607 respondenten van 10 jaar en ouder. De gemiddelde luistertijd bedraagt in deze periode 3 uur en 13 minuten per dag. Het Continu LuisterOnderzoek wordt uitgevoerd in opdracht van RAB (www.rab.fm).

aug/sep(in%) sep/okt(in%)

01 Radio 538 10.8 11.2

02 Radio 2 9.8 9.6

03 Radio 3FM 9.4 9.4

04 Sky Radio 8.4 8.3

05 Radio 1 8.0 7.9

06 Q-Music 7.0 7.5

07 Radio Veronica 5.1 5.2

08 100 % NL 4.0 4.2

09 Radio5 3.1 3.2

10 Radio 10 Gold 2.7 2.6

11 Radio 4 2.1 2.0

— SlamFM 2.0 2.0

13 ClassicFM 2.0 1.9

14 Arrow Classic Rock 1.1 1.1

15 BNR Nieuwsradio 0.8 0.8

16 Arrow Jazz 0.4 0.5

17 KinkFM 0.3 0.3

18 Radio 6 0.2 0.2

== Regio Radio 12.0 11.8

== Overige 5.5 5.4

== Regionale Commercieel Radio 5.0 5.0

UIT DE MEDIA:

** Drie miljoen pagina’s uit nationale, regionale, lokale en koloniale dagbladen tot 1995 zijn binnenkort via internet te raadplegen. Dit maakte de Koninklijke Bibliotheek (KB) dinsdag bekend. De pagina’s zijn gratis beschikbaar omdat de auteursrechtenorganisaties Stichting Lira en Pictoright en de KB een overeenkomst hebben getekend. De nationale bibliotheek van Nederland probeert alle Nederlandse boeken, kranten en tijdschriften vanaf 1470 te digitaliseren. Sinds 28 mei staan de eerste anderhalf miljoen krantenpagina’s uit de periode 1618-1945 op de website. De komende tijd wordt de verzameling in etappes aangevuld met materiaal uit de periode 1945-1995. (ANP/AD)

** De voormalig directeur Innovatie en Nieuwe Media van de Publieke Omroep werkt weer voor een publieke omroep. Mol werkt sinds vorige week voor de periode van een aantal maanden voor de TROS. “Ik adviseer de directie over hun strategie op het gebied van digitale media. Meer details kan ik niet geven”. 

** De drie publieke zenders hadden in week 47 samen een marktaandeel van 37,2 pct (tijdvak 18.00-24.00 uur, 6+). De vier zenders van RTL Nederland kwamen uit op 31,8 pct. SBS Broadcasting had met zijn drie zenders een aandeel van 17,6 pct. Marktleider Nederland 1 had een aandeel van 21,5 pct, terwijl het aandeel van RTL 4 op 19,6 pct uitkwam. SBS 6 had een marktaandeel van 10,1. Het NOS Journaal van gisteravond was het best bekeken programma van de week met 2.872.000 kijkers. Studio Sport Eredivisie van gisteravond was met 2.749.000 kijkers tweede. The Voice of Holland (RTL 4) was met 2.535.000 kijkers derde. (SKO)

** Scarlet heeft haar Digitale TV aanbod uitgebreid met Eredivisie Live. Naast de bestaande klanten die nu al gebruik maken van Scarlet Digitale TV wordt de dienst optioneel aangeboden als onderdeel van Scarlet Digitale TV (los televisieabonnement) en Scarlet Family (alles-in-1-pakket). Scarlet gaat de dienst aanbieden voor 12,50 euro per maand. Scarlet zal het complete dienstenpakket van Eredivisie Live 1 en 2 gaan aanbieden, inclusief de nieuwe FA Cup-programmering. (TP)

** ABG-tv is vanaf dinsdag te zien op het digitale kanaal 951 van Ziggo. Niet alleen in Bergen op Zoom en Woensdrecht, de twee gemeenten waar de omroep zich vooral op richt, maar ook in Roosendaal, Steenbergen, Halderberge, Moerdijk en zelfs Zundert. Leuke promotie voor Bergen op Zoom en Woensdrecht, vindt Maarten van den Boom van ABG-tv. Dat de omroep zo breed is te ontvangen digitaal komt omdat Ziggo geen digitaal kanaal alleen voor Bergen op Zoom en Woensdrecht kan maken. Overigens blijft ABG-tv ook gewoon analoog te ontvangen. (BN Stem)

** Het bestuur van Omroep Amersfoort heeft in een gesprek met wethouder Barendregt op 10 november aangegeven dat 2010 met een aanzienlijk tekort wordt afgesloten. Eerder werd al gemeld dat in verband met de reorganisatie bij Omroep Amersfoort in 2010 rekening moet worden gehouden met een tekort van 50.000 euro. Het bestuur van Omroep Amersfoort gaat er inmiddels vanuit dat het tekort voor 2010 hoger zal zijn. Voor het einde van november zal Omroep Amersfoort inzicht geven in de besteding van de investeringssubsidie van 410.000 euro. De omroep ontving het geld van de gemeente voor de aanschaf van nieuwe apparatuur en moet nu aangeven hoe het geld is besteed.

** Slam TV krijgt een plekje in het analoge basispakket in Den Haag. Dit blijkt uit het voorlopige tv-advies van de Haagse Programmaraad. Slam TV neemt de plek in van de zendercombinatie Het Gesprek/Euronews. “De raad ziet een toegevoegde waarde van deze zender in het basispakket en ziet bovendien dat de zender zich de afgelopen jaren staande heeft gehouden en het uitzendgebied gestaag heeft uitgebreid. De toegevoegde waarde komt met name voort uit dat SlamTV een muziekzender is. Met de berichtgeving over TMF die heeft aangegeven niet meer op de analoge televisie uit te gaan zenden ontbreekt een muziekzender op de analoge televisie. Daarmee voegt de zender iets bijzonders toe aan het bestaande aanbod en krijgt de Haagse burger meer gevarieerde keuze binnen het basispakket”, aldus de HPR. 

** De Radio 2 Top 2000 heeft een nieuwe nummer 1. ‘Hotel California’ van The Eagles is dit jaar op de eerste plaats geëindigd. De nummer 1 van bijna alle voorgaande edities, ‘Bohemian Rhapsody’ van Queen, is gedaald naar de tweede plaats. Op 3 staat de plaat die in 2005 één keer op de eerste plaats stond: ‘Avond’ van Boudewijn de Groot. Tijdens de Top 2000 Stemweek zijn via www.radio2.nl bijna 2 miljoen stemmen uitgebracht op de songs voor de Top 2000. De helft van het aantal stemmen kwam binnen tijdens de Top 2000 Stemfinaledag, waarmee vrijdag 26 november de stemperiode werd afgesloten. (Persbericht)

** Exceed Jazz BV heeft Arrow Jazz FM overgenomen van Flux Media Factory BV. Het gaat hier om het eigendom en de exploitatie voor de Nederlandse markt. Exceed Jazz BV heeft ambities voor verdere groei, ontwikkeling en innovatie van de jazz-zender. Arrow Jazz FM heeft nu maandelijks zo’n 600.000 verschillende luisteraars in Nederland via de kabel en internet. Flux Media Factory zal de productie en dienstverlening ten behoeve van Arrow Jazz FM in opdracht van Exceed Jazz BV blijven verzorgen. De aankoop van Arrow Jazz FM is de eerste zichtbare stap van Exceed Jazz BV, die past in de ambitie van de onderneming om een leidende speler te worden in de Nederlandse jazzmuziekindustrie. (Persbericht)

** De Nederlandstalige culturele tv-zender BravaNL komt op de analoge kabel, als het aan de Programmaraad Gelderland Zuid ligt. De raad heeft de reclamevrije zender met klassieke muziek, opera en ballet toegevoegd aan het voorlopig tv-advies voor 2011-2012. In de gemeenten Lingewaard, Overbetuwe en Neder-Betuwe, neemt de zender de plek in van Nickelodeon/Comedy Central. Naast zeven wettelijk verplichte zenders, geeft de raad een bindend advies over nog acht zenders. UPC beslist zelf welke zenders er nog meer doorgegeven worden. Tot 9 januari kan door kijkers en zenders bezwaar worden gemaakt tegen het advies. Op 27 januari wordt de lijst definitief vastgesteld.

** De samenwerking tussen RTV Oost en de TC Tubantia krijgt bijna 185.000 euro subsidie van het stimuleringsfonds voor de pers. Het geld is voor het project ‘Voor ieder wat wils’. De bedoeling is om rondom de thema’s Kunst & Cultuur en Lifestyle zowel een televisieprogramma als printmagazine en internetplatform te maken. Als het project een succes is, volgen ook andere thema’s. Het stimuleringsfonds is opgericht om innovatie in de media mogelijk te maken. Het project van RTV Oost en de TC Tubantia past daar in, omdat het volgens de organisatie van het fonds de regionale journalistiek versterkt. Anderen uit de sector zouden kunnen leren van de praktische ervaringen en juridische consequenties van de samenwerking. (RTV Oost)

** Minister Marja van Bijsterveldt-Vliegenthart (OCW) wil nog geen uitspraken doen over het uitzenden van sportflitsen van eredivisiewedstrijden door regionale omroepen. Martijn van Dam (PvdA) had begin oktober Kamervragen gesteld over de eigenaardige situatie dat regionale omroepen via de Mediawet recht hebben op deze flitsen, maar dat beperkingen in de Auteurswet en Wet op de Naburige Rechten het daadwerkelijk uitzenden vervolgens onmogelijk maken. De minister wil niet reageren, omdat het geschil nog onder de rechter is. In mei diende een kort geding in Utrecht tussen Eredivisie en ROOS, de koepelorganisatie voor regionale omroepen. De rechter stelde toen dat omroepen niet automatisch beelden van de NOS kunnen opvragen. De NOS betaalt Eredivisie een vergoeding voor het beeldmateriaal, maar is daarmee niet auteursrechthebbende. Eredivisie is in april bij de rechtbank in Den Haag een bodemprocedure begonnen. “Indien een onherroepelijke uitspraak aanleiding vormt voor het nemen van vervolgstappen, zal ik u te zijner tijd nader informeren”, schrijft de minister. (Villamedia)

** Vanaf vandaag zijn alle radiostations van de publieke omroep via Android apps op smartphones te beluisteren. De apps zijn gratis te downloaden. In februari van dit jaar stelde de publieke omroep al apps voor de iPhone beschikbaar. Door de uitbreiding met apps voor Android smartphones spelen Radio 1, 2, 3FM, 4, 5 en 6 beter in op de specifieke behoefte van de luisteraar. Door deze uitbreiding vergroot de publieke omroep de toegankelijkheid van radio luisteren via mobiele telefoons. De Android apps bevatten livestream en programma-informatie. Ook kan de eigenaar via de applicatie programmagidsen raadplegen of schakelen tussen verschillende zenders. (Persbericht)

** Omroep West krijgt de John Blankensteinprijs 2010. Volgens de gemeente Den Haag en COC Haaglanden heeft Omroep West homoseksualiteit op een positieve manier onder de aandacht gebracht. Dit komt onder meer naar voren in het tv-programma Jij Bent Zo en in de berichtgeving over de Roze Zaterdag in Den Haag . De Haagse prijs is vernoemd naar de voormalig voetbalscheidsrechter en voorzitter van COC Haaglanden John Blankenstein. De prijs bestaat uit een kunstwerk en een geldbedrag van 2500 euro. (RTV West)

** De lokale omroep TV Maastricht is sinds deze week ook in het Heuvelland via het kabelnet te ontvangen. Kabelexploitant Ziggo heeft de zender toegevoegd aan het digitale aanbod in Zuid-Limburg. TV Maastricht is in de regio te ontvangen via kanaal 950. Via andere systemen, bijvoorbeeld Digitenne van KPN, is TV Maastricht vooralsnog niet te zien. (LD)

** De Recording Industry Association of America (RIAA) heeft PC Magazine gemaand om twee artikelen over hoe mensen op andere manieren dan Limewire toch aan muziek kunnen komen, offline te halen. Volgens de RIAA zou PC Magazine hiermee aanzetten tot piraterij. De peer-2-peerdienst Limewire moest in oktober na een gerechtelijk bevel zijn client offline halen. PC Magazine wilde met het artikel zijn lezers een aantal alternatieve diensten aanbieden, waaronder het opensource FrostWire, µTorrent en Shareaza. Lance Ulanoff, hoofdredacteur van PC Magazine, weigerde om de twee artikelen offline te halen. Hij stelt dat beide artikelen zijn geschreven om de lezers te informeren en dat ze een disclaimer over illegaal p2p-gebruik bevatten, die strikt genomen al niet geplaatst had hoeven worden. (Fok)

1TV stopt uitzendingen

1TV, de commerciële regionale televisiezender voor Groningen en Drenthe stopt per februari 2011 met haar uitzendingen. NDC ziet geen mogelijkheden voor een gezonde exploitatie van commerciële regionale televisie. De marktsituatie zou te ongunstig zijn. De Noordelijke Dagblad Combinatie, de uitgeverij waarvan naast 1TV ook het Dagblad van het Noorden onderdeel uitmaakt, heeft daarom besloten de de stekker eruit te trekken. (RTV Noord)

UIT DE MEDIA:

** Kabelaar SKV uit Veendam heeft een aantal wijzigingen doorgevoerd in haar digitale pakket. Sinds 24 november is de kabelaar gestart met het aanbieden van de 3D-zender Brava 3D. De uitzendingen vinden plaats via het 3D-demokanaal op kanaal 888. Via kanaal 281 is SKV gestart met de doorgifte van Travel Channel HD. De uitzendingen van dit reiskanaal zijn te volgen voor abonnees van het HD-pakket. SKV is, wegens technische redenen, gestopt met het doorgeven van I-Concerts via het HD-pakket. “SKV blijft met I-Concerts in gesprek om te zoeken naar een oplossing. Wellicht kan de zender in de toekomst weer worden toegevoegd aan het HD-pakket”, aldus SKV in haar nieuwsbrief. Aan het Plus-Basis-pakket is de baby/peuterzender BabyTV toegevoegd.

** Dé weblogprijs van Nederland, de Dutch Bloggies, stopt ermee. Dit maakte de organisatie vandaag bekend. ‘We stoppen ermee. Na tien jaar vinden we het mooi geweest’, schrijft de organisatie op de website DutchBloggies.nl. De organisatie verklaart het bloggen nog niet dood. ‘We horen het al jaren. Ingehaald door Twitter en andere sociale media. Toch linken twitteraars zonder nadenken naar hun weblog als ze hun hart willen laten spreken in meer dan 140 tekens. Blogging is here to stay’, zeggen de initiatiefnemers. Juryvoorzitter Jeroen Mirck: ‘Er zijn nog steeds veel mensen die bloggen, bloggen heeft zich bewezen en is ingeburgerd geraakt. Maar het is niet meer hip. Het momentum is verschoven naar social media.’ 

** De Nederlandse muziekzender TV Oranje is vandaag van start gegaan met SinterklaasTV. Via een speciale gratis internetstream op de website www.tvoranje.nl kunnen Nederlandse kinderen over de hele wereld onbeperkt kijken en luisteren naar puur Hollandse Sinterklaasclips. Volgens directeur Gerard Ardesch van TV Oranje beschikt zijn zender over duizenden Sinterklaasclips, die in de aanloop naar pakjesavond een vast onderdeel uitmaken van de programmering. Speciaal voor alle kinderen die niet naar TV Oranje kunnen kijken, is nu besloten dat al deze Sinterklaasclips tot 6 december gratis te bekijken zijn via TV Oranje SinterklaasTV. Kijken is alleen mogelijk na registratie.

** Vechtdal FM ontstond ooit uit de lokale omroepen in Nieuwleusen en Dalfsen. Inmiddels hoort Ommen bij het luistergebied. Staphorst komt er mogelijk ook bij. De studio in ’t Olde Gemientehuis in Nieuwleusen mag dan klein en knus zijn, het bereik van lokale radiozender Vechtdal FM wordt met het jaar groter. 

** De Stichting APR heeft een aanvullend advies uitgebracht naar aanleiding van het faillissement van Het Gesprek. Deze zender was onderdeel van het zwaarwegende advies van de APR. De APR heeft BravaNL aangewezen om de vrijgekomen plek in te nemen. UPC heeft vervolgens laten weten dat zij “het door de APR onrechtmatig ingediende vervangende advies” niet in behandeling neemt. (Kabelraden)

** Lokale Omroepen kunnen programma’s inzenden voor de Lokale Omroep Awards die op 15 juni 2011 worden uitgereikt. Er zijn prijzen te winnen in de categorieën Radioprogramma, Televisieprogramma, Crossmediaal gebruik, Presentatietalent en Lokale Omroep van het Jaar. De jury van de Lokale Omroep Awards 2011 bestaat uit: juryvoorzitter Marieke de Vries (NOS Journaal), Jeroen Latijnhouwers (Editie NL, RTL 4), Timo Kamst (opleidingscoördinator 3FM), Iwan Reuvekamp (Program director Q-music) en Fleur Wallenburg (NOS 3FM Headlines). De jury let ondermeer op: originaliteit, vernieuwing en de beschikbare middelen (tijd en geld). Iedere inzending krijgt een persoonlijk juryrapport, voorzien van tips en adviezen. Inzenden kan tot 1 maart 2011. (OLON)

** Voormalig “American idol”-jurylid Simon Cowell heeft in New York een ere-Emmy gekregen. Groot-Brittannië won vijf prijzen, Portugal kreeg zijn eerste Emmy ooit. De International Emmy Awards worden jaarlijks uitgereikt aan programma’s die buiten de VS gemaakt zijn. Cowell, die na het vorige seizoen “American idol” verliet, kreeg de Founders Award uit handen van Rupert Murdoch. “Wie zei dat roem, geld en succes je zullen vernietigen, was volledig fout”, zei Cowell, die vooral bekend is als “gemeen jurylid” in talentenjachten als “Britain’s got talent”, “X-factor” en “American idol”. Portugal won zijn eerste Emmy voor de telenovelle “My love”. Groot-Brittannië won 5 Emmy’s (onder meer voor “Shaun the sheep” en “Small island”) en er waren ook prijzen voor Roemenië, Israël, Argentinië en Zuid-Korea. Bob Hoskins kreeg de prijs voor beste acteur (“The street”) en Helena Bonham Carter de prijs voor beste actrice (“Enid”). Zij waren zelf niet in New York om hun award op te halen. Lorne Michaels, de bedenker en producer van “Saturday night live”, kreegt de Emmy Directorate Award. (VRT)

** Naar Radio 538 luisteren kan nu op bijna alle smartphones. De Radio 538 applicaties blijken een grote hit te zijn op de iPhone en zijn daarom nu ook beschikbaar voor iedereen met een Blackberry, een Samsung, een Nokia of een toestel met een Android besturingssysteem; zoals bijvoorbeeld een HTC. De ‘apps’ zijn eenvoudig te downloaden en te installeren. Naast Radio 538, zijn 538Juize, 538 Dance Department en de digitale 538-zenders zoals 538 Hitzone, 538 Non-stop 40, 538 Party en 53L8 ook via de Radio 538 app te beluisteren. Daarnaast zijn er ook ‘dedicated-apps’ van 538Juize en 538 Dance Department beschikbaar voor Android en Blackberry. (Persbericht)

** In de huiskamers ontbrandt ’s avonds vaak een hevige strijd om de afstandsbediening van de tv. Nederlanders kijken graag samen met hun partner televisie, maar de grote vraag is waar dan naar wordt gekeken. Zeven van de tien keer willen partners ergens anders naar kijken, blijkt uit onderzoek van internetprovider Online. Mannen kijken graag naar voetbal (64%), vrouwen naar soaps of series (67%). Opmerkelijk is dat mannen vaker meekijken met het wensprogramma van de vrouw, dan andersom. Van de mannen kijkt 39% met de vrouw mee, terwijl slechts 26% van de vrouwen naar voetbal wil kijken. Vrouwen gaan dan liever lezen of computeren (20%) of ergens anders in huis tv kijken (11%). (Telegraaf)

** De drie publieke zenders hadden in week 46 samen een marktaandeel van 35,3 pct (tijdvak 18.00-24.00 uur, 6+). De vier zenders van RTL Nederland kwamen uit op 32,1 pct. SBS Broadcasting had met zijn drie zenders een aandeel van 19,4 pct. Marktleider Nederland 1 had een aandeel van 22,0 pct, terwijl het aandeel van RTL 4 op 19,6 pct uitkwam. SBS 6 had een marktaandeel van 11,6. Studio Sport Eredivisie van gisteravond was met 2.738.000 kijkers het best bekeken programma van de week. The Voice of Holland (RTL 4) was met 2.699.000 kijkers tweede. Het NOS Journaal van gisteravond staat op een derde plaats met 2.524.000 kijkers. (SKO)

** Voor de eerste keer in de historie wordt een Eredivisieduel in 3D uitgezonden. De Klassieker tussen Ajax en Feyenoord, op 19 december, wordt live in drie dimensies in beeld gebracht. Een samenwerking tussen Eredivisie Live en Panasonic heeft dit mogelijk gemaakt, zo meldt persbureau Novum. Belangstellenden kunnen het duel helaas niet vanuit de luie stoel in de huiskamer bekijken. De primeur is alleen voor door Panasonic gekozen elektronicawinkels. (FC Update)

** De Programmaraad van Zoetermeer heeft op 16 november haar definitieve televisieadvies voor 2011 aan kabelaar Ziggo samengesteld. In dit advies wordt de kinderzender Nickelodeon en muziekzender Slam TV geadviseerd voor doorgifte in het analoge basispakket. BBC2 en ZDF worden niet langer geadviseerd door de programmraad van Zoetermeer Redenen voor de voorgestelde veranderingen zijn dat een zender voor kinderen en een muziekzender nog geen deel uitmaakten van de adviezen en de leden van de Programmaraad dit toch als een gemis zien. Mochten de Programmaraad deze zenders niet adviseren, dan bestaat de kans dat Ziggo besluit om deze zenders van de kabel te halen. Ziggo heeft aangegeven dat zij verwacht dat in de loop van 2011 een aantal veranderingen in (de grootte van) het aanbod doorgevoerd zullen worden. Ook dit is een van de redenen waarom de Programmaraad nu wijzigingen in het Televisieadvies 2011 voorstelt. Als nieuwszender adviseert de Programmaraad voor 2011 niet euronews, maar CNN. De 8 televisiezenders die de Programmaraad voor 2011 (naast de verplichte 7 zenders) adviseert zijn:BBC1,ARD, TV5 Monde, TVE, Nickelodeon, CNN, SLAM!TV, TBN Europe. Het advies is hier te downloaden.

** De keuze voor een lokale omroep in Wageningen komt dichterbij. Maandag 29 november staat het onderwerp op de vergadering van de gemeenteraad. Die moet dan beslissen of RTV Wageningen dan wel concurrent RTW bij het Commissariaat van de Media (CvdM) wordt voorgedragen als zendgemachtigde in Wageningen. Burgemeester en wethouders hebben een voorkeur voor RTV Wageningen, omdat deze omroep in zijn plannen heeft aangegeven open te staan voor initiatieven van Wageningse burgers om zelf programma’s te maken. Daarmee geeft RTV Wageningen gevolg aan een amendement van de SP dat raadsbreed is aangenomen. Weliswaar heeft RTV vorige week tijdens de vergadering van de commissie Samenleving mondeling aangegeven ook open te staan voor initiatieven van burgers, maar volgens B en W is een mondelinge toezegging onvoldoende waarborg om dit voornemen waar te maken. Overigens kan de raad ook besluiten om het CvdM de keuze te laten maken. (Gelderlander)

** RTL 4 heeft vrijdagavond wederom een goede slag geslagen in de strijd om de kijkcijfers. De zender heeft, net als vorige week, met de talentenjacht The Voice of Holland en De TV Kantine van Carlo Boszhard en Irene Moors de twee best bekeken programma’s in handen. Uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek blijkt dat The Voice bijna 2,7 miljoen kijkers trok, gevolgd door De TV Kantine dat een aantal van twee miljoen kijkers scoorde. De derde plaats is voor het Acht Uur Journaal van de NOS, dat werd bekeken door zo’n 1,8 miljoen mensen. De top vijf wordt gecompleteerd door de uitslag van The Voice, met 1,7 miljoen kijkers en Goede Tijden, Slechte Tijden, dat op RTL 4 hetzelfde aantal mensen wist te boeien. (Novum/Nieuws.nl)

** De storing van Ziggo digitale televisie in de regio Breda is opgelost. Dat meldt een woordvoerder van het bedrijf. Sinds vannacht konden ongeveer 11-duizend huishoudens de zenders RTL 4 tot en met 7, Veronica en SBS 6 niet ontvangen. De Ziggo abonnees in Ettten Leur en een deel van de klanten in Breda werd door de storing getroffen. Volgens de leverancier van televisie, radio, internet en telefonie is het euvel nu opgelost. (BredaVandaag)

** Het Amsterdamse stadsdeel Nieuw-West wil geen schotelantennes meer aan de gevels van wooncomplexen zien. De deelraad nam woensdag unaniem een motie aan waarin staat dat de schotels zoveel mogelijk moeten worden vervangen door een centrale ontvangstunit bovenop de flats. Schotelantennes zijn de deelraad al jaren een doorn in het oog. De raad vindt dat een appartementencomplex al snel een verloederde aanblik krijgt door de schotels. De corporaties betwijfelen of een verbod van de deelraad standhoudt in de rechtbank. Zij voeren al jaren strijd tegen de wildgroei van schotels. In veel huurcontracten staat inmiddels expliciet vermeld dat huurders geen schotel mogen ophangen aan hun gevel. Veel bewoners lappen die regel echter aan hun laars. (Telegraaf/Parool)

** De Vlaamse acteur Arthur Semay is donderdag op 55-jarige leeftijd overleden. Dat meldt zijn partner Els Verhavert. Arthur Semay vertolkte gastrollen in verschillende televisieseries van VRT en VTM. Hij was onder meer te zien in “Bex & Blanche”, “Aspe”, “Flikken” (foto’s), “Heterdaad” en “FC De Kampioenen”. “Arthur Semay is onverwacht overleden in zijn slaap. Hij leed niet aan een ziekte”, meldt Verhavert. Het lichaam van de overleden acteur wordt dinsdagvoormiddag gecremeerd in het crematorium van Lochristi. (VRT)

Buma/Stemra: “Berichten over factuur voor YouTube embeds onzin”

Consternatie op internet: website Tweakers.net publiceerde vanmiddag een nieuwsbericht dat Buma/Stemra alsnog facturen verstuurt voor het embedden van YouTube filmpjes met muziek. Het idee daarvoor stamt uit de omstreden Fair Play regeling. De auteursrechtenorganisatie kreeg daarop zoveel kritiek dat de licentie voor onbepaalde tijd uitgesteld werd. Buma/Stemra spreekt tegen dat inmiddels wel facturen verstuurd worden. “Het is honderd procent zeker niet waar”, zegt Andy Zondervan van Buma/Stemra tegen 3VOOR12. “We zijn er bij Buma nog niet uit of we het überhaupt willen, laat staan dat al facturen verstuurd worden.” Op Tweakers zegt manager digital & cross media min of meer hetzelfde. Zondervan denkt dat Tweakers twee dingen door elkaar haalt. De site verwijst naar e-mails die Buma/Stemra verstuurde aan online radiostations als Nederland.fm, Allradio en Kabelradio.nl. “Dat valt onder de categorie achtergrondmuziek, niet onder embedden.” De genoemde sites bieden streams met muziek aan en krijgen daarom dezelfde rekening die bekende radiostations krijgen, 10% van de omzet, met een bepaald minimumbedrag. Dat onderdeel van de Fair Play regeling lag nauwelijks onder vuur en werd dan ook niet uitgesteld. “Tweakers denkt dat het aanbieden van een stream hetzelfde is als het embedden, maar dat is niet zo. Niet voor Buma/Stemra, maar ook niet volgens de wet.” (VPRO/3voor12)

UIT DE MEDIA:

** Feyenoord daagt RTV Rijnmond voor de rechter. De club uit Rotterdam heeft dat besluit woensdag genomen omdat de regionale omroep nog steeds een radioverslag maakt van de wedstrijden, terwijl ze de rechten niet hebben. RTV Rijnmond blijft flitsen van wedstrijden uitzenden, terwijl sinds eind september de exclusieve rechten zijn vergeven aan Megastad FM, zo meldt Feyenoord. Volgens Feyenoord is er ‘op alle manieren en met een enorme dosis geduld geprobeerd dit te verkomen’. De club geeft het dan ook aan te betreuren dat de gang naar de rechter noodzakelijk is. 

** De Entertainment Retail Group (ERG), eigenaar van de videotheken Videoland, Movie MAX en Movies & More is failliet. Het bedrijf leverde DVD’s aan 420 zaken in Nederland en België. ERG was telefonisch niet bereikbaar. De website Entertainment Business meldt dat het failissement een combinatie is van al jaren teruglopende omzet in videotheken, (nog) niet renderende investeringen in innovatie, een te traag verlopende reorganisatie en een tegenvallende economie. KPN werkt samen met Videoland voor de distributie van VoD films via KPN Interactieve TV. Een woordvoerster van KPN meldt dat deze activiteiten niet door het faillissement van ERG getroffen zijn, ze zaten al in een andere bv. Op voorzienbare termijn blijft de naam Videoland bestaan. (TP)

** Het college van burgemeester en wethouders in Zwolle heeft er alle vertrouwen in dat het goed gaat komen bij de Zwolse Omroep Organisatie (ZOO). De club vrijwilligers heeft weliswaar nog niet alles op orde, maar de gemeente heeft er alle vertrouwen in. Vandaar dat ZOO een subsidie van ruim 31.000 euro krijgt voor investeringen in apparatuur, studio en andere opstartkosten. In juni ontving de omroep al een voorschot van 36.000 euro voor de eerste aanloopkosten. Het college meldt dat ZOO inmiddels al met een weekeindprogramma is begonnen en dat zodra de organisatie op orde is de programmering verder wordt uitgebreid. (Stentor)

** De oplage van de vernieuwde Leeuwarder Courant is een maand na de introductie flink gestegen. Voor het eerst sinds maart 2002 is het aantal vaste abonnees gegroeid, volgens NDC/VBK, de uitgever van het dagblad. De afgelopen weken namen bijna tweeduizend lezers een vast abonnement op de krant. Bijna zevenduizend mensen besloten de krant te proberen met een kennismakingsabonnement van vijf weken. De Friese krant heeft nu een betaalde oplage van 95.867. De Leeuwarder Courant kreeg begin oktober een totaal nieuw uiterlijk. Naast een nieuwe vormgeving kregen de lezers van de Friese krant nieuwe columnisten en nieuwe katernen voorgeschoteld. Ontwerpster Loes Koomen uit Amsterdam ontwierp de nieuwe krant, inclusief nieuwe lettertypes. De bladindeling werd eveneens gewijzigd. (ANP/LC)

** Het imago van en de algehele waardering voor Omroep Brabant is het afgelopen jaar licht verbeterd. Dit blijkt uit een onderzoek dat de provincie heeft laten uitvoeren. De tv-uitzendingen scoorden vorig jaar gemiddeld een 7,3. Bij het vorige onderzoek in 2006 was dit een 7,0. Radio, teletekst en internet zijn stabiel gebleven met respectievelijk een 7,2, een 6,9 en een 7,0. De doelstelling dat een breder publiek moet worden bereikt blijft een punt van aandacht, zo stelt het provinciebestuur. Gedeputeerde Staten gebruiken de uitkomsten van het onderzoek voor hun meerjarenbeleid.

** De lokale omroep ‘Heerhugowaard A Life’ moet zijn toezicht wat versterken om door het Commissariaat voor de Media aangewezen te kunnen worden als ‘publieke lokale media-instelling’. Als de omroep die status krijgt, kan de gemeente jaarlijks €25.000 overmaken die zij voor lokale omroepen krijgt van het rijk. Een van de eisen die het Commissariaat stelt is dat er een goed opgetuigd ‘programmabeleidbepalend orgaan’ is. Dat is een club mensen die er op toeziet dat de omroep zich aan de omroepwet houdt. Gebleken is dat het orgaan ‘nog onvoldoende gewicht aan leden heeft’, zoals het college het verwoordt. De gemeente overweegt overigens om mettertijd ‘Heerhugowaard A Life’ rechtstreeks raadsvergadering te laten uitzenden, zoals lokale omroepen dat ook in andere gemeenten wel doet. (NHD)

** De gesprekken tussen voetbalclubs in Spanje over de verdeling van de tv-gelden blijven uiterst stroef verlopen. Woensdag meldden zes clubs, met Sevilla en Villarreal als belangrijkste vertegenwoordigers, dat zij het niet eens zijn met het nieuwste plan dat door elf clubs, waaronder Real Madrid en Barcelona, wordt gesteund. Real en Barça strijken in dat plan ongeveer de helft van de tv-rechten in Spanje op, zo’n 150 miljoen euro per club. De zes vinden dat de topclubs geld moeten inleveren. „Nu strijden Real en Barcelona ieder jaar onderling om de titel”, aldus voorzitter Jose Maria del Nido van Sevilla. “Ik kan aan mijn fans niet verkopen dat wij ieder jaar om de troostprijs strijden.” Door een andere verdeling van de tv-gelden hopen de zes het gat met Real Madrid en Barcelona te kunnen verkleinen. (Telegraaf)

VRT evalueert MNM grondig

In december zal de raad van bestuur van de VRT een grondige evaluatie maken van zijn meest gecontesteerde radiozender: MNM. In het VRT-debat blijft de hitzender MNM voor hevige discussies zorgen. Dat is gisteren nogmaals gebleken in de commissie Media van het Vlaams Parlement. In het kader van de bespreking van het jaarverslag 2009 gaf de VRT-top gedetailleerde cijfers vrij over de inkomsten uit de radioreclame. En die zijn voor MNM ronduit rampzalig. Door de economische crisis kreeg de hele reclamemarkt rake klappen. De inkomsten daalden met gemiddeld 11 procent. Bij de VRT gaat alleen Studio Brussel in tegen deze trend. De jongerenzender ziet door de stijging van het luisterbereik zijn inkomsten zelfs met 8 procent toenemen. Het verlies van Radio 1 (-11,7 procent) en Radio 2 (-12,8 procent) volgt de evolutie van de markt. Maar bij MNM is er duidelijk meer aan de hand, want de reclame-inkomsten daalden met zo maar eventjes 22 procent. De reden is dat de hitzender van de VRT ook nog eens te kampen heeft met een dalend marktaandeel. MNM zakte onder de magische grens van 10 procent. Wat niet belet dat MNM nog altijd het meeste reclamegeld binnenhaalt (ruim 9 miljoen euro) 

UIT DE MEDIA:

** Zojuist maakte 3FM op zender bekend welke drie dj’s vanaf 18 december zes dagen lang aandacht gaan vragen voor het doel van 3FM Serious Request 2010. 3FM Zendermanager Wilbert Mutsaers: “Giel Beelen, Gerard Ekdom en Coen Swijnenberg laten zich voor de zevende editie van 3FM Serious Request opsluiten in het Glazen Huis op de Markt in Eindhoven. Ze eten die dagen niets en maken mooie radio en TV met één doel: zoveel mogelijk geld inzamelen voor de stille slachtoffers van aids in Afrika. Dat zijn kinderen. Kinderen die hun ouders verliezen aan aids, verliezen hun toekomst. En daar wil 3FM samen met het Rode Kruis iets aan doen.”

** Drie Tweede Kamerleden zullen vanaf deze week elke woensdag afwisselend een column schrijven in NRC Handelsblad. Het zijn Femke Halsema (GroenLinks), Martin Bosma (PVV) en Ton Elias (VVD). Hoofdredacteur Peter Vandermeersch schrijft maandag in de krant dat het gaat om ,,Kamerleden-met-een-mening” uit een oppositiepartij, uit de gedoogpartij en een regeringspartij. De bijdragen verschijnen op de opiniepagina.

** Het Muziekcentrum van de Omroep (MCO) krijgt een onafhankelijke Raad van Toezicht. Dat is de wens van zowel de directie van het MCO als van de Raad van Bestuur van de NPO. De ondernemingsraad van het MCO ondersteunt deze stap. Nu wordt de Raad van Toezicht op basis van de statuten gevormd door de Raad van Bestuur van de NPO. In het Concessiebeleidsplan van de Publieke Omroep van maart jongstleden werd al aangekondigd dat opnieuw gekeken moest worden naar de wijze waarop het MCO is ingebed binnen de Publieke Omroep. De huidige positie van het MCO tussen publieke omroep, orkestenbestel en ministerie van OCW in, is niet helder genoeg. In de zomer vond daarom een evaluatie van de positionering van het MCO plaats. Een onafhankelijke Raad van Toezicht was één van de aanbevelingen. Deze aanbeveling wordt nu versneld gevolgd.

** Filmzender Film1 breidt haar dienst Film1 on Demand uit van UPC naar Ziggo. Ziggo-abonnees die een abonnement hebben op Film1 kunnen zonder extra kosten zelf kiezen wanneer ze een film willen kijken. Voorlopig gaat het om een wisselend aanbod van circa 100 films. Film1 omschrijft de dienst als Subscription Video on Demand (SVOD) waarbij gebruikers voor een vast bedrag per maand films kunnen opvragen. De dienst was tot nu toe alleen nog beschikbaar via UPC Digitale Televisie. (Ziggo/TP)

** Voormalig CDA-fractievoorzitter Pieter van Geel wordt per 1 januari voorzitter van de nieuwe omroep NTR, die is ontstaan door de fusie van NPS, Teleac en RVU. Dat heeft de NTR dinsdag bekendgemaakt. De 59-jarige Van Geel was fractievoorzitter van het CDA tot de verkiezingen in juni. Van 2002 tot 2007 was hij staatssecretaris van Vrom. Zijn functie bij de NTR is geen volledige baan. De dagelijkse leiding van de omroep is in handen van interimdirecteur Joop Daalmeijer.

** Als het aan de Programmaraad Breda ligt, zijn de volgende acht zenders voortaan analoog te ontvangen via de kabel van Ziggo: CNN, BBC1, BBC2, ARD, ZDF, TV5 Monde, MTV en Discovery. Dat staat in een advies dat aan het kabelbedrijf wordt voorgelegd. De progammaraad moet een oordeel vellen over het aanbod, omdat Ziggo het pakket met analoge tv-zenders wil verkleinen. Zeven zenders moeten verplicht worden doorgegeven, maar over de acht andere kanalen is discussie mogelijk. 

** In het gebouw van L1 in Maastricht is een brief bezorgd waarin waarschijnlijk poeder zit. De brief is door de politie in beslag genomen. De brief lag sinds één uur dinsdagmiddag op de nieuwsredactie en is niet opengemaakt. Vijftien redacteuren mochten anderhalf uur niet naar buiten. Op de envelop staan een foto van D66-voorman Alexander Pechtold met Hitlersnor. En een foto van een jongen die twee pistolen tegen zijn eigen hoofd zet. Volgens bronnen van L1 zijn er afgelopen tijd meer van dit soort brieven op verschillende adressen bezorgd. De politie wil dit niet bevestigen. (L1)

** In Vlaanderen hebben we een abonnement en een decoder nodig om digitaal tv te kunnen kijken. Nochtans is er een alternatief: DVB-T-signalen via de ether. Maar het blijft wachten op de lancering. Digitale tv-uitzendingen via het DVB-T-signaal zijn te ontvangen met een kleine antenne naast de televisie. Aangezien nieuwe tv’s vaak met een DVB-T-decoder zijn uitgerust, is een aparte decoder niet nodig. In Nederland vormen DVB-T-uitzendingen een eenvoudig en betaalbaar alternatief voor duurdere digitale bundels via kabel of telefoonlijn: Nederland 1, 2 en 3 zijn gratis en voor 8,5euro per maand kunnen kijkers een pakket van zo’n twintig digitale zenders krijgen. 

Uitstroom van 293 voltijd banen bij VRT

Meer dan voldoende medewerkers zijn ingegaan op de vrijwillige uitstapmaatregelen die onderdeel uitmaken van het besparingsplan van de VRT. De openbare omroep realiseert met die maatregelen een uitstroom van 293 voltijdse jobs. Volgens het besparingsplan werd een vrijwillige afvloeiing beoogd van 279 voltijdse jobs. De afgelopen maanden konden VRT-medewerkers intekenen op verschillende uitstapmaatregelen. Nu de resultaten bekend zijn, blijkt dat bij de directie Productie de uitstroom hoger is dan vooropgesteld. Productie moest het met 8 procent minder mensen doen, maar in totaal stapt 10,3 procent uit. Bij de andere afdelingen moest 18 procent worden gehaald, maar dat is uiteindelijk 14,3 procent geworden. De directie zal nu de knelpunten voor alle afdelingen in kaart brengen en oplossingen uitwerken. Om de onevenwichten op te lossen die de uitstroom teweeg zal brengen, zal er met mensen worden geschoven over de directies heen. Er zullen ook nieuwe mensen worden aangetrokken. Het besparingsplan maakt immers een beperkte instroom van nieuwe medewerkers mogelijk. (VRT)

Eyeworks wint hoger beroep tegen FTD

Productiemaatschappij Eyeworks heeft een rechtszaak tegen usenetcommunity FTD ook in hoger beroep gewonnen. Volgens het hof maakt FTD zich niet schuldig aan auteursrechtschending, maar is het toch onrechtmatig bezig. De rechtszaak ging specifiek over het aanbieden van verwijzingen naar de Eyeworks-film Komt een vrouw bij de dokter op FTD. Eyeworks eiste van FTD dat het de zogeheten spots van de film zou verwijderen. In eerste aanleg wist Eyeworks de rechter van zijn gelijk te overtuigen, waarna FTD aankondigde in hoger beroep te gaan. Ook het gerechtshof in Den Haag oordeelde echter dat verwijzingen naar de film moeten worden verwijderd. In eerste aanleg kwalificeerde de rechter de spots van FTD nog als een ‘directe openbaarmaking’, waarmee FTD zich schuldig zou maken aan het schenden van de auteursrechten van Eyeworks. Het gerechtshof oordeelt in zijn arrest iets lichter; FTD zou zich niet schuldig hebben gemaakt aan auteursrechtschending. “We zijn opgelucht dat het Hof dat vonnis heeft teruggedraaid”, aldus FTD-directeur Ronald Sievers. Wel zou de applicatie het schenden van auteursrechten stimuleren; daardoor begaat FTD toch een onrechtmatige daad. 

UIT DE MEDIA:

** De Evergreen Top 1000 op Radio 5 Nostalgia trok een record aantal luisteraars van 1,7 miljoen (12%) van 10 jaar en ouder. De nostalgische publieke zender zond de lijst begin november uit. Opmerkelijk is dat zowel jong als oud naar de lijst met nostalgische platen uit de jaren 50, 60 en 70 luisterden. In de doelgroep van Radio 5 Nostalgia (mensen van 55 jaar en ouder) was het bereik 20%, wat neerkomt op bijna 900.00 luisteraars. In de doelgroep onder de 55 jaar stemden 800.000 luisteraars af op de Evergreen Top 1000. Dat blijkt uit onderzoek uitgevoerd door onderzoeksbureau De Vos & Jansen in opdracht van Radio 5 Nostalgia. (Persbericht)

** Deze week heeft Ziggo overlegd met programmaraden en met hen een informatief gesprek gehad over de verdere digitalisering van televisie en de mogelijke impact hiervan op de keuze van de analoge kanalen. De inzet van het overleg is Ziggo’s voorkeur om uit te gaan van daadwerkelijk gemeten kijkerwensen zodat zo veel mogelijk kijkers tevreden zijn met de samenstelling van het analoge gedeelte van het standaardpakket. In de komende maanden zullen de programmaraden hun conceptadviezen uitbrengen. Ziggo heeft gevraagd voor het einde van 2010 de definitieve adviezen met betrekking tot de analoge kanalen kenbaar te maken. Ziggo hoopt dat programmaraden hun adviezen richten naar de daadwerkelijke brede kijkervoorkeur

** Het Rode Kruis helpt dit jaar met de opbrengst van het Glazen Huis 2009 bijna vijf miljoen mensen met de bescherming tegen malaria. Van de ruim 7 miljoen euro die 3FM Serious Request vorig jaar opbracht, heeft het Rode Kruis inmiddels 4,2 miljoen euro besteed aan het voorkomen van malaria in twaalf verschillende landen. Dat heeft het Rode Kruis maandag bekendgemaakt. De hulporganisatie deelt met het geld in totaal meer dan 2,6 miljoen zogeheten malarianetten uit. Dat zijn klamboe’s waardoor muggen die malaria overbrengen mensen niet kunnen steken. Volgens de hulporganisatie zijn daarmee bijna vijf miljoen mensen uit onder meer Burkina Faso, Sierra Leone, Indonesië en Oeganda geholpen en beschermd. Daarnaast zijn bijna achtduizend vrijwilligers getraind en ingezet voor voorlichting over malaria. (BNR/ANP)

** Ongeveer 731.000 mensen keken zondagmiddag naar de Formule-1-wedstrijden in Abu Dhabi die door RTL7 werd uitgezonden en werd gewonnen door de Duitser Sebastian Vettel. Dat heeft de Stichting KijkOnderzoek (SKO) maandag gemeld. Het autosportevenement kwam hiermee niet verder dan de achttiende plaats in de top 25 van best bekeken programma’s van zondag. De wereldbekerwedstrijden schaatsen op de 5 kilometer in Heerenveen die werden uitgezonden door de NOS trokken ruim 1,1 miljoen kijkers. De uitzending haalde hiermee de zesde plaats in de top 25. Studio Sport Eredivisie stond met ruim 3 miljoen kijkers bovenaan de lijst. (ANP/Gelderlander)

** UPC heeft op zijn website nieuwe tarieven voor internet, televisie en telefonie voor 2011 bekend gemaakt. Analoge televisie gaat in prijs iets omhoog (van 16,80 euro per maand naar 17,05 euro per maand) en ook het maandbedrag voor digitale tv starter stijgt met 50 cent naar 5,00 euro per maand. De duurdere digitale tv pakketten en de upgrade naar HD tv (9,00 euro per maand) blijven gelijk. Op het gebied van internet worden de high end pakketten Fiber power 60, 90 en 120 50 cent goedkoper (40, 50 en 70 euro per maand). De abonnementsgelden voor bellen Avond en Weekend en Bellen Onbeperkt + Europa gaan één euro omhoog naar 14,50 euro en 19,50 euro per maand. (Telecompaper)

** De drie publieke zenders hadden in week 45 samen een marktaandeel van 35,6 pct (tijdvak 18.00-24.00 uur, 6+). De vier zenders van RTL Nederland kwamen uit op 32,3 pct. SBS Broadcasting had met zijn drie zenders een aandeel van 18,6 pct. Marktleider Nederland 1 had een aandeel van 21,7 pct, terwijl het aandeel van RTL 4 op 20,0 pct uitkwam. SBS 6 had een marktaandeel van 10,3. Studio Sport Eredivisie van gisteravond was met 3.010.000 kijkers het best bekeken programma van de week. The Voice of Holland (RTL 4) was met 2.959.000 kijkers tweede. Het NOS Journaal van gisteravond staat op een derde plaats met 2.784.000 kijkers. (SKO)

** Het is onzeker of er dit jaar opnieuw een Glazen Huis in Hulst komt te staan. Dat zegt Albert Reunis van de afdeling Hulst van het Rode Kruis, die vorig jaar initiatiefnemer was van de actie. “Zelf had ik niet de spirit om dit jaar de kar weer te trekken en zodoende is het voor wat mij betreft een beetje in het slop geraakt. Ik ondersteun nu wel een initiatief dat in de maak is door andere partijen om in het weekend na het Hulster Midwinterfestival een Glazen Huis neer te zetten in de omgeving van het winkelcentrum op het Back-terrein, maar of dat ook echt doorgaat, kunnen we pas over twee weken definitief melden.” (PZC)

** In Nieuwegein is er een zeer grote storing van kabelbedrijf Ziggo. Bij werkzaamheden is een glasvezelkabel geraakt, waardoor tien wijken zonder tv, radio en internet zitten. Volgens het bedrijf gaat het om 5000 huishoudens. Een aannemer is de schade aan de glasvezelkabel aan het herstellen maar volgens Ziggo kan dat nog zeker een paar uur duren. (RTV Utrecht)

UIT DE MEDIA:

** De TV Kantine en The Voice of Holland zijn de best bekeken tv-programma’s van de vrijdagavond. Dit blijkt uit zaterdag gepubliceerde kijkcijfers van de Stichting KijkOnderzoek (SKO). Gemiddeld 2.273.000 kijkers stemden af op de start van het derde seizoen van het persiflageprogramma waarmee Carlo Boszhard en Irene Moors vorige maand een Gouden Televizier-Ring in de wacht sleepten. In het derde seizoen kruipen ze in de huid van onder anderen André van Duin en Sylvie van der Vaart. De eerste liveshow van The Voice of Holland trok 2.959.000 kijkers. Naar de resultshow, die werd uitgezonden na De TV Kantine, waren daarvan nog 1.893.000 kijkers over. Daarmee bezet de talentenjacht van RTL4 zowel de eerste als de derde plaats in de top 25 van best bekeken tv-programma’s van de vrijdagavond. (ANP/BNR)

** Nederlanders ergeren zich massaal aan het mobiel internetten. Terwijl men een gesprek voert, gaat men gewoon door met internetten. Een overgrote meerderheid, 88 procent, van de Nederlanders vindt dat dus niet kunnen. Dit blijkt uit een onderzoek van TNS Nipo in opdracht van De Telefoongids. Ook achter het stuur en in restaurants zitten mensen voortdurend op hun mobieltje te toetsen. Normale gesprekken zijn niet meer mogelijk. Ook internetten tijdens een feestje (46 procent), tijdens een date (32 procent) en zelfs in bed na seks (24 procent) zorgen voor de nodige ergernis. Volgens etiquettedeskundige Reinildis van Ditzhuyzen wordt het hoog tijd voor nieuwe omgangsregels. Als voorbeeld noemt zij een gezin met drie pubers en veel vrienden over de vloer, waar als regel is ingesteld tussen zes en acht uur ’s avonds de mobiele telefoons met rust te laten. “Nu is het daar weer gezellig als vanouds.” Ook in winkels zouden klanten tijdens het afrekenen even niet moeten bellen of mobiel netwerken.

** RTL 4 is nu al op zoek naar kandidaten voor het tweede seizoen van The Voice of Holland. Presentator Martijn Krabbé liet vrijdagavond tijdens de eerste liveshow weten dat er een tweede seizoen komt van The Voice of Holland. Op de website van het programma is te lezen dat mensen van 18 jaar en ouder met een ‘adembenemende zangstem’, ‘fantastische entertainmentkwaliteiten’ en een ‘sprankelende persoonlijkheid’ zich aan kunnen melden. (Telegraaf)

** De bewegende televisie op Unity TV gaat een tweede fase in. Nadat begin oktober is gestart met een wekelijks Tv-journaal, volgt vanaf zondag 14 november een wekelijkse sportuitzending. “We zijn druk bezig om het televisiestation verder te ontwikkelen”, vertelt Rolf Marselis, voorzitter van Omroep Holland Centraal welke uitzendt onder de naam Unity TV. “De wekelijkse journaaluitzendingen beginnen steeds meer vorm te krijgen. En de afgelopen weken hebben we overigens al meer bewegende beelden laten zien door uitzending van de puur Leidse soap Terug naar Gister. Maar nu is het tijd voor een structurele tweede fase en beginnen we met het verslaan van sportwedstrijden in de regio. Elke zondagavond kun je als het bord van schoot is, dus gewoon op de bank blijven zitten. Want om acht uur begint onze wekelijkse sportuitzending. In de eerste uitzending op 14 november tonen we beelden van de wedstrijd van de basketballers van ZZ Leiden tegen BS Weert. Bovendien zijn we bij het waterpolo van ZVL. Zij spelen dit weekend tegen Polar Bears.” Het nieuwe sportprogramma is te zien van zondag tot en met woensdag om 20, 22 en 24 uur op het kanaal van de kabelkrant. In de ochtend wordt het maandag tot en met woensdag herhaald om 8 en 10 uur. Unity TV zendt uit via de frequentie van Holland Centraal (analoge kabel 663.25 mhz) en RTV Leiderdorp (analoge kabel kanaal 45).

** Het bestuur van RTi Hilversum gaat de contracten met de vier betaalde (parttime) krachten niet verlengen. Deze lopen af op 31 december. Aanleiding voor de ‘ontslagen’ is het besluit van de gemeente om de jaarlijkse bijdrage aan de lokale omroep te halveren. Van 2,5 ton via 161.000 euro volgend jaar naar 125.000 euro vanaf 2012. Het bestuur wil verder af van andere hoge lasten, zoals de huur die aan TCN betaald wordt voor de ruimte op het Media Park. De omroep beraadt zich tegelijk op juridische stappen tegen de korting. De gemeente is namelijk – aldus bestuurslid Manon Polak – verplicht een bijdrage per huishouden te betalen, wat (inclusief ‘UPC-gelden’) neerkomt op 177.000 euro. ,,Daarbij mag de gemeente helemaal geen programma-eisen stellen in ruil voor subsidie.” RTi acht zich niet meer gebonden aan de subsidieovereenkomst nu ‘de gemeente dat ook niet heeft gedaan’. (Gooi en Eemlander)

** De commerciële radiozender The Big L is momenteel nog steeds uit de lucht als gevolg van een mankement aan de generator van de middengolfzender op 1395 kHz. Er zal zeer binnenkort een nieuwe generator geplaatst worden bij de zender aan de Trintelhaven in Enkhuizen en dan kunnen de uitzendingen op de Middengolf worden hervat (via RNW)

** De samenwerking tussen Omroep West en de lokale Haagse Stadsomroep is definitief. De partijen hebben een overeenkomst getekend om nauwer te gaan samenwerken. Daardoor is het voortbestaan van de Haagse zender, met onder andere Den Haag FM en Den Haag TV, verzekerd. De Haagse Stadsomroep verkeert al geruime tijd in financieel zwaar weer en ging enkele weken geleden failliet. Omroep West zal per 1 januari 2011 de zorg over de Haagse zenders overnemen, waarbij het uitgangspunt is dat zeker op Den Haag FM de bestaande programma’s gewoon doorgaan. (RTV West/Den Haag FM)

** Op 8 januari start RTL 4 met de uitzending van een aantal spelshows, getiteld Minute to Win It. Het televisieprogramma zal worden gesponsord door Delta Lloyd. “We willen dat het merk Delta Lloyd op een sympathieke manier zichtbaar is bij een groot publiek. Dat doen we niet alleen met gewone reclame, maar ook door sponsoring van tv-programma’s”, zo verklaart de verzekeraar. “Minute to Win It sluit goed aan bij de merkcampagne van Delta Lloyd”, aldus Koen van Niftrik, manager Merk en Sponsoring. Het programmaidee komt oorspronkelijk uit Amerika en is inmiddels ook in Duitsland, Brazilië en Australië te zien. Deelnemers aan de show krijgen steeds één minuut de tijd om een opdracht uit te voeren. Wanneer een deelnemer daarin tien keer achtereen slaagt, wordt hij of zij beloond met 100.000 Euro. De presentatie van het programma is in handen van Gordon. (AM)

** De serie Dagboek van Onze Helden verhuist naar de televisie. Het document over de Nederlandse missie in Uruzgan, vooralsnog alleen op telegraaf.nl uitgezonden, krijgt een vervolg bij National Geographic. Vanaf 12 december zal het kanaal een serie van zes afleveringen uitzenden. De serie gaat dieper in op de handelswijze van de Nederlandse militairen in Afghanistan. Online was de serie een klein succes door maar liefst 1,6 miljoen kijkers te trekken. Het is de eerste keer dat er een grootschalig videoproject over Nederlandse militairen in den vreemde wordt gemaakt. (Spitsnet)

** Bert Habets, directeur van RTL Nederland, heeft vrijdag in het tv-programma Ochtendspits van WNL een handreiking gedaan naar de publieke omroep. Hij zei open te staan voor een verkenning over eventuele samenwerking. ,,Ik ga hierover graag in gesprek met Henk Hagoort”, liet hij weten. Hagoort is voorzitter van raad van bestuur van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). Volgens Habets zou samenwerking een optie kunnen zijn op het gebied van sport en entertainment. De RTL-baas zei verder dat hij graag met de politiek en de publieke omroep in discussie gaat over de op handen zijnde bezuinigingen. ,,Ik zou het jammer vinden als de discussie beperkt blijft tot het puur snijden van wat kosten uit het bestel zonder de rol van het bestel zelf daarin mee te nemen.” (via De Limburger)

** SBS 6 gaat de oefeninterland Nederland – Turkije woensdag in HD-kwaliteit uit- zenden. Hierdoor zal het verslag van de wedstrijd ‘haarscherp’ de huiskamers binnen komen. Dat heeft een zegsman van SBS vrijdag laten weten. Het is voor het eerst dat SBS een wedstrijd van het Nederlands elftal in HD-kwaliteit uitzendt. “En hier blijft het niet bij, want ook alle volgende thuiswedstrijden van Oranje komen met het best beschikbare beeld de huiskamer binnen”, vertelt de woordvoerder van SBS. (via Mediacourant.nl)

** Stichting Kabelnet Veendam (SKV) gaat het het Plus Basis en Plus Thema pakket vanaf 1 januari 2011 samenvoegen. Het nieuwe pakket krijgt de naam PLUS-extra, en gaat 7,85 Euro per maand kosten. Het huidige PLUS – Basis kost nu 6,85 euro per maand, en bevat 30 zenders. Het PLUS – Thema kost nu 11,85 euro per maand, en omvat alleen de thema-zenders van de publieke omroep (101 TV, Cultura 24, Hilversum Best 24, Holland Doc 24, Geschiedenis 24, Consumenten 24, Humor TV 24, Sterren 24, Spirit 24 en Familie 24) Verder maakt SKV bekend dat ze de prijs van EredivisieLive gaat verhogen van 11,85 euro naar 13,85 euro per maand. (via Digitalekabeltelevisie.nl).

** L1-weerman Rob van der Giessen is overleden. Van der Giessen was 27 jaar weerman bij L1 en de voorgangers daarvan. Van der Giessen was ongeneeslijk ziek. Hij zou vrijdag 66 worden. Komende dinsdag wordt hij gecremeerd. Zijn eerste weerbericht verzorgde hij in 1983 bij de toenmalige Limburgse radiozender ROZ. In de jaren negentig begon de Amsterdammer zijn eigen weerdienst Meteo Limburg. Het bedrijf wordt voortgezet door collega-weerman Thijs Zeelen. (L1)

** Sinterklaas Radio is vanaf vandaag ook te beluisteren via het digitale radiopakket van Ziggo. Sinterklaas Radio zendt uit via kanaal 789. Op Sinterklaas Radio is non-stop Sinterklaas-muziek te horen. Daarnaast besteedt de zender morgen aandacht aan de intocht van de Goedheiligman. Via het digitale radiopakket van UPC is Sinterklaas Radio te beluisteren via kanaal 79. Via internet kan je de zender via deze link beluisteren.

** Wethouder Ton van Amerongen wil nog geen advies geven aan het commissariaat van de media over de komst van een lokale omroep in Dronten. Het commissariaat had dat wel gevraagd omdat de gemeenteraad eerder weigerde een advies uit te brengen en dat zou volgens de Mediawet niet mogen. De gemeenteraad wilde voorkomen dat er subsidie moet worden uitgegeven aan de omroep. Ondanks het aandringen van het commissariaat wil de wethouder nog geen knoop doorhakken. De gemeente wacht op juridische adviezen over de kwestie. (Omroep Flevoland)

** Een 48-urenstaking, gepland op 15 en 16 november, bij de Britse omroep BBC is geannuleerd. De directie van de omroep heeft aanvaard om nieuwe onderhandelingen aan te vatten over de hervorming van de pensioenen. Dat heeft het Britse nationale syndicaat van journalisten (NUJ) donderdagavond bekendgemaakt. De BBC-directie beloofde volgens de vakbond ook om geen maatregelen te zullen nemen tegen werknemers die deelgenomen hadden aan de eerste 48-urenstaking van vorige week. In een mail aan het personeel liet de algemeen directeur van de BBC, Mark Thompson, weten de annulering van de staking te beschouwen als “zeer goed nieuws”. (afp/tw/HLN)

UIT DE MEDIA:

** Telecomproviders KPN Mobiel, KPN Hi en Telfort hebben samen al honderden miljoenen euro’s verdiend aan het naar boven afronden naar hele minuten van gesprekken. Klanten zouden gemiddeld meer dan honderd euro te veel betalen voor mobiel bellen. Dat stelt Stichting Meldpunt Collectief Onrecht (SMCO) op basis van meerdere onderzoeken naar de gevolgen van het afronden van de belseconden. De SMCO is van plan collectieve acties tegen providers te ondernemen. Bij SMCO zouden zich inmiddels meerdere klanten hebben gemeld die een schadevergoeding of ontbinding van het contract eisen. Onlangs zei eurocommissaris Digitale Agenda Neelie Kroes dat het afronden van belminuten volgens Europese regels niet is toegestaan. (Nieuws.nl)

** Radio Omroep Schouwen-Duiveland (ROSD) krijgt alsnog het volle pond aan (rijks)geld waar de lokale omroep recht op heeft. In de praktijk houdt het in dat de omroep 6864 euro meer krijgt dan eerder in het vooruitzicht was gesteld. Lokale omroepen hebben sinds begin dit jaar recht op 1.30 euro per woonruimte in hun werkgebied. De gemeenten krijgen hiervoor geld van het rijk en moeten dit doorsluizen naar de lokale omroep. In eerste instantie kreeg ROSD van de gemeente te horen dat er een bijdrage van 20.314 euro uitgekeerd zou worden, zijnde 1.30 euro maal 15.626 woonruimten. Veel te weinig volgens ROSD-bestuurslid Hans Kik die de gemeente tijdens een commissievergadering voorrekende dat het niet gaat om genoeg ruim 15.000 woonruimten maar om 20.906 woonruimten. De gemeente had in haar eerste berekening naar nu blijkt – en ook door de gemeente erkend wordt – ten onrechte de recreatiewoningen op het eiland niet meegeteld. (PZC)

** Via de website van het Agentschap Telecom valt te lezen dat er een wijziging is gekomen in het nog te verdelen FM kavel A7 (voormalig frequentiepakket van Arrow Classic Rock). De grootste wijziging is dat Gilze 95.4 MHz niet meer in dit kavel valt. Deze frequentie gaat naar BNR Nieuwsradio (kavel A4). In het frequentiepakket van BNR Nieuwsradio wordt de zender in Breda op 91.5 MHz verplaatst naar Dordrecht. De zender van BNR Nieuwsradio in Dordrecht (99.6 MHz) zal worden vergeven aan Radio Gelderland en naar de lokatie Zaltbommel worden verplaatst. Hiermee worden de dekkingsproblemen voor Radio Gelderland in deze regio opgelost. In kavel A7 is er ook een nieuwe steunzender in Goes gepland op 103.8 MHz. (via o.a. Radio en TV Zender in Nederland en Agentschap Telecom).

** Met ingang van 6 december 2010 zal 6FM TV te ontvangen zijn in het analoge kabelaanbod voor Huizen, Blaricum, Eemnes en Laren. Kabelexploitant Ziggo heeft daarvoor kanaal 45 (frequentie 663.25 MHz) vrij gemaakt. 6FM TV is het tekst TV kanaal van de publieke lokale omroep. Tijdens de uitzendingen zijn via het geluidskanaal van de televisie de radioprogramma’s van Radio 6FM te beluisteren met 24 uur per dag muziek, regionaal nieuws en informatie. 6FM TV is al sinds 16 oktober te ontvangen via het digitale kanaal 950.

** Ank Bijleveld-Schouten, voormalig staatssecretaris BZK, volgt bij het CDA mediawoordvoerder Joop Atsma op. Deze opvolging is tijdelijk. Per 1 januari gaat Bijleveld aan de slag als Commissaris van de Koningin in Overijssel. Daarna wordt gekeken of en hoe haar portefeuille kan worden overgenomen door haar vervanger. Echte besluitvorming en discussie rond het mediadossier wordt blijkbaar over de jaarwisseling heen getild.

** AT5 is in ieder geval op korte termijn gered van een faillisement. Voor de salarissen van de zender maakt de gemeente op korte termijn 7,5 ton over. Dit is besloten na het raadsdebat dat woensdag tot middernacht duurde. De gemeenteraad bespak woensdag met wethouder Carolien Gehrels de extra steun die de gemeente wil toekennnen. Dit plan werd eerder deze week door de raad geblokkeerd. Ook werd er ingegaan op het toekomstplan dat AT5 onlangs bij de gemeente indiende. De verdere toekomst van AT5 wordt besloten op 25 november tijdens een hoorzitting over de zender. De partijen willen nog verder onderzoeken of een fusie met RTV Noord-Holland definitief is uitgesloten en waarom Gehrels in juli besloot deze mogelijkheid af te kappen. (Parool)

** Het Duitse Bertelsmann, het grootste Europese mediaconcern, maakte de eerste 9 maanden dit jaar opnieuw winst door stijgende advertentieinkomsten. Het bedrijf boekte 259 miljoen euro winst tegen een verlies van 305 miljoen euro tijdens de eerste 9 maanden vorig boekjaar. De omzet van Bertelsmann steeg met 3,5 procent tot 11 miljard euro. Bertelsmann profiteerde van stijgende reclameinkomsten bij RTL, dat 43 TV- stations en 31-radiokanalen uitbaat in 10 landen. Tegelijk slaagde de groep erin zijn uitgaven met één miljard euro in te krimpen om zo de crisis te bestrijden. Voor het hele jaar 2010 mikt de groep op een nettowinst van 500 miljoen euro. Het rendement op omzet zou dit jaar al de kaap van de 10 procent halen. (De Tijd)

Raad blokkeert reddingsplan AT5

De Amsterdamse gemeenteraad gaat vooralsnog niet akkoord met een miljoenenoperatie om AT5 te redden. De collegepartijen PvdA, GroenLinks en VVD fluiten wethouder Carolien Gehrels terug op dit politiek gevoelige onderwerp. Vorige week maakte ze bekend dat de tv-zender veel meer geld krijgt om het hoofd boven water te houden. De fracties willen echter pas een besluit nemen na een hoorzitting over de tv-zender. Die moet duidelijk maken of niet toch een fusie mogelijk is met RTV Noord-Holland. Ook willen de partijen weten waarom Gehrels in juli een einde maakte aan de fusiebesprekingen. GroenLinks stelde hierover eerder raadsvragen, maar vindt de antwoorden onbevredigend. Gehrels wil AT5 een financiële injectie geven van zeker vijf miljoen, onder meer om tegenvallende advertentie-inkomsten op te vangen. Dat is 1,75 miljoen meer dan vorig jaar. GroenLinksraadslid Evelien van Roemburg: ”Waarom is dit beter dan een fusie? Het is in elk geval duurder en een toekomstvisie ontbreekt, dus wij geloven er niet in.” Ze oppert een openbare aanbesteding als een fusie geen optie is. ”Dan kunnen Salto, Het Parool of andere bedrijven meedingen.” PvdA-raadslid Marjolein Moorman benadrukt AT5 een warm hart toe te dragen. Ze sluit niet uit dat haar fractie alsnog instemt met de steunoperatie. ”Maar waarom moeten er miljoenen bij als de stad zwaar bezuinigt? Die vraag kan ik niet beantwoorden zolang ik niet weet waarom de fusie is mislukt.

UIT DE MEDIA:

** Telecomwaakhond Opta mag op haar website de namen publiceren van bedrijven aan wie een boete is opgelegd. Dat heeft de Raad van State bepaald, aldus Opta woensdag. Opta stapte naar de Raad van State, nadat de rechtbank in Amsterdam had bepaald dat de naam van een beboet bedrijf pas mag worden genoemd als duidelijk is dat het bedrijf niet in beroep gaat. Van het noemen van een naam gaat volgens Opta een preventieve werking uit. Van de Raad van State mag Opta de namen al publiceren als de juridische procedure nog loopt. Dit is op voorwaarde dat de rechter in een specifiek geval niet heeft bepaald dat er niet gepubliceerd mag worden. (Telegraaf/AFN)

** Omroep Eindhoven heet vanaf 13 december Studio 040. De lokale omroep werkt nu nog met meerdere merknamen en dat werkt verrwarrend, zegt directeur/hoofdredacteur Michiel Bosgra. Onder Studio 040 worden alle activiteiten gebundeld. Nu werkt de lokale omroep van Eindhoven nog met aparte namen voor televisie (E-TV), radio (E-FM) en internet (dezendervooreindhoven.nl). “Dat zorgt voor minder herkenning en verwarring. De naam Studio 040 heeft ook een minder suffe uitstraling”, zegt directeur Michiel Bosgra. 

Minister: vergunningen radiozenders verlengen

Minister Verhagen (EL&I) is voornemens om de vergunningen voor radiostations op o.a. de FM te verlengen tot 2017. Vanaf vandaag consulteert de minister zijn plannen voor zes weken bij marktpartijen. Daarna vindt de definitieve besluitvorming plaats. De huidige vergunningen voor stations als Radio538, Q-Music, Sky Radio, Slam!FM, Radio Veronica, 100% NL, BNR Nieuwsradio en anderen lopen officieel af per 2011. Door de mogelijke verlenging kunnen de bestaande stations 6 jaar langer uitzenden dan oorspronkelijk gepland. Tegenover de verlenging staat in de plannen van de Minister dat de stations starten met het verder uitrollen van digitale radio. In 2015 moet 80% van Nederland ook digitale radio (TDAB) kunnen ontvangen. Digitale radio heeft veel voordelen, zoals een betere kwaliteit, meer radiostations en het mogelijk toevoegen van nieuwe diensten aan het radiosignaal. Op termijn zou digitale radio de huidige FM kunnen gaan vervangen. Hiervoor dient het echter eerst voldoende van de grond te komen. Juist de bestaande stations kunnen hier een belangrijke bijdrage aan leveren door de verlenging. Om naast de verlenging van de bestaande stations ook nieuwkomers op de radiomarkt een kans te geven komen twee FM-kavels (de voormalige Arrow Kavels) beschikbaar voor nieuwe landelijke radiostations. 

“RTL zwijgzaam over digitale ontwikkelingen”

RTL Group publiceert de financiële kwartaalcijfers, maar is ongebruikelijk zwijgzaam over de digitale ontwikkelingen. Vanochtend publiceerde RTL Group in Duitsland de cijfers over de drie maanden tot eind september. Het bedrijf ziet de omzet en winst behoorlijk groeien. De omzet in het derde kwartaal steeg met 8,8 procent tot 1,2 miljard euro. Het bedrijfsresultaat steeg met 48 procent tot 133 miljoen euro. De winstmarge kwam uit op 11,5 procent. Anders dan gebruikelijk meldt RTL niets over de digitale ontwikkelingen in Nederland, Duitsland, Frankrijk of een van de zeven andere Europese landen waar het met zijn 39 tv-zenders en 32 stations actief is. De reden voor het achterwege blijven van de online cijfers is niet bekend. RTL Nederland lanceerde eind vorige maand de site RTLx.nl. Dat moet het overkoepelende digitale videoportaal van de commerciële omroep worden. RTL Nederland had in september 2010 een bereik van 35,3 procent onder de Nederlandse internetpopulatie van 13 jaar en ouder. De voor STIR gemeten sites verwerkten 36 miljoen bezoeken in die maand. Wat wel bekend is, is dat het RTL-netwerk in de eerste zes maanden van dit jaar gemiddeld 4,6 miljoen unieke bezoekers per maand trok. Dat was een stijging van 8 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. Videoadvertenties dreven de groei in de totale online advertentieomzet. De online advertentieomzet steeg in een jaar met 55 procent. Exacte bedragen geeft RTL niet. Aanstaande donderdag publiceert het tweede grote Europese mediabedrijf ProSiebenSat1 zijn kwartaalcijfers. Dat is onder meer het moederbedrijf van SBS Nederland. (via Emerce)

UIT DE MEDIA:

** De BBC heeft plannen om volgend jaar een internationale versie van de iPlayer te openen. Het is onduidelijk of de Britse publieke omroep een abonnementenmodel voor ogen heeft of de vod-dienst van reclame wil voorzien. Iplayer, de Britse variant op Uitzending Gemist, is in principe alleen toegankelijk voor inwoners van het Verenigd Koninkrijk, maar door de populariteit van diverse BBC-programma’s in het buitenland proberen kijkers via onder andere vpn’s toch toegang te krijgen. De BBC is nu van plan om iPlayer ook internationaal aan te bieden, zo maakte chief executive BBC Worldwide John Smith dinsdag bekend in The Telegraph. Voorwaarde is nog wel dat BBC Trust, de toezichthouder van de publieke omroep, met het voornemen instemt

** Internetgebruikers die zoeken via Google, krijgen voortaan sneller antwoord op hun vraag. Google kan de zoekmachine eindelijk wereldwijd uitbreiden met de nieuwe dienst Google Instant Preview. Dat heeft Google dinsdag bekendgemaakt. De nieuwe functie maakt het mogelijk om een kijkje op een webpagina te nemen door op een vergrootglas te klikken op de pagina met de zoekresultaten. De gebruiker krijgt dan een miniatuurweergave van de achterliggende pagina’s met de zoekterm en krijgt zonder dat hij hoeft door te klikken een goed beeld van opmaak en inhoud. ,,Het is de bedoeling dat de consument zo snel mogelijk de informatie krijgt die hij zoekt”, zei productmanager Raj Krishnan van Google.

** Het is nog niet helemaal zeker of NRC Media naar Den Haag verhuist. Ook Amsterdam is nog in de race. Dat meldt Villamedia. De locatie die directeur-uitgever Hans Nijenhuis van NRC in Den Haag op het oog heeft is 3600 vierkante meter kantoorruimte in de Haagse bibliotheek. Maar ook het voormalige ABN Amro gebouw aan het Rokin is een optie, zegt Nijenhuis. Den Haag heeft de beste papieren. De gemeente heeft al aangegeven mee te willen werken aan het plan voor de bouw van een café met zaal. ‘Het is gemakkelijker zaken doen met de overheid. Dan kun je alle wensen en voorwaarden in één keer regelen’, aldus Nijenhuis. (Adformatie/Villamedia/Bart Ebisch)

** Nel Veerkamp is op 82-jarige leeftijd overleden. Dat laat de NCRV weten. De excentrieke Amsterdamse werd bekend als lid van de Veerkampjes in het programma Man bijt hond. In het programma werden de Veerkampjes gevolgd in hun dagelijkse leven. Vooral Nel viel op met haar kleding met tijgerprint, haar vele roken en mopperen en haar opvallende Amsterdamse accent. De Veerkampjes werden onverwacht populair bij het publiek en de Amsterdamse familie verscheen ook buiten Man bijt hond in de media. Het gezin was onder andere te gast bij JENSEN!, De nationale IQ test en Life & Cooking. (ANP/Spits)

** Radio 538 gaat actievoeren voor War Child. Dat heeft de zender dinsdag bekendgemaakt. Vanaf 25 maart trekt Radio 538 met twee trucks door ons land. De vrachtwagens doen ongeveer twintig gemeentes aan. Dj’s van de zender roepen mensen ter plekke op in actie te komen. De programmering van de zender staat in de actieweek geheel in het teken van War Child. ”Met de opbrengsten van bijvoorbeeld optredens, wedstrijden en fancy fairs willen we zoveel mogelijk oorlogskinderen helpen”, aldus een woordvoerster. (ANP)

** Giel Beelen heeft vanaf vandaag zijn eigen iPhone-applicatie: GIEL. De app heeft een startscherm met maar liefst twaalf knoppen, die allemaal te maken hebben met de ochtendshow die van 6:00 tot 10:00 uur te beluisteren is bij de VARA op 3FM. Je vindt er bijvoorbeeld Live Reports, liveverslagen van dingen die Giel onderweg tegenkomt. Als je de Alert-functie hebt ingeschakeld krijg je meteen een waarschuwing als er iets leuks te beleven is, zodat je live kunt meekijken. Natuurlijk is er ook de functie On Air, waarbij je live kunt meekijken met de ochtenduitzending en bij Nachtegiel. Via het startscherm zijn er knoppen naar de hoogtepunten van de afgelopen drie dagen. (Iphoneclub)

Omroep West en Stadsomroep Den Haag gaan samenwerken

Stadsomroep Den Haag en Omroep West gaan definitief nauw samenwerken. Dat heeft wethouder Rabin Baldewsingh geschreven aan de gemeenteraad. Een intentieverklaring met die strekking wordt vrijdag ondertekend door alle betrokken partijen. Omroep West zal er vanaf 1 januari 2011 voor zorgen dat er op Den Haag FM en de andere kanalen van de Stadsomroep ook volgend jaar Haagse programma’s te zien en te beluisteren blijven. Dat is de uitkomst van gesprekken tussen de omroepen en de gemeente Den Haag. Stadsomroep Den Haag ging eind september failliet. Nu er een samenwerking tussen de lokale en regionale zenders komt, wil de gemeente vanaf volgend jaar een structurele subsidie van 500.000 euro verstrekken om de Haagse Stadsomroep in de lucht te houden als journalistiek onafhankelijke omroep. (RTV West)

Einde dreigt voor RTi Hilversum

Het voortbestaan van RTi Hilversum hangt aan een zijden draadje. Als de gemeenteraad van Hilversum woensdag ‘ja’ zegt tegen de voorgenomen bezuinigingen op de lokale omroep, dan is het einde verhaal voor de zender. RTi Hilversum ontving in haar openingsjaar 2009 van de toenmalige gemeenteraad een subsidie van 250.000 euro per jaar. De omroep kreeg dit bedrag toegekend om een debacle als dat van voorganger Omroep Hilversum – die al haar activiteiten moest stopzetten vanwege financiële problemen – te voorkomen. De politiek vond toen, net als het bestuur van RTi, dat een kwart miljoen per jaar minimaal nodig is om op het gewenste niveau lokale televisie, radio, kabelkrant en internet te leveren. Inmiddels heeft de gemeente echter al flink het mes moeten zetten in de subsidie voor de lokale omroep. Hilversum heeft voor 2011 een subsidie toegekend van 161.000 euro, een daling van 35 procent. Als de gemeenteraad woensdagavond akkoord gaat met de bezuinigingsplannen van burgemeester en wethouders, dan wordt de situatie nog nijpender. Vanaf 2012 tot en met 2015 vangt RTi dan nog maar de helft van de oorspronkelijke gemeentelijke bijdrage: 125.000 euro per jaar. Het bestuur van de omroep meldt dat het met zo’n lage subsidie onverantwoord is om door te gaan. RTi Hilversum kan in de huidige markt namelijk niet rekenen op eigen aanvullende inkomsten. Bovendien is de geplande subsidie te laag om de kosten voor personeel, programma’s, techniek en kantoorhuur het hood te bieden. Bij de omroep werken vier betaalde parttimers. Na woensdag beslist de RTi-top over de toekomst. (Gooi en Eemlander)

UIT DE MEDIA:

** Met ingang van 1 december vertrekt Peter Joziasse als hoofd Business Development & Sales van de AVRO. Hij gaat weg omdat hij in verband met de reorganisatie bij de AVRO zijn persoonlijke ambities niet kan waar maken. Joziasse richtte zich bij de AVRO onder meer op nieuwe media, crossmediaal produceren en het ontwikkelen van interactieve community’s. Zijn functie wordt vanaf 1 december waargenomen door Kees Schouten, tot er een manager Nieuwe Media Producties is aangesteld. (Spreekbuis)

** De NCRV brengt vanaf 27 januari een nieuwe dramaserie op de buis over de levens van verschillende koorleden. Levenslied wordt een tiendelige serie met in de hoofdrollen onder anderen Anna Drijver, Cees Geel, Nadja Hüpscher en Hans Dagelet. Dat maakte de NCRV maandag bekend. De nieuwe reeks wordt op Nederland 1 uitgezonden. De regie is in handen van Pollo de Pimentel (De co-assistent, Oesters van Nam Kee) en Anne van der Linden (Russen, Shouf Shouf). (ANP/Parool)

** EDE TV gaat zijn wekelijkse nieuwsprogramma vanaf 1 januari 2011 weer zelf produceren. Sinds het najaar van 2008 was de productie uitbesteed aan VideoValley Tv-Producties. In het beleidsplan van de omroep hebben het bestuur en hoofdredactie de ambitie uitgesproken om dit soort programma’s voortaan weer zelf te maken. Vorige week is een proefuitzending gemaakt. De samenstelling van de redactie van het nieuwe programma is vrijwel rond. Als eindredacteur tv is Theo van Eck benoemd. Van Eck vormt voortaan met Martin Both (eindredacteur radio) en hoofdredacteur Ruben Landman de programmaleiding van de omroep. Dinsdag 30 november brengt het college van burgemeester en wethouders een werkbezoek aan de Lokale Omroep Ede. (Veenendaalsekrant)

** De Nederlandse oorlogsverslaggever en onderzoeksjournalist Arnold Karskens is in de nacht van zaterdag op zondag opgepakt in Brussel voor verstoring van de openbare orde. Hij werd in de loop van zondag vrijgelaten, meldde een woordvoerder van de Belgische politie. Karskens was een reportage aan het maken over illegalen in België. Hij was daarvoor in het Station Brussel-Noord, waar ’s nachts een toegangsverbod geldt. De politie staat echter oogluikend toe dat families asielzoekers er de nacht doorbrengen. De journalist zou andere mensen hebben opgeruid om in het station te blijven. Hij wordt niet vervolgd. Karskens werkt onder andere voor gratis dagblad De Pers. (BNR)

** Telecombedrijven mogen niet de belminuten naar boven afronden. Dat heeft eurocommissaris Neelie Kroes gezegd in Kassa. Volgens Neelie Kroes staat de Europese wetgeving boven de Nederlandse wetgeving. En daarom mogen telecomproviders niet naar boven afronden. Sinds een paar maanden rekenen diverse telecomproviders in Nederland rekenen de belminuten af naar boven. Kassa is daarom in september met een petitie begonnen om protest aan te tekenen. Inmiddels is KPN de klanten die het gevoel hebben dat zij niet geïnformeerd zijn over het afronden van telefoongesprekken op hele minuten tegemoet gekomen. Zij worden teruggezet naar hun oude abonnement. (Vara)

** Paul de Leeuw heeft het Linda de Mol niet moeilijk kunnen maken. De twee tv-grootheden stonden zaterdagavond tegenover elkaar geprogrammeerd met Pauls Kadoshow en Ik Hou van Holland. De RTL-presentatrice wist veruit de meeste tv-kijkers te trekken. De Mol trok met haar Ik Hou van Holland ruim 2,4 miljoen kijkers en is daarmee het best bekeken programma van de zaterdag. Pauls Kadoshow, dat De Leeuw eenmalig maakte ter ere van het 85-jarige jubileum van de Vara, wist ongeveer een miljoen mensen te boeien. (NOVUM via AD)

** Tekenaar Peter Vos is zaterdag op 75-jarige leeftijd overleden. Dit heeft een vriend van Vos zondag gemeld. De tekenaar was al geruime tijd ziek. Vos tekende veel vogels maar was ook bekend als illustrator van boeken van Simon Carmiggelt en Renate Rubinstein met wie hij bevriend was. Peter Vos (Utrecht, 1935) was in de jaren zestig en zeventig medewerker van Grafisch Gezelschap De Luis in Utrecht en illustrator bij Vrij Nederland. In 1972 won Vos de Zilveren Griffel voor de illustraties in De pozzebokken van Bouke Jagt. In 1991 ontving hij de Gouden Penseel voor zijn illustraties in “Lieve kinderen hoor mijn lied” van Rudy Kousbroek. In het Centraal Museum in Utrecht is momenteel een tentoonstelling van het werk van Vos en bevriend kunstenaar Charles Donker. De expositie is te zien tot en met 2 januari. (RTV Utrecht)

** Een Chinees bedrijf wil een belang kopen in de Amerikaanse filmstudio Metro-Goldwyn-Mayer (MGM), die vorige week faillissement aanvroeg. Dat heeft een directeur van de filmstudio China Film Group gezegd, aldus de Chinese nieuwsorganisatie Beijing News. Het is niet bekend om welke Chinese onderneming het gaat. Het bedrijf zou een belang willen nemen in MGM nadat de filmstudio een doorstart heeft gemaakt. Een Amerikaans advocatenkantoor is ingehuurd om de transactie te bekijken, aldus het mediabericht. Het is ook nog niet duidelijk hoe groot het belang in MGM moet gaan worden of hoeveel geld met de deelname is gemoeid. MGM, bekend van de brullende leeuw, vroeg woensdag faillissement aan. De filmstudio gaat gebukt onder een miljardenschuld na de overname door een groep durfkapitalisten in 2005. MGM bezit onder meer de rechten op de films van James Bond en Rocky en produceerde de bekende filmklassiekers Ben-Hur, Pink Panther en The Wizard of Oz. (DFT/Telegraaf)

Vlaanderen: VMMa neemt lifestylezender Vitaya over

De Vlaamse Media Maatschappij, de mediagroep die al eigenaar is van VTM, 2BE, JIM en VTMKzoom, neemt de lifestylezender Vitaya over. De VMMa en Media ad Infinitum, de exploitatiemaatschappij van Vitaya, zijn vandaag tot een overeenkomst gekomen. De VMMa voegt de analoge televisiezender en de digitale zender Vitaliteit aan zijn portefeuille toe. De overnameprijs is niet bekendgemaakt. Volgens Peter Quaghebeur, directeur-generaal van de VMMa, past Vitaya perfect in de zenderportefeuille van de mediagroep uit Vilvoorde. “Naast onze brede publiekszender VTM, hebben we het meer mannelijke 2BE, JIM voor de jongeren en VTMKzoom voor de kinderen. Een zender die vooral gericht is op vrouwen, is complementair in ons tv-aanbod. Daar komt bij dat Vitaya, net als onze vier huidige tv-zenders, een sterk merk is”, aldus Quaghebeur. Volgens Yvette Mignolet, afgevaardigd bestuurder van Vitaya, heeft de VMMa de mogelijkheid om de zender te laten groeien. “De synergievoordelen van VMMa bieden Vitaya nieuwe mogelijkheden die vroeger niet realiseerbaar waren. Bovendien blijft Vitaya op die manier in Vlaamse handen.” Wat de concrete gevolgen zijn voor het personeel en hoe de nieuwe structuur er zal uitzien, is nog niet bekend. (De redactie)

Omroepen stellen voor 50 miljoen te besparen

De publieke omroepen denken jaarlijks 50 miljoen euro te kunnen besparen door nauw met elkaar te gaan samenwerken. Dit staat in een document dat de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) deze week samen met de omroepdirecties heeft opgesteld en besproken met CDA-minister Marja van Bijsterveldt (Media). Het kabinet wil dat de omroepen 200 miljoen euro bezuinigen. In de afsprakenlijst staat dat de omroepen jaarlijks 25 miljoen kunnen besparen en de NPO hetzelfde bedrag kan bezuinigen door efficiënter te werken. De bestuurders willen tevens het bestel vereenvoudigen door het aantal zendgemachtigden terug te brengen tot acht. De NPO wil verder fors snijden in het aantal digitale kanalen en websites. De bestuurders willen ,,niet eindeloos met de kaasschaaf de kwaliteit aantasten” en kiezen er daarom voor programmatitels te schrappen. (ANP/AD)

Sleutelstad FM wil publieke lokale omroep worden

De commerciele radiozender Sleutelstad FM uit Leiden wil in 2012, als de zendmachtiging van de huigige zendgemachtigde Holland Centraal afloopt, proberen de status van publieke lokale omroep over te nemen. Mocht dat lukken, dan staakt de zender haar commerciële activiteiten. Dat staat in een email van de directeur van Sleutelstad FM, Chris de Waard aan de gemeenteraad waarover het Leidsch Dagblad bericht. In zijn schrijven stelt De Waard verder dat de gemeente haar voornemen om de subsidie aan de lokale omroep waarschijnlijk niet zomaar kan stopzetten. Hij betwijfelt of het Commissariaat voor de Media zal accepteren dat gemeenten een omroep als “niet representatief” verklaren, dat nodig is om de subsidie in te trekken, terwijl het feitelijk alleen om geld uitsparen gaat. De Waard wijst er in zijn email tevens op, dat als de gemeente Holland Centraal echt niet lokaal genoeg vindt, ze met het schrappen van de subsidie ook de kansen van toekomstige en wel sterk lokaal alternatief danig verkleint.

UIT DE MEDIA:

**De gemeente Schouwen-Duiveland sluist niet alle geld door waar de lokale omroep Radio Schouwen-Duiveland wettelijk recht op heeft. Sinds 1 januari van dit jaar hebben lokale omroepen recht op 1,30 euro per woonruimte. Gemeenten krijgen hiervoor geld van het Rijk en moeten dit doorsluizen. De gemeente heeft de omroep laten weten dat er 15.000 woonruimten zijn op het eiland, maar uit cijfers van het ministerie van BiZa blijkt dat er meer dan 20.000 zijn. De gemeente blijkt de recreatiewoningen niet mee te tellen, terwijl dit volgens een brief van de VNG wel moet. Omroep Schouwen-Duiveland doet nu een beroep op de raadsleden om alsnog het volledige bedrag te krijgen waar de radiomakers recht op hebben. (PZC)

**Wouter Bos heeft er in 2007 bij de hoofdredacteur van de Volkskrant op aangedrongen om columnist Bert Wagendorp te ontslaan. Dat beweert Wagendorp vandaag in een interview op Radio 1. De artikelen van Wagendorp zouden de PvdA zetels kosten, vreesde Bos, die in 2007 partijleider, vicepremier en minister van Financiën was. Volgens Wagendorp heeft een boze Bos na een kritisch stuk van Wagendorp toenmalig hoofdredacteur Pieter Broertjes gebeld. De sociaaldemocraat vroeg aan Broertjes om Wagendorp weg te sturen, stelt de columnist. Zijn verzoek sorteerde weinig effect, Wagendorp schrijft zijn column in de Volkskrant nog steeds. (NOVUM via AD)

**CAI Harderwijk en ISP Solcon testen vanaf 15 november het naar Docsis3.0 opgewaardeerde kabelnetwerk. Aan de vier weken durende fase werken tien huishoudens in Harderwijk mee. CAI Harderwijk past de channel bonding techniek op een andere manier toe dan UPC en Ziggo: het biedt symmetrisch internet tot 100/100 over het coaxnetwerk aan. (Telecompaper)

**Kabelexploitant Ziggo onderneemt juridische stappen tegen de provincie als die de aanleg van supersnel internet via de glasvezel financieel gaat steunen. Ziggo-topman Arend van der Feltz zei dat in een statencommisie. CDA-gedeputeerde Jos Hessels is groot voorstander van zo’n glasvezelnet. Dat zou ongeveer 500 miljoen euro kosten. Het provinciebestuur wil daar 100 miljoen aan bijdragen. Maar volgens Ziggo kan dat niet, omdat er dan sprake is van ongeoorloofde staatssteun. Ook is het plan te duur en onnodig, aldus het bedrijf (L1)

** Bij de Britse openbare omroep BBC is een 48 urenstaking van de journalisten aan de gang. Ze staken tegen de plannen om de pensioenregeling te hervormen. De BBC-directie wil ruim 1,7 miljard euro besparen door de pensioenverhogingen voor alle medewerkers niet helemaal door te voeren. Journalisten zouden ook tot hun 65e in plaats van tot 60 jaar moeten werken om een volledig pensioen uitbetaald te krijgen. De ongeveer 4.000 leden van de Britse journalistenvakbond die bij de BBC werken staken mee. De BBC-werknemers die lid zijn van de vakbond van de audiovisuele sectore (Bectu), onder anderen technici en producenten, staken niet mee. Vakbond Bectu keurde het besparingsplan goed. De algemeen directeur van de BBC, Mark Thompson, heeft de staking al veroordeeld. “De staking zal de financiële tekorten niet aanvullen”, aldus Thompson. (VRT)

TMF wordt interactieve zender op digitaal kanaal

MTV Networks gaat flink schuiven in de programmering. Muziekzender TMF verdwijnt uit het standaard pakket, om meer ruimte te maken voor het sterk groeiende Comedy Central en kinderzender Nickelodeon. Ook komt MTV in de loop van 2011 met de nieuwe zender Kindernet. Dat heeft het bedrijf zojuist middels een persbericht bekend gemaakt. In tegenstelling tot wat dagblad De Pers beweerde zal TMF niet helemaal verdwijnen. TMF wordt een interactieve zender op het digitale kanaal. “Daarbij behoudt het haar Nederlandse authenticiteit en de focus op muziek, met nog meer interactieve mogelijkheden waarmee TMF inspeelt op de behoefte van de doelgroep.” De Pers meldde gisteravond al dat MTV alle dj’s en medewerkers van TMF ontslaat. De zender kampt al lange tijd met slechte kijkcijfers en lage reclame-inkomsten. MTV spreekt dat bericht tegen. “Het is zeker niet zo dat alle presentatie op TMF verdwijnt”, aldus woordvoerder Annemiek Stijl. Alleen Sascha Visser zal zeker van de zender verdwijnen. “Zijn contract liep af en wordt niet verlengd, maar dat heeft niets met deze verandering te maken. Veronica van Hoogdalem blijft zeker wel, Tess Milne verhuist wellicht naar MTV.” Verder zal volgens Stijl hooguit een formatieplaats verdwijnen bij TMF. Ook de TMF Awards zullen voorlopig niet verdwijnen. “Deze reorganisatie moet dan ook niet gezien worden als een kostenbesparing. Wij zien een toekomst voor TMF als interactieve zender en willen daar ook in investeren. Jongeren zitten op de digitale snelweg, ze willen on demand kijken, clips aanvragen, direct doorklikken naar iTunes als ze iets zien dat ze bevalt.” TMF (The Music Factory) werd in 1995 gelanceerd door Lex Harding als onafhankelijke commerciele muziekzender, voornamelijk gericht op jongeren. In tegenstelling tot het al bestaande MTV werden de programma’s op TMF gepresenteerd in het Nederlands, door presentatoren als Isabelle Brinkman, Ruud de Wild en Mental Theo. In 2002 nam MTV Networks de zender over. In 2007 verdween de interactieve clipzender The Box, eveneens eigendom van MTV. (VPRO’s 3voor12)

Den Haag FM en Den Haag TV blijven tijdelijk uitzenden

Den Haag FM en Den Haag TV kunnen tijdelijk blijven uitzenden. Dat is wethouder Rabin Baldewsingh van Den Haag overeengekomen met de curator van het failliete Media Centrum Den Haag BV, de producent van de lokale omroep in de residentie. In een brief aan de gemeenteraad schrijft de wethouder dat hij voor het einde van het jaar duidelijkheid wil over samenwerking tussen de Stichting Stadsomroep Den Haag, de lokale zendgemachtigde, en het omroepproductiebedrijf van de regionale Omroep West. Met deze samenwerking moet de bekende Haagse programmering op radio, tv en internet gewaarborgd worden, zo schrijft Baldewsingh. Omdat aan het begin van dit jaar een grote sponsor zich terugtrok, heeft de gemeente Den Haag in mei jl. via haar Calamiteitenfonds met een eenmalige bijdrage het Media Centrum Den Haag ondersteund. Achter de schermen was toen al bekend dat deze financiële injectie niet voldoende zou zijn om het einde van het jaar te halen. Met als gevolg dat het Mediacentrum Den Haag zich enkele weken geleden failliet moest laten verklaren. En tegelijkertijd werd al druk onderhandeld tussen vertegenwoordigers van de gemeente, de zendgemachtigde Stichting Stadsomroep Den Haag en Omroep West over een doorstart. De Haagse lokale radio en tv zenders zijn namelijk al veel langer bij Baldewsingh in beeld om onder te brengen bij de regionale omroep. De mediawethouder van de gemeente Den Haag is namelijk zeer geporteerd van het gecombineerde Utrechtse stads- en regionale omroepmodel. De samenwerking tussen de gemeente, de zendgemachtigde stichting Stadsomroep Den Haag en het omroepbedrijf van RTV West zou per 1 januari aanstaande moeten ingaan. (Midvliet/Den Haag FM)

UIT DE MEDIA:

** Donderdag heeft Eredivisie Live bekendgemaakt dat het ook de FA Cup in de huiskamers gaat brengen. Zaterdag is de eerste uitzending al, als de openingsronde van het Engelse bekertoernooi op het programma staat. De Premier League-clubs zijn in deze fase van de cup nog vrij. Naast de FA Cup brengt Eredivisie Live dit seizoen ook de Eredivisie, Jupiler League, KNVB Beker en Europa League in beeld. Daarnaast zendt het op de voetbalvrije momenten onder meer samenvattingen, documentaires, talkshows en club TV uit. In de programmagids op de website van Eredivisie Live zijn de FA Cup-uitzendingen voor het weekeinde overigens nog niet verwerkt.

** Erik de Zwart komt met een nieuwe muziekzender op televisie. De zender waarin de 40 populairste platen van Nederland voorbij zullen komen zal ‘Top 40-TV’ gaan heten. Erik ziet een gat in de markt nu muziekzender TMF van de buis gaat verdwijnen. “Toen MTV TMF overnam is het eigenlijk al meteen begonnen met de afbraak van het merk TMF”, vertelt Erik. “Dat is jammer, want MTV was eigenlijk nooit zo heel groot in Nederland. Wel qua naam, maar niet qua kijkcijfers.” De 53-jarige presentator heeft zeven jaar voor TMF gewerkt waar hij ‘de Top 40’ presenteerde.

** De zendmachtiging voor het maken van lokale radio en tv blijft, als het aan de gemeente ligt, bij RTV Apeldoorn. De huidige concessie loopt eind januari af. Ook internetplatform Apeldoorn Direct meldde zich om de zendmachtiging in handen te krijgen. Uiteindelijk bepaalt het Commissariaat voor de Media wie de zendmachtiging in handen krijgt. Zij laat zich adviseren door de gemeenteraad, terwijl de gemeenteraad op haar beurt advies van het college van burgemeester en wethouders krijgt. Wethouder Paul Blokhuis bekend dat RTV Apeldoorn de voorkeur heeft. ,,Ze zijn de afgelopen vijf jaar een betrouwbare partner gebleken en continuïteit is voor ons een belangrijke graadmeter”, aldus Blokhuis.

** De Europese omroepbedrijven maken zich op voor betere tijden. Het Duitse televisieconcern ProSiebenSat.1, de op één na grootste commerciële tv-onderneming van Europa, zag in het derde kwartaal van 2010 de omzet met 12% stijgen tot € 626,9 miljoen. De flink gestegen reclameinkomsten op de thuismarkt zorgden voor de zwarte cijfers. Ook de winstgevendheid ging sterk omhoog. Het ebitdaresultaat nam met 64% toe naar € 154,9 miljoen.

** De commerciele radiozender The Big L is tijdelijk niet te ontvangen op de middengolf-frequentie 1395 kHz. Volgens de website van de radiozender zijn er technische problemen met de stroomgenerator van de middengolfzender aan de Trintelhaven nabij Enkhuizen.

** Het besluit van Eredivisie Live om de zender in oktober gratis beschikbaar te stellen voor de abonnees van Ziggo, Caiway en Delta is goed uitgepakt. Afgelopen maand zijn alle kijkcijferrecords verbroken, zo zocht Stichting KijkOnderzoek (SKO) uit. Maar liefst 3.778.400 mensen van 6 jaar of ouder hebben in oktober naar de betaalzender gekeken. Hiermee was het met afstand marktleider bij de digitale kanalen. De wedstrijd tussen Feyenoord en VVV Venlo op 27 oktober trok de meeste kijkers, namelijk 954.000. Ajax- Heerenveen werd op dezelfde avond door 828.000 mensen bekeken. PSV- FC Twente scoorde het weekend daarop 10.000 kijkers minder. (FC Update)

** Roeland Stekelenburg, hoofd Nieuwe Media van de NOS, vertrekt en begint per 1 januari 2011 een nieuw bedrijf op het gebied van Nieuwe Media. Hij was onder meer verantwoordelijk voor de introductie van NOS-applicaties op de mobiele telefoon en redactieblogs. Het bedrijf dat Stekelenburg (47) gaat opzetten wordt onderdeel van CMI, een facilitair bedrijf in Hilversum. “Met pijn in het hart neem ik afscheid van de NOS”, zegt Stekelenburg. “Maar soms komen er kansen langs waar je moeilijk nee tegen kunt zeggen.”

** Cécile Koekkoek (38) is per 1 december de nieuwe hoofdredacteur van de VARAgids. Zij volgt in die functie Chris Buur op, die een nieuwe functie bij de Volkskrant gaat vervullen. Koekkoek was de afgelopen drie jaar Chef Redactie van de VARAgids. Zij zal de ingezette koers van de VARAgids als journalistieke kwaliteitsgids voortzetten en verder uitbreiden. (Spreekbuis)

** Midvliet TV, de lokale tv-zender voor de gemeenten Leidschendam-Voorburg en Wassenaar, is sinds vandaag ook te ontvangen in het digitale basispakket van Ziggo via kanaal 951.

** De Nederlandse Dagbladpers (NDP) is groot voorstander van afbakening van de online-activiteiten van de publieke omroepen. De belangenbehartiger van de Nederlandse dagbladuitgevers juicht het toe dat de publieke omroepen worden beperkt op internet, omdat er een concurrentieverstorende werking van uitgaat. Dit zei NDP-directeur Tom Nauta dinsdag. „De toekomst van dagbladen ligt voor een belangrijk deel in het digitale domein. De private sector moet zich daar ongestoord kunnen ontwikkelen met een plurifom en kwalitatief aanbod. We zijn niet tegen de publieke omroep, maar we willen wel ruimte om te kunnen groeien.” Nauta noemt de nieuwssite van de NOS als voorbeeld die rechtstreeks concurreert met de sites van dagbladuitgevers. „Omroepen en dagbladen vissen daarmee in dezelfde vijver”. (Via ANP/Telegraaf)

** Ton F. van Dijk wordt algemeen directeur en hoofdredacteur bij de Amsterdamse stadszender AT5. Hij begint op 1 februari, maakte de zender dinsdag bekend. Van Dijk werkte eerder al als hoofdredacteur bij AT5 (1997-2000), maar deed ook veel ervaring op in de televisiewereld als netmanager bij de Publieke Omroep. De zender meent dat hij in staat is de noodzakelijke vernieuwingsslag bij AT5 vorm te geven.

Amsterdam steekt vijf miljoen in AT5

De gemeente Amsterdam legt 4,25 miljoen euro op tafel om tv-zender AT5 van de ondergang te redden. De eenmalige subsidie aan de stadszender zal mogelijk nog worden vermeerderd met 750.000 euro; dat is het tekort dat dit jaar bij AT5 ontstaat. AT5 zit in zwaar weer, onder meer doordat wethouder Carolien Gehrels in juli een voorgenomen fusie met RTV Noord-Holland heeft afgeblazen. De nieuwe raad van commissarissen van AT5, die half juli aantrad, zegt dat de situatie acuut en penibel is; de bestaande subsidie van 3,3 miljoen euro per jaar is niet toereikend om AT5 in de lucht te houden. De zender heeft een schuld van vier ton bij banken en gemeente en het eigen vermogen zal eind dit jaar negatief zijn. Rond de mislukte fusie heeft AT5 260.000 euro uitgegeven, de inkomsten uit eigen producties vallen drie ton lager uit dan was begroot en de reclame-inkomsten zijn anderhalve ton lager dan waarop was gerekend. Die tegenvallers moeten door Amsterdam worden opgevangen om, aldus de commissarissen, ‘de lopende bedrijfsactiviteiten zonder problemen te kunnen blijven financieren’. Daarna zal vanaf 2012 een structurele subsidie van vier miljoen euro per jaar nodig zijn, maar moet er eigenlijk 5,5 tot zes miljoen euro op tafel komen voor een ‘gezonde’ bedrijfsvoering. 

NPO wil aantal websites halveren

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) wil het aantal websites van de publieke omroepen in de toekomst halveren. Dat zegt NPO-bestuursvoorzitter Hagoort in reactie op een VVD-standpunt. De VVD vindt dat de publieke omroepen zich moeten richten op tv- en radio en hun aanwezigheid op internet moeten beperken tot het aanbieden van gemiste programma’s. De NPO zegt het regeerakkoord overigens niet te begrijpen. Daarin staat dat omroepen zich moeten beperken tot ‘audiovisuele taken’. Maar volgens de NPO is ook internet audiovisueel. Minister Van Bijsterveldt, die Media in haar portefeuille heeft, zegt op het voorstel van de VVD dat de precieze uitwerking van de mediaplannen pas later komt. Een ouderwetse gedachte en een heilloos plan. Zo reageert programmadirecteur Frans Klein van de VARA op de stellingname van VVD-Kamerlid Anouchka van Miltenburg, die vindt dat publieke omroepen op internet niet mogen concurreren met commerciële uitgeverijen. De VARA nam in 2009 het initiatief tot de opinie- en debatsite Joop.nl, die nu zelf ter discussie staat. „Joop.nl is primair opgezet voor opinie en debat en dat zijn uitgerekend de kerntaken van de publieke omroep. De website wordt bovendien gefinancierd uit verenigingsgeld, dus door VARA-leden en niet door de belastingbetaler”, zei een woordvoerder van Klein dinsdag. „Het is bovendien een ouderwetse gedachte dat de omroep niet actief mag zijn op internet. Daarmee bereiken we juist een nieuwe doelgroep”, aldus de woordvoerder van Klein.

Het CDA wil het omroepbestel niet terugbrengen naar ‘het stenen tijdperk’ en vindt daarom dat de publieke omroep volop actief op internet mag zijn. Dat zei Tweede Kamerlid Madeleine van Toorenburg (CDA) dinsdag in reactie op de stellingname van coalitiepartner VVD. Die partij liet bij monde van Kamerlid Anouchka van Miltenburg weten dat in haar visie publieke omroepen niet meer op internet actief mogen zijn, tenzij het een directe afgeleide is van hun hoofdtaak, zoals Uitzending Gemist. Van Miltenburg verwees daarbij naar een passage in het regeerakkoord. In dat stuk staat een zinsnede dat de NPO (Nederlandse Publieke Omroep) zich moet beperken tot audiovisuele taken. Volgens haar betekent dat enkel radio en tv maken. 

UIT DE MEDIA:

** De sportzender Sport1 heeft sinds vandaag ook een eigen App voor de Iphone. De Sport1 Live-app is sinds vandaag gratis te downloaden via de Appstore van Apple. Naast een gratis aanbod van video hoogtepunten van de voetbalcompetities Primera División, Premier League, Serie A en Champions League is er ook betaald abbonement met zogenaamde Video Alerts en het zien van live voetbalwedstrijden uit de Premier League en Champions League.

** De Partij voor Zeeland acht het stoppen van met uitzending via satelliet in strijd met de opdracht die regionale gesubsidieerde omroepen hebben meegekregen. Omroep Zeeland is van plan te stoppen met uitzending via satelliet. KPN biedt in de buitengebieden echter geen volledige dekking met Digitenne. Televisie kijken via internet vindt de PvZ zeker voor ouderen geen alternatief. Volgens de PvZ is de grootste groep trouwe kijkers van Omroep Zeeland te vinden in Zeeuwse woonzorgcentra. De fractie dringt er bij het college van Gedeputeerde Staten dan ook met klem op aan om te voorkomen dat Omroep Zeeland stopt met uitzenden via satelliet (Zeeuwse regio.nl)

“Nieuwssites publieke omroep moeten verdwijnen”

De publieke omroep moet stoppen met zijn nieuwssites als die met kranten concurreren, zo heeft het nieuwe kabinet besloten. Daarbij gaat het onder andere om de nieuwssite van de NOS en het opiniërende Joop.nl van de VARA. Volgens het Nederlands Dagblad is het de bedoeling dat de nieuwssites van de omroepen “die met kranten concurreren, verdwijnen. Dat zegt VVD-Kamerlid Anouchka van Miltenburg tegen de krant. Nieuwssites als NOS.nl zouden een ‘vervuilend’ effect hebben, stelt het Kamerlid: “Kranten moeten proberen op internet geld te verdienen, terwijl de omroepen dat soort beperkingen niet hebben. Het is oneigenlijke concurrentie.” Ook zouden de activiteiten van de NPO op internet niet nodig zijn. De regering wil een nieuwe Mediawet opstellen, waarin staat dat internet ‘geen taak is voor de publieke omroep’. Het kabinet kan de bezuinigingen nu nog niet opleggen; volgens de huidige wetgeving mogen omroepen wel actief zijn op internet. Van Miltenburg hoopt echter dat omroepen een ‘vooruitziende blik’ hebben en alvast beginnen met het afbreken van hun internetafdelingen. In het regeerakkoord was al vastgelegd dat omroepen zich zouden moeten toeleggen op hun ‘audiovisuele taken’, maar het schrappen van websites werd niet expliciet genoemd. De website UitzendingGemist mag van de regering ‘eventueel’ blijven bestaan; daar zouden slechts ‘bestaande uitzendingen worden gereproduceerd’. Of de nieuwsvoorziening via Teletekst mag blijven, is nog niet duidelijk. Daar wil de partij nog over ‘nadenken’. Joop.nl, een door de VARA opgezette nieuwssite die als tegenhanger van GeenStijl moest fungeren, moet in ieder geval verdwijnen, vindt de VVD. (via Tweakers)

UIT DE MEDIA:

** Vandaag is het precies zes jaar geleden dat cineast Theo van Gogh werd vermoord in de Linnaeusstraat in Amsterdam. Dat wordt vanmiddag op twee tijdstippen herdacht. Om drie uur is er een minuut stilte in op de plek van de moord in de Linneausstraat, en om vier uur bij het beeld De Schreeuw in het Oosterpark. Op beide plekken worden dan ook bloemen gelegd. De moord op Theo van Gogh was groot nieuws in binnen- en buitenland. (RTV NH)

** Online lanceert Digitale TV. Deze dienst is gebaseerd op de techniek DVB-T: de consument ontvangt het signaal via een kleine binnenantenne. De dienst wordt alleen in combinatie met internet aangeboden. Naast 25 euro aan aansluitkosten, betaalt de klant 8,50 euro per maand voor de televisiedienst. Dat bedrag komt bovenop het internettarief. Het tv-aanbod is te combineren met alle internetabonnementen van Online. Ook is het mogelijk om een 3-in-1 abonnement te nemen, waarbij ook telefonie is meegenomen. Het maandtarief voor dit pakket is 28,50 euro per maand.

** De Reclame Code Commissie buigt zich donderdagmiddag opnieuw over de omstreden poster van de film Sint van Dick Maas. Dan dient het hoger beroep dat filmmaker Johan Nijenhuis heeft aangespannen. Dit meldde een woordvoerder van de reclamewaakhond maandag. De commissie besloot onlangs dat de posters van de komische horrorfilm mogen blijven hangen, ondanks honderden boze reacties van ouders over de poster met daarop het silhouet van een grimmige Sinterklaas. Nijenhuis ging in hoger beroep. Donderdag mag hij zijn afgrijzen nogmaals toelichten en filmdistributeur A-Film zal zich verdedigen. A-film liet in een reactie weten het hoger beroep af te wachten. De film over de bloeddorstige maniak draait vanaf 11 november in de Nederlandse bioscopen. (ANP)

** Gretta Duisenberg heeft maandag aangifte gedaan bij de politie in Amsterdam tegen weekblad Elsevier en columnist Afshin Ellian wegens belediging en smaad. Zowel in een recent artikel in het weekblad als op het Elsevier-weblog van de columnist is zij antisemiet genoemd. Dat meldde de pro- Palestinagroep Stop de Bezetting, waarvan Duisenberg voorzitter is. Volgens een woordvoerder van de organisatie is de bedoeling van de aangifte breder. Duisenberg wil dat er een eind komt aan het gegooi met modder in haar richting door sommige media. ,,Dat gebeurt al jaren maar ze heeft er nu genoeg van. Het debat voeren over de kwestie Israël-Palestina wil ze wel maar dan wel binnen grenzen.”

** De drie publieke zenders hadden in week 43 samen een marktaandeel van 34,9 pct (tijdvak 18.00-24.00 uur, 6+). De vier zenders van RTL Nederland kwamen uit op 30,6 pct. SBS Broadcasting had met zijn drie zenders een aandeel van 19,3 pct. Marktleider Nederland 1 had een aandeel van 21,8 pct (+0,1 ten opzichte van week 42), terwijl het aandeel van RTL 4 op 18,7 pct uitkwam (+0,3). SBS 6 had een marktaandeel van 10,9 (+1,3). The Voice of Holland The Battle (RTL 4) was met 2.922.000 kijkers het best bekeken programma van de week. Studio Sport Eredivisie van gisteravond was met 2,835.000 kijkers tweede. Ik Hou Van Holland (RTL 4) staat op een derde plaats met 2.690.000 kijkers. (Adformatie)

** De Telegraaf Media Groep (TMG) heeft sociale netwerksite Hyves overgenomen. TMG beschikt over 100 procent van de aandelen. Dat meldt Hyves maandag. De partijen laten weten dat beide bedrijven met de bundeling van krachten de bedrijfsstrategieën beter willen uitvoeren. Zo wil Hyves de missie ‘Hyves verbindt Nederland’ sneller uitvoeren en TMG zou daar met de sterke positie als multimedia uitgever op het gebied van print, online en radio aan bij kunnen dragen.

** De gemeente Leiden heeft niet het recht om de subsidie van de locale omroep Holland Centraal in te trekken. Dat betoogde omroep-voorzitter Rolf Marcelis tijdens de behandeling van de meerjarenbegroting van de gemeente Leiden. Het college wil de 75.000 euro die Holland Centraal jaarlijks ontvangt stopzetten, omdat de – aan Unity FM uit Leiderdorp uitbesteedde radiozender – steeds minder relevant is. De plannen om televisieprogramma’s te gaan verzorgen, komen volgens het college ook niet uit de verf. Volgens Marcelis geldt er voor zijn zender een wettelijke bekostigingsplicht waar de gemeente alleen onderuit kan door de omroep niet meer ‘representatief’ te verklaren. In dat geval verliest Holland Centraal de zendmachtiging als deze in 2012 afloopt. 

** De Deense Volkspartij wil dat Arabische zenders zoals Al-Jazeera en Al Arabiya niet langer te ontvangen zijn in Denemarken. Leidster van de Volkspartij, Pia Kjaersgaard, beschuldigt de zenders van het zaaien van haat tegen de Westerse maatschappij in migrantengemeenschappen. ”Mijn doel is alleen om de integratie die in sommige woonwijken volledig is misgegaan, te verbeteren. Die mislukkig is voor een groot deel veroorzaakt doordat bewoners hun nieuws alleen van deze twee zenders krijgen”, aldus Kjaersgaard in een interview met de krant Berlingske Tidende. (ANP)

** De Amerikaanse actrice Denise Borino-Quinn is op 46-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van kanker. Borino-Quinn vertolkte de rol van Ginny Sacramoni in de populaire misdaadserie “The Sopranos”. Denise Borini-Quinn kroop in “The Sopranos” in de huid van Ginny Sacramoni, de vrouw van maffiabaas Johnny Sacramoni. Het personage van Borino-Quinn werd door de makers van de tv-serie omschreven als “een rubensiaanse vrouw”. Borino-Quinn kreeg de rol in “The Sopranos” n 2000, nadat ze had deelgenomen aan een open casting. Er waren meer dan 10.000 kandidates voor de rol. De actrice kwam aan de kost als secretaresse en schoonheidsspecialiste vooraleer ze gecast werd in “The Sopranos”. (VRT)

** De internetgebruikers in Turkije kunnen vanaf maandag 1 november opnieuw naar de videowebsite YouTube kijken. Meer dan twee jaar geleden werd de site geblokkeerd nadat er een reeks beledigende filmpjes over Atatürk op gepubliceerd werden. Mustafa Kemal Ataturk is de stichter van de seculiere Turkse republiek. Het beledigen van Ataturk is in Turkije een misdrijf. De censuur van YouTube was een probleem voor Turkije in het vorige rapport voor toetreding tot de Europese Unie. Volgende maand wordt een nieuw Europees “voortgangsrapport” voorgesteld. (VRT)