Media kort: oktober 2003

RADIOZENDERS RTL NEDERLAND OP ZELFDE VOET VERDER

Vandaag heeft HMG/RTL Nederland tijdens een persconferentie de strategie bekend gemaakt voor haar radiozenders. RTL Nederland had tijdens de persconferentie weinig verassingen in petto. RTL FM gaat vanaf maandag 20 oktober officieel van start met haar nieuwe format. “De programmering van het zusje van RTL 4 sluit naadloos aan bij de radiowensen van haar doelgroep 20-49 jaar : nonstopmuziek met in de ochtend- en middagspits kwalitatieve nieuwsuitzendingen.”, aldus het persbericht. Nieuws neemt een belangrijke plaats in bij RTL FM, zodat luisteraars altijd op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen. Naast nieuwsbulletins op het hele uur, verzorgt het betrouwbare RTL Nieuws dagelijks tijdens de spits de nieuwsprogramma’s op RTL FM. De bekende nieuwspresentator Jan de Hoop presenteert s’ochtends tussen 07.00 en 09.00 uur op gezette tijden het nieuws. Hannelore Zwitserlood presenteert de nieuwsuitzendingen tussen 16.00 en 19.00 uur. Verder hoort men de vertrouwde RTL Nieuwsmedewerkers van televisie ook terug op de radio, zoals Frits Wester, Max Westerman, Conny Mus, Reinout Broekhuizen en de medewerkers van RTL Z, Editie NL, RTL Sport en de weerpresentatoren Helga van Leur en Peter Timofeef. Tenslotte bevat elke doordeweekse middag entertainementnieuws van de redactie van RTL Boulevard. Voor het kwakkelende Yorin FM heeft RTL Nederland het volgende noodscenario bedacht: gewoon doorgaan met de bestaande programmering en de muziek iets bijstellen: “Yorin FM ontwikkelt zich de komende maanden tot een hitradiostation met een edge: gemaakt door eigenzinnig talent met een mening en een goed gevoel voor de heersende tijdsgeest, ontwikkeld of gescout door Yorin FM.”. Het radiostation bouwt nu meer voort op de sterke link met televisie. Yorin FM kan zich vanaf december als enige radiostation het officiële ‘Idols-station’ noemen. Gijs Staverman komt terug bij Yorin FM. Hij gaat elke zondag tussen 12.00 en 15.00 uur een programma presenteren.

KORT NIEUWS

Het Commissariaat voor de Media heeft gezegd dat de 7000 leden die van BNN een gratis lidmaatschap ontvingen dat betaald werd door een sponsor, wellicht niet meetellen in het totale ledental. Volgens het Commissariaat is een gratis lidmaatschap aanbieden, dat vervolgens wordt betaald door een sponsor, niet toegestaan volgens de Mediawet. Volgens BNN heeft zij zich aan de wet gehouden. BNN-directeur Gerard Timmer: “We moeten eerst met het Commissariaat om de tafel. Komen we er niet uit, dan gaan we mogelijk naar de rechter.” (Essent)

Jongerenzender BNN heeft in 1998 en 2000 ook al leden geworven door gratis lidmaatschappen uit te delen. De contributie van ,,enkele honderden leden” is in die jaren betaald door de stichting BNN Mediagroep en twee discotheken. Dat bevestigt BNN-directeur G. Timmer. ,,Het Commissariaat voor de Media heeft destijds geen enkel probleem gemaakt”, aldus Timmer die reageert op de afkeuring van het commissariaat van de ledenwerfactie van BNN vorige week in Utrecht. Daarbij kregen 7.000 jongeren een gratis lidmaatschap. Het aanbieden van gratis lidmaatschappen is verboden voor publieke omroepen. De contributie van de jongeren blijkt te worden voldaan door de eigenaar van het BNN-kantoor in Hilversum.

Radio Vulcanico, Radio Atlantico en Radio Stanvaste. Het zijn enkele van de zeventien migranten-radio-omroepen die uitzenden op de kabel in Rotterdam, soms maar een paar uur per week. Het gemeentebestuur betitelt het grote aantal radiozenders als ‘versnippering’ en wil dat veranderen. Er zou één migrantenzender moeten komen die voor verschillende doelgroepen gaat uitzenden. Vijf zenders gaan samenwerken in de omroep Mondial om zo met steun van de gemeente een nieuwe sterke migrantenzender te vormen op een van de vier kabelfrequenties. (R. Rijnmond)

HMG stopt vanaf januari met Yorkiddin’, het dagelijkse kinderblok op Yorin. De kinderprogramma’s worden dan in het weekend uitgezonden op de zaterdag- en zondagochtend. Gedacht wordt aan een Telekids-achtige opzet, aldus De Telegraaf. HMG vindt dat die opzet beter bij haar past, gezien de concurrentie van Fox Kids en Nickelodeon. (Adformatie)

En de soap gaat door: De overgang van dj Jeroen van Inkel naar Radio Veronica is nog steeds niet rond. SBS Shownieuws bracht het nieuws gisteravond alsof de transfer definief was, maar zowel bij Radio 538 als bij Veronica is nog niets bekend van de overgang. Radio 538-woordvoerster Maud Burgers: “De wens is er bij zowel Veronica als Van Inkel), dat is geen geheim. Maar het feit blijft dat Jeroen een contract heeft met Radio 538 en aan contracten hangen juridische verplichtingen.” Burgers geeft wel toe dat het gerucht al langer dan normaal in de media circuleert. “Toen Veronica aankondigde weer met radio te beginnen werd de wens om goeie dj’s aan te trekken uitgesproken. Daaruit voort is ook het verhaal rond Van Inkel naar voren gekomen. Vooralsnog zit hij echter gewoon met Rinkeldekinkel bij 538”, aldus Burgers. (Telegraaf)

“BNN RONSELT ILLEGAAL 7.000 JONGE LEDEN”

Omroep BNN heeft in strijd met de Mediawet leden geronseld door hun een gratis lidmaatschap te geven. Het lidmaatschapsgeld van 7.000 scholieren en studenten blijkt te worden betaald door de eigenaar van het BNN-kantoorpand in Hilversum. Het aanbieden van gratis lidmaatschappen is verboden voor publieke omroepen Dit bericht NRC Handelsblad. Een en ander blijkt uit onderzoek van deze krant. Het Commissariaat voor de Media, de ‘waakhond’ van het omroepbestel, ziet in de feiten aanleiding voor een onderzoek naar de ledenwerfactie en de geldstromen van BNN. Het aanbieden van een gratis lidmaatschap is onderdeel van een intensieve campagne (‘We zitten in de shit’) die BNN vorige maand begon. De campagne moet 50.000 nieuwe leden opleveren. Als BNN op 1 maart 2004 niet over 150.000 leden beschikt, krijgt de jongerenomroep geen overheidsbijdrage meer en verdwijnt hij van het scherm. Heeft BNN op die datum wel het vereiste aantal leden, dan krijgt de omroep honderden uren zendtijd erbij en ontvangt hij zo’n vijf miljoen euro per jaar extra aan omroepgeld. BNN, de jongste en kleinste publieke omroep, kampt met het probleem dat jongeren niet snel betalend lid worden van een omroepvereniging. De Mediawet eist dat leden jaarlijks minimaal 5,73 euro betalen, de zogeheten ’tientjesleden’. Tijdens de Studie Beurs, een beurs voor scholieren en studenten afgelopen week in de Jaarbeurs in Utrecht, blijkt BNN 7.000 gratis lidmaatschappen uitgedeeld te hebben. De jongeren hoefden alleen een biljet te ondertekenen waarop ze verklaarden lid te willen worden van BNN. Op het biljet machtigden ze ‘Studie Beurs’ om het eerste jaar de verschuldigde contributie te voldoen aan BNN. Beursorganisator Studie Beurs BV uit Amsterdam betaalt de contributie voor de nieuwe leden echter niet zelf. Het geld dat Studie Beurs aan BNN moet betalen – zo’n 40.000 euro – komt van Hanegraaf o.g. BV uit Hilversum, zo geeft directeur G. Timmer van BNN toe. Hanegraaf is de eigenaar van het Hilversumse hoofdkantoorpand van BNN…. Lees verder

“VAN INKEL DEFINTIEF NAAR RADIO VERONICA”

Dat dj Jeroen van Inkel de overstap wilde gaan maken naar Radio Veronica wist iedereen al. Maar pas vandaag is bekend geworden dat het definitief doorgaat. Dit meldt SBS Shownieuws. Vanaf eind november krijgt de (nu nog) Radio 538-dj een eigen ochtendshow tussen 6.00 en 9.00. Tot die tijd is Sterrenbeurs-presentator Adam Curry de host in de vroege morgen show van Radio Veronica. (Sterrenbeurs)

KORT NIEUWS

 • De regionale commerciele radiozender FreshFM heeft haar etherfrequentie in Utrecht (103,4 MHz) in gebruik genomen. Momenteel is er via deze frequentie een ‘proefprogramma’ te horen.
 • Via de weblog van Coen Swijnenberg over het HMG-radio-nieuws van morgen: Bij Yorin FM komen twee nieuwe grote namen. Jan de Hoop en Jeroen Latijnhouwers zullen de ochtend op RTL FM voor hun rekening nemen.
 • Tooske Breugem heeft onder de douche een reclamespotje opgenomen voor de radiozender RTL FM. Dit meldt de presentatrice/musicalster in haar column in Veronica Magazine. Voor het spotje moest ze onder de douche kruipen, waar zij dan naar RTL FM luistert. Een naakte Tooske komt niet in beeld, ze stond met haar kleren aan onder de stralen. Woensdag maakt HMG haar radioplannen bekend. Ook RTL FM maakt hier onderdeel van uit.
 • Planet Internet biedt vanaf vandaag gesproken ANP-nieuws aan. Gebruikers kunnen zelf hun voorkeuren aangeven voor hun nieuws. De dienst werkt ook telefonisch. Op www.planet.nl/radionieuws zijn sinds vandaag gesproken nieuwsbulletins te vinden. Gebruikers kunnen zelf hun voorkeuren aangeven, en in korte bulletins wordt het nieuws afgespeeld. De bulletins worden ingesproken door ANP-nieuwslezers, onder andere Planet Multimedia levert de content voor de bulletins. In totaal zijn er zes categorieën, zoals ICT, binnenlands- en buitenlands nieuws. De berichten worden gedurende de dag ververst.
 • Het programma ‘EzelsooR’ op Fox Kids is een groot succes. Dagelijks kijken meer dan 100.000 kinderen naar acteur Tom Janssen die in ‘EzelsooR’ zonder opsmuk in feuilletonvorm verhalen voorleest. ‘EzelsooR’ wordt gemaakt met de UNESCO als partner en ondersteund door De Telegraaf die het voorgelezen fragment iedere dag ook publiceert. Doel van het programma is kinderen de kracht van het woord opnieuw te laten ontdekken. Producent Enno Rijpma werkt ook aan een nationaal voorleestoernooi en denkt na over een ‘EzelsooR’ voor volwassenen. (Essent)
 • BNN krijgt twee maanden extra de tijd om het benodigde aantal van 150.000 leden te halen om te mogen blijven uitzenden in het publieke bestel. De peildatum van de overheid is verschoven naar 1 maart 2004. Dat was 1 januari. Als reden voert het ministerie van OCW volgens Dutchmedia aan dat de publieke omroepen om “voor hen moverende redenen” hebben gedacht dat 1 maart de peildatum zou zijn. Daarop zouden zij dan ook hun ledenwerving hebben afgestemd. BNN meldde vanmorgen (dinsdag) nog zeker 27.000 leden nodig te hebben. (Essent)
 • Frank Pels heeft met onmiddellijke ingang de samenwerking met de NCRV opgezegd. Zijn bureau verzon vijf jaar geleden ‘Ze laten mensen in hun waarde bij de NCRV’, maar hij vindt dat de omroep dit in de praktijk absoluut niet kan waarmaken. Volgens Het Parool is de directe aanleiding de recente schorsing van Annelies Kaptein als manager marketing en communicatie bij de omroep. ‘Ik heb die campagne samen met haar bedacht. Uit solidariteit stop ik met de NCRV. Pas als ze mag terugkeren, valt met mij weer over samenwerking te praten’, zegt Pels tegen de krant. (Adformatie)
 • SBS Broadcasting heeft deze week op de MIPCOM, de televisiebeurs in Cannes, de huidige deal met Buena Vista International Television (de distributietak van Walt Disney Television International) voor enkele jaren verlengd. Met deze deal verzekert SBS Broadcasting zich voor lange tijd van vele grote filmtitels en televisieseries. De deal met Buena Vista International Television (BVITV) behelst onder meer de uitzendrechten van recente films als ‘Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl’, ‘Freaky Friday’ met Jamie Lee Curtis, ‘The Lizzie McGuire Movie’, ‘Knorretje’, ‘The Alamo’ met Billy Bob Thornton en Dennis Quaid en ‘Calendar Girls’ met Julie Walters en Helen Mirren. Nieuwe series waarvan SBS de rechten heeft zijn onder meer ‘Line of Fire’ over de oorlog tussen de FBI en de georganiseerde misdaad, de comedy ‘Hope & Faith’ en ‘Threat Matrix’. (Adformatie)
 • De Holland Media Groep (HMG) heeft de uitzendrechten verworven van de voetbalinterland tussen Nederland en Schotland.RTL 4 gaat de kraker rechtstreeks uitzenden op zaterdag 15 november. De wedstrijd zal medebepalend zijn voor de kwalificatie van Oranje voor het Europees Kampioenschap Voetbal,volgend jaar in Portugal. De wedstrijd tussen de Schotten en de Nederlanders wordt gespeeld in Glasgow. HMG is erg blij de wedstrijd te hebben kunnen verwerven.Fons van Westerloo, algemeen directeur van HMG:”Dit is de eerste stap om ons agressief op te stellen in de strijd om de rechten van de grote publiekstrekkers op sportgebied.” (NOStt)
 • The Box heeft een eigen programma ‘Clip Club’ speciaal gericht op kinderen van drie tot tien jaar oud geïntroduceerd. Het programma wordt iedere zondagochtend uitgezonden tussen 06.00 en 09.00 uur. In dit tijdsblok wordt muziek uitgezonden voor de jongere doelgroep, bij voorbeeld clips van de M-Kids, K3 en andere jongerengroepjes. Via een standaard telefoonnummer en tegen het normale tarief kunnen kinderen hun lievelingsnummer aanvragen. Het Amsterdamse bureau mercuryseven bedacht de naam, het logo, het karakter en de leaders voor het programma. De M-Kids zongen de speciale ‘Clip Club’ rap in. (Adformatie)
 • Directeur Rasenberg van TV-Gazet is vanmorgen door de politie aangehouden in het gebouw van de Brabantse kabelkrant Prinsenbeek. De 38-jarige Prinsenbekernaar wordt ervan verdacht in zijn functie als directeur/grootaandeelhouder verantwoordelijk te zijn voor de verduistering van pensioengelden van medewerkers, voor een totaal bedrag van circa 5.000 euro. De politie had enige weken geleden reeds een schriftelijk verzoek naar het huisadres van Rasenberg gestuurd om zich bij te melden. Omdat hij aan dit verzoek geen gehoor had gegeven, is hij vanmorgen door de politie aangehouden en meegenomen naar het politiebureau Bovendonk in Roosendaal. Nadat hij daar een verklaring heeft afgelegd mocht hij in de loop van de middag weer naar huis. Volgens de Roosendaalse politie zullen de komende weken vermoedelijk nog meer betrokkenen uitgenodigd worden voor het afleggen van een verklaring. (BN De Stem)
 • Kabelbedrijf UPC verhevigt de concurrentie met KPN door consumenten de mogelijkheid te bieden onbeperkt te bellen voor een vast bedrag. ’s Avonds en in het weekeinde kunnen klanten met een vaste lijn onbeperkt naar andere vaste nummers bellen. De toezichthouder op de telecommarkt heeft KPN onlangs verboden hetzelfde aan te bieden. Naar bijvoorbeeld sekslijnen, andere commerciële of internetnummers kan niet met de kabelaar worden gebeld. De Opta verbood nieuwe kortingen van KPN omdat de toezichthouder wilde voorkomen dat concurrerende belbedrijven uit de markt zouden stappen door een verruiming van KPN’s mogelijkheden. Daarom heeft UPC zijn kans nu gegrepen, aldus een woordvoerder (ANP/Adformatie/UPC)
 • Marketing manager Rick Gemser verlaat per eind december Radio 538 om zich te gaan richten op het marketing/reclame bureau Soldout!. Gemser is sinds 1 april betrokken bij Radio 538 waar hij zich onder meer heeft beziggehouden met de FM-frequentiecampagne. Afgelopen zomer heeft hij samen met Wolter Lommerde het marketing/reclamebureau Soldout! Opgericht, gespecialiseerd in de theater, cultuur en entertainment branche. Hij verklaart de twee functies niet meer te kunnen combineren. Voorheen was Rick Gemser werkzaam als marketingdirecteur bij Joop van den Ende Theater producties en bekleedde hij verschillende functies bij platenmaatschappij Polydor/Universal (Adformatie)
 • Op 22 oktober 2003 start de lokale omroep Alphen Stad FM (TV) met tv-uitzendingen op de kabel in Alphen aan den Rijn. ARTE verdwijnt hierdoor uit het televisiepakket van Alphen aan den Rijn en maakt plaatst voor de lokale omroep. Als gevolg van deze zenderwijziging wordt het abonnementstarief voor kabeltelevisie en radio in Alphen aan den Rijn met EUR 0,07 (incl. BTW) verlaagd. (Casema)
 • Radio 192 is binnenkort ook te ontvangen in de gemeente Zoetermeer. De Zoetermeerse Programmaraad heeft dit besloten. Onder leiding van de Zoetermeerder Bart Selie was er een actie gestart om Radio 192 op de kabel te krijgen in Zoetermeer. Het Zoetermeerse kabelnet bezit momenteel twee vrije radiokanalen door het verdwijnen van Fresh FM en AWBC Tamara.
 • DJ Kevin Brouwer vertrekt al weer bij Fresh FM. Sinds medio september had hij elke werkdag een avondprogramma op Fresh FM. Kevin maakte dit nieuws bekend via zijn weblog. In plaats van het programma van Kevin is er nu non-stop muziek te horen. In het weekeinde heeft FreshFM wel een nieuw programma: Elke zaterdag- en zondagmiddag Joost en Tim op Fresh FM. DJ en producer Rob Boskamp presenteert samen met zijn elke zondagvond (18.00 en 21.00) Passion met daarin veel Latin Dance.
 • Omdat RTL Nederland vindt dat de openbare omroep te veel verstrooiende programma’s brengt, is (nog onder de naam HMG) beroep aangetekend bij de Amsterdamse rechtbank tegen de MJB- indeling van het Commissariaat voor de Media. (Die deelt een programma eerst in in een hoofdcategorie, zoals amusement, en dan op inhoudgenre, zoals praatprogramma, een schema geeft aan of het programma verplicht is volgens de Mediawet, red.) Een eerder bezwaar bij het Commissariaat werd verworpen omdat de openbare omroep binnen de normen bleef. Daar mag nu de rechter zich over uitspreken. (Villamedia)
 • Harry de Winter zal IDTV in november definitief verlaten. Nadat IDTV een andere eigenaar (MBI) kreeg is de wind blijkbaar anders gaan waaien waardoor de Winter zich niet meer thuis voelt. Een insider bij IDTV zegt dat de huidige MIPCOM beurs in Cannes zeker niet zijn laatste is. (TV Formats weblog)
 • Diverse commerciele radiozenders zullen morgen gestoord kunnen worden. Zenderexploitant Broadcast Partners meldt dat op maandag 13 oktober tussen 12:36 en 12:40 mogelijk een onderbreking kan voordoen in het satellietsignaal dat zorgt voor de aanlevering van het studiosignaal van diverse commerciele zenders. Op dat moment draait de satelliet exact tussen de aarde en de zon door. De zon is een storende factor voor de signalen, die de satelliet doorgeeft en veroorzaakt storing op het moment dat de satelliet voor de zon hangt. Een ISDN-verbinding moet zorgen voor de back-up van deze studioverbinding wanneer het satelliet signaal uitvalt. Tijdens het overschakelen naar dit signaal kunnen er korte verstoringen optreden.
 • Het kijkcijfer van Jack Spijkermans satirische programma Kopspijkers viel zaterdag flink terug als gevolg van de uitzending van de wedstrijd Nederland-Moldavië. Kopspijkers werd bekeken door 2,1 miljoen mensen, goed voor een marktaandeel van 31%. Vorige week was Kopspijkers nog een van de best bekeken programma’s van het jaar, met 2,7 miljoen kijkers en een marktaandeel van 42%. Het voetbal op SBS6 trok zaterdag 2,4 miljoen kijkers. Dat leverde een marktaandeel op van 34%. De uitzending van Sterrenbeurs, tegenwoordig geprogrammeerd om half twaalf ’s avonds, werd bekeken door 417.000 mensen. Dat was goed voor een marktaandeel op van 12%. Kijkers lijken alle interesse verloren te hebben voor Masterplan, het andere Endemol- programma dat minder goed loopt. De compilatie op Yorin trok slechts 40.000 kijkers. Vorige week zaterdag hield de score met 76.000 kijkersook al niet over. (Sterrenbeurs)
 • John de Mol wilde in het voorjaar van 2002 (delen van) SBS kopen. Dat maakte Markus Tellenbach bestuursvoorzitter van van SBS Broadcasting bekend. De Mol had op dat moment een slechte relatie met zijn grootste klant HMG en wilde zelf een zender hebben om eigen producties te kunnen ’testen’ en zelf te kunnen bepalen wanneer die worden uitgezonden. SBS had echter geen belangstelling voor verkoop. Tellenbach: “Wij zijn niet in de mode en mood om delen van het bedrijf te verkopen. Wij zijn juist aan het bouwen.” In hetzelfde gesprek tussen de Mol en SBS is ook gesproken voor overname van Noordzee FM waarvan SBS de helft van de aandelen bezat en dat uiteindelijk in oktober 2002 door de Mol is overgenomen. (Volkskrant via Medialog
 • Tv-producent Endemol is beschuldigd van dierenmishandeling in de Vlaamse variant van tv-programma Big Brother. De producent had de deelnemers gevraagd om een kip te slachten, wat niet goed lukte. Een deelneemster sloeg de kip acht keer met een zware bijl. Erg wreed en strijdig met de wet, meldde de Belgische dierenrechtenorganisatie Gaia zaterdag. De organisatie heeft bij de politie een klacht ingediend tegen de bewoners en de producent. Een woordvoerder van Endemol Entertainment kon zaterdag niet ingaan op de klacht. Wel zei hij dat het in het algemeen niet de bedoeling is dierenmishandeling als tv-entertainment te brengen. (ANP)
 • Vandaag zal het Belgische TDP Radio beginnen met een wekelijkse uitzending via kortegolf. Tussen 20.00 en 21.00 UTC zal op 7560 kHz telkens de beste dance uit Belgie worden uitgezonden.
 • Sky Radio, sinds twee jaar in de Duitse deelstaat Hessen via 12 frequenties te beluisteren, ontving van de Mediaraad in Saarland een uitzendvergunning. Sky Radio kan zich nu in Saarland gaan richten op het verkrijgen van FM-frequenties. Tom Adam van Sky Radio Duitsland is uitermate opgetogen met deze evolutie: “Met onze kennis en op basis van het groeiend succes willen we niet alleen op muzikaal en op radiovlak de bakens verzetten maar hopen me ook een aantal arbeidsplaatsen te creëren.” Uit de Deelstaat Hessen is er voor Sky Radio ook goed nieuws te melden: de zender krijgt 5 extra fm-frequenties.

OMROEP: BONDEN EN WERKGEVERS NIET EENS OVER SOCIAAL PLAN

Op 6 oktober j.l. vond het eerste overleg plaats tussen werkgevers en de bonden over een sociaal plan. Vooralsnog gaapt er een groot gat tussen de standpunten van beide partijen. De bonden (NVJ, De Unie, FNV Kiem, CNV Media, GMV en RMU) hebben aangestuurd op een omroepbrede regeling, maar de werkgevers gaan daar niet in mee. Steeph Custers van FNV Kiem: ‘De werkgevers zijn nog niet bereid om een omroepbreed sociaal plan af te sluiten en dat vinden we teleurstellend. We vrezen namelijk dat er meer gedwongen ontslagen zullen vallen als iedere omroep een eigen sociaal plan opstelt.’ De bonden willen vermijden dat de omroepen die als laatste aan een sociaal plan toe zijn, hun medewerkers het minste kunnen bieden. Bovendien kunnen er verschillen ontstaan tussen ‘arme’ en ‘rijke’ omroepen. Custers: ‘De werkgevers hadden alleen de bevoegdheid te onderhandelen voor de EO en Publieke Omroep.

KORT NIEUWS

 • Vanaf vandaag begint FunX met live-uitzendingen in Utrecht. De live-programma’s (Maandag t/m donderdag om 19.00 uur) FunX Talk en (vanaf 20.00 uur) FunX Chill zijn nu ook in de ‘Domstad’ te horen. Op vrijdag is tussen 15.00 en 17.00 uur luisteren naar de “FunX Chart met Jou” en vanaf 19.00 uur is FunX Club te horen. En op zondag tussen 15.00 en 17.00 uur is het tijd voor de FunX Chart met Morad.(FunX)
 • De Vlaamse Televisiepresentator Bruno Wyndaele verlaat met onmiddellijke ingang productiehuis Woestijnvis. Hij nam die beslissing om persoonlijke redenen. Wyndaele had zich nog geëngageerd om met Mark Uytterhoeven “De laatse Show” te presenteren, maar ziet daar nu van af. Het programma start op 20 oktober, met Uytterhoeven als enige presentator. Woestijnvis respecteert de keuze van Bruno Wyndaele en bedankt hem voor de zes jaar durende samenwerking. “We vinden Bruno’s beslissing jammer, maar willen ze wel respecteren”, aldus Woestijnvis. (VRTtxt)
 • Omdat de Brabantse kabelkrant en commerciële zender TV Gazet ongeoorloofde reclame lijkt uit te zenden, bekijkt het Commissariaat voor de Media videobanden van de uitzendingen. In een daarvan kon de sponsor van een programma uitgebreid zijn bedrijf promoten. Dat is ook op de commerciële tv verboden en kan tot forse geldboetes leiden. Directeur Rasenberg meent dat er niets mis met de reclame op zijn station. De Bredase rechtbank is nog bezig met de afwikkeling van het faillissement van TV Gazet, dat meteen daarna doorstartte. (BN/DeStem)

RTL FM DEFINITIEF OP KABELFREQUENTIES COUNTRY FM

De Holland Media Groep (HMG) neemt defintief de kabelradiozender Country FM over. Vanaf middernacht is via de kabelfrequenties van Country FM de zender RTL FM te horen, die al via de ether uitzendt. Woensdag zijn de kabelbedrijven hiervan door HMG en Music Country, de eigenaar van Country FM, op de hoogte gesteld. Met de overname neemt HMG een risico. Programmaraden zouden kunnen besluiten RTL FM van de kabel te halen, omdat de zender vooral Nederlandstalige muziek uitzendt. Om dit te voorkomen belooft RTL FM deels ook countrymuziek te draaien. De overname van Country FM door HMG komt niet geheel onverwacht. De zender bestond al vijf jaar, maar was nooit rendabel. Country FM slaagde er in mei bovendien niet in een FM-frequentie te bemachtigen. Die was noodzakelijk voor een winstgevende exploitatie. Eigenaar Music Country BV ontving bij de herverdeling van etherfrequenties wel de AM-frequentie 675. Deze wordt nu gebruikt door Arrow Classic Rock, dat dezelfde eigenaars had als Country FM. Waarschijnlijk kan Arrow gebruik blijven maken van de middengolfzender. (Essent)

KORT NIEUWS

 • De Europese Commissie is in een rapport lovend over het Nederlandse systeem van classificatie van tv-programma’s. De Kijkwijzer wordt door ‘Brussel’ ten voorbeeld gesteld aan de hele EU. Het systeem is uniform voor alle media (tv, film, video, dvd, games) en is dankzij de pictogrammen makkelijk te begrijpen, zo juicht het rapport. In andere EU-landen hanteert men slechts leeftijdsaanduidingen, die verder niks zeggen over de inhoud van de media. Het NICAM, de organisatie achter de Kijkwijzer, is blij met het oordeel. (Essent)
 • De STER, de reclameverkopers van de publieke omroep, verwacht dit jaar meer omzet dan in 2002. Dat is opmerkelijk omdat er dit jaar geen grote sportevenementen zijn en het economisch tij niet meezit. De extra omzet is vooral afkomstig van financiële bedrijven. (Essent)
 • Voormalig HMG-baas Dick van der Graaf (51) wordt adviseur van Talpa Capital, het bedrijf van John de Mol. Investeringsmaatschappij Talpa Capital bezit onder meer Talpa Radio International, eigenaar van Noordzee FM en Radio 10. De Financiële Telegraaf noemt de samenwerking tussen Van der Graaf en De Mol opmerkelijk, omdat de oud HMG-topman en de producent lange tijd in de clinch lagen over het volumecontract van Endemol met HMG. Van der Graaf deed er alles aan om daar onderuit te komen. (Adformatie)
 • De regionale omroepen RTV Rijnmond en RTV West hebben onderzoeksbureau MJP BV opdracht gegeven om de oorzaak en omvang van hun financiële problemen te onderzoeken, en oplossingen aan te geven. Daarbij is ook samenwerking tussen beide omroepen aan de orde. Half november moet het onderzoeksrapport klaar zijn. Het doel van de daarna te nemen maatregelen is de publieke regionale omroepvoorziening in Zuid-Holland op een aanvaardbaar niveau te houden, aldus de provincie, die ook bij het onderzoek is betrokken. (Persbericht via Villamedia)
 • Ruud Poeze, die onlangs een aantal uitzendfrequenties op de Nederlandse middengolf kocht, wil vanaf het voormalige REM-eiland voor de kust van Noordwijk één of meer radiostations beginnen. Het onderhoud van het bijna veertig jaar oude platform is te duur geworden voor eigenaar Rijkswaterstaat. Als zich voor januari geen exploitatiemogelijkheid voordoet, wordt het uiteindelijk gesloopt. (o.a. Telegraaf)

BRINKHORST: “NOZEMA SPILTSEN”

Minister Brinkhorst (Economische Zaken) wil zenderexploitant Nozema splitsen om zo eerlijke concurrentie mogelijk te maken op de markt van doorgifte van radio- en tv-signalen. Hij zei bij de begrotingsbehandeling dat er een onderzoek komt naar een splitsing in een antenne- en een dienstenbedrijf. In Nederland staan 28 masten op een hoogte van 100 meter of meer voor de doorgifte van signalen.Deze masten zijn op één na eigendom van of in beheer bij Nozema. Concurrent Broadcast Partners krijgt daardoor weinig mogelijkheden. Nozema stelt voor het antennebedrijf “onafhankelijk” te laten functioneren. (NOStt)

“FORMULE 1 VERHUIST VAN RTL 5 NAAR SBS “

Niet RTL5 (onderdeel van HMG) maar SBS gaat volgend seizoen de Formule 1 uitzenden. Dat bevestigde een HMG-woordvoerster dinsdag. Een SBS-woordvoerder wilde er dinsdag niet op ingaan. ,,We zijn nog in onderhandeling”, luidt zijn commentaar. RTL5 zendt komend weekeinde nog wel de GP Japan uit, maar volgend jaar kunnen autosportliefhebbers, volgens de zegsvrouw, terecht bij SBS. Of presentatoren/commentatoren meeverhuizen is niet bekend. ,,Wij hebben veel geboden om verlenging van het contract voor elkaar te krijgen”, geeft de HMG-woordvoerster aan. ,,Meer bieden was zakelijk onverantwoord. Van de organisatie van de autoraces kregen we dinsdag een telefoontje dat niet wij, maar SBS de tv-rechten heeft verworven. We vinden het heel jammer, maar nu komt er wel veel geld vrij voor andere programma’s die we op RTL5 kunnen gaan maken.” (ANP/Spits)

KORT NIEUWS

 • Breekijzer keert toch terug bij SBS6. Pieter Storms gaat vanaf februari/maart 2004 een serie van 6 Breekijzer-specials maken. In plaats van een half uur, duurt de vernieuwde Breekijzer straks 50 minuten. Lange tijd was onduidelijk of de populaire consumentenrubriek zou terugkeren. Volgens een woordvoerder van The Storms Factory worden de programma’s veel journalistieker van opzet. “De consumentenproblemen worden aan de hand van thema’s, zoals bijvoorbeeld ‘medische missers’ , behandeld. Er is meer ruimte voor uitleg; deskundigen zullen samen met Storms de zaak doornemen, waarna de verzekeraars of andere betrokken bedrijven op de bekende Storms-manier geconfronteerd zullen worden.” Via Medianieuws Web-log
 • Omrop Fryslân stapt opnieuw naar de rechter om te proberen de uitzendkwaliteit van radioprogramma’s te verbeteren. De omroep denkt de ontvangstproblemen op te lossen door de zender terug te plaatsen van de antenne van Smilde naar Jirnsum. Het minister van economische zaken weigert aan die verhuizing mee te werken. Volgens het Agentschap Telecom van het ministerie zullen luisteraars een betere ontvangst hebben als de zender in Smilde op de voorgeschreven hoogte hangt. Tot nu toe is aan die vergunningsvoorwaarde nooit voldaan. De regionale omroep is er met zendmastbeheerder Nozema echter van overtuigd dat Smilde nooit een goede oplossing zal zijn, hoe hoog de zender daar ook hangt. “Wij willen terug naar Jirnsum”, zegt Omrop- directeur Pim Gaanderse. In juli ontmoetten het ministerie en de omroep elkaar voor een kort geding bij de rechter. De uitspraak is toen opgeschort in de hoop dat partijen er samen zouden uitkomen.
 • RTL FM zal een Non-stop muziek- en nieuwsstation worden, dit weet Veronica Magazine te melden. De reden dat het station Non-stop gaat uitzenden zou komen doordat er geen geld is om de RTL-sterren op de radio te krijgen. Het magazine weet dat de bedoeling was om Beau van Erven Dorens, Carlo Boszhard, Irene Moors en Barend en van Dorp een eigen radioprogramma zouden krijgen. RTL FM blijft niet alleen een muziekzender want het station zal ieder kwartier een nieuwsbulletin uit gaan zenden. RadioFreak heeft dit laatste bij haar bronnen weten te bevestigen, er zal een aparte redactie komen die het nieuws zal verzorgen op RTL FM. (via Radiofreak)
 • De eerste aflevering Sterrenbeurs-nieuwe-stijl, maandagavond als blok in het SBS-programma Shownieuws, heeft 1,4 miljoen kijkers getrokken. Daarmee scoort het eerste korte Sterrenbeurs-blok, waarin vooral aandacht werd geschonken aan bloot gefotografeerde BN’ers en de invloed van die blootreportages op hun carriere, beduidend beter dan de eerste twee lange Sterrenbeurs-uitzendingen. Moesten die uitzendigen het doen met een marktaandeel van zo’n 5%, gisteren scoorde SBS ongeveer 30%. (Sterrenbeus)

BANEN OP DE TOCHT BIJ DE AVRO

De Avro schrapt dertig volledige banen als gevolg van de bezuinigingen die de overheid de publieke omroepen heeft opgelegd. Ongeveer veertig medewerkers zullen hierdoor hun baan verliezen, bevestigt Cees van Zijtveld, voorzitter van de ondernemingsraad (OR). Bij de omroep werken ongeveer 230 mensen. Volgens de voorzitter is het personeel van de cijfers geschrokken. Gedwongen ontslagen worden niet uitgesloten. De programma’s worden zoveel mogelijk ontzien. De gezamenlijke publieke omroepen moeten in 2004 40 miljoen euro bezuinigen. In 2007 is dat bedrag opgelopen naar 80 miljoen (ADformatie)

KORT NIEUWS

 • Nickelodeon is met een score van 33% het meest favoriete TV station voor de Tweens (9-15 jaar). Daarna volgen TMF met 19%, Fox Kids met 11%, RTL4 met 10% en MTV met 6%. Radio 538 is het favoriete radiostation met een score van 34%, gevolgd door YorinFM met 20%, Sky Radio met 15%, radio Noordzee met 10% en Radio 3 met 6%. Hitkrant en Break Out zijn de favoriete magazines. Bij de meiden scoren de Fancy, Tina en Girlz! Ook goed, en bij de jongens komen in de top 5 ook de Donald Duck, de Voetbal International en Fox Kids magazine voor. Deze resultaten bleken uit een grootschalig onderzoek op Kaboem, de interactieve webcommunity voor Tweens. In totaal deden meer dan 5000 jongeren mee aan het onderzoek dat plaatsvond in September. (Kabelraden)
 • Omroepvereniging Tros lanceert eind deze maand een nieuw maandelijks tijdschrift, Fanmail geheten. Fanmail verschijnt in een oplage van zo’n 400.000 stuks en richt zich uitsluitend op de Tros-achterban. Tien keer per jaar krijgen de voormalige tientjesleden en lid/abonnees van de Tros-titel TrosKompas het nieuwe tijdschrift Fanmail toegestuurd. TV Krant-abonnees krijgen het blad niet. Fanmail is als service aan de leden bedoeld. Volgens woordvoerder Marc van Hal brengt het achtergrondartikelen over Tros-programma’s, maar ook aanbiedingen op het gebied van evenementen en reizen. Het tijdschrift bevat ook advertenties. Het nieuws van de nieuwe titel komt op een moment dat de Hilversumse omroepverenigingen flink moeten bezuinigen. Van Hal zegt de timing niet vreemd te vinden: ‘Zie dit blad als een soort sponsored magazine, een extraatje om de binding met onze achterban te blijven verstevigen. En we hadden natuurlijk al de uitgave Tros Speciaal.’ (Adformatie)
 • Unico Glorie heeft besloten per 1 november a.s. op te stappen als lid van de Raad van Bestuur van Endemol Holding BV. Glorie bekleedde zijn functie sinds 1 april 2002. Glorie was verantwoordelijk voor alle Endemol-activiteiten op het gebied van interactieve media en (mobiele) telefonie. Unico Glorie: “Ik heb veel geleerd bij Endemol, met name op het internationale vlak. Ik ben er echter ook achter gekomen dat de Endemol- organisatie te groot is voor mijn persoonlijke ambitie. Ik streef veel liever een zelfstandig ondernemerschap na.”

IDOLS GENOMINEERD VOOR GOUDEN TELEVIZIER-RING

Het populaire televisieprogramma Idols van RTL4 is genomineerd voor de Gouden Televizier-Ring 2003. Andere genomineerden zijn Life & Cooking, eveneens van RTL 4 en Hart in Aktie van SBS6. Dat heeft de AVRO maandag bekendgemaakt. De gouden ring is een publieksprijs voor het beste televisieprogramma. Niet alleen het programma, maar ook de beide presentatoren Irene Moors en Carlo Boszhard van Life & Cooking zijn genomineerd. Zij maken kans op de Zilveren Televizier-Sterren voor respectievelijk televisievrouw en televisieman van het jaar. Vorig jaar wonnen Moors en Boszhard de zilveren sterren. Het duo ondervindt dit jaar concurrentie van Hart in Aktie-presentatrice Wendy van Dijk, Anita Witzier van de KRO, Jochem van Gelder van de NCRV en Jack Spijkerman van de VARA. In de categorie beste jeugdprogramma’s strijden Fox Kids top 20 (Fox), het Klokhuis (NPS) en het Jeugdjournaal (NOS). Wie de uiteindelijke winnaars worden, bepalen de kijkers die hun stem kunnen uitbrengen via speciale telefoonnummers. De uitslag volgt vrijdag 24 oktober tijdens een gala-avond in de Heineken Music Hall in Amsterdam. De AVRO zendt dit 38e televisiegala rechtstreeks uit op Nederland 2. (ANP)

KORT NIEUWS

 • Jack Spijkermans satirische show Kopspijkers heeft zaterdag bijna 2,8 miljoen kijkers getrokken. Daarmee was de uitzending een de best bekeken televisieprogramma’s van het jaar. Het marktaandeel van Kopspijkers bedroeg maar liefst 42%, terwijl de kijkdichtheid uitkwam op 18,7. Met vrijwel indentieke cijfers was Kopspijkers vorig jaar een van de drie best bekeken reguliere programma’s, als een aantal sportwedstrijden en de uitzendingen rond het Oranjehuwelijk en de begrafenis van Prins Claus buiten beschouwing worden gelaten. De Vara scoorde zaterdag ook met Kassa! Kassa! was goed voor 1,6 miljoen kijkers en een marktaandeel van 32%. Dankzij Kopspijkers en Kassa was Nederland 3 op zaterdag de best bekeken zender, nipt vóór RTL4, dat om juridische redenen de uitzending van de potentiële kijkcijferhit Casino Kings moest afbazen. Het vervangende Laat ze maar Lachen trok slechts 0,7 miljoen kijkers. Op Yorin viel op dat het reisprogramma Yorin Goes Out, met Sander Foppele en Anoek van Es, nog steeds niet wil aanslaan. Het programma trok zelfs minder kijkers dan ooit, 109,000 op een marktaandeel van slechts 2%. Het best bekeken niet-sport programma op zondag was Rik Felderhofs ontmoeting met Prins Bernhard (1,5 miljoen kijkers), gevolgd door de Postcodeloterij (1,4 miljoen). Ney 5 wist zondag relatief zeer veel kijkers te trekken. Expeditie Robinson haalde een marktaandeel van 19% met 1,4 miljoen kijkers, terwijl Meiden van de Wit ook goed scoorde met 0,9 miljoen kijkers en een marktaandeel van 14%. Sterrenbeurs
 • De (grote) commerciële omroepen behaalden in week 40 opgeteld een marktaandeel van 43,3 procent, de publieke zenders hadden gezamenlijk 35,1 procent. Marktleider RTL4 scoorde 16,2, RTL5 4,5 en Yorin 5,1 procent. SBS6 had 9,5 procent, Net5 5,3 en Veronica 2,7. De Studio Sport-uitzending van gisteravond 19.00 uur was het best bekeken programma met ruim 3,3 miljoen kijkers, gevolgd door Kopspijkers met 2,75 miljoen kijkers, Ajax-Club Brugge met 2,6 miljoen, Baantjer met bijna 2,5 miljoen en Spoorloos met 2,4 miljoen kijkers. De Peter R. de Vries uitzending over het verleden van Mabel Wisse Smit staat met 1,7 miljoen kijkers op een tiende stek. (Adformatie)
 • Radio Rijnmond is de actie ‘RADIO RIJNMOND, NIET TE MISSEN’ gestart. Hierin worden de luisteraars en kijkers naar RTV Rijnmond opgeroepen om aan te geven wat zij vinden van de regionale omroep. Deze reacties zullen gebruikt worden om aan de overheid te laten zien wat Radio Rijnmond voor de regio betekent. Hiermee hoopt Radio Rijnmond extra subsidie te verkrijgen. Radio Rijnmond verkeerd in een zorgelijke financiële situatie.
 • ‘Shownieuws en Sterrenbeurs’ is de nieuwe naam van Shownieuws op maandag en woensdagavond. Het veelbekeken showprogramma moet noodgedwongen de failliete boedel van Sterrenbeurs draaiende houden. Adam Curry maakt in opdracht van Endemol (Sterrenbeurs) een aantal itempjes, die in het SBS- Productions-programma (Shownieuws) een plaatsje krijgen. Aanstaande zaterdagavond is na Hart van Nederland de eerste nieuwe volwaardige ‘Sterrenbeurs-nieuwe-stijl’ te zien. Die uitzending duurt 20 minuten. Het opengevallen gat op de dinsdagavond van SBS6 wordt morgenavond, 7 oktober, gevuld met een herhaling van de veelbesproken Mabel- uitzending van Peter R. De Vries. Via Medianieuws web-log
 • Het Vlaams Commissariaat voor de Media heeft zes kandidaturen voor een licentie van regionale radio ont- vankelijk verklaard. Mediaminister Marino Keulen wil tegen het einde van het jaar vijf regionale (=provinciale) omroepen erkennen.Enkel in de provincie Antwerpen zijn er twee kandidaten voor de licentie. Het gaat om de Antwerpse Radio nv en de vzw Radio VRM. De kandidaten in de andere provincies zijn: nv Prometheus Inc (W-Vl), vzw Radio Gent (O-Vl), vzw Facta Media (Limburg) en vzw Vrije Golf (Vl-Br).(VRT)
 • De HMG zal op 15 oktober meer duidelijkheid gaan geven over wat haar radiozenders zullen gaan doen in de toekomst. Op die dag presenteert de HMG de plannen voor de toekomst van Yorin FM en RTL FM. Tot die dag zal het nog niet helemaal duidelijk zijn hoe de zenders er uit gaan zien. Wel duidelijk is geworden dat RTL FM zich naast de Europese muziek ook met nieuws zal gaan bezig houden. (Radiofreak)
 • Youri Mulder tekent tijdelijk voor de presentatie van de donderdageditie van het sportprogramma Langs de Lijn (Radio 1, 22.00 uur). Dat bevestigde een NOS-woordvoerster maandag. De oud-voetballer en tegenwoordig voetbalanalist bij Studio Sport valt in wegens ziekte binnen de vaste presentatieploeg. Hij doet dat in ieder geval nog tot december.
 • De villa-achterwerksite is genomineerd voor ’the World Summit Award’ in Salzburg, Oostenrijk. De WSA is een onderdeel van de Geneva World Summit on the Information Society en wordt ondersteund door o.a. de VN en de European Academy of Digital Media. http://villa-achterwerk.vpro.nl is de enige Nederlandse genomineerde site, in de categorie ‘e-entertainment’ voor de beste ‘e-content’ en ‘creativity’ De winaars worden bekend gemaakt in de week van 17 t/m 22 oktober 2003.
 • UPC Nederland heeft de lancering van arrivo’s Near Video on Demand (NVOD) voor haar digitale televisie klanten in Rotterdam en omgeving succesvol afgerond. Met arrivo biedt UPC Nederland een uitgebreide selectie films onder de merknamen ‘arrivo’ (blockbuster movies) en ‘xotix’ (adultmovies) aan digitale klanten in Rotterdam en omgeving. arrivo wordt uitgezonden via 32 speciale NVOD kanalen, die met behulp van de afstandbediening of telefoon gekozen kunnen worden en die een hoge frequentie aan starttijden voor de films mogelijk maken. Het platform biedt meer dan 25 verschillende films per maand, die elk kwartier starten. De prijs van deze films bedraagt 3,99 euro. De arrivo on demand dienst wordt vanuit het Digital Media Center in Amsterdam geleverd aan een VOD server van Mediakabel in Capelle a/d IJssel. De films worden vervolgens via vier speciale transport streams aan het kabelnetwerk van UPC geleverd. Mediakabel is een joint venture van onder andere de kabelbedrijven UPC, Essent en Multikabel. (BROADBAND TV NIEUWS)
 • Als De Telegraaf met een zondagskracht komt, zal dat op zijn vroegst pas zijn in maart of april. Het opzetten van een distrubutienetwerk vergt veel tijd, er moeten zo’n 10.000 bezorgers worden geworven. (Adformatie)
 • Na tien jaar stopt Twickelstad FM vandaag om 18.00 uur als radiostation voor Delden. Vanaf dat moment vormt Twickelstad FM samen met FM Plus een regionale zender. Het programma bestaat uit een mix van muziek en nieuws.
 • Het zijn rampweken voor tv-producent Endemol. Na het floppen van de dure, groots aangekondigde programma’s Sterrenbeurs en Masterplan, is gisteren de voor vanavond geplande drie uur durende live-uitzending van Casino Kings op RTL4 afgelast. RTL en sponsor Holland Casino vrezen een hoge boete na opmerkingen van minister Donner van justitie dat de show in strijd is met de Wet op de Kansspelen. Kijkers konden inzetten op onder meer Patty Brard en Ron Brandsteder die met hun geld zouden gaan gokken. Endemol moet verder van Yorin het programma Masterplan, dat donderdag slechts 158.000 kijkers trok, ‘aanpassen’ en de uitzending van zondag is geschrapt. Na deze zoveelste tegenslag is volgens een Endemol-woordvoerder ‘niemand in tranen’, al moet hij toegeven dat ‘het wel wat tegenvalt allemaal’. ,,Maar ja, wij proberen tenminste nieuwe dingen. En wie niet waagt, die niet wint.” (AD)
 • Jongerenomroep BNN verwacht eind deze maand voldoende leden te hebben om ook na 2005 te mogen uitzenden. Volgens BNN – voorzitter Gerard Timmer gaat de ledenwerfactie beter dan verwacht en lukt het de komende weken in totaal meer dan vijftigduizend leden te werven. De omroep moet voor 1 januari meer dan 150.000 leden tellen om ook na 2005 binnen het publieke bestel te mogen uitzenden. Begin september stond de teller op honderdduizend leden. Daarop startte de jongerenomroep de ledenwerfcampagne die één miljoen euro kost. Na ruim een maand zijn er zestienduizend leden bij, meldt de omroep op de site. (via Wegener)
 • In december kan Nederland zijn eerste radiojazzzender hebben: North Sea Jazz FM. De zender zal 24 uur per etmaal in de ether zijn en is in het hele land bereikbaar. Tenminste als de overheid de resterende FM-frequentie aan de jazzwereld gunt. ,,Het zou een drama en een s chande zijn, als dit niet zou gebeuren”, zegt Cees Schrama, bestuurder van tal van organisaties en voorzitter van de Stichting Jazz op 6. ,,Het zou leiden tot een protestdemonstratie in Den Haag.” De Stichting Jazz op Zes is een initiatief van musici, muziekbonden, festivals, muziekinstellingen en platenmaatschappijen, die al enkele jaren ijveren voor een eigen FM-radiozender in Nederland.
 • Hans Kraaij jr. is door de leiding van SBS 6 op het matje geroepen. De voetbalverslaggever heeft zich volgens de leiding van de zender meermalen ‘onwelgevallig’ uitgelaten en heeft gisteren een laatste waarschuwing gekregen. Zo zei Kraaij onlangs in de talkshow van Robert Jensen op Yorin dat hij zijn huidige SBS-collega Daniëlle Overgaag in de parkeergarage van de NOS ‘een veeg’ had gegeven toen hij nog bij de TROS werkte.

” RTL OVERWOOG VERKOOP NEDERLANDSE TV-ZENDERS “

RTL Group, Europa’s grootste omroepbedrijf, heeft serieus overwogen zijn tv-zenders RTL4, RTL5 en Yorin af te stoten. Bij het onderdeel van mediaconcern Bertelsmann bestond irritatie over de Nederlandse zenders, die vrijwel niets bijdroegen aan de winst en wel veel energie kostten. Dat zegt Fons van Westerloo in het Financieel Dagblad. Van Westerloo is deze week aangetreden als directeur van Holland Media Groep (HMG), het bedrijf achter RTL 4 en 5, en Yorin. Van Westerloo, afkomstig van concurrent SBS, moet de brutomarge van de vorig jaar verlieslatende zenders in 2005 naar 15% à 20% brengen. Volgens de nieuwe directeur is dat relatief eenvoudig, omdat HMG met RTL5 één zender in huis heeft die zwaar verlieslatend is. ‘Als één grote ‘bleeder’ naar nul gaat, tikt dat meteen flink aan’, aldus Van Westerloo. De profilering van ‘mannenzender’ RTL5 wordt aangescherpt, zegt de HMG-topman. De sportuitzendingen in hun huidige vorm voldoen niet. Stoppen met sport of fors investeren, daartussen moet volgens Van Westerloo de komende maanden worden gekozen.De nieuwe topman sluit uit dat het moederconcern HMG alsnog vervreemdt. Het gerucht gaat dat RTL Group daartoe zou kunnen overgaan als zij SBS Broadcasting zou overnemen, grootaandeelhouder in de drie Nederlandse SBS-zenders. Van Westerloo zegt dit overnameplan niet te kennen, hoewel hij het niet ondenkbaar acht. ‘Maar in dat geval zou het waanzinnig zijn om HMG te verkopen: de marktleider waarvoor je net twee nieuwe radiozenders hebt gekocht.’ (FD)

KORT NIEUWS

 • @Home ontkent in alle toonaarden dat het de snelheid van zijn kabelinternetters zou afknijpen. De kabelprovider heeft de zaak wel in onderzoek. Gebruikersvereniging Troublesathome meldde eerder deze week dat abonnees van @Home de laatste tijd klagen over lagere snelheden dan voorheen. De vereniging vermoedt dat dit bewust gebeurt door de kabelaar om zo ruimte te maken voor duurdere abonnementen. Volgens woordvoerder Edwin van Laar klopt er niets van dit verhaal. “We knijpen helemaal niets af. We zouden wel gek zijn, want ons credo is dat we de snelste zijn en blijven”, aldus de zegsman tegenover WebWereld. Het kabelbedrijf belooft wel de klachten te onderzoeken. “Er kan natuurlijk altijd iets mis gaan”, aldus de woordvoerder. (Webwereld)
 • Veronica-DJ en tv-presentator Toine van Peperstraten ‘onthult’ via zijn weblog het ware verhaal omtrent het stoppen met de presentatie van ‘Ook Goeiemorgen’ op Radio Veronica: “Wat wil het verhaal: mijn baas woont in Arnhem en daar wordt Radio 1 ‘weg geblazen’ door Veronica. In plaats van op te staan met actualiteiten, stond hij iedere ochtend op met mij. En dat was natuurlijk niet de bedoeling (en daarin heeft ie natuurlijk ook wel gelijk). Ik werk immers bij Studio Sport en ‘doe’ Veronica erbij. Omdat ook veel interviews voor meer dan de helft (soms bijna helemaal) gingen over Veronica (en dus nauwelijks over Studio Sport), vond hij dat ik inmiddels teveel ‘Toine van Veronica’ was geworden. En dus hebben we (in goed overleg) besloten er na drie weken ‘Ook Goeiemorgen’ er een punt achter te zetten. ”
 • De Vlaamse publieke radiozender, Radio 2 viert dit weekend de twintigste verjaardag van de regionale radiouitzendingen. In oktober 83 begon de toen- malige radiozender BRT 2 met een apart middagprogramma per provincie. Nu zijn er ook regioniale ochtend- en avonduitzendingen, alles samen meer dan 22 uur per week. Zaterdagmiddag zullen alle Vlaamse gemeenten van 13u tot 18u op één of andere manier aan bod komen tijdens het speciale verjaardagsprogramma van Radio 2. In Kortrijk neemt Radio 2 dit weekend het nieuwe omroepgebouw in gebruik. (VRT)
 • Het Haagse kraakpand de Blauwe Aanslag is vanavond ontruimd. De ME ging tot actie over na het besluit van de rechter dat het oudste kraakpand van Nederland mag worden gesloopt. Dit betekent dat de vrije radiozender Radio Tonka haar uitzendingen (tijdelijk) heeft gestaakt. Het is niet duidelijk of Radio Tonka in de toekomst vanuit een nieuwe lokatie gaat uitzenden.
 • Dit weekend wijzigt de nachtprogrammering op Radio 2. De veranderingen houden in dat Stenders’ Popdossier zaterdagnacht begint om 1 uur, van 4 tot 6 is het Edwin Diergaarde die de Muzieknacht doet en dan Dag Zondag tussen 6 en 9 met Ron Stoeltie. (via radiofreak)
 • Programmadirecteur HMG Leo van der Goot kondigde vrijdagavond in ‘Barend en van Dorp’ aan dat hij het nieuwe Yorin tv-programma ‘Masterplan’ nog steeds een buitengewoon idee vindt. Er wordt gewerkt aan het format. Nog twee weken wordt het twee keer per week uitgezonden. Daarna één keer per week. (via tvformat-weblog)
 • Vanaf vanavond, zaterdag 4 oktober, zal Radio Seagull wekelijks te horen zijn via de korte golf-frequentie 9290 kHz. De testuitzendingen van twee weken geleden worden als een succes beschouwd en daarom gaat Radio Seagull door met de uitzendingen via de korte golf-zender in Litouwen. De uitzendingen zijn elke zaterdag te horen tussen 12.00 en 17.00 uur (CET).

FREQUENTIES EN LOKATIES STEUNZENDERS BEKEND

Vandaag heeft het ministerie van Economische Zaken bekendgemaakt welke radiozenders een extra steunzender krijgen om het bereik te verbeteren. Het ministerie van Economische Zaken maakte gisteren bekend dat er diverse extra steunzenders geplaatst gaan worden voor de publieke (regionale omroep). Het gaat om de volgende lokaties (en frequenties).

Radio 1:

Rotterdam – 98,6 MHz, Arnhem – 98,6 MHz, Amsterdam – 98,6 MHz

Radio 2:

Rotterdam 92,9 MHz, Arnhem – 92,9 MHz, Amsterdam – 92,3 MHz, Goes – 94,4 MHz, Hulst – (lokale omroep band) (Hoogvermogen)

Radio 3:

Rotterdam – 97,1 MHz, Arnhem – 96,5 MHz, Amsterdam – 96,5 MHz, Zwolle – verplaatsing zender Bus Nieuws

Radio 4:

Arnhem – 92,1 MHz, Amsterdam – nog geen freq. gevonden, Zwolle – Verplaatsing zender Bus Nieuws.

89,3 Radio West:

Den Haag – 89,0 MHz, Bollenstreek – nog extra metingen nodig, Leiden – Onderzoek loopt nog

Omrop Fryslân:

Vlieland – 89,9 MHz (Hoogvermogen). Terschelling – 99,7 MHz (Hoogvermogen), + Optimalisatie antennepatroon zender Smilde

REM-EILAND VERDWIJNT VOOR KUST NOORDWIJK

De Meetpost Noordwijk, die bekend staat als het REM-eiland, gaat verdwijnen. De Directie Noordzee van Rijkswaterstaat heeft besloten om de apparatuur begin volgend jaar weg te halen van het platform, dat op negen kilometer van de kust van Noordwijk ligt. Wanneer het platform wordt verwijderd, is nog niet bekend. ,,In elk geval binnen drie jaar. Dat is de termijn die wettelijk is vastgesteld als tot ontmanteling is overgegaan. aldus J. Starke van de afdeling Hydrometeo Noordzee van de Directie Noordzee. Het platform is met enkele tonnen per jaar te duur in onderhoud geworden. ,,We hebben het wel over een platform dat al bijna veertig jaar oud is en wellicht hard toe is aan groot onderhoud.” Bovendien beschikt de Directie Noordzee over meer meetpunten, waaronder het Euro-platform voor de Europoort en het lichteiland Goeree voor de kust van Goeree Overflakkee die wel blijven bestaan. Aanvankelijk werd het eiland gebruikt door de REM, de Radio Exploitatie Maatschappij, die werd opgericht door grootindustriëlen onder leiding van de scheepsbouwer Cornelis Verolme. Zij lieten in het Ierse Cork voor negen miljoen gulden (4.084.021 euro) een platform bouwen, dat werd getransporteerd naar een plek net buiten de territoriale wateren voor de kust van Noordwijk. Het eiland bestond uit twee verdiepingen en een helikopterplatform. Vanaf juni 1964 werden illegaal radio-programma’s verzorgd onder de naam Radio Noordzee. In augustus van dat jaar volgde TV Noordzee met programma’s als ‘De onzichtbare man’ en ‘Ed, het sprekende paard’, totdat de Nederlandse marine en de rijkspolitie in december een einde aan het experiment maakten. Later nam de TROS de uitzendingen op het land op legale wijze over. In 1974 is het platform gekocht door Rijkswaterstaat. Sindsdien maakt de Directie Noordzee er gebruik van als onderdeel van een meetnet, dat gegevens verzamelt over weer en water voor onder meer het KNMI, de scheepvaart en de Stormvloedwaarschuwingsdienst. Meestal is het platform onbemand en is er alleen personeel als onderhoud moet worden verricht of als bijvoorbeeld door het KNMI wetenschappelijk onderzoek wordt gepleegd, zoals het meten van broeikasgassen. Starke: ,,We hebben geprobeerd meer klanten, dus meer onderzoekers, op het platform te krijgen, maar dat is niet gelukt. Daarom zijn we genoodzaakt om te stoppen.” (Leidsch Dagblad)

KORT NIEUWS

 • Radiomaker Gabri de Wagt is op 82-jarige leeftijd in zijn woonplaats Zeist overleden. De Wagt werkte veertig jaar bij de VARA. In januari 1985 ging hij met de VUT. In 1984 ontving De Wagt de Ere Zilveren Reissmicrofoon.Volgens de jury was een gewone Reissmicrofoon een “te iele bekroning voor het werk van een man die bijna 40 jaar zijn innerlijke onrust en verwondering via de radio aan miljoenen luisteraars probeerde over te brengen”. Zijn grootste roem vergaarde hij met satirisch actuele programmaseries als De Groene Kalebas, Marimba, Boemerang en Het stond in de krant. (NOStt)
 • De ministerraad draagt G. van der Wulp (53) voor als directeur-generaal van de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD). Dat is vrijdag bekend gemaakt. Van der Wulp moet de huidige directeur E. Brouwers opvolgen die in april volgend jaar met pensioen gaat. Van der Wulp is op het moment plaatsvervangend directeur-generaal van de RVD. Van der Wulp was eerder hoofdredacteur van het NOS Journaal en correspondent van het Journaal in de Verenigde Staten. Hij werkt sinds 1999 bij de RVD. (ANP)
 • Het rooms-katholieke kerklid Frans Cuijpers uit Den Haag dient een klacht in bij de Raad voor de Journalistiek tegen het televisieprogramma Barend en Van Dorp. Cuijpers vindt dat Henk van Dorp hem als gelovige beledigd heeft door van de paus, die wegens zijn ziekte in het nieuws was, te zeggen: “Als het een huisdier was, zou je ‘m afmaken.” Cuijpers is gekrenkt door de uitspraak, volgens hem gedaan in de uitzending van 15 september. “Ik weet heus wel dat er mensen zijn die op televisie regelmatig antichristelijke uitspraken doen, maar dat vind ik geen argument om hier geen actie tegen te ondernemen. Henk van Dorp is een uitermate onfatsoenlijke man en zijn uitspraak is ronduit onbeschoft.”
 • De samenvattingen van de voetbalwedstrijden uit de eredivisie worden met ingang van volgend jaar mogelijk uitgezonden op verschillende tv-zenders. Volgens Michael van Praag, president-commissaris van Eredivisie NV, overweegt de eredivisie de tv-rechten voor samenvattingen in pakketten op te delen. Zo zou de ene zender de samenvattingen van wedstrijden op vrijdag kunnen kopen, een andere die van de zaterdagse wedstrijden en een derde die van zondag. Van Praag benadrukte dat de eredivisie nog niet had besloten hoe het pakket op te delen. Op dit moment bezit de NOS de rechten op de samenvattingen van alle eredivisiewedstrijden, maar aan het einde van het seizoen loopt dat contract af.Lees verder
 • De live-uitzending van ‘Casino Kings’, aanstaande zaterdag 4 oktober op RTL 4 van 21.00 tot 24.00 uur op RTL 4, gaat niet door. De reden voor deze programmawijziging is dat Holland Casino heeft moeten besluiten niet mee te werken aan de live-uitzending van zaterdagavond, op aandringen van de Minister van Justitie, mede namens zijn ambtgenoot van Economische Zaken. De kijkers die geld hebben ingezet om mee te spelen in het programma, krijgen dit zo spoedig mogelijk teruggestort op hun rekening. In plaats van ‘Casino Kings’ zendt RTL 4 zaterdagavond van 21.00 uur tot 22.00 uur een herhaling van uit van ‘Laat Ze Maar Lachen’. Van 22.00 tot 23.00 uur ‘CSI’ en vanaf 23.00 uur ‘Wolff’. (via RTL NL)

TASKFORCE: 17 STEUNZENDERS VOOR PUBLIEKE RADIO

Minister Brinkhorst van Economische Zaken heeft ingestemd met de voorstellen voor verbetering van de ontvangstkwaliteit van de publieke radiozenders op de FM, zoals voorgesteld door een speciale taskforce. Dit heeft de minister bekend gemaakt. De Taskforce heeft na inventarisatie van ruim 3500 klachten die bij het klachtenloket zijn binnengekomen 28 problemen geïdentificeerd. Per probleem heeft de Taskforce vastgesteld wat de beste oplossing is voor de ontvangstproblemen. De minister heeft besloten alle aanbevolen oplossingen over te nemen. Voor 17 problemen is de aanbevolen oplossing een steunzender. De steunzenders dienen geplaatst te worden in Amsterdam (Radio 1), Rotterdam (Radio 1), Arnhem (Radio 1/ Omroep Gelderland), Goes (Radio 2), Leiden (R West), Den Haag (R West/R1) , Hulst (Radio 2), Friesland (Friesland). [De genoemde radiozenders zijn erbij geplaatst door de redactie van deze website en dus niet defintief!]. Het kan enige tijd duren voordat alle steunzenders operationeel zijn. Tevens zal de zender van Business Nieuws Radio die momenteel in het centrum van Zwolle is opgesteld verhuisd worden naar een zendmast buiten het centrum van Zwolle. De besprekingen tussen Nozema en Broadcast Partners over deze verplaatsing zijn nu gaande. Bij zes problemen is de oplossing voorlichting aan luisteraars en verder onderzoek naar de eigenschappen van radio’s en antennes. Het betreft hier klachten waarbij de kwaliteit en opstelling van de radio een kritische rol speelt. Bij twee problemen is er geen oplossing te vinden binnen de huidige mogelijkheden. Het gaat hier om een tekort aan veldsterkte in enkele gebieden bij regionale omroepen, een tekort dat ook vóór de implementatie van zerobase al bestond. Bij één soort klachten kan het Agentschap Telecom de storing niet waarnemen. De door RTV Zeeland gemelde storing in Goes is niet waargenomen. (Ministerie Economische Zaken)

GIEL BEELEN BESTE RADIOMAKER 2003

3FM-dj Giel Beelen is de beste programmamaker van dit jaar. Dat bleek donderdag op het tweedaagse omroepcongres in Hilversum, waar de jaarlijkse Marconi Awards werden uitgereikt. Deze radioprijzen zijn in zes categorieën onderverdeeld, maar in het genre ‘beste zender’ trok niemand aan het langste eind. De jury vond dat na de recente etherverdeling het radiolandschap dermate is gewijzigd, dat de ontwikkeling van (nieuwe) zenders meer tijd moet krijgen. Beelen krijgt de onderscheiding, omdat hij een ,,leuk afwijkend en gek geluid maakt”, aldus de kenners. ,,Hoe ouder Giel Beelen wordt, hoe beter. De uitverkiezing van Beelen is opmerkelijk, omdat hij in het verleden diverse keren door omroepen aan de kant werd gezet. Toen angst voor miltvuur actueel was, riep hij luisteraars op meel naar de KRO (ex-werkgever) te sturen. Ook liet hij zich in een uitzending oraal door een prostituee bevredigen en zorgde hij voor ophef, toen hij zei dat Hitler’s Mein Kampf het indrukwekkendste boek was dat hij kende. Tot ‘radioman van het jaar’ werd Ton Lathouwers, directeur van Sky Radio, uitgeroepen. ,,Hij haalde radio Veronica onlangs binnen, wilde Radio 10 redden en vocht een ruzie met Erik de Zwart tot op het bot uit”, aldus de jury. Sky Radio is daarnaast al jaren marktleider. Het ‘beste informatieve programma van 2003’ is het NCRV-programma Stand.nl (Radio 1). Tot beste amusementsprogramma werd de Top 2000 van Radio 2 uitgeroepen. Presentator Ron Stoeltie van Radio 2 werd onderscheiden met de titel ‘beste stem van 2003’. ANP

KORT NIEUWS

 • Het zaterdagochtendprogramma ‘De Havermoutshow’ gaat stoppen op Radio 3FM. Hierdoor zal ook dj Peter Plaisier niet meer te horen zijn op de popzender. De TROS, die het programma maakt, gaat afscheid van hem nemen. Corné Klijn gaat het programma overnemen onder de naam ‘Corné & co’. ‘De Havermoutshow’ is een van de langst lopende programma’s op 3FM. Het werd in het verleden nog gemaakt door dj Tom Mulder. Aanstaande zaterdag vier oktober is de laatste uitzending te horen met Peter Plaisier. (via Radiofreak)
 • Jan Willem Brüggenwirth (43), nu nog algemeen directeur van Saatchi & Saatchi Nederland, wordt per 1 januari volgend jaar algemeen directeur van Radio 538. Brüggenwirth is feitelijk de opvolger van Erik de Zwart, die inmiddels de scepter zwaait bij Noordzee FM. Na diens vertrek nam Lex Harding tijdelijk die functie over. Bij Saatchi & Saatchi heeft Brüggenwirth, die al twintig jaar actief is in de reclamewereld, sinds drie jaar de leiding. Over zijn opmerkelijke overstap zegt hij dat hij ‘nieuwsgierig is naar het radiovak en zich aangetrokken voelt tot de multimediale ontwikkelingen bij 538’. Wie Brüggenwirth bij Saatchi & Saatchi opvolgt, is nog niet bekend. (Adformatie)
 • De Franstalige internationale televisiezender TV5-Monde zendt vanaf 1 november in Japan uit. Directeur Serge Adda van TV5 heeft dat donderdag in Japan bekendgemaakt, zo meldde het persbureau Kyodo. Het besluit volgt op proefuitzendingen die de zender vanaf april in Japan had gebracht in de late avond en het begin van de nacht. Vanaf november zendt TV5 voor de Franstaligen in het land van de Rijzende Zon ’s avond uit tot twee uur in de morgen. De omroep uit België, Canada, Frankrijk en Zwitserland bereikt inmiddels 165 landen en wordt naar schatting door 140 miljoen kijkers bekeken. (ANP)
 • WK Producties is door de lezers van het omroepvakblad ‘Broadcast Magazine’ genomineerd voor de vakprijs ‘Mediabedrijf van het Jaar 2003.’ De twee overige genomineerden zijn: TMF en Desmet Studio’s Amsterdam.
 • He reclame van het Vlaamse weekblad Humo met Marc Dutroux “getuigt van slechte smaak”. Dat zegt woordvoerster Els Cleemput van de federale politie. De advertentie toont bij de tekst “Humo lezen kan ernstige gevolgen hebben” een fotomontage van 2 rijkswachters die de Humo lezen, terwijl Dutroux ontsnapt. “We zijn de eerste om met onszelf te lachen, maar het moet fijne humor zijn”, zegt Van Cleemput. De politie is niet van plan stappen te ondernemen tegen Humo. Volgens hoofdredacteur Marc Schaevers tonen de reacties aan “dat smaak geen universeel gegeven is”.
 • Drie films waarin de publieke omroep BNN participeert, kregen in totaal 17 nominaties voor Het Gouden Kalf: Phileine Zegt Sorry, Van God Los en “15:35 Spoor 1”. De afgelopen vier jaar verwierf het met de ondergang bedreigde BNN zich een stevige rol binnen de Nederlandse filmwereld, met titels als Rent-a-Friend, Ik Ook van Jou, Costa! en Volle Maan. (Villamedia)
 • Ex-Nova-chef Rik Rensen is partner geworden van het Baarnse bureau “C2Results, management missions” (interim-management en consultancy in de media en ICT-branche). Rensen gaat de media-activiteiten uitbreiden onder de naam C2Communications. (Adformatie via Villamedia)

HMG WORDT RTL NEDERLAND

De Holland Media Groep (HMG) gaat RTL Nederland heten. Dat maakte de nieuwe topman van het tv-bedrijf, Fons van Westerloo, woensdag bekend op het omroepcongres in Hilversum. De tegenwoordige HMG is de moedermaatschappij van tv-zenders RTL4, 5 en Yorin en van radiozenders RTL FM en Yorin FM.’What’s in a name?, zult u denken. Wij geloven dat wij hiermee naar binnen en buiten duidelijk maken dat wij niet langer een groep willen zijn, maar een bedrijf zonder muren tussen de diverse bedrijfsonderdelen’, zo verklaarde Van Westerloo. ‘We rekenen bovendien af met een verleden, waar de toenmalige partners van Endemol tot Veronica, de aanduiding ‘groep’ rechtvaardigden. Nu kent ons bedrijf maar een aandeelhouder, en dat is RTL Group.’ De leiding van RTL Group keurde de naamsverandering afgelopen dinsdag goed. Van Westerloo wil graag uitdragen dat zijn concern onderdeel uitmaakt van ‘de meest succesrijke en meest winstgevende radio- en tv-operator van Europa’. ‘Een van de allersterkste merknamen in de Europese omroepindustrie dekt straks de lading van een bedrijf met een enorme potentie.’ Volkskrant

ZEROBASE:RADIO LIMBURG ROND IMPLEMENTATIE ETHERZENDERS AF

Radio Limburg heeft haar laatste steunzender (97,7 MHz) in geschakeld. De zender is opgesteld in Kerkrade. De antenne zou zijn geplaatst op één van de lichtmasten van het stadion van voetbalclub Roda JC. De steunzender van Radio Limburg in Weert (98,5 MHz) is sinds kort ook weer in de lucht, nadat deze enige dagen ‘off air’ was.Ook de regionale commerciele zender X-FM heeft een nieuwe steumzender in gebruik genomen: 90,1 MHz in Den Bosch.

KORT NIEUWS

 

 • De PvdA in de Tweede Kamer is ontevreden met de reactie van minister Brinkhorst op de ontvangstproblemen van 89.3 Radio West. Brinkhorst kwam dinsdag met een technische rapportage over de radiozender, maar de oplossing van de slechte ontvangst laat nog op zich wachten. PvdA-Kamerlid Heemskerk denkt dat de minister zich verkeken heeft op het probleem. Voor 89.3 Radio West noemde hij Brinkhorst ‘een minister van goede bedoelingen. De PvdA zal volgende week in een Kamerdebat toezeggingen vragen over de oplossing van de slechte ontvangst op 89.3 MHz.
 • De bouw van het nieuwe onderkomen van L1 is gestart. De nieuwe kantoren en studio’s komen in de buurt van stadion De Geusselt in Maastricht, om precies te zijn op de hoek van de Terblijterweg en Ambyerstraat Zuid in Amby-Maastricht. Naar verwachting zal het pand rond juni 2004 opgeleverd worden door de aannemer. Vanaf september/ oktober 2004 kunnen dan de L1-uitzendingen op radio en tv worden verzorgd vanuit de studio’s in de nieuwbouw. (via RP)
 • Al eerder gemeld via een weblog nu in het Rotterdams Dagblad: Stadsradio Rotterdam komt niet in handen van RTV Rijnmond. De samenwerking is van de baan, omdat de gemeente toch niet garant wil staan voor de overnamekosten van 500.000 euro. Dit geld had RTV Rijnmond moeten betalen voor de apparatuur van Stadsradio Rotterdam. Lees verder
 • Op dinsdag 30 september heeft Agentschap Telecom, in samenwerking met de politie, opnieuw acties uitgevoerd in Nijmegen. Vorige week woensdag, 24 september, heeft het agentschap de illegale zender Monza uit de lucht gehaald. Monza heeft haar uitzendingen daarna voortgezet. Gisteren is deze zender wederom in beslag genomen samen met de randapparatuur. Ook de illegale zender Lokaal FM, beter bekend als Baccara, is gisteren uit de lucht gehaald door het agentschap. Beide zenders zonden 24 uur per dag uit. Agentschap Telecom en de politie blijven Nijmegen goed in de gaten houden. Dat geldt overigens voor heel Nederland. (Persbericht AT)

 

PUBLIEKE OMROEP WIL EEN PRESTATIECONTRACT

Harm Bruins Slot, voorzitter van de Publieke Omroep, wil een prestatiecontract afsluiten met de overheid. Daarin moeten afspraken komen over kijkcijfers, bereik bij verschillende doelgroepen en welke middelen de publieke omroepen krijgen om aan die afspraken te voldoen. Volgens Bruins Slot biedt de Mediawet de omroepen nu onvoldoende houvast. In die wet is onder meer geregeld welk percentage van de programmering verstrooiend, informatief of cultureel moet zijn. In het prestatiecontrat dat Bruins Slot voor ogen heeft, moeten vooral afspraken komen over resultaten die de omroepen moeten boeken en wat daarvoor ,,een faire prijs” is. Als de publieke omroep niet voldoet aan de afspraken ,,hebben we een ernstig probleem”, aldus Bruins Slot. Hij ziet het contract ook als middel om de onafhankelijkheid van de omroepen ten opzichte van de politiek te waarborgen. ,,Wij zijn het zat om als een haas over het strand te worden gejaagd,” aldus Bruins Slot. Hij wil onder meer duidelijkheid van de politiek over de zogenoemde ‘derde geldstroom’, sponsoring van programma’s door derden. Onderzoek van deze krant toonde aan dat omroepen meer geld van derden ontvangen dan zij opgeven aan het Commissariaat voor de Media, dat toeziet op naleving van de Mediawet. Volgens Bruins Slot moet helder geformuleerd worden wat wel en niet mag. Intern werken de omroepen al aan een gedragscode met betrekking tot sponsoring. NRC

KORT NIEUWS

 

 • RTL FM zal op maandag 20 oktober starten met een frisse mix van hits, actualiteiten en ontspanning, dit meldt Dutchmedia. Het station wat Nederlandse en Europese muziek zal draaien wil 100% kabeldekking als ze van start gaat. Dit is alleen maar mogelijk als het station een bestaand radiostation overneemt. RTL-FM zou Country FM willen overnemen om deze kabeldekking te bewerkstelligen. Fons van Westerloo, de nieuwe algemeen directeur van RTL Nederland zegt hierover in een reactie tegenover Dutchmedia: “het zou zo maar eens zo kunnen zijn, precies weet ik het niet en ik kan er niet meer over zeggen……..”. Ad Ossendrijver, participant in Country FM wilde niet ingaan op de kwestie, anders dan te stellen dat in algemene zin naar de toekomst voor Country FM wordt gekeken…..
 • Dutchmedia Weblog:RTL NieuwsRadio zal op RTL FM te horen zijn. Fons van Westerloo fluisterde tussen neus en lippen door op het Omroepcongres dat dagelijks van 17 tot 19 uur op RTL FM een nieuwsrubriek te horen zal zijn die door de RTL Nieuws redactie gemaakt zal worden. Volgens Van Westerloo zal de rubriek gelardeerd worden met muziek en een service-achtige aanpak krijgen. RTL FM is overigens het FM-kavel voor Nederlands en Europees produkt. Verdere details over RTL FM wilde Van Westerloo niet kwijt.
 • De nieuwe show van Sylvie Meis op TMF blijkt een grote flop. Het programma, BabeTrap, trekt dagelijks rond de klok van zes gemiddeld slechts 15.000 kijkers. Dat is een opvallend laag aantal, want vrijwel alle andere shows op de muziekzender trekken veel meer kijkers. Het voorafgaande programma Moviefacts trekt bijvoorbeeld 40.000 belangstellenden. BabeTrap is momenteel zelfs een van de slechtst bekeken programma’s van de Nederlandse televisie. (Via Medianieuws weblog
 • Casino Kings, het nieuwe spelprogramma van RTL 4 is door minister Donner van Justitie verboden. Volgens de bewindsman is het gokprogramma is strijd met de Wet op de Kansspelen. Deze wet regelt het aantal casino’s dat Nederland mag tellen. Volgens de minister gelden deze regels ook voor een ’televisie-casino’. Voor het organiseren van gokactiviteiten is een vergunning nodig, maar deze vergunning heeft RTL 4 niet aangevraagd en de minister zegt deze ook onder geen beding te verstrekken. Indien RTL 4 het programma toch uitzendt zal het Openbaar Ministerie ingrijpen. De producent Endemol is het niet eens met de minister en zegt zich keurig aan de wet te houden. De voorbereidingen voor het zaterdag uit te zenden programma gaan dan ook gewoon door. (Via Fokzine)
 • Frisse start voor de regionale commerciele radiozender Fresh FM: Sinds 1 oktober heeft Fresh FM een andere “uitstraling”. Fresh FM heeft vandaag een nieuwe vormgeving in gebruik genomen. De jingles zijn gemaakt door Cue Creative in Den Haag.
 • EssentKabelcom kan de decoders voor digitaal tv kijken amper aanslepen. Er gaan per week honderden decoders voor het zogenaamde TV Home over de toonbank, waarmee het tv-beeld vergelijkbaar wordt met dvd-kwaliteit. EssentKabelkom is de belangrijkste aanbieder van kabel-tv in Twente. Ook bij de Cogas is het aantal aanvragen groot… (Tubantia)
 • Radio 538 Dj Timo Kamst gaat vanaf 1 januari 2004 programma’s maken op Yorin FM. Dit bericht de website van Radiofreak. Kamst zit nu nog bij Radio 538 waar hij op vrijdag- en zondagnacht tussen 03:00 en 06:00 uur te horen is.
 • IJsstadion Thialf in Heerenveen heeft vrijdag halsoverkop haar eigen logo uit het ijs van de wedstrijdbaan gehaald. Dat is gebeurd op dringend verzoek van de NOS. De omroep zou geen beelden van de Nederlandse afstandskampioenschappen mogen uitzenden met een zichtbaar logo, omdat het volgens de regels van het Commissariaat van de Media sluikreclame is. Om een boete te voorkomen besloot directeur J. N ieweg van Thialf het logo voor vrijdagavond, wanneer de NK afstanden beginnen, te laten verwijderen. Het logo van Thialf stond sinds begin oktober met blauwe letters in het ijs gegraveerd. ,,Wij waren er echt trots op”, aldus Nieweg. De bovenste verflaag is er afgehaald, waarna er water overheen is gegoten. Het is wel mogelijk het logo na de wedstrijden weer naar voren te toveren. Samen met de KNSB wil Nieweg kijken of de regels kunnen worden veranderd. De directeur vindt het showen van het logo geen reclame. ,,Wij verdienen er geen cent mee.”
 • Radiostation Noordzee FM blijft gewoon bestaan. Radio 10 FM neemt ook niet de FM-frequentie van Noordzee FM over. Dat zegt Talpa Radio, eigenaar van beide stations, in een reactie op roddels die de laatste dagen opdoken op internet. “Er is geen reden tot ingrijpen”, zegt Harold Reusken van Talpa op FMRadio. De geruchten doen al een tijd de ronde omdat de luistercijfers van Noordzee FM (op FM) achterblijven. Radio 10 (op AM) doet het juist boven verwachting. Talpa betaalde 80 miljoen euro voor een FM-pakket en wil dat snel terugverdienen. (via Essent)
 • Het Russische hooggerechtshof heeft vandaag een deel van een nieuwe omstreden mediawet nietig verklaard. De voorgestelde wet stond het toe dat journalisten zouden worden vervolgd die een presidentskandidaat voortrokken, of die niet-verkiezingsgerelateerde feiten over een kandidaat zouden melden. Analisten vreesden dat de nieuwe persregels door president Poetin zouden worden misbruikt om de oppositie aan te vallen. “Verkiezingen kunnen alleen vrij zijn wanneer vrijheid van informatie en meningsuiting verzekerd zijn,” besloot de voorzitter van het hooggerechtshof. De Russische persvrijheid is weer onderwerp van gesprek sinds Vladimir Poetin in 2000 aan de macht kwam. Diverse TV-stations, waaronder enkele die zich kritisch uitten tegenover het Kremlin, werden gedwongen opgedoekt.

 

“WEINIG ANIMO VOOR ANDER OMROEPBESTEL

De publieke omroepen TROS, NCRV, BNN en VPRO reageren afwijzend op het betoog van programmadirecteur Ad ’s Gravesande van de AVRO om de omroepen ,,desnoods op te heffen”. De VARA is wel voorstander van zo’n ingrijpende wijziging van het bestel. ’s Gravesande bepleitte woensdag in NRC Handelsblad dat omroepverenigingen in elkaar opgaan, als onderdeel van een ,,fundamentele wijziging” van het omroepbestel. Volgens hem sluit het bestaande publieke bestel, met zijn 36 zendgemachtigden niet meer aan op de moderne Nederlandse samenleving, ,,terwijl dat bestel wel een afspiegeling moet zijn van die samenleving”, aldus ’s Gravesande.Directeur Vera Keur laat bij monde van een woordvoerder weten dat de VARA tien jaar geleden al heeft gezegd dat omroepen bereid moeten zijn zichzelf op te heffen, mits de pluriformiteit van de publieke omroep gegarandeerd wordt. Karel van Doodewaard, voorzitter van de TROS, ziet het standpunt van ’s Gravesande als ,,een persoonlijke opvatting” waar hij het niet mee eens is. Volgens hem heeft de politiek duidelijk genoeg het signaal afgegeven dat eerst de huidige Mediawet uitgevoerd moet worden voordat nieuwe discussies worden gestart.VPRO-directeur Peter Schrurs wil de discussie over de toekomst van het bestel eerst intern met de andere omroepen voeren. Die gesprekken gaan volgens hem in de richting van: behoud het goede maar vereenvoudig en moderniseer. ,,Pas als dit niet lukt, wil de VPRO verder kijken”, aldus Schrurs. Lees verder

KORT NIEUWS

 

 • Tim Immers is de nieuwe presentator van het Yorin-programma ‘PlanetRace’. Immers neemt daarmee het stokje over van Gijs Staverman. In ‘PlanetRace’ wordt vanaf 11 november een team van zes avonturiers op de voet gevolgd in een wedstrijd rond de aarde, waarbij vijf zware etappes moeten worden volbracht. Na de start valt iedere week één deelnemer af. Hoewel ‘PlanetRace’ een wedstrijd is, staan in het programma vooral de belevenissen van de deelnemers centraal. Vijf weken lang wordt zo dicht mogelijk op de huid gekropen van de avonturiers. Samen met hen beleeft de kijker de spanning, de angst, het verdriet en het geluk. (Antenne2)
 • De reallife serie ‘De Bauers’ met Frans Bauer in de hoofdrol heeft donderdagavond bijna twee miljoen kijkers getrokken. Iedere week kijken er meer mensen naar de RTL4-serie. Vorige week donderdag keken er 100.000 mensen minder. Ook SBS-er Peter R. de Vries blijft goede kijkcijfers houden, deze week zaten 1,2 miljoen kijkers aan de buis gekluisterd voor de misdaadverslaggever. (Sterrenbeurs)
 • De spectaculaire Staatsloterij Oudejaarsshow in Eurodisney Parijs, met als hoofdgast zanger Phil Collins, gaat niet door. De show zou ook op tv uitgezonden worden. De Oudejaarsshow wordt nu opgenomen bij circus Renz in Haarlem. Daar zullen alleen Nederlandse artiesten optreden. De Staatsloterij reageert met de wijziging op de toegenomen kritiek op haar luxe uitgavenpatroon. “Onze klanten willen zoveel mogelijk geld in de prijzenpot en daar houden wij rekening mee”, aldus een woordvoerder. (Antenne2)
 • De LPF reageert met instemming op de uitlatingen van AVRO-programmadirecteur Ad ’s Gravesande in NRC Handelsblad over de noodzaak de omroepverenigingen desnoods maar op te heffen. Het opheffen van de omroepverenigingen is één van de speerpunten in plannen die de LPF heeft voor een nieuw omroepbestel. “Ik ben blij dat de omroepverenigingen nu ook langzaamaan het licht gaan zien en begrijpen dat dit oude verzuilde bestel z’n langste tijd heeft gehad”, aldus mediawoordvoerder Margot Kraneveldt. “De huidige, meer dan 30 omroepen zijn nauwelijks nog van elkaar te onderscheiden en vormen allang geen afspiegeling meer van onze sterk veranderde samenleving. Ook wordt er veel te veel geld uitgetrokken om al deze omroepverenigingen in de lucht te houden, elk met hun eigen duurbetaalde directies, gebouwen en andere overheadkosten. Opheffen dus!” (Antenne2)
 • Er is een principe-akkoord bereikt voor de eerste cao voor SBS-Productions (de voortzetting van Cameo). Niet alle NVJ-wensen zijn ingewilligd, maar een aantal fundamentele zaken is vastgelegd, zoals eenzelfde salarisgebouw als RTL Nederland hanteert, winstdeling en compensatie voor onregelmatige werkuren. Volgend jaar wordt over de pensioenregeling gesproken, zodat daarover in de volgende CAO afspraken kunnen worden gemaakt. (Villamedia)
 • In politiek Den Haag en in Hilversum wordt steeds nadrukkelijker nagedacht over de toekomst en legitimiteit van het publieke omroepbestel. Dat blijkt deze week uit uitspraken van Tweede-Kamerleden die de ledeneis van omroepen niet meer van deze tijd vinden, en uit bespiegelingen van AVRO-directeur Ad ‘s-Gravesande, die zich kan voorstellen dat afzonderlijke omroepen op termijn verdwijnen. Jongerenomroep BNN hield maandag een grote ledenwerfshow op televisie waarbij het benodigde aantal leden van 150.000 ruimschoots werd gehaald. In die uitzending spraken VVD-woordvoerder De Grave en PvdA-leider Bos zich uit voor een andere legitimatie van het publieke bestel in de toekomst. Andere partijen zijn dat met hen eens. GroenLinks gaf jaren geleden al aan naar een soort BBC-model te willen. D66 denkt dat na het wegvallen van het monopolie van de omroepen op programmagegevens in de toekomst de programmagidsen het moeilijk gaan krijgen. Juist via die gidsen weten omroepen leden aan zich te binden. (ANP)
 • De tv-uitzending van Sterrenbeurs, woensdag na SBS Shownieuws, is bekeken door 750.000 mensen. Het best bekeken programma van de dag was zoals gebruikelijk Goede Tijden Slechte Tijden. De soap trok 2,2 miljoen kijkers. Als de nieuwsuitzendingen van de NOS en RTL4 buiten beschouwing worden gelaten, bezette SBS6 met Hart van Nederland de tweede plaats op de ranglijst. Hart van Nederland werd gezien door 1,2 miljoen mensen. Op RTL4 blijft Chazia Mourali scoren met het korte consumentenprogramma De Kat, ingeklemd tussen RTL Boulevard en het RTL Nieuws. Woensdag was Chazia goed voor 1,1 miljoen kijkers. (Sterrenbeurs)
 • KRO-voorzitter F. Slangen legt een bom onder Netwerk. Dat is de alarmerende conclusie die de drie redacties van Netwerk (AVRO, KRO en NCRV) trekken uit een vergadering van KRO-Netwerk woensdagmiddag met de KRO-voorzitter. Hij dreigde daarin ‘wie weigert samen te werken met de EO in Netwerk, adviseer ik uit te kijken naar een andere baan’. Woensdagavond zijn de redactieraden in spoedberaad bijeengekomen. NVJ Secretaris Thomas Bruning zei in een reactie: “De NVJ zal tot het uiterste gaan om te voorkomen dat Netwerkredacteuren op deze basis de laan uit worden gestuurd. (AD via Villamedia)
 • Acteur Joost Buitenweg vertrekt bij zijn huidige werkgever Yorin FM. Hij werkte daar mee als dj aan het programma ‘Eddo in de Ochtend’. Volgens de webiste Radiofreak.nl zou hij zijn werkzaamheden voor zijn eigen zaak niet langer kunnen combineren met zijn baan als co-host bij Yorin FM en zou hij zich tevens meer op zij tv-carrière willen richten. Ook op zijn eigen site vertelt Joost over zijn vertrek. “Van februari tot november 2003 was ik, 5 dagen in de week, co-host van de ochtendshow op YorinFM; ‘Eddo in de Ochtend’. Ik vond het een ontzettend leuke tijd, heb er erg veel geleerd en heel veel lol gehad en hoop in de toekomst meer met radio te gaan doen.” (Sterrenbeurs)

 

OMROEP AMSTELVEEN ZENDT UIT ZONDER VERGUNNING

De publieke lokale omroep Amstelveen Lokaal zendt sinds 6 oktober jl. zonder vergunning (en dus illegaal) uit. Dat heeft de redactie uit betrouwbare bron vernomen. De vergunning van Amstelveen Lokaal blijkt te zijn verlopen. Lokale publieke omroepen dienen elke vijf jaar tijdig een verlenging van hun licentie aan te vragen. Amstelveen Lokaal heeft nagelaten dit te doen. Gevolg is dat de Amstelveense lokale omroep zonder vergunning uitzendt via de ether en kabel. Amstelveen Lokaal heeft nadat ze erachter is gekomen geen vergunning meer te hebben alsnog een aanvraag te hebben gedaan.Theoretisch kunnen nu ook anderen een aanvraag doen om de lokale publieke omroep van Amstelveen te worden. De publieke lokale status geeft recht op verplichte uitzending in de ether (107.2) en kabel (102.8). Door de situatie heeft Amstelveen Lokaal eigenlijk de status van een piraat. Formeel kan het Agentschap Telecom van het ministerie van Economische Zaken de uitzendingen in de ether stop laten zetten indien deze zou ingrijpen. Gezien de alsnog gedane aanvraag lijkt dit niet waarschijnlijk.

KORT NIEUWS

 • Radio 538 is gestart met een extra tekstservice via RDS. In de scrollende-tekst (te zien via gewone tuners en enkele autoradio’s) worden nu ook de laatste 3 headlines van www.radio538.nl weergegeven. (RvV)
 • Het Hessische tv-kanaal Rheinmain Tv is 27 oktober j.l. van start gegaan via de satelliet. De regionale uitzendingen worden uitgezonden van 17.00 uur t/m 23.00 uur. In de overige uren is Euronews met Duits commentaar te zien. Rheinmain Tv brengt nieuws, sport en serviceprogramma’s vanuit de regio. Rheinmain Tv / Astra, 19,2 Graden Oost / 12.633H / 22.000 – 5/6.
 • De regionale commerciele zender ROG Radio heeft haar etherfrequentie in Assen (97,1 MHz) in gebruik genomen. De zender gaat binnenkort van naam veranderen. De nieuwe naam wordt TouchRadio. (via FMTV)
 • De regionale commerciele zender Amor FM (Rotterdam/Den Haag) heeft sinds kort een nieuwe website in gebruik. Je vind de nieuwe website op www.amorfm.nl
 • Enschede FM wil geen radiozender zijn, die louter leuke plaatjes draait. ‘Als er ergens in of rond de stad iets gebeurt, willen we erbij zijn. Zo snel mogelijk met het nieuws de lucht in’, zegt bestuurslid Jan Bruins. De nieuwe reportagewagen helpt daarbij. Lokaal sterk zijn. Alles uit de stad putten wat erin zit. Dat wil niet alleen het bestuur van de lokale zender Enschede FM, maar ook de honderd vrijwilligers. Het is ook daarom dat er lange tijd is aangedrongen op een eigen regiewagen. Cultuurwethouder J. Hassink begreep de boodschap van destijds en werkte mee om zo snel mogelijk een reportagewagen de straat op te krijgen.
 • In vijfhonderd Britse kapsalons kunnen de tijdschriften binnenkort de deur uit. Daarvoor in de plaats komen moderne plasmaschermen waarop korte films worden vertoond. Het vertonen van de korte films bij de kapper is een initiatief van de UK Film Council, een instelling die jaarlijks ongeveer 150 Britse korte films subsidieert. De organisatie hoopt zo vooral meer vrouwen te interesseren voor Britse films. De directeur van de Film Council meent dat de kappersbioscopen een enorme stimulans zullen zijn voor jonge filmmakers. De Algemene Nederlandse Kappersorganisatie ANKO weet niet of er in Nederland plannen zijn om films in salons te vertonen. Een woordvoerder vindt het wel een goed idee. (Telegraaf)

AVRO-DIRECTEUR: “HEF OMROEPEN ZO NODIG OP”

Om het publieke omroepbestel te verbeteren, moeten omroepverenigingen desnoods opgeheven worden. Dat zegt programmadirecteur Ad ’s Gravesande van de AVRO. ’s Gravesande bepleit dat omroepverenigingen in elkaar op gaan, als onderdeel van een ,,fundamentele wijziging” van het omroepbestel. De AVRO-directeur wil dat een brede discussie op gang komt over de toekomst van het publieke bestel. ,,Het bestaande publieke bestel – met zijn 36 zendgemachtigden – sluit niet meer aan op de moderne Nederlandse samenleving, terwijl dat bestel wel een afspiegeling moet zijn van die samenleving”, aldus ’s Gravesande. De AVRO-directeur is de eerste omroepbestuurder die openlijk het voortbestaan van het omroepbestel in de bestaande vorm ter discussie stelt.Volgens ’s Gravesande is de discussie die op dit moment gevoerd wordt over het publieke bestel te beperkt. ,,Die gaat te veel uit van het behoud van het bestaande systeem. Ik ben er voor om – heel zorgvuldig – te bekijken wat nu het ideale, toekomstige bestel is. Daarmee voorkomen we dat van buiten Hilversum modellen worden opgelegd. Laat de mogelijkheden niet uit de handen slaan, zou ik zeggen.” Aan de manier waarop het publieke bestel functioneert, kan volgens ’s Gravesande heel wat verbeterd worden. ,,De publieke omroep is daarmee bezig. Maar voordat we dat doen zou je een paar stappen verder moeten zetten. Je moet eens goed met elkaar praten over een inhoudelijk betere organisatie. Die discussie wordt niet op dit moment breed gevoerd.”

KORT NIEUWS

 • De top binnen het entertainmentbedrijf ID&T gewijzigd. Eigenaar Duncan Stutterheim draagt per 1 november zijn taken als algemeen directeur over aan André ten Wolde. Ten Wolde is sinds tweeëneenhalf jaar financieel directeur van ID&T en werkte voorheen onder meer bij platenmaatschappij Arcade en TMF. De driehoofdige directie van ID&T bestaat nu, naast algemeen directeur Ten Wolde, uit Sander Groet en Bas Meijer. Groet is event- supervisor en tevens belast met marketing en business development. Jurist Bas Meijer is binnen de directie verantwoordelijk voor business & legal affairs. Duncan Stutterheim maakt met de structuurwijziging tijd vrij voor de verdere ontwikkeling van de producten van ID&T, de uitbouw van het merk en voor de internationale expansie van het bedrijf. ‘Ik denk in producten en consumenten. De dagelijkse leiding vergt te veel van mijn tijd.’ (Adformatie)
 • Meer nieuws over ID&T: ID&T Radio gaat vanaf november meer Urban muziek programmeren. Dit bericht de radiozender via haar website. Vanaf november zal er overdag regelmatig Urban-muziek te horen zijn op ID&T Radio. Daarnaast krijg ID&T Radio vanaf 18 november een Urban-radioprogamma onder de naam ‘4N’ (spreek uit Foreign).
 • Het publiciteitsoffensief van Jennifer de Jong en Tatum Dagelet voor hun nieuwe Yorin-programma Brutale Moeders heeft dinsdagavond 0,6 miljoen kijkers opgeleverd. Het marktaandeel van Brutale Moeders kwam uit op 9%. Dat is een goede score voor Yorin, maar Jennifer en Tatum zullen misschien op meer gehoopt hebben. De concurrerende SBS-zender Net 5 haalde met het tegelijkertijd uitgezonden Sex and The City 0,5 miljoen kijkers, terwijl SBS6 op hetzelfde tijdstip 0,6 miljoen kijkers trok met de Engelse docusoap De Puinruimers. SBS6 trok met Hart van Nederland 1,3 miljoen kijkers. Shownieuws werd door 1 miljoen mensen bekeken. RTL4 was woensdag verreweg de best bekeken zender met een marktaandeel van 22%. De omroep zond maar liefst drie woonprogramma’s achter elkaar uit. Eerst Woonbrigade met presentantor Sybrand Niessen (1,1 miljoen kijkers), daarna TV Makelaar met Sylvana Simons (1,4 miljoen kijkers) en vervolgens In Holland staat een Huis van Martijn Krabbé (1,4 miljoen kijkers. Het laatste programma stond geprogrammeerd tegenover Brutale Moeders. (Sterrenbeurs)
 • Afgelopen zaterdag was de publieke zender 747 AM enkele uren volledig uit de lucht. Sinds 11 uur was de zender niet meer te horen op de AM. Doordat er onderhoudswerkzaamheden werden uitgevoerd aan de Middengolfzender AM 747 in Flevoland moest de zender tijdelijk worden uitgezet. Zoals gebruikelijk moest men tijdens de werkzaamheden overschakelen naar de back-up zender in Lopikerkapel. Nozema liet weten dat er probleem was met de Back-up zender waardoor deze weer uitgeschakeld moest worden. Het heeft ruim 2.5 uur geduurd, voordat 747AM weer te horen was op de middengolf. Al die tijd zijn programma’s als Het Interview, en Vragen naar de Weg (EO), De Lotusvijver (OHM), en Zorg en Hoop (NPS) alleen te horen geweest op de kabel
 • De AVRO en presentator/programmamaker Rolf Wouters gaan uit elkaar, zo meldde de omroep woensdag. Volgens een woordvoerder is de samenwerking in goed overleg beëindigd. Wouters werkte sinds 2001 bij de AVRO en maakte er programma’s als Rolf’s Antwoordapparaat, de factor Rolf en Royal Rolf. De omroep zag in Wouters de juiste persoon om zogeheten bereiksprogramma’s te presenteren en te maken. Daarmee worden uitzendingen bedoeld met een kijktijdaandeel van ten minste 16 procent op prime-time. ,,Ondanks alle kwaliteiten van Wouters, bleek dat de gewenste resultaten niet konden worden gehaald. De AVRO en Wouters hebben daarom besloten de overeenkomst niet voort te zetten. De AVRO waardeert het vakmanschap van Wouters en betreurt het dat diens inzet niet tot de wederzijds verwachte resultaten heeft geleid”, aldus de zegsman. ANP
 • De Publieke Omroep distribueert zijn nieuws in een nieuw bestandsformaat, RSS. Internetters kunnen zo met een speciaal programma continu de actuele koppen van Omroep.nl zien. Door dit bestandsformaat kunnen de nieuwskoppen ook automatisch doorgeplaatst worden naar de eigen homepage. William Valkenburg, content manager van Omroep.nl: “RSS past in ons streven om de content van de publieke omroep zo breed mogelijk onder de aandacht te brengen. Daarnaast stelt het medewerkers van de omroepen in staat sneller content uit te wisselen en te zien waar collega’s over schrijven.” De Omroep-feed is gratis uit te lezen via portal.omroep.nl/rss.xml. Online staat een duidelijke uitleg over RSS. RSS is, als middel om snel koppen van nieuws en informatie bijeen te brengen en uit te venten, aan een stille opmars bezig.
 • De voormalige top van de interactieve afdeling van Endemol begint voor zichzelf. Bestuurslid Unico Glorie maakte reeds enkele weken geleden zijn vertrek bekend en wordt nu gevolgd door Taco Ketelaar en Kees Abrahams. De verwachting is dat het trio nu zelfstandig in dezelfde vijver gaat vissen als Endemol. Het nog op te richten bedrijf zal naar verwachting vooral gefocust zijn op call tv en sms-concepten, aldus De Telegraaf. Dat zijn terreinen waarop Endemol met succes bezig is. Glorie is nog tot 1 november actief bij Endemol en wordt daarna niet opgevolgd. De Interactive-divisie wordt na zijn vertrek intern opgesplitst. Volgens De Telegraaf konden Ketelaar en Abrahams na hun mededeling (gisteren) onmiddellijk vertrekken. (Adformatie)
 • Nederland 3 moet niet meer zo laat op de avond nog open zijn, vindt de nieuwe netcoördinator, ex-D66-medewerker en socioloog Lennart van der Meulen, die 1 december aantreedt: “Laatst nog viel ik in slaap bij een prachtige documentaire over Margaret Thatcher die na twaalven werd uitgezonden.” Hij denkt ook na over de publieke overdagse jeugd”zender” Z@ppelin, die kinderen minder interessant vinden dan de commerciële zenders: “Misschien moeten we wel zeggen: we doen een jeugdblok voor 10- tot 12-jarigen op 2 en Z@ppelin tegelijkertijd op 3”. Van der Meulen noemt Papaul een geniaal programma met veel succes. (Villamedia)
 • Na meer dan 14 jaar verlaat Eurosport Amsterdam. Per aankomende maandag zal het Nederlandse bureau van de Europese sportzender samen met de commentatoren op EEN locatie te Hilversum-Noord in het Mediapark zetelen. Dit bericht David de Jong via zijn weblog.
 • Persbericht: Eddy Poelmann gaat vanaf 1 december a.s. voor CANAL+ nationale en internationale voetbalwedstrijden van commentaar voorzien. Poelmann (53) zal behalve in Nederland ook worden ingezet als commentator bij wedstrijden uit Spanje, Italië en Engeland, waarvan CANAL+ ook de uitzendrechten bezit.
 • Voormalig NCRV-directeur Harry Hemink is gisteren overleden aan de gevolgen van kanker. Dat meldde de omroep dinsdag. Hemink werkte vanaf 1976 bij de NCRV. Hij begon als beleidsmedewerker en klom op tot algemeen directeur. Van 1982 tot 1989 was hij ‘hoofd Filmzaken’. Beroemde series als Hill Street Blues, The Cosby Show en Cheers kocht hij aan. Als ‘hoofd Drama’ nam hij de serie Zwarte Sneeuw in productie en dat getuigde volgens een woordvoerster van “veel lef en visie”. In een toespraak tijdens zijn 25-jarig jubileum verwoordde Hemink dat hij erg serieus met het medium televisie wilde omgaan. “Televisie is vaak zo overrompelend en oppervlakkig. Daar goed mee omgaan vereist een enorm vakmanschap en inzicht.” (ANP)
 • Omroepvereniging Max heeft op dit moment 32.000 leden. Max moet op 1 maart 50.000 leden hebben en kan dan een aanvraag indienen om te kunnen toetreden tot het publieke bestel. Voorzitter Jan Slagter van Omroep Max is heel tevreden over het verloop van de ledenwerfcampagne. Hij hoopt dan ook in de komende maanden de benodigde 18.000 leden te mogen inschrijven. Jan Slagter: Mensen die nu lid worden en ook de wettelijk minimum bijdrage van € 5,72 betalen, zijn heel gemotiveerd lid geworden van Omroep Max. Wij kunnen o nze leden nog niks bieden op radio en TV en desondanks geven mensen zich massaal op als lid. (Antenne2)
 • Het ziet ernaar uit dat BNN kan blijven bestaan. De omroep maakte maandagavond aan het einde van een ledenwerfshow bekend dat er die avond ruim 20.000 nieuwe leden zijn bijgekomen. In de afgelopen weken had de omroep al ruim 30.000 leden geworven. Al met al zou dat betekenen dat BNN ook na volgend jaar kan blijven uitzenden. Het Commissariaat voor de Media moet het aantal nieuwe leden nog controleren. Als BNN inderdaad over 150.000 leden beschikt, krijgt de omroep ook meer zendtijd. De omroep gaat de komende weken door met de ledenwerfactie om een buffer op te bouwen, omdat er altijd nog mensen afvallen, zei een woordvoerster. (ANP)
 • Vooralsnog komt er geen vervolg op de realitysoap ‘De Bauers’, zo heeft RTL4 gemeld. In het programma wordt het leven gevolgd van zanger Frans Bauer en zijn gezin. RTL4 zegt dat de concerten van Bauer in Ahoy de aanleiding waren om de eerste serie op te nemen. Op dit moment is er geen duidelijke insteek voor een tweede serie, dus heeft de zender voorlopig geen plannen voor een vervolg. ‘De Bauers’, dat nog tot en met 27 november loopt, wordt elke week door ruim 1,5 miljoen mensen bekeken. (Essent)

ONTSLAG DREIGT VOOR KWART PERSONEEL RTV RIJNMOND

Bij de regionale radio- en televisiezender RTV Rijnmond dreigt een kwart van de medewerkers zijn baan te verliezen. Dat bleek maandag tijdens een omroepdebat in Rotterdam over de toekomst van de zender en de Zuid-Hollandse evenknie RTV West. Afgelopen week kregen 42 mensen van RTV West al de wacht aangezegd en de situatie bij Rijnmond is niet veel gunstiger, bevestigde hoofdredacteur C. van der Wel. Bij de zender die over Rotterdam en omgeving bericht, dreigen tussen de twintig en veertig ontslagen te vallen. Het moderniseringsplan voor de radio is stopgezet en tussen twaalf uur ’s nachts en zes uur ’s ochtends is geen nieuws meer te horen. Bij de tv-uitzendingen zijn overdag drie tot vijf minuten van het nieuws geschrapt. RTV Rijnmond maakt geen gebruik meer van de diensten van freelancers en verlengt tijdelijke contracten niet.De zenders probeerden maandag aan de provincie Zuid-Holland, de subsidieverstrekker, en andere belangstellenden duidelijk te maken dat hun behoud van groot belang is. Als regionale nieuwsverschaffer, als rampenzender en als podium voor debat en integratie. ,,Het brengt grote schade aan de sociale infrastructuur als we zouden verdwijnen”, vond programmamaker E. Post van RTV Rijnmond. Zijn zender is een campagne begonnen onder het motto ‘niet te missen’. Dat leverde de afgelopen weken 6000 adhesiebetuigingen op. Op een bevolking van 1,4 miljoen mensen trekt Rijnmond wekelijks 800.000 kijkers en een half miljoen luisteraars. RTV West heeft eveneens een breed publiek. De regionale zenders kregen maandag geen toezeggingen van Statenleden van de provincie Zuid-Holland. Zij willen eerst de resultaten afwachten van een onafhankelijk onderzoek naar de oorzaak van de financiële problemen. ANP

KORT NIEUWS

 • De Zimbabwaanse politie heeft opnieuw vier directieleden van de onafhankelijke krant Daily News gearresteerd. Een andere directeur, oud-rechter Washington Sansole werd afgelopen weekeinde opgepakt, nadat de Daily News weer korte tijd te koop was geweest.
 • Door werkzaamheden aan het kabelnet krijgen abonnees in bepaalde Casema-gebieden op donderdag 30 oktober te maken met korte signaalonderbrekingen. De storingen in het televisiebeeld kunnen zich die donderdagochtend tussen 00.00 en 5.00 uur voordoen in de regio’s Veenendaal, Driebergen, Den Haag, Hilversum, Beverwijk, De Meern en Capelle a/d IJssel. In de nacht van woensdag 29 op donderdag 30 oktober worden abonnees in de regio’s Veenendaal en Driebergen aangesloten op een verbeterd digitaal ring-netwerk met minder uitzend-stations. “Dankzij het nieuwe ring-netwerk zullen zich in de toekomst veel minder storingen voordoen. Het kabelnet van Casema wordt stapsgewijs opnieuw ingericht met gebruikmaking van het i-Lynx systeem. Deze vernieuwing biedt meer informatie over het functioneren van het hele netwerk en maakt snelle aanpassingen mogelijk”,aldus Casema..
 • Op donderdag 23 oktober heeft de Rotterdamse programmaraad bij het Commissariaat voor de Media om handhaving gevraagd tegenover UPC die weigeren de zender Arte door te geven. Eerder was ook de APR(programmaraad voor Groot Amsterdam) naar het Commissariaat gegaan. De vraag is echter of hun klacht ontvankelijk wordt verklaard door het Commissariaat aangezien zij Arte niet in het basispakket hadden geadviseerd, maar in het standaardpakket waar zij ook bindende bevoegdheid over hebben. Over programma’s die niet in het wettelijk basispakket zitten houdt namelijk in principe de OPTA toezicht. Helaas kunnen programmaraden niet naar de OPTA gaan. In Rotterdam zat Arte wel in het wettelijk basispakket. Het Commissariaat zal binnen 4 weken uitspraak doen in beide zaken. Lees verder (via Kabelraden.nl)
 • Hoofdredacteur Jort Kelder van zakenblad Quote heeft woedend gereageerd op suggesties dat mensen op ideeën worden gebracht door de publicatie van lijsten met rijke Nederlanders in zijn blad. Woordvoerder Dig Istha zei zondag namens de familie van de ontvoerde Reinier Terwindt dat het gezin rekening hield met calamiteiten wegens zulk soort publiciteit. Volgens Kelder is er geen enkel verband aan te tonen.”Alle grote ontvoeringen uit de Nederlandse geschiedenis vonden plaats voor de eerste publicatie van Quote 500″,aldus Kelder maandag. Sinds 1996 publiceert het blad een lijst met de rijkste Nederlanders. (NOStt)
 • PERSBERICHT: Radio Veronica presenteert de Veronica Top 1000 Allertijden. Vanaf dinsdag 28 oktober kunnen luisteraars van Radio Veronica stemmen op hun favoriete platen voor deze lijst via www.radioveronica.nl. De Veronica Top 1000 Allertijden wordt uitgezonden van 26 december 2003 tot en met 1 januari 2004 bij Radio Veronica.

LUYCKX: ” IK GA NIET NAAR YORIN FM “

3FM Zendercoördinator Florent Luyckx ontkent het bestaan van onderhandelingen tussen hemzelf en de commerciële radiozender Yorin FM: “Het is echt absolute onzin. Er wordt concreet getrokken aan De Wild en aan Stenders, dat klopt. Maar ik ben persoonlijk niet gebeld. Ik heb niet eens de kans gehad om te zeggen dat ik niet geïnteresseerd ben.” Ook als hij wel gebeld was, zou hij elk voorstel hebben afgewezen, aldus Luyckx: “Ik kan toch onmogelijk schaken op twee borden? Ik doe hard mijn best om twee belangrijke dj’s te behouden voor de zender. Dan kan ik niet ook nog zelf nog aan de tafel zitten met de concurrent. Belachelijk!”Het contract van Luyckx zelf loopt op 1 januari 2004 af. Voor aanstaande zaterdag moet hij laten weten of hij door wil gaan als zendercoördinator. Een nieuw contract heeft hij nog niet getekend. Maar dat lijkt slechts een formaliteit: “Ik twijfel er niet aan dat ze me willen hebben. Ik heb alleen nog geen nieuw contractvoorstel ontvangen, dus heb ik het ook nog niet kunnen ondertekenen.” Dat laatste bevestigt perswoordvoerder André Matthijsse van de Raad van Bestuur. “Slechts een administratieve kwestie,” aldus Matthijsse. “Het wordt meteen geregeld.” Of hij nog in onderhandeling is met de publieke omroep of niet, laat Luyckx in het midden. Op de vraag of hij dan wel gaat tekenen antwoord hij echter bevestigend. Lees verder via VPRO’s 3 voor 12

KORT NIEUWS

 • Op de persconferentie van Balkenende over Mabel Wisse Smit stonden het NOS Journaal, Twee Vandaag, Nova en Netwerk naast elkaar precies hetzelfde te filmen. Zoiets gebeurde ook toen de bevrijde gijzelaar Arjen Hilbers op het vliegveld in Keulen arriveerde. Voorbeelden waarmee Nova-verslaggever Jan van Loenen aan komt zetten om te illustreren dat de huidige manier van werken van de publieke omroep weinig efficiënt is. „Veel werk wordt dubbel gedaan“, zegt hij. Zijn oplossing: de actualiteitenrubrieken samenvoegen, en het geld dat daarmee vrijkomt investeren in onderzoeksjournalistiek en buitenlandverslaggeving.
 • Zanger Boudewijn de Groot heeft vanmiddag (maandag) de aftrap gegeven voor het stemmen op de vijfde editie van de Radio 2 Top 2000. Via www.radio2.nl kan iedereen tot 15 december stemmen op haar 10 favoriete platen. Van 26 tot en met 31 december worden de 2000 platen met de meeste stemmen op Radio 2 gedraaid. De ‘Radio 2 Top 2000’, dat in 1999 startte, won eerder tijdens het Nationaal Omroepcongres de Marconi Award voor het beste amusement-/ muziekprogramma van het afgelopen jaar. (essent)
 • De Socialistische Partij in Gelderland wil dat de provincie een landelijke AM-zender begint. Daarmee moeten de onlangs gestopte radiopiraten nationaal bereik krijgen. Dat z ei fractievoorzitter P. Freriks zondagmiddag in het AVRO-mediaprogramma Antenne 2. Onlangs haalde het Agentschap Telecom diverse Gelderse radiopiraten na decennia uit de lucht. De volksmuziek die Radio Contact en Radio Bellamy brachten, was bij delen van de Gelderse bevolking erg populair. Freriks: “Die piraten vertoonden absoluut geen crimineel gedrag. Ze verdienen een beloning voor hun inzet van de afgelopen twintig jaar.” Volgens Freriks is het Agentschap Telecom gestopt met het gedogen van de piraten vanwege commercidle belangen rond de verdeling van de etherfrequenties in mei. De bestaande regiozender Radio Gelderland blijkt niet te porren om meer volksmuziek uit te zenden. Freriks wil de volkse piratenzender modelleren naar het Duitse schlagerstation WDR4, waarbij op werkdagen programma’s worden verzorgd door de voormalige radiopiraten. Hoewel de SP-voorman feitelijk nog niet heeft gesproken met enige betrokken instantie, verwacht hij dat de zender Nederlandse Volksmuziek AM in maart 2004 in de lucht zal zijn. (Antenne2)
 • De regionale commerciële zender Radio 8FM heeft in Tilburg een gloednieuwe zender (5 KW) en antenne in gebruik genomen. Tevens heeft de regionale commerciele zender een nieuwe methode voor het aanleveren van de audiodistributie van studio naar de zender in gebruik genomen (RP)
 • Persbericht: Voor een groot aantal reizigers wordt het wachten op de bus deze week flink veraangenaamd. De non-stop muziekzender RTL FM is van maandag 27 oktober tot en met vrijdag 31 oktober in een tiental bushokjes in Groningen en Hilversum live te horen. Deze klinkende primeur is onderdeel van de landelijke introductiecampagne, die sinds de officiële start van het station op maandag 20 oktober jl. in gang is gezet. Ook onderweg bepaalt RTL FM het ritme van je dag.
 • Big Brother komt mogelijk volgend jaar terug op de buis met een speciale All-Stars-Editie. In de nieuwe serie geen verse deelnemers, maar bekende en excentrieke BB-bewoners van de afgelopen jaren! Denk daarbij aan Kelly, Ruud, Sabine en Koos. De opvallende come-back van het programma wordt volgens geruchten in medialand op dit moment door Endemol voorbereid. In Belgie wordt nu al zo’n All-Stars-Big Brother uitgezonden. Met veel succes. De shows op Kanaal II worden goed bekeken. HMG-programmabaas Leo van der Goot liet begin dit jaar weten dat BB in Nederland waarschijnlijk pas weer in januari 2004 zou terugkeren. In een reactie laat Endemol weten dat er ‘helaas nog geen duidelijkheid is over een terugkeer van Big Brother’. (Medianieuws-weblog)

VAN WESTERLOO: “AANDACHT VOOR RTL 5”

Irene de Moor’s succesprogramma The Bachelor krijgt waarschijnlijk een vervolg. Dat onthulde HMG-topman Fons van Westerloo in een uitgebreid interview met het ANP. Van Westerloo zegt in dit interview ook dat hij gelooft in de grote shows: ,,De grote shows zijn weer helemaal terug, maar dan heb ik het niet over spelletjes als zaklopen. Carlo en Irene zijn een enorm succes, daar geloof ik helemaal in. Het is lekkere tv voor de family.” Dat een groot HMG-project als Masterplan (Yorin) onlangs sneuvelde, is volgens hem ‘all in the game’. ,,Sterke tv-bedrijven kunnen zoiets dragen. Het is een tv-realiteit dat nieuwe projecten regelmatig falen.Vooral de zender RTL5 vergt veel aandacht van de nieuwe topman. Het profiel van dat station moet beter, want RTL5 draait met verlies. ,,Het ligt niet in onze cultuur om met cijfers hierover naar buiten te treden, maar het is een behoorlijke aderlating. Ik vind dat we moeten kiezen om óf wel in sport te gaan, óf niet. Mijn keuze zou zijn om grotere sporten uit te zenden. Meer voetbal is een optie, zoals straks de wedstrijd Schotland-Nederland, maar je kan ook denken aan schaatsen. HMG is ook geïnteresseerd in eredivisievoetbal, maar als we dat binnenhalen, vind ik dat je die op de grootste zender, RTL4 dus, moet uitzenden.”Op RTL5 wordt overdag het economische- en algemene nieuws van RTLZ uitgezonden. Dat programma bestaat bijna twee jaar en draait bijna ‘break-even’. ,,Dus daar gaan we lekker mee door, het is een prachtig initiatief. Vooraf is gezegd dat RTLZ drie jaar krijgt om zich te bewijzen en dat gebeurt ook. Ik ben ervan overtuigd dat we nog voor die tijd winst gaan maken. Het is een visitekaartje van ons bedrijf.” Wie volgens de bestuurder geen visitekaartje meer vormen van RTL5, zijn de seksprogramma’s die rond de klok van elven staan geprogrammeerd. Bij SBS nam Van Westerloo de beslissing die uitzendingen te schrappen, omdat hij vindt dat de commerciële tv in Nederland dergelijke shows niet langer nodig heeft. ,,Wat nog op de plank ligt, zenden we uit, maar daarna stoppen we ermee. Seks op openbare netten heeft z’n langste tijd gehad. We hebben het niet nodig om op deze manier de kijkcijfers op te krikken.”De HMG-radiozenders moeten het even doen zonder grote radionamen. RTL FM is een nonstop-muziekzender, met af en toe informatie tussendoor. ,,Maar eind volgend jaar zal dat luisteraandeel zijn gegroeid tot 3 procent, anders eet ik m’n hoed op. Yorin FM moet eind 2004 circa 5 procent marktaandeel hebben. We hebben inderdaad gesproken met dj’s Ruud de Wild en Rob Stenders, maar hen zeker niet zoveel geboden als in de media is verschenen. Bedragen van zes ton per jaar zijn hier niet aan de orde. Ze zitten nu nog vast bij hun huidige werkgevers, maar misschien komen ze later. Intussen geven wij ons eigen radiotalent een kans.”

KORT NIEUWS

 • De tweede aflevering van de Carlo & Irene Show heeft zaterdag ten opzichte van vorige week flink wat kijkers verloren. Ook het kijkcijfer van de nieuwe talkshow van Albert Verlinde liep terug. RTL4 had met beide shows wat marktaandeel willen wegsnoepen van SBS6 en de publieke omroepen. Carlo & Irene trokken met hun show zaterdag 1,2 miljoen kijkers op een marktaandeel van 17%. Vorige week waren dat nog 1,3 miljoen kijkers, goed voor een marktaandeel van 19%. Naar de tweede aflevering van Albert Verlinde’s talkshow AV Nu keken 629.000 kijkers op een marktaandeel van 10%. Ook dat was minder dan vorige week, toen Albert een marktaandeel van 12% scoorde. VARA-kopstuk Jack Spijkerman, die zich sinds vrijdag “televisieman van het jaar” mag noemen, bleef de baas op zaterdagavond. Zijn programma Kopspijkers werd door maar liefst 3,2 miljoen mensen bekeken. Dat leverde een marktaandeel op van 47%. Op SBS6 trok “televisievrouw van het jaar” Wendy van Dijk met haar programma Hart in Aktie 1,5 miljoen kijkers op een marktaandeel van 21%. (Sterrenbeurs)
 • De Programmaraad Ijsselland/NOP/Z.-Drenthe houdt op donderdag 13 november aanstaande een openbare vergadering over het radio- en televisiepakket van 2004. Het betreft een aanvulling op een eerder uitgebracht advies. Onder andere wordt er een nieuw advies uitgebracht voor de vrijgekomen frequentie van Country FM, welke haar uitzendingen heeft gestaakt. De bijeenkomst vindt plaats in “De Nieuwe Buitensociëteit”, Stationsplein 1 te Zwolle. Aanvangstijd is 19.30 uur. Mocht u spreektijd willen aanvragen, dan horen wij dit graag vooraf. U kunt zich hiervoor opgeven bij het Secretariaat Programmaraden op telefoonnummer; 050- 853 4626. De maximale spreektijd bedraagt 3 minuten per persoon. (Programmaraad)
 • Jessica van Spengen verlaat Radio Rijnmond en wordt verslaggever bij Radio 3FM. Ook Martin v.d. Boogaerdt ruilt Radio Rijnmond in voor een andere zender. Martin is vanaf november te horen bij RTL FM.
 • Het tv-huis van Dunya en Desie in Amsterdam-Noord is vorige week door een ex- bewoner in de fik gestoken, meldt het Parool. Dunya en Desie is een populaire drama- serie van de NPS, over twee opgroeiende meisjes in Noord. De Marokkaanse cul- tuur van de familie van Dunya speelt een belangrijke rol. De dader heeft zichzelf bij de politie aangegeven. Hij handelde uit rancune, omdat hij jaren geleden door de woningbouwvereniging uit de flatwoning is gezet. Het hele interieur is verwoest, waardoor de NPS met een probleem zit. Die wil het interieur terug in de staat van de vorige serie afleveringen. (AT5)
 • RTL4 heeft vrijdag huizenhoge kijkcijfers gescoord met The Bachelor en de populaire misdaadserie Baantjer, waarin een gastrol werd gespeeld door idol Jim. Baantjer haalde vrijdag een van de hoogste kijkcijfers sinds de serie bestaat. Er keken maar liefst 3,1 miljoen mensen, wat goed was voor een marktaandeel van 44%. De laatste aflevering van The Bachelor, gepresenteerd door Irene Moors, werd gezien door 2 miljoen mensen. Dat leverde een marktaandeel op van 28%. Het Televizier-Ring Gala op Nederland 2 had onder dit kijkcijfergeweld te lijden. Er keken ‘slechts’ 1,4 miljoen mensen naar, op een marktaandeel van 19,4%. In de vroege avond scoorde Paul de Leeuw flink hoger dan normaal, met 568.000 kijkers en een marktaandeel van 11%. Het lijkt dus nog wat te vroeg om zijn programma af te schrijven, zoals vorige week in de pers gebeurde. Zoals RTL 4 vrijdag heer en meester was in prime time, zo scoorde SBS6 op de late avond. Shownieuws trok 1,6 miljoen kijkers op een marktaandeel van 28,5%. (Sterrenbeurs)
 • Een geomagnetische storm, veroorzaakt door een enorme gasexplosie op de zon, heeft niet tot grote radio- en TV-problemen geleid. Dit in tegenstelling tot wat werd gevreesd. De zonnestorm, die oorspronkelijk in 2000 verwacht werd, bereikte vrijdag zijn hoogtepunt. Gevreesd werd voor een golf van storingen in de ether, waardoor radio, TV en mobiele telefonie in de problemen zouden komen. Alleen enkele radiosystemen voor de luchtvaart ondervonden lichte hinder van het fenomeen, alsmede een team bergbeklimmers op de Mount Everest.
 • Talpa. het beleggingsvehikel van John de Mol, heeft een belang van 5,1 procent gekocht in televisiebedrijf Fox Kids Europe. Dat heeft Fox Kids Europe, dat de rechten over ruim 6.000 kinder- en tekenfilms bezit en voor driekwart in handen is van Disney, gisteren bekend gemaakt. Het in Amsterdam genoteerde aandeel van Fox Kids Europe schoot direct na de bekendmaking van het nieuws met 12 procent omhoog naar 6,5 procent. (NRC)

TELEVIZIER-RING NAAR ‘HART IN ACTIE’

Het programma Hart in Aktie van Wendy van Dijk heeft vrijdagavond de Gouden TeleVizier- Ring 2003 gewonnen. De langstbestaande televisieprijs in Nederland kende drie genomineerden: Hart in Aktie (SBS6), Idols (RTL4) en Life & Cooking (RTL4). De publieksprijs werd vrijdag voor de 38e uitgereikt tijdens een gala dat door de AVRO als organiserende omroep werd uitgezonden. Nog tot in de rechtstreekse show konden mensen stemmen. Het gala kwam vanuit de Heineken Music Hall in Amsterdam.Wendy van Dijk werd gekozen tot beste tv-vrouw van het jaar. In deze categorie waren verder Irene Moors en Anita Witzier genomineerd. Bij de tv-mannen ging de strijd tussen Carlo Boszhard, Jochem van Gelder en Jack Spijkerman. Uiteindelijk trok Jack Spijkerman aan het langste eind. Bij de jeugdprogramma’s ging de competitie tussen de Fox Kids Top 20, Het Klokhuis en het Jeugdjournaal. Hier ging Fox Kids Top 20 er met de prijs, de Gouden Stuiver, vandoor. Jack Spijkerman reikte de Gouden TeleVizier-Ring uit. Hij won het kleinood vorig jaar met zijn programma Kopspijkers. Angela Groothuizen presenteerde het gala. Grote verliezer was het tv-duo Carlo Boszhard en Irene Moors. Zij maakten kans op drie prijzen maar wonnen er geen. Geroutineerd ringwinnaar Spijkerman maakte daar nog een grapje over. ,,Het blijft leuk. Het is echt heel leuk om deze prijs te krijgen Carlo.” (ANP)

YORINFM WIL FORMAT, COORDINATOR EN DJ’S 3FM OVERNEMEN

Yorin heeft haar zinnen gezet op een deel van het personeelsbestand van 3FM. De commerciële omroep is na de deal met Rob Stenders nu ook in onderhandeling met BNN-dj Ruud de Wild, zendercoördinator Florent Luyckx en een aantal andere dj’s van de publieke zender. Allemaal met slechts één doel: “We willen ons positioneren tussen 3FM en Radio 538” zoals HMG-directeur Fons van Westerloo het vorige week tijdens de perspresentatie van Yorin FM uitlegde. Dit bericht VPRO’s 3 voor 12.De geruchten waren niet van de lucht, maar werden maandenlang ontkend. Niemand was in onderhandeling met wie dan ook. Afgelopen week doorbrak Rob Stenders het stilzwijgen: hij is rond met Yorin FM en als het niet aan zijn contract met de VARA lag, zou hij nu al weg zijn. Het bleek slechts het topje van een zeer snel smeltende ijsberg. Want Yorin FM is ook in onderhandeling met Ruud de Wild, een aantal andere 3FM-dj’s en zelfs met zendercoördinator Florent Luyckx. Dat vernam 3VOOR12 uit meerdere doorgaans betrouwbare bronnen. Alle betrokken partijen ontkennen officieel vooralsnog het bestaan van de onderhandelingen. Daaruit is af te leiden dat er nog geen handtekeningen zijn gezet. Ook Stenders kwam pas naar buiten nadat hij honderd procent zekerheid had.De Raad van Bestuur van de publieke omroep weigert elk commentaar. Nu blijkt dat Luyckx – die ressorteert onder de Raad van Bestuur – zelf ook in gesprek is met Yorin FM, zit ze in een zeer moeilijk parket. Is ze op de hoogte van de onderhandelingen, dan kan ze niet anders dan Luyckx op non-actief zetten. Een zendercoördinator die aan de ene kant het belang van 3FM moet behartigen en tegelijkertijd onderhandelt met een belangrijke concurrent, is onhoudbaar voor de raad. Eerder deze week moest de Raad van Bestuur zich al in allerlei bochten wringen om de woorden van voorzitter Harm Bruins Slot te corrigeren. Die zegde tijdens het NPS-programma Kunststof vorige week vrijdag principieel financiële steun toe om sterren als Stenders en De Wild te behouden voor de publieke omroep.Mochten alle onderhandelingen slagen, dan is dat desastreus voor 3FM. De oude formule van horizontale programmering gericht op de leeftijdscategorie 20/34 is door de huidige zendercoördinator inmiddels ontmanteld. Daarmee is het gat waarin Yorin met haar kopie van de oude 3FM formule wil springen een stuk groter geworden. Ook productioneel is het vertrek van meerdere medewerkers een probleem. Goede vervangers zijn schaars. Maar ook als de onderhandelingen spaaklopen, blijft Yorin FM de lachende derde. De huidige geruchtenstroom rond 3FM zorgt voor veel onrust bij de medewerkers en verontwaardiging bij de politiek. Vooral dat laatste is, in een tijd van bezuinigingen, niet goed voor de positie van de zender.

KORT NIEUWS

 • Voetbalcommentator/redacteur Eddy Poelmann (53) gaat weg bij de NOS. Hij was sinds 1981 in vaste dienst bij Studio Sport. Poelmann voorzag ontelbare voetbalwedstrijden van commentaar. (NOStt)
 • Fun X zal vanaf 2004 te ontvangen zijn via het kabelnet van Zoetermeer. Zoetermeer is de eerste gemeente in Nederland waar de jongerenzender FunX een eigen kanaal via de kabel heeft. In o.a. Den Haag en Amsterdam is de zender wel een aantal uren per dag via de kabel te beluisteren. De Zoetermeerse Programmaraad heeft Fun X geadviseerd in haar advies voor het jaar 2004. Al eerder is bekend geworden dat Radio 192 wordt toegevoegd aan het kabelaanbod in Zoetermeer.
 • Opnieuw is het overleg over een sociaal plan tussen ormoepbonden en de werkgeversdelegatie van de EO en Publieke Omroep Bestuur vastgelopen. De vakbonden willen wel met de delegatie van de EO en Publieke Omroep onderhandelen over de nasleep van de reorganisaties, maar willen een akkoord pas dan afsluiten indien alle andere landelijke omroepwerkgevers zich achter dat akkoord scharen. De werkgevers vinden dit onrealistisch en onaanvaardbaar.
 • De Statenfractie van de SP wil dat de provincie Gelderland een radiozender voor het Nederlandstalige levenslied gaat financieren. De SP stelt dat behoefte is aan zo’n zender nu de populaire Arnhemse piratenzender Radio Contact uit de lucht is

ROGER VAN BOXTEL VOORZITTER NPS

Voormalig D66-minister Roger van Boxtel wordt de nieuwe voorzitter van de NPS. Staatssecretaris Van der Laan (Media, D66), die verantwoordelijk is voor de bij wet ingestelde omroep, heeft zijn voordracht bekrachtigd, zo meldde een NPS-woordvoerder vrijdag. Roger van Boxtel volgt Ans van den Berg op, die per 1 januari 2004 de voorzittershamer neerlegt na negen jaar NPS-bestuur waarvan vier als voorzitter. De NPS moet zich van de overheid vooral richten op jeugd-, cultuur-, multiculturele- en minderhedenprogramma’s.Van Boxtel was in het tweede Paarse kabinet minister van Grote Steden- en Integratiebeleid. Daarvoor was de jurist lid van de Tweede-Kamerfractie van D66 en lid van het hoofdbestuur van die partij. Momenteel is hij directievoorzitter van Menzis Zorg en voorzitter van het Humanistisch Verbond. De NPS is blij met de voorgenomen benoeming. Algemeen directeur Willem van Beusekom: ,,Na Harm Bruins Slot en Ans van den Berg krijgt de NPS opnieuw een ervaren bestuurder met een grote affiniteit voor de publieke media en een grote betrokkenheid bij de multiculturele samenleving” (ANP)

KORT NIEUWS

 • Presentator en voormalig tv-producent Harry de Winter heeft zijn plannen voor een kwaliteitszender op televisie weer uit de ijskast gehaald. Dat zegt hij in het omroepvakblad Broadcast Magazine. De zender zou zich op een klein publiek van 500.000 mensen moeten richten. De Winter onderzoekt nu de haalbaarheid. De zender (zonder reclame) zou alleen achter de decoder te zien moeten zijn. De Winter zette zijn idee in de ijskast nadat de publieke omroepen dreigden hun programma’s bij De Winters tv-bedrijf IdtV in te trekken. (Essent)
 • De AVRO heeft op het laatste moment de uitzendingen rond de uitreiking van de Gouden Piramide, de Rijksprijs voor inspirerend opdrachtgeverschap in de architectuur, voorlopig uitgesteld. De programma’s zouden vanaf aanstaande zondagmiddag worden uitgezonden. Volgens de omroep houdt het uitstel verband met een justitieel onderzoek naar een van de vijf kandidaten. De AVRO vervangt de uitzendingen tot en met 16 november door herhalingen van programma’s rond museumdirecteur Henk van Os en architect Cees Dam. (Essent)
 • Alle partijen in het Vlaams parlement vragen unaniem dat de Vlaamse regering orde op zaken stelt bij de openbare omroep. Het parlement wil ook dat Vlaams minister van Media Marino Keulen indien nodig initiatieven neemt. Er dreigt bij de VRT een vertrouwenscrisis tussen de raad van bestuur en topman Tony Mary over de benoeming van de nieuwe directeur televisie Aimé Van Hecke. Normaal zou de Vlaamse Mediacommissie het rapport over de beheersovereenkomst bespreken, maar de heisa rond de benoeming van Van Hecke kreeg voorrang. (VRT)
 • Op veler verzoek: de mastermixer Ben Liebrand is nog één keer te horen op Radio 538. Afgelopen vrijdag was de primeur, deze vrijdag-op-zaterdag hoor je vanaf middernacht weer drie uur lang de Grandmix – The Disco Edition Part 2 op Radio538. De allerbeste disco hits uit de jaren zeventig en tachtig in één Grandmix. Uitzending: vrijdag 24 oktober 00.00-03.00 uur.
 • Het bestuurlijk orgaan Publieke Omroep levert met € 5 miljoen de grootste bijdrage aan de bezuinigingen van € 40 miljoen die het landelijke publieke bestel in 2004 te wachten staat. Dit zou ongeveer 50 arbeidsplaatsen kosten, zover was tot nog toe bekend. Dat blijken er uiteindelijk iets minder te zijn, 44: 33 in 2004 en 11 in de jaren daarna. De bezuiniging bij Publieke Omroep valt samen met een organisatievernieuwing, die voorzitter Harm Bruins Slot al snel na zijn aantreden in februari van dit jaar had aangekondigd.
 • Onder de ogen van drie Hilversumse rechercheurs is maandag in een scooter ge- stolen. De diefstal vond plaats tijdens opnamen voor het televisieprogramma Ter Plaatse van RTV-Noord Holland. De rechercheurs werkten mee aan de reconstructie van een overval op een juwelier in de Kerkstraat in Hilversum. De scooter speelde daarin een rol en stond met draaiende motor voor de camera. Een winkeldief trok echter de aandacht van de agenten, zij gingen achter hem aan. Een (andere) jongeman zag zijn kans schoon, sprong op de scooter en was in mum van tijd verdwenen. (AT5)
 • Gwen, winnares van het RTL4 tv-programma ‘The Bachelor’, vindt Roderick Hilhorst ‘heel onbetrouwbaar’. Inmiddels is ze op zoek naar een nieuwe man en is ze in onderhandeling met Playboy over een fotoreportage. Dat meldt het RTL4 programma RTL Boulevard. Gwen heeft één ding geleerd over het zoeken naar een man: “Ik doe dit nooit meer via de tv, het was vooral niet fijn voor mijn zoontje.” (Antenne2)
 • Tien VW-terreinwagens die figureren in de start van het SBS-programma Peking-expres, is op weg naar Moskou aan de Wit-Russische grens vastgehouden. De douane kon niet geloven dat de auto’s (waaarde 750.000 euro) voor reclame bestemd waren en spande een rechtszaak aan tegen de transporteur, om de goederen in beslag te kunnen nemen. De Poolse VW-importeur: “Het is duidelijk dat Wit-Rusland de wagens probeert te jatten”. De Nederlandse ambassade probeert te bemiddelen. (Villamedia/Adformatie)
 • Hoofdredacteur Mathieu Slee van Weekend, een uitgave van Audax, treedt op eigen verzoek terug uit zijn huidige functie. Hij blijft actief voor het gossipweekblad, maar dan als adjunct-hoofdredacteur. Ad interim krijgt Wim Schaap de hoofdredactionele verantwoordelijkheden over Weekend. Wie Slee uiteindelijk opvolgt, is nog niet bekend. Volgens Audax wordt een nieuwe hoofdredacteur binnenkort bekend gemaakt. (Adformatie)
 • Minister Hoogervorst van Volksgezondheid moet een verbod instellen voor alcoholfabrikanten om reclamecampagnes op te zetten die gericht zijn op jongeren, vindt de PvdA-fractie. Eerder is afgesproken dat alcoholfabrikanten vrijwillig minder reclame zouden maken onder de jeugd. Volgens de PvdA komt hier in de praktijk niets van terecht. Het Kamerlid Timmer (PvdA) baseert zich op een recent rapport van de Stichting Alcoholpreventie. Volgens haar maken fabrikanten nog steeds reclame op tv. Daarbij zouden ze steeds meer via jongerensites op internet adverteren. Ze vindt dat de tijd van praten nu voorbij is (ANP/Adformatie).
 • Einde voor Radio Veronica op de kabel in Utrecht is in zicht. Kabelexploitant Casema bericht dat op advies van de Utrechtse Programmaraad op 29 oktober a.s. Yam FM wordt toegevoegd op de kabel in Utrecht. Yam FM zal worden doorgegeven op het kanaal van Radio Veronica (88,1 MHz). Radio Veronica komt hiermee te vervallen.
 • De Programmaraad Essent Twente heeft een postief advies uitgebracht aan Essent KabelCom over Nickelodeon. Dit advies is definitief en gaat over het televisiepakket in 2004. Tot 1 januari zal Nickelodeon in Twente (ruim 140.000 kabelhuishoudens) via het Previewkanaal te zien zijn. Daarna krijgt Nickelodeon eindelijk een eigen plek op de kabel. Er was in de regio Twente veel tumult ontstaan over het verdwijnen van de Duiste zender NDR. Deze zender blijft gehandhaafd, wat ten kost gaat van RAI Uno. Op radiogebied wordt Country FM niet vervangen door RTL FM die de frequenties van Country Fm heeft overgenomen maar door de zender Twickelstad FM plus. (Kabelraden.nl)

RUUD DE WILD: “ALLE OPTIES LIGGEN OPEN”

Commerciële omroepen bieden veel geld voor de populaire radio-dj’s zoals Ruud de Wild van de publieke popzender Radio 3FM. Maar de publieke omroep wil niet meegaan in de prijzenslag. “Ik ben niet verantwoordelijk voor de prijsopdrijving, dat doet de markt”, aldus De Wild in een interview in NRC Handelsblad.Ruud de Wild geeft in het interview in NRC Handelsblad ook aan dat veel commerciele radiozenders interesse in de BNN-DJ hebben: “Bijna iedereen heeft wel gebeld. Mijn manager zoekt uit wat de mogelijkheden zijn, en hij adviseert mij. Alle opties liggen open”. Als we De Wild mogen geloven zal BNN de populaire DJ niet tegenhouden bij een commerciël avondtuur: “Gerard Timmer heeft al gezegd dat het geen zin heeft mensen aan hun contract te houden als die vervolgens chagarijnig hun werk doen”.De Wild geeft wel aan dat hij zich verbonden voelt met de jongste publieke omroep van Nederland: “Ik voel me wel verbonden met BNN, niet met de publieke omroep.” Maar voegt daar aan toe: “als ik nou voor veel meer geld exact hetzelfde programma kan maken als ik nu doe in alle vrijheid. Dan ben ik toch gek om dat te laten lopen?”.

KORT NIEUWS

 • De voorzitters van de KRO en NCRV hebben de AVRO voor het blok gezet door een voorstel om de EO twee dagen per week in actualiteitenrubriek Netwerk te laten deelnemen. Dat schrijft de Volkskrant. De AVRO zou dan nog maar een keer per week de Netwerk-uitzending voor haar rekening mogen nemen.Nu verzorgt de omroep die twee keer per week. De AVRO verzet zich tegen het plan en beroept zich op de eerder gemaakte afspraak dat ze volledig in Netwerk zou kunnen participeren. Oók nu de omroep niet langer Nederland 1 als thuisnet heeft. Bovendien is een meerderheid van de Netwerk-redactie (AVRO,KRO en NCRV) tegen de komst van de EO naar het actualiteitenprogramma. (NOStt)
 • Gisteren werd bekend dat Jack Spijkerman zou stoppen met zijn Kopspijkers. In het maandblad Opzij zou Spijkerman gezegd hebben dat hij hooguit nog een half jaar wil doorgaan met zijn mateloos populaire programma Kopspijkers. Het schijnt echter niet waar te zijn. Vanmorgen bij Stenders vroeg was een interview met Jack zelf en hij vertelde dat het maandblad ‘Opzij’ het verkeerd heeft geinterpreteerd en dus het totaal verkeerd heeft gebracht. Dat Kopsijkers een keer intern besproken word hoe ze verder gaan volgend jaar is een feit maar verder is er dus nog niets met zekerheid te zeggen. Hij schijnt wel bezig te zijn met een ander programma en hij wil de Duitse markt op. De Duitsers zijn geinteresseerd in het Kopspijkers-format en hebben inmiddels al een pilot opgenomen. Jack zal als adviseur optreden bij de Duitse versie. (via Mediawatchers)
 • Diskjockey Rob Stenders lijkt niet te houden. Bij het publieke popstation 3FM verdient hij nu een kleine drie ton. Bij het commerciële Yorin FM kan hij zo’n vijf ton per jaar krijgen. De kans dat hij vertrekt, nadat zijn contract bij de VARA in augustus afloopt, is daarom levensgroot. Zeker nu de raad van bestuur van de Publieke Omroep heeft laten weten niet langer bereid te zijn mee te betalen aan salarisverhogingen van dj’s. Sinds de start van ‘Stenders Vroeg’ in 2001 krijgt de VARA jaarlijks 330.000 euro aan financiële steun toegestopt. Dat bedrag gaat voor een deel op aan de gage van Stenders, terwijl het geld uit dat potje eigenlijk is bedoeld voor ‘programmaversterking’.
 • Na het verlies van de tv-rechten van de Formule 1 aan SBS gaat RTL proberen om onder meer met de vrijgekomen miljoenen de tv-rechten voor eredivisievoetbal binnen te slepen. Dat heeft topman Fons van Westerloo donderdag gezegd. De nieuwe baas van de Holland Media Groep (moederbedrijf van RTL4/5 en Yorin) zei dat hij hier binnenkort over gaat onderhandelen met Eredivisie NV. Na het lopende voetbalseizoen komen de rechten voor de samenvattingen van de eredivisiewedstrijden vrij. Momenteel zendt de Holland Media Groep (HMG) sport uit via RTL5. ,,Maar als we de rechten binnenhalen dan wil ik erover nadenken om de wedstrijden via RTL4 uit te zenden. Die zender is het meest succesrijk en ik vind dat je voetbal, wat een prime-product is, moet uitzenden op je prime-zender. Het liefst ook in prime-time”, aldus de vroegere SBS-topman. Van Westerloo zegt op termijn ook te willen bieden op de live- wedstrijden. (ANP)
 • Door een ‘geomagnetische storm’ kunnen volgens Amerikaanse wetenschappers de komende twee weken storingen optreden van satellieten, communicatie- en navigatiesystemen en elektriciteitscentrales. De door de zon veroorzaakte ‘storm’ bereikt naar verwachting vrijdag de aarde, meldt de Amerikaanse National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) in Boulder. De geomagnetische storm ontstond door een ontploffing op de zon, waardoor een wolk van elektrisch geladen deeltjes is vrijgekomen. Die wordt door de zonnewind, door de zon uitgestoten gas, richting aarde geblazen. Daar wekt de storm elektrische stromen op die het aardmagneetveld verstoren. Wat de gevolgen precies zullen zijn is vooralsnog onzeker.
 • Een onderzoek naar persvrijheid in de Europese Unie lijkt zich vooral toe te spitsen op Italië, waar minister-president Silvio Berlusconi drie belangrijke TV-zenders bezit. Leden van het Europees Parlement wilden zich oorspronkelijk alleen richten op de extreme media-concentratie in Italië, maar om de huidige EU-voorzitter niet voor het hoofd te stoten, zal het onderzoek over alle vijftien EU-landen gaan. Er zal ook bijzonder goed worden gekeken naar de situatie in Spanje, Frankrijk en Duitsland. Een eventuele negatieve uitkomst van het EU-onderzoek zal echter geen directe consequenties hebben voor de betrokken landen. (Antenne2)
 • Vanaf maandag 3 november komt BNN met het nieuwe televisieprogramma Jokebox. Elke aflevering wordt op geheel eigen wijze gepresenteerd door een jonge, veelbelovende cabaretier/stand-up comedian. Het programma bestaat uit verschillende programmaonderdelen, waaronder de animatiereeks Egoland, waarin BNN-grondlegger Bart de Graaff als kleipoppetje herleeft. (Antenne 2)
 • KidsWeek, de krant voor jongeren tussen 11 en 15 jaar, krijgt van het Bedrijfsfonds voor de Pers 294.000 euro subsidie. Het geld is bedoeld voor een reclamecampagne met onder meer radio- en televisiespotjes, om de oplage van het ‘papieren Jeugdjournaal’ te vergroten. Dat liet het bedrijfsfonds donderdag weten. KidsWeek is in april opgericht als medium om meningen van kinderen te helpen vormen. Het blad besteedt aandacht aan nieuws, kunst, cultuur, sport en media. De oplage is nu nog 12.000 exemplaren per week. Hoeveel de oplage precies moet groeien is onduidelijk. Volgens een woordvoerder van Kidsweek gaat het erom dat in 2005 de exploitatie van het blad rendabel is. (Planet / ANP)
 • BNN vecht momenteel voor haar bestaan en gooit op maandag 27 oktober van 21.00 uur tot 22.25 uur en van 23.20 uur tot 23.50 uur op Nederland 2 alles in de strijd in BNN’s Grote Ledenwerfshow. Vanuit de Passengers Terminal aan het IJ in Amsterdam presenteren Bridget en Jeroen Pauw een avondvullend live-programma. Tijdens deze uitzending wordt heel Nederland opgeroepen om nog die avond lid te worden en BNN uit de shit te helpen. Om de leden te werven worden 30.000 koffers met welkomstkado’s ingezet.
 • Oud-schaatser Martin Hersman wordt commentator bij de NOS. Hij zal het commentaar bij de komende schaatswedstrijden afwisselend met Herbert Dijkstra of Frank Snoeks verzorgen. Hersman stopte in maart als schaatser. Na een teleurstellend jaar miste hij de motivatie om aan een nieuwe jaargang te beginnen. Hersman behaalde zijn beste prestaties op de 1500 meter. In 1996 pakte hij brons op de WK afstanden in Hamar. aarnaast werd Hersman tweemaal Nederlands kampioen op de 1500 meter. Overigens krijgt Ria Visser, die jarenlang bij de NOS als schaats- commentator werkzaam is geweest, een andere rol.Zij wordt,net als Henk Gemser,analyticus. (NOStt)
 • De in september door de Spaanse autoriteiten opgepakte verslaggever Tayseer Allouni van de nieuwszender al-Jazeera is op borgtocht vrijgelaten. Het Spaanse hooggerechtshof besloot dit woensdag wegens de slechte gezondheid van de verdachte, meldden Spaanse media. De 56-jarige Allouni werd opgepakt op verdenking van het onderhouden van banden met de terreurbeweging al-Qaeda van Osama bin Laden. Allouni kreeg bekendheid toen hij kort na de aanslagen van 11 september 2001 een interview met Osama bin Laden had. De gedaagde mag van het hooggerechtshof het land niet verlaten en moet zich elke week melden bij een rechtbank niet ver van zijn woonplaats. (ANP)
 • De openbare omroep in Duitsland moet zuiniger worden, zei de Beierse minister-president Edmund Stoiber woensdag. Als de pensioenen in de maatschappij gekort worden, past het niet om het kijkgeld te verhogen, zoals ARD en ZDF gevraagd hadden. Maar die omroepen herhaalden hun verzoek niettemin. De nieuwe eigenaar van het commerciële ProSiebenSat.1, Haim Saban, vroeg om een reclameverbod voor de publieke zenders. (Villamedia)
 • Alle regionale publieke omroepen stevenen af op financiële problemen, of hebben deze al, zegt waarnemend directeur Huub Elzerman van ROOS, de overkoepelende stichting voor deze omroepen. Volgens hem is dat niet te vermijden als de loonkosten harder stijgen dan de inkomsten uit onder meer overheidsgeld. Elzerman reageert daarmee op berichten over bezuinigingsmaatregelen die RTV West heeft afgekondigd.De situatie die bij RTV West is ontstaan, is uitzonderlijk, erkent Elzerman. ‘Daar is iets fout gegaan in het management.’ Omdat nog onderzoek loopt naar de gang van zaken bij West, ging hij daar verder niet op in. Maar wat betreft structuur zitten alle regionalen in hetzelfde schuitje, aldus Elzerman, zelf directeur bij RTV Noord-Holland. ‘De loonkosten stijgen circa 5 procent per jaar, de inkomsten gaan met slechts 2 procent omhoog.’ ROOS voorziet dat omroepbedrijven nog zuiniger aan gaan doen om het hoofd boven water te houden. De overheid moet bijspringen, vinden de regionale publieke radio- en televisiebedrijven. Zij hebben immers de wettelijke plicht om informatieve en culturele programma’s te maken voor alle inwoners van de provincie waar ze zijn gevestigd, redeneert Elzerman.Vanaf volgend jaar betalen de provincies in plaats van de rijksoverheid de regionalen. ‘De provinciebesturen moeten zich voorbereiden op lijken in de kast. De zenders zijn niet goed gefinancierd, maar worden wel overgedragen. Daar moet dan geld bij.’ De provincie Zuid-Holland heeft inmiddels laten weten de regionale omroep RTV West een voorschot te geven op de subsidie voor 2004. Met de 3,2 miljoen euro is de noodlijdende omroep volgens de directie gered van een faillissement (ANP/Adformatie).
 • Presentator Jack Spijkerman heeft het wel gezien met zijn populaire satirische show Kopspijkers. Over een half jaar komt hij met een nieuw programma. “Ik krijg zin in een nieuwe jas,” aldus Spijkerman in de nieuwste editie van het vrouwenblad Opzij. Het nieuwe programma zal flink verschillen van Kopspijkers, maar het populaire cabaret blijft. Kopspijkers is al jaren een van de best kekeken televisieprogramma’s. Afgelopen zaterdag werd het VARA-programma bekeken door 2,8 miljoen mensen.
 • Sonja Barend keert weer terug op televisie. Dit bericht Medianieuws Weblog. De talkshowdiva had begin dit jaar weinig geluk met haar nieuwe programma’s Masterclass en Sonja ontmoet, maar mag het van de VARA nog een keer proberen met twee speciale thema-Masterclasses. Zo presenteert ze een Masterclass Musical vanuit De Rode Hoed in Amsterdam. Musicalster Willem Nijholt zal zijn licht laten schijnen over drie aanstormende talenten uit de Nederlandse musicalwereld. Ook geeft Sonja zelf een Masterclass! Zij zal Bridget Maasland, Hadassa de Boer en Yvon Jaspers een masterclass talkshow/interview geven. Deze beide onderweren staan dichter bij de kijker dan de vorige serie (ballet, kunst), waardoor de kijkcijfers nu waarschijnlijk wel zullen stijgen.
 • Linda de Mol’s programma Postcode Loterij Miljoenenjacht mag blijven. Minister Donner (Justitie) heeft alleen bezwaar tegen een klein onderdeel van de show. De Telegraaf meldde woensdag op zijn voorpagina dat minister Donner de hele show verboden zou hebben. Dat is nogal overdreven, zo heeft RTL Boulevard vastgesteld. Donner heeft alleen bezwaar tegen een programma-onderdeel rond de koffertjes die in Miljoenenjacht centraal staan. Mensen die lid wilden worden van de Nationale Postcode Loterij konden op hun formulier een sticker van een koffer plakken, in de hoop dat deze koffer ook zou worden gekozen door de finalist in de show. Dan kon men een prijs winnen. Minister Donner maakt er bezwaar tegen dat op deze manier onderscheid wordt gemaakt tussen mensen die al lid zijn en mensen die lid worden. Er ligt dus geen verbod op de show, die met Oud en Nieuw in een vernieuwde versie terugkomt.
 • De Leugen Regeert keert terug bij de VARA televisie op Nederland 3. Aan het eind van het vorige seizoen leek het erop dat De Leugen Regeert zou verdwijnen. Dat is niet het geval. Het mediaprogramma staat geprogrammeerd van 27 oktober tot en met 8 december 2003 en van 5 januari tot en met 9 februari 2004. De Leugen Regeert besteedt aandacht aan leugens en halve waarheden in de journalistiek. Dat gebeurt in discussies, reportages en in de rubriek Deleugenregeert.nl. Dit alles wordt als vanouds van commentaar voorzien door de Mediaraad. Ook keert de historische rubriek weer terug in het programma. Vaste gast met een analyse van het nieuws: Maarten Huygen, commentator en oud-televisierecensent van NRC Handelsblad. (Antenne2)
 • Vlaams minister van Media Marino Keulen behoudt alle vertrouwen in VRT-topman Tony Mary. De minister zei dat in het Vlaams Parlement in antwoord op vragen van CD&V en Vlaams Blok. Beide partijen eisten in het parlement Mary’s ontslag nadat die maandag Aimé Van Hecke had benoemd tot directeur televisie bij de VRT. Volgens de minister van Media Keulen heeft gedelegeerd bestuurder Mary beloofd zich zo snel mogelijk te schikken naar de aanbevelingen van de raad van bestuur. (VRT)
 • Nederlandse televisiekijkers kunnen volgend seizoen zonder reclameonderbrekingen naar de Grands Prix kijken. Dat zegt hoofd sport Lex Muller van SBS 6 tegenover het blad RaceReport. De zender verraste twee weken geleden door de uitzendrechten van de Grands Prix weg te kapen voor de neus van RTL, dat de sport jarenlang in de Nederlandse huiskamers bracht. Nu de Formule 1 onderdak krijgt bij SBS behoren de reclameblokken tijdens de races tot de verleden tijd. “We willen en mogen geen reclame uitzenden tijdens de race, en we kunnen het ook niet”, zegt Muller. “RTL 5 is Luxemburgs, waardoor ze zich niet aan de Nederlandse regels hoefden te houden. SBS Broadcasting is wel Nederlands, waardoor we de races niet eens zouden mogen onderbreken.” Met ingang van komend seizoen is het door het bedrijf van Bernie Ecclestone, dat eigenaar is van de beeldrechten, verboden om races te onderbreken voor reclameboodschappen. Dus ook RTL had geen reclame meer mogen uitzenden wanneer zij de rechten hadden weten te behouden. Het is nog niet bekend of de redactie van RTL Grand Prix meeverhuist naar SBS. Commentator en boegbeeld Olav Mol heeft al laten weten dat hij open staat voor een transfer naar de concurrent, maar Muller wil zich daar nog niet over uitlaten. “We zijn van plan het beter te doen dan RTL”, aldus de zegsman. “We zijn hier zeker toe in staat, en ik denk dat de Formule 1-fans ons een beetje onderschat hebben.” (via Medianed)
 • NOS Actueel zendt het debat in de Tweede Kamer over de kwestie rondom Mabel Wisse Smit donderdag rechtstreeks uit. De uitzending begint om 10.05 uur en is te volgen op Nederland 2. De Tweede Kamer vergadert over het besluit van de regering om de toestemmingswet voor het huwelijk van prins Friso en Mabel Wisse Smit niet in te dienen. Ook het functioneren van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) in het onderzoek naar de verloofde van de prins komt aan de orde.(ANP)
 • Baantjer-acteur Victor Reinier wordt de presentator van de nieuwe SBS-spelshow Sponsorloterijtrap. Dat meldde het SBS-programma Show van Nederland dinsdag. Victor Reinier, de assistent van inspecteur De Cock in de misdaadserie Baantjer, presenteerde eerder al de spelshow Lucky Letters. In het programma Sponsorloterijtrap moeten kandidaten door vragen te beantwoorden steeds een stapje lager op een trap komen. Wie erin slaagt om de hele trap af te lopen, wacht een grote prijs. (sterrenbeurs)
 • Deutschland Radio en T-Systems hebben hun verdrag om samen de lange en de middengolf verder te exploiteren, verlengd. Gelijktijdig zal men het aanbod digitale uitzendingen opvoeren. Vanaf januari 2004 wordt het allemaal digitaal wat de klok slaat. Het programma-aanbod van Deutschland Radio Berlin en Deutschlandfunk zullen vanaf dan zowel analoog als digitaal te ontvangen zijn, via dezelfde AM-frequenties! Het verdrag heeft een duurtijd van twaalf jaar. Er is liefst 110.000.000 euro mee gemoeid. Deutschland Radio en T-Systems zijn beiden lid van het DRM-consortium. Een internationaal gezelschap van tachtig deelnemers uit dertig landen. Het is hierbij de bedoeling om DRM wereldwijd gelijk te schakelen en de bestaande AM- LG- en KG-zenders om te bouwen voor digitale uitzendingen. Het grote voordeel is dat een radioprogramma gelijktijdig via gewone AM en via DRM kan worden uitgezonden met dezelfde zender op dezelfde frequentie. Uiteraard moet je voor DRM een ontvanger hebben. Maar eigenlijk wordt dat een toestel waarop alle banden te ontvangen zijn,. DRM komt er gewoon bij. (RTL Radio DL / R Prikken)
 • Er is al een heleboel tedoen geweest rondom het programma Sterrenbeurs . Het programma is van de dinsdagavond verdwenen vanwege te lage kijkcijfers (dit is inmiddels uitgebreid uitgelicht in de media). Robert ten Brink & Adam Curry, de oorspronkelijke presentatoren van Sterrenbeurs , zijn vertrokken en inmiddels heeft Chimene van Oosterhout de touwtjes overgenomen van de mannen. Maar er is een nieuwe tegenslag voor Sterrenbeurs, SBS stopt namelijk met de zaterdagavond uitzending van het programma. Afgelopen zaterdag scoorde het beursspel niet meer dan 265.000 kijkers. En dat is reden genoeg voor Endemol en SBS6 om in ieder geval op zaterdagavond met het programma te stoppen. Hiervoor in de plaats komt het programma ‘Shownieuws’. Verder blijft Sterrenbeurs wel gewoon op de maandag- en woensdagavond uitzenden. (via Televisie weblog).

STENDERS: “ROND MET YORIN FM”

3FM dj Rob Stenders is rond met Yorin FM. Dit heeft de dj gezegd in het 3FM nieuws. Stenders wil wel de mogelijkheid open houden voor de VARA en wil nog met ze praten. Stenders: “Ik ben rond alleen de VARA wil me nog niet laten gaan, ik hoef ook nog niet nodig weg dus stel ik de VARA in de gelegenheid om nog te praten”. Naar verluidt zou Yorin FM 300.000 euro hebben geboden voor Stenders. Yorin FM wilde niet reageren. Het huidige contract van Stenders loopt tot en met augustus 2004. (ANP)

RAAD VAN BESTUUR: GEEN EXTRA GELD VOOR 3 FM

Er zijn geen aanvragen ingediend door omroepen bij de Raad van Bestuur Publieke Omroep in verband met lopende salaris-onderhandelingen voor dj’s op 3FM. De Raad van Bestuur is ook niet van plan daarvoor extra middelen in te zetten. Behoud van kwalitatief goede dj’s voor 3FM is belangrijk maar volgens de Raad van Bestuur zeker niet tot elke prijs. De onderhandeling is een zaak van de werkgever c.q. omroep en niet van de Raad van Bestuur. Dat kan ook niet. Gelden die de Raad van Bestuur toekent zijn bestemd voor de financiering van voor de zender belangrijke programma’s en niet van individuele salarissen. In dat kader worden in 2003 op 3FM dertien programma’s en zender-activiteiten financieel gesteund, waaronder het VARA-programma ‘Stenders Vroeg’, dat sinds zijn oprichting in 2001 € 330.000,– per jaar krijgt. Dit voor de extra VARA-inspanning onverwacht een ochtendprogramma te maken, een financiële ondersteuning die in augustus 2004 eindigt. (persbericht)

3FM: EXTRA GELD VOOR SALARIS DJ’S

De leiding van popstation 3FM heeft bij de Publieke Omroep een dringend verzoek ingediend om VARA en BNN te helpen bij het betalen van de hoge salarissen van de populaire disc-jockeys Rob Stenders (VARA) en Ruud de Wild (BNN). Zendercoördinator Florent Luykcx van 3FM is als de dood dat de omroepen anders hun gages niet meer kunnen betalen en dat de toppers naar zenders als Yorin FM en Radio538 vertrekken. De commerciëlen bieden lucratieve salarissen. Lees verder in het Algemeen Dagblad.

“STENDERS KREEG GEEN GROTE BEDRAGEN”

Het bericht van Avro’s Antenne2 over de Publieke Omroep, die vorige week “vermoedelijk” 600.000 euro aan de Vara zou hebben gegeven om discjockey Rob Stenders te behouden, nadat deze door RTL benaderd was voor Yorin FM, is volgens Vara’s René ’t Sas niet juist: Stenders heeft nog een contract bij de Vara tot september en er is nog niet over een nieuw salaris gesproken. De marktwaarde van bepaalde presentatoren wordt weliswaar in wezen door de commerciële zenders bepaald, maar de Vara heeft zijn grenzen op dit punt. Antenne2 refereerde aan de uitzending van Kunststof waarin Petra Possel vroeg of zo’n bedrag voor omroepmedewerkers in tijden van bezuinigingen niet aan de hoge kant was. Bruins Slot antwoordde dat dit geen gewone omroepmedewerkers zijn, maar sterren, voor wie andere regels gelden. (Villamedia)

TIENTALLEN ONTSLAGEN BIJ RTV WEST

Bij de regionale omroep RTV West raken 42 werknemers hun baan kwijt. De omroep heeft grote financiële problemen en voor 24 werknemers in vaste dienst is ontslag aangevraagd bij het Centrum voor Werk en Inkomen. Daarbij worden vijftien tijdelijke arbeidscontracten niet verlengd en vloeien drie werknemers af door natuurlijk verloop. Dat maakte RTV West maandagavond bekend. De omroep heeft een saneringsplan opgesteld waardoor met ingang van 2004 structureel 2,2 miljoen euro wordt bezuinigd. De vakbonden eisen dat er een sociaal plan komt. De eigen middelen zijn volgens de directie van RTV West echter te klein om zo’n plan te financieren. De directie hoopt dat de provincie Zuid-Holland het geld voor een sociaal plan beschikbaar wil stellen.Een onafhankelijk bureau onderzoekt op het moment hoe de financiële problemen van RTV West zo uit de hand hebben kunnen lopen. Het bureau onderzoekt ook de financiële problemen bij RTV Rijnmond, de andere regionale omroep in Zuid-Holland. Bij RTV Rijnmond lijken gedwongen ontslagen ook onvermijdelijk. De directie en het bestuur van RTV West willen geen nader commentaar geven. Ze willen eerst het advies van de ondernemingsraad afwachten. Er werken ongeveer 170 mensen bij RTV West. De ontslagen worden gespreid over alle afdelingen. De huidige programmering van RTV West loopt geen gevaar door het bezuinigingsplan. Radio West begon maandag met een nieuwe programmering. Sinds 1 april was het radiostation van RTV West overdag een volledige nieuwszender, zonder muziek. Als gevolg van de nieuwe formule is het aantal luisteraars gekelderd en daarmee de reclame-inkomsten. Het marktaandeel dat voor de gedaantewisseling nog lag op 8,6 procent, was begin september bijna gehalveerd. De oude formule met nieuws en muziek is daarom maandag teruggekeerd. (ANP)

De provincie Zuid-Holland heeft Radio TV West behoed voor een faillissement. De financiële situatie van het omroepbedrijf is zo ernstig dat alleen een voorschot van 3,2 miljoen euro van de provincie, de regionale omroep nog kon redden. De directeur heeft voor het komende jaar een bezuiniging aangekondigd van 2,2 miljoen euro.

KORT NIEUWS

 • Enkele tientallen aanhangers van de jongerenomroep BNN hebben het vragenuurtje in de Tweede Kamer verstoord. De actievoerders riepen leuzen vanaf de publieke tribune en zetten Balkenende-maskers op.Ze werden daarop uit de zaal verwijderd. BNN zit in de problemen omdat de omroep momenteel te weinig leden telt om in het publieke bestel te blijven.Voor 1 januari moeten er nog 22.000 leden bij.
 • De Vlaamse publieke omroep VRT start volgende maand twee nieuwe digitale radiokanalen. Het gaat om een nonstop-kanaal met hitmuziek en een station waarop voortdurend het laatste nieuwsbulletin van Radio 1 wordt uitgezonden. De uitzendingen, via de digitale radiostandaard Digital Audio Broadcasting, zijn alleen met een speciale ontvanger te horen, ook in Zuid-Nederland. In het zenderpakket zitten nu al VRT Radio 1, Radio 2, Klara, DAB Klassiek, Studio Brussel, Radio Donna, 927 Live en Radio Vlaanderen Internationaal. (Essent)
 • Algemeen directeur Ton Lathouwers wil dat Adam Curry na 1 november bij Radio Veronica blijft. “Ik heb zeer tevreden over hem en hij ligt goed in de groep”, meldt Lathouwers tegenover Veronica Magazine. Vanaf 1 november had Veronica gerekend op de komst van Jeroen van Inkel. “Maar daar zit nog weinig beweging in”, aldus Lathouwers. Van Inkel heeft nog een contract met Radio538 en kan niet zomaar weg. Lathouwers:”De wens is nu om Jeroen bij Radio Veronica te krijgen en Adam te houden”.
 • Telfort en ID&T gaan samen mobiele diensten aanbieden aan de Nederlandse dance- scene. Het nieuwe merk, ID&T Mobile operated by Telfort, wordt in november gelanceerd. ID&T, organisator van grootschalige dance-events en mediabedrijf, wil hiermee haar publiek verder van dienst zijn. Voor ID&T en Telfort is de samenwerking een bewuste keuze om zich beter te profileren bij deze doelgroep. De twee partijen introduceren h et nieuwe merk ID&T Mobile operated by Telfort in november. Het aanbod bestaat uit prepay en abonnement, met diverse specifieke mobiele diensten die aansluiten op de wensen van het dancepubliek. De toekomstige klanten krijgen onder meer toegang tot ringtones, MP3’tjes en interactieve diensten. Op termijn wordt gedacht aan elektronische toegangsbewijzen voor de evenementen van ID&T, mobiele reserveringen en betalingen, en het uitwisselen en downloaden van partyfoto’s. (Adformatie)
 • Veronica heeft ruim 7500 handtekeningen binnen gekregen naar aanleiding van de actie ‘Houd Radio Veronica op de kabel’! Deze actie werd gestart nadat de programmaraad van de gemeete Utrecht had besloten om Radio Veronica per eind oktober 2003 van de kabel te halen. Vrijdag 17 oktober zijn de handtekeningen in Utrecht overhandigd aan de voorzitter van de programmaraad. Radio Veronica directeur Robert Herder was zeer blij verrast: “De steun vanuit de inwoners van Utrecht voor deze actie is overweldigend. Zeker als je bedenkt dat Radio Veronica pas per 31 augustus van dit jaar is gestart met haar uitzendingen. “Op basis van deze cijfers en de ruim 7500 handtekeningen denken wij de programmaraad genoeg argumenten te geven om zijn beslissing te heroverwegen”, aldus Herder. Of en wanneer de programmaraad zal besluiten of Veronica mag blijven is nog niet duidelijk. (Adformatie)
 • Vorige week is duidelijk geworden dat het gebouw van Omrop Tytsjerksteradiel / Kanaal 30 niet voldoet aan de eisen van de brandveiligheid. De ARBO-dienst kwam langs voor een controle. De enige medewerker, Anne Postma, vertelt in Actief (die woensdag a.s. uitkomt) dat de Omrop bij geen enkele ARBO-dienst is aangesloten. Sinds april zit Anne Postma in de ziektewet. Door de overspannenheid van Postma is er nu een onderzoek gedaan naar de arbeidsomstandigheden. Het rapport dat eind deze maand uitkomt zal waarschijnlijk vragen om ingrijpende maatregelen in verband met de brandgevaar. (Waldnet)
 • Het marktaandeel van L1 Radio is gegroeid naar 17,4 procent. Dat blijkt uit de jongste cijfers van het Continu Luister Onderzoek (CLO). Op zaterdag en zondag is L1 Radio al veruit de meest beluisterde zender in Limburg. Op doordeweekse dagen heeft alleen 3FM een groter marktaandeel, maar het verschil wordt steeds kleiner. Vergeleken met dezelfde periode vorig jaar is het marktaandeel van L1 Radio gestegen van 14,8 naar 17,4 procent (hele week tussen 7.00 en 19.00 uur). Muziekzender 3 FM kwam uit op 19,1 procent. L1 zit dus nog geen 2 procent onder de marktleider. Radio Limburg staat op 3,1 procent. Op zaterdag en zondag is L1 Radio al duidelijk markleider met zo’n 20 procent aandeel.(L1 Radio/RP)
 • De website van Radio Rijnwoude is genomineerd voor een RTV Award. De Award wordt toegekend aan de publieke lokale omroep met de beste website. De Awards zijn ingesteld door de OLON, de overkoepelende organisatie van lokale omroepen in Nederland Radio Rijnwoude is genomineerd samen met de lokale omroepen van Beuningen, Hilversum, Schagen en Tholen. De jury van staat onder leiding van de bekende presentator Rocky Tuhuteru. De jury beoordeelt de websites op inhoud, vormgeving, creativiteit, beheersing van de gebruikte techniek en lokale verbondenheid. De prijs voor de beste website zal op 29 november in Hilversum worden uitgereikt tijdens het RTV Festival OLON Air. (R Rijnwoude)
 • Richard Findlay, een van de belangrijkste Schotse zakenlui, die zowat 20 radiostations bezit in Groot-Brittannië en Ierland, is vannacht aan de dood ontsnapt. Dit bericht de website FMRadio.be. De 59-jarige Findlay was aan boord van z’n privejacht ‘Hebridean Lady’, toen er brand uitbrak. Hij kon zich op het nippertje redden door zich een weg te banen door de vlammenzee en in het water te springen. Hij liep lichte brandwonden op aan z’n hoofd en rug. Findlay is een echte mediamagnaat en heeft o.a. radiostations als Radio Clyde, Tay FM en Cool FM in z’n bezit. Hij zit al zowat 30 jaar in de media. Hij startte bij Capital Radio in Londen als journalist en werd in 1974 de eerste programma-directeur van Radio Forth. (RP)
 • In Arnhem ontstonden gisterenmiddag verkeersopstoppingen vanwege een spontane protestmars voor de lokale radiopiraat Contact. Tientallen automobilisten hadden gehoor gegeven aan de via de zender verspreide oproep om vanaf half drie actie te voeren bij de woning van burgemeester Krikke in de Kastanjelaan. Enkele honderden luisteraars trokken te voet naar het Spijkerkwartier. Radio Contact, die onder verschillende namen al 27 jaar in Arnhem actief is, moet van het Agentschap Telecom onmiddellijk stoppen, anders dreigt een boete die kan oplopen tot 67.500 euro. Reden voor oprichter J. Leenders, bij luisteraars beter bekend als Jojo Buitenzorg, om ermee te stoppen. Maar niet nadat hij en de luisteraars een wanhoopsoffensief lanceerden door naar de Arnhemse burgemeester te gaan. De burgemeester gaf echter aan niets voor de zender te kunnen doen. De ruimte op de FM-band wordt verdeeld door de centrale overheid, niet door de gemeente. Radio Contact, die in grote delen van Gelderland te ontvangen was en gespecialiseerd was in Nederlandstalige muziek, heeft haar uitzendingen inmiddels gestaakt. (via Gelderlander)
 • Vanmiddag om vijf uur plaatselijke tijd (en NL tijd) is de laatste actieve zeezender: Arutz Sheva (“kanaal zeven”) in Israel uit de lucht gegaan. Dat gebeurde nadat de eigenaren en een aantal medewerkers schuldig waren bevonden aan illegaal zenden. Zowel de zenders op zee als de relay zenders aan land zijn uitgeschakeld. Dit bericht Ruud Poeze in de nieuwsgroep nl.media.radio.zeezenders. Vandaag nam de Israelische regering ook een wet aan die de adverteerders van piratenzenders strafbaar stelt, waardoor de financiering van piratenzenders onmogelijk is geworden. Volgens minister Lapid van de”veranderingspartij” is de wet noodzakelijk omdat er een aantal levensbedreigende situatie’s zich hebben voorgedaan in het Israelische luchtruim. Zo zouden vliegtuigen tijdens de landing muziek hebben gehoord in plaats van de verkeerstoren van vliegveld Ben Gurion in Tel Aviv. De politieke achtergrond is dat de “veranderingspartij” de zender Arutz Sheva zo snel mogelijk ziet verdijnen vanwege de ultra rechtse achtergrond. De zender zou ondermeer de Joodse kolonisten op de Westbank en Gaza strook openlijk ondersteunen.
 • Cabaretier Youp van ’t Hek krijgt van het Amsterdamse theater Carré een ‘eervolle bronzen buste’. Dat maakte het theater vandaag bekend. Hij krijgt de onderscheiding voor zijn “tomeloze inzet en prestaties met zijn cabaretprogramma’s”. Van ’t Hek mag de prijs volgende week maandag in ontvangst nemen. Youp van ’t Hek bevindt zich in een select gezelschap. Slechts enkele cabaretiers gingen hem voor, namelijk Toon Hermans, Herman van Veen, Freek de Jonge en actrice Bep Nooy. De buste krijgt na de renovatie een plaats in het vernieuwde Carré.

LUISTERCIJFERS AUGUSTUS/SEPTEMBER

Met een marktaandeel van 11,9 procent blijft Sky Radio het bestbeluisterde muziekstation in Nederland. Uit cijfers van bureau Intomart GfK die maandag bekend werden, blijkt verder dat het nieuwe Radio Veronica sinds 31 augustus groeide van 2,8 naar 3,2 procent van het aantal luisteraars. Ook van de publieke stations groeide het marktaandeel: Radio 2 van 9,9 naar 10,1 en 3FM van 8,4 naar 8,5 procent. Noordzee FM en Radio 538 vielen ieder enige tienden terug. Radio 10, dat geen FM-frequentie meer heeft, bleef gelijk.

 jul/aug(in%) aug/sep (in%)
01 Sky Radio 11.6 11.9
02 Radio 538 11.0 10.8
03 Radio 2 9.9 10.1
04 Radio 1 9.7 9.2
05 Radio 3FM 8.4 8.5
06 Noordzee 100.7 FM 6.1 5.9
07 Radio 10 4.6 4.7
08 Radio 103/Veronica 2.8 3.2
09 Yorin FM 2.8 3.0
10 ClassicFM 2.6 2.6
11 Arrow Classic R. 2.0 2.1
12 Radio 4 1.8 1.8
13 747AM 1.0 1.1
14 RTL FM 0.8 1.0
15 ID&T Radio 0.7 0.6
16 KinkFM 0.3 0.3
- Business Nieuws Radio 0.3 0.3
== Regio Radio 15.2 14.9
== Regionale Commercieel Radio 2.2 2.0
== Overige 6.1 6.0

KORT NIEUWS

 • Ruud de Wild gaat vanaf maandag 3 november een nieuw programma presenteren bij BNN. In Ruuds Record Show krijgen kijkers de kans om een zelfverzonnen wereldrecord te vestigen. Dit meldt Starnews.nl. De site geeft je ook alvast een idee van wat je kunt verwachten qua recordpogingen in de eerste vier afleveringen: ‘Hondenkont staren’, ‘Onophoudelijk knipogen naar een Naaktmodel’, ‘Geil kreunen’ en ‘Caravan Schreeuwen’ (Sterrenbeurs)
 • Persbericht: Het programma Tussen Hemel en Aarde houdt na meer dan tien jaar op te bestaan. In een speciale en extra lange laatste aflevering ontvangt presentator Wilfred Kemp niet één maar vier gasten: Paskal Jakobsen, Peter Slager, Bas Kennis en Norman Bonink, de vier mannen van Nêerlands’ populairste band Bløf. Zij praten openhartig over God, het lot en het hiernamaals. Tussen Hemel en Aarde, woensdag 22 oktober, 22.42 uur, KRO, Nederland 1.
 • SBS6 gaat het Commissariaat voor de Media dispensatie van de reclameregels vragen om commercials uit te kunnen zenden tijdens de Formule 1-races. Dat meldt het reclamevakblad Adformatie. SBS6 legde kort geleden beslag op de uitzendrechten. SBS mag als Nederlandse zender echter geen reclame tijdens de wedstrijd uitzenden. Het Luxemburgse RTL5 mocht de races wel onderbreken. SBS studeert op creatieve oplossingen, zoals de ‘schaatsvariant’ van Nederland 2: het opdelen van de uitzending door journaals of analyse-achtige rubrieken.
 • De commerciële zenders hadden in week 42 opgeteld een marktaandeel van 43,6 procent, de publieke zenders hadden samen 33,3. De zenders van HMG hadden gezamenlijk een aandeel van 27,5 procent. Marktleider RTL4 had 17,8, RTL5 4,4 en Yorin 5,3. De SBS-zenders hadden samen 16,1. SBS6 8,2, Net5 4,9 en Veronica 3,0. Best bekeken programma was Studio Sport, gisteravond 19.00 uur met ruim 3,2 miljoen kijkers, Baantjer trok ruim 2,9 miljoen kijkers, Kopspijkers bijna 2,8 miljoen, GTST op woensdag 2,4 miljoen en het zondagse 20.00 uur Journaal 2,3 miljoen. Er keken zaterdagavond ruim 1,3 miljoen mensen naar het nieuwe RTL4-programma de Carlo & Irene Show. Voor AV NU, de nieuwe talkshow van Albert Verlinde op RTL4, waren er iets meer dan 700.000 kijkers. RTL4 wil van de zaterdagavond weer een familieavond maken. (Adformatie)
 • De frequentieborden langs de Nederlandse snelwegen zullen binnenkort worden aangepast aan de nieuwe radiofrequenties. De borden geven in een groot deel van Nederland de verkeerde frequentie aan van Radio 1 (747 AM) en de regionale omroep. Alleen in Limburg zijn de borden inmiddels aangepast. Een woordvoerder van de NOS gaf in het radioprogramma ‘Antenne 2’ aan dat de NOS en Rijkswaterstaat (verantwoordelijk voor de verkeersborden langs de snelwegen) overeenstemming hebben bereikt over het vervangen van de borden. De regionale directies van Rijkswaterstaat moeten nu nog overgaan tot het vervangen van de borden. Het kan nog enige tijd duren voordat in heel Nederland de frequentieborden zijn aangepast.
 • Ruim 1,3 miljoen mensen keken zaterdagavond naar het nieuwe RTL4-programma de Carlo & Irene Show. Hart in Actie van Wendy van Dijk op SBS6 trok op dezelfde tijd een krappe miljoen kijkers. Voor AV NU, de nieuwe talkshow van Albert Verlinde op RTL4, waren er iets meer dan 700.000 kijkers. Studio Sport zaterdag, dat tegelijkertijd begon, had er 1,5 miljoen. Het Vara-programma Kopspijkers met presentator Jack Spijkerman is zaterdag het best bekeken programma met meer dan 2,7 miljoen kijkers. Voor het Consumentenprogramma Kassa, ook van de Vara, bleven ruim 1,5 miljoen mensen thuis. Naar Sterrenbeurs Late Night, met de nieuwe presentatrice Chimène van Oosterhout, keken 265.000 mensen. (Sterrenbeurs)
 • Een samenwerkingsverband van doven en slechthorenden dreigt via het Europese Hof ondertiteling af te zullen dwingen bij alle commerciële TV-zenders in Nederland. Dat zei hun adviseur E. Zeegers in het AVRO-mediaprogramma Antenne 2. Het Samenwerkingsverband Ondertitel Alle Programma’s (SOAP), dat zegt te spreken namens 1,25 miljoen auditief gehandicapten, strijdt al jaren voor meer ondertiteling. Met de Publieke Omroep is overeengekomen dat binnen zeven jaar alle publieke TV-programma’s ondertiteld zullen zijn. De commerciële zenders van RTL en SBS voelen niets voor zo’n overeenkomst, tenzij de Nederlandse overheid subsidie verstrekt. Zeegers geeft de commerciëlen en de overheid nog één maand om de zaak in der minne te schikken: “Wij willen niet langer speelbal zijn tussen de overheid en de commerciële zenders. Doven en slecht-horenden betalen net als iedere Nederlander kijk- en luistergeld.” Deze week werd bekend dat SBS6 op kosten van een sponsor de wedstrijd Nederland-Schotland laat ondertitelen. ‘Als signaal’, zegt woordvoerder E. Hamer, die erkent dat SBS een maatschappelijke functie heeft, “maar bij ondertiteling gaat het om enorme bedragen. De politiek zou ons daarvoor subsidie moeten verstrekken.” SOAP ziet deze zich al jaren voortslepende discussie met lede ogen aan. In Antenne 2 eiste de belangengroep dat er komende maand harde garanties komen van mediastaatssecretaris Van der Laan en de commerciële TV-zenders, om juridische procedures te voorkomen. Zeegers: “Anders zijn we niet zo aardig meer.” (Antenne2)
 • Zaterdagavond zijn in het Hilton Hotel de Cinekid Film Juryprijs en de Cinekid Film Publieksprijs uitgereikt. De Cinekid Film Juryprijs is uitgereikt aan de makers van de Deense film ‘Wallah be’. De Cinekid Film Publieks- prijs ging naar de Noorse film ‘De zomer van de wolf van Peder Norlund’. Cinekid, het film-, televisie- en nieuwe-mediafestival voor de jeugd, vond afgelopen week voor de 17e keer plaats. Van 12 tot en met 19 oktober waren in Amsterdam de nieuwste jeugdfilms uit de hele wereld en een selectie van tv-programma’s uit binnen- en buitenland te zien. (AT5)
 • Twee kinderprogramma’s van de VPRO zijn zaterdagavond bekroond met de Kinderkastprijs 2003.In de categorie non-fictie ging de prijs naar de Nationale Wetenschapsquiz Junior 2002, in de categorie fictie werd de 8-delige dramaserie Ik ben Willem bekroond. Volgens de vakjury onderscheidt de Nationale Wetenschapsquiz Junior 2002, gepresenteerd door Wim T.Schippers, zich van andere kinderspelprogramma’s doordat de quiz werkelijk uitdaagt tot inhoudelijke verdieping.Daarnaast is het spannend,humoristisch en eersteklas amusement. De serie Ik ben Willem verdient de prijs omdat die naar het oordeel van de jury sprankelend,dramatisch,eigentijds, goed geregisseerd en mooi gecast is.”. Voor de publieksprijs verkozen duizenden kinderen uit Nederland en Vlaanderen De Club van Sinterklaas (FoxKids) tot beste fictieprogramma. In de categorie non-fictie ging de publieksprijs naar het spelprogramma ZigZag (KRO).`
 • Een moslimactivist die in 2002 Singapore ontvluchtte, wil via de radio tot zijn land terugkeren. Dat meldt de Singaporese staatskrant The Straits Times. Vanuit zijn huidige verblijfplaats Melbourne (Australië) kondigde Zulfikar Mohamad Shariff de oprichting aan van de Vereniging voor Democratie in Singapore om zijn voormalige landgenoten onder meer via een vrije radiozender te onderwijzen in vrije meningsuiting en activisme, inclusief de mogelijkheid voor inhoudelijke aanvallen op politieke leiders. Shariff moest Singapore vorig jaar ontvluchten na opmerkingen over de grondlegger van Singapore, Lee Kuan Yew. (ANP)
 • Tientallen stakers uit de showbizzsector hebben gisteravond een rechtstreekse uitzending van de populaire Franse versie van de talentenjacht Star Acadamy gedwarsboomd. Ze stormden vijf minuten na de aanvang van de show het podium op en ontvouwden een spandoek met de tekst “Schakel uw televisie uit”, dat aanvankelijk overigens op de kop gehouden werd. De Franse popzanger Jacques Dutronc daagde de actievoerders daarop uit hun eisen zingend op tafel te leggen. Een zegsman die een verklaring probeerde af te leggen zag zich echter wegens plankenkoorts genoodzaakt hiermee te stoppen. De commerciële zender TF1 onderbrak de uitzending door een reclameblok gevolgd door een film, totdat bewakers orde op zaken hadden gesteld. Bij de schermutselingen brak een medewerkster van TF1 haar arm. Ook een staker raakte dusdanig gewond dat hij naar het ziekenhuis moest. De politie arresteerde drie betogers wegens openlijke geweldpleging. Technici en artiesten uit de kunst- en cultuursector demonstreren al maanden tegen de geplande sociale hervormingen van de centrum-rechtse regering.Reageer Mail-a-friend. (Fokzine)
 • De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) is voorlopig tevreden over de maatregelen die het kabelbedrijf UPC heeft genomen om zijn incassobeleid te verbeteren. De instantie heeft besloten op dit moment geen onderzoek te doen naar mogelijk misbruik van een economische machtspositie door UPC. Het regende klachten nadat UPC in het najaar van 2002 een nieuw factureringssysteem had ingevoerd. Dat leidde tot onjuiste nota’s en onterechte afsluitingen. Het ging volgens de NMa vanaf april beter. De NMa sluit een onderzoek niet uit als de situatie weer verslechtert. (ANP)
 • BNN en Strengholt MultiMedia brengen een dvd uit met het werk van de vorig jaar overleden BNN-oprichter Bart de Graaff. Dat maakten de organisaties vrijdag bekend. De dvd ‘Het Beste van Bart’, is volgens de jongerenomroep ,,een hemels schijfje met alle klassiekers en hoogtepunten van Bart de Graaff”. De dvd is in november in de winkels te koop, maar mensen die nu lid worden in het kader van BNN’s ledenwerfcampagne ontvangen het schijfje cadeau. Volgens een woordvoerster kreeg de omroep veel vragen van mensen om zo’n dvd. Op het schijfje staan vele legendarische hoogtepunten als de Teringtubbies, de Stalkshow, W.K.I.J.S.V.W.M. (Waar kan ik je ’s nachts voor wakker maken) en natuurlijk Barts persiflages. (ANP)
 • Persbericht: Na het grote succes van vorig jaar komt er ook dit jaar weer een Winterse 50. De Winterse 50 bestaat uit de 50 lekkerste hits voor de kerstdagen. Denk daarbij niet alleen aan de welbekende kersthits als ‘Do they know it’s Christmas time’, ‘Last Christmas’ of ‘Driving home for Christmas’ maar ook aan ‘I have a dream’ van Abba, ‘Un-break my heart’ van Toni Braxton en ‘Heal the world’ van Michael Jackson: hits van rond de kersttijd, die prima aansluiten bij hét ‘kerst-gevoel’. De hitlijst wordt samengesteld door de luisteraars van alle deelnemende lokale omroepen in Nederland en Belgie. De luisteraars kunnen van 1 november tot 15 december stemmen via winterse50.nl. Aan de hand van hun top 5 lijstjes wordt de Winterse 50 samengesteld.
 • De Raad van Bestuur van Publieke Omroep heeft 600.000 euro aan de VARA gegeven om dj Rob Stenders bij de Publieke Omroep te behouden. Dat zei voorzitter Harm Bruins Slot in Kunststof. Bruins Slot: “Je heb programmamakers en sterren. Stenders is een ster”. Volgens Bruins Slot haalt Stenders miljoenen euro’s aan STER-inkomsten binnen. In het gesprek met Petra Possel werd ook duidelijk dat Bruins Slot -in strijd met de Concessiewet- lid is geworden van BNN. Leden van de Raad van Bestuur mogen officieel geen binding hebben met een omroepvereniging. (Via www.bezorgdeomroepmedewerkers.nl)
 • Persbericht: Uit de Haagse Stadsenquête 2003, een jaarlijks initiatief van de gemeente Den Haag, blijkt dat TV West een belangrijke rol in de Haagse samenleving vervult. De enquête is gehouden onder 11.000 Hagenaars van 16 jaar en ouder. Gebleken is dat 98% van alle Hagenaars TV West kennen. 80% daarvan kijkt gemiddeld twee uur per week naar TV West. Een opvallende uitkomst van de enquête is de grote bekendheid van TV West onder niet autochtone Hagenaars. Van de Marokkaanse gemeenschap is bijvoorbeeld 92% bekend met de zender en kijkt 76% daadwerkelijk naar TV West. Voor Hagenaars met een Surinaamse of Antilliaanse achtergrond liggen deze percentages nog hoger. Met name het programma ‘Het Andere Oog’ scoort goed, vooral in de groep uit de tweede generatie. Educatieve televisie voor allochtonen onder de naam E-TV haaglanden.nl geniet drie maanden na de start een goede spontane bekendheid onder de beoogde doelgroep. Hagenaars van Turkse (11%) en Marokkaanse (14%) afkomst kijken relatief vaak naar het programma. Een andere belangrijke functie in Den Haag van zowel TV West als Radio West blijkt de verkeersinformatie te zijn. Respectievelijk 27% en 23% van de Hagenaars stemt regelmatig op TV West of Radio West af voor de laatste verkeersinformatie.

SBS SCHORST LEIDING VERONICA MAGAZINE

SBS Broadcasting heeft de leiding van Veronica Magazine op non-actief gezet. Zowel hoofdredacteur Michael Kroonbergs, als uitgever Marcel ten Holte plus redactiechef Anton Damen is gistermiddag meegedeeld dat zij met onmiddellijke ingang het werk neer moeten leggen. Dat meldt De Telegraaf vanochtend. De oorzaak van het conflict is niet bekend, maar volgens geruchten heeft SBS de interne problemen bij Veronica onderschat. Veronica is sinds september aandeelhouder (10 procent) van SBS. Voor die tijd brachten interne conflicten het bedrijf aan de rand van de afgrond. De betrokken medewerkers en SBS weigeren ieder commentaar. (Adformatie)

KORT NIEUWS

 • De nieuwe presentator van Sterrenbeurs is Chimène van Oosterhout. Zaterdagavond is zij voor het eerst te zien in de uitzending van Sterrenbeurs Late Night. Dit werd vrijdag bekendgemaakt. Chimène neemt het stokje over van Adam Curry. Volgens Curry neemt het programma meer tijd in beslag dan hij had verwacht en zorgt dat voor te veel werkdruk. (Sterrenbeurs)
 • Betaalzender Canal+ vergroot het aantal voetbaluitzendingen van zestig naar negentig eredivisiewedstrijden per seizoen. Dat meldde een woordvoerder vrijdag. Volgens de zegsman is het voor het eerst in de geschiedenis van de Nederlandse voetbalcompetitie dat een zo groot aantal duels volledig op de buis komt. Vorig seizoen zond Canal+ nog vijftig wedstrijden uit. Aan het begin van de huidige jaargang verruimde de zender dat aantal naar zestig, maar na onderhandelingen met vooral de grote clubs blijkt nu dat een verdere verruiming mogelijk is. Resultaat hiervan is dat alle wedstrijden van Ajax, Feyenoord en PSV volledig en voor het merendeel rechtstreeks te zien zijn op Canal+. ANP
 • De regionale commerciele radiozender Fresh FM blijft sleutelen aan haar programmering: DJ Mark van Dale is voortaan elke donderdag te horen, DJ Chard verhuist naar de zaterdag. De donderdagaflevering van Club Fresh verhuist hiermee naar de zaterdagavond.
 • Jan de Hoop & Jeroen Latijnhouwers blijken slechts een korte tijd op RTL FM te zitten in de ochtendspits (07-09 uur)……tot 1 december. Dat detail meldde RTL FM niet bij haar presentatie. Jan de Hoop zelf meldde bij Jeroen Pauw in BNN Storing op Radio 1 dat per 1 december ‘andere mensen’ het overnemen. Getuige de woorden van Jan de Hoop zal het vermoedelijk iemand van Radio 1 of 2 worden die na 1 december de nieuwsblokken uitzendt. Gisteren meldde RTL FM al dat de nieuwsuitzendingen als het ware ‘blokken’ zullen zijn waarin GEEN aan/afkondigingen zullen zijn van de muziek. Hannelore Zwitserlood zal het blok 16-19 uur doen (en vermoedelijk ook na 1 december). (Via Dutchmedia Weblog)
 • Adam Curry is per onmiddellijke ingang gestopt met de presentatie van het programma de Sterrenbeurs bij SBS-6. Curry, die zich in eerste instantie fel afzette tegen het concept, maar het later zelf ging presenteren, zegt dat het programma meer tijd in beslag neemt dan hij had verwacht; hij wil meer tijd aan zijn gezin besteden. Curry presenteert ook iedere ochtend een radio-programma op Veronica. Volgens een bericht op zijn weblog heeft hij volgende week een afspraak met Sky (eigenaar Veronica FM) over het doorzetten van dat programma. SBS-6 maakt vanmiddag een opvolger bekend voor Curry bij de Sterrenbeurs. (ANP).
 • De Vlaamse krant ‘Het Laatste Nieuws’ stopt met de verdeling van zijn zondagskrant. Volgens de hoofdredactie van de krant is het aantal verkooppunten via bakkers te klein om alle lezers te bereiken. Daarnaast wil de krant haar goede rela- tie met de traditionele verkooppunten niet in gevaar brengen. De hoofdredactie wil ook de kwaliteit van de dagkrant veilig stellen. “Het is nooit de bedoeling geweest om een krant op de markt te brengen die niet het kwalitatieve niveau haalt van de weekkranten”, aldus Het Laatste Nieuws. (VRT)
 • RTL FM is van start gegaan met haar uitzendingen via de Astra satelliet. De ontvangstgegevens voor RTL FM op de Astra 1 zijn: 12.515 GHz H. Symb.Rate 22.000 FEC 5/6. Audio PID (dec) 126. SID (dec) 4030. Kwaliteit is – net als de meeste andere radiozenders standaard 192 kbit/s. (via Dutchmedia)
 • De VARA voert overleg over ‘PaPaul’, het nieuwe programma van Paul de Leeuw. Dat meldt Medianieuws weblog. Het programma scoort steeds slechter, iets waar de VARA niet op rekende. Afgelopen woensdag zagen slechts 330.000 mensen De Leeuw’s parodie op het reallife-genre. De eerste week keken nog gemiddeld 700.000 mensen, eind vorige week begon het aantal mensen te dalen. ‘PaPaul’ staat geprogrammeerd om 7 uur ’s avonds, wanneer ook succesnummers als ‘RTL Boulevard’ te zien zijn. (Via Essent)
 • Persbericht: Op de Vinex-locatie Vathorst in Amersfoort komt het eerste grote glasvezelnetwerk van Nederland dat zonder overheidssubsidie zal worden aangelegd. Het Ontwikkelingsbedrijf Vathorst en kabelexploitant Casema hebben daarvoor donderdag 16 oktober tijdens een persconferentie een contract ondertekend. De bewoners van de duizend te bouwen woningen in de wijk De Laak krijgen vanaf de oplevering van de eerste woning via deze optische verbinding niet alleen tv- en radiosignaal, maar kunnen ook razendsnel internetten. De glasvezel is bovendien geschikt voor nieuwe toekomstige diensten als betaal-tv, video-on-demand, gaming, woningbeveiliging en telefonie over internet. Lees verder
 • Op initiatief van het Amsterdamse studentenprogramma ‘Jordy&Martijn’ is de site redloeki.tk geopend. De radiomakers vragen zich af hoe de Ster het ‘in zijn hoofd haalt het reclameboegbeeld van de televisie te halen’. ‘Hele generaties zijn opgegroeid met Loeki. Al jarenlang is hij een icoon van de Publieke Omroep. Loeki hoort gewoon op de buis en is onderdeel van de Nederlandse televisiecultuur’, aldus Jordy en Martijn. Iedereen kan op de site een proteststem achterlaten. Deze stemmen gaan de radiomakers op 19 november aanbieden aan Ster-baas Julius Minnaar. (Adformatie)
 • De Coöperatie Eerste Divisie (CED) heeft een driejarige overeenkomst gesloten met Sky Radio. Beide partijen zullen in de komende drie seizoenen gezamenlijk acties ontwikkelen om ‘de naamsbekendheid van zowel Sky Radio als de Gouden Gids Divisie te vergroten’. De overeenkomst heeft een waarde van 850.000 euro. Sky Radio gaat wedstrijden uit de Gouden Gids Divisie promoten. Andere partners van de eerste divisie worden eveneens betrokken bij de uivoering van de overeenkomst (ANP/Adformatie)
 • John van Vliet (42) is de nieuwe zaterdagmiddagpresentator van het NOS-radioprogramma ‘Langs de Lijn’, meldde de NOS donderdag. Hij vervangt Toine van Peperstraten die rond dat tijdstip is gaan presenteren bij Radio Veronica. Daar draait hij muziek in het programma ‘Typisch Toine’ (14.00-18.00 uur). Van Vliet werkte al eerder voor NOS Studio Sport. Daar was hij verslaggever en commentator. Inmiddels werkt hij als commentator en presentator bij betaalzender Canal+. Sinds 1999 werkte hij op invalbasis bij sportradioprogramma’s van de NOS. (ANP)