Media kort: oktober 2004

Engeland: zendmast ingestort na brand

Zaterdagavond heeft er een grote brand gewoed in de zendmast van Morborne, nabij Peterborough. Als gevolg van deze brand is de stalen zendmast grotendeels ingestort. Dit bericht de BBC via haar website. Door het instorten van de mast zijn ook de nabijgelegen gebouwen, waarin de allereli apparatuur stond, ernstig beschadigd. Door het instorten van de brand zijn een groot Vanaf de toren zonden BBC Radio 1, BBC Radio 2, BBC Radio 3, BBC Radio 4, BBC Radio Cambridgeshire en Classic FM uit. In totaal kunnen 1,3 miljoen mensen deze stations niet meer via de ether ontvangen. Naast FM zenders bevonden zich ook zenders voor DAB en mobiele telefonie in de mast. Ook de ontvangst hiervan is ernstig verstoord. De 153 meter hoge stalen zendmast was eigendom van Crown Castle International. Op dit moment wordt er onderzoek gedaan naar de oorzaak van de brand. De BBC probeert haar zenders zo snel mogelijk weer in de lucht te brengen. (o.a. Radio.nl / RNW).

Radio Lelystad met nieuwe antenne in stereo

Radio Lelystad heeft vorige week zaterdag haar zendinstallatie compleet vervangen (nieuwe antenne en nieuwe stereozender met RDS). Donderdag jl. is de installatie officieel in gebruik genomen na het opnieuw afregelen van de processing. De oude installatie was meer dan 10 jaar en had de laatste tijd regelmatig last van uitval en storingen. De frequentie en het vermogen zijn hetzelfde gebleven. (FMTV)

“Privatisering Nederlandse omroep?”

De huidige onrust binnen het publieke bestel heeft inmiddels één heel belangrijk effect tot gevolg. Staatssecretaris Medy van de Laan wordt door de politiek en de omroep versnelt gedwongen tot een oplossing en is op zoek naar steun bij haar collegae politici voor een ingrijpende wijziging van de omroepwet. Men werkt aan een alternatief voor de vercommercialiserende omroepwensen van AVRO, Tros en zelfs BNN aldus Venturo Weblog. Feitelijk kan elke omroep met een onderbouwd motief binnenkort bij Staatssecretaris langskomen en een businessmodel voor privatisering aanbieden. Om een ‘hard reset’ van de publieke omroep te voorkomen (van 3 naar 2 zenders) werkt zij aan een model waarbij een aantal omroepen geleidelijk zelfstandig kunnen opereren. Het alternatief op het abrupt uittreden van deze partijen is een semi-commercieel (derde) net waar deze partijen zich kunnen verenigen en in periode van drie jaar zelfstandig, lees commercieel, zouden moeten bestaan. Het bestuur onder leiding van voorzitter Bruin Slot vreest blijkbaar voor uitholling van de huidige omroepconfiguratie en heeft na een uitvoerige lobby gehoor gevonden bij van der Laan. Dit alternatief op de bestaande omroepconcessie moet wel in een wetsvoorstel gebracht worden en vind een voorbeeld in het Deense bestel waar de tweede publieke zender binnenkort geprivatiseerd wordt. De ‘outlines’ van dit wetsvoorstel circuleren al binnen de regeringsfracties.

Vlaanderen: Radio Donna in nieuw jasje

Vanaf 2 november krijgt de Vlaamse publieke radiozender Radio Donna een nieuw jasje. De hitzender van de VRT pakt uit met nieuwe programma’s, maar de fundamenten van het station blijven. De vertrouwde radiostemmen krijgen versterking van Kurt Vergult en Peter Van Asbroeck. Het duo antwoordt elke zaterdag op onmogelijk vragen van de luisteraars. Leen Demaré schiet vrijdag het weekend op gang met haar verzoek-/ hulplijnprogramma. Het logo van Donna krijgt een blauw-groen kleedje en “De fun, de hits” maken plaats voor “Make my day”. (VRT)

Arrestaties na publicatie foto’s aanslagen Madrid

De Spaanse politie heeft de afgelopen dagen in totaal drie medewerkers van Madrileense reddingsdiensten gearresteerd. Het trio zou 34 gruwelijke foto’s van slachtoffers van de aanslagen in de Spaanse hoofdstad op 11 maart hebben verspreid via het internet. Het gaat om een bestuurder van een ambulance en twee werknemers van een particuliere dienst, die na de aanslagen op forenzentreinen in actie kwamen. Ze maakten foto’s en video-opnamen. Door de aanslagen kwamen bijna tweehonderd mensen om het leven. De beelden verschenen deze maand voor het eerst op Ogrish.com. De Nederlandse beheerder van de internetpagina liet zaterdag weten dat onder de arrestanten ook degene is die hem de foto’s leverde. De Spaanse onderzoeksrechter Del Olmo probeerde Ogrish vorige week tevergeefs te sluiten. De videobeelden en foto’s vormen volgens hem een inbreuk op de privacy, goede eer en rechten van de slachtoffers die erop zijn te zien. (ANP)

Casema compenseert Leidse abonnees

Kabelmaatschappij Casema gaat alle abonnees het teveel betaalde abonnementsgeld terugbetalen. De kabeltarieven werden met ingang van oktober verhoogd. Daarom spande de gemeente Leiden een rechtzaak aan tegen Casema. De gemeente won de zaak en de rechter maakte de nieuwe tarieven met terugwerkende kracht ongedaan. Abonnees met een basispakket krijgen 17 cent terug, abonnees met het standaardpakket kunnen 2,20 euro op hun bankrekening verwachten. Vanaf november betalen abonnees weer het oude tarief, respectievelijk 5,30 en 8,07 euro. Deze uitspraak betreft niet de klanten in Leiden-Merenwijk. Hier is het juiste bedrag in rekening gebracht. (o.a.Sleutelstad)

Ernst-Paul Hasselbach niet bij Peking Express II

In het voorjaar komt er weer een nieuwe serie van het Net5-programma Peking Express. Na het succes van de eerste reeks zijn inmiddels de opnamen begonnen voor serie twee. Opvallende afwezige is presentator Ernst-Paul Hasselbach. Voor hem werd een seizoen met èn Expeditie Robinson èn Peking Express te veel. Hasselbach is net vader geworden en wil niet te vaak en lang van huis zijn, vertelde hij in PaPaul. Zijn zoon werd zes weken te vroeg geboren op een moment dat Ernst-Paul Hasselbach nog bezig was met de opnamen van Expeditie Robinson. Hij is direct naar Nederland gevlogen en heeft daardoor één aflevering van ER overgeslagen. (Medialog Blogspot)

Vlaanderen: “Meer cultuur in Journaal”

Het TV1-journaal moet meer aandacht hebben voor cultuur. Dat zegt minister van Media Bourgeois in De Morgen. “Eén ding wil ik duidelijk stellen: ik ga het nieuws niet maken”, zegt hij ook. De minister reageert op een studie van de Gentse universiteit waaruit blijkt dat TV1 en VTM weinig oog hebben voor cultuur in hun nieuwsuitzendingen. De minister wil nu onderzoeken of er een maatschappelijk draagvlak is voor meer cultuur in het nieuws. “Als dat zo is, wordt cultuur een belangrijk agendapunt in het overleg over de beheersovereenkomst 2007.” (VRT)

VS probeerden uitzending band Bin Laden te voorkomen

Amerikaanse diplomaten in het oliestaatje Qatar hebben vergeefs geprobeerd te voorkomen dat het Arabische nieuwsstation al-Jazeera vrijdag een nieuwe opname van terroristenleider Osama bin Laden zou uitzenden. De diplomaten kregen de band in handen enkele uren voordat de beelden op tv verschenen, meldde een hoge functionaris van het Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken vrijdag. De Amerikanen probeerden de uitzending tegen te houden omdat al-Jazeera ” geen platform moet geven aan terroristen die oproepen tot het vermoorden van onschuldigen”. De VS richtten hun verzoek aan de regering van Qatar, dat in het emiraat is gezeteld. De autoriteiten in de hoofdstad Doha hebben veel invloed op de televisiezender; ze zitten onder meer in het bestuur van de omroep. De zegsman zei niets over de reactie van de Qatarese regering. Wel suggereerde hij dat er meer op de band stond dan de achttien minuten die al-Jazeera vrijdag liet zien. (ANP)

Nozema schrijft rode cijfers in 2003

Zenderexploitant Nozema NV heeft na bijna 10 maanden haar jaarverslag 2003 geopenbaard. Uit het jaarverslag dat DutchMedia in handen heeft gekregen, blijkt dat het overheidsbedrijf na jarenlange netto winstcijfers een netto verlies moest rapporteren van 9,08 miljoen euro op een netto omzet van 39,7 miljoen euro waar het in 2002 nog 9,5 miljoen euro netto winst draaide. Het operationele resultaat daalde naar 1,16 miljoen euro. In 2002 boekte Nozema nog een netto omzet van 41,22 miljoen euro en een operationeel resultaat van 12,65 miljoen euro. De verliezen van Nozema NV worden volgens het bedrijf veroorzaakt door het digitale etherpakket Digitenne Holding BV, waar Nozema NV 30 % van bezit. Volgens Nozema NV waren ook kostenstrijgingen, een nieuw (lager) contract met de NOS, waartoe het 6 miljoen euro in 2003 terugstortte aan de NOS mede debet aan de verliezen. Opvallend is dat het eigen vermogen van Nozema NV eind 2003 101,7 miljoen euro bedroeg waarbij het 52 miljoen euro ‘op de bank’ had staan. Nozema NV is voor 59 % in handen van de Staat der Nederland, 40 % van de grootste klant NOS en 1 % van Radio Nederland Wereldomroep (RNW) (Dutchmedia). 

Grootste Nederlander: Cruijff stijgt drie plaatsen

In de nieuwste tussenstand van de Grootste Nederlander blijft de top vier ongewijzigd: Pim Fortuyn gaat nog steeds aan de leiding, gevolgd door Willem Drees op de tweede plaats, Willem van Oranje op drie en Antoni van Leeuwenhoek handhaaft zijn vierde plek. Johan Cruijff verovert na uitzending van ‘zijn’ special drie plaatsen en komt daarmee terecht op de vijfde plaats. De opmars van Michiel de Ruyter is gestuit en hij zakt één plaatsje naar zes. Desiderius Erasmus zakt van zes naar zeven en Anne Frank schuift daarmee naar de achtste plaats. De schilders blijven ongewijzigd onderaan de lijst bungelen op nummer negen (Rembrandt van Rijn) en tien (Vincent van Gogh). De tussenstand is gebaseerd op 288.000 stemmen. (KRO)

Daalmeijer: “Ik mag niet met programmamakers praten”

Netcoördinator Joop Daalmeijer verwijt de omroepdirecties dat hij niet rechtstreeks contact mag hebben met programmamakers. “Ik zou dat verdraaid graag willen, maar omroepdirecteuren verbieden dat”, aldus ‘de baas’ van Nederland 2 in het radioprogramma Kunststof. Vooral de AVRO zou er handje van hebben, meent Daalmeijer. Hij zou, net als bij de BBC, programmaschema’s willen voorleggen aan programmamakers, om daar vervolgens over te kunnen discussieren. Daalmeijer liet verder weten te hopen dat de TROS binnen het bestel blijft. Hij vindt de TROS belangrijk om ‘de maatschappelijk teleurgestelden’ te kunnen blijven bedienen. Het dreigement van de AVRO om het bestel te verlaten, neemt hij niet serieus: “Dat is alleen maar flirtation”. (Omroep Blogspot). De uitzending van NPS Kunststof is terug te luisteren via Internet: www.nps.nl/kunststof

The Times alleen nog op tabloidformaat

De Britse kwaliteitskrant The Times verschijnt vanaf 1 november alleen nog op het handzame tabloidformaat. Dat heeft de krant vrijdag bekendgemaakt. Bijna een jaar geleden besloot het 216 jaar oude dagblad twee formaten in te voeren, het gewone en het tabloidformaat. Dat leidde tot een grotere verkoop. The Sunday Times blijft verschijnen in het ‘gewone’ formaat. The Independent verschijnt al sinds september 2003 in tabloidformaat. (ANP)

Bert Tigchelaar overleden

Oud-journaalcorrespondent Bert Tigchelaar (58) is overleden. Hij werkte ruim 20 jaar voor de NOS, waarvan acht jaar als verslaggever in Bonn en Berlijn.De laatste jaren werkte hij als columnist en commentator bij de Duitse tv-zender WDR.

Rechter stuurt UPC naar onderhandelingstafel

Het kabelbedrijf UPC moet de komende drie maanden benutten om met de gemeente Spijkenisse en omliggende plaatsen tot een contractherziening te komen. Verder mag UPC de kabeltarieven voor het standaardpakket kabeltelevisie en -radio dit jaar niet verhogen. Dat heeft de rechtbank in Rotterdam donderdag bepaald in een kort geding. Net als de andere kabelexploitanten Casema en Essent, wil UPC één landelijk tarief voor alle gemeenten waar de onderneming actief is. “Voor de inwoners van Bernisse, Brielle, Hellevoetsluis, Ridderkerk, Rozenburg, Spijkenisse en Westvoorne kwam dat neer op verhogingen van 39 tot 85 procent”, zei Jaap Doeleman van advocatenkantoor Houthoff Buruma. Hij sprak namens de gemeenten die het kort geding aanspanden. Daarnaast wilde UPC het bestaande contract aanpassen. “Nu staat erin dat de gemeente zeggenschap heeft over tariefaanpassingen. Dat is niet meer van deze tijd, omdat we daar een nationale toezichthouder voor hebben”, stelde een woordvoerder van UPC. De UPC-zegsman vertrouwt erop dat UPC en de gemeenten er aan de onderhandelingstafel wel uitkomen. “Bij de een duurt het wat langer dan bij de ander, maar tot dusver zijn we er prima uitgekomen.” Daarbij verwees hij naar de schikking die UPC deze maand trof met achttien gemeenten in de omgeving van Eindhoven. De Stichting Combivisie, die de belangen van de abonnees in die gemeenten behartigt, ging akkoord met een prijsverhoging in ruil voor meer kanalen in het pakket. (DFT)

JuizeFM krijgt eerste kabelfrequentie in Gouda

Het Hiphop en R&B-radiostation JuizeFM, onderdeel van Radio 538, heeft haar eerste kabelfrequentie te pakken. Vanaf woensdag 3 november het station in Gouda en omgeving via de kabel te beluisteren via 102.9 FM. De officiële start op de kabel vindt op 3 november plaats en wordt verzorgd door Juize FM DJ Niels Hoogland en de rappers Brainpower, Too Tall, Lange Frans en Baas B. JuizeFM begon op 18 juli met haar uitzendingen via internet. Vrijwel direct is het station gestart me acties om aan een kabelfrequentie te komen. Radio 538 hoopt in zo snel mogelijk meer kabelfrequenties voor JuizeFM te kunnen verkrijgen. (via Radiofreak)

Stadsradio Utrecht straks de zender van Nederlandse lied

Na Amersfoort krijgt ook Utrecht een zender met Nederlandse muziek. Vanaf 1 januari gaat de Stadsradio Utrecht enkel nog het Nederlandstalige levenslied draaien. Dat gebeurt onder de naam Bingo FM. De Nederlandstalige zender Service FM van Omroep Amersfoort, die al enkele jaren bestaat, gaat ook onder de naam Bingo FM werken. Daarmee hebben de twee grote steden in de provincie beide een lokale publieke omroep waar artiesten als Marianne Weber, André Hazes, Frans Bauer en Vader Abraham de boventoon voeren. ,,En dat is nog niet eerder vertoond,” zegt Paul van der Lugt, directeur van RTV Utrecht. Stadsradio Utrecht is een onderdeel van deze regionale radio en televisiezender. De zender draait nu nog ‘middle of the road’ popmuziek en brengt verder lokaal nieuws en informatie. Volgens Van der Lugt is Stadsradio Utrecht een ,,beetje een dertien in een dozijn-zender.” Al langer bestond de wens iets nieuws te doen. De zender ombouwen tot een alternatieve popzender was één van de mogelijkheden. ,,Er is zelfs een fusiegesprek geweest met Kink FM (de landelijke alternatieve popzender, red.) maar dat liep stuk.” Lees verder via Utrechts Nieuwsblad.

Volledige digitale versie NRC Handelsblad

Onder het motto ‘Alles wat NRC Handelsblad te bieden heeft, behalve het papier’ komt het dagblad vanaf morgen met een vernieuwde website. Voor 7,50 euro per maand of 90 euro per jaar biedt NRC de krant in een volledig digitale versie aan. NRC Handelsblad introduceert een splitsing tussen een abonneesite met digitale editie, archief en Winkler Prins Encyclopedie en een basissite die open is voor alle bezoekers. Abonnees van de krant krijgen gratis toegang. Bezoekers van de gratis basissite kunnen tijdelijk 48 uur gratis kennismaken met de abonneesite. (Adformatie)

Kijkersprofielen Avro en Tros “te oud”

Avro en Tros maken met hun huidige programmering weinig kans te overleven als commerciële zender. De kijkers die ze trekken zijn nauwelijks interessant voor adverteerders, omdat deze ’te oud’ zijn. Dat concluderen Mediaedge:cia, Universal Media en ZenithOptimedia die op verzoek van vakblad Adformatie analyseerden wat de haalbaarheid is van een commerciële Avro en Tros. De drie bureaus deden het onderzoek op basis van de huidige kijkersprofielen van de twee omroepen. Rogier Leliveld, strategy director van Mediaedge:cia adviseert de omroepen om in het bestel te blijven als ze hun huidige programma’s willen blijven uitzenden. ‘Hun kijkersprofiel is heel oud. Onder de 50 jaar scoren ze heel laag.’ Hij somt op: ‘Maar 35 procent van de kijkers van Avro en Tros is tussen de 20 en 49. Bij RTL4 en SBS6 is dat tussen de 50 en 55 procent. Bij doelgroepgerichte zenders als Net5, Veronica en Yorin is dat zelfs 75 procent.’ Leliveld zegt ook dat de Avro en Tros het minst welstandige kijkersprofiel van de hele publieke omroep hebben. Een Avro-woordvoerder zegt dat er wordt uitgegaan van bestaande situaties. ‘Er kan van alles veranderen in de markt, bijvoorbeeld als er geen reclame meer wordt uitgezonden op de publieke omroep.’ Een Tros-woordvoerster meldt dat de omroep ‘zeker gaat proberen’ het kijkersprofiel te verjongen. (Adformatie)

Nozema-splitsing aangekondigd

Minister Laurens Jan Brinkhorst (D66) van Economische Zaken heeft op 15 oktober jl. in een brief aan de Tweede Kamer uitleg gegeven over zijn plannen rondom de splitsing van de Nederlandsche Omroep Zender Maatschappij NV (Nozema NV). Na bestudering door DutchMedia blijkt uit de bijlage bij de brief in een planning dat het de bedoeling was dat de intrekking van de ‘Radio Omroep Zender Wet 1935’ (ROZ-wet) die de inrichting van de huidige Nozema-organisatie onder verantwoording van de minister regelt, op 22 oktober zou geschieden. Het voorstel tot intrekking van de wet is al in 2000 door de toenmalige Tweede Kamer genomen, maar werd om politieke redenen nooit door de Koningin en de achtereenvolgende kabinetten/ministers bekrachtigd. Het is onduidelijk waarom Brinkhorst en de Koningin de intrekking van de ROZ-wet nog steeds niet hebben bekrachtig

“Journaals VTM en TV1 kijken op elkaar”

“Het Nieuws” van 19u op VTM en “Het Journaal” op TV1 verschillen weinig van elkaar. En dat is het gevolg van de performantiecriteria, zeg maar de kijkcijferdruk, die de Vlaamse overheid aan de VRT heeft opgelegd. Dat concluderen de wetenschappers Els De Bens en Steve Paulussen van de Gentse universiteit na een onderzoek van het nieuws op beide zenders. Maar er zijn ook verschillen. Zo komt binnenland, misdaad en human interest meer aan bod op VTM. Voor cultureel nieuws hebben geen van beide zenders veel aandacht. (VRT)

Tuinman Rob Verlinden naar de TROS

Tuinman Rob Verlinden gaat vanaf komende maand aan de slag bij de TROS. Hij krijgt een vaste rubriek in het nieuwe programma Tafel Twee, dat vanaf dinsdag wordt uitgezonden. Dat liet de TROS vrijdag weten. Verlinden brengt in het programma een bezoek aan de tuinen en balkons van gasten die presentator Bert Kuizenga ontvangt. Volgens de tuinman staan de bekende Nederlanders in de rij om advies te ontvangen over hun tuin. (ANP)

Programmaraad Groningen/Drenthe: BBC vervangt RTL FM

Voor het Radio-advies 2005 dat Essent Kabelcom dient door te voeren in de regio Drenthe/Groningen heeft de Programmaraad gesteld om BBC Worldservice weer door te gaan geven. BBC World Service verdween vorig jaar waarop actie volgde van zowel luisteraars als de vertegenwoordiging van BBC World Service zelf. De Programmaraad deelt de mening dat de zender terug moet keren omdat het de enige Engelstalige (nieuws)zender was en bovendien de enige internationale radio-omroep op het netwerk. Om plaats te maken binnen het te adviseren pakket stelt de programmaraad dat RTL FM moet verdwijnen aangezien de raad van mening is dat deze zender ‘meer van hetzelfde’ brengt en geen toegevoegde waarde heeft aan het pakket. Overigens hoeft die niet per sé te betekenen dat RTL FM zal verdwijnen. Dit is geheel aan Essent, waarbij het zo is dat Essent in verzorgingsgebieden elders in Nederland een groter aantal FM-zenders doorgift dan nu in Noord-Oost Nederland het geval is. (RTV info)

Harde bewijzen ANP tegen Novum

Het ANP heeft harde bewijzen verzameld voor haar kort geding tegen Novum, maar de vraag is of de rechter de eisen spoedeisend vindt. Gisteren stonden het ANP en Novum Nieuws tegenover elkaar in een kort geding, dat door de laatste was aangespannen. Het ANP beschuldigt Novum Nieuws ervan artikelen van het ANP uit de databank te hebben gepikt en op grote schaal gebruikt. Novum Nieuws ontkent niet de inbraak, wel de beschuldiging van de schaal ervan en het gebruik van berichten. Novum kwam gisteren met een tegenclaim: een eis van schadevergoeding wegens het zwartmaken door ANP van Novum in de pers. Eis: 500.000 euro. .

Rijk laat journalisten niet langer bijklussen

De rijksoverheid maakt niet langer gebruik van betaalde diensten van journalisten die nog actief zijn in de algemene of parlementaire journalistiek. Het kabinet heeft hiertoe besloten, nadat binnen de media discussie hierover was ontstaan. Het bijklussen zou op gespannen voet staan met de journalistieke onafhankelijkheid. Ook de overheid vindt het geen goede zaak dat openlijk wordt getwijfeld aan de onafhankelijkheid van de journalistiek. Voorop staat dat de journalistiek in een democratische samenleving haar kritische rol optimaal moet kunnen vervullen. ,,Het is onze bijdrage aan de journalistieke onafhankelijkheid”, zei vice-premier Zalm na afloop van de wekelijkse vergadering van de ministerraad. ,,Het gaat niet om een bezuiniging”, liet de minister van Financiën weten. Hij heeft niet uitgerekend hoeveel hiermee wordt bepaard. (ANP)

CNN stopt met financiële zender

Het Amerikaanse tv-station CNN staakt half december de uitzendingen van CNNfn, zijn financiële nieuwszender. De concurrentie is de onderneming te groot. Een tv-station als CNBC, eigendom van het Amerikaanse conglomeraat General Electric, heeft CNNfn steeds in de schaduw gesteld. Het besluit is niet bedoeld als verklaring over de ,,gezondheid” van CNN, aldus Jim Walton, topman van CNN News, donderdag in een memo aan het personeel. Walton bekijkt of het mogelijk is het zakelijke en financiële nieuws op een andere leest te schoeien. (ANP)

Onderzoek NMa naar handelwijze Casema

De Nederlandse Mededingingsautoriteit is een onderzoek gestart om te kijken of Casema de wet heeft overtreden. Dit nadat programmaraden uit o.a. de provincie Utrecht in het geweer kwamen tegen het kabelbedrijf. De raden waren het er niet mee eens dat Casema zenders uit het basispakket haalde en de tarieven verhoogde. Regionale politici stelde daarop kamervragen. In zijn antwoorden kondigt minister Brinkhorst van Economische Zaken dit onderzoek aan, aldus RTV Utrecht.

ANP eist dwangsom om inbreken Novum te voorkomen

Het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP) heeft de rechter gevraagd om persbureau Novum Nieuws een dwangsom op te leggen, om te voorkomen dat Novum nog langer illegaal gebruik maakt van de ANP-berichtgeving. Dat gebeurde donderdag tijdens een kort geding dat het ANP bij de rechtbank in Amsterdam tegen Novum heeft aangespannen. Ook eist het ANP een voorschot van 50.000 euro voor de schade die het door toedoen van Novum heeft geleden.Nu.nl

Caroline Tensen daagt tijdschrift Story

Presentatrice Caroline Tensen heeft een kort geding aangespannen tegen het tijdschrift Story. Het blad schreef dat Tensen een verhouding heeft met haar buurman, terwijl deze getrouwd is en kinderen heeft. Volgens Tensen is absoluut geen sprake van een verhouding en ze eist een forse schadevergoeding, rectificatie en alle bladen met het gewraakte artikel moeten uit de schappen worden gehaald. Het kort geding dient donderdag voor de rechtbank in Amsterdam, zo liet Tensens manager weten. De geëiste schadevergoeding loopt volgens hem in de tonnen. ,,Het is in ieder geval een bedrag waar je niet lekker van wordt. Het is de tweede keer in korte tijd dat Story een forse schadeclaim te wachten staat. Begin deze maand eisten Wendy van Dijk en Chris Zegers een half miljoen euro van het tijdschrift voor het zonder toestemming gebruiken van een foto van het tweetal. Story gebruikte deze foto om in andere bladen reclame te maken. (ANP)

Suc6FM ziet af van gebruik logo

Z-FM, de publieke lokale omroep van de gemeente Zundert die vanaf zaterdag Suc6FM heet, heeft zijn omstreden logo vervangen door een tijdelijk exemplaar. Maandag had Mediatrefpunt gemeld dat het oorspronkelijke logo wel érg leek op dat van SBS6 SBS6 reageerde ‘not amused’ en meldde Mediatrefpunt dinsdag desgevraagd vanuit Amsterdam: “Onze juridische afdeling is op de hoogte van deze kwestie.” Een woordvoerster verklaarde dat de commerciële omroep maatregelen niet uitsloot, maar dat blijkt nu dus niet nodig. Een rechtszaak zou met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid in het voordeel van SBS6 zijn beslecht, daar de bekende SBS zes overduidelijk rechtstreeks gekopieerd was door de Zundertse vrijwilligersomroep. SBS6 is erg gehecht aan zijn zes en staat misbruik hiervan niet toe, zich daarbij beroepend op het Merkrecht.

Freijssen hoofdredacteur Radio TV West

De 45-jarige Rob Freijssen is per 1 januari benoemd tot hoofdredacteur van Radio TV West. Dat heeft de regionale omroep donderdag gemeld. Freijssen, die nu nog hoofdredacteur ad-interim is bij RTV Rijnmond, volgt Ron Fresen op, die eerder dit jaar naar het NOS Journaal vertrok. (ANP)

Kort geding over rechten fotografen in stadions

Uitgevers, hoofdredacteuren, de stichting Nederlandse Sport Pers Service (NSP) en de journalistenvakbond NVJ spannen donderdag een kort geding aan tegen de Eredivisie CV (ECV). Zij eisen dat de ECV maatregelen die de handelingsvrijheid van fotografen in stadions beperken, opheft. De Eredivisie CV, een samenwerkingsverband tussen de Eredivisie NV en de betaaldvoetbalorganisaties heeft dinsdag per brief gemeld dat de vernieuwde accreditatievoorwaarden, waarover tot dusverre vruchteloos was onderhandeld tussen beide partijen, vanaf vrijdag van kracht zijn. Fotografen mogen onder andere geen beelden meer leveren voor mobiele toepassingen en slechts foto’s maken van journalistiek relevante momenten. (ANP)

“Time Warner biedt 2 miljard voor Endemol”

Het Amerikaanse mediaconcern Time Warner heeft 2 miljard euro over voor entertainmentbedrijf Endemol, dat nu eigendom is van het Spaanse telecombedrijf Telefónica en voorheen in handen was van John de Mol en Joop van den Ende. De Spaanse krant La Gaceta maakte woensdag melding van het bod. Time Warner zou enkele weken geleden in New York met Telefónica hebben gesproken. Het Spaanse bedrijf heeft toen aangegeven momenteel niet aan verkoop van zijn Nederlandse dochteronderneming te denken, aldus La Gaceta. Vorig jaar staken ook al geruchten over verkoop van Endemol de kop op. Bekend is dat Telefónica Endemol niet meer als een kernactiviteit ziet. Het concern wilde woensdag geen commentaar geven. (ANP/Volkskrant)

Radio 227 vervangt Radio 192 in Zeeland

De programmaraad van Zeeland heeft besloten dat binnenkort de radiozender Radio 227 aan het pakket van Delta Kabel wordt toegevoegd. Dit ter vervanging van Radio 192, dat onlangs de uitzendingen staakte. De frequentie van Radio 227 wordt FM 93.8 MHz. (ML)

Coup Veronica-raad tegen voorzitter blijft uit

Een geplande coup van een aantal leden van de verenigingsraad van Veronica tegen voorzitter Joris Hillebrand, is op het laatste moment niet doorgegaan. De rijen zijn inmiddels weer gesloten. De Telegraaf meldt vanmorgen dat een aantal leden van de raad ontevreden zou zijn met Hillebrand, maar de voorzitter zelf ontkent met klem iets gemerkt te hebben van weerstand tegen zijn voorzitterschap. ‘Misschien heeft een aantal oud-Veronicanen gestookt, maar daar heb ik in de vergaderingen niets van gemerkt.’ Hillebrand zegt dat de raad nu vooral spreekt over hoe de leden meer betrokken kunnen worden bij activiteiten op het gebied van tv, radio en nieuwe initiatieven. (Adformatie)

Vlaanderen: Minister wil VRT niet aan banden leggen

Vlaams mediaminister Bourgeois lijkt er voorstander van dat de raad van bestuur van de VRT meer slagkracht krijgt. Dat zei hij bij de voorstelling van zijn beleidsnota in het Vlaams Parlement. Bourgeois weerlegt evenwel dat de Vlaamse regering de openbare omroep “aan banden wil leggen of in een carcan opsluiten”. “De VRT moet integendeel zijn rol ten volle kunnen vervullen”. De minister vindt dat de verhouding tussen de verschillende omroepen erg verstoord is. Hij wil “een gezond en werkbaar evenwicht in het medialandschap nastreven”. Over de invoering van maximumkijkcijfers voor VRT-programma’s is Bourgeois niet enthousiast. “Niet het beste idee”, was zijn reactie op de suggestie van Carl Decaluwé (CD&V). En ook: “Wat mij betreft zijn er behalve op de reclame-inkomsten geen plafonds”. (VRTtt)

Nozema kampt met storing Nederland 2 zendmast Smilde

Duizenden huishoudens Groningen en Drenthe kampen met een slechte of helemaal geen ontvangst van Nederland 2. Dat komt doordat de antenne voor het tweede publieke net op de zendmast in Smilde stuk is. Het gaat om huishoudens die nog met een antenne de tv-signalen binnenhalen. Mensen met kabel-tv of een schotel ondervinden geen hinder van de storing. Met name de gebieden buiten grote dorpen en steden, die niet op de kabel zijn aangesloten, zijn de dupe. Met een reserve-antenne, lager in de zendmast Smilde, wordt Nederland 2 nu de ether in geslingerd. “Maar het bereik van deze antenne is minder”, zegt Rob Roskam van Nozema. De Nederlandse Omroep Zender Maatschappij zendt de radio- en televisiesignalen voor de publieke en regionale omroepen uit. De mast in Smilde zorgt voor signaalverspreiding in de drie noordelijke provincies. Met name huishoudens in de randgebieden ondervinden hinder van een slechte ontvangst van Nederland 2. “Gebieden rond Emmen, Delfzijl en Lauwersoog. Daar komt het signaal niet goed door”, zegt Roskam. Hoe lang de problemen gaan duren, weet hij nog niet. “We onderzoeken momenteel hoe de situatie verbeterd kan worden. Het materiaal is niet uit voorraad leverbaar. Een deel van de antenne is voor onderzoek naar Duitsland gegaan. Daar wordt bekeken of het gerepareerd kan worden.” DVHN

Nozema brengt nieuwe DAB-zender in de lucht

Zenderexploitant Nozema heeft op dinsdag 26 oktober de DAB-zender Amsterdam IJ-mast in de lucht gebracht. Tegelijkertijd werd de tijdelijke DAB-zender van 300 Watt op de KPN toren nabij het Firato-complex in Amsterdam uit bedrijf genomen. De eerste twee weken zal met verlaagd vermogen worden uitgezonden (500 watt) waarna geleidelijk in de loop van de vier weken na inschakeling naar het eindvermogen van 2000 watt zal worden gegroeid. (FMTV)

Canal+ introduceert complete sportprogrammering

De sportprogrammering van Canal+ wordt grondig vernieuwd. Canal+ zal vanaf zaterdag 6 november ieder weekeinde de sportprogrammering gaan brengen met een doorlopende studiopresentatie. Dat betekent dat Canal+ van vrijdag tot en met maandag in feite een sportzender is, de enige met echt live Holland Casino Eredivisie voetbal. Onder meer Kees Jansma en John van Vliet zullen de presentatie verzorgen en deskundigen als Willem van Hanegem en Wim Kieft zullen de wedstrijden voorzien van voorbeschouwingen en analyses. Canal+ bracht rond de wedstrijden van Feyenoord, Ajax en PSV al voorbeschouwingen en analyses. Dit wordt nu uitgebreid naar een doorlopende presentatie waarin ook de buitenlandse duels die Canal+ uitzendt besproken worden. De sportprogrammering in het weekeinde zal te volgen zijn via Canal+ Blauw. De andere kanalen van Canal+, Canal+ Rood en Canal+ 16/9, zijn volledig gewijd aan films.

Haagstad Radio terug op internet

De regionale commerciële radiozender Haagstad Radio heeft weer een eigen website op het Internet. De site is door een verhuizing enige maanden uit de lucht geweest. http://www.haagstadradio.nl. Haagstad Radio zendt een voornamelijk Hindoestaans muziekprogramma uit via de 1485 kHz AM in de regio Den Haag, de Haagse kabel en Internet.

“RTV Noord-Holland bereikt nieuw luisterrecord”

Radio Noord-Holland is voor het eerst de provinciale top 3 van best beluisterde radiozenders binnengedrongen. In de periode augustus-september scoorde de radiozender een nieuw luisterrecord van 10.8% (marktaandeel). Hiermee is de regionale radiozender Radio 2 gepasseerd. De best beluisterde radiozender in Noord-Holland is Radio 538 (17.3%), gevolgd door Radio 1 (14.1%). Directeur Robert Zaal: ‘Ik ben erg blij met deze ontwikkeling. Ruim anderhalf jaar geleden is het radiolandschap flink veranderd door de frequentiewijzigingen. De aanval van commerciële stations, die ineens betere ontvangstmogelijkheden kregen, hebben we duidelijk afgeslagen. Sterker nog: het aantal luisteraars stijgt zelfs gestaag.’ Onlangs werd een kijkcijferrecord gebroken door TV Noord-Holland toen in de week van 20-26 september meer dan een miljoen kijkers getrokken werden (46% van de Noord-Hollandse bevolking). Inmiddels wordt een niveau van 900.000 kijkers permanent gehaald. Zaal: ‘We gaan niet triomfantelijk doen. Het is hard werken om kijkers en luisteraars te trekken in deze vechtmarkt en we kunnen niet op onze lauweren gaan rusten. Maar we hebben de weg naar boven goed te pakken en kunnen onze doelstellingen weer wat scherper neer zetten.’ (Persbericht RTV Noord-Holland)

Canal Digitaal: Spice Platinum op andere wijze doorgeven

Canal Digitaal Satelliet (CDS) zal Spice Platinum op een andere wijze doorgeven dan oorspronkelijk voorzien was. Volgens operationeel directeur Kees Färber wordt zo beter omgegaan met huishoudens (al dan niet met kinderen) die overdag wellicht bezwaren hebben met de harde erotiek. Per 1 november zal Spice Platinum om die reden alleen van 22 tot 04 uur beschikbaar komen in plaats van X-Zone. Deze beschikbaarheid zal gelden voor alle bestaande X-Zone abonnees alsmede de smartcardhouders totdat deze geregistreerd zijn. CDS zal voor de abonnees die Spice Platinum afnemen, vanaf medio november de zender op aanvraag 24 uur beschikbaar stellen. Hiertoe zal CDS de abonnees op de erotische zender middels een voice-respons systeem en internet de mogelijkheid bieden de 24-uur versie aan te vragen. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat de 24 uur-versie aan alle abonnees die de erotische zender ontvangen beschikbaar worden gesteld waarop enige kritiek volgde waarmee CDS nu rekening houdt. (via Dutchmedia Weblog)

NOS wil website voor jongeren

In een poging meer jongeren naar de publieke omroep te lokken, gaat de NOS begin volgend jaar een website in de lucht brengen: NOS Headlines. De site wordt gekoppeld aan een wekelijks tv-programma van een kwartier, zo meldt Spreekbuis, een blad voor omroeppersoneel. Bij de bouw van de site zou de NOS zich laten inspireren door bestaande jongerensites. Volgens weblog GeenStijl.nl zouden omroep-consultants hebben geïnformeerd hoe het populaire Fok!-forum kan worden nagebouwd. Ook is er uitgebreid onderzoek onder jongeren gedaan. “We hebben met heel veel jongeren gepraat in de grote steden”, verklaart projectleider Tanja Jadnanansing tegenover Spreekbuis. “Verder zijn er jongeren hier op de Journaal-redactie geweest, en Irene Costera Meijer, hoofddocent Mediastudies aan de Universiteit van Amsterdam, heeft voor ons een wetenschappelijk onderzoek gedaan.” “Uit al dat onderzoek blijkt dat jongeren het Jeugdjournaal te simpel vinden. Maar het ‘gewone’ Journaal veronderstelt vaak te veel voorkennis, en jongeren zien daar niet in terug wat ze interessant vinden. Bovendien willen ze kunnen kiezen uit korte overzichtjes, snack nieuws, en uitgebreidere onderwerpen, slow nieuws.” (Webwereld)

TROS praat met SBS over nieuwe zender

De publieke omroep TROS praat ook met SBS Broadcasting (SBS 6, NET 5 en Veronica) over een mogelijk gezamenlijk commercieel station. De vertrekkend mediadirecteur Huib Boermans en zijn opvolger Julius Minnaar van de TROS hebben gisteren hun plannen aan financieel topman Frank Eijken van SBS toegelicht. Boermans bevestigt dat er inderdaad met SBS wordt gesproken. De TROS praat al langer met de Vlaamse commerciële zender VTM over een samenwerking. Ook de AVRO schaarde zich vorige week daarbij. (Adformatie)

Infostrada verkrijgt mobiele rechten Eredivisie-voetbal

Infostrada Sports heeft de mobiele rechten binnengehaald van het eredivisievoetbal. Het Nieuwegeinse bedrijf kan nu onderhandelen met mobiele telefoonbedrijven, die doelpunten en andere wedstrijdbeelden aan hun abonnees willen aanbieden. De overeenkomst tussen Infostrada en de eredivisie geldt voor de rest van dit seizoen en de twee volgende seizoenen. Het Nieuwegeinse bedrijf bestaat sinds 1995 en verzamelt en analyseert gegevens over meer dan 60 sporten, maar met name van voetbal. (RTV Utrecht_

BBC-DJ John Peel overleden

Vandaag is John Peel overleden aan een hartaanval. De radiomaker werd 65 jaar. Peel was met zijn vrouw op vakantie in Peru. Hij zou gisteren tijdens een etentje onwel zijn geworden. De BBC heeft inmiddels een condoleance-pagina op internet geopend. De reacties daar zijn unaniem: Peel was een van de grootste iconen van de alternatieve popmuziek en ook bij leven al een legende. Voor vele generaties was hij jarenlang het muzikaal geweten. Hij won meerdere prijzen, maar degene met de meest aansprekende titel is wel de prijs die muziekblad NME hem in 1994 gaf: Godlike Genius. Zijn radiocarrière begon in 1962 in Dallas (VS). Na een paar jaar rondzwerven langs meerdere Amerikaanse zenders, kwam hij in 1967 terug naar Engeland en presenteerde bij Radio London de show The Perfumed Garden. In datzelfde jaar maakte hij ook furore bij BBC Radio 1 met het late-night-programma Top Gear. Hij was een van de eerste dj’s die punk, reggae en hiphop draaide. Later kreeg hij zijn eigen John Peel-show en nam hij ontelbare sessies op met bands die hij altijd zelf selecteerden. Veel van de sessies zijn later door bands uitgebracht op cd, niet zelden resulterend in het beste wat een band ooit deed. Peel greep elke kans aan om radio te kunnen maken. Dat resulteerde in vele programma’s, ook buiten Engeland. Zo maakte hij tussen 1984 en 1986 ook een speciale John Peel-show voor de VPRO. 

TVFilm claimt losse verkoop van 90.000

Van de eerste en de tweede editie van TVFilm zijn elk 90.000 exemplaren over de toonbank gegaan. Het aantal abonnementen van het nieuwe tweewekelijkse programmablad is per 25 oktober de grens van 5.000 gepasseerd. Uitgever de Avro baseert de cijfers op losse verkoopcijfers van Aldipress en de getelde abonnementen bij BV Programmabladen AKN. Ook werd een lezersonderzoek gehouden waaruit blijkt dat TVFilm gewaardeerd wordt met een gemiddeld rapportcijfer van 8,2. De lezersenquête is zowel via de eerste uitgave van TVFilm als via internet aangeboden en is door ruim 2.400 lezers ingevuld. De resultaten van de verwerkte vragenlijsten zijn representatief voor de totale lezersgroep. TVFilm is de nieuwe, tweewekelijkse programmagids van Nederland die wordt uitgegeven door de Avro, en geëxploiteerd door de vier aandeelhouders van Programmabladen AKN: Avro, KRO, NCRV en Sanoma Uitgevers. (Adformatie)

Journaalredacteur Tweebeeke verongelukt in Jordanië

Redacteur Daphne Tweebeeke van het NOS Journaal is afgelopen weekeinde in Jordanië verongelukt. Tweebeeke viel zaterdag in de plaats Petra in een ravijn en overleed later in een ziekenhuis. Ze was 34 jaar. Tweebeeke was in Jordanië met haar collega en vriendin Daphne Timmers juist aan een 3 maanden durende sabbatical begonnen. Ze wordt vrijdag in Driehuis begraven. (Mediatref)

Voetbalclub Cambuur haalt spotje van TV

Voetbalclub Cambuur Leeuwarden laat een reclamespotje met in de hoofdrol trainer Dick de Boer van radio en televisie halen wegens de slechte sportieve prestaties. “Het is in de huidige situatie niet zo gepast”, aldus directeur Ritske Merkus dinsdag. Met het spotje werd geprobeerd toeschouwers naar de komende thuisduels te lokken. “Bodemprijzen bij Super Dick de Boer,twee halen,één betalen. Geen fratsen,dat scheelt”, zo luidt de belangrijkste zin in het spotje. Cambuur stelde aan het begin van het seizoen bij de eerste zes ploegen in de Gouden Gids Divisie te willen eindigen. Na de thuisnederlaag afgelopen vrijdag tegen Heracles,is de Friese ploeg echter naar de voorlaatste plek gezakt (NOS-TT)

Luistercijfers: Forse stijging 538 en Noordzee FM

Radio 538 en Noordzee FM zijn de winnaars in de periode augustus-september 2004 van het Intomart luisteronderzoek. Het marktaandeel van marktleider Radio 538 steeg met maar liefst 0,6 procent naar 12,8. Noordzee FM zag het aandeel met 0,4 stijgen ten opzichte van de periode juli-augustus. Noordzee FM komt daarmee uit op 5,2 procent. De nummer twee Sky Radio blijft staan op 10,8 procent. Yorin FM heeft nog niet veel winst na de formatwijziging: +0,1 procent naar 3,1. Ook zusterzender RTL FM ziet het aandeel met 0,1 procent groeien en komt uit op 2,5.

jul/aug(in%)	aug/sep(in%)
01	Radio 538	12.2	12.8
02	Sky Radio	10.8	10.8
03	Radio 1	10.1	 9.4
04	Radio 2	9.5	9.3
05	Radio 3FM	5.7	5.7
07	Noordzee 100.7 FM	4.8	5.2
06	Radio 10 Gold	5.1	5.0
08	Radio Veronica	3.7	3.6
09	Yorin FM	3.0	3.1
10	RTL FM	2.4	2.5
11	ClassicFM	2.0	2.1
12	Radio 4	1.7	1.7
--	Arrow Rock Radio	1.7	1.6
14	747AM	0.9	0.9
15	Arrow 90.7 FM	0.6	0.7
16	ID&T Radio	0.5	0.4
17	BNR Nieuwsradio	0.3	0.3
==	Regio Radio	15.9	15.1
==	Regionale Commercieel Radio	2.6	2.7
==	Overige	6.6	6.9

“Commerciële regionale radio continueert stijgende lijn”

De commerciële regionale radiozenders continueren in de meest recente CLO-rapportage voor de vijfde maal een groei van het marktaandeel. De meest opvallende stijging vertoonde de doelgroep mannen van 20 tot 35 jaar, van 3,8% naar 5,1%. De zenders City FM en Rebecca FM, die hun format onlangs wijzigden in Classic Rock, waren de sterke aanjagers van de groei in deze doelgroep. Beide radiozenders zagen hun weekbereik stijgen met respectievelijk 15% en 29%. Verkoopmaatschappij CRN is uiterst tevreden over de ontwikkelingen, omdat ook de totale groep luisteraars van 20 tot 35 jaar een fraaie stijging vertoont van 3,9% naar 4,6%. Jan Lagrouw: “De ene groep zenders is wat sterker in de mannen en zenders als Radio Limburg, Hot Radio en Radio 8FM halen goede resultaten bij de vrouwen waardoor CRN als totaal steeds sterker wordt in deze doelgroep. Het streven is om dit jaar, waarin onze zenders keihard hebben geknokt om hun sterke positie te heroveren, boven de 5% af te sluiten.” Met ingang van de volgende meting zal ook de regionale commerciële radiozender Fresh FM weer meedoen met de luistercijfermeting.

Talpa: “grote sprong Noordzee 100.7 FM niet verwacht”

Talpa Radio Nederland, de verkoop- en marketingorganisatie van Noordzee 100.7 FM en Radio 10 Gold, is met beide zenders nu goed voor een marktaandeel van 10,2%. Daarnaast levert het gecombineerde radio-aanbod van Noordzee 100.7 FM en Radio 10 Gold ook prachtige bereikresultaten. In de, voor adverteerders belangrijke, doelgroepen ‘vrouwen 20-49’ en ‘boodschappers met kind’ tonen de cijfers stijgingen van respectievelijk 2,9% naar 24,5% en 3,6% naar 24,1%. Erik de Zwart, directeur van Talpa Radio Nederland, steekt zijn blijdschap niet onder stoelen of banken. “‘We hadden gehoopt op een stijging voor Noordzee 100.7 FM, maar zo’n grote sprong had ik echt niet verwacht! De eerste maand van het recent gekozen nieuwe format komt met deze cijfers volledig tegemoet aan de verwachtingen.”

“Radio 538 breekt opnieuw records”

Nieuwe luistercijfers, nieuwe records voor Radio 538. Het marktaandeel van Radio 538 is met 12,8 % opnieuw hoger dan ooit. Radio 538 is daarmee alweer voor de vijfde keer op rij de best beluisterde radiozender van Nederland. Door de immense stijging van 0,6 % is de afstand met de concurrentie wederom vergroot. Bovendien behoudt Evers Staat Op de eerste positie in de ochtend en laat ook Ruuddewild.nl nu alle andere middagprogramma’s ver achter zich.

“Radiozenders RTL Nederland in de lift”

De twee radiozenders van RTL Nederland, RTL FM en Yorin FM, laten in de zojuist bekend gemaakte luistercijfers over de periode augustus-september 2004 (Intomart GfK, week 07.00-24.00 uur) allebei een stijging zien. In haar doelgroep 20 – 34 jaar steeg Yorin FM wederom, ditmaal van 6,4% naar 6,9%. De ochtendshow van Yorin FM, ‘Stenders Vroeg Op’ (tussen 06.00 – en 09.00 uur, maandag t/m vrijdag), streefde die van concurrenten Veronica en Noordzee FM voorbij (zenderaandelen van respectievelijk 7,6%, 5,4% en 7,1%). Ook ‘Jensen In De Middag’, de middagshow van Yorin FM (tussen 15.00 en 18.00 uur, maandag t/m vrijdag), liet Veronica en Noordzee FM achter zich (7,7% ten opzichte van 6,9% en 6,9%). RTL FM realiseerde in de doelgroep 20 – 49 jaar een stijging van 3,0% naar 3,2%. Binnen deze doelgroep steeg het zenderaandeel bij vrouwen, op wie het radiostation de nadruk legt, van 3,2% naar 3,9%.

Kind.FM van start op Internet

Kind.FM is een nieuw radiostation op internet voor kinderen tot 5 jaar, waar 24 uur per dag de leukste kinderliedjes op worden uitgezonden. Via de website www.kind.fm is het radiostation te beluisteren. Verder zijn er op Kind.FM leuke spelletjes te vinden, kun je een kleurplaat downloaden, een boekje lezen en zelfs een eigen fotoalbum aanmaken. Kind.FM zal nog verder uitgebreid worden met andere leuke extra’s voor kinderen. Een verhalenverteller bijvoorbeeld, die tegen kinderbedtijd een verhaaltje voor gaat lezen. Of een bekende kinderboekenschrijfster die voorleest uit haar nieuwste boek. Kind.FM is een initiatief van Bureau van der Heijden (communicatie en diensten) en PictureThis.tv (streaming media) beide gevestigd in Rotterdam. Als hoofdsponsor heeft Kraamzorg Rotterdam zich voor een jaar aan Kind.FM verbonden. (Persbericht) Meer informatie www.kind.fm.

EO moet voor 1 januari stoppen met Kerkfilternet

De Evangelische omroep moet voor 1 januari 2005 stoppen met alle activiteiten in het kader van Kerkfilternet. In tegenstelling tot de in 2000 verstrekte toestemming voor Filternet heeft het Commissariaat voor de Media op 19 oktober j.l. bepaald dat kerkfilternet een zelfstandige en niet toegestane nevenactiviteit is. De belangrijkste reden hiervoor is dat het in feite gaat om het verzorgen van een telecommunicatiedienst door de Evangelische Omroep waaraan de omroep inhoudelijk geen enkele bewerking toevoegt. Filternet is een internetdienst die bedoeld is om de achterban van de EO op internet te laten surfen zonder met porno, geweld en godslastering geconfronteerd te worden. Sinds januari 2004 wordt Kerkfilternet verkocht aan kerken als onderdeel van deze dienst. Het doel van Kerkfilternet is abonnees via een internetverbinding in staat te stellen rechtstreeks te luisteren naar kerkdiensten zonder dat de EO de inhoud op wat voor manier dan ook bewerkt. (Persbericht CvdM)

NPS wacht boete voor webpagina TV3

De NPS is een boete van 13.500 euro in het vooruitzicht gesteld wegens een overtreding van de reclameregels op de website van het programma TV3. Bij de foto’s van het presentatieduo van dit programma staat vermeld welke bedrijven de kleding en de styling hebben verzorgd. Deze vermeldingen zijn zodanig op de webpagina geplaatst dat er naar het oordeel van het Commissariaat onvoldoende scheiding is aangebracht tussen redactionele informatie van de omroep en commerciële uitingen van derden. Daarmee overtreedt de NPS de regel dat een omroepinstelling niet dienstbaar mag zijn aan winst door derden. Op 18 november kan tijdens een hoorzitting de NPS zich verdedigen tegen het voornemen waarna het Commissariaat definitief zal oordelen. (Persbericht CvdM)

Tekenfilmhond doet het beter dan ‘Simpsons”

“Sooby-Doo” krijgt een vermelding in het Guinness Book of Records. Van geen enkele tekenfilmserie zijn meer afleveringen uitgezonden. Vrijdag zendt de Britse kinderzender Boomerang de 350e “Scooby-Doo” uit. Het oude record stond met 335 afleveringen op naam van “The Simpsons”, gevolgd door “Tom & Jerry”(209), “The Flinstones”(166), “Mickey Mouse”(120). De avonturen van de hond Scooby-Doo en zijn vrienden Shaggy, Velma, Fred en Daphne waren in 1969 voor het eerst te zien op de televisie. De reeks is in meer dan 160 landen uitgezonden.

BBC wil duizenden medewerkers ontslaan

De directie van de Britse radio- en televisiezender BBC legt de laatste hand aan een ingrijpend saneringsplan waarin geen plaats meer is voor een kwart van zijn 28.000 medewerkers. Dat heeft de Britse krant The Times maandag gemeld. Over het definitieve aantal ontslagen zou de directie nog geen besluit hebben genomen. Een woordvoerder van de BBC deed de berichtgeving van The Times dan ook af als ,,puur speculatief”. De BBC zou het merendeel van zijn staf gaan overplaatsen van Londen naar Manchester en veel programma’s op contractbasis laten maken. Ook moeten een aantal activiteiten worden verkocht en zijn er plannen om het nieuwsbulletin van BBC One te maken met materiaal van het 24-uurs nieuwsstation BBC News. De afdeling personeelszaken, BBC People, ligt zwaar onder vuur. Hoge functionarissen bij de BBC hebben The Times verteld geschokt te zijn toen ze erachter kwamen dat daar bijna duizend mensen werken. (ANP)

“Machtsstrijd in top van RTL Nederland”

Er is fikse ruzie in de top van tv-bedrijf RTL Nederland. Hoogste baas Fons van Westerloo en algemeen programmadirecteur Leo van der Goot voeren een verbeten strijd over hoe RTL 4 moet worden geprogrammeerd. Dit bericht het Algemeen Dagblad maandag. De kwestie werd vrijdag door tv-producent Reinout Oerlemans omfloerst aangehaald tijdens het live uitgezonden Televizier Gala. In zijn speech stak hij Van der Goot een hart onder de riem. ,,Ik hoop dat je dit werk nog tot in lengte van jaren mag doen. En dan weet jij wel wat ik bedoel.” Oerlemans wilde die woorden na afloop niet toelichten, maar goed ingevoerde bronnen bevestigen dat het ‘niet goed’ zit in de leiding. De ingetogen creatieveling Van der Goot, die RTL 4 sinds begin 2000 succesvol programmeert, voelt zich regelmatig geschoffeerd door de flamboyante Van Westerloo, die een jaar geleden overkwam van rivaal SBS om RTL winstgevender te maken. Belangrijkste twistpunt is Editie NL. Vanaf september is deze nieuwsrubriek vol binnenlands nieuws elke werkdag ’s avonds om half 11 te zien op RTL 4. Dat idee kwam uit de koker van Van Westerloo, die daarmee de strijd wil aangaan met het succesrijke Hart van Nederland op SBS 6, dat door hemzelf werd geïntroduceerd. Zonder pardon verplaatste Van Westerloo ‘het instituut’ Barend en Van Dorp na 14 seizoenen naar een later tijdstip. Van der Goot, die niet gewend is dat er van hogerhand intensief wordt ‘meegedacht’, vindt het onverteerbaar dat marktleider RTL 4 zo opzichtig het kleinere SBS 6 kopieert. De programma-directeur ontkent, net als Van Westerloo, dat ze ruzie hebben. Hij omschrijft hun relatie als ‘collegiaal, maar vol emotie, en zo communiceren we ook’. Editie NL is tot op heden geen succes. Barend en Van Dorp, dat direct daarop volgt, scoort veel hogere marktaandelen. Van der Goot zegt in een reactie dat hij ‘volstrekt niet tevreden’ is met Editie NL. De lancering van de rubriek was volgens hem ‘een suggestie van Fons, maar een gedeelde beslissing’. ,,Een baas die meedenkt is fijn, het is een moeilijk vak, en zo deel je samen de verantwoordelijkheid.” Van der Goot twijfelt openlijk of RTL 4 onder de onder de huidige omstandigheden de best bekeken zender van Nederland zal blijven. ,,Ik denk wel eens: ga ik het, gezien de enorme concurrentie, met het huidige programmabudget wel redden? Maar ik ben gedreven en tot op heden kan ik het allemaal nog tegenover mezelf verantwoorden.” De programmadirecteur van RTL zegt dat hij niet is benaderd door John de Mol, die vanaf augustus een eigen zender begint op het kanaal van Nickelodeon. ,,Maar ik zou liegen als ik zei dat ik het als creatieveling geen geweldige uitdaging zou vinden. Het is voor elke tv-maker in Nederland een feestje om met een schone lei, een niet gering budget en zeer waarschijnlijk belangrijke voetbalrechten aan een nieuw tv-station te kunnen bouwen.”

RTL4 vult dode uurtjes met DELA-doodshow

RTL4 doorbreekt het laatste taboe met de uitvaartserie Doodgewoon. Dat onthulde het AVRO-mediaprogramma Antenne 2 zondag. Uitvaartverzekeraar DELA sponsort het project, waarin bekende Nederlanders vertellen over hun gedroomde uitvaart. Ook worden uitvaartverzorgers gevolgd tijdens hun werk, zoals het uitstrooien van crematie-as boven zee. In de eerste uitzending zegt Henk-Jan Smits: ‘Mijn uitvaart moet gewoon groot’, terwijl Heleen van Royen fantaseert over hoe het zou zijn om dood te zijn en geen verplichtingen meer te hebben. Vorig jaar ontstond nog beroering toen Rolf Wouters onder de titel Your own funeral een soortgelijk plan lanceerde. Een week geleden begon de NCRV al met een serie waarin uitvaartondernemers worden gevolgd. Maar niet eerder werd op televisie zo openlijk over doodgaan gesproken. De Nederlandse Unie van Erkende Uitvaartondernemingen ziet uitvaart-televisie als de nieuwe trend. Woordvoerder J. Hoekman noemde het in Antenne 2 een positieve ontwikkeling: ‘Je kan trouwen op tv, je kan een kind krijgen op tv, waarom zou je dan niet kunnen overlijden op tv?’ Doodgewoon gaat op zondag 28 november van start in de late avond. DELA en RTL4 wilden in dit stadium nog geen commentaar geven. (AVRO/Antenne2)

RTL FM start met weekendprogrammering

RTL FM heeft sinds kort een weekendprogrammering. Hiermee vergroot RTL FM haar aantal gepresenteerde programma’s. In de programmering zijn bijna allemaal dezelfde namen te vinden als door de weeks, op één na Jeroen Marré. Marré is al langer werkzaam binnen RTL Nederland en maakte eerder al programma’s op het voormalige Veronica FM. 

“RTL wilde Dj’s United verbieden”

Deze week is Yorin FM-DJ Rob Stenders met zijn Dj’s United begonnen aan de opname van hun single ‘If I Lose Myself’. Stenders probeert samen met de dj’s Edwin Evers, Ruud de Wild, Jeroen van Inkel, Gordon en Gerard Ekdom een nummer 1 kersthit te scoren. Dit als tegenoffensief voor eenzelfde poging van de winnaar van RTL4’s Popstars. Stenders over de ‘arrogantie’ van de talentenjacht: Het is toch gek dat je er zomaar van uitgaat dat je met kerst op nummer 1 staat. Opmerkelijk is dat Stenders werkt voor de RTL-zender Yorin FM. RTL Nederland was aanvankelijk dan ook niet blij met het inititatief en probeerde het te verbieden. Maar dan hadden ze me moeten ontslaan, zegt Rob Stenders in de Volkskrant. De opbrengst van zijn single komt ten goede aan het Aidsfonds. Op de B-kant zijn de vrouwelijke side kicks van de dj’s te horen met hun versie van hetzelfde nummer. Overigens zijn er nog meer initiatieven met als doel een kersthit te scoren. Sky Radio zou in het diepste geheim bezig zijn aan een eigen kerstsingle. Ik ben een beetje bang voor Marco Borsato. En Eenzame Kerst van André Hazes zal ook wel opnieuw uitkomen aldus Stenders. (Via Medialog Blogspot)

TV Home: TBN Europe vervangt Life TV per 3 november

Per 3 november wijzigt TV Home, het digitale televisieboeket van Essent, haar aanbod. De religieuze tv-zender Life TV wordt vervangen door de, eveneens religieuze, tv-zender TBN Europe. Tevens zal per die datum het Voetbalkanaal op drie kanalen worden uitgezonden. (via TV Home Gebruikersgroep)

‘De Bauers’ wint Gouden TeleVizier-Ring 2004

Het programma De Bauers van RTL4 heeft de Gouden Televizier-Ring 2004 gewonnen. De strijd om de publieksprijs ging tussen de reality soap over het gezin van volkszanger Frans Bauer en de andere genomineerden Expeditie Robinson (Net5) en de Lama’s (BNN). De prijs werd vrijdagavond uitgereikt tijdens het 39e Gouden TeleVizier-Ring Gala in de Heineken Music Hall in Amsterdam. De afgelopen weken kon er worden gestemd op de genomineerden. Ook tijdens het gala, dat rechtstreeks werd uitgezonden door de organiserende omroep AVRO, kon nog een stem worden uitgebracht. SBS6- Presentatrice Wendy van Dijk reikte de prijs uit. Van Dijk kreeg zelf tijdens het gala de Zilveren TeleVizier-ster voor de tv-vrouw van het jaar. Het was de derde keer dat ze die onderscheiding ontving. Haar collega Reinout Oerlemans (RTL4) won de prijs bij de mannen. Bij de vrouwen waren naast Van Dijk de presentatrices Tooske Breugem (AVRO) en Anita Witzier (KRO) genomineerd. Bij de mannen vielen Peter R. de Vries (SBS6) en Rik Felderhof (NCRV) buiten de prijzen. De Nickelodeon-serie ZOOP won de Gouden Stuiver.

FunX Plus van start

FunX is sinds vandaag gestart met een speciale interneteditie van FunX: FunX Plus. FunX Plus brengt het beste van FunX, maar ook Music Specials, de Panjabi Hit Squad, live events en meer. Meer informatie: http://www.funxplus.nl. De stream vind je op: mms://funx.xs4all.nl/funx. Of kijk op: https://mediamagazine.nl/live/

UPC test internetsnelheden tot 30 Mbps

UPC Nederland start maandag in Almere een proef met internetsnelheden tot 30 Mbps. Daarvoor heeft UPC recent kabelmodems vernieuwd bij circa 300 klanten in Almere. Met deze snelheden kan een gemiddelde film-DVD van 7 GB in ongeveer een half uur worden gedownload. Normaal duurt dit bij een kabel- of ADSL-abonnement van 1 Mbps circa 16 uur. Ook toekomstige breedbanddiensten zoals gemeentelijke loketdiensten, consult op afstand voor artsen en ziekenhuizen en nieuwe vormen van onderwijs kunnen worden gestimuleerd. Volgend jaar gaat UPC in Amsterdam een proef uitvoeren met snelheden tot maar liefst 50 Mbps. Met beide tests wil de onderneming aantonen dat haar glaskabelnetwerk klaar is voor de toekomstige vraag naar hogere internetsnelheden. De kabelaar meent dat grote investeringen van gemeenten in nieuwe glasvezelnetwerken tot in de meterkast daardoor niet meer nodig zijn. (UPC)

Herstructurering activiteiten Radio Westland

De directie van CAIW Media BV heeft besloten om de activiteiten van de commerciële regionale radiozender Radio Westland per 1 januari 2005 te herstructureren. Deze binnen CAIW Media BV verder te ontwikkelen activiteit zal onder leiding komen te staan van Roy Sonneveld, die vanaf zijn indiensttreding bij de CAIW organisatie in 2001, ook als vrijwilliger bij Radio Westland betrokken is. De radiozender zal, meer dan tot nu toe, met non-stop muziek in de lucht worden gehouden. Dit houdt in dat de live-programma’s beperkt zullen worden tot met name de avonden en in de weekenden, voornamelijk verzorgd door de vrijwilligers. De activiteiten van Radio Westland in de huidige vorm zullen in het laatste kwartaal van 2004 worden afgebouwd.Tot nader order wordt het management van Radio Westland en daarmee alle activiteiten van het huidige station direct onder de directie van CAIW Media BV gebracht. Een actiegroep is inmiddels gestart met een protestactie tegen de plannen met Radio Westland: www.steunradiowestland.tk/

Kink FM krijgt weer meer geld van Vereniging Veronica

De Vereniging Veronica trekt meer geld uit voor Kink FM. Daarmee is een eind gekomen aan een lange periode van financiële onzekerheid voor het radiostation. Directeur Jan Hoogesteijn zegt verknocht en vergenoegd te zijn met het besluit. In eerste instantie zou de Vereniging Veronica, de grootste geldschieter van Kink FM, al in juni dit jaar een besluit nemen over haar toekomst. Dat is toen over de zomer heen getild. “Niet verwonderlijk, want de vereniging moest besluiten wat zij in de toekomst zouden gaan doen”, zegt Hoogesteijn. “Uiteindelijk is Kink FM maar een klein onderdeel van de Vereniging. Voor ons was het erg vervelend dat er zo lang onduidelijkheid bestond, maar ik begrijp het wel.” Hoogesteijn zegt nu eindelijk te kunnen gaan investeren in de programmering. “Dat is heel lang niet gebeurd. Eerst was er financiële onduidelijkheid, de Vereniging zou haar bijdrage afbouwen. Vervolgens werd bekend dat we geen etherfrequentie kregen. Nu kunnen we eindelijk beginnen na alle ellende.” De luisteraar moet zo snel mogelijk het verschil gaan horen, al wil Hoogesteijn niet op een datum vastgepind worden. Over de nieuwe programmering zegt hij: “Kink zal inspringen op de nieuwe digitale mogelijkheden. Ik sluit bijvoorbeeld niet uit dat we meer digitale kanalen ontplooien.” Hoogesteijn noemt geen specifieke dingen. Daarvoor wil hij het persbericht van de Vereniging Veronica afwachten, dat binnen nu en een aantal weken moet uitgaan.(3Voor12)

Publieke Omroep ontzegt Avro toegang tot vergaderingen

De Avro is niet meer welkom bij bepaalde vergaderingen van de Publieke Omroep. Dat zal de Raad van Bestuur van de Publieke Omroep de Avro donderdagmiddag laten weten. De Avro kan niet meer deelnemen aan ‘werkgroepen die onderzoek doen naar de toekomst van het publieke bestel’. Dat meldt woordvoerder André Matthijsse van de Publieke Omroep. Volgens Matthijsse is het logisch dat de Avro niet meer aan die vergaderingen deelneemt: “Het gaat om fundamentele onderzoeken naar onze toekomst, die gesprekken gaan we niet voeren met toekomstige concurrenten. De werkgroepen behandelen kwesties als: ‘Wat gebeurt er als we terug moeten naar twee netten, of als ‘De Mol’ komt en de sportrechten opkoopt?’.” De Avro verwacht dat het ‘gezien de intentie om binnen het publieke bestel te blijven’ zo’n vaart niet zal lopen. “We willen de dialoog open houden en blijven meedenken. Maar op termijn houden wij zeker rekening met onze afwezigheid bij de vergaderingen. Dan stoppen we ook met het meedenken over het huidige bestel. We gaan hen natuurlijk ook niet uitnodigen om onze commerciële aspiraties met ons te delen”, zegt woordvoerder Michiel van Rijswijk. (novum/nieuws.nl)

KPN verkoopt belang in Intelsat

De aandeelhoudersvergadering van Intelsat is akkoord gegaan met de verkoop van het bedrijf aan Zeus Holdings, een op Bermuda gevestigde investeringsmaatschappij. De verkoopprijs is vastgesteld op 18,75 dollar per aandeel. Telecombedrijf KPN maakt hiervan gebruik om zijn aandelen in ’s werelds grootste satellietbedrijf van de hand te doen. Het Nederlandse telecombedrijf kan ongeveer 30 miljoen euro in contanten overhouden aan zijn aandelenpakket van 1,1 procent. De aandelen zijn nu nog in handen van dochterbedrijf KPN Satcom. Medio augustus was al gemeld dat de huidige aandeelhouders van Intelsat het bedrijf in zijn geheel wilden verkopen aan Zeus Holdings voor circa 3 miljard dollar. De investeringsmaatschappij neemt ook 2 miljard dollar aan schulden over. De verkoop van de KPN-aandelen zal naar verwachting voor het eind van dit jaar zijn afgerond. De transactie moet nog wel worden getoetst aan de wettelijke voorschriften. (Geert Kelfkens/Automatiseringgids)

“Quick scan erkent klachten freelancers bij PO”

‘De wijze waarop (…) uitvoering is gegeven aan de besparingsdoelstellingen is naar derden, freelancers en facilitaire bedrijven nogal bruusk geweest, waardoor veel onnodige commotie is ontstaan.’ Dit concludeert de commissie die in opdracht van staatssecretaris Van der Laan een quick scan deed naar de manier waarop publieke omroepen invulling geven aan de bezuinigingen op facilitair gebied. Aanleiding voor de quick scan was het zwartboek dat de Federatie Filmbelangen namens freelancers in de AV-sector in juli van dit jaar aanbood aan de bewindsvrouw. In dit zwartboek deden de freelancers hun beklag over de manier waarop zij door de omroepen tot grote tariefsverlagingen worden gedwongen. De commissie, waarin onder anderen oud-lid van de Raad van Bestuur van Publieke Omroep Peter Dirks, heeft begrip voor deze klachten, blijkt uit het rapport. ‘Wij zijn van mening dat de ongenuanceerde wijze waarop door omroepen nieuwe prijzen aan de freelancers worden opgelegd en deze niet structureel worden onderbouwd, niet getuigt van professionaliteit ten aanzien van de bedrijfsvoering. Met deze werkwijze stellen de omroepen zich bloot aan het verwijt dat zij een deel van de bezuiniging afwentelen op freelancers.’ De rapporteurs stellen voor te gaan werken met een duidelijke tariefschaal, die kwaliteit en ervaring van de freelancer meeweegt. Van der Laan omarmt deze aanbeveling, laat zij weten in een brief aan de Tweede Kamer. Tevens zal zij bij de Raad van Bestuur en de omroepverenigingen aandringen op een omroepbrede regie op de onderhandelingen met freelancers. De NVJ is blij met de erkenning van de ‘misstanden’ en gaat nu met de publieke omroep spreken over fatsoenlijke freelance-tarieven, waarbij er oog is voor het kwaliteitsaspect. (via Spreekbuis)

RAI wordt gedeeltelijk geprivatiseerd

De Italiaanse openbare omroep RAI wordt in de lente van 2005 gedeeltelijk geprivatiseerd. Ook de beursintroductie van de RAI is dan gepland. Dat heeft de minister van Communicatie aangekondigd. De regering zoekt banken die de beurs- introductie moeten begeleiden. Ze wil 20% van de aandelen te koop aanbieden. In april plant de regering de goedkeuring van de hervorming van de media- wetgeving, waarbij de gedeeltelijke privatisering van de RAI centraal staat Er wordt gevreesd dat de dominante positie van de mediagroep van premier Berlusconi nog zal worden versterkt. (VRT)

“Indymedia frustreert onderzoek moordoproep Wilders”

De beheerders van de internetpagina indymedia.nl weigeren informatie af te staan over de persoon die begin oktober een oproep plaatste om Tweede-Kamerlid Wilders dood te schieten. Het Openbaar Ministerie had ze daar om gevraagd, blijkt uit een verklaring. ,,Indymedia bewaart geen gegevens, laat staan dat we ze verstrekken aan derden”, staat woensdag op de pagina te lezen. Internetaanbieders zijn verplicht gegevens te bewaren en af te staan, als het OM daar om vraagt. ,,Indymedia is geen internetaanbieder, maar slechts de beheerder van een internetpagina”, luidt de uitleg. Op 4 oktober verscheen op de internetpagina een affiche met het hoofd van Wilders vergezeld van de tekst: ‘Geen stem voor deze racist. 6 kogels, maakt ‘m dood’, die werd ondertekend door de Internationale Stalinisten. Een woordvoerder van Indymedia nam de bedreiging destijds niet serieus. De oproep werd vrijwel meteen verwijderd. (ANP)

“Omroep Zeeland best bekeken omroep”

Omroep Zeeland Televisie is verreweg de best bekeken regionale omroep van ons land. Dat blijkt uit de kijkcijfers van de afgelopen weken. Vooral tussen 18u00 en 19u00 stemmen de Zeeuwen massaal af op hun eigen regionale omroep. Meer dan eenderde van hen kijkt dan naar het Zeeuwse Nieuws en de andere programma’s. Op dat tijdstip is Omroep Zeeland ook de best bekeken televisiezender in de provincie. (Omroep Zeeland)

AVRO en TROS samen op verkenning

De AVRO sluit zich aan bij het onderzoek van de TROS en de Vlaamse commerciële televisiezender VTM naar een toekomst buiten het publieke omroepbestel. Volgens algemeen directeur Gerben Eggink richt de Publieke Omroep zich teveel op amusement, sport en laagdrempelig drama, waardoor een herkenbare en breed erkende publieke missie – die een zinvolle aanvulling vormt op de commerciële omroepen- in gevaar komt. Bovendien heeft de AVRO moeite met de ’toenemende centralisatie’ in de besturing van het publieke bestel en is de omroep bang dat de omroepen tot productiehuizen worden omgevormd. ‘Wij vinden het bij het bepalen van onze strategie dan ook echt onverantwoord om géén studie naar alternatieven buiten het publieke bestel te doen’, aldus Eggink.Publieke Omroep reageert laconiek op het voornemen van de AVRO. ‘Het is prettig dat het nu zeker en duidelijk is wat de plannen van de AVRO zijn’, aldus een woordvoerder van de Raad van Bestuur. ‘Donderdag 21 oktober vindt een gesprek met de omroep plaats; dan moet duidelijk worden wat de consequenties zijn voor de deelname van de AVRO aan de omroepbrede visie- en strategiebesprekingen die nu gaande zijn.’ Eerder werd met de TROS afgesproken dat zij voorlopig niet meer aan deze besprekingen deelnemen. Het onderzoek naar de kansen van de AVRO op de commerciële markt vindt de komende maanden plaats. Vervolgens probeert de omroep een antwoord te vinden op de vraag in welk bestel zij haar doelstellingen het beste kan verwezenlijken: een publiek bestel, al dan niet aangepast aan de wensen van de politiek en van de AVRO, of een andersoortig bestel. In de eerste helft van 2005 denkt de omroep een beslissing te kunnen nemen. (Spreekbuis)

Publieke Omroep strijdt voor behoud Colorful Radio

De Publieke Omroep heeft vanmiddag bekend gemaakt dat het Colorful Radio in de lucht wil houden. Vorige week heeft de rechter de urbanzender verboden omdat het een niet geoorloofde neventaak van de omroep betreft. Colorful Radio zou per 11 november de uitzendingen moeten staken. Om onder het verbod uit te komen, wil de Publieke Omroep het format van Colorful Radio wijzigen. Verder is een algemene maatregel vanuit het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen nodig. Communicatie-adviseur André Matthijssen: “Aan het nieuwe format wordt nu gewerkt. Daarin wordt ernstig rekening gehouden met de eisen van het Commissariaat voor de Media. Als wij ze kunnen overtuigen, ontstaat er een heel nieuwe situatie.” Het Commissariaat stelde eerder dat een dergelijke zender minstens 75 procent van de programma’s bestemd moet zijn voor etnische en culturele minderheden. Ook zou het totaalaanbod voor maximaal uit 50 procent muziek mogen bestaan. Matthijssen kan nog niet zeggen wanneer het nieuwe format te beluisteren is. Doorgaans oordeelt het Commissariaat voor de Media alleen achteraf, wat zou betekenen dat het nieuwe Colorful Radio voor 11 november in de lucht moet zijn. Het ministerie van OC&W reageert middels woordvoerster Diana Klever met de mededeling dat staatssecretaris Medy van der Laan (D66) ‘voorlopig even niets’ zal doen in het Colorful Radio-dossier. Volgens Klever is het ‘aan de NOS om te handelen’. Daarbij geeft Klever wel aan dat het tot de ‘opties’ behoort, maar nu uit te gaan van rechterlijke uitspraken en de verdere procedures af te wachten. (3 Voor 12/DM)

Vier steden zonder publieke tv

Inwoners van Utrecht, Driebergen, Breda en Oosterhout moesten het sinds dinsdagavond 18.15 uur tot even na 20.00 uur stellen zonder publieke landelijke televisie. Dat kwam door vermoedelijk een beschadigde glasvezelkabel tussen Hilversum en Amersfoort. Daardoor kan kabelbedrijf Casema de signalen van de omroepen die op Nederland 1,2 en 3 uitzenden, niet overbrengen naar de kabelnetten in de vier plaatsen. Dat heeft een woordvoerder van het bedrijf woensdagavond gezegd. Casema is volgens de zegsman de enige kabelmaatschappij die televisiesignalen rechtstreeks via glasvezelkabels vanuit Hilversum naar haar kabelnetten transporteert. Daarvoor is gekozen omdat de beeld- en geluidskwaliteit hierdoor beter is dan wanneer de tv-signalen uit de ether worden opgepikt. Volgens Casema komt het bijna dagelijks voor dat er schade ontstaat aan het kabelnetwerk. Normaliter treedt er dan direct een automatische omleiding in werking, waardoor de televisiekijker vrijwel niets van de storing merkt. Bij de storing van woensdagavond liet de automatische omleiding het door nog onbekende oorzaak afweten. In de regio Den Haag is sinds dinsdagavond de regionale tv-zender niet meer te ontvangen. De oorzaak zou ook hier een kabelbreuk zijn. (o.a. ANP)

Gijs Staverman wordt presentator The Farm

Gijs Staverman wordt de presentator van de Nederlandse versie van The Farm. De Farm, de Nederlandse titel, speelt zich af in een boerderij in Zuid-Afrika, ver van de bewoonde wereld en zonder gas, stromend water en elektriciteit. De deelnemers moeten zich zien te redden met wat ze hebben, zelf hun voedsel verbouwen en de dieren verzorgen. Via een afvalsysteem door middel van verkiezingen en onderlinge duels, blijft er een winnaar over die naar huis gaat met 50.000 euro. De opnamen voor De Farm beginnen binnenkort, de uitzending is in maart 2005 bij Yorin. (Medialog Blogspot)

Omrop Fryslân: vrijwilligers moeten krapte keren

Omrop Fryslân wil het dagelijks gebrek aan voldoende eigen krachten opvangen door het inschakelen van vrijwilligers. Dit bericht de Leeuwarder Courant. In het orgaan van de vereniging Freonen fan Omrop Fryslân worden liefhebbers opgeroepen voor het onbetaald verrichten van reguliere arbeid, zoals de bekabeling bij uitzendingen, decorbouw en koeriersdiensten. De regionale omroep schrijft ,,alle dagen” wel een paar extra handen te kunnen gebruiken. Vooral technisch ingestelde vrijwilligers zijn welkom, met ervaring op electriciteits- en timmergebied. Ook voor het inrichten en opruimen van studio’s, het uitrollen en aansluiten van kabels, decors opbouwen en afbreken en stoelen voor gasten klaarzetten wordt hulp gevraagd. De werkzaamheden betreffen niet alleen die in de Leeuwarder vestiging. Op korte termijn, aldus de oproep, zal de Omrop steeds vaker vanuit de provincie radio- en tv-uitzendingen verzorgen, vooral bij evenementen. Naast hulp voor de dan gebruikelijke activiteiten zijn er ook koeriers nodig om ,,fideobannen of oare boadskippen yn sân hasten fan A nei B te bringen.” De Friestalige omroep heeft, ondanks extra financiële steun tot 2006 van het provinciebestuur, een voortdurend gebrek aan voldoende middelen. Vorig jaar werd voor €125.000 bezuinigd, dit jaar is er voor €300.000 gesneden. Beknibbeld is onder meer op de kantine en de energienota.

Peter Snijders nieuwe dj op Radio 10 Gold

Peter Snijders is sinds deze week een nieuwe dj op Radio 10 Gold. Snijders zal in de nacht tussen 01:00 en 04:00 te horen zijn op de zender. Snijders werkte al bij Talpa Radio. Zijn functie daar is ‘Non Spot Executive’. Naast zijn eigen programma zal Snijders ook invallen als René Verkerk afwezig is in het programma voor hem. (Radiofreak)

RTV Rijnmond onderzoekt overname Stads Radio

Stadsradio wordt mogelijk overgenomen door RTV Rijnmond. Daar zullen serieuze gesprekken over gevoerd worden. Afgelopen weekend werd bekend dat de lokale zender Stadsradio ontslag heeft aanvraagd voor al het personeel per 1 januari aanstaande. De Gemeente Rotterdam is niet bereid extra subsidie in het station te stoppen maar wil op weg naar een serieuze oplossing wel zorgen voor een finaciele overbrugging. Vorig jaar ketsten in Rotterdam onderhandelingen met RTV Rijnmond af op de financiële problemen bij deze zender. ,,Daarna was er geen energie meer over om op eigen kracht door te gaan”, aldus Stadsradio-directeur Van Haarlem. Volgens hem ligt de oorzaak van de problemen in de frequentieverandering van 2003 en de economische malaise die adverteerders weghoudt. W. Bults, directeur van de SLOR, vindt de ontslagaanvraag van Van Haarlem voorbarig. ,,Er ligt nog een tweede mogelijkheid voor samenwerking met RTV Rijnmond en er zijn ook nog een aantal andere alternatieven die we bekijken. Uiteindelijk zal Stads Radio een andere producent krijgen en misschien een andere naam. Maar de zender gaat niet uit.”Ook voor de medewerkers van StadsRadio Den Haag, geproduceerd door dezelfde eigenaar als StadsRadio Rotterdam, is ontslag aangevraagd. In Den Haag zal de stichting Stadsomroep Den Haag de nieuwe programmering regelen. (via o.a. RTV Rijnmond)

Radio 192 stopt satellietuitzendingen

Radio 192 is definitief gestopt met uitzenden. Enige tijd waren er via de Astra-satelliet uitzendingen te horen onder de naam Radio 192. Ook via een aantal kabelnetten in Nederland werden de uitzendingen doorgestuurd. Deze uitzendingen zijn sinds vandaag stopgezet. Ook de Internet-stream van Radio 192 is inmiddels ‘stil’ geworden. (RNW)

Haagse programmaraad: 5% abonnees geen Oranje

De Haagse programmaraad maakt zich grote zorgen over de recente ontwikkelingen omtrent het opkopen van de rechten voor populaire voetbalwedstrijden en zendtijd in de avonduren op de kinderzender Nickelodeon door John de Mol. De programmaraad is van mening dat wedstrijden van het Nederlands elftal voor iedereen met een kabelabonnement beschikbaar moeten zijn. Dit is nu niet meer het geval. Sinds januari 2003 is het mogelijk te kiezen tussen een basispakket en een standaardpakket. De zender Nickelodeon is niet opgenomen in het basispakket. Ongeveer 5% van de Haagse kabelabonnees heeft gekozen voor een basispakket. Nickelodeon wil niet worden opgenomen in het basispakket. De Raad van State deed op 28 juli 2004 uitspraak dat commerciële omroepen mogen weigeren opgenomen te worden in het basispakket. De Haagse programmaraad kan Nickelodeon om die reden niet adviseren in het basispakket. Dit betekent dat ongeveer 5% van de Haagse kabelabonnees nu o.a. niet meer kan kijken naar de voetbalwedstrijden van “Oranje”. De Haagse programmaraad vindt dit onacceptabel en wil het opnemen voor deze groep abonnees. Het uitzenden van voetbalwedstrijden van het Nederlands elftal is in de ogen van de programmaraad een publieke taak. Nu zijn kabelabonnees, die hebben gekozen voor alleen een basispakket maar wel naar voetbalwedstrijden van het Nederlands elftal willen kijken, verplicht om alsnog een volledig standaardpakket af te nemen tegen een meerprijs van 5 euro. Om de zorgen te uiten heeft de Haagse programmaraad, na intern beraad over de ontstane situatie, een brief geschreven aan kabelexploitant Casema met het dringende verzoek een oplossing te bieden aan de abonnees met een basispakket.

Wild FM vanaf november van start met ‘Wild’ format

Het Noord-Hollandse station Wild FM zal begin november van start gaan. Koen van Tijn, Algemeen Directeur van het station, laat aan RadioFreak weten dat het format voor de nieuwe zender bepaald zal gaan worden door de luisteraar. Van Tijn zegt over het format: “We hebben een briljant idee. We beginnen met een experimenteel, interactief en ‘Wild’ format en laten de luisteraars in Noord-Holland uiteindelijk beslissen welk Format we gaan draaien.” Het is verder de bedoeling dat het station eerst non-stop begint en vanaf december overdag een gepresenteerde programmering zal krijgen. “Met een echte ochtendshow”, aldus Van Tijn. De programma’s die gemaakt gaan worden komen uit de voormalige studio van Colorful Radio in Amsterdam. Over de dj’s wilde Van Tijn nog niet te veel zeggen, maar hij zei wel dat het een mix van bestaande dj’s en nieuw talent zal worden. “We hebben een paar ‘veteranen’, maar ook ruimte voor nieuw talent.” Het jinglepakket van het station zal in eigen huis worden gemaakt. En het nieuws op de zender zal ook door het station zelf gemaakt worden. Het team van Wild FM bestaat voorlopig uit Algemeen directeur Koen van Tijn, Creatief directeur Dave Leusink en Producer en Co-Host Lucas Degen. Binnenkort worden daar nieuwe namen aan toegevoegd. Wild FM is een station van Erik de Vlieger. Hij kocht pakket ‘B2’ deze zomer over van Freez FM. De frequenties die er bij horen zijn 97.3 FM (Haarlem), 93.6 FM (Amsterdam), 97.4 FM (Purmerend), en de 96.3 FM (Alkmaar). Deze worden in de lucht gebracht door Broadcast Partners.

RTL4 marktleider in week 42

RTL4 was afgelopen week (week 42) marktleider met een aandeel van 16,2 procent. De publieke zenders hadden een gezamenlijk marktaandeel van 31,9 procent. Nederland 1 scoorde 11,8, Nederland 2 13,0 en Nederland 3 7,1. RTL Nederland behaalde met zijn drie zenders een aandeel van 25,3: RTL4 16,2, RTL5 4,2 en Yorin 4,9. De SBS-zenders kwamen uit op 19,4 procent: SBS6 11,2, Net 5 5,5 en Veronica 2,7. Het voetbal was weer het best bekeken. De interland Nederland-Finland op SBS6 trok bijna 3,6 miljoen kijkers. Studio Sport was gisteravond goed voor ruim 3 miljoen kijkers, gevolgd door Kopspijkers met 2,6 miljoen en Baantjer met bijna 2,6 miljoen belangstellenden. Hart van Nederland werd op woensdag bekeken door 2,5 miljoen kijkers. (Adformatie)

RVI wordt VRT-Internationaal

Radio Vlaanderen Internationaal (RVI)wordt VRT-Internationaal. De nieuwe aanpak start in maart van volgend jaar. VRT-Internationaal zal via diverse kanalen zorgen voor info en service. Naast de korte golf (voor Zuid-Europa), de middengolf en de satellietontvangst, werkt VRT-Internationaal ook meer en meer via het internet. Het aanbod wordt verruimd met een selectie van de programma’s van de binnenlandse radio-netten, en vrtnieuws.net. RVI, de vroegere Wereldomroep, is voor veel Vlamingen in het buitenland al jarenlang de link met het thuisland. (VRT)

Fresh FM live vanaf het Amsterdam Dance Event

Zaterdag 23 oktober komt Fresh FM vanaf 18 uur live vanaf Het Amsterdam Dance Event. Fresh Fm is te vinden in Escape deLux. Dit is een nieuwe zaal van de Escape en Café Restaurant De Kroon. Peter van Leeuwen neemt de kick-off voor zijn rekening met de Flitsende 50. Daarna zullen Alex Kok en Gijs Alkemade alle ins & outs van het Amsterdam Dance Event doornemen in Club Fresh. Om 00.00uur schakelt Fresh FM over naar de dj’s van de Escape.

Ivo Niehe: Het medium televisie verpaupert

TROS-presentator en TV producent Ivo Niehe vindt dat het medium televisie aan het verpauperen is. Er moet een commissie komen bij de Publieke Omroep, die een soort ondergrens vaststelt, aldus Niehe: “De TV Show kan dan bij wijze van spreken dienen als die ondergrens. Komt er een programma dat echt alléén maar amusement brengt: niet uitzenden. Een ander punt voor verbetering: zet goede programma’s op een gunstig tijdstip. We hebben net de serie Allemaal Theater gehad, een prima programma, maar dat begon na elven! We krijgen zoveel sport te zien – het is een lichte vorm van terreur geworden- maar mogen we alsjeblieft nog wat cultureels voorgeschoteld krijgen? Klokhuis is het mooiste programma van Nederlandse makelijk. Verder is er een stuitend gebrek aan creativiteit bij de televisie. Het is vooral veel van hetzelfde. Mijn programma ook hoor, maar zelfs de VPRO, lange tijd toch dé creatieve omroep, heeft weinig meer te bieden. Ze slagen er zelfs in Zomergasten om zeep te helpen”. (Parool / Omroep BlogSpot)

Personeel Stadsradio Rotterdam op straat

Als er niets gebeurt, houdt Stadsradio Rotterdam eind dit jaar op te bestaan. Deze week is het ontslag van het personeel aangevraagd. Het gaat om een kleine twintig mensen, van wie er vier fulltime bij het station werken. Op dit moment wordt nog geprobeerd de zender te redden, zegt manager Robert van Haarlem. Maar veel mogelijkheden ziet hij niet. Stadsradio Rotterdam verkeert al langer in de problemen. Onder meer het bereik van de zender is niet overal in de stad optimaal. Mede daardoor liepen de luistercijfers terug en daalden de advertentieinkomsten. (RTV Rijnmond)

ARTE niet meer via UPC Digital

De Frans-Duitse Cultuurzender ARTE, welke ook in delen van Nederland is te ontvangen wordt sinds kort niet meer doorgegeven via UPC Digital. UPC heeft hierover geen mededelingen gedaan. Eerder verdween ARTE bij UPC ook al van de analoge kabel in onder andere Amsterdam en Rotterdam als gevolg van een conflict over de auteursrechten. De exacte reden van het verdwijnen van ARTE van het digitale netwerk zal hier waarschijnlijk mee samenhangen. ARTE is wel via de analoge kabel te ontvangen via Casema in Utrecht en Den Haag en bijv. ook in Zeeland. Tevens geeft Casema ARTE ook digitaal door. (via RTV Info)

Yorin FM: Floortje Dessing vervangt Staverman

Floortje Dessing zal vanaf volgend weekeinde, negen weken lang Gijs Staverman vervangen in het YorinFM-radioprogramma ‘Stavermans Classics’. Zij zal de komende negen weken elke zaterdag- en zondagochtend de presentatie van het programma op zich nemen. Staverman zal in verband met andere werkzaamheden een aantal weken in het buitenland zijn. (SAP)

Netbesturen publieke omroep opgeheven

De ministerraad heeft op voorstel van staatssecretaris Van der Laan van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap ingestemd met een wijziging van de Mediawet. Dit wetsvoorstel regelt een betere samenwerking, programmering en besturing van de publieke omroep. Er komt een kleinere raad van toezicht die bestaat uit onafhankelijke Kroonleden en een college van omroepen waarin de omroepvoorzitters vertegenwoordigd zijn. De netbesturen worden opgeheven en de raad van bestuur krijgt een heldere regierol bij de programmering op de netten. Het kabinet acht een snelle invoering van deze maatregelen nodig om de publieke omroep met ingang van het volgend omroepseizoen (september 2005) al beter te laten functioneren. In juni 2004 heeft het kabinet deze maatregelen aangekondigd in zijn reactie op het rapport van de visitatiecommissie die het functioneren van de publieke omroep heeft onderzocht. De commissie constateerde dat de afzonderlijke omroepen redelijk tot goed functioneren maar dat de gezamenlijke verantwoordelijkheid voor het publieke bestel ernstig tekort schiet. De commissie weet de knelpunten vooral aan een slecht functionerende organisatie. Naast deze maatregelen voor de korte termijn heeft het kabinet ook aangekondigd in de eerste helft van 2005 een visie en wetgeving voor de toekomst van de publieke omroep op de lange termijn te zullen presenteren. De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het wetsvoorstel voor spoedadvies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden pas openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer. (RVD via Regering.nl.

Westerhof over uitspraak Colorful: “spoedappèl en nieuw format”

Jan Westerhof, die mede namens zendercoördinator Florent Luyckx spreekt, stelt in een reactie op de rechterlijke uitspraak over Colorful Radio dat gekeken wordt naar mogelijkheden om in spoedappel te gaan tegen de beslissing. ‘Er zitten aanknopingspunten in’. Daarnaast denkt Westerhof aan het indienen van een nieuwe aanvraag voor een nevenactiviteit bij het Commissariaat voor de Media met een ‘nieuw format’ die op Colorful Radio binnen vier weken kan worden doorgevoerd. De staatssecretaris kan volgens Westerhof door deze beslissing het originele Commissariaats-besluit niet meer vernietigen. Welk ‘nieuw’ format Westerhof bedoeld, kan deze nog niet uitleggen omdat deze nog in de maak is. Martin S. Banga (NVCR/Sky Radio) zegt dat overduidelijk is dat Colorful Radio in geen enkele vorm meer kan uitzenden na 11 november. Westerhof bestrijdt dit omdat volgens hem de uitspraak is gedaan op basis van het huidige format en het Commissariaat voor een ander format een nieuw oordeel kan fellen. Bovendien stelt Westerhof dat het graag andere publieksgroepen wil bedienen op de bestaande hoofdtaakzenders (Radio 1-2-3FM-4-747AM) niet bediend worden. De zendercoördinator zegt dat ook voor DAB- en kabeldoeleinden nog nagedacht wordt over andere formats. Een radiozender met het Nederlandse lied behoort tot de opties als nieuwe nevenactiviteit. Banga reageert met de mededeling dat het einde zoek is met de opmerking dat een publieke Sky Radio en publieke BNR Nieuwsradio dan ook in het verschiet liggen. (via Dutchmedia weblog).

Van Trigt weg bij NOS Journaal

Na ruim twee jaar het NOS journaal gepresenteerd te hebben, is nieuwslezeres Anette van Trigt gisteren opgestapt. Ze kwam tot dit besluit omdat de NOS haar contract niet wilde verlengen, aldus hoofdredacteur Hans Laroes. “Haar vertrek houdt geen verband met de recente publicaties over haar nevenactiviteiten bij het UWV”, zo zei Laroes. De reden van het niet verlengen van het contract gaf hij niet aan. Van Trigt kwam samen met Gijs Wanders in opspraak nadat bekend was geworden dat ze voor een riant salaris bijklusten bij uitkeringsinstantie UWV. Dit nieuws kwam naar buiten in een periode dat het UWV veelvuldig in het nieuws was. Daarop bracht de NOS vorige maand een memo rond, waarin het schnabbelen van de eigen journalisten aan banden gelegd moest worden. Dit om de journalistieke onafhankelijkheid van medewerkers niet in gevaar te brengen. Van Trigt heeft het NOS Journaal twee jaar gepresenteerd. Vooral de 18.00 uur aflevering las ze vaak voor. Hiervoor was ze gedurende twaalf jaar werkzaam bij Studio Sport. In die tijd was zij ook een van de presentators van het radioprogramma Met het Oog op Morgen. (ANP)

Radio 538 en Juize FM live via UMTS

Radio 538 en Juize.FM zijn voortaan te beluisteren én te bekijken via de mobiele telefoon. Voorlopig geldt dit alleen voor KPN i-mode abonnees. De eerste UMTS-diensten voor consumenten zijn door KPN Mobile in gebruik genomen en door een exclusief initiatief is het mogelijk om te luisteren naar Radio 538 en Juize.FM en tegelijkertijd in de 538-radiostudio mee te kijken via de webcams. Vooralsnog is het live op je mobiele telefoon kijken en luisteren naar Radio 538 en Juize.FM alleen beschikbaar voor KPN i-mode abonnees. (Adformatie)

Film van tv-serie Dallas in de maak

Het reilen en zeilen van de familie Ewing uit de Amerikaanse televisieserie Dallas is binnenkort te zien op het witte doek. Het Amerikaanse blad Daily Variety meldde donderdag dat Robert Luketic de regisseur wordt van de film, die wordt geproduceerd door Regency Enterprises. De film geeft een moderne draai aan de familie Ewing, met wie het publiek voor het eerst kon kennismaken in 1978. De serie liep tot 1991 en was een wereldwijd succes. (ANP)

Arrow 90.7 FM neemt zender Groningen in gebruik

De commerciële radiozender Arrow 90.7 FM heeft haar steunzender in Groningen in gebruik genomen. Dit bericht de website FMTV. Voor een actueel overzicht van de diverse steunzenders die nog niet in de lucht zijn kan je hier terecht.

Colorful Radio moet binnen vier weken stoppen

De strijd om Colorful Radio lijkt beslist. Eerst was er het negatief advies door het Commissariaat voor de Media. Toen greep de staatssecretaris in met een schorsing van die beslissing. Vervolgens oordeelde het commissariaat wederom negatief. Nu lijkt de uitspraak van de Amsterdamse rechtbank donderdagmiddag de laatste druppel. De commerciële radiostations zeggen schade te ondervinden door Colorful Radio. Volgens hen is Colorful een jongerenstation en dus oneerlijke concurrentie door de overheid. Er is volgens hen al een publiek jongerenstation, namelijk 3FM. De Publieke Omroep zegt Colorful juist aangekocht te hebben om allochtonen te bereiken. Volgens de Publieke Omroep is het toegestaan om met Colorful door te gaan, omdat het valt onder de zogenaamde neventaken regeling, die themakanalen toestaat.De Amsterdamse rechtbank heeft uitspraak gedaan in een kort geding, dat was aangespannen door de Vereniging van Commerciële Radiostations (VCR). De rechter gaf wederom de VCR gelijk. Nu moet Colorful Radio haar uitzendingen staken op straffe van een dwangsom van 50.000 euro per dag. Volgens de rechter heeft het Commissariaat gelijk dat Colorful geen geoorloofde neventaak is in de vorm van een themakanaal voor allochtonen. Opmerkelijk is dat de rechter een personeelsadvertentie voor Colorful meeweegt. Daarin wordt Colorful omschreven als ‘een uniek landelijk muziekstation voor, door en van jonge mensen met een urban mentality’. In de ogen van de rechter dus gewoon een jongerenstation. “Deze uitspraak betekent gerechtigheid”, vindt VCR voorzitter Martin Banga. “Wij roepen nu al een tijdje dat Colorful Radio gewoon een jongeren muziekprogramma is. Het Commissariaat riep het al twee keer. En de rechter roept het nu ook. We zijn er nu klaar mee.” Florent Luyckx, zendercoördinator van 3FM en Colorful Radio, kon vanmiddag nog geen commentaar leveren op het vonnis. Hij wil eerst de uitspraak bestuderen. (via VPRO’s 3 voor 12).

Vlaanderen: Commerciële tv wil reclame VRT weg

De commeriële omroepen verenigd in de Private Omroep Federatie (POF) willen dat de VRT tegen 2009 reclamevrij is en dotatie en sponsoring afschaft. Zij bundelen hun eisen in een nota gericht naar Vlaams minister van Media, Geert Bourgeois. (VUM-kranten). De POF vraagt ook dat Bourgeois vast- legt wat de VRT wel en niet mag uitzenden “omdat er te veel commercieel getinte programma’s zijn en er te wei- nig aandacht is voor kunst/literatuur”. Het kabinet van Bourgeois is op de hoogte van de eisen. Over twee weken maakt de minister zijn beleid bekend. VRT-baas Tony Mary is niet te spreken over de voorstellen van de commerciële zenders: “Met dit scenario is er tegen 2009 geen openbare omroep meer. Als wij financieel gekortwiekt worden en geen “Flikken” meer kunnen maken, hoeft VTM ook geen fictie meer te maken. Ze apen ons na. Een commerciële omroep werkt ook niet voor zijn kijkers maar voor aandeelhouders”, zegt Mary. “In dat geval worden er enkel nog pro- gramma’s gemaakt voor de winstgevende doelgroep (18-35 jaar). Kinderen en senioren blijven dan in de kou staan zonder openbare omroep.” VTM-baas Peter Quaghebeur bevestigt dat er een nota naar de minister van media in de maak is. “Maar er is nog geen definitieve versie”, luidt het. “Er is een kladversie opgesteld door de POF die nog door alle leden moet goedgekeurd worden. Dat zal snel gebeuren”, legt Quaghebeur uit. Hij bena- drukt wel dat VTM niet de auteur van de tekst is en zelf nog enkele bedenkingen heeft. Welke wil Quaghebeur niet kwijt. VTM vindt het niet ongepast dat de POF haar mening over de rol van de VRT bekend maakt: “De minister is vrij om er rekening mee te houden.” (VRT TT)

Van der Laan: “KRO mag zendtijd niet inhuren”

Staatssecretaris voor Cultuur Medy van der Laan noemt het plan van de KRO om zendtijd in te huren bij commerciële omroepen volstrekt onacceptabel. Een woordvoerder van de staatssecretaris: ‘Hiermee bevestigt de KRO de negatieve analyse van het rapport-Rinnooy Kan over de publieke omroep: de omroepen stellen het eigenbelang voor het gemeenschappelijk belang.’ De KRO moet kiezen, aldus de woordvoerder. ‘Het is of commercieel, of publiek.’ Ook voorzitter Harm Bruins Slot van de Publieke Omroep laat via een zegsman weten de plannen te veroordelen. ‘Het kan niet, het is een slecht signaal, en het is niet goed voor de verhoudingen.’ Het Commissariaat voor de Media meent zelfs dat het KRO-plan in strijd is met de wet. ‘Een publieke omroep mag zich niet dienstbaar maken aan winst door derden. Ook mag een nevenactiviteit geen nadelige invloed hebben op het uitvoeren van de hoofdtaak. Maar als de KRO bij de commerciëlen uitzendt, wordt ze een concurrent van zichzelf.’ (via de Volkskrant)

Akkoord UPC en Combivisie: meer zenders, tarief omhoog

Kabelbedrijf UPC en de Stichting Combivisie Regio zijn het eens geworden over de wijziging van het exploitatiecontract zoals dat sinds 1997 bestaat. Afspraak is dat voortaan de nationale wet- en regelgeving bepalend is voor de exploitatie van het kabelnetwerk van UPC in de voormalige Combivisie-kabelnetten. Op basis van contractuele afspraken treedt de Stichting Combivisie Regio op voor abonnees in 18 gemeenten in Zuid-Oost Brabant en Limburg. De afspraken omvatten ondermeer de harmonisering en uitbreiding van het analoge standaardpakket voor radio en televisie naar 30 kanalen. Een van de gevolgen daarvan is dat daardoor Eurosport weer deel zal uitmaken van het analoge standaardpakket. Herziening van het contract betekent ook dat nationale wet- en regelgeving leidend is bij het vaststellen van de tarieven voor het standaard radio- en televisiepakket. UPC zal het tarief voor het standaardpakket in het Combivisiegebied per 1 januari 2005 in lijn brengen met het door UPC landelijk geharmoniseerde tarief van 15,20 euro. In de eerste twee jaren zal nog een individuele compensatie Combivisie van respectievelijk 2,- euro en 1,50 euro per maand van toepassing zijn. Jan van der Zanden, voorzitter van de Stichting Combivisie Regio stelt: “Het was zeker niet eenvoudig om de hogere tarieven te accepteren, maar we hebben toch voor deze oplossing gekozen, omdat het contract de mogelijkheid bood tot productsegmentatie op 1 januari 2005. Die optie had zeker niet onze voorkeur. We denken dat we nu het beste voor de klanten hebben bereikt. Een mooi, groter TV-pakket met een financiële bijdrage in de komende jaren”. (Persbericht)

Ook Multikabel komt met ‘gratis’ digitaal pakket

Kabelaar Multikabel gaat het haar klanten zo makkelijk mogelijk maken om te profiteren van de voordelen van digitale televisie. Daarom wordt digitale televisie vanaf 1 januari 2005 bij Multikabel de standaard televisiedienst, waarbij het gedigitaliseerde Standaard Pakket (met zo’n 40 zenders) de basis zal vormen. Daar bovenop gaat Multikabel verschillende nieuwe keuzemogelijkheden bieden, waardoor klanten gemakkelijk en voordelig een meer op hun wensen afgestemd aanbod kunnen samenstellen. Eerder kwam kabelaar Casema al met een soortgelijke constructie. Voor het Standaard Pakket (digitaal en analoog) betaalt de abonnee EUR 14,85 per maand. Momenteel bedraagt de prijs van het standaard analoge pakket ongeveer 13 euro. Dit standaardpakket kan worden uitgebreid met allerlei digitale pakketten. In totaal kunnen klanten bij Multikabel straks zo’n 100 televisiezenders digitaal ontvangen, een aantal dat de komende jaren nog fors zal groeien.

VRT TV1 met veel nieuws vanaf november

Vanaf maandag 1 november wordt de VRT TV1-avond grondig aangepast. Zo brengt TV1 een herwerkte versie van ‘Het Leven zoals het is: OCMW’ onder de titel ‘HLZHI: OCMWbis’ (20.35). Gloednieuw zijn ‘Geert Hoste en het Jaar van de Aap’ (21.15) waarin Geert Hoste in negen afleveringen op zoek gaat naar de figuren en de feiten die een prominente rol zullen krijgen in zijn eindejaarsconference. Om 21.45 uur komt dan de reality reeks ‘Onder één Dak’, een reeks van zeven reportages waarin de dagelijkse ergernissen van mensen die ‘onder één dak’ samenleven, onder de loep worden genomen door een psychologe. Op donderdag 4 november start TV1 ook met het gloednieuwe ‘De Ombudsman’, een live ombudsprogramma met Flip Feyten, waarin alle middelen ingezet worden om recht te laten geschieden door te bemiddelen, partijen te verzoenen en problemen op te lossen. Zondag wordt ook de TV1-avond versterkt. Om 19.45 uur wordt de fictieve reality soap ‘Het Geslacht De Pauw’ tegenover ‘De Pfaffs’ gezet, terwijl het gloednieuwe programma van Bart Peeters, ‘Geen Zorgen tot Paniek’, het opneemt tegen ‘Idool 2004’. ‘Flikken’ verhuist zo naar de frequentie van 21.15 uur. ‘De Pre Historie’ verdwijnt op zondagavond. (PACinfo.be)

KRO wil zendtijd bij commerciëlen kopen

De KRO wil volgend jaar zendtijd inkopen bij RTL of SBS als de omroep binnen het bestel onvoldoende aan zijn trekken komt. De KRO blijft wel publiek. RTL-directeur Fons van Westerloo heet de KRO vast welkom. Directeur Ton Verlind zegt in de Volkskrant: ‘Wij blijven binnen het bestel totdat we eruit worden gegooid.’ De KRO zal altijd eerst proberen om programma’s binnen de publieke omroep geplaatst te krijgen. Verlind: ‘Maar de manier waarop het bestel is ingericht, veroorzaakt steeds meer beperkingen. Dit is geen dreigement, maar wij laten ons door die beperkingen niet meer tegenhouden.’ Welke programma’s op RTL of SBS zouden kunnen worden uitgezonden, is nog onduidelijk. ‘Maar het zal niet gaan om huis-tuin-en-keukenprogramma’s of om akkefietjes. Het gebeurt alleen met programma’s die de missie van de KRO raken.’ Verlind benadrukt dat de programma’s gefinancierd gaan worden uit eigen middelen, omdat geld van de overheid niet mag worden gebruikt. ‘Het bestuur ziet in dat de komende drie jaar cruciaal worden.’ Bij RTL zijn de KRO-programma’s welkom. RTL-directeur Fons van Westerloo: ‘Ik kan geen enkele reden bedenken waarom de KRO niet in aanmerking zou komen voor het kopen van zendtijd. Wij hebben heel veel non-spot programma’s. Waarom kan de KRO niet doen wat het MKB, de overheid en Achmea ook doen?’ (Adformatie)

CNN Türk ook in Nederland

CNN Türk, de 24-uursnieuwszender in de Turkse taal, is nu ook te zien in Nederland. Het is voor het eerst dat de zender in het Turks beschikbaar is buiten Turkije. De zender is nu beschikbaar in het digitale pakket van Lijbrandt Telecom Nederland BV en wordt deze maand ook gelanceerd in het digitale pakket bij CAIWAY RTV van CAIW (voorheen CAI Westland). CNN Türk is opgericht in 1999, als joint venture tussen Turner Broadcasting System en de Dogan Media Group, en wordt zowel via de ether als de kabel uitgezonden naar circa 7 miljoen Turkse huishoudens. CNN Türk is de enige nieuwszender van CNN die 24 uur per dag in de lokale taal uitzendt en geheel wordt verzorgd buiten Atlanta. Daarnaast is het de enige zender in Turkije met een internationale media partner. (CNN/Broadband TV Nieuws)

Tuinman Rob Verlinden in beeld bij TROS

De TROS praat met tuinman Rob Verlinden over medewerking aan een nieuw op te zetten middagprogramma van de omroep. Dat heeft een woordvoerder van de TROS woensdag laten weten. Verlinden werd bekend door zijn optreden in het vroegere AVRO-middagprogramma Service Salon. Daarna maakte hij furore bij Eigen Huis & Tuin van RTL4. Afgelopen zomer ketste een overgang van RTL naar SBS6 af, omdat zijn maatje en klusjesman Nico Zwinkels in opspraak kwam. Zwinkels werd beschuldigd van seksuele intimidatie van vrouwelijke collega’s. Sinds die tijd zit ook Verlinden zonder televisiewerk. De TROS is samen met de Vlaamse zender VTM bezig een nieuwe commerciële zender op te zetten. In dat kader praat de omroep met ,,heel Hilversum”. Volgens de TROS-zegsman moeten aan de gesprekken met Verlinden daarom niet te veel conclusies worden verbonden. Wel ziet de TROS zowel in een publieke als commerciële omgeving brood in samenwerking met de tv-tuinman. (ANP)

Talpa-radiozenders: Verkeersinfo via traffic helikopter

Noordzee 100.7 FM en Radio 10 Gold zullen op donderdag 14 oktober vanaf 08.00 uur hun ’traffic helikopter’ inzetten om de voorspelde verkeerschaos, als gevolg van de stakingen in het openbaar vervoer, in beeld brengen. De aangekondigde acties bij het openbaar vervoer in Nederland kunnen grote gevolgen hebben voor de situatie op de Nederlandse wegen. Vanuit de helikopter zal er elk half uur een update gegeven worden van de grootste knelpunten. Ook naderende verkeersopstoppingen worden gemeld op Noordzee 100.7 FM en Radio 10 Gold, waardoor automobilisten hun route kunnen aanpassen. Erik de Zwart, directeur van Talpa Radio Nederland, meent hiermee een praktische service aan te bieden. “Het ligt in de lijn der verwachtingen dat een landelijke openbaar vervoer staking leidt tot grote verkeerschaos. Wij willen de gedupeerden graag een helpende hand bieden door het verschaffen van de meest actuele verkeersinformatie. We zullen ons vooral focussen op de Randstad. Afgelopen zomer hebben we de helikopter al zeer succesvol ingezet om inzicht te geven in de file-ontwikkelingen op de kustwegen”, aldus De Zwart. (Persbericht)

Radio 538 blaast antistakingsactie af

Radio 538 gaat donderdag geen gedupeerden van de openbaar vervoersstaking naar hun werk brengen. Dat meldt het radiostation woensdagmiddag. Het idee voor de ludiek bedoelde actie was woensdagochtend spontaan ontstaan in het radioprogramma ‘Evers Staat Op’. “We hebben die mensen willen helpen die niets met de staking te maken hadden. We wilden ze een kans geven om op hun plaats van bestemming te komen. Helaas is onze actie niet door iedereen zo positief ontvangen”, legt algemeen directeur Jan-Willem Brüggenwirth uit. In het programma van Edwin Evers werden bus- en touringcarbedrijven opgeroepen om mee te helpen de gestrande forensen vanaf het Jaarbeursplein in Utrecht naar Amsterdam, Rotterdam en Den Haag te brengen. De negatieve reacties van stakers, de solidariteit voor de actie van particuliere busmaatschappijen en de veiligheid zijn volgens het radiostation redenen om de actie af te blazen. (Via Nieuws.nl) Radio 3FM stuurt haar luisteraars in een speciale taxt het land door. Yorin FM doet het niet met een auto maar een helikopter, en Radio Veronica laat tussen Utrecht en Amsterdam een boot varen.

BET haalt clip van tv op aandringen Michael Jackson

Het Amerikaanse televisiestation BET (Black Entertainment Television) heeft, na aandringen van Michael Jackson, de nieuwe clip van Eminem van de buis gehaald. Dit heeft BET woensdag bekendgemaakt. Reden is het ‘diepe respect voor Michael Jackson als persoon en artiest’, aldus de zender. Jackson had geklaagd over de manier waarop Eminem hem in de clip van het nummer ‘Just Lose It’ belachelijk maakt. Jackson maakte al eerder bekend gerechtelijke stappen te willen ondernemen. Jackson heeft dinsdag voor het radiostation 103.3FM in Los Angeles gezegd dat hij erg boos is op Eminem. “Het is één ding om een parodie te maken, maar dit is gewoon buitensporig en ongevoelig”, meent de King of Pop. Jackson riep daarna alle Amerikaanse televisiestations op ‘de videoclip niet meer te vertonen’. BET is de eerste die hier gehoor aan heeft gegeven. (Nieuws.nl)

VRT doet voorlopig geen beroep meer op diensten Museeuw

De Vlaamse publieke omroep VRT zal door de schorsing van Johan Museeuw minstens tot het voorjaar 2005 geen beroep meer doen op de diensten van de oud-wielrenner. Intussen werkt de sportredactie van de openbare omroep aan een deontologische code inzake co-commentatoren. Dat kondigde minister van Media Geert Bourgeois (N-VA) woensdag in het Vlaams Parlement aan. Museeuw werd door de Belgische Wielerbond geschorst voor twee jaar wegens zijn aandeel in de zaak rond veearts José Landuyt. Afgelopen zondag was hij co-commentator op de VRT tijdens de rechtstreekse uitzending van de wereldbekerwedstrijd Parijs-Tours. Carl Decaluwé (CD&V) heeft daar bewaar tegen en sprak woensdag van deontologische problemen. Hij vroeg naar een deontologische gedragscode die dergelijke “spijtige voorvallen” in de toekomst kan vermijden. In zijn antwoord wees Bourgeois erop dat de schorsing van Museeuw maar ingaat op 15 oktober en dat Parijs-Tours op 10 oktober werd verreden. Bourgeois zei dat er decretaal, reglementair of juridisch geen bepalingen voorhanden zijn over het gedrag van losse medewerkers, maar liet uitschijnen de vraag van Decaluwé terecht te vinden. De minister heeft intussen contact opgenomen met de VRT. Die zal voorlopig geen beroep meer doen op de diensten van Museeuw. (Gazet)

Radio 10 Gold wil meer voetbal uitzenden

John de Mol is van plan om in de toekomst meer voetbal uit te zenden op Radio 10 Gold. Het moet gaan om voetbalwedstrijden en samenvattingen. De Mol is bezig om de voetbalrechten naar zich toe te trekken. Hij zou dit op zijn televisiezender en radiozender willen uitzenden. Op Radio 10 Gold moet dit vanaf het seizoen 2005 – 2006 te horen zijn. Sinds afgelopen zaterdag is op Radio 10 Gold al voetbal te horen. De zender heeft de rechten voor de uitwedstrijden van het Nederlands elftal. (Radiofreak)

Derksen ontvangt Sigaar van het Jaar

Johan Derksen heeft dinsdag de Sigaar van het Jaar uitgereikt gekregen. Derksen, hoofdredacteur van Voetbal International, werd in het televisieprogramma Voetbal Insite (RTL 5) standaard omgeven door rookwalmen van zijn sigaar en laat zich er bij zijn commentaar in zijn weekblad mee fotograferen. Hij heeft volgens de Stichting Rokersbelangen een belangrijke bijdrage geleverd aan het positieve imago van roken in Nederland. De ‘prijs’ is uitgereikt in het kader van de Wereld Rokers Dag. Volgens de Stichting Rokersbelangen, de Sigarenclub.nl en Forces Nederland is zo’n dag nodig om rokers op de kaart te houden. De sigaar bij RTL5’s Voetbal Insite is inmiddels verplicht gedoofd.

Athene breekt tv-records

De Olympische Spelen van Athene hebben wereldwijd alle televisierecords gebroken. IOC-voorzitter Jacques Rogge maakte dinsdag in Lausanne bekend dat 3,9 miljard mensen de beelden in augustus hebben kunnen zien. In 2000 waren dat er driehonderd miljoen minder. De Spelen werden door meer dan driehonderd zenders uit 220 landen gecoverd. Samen waren zij goed voor 35.000 uur televisie. In Barcelona 1992 was dat maar iets meer dan de helft. Sydney kwam met 29.600 uur in de buurt. Gemiddeld zat de olympische sportliefhebber tijdens de Spelen twaalf uur voor de buis om de wedstrijden te volgen. Rogge schatte het totale aantal kijkers op veertig miljard.

T-Mobile en Orange niet meer samen in UMTS-uitrol

De telecomoperators T-Mobile en Orange staken hun samenwerking op het gebied van UMTS. Sinds 2002 werkten de twee samen aan de uitrol van een netwerk van de derde generatie, met de bedoeling om de infrastructuur goedkoper en sneller te kunnen aanleggen. Daarvoor werd door Dutchtone en Ben, de toenmalige namen van de ondernemingen, een joint venture opgericht met de naam Radio Access Network Nederland (RANN). Die wordt binnenkort weer opgeheven, waardoor de medewerkers hun huidige functie verliezen. Orange en T-Mobile zeggen dat nieuwe technische ontwikkelingen een onafhankelijke UMTS-uitrol voor beide partijen mogelijk maakt. In 2001 stond de telecomwaakhond OPTA toe dat operators bepaalde onderdelen van het UMTS-netwerk zouden delen. Zodoende kon bijvoorbeeld bespaard worden op het aantal te plaatsen zenders en masten. T-Mobile en Orange gaan nu apart een eigen strategie volgen. Ondertussen laten de eerste stappen van Orange op de Europese UMTS-markt nog op zich wachten. De werking van 3G-telefoons op het netwerk zou volgens het bedrijf eerst verbeterd moeten worden voor een introductie van UMTS-diensten. Mogelijk wordt een lancering ergens in Europa uitgesteld tot 2005. (via Tweakers)

Positie hoofdredacteur AT5 wankelt

De positie van hoofdredacteur Erik Van Zwam van de Amsterdamse zender AT5 is wankel. De nekslag zou nu het weigeren van de pc van officier van justitie Joost Tonino kunnen zijn. Dat meldt Het Parool. Van Zwam blijkt geweigerd te hebben informatie uit de aan de redactie aangeboden pc van Tonino te gebruiken. Die beslissing heeft zijn positie bij de zender verder onder druk gezet. De positie van Van Zwam is toch al wankel, door de grootschalige reorganisatie die hij doorvoert. Een deel van de redactie wil van hem af, bericht de krant. AT5-redacteuren opperen een verband tussen de weigering van Van Zwam iets met de pc te doen en het feit dat zijn vrouw raadsheer is bij het gerechtshof in Amsterdam. Van Zwam laat Villamedia weten dat hij niet inging op het aanbod van de pc, omdat deze vermoedelijk gestolen was en omdat de zender principieel niet voor informatie betaalt. Wel heeft AT5 stiekem een kopie van de harde schijf gemaakt en ‘loopt een aantal onderzoeken naar aanleiding van de informatie’. (Adformatie)

Zender en apparatuur Koekoeroe Reedio in beslag genomen

Om half vijf, maandagmiddag 11 oktober, heeft het Agentschap Telecom, ondersteund door de Leidse politie, een inval gedaan in de studio van de anarchistische vrije radiozender Koekoeroe Reedio in Leiden. Een persoon werd daarbij gearresteerd. Vanaf 1996 zendt Koekoeroe Reedio uit op de vrije frequentie 97.4 FM in Leiden en omstreken. Twee keer eerder namen de autoriteiten de zender in beslag: eenmaal in 1996 en eenmaal in 1999. Koekoeroe Reedio zendt vier avonden per week uit met een mix van politiek nieuws en alternatieve muziek. Een grote hoeveelheid spullen is in beslag genomen: mengtafels, zendapparatuur, boxen, audio-apparatuur, computer, cd’s, lp’s en alle snoeren. Opmerkelijk is dat ook persoonlijke bezittingen en een flinke hoeveelheid geld door het Agentschap zijn meegenomen. Een persoon die aanwezig was in de studio is gearresteerd. Voor haar werd op maandagavond een lawaaidemonstratie georganiseerd bij het politiebureau aan de Langegracht. Later op de avond is zij zonder dagvaarding vrijgelaten. “Koekoeroe Reedio lijkt het zoveelste slachtoffer van de campagne “Operatie Etherflits” van het Ministerie van Economische Zaken; een campagne die erop gericht is alle vrije radiozenders uit de lucht te halen. Het team van Koekoeroe Reedio, allen vrijwilligers bij deze niet commerciële zender, weigert zich neer te leggen bij dit beleid. Koekoeroe Reedio vindt het uitroken van vrije radiozenders in strijd met de vrijheid van meningsuiting. Koekoeroe Reedio werkt met professionele storingsvrije apparatuur, zendt uit op een vrije frequentie en is derhalve niemand tot last. De terugkeer in de ether van Koekoeroe Reedio is derhalve een kwestie van tijd.”, aldus het persbericht.

Henkjan Smits naar Noordzee FM?

Henkjan Smits maakt misschien de overstap van Yorin FM naar Noordzee FM. Dit heeft hij maandagavond laten weten tijdens de galapremière van de film ‘Snowfever’. Smits liet weten te stoppen met zijn werk als sidekick in het Yorin-programma van Rob Stenders. Naar eigen zeggen doet hij dit omdat hij het niet langer kan combineren met zijn werk als talentscout. Maar dit lijkt dus niet waar te zijn. “Ik hoor inderdaad dat Noordzee FM mij wil hebben. Ik ga ervan uit dat ik vandaag of morgen een telefoontje van Erik de Zwart krijg. We zullen zien”, aldus Smits. Hij vindt ook het ‘vroege opstaan’ verschrikkelijk zwaar. Wat hij precies bij Noordzee FM zou gaan doen is nog niet bekend. (Nieuws.nl)

Luchtballon vaart tegen 230 meter hoge zendmast

Drie Amerikanen in een luchtballon zijn met de schrik vrijgekomen toen hun vaartuig in Albuquerque in de staat New Mexico tegen een 230 meter hoge zendmast voer. Volgens Amerikaanse media maandag haakte de ballon zich tijdens de vaart aan de mast vast en zakte daarna ineen. ,,De wind veranderde plotseling van oost naar west, ik had geen kans”, aldus piloot Bill Chapel (60) tegen de zender NBC. Het lukte hem om de gondel aan de mast vast te maken en met beide passagiers, van 10 en 14 jaar oud, naar beneden te klimmen. Op een hoogte van 30 meter werden zij gered door hulpverleners. video.

SP plaatst kanttekeningen bij beleid De Mol

De SP plaatst kanttekeningen bij het beleid van mediatycoon John de Mol. De partij heeft Kamervragen gesteld aan staatssecretaris Medy van der Laan van Media over de manier waarop De Mol ruimte heeft gekregen zijn programma’s uit te zenden op Nickelodeon. Volgens het Commissariaat voor de Media heeft De Mol echter rechtmatig gehandeld. “De Mol kan zich blijkbaar een plek op de kabel verwerven zonder dat er wordt getoetst aan de voorwaarden waaraan zendgemachtigden gehouden zijn”, meent SP-Kamerlid Fenna Vergeer. Het Commissariaat voor de Media weerlegt de kritiek van de oppositiepartij. “John de Mol is producent en aanbieder van een programma dat op de kinderzender is uitgezonden. Daarom is Nickelodeon verantwoordelijk voor haar eigen beleid. De Mol heeft het dus gewoon rechtmatig gedaan”, stelt woordvoerder Bart Bijvank van het commissariaat. De Mol is de laatste tijd veelvuldig in het nieuws. Hij heeft plannen voor een nieuwe sportzender in Nederland en hij wist de rechten te verwerven voor de uitwedstrijden van het Nederlands Elftal in de kwalificatiereeks voor het WK 2006 in Duitsland. (Nieuws.nl/Novum)

Theo van Gogh en Max Pam naar RTV Noord-Holland

Theo van Gogh en Max Pam zullen waarschijnlijk met hun ‘oude’ programma’s terugkeren op tv. Niet bij AT5 of de landelijke zenders maar bij RTV Noord-Holland. Het gaat om ‘Een Prettig Gesprek’ van Van Gogh en ‘De Woestijn Leeft’ van Pam, beide oorspronkelijk programma’s van concurrent AT5. Max Pam bevestigt de plannen voor dertien afleveringen van zijn programma. Samen met beeldend kunstenaar Jeroen Henneman en met Van Gogh als regisseur zal hij wederom de meest onherbergzame plaatsen van Amsterdam in beeld brengen. Maar ook bijzondere plekken in de provincie Noord-Holland zullen aan bod kunnen komen. Daarnaast zal Pam proberen om weer een landelijke editie van het programma door te verkopen aan een landelijke zender, zoals eerder RTL 5 De Woestijn Leeft overnam van AT5. AT5-hoofdredacteur Erik van Zwam reageert niet verrast: Als dit het nieuwe TV Noord-Holland moet zijn, ben ik niet onder de indruk. Ik kan het ze niet verbieden, maar ze lopen voortdurend in de AT5-tuin te grasduinen. Ik zou zeggen: verras me eens. (via Medialog Blogspot)

Samenwerkingsverband Priva en CAIW

De Westlandse bedrijven Priva en CAIW hebben een samenwerkingsovereenkomst getekend. Beide bedrijven vullen elkaar aan als het gaat om projecten in de tuinbouwketen die te maken hebben met moderne technologie op het terrein van de ICT. De samenwerking kan gezien worden als voorbeeld van bedrijven rond de glastuinbouwsector die elkaar op innovatief gebied willen versterken. Een belangrijk onderdeel van de overeenkomst wordt gevormd door de afspraak dat CAIW de beide vestigingen van Priva in Delft en De Lier gaat verbinden met een gigabit glasvezelverbinding,aangevuld met een snelle symmetrische aansluiting op het internet. De verbinding vormt tevens een basis voor verdere strategische samenwerking. De kennis en ervaring van beide partijen sluiten uitstekend op elkaar aan. Priva op het terrein van de controle en sturing in de tuinbouw en CAIW op het terrein van verbindingen en ICT. Voor Priva is de samenwerking van groot belang omdat de controle van processen en de regulering van bijvoorbeeld het klimaat en de groei van gewassen steeds meer afhankelijk wordt van intensieve uitwisseling van gegevens. Daarvoor zijn snelle verbindingen met een grote capaciteit van levensbelang. CAIW heeft dit jaar een project gestart,genaamd Westnet en heeft daartoe een projectleider met tuinbouwervaring in dienst genomen. CAIW vindt dit belangrijk om goed in te kunnen spelen op de behoeften van de sector. (Persbericht)

RTL komt met Gouwe-ouwekanaal

Dat Nederland uiteindelijk overgaat op digitale tv is zeker, zegt Erik Huizer van het NOB. ‘Dat komt ook door de rest van de wereld. De Engelse overheid heeft al een harde datum gesteld: in 2010 moet iedereen digitaal zijn. Op een gegeven moment zullen er ook geen analoge televisies meer worden gemaakt.’ RTL-directeur Fons van Westerloo: ‘De hele industrie is gericht op de omschakeling naar digitale tv.’ RTL werkt samen met Endemol aan GO Channel, een ‘gouwe-ouwekanaal’. Van Westerloo onderhandelt nog met kabelbedrijven over de prijs die ze voor zijn kanaal moeten betalen. De VPRO komt met een documentairekanaal en een geschiedeniskanaal. Documentaires van andere omroepen zijn ook welkom, zegt VPRO-directeur Peter Schrurs. Over reclame wordt nog gediscussieerd. Het initiatief van de VPRO staat los van de plannen van de Publieke Omroep om vijf digitale kanalen te beginnen.

TMF Pure, TMF NL, partyzender en Nick Junior

MTV Networks (MTV, TMF) begint met drie muziekkanalen en een kinderkanaal. Op TMF Pure wordt 24 uur per dag urban muziek uitgezonden. TMF NL heeft Nederlands producten, maar niet alleen Anouk of Kane: MTV maakt op de Nederlandse zender voor het eerst ruimte voor clips van Frans Bauer en Marianne Weber. Verder komt MTV met een partyzender en met Nick Junior, een geweldloos 24-uurskanaal voor kinderen van 3 tot 7. De zenders zijn reclamevrij, al zijn er wel gesponsorde programma’s te zien.Ongeveer 90 procent van Nederland kijkt nu tv via een analoog signaal. Digitale tv is te ontvangen via de kabel, de ether en de satelliet. De satelliet krijgt 80 duizend abonnees per jaar erbij. Internet is in ontwikkeling. Kabelbedrijven proberen de consument niet alleen met nieuwe zenders te verleiden, maar beginnen nu ook met prijzen te stunten. Casema komt op 1 januari met digitale tv als onderdeel van het normale kabelabonnement. Afgelopen week werd ook het relatief goedkope KPN TV gelanceerd: digitale tv via de ether. (Via de Volkskrant)

Arrow 90.7 FM neemt steunzender Terneuzen in gebruik

De commerciële radiozender Arrow 90.7 FM heeft haar steunzender in Terneuzen (90.8 MHz / 2 KW) in gebruik genomen. Arrow 90.7 FM heeft nog een aantal steunzenders niet in de lucht gebracht. Het gaat hierbij om steunzenders in de lokaties Vlissingen, Nijmegen, Groningen en Hilversum. Voor een actueel overzicht van de diverse steunzenders die nog niet in de lucht zijn kan je hier terecht.

Glazen Huis uur later op de buis

De nieuwe soap van de Nederland 2-omroepen (TROS/BNN/AVRO), Het Glazen Huis, komt voortaan een uur later op de televisie. De serie over mediatycoon Axel Westhof is vanaf 6 november op zaterdag, zondag en maandag om 22.00 uur in plaats van 21.00 uur te zien. Volgens tv-directeur M. van Dijk van BNN heeft de slechtlopende soap op dat tijdstip minder concurrentie van andere soortgelijke programma’s. Hij hoopt dat de kijkers het Glazen Huis “opnieuw ontdekken, herontdekken en herwaarderen”. De soap trekt sinds de eerste aflevering begin september veel te weinig kijkers. De omroepen hebben daarom besloten de serie hier en daar wat te veranderen. Zo zijn de hoofdrolspelers minder zakelijk en meer menselijk geworden en zijn er aanpassingen gedaan in de ‘draaistijl’ en de belichting. (Telegraaf)

Arte op Haagse kabel

Vanaf 12 oktober is de tv-zender Arte te zien op de Haagse kabel. Casema voegt de zender toe naar aanleiding van het tv-advies van de Haagse Programmaraad. Arte zal op de Haagse kabel een kanaal (kanaal 31 / 551,25 MHz) gaan delen met Euronews en het Kunstkanaal. Arte is elke dag te zien tussen 14.00 uur en 03.00 uur op de overige uren is Euronews te zien. Elke zondagmiddag tussen 12.00 en 16.00 uur in het Kunstkanaal te zien. TRT International zal uit het kabelaanbod in Den Haag verdwijnen. Door deze nieuwe indeling komt er een kanaal vrij. Hierdoor krijgen The Box en Animal Planet (die voorheen samen met het Kunstkanaal één kanaal deelde) een eigen kanaal op de Haagse kabel. Vanaf 12 oktober is The Box 24 uur per dag te zien via kanaal 54+ (737,25 MHz) en Animal Planet op kanaal 45 (663,25 MHz).

Storing BVN-TV in Azië wegens kapotte satelliet

De internationale Nederlands/Vlaamse tv-zender BVN-TV kan momenteel geen betrouwbare ontvangst garanderen in Azië vvia de Thaicom 3-satelliet. De Thaicom 3-satelliet is naar alle waarschijnlijkheid beschadigd als gevolg van een meteorietinslag. Dit bericht Satellitemagazine.com. Hierdoor is het vermogen van de Thaicom sterk afgenomen en de ontvangst zeer zwak. Op sommige momenten is zelfs helemaal geen ontvangst mogelijk. Deze satelliet wordt ingezet voor de verspreiding van BVN TV in Azië, Afrika en het Midden Oosten. ‘Wij werken met man en macht aan een goede, definitieve oplossing om u in de nabije toekomst een optimale ontvangst te garanderen.’, aldus BVN TV.

Kabelaars willen concurrent weren

De kabelmaatschappijen eisen van minister Dekker (Volkshuisvesting) dat zij een eind maakt aan initiatieven van woningcorporaties om glasvezelnetwerken aan te leggen voor hun huurders. Direct mikpunt is WonenBreburg uit Breda/Tilburg, dat een proef is begonnen voor 1500 woningen. De branchevereniging van kabelbedrijven, Vecai, heeft vrijdag in een brief aan Dekker geschreven dat er sprake is van oneerlijke concurrentie. Vecai meent dat de minister de vergunning van WonenBreburg moet intrekken omdat woningcorporaties zich volgens de wet uitsluitend met volkshuisvesting moeten bezighouden. Aansluiting op communicatie-infrastructuren behoort tot de kerntaak van een woningbouwvereniging, erkent Vecai. Dat geldt volgens de kabelvereniging echter niet voor de aanleg van een nieuw netwerk, waarvoor in Nederland meerdere corporaties plannen hebben of zelfs al actief zijn. WonenBreburg zegt in een reactie dat de brief van Vecai “erg prematuur” is. Pas begin volgend jaar verwacht de woningbouwvereniging de eerste diensten te kunnen aanbieden. Daarvoor wordt gesproken met verscheidene partijen. “Wij willen onze huurders keuzevrijheid bieden”, aldus J. Broers, die de ICT-zaken van WonenBreburg beheert. “Nu is Essent hier in Tilburg monopolist.” De corporatie wil uiteindelijk al haar 27.000 woningen kunnen voorzien van een breedbandverbinding via glasvezel. Ze is nog aan het uitzoeken of dat wettelijk allemaal is toegestaan. Volgens Broers moet vooral Dekker duidelijkheid hierover verstrekken. Haar ministerie kon vrijdagochtend nog niet reageren. (DFT)

UPC biedt Sailing Channel via digitale TV

Sinds begin oktober is Sailing Channel te zien in het startpakket van digitale TV van UPC. Sailing Channel is het internationale sportkanaal met 24 uur per dag, zeven dagen per week aandacht voor zeilsport en bootraces. De zender kent een breed scala aan watersportprogramma’s, van internationale regatta’s tot kite sailing, van bezoeken aan bekende watersporters tot visboten en klassieke schepen. Maar ook boottesten, zeiltips van zeilmeesters en informatie over scheepswerven komt uitgebreid aan bod. (UPC)

Casema moet tariefsverhoging Leiden terugdraaien

Kabelexploitant Casema moet de tariefsverhoging in de gemeente Leiden terugdraaien. Dat heeft de rechtbank in Den Haag vrijdag bepaald. Leiden had een rechtzaak aangespannen nadat Casema had bepaald dat Leidenaren per 1 oktober bijna 30 procent meer moesten gaan betalen. Volgens Casema was de tariefsverhoging noodzakelijk om kostendekkend te kunnen werken. In Alphen aan den Rijn speelde in april dit jaar een soortgelijk conflict. Ook daar won de gemeente en mochten de tarieven niet worden verhoogd. (RTV West)

Etherfrequentie voor Kerktelefoon

Vanaf 1 januari 2005 kan kerktelefoon door kerken worden aangeboden via de ether. In het nieuwe Nationaal Frequentie Plan dat ingaat op 1 januari 2005 is frequentieruimte voor kerktelefoon gereserveerd. Na een lang proces van gesprekken, onderhandelingen en het nemen van proeven mogen kerken vanaf 1 januari 2005 gebruik maken van een e therfrequentie voor kerktelefoon. Met het realiseren van deze mogelijkheid wordt het landelijk dekkend systeem voor kerktelefoon, zoals de stichting Intermediair Kerkomroep Nederland (sIKN) dat wilde realiseren, werkelijkheid. Kerktelefoon via de ether is een alternatief dat is bedoeld voor kerken die geen gebruik kunnen of willen maken van de andere ( technisch geavanceerdere) kerktelefoonsystemen. Het systeem dat gebruik maakt van een zender in de kerk en luisterkastjes die specifiek op de frequentie van de zender zijn afgestemd mag een zendbereik hebben van 5 km gemeten van het zendpunt. Aan de capaciteit van de zender worden grenzen gesteld, waardoor de voor deze dienst beschikbare frequenties op een afstand van ongeveer 30 km. opnieuw kunnen worden gebruikt voor andere kerken. (Persbericht)

Nieuwe Hofstad Radio in de startblokken

De regionale commerciële radiozender Hofstad Radio wil vanaf komend weekeinde een nieuwe start maken. Momenteel worden de laatste werkzaamheden voor de face-lift van de radiozender afgerond. Hofstad Radio gaat van start met een nieuw muziekformat (dance classics, muziek uit de jaren 80 en 90 en de beste hits van vandaag), nieuw vormgeving en vanuit een nieuwe lokatie. Tevens zal voortaan gebruik worden gemaakt van de nieuwsvoorziening van Novum Nieuws in plaats van het ANP. Tevens zal de soundprocessing worden aangepast zodat het station ook op dat gebied een nieuw “gezicht” krijgt. Tot eind 2005 zal er non-stop muziek te horen zijn, afgewisseld met regionaal, nationaal en internationaal nieuws. Na 2005 zullen er wellicht weer gepresenteerde programma’s te horen zijn bij Hofstad Radio.

Programmaraad Zoetermeer: 538 en Sky uit basispakket

De Programmaraad van Zoetermeer heeft het concept voor haar radio-advies 2005 bekend gemaakt. Hieruit blijkt dat de Programmaraad een voorkeur heeft uitgesproken om een arabische-radiozender en een jazz-zender te willen toevoegen aan het radiopakket. De programmaraad stelt dan ook voor om de Marokkaanse publieke radiozender RTM en de commerciële radiozender Arrow 90.7 FM toe te voegen aan het basispakket van het Zoetermeerse radio-aanbod. Sky Radio en Radio 538 zullen hierdoor niet meer worden opgenomen in het basispaket maar “deze twee zenders zullen zeker terugkomen in het pakket overige zenders”, aldus de Programmaraad. In november wordt het definitieve advies vastgesteld.

18 aanvragen ingediend voor zendtijd genootschappen

Bij het Commissariaat voor de Media hebben zich in september maar liefst 18 verschillende kerkelijke en levensbeschouwelijke instellingen gemeld die in aanmerking willen komen voor landelijke zendtijd. De Mediawet, artikel 39f, biedt aan kerkgenootschappen en genootschappen op geestelijke grondslag de mogelijkheid om eens in de vijf jaar zendtijd voor radio en televisie te verkrijgen. De huidige licenties lopen tot 1 september 2005. Alle aanvragers krijgen de gelegenheid hun aanvraag in een hoorzitting toe te lichten. In december 2004 beslist het Commissariaat aan welke organisaties zendtijd wordt toegewezen. Zendtijd wordt toegewezen aan genootschappen die een door het Commissariaat onderscheiden ge estelijke hoofdstroming in Nederland vertegenwoordigen. Voor de lopende concessieperiode o nderscheidde het Commissariaat als hoofdstromingen het Boeddhisme, het Hindoeïsme, het Hu manisme, de Islam, het Jodendom, het Katholicisme en het Protestantisme. Per hoofdstroming kan slechts aan één organisatie zendtijd worden toegewezen. Deze organisatie moet aantonen representatief te zijn voor de geestelijke stroming die wordt vertegenwoordigd. (Via CvdM).

Milo directeur RTV West

De regionale omroep Radio TV West krijgt per 1 november in Gerard Milo een nieuwe directeur. De geboren Hagenaar (50) volgt interim-directeur Huub Elzerman op. Dat meldde de omroep donderdag. Gerard Milo woont in Zoetermeer en werkte tot voor kort als business unit-directeur bij automatiseringsbedrijf PinkRoccade. ,,Met Milo haalt Radio TV West een ervaren manager in huis, die het proces van herstel, waar het omroepbedrijf sinds begin dit jaar in verkeert, verder zal begeleiden”, aldus de omroep. RTV West kwam onder het bewind van Jeroen Soer, een voormalig directeur, in zwaar weer terecht door financieel wanbeleid. Tijdens een saneringsoperatie werden 42 mensen ontslagen. De toekomst van de zender kon in februari veilig worden gesteld door een lening van de provincie Zuid-Holland van 4,5 miljoen euro. (RTV West)

SBS wil weer een radiozender

SBS Broadcasting zou van plan zijn een eigen radiozender te starten door een bestaand station over te nemen. Volgens ingewijden is SBS geïnteresseerd in Radio 538 en zouden beide partijen al enkele gesprekken met elkaar hebben gevoerd. Maar zowel SBS al Radio 538 ontkennen dit. Woordvoerder Eric Eljon van SBS Broadcasting: Op dit moment liggen er geen concrete plannen. Maar we blijven altijd geïnteresseerd in uitbreiding van onze activiteiten. Een overname van Radio 538 door SBS zou tot problemen kunnen leiden voor SBS (mede-)aandeelhouder Veronica. Volgens de wet mag één aandeelhouder maximaal twee radiozenders met een etherfrequentie bezitten en Veronica heeft nu al een belang in Sky Radio en Radio Veronica. Veronica mag dus niet investeren in een derde zender. Twee jaar geleden verkocht SBS haar aandelen in Noordzee FM: volgens SBS was de marktpositie van de zender te zwak. John de Mols bedrijf Talpa Radio werd toen de nieuwe eigenaar van Noordzee FM. (via Medialog Blogspot)

Kabelaanbod op de schop in Amersfoort en Soest

In Amersfoort en Soest is de modernisering van het kabelnet afgerond. In die gemeenten zal Caserma op 9 oktober overschakelen naar de nieuwe radio- en tv-pakketten. De invoering van nieuwe pakketten betekent dat vrijwel alle radio en tv- zenders van frequentie wisselen. Het standaard TV aanbod zal bestaan uit 34 zenders, maar abonnees kunnen ook kiezen voor een beperkt basispakket van 17 zenders. Eerder dit jaar heeft de Regionale Programmaraad Eemland geadviseerd over het kabelaanbod. Voor wat betreft het Basispakket zal Casema die adviezen volledig overnemen. Het vrijblijvende advies over de ‘overige zenders’ wordt op een aantal punten niet gevolgd. Bij de ‘overige zenders’ zijn er een paar afwijkinge. Het advies om de radiozender Arrow 90.7 (Jazz) door te geven wordt niet gevolgd. In plaats daarvan blijft Casema het 2e kanaal van Omroep Amersfoort in de hele regio doorgeven. Casema schrapt TVE uit het standaardpakket om plaats te maken voor het nieuwe “Etalage- kanaal”, waarop Casema als ‘voorproefje’ telkens enige maanden een zender uit het digitale pakket weer zal geven. Dit betekent dat WDR3 op de kabel blijft. Zoals in het advies van de Programmaraad aangegeven wordt de zender BBC World vervangen door EuroNews. Verder wordt het net in Amersfoort uitgebreid met twee nieuwe zenders: de cultuurzender Arte en Animal Planet. In Soest waren die zenders al te zien. (Via RTVinfo).

VVD wil opheldering Urban Radio op 747AM

VVD-kamerlid Fadime Örgü heeft de staatssecretaris van OC&W (Medy van der Laan) opheldering gevraagd over de uitzendingen van Urban Radio op 747AM, Colorful Radio en FunX. Dit mede naar aanleiding van berichtgeving van DutchMedia. Örgü is van mening concurrentie van twee met publieke middelen gefinancierde zenders (FunX en Urban/Colorful Radio) met dezelfde doelgroep ‘onwenselijk’ is en vraagt de staatssecretaris om de mening uit te spreken dat de NPS moet afzien van haar urban-uitzendingen. Daarbij twijfelt het kamerlid over de ‘bijlage van de krant’ gedachte van 747AM nu urban-uitzendigen in plaats van het Radio 1-Journaal zijn gestart op de middengolf. De VVD vraagt zich daarbij ook af hoe de start van Colorful Radio op internet en de uitzendingen op 747AM zich verhouden met de Commissariaatsbeslissingen tot een verbod en de schorsing die de staatssecretaris daarop heeft uitgevaardigd. Lees verder via Dutchmedia.

Marc Klein Essink terug bij de TROS

Marc Klein Essink verruilt RTL4 voor de TROS. Daar gaat hij een programma presenteren, waarin de BankGiro Loterij centraal staat. Voor de omroep en Klein Essink betekent dit een hereniging, want de presentator/acteur begon zijn carrière bij de TROS als acteur in de succesvolle serie ‘Medisch Centrum West’. “Het is goed om weer terug te zijn bij de TROS, waar ik me zeer welkom voel. Het voelt als thuiskomen”, zei de nieuwe TROS-werknemer woensdag. H. Boermans, TROS-mediadirecteur, noemt de komst van Klein Essink een belangrijke versterking van zijn presentatieteam. “Het is niet uitgesloten dat hij in de toekomst meer programma’s voor ons gaat maken.” E. Damsma, Managing Director van de BankGiro Loterij denkt dat Marc Klein Essink, de TROS en de BankGiro Loterij een succesvolle combinatie gaan vormen. “We zijn nog met de TROS in overleg wanneer het nieuwe programma, dat Bankgeheim gaat heten, zal worden uitgezonden. Waarschijnlijk zal dat begin 2005 zijn. Vaststaat in ieder geval dat in het programma ruime aandacht zal zijn voor de goede doelen van de BankGiro Loterij op het gebied van cultuur en welzijn.” (Telegraaf)

“TV-kabel op te rekken tot 100 Mb/s”

De capaciteit van de tv-kabels is voor internet op te rekken tot 100Mb/s. Dat zegt TNO Telecom in een rapport dat de tv-kabelexploitanten inzetten in hun lobby tegen glasvezel. Zojuist maakte Platform Nederland Breed, een lobbyorgaan van de Vecai, de vereniging van tv-kabelexploitanten, het rapport van TNO Telecom over de toekomst van de tv-kabel openbaar. TNO stelt dat de tv-kabelinfrastructuur in de toekomst volstaat bij uitdijende behoeften aan meer bandbreedte, thuis, maar ook voor zorg en onderwijs. Jan Burgmeijer, onderzoeker van TNO Telecom, voorziet dat het mogelijk wordt om met voortdurende investeringen, via het kabelnetwerk breedbandsnelheden te behalen tot 100 megabit per seconde. “De vraagbehoefte van diensten zal in ieder geval tot 2008, en waarschijnlijk tot ná 2012 min of meer gelijk oplopen met het aanbod van de kabelinfrastructuur.Gelet op de kabelmodemtechnologieën die in de afgelopen jaren werden ingezet en de daaraan gekoppelde productdatasnelheden, groeit de capaciteit van de kabelinfrastructuur jaarlijks ongeveer zestig procent. Deze groei kan als ‘autonome’ groei geïnterpreteerd worden.” 

Kabelaars zorgen voor voetbal in ‘niet-Nickelodeon-gebieden’

De drie grote kabelaars zullen in die gebieden waar Nickelodeon niet op de kabel wordt doorgegeven, oor de uitzendingen van het Nederlands elftal de zender telkens tijdelijk op een apart kanaal doorgeven voor hun abonnees. Casema, UPC en Essent Kabelcom zeggen daarmee in te willen gaan op de algehele vraag hierom omdat deze gemerkt hebben veel klachten van abonnees te krijgen. In totaal gaat het om kabelgebieden die minder dan 3 % van de kabelhuishoudens omvatten (minder dan 191.000 huishoudens). De rest van de kabelhuishoudens (97 %) heeft sowieso wel de beschikking over Nickelodeon op de kabel. UPC zal in de Betuwegemeenten de zender telkens van 18 tot 08 uur doorgeven indien het Nederlands elftal speelt. Essent Kabelcom zal in de gemeenten waar Nickelodeon niet te zien is eenzelfde soort distributie plegen. Nickelodeon is volgens opgave van de kabelaar niet te zien in Dinkelland, Losser en Heythuysen. De UPC-deal hierover gebeurt met gesloten beurzen. Casema meldt bij monde van woordvoerder Gradus Vos dat in Noord-Brabantse gemeenten zo veel mogelijk WDR tijdelijk wordt vervangen door Nickelodeon, in Oosterhout (NB) TRT Int vervangen wordt door Nickelodeon en elders ‘waar het niet tijdig lukt’ zal Nickelodeon via het mozaik-kanaal (Casema Servicekanaal) uitzenden. Bij Casema gaat het om de gemeenten Alphen-Chaam, Bergambacht, Oosterhout, Drimmelen, Vianen ZH, Geertruidenberg, deel van De Bilt, Lopik, Montfoort,Maartensdijk, Moerdijk, Schoonhoven en Zevenhuizen-Moerkappelle. De kabelaars willen op deze manier inspelen op de wensen van hun klanten en zo de wedstrijden het hele seizoen laten zien. (via Dutchmedia Weblog)

Marisa Heutink weer dagelijks op 3FM

Marisa Heutink is sinds deze week weer iedere werkdag terug in de vroege ochtend van 3FM. De vrouwelijke dj is maandag weer begonnen met het dagelijks uitzenden van ‘Nachtmiss Marisa’ tussen 04:00 en 06:00 uur. Zij volgt eLine la Croix op die verhuist naar de ochtend van 747 AM. Daar presenteert ze voor de NPS Urban Radio, haar programma heet ‘Morning Flava’ en is dagelijks tussen 06:00 en 08:00 uur te horen. (via Radiofreak)

Alleen oplagestijging Parool

Alleen Het Parool en de ‘confessionele’ dagbladen (ND/RD) noteerden in het tweede kwartaal van dit jaar (in vergelijking met dezelfde periode in 2003) een oplagestijging als het gaat om de landelijke dagbladen. Dat blijkt uit de vandaag bekendgemaakte cijfers van HOI Instituut voor Media Auditing. Het Parool had een lichte stijging van in de totaal verspreide oplage van 85.902 (2003/2) naar 86.227 (2004/2). Het Nederlands Dagblad ging van 33.787 naar 34.549 en het Reformatorisch Dagblad van 58.401 naar 59.349. De grote landelijke kranten zagen hun oplage traditiegetrouw verder afbrokkelen. Marktleider De Telegraaf ging van 756.488 naar 738.251 exemplaren. De Volkskrant van 319.704 naar 304.897, Algemeen Dagblad van 298.875 naar 291.157, NRC Handelsblad van 261.156 naar 255.989 en Trouw van 115.989 naar 105.089. Het Financieele Dagblad incasseerde een vrij lichte daling van 55.155 naar een oplage van 54.342. Gratis dagbladen Metro en Sp!ts moesten ook omlaag in oplage. Sp!ts van 372.680 naar 369.992 en Metro van 320.233 naar 313.742 exemplaren. Sp!ts maakt vandaag bekend dat vanaf deze maand de oplage van het gratis dagblad verhoogd is naar meer dan 400.000 exemplaren per dag. Tegelijkertijd meldt concurrent Metro dat de vormgeving met ingang van deze week ‘drastisch is veranderd’. Het uiterlijk en de indeling van het hele dagblad hebben een opfrisbeurt gekregen, van voorpagina tot en met de tv-pagina. (Adformatie)

Radio 538 en RTL 4 favoriete zenders

De commerciële zenders Radio 538 en RTL 4 zijn door respectievelijk 21 en 33 procent van de Nederlandse beroepsbevolking aangeduid als meest favoriete zenders. Dit blijkt uit het continu Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek van de Intelligence Group dat in 2004 onder bijna 7.000 personen gehouden is. Met de uitkomsten hiervan wordt het voor het eerst mogelijk om arbeidsmarktcampagnes af te stemmen op het kijk- en luistergedrag van arbeidsmarktdoelgroepen, meldt de Intelligence Group. Een op de vijf Nederlanders geeft aan dat Radio 538 zijn/haar favoriete radiozender is. Hiermee is dit station de meest favoriete radiozender onder de Nederlandse beroepsbevolking. 3FM is met 13 procent de eerste publieke zender in de toptien. Opvallend zijn de noteringen van de relatief ‘jonge’ zenders RTL FM en ID&T Radio. De commerciële tv-zender RTL 4 is met 33 procent ‘marktleider’ onder de Nederlandse beroepsbevolking. Het publieke Nederland 3 neemt de derde plaats in en blijft Net 5 daarmee net voor. (Adformatie)

Kamer mag Weisglas niet naar vragenuur roepen

Tweede-Kamerlid Atsma had dinsdag mondelinge vragen willen stellen aan Kamervoorzitter Weisglas. Hij wilde weten waarom het presidium (bestuur) van de Kamer heeft besloten dat de pers tijdens het wekelijkse vragenuurtje niet meer in de wandelgangen mag komen. Maar Atsma kreeg de kans niet. Weislgas wees hem erop dat het reglement van orde de Kamerleden alleen toestaat om leden van het kabinet naar het vragenuurtje te roepen. Weisglas is wel van plan het toelatingsbeleid tot de wandelgangen in de eerstkomende vergadering van het presidium te bespreken. Dat besloot enkele weken terug om journalisten tijdens het vragenuurtje de toegang tot de ruimte achter de vergaderzaal te ontzeggen omdat ze te veel lawaai zouden maken. Atsma is het daar niet mee eens. Volgens hem maken de Kamerleden meer lawaai. Ook de Parlementaire Persvereniging is die mening toegedaan.(ANP)

Kurpershoek nieuwe Amerika-correspondent NOS

Wouter Kurpershoek (39) gaat per 1 februari voor de NOS het nieuws in de Verenigde Staten verslaan. Hij volgt Charles Groenhuijsen op, die dan zijn termijn van vijf jaar als Amerika-correspondent erop heeft zitten. Dat heeft de omroep dinsdag bekendgemaakt. Groenhuijsen neemt op zijn beurt vanaf begin 2006 de plaats in van Philip Freriks als presentator van het Acht uur-Journaal. Tot die tijd werkt hij incidenteel voor de NOS en bereidt hij zich op zijn verhuizing naar Nederland voor. Kurpershoek gaat medio oktober al naar Amerika. Hij zal samen met een NOS-team door de Verenigde Staten reizen om verslag te doen van zaken die spelen rondom de verkiezingen. De nieuwe Amerika-verslaggever begon zijn journalistieke loopbaan in 1986 als verslaggever bij het EO-radioprogramma Tijdsein. Later werkte hij onder meer voor Netwerk en de NOS vanuit conflictgebieden als Israël en voormalig Joegoslavië. (ANP)

KPN gaat zelf Digitenne aanbieden naast Digitenne

Telecomoperator KPN heeft tijdens een persconferentie aangekondigd per 18 oktober zelf het volledige aanbod van het digitale etherpakket Digitenne aan te bieden onder de naam ‘Digitale TV van KPN’. Volgens KPN is een groothandelscontract met Digitenne afgesloten ter afname van het Digitenne-aanbod aan eigen klanten. De prijsstelling bij KPN zal voor met name ADSL-abonnees lager liggen dan bij Digitenne zelf: bij KPN is dit 7,95 euro per maand. Indien alleen telefonie wordt afgenomen is de prijs 10,95 euro per maand; terwijl bij alleen televisie de abonnementsprijs 13,95 euro per maand kost. KPN biedt op één abonnement maximaal beeld op drie ontvangers. Digitenne zelf vraagt 8,95 euro per maand en 14,95 euro per maand bij beeld op drie ontvangers. Opvallend is overigens dat KPN de drie premiumzenders van Canal+ in tegenstelling tot Digitenne zelf, NIET als optie aanbiedt. Het grote verschil tussen het aanbod van KPN en Digitenne is verder het sterk subsidiëren van DVB-T ontvangers. KPN zal haar digitale etherpakket aanbieden via haar website, Primafoon alsmede grootwinkelketens. Opvallend daarbij is dat KPN deels dezelfde ketens inzet die ook Digitenne inzet (waaronder BCC, IT’s, Correct, Expert, Mediamarkt e.d.) KPN kondigde aan een contract met Samsung te hebben gesloten voor de levering van initieel ‘enkele tienduizenden’ ontvangers. Deze ontvangers kosten als ‘single tuner’ 39,95 euro; een ’twin tuner’ kost 69,95 euro. Digitenne zelf vraagt middels haar onlineshop met een korting 129 euro voor een Samsung ‘single tuner’.

Frits van Turenhout overleden

Frits van Turenhout, de man die 25 jaar de voetbal- en totouitslagen voorlas op radio en televisie, is zondag op 91-jarige leeftijd in Blaricum overleden. Dat heeft zijn familie maandag laten weten. Van Turenhout werd bekend om de wijze waarop hij de uitslag 0-0 uitsprak. Het bezorgde hem de eretitel Mister 0-0. Van Turenhout werd op 14 juni 1913 geboren in Amsterdam. Ruim voor de Tweede Wereldoorlog trad hij in dienst van de KRO. Tot zijn pensionering in 1978 werkte hij als studiochef. Daarnaast trad hij onder de naam Fred Starewood op als zanger bij het Klaas van Beek dansorkest, Gerard van Krevelen Orkest en het Orkest Zonder Naam. Bekend werd zijn uitvoering van ‘Een wipneus en een kersenmond’. Tot zijn zestigste was hij keeper in een veteranenelftal van de Omroep Sport Organisatie. Verder was hij jarenlang speaker bij de wedstrijden van Zuidvogels in Huizen. Hij was ridder in de Orde van Oranje Nassau. (Volkskrant)

John van Vliet ontslagen bij de NOS

Langs de Lijn presentator John van Vliet moet van de NOS weg, dit meldt de GPD. De reden voor het ontslag is dat Van Vliet voor John de Mol presentator wordt op Nickelodeon voor de wedstrijden van het Nederlands elftal. De NOS verbiedt haar presentatoren sinds deze zomer om zowel voor een publieke als een commerciële omroep te werken, ‘om verwarring bij het publiek te voorkomen’. Van Vliet gaf aan de beslissing van de NOS jammer te vinden, maar wel begrijpelijk. Sinds 1999 was hij de vervanger van Tom van ’t Hek in ’t Hek van de Dam. In 2003 kreeg hij de kans om vast in de programmering te komen door het vertrek van Toine van Peperstraten naar Radio Veronica. Daardoor kwam de zaterdagmiddag vrij en die kreeg Van Vliet toegewezen. Voor Van Vliet was de presentatie van Langs de echter wel een bijbaan, hij werkte ook voor WK Producties. (via Villamedia/GPD)

KPN TV: Meer van het zelfde

KPN Telecom wil de dalende inkomsten uit zijn vaste telefoonnet compenseren met nieuwe inkomsten uit digitale televisie en radio. Het telecombedrijf begint vandaag een campagne waarin de consument wordt aangemoedigd de kabel-tv de deur uit te doen en voortaan tv, digitale telefonie en internet in één pakket bij KPN af te nemen. ‘KPN TV’ is voorlopig weinig anders dan de zoveelste herlancering van Digitenne, waarvan het telefoonbedrijf samen met de omroepen mede-eigenaar is. Digitenne levert via de ether 23 digitale tv-kanalen en een reeks radiostations. KPN wedt echter op verscheidene paarden tegelijk. Het telecombedrijf wil ook het monopolie van de kabelexploitanten breken. Het concern heeft dit voorjaar bij tien kabelbedrijven offertes gevraagd om via hun kabels digitale televisieprogramma’s door te mogen geven. Mensen die een telefoonabonnement of een adsl-aansluiting hebben bij KPN, hoeven minder te betalen voor de dienst. Iemand met een telefoonabonnement en adsl van KPN betaalt 7,95 euro per maand in plaats van de gebruikelijke 13,95 euro. Klanten die bij KPN een mobiel of vast abonnement hebben, zijn 10,95 euro per maand kwijt. Digitenne kost 8,95 euro per maand. Daar staat tegenover dat een ontvanger bij KPN een stuk goedkoper is dan bij Digitenne. De goedkoopste tuner bij KPN kost 39,95 euro. Bij Digitenne zijn klanten minimaal 130 euro kwijt. 

Nieuwe ‘showbizz-experts’ bij Noordzee 100.7 FM

Vanaf vandaag zijn er bij Noordzee 100.7 FM twee nieuwe experts te horen. John van den Heuvel en Fiona Hering zullen meer inzicht verschaffen in respectievelijk de wereld van de (georganiseerde) misdaad en de wereld van mode en lifestyle. Noordzee 100.7 FM heeft tevens een nieuw contract met Wilma Nanninga gesloten. Zij blijft optreden als expert op het gebied van showbizz. John van den Heuvel werkte als rechercheur bij de CID in Amsterdam. Hierna stapte hij over naar De Telegraaf, waar hij nu al 14 jaar als misdaadverslaggever werkzaam is. John schrijft regelmatig artikelen over de misdaad in dit dagblad en verzorgt ook, afwisselend met collega Peter R. de Vries, een column in de zondageditie van De Telegraaf. Fiona Hering studeerde aan de School voor Journalistiek in Tilburg. Ze is al 13 jaar werkzaam als modejournaliste bij De Telegraaf. Ook schreef Fiona een boek over de haute couture van modeontwerper Mart Visser. Daarnaast zit Fiona, net als John van den Heuvel, regelmatig als deskundige bij RTL Boulevard. (Persbericht Talpa)

Werkzaamheden zendmast Smilde voorlopig uitgesteld

De werkzaamheden die op 4 oktober zouden starten aan de zendmast van Smilde en de mast een vierde tuilaag moet opleveren, zijn voorlopig uitgesteld. Hiermee vervalt voorlopig ook de tijdelijke omschakeling van Omrop Fryslân van Smilde naar Irnsum. (Nozema)

Rooselaar weg bij CineNova

Marketing en salesdirecteur Myra Rooselaar heeft na 4,5 jaar CineNova verlaten. Reden voor haar vertrek was een verschil van mening met de directie over de te volgen strategie voor het filmkanaal. Rooselaar, die al vanaf de lancering in mei 2000 bij CineNova werkt, was verantwoordelijk voor twee teams, een marketing team in Amsterdam en een On Air team in Londen. Ze zette onder meer campagnes op die volgens CineNova hebben geleid tot een toename van het aantal abonnees. (adformatie)

Urban Radio vanaf maandag op 747 AM

Met een nieuw logo van Colorful Radio kondigen 747 AM, de NOS en de NPS aan dat per maandag van 06 tot 08 uur en van 17 tot 18:30 op 747 AM de zender wordt omgedoopt tot Urban Radio. Het Radio 1 Journaal is daarmee niet langer op de middengolf te horen. De NOS heeft tegelijkertijd ook een geimproviseerde website voor Colorful Radio geopend en de live stream voor de zender hersteld, die nu met 64 kbps te ontvangen is via internet. Alhoewel de publieke NOS volhoudt niet hetzelfde te doen met Colorful Radio als de eveneens (succesvolle) publieke stadsregio-zender FunX, blijkt de uitwisselbaarheid tussen FunX en Urban/Colorful Radio uit een beschrijving met de doelgroep ‘stadsjongeren, hiphop, rap, latino en remixes’ alsmede het aantrekken van Eline la Croix die eerder bij FunX te horen was. Datzelfde FunX is overigens de NOS een stapje voor door nu al met een kwalitatief betere 128 kbps uit te zenden op internet en medio oktober haar vier versies plus een extra landelijke versie (FunX Plus) in eenzelfde kwaliteit te starten. Programmering Urban Radio op 747 AM: http://portal.omroep.nl/radio?nav=kcpufBsHdDoBxDkFxEC. De livestream van Colorful Radio is te vinden via: https://mediamagazine.nl/live. (o.a. via Dutchmedia Weblog).

Reactie plan KRO: “Anne Frank kan geen Nederlandse worden”

Anne Frank kan niet postuum de Nederlandse nationaliteit krijgen. Wettelijk is dat niet mogelijk. Dat zei een woordvoerster van het ministerie van Justitie zaterdag in een reactie op pogingen van de KRO en andere organisaties om Anne Frank alsnog de Nederlandse nationaliteit toe te kennen. Anne Frank stierf in 1945 als statenloos burger in het Duitse concentratiekamp Bergen-Belsen. De omroep ijvert voor haar Nederlanderschap, omdat zij een van de genomineerden is voor de titel ‘De Grootste Nederlander’. In het KRO-programma kiezen de kijkers half november de grootste Nederlander aller tijden. “Anne Frank heeft nu geen nationaliteit. Ze heeft meermalen gezegd dat ze graag Nederlandse zou willen worden. Het zou fantastisch zijn als we dat voor elkaar krijgen”, aldus een woordvoerster van de KRO. Het ministerie van Justitie moet haar teleurstellen. “Hoe sympathiek we het idee ook vinden, de wet staat niet toe dat mensen postuum het Nederlanderschap krijgen. Daarvoor kunnen we de wet niet wijzigen”, zegt een woordvoerster. Anne Frank verloor haar Duitse nationaliteit door een Duitse wet uit 1941, die alle joden buiten Duitsland hun staatsburgerschap ontnam. Volgens het ministerie van Justitie komen alleen nog in leven zijnde personen in aanmerking voor naturalisatie. (via Telegraaf)

‘Popstars’ trekken in huis zonder buren in Amersfoort

De kandidaten van de nieuwe RTL4-programma ‘Popstars The Rivals’ gaan een twee-onder-één-kapwoning in een nog onbewoond deel in Vathorst betrekken. Het betreft twee nog op te leveren witte blokwoningen aan de Valutaboulevard uit het zogeheten project Domo Universala, aan de rand van de nieuwbouwwijk. Dit bericht de Amersfoortse Courant. Woordvoerster Peters van RTL Nederland zegt dat de woningen binnen twee weken gebruiksklaar moeten zijn. Gisteren waren er loodgieters bezig in de panden, de wanden waren gesausd en een sanitairbedrijf uit Nunspeet was druk in de weer. Volgens Peters is voor deze woningen gekozen omdat ze goed te beveiligen zijn. Omdat de ernaast liggende woningen nog niet bewoond zijn, is de kans op overlast bovendien klein. De bedoeling is dat de twee woningen in de komende weken compleet ingericht worden, voordat de twintig jongeren erin trekken. Ook worden een tuin, patio en grintpad aangelegd. De twee woningen worden het onderkomen van tien jongens en tien meisjes. Als buren strijden zij om de titel Popstars. De kandidaten zullen van woensdag ot en met zaterdag in de woningen verblijven, ter voorbereiding op hun liveoptreden. De rest van de week zijn ze thuis. Het verblijf in Vathorst duurt vanaf medio oktober tot kerstmis. RTL zal opnames maken van de finalisten in en rond de woningen. Maar er komen geen camera’s in de woningen te hangen, zoals bij Big Brother. De docusoap moet leiden tot de vorming van een boyband en een girlgroup , die met kerst een nummer één hit moeten hebben.

Gouden Beelden: Jeroen Pauw TV-Persoonlijkheid 2004

Tijdens het negende Gala van het Gouden Beeld ontving Jeroen Pauw het Gouden Beeld voor TV- Persoonlijkheid van het Jaar uit handen van Paul Groot, de TV-Persoonlijkheid van vorig jaar. Johnny de Mol (Drijfzand, HUMAN) won een Gouden Beeld in de categorie Beste Acteur en Eva Duyvestein (Meiden van de Wit, Net5) ging naar huis met het Gouden Beeld voor Beste Actrice. Daphne Bunskoek presenteerde het feestelijke gala dat op dinsdag 5 oktober om 20.25 uur wordt uitgezonden door de AVRO op Nederland 2.

Volledig overzicht winnaars:

Amusement: Expeditie Robinson (NET 5)
Comedy: Bitches (BNN)
Documentaire: De kinderen van Arna (IKON)
Drama: Cloaca (AVRO)
Informatie: Andere Tijden, Amateurbeelden Tweede Wereldoorlog (NPS/ VPRO)
Jeugd: Meisjes (IKON)
Kunst & cultuur: De meester en zijn leerling (NPS)
Muziek: Vrienden van Amstel live (RTL 4)
Nieuws & evenementen: RTL Z (RTL 5)
Sport: Sportzomer Tour de France (NPS)
UPC Digital Award: TMF (TMF)
Acteur: Johnny de Mol (Drijfzand, HUMAN)
Actrice: Eva Duyvestein (Meiden van de Wit, NET 5)
Tv-Persoonlijkheid van het Jaar: Jeroen Pauw (NPS/ VARA/ BNN)
Carrière Award: Bob Rooyens