Media kort: oktober 2007

“De Mol aast op Eredivisie”

TV-tycoon John de Mol is weer in de markt voor de tv-rechten van de Nederlandse Eredivisie. Volgens Voetbal International zijn enkele clubs uit de Eredivisie bezig met het oprichten van een nieuwe bv. Deze zal de uitzendrechten voor live duels verkopen en ook zelf exploiteren. Bij de oprichting van de bv zijn John de Mol en Reinout Oerlemans nauw betrokkken. De nieuwe bv verkoopt de rechten van onder meer Ajax, Feyenoord en AZ. SBS, RTL en NOS kunnen in de nieuwe situatie alleen nog maar bieden op de rechten voor de samenvattingen. Volgens VI zijn zowel Eyeworks als Endemol bij de bv betrokken, waarbij Endemol een deel van de wedstrijden wil produceren. De tender van de Eredivisie staat gepland voor december. (Reclameweek)

Giel Beelen radioman van 2007

Theater van het Sentiment, de Top 2000, Claudia de Breij en Giel Beelen hebben de AVRO-radioprijzen in de wacht gesleept. De publieksprijzen werden vrijdag in Studio Desmet in Amsterdam uitgereikt. Theater van het Sentiment (KRO, Radio 2) werd uitgeroepen tot beste radioprogramma van het afgelopen seizoen en kreeg daarvoor de Gouden RadioRing 2007. Het Gouden Radio-Oortje, voor het beste radio-evenement, ging dit jaar naar de Top 2000 van Radio 2. Claudia de Breij ging er met de Zilveren RadioSter voor beste radiovrouw vandoor en haar mannelijke collega Giel Beelen werd uitgeroepen tot radioman van 2007. Volgens de AVRO zijn de afgelopen weken ruim 60.000 stemmen uitgebracht op de genomineerden. De publieksprijzen voor radioprogramma’s en makers zijn in het leven geroepen naast de Televizier-Ring en werden vrijdag voor de tweede keer uitgereikt. (ANP)

Gouden Televizier-Ring voor De Wereld Draait Door

Het VARA-programma De Wereld Draait Door (DWDD) heeft vrijdagavond de Gouden Televizier-Ring gewonnen. Met 45 procent van de stemmen van het publiek trok de show van Matthijs van Nieuwkerk en Claudia de Breij aan het langste eind. Samen met Gooische Vrouwen (RTL) en Mooi! Weer De Leeuw (VARA) was DWDD voor de prestigieuze televisieprijs genomineerd. Anita Witzier is vrijdag tijdens het Gouden Televizier-Ring Gala uitgeroepen tot televisievrouw van het jaar. Paul de Leeuw ontving uit handen van Yvon Japsers de Zilveren Televizier Ster. De Leeuw, die Matthijs van Nieuwkerk en Ruben Nicolai achter zich liet, was in 1999 en in 2006 ook al de populairste mannelijke tv-persoonlijkheid. Het Huis Anubis van tv-zender Nickelodeon ging naar huis met de Gouden Stuiver voor de beste jeugdserie. Inger Nilsson, de Zweedse actrice die in haar j ongere jaren gestalte gaf aan Pippi Langkous, reikte de prijs uit aan de hoofdrolspelers van de serie. (o.a. ANP)

UIT DE MEDIA:

** De Raad van State heeft uitgesproken dat programmaraden zelf mogen aangeven hoe lang hun advies geldig is. De programmaraden waren het oneens met kabelexploitant UPC. Deze had zonder overleg de geldigheidsduur van het radioadvies verlengd. En dat bracht met zich mee dat UPC het advies voor de periode 2006-2007 naast zich neerlegde. Hierdoor moesten consumenten en nieuwe zenders een jaar langer wachten om op de kabel te komen. De programmaraden hebben deze opstelling aangevochten bij het Commissariaat voor de Media en later de rechtbank en Raad van State. Volgens Marieke Pette, directeur van Kabelraden.nl, is de uitspraak van de Raad van State van groot belang: “kabelmaatschappijen mogen gelukkig belangrijke adviezen van programmaraden niet zomaar negeren. Programmaraden blijven zo in staat om snel in te spelen op de wensen van kijkers en luisteraars” (Persbericht Kabelraden.nl)

** Het Commissariaat voor de Media heeft de Nederlandse Publieke Omroep een boete opgelegd van 50.000 euro vanwege te weinig kunstprogramma’s in 2006. In plaats van de verplichte 12,5% bleef de teller steken op 9,5%. In 2005 was het percentage kunst met 12% ook al te laag en kreeg de NPO te horen dat het volgende jaar wél voldaan moest worden aan het programmavoorschrift. Omdat het aandeel kunstprogramma’s in 2006 toch nog verder is teruggelopen, maakte het Commissariaat eind augustus het voornemen kenbaar de Publieke Omroep hiervoor een boete op te leggen. In een hoorzitting kreeg de NPO nog de kans zich tegen dit voornemen te verweren. 

** Na een periode van intensieve voorbereiding hebben de regionale commerciële tv zenders TV&Co en RTV10 besloten de handen definitief ineen te slaan en te gaan fuseren per 1 januari 2008. TV&Co, actief in West, Midden en Noord Oost Brabant en RTV10, actief in Zuidoost en Midden Brabant zullen na de fusie de gehele provincie Noord Brabant bestrijken, het commerciële equivalent van de publieke zender Omroep Brabant. In de nieuwe situatie heeft de zender vestigingen in Breda, Tilburg en Eindhoven/ Helmond en is zodoende in staat om de gehele regio op een goede en verantwoorde manier te coveren. Nieuws en sport, lifestyle, cultuur en human interest vormen de belangrijkste ingrediënten van de programmering van de nieuwe zender, waarbij regionale betrokkenheid en herkenbaarheid voorop blijven staan. (persbericht)

** Sky Radio lanceert donderdag een nieuw internetradiostation. Op The Christmas Station, dat te beluisteren is via skyradio.nl, wordt 24 uur per dag doorlopend kerstmuziek uitgezonden. Dat heeft de zender woensdag bekendgemaakt. Naast de bekende kerstkrakers als Last Christmas van Wham, All I Want For Christmas van Mariah Carey en Driving Home For Christmas van Chris Rea biedt het station ook elk uur actueel nieuws. Sky Radio: The Christmas Station is tot eind december te beluisteren. (ANP)

** Marc van der Ree (37) is met ingang van 1 december de nieuwe hoofdredacteur van het SBS6-programma Shownieuws. Dat maakte de zender woensdag bekend. Van der Ree blijft naast zijn functie bij Shownieuws ook hoofdredacteur van het SBS-programma Hart van Nederland, waar hij sinds 1 januari van dit jaar verantwoordelijk voor is.

** De leden van de TROS nemen volgende maand een besluit over de organisatiestructuur van de omroep. Sinds het vertrek van voorzitter en directeur Karel van Doodewaerd heeft de TROS een interim-leiding. De afgelopen maanden is een plan opgesteld voor een nieuwe structuur. Als de leden van de TROS daarmee akkoord gaan, zal een nieuwe directie worden benoemd. (Spreekbuis)

** De MTV Europe Music Awards worden volgend jaar gehouden in de Britse stad Liverpool. Het evenement vindt plaats op 6 november 2008 in de gloednieuwe Echo Arena. Dat heeft de muziekzender woensdag bekendgemaakt op haar Britse website. Liverpool is volgend jaar de culturele hoofdstad van Europa en wordt, na Londen en Edinburgh, de derde Britse stad die de MTV Europe Music Awards verwelkomt. Donderdag worden de MTV Europe Music Awards 2007 gehouden in München. Acts als Mika, Babyshambles en Foo Fighters geven acte de présence op het prijzenfestival. Tijdens de awardshow wordt ook een prijs voor de beste Nederlandse/Belgische act uitgereikt. In die categorie zijn Gabriel Rios, Goose, Opgezwolle, DJ Tiësto en Within Temptation genomineerd. (o.a. De Pers)

** 3FM 90s Request heeft ruim 1,8 miljoen Nederlanders in de leeftijdscategorie van 10 tot 34 jaar bereikt. Dit is een buitengewoon hoge score en maar liefst 25% hoger dan het bereik van 90s Request in 2006. De luisteraars gaven de themaweek op de publieke popzender als waardering een cijfer 7,4. (Persbericht)

** Wouter Meijer (1968) is benoemd als nieuwe multimediale correspondent voor de NOS in Duitsland. Vanaf 1 januari zal hij zich bij het ‘NOS Buro Berlijn’ voegen om samen met collega-correspondent Margriet Brandsma de berichtgeving vanuit Duitsland te gaan verzorgen, zei een woordvoerder van de omroep dinsdag. Meijer zal zich primair bezighouden met radioverslaggeving, terwijl Brandsma voornamelijk de televisie voor haar rekening blijft nemen. Beiden zijn elkaars vervanger. (ANP/BD)

** Volkskrant-journalist Bart Dirks heeft samen met de Vlaamse schrijver Tom Naegels de Belgische nominatie voor een persprijs van de Europese Unie gewonnen. Dirks en Naegels schreven voor Ons Erfdeel samen een artikel waarin ze hun visie gaven op elkaars land. Dirks schreef over Vlaanderen, Naegels over Nederland. Dirks is sinds 2003 correspondent voor de Volkskrant in Brussel. Later dit jaar dingen alle laureaten uit de 27 EU-landen naar de Europese persprijs voor Verscheidenheid. Die wordt op 18 december bekendgemaakt. De inzending namens Nederland werd vorige week al bekend. Het is een artikel van Elsevier-journalist Frank van Hoorn over het werk van de Commissie Gelijke Behandeling. (ANP/AD)

** Op 29 oktober is de oud-hoorspelacteur Jan Borkus overleden. Hij was 87 jaar. Borkus kreeg bekendheid door de hoorspelserie Sprong in het heelal, waarin hij de rol van Jimmy Barnet vertolkte. Hij werkte ook aan andere hoorspelen mee, zoals Dood van een vrijgezel, De blauwe zaden, Prometheus XIII, Moordbrigade Stockholm en Miserere. Jan Borkus leende zijn stem ook aan figuren in televisieseries, zoals De Bereboot (Spreekbuis)

** Televisiezender Nederland 1 is gisteravond iets voor achten in heel Gelderland uitgevallen. Dat kwam door een storing in het ontvangststation van kabelexploitant UPC in Zevenaar. Een monteur was snel ter plaatse om de ontvanger te resetten. Rond 20.30 uur konden televisiekijkers het kanaal weer ontvangen. Kijkers van digitale televisie hadden geen last van de storing. Het signaal daarvoor komt vanuit Amsterdam, waar geen problemen waren. (Gelderlander)

** De publieke omroepen behaalden in week 43 over de gehele dag gezamenlijk een gemiddeld marktaandeel van 34.1%. De zenders van RTL Nederland behaalden in deze week een marktaandeel van 23.5% en de SBS zenders 18.6%. In het avondtijdvak hadden de publieke omroepen een marktaandeel van 36.3%, de zenders van RTL Nederland 27.0% en de SBS zenders 22.3%. In week 43 bedroeg de gemiddelde kijktijd over de gehele dag 201.4 minuten. (o.a. SKO)

UIT DE MEDIA:

** DJ Ruud de Wild gaat weg bij Radio 538. Daarover hebben beide partijen overeenstemming bereikt, meldde een woordvoerster van het radiostation maandag. Zijn vertrek hing al weken in de lucht. De middaguitzending wordt tijdelijk overgenomen door Radio 538-dj Lindo Duvall met het De Wild-vertrouwde team dat bestaat uit Kimberly van de Berkt en Jelte van der Goot. De Wild was sinds 14 juni 2004 te horen bij Radio 538. ,,Het merk 538 is prachtig. Het was absoluut een mooie tijd. Ik wil me nu echter vrijmaken voor iets helemaal anders,”, verklaart De Wild. (ANP)

** De NOS zendt ook de komende vier seizoenen de Europese en Wereldkampioenschappen schaatsen uit. De omroep heeft hiertoe een contract gesloten met de internationale schaatsunie ISU. Dat heeft de NOS zondag gemeld. Het gaat om de EK allround, de WK allround, de WK sprint en de WK afstanden. Eerder verwierf de NOS al de rechten voor de wereldbekerwedstrijden tot en met 2010 en werd een nieuwe overeenkomst gesloten met de KNSB over de nationale kampioenschappen. Samen met de Olympische Spelen in Vancouver in 2010 beschikt de NOS daarmee over de uitzendrechten van alle belangrijke langebaanwedstrijden en -toernooien voor de komende jaren. (ANP)

** De TMF Awards zijn zaterdagavond niet al te best bekeken. Het prijzengala werd tijdens de live-uitzending om 19.00 uur slechts door 96 duizend mensen gezien. De twee herhalingen van de show, die later op de avond werden uitgezonden, waren nog eens goed voor in het totaal 153 duizend kijkers. De finale van ‘So you wannabe a popstar’ wist wel kijkers te trekken. De uiteindelijke ontknoping van de talentenjacht van SBS 6 werd gezien door bijna 1,7 miljoen mensen. De reguliere uitzending trok eerder op de avond een kleine 1,2 miljoen kijkers. De tweede aflevering van Idols moest het doen met iets minder dan 1,1 miljoen kijkers. De eerste aflevering van het vierde seizoen van de talentenjacht van RTL 4 werd vorige week zaterdag door 1,4 miljoen mensen bekeken. In 2005 trok de eerste aflevering van Idols nog 2,3 miljoen kijkers. Mooi! Weer de Leeuw was zaterdagavond het best bekeken programma. De talkshow van Paul de Leeuw werd door maar liefst 1,7 miljoen mensen gezien. (RTL)

** Canal Digitaal Satelliet lanceert morgen tijdens een bijeenkomst van satelliethandelaren het nieuwe betaalpakket op de satellietpositie 23,5 graden Oost, dat ook grotendeels voor abonnees op TV Vlaanderen beschikbaar zal komen. Eerder werd al bekend dat de publieke landelijke themakanalen HollandDoc (VPRO), /Geschiedenis (VPRO), Humor TV (VARA), Consumenten TV (VARA) en een Nederland 4-carousselkanaal (beste van de overige 13 themakanalen) tesamen met Discovery Science en Nat Geo Wild onderdeel van het pakket zullen worden. Discovery Networks meldde DutchMedia vrijdag jl. dat ook Discovery Travel & Living onderdeel zal uitmaken van het nieuwe pakket. De Britse versie van de softerotische zender Playboy TV- dat uitzendt van 21 tot 06:30 uur, zal ook onderdeel worden van het pakket, zo hebben satelliet- DX’ers inmiddels ontdekt. (Dutchmedia)

** Het Radio 1 programma Radio Atelier heeft zaterdagavond 27 oktober in Anatalya, Turkije de TRT Radioprijs gewonnen met de documentaire ‘Tuktoyaktuk’ gemaakt door Margot Minjon. ‘Tuktoyaktuk’ werd uitgeroepen tot winnaar in de categorie documentaires over milieu. Aan de competitie, georganiseerd door de Turkse Nationale Omroep (TRT) in samenwerking met de European Broadcasting Union (EBU), deden alle Europese landen mee. De Nederlandse documentaire versloeg finalisten zoals de BBC en de RAI. Tuktoyaktuk gaat over een stadje in het uiterste noorden van Canada dat door klimatologen tot broeikashoofdstad van de wereld is uitgeroepen. Nergens ter wereld gaat klimaatverandering zo snel als daar. Het programma werd voor Radio Atelier geproduceerd door de NPS. ‘Tuktoyaktuk’ is te beluisteren op www.radioatelier.nl en wordt op zondagavond 3 november om 21.00 uur in Radio Atelier herhaald. (Persbericht)

** Opsporing Verzocht bestaat 25 jaar en dat wordt op dinsdag 20 november gevierd met een reunie rond de live uitzending van het succesvolle AVRO-programma. Stuwende kracht in de beginfase was wijlen Jaap van Meekren, samen met Will Simon presentator van het eerste uur. Later presenteerden Catherine Keyl, Jan Scholtens, Nelleke van der Krogt en wijlen Dirk Kuin. Het huidige team bestaat uit Frits Sissing, Anniko van Santen en Sipke Jan Bousema. (Telegraaf)

** De commerciële radiozender Wereldstadradio, dat uitzendt via de kabel in Rotterdam en internet, stopt ermee. De kosten om uit te zenden zijn teveel gestegen. Per 1 november gaat de zender uit de lucht.

** De hoofdredactie van de krant nrc.next is uitgeroepen tot Moedigste Hoofdredacteur 2007/2008. Dat maakte de organisatie van de verkiezing, detacheringsbureau De Redactie, vrijdag bekend. Birgit Donker en Hans Nijenhuis, die samen de hoofdredactie van het dagblad vormen, mogen de titel delen. Volgens de jury schuilt de moed van nrc.next in het besluit om een nieuw, origineel concept te ontwikkelen in een oude en neergaande markt. ,,Het team is erin geslaagd nrc.next een eigen, eigenwijs gezicht te geven dat direct duidelijk maakt dat het hier om een product gaat dat op essentiële punten afwijkt van het klassieke dagblad.” (ANP)

** De Consumentengids heeft een enquête gehouden naar digitale televisie. Daarvoor werden 1300 mensen ondervraagd. De meeste digitale kijkers blijken tevreden te zijn, hoewel één op de zeven weleens technische problemen met hun ontvangstkastje heeft. Over het algemeen zijn digitale kijkers tevreden over hun digitale tv-abonnement: 71% is tevreden tegenover 8% ontevreden. Het meest tevreden zijn consumenten bij CanalDigitaal en kabelaars Delta en Multikabel. De Digitenne-kijkers zijn het minst tevreden over de beeldkwaliteit (55% tegenover 71% gemiddeld). Vanwege het beperkte aantal beschikbare frequenties moeten concessies worden gedaan aan zowel zenderaanbod als bandbreedte per zender en daarmee beeldkwaliteit, en het signaal is gevoelig voor storingen. Hier staan wel lage kosten van 7 euro per maand tegenover, en daarmee de aanbeveling van de bond voor de ‘budgetkijker’. 14% van de mensen met digitale televisie geeft aan last te hebben van technische problemen met hun ontvanger, bij UPC is dit zelfs 24%. 8% is ontevreden over het gebruiksgemak van de decoder. Bij CAIW en CanalDigitaal klaagt 15% over de prijsverhogingen die zijn doorgevoerd de afgelopen tijd. (Computeridee)

** De gratis krant DAG kan vanaf 5 november tegen betaling worden thuisbezorgd. Enkel de bezorgkosten worden in rekening gebracht. Mensen die de krant zelf ergens oppikken hoeven er nog steeds niet voor te betalen, vertelde een DAG-woordvoerster donderdag. (ANP)

** Dj Giel Beelen (VARA) van Radio 3FM blijft tot 2010 aan die zender verbonden. De presentator van het ochtendprogramma Giel kon naar het commerciële station Radio 538, mogelijk als vervanger van Ruud de Wild die daar waarschijnlijk vertrekt. ,,Ik heb een keuze gemaakt. Niet voor het geld, maar voor mijn gevoel”, zei hij donderdag rechtstreeks in zijn 3FM-uitzending.

UIT DE MEDIA:

** Jeroen van Koningsbrugge stopt met De Nieuwste Show. Dat vertelde de 34-jarige cabaretier donderdagochtend in het radioprogramma van Giel Beelen. Hij heeft het te druk met zijn andere werkzaamheden, onder meer met De Lama’s. Van Koningsbrugge werkte als ‘verslaggever’ bij het satirische nieuwsprogramma Lees verder.

** Op dinsdag 30 oktober wordt het televisiepakket in Maarn, Maarsbergen, Renswoude, Scherpenzeel en Woudenberg uitgebreid met Nickelodeon/Comedy Central, WDR Fernsehen, Rai Uno, TRT International, Euronews, Live Shop/Het Gesprek en het Etalagekanaal. Het kabelnetwerk in deze gemeenten is onlangs volledig gemoderniseerd en hiermee kan Casema nu ook internet, telefonie, digitale televisie, HDTV en toekomstig nieuw zenderaanbod van de hoogst mogelijke kwaliteit aanbieden. Naast het analoge televisiesignaal biedt Casema inmiddels in bijna haar gehele verzorgingsgebied ook Digitale Televisie, Breedband Internet, Telefonie en HDTV.

** Het programma Nederland In Beweging verhuist per 1 januari van de AVRO naar Omroep MAX. Olga Commandeur en Duco Bauwens blijven het programma presenteren, meldde een AVRO-woordvoerder donderdag. ,,Nu het programma een impuls heeft gekregen met de nieuwe presentator Duco Bauwens acht de AVRO het moment gunstig om het programma over te dragen aan Omroep MAX”, aldus de woordvoerder.Die nieuwe presentator kwam er na het gedwongen vertrek van Karl Noten die werd veroordeeld voor het bezit van kinderporno. De formule van het televisieprogramma, dat sinds 2000 elke werkdag wordt uitgezonden, blijft in grote lijnen hetzelfde. (ANP)

** UPC Nederland en SBS Nederland zijn een samenwerking aangegaan met betrekking tot het programma Sterren Dansen op het IJs. UPC maakt het voor hun kijkers met digitale televisie vanaf 26 oktober mogelijk om op de deelnemers van het programma te stemmen via interactieve televisie. De kijkers kunnen hun stem uit brengen via de rode knop van hun afstandsbediening. Het is voor het eerst in Nederland dat kijkers op deze manier van de ‘rode knop’ gebruik kunnen maken. Diederik Karsten, managing director van UPC Nederland, verwacht op korte termijn een doorbraak van interactieve televisie in Nederland: “Net als video on demand verandert de rode knop de manier waarop we televisie kijken. Niet alleen steeds meer programmamakers zien dit in, maar ook reclamemakers en adverteerders.” Naast stemmen op hun favoriete deelnemer kunnen de kijkers via UPC On Demand bovendien alle afleveringen na uitzending op elk gewenst tijdstip bekijken. (NL Kabel/UPC)

** De Braziliaanse redactie van Radio Nederland Wereldomroep wint voor de tweede keer de Vladimir Herzog Prijs 2007 in de categorie radioreportages. In de bekroonde programmaserie Vozes Negras no Brasil komen leden van verschillende Braziliaanse inheemse stammen aan het woord over hun cultuur. De prijs wordt morgen in São Paulo aan de makers Mario de Freitas en Rainilda Herrero van de Wereldomroep uitgereikt. De radioserie is mede mogelijk gemaakt door de Nederlandse ontwikkelingsorganisatie Cordaid.

** VNU Media verkoopt haar complete PC-bladenportfolio aan HUB Uitgevers. VNU Media wil zich de komende jaren gaan specialiseren tot een multimediale uitgever in de recruitment en grootzakelijke markt. Computertijdschriften passen niet in deze plannen en daarom was VNU al een tijd op zoek naar een koper voor zijn PC-bladen. Die heeft VNU nu gevonden in HUB Uitgevers uit Haarlem. De PC-portfolio van VNU bestaat uit PCM, Power Unlimited, de Nederlandse licentie voor gadgetlog Gizmodo en het aandeel in Computer Idee, een samenwerking met Sanoma Mens Magazines (SMM). (AG)

** De Wereldomroep (RNW1) verdwijnt van de kabel in Zeeland. Kabelaar Delta heeft besloten het station te vervangen voor het christelijke Bright FM. Vanaf vrijdagmiddag is de zender te beluisteren in Zeeland op 93.1 MHz. Bright FM is het eerste christelijke muziekstation dat zich wil onderscheiden door ‘blijde en bemoedigende teksten’. Motto van het station is ‘Geen preken, geen interviews, maar zo nu en dan een korte bemoediging om de dag kleur te geven’. RNW1 blijft beschikbaar via het digitale radiopakket van Delta Kabel.(Omroep Zeeland/ML)

** Remko van Westerloo is bij RTL aangesteld als programmadirecteur. De omroep maakte dit vandaag bekend. Van Westerloo zal per 1 november bij RTL5 en het nieuwe RTL 8 starten.

** Maandag zijn de nominaties bekendgemaakt voor de “International Interactive TV Awards 2007 (AFDESI)”. In de categorie ‘Best Set-top Box iTV application’ is de iFanzy van Stoneroos Interactieve Televisie genomineerd. In totaal zijn er 92 inzendingen ingestuurd voor de AFDESI iTV Award. De inzendingen zijn verdeeld over negen verschillende categorieën. In de categorie “Best Set-top Box Application” zal Stoneroos het opnemen tegen BBC (UK), Direct TV (USA) en TV3 (Spanje). De winnaars van de vijfde editie van de “International iTV Awards” zullen bekend worden gemaakt op 30 oktober, tijdens de “iTV Show Europe 2007” in Barcelona. (Persbericht)

** De renovatie-werkzaamheden aan het kabelnet van Casema in Culemborg zijn bijna afgerond. Vanaf 6 november vindt er een herindeling van het televisie-aanbod plaats. Hierdoor zullen een aantal zenders verdwijnen waaronder WDR Fernsehen, TRT International en Regio TV Utrecht. Toegevoegd worden BBC World, Euronews, Liveshop, Arte en het Casema Etalagekanaal. Daarnaast wordt er voor inwoners van Culemborg mogelijk om gebruik te maken van Casema Digitale Televisie, Casema Internet en Casema Digitale Telefonie (ES)

** Kijkwijzer heeft op 12 oktober in Wenen een Seal of Approval gekregen tijdens de Erasmus EuroMedia Awards ceremonie vanwege zijn educatieve waarde. Een jury van internationale media-experts selecteerde Kijkwijzer uit 260 Europese multimedia projecten. In totaal hebben 55 mediaprojecten uit 18 Europese landen een Seal of Approval gekregen. De Erasmus EuroMedia Awards is een initiatief van de European Society for Education and Communication (ESEC). Deze organisatie wil door middel van educatie de verschillende culturen, waarden en normen in Europa samenbrengen. (Spreekbuis)

** De NPS zendt een documentaire over de vrijdag overleden kunstenaar Jan Wolkers opnieuw uit. De Onverbiddelijke Tijd is dinsdagavond om 23.30 uur te zien op Nederland 2, aldus de omroep maandag. De documentaire van Jan Louter gaat over de vergankelijkheid, het belangrijkste thema in het literaire oeuvre van Wolkers. De kunstenaar reflecteert over de tijd, de invloed van de bijbel op zijn werk, de ‘reuze grote twee’ (hijzelf en Hugo Claus), de dood en de eeuwigheid. (ANP)

** Het gebeurt steeds vaker dat het publiek dat een quiz of spelprogramma op televisie bijwoont, wordt betaald. Diverse castingbureaus die publiek leveren voor televisieprogramma’s hebben een bericht daarover in het Nederlands Dagblad van maandag bevestigd. Zowel commerciële als publieke zenders maken gebruik van betaald publiek, aldus de woordvoerders van de castingbureaus. Productiebedrijven kiezen ervoor betaald studiopubliek in te huren omdat het aanbod van tv-programma’s te groot is en het animo voor sommige programma’s tegenvalt. Het studiobezoek levert 30 tot 60 euro per keer op. De schatting van de castingbureaus is dat tegenwoordig meer dan een kwart van de programma’s met publiek uit betaalde toehoorders bestaat. Lees verder. Lees ook De Magie van TV is afgenomen via het ND.

** Musicaltalentzoekshow Op zoek naar Evita op Nederland 1 scoorde een tweede plaats op de kijkcijferlijst in week 42, na de voetbal EK wedstrijd Nederland-Slovenië. De publieke omroepen behaalden in week 42 over de gehele dag gezamenlijk een gemiddeld marktaandeel van 32,3 procent. De zenders van RTL Nederland behaalden in deze week een marktaandeel van 24,4 procent en de SBS zenders 20,3 procent. In het avondtijdvak behaalden de publieke omroepen een marktaandeel van 34,6 procent, de zenders van RTL Nederland 27,5 procent en de SBS zenders 24,3 procent. In week 42 bedroeg de gemiddelde kijktijd over de gehele dag 194.1 minuten. (SKO/Adformatie)

** Programmaraad BCNZ (Bergschenhoek,Capelle aan den IJssel, Nieuwerkerk aan den IJssel, Zevenhuizen-Moerkapelle) heeft haar concept radioadvies op- gesteld. De belangrijkste strekking van dit advies is dat het kanaal van de zender Radio Amigo (dat in de loop van 2007 is leeg komen te staan, mdat Radio Amigo om financiële redenen niet meer kon worden doorgegeven) weer wordt gevuld, bij voorkeur met RAI Radio 1. Voorts zijn de posities van de migrantenomroep Rotterdam 4 en van Q-Music op de kabel verzekerd, terwijl de zender Kink FM vrijblijvend is geworden. Lees verder.

** Het Britse krantenconcern Mecom heeft ruim 86 procent van de aandelen van Wegener in handen. Dat maakte het Britse bedrijf, dat een bod heeft uitgebracht op de Nederlanse uitgever van ongeveer 800 miljoen euro, maandag bekend. Het belang van de Britse durfkapitalist Governance for Owners is nog altijd niet aangemeld. (ANP)

UIT DE MEDIA:

** Journalist Philip Brouwer is zondagmorgen onverwachts overleden. Brouwer onthulde in 1995 als eerste ernstige misstanden in het stadhuis van Emmen. De onthulling leidde tot de val van burgemeester Lensen, de wethouders en de gemeentesecretaris. In 1996 ontving hij de Nederlandse Prijs voor de Dagbladjournalistiek. Philip Brouwer is 45 jaar geworden. (RTV Drenthe)

** De Stichting Apeldoornse Monumenten maakt zich zorgen over het beheer van het voormalige zendcomplex Radio Kootwijk. Het Rijk heeft bekendgemaakt dat het minder geld uittrekt voor het complex. De stichting maakt zich vooral zorgen over de staat van twee afgebrande gebouwen. De projectleider van Radio Kootwijk denkt dat ook met enkele tonnen minder het complex tot eind volgend jaar verantwoord beheerd kan worden. (RTV Gelderland)

** Voor het eerst kunnen kinderen dit jaar meespelen met het Sinterklaasjournaal. NPS en School TV hebben een lespakket samengesteld waarmee kinderen actief kunnen meehelpen met het oplossen van problemen van Sinterklaas. Het Sinterklaasjournaal wordt ook dit jaar gepresenteerd Dieuwertje Blok en is vanaf 14 november (drie dagen voor de intocht) tot aan de verjaardag van de Sint te zien. Op www.sinterklaasjournaal.nl zijn meer informatie, spelletjes, liedjes, recepten en andere dingen te vinden. (Telegraaf)

** En weer ligt er een boek over Veronica in de winkel: Herinnert u zich deze nog? 30 jaar ups & downs van Veronica is een aardig pak papier dat bijna 600 bladzijden beslaat en waarin alle (vergeten) coryfeeën weer een keer langskomen. Prachtige foto’s van koppen van toen, oude Top 40-lijstjes, knipsels uit bladen, anekdotes en interviews. Een lekker bladerboek voor Veronica-fans, al zullen sommige stukken wellicht alleen voor de fijnproever interessant zijn. (Telegraaf)

** Het lukt Woningbouwvereniging Mitros uit Utrecht maar niet de schotelantennes uit het straatbeeld te verbannen. De corporatie dacht bij een renovatie van drie dreven in de wijk Overvecht, door middel van een contract, de bewoners te dwingen de schotels weg te halen. Maar dat lukte slechts ten dele. Ook woningcorporatie Portaal bindt de strijd met de schotels aan. Maar wel op een andere manier dan Mitros, meldt woordvoerster Van Veen. ,,Zoiets werkt alleen als we de bewoners een goed alternatief kunnen bieden. Dat werken we nu uit. Daar kan ik nu nog weinig over zeggen. Digitale televisie via de glasvezel. In het alternatief moeten de zenders zitten die de bewoners nu met de schotel ontvangen. Tegen hetzelfde tarief. Als het kan, zelfs nog goedkoper.”

** De Britse commerciële tv-stations van ITV kunnen een boete tegemoet zien van ruim 100 miljoen euro wegens grootschalig bedrog. Britse bellers verspilden zeker 11 miljoen euro aan telefoontjes en smsjes om te stemmen in shows zoals X-factor. Ze konden echter weinig tot geen invloed uitoefenen op de uitslag, berichtte de Britse krant The Guardian vrijdag. Het onderzoek was gelast door ITV-topman Michael Grade. Hij zei ,,geschokt” te zijn door de omvang van het bedrog. ITV heeft donderdag alle mogelijkheden geblokkeerd om bij lopende shows als ‘I’m a Celebrity Get Me Out of Here’ en ‘Soapstar Superstar’ te stemmen. (Adformatie)

** Een voor zondag geplande aflevering van het televisieprogramma van Peter R. de Vries gaat niet door. De uitzending zou gaan over een in 2004 voor kindermisbruik veroordeelde zeilinstructeur. Dat meldde vrijdag een woordvoerder van televisiezender SBS6, die het programma van de misdaadjournalist uitzendt. De beslissing volgt op een uitspraak van de rechter in een door de zeilleraar aangespannen kort geding. Die bepaalde vrijdag dat De Vries geen beeld- en geluidsfragmenten van de man en zijn zeilschool mag uitzenden. Door de uitspraak blijft te weinig van de aflevering over om te tonen. (ANP/AD)

** Tientallen Delftenaren willen dat de splinternieuwe zender Het Gesprek weer van de kabel wordt gehaald. Ze vinden er niets aan. En met hen vele Nederlanders, zo lijkt het: gemiddeld kijken er 2.000 mensen naar de zender. De Programmaraad in Delft voor kabeltelevisie en kabelradio heeft de afgelopen weken tientallen klachten gehad van inwoners van de Zuid-Hollandse stad. Ze zijn boos over de vervanging op het televisiekanaal van BBC World door Het Gesprek. De klagers vinden dat BBC World niet uit het kabelaanbod mag verdwijnen en willen dat de verandering wordt teruggedraaid. De Delftse Programmaraad heeft zeggenschap over vijftien televisiezenders. 

Luistercijfers: Flinke winst voor Arrow Classic Rock, 3FM en Q-music

Vandaag zijn de luistertcijfers voor de periode augustus/september 2007 bekend gemaakt. De gemiddelde luistertijd per dag (personen 10+ jaar) bedraagt over deze periode in het tijdvak 07:00-24:00 uur 2 uur en 48 minuten. De gemiddelde luistertijd is daarmee 10 minuten langer dan in de vorige meetperiode. Onderstaand overzicht geeft de gemiddelde luisterdichtheden alsmede de marktaandelen van alle zenders over de maanden augustus/ september 2007 (gehele week; 07.00-24.00 uur).

jul/aug(in%)	aug/sep(in%)
01	Radio 538	11.2	11.4
02	Radio 2	10.0	9.8
03	Sky Radio	9.4	9.3
04	Radio 1	8.2	7.6
05	Radio 3FM	7.0	7.5
06	Q-Music	6.4	6.9
07	Radio Veronica	5.5	5.5
08	Radio 10 Gold	4.5	4.1
09	Arrow Classic Rock Radio	2.2	2.7
10	Radio5	2.0	2.2
11	Radio 4	2.2	2.1
12	ClassicFM	1.9	1.9
--	SlamFM	1.9	1.9
14	100 % NL	0.8	1.1
15	CAZ!	1.0	0.7
16	Arrow Jazz FM	0.7	0.6
--	BNR Nieuwsradio	0.5	0.6
18	TMF Radio	0.2	0.3
--	KinkFM	0.2	0.3
==	Regio Radio	14.5	14.1
==	Regionale Commercieel Radio	2.9	3.1
==	Overige	6.8	6.3

UIT DE MEDIA:

** De commerciële radiozender 100 % NL zal vanaf 29 oktober ook te ontvangen zijn via de schotel. Media Network Weblog bericht dat 100 % NL gebruik gaat maken van de Astra-satelliet op 23.5 Graden oost.

** Kabelbedrijf UPC geeft de Spaanse publieke TV-zender TVE Internacional vanaf 19 oktober door via de kabel in de gemeente Rotterdam inclusief Hoek van Holland). Dat is het gevolg van een aangepast advies van de Programmaraad Rotterdam als gevolg van het verdwijnen van de TV-zender Tien. De zender Extra TV zal hierdoor niet langer worden doorgegeven. Extra TV is een eigen kanaal van UPC waarop maandelijks een andere zender wordt doorgegeven die normaal alleen maar in het digitale pakket beschikbaar is. (UPC/Kabelraden)

** De vermaarde Britse actrice Deborah Kerr, bekend van klassieke films als “From Here to Eternity”, “The End of the Affair”, “Seperate Tables”, “The King and I”, “The Sundowners” en “Heaven knows Mr Allison”, is dinsdag in het Engelse graafschap Suffolk op 86-jarige leeftijd overleden. (GvA)

** Het is nog niet zeker dat de naam van het magazine TV Satellite wordt aangepast in Totaal TV. Dit meldt Peter Contant, Algemeen Directeur / Hoofdredacteur van Veronica Uitgeverij B.V, aan MediaMagazine.nl naar aanleiding van de berichtgeving over het verdwijnen van TV Satellite op de website MediaMagazine. “We willen met Tv Satellite breder. Dat betekent concreet dat we naast al het schotelnieuws ook andere digitale informatie zijn gaan verstrekken (internet-tv, digitenne etc.) in Tv Satellite. De beslissing dat we de naam Tv Satellite gaan vervangen is niet genomen.”,aldus Contant.

** Blikopnieuws.nl heeft 180 duizend euro subsidie gekregen van het Stimuleringsfonds voor de Pers. De nieuwssite wil er een grote reclamecampagne mee opstarten. Blikopnieuws.nl biedt vooral provinciaal en regionaal nieuws dat soms landelijk nieuws kan worden, maar verdient niet voldoende aan advertentie-inkomsten. Met de subsidie kan de redactie in stand gehouden worden. (Emerce)

Wereldomroep verkast Europese kortegolf naar buitenland

Radio Nederland Wereldomroep (RNW) verhuist al haar Europese kortegolfuitzendingen naar het buitenland. Vanaf 28 oktober zullen de kortegolfuitzendingen voor Nederlanders in Europa (buiten Nederland) voortaan vanuit zendstations in Duitsland, Frankrijk, Finland en Rusland vandaan komen. Ook alle nu nog in Zeewolde actieve digitale DRM RNW-uitzendingen zullen naar het buitenland verhuizen. De uitzendingen in Europa op werkdagen tussen 13 en 17 uur op de kortegolf komen te vervallen. Op satelliet en internet blijven o.a. RNW 1, RNW 2 en RNW 3 wel 24 uur per dag uitzenden. Thans zendt RNW 1 met de Nederlandse uitzendingen op kortegolf uit van 7 tot 19 uur en 22 tot 00 uur. In het nieuwe schema zal RNW 1 ook uitzenden via de middengolf. Het programma voor truckers (Onderweg) zal dagelijks van 10 tot 12 uur worden uitgezonden op 1296 kHz vanuit Engeland. 

UIT DE MEDIA:

** Uit een onderzoek in opdracht van de NPS blijkt dat 45 procent van de kinderen tot twaalf jaar en 64 procent van de ouders vinden dat er te veel tekenfilms worden uitgezonden op de Nederlandse televisie. Ook soaps zijn volgens ruim een derde van de ouders en kinderen oververtegenwoordigd. De resultaten van het onderzoek werden vandaag gepresenteerd op het NPS Congres ‘Visie op kindertelevisie’. Uit het onderzoek blijkt onder meer dat veruit de meeste ouders en kinderen regelmatig samen televisie kijken. (Bron: NPS/Spreekbuis)

** Zondag 25 november maakt Frénk van der Linden zijn debuut bij de NCRV-televisie in het interviewprogramma 30 Hoog. In een Amsterdamse wolkenkrabber, hoog boven de drukte, nemen de interviewer en zijn gast even afstand van de waan van de dag. De gast is een Bekende Nederlander, maar Frénk weet niet wie naar boven komt. Hij heeft als enig aanknopingspunt voor het gesprek drie voorwerpen die van betekenis zijn in het leven van zijn onbekende gast. Die bijzondere voorwerpen zijn het uitgangspunt om het 25 minuten durende gesprek boven het alledaagse uit te tillen en een boeiend overzicht te krijgen van het leven van de gast. Zo zijn telkens bijzondere voorwerpen de bron voor een serie van zes hoogst verrassende vraaggesprekken. Frénk zoekt met onvoorspelbare vragen, interesse en vasthoudendheid naar de achtergrond van de keuzes van zijn gast en dat maakt van 30 Hoog een ontregelende interviewserie over de onbekende kanten van Bekende Nederlanders. (Persbericht)

** Angsthaas en Stuntkip. Dat zijn de twee nieuwe karakters die per september 2008 in het tv-programma Sesamstraat (NPS) gaan figureren. In de afgelopen dagen is de casting geweest van de poppenspelers die de poppen tot leven gaan brengen, zei eindredacteur Ajé Boschhuizen van het kinderprogramma woensdag. Omdat het vervolgens nog enige tijd vergt om de typetjes te ontwikkelen, zijn zij pas over een jaar te zien. De tijdsduur van Sesamstraat is verlengd van 15 naar 25 minuten en daarom is er plaats voor nieuwe bewoners in Neerlands bekendste straat. (ANP/AD)

** Twee gebouwen op het terrein van Radio Kootwijk worden voor de winter ingepakt met zeil om verder verval te voorkomen. Het gaat onder meer om het voormalige hotel en een ander gebouw waar brand is geweest. Omdat nog niet duidelijk is wat de nieuwe functie van het voormalige zendercomplex wordt, is ervoor gekozen deze gebouwen nog niet te slopen. (RTV Gelderland)

** De Nederlandse muziekzender BravaHDTV is haar eerste internationale overeenkomst aangegaan met het Belgische INDI, dat HD-televisie aanbiedt via de kabel. BravaHDTV zal daardoor vanaf 15 november te ontvangen zijn in een groot deel van Vlaanderen. Brava-directeur Jur Bron ondertekende daartoe in het Belgische Zellik een overeenkomst met directeur Ruy Nys van INDI. (Persbericht)

“De Wild definitief weg bij Radio 538”

Na weken van speculatie is bevestigd dat Ruud de Wild weggaat bij radiozender 538. Dat meldt RTL Boulevard vandaag. Ruud de Wild is al enkele maanden afwezig bij 538. Eind augustus meldde de dj zich ziek en sindsdien is heeft hij zijn programma ruuddewild.nl niet meer gepresenteerd. Door de lange afwezigheid deden geruchten de ronde dat De Wild weg zou gaan bij Radio 538. De 38-jarige dj zou een overstap naar Q Music overwegen. Of hij daar nu daadwerkelijk naartoe gaat is nog niet bekend. Over zijn vervanging is al veelvuldig gedebatteerd. Hierbij komt de naam van 3FM-dj Giel Beelen vaak voorbij. Eerder bevestigde Beelen dat hij in gesprek is met radiozender 538. Volgens geruchten zouden Beelen en 538 al rond zijn. De dj zou voor een miljoen euro per jaar naar de commerciële zender verkassen.

Magazine TVSatellite wordt vervangen door Totaal TV

Binnenkort zal het blad TVSatellite ophouden te bestaan. Het blad startte in 1990 onder de naam Veronica Satellite en kocht in 1998 concurrent Free Satellite Watcher. Sinds een formatwijziging eind 2004 – toen het blad TVSatellite werd en minder inhoudelijk – verliest het blad kwartaal op kwartaal lezers. Het blad is via Veronica Uitgeverij sinds begin juli – net als SBS Broadcasting -onderdeel van ProSiebenSat.1 Media AG. De betaalde kernoplage van TVSatellite was in 2004 nog 49788 exemplaren; en bedraagt volgens de laatste cijfers (2e kwartaal 2007, HOI) 44721 exemplaren. In Nederland kent het blad 37904 betaalde exemplaren, terwijl dat er in 2004 nog 41465 waren. Ondanks dat de satellietmarkt in zowel Nederland als Vlaanderen (met een nieuw pakket) is gegroeid, wist het enige regelmatig verschijnende Nederlandse satellietblad daar niet de vruchten van te plukken. Niet alleen lezers lopen weg bij het blad, ook adverteerders blijken gezien het geringe aantal advertentiepagina’s, het blad de rug toe te keren. De afgelopen periode verscheen het blad al met de ondertitel ‘de gids voor schotel en andere digitale kijkers’ en verschenen steeds vaker artikelen over niet-satellietgerelateerde onderwerpen. De verwachting is dat met de naamswijziging Totaal TV het blad zich volledig zal richten op alle digitale infrastructuren, dus kabel, Digitenne van KPN, IPTV en satelliet. Onduidelijk is hoe dan met de programma-informatie die ze nu op satelliethuishoudens richt, zal worden omgegaan. Het format van het huidige TVSatellite werd geintroduceerd door Peter Contant, die sinds het voorjaar van 2004 directeur én hoofdredacteur is van Veronica Uitgeverij. Het merk Totaal TV met bijbehorend logo werd eind vorig jaar geregistreerd.

UIT DE MEDIA:

** De Britse publieke omroep BBC gaat ongeveer 2800 werknemers ontslaan, wat neerkomt op 12 procent van het totale aantal werknemers, schrijft de Britse krant The Independent maandag. De ontslagen zullen in alle gelederen van de BBC vallen. Ook moet de omroep effectiever gaan werken. De BBC moet een financieel tekort van bijna 2,9 miljard euro compenseren. Dat tekort is ontstaan nadat een aanvraag tot verhoging van het kijk- en luistergeld niet doorging. De inkomsten van de omroep bestaan grotendeels uit het kijk- en luistergeld dat de Britse huishoudens moeten betalen. (ANP/Parool)

** Een journalist van The Washington Post is in Bagdad doodgeschoten. Dat meldde de Amerikaanse krant maandag op zijn website. De 32-jarige Salih Saif Aldin werd in zijn voorhoofd geschoten terwijl hij in de Iraakse hoofdstad onderzoek deed naar het bloedige conflict tussen soennieten en sjiieten. Hij is de eerste journalist van The Washington Post die het leven laat in de Iraakse oorlog. In totaal zijn in Irak al zeker 118 journalisten gedood sinds de Amerikaans-Britse inval in 2003. De meesten van hen zijn Iraki’s, aldus cijfers van de persvrijheidsorganisatie Committee to Protect Journalists. (ANP/BNR)

** Radio 538 stopt eind deze maand met ‘Weekend Rick’. Het weekendprogramma van Rick van Velthuysen is 28 oktober voor het laatste de horen op de zender. Welk programma er voor in de plaats komt is nog niet duidelijk. In eerste instantie zou ‘Weekend Rick’ al in augustus verdwijnen van de zender. Jeroen Nieuwenuize zou het tijdslot overnemen, maar dit ging uiteindelijk op het laatste moment niet door. Nieuwenhuize zou volgens geruchten hebben bedankt voor een weekendprogramma. 

** Sinds vrijdag heeft de lokale radiozender Bingo FM ook een eigen tv-programma gekregen op Stads TV Utrecht. Een keur aan Nederlandse artiesten traden tijdens de Open Dag van RTV Utrecht op voor een enthousiast publiek. RTV Utrecht nam de optredens op en maakte er een tv-serie van. Met onder andere René Schuurmans, Mai Tai, Martin van Doorn, Danny Nicolai, Michael Oomen, Ronnie van Bemmel en Stef Ekkel.

** De KRO zou op de tv-beurs Mipcom in Cannes 13.000 handtekeningen aan de BBC overhandigen van mensen die protesteren tegen het verdwijnen van de detectiveseries Dalziel & Pascoe en Inspector Lynley . Maar helaas, volgens de persdienst van de katholieke omroep kregen ze in Cannes, waar nagenoeg alle belangrijke vertegenwoordigers van de BBC rondlopen, niet de juiste coryfee te spreken. „Dat is niet zo eenvoudig, maar we blijven het proberen”, zo zegt de woordvoerster. „We willen de ondertekenaars niet teleurstellen.” (Telegraaf)

** Skoeps en 101.TV zijn gestart met het jongerenjournaal ‘Van de Straat’. Hierin zijn nieuwsitems te zien die gemaakt zijn voor en door jongeren. Nieuws en gebeurtenissen die jongeren belangrijk vinden, krijgen op deze manier de aandacht. Het programma bestaat uit korte items en reportages, aan elkaar gepraat door een presentator. De items die te zien zijn in ‘Van de Straat ‘ worden gemaakt met een mobiele telefoon en naar www.skoeps.nl gestuurd door jongeren uit het hele land. De beelden zijn waargebeurd, actueel en worden op een rauwe, ongecensureerde wijze getoond. 101.TV is het digitale 24-uurs jongerenkanaal van BNN en de Publieke Omroep. Skoeps maakt op het digitale kanaal 101.TV een televisievariant van de Skoeps-website, oftewel burgerjournalistiek op televisie. (Reclameweek)

** Het jongste lid van de Idols-jury Gordon zorgt voor veel onrust bij RTL. In de eerste aflevering van het nieuwe seizoen sluit de TV-personality zijn kritiek op een kandidaat af met de opmerking: “Geef dat kind een nekschot.” RTL 4 vindt die uitspraak ‘op het randje, misschien wel eroverheen.’ De omroep constateert dat Gordon grof in de mond is. “Dat is vaak heel leuk, maar soms ongepast. We bekijken of we deze zin eruit moeten knippen.” Gordon kondigt aan dat het nog wel veel erger zal worden. “Dit is het puntje van de ijsberg.” (Pers)

** De politie in Zuid Limburg begint vandaag met de eerste uitzending via internet-tv. Dat maakte een woordvoerder van de politie Limburg-Zuid vanochtend bekend. Naar eigen zeggen is deze Politie Internet Televisie (PIT) een wereldprimeur. De politie kan daar door burgers ingezonden foto’s of filmpjes van misdrijven op plaatsen. Ook kan de politie er informatie kwijt over het eigen werk dat de reguliere media niet haalt. PIT wil in brede kring bekendheid geven aan het werk van de politie. (anp/AG)

** Bijna iedereen zegt te walgen van belspelletjes en toch kijkt 1 op 5 Nederlanders wel eens naar een dergelijk programma, zo blijkt uit onderzoek door Synovate/Interview NSS onder achthonderd Nederlanders. Uit het onderzoek blijkt dat maar liefst 98 procent van de Nederlanders het niet jammer vindt dat RTL in november stopt met de belspelletjes, 84 procent vindt spelletjes zelfs storend.

** Inwoners van de gemeenten Middelburg, Veere en Vlissingen kunnen vanaf vandaag naast Omroep Zeeland en Maximaal TV ook regionale nieuwsprogramma’s volgen via TV Walcheren. De nieuwe zender, een zusje van Cool FM, zendt al een tijdje uit via tvwalcheren.nl en gaat voor een ‘aanvulling op het huidige nieuwsaanbod op de televisie’ zorgen, volgens voorzitter Jan-Willem Janssen. Abonnees met een standaardpakket van Delta moeten de zender eerst opzoeken op hun tv, frequentie 846,00 MHz., kanaal 68-. De zender biedt naast nieuwsuitzendingen een kabelkrant en op korte termijn ook Walchers nieuws via teletekst aan. (PZC)

** De grote kabelmaatschappijen @Home en Multikabel stoppen in januari 2008 met het doorgeven van de christelijke digitale televisiezender Family 7. In mei stopte UPC al met het doorgeven van Family 7. Multikabel en @Home, beide onderdeel van de Zesko holding, hebben vooral veel aansluitingen in het noorden van het land en in Noord- en Zuid-Holland. Toen Family7 een brief kreeg waarin stond dat de kabelmaatschappijen de christelijke zender niet meer wilden doorgeven, was Van der Vegte ‘niet blij’. ,,Zesko zegt dat ze marktonderzoek heeft laten doen. Daaruit blijkt dat er geen behoefte is aan een christelijke zender. Daarom geeft Zesko besloten geen enkele christelijke zender meer door te geven. Dat geldt niet alleen voor Family7, maar ook voor Geloven van de NCRV en OmegaTv van de EO.”

** Acteur Leo de Hartogh is vorige week vrijdag 5 oktober overleden in Den Haag. Dat heeft een famlielid laten weten, donderdag, na de uitvaart. De Hartogh was getrouwd met collega Teddy Schaank en was de biologische vader van actrice Linda van Dijck. Hij speelde in toneelstukken, hoorspelen, cabaretvoorstellingen, tv-series en films. Zo was hij onder meer Nonkel Dolf in ‘Een Mens Van Goede Wil’ en speelde hij in ‘Een zomerzotheid’ van Cissy van Marxveldt. Leo de Hartogh werd 91 jaar (RTV West)

Samenwerking KRO/ Het Gesprek onder de loep

Het Commissariaat voor de Media gaat de samenwerking tussen de KRO en de nieuwe commerciële interviewzender Het Gesprek nader onderzoeken. „We hebben de overeenkomst tussen de beide partijen opgevraagd”, aldus een woordvoerster van de mediawaakhond. „Naar aanleiding daarvan vragen we ons af of de KRO-presentatoren Sven Kockelmann en Anita Witzier mogen meewerken aan Het Gesprek. Dat zou in strijd kunnen zijn met het dienstbaarheidverbod. Dit houdt in dat de publieke omroep niet dienstbaar mag zijn aan het maken van winst door derden”, aldus de zegsvrouw. De raad van bestuur van de publieke omroep vindt dat de KRO zich met de samenwerking op een glijdende schaal begeeft. „Elke seconde zendtijd die je aan een concurrent geeft, gaat er bij jezelf vanaf”, aldus een woordvoerder. (Telegraaf)

RTL stopt voorlopig met belspellen

De vier RTL-zenders stoppen met ingang van 1 november met het uitzenden van belspelletjes. Een woordvoerster van RTL Nederland vertelde dinsdag dat dit ,,tot nader order” gebeurt. Call-tv ligt onder vuur omdat het fenomeen onderwerp is van een justitieel onderzoek naar de rechtmatigheid van de spellen. De opsporingsdienst FIOD-ECD deed in september invallen bij RTL en SBS en bij tv-producenten Endemol en 2waytraffic. De dienst verdenkt de tv-bedrijven van het overtreden van de Wet op de Kansspelen. ,,RTL wil als belangrijke aanbieder van entertainment en onafhankelijke informatie elke schijn van onrechtmatig handelen vermijden en wil volstrekte duidelijkheid van de overheid over de interpretatie van de gedragscode”, aldus de zegsvrouw. In die code heeft de branche zelf vastgelegd hoe met belspelletjes moet worden omgegaan. (ANP/AD)

UIT DE MEDIA:

** TMG, de uitgever van onder meer dagblad De Telegraaf, heeft een meerderheidsbelang genomen in twee producenten van televisieprogramma’s over auto’s. Dat maakte TMG dinsdag bekend. Financiële details werden niet gegeven. Het gaat om de producenten Pilarczyk Mediagroep en Carmichael & Pilarczyk. De twee produceren programma’s zoals RTL Autowereld, Gek op Wielen en RTL Transportwereld. Bij de over te nemen bedrijven werken dertien mensen. (ANP)

** Tom Sanders is per 1 december 2007 aangesteld als nieuwe hoofdredacteur van ICT-nieuwssite Webwereld.nl. Sanders werkt momenteel als associate editor bij Vnunet.com en is sinds zes jaar gestationeerd in Silicon Valley. Daarvoor werkte Sanders als redacteur bij onder andere Intermediair. Webwereld is een uitgave van IDG Nederland. Sinds de oprichting in 1995 is Webwereld uitgegroeid tot de marktleider op het gebied van ICT en internet-nieuws. (Adformatie)

** De Fotoalbum Postcode Loterij IJsprijs van personen jonger dan 18 jaar op de website van de loterij is in strijd met Reclamecode voor Kansspelen. Dat heeft het College van Beroep geconstateerd na een klacht. Uit. Dat het poseren voor de foto’s zou gebeuren op verzoek van de deelnemers/ouders en niet op verzoek van de Postcode Loterij leidt volgens het College van Beroep niet tot een ander oordeel. Omdat de Nationale Postcode Loterij zich al eerder aan overtreding van deze bepaling uit de Reclamecode voor Kansspelen heeft schuldig gemaakt, wordt deze uitspraak nu openbaar gemaakt. (Adformatie)

** Installateurs kunnen binnenkort weer aan de slag met het monteren van ontvangstkoppen (LNB’s) op schotelantennes. Gisteravond werd bekend dat een grote lading koppen in aantocht is. De afgelopen weken waren die niet aan te slepen. Door een nieuwe indeling van de satellietruimte gaan regionale omroepen verplicht naar een andere satelliet. Daardoor zijn andere ontvangstkoppen nodig. RTV Oost besloot enkele weken geleden om met de derde serie van de soap Van Jonge Leu en Oale Groond een maand later te beginnen. Dit om de installateurs de gelegenheid te geven aan alle vragen te voldoen. Die verwachten nu dat op de eerste uitzenddag van de soap iedereen een goede ontvangstkop heeft. (RTV Oost)

** Karin van Gilst is vanaf 1 december de nieuwe directeur van Weekbladpers Tijdschriften (uitgever van Vrij Nederland, Opzij, Psychologie Magazine, J/M en Hollands Diep). Van Gilst, werkte de laatste twee jaar bij Sanoma Uitgevers, waar ze als hoofdredacteur verantwoordelijk was voor de herpositionering van Viva en Viva.nl. Daarvoor was zij vijf jaar hoofdredacteur van Intermediair, waar ze de krant omvormde tot een magazine. (Reclameweek)

** 11 procent van de allochtonen kijkt nooit naar het nieuws op de Nederlandse televisie. Dit blijkt uit Foquz Media, het continu mediaonderzoek onder allochtonen van Foquz Etnomarketing. Aan het onderzoek doen jaarlijks 2.400 allochtonen mee. Naar het NOS Journaal heeft 19 procent van de Turken, Marokkanen, Surinamers en Antillianen nog nooit gekeken. Naar het RTL Nieuws 32 procent. Vooral onder 15-19 jarigen is de groep die nog nooit naar een nieuwsbulletin heeft gekeken groot: 28 procent. De jongeren kijken ook relatief weinig naar het Jeugdjournaal: 31 procent heeft er nog nooit naar gekeken.

** Het Zakmes, Kruimeltje, Mary Poppins en Chicken Run; het zijn enkele van de films die kinderen gezien moeten hebben volgens Cinekid. Het film- en mediafestival lanceerde maandag de canon van de internationale kinderfilm. Filmproducent Burny Bos presenteerde de lijst van ongeveer honderd films die ,,ertoe doen tussen peuter- en puberbestaan”. De CinekidKlappers zijn speelfilms en animatiefilms uit verschillende landen en voor verschillende leeftijden. De lijst is samengesteld door een commissie van deskundigen en kan jaarlijks worden bijgesteld. Kinderen, onderwijs en ouders krijgen hier invloed op. (ANP)

** Internetjournalist Peter Olsthoorn, bekend van Planet Multimedia en Netkwesties, lanceert een nieuwe site: Leugens.nl. De site moet volgens Olsthoorn ‘actuele en spraakmakende leugens en ontmaskeringen’ gaan bevatten. “Ik loop al acht jaar rond met het idee om deze site te maken. Omdat mijn contract bij Planet sinds begin dit jaar qua tijd is gehalveerd, had ik nu eindelijk tijd om de site op poten te zetten.”

** Nederlanders krijgen vanaf 2009 definitief een eigen internetsite van de overheid. Via Mijn Overheid.nl kan iedereen straks alle overheidszaken vanaf de computer snel en eenvoudig regelen. Dat heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken bekendgemaakt. Vanaf komend voorjaar wordt er met de persoonlijke website voor burgers proefgedraaid. Op de eigen webpagina’s, een portaal voor alle burgers in Nederland, komen onder meer persoonlijke gegevens van de Belastingdienst, ministeries, Rijksdienst voor het Wegverkeer, Informatie Beheer Groep, gemeente, waterschap, Centraal Justitieel Incasso Bureau en overige overheidsinstanties. In maart 2008 krijgt de eerste groep Nederlanders de persoonlijke internetpagina toegewezen. (Telegraaf)

** De Maastrichtse Dirk Reuser, alias DJ Sint Louie, heeft zaterdagavond BNN’s DJ Contest gewonnen. Dat heeft de omroep bekendgemaakt. Ruim honderd DJ’s in spé hadden zich opgegeven voor de diskjockey-wedstrijd van het BNN-programma Los! op radiozender 3FM. Vijf finalisten mochten het zaterdagavond in het Amsterdamse hotel Arena tegen elkaar opnemen. (ANP)

** Er komt veel meer toezicht op tv-programma’s. Kinderen en ouders wordt geleerd verstandig met oude en nieuwe media om te gaan en omroepen moeten een gedragscode opstellen. Zo bindt het kabinet de strijd aan met tv-programma’s vol seks, drugs en geweld. Gisteren besloot het op voorstel van minister Ronald Plasterk (Media) dat er een speciaal mediaeducatie en expertisecentrum komt dat zich zal inzetten voor fatsoen op tv en internet. (Telegraaf)

** De Bergse Radio en Televisie Omroep (BRTO) uit Bergen op Zoom, zamelt geld in voor de Stichting Tinkerbel. Deze stichting verwezenlijkt de droomwens van ernstig zieke kinderen. Vanaf vandaag kunnen luisteraars van de lokale zender hun eigen favoriete platen naar de studio brengen en deze aan- of afkondigen. De kosten hiervoor zijn 2,50 euro. Verder kunnen er donaties worden gedaan in verschillende winkels en bedrijven, in een daarvoor bestemde spaarpot. Diverse Bergse bedrijven kunnen aan het eind van het jaar voor 250 euro een uur lang hun favoriete muziek draaien. De opbrengst van de actie gaat naar Tinkerbel. De actie duurt nog tot het eind van dit jaar. (BN/Stem)

** De lokale tv-zender Alphen Stad TV opent 2 november officieel de nieuwe Alphense televisiestudio. Met de ingebruikname van de tv-studio worden live-uitzendingen en ook calamiteitenuitzendingen mogelijk voor de omroep Alphen Stad uit Alphen aan de Rijn. Op 3 november 2007 houden Alphen Stad TV en Alphen Stad FM een open dag, waarop alle Alphenaren de nieuwe studio kunnen komen bekijken.

CDA tegen “nieuwe omroepbureaucratie”

Het CDA vindt het plan van minister Ronald Plasterk (Media) om omroepgelden anders te verdelen onnodig. Volgens Kamerlid Joop Atsma zorgt dat onderdeel uit de medianota van de bewindsman voor onrust bij de afzonderlijke omroepen en voor extra bureaucratie. Dat zei hij vrijdag in reactie op de nota. Op dit moment gaat 75 procent van het beschikbare omroepgeld direct naar de zendgemachtigden. De resterende 25 procent gaat naar de overkoepelende organisatie van alle omroepen, de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). De PvdA-minister wil dat percentage verhogen naar 30. Op die manier kan de NPO beter programmatische gaten vullen die de omroepen laten liggen. De NPO kan met het geld bijvoorbeeld ook de gewenste pluriformiteit bewaken. Atsma, die overigens zeer is te spreken over de rest van de mediaplannen, is bang dat wordt geknaagd aan de autonomie van de omroepen. Hij denkt dat de pluriformiteit ook wel veilig kan worden gesteld door daarover afspraken te maken met de zendgemachtigden. De parlementariër gaat eerst overleggen met de omroepen. „Ik denk dat geen van hen zal applaudisseren over dit onderdeel van het plan.” Of hij vervolgens nadere stappen neemt, weet hij nog niet. (Telegraaf) De scheiding binnen het omroepbestel tussen A- en B-omroepen behoort vanaf 2010 tot het verleden. Dat heeft het kabinet vrijdag besloten. Minister Ronald Plasterk (Media) ontwerpt een systeem waarin de zendtijd van omroepen direct wordt gekoppeld aan het ledental. De huidige A-status gaat uit van een minimum van 300.000 leden, de B-status van 150.000 en daaronder bestaat er nog een aspirantstatus. Als omroepen onder een grens zakken, verliezen ze opeens wezenlijk meer zendtijd en daaraan gekoppeld budget. Die situatie vindt Plasterk ongewenst. (ANP)

UIT DE MEDIA:

** Tele2 heeft de activiteiten rond de eigen voip-dienst Parlino gestaakt. Dat bevestigt een woordvoerder van het bedrijf. Vermoedelijk is de stekker uit de dienst getrokken omdat het geen succes is geworden. Inmiddels is de website, parlino.com, uit de lucht gehaald. Tele2 was vrijdagmiddag niet in staat om details over de sluiting van Parlino te geven. Het is niet bekend hoeveel mensen van Parlino gebruik hebben gemaakt. Parlino werd op 2 mei 2006 geïntroduceerd (pdf) met een grootschalige marketingcampagne waarbij gele kabouters her en der in het land werden neergezet. Tele2 werd gelanceerd als een gratis voip-dienst waarmee het mogelijk was om vanaf een computer gratis te bellen naar andere Parlino gebruikers en tegen meerkosten naar vaste en mobiele nummers. (Webwereld)

** De tweede editie van de Radio 5 Week van de Jaren 50, van 24 tot en met 28 september jl., heeft in de leeftijdscategorie 55 jaar en ouder 650.000 luisteraars getrokken. Dat zijn er bijna 300.000 meer dan bij de eerste editie in maart dit jaar. Dit blijkt uit onderzoek van bureau De Vos & Jansen in opdracht van KLO Informatie en Advies. Naar de live-uitzending van het Concert van de Jaren 50 op vrijdag 28 september luisterden 375.000 mensen van 55 jaar en ouder. De Top 100 van de Jaren 50 trok 454.000 luisteraars. De Radio 5 Week van de Jaren 50 werd door de luisteraars hoog gewaardeerd met een 7,8. (Persbericht)

** Binnenkort worden er diverse FM en AM-frequenties middels een vergelijkende toets verdeeld. In een eerder stadium is reeds bekend gemaakt dat het Ministerie van Economische Zaken voornemens is om in 2007 vergunningen te verdelen voor 12 niet-landelijke FM-frequenties en 4 middengolffrequenties. De FM-frequenties beslaan een relatief klein verzorgingsgebied en zijn bedoeld voor niet-landelijke commerciële radio. De middengolffrequenties zijn eind 2006 aan de Staat terug komen te vallen en zullen in dezelfde procedure worden verdeeld als de twaalf FM-frequenties. De frequenties zullen verdeeld worden door een vergelijkende toets, maar wel een vereenvoudigde. Bij het opzetten van de vergelijkende toets is ernaar gestreefd de administratieve lasten zo laag mogelijk te houden.

** Timur Perlin vervangt de komende twee weken Eddy Zoey op 3FM. Op zaterdag en zondag is hij tussen 12:00 en 15:00 uur te horen met ‘ZoeyZo Invalradio’. Het is voor het eerst in ruim drie jaar dat Timur op de publieke popzender te horen is. Sinds september is Timur, die eerder werkte bij Veronica FM, Yorin FM, NPS 3FM en Caz!, in dienst bij BNN. Hij is hier coördinator bij de ‘Coen & Sander Show’ en zal tevens dienst doen als invaller voor diverse BNN-radioprogramma’s. (Radiofreak)

** E-maildienst Hotmail van Microsoft blokkeert sinds een paar dagen de mail van UPC-Chello-gebruikers. Chello is door nog onbekende reden bij Microsoft Live (Hotmail) op de zwarte lijst terecht gekomen en daardoor kunnen UPC-klanten geen mail meer versturen aan contacten met Hotmail-adressen. UPC zegt op de hoogte te zijn: ,,Het probleem is bij ons bekend. Het blijkt dat het voor Chello/UPC abonnees sinds een paar dagen moeilijk, zoniet onmogelijk is, om naar Hotmail-gebruikers te mailen. Wij hebben het probleem in onderzoek en komen zo spoedig mogelijk met een oplossing.” Microsoft kon nog niet reageren. (AD)

** Er komt meer vrijheid in de ether. Zo ontstaat meer ruimte voor radio, televisie en (nieuwe) diensten rond mobiele telefonie. De overheid gaat niet langer in vergunningen precies voorschrijven hoe ze de hun toegewezen golflengtes moeten gebruiken. Het kabinet zal volgens ingewijden vandaag instemmen met wijziging van de telecom-wetgeving om dit mogelijk te maken. De markten van omroep, ICT en telecom vloeien door technische ontwikkelingen steeds meer in elkaar over. Het kabinet wil dat niet belemmeren en past daarom de regels aan. Het wil frequenties ‘zoveel mogelijk technologie- en dienstenneutraal’ uitgeven. Dat houdt in dat bij het uitgeven van de vergunningen minder voorwaarden worden gesteld aan techniek en gebruik. Daardoor kan concurrentie toenemen en moet voor het bedrijfsleven meer ruimte ontstaan om nieuwe diensten aan te bieden, zoals tv-beelden op mobiele apparaten (ANP/Adformatie)

** Het hoofd van de zender BBC1, Peter Fincham, heeft vrijdag ontslag genomen. Een controverse over uitgezonden beelden die de indruk wekten dat koningin Elizabeth II abrupt een poseersessie bij fotografe Annie Leibovitz verliet, is hem fataal geworden. De BBC bood in juli de koningin excuses aan voor de beelden. In de trailer voor een BBC-documentaire leek het alsof de koningin plotseling wegliep nadat Leibovitz haar had gevraagd haar kroon af te doen voor de foto. In werkelijkheid was de koningin niet weggelopen. 

** Broadcast Partners zendt sinds vandaag via de FM-zenders van Q-Music in Oude Polder en Rotterdam (100.4 MHz) en op Lopik (100.7 MHz) Radio Bem Bem uit via FMeXtra. Eerder was op de zender Lopik (100.7 MHz) Q-Music digitaal via FMeXtra te ontvangen maar is nu vervangen door Radio Bem Bem. (via).

** De ontvangst van publieke radiozenders in Noord-Holland moet verbeterd worden. Op 1 oktober hebben Provinciale Staten van Noord-Holland ingestemd met een motie van de PvdA die dit uitspreekt. Provinciale Staten hebben aan het provinciebestuur gevraagd om bij de ministers van Economische Zaken en Media te pleiten voor een betere ontvangst van Radio 1, 2 en 4. De motie kreeg de steun van de gehele Staten, met uitzondering van de VVD. Met name Radio 1 en 2 zijn in grote delen van Noord-Holland slecht te ontvangen. Dit geldt in mindere mate ook voor Radio 3 en 4. PvdA-statenlid Ed Wagemaker: “De PvdA wil dat de ontvangst van de publieke radiozenders op korte termijn wordt verbeterd, eventueel door het plaatsen van steunzenders. Op de langere termijn moet bij een nieuwe veiling van de etherfrequenties de verdeling dusdanig plaats vinden dat de publieke omroepen overal in Noord- Holland goed te ontvangen zijn.” (http://www.noord-holland.nl)

** Giselle van Cann (41) treedt per januari als adjunct-hoofdredacteur toe tot de hoofdredactie van NOS Nieuws. Van Cann is afkomstig van Het Financieele Dagblad, waar ook BNR Nieuwsradio onder valt. De hoofdredactie bestaat verder uit hoofdredacteur Hans Laroes, plaatsvervangend hoofdredacteur Marcel Gelauff en adjunct-hoofdredacteur Diederik Bonarius. (ANP)

** De moslimorganisaties NMR en CMO gaan samenwerken in de Stichting Verzorging Islamitische Zendtijd (SVIZ). Aan deze stichting heeft het Commissariaat voor de Media donderdag de zendtijd voor de islam in Nederland toegekend. Dat is gebeurd voor de periode tot 1 september 2010, meldde een woordvoerster donderdag. (ANP/AD)

** Defensie heeft de uitzending waarin BNR Nieuwsradio maandag melding maakte van een mogelijk ophanden zijnde NAVO-operatie in de Baluchi-vallei, drie keer van tevoren beluisterd. Dat zei hoofdredacteur Paul van Gessel donderdagochtend op zijn eigen zender. Defensie stelde woensdag dat BNR met het item in strijd handelde met de afspraken die zijn gemaakt en denkt na over maatregelen om de bewegingsvrijheid van journalisten die in Uruzgan werken, te beperken. Doel is te voorkomen dat tactische informatie over militaire acties bekend wordt gemaakt. (ANP/AD)

** De nieuwe televisiezender Het Gesprek is dinsdagavond probleemloos begonnen. Vanaf 19 uur interviewden mede-initiatiefnemers Frits Barend en Ruud Hendriks hun collega’s Paul Witteman, Jeroen Pauw en Matthijs van Nieuwkerk. In de poptempel Paradiso in Amsterdam werd het begin van de zender feestelijk opgeluisterd door een optreden van Ilse de Lange. Een van de weinige muzikale momenten bij Het Gesprek; de zender zendt 24 uur per dag uitsluitend vraaggesprekken uit. Daarmee is het wereldwijd de eerste zender in zijn soort. Naast Barend en Hendriks is Derk Sauer een van de initiatiefnemers. Het Gesprek is te zien via www.hetgesprek.nl en op tv in een digitaal zenderpakket. Tot medio december is de zender ook analoog te zien. Tussen 19.00 uur en 24.00 uur via het kanaal van de homeshoppingzender LiveShop. (AD)

** Dinsdag is het nieuwe tv-programma Het Gesprek, met uitsluitend vraaggesprekken, van start gegaan. Kijkers via de digitale kabel bij @home, Casema, Multikabel en Delta Kabel kunnen de zender niet ontvangen. De gecombineerde uitzendingen van LiveShop en Het Gesprek, die wel te zien zijn via de analoge kabelnetten van bijvoorbeeld Casema en @Home, worden niet doorgegeven via het digitale pakket. Kabelaars UPC en CaiW geven de nieuwe zender, 24 uur per dag, wel door via hun digitale tv-pakket.

** Vanaf 1 oktober is het digitale tv aanbod in Noordoost Friesland uitgebreid. Film1, Sport1, Tele2 Voetbal en tien extra themazenders van de Nederlandse Publieke Omroep zijn toegevoegd aan Kabel Noord Digitaal. Deze themazenders zijn 101TV; 3voor12; Consumenten TV; Cultura; Dier en Natuur TV; Hilversum Best; Holland Doc; Nederland-e; Omega TV; en Opvoeden doe je zo!. Kabel Noord Digitaal is te verkrijgen in twee varianten, een gratis basispakket met 45 TV-zenders en een extra pakket met 77 TV-zenders. Het maandbedrag van het extra pakket is EUR 7,95. 

** Accenture wil de beste prestaties op het gebied van innovatie in de Media & Entertainment sector erkenning geven. Daarom reikt Accenture in samenwerking met Media Facts dit jaar twee Media & Entertainment Innovation Awards uit; één voor het ‘Beste innovatieve concept’ en één voor het ‘Meest innovatieve bedrijf’. Een deskundige onafhankelijke vakjury, waaronder Theo Huibers (Universiteit Twente), Willem Sijthoff (Het Financieele Dagblad, BNR Nieuwsradio) en Michel Mol (NPO), beoordeelt de inzendingen voor beide Awards op basis van een uitgebreid vooronderzoek. Concepten en bedrijven kunnen zich tot 15 oktober 2007 op www.innovation-awards.nl aanmelden voor deelname.

** De Nederlandse Omroep Stichting (NOS) komt binnenkort met een digitaal radiopakket van 25 radiokanalen. Dit blijkt uit de geopenbaarde meerjarenbegroting 2008 van de NOS. Naast de al bestaande zeven landelijke publieke radiozenders en de themazenders NOS Nieuws24 en Radio 2 Top2000, gaat het om subzenders van Radio 1, Radio 2, Radio 3FM, Radio 4, Radio 5 en FunX. Zo is een documentaire en interview zender (Radio 1) alsmede een cabaret/kleinkunst/luisterlied-zender (Radio 2), een Christelijke zender (Radio 5), een Hollands Gloriezender (Radio 5) en Radio 4 Live-zender en Musica Religiosa (Radio 4), Mega Top 50 (3FM), Serious Live (3FM) gepland.

** Lokale omroep Radio LOT en daarmee RTV Hollands Midden heeft de felbegeerde vergunning gekregen om de komende vijf jaar uit te zenden in de gemeente Nieuwkoop. Dat heeft het Commissariaat voor de Media gisteren bepaald. Het Commissariaat volgt met deze uitspraak het advies van de gemeenteraad. Die besloot in juli van dit jaar Lokale Omroep Ter Aar (LOT) aan te bevelen onder een aantal voorwaarden, vastgelegd in een convenant. Dit convenant werd ondertekend door de twee strijdende omroepen Radio LOT en NEO Radio. Ze hadden beiden een aanvraag ingediend voor een vergunning, terwijl het Commissariaat voor de Media maar één vergunning per gemeente mag uitgeven.

** Het UEFA Cup-duel Fiorentina – FC Groningen wordt zowel op Radio Noord als TV Noord live uitgezonden. De tv-uitzending begint donderdag om 20.50 uur. Donderdagavond om tien voor negen blikt Mischa van den Berg samen met analist Azing Griever vooruit op de wedstijd. Vanaf 21.00 uur wordt overgeschakeld naar Italië, waar Henk Kok het commentaar verzorgt voor de tv-uitzending. De radio-uitzending begint om 20.00 uur. Presentator is Edwin Pasveer. (RTV Noord)

Germaine Groenier (64) overleden

Oud-programmamaakster van de VPRO Germaine Groenier (64) is overleden. Ze werd vooral bekend door het programma ‘Germaine sans gêne’. Daarin sprak ze openhartig met luisteraars over hun seksuele problemen.Het programma werd uitgezonden tussen 1976 en 1978. Groenier was ook de bedenker van het programma ‘De J.J.A. Goeverneurstraat’. Daarin werd een jaar lang het dagelijks leven van bewoners van een volkswijk in Dordrecht gevolgd. Voor de tv regisseerde Groenier tal van series,waaronder ‘Modern Leven’ uit 1979,’Twee winters verder’ uit 1990 en ‘Domburg’ uit 1996. (NOStt)

UIT DE MEDIA:

** De nieuwe tv-zender Het Gesprek gaat dinsdagavond feestelijk van start in Paradiso Amsterdam. Zangeres Ilse DeLange treedt op; één van de weinige muzikale activiteiten die het tv-station van Frits Barend, Ruud Hendriks en Derk Sauer zal ontplooien. Het Gesprek wordt namelijk wereldwijd de eerste zender die 24 uur uitsluitend vraaggesprekken laat zien. Naast de Almelose zangeres zijn dinsdag meer prominenten aanwezig in de hoofdstedelijke poptempel en in de tv-studio van Het Gesprek. Die laatste ruimte is gevestigd in het pand van de Amsterdamse bibliotheek. Minister Ronald Plasterk (Media) is van de partij, evenals Paul Witteman, Jeroen Pauw, Matthijs van Nieuwkerk, Kluun en Harry Mulisch. Om 19.00 uur gaan de festiviteiten van start. Frits Barend en Ruud Hendriks praten dan met de diverse gasten. .

** De homo-erotische zender Man X gaat vannacht van start via zowel TV Vlaanderen als Canal Digitaal Satelliet. De zender waarvan de start eerder op 21 september via DutchMedia wereldkundig werd gemaakt, zal als optie 7,95 euro per maand kosten. Man X zal ook via andere distributeurs aangeboden worden; de zender verwacht met Duitse en Franse distributeurs een overeenkomst te kunnen sluiten. Morgen zal Het Gesprek eveneens van start gaan via Canal Digitaal Satelliet zoals eerder aangekondigd op het kanaal van Tele2 Voetbal, als er geen voetbal wordt uitgezonden. De eerder verwachte komst van de (hetero) erotische zender Hustler TV is uitgesteld. Volgens operationeel directeur Kees Färber is (helaas) nog geen contractuele overeenstemming bereikt. Canal Digitaal Satelliet hoopt dat dit in de loop van deze maand alsnog bereikt kan worden. (Dutchmedia)

** Een ruime meerderheid van SP, CDA, PvdA en VVD in de Tweede Kamer zet grote vraagtekens bij de mogelijke rol van Radio 2 bij het maken en promoten van een cd. De zender zou 40.000 euro hebben geïnvesteerd in de vervaardiging van de cd ,,The Look of Love” van Trijntje Oosterhuis. In ruil daarvoor zou radio 2 een percentage van de opbrengst uit de verkoop van platenmaatschappij EMI hebben gekregen. Hoogst merkwaardig, noemt SP’er Jasper van Dijk deze rol, omdat de zender de cd flink heeft gedraaid. Hij laakt het mogelijk bevoordelen van een artiest boven andere artiesten. ,,De publieke omroep moet niet op de stoel van ondernemer gaan zitten. Zij behoort niet publiek geld in een cd’tje te steken en er geld aan te verdienen, ten koste van bandjes die zich dit niet kunnen veroorloven.” Van Dijk heeft schriftelijke vragen gesteld aan minister Ronald Plasterk (Media).