Media kort: oktober 2008

City FM in Randstad vanaf 1 januari verder als Decibel

Per 1 januari zal Radio Decibel in de gehele Randstad klinken. De Amsterdamse radiozender heeft daartoe samen met Boomerang Unlimited de radiofrequenties van City FM overgenomen. De frequenties van City FM vormen tezamen het grootste regionale radiopakket dat 5 jaar geleden werd geveild en zijn te horen in alle vier grote steden (en ver daarbuiten). Hiermee kan Radio Decibel haar radioambitie realiseren: de grootste zender te worden in de vier grote steden. Voor Radio Decibel (her) oprichter Bas Emons komt daarmee een droom uit: ‘Na een klein jaar met uiterst beperkte middelen en zeer creatief geopereerd te hebben gaat hiermee de ultieme radiowens in vervulling. Radio Decibel is in 1977 gestart op een zolderkamer in Amsterdam West, bij de wederopstanding in 2007, op een slaapkamer aan de Da Costakade en is nu helemaal klaar om Nederland te bevrijden van het huidige radioaanbod’ Voor de programmatische realisatie van de Decibel zal nauw worden samengewerkt met Boomerang Unlimited. Deze is zowel eigenaar van Boomerang Media, Boomerang Publishing als de NL-Bladen (10, 20, 30, 70). Juist de combinatie van stedelijke print en stedelijke radio biedt voor zowel Decibel als de NL-bladen vele voordelen. Zowel redactioneel als door elkaar publicitair te ondersteunen. Voormalig City FM eigenaar Gerro Vonk: “Ik zie een ijzersterk stedelijk media-aanbod ontstaan voor adverteerders in de Randstad door de combinatie van Boomerang en de NL-Bladen. Het bereik van City FM, ruimschoots het NR.1 regionale radiostation, vormt een goede aanvulling. Gezamenlijk ontstaat er zo een gelijke commitment naar kwaliteit voor de luisteraars en resultaat voor de adverteerders”. Radio Decibel zal gaan uitzenden vanuit Boomerang Casa, dé creatieve hotspot in A’dam Noord waar alle bedrijven inmiddels zijn gehuisvest. Via de huidige FM-frequentie van Decibel in Amsterdam (94.9 MHz) zal vanaf 1 februari de zender Decibel Jordaan te horen zijn met veel aandacht voor het Nederlandstalig repetoir. Decibel is vanaf 1 januari te horen via de FM-frequeties 98,0 MHz in Amsterdam, 98,3 MHz in Noord-Holland, 98,5 MHz in Utrecht en 97,6 MHz in de regio Rotterdam, Den Haag en Leiden.

UIT DE MEDIA:

** Frénk van der Linden heeft zijn part-time redacteurschap bij Nieuwe Revu beëindigd. Twaalf jaar lang maakte hij in samenwerking met Pieter Webeling politieke interviews voor het weekblad. Van der Linden is inmiddels op freelance-basis begonnen aan een maandelijkse serie vraaggesprekken voor de PS-bijlage van Het Parool. (Journalist)

** Ziggo geeft vanaf dinsdag 4 november de lokale Groningse televisiezender OOG TV digitaal door. Alle abonnees in de Groningse regio (Groningen, Bedum, De Marne, Eemsmond, Grootegast, Haren, Hoogezand-Sappemeer, Leek, Loppersum, Marum, Slochteren, Ten Boer, Winsum en Zuidhorn) met een digitale ontvanger kunnen de programma’s van OOG TV ontvangen op kanaal 950. De digitale doorgifte van OOG TV is onderdeel van een proef waarmee Ziggo onderzoekt op welke wijze lokale omroepen regionaal kunnen worden doorgegeven in het digitale pakket.

** Op advies van de Programmaraad Midden Utrecht zijn de radiozenders SBS FM en 100%NL vanaf dinsdag 4 november via de kabel te beluisteren in Culemborg, Maarssen, De Bilt, Houten, Vianen en Nieuwegein. Deze zenders komen in de plaats van Ujala Radio en 2e Kamerlijn. SBS FM komt in de plaats van Ujala Radio op 96,3 MHz en 100%NLkomt op de plek van de 2e Kamerlijn op 87,6 MHz.

** Stichting Kerstboom durft nog geen groen licht te geven voor de lichtjes in de Grootste Kerstboom ter Wereld. Daarvoor is het gat in de begroting nog te groot. Met een tussenstand van 23.000 euro is nu ruim de helft binnen van het bedrag dat nodig is om de IJsselsteinse zendmast op te tuigen als kerstboom. De tweede postlichting van deze week bevatte 102 machtigingsbonnen van krantenlezers en 422 van Stichting Kerstboom zelf. Samen goed voor vierduizend euro. Aan sponsorbijdragen zijn ook nog eens vierduizend euro binnen gekomen.

** Directeur/hoofdredacteur Klaas Samplonius van RTV Drenthe blijft langer in dienst bij de regionale omroep. Dat heeft de Raad van Toezicht van RTV Drenthe gisteren bekend gemaakt. Het huidige contract van Samplonius loopt op 1 september volgend jaar af. Nu is afgesproken dat hij in ieder geval tot eind 2010 aanblijft als directeur/hoofdredacteur. De Raad van Toezicht liet weten zeer tevreden te zijn met het feit dat Samplonius de omroep na een hectische periode weer in rustig vaarwater heeft weten te sturen. Samplonius is bijna twee jaar werkzaam voor de Drentse omroep. (RTV Drenthe)

Canvas+ en Ketnet+ vanaf 3 november via digitale ether

De VRT zal Canvas+ en Ketnet+ vanaf maandag 3 november ook ter beschikking stellen van de digitale antennekijkers. Op die dag stoppen immers ook de tv-uitzendingen via de analoge antenne. Dat meldt de VRT donderdag. ‘Iedereen die Eén, Canvas, Ketnet, Ketnet+ en Canvas+ en de VRT-radionetten gratis wil blijven ontvangen via de digitale ether zal zijn settopbox moeten resetten voor het instellen van de nieuwe uitzendkanalen’, meldt de VRT. Veel digitale antennekijkers zullen de VRT-netten vanaf 3 november niet meer op hun vertrouwde kanalen terugvinden. De VRT schakelt in de nacht van 2 op 3 november immers over naar het nieuwe Vlaamse digitale frequentieplan. De DVB-T-kijkers zullen hun settopbox (dat kan ook een tv-toestel met ingebouwde DVB-T-ontvanger zijn) opnieuw moeten instellen als ze willen blijven kijken naar de netten Eén, Canvas en Ketnet en naar het nieuwe digitale aanbod Canvas+ en Ketnet+, aldus de VRT. Bij het resetten van de settopboxen hoeft de kijker in principe enkel op de resetknop te drukken. De settopbox zal dan automatisch op zoek gaan naar de juiste frequenties en de toestellen herinstellen. Via de digitale ether kan de mediagebruiker vanaf 3 november kijken naar Eén, Ketnet, Canvas, Ketnet+ en Canvas+ en luisteren naar Radio 1, Radio 2, Klara, Klara continuo, Studio Brussel, Donna, Donna hitbits, Sporza en Nieuws+. Eén+ kan pas in de tweede helft van 2009 via de digitale ether uitgezonden worden. Daarvoor zijn een aantal technische investeringen gepland. (De Standaard. Zondagnacht stopt de VRT met analoge tv-uitzendingen. Dat maakt ruimte vrij in het radiospectrum voor nieuwe, digitale diensten. Maar over die frequenties woedt al maanden een bitse strijd. De Vlaamse regering wil de ze veilen en zou graag zien dat ze worden gebruikt voor digitale tv. Maar federaal minister voor Ondernemen Vincent Van Quickenborne pleit ervoor de zendfrequenties te gebruiken voor draadloos internet. Telecomregulator BIPT heeft intussen een klacht ingediend bij de Raad van State om de bevoegdheid van Vlaanderen in deze materie aan te vechten. 

UIT DE MEDIA:

** SBS en RTL weigeren de nieuwe commercial van betaalzender Film1 nog langer uit te zenden. Dat meldt Adformatie donderdag. Afgelopen weekend was de spot wel te zien op tv. De commercial toont fragmenten van films, waarna een voice-over zegt: ‘Deze films ziet u misschien volgend jaar op 4, of over tien jaar op 5 en waarschijnlijk nooit op 6. Nu al te zien op Film1.’ Woordvoerder Erik Dekker van SBS licht toe: ‘De commercial zette zich zo duidelijk af tegen de zender waarop hij werd uitgezonden, dat vonden we geen goed idee.’ Waarom de film in eerste instantie dan toch is uitgezonden? ‘Meestal zien we een spot wel van tevoren, maar deze was er even doorheen geglipt.’ Marketingmanager Hein Barnhoorn van Film1 zegt te overwegen om de spot nu bij de Ster uit te zenden, ‘alhoewel dat minder bereik heeft onder filmliefhebbers dan RTL en SBS’. (Adformatie)

** Na de succesvolle remake van de serie Beverly Hills 90210, wordt er nu ook gewerkt aan een vervolg op de jaren ’90 hitserie Melrose Place. Dat meldde het gezagshebbende filmblad Hollywood Reporter woensdag. Over het plot van de nieuwe serie is nog niets bekend. Er zou nog worden gezocht naar een schrijver. De oorspronkelijke serie speelde zich af in een appartementencomplex in Hollywood. Onder de hoofdrolspelers waren sterren als Heather Locklear, Marcia Cross en Andrew Shue. (De Pers)

** Willeke Alberti is de eerste ambassadrice van Radio 5. Dat maakte presentator Hijlco Span vandaag in zijn programma Plein 5 bekend. Willeke was voor deze gelegenheid te gast bij de nostalgische zender, waar ze benadrukte dat er veel behoefte bestaat bij senioren om te luisteren naar muziek van ’toen’.

** Dankzij aanpassingen bij de zendmast in Losser is de dekking van Radio Veronica in Twente aanzienlijk verbeterd met een verdrievoudiging van het bereik. Hierdoor kunnen de vele fans die Radio Veronica in die omgeving heeft via 103.1 FM ongestoord luisteren naar hun favoriete DJ’s en de beste 80’s & 90’s hits. Vooral in Almelo, Hengelo en Enschede is de aanpassing duidelijk te horen. Ab Trik, CEO Radio Veronica: “Uiteraard zijn we erg blij dat de dekking van Radio Veronica verder geoptimaliseerd is, zodat iedereen in Almelo, Hengelo, Enschede en omgeving ongestoord naar het station kan luisteren via de frequentie 103.1 FM. Ook in de auto op de A1 in die omgeving is het station met 80’s & 90’s hits nu keihard te ontvangen. Dat maakt het autorijden natuurlijk stukken leuker!” (Persbericht)

** De Koninklijke Bibliotheek in Den Haag heeft de belangrijkste radiobulletins van het ANP, het Algemeen Nederlands Persbureau, vanaf 1937 gedigitaliseerd. Het gaat niet om geluidsopnamen, maar om de velletjes met de uitgetikte berichten, inclusief alle aantekeningen die de nieuwslezers er met de hand bij hebben geschreven. De uitgetypte bulletins zijn in 1993 ontdekt in de kelder van de voormalige villa van de radionieuwsdienst. Er worden belangrijke historische gebeurtenissen genoemd in de berichten, zoals de watersnoodramp, de eerste maanlanding en de Elfstedentocht. De ingescande vellen zijn te bekijken via de website van de Koninklijke Bibliotheek.

** TV Enschede FM start komende maandag met een nieuwe programmering op radio en tv. De lokale omroep begint met een horizontale tv- programmering, waarbij van 18.00 tot 02.00 uur ieder uur hetzelfde is te zien. Op het hele uur wordt een nieuwsflits uitgezonden met het nieuws van de dag, waarna iedere dag een ander programma volgt. TV Enschede wil op termijn meer Enschedese producties gaan uitzenden. De lokale radiozender start met vier nieuwe programma’s: Stemrecht (dinsdag 19-21 uur), Studio 7 (woensdag 21-22 uur), het jongerenprogramma Avondmix (woensdag en vrijdag 18-19 uur) en De Herberg (zondag 19-20 uur), en programma over spiritualiteit en zingeving. 

** Rimmer Mulder, sinds 1987 algemeen hoofdredacteur van de Leeuwarder Courant, stopt met ingang van 1 september 2009. Hij zet dan een punt achter een 44-jarige journalistieke loopbaan, die bij het Friesch Dagblad begon en voerde langs het dagblad Trouw en de Gemeenschappelijke Pers Dienst in Den Haag. Mulder deelde zijn besluit vanmiddag mee op de halfjaarlijkse vergadering van de LC-redactie. Hij trad op 1 oktober 1987 als hoofdredacteur in dienst bij de Leeuwarder Courant en is daarmee de langstzittende Nederlandse hoofdredacteur. Mulder werd op 17 januari 1948 geboren in Drachten. 

** Op 24 oktober heeft kabelaar REKAM de zender SupremeMasterTV toegevoegd aan het programmapakket van de REKAM. De zender SupremeMasterTV vervangt Rotana Europe. Rotana Europe wordt in verband met problemen in de aanvoer via satelliet niet meer doorgegeven via de kabel. SupremeMasterTV was in Europa nog niet eerder via de kabel te ontvangen. SupremeMasterTV brengt een programmering die in het teken staat van religie en spiritualiteit. Het programma is door REKAM abonnees via het gratis pakket te ontvangen op kanaalnummer 30.

** Koninklijke Wegener nv verkoopt haar belang in de lokale zoekmachine ilocal, meldt de uitgever dinsdag nabeurs in een persbericht. De synergie die de partijen met de samenwerking voor ogen hadden is onvoldoende gerealiseerd, aldus Wegener. Wegener kocht in 2006 49% van het aandelenkapitaal in ilocal Holding bv en een minderheidsbelang van 17,5% in ilocal International bv. Beide belangen worden verkocht aan mede-aandeelhouder Yellow Bear Holding bv. (BNR)

** Het digitale radiostation KXradio zal vanaf 1 november te ontvangen zijn via Interactieve TV en Radio van KPN. KPN is op dit moment druk bezig met de lancering van de nieuwe radiozenders op Interactieve TV van KPN. Per 1 november staat ook KXradio in deze vernieuwde lijst met radiozenders.

** Radio Nederland Wereldomroep heeft vandaag de Nederlandse genomineerden voor ’the Best of Blog Awards’ (the BOBs) bekendgemaakt. Vanaf vandaag kan iedereen op de genomineerden stemmen via www.thebobs.com. Het publiek en een internationale jury bepalen de winnaars. Stemmen kan tot 26 november. De bekendmaking van de winnaars vindt plaats op 27 november tijdens een feestelijke ceremonie in Berlijn.

** Acht van de tien Nederlanders kijken naar regionale televisie. Slechts één op de zeven tv-bezitters kijkt nooit naar regionale zenders, zo blijkt uit een onderzoek in opdracht van de KPN. ,Men ziet op het regionale kanaal het liefst actuele berichtgeving. Het nieuws en het weer zijn de populairste programma’s, gevolgd door documentaires”, aldus de onderzoekers. Ouderen kijken liever naar regionale televisie dan jongeren (31 procent van de 50-plussers tegenover 9 procent van de jongeren). Ook kijken mannen iets vaker dan vrouwen (29 versus 22 procent). Inwoners van Gelderland zijn het meest tevreden met hun regionale televisie. Van hen vindt 25 procent de kwaliteit beter dan die van de landelijke televisie, tegenover 15 procent gemiddeld in Nederland. Blauw Research verrichte het onderzoek onder duizend televisiebezitters van achttien jaar en ouder in opdracht van KPN Digitenne. (ANP)

** Jan Joost van Gangelen presenteert vanaf 19 november de interlands van Oranje voor SBS 6. Het eerste duel is Nederland-Zweden. Van Gangelen vervangt Edward van Cuilenborg. „We kiezen dit seizoen bij de interlands voor een ietwat andere opzet, vandaar dat we ook Harry Vermeegen hebben aangetrokken”, zo zegt een woordvoerder van SBS 6. „Jan Joost brengt het voetbal op een lekker luchtige manier en dat sluit beter aan bij wat onze kijkers willen, zo denken wij. Met Edward zijn we in gesprek over wat we voor elkaar in de toekomst kunnen betekenen, want we vinden hem nog steeds een prima presentator.” (Telegraaf)

** Telegraaf-misdaadverslaggever John van den Heuvel, ook bekend van het televisieprogramma RTL-Boulevard, krijgt een programma op de commerciële zender SBS6. Dat vertelt hij in De Telegraaf, waarvoor hij eveneens werkt. Het nieuwe programma heet ‘Das je goed recht’. ”Normaal verdiep ik me in de georganiseerde misdaad. ‘Das je goed recht’ kijkt meer naar de wat kleinere zaken waar de reguliere burger mee te maken heeft. Ik vind dat een mooie combinatie.” Van den Heuvel blijft voor De Telegraaf, RTL en ook voor Radio 538 werken. (ANP/AD)

** De NDC Mediagroep, eigenaar van onder meer het Dagblad van het Noorden, heeft drie weekbladen in Overijssel en Gelderland verkocht. De drie weekbladen waren de laatste drie titels van NDC buiten Noord-Nederland. De Mediagroep wil zich namelijk volledig op het Noorden concentreren. De nieuwe eigenaar is de Weekbladencombinatie Gelderland Oost, die al actief is in het verspreidingsgebied van deze drie bladen. Het is onbekend welk bedrag met de verkoop gemoeid is.

** Raoul Heertje krijgt een eigen talkshow bij de VPRO. Het is de bedoeling dat het programma van 2 januari wekelijks te zien is op televizie, meldt RTL Boulevard. Raoul Heertje heeft als comedy-man al flinke ervaring op televisie. Sinds 1995 is hij als teamcaptain betrokken bij het TROS-televisieprogramma ‘Dit was het nieuws’. In het verleden maakte hij zijn opwachting in Amerikaanse en Engelse televisieshows. Zo trad hij op in de satirische BBC-quiz ‘Have I got news for you’ en in de televisieshows van Ruby Wax, Clive James en Jeremy Clarkson. Raoul Heertje is oprichter van Comedytrain en van comedycafé Toomler. Daarmee heeft hij een belangrijke rol gespeeld bij de introductie van stand-upcomedy in Nederland. (RTL)

** Amper een dag nadat de VRT de naam voor de opvolger van Radio Donna had verzonnen, ondervonden ze al een probleem. MNM bleek de naam van een meubel- en designbedrijf in Temse te zijn. Ook de website www.mnm.be was al jaren in handen van het meubelbedrijf in Temse. Intussen heeft de VRT de domeinnaam al overgekocht. Dat schrijft De Morgen. (Standaard)

** De drie publieke zenders hadden in week 43 een marktaandeel van 39,7 procent in het tijdvak 18.00-24.00 (6+). Nederland 1 is was weer ruim marktleider met 22,5 procent. Ook Nederland 3 scoorde goed met een aandeel van 10,9 procent. RTL 4 was met 13,3 procent maar net iets groter dan SBS 6 dat 13,2 procent had. De vier zenders van RTL Nederland kwamen uit op 24,6 procent en SBS Broadcasting op 23,1 procent. Met 2.897.000 kijkers is het NOS Journaal van gisteravond de best bekeken uitzending van de week. Studio Sport Eredivisie gaat richting 3 miljoen met 2.797.000 kijkers. De Reünie was derde met 2.768.000 kijkers. (SKO/Adformatie)

** De Telegraaf op Zondag gaat in zijn geheel over op tabloidformaat. Streefdatum is begin januari. Dat blijkt uit een interne brief ingezien door Dow Jones Nieuwsdienst. Uit de memo blijkt dat de krant “in principe” niet dunner zal worden. De hoeveelheid binnenlands- en sportnieuws blijft op peil. Het is de bedoeling dat er iedere week een commerciële bijlage in de tabloid komt, gewijd aan wisselende thema’s. Over de invulling wordt nog nader gesproken. In de memo wordt ook gerefereerd aan de commerciële kant. Zo wordt een groep mensen geformeerd die puur voor de zondagkrant advertenties gaat werven. 

** De eerste aflevering van de regiokomedie Pauwen en Reigers was gisteravond te zien op TV West. In Nederland keken op deze zondag 26 oktober 402.000 mensen naar de regionale zender. De eerste aflevering van de eerste regiokomedie van Nederland was daarmee een groot succes. Regiokomedie Pauwen en Reigers is een 20-delige serie, die sinds 26 oktober elke zondagavond vanaf 17.38 uur te zien is op TV West. Nijenhuis & de Levita Film en TV, onder meer bekend van Keyzer & De Boer Advocaten, SpangaS en Voetbalvrouwen, produceert de serie voor TV West. De dubbele hoofdrol wordt gespeeld door Bas Muijs.

** Ziggo en Coax NL, de belangenvereniging van kabelinternetklanten, hebben vandaag een extra spoedoverleg over de aanhoudende ernstige storingen bij het bedrijf. Vanavond staat Ziggo centraal bij consumentenprogramma Tros Radar. Al sinds de lancering van Ziggo volgt de ene technische storing op de andere administratieve horde. De laatste weken kunnen veel klanten niet bellen en ook zijn er weer internet- en mailproblemen geweest. Volgens Coax NL is er ook nog altijd sprake van problemen met de facturering en lange wachttijden bij de helpdesk. l

** Op de MIPCOM in Cannes heeft NPO/RNW Sales goede zaken kunnen doen. Manager Kaisa Kriek meldt dat er met name een aantal afleveringen van Tegenlicht (VPRO) is verkocht aan Israël, Zuid-Korea, de Verenigde Staten, Japan, Ierland, Frankrijk, Spanje en België. Ook was er belangstelling voor afleveringen van Zembla (VARA/NPS). De VPRO-jeugdserie De Daltons is aangekocht door Mexico. Ook de nieuwe stand van Dutch Indies, waarop 29 onafhankelijke producenten en distributeurs aanwezig waren, was volgens Kriek een succes. ‘Er was veel aanloop en we konden over en weer doorverwijzen. Ook het ministerie van Economische Zaken, dat de stand van Dutch Indies ondersteunt, was enthousiast. Hopelijk komt er nu geld om de stand de komende drie jaar ook op andere beurzen neer te zetten.’ (Spreekbuis)

** SBS gaat muziekdownloads aanbieden op de websites van Net5, SBS6 en Veronica. Het aanbod varieert per zender en is afgestemd op de sfeer en uitstraling van het tv-kanaal, aldus SBS maandag. Ook muziek uit programma’s maakt deel uit van het aanbod. Zo is de single van de winnaar van Popstars straks te downloaden via de website van SBS6. Vrouwenzender Net5 biedt bijvoorbeeld muziek van ‘vrouwelijke’ artiesten zoals Alain Clark, Maria Mena en Michael Bublé. Bij SBS6 ligt de nadruk op Nederlandse artiesten als Gerard Joling en Frans Bauer. Veronica richt zich vooral op rock. Het downloaden kost tussen de 1 en 1,30 euro per nummer. SBS werkt voor de actie samen met Aim4Music en platenmaatschappijen. (ANP/Gooi en Eemlander)

Het Huis Anubis wint opnieuw publieksprijs Cinekid

Het Huis Anubis is zaterdag bekroond met de Kinderkast Publieksprijs op het film-, tv- en mediafestival Cinekid. De tv-serie van Dennis Bots won net als vorig jaar in de categorie fictie. De winnaar in de categorie non-fictie werd de Taarten van Abel – Zomerspecial van Onno Krijnen. De prijzen werden uitgereikt op de slotavond van het evenement in Amsterdam. De Kinderkast Juryprijs fictie ging naar De Daltons, de Jongensjaren van Rita Horst. Deze tv-productie won eveneens de Gouden Cinekid Kinderkast. Overleven in Nederland: RAUW van Anneloek Sollaart kreeg de Kinderkast Juryprijs in de categorie non-fictie. Het publiek bepaalde dat de Finse film Niko van Michael Hegner en Kari Juusonen de Cinekid Leeuw kreeg. Ook de jury bekroonde deze productie. De winnaar van de Nieuwe Media Award Publieksprijs werd de game Mario Kart Wii van Nintendo, terwijl de jury die prijs toebedeelde aan Klokhuis Game Studio van de NPS. De Noorse film De Tien Levens van Titanic de Kat van Grethe Be won de MovieSquad Junior Award Cinekid 2008. De jury bestond uit vijf kinderen in de leeftijd van tien tot en met twaalf jaar. Het hoofdprogramma van Cinekid werd 18 oktober geopend in Amsterdam. Voor de aftrap van Cinekid Op Locatie werden een week eerder op de Dom in Utrecht samen met 32 kinderen – uit de 32 steden waar het jeugdfestival plaatsvond – vijfhonderd ballonnen opgelaten. Theaters in 31 steden vertoonden in de herfstvakantie een aantal Cinekidfilms en organiseerden workshops. (Gelderlander/ANP)

UIT DE MEDIA:

** Een radioreportage van het EO-programma Dit is de Dag is bekroond. De documentaire Terug naar Tuktoyaktuk werd uitgezonden op Radio 1. Terug naar Tuktoyaktuk is door de Turkse Nationale Omroep en de European Broadcasting Union uitgeroepen tot één van de drie beste radio-items ter wereld die het afgelopen jaar is gemaakt over klimaat en milieu. Dat heeft de omroep zaterdag gemeld. In de reportage neemt verslaggever Margot Minjon de luisteraar mee op een 4500 kilometer lange reis van Vancouver naar het noorden van Canada. De reis gaat onder meer bijna 800 kilometer lang over een ongeplaveide weg over de permafrost, de permanent bevroren bodem. Het laatste deel van de reis gaat letterlijk over de ijsvloer van de Arctische Oceaan.

** Voor de VPRO is een remake van de Engelse comedy Yes, Minister in de maak. In deze serie, die tussen 1980 en 1988 werd uitgezonden, draaide alles om de strijd tussen een pasbenoemde minister en zijn ambtenaren. In de Nederlandse versie speelt Jeroen Spitzenberg (Alles is liefde ) de bewindsman. Terwijl in het origineel de minister door een persoonlijke secretaris werd bijgestaan, is nu gekozen voor een vrouwelijk bestuurslid, gespeeld door Lies Visschedijk (Gooische Vrouwen). (Telegfraaf)

** BNN bestaat tien jaar en viert dat vrijdag met onder meer De Nationale BNN-Test op Nederland 3. Patrick Lodiers en Sophie Hilbrand doen de test met de ex-presentatoren Daphne Bunskoek, Yolanthe Cabau van Kasbergen, Jeroen Pauw, Bridget Maasland, Katja Schuurman, Ruud de Wild en Rob Kamphues. Zij nemen het op tegen panels uit de categorieën ‘Mens & Maatschappij’, ‘Humor om te lachen’, ‘Eropuit’, en ‘Bart’. Daarbij komt van alles uit het verleden van BNN aan bod: van oprichter Bart de Graaff als weerman met Gilles de la Tourette tot Katja’s poepduik in Mexico en Sophie die stoned plaatsneemt aan de presentatietafel van Spuiten & Slikken .(Telegraaf)

** Kinderen tussen de 8 en 14 jaar mogen in het nieuwe TROS-programma Het ei van Columbus (te zien vanaf januari) hun suggesties voor nog niet bestaande producten presenteren. Middels een verhaal, tekening of knutselwerk kunnen ze hun idee toelichten. Als het plan wordt uitgekozen gaan ze met een coach aan de slag om daadwerkelijk het product te maken. Het allerbeste resultaat is straks in heel Nederland te koop. Een soort Het beste idee van Nederland, maar dan voor kids. Aanmelden kan via www.tros.nl/eivancolumbus

** Een aantal seksueel getinte uitspraken aan het adres van de 78-jarige Fawlty Towers-acteur Andrew Sachs hebben in Groot-Brittannië voor nogal wat commotie gezorgd. Russell Brand en Jonathan Ross, twee van de BBC’s best betaalde presentatoren, lieten een bericht achter op het antwoordapparaat van Sachs, waarin ze onder meer seksuele handelingen met diens kleindochter bezongen, meldde de Britse krant Daily Mail zondag.

** De 26-jarige Amerikaanse presentatrice Anne Pressly is in het ziekenhuis overleden. Ze was eerder deze week opgenomen nadat ze door een inbreker in haar huis was mishandeld, meldde de Amerikaanse omroep CNN zondag. Pressly had een kleine rol als presentatrice in de film ‘W’ van Oliver Stone. Ook presenteerde ze het ochtendnieuws bij een televisiestation in de staat Arkansas. (ANP)

Televizier-Ring voor Mooi! Weer De Leeuw

Het VARA-programma Mooi! Weer de Leeuw heeft vrijdagavond de Gouden Televizier-Ring gewonnen. Met 48 procent van de stemmen van het publiek trok de show van Paul de Leeuw aan het langste eind. De andere genomineerden voor de prestigieuze televisieprijs waren Gooische Vrouwen (RTL4) en Op Zoek Naar Evita (AVRO). Het is de eerste keer dat Paul de Leeuw een Televizier-Ring voor een van zijn programma’s ontving. De afgelopen jaren ging hij wel met de Zilveren Televizier-Ster voor beste tv-man naar huis. De Gouden Televizier-Ring werd uitgereikt door Peter R. de Vries. Hij was opvallend genoeg niet genomineerd, terwijl hij in februari wel 7 miljoen kijkers wist te boeien met een reportage waarin hij Joran van der Sloot met de verborgen camera uitspraken ontlokte over de verdwijning van Natalee Holloway. In september sleepte hij met deze uitzending in New York een Emmy in de wacht in de categorie current affairs (actualiteiten). Yvon Jaspers (KRO) heeft de Zilveren Televizier-Ster 2008 in de wacht gesleept voor beste tv-vrouw. Ze kreeg de publieksprijs vrijdagavond tijdens het Televizier Gala in theater Carré in Amsterdam. Paul de Leeuw kreeg voor het derde jaar op rij de Zilveren Televizier-Ster voor populairste mannelijke televisiepersoonlijkheid. Yolanthe Cabau van Kasbergen is de winnares van de Televizier Talent Award. De prijs is dit jaar in het leven geroepen als beloning voor aanstormende tv-talenten. De prijs voor het beste jeugdprogramma van het jaar gaat naar SpangaS. De Nederlandse soapserie van de makers van ZOOP wint het van Het klokhuis en het Jeugdjournaal. Meer informatie via televizier.nl.

Nieuwe hitzender VRT heet ‘MNM’

MNM is de naam van de nieuwe VRT-hitradio die op maandag 5 januari Radio Donna opvolgt als vijfde radiostation van de VRT. Dat maakte de persdienst van de VRT bekend. MNM heeft verschillende betekenissen die allen de doelgroep van de zender en diens leefwereld typeren, aldus de VRT. ‘Drie stevige, krachtige letters zullen de naam vormen van onze nieuwe zender. MNM staat voor ‘muziek en meer’ maar ook voor ‘Mechelen en Milaan’, ‘mojito en meer mojito’, ‘Madonna en Milk Inc’, ‘mooi en maf’, ‘metselaars en miljonairs’ en zovele andere begrippen die tot de leefwereld van onze luisteraars behoren’, verklaart MNM-netmanager Greet Santy de naamkeuze. Gezichten die voor het nieuwe station gaan werken zijn o.m. Dave Peters, Evy Gruyaert en Peter Van de Veire. De komende weken wordt het presentatorencorps verder uitgebreid en worden meer details – waaronder het logo – bekendgemaakt. (Tijd).

Gouden Radioring voor Coen & Sander Show

De Coen & Sander Show van BNN-dj’s Coen Swijnenberg en Sander Lantinga heeft de Gouden Radioring 2008 gewonnen. Dit is een publieksprijs voor het beste radioprogramma van het jaar. De prijs, een initiatief van de AVRO, werd vrijdag voor de derde keer uitgereikt in het Radio 2- programma Schiffers.FM. Het Gouden Radio-Oortje voor het beste radio-evenement van het jaar ging dit jaar voor de tweede keer naar de 3FM-actie Serious Request. De uitzending ten behoeve van het Rode Kruis kwam deze keer vanuit het Glazen Huis op het Plein in Den Haag. Sophie Hilbrand (Radio 1) ging er met de Zilveren RadioSter vandoor voor beste radiopresentatrice en haar mannelijke collega Giel Beelen (3FM) werd uitgeroepen tot radiopresentator van 2008. (ANP)

Voorwaardelijke taakstraffen in GPD-zaak

De rechtbank in Den Haag heeft twee voormalige voorlichters van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid veroordeeld tot voorwaardelijke taakstraffen van 150 en 100 uur. De rechter verklaarde het samenwonende tweetal vrijdag schuldig aan computervredebreuk bij het persbureau GPD. Hun toenmalige teamleider B. van L. werd vrijgesproken. Hem hing een taakstraf van 100 uur boven het hoofd, maar de rechtbank achtte het niet bewezen dat hij wist dat zijn collega’s met hun oude en later andermans wachtwoorden inlogden op de beveiligde website van de persdienst van de regionale dagbladen, waar de twee als journalist werkten voor hun overstap naar Sociale Zaken. De GPD-journalist P.V. die zijn wachtwoord aan zijn ex-collega’s gaf, kreeg een voorwaardelijke taakstraf van 60 uur opgelegd. De officier van justitie had twee weken geleden onvoorwaardelijke taakstraffen geeëist in de GPD-zaak. (NU)

UIT DE MEDIA:

** Vrijdag 31 oktober gaat SchlagerTV van start. De eerste uitzendingen vinden plaats via het etalagekanaal van satellietdistributeur CanalDigitaal. SchlagerTV is de Duitstalige variant van TV Oranje. Op de nieuwe muziekzender zullen 24 uur per dag videoclips en andere beelden met Volksmusik worden uitgezonden. Naast bekende schlagerzangers als Michael Holm, Die Flippers, Heino, Udo Jürgens, Rex Gildo en Freddy Quinn zullen ook minder bekende artiesten in de programmering een kans krijgen. Overigens zal Schlager TV niet 24 uur per dag te zien zijn via Canal Digitaal. Met andere exploitanten van digitale televisie wordt nog onderhandeld over doorgifte.

** Novec breidt zijn antennepark opnieuw uit. De onderneming heeft 40 masten voor telecommunicatie en 13 dakopstellingen overgenomen van Dutch Tower. NOVEC nam eerder dit jaar van KPN al de 101 voormalige Telfort-masten over. Novec beschikt inmiddels over 684 (hoge) opstelpunten voor mobiele telecommunicatie en omroepsignalen in Nederland. De 40 nu aangekochte masten staan verspreid ver Nederland en vormen zo volgens Novec een goede aanvulling op de huidige antenne-infrastructuur.

** Vanaf november wordt het programma ‘NL Top 20’ omgedoopt tot de ‘Sterren.nl Top 20’. Al ruim tien jaar wordt iedere week de Nederlandstalige Top 20 samengesteld aan de hand van verkoopcijfers van de detailhandel en -in stijgende mate- van legale downloadgegevens. Aan de samenstelling van de Nederlandstalige Top 20 bij de naamsverandering in Sterren.NL Top 20 verandert niets.

** Voormalig hoofdredacteur Jan Dijkgraaf van dagblad Metro gaat naar concurrent Sp!ts. Dat meldt het vakblad De Journalist. ,,Ik zal niet ontkennen dat ik iets voor Sp!ts ga doen, maar ik zeg nog niet wat”, vertelde Dijkgraaf aan het blad. ,,Ik kan wel onthullen dat wát ik bij Sp!ts ga doen, één van de heel weinige jobs in de journalistiek is die ik nog ambieerde. Een droom die uitkomt.” Dijkgraaf verruilde Metro in 2006 Management Team. Sp!ts-hoofdredacteur Bart Brouwers wilde de komst van Dijkgraaf niet formeel bevestigen aan De Journalist. ,,Pas als de handtekeningen zijn gezet, kunnen we daarover echt concreet worden.”(ANP)

** Het populaire DJ-team The Partysquad stopt per direct met hun radioshow op jongerenzender FunX. Het besluit is genomen na het zware auto-ongeluk van DJ Jerry Leembruggen vorige maand op Ibiza. Het programma doorzetten met alleen de andere helft van de Partysquad, MC Ruben Fernhout, voelt niet goed aan, aldus het management. Volgens de laatste informatie van The Partysquad is Jerry nog steeds niet volledig bij bewustzijn nadat hij op 23 september een ernstige schedelbasisfractuur had opgelopen. The Partysquad startte in 2006, na hun eerste successen in de clubs, met een eigen vrijdagavond radioshow op FunX. De groei van de populariteit van het DJ-team ging samen met de opmars van radiozender in de Randstad. FunX programmadirecteur Mezen Dannawi noemt de aanleiding voor de programmastop tragisch, maar de beslissing zeer begrijpelijk. FunX heeft met The Partysquad afgesproken dat er voor hen een plekje gereserveerd blijft in de programmering. Overigens zal Ruben Fernhout onder eigen naam nog wel voorbij komen op FunX als presentator. Een vervangend programma voor The Partysquad is nog niet bekend. (Funx)

** De Engelse zanger Cliff Richard krijgt donderdag de Radio 5 Oeuvreprijs uitgereikt. Een verslag van de uitreiking is tussen 14.00 en 16.00 uur te horen op Radio 5. Dat heeft Radio 5 donderdag bekendgemaakt. In het Programma Plein 5 overhandigt presentator Hijlco Span niet alleen de award, maar heeft hij ook een interview met Sir Cliff. Ook wordt een compilatie uitgezonden van het concert dat Richard in 2005 samen met het Metropole Orkest gaf in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam. (ANP)

** Vijfduizend abonnees van Ziggo hebben donderdag in het oosten van Zwolle zonder kabeltelevisie, radio, internet of telefoonverbinding gezeten. Aan de Ceintuurbaan werd donderdagmorgen bij wegwerkzaamheden per abuis een glasvezelkabel over een lengte van liefst vijfhonderd meter stukgetrokken. Onder meer de hele wijk Berkum zat daardoor zonder signaal. Monteurs hebben de hele dag reparatiewerk verricht. Een woordvoerder van Ziggo stelde donderdagmiddag dat tegen donderdagmiddernacht alle diensten weer zouden moeten werken. Kabelbedrijf Ziggo beleeft zware tijden in Zwolle. Vorige week was er een flinke brand in hun kantoor op Oosterenk, afgelopen weken regende het klachten over de diensten en service van het bedrijf. (Stentor)

** De microfoon die dinsdagochtend van verslaggever Okkie Smit in Zuidlaren werd gestolen is teruggevonden. Een kroegganger kwam de microfoon op straat tegen en heeft de vondst gemeld bij RTV Noord. Okkie Smit werd dinsdagochtend rond zeven uur lastiggevallen door een groepje jongeren. Plotseling voelde hij een ruk aan zijn zender en bleek de microfoon verdwenen. Omstanders zagen enkele jongeren ermee wegrennen. (RTV Noord)

** Er komt geen extra etherfrequentie voor een themakanaal van de lokale omroep Delta FM, Deltapiraat. Een beroep van de lokale omroep in Twenterand om zo’n frequentie af te dwingen voor Deltapiraat is ongegrond verklaard. Volgens de lokale omroep houdt het agentschap Telecom de etherpiraten voor de gek door te zeggen dat er te weinig etherfrequenties beschikbaar zijn. Die kritiek is niet door de rechtbank over genomen. Deltapiraat noemt de uitspraak spijtig voor alle initiatieven in Nederland om piratenradio in de ether te legaliseren. (RTV Oost)

“Einde Ziggo-ellende nog niet in zicht”

Woordvoerder Gradus Vos kan niet zeggen wanneer de problemen voor de Ziggo-klanten in het Noorden van Nederland opgelost zijn. Een oproep vandaag van het Dagblad van het Noorden leverde een stroom aan reacties van klanten die al weken zonder telefoon zitten. In Nieuw-Buinen gaat het alleen al om 110 huishoudens. Ze hebben sinds de invoering van een nieuw klantsysteem geen telefoon. Vos zegt dat het bedrijf met man en macht werkt aan een oplossing. Ziggo wil ook na aandringen van dvhn geen rechtsreeks emailadres van deskundige medewerkers geven. Iedereen wordt doorverwezen naar het standaardadres op internet. Het aantal reacties op de oproep over klachten over Ziggo was overweldigend. Daardoor kan dvhn niet i edereen persoonlijk antwoorden. (DvhN)

UIT DE MEDIA:

** Vandaag maakt de nieuwe Netmanager Kinderprogrammering van Z@ppelin/Z@PP, Suzanne Kunzeler, op het Cinekid Festival bekend dat in 2009 een financiële impuls zal worden gegeven aan de ontwikkeling van Nederlands jeugddrama. De financiële injectie 2009 behelst de ontwikkeling van acht nieuwe series, uit te zenden in het seizoen 2010/2011. Daarnaast zal het productiebudget voor jeugddrama de komende jaren toenemen, van zo´n 4.5 miljoen euro in 2008 naar ruim 6 miljoen in 2011

** De eerste thuiswedstrijd van FC Twente in de groepsfase van de UEFA Cup aanstaande donderdag, is niet op televisie te zien. TV Oost wil het duel tegen Racing Santander graag live uitzenden, maar wil niet voldoen aan de extra financiële eisen die FC Twente heeft gesteld. De landelijke televisiezenders hebben geen belangstelling voor de beeldrechten. Het duel is wel live op Radio Oost te volgen. (TV Oost)

** Het bestuur van de Stichting Lokale Omroep Deventer wil beginnen met verschillende themakanalen op televisie. Daarop worden doorlopend programma’s over een bepaald onderwerp, zoals lokale politiek of cultuur, uitgezonden. Het instellen van nieuwe specifieke zenders is onderdeel in de langverwachte toekomstplannen, zoals de SLOD die inmiddels heeft ingediend bij het gemeentebestuur. (Stentor)

** Door een kabelbreuk bij Vleuten is het internet- en blackberryverkeer tussen Amsterdam en Utrecht gestoord. KPN heeft dinsdagavond een bericht hierover in het RTL Nieuws bevestigd. Omdat de KPN-verbindingen voor alle blackberrygebruikers via de bewuste kabels bij Vleuten lopen, ligt het complete KPN-blackberryverkeer in Nederland plat. Er zijn in Nederland 50.000 abonnees. KPN hoopt de zaak voor woensdagochtend weer gerepareerd te hebben. De twee kabels werden dinsdagochtend per ongeluk doorgesneden bij het plaatsen van een damwand.

** NRC komt met een nieuwe uitgave. Het gaat om een kwartaalmagazine onder de naam NRC Focus en gaat over economie, strategie en leiderschap, staat in de ondertitel. Dit heeft NRC-hoofdredactrice Birgit Donker dinsdag bekendgemaakt. De kwartaaluitgave wordt gemaakt door de economieredactie. Ook worden er verhalen gepubliceerd van de internationale verslaggevers van NRC. In NRC Focus worden ,,diepgaande kwesties behandeld die voor beslissers van belang zijn.” (ANP)

** Televisiezender Animal Planet blijft toch op de kabel in Amersfoort en omgeving. Dat heeft de programmaraad Eemland besloten. Op een eerder advies van de raad om de dierenzender te laten sneuvelen, kwam veel protest van inwoners. Nu verdwijnt National Geographic volgend jaar uit het basispakket. Ook het Turkse TRT en cultuurzender Arte gaan weg. De maatregelen zijn bedoeld om ruimte te maken voor digitale kanalen. (RTV Utrecht)

** De afgelopen weken waren de luisteraars van Q-music in de ban van ‘Het Geluid’. Het populaire radiospel startte ruim twee weken terug en het te winnen bedrag was vanavond opgelopen tot 21.700 euro. Vandaag wist de 34 jarige Rob Das uit Arnhem het geluid te herkennen. Het was het geluid van een sigarettenaansteker uit de auto en dat leverde Rob het gehele geldbedrag op.

Leiden verliest van Ziggo: kabel-tv twee keer zo duur

Leidenaars gaan fors meer betalen voor kabeltelevisie. Kabelexploitant Ziggo heeft een al bijna tien jaar durend gevecht met de gemeente gewonnen en mag de tarieven bijkans verdubbelen. Dat gebeurt in de komende anderhalf tot twee jaar. Ziggo moet de gemeente bijna 5 miljoen euro betalen. De uitzonderingspositie van Leiden op de kabeltelevisiemarkt is verleden tijd. Leidenaars moeten net zoveel gaan betalen als elke Ziggo-klant, namelijk 15,90 euro per maand. Momenteel betalen alleen inwoners van de Merenwijk dat tarief in Leiden. Andere Leidenaars betalen 8,59 euro per maand. De gemeente wist de kabelexploitant jarenlang op afstand te houden en tariefverhogingen tegen te gaan, als gevolg van een in februari 1994 gemaakte afspraak. In 1999 heette de kabelexploitant Casema en die wilde van het contract af, maar dat is nu pas gelukt, via het Nederlands Arbitrage Instituut (NAI). Ziggo moet de gemeente Leiden als gevolg van de uitspraak wel bijna 5 miljoen euro betalen. (Leidsch Dagblad)

UIT DE MEDIA:

** De man die Johan Derksen onlangs met de dood bedreigde, is weer vrij. Justitie denkt dat er geen risico op herhaling is bij de 42-jarige man uit Tilburg. De Tilburger had gedreigd de analist van talkshow FC Rijnmond dood te schieten als hij naar de wedstrijd tussen Willem II en Feyenoord zou komen. De man heeft bekend dat hij Derksen heeft bedreigd. Bij huiszoeking bij de Brabander zou geen wapen zijn aangetroffen. De kans is groot dat hij wel voor de rechter moet verschijnen. (Radio Rijnmond)

** Haren FM de nog op te richten lokale omroep van Haren, heeft van het Agentschap Telecom een etherfrequentie toegewezen gekregen. De frequentie gaat worden 107.0 FM en krijgt een vermogen van 50 watt. (Haren.FM)

** Els Lansdorp, eindredacteur bij de VARA (De Leugen Regeert, Zembla) is afgelopen donderdag overleden. Ze was al geruime tijd ziek. Voordat ze in 2006 kwam werken bij De Leugen Regeert gaf ze onder andere colleges radio- en televisiejournalistiek aan de Universiteit van Leiden. Ze is 49 jaar oud geworden. De begrafenis zal in besloten kring plaatsvinden. (Villamedia)

Storimans gedood door clusterbom

RTL-cameraman Stan Storimans is 12 augustus in de Georgische stad Gori omgekomen door een clusterbom van Russische makelij. Dat heeft de onderzoekscommissie van het ministerie van Buitenlandse Zaken vastgesteld. De bevindingen zijn maandag aan de familie, RTL en de NVJ bekend gemaakt. Volgens de commissie hadden de Russen die dag niets te zoeken in Gori, omdat daar geen gevechten plaatsvonden. Minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken vindt de gang van zaken ‘bijzonder ernstig’. ‘Dat heb ik de Russische autoriteiten ook duidelijk gemaakt. Het mag niet gebeuren dat clustermunitie op deze manier wordt ingezet. Er waren geen militaire troepen meer in Gori aanwezig en er zijn onschuldige burgers gedood’, aldus Verhagen in een persverklaring. Volgens de onderzoekscommissie is de munitie afgevuurd met een type raket die alleen in het wapenarsenaal van Rusland voorkomt. Een team van militaire en diplomatieke deskundigen onder leiding van oud-ambassadeur Jacobovits de Szeged heeft gesproken met ooggetuigen van het voorval, internationale organisaties, militaire experts en met de Georgische en Russische autoriteiten

UIT DE MEDIA:

** Ruim 3,1 miljoen mensen keken zondagavond naar het Journaal van acht uur. Dit is het hoogste aantal kijkers sinds 1 januari 2005. Op het hoogtepunt, om 20.13 uur, volgden 3,3 miljoen mensen het actuele nieuws. In dat Journaal kondigde minister Bos van Financiën de steun aan ING aan. Terwijl het Journaal van acht uur door het jaar heen gemiddeld zo’n 1,7 miljoen kijkers trekt, zorgt de financiële crisis de afgelopen weken sowieso voor extra kijkers. Zo keken er op 5 oktober ruim 2,9 miljoen mensen naar het 20.00 uur bulletin. Op 14 september zagen ruim 2,6 miljoen kijkers het nieuws van de NOS. (AD/ANP)

** Nadat vorig seizoen de kijkcijfers van het televisieprogramma Boer Zoekt Vrouw tot ongekende hoogten stegen, heeft de KRO met De Reünie weer een kijkcijferknaller in huis. De uitzending van het televiesieprogramma De Reünie, waarin presentator Rob Kamphues herinneringen ophaalt met een schoolklas, trok zondagavond ruim 2,2 miljoen kijkers. Een week eerder was het programma nog goed voor ruim 1,9 miljoen kijkers. (ANP)

** NOS Studio Sport doet donderdag 23 oktober rechtstreeks verslag van de UEFA Cup-wedstrijd van sc Heerenveen-AC Milan. Deze voetbalwedstrijd wordt live op Nederland 3 uitgezonden met commentaar van Evert ten Napel. NOS Langs de Lijn verzorgt gedurende de hele avond live flitsen van de UEFA Cup-wedstrijden waar Nederlandse clubs in actie komen. (NOS)

** Het ziet ernaar uit dat de Franstalige televisiezender TV5 volgend jaar terugkeert op de Hilversumse kabel. Dat blijkt uit een conceptadvies dat de Programmaraad Hilversum (PH) voor volgend jaar heeft geformuleerd. ‘Vanwege de vele reacties heeft de PH besloten om TV5 Monde/Europa op te nemen in het basispakket en Animal Planet in het overige pakket’, schrijft het adviesorgaan op zijn website. TV5 wordt sinds 1 juli van dit jaar niet meer via de Hilversumse (analoge) kabel doorgegeven. De Hilversumse Karen Emmer was een van de televisiekijkers die de kwestie bij de diverse instanties – en deze krant – aankaartte. (Gooi en Eemlander)

** De Vlaamse regering heeft een besluit genomen over welke pakketten van digitale frequenties ter beschikking zullen worden gesteld van de markt voor het uitwerken van een digitaal radio- en televisieaanbod via de ether. Eerder besliste de Vlaamse regering al dat deze frequenties tussen de geïnteresseerde marktspelers zullen worden verdeeld op basis van een vergelijkende toets. In totaal beschikt Vlaanderen over acht frequentiepakketten voor digitale televisie (DVB), en drie frequentiepakketten voor digitale radio (DAB). Daarvan werden al 1 DVB- en 1 DAB-pakket toegekend aan de VRT. Er zijn dus nog zeven DVB-pakketten en 2 DAB-pakketten te verdelen. (Telecompaper)

** Een 42-jarige man uit Tilburg is zaterdag opgepakt. Hij wordt er van verdacht een doodsbedreiging te hebben geuit aan het adres van VI-hoofdredacteur Johan Derksen. Volgens de bedreiging, die de politie deze week ontving, zou Derksen worden neergeschoten als hij zich zou vertonen bij het duel Willem II-Feyenoord. Een onderzoek van de politie naar de bedreiging leidde naar de 42-jarige Tilburger. De man zit vast en wordt verhoord. Derksen is van de arrestatie op de hoogte gesteld. Hij besloot eerder de bewuste wedstrijd zondag niet te bezoeken. (FC Update)

** De kabelfrequenties voor tv-zenders in Zeeland worden op 11 november aangepast. Dat meldt kabelaar Delta. Dat betekent dat 100.000 Zeeuwen opnieuw hun televisie moeten instellen. De aanpassing levert Delta meer ruimte op. Die ruimte wil het bedrijf gebruiken om internet te verbeteren en er komt ruimte vrij voor extra tv-zenders. Via een brief, de website van Delta en via een gratis telefoonnummer worden abonnees op de hoogte gebracht. (Omroep Zeeland)

** De commerciële radiozender Slam!FM heeft vrijdag een nieuwe frequentie in Sliedrecht in gebruik genomen. Het gaat om de 88.8 MHz er wordt uitgezonden met een vermogen van 50 watt. (FMTV)

** Wegens een brand zijn vrijdag aan het begin van de avond (rond half zeven) alle aanwezigen in het Videocentrum van het Hilversumse Mediapark geëvacueerd. Er zijn geen gewonden. Volgens de politie is het vuur inmiddels onder controle. De brand woedde op de hoogste verdieping van het gebouw dat leeg stond. Over de oorzaak is nog niets bekend. Een woordvoerder van de politie kon niet aangeven hoeveel mensen zijn geëvacueerd. Wegens de brand zijn tussen de vijftig en zestig journalisten van de NOS kort geëvacueerd geweest uit hun redactiegebouw. Alleen het Jeugdjournaal is door de evacuatie enkele minuten later begonnen, volgens een woordvoerder. (ANP)

** De Raad voor de Journalistiek heeft een klacht van Geenstijl over het Volkskrantartikel ‘GeenStijlgeneratie bedreigt erop los’ ongegrond verklaard. De website noemde het gebruik van de term GeenStijlgeneratie in de kop en tekst van het artikel onjuist, tendentieus en nodeloos grievend. Maar volgens de Raad is het journalistiek gebruikelijk om een kop boven een artikel ‘scherp’ aan te zetten. ‘Voor de lezer was voldoende duidelijk dat de term een omschrijving behelst van een groep personen die – zoals in het artikel is vermeld – gewend is primair te reageren op alles wat onwelgevallig is en dat daarmee niet specifiek is gedoeld op de achterban van GeenStijl’, verklaart de Raad in het oordeel.

** Bij kabelaar Ziggo aan de Dokter van Deenweg in Zwolle is vanmorgen iets voor 10.00 uur een inpandig stroomhuisje ontploft. Daarbij zijn twee gewonden gevallen, waarvan één ernstig. De brand kan nog niet worden geblust, omdat het gebouw nog onder spanning staat. Brandweer en andere hulpdiensten zijn met groot materieel uitgerukt. Het gebouw is ontruimd en toegangswegen zijn afgesloten. Korte tijd zijn ook de omliggende kantoorpanden ontruimd geweest. (RTV Oost)

** Het RTV Utrecht-programma Namen & Rugnummers verdwijnt tijdelijk van het scherm. De omroep mag geen gebruik meer maken van de wedstrijdbeelden van FC Utrecht, waardoor de basis van het programma is weggevallen. De makers van het programma beraden zich nu op een nieuw format en komen in januari terug op tv. Het radioprogramma Namen & Rugnummers op Radio M Utrecht gaat gewoon door. (RTV Utrecht)

** De uitslag van de verdeling van de resterende nog niet verdeelde radiofrequenties in Franstalig België door de Conseil Superieur de l’Audiovisuel (CSA, oftewel de Franstalig Belgische equivalent van het Commissariaat voor de Media) is gepresenteerd. Ciel Info heeft het tweede ‘urbane’ net gewonnen. De radiostations BFM en Mint hebben het nakijken. Hierdoor stopt Mint (een radiozender van RTL Group) per vandaag, vrijdag 17 oktober. RTL Group had al eerder licenties gekregen voor Bel RTL en Radio Contact. De vergunning voor Ciel Info gaat per direct in. Ook BFM – die eerder banden had met RTL – kan niet voortbestaan, aangezien het geen radiofrequenties meer heeft. Naast de verdeling van het tweede ‘urbane’ netwerk zijn ook enkele lokale radiofrequenties verdeeld. De eerste frequentieverdeling vond vlak voor de zomer plaats.

** RTL4 blaast nieuw leven in Zeg ‘ns AAA, de succesvolste Nederlandse comedyserie ooit. Komend voorjaar zijn de families Dobbelsteen en Van der Ploeg weer te zien in dertien nieuwe afleveringen.

** De Amerikaanse actrice Edie Adams is woensdag op 81-jarige leeftijd overleden. Adams werkte vooral voor televisie, maar speelde ook in twee films die Oscars wonnen. In de klassieker ‘The Apartment’ van Billy Wilder uit 1960 was ze de secretaresse van Jeff D. Sheldrake (Fred MacMurray), de baas van hoofdrolspeler Jack Lemmon. De film kreeg vijf Oscars, waaronder die voor de beste film, en werd voor nog eens vijf Oscars genomineerd. Drie jaar later speelde Adams in ‘It’s a mad mad mad mad world’ met in de hoofdrol Spencer Tracy. De film was goed voor één Oscar. (Novum)

** Martijn Richters presenteert op 3, 4 en 5 november zijn programma ‘De Platencast’ vanuit New York City. De luisteraars van KXradio, het radiostation van Rob Stenders, lopen met hem mee over Times Square en horen de ‘gewone man’ vertellen over hun vertrouwen in en twijfels over Barack Obama en John McCain. Hoe pakken de media in New York de verkiezingen aan? Zijn de Amerikanen klaar voor verandering (Obama) of stemmen ze toch behoudend (McCain). En welke muziek staat er eigenlijk bovenin de Amerikaanse hitlijsten tijdens Election 2008? Het zijn een paar van de ingrediënten voor drie bijzondere uitzendingen. ‘De Platencast’ is elke werkdag te horen van 18.00 tot 19.00 uur op KXradio. In New York houdt Martijn Richters ook een blog bij: Martijn Richters Report (richtersreport.blogspot.com)

Luistercijfers: Radio 2 en Radio Veronica stijgers

Radio 2 en Radio Veronica zijn de grootste stijgers in het CLO over de periode augustus-september 2008 van Intomart-GfK. Radio 2 ging van 9,4 naar 9,9 procent en Radio Veronica van 5,8 naar 6,3 procent. Radio 1 had de grootste daling: van 8,1 naar 7,3 procent. De gezamenlijke ORN-zenders kwamen uit op 13,4 pct (13,6). Alle marktaandelen:

juli/aug(in%)	aug/sept(in%)
01	Radio 538	10.7	10.7
02	Radio 2	9.4	9.9
03	Sky Radio	9.4	9.0
04	Radio 3FM	7.2	7.4
05	Radio 1	8.1	7.3
06	Q-Music	6.5	6.7
07	Radio Veronica	5.8	6.3
08	100 % NL	2.7	2.8
09	Arrow Classic Rock Radio	2.3	2.6
--	Radio 10 Gold	2.7	2.6
11	Radio5	2.4	2.4
12	SlamFM	2.2	2.3
13	ClassicFM	2.3	2.1
14	Radio 4	2.1	2.0
15	Arrow Jazz FM	0.8	0.8
16	BNR Nieuwsradio	0.7	0.7
17	KinkFM	0.3	0.3
--	CAZ!	0.4	0.3
--	Radio 6	0.3	0.3
20	TMF Radio	0.3	0.2
==	Regio Radio	13.6	13.4
==	Regionale Commercieel Radio	3.9	4.1
==	Overige	6.2	5.8

UIT DE MEDIA:

** Jeugddramaserie Ping Pong, die ook op de Nederlandse televisie is te zien, is genomineerd voor de International Emmy Awards in de Categorie Children & Young people. Dat heeft de KRO donderdag bekendgemaakt. De serie, die gaat over het twaalfjarige meisje Catia uit Noorwegen dat is geadopteerd uit China, is een coproductie van de KRO, de Noorse publieke omroep NRK, de Zweedse omroep SVT, de Deense omroep DR en de Finse omroep YLE. (ANP)

** RTL Nieuws gaat bij de rechter politieke openheid proberen af te dwingen over de oorlog in Irak. Daarvoor begint de nieuwsredactie een procedure tegen het ministerie van Algemene Zaken. Dat maakte de hoofdredactie donderdag bekend. RTL Nieuws vraagt de rechter om de notulen van de ministerraad vrij te geven, waarin de politieke steun van Nederland aan de oorlog tegen Irak werd besproken. ,,Al vijf jaar weigert de regering volledige openheid van zaken te geven over deze oorlog en de reden waarom Nederland die oorlog steunde”, aldus hoofdredacteur Harm Taselaar. (ANP)

Redactie Parool op de schop

Er staan Het Parool weer flinke organisatorische veranderingen te wachten. Ten eerste gaat de hoofdredactie op de schop. Rob Siebelink, die het nieuws (de ‘in’-functie, naar Belgisch voorbeeld) in zijn portefeuille had, heeft deze taak neergelegd, maar blijft wel adjunct-hoofdredacteur. Albert de Lange, belast met de productie (‘uit’), treedt helemaal uit de hoofdredactie. Dat alles komt voort uit een rapport van Jaak Smeets, vertrouwensman van Christian van Thillo, die aan het hoofd staat van de Belgische Persgroep, de eigenaar van de krant. Zoals hij eerder bij Vlaamse kranten (De Morgen, Het Laatste Nieuws) deed, heeft Smeets ook bij Het Parool rondgelopen. Vanmiddag komt de redactie in pleinaire vergadering bijeen om de veranderingen die op komst zijn te bespreken.

UIT DE MEDIA:

** Het aantal digitale kabeltelevisieabonnees groeide in Europa in zes maanden met 18 procent. Na de periode januari tot en met juni stond de teller op 16,3 miljoen klanten, volgens een rapport van Cable Europe. In de Duitse markt werd een groei van 32 procent waargenomen, tot een totaal van 3,4 miljoen abonnees. In Frnakrijk groeide het aantal met 12 procent tot 1,6 miljoen. Ook in Spanje kamen er 12 procent meer digitale kabelkijkers bij (1,05 miljoen). In Nederland groeide het totaal tot 1,8 miljoen (+15%) en in Engeland tot 3,36 miljoen (+3%). Het aantal klanten voor kabelinternet en kabeltelefonie steeg in dezelfde periode met respectievelijk 6,7 en 9,2 procent. Het analoge aantal kijkers daalde met 5 procent. (Telcompaper)

** Peter van der Maat (1957) wordt de nieuwe hoofdredacteur van NCRV’s Netwerk. Hij volgt Herman van Gelderen op, die eerder dit jaar aangaf zijn functie neer te leggen omdat hij het gevoel had dat de baan hem niet helemaal paste. Van der Maat is momenteel hoofd communicatie van de Amsterdamse politie. Daarvoor was hij presentator van RTL Z. Hij begon zijn carrière bij het Utrechts Nieuwsblad, en werkte daarna onder meer voor het NOS Journaal, Nova en RTL Nieuws. Van der Maat zal op 15 januari 2009 aan zijn nieuwe functie beginnen. (Villamedia)

** Jeroen Flink vertrekt per 1 november als commercieel directeur bij Dagblad De Pers. Flink heeft dat na een aantal gesprekken met de directie en aandeelhouders van de gratis krant besloten. Hij meldt: ‘Na de aankondiging van de komst van nog eens twee commercieel directeuren bij De Pers kan ik mijn rol als commercieel eindverantwoordelijke onvoldoende invulling geven waardoor mijns inziens te veel onduidelijkheid richting mijn relaties zal ontstaan. Flink was pas sinds april dit jaar werkzaam bij De Pers. Daarvoor was hij salesdirector bij radiostation 100%NL. (Adformatie)

** Salesdirector Peter Leene vertrekt per 1 december bij de FD Mediagroep. Dit is in goed overleg besloten. ‘Als gevolg van een verschil van opvatting over het beleid ten aanzien van de realisatie van de salesstrategie is besloten om uit elkaar te gaan’, meldt het mediabedrijf. Hylke van der Meer neemt zijn functie per direct over. Van der Meer gaat samen met Ger Welbers (manager non-spot) en met FD Mediagroep ceo Jacques Kuyf, in de komende weken werken aan een nieuwe opzet van de organisatie van de commerciële afdeling om nog beter in te spelen op de groeiende vraag naar een intensieve, commerciële en conceptuele samenwerking met mediabureaus en adverteerders. (Adformatie)

** TV West gaat een heuse galapremière houden rond zijn regiosoap Pauwen en Reigers. Op woensdag 22 oktober gaat bij bioscoop Pathé Buitenhof de rode loper uit voor de serie die wekelijks op de zondag te zien zal zijn. In de comedy Pauwen en Reigers speelt Bas Muijs de dubbele hoofdrol van twee jongens wier levens door een bizar voorval door elkaar lopen. De serie is een productie van Nijenhuis de Levita Film en TV, onder meer bekend van Keyzer De Boer Advocaten, Spangas en Voetbalvrouwen. (AD)

** De problemen die gisteren ontstonden bij RTV Raalte toen bij werkzaamheden een kabel werd kapotgetrokken, zijn verholpen. Vanochtend deed de zender het weer. De kabelbreuk zorgde ervoor dat er geen live-televisie meer mogelijk was. Ook het beluisteren van live-uitzendingen via de website was niet mogelijk.

** Radiozender Donna geeft op 5 januari de fakkel door aan de nieuwe hitzender van de VRT. ‘Meer informatie is er momenteel nog niet. De nieuwe zender is nog in volle opbouw’, zegt de woordvoerster van de VRT. Vorige dinsdag maakte Donna nog bekend dat het niet van plan is om zijn eigen einde in mineur af twe wachten. De zender wil alles uit de kast halen om in schoonheid en vooral feestelijk af te sluiten. De hitzender van de VRT lanceert de komende maanden tal van acties en wedstrijden, een grote quiz en de Donna Top 5000. De in 1992 opgerichte hitzender verloor de laatste jaren zowat de helft van zijn luisteraars aan concurrenten Q-Music en 4FM. De openbare omroep wil een nieuwe zender oprichten, met gewezen Studio Brussel-presentator Peter Van de Veire als een van de drijvende krachten. (Standaard)

** Het Zweedse Ericsson heeft een ontwerp van de Tower Tube gepresenteerd, een milieuvriendelijke zendmast die zelf zijn energie opwekt. De zendmast gaat draaien op windenergie die het genereert dankzij een windturbine met vier bladen. Het gebruikte beton voor de mast zou 30 procent milieuvriendelijker zijn dan traditionele bouwmethodes en de pilaar zou dankzij het gebruik van de wind 40 procent energie besparen. Daarnaast kan de mast worden geverfd zodat hij minder opvalt in het landschap. Het telecombedrijf ontwierp de mast met behulp van de universiteit van Upsalla, een stad iets ten noorden van Stockholm. Het is nog niet duidelijk of de mast ook naar Nederland komt. Volgens een woordvoerder van het concern staat ‘het hele project staat nog in de kinderschoenen’. (Webwereld)

Onduidelijkheid over overheidssubsidie tv-programma’s

De samenwerking tussen overheid en omroepen bij tv-programma’s verloopt niet altijd volgens de regels. Dit blijkt uit onderzoek door het Commissariaat voor de Media naar overheidssubsidies voor televisieprogramma’s. Zo worden de voorschriften om duidelijk te maken waarom een bijdrage is geleverd niet goed nageleefd. Bij dertien procent van de gecontroleerde co-producties wordt geen melding gemaakt van de overheidsbijdrage en in bijna zestig procent van de gevallen ontbreekt een motivering. In vijf uitzendingen treedt een bewindspersoon op, terwijl dit in een co-productie niet is toegestaan. Wel houden alle departementen zich aan het voorschrift van de Rijksvoorlichtingsdienst dat voor niet meer dan vijftig procent van de productiekosten aan een tv-programma mag worden bijgedragen. Lees verder.

Amper groei aantal Ziggo internetklanten

Kabelbedrijf Ziggo won afgelopen halfjaar 41.000 nieuwe internetklanten. Het bedrijf constateert dat de markt verzadigd raakt. Dat staat groei van omzet en winst echter niet in de weg. De omzet in het eerste halfjaar van 2008 steeg met 5 procent tot 614,3 miljoen euro, vergeleken met vorig jaar. Het bedrijfsresultaat groeide met 9,5 procent tot 339,5 miljoen euro. Dat blijkt uit de cijfers die het fusiebedrijf Ziggo gisterenmiddag publiceerde. Het kabelbedrijf ziet het aantal zogeheten ‘omzet genererende eenheden’, oftewel het aantal diensten dat wordt afgenomen, s tijgen van 6,2 miljoen naar 6,4 miljoen. Tv is verantwoordelijk voor 3,3 miljoen maandabonnementen, met internet als de nummer twee (1,4 miljoen). De groei in het aantal nieuw afgesloten internetabonnementen daalt. Ziggo meldt echter dat abonnementen op digitale televisie in trek blijven. In een jaar ging het aantal aansluitingen met 161.000 omhoog naar 995.000. Het aantal telefonieklanten steeg in diezelfde periode met 10 procent tot 770.000. Hoe de Ziggo-cijfers zich verhouden ten opzichte van zijn concurrenten blijkt in de komende weken. Volgende week, op woensdag 22 oktober, presenteren KPN en Tele2 hun kwartaalcijfers. Begin november volgt Libert Media, moederbedrijf van UPC. (Emerce)

UIT DE MEDIA:

** Dj Ferry Maat stopt met zijn programma ‘Soulshow’ op Radio Veronica. Dat heeft z’n vrouw aan RadioFreak.nl laten weten. Per 13 december zal Maat het programma niet meer presenteren. “Het is gewoon te druk voor hem. Het kost veel tijd om het programma samen te stellen.” Maat is niet gedwongen om te stoppen met het programma. “Het is zijn eigen initiatief geweest.” De dj blijft wel zijn programma ‘Maat in de Middag’ presenteren op Radio Veronica. (Radiofreak)

** Nederland 1 was marktleider in week 41 met een aandeel van 21,7 procent. SBS6 deed het goed en was tweede zender met 15,8 procent. RTL 4 moest met 14,1 procent (tijdvak 18.00 – 24.00 uur/6-plus) genoegen nemen met een derde plaats. De drie zenders SBS Broadcasting deden het beter dan de vier zenders van RTL Nederland: 25,7 procent tegenover 25,4 procent. De publieke omroep had 36,7 procent. De kwalificatiewedstrijd Nederland – IJsland op SBS 6 was met 2.640.000 kijkers het best scorende programma van de week. (SKO/Adformatie)

** De RVU-documentaire Een stukje blauw in de lucht van Bob Entrop is in Wenen bekroond met een Erasmus EuroMedia Medaille, een prijs voor educatieve producties met een Europees karakter die een voorbeeldfunctie kunnen hebben voor andere landen. De documentaire bevat de getuigenissen van Sinti en Roma die werden vervolgd in de Tweede Wereldoorlog. Een andere inzending van de RVU, Tante in Marokko, werd ook genomineerd maar kreeg een Erasmuszegel. (Spreekbuis)

** Bij RTL is geschokt gereageerd op het tragische nieuws van Hasselbachs dood. RTL-programmadirecteur Remko van Westerloo heeft gisteren zijn medeleven betuigd met de nabestaanden. Overigens staat de weg langs de Noorse rivier niet bekend als gevaarlijk, maar is voor onbekende weggebruikers mogelijk verraderlijk door losse kiezelstenen. Wie de wagen bestuurde is niet bekend. Na het ongeval zijn de opnames voor onbepaalde tijd stilgelegd. De deelnemers aan het programma zijn direct gerepatrieerd en de tv-crew wordt mentaal bijgestaan door Noorse psychologen.

** RTL zendt zondagavond het programma Expeditie Robinson gewoon uit. Dat maakte een woordvoerster van de omroep zondag bekend. De uitzending gaat op verzoek van de familie van de zaterdag verongelukte presentator Ernst-Paul Hasselbach (42) gewoon door. Voorafgaand aan deze aflevering van Expeditie Robinson zendt RTL wel een in memoriam uit.

** ‘Te leuk om waar te zijn’ heeft zaterdagavond weinig kijkers getrokken. Voor de eerste aflevering van het homevideoprogramma met presentatrice Yolanthe Cabau van Kasbergen schakelden 286 duizend kijkers in. Lachen om Homevideo’s op SBS 6 trok op hetzelfde tijdstip 582 duizend belangstellenden. In het Tros-programma moeten de twee teamcaptains Jan Smit en Horace Cohen, ieder vergezeld door een bekende gast, bepalen welke filmpjes uit een reeks grappige homevideo’s nep en welke echt zijn. Ook moeten de teams de afloop van de filmpjes raden. In de eerste aflevering waren Belle Perez en Ali B. te gast. (Novum)

** De Universiteit van Amsterdam (UvA) krijgt een leerstoel voor de geschiedenis van de Nederlandse radio en televisie. Dat hebben de initiatiefnemers zondag laten weten. De leerstoel is een gezamenlijk initiatief van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum en de Stichting Erik en Hans. De leerstoel, waarvoor nog geen professor gevonden is, krijgt de naam van de in 2004 overleden televisiepionier Erik de Vries. De bijzonder hoogleraar zal worden aangesteld voor twee dagen per week en zal onderwijs verzorgen bij de opleidingen op het terrein van televisie, audiovisuele archieven en journalistiek. (ANP/Parool)

Presentator Ernst-Paul Hasselbach (42) verongelukt

RTL-presentator Ernst-Paul Hasselbach is verongelukt in Noorwegen. Hasselbach was daar voor opnames van het tv-programma 71 Graden Noord, waarin tien deelnemers de Noordkaap proberen te beteiken. Bij het ongeluk is ook een productie-assistente overleden. In 1992 begon Hasselbach in de media als freelance journalist. Landelijke bekendheid kreeg hij als presentator van Expeditie Robinson. Hasselbach blonk uit in sport en is onder andere basketbalcoach en tennisleraar geweest. De 42-jarige presentator woonde in Haarlem samen met zijn vriendin. Hij laat ook een dochter achter. (RTL Nieuws)

“Top RTL Nederland moet weg”

In de top van RTL Nederland gaan koppen rollen. Jaap Hofman (adjunct-programmadirecteur) en Boudewijn van Schaik (programmadirecteur van RTL 7) moeten het bedrijf verlaten, zo melden betrouwbare bronnen tegenover de Telegraaf. Ook de RTL-directeuren crossmedia, marketing en interactive zullen naar verluidt het veld moeten ruimen. De woordvoerster van het concern wil geen commentaar geven. Vooralsnog zouden de programmadirecteuren Erland Galjaard (RTL 4) en Remko van Westerloo (RTL 5 en 8) niet in de gevarenzone zitten. Hofman maakte zich vooral sterk op het gebied van sport binnen RTL. Van Schaik was in het verleden onder andere producent van Big Brother bij Endemol.

UIT DE MEDIA:

** Op dinsdag 14 oktober wordt in de gemeenten Bergschenhoek, Capelle aan de IJssel, Nieuwerkerk aan den IJssel, Zevenhuizen-Moerkappelle en Alblasserdam de televisiezender ETV/RNN7 vervangen door ShopZo Suus. Kabelbedrijf UPC stopt op deze datum met de levering van het signaal van de zender ETV/RNN7. ShopZo Suus is vanaf genoemde datum te zien op kanaal 68 (847,25 MHz).

** De lokale omroep LO Onderbanken is vanaf dinsdag 14 oktober a.s. te beluisteren via de kabel in Brunssum, Onderbanken en Schinnen. In Brunssum neemt deze lokale radiozender de plaats in van Radio Parkstad op de frequentie 87,5 MHz. In Onderbanken en Schinnen was nog geen lokale radio-omroep actief. Ook in deze plaatsen is LO Onderbanken vanaf 14 oktober op 87,5 MHz te ontvangen.

** Kabelaar CAIHIA in Hendrik ido Ambacht is gestopt met de doorgifte van de commerciële tv-zender Het Gesprek. De doorgifte is gestaakt vanwege “financiële problemen”, aldus de kabelaar.

** Paul Siero (45) wordt vanaf 1 december de nieuwe commercieel directeur bij RTL Nederland. Siero komt van van L’Oréal Nederland, waar hij sinds mei 2006 marketingdirecteur is van de total luxury division. In deze functie is hij verantwoordelijk voor het totale marketingtraject van merken als Lancome, Diesel, Giorgio Armani en Ralph Lauren. Siero volgt Frank Eijken op, die RTL afgelopen zomer verliet. Siero werkt al jaren bij L’Oréal, in verschillende hogere managementfuncties op het gebied van sales en marketing, zowel in Nederland als internationaal. RTL-topman Bert Habets: ‘Siero heeft een indrukwekkende staat van dienst opgebouwd bij L’Oréal. RTL zal nu en in de toekomst ook steeds meer samen met adverteerders vanaf de basis creatief en strategisch meedenken bij de ontwikkeling van crossmediale communicatiemogelijkheden. Met de brede kennis en ervaring die Siero meebrengt, is hij hier dus uitstekend op zijn plek.’ (Adformatie)

** Presentator Hanneke Groenteman heeft haar website opengesteld voor protesten tegen het schrappen door de RVU van het radioprogramma Simek ’s nachts. Per 1 januari stopt het eigenzinnige interviewprogramma van Radio 1. Martin Simek werkt sinds 1994 voor de RVU. De omroep stelt in een persbericht dat het „ingrijpende besluit” mede is gebaseerd op negatieve beoordelingen in een waarderingsonderzoek onder luisteraars van Radio 1. Groenteman publiceerde tot nu toe een dozijn steunreacties van tevreden luisteraars.(NRC)

** Ziggo verwacht tegen het eind van 2008 te kunnen starten met de volledige uitrol van zijn video on demand-programma, zodat de dienst in het eerste kwartaal van 2009 een feit is in het hele leveringsgebied. Zoals bekend gaat Ziggo tegelijkertijd de introductie van Eurodocsis 3.0 voorbereiden. Het bedrijf kan volgend jaar dan internetsnelheden van boven de 100 Mbps bieden.

** Seaport TV wil meer programma’s maken. Er wordt gedacht aan een cultuurprogramma, sportprogramma en portretten van Velsense gemeenteraadsleden. Dat schrijft het nieuwe bestuur van de Velsense lokale omroep in een ‘doorstart’-visie die aan de gemeenteraad is gestuurd. ,,Voor lokale televisie is een markt in Velsen”, aldus het document. 

** TV Gelderland zendt donderdag 23 oktober de UEFA Cup-wedstrijd tussen Dinamo Zagreb uit Kroatië en NEC Nijmegen rechtstreeks uit. De wedstrijd die wordt gespeeld in het Maksimir stadion in Zagreb is ook live te volgen op internet. Het aanvangstijdstip van de wedstrijd is nog niet bekend. Daarover wordt nog onderhandeld.

** Ruim een maand na de start van Film1 On Demand is deze nieuwste service door abonnees omarmd, aldus het persbericht dat eerder deze week verscheen. Sinds 25 augustus zijn al meer dan 150.000 films opgevraagd uit het grote bestand toptitels van Nederlands grootste filmzender.

** Minister Wouter Bos (Financiën) heeft ABN Amro op een advertentie in de kranten aangesproken waarin de bank de suggestie wekt meer zekerheid te kunnen bieden dan banken die niet door de Nederlandse staat zijn overgenomen. De Rabobank had bezwaar gemaakt en gezegd dat er sprake was van concurrentievervalsing. In het programma Nova benadrukte Bos dat ABN Amro zijn nieuwe positie niet mag misbruiken om ‘het leven van andere banken zuur te maken’. In een brief aan de Kamer had Bos al laten weten dat met Fortis en ABN Amro afspraken zullen worden gemaakt over hun reclame-actiiteiten. (NOS)

** Bezoekers van de website van Veronica Magazine hebben Giel Beelen uitgeroepen tot slechtste tv-presentator van 2008. De bekende 3FM-dj kreeg woensdagochtend tijdens zijn radiouitzending de bijbehorende prijs, Het Lelijk Ding, uitgereikt. Beelen versloeg met zijn presentatiekwaliteiten onder anderen Beau van Erven Dorens, Ron Brandsteder en Andries Knevel. Dit jaar was Beelen onder meer te zien als tafelheer bij De Wereld Draait Door en presenteerde hij zijn eigen tv-programma Factor Giel. (ANP) Winnaars Het Lelijk Ding.

** In de Hoofdrol komt terug op de buis. Het programma werd eerder aangekondigd als This Is Your Life. Frits Sissing presenteert de show, waarvan eerder Mies Bouwman jarenlang het gezicht was. Dat heeft de Avro woensdag bekendgemaakt. Sissing verrast in In de Hoofdrol bekende Nederlanders in hun eigen omgeving. Hij neemt de sterren mee naar de studio waar zij worden onthaald door belangrijke personen uit hun leven. In de Hoofdrol gaat op 16 november van start op Nederland 1. (Novum)

** Seaport TV, de lokale Velsense tv-zender, is vanaf november te zien in vrijwel geheel Noord-Holland en een deel van Zuid-Holland. Kabelaar Ziggo geeft dan als proef vier lokale zenders digitaal door. Eén daarvan is Seaport TV, dat vanaf november te zien is in het uitzendgebied van voormalig kabelbedrijf Multikabel. Dat zond onder meer uit in heel Noord-Holland boven het Noordzeekanaal. De drie tv-programma’s en de kabelkrant van Seaport TV zijn volgens het nieuwe bestuur van Seaport TV straks te zien bij 300.000 aansluitingen. Die moeten daarvoor wel een digitale ontvanger hebben gekocht. Andere lokale zenders in de proef bevinden zich in Schagen, Oss en Groningen. (YC)

** Sjuul Paradijs wordt de nieuwe hoofdredacteur van dagblad De Telegraaf. De redactieraad heeft onlangs unaniem met zijn benoeming ingestemd, bevestigde de voorzitter van de redactieraad Joost de Haas dinsdag. Paradijs volgt begin volgend jaar Eef Bos op, die sinds 2006 leiding geeft aan de 270-koppige redactie van het dagblad en de website. Bos verlaat de krant volgend jaar. Volgens De Haas is de redactie erg blij met de benoeming van Paradijs, die de afgelopen paar jaar al waarnemend hoofdredacteur was. Paradijs was jarenlang parlementair redacteur in Den Haag. Na het vertrek van Thomas Lepeltak in 2003 werd Paradijs het gezicht van het Stan Huygens Journaal. In deze dagelijkse societyrubriek berichtte hij over koningshuizen, diplomaten, haringparty’s en wijnproeverijen, totdat hij in 2005 als adjunct toetrad tot de hoofdredactie van de krant. (ANP)

** De commerciële radiozender Q Music heeft haar bereik in de provincie Zeeland verbeterd. Q Music heeft sinds deze week een steunzender in gebruik genomen vanaf de zendmast in Goes op 100.7 MHz. Hiermee moet de ontvangst van Q Music in de omgeving van Goes sterk worden verbeterd. (LE)

Verkoop Veronica Uitgeverij van de baan

Veronica Uitgeverij wordt definitief niet verkocht. Directeur/hoofdredacteur Peter Contant heeft dat gisteren aan zijn medewerkers laten weten. Eigenaar ProSieben/Sat1 had de afgelopen vier maanden de belangstelling voor de uitgever van Veronica Magazine en TotaalTV in de markt gepeild, maar ziet af van een verkoop. Wat de reden daarvan is kan Contant niet zeggen. ‘Het enige wat ik weet is dat ProSieben op basis van koperssignalen serieus is gaan in-ventariseren hoeveel interesse er in de markt was. Die was groot, naar ik begreep. Aan het eind van de rit heeft men echter de balans opgemaakt en, alles overziend, dit besluit genomen.

UIT DE MEDIA:

** Journalist Hans Emmering is op 69-jarige leeftijd gestorven. Emmering werd vooral bekend van het satirische tv-programma ‘Hoe Bestaat Het’ van de VARA. Daarnaast werkte hij onder meer voor het Vrije Volk en Vrij Nederland. Deze maand verschijnt van Emmering bij uitgeverij Augustus nog het boek ‘DES-interesse’, over het hormoon diethylstilbestrol, dat tientallen jaren als middel tegen miskramen werd voorgeschreven. Het kan echter op latere leeftijd onvruchtbaarheid en diverse vormen van kanker opleveren bij kinderen die met behulp van het middel zijn geboren. Twee dochters van Emmering lijden aan DES. (Villamedia)

** De Colleges van Burgemeester & Wethouders van Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Rotterdam alsmede minister Plasterk (PvdA) van Media hebben een principe-overeenkomst bereikt over de verlenging van het bestaande convenant (Stichting G4 Radio) die aan de basis ligt van de multiculturele radiozender voor stadsjongeren FunX. De nieuwe overeenkomst geldt van 1 januari 2009 tot en met 31 december 2012. Afgesproken is dat FunX zich inzet om te bezien hoe ze een landelijk radiostation kan worden. Dit meldt Willem Stegeman desgevraagd aan DutchMedia die hoorbaar tevreden is met het nieuwe convenant. De gemeenteraden in de vier steden moeten in november nog hun goedkeuring uitspreken. 

** Celine Huijsmans, bekend van onder andere de belspel programma’s van SBS 6 en Net 5, is vanaf vandaag tijdelijk de sidekick van Dj Jurgen op Fresh FM. Zij vervangt daarmee Wytske Kenemans die voor tv opnames in het buitenland zit. Samen presenteren zij iedere doordeweekse ochtend van 07.00 tot 10.00 uur het radioprogramma ‘Wake Up Fresh’.

** Sinds de start van het nieuwe televisieseizoen heeft de publieke kinderzender Z@ppelin/Z@pp een enorme groei doorgemaakt. In september 2007 was het gemiddelde kijktijdaandeel in de doelgroep 3 t/m 12 jaar nog 16,4%, dit jaar september is dit uitgekomen op 21,1%. In de beide subdoelgroepen, 3 tot en met 5 jaar (Z@ppelin) en 6 tot en met 12 jaar (Z@PP), is een groei te zien, maar vooral die in de Z@PP-doelgroep is groot: van 10,9% naar 16,5% (alles 07:00-19:00 uur).

** Radio 538 heeft dinsdag de nieuwe digitale zender 538 Hitzone Radio gelanceerd. Op de radiozender, waar de grootste hits van dit moment worden afgewisseld met bekende hits van het afgelopen jaar, zijn verschillende muziekgenres te horen, zoals hiphop, r&b en Nederlandstalige muziek. Dat heeft de commerciële radiozender bekendgemaakt. Onder de naam Hitzone worden al tien jaar lang verzamelalbums uitgebracht. Radio 538 verbond zich enkele jaren geleden aan het muziekproject. In navolging van de verzamel-cd’s lanceert 538 nu een speciaal themakanaal op Radio Digitaal. 

** De lokale omroep TV Zilverstad is sinds dinsdag te zien in de gemeente Schoonhoven. TV Zilverstad komt in de plaats RTV Utrecht op kanaal 45 (663,25 MHz). RTV Utrecht blijft wel beschikbaar in het digitale Televisie Z1-pakket op kanaal 983.

** In Zoetermeer en Delft is de tv-zender Arte vervangen door ShopZo Suus. Ziggo en Arte zijn overeengekomen dat deze zender in de toekomst alleen nog digitaal wordt doorgegeven. Ziggo geeft op de vrijgekomen plaats ShopZo Suus door. Arte blijft beschikbaar in het digitale Televisie Z1-pakket op kanaal 610.

** CNN en Al Jazeera hebben weinig aandacht besteed aan de film Fitna van Geert Wilders. In een periode van 4,5 maand zonden zij al-Jazeera twee items uit en CNN slechts één. Het NOS Journaal en RTL Nieuws besteedden in dezelfde periode 79 keer aandacht aan de film. Dat maakte Publistat Mediaonderzoek dinsdag bekend. De onderzoekers turfden alle items over Fitna in de nieuwsuitzendingen tussen de bekendmaking van de filmplannen op 27 november 2007 tot 9 april 2008, twee weken na de lancering van Fitna. Het RTL Nieuws van 19.30 uur besteedde in deze periode 98 minuten aan de film, verdeeld over 45 reportages. Dat is ruim 13 procent meer dan het NOS Journaal van 20.00 uur. Gemiddeld bracht RTL Nieuws 4,5 maand lang om de twee dagen een Fitna-onderwerp. (ANP)

** Het kijkersaantal van NOS Studio Sport Eredivisie neemt toe. Gisteravond keken er 2.736.000 mensen. Dat is ongeveer 200.000 kijkers meer dan vorige week. Best bekeken programma in week 40 was het NOS Journaal van zondag met 2.936.000 kijkers, gevolgd door de uitzending van NOS Studio Sport Eredivisie. Spoorloos was derde met 2,114 miljoen kijkers, Radar vierde met meer dan 2 miljoen kijkers en Mooi Weer De Leeuw had bijna 2 miljoen kijkers. Alle programma’s in de top-5 werden uitgezonden op Nederland 1. Nederland 1 was dan ook weer marktleider met een aandeel van 21,3 procent in het tijdvak 18.00 – 24.00 uur. RTL 4 was met 13,1 procent tweede, nét voor SBS 6 (13,0 procent). Nederland 3 had een marktaandeel van 11,3 procent. (Stichting KijkOnderzoek (SKO)/Adformatie)

** TV West zendt vanaf maandag 6 oktober de Fabeltjeskrant uit, bewerkt met regionale dialecten. Meneer de Uil, Lowieke de Vos en Juffrouw Ooievaar zijn dit jaar 40 jaar geworden en nog steeds zijn de karakters uit de Fabeltjeskrant populair. De speciale bewerkte versie wordt exclusief uitgezonden op TV West. De Fabeltjeskrant is onderdeel van de nieuwe programmering van TV West, die maandag van start gaat.

** Omroep Brabant Televisie gaat vanaf maandag vier nieuwsuitzendingen per dag maken. Dat betekent dat je ook op televisie de hele dag op de hoogte gehouden wordt van het laatste Brabantse nieuws. Maandag om zeven uur ’s ochtends is de eerste uitzending, net als voortaan iedere doordeweekse dag. Iedere werkdag is er daarnaast een nieuwe nieuwsuitzending om halftien ’s ochtends, halfeen ’s middags en ’s avonds om halfzeven.

** Omdat Mikro Gids volgens de HOI-cijfers van het tweede kwartaal 2008 de meeste losse exemplaren heeft verkocht van alle tv-gidsen, is het blad op kleine schaal een billboardcampagne begonnen. Op het Arenapark in Hilversum staan mini-abri’s voor het gebouw van marktleider Veronica Magazine. Hoofdredacteur Renate van Iperen: “We hebben met ruim 81.000 exemplaren voor het eerst marktleider Veronica Magazine verslagen in de losse verkoop. Het past niet bij ons om dit van de daken te schreeuwen, maar we willen ook niet dat dit ongemerkt voorbij gaat en daarom zijn we een kleine billboard-campagne gestart.’ Mikro Gids is een uitgave van de KRO (Adformatie)

** De Ondernemingsraad van de Media Groep Limburg zegt het vertrouwen op in directeur Johan Boermann. Aanleiding is dat de krantenuitgever van onder meer Dagblad de Limburger en het Limburgs Dagblad de krantenredacties niet op volle sterkte houdt zoals eerder was afgesproken. In april van dit jaar was een conflict tussen directie en OR over de nieuwe bezuinigingsoperatie bijgelegd. Beide partijen gingen akkoord met een vermindering van 48 in plaats van de eerder voorgestelde 78 banen. Verdere reductie van redactie zou uitblijven, maar nu blijkt dat leeggevallen plaatsen vanwege vrijwillig vertrokken redacteuren niet worden opgevuld. Een verkapte vacaturestop, aldus de OR. Media Groep Limburg is net als Wegener eigendom van Mecom. De Limburgse OR voelt zich gesterkt door de overeenkomst die de journalistenbond NVJ onlangs sloot met Wegener. (Adformatie)

** Kabelaar CAI Hendrik Ido Ambacht (CAI HIA) heeft haar digitale pakket sinds kort uitgebreid met een extra pluspakket: Pakket B+. Voor 3,95 euro per maand extra kan de abonnee hiermee BBC 3, BBC 4, History Channel, Eurosport 2, Het gesprek, MGM Channel, Star, Baby TV en Fashion TV ontvangen. Pakket B+ is alleen af te nemen wanneer ook pakket B (5,95 euro per maand) en het digitale standaardpakket wordt afgenomen.

** Radioluisteraars die in Culemborg op de kabel zitten moeten het voortaan zonder de populaire zender Radio-10-Gold doen. Daar komen enkele andere populaire radiozenders voor terug: Q-music, 100%NL en SlamFM. De Programmaraad Midden- Utrecht, waar ook Culemborg onder valt, heeft deze wijzigingen geadviseerd aan de gemeenten. Het aanbod zal komend jaar bestaan uit dertig radiozenders. 

** Het productiebedrijf achter de populaire BBC-komedie Harry And Paul heeft de schaar gezet in het programma. Volgens komiek Harry Enfield mag hij niet langer optreden als een criminele moslim met een seksverslaving. Ook het personage Father Paddy, een pedofiele katholieke priester, is vanaf nu uit den boze. Dat meldt de Britse krant The Mail on Sunday zondag. De serie is goed voor drie miljoen kijkers. Volgens de 47-jarige Enfield vreesde het productiebedrijf dat de karakters ,,problemen zouden veroorzaken”. De BBC werd eerder bestookt met klachten naar aanleiding van scènes met een pedofiel in de populaire soap Eastenders. Ook het personage van een moslim die gewoon ontbeet tijdens de islamitische vastenmaand ramadan zorgde voor veel ophef onder de kijkers. (ANP)

** Tv-zender Het Gesprek verkeert in zwaar weer, maar Ruud Hendriks, mede-initiatiefnemer, blijft optimistisch. Dit terwijl voorlopig geen nieuwe programma’s worden gemaakt en 14 medewerkers per 1 januari op straat staan. „We praten met verschillende partijen en ik heb de overtuiging dat het gaat lukken”, zegt Hendriks. De ontslagen zijn volgens hem nodig om door te kunnen gaan. „Onze businessplannen zijn aangepast, om te voorkomen dat onze middelen sneller op zijn.” (Telegraaf)

** Op dinsdag 7 oktober aanstaande wordt in Amstelveen de televisiezender Arte vervangen door de tv-zender ShopZo Suus. Ziggo en Arte zijn overeengekomen dat de zender in de toekomst alleen nog digitaal wordt doorgegeven. Ziggo geeft op de vrijgekomen plaats ShopZo Suus door. Arte blijft beschikbaar in het digitale Televisie Z1-pakket op kanaal 610. ShopZo Suus is te zien op kanaal 67 (839,25 MHz). (Ziggo)

“LOT en NEO moeten toch samenwerken”

RTV Hollands Midden (LOT) en NEO Radio moeten blijven proberen samen te werken. Pas als er aanwijzingen zijn dat LOT de samenwerking dwarsboomt, wordt ze gestraft met intrekking van 9000 euro subsidie per jaar. De raad van Nieuwkoop heeft deze week opnieuw geen punt durven zetten achter de omroependiscussie. Beide omroepen moeten nu elke drie maanden rapporteren aan B en W welke pogingen ze hebben ondernomen om samen te werken, zo besloot de politiek. Alleen de VVD en Progressief Nieuwkoop stemden tegen. Samenwerking afdwingen is onuitvoerbaar, aldus Hagenaars (PN), zeker na alle pogingen die al zijn ondernomen. Ze vinden dat de omroepbijdrage die de gemeente van het rijk krijgt, moet worden doorgesluisd naar LOT omdat die de zendvergunning heeft. Om LOT achteraf te straffen met intrekken van subsidie vanwege het stranden van de samenwerking vindt PN-raadslid Hagenaars ‘onbehoorlijk en ongehoord’. VVD en PN vormden echter een minderheid. B en W wilden ook een punt zetten achter de discussie. Zij legden de schuld van de mislukte samenwerking bij LOT en stelden daarom voor de subsidie per 2010 te beëindigen. (Leidsch Dagblad)

UIT DE MEDIA:

** TV West brengt vanaf vrijdag 10 oktober een wekelijkse talkshow over ADO Den Haag. De titel van het programma is ‘Vak W, de ADO-praatsjow op West’. Erik Kooyman presenteert, ADO-coryfee Martin van Vianen is aangetrokken voor de wekelijkse wedstrijdanalyse. “Een geelgroene opwarmer voor het sportweekend” noemt presentator Erik Kooyman de nieuwe talkshow van TV West. In Vak W wordt nagepraat, voorbeschouwd en geanalyseerd over ADO Den Haag. Vak W brengt ook reportages over het ADO-gevoel in de stad en de andere kijk op de eredivisieclub. (RTV West)

** Wedstrijdbeelden, interviews en uitslagen van de zaterdagamateurs zijn voortaan al op zaterdagavond te zien in TV West Sport. Op de website van Omroep West is het aantal pagina’s met nieuws, beelden en uitslagen rond de hoofdklasse van het amateurvoetbal uitgebreid. Daarmee geeft Omroep West deze competities een prominente plaats in de nieuwe programmering. Het uitzendgebied van Omroep West herbergt vele topclubs in deze klasse, zoals Rijnsburgse Boys, Quick Boys, FC Lisse, Katwijk, Noordwijk, Ter Leede, Scheveningen, ARC en het Goudse Jodanboys. Vanaf zaterdag 11 oktober presenteert Willem van Zuilen vanaf 19.30 uur TV West Sport met uitslagen, wedstrijdbeelden van die middag en reacties van trainers en spelers. (RTV West)

** De Brabantse provinciebestuurder Paul Rüpp heeft vrijdag tijdens de algemene beschouwingen in Provinciale Staten nog eens gezegd dat hij eigenlijk vindt dat de subsidie van Omroep Brabant ter discussie gesteld zou moeten worden. Onlangs zei hij hetzelfde tijdens een openbaar debat in Den Bosch over de toekomst van de Brabantse dagbladen. Rüpp kreeg daar de vraag waarom kranten niet en de regionale omroep wel geld krijgen van de provincie. Hij antwoordde dat die vraag terecht is. Vrijdag voegde hij eraan toe dat hij de discussie niet aan zal zwengelen omdat de provincie er niet over gaat. De provincie sluist namelijk vooral geld van het Rijk door naar Omroep Brabant. (Omroep Brabant)

** Betaalzender Sport1 heeft voor het huidige en komende seizoen (2008 – 2010) de uitzendrechten verworven van de Engelse FA Cup, de thuiswedstrijden van het Engelse Nationale Elftal en de ‘Community Shield.’ Het betreft de rechten van alle live-wedstrijden en de samenvattingen voor zowel televisie als internet. Met de uitzendrechten van de FA-Cup en de thuiswedstrijden van het Engels Nationale Elftal heeft Sport1 zich verzekerd van praktisch al het Engelse profvoetbal en buitenlandse competities in de top van de UEFA Ranking zoals de Spaanse Primera Division, de Italiaanse Serie A, de Bundesliga en Ligue1. Daarnaast zijn alleen op Sport1 alle wedstrijden uit de UEFA Champions League rechtstreeks te volgen. (persbericht)

** Vrije radiozender Radio Capri uit Bentelo is donderdagavond uit de ether gehaald.Het agentschap Telecom heeft samen met de politie de zendapparatuur in beslag genomen. De zender heeft een boete gekregen. De eigenaar van de grond waar de geheime zender stond heeft bevel onder dwangsom gekregen. Mocht er weer een piraat op zijn grond uitzenden, dan krijgt ook hij een boete. (RTV oost)

** In december gaat de nieuwe televisieserie “Van vlees en bloed” van start op VRT Eén. De tragikomische serie van Woestijnvis volgt zeven afleveringen lang de lotgevallen van een slagersfamilie. De slagerij van de familie Vangenechtendoet het goed, tot de enige zoon van het slagerskoppel na een jarenlange afwezigheid plots voor de deur staat. Zijn terugkeer zorgt voor een kettingreactie aan gebeurtenissen waarbij niemand gespaard blijft. Het scenario werd geschreven door Tom Van Dyck en Michiel Devlieger. Van Dyck vertolkt een van de hoofdrollen in de serie. Lucas Van den Eynde, Sien Eggers, Tom De Wispelaere en Maaike Neuville spelen ook mee in de reeks. (VRT)

** De Amerikaanse acteur House Peters Jr is op 92-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een longontsteking. Hij werd wereldberoemd als Mr.Proper, de kale gespierde huishoudhulp die het schoonmaakmiddel aanprijst. Peters begon zijn carrière als acteur in westerns. In de jaren 50 werd hij het gezicht van de bekende reclamecampagne voor Mr.Proper. Midden de jaren 60 vertokte hij zijn laatste rol in de televisieserie “Lassie”. Zijn vader was de Britse acteur House Peters, die zich in het begin van de vorige eeuw in de VS vestigde. House Peters Jr laat een vrouw, drie kinderen en vier kleinkinderen achter. (VRT)

Reformatorische Omroep zendt alleen nog uit voor donateurs

De Reformatorische Omroep (RO) zendt sinds woensdag alleen nog uit voor donateurs. De reden is dat de omroep ook voor gratis luisteraars muziekrechten moet betalen en dit bedrag te veel oploopt. Dat zei RO-directeur Arjan van der Zouwen donderdagmorgen desgevraagd. Het besluit is volgens hem het gevolg van het „sterk gestegen” aantal luisteraars. „We hebben inmiddels 77.000 unieke luisteraars per maand. Begin vorig jaar zaten we nog op 33.000. Dat is meer dan een verdubbeling.” Het succes heeft volgens Van der Zouwen echter een keerzijde. „In vrijwel elk programma van de RO zit muziek. Voor elke luisteraar moeten wij muziekrechten betalen. Dat bedrag is afgelopen tijd enorm toegenomen, terwijl het aantal donateurs onvoldoende meegroeide. We investeren het geld dat we betalen aan muziekrechten voor gratis luisteraars liever in nieuwe programma’s voor donateurs.” Het besluit heeft volgens Van der Zouwen „in enkele dagen” 800 nieuwe aanmeldingen opgeleverd. „Ook vandaag verwacht ik er weer zo’n honderd bij. We zijn inmiddels de 4000 gepasseerd. We krijgen mailtjes van luisteraars die zeggen: Ik kan de RO niet missen, dus ik word nu toch maar donateur.” De RO hoopte over te kunnen gaan van internetradio naar digitale radio, maar volgens Van der Zouwen werkt de politiek in Den Haag onvoldoende mee. „Steeds wordt het besluit over de mogelijkheid van digitale radio uitgesteld. Wij gaan ons daarom met nog meer energie richten op internetradio, ook omdat de ontwikkelingen op dit gebied hard gaan. Er komen steeds meer autoradio’s, maar ook radio’s thuis met de mogelijkheid om uitzendingen via internet te ontvangen.” (RD)

Nominaties Televizier-Ring bekend

De nominaties voor de Gouden Televizier-Ring zijn woensdagavond bekendgemaakt in het RTL4-programma RTL Boulevard. Het gaat tussen Mooi! Weer de Leeuw van Paul de Leeuw, de tv-serie Gooische Vrouwen en Op Zoek naar Evita, het programma waarin de hoofdrolspeelster voor de musical Evita werd gezocht. Paul de Leeuw, Matthijs van Nieuwkerk en Ruben Nicolai strijden om de titel Televisieman van het Jaar (Zilveren Televizier-Ster). Yvon Jaspers, Linda de Mol en Sophie Hilbrand kunnen Televisievrouw van het Jaar (Zilveren Televizier-Ster) worden. In de categorie jeugdprogramma’s (Gouden Stuiver) dingen het educatieve programma Het Klokhuis, het Jeugdjournaal en de tv-serie SpangaS mee. De winnaars worden bekend gemaakt tijdens het Gouden Televizier-Ring Gala dat op 24 oktober plaatsvindt in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam. Het gala wordt rechtstreeks door de AVRO uitgezonden op Nederland 1 vanaf 20.25 uur. Het publiek heeft de afgelopen weken massaal gestemd voor de belangrijkste televisie- en radioprijzen van Nederland. Via televizier.nl kwamen in de periode van 2 tot en met 26 september in totaal 163.664 stemmen binnen, ruim 100.000 stemmen meer dan in 2007. (ANP)

Nominaties radioringen bekendgemaakt

Naast de jaarlijkse uitreiking van de Televizier-ringen organiseert de AVRO ook een vergelijkbare verkiezing op radiogebied. Nadat de nominaties voor de tv-prijzen woensdagavond bekend werden gemaakt, kwam de omroep donderdag met de nominaties voor de ‘radioringen’. De omroep deed dat in het programma van Edwin Evers op Radio 538. Als beste radioprogramma zijn genomineerd: de Coen en Sander Show (3FM), Giel (3FM) en Midden in de Nachtrick (Radio 538). Voor het beste radio-evenement komen in aanmerking: 3FM Glazen Huis, de Radio 2 Top 2000 en de koninginnedaguitzending van Radio 538 op het Amsterdamse Museumplein. Als beste vrouwelijke radiopresentator zijn Sophie Hilbrand (Radio 1), Froukje de Both (Radio 538) en Annemieke Schollaardt (3FM) in de race. Bij de mannen gaat die verkiezing tussen Giel Beelen (3FM), Gerard Ekdom (3FM) en Edwin Evers (Radio 538).

UIT DE MEDIA:

** Website GeenStijl doet aangifte bij de politie tegen vicepresident Jaap Smit van de rechtbank in Amsterdam. Dat meldde de website woensdag. De rechter gaf een camerateam van de weblog zonder waarschuwing twee keer een mep met zijn paraplu, nadat ze hem op straat hadden benaderd voor een interview. Smit zou zich ”onverhoeds belaagd” hebben gevoeld door de cameraploeg, aldus een door GeenStijl onvangen reactie van de Amsterdamse gezagsdrager. (ANP)

** De Rotterdamse documentaire ‘2km2’ is genomineerd voor een Gouden Kalf in de categorie ‘Beste lange documentaire’. De documentaire gaat over het leven op twee vierkante kilometer in een hedendaagse grote stad. André van der Hout en Carel van Hees maakten in 2007 opnames van het grensgebied tussen de Kop van Zuid en de Afrikaanderwijk in Rotterdam. Ze brachten op die manier de gewoonten van een bijzonder volk in kaart. ‘2km2’ is gemaakt in samenwerking met RTV Rijnmond en het Gemeentearchief ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan van het Gemeentearchief Rotterdam. De documentaire was begin dit jaar te zien op TV Rijnmond en het Internationaal Film Festival Rotterdam (IFFR). De Gouden Kalveren worden op 5 oktober uitgereikt. (Radio Rijnmond)

** Bisschop Antoon Hurkmans van Den Bosch zal op 11 oktober de studio van Radio Maria Nederland inzegenen. Dat heeft het station donderdag gemeld. Radio Maria Nederland maakt deel uit van een wereldwijd rooms-katholiek netwerk en zendt programma’s uit over liturgie, gebed, bezinning en geloofsonderricht. De zender is sinds 1 februari in de lucht en te beluisteren op de middengolffrequentie AM 675. (ANP)

** De internationale coördinatie duurde 455 dagen langer dan de 100 dagen die daar normaal voor staan, maar na 555 dagen wachten heeft Radio Lelystad toestemming gekregen van Agentschap Telecom om te mogen uitzenden via een nieuwe en aanzienlijk sterkere etherfrequentie. Deze frequentie luidt 90.3 MHz. De nieuwe plek van de lokale omroep op de FM-band betekent straks een aanzienlijke verbetering van de ontvangst van Radio Lelystad op vooral auto- en portableradio’s in Lelystad Haven, bij Bataviastad, Lelystad Noord (Karveel, Golfpark, Oostervaart) en op Lelystad Airport. 

** Media-minister Plasterk zegt een meerderheid van EU-landen achter zich te hebben in een conflict met EU-commissaris Neelie Kroes (Mededinging). De EU wil regelgeving voor omroepen herzien. Het geschil draait om mogelijke concurrentievervalsing die ontstaat als met publiek geld gefinancierde omroepen hetzelfde doen als bedrijven of omroepen die het zonder zulke inkomsten moeten stellen. Het gaat dan onder meer over het ontwikkelen van nieuwe mobiele of internetdiensten. Plasterk zegt zelf te kunnen beoordelen of de Publieke Omroep regels overtreedt. ANP meldt dat een verklaring van Plasterk en zeventien van zijn Europese collega’s inmiddels is getekend. (Villamedia)

** Mia Smelt, presentatrice van het legendarische KRO-radioprogramma Moeders Wil Is Wet, is zondag overleden. Ze werd 94 jaar. Dit heeft haar familie woensdag bekendgemaakt. Mia Smelt presenteerde tussen 1946 en 1975 ruim vijfduizend radio-uitzendingen, waaronder het populaire programma Moeders Wil Is Wet met daarin het vaste onderdeel de Groenteman. De KRO liet in een rouwadvertentie weten dat de omroep haar zal blijven gedenken “in diep respect en met grote erkentelijkheid voor alles wat zij voor de KRO heeft betekend.” Mia Smelt kreeg in 1995 een pauselijke onderscheiding “voor de manier waarop zij in de naoorlogse jaren in de eerste plaats katholieke moeders en/of huisvrouwen gestimuleerd en bemoedigd heeft in het proces van zelfontwikkeling en educatie. Dat is voor die generatie van grote waarde geweest.” (o.a Trouw)