Media kort: oktober 2010

‘Omroepbezuinigingen kunnen profclubs raken’

De voorgenomen bezuinigingen op de publieke omroep kunnen op langere termijn gevolgen hebben voor het betaald voetbal. Dat schrijft minister Edith Schippers (VWS) in antwoord op schriftelijke vragen aan de Tweede Kamer. Een aantal profclubs verkeert in financiële problemen. PvdA-Kamerlid Tjeerd van Dekken vroeg de VVD-minister of door de kortingen op het omroepbudget die voetbalorganisaties nog dieper in de problemen kunnen komen door lagere tv-opbrengsten. Op korte termijn ziet Schippers die problemen niet. ,,De voorgenomen bezuinigingen op de publieke omroep zullen niet eerder dan 2013 ingaan. De NOS heeft bovendien tot 1 juli 2013 een contract met de Eredivisie met betrekking tot het uitzenden van samenvattingen van de wedstrijden uit de Eredivisie.” In het regeerakkoord staat dat de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) 200 miljoen euro moet besparen. ,,De door de bezuinigingen kleinere financiële ruimte van de omroep kan invloed hebben op de besluitvorming van de NOS om na 2013 wel of niet mee te dingen naar de uitzendrechten van de samenvattingen, en voor welke bedragen”, analyseert de bewindsvrouw. ,,Hoe groot het risico is dat profclubs hierdoor verder in de financiële problemen komen, is op dit moment niet in te schatten.”

UIT DE MEDIA:

** Door werkzaamheden aan de zendmast in Lopik, zijn o.a. Radio 1, Radio 2 en 3FM in de nacht van zondag op maandag niet in de ether te horen in een groot deel van Nederland. “In de nacht van zondag 31 oktober op maandag 1 november wordt er gewerkt aan de FM-zendinstallatie in Lopik. Het betreft werkzaamheden voor een commerciele omroep waarvoor de radiostations van de Publieke Omroep geheel uitgeschakeld moeten worden”, aldus de website van 3FM. De werkzaamheden vinden plaats tussen 00:15 en 05:00 uur met een eventuele uitloop tot 06:00 uur.

** Het is nog niet zeker of Omroep Zeeland na 1 december nog te ontvangen is via de schotel. De omroep onderhandelt nog met de aanbieder van de Astra- satelliet. Omroepdirecteur Monique Schoonen zegt vertrouwen te hebben in de uitkomst van de onderhandelingen. Naar schatting vijftienhonderd mensen ontvangen televisie via een schotelantenne. Het gaat voornamelijk om mensen die in het buitengebied wonen, op plaatsen waar geen kabelaansluiting is. Als de ontvangst via de satelliet vervalt, moeten die mensen overschakelen op Digitenne, een draadloos systeem. “We hebben de intentie om er met de aanbieder uit te komen”, zegt Schoonen. “Maar dat lukt alleen als ze niet zoveel gaan vragen dat het onverantwoord wordt.” 

** Het tv-programma The Voice of Holland blijft veel kijkers trekken. Vrijdagavond stemden gemiddeld ruim 2,9 miljoen personen af op de talentenshow op RTL 4. Vorige week waren dat er 2,7 miljoen. Dat blijkt uit cijfers die de Stichting KijkOnderzoek heeft bekendgemaakt. The Voice of Holland was verreweg het best bekeken programma op vrijdag. Op nummer twee staat Van der Vorst ziet sterren (1,8 miljoen, ook RTL 4) en op nummer drie het NOS Journaal om 20.00 uur (1,7 miljoen). (ANP/AD)

Omroep Zeeland praat met satellietaanbieder

Op dit moment spreekt Omroep Zeeland met met de satellietaanbieder over het uitzenden van onze programma’s via de satelliet. “Zodra er een besluit is genomen communiceren wij dit via al onze kanalen”, aldus Omroep Zeeland via haar website. Er komen op dit moment veel vragen binnen over het uitzenden van onze tv-programmas via de satelliet. “Mensen vragen zich af of de mogelijkheid via de satelliet te kijken verdwijnt. Het antwoord verwachten wij u binnen een paar dagen te kunnen geven. We hebben goede hoop dat we er uitkomen.”, aldus Omroep Zeeland. Eerder deze week werd bekend dat een aantal regionale zenders, waaronder Omroep Zeeland, hun satellietdistributie per 1 december gaan stopzetten. Kostenbesparing is hierbij de belangrijkste reden van het stopzetten.

Onlangs gelanceerde Eutelsat W3B-satelliet verloren gegaan

Een van de twee in de nacht van donderdag op vrijdag succesvol door een Ariane-raket gelanceerde satellieten is verloren gegaan. Dat heeft de Europese telecomsatellietoperator Eutelsat bekendgemaakt. De Eutelsat W3B geldt als verloren na een “anomalie in het subsysteem voor de voorstuwing”, aldus Eutelsat. De 5,37 ton wegende en door Thales Alenia Space op een Spacebus 4000 platform gebouwde kunstmaan diende op 16 graden oosterlengte drie andere kunstmanen van Eutelsat te vervangen. Dat trio blijft nu in volledige dienst tot de aankomst van de W3C, voorzien voor midden 2011. Eutelsat zet meteen ook een programma op gang om in het eerste kwartaal van 2013 een W3D de ruimte in te schieten. Eutelsat zegt verzekerd te zijn voor het verlies, zodat de groep met zetel in Parijs geen financieel verlies lijdt. De W3B was de 25ste satelliet van Eutelsat die door een Ariane was meegenomen. De Eutelsat W3B diende telecomdiensten te verzorgen voor Europa, het Midden-Oosten, Centraal-Azië, Afrika en de eilanden van de Indische Oceaan. (belga/eb/Laatste Nieuws) 

UIT DE MEDIA:

** Spotify heeft in de eerste acht maanden van 2010 30 miljoen dollar uitgekeerd aan rechthebbenden. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt via website Music Ally. De Zweedse dienst is het afgelopen jaar flink gegroeid, mede door lancering in een aantal nieuwe landen, waaronder Nederland. In de periode voor 2010 (vanaf de lancering in oktober 2008) keerde Spotify 10 miljoen dollar uit. Music Ally weet ook te melden dat Spotify in sommige landen al een grotere bron van inkomsten is dan Apple’s iTunes Store. De dienst zou wereldwijd inmiddels ruim tien miljoen leden hebben, waarvan ongeveer 650.000 premium users. Welke omzet de Nederlandse markt genereert, is niet bekend. Een woordvoerder van Spotify wilde daar bij een lezing eerder deze maand in Hilversum geen uitspraken over doen. 

** Personeel van de Britse publieke omroep BBC dat lid is van een van de twee grootste bonden binnen het bedrijf, legt in november twee keer voor 48 uur het werk neer als protest tegen voorgestelde bezuinigingen op hun pensioen. Dat maakte de National Union of Journalists donderdag bekend. Op 5 en 6 november en 15 en 16 november staken de werknemers hun werkzaamheden. De BBC wil een pensioentekort wegwerken door de uit te betalen pensioenen in mindere mate te indexeren. Volgens de bond was 70 procent van de vierduizend leden voor de staking. De leden van de allergrootste bond, Bectu, zouden juist tegen hebben gestemd, aldus de BBC. (AD)

Programmaraad Zoetermeer: CNN terug in basispakket

CNN komt terug in het analoge kabelpakket in Zoetermeer. Dat blijkt uit het concept televisieadvies 2011 van de Programmaraad Zoetermeer. CNN neemt de plek in van het kanaal van Het Gesprek/Euronews. “In het advies van 2010 heeft de Programmaraad Zoetermeer de combinatie van de televisiezenders Het Gesprek en Euronews geadviseerd. Ook in het eerste concept Televisieadvies 2011 was dit het geval. Vanwege het faillissement van de zender Het Gesprek, heeft de Programmaraad de situatie opnieuw beoordeeld. Het verdwijnen van Het Gesprek en het grote aantal reacties op het besluit van Ziggo om de nieuwszender CNN van de kabel te halen, doet de Programmaraad besluiten om CNN te adviseren in plaats Euronews/Het Gesprek”, aldus de Programmaraad. Tevens blijft de Duitse publieke tv-zender ZDF behouden voor het basispakket in Zoetermeer. “In de vergadering van 9 maart 2010 heeft de zender BravaNL een presentatie gegeven. Mede op basis van deze presentatie besloot de Programmaraad deze zender te adviseren op de plaats van ZDF. Op dit voornemen kwam van een aantal burgers een negatieve reactie, maar we ontvingen ook veel positieve reacties op het voornemen om BravaNL te adviseren. In een persbericht van 22 oktober 2010 heeft de zender BravaNL de Programmaraad echter laten weten dat zij met Ziggo in gesprek is om in 2011 uit te gaan zenden via digitale televisie. De Programmaraad heeft dan ook besloten om niet BravaNL, maar om ZDF te blijven adviseren voor 2011”. Het radiopakket in Zoetermeer blijft ongewijzigd. Wel wordt FunX opgenomen in het radio-advies van 2011 en wordt Radio 10 Gold verplaatst naar het bovenwettelijk standaardpakket. Beide zenders worden momenteel al doorgegeven door kabelaar Ziggo. In de vergadering in het laatste kwartaal van 2010, op dinsdag 16 november, wordt de adviezen definitief gemaakt.

UIT DE MEDIA:

** Dirk Boelhouwer versterkt vanaf zaterdag 30 oktober het presentatieteam van het AT5 Nieuws. Hij zal doordeweeks en in de weekenden naast de vaste gezichten, Merel Westrik, Gülden Ilmaz en Aïcha Marghadi, het AT5 Nieuws presenteren. Sinds 2005 is Dirk Boelhouwer werkzaam bij AT5. Na zijn studie rechten begon hij als stagiair bij de zender. De afgelopen jaren is Dirk werkzaam geweest als redacteur voor o.a. het Nieuws, de Zwoele Stad en Zwart/Wit en als algemeen- en politiekverslaggever. (AT5)

** De NOS biedt vanaf vandaag – 28 oktober – nieuwsbulletins via Twitter aan. Het zijn speciaal gemaakte audionieuwsbulletins die via het Twitteraccount @NOSHeadlines te luisteren zijn. De ‘audio-updates’ worden op werkdagen van ’s morgens tot ’s avonds zeven uur en in het weekeinde van 08.00 uur tot en met 15.00 uur ieder heel uur via Twitter verstuurd. Het is voor het eerst in Nederland dat audionieuws structureel via Tweets wordt verspreid. Al langer worden via Twitter audiolinkjes aangeboden om radiofragmenten terug te luisteren. Maar met het structureel aanbieden van speciaal voor Twitter gemaakt bulletins, slaat NOS Headlines een nieuwe ‘communicatieweg’ in. De Tweet met de ‘audio- nieuwsupdates’ wordt steeds op exact het hele uur verstuurd.

** Het weekblad Elsevier heeft donderdag een digitaal archief geopend op de eigen website (elsevier.nl). Bezoekers kunnen daar alle uitgaven van het tijdschrift sinds 1945 bekijken en doorzoeken. Dat maakte Elsevier donderdag bekend. Naast de edities van het weekblad zijn ook speciale uitgaven via het archief toegankelijk, waaronder Elsevier Carrière en Elsevier THEMA. In totaal gaat het om 430.000 pagina’s. Het digitaliseren van het archief heeft dan ook drie jaar geduurd. Het is alleen toegankelijk voor abonnees van het weekblad. (ANP/AD)

** Sharp heeft een Ziggo-certificering ontvangen voor alle modellen uit de Quattron-serie. Dit houdt in dat je met deze modellen direct gebruik kunt maken van alle functies die het Ziggo netwerk biedt, zonder dat het gebruik van een settopbox nodig is. Daarbij is een en ander te bedienen met één afstandsbediening

Zes regionale omroepen stoppen satellietdistributie

L1 Limburg, RTV Noord-Holland, Omroep Brabant, RTV Drenthe, Omroep Zeeland en RTV Rijnmond stoppen met het verspreiden van hun programma’s via de Astra-satelliet. “De reden is simpel. In verband met noodzakelijke kostenreducties hebben we kritisch gekeken naar de uitgaven, waaronder ook de kosten voor distributie van onze programma’s. Ook speelt een rol dat er alternatieven zijn om L1 TV te ontvangen. Daarom hebben we geen nieuw contract voor satellietuitzendingen afgesloten”, aldus Leo Hauben, hoofdredacteur van L1 via zijn weblog. Omrop Fryslân, RTV Noord, Omroep Gelderland en RTV Oost blijven wel na 1 december uitzenden via de Astra-satelliet. De regionale zenders die de Astra verlaten blijven wel uitzenden via de kabel (zowel analoog als digitaal) en Digitenne. Daarnaast zijn de regionale-zenders ook te zien en te horen via Internet. “Kortom, ook in gebieden waar geen kabel is kan L1 prima worden ontvangen. Toen we in 2005 begonnen met uitzendingen via satelliet was dat nog niet het geval”, aldus Hauben.

UIT DE MEDIA:

** Ziggo-klanten kunnen vanaf woensdagmiddag 27 oktober via Ziggo interactieve televisie 3D films bestellen en bekijken. Ziggo is van mening dat kijken in 3D de ultieme filmbeleving biedt en werkt daarom hard aan het beschikbaar stellen van 3D content. Behalve via het eerder gelanceerde Ziggo 3D demokanaal, kunnen Ziggo-abonnees nu dus ook via On Demand naar 3D kijken. Om de films in de 3D te zien moeten de kijkers wel de beschikking hebben over een 3D TV, bijbehorende bril en interactieve ontvanger. 

** De raad voor Cultuur vindt dat de NPO de aanvraag voor de oprichting van Radio 7, de nieuwe zender voor levensbeschouwelijke progammering, beter moet onderbouwen. Dat zegt de Raad in een advies aan minister Van Bijsterveldt van OCW. Het huidige Radio 5 Nostalgia is overdag op werkdagen gericht op oudere luisteraars, met infotainment en veel muziek uit de jaren ’50 en ’60. In de avonden en weekends ligt de nadruk op levensbeschouwelijke programma’s. De Raad voor Cultuur noemt het ‘een heldere dat de NPO dit wil splitsen in twee zenders. ‘Met de NPO is de Raad van mening dat één zender met twee verschillende profielen lastig is vol te houden.’

** De website van Omroep Zeeland is vanaf vandaag overal bereikbaar via mobiel internet. Het laatste regionale nieuws, weersverwachtingen en Amber Alerts binnen handbereik op je mobiel. De mobiele website is een lichte versie van de normale website. Hij moet immers op het kleine scherm van een mobieltje goed leesbaar zijn. Webmaster Thomas Siahaya en hoofdredacteur Edwin de Kort zaten vanochtend in de radio-uitzending om het platform te presenteren. (Persbericht)

** De Amerikaanse rechtbank heeft het downloadnetwerk LimeWire van het internet gehaald. Een paar grote muziekuitgevers hadden de site aangeklaagd. Onder meer EMI, Universal Music en Warner wilde een schadevergoeding voor de overtredingen die door LimeWire “op grote schaal” werden begaan. En nu moet de site verplicht de dienst om bestanden uit te wisselen stopzetten. LimeWire heeft aangegeven dat ze het hier niet bij laten zitten.

** Het beantwoorden van een vraag van een luisteraar over pijpen is het Franse radiostation Skyrock duur komen te staan. De eigenaar van de zender moet 200.000 euro ophoesten, omdat de uitzending voor 22.30 uur ’s avonds plaatshad en het onderwerp jonge luisteraars had kunnen choqueren. Dat meldden Franse media dinsdag. Een discussieprogramma op de rapzender Skyrock wijdde de bewuste avond in 2007 aan het thema oraal geslachtsverkeer. Rond 21.10 uur werd de bewuste vraag gesteld waarop een twintig minuten durende discussie volgde. De Franse radiotoezichthouder CSA gaf eerder al 2 ton boete, wat nu bekrachtigd is. De radiozender was niet bereikbaar voor commentaar. (ANP)

** Humor is belangrijk voor tv-kijkende kinderen en is een manier om op tv nuttige dingen te leren. Dat blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau IPM KidWise in opdracht van publieke kinderzender Z@PP. Kinderen vinden de programma’s Het Klokhuis (NTR), Te Land, Ter Zee en in de Lucht (TROS) en SpangaS (NCRV) de grappigste titels van de Publieke Omroep. Z@PP, dat momenteel zijn tienjarig jubileum viert, presenteert de onderzoeksresultaten vandaag op het kinderfilmfestival Cinekid. De belangrijkste humorelementen voor kinderen zijn: blunders & bloopers, onverwachte gebeurtenissen, viezigheid en moppen, zo blijkt uit de onderzoeksresultaten. Daarbij vinden jongens en meisjes niet hetzelfde grappig: meisjes houden van fantasie-elementen, waar jongens houden van gekke bouwwerken als bruggen en kastelen. Kinderen lachen het liefste met hun broertjes, zusjes en ouders. “Grappige series zorgen voor gezelligheid en harmonie in het gezin. Door humor op tv deelt het gezin kostbare momenten met elkaar. Dit vergroot hun gevoel van bij elkaar horen”, zo meldt het onderzoeksrapport. Het onderzoek was gericht op kinderen tussen de 6 en 12 jaar. De kinderen kregen vragen aan de hand van plaatjes van presentatoren of personages uit programma’s en korte fragmenten uit programma’s.

** Per 1 november 2010 wordt het aanbod van het UPC HDTV-abonnement uitgebreid met de zender Ketnet/Canvas HD (te vinden op kanaalnummer 66). Ketnet brengt overdag programma’s voor kinderen met onder meer De Kleine Zeemeermin, Bumba, Piet Piraat en Samson & Gert. Canvas neemt ’s avonds het stokje over en zendt vooral informatieve en verdiepende programma’s uit met wetenschap en geschiedenis.

** In het kader van het Leids Film Festival (26 t/m 31 oktober) maakt Ziggo bekend dat abonnees tot en met 7 november een tiental geselecteerde films kunnen bekijken via het On Demand aanbod. De films bestaan uit de LFF Favorites en Artists & Cinema, waarbij in elke categorie vijf films zijn geselecteerd. Het aanbod is alleen toegankelijk voor Ziggo-klanten met een interactieve box.

** Het tv-programma Afslag UMC Utrecht stopt. De Evangelische Omroep heeft tegenwoordig minder zendtijd en daarom is de realityserie over het ziekenhuis geschrapt. Afslag UMC was al acht jaar op televisie en trok wekelijk bijna een miljoen kijkers. Op de website van het UMC Utrecht zijn afleveringen te bekijken van de laatste seizoenen. (RTV Utrecht)

** De website van PSV.tv is dinsdag enige tijd gehackt geweest. Op de site, waar wedstrijdbeelden en reportages over PSV te zien zijn, waren alle items die te maken hebben met de wedstrijd PSV-Feyenoord verdwenen. Ook stond er op de website de tekst ‘Hacked by some one from Saudi Arabia’ en een Arabische afbeelding. Deze zijn inmiddels verwijderd door de redactie van PSV.tv. Ook de reportages over PSV – Feyenoord staan weer op de site. (Omroep Brabant)

** De status van zender van de maand oktober bij Ziggo heeft Eredivisie Live een kijkcijferrecord opgeleverd. De betaalzender meldt dit op basis van de SKO cijfers van week 42 (18 tot en met 24 oktober). 1.919.000 kijkers (6+) stemden deze voorbije week af op het hoofdkanaal van de voetbalzender. Het tweede kanaal bereikte 368.000 kijkers (6+). De best bekeken wedstrijd van het afgelopen weekend was PSV – Feyenoord, met 764.000 kijkers (6+). Ook Excelsior – Ajax werd met 651.500 kijkers (6+) goed bekeken. (TP)

** Edward van Cuilenborg is met onmiddellijke ingang de presentator van de Feyenoord wedstrijden voor Megastad FM. Megastad is er trots op iemand met zo’n grote naam aan te trekken. Programma-Directeur Jeroen Dijk: ,,Megastad FM heeft zich binnen korte tijd geprofileerd als hét Feyenoord-station en daar hoort een presentator met de naam en faam van Edward bij. Ik verheug me op de samenwerking die de programma’s rondom Feyenoord op een nog hoger niveau zal brengen.” Naast zijn rol als presentator zal Van Cuilenborg ook regelmatig als commentator te horen zijn gedurende dit seizoen. 

** Bijna 3,3 miljoen mensen hebben zondag naar Studio Sport Eredivisie op Nederland 1 gekeken. Dat hebben Stichting KijkOnderzoek (SKO) en de NOS maandag bekendgemaakt. Dat is een record sinds de Eredivisie weer terug kwam bij de NOS in augustus 2008. Het sportprogramma was daarmee het best bekeken programma. Het Journaal van acht uur trok ruim 2,7 miljoen kijkers. Rond 19.15 uur keken bijna 3,6 miljoen Nederlanders van 6 jaar en ouder, aldus een woordvoerster van de NOS. Zij zagen de overwinning van PSV op Feyenoord met 10-0. (BNR/ANP)

** Harro Coumans is per 1 november benoemd tot interim directeur-bestuurder van RTV Noord. Coumans volgt Henk Bleker op, die onlangs staatssecretaris van Landbouw werd. Coumans gaat 2 dagen per week aan de slag. Coumans is geen onbekende voor RTV Noord. Na het vertrek van Roel Dijkhuis was hij al enige tijd interimdirecteur van de omroep De Raad van Toezicht is begonnen met een procedure voor een vaste vervanger van Henk Bleker. Hiervoor zal gebruik gemaakt worden van een extern bureau.

** Ferry Maat is bezig een eigen radiozender op te zetten die landelijk op FM uit moet gaan zenden. De oud-dj van Radio Veronica wil uit gaan zenden via het oude FM-pakket van Arrow Classic Rock. Begin deze maand stopte de dj bij Radio Veronica. In 2003 zei hij al plannen te hebben voor een digitale zender: Easy FM. Die zender zou rustige muziek uit de jaren ’60 en ’70 moeten gaan draaien, gericht op 40-plussers. Maar de zender die Maat nu voor ogen heeft, is geen Easy FM. “We zijn bezig met een groepje professionals om te kijken of we een nieuw radiostation kunnen beginnen.” Wat voor soort zender het moet worden is onduidelijk. (via Fok)

** De politie IJsselland heeft vijf mannen aangehouden die worden verdacht van agressie en geweld tegen een inspecteur van Agentschap Telecom. De vijf maakten deel uit van een groep die de inspecteur tijdens de controle op etherpiraten hebben klem gereden en bedreigd. Daarbij werd onder andere een band van zijn auto lek gestoken. ‘Wij zijn blij dat de politie deze personen heeft aangehouden’, zegt Peter Spijkerman, directeur-hoofdinspecteur van Agentschap Telecom. ‘Wij tolereren geen agressie en geweld tegen onze medewerkers en doen direct aangifte bij de politie als daar aanleiding toe is. We sluiten daarmee aan bij het beleid van de rijksoverheid met betrekking tot agressie en geweld tegen overheidsmedewerkers. Daarnaast nemen wij actief deel aan het programma ‘Veilige Publieke Taak’ van het Rijk. Zo willen wij bijdragen aan het daadwerkelijk verminderen van agressie en geweld tegen onze medewerkers en andere overheidsdienaren.’

** Naar de nieuwe reeks van Ushi & Loesie van Wendy van Dijk op RTL 4 keken afgelopen zaterdag ruim 2,7 miljoen mensen. Het programma, waarin Van Dijk zich onder andere vermomt als een fan van de Nederlandse zangers, was op zaterdagavond de best bekeken uitzending op de de Nederlandse televisie. Dat blijkt uit de cijfers van de Stichting KijkOnderzoek. Volgens RTL is het aantal kijkers naar Ushi & Loesie een nieuw record voor de makers. ”In de vorige reeks werd een piek bereikt van 2,4 miljoen kijkers”, aldus een woordvoerder van RTL. Het RTL-programma Ik Hou Van Holland, ook uitgezonden op zaterdagavond, blijft pieken. Met ruim 2,6 miljoen kijkers scoorde het beter dan ooit. (NU)

** KPN gaat voor een deel van de klanten de kosten van telefoongesprekken niet meer naar boven afronden. Dat maakte KPN-bestuurder Babtiest Coopmans zaterdagavond bekend in tv-programma Kassa. De afgelopen tijd zijn enkele mobiele belbedrijven overgestapt naar een nieuw afrekensysteem. Klanten betalen niet meer per seconde, maar per minuut. Dat betekent bijvoorbeeld dat een gesprek van 1 minuut en 10 seconden wordt verrekend als 2 minuten. (ANP)

De TV Kantine wint Gouden Televizier-Ring

De TV Kantine (RTL4) heeft vrijdagavond de Gouden Televizier-Ring 2010 in de wacht gesleept. Het persiflageprogramma van Carlo Boszhard en Irene Moors kreeg 38 procent van de stemmen van het publiek en trok daarmee aan het langste eind. De andere genomineerde tv-programma’s voor de meest prestigieuze tv-prijs van Nederland waren Ik hou van Holland (RTL4) en Wie is de mol? (AVRO). Moors en Boszhard namen het kunstwerk, een ontwerp van edelsmid Anneke Schat, in ontvangst tijdens het 45e Gouden Televizier-Ring Gala in theater Carré in Amsterdam. André van Duin reikte de felbegeerde ring uit. De TV Kantine was net als Ik hou van Holland niet eerder genomineerd voor de publieksprijs, terwijl Wie is de mol? voor de vierde keer kans maakte. Yvon Jaspers (KRO, BNN) wont de Zilveren Televizier-Ster 2010 voor beste tv-presentatrice van het jaar. 

UIT DE MEDIA:

** Door met een kort geding te dreigen, probeert het bestuur van de Vereniging voor Latijnse Liturgie publicatie van stukken op de website rkklokkenluiders.nl te voorkomen. De bedoeling van ex-bestuurslid Hans de Mol zou zijn om misstanden in het bestuur van de rooms-katholieke Vereniging voor Latijnse Liturgie aan de kaak te stellen. Tot vrijdag telde een klok op de site af tot volgende week vrijdag wanneer de inhoud zichtbaar zou worden. De teller is vervangen door de mededeling dat het plaatsen van tekst is opgeschort na een brief van de advocaat van de Vereniging voor Latijnse Liturgie en Hans Zuijdwijk – bestuursvoorzitter van de vereniging en secretaris-generaal van het aartsbisdom Utrecht. De beheerder wacht volgens de mededeling de uitkomst van een kort geding af. De Mol was vrijdag niet bereikbaar voor commentaar.

** Het Europese Hof vindt dat een thuiskopieheffing die voor bedrijven geldt tegen de geldende EU-richtlijn ingaat. Daarmee wordt een Spaanse auteursrechtenorganisatie in het ongelijk gesteld. De rechters van het Europese Hof van Justitie oordelen dat een ongedifferentieerde thuiskopieheffing tegen de richtlijnen van de EU ingaat. De rechters deden deze uitspraak in een zaak die het Spaanse bedrijf Padawan dat cd-r’s en dvd-r’s verkoopt had aangespannen tegen de Spaanse auteursrechtenorganisatie SAGE. 

Marconi Awards voor 3FM en Mattie Valk

3FM heeft vrijdag een Marconi Award gekregen voor beste radiozender. De vakprijs werd uitgereikt tijdens het Radiogala 2010 in theater Carré in Amsterdam. De overige genomineerden waren de commerciële radiozenders BNR Nieuwsradio en 100%NL. Juryvoorzitter en TROS-dj Daniël Dekker reikte de prijs uit aan de dolblije zendercoördinator Wilbert Mutsaers van de publieke radiozender. Jeroen van Inkel mocht de Marconi Oeuvre Award in ontvangst nemen. De jury bestempelt de dj van Q-music als belangrijk icoon van de Nederlandse radio. De Marconi Award voor aanstormend talent ging naar de 25-jarige Mattie Valk, nacht-dj bij Q-music. Luuk Ikink (BNN, Radio 1) en Winfried Baijens (NPS, Radio 6) waren de overige genomineerden in deze categorie. De Marconi Awards werden voor de vijftiende keer uitgereikt. (ANP)

Evers, de Breij en Giel! winnen Radio Ring

Het programma GIEL! heeft de RadioRing 2010 gewonnen. Giel Beelen maakt sinds 2004 het programma GIEL! op 3FM. De RadioRing is de prijs voor het beste programma. De andere genomineerden waren Avro Arbeidsvitaminen en Ekstra Weekend. Giel Beelen was bij iedere uitreiking van de RadioRing genomineerd maar viste tot vandaag steeds achter het net. Edwin Evers heeft de Zilveren RadioSter man gewonnen. Het is de derde keer dat de 538-dj de prijs wint. Andere genomineerden waren Giel Beelen en Gerard Ekdom. De Zilveren RadioSter vrouw is gewonnen door Claudia de Breij. Voor Claudia is het de vierde keer dat ze de prijs wint, de enige keer dat ze hem niet won maakte ze dat jaar geen radio. Andere genomineerden waren Froukje de Both en Annemieke Schollaardt. (via. oa. Radiofreak)

BravaNL niet meer beschikbaar voor analoge doorgifte bij Ziggo

Cultuurzender BravaNL is in onderhandeling met kabelexploitant Ziggo over een meerjarige doorgifte in het digitale basispakket. Daarbij zal de doorgifte in het analoge basispakket, die op dit moment in het verzorgingsgebied van Ziggo slechts ten dele is gerealiseerd, naar verwachting in de tweede helft van 2011 geleidelijk aan verdwijnen. Omdat doorgifte in het basispakket in het gehele Ziggo-gebied niet haalbaar lijkt, kiezen de initiatiefnemers van BravaNL voor de continuïteit en de hogere dekking van het digitale pakket. BravaNL heeft vanaf de start in september 2009 gestreefd naar een landelijke dekking in het analoge basispakket. Veel Nederlandse programmaraden gaven daaraan gehoor en kozen voor BravaNL, maar in het verzorgingsgebied van met name kabelexploitant Ziggo heeft de helft van de programmaraden (nog) geen positief advies voor BravaNL afgegeven. Uit onderzoek blijkt bovendien dat een aanzienlijk deel van deze raden ook voor het adviesjaar 2011/2012 niet van plan lijkt om BravaNL een plek in het analoge basispakket te geven. Die ontwikkeling was voor de initiatiefnemers van BravaNL aanleiding om met Ziggo in gesprek te gaan om de zender via een meerjarig contract in het gehele verzorgingsgebied van Ziggo verspreid te krijgen via het digitale basispakket. Een belangrijk voordeel van het digitale basispakket is dat er voor BravaNL per saldo een hogere dekking wordt gerealiseerd. In het verzorgingsgebied van Ziggo heeft inmiddels al meer dan de helft van alle kabelabonnees een digitaal abonnement. ‘En omdat dat percentage nog maandelijks groeit en naar verwachting het volgend jaar extra zal groeien, ligt onze keuze onder de huidige omstandigheden en mede met het oog op de (digitale) toekomst voor de hand’, meent de directie van BravaNL. ‘Een ander voordeel is dat alle huidige, maar ook alle nieuwe liefhebbers van klassieke muziek, opera en ballet in het verzorgingsgebied van Ziggo kunnen genieten van BravaNL’. De verwachting is dat de onderhandelingen tussen BravaNL en Ziggo binnenkort met succes zullen worden afgerond. Vooruitlopend daarop is Ziggo al gestart met de distributie van BravaNL via haar digitale basispakket, in combinatie met een deel van haar analoge pakketten. Bij de overige kabelexploitanten (zoals UPC en Cogas Kabel) zal BravaNL, mits de zender wordt geprolongeerd in het advies van de betreffende programmaraden, wel analoog beschikbaar blijven.

UIT DE MEDIA:

** Enkele grote Amerikaanse televisienetwerken blokkeren video’s op hun website voor gebruikers van Google TV. De netwerken ABC, CBS en NBC stellen zich conservatief op tegenover Googles plannen om het televisielandschap te hervormen. Beeldmateriaal dat ze op hun websites aanbieden mag niet in de zoekresultaten van Google TV opgenomen worden. Dat schrijft The Wall Street Journal. 

** Teneinde sneller te kunnen concurreren met KPN, Vodafone en T-Mobile moeten Tele2 en Ziggo/UPC samen een netwerk kunnen aanleggen. Dat vinden de Opta en het ministerie van Economische Zaken, zo valt op te maken uit een adviesrapport van PA Consulting en een analyse van Opta over mobiele communicatiemarkten. De lijvige rapporten zijn gemaakt voor de ‘visievorming’ van EZ. Het departement wil meer concurrentie in mobiel die gepaard gaat met snellere innovatie in mobiel breedband dan nu het geval is. 

** De Avro krijgt de kans om in het voormalige Filmmuseum in het Amsterdamse Vondelpark een Avro-huis te vestigen. Het gaat om een ledenontmoetingscentrum, een cultuurhuis waar ook bijpassende programma’s opgenomen worden. Het Avro-huis is een nieuw initiatief, er is geen sprake van een verhuizing van de omroep van Hilversum naar Amsterdam, benadrukt een woordvoerder desgevraagd. Stadsdeel West geeft de voorkeur aan de Avro boven andere gegadigde Cinekid. Het Vondelparkpaviljoen komt in 2012 vrij door verhuizing van het voormalige Filmmuseum naar de Noordelijke IJ-oever. (Gooi en Eemlander)

** Het Europese Hof van Justitie heeft donderdag geoordeeld dat een algemene, ongedifferentieerde thuiskopieheffing tegen richtlijnen van de Europese Unie ingaat. Het Hof deed deze uitspraak in een zaak over de Spaanse thuiskopieheffing. De Nederlandse thuiskopieheffing is vergelijkbaar met de Spaanse, waardoor de kans groot is dat ook de Nederlandse heffing op de schop zal moeten. De thuiskopieheffing is bedoeld als compensatie tegenover makers voor het feit dat particulieren voor eigen gebruik een privékopie mogen maken. Omdat makers, zoals bijvoorbeeld tekstschrijvers, geen geld overhouden aan kopieën die voor privégebruik worden gemaakt, wordt er over elke verkochte blanco cd of dvd een bedrag ingehouden. Dit geld gaat naar auteursrechthebbenden. 

** De komst van de nieuwe omroepen WNL en Powned en hun programma’s heeft nog niet geleid tot een ‘rechtser’ geluid in Hilversum. Critici vragen zich af waarom de hervorming van het omroepbestel eigenlijk nodig was. Uit een inventarisatie van de Volkskrant van de eerste maand van de nieuwe actualiteitenrubrieken en talkshows van de publieke omroep blijkt dat de verhouding tussen linkse en rechtse studiogasten 49 tegen 52 was. Daarbij gaat het om programma’s als Pauw & Witteman, Nieuwsuur, Uitgesproken en Ochtendspits. 

** Bij stichting Lokale Omroep Geldrop-Mierlo (SLOGM) heerst sinds begin oktober een bestuurscrisis. Bestuursvoorzitter Marc Albers en penningmeester Roelof Velderman zijn opgestapt na een hoog opgelopen conflict met de programmacommissie en een grote groep vrijwilligers. Tussen de twee partijen bestaat ‘een verschil van inzicht’ over de te varen koers van de omroep. Bestuurslid Maarten Mudde blijft als enige zitten. SLOGM verzorgt uitzendingen op radio en tv onder de naam Plus FM. De zender werkt volop samen met de Nuenense lokale zender LON. (Eindhovens Dagblad)

Luistercijfers augustus/september: Radio 2 en Q-Music stijgen

De luistercijfers van het Continu LuisterOnderzoek over de periode augustus-september 2010 zijn bekendgemaakt. De rapportage is gebaseerd op een landelijk representatieve steekproef van 10.549 respondenten van 10 jaar en ouder. De gemiddelde luistertijd bedraagt in deze periode 2 uur en 59 minuten per dag. Het Continu LuisterOnderzoek wordt uitgevoerd in opdracht van RAB (www.rab.fm). Radio Decibel is met ingang van deze rapportage in de zendercombinatie E Power Radio opgenomen.

jul/aug(in%) aug/sep(in%)

01 Radio 538 10.3 10.8

02 Radio 2 9.0 9.8

03 Radio 3FM 9.7 9.4

04 Sky Radio 8.4 8.4

05 Radio 1 8.2 8.0

06 Q-Music 6.2 7.0

07 Radio Veronica 5.5 5.1

08 100 % NL 3.8 4.0

09 Radio5 2.9 3.1

10 Radio 10 Gold 2.8 2.7

11 Radio 4 2.1 2.1

12 SlamFM 2.2 2.0

— ClassicFM 2.1 2.0

14 Arrow Classic Rock 1.1 1.1

15 BNR Nieuwsradio 0.9 0.8

16 Arrow Jazz 0.5 0.4

17 KinkFM 0.4 0.3

18 Radio 6 0.2 0.2

== Regio Radio 12.9 12.0

== Overige 5.6 5.5

== Regionale Commercieel Radio 4.7 5.0

UIT DE MEDIA:

** Kabelbedrijf Ziggo had in september minder klanten die televisiediensten afnamen vergeleken met een jaar eerder. Het bedrijf sloot wel meer mensen aan op zijn breedbandinternet- en telefoniediensten. Dat maakte Ziggo donderdag bekend bij de presentatie van de cijfers over de eerste negen maanden van dit jaar. Het aantal klanten met televisiediensten van Ziggo nam in een jaar tijd met 2,5 procent af tot iets meer dan drie miljoen. Het aantal mensen dat internet- en telefoniediensten afnam, steeg respectievelijk met 6,8 en 17,7 procent

** Tele2 is begonnen met het verkopen van interactieve TV over zijn VDSL-netwerk, waarmee internetsnelheden tot 50Mbs mogelijk zijn. Eind augustus kondigde Tele2 het nieuwe aanbod aan ter vervanging van zijn aanbod van analoge tv. Dat ging niet door toen het CBB een streep zette door de plicht van kabelaanbieders Ziggo en UPC om op wholesale basis het analoge tv-signaal aan derden te verkopen. 

** Het Nederlands Dagblad stapt op zaterdag 30 oktober over op het berlinerformaat. En voor artikelen op de website dienen lezers in de toekomst te betalen. Dit maakte de uitgever van de christelijke krant donderdag bekend. Het Nederlands Dagblad is de eerste landelijke krant die overstapt op het berlinerformaat, dat het midden houdt tussen het bekende tabloid en de klassieke broadsheet. Niet alleen de papieren krant wordt volledig vernieuwd, ook de website ondergaat op 30 oktober een gedaanteverwisseling. De site is de eerste twee maanden nog gratis. Daarna gaat de krant geld vragen voor het internetnieuws aan niet-abonnees, variërend van 10 cent voor korte nieuwsberichten tot een euro voor een groot interview. De krant is hiermee naar eigen zeggen eveneens de eerste in Nederland. (Gelderlander)

** Eén publieke Achterhoekse tv-zender is wenselijk. Dat vindt Jan-Bart Wilschut, directeur van Regio Achterhoek, het overkoepelende bestuurlijke orgaan van de acht Achterhoekse gemeenten. Wilschut: “Er is ruimte voor een regionale tv-zender die opereert tussen Graafschap TV en Omroep Gelderland.” Een publieke Achterhoekse tv-zender staat op de agenda nu de Achterhoekse radiozenders Optimaal FM, Gelre FM en Radio Ideaal zich alle drie hebben gestort op het binnenhalen van de lucratieve radiolicentie in de gemeente Doetinchem. De raad van Doetinchem heeft daarin een belangrijke stem en opvallend genoeg werd de raadsleden door alle drie radiostations dezelfde kluif voorgehouden: lokale tv. 

** De Twentse zakenman Hennie van der Most steekt geld in Graafschap TV. Dat wordt bevestigd door Mario Huntink, directeur van de commerciële tv-zender uit Doetinchem. Van der Most is volgens Huntink een van de vier investeerders van Graafschap TV. Graafschap TV maakte begin september van dit jaar een doorstart nadat de zender eind juli failliet ging. Daaraan vooraf ging het vertrek van mede-directeur Wim Maatman in april van dit jaar na een conflict met Huntink. (Gelderlander)

NRC Handelsblad gaat redactie inkrimpen

NRC Handelsblad gaat de komende maanden de redactie inkrimpen. De hoofdredactie wil circa dertig arbeidsplaatsen schrappen, vijftien banen dit jaar en vijftien banen in het eerste kwartaal van volgend jaar. Het is de meest ingrijpende reorganisatie in het veertigjarig bestaan van NRC Handelsblad. De uitgever heeft eerder dit jaar al een regeling opengesteld voor redacteuren die vrijwillig willen vertrekken. Een aantal redacteuren heeft inmiddels aangegeven gebruik te willen maken van deze vertrekregeling. Met de aangekondigde maatregelen wil de hoofdredactie inspelen op de slechte advertentiemarkt en het dalende aantal abonnees. „Voordat we in zwaar weer komen, moeten we ingrijpen,” zei hoofdredacteur Peter Vandermeersch. „De hoofdredactie zou onverantwoordelijk bezig zijn als ze niet nu zou inspelen op enkele economisch zorgelijke signalen.” Twee begrippen zijn volgens de hoofdredactie cruciaal bij deze reorganisatie: verbetering van de kwaliteit van de kranten en zorgvuldigheid. De hoofdredactie voert verder een aantal veranderingen door die NRC Handelsblad en nrc.next „slanker en slimmer” moeten maken. Begin november ondergaan de eerste pagina’s van de avondkrant een gedaantewisseling: er komt meer ruimte voor het belangrijkste nieuws. Bovendien gaat een vast aantal redacteuren zich volledig wijden aan onderzoeksjournalistiek. Begin 2011 zal er een vernieuwde zaterdagkrant verschijnen. De oplage van NRC Handelsblad bedraagt gemiddeld 200.000 kranten en op zaterdag 300.000 exemplaren. De zaterdagkrant bereikt 800.000 lezers. De ochtendkrant nrc.next is in 2006 opgericht en heeft een gemiddelde oplage van ruim 80.000 exemplaren. De krant bereikt 350.000 lezers. De website nrc.nl heeft 3 miljoen unieke bezoekers per maand. 

UIT DE MEDIA:

** Radio Decibel moet stoppen met de landelijke doorgifte via de kabel in Zeeland. Dit omdat de radiozender slechts in het bezit is van een regionale etherlicentie, waardoor zij alleen in die gebieden via de analoge kabel mogen worden doorgegeven indien het radiostation in hetzelfde gebied ook via de ether te ontvangen is. In Zeeland is dit niet het geval, ondanks diverse pogingen daartoe. De afschakeling binnen het analoge radiopakket gaat plaatsvinden op maandag 25 oktober a.s. Doorgifte van Radio Decibel via het digitale radiopakket blijft vooralsnog gehandhaafd via kanaal 909.

** De zenderbaas van RTL 4, Erland Galjaard wil het tv-programma Dit Was Het Nieuws in het voorjaar van 2011 weer terug op de buis brengen. Ik denk niet dat die jongens het op korte termijn al hadden kunnen maken. Het voorjaar 2011 moet haalbaar zijn Galjaard vertelt aan Zappen.blog.nl dat hij het programma heel goed vindt. e Tros is er vorig jaar mee gestopt omdat ze minder geld en zendtijd kregen. De proefuitzending bij RTL 4 was een groot succes. “Het was toen één van de warmste zaterdagen van het jaar waardoor veel mensen op het terras zaten, maar desalniettemin hebben er toch nog 871.000 mensen gekeken.” 

** Clairy Polak is weg bij het actualiteitenprogramma Nieuwsuur. Dat bevestigde hoofdredacteur Carel Kuyl dinsdag. Polak zou voor het programma lange interviews op locatie gaan maken. ‘Maar die formule bleek niet te werken’, aldus Kuyl. 

** Diverse programma’s van de publieke omroep zijn binnenkort te zien in Zuid-Korea, Australië en Rusland, dat meldt Kaisa Kriek, manager NPO/RNW Sales, na afloop van de MIPCOM in Cannes. NPO/RNW Sales verkoopt programma’s namens de publieke omroepen en de Wereldomroep en promoot het Nederlands product in het buitenland. De Zuid-Koreaanse zender Iplanet kocht 21 Tegenlicht-documentaires en de Australische publieke omroep ABC kocht de documentairereeks Future Express (NCRV). De VARA-serie Deadline zal uitgezonden worden bij de Russische zender Igmar TV. De opbrengsten gaan naar de omroepen en worden gebruikt voor nieuwe producties. 

** Het NICAM, de organisatie achter Kijkwijzer, introduceert twee gratis apps waarmee consumenten via hun iPhone, iPad of iPod Touch de leeftijdsclassificaties van films, televisieprogramma’s en games kunnen raadplegen. Voor films en televisie is de Kijkwijzer-app beschikbaar, voor games de app van PEGI, de Europese Kijkwijzer voor games. Met de Kijkwijzer en PEGI-app kunnen ouders op elk gewenst moment en op elke plek de leeftijdsclassificaties van films, televisieprogramma’s en games opvragen. Bijvoorbeeld als ze met hun kinderen naar de bioscoop willen gaan en de classificaties van nieuwe films willen weten. De apps zijn ook handig voor de komende feestdagen, want ouders kunnen zo een verantwoorde aankoop doen van games en dvd’s voor hun kinderen. De Kijkwijzer-app geeft toegang tot de classificaties van ruim dertigduizend producties. Daarnaast biedt de app informatie met uitleg van de pictogrammen en is er een contactfunctie. De PEGI-database omvat inmiddels de classificaties van ruim veertienduizend games. (Persbericht)

** De KRO bestaat 85 jaar en zendt in het jubileumweekeinde op 20 en 21 november een aantal historische successen opnieuw uit. Kijkers kunnen tot eind oktober via de website van de omroep een top 5 aangeven van programma’s die ze graag nog eens willen terugzien. Op de lijst van 85 oude KRO-successen staan onder meer de dramaserie Dagboek van een herdershond, het allereerste kinderprogramma Dappere Dodo en de spelshow Klassewerk. Stemmen is ook mogelijk op de spannende jeugdserie Q & Q, oude Brandpuntreportages, de Mini-playbackshow en het humoristische consumentenprogramma Ook dat nog! Naast eigen KRO-producties kan het publiek kiezen voor een aflevering van aangekochte series als Bonanza, De Wrekers of Ivanhoe. (Spreekbuis)

** Ook in het derde kwartaal van dit jaar zijn de bestedingen aan televisiereclame flink gestegen. Volgens de Stichting Promotie Televisiereclame (SPOT) kwamen de nettobestedingen in het derde kwartaal uit op 176 miljoen euro, 9,6 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Over de eerste helft van 2010 werd 8,8 procent meer aan tv-reclame uitgegeven. Volgens SPOT-directeur Paul van Niekerk is het vertrouwen in televisiereclame duidelijk terug en kan de teruggang van het crisisjaar 2009 in bijna één jaar worden gecorrigeerd. (Villamedia/Spreekbuis)

** De drie publieke zenders hadden in week 41 samen een marktaandeel van 34,5 pct (tijdvak 18.00-24.00 uur, 6+). Vorige week was het aandeel 33,7 pct. De vier zenders van RTL Nederland kwamen uit op 30,8 pct. Vorige week was dat 31,8. SBS Broadcasting had met zijn drie zenders een aandeel van 21,0 pct (+ 0,1 pct). Marktleider Nederland 1 had een aandeel van 21,6 pct (+1,2 ten opzichte van week 40), terwijl het aandeel van RTL 4 op 18,1 pct uitkwam (-0,8). SBS 6 had een marktaandeel van 12,6 (+0,7). The Voice of Holland (RTL 4) werd weer beter bekeken dan vorige week met ruim 3 miljoen kijkers. Nederland-Zweden (SBS 6) had 2.728.000 kijkers en het NOS Journaal van gisteravond (Ned. 1) had 2.477.000 kijkers. (SKO)

** Telekids maakt na 11 jaar een nieuwe start als jeugdblok op RTL 8. Vanmorgen was de eerste uitzending van het dagelijkse kinderprogramma. Multitalent Keet is het nieuwe gezicht van Telekids. Zij kondigt dagelijks de verschillende programma’s aan. Daarnaast is ze overal te zien en te horen met haar nieuwe single Big Splash. Oorspronkelijk zou Telekids op 4 oktober al beginnen, maar het programma is twee weken uitgesteld na een ongeluk op de A59. Daarbij kwamen drie kinderen om het leven die mee zouden doen aan het programma De Schatkamer van de Efteling. Telekids is iedere dag te zien tussen 06:30 uur en 09:30 uur bij RTL 8. Het programma is gevuld met verschillende kinderprogramma’s zoals Bibaboerderij en Meneer de Uil. Daarnaast presenteren Felice Dekens en Curt Fortin dagelijks het nieuwe programma De Schatkamer vanuit de Efteling.

** De tv-serie LUX: Grote denkers over de toekomst van de IKON heeft in Wenen de prestigieuze Erasmus EuroMedia Award gewonnen. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan de ‘meest uitzonderlijke mediaproductie’ die Europese waarden op het gebied van samenleving, cultuur/educatie en politiek voor het voetlicht brengt. In de serie LUX komen acht internationaal bekende denkers en schrijvers aan het woord over onze tijd, waarin het samenleven in een snel veranderende wereld onder druk staat. Zij behandelen vier thema’s die wereldwijd spelen: mondialisering, diversiteit, moraal en verlangen naar verbondenheid. LUX was één van de 38 genomineerde mediaproducties uit heel Europa. Uit Nederland waren ook de tv-series De oorlog en 13 in de oorlog van de NPS (nu NTR) genomineerd. (Spreekbuis)

** De Reclame Code Commissie gaat een oordeel vellen over de reclamecampagne rond de film Sint van regisseur Dick Maas. De website van de reclamewaakhond bevestigt een bericht daarover op Nu.nl. De organisatie heeft naar eigen zeggen ,,een groot aantal klachten ontvangen over reclame-uitingen voor de film”. Sint is een komische horrorfilm waarin de bekende bisschop Sinterklaas wordt geportretteerd als een bloeddorstige maniak die met veel plezier kinderen onthoofdt. 

** De talentenshow The Voice of Holland op RTL4 heeft een recordaantal kijkers getrokken. Ruim 3 miljoen mensen keken gisteravond volgens de Stichting KijkOnderzoek naar de laatste auditieronde. Het programma is al sinds de eerste aflevering op 17 september populair. Het vorige record stamt van 1 oktober, toen 2,75 miljoen mensen hun televisie afstemden op The Voice of Holland. Volgende week begint The Battle, een nieuwe fase waarin de kandidaten het tegen elkaar opnemen. Ook zendt RTL vanaf woensdag een realityserie uit rondom de deelnemers. (ANP/AK)

** Het B en W in Venray is tot de conclusie gekomen dat bezuinigingen die zij voorgesteld hebben in de voorjaarsnota helemaal niet gerealiseerd kunnen worden. In de nota gaan zij uit van een bezuiniging van drie miljoen euro uit. Zo zou het Hospice Zenit, maar ook Omroep Venray 10 procent moeten inleveren. Maar vanwege verplichtingen waar de gemeente zich aan moet houden worden zij minder gekort dan voorgesteld. Ook het stopzetten van de subsidie voor minderhedenorganisaties is van de baan.

** Roel Geeraedts (37) gaat voor RTL Nieuws aan de slag als correspondent in het Midden-Oosten. Dit maakte RTL vrijdag bekend. Geeraedts volgt Conny Mus op, die 20 augustus op 59-jarige leeftijd overleed aan een hartstilstand. Conny Mus was twintig jaar lang correspondent voor RTL Nieuws. Geeraedts is op dit moment werkzaam als onderzoeksjournalist van de researchredactie van RTL Nieuws en was eerder al actief als redacteur in New York en politiek verslaggever. Het is nog niet bekend wanneer de nieuwe correspondent vertrekt naar Jeruzalem. (ANP/BNR)

“Publieke omroep kost 50 euro

De publieke omroep kost elke Nederlander gemiddeld 50 euro. Daarmee zijn de publieke zenders in Nederland relatief goedkoop. Dat meldt de Volkskrant. De krant lichtte de begroting van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) voor de komende vijf jaar door. In Europa blijkt de Zwitserse publieke omroep het duurst: 140 euro per persoon In Spanje betaalt men nog geen 30 euro voor de publieke omroep. In totaal gaat 798 miljoen euro belastinggeld naar de NPO. “De omroepen dragen 40 miljoen bij, zodat het budget in 2011 op 838 miljoen euro komt’, berekent de Volkskrant. Tv krijgt daarvan het grootste deel: 525 miljoen euro. Radio volgt met 90 miljoen, internet 25 miljoen, digitale themakanalen 17 miljoen. De NPO-organisatie kost 132 miljoen. De bezuinigingen van kabinet Rutte zijn in deze begroting nog niet opgenomen. Het kabinet wil structureel 200 miljoen minder uitgeven aan de publieke omroep per 2015. (de Volkskrant/Villamedia/Adformatie)

UIT DE MEDIA:

** Ziggo stopt per 1 december met een groot aantal oude abonnementen. Bestaande klanten met meerdere producten krijgen per brief het aanbod om over te stappen naar een van de Alles-in-1 formules. Een woordvoerder zegt dat de wijziging als doel heeft om landelijk een uniform aanbod te creëren. Zowel technisch als administratief is dat gunstiger. Klanten zullen in de meeste gevallen meer gaan betalen per maand, maar “krijgen ook meer” zoals een hogere downloadsnelheid.

** In een toespraak waarschuwde paus Benedictus XVI gisteren voor de gevaren van internet en de virtuele wereld. “Nieuwe technologieën en de vooruitgang die daaruit ontstaat, kunnen er voor zorgen dat het onmogelijk wordt de waarheid te onderscheiden van illusies”. Dat meldt het nieuwsbureau AFP. De paus hield zijn toespraak tijdens een congres over katholieke media. Volgens de paus kan het gebeuren dat mensen de virtuele wereld gaan verwarren met de echte wereld. Wanneer dat gebeurt kan men onverschillig worden over de echte wereld. (Ikon)

Onderzoek naar verspreiding themakanalen NPO

De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen moet onderzoeken of sommige themakanalen van de publieke omroep nadelige gevolgen hebben voor andere marktpartijen. Het Commissariaat voor de Media is hierin tekortgeschoten. Dit blijkt uit een woensdag gepubliceerde uitspraak van de Raad van State. Onder meer MTV maakte bezwaar tegen de verspreiding van de themakanalen 101, HilversumBest, Politiek24, Journaal24 en Cultura via de kabel, de eigen internetsite(s) en IPTV. Volgens MTV zorgen de themakanalen van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) voor concurrentievervalsing. De Raad van State deed woensdag uitspraak en vindt dat de nieuwe minister nu moet gaan onderzoeken of de themakanalen daadwerkelijk commerciële marktpartijen benadelen. Het Commissariaat voor de Media was daar in de bezwaarprocedure aan voorbijgegaan, luidt het oordeel van de Raad van State. MTV wil nog niet reageren, omdat het mediabedrijf eerst de uitspraak wil bestuderen en met zijn advocaat wil overleggen. Een woordvoerder van de NPO zegt dat de publieke omroep eerst besluitvorming van het ministerie wil afwachten. ”De minister is nu aan zet”, aldus de zegsman van de NPO. (NU)

Consument wil niet betalen voor reclamevrije voetbalwedstrijd

Rotterdam, 13 okt. Veel consumenten ergeren zich aan slechte reclame, maar zij willen niet betalen om zonder commercials een film of een voetbalwedstrijd uit de Champions League te kijken. Vier van de vijf reclamemakers vindt ook dat zij in reclame best mogen overdrijven door alleen de positieve kanten van een product te laten zien. Slechts 21 procent van de consumenten is het daarmee eens. Dat blijkt uit een onderzoek onder Nederlandse consumenten en reclamemakers dat vandaag is gepubliceerd tijdens een congres van reclamebrancheverenigingen BVA en VEA in Amsterdam. Reclamemakers en andere deskundigen spraken daar over de vraag of verleiden met reclame niet te veel misleiden is geworden. 

UIT DE MEDIA:

** FunX begint morgen (14 oktober) een nieuw initiatief op internet: FunX Desi. Een internetkanaal met muziek uit Zuid-Azië: Bollywood, Bhangra, lokale Hindi muziek en Punjabi cross-overs. Het is binnenkort 24 uur per dag te beluisteren via www.funxdesi.nl. Desi is populair in wereldsteden als Londen en New York en wint inmiddels ook aan populariteit in de Nederlandse Randstad. Veel FunX-luisteraars hadden op de komst van zo’n muziekzender hier aangedrongen.

** Ruim 5 weken lang waren luisteraars van Q-music in de ban van het legendarische radiospel ‘Het Geluid’. Vanmorgen om 09.30 uur wist Jacintha Brehler uit Almere het mysterie op te lossen door ‘Het Geluid’ te herkennen. Het was het stapelen van wc-rollen op een staande wc rolhouder en zij wint daarmee 50.600 euro netto.

** KPN gaat volgend jaar nog eens 600.000 huishoudens aansluiten op VDSL, met tv en internet tot 40 Mbps. Dat vertelde Jaap Postma, directeur carrier services KPN, tijdens het congres Breedband NL 2010. Momenteel levert KPN al aan 3,5 miljoen huishoudens VDSL tot 40 Mbps. Door VDSL vanuit de buitenring (wijkcentrale) mee te nemen, kunnen daar nog 600.000 aansluitingen aan toegevoegd worden. Postma haakte in op wat spreker Ed Achterberg vertelde over het hoge aantal consumenten dat niet zo nodig de hoogste snelheid internet hoeft. “De komende vijf jaar kunnen we zowel op zakelijk als op consumentengebied nog veel slagen met koper maken.” (Telecompaper)

** Het Reformatorisch Dagblad heeft als een van de kleinere kranten van Nederland nu ook een iPhone-applicatie uitgebracht. De app belooft toegang tot de interneteditie van de krant. Er is nieuws, je kunt video’s bekijken en door foto’s bladeren. Bij het opstarten krijg je net als bij de meeste krantenapps de belangrijkste laatste nieuwtjes in beeld. Onderin beeld zijn tabbladen voor de belangrijkste rubrieken: Kerkplein, Binnenland en Politiek (naar eigen keuze instelbaar). Bovenin het scherm zijn niet- wijzigbare knoppen voor de rubrieken Meditatie, Opinie, Video en Weer. (Iphoneclub)

** Politiek commentator van dagblad Trouw Willem Breedveld is op 65-jarige leeftijd overleden. Dat heeft de krant dinsdag bekendgemaakt. Vier decennia was hij als politiek redacteur en commentator werkzaam voor Trouw. ‘Het bericht van zijn overlijden bereikte ons vandaag, op de dag dat we in de Verdieping een verhaal hadden over de formatie van nu en die van 1973. Collega Hans Goslinga schreef dat verhaal met Willem, zittend aan diens ziekbed. Breedveld had nog veel meer willen schrijven, hij had nog veel meer willen doen, maar het werd hem niet gegund’, schrijft hoofdredacteur Willem Schoonen in een bericht op de site van Trouw. Trouw zegt veel te danken te hebben aan de ‘intelligente en vooral warme, hartelijke man die Willem was’. (VK.nl)

** Een 30-jarige blogger is door het gerechtshof van Amsterdam veroordeeld tot een boete van vijfhonderd euro, omdat hij op zijn weblog beledigende teksten had geschreven over moslims. Blogger Bert Brussen moest zich in augustus melden bij de politie voor een verhoor, omdat hij werd verdacht van opruiing en bedreiging van PVV-leider Geert Wilders. Hij plaatste op zijn website een screenshot van een tweet waarin de politicus met de dood werd bedreigd. Volgens de rechter heeft de blogger op zijn website misdefinitie.nl moslims en Turken beledigd door hen aan te duiden als ‘bergapen, kakkerlakken, ratten, verkrachters of mensen die van bil gaan met kamelen’ 

** RTL Nederland gaat zijn filmactiviteiten in binnen- en buitenland fors uitbreiden. In eigen land gaat RTL als coproducent en cofinancier actiever bijdragen aan de ontwikkeling van Nederlandse films. ,,RTL zal de komende jaren het Nederlandse filmaanbod verrijken met meer films voor een breed publiek”, maakte het commerciële station dinsdag bekend. Daarnaast gaat RTL participeren in nieuwe Amerikaanse en Europese filmproducties. Hiervoor is het bedrijf een samenwerking aangegaan met filmdistributeur Dutch FilmWorks. Harold Oomes, hoofd RTL Entertainment, is verantwoordelijk voor de uitbouw van het filmpakket. (BNR/ANP)

** Vanaf juli 2011 start Discovery Networks (DC) met TLC, een zender die zich richt op vrouwen tussen 25 en 49 jaar. TLC moet een brede vrouwenzender worden, ‘TLC is er voor alle vrouwen in Nederland’. De content die het gaat bieden bestrijkt alle interesses, issues en onderwerpen. De basis van de zender is naar eigen zeggen non fictie entertainment en draagt het ‘kwaliteitsstempel van Discovery Networks’. (Adformatie)

** Jeanne Kooijmans verlaat na 23 jaar de KRO. De radio- en televisiepresentatrice en de omroep hebben begin deze maand besloten de samenwerking te beëindigen, liet de KRO dinsdag weten. Kooijmans is vertrokken nadat haar programma Café Kooijmans op Radio 5 Nostalgia plaats moest maken voor andere omroepen. In de 23 jaar dat Kooijmans voor de KRO werkte, presenteerde ze radioprogramma’s als Breakfast Club, Adres Onbekend en Café Kooijmans. Op televisie was ze te zien in onder meer Ook Dat Nog en Ontbijt TV. Ze is nu werkzaam bij de nieuwe omroep WNL, onder meer op Radio 2. (BNR)

** RTV Losser-Oldenzaal is al drie dagen uit lucht vanwege een defect apparaat. Opnieuw tegenvaller na diefstal zendapparatuur eerder dit jaar. Tekst-tv sinds maandagavond weer aan ‘draaien’ in afwachting nader bericht leverancier. Ze kunnen het er absoluut niet bij hebben, maar toch is het gebeurd. Medewerkers van RTV Losser-Oldenzaal constateerden afgelopen vrijdagmiddag tot hun grote schrik dat het apparaat dat het beeld op de tv brengt het had begeven. Gevolg was dat de tv-zender tot maandagavond uit de lucht is geweest en alleen een pauzebeeld met ‘Een ogenblik a.u.b.’ was te zien. Voor de lokale omroep opnieuw een zware tegenslag. (Tubantia)

** Ook klanten van Ziggo worden de laatste tijd bestookt met misleidende e-mails van internetcriminelen. Deze criminelen proberen vertrouwelijke informatie als loginnamen en wachtwoorden te achterhalen. Phishing (spreek uit: fishing), is een probleem waar veel klanten van grote, gerenommeerde bedrijven last van hebben. Internetcriminelen misbruiken de vertrouwde naam van die bedrijven en versturen frauduleuze e-mails met als doel de klanten van die bedrijven vertrouwelijke informatie te ontfutselen. Wie niet voldoende alert is, kan gemakkelijk in de val trappen.

** De drie publieke zenders hadden in week 40 samen een marktaandeel van 33,7 pct (tijdvak 18.00-24.00 uur, 6+). Dat is 4,3 pct minder dan vorige week. De vier zenders van RTL Nederland boekten winst van 30,6 pct in week 39 naar 31,8 in week 40. Ook SBS Broadcasting profiteerde met een gezamenlijk aandeel van 20,9 pct (was 18,0 pct). Marktleider Nederland 1 had een aandeel van 20,4 pct (-1,4 ten opzichte van week 39), terwijl het aandeel van RTL 4 op 18,9 pct uitkwam (+1,4). SBS 6 had een marktaandeel van 11,9 pct, een plus van 2,2 pct ten opzichte van week 39. Dat kwam met name door de interlandwedstrijd Moldavië-Nederland. Voice of Holland (RTL 4) was weer de kijkcijfertopper met 2.724.000 kijkers. Spoorloos (Ned. 1) was tweede met ruim 2,2 miljoen kijkers en Ik Hou Van Holland (ook RTL 4) was derde met ruim 2 miljoen kijkers. (SKO/Adformatie)

** Het ADSL-netwerk van KPN is maandagochtend in delen van het land getroffen door een storing. Rond twee uur waren de meeste van de honderdduizenden getroffen abonnees weer online en konden ze weer bellen via internet. Maandagmiddag ondervonden 25.000 tot 30.000 aansluitingen nog problemen met de verbinding, zei een woordvoerder van KPN. Tegen drie uur was alleen nog van een handjevol klanten niet bekend of zij wel of geen verbinding hadden. De oorzaak van de storing lag in een van de servers. De dienst iTV was tijdens de storing wel normaal ‘in de lucht’. (Telegraaf)

** De AVRO maakt een hoorspelserie van de musical Heerlijk duurt het langst Annie M. G. Schmidt en Harry Bannink. Met nieuwe arrangementen van Bob Zimmerman (Bannink Tribute), onder regie van Stef Visjager (Bommel hoorspel) en met acteurs Tjitske Reidinga (Marian), Pierre Bokma (Ido), Huub van der Lubbe (Ton), Arjan Ederveen (kruidenier), Lottie Hellingman (Emma), Olga Zuiderhoek, Bart Rijnink en Noa Koch zal de AVRO haar hoorspeltraditie voort zetten. Klassiekers als Op een mooie Pinksterdag, Zeur Niet, Ze mag hem hebben of Kom Kees passeren allemaal de revue. Heerlijk Duurt Het Langst is vanaf mei 2011 te beluisteren bij de AVRO op Radio 2, die maand is het precies 100 jaar geleden dat de schrijfster is geboren. (AVRO)

** Ruim 60 procent van de mensen in de wereld die toegang hebben tot internet is dagelijks online. Daarbij blijft het dagelijks gebruik van tv, radio en kranten nu al flink achter. De Nederlandse onlineconsument is een grootverbruiker van media. Bijna 70 procent is dagelijks online. Het e-mailverkeer neemt af, de sociale netwerken zijn sterk in opkomst en mobiel internet wordt steeds populairder. Dat blijkt uit een wereldwijde studie van onderzoeksbureau TNS NIPO. Degenen die mobiel internet hebben, spenderen gemiddeld 3,1 uur per dag aan hun sociale netwerken en 2,2 uur aan e-mail via de mobiele telefoon. Uit het onderzoek komt naar voren dat het onderhouden van sociale netwerken via het mobieltje steeds verder groeit. Vooral in opkomende landen is internet steeds populairder. Het gaat dan om landen zoals Egypte, Saoedi-Arabië en China. (Telegraaf)

** Rekam heeft besloten de analoge uitschakeling van acht meest bekeken zenders korte tijd uit te stellen, totdat alle Rekam abonnees in de gelegenheid zijn geweest een decoder aan te schaffen. In de afgelopen weken is er een ware run geweest op de eenvoudige digitale ontvangers waarmee de tweede televisietoestellen in huis ook geschikt worden voor digitale ontvangst. In zeer korte tijd blijken deze ontvangers – ondanks de grote inkoop – uitverkocht te zijn. De leveranciers bleken niet tijdig voldoende nieuwe te kunnen leveren. Rekam verwacht met het uitstel de abonnees tegemoet te komen. (REKAM/Digitalekabeltelvisie.nl)

Commerciële deal 3FM roept vraagtekens op

De voorwaarden van een commerciële deal die de publieke omroep heeft afgesloten, hebben vragen opgeroepen bij de politiek. Aanleiding is de komende Serious Request-actie van radiostation 3FM, waarvoor de zender net als eerdere jaren in zee is gegaan met frisdrankgigant Coca-Cola. Coca-Cola Nederland is een van de hoofdsponsors bij de jaarlijkse decemberactie van 3FM voor het goede doel. Daarom zou de frisdrankmaker volgens een e-mail die deze krant in bezit heeft verantwoording aan de zender moeten afleggen over de omgang rond kersttijd met andere media, zoals Sky Radio. De SP wil van staatssecretaris Van Bijsterveldt (Media) weten of die exclusiviteit wel in de haak is. Het Commissariaat voor de Media stelt namelijk strenge voorwaarden aan het sponsoren van evenementen door publieke omroepen. Kamerlid Van Dijk vraagt zich af of de publieke omroep niet over de schreef gaat, door zichzelf een ‘commerciële machtspositie’ te verschaffen. „Sponsoring van goede doelen is prima, maar verder dient de publieke omroep onafhankelijk te zijn”, vindt Van Dijk. 

Ziggo werkt aan streaming muziekdienst

Kabelaar Ziggo is bezig met het ontwikkelen van een streaming muziekdienst vergelijkbaar met Spotify, die het bedrijf wil aanbieden aan klanten. Dat heeft het kabelbedrijf donderdag bevestigd tegenover Techbusiness.nl. Een woordvoerder laat weten dat Ziggo momenteel in de verkennende fase zit: “Het klopt dat we bezig zijn met de ontwikkeling van een streaming muziekdienst. We zijn onder andere in gesprek met leveranciers van content, veel meer valt er nog niet over te vertellen.” Ziggo gaat de dienst niet zelf ontwikkelen, maar kijkt naar verschillende diensten die beschikbaar zijn en zoekt een manier om deze diensten door te leveren aan de eigen klanten. Spotify is niet een van de partijen waarmee de kabelaar gesprekken voert. Universal en EMI laten weten dat Ziggo niet de enige is die bezig is met een eigen muziekdienst. Verschillende Nederlandse partijen zouden interesse hebben in de ontwikkeling van een streaming muziekdienst. Concrete namen wilden de platenmaatschappijen niet noemen. (NU)

UIT DE MEDIA

** Antonie Kamerling is overleden. De 44-jarige acteur stierf woensdag. Dat bevestigt het management van Kamerlings vrouw Isa Hoes. De nabestaanden hebben laten weten dat Antonie zichzelf van het leven heeft beroofd. De acteur kampte lange tijd met depressies. “Helaas heeft de geboden hulp niet mogen baten”, lieten Hoes en Kamerlings zwager Albert Verlinde weten. Kamerling en Hoes hebben twee kinderen, zoon Merlijn en dochter Vlinder. De nabestaanden willen het verlies in eigen kring verwerken en vragen om rust. 

** Alle publieke radiozenders zijn vanochtend drie minuten uit de lucht geweest. Door een technische storing waren de zenders vanaf 11.15 uur kort niet te beluisteren. Dat liet een woordvoerder van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) donderdag weten. Het is nog niet bekend wat de storing heeft veroorzaakt. (ANP/AD)

** RTV Utrecht is door Kijkwijzer op de vingers getikt vanwege het vroege uitzendtijdstip van de serie ‘In het vuur van de storm’. Volgens de tv-waakhond bevat de dramaserie geweld, seks en grof taalgebruik en is het daarom niet geschikt voor kinderen onder de 16. De serie mag van Kijkwijzer voortaan alleen ’s avonds worden uitgezonden. Wanneer RTV Utrecht de serie niet verplaatst, riskeert de omroep een boete. (RTV Utrecht)

** TEAM groep, waar de audiovisuele bedrijven ParkPost, TEAM Facilities, Glasvezelring Hilversum en Avi-Drome onder vallen, heeft productiemaatschappij DutchView Holding overgenomen. Binnen DutchView Holding vinden DutchView Meercamera, DutchView Postproduction en DutchView ENG onderdak. De overname is nog onder voorbehoud van goedkeuring door de Nederlandse Mededingingsautoriteit. De ondernemingsraad van DutchView heeft positief geadviseerd over de overname. De bedrijven die betrokken zijn bij het samengaan blijven voorlopig bestaan als zelfstandige onderdelen in de nieuwe combinatie. Het merk DutchView blijft behouden. Na voltooiing van de overname wordt gekeken of – en zo ja, welke – bedrijfsonderdelen geïntegreerd kunnen worden. Een overnamebedrag is niet bekend gemaakt. (Villamedia)

Miljoenenclaim voor Digitenne

Auteursrechtenorganisatie Cedar eist miljoenen euro’s aan achterstallige betalingen van KPN, in verband met televisie-uitzendingen via KPN-dochter Digitenne. Volgens Cedar, de belangenbehartiger van filmmakers en televisieproductiemaatschappijen, weigert KPN al jarenlang auteursrechten te betalen voor uitzendingen van Digitenne, het in 2003 opgerichte digitale netwerk dat inmiddels 900.000 abonnees telt. Cedar stelt dat de onbetaalde rekening voor auteursrechten ondertussen is opgelopen tot ruim € 7,5 miljoen. KPN is van mening dat het de gewraakte vordering al heeft voldaan door een betaling te doen aan muziekrechtenorganisatie Buma. Maar volgens Cedar had deze betaling uitsluitend betrekking op auteursrechten van de door Digitenne uitgezonden muziekwerken. Ook het argument van KPN dat het minder wil betalen dan de concurrerende kabelexploitanten, wordt door de auteursrechtenorganisatie van tafel geveegd. Een rechtszaak die voor vandaag gepland stond, wordt een maand aangehouden, aangezien de ruziënde partijen inmiddels weer aan tafel zitten. „KPN heeft na ontvangst van onze dagvaarding reeds een deel van de onbetaalde rekeningen betaald. Dat ging om een bedrag van ruim twee miljoen euro”, aldus Jochem Donker, hoofd juridische zaken bij Cedar. Een woordvoerster van KPN laat weten dat Digitenne uitsluitend „facilitair optreedt voor de NOS. Dáár moeten dus ook de rechten geregeld worden, niet bij ons.” (Telegraaf/Bart Mos)

UIT DE MEDIA:

** Novum Nieuws versterkt zijn team van nieuwslezers met Theo van Zwet. “Novum acteert op het hoogste niveau en daar horen lezers bij van het hoogste niveau. Tot die categorie behoort ook Theo”, zegt chef redactie Rob van der Straaten. Theo van Zwet begon in 1992 als nieuwslezer bij de radionieuwsdienst van het ANP. Vier jaar later stapte hij over naar de Sky Radio Group. Voor die organisatie las hij de nieuwsbulletins voor Sky Radio, Radio Veronica, Classic FM en Radio 538. (Persbericht)

** De komende vijf jaar stijgen de inkomsten uit abonnementsgelden naar verwachting tot ruim 2,5 miljard euro in 2014 tegen 2 miljard euro in 2009. Een factor van betekenis hierbij is de opkomst van digitale televisie. Digitale televisie kan meer kanalen en de HD-standaard doorgeven, en is geschikt voor het snelgroeiende video-on-demand. De aanbieders van digitale televisie (DTH, DTT en IPTV) winnen de komende vijf jaar gestaag terrein op de kabel. Het marktaandeel van kabel daalt van 71,5% in 2009 naar 59,9% in 2014. Het marktaandeel van DTT, dat KPN aanbiedt via Digitenne, stijgt van 11,4% in 2010 naar 12,9% in 2014. Het marktaandeel van DTH (CanalDigitaal) stijgt van 13,1% in 2010 naar 16,1% in 2014. Het marktaandeel van IP TV stijgt naar verwachting in diezelfde periode van 4% naar 11,1% in 2014.

** Nederland 1, 2 en 3 kunnen straks gewoon blijven bestaan, net als de zes radiozenders. Maar de 200 miljoen euro bezuinigingen bij de publieke omroep zullen wel leiden tot meer herhalingen en meer buitenlandse series en programma’s. Dat verwacht directeur Joop Daalmeijer van de NTR, de gefuseerde omroep van NPS, Teleac en RVU. Volgens het regeerakkoord moet de publieke omroep in 2015 structureel 200 miljoen inleveren. Het budget is nu 760 miljoen euro. Het kabinet meldt dat er zal worden bezuinigd ‘zonder de kwaliteit aan te tasten’. Indien het aanbod ‘verschraalt’, zal er een televisienet vervallen. 

** De Nederlandse radio- en tv-omroepen hebben door dalende advertentie-inkomsten in 2009 de markt flink zien krimpen. Zo moesten ze het in 2009 met 8,8 procent minder inkomsten uit tv-reclame doen. De inkomsten uit radioreclame liepen met 8,3 procent terug. De totale televisiemarkt kromp in 2009 met 1,4 procent naar 3,35 miljard euro. De radiomarkt kromp vorig jaar met 4,6 procent naar 453 miljoen euro. Dat blijkt uit twee hoofdstukken die PwC heeft vrijgegeven van de ‘Entertainment & Media Outlook for the Netherlands 2010 – 2014’. Hoewel er forse bezuinigingen bij de Nederlandse Publieke Omroep worden verwacht schat PwC in dat de bestedingen in de komende jaren wel gaan groeien. Het complete rapport wordt 8 november gepubliceerd. (Villamedia)

** Rudo Slappendel is tijdelijk in de nacht te horen op Q-music. De dj vervangt tot en met 15 oktober Mattie Valk tussen 0:00 en 2:00 uur en in de toekomst zal hij vaker te horen zijn als invaller op het radiostation. In het verleden werkte Rudo onder meer voor Fresh FM, FunX en Unity FM. Ook heeft hij een aantal jaren geleden regelmatig ingevallen in de nacht op 3FM. Tegenwoordig is hij mede-eigenaar van het mediabureau Rudeboy Media.

** Omroep NCRV staakt wegens tegenvallende bezoekcijfers het platform voor internetuitzendingen Nederland P. De site trok gemiddeld 3000 bezoekers per maand. Volgens de NCRV is er reden om met plezier terug te kijken: er werden 655 televisieprogramma’s en 174 radio-uitzendingen aangeboden. Eind oktober zal het voor omroepen niet meer mogelijk zijn om in te loggen of nieuwe uitzendingen te plaatsen. Medio december gaat Nederland P offline. Individuele uitzendingen in de player blijven in 2011 nog wel beschikbaar (Villamedia)

** KPN heeft een overeenkomst gesloten met Studio100 voor distributie van Studio100 TV op zijn digitaal TV platvorm. Studio 100 TV is een televisiezender die muziekclips voor kinderen brengt van Studio 100-figuren zoals Kabouter Plop, Samson & Gert, Het huis Anubis, Amika en K3. Studio100 TV is nu exclusief in Vlaanderen en Brussel te bekijken via Telenet. Studio100 TV is per 1 oktober toegevoegd aan het Kidspakket van Interactieve TV van 5 euro per maand.

** RTV Utrechtverslaggever Elske Minnema is genomineerd voor de Stan Storimansprijs met een verslag over een geitenhouderij met q-koorts. De prijs is vernoemd naar de in 2008 overleden cameraman Stan Storimans. Hij kwam om tijdens zijn werk als cameraman in de oorlog in Georgië. De onderscheiding is ook bedoeld om het werk van de vaak anonieme cameramensen onder de aandacht te brengen. De prijs wordt op twaalf oktober uitgereikt. De andere genomineerden zijn Roel Rekko (RTL Nieuws), Dennis Hilgers (NOVA), Rachid el Mourif (EO Netwerk), Roel van Hees (EenVandaag), Martin Egter Wissekerke (NOS Journaal), Wim Hendriks (zelfstandig, Utrecht), Harry van de Westerlaken (NCRV Netwerk) en Eric Beauchemin (Wereldomroep) (RTV Utrecht)

** De lokale tv-zender AT5 uit Amsterdam krijgt nog één jaar subsidie. Dat zou in de begroting van 2011 staan, die wethouder van Financiën Lodewijk Asscher (PvdA) 6 oktober aan de gemeenteraad presenteert. Het Parool schrijft dat ‘ingewijden’ melden dat AT5 nog maar één jaar subsidie krijgt. De subsidie aan AT5 is eenmalig om de zender nog een laatste jaar de kans te geven om zich als zelfstandige zender te bewijzen. Een fusie met de provinciale zender RTV-NH liep eerder dit jaar stuk. (Parool/Adformatie)

** De Programmaraad Breda en Omstreken heeft kabel- exploitant Ziggo geadviseerd twee televisiezenders te wisselen in het standaard tv-pakket. Als het aan de Programmaraad ligt, komen CNN en Euronews per 2011 terug in het pakket in plaats van de zenders BBC2 en WDR3. Naast de verplichte zenders Nederland 1, 2 en 3, België 1, België Ketnet/Canvas, Omroep Brabant en de lokale omroep wil de Programmaraad ook een bindend advies afgeven voor BBC1, ARD, ZDF, TV5Monde, TVE en RAI UNO. De overige zenders mag Ziggo zelf invullen. Wat het advies voor radiozenders betreft heeft de Programmaraad geadviseerd Radio Hollandio en 100% NL in het pakket op te nemen ten koste van VRT MNM en XFM. De verplichte radiozenders Radio 1, 2, 3, 4 en 5, Omroep Brabant, lokale omroep, VRT Radio1 en VRT Radio 2 wil de programmaraad naast de twee nieuwkomers een bindend advies afgeven voor Radio 6, Studio Brussel, VRT Klara, Radio 538, AmorFM, WDR3, WDR4, Arrow Jazz FM, Sky Radio, Kink FM, FRI, Classic FM, Radio 10 Gold en de Tweede Kamerlijn. (BN De Stem)

** De politie heeft een illegale radiozender opgerold, die het luchtverkeer rond Rotterdam Airport stoorde. Piloten die van en naar de luchthaven vlogen, hadden geklaagd dat ze muziek hoorden op een frequentie die bedoeld is voor contact met de luchtverkeersleiding. De zender stond in Woudrichem. Daar trof de politie een zendmast aan. Die was weer verbonden met een koffer, waarin een computer zat die Nederlandstalige muziek draaide. Het is niet bekend wie de zender heeft geplaatst en er is ook nog niemand aangehouden. (RTV Rijnmond)

** De drie publieke zenders hadden in week 39 samen een marktaandeel van 38,0 pct (tijdvak 18.00-24.00 uur, 6+). De vier zenders van RTL Nederland hadden 30,6 pct en de drie zenders van SBS Broadcasting behaalden een aandeel van 18,0 pct. Marktleider Nederland 1 had een aandeel van 21,8 pct (-1,1 ten opzichte van week 38), terwijl het aandeel van RTL 4 op 17,5 pct uitkwam. Dat is 1,1 pct beter dan vorige week. SBS 6 had een marktaandeel van 9,7 pct, een verlies van 1 pct ten opzichte van week 38. RTL 4 heeft veel succes met de weekendprogrammering. Voice of Holland is het bekeken programma van de week met 2.701.000 kijkers. Het NOS Journaal van gisteravond was met 2.479.000 kijkers tweede. Studio Sport Eredivisie was derde met 2.379.000 kijkers. (SKO/Adformatie)

** FC Twente-voorzitter Joop Munsterman legt per direct zijn functie als voorzitter van de Raad van Bestuur bij uitgever Koninklijke Wegener neer. Dat maakte de uitgeverij maandag bekend. Als reden geeft Wegener aan dat er een verschil van inzicht bestaat tussen hem en het bestuur in het te voeren beleid. Munsterman blijft tot 1 januari 2011 verbonden als adviseur van de Raad van Bestuur van het concern. Truls Velgaard, bestuursvoorzitter van uitgever Mecom Noorwegen en Polen, wordt voorgedragen als opvolger van Munsterman. (RTV Oost)

** GrafiMedia heeft het faillissement aangevraagd voor zes bedrijven. Vrijdag vroeg Thieme al uitstel van betaling aan voor de bedrijven. Thieme Groep is in onderhandeling over een mogelijke doorstart van belangrijke onderdelen van het bedrijf. In afwachting van de uitkomst van die onderhandelingen wordt in Zwolle gewoon doorgewerkt. GrafiMedia is in de problemen gekomen door moeilijke omstandigheden in de drukkerij- en uitgeverijbranche en door opgebouwde schulden en verliezen uit het verleden. (RTV Oost)

** Deejay Ferry Maat heeft vrijdag na zijn laatste show Maat in de Middag bij Radio Veronica de Lifetime Achievement Award gekregen. Maat begon bijna veertig jaar geleden bij de zeezender Radio Noordzee. Daarna werkte hij bij veel andere radiostations. Zijn bekendste programma was de Soulshow, waarmee hij twee jaar geleden stopte. In 2008 werd hij geridderd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

** John de Mol vindt dat het Nederlandse omroepbestel moet kunnen blijven beschikken over drie tv-netten. Dat zei de mediaondernemer vrijdag in het tv-programma De Wereld Draait Door, in reactie op het regeerakkoord dat VVD, CDA en gedoogpartij PVV donderdag presenteerden. In dat akkoord staat dat de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) 200 miljoen euro moet bezuinigen. Als dat leidt tot een ”kwalitatieve verschraling” zou NPO een van de drie publieke tv-zenders (Ned. 1, 2 en 3) moeten opofferen. De Mol kan zich daar niet in vinden. ”De publieke omroep heeft drie netten nodig.” (ANP)

** De Amerikaanse producer Stephen Cannell is donderdag in zijn woning in Pasadena op 69-jarige leeftijd overleden. Cannell leed aan huidkanker. Dat maakte zijn familie vrijdag bekend. Cannell schreef mee aan honderden afleveringen van tientallen series. Hij was onder meer een van de producers van de succesvolle series The A-Team en 21 Jump Street. (ANP)

Giel Beelen weer genomineerd voor RadioRing

De radioprogramma’s Ekstra Weekend (NTR), Giel! (VARA) en AVRO Arbeidsvitaminen zijn genomineerd voor de Gouden RadioRing 2010. De genomineerde programma’s worden allemaal uitgezonden op 3FM. Het ochtendprogramma van Giel Beelen is voor de vijfde keer genomineerd. Hij won de publieksprijs voor beste radioprogramma nog nooit. Voor Ekstra Weekend betreft het de tweede nominatie, voor Arbeidsvitaminen de eerste. Edwin Evers (Radio 538), Giel Beelen (VARA) en Gerard Ekdom zijn genomineerd voor de prijs van de beste radiopresentator van het jaar: de Zilveren RadioSter. In de categorie beste vrouwelijke radiopresentator zijn Froukje de Both (Radio 538), Claudia de Breij (VARA) en Annemieke Schollaardt (TROS) genomineerd. Op vrijdag 22 oktober worden de prijzen uitgereikt in Carré in Amsterdam. (ANP/AD)

UIT DE MEDIA:

** De lijst met programma’s is op alfabetische volgorde vrijgegeven. Boer zoekt vrouw (KRO), De TV Kantine (RTL 4), Expeditie Robinson (RTL 5), Flikken: Maastricht (TROS), Hello goodbye (NCRV), Ik hou van Holland (RTL 4), Keuringsdienst van waarde (NTR), So you think you can dance (RTL 5), Voetbal International / VI Oranje (RTL 7) en Wie is de Mol? (AVRO) maken kans om genomineerd te worden voor de felbegeerde prijs, zo onthulde Shownieuws. Binnenkort zal bekend worden gemaakt welke drie van de bovenstaande programma’s definitief kans maken op De Gouden Televizier Ring. De uitreiking vindt op 22 oktober plaats in Het Koninklijk Theater Carré in Amsterdam.

** De gemeente Vlissingen en Omroep Zeeland overleggen verder over de huisvesting van de omroep in het pand van de Timmerfabriek. De gemeente en de omroep gaan nu een architectenselectie doen. Voorts komt er een voorlopig ontwerp voor de huisvesting van Omroep Zeeland, dat naar verwachting maart volgend jaar klaar moet zijn. De restauratie van de Timmerfabriek is een belangrijk onderdeel van de ontwikkeling van het Scheldekwartier in Vlissingen. Voor de Timmerfabriek heeft Vlissingen een rijksbijdrage van 3,4 miljoen euro gekregen. (Omroep Zeeland)

** Chef-dirigenten, musici, directie en staf van het Muziekcentrum van de Omroep hebben met ontzetting gereageerd op het voornemen in het regeerakkoord om het MCO af te schaffen. In een persbericht zegt het MCO dat er zonder enige argumentatie een onderdeel van de publieke omroep dat inhoud geeft aan één van de kerntaken wordt weggestreept. ‘Het Radio Filharmonisch Orkest, de Radio Kamer Filharmonie, het Groot Omroepkoor en het Metropole Orkest vervullen een unieke rol in het Nederlandse muziekleven. Zij spelen bijzonder repertoire, trekken volle zalen en doen dat op internationaal topniveau. Dit mag niet teloorgaan en zeker niet zonder brede afweging binnen de publieke omroep en het orkestenbestel. Wij zullen alles in het werk stellen om dit te voorkomen en roepen eenieder met klem op om hiertegen in het geweer te komen.’ Aldus het persbericht. (Spreekbuis)

** De regionale tv wordt makkelijker vindbaar voor mensen die tv kijken via digitale televisie van UPC. Voortaan is de zender te vinden op kanaal 30. De regionale omroepen overleggen al enige tijd met de kabelmaatschappijen over de plek in het digitale pakket. De tv-stations menen dat ze veel kijkers mislopen doordat die tijdens het zappen bij andere zenders blijven hangen.

** Caiway meldt dat de ‘digitale tv-stick’ is uitverkocht. Voor 19,90 euro levert Caiway een DVB-T naar analoog omzetter, die op de scart ingang van een tv kan worden geplaatst. Daarmee kan in DVB-T naar 21 zenders worden gekeken op tv’s die niet zijn voorzien van een digitale tuner of een settopbox. Een partij van de dingen was binnen enkele uren uitverkocht. Een nieuwe partij kan pas medio oktober geleverd worden, dus pas nadat het analoge signaal is uitgeschakeld. (TP/CAIW)

** Kijkers naar tv-programma’s in de Verenigde Staten zijn binnenkort verlost van het harde geluid van reclamespotjes. De Senaat heeft wetgeving daarover aangenomen. Al sinds 1960 is het volume van de spots een doorn in het oog van vele Amerikanen. “Elke Amerikaan kent de frustraties van de harde tv-spotjes”, zegt een Democratische senator. De wet, luisterend naar de toepasselijke naam CALM, was al goedgekeurd door het Huis van Afgevaardigden. President Barack Obama moet hem nu alleen nog ondertekenen. (ANP/RTL Nieuws)