Media kort: oktober1996

SPORT7 WIL AF VAN ORANJE

Sport 7 wil af van de wedstrijden van het Nederlands Elftal. Aan de ene kant hoopt Sport 7 op deze manier de Europese Commissie een beetje goed te zinden en aan de andere kant, geld kan men daar ook wel gebruiken. De EC heeft al te kennen gegeven dat het contract tussen Sport 7 en de KNVB van 7 jaar wel erg lang is.

NOS WIL STARTEN MET THEMAKANALEN

De NOS is van plan om in de toekomst te starten met enkele themakanalen. Gedacht moet worden aan een nieuws-, documentaire- en een cultuurzender. Men kan deze zenders tegen een geringe vergoeding ontvangen (en we betalen ons al helemaal rood aan K&L-geld). Ook is de NOS van plan een zender te starten voor Nederlanders in het buitenland, die wel gratis zal zijn. De BBC is al geruime tijd bezig met themazenders, en heeft o.a. belangen in UK-Gold en BBC-World.

 

RVD: “POSTBUS 51 OOK OP COMMERCIELEN”

De Rijksvoorlichtingsdienst wil de ‘Postbus 51’-spotjes ook gaan uitzenden op de zenders van de HMG (4,5 en Veronica). Deze week is er overleg gevoerd met de directie van de HMG. Het is mogelijk dat de RVD moet gaan betalen om op de HMG de spotjes te kunnen uitzenden. Op de publieken hoeft de over- heid niet te betalen.

DOVEN DEMONSTREREN VOOR GEBOUW HMG

Enkele honderden doven en slechthorenden hebben zaterdagavond gedemonstreerd voor het gebouw van RTL 4 en 5. Zij eisen dat er meer programma’s op deze zenders worden ondertiteld. Nu is dat niet het geval op de commercielen. Het valt nog te bezien of de HMG-directie aan deze eis gehoor geeft, ondertitelen kost aardig wat centen.

KORT NIEUWS

-> De start van de regionale tv-zender, TV West, is uitgesteld tot 1 novem- ber. De NOB begint deze maand met het inrichten van de studio. TV-West mikt op 1,4 miljoen kijkers in Zuid-Holland.

-> Er gaan geruchten dat Sport 7 en Studio Sport werken aan een samen werkinsverband. Hierdoor zou door enkele Sport 7 aandeelhouders op aangedrongen zijn. De geruchten worden door de Sport7-directie tegengesproken. Volgens hun ligt Sport-7 qua kijkcijgers en reclameverkoop op schema.

-> Deze week zijn twee radiostations overgegaan op 24-uurs uitzendingen. De regionale zender van Zuid-Holland-zuid, Radio Rijnmond en het Belgische Studio Brussel zijn beiden per 1 oktober gestart met nonstop uitzendingen. Op Radio Rijnmond was voorheen s’nachts het programma van Radio 1 te horen en Studio Brussel vulde de nacht met BRTN-Nachtradio.

-> Het kijk- en luistergeld in Duitsland gaat volgend jaar met zo’n vijf gulden per maand omhoog. De Duitse tv-kijkers gaan dan 390 gulden per jaar betalen.

-> JazzRadio is nog tot 1 januari via de 1395 kHz AM (de ex- VNR-frequentie) te horen. Vanaf die datum zal Talkradio op die frequentie gaan uitzenden. Het was de bedoeling dat Talkradio al op 1 oktober moest beginnen maar de start is een paar maanden uitgesteld.

-> Sport 7 is per 1 oktober in Amsterdam en Zaanstad achter de decoder gezet. Samen met o.a. The Box, The Sci-Fi Channel, een ero-zender en een chinees kanaal moet daar ongeveer 20 gulden voor worden neergelegd. Op 10 Oktober volgen de gemeenten Eindhoven en Helmond en op 15 november gaat Sport-7 in Hilversum achter de decoder.

-> De Telegraaf wil af van zijn aandeel in de sportzender Sport 7, meldt het Financieel Dagblad. De uitgever zou zijn aandeel van 5 % willen verkopen aan KPN en andere Sport7-aandeelhouders.

SPORT7 EXIT IN DEN HAAG

De zender Sport 7 zal vanaf 1 november definitief van de Haagse kabel verdwijnen. Dit heeft de raadscommissie voor cultuur vrijdag besloten. Sport 7 moet plaats maken voor het regionale station TV West, dat volgens de wet een plek op de kabel moet krijgen. De gemeenteraad is niet van plan Eurosport van de kabel te halen. Ondanks de acties van de Haagse sport- clubs om Sport-7 op de kabel te behouden moet de zender toch van de kabel af.

HAASBROEK WORDT HOOFDREDACTEUR NOS-JOURNAAL

Nico Haasbroek wordt uiterlijk 1 februari hoofdredacteur van het NOS- Journaal. Hij volgt Gerard van der Wulp op, die in december correspondent van de NOS in de Verenigde Staten wordt. Haasbroek heeft veertien jaar gewerkt bij Radio Rijnmond. Het personeel van Radio Rijnmond was enigszins verbaasd over de beslissing van Haasbroek.

PLANNEN VOOR PERMANENT SATELLIETKANAAL WERELDOMROEP

Er zijn plannen om Zomer TV, het tv programma van de Wereldomroep dat door vakantiegangers in heel Europa kan worden ontvangen via de satelliet, het gehele jaar door uit te zenden. In iedergeval zal de zendtijd het vol- gende seizoen met een maand worden uitgebreid. Het afgelopen jaar was Zo- mer TV in iedergeval al een succes, de kijkcijfers waren vijf maal hoger dan verwacht. Mede door het ‘digitaal’ gaan van de HMG en SBS zal de behoefte naar Zomer-TV alleen maar toenemen.

KORT NIEUWS

-> SBS 6 heeft flink inkopen gedaan wat betreft de filmafdeling. SBS 6 heeft daartoe een contract van enkele miljoenen dollars afgesloten met ABC, NBC, Paramount en 20th Century Fox en Betafilm. SBS 6 heeft met dit contract de uitzendrechten verworven van ondermeer ‘Speed’, ‘Mrs. Doubtfire’, ‘Sliver’, ‘The Firm’, ‘Alien 3’ en de drie Porky films.

-> Vorige week werd aangekondigd dat Ria en Manon per 29 september al te zien waren op TV-10 met hun ‘Kook-TV’. Maar helaas, TV-10 had de zaakjes met de produciemaatschappij, Empyrion tv, nog niet helemaal geregeld. Hierdoor zijn Ria en Manon pas aankomende week of de week daarop te zien met hun dagelijkse culianaire programma.

-> Vanaf as. zaterdag 12 Oktober zijn ‘The Young Ones’ weer terug op de Ne- derlandse TV. Op TMF kan men elke zaterdagavond (en zondagmiddag de herha- ling) weer kijken naar deze serie, dus houdt de TV-gids in de gaten.

-> In Utrecht zijn afgelopen vrijdag de gouden Kalveren weer uitgereikt. Het kalf voor ‘de beste lange speelfilm’ ging naar ‘Lang Leve De Koningin’, een jeugdfilm van Esmee Lammers. ‘Blind Date’ van Theo van Gogh kreeg maarliefst drie kalveren: voor de beste actrice (Renee Fokker), voor de beste acteur (Peer Mascini) en voor beste regie.

-> SBS-6 gaat in de toekomst beginnen met regionale-nieuwsuitzendingen. Men hoopt over enige tijd van start te gaan in Amsterdam, Zeeland en Limurg. Als de regio-tv van SBS-6 in die gebieden een succes is gaat de zender in meerdere gebieden regio-tv starten.

SPORT 7 NIEUWS

Steeds meer gemeenten stoppen met de doorgifte van deze sportzender. Vorige week verdween Sport 7 al in Amsterdam en Zaanstad achter de decoder, deze week zijn er ook een aantalgemeenten waar Sport 7 helemaal weg is. Het gaat om de gemeenten Harderwijk, Pijnacker, Rockanje en Ouderkerk aan de Ijssel. Vrijdagavond heeft de ge- meente Den Haag besloten om ook de doorgifte van Sport7 te stoppen. Uit een enquete is gebleken dat de Hagenaar liever kijkt naar Eurosport. Aangezien het dringen is op de Haagse kabel, aangezien ook TV-West vanaf 1 November moet worden doorgegeven, moest e e n van de sportzenders dus verdwijnen, dat is dus Sport 7 geworden.

In Den Haag kan men waarschijnlijk niet ‘live’-kijken naar de return wedstrijd van het Nederlands elftal tegen Wales. Sport 7 verdwijnt al spoedig van het Haagse kabelnet. Bij Sport 7 reageert men teleurstellend. Wel is gebleken dat de enquete die gehouden is niet echt repre- sentatief is geweest.

“NEDERLAND MOET OPTREDEN TEGEN KOERDISCH MED-TV”

De Turkse ambassadeur in Nederland heeft in ‘Netwerk’ gezegd dat Nederland snel moet gaan optreden tegen de TV-zender ‘Med-TV’. Med TV is een Koerdi- sche zender die haar uitzendingen verzorgt vanuit Utrecht. Het station zond eerst uit vanuit Belgie maar daar is het uitzenden onmogelijk gemaakt. Vol- gens de Turkse ambassadeur is Med-TV e e n grote propaganda-zender voor de Koerdische beweging, PKK. Voor de mensen met een schotel: Med-TV is te vinden op de Intelsat 705, 18graden West, 11.075 GHz.

ING RAPPORT: FLINK VERLIES VOOR SPORT7

Uit een rapport van ING Barings blijkt dat Sport 7 in het eerste boekjaar een verlies heeft te incasseren van 102 miljoen gulden, oftewel drie ton per dag. De ING-bank staat garant voor de tv-inkomsten van de KNVB. Bij een eventueel faillisement van Sport 7 draait aandeelhouder ING op voor het resterende deel van de ruim 1 miljard gulden die de zender in de loop van zeven jaar aan de voetbalbond moet betalen. De KNVB voorzitter, Jos Staatsen, heeft scherpe kritiek op de kabelexploitant A-2000 die Sport 7, samen met onder andere een pornozender, in het pluspakket heeft gezet. Het animo voor dit pluspakket blijkt zeer klein. Slecht 3000 decoders zijn er de deur uit- gegaan.

KORT NIEUWS

-> De soapserie ‘Onderweg naar morgen’ blijft zeker tot mei 1998 dagelijks bij Veronica te zien. De commerciele zender heeft met dit besluit een einde gemaakt aan de geruchten dat de serie uit bezuinigingsoverwegingen van het scherm zou worden gehaald. De serie loopt al vanaf 3 januari 1994.

-> TV10 blijft sleutelen aan de programmering. Met ingang van het afgelopen weekeinde zijn er een aantal nieuwe programma’s toegevoegd. Ook is besloten om te stoppen met het spelletje ‘Wijsneuzen’. Al eerder werd Pernille la Lau van het programma gehaald, nu is op 28 oktober de laatste ‘Wijsneuzen’ te zien op tien.

-> De regionale zender TV West begint zaterdag 2 november om 17.00 uur ’s middags met haar uitzendingen. Kamervoorzitter W.J. Deetman zal de nieuwe televisiezender officieel in gebruik stellen. Het programma van TV-West zal bestaan uit een half-uur durende nieuwsuitzending, die eens in de zoveel tijd ververst wordt.

-> Sport 7 stapt waarschijnlijk naar de rechter indien het werkelijk in Den Haag op 1 november van de kabel wordt gehaald. De commerciele sportzender wil kabelexploitant Casema in dat geval dwingen de doorgifte voort te zetten.

-> Het percentage misdrijven dat wordt opgelost na uitzending van het televisieprogramma ‘Opsproing Verzocht’ is het afgelopen seizoen gestegen tot 34. Dat blijkt uit voorlopige resultaten over het seizoen 1995/1996. In het seizoen 1994/1995 werd nog een percentage van 30 geboekt. Er wordt onderzocht of het ook mogelijk is om regionale versies van het programma te starten.

-> Kees Schilperoort vierde afgelopen vrijdag zijn vijftigjarig jubileum als radiopresentator. Tijdens de ‘Piepshow’ op Radio 538 werd het jubileum uitbundig gevierd. Schilperoort begon op 19 oktober 1946 bij de VARA, werkte vervolgens 25 jaar bij de KRO (onder andere ‘Raden Maar’) en stapte daarna over naar Veronica waar hij ‘De Stemband’ presenteerde. Sinds 1992 is Schilperoort te horen op Radio 538.

-> De Tweede Kamer is sinds 17 oktober ook via Internet te bereiken. Kamervoorzitter Deetman heeft afgelopen donderdag de officiele Tweede-Kamersite op het wereldwijde computernetwerk geopend. De URL: HTTP://WWW.PARLEMENT.NL

UITSTEL VEILING ETHERFREQUENTIES

De veiling van etherfrequenties voor commerciele radiostations, die in april zou plaatsvinden, wordt waarschijnlijk uitgesteld. Een meerderheid van de Tweede Kamer is tegen de manier waarop minister Jorritsma (verkeer en waterstaat) de schaarse restfrequenties wil toekennen aan de hoogste bieder. Het departement is de Kamer tegemoet gekomen door TNO opdracht te geven een onafhankelijk onderzoek in te stellen naar de voor- en nadelen van een vei- ling en het huidige frequentiegebruik.

KORT NIEUWS

->Het kabinet komt onder druk van de Tweede Kamer nog dit jaar met strenge richtlijnen voor cameraploegen, journalisten en hulpdiensten die betrokken zijn bij ‘sensatie-tv’. De aangescherpte richtlijnen houden in dat hulpverleners niet mogen worden gehinderd door cameraploegen en journalisten. Verder mag de persoonlijke levenssfeer van de slachtoffers niet worden aangetast door ze ongevraagd in beeld te brengen.

-> De commerciele zender Euro 7 wil nieuwe, interactieve programma’s brengen om kijkers te lokken. De zender, eigendom van de Amerikaan ds. Robert Schul- ler, kampt met een exploitatieverlies van 6,5 miljoen gulden. Euro 7 heeft de afgelopen maanden al geexperimenteerd met reisprogramma’s waarbij de kijker aanvullende reisinformatie kan opvragen.

-> Henk van Dorp en Frits Barend hebben zich tot 2001 verbonden aan Sport 7, voor welke zender ze per 2 november wekelijks het programma ‘De Ballen’ gaan presenteren. Tot 2000 blijven ze bovendien op RTL 4 te zien met hun sportpraatshow ‘Barend & Van Dorp’.

-> Onder de titel ‘De beste Ischa’s’ herhaalt RTL 5 vanaf zondag (zeven uur) tien praatprogamma’s van de anderhalf jaar geleden overleden journalist Ischa Meijer. In de door RTL geselecteerde afleveringen van I.S.C.H.A. zijn onder andere Freek de Jonge, Karin Bloemen, Jos Brink, Paul Haenen en Henny Huisman te gast.

-> KinderNet heeft bij het Commissariaat voor de Media een aanvraag ingediend voor een Nederlandse uitzendvergunning. Het commerci‰le station is onderdeel van het Engelse Flextech, maar zendt alleen maar uit in Nederland. Wanneer KinderNet een positief antwoord op zijn aanvraag krijgt, wil de zender het aantal uitzenduren uitbreiden.

-> De Tweede Kamer heeft het plan van staatssecretaris Nuis (media) om de omroepbijdrage inkomensafhankelijk te maken van de hand gewezen voor het zelfs maar officieel bekend heeft kunnen maken. Alle grote partijen in de Tweede Kamer voelde weinig voor het plan.

-> Radio 538 heeft afgelopen woensdag ruim 280.000 handtekeningen overhandigd aan de voorzitter van de vaste Kammercommissie voor Verkeer en Waterstaat. De zender protesteert daarmee tegen de veiling van etherfrequenties in april volgend jaar. De jongerenomroep vindt de veiling maar niets en is zelfs bang dat ze het onderspit delven als er veel commerciele kapers op de kust zijn.

-> Sport 7 probeert onder het contract met de NOS uit te komen. De overeenkomst met de NOS houdt in dat de publieke omroep de mogelijkheid heeft om ruime samenvattingen uit te zenden. Sport 7 denkt dat het voetbal teveel verbrokkeld is over de zenders en wil door middel van het opzeggen van het contract deze onduidelijkheid bij de kijkers opheffen. De NOS liet weten niet van plan te zijn het contract over de sublicentie met Sport 7 op de helling te zetten.

PUBLIEKE TV NOG NIET VIA SATELLIET

De publieke omroep zal voorlopig niet te ontvangen zijn via de decoder van MultiChoice (FilmNet/ SuperSport). De NOS voerde maandenlang overleg met het bedrijf, maar is daarmee opgehouden. De publieke omroep wil zich meer gaan richten op het doorvoeren van bezuinigingen in plaats van nieuwe investeringen. De publieke omroep gaat wel door met ‘Nederland 4’, het ‘Beste van Nederland’ dat door de Wereldomroep wordt verspreid. Het wel doorgaan van de overeenkomst met MultiChoice zou hebben betekend dat het volledige aanbod van de publieke omroep via de satelliet zou worden uitgezonden. Dit zou dan op de zelfde manier gebeuren zoals nu de HMG-groep, SBS-6 en Sport 7 al uitzenden, door middel van digitale transmissie.

PUBLIEK RADIO BLIJFT INLEVEREN

De vijf publieke radiozenders blijven terrein verliezen. De commerciele stations echter winnen nog steeds. Dat blijkt uit de laatste cijfers over de maanden augustus en september. Radio Noordzee Nationaal, Sky Radio en vooral Radio 538 zijn de grootste stijgers van de afgelopen maanden. Het marktaandeel van Sky is nu 11,1 procent en nadert iedere maand steeds dichter het aandeel van Radio 3 (13,7 procent). Deze zender is nog steeds marktleider maar daalt toch weer 2 procent. Radio 538 kreeg in de afgelopen twee maanden 0,6 procent marktaandeel erbij en staat nu op 7,1 procent.

HAAGSE VOETBALVERENIGING HOUDT ACTIE VOOR BEHOUD SPORT7

Het vierde team van de Haagse voetbalvereniging RAS is een actie begonnen om Sport 7 op de Haagse kabel te houden. Onder het motto ‘RAS 4 voor Sport 7’ is een heuse actiegroep in het leven geroepen. Vanaf 1 november verdwijnt de sportzender van de overvolle Haagse kabel. Om het tij te keren is een handtekeningenactie van start gegaan. Mensen die solidair zijn met de sterren van RAS 4 wordt gevraagd hun steunbetuiging voorzien van handtekening te zenden aan: RAS 4 voor Sport 7 Appelstraat 163 2564 ED Den Haag Het is nog niet duidelijk over Sport 7 daadwerkelijk overgaat tot het nemen van juridische stappen tegen de Casema.

UITSTEL VOOR MEDIAKABEL

De firma Mediakabel ziet voorlopig af van de introductie van in totaal 22 betaal-tv-kanalen in ons land. De beperkingen die de politiek oplegt hebben veel investeerders afgeschrikt. Mediakabel was van plan om een pakket samen te stellen van tenminste tien zenders waarbij de kijker per programma betaalt (pay per view). Bovendien zijn er plannen voor zeven abonnee-filmkanalen en nog eens vijf Nederlandse thematische zenders. In Mediakabel zijn tien kabelmaatschappijen verenigd die gezamelijk 2,2 miljoen huishoudens bedienen. Aanvankelijk wilde Mediakabel het pakket nog dit jaar introduceren maar nu wordt september 1997 als streefdatum gezien.