Media kort: september 2002

NMA VRAAGT KABELAARS OM OPHELDERING

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft de verenigde kabelexploitanten (Vecai) om opheldering gevraagd over de verhoging van de tarieven voor kabeltelevisie. De Vecai maakte vorige week donderdag Vecai bekend dat een prijsverhoging van enkele euro’s per maand nodig is om het netwerk te moderniseren en meer diensten aan te kunnen bieden. 

RTL Z: MEER NIEUWS EN OOK OP INTERNET

Vanaf 30 september wordt de overdagse RTL Z een echte zakennieuwszender die dan ook op internet uitzendt. Er komen elk uur nieuwsbulletins, gevolgd door een financieel- economisch blok. Na een jaar en ondanks de lage kijkcijfers (gem. 15.000, maar stijgend) zijn de makers tevreden. In de doelgroep scoren de programma’s goed (marktaandeel 5,5%). Door de versmelting met RTL Nieuws verhuist de redactie naar Hilversum, al blijft er wel een studiootje voor de beursman in de hoofdstad. (Villamedia)

NIEUWE FM-FREQUENTIES PAS SEPTEMBER 2003 IN GEBRUIK

Als het aan het kabinet ligt, krijgen de commerciële radiozenders uiterlijk september 2003 duidelijkheid over hun (eventueel nieuwe) frequentie. Uiterlijk 1 januari moet deze verdeling van het etherlandschap duidelijk zijn via een vergelijkende toets. Dat blijkt uit een brief van minister Heinsbroek (Economische Zaken) en staatssecretaris Van Leeuwen (Media). Uit het stuk blijkt verder dat tot september 2003 geen nieuwe frequenties worden uitgegeven. Het vorige kabinet was juist van plan om twee nieuwkomers toe te laten tot de definitieve verdeling was geregeld.

“TV KIJKER IN VERZET TEGEN PRIJSSTIJGING”

De Consumentenbond beraamt acties tegen kabelbedrijven als UPC, Casema en Essent om te protesteren tegen het plan om de tarieven voor kabeltelevisie te verhogen. Ook heeft de belangen- organisatie een spoedoverleg aangevraagd met minister Heinsbroek van Economische Zaken, die verantwoordelijk is voor de kabelmarkt.

11/9: NETWORKS VS RECLAMEVRIJ

De Amerikaanse networks die vandaag herdenkingsprogramma’s uitzenden over de aanslagen in Washington en New York een jaar geleden, zijn vrijwel advertentievrije zones. De enige uitzondering zijn kinderprogramma’s, omdat NBC, ABC, CBS en de aan hun gelieerde stations door het hele land redeneren dat deze dag voor hun ‘zo normaal als maar kan’ moet zijn, zo meldt Campaign vandaag. Vanaf morgen verwacht men door te gaan met reguliere commercials. (Adformatie)

“BELANGENVERSTRENGELING BEDREIGT ETHER”

Er is geen eerlijke concurrentie tussen de enige twee zenderexploitanten van Nederland, Nozema en Broadcast Partners. Laatstgenoemde stelt dat Nozema als staatsbedrijf bevoorrecht wordt. ‘Onzin’, zegt Nozema, ‘de sterke banden met de overheid belemmeren juist de ontwikkeling van het bedrijf.’ Kortom, het wordt tijd dat de overheid ervoor zorgt dat de zenderexploitanten eerlijk met elkaar kunnen concurreren.

VEEL VERZET TEGEN OVERNAME CASEMA DOOR LIBERTY

Kabelbedrijf Essent wil dat de verkoop van branchegenoot Casema aan het Amerikaanse Liberty Media, dat al eigenaar is van UPC, wordt geblokkeerd. Volgens Essent zal de transactie de concurrentie op de kabelmarkt ernstig belemmeren. Dit staat in een bezwaarschrift dat Essent anderhalve week geleden bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft ingediend. Ook verschillende commerciële omroepen zijn bezorgd over de overname, die ertoe leidt dat Liberty ongeveer 60 procent van de kabelaansluitingen in Nederland in handen krijgt. Holland Media Groep, eigenaar van RTL4, RTL5 en Yorin, overweegt net als Essent bezwaar aan te tekenen, aldus een woordvoerder. (o.a. NRC)

COMMISSARIAAT DEELT BOETES UIT

Een gerichte handhavingsactie van het Commissariaat voor de Media heeft de boetekassa van de ‘mediawaakhond’ flink doen rinkelen. SBS6, TMF en Kindernet werden aangeslagen voor 54.000 euro. Alledrie overtraden de reclameregels. SBS zond meer dan de maximale twaalf minuten reclame per uur uit. Ook was meer dan drie uur per etmaal het thuiswinkelprogramma ‘Telewinkel’ te zien. Bij Kindernet werden te korte reclameblokken (minder dan twee minuten) geconstateerd. TMF had te veel reclame: vaker dan één keer per twintig minuten.

VOETBAL EN DARTS GOED VOOR SBS6

SBS6 scoort goed met zijn rechtstreekse sportuitzendingen. Circa 2,5 miljoen kijkers hebben zaterdagavond gekeken naar de EK-kwalificatiewedstrijd van Oranje tegen Wit-Rusland. Dat blijkt uit kijkcijfers van Intomart en de NOS. Ook het darts blijft ongekend populair. Zondagavond keken bijna 700.000 mensen naar de wedstrijd tussen Raymond van Barneveld en Jean Paul van Acker op de World Darts Trophy 2002 in Utrecht. De rest van de week zendt SBS6 ook live darts uit. Zo spelen dinsdagavond Co Stompé en Raymond van Barneveld weer.

TMF-PASPOORTEN WEER ‘VERKRIJGBAAR’

Het is weer mogelijk om via de website Tmf.nl,  een digitaal paspoort voor TMF aan te maken. De muziekzender heeft zijn computersysteem uitgebreid, waarmee de capaciteit is vergroot tot honderdduizend gebruikers. Onlangs moest TMF het aanmaken van digitale ‘ID’s’ stopzetten, nadat al 50.000 jongeren een digitaal paspoort hadden aangemaakt. Hiermee kunnen ze chatten en gebruik maken van andere interactieve functies op de TMF-site. Ook plaatst TMF hun foto in beeld als ze een sms’je naar de zender sturen.

“YORIN FM GOOIT ‘GROTE NAMEN’ IN RADIOSTRIJD”

Het is niet zo dat Yorin FM dit nieuwe seizoen radicaal van koers verandert, maar vanaf deze week ziet de programmering er wel heel anders uitzien. De zender wil haar luisteraars naar eigen zeggen ‘blijven verrassen’. Bekende namen en nieuwe programma’s moeten hier voor gaan zorgen en bovendien meer luisteraars aan de zender gaan binden. Voormalig 538-dj Michael Pilarczyk, Beau van Erven Dorens en Quinty Trustfull zullen vanaf deze week dagelijks te horen zijn.

COLUMNIST BUSINESS CLASS: NU AL OPHEF OM THEO VAN GOGH

Koud is hij in dienst van ‘Business Class’, het RTL5-programma van Harry Mens, of de nieuwe columnist Theo van Gogh heeft al voor veel ophef gezorgd. Van Gogh beschuldigde al in zijn eerste praatje Mat Herben van het aannemen van steekpenningen. “Anders was die Joint Strike Fighter er nooit gekomen.” Mens: “Herben? Daar is ‘ie te simpel voor.” De LPF overweegt nu juridische stappen tegen Van Gogh: “Dit gaat te ver.” Van Gogh is nog op proef bij Mens. Kijkers mogen stemmen of hij mag blijven: de teller staat voorlopig op 85% ‘JA’. (o.a. AD)

“NIEUWE KOERS YORIN SLAAT AL AAN”

De gewijzigde koers van tv-zender Yorin slaat vooralsnog aan. In de eerste week van de nieuwe programmering steeg het marktaandeel van Yorin onder 20- tot 49- jarigen met 25% tot in totaal 8,6%. Yorin heeft sinds vorige week een nieuwe programmering, die duidelijker van opzet is. Nieuwe publiekstrekkers zijn ’24’, ‘Jensen!’ en ‘Beau Rivage’, een talkshow met Beau van Erven Dorens. Ook is ‘Big Brother’ weer begonnen. De aangescherpte programmering moet meer kijkers naar Yorin trekken en de HMG uit de rode cijfers

HMG LIJDT VERLIES OP TELEVISIE

Holland Media Groep (RTL 4, RTL 5, Yorin) heeft in het eerste halfjaar op de televisieactiviteiten een verlies geleden van 8 miljoen euro. In dezelfde periode vorig jaar boekte HMG nog een winst van 10 miljoen euro, zo heeft de onderneming maandag bekendgemaakt. Het mediaconcern dook in de rode cijfers door eenmalige afschrijvingen op programma’s (The Bar en Star Academy) en investeringen in nieuwe activiteiten (RTL Z). HMG verwacht dat de nieuwe koers van de zenders en de aandacht voor kostenbeheersing het bedrijfsresultaat zullen verbeteren. De omzet van het tv-segment steeg met 4,7 procent naar 156 miljoen euro.

EERSTE UITZENDWEEK VERONICA DRAMATISCH

Tv-zender Veronica heeft in de eerste uitzendingsweek weinig kijkers getrokken. Van de drie programma’s die dagelijks te zien zijn, wist alleen ‘Tease!’ een te meten aantal kijkers te trekken. Volgens Veronica is het nog te vroeg om de cijfers te becommentariëren; zij wil nog 2 weken wachten totdat de publiciteitscampagne van de nieuwe zender helemaal is ingewerkt. Veronica zendt sinds 1 september samen met KinderNet op dezelfde frequentie uit. Beide zenders zijn in 77 procent van de huishoudens te ontvangen.

KINDERNET START CAMPAGNE

Om de kijker het nieuwe Kindernet op de kabel te laten ontdekken, rolt de zender de komende drie weken een landelijke ‘Wie zoekt die Wint’-campagne uit. Naast een nieuwe kanaalindeling werden de uitzenduren van Kindernet uitgebreid van 15.00 tot 19.00 uur en groeit de huidige distributie de komende weken verder  tot 90 procent. De zender wil dat communiceren met de nieuwe campagne. Het thema van de campagne: stel Kindernet in op je tv, zoek de geheime code op en win verschillende prijzen waaronder een exclusieve ontmoeting met K3. Samen met deze meidengroep werd de aftrap van de campagne gegeven in onder andere de Amsterdam Arena en de Kuip in Rotterdam.

KABINET VRAAGT NIEUW VONNIS RADIOFREQUENTIES

Het kabinet gaat de rechter vragen zijn vonnis over het veilen van radiofrequenties te herzien. Premier Balkenende zei vrijdag na de ministerraad dat een advies van de Raad van State over de kwestie goede hoop biedt dat deze actie succes zal hebben.

KINDERNET LEVERT FORS IN DOOR OVERSTAP NAAR VERONICA

Kindernet heeft vrijwel zijn gehele marktaandeel verloren door de nieuwe kanaaldeling met Veronica, sinds afgelopen zondag. Concurrent Fox Kids lijkt daar vooralsnog flink van te profiteren. Op zondag 1 september daalde Kindernet’s marktaandeel in de leeftijdsgroep 6-12 jaar (tijdvak 06-18 uur) tot 0,1 pct. Ter vergelijking: in de hele (vakantie-)maand augustus scoorde Kindernet een gemiddeld marktaandeel van bijna 16,8 pct. Concurrent Fox Kids, dat in de maand augustus goed was voor een marktaandeel van 30,1 pct, scoorde op de startdag van Kindernet/Veronica een aandeel van 43 pct. Afgelopen woensdag was dat zelfs 47,4 pct, waar Kindernet 1,1 haalde. (ADformatie)

NIEUWE FORMULE VOOR RTV WEST

De programma’s van Radio TV West zullen met ingang van volgend jaar een ander gezicht en geluid krijgen. Dat heeft Jeroen Soer, algemeen directeur van Radio TV West bekendgemaakt. Zo zal Radio West een nieuwe formule hanteren waarbij het accent vooral komt te liggen op nieuws, informatie en interactie met luisteraars. De nieuwe programmaformule gaat naar verwachting in per 1 februari 2003. Deze datum valt samen met de frequentiewisseling van Radio West en de daarmee samenhangende naamswijziging. Radio West (nu op 88.4 fm) heet vanaf dat moment ‘89.3 Radio West’. Ook TV West gaat meer accent op het nieuws leggen. Zo zal het nieuws tweemaal per avond worden geactualiseerd en komt er meer ruimte voor speciale thema-uitzendingen.

NIEUWE HOOFDREDACTEUR RTV DRENTHE

De regionale omroep RTV Drenthe heeft na anderhalf jaar weer een hoofdredacteur. Het is de 52-jarige Elibert Maathuis,die sinds september vorig jaar in dienst is bij de omroep als eindredacteur. Hij volgt Jacques de Krom op.

TV-KABEL OPEN VOOR CONCURRENT, DUURDER ABONNEMENT

Televisiekijkers via kabel-tv gebruiken gaan vanaf 2003 jaar een paar euro per maand meer aan abonnementsgeld betalen, ter bekostiging van modernisering van nieuwe netten en nieuwe diensten. In ‘ruil’ daarovoor stellen de kabelbedrijven hun netten open voor derden. Aan het convenant is twee jaar overleg voorafgegaan. De kabelbedrijven zullen meer tv-,telefoon- en internetdiensten gaan aanbieden en hun netwerken voor concurrenten openstellen. De toegang tot de kabel wordt goedkoper voor internetdiensten en programma- aanbieders. De overeenkomst wordt beschouwd “als een doorbraak op de kabelmarkt”. De definitieve tekst van het akkoord wordt naar verwacht de komende maand ondertekend.

ZENDERS NIET GEPIKEERD DOOR HEINSBROEK

De Nederlandse tv-zenders voelen zich niet aangesproken door de uitspraken van minister Heinsbroek woensdag in Trouw. De minister zei dat gewelddadige films hebben bijgedragen aan het verval van normen en waarden in ons land. Volgens SBS valt het met het geweld reuze mee. Het tv-concern wijst daarbijop de afspraken van de tv-zenders met het instituut Nicam (Kijkwijzer). Ook de HMG ijst hierop en acht de kijker volwassen genoeg voor een eigen mening.Ook het Nicam zegt dat de minister de invloed van de media overschat.

UITGANGSPUNTEN TOEGANGSBELEID UPC TER DISCUSSIE

Kabelmaatschappij UPC is ten onrechte afgeweken van het advies van de Programmaraad Haarlem om televisiezender Animal Planet in het basispakket op de kabel op te nemen. Dat heeft het Commissariaat voor de Media, belast met het toezicht op de naleving van de Mediawet, bepaald. UPC, dat alleen om zwaarwichtige redenen van de adviezen van programmaraden mag afwijken, weigerde doorgifte van Animal Planet omdat deze zender een vergoeding vraagt. De Programmaraad Haarlem bestreed de zwaarwichtigheid van dit argument met succes. De uitspraak heeft landelijk gevolgen. UPC hanteert namelijk voor alle kabelnetten hetzelfde toegangsbeleid waarin onder andere is opgenomen dat zenders die een vergoeding vragen voor doorgifte per definitie worden geweerd. Het is nu echter duidelijk dat dit uitgangspunt geen stand houdt, evenmin als het uitgangspunt dat programmaraden een lijst met ‘reservezenders’ moeten opstellen. Dat zou er volgens het Commissariaat namelijk zelfs toe zou kunnen leiden dat een kabelmaatschappij lichtvaardiger van het advies van een programmaraad afwijkt dan ingeval een dergelijke lijst niet voorhanden is. De Programmaraad Haarlem weigert het opstellen van een dergelijke lijst al jaren. De Programmaraad Haarlem is tevreden met de uitspraak. Business Nieus Radio zet mes in begroting

BUSINESS NIEUWS RADIO MOET BEZUINIGEN

Business Nieuws Radio moet flink de broekriem aanhalen als gevolg van de onzekerheid rond het al dan niet veilen van de etherfrequenties. De zender brengt haar kosten met tien procent terug, aldus directeur/hoofdredacteur Michiel Bicker Caarten. Bezuinigd zal vooral worden op de toeleveranciers, zoals de host van de internetsite. Ook wordt een aantal vacatures voorlopig niet opgevuld. (Radionieuws)

BNR MAG BLIJVEN UITZENDEN OP 1395 AM

De voorzieningenrechter in Utrecht heeft woensdag bepaald dat zendermaatschappij Nozema mag blijven uitzenden via de zendmast in Trintelhaven op AM1395, aan de dijk tussen Lelystad en Enkhuizen. Rijkswaterstaat had de vergunning ingetrokken, omdat de straling van de zendmast gevaarlijk is voor de scheepvaart. Trintelhaven kan daardoor volgens Rijkswaterstaat niet meer als vluchthaven dienen. Rijkswaterstaat vindt de zender nog steeds gevaarlijk en gaat de motivatie van de rechter bestuderen om te kijken of beroep mogelijk is.

VAN TRIGT NAAR NOS-JOURNAAL

Presentatrice Annette van Trigt (45) gaat per oktober werken bij het NOS Journaal. Ze neemt het zesuurjournaal voor haar rekening, maar is ook voor verslaggeving inzetbaar. Dat maakte de omroep woensdag bekend. Bij het Journaal is ruimte ontstaan door het vertrek van presentatoren. Zo nam Debbie Petter afgelopen zomer voor het laatst plaats achter de presentatiedesk en gaat Harmen Siezen dit najaar weg. Omdat Van Trigt al veel ervaring heeft (Studio Sport, Met het oog op morgen, Veronica Nieuwsradio) is Journaal-hoofdredacteur Hans Laroes in zijn nopjes met de aanwinst.

MIDVLIET GESTART MET STEREO-UITZENDINGEN

Radio Midvliet, de lokale omroep voor de gemeente Leidschendam- Voorburg, is woensdag gestart met stereo-uitzendingen via haar etherfrequentie 107.2 MHz.

VEEL MIS BIJ WAALSE OMROEP

De top van de Waalse omroep RTBf buigt zich over een rapport van auditbureau Andersen dat veel mankementen bij de omroep aantrof. Er is geen redactionele lijn, geen identiteit, de tv-tak spreekt een te oud publiek aan, na de decentralisatie zijn regiocentra ontstaan  waar machtsspelletjes worden gespeeld, het geld wordt verkeerd ingezet en er is geen besluitvaardigheid. Aanbevolen wordt om er één algemene zender van te maken, of een aantal themakanalen. (De Morgen via VillaMedia)

BELGISCHE WINT RVU RADIOPRIJS

De Belgische Eva David heeft met haar inzending ‘Water-dicht’ de elfde RVU Radioprijs gewonnen. De 747AM Publieks-prijs, dit jaar voor het eerst uitgereikt ging naar Katrien Molenberghs. In totaal werden er tien inzendingen genomineerd. De tweede plaats was voor programmamaakster Nelle de Mayer. Bart Jan Cune en Eefke Boelhouwers wonnen samen de derde prijs. De RVU Publieksprijs, van de educatieve omroep RVU, wordt ieder jaar uitgereikt aan jonge, nog niet afgestudeerde radiomakers uit Nederland of Belgie.

ITALIE: AKKOORD VOETBAL CLUBS EN RAI

De Italiaanse voetbalclubs hebben woensdag in Rome een driejarig contract afgesloten met de Italiaanse omroep RAI. De RAI betaalt 62 miljoen euro per jaar voor de hoogtepunten van de wedstrijden in de Serie A en live- wedstrijden in de bekercometitie. De overeenkomst valt 27 procent lager uit dan vorig jaar.Het akkoord werd door de clubs geaccepteerd, maar niet van harte. Acht clubs in de Serie A hebben tien dagen voor de start van de competitie nog geen deal over de verkoop van de uitzendrechten van hun thuiswedstrijden. De kabelzenders (pay- per-view) hebben het bod inmiddels in etappes verhoogd tot 5,7 miljoen euro per club. De acht willen 10 miljoen elk. (NOStt)

VEEL PERSONEEL BIJ PUBLIEKE OMROEP TIJDELIJK

Bij een aantal publieke omroepen heeft bijna de helft van de werknemers een tijdelijk arbeidscontract. AVRO en NCRV spannen de kroon met resp. 47 en 44%. “Schrijnend” noemt de NVJ het, die de contracten inventariseerde. Soms wordt na afloop van een tijdelijk contract aangeraden na 3,5 maand weer te komen “solliciteren”. Zo ontloopt een omroep de plicht om een vaste aanstelling aan te bieden en worden wet en cao ontdoken. De NVJ praat met de redacties over veranderingsvoorstellen voor het cao-overleg. (Villamedia)

NET5 KOMT MET PHATNET TV

Net5 is gestart met een nieuw homeshoppingprogramma: Phatnet TV. Het is een multimediaal concept met tv, internet en mobiele telefoon. Het programma is sinds zondag elke dag tussen 11.00 en 13.00 uur te zien als onderdeel van het nieuwe Via 5. Phatnet TV komt met aanbiedingen en acties op het gebied van mobieltjes, hi-tech gadgets, muziek en films. De site Phatnet.nl is momenteel nog een aanvullende e-commerce site voor het tv-programma, maar moet uitgroeien tot een community voor mobiele telefoongebruikers. (Adformatie)

MOEILIJKE TIJDEN VOOR RTL-GROUP

De Europese uitzendgroep RTL Group, in Nederland eigenaar van onder meer RTL4 en RTL5, heeft een moeizaam halfjaar achter de rug. Door sterk teruglopende advertentieopbrengsten, die meer dan 60 procent van de omzet uitmaken, daalde de winst voor rente, belastingen en afschrijvingen met 23 procent tot 181 miljoen euro. De omzet steeg met 5 procent tot 2,1 miljard euro, maar de omzet uit de gewone activiteiten zakte 2 procent, aldus RTL dinsdag. De neergang op de advertentiemarkt, die het gevolg is van algehele economische malaise, laat zich vooral voelen in Duitsland in Frankrijk.  In Nederland en Groot-Brittannië zijn alweer kleine positieve signalen zichtbaar, aldus bestuursvoorzitter Didier Bellens. Maar van herstel voor de gehele RTL-groep wil hij nog niet spreken. “De situatie is niet gewijzigd sinds juli toen wij onze vooruitzichten gaven. Het is moeilijk om iets over de toekomst te zeggen.” (ANP/NU)

TOEKOMST PUBLIEKE NIEUWSZENDER ONZEKER

Als de plannen van de NOS om te komen tot een nieuwszender ooit doorgaan, zal zo’n zender zeker niet eerst op de bestaande (analoge) netten te zien zijn. Dat heeft een woordvoerder van de Raad van Bestuur van de NOS maandag laten weten. Kijkers kunnen de zender alleen zien via digitale tv. Via dat systeem halen zij veel meer tv-stations binnen dan via de huidige analoge kabelverspreiding en beschikken ze over interactieve toepassingen. Aanvankelijk wilde de NOS per september beginnen met een proef op Nederland 2, waarbij de nieuwszender overdag op dat kanaal te zien is.

538 EN 3FM DELEN TWEEDE PLEK

Sky Radio had in de periode juni-juli 2002 een marktaandeel van 13,0 procent en blijft daarmee de grootste. Radio 3FM en Radio 538 delen de tweede positie met een marktaandeel van 10,3 procent. Dat blijkt uit het CLO van Intomart. Sky Radio zag het aandeel weer toenemen in vergelijking met mei-juni (0,2 procent). Radio 538 deed het goed met een groei van 0,4, terwijl het aandeel van 3FM met 0,1 procent afnam. Het complete overzicht van marktaandelen vindt u hieronder:

 	mei/juni    (in%)	juni/juli (in%)
01	Sky Radio	12.8	13.0
02	Radio 3 FM	10.4	10.3
--	Radio 538 	10.0	10.3
03	Radio 2 	10.3	9.9
05	Radio 1	8.7	8.7
06	Radio 10 FM	7.4	7.1
07	Noordzee FM	4.0	4.0
08	YorinFM	3.5	3.7
09	Classic fM	2.7	2.7
10	 Radio Nationaal 1296AM	2.0	1.8
11	Arrow Classic R.	1.6	1.5
12	Radio 4 	1.4	1.4
13	747AM	0.8	0.9
14	 KinkFM	0.2	0.3
--	Business Nieuws Radio	0.2	0.2
16	 Radio 192	0.1	0.1
 -	Regio Radio	15.0	14.9
 -	CRN Commercieel Radio	3.1	3.2

“EVENTUEEL BBC-MODEL VOOR PUBLIEKE OMROEP”

Media-staatssecretaris Van Leeuwen overweegt, gezien de grote veranderingen, een onderzoek te laten doen naar de publieke omroep, los van de visitatiecommissie die de publieke omroep gaat beoordelen: “De veranderingen betreffen niet alleen nieuwe technologie als kabel en satelliet, maar ook zaken als licenties, auteursrechten en conglomeraten die ontstaan door fusies. Ik wil hierover een mening kunnen vormen, en daar is onderzoek voor nodig.” Van Leeuwen vindt dat, als het nodig blijkt, andere opties bespreekbaar zijn, zoals een BBC-model zonder verzuilde omroepen. (NRC via Villamedia)

“REGERING WIL EINDE ANALOGE ETHER”

Er komt een adviescommissie om na te gaan wanneer het gebruik van de ether voor aardse analoge televisie kan ophouden. Met Digitenne komt digitale aardse distributie, die efficiënter is. In de Verenigde Staten en in Engeland zijn al voornemens om over 4 tot 6 jaar het gebruik van de ether voor analoge verspreiding van tv-signalen te stoppen. Dat lukt daar overigens maar slecht.

KRANTENSITE TELEGRAAF DEELS BETAALD

De Telegraaf gaat geld vragen voor toegang tot delen van Telegraaf.nl, met name het archief en nieuws- en showbizzfoto’s. Dit bevestigt de directeur van het Oplagebedrijf Telegraaf, Ted Trimbach, tegenover Emerce. De Telegraaf is het laatste grote krantenconcern dat (gedeeltelijk) betaalde krantensites wil. PCM en Wegener gingen het concern voor. Het plan zal zeker binnen een half jaar zijn beslag krijgen, waarschijnlijk eerder. Waarschijnlijk wordt het hele archief betaald. Ook overweegt het concern om foto’s als de nieuws- en showbizzfoto’s niet meer gratis weg te geven. (Adformatie)

PUBLIEKE OMROEP KOMT MET ‘OMROEPBIOSCOOP’

Elke dinsdagavond documentaires,drama- en comedyseries, tv-films en andere omroepproducties op het witte doek. Dat vindt u vanaf 10 september in de Omroepbioscoop. Dit experimentele initiatief van de NPS,VPRO,AVRO,KRO,het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en het Ketelhuis vindt plaats op locatie van de laatsgenoemde instelling,bij de Westergasfabriek in Amsterdam. Begonnen wordt met de KRO-documentaire New York Aftermath. Gemiddeld een keer per maand zijn er themavoorstellingen met na afloop een debat tussen publiek en bijvoorbeeld programmamakers. Verwacht:een marathon van Het Pleidooi en een avond ‘Van Kooten en De Bie’ (NOStt)

ONDERZOEKSJOURNALISTEN RTL NAAR NOVA

Het researchteam van RTL Nieuws (Karel Ornstein en Guido van Ophoven) gaat 1 december voor Nova werken. Het duo bracht kwesties in het nieuws als de bolletjesslikkers-affaire, de banden van mevrouw Zorreguieta met het Videla- regime, de discussie rond de Joodse tegoeden en drugssmokkel via de Antillen. Het team verwacht bij Nova meer mogelijkheden om hun researchwerk  in praktijk te brengen. Hoofdredacteur Rik Rensen ziet in hun komst een kwaliteitsimpuls voor de researchredactie die verder bestaat uit Peter ter Horst, Siem Eikelenboom en Zembla’s Mirjam Bartelsman. (Villamedia)

RADIO FREE EUROPE DOEKT TSJECHISCHE AFDELING OP

De Tsjechische afdeling van Radio Free Europe/Radio Liberty is vandaag stopgezet. De Amerikaanse propagandazender begon zijn uitzendingen naar Tsjechië in 1951, twee jaar na zijn oprichting. Nadat het communisme door de Fluwelen Revolutie van 1989 ten val was gebracht zette de Amerikaanse zender zijn programma’s voort in samenwerking met de Tsjechische radio. (Standaard)

LUISTERCIJFERS JULI-AUGUSTUS

Vandaag heeft Intomart de luistercijfers over de periode juli-augustus bekend gemaakt. Sky Radio is ook deze periode de best beluisterde zender met een onveranderd marktaandeel van 13.0 procent. Radio 538 zag haar marktaandeel met 0.2 % dalen naar 10.1 procent en staat daarmee op de tweede plaats, gevolgt door Radio 2 met een marktaandeel van 10.0 procent (+ 0.1 %).

 	juni/juli  (in%)	juli/aug (in%)
01	Sky Radio	13.0	13.0
02	Radio 538 	10.3	10.1
03	Radio 2 	9.9	10.0
04	Radio 3 FM	10.3	9.8
05	Radio 1	8.7	9.0
06	Radio 10 FM	7.1	7.1
07	Noordzee FM	4.0	4.1
08	YorinFM	3.7	3.5
09	Classic fM	2.7	2.7
11	Arrow Classic R.	1.5	1.7
10	 Radio Nationaal 1296AM	1.8	1.6
12	Radio 4 	1.4	1.6
13	747AM	0.9	0.9
14	 KinkFM	0.3	0.3
--	Business Nieuws Radio	0.2	0.2
16	 Radio 192	0.1	0.1
 -	Regio Radio	14.9	15.5
 -	CRN Commercieel Radio	3.2	2.9

BALKENENDE IN GESPREK OVER GEWELD OP TV

Premier Balkenende wil in het kader van het debat over normen en waarden met de omroepen in gesprek over het geweld op tv.In het RKK/KRO-tv-programma Kruispunt zei hij zondagavond dat wat hij soms op tv ziet,elke beschrijving tart. Hij wil daarom het thema ‘geweld’ op de agenda zetten in het overleg met de omroepen.De premier wees overigens ook op de eigen verantwoordelijkheid van omroepen,de vrijheid van meningsuiting en de verantwoordelijkheid die ouders voor kinderen hebben. (NOSTT)

AKKOORD OVER SANERING SCHULDEN UPC

Kabelmaatschappij UPC heeft met een deel van de obligatiehouders   een akkoord bereikt over de omzetting van hun obligaties in nieuwe aandelen. UPC vraagt uitstel van betaling aan om de overige aandeelhouders onder druk te zetten om ook akkoord te gaan. Als dat lukt,is het bedrijf in een klap 65 procent van zijn schulden kwijt. Het  betreft 5,2 miljard euro.UPC overlegt  al sinds februari over deze deal. Moederbedrijf UGC uit de VS zal ook nog maximaal 100 mln dollar steken in UPC,  dat na alle transacties New UPC gaat   heten.UGC krijgt dan 65,5% van de aandelen,de obligatiehouders 32,5%.    (NOSTT)

LINTJE VOOR TV-PRODUCER HARRY DE WINTER

Tv-producent Harry de Winter is vrijdagavond in Amsterdam koninklijk onderscheiden. Wethouder Hannah Belliot benoemde hem tot officier in de Orde van Oranje Nassau. De Winter krijgt de onderscheiding vanwege zijn ,,pionierswerk voor de Nederlandse televisie”. De Winter is onder andere oprichter van IdTV, het productiebedrijf dat dit jaar 25 bestaat. Daarvoor werkte hij onder andere voor VARA- en KRO-radio waar hij jongeren- en muziekprogramma’s presenteerde.

VARA EN NPS SLEPEN 9 GOUDEN BEELDEN IN DE WACHT

De VARA en de NPS hebben donderdag samen negen Gouden Beelden in de wacht gesleept. De uitreiking van de prijzen voor Nederlandse tv- programma’s en -personen waarbij de jury uit programmamakers bestaat, vond plaats tijdens het Nationale Omroepgala in Hilversum. De VARA scoorde vier eigen Gouden Beelden en twee samen met de NPS. De NPS won er zelf drie. In totaal waren er dit jaar vijftien categorieën. De VARA haalde prijzen binnen in de categorie Comedy voor All Stars, Drama voor De Enclave en Amusement voor Kopspijkers. Frank Lammers van De Enclave kreeg de prijs voor beste acteur van 2002. De Carrière Award ging postuum naar Bart de Graaff. Willem van Kooten reikte de prijs uit aan zijn zus Mirjam en zijn moeder.

ONDERZOEK EC NAAR STAATSSTEUN PUBLIEKE OMROEP

De Europese Commissie is een onderzoek begonnen naar de Nederlandse staatssteun aan de publieke omroep. Ieder Nederlands huishouden spekt de omroepkas via de inkomstenbelasting voor zo’n 100 euro per jaar. Het onderzoek wordt gehouden naar aanleiding van een klacht die de Holland Media Groep (RTL 4, RTL 5, Yorin) heeft ingediend bij de Europese Commissie over de “excessieve staatshulp” voor de vaderlandse publieke omroepen. De staatshulp aan de publieke omroepen, die in tien jaar tijd is gestegen van € 399,3 miljoen naar € 655,1 miljoen vorig jaar, verstoort volgens HMG de concurrentie op de televisiemarkt.

PETER VAN DAM NAAR RADIO 192

Op maandag 30 september gaat bij Radio 192 de najaarsprogrammering in. Opvallendste nieuwkomer is ex-Mi Amigo dj Peter van Dam. Na zijn succesvolle zeezenderperiode, werkte Van Dam voor o.a. de KRO, Radio 10 Gold en momenteel nog steeds als voice-over voor de Vlaamse commerciële tv-zender VTM. Peter van Dam is iedere maandag tot en met vrijdag te horen bij Radio 192 tussen 18.00-19.00u met ‘Het hek van Van Dam’. Hij zal hierin op zijn eigenwijze manier een rits aan gouwe ouwe draaien. Ook Edo Peters (ex- Caroline en Monique) gaat een dagelijks programma verzorgen. Peters maakte in de afgelopen vakantieperiode al een aantal programma’s voor het station. Dat is beide partijen zo goed bevallen dat de samenwerking nu wordt voortgezet.

TOEKOMST BNR OP MIDDENGOLF BLIJFT ONZEKER

BusinessNieuws Radio (BNR) dreigt nog steeds te moeten stoppen met uitzenden via de middengolf. Volgens Rijkswaterstaat veroorzaakt een zendmast van Nozema, die verantwoordelijk is voor de distributie van BNR-uitzendingen, spanning op metalen stagen van zeilschepen. Omdat dit gevaarlijk is, heeft Rijkswaterstaat besloten de zendvergunning in te trekken. Nozema stapte daarom op 28 augustus naar de bestuursrechter  in Utrecht. Die oordeelde dat eerst het besluit van Rijkswaterstaat gehoord moet worden en daarna het radiostation zes weken krijgt om de situatie te veranderen. Directeur/hoofdredacteur Michiel Bicker Caarten van BNR is verbaasd dat Rijkswaterstaat ‘hier zo moeilijk over doet’. ‘Op de bewuste plek komen bijna geen schepen en de klachten over overlast zijn vaag.’ (Adformatie)

NCRV STOPT MET ‘HERBERG DE LEEUW’

De NCRV stopt op 1 januari met het programma ‘Herberg de Leeuw’ van Paul de Leeuw.De Leeuw kan zich niet langer vinden in de koers van de omroep, laat de NCRV weten. Om te voorkomen dat steeds moet worden gediscussieerd over wat mag en wat niet mag,wordt de show stopgezet,stelt de NCRV. Over de presentatie van ‘Zo vader zo zoon’ is nog niets besloten. De NCRV tikte vandaag De Leeuw al op de vingers over het programma.In een van de shows veranderde een portret van professor Smalhout in dat van Hitler. Ook heeft De Leeuw de zangeres Anneke Grönloh beledigd. (NOStt)

“NOS WIL EO EN AVRO VERKASSEN”

De publieke omroep verkeert in een bestuurlijke crisis. Morgen, als de drie jaar geleden in gang gezette netprofilering wordt geëvalueerd, zal de raad van bestuur van de publieke omroep de omroepvoorzitters voorstellen om de AVRO van Nederland 1 naar Nederland 2 te laten verhuizen. De AVRO voelt daar echter niets voor. Een ander voorstel om de EO van Nederland 2 naar Nederland 1 te laten gaan, stuit op grote weerstand van de NCRV en de KRO, die eveneens Nederland 1 als thuisnet hebben.

“RADIO WEST GOOI ROER OM”

Radio West schrapt in 2003 op werkdagen overdag de muziek en gaat zich volledig op nieuws en informatie richten. “Plaatjes van Abba draaien doen de commerciële zenders veel beter”, stelt directeur Jeroen Soer (46) in het Algemeen Dagblad. Een sprankelende regionale nieuwszender met een landelijke uitstraling wil Soer van Radio West maken. Zoals de meeste publieke regiozenders kampt die met een vergrijsd luisterpubliek. Negen van de tien luisteraars van Radio West zijn ouder dan 50 jaar. Veel luisteraars in de leeftijdscategorie 35 tot 49 jaar zijn weggelopen naar Radio 1. Soer snapt goed waarom. Radio West onderscheidt zich niet. Daar moet dus verandering in komen. (AD via Villamedia)

TESTUITZENDINGEN NIEUWE ZENDER OMROEP FLEVOLAND GESTART

Sinds woensdag is de nieuwe zender van Omroep Flevoland via de 89,8 gestart met proefuitzendingen. Momenteel is alleen nog een testtoon te horen via deze frequentie. Vanaf 1 oktober starten de uitzendingen van Omroep Flevoland via de nieuwe frequentie. Deze verhuizing van de 102,1 MHz naar de 89,8 MHz houdt verband met het zero-base project.

VAN DUIN WELLICHT NAAR STUDIO SPAAN

TROS-komiek André van Duin gaat komend seizoen mogelijk voor de komische noot zorgen in het VARA-sportprogramma Studio Spaan, waar de vaste cabaretiers Diederik van Vleuten en Erik van Muiswinkel, bekend van hun typetjes, onlangs vertrokken. De manager van Van Duin bevestigt dat de komiek is gevraagd, maar dat het `nog niet 100 procent’ zeker is of het doorgaat. De VARA zegt dat er naast Van Duin nog meer kandidaten zijn die het programma van presentator Henk Spaan kunnen opfleuren. Op 11 oktober begint het sportprogramma weer, dat vorig seizoen gemiddeld 390.000 kijkers trok. (Veronica Magazine)

IWRIS KELLY NIEUWE PRESENTATOR NOS-JOURNAAL

Iwris Kelly (29) wordt het nieuwe gezicht bij het NOS-Journaal. Ze treedt per 1 november in dienst en gaat na een inwerkperiode aan de slag als presentator. Kelly is afkomstig van de Amsterdamse zender AT5. Dat bracht een NOS-woordvoerder woensdag naar buiten. Zij begint in oktober en richt zich primair op het Zesuurjournaal.

TON VAN BRUSSEL INTERIM-CHEF NOS RADIO

Voormalig VARA-directeur Ton van Brussel wordt per 1 november interim- chef bij het NOS Radionieuws. De 48-jarige Van Brussel is voor maximaal een half jaar verantwoordelijk voor de journalistieke en organisatorische gang van zaken. De benoeming van Van Brussel is een gevolg van het vertrek van adjunct-hoofdredacteur Martin Volder. Hij stopte in augustus met zijn werkzaamheden bij de radio. Vincent Roef, chef buitenland bij het NOS Journaal, ging vervolgens aan de slag als interim-chef. Maar hij overleed plotseling begin september. (Volkskrant via Villamedia)

“PROVINCIE TAST IN BUIDEL VOOR ‘ARMLASTIG’ RTV NOORD”

Het College van Gedeputeerde Staten van Groningen heeft haar jaarlijkse bijdrage voor RTV Noord vastgesteld. De Groningse radio- en televisieomroep kan daardoor een bedrag van ruim zes miljoen euro tegemoet zien. Maar daarmee is RTV Noord nog lang niet uit de financiële zorgen. De Groningse gedeputeerde voor cultuur H. Gerritsen (PvdA) maakte dinsdagmiddag bekend een bedrag van 2,9 miljoen euro beschikbaar te willen stellen voor Radio Noord, en 3,2 miljoen euro voor TV-Noord. Wel moet het Commissariaat van de Media nog akkoord gaan met deze subsidie-toekenning.

VAN GOGH MOET WEG BIJ ‘BUSINESS CLASS’

Columnist Theo van Gogh van het tv-programma Business Class is gisteren op staande voet ontslagen door RTL 5-programmaleider Jaap Hofman. Dit omdat Van Gogh hem in een internetcolumn ” een onderkruipsel en een zwakke broeder” noemt en president- directeur Dick van der Graaf van RTL een “pygmee op plateauzolen”. Hofman sneed ook enkele opmerkingen van Van Gogh uit het programma. Van Gogh suggereert dat Frits Barend druk op RTL uitoefende om zich van hem te ontdoen, omdat er anders geen LPF’er meer bij B&VD zou willen komen.

WEER UITSTEL UPC

Het noodlijdende kabelbedrijf UPC heeft opnieuw meer tijd gekregen om orde op zaken te stellen. De banken en moederbedrijf United Global Com (UGC) hebben de onderneming nu tot komende vrijdag uitstel van betaling van rente op de obligatieleningen gegeven. Een eerdere betaaltermijn liep gisteren af. UPC heeft sinds begin maart een rentebetaling van 113 miljoen euro aan zijn obligatiehouders steeds opnieuw opgeschort. UPC onderhandelt nog om het uitstel van betaling van de rente verder te verlengen, zo bleek vandaag uit de bij Amerikaanse beursautoriteit SEC gedeponeerde stukken. Het bedrijf wil de tijd gebruiken om schulden om te zetten in aandelen. Moeder UGC bereikte in juli overeenstemming met obligatiehouders over de omzetting van een schuld van 5,4 miljard euro in aandelen. UPC zucht onder een totale schuldenlast van rond 11 miljard euro (Adformatie)

“KRITIEK OP KIJKWIJZER”

De Kijkwijzer voor films en televisieprogramma’s is ondeugdelijk. De geadviseerde leeftijdsgrens is vaak lager dan in de omringende landen. Dat zegt de ouderorganisatie Ouders en Coo. De organisatie vindt dat ouders op het verkeerde been worden gezet en kinderen kunnen daardoor met expliciete seks- en/of geweldsbeelden en grove taal worden geconfronteerd. Ouders en Coo heeft gisteren bij de adviserende instantie Nicam een klacht ingediend om enkele films opnieuw te laten keuren, die dezer dagen op tv of in de bioscoop te zien zijn. (o.a Adformatie)

OMROEP FLEVOLAND VANAF 1 OKTOBER OP NIEUWE FREQUENTIE

Met ingang van 1 oktober zendt Radio Flevoland uit op de nieuwe etherfrequentie 89.8 fm. De verandering heeft te maken met de doorvoering van het zero-base project. In de week van 16 tot en met 20 september ontvangen alle Flevolandse huishoudens een folder in de brievenbus over de frequentiewijziging van Radio Flevoland van 102.1 fm naar 89.8 fm.

SPONSORNAMEN OP DE BBC

De kans is groot dat er komend jaar sponsornamen op de BBC zijn te zien, als de omroep de race om Champions League wint. Volgens ingewijden is de BBC van plan de namen van de sponsors van de Champions League te tonen voor en na de wedstrijd en in de rust. De BBC biedt mee op de rechten voor volgend jaar. Ook ITV, BSkyB, Channel 4 en Five willen de rechten (gedeeltelijk). De regels verbieden reclame op de BBC. De publieke Britse zender wil nu ter compensatie meer dan andere omroepen bieden voor de rechten. Het zou gaan om een bod van bijna 450 miljoen euro, ITV zou 400 miljoen hebben geboden. Deze week neemt de Uefa een beslissing, aldus Brandrepublic. (Adformatie)

AD WEB AWARDS UITGEREIKT

Zoekmachine Google en Planet Multimedia zijn in de prijzen gevallen bij de vrijdag uitgereikte AD Web Awards. Duizenden bezoekers hebben hun stem uitgebracht voor de door het Algemeen Dagblad voor het eerst georganiseerde prijs. Google won in de categorie Zoekmachines met 85 procent van de stemmen.Marktplaats.nl won in de categorie zakelijk. De jury noemde de site eenvoudig en gebruiksvriendelijk en bijna 73 procent van de stemmers lijkt het hiermee eens te zijn. Planet Multimedia won tenslotte bij informatief met 30,9 procent. Hoofdredacteur Peter Olsthoorn noemde de onderscheiding ‘een hart onder de riem’ (nu.nl).

FREQUENTIEVERDELING: UITSPRAAK BESTUURSRECHTER 11 OKTOBER

Als de frequenties voor commerciële radiozenders toch via een toets worden verdeeld, dan moet er nu al een verdeling komen van de twee landelijke tijdelijke FM-pakketten. Dat betoogden de commerciële zenders vrijdag bij de bestuursrechter in Rotterdam. De rechter oordeelde eind juli dat de verdeling van de frequenties via een veiling moet gebeuren. Het nieuwe kabinet ging daartegen in beroep, omdat in het regeerakkoord juist was afgesproken dat er een toets zou komen. Minister Heinsbroek (Economische Zaken) en staatssecretaris Van Leeuwen (Media) wijzigden daarom de Frequentiewet en vroegen een advies van de Raad van State. Met die gegevens in de hand vroeg landsadvocaat Daalder vrijdag aan bestuursrechter Simons zijn eerdere vonnis te herzien en te kiezen voor een toets. In een tijdelijke procedure heeft Daalder weer geen zin, want dat zou ,,ineffectief” zijn, zorgen voor een wanorde in de ether en toch slechts voor vier maanden geregeld kunnen worden.  Bestuursrechter Simons doet op 11 oktober om 11.00 uur uitspraak.

FUNX: VOORBEREIDING VOOR KABELUITZENDINGEN A’DAM, DEN HAAG EN UTRECHT

In navolging van Rotterdam hebben SALTO, Stadsomroep Den Haag en Omroep Utrecht gevraagd technische voorbereidingen te treffen voor doorgifte van FunX in die steden. Het gaat daarbij om extra edities van FunX die voorlopig alleen via de kabel worden uitgezonden.

LPF DAAGT VAN GOGH VOOR DE RECHTER

De Tweede Kamerfractie van de LPF heeft een kort geding aangespannen tegen Theo van Gogh, RTL5 en het televisieprogramma Business Class. Dat heeft de LPF vrijdag bekendgemaakt. Het geding dient op 26 september voor de rechtbank in Amsterdam. De LPF wil dat Van Gogh uitspraken uit het televisieprogramma van 8 september rectificeert. Daarin zei hij dat het huidige fractielid Herben bij het Nederlandse aankoopbesluit van de Joint Strike Fighter (JSF) steekpenningen heeft aangenomen. (o.a. ANP)

KABINET WIL RECLAME LOTERIJEN BEPERKEN

De regeringspartijen LPF, CDA en VVD willen dat het kabinet gokverslaving tegengaat door reclame van de Staatsloterij en Holland Casino aan banden te leggen. Een motie van LPF-fractieleider Wijnschenk met deze strekking werd gesteund door CDA en VVD. De coalitiepartijen willen dat de regering aangeeft wat de kansspelorganisaties doen om gokverslaving te voorkomen. Bezien moet worden of ‘beperking van reclame-uitingen daarbij een rol kan spelen’. De Staatsloterij voelt zich niet aangesproken door de motie, omdat loterijen niet verslavend zijn, zegt een woordvoerder. De tijd tussen aankoop van een lot en de trekking is daarvoor te lang, zou onderzoek hebben uitgewezen. Holland Casino, sponsor en naamgever van de eredivisie in het betaald voetbal, kon nog geen reactie geven (Adformatie/ANP)

ACTIE CONSUMENTENBOND TEGEN KABELBEDRIJVEN

De Consumentenbond is gestart met een actie tegen de kabelbedrijven die de prijs van het televisiekijken met ongeveer 20 procent willen verhogen. De bond legt tien eisen op tafel die de kabelbedrijven uiterlijk 1 oktober moeten onderschrijven. Doen zij dat niet, dan volgen hardere acties. Via de site van de bond kunnen boze kabelklanten de actie ‘De geboeide kijker’ steunen. Ook houdt de bond een enquête. De bond meent dat de kabelbedrijven de televisiekijker laten opdraaien voor het feit dat hun kas leeg is terwijl ze willen investeren in nieuwe producten. ‘De geboeide kijker’ zit letterlijk en figuurlijk vast aan de kabelmonopolist, aldus de Consumentenbond.

RTL TELEURGESTELD NA KEUZE BALKENENDE

Frits Wester van RTL Nieuws toont zich in de Volkskrant teleurgesteld over het besluit van de premier om niet bij RTL, maar bij BNN eenmaal per maand de politieke actualiteit te bespreken. RTL wilde een gesprek in aanwezigheid van publiek. “… Daar was Balkenende zelf heel enthousiast over, maar uiteindelijk vond hij dat het te veel tijd in beslag nam. Bovendien zaten er volgens de RVD te veel showy elementen in”. Dat laatste slaat op stemkastjes waarmee het publiek zou kunnen reageren en bepalen wie er met de premier mocht discussiëren: een minister, een Kamerlid, of mensen uit het publiek. (Villamedia)

“RADIOSTATIONS MOETEN ‘RUSTIG’ BLIJVEN”

Commerciele radiostations in Nederland mogen “geen onrust stoken”. Dat is een van de voorwaarden die het kabinet stelt aan de verkrijging van een FM-radiofrequentie. Dit bericht NRC Handelsblad. Samen met een verbod op het “verstoren van de openbare orde” en een verbod op het “bevolkingsgroepen tegen elkaar opzetten” komt de eis voor uit in het gewijzigde Frequentiebesluit dat deze week in Het Staatsblad is gepubliceerd. Het kabinet hoopt op een zitting van de bestuursrechter morgen alsnog de staat van de plicht tot veilen zal ontslaan.

“BNN HOUDT BART LEVEND”

BNN gaf woensdag aan dat de overleden BNN-oprichter Bart de Graaff op tv blijft voortleven in de satirische klei-animatieserie ‘Egoland’. Deze achtdelige royalty-serie van zes minuten speelt zich af in het plaatsje Blech in een niet nader te specificeren alpenland. Gekleide Oranjes, Johan Cruijff en Bart de Graaff krijgen een rol in het koningsdrama. BNN spreekt over een enorm duur project. De hele serie kost ongeveer 455.000 euro, maar daarvoor heeft de omroep ook subsidies gekregen. “De makers produceren elke dag ongeveer drie seconden van de serie, dus zo arbeidsintensief is het”, vertelt directeur-tv van BNN, M. van Dijk.

MTV TERUG OP DE KABEL IN WAALRE

Muziekzender MTV keert in Zuidoost-Brabant alleen terug op de kabel in de gemeente Waalre. In de rest van de regio houdt verkoopzender Tel Sell zijn kanaal. Kabelmaatschappij UPC haalde MTV twee weken geleden van de kabel en zette er Tel Sell voor in de plaats. Waalre maakt gebruik van de diensten van UPC, maar bepaalt zelf welke zenders het doorgeeft. Dit weekend meldde Omroep Brabant onterecht dat MTV in de hele regio zou terugkeren en dat Tel Sell failliet zou zijn.

NOZEMA BOUWT NOODMAST IN AMSTERDAM

Voor het uitzenden van digitale televisie via de ether (DVB-T) zal in Amsterdam Noord een nieuwe, door een architectenbureau ontworpen, mast worden gebouwd. De IJ-mast (ook wel het zwevende toverstafje genoemd) komt te staan op een locatie achter het Centraal Station aan de overzijde van het IJ. De bouw van de IJ-mast zal waarschijnlijk een jaar in beslag nemen. De commerciële start van digitale televisie uitzendingen (verzorgd door Digitenne) staat gepland voor najaar 2002. Zonder de IJ-mast is de kwaliteit van de uitzendingen in Amsterdam niet gegarandeerd. Voor de tussenliggende tijd moest naar een noodoplossing gezocht worden. Deze noodoplossing is nu gerealiseerd.

TV-PRESENTATOR HENK VAN MONTFOORT OVERLEDEN

Televisiepresentator Henk van Montfoort is dinsdag op 71-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Brasschaat. Zijn familie heeft dat woensdag bekendgemaakt. Van Montfoort overleed na een kort ziekbed. Van Montfoort presenteerde in de jaren zeventig en tachtig onder andere shows voor de VARA zoals Hallo met Henk en Met de Muziek Mee. Die shows praatte hij niet alleen aan elkaar, hij zong zelf ook mee met zijn gasten of solo.

HMG EN CASEMA KOMEN MET NIEUWE VORM TELETEXT

De Holland Media Groep (HMG) en kabelbedrijf Casema lanceren op maandag 23 september een nieuwe digitale dienst: RTL i text. RTL i text is een moderne digitale vorm van het bekende Teletekst. Het onderscheidt zich van de tot nu toe gebruikte vormen van teletekst door het ontbreken van wachttijden voor het laden van de pagina’s, een zeer gebruiksvriendelijke menustructuur, een moderne lay-out en hoge kwaliteit beelden. Zowel HMG als Casema zijn ervan overtuigd dat het toch al populaire medium nog meer bekeken zal worden als de abonnee niet alleen teletekstpagina’s kan ‘lezen’ maar ook kan ‘kijken’ naar hoogwaardige beelden. Deze vorm van teletext kan alleen worden geraadpleegd door abonnees van Casema Digitale Televisie.

PCM STOPT EIND DIT JAAR UITGAVE HET PAROOL

Krantenconcern PCM Uitgevers stopt op 31 december met Het Parool. De uitgever van onder meer NRC Handelsblad en de Volkskrant wil niet langer het structurele verlies dragen van de Amsterdamse stadskrant. Het Parool krijgt tot 15 november de tijd een plan te ontwikkelen om zelfstandig verder te gaan. Als dit plan slaagt, moet Het Parool uiterlijk eind van dit jaar zijn vertrokken bij PCM Uitgevers. Ook de aan Het Parool gekoppelde huis-aan-huisbladen, waaronder het Amsterdams Stadsblad, moeten mee in deze verzelfstandiging.

CLASSIC FM TIJDELIJK VIA NOODANTENNE

Classic FM zendt tijdelijk via een noodantenne uit via haar ether- frequentie 90.7 MHz in Lopik. Tevens wordt er tijdelijk met minder vemogen uitgezonden. Hierdoor kan de ontvangst op sommige plekken in West Nederland niet optimaal zijn.

OMROEPBESTUURDERS VERANDEREN VAN NAAM

De bestuurlijke tak van Nederlandse Omroep Stichting (NOS) verandert van naam. De Raad van Bestuur van de NOS gaat vanaf maandag door het leven als Raad van Bestuur Publieke Omroep, zo meldde een woordvoerder. Tot de naamsverandering is besloten omdat de omroep NOS (onder meer verantwoordelijk voor het Journaal en Studio Sport) hinder ondervond van het voeren van dezelfde naam en hetzelfde logo. Dit terwijl de twee organisaties een verschillende wettelijke taak hebben binnen het publieke bestel.

RADIO 2 WORDT 24 UURS ZENDER

Publieke zender Radio 2 krijgt in het nieuwe jaar een volledig eigen programmering en gaat ook ’s nachts uitzenden. Dat meldde programmadirecteur Kees Toering in het mediaprogramma Antenne 2. Op dit moment wordt de zender ’s nachts nog gecombineerd met Radio 1. ‘Ik vind dat Radio 2 als één van de grootste zenders van Nederland een eigen nachtprogrammering moet hebben.’ De uitbreiding past in de strategie van Toering om de identiteit van zijn station scherper neer te zetten. De 35 extra programma-uren worden volgens hem gevuld met de ‘lekkere muziek’ die de luisteraars gewend zijn. Per januari 2003 gaat de nachtprogrammering van Radio 2 van start. (Adformatie)