Media kort: september 2003

NIEUWE PROGRAMMERING FRESH FM

Vanaf maandag 15 september voert Fresh FM enkele programmavernieuwingen door. Het gaat om wijzigingen in de tijden van de Wake-up Fresh, Hardhouse Generations en Club Fresh. Nieuw is het programma “Kevin in de Avond” en de “Fresh Spitsmix”. De “Wake-up Fresh” met Rob van Delft start voortaan een uur eerder en begint om 06.00 uur. Ook “Hardhouse Generations” op woensdag en “Club Fresh” op donderdag zijn voortaan een uur eerder te horen, namelijk vanaf 21 uur. Club Fresh op donderdag wordt hierdoor een uur langer. (Fresh)

RTL RADIO (LUXEMBURG) TIJDELIJK OP ‘VOLLE KRACHT’

Sinds afgelopen maandag heeft RTL Radio uit Luxemburg het vermogen op 1440 kHz tijdelijk fors opgevoerd. Dit bericht de website van FM Radio. Van maandag tot vrijdag loopt de speciale ochtendshow die naast het gewone Duitstalige programma ook aanvullende informatie geeft voor luisteraars in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. Tijdens deze ochtendshow wordt met de volle 1.200 kilowatt uitgezonden. Om 10 uur lokale tijd keert men terug naar het normale vermogen van 300 kW. Ook voor de religieuze uitzendingen en het relais van Radio China Internationaal wordt het volle vermogen gebruikt.

KORT NIEUWS

 • Vrijdag is bekend geworden dat RTV Rijnmond in financiële problemen verkeert. Nu is bekend geworden dat er dertig tot veertig banen geschrapt dreigen te worden. Gedwongen ontslagen lijken onvermijdelijk als de provincie Zuid-Holland niet bijspringt, aldus tijdelijk algemeen-directeur M. van Boekel. Van Boekel heeft becijferd dat de regionale zender structureel ongeveer 2 miljoen euro extra van de provincie nodig heeft. ,,Dan zijn we er niet, maar hebben we in ieder geval tijd om orde op zaken te stellen.” De financiële problemen zijn voor een groot deel ontstaan door minder inkomsten van landelijke adverteerders. De gevolgen voor de programmering van Radio en TV Rijnmond zijn nog onduidelijk. ,,Het is duidelijk dat je niet ongewijzigd programma’s kunt blijven maken, als er dertig tot veertig banen verdwijnen. De voorgenomen verhuizing van de omroep naar de Lloydpier is uitgesteld wegens de slechte financiële situatie. Volgende week overlegt de directie met de provincie
 • KLM weert opinieweekblad HP/De Tijd sinds deze week uit haar vliegtuigen en wachtruimten. Aanleiding is een foto op de omslag van deze week waarop lijkt dat een KLM-Boeing in de hoogste kantoortoren van Nederland vliegt. Dat meldde een KLM-woordvoerder zaterdag. KLM kan de creativiteit van de redactie van het blad niet waarderen. ,,In een week dat we de slachtoffers van de aanslagen in New York herdenken is dit onnodig pijnlijk voor passagiers en personeel”, zegt de woordvoerder. KLM zegt dat het personeel geschokt heeft gereageerd op de fotobewerking.
 • Radio 538 dj Dennis Ruyer wordt de stem van het nieuwe Veronica TV. Dat schrijft Radio Veronica dj Alexander Stevens op zijn weblog. Ruyer presenteert op Radio 538 het programma ‘Greatest Hits’ en is co-host bij Rinkeldekinkel met Jeroen van Inkel. Hij begin zin carrière bij de piraat Counterpoint FM in Amsterdam. Veronica televisie start twintig september op het kanaal van V8. | Daarvoor is de Vereniging Veronica met SBS Broadcasting gefuseerd. (via Radiofreak)
 • Oud-hoofdredacteur Ami van Vree van de Leeuwarder Courant is woensdag op 66-jarige leeftijd in zijn woonplaats Borne overleden. Dat heeft zijn echtgenote zaterdag bekendgemaakt. Ami van Vree begon zijn journalistiek loopbaan bij de Twentsche Courant. Tussen 1977 en 1983 was hij correspondent voor de Persunie in Bonn. Van 1984 tot 1987 leidde Van Vree de redactie van de Leeuwarder Courant. (ANP)
 • De directeur-generaal van de Britse zender BBC, Greg Dyke, moet zich maandag melden voor de onderzoekscommissie van Lord Hutton. Dat blijkt uit een vrijdag verspreide getuigenlijst op haar website. Maandag hervat de commissie, die onderzoek doet naar de dood van wapenexpert Kelly, haar werkzaamheden. Dyke werd in de recent afgesloten eerste ronde van het geruchtmakende onderzoek niet opgeroepen. De commissie doet onderzoek naar de omstandigheden rond de vermoedelijke zelfmoord van Kelly, die als wapendeskundige werkte voor het Britse ministerie van Defensie. Hij was de anonieme bron van een BBC- reportage, waarin werd gesteld dat de Britse regering de Iraakse dreiging had aangedikt om een oorlog tegen het regime van Saddam Hussein te rechtvaardigen. Blair nam eerder voor de commissie de verantwoordelijkheid op zich voor het openbaar maken van de naam van Kelly. (ANP)
 • M-FM Streekradio, de lokale omroep voor Rheden en Rozendaal, heeft een mogelijkheid gevonden om reportagezenders in te zetten voor permanente straalverbindingen naar hoofdzenders.
 • RKK/KRO zendt 19 oktober de mis waarin paus Johannes Paulus II zijn 25-jarig jubileum viert, rechtstreeks op televisie uit. Tijdens de mis in de Sint Pieter in Vaticaanstad verklaart de 83-jarige kerkvorst moeder Teresa zalig. Wilfred Kemp en Stijn Fens leveren commentaar bij de uitzending. In de week van 12 tot en met 19 oktober staat het pauselijk jubileum ook centraal in de RKK/KRO-programma’s Kruispunt en Studio RKK. (ANP)
 • Dj Gijs Staverman is vanaf maandag 15 september niet meer te horen in het YorinFM-programma ‘Gijs en Wout in de middag’. Dat meldt de Telegraaf vanmorgen. Gijs Staverman maakte samen met Wouter van der Goes dagelijks het radioprogramma, dat van 16:00 tot 19:00 uur wordt uitgezonden. Gijs Staverman kon zijn tv-werk niet meer combineren met radio. Gijs presenteert samen met Floortje Dessing het tv-programma ‘Hoe voelt het om…’ en hij doet vier nieuwe afleveringen van ‘Meer Typisch Negentig’ op Yorin. Telegraaf
 • Brabanders van 20 tot 49 jaar luisteren meer naar Radio 8FM dan naar Omroep Brabant. Daarmee heeft de commerciële regionale radio in enkele maanden de publieke omroep voorbijgestreefd. In mei dit jaar sleepte 8FM bij de herverdeling van de radiofrequenties het grootste zenderpakket van Brabant in de wacht. De zender is in Brabant nu even goed te beluisteren als omroep Brabant. Radio 8FM, dat bestaat sinds 1998, combineert popmuziek met een sterk Brabants gerichte programmering. Volgens cijfers van het onderzoeksbureau Intomart steeg het marktaandeel van Radio 8FM in de leeftijdsgroep 20 tot 49 jaar in heel Noord- Brabant naar 6,4 procent in juni/juli. Omroep Brabant haalde in die maanden een aandeel van 4,1 procent. Volgens onderzoeker S.-G. de Boer van Intomart blijft het aandeel van Omroep Brabant voor de hele bevolking van Brabant echter stabiel met 15 procent. ‘Zij hebben veel oudere luisteraars van 35+. Radio 8FM groeit weliswaar enorm, maar hun aandeel blijft steken op 4,3%.’ (Eindhovens Dagblad)
 • De kans is groot dat Clairy Polak binnen twee jaar niet meer te zien is als presentatrice van NOVA . In het maandblad Opzij zegt ze liever terug te willen gaan naar de radio. Polak presenteert Nova om en om met Jeroen Pauw sinds januari van dit jaar. Ze moest erg wennen, vooral aan alle kritiek op haar uiterlijk, maar heeft inmiddels haar draai gevonden. Op de vraag of ze over twee jaar bijtekent voor Nova, antwoordt ze negatief. “De kans is groter dat ik terugkeer naar de radio, daar ligt toch meer m’n hart”, onthult Clairy Polak. De hoofdredactie van NOVA is momenteel nog steeds op zoek naar een derde anchor, naast Pauw en Polak. De kans is groot dat RTL Nieuws-anchor Rick Nieman de overstap maakt. Via Medianieuws Weblog
 • Consumenten vinden achtergrondmuziek bij radio- en televisieprogramma’s hinderlijk. Vooral oudere mensen met gehoorproblemen hebben last van muziek bij geproken woord op radio en tv. Dat blijkt uit een onderzoek van Publieke Omroep (PO). In het onderzoek scoren bij tv Memories (KRO) en het NOS Journaal het hoogst als hinderlijk. Bij de radio zijn de bijbehorende geluidjes van het NOS Radionieuws en Tijd voor Twee (KRO) ergerniswekkend. Over Memories meldden kijkers dat het programma vaak onverstaanbaar is. Bij het Journaal moeten de intro en het onderdeel ‘Kort Nieuws’ het ontgelden. Publieke Omroep verrichtte het onderzoek deze zomer onder circa 2000 kijkers en luisteraars (ANP/Adformatie)

UTRECHT: YAM FM IN PLAATS VAN RADIO VERONICA, 192 BLIJFT

Vanaf eind oktober 2003 zal Yam FM te horen zijn op de Utrechtse kabel. Dit blijkt uit het defintieve radioadvies voor de periode oktober 2003 – oktober 2004. Yam FM zal de plaats in nemen van Radio Veronica op de Utrechtse kabel. Dit betekent een wijziging ten opzichte van het voorlopige advies van 18 april waarin werd voorgesteld om de doorgifte van Radio 192 te beëindigen. Naar het oordeel van de programmaraad zijn de uitzendingen van Radio Nationaal feitelijk gestaakt. Daardoor ontstaat ruimte voor doorgifte van Yam Fm en hoeft de doorgifte van Radio 192 niet te worden beëindigd. “Het programma van Radio Veronica is volstrekt anders dan dat van Radio Nationaal. De programmaraad beschouwde Radio Nationaal met haar accent op het Hollandse lied als een zender in de categorie niet klassieke specifieke muziekstijlen. Radio Veronica is noch gericht op het Hollandse lied noch op enige andere specifieke muziekstijl. Daarom ziet de programmaraad Veronica niet als een voortzetting van Radio Nationaal.”, aldus het advies van de programmaraad. Radio Veronica is inmiddels een actie gestart voor behoud op de Utrechtse kabel.

DE MEDIA…IN DE MEDIA

 • Met een nieuwe programmering, logo en reclamecampagne heeft 3FM de jacht ingezet op de zo felbegeerde jonge luisteraars. Nieuwsgierig, onafhankelijk, eigenwijs, maar vooral positief en trots – dat is wat het station wil zijn. ‘Als je radio maakt voor een jong publiek, dan hoort daar het gevoel van een jong station bij. En dat is het gevoel dat de wereld aan je voeten ligt.’ 3FM presenteerde zijn nieuwe programmering en gezicht op Lowlands. Het festival waar het station zich thuis voelt én, niet onbelangrijk, waar jongeren zijn. In een videofilm stellen de dj’s zichzelf en hun nieuwe programma’s voor aan de aanwezige pers. Opvallend is het enthousiasme waarmee dit gebeurt – het spat bijkans van het scherm. Opvallend omdat dit nou juist ontbrak bij 3FM, zo liet zendercoördinator Florent Luyckx al snel na zijn aantreden weten. ‘De sfeer en eenheid is de afgelopen tijd sterk verbeterd’, legt hij uit in een gesprek met Spreekbuis
 • TV-nieuws uit Limburg: TV-Totaal moet gaan fuseren met RTN/TV Zitterd. Als zelfstandige zenders hebben beide commerciële omroepen geen toekomst. Tot die conclusie komt mediadeskundige en RTN/TV Zitterd-medewerker Wim Claessen in een dertig pagina’s tellend plan (Fusie op Televisie) dat hij deze week heeft aangeboden aan de directie van TV Totaal in Beek. De aandeelhouders van beide bedrijven nemen binnen twee weken een besluit over de fusie. Claessen: ,,Beide zenders worden redelijk goed bekeken. TVT heeft een bereik van 27/28 procent, TV Zitterd van 31 procent. Probleem alleen is dat ze niet in staat zijn hun marktaandeel te verzilveren.”.
 • Omroep Reclame Nederland (ORN), de verkoopmaatschappij van reclamezendtijd van regionale omroepen op de landelijke markt wordt per 1 januari 2004 gesplitst in twee organen. Een zelfstandig opererende salesmaatschappij, verantwoordelijk voor de verkoop van reclamezendtijd, zal onder ORN-vlag verder werken. De huidige service-afdeling van ORN, onder meer verantwoordelijk voor bewerken van kijk- en luistercijfers, zal vanaf die datum rechtstreeks onder de regionale koepel ROOS gaan opereren. Door de splitsing is de hoop dat ORN zich beter en adequater op de markt kan richten met de verkoop van reclamezendtijd. Een poging voor samenwerking met de STER mislukte, omdat de laatste er geen heil in zag. De splitsing zal waarschijnlijk samenvallen met de verhuizing van ORN (nu nog in Amsterdam) en ROOS naar Heideheuvel (3) op het Mediapark in Hilversum. (Spreekbuis)
 • RTL 4 is sinds kort bezig het uitzenden van The Bachelor. Een programma waarin een vrijgezel, in dit geval de 31-jarige Roderick Hilhorst, een keus moet maken uit 25 charmante dames. Afgelopen vrijdag vielen er al 10 kandidaten af, maar pas over zeven weken weet televisiekijkend Nederland wie Roderick uiteindelijk kiest. Dat was de bedoeling althans, maar het SBS6-programma de Show van Nederland heeft al verklapt voor wie Roderick kiest: kandidate Gwen is de gelukkige. Tot een echte liefdesrelatie tussen die twee komt het ook niet meldde SBS 6 tevens. Hij zou momenteel namelijk een relatie met ene Sonja hebben. Het is niet bekend of RTL 4 de reeks programma’s die nog in het verschiet ligt, nu nog zal uitzenden. De hele serie (zeven uitzendingen) was van te voren opgenomen; dat is ook de reden dat SBS 6 kon ”verraden” voor wie the Bachelor uiteindelijk kiest. Voor presentatrice Irene Moors is het in ieder geval een enorme teleurstelling. The Bachelor had volgens kenners een kijkcijferhit kunnen worden…
 • BNN heeft aan het einde van dit jaar 50.000 extra leden nodig. Hiervoor is de publieke jongerenomroep een grote actie gestart om dit ledenaantal te halen. Maar er gaan nu ook stemmen op die zeggen dat BNN moet blijven, ook als het ledenaantal niet gehaald zal worden. Zo sluit CDA-kamerlid Atsma niet uit dat de overheid BNN toch laat voortbestaan om jongeren naar de publieken te lokken. En ook bij de publieke omroep zelf willen ze BNN graag houden. Bestuursvoorzitter Bruins Slot van de Publieke Omroep zegt: “We gaan de komende tijd eens goed naar die ledeneis kijken”. De Publieke omroep zal zich nog herinneren toen Veronica uit het publieke bestel stapte in 1995. Het aantal jongere kijkers en luisteraars daalde drastisch. (Radiofreak via Fokzine)
 • Op 71-jarige leeftijd is de countryzanger Johnny Cash overleden in een ziekenhuis in Nashville. Hij was al enige tijd ziek. Cash is bekend van nummers als ‘Ring of Fire’, ‘Ballade of a Teenage Queen’ en ‘Don’t Take your Guns to Town’. Maar in totaal maakte hij meer dan 1500 liedjes. (ANP)

DIELESSEN NIEUWE DIRECTEUR NOS

Gerard Dielessen (48) is de nieuwe directeur van NOS RTV, zo heeft de raad van bestuur Publieke Omroep (PO) besloten. De benoeming gaat aanstaande maandag in, meldde een woordvoerder van de raad vrijdag. Dielessen is nu nog hoofdredacteur van Studio Sport. De nieuwe NOS-bestuurder begon zijn journalistieke loopbaan bij het Utrechts Nieuwsblad. In 1986 maakte hij de overstap naar NOS RTV, eerst als chef eindredactie bij het Jeugdjournaal en vervolgens als redactiechef van het Journaal. In 1992 ging Dielessen terug naar de krant, naar Wegener. Vijf jaar later keerde hij terug bij de omroep, als hoofdredacteur van NOVA. Sinds vorig jaar is hij hoofdredacteur van Studio Sport. (ANP)

ZES PARTIJEN IN DE RACE VOOR KLASSIEKE KAVEL

Zeker zes partijen dienen, vrijdag 12 september, een aanvraag in voor de geclausuleerde etherfrequentie die bestemd is voor een klassieke of jazz-zender. Het gaat om het zogenoemde kavel A8, dat bij de onlangs gehouden etherverdeling overbleef. Ook Sanoma Uitgevers, dat misgreep bij de eerste frequentieverdeling, doet volgens ingewijden mee. De uitgever gaat voor een jazz-zender die zou aansluiten bij zowel de mannen- als de vrouwenclusters.Verder brengt Arrow Classic Rock Radio een bod uit. Of het een jazz- of klassieke zender wordt weet Ad Ossendrijver van Arrow Classic nog niet. Het net opgericht commerciële orkest Amsterdam Symphony Orchestra dingt mee naar een klassieke frequentie, die het beschouwt als een “mooie link met het orkest”. VRON, moederbedrijf van Radio 538, dient een business plan in voor Classic4U, een populaire klassieke zender voor luisteraars met een gemiddelde leeftijd van 50 jaar. Talpa en North Sea Jazz (onderdeel van Mojo) opteren voor een jazz-zender. Behalve deze zes zijn nog meer (onbekende) partijen in de race. Helios Recording & Broadcast, dat radiostudio’s bouwt, heeft acht aanvragen gehad voor offertes. In het businessplan van de zenders die om het kavel strijden moet de bouw van een studio zijn opgenomen. (Radionieuws/Adformatie) Een ‘onbekende partij’ zou de nieuwe zender ‘Radio Hollandslied’ kunnen zijn. Dit station zou tot doel hebben om het Nederlandstalige lied weer volop op de radio te brengen. De zender is nog op zoek naar medewerkers en financiers. Meer informatie over deze zender kan worden verkregen via Dick Sterkenburg

KORT NIEUWS

 • Radio Limburg heeft haar etherfrequentie op de 98,5 MHz in Weert in gebruik genomen. Voor de laatste stand van zaken rond de etherfrequenties van de commerciele zenders die nog niet on air zijn kan je hier terecht.
 • Omroep Tholen zal begin volgende week een grootscheepse donateuractie houden. Op maandag en dinsdag krijgen in totaal 9.150 huishoudens een actie formulier in de bus. Deze kunnen door de mensen worden ingevuld en terug gestuurd. Het donateurschap kost € 9,- per jaar. Omroep Tholen hoopt hiermee voldoende geld binnen te halen voor het behoud van de Omroep. De commissie Welzijn en Onderwijs heeft dinsdagavond besloten om de subsidiekraan voor Omroep Tholen dicht te draaien. De uiteindelijke beslissing zal worden genomen door de Gemeenteraad van Tholen. De raad komt op donderdag 18 september.
 • De Utrechtse programmaraad heeft besloten om Radio Veronica per 29 oktober 2003 van de kabel af te halen in de gemeente Utrecht. Directeur Radio Veronica Robert Herder:We zijn teleurgesteld dat de Utrechtse programmaraad tot de beslissing is gekomen om Radio Veronica van de kabel in de gemeente Utrecht te halen. Radio Veronica is op dit moment het snelstgroeiende radiostation van Nederland. Voor inwoners van de gemeente Utrecht ontstaat nu de vreemde situatie dat ze wel via de ether naar Radio Veronica kunnen luisteren, maar niet meer thuis via de kabel. Radio Veronica zal actie ondernemen om op de kabel in de gemeente Utrecht te blijven. Inwoners van de gemeente Utrecht kunnen op de website hun handtekening plaatsen en zo laten weten dat ze Radio Veronica op de kabel willen behouden. Daarnaast zullen promotieteams van Radio Veronica handtekeningen inzamelen in de gemeente Utrecht. De handtekeningen en steunbetuigingen zullen in oktober aan de Utrechtse programmaraad worden aangeboden om te laten zien dat er in de gemeente Utrecht ook een grote vraag is naar Radio Veronica via de kabel.
 • De KRO stopt na dit jaar met sponsoring van de Gouden Strop, de prijs voor het beste Nederlandstalige spannende boek. De omroepbezuinigingen die de politiek de omroep heeft opgelegd, maken de ondersteuning van de KRO niet langer mogelijk. Dat meldde de omroep donderdag. Gedurende drie jaar heeft de zendgemachtigde de prijs gesponsord en daardoor geprobeerd om Nederlandstalige detective-auteurs wat meer in de belangstelling te krijgen. De omroep stopt eveneens met het jaarlijkse Detective Festival. Ook dat komt door de omroepbezuinigingen. (bron)
 • De KRO laat tien banen verdwijnen via natuurlijk verloop. Volgens de vakbond NVJ gaat het om 4 fte’s bij de afdeling televisie, anderhalf bij de radio, een half bij documentatie en een half bij juridische zaken. De overige moeten nog ingevuld worden. De top van de KRO heeft tijdens een personeelsbijeenkomst beloofd de eigen salarissen te zullen bevriezen. (Essent)
 • Precies 3,9 miljoen Nederlanders hebben woensdagavond gekeken naar de voetbalwedstrijd tussen Tsjechië en Nederland. SBS6, die de wedstrijd uitzond, scoorde daarmee een aandeel van 55,4 procent. Opvallend goed scoorde ook de analyse van de nederlaag. De nabeschouwing trok liefst 3,5 miljoen kijkers. Het aandeel van SBS zakte pas met het programma ‘De derde helft’ in tot 25 procent. Afgelopen zaterdag keken 2,9 miljoen mensen naar de wedstrijd van Oranje tegen Oostenrijk. Het marktaandeel van SBS6 lag toen onder de 48 procent. (NOStt)
 • De 500.000 huishoudens in ons land die tv kijken via de satelliet kunnen hun regionale tv-station niet ontvangen, en mediastaatssecretaris Van der Laan doet er ook niets aan om dat te veranderen, bleek deze week in de Tweede Kamer. Wel blijft de overheid jaarlijks miljoenen uitgeven om de 60.000 huishoudens die nog een privé-antenne gebruiken, van ether-tv te voorzien…Lees verder
 • De VPRO gaat de komende jaren meewerken aan de VARA/NPS-actualiteitenrubriek op tv Nova. Dat staat in het vertrouwelijke meerjarenplan 2004-2008 van de Publieke Omroep, dat 1 oktober wordt aangeboden aan het Commissariaat voor de Media. De VPRO wilde eerder niet meedoen. (Villamedia)
 • De NOS-televisie doet volgende week dinsdag zoals gewoonlijk live verslag van prinsjesdag. De uitzending begint echter om 12.30 (Nederland 2) met aandacht voor het afgelopen jaar van koningin Beatrix. Deze prinsjesdag is voor de vorstin een bijzonder wrange. Kort nadat zij vorig jaar de troonrede had voorgelezen, werd prins Claus ‘met verschijnselen van koorts’ van Paleis Huis ten Bosch overgebracht naar het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam. Hij zou nooit meer in de echtelijke woning terugkeren. Hij overleed op 6 oktober in hetzelfde ziekenhuis. ANP
 • Een kwart van de tijd die Nederlandse internetgebruikers aan mediaconsumptie besteden, brengen zij online door. Dat blijkt uit een onderzoek van marktonderzoeker MetrixLab in opdracht van reclamebureau WebAds. Ruim zestien procent van het internetgebruik vindt plaats op het werk, een tijdstip waarop geen televisie wordt gekeken, radio geluisterd of gedrukte media gelezen. Voor het onderzoek zijn ruim 10.000 bezoekers ondervraagd op 36 verschillende websites. Gemiddeld brengen zij 5,5 uur per week op het internet door. In 2000 was dit nog 6 uur per maand. (ANP)
 • Het ‘NOS Journaal’ brengt definitief vanaf 1 januari ieder uur een bulletin op Nederland 2. De gaten die er nu zijn, tussen 9.00 en 12.00 uur en die tussen 13.00 en 16.00 uur, worden zo gedicht. De redactie van het ‘NOS Journaal’ had het plan al langer, maar moest afwachten of het, gezien de op stapel staande bezuinigingen bij de Publieke Omroep, door zou kunnen gaan. De Raad van Bestuur van de Publieke Omroep heeft nu geld beschikbaar gesteld. De extra nieuwsbulletins kosten 1 miljoen euro. (Essent)
 • De cd-verkoop in ons land en dan met name de singles-markt heeft het zwaar te verduren. De NVPI, de brancheorganisatie van de platenindustrie, meldde onlangs dat er in 2002 1,7 miljoen singles verkocht zijn tegen 1,9 miljoen het jaar daarvoor (een daling van 11%). Het gevolg is dat je bij een relatief laag aantal verkochte exemplaren al een hoge positie in de hitparades kunt bereiken. De hitparades lijken daardoor steeds meer gevoelig voor handige marketingtactieken en promoacties van bijvoorbeeld fanclubs. Het is bekend dat je bij een aantal van tussen de 500 en 1000 verkochte singles de top 10 binnenkomt en dat 10.000 verkochte exemplaren per week vrijwel zeker een nummer 1-notering oplevert.
 • Van de website Hoorngids.nl: Met een “we vinden wel dat het genoeg is” werd om 23.21 uur door een technicus van Radio Hoorn een eind gemaakt aan de ‘intergrale’ uitzending van de Gemeenteraadsvergadering. Plaatjes draaien is blijkbaar belangrijker dan het kunnen luisteren naar onze volksvertegenwoordigers…..
 • Bij de publieke omroep KRO verdwijnen 10 fte’s via natuurlijk verloop, waarvan 4 bij de televisie, 1,5 bij de radio, 0,5 bij documentatie, 0,5 bij juridische zaken. De overige moeten nog ingevuld worden. Voorzitter/directeur Slangen en directeur Verlind zegden in een medewerkersbijeenkomst toe hun salarissen te bevriezen. (Villamedia via NVJ)

BRINKHORST ZIET GEEN RUIMTE VOOR ETHERPIRATEN

Minister Brinkhost, Economische Zaken, ziet geen mogelijkheden om frequentieruimte ter beschikking te stellen aan vrije radiozenders (etherpiraten). Hij schrijft dit in een brief aan de Tweede Kamer. Brinkhorst geeft aan dat er voldoende alternatieven zijn voor deze vrije radiozenders om hun boodschap alsnog via de ether te verspreiden. Velen hebben dit al gedaan via een lokale omroep of (regionale) commerciele omroep. “Voor degene die van deze mogelijkheden geen gebruik hebben gemaakt, zit de aantrekkelijkheid van de radiopiraterij er blijkbaar in om, zonder enige beperkingen een hobby te kunnen bedrijven. Dat dit de rechten van legale radiostations aantast..is voor hen blijkbaar geen reden om hun activiteiten te staken. De staatssecretaris van OCW en ik menen dat de overheid dat niet moet accepteren, aangezien dit tegen de rechtsorde indruist.”, aldus Brinkhorst. Tevens is er volgens Minister Brinkhorst geen frequentieruimte beschikbaar voor de vrije radiozenders: “De toewijzing van FM-frequenties aan radiopiraten zal ook direct ten koste gaan van de mogelijkheid om geconstateerde verzorgingsproblemen van landelijke publieke en regionale omroepen op te lossen en de mogelijkheid om lokale publieke omroepen te voorzien van stereo”. Ook het eventueel toewijzen van de huidige frequenties van vrije radiozenders behoort niet tot de mogelijkheden omdat er een schaarste is aan FM-frequenties. Europese wetgeving gebied een “objectieve, transparante en niet-discrimenerende verdelingswijze”. Daarnaast zou een eventuele toewijzing van de bestaande frequenties van vrije radiozenders een wijziging in de Telecommunnicatiewet, Frequentiebesluit, Nationaal Frequentieplan, Mediawet en Mediabesluit met zich meebregen. Hiermee zal minimaal één tot twee jaar gemoeid zijn. De VVRN (Vereniging Vrij Radio Nederland) reageert enigszins teleurstellend maar “had dit antwoord wel verwacht”. De VVRN zal opnieuw met Kamerleden om de tafel gaan zitten om alsnog een goed alternatief voor de vrije radiozenders op tafel te krijgen. (MediaMagazine.nl)

ZENDMAST ‘AM 1584’ GESNEUVELD

Een 45 meter hoge radiomast op het Utrechtse fort Lunet 1, bij stadion Galgenwaard, is gistermiddag rond twaalf uur tijdens onderhoudswerkzaamheden omgevallen. Er deden zich geen persoonlijke ongelukken voor. Bij het snoeien reed een mobiele kraan tegen één van de tuidraden aan, waarmee de zendmast stond verankerd. De mast is eigendom van de gemeente Utrecht, die hem verhuurde aan het commerciële radiostation Radio Paradijs. Dit station zond tot voor kort uit in Utrecht en omstreken op de middengolf. (AM 1584). De zender was al enige tijd uit de lucht, doordat met BUMA/STEMRA geen overeenstemming werd bereikt over de vergoeding voor auteursrechten. Eigenaar Ruud Poeze van het radiostation verwacht het binnenkort eens te worden met de auteursrechtenorganisatie en in oktober of november de uitzendingen te hervatten. Hij hoopt dat de gemeente de mast snel weer op zijn plek zet. Woordvoerster Liselore Derks van de Dienst Stads Beheer weet niet, wanneer dit gebeurt. ,,We moeten eerst kijken wie aansprakelijk is voor de schade.¹¹ De snoeiwerkzaamheden werden in opdracht van de gemeente uitgevoerd door een aannemer. (Utrechts Nieuwsblad)

VRON BV DOET MET ‘ CLASSIC 4U ‘ GOOI NAAR KLASSIEK KAVEL

Vron BV, het moederbedrijf van Radio 538, wil de overgebleven frequentie voor een nieuw klassiek radiostation hebben. Classic4U zal het station heten en weblogger Adam Curry wordt presentator. De Radio 538-bonzen willen kavel A8 hebben, bestemd voor klassieke of jazzmuziek. Volgens Vron kun je een klassieke zender economisch rendabel exploiteren naast een bestaand radiostation. Classic FM verdween uit de ether, wat nogal wat ongenoegen veroorzaakte onder de vaste luisteraars van dat station. Daarop besloot het kabinet onlangs dat het kavel opnieuw verdeeld kon worden, onder de voorwaarde dat het een klassieke- of jazzzender zou worden. Lex Harding van Vron zegt in het persbericht: “De gemiddelde leeftijd van luisteraars naar klassieke radiostations in Nederland is rond de 62 jaar. Door een eigentijdse, minder formele en vooral minder saaie aanpak denken wij met Classic4U die gemiddelde leeftijd aanzienlijk te kunnen verlagen. Wij willen klassieke muziek ook toegankelijk maken voor een jonger luisterpubliek.” Ex-MTV diskjockey en weblogger Adam Curry zal dagelijks in de namiddag een programma presenteren. Dat staat althans in het persbericht, met de volgende motivering van Curry: “Wat weinigen van mij weten is dat ik naast mijn popverleden een speciale voorkeur heb ontwikkeld voor klassieke muziek. Thuis luister ik nooit ergens anders naar…” Planet

KRO-VOORZITTER: “CDA MIST VISIE OP PUBLIEKE OMROEP”

Het CDA heeft geen visie op de publieke omroep. Dat verwijt maakt KRO-voorzitter Frans Slangen zijn partij in een interview met Studio KRO Magazine, editie 37. Slangen: ,,Het is hoog tijd dat het CDA met een visie komt op de publieke omroep in een sterk veranderende omgeving. Die mis ik”. Hij is het niet eens met de Tilburgse hoogleraar Eijffinger, die met een commissie die zijn naam draagt binnen het CDA een rapport over de toekomst van het publieke bestel voorbereidt. Eijffinger heeft zich al publiekelijk uitgelaten over de noodzaak het omroepbestel op de schop te nemen en over zelfbekostiging. Slangen, die deel uitmaakt van deze commissie, zegt hierover: ,,Je mag hopen dat in het rapport wat anders komt te staan (…). Anders zou ik er absoluut mijn handtekening niet onder kunnen zetten. Als het CDA niet naar de KRO wil luisteren moet ik daar mijn conclusies uit trekken en misschien opstappen.” In het Studio-interview pleit hij voor een publiek bestel dat meer ruimte krijgt van de politiek dan nu het geval is. Hij wil dezelfde mogelijkheden als de publieke sectoren onderwijs en zorg. ,,We moeten meer ruimte krijgen om andere dingen te doen dan alleen radio en tv maken. We leven in een tijd dat communicatie langs veel meer wegen plaatsvindt en daarom moet de overheid veel minder regelen en meer aan ons overlaten, binnen algemene kaders. Ik hecht aan een zeer grote onafhankelijkheid ten opzichte van de politiek en de commercie en voor een grotere afhankelijkheid van de mensen die ons steunen en zich bij ons thuis voelen.” (persbericht)

MOGELIJK MEER ZENDERS IN TV-BASISPAKKET

De Tweede Kamer boog zich gisteren over de vraag of er vijftien of achttien tv- zenders moeten in het minimumpakket dat een kabelexploitant de klant aanbiedt. Staatssecretaris Van der Laan (Media) wil vasthouden aan het bestaande aantal van vijftien, maar enkele partijen willen dat programmaraden mogen beslissen over een pakket van achttien zenders. Volgens SP-woordvoerster Vergeer geeft zo’n uitbreiding programmaraden meer armslag en is dat werkbaarder dan de huidige situatie. Ook het CDA wil meer zenders in het minimumpakket. Een dergelijk minimumpakket bestaat uit een aantal verplichte zenders (zoals Nederland 1, 2 en 3) en een aantal stations waarover de programmaraad mag beslissen. Het overige aanbod op de kabel mag de exploitant zelf invullen in het zogenoemde standaardpakket. De adviezen van programmaraden zijn niet bindend. Het CDA wil dat veranderen. Als dat inhoudt dat de partij de gewenste vergroting naar achttien zenders om politieke redenen moet laten vallen, dan doet de partij dat. D66 en VVD zijn niet voor een vergroting van het aantal zenders waarover de raden mogen beslissen. Zij vinden dat te betuttelend en hopen dat digitale tv snel van de grond komt, waardoor kijkers makkelijker zelf kunnen kiezen wat ze willen zien (ANP/Adformatie)

KORT NIEUWS

 • De ontvangst van Sky Radio in Limburg is sinds enkele dagen verbeterd. Sinds eind augustus is er een nieuwe antenne-installatie ingebruik genomen door zenderexploitant Nozema op de zendmast in Roermond. Voorheen werd gebruik gemaakt van een antenne-installatie van een “andere” zenderexploitant [BP?]. Foto’s en meer informatie is te vinden via de website van FMTV
 • De detectivekijkers die al jarenlang geprogrammeerd staan op de zondag moeten even de knop omzetten. De KRO-detectives zullen vanaf 13 september te zien op de zaterdag. Ook het tijdstip is vervroegd. Werden de detectives op zondag veelal in twee delen uitgezonden, op zaterdag kan het hele verhaal in één keer worden afgekeken. Vanaf 21.00 uur staan allemaal nieuwe afleveringen van verschillende detectives geprogrammeerd. (persbericht)
 • De verslaggever van Al-Jazeera die vrijdag in Spanje werd gearresteerd, heeft volgens de Spaanse politie voor de aanslagen op 11 september 2001 telefonisch contact gehad met Mohammed Atta. Dit meldde de politie dinsdag. Atta behoorde tot de negentien kapers die bij de aanslagen op het World Trade Center in New York en het Amerkaanse ministerie van Defensie betrokken waren. De verslaggever, Tayseer Allouni, zegt Atta noch andere leden van het terroristennetwerk in Hamburg te hebben gekend. De man in het opgenomen telefoongesprek zou Atta’s broer zijn. (ANP)
 • Rob Trip gaat tijdelijk de talkshow ‘B&W’ presenteren. Met ingang van 15 september zal hij met collega’s Paul Witteman en Felix Meurders het gesprek van de dag op Nederland 3 leiden. Trip en Meurders nemen in het team de plaats in van Inge Diepman, die nog altijd zwangerschapsverlof heeft. De discussies en interviews over onder-werpen die deel uitmaken van het nieuws van die dag worden ook dit jaar gevoerd vanuit het Amsterdamse Mediacafe naast Artis. ‘B&W’ heeft dit seizoen een nieuwe eindredacteur: Gerait Lammers. (Essent)
 • Coen Abbenhuis zal vanaf 1 december de nieuwe algemeen directeur van de NCRV worden. Hij volgt de ad interim directeur Guido van den Boorn op. Abbenhuis is nu nog directeur bij de BV Programmabladen AKN. In deze functie is hij verantwoordelijk voor het algemeen management van het samenwerkingsverband van de AVRO, KRO, NCRV en Sanoma Uitgevers. (ANP)
 • Goh wat jammer”, is de eerste reactie van ex-Rumble presentator Fons Dellen over het verdwijnen van de Moordlijst op 3FM. Dellen was in 1991 werkzaam bij VPRO Radio 3 en is de naamgever van ‘De Moordlijst’. Maar hij presenteerde het programma nooit zelf. “Ja, hoe ging dat ook al weer in z’n werk allemaal. Ik weet nog wel dat het allemaal moeizaam verliep, want tussen de OOR en VPRO was altijd rivaliteit. Het idee was om een keer met een belangrijke alternatieve hitlijst te komen, want er was helemaal niks. We dachten ook er ook nog aan om alternatieve platenzaken te vragen, maar dan kwam je misschien weer in de knoei de betrouwbaarheid. Daarna gingen we met de belangrijkste Nederlandse popcritici in de slag. We zijn met een vrij select gezelschap begonnen, ik geloof zelfs alleen OOR en VPRO mensen. Maar ik was er wel voor om zo veel mogelijk mensen te vragen.” Lees verder
 • Oranje’s aanvoerder Frank de Boer is woedend op een verslaggever van de NOS, wiens toon hij onacceptabel vindt. De Boer, die voor het Turkse Galatasaray voetbalt, vindt een vraag als: “Vind je dat je nog geselecteerd moet worden als je in Turkije speelt?” te ver gaan. De Boer pikt ook geen opmerkingen meer over de andere spelers van het Nederlands Elftal. De tv-commentatoren van andere zenders zoals SBS6 mogen bij hem nog wel hun werk gewoon doen. Ook Patrick Kluivert geeft de pers straf: “Ik laat voorlopig alleen nog even mijn voeten praten.” (Villamedia)
 • In de nieuwsgroep nl.media.radio is te lezen dat Nozema de nieuwe zendlokatie in Klazienaveen in gebruik heeft genomen. Deze nieuwe lokatie (60 meter) zal gebruikt gaan worden voor ID&T Radio, Radio Veronica en Radio Simone. Foto’s van de nieuwe lokatie zijn te vinden via de website van Nozema. De nieuwe zendmast vervangt de antenne’s die nu staan op een 40-meter hoge flat in Emmen.
 • Vanavond, op een aanraden van een andere ‘radiogek’ weer eens geluisterd naar A-FM. De lokale omroep voor Alblasserdam eo. Binnenkort gaat deze zender een nieuwe start maken. Er blijken veel mensen van het bekende Atlantis 103 / Channel X te werken bij het nieuwe A-FM. En dat is te horen ook: de hele avond wordt er al strakke dance-muziek gedraaid. De etherfrequentie 97.3 MHz is in een groot gedeelte van Zuid-Holland te ontvangen. Een aanwinst voor het radiolandschap alhier…
 • Vanaf januari 2004 zal Europa’s eerste HDTV zender, Euro1080, vanuit België van start gaan. Van 12 t/m 16 september zal er al een 2 uur durende promo van Euro1080 te zien zijn, die 24 uur per dag herhaald wordt. Deze uitzending komt direct vanuit het Astra centrum in Betzdorf, Luxemburg. De testuitzendingen bevatten opera’s, rock concerten, klassieke muziek, sport en meer. Euro1080 verzorgd deze tijdelijke programma’s om te promoten op de IBC beurs. Euro1080 is alleen te ontvangen met een speciale HDTV satellietontvanger en HDTV televisie…voor de liefhebbers:Euro1080 / Astra, 19,2 Graden Oost / 12.168V / 27.500 – 3/4 De beeldkwaliteit is 24 Mbit/s met 384 kbit/s aan audiokwaliteit. De resolutie is 1920×1088. De (meeste) bestaande satellietontvangers kunnen niet of nauwelijks iets met het signaal. Dit kanaal wil demonstreren dat digitale kwaliteit echt tot haar recht kan komen. Elk voordeel heeft zijn nadeel, want met 24 MBit/s uitzenden betekent het dat men op één analoge transponder één zender kwijt kan in deze kwaliteit. Bij ‘normale’ digitale uitzendingen worden er op 1 analoge transponder ongeveer 6-9 zender geplaatst. (met dank aan SatelliteMagazine en David de Jong)

GEEN GEDWONGEN ONTSLAGEN BIJ NOS

Bij de NOS vallen in 2004 geen gedwongen ontslagen als gevolg van de bezuinigingen die de politiek de omroep oplegt. Dat liet de omroepleiding het NOS-personeel maandag weten. Contracten van tijdelijke medewerkers en freelancers (35 fte’s) worden niet verlengd. Alle omroepen moeten komend jaar samen 40 miljoen euro bezuinigen. De NOS moet daar 8 miljoen aan bijdragen. De NOS krijgt komend jaar extra geld van de raad van bestuur Publieke Omroep (PO). Dit is bedoeld voor het overdag maken van Journaalbulletins en een continue nieuwsbewaking bij de omroep. Zo kan de organisatie snel in actie komen bij grote nieuwsgebeurtenissen. Om dit plan te realiseren zijn extra mensen nodig. De omroep werft mensen voor vijftien beschikbare banen. Zij worden zoveel mogelijk intern, via herplaatsing, aangetrokken. Lees verder

VPRO STOPT PER DIRECT MET ‘ MOORDLIJST ‘ OP 3 FM

De VPRO en OOR werkten sinds 1991 samen aan de Moordlijst. De lijst wordt iedere week samengesteld uit de voorkeuzelijstjes van zo’n zestig muziekjournalisten in Nederland en verschijnt tweewekelijks in OOR en de laatste jaren ook wekelijks op 3VOOR12. De geuzennaam ‘de meest onbetrouwbare hitlijst van Nederland’ draagt zij met trots. Tot vanavond zond de VPRO de Moordlijst uit op Radio 3 van 22.00 tot 23.00 uur. De samenwerking wordt nu dus per direct verbroken. Dit betekent ook dat zo’n tien VPRO medewerkers niet meer hun lijstjes zullen bijdragen aan de lijst. VPRO Radio 3 groepsredacteur Gerard Walhof: “Begin augustus bleek dat de VPRO het uitzenduur tussen tien en elf op de vrijdagavond kwijt zou raken. Dat betekende niet alleen een uur minder 3VOOR12FM maar ook door de komst van twee specialistische programma’s op dinsdag en donderdag heel veel minder ruimte voor journalistiek. En aangezien de VPRO daar hoge prioriteit aan geeft en interviews en reportages op een zo goed mogelijk beluisterd tijdstip wil uitzenden bleef alleen de maandag tussen tien en elf over om dat te doen.” OOR hoofredacteur Paul Evers: “Jammer is het absoluut. Wij hebben de Moordlijst samen toch 12 jaar geleden als alternatieve hitlijst ingezet en het is in alle prachtige onbetrouwbaarheid een duidelijk instituut geworden. Op basis daarvan vinden wij dat de lijst moet blijven bestaan, daar is het te belangrijk voor worden.” Evers zoekt een nieuwe partner om de Moordlijst uit te zenden. Of dat radio of zelfs televisie wordt, is nog niet duidelijk. “Ik ga kijken hoe ik de continuiteit van de lijst kan verzekeren op een zo breed mogelijk platform. Ik zoek een passende versterking en dat zal best moeilijk zijn, want de VPRO is meest geeigende partner. We moeten het concept van de Moordlijst versterken. Het is een baken voor de liefhebbers in een wereld vol commerciële muziek. De Moordlijst is een gids en die mensen mogen we niet teleurstellen. Wel is het duidelijk dat we ons op de samenstelling van de lijst nog een keer kunnen beraden, om de signalering van actuele muziek zo optimaal mogelijk houden. Het verlies van de VPRO is daarbij een aderlating, want zij staan nu juist in van de frontlinie van de popmuziek.” (3VOOR12

KORT NIEUWS

 • Bijna de helft van televisiekijkend Nederland bekeek zaterdagavond de EK- kwalificatiewedstrijd Nederland – Oostenrijk op SBS6. Concreet komt dat neer op een gemiddelde van 2,9 miljoen kijkers. Dit is maandag gebleken uit cijfers van de Stichting Kijkonderzoek. Het voetbalduel haalde een marktaandeel van 47,2 procent en staat daarmee op de eerste plaats in de top tien van meest bekeken programma’s van de afgelopen week. Op de tweede plaats staat Goede Tijden Slechte Tijden van maandag 1 september met een aandeel van 37,7 procent (2,3 miljoen kijkers). Derde is de Postcodeloterij Miljoenenjacht van de TROS met 33,1 procent (2,2 miljoen kijkers). (ANP)
 • MBI is door de aankoop van Chrysalis TV-Group de nieuwe aandeelhouder van tv- producent IdtV. Het MBI-team bestaat uit de oprichters en bestuurders van de grootste productiemaatschappij van Engeland. Met de aankoop beoogt MBI interessante internationale kansen voor de producenten in de groep. Met de aankoop van de Chrysalis TV-Group is MBI ook eigenaar geworden van onder meer de Engelse producenten Cactus (voornamelijk entertainment), Bentley (vooral drama), Chrysalis TV (hoofdmoot sport) en de Nieuw Zeelandse producent South Pacific (drama en film). IdtV is een van de belangrijkste pijlers van MBI. (Adformatie)
 • Vodafone en Idols-finaliste Dewi hebben een exclusieve sponsorovereenkomst gesloten. Als onderdeel daarvan wordt het platform www.dichtbijDewi.nl ontwikkeld. Daarmee kunnen Vodafone-klanten die daarin geïnteresseerd zijn Dewi van dichtbij meemaken en echt leren kennen. Op de site deelt Dewi haar dagelijkse leven via een MMS fotoalbum en kunnen bezoekers via een test hun ‘sterrenpotentieel’ testen. Ze maken ook kans haar te ontmoeten bij bijvoorbeeld haar cd-presentatie. Een begeleidende campagne gaat vandaag van start. Andere Idols sloten al eerder exclusieve sponsorcontracten: Jim met Mars, Jamai met Specsavers.
 • RTL5 moet stoppen met het uitzenden van het tennistoernooi US Open, eist het Nederlands instituut voor verantwoord medicijngebruik DGV in een kort geding. Het bezwaar richt zich tegen de in beeld komende reclame voor een receptgeneesmiddel. Dat is in ons land verboden. RTL wijst erop dat de mediawet toestaat buitenlandse evenementen uit te zenden, ook als daardoor in Nederland verboden reclame in beeld komt. DGV wil dat RTL dan net als bij alcohol- en snoepreclame op gezette tijden een waarschuwing laat zien. ..het tournooi is inmiddels afgelopen…

MEERJARENPLAN PUBLIEKE OMROEP: JONGER EN BREDER

De publieke omroep gaat zich de komende jaren richten op een breder en vooral jonger publiek om het hoofd te bieden aan de opmars van commerciële omroepen. Dat staat in het nog vertrouwelijke meerjarenplan 2004-2008, dat op 1 oktober wordt aangeboden aan het Commissariaat voor de Media. Het streven naar verjonging zal op alle publieke zenders en netten zijn terug te vinden. Zo moet Radio 1 ‘minder afstandelijk en meer aanbodgericht’ worden en zal de muziekkeuze op die zender worden aangepast ‘met het oog op de nagestreefde verjonging’. De radiodocumentaire aan het begin van de nacht wordt vervangen door een live achtergrondprogramma. Radio 4 moet een ‘brede klassieke muziekzender’ worden voor een breder publiek: ‘Dit brengt onvermijdelijk een aanpassing van de muzieksamenstelling met zich mee en noopt tevens tot sterke verbetering van toon, aard en omvang van het gesproken woord op de zender.’ Op 747 AM worden programma’s in de eigen taal voor etnisch-culturele minderheden afgebouwd, met uitzondering van de programma’s in het Chinees. Er wordt nagedacht over een zesde, eventueel digitale radiozender die zich vooral op allochtone jongeren richt. Bij 3FM wordt de weekendprogrammering ingrijpend gewijzigd; BNN en de TROS vervangen een groot deel van de huidige programma’s. Op televisie streeft de publieke omroep de komende vier jaar een marktaandeel van 40 procent na. Dat schommelt nu rond 36 procent. Nederland 1 wordt luchtiger met meer amusement en drama en minder non-fictie. Nederland 2 moet vanaf september volgend jaar jongeren trekken met een weekendsoap van AVRO, TROS en BNN. Ook Nederland 3 zal meer amusement brengen. Samenwerking tussen de omroepen op het eigen net wordt verstevigd; zo zal de VPRO in de komende jaren gaan participeren in NOVA, dat nu nog alleen door NPS en VARA wordt gemaakt. (Volkskrant)

AT5 WIL DE RANDSTAD IN

Het Amsterdamse tv-station AT5 wil televisie voor de randstad gaan maken. Dat staat in een interne strategische notitie van de zender. Daarnaast wil AT5 een stadsmagazine op de markt brengen: een Amsterdamse versie van het blad Time Out in Londen. Ook de plannen voor een stadsradiozender reiken verder dan de regio. In de nota staat dat het mogelijk is met ‘de aanwezige expertise () in de diverse stedelijke zones vergelijkbare zenders te lanceren als AT5 Televisie en Radio in Amsterdam.’ Omdat ‘de zwakke concurrentie in de andere randstedelijke kernen’ het volgens AT5 laat afweten, liggen de mogelijkheden open. ‘De huidige televisiezenders TV West en TV Rijnmond worden matig bekeken en slecht gewaardeerd door de bevolking. De regionale radiozenders trekken veel publiek, maar zijn vooral gericht op een gemiddeld ouder en lager opgeleid publiek. Beide omroepen maken weinig product voor veel geld.’ AT5-hoofdredacteur Erik van Zwam zegt dat, als alles meezit, randstadtelevisie over een jaar een feit kan zijn. ”Maar als ik reëel ben, denk ik dat het toch meer iets is voor de middellange termijn. De kans dat het over een jaar of drie, vier gebeurt, is veel groter. Eerst moeten we ons richten op de inhoudelijke strategie voor de korte termijn en die is eenvoudig: optimaal voldoen aan de nieuws- en informatiebehoeftes in Groot-Amsterdam. Ik verwacht dat we in 2004 kunnen beginnen met AT5 Radio. Wanneer we de Amsterdamse Time Out kunnen uitbrengen, weet ik nog niet. Nee, we zijn over dit project in ieder geval niet in gesprek met (uitgeversconcern, red.) PCM.” Parool

KORT NIEUWS

 • Het 747AM programma ‘Radio Urbania’ van de NPS moet stoppen in verband met bezuinigingen. Het programma dat het grootstedelijk leven registreert zal vanaf 1 januari niet meer te horen zijn. Ook voor de medewekers van het programma heeft dit effect. Twee jaarcontracten worden niet verlengd, zo’n 6 freelancers zullen niet meer meewerken. Ook bij het NOS Radionieuws moet een nieuwslezeres verdwijnen vanwege de bezuinigingen. Het jaarcontract dat deze nieuwslezeres had zal niet worden verlengd. (Radiofreak)
 • Onder de kop ‘Sterrenradio’ is in de cultuur-bijlage van NRC Handelsblad van deze week een artikel te lezen over de vernieuwingen die bij de publieke popzender Radio 3 FM zijn doorgevoerd. Uit dit artikel blijkt dat het niet veel had gescheelt of Radio 3 FM was twee ‘sterren’ kwijtgeraakt. “Als Stenders, en misschien ook De Wild, waren weggegaan had dat enorme gevolgen gehad voor de zender [3fm]”, aldus Gerard Walhof, eindredacteur VPRO 3-FM. Walhof: “Het leek er enkele maanden geleden op dat Stenders de overstap zou maken naar Yorin FM. Dat Stenders uiteindelijk behouden bleef voor de publieke omroep was een enorme opluchting voor de betrokkenen”.
 • Multikabel start in september met het ombouwen van het kabelnet in Ilpendam. Na de werkzaamheden is het net gereed voor diverse diensten zoals onder andere breedband internet. De werkzaamheden worden eind oktober afgerond. De werkzaamheden houden onder andere in dat het kabelnet in Ilpendam geschikt wordt gemaakt voor diensten als breedband internet en digitale televisie. Een eerste verandering voor de bewoners van Ilpendam is een meer uitgebreid televisiepakket, wat uit 42 televisiezenders en 39 radiozenders bestaat. Voorbereidingen voor die uitbreiding zijn al in werking gezet. Tijdelijk zal vanaf 1 september eventueel het programma Nickelodeon uitgezonden worden op kanaal 68+ (851 MHz) in plaats van het programma Arte. Gelijk met deze verandering in het televisiepakket wordt op radiofrequentie 94,1 BBC Radio 1 vervangen door BBC Radio 3. Momenteel bestaat het tv-pakket in Ilpendam uit slechts 24 zenders.

CRISIS RTV WEST: “SCHULD VAN SOER”

Het aantal arbeidsplaatsen dat bij RTV West verdwijnt, ligt rond de 25, deels ook via gedwongen ontslag. De financiële situatie is volgens de nieuwe directeur Binnendijk ‘dramatisch’ en ook de boekhouding zou een chaos zijn. RTV West heeft een tekort van zo’n 4 ton, en kijkt ook nog tegen het tekort van 7 ton aan over vorig jaar. Volgens Binnendijk is zijn voorganger J. Soer de schuldige, die de nieuwe radioformule invoerde en toen vertrok. De omroep moet nu 1,3 miljoen bezuinigen. Een reorganisatieplan is in de maak. Een persbericht wijt het tekort aan ontoereikende provinciesubsidie en teruglopende reclame- inkomsten, mede door het mislukken van het radioformat all-talk, all- news, all-day. Dat wordt zo spoedig mogelijk gestopt. (Villamedia)

CRISIS RTV WEST

Naast de gedwongen ontslagen, wordt er bij zowel de televisie, als radio- tak programmatisch ingegrepen bij RTV West. Zo is bij de radio – overigens op nadrukkelijk verzoek van de luisteraar – definitief besloten de muziek te laten terugkeren. Daarmee heeft Radio West als praatradio afgedaan. Bij TV West zal vooral de nieuwsvoorziening inboeten. Met ingang van 8 september komt bijvoorbeeld de verversing van het tv-nieuws om 22.00 uur te vervallen. Bovendien doet de verslaggeving in het weekeinde een flinke stap terug. De wankele situatie van Radio TV West heeft ook gevolgen voor Stads Radio Den Haag. De regionale omroep had net besloten om de lokale ze nder over te nemen van aandeelhouder Gerro Vonk, die volgens de we t tegenstrijdige belangen dient omdat hij ook aandelen heeft in de commerciële lokale radiozender City FM. West zou voor de overname een eenmalige subsidie krijgen van de gemeente Den Haag. Mediawethouder Stolte (CDA) zei gisteren tegenover de gemeenteraad dat het bestuur van RTV West Stads Radio toch niet wil overnemen, omdat voorlopig van alle risicovolle transacties wordt afgezien. Stolte zei de beslissing te betreuren en nog niet te weten wat er nu met de Haagse radiozender zal gaan gebeuren. Volgens Stads Radio-woordvoerster Karin Sipsma liet de regionale omroep dinsdagavond weten ‘eerst de problemen binnenshuis te willen oplossen’. (o.a. Haagsche Courant)

LIJBRANDT TELECOM MOET ADVIES PROGRAMMARAAD UITVOEREN

Het Commissariaat voor de Media heeft bepaald dat kabelmaatschappij Lijbrandt Telecom geen zwaarwegende redenen heeft om van het advies van de Programmaraad Haarlem af te wijken. Dat betekent dat Lijbrandt de zenders AWBC Tamara, Exit Radio, YAM, Radio Veronica en Studio Brussel verplicht aan de abonnees moet doorgeven. Als Lijbrandt dit op 1 november 2003 nog niet doet, legt het Commissariaat voor de media een boete van € 2.250,- op. De uitspraak van het Commissariaat volgt op het verzoek van de Programmaraad Haarlem aan het Commissariaat om ‘bestuurlijke handhaving’ van het bepaalde in artikel 82k, tweede lid, van de Mediawet van 3 juli 2003. Op 31 juli 2003 werden betrokken partijen gehoord door het Commissariaat. Tegen de uitspraak kan beroep worden aangetekend.

KORT NIEUWS

 • De snelheid van ADSL gaat omhoog. Dat heeft KPN vandaag bekend gemaakt. De snelheid van ADSL Lite wordt verhoogd van 256/64 kbit/s naar 384/96 kbit/s (down- en upstreamsnelheid). ADSL Basic gaat omhoog van 768/128 kbit/s naar 1024/160 kbit/s. ADSL Extra gaat omhoog van 1536/256 kbit/s naar 2048/320 kbit/s. De abonnementskosten blijven hetzelfde. KPN wil met deze actie meer kwaliteit voor dezelfde prijs bieden, zo stelt de telecomgigant in een persbericht. In de maand november zal KPN de snelheidsverhoging gaan doorvoeren. Toch maakt het bedrijf wel een kleine kanttekening. “Zoals steeds het geval is met snelheidsverhogingen, kan het incidenteel voorkomen dat een klant niet de maximaal nieuwe snelheid ervaart, doordat de afstand tussen het aansluitpunt van de klant en de nummercentrale te groot is.” (Fok)
 • Radio Oost wordt vanaf 21 september versterkt door ook Veronica en Avro coryfee Krijn Torringa. Hij zal elke zondag middag een programma gaan presenteren tussen 13:00 en 16:00 uur. Het programma zal de sfeer krijgen van het programma waar Torringa veel successen mee boekte, ‘Hollandse Glorie’. Daarnaast zal er ook in het programma aandacht besteed worden aan sportieve activiteiten in Overijssel…
 • Op zondag 14 september vindt vanaf het Leidseplein in Amsterdam “Leidseplein Live” plaats. Een live muziek evenement tussen 12.00 uur en 23.00 uur met spectaculaire optredens van onder anderen Gordon, Do, Veldhuis & Kemper en The Sunclub. De toegang voor Leidseplein Live is gratis. Naast de medewerking van deze artiesten en Noordzee 100.7FM DJ’s wordt het podium gevuld met optredens van Glennis Grace, Trijntje Oosterhuis, Bad Candy, Dewi (Idols), Stuart ft. Maxine, Re-Play, Marieke (Idols) en Dare. Verder geeft Boom Chicago een stand-up comedy show met vlijmscherpe improvisatie. Het avondprogramma wordt ingevuld door Female Force. Een ‘groovy dance’ spektakel met onder anderen DJ Marcella. De gehele dag zal er op Noordzee 100.7FM live verbinding zijn met het Leidseplein in Amsterdam. De optredens van de diverse artiesten zullen live uitgezonden worden. (persbericht)
 • De onlangs gestopte nieuwslezeres Henny Stoel (58)krijgt tijdens het komende Nationaal Omroepgala op 25 september de Carrière Award voor haar medialoopbaan. Dat maakte de Stichting Nederlandse Academy Awards vrijdag bekend. De organisatie reikt tijdens het gala ook 15 ‘Gouden Beelden’ uit.Deze tv- prijzen zijn gemodelleerd naar de Emmy-Awards in Amerika. Het zijn prijzen waarbij de winnaars worden gekozen door collega’s uit de tv-branche.Dit in tegenstelling tot de TeleVizier-ring, waarbij kijkers mogen stemmen. In de categorie ‘Amusement’ strijden Idols,de Postcodeloterijshow (Miljoenenjacht) en Memories om de eer. (NOStt)
 • De raad van bestuur van de Publieke Omroep breekt een lans voor het behoud van BNN. Volgens voorzitter Harm Bruins Slot bedient BNN een doelgroep (jongeren), waar andere omroepen niet in slagen. Bruins Slot is het eens met BNN dat er een nieuwe methode moet komen voor de verdeling van zendtijd. Nu worden de omroepen afgerekend op hun ledenaantal. Bruins Slot wil dat ook andere criteria, zoals verankering in de samenleving, betrouwbaarheid en identiteit een rol gaan spelen. Hij wil nog dit jaar een nieuwe meetmethode introduceren. (o.a. Essent)
 • De zoenactie van het VARA-radioprogramma Stenders Vroeg op 3FM heeft 18.600 euro opgeleverd. Dit bedrag gaat naar het Aidsfonds, zo meldde een VARA- woordvoerder vrijdag. Luisteraars konden de afgelopen weken bieden op de mogelijkheid te zoenen met een bekende Nederlander. Verleden week werd er al gezoend door Fred Siebelink (mede-presentator Stenders Vroeg) met Gerard Joling. Ook Eddy Zoëy en Henk-Jan Smits (jurylid Idols) kusten luisteraars. Vrijdag ging Froukje de Both voor de bijl. Op haar werd door de fans van Stenders Vroeg het meest geboden. (NOStt)
 • Het CDA wil af van de ‘Nederland leeft met water’-reclamespotjes met weerman Peter Timofeeff. Wat de partij betreft mogen de spots, die begrip proberen te kweken voor het waterbeleid van de overheid, per direct van de buis. “Het is wel leuk, Peter Timofeeff in een badkuip, maar het zegt de mensen niets”, vindt CDA-Kamerlid Van Lith. De partij ziet meer in gerichte campagnes. Staatssecretaris Schultz van Haegen houdt echter vast aan de huidige, brede aanpak. Pas in tweede instantie komen concrete, lokale projecten aan bod. (Essent)
 • De vergaderingen van de Haagse gemeenteraad zijn binnenkort te zien op de lokale televisie en internet. De raadstv is een van de proefprojecten in het Multimediacentrum dat de gemeente gaat opzetten. In het centrum zullen de website residentie.net, radio, televisie en kabelkrant aan elkaar gekoppeld worden. Op de Stadsomroep kunnen straks ook wijkverenigingen tv maken. Verder zullen radiozenders voor Surinamers en Ghanezen die nu alleen op de kabel zitten, ook via internet in de thuislanden te horen zijn. Den Haag trekt 225.000 euro uit voor het proefproject. (RTV West)

OMROEPTOP: SALARIS NIET TE HOOG

Ondanks de ophef die hun salarissen hebben veroorzaakt in de Tweede Kamer en bij de vakbonden, zien de drie topbestuurders van de Publieke Omroep geen reden om met minder inkomen genoegen te nemen. De drie leden van de raad van bestuur – voorzitter Harm Bruins Slot (om en nabij 200.000 euro per jaar), Cees Vis (idem) en Ruurd Bierman 180.000) – vinden hun, uit publiek geld gefourneerde, salaris ‘verantwoord’, óók in het licht van de bezuinigingen die anderen bij de publieke omroep keihard treffen. Contracten met freelance medewerkers worden al niet meer verlengd en woensdag nog maakte de EO bekend 22 werknemers te zullen ontslaan. Andere omroepen zullen daar niet aan ontkomen…(Lees verder)

” OMROEPSALARISSEN CORRECT VASTGESTELD “

De salarisverhoging voor de Raad van Bestuur van de publieke omroep is volgens de regels vastgesteld. Het kabinet voelt zich derhalve niet geroepen de omroepen speciaal aan te spreken op de salaris- verhoging, aldus NRC Handelsblad. Dat heeft staatssecretaris Van der Laan (Media) deze week gezegd in antwoord op vragen van het Kamerlid Vergeer (SP). Vergeer had naar aanleiding van artikelen in NRC Handelsblad gevraagd wat de staatssecretaris vond van de salarisverhogingen bij de publieke omroep. Diverse Kamerleden vinden de salarisverhogingen niet passen bij de bezuinigingen die de publieke omroep moet doorvoeren. Van der Laan wil daar niet over oordelen. “De raad van toezicht van de publieke omroep heeft onderzoek laten doen naar vergelijkbare posities in de maatschappij, zoals bij ziekenhuizen en management- functies. Op basis daarvan is gesteld dat het inkomen van de raad van bestuur van de omroep tussen de 190.000 en 210.000 euro zou mogen liggen”, aldus Van der Laan. “Het is niet aan mij om daar een dwingende positie in te nemen”. Van der Laan zei zich “in den brede” zorgen te maken over de salarissen in de semi-publieke sector. Ze zegde toe in een gesprek met de omroepen de salarissen van de directeuren aan de orde te zullen stellen, maar herhaalde geen invloed te hebben op de hoogte daarvan. (NRC Handelsblad)

MOEILIJKE TIJDEN VOOR RTV WEST

De regionale omroep RTVWest moet volgend jaar 1,3 miljoen euro bezuinigen. Volgens het bestuur zijn gedwongen ontslagen onvermijdelijk, zo schrijft donderdag de nieuwszender op zijn eigen internetsite. De directie geeft geen commentaar. De reden voor de bezuinigingen zijn volgens de site tegenvallende reclame-inkomsten en een lagere subsidie van de provincie Zuid-Holland. Sinds 1 april was het radiostation van RTVWest overdag een volledige nieuwszender, zonder muziek. Als gevolg van de nieuwe formule is het aantal luisteraars gekelderd en daarmee de reclame-inkomsten. Het marktaandeel dat voor de gedaantewisseling nog lag op 8,6 procent, is bijna gehalveerd. De oude formule met nieuws en muziek is daarom inmiddels teruggekeerd. Met ingang van maandag 8 september chrapt RTVWest de update van het tv-nieuws om 22.00 uur. In het weekeinde wordt op tv minder nieuws uitgezonden. Een woordvoerster van RTVWest liet donderdag weten dat de voorgenomen overname van muziekstation Stadsradio Den Haag door de problemen voorlopig van de baan is. Stadsradio was niet voor commentaar bereikbaar. (ANP)

KORT NIEUWS

 • Na 5 maanden uit de lucht te zijn geweest, is de Engelse Al-Jazeera sinds maandag weer in de lucht, zo meldt de International Herald Tribune. De site was vijf maanden offline na diverse aanvallen. Kort na de start in eind maart werd de site getroffen door een zogeheten distributed denial of service (DDoS) aanval. Bij een DDoS-aanval worden grote hoeveelheden valse verzoeken De server kan de enorme hoeveelheid verzoeken niet aan en bezwijkt. Lees verder
 • Britse kinderen kijken veel televisie. Dat is gebleken uit een enquête die het instituut NOP in opdracht van een speelgoed winkel deed. Ongeveer 86 procent van de kinderen van zes jaar en jonger, keek zes uur tv per dag. David Bell, hoofdinspecteur van de scholen, klaagde een aantal dagen geleden erover, dat 5-jarigen maar slechte communicatieve vaardigheden bezitten. “Ouders zetten hun kinderen voor de tv in plaats van met hen te praten en te spelen”, aldus Bell….
 • Eva Moeraert heeft de RVU Radioprijs 2003 gewonnen. De studente won met haar inzending ‘Dansen met stieren’, een zoektocht naar het unieke gevoel van ‘El Duende’, flamencodansers en zigeunermuzikanten. De winnares,studente van de RITS- opleiding voor audiovisuele kunst in Brussel,kreeg de prijs van jurypreses Rob Trip. De prijs bestaat uit het maken van een radiodocumentaire voor de RVU en een bedrag van 500 euro. (NOStt)
 • ‘Bakken geld’ voor een grootscheepse ledenwerfactie heeft hij niet. Ook zal hij het moeten doen zonder aansprekende sterren als Katja of Bridget, die in ruil voor het lidmaatschap van BNN tongzoenen. Toch rekent Frank Serlier erop dat hij de komende vier maanden vijftigduizend mensen bereid vindt zes euro te betalen om zo zijn plannen voor de publieke kinderomroep KTER (Kinder Televisie En Radio) te steunen… Lees verder
 • De Alkmaarse programmaraad, die eind juni is benoemd door de gemeenteraad en adviezen gaat geven over het basispakket van radio- en tv-zenders op het Alkmaarse kabelnetwerk is gisteravond geïnstalleerd door burgemeester Van Rossen. De raad, waarin negen inwoners van Alkmaar zitten, besloot vervolgens de komende maanden een advies over het radioaanbod op te stellen. Met kabelexploitant UPC gaat de raad in overleg om te zien hoe snel een televisieadvies ten grondslag kan liggen aan het aanbod van tv-zenders op de Alkmaarse kabel. (Persbericht)

EO SCHRAPT 68 BANEN WEGENS BEZUINIGINGEN

De Evangelische Omroep (EO) schrapt 68 arbeidsplaatsen wegens de bezuinigingen die de overheid de publieke omroepen oplegt. De personeelsreductie gaat in per 2005. Als de overgang naar Netwerk van het EO-smaldeel van ‘Twee Vandaag’ (TROS/EO) en ‘Knevel op Zaterdag’ een feit is, komen daar nog eens vijftien te schrappen banen bij. Dit reorganisatieplan heeft de omroep woensdag besproken met de diverse werknemersorganisaties. De EO, waar in totaal 380 mensen werken, is de eerste zendgemachtigde die de maatregelen als gevolg van de kabinetsbezuinigingen met de bonden bespreekt. De omroepen moeten jaarlijks miljoenen bezuinigen, oplopend naar een bedrag van 80 miljoen euro op jaarbasis in 2007. De programmaleiding van de EO zoekt de kostenbesparingen vooral bij de afdelingen radio, internet en ondersteunende diensten. De bezuinigingen komen extra ongelegen, omdat de EO van Nederland 2 naar Nederland 1 verhuist en meer moet investeren in programma’s op ‘prime-time’. EO- directeur A. de Boer is tevreden over het gesprek dat hij woensdag met de bonden voerde over de reorganisatieplannen. ,,We hebben ze een toelichting kunnen geven op onze plannen en ze volledig geïnformeerd over de keuzes die we als bedrijf willen gaan maken. Het zijn pijnlijke keuzes, vooral omdat het je personeel betreft, maar we doen er alles aan om de strategie en de missie van de EO niet in gevaar te brengen.” (ANP)

KORT NIEUWS

 • Actrice/presentatrice Tatum Dagelet en DJ Ruud de Wild zijn tijdelijk uit elkaar. Het vervelende nieuws werd bevestigd door kringen rondom het paar. Naar verluidt is de 28-jarige moeder hard aan rust toe. Hoewel Tatum nog niet eens zo lang geleden moeder werd, ging veel tijd uit naar haar echtgenoot Ruud de Wild, die veel in het nieuws was omdat hij naast Pim Fortuyn stond oen hij werd neergeschoten. Dat was in de tijd dat Tatum ontdekte dat ze zwanger was, dus erg relaxed zijn haar negen maanden niet gelopen. Ruud voelde zich regelmatig down, een stemming waar Tatum het op haar beurt weer moeilijk mee had. Moeder worden is immers ook niet niets. Hoewel 2003 dus door de geboorte van dochter Toy goed begon, zal de tijd leren hoe dit verhaal zich verder ontwikkelt. Zeker is wél dat Tatum met haar brutale vriendinnetje Jennifer de Jong vanaf midden oktober te zien zal zijn in Brutale moeders. (Telegraaf)
 • Vivendi Universal wil zijn amusementsactiviteiten in de Verenigde Staten verkopen aan het Amerikaanse televisienetwerk NBC. Het Franse mediaconcern maakte dinsdag bekend exclusieve onderhandelingen te zijn begonnen met NBC’s moederonderneming General Electric (GE). Het gaat om pretparken, filmstudio’s en tv-zenders. De overname levert Vivendi na afronding van de onderhandelingen 3,8 miljard dollar aan contanten op.
 • Roderick Veelo wordt, met ingang van woensdag 1 oktober, de nieuwe presentator van VARA’s ‘Ontbijtradio’ op Radio 2. Roderick Veelo (1964) keert als radiopresentator terug naar de VARA waar hij eerder al werkte als redacteur bij programma’s als ‘Spijkers met Koppen’, ‘Punch’ en de verschillende ‘Editie’-u itzendingen op Radio 1. In de periode 1988 – 1994 werkte hij ook als presentator/ redacteur van muziekprogramma’s en nieuwsbulletins bij Radio 10. Met ingang van oktober zal ‘Ontbijtradio’ ook een aantal veranderingen ondergaan. Bij ‘Ontbijtradio’ volgt Roderick Veelo Riks Ozinga op die het programma presenteerde sinds juli 2001.
 • De winst van de Holland Media Groep (RTL 4, RTL 5 en Yorin) is in het eerste halfjaar van 2003 sterk gestegen van – 8 miljoen euro naar 10 miljoen euro ten opzichte van het eerste halfjaar in 2002. De forse groei van de marktaandelen van de drie tv- zenders is hiervan volgens HMG de belangrijkste oorzaak. Ten opzichte van de eerste helft van 2002 groeide het gezamenlijk marktaandeel van de HMG-stations in de kerndoelgroep boodschappers 20 – 49 jaar van 28,6 naar 31,6 procent. Naast het succes van de HMG-zenders heeft de ingezette efficiency operatie, waaronder een in december 2002 ingezette reorganisatie en de scherpere inkoop van producties en faciliteiten tot besparingen en derhalve een positieve ontwikkeling van de winst geleid, aldus HMG. In de winst van het eerste halfjaar is een vrijval van voorzieningen van 8 miljoen euro opgenomen. Ook zijn herstructureringskosten van 7 miljoen verwerkt, grotendeels gerelateerd aan de verhuizing van HMG naar het Mediapark. Ten opzichte van de eerste helft van 2002 steeg de omzet van HMG binnen het tv-segment met 2,5 procent van 159 miljoen naar 163 miljoen euro. (Adformatie)
 • Casema gaat opnieuw de dataoverdracht van zijn internettoegang via de kabel verhogen. Eerder dit jaren werden de abonnementen al opgewaardeerd, waarna ook een stijging van de tarieven volgde. Abonnees blijven na de nieuwe snelheidsverhogingen wel dezelfde prijs betalen. Per direct krijgen klanten die het instapabonnement Cable Easy hebben een downloadsnelheid van 256kbit/s en een uploadsnelheid van 64kbit/s. Het abonnement werd medio augustus geïntroduceerd met snelheden van 80 en 32kbit/s. De downstream van Broadband Basic gaat van 300 naar 512kbit/s, die van Broadband Premium van 800 naar 1024kbit/s. De upstream wordt, of blijft in het laatste geval, 128kbit/s. De verhogingen van de snelheden van de breedbandaansluitingen worden in de periode tot 31 december per centrale doorgevoerd. (Tweakers). Opvallend detail is dat Casema bij al haar Cable-abonnementsvormen de datalimiet heeft laten vervallen.
 • Vandaag zijn er via de diverse ‘kanalen’ weer heel wat “mediageruchten” te lezen. Zo bericht de weblog van TVformats dat John de Mol in de race is om de Holland Media Groep te kopen. De RTL Groep zou van de HMG af willen omdat Nederland voor RTL Groep niet interessant genoeg zou zijn als kleine markt. “Voor John de Mol zou het betekenen dat hij eindelijk zijn eigen zender krijgt waarop hij formats naar hartelust kan testen om vervolgens de rest van de wereld mee te veroveren. De move van Fons van Westerloo naar HMG zou er mee te maken hebben….”, aldus TVformats Weblog…
 • Het volgende gerucht heeft ook te maken John de Mol. Radio 10, onderdeel van de Mol’s Talpa-groep, zou met ingang van 1 oktober verhuizen naar de middengolfzender 1008 kHz. Momenteel zendt Radio 10 uit via de middengolf- zender 1395 kHz. Deze zender heeft een beperkt vermogen en kan slechts 14 uur per dag uitzenden. De 1008 kHz heeft een (meer dan) landelijke dekking en kan 24 uur per dag worden ingezet…..”Een deal met Ruud Poeze/Radlon Media en Nozema is nabij!”, aldus een schrijver in nl.media.radio.
 • Een gerucht dat steeds sterker wordt is de komst van Jeroen van Inkel naar Radio Veronica. De overgang van Jeroen van Inkel van Radio 538 naar Radio Veronica zelfs “bijna zeker”, aldus Radio.nl. Volgens Skyradio directeur Ton Lathouwers is alleen het vijf-jarige contract van Jeroen van Inkel met Radio 538 nog een probleem. “Het is geen geheim dat wij Jeroen van Inkel graag willen hebben en van Inkel wil graag bij ons komen werken. Eigenlijk zijn we rond met Jeroen. Alleen hij heeft nog een contract met Radio 538.”, aldus Lathouwers. Jeroen van Inkel is momenteel ook niet bij Radio538 te beluisteren in verband met (zee)ziekte.
 • Na een aantal geruchten nu een aantal feiten waar we niet omheen kunnen. “De deal tussen Veronica en SBS Broadcasting SA en de Telegraaf over SBS Broadcasting BV is er net ff anders uit komen te zien!”, aldus David de Jong via zijn weblog. Veronica krijgt geen 12 % van de aandelen, maar 10 % van SBS Broadcasting BV. En De Telegraaf levert slechts 3 % van haar belang in en behoudt 27 %. SBS Broadcasting SA behoudt de controle met 63 %.
 • Nog meer nieuws van David de Jong: De pers & communicatieman van SBS Broadcasting, Edger Hamer gaat per 1 november weg. Hij wordt hoofdredacteur van TrosKompas & Tros TV Krant. “Opvallende overstap, want eigenlijk gaat hij nu bij de ‘concurrent’ werken nu Veronica Magazine onderdeel is geworden van SBS Broadcasting BV.”, aldus De Jong.
 • Het RTL-programma Editie NL trok gisteren voor het eerst meer kijkers dan het concurrerende actualiteitenprogramma op Nederland 2, Twee Vandaag. Dat is opvallend kijkcijfernieuws, zo stelt medianieuws.web-log.nl. Trok Twee Vandaag nog 657.000 kijkers, Editie NL deed het beter met 741.000. De nieuwsshow met Elsemieke Havenga, Jeroen Latijnhouwers en Jan de Hoop moest flink op gang komen, maar de vaste vorm lijkt te zijn gevonden….
 • Hoofdredacteur Leo De Bock is na 13 maanden alweer opgestapt bij de publieke Vlaamse omroep VRT. Interne meningsverschillen, en wellicht ook de affaire Stef Wauters (de Journaalpresentator die naar de commerciëlen overliep) hebben hem de das o mgedaan. Hij krijgt een nieuwe functie binnen de omroep. Ex-hoofdredacteur Leo Hellemans neemt hem voorlopig waar. (Villamedia)
 • Vanaf 5 september is, elke vrijdag tussen 22.00 en 23.00 uur, het nieuwe livemuziekprogramma KRO’s 3FM live te beluisteren. Met name live-opnames van concerten van de wat grotere namen in de popmuziekwereld komen in dit nieuwe radioprogramma aan bod. KRO’s 3FM Live zal zoveel mogelijk aansluiten bij actuele ontwikkelingen.Als een bekende band in een bepaalde week in Nederland zal optreden, speelt 3FM Live daarop in door een eerder opgenomen concert van de band te laten horen. In de planning voor de komende maanden staan onder meer Linkin Park, Radiohead, Living Colour en Muse. De presentatie is in handen van Marc Stakenburg (persbericht)
 • Broadcast Facilities Nederland (BFN) bouwt dit najaar een volledig digitale radiostudio in Kopenhagen voor Talpa Radio International, het radiobedrijf van John de Mol. Erik de Zwart van Talpa en Marcel Booij van BFN sloten op 12 augustus de overeenkomst in Hilversum. De studio zal worden ingezet voor productie en uitzending. De studio bestaat uit 6 gekoppelde ruimtes: ON Air studio, productie studio groot, spreekcel, productie studio klein / backup On Air, edit room, centrale apparatuur ruimte. BFN

RADIO LIMBURG START OFFICIEEL UITZENDINGEN

De regionale commerciele radiozender Radio Limburg is per 1 september officieel gestart met haar uitzendingen. Momenteel is Radio Limburg nog niet in heel haar verzorgingsgebied te horen. De FM-zenders in Heerlen (97,7 MHz) en Weert (98,5 MHz) zijn nog niet in gebruik genomen.

“BNN ZIT ECHT ‘ IN DE SHIT’ “

Op dit moment heeft de omroep BNN 100.000 leden. Om ook in 2005 te mogen uitzenden moet de organisatie er per januari minstens 50.000 bij hebben. Reden genoeg voor de omroepvereniging om leden te gaan werven. Voor de campagne, die maandag begint, heeft de vereniging 1 miljoen euro geleend. Nodig, want ‘BNN zit in de shit, dus word lid’, zo is het motto. In een weide in Eemnes presenteerde de vijfjarige omroep maandag zijn plannen. Reclamevliegtuigjes brachten de nieuwe slogan in de openbaarheid, waarna twee giertanks letterlijk met ‘shit’ strooiden. Voor BNN-directeur G. Timmer is het belangrijk dat zijn bedrijf wordt wakker geschud. ,,Er heerst te veel een sfeer van ‘BNN redt het toch wel’, maar we moeten ons keihard gaan inzetten voor meer leden.” A-omroepen moeten 300.000 leden hebben, maar aan BNN is door de politiek een ‘status aparte’ verleend, waardoor de jongerenzender ook met de helft toe kan. Andere omroepen zit die verlaagde drempel niet lekker. Ze vrezen dat het bestel op deze manier wordt uitgehold, omdat nieuwe partijen gemakkelijker een licentie krijgen. De acties van BNN kunnen Nederlanders de komende tijd niet ontgaan. Er komt een Bad News Newspaper, ex-BNN-leden worden aangeschreven, in bioscopen wordt reclame gemaakt, promotieteams gaan erop uit en op tv komt een teller in beeld die de nieuwste stand van het aantal leden vermeldt. Ook op de radio zendt de omroep spotjes uit. Als dat onvoldoende effect sorteert, haalt BNN in november een noodscenario uit de kast. (ANP)

LUISTERCIJFERS JUNI / JULI BEKEND – 538 NADERT SKY

Onderzoeksbureau Intomart heeft de nieuwe luistercijfers voor de periode juni/juli 2003 bekend gemaakt. Deze cijfers zijn de eerste na de verdeling van de FM-frequenties. Uit de cijfers komen twee winnaars naar voren met een stijging van 0.7 procent, dat zijn Radio 1 (ondanks de slechte ontvangst?) en Noordzee FM. Sky Radio blijft de best beluisterde zender, maar heeft toch 0.7 procent moeten inleveren en Radio 538 verdedigt zijn tweede plaats en blijft op 11.5 procent. 3FM heeft terrein verloren en staat op 9.1 procent. Radio 10 blijft het redelijk doen in de luistercijfers. De zender heeft in de periode juni/juli een marktaandeel gehaald van 5,2 procent (was 6,9 procent). In de deze luistercijfers is nog moeilijk te zien hoe de nieuwkomers (ID&T RAdio, Radio 103 en RTL FM) het in de ether doen. ID&T Radio, RTL FM en Radio 103 (Veronica) vallen nu nog in het kopje overige zenders, maar vanaf 29 september zullen de luistercijfers van deze zenders door Intomart gepubliceerd worden. In de periode juni/juli steeg het aandeel van deze groep zenders van 6,9 procent naar 9,1 procent.

 mei/juni (in%) juni/juli (in%)
01 Sky Radio 13.0 12.3
02 Radio 538 11.5 11.5
03 Radio 2 9.8 9.8
04 Radio 1 8.6 9.3
05 Radio 3FM 9.9 9.1
06 Noordzee 100.7 FM 5.7 6.4
07 Radio 10 6.9 5.2
08 Yorin FM 2.8 2.7
09 ClassicFM 2.5 2.3
10 Arrow Classic R. 1.9 2.0
11 Radio 4 1.6 1.7
12 747AM 0.8 0.9
13 KinkFM 0.3 0.3
14 Business Nieuws Radio 0.2 0.2
- Regio Radio 14.4 14.7
- CRN Commercieel Radio 2.7 2.5
- Overige 6.9 9.1

KORT NIEUWS

 • De Hollandse Dagblad Combinatie heeft Alkmaar gekozen om het nieuwe hoofdkantoor te vestigen. Nu nog worden de 4 regionale dagbladen van de uitgeverij in Alkmaar en Haarlem vervaardigd. De lopende fusie voorziet in één hoofdkantoor voor de centrale activiteiten (redactie, commercie, techniek, facilitair). Een projectgroep, geadviseerd door makelaar DTZ Zadelhoff, koos Alkmaar uit sociaal en economisch oogpunt. Om alle afdelingen daar de kunnen huisvesten moet voor enkele miljoenen euro’s verbouwd worden. Voor de ruim 50 journalisten en 20 mensen van de oplage- en advertentie-afdeling die in Haarlem blijven, wordt ruimte gezocht, de redactie hoopt in de binnenstad, waaruit de krant in 1976 vertrok. (Villamedia)
 • Ex-Parool-verslaggeefster Roelfien Sant is donderdagnacht in haar huis in Hilversum plotseling overleden aan de gevolgen van een maagbloeding. Bij de grote bezuinigingsoperatie van Het Parool was ze, na 27 jaar, boventallig verklaard. Met vechtlust bestreed zij die beslissing. Roelfien Sant deed media en gezondheidszorg voor de krant. (Parool)
 • Nanette den Haan en Frank Serlier van het Sprookjestheater in Apeldoorn hebben half augustus de Vereniging Kter opgericht, die een publieke kinderomroep nastreeft. De vereniging probeert daartoe voor 1 januari 50.000 leden of meer te werven. De kinderprogramma’s die de bestaande publieke omroepen aan Z@ppelin leveren, zijn maar voor een klein deel bestemd voor de doelgroep van de omroepen en vormen vaak een sluitpost, vindt Kter, dat ook meent dat er geen samenhangende visie en aanpak is, waarin het kind centraal staat. (Villamedia)
 • Presentatrice Astrid de Jong gaat stoppen met het presenteren van ‘BNN United’ op Radio 1. Ze gaat nu Sander de Heer vervangen bij het programma ‘Ruuddewild.nl’ op Radio 3FM. Sander de Heer gaat een nieuw weekend-programma maken op 3FM samen met Egbert-Jan Weber. Sander de Heer zal op 12 september voor het laatst te horen zijn bij Ruud de Wild. Vanaf dan neemt Astrid het van hem over. (Radiofreak)
 • De Amerikaanse filmacteur Charles Bronson is op 81-jarige leeftijd overleden. De al geruime tijd zieke Bronson overleed zaterdag in een ziekenhuis in Los Angeles aan de gevolgen van een longontsteking, zo deelde zijn woordvoerder Lori Jonas zondag in Los Angeles mee. Bronson speelde in talrijke films vanaf het begin van de jaren vijftig. Hij kreeg vooral bekendheid door rollen in gewelddadige films waarin hij een kalme en stoere figuur verbeeldde. Onder de films die Bronson beroemd maakten, zijn: The Magnificent Seven (1960), The Great Escape (1963), The Dirty Dozen (1967), Mister Majestyk (1974) en in de jaren tachtig de filmreeks Death Wish. (ANP)
 • Met de slogan “het lokale geluid mag niet uit!” zijn zaterdag de medewerkers van Omroep Tholen een handtekeningenactie begonnen onder de Thoolse bevolking om Omroep Tholen in de lucht te kunnen houden. Het college van Burgemeester en Wethouders zet vraagtekens bij het maatschappelijk nut van Omroep Tholen en baseert zich tevens op een eerder dit jaar gehouden luisteronderzoek waaruit blijkt dat in een week tijd 5% van de Tholenaren naar de lokale omroep luistert. Als het aan het college ligt wordt er geen subsidie meer aan Omroep Tholen gegeven. Voor de medewerkers die zich geheel vrijwillig inzetten is dit uiteraard als een schok aangekomen. Het woord is nu aan de Thoolse luisteraars en de Thoolse politiek om het lokale geluid te behouden. De gemeenteraad zal op 9 september het collegevoorstel bespreken. (persbericht)

PUBLIEKE OMROEP WERKT AAN GEDRAGSCODE SPONSERING

De raad van bestuur van de Publieke Omroep wil dat er een gedragscode komt waarin de omroepen afspreken hoe ze om moeten gaan met het sponsoring. Dat zei de voorzitter van de raad, Harm Bruins Slot, dinsdag. Hij gaf een reactie op de politieke discussie die is ontstaan nadat bekend werd dat de publieke omroepen zich voor sommige items laten betalen, iets wat in de Mediawet verboden is. ,,Onze juristen hebben mij verzekerd dat er in juridische zin geen probleem is, maar dat wil niet zeggen dat er niets aan de hand is. Daarom lijkt het mij verstandig om gezamenlijk tot een gedragscode te komen zoals we die ook ontwikkelen voor het gebruik van 0900-nummers en sms”, aldus Bruins Slot. Met de gedragscode wil de raad van bestuur van de Publieke Omroep dat de journalistieke onafhankelijkheid van de omroepen en programmamakers gewaarborgd blijft. ,,De gedragscode moet uiteindelijk ook gaan gelden voor onafhankelijke producenten van televisiprogramma’s en met hen contractueel worden vastgesteld.” Lees verder

” MEER GERUCHTEN IN RADIOLAND “

Veronica Magazine meldt het een en ander over transfers die op komst zouden zijn in de radiowereld. Zo zouden meerdere zenders jacht maken op Ruud de Wild. De HMG (RTL 4, RTL 5 en Yorin) en SBS6 zouden De Wild graag in dienst nemen. Vooral Yorin FM zou zich graag versterken met de dj. Ruud de Wild zou zijn werkzaamheden dan wel kunnen combineren met zijn werk voor BNN. Ook weet het magazine te melden dat Noordzee FM in gesprek is met Patty Brard om de ochtendshow van Gordon over te nemen. Op langere termijn zou hij niet ‘kunnen concurreren met dj’s als Edwin Evers, Rob Stenders en mogelijk ook Van Inkel’. Verder schrijft Veronica Magazine over de op handen zijnde transfer van Van Inkel naar Radio Veronica. Zo gaan er geruchten over een rechtszaak tegen Radio 538, waar Van Inkel nu nog onder contract staat. (Via Sterrenbeurs)

KORT NIEUWS

 • De eerste aflevering van Masterplan bij Yorin heeft slechts 236.000 kijkers getrokken. Het voorafgaande programma Friends had nog 685.000 belangstellenden en het nakomende programma Rotzooi & Co trok 439.000.
 • Het actualiteitenprogramma Twee Vandaag gaat vanaf 1 januari 2004 uitzenden vanuit twee identieke studio’s. Een TROS-studio en een EO-studio. Beide studio’s hebben hun eigen montagesets. De twee aparte redacties werkten al los van elkaar. Beide omroepen maken het programma nu nog in het Actualiteitencentrum van de NOB op het Mediapark. Vanwege de “bezuinigingen” verhuizen ze terug naar de eigen studio’s in het eigen omroepcomplex. Van de huidige studio worden twee exacte kopies gemaakt, bevestigen bronnen rond het mediapark. (Medianieuws weblog)
 • Persbericht: Patty Brard krijgt definitief een vast programma op Noordzee 100.7FM. Brard zal vanaf 4 oktober ieder weekend tussen 12.00 en 15.00 uur te beluisteren zijn. ‘Na het succes van Patty als invalster tijdens de vakantie van Robert Jensen afgelopen zomer, was het een logische stap om Patty een vast programma op Noordzee 100.7FM te geven’, aldus Erik de Zwart, directeur Noordzee 100.7FM, over de aanwinst van het station. De Zwart is er van overtuigd dat Patty met haar impulsiviteit, directheid en controversie een goed programma zal neerzetten. ‘Patty zal garant staan voor scherpe humor en veel plezier.’ De reactie van Patty: ‘Ik ben blij en zeer vereerd gevraagd te zijn om een programma te doen op Noordzee 100.7FM. Het programma wordt gezellig, stout maar toch ook met inhoud’, meldt Patty Brard. ‘Ik heb er ontzettend veel zin in. Afgelopen zomer heb ik gemerkt dat Noordzee 100.7FM een leuke club van gezellige en enthousiaste mensen is waar ik me prima thuis voel.’
 • Fabienne de Vries zal aanstaande vrijdag en volgende week maandag te horen zijn in het programma ‘Ook Goeiemorgen’ van Veronica. Ze zal die dag Adam Curry gaan vervangen die op die twee dagen afwezig zal zijn. Fabienne is vroeger ook begonnen bij de radio, ze starte bij de lokale omroep Radio Ronde Venen. (Via Radiofreak)
 • Eyeworks, het tv-bedrijf van Reinout Oerlemans, heeft de Nederlandse rechten gekocht van het programma ‘Backtrack’. In deze nieuwe show worden deelnemers onder hypnose gebracht om vervolgens terug te gaan naar een vorig leven. Het programma werd deze week voor het eerst in Denemarken uitgezonden en trok daar liefst eenderde van de kijkers. Het concept is bedacht door het Zweedse tv-productiebedrijf Strix. Eyeworks heeft ‘Backtrack’ nog niet aan een Nederlandse zender verkocht, maar dat zou een kwestie van tijd zijn. (Essent Kabelcom)
 • De commerciële zenders hadden in week 39 opgeteld een marktaandeel van 43,4 procent, de publieke zenders komen samen uit op 34 procent. RTL4 had een marktaandeel van 15,7 procent, RTL5 5,2 en Yorin 5,3. SBS6 scoorde 9,1, Net5 4,6 en Veronica in haar eerste volledige week 3,5. Best bekeken programma was Studio Sport van afgelopen zondag 19.00 uur met bijna 3 miljoen kijkers. Baantjer doet het ook weer goed met ruim 2,5 miljoen kijkers, gevolgd door Kopspijkers (2,4 mln), Spoorloos (2,18 mln) en het maandagse Journaal van 20.00 uur (ruim 2 miljoen). (Adformatie)
 • Endemol neemt een belang van 51 procent in televisieproducent True Entertainment uit New York. In het genre factual entertainment behoort True tot de belangrijkste producenten van de Verenigde Staten. True won al veel vakprijzen, waaronder recent een Emmy Award voor de serie ‘A Baby Story’. Endemol heeft sinds oktober 2000 al een vestiging in Los Angeles. ‘Voor Endemol betekent deze acquisitie aan de Amerikaanse Oostkust een betere geografische spreiding van haar activiteiten in de VS’, zegt bestuurslid Hubert Deitmers, verantwoordelijk voor fusies en overnames. ‘Nog belangrijker is, dat de relatie met True voor Endemol een verbreding betekent, zowel voor product als klantenkring.’ True Entertainment werd in 2000 opgericht door de ervaren producers Glenda Hersh en Steven Weinstock, die samen de directie blijven vormen. (Adformatie)
 • De Stichting DSL-TV gaat dit najaar een derde proef houden met televisie via internet, vertelde Rogier Dullaert van XS4All tijdens het congres “Interactieve TV” van Euroforum. Daarbij zal voornamelijk onderzocht worden in hoeverre kijkers bereid zijn te betalen voor televisie via de computer,. DSL-TV hield tot dusver twee proeven. De eerste proef vond plaats van december 2002 tot eind januari dit jaar. Een zestal zenders was beschikbaar als streaming video voor de XS4All klanten en bood onder andere National Geographic, Travel Channel en het Franse pornokanaal XXL. Deze laatste was met 79% van de kijktijd verreweg de populairste zender. Totaal keken 69 duizend kijkers en werd er vijftig duizend uur gekeken. Een tweede proef werd van begin maart tot eind mei dit jaar gehouden en omvatte zes nieuws zenders, BBC World, CNBC, Deutsche Welle, Iraq Satellite TV, Euronews en de Engelstalige Chinese zender CCTV-9. Hier keken totaal 157 duizend mensen en werden bijna een en een kwart miljoen streams uitgezonden. Tijdens de pieken werd er door 700 mensen tegelijk gekeken. Bij de tweede proef was de BBC verreweg de meest populaire met 43% van de kijktijd, de Deutsche Welle de minst. Op de tweede plaats stond de Irakese zender. Deze proef viel voor een groot deel samen met de oorlog in Irak en was daarom een goed testcase voor nieuwszenders. Bij bedrijven bestond veel belangstelling voor de doorgifte van de financiële nieuwszender CNBC. “Het werkt echt”, zegt Dullaert, “er is beslist belangstelling, zodat een commerciële pilot gerechtvaardigd is.” Dullaert zegt dat er met verschillende betaal modellen zal worden geëxperimenteerd. (Broadband TV Nieuws)
 • Frederique van Till van NOB Cross Media maakte tijdens het congres “Interactieve TV” bekend dat de alternatieve muziekzender van de VPRO, 3VOOR12TV goed wordt bekeken. De zender trok de eerste maand 220 duizend unieke bezoekers.NOB Cross Media verzorgt voor de VPRO het aanbieden van de zender, zowel via breedband internet als via het First Mile TV project voor mensen met “fibre to the home”met volledige videokwaliteit. “Dit is een goede en gemakkelijke oplossing voor doelgroepenzenders”, aldus Frederique”waarbij we ook precieze kijkergegevens hebben.” Naast het streaming kanaal voor de VPRO verzorgt het bedrijf ook “on demand” video met “Uitzending gemist” van de publieke omroepen en de Polygoonweekjournaals van 25, 50 en 70 (!) jaar geleden.Vooral deze laatste categorie is bijzonder populair, “binnen een week was Polygoon de populairste link in het First Mile TV project”, aldus Van Till. (Broadband TV Nieuws)
 • Persbericht: Angry Bytes is door Talpa Radio International gevraagd websites te ontwikkelen voor het binnenkort te starten radiostation in Denemarken. De moedermaatschappij van o.a. Noordzee 100.7 FM en Radio 10 FM bemachtigde deze zomer een etherfrequentie in Denemarken die een groot deel van Denemarken gaat bedienen. Tot de officiële start van het station, 15 november a.s, worden mini-sites gelanceerd om het nieuwe luisterpubliek in Denemarken warm te laten lopen voor de nieuwe toevoeging van het radiospectrum. Vervolgens wordt de volledige radiosite opgeleverd. Angry Bytes werkt al ruim twee jaar voor Noordzee 100.7 FM, één van de Nederlandse radiostations van Talpa Radio International.
 • De Vlaamse regering wil dat de regionale omroepen uit Belgisch en Nederlands Limburg over de grens gaan uitzenden. De bevoegde minister is een onderzoek gestart. Het is voor het eerst dat de discussie op regeringsniveau wordt gevoerd. De provinciebesturen proberen al jaren, tevergeefs, om de zenders over de grens laten uitzenden. De Vlaams Minister voor Media, Marino Keulen, wil L1 TV een kanaal geven in België. Andersom geldt dat voor het Belgische TV Limburg. Minister Keulen neemt binnenkort contact op met zijn Nederlandse collega. L1 moet volgens hem een officiële aanvraag indienen in België. (L1 / RP)
 • BNN, de jongste omroepvereniging van Nederland, trok zaterdag en zondag met een giertank door het centrum van Maastricht. Met de lege strontwagen wilde BNN het publiek duidelijk maken in wat voor ‘shit’ de omroep zit. BNN heeft voor 1 januari 2004 zeker 150.000 leden nodig om nog te mogen uitzenden, anders gaat in september 2005 de stekker eruit. Dat betekent dat voor het eind van het jaar zo’n 36.000 leden geworven moeten worden. Onder het motto ‘we zitten in de shit, dus wordt lid’, vertrok het gezelschap van vier vrijwilligers met de giertank zaterdag vanaf het Stationsplein, waar de eerste leden al werden ingeschreven. Op zondag was men aanwezig bij de Stadsloop in de stad van 10.00u. tot ca. 16.00u. Naast Maastricht deed het BNN-team dit weekend ook de steden Amsterdam, Rotterdam, Breda, Apeldoorn, Enschede, Leeuwarden en Utrecht aan. (Limburger / RP)
 • Uit Limburg wordt bericht dat de steunzender van Radio Limburg (98,5 MHz te Weert) sinds kort niet meer is te ontvangen. Het is onduidelijk waarom de zender niet meer is te ontvangen. Radio Limburg hoopt medio oktober haar steunzender in Kerkrade (97,7 MHz) in gebruik te nemen. (RP)

“RUZIE PUBLIEKE OMROEP”

Kees Groothuis, woordvoerder van de publieke omroep, is vandaag met onmiddellijke ingang opgestapt. De officiële reden is een onoverbrugbaar verschil van inzicht met de nieuwe voorzitter van de publieke omroep, Harm Bruins Slot, over de koers die Hilversum in de toekomst moet varen. Groothuis: ”Er moet honderd procent vertrouwen zijn. Wanneer dat er niet is, is een vruchtbare samenwerking onmogelijk.” De problemen spelen volgens Groothuis sinds Bruins Slot enkele maanden geleden aantrad. Hij werkte zeven jaar bij de omroep. Het Commissariaat voor de Media stelt inmiddels een onderzoek in naar de manier waarop omroepen zich de laatste jaren door maatschappelijke organisaties hebben laten betalen voor het maken van programma’s. Uit een overzicht dat NRC Handelsblad zaterdag publiceerde, blijkt dat deze vorm van ideële sponsoring veel groter is dan de omroepen zelf hebben gemeld. Zo zouden omroepen in 1991 niet zeven maar veertien miljoen euro hebben ontvangen. De publieke omroep staat voor een bezuinigingsoperatie die in 2007 tachtig miljoen euro moet hebben opgeleverd. In de publiciteit over de inefficiency van de publieke omroep heeft Groothuis een belangrijke rol gespeeld. Enkele omroepvoorzitters vinden dat het gezicht van de publieke omroep te veel uit de school heeft geklapt en hebben recentelijk aangedrongen op een informatiestop. Groothuis: ”Ik denk dat sommige voorzitters mijn vertrek niet zullen betreuren.” Bruins Slot was vanochtend niet voor commentaar bereikbaar. (Parool)

” MEDIAWET MOET WORDEN AANGEPAST”

De Mediawet moet worden aangescherpt als blijkt dat publieke omroepen zich door sponsors laten beïnvloeden bij het maken van televisieprogramma’s. Dat zeggen de regeringspartijen CDA en D66 en ook de oppositiepartij SP in een reactie op berichtgeving in NRC Handelsblad van afgelopen zaterdag. Uit onderzoek van die krant blijkt dat de publieke omroep de afgelopen tweeënhalf jaar ten minste 35 miljoen euro ontving van maatschappelijke organisaties en overheden. Deze ‘derden’ kregen in ruil daarvoor aandacht in programma’s, zoals spelletjes en actualiteitenrubrieken. Soms hadden ze ook directe invloed op de inhoud van programma’s, wat in strijd is met de Mediawet. Het Commissariaat voor de Media, waakhond voor de publieke omroep, heeft in een reactie nader onderzoek naar deze vorm van sponsoring aangekondigd. Door sponsoring staat de journalistieke onafhankelijkheid van de programmamakers ter discussie, zeggen CDA en D66. Volgens CDA-Kamerlid Atsma ,,kan het niet” dat programmamakers zich bij het bepalen van de inhoud laten beïnvloeden door de behoeften van financiers. D66-Kamerlid Bakker vindt dat er ,,op los gehoereerd wordt”. Beiden zeggen dat publieke omroepen juist gemeenschapsgeld krijgen om onafhankelijke programma’s te kunnen maken, en dus niet daarnaast nog geld van derden moeten aannemen. ,,Ze hebben dat geld niet nodig”, zegt Atsma. Volgens regeringspartij VVD moet worden voorkomen dat er ,,onhelderheid voor het publiek ontstaat over wie programma’s betaalt”. Maar volgens VVD-Kamerlid De Grave betekent sponsoren nog niet dat de journalistieke onafhankelijkheid in het geding komt. Hij wil het onderzoek van het Commissariaat afwachten. ,,Als blijkt dat de regels niet goed werken, dan moeten die aangepast worden.” De PvdA wil niet inhoudelijk reageren, maar vindt het goed dat het Commissariaat onderzoek instelt. Volgens SP-Kamerlid Van Bommel is de journalistieke onafhankelijkheid ,,in gevaar”. Van Bommel: ,,Er moet meer gebeuren dan wat het Commissariaat wil. Uiteindelijk zijn er twee opties: heel strikt controleren of verbieden. In beide gevallen moet de Mediawet worden gewijzigd.” via NRC

LUISTERCIJFERS JULI / AUGUSTUS

Het marktaandeel van Sky Radio is in de periode juli – augustus 2003 weggezakt van 12,3 naar 11,6 procent. Ook 3FM krijgt een tik. Nieuwkomer 103 FM (nu Radio Veronica) opent op 2,8 procent. Dat blijkt uit de laatste luistercijfers van Intomart. In de vorige periode (juni-juli) was het aandeel van de nog wel best beluisterde zender Sky Radio ook al gedaald met 0,7 procent. Nummer twee Radio 538 zag het marktaandeel dalen van 11,5 naar 11.0 procent. Nummer 3 Radio 2 heeft een licht stijgend aandeel: van 9,8 naar 9,9. Radio 3 FM daalt flink van 9,1 naar 8,4 procent.

 juni/juli(in%) juli/august.(in%)
01 Sky Radio 12.3 11.6
02 Radio 538 11.5 11.0
03 Radio 2 9.8 9.9
04 Radio 1 9.3 9.7
05 Radio 3FM 9.1 8.4
06 Noordzee 100.7 FM 6.4 6.1
07 Radio 10 5.2 4.6
08 Yorin FM 2.7 2.8
- Radio 103 - 2.8
10 ClassicFM 2.3 2.6
11 Arrow Classic R. 2.0 2.0
12 Radio 4 1.7 1.8
13 747AM 0.9 1.0
14 RTL FM - 0.8
15 ID&T Radio - 0.7
16 KinkFM 0.3 0.3
- Business Nieuws Radio 0.2 0.3
== Regio Radio 14.7 15.2
== Regionale Commercieel Radio 2.5 2.2
== Overige 9.1 6.1

ADAM CURRY PRAAT WEER MET SBS EN ENDEMOL OVER STERRENBEURS

Sterrenbeurs-presentator Adam Curry gaat praten met de betrokken personen bij SBS6 en Endemol over de toekomst van het programma Sterrenbeurs. Dit heeft hij vanmorgen bekend gemaakt in zijn ochtendshow op Radio Veronica. Curry maakte duidelijk dat een aantal personen bij SBS en Endemol “not amused” waren over de weblog die hij zaterdag heeft geplaatst op zijn website. Hierin liet Curry duidelijk blijken dat hij geen vertrouwen meer heeft in de gang van zaken rond het programma Sterrenbeurs en dat het van hem “niet meer hoeft”. Zondagavond heeft Adam Curry contact gehad met medewerkers van SBS6 en Endemol. Endemol en SBS zijn bereid te praten met Adam over de problemen die hij heeft met de Sterrenbeurs en hopen hiervoor een oplossing te vinden. Het ziet er naar uit dat Adam Curry presentator blijft bij Sterrenbeurs. Er zal wel een nieuwe ‘co-host’ komen. Adam Curry had al “iemand in gedachte” maar heeft tijdens de ochtendshow op Radio Veronica niet bekend gemaakt wie deze nieuwe co-host is.

KORT NIEUWS

 • Amerikaanse filmregisseur Elia Kazan is zondag in zijn woning in Manhattan op 94-jarige leeftijd overleden.De Amerikaan gold als een van de meest gelauwerde en invloedrijkste personen in de geschiedenis van het Amerikaanse toneel en de film. Kazan regisseerde onder meer de Broadway-producties ‘A Streetcar Named Desire’ en ‘Death of a Salesman’. Als filmregisseur maakte hij onder meer ‘On the Waterfront’ (1954) en ‘East of Eden’ (1955). Kazan is een groot deel van zijn leven zeer omstreden geweest, vanwege de rol die hij speelde in de ‘heksenjacht’ op communistische acteurs en regisseurs. Hij erkende in 1953 voor een commissie van het Huis van Afgevaardigden dat hij lid van de communistische partij was geweest. Kazan noemde bovendien de namen van verscheidene Hollywood-collega’s, die daardoor op de zwarte lijst belandden. De regisseur ontving in 1999 een Oscar voor zijn totale oeuvre. (ANP)
 • RTL 4 wil af van de lage kijkcijfers op de zondagavond. De serie Noppen en Naaldhakken gaat verdwijnen en zal worden vervangen door de Achmea Kennisquiz. Dit meldt Medialog op haar website. Noppen en Naaldhakken, dat zondagavond slechts 343.000 kijkers trok, zal verplaatst worden naar half elf. Chazia Mourali’s Kennisquiz en Op Weg zullen de vrijgekomen tijd gaan vullen. (Via Sterrenbeurs)
 • De nieuwe chef voetbal Arno Vermeulen van Studio Sport zou nu al ruzie hebben met zijn redactie. De Volkskrant meldt dat een deel van de redactie in opstand is gekomen tegen Vermeulens plan om ook zelf wedstrijden te verslaan. Volgens de redactie is het aantal van zeven verslaggevers voor negen voetbalwedstrijden per weekeinde nu al ruim voldoende. Een woordvoerder van de redactie zegt in de Volkskrant te verwachten dat ze Vermeulen dringend zullen verzoeken af te zien van zijn voornemen. (Essent)
 • Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) gaat de niet-Amerikaanse tv-rechten voor de Olympische Spelen van 2010 en 2012 openstellen voor alle geïnteresseerde tv-stations. Dat meldt de Vlaamse zakenkrant Financieel-Economische Tijd. De beslissing betekent dat de Europese uitzendrechten niet langer worden toegekend aan de European Broadcasting Union (EBU), het samenwerkingsverband van de Europese openbare omroepen. De EBU heeft de rechten sinds 1960 in handen. Voordat de details van het biedingproces bekend worden gemaakt, zal het IOC een studie laten maken per regio. Maar IOC-voorzitter Jacques Rogge liet al doorschemeren dat betaalzenders als BSkyB van Rupert Murdoch niet langer worden uitgesloten. (Adformatie)
 • Het Fox Kids Magazine, in december 2002 geïntroduceerd, groeit snel. Inmiddels telt tijdschrift ruim 15.000 abonnees en daarnaast bereikte de verkochte oplage in de losse verkoop in juli een recordhoogte van 82.500. Dat blijkt uit cijfers van HOI en Aldipress. Volgens de makers bereikt Fox Kids Magazine maandelijks gemiddeld ruim 250.000 kinderen. Het Fox Kids Magazine richt zich op de groep 6-12. Managing Director Fox Kids, René Boogaard noemt het opvallend dat ook jongens in de leeftijd 6-12 jaar -die over het algemeen niet tot de categorie zware lezers behoren- het blad met veel enthousiasme ontvangen. (Via Adformatie)
 • Van 13 t/m 17 oktober is het bij 3FM de 90’s Request Week waarin wordt teruggeblikt op de muziek uit het vorige decennium. Drie radioprogramma’s van 3VOOR12 gaan lijsten samenstellen met verzoekplaten uit de nineties en daaraan mag de muziekliefhebber meehelpen. De lijsten met de nummers die gedraaid worden, worden samengesteld aan de hand van verzoeken van de luisteraar. De requests zullen de gehele dag op 3FM worden gedraaid, dus ook ’s avonds bij de VPRO waar een eigen lijst wordt samengesteld. Ook Club 3VOOR12 zal op 15 oktober in het teken staan van de 90’s Request Week. Meer info bij de website van VPRO’s 3 Voor 12
 • De KRO-jeugdtelevisie heeft twee dagen na het winnen van de Nederlandse Academy Award voor de kleuterdramaserie Knofje weer een prijs gewonnen. In Bratislava viel de kleuterkookserie Deksels! in de prijzen. Deksels! kreeg de Prix Danube op het gelijknamige tweejaarlijkse internationale kindertelevisie festival in Bratislava in de categorie informatieve programma’s en documentaires voor kinderen tot tien jaar. (ANP)
 • De Haagse rockband Kane is voor de vierde keer op rij genomineerd voor een MTV Award. Dat heeft de organisatie van het muziekprijzenfestijn maandag bekendgemaakt. Voor de prijs voor beste Nederlandse groep of artiest komen verder Beef, Blof, Junkie XL en dj Tiësto in aanmerking. Kane bezit al twee MTV Awards. Vorig jaar was het de rapper Brainpower die er met de prijs voor beste Nederlandse act vandoor ging. De Nederlandse MTV Award wordt voor de vierde keer uitgedeeld. Het Nederlandse publiek kan via internet zijn voorkeur uitspreken. De MTV Europe Music Awards worden op 6 november in het Schotse Edinburgh uitgereikt. Het is de tiende keer dat de Europese versie van de prijzenshow wordt gehouden. De zangeres Christina Aguilera zal het sterrengala presenteren. De Amerikaanse maakt zelf kans op vier Awards. (ANP)
 • Omroep Apeldoorn lijkt gered van een faillissement. Dit bericht de website Radiofreak. De omroep zat in financiële problemen door dat ze een schuldenlast heeft van 215.000 euro. Op de site van de omroep staat inmiddels te lezen: Bedankt voor uw warme steun. Dank zij U zijn wij geslaagd met de onderhandelingen. Hieruit kunnen we opmaken dat de omroep door gaat. Een actie voor de omroep leverde ruim 92.000 euro op. Dat geld zit in het ‘Reddingsplan voor Stichting Omroep Apeldoorn‘ en zou niet verdwijnen als de omroep failliet zou gaan. Schuldeisers moeten zich bij een faillissement dan ook tevreden stellen met de bezittingen van de omroep. Die vertegenwoordigen waarschijnlijk minder waarde dan de worst van 92.000 euro die het ‘Reddingsplan‘ de crediteuren voorhoudt. De omroep hoopt dan ook daarmee de schulden te kunnen afkopen. Toch vraagt de omroep nog steeds om financiële steun via haar website.
 • Bij verschillende programmamakers van Nederland 3 is boosheid ontstaan over het logogebruik. Bij alle promo’s verschijnt de laatste tien seconden een enorm blok in beeld, waarin de de programmanaam en tijd staat. Door dit grote blok is de promo of de presentator die op dat moment in beeld niet meer te zien is. In het tv-programma Kopspijkers werd hier op een grappige manier al aandacht aan besteed . In Kopspijkers was een promo van Astrid Joosten te zien maar de regisseur “zou haar niet zo mogen en een blok voor haar hoofd plakken”. Vooral presentatoren die een speciale promo hebben opgenomen zijn boos omdat de laatste 10 seconden niet goed zichtbaar zijn door het grote ‘blok’ in het beeld.
 • De STER-mascotte Loeki de Leeuw zal in de toekomst voornamelijk te zien zijn rond de kinderprogramma’s van Z@ppelin. Dit werd door een medewerker van de STER vertelt in het radioprogramma Antenne2 van de AVRO. De STER vindt de ‘avondturen’ van Loeki niet passen bij serieuzere programma’s en daarom zal Loeki niet meer te zien zijn in een groot gedeelte van de STER-blokken. Daarnaast wil de STER de reclameblokken efficienter indelen waardoor er geen ruimte meer is voor het diertje.
 • In zijn woonplaats Calabasas in de Amerikaanse staat Californië is zaterdag de komische acteur Donald O’Connor overleden. De 78-jarige O’Connor kampte de laatste jaren met een slechte gezondheid en bezweek in een bejaardentehuis aan een hartstilstand. O’Connor verwierf op slag wereldfaam met de musicalfilm Singin’ in the Rain waarin hij naast Gene Kelly en Debbie Reynolds schitterde. Zijn danskunsten en die van Kelley en Reynolds in de film uit 1952 worden gezien als de crème de la crème. De eigenzinnige en typische combinatie van elegantie, scherts en acrobatiek oogste veel lof bij het publiek en collega’s. Een Oscar verdiende O’Connor niet met zijn danskunsten op het witte doek, maar dat komt nog wel, meende de acteur tot op het laatst. Een van zijn laatste uitspraken zou zijn geweest: ,,Ik wil graag de Academy (de organisatie achter de Oscars) bedanken voor de prijs voor mijn hele oeuvre die ik op een gegeven moment zal krijgen.” De in Chicago geboren O’Connor verwierf ook faam door zijn rollen in de musicals Call Me Madam, Anything Goes en There’s No Business Like Show Business.
 • Het VARA-radioprogramma Vroege Vogels bestaat zondag 25 jaar. Reden voor de omroep om uit te pakken met het Vroege Vogels Festival dat wordt gehouden in Natuurpark Bergen Bos in Apeldoorn. Op verscheidene podia vinden theater-, cabaret- en muziekvoorstellingen plaats. Ook brengt de VARA vanaf het festivalterrein haar eigen radio- en televisieprogramma’s. Behalve een vier uur durende jubileumuitzending van Vroege Vogels, die rond 08.00 uur begint, zijn dat onder meer Per Seconde Wijzer, Het Lagerhuis enKinderen voor Kinderen. Elke zondag luisteren bijna een half miljoen mensen naar Vroege Vogels. Daarmee is het een van de best beluisterde programma’s op radio 1 en met circa 1400 uitzendingen het langstlopende natuur- en milieuprogramma van Nederland. (ANP)
 • Kopspijkers was zaterdagavond het best bekeken tv-programma. Meer dan 2,4 miljoen mensen stemden hun televisie af op de show van presentator Jack Spijkerman. Zaterdagavond was de tweede uitzending van Kopspijkers van dit seizoen. De eerste show werd door bijna twee miljoen mensen gezien. De uitzending van Studio Sport (Ned. 2) om 22.35 had bijna 1,5 miljoen kijkers, zo blijkt uit cijfers van stichting kijkonderzoek. Ruim 1,3 miljoen tv-kijkers zagen zaterdagavond Hart in Actie op SBS6 met Wendy van Dijk. Lotto Weekend Miljonairs met Robert ten Brink trok meer dan 1,1 miljoen kijkers. Het nieuwe programma Casino Kings op RTL4, waarin meegegokt kan worden met Ron Brandsteder, Patty Brard, Wendy van Dijk, Chris Zegers en René Froger, trok bijna 500.000 kijkers. Zaterdag 4 oktober heeft RTL4 een hele avond ingeruimd voor een live-uitzending van de show. (Sterrenbeurs)
 • Maandag begint het programma ‘Masterplan’ op Yorin. Het begin van de meedogenloze strijd tussen de master en players. De eerste twee palyers zijn bekend gemaakt door Yorin. Het zijn Jordy en Michel. Jordy is 30 jaar en woont in een kraakpand. Hij is het meest te vinden op het strand waar hij surflessen geeft. De andere player is de 25 jarige Michel. Hij werkt in het zakenleven en is zelfstandig ondernemer. (Mediawatchers)
 • Het Commissariaat voor de Media gaat de boetes die worden uitgedeeld, als zenders teveel reclame uitzenden, verhogen. Dat kondigde voorzitter Jan van Cuilenburg aan in het programma Mediazaken van BusinessNieuws Radio: “Die boetes worden zeker verdubbeld”. Het commissariaat verhoogt de boetes, omdat het voor de commerciële zenders nu erg lucratief is de regels te overtreden. Ze verdienen het boetebedrag makkelijk terug door de extra reclame inkomsten. “Dat is dus een reden om de boetes te verhogen” aldus Van Cuilenburg. De nu opgelegde boetes zijn op basis van een steekproef uitgedeeld. De voorzitter wil de zenders in de toekomst beter gaan controleren om ze aan de regels te houden: “We kunnen natuurlijk elke dag gaan controleren, en dan elke dag dezelfde overtreding constateren.” Verder zei de voorzitter in het interview op Business Radio in het programma ‘Mediazaken’ te denken aan een gedeeltelijke subsidiëring van commerciële zenders. Het commissariaat maakt zich zorgen over de problemen die de zenders hebben met het verdienen van voldoende geld. Om de commerciële kwalitatief betere programma’s te laten maken wil Van Cuilenburg daarom subsidies voor de zenders openstellen: “We hebben bijvoorbeeld het stimuleringsfonds voor de culturele omroepproducties, dat is nu in hoofdzaak gericht op de publieke omroep, maar je zou dat mogelijk toch moeten openstellen voor de commerciële omroep.” Het verkrijgen van de subsidie zou dan aan inhoudelijke voorwaarden moeten voldoen. (via Radio.nl
 • De directie van het Dagblad van het Noorden heeft een interim hoofdredactie aangesteld. De redactionele leiding komt vanaf 6 oktober tijdelijk in handen van huidig adjunct-hoofdredacteur Henk Blanken en Pieter Sijpersma, momenteel directeur Elektronische Media. Dat meldt het Dagblad van het Noorden zaterdag. Het aangekondigde vertrek van hoofdredacteur Jan Bonjer naar het Algemeen Dagblad, en de terugtrekking onlangs van Geert-Jan Laan als hoofdredacteur van het Dagblad van het Noorden, hebben de directie van de krant genoopt tot het aanstellen van een nieuwe leiding. Sijpersma zal weer uit de hoofdredactie treden, als een opvolger gevonden is voor Jan Bonjer. (GIC)
 • Ruim 2,5 miljoen mensen hebben vrijdagavond naar de eerste uitzending van Baantjer van dit seizoen gekeken. Baantjer werd om 20.30 uitgezonden op RTL4. De hoofdrollen in de serie worden vertolkt door Piet Römer (De Cock) en Victor Reinier (Vledder). De tv-show won het van De Bachelor (RTL4). De show van Ivo Niehe op Nederland 2 trok 17.000 kijkers meer, zo blijkt uit cijfers van stichting kijkonderzoek. De programma’s trokken allebei bijna 1,5 miljoen kijkers. (Sterrenbeurs)
 • Het Britse dagblad The Independent, een van de vier kwaliteitskranten in Groot-Brittannië, verschijnt vanaf dinsdag in twee formaten. Naast de ‘gewone’ krant is dan in Londen en omgeving ook een tabloid-Independent te koop. Daarmee is zij de enige krant ter wereld die de lezers een keuze biedt. De krant hoopt met het tabloidformaat, dat gewoonlijk geassocieerd wordt met boulevardkranten, nieuwe lezers te lokken. Hoofdredacteur Simon Kelner zei dat de krant inspeelt op de wens van forenzen om in de trein een handzamere krant te kunnen lezen. Het is de bedoeling in de toekomst de kleinere krant ook in andere delen van het land te gaan verkopen. Tussen de twee kranten zal behalve de afmeting geen enkel verschil bestaan, benadrukt The Independent. Ook de prijs is hetzelfde: 60 pence (ongeveer 1 euro). (ANP)
 • De dramaserie Dunya en Desie van de NPS heeft vrijdagmiddag op het Filmfestival in Utrecht de Zilveren Krulstaart toegewezen gekregen als Beste Scenario voor Televisiedrama van het afgelopen seizoen.Schrijver van het scenario, Robert Alberdingk Thijm,nam de prijs in ontvangst. De uitreiking was het slot van de Dag van het Scenario,die door het Netwerk Scenarioschrijvers en het Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Omroepproducties was georganiseerd.De ogeveer 120 aanwezige schrijvers mochten het beste scenario uitkiezen. De Zilveren Krulstaart werd drie jaar geleden in het leven geroepen voor drama korter dan 60 minuten. (NOStt)
 • Arrow Classic Rock Radio presenteert ter gelegenheid van de 100e uitzending van het “Kees Baars Bingopaleis” de Symfo 40. In de avond van zaterdag 18 en zondag 19 oktober zal de lijst met de 40 beste symfonische platen aller tijden worden uitgezonden. Je kan zelf bepalen wie er in deze lijst van 40 platen komt te staan. Zie hiervoor de website van Arrow Classic Rock Radio. (zaterdag 18 en zondag 19 oktober tussen 20.00 en 23.00 uur, de Symfo 40 met Kees Baars.)
 • Bij de Franstalige Belgische omroep RTBF is een 24-urenstaking aan de gang. Op radio en tv is er enkel een minimumaanbod. De staking gaat uit van de CGSP, de socialistische vakbond. Volgens de bond is het hoog tijd dat de overheid haar verantwoordelijkheid opneemt bij de RTBF. De omroep heeft al een tijd financiële problemen. Een hervormings- plan lijkt voorlopig weinig resultaten op te leveren. De staking valt samen met de feestdag van de Franstalige gemeenschap. De CGSP hoopt zo de aandacht van de politieke wereld te trekken. (VRT Txt)
 • Als Saddam Hussein ging vissen en niets ving, werd dynamiet in het water gegooid zodat de president toch nog met een visje thuiskwam. Dat blijkt uit het archief van Saddams persoonlijke cameraman Saad Ashim, waar de Duitse omroep ARD toegang tot heeft gekregen. De ARD zendt morgen van 19.10 tot 19.50 uur een deel van de beelden uit in een documentaire over Ashim. Ashim heeft tien jaar voor Saddam gewerkt, tot aan de val van zijn regime toe. Ashim doet in de documentaire onder meer een boekje open over Saddams dubbelgangers, zijn paranoia en zijn fascinatie voor wapens en explosieven.
 • Vanaf maandag 3 november komt ook BNN met een programma over de showbizz-wereld. Eddy Zoëy neemt in ‘Tussen de Sterren’ het sterrendom onder de loep, ‘relativerend vanuit het heelal’ Ook staat hij langs de internationale rode lopers, op filmfestivals en alle andere gelegenheden waar sterren schitteren. (Medialog Blogspot)
 • Op de website van zenderexploitant Nozema zijn nieuwe foto’s toegevoegd van zendmasten. Zo zijn nu foto’s te zien van de zendlokatie’s voor City FM in Utrecht en Tilburg. De uitzendlokatie van Fun-X in Utrecht (ook klant bij Nozema) staat nog niet op de website van Nozema. Maar deze zendlokatie (in Kanaleneiland te Utrecht) vind je wel op de website van FMTV De foto van het opstelpunt in Amersfoort voor ID&T Radio (dat nog niet on-air was) is verdwenen.

CVDM: “OPHELDERING GELDSTROMEN OMROEPEN”

De publieke omroepen krijgen via via meer geld van belangenorganisaties, zoals het Koningin Wilhelmina Fonds om ‘gesponsorde’ programma’s te maken dan ze melden. Dat schrijft het NRC Handelsblad zaterdag. Voor 2002 zou het kunnen gaan om een bedrag van zo’n 2 à 3 miljoen euro, aldus de woordvoerder van het Commissariaat voor de Media, die zich daarbij baseert op de eigen cijfers van de krant. Het commissariaat, dat als wettelijk taak heeft het ‘bijklussen’ van de publieke omroepen te controleren, gaat de jaarrekeningen van de afzonderlijke omroepen ,,extra bekijken”, zegt de woordvoerder, ,,en waar nodig extra informatie opvragen. De geldstromen zijn niet in alle gevallen even doorzichtig.” Volgens de woordvoerder van het commissariaat hebben de publieke omroepen aangegeven in 2002 zo’n 7,5 miljoen aan bijdragen van derden gekregen te hebben. De NRC komt op basis van eigen berekeningen hoger uit. Overigens is de financiering door derden wettelijk toegestaan, zolang de geldschieters maar geen directe invloed hebben op de inhoud van de programma’s. Daar heeft het commissariaat op voorhand geen twijfels over, aldus de woordvoerder.(ANP).

ADAM CURRY: “VAN MIJ HOEFT HET OOK NIET MEER”

Na een aantal dagen stilte op de weblog van DJ en TV-presentator Adam Curry is er vandaag weer nieuws te melden via zijn weblog. In zijn log van zaterdag 27 september haalt Adam Curry fel uit naar John de Mol en SBS6 over het programma over het programma ‘Sterrenbeurs’. “Het grootste probleem met sterrenbeurs is dat er geen brug is bedacht tussen het beurs spel en het televisie programma. Dat is het gapend gat in het concept. Mij word gezegd dat het beurs spel erg goed loopt. Ik weet niet of ik dat nog moet geloven, maar dat maakt voor de discussie niets uit. Duidelijjk is dat de spelers niet de kijkers zijn en andersom.”, aldus Adam Curry. “De oplossing ligt er misschien wel, maar door het totale gebrek aan leiding bij zowel Endemol als sbs maakt het vinden ervan onmogelijk. Bij Endemol is het bedrijfs cultuur, bij sbs is het probleem organisatie en bedrijfs professionaliteit.”. “SBS heeft zeker ook blaam in het geheel, en het treft mij diep hoe slecht er gecomminuceerd word tussen afdelingen en met externe partijen zoals Robert en ik.”. Adam Curry bericht ook dat Robert ten Brink “eruit stapt”. Dit terwijl gisteren door SBS6 nog bekend werd gemaakt dat Robert op lokatie interviews gaat doen. Over de “ruzie” tussen hem en Robert ten Brink zegt Curry het volgende: “Overigens is er niets waar van de geruchten dat Robert en ik ruzie zouden hebben of dat hij van de set af was gelopen etc. Ik weet ook niet waar dat vandaan komt. Als er een reden is dat we uberhaupt nog de tweede uitzending gemaakt hebben is het wel dat wij het juist hardstikke goed met elkaar kunnen vinden en ook in het idee geloofden.” De toekomst van Adam Curry bij het programma ‘Sterrenbeurs’ is onduidelijk. Zelf zegt hij: ” En zoals het nu gaat hoeft het van mij ook niet meer. Niet voordat iemand mij het ‘nieuwe’ concept in 5 minuten duidelijk kan uitleggen, en voordat ik ben voorgesteld aan de leider, en dus verantwoordelijk persoon voor het televisie gedeelte. Tot die tijd ben ik er klaar mee.”. Complete log

VERANDERINGEN BIJ ‘STERRENBEURS’

De geruchten waren er al (zie medianieuws vandaag). Nu bevestigd ook de website van Sterrenbeurs zelf dat er veranderingen worden doorgevoerd: Het programma Sterrenbeurs gaat verhuizen. Aanstaande dinsdag zal Sterrenbeurs voor de laatste maal op de dinsdagavond te zien zijn. De week erop zal de show uitgezonden worden op maandag-, woensdag- en zaterdagavond. De makers van het programma hebben gekozen voor een andere aanpak. Zo zal de show ingekort worden en verandert het tijdstip waarop Sterrenbeurs te zien is. Maandag en woensdag duurt het programma een kwartier, zaterdagavond is er een langere uitzending van een half uur. Adam Curry blijft de presentator. De rol van Robert ten Brink zal wel veranderen. Hij gaat de interviews vanaf locatie verzorgen.

KORT NIEUWS

 • De lokale omroep Falcon Radio (Valkenburg e.o.) gaat op 21 oktober defintief verhuizen van de FM-frequentie 96,2 MHz naar de 94,3 MHz. Dit is de derde keer in een jaar tijd dat deze lokale omroep van frequentie verandert. Vanwege het zerobase-project is Falcon Radio in het voorjaar verhuist van 97.1 MHz naar de 96.2 MHz, maar omdat de 96.2 veel storing ondervind hier in het uiterste zuiden van Limburg heeft de zender een nieuwe frequentie bepleit en gekregen. Momenteel zendt Falcon Radio uit op 2 frequenties uit: 96.2 MHz (met vol vermogen) en de 94.3 met een beperkt vermogen. De bedoeling is dat de 94.3 per 21 oktober op vol vermogen gaat en de 96.2 verdwijnt.
 • De programmering van de publieke omroep voldoet in 2002 op alle onderdelen aan de door de Mediawet opgelegde voorschriften. Dat constateert het Commissariaat voor de Media na controle van de wettelijk verplichte rapportage van de publieke omroep over het programma-aanbod van vorig jaar…. persbericht
 • De commerciële omroep Rebecca Radio is in moeilijkheden. Het gaat om een in het hele noorden actieve radio-omroep die enkele jaren geleden werd opgericht door Boom Pers in Meppel, dat ook verantwoordelijk is voor NieuwsTV Groningen. Er is sprake van sterk tegenvallende advertentie-inkomsten.

CVDM:”TE VEEL RECLAME COMMERCIËLE OMROEPEN”

De commerciële landelijke tv-zenders hangt een totaal van 265.500 euro aan boetes boven het hoofd. Volgens het Commissariaat voor de Media zenden ze ‘veel te veel’ reclame uit. SBS6, Net5, V8, Yorin, MTV en TMF zijn de boosdoeners. ‘Zo wordt bijvoorbeeld veelvuldig het wettelijke maximum van 12 minuten reclame per uur overschreden, ontbreken soms duidelijke herkenningstekens en worden speelfilms te vaak onderbroken door reclameblokken’, aldus het Commissariaat. Een maximum aan reclame per uur moet voorkomen dat de kijkers van populaire programma’s en op prime time worden overspoeld met commerciële boodschappen. De regel is in heel Europa van kracht. Het CvdM zegt de omroepen afgelopen jaren herhaaldelijk te hebben gewaarschuwd. Er zijn zelfs al procedures geweest en boetes uitgedeeld, maar genoemde commerciëlen blijven maar over de schreef gaan. Na de hoorzittingen, die 16 oktober plaatshebben, zullen de definitieve sancties worden vastgesteld. Bij de publieke omroepen zijn geen overtredingen geconstateerd (ANP/Adformatie)

PROGRAMMARAAD FRIESLAND LAAKT MONOPOLIE UPC

De programmaraad van UPC in Friesland beticht de kabelaanbieder van misbruik van haar monopoliepositie. De raad heeft inmiddels twee klachten ingediend bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa). De eerste gaat over verschraling van het aanbod, de tweede over de prijsverhoging. Het gaat er volgens secretaris Anne-Marie Krap van de programmaraad vooral om dat UPC, dat in een flink deel van Friesland het alleenrecht heeft, zenders overhevelt van het basispakket naar het nieuwe digitale aanbod. Voor dit laatste moet extra worden betaald. Eurosport, TRT en Cartoon Network zijn al uit het basispakket gehaald. Zo wordt het aanbod van het gewone kabelpakket uitgekleed terwijl UPC wel een prijsverhoging van 31 procent doorvoert. De programmaraad stelt dat er zo meer geld voor minder kwaliteit wordt gevraagd. De suggestie van het bedrijf dat de prijsverhoging gerechtvaardigd is nu de serviceverlening verbeterd zou zijn, is volgens Krap ,,niet het gevoel dat bij klanten leeft”. De klacht over productverschraling, specifiek wat Eurosport betreft, is door de mededingingsautoriteit inmiddels doorverwezen naar het Commissariaat voor de Media. Deze instantie kaatst de bal vervolgens terug naar de NMa. De autoriteit start wel een vooronderzoek naar de prijsvorming. UPC is inmiddels gevraagd inzicht te geven in de opbouw van de tarieven. Als die er is, beslist de NMa of de klacht verder wordt behandeld. Leeuwarder Courant

KORT NIEUWS

 • Van de website MediaWatchers: Er hangt een gerucht rond sterrenbeurs in de lucht. Robert ten Brink zou boos opgestapt zijn bij Sterrenbeurs. Ten Brink zou het bijltje erbij neergegooid hebben, reporter Judith Osborn zou ontslagen zijn en Adam en Robert zouden elkaars bloed wel kunnen drinken. Adam Curry kan het echter wel verklaren. In de Sterrenbeurs aflevering zat een item over dj’s en volgens Curry was Van Inkel hier niet zo blij mee. Curry vond het negatief en heeft daarom uit wraak het gerucht over Robert ten Brinks opstappen de ether ingeslingerd. Of dat nu echt verstandig is geweest is de vraag, in elk geval is Endemol niet blij met de dramatische kijkcijfers.”….
 • Van de website Jona.nl: Bronnen binnen Radio Veronica en Radio 538 hebben vandaag onofficieel verklaard dat Jeroen van Inkel vanaf 3 november te horen zal zijn op Radio Veronica. Jeroen zal het nieuwe ochtendprogramma Rinkeldekinkel Ook Goeiemorgen! gaan presenteren. Op dit moment wordt het Veronica ochtendprogramma nog gepresenteerd door Adam Curry. De overnamesom van EUR 1.000.000,- zou zijn verlaagd, door de wens van Radio 538 om Adam Curry in te zetten voor de nieuwe zender Classics4U, die 538 hoopt te kunnen starten na het eventueel verkrijgen van het FM kavel A8 voor klassieke muziek. Jeroen zelf maakte de laatste dagen al enige toespelingen naar zijn switch. Fragmenten hiervan zijn ook te beluisteren via de website van Jona.nl
 • Vorige week werd er al bericht over het feit dat de regionale commerciele zender Fresh FM haar rekeningen aan kabelexploitant Casema niet heeft voldaan. Het lijkt er nu op dat ze ook de rekening van de Internetprovider niet hebben betaald: The page cannot be found. Opvallend is wel dat het adres www.freshfm.nl nu wel is geactiveerd maar weer doorverwijst naar www.fresh.fm.
 • De eerste aflevering dit seizoen van Fear Factor, het Veronica-programma van Fabienne de Vries, had donderdag te lijden onder het kijkcijfergeweld van voetbal en RTL4. Fear Factor, waarin zes kandidaten zich blootstellen aan extreme uitdagingen, is een van de eigen programma’s waarmee Veronica op ‘prime time’ hoopt te scoren. Dat is donderdag nog niet gelukt. Fear Factor werd bekeken door 300.000 mensen. Dat leverde een marktaandeel van slechts 5% op. (Sterrenbeurs)
 • Omroep Apeldoorn heeft meer tijd nodig om zijn onderhandelingen met schuldeisers af te ronden. De lokale omroep had gisteravond om zes uur uitsluitsel willen hebben over de kans op voortbestaan. Dat ‘Uur U‘ is doorgeschoven naar vanmiddag drie uur. V olgens voorzitter Peter Vlug zegt de vertraging niets over de toekomstkansen van Omroep Apeldoorn. Hij moet nog van een aantal schuldeisers uitsluitsel krijgen en heeft die niet tijdig kunnen bereiken. Omroep Apeldoorn heeft een schuldenlast van 215.000 euro. Een actie leverde ruim 92.000 euro op. Dat geld zit in het ‘Reddingsplan voor Stichting Omroep Apeldoorn‘ en zal niet verdwijnen als de omroep failliet gaat. Schuldeisers moeten zich bij een faillissement dan ook tevreden stellen met de bezittingen van de omroep. Die vertegenwoordigen waarschijnlijk minder waarde dan de worst van 92.000 euro die het ‘Reddingsplan‘ de crediteuren voorhoudt. De omroep hoopt dan ook daarmee de schulden te kunnen afkopen. (Stentor)
 • De tv-serie “Magnum” krijgt een vervolg op het witte doek. “Magnum” betekende in de jaren ’80 de doorbraak voor Tom Selleck. Universal Pictures en Imagine Entertainment hebben de filmrechten op zak. De bedenker van de tv-serie Donald Bellisario, ook de man achter “JAG”, heeft zijn medewerking toegezegd. Maar Tom Selleck is niet van plan om opnieuw de rol van detective Magnum te spelen. “Magnum” is één van de vele oude tv-series die door de filmmakers opgepikt worden. Ook “Dukes of hazzard” en “Starsky and Hutch” worden verfilmd. (VRT)
 • Van de website van Sterrenbeurs: Keken er vorig jaar nog af en toe 1,4 miljoen mensen, dit seizoen gaat het minder met RTL Boulevard. Gemiddeld liggen de kijkcijfers rond de 900.000. Boulevard-presentator Albert Verlinde weet waar het aan ligt. In Het Parool van donderdag 25 september zegt hij: “Ik baal van deze verschrikkelijk mooie nazomer; voor ons is dit een ramp. De mensen zitten buiten, die kijken geen televisie.” Verder vertelt Verlinde over zijn beweegredenen om voor RTL te werken. “Ik snap niets van die VPRO-jongens die programma’s maken waar niemand naar kijkt. Voor wie doe je het dan? Voor de nazit met je eigen team? Wij willen scoren en als de mensen er genoeg van krijgen, of als Beau en ik er genoeg van krijgen, gaan we gewoon wat anders doen”, aldus de presentator.

‘GOUDEN BEELDEN’ UITGEREIKT

De Stichting Nederlandse Academy Awards heeft donderdagavond in Hilversum voor de achtste keer met zogenoemde Gouden Beelden gestrooid. De televisieprijzen vielen in maar liefst vijftien categorieën. In de categorie Amusement was de prijs voor Postcodeloterij Miljoenenjacht van de TROS, een programma met goede spanningsbogen, aldus de jury. In de categorie acteurs ging de onderscheiding naar Frits Lambrechts voor zijn rol in de telefilm Sloophamer van de KRO: ‘de kroon op zijn werk’. Gelauwerd als actrice werd Christien van Stralen voor haar rol in Dunya en Desie van de NPS, die door de jury als ‘overrompelend naturel’ werd beoordeeld. In de rubriek Comedy ging het Beeld naar De Bifi’s van de NPS: ‘charmant en invoelbaar’. In de sectie Drama was er een Beeld voor Dunya en Desie van de NPS, dat volgens de beoordelaars ‘van hoog niveau’ was. De documentaire die in de prijzen viel, was De stand van de zon van HUMAN, dat werd gekenschetst als een groots en meeslepend epos. In de rubriek Informatie was het Gouden Beeld voor Hoge bomen, aflevering Prins Bernhard, van de AVRO, onder meer wegens de goede research. TV-persoonlijkheid van het Jaar werd de caberatier Paul Groot uit Kopspijkers van de VARA. De Carrière Award 2003 was zoals reeds bekend voor oud-Journaal- lezeres Henny Stoel. Tenslotte was er nog de UPC Digital Awards voor Helpdesk live van de EO.

STEUNZENDER ROYAAL FM DOOR A.T. UIT DE LUCHT GEHAALD

Agentschap Telecom heeft woensdag, met toepassing van bestuursdwang, een FM-steunzender van de regionale commerciele zender Royaal FM uit de lucht gehaald. Dit bericht de radiozender 8FM. Royaal FM was aan het uitzenden via FM 93.2 vanuit Valkenswaard, terwijl dat volgens de vergunning alleen mag te Eindhoven. De afstand tussen Eindhoven en Valkenswaard is het dubbele van wat is toegestaan, aldus de regels van Agentschap Telecom. Ook de Belgische FM frequentie van Royaal FM moet binnenkort uit de lucht. Op 1 december moet Royaal FM ook de Belgische lokale FM etherfrequentie (FM 103.0) uitschakelen want dan treed het nieuwe frequentieraster in België in werking. In het zendgebied van Royaal FM is geen vervangende lokale frequentie meer voor handen. Daarnaast heeft het Vlaamse Commissariaat voor de Media een onderzoek gestart naar de programma’s van Royaal FM. Het programma zou mogelijk niet meer voldoen aan de Belgische Mediawet. Zo mag een Belgische lokale zender niet op de kabel uitzenden en moet het programma voornamelijk gericht zijn op het eigen zendgebied, en dat is voor Royaal FM de gemeente Hamont-Achel te België. Royaal FM is van oorsprong een Belgische lokale zender. In mei dit jaar verwierf men twee lokale FM frequenties voor de stad Eindhoven.

KORT NIEUWS – DEEL 2

 • Vandaag is overeenstemming bereikt tussen de KRO directie en de schrijvers van de KRO comedy ‘Toen was geluk heel gewoon ‘. Toen was geluk heel gewoon wordt voorlopig gecontinueerd. Gerard Cox en Sjoerd Pleijsier gaan nieuwe afleveringen schrijven, zodat de KRO in 2005 ook een nieuwe reeks kan uitzenden. Een nieuw te ontwikkelen komische dramaserie en Toen was geluk heel gewoon kunnen dan beide worden uitgezonden. (KRO)
 • Woensdagavond heeft de programmaraad voor Groningen en Drenthe met ruime meerderheid van stemmen besloten dat Radio Continu de vrijgekomen plaats van Radio Nationaal mag gaan innemen. De andere kandidaten, RTL radio, Veronica, Radio 192, en Freeze FM hadden hierdoor het nakijken. Dit advies heeft overigens betrekking op het radiopakket van 2004. Door dit besluit komt een lang gekoesterde wens van Radio Continu uit, om in heel Groningen en Drenthe te kunnen gaan uitzenden
 • Minister Laurens Jan Brinkhorst van Economische Zaken denkt er sterk over de zendmaatschappij Nozema op te splitsen in twee bedrijven: een netwerkbeheerder en een dienstenleverancier. Volgens de bewindsman is er nu sprake van ‘ongewenste belangenverstrengeling’ tussen beide bedrijfsonderdelen. Nozema beheert de grote radio- en televisie antennes en moet tegelijkertijd haar eigen concurrenten, die uitzendingen via de ether verzorgen, toegang verlenen tot deze zendmasten. ‘Maar Nozema is niet altijd erg bereidwillig geweest deze toegang aan andere partners verlenen’, zo zei Brinkhorst gisteren in een overleg met de Tweede Kamer. De minister wil splitsen, maar hij houdt nog een slag om de arm. Hij wil eerst de precieze ‘juridische gevolgen’ ervan uitzoeken, aldus Het Financieele Dagblad. Brinkhorst zal de Kamer ‘een dezer dagen’ een brief sturen met daarin zijn voornemens. Hij heeft de raad van beheer van Nozema inmiddels verzocht de organisatie van het bedrijf te verbeteren. Daarnaast zal toezichthouder Opta meer grip krijgen op Nozema. (Adformatie)
 • Woensdagavond heeft de programmaraad voor Groningen en Drenthe besloten dat Radio Continu de vrijgekomen plaats van Radio Nationaal mag gaan innemen. De andere kandidaten, RTL FM, Veronica, Radio 192, en Freeze FM vielen af. Dit advies heeft overigens betrekking op het radiopakket van 2004. Daarnaast heeft de programmaraad besloten dat Nickelodeon weer terug op de kabel moet in Groningen. Na een schorsing van de vergadering werd besloten dat Animal Planet moet verdwijnen in de regio. Nickelodeon overhandigde de programmaraad 27.000 handtekeningen uit de regio Groningen/Drenthe. Nickelodeon zal in eerste instantie via het het previewkanaal uitzenden en daarna per 1 januari in het gewone pakket te bewonderen zijn. Beiden adviezen zijn voorlopig. Er is 4 weken de tijd voor inspraak. (Kabelraden.nl)
 • In ruwweg de helft van de 180 AKO-boekenwinkels is Linda Magazine niet te koop. Het kersverse tijdschrift van Linda de Mol is de dupe van een ordinaire ruzie tussen haar distributeur en AKO. Dit bericht de website van Sterrenberus. Veel fans van Linda de Mol zullen donderdag in hun vertrouwde AKO-boekhandel vergeefs hebben gezocht naar een exemplaar van het nieuwe Linda Magazine. Het blad wordt namelijk niet verkocht in de boekhandels die rechtstreeks onder het AKO-concern vallen. Daarbij gaat het om circa 100 filialen, merendeels op toplocaties zoals Schiphol en de grote treinstations. De zogenaamde franchisewinkels verkopen het tijdschrift wel. “We zijn onderdeel van een discussie waar we niets aan kunnen doen,” zegt Jocelyn Brouwer, verantwoordelijk voor de verspreiding van Linda Magazine. ” Er is een ruzie tussen AKO en onze distributeur Aldi Press. Om de onderhandelingen te bekorten heeft AKO besloten om ons niet op te nemen.”
 • Beau van Erven Dorens krijgt het druk komende week. Hij zal een week lang de ochtendshow op Yorin FM van dj Eddo overnemen. Eddo gaat namelijk, net als Gordon van Noordzee FM, een weekje op vakantie. Maar waar Gordon geen invaller kon vinden, vond Eddo in Beau een goede vervanger. Met Beau in de Ochtend komt de RTL Boulevard- presentator weer even terug op zijn oude nest. Een periode lang heeft Beau namelijk op de vrijdagmiddag een show bij de zender gehad. Beau zal worden bijgestaan door Pieter Dingemans met wie hij al eerder zijn radioprogramma maakte. (Sterrenbeurs)

KINKFM VOORLOPIG GERED

Terwijl Nederland voor het eerst sinds lange tijd weer eens bewolkt is, klaarde de lucht boven radiostation Kink FM dinsdagavond weer een beetje op. De Vereniging Veronica besloot tijdens een vergadering over haar eigen toekomst het komend jaar garant te staan voor de financiering van het station. In de volgende jaren moet het aandeel langzaam afnemen tot maximaal vijfentwintig procent. Dat bevestigde Veronica Holding-directeur Peter Kuiper woensdag tegenover 3VOOR12. En dat is heel goed nieuws, vindt Kink-directeur Jan Hoogesteijn. “Een etherfrequentie is de komende acht jaar zo goed als uitgesloten. Veronica had ons nu ook nek om kunnen draaien. Dat zat zeker in de lucht. Maar acht jaar na onze oprichting kunnen we toch doorgaan als kabelstation. Daar ben ik heel positief over.” Die mogelijkheid om door te gaan is geheel te danken aan de Vereniging Veronica. Tot nu toe waren er twee hoofdaandeelhouders: de Vereniging Veronica bezat driekwart, het overgebleven deel was in de handen van Matching Mole, een investeringsmaatschappij van Mojo-directeur Leon Ramakers. Maar de laatste is volgens Kuipers definitief uitgestapt (Ramakers was woensdag niet bereikbaar om dit te bevestigen). Veronica neemt daarom voor het komend jaar zo’n beetje alle kosten voor haar rekening. “Tachtig tot negentig procent komt van ons,” zegt Kuiper. En dat vindt hij niet raar, ook niet na het terugtrekken uit een te duur bevonden veiling van etherfrequenties. “We hebben de zender acht jaar lang gesteund in de hoop er een etherfrequentie mee te bemachtigen. Dat is helaas niet gelukt. Uiteindelijk hebben we via de deal met Sky Radio toch een plek in de ether gekregen. Hierdoor zijn onze prioriteiten natuurlijk anders komen te liggen. Maar we voelen nog steeds een morele verantwoording voor Kink. Daarom ook deze beslissing.” Toch is de lucht zeker niet strak blauw na de toezeggingen van afgelopen dinsdag. Want Veronica “is niet meer de rijke club van weleer”, aldus de directeur. De bijdrage van Veronica aan Kink zal in de komende komende jaren daarom worden teruggebracht tot maximaal vijfentwintig procent van het totale budget van ongeveer een miljoen euro. De rest moet worden gevonden bij nieuwe partners en sponsors. Geen makkelijke opgave in een tijd waarin platenmaatschappijen zelf keihard moeten vechten om het hoofd boven water te houden. Maar het is zeker mogelijk volgens de onbreekbare Kink FM directeur Jan Hoogesteijn. Hij presenteerde op een eerdere vergadering een plan voor de toekomst van de zender, waarin samenwerkingsverbanden en abonnees een grote rol spelen. Hoogesteijn: “Voor de liefhebber van alternatieve muziek is er naast 3VOOR12 en Kink FM niks. Ik ben ervan overtuigd dat deze doelgroep onvoldoende bediend wordt. En dat ze in ruil voor bijvoorbeeld een maandblad, korting op cd’s en concertkaartjes en andere speciale acties een bepaald bedrag overhebben.” Lees verder via VPRO’s 3 Voor 12

KORT NIEUWS

 • Op woensdag 1 oktober a.s. wordt het televisiepakket van de gemeenten: Rijswijk, Nootdorp, Leidschendam-Voorburg en Wassenaar gewijzigd. In Rijswijk zal InfoThuis worden toegevoegd op het kanaal van Tel Sell. Deze zender verdwijnt hierdoor in deze gemeente van de kabel. In Nootdorp, Leidschendam-Voorburg en Wassenaar wisselen InfoThuis en Tel Sell van kanaal. In Rijswijk is de samenwerking tussen de Lokale omroep SOR en InfoThuis opgeheven. Casema heeft gezocht naar een oplossing om InfoThuis te kunnen blijven doorgeven in Rijswijk. Besloten is om InfoThuis een vaste plek te geven in het standaardpakket op kanaal 52 (719.25 MHz). Tel Sell verdwijnt hierdoor. In Nootdorp, Leidschendam- Voorburg en Wassenaar verhuist InfoThuis naar kanaal 52 (719,25 MHz) en Tel Sell naar kanaal 30- (540,25 MHz). (Casema)
 • Dj Dennis Ruyer heeft zijn contract bij Radio 538 verlengd tot en met het jaar 2008. Dat heeft het radiostation zojuist bekend gemaakt. Dennis Ruyer startte zijn carrière bij Radio 538 in april 2000 en presenteert het rogramma Greatest Hits dat iedere werkdag tussen 10:00 en 12:00 uur te horen is. Daarnaast levert hij een belangrijke bijdrage als co-host aan het middagprogramma Rinkeldekinkel. Vóór zijn werkzaamheden bij Radio 538 was Dennis Ruyer werkzaam als Dj bij Veronica FM. Dennis Ruyer: “Radio 538 voelt als mijn favoriete paar sneakers, waar ik absoluut geen afstand van kan doen.” Directeur Lex Harding is blij dat hij blijft. “Dennis heeft alles in zich om een hele grote te worden en ik ben blij dat hij heeft besloten dat samen met Radio 538 te doen.” (Radiofreak)

“DE VLIEGER HEEFT GEEN VERSTAND VAN ZAKEN”

Erik de Vlieger heeft in verschillende media ten onrechte te kennen gegeven dat de multiculturele zender Colorful Radio zal ophouden te bestaan. Bij de Imca Media Groep zal de zender niet verder gaan, maar directielid Clement Postmus zegt in onderhandeling te zijn met twee partijen over de overname van het radiostation. Eén partij zou zelfs al een toezegging hebben gedaan. De kans bestaat dus dat Colorful Radio onder dezelfde naam, maar met een andere eigenaar verder gaat. Postmus is dan ook ‘not amused’ over de uitlatingen van De Vlieger in de media. “De Vlieger heeft geen verstand van zaken. Hij heeft het over het halve ei in plaats van het hele ei en heeft laten merken dat hij niet weet hoe de vork in de steel zit.” Nog maar kort geleden was Colorful Radio in de race voor een etherfrequentie. Het station was van plan 11,5 miljoen euro neer te tellen voor de frequentie waar ID&T uiteindelijk voor ‘slechts’ 2,5 miljoen mee aan de haal ging. Eigenaar De Vlieger is enkele maanden later gestopt met Colorful Radio omdat hij niet meer van plan was om voor de verliezen op te draaien, volgens hem een bedrag van 20.000 euro per maand. De Vlieger liet vorige week in Het Parool weten dat de afwijzing van de overheid niet aan het businessplan heeft gelegen, maar dat hij “mogelijk in de presentatie een steekje heeft laten vallen.” Iets waar Postmus het zeker niet mee eens is. “Met de presentatie was niets mis. Het plan is duidelijk naar voren gebracht en was inhoudelijk ook sterk. We hebben ons laten adviseren door Emmis, dat is dé marktleider als het om zwarte muziek gaat in Amerika met zenders als Kiss FM en Hot 71. Dat zijn daar de ‘best billing stations’. Dus we wisten waar Abraham de mosterd haalt.” Postmus wijt de onjuiste uitspraken van De Vlieger aan de vele bezigheden van de man. “Hij heeft een enorme hoeveelheid bedrijven en is daar druk mee. Hij heeft de opmaat van de beslissing gehoord en dacht daarmee alles te weten. Ik heb hem er over gesproken en hij erkent daarin ook zijn fout.” Op juridisch terrein zal Postmus de komende jaren nog wél met de afwikkeling rond Colorful Radio bezig zijn. De Imca Media Groep is namelijk vier bodemprocedures gestart tegen de overheid vanwege de vertraging bij de frequentieverdeling. De tussentijdse verdeling heeft een jaar lang extra kosten voor de Imca Media Groep met zich meegebracht en Postmus legt de verantwoordelijkheid hiervan bij de overheid. Lees verder via VPRO’s 3 Voor 12

KORT NIEUWS – DEEL 3

 • In tegenstelling tot de berichten van gisteren is het FM-pakket van Noordzee FM nog niet geheel afgebouwd. De zender in Doetinchem (100.7 MHz / 10 KW) is nog niet on air.
 • SBS Productions is sinds kort de nieuwe naam van Cameo Support. Het bedrijf maakt programma’s als Hart van Nederland, Stem van Nederland, Shownieuws, maar ook Veronica-producties als Veronica Vibes. Dat meldt Medianieuws Weblog. Cameo werd vorig jaar door SBS opgekocht en was onder de naam Cameo Media jarenlang een zelfstandig bedrijf dat met name voor SBS produceerde. Vorig jaar werd de naam veranderd in Cameo Support. Voormalig directeur Fons van Westerloo wilde net als de HMG een eigen productiemaatschappij (RTL4 Productions werd later Holland Media House) en kocht Cameo op. Inmiddels is de naam dus omgetoverd in het weinig originele SBS Productions. (Medianieuws weblog)
 • Mynko Geerink Bakker is op 81-jarige leeftijd in Amersfoort overleden. Geerink Bakker was onder meer directeur en lid van de Raad van Bestuur van de NCRV en bestuurslid en vice-vooorzitter van de IKON namens de Gereformeerde Kerken in Nederland. (NOStt)
 • De hoofdredacteur van Dagblad van het Noorden, Jan Bonjer, gaat de krant verlaten. Op 1 december treedt Bonjer aan als algemeen hoofdredacteur van het Algemeen Dagblad, de derde krant van Nederland na De Telegraaf en de Volkskrant. Bonjer heeft vijfeneenhalf jaar gewerkt voor de Noordelijke Dagblad Combinatie. Jan Bonjer (46) was als hoofdredacteur van Gronings Dagblad/Drentse Courant betrokken bij de fusie met het Nieuwsblad van het Noorden, vorig jaar april. Aanvankelijk leidde hij de nieuwe krant samen met Geert-Jan Laan die bij het Nieuwsblad hoofdredacteur was. Begin dit jaar deed Laan een stap terug. Sindsdien is Bonjer hoofdredacteur. Bij het Algemeen Dagblad in Rotterdam volgt Bonjer de tijdelijk hoofdredacteur Willem Ammerlaan op, die op zijn beurt aantrad toen Oscar Garschagen zijn functie moest neerleggen na een conflict met de redactie van het AD. Bonjer ziet het AD, dat al jaren kampt met een dalende oplage, als ‘uitdaging’. (DVHN)
 • Het Iraakse interimbestuur wil de kantoren van de Arabische tv-zenders al-Jazeera en al-Arabiya in de Iraakse hoofdstad Bagdad sluiten. Volgens het overgangsbestuur zijn de stations anti-Amerikaans en pro-Saddam Hussein. De verdreven Iraakse leider is enkele malen te horen en te zien geweest op al-Jazeera.Ook maken de twee stations propaganda voor het terreurnetwerk al-Qaeda en worden er beschuldigingen geuit aan het adres van de Amerikanen. De Amerikaanse interimbestuurder Paul Bremer moet nog instemmen met het plan. Het station al-Jazeera zegt nog niets van de autoriteiten te hebben vernomen. (NOStt)
 • De uitgangspositie voor het DVB-T platform Digitenne (digitale ethertelevisie op abonnementsbasis) is ‘niet gunstig’. Dit concluderen onderzoeksbureaus TNO en Berenschot in een nog niet geopenbaard rapport over de toekomst van zenderexploitant Nozema dat in opdracht van het ministerie van Economische Zaken is gemaakt. De toekomst van Digitenne op de markt voor distributie van televisie noemen de onderzoekers op basis van internationale studies, de positionering van Digitenne en de sterke concurrentie van de kabel ‘onzeker’. Tot 2004 verwachten internationale studies tussen de 0 en 4 % marktaandeel voor digitale ethertelevisie (Digitenne) in Nederland. Het rapport erkent het ‘steeds populairder’ worden van (directe) ontvangst via satelliet ‘dankzij het uitgebreide programmapakket’. Overigens maakt TNO/Berenschot de denkfout dat het set-top-box pakket bij Canal Digitaal Satelliet verplicht zou zijn, waardoor ontvangst voor de publieke en commerciele Nederlandse zenders op satelliet op abonnementsbasis zou zijn. (Dutchmedia)
 • Het multimediale Sterrenbeurs dreigt aan zijn eigen regels ten onder te gaan. Mag je er in het gewone leven op los speculeren, bij Sterrenbeurs wordt je handeldrift aan strakke banden gelegd. Een boze groep speculanten is het zat, nadat ze voorgoed van de Sterrenbeurs werden gegooid. Endemol ontkent (uiteraard) alle aantijgingen. Lees verder
 • Na maanden werk heeft Nozema samen met Volker Wessel Netwerk Bouw het oude 10-laags FM-antenne-systeem van de zendmast in Markelo vervangen door een nieuw 10-laags systeem van Kathrein.

BUSINESSNIEUWS RADIO HOUDT ZICH NIET AAN UITZENDLICENTIE?

BusinessNieuws Radio houdt zich niet aan de door het ministerie van Economische Zaken afgegeven etherlicentie. Dat bericht het E-zine Dutchmedia. De plicht op de invoering van de in de licentie opgenomen formats ging op 1 september jl. in. Bij de deelname aan de etherverdeling was de minimumeis voor nieuwszenders dat deze van 19 tot 23 uur elk heel uur nieuws uitzenden en van 23 tot 07 uur eenmaal per twee uur. BusinessNieuws Radio heeft in haar eigen aanvraag aangegeven 24 uur per dag minimaal twee ker per uur een nieuwsbulletin uit te zenden. In de praktijk zendt BusinessNieuws Radio van 20 tot 06 uur non stop jazz/funky/kool muziek uit, zoals het op basis van de oude JazzRadio licentie tot 1 juni jl. verplicht was. De door BusinessNieuws Radio opgegeven parameters zijn onderdeel van de uitzendlicentie zoals die per 1 juni jl. van kracht is. Volgens directeur Philip Alberdingh Thijm is hierover met het ministerie van Economische Zaken een ‘accoord’ gesloten, waardoor het station pas per 1 januari aan deze voorwaarden zou hoeven te voldoen. Vanaf dan wil het radiostation starten met een avond/ nachtprogrammering. Agentschap Telecom die als onderdeel van het ministerie van Economische Zaken toezicht houdt op de licenties zegt van niets te weten over een accoord met de radiozender. Het Commissariaat voor de Media stelt evenmin van iets te weten over een accoord over uitstel van de formatplicht voor BusinessNieuws Radio. Het Commissariaat voor de Media stelt wel bezig te zijn met een convenant waarin het toezicht op de formatplicht met het Agentschap Telecom geregeld wordt. Formeel berust het toezicht op de minimumeisen bij het Commissariaat voor de Media, terwijl het meerdere bij Agentschap Telecom is ondergebracht. Om één kader te scheppen, is het Commissariaat bezig met een convenant. Na het sluiten van het convenant (verwacht eind deze maand, begin oktober) kan volgens een woordvoerder gestart worden met toezicht op de formatplicht. BusinessNieuwsRadio heeft als deelnemer aan de verdeling van etherfrequenties ten opzichte van mededinger Sportradio een plus beoordeling gekregen op basis van haar programmatische voornemens. (Dutchmedia)

“SPOEDIG STEUNZENDER VOOR RADIO 1 IN ARNHEM”

De ontvangstproblemen van Radio 1 in en om Arnhem worden met voorrang aangepakt. De stad krijgt zeer waarschijnlijk één of meerdere steunzenders. Dit zegt zendercoördinator Jan Westerhof van Radio 1. Hij kon nog niet zeggen op welke termijn de problemen in Arnhem worden opgelost. Westerhof, zelf woonachtig in Arnhem, voerde gisteren overleg met de werkgroep die is ingesteld om de problemen met de radio-ontvangst op te lossen. In de werkgroep zitten onder meer het ministerie van Economische Zaken, zendermaatschappij Nozema en een aantal radiostations. De werkgroep komt op 1 oktober met een rapport waarin alle ontvangstproblemen in kaart worden gebracht en waarin wordt aangegeven hoe deze moeten worden opgelost.In en rond Arnhem is Radio 1 zeer slecht te ontvangen via de ether. De stad had vroeger een eigen steunzender voor Radio 1, die aan de KEMA-toren hing. Die zender kwam per 1 juni te vervallen. Vanaf dat moment ontvangt Arnhem het signaal van de zendmast in Lopik. Dat signaal is vrij zwak als het in Arnhem aankomt. Bovendien wordt het weggedrukt door een zeer sterke zender van het commerciële station Yorin FM, die nu aan de KEMA-toren hangt.”Arnhem wordt een pilotproject, de stad wordt als één van de eerste aangepakt”, zei Jan Westerhof gisteren tijdens een korte pauze in het overleg van de werkgroep. “Zeer waarschijnlijk worden er één of meerdere steunzenders geplaatst.” Arnhem krijgt in dat geval een eigen frequentie voor de ontvangst van Radio 1 via de ether. Geen van de betrokkenen kon gisteren een tijdschema geven, noch voor Arnhem, noch voor de problemen elders in het land. (Gelderlander)

KORT NIEUWS

 • Afgelopen week is bekend geworden dat er bij het commerciële radiostation Rebecca Radio uit Meppel een aantal mensen ontslagen worden. Hierdoor zal vanaf maandag 29 september een nieuwe programmering te horen zijn op Rebecca. Jonas van der Vlugt zal dagelijks tussen 7 en 10 uur de ochtendshow presenteren op Rebecca. De rest van de doordeweekse programmering zal door teruggelopen inkomsten geheel nonstop worden. De vaste ingrediënten van de nonstop programma’s zoals weer en nieuws zullen wel blijven bestaan. De weekend programmering blijft zoals het nu is.
 • KPN biedt scholen in zowel het primaire als het voortgezette onderwijs en de beroeps- en volwasseneneducatie drie jaar lang gratis (snel) breedbandinternet (ADSL) aan. Dat heeft het telecomconcern dinsdag bekendgemaakt. KPN acht een goed opgeleide beroepsbevolking belangrijk voor de concurrentiepositie van Nederland op lange termijn. Het aanbod is echter niet van eigenbelang ontbloot: het is in het belang van KPN dat de werknemers en klanten van morgen maximaal gebruik maken van ICT, zo geeft het bedrijf toe. (ANP)
 • De fusie tussen TV Zitterd en TV Totaal gaat door. De aandeelhouders van beide tv-stations gaan akkoord met het plan dat mediadeskundige Wim Claessen eerder deze maand lanceerde.Beide zenders zullen samensmelten tot TV Limburg of Limburg TV. Het nieuwe televisiestation krijgt Sittard als thuishaven. Het kantoor in Beek, onderkomen van TV Totaal, wordt afgestoten. Claessen gaat als algemeen directeur de kar maximaal anderhalf jaar trekken. P. Persoon wordt financieel directeur. Medio januari volgend jaar moet de nieuwe zender in de lucht zijn. ,,Eerst gaan we het programma-concept invullen. Alle ideeën zullen tot één geheel gesmeed worden”, zegt Claessen.
 • Inwoners van Apeldoorn hoeven dit najaar niet te wennen aan een andere zenderindeling van de televisie. In Voorst, Epe en Brummen verandert er wel iets. De afgelopen jaren voerde kabelexploitant UPC op 1 oktober vrijwel altijd een wijziging door. Vaak ook leidde dat tot heftige reacties omdat een door sommigen geliefde zender verdween. Dit jaar heeft UPC op basis van kijk- en luistercijfers, eigen onderzoek en advies van de programmaraad besloten niets te veranderen. Epe wacht wel een verandering: daar komt Rai Uno op de kabel (frequentie 520,00). Daarvoor verdwijnt Lokaal Plus. Voorst levert WDR in om plek te maken voor ZDF (freq. 232,00). In Brummen neemt TRT de plek in van The Box (767,25) e n RTL+ komt op de frequentie van ZDF2 (217,25). (Stentor)
 • BBC World komt als sterkste uit de bus bij de eerste publicatie van tv-data van het European Opinion Leaders Survey (EOLS) 2003. CNN blijft marktleider als het gaat om de kijkcijfers. EOLS 2003 toont dat BBC World elke dag wordt bekeken door meer dan twintig procent van opinieleiders in Europa terwijl 35,2 procent de zender één maal per week bekijkt. Dit is meer dan het aantal kijkers van Euronews (31,5 procent) en het dubbele van het aantal kijkers van de twee zakelijke nieuwszenders CNBC en Bloomberg (samen goed voor 14,2 procent). CNN blijft marktleider voor wat betreft het totale kijkerspubliek (49,6 procent per week), maar BBC World wordt door de ondervraagde opinieleiders als de meest gezaghebbende bron van informatie gezien. EOLS 2003 is door heel Europa uitgevoerd onder een elitegroep van 32.000 personen afkomstig uit de zakenwereld en overheid en onder de media en academici. De Financial Times wordt onder de panregionale titels van gedrukte media beschouwd als de beste op het gebied van een geloofwaardige, invloedrijke en informatieve publicatie. (Adformatie)
 • Deventer Omroep en Deventer Televisie (DTV) gaan fuseren. Stadsradio Deventer FM doet niet mee omdat ze er niet van overtuigd is dat een fusie betere programma‘s, en dus meer luisteraars en kijkers, oplevert. Op de achtergrond speelt echter ook de strijd om de uitzendlicentie voor Deventer. Deventer FM besloot onlangs uit het fusieoverleg te stappen. ‘Na rijp beraad en veel uitvoerig overleg met de betrokken partijen‘, schrijft Jakob Hut van de radiozender in een toelichting aan de gemeenteraad. ‘Er ligt aangaande de toekomstvisie en de manier van werken een te grote wereld van verschil.‘ Stentor
 • Gerard Schuiteman volgt per 1 december Robert Zaal op als directeur van ROOS, de stichting Regionale Omroep Overleg en Samenwerking. Schuiteman (36) is nu accountmanager bij Nozema. Zaal is directeur geworden bij RTV Noord-Holland (via Adformatie)

AT: OPTIMALISATIEONDERZOEK NLC EN LOKALE OMROEPEN UITGESTELD

Het Agentschap Telecom bericht dat de afronding van het uitbreidingsonderzoek voor Niet-Landelijke Commerciele Omroepen (NLCO) en de start van het optimalisatieonderzoek voor de Lokale Publieke Omroep is uitgesteld. Oorzaak hiervan is dat het Agentschap Telecom meer prioriteit legt bij het oplossen van de ontvangstklachten die zijn ontstaan door het invoeren van het zerobase-project. Hiervoor dient het Agentschap op 1 oktober een rapport gereed te hebben.Zoals bij de presentatie van de uitbreidingsmogelijkheden voor NLCO in het kader van de aanvraagprocedure voor de verdeling in het voorjaar is aangegeven, worden de gevonden frequenties eerst gebruikt om de mogelijke problemen bij de publieke omroepen op te lossen. Het is niet duidelijk wanneer het Agentschap Telecom de uitgestelde onderzoeken alsnog gaat afronden.

KORT NIEUWS

 • Presentatrice Fabiënne de Vries keert terug met haar programma Fear Factor. Vanaf donderdag is zij met het programma te zien bij Veronica. Evenals het vorige seizoen is ook dit keer op de mooiste locaties in Argentinië gefilmd. In het programma nemen zes kandidaten, drie mannen en drie vrouwen, onder leiding van Fabiënne, het tegen elkaar op. UIteindelijk zal de sterkste, zowel fysiek en metaal, als laatste overblijven. (Sterrenbeurs)
 • Ron Brandsteder, Patty Brard, Wendy van Dijk, Chris Zegers en René Froger gaan zaterdagavond 4 oktober gokken in het Holland Casino in Scheveningen. In het live tv-programma Casino Kings van RTL4 zetten de bn’ers hun geld in bij Black Jack en Amerikaanse Roulette. Kijkers kunnen meegokken met hun favoriete ster. Om mee te gokken met een bn’er kunnen kijkers geld overmaken, variërend van 15 euro (minimuminzet) tot 150 euro (maximum). Het programma begint zaterdag 27 september en bestaat uit acht afleveringen, met de live show op zaterdag 4 oktober als afsluiter. Gedurende de week leren kijkers de vijf Casino Kings beter kennen, en wordt duidelijk hoe zij zich ontwikkelen in de casinospelen en waarom er wel of niet op een bn’er ingezet moet worden. (Sterrenbeurs)
 • Deze week worden de Clip Classics op MTV gepresenteerd door 3FM deejays. Vanochtend tussen 11:00 en 12:00 kondigde Giel Beelen z’n favoriete clips af. De rest van de week kun je nog kijken naar Timur Perlin (dinsdag), Claudia de Breij (woensdag), Gerard Ekdom (donderdag) en Ruud de Wild (vrijdag). Mocht je ze missen: komend weekend worden alle afleveringen nog eens herhaald. (AJS)
 • Het zal vast en zeker tijdelijk zijn, maar iedereen die geen directe satellietontvangst heeft, maar wel snel genoeg internet, kan nu via deze live link via internet kijken naar BVN TV in een kwaliteit van 710 kbit/s. (Dutchmedia Weblog)
 • Digitenne is begonnen met een grote najaarscampagne om meer abonnees te werven. Door middel van billboards, advertenties in dagbladen, tijdschriften en commercials op (lokale) tv-zenders trekt de aanbieder de aandacht met een korting van vijftig Euro op een gekochte ontvanger en zelfs een speciale aanbieding van 99 Euro (in plaats van 179 Euro) voor de goedkoopste ontvanger. Om de aandacht op het erotische kanaal Spice Platinum te vestigen werd een aparte campagne ontwikkeld voor plaatsing in mannenbladen. Deze zender maakt zonder meerkosten onderdeel uit van het basispakket. (Broadband Tv Nieuws)
 • Maandag 22 september, Ruim een jaar geleden richtte Jan Slagter Max op, een publieke omroep voor vijftigplussers, die op een moderne manier programma’s wil uitzenden die er niet (meer) zijn, maar waaraan wel behoefte bestaat. Binnen enkele maanden zijn nog 35.000 leden nodig om in 2005 te kunnen beginnen. Max-voorzitter Jan Slagter (49) gaat op de 50+ beurs in de Utrechtse Jaarbeurs op zoek naar presentatoren en presentatrices. ‘We willen een gezicht vinden dat bij omroep Max past. Bijvoorbeeld iemand die de vijftig is gepasseerd, maar gemakkelijk op televisie kan presenteren. In de Verenigde Staten worden zogenoemde senior-presentatoren gekoesterd. Hier begint de discussie over weggaan al als iemand veertig is geworden.’ Lees verder
 • In Hoeilaart bij Brussel is weerman Armand Pien overleden. Zaterdag werd hij onwel en zondag is hij getroffen door een zwaar hartinfarct. Armand Pien was 83. Hij was 37 jaar lang weerman van de Vlaamse tv, en één van de populairste tv-persoonlijkheden. Pien begon zijn carrière als tv-weerman in 1953. De openbare omroep wilde toen, naar het voorbeeld van de BBC, een levendig weerbericht. Armand Pien was de enige Vlaming die bij het KMI werkte en werd meteen in dienst genomen. Hij verzorgde jarenlang het weerbericht op tv én radio. (VRT)

EINDE TURKSE EN MAROKKAANSE PROGRAMMA’S OP 747 AM

747 AM stopt met de uitzendingen in het Turks en het Marokkaans. Dit meldt het AD. ’s Avonds tussen 7 en 9 uur zendt 747 AM programma’s uit in het Turks, Marokkaans en Chinees. Uit onderzoek blijkt dat er niemand naar luistert. De raad van bestuur neemt het besluit te stoppen met de uitzendingen. Zendercoördinator Westerhof: “Iedereen zit op deze lijn. Het is niet de vraag óf het stopt, het is de vraag wanneer we stoppen.” Het aantal luisteraars naar deze programma’s kan worden afgerond op nul, dat blijkt uit cijfers van het Continue Luisteronderzoek. Alleen de programma’s in het Chinees blijven bestaan. Deze worden nog wel behoorlijk beluisterd. Rob Heukels, programmaleider van NPS-radio, noemt als belangrijkste reden van de slechte luistercijfers de demografische ontwikkeling. Heukels: “Steeds meer allochtonen zijn jonge mensen die het Nederlands prima beheersen. Die zitten niet te wachten op uitzendingen in het Marokkaans. Ouderen luisteren bovendien steeds vaker via de satelliet naar radioprogramma’s uit het land van herkomst.” Volgens Westerhof moet 747 AM zich meer richten op allochtone jongeren. “Dan kun je wel zeggen: hoe moet het dan met die ouderen die geen Nederlands spreken? Maar die luisteren evenmin. Wat heeft het dan voor zin daar dure programma’s voor in het leven te houden?” Na 30 jaar stopt 747 AM met het uitzenden van de programma’s. (AD/NOS)

KORT NIEUWS

 • Uit de nieuwsgroep nl.media.radio het bericht dat zenderexploitant Broadcast Partners in Lichtenvoorde de steunzender voor Noordzee FM heeft ingeschakeld op 100.4 MHz. De zender zou staan op een meelfabriek in het centrum van Lichtenvoorde. Met de ingebruik- name van deze zender heeft Noordzee FM al haar steunzenders in gebruik… Zou de 103,9 van Yorin FM nu ook on air zijn??
 • Voor het vierde achtereenvolgende jaar heeft de serie The West Wing de Emmy Award gewonnen voor het beste televisiedrama. Everybody Loves Raymond werd winnaar in de categorie comedy van de ’televisie-Oscars’. De Emmy’s werden zondag in Los Angeles uitgereikt. De prijzen voor de beste hoofdrolspelers gingen naar James Gandolfini en Edie Falco, allebei uit de serie The Sopranos. Ook een van de ondersteunende rollen in dit maffia- drama viel in de prijzen. Bij de comedy’s vielen de hoofdrolspelers van Monk en Will and Grace in de prijzen. Grote verliezer was de serie Six Feet Under, over een familie van begrafenisondernemers. De serie was in verscheidene categorieën genomineerd, maar kon geen enkel beeldje mee naar huis nemen. Ook Friends, de serie die vorig jaar als beste comedy bekroond werd, viel dit jaar geheel buiten de boot, evenals Sex and The City. (ANP)
 • Het kijkcijfer van de eerste aflevering van Kopspijkers heeft nauwelijks geleden onder de gelijktijdige uitzending van het Junior Songfestival en de Achmea Kennisquiz. Naar Kopspijkers (Nederland 2) keken zaterdag 2 miljoen mensen, wat een marktaandeel opleverde van 36%. Daarmee was het programma van Jack Spijkerman verreweg het best bekeken programma van de avond. Ten opzichte van de uitzendingen van Kopspijkers in mei deed Spijkerman het wel iets slechter. Toen kwam het marktaandeel steeds boven de 40% uit, met een top van 43%.
 • De herstart van Veronica op tv met een kort overzichtsfilmpje plus aansluitend de film The Gladiator is zaterdagavond (na tienen) door 860.000 mensen bekeken. Dat is een marktaandeel van 20,2 procent. Best bekeken programma van de afgelopen week (week 38) was de Studio Sport-uitzending van gisteravond 19.00 uur. Er keken ruim 2,7 miljoen mensen naar. Net iets meer dan de nummer 2, Champions League-duel AC Milan-Ajax met ook 2,7 miljoen belangstellenden. De derde plaats was ook voor het voetbal uit de Champions League: PSV-Monaco werd door ruim 2,4 miljoen liefhebbers bekeken. Op de vierde plek komt Spoorloos (KRO) met 2,1 miljoen kijkers, gevolgd door het Journaal van 20.00 uur gisteravond met 2 miljoen kijkers. De publieke zenders hadden een gezamenlijk marktaandeel van 37,6 procent. De commerciële zenders scoorden als volgt: RTL4 14,6 procent (marktleider), RTL5 4,7, Yorin 5,1. SBS6 8,9, Net5 4,9 en V8/Veronica 3,3. (Bron:SKO / Adformatie).
 • De 14-jarige Roel uit het Zeeuwse Goes vertegenwoordigt Nederland tijdens het Junior Eurovisie Songfestival op 15 november in Kopenhagen. Zaterdag won Roel de finale van het Nationaal Junior Songfestival met het zelfgeschreven liedje ‘Mijn ogen zeggen alles’. Het nummer gaat over een man bij hem in de buurt die volledig is verlamd en alleen met zijn ogen kan communiceren. Zowel de vakjury als de publieksjury gaf Roel de meeste punten. Het liedjesfestival voor kinderen werd zaterdag rechtstreeks uitgezonden door de AVRO. (ANP)
 • Muziekzender The Box is onder de naam BeBox 2003 op zoek naar mensen die het gezicht van de zender gaan vormen. Iedereen in de leeftijdscategorie 15-25 maakt kans om bij de laatste achttien te komen. Uit deze groep finalisten worden zes personen geselecteerd, die mogen meedoen aan een professionele fotoshoot. Het resultaat van deze reportage wordt verwerkt in onder meer de nieuwe printcampagne van The BOX. (Adformatie)

TELEGRAAF:”BAAN CURRY BIJ VERONICA VOOR RECHTTREKKEN DEAL”

De Telegraaf bericht dat Adam Curry tijdelijk de ochtendshow op Radio Veronica gaat presenteren. Het presenteren van de ochtendshow zou deel uitmaken van het rechttrekken van een oude deal tussen oud-Veronica-topman Van der Reijden en het bedrijf van Adam Curry: Jamby BV. Adam Curry krijgt een afkoopsom van ongeveer 1 miljoen euro van de Vereniging Veronica. Dit heeft de Sterrenbeurspresentator gisteren bevestigd.Curry had van Joop van der Reijden destijds 3 miljoen gulden per jaar toegezegd gekregen voor het opzetten van Veronica Digitaal, de ´internetpoot´ van de omroepvereniging. Opvolger van Van der Reijden, Willem van der Meer, blies die overeenkomst weer af, waarna Curry vorig jaar april beslag liet leggen op de bankrekeningen van Veronica. Adam Curry en de Vereniging Veronica zijn tot een schikking gekomen omdat Veronica wil dat hij voorlopig de ochtendshow Ook Goeie Morgen gaat presenteren op Radio Veronica (103 FM).Voor die show heeft Veronica eigenlijk Jeroen van Inkel op het oog, maar deze zit nog tot 2005 vast bij Radio 538. Hoewel Jeroen € 850.000 per jaar is geboden, hikt hij aan tegen de afkoopsom van 1 miljoen euro. Ruud de Wild is in de markt voor de ochtendshow op 538. Deze populaire deejay zou daarvoor zijn baan bij BNN opzeggen.

KORT NIEUWS

 • Tijdens een gala-avond worden zondag in Los Angeles voor de 55ste keer de Emmy Awards uitgereikt. Nationale series strijden om de ’televisie-Oscars’. Later dit jaar worden de ‘International Emmy Awards’ uitgereikt voor series van buiten de Verenigde Staten. ‘Six Feet Under’, de dramaserie over een bizarre familie die een begrafenisonderneming in Los Angeles leidt, is zestien keer genomineerd in de categorie ‘beste dramaserie’. Belangrijkste concurrent is ‘The West Wing’, met vijftien nominaties. Deze serie gaat over de perikelen binnen het Witte Huis en was vorig jaar voor de derde keer achtereen winnaar in deze categorie. Een andere goede kanshebber voor een Emmy is de maffiaserie ‘The Soprano’s’. (ANP)
 • Lizelotte van Dijk gaat het tv-programma Veronica Vibes presenteren. Maandag 22 september is de eerste aflevering. Lizelotte doet de presentatie van het ‘lifestyle-, mode-, show- & muziekmagazine’ samen met Jorinde Moll . Lizelotte speelde in onder meer Costa!, IC en Goede Tijden Slechte Tijden. Momenteel is zij te zien als Nicci in de multimediale soap Jong-Zuid. (Sterrenbeurs)
 • “Rumoer in radioland”: De Telegraaf meldt vandaag dat Radio Veronica dj Jeroen van Inkel graag wil hebben voor de ochtendshow Ook Goeie Morgen. Er zou dan wel een afkoopsom betaald moeten worden voor de dj die nog tot 2005 bij Radio 538 onder contract staat. Tot Van Inkel vrij is om te gaan, wil Veronica Sterrenbeurs- presentator Adam Curry als host. Ruud de Wild zou op zijn beurt in de markt zijn voor een ochtendshow bij Radio 538. Daarvoor zou hij wel zijn baan bij BNN moeten opzeggen. Lees verder
 • Geen gezoen meer met Katja en geen geshop met Bridget. De Grote Ledenwerfshow van BNN is beëindigd. Hoewel de laatste aflevering van dit BNN-item inmiddels is uitgezonden, gaat de omroep gewoon door met ledenwerven. BNN heeft namelijk voor het einde van dit jaar 50.000 nieuwe leden nodig om te kunnen blijven bestaan. Op dit moment zit de omroep nog onder de 40.000 nieuwe aanmeldingen. Om leden te trekken startte BNN onlangs een grote actie met als slogan: ‘We zitten in de shit dus word lid!’. Onderdeel van de campagne was het veelbesproken item ‘De Grote Ledenwerfshow’ waarin kijkers, door zoveel mogelijk nieuwe leden te verzamelen, prijzen konden winnen. Zo mocht een gelukkige werver een liefdesscène opnemen met BNN-presentatrice Katja Schuurman. (Sterrenbeurs)

“SOER LEUKTE RAPPORT OP”

De nieuwe VARA-directeur Jeroen Soer heeft in zijn vorige baan als directeur van RTV West mogelijk negatieve conclusies uit een onderzoek naar een nieuw radioformat achtergehouden. Na de invoering ervan daalde het marktaandeel van RTV West van 11 naar 4,8 procent. Onlangs bleek ook dat RTV West een tekort heeft van 1,3 miljoen euro. De provincie heeft een onderzoek ingesteld. Dat meldde Argos vrijdag.Soer wilde bij RTV West talkradio introduceren en overdag alle muziek verwijderen. Van tevoren liet hij Intomart een onderzoek uitvoeren naar de haalbaarheid daarvan. De Intomart-onderzoeker raadde Soer expliciet af om de muziek te schrappen, zo vertelt hij in Argos. Hoofdredacteur Ron Fresen van RTV West laat desgevraagd weten dat de rest van de omroep die conclusie nooit heeft gehoord. In Argos geeft Soer toe dat hij in zijn computer heeft zitten knippen en plakken met de conclusies . ‘Ik heb selectief geciteerd. Dat is een normale gang van zaken bij dit soort rapporten.’Soer sluit niet uit dat hij zijn bestuur niet goed heeft ingelicht: ‘Het kan best zijn dat ik een verkeerde versie van het rapport naar ze toe heb gestuurd.’ Zelf beweert hij dat hij de conclusies van het rapport niet relevant vindt. Twee dagen na de invoering van het nieuwe format zegde Soer zijn baan bij RTV West op . Achteraf vindt hij dat hij te vroeg naar de VARA is gegaan. ‘ Maar dat zag ik niet op het moment dat ik die overstap maakte.’ Bij RTV West, waar inmiddels tientallen banen op de tocht staan, worden de veranderingen teruggedraaid. Volkskrant

“MILJOENENSTROP VERONICA DOOR SLECHT BELEID”

Slecht management heeft Veronica, na het uittreden uit de Holland Media Groep, tientallen miljoenen euro’s gekost. Dit bericht NRC Handelsblad in haar editie van vandaag. Opeenvolgende bestuurders en directeuren hebben zich echter niet schuldig gemaakt aan fraude. Die conclusies trekken voorzitter J. Hillebrand van de Vereniging Veronica en gedelegeerd commissaris C. van Steijn van Veronica Holding uit het afgeronde onderzoek van KPMG. De accountant onderzocht de besteding van het geld dat Veronica in 2000 meekreeg bij het vertrek uit het omroepbedrijf HMG. Het vertrouwelijke onderzoeksrapport, dat op last van KPMG niet verspreid wordt, is het resultaat van onderzoek dat begon na geruchten ,,omtrent vermeende misstanden betreffende financiële stromen”, zo stond in de opdrachtbrief voor KPMG. De accountant wil zelf niet reageren.Volgens Van Steijn blijkt uit het onderzoek dat Veronica vooral onder voormalig voorzitter W. van der Meer de Walcheren (september 2001 tot november 2002) het meeste geld heeft uitgegeven en de meeste verplichtingen is aangegaan. ,,In de tweede helft van 2002 is er onder Van der Meer 12,5 miljoen euro uitgegeven aan een zelfstandig commercieel televisiestation en zijn voor nog eens bijna 35 miljoen euro verplichtingen aangegaan.” Volgens Van Steijn is na het vertrek van Van der Meer onder leiding van ex- programmadirecteur Bert van der Veer nog eens 12 miljoen euro uitgegeven aan nieuwe programma’s. Het leverde Veronica niet genoeg nieuwe kijkers op. De verliezen liepen op. Op 14 juli dit jaar werden de televisie-uitzendingen gestopt.Expliciete kritiek op de vertrokken verenigingsvoorzitters J. van der Reijden en Van der Meer de Walcheren bevat het KPMG-rapport niet, volgens Van Steijn. ,,Het staat er allemaal heel voorzichtig. Zoals de opmerking dat de voorzitters zich ‘op detailniveau bemoeiden’ met de dagelijkse gang van zaken. En dat projecten voordat ze enig resultaat hadden al werden afgebroken, hetgeen leidde tot veel extra kosten. Bestuursbesluiten blijken niet altijd te zijn voorgelegd aan de verenigingsraad. Bovendien concludeert KPMG dat beslissingen genomen werden op basis van een ‘goed gevoel’ en niet op grond van uitgewerkte plannen. Sinds het vertrek uit HMG miste Veronica een heldere strategie, concludeert KPMG.”Volgens voorzitter Hillebrand is de commotie van dit voorjaar ,,grotendeels” opgestookt door een groep medewerkers, vakbondsmensen en oud-bestuurders. Hillebrand: ,,Het was een samenspaning met als doel om ons, het nieuwe bestuur, te laten falen. Ik ben blij met de afloop, de verkoop aan SBS en Sky. De naam Veronica klinkt weer door het l and en we zijn als vereniging mede-eigenaar van winstgevende mediabedrijven.” Veronica had na het uittreden uit HMG een werkkapitaal van 45 miljoen euro. Van dat bedrag hoopt voorzitter Hillebrand uiteindelijk, na het aflossen van leningen, het al dan niet afkopen van claims en het regelen van openstaande verplichtingen, vijf miljoen over te hebben. Met dat geld, en de jaarlijkse dividenduitkering uit SBS en Sky wil de Vereniging Veronica zich ontpoppen als ideële instelling. Een van de ideeën is om jong talent op te leiden voor radio en televisie.Oud-voorzitter Van der Reijden wil niet reageren. Wel gaat hij met zijn raadsman overleggen omdat Van der Reijden vindt dat Hillebrand en Van Steijn ,,opnieuw insinueren” dat hij ernstig tekort geschoten is als voorzitter. Van der Meer zegt het rapport te kennen. De oud-voorzitter: ,,Het klopt niet wat de heertjes Hillebrand en Van Steijn zeggen. Hun conclusies zijn ridicuul. KPMG zegt nou juist dat de grote financiële verplichtingen ná mijn periode als voorzitter zijn aangegaan.”. NRC Handelsblad

DE MEDIA…IN DE MEDIA

 • Roderick Hilhorst, hoofdpersoon in RTL 4’s De Bachelor, is volgens zijn omgeving een cokesnuivende en licht ontvlambare womanizer. Bovendien was de 31-jarige KLM-piloot tijdens de opnamen van het programma helemaal geen vrijgezel. Geen misselijke aantijgingen voor iemand die door RTL werd geïntroduceerd als ‘dé ideale man’ en zelf in de eerste aflevering van het koppel-programma liet weten op zoek te zijn naar ‘de vrouw van zijn leven om een fijn gezin mee te stichten’. Ook zijn eigen moeder karakteriseerde haar Roderick als een brave huismus: ‘Hij zoekt een huiselijke, warme vrouw. Iemand die er is als-ie thuis komt van het vliegen.’ Lees verder in het Algemeen Dagblad
 • De vertrouwde Homo100 op 3FM groeit uit tot een klein multimediaal spektakel op radio en televisie. Is de aloude radioversie vooral in het leven geroepen om de hele dag door aanstekelijk vrolijke radio te maken, de televisievariant duurt vandaag een hele nacht. En vanavond al biedt BNN-presentator Jeroen Kijk in de Vegte een voorproefje met het eerste deel van zijn homoprogramma ‘Think Pink’. Zijn eigen favoriete homoplaat? Jeroen Kijk in de Vegte (29) hoeft er niet lang over na te denken. Dat is Ain’t no mountain high enough van de Boys Town Gang. ‘Voor mij de ultieme homohit. Het heeft gewoon alles in zich: tegelijk disco en kitscherig en met hysterische zangeressen enzo’, vindt de dj, die in 2000 met Ruud de Wild aan de wieg stond van de Homo100, die vandaag alweer zijn vierde editie beleeft. ‘Overal waar die dag de radio aanstaat, zijn de mensen vrolijk.’ Lees verder (Via Medianed)
 • Buitenlandse zakenlieden, toeristen en diplomaten die de Nederlandse taal niet machtig zijn, blijven vanaf vrijdag niet langer verstoken van nieuws uit Nederland. Dan verschijnt de eerste Engelstalige editie van The Amsterdam Times in een oplage van 35.000 stuks. Lees verder
 • De AVRO-redactie van het actualiteitenprogramma Netwerk gaat niet verhuizen naar Twee Vandaag. Dat heeft het AVRO-bestuur vorige week besloten, blijkt uit een memo verstuurd aan Twee Vandaag. Hierdoor staat het voornemen om de EO en de AVRO te laten ruilen van actualiteitenrubriek, op losse schroeven. Vorige week vrijdag vond er een overleg plaats tussen de directeuren van EO, AVRO, KRO en NCRV om te praten over een stappenplan voor de komst van de Evangelische journalisten naar Netwerk. Bij die bijeenkomst waren ook de hoofdredacteuren van Netwerk en Twee Vandaag aanwezig. Tot een gesprek over het stappenplan is het echter niet gekomen, omdat het AVRO-bestuur het plan van tafel veegde door te stellen dat de omroep niet uit Netwerk mag verdwijnen. De AVRO bevestigt desgevraagd dat er gesprekken plaatsvinden tussen de omroepdirecteuren, maar wil niet ingaan op het besluit van het bestuur. ,,We betreuren dat dit in de openbaarheid is gekomen”, aldus een woordvoerder. Volgens hem is de AVRO door de netbeheerder van Nederland 2 gevraagd te participeren in Twee Vandaag. ,,Maar dat betekent niet automatisch dat wij onze plek in Netwerk opgeven”, aldus de zegsman. De betrokken omroepen beraden zich over de consequenties van het besluit van het AVRO-bestuur. volgens de AVRO-zegsman vinden binnenkort nog meer gesprekken plaats.
 • De redactie van RTV Noord heeft zich met hand en tand verzet tegen plannen van FC Groningen om de eigen sportverslaggeving te gaan verzorgen. FC Groningen wilde zelf verslag doen op de televisie van haar eigen voetbalwedstrijden, maar de RTV Noord redactie vond dat onverenigbaar met de journalistieke onafhankelijkheid. (Overigens maakte FC Groningen zelf vanmorgen nog bekend dat de staantribunes in ere worden hersteld). Dat de redactie van RTV Noord een stokje heeft gestoken voor de televisieplannen van FC Groningen meldt vanmorgen het Dagblad van het Noorden. Volgens het bericht wilde FC Groningen een eigen FC Groningen- journaal maken en dat dan eens per week via TV Noord laten uitzenden. FC Groningen zou daarbij zelf de regie in handen houden. Dankzij reclame-inkomsten hoopte FC Groningen deze uitzendingen te kunnen financieren.
 • De Amsterdamse vrije radiozender Laser FM heeft de zender “aan de wilgen gehangen”. Op de website staat te lezen: “Wij gaan het op de legale manier proberen.”…misschien ingeschreven op pakketje B2?
 • De twee populairste dagbladen in Vlaanderen, Het Nieuwsblad en Het Laatste Nieuws, hebben vergevorderde plannen voor een zondageditie. Het Nieuwsblad wil vanaf 28 september het eerste nummer verspreiden. Het Laatste Nieuws komt binnenkort met een editie. In Nederland broedt De Telegraaf op plannen voor een zondagskrant. Grootste struikelblok is de bezorging. In België speelt dat probleem niet, omdat maar weinig mensen een abonnement hebben. De meeste nummers worden los verkocht. De uitgevers willen hun zondagskranten verkopen via de warme bakkers, die in België zonder uitzondering open zijn op zondag. In Franstalig België heeft La Dernière Heure sinds 2000 al een zondageditie. Wekelijks worden er 40.000 van verkocht. (ANP)
 • Een interview van de verse “3FM-muzieksamensteller” Roosmarijn Reijmer doet het aandeel Rob Stenders op de Sterrenbeurs stijgen. Een citaat uit het interview over 3FM-DJ Stenders: “omdat hij mij iedere keer weer ontzettend enthousiast kan maken voor een liedje en vanwege zijn manier om een show van vele elementen prachtig samen te gieten tot een geheel.”.
 • Gisteren bekend via TV Formats Weblog en vanmorgen officieel geworden bij het ochtendprogramma van Toine van Peperstraten op Veronica…: “Unico Glorie zal op zondagavond het programma ‘The Long Versions’ gaan presenteren op Radio Veronica. Glorie zal vanaf nu op zondagavond het programma gaan presenteren tussen 20:00 en 22:00 uur. In het programma worden alleen maar lange versies van hits uit de jaren 70, 80 en 90″…lekker uitgeslapen en niks gemist…
 • AOL Time Warner schrapt definitief ‘AOL’ uit haar naam en gaat net als vroeger als Time Warner verder. Dit berichten Reuters en New York Times en CNN. Al op 12 augustus 2003 lekte via Wall Street Journal en New York times uit dat AOL uit de naam geschrapt zou worden. Het verzoek om AOL uit de naam te halen zou afkomstig zijn van de America Online- directie. Sinds de fusie begin 2001, staan de drie letters AOL niet langer voor de belofte die ze meedroegen, en zijn in plaats daarvan de afkorting geworden voor ’s werelds grootste mediaconcern met al haar problemen. Dat is schadelijk voor het merk AOL in de consumentenmarkt, zei America Online. ANP
 • RTL en SBS hebben nooit problemen met UPC, maar de kabelaar gaf programma’s van Salto Omroep Amsterdam meermalen onvolledig door, wisselde ineens frequenties en er traden enorme storingen op. De enige reactie is een schouderophalen. “UPC lijkt ons liever kwijt te zijn om onze kanalen aan betalende partijen te geven”, schrijft Saltodirecteur Erik van der Schaft in een mailtje aan de programmamakers. Na overleg met de advocaten wordt UPC schriftelijk de onvrede meegedeeld, wordt financiële compensatie geëist en het oplossen van de technische tekortkomingen. (Villamedia)
 • KPN wil zijn vaste infrastructuur inbrengen in een gemeenschappelijk bedrijf met de kabelsector mits deze ook de coax-infrastructuur daarin inbrengt. Uit de kasstroom die dit gezamenlijk bedrijf genereert, kan vervolgens de investering in de noodzakelijke verglazing van de infrastructuur worden bekostigd. Dit zegt KPN. Doorgaan met de ontwikkeling van twee infrastructuren leidt volgens haar tot onrendabele infrastructuren. Casema, ziet niets in het plan van een gemeenschappelijk bedrijf dat weer een monopolie vormt op de infrastructuur. Wel wil Casema met KPN praten over efficiëntere aanpak van de bouw van delen van het netwerk, maar houdt wel vast aan de uiteindelijke aanleg van twee concurrerende glasvezels. (via Essent)
 • Zaterdagavond (20 september) zal Radio Seagull (Caroline Nederland) een testuitzending verzorgen via de kortegolf. De frequentie is 9290 kHz en de uitzendingen duren van 18.00 tot 22.00 uur. Er wordt uitgezonden vanaf een kortegolfzender in Letland.
 • TV Maastricht verhuist mogelijk naar een leegstaande kleuterschool met sportzaaltje aan de rand van de wijk Caberg. Het stadsbestuur heeft het pand aan de lokale zender aangeboden. Verwacht wordt dat beide partijen snel tot een akkoord zullen komen over de huurvoorwaarden. TV Maastricht kampt al een tijd met huisvestingsproblemen. De zender zit nu op vier locaties verspreid over de stad. Vanwege ruimtegebrek gebeurt de camera-uitgifte zelfs op het privé-adres van een medewerker. De zenderleiding bracht burgemeester en wethouders een tijd geleden op de hoogte van de knellende situatie. Het stadsbestuur kwam toen met de lege school in Caberg op de proppen, tot voor kort gebruikt door een IT-bedrijf. Het gaat om twee klaslokalen en een gymzaaltje in de Pieter van Gielenstraat. (Limburger)
 • Bij de Volkskrant wordt gewerkt aan een plan voor een gratis jongerenkrant, dat voor de jaarwisseling bij de directie moet liggen. Een aantal jonge redacteuren zijn er onder leiding van de nieuwe adjunct Suzanne Weusten mee bezig, schrijft Nieuwe Revu. Hoofdredacteur Pieter Broertjes: ‘Jongeren lezen best kranten, maar dan vooral gratis kranten. Daar zullen we bij PCM iets op moeten verzinnen.’ Ook meldt het blad dat een PCM-uitgever aan Metro zou hebben gevraagd of die krant niet geheel of gedeeltelijk overgenomen kan worden. Suzanne Weusten wil ‘in dit stadium’ geen commentaar geven.. (Adformatie)
 • De Provinciale Staten willen geen extra subsidie aan Radio TV West geven vóór het onafhankelijk onderzoek naar de oorzaak van de financiële problemen is afgerond. Alle fracties steunen het voorstel van gedeputeerde Erik van Heijningen om een hechtere samenwerking tussen West en Rijnmond te verkennen. Daarbij moet de journalistieke onafhankelijkheid van de redacties behouden blijven. De LPF-fractie vond dat het personeel van de regionale omroepen een loonoffer moeten brengen, de andere Statenleden wezen dit voorstel van de hand. (RTV West)
 • De VPRO heeft de documentaire Ford Transit teruggetrokken van het Nederlands Filmfestival. De omroep komt tot de conclusie dat de documentaire op een aantal punten in scène is gezet. De Nederlands-Palestijnse regisseur Hany Abu Assad had opdracht gekregen een documentaire te maken over de vele Ford Transit-busjes in Jeruzalem en op de Westelijke Jordaanoever. aar nu blijkt is de hoofdfiguur uit de documentaire in werkelijkheid geen taxichauffeur,en zijn cruciale scènes in de film door acteurs gespeeld,zonder dat er duidelijk wordt gemaakt dat er dramaturgische middelen zijn gebruikt. (NOSTT)
 • Per 1 januari maakt het kabinet een einde aan een pakket van fiscale maatregelen om de filmindustrie te steunen. De steun had moeten leiden tot een zelfstandige bedrijfstak, maar volgens een rapport is dat niet haalbaar. Het ‘film-cv’ werd in 1999 van kracht voor een periode van vijf jaar. In die tijd is voor 210 miljoen euro aan films gemaakt, waarvan meer dan 200 miljoen voor rekening van de overheid kwam. De stop is een domper voor omroepen, die vaak mede- producent zijn van films en ze ook uitzenden op televisie. (Essent)
 • De fusie van twee lokale omroepen in de gemeente Hof van Twente is van de baan. Programmamakers van Twickelstad FM uit Delden hebben zich teruggetrokken uit de fusiebesprekingen. Twickelstad FM gaat op in FM Plus, een station dat per 1 november alleen via de kabel te beluisteren is. Onder leiding van oud- burgemeester Blaak van Goor en Diepenheim is ruim een jaar lang moeizaam geprobeerd om de twee lokale zenders samen te voegen. De fusie was verplicht omdat slechts 1 omroep een zendmachtiging krijgt. (RTV Oost)
 • Naar aanleiding van mijn artikel over kabelradio in Zoetermeer geeft David de Jong via zijn weblog wellicht een antwoord op de vraag waarom Fresh FM en AWBC Radio Tamara niet meer op de kabel zitten in Zoetermeer: “Radio 192, Colorful Radio, Country FM, AWBC Radio Tamara en Fresh FM hebben zo hun moeilijkheden om de rekeningen van kabelexploitanten voor de kabeldoorgifte te betalen…….Voor Radio 192 is dat niet nieuw; voor de overige wel….als het niet betalen van rekeningen te lang duurt, duurt het overigens bij menig kabelaar nog vrij lang voordat kabeldoorgifte gestaakt wordt……(bij TV ligt dat meestal anders…)”.
 • Een ‘management buy out’ op komst bij Colorful Radio? DutchMedia weblog: “En dat zou dan gaan om Ronald van der Meijden en Koen van Tijn, aangevuld met externe financiers….Eerstgenoemde zit trouwens op dit moment op Curacao……. Martin Bosma die de directie van het station vormde is officieel op non actief gezet. Kortom de chaos lijkt compleet en de management buy out is nog niet rond, maar het kabelstation zou wel toekomst hebben met de ‘hits’ die het nu op de urban doelgroep uitzendt…….we wachten af…..ook is niet helemaal helder of er nu wel of niet door (deelnemingen van) Erik de Vlieger een aanvraag is gedaan voor het klassieke/jazz kavel. Martin Bosma weet van niets, maar Clement Postmus (directeur Imca Media) wijst er in kryptische omschrijvingen op dat wat het Parool schrijft wel eens zou kunnen kloppen…..”
 • Het nieuwe radiostation Harderwijk FM start vrijdagavond met uitzenden. Het is een proefuitzending van twee uur waarin de radiomakers zichzelf voorstellen. Harderwijk heeft lang op de lokale publieke omroep moeten wachten. ,,Té lang,’’ vindt voorzitter Martijn Mast. ,,Maar we hadden nog niet alle vergunningen rond. Dat gaat helaas niet sneller in medialand.’’ Vrijdagavond is het station tussen 20.00 en 22.00 uur te beluisteren op 94.0 FM. ,,Alleen via de kabel. We wachten nog op een vergunning voor de ether. Die zit er aan te komen.’’ Lees verder en http://www.harderwijkfm.nl/

HERSTART VERONICA-TV ZONDER TOETERS EN BELLEN

De terugkeer van Veronica als aparte tv-zender gaat zaterdag niet gepaard met toeters en bellen. Om 22.00 uur verandert het kanaal van V8 (onderdeel van de SBS-groep) in Veronica. ,,Feitelijk zetten we gewoon de knop om”, aldus een SBS-woordvoerder woensdag.De herstart van Veronica op tv begint zaterdag met een kort filmpje waarin in vogelvlucht de nieuwe programmering van het station wordt uitgelegd. Daarna is de film Gladiator te zien. De oude aankondigingsfilmpjes van Veronica keren terug. Ook het bekende logo is gehandhaafd. Alexander Stevens van Radio Veronica is aangenomen om als achtergrondstem de diverse programma’s aan te kondigen. ‘Veronica is terug!’ is de slogan…(o.a. ANP)

PROGRAMMARAAD TWENTE: YAM FM ERBIJ, VERONICA MAG BLIJVEN

De onafhankelijke Programmaraad Twente heeft voor het voorzieningsgebied van kabelexploitant Essent Kabelcom – regio Twente – een advies opgesteld voor de invulling van het radio- en televisiepakket voor het jaar 2004. Dit advies betreft zoals ook voorgaande jaren het basispakket en het standaardpakket. Bij de Programmaraad Twente zijn 5 nieuwe aanvragen voor doorgifte binnengekomen en wel van Veronica FM, FiP (Franstalige publieke informatiezender), Yam, RTL FM en FM Plus. Dit zijn aanvragen van zenders die momenteel niet in het zenderpakket zijn opgenomen. De raad heeft een advies gegeven over de invulling van het leeggekomen kanaal van Radio Nationaal in het standaardpakket. Momenteel is daar de zender Radio Veronica daar op te beluisteren. De raad is van mening dat Radio Veronica een goede vervanging is voor Radio Nationaal, aangezien deze zender met haar programmering van jaren 80 en 90 muziek goed aansluit bij de doelgroep.Daarnaast is de raad van mening dat de zender Yam met haar programmering voor jongeren van 13 tot en met 19 een toevoeging is aan het zenderpakket, die de pluriformiteit bevordert. Deze zender komt op de plaats van NDR 2 in het basispakket, aangezien de Duitse zenders oververtegenwoordigd zijn in het radiopakket met 7 kanalen. Daar komt bij dat NDR 2 van de Duitse zenders het minst toevoegt aan de pluriformiteit van het radiopakket en ook meer op de noordelijke regio is gericht. De andere nieuwe aanvragen zijn niet gehonoreerd, omdat zij naar de mening van de raad te weinig toevoegen aan het zenderpakket om daar een andere zender voor op te offeren. (kabelraden.nl)

COLORFUL RADIO IN OVERNAME BESPREKINGEN

De zender Colorful Radio is in bespreking voor een eventuele overname. De zender is in ver gevorderd gesprek met overname kandidaten. De doorgifte van Colorful via de kabel lijkt niet in gevaar. Dit bericht de website Kabelraden.nl. Eigenaar Imca Media Groep van Erik de Vlieger stopt met de zender Colorful Radio. De Vlieger zegt in Het Parool dat hij de verliezen van de zender niet langer voor zijn rekening wil nemen. Volgens hem is het verlies 20.000 euro per maand. Het niet verkrijgen van een FM-frequentie voor Colorful is de reden dat hij de zender niet meer wil financieren. De Vlieger probeert nog wel een vergunning voor een klassieke zender te krijgen, maar niet via Colorful Radio. De toekomst van Colorful is dus onzeker.

KORT NIEUWS

 • Er komt een extra Franse zender op het Zeeuwse kabelnet. De programmaraad van kabelbedrijf Delta Kabelcomfort adviseert om TF1 toe te voegen aan het kabelnet. Ook wordt geadviseerd om in de avond-en nachturen The Landscape Channel door te geven op kanalen van zenders die niet meer uitzenden. The Landscape Channel laat landschappen zien, voorzien van rustige muziek. Wanneer TF1 en the Landscape Channel worden toegevoegd is nog niet bekend. (Via ML/Omroep Zeeland)
 • Voormalig directeur Jeroen Soer van Radio TV West heeft de omstreden ’talkradio-formule’ op Radio West in april van dit jaar ingevoerd ondanks een negatief rapport van het onderzoeksbureau Intomart. Dit zegt onderzoeker D. Reijne van Intomart. Volgens Reijne wezen de uitkomsten van het onderzoek, waarover hij in augustus van het vorig jaar al aan Radio TV West rapporteerde, in een geheel andere richting. “De heer Soer blijkt mijn adviezen in de wind te hebben geslagen, of op z’n minst niet erg serieus te hebben genomen. Hij was als directeur van Radio TV West een idealist die meende met ’talkradio all-day’ naar Amerikaans model de doelgroep tussen 30 en 50 jaar te kunnen bereiken.” Lees verder (Via Medianed.com)
 • Weekblad Aktueel meldt dat Patty Brard’s familieshow gewoon terugkeert bij Yorin. Een medewerker van La Brard’s productieteam zou zich tegenover het blad versproken hebben. Zo vertelde hij aan Aktueel dat, hoewel Patty in de pers voortdurend laat weten dat het nog niet zeker is of de serie terugkeert, de opnames in volle gang zijn. (Sterrenbeurs)
 • Van een Zeeuwse zolderkamer tot de Hilversumse muziekstudio`s. Dat is in een notendop de carrière van de uit Goes afkomstige deejay Jeroen Nieuwenhuize. Zijn missie: de luisteraar een goed gevoel geven. Dat doet hij anno 2003 zonder dat zijn afkomst hoorbaar is. ,,Ik heb mijn Zeeuwse accent er systematisch uitgesloopt.“ Lees verder (via Medianed.com)
 • De AVRO weigert haar Netwerkredactie te verhuizen naar Twee Vandaag. Dat is tijdens een besloten vergadering van beide redacties duidelijk geworden. Dit meldt Medianieuws Weblog op basis van anonieme bronnen. Dit besluit kwam als verrassing voor de EO. De vrijgekomen plaats in Netwerk zou worden opgevuld door de redactie van EO-Twee Vandaag. Dit naar aanleiding van de omroepwissel: De AVRO op Net 2, de EO voornamelijk op Net 1. De AVRO ziet helemaal niets in een wisseling van de wacht. Ze wil liever bij Netwerk blijven.
 • RTL4 weet nog niet of ‘De Zwakste Schakel’ van Chazia Mourali terugkomt op tv. Het programma komt dit jaar in ieder geval niet meer op de buis, bevestigt een woordvoerster van RTL4. Mourali is nu nog te zien in de ‘Achmea Kennisquiz’ en ‘Kat in de Zak’. RTL4 wil overigens niet uitsluiten dat het programma in 2004 terugkomt (Veronica Magazine).
 • Het Vlaamse parlementslid Carl Decaluwé vraagt dat de commissie Media van het Vlaams Parlement zich dringend buigt over wat hij “de aanhoudende interne problemen” bij VRT-televisie noemt. De CD&V-mediaspecialist doelt op het ontslag van Leo De Bock als hoofd-redacteur van het tv-nieuws en de heisa rond de benoeming van Aimé Van Hecke als directeur televisie. Decaluwé wil daarover meer uitleg van Mediaminister Marino Keulen en van de VRT-top. (VRTtxt)
 • RTL4 wil na tien jaar stoppen met de succesvolle comedyserie ‘Het zonnetje in huis’, zo meldt Veronica Magazine. Als reden geeft de omroep dat “de acteurs ook niet meer de jongsten zijn”. Johnny Kraaykamp sr. is 78 jaar oud, zijn zoon is 49. Tegenspeelster Martine Bijl is 55 jaar. Naast de leeftijdskwestie zegt RTL4 verder te willen kijken naar andere comedy’s. (via Essent)

UFO-LANDING IS STUNT CANAL+

Een publiciteitsstunt van televisiezender Canal+ heeft vanochtend vroeg voor verbaasde blikken in Houten gezorgd. De tv-zender bouwde afgelopen nacht een ’UFO’ op bedrijventerrein De Meerpaal en liet nieuwsgierige bezoekers tot elf uur in de waan dat het om een echt buitenaards schip zou gaan. Dj Rob Stenders, die in het complot zat [redactie mm: en zelf ook abonnee bij Canal+], maakte rond half zeven vanochtend op Radio 3 bekend dat er een ufo in Houten geland zou zijn. Het ruimteschip zou de nieuwe landingsbaan op de rotonde bij de A27 hebben gemist, omdat de beoogde verkeerstoren nog niet klaar was. De landingsbaan wordt op 22 oktober geopend. Radio 3 stuurde verslaggever Eric Dikeb naar Houten, hij deed rechtstreeks verslag in de uitzending. Een handjevol luisteraars en andere belangstellenden kwam kijken wat er aan de hand was. Tientallen automobilisten en fietsers draaiden zich verbaasd om. Rond elf uur maakte een medewerker van Canal+ in een radiouitzending van Radio 3 bekend dat het ging om een publiciteitsstunt voor de nieuwe science fiction serie ‘Taken’. De verwachte verkeerschaos op de Rondweg bleef uit, volgens de politie zijn er nauwelijks telefoontjes binnengekomen van verontruste Houtenaren. (Utrechts Nieuwsblad)

KORT NIEUWS

 • Voor 43 kabelabonnees van Casema in Naarden zal het ook in de toekomst niet mogelijk zijn om de lokale omroep van Naarden (SLOG) te horen via de kabel. Het Commissariaat voor de Media heeft dat bepaald. De 43 aangeslotenen wonen in de gemeente Naarden maar zijn aangesloten op het kabelnetwerk van Huizen en ontvangen via de kabel hierdoor het signaal van de lokale omroep van Huizen in plaats van Naarden. Het blijkt voor Casema nogal lastig te zijn om de 43 abonnees in Naarden wel te voorzien van het signaal van de eigen lokale omroep. Er zou in de hele regio van Naarden/Huizen een extra kanaal moeten worden vrijgemaakt om dit mogelijk te maken en hiervoor gaf de regionale programmaraad geen toestemming. Het Commissariaat is van oordeel dat in dit geval het belang van de lokale omroep van Naarden en de 43 aangeslotenen niet opweegt tegen de belangen van Casema en haar aangeslotenen in de overige betrokken gemeenten: verzoek dus afgewezen. (o.a. Kabelraden)
 • Het blijft moeilijk, kabelaartje spelen: Het signaal van Nederland 1 is in de regio Den Haag een half uur niet te zien geweest via het kabelsysteem van Casema. Om iets voor 20.00 uur ging het beeld op zwart om na meer dan een half uur weer terug te keren: geen “Acht Uur Journaal” dus in de residentie. En dat op Prinsjesdag! Wat zal Beatrix gebaald hebben!. Oorzaak was een storing in het kabelsysteem in Rijswijk……
 • Naar de rechtstreekse tv-uitzending van prinsjesdag hebben dinsdagmiddag gemiddeld 957.000 mensen gekeken via Nederland 2. Verleden jaar waren dat er nog 1,5 miljoen. Dat blijkt uit cijfers van de stichting KijkOnderzoek, die woensdag naar buiten kwamen. Naar de voetbalwedstrijd AC Milan-Ajax (1-0) keken woensdagavond, eveneens via Nederland 2, 2.714.000 mensen. Ook de nabeschouwing van die wedstrijd was nog goed voor 1.473.000 belangstellenden. De eerste uitzending van Sterrenbeurs (SBS6), waarin gehandeld kan worden in fictieve aandelen van bekende Nederlanders, trok dinsdagavond slechts 318.000 kijkers. Maar dat programma werd uitgezonden terwijl op het andere net de voetbalwedstrijd bezig was. (ANP)
 • De hackactie van weblog Dreknek op de site van 538-dj Rick van Velthuysen is bij laatst genoemde slecht gevallen. Dreknek plaatste maandagnacht een bericht op de site van de 538-jock waarin hij hem beschuldigde van onheus gedrag tegen iemand die hij opbelde. Dreknek veranderde ook de inlogcodes, zodat Van Velthuysen niet alla minuut de controle over zijn site kon terugkrijgen. In de loop van de ochtend kon hij het bericht pas laten verwijderen. Van Velthuysen dient nu een aanklacht bij justitie in jegens weblogger Dreknek. (Fok). Inmiddels is Rick van Velthuysen gestopt met webloggen: “Het is leuk geweest!”. http://www.rickvanvelthuysen.nl/
 • Het is onduidelijk of Radio 538-dj Dennis Ruyer nu wel of niet de voice-over van Veronica tv zal worden. Afgelopen weekend meldde Veronica dj Alexander Stevens op zijn weblog dat dit het geval zou zijn. Maar nu gaan er stemmen op hij zelf de voice over zal gaan verzorgen. Radio 538 zou zelf niet zo blij zijn geweest met de verbintenis van Ruyer aan Veronica. Het hitstation liet zelf officieel weten niks af te weten van het contact tussen Ruyer en Veronica. (Radiofreak)
 • De gratis krant Metro heeft Theo van Gogh en Pamela Hemelrijk aangetrokken als columnisten. Van Gogh begint op 1 oktober. Hoofdredacteur Jan Dijkgraaf: “Vorig jaar hebben wij het aantal columnisten teruggebracht van ruim 30 naar 10, nu wordt het tijd voor de volgende kwaliteitsslag.” Dat de twee met ruzie vertrokken bij andere media, vindt de krant geen probleem. Uitgever Silvio de Groot: “Bij een krant die aan de weg timmert, passen columnisten die dat ook doen.” (Villamedia)
 • Van de weblog van Patrick Kicken het volgende gerucht: Toine van Peperstraten moet stoppen met zijn werkzaamheden voor Studio Sport, omdat het niet meer verenigbaar is met zijn radioprogramma’s op Veronica. Aanstaande zondag zou hij al voor de laatste keer Studio Sport presenteren.
 • De programmaraad Twente heeft deze week positief geadviseerd over de uitbreiding van The BOX in het verzorgingsgebied Twente. Dit houdt in dat de muziekzender na Enschede en Losser vanaf 1 januari 2004 ook in Rijssen, Holten en Hellendoorn op het TV-scherm verschijnt. In totaal betekent de uitbreiding binnen de regio Twente een groei van bijna 45.000 extra abonnees die The BOX straks kunnen ontvangen. In aanloop naar de uitbreiding in Twente in 2004, is het landelijke dekkingspercentage in de loop 2003 gegroeid naar 87%. Eerder dit jaar heeft The BOX toezeggingen ontvangen voor het uitzenden in onder meer de regio Harderwijk, Rijnsburg, Noordoostpolder (Emmeloord e.o.), IJsselland (Zwolle e.o.), Zuid- Drenthe en Waddinxveen (Zuid-Holland). Recent kon er nog een uitbreiding van het TV-pakket met The BOX worden bijgeschreven in Gelderland-oost. (The Box/Kabelraden.nl)
 • Vanaf dinsdag 16 september is UPC, door technische omstandigheden, genoodzaakt de zender TVE in Sliedrecht op een andere frequentie door te geven. De oude frequentie was 521.75 MHz (kanaal 27+), de nieuwe frequentie is: 815.75 MHz (kanaal 64+).
 • De regionale omroepen RTV West en RTV Rijnmond worden de komende weken doorgelicht. Een extern onderzoek moet meer duidelijkheid verschaffen over de problemen bij beide zenders en de beste oplossingen daarvoor. Dat is dinsdagmiddag afgesproken in een overleg tussen vertegenwoordigers van de in financiële nood verkerende omroepen en de provincie Zuid-Holland. Het onderzoek richt zich op de huidige situatie, de voorgeschiedenis en een oplossing voor de perikelen. De onderzoeken gaan ongeveer vijf weken duren en staan onder supervisie van de provincie, meldt een woordvoerder van de provincie Zuid-Holland. RTV Rijnmond en RTV West hebben financiële problemen. Rijnmond maakte vrijdag bekend structureel ongeveer 2 miljoen euro meer nodig te hebben. RTV West gaf kort daarvoor aan 1,3 miljoen tekort te komen. Bij beide regionale stations vallen de reclame-inkomsten tegen en zijn gedwongen ontslagen onvermijdelijk als de provincie Zuid-Holland niet bijspringt. (ANP)
 • De Zuid Hollandse lokale omroep voor Alkemade en Jacobswoude, Radio 7, krijgt na een lang gevecht toch een extra etherfrequentie. De omroep zal per 1 november vanuit de gemeente Jacobswoude met een extra 25 Watt zender hun uitzendgebied kunnen bestrijken. Het Commissariaat van de Media heeft de omroep de 107.0 FM toegekend als extra frequentie. (via Radiofreak)
 • En we “claimen” even door: Twee voormalige managers van het Duitse mediaconcern Bertelsmann eisen een aandeel in de winst van de verkoop van AOL Europe van 3,5 miljard dollar. Financial Times Deutschland verhaalt van de rechtszaak in Santa Barbara in Californië, waar de heren nu domicilie houden met een investeringsbedrijf. Bertelsmann verdiende 6,75 miljard dollar met de verkoop van haar helft in AOL Europe. Het duo Jan Henric Buettner en Andreas von Blottnitz vinden dat ze recht hebben op een deel van de winst daar zij al in 1994 Bertelsmann ertoe bewogen zouden hebben om met AOL in zee te gaan. (ANP/Planet)
 • Als de Eerste Kamer het ermee eens is, mag de Ster binnenkort in zijn reclameblokken telewinkelboodschappen gaan uitzenden. De wetswijziging hiervoor ligt momenteel bij de Senaat te wachten. Dat meldt het Commissariaat voor de Media in haar nieuwsbrief Co.media. De Publieke Omroep mag volgens de huidige wetgeving geen telewinkelboodschappen uitzenden. Maar als het wetsvoorstel wordt aangenomen, mag de Ster dat wel op enkele voorwaarden. Zo mogen de boodschap niet langer dan één minuut duren en mag ten hoogste tweederde deel van een reclameblok uit telewinkelboodschappen bestaan. (Adformatie)
 • SBS Broadcasting gaat zijn resterende belang van 30,4 procent in TVN voor 131,5 miljoen euro verkopen aan een dochteronderneming van ITI Holdings, zijn partner in TVN. SBS had sinds juli 2000 een minderheidsbelang in de Poolse zender. De transactie hangt ervan af of ITI het benodigde kapitaal bij elkaar kan krijgen door middel van een financieringstransactie die ITI momenteel verwacht in het vierde kwartaal van 2003 af te zullen ronden. Volgens SBS-baas Harry Evans Sloan past het niet in de langetermijnstrategie van het bedrijf om zich te concentreren op ‘het volledig beheren en exploiteren van activa in de uitzendsector’. (Adformatie)

HERENAKKOORD TUSSEN SBS EN RTL OVER SHOWNIEUWS

Tv-bedrijven RTL en SBS gaan de ,,bestaande ongeschreven tv-regels” opnieuw handhaven. Dat hebben de beide topmannen, Bart in ’t Hout (SBS) en Fons van Westerloo (RTL/HMG), in een herenakkoord vastgelegd. Dat bevestigden woordvoerders van de concerns dinsdag. SBS riep bij de start van het nieuwe tv-seizoen een nieuwe rubriek met shownieuws (Show van Nederland) in het leven, naast het al bestaande Shownieuws (na Hart van Nederland). RTL4 scoort al enige tijd goed met RTL Boulevard, dat het ook moet hebben van shownieuws. De komst van een nieuwe rubriek leverde zoveel strijd op, dat SBS ook de ongeschreven regels ging schenden. Zo maakte Show van Nederland bekend wie de winnaar zou zijn van het programma De Bachelor, een vooraf opgenomen programma dat nu nog loopt. Zoiets is ‘not done’ in tv-land en op basis van het herenakkoord zal dat ook niet weer gebeuren. Over wat er precies is besproken tussen In ’t Hout en Van Westerloo (ex-SBS) bestaat onduidelijkheid. ,,Zij hebben achter gesloten deuren met elkaar gepraat”, zegt de RTL-woordvoerder. ,,Elkaars grote producties gaan we vanaf nu niet meer moedwillig ondermijnen”, aldus de SBS-woordvoerder. Het gaat dan vooral om vooraf opgenomen programma’s. Grote rechtstreekse producties als Sterrenbeurs (SBS) en straks Masterplan (RTL/Yorin) mogen wel door de mangel worden gehaald. ,,De showrubrieken zullen heus niet braaf worden”, schetste de SBS-zegsman. ,,Er blijft een gezonde strijd om primeurs bestaan”, vulde de RTL-woordvoerder aan. ANP

KORT NIEUWS

 • Op 747 AM is vanmiddag om 16:00 uur de documentaire ‘Vrije jongens in de lucht’ over etherpiraten. In dit document zijn de etherkrakers van nu te horen. Ze vertellen over de gevolgen van het kraken in het algemeen en wat het voor hen persoonlijk betekent. Ook zijn verhalen te horen van oude piraten. Zoals programmamaker Peter Kroon. Hij was zo’n radiopiraat. Tot 1989. Door een wetswijziging eind jaren tachtig, waardoor het maken van eigen radiouitzendingen gelijkstond aan zware misdaad, was hij wel genoodzaakt te stoppen. Sindsdien is Kroon werkzaam bij de publieke omroep in Hilversum. Omdat kortgeleden voor enorme bedragen stukken Nederlandse ether door de overheid zijn verkocht aan buitenlandse ondernemingen, overweegt hij opnieuw een stukje ether te kraken. Het programma is dus vanmiddag om 16:00 uur te horen bij de Humanistische Omroep op 747 AM. (Radiofreak)
 • Omroep Apeldoorn concludeert te gemakkelijk dat SBS6 afziet van een schadeclaim wegens inbreuk op zijn rechten. Dat zegt chef sport van SBS6 Lex Muller. De kans bestaat dat de stadsomroep met de schrik vrij komt, maar SBS6 neemt de zaak wel degelijk zeer hoog op om precedentwerking te voorkomen. Muller maakte vorige week bekend een schadeclaim van minimaal drie ton te zullen indienen omdat Omroep Apeldoorn woensdag beelden van de voetbalinterland Tsjechië – Nederland integraal doorgaf. Die claim was gebaseerd op het feit dat SBS6 voor de uitzendrechten destijds 1,25 miljoen gulden betaalde, een kleine zes ton in euro‘s. Minimaal de helft van dat bedrag wilde Muller verhalen op Omroep Apeldoorn vanwege de inbreuk op de SBS6-rechten. Dat de lokale zender de beelden uitzond in een crisisuitzending, tijdens zijn pogingen f aillissement af te wenden, vond Muller niet terzake doen.

ETHERFLITS NU OOK IN GELDERLAND EN BRABANT

Op 12 maart 2003 is Agentschap Telecom van het Ministerie van Economische zaken met het project ‘Etherflits’ gestart. Dit project houdt in dat het agentschap op een andere wijze het illegale gebruik van FM omroep frequenties tegengaat. Voorheen werd de nadruk voornamelijk gelegd op het voorkomen en verhelpen van storingen, bij deze actie ligt de nadruk op het tegengaan van illegaal uitzenden. Het project richt zich in eerste instantie op illegaal frequentiegebruik in Noordoost Nederland. In dit gebied is namelijk gebleken dat het percentage illegaal gebruik van de ether het hoogst is. Echter, deze week heeft Agentschap Telecom in het kader van de actie Etherflits een uitstapje gemaakt naar de provincies Gelderland en Brabant.”Metingen van Agentschap Telecom in het kader van Etherflits, wijzen uit dat het illegaal gebruik van de ether is afgenomen met 70%. Een groot succes, maar nog niet voldoende. Juist daarom richt Agentschap Telecom zich nu ook op de provincies Gelderland en Brabant, waar tot vorige week in ieder geval nog drie grote zenders actief waren. Met de inbeslagneming van de apparatuur bij deze drie grote zenders in Arnhem, Schijndel en Groesbeek, heeft Agentschap Telecom opnieuw succes geboekt.”, aldus het persbericht van het Ministerie van Economische Zaken.

29 AANVRAGERS VOOR VERVOLG VERDELING ETHERFREQUENTIES

In totaal hebben 29 aanvragers bij het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen een aanvraag ingediend voor de vervolgverdeling van frequenties voor commerciële radio. Dat heeft het Ministerie van Economische Zaken bekend gemaakt in een persbericht. Voor het landelijke FM kavel dat bestemd is voor klassieke en/of jazzmuziek hebben 7 aanvragers een aanvraag ingediend. Voor de drie niet-landelijke kavels zijn 18 gegadigden, voor de drie te verdelen middengolf frequenties 9. Een aantal aanvragers voor de niet-landelijke kavels heeft tevens belangstelling voor een of meer middengolf frequenties.Vrijdag 12 september sloot de termijn voor het indienen van aanvragen. Dezelfde onafhankelijke adviescommissie die de aanvragen bij de eerdere frequentieverdeling heeft getoetst, beoordeelt ook nu de aanvragen. De commissie brengt advies uit aan de Staatssecretaris van OCenW , Medy van der Laan. Na beoordeling van het advies zal zij een voordracht doen aan Minister Brinkhorst van Economische Zaken die uiteindelijk de vergunningen verleent. Naar verwachting zal de vervolgverdeling nog dit najaar worden afgerond.De zeven nog beschikbare frequenties zijn tijdens de eerdere frequentieverdeling onverdeeld gebleven. De Staatssecretaris van OCenW en de Minister van EZ hebben in overleg met de Tweede Kamer besloten deze kavels in een tweede ronde alsnog te verdelen. Het landelijke FM kavel behoudt zijn oorspronkelijke clausulering voor klassieke en/of jazzmuziek. Indien er onvoldoende gekwalificeerde belangstelling bestaat voor geclausuleerd gebruik zal het kavel, overeenkomstig de eerdere verdelingssytematiek, alsnog voor ongeclausuleerd gebruik worden bestemd. Voor de niet-landelijke kavels blijven de minimumeisen met betrekking tot regionale programmering behouden. Aan de drie middengolfkavels worden geen specifieke eisen gesteld. Meer informatie over de frequentieverdeling:(Ministerie EZ)

KORT NIEUWS

 • Filmmaker Karin Junger schetst in de documentaire Listen! een beeld van de kleurrijke wereld van Salto, de lokale radiozender in Amsterdam die tientallen allochtone radiostations herbergt. Turken, Antilianen maar ook Spanjaarden en Dominicanen spreken hun gemeenschap in de moedertaal toe. Een studio van Salto huist onder het tochtige en mistroostige metrostation Kraaiennest in de Bijlmer. In het gebouwtje staan eenvoudige studiofaciliteiten ter beschikking voor iedereen die voor een prikkie zendtijd koopt. Het Ghanese station ‘I Care’ is één van de stations en zet zich onder meer in voor mensen in nood en alleenstaande moeders. Luisteraars discussiëren met een panel in de studio over thema’s als scheiding en opvoeding. Vanuit een andere Saltostudio in de stad, klinkt Ome John, die als twintig jaar de hele Surinaamse gemeenschap aan de radio gekluisterd houdt. Junger gunt de Nederlandse kijker nu eens geen ‘gemedialiseerde’ blik in de allochtoonse keuken, maar brengt de radiodiscussies in beeld en laat daarmee zien wat er werkelijk omgaat in de verschillende etnische gemeenschappen.
 • Vodafone heeft voor twaalf Europese landen, waaronder Nederland, de rechten verworven op beeldmateriaal uit de UEFA Champions League. Vodafone is echter nog niet voorbereid op het direct verspreiden van wedstrijdfragmenten (via Vodafone Live!), daarom is er eerst alleen archiefmateriaal beschikbaar.
 • Arno Vermeulen (43) is de nieuwe ‘chef voetbal’ van NOS Studio Sport. Dat heeft een woordvoerder van de NOS maandag bekendgemaakt. Vermeulen is de opvolger van Chris van Nijnatten, die onlangs naar het Algemeen Dagblad vertrok. De nieuwe chef voetbal begint per 1 november. Vermeulen is geen onbekende voor de NOS. Hij werkte jarenlang als voetbalcommentator bij NOS Langs de Lijn op Radio 1. Op dit moment is hij ‘head of reporting’ bij WK Producties, het tv-bedrijf van Kees Jansma. Vermeulen zal zijn chefswerk bij de NOS combineren met het leveren van commentaar bij voetbalwedstrijden.
 • UPC is bezig met de ontwikkeling van een applicatie om voetbal interactief te maken. De kijkers zullen hiermee in staat worden gesteld extra informatie op te roepen over de voetbalclubs, statistieken raadplegen en extra informatie over scores en spelers. De eerste toepassing zal deze week al plaats vinden tijdens de uitzendingen van de Champions League. Met de KNVB wordt gesproken over het leveren van deze toepassing bij de Nederlandse competiewedstijden. De applicaties worden ontwikkeld door UPC’s interactieve team in Londen. Op dit moment wordt in het Digital Media Center van UPC in Amsterdam de laatste hand gelegd aan de faciliteiten om de Champions League rechtstreeks te kunnen verslaan met acht wedstrijden tegelijk. (Broadband TV Nieuws)
 • Kabelexploitant CAI Westland gaat starten met een digitale televisiedienst. Dit bericht Broadband TV Nieuws. Op 21 oktober gaat de dienst van start in de netwerken in het Westland, Maassluis, Aalsmeer en Uithoorn. De digitale ontvangers, die geleverd worden door Scientific-Atlanta, worden onder de naam WayPoint aan de man gebracht. Naast digitale televisie zal het ook mogelijk zijn breedband internet toegang te krijgen met dezelfde box. De digitale tuners zullen tegen een prijs van 99 euro te koop worden aangeboden, maar worden alleen in combinatie met een abonnement verkocht. Het aanbod aan digitale zenders zal bestaan uit alle zenders die nu analoog worden doorgegeven plus een aantal extra kanalen waarvoor in analoge vorm geen plaats was. Hieronder bevinden zich de verschillende zenders van MTV en Discovery.
 • Albert Heijn is zondagavond op RTL 4 met een nieuwe communicatiecampagne begonnen, waarmee de voordelen van boodschappen doen bij AH opnieuw onder de aandacht worden gebracht. Onder het motto ‘Het grote voordeel van Albert Heijn’ wil de grootgrutter de balans tussen haar sterke kanten en de gevraagde prijs benadrukken. De kwalitatieve voordelen van Albert Heijn zullen worden gecombineerd met een duidelijk, structureel prijssignaal, bijvoorbeeld scherpe AH Bonus-aanbiedingen of informatie over het AH Eigen Merk en Euro Shopper. Zo worden aantrekkelijke prijzen weer een structureel onderdeel van het imago van Albert Heijn. (Adformatie)
 • Er komen voorlopig geen reclameblokken op de publieke Vlaamse tv-zender TV1. De Vlaamse minister van Media verzet zich tegen de reclame op de publieke omroep VRT. ‘Als de VRT naast een overheidsdotatie ook nog reclame op tv mag voeren, wordt de concurrentie met de commerciële omroepen vervalst’, aldus mediaminister Marino Keulen tijdens de viering van vijftig jaar televisie in België. De weigering om reclame uit te mogen zenden, was aanleiding voor VRT-topman Tony Mary om extra geld te vragen aan de overheid. Volgens de topman komt de VRT na 2006 geld te kort. De minister wil voorlopig niet ingaan op het verzoek (ANP/Adformatie)
 • De lokale omroep van Zoetermeer, Zoetermeer FM, is vanaf vandaag gestart met een nieuwe interactieve dienst: Hallo Zoetermeer. Via Internet is het mogelijk om berichten te plaatsen op het tv-kanaal van de omroep, De ZFM Infobox. Kosten per bericht € 1,10. Meer informatie op de website.

“JOHN DE MOL WIL VOETBALCLUB MANCHESTER-UNITED KOPEN”

John de Mol zou plannen hebben om voetbalclub Manchester United te kopen. De Britse krant The Observer meldt dat zondag, op basis van anonieme bronnen. De voetbalclub zelf ontkent iedere onderhandeling over verkoop. Nog twee andere kandidaatkopers zijn door de krant getraceerd. De drie zouden, onafhankelijk van elkaar, financieel deskundigen in de Londense City in de arm hebben genomen om te adviseren hoeveel ze moeten betalen voor Manchester United. Behalve De Mol zouden een Russische magnaat en een miljardair uit het Midden-Oosten belangstelling hebben voor Engelands succesvolste voetbalclub van dit decennium. Volgens de krant moeten ze minstens 600 miljoen pond (852 miljoen euro) neerleggen. De Engelse voetbalclub Manchester United heeft maandag ontkend dat er een overnamebod van honderden miljoenen euro’s is uitgebracht op de club. Manchester noemde het verhaal pure speculatie, vermoedelijk gevoed door het vertrek van directeur Peter Kenyon naar Chelsea. Manchester liet een officiële verklaring uitgaan naar de beurs in Londen waarin de club benadrukte dat het door geen enkele partij is benaderd. (Zibb.nl)