Media kort: september 2004

Marconi Awards: Oeuvre Award 2004 voor Tom Mulder

Radio 10 Gold diskjockey Tom Mulder heeft vandaag, tijdens het omroepcongres in ’t Spant in Bussum, een Marconi Award ontvangen voor zijn gehele oeuvre. Tom Mulder vierde dit jaar zijn 35 jarig jubileum als radio diskjockey. De Marconi Awards, de enige radiovakprijzen die jaarlijks in diverse categorieën worden uitgereikt, beleefden hun negende editie. In totaal werden er vijf radio-onderscheidingen uitgereikt. De jury die de nominaties per categorie vaststelt, bestond dit jaar uit Arjan Snijders, Hans Schiffers, Martijn de Keizer en Rob Stenders.

Beste radioprogramma 2004: ‘Kunststof’ (Radio 1)

Beste presentator/DJ 2004: Tijs van den Brink (EO)

Beste radiozender 2004: Radio 538

Aanstormend talent 2004: Michiel Veenstra (Radio Veronica)

Erik de Zwart, directeur van Talpa Radio Nederland, nam de prijs namens Tom Mulder in ontvangst. Helaas kon Tom niet aanwezig zijn omdat hij nog herstellende is van een hersenbloeding. “Tom heeft een indrukwekkende staat van dienst als diskjockey. Bij Radio 10 Gold is hij al jaren de drijvende kracht achter het succes van het station. Het gaat nu gelukkig al weer stukken beter met hem, maar we kunnen nog niets zeggen over het eventueel hervatten van zijn werkzaamheden bij Radio 10 Gold. Het verkrijgen van deze prijs zal ongetwijfeld een grote steun zijn tijdens zijn herstelperiode”, aldus De Zwart. Op 16 mei 1969 presenteerde Tom Mulder onder de naam ‘Klaas Vaak’ zijn eerste radioprogramma bij de toenmalige zeezender Radio Veronica. In 1973 maakte Tom de overstap van Veronica naar de TROS, waar hij van de ‘Havermoutshow’, ’50 Pop of een Envelop’ en ‘Nachtwacht’ grote successen maakte. Na zijn TROS periode was hij actief bij het eerste commerciële radiostation aan land, Cable One. In 1991 maakte Tom zijn entree bij Radio 10 Gold als programmadirecteur en presentator van het populaire ochtendprogramma.

NOS mag radioflitsen Oranje nog uitzenden

De NOS-radio krijgt in afwachting van een rechterlijke uitspraak toch toegang tot de voetbalstadions als het Nederlands elftal een uitwedstrijd speelt. Ook krijgt de NOS gelegenheid tot het maken ‘van flitsen van een redelijke lengte’. Dat blijkt uit een intern stuk van de NOS-radio. Investeringsmaatschappij Talpa van media-ondernemer John de Mol kocht vorige week de uitzendrechten van de zes uitwedstrijden van Oranje in de aanloop naar het wereldkampioenschap voetbal in 2006. De Mol meent behalve de exclusieve televisierechten ook de exclusieve radiorechten te hebben verworven. De NOS bestrijdt het laatste. Beide partijen hebben blijkens het document besloten de zaak aan de rechter voor te leggen. In afwachting daarvan mag de NOS radioflitsen blijven uitzenden. De NOS bestrijdt dat er een exclusief recht op radio-uitzendingen bestaat, zoals dat wel geldt voor televisie. Het interne stuk zegt daarover: ‘Bij een tv-wedstrijd wordt het beeld van de wedstrijd geregistreerd door de exclusieve-rechtenhouder. Dat beeld is eenmalig en daardoor uniek. (. . .) Met radio ligt dat anders. Iedere verslaggever geeft zijn eigen unieke interpretatie van de gebeurtenissen op het veld. Hij/zij kopieert dus niet het signaal van een ander, maar geeft eigen indrukken weer. Daardoor ligt het auteursrecht bij degene die het signaal produceert.’ In de voetbalwereld wordt verschillend gedacht over deze opvatting van de NOS, maar een duidelijke uitspraak is er nooit over gekomen. Zo zaten de NOS en de KNVB elkaar eind jaren tachtig ook al in de weg over deze materie. Toen werd een compromis bereikt voordat de rechter een uitspraak kon doen. (Volkskrant)

Nieuw actualiteitenprogramma Radio Phohi en Radio 6FM

Radio Phohi, de lokale omroep van Huizen, en Radio 6FM, de lokale omroep van Blaricum, Eemnes en Laren brengen samen een nieuw actualiteitenprogramma: Gooi & Eemland Actueel. Iedere maandag en donderdag van 19.00 tot 21.00 uur wordt op een luchtige wijze het nieuws uit de regio gepresenteerd en komen betrokkenen aan het woord. Inititatiefnemer van het programma is vrijwilliger Ton Ensink. “Het programma kan vergeleken worden met Hart van Nederland… dan zou het eigenlijk Hart van Gooi en Eemland moeten heten. Maar het geeft wel aan dat er echt nieuws uit de directe omgeving te verwachten valt. De krant hoeft overigens niet de deur uit. Wij brengen in een paar zinnen het gebeuren uit de regio bij de luisteraar, de krant gaat hierin dieper”, aldus Ensink. Gedeelten uit de uitzending worden de volgende dag ’s ochtends en tussen de middag herhaald. Daarnaast wordt dagelijks ieder half uur het regionale nieuws uitgezonden. (Persbericht)

Televisieportal Casema onder vuur om rechten

Garnier Projects eist van Casema dat de kabelexploitant geen autoraces uitzendt via de deze week gelanceerde televisieportal. Garnier Projects heeft samen met Raceworld de uitzendrechten op internet voor de Deutsche Tourenwagen Masters (DTM). “SBS zendt dit ook op televisie uit, maar bezit alleen de rechten voor tv en geen enkel ander medium”, stelt Raymond Garnier van Garnier Projects. Volgens Garnier is Casema ‘illegaal bezig’. Casema lanceerde eerder deze week een televisieportal, waarop de streams van de Nederlandse publieke en commerciële omroepen live worden doorgegeven. Volgens Garnier kan de doorgifte van het signaal van SBS via de portal tot ‘aanzienlijke schade’ leiden. “Dit weekend stellen wij de streams van de DTM weer beschikbaar. Het is natuurlijk uit den boze als Casema dezelfde uitzending ter beschikking stelt zonder auteursrechtelijke toestemming.” Gradus Vos, woordvoerder van Casema, zegt dat de kabelexploitant nog niets van Garnier Projects heeft vernomen. Volgens Vos doet Casema niks verkeerd. Met de live streams via zijn televisieportal richt Casema zich alleen op mensen die toch al in het Casema-gebied zitten, stelt hij. 

RTL-topman wil af van reclameregulering

Gerhard Zeiler, topman van RTL Group, vindt het hoog tijd voor een Europese lobby om van de regulering ten aanzien van de maximaal toegestane hoeveelheid reclame op tv, af te raken. Zeiler hield dat pleidooi tijdens het veertiende Nationaal Omroepcongres, gisteren in Bussum. De RTL-baas vindt een ’totale deregulering van advertising’ nodig, omdat de markt volgens hem ‘zichzelf reguleert’. ‘Laat de kijker zelf beslissen. Die reageert vanzelf, als er op een zender teveel advertising wordt uitgezonden.’ Een ander argument voor zo’n deregulering is volgens hem de opmars (in het buitenland) van de digitale videorecorder (pvr) en de bijbehorende ‘ad-skipping’-knop. ‘Als je op elke zender kans loopt om commercials te zien, dan heb je als consument niets aan zo’n recorder.’ Volgens Zeiler is het aan de broadcaster en aan de adverteerder, slim om te gaan met advertising op tv. ‘Waarom zouden we niet kunnen kiezen voor bijvoorbeeld zeven maal een korte onderbreking van vijftig seconden, in plaats van drie langere onderbrekingen?’ Zeilers concurrent Marcus Tellenbach, topman van SBS SA, onderschreef de bedreiging door de opmars van de pvr. ‘Ik hoop maar dat zo gauw ze Europa bereiken, men in de VS een oplossing voor het probleem heeft gevonden.’ Overigens was Zeiler weinig hoopvol over de kansen van de nieuwe, brede tv-zender, door mediamagnaat John de Mol. ‘John droomt er al langer van om zijn eigen formats op zijn eigen zender uit te zenden. Maar geen enkel mediabedrijf heeft zo’n ‘verticale integratie’ooit succesvol toegepast.’ (Adformatie)

DeNieuwe Omroep stuurt brandbrief

DeNieuwe Omroep (DNO) verzoekt in brandbrief de Raad voor Cultuur en het bestuur van Publieke Omroep hun negatieve advies over toetreding van de omroep tot het bestel te heroverwegen. DNO meent dat de adviezen onvolledig, inconsistent en onjuist zijn en daarom bijstelling behoeven. Begin september adviseerde het Commissariaat voor de Media juist positief over de toetreding van DeNieuwe Omroep. De Raad voor Cultuur en Publieke Omroep zijn van mening dat DeNieuwe Omroep voornamelijk informatieve programma’s wil maken, waarmee doelgroepen als jongeren, allochtonen en maatschappelijk teleurgestelden niet bereikt kunnen worden. ‘Door onze programma’s te bestempelen als zware non-fictie programma’s voor een hoog opgeleide elite die nu al met veel tevredenheid kijkt naar Nederland 3, nemen zij de ambities en de leden van DeNieuwe Omroep niet serieus,’ aldus directeur Anna Visser. ‘DeNieuwe Omroep wil juist een brede doelgroep bereiken met toegankelijke, ofwel luchtige, programma’s over zware onderwerpen als mensenrechten, natuur, milieu, dierenwelzijn en mondiale verhoudingen. Daarom komen vooral ook drama en amusement terug in onze programmavoorstellen.’ DNO vindt het verder vreemd dat beide adviesorganen niet inhoudelijk ingaan op de programmavoorstellen in het beleidsplan. (Adformatie)

Ton Verlind verbiedt item in NCRV-programma

KRO Mediadirecteur Ton Verlind heeft zijn collega-omroep NCRV gedreigd met een rechtszaak, als het programma Man bijt Hond doorgaat met items waarin boeren een vrouw zoeken. De NCRV is inmiddels, tegen de zin van de Man bijt Hond redactie, gezwicht voor de dreiging van Verlind: de filmpjes worden geschrapt. De KRO start binnenkort met het tv-programma Boer zoekt Vrouw waarin boeren in contact worden gebracht met vrouwen. Het programma wordt geproduceerd door Blue Circle, de productiemaatschappij van RTL. Blue Circle was ook niet blij met de uitzendingen van de NCRV, maar wilde de zaak niet op de spits drijven. De Man bijt Hond-redactie zegt het idee al maanden geleden te hebben bedacht, nog voordat de KRO het programma aankocht. Redacteuren van het programma zijn dan ook furieus dat de items niet meer op televisie te zien zullen zijn. (via Omroeplog / Medialog Blogspot)

Shownieuws moet vooravond SBS6 vooruit helpen

Het blijft tobben met de vooravond van SBS6. De commerciële zender probeerde al diverse tv-programma’s uit, maar die trokken steeds niet voldoende kijkers om te overleven. De concurrentie van het achtuurjournaal en Goede Tijden, Slechte Tijden is moordend, zo blijkt steeds weer. SBS6 gaat het bestaande programma Shownieuws nu verlengen van een half uur naar drie kwartier, meldde SBS6-programmaleider E. van Stade donderdag op het jaarlijkse omroepcongres in Bussum. Op dit moment is het programma ‘Toen was het nieuws’ nog te zien rond 20.00 uur, maar dat gaat na slechts een gering aantal afleveringen weer van de buis. Volgens Van Stade is dat programma ,,te braaf ” om te overleven in de concurrentieslag. Vanaf maandag verlengt hij daarom Shownieuws naar drie kwartier. Voor de redactie is het volgens hem geen probleem om dagelijks meer minuten te vullen, vooral omdat extra showbizz-items uit het buitenland worden aangekocht. (ANP)

Kuyer, Nederlof en Schildkamp doen verslag op Radio 10 Gold

Radio 10 Gold heeft bekend gemaakt wie haar WK kwalificatiewedstrijden gaan verslaan. Jos Kuyer, Bert Nederlof en Vincent Schildkamp nemen het voor hun rekening. De heren zijn geen onbekende in de voetbalwereld. Zo was Bert Nederlof jarenlang commentator bij Langs de Lijn, hij was in 1988 en 1990 samen met Jack van Gelder verantwoordelijk voor het radioverslag van Oranje op het EK en WK. Vincent Schildkamp is commentator bij verschillende zenders waaronder SBS 6 en Radio West. En Jos Kuyer maakt een sportprogramma op BNR Nieuwsradio. Radio 10 Gold heeft de uitzendrechten voor radio verkregen voor alle zes de uitwedstrijden die het Nederlands voetbalelftal zal spelen in de kwalificatieronde naar het WK 2006 in Duitsland. Talpa, het investeringsbedrijf van John de Mol, heeft de rechten verworven voor zowel radio als TV en de internetrechten, op televisie zal het worden uitgezonden op Nickelodeon. De eerste in deze reeks wedstrijden van het Nederlands elftal, het duel in en tegen Macedonië, wordt al op zaterdag 9 oktober a.s. gespeeld en is te horen tussen 19:00 en 23:00 uur op 1008 AM. Of Radio 1 ook verslag gaat doen is nog onduidelijk. (Via Radiofreak)

Omrop Fryslân tijdelijk terug naar Irnsum

Vanaf 4 oktober zullen aan de zendmast van Smilde de werkzaamheden starten die de mast een vierde tuilaag zal opleveren. Gedurende de werkzaamheden, die circa zes weken in beslag zullen nemen, zal Omrop Fryslân tijdelijk vanuit Irnsum uitgezonden worden. De frequentie blijft gewoon 92.2. Radio 1 zal gedurende diezelfde periode tijdelijk gebruikmaken van een extra frequentie, 104.3 MHz vanuit Irnsum. Deze extra frequentie wordt tijdelijk in gebruik genomen om storingen met de Radio 1 zender uit Smilde (91.8 MHz) in de omgeving van Irnsum te voorkomen.

Regionale publieke radio op hoogste punt in vijf jaar

Regio Radio behaalt met een marktaandeel van 16,8%, het hoogste marktaandeel in vijf jaar. Ten opzichte van de vorige meetperiode groeit het marktaandeel van 16,2% naar 16,8%. Regio Radio is daarmee wederom de marktleider die wekelijks ruim 3 miljoen luisteraars bereikt. Zowel Radio 538 (- 0,2%), Sky Radio (-0,3%), Radio 2 (-0,5%), als 3fm (-0,8%) verliezen marktaandeel. Regio Radio is met Radio 1 de enige uit de top 6 die een stijgend marktaandeel laat zien in de doelgroep 10+. Alex Oude Wesselink, interim directeur ORN, over deze nieuwe luistercijfers: “De regionale radiozenders laten overduidelijk zien een stevige marktpositie te hebben. Ondanks de turbulentie in de radiomarkt zijn de luisteraars trouw aan ‘hun’ regionale omroep. Het bevestigt dat de binding met onze luisteraars erg groot is. En dat bewijzen we nu al enkele jaren op rij”. De bovenstaande cijfers zijn afkomstig uit het CLO van onderzoeksbureau Intomart GfK en hebben betrekking op het tijdvak 7.00-19.00. (Persbericht ORN)

CineNova zet in met najaarscampagne

CineNova zet 1 oktober a.s. de nieuwe, opvallende najaarscampagne in, met als primair doel het genereren van de verkoop van abonnementen. Daarnaast dienen de geplande acties te leiden tot een toename van de naams- en propositiebekendheid. Om de ambitieuze doelstellingen te halen is binnen de communicatiemix gekozen voor de inzet van de HMG en SBS TV zenders. Daarnaast worden outdoor, virale internetgame en public relations als elementen ingezet. De campagneperiode loopt tot en met begin december. Voor de optimalisering van de herkenning en de zichtbaarheid van de narjaarscampagne is voor het landelijke netwerk van de meer dan 650 DTV verkooppunten een uitgebreid pakket nieuw P.O.S. ontwikkeld. In samenwerking met de kabelmaatschappijen UPC, Casema (TVD), Essent Kabelcom (TV Home) en Multikabel worden regionale sales acties opgezet, tevens staan D.M en outbound initiatieven gepland. De komende maanden brengt CineNova een groot aantal topfilms uit, die hun tv-debuut maken: Lord of the Rings: The Two Towers met Viggo Mortensen, Charlie’s Angels 2: Full Throttle met Cameron Diaz, Terminator 3 met Arnold Schwarzenegger, Daddy Day Care met Eddie Murphy. CineNova stelt in de campagne vooral de sterren centraal. De meer dan 150 verschillende films per maand worden uitgezonden in digitale beeldkwaliteit en geheel zonder reclame. (Persbericht)

Zevende programma in de DAB-multiplex van Publieke Omroep

Vanochtend om 8:50 uur is Publieke Omroep via DAB (digitale radio via de ether) gestart met luisterproeven. Daartoe is het DAB-station “Luistertest”, het zevende in de DAB-multiplex van Publieke Omroep, in de lucht gebracht. Het zendt samples van jingles, stemmenmateriaal etc. uit om de geluidskwaliteit bij lage bitrates te kunnen optimaliseren. Tevens is de Concertzender ingesteld op 192k i.p.v. 128k. (via FMTV)

Hans Smit nieuwe presentator Ontbijtradio

Hans Smit, nu nog werkzaam bij het NOS Journaal, is de nieuwe presentator van ‘Ontbijtradio’. Hans Smit presenteerde in 2003, samen met Cox Habbema, voor de VARA ‘Ophef & Vertier’ en was ook al te horen als invaller bij ‘Ontbijtradio’. Smit: ‘De kennismaking als invaller smaakte naar meer. Ik was dan ook blij verrast toen de VARA me benaderde voor deze baan. Radio 2 voelt gewoon lekker, dat wist ik al van ‘Het Theater van het Sentiment’. Radio geeft je een kick. En wie wil er nou niet een eigen programma, waar je met een kleine redactie de vorm van kan bepalen? En vroeg opstaan – dat ben ik door de ochtendjournaals wel gewend.’ Het is nog niet helemaal duidelijk wanneer Hans voor het eerst bij ons te horen is, maar dat zal in elk geval zo spoedig mogelijk zijn. We zijn blij dat hij ons team komt versterken. (Radio 2)

“Nummer Nirvana favoriete plaat uit jaren negentig”

‘Smells Like Teen Spirit’ van de band Nirvana is het beste nummer uit de jaren negentig van de vorige eeuw. Dat vinden de luisteraars van radiozender Radio 3FM. Via internet konden zij stemmen op het favoriete nummer van het vorige decennium. 3FM zendt de Top 90 vrijdag uit op de radiozender. Ook op muziekzender MTV is die te horen, liet 3FM woensdag weten. ‘November Rain’ van Guns ’n Roses en ‘One’ van U2 nemen de tweede en derde plaats voor hun rekening. De hoogste Nederlandse notering is voor Anouk met ‘ Nobody’s Wife’ op nummer 20. (Telegraaf)

Tv-programma vergeeft rol in nieuwe Kamerling-thriller

Een rol in de nieuwe thriller EGO met Antonie Kamerling en Isa Hoes. Dat wordt de inzet van het nieuwe tv- programma EGO: The Challenge, dat begin volgend jaar moet worden uitgezonden. Producent EGO Structured is op dit moment in onderhandeling met twee commerciële zenders over de uitzendrechten van het programma. Dat heeft het bedrijf woensdag bekendgemaakt. Kandidaten die denken dat zij hun mannetje kunnen staan naast hoofdrolspelers Kamerling, Hoes, Daniel Boissevain en Cas Jansen kunnen zich tot 21 oktober aanmelden op de site egothemovie.com. Deelnemers aan het programma zullen strijden om de felbegeerde rol door het vervullen van opdrachten. Een jury en de kijkers beslissen uiteindelijk wie dit het beste doet. (Telegraaf)

Publieke Omroep wil snel beginnen met themazenders

Publieke Omroep wil op korte termijn naast de bestaande netten thema-zenders gaan samenstellen die via digitale televisiekanalen moeten worden verspreid. ‘We hebben de themaplannen uit de kast gehaald en gaan er voortvarend mee aan de slag’, zei H. Bruins Slot, voorzitter van de raad van bestuur van PO, woensdag op het jaarlijkse omroepcongres in Bussum. Volgende week gaat zijn organisatie een projectleider aanstellen die het plan in goede banen moet leiden. Enkele jaren geleden poogde de overkoepelende organisatie van alle omroepen ook al een nieuwszender en cultuurzender te realiseren, maar die stations moesten via analoge kanalen hun weg naar de huiskamers vinden. Door de opkomst van digitale tv schat Publieke Omroep (PO) nu in dat de plannen kansrijker zijn. Bruins Slot denkt dat er ruimte is voor vijf kanalen met als onderwerpen: nieuws, cultuur, jeugd, sport en parlement. De eerdere plannen gingen niet door wegens Hilversums gekrakeel en de hoge kosten. Op het congres spraken ook nationale en internationale topmannen van de commerciële concerns RTL en SBS. Ook zij deelden mee in de toekomst digitale tv-kanalen te willen beginnen. SBS wil over een jaar beginnen met dergelijke kanalen op het gebied van muziek. Zij denken dat het nieuwe tv-station van John de Mol ook is bedoeld om via die brede familiezender zijn overige, nog te beginnen, digitale stations te promoten. Door digitalisering is het mogelijk veel meer kanalen te ontvangen dan via de ‘oude’ analoge kabel. In Nederland is momenteel nog niet veel belangstelling voor digitale tv omdat die oude kabel nog ongeveer dertig tot veertig zenders aankan. In landen waar de analoge kabel minder is doorgedrongen, is nu al meer animo voor digitale televisie. De kenners verwachten dat in Nederland dat ook snel het geval zal zijn. (via Volkskrant)

BNN mediabedrijf van het jaar

BNN is vanmiddag tijdens het Nationaal Omroepcongres uitgeroepen tot het mediabedrijf van het jaar. Voorzitter Gerard Timmer nam de prijs in ontvangst uit handen van burgemeester Ernst Bakker. Het is de vierde keer dat de prijs wordt uitgereikt, al eerder vielen Eyeworks, WK Producties en Cameo Media in de prijzen. In tegenstelling tot andere jaren werden de nominaties dit jaar samengesteld door de redactie van Broadcast Magazine. BNN heeft haar nominatie te danken aan haar vechtlust en doorzettingsvermogen. In het persbericht van Broadcast Magazine staat vermeld: ‘Alle politieke tegenwerking ten spijt, is de jongste publieke omroep door een meer dan geslaagde ledenwerfactie nog steeds springlevend en blijft de programmatische creativiteit bewonderenswaardig overeind’. Naast BNN waren ook Radio 538, Nickelodeon en RTL Nederland genomineerd. (via Radiofreak)

“AVRO onderzoekt een commercieel bestaan”

De Avro onderzoekt of er een alternatief buiten het publieke bestel is. Interim-directeur Gerben Eggink wil dat binnen 6 maanden weten. Hij meldt in publieke omroeporgaan De Spreekbuis verkennende gesprekken te voeren met de Tros. Eggink vindt dat de omroepverenigingen eigenlijk worden gedegradeerd tot een soort productiehuizen. Een commerciële Avro zal afhankelijk zijn van reclame-inkomsten. In reactie op de plannen van de Tros riepen Ster, IP en SBS, de grote spelers op de omroepreclamemarkt, dat er voor nog een commerciële omroep nauwelijks plaats is. Eggink is niet onder de indruk. ‘Dat zeggen ze alleen omdat ze er belang bij hebben. ‘Als de Tros en de Avro en misschien nog een andere omroep uit het publieke bestel stappen, gebeurt er van alles. Dan is de discussie over 2 of 3 netten gestreden en zal ook de discussie over de Ster en reclamevrije zenders een andere dynamiek krijgen.’ (Spreekbuis via Villamedia.)

“Publieke omroep onderscheidt zich te weinig”

De publieke omroep onderscheidt zich te weinig van de commerciële zenders. Dat is de belangrijkste conclusie uit een onderzoek van Market Response in opdracht van de werkgroep Naar een andere Publieke Omroep, dat dinsdag werd gepresenteerd. De werkgroep met onder anderen N. Haasbroek, oud-hoofdredacteur van Radio Rijnmond, en A. Dake ontwikkelde een plan om het bestaansrecht van de publieke omroep te vergroten. Zo wil de werkgroep het aantal publieke zenders terugbrengen naar twee en daar de reclame weren. Verder moet niet langer ten koste van alles live voetbal voor de publieke omroep worden behouden. Hetzelfde geldt voor grote amusementsprogramma’s. Die kunnen net zo goed door de commerciële zenders worden gemaakt. Het dinsdag gepresenteerde onderzoek moet antwoord geven op de vraag wat het grote publiek van deze voorstellen vindt. Uit het onderzoek blijkt dat inderdaad een meerderheid de publieke omroep te weinig onderscheidend vindt. Zo is 80 procent van mening dat de reclame weg moet en is 87 procent van mening dat er minder herhalingen moeten worden uitgezonden (40 procent van de zendtijd). Verder steunt 66 procent het voorstel voor twee publieke zenders. Wat het uitzenden van grote live-evenmenten betreft blijkt het publiek verdeeld. Ongeveer de helft onderschrijft de stelling dergelijke uitzendingen voortaan aan commerciële omroepen over te laten. Amusementsshows zijn volgens de ondervraagden een zaak van de commerciëlen. Verder blijkt dat meer speelfilms, serieus eigentijds drama en meer nieuws en actualiteiten hoog. (ANP/Planet Multimedia)

CvdM bepleit wetswijziging om rol programmaraden te versterken

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft op 28 juli een hoger beroep van het Commissariaat ongegrond verklaard. Het ging om het hoger beroep tegen de uitspraak van de rechtbank te ‘s-Gravenhage inzake het door Casema zonder zwaarwichtige reden afwijken van het advies van de programmaraad De Bollenstreek. Volgens de Afdeling heeft de wetgever onder meer willen voorkomen dat de aanbieder van een omroepnetwerk door een advies van de programmaraad in strijd met de (media)wet zou handelen. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren als een programma-aanbieder geen toestemming geeft voor uitzending van zijn programma in het wettelijk minimumpakket, een situatie die vergelijkbaar is met het ontbreken van auteursrechtelijke toestemming. Het Commissariaat heeft de Staatssecretaris gevraagd hierover van gedachten te wisselen. Hij acht het van belang dat aangeslotenen via een programmaraad invloed hebben op de samenstelling van het (televisie)programmapakket. Om dit te garanderen, lijkt een wetswijziging onafwendbaar. Het Commissariaat heeft in dit verband twee nader te bespreken suggesties. Óf de programmaraad adviseert bindend over het wettelijke minimumpaket en zwaarwegend over het pakket overige programma’s (standaardpakket), of het onderscheid tussen het wettelijke minimumpakket en het standaardpakket komt te vervallen, zodat de programmaraad zwaarwegend adviseert over het gehele programmapakket. (via Kabelraden.nl)

“Herverdeling frequenties leidt tot verschraling”

De veiling van de radiofrequenties in 2003 heeft geleid tot verschraling van het aanbod. Vrijwel alle zenders mikken op de doelgroep van 20- tot 49-jarigen, die voor adverteerders interessant is. Bovendien moesten omroepen te veel investeren. Dit geld is momenteel nog niet terug te verdienen. Dat blijkt uit een onderzoek van de zakelijke dienstverlener KPMG onder luisteraars, radiostations, adverteerders en mediabureaus. De resultaten werden dinsdag bekendgemaakt. De veiling van de radiofrequenties was bedoeld om de schaarse etherfrequenties te reorganiseren. Verder moest de verscheidenheid in de ether gestimuleerd worden. Dat is blijkens het onderzoek niet gelukt. De radiozenders betaalden in totaal ongeveer 340 miljoen euro. Volgens G. van der Snoek van KPMG blijven bijna alle omroepen onder hun verwachtingen. ,,Het is dan ook niet uitgesloten dat enkele exploitanten voortijdig de strijd moeten opgeven.” De omroepen moeten hun investeringen terugverdienen in iets meer dan acht jaar, de maximumlooptijd van de licenties. ,,Met grote marketingbudgetten en de inzet van top-dj’s proberen de stations hun marktaandeel te vergroten. Deze strategie is contraproductief en leidt tot een homogeen aanbod. Nu al blijkt dat de luisteraar nauwelijks nog het verschil tussen de stations hoort.” Het onderzoek geeft aan dat radiostations zich beter kunnen richten op een doelbewuste profilering voor een speciale doelgroep. Dat ligt volgens Van der Snoek niet voor de hand omdat de stations dan inkomsten mislopen. Hij denkt dat het verstandig is als de publieke omroep de gaten invult die de commerciële omroep laat liggen. Volgend jaar is er weer een veiling. Dan gaat het om de digitale frequenties. Het onderzoek waarschuwt voor vroegtijdige investeringen hierin. ,,De consument neemt niet gelijk afscheid van de FM-frequentie. Denk maar aan luisteraars in de auto en de kosten die samenhangen met de aanschaf van het nieuwe medium.” In de recente geschiedenis zijn er meer veilingen geweest van frequenties. In het jaar 2000 veilde de staat licenties voor UMTS, snel internet via de mobiele telefoon. De vijf aanbieders van mobiele telefonie betaalden destijds in otaal 2,7 miljard euro voor de kavels. Nu zeggen alle partijen achteraf dat het eigenlijk veel te veel was. Telecombedrijf KPN schreef al forse bedragen af op de frequenties in Nederland en Duitsland. (via Planet Multimedia.).

Sky Radio binnen maand in ether Boxtel

Sky Radio is binnen een maand beter te ontvangen in Boxtel, Schijndel, Sint-Michielsgestel, Haaren en Vught. Een steunzender in Boxtel moet ervoor zorgen dat de commerciële radiozender, die nu nog alleen goed op de kabel te beluisteren is, ook in de ether te ontvangen zal zijn. De zender zal gaan uitzenden met een zwak signaal om storing met andere steunzenders te voorkomen. „Maar de ontvangst in de omgeving van Boxtel zal wel goed zijn.”, aldus voorlichter Banga van Sky Radio tegenover het Brabants Dagblad. Waar de nieuwe antenne zal komen, is nog onduidelijk. R. Roskam van Nozema, bevestigt wel dat er een steunzender in Boxtel komt. „We zijn nog druk op zoek naar een plaats. Dat kan een losse mast zijn, maar deze kan ook staan op een gebouw.” Of die plek gevonden wordt binnen een maand, kan hij niet bevestigen. „In ieder geval voor het eind van het jaar.” Ook bij de gemeente Boxtel konden ze gisteren niet vertellen of er al een mogelijke locatie is.

VRT bant vanaf oktober sigaret uit gebouwen en voertuigen

De Vlaamse openbare omroep bant vanaf vrijdag de sigaret voor werknemers en bezoekers. Zowel het omroepcentrum aan de Reyerslaan en de vijf regionale omroepcentra, als de dienstvoertuigen, captatievoertuigen en mobiele studio’s van de VRT worden volledig rookvrij. Het scherm is in principe al een tijdje rookvrij. De VRT anticipeert met de beslissing op de plannen van de Vlaamse overheid om voor het einde van dit jaar alle gebouwen van de Vlaamse Gemeenschap rookvrij te maken. Dat de VRT-medewerkers in een recente enquête met een grote meerderheid hun voorkeur voor een rookvrije werkplek lieten blijken, speelde ook een rol in de beslissing om niet te wachten tot het verbod verplicht moet worden ingevoerd. De openbare omroep biedt rokende werknemers via zijn sociale en medische dienst de mogelijkheid aan tijdens de komende maanden een rookstopbegeleidingscursus te volgen. Op het scherm geldt voor alle programma’s al een tijdje de regel dat er in principe niet wordt gerookt. Van die regel kan eventueel worden afgeweken indien daartoe een gegronde reden is, bijvoorbeeld in fictiereeksen. (Gazet)

Afscheidsceremonie Hazes: 5.047.000 kijkers

Het rechtstreekse televisieverslag van de afscheidsceremonie van de volkszanger André Hazes in de Arena in Amsterdam heeft ruim vijf miljoen kijkers getrokken. Dat bleek vandaag uit cijfers van de Stichting KijkOnderzoek. In totaal hadden maandagavond 5.047.000 mensen afgestemd op de TROS op Nederland 2. Het marktaandeel van de uitzending was 65 procent en het bereik 8,1 miljoen. Dat laatste cijfer houdt in dat 8,1 miljoen mensen minimaal vijf minuten naar de ceremonie keken. Een onderzoeker van Kijk- en LuisterOnderzoek van Publieke Omroep noemt de score ‘een enorm hoog cijfer’. Volgens haar is het kijkresultaat eigenlijk niet te vergelijken met andere programma’s en evenementen wegens het bijzondere karakter van de uitzending. Op structurele basis halen alleen voetbalinterlands vergelijkbare cijfers. Opvallend is dat dat alle kijkersprofielen interesse toonden in de beelden uit de ArenA. Dus kijkers met verschillende leeftijden, zendervoorkeuren en uit diverse sociale klassen schakelden in. Ook BVN-TV, een samenwerkingsverband van de Wereldomroep, Publieke Omroep en de Vlaamse omroep VRT, en Radio 2 zonden het eerbetoon rechtstreeks uit. (Algemeen Dagblad)

Leiden: ‘Casema mag tarieven niet verhogen’

De gemeente Leiden en kabelexploitant Casema stonden dinsdag tegenover elkaar voor de rechter in Den Haag. Leiden eist dat Casema de aangekondigde tariefsverhogingen voor kabeltelevisie terugdraait. Vanaf 1 oktober betalen Leidenaren bijna dertig procent meer. Volgens wethouder Geertsema is dat tegen de afspraken. Casema zegt dat de tariefsverhoging nodig is om kostendekkend te kunnen werken. Ook zouden in de Leidse Merenwijk de tarieven al worden betaald. In Alphen aan den Rijn speelde in april dit jaar eenzelfde soort conflict tussen de gemeente en Casema. Daar won de gemeente op grond van gemaakte afspraken en mochten de tarieven niet worden verhoogd. (RTV West)

“Ontvoerde CNN-medewerker vrijgelaten”

De maandag in Gaza ontvoerde CNN-medewerker Riad Ali is dinsdag vrijgelaten, zo heeft zijn vader aan de Israëlische radio meegedeeld. Een hooggeplaatste, anonieme Palestijnse veiligheidsfunctionaris zei eerder al op korte termijn de vrijlating van Ali te verwachten. Hij wilde geen verdere informatie geven voordat Ali is vrijgelaten. De CNN-journalist werd maandag door gewapende mannen uit een bestelbusje van de nieuwszender gehaald en meegenomen. De ontvoerders hadden het duidelijk op Ali gemunt, maar hun motief is nog onbekend. Zij hadden dinsdagmiddag nog geen verklaring afgegeven, noch eisen bekendgemaakt. Verschillende Palestijnse gewapende groepen zeiden niets met de ontvoering te maken te hebben. Ali heeft de Israëlische nationaliteit en werkte voorheen voor de Israëlische televisie. Mogelijk wilden de ontvoerders op een Israëlische journalist wraak nemen voor de liquidatie van een Hamas-leider afgelopen zondag in Syrië. De Palestijnse premier Ahmed Qureia zei dinsdag dat de autoriteiten zich voor de vrijlating van Ali inspannen. Hij deed een beroep op de ontvoerders om hem te laten gaan. “Het is fout en het is misdadig. Het moet worden beëindigd. Wat wordt ermee bereikt?” vroeg hij. (NU.nl)

Casema stort zich op digitale kabeltv

Kabelmaatschappij Casema is vastbesloten om haar abonnees aan de digitale kabeltelevisie te krijgen. Na een mislukt avontuur met digitale doorgifte eind jaren negentig, verwacht de onderneming dat er nu wel een markt voor is. Op de lange termijn is het helemaal afgelopen met analoge televisie, voorspelde directeur J. Molenkamp dinsdag. De kijker wil meer kanalen, meer keuzevrijheid en programma’s vooraf of achteraf kunnen bekijken. Digitale televisie biedt die mogelijkheden, aldus Casema. Om abonnees te verleiden, geeft Casema volgend jaar een digitaal en analoog signaal gecombineerd tegen één prijs door. Een abonnement kost dan maandelijks rond de 15 euro (nu nog rond de 13 euro). De klant moet voor een digitale ontvangst op zijn televisiescherm wel een apart kastje kopen. Dat kost tussen de 100 en 200 euro, schat Molenkamp. De stap van Casema is opvallend omdat de onderneming twee jaar geleden nog besloot om digitale kabeltv in de ijskast te zetten. Een aantal jaren van experimenten had slechts 30.000 abonnees opgeleverd. Gebruikers klaagden over de matige kwaliteit van de nieuwe dienst. Casema zegt nu dat die problemen zijn verholpen. Concurrenten als UPC en Essent Kabelcom bieden al digitale televisie aan. (o.a. NU.nl)

Casema met commerciëlen door in digitale ‘webtv’

Kabelbedrijf Casema geeft nu ook de tv-signalen van de HMG- en SBS-zenders via breedbandinternet. Alle Casema en Wanadoo Cable-klanten kunnen via de pc tv kijken in dvd-kwaliteit. Vandaag maakte kabelbedrijf Casema bekend contracten te hebben gesloten met de zes Nederlandse commerciële zenders. Internetters op het Casema-net hebben minstens een verbinding van 2 megabit per seconde nodig om de beelden vloeiend via Windows’ mediaspeler te kunnen bekijken. Via een technisch afgeschermde link kunnen de 200.000 breedbandklanten alle Nederlandse zenders gratis op de pc te bekijken. In juni begon Casema al met de internetdoorgifte van de 3 Nederlandse publieke omroepen. De videobeelden zijn te bekijken via de nieuw gelanceerde site TVportal.nl. Iedereen heeft toegang tot de site maar, schrijft Casema “breedband televisie en tv-programma gemist zijn slechts voorlopig gratis toegankelijk voor Casema Maxi en Mega klanten, evenals de Wanadoo Cable Power klanten.”. 

538, Noordzee en Yorin stijgers in adverteerders doelgroep

In de belangrijke doelgroep voor adverteerders 20 – 34 jaar is te zien dat de afgelopen meetperiode Yorin FM, Noordzee FM en Radio 538 flink zijn gestegen. In de luistercijfers van Intomart GFK is te zien dat Yorin FM gestegen is van 5.6 procent naar 6.4 procent en Noordzee FM van 6.9 naar 7.2 procent. Radio 538 blijft in deze categorie marktleider met 25.7 procent. Voor adverteerders is dit één van de belangrijkste doelgroepen omdat daar de ‘boodschappers’ inzitten. Deze mensen worden gezien als de gene die het meeste te besteden hebben. Daarnaast is ook de doelgroep 20 – 49 interessant voor Adverteerders. In deze doelgroep is ook Radio 538 marktleider en wist Noordzee FM ook weer wat te winnen, het station steeg 0.4 procent. In die doelgroep waren andere stijgers Yorin FM, Radio 10 Gold, CRN en Radio 1. Yorin FM zakte weliswaar verder in de doelgroep vanaf 10 jaar maar in de voor adverteerders belangrijke doelgroepen stijgt het station. Yorin FM liet eerder aan RadioFreak weten toch vertrouwen te hebben in de toekomst. “Gezien de marktsituatie van afgelopen zomer blijven we vertrouwen op de nieuwe koers die nog maar net is ingezet en die we de komende maanden verder gaan uitbouwen met grote radio-acties en een multimediale campagne in oktober met een focus op de dj’s.” Aldus directeur radio RTL Nederland Arthur Weijers. (via Radiofreak)

Akkoord over bereikbaarheid Media Park

De hoofdingang van het Media Park wordt volgend jaar verlegd van de Sumatralaan naar de Lage Naarderweg. Op de kruising van de Sumatralaan en de Lage Naarderweg komt een rotonde. De rotonde, waarvoor de plannen al eerder zijn gemaakt, sluit aan op een nieuw plan om het Media Park beter bereikbaar te maken. Na moeizame onderhandelingen hebben de gemeenten Hilversum, Laren en Bussum met de provincie Noord-Holland en parkeigenaar TCN een compromis gesloten over het nieuwe plan, dat naar schatting 50 miljoen euro kost. De helft daarvan willen de betrokken partijen zelf op tafel leggen, minister Peijs van verkeer zou de rest moeten bijdragen. Na veel geharrewar over verschillende oplossingen is nu gekozen voor een brede aanpak. Niet alleen de N525 en de Johannes Geradtsweg worden verbeterd, maar ook de routes vanaf de A27 via de buitenring oost (Van Riebeeckweg en Kamerlingh Onnesweg), en via de buitenring west (Vreelandseweg en Geert van Mesdagweg). Daarnaast wordt gekeken naar de verbinding met Bussum (Ceintuurbaan en Naarderweg). Verder wordt geld gestoken in beter openbaar vervoer, waarbij onder meer de pendelbus een rol speelt, waarvoor al plannen bestaan bij TCN. Volgens de gemeente Hilversum wordt nog gestudeerd op welke maatregelen er concreet worden genomen, en kan met de uitvoering daarvan in 2006 worden begonnen. (Spreekbuis)

Publieke omroep wilde Joop van de Ende kopen

De publieke omroep heeft vijftien jaar geleden op het punt gestaan de productiemaatschappij van Joop van den Ende op te kopen. Minister Brinkman, destijds minister van WVC, had er de opdracht voor gegeven en de financiering werd door het ministerie gegarandeerd. Dat zegt de vroegere voorzitter van de NOS, Joop van der Reijden in het tv-programma Andere Tijden, dat vanavond gewijdt is aan de opkomst en ondergang van Joop van den Endes eigen tv-station TV10. Van den Ende raakte na het mislukken van zijn plan in grote problemen. Hij was bereid zijn bedrijf aan de publieke omroep te verkopen. Daarvoor zou aanvankelijk 5 miljoen gulden op tafel moeten komen, en later nog eens 25 à 30 miljoen om de investeerders af te kopen. Van den Ende en zijn bedrijf zouden in dat geval voor Nederland behouden blijven, waarmee voorkomen kon worden dat miljoenen aan reclameguldens naar buitenlandse tv-stations zouden vloeien. Dat de koop uiteindelijk niet doorging, kwam doordat Van der Reijden de deal niet op eigen houtje wilde doordrukken, hoewel topambtenaren van Brinkmans departement hem dat wel hadden aangeraden. Hij raadpleegde eerst de voorzitters van de publieke omroepen maar die voelden er in meerderheid niets voor om met Van den Ende opgescheept te zitten. Toen de koop niet doorging, heeft Van den Ende zijn programma’s kunnen aanbieden aan RTL4. (Volkskrant/Adformatie)

Sportkanaal ESPN wil naar Europa

ESPN, onderdeel van het Disney-concern, praat met verschillende zenders in Europa over het opzetten van een Europese versie van het 24-uurs sportkanaal. Managing director Russell Woolf van ESPN International zegt tegen dagblad The Times dat de zender met diverse partijen in gesprek is. De gesprekken bevinden zich nog wel in een vroeg stadium, maar ze moeten uitmonden in een Europees sportkanaal. ESPN heeft alleen in Europa nog niet een dergelijke zender. Wel is er een spin-off actief: ESPN Classic Sport, dat in 20 Europese landen oude sportevenementen uitzendt. In juni werd volgens Brandrepublic al gesproken met het Britse BSkyB over een Engelse versie. Ook Telewest en NTL zouden daarbij betrokken zijn. Het is mogelijk dat deze drie zenders nu ook in het Europese verhaal betrokken worden. (Adformatie)

Conan O’Brien volgt Jay Leno op bij Tonight Show

Jay Leno stopt in 2009 met de Tonight Show, een van de bekendste talkshows van de Verenigde Staten. Conan O’Brien volgt hem op, aldus televisiestation NBC maandag. ,,In 2009 ben ik 59 jaar en heb ik deze droombaan zeventien jaar gehad”, zei Leno. Zijn opvolger presenteert tot die tijd het programma Late Night with Conan O’Brien. Hij zei ,,bijzonder opgewonden” te zijn over zijn toekomstige baan. Leno viert met zijn uitzending maandag de vijftigste verjaardag van Tonight Show. Hij nam de presentatie van de show in mei 1992 over van tv-icoon Johnny Carson. De grote concurrent van de Tonight Show is de Late Show with David Letterman. (ANP)

Gewapende groep ontvoert medewerker CNN

Een gewapende groep heeft in Gazastad een Arabisch-Israëlische medewerker van het Amerikaanse televisienetwerk CNN ontvoerd. Dat heeft de Arabische tv-zender al-Jazeera maandag bericht. CNN in Jeruzalem heeft de ontvoering bevestigd. CNN-correspondent Ben Wedeman in Jeruzalem zei dat de producer Riyad Ali door gewapende mannen uit de auto werd gehaald waarin hij zat en werd meegenomen in hun voertuig. Wedeman zat naast Riyad in de auto. Hij zei niet te weten waarom Riyad werd meegenomen. Riyad Ali heeft in het verleden voor de Israëlische televisie gewerkt. De verantwoordelijkheid voor de ontvoering is nog niet opgeëist. Het gebeurt zelden dat journalisten in de Gazastrook of op de Westelijke Jordaanoever worden ontvoerd. (ANP)

Luistercijfers: stijgende lijn voor Talpa-zenders

Zowel Radio 10 Gold als Noordzee FM hebben in de periode juli-augustus groei doorgemaakt in marktaandeel. Radio 10 Gold ging van 4,8 in juni-juli naar 5,1 en Noordzee FM van 4,6 naar 4,8. 3FM lijkt een vrije val te maken. Popzender 3FM staat op een inmiddels wel zeer lage 5,7 procent. De daling was al ingezet, maar er kwam in de periode nog eens een min van 0,8 procent overheen. Marktleider Radio 538 komt uit op 12,2, een daling van 0,2 procent. Ook Sky Radio daalt met 0,2 procent in aandeel en staat nu op 10,8. Radio 1 doet het (dankzij de sportzomer) goed: +1.1 naar 10,1. Daarmee haalt ze zusterzender Radio 2 in die van 9,9 naar 9,5 procent gaat. Radio Veronica moet na de constante groei van het afgelopen jaar nu steeds marktaandeel prijsgeven: -0,2 naar 3,7 procent.

jun/jul(in%)	ju/aug(in%)
01	Radio 538	12.4	12.2
02	Sky Radio	11.0	10.8
03	Radio 1	9.0	10.1
04	Radio 2	9.9	9.5
05	Radio 3FM	6.5	5.7
06	Radio 10 Gold	4.8	5.1
07	Noordzee 100.7 FM	4.6	4.8
08	Radio Veronica	3.9	3.7
09	Yorin FM	3.1	3.0
10	RTL FM	2.5	2.4
11	ClassicFM	1.9	2.0
12	Radio 4	1.7	1.7
--	Arrow Rock Radio	1.6	1.7
14	747AM	0.8	0.9
15	Arrow 90.7 FM	0.7	0.6
16	ID&T Radio	0.5	0.5
17	BNR Nieuwsradio	0.3	0.3
==	Regio Radio	15.5	15.9
==	Regionale Commercieel Radio	2.5	2.6
==	Overige	6.8	6.6

Talpa: Bijzonder blij

Erik de Zwart, directeur van moedermaatschappij Talpa Radio International, is bijzonder blij met de cijfers van Radio 10 Gold en Noordzee 100.7 FM. “Deze groeiende resultaten tonen aan dat we een steeds grotere groep trouwe luisteraars creëren voor beide stations. Hierdoor verwerven wij met Talpa Radio Nederland een sterke positie ten opzichte van de concurrentie. Radio 10 Gold stond, door het verliezen van de FM frequentie, een jaar geleden nog op de rand van de afgrond. Maar we zijn er door keihard werken in geslaagd om de continuïteit van Radio 10 Gold veilig te stellen. Het verkrijgen van de sterke AM 1008 frequentie werpt nu ook duidelijk zijn vruchten af”, aldus De Zwart. “Ook de cijfers van Noordzee 100.7 FM laten een stijgende lijn zien. Dat stemt ons zeer positief voor de toekomst. Het recent gekozen nieuwe format is nog niet in deze resultaten verwerkt, maar de verwachtingen hiervan zijn hoog. Noordzee 100.7 FM weet muziek en entertainment op een luchtige manier te combineren. Met deze profilering weet Noordzee 100.7 FM zich onderscheidend te positioneren. Wij hebben er dan ook het volste vertrouwen in dat de stijging die de luistercijfers nu vertonen zich zal blijven voortzetten”, vervolgt een enthousiaste De Zwart. (Persbericht)

Radio1 breekt record

Radio1 heeft in de periode juli-augustus 2004 een luistertijdaandeel behaald van 10.1%. Het is het hoogste luistertijdaandeel ooit voor de nieuws- en sportzender. De combinatie van Radio Tour de France en RadiOlympia is verantwoordelijk voor het hoge luistercijfer. Vier jaar geleden zorgde Radio Tour de France en RadiOlympia nog voor een aandeel van 8.8%. Omdat de Spelen toen in het Australische Sydney werden gehouden was de radiobeluistering destijds duidelijk lager. Radio Tour de France en RadiOlympia boden in juli en augustus een combinatie van sport, actualiteiten en muziek, die blijkbaar goed zijn gewaardeerd door luisteraars. RadiOlympia zond tijdens de Olympische Spelen uit van 6.00 uur tot 23.00 uur op werkdagen en in het weekeinde. Vaste presentatoren waren Menno Reemeijer, Bert van Slooten, John van Vliet, Robbert Meeder, Govert van Brakel en Tom van ’t Hek. Zij werden bijgestaan door een equipe in Athene die live-verslagen verzorgde. Het luistertijdaandeel van Radio1 laat sinds 1998 al een constante groei zien. In de grote steden is de zender de bestbeluisterde zender onder de Nederlandse bevolking van 10 jaar en ouder. (Persbericht)

RTL eist lager inkoopcontract Endemol

RTL Nederland wil vanaf volgend jaar structureel minder programma’s afnemen van Endemol. Het mediabedrijf stevent hiermee af op een conflict met zijn grootste klant. RTL wil onder de verplichting uitkomen om jaarlijks voor 52 miljoen euro programma’s in te kopen, zo meldt Het Financieele Dagblad. RTL wil in 2006 voor hooguit 39 miljoen euro afnemen. RTL-topman Fons van Westerloo wil ook volgend jaar al snijden in de contractuele verplichting. Een clausule in het contract maakt het mogelijk om in 2006 een kwart minder te besteden als een sleutelpersoon Endemol verlaat. RTL Nederland lijkt volgens de krant het vertrek van John de Mol aan te grijpen om iets te doen met deze clausule. Deze stamt namelijk uit de jaren negentig en diende als garantie dat De Mol en Joop van den Ende betrokken zouden blijven bij de ontwikkeling van programmaformats. Van Westerloo noemt een dergelijk contract ‘niet meer van deze tijd’. ‘Het is niet flexibel voor ons. Ik vraag me af of Endemol genoeg creativiteit in huis heeft om voor 52 miljoen programma’s te maken. Wij denken aan een jaarvolume van tussen de 35 en 40 miljoen euro. De boete die we moeten betalen voor het niet halen van de bestedingslimiet valt in het niet bij de besparing die we kunnen realiseren. Ik denk ook dat het beter is voor Endemol.’ Bestuurder Paul de Man van Endemol zegt dat er in juni al een puntenlijstje voor heronderhandeling over het contract naar RTL is gestuurd. ‘Zij wilden met een eigen plan komen, maar daarna hebben wij niets meer vernomen.’ Van Westerloo meldt dat Endemol deze week een reactie krijgt. (Adformatie)

BXL – Franstalig Brussel krijgt zijn eigen radio terug

Eind deze maand zal Brussel terug een belangrijk eigen radiostation hebben. BXL zal de leegte vullen die ontstond na het verdwijnen van RTBF Bruxelles Capitale. Met als aandeelhouders RTL TVi (RTL Group SA) en Rossel (uitgever van o.a. Le Soir), zal BXL een nieuw radiomerk worden. De zender wordt niet gepositioneerd als een “RTL product”, maar zal wel vanuit de gebouwen van Bel RTL met een eigen team, studio, naam en format uitzenden. De nieuwe radio zal zich vooral richten naar Brussel en de omliggende gemeenten. Het publiek dat de zender zal bereiken zal tussen 25 en 44 jaar oud zijn en behoren tot de sociale groepen 1 tot 4. De radio zal muzikaal verwant zijn aan wat RTBF Radio 21 en SIS in hun glorieperiodes uitzonden. Het wordt dus een zender met een duidelijk herkenbaar muzikaal profiel dat in radiotermen wordt omschreven als “adult contemporary middle of the road” of ACMOR. Een zender met veel pop en rock die zich met brede kwaliteitsmuziek richt op een volwassen publiek dat jong van geest is en ook continu informatie wenst. De informatie op BXL zal de hele dag door te horen zijn. Nationale, maar vooral ook veel regionale informatie. Alle onderwerpen krijgen daarbij aandacht. Zo zullen in de dag cultuur, politiek, sport enz. drie keer per uur met een behoorlijke portie verkeersnieuws worden gemengd. Bovendien zullen snelle interventie-scooters live-berichtgeving verzenden over al wat gebeurt in de Brusselse stad en agglomeratie. De ochtend zal het paradepaard van BXL zijn. Twee presentatoren met Brusselse “roots” zullen elke werkdag live berichten over wat er reilt en zeilt in en rond de hoofdstad. In deze ochtend zal elke luisteraar continu en aan een hoog ritme alle informatie krijgen om de dag goed ingelicht te beginnen, inclusief nationaal en internationaal nieuws, ingebed in een belangrijke hoeveelheid verkeersinformatie. BXL zendt over actuele thema’s ook vele interviews uit met bekende personen die in Brussel leven of werken. De Brusselse toon van de uitzendingen van BXL zal de radio vanaf de start dus heel duidelijk onderscheiden van de andere zenders. (Persbericht) Meer info: http://www.bxl.fm/. 

‘Tom & Jerry’ gekozen als leukste tekenfilm

De Britse kinderzender Boomerang, onderdeel van Cartoon Network, deed een onderzoek onder de volwassen kijkers wat zij de leukste tekenfilms vonden. En wat blijkt: op nummer één staan de tekenfilms van Tom & Jerry. Het onderzoek werd gehouden onder duizend mensen tussen 25 en 54 jaar. Op de tweede plek eindigde Scooby-Doo en op drie Dangermouse, de enige Britse cartoon in de toptien van deze populariteitspoll. Daarna komen nog The Flintstones, Popeye en Road Runner op de ranglijst voor. (Telegraaf)

RTL4 marktleider in week 39

RTL4 was afgelopen week (week 39) met een marktaandeel van 16,9 marktleider. Nederland 2 volgt met 15,0 procent. De publieke zenders hadden een gezamenlijk marktaandeel van 34,4. Nederland 1 had 12,1 en Nederland 3 7,3 procent. De RTL-zenders kwamen uit op 24,9. RTL5 had een aandeel van 4,1 procent, Yorin 4,4. De SBS-zenders hadden samen 17,5 procent: SBS6 9,6, Net5 4,7 en Veronica 3,2 procent. Best bekeken programma van de week was Studio Sport van gisteravond met ruim 3 miljoen kijkers. De TV Show volgt met 2,6 miljoen, Kopspijkers met 2,3 miljoen, het Journaal van 20.00 uur van gisteravond 2,2 miljoen en GTST van vrijdag met 2,1 miljoen kijkers. Het nieuwe Pop Star – The Rivals begon met 1 miljoen kijkers. (Adformatie)

Eyeworks neemt Zweeds productiebedrijf over

De televisieproducent Eyeworks neemt een Zweeds onderdeel over van Novamedia, de producent van de Nationale Postcode Loterij, de Sponsor Loterij en de Bankgiro Loterij. Het onderdeel Nova TV behoort tot de Zweedse BingoLotto. Het overnamebedrag wordt niet bekendgemaakt, zo lieten de bedrijven maandag weten. Met de overname verstevigt Eyeworks, het in 2001 opgerichte productiebedrijf van Reinout Oerlemans, zijn internationale positie. ,,Zweden staat bekend als een creatieve markt waar veel internationale formats de oorsprong vinden”, aldus Oerlemans. Directeur Bouwewijn Poelman van Nova TV liet weten dat er eerst met Endemol was gesproken over de overname. ,,Door de investeringsstop bij (moederbedrijf) Telefonica was het echter niet mogelijk om met Endemol verder te onderhandelen.” Volgens Poelman is Eyeworks zeer alert in het gat gesprongen. Bij Nova TV werken twintig mensen. (ANP)

“Commerciëlen overwegen blindenondertiteling”

De commerciële TV-zenders overwegen ondertiteling voor blinden uit te gaan zenden. Op vragen van het AVRO- mediaprogramma Antenne 2 zegde G. Grolleman van VESTRA (overlegorgaan commerciële stations) toe: “We zijn al met de staatssecretaris in gesprek over ondertiteling voor doven. Blinden zullen toegevoegd worden in die gesprekken.” Grolleman vindt wel dat dan alle commerciële partijen moeten meewerken: ” Als je iets doet moet je het goed doen. Als je zoiets gaat doen moet je het eigenlijk met z’n allen doen. ” Bij blindenondertiteling worden de leesbare vertalingen van buitenlandstalige programma’s uitgesproken door een computer. Hiervoor moeten TV-zenders een aanpassing maken in hun uitzendprogrammatuur. VESTRA verlangt daarom wel een financiële tegemoetkoming van de overheid. Staatssecretaris Van der Laan (Cultuur) wil dat de commerciëlen op termijn ondertiteling voor doven invoeren. Over ondertiteling voor blinden heeft ze nog geen uitspraak gedaan. De publieke omroep verzorgt al langer blindenondertiteling. (Antenne2)

‘TV Toppers’ vervolgd

Het terugblikprogramma TV Toppers met Jos Brink krijgt deze winter een vervolg. Programmamanager P. Schut (NCRV) zei zondag in het radioprogramma Antenne 2 dat zijn omroep verrast was door de kijkcijfers die Brink de afgelopen zomer met het programma wist te halen: “Het was een veel groter succes dan we ooit hadden durven dromen. Meer dan twee miljoen kijkers, dat was een aantal dat de NCRV in geen jaren met welk programma dan ook had gehaald.” De NCRV maakt zeventien nieuwe afleveringen. Als eerste is een kerstspecial te zien. In januari 2005 volgt dan een wekelijkse reeks TV Toppers op de zaterdagavond. (Antenne2)

PO: “We gaan programmamakers bij het proces betrekken”

De Publieke Omroep wil een nieuwe visie en doelstellingen ontwikkelen. Dat meldt SpreekBuis dit weekend. Tien werkgroepen, waarin voorzitters en omroepdirecteuren een vooraanstaande rol hebben gekregen, moeten tot een breed gedragen visie en strategie komen. In maart moet het tussentijdse concessiebeleidsplan bij het Commissariaat voor de Media liggen, maar voor de Kerst moet het concept al klaarliggen. Voorzitter Harm Bruins Slot zegt in het blad voor omroepmedewerkers: “Ik heb gemerkt dat we vaak denken dat we het in Hilversum eens zijn over de visie van de Publieke Omroep, maar als je doorpraat blijken er vaak verschillen van mening te zijn. Bovendien verandert onze omgeving in allerlei opzichten. De discussie in de politiek, de plannen van de TROS en John de Mol, nieuwe distributiemogelijkheden en noem maar op. Alle reden dus om opnieuw na te denken over wat we nou met de Publieke Omroep willen”. Vijf groepen buigen zich over de strategie van de omroep en vijf beraden zich over de visie. Bruins Slot: “De vijf visiegroepen komen begin oktober met een eerste tussenrapportage. Dan krijgen de programmamakers ook een rol, want die gaan we bij het proces betrekken”. (Omroep Blogspot)

“Teleurstellende score voor Popstars”

Popstars: the rivals (RTL4, 21:01) is gisteren nogal teleurstellend begonnen op RTL4. De eerste (van de twee) auditieronde werd bekeken door 1.009.000 kijkers (madl: 14.6%): ondergemiddeld. Betere kijkcijfers waren er voor Kopspijkers: 2.351.000 kijkers (madl: 35.2%). Doekle Terpstra (CNV) en Lodewijk de Waal (FNV) speelden het Kopspijkersspel. Verder begon de VARA gisteren weer met Het lagerhuis met Paul Witteman. 798.000 kijkers bekeken dit debatprogramma. 

Duitsland: SWR stopt Kortegolf uitzendingen

De Duitse omroep SWR stopt maar haar kortegolf-uitzendingen via de zenders Mühlacker en Rohrdorf per 19 oktober. Via de zender Mühlacker wordt momenteel nog het radioprogramma van de pop-zender SWR 3 doorgegeven op 6030 kHz. Via de zender in Rohrdorf (6190 kHz) wordt het radioprogramma SWR Cont.ra doorgegeven. Beide kortegolfzenders zenden uit met een vermogen van 20 KiloWatt. Het is onduidelijk wat er na 19 oktober met deze kortegolfzenders gaat gebeuren. SWR Cont.Ra zal vanaf 4 oktober wel de beschikking krijgen over een extra middengolffrequentie: 828 kHz. Via deze middengolfzender in Freiburg-Lehen wordt momenteel nog het radioprogramma van SWR 4 – Radio Subaden / editie Breisgau doorgegeven. SWR 4 – Radio Sudbaden zal op haar beurt een extra FM-frequentie krijgen in Hohe Möhr op 100.2 MHz. (Das Medienmagazine)

TROS zendt eerbetoon Hazes rechtstreeks uit

De TROS zendt maandagavond de herdenkingsbijeenkomst voor André Hazes in Amsterdam ArenA rechtstreeks uit via Nederland 2. Het eerbetoon is ook via Radio 2 te volgen. De uitzending begint om half acht en eindigt rond kwart over negen. Voorafgaand aan het programma, is de actualiteitenrubriek 2Vandaag gewijd aan de zanger en de herdenkingsbijeenkomst. Op het programma staat onder meer een muzikaal eerbetoon van artiesten als Blof, René Froger, Guus Meeuwis en Xander de Buisonjé. Een woordvoerder van concertpromotor MOJO, die samen met platenmaatschappij EMI de organisatie van de bijeenkomst in ArenA doet, kon niet zeggen hoeveel mensen er maandag in het stadion worden verwacht. ,,De een zegt 100.000, de ander 20.000. We weten het niet”, aldus de zegsman. Het Delftse concertbedrijf is niet betrokken bij de gesprekken die de gemeente Amsterdam met het gemeentelijk vervoersbedrijf GVB heeft gevoerd over de staking maandag. Volgens de zegsman wordt het rond het stadion wellicht ,,wat rommelig, maar zijn er genoeg andere manieren om bij ArenA te komen”. (ANP)

Arrow 90.7 FM vervangt Sunrise FM in Rotterdam

Op 1 oktober 2004 zal Arrow 90.7 FM toegevoegd worden aan het radiopakket in Rotterdam. De zender zal doorgegeven worden op frequentie 93.6 MHz., de frequentie waarop tot 8 september jl. Sunrise FM uitzond. Arrow 90.7 FM is een nieuwe jazz-zender en vormt daarmee een goede aanvulling op het huidige radiopakket. (UPC)

Xtra Music in digitale pakket CAIW

Kabelaar CAIW heeft sinds 16 september de 47 kanalen van Xtra Music toegevoegd aan haar digitale DTV Premium pakket. Voor de DTV muziekliefhebber is er hiermee een heel pakket aan muziek bij gekomen. Met voor ieder wat wils. Elk kanaal heeft namelijk zijn eigen genre dat non-stop, zonder dj’s of commercials, digitaal en in stereo wordt uitgezonden. Het aanbod wordt dagelijks samengesteld door vakmensen uit de muziekbranche.

Buitenlandse media halen journalisten terug uit Irak

Het grote Duitse televisiestation ARD trekt zijn twee correspondenten in Irak voorlopig terug. De zender stelt dat de “tijdelijke” maatregel is bedoeld om de “veiligheidssituatie nader te kunnen onderzoeken”. Het Spaanse persbureau EFE haalt zijn verslaggever om dezelfde reden ook terug. De aankondiging van de ARD komt ongeveer een week nadat het ministerie van Buitenlandse Zaken in Berlijn alle Duitsers dringend had opgeroepen Irak te verlaten. Het departement sprak van een toegenomen kans op ontvoeringen of aanvallen op buitenlanders. Het wilde niet zeggen of er specifieke bedreigingen waren geuit aan het adres van Duitsers in het Arabische land. Irak herbergt naar schatting ongeveer honderd Duitsers. Het gaat om personen met zowel de Duitse als de Iraakse nationaliteit, hulpverleners, zakenlieden en journalisten. Hoeveel Duitse verslaggevers er momenteel in Irak zijn, is niet bekend. Duitsland en Frankrijk golden als tegenstanders van de Amerikaans- Britse inval in Irak in maart vorig jaar. Eerder zijn in Irak al Franse journalisten ontvoerd. De nieuwe regering in Spanje besloot eerder dit jaar zijn 1400 militairen uit Irak weg te halen. Volgens de website van de krant El Mundo vrijdag heeft Madrid de Spaanse media ook geadviseerd alle medewerkers in Irak terug te halen. De krant en ook El País hebben evenwel gezegd hun correspondenten voorlopig in Irak te houden. (NU.nl)

“Urban wijkt uit naar Radio 747 AM”

De NPS heeft intern programmamakers en producers geworven voor een nieuw programmapakket onder de titel Urban Radio. Die programma’s richten zich in eerste instantie op allochtone jongeren tussen de 16 en 30 jaar. Het is de bedoeling doordeweeks daar twee blokken voor in te ruimen (06.00-08.00 uur en 17.00-18.30 uur). Vreemd is dat er in de personeels advertentie geen zender wordt genoemd. Komt dat urban programma nu op Colorful Radio of op een andere zender? De NPS heeft een probleem nu het nog steeds onzeker is of Colorful Radio als neventaak van de Publieke Omroep mag. Zonder de zendtijd op het door de Publieke Omroep aangekochte radiostation Colorful Radio haalt de NPS haar wettelijk voorgeschreven percentage programmering voor allochtonen niet. Daarom wordt al per 4 oktober de programmering van Radio 747 AM aangepast, in principe eerst voor drie maanden. Daarvoor worden uren, waarop nu nog een simultane uitzending van het Radio 1 Journaal te horen is, vervangen door de nieuwe urban programmering.”Het is niet mijn gedroomde uitzendschema, maar het komt door gebrek aan distributie vormen”, becommentarieert Jan Westerhof, zender coördinator van Radio 1 en Radio 747AM. Westerhof had juist via het instellen van een gestroomlijnde horizontale programmering gehoopt het marktaandeel van Radio 747 AM te verhogen, ondermeer ia het tegelijkertijd uitzenden van het Radio 1 Journaal. Maar Westerhof blijft rustig onder de nieuwe ontwikkelingen: “Op deze manier trekken we weer een nieuwe publieksgroep aan. We willen ook het tempo van de nieuwe allochtonen programmering niet laten bepalen door de regelgeving.” Het zou logisch zijn deze nieuwe urban shows dan ook tegelijkertijd op Colorful Radio te laten horen. Westerhof: “Dat kan niet, dat is een juridisch probleem.” Toch is alle hoop op het alsnog toestaan van Colorful Radio als zogenaamde neventaak van de Publieke Omroep nog niet verloren. In een notitie aan de Tweede Kamer eerder deze week suggereert staatsecretaris Medy van der Laan opnieuw dat ze nog steeds Colorful Radio een kans wil geven. De staatssecretaris stelt ‘dat het Commissariaat van de Media de wet te streng interpreteert, wanneer er pas ruimte is een neventaakprogramma te verzorgen als de hoofdtaak volledig voldoet.’ (via VPRO’s 3 voor12)

HD1 in Midden-Holland op de kabel

De Europese HD zender HD1 is nu ook te zien via het REKAM kabelnet in Midden-Holland (omgeving Gouda). Voor ontvangst is vanzelfsprekend wel de benodigde apparatuur noodzakelijk,zoals een speciale HD-tuner alsmede een beeldscherm dat de volle definitie van het beeld kan weergeven. Het kabelnet heeft onlangs ook haar radioaanbod uitgebreid met een aantal stations van de VRT, te weten Klara Continuo (klassiek), Donna Hitbits en Nieuws+. Deze zenders worden digitaal ontvangen, maar via de FM-band van het kabelnet verspreid. (via Broadband TV Nieuws)

“Langs de Lijn niet zonder Oranje”

Volgens de NOS is het ondenkbaar dat er op Radio 1 geen verslag van de uitduels van het nationale voetbalteam te horen zal zijn. Talpa International heeft de rechten van de WK-kwalificatie wedstrijden gekocht en gaat een radioverslag hiervan uitzenden via haar radiozender Radio 10 Gold. Woordvoerder Jan de Jong van de NOS is van mening dat op radiorechten geen exclusiviteit rust. “Bij televisie heb je het over iets dat je uitzendt. Bij een radioverslag gaat het over interpretatie. Het enige wat kan gebeuren, is dat we een stadion niet in kunnen. In dat geval kunnen we verslag doen vanaf een televisiescherm. De NOS zal hoe dan ook iets uitzenden.” De televisierechten hadden voor de NOS geen prioriteit. De Jong: “We hadden ze natuurlijk graag willen hebben, maar niet ten koste van alles. Daarbij, we hadden de rechten ook niet. Het is dus een bewuste keuze om niet mee te gaan in de slag met De Mol. Wij richten ons veel meer op de rechten van de eindtoernooien en de eredivisie. Daar ligt voor ons een veel groter belang.”

MTV: Vier nieuwe tv kanalen voor digitale doorgite

Per 1 januari 2005 lanceert MTV Networks in Nederland vier nieuwe tvkanalen, die exclusief beschikbaar komen voor digitale televisie. Via onder meer digitale kabel, satelliet en ADSL worden in 2005 drie nieuwe muziekzenders en één kidskanaal gedistribueerd. Met deze nieuwe ontwikkeling speelt MTV Networks in op de toenemende vraag naar specifieke content voor muziek- en kindertelevisie. Deze toename wordt mede veroorzaakt door de steeds diverser wordende Nederlandse samenleving. Tevens wordt met de komst van vier nieuwe kanalen in Nederland een versnelling van de uitrol van digitale platforms gestimuleerd. De precieze invulling van dit Digital 4-Pack zal samen met de distributiepartners verder worden vastgesteld. Jochem de Jong, Head of Distribution MTV Networks Benelux: ‘Het starten van deze vier zenders past perfect in de distributiestrategie van MTV Networks. Het huidige analoge kabelpakket biedt weinig ruimte voor dit soort initiatieven en bovendien willen we samen met onze distributiepartners een succes maken van bestaande en nieuwe digitale platforms. Met het Digital 4-Pack kunnen we per 1 januari 2005 onze kijkers nog beter bedienen, door meer ruimte te bieden aan kidsprogrammering en verschillende muzieksmaken’. (MTV Networks)

RTBF haalt rechten WK-voetbal 2006 binnen

De Franstalige Belgische openbare omroep RTBF heeft voor Franstalig België de exclusieve uitzendrechten binnengehaald voor de wereldbeker voetbal 2006. Het gaat om 64 wedstrijden die zullen worden uitgezonden tussen 9 juni en 9 juli. De wereldbeker voetbal 2006 vindt plaats in Duitsland. In Vlaanderen haalden de commerciële omroepen VTM en VT4 een tijd geleden de rechten binnen.(VRT)

De Mol koopt rechten uitwedstrijden Oranje

Talpa, de investeringsmaatschappij van mediatycoon John de Mol, heeft de rechten verworven van alle zes uitwedstrijden die het Nederlands elftal in de aanloop naar het wereldkampioenschap voetbal van 2006 in Duitsland speelt. Dat heeft Talpa donderdag bekendgemaakt Het gaat om de kwalificatiewedstrijden tegen Tsjechië, Macedonië, Finland, Andorra, Roemenië en Armenië. De eerste wedstrijd tegen Macedonië wordt op zaterdag 9 oktober gespeeld. Het duel wordt uitgezonden op het kanaal van de kinderzender Nickelodeon. Het radioverslag zal te horen zijn op Radio 10 Gold. De Mol heeft de exclusieve rechten van alle duels, inclusief eventuele beslissingswedstrijden na de kwalificatieperiode. De Mol is blij met de verworven uitzendrechten. ,,Er zijn nog maar ruim twee weken te gaan tot de eerste uitwedstrijd. Het zag er naar uit dat geen van de traditionele gegadigden de uitzendrechten zou verwerven, waardoor de kans groot werd dat het Nederlandse publiek Oranje op 9 oktober niet te zien zou krijgen. Dat heeft ons gestimuleerd om in actie te komen”, aldus De Mol. De drie grote televisiebedrijven in Nederland (Publieke Omroep, RTL en SBS) omschreven de uitzendrechten twee weken geleden als ,,te duur”. Het sportmarketingbureau Sportfive, dat de rechten bezat, vroeg een bedrag van ruim 1 miljoen euro per duel. Hij ziet de uitzending van de wedstrijden van het Nederlands elftal als een eerste aanzet naar het vormen van een eigen televisiezender op het kanaal van Nickelodeon. Van de zes wedstrijden worden de laatste twee na 1 augustus volgend jaar gespeeld. Dan verwachten wij met de nieuwe zender in de lucht te zijn.

Bestuurders van clubs uit de hoogste klasse van het betaalde voetbal verwachten dat John de Mol volgend seizoen ook eredivisieduels op zijn nieuwe zender wil brengen. Het huidige mediacontract met de achttien beste Nederlandse voetbalclubs loopt aan het einde van het seizoen af. Al vanaf volgende maand kan op de vrijkomende rechten worden geboden. In het huidige mediacontract zijn de NOS en Canal+ de voornaamste partijen. Canal+ is op dit moment in het bezit van de rechten voor live-wedstrijden in de hoogste klasse van het betaalde voetbal. De NOS zendt samenvattingen van alle duels uit. Beide partijen betalen jaarlijks ruim 20 miljoen euro voor de rechten. “We houden er sterk rekening mee dat John de Mol ook interesse in de rechten heeft”, aldus Michael van Praag. “Hij heeft grote plannen met zijn nieuwe zender”, meent de voorzitter van de raad van commissarissen van de ECV, de vereniging van de eredivisieclubs. “We wachten rustig af. Voor ons is het natuurlijk alleen maar gunstig als meerdere partijen om de rechten strijden. Het gaat toch weer om geld. Al is dat niet het enige wat telt. Continuïteit en kwaliteit staan bij ons ook hoog in het vaandel.” (Telegraaf/ANP)

Media staat stil bij overlijden André Hazes

Volkszanger André Hazes (53) is niet meer. De Nederlandse zanger overleed donderdagmorgen. Hij draaide meer dan vijfentwintig jaar mee in de lichte muziek. Voor die tijd was hij barman, dj, fietshersteller, marktkoopman en schoorsteenveger. Hazes zong al jong. Als kind uit een arm gezin stond hij op de Albert Cuypmarkt op een kistje te zingen om geld te verdienen, zodat hij voor zijn moeder een cadeautje kon kopen. In 1976 werd hij in één klap beroemd met zijn lied ‘Eenzame Kerst’. Andere tophits waren: ‘Koud zonder jou’ en ‘Een beetje verliefd’ en ‘Zeg maar niets meer’. Hazes sukkelde al langer met zijn gezondheid. Hij worstelde met de drank. Hij trouwde drie keer, had twee kinderen uit zijn eerste verbintenissen en nog twee bij zijn vrouw Rachel. Het vele roken tastte in de loop der jaren de gezondheid aan van de zanger. Bij grote optredens liet hij zich in de coulissen tussen het zingen door zuurstof toedienen. De laatste tijd worstelde hij ook met toenemende doofheid.

VVD-verzoek om onderzoek naar reclamevrij omroepbestel overgenomen

VVD-Mediawoordvoerster Fadime Örgü wil een reclamevrij publiek omroepbestel dat niet langer concurreert met het aanbod van de commerciële omroepen. Het verlies aan reclame-inkomsten moet volgens de liberalen worden opgevangen door één net op te heffen, te besparen op de bureaucratie en af te zien van voetbalrechten. Örgü deed het voorstel twee weken geleden in een debat over de toekomst van de publieke omroep. De staatssecretaris voor mediazaken gaf tijdens dat overleg aan op korte termijn niets te voelen voor een reclamevrij bestel. Vandaag – 22 september 2004 – nam zij wel een door de VVD in een motie ingediend verzoek over om een onderzoek te verrichten. In dat onderzoek zullen naast het reclamevrije VVD-voorstel ook de voor- en nadelen van andere varianten van een reclamearm publiek bestel worden onderzocht en doorgerekend. Het onderzoek zal begin 2005 zijn afgerond. (ANP)

Casema wijzigt frequenties in Beverwijk eo

In verband met de komst van het Digitenne-signaal in de ether is het noodzakelijk dat kabelaar Casema de frequenties van een 4-tal zenders wijzigen in Beverwijk, Castricum, Heemskerk en Uitgeest. Op maandag 27 september wijzigen de frequenties van BBC 1, RAI Uno, Discovery Channel en Nickelodeon. Discovery verhuist naar kanaal 60+ (784,25 MHz) Nickelodeon verhuist naar kanaal 67+ (840,25 MHz),BBC 1 verhuist naar kanaal 22 (479,25 MHz) en RAI Uno verhuist naar kanaal 26 (511,25 MHz) Om iedereen de tijd te geven de televisie of videorecorder opnieuw in te stellen zendt Casema de zender s van 20 t/m 29 september 2004 uit op zowel de oude als de nieuwe frequenties. De kijker wordt geïnformeerd door middel van een tekstbalk bovenin het beeld, waarop staat dat het programma verhuisd is naar een ander kanaal.

“Tv-zender De Mol al vanaf oktober”

John de Mol wil al vanaf volgende maand met een nieuwe tv-zender beginnen. Dat heeft een woordvorder, Thomas Notermans bekend gemaakt. Hierop zouden dan de door De Mol aan te kopen uitwedstrijden van het Nederlands elftal op te zien zijn. Maar Notermans wilde niet zeggen hoe deze wedstrijden op de buis komen. De Mol heeft natuurlijk een idee, anders zou hij niet proberen de uitzendrechten te kopen, aldus de woordvoerder in de Volkskrant. Volgens RTL-topman Fons van Westerloo, in Barend & Van Dorp, heeft John de Mol de rechten voor de uitduels verworven voor 5,4 miljoen euro, dat is 900.000 euro per wedstrijd. Andere zendgemachtigden vonden de prijs hiervoor te hoog (zie eerder). Vorige week werd bekend dat John de Mol en MTV Networks, de eigenaar van Nickelodeon, zijn overeengekomen dat De Mol vanaf september 2005 de avonduren op het kanaal van de kinderzender gaat vullen. Hij wil dan een mix van amusement en sport gaan uitzenden. (via Medialog Blogspot/Adformatie)

ANP en BNR Nieuwsradio gaan samenwerken in de nacht

ANP Multimedia en BNR Nieuwsradio gaan gezamenlijk nachtbulletins maken. Vanaf 1 oktober zijn de nieuwsbulletins te beluisteren op BNR Nieuwsradio en Radio 538. Daarnaast zullen de partijen samen het nieuws gaan aanbieden aan de bestaande klanten van ANP MultiMedia en andere radiostations. Eerder dit jaar is BNR Nieuwsradio al gestart met de verzorging van de nachtelijke nieuwsbulletins voor Radio 538, aldus Philip Alberdingk Thijm, algemeen directeur FD Groep. “Met deze bundeling van kennis en ervaring van ANP op dit gebied kunnen we de distributie en exploitatie van nieuwsbulletins verder vergroten”, aldus Alberdingk Thijm. Ook Bert Kok, directeur ANP MultiMedia, verwelkomt de stap. “Het is goed dat we door deze samenwerking de radiostations ook ’s nachts van nieuws kunnen voorzien.” (Via Radiofreak)

Recordaantal tv-kijkers voor prinsjesdag

Ruim 1,2 miljoen mensen hebben dinsdag naar de rechtstreekse televisieuitzending van prinsjesdag gekeken. Volgens de NOS hebben nog nooit zoveel mensen deze politieke gebeurtenis op de derde dinsdag in september op televisie gevolgd. Dat blijkt woensdag uit cijfers van het Kijk- en LuisterOnderzoek. Deze groep kijkers heeft zowel naar het gedeelte met koningin Beatrix als naar de politieke reacties gekeken. Ook een opsplitsing van het programma levert hoge kijkcijfers op. Alleen naar het gedeelte van de troonrede keken gemiddeld ruim 1,7 miljoen belangstellenden. Vorig jaar waren dat er nog ruim 1,4 miljoen. Ook het aantal kijkers naar het politieke gedeelte van de uitzending is dit jaar flink gestegen van 578.000 naar 804.000. (ANP)

“Levensliedzender op zoek naar luisteraars”

Smartlappenzender Het Gelders Geluid is op zoek naar radioluisteraars in de Betuwe en de Achterhoek die de zender nog niet kunnen ontvangen. Zij moeten de programmaraad in hun regio duidelijk maken, dat ze met smart op de zender zitten te wachten. Man achter de zender is Mario de Bruijn, groenteboer uit Elst. Vanaf 1 juli draait hij vanuit zijn Overbetuwse studio Nederlandstalige muziek. Tot groot genoegen van een grote schare fans. Duizenden luisteraars in de Liemers en delen van de Achterhoek bellen massaal naar de zender. “Afgelopen zondag kregen we meer dan driehonderd verzoekjes binnen. Je legt de telefoon neer en kunt weer oppakken.” Volgens hem het bewijs dat de zender bij een groot publiek aansluit. Vandaar dat hij meer wil. Meer luisteraars. De programmaraad beslist eind deze maand of de zender ook op de kabel in onder meer Doetinchem, Lichtenvoorde, Zelhem en Zutphen mag komen. “Dan wordt een vergadering belegd over nieuwe radiozenders.” Daar heeft De Bruijn echter niet al te veel vertrouwen in. “We moeten daar in een kwartier duidelijk maken waarom voor onze zender gekozen moet worden.” Daar heeft hij slechte ervaringen mee. “We zijn bij Essent in Roermond geweest om Het Limburgs Geluid op te starten. Daar was ook iemand van RTL-fm, zo’n gladjanus. Die vertelt dan doodleuk dat één op de vier nummers die RTL-fm draait Nederlandstalig is. Hij gooit wat promotiemateriaal neer en is het mannetje. We worden van tafel geveegd. Terwijl wij een heel andere zender hebben. Zij brengen muziek van Bløf en dergelijke, wij smartlappen. Niet te vergelijken.” Geld voor een promotietour heeft De Bruijn niet. “Wij moeten het van de luisteraar hebben.” Ook van de luisteraar die hij momenteel niet bereikt. Vandaar dat hij mensen oproept hun stem bij de programmaraden te laten horen. Via zijn internetsite. (www.hetgeldersgeluid.nl) roept hij mensen in de Betuwe en de regio Arnhem-Nijmegen op om hun voorkeur voor het levenslied kenbaar te maken. Inwoners van de Achterhoek vraagt hij om ‘in eigen woorden’ aan de programmaraad in die regio duidelijk te maken waarom een smartlappenzender onmisbaar is. Dat moet wel snel gebeuren, omdat de raad eind deze maand samenkomt. (Gelderlander)

Van der Laan in juridische konkels over Colorful Radio

Staatssecretaris Medy van der Laan (D66) heeft in een uitvoerige brief de Tweede Kamer geinformeerd over haar zienswijze met betrekking tot de radiozender Colorful Radio die de NOS als publieke landelijke omroep als nevenactiviteit wenst te handhaven. De schorsing die Van der Laan op het originele Commissariaatsbesluit van 18 mei jl. heeft ingesteld duurt 13 weken totdat een onherroepelijke beslissing door de rechter is genomen indien een bezwaar is ingediend. Op 22 september dient een kortgedingprocedure hierover. In de brief van Van der Laan gaat deze uitgebreid op de argumentatie van de NOS omtrent het bestaansrecht van Colorful Radio. Daarbij schrijft de staatssecretaris dat ‘waar er behoefte is om de uitvoering van de taakopdracht van de publieke omroep te versterken, in dat geval ten aanzien van de programmering van migranten, heeft de wetgever er juist willen voorzien in omgelijkheden om met neventaakkanalen mede invulling te kunnen geven aan de taakopdracht’. Met deze wollige zin lijkt Van der Laan aan te geven dat de discussie over hoofdtaak/neventaak in het voordeel van Colorful Radio kan worden beslist. De hoofdtaak van de publieke omroepen is hetgeen op Nederland 1, 2, 3, Radio 1, 2, 3FM, 4 en 747AM moet worden uitgezonden en hetgeen waar de publieke omroepen voor bestaan, terwijl neventaak als insteek aanvullend te zijn. FunX is als neventaak van vier lokale publieke omroepen (uit de vier grote Randstadsteden) wel goedgekeurd door het Commissariaat voor de Media. De staatssecretaris rept opvallenderwijs met geen woord over FunX in haar brief. Het is zo’n 14 jaar niet voorgekomen dat een staatssecretaris ingreep bij beslissingen van het Commissariaat voor de Media.

Van der Laan beslist voor 2005 over toelating nieuwe omroepen

Staatssecretaris Medy van der Laan van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) beslist voor het nieuwe jaar of omroepen als De Nieuwe Omroep (DNO) en ouderenomroep MAX toegelaten worden tot het publieke bestel. Dat meldt woordvoerder Ilie Trienekens. De Raad van Bestuur van de Publieke Omroep en de Raad voor Cultuur brachten beide een negatief advies uit, terwijl het Commissariaat voor de Media een positief oordeel velde. Welk advies het zwaarst weegt in de beoordeling van Van der Laan blijft voorlopig in het midden. “De Raad voor Cultuur let vooral op de kwaliteit van de omroepen, terwijl het Commissariaat Het negatief advies van de Raad van Bestuur van de Publieke Omroep is definitief. “Er is geen kans meer dat wij het advies bijstellen. Wat de staatssecretaris er vervolgens mee doet is niet onze zaak”, aldus een voorlichter. (Nieuws.nl)

Clear TV begonnen met uitzenden

Clear TV, een nieuwe Nederlandse commerciële televisie omroep met een Europese uitstraling, is maandagavond na een vertraging van vijf dagen begonnen met uitzenden via de Astra satelliet. Het station van Clear Television Network BV, gevestigd te Amsterdam, zal iedere avond van 18.00 tot 24.00 programma’s uitzenden voor de hele multiculturele samenleving. Het gaat hierbij om entertainmentprogramma’s, films en documentaires die in hun land van herkomst zeer gewaardeerd werden en waarvan de organisatie verwacht dat dit ook in Nederland het geval zal zijn. De buitenlandse programma’s vinden hun oorsprong in vele verschillende landen en de programmering zal dus niet beperkt zijn tot alleen het Nederlands- of Engelstalige, maar kan dus ook Turks-, Japans-, Italiaans-, Arabisch- of Spaanstalig zijn. Alle programma’s zullen voorzien worden van Nederlandse ondertiteling waardoor het voor iedereen goed te volgen zal zijn. Clear TV is te ontvangen via de Astra 1H-satelliet op 19.2 graden Oost, \ transponder 112, 12610,5 Mhz. (via RTVinfo.nl)

“Opdringerige pers bij ziekenhuis Balkenende”

De belangstelling van de pers voor de zieke premier Balkenende in het ziekenhuis in Capelle aan den IJssel neemt soms ,,opdringerige vormen” aan. Volgens vice-premier Zalm is de aandacht van de media voor de minister-president ,,niet zo plezierig”. Een woordvoerder van de RVD lichtte dinsdag toe dat cameraploegen soms met bloemen tijdens het bezoekuur aanbellen en vragen op welke kamer Balkenende ligt. De premier werd vorige week in het IJsselland Ziekenhuis in zijn woonplaats opgenomen met een zeer agressieve infectie aan zijn rechtervoet, veroorzaakt door streptococ- en stafylococbacteriën. Hij onderging twee operaties, waarbij weefsel uit de voet werd verwijderd. Zalm zei de premier maandag te hebben gesproken. Volgens de VVD-minister is de premier ,,vol goede moed en vief van geest”. Zalm zei wel te verwachten dat Balkenende voorlopig nog bed moet houden. De RVD liet maandag al weten dat de gezondheidstoestand van Balkenende ,,de instabiele fase voorbij” is. (ANP)

UPC verder met OpenTV

UnitedGlobalCom (UGC), moederbedrijf van UPC, tekende een meerjarige licentie-overeenkomst voor gebruik van OpenTV set-top boxen in Europa. Dit heeft OpenTV bekendgemaakt. UPC biedt in Frankrijk al digitale televisie met OpenTV settop boxen en zal dit ook in andere landen van Europa doorvoeren als standaard voor UPC Direct, de satellietdienst die ze in Midden- en Oost-Europa aanbiedt. UPC zal ook de interactieve spellen van OpenTV distribueren daar waar de infrastructuur dit toelaat, te weten de spellen PlayJam en PlayMonteCarlo. Ook is afgesproken dat OpenTV en UPC samen meer interactieve diensten zullen ontwikkelen. (ANP)

AVRO ziet nieuwe politieserie niet zitten

‘Spoorloos Verdwenen’, de geplande nieuwe politieserie van de AVRO, voldoet niet aan de verwachtingen van de omroep en deze heeft daarom de samenwerking met de producent stopgezet. Dat blijkt uit een kort geding dat de producent, Holland Harbour Producties (HHP), heeft aangespannen tegen de AVRO. Het geding dient dinsdagochtend bij de rechtbank in Amsterdam. De reeks gaat over een rechercheteam dat is gespecialiseerd in het opsporen van vermiste personen. De eerste vier afleveringen zijn bijna af, maar de AVRO heeft HHP laten weten dat de serie niet aan de eisen van deugdelijk vakmanschap voldoet. Vervolgens zegde de omroep de samenwerking op. Over de serie tekenden de betrokkenen geen productieovereenkomst, want daar kwamen de partijen niet uit. Wel stelden ze in februari een intentieverklaring op en maakte de AVRO 1,2 miljoen euro over aan het bedrijf, dat daarna begon met filmen. HHP eist nu via de rechter dat de intentieverklaring wordt nagekomen. In juli kwam Spoorloos Verdwenen ook al negatief in het nieuws toen bleek dat actrice Alwien Tulner een verschil van mening had met de makers van de serie. Zij vertrok en haar rol werd overgenomen door Jennifer Hoffman. De planning was om de serie, met onder andere rollen voor Chris Tates en Cas Jansen, in 2005 op de buis te brengen. De AVRO wilde maandag geen commentaar geven op het geschil met de producent. De omroep wacht eerst het kort geding af. (ANP/Antenne2)

Veronica wijzigt uitzendtijd Countdown

Veronica neemt maatregelen tegen de dramatisch slechte kijkcijfers voor Countdown. Het door Jeroen Kijk in de Vegte en Birgit Schuurman gepresenteerde popprogramma scoort, op de eerste uitzending na, ver onder de 100.000 kijkers en dat is toch wel erg weinig voor een programma dat werd aangekondigd als: Deze ijzersterke naam doet vele harten sneller kloppen en roept herinneringen op aan het Countdown van weleer. De uitzending van donderdagavond 21.30 wordt nu verplaatst naar zondagavond 20.00. De herhaling blijft wel geprogrammeerd op dinsdagavond laat. Ook gaat Veronica het prestigeproject van SBS6, Danny de Miljonair herhalen en wel op donderdagavond. (Medialog Blogspot)

Ook Publieke Omroep ziet nieuwkomers niet zitten

In navolging van de Raad voor Cultuur vindt ook Publieke Omroep dat aspirant-omroepen MAX en DeNieuwe Omroep (DNO) onvoldoende vernieuwend zijn om te worden toegelaten tot het omroepbestel. Dat advies gaf het overkoepelend orgaan van alle omroepen maandag aan staatssecretaris Van der Laan (Media). De bewindsvrouw moet voor het eind van het jaar beslissen of beide aspiranten in het najaar van 2005 de buis op kunnen. Zij laat zich daarbij adviseren door verscheidene instanties. De Raad voor Cultuur en Publieke Omroep zien toetreding niet zitten. Het Commissariaat voor de Media zag eerder geen beletsels om beide verenigingen toe te laten. De verenigingen voldoen aan de ledeneis van minimaal 50.000 leden. DNO wil met zijn programma’s milieubewustzijn kweken en verhoudingen in de wereld tussen arm en rijk aan de kaak stellen. MAX wil de integratie van ouderen in de samenleving bevorderen.Publieke Omroep (PO) denkt dat de aspirant-toetreders geen wezenlijke waarde aan het bestel toevoegen. ,,Naar de mening van de raad van bestuur kan de komst van DNO en MAX er hooguit toe bijdragen dat groepen die al in geruime mate worden bediend een qua thematiek vergelijkbaar aanbod krijgen voorgeschoteld als hen nu al ter beschikking staat”, schrijft PO. Volgens raad van bestuur is deze conclusie ,,met veel spijt getrokken”. De raad erkent namelijk dat het huidige samenstel van omroepen niet de gewenste weerspiegeling van de Nederlandse bevolking oplevert. (ANP)

JuizeFM wil met misleidende informatie plek Colorful innemen

Radio 538 (VRON BV) is bezig om middels het verspreiden van misleidende informatie kabel-programmaraden ertoe te bewegen haar radiostation Juize FM de plek van Colorful Radio te laten innemen. Dit bericht Dutchmedia via haar weblog. In de bewuste brief stelt VRON BV alsof de uitzending van Colorful Radio niet ‘mag’ volgens het Commissariaat voor de Media. Ook spreekt het radiobedrijf van een ‘verhuizing’ van het Hip-hop en R&B format naar Juize FM (van Colorful Radio). Het Commissariaat voor de Media verbood weliswaar in hoofdzaak Colorful Radio als publieke nevenactiviteit van de NOS, maar dankzij een schorsing van staatssecretaris Medy van der Laan mag de zender (legaal) blijven uitzenden. Van der Laan onderzoekt een mogelijke vernietiging van het besluit tot verbod door het Commissariaat voor de Media.Uit de brief van VRON BV blijkt dat deze per direct de plek wil innemen. Het is voor het eerst dat een radiostation op een zo directe en openlijke wijze aangeeft een ander radiostation op de kabel te willen verstoten. Radio 538/VRON BV heeft zich zowel zelfstandig als in NVCR verband (Nederlandse Vereniging van Commerciële Radio) veelvuldig verzet tegen publieke nevenzender-inititatieven als Colorful Radio, de ConcertZender en FunX omdat deze in de optiek van de commerciele radiostations als oneerlijke concurrentie wordt beschouwd met staats-steun. FunX wordt overigens ook via de kabel uitgezonden als publieke stadsagglomeratiezender voor jongeren in de Randstad. Maud Burgers, woordvoerster voor VRON BV erkent dat de brief onvolledige informatie bevat en stelt dat een tweede brief in de maak is waarin de Commissariaats-beslissing verder wordt toegelicht. Maar volgens Burgers zal het programmaraden blijven wijzen op het alternatief Juize FM voor de plek van Colorful Radio. In reactie op de vraag van Dutchmedia of het radiostation ook zal melden dat het lot voor Colorful Radio mede in handen ligt van de staatssecretaris en vooralsnog legaal kan blijven uitzenden, blijft de woordvoerster een antwoord schuldig. De NOS was niet bereikbaar voor commentaar. Via het weblog van Dutchmedia is ook een exemplaar van de brief te downloaden.

STER beboet voor overschrijden zendtijd

Het reclamebedrijf van Publieke Omroep, de STER, heeft in 2003 te veel zendtijd gebruikt en krijgt daarom van het Commissariaat voor de Media een boete van 81.000 euro. Dat maakte een woordvoerder van de mediawaakhond maandag bekend. De reclamezendtijd mag 6,5 procent van de zendtijd van Publieke Omroep beslaan. In 2003 gebruikte de STER 6,4 procent, maar daarbovenop kwam 0,9 procent voor het uitzenden van programmapromo’s en de ‘omlijsting’, de begin- en eindfilmpjes als inleiding en afsluiting van de reclameboodschappen. Met die zendtijd verwierf het bedrijf geen extra inkomsten. Mede daarom legde het commissariaat niet de maximumboete van 135.000 euro op. Het commissariaat keek ook of de diverse omroepen in 2003 voldeden aan de wettelijke programmavoorschriften uit de Mediawet. Volgens de controleurs is dat het geval. In het programma-aanbod zagen zijn weinig verschuivingen. Meer dan de helft van de uitzendingen bestond vorig jaar uit informatieve en educatieve programma’s, bijna eenderde betrof culturele programma’s en 15 procent kunstprogramma’s. Het programmavoorschrift verlangt respectievelijk 35, 25 en 12,5 procent. Per net mag niet meer dan 25 procent verstrooiende programma’s worden uitgezonden. Met achtereenvolgens 21, 12 en 13 procent v oldeden Nederland 1, 2 en 3 hieraan. De NPS voldeed met 70 en 30 procent aan de verplichting om minimaal 40 procent cultuur en 20 procent kunst uit te zenden. Ook werd op televisie voldoende aandacht besteed aan de programmering voor etnische en culturele minderheden. (ANP)

Geen bevestiging vrijlating Franse gijzelaars

De Franse regering kan niet bevestigen dat twee in Irak ontvoerde Franse journalisten zijn vrijgelaten. De Franse minister van Binnenlandse Zaken, Dominique de Villepin, heeft dit zondag gezegd. Zaterdag verschenen op internet berichten dat Christian Chesnot en diens collega Georges Malbrunot door hun ontvoeders zouden zijn vrijgelaten. Ze werden op 20 augustus ontvoerd. Twee Italiaanse vrouwen die 7 september werden ontvoerd, zijn mogelijk in handen van dezelfde groep die zaterdag op een videoband dreigde twee ontvoerde Amerikanen en een Brit te doden. Het zou gaan om de groep van de Jordaanse extremist Abu Musab al-Zarqawi. (ANP)

IJsselstein: RTL Television terug op de kabel

Vanaf nu is RTL Television (Duitsland) te ontvangen op kanaal S12+ op 239.25 MHz in de gemeente IJsselstein. De Programmaraad IJsselstein heeft een advies uitgebracht over het televisiepakket in IJsselstein. Dit advies wordt uitgevoerd. Door zenderwijzigingen in het begin van het jaar was er geen plaats meer voor RTL Television. Nu is er een nieuw kanaal ontsloten en is RTL Television weer terug op de kabel in IJsselstein. Het nieuwe kanaal met de frequentie S12+ op239.25 MHz is op alle moderne televisies te ontvangen.

Youri Mulder mag niet in reclame voor de Postbank

De Postbank heeft naar nu bekend is geworden niet alleen Jan Mulder, maar ook diens zoon Youri benaderd voor tv-reclames. De oud-voetballer heeft het aanbod van de Postbank afgeslagen omdat het optreden in een televisiespot niet samengaat met zijn functie van analyticus bij NOS Studio Sport. “Ik heb het meteen afgekapt”, is het enige dat Youri Mulder kwijt wil over het aanbod. Columnist/schrijver Jan Mulder duikt gehuld in een blauw leeuwenpak sinds eind augustus geregeld op in de reclameblokken. In plaats van zoon Youri, zoals oorspronkelijk de bedoeling was, heeft hij nu de acteur Antonie Kamerling aan zijn zijde in de televisiespots. Bij Studio Sport geldt de regel dat medewerkers zich niet lenen voor zaken als tv-reclames, aldus hoofdredacteur Maarten Nooter. “Onze mensen moeten onafhankelijk zijn en zich nergens aan binden. Ik heb Youri gezegd dat het niet handig zou zijn als hij, als beeldbepalend figuur van Studio Sport, zou opduiken in een Postbank-reclame. Daar was hij het volledig mee eens.” Het bedrag dat Youri Mulder is aangeboden voor zijn medewerking aan de reclame, is niet bekend. Jan Mulder zou naar verluidt een miljoen euro hebben opgestreken. (GPD Dagbladen)

Prinselijk paar onderzoekt stappen tegen roddelbladen

Prins Willem-Alexander en prinses Máxima laten onderzoeken of juridische stappen tegen roddelbladen in Nederland en Duitsland mogelijk zijn. Aanleiding vormen artikelen over vermeende huwelijksproblemen van het prinselijk paar. Dat heeft een woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst zaterdag gezegd. De roddelbladen hebben hun pijlen op de prins en prinses gericht na de Olympische Spelen in Athene. Daar werd een foto gemaakt van Willem-Alexander en zwemster Inge de Bruijn, die elkaar omarmden in het Holland Heineken House. De prins was aanwezig op uitnodiging van de organisatie. Enkele publicaties suggereren dat er meer was tussen de prins en de zwemster en dat dit in villa De Eikenhorst tot spanningen zou hebben geleid. De woordvoerder van de RVD doet deze suggesties af als onzin. (via Volkskrant)

FunX komt met speciale internet-editie

De publieke stadsregiozender FunX start medio oktober met een vijfde editie van haar radiostation. Deze editie zal als ‘interneteditie’ onder de naam FunX Plus uitzenden en is bedoeld voor luisteraars buiten de stadsregio’s Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht. Voor FunX Plus is inmiddels een overeenkomst met internetprovider XS4all gesloten alsmede Buma/Stemra voor de auteursrechten. FunX Plus zal met 5000 simultane streams beschikbaar komen in een geluidskwaliteit van 128 kbit/s. FunX-directeur Willem Stegeman stelt dat deze versie ook in de toekomst voor kabeldistributie buiten de G4 stads-agglomeraties zal worden ingezet, zij het dan met een geluidskwaliteit van minimaal 192 kbit/s. FunX zal zich overigens dit jaar niet meer per se actief presenteren op presentatie-avonden van programmaraden, maar zal programmaraden wel om distributie verzoeken en ingaan op vragen tot informatie. (via Dutchmedia Weblog)

RVD krijgt meer greep op communicatie

De Rijksvoorlichtingsdienst krijgt een steviger greep op het communicatiebeleid van afzonderlijke ministeries. Het kabinet streeft hiermee naar eenheid van beeldvorming. Dat blijkt uit de uitgelekte begroting van het ministerie van Algemene Zaken, waarvan de Rijksvoorlichtingsdienst deel uitmaakt. Het kabinet streeft naast eenheid van beleid nu ook ,,eenheid in beeldvorming” na, zo staat in de begroting, die op prinsjesdag officieel wordt gepresenteerd. Minister-president Balkenende (CDA) schrijft dat bij het creëren van eenheid van beeldvorming rekening wordt gehouden met de grondwettelijke eigen verantwoordelijkheid van de individuele ministers tegenover het parlement.In Den Haag woedt al vele jaren een competentiegeschil tussen de Rijksvoorlichtingsdienst en de directies voorlichting van de verschillende departementen over de vrijheid van ministeries om hun eigen communicatiebeleid te bepalen. Het conflict laaide in het najaar van 2001 opnieuw op toen de toenmalige premier Kok (PvdA) de directeur van de RVD bevorderde tot de rang van directeur-generaal. Uit de begroting voor volgend jaar blijkt dat het kabinet nu verder werk wil maken van de centralisering van het communicatiebeleid. Overheidscommunicatie behoort volgend jaar tot de vier prioriteiten van premier Balkenende, naast waarden en normen, het innovatieplatform en het bestuderen van versterking van de rol en de positie van de minister-president. Aan de coördinatie van het algemeen regeringsbeleid geeft het ministerie van Algemene Zaken volgend jaar tien miljoen euro meer uit dan vorig jaar begroot. 

Voz de Cabo Verde tijdelijk niet te ontvangen in Rotterdam

Radio Voz de Cabo Verde (het station voor migranten afkomstig van de Kaapverdische eilanden ) is tijdelijk niet te horen via kabelfrequentie 87,5 mhz in Rotterdam en wijde omgeving. Zoals inmiddels sommige luisteraars wellicht zal zijn opgevallen is er alleen maar een stille stereo-toon te horen op deze frequentie op de aan hen toegewezen uitzendtijden (vrijdag t/m zondag). Dit is al enige maanden het geval. De verbinding van UPC met de studio’s van Radio Voz de Cabo Verde is er echter nog altijd. De directeur liet dat ook weten en verzekerde dat zij binnenkort, al kon hij niet aangeven wannéér, terug willen komen. De reden dat er nu geen uitzending plaats vindt is technisch maar ook financieel omdat zij dus kennelijk een probleem hebben gekregen met de apparatuur die benodigd is om het signaal te kunnen omzetten naar FM en aanschaf van nieuwe apparatuur erg duur is. Zoveel viel op te maken uit de reactie van dit station. Ondertussen zenden zij op bepaalde tijden wel gewoon uit via de toegansradio R’dam-1 op 107.1 FM maar dat geldt enkel voor de gemeente Rotterdam. (RTV Info)

RTL-journalisten ongemoeid op dak Tweede Kamer

Drie journalisten van het RTL-programma Editie NL hebben vrijdagochtend een half uur lang ongemoeid op het dak van de Tweede Kamer rondgelopen. Beelden ervan waren te zien in de uitzending van het RTL-programma vrijdagavond. De verslaggevers waren verkleed als schilders en klommen met behulp van een ladder het dak op zonder dat de beveiliging ingreep. En dat terwijl er volgens de regering rond het complex al weken een verhoogde staat van paraatheid heerst. De vermomde journalisten maakten met een verborgen camera opnamen van het gebouw. Volgens een woordvoerder van de Tweede Kamer zijn de beveiligingsmaatregelen wel degelijk „adequaat”. „Overigens ligt de verantwoordelijkheid voor de gebouwen bij de politie Haaglanden”, aldus de woordvoerder. (ANP)

Pers krijgt troonrede dag later

De pers krijgt dit jaar de troonrede niet maandag onder embargo, zoals gebruikelijk, maar pas dinsdag, enkele uren voor de koningin de rede uitspreekt. Het kabinet heeft dat vrijdag besloten, aldus vice-premier Zalm na afloop van de ministerraad. De maatregel is genomen in verband met het uitlekken van de miljoenennota voor 2005 in de afgelopen dagen. “We wilden niet het risico lopen dat de troonrede ook nog uitlekt”, aldus de vice-premier. Volgens Zalm zijn de ministers het er over eens dat voortijdig publiceren van concepten van de troonrede de media niet te verwijten valt. Zij krijgen immers pas op vrijdag de definitieve miljoennenota en andere begrotingsstukken onder embargo, wat betekent dat ze er pas dinsdag (op prinsjesdag) over mogen publiceren. RTL Nieuws wist echter afgelopen woensdag al de hand te leggen op een drie weken oude versie van de miljoenennota. Een dag later publiceerden diverse media uit een versie die dateerde van 10 september. Volgens Zalm was het in het eerste geval ondoenlijk om na te gaan waar het lek zat, omdat het concept onder een groot aantal ambtenaren en anderen was verspreid. Van de versie van 10 september zijn slechst veertien exemplaren de deur uitgegaan. Zalm liet in het midden of in dit geval wel nog naar het lek wordt gezocht. Eerder kondigde Zalm al aan dat volgend jaar extra maatregelen worden genomen om het lekken van prinsjesdagstukken tegen te gaan. (NU.nl)

Nieuwegein: Canvas/Ketnet naar ander kanaal

Om internet via de kabel ook in Nieuwegein te kunnen aanbieden heeft kabelaar Casema de tv-zender Canvas/Ketnet naar een andere frequentie moeten verplaatsen. De verhuizing is een klein onderdeel van de vernieuwingen die nodig zijn om het kabelnet in dit gebied voor breedband internet geschikt te maken. Ketnet/Canvas werd doorgegeven op kanaal 2 (48,25 MHz). De nieuwe plek is kanaal 54+ (737,25 MHz). Abonnees zullen de zender opnieuw op hun televisie en video moeten instellen. De verplaatsing van Canvas/Ketnet naar een ander kanaal wordt in Nieuwegein wijk voor wijk gerealiseerd. De operatie zal nog enkele weken duren. De verhuizing wordt ook aangekondigd door een tekstbalk die bij deze zender enige tijd in beeld verschijnt.

Casema verplaatst tv-zenders in Baarn, Bussum, Huizen en Naarden

Deze week heeft kabelaar Casema een viertal tv-zenders verplaatst in de gemeenten Baarn, Bussum, Huizen en Naarden. Eeden is de storingen die nieuwe digitale ethersignalen (Digitenne) op deze zenders veroorzaken. BBC 2 is verplaatst van kanaal 65- naar 67+, TMF van kanaal 58- naar 60+, EuroNews van kanaal 23- naar 22 en TRT Int. van kanaal 21 naar 30-.

Holland Centraal in problemen

De radiozender Holland Centraal (Lokale omroep Leiden en omstreken) komt in de problemen doordat RTV-West definitief zijn Leidse studio aan de Oude Rijn sluit. Holland Centraal deelt het pand met RTV West en kan de huur niet alleen opbrengen. Volgens bestuurslid Roelof Eleveld van Holland Centraal is zijn zender nog in overleg met RTV West over de financiering van het studiogebouw. ,,Verhuizen is niet aan de orde”, zegt hij. Eenvoudig is dat ook niet, want de studio heeft een kostbare aansluiting op een datakabel van Casema, die zich niet eenvoudig laat verleggen. Dat de Leidse studio van RTV West sluit, betekent niet dat het station zich uit Leiden terugtrekt, verzekert woordvoerder Ineke Kouwenberg. De Leidse redacteur werkt nu vanuit huis. ,,Dat is bij de huidige stand van de techniek tamelijk eenvoudig”, zegt Kouwenberg. De redacteur kan radioitems op ene laptop monteren en doorsturen naar de studio in Den Haag. Bij televisie moet de redacteur nog wel heen en weer rijden. RTV West heeft een rumoerige tijd achter de rug. Om een faillissement af te wenden werden 42 mensen ontslagen. Half februari werd de toekomst van RTV West definitief veilig gesteld door een lening van 4,5 miljoen euro. Het geld kwam van de provincie Zuid-Holland, die ook de andere regiozender in de provincie, RTV Rijnmond, overeind hield. (via Leidsch Dagblad)

@Home en Het Net winnaars in breedbandmarkt

Het aantal Nederlanders met internet via kabel of adsl is in een jaar tijd met maar liefst 77 procent gestegen. Wanadoo is de grootste breedband-isp. Het aantal Nederlandse breedbandaansluitingen kwam eind juni van dit jaar uit op ruim 2,5 miljoen. Dit is een stijging van 77 procent ten opzichte van juni 2003, ofwel een groei van 1,1 miljoen nieuwe breedbandgebruikers. Dit blijkt uit onderzoek van Telecom Paper. Wanadoo is op dit moment de grootste aanbieder van breedbanddiensten. De isp, die onlangs aankondigde een eigen adsl-netwerk te gaan opzetten, is de eerste provider met meer dan 400.000 breedbandklanten. Dit is netjes verdeeld onder kabel en adsl. In de top is kabelaar @Home de grote winnaar, met een groei van maar liefst 20 procent (60.000 nieuwe klanten). Hiermee heeft de dochter van Essent 360.000 breedbandklanten. dat is maar iets minder dan de bijna 366.000 van Chello, die nu nog wel de tweede plek bezet. Planet Internet is met 341.000 klanten de grootste adsl-aanbieder, maar verliest terrein ten opzichte van de topdrie. Onder de adsl-aanbieders wist Het Net de grootste groei (30 procent) te realiseren. Deze KPN-dochter heeft nu 138.000 abonnees. Het Net moet nog wel Tiscali (151.000), XS4ALL (147.000) en Zon (144.000) voor zich dulden. De KPN-dochters, inclusief Direct ADSL, vergrootten hun aandeel in de breedbandmarkt tot 26,6 procent. (Webwereld)

“Zender De Mol streep door TROS-plannen”

Het nieuwe tv-station met amusement en voetbal dat John de Mol volgend jaar augustus wil lanceren, betekent de doodsteek voor het commerciële plan van de TROS. Naar verluidt wil de kapitaalkrachtige De Mol de krenten uit de TROS-pap vissen, te beginnen met zijn eigen zus: kijkcijferkanon Linda . Haar huidige contract loopt af op het moment dat John wil beginnen. Ook publiekstrekkers als Jack van Gelder en Ivo Niehe staan volgens RTL-baas Fons van Westerloo op De Mols verlanglijstje. Voorts heeft De Mol al vele jaren een uitstekende relatie met De Postcodeloterij. Die loterij is nu nog verbonden aan de TROS-pijlers Miljoenenjacht en 1 tegen 100. De grootste familie van Nederland onderzoekt op dit moment een commercieel avontuur met hulp van de Belgische zender VTM. De TROS mag van de mediawet pas in september 2005 uit het bestel stappen, maar dreigt voor die tijd al te worden leeggezogen. (Telegraaf)

HP/De Tijd in knipselmap voor Beatrix bij roddelpers

In de ogen van de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) is opinieweekblad HP/De Tijd afgegleden tot het niveau van roddelbladen als Story en Privé. De knipselmap met artikelen uit de roddelpers die koningin Beatrix elke woensdag van de RVD ontvangt, bevat voortaan ook stukken die HP/De Tijd aan de koninklijke familie wijdt. HP/De Tijd staat al jaren op gespannen voet met het Koninklijk Huis. De verhouding bereikte vorig jaar een dieptepunt met de serie Oranjebitter, waarin prinses Margarita uit de school klapte over de feestjes bij haar ’tante Bea’, en het boertige gedrag van haar neven. Ook dit jaar was het raak. Op campagne met Oranje, een verslag van de werkbezoeken die koningin Beatrix in twaalf maanden heeft afgelegd, staat volgens de RVD vol onjuistheden. Verder verhitte de column Uit Hofkringen de gemoederen. Daarin wordt beweerd dat Willem- Alexander en Máxima de avond na het overlijden van prinses Juliana een feestje hebben gevierd in Lech. De RVD noemt dit ‘simpelweg onwaar’ en ‘buitengewoon kwetsend’. Volgens RVD-directeur Chris Breedveld kent de RVD een lange geschiedenis met HP/De Tijd als het gaat om onjuistheden in artikelen over de koninklijke familie. Breedveld: ‘Soms checken de roddelbladen hun feiten beter dan HP/De Tijd dat doet.’ (Volkskrant)

Zoetermeer FM komt met nieuw live-programma

De lokale radiozender Zfm begint vanaf zondag 3 oktober met een nieuw Zoetermeers actualiteitenprogramma, ‘Schoolplein Live’. Het programma wordt rechtstreeks uitgezonden vanuit grandcafé School in de Dorpsstraat. In een twee uur durende uitzending komen actuele onderwerpen uit Zoetermeer aan bod, variërend van uitgaan en culturele activiteiten tot politieke items. Het programma is een initiatief van Zfm, de Haagsche Courant-editie Zoetermeer, de promotiestichting Floravontuur en grandcafé School. De presentatie is handen van John Rombouts. De eerste uitzending van ‘Schoolplein Live!’ is op zondag 3 oktober, van 11 tot 13 uur. De volgende uitzendingen zijn op 7 november en 5 december. Het publiek is welkom om het programma bij te wonen. Zfm is te ontvangen via de ether op 107.6 en via de kabel op 92.9. (HC)

Weinig verandering in nieuw seizoen ‘Vara Laat’

Het televisieprogramma ‘Vara Laat’ begint 28 september aan een nieuw seizoen. Dit gebeurt volgens de omroep in een bijna ongewijzigde formule. Reden hiervoor is het feit dat de show vorig seizoen goed is ontvangen. Wel is het decor veranderd en is een nieuw spel toegevoegd aan het programma. Dat zegt een woordvoerder van de Vara donderdag. In de komende 99 nieuwe afleveringen presenteren de cabaretiers Claudia de Breij en Dolf Jansen weer om en om. De animatieserie ‘Café De Wereld’ komt in het nieuwe seizoen terug op de buis. Begin dit jaar werd de serie over ‘Grote en Minder Grote Sterren’ genomineerd voor een Rose d’Or tijdens het gelijknamige festival in Zwitserland. (Nieuws.nl)

SBS wint rechtszaak van Commissariaat

Het Commissariaat voor de Media heeft SBS Broadcasting ten onrechte een boete opgelegd voor sluikreclame tijdens uitzendingen van het Amsterdam Tournament 2001. Dat heeft de Amsterdamse rechter bepaald. SBS Broadcasting kreeg de boete van 9000 euro na het in beeld brengen van reclameboarding tijdens uitzendingen van voetbalwedstrijden gedurende het Amsterdam Tournament 2001 (het jaarlijkse voetbaltoernooi van Ajax) op SBS6. Op de boarding waren slogans van onder andere ABN AMRO en Radio 538 te zien. Volgens het Commissariaat voor de Media was dit in strijd met het sluikreclameverbod in de Mediawet. De Amsterdamse rechter heeft SBS Broadcasting, dat tegen de boete in beroep ging, nu in het gelijk gesteld. Volgens de rechter was het uitzenden van de reclameboarding op SBS6 voor de zender niet vermijdbaar en had het Commissariaat voor de Media niet als vanzelfsprekend mogen aannemen dat het mediabedrijf zelf het oogmerk had hiermee reclame te maken. Ook vond de rechter dat van SBS, anders dan van de publieke omroep, niet had mogen worden verwacht af te zien van uitzending. SBS Broadcasting denkt dat het met deze uitspraak in de toekomst iets gemakkelijker wordt sportevenementen uit te kunnen zenden. De uitspraak is vooral opmerkelijk, omdat hiermee voor het eerst in Nederland een rechter uitdrukkelijk vaststelt dat het Commissariaat voor de Media onderscheid moet maken tussen hoe het de regels voor het uitzenden van reclame op publieke en commerciële omroepen toepast. (Adformatie)

RTL citeert uitgebreid uit miljoenennota

RTL Nieuws heeft woensdag uitgebreid gepubliceerd uit de miljoenennota, die volgende week dinsdag pas officieel door minister Zalm van Financiën aan de Tweede Kamer wordt aangeboden. Het is een unicum dat journalisten over de gehele rijksbegroting beschikken, nog voordat die op prinsjesdag wordt aangeboden aan de Tweede Kamer. Elk jaar lekken voorafgaand aan prinsjesdag wel een groot aantal voornemens van het kabinet uit. Soms zelfs complete begrotingen van afzonderlijke ministeries. Soms laten ministers die bewust lekken naar de pers, soms is het goed speurwerk van journalisten. Dat de volledige miljoenennota van tevoren uitlekt, is zeer uniek. RTL heeft de gehele miljoenennota inmiddels op de eigen website gezet.

Cartoon Network op Casema’s Etalagekanaal

Abonnees van kabelaar Casema kunnen tijdelijk naar de tekenfilmzender Cartoon Network kijken via het Etalagekanaal. Cartoon Network zendt elke dag uit tussen 06.30 uur en 21.00 uur. Het Etalagekanaal maakt onderdeel uit van het analoge basispakket van Casema. Via het Etalagekanaal wordt gedurende een bepaalde periode een zender doorgegeven die normaal alleen via het digitale-aanbod van Casema (TVD) is te zien.

“Interesse in Eredivisie voetbal”

In dat verband is Talpa geïnteresseerd in de uitzendrechten van de Nederlandse Eredivisie. Deze rechten komen met ingang van het seizoen 2005-2006 vrij. MTV en Talpa zullen samen zo snel mogelijk gesprekken met kabelbedrijven en programmaraden aangaan om de benodigde toestemming voor doorgifte van de aangepaste programmaformule te verkrijgen. De naderende overgang van analoge naar digitale televisie zal, in de overtuiging van Talpa, ook in Nederland binnen afzienbare tijd leiden tot een herschikking van het TV-landschap. Talpa wil daar een rol in spelen, waarmee het starten van een eigen televisiekanaal moet worden gezien als een eerste stap in die richting. Volgens de Talpa-visie vormt free-to-air broadcasting, met de bijpassende brede programmering, een interessant vertrekpunt op weg naar digitalisering en het daarmee samenhangende einde van de schaarste in de ether dan wel de krapte op de kabel.Talpa vindt het nog te vroeg om details over de programmering van het nieuwe station bekend te maken, maar de zender wil duidelijk streven naar een substantieel marktaandeel en een breed samengesteld publiek. “Ik realiseer me heel goed”, zegt John de Mol, ” dat het druk is op de Nederlandse televisiemarkt en dat zo’n substantieel marktaandeel makkelijker gezegd is dan bereikt. Toch denk ik dat met goed product, een dosis geduld en een beetje lef een positie bij de best bekeken zenders binnen een aantal jaren bereikbaar is.” Over de keuze voor Nickelodeon zegt hij: “Ik ben erg enthousiast over MTV Networks als partner. Het is niet alleen internationaal maar ook in Nederland een sterke organisatie die met de zenders MTV, TMF, Nickelodeon en The Box een mooie positie inneemt. En het voordeel van Nickelodeon is, dat het station al bij vrijwel alle Nederlandse kabelhuishoudens op de afstandsbediening staat geprogrammeerd.” Dan Ligtvoet, directeur van MTV Networks in de Benelux: “De samenwerking met Talpa en John de Mol spreekt MTV Networks om meerdere redenen erg aan. Heel belangrijk is het gegeven dat John de Mol zelf aan de wieg van vele formats heeft gestaan die juist door jonge mensen massaal werden omarmd. Met onze vier jongerenzenders Nickelodeon, MTV, The Box en TMF zal die creatieve factor in de samenwerking met Talpa een positieve stimulans gaan betekenen.”. (o.a. persbericht Talpa)

Wederom kabelstoring in Delfzijl

Delfzijl en omgeving bleef dinsdag van de middag opnieuw enige tijd verstoken van radio en tv Oorzaak was een kapotte zekering in een schakelkast. Essent Kabelcom heeft nu besloten om voor Delfzijl, Holwierde, Spijk en Bierum in de schakelkasten grotere zekeringen te plaatsen. Dat kan betekenen dat de komende dagen ook nog enkele keren het radio en tvsignaal kort weg kan vallen. Maandag viel het signaal ook al enkele uren uit na een stroomstoring. (RTV Noord)

CRN:”‘Frequenties hebben veel gekost”

Een jaar geleden moesten ook de regionale commerciele radiozenders, net als de landelijke zenders, bieden op een nieuwe frequentie om op uit te zenden. De kosten die hiermee gemoeid gingen, waaronder het ombouwen van de zenders voor de nieuwe frequentie en het starten van een promotiecampagne om de luisteraars te informeren, zijn een zware strop voor de zenders. Dat is althans de mening van Jan Lagrouw, de directeur van Commerciele Radio Nederland (CRN), waar twaalf regionale zenders bij zijn aangesloten. Lagrouw vertelt dat in de eerste week van de frequenties de luistercijfers van de CRN daalden van 1,2 miljoen naar 750.000. De kleine zenders konden niet opboksen tegen de reclamecampagne van zenders als Yorin, Noordzee en 538. De zenders van CRN richten zich voornamelijk op 20- tot 34-jarigen. Ook wordt 10 tot 35% van de programmering afgestemd op de regio. Dat regionale aspect wordt ook naar adverteerders toe uitgedragen. CRN regelt centraal 80% van de advertentieomzet voor de zenders, 20% doen zij zelf. Onder meer City FM, Stadsradio Rotterdam en Den Haag, Fresh FM en Hot Radio zijn aangesloten bij CRN. (Reclameweek via Kabelraden)

90s Request op 3FM en MTV

Van zaterdag 25 september t/m vrijdag 1 oktober gaat 3FM terug naar de jaren 90 met de 90s Request. Een hele week uitsluitend aandacht voor de jaren negentig, met hits van toen, specials en als afsluiter de Top 90s Request. De 90 populairste klassiekers uit de Nineties op vrijdag 1 oktober van Voor het eerst doet ook MTV dit jaar ook mee aan de 90s Request. De beste clips uit de Top 90s Request worden dit jaar uitgezonden door MTV. Beide muziekstations hebben de pophistorie hoog in het vaandel staan en besteden regelmatig aandacht aan klassiekers uit de jaren 80 en 90. 3FM en MTV hebben voor de 90s Request de handen ineen geslagen en zenden in dezelfde week 90 specials uit. Via www.3fm.nl en www.mtv.nl kan iedereen vanaf 25 september stemmen op zijn of haar favoriete plaat uit de jaren 90. (o.a persbericht)

Menno Vroom naar RTL FM

Menno Vroom zal vanaf 27 september te horen zijn als dj op RTL FM. Hij zal elke werkdag tussen 19:00 en 21:00 uur een programma gaan presenteren. Het programma ‘RTL Lovesongs’ met Julia Samuël zal voortaan elke maandag tot en met donderdag tussen 21:00 en 00:00 te horen zijn. Menno werkte tussen 1997 en 2003 voor Radio 10 en was tot voor kort werkzaam bij Radio Veronica. Hier produceerde hij onder meer ‘Goud van Oud’ en was hij één keer per week als presentator van ‘Oh wat een nacht’ te horen. Over zijn overstap zegt hij: “Ik zal me bij RTL FM als een vis in het water voelen, de uitstraling en muziek passen bij mijn manier van radio maken!” (via Radiofreak)

“Gemeente houdt geld lokale omroep”

Van de ruim zeven miljoen euro die gemeenten jaarlijks van het rijk krijgen voor de lokale omroep bereikt de helft niet het doel. In totaal wordt drie tot vier miljoen euro aan andere zaken besteed dan lokale radio en/of televisie. Ongeveer tweederde van de omroepen ziet weinig tot niets van het geld dat hun gemeente krijgt. Dat zegt de Organisatie van Lokale Omroepen in Nederland (OLON) in De Gelderlander. Directeur Pieter de Wit: “Er gaat best een redelijk bedrag aan subsidie naar de omroepen, maar dat is geconcentreerd in steden als Amsterdam en Rotterdam. Het overgrote deel krijgt niets.” Sinds 2001, toen het Kijk- en Luistergeld werd afgeschaft, krijgen gemeenten van het rijk een euro per woonruimte voor de lokale omroep: tezamen ruim zeven miljoen euro. Er zijn in Nederland, volgens het jaarverslag van het Commissariaat voor de Media over 2003, zo’n driehonderd lokale omroepen in 85 procent van de gemeenten. Gelderland scoort hoog: van de 71 gemeenten zijn er maar zes zonder een lokale omroep. (Gelderlander via Pieter Janssen weblog)

Van Westerloo tijdelijk VN-hoofdredacteur

Freelance journalist Gerard van Westerloo geldt het komende halfjaar als tijdelijk hoofdredacteur van het weekblad Vrij Nederland. Hij volgt Xandra Schutte op, die onlangs terugtrad na een vertrouwensbreuk met de redactie. Van Westerloo (1943) werkte al eerder als redacteur bij Vrij Nederland. Later werd hij freelancer, maar bleef ook in die hoedanigheid voor het blad werken. (ANP)

Mojo Concerts komt met eigen popblad

Impresariaat Mojo Concerts komt vanaf oktober met een nieuw maandelijks muziekblad dat gratis wordt verspreid tijdens concerten en evenementen van de muziekorganisator. Mojo’s Music Magazine kent een oplage van 50.000 exemplaren, meldde een Mojo-woordvoerder dinsdag. Het verschijnt op A6-formaat (past in iedere broekzak) en telt 64 pagina’s. Volgens de zegsman staat in Mojo’s Music Magzine ,,de muziekbeleving centraal”. Gerenommeerde namen uit de Nederlandse popjournalistiek gaan het blad schrijven, waarbij zij alle muziekstijlen zullen belichten. Het blad verschijnt tien keer per jaar, uitgezonderd de maanden januari en februari. (ANP)

TBN Europe en Arte nieuw op de Zoetermeerse kabel

Kabelaar Casema wijzigt op 28 september aanstaande het televisiepakket van Zoetermeer. Reden hiervoor is het uitvoeren van het tv-advies van de Programmaraad Zoetermeer, het overhevelen van de tv-zenders van RTL Nederland (RTL4, Yorin) en SBS6 van het basispakket naar het standaardpakket en de komst van Digitenne. Op advies van de Programmaraad Zoetermeer worden TBN Europe (Engelstalige christelijke zender) en Arte toegevoegd aan het basispakket. Het advies van de Programmaraad om de zender Arabische zender MBC door te geven wordt door Casema niet uitgevoerd. Hierdoor blijft TRT International in het basispakket beschikbaar. WDR3 en Tell Sell verdwijnen uit het Zoetermeerse tv-aanbod. De regionale tv-zender InfoThuis verhuist van het standaardpakket naar het basispakket, de tv-zenders RTL4, Yorin en SBS6 verdwijnen uit het basispakket en worden overgeheveld naar het standaardpakket. De reden hiervoor is een overeenkomst tussen Casema en de eigenaren van deze zenders die inhoudt dat deze tv-zenders alleen nog in het standaardpakket van Casema kunnen worden doorgegeven. Daarnaast wijzigen de uitzendfrequenties van Nickelodeon, The Discovery Channel en BBC World in verband met de komst van het Digitenne-signaal in de ether.

Toestand DJ Wim Rigter achteruit

De toestand van dj Wim Rigter gaat achteruit. Een aantal weken geleden leek het de goede kant op te gaan maar afgelopen week kwam er een slecht bericht voor Wim. Er zijn uitzaaiingen van kanker in zijn lichaam. Wim Rigter vecht al lange tijd tegen kanker. Daardoor is hij ook niet meer te horen op de radio. Hij presenteerde bij de AVRO het programma Nachtdienst, maar de laatste maanden worden die uitzendingen door andere overgenomen. Meer informatie over Wim Rigter is te vinden op een speciaal weblog. http://belt.web-log.nl/. (Via radiofreak)

RTL4 weer marktleider

RTL4 heeft na de sportzomer het marktleiderschap weer heroverd van Nederland 2. In week 37 scoorde de zender een marktaandeel van 15,3 procent. De commerciële zenders hadden opgeteld een marktaandeel van 45,6 procent. De RTL-zenders hadden samen 24 procent: RTL4 dus 15,3 RTL5 3,8 en Yorin 4,9. SBS scoorde 21,6 met zijn zenders: SBS6 12,8, Net5 5,7 en Veronica 3,1. Met marktaandelen voor Nederland 1 van 10,9, Nederland 2 13,1 en Nederland 3 6,5 kwamen de publieke zenders gezamenlijk uit op 30,5. De WK-kwalificatiewedstrijd Nederland-Tsjechië (2-0) op SBS6 was het best bekeken programma van week 37 met 3,7 miljoen kijkers. Studio Sport van gisteravond werd bekeken door ruim 3,1 miljoen mensen. Hart van Nederland trok woensdag 2,4 miljoen kijkers, gevolgd door het Journaal van 20.00 uur gisteravond met 2 miljoen kijkers en GTST van maandag met 1,8 miljoen kijkers. (Adformatie)

Nog één keer Farce Majeure

Het satirische TV-programma Farce Majeure herleeft nog éénmaal. Dat zei programmamaker Jan Fillekers zondag in het AVRO-mediaprogramma Antenne 2: “Er komt nog één programma eind december. Dat wordt een soort Farce Majeure Plus.” In de afscheidsuitzending zal uniek materiaal vertoond worden van gastoptredens in het programma. In het verleden werkten o.m. Anne-Wil Blankers, Ton van Duinhoven, Gerard Cox, Jan Blaaser, Pleuni Touw, Wieteke van Dort, Mini & Maxi en Joop Doderer mee. Mogelijk verschijnt er in 2005 nog een DVD met dit bijzondere materiaal, maar volgens Fillekers is met deze laatste Farce Majeure-revival de koek echt op: “Dan hebben we het wel gehad.” (Antenne2)

Harry de Winter kandidaat voor exploitatie Radio Kootwijk

Er zijn twee kandidaten overgebleven voor de exploitatie van de achttien gebouwen op het terrein van Radio Kootwijk, waaronder de ‘Kathedraal’. Het gaat daarbij om het Museum Kröller – Müller en twee particulieren in de persoon van Harry de Winter en Felix Visser. De Winter is vooral bekend als (oud)directeur van televisie productiemaatschappij IDTV. Dat maakte W. Eckhardt van de provincie Gelderland bekend tegenover de Stentor voorafgaande aan de vergadering van de Veluwe commissie die in een van de gebouwen van Radio Kootwijk plaatshad. Eckhardt zei dat aan beide partijen is gevraagd een bedrijfsplan te maken voor het gebruik van alle opstallen op het voormalige KPN- complex. De provincie gaat daar het beste uit kiezen. Overigens staat al vast dat een aantal niet-monumentale panden gesloopt gaat worden. Museum Kröller-Müller wordt als een zeer aantrekkelijke kandidaat gezien voor Radio Kootwijk. Het voormalige zendstation moet namelijk een museale, educatieve en natuurgerichte functie krijgen. Daarin kan het museum in hoge mate voorzien. Probleem is echter dat Kootwijk de financiële spankracht van het Museum Kröller-Müller mogelijk te boven gaat. Het duo De Winter/Visser heeft wat dat betreft vermoedelijk betere papieren. De Winter was lange tijd directeur van de televisieproductie maatschappij IDTV en organisator van grootschalige evenementen en concerten. Ook kreeg hij bekendheid als presentator van ‘Wintertijd’ bij RTL5 en AT5. Welke plannen De Winter en zijn zakenpartner Visser met het complex hebben is overigens niet bekend. Beiden bleken niet voor commentaar bereikbaar.

Clear TV: “entertainment van de hele wereld”

SES/Astra en Clear Television Network Nederland hebben op de IBC2004 beurs in Amsterdam een overeenkomst gesloten voor de doorgifte van Clear TV. De zender zal vanaf 15 september ongecodeerd beschikbaar zijn op Astra, 19 graden Oost. Clear TV is gericht op kijkers die interesse hebben in andere culturen. Alle programma’s zullen voorzien zijn van de originele taal en ondertiteld in het Nederlands. De zender brengt een mix van entertainment en informatieve programma’s van overal ter wereld. ‘We geloven dat er voldoende vraag naar dergelijke programma’s is’, aldus Vanessa Somers, manager van Clear TV. ‘We hebben onder andere programma’s vanuit Japan, Turkije, Engeland, Amerika, Marokko en India.’ Het thema ligt vooral bij film, series, game shows en heel veel sport. ‘We richten ons vooral op de kleinere sporten,welke nauwelijks aandacht krijgen op de Nederlandse tv’, aldus Somers. Alexander Oudendijk, Senior Vice President Sales & Marketing van SES ASTRA is blij met de komst van Clear TV. ‘Het is een hele mooie aanvulling op het huidige Nederlandse tv aanbod. En aangezien de programma’s voorzien zijn van de originele taal, is het tevens een aanwinst voor de rest van Europa’. Clear TV zal voor ruim 500.000 Nederlandse en 10,4 miljoen Europese schotelbezitters te zien zijn. Er lopen momenteel al testuitzendingen. (via Satellitemagazine.com). Website: http://www.cleartv.nl/.

Radio Excellent start stereo-uitzendingen

De lokale omroep van de gemeente Nootdorp-Pijnacker is gestart met stereouitzendingen via haar etherfrequentie op 105.2 MHz. Het is nog onduidelijk of ook de tweede frequentie van Radio Excellent (105.6 MHz) in stereo gaat uitzenden.

Europees tv-station voor 100 miljoen huishoudens

Een nieuw Europees tv-station gaat vanaf half oktober uitzenden naar ruim honderd miljoen huishoudens in Europa. De zender brengt non-stop programma’s, nieuws en loterijen. Initiatiefnemer Paul Hakan van TV 1 EU Broadcasting in Brussel heeft dat vrijdag bekendgemaakt. Het bedrijf biedt de beelden gratis aan aan kabelexploitanten en via de satelliet. De programma’s worden aangeboden in alle officiële talen van de Europese Unie. De zender zegt eenvoudige, maar gevarieerde programma’s te bieden. Dagelijks verschijnt bijvoorbeeld ‘Bonjour Europa’. Voor de jeugd komt JuniorTV en ‘Teenage’. De hele zondag wordt geschakeld tussen 120 camera’s voor live-beelden van mooie plekken in de grootste steden van de EU. (ANP)

BN/De Stem vraagt geld voor website

Niet-abonnees van BN/De Stem moeten voortaan betalen om artikelen te lezen op de website van de krant. BN/De Stem is hiermee begonnen omdat haar oplagecijfers dalen. Dat terwijl, naar eigen zeggen, 40.000 mensen regelmatig wel gratis stukjes op de site lazen. Voor 1,10 euro kunnen niet-abonnees een dag rondneuzen op de site. Voor 2 euro krijg je een week toegang en voor 5 euro een maand. (Omroep Brabant)

Casema probeert het opnieuw met digitale televisie

Na een periode van 2 jaar waarin kabelbedrijf Casema digitale televisie min of meer in de koelkast had gezet, lanceert het bedrijf nu per september een sterk aangepaste vorm van digitale televisie onder de naam TVD. Casema is van mening dat er in Nederland nu wel een markt voor digitale televisie is. Plasma- en lcdschermen, dvd-recorders en home cinema sets stuwen de vraag naar digitale beeld- en geluidskwaliteit en meer zenders. Het startpakket bevat zo’n 60 Tv-zenders waaronder het Voetbalkanaal (per 22 september), 26 digitale radiostations en 40 non-stop muziekkanalen en kost de consument € 9,95 per maand. De benodigde digitale ontvangers (Nokia, Panasonic en de verwachting is binnenkort ook Philips en Samsung) zijn verkrijgbaar bij RTV-dealers.Toen Casema eind 2000 startte met digitale televisie was de verwachting dat de consument met name behoefte had aan de extra functies – zoals interactiviteit – die digitale televisie bood. “Dat bleek dus niet het geval.” zegt Jos Molenkamp, CEO van Casema. “Televisiekijken is primair een passieve bezigheid. Bovendien was er – en eigenlijk is dat nog steeds het geval – nauwelijks interactieve content beschikbaar. Al snel bleek dat onze abonnees nog niet toe waren aan digitale televisie. Zeker niet in de vorm die wij toen hadden. Daarom hebben wij de actieve verkoop hiervan in 2002 bevroren. Inmiddels blijkt dat consumenten wel behoefte hebben aan een betere beeld- en geluidskwaliteit en meer zenders. Dus hebben we ons concept hierop afgestemd.” Bestaande digitale klanten krijgen voor 22 september een aanbieding die in veel gevallen betekent dat men meer zenders voor minder geld krijgt. Casema maakt samen met Essent Kabelcom en Multikabel gebruik van hetzelfde technische platform. Dat betekent dat consumenten die verhuizen van bijvoorbeeld Casema- naar Essent gebied de door hun aangeschafte digitale ontvanger kunnen blijven gebruiken. Bovendien werken de drie bedrijven nauw samen aan de verdere ontwikkeling van digitale televisie. (Persbericht)

Kleine omroepen boos over sluiting radiostudio’s

De kleine omroepen, zoals Teleac en RVU, zijn boos over de voorgenomen sluiting van hun radiostudio’s op 1 januari 2005. Ze spreken over een ‘contraproductieve maatregel die meer geld kost dan dat-ie oplevert’. De RVU heeft zelfs schriftelijk protest ingediend tegen de sluiting. De sluiting van in totaal tien radiostudio’s is een van de vele maatregelen waarmee de Publieke Omroep wil bezuinigen. Het idee is dat alle uitzendingen van de vijf radiozenders vanaf 1 januari vanuit een vaste studio met vaste eindregie komen. Dat wil zeggen: Radio 1 vanuit de huidige studio van het Radio 1 Journaal, Radio 2 en 747AM beide vanuit de studio’s in het AKN-gebouw en Radio 4 vanuit het TROS-gebouw (Radio 3 werkt al geruime tijd vanuit een eigen studio). De clustering van de studio’s rondom de radiozenders zou – volgens een recent rapport van het accountantsbureau Ernst & Young – een besparing van ruim 1,7 miljoen euro opleveren. De winst zit ‘m vooral in sluiting van de vier NPS-studio’s, twee EO-studio’s, de BNN- en de VARA-studio. Verder wordt een flinke besparing geboekt door een deel van de AKN- en TROS- studio’s dicht te doen. Bij de ‘kleintjes’, zoals de IKON, RKK, RVU en Teleac, gaat het om relatief kleine besparingen. Zo zou sluiting van de radiostudio in het Teleac-gebouw volgens Ernst & Young achtduizend euro opleveren op jaarbasis

Casema wijzigt tv-indeling Nootdorp

Kabelbedrijf Casema verplaatst op 14 september RTL 4, Yorin en SBS6 naar een andere frequentie. Het bedrijf doet dit omdat “HMG en SBS geen toestemming meer geven om hun programma’s in het basispakket van 17 televisiezenders door te geven”. Daarom verplaatst Casema deze drie zenders naar het plusdeel van het Standaardpakket, dat 34 televisiezenders omvat. De frequentiewjziging heeft tot gevolg dat abonnees hun televisie voor een aantal zenders opnieuw moeten instellen. Abonnees die nu een Basispakket hebben en toch RTL4, Yorin en SBS6 willen blijven ontvangen, zullen hun abonnement moeten omzetten. Voor de zender RTL4, Yorin en SBS6 worden RAI Uno, WDR3 en EuroNews aan het basispakket toegevoegd. De wijziging vindt plaats op dinsdag 14 september. WDR3 verhuist naar kanaal 26 (511,25 MHz), EuroNews verhuist naar kanaal 28 (527,25 MHz), RAI Uno verhuist naar kanaal 31 (551,25 MHz). RTL4 verhuist naar kanaal 35 (583,25 MHz), SBS 6 verhuist naar kanaal 42 (639,25 MHz) en Yorin verhuist naar kanaal 56 (751,25 MHz). (Casema)

NOS gaf Van Gogh al toestemming

Het NOS Journaal heeft filmmaker Theo van Gogh al een tijdje geleden toestemming gegeven om een nieuwsfragment voor zijn Pim Fortuyn-film ’06-05′ te gebruiken. Dit zei Patrizia de Chiara, communicatiemedewerker van de NOS, donderdag. Woensdag verdedigde staatssecretaris Medy van der Laan de omroep nog door te zeggen dat de NOS het goed recht had om de beelden aan Van Gogh te weigeren. “Het klopt dat het gewraakte fragment, waarin presentator Job Frieszo een pamflet van Janmaat toonde om een vergelijking te trekken met Fortuyn, door de NOS was geblokkeerd. Maar Van Gogh heeft netjes aan de hoofdredacteur van het Journaal, Hans Laroes, toestemming voor het gebruik van het fragment gevraagd en na overleg ook gekregen”, zei De Chiara. De filmmaker maakt in zijn Fortuynfilm ’06-05′ gebruik van oude nieuwsbeelden, om de voormalig LPF-leider in beeld te brengen. De rest van zijn cast bestaat uit acteurs. Van Goghs film beleeft aan het einde van dit jaar zijn première op internet en draait een paar maanden later pas in de bioscoop. (Nieuws.nl)

Cabaretiers boos op AVRO-programma

De cabaretiers Jan Jaap van der Wal en Najib Amhali zijn boos op het AVRO-programma Ticket, waarin elke week aandacht besteed wordt aan theater-, concert- en filmvoorstellingen. Maar helaas gaan de programmamakers soms iets te ver in hun enthousiasme. Zo werden vorige week grappen verklapt uit het programma van Jan Jaap van der Wal en werd afgelopen keer uitvoerig ingegaan op een grap uit de voorstelling van Najib Amhali. Amhali had veel tijd en energie in deze specifieke grap gestoken en ziet deze nu in duigen vallen. Zijn grap is grotendeels onbruikbaar geworden. Eén troost voor Najib Amhali: de kijkcijfers van Ticket waren gisteren erg slecht, 218.000. (via Medialog Blogspot / Zwarte Kat)

Sunrise FM van de kabel in Rotterdam

UPC meldt dat op 8 september de commerciele radiozender Sunrise FM is gestopt met haar uitzendingen via de kabel in Rotterdam. Sunrise FM zond uit via de 93,6 MHz. Het is niet bekend waarom de uitzendingen gestopt zijn. De Programmaraad in Rotterdam zal op zoek gaan voor een vervangende zender. (via RTVInfo)

Uitwedstrijden Oranje mogelijk niet op tv

De uitwedstrijden van het Nederlands voetbalelftal in het kader van de kwalificatie voor het WK 2006 komen misschien niet op televisie. Het sportmarketingbureau Sportfive, dat de rechten bezit, vraagt namelijk ruim één miljoen euro per duel en dat vinden de drie grote tv-bedrijven in ons land (Publieke Omroep, RTL en SBS) veel te gortig. (Telegraaf)

TROS voorzitter weg uit STER-bestuur

TROS-voorzitter Karel van Doodewaerd zal zijn functie als bestuurslid van de STER neerleggen. Namens de Publieke Omroep zitten drie vertegenwoordigers in het bestuur van de STER. De andere twee zijn Cees Vis en Harm Bruins Slot. Doodewaerd vertrekt vanwege de commerciële plannen van de TROS. STER-directeur Julius Minnaar: Karel vond het niet langer zuiver om deel uit te maken van het Ster-bestuur en tegelijkertijd aan uittredingsplannen te werken. Minnaar ontkent dat het besluit te maken heeft met de wens van de TROS om de STER op te heffen als de omroep commercieel zou gaan. De TROS heeft het opheffen van de STER nooit als voorwaarde voor uittrede uit het bestel gesteld. In een gesprek met de staatssecretaris is alleen aan de orde gesteld dat ‘inkrimping’ het de TROS een stuk makkelijker zou maken, aldus Minnaar in Adformatie. Minnaar zelf zal eerder dan aanvankelijk gepland de STER verlaten en overstappen naar de TROS. Vanaf volgende maand zal hij de functie van Huib Boermans overnemen in plaats van begin volgend jaar. Volgens hem heeft dit geen verband met de commerciële plannen van de TROS maar is zijn opvolger Arian Buurman ‘klaar’ om zijn werk over te nemen. Wie Doodewaerd gaat opvolgen is nog niet bekend. (Medialog Blogspot)

“Verbied reclame over ongezonde voeding voor kinderen”

De Consumentenbond vindt de overheid ’te soft’ in de aanpak van ongezonde voeding. De bond verwacht weinig van een voorlichtingscampagne die in samenwerking met het bedrijfsleven wordt opgezet, en waarschuwt voor dikmakers als vetten en suikers. De bond eist hardere wettelijke maatregelen, zoals een verbod op reclame voor ongezonde voedingsproducten die is gericht op kinderen. De Consumentenbond heeft donderdag een eisenpakket overhandigd aan minister Hoogervorst van Volksgezondheid tijdens een actie bij de Tweede Kamer. De bond kwam met een boerenkar Het Plein in Den Haag oprijden. Op de kar zaten kinderen en er lagen ‘de bergen vet en suiker’ op, die zij jaarlijks te veel binnen krijgen. Uit onderzoek, dat de Gezondheidsraad vorig jaar heeft gedaan, is gebleken dat 40 procent van de Nederlanders te dik is. De raad was vooral verontrust over de sterke toename van te zware peuters en oudere kinderen. Door overdadig te eten en weinig te bewegen lijden steeds meer mensen aan ziekten als diabetes, hart- en vaatziekten en darmkanker. De Consumentenbond wil niet alleen ,,de constante verleiding” inperken door een verbod op reclame, die is gericht op kinderen. De bond eist ook een verbod op zogenaamde gezondheidsclaims, waarmee fabrikanten nu hun ongezonde producten aanprijzen. (ANP)

Carrière Award voor regisseur Bob Rooyens

Televisieregisseur Bob Rooyens (63) heeft de Carrière Award 2004 gewonnen van de Stichting Nederlandse Academy Awards (Gouden Beelden). Dat maakte Willem van Beusekom, voorzitter van de jury van deze tv-prijzen, donderdag bekend tijdens een bijeenkomst in Bussum. De jury kent de loopbaanprijs jaarlijks toe aan een televisiepersoonlijkheid die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandse televisie. In voorgaande jaren ging de onderscheiding naar Henny Stoel (2003), Bart de Graaff (2002, postuum) en Aart Staartjes (2001). Rooyens heeft talloze programma’s op zijn conto als het popprogramma ‘Moef Ga Ga’ en amusementsshows als ‘Een paar apart’ en ‘Wedden Dat’. Ook regisseerde jij de comedy ‘Een citroentje met suiker’ en klassieke programma’s voor zenders als WDR en ARTE. (ANP/Antenne2)

Verzoek steunzender Radio West afgewezen

Het verzoek van 89,3 Radio West om een steunzender te plaatsen in de Duin- en Bollenstreek is afgewezen. Radio West wil een steunzender in die regio plaatsen omdat er ontvangstproblemen zouden zijn in de Duin- en Bollenstreek. Radio West is tegen het besluit in beroep gegaan. Radio West maakte vandaag ook bekend dat de zender beschikt over een “nieuwe” steunzender in Den Haag. Deze zender is al sinds eind mei in de lucht.

“Veel minder sport op Nederland 2”

De publieke omroepen moeten het mes in de sportprogramma’s zetten. Dat willen de regeringspartijen VVD en D66. Beide partijen vinden dat de kwaliteit van de uitzendingen van publieke omroepen meer en meer achteruit holt. “Met al die sportprogramma’s proberen ze hardnekkig en kunstmatig veertig procent van de kijkers vast te houden. Terwijl ze zich zouden moeten richten op hun kerntaken zoals cultuur, drama, informatie en actualiteiten”, vindt D66-Kamerlid Bert Bakker. Sport moet vooral door de commerciële omroepen worden uitgezonden, vindt VVD-Kamerlid Fadime Örgü. Dan kan Nederland 3 worden geschrapt, evenals de reclameblokken op de twee overige zenders Nederland 1 en 2. Het verlies aan reclame-inkomsten valt vervolgens weg tegen het geld dat niet in de uitzendrechten voor sportwedstrijden hoeft te worden gestoken. (HC)

VRT “Grote doelgroep bereiken met cultuur is illusie”

“De VRT blijft cultuurprogramma’s maken, maar maakt zich geen illusie daarmee een grote doelgroep te be- reiken”, reageert woordvoerster op de kritieken van de lage kijkcijfers voor het Canvas-programma “Republica”. Republica, de opvolger van “Voetzoeker”, bereikte donderdag 27.800 kijkers. Ook over het late uitzenduur (23u) lopen de meningen uiteen. “We hebben al geschoven met cultuur in onze programmatie. Vroeg of laat programmeren maakt weinig verschil uit. Cultuurliefhebbers aanspreken is altijd een moeilijke zaak”, aldus Waumans. Vlaams minister voor Cultuur Bert Anciaux vindt dat het aantal kijkers voor cultuur niet heilig is, maar pleit wel voor een ondergrens. Hij stelt een andere omkadering voor door bijvoorbeeld een voorsmaakje van “Republica” in Het journaal of TerZake te geven. “Misschien is het ook een idee om cultuur gewoon vaker in Het journaal en TerZake aan bod te laten komen”, aldus de minister in De Morgen. (via VRT)

A-FM weer in de ether

De lokale omroep van Alblasserdam, A-FM, is sinds woensdagavond weer in de lucht via haar FM-frequentie 97.3 MHz. Bij de lokale omroep was in de nacht van zondag op maandag de zendinstallatie gestolen.

NRC: “Juridisch gevecht tussen omroepen en Strengholt”

Twee stichtingen van de publieke omroepen NCRV en VARA blijken al meer dan tien jaar verwikkeld in een juridisch gevecht met audiovisueel concern Strengholt. Dit bericht NRC Handelsblad. Het conflict vloeit voort uit een, zoals het ministerie van OCW het in 1990 kwalificeerde “verboden activiteit” van de twee publieke omroepen die het facilitaire overheidsbedrijf NOB beconcurreerden. Volgens het departement werd de Mediawet overtreden. Dat blijkt uit documenten waarop NRC Handelsblad de hand heeft weten te leggen. Het gaat om de stichting Heuvelland en de stichting Schuttersweg. De eerste is gelieerd aan de VARA en de tweede aan de NCRV. Beide stichtingen, waarvan de bestuurders statutair afkomstig zijn uit de besturen van de omroepen, kochten in 1989 van Strengholt samen voor 1,2 miljoen euro de helft van de aandelen van het facilitaire bedrijf Video Hilversum. De zakelijke transactie leidde in 1995 tot een civiele rechtzaak. De stichtingen eisen, inmiddels in hoger beroep bij het gerechtshof in Amsterdam, een deel van hun geld terug omdat een rendementsgarantie niet zou zijn nagekomen door Strengholt. De procedure kost volgens Strengholt “handenvol geld” en “sleept zich voort”. Strengholt- directeur M. Mensink zegt tegenover NRC Handelsblad “het niet te begrijpen, de inzet van de procedure is maar een relatief bescheiden bedrag. De procedure zelf heeft handenvol geld gekost. Mede om die reden hebben wij ons geregeld afgevraagd waarom de omroepen blijven procederen.”. De VARA en NCRV zouden de afgelopen tien jaar elk ongeveer 33.000 euro hebben betaald aan proces- en advocaatkosten uit verenigingsmiddelen. De aankoop van de aandelen van Video Hilversum was volgens het ministerie in strijd met de Mediawet. Publieke omroepen mochten wel geld uitgeven aan faciliteiten om hun programma’s te maken maar geen eigendom van faciliteiten verwerven: er moet een strikte scheiding zijn tussen vragers en aanbieders van faciliteiten. Tevens waren de omroepen met hun belang in Video Hilversum dienstbaar aan het maken van winst voor derden. Ook dat was en is verboden in de Mediawet. De VARA en NCRV wilden met hun aandeel in Video Hilversum “een goede belegging” blijkt uit de documenten van NRC Handelsblad. VARA en de NCRV bestrijden overigens de visie van het ministerie dat het om publieke middelen ging. Het waren verenigingsmiddelen aldus beide omroepen en daarmee was de investering volgens de VARA “volledig in overeenstemming” met de “bedoelingen van de wetgever”. Tevens wilde de omroepen, na het zelfstandig worden van het NOB, invloed uitoefenen op de faciliteitenmarkt en de hoge NOB tarieven ontwijken. De problemen onstonden toen het NOB in het zicht van de liberalisering van de faciliteitenmarkt en de komst van commerciële televisie in 1991 en 1992 de tarieven drastisch verlaagde. De kortingen waren zo groot dat Video Hilversum opeens te duur was. Het bedrijf Video Hilversum werd in 1995 door de VARA, NCRV en Strengholt met verlies verkocht aan het NOB. Hoe groot het verlies is, is onbekend. Directeur Mensink van Strengholt over de verkoop aan het NOB: “het was een elegante oplossing, het alternatief was een faillisement”.

Kamer verdeeld over toekomst omroepbestel

Het publieke omroepbestel moet in de toekomst anders worden ingericht. Daarover waren alle fracties in de Tweede Kamer het woensdag eens tijdens een overleg met staatssecretaris Van der Laan (Media). De oplossingen en alternatieven die de partijen aandroegen, waren echter zo verschillend dat de bewindsvrouw veel moeite zal hebben consensus te krijgen. De Kamerleden voerden het debat naar aanleiding van het rapport van de visitatiecommissie-Rinnooy Kan. Die concludeerde dat de afzonderlijke omroepen goed functioneren, maar dat zij er slecht in slagen samen te werken. De parlementariërs konden zich allen vinden in die conclusie. ” Het bestel ligt onder vuur: het is te zuur, te duur en heeft een slechte structuur”, vatte CDA’er Atsma de diverse meningen samen.

Het CDA ziet als oplossing dat de omroepen meer zeggenschap krijgen over de aansturing van het net waarop ze uitzenden. Op die manier zouden ze meer binding met hun leden kunnen bewerkstelligen. Rinnooy Kan adviseerde juist om de netcoördinatoren en de raad van bestuur van Publieke Omroep meer macht te geven. De plannen van Van der Laan gaan ook in die richting en bijvoorbeeld de PvdA kan zich er eveneens in vinden. De VVD wil juist dat het bestel teruggaat van drie naar twee tv-netten en dat beide reclamevrij zijn. Op die manier zouden omroepen zich het best kunnen onderscheiden van commerciële zenders. VVD-woordvoerster Örgü gaf toe dat de financiële onderbouwing van dat plan wellicht meer aandacht behoeft. Om alle alternatieven goed tegen het licht te houden wil Van der Laan een gedegen discussie houden en daarom vanaf 2005 eenmalig concessies verlenen aan de omroepen die niet vijf, maar drie jaar duren. Vervolgens kan in 2008 een geheel nieuw bestel worden ingevoerd. Van Nieuwenhoven (PvdA) vroeg zich af of dat allemaal wel nodig is. “Veel kan er nu ook al worden geregeld zonder wetswijzigingen”, stelde zij

Nieuwe website van 3FM in de lucht

De nieuwe website van de publieke popzender Radio 3 FM is in de lucht: http://www.3fm.nl/. Aanvankelijk zou de vernieuwe website afgelopen maandag al worden gelanceerd.

Wereldomroep sluit zendstation Bonaire vanwege orkaan Ivan

Tijdens de passage van de orkaan ‘Ivan’ staakt de Wereldomroep om veiligheidsredenen vanaf 21.00 uur Nederlandse tijd de kortegolfuitzendingen vanaf het relaisstation (zendstation) op Bonaire. Het personeel ter plaatse wordt vanavond geëvacueerd. Het is nog onbekend wanneer de uitzendingen hervat kunnen worden. Waarnemend algemeen directeur Jan Hoek licht toe: “Het zendstation bestaat uit een twintigtal antennes, waarvan de hoogste ongeveer 100 meter is. Met zeer hoge windsnelheden is het zendstation een gevaarlijk gebied. De veiligheid van onze medewerkers is natuurlijk prioriteit nummer één. Wij staan in nauw contact met onze collega’s op het eiland om zo de situatie op de voet te blijven volgen.” De kortegolfuitzendingen in het Nederlands, Engels en Spaans worden opgevangen door het zendstation ‘Flevo’ (bij Zeewolde). De overige uitzendingen komen te vervallen. Jan Hoek: “Luisteraars in verschillende gebieden kunnen (delen van) onze uitzendingen ook volgen via de lokale radiostations, waarmee wij samenwerken.” (Persbericht RNW)

Yvon Jaspers presentator KRO’s ‘Boer zoekt vrouw’

De KRO brengt op 21 november de eerste aflevering van ‘Boer zoekt vrouw’ op televisie. Het programma wordt gepresenteerd door Yvon Jaspers, die het boerenleven van huis uit kent. In de eerste aflevering presenteren tien boeren zich aan het Nederlandse publiek. In de daarop volgende twaalf afleveringen, vanaf februari 2005, vindt een selectieproces plaats. De camera volgt de boeren bij hun zoektocht naar een geschikte wederhelft. Uiteindelijk zullen drie vrouwen enkele dagen op de boerderij meehelpen –zijn ze opgewassen tegen het bestaan op het platteland?- waarna de boer zijn uiteindelijke keuze maakt. In Vlaanderen was ‘Boer zoekt vrouw’ een groot succes. Het oorspronkelijke idee komt uit Engeland, ‘Farmer wants a wife’. Stephan Warnik, hoofd amusement KRO: “Ook in Nederland hebben we te maken met boerenzonen die, soms wanhopig, op zoek zijn naar een geschikte vrouw. Al jaren een probleem in de agrarische sector, waar de KRO toch ook wortels heeft liggen. Wij willen daaraan een bijdrage leveren én een onderhoudend, leuk programma maken.” (Persbericht KRO)

Marc Stakenburg stopt bij 3FM

Presentator Marc Stakenburg stopt als presentator van het KRO-programma ‘3FM Live’. Vanaf morgen zal Paul Rabbering elke donderdagavond tussen 22:00 en 23:00 de presentatie van het programma op zich nemen. “Reeds geruimte tijd geleden heeft de KRO, in overleg met Marc Stakenburg en de zendercoördinator van 3FM, besloten dat Marc in september 2004 zou stoppen met de presentatie van ‘3FM Live’. Marc heeft zich de afgelopen jaren steeds meer toegelegd op Radio 2. Zo presenteert hij op die zender tweemaal per week het ‘Theater van het Sentiment’ en valt hij regelmatig in als presentator van ‘American Connection’ (ook Radio 2) en ‘Voor 1 Nacht’ (Radio 1). Het is, mede in dat licht bezien, niet vreemd dat zijn presentatiewerk voor Radio 3/3FM na 23 jaar ophoudt. Overigens blijft de expertise van Marc Stakenburg op het gebied van live-muziek voor de KRO en 3FM behouden, 

Regionaal opsporingsprogramma bij RTV West

De politie van de regio’s Haaglanden en Hollands Midden en TV West brengen vanaf 15 september elke woensdag een kort programma waarin de hulp van kijkers wordt ingeroepen bij oplossing van misdrijven. Het programma,geent op het succes van Avro’s Opsporing Verzocht,heet Team West. Naast de beide politieregio’s uit het uitzendgebied van RTV West,heeft ook het Openbaar Ministerie een stevige vinger in de pap: het bepaalt welke zaken die in uitzending worden gebracht. In acht minuten is steeds een nieuw opsporingsbericht te zien,gevolgd door de resultaten van de vorige uitzending. Tot slot is er steeds een algemeen item over veiligheid. Team West is vanaf 15 september te zien op de woensdagavond na de nieuwsuitzendingen van TV West. (Infothuis)

NOS: 2 miljoen minder voor Nozema

De NOS (Nederlandse Omroep Stichting) heeft haar contract met zenderexploitant Nozema NV herzien. Dit bericht Dutchmedia via haar e-zine. Cees Vis, lid van de Raad van Bestuur van de NOS meldde DutchMedia desgevraagd dat op het totaalcontract met terugwerkende kracht tot in 1999 twee miljoen euro korting heeft bedongen. In 2001 constateerde het Commissariaat voor de Media dat de NOS zich schuldig maakte aan het dienstbaar maken van winst door derden en daarmee bijdroeg aan het versterken de vermogenspositie van Nozema NV. De NOS bezit 40 % van Nozema, dat tot op vandaag middels de uit 1935 stammende ROZ-wet wordt bestuurd en voor 59 % in handen is van de staat. De NOS heeft het contract (stammende uit 1999) voor de uitzending van haar radiostations via Nozema NV met één jaar verlengd, een optie die opgenomen was in het contract. Volgend jaar zal de NOS een Europese biedingsprocedure voor de zenderexploitatie van Radio 1, 2, 3, 4 en 747AM uitschrijven. Cees Vis spreekt over een ‘felle discussie’ bij de onderhandelingen; de kosten voor de uitzendingen van de radiostations via Nozema zou met het nieuwe uitonderhandelde bedrag op jaarbasis zo’n 14 miljoen euro bedragen. Volgens Vis is met de afwaardering van 2 miljoen een goede prijs/kwaliteit verhouding bereikt. De Nederlandse Mededingsautoriteit (NMa) is op dit moment een onderzoek aan het doen naar de markt voor zenderexploitanten waarbij zowel Nozema NV als concurrent Broadcast Partners wordt onderzocht. Als het aan Cees Vis ligt, wordt het aandeel Nozema NV van de NOS zo snel mogelijk verkocht, maar de NOS is afhankelijk van het handelen van de minister van Economische Zaken (Laurens Jan Brinkhorst).

VVD: reclame op publieke zenders weg

Reclameblokken moeten voortaan van de drie publieke zenders worden geweerd. Het verlies aan inkomsten kan worden gecompenseerd door Nederland 3 op te heffen. Dat gaat VVD-Kamerlid Fadime Örgü vandaag voorstellen in het debat over de toekomst van de Publieke Omroep. Dit schrijft De Telegraaf. De VVD pleit al jarenlang voor een afslanking van de publieke netten. De partij vindt dat deze zenders niet moeten concurreren met de commerciële zenders. Dat betekent volgens Örgü geen voetbal en spelletjes, maar ‘bijzondere programma’s’. ‘We moeten er van af met het gemeenschapsgeld programma’s uit te zenden waarin de commerciële zenders ook geïnteresseerd zijn’, zegt het Kamerlid. Door reclame te verbieden verwacht Örgü dat de ‘verkeerde prikkel’ verdwijnt om voor adverteerders aantrekkelijke ‘eenheidsworst’ op tv te brengen. D66-Kamerlid Bakker gaat een eind mee met Örgü. Hij vindt een discussie over de Ster-inkomsten ‘prima’, maar heeft het niet over het helemaal verbieden van reclame bij de Publieke Omroep. Bakker rept over het verbinden van voorwaarden aan de besteding van de reclame- inkomsten. Hij wil ook ‘pulp en sport’ van de publieke zenders halen. (Adformatie)

Harry de Winter pleit voor nieuw betaalkanaal

Televisieproducent Harry de Winter, onder anderen bekend van IDTV en het programma ‘Wintertijd’, heeft gepleit voor een nieuw betaalkanaal in Nederland. Het zou een kwalitatief hoogstaande televisiezender moeten zijn waar geen reclame in voorkomt. “Ik denk dat veel mensen daartoe bereid zijn”, aldus De Winter in het Radio 1-programma ‘De Ochtenden’. Aan de vooravond van het debat over de toekomst van de publieke omroep dat woensdagmiddag plaatsvindt in Den Haag, pleitte De Winter verder voor een nieuw omroepsysteem. Afzonderlijke omroepen zouden minder macht moeten hebben, terwijl de netten zelf meer identiteit zouden moeten krijgen. De producent wil echter niet naar een BBC-systeem, dat volgens hem veel te log en bureaucratisch is. Harry de Winter, die zijn programma ‘Wintertijd’ zag verdwijnen, vindt ook dat de aandacht teveel naar jongeren is verlegd. “Mijn programma trok weliswaar veel kijkers, maar de doelgroep was volgens RTL te oud. Men keek naar ‘Wintertijd’, maar de overige programma’s voor en na ‘Wintertijd’ werden niet bekeken door die mensen. Daarom verdween het van de zender.” (via Nieuws.nl)

Krant belangrijkste bron voor Kamervragen

Bij het stellen van schriftelijke vragen baseren Tweede-Kamerleden zich nog steeds op landelijke, en in iets mindere mate, op regionale dagbladen. Verder bieden ook de tv en websites materiaal voor Kamervragen. Dat blijkt uit het onderzoek ‘Waar halen ze het vandaan?’, dat dinsdag aan Kamervoorzitter Weisglas is aangeboden. Het onderzoekt heeft betrekking op de periode 1 augustus 2003 tot 1 augustus 2004. De meeste vragen worden gesteld naar aanleiding van berichtgeving in de Volkskrant, gevolgd door De Telegraaf, Trouw, NRC Handelsblad, Algemeen Dagblad en Het Financieele Dagblad. Bij de regionale bladen gaat Het Parool aan kop. In het onderzochte jaar stelden Kamerleden 1957 schriftelijke vragen. De meeste vragen waren afkomstig van Marijke Vos (GroenLinks), Agnes Kant en Jan de Wit (SP), Geert Wilders (vorige week uit de VVD gestapt, vormt nu een eenmansfractie) en Krista van Velzen van de SP. De ministers Donner (Justitie) en Verdonk (Integratie) moesten van alle bewindslieden de meeste vragen beantwoorden. (ANP)

“Ministerie betaalde anderhalve ton voor bijklussen Marcel van Dam”

Marcel van Dam, bekend van VARA-programma’s als Het Lagerhuis en De Achterkant Van Het Gelijk, is in 2002 door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport voor 130.000 euro ingehuurd voor ’30 Lagerhuisdebatten’. Dat blijkt uit informatie die het KRO-programma Reporter vandaag kreeg na een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur. Van Dam, ook columnist voor de Volkskrant, blijkt door het ministerie van Volksgezondheid ook te zijn ingehuurd voor het voorzitterschap van de Kurhausconferentie in 2001 (8.168 euro) en een jaar later voor een ‘bijdrage aan campagne modernisering AWBZ’ (4.100 euro). Op de lijst van Volksgezondheid staan ook VARA-medewerkers Astrid Joosten (5.331,92 euro) en Felix Meurders (16.085 euro). Paul Witteman, die met Van Dam Het Lagerhuis presenteert, besloot vorige week met bijklussen te stoppen ‘in het belang van de programma’s’ die hij presenteert. VARA-voorzitter Vera Keur schreef onlangs over het bijklussen door journalisten in de Volkskrant dat ‘de hoogte van de bedragen die de overheid en andere partijen tegenwoordig betalen aan bekende presentatoren de vraag oproept of met dat deel van hun inkomen niet te veel afhankelijkheid wordt geschapen’. De VARA-voorzitter kondigde een gesprek aan met haar presentatoren. De door het ministerie verstrekte informatie is te zien op http://www.reporter.kro.nl. (Persbericht KRO)

“UPC kritisch over programmaraad Zuid Oost Flevoland”

Geen flauw idee waar de programmaraad Zuid Oost Flevoland de verkeerde afslag heeft genomen. Maar het is zeer vervelend. Het was wel zo netjes geweest als ze zich wat beter hadden laten informeren over hun eigen bevoegdheden voordat ze op deze manier de publiciteit zochten”, aldus UPC-woordvoerder Ronald van der Aart. De programmaraad liet eind vorige week weten de overeenkomst tussen de gemeente Almere en de kabelexploitant te willen laten toetsen. De overeenkomst zou mogelijk nietig zijn omdat de programmaraad de bevoegdheid heeft bindend advies te geven over de samenstelling van het basispakket. ,,Dat klopt ook. Zij hebben de bevoegdheid over de eerste vijftien zenders. In Almere zijn er zes zenders bij gekomen en er zijn er drie verdwenen, maar er is nadrukkelijk niet getornd aan het basispakket. Als zij het belangrijk vinden dat ZDF en TV5 terugkeren op de zender kunnen ze dat voorstellen voor het basispakket voor volgend jaar.” UPC heeft bewust de programmaraad niet om een vrijblijvend aanvullend advies gevraagd bij de recente wijziging van het zenderpakket. ,,Wij moeten concurreren met andere zenderaanbieders. Wij willen dus zo vrij mogelijk zijn wat betreft veranderingen aan het product of wijzigingen in de prijs.” (Almere Vandaag)

UPC komt met plan tegen virussen

Internetprovider UPC neemt drastische maatregelen en investeert enkele miljoenen euro’s om de problemen met spam en virussen aan te pakken. Stapsgewijs wordt gratis software aan klanten aangeboden. UPC en Chello willen hiermee de dienstverlening aan haar klanten en de veiligheid van haar netwerken verder verbeteren. Nederland is een van de eerste landen waar Chello-klanten gratis gebruik kunnen maken van de beveiligingsoftware. Gelijktijdig met deze maatregelen zullen UPC en Chello de voorlichting aan klanten over veilig internetten intensiveren. Op 14 september wordt allereerst een gratis McAfee virusscanner voor alle klanten in Nederland op de mail server geïntroduceerd. In het najaar volgt de introductie van het krachtige spamfilter BrightMail. Bovendien wordt speciale software en hardware geactiveerd (EdgeGX) om de oorsprong van uitgaande spam snel te kunnen achterhalen. De hoeveelheid spam en virussen is in de afgelopen jaren sterk toegenomen en is er sprake van een vertienvoudiging in de afgelopen drie a vier jaar. Circa de helftvan de consumenten e-mails in Europa betreft op dit moment spam. (Telegraaf)

Van Hanegem vaste analist bij SBS6

Willem van Hanegem wordt, naast Louis van Gaal, de vaste analist bij alle thuiswedstrijden van het Nederlands Elftal in de kwalificatiereeks voor het WK 2006 in Duitsland, welke worden uitgezonden bij SBS6. Aanstaande woensdag bij de eerste wedstrijd van Nederland zal Van Hanegem samen met Van Gaal de wedstrijd en de opstellingen van beide elftallen voorbeschouwen en na afloop de gespeelde interland analyseren. Na afloop van de wedstrijd en na Hart van Nederland praat presentator Edward van Cuilenborg in De Derde Helft na met Louis van Gaal en Willem van Hanegem. Van Hanegem komt niet als een volstrekt onbekende in het televisiewereldje: hij was de afgelopen seizoenen te zien bij Canal+. (ANP)

“Yorin FM verwachtte geen negatieve luistercijfers”

Yorin FM verloor bij de jongste luistercijfers 0.1 procent marktaandeel. En dit terwijl de zender juist in die periode haar restylen had. Arthur Weijers, directeur radio RTL Nederland, had niet verwacht dat de cijfers zouden zakken, toch ziet hij ook positieve punten. In een reactie aan RadioFreak laat hij weten. “Dit is niet wat we hadden verwacht, maar we zien voor Yorin FM in haar kerndoelgroep 20 – 34 jaar een forse stijging van 4.9 naar 5.6 procent. Gezien de marktsituatie van afgelopen zomer blijven we vertrouwen op de nieuwe koers die nog maar net is ingezet en die we de komende maanden verder gaan uitbouwen met grote radio-acties en een multimediale campagne in oktober met een focus op de dj’s.” Yorin FM startte in juni met een nieuwe programmering, hierin waren Robert Jensen en Rob Stenders de speerpunten. Ook kwam er in die periode een nieuw muziekbeleid. (via Radiofreak)

Erwin Peters in de nachtprogrammering van Radio Veronica

Erwin Peters is door Radio Veronica aangetrokken om in de nachtprogrammering te presenteren. Hij zal vanaf 17 september elke vrijdag en zondagnacht te beluisteren zijn in het programma ‘Oh Wat een Nacht’. Naast zijn nieuwe nachtelijke bezigheden zal hij ook de productie van het radioprogramma ‘Veronica’s Top 40 Hitdossier’ op zich nemen. Erwin Peters werkte hiervoor bij Veronica FM en Yorin FM. “Ik ben ontzettend blij om aan de slag te gaan bij Radio Veronica. Het is een geweldige club waar een prima sfeer hangt. Ik denk dat het de droom is van elke DJ om bij een radiostation te werken dat zo’n lange historie heeft en heden ten dage nog steeds zo’n enorme kracht uitstraalt”, aldus Peters. (Via Radiofreak)

VCR: “Digitale radio komt te vroeg”

De Vereniging van Commerciële Radiostations (VCR) vindt dat de verdeling van frequenties voor digitale radio te vroeg komt. De commerciële radiostations hebben vorig jaar tientallen miljoenen euro’s geïnvesteerd in analoge FM-frequenties. “De commerciële radiozenders hebben het erg moeilijk op het moment”, zegt voorzitter Martin Banga. “En de investering in de FM-frequenties is nog lang niet terugverdiend.” Minister Laurens Jan Brinkhorst maakte dinsdag bekend dat de vergunningen voor commerciële digitale radio volgend jaar zomer worden uitgegeven.De publieke omroep is vorig jaar in de Randstad begonnen met digitale uitzendingen. Hier wordt nog nauwelijks naar geluisterd, omdat voor digitale radio een speciaal toestel nodig is. Volgens Banga, ook directeur van de Sky Radio Groep, is een investering in digitale radio op dit moment ‘commercieel absoluut niet interessant’. “In Nederland moeten miljoenen radiotoestellen vervangen worden, en dat gaat zeker twintig jaar duren”, denkt Banga. Banga vindt dat de overheid in samenspraak met de publieke en commerciële omroepen moet overleggen hoe digitale radio moet worden geïntroduceerd. “We praten natuurlijk al zeven jaar over de invoering van digitale radio. Het zat er ook aan te komen, maar een investering in digitale frequenties is op dit moment echt te duur, vooral omdat pas daarna de vele kosten komen om de zender werkelijk in de lucht te krijgen. Zo’n investering kan de overheid niet van ons eisen. (via Nieuws.nl)

Balkenende heeft geen nevenfunctie bij de NCRV

De NCRV meldt dat premier Balkenende ten onrechte nog staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel als penningmeester van de Stichting Schuttersweg, die gelden van de NCRV beheert. De stichting leidt een slapend bestaan en de NCRV heeft verzuimd de naam van de heer Balkenende bij de Kamer van Koophandel uit de registers te laten schrappen. De heer Balkenende heeft na zijn vertrek als bestuurslid geen enkele transactie voor deze stichting verricht. De NCRV zal de omissie per omgaande rechtzetten, aldus de omroep. De NCRV reageert hiermee op Kamervragen van het SP’er Harry van Bommel, die de vermeende nevenfunctie van Balkenende bekend maakte. Van Bommel wilde weten of de premier de laatste twee jaar activiteiten heeft ontplooid ten bate van de stichting, en zo ja welke. Bewindslieden mogen geen nevenfuncties hebben volgens regels die door de premier zelf zijn opgesteld. Heeft hij bijvoorbeeld de jaarrekeningen ondertekend? Als het feit dat hij staat ingeschreven geen administratieve onvolkomenheid betreft, en hij werkelijk actief zijn functie heeft bekleed, dan heeft dat grote gevolgen. Dan zou hij zijn eigen integriteitsregels hebben overtreden, aldus het SP-Tweede Kamerlid. Maar het lijkt dus een storm in een glas water geweest te zijn. (Medialog Blogspot)

UPC past kabelpakket Amsterdam aan

Op woensdag 15 september zal kabelaar UPC wijzigingen doorvoeren in het tv-pakket van Amsterdam. Rai Uno zal vanaf die datum terugkeren op de Amsterdamse kabel. De wijziging wordt uitgevoerd op basis van het Advies Kabelplan Televisie 2004-2005 dat door de programmaraad APR is uitgebracht. De terugkeer van Rai Uno werd mogelijk doordat de eerder door de APR geadviseerde zenders ARTE en Animal Planet om verschillende redenen niet doorgegeven konden worden. Euronews zal door de komst van Rai Uno van de kabel. Ook in de regio van Amsterdam zal UPC wijzigingen doorvoeren. Verschil van mening met UPC bestaat er over een van de drie extra zenders die in Purmerend, Zaanstad en Landsmeer aan het pakket zijn toegevoegd. UPC wenst op een van die kanalen The Box door te geven, terwijl de APR daar TVE Internacional heeft geadviseerd. Gevolg hiervan is dat de spaanstalige zender nu uit het zenderpakket zal vallen. De APR is van mening dat gezien de pluriformiteit van het aanbod er meer behoefte is aan een extra buitenlandse publieke zender dan aan een extra muziekzender. De APR betreurt het dat UPC de evenwichtigheid van het pakket doorkruist. Omdat het hier niet gaat om een verschil van inzicht omtrent het Wettelijk Basispakket van 15 zenders, is het voor de APR niet mogelijk verdere juridische stappen tegen UPC te ondernemen.

Talpa Radio tevreden over resultaten Noordzee FM en Radio 10 Gold

Noordzee 100.7 FM is volgens de nieuwste luistercijfers van Intomart GFK over de maanden juni en juli 2004, stabiel gebleven op 4,6% en Radio 10 Gold laat zelfs een lichte stijging van 0,1% zien naar 4,8%. Talpa Radio Nederland, het gecombineerde radioaanbod van Noordzee 100.7 FM en Radio 10 Gold, doet het voornamelijk goed in de doelgroepen 20-49 en boodschappers 20-49 met marktaandelen van respectievelijk 10,7% en 12,2%. Erik de Zwart, algemeen directeur van Talpa Radio International, is tevreden met de behaalde resultaten. “De radiomarkt is volop in beweging. Het is dan ook goed om te kunnen constateren dat Noordzee 100.7 FM hierin een stabiel karakter toont. Ondertussen hebben wij druk gewerkt aan het nieuwe format waarmee we de luistercijfers van Noordzee een stijgende lijn in willen laten zetten.” Deze nieuwe cijfers laten ook weer zien dat Radio 10 Gold niet meer weg te denken is uit het Nederlandse radiolandschap. “Sinds 1 juli jl. is het station in heel Nederland maar ook in België, Luxemburg, West-Duitsland, en Noord- Frankrijk 24 uur per dag te beluisteren via de AM-zender 1008 KHz. Met deze nieuwe, zeer krachtige, frequentie worden alle Nederlanders met een portable radio, in de auto, op het werk of bij het bed, goed bereikt. Dat zien we nu ook terug in de stijging in het marktaandeel”, vervolgt De Zwart. (persbericht)

A-FM getroffen door diefstal

A-FM 97.3, de lokale omroep voor Alblasserdam, is sinds de nacht van zondag op maandag uit de lucht. Onderzoek door medewerkers van A-FM heeft uitgewezen dat het radiostation in deze nacht het slachtoffer is geworden van diefstal van de complete zendinrichting.Toen medewerkers ter plaatse kwamen om polshoogte te nemen, troffen zij de kast waarin de zendinstallatie stond, volledig opengebroken aan. De inbrekers hebben de zender, met stereocoder en RDS-apparatuur weggenomen. Sindsdien is er alleen maar ruis te horen op fm 97.3. Ron van Impelen, Station Manager van A-FM 97.3: ” We zijn geheel verbouwereerd door deze actie. Met name omdat we momenteel hard bezig zijn om A-FM in een compleet nieuw jasje te gieten. Met een nieuwe programmering en nieuwe dj’s wil A-FM het marktaandeel verbeteren en meer bieden waarin anderen te kort schieten.Op dit moment is ons hele team hard aan het werk om er voor te zorgen dat we zo snel mogelijk weer terug on-air zijn. Dit neemt echter veel tijd en werk met zich mee, waardoor ik niet precies kan zeggen wanneer de zender weer aan staat. Ons streven is om uiterlijk dit weekend weer in de lucht te zijn!” A-FM is momenteel nog wel op 106.4 fm op de lokale kabel te beluisteren. (Persbericht A-FM)

Rusland: Hoofdredacteur Izvestia weg om verslaggeving drama

Hoofdredacteur Raf Sjakirov van de Russische kwaliteitskrant Izvestia heeft maandag ontslag moeten nemen. De eigenaar van het dagblad had gezegd dat de verslaggeving van de krant over het gijzelingsdrama in Beslan ,,te emotioneel” was. ,,Ik heb mijn post verlaten”, zei Sjakirov tegen het Franse persbureau AFP. De krant is eigendom van de tycoon Vladimir Potanin. Volgens een bron binnen de Izvestia vond de houdstermaatschappij van de krant de berichtgeving ,,te radicaal en negatief”. Zaterdag toonde de voorpagina van de krant slechts een foto van een man die tijdens de gevechten rond de school een meisje in veiligheid brengt. De Izvestia was echter ook de eerste krant die meldde dat het aantal gijzelaars veel hoger was dan de autoriteiten toegaven. (ANP)

VRT koopt uitzendrechten OS 2010 en 2012

De VRT heeft de volledige uitzendrechten verkregen voor de Olympische Winterspelen van 2010 en de Zomerspelen van 2012. Voor 2008 zijn de onderhandelingen nog aan de gang. Van de Spelen in Athene mocht de openbare omroep maar zes uur per dag beeldmateriaal uitzenden. Maar voor 2010 en 2012 is die beperking er niet. “Wat betreft 2008 zijn de onderhandelingen nog bezig, maar het staat al vast dat ook die Spelen door de VRT zullen gecoverd worden”, aldus Herman Eerdekens, die over de rechten onderhandelt. De Vlaamse Media Maatschappij VMMa (o.a VTM) is altijd bereid te praten met de VRT over een samenwerking op sportgebied. Dat zegt VMMa-woordvoerder Mark Vanlombeek. “Zoals het tot nu gelopen is, zien wij het niet echt zitten”, zegt Vanlombeek. Volgens hem weigerde de VRT met VTM samen te werken voor de Olympische Spelen “nog voor er van Sporza sprake was”. “In de toekomst sluiten we samenwerking niet uit”, aldus nog Vanlombeek. “Maar daarvoor wachten we op concrete voorstellen.” De VRT van zijn kant sluit geen enkele piste uit, “ook niet die van publiek-private samenwerking”.

Ondanks de kritiek in enkele kranten en weekbladen is de VRT tevreden over de Olympische Spelen. 4.097.200 Vlamingen, oftewel 16,1% van de tv-kijkers, bekeek een olympisch programma op Sporza. De tennisfinale met Henin-Hardenne was met 960.400 kijkers het best bekeken olympische programma. In vergelijking met 1992 keken bijna dubbel zoveel Vlamingen naar de Spelen op de VRT. De Vlamingen keken nauwelijks naar de buitenlandse zenders. Het aantal Vlamingen dat naar de NOS zapte, lag nooit hoger dan 50.000, het aantal BBC-kijkers was vrijwel verwaarloosbaar Tijdens de sportzomer boden zowel Sporza-teletekst als Canvas-teletekst een exclusief sportaanbod. Op Canvas raadpleegden dagelijks gemiddeld 199.000 Vlamingen teletekst, op Sporza vroegen dagelijks 219.533 teletekst op. De komst van sporza.be, op 24 mei, deed het aantal bezoekers op vrtnieuws.net de hoogte ingaan, met uitschieters tot boven de 50.000 bezoekers per dag tijdens Roland Garros, Euro 2004, de Tour en de Olympische Spelen. Sporza zal zich blijven ontwikkelen als een multimediaal sportmerk, dat zich aanpast aan de nieuwe media-omgeving.

Ketnet kan tevreden zijn over de voorbije drie maanden. De jongerenzender haalde een marktaandeel van 37,1% bij de 4- tot 12-jarigen. De afwezigheid van de “sportinbraken” had dus een positief effect op Ketnet, want die 37,1% was respectievelijk 5,3 en 6,7% hoger dan in 2002 en 2003. Van Hecke benadrukte dat de komst van Sporza niet “marktverstorend” gewerkt heeft. Door de bonus van Sporza (14%) klokte de VRT af op 47% (26% voor TV1 en 7% voor Canvas), 4% meer dan in 2003. VTM (21%) en VT4 (6%) bleven statusquo, Kanaal 2 verloor 1% (nu 5%). (via VRT)

CvdM: Sein op groen voor nieuwe omroepen

Wat het Commissariaat voor de Media betreft mogen twee nieuwe omroepen worden toegelaten tot het omroepbestel. Het betreft omroepvereniging De Nieuwe Omroep (DNO) en ouderenomroep MAX. Beide verenigingen voldoen aan de ledeneis van minimaal 50.000 leden en ook hun beleidsplannen keurt de mediawaakhond goed, zo liet een woordvoerder maandag weten. DNO wil met zijn programma’s milieubewustzijn kweken en de verhoudingen in de wereld tussen arm en rijk aan de kaak stellen. Op die manier wil DeNieuwe Omroep “een bijdrage leveren aan een duurzame toekomst”. MAX wil de integratie van ouderen in de huidige samenleving bevorderen door hen te stimuleren actief betrokken te blijven. MAX richt zich op de doelgroep van 65 jaar en ouder.Of de twee omroepen ook daadwerkelijk het bestel binnenkomen hangt af van staatssecretaris Van der Laan (Media). Zij heeft het laatste woord over deze kwestie en laat zich naast het advies van het commissariaat ook adviseren door Publieke Omroep en de Raad voor Cultuur. Voor het nieuwe jaar hakt de bewindsvrouw de knoop door. Per september 2005 kunnen de eventuele toetreders dan op de buis te zien zijn. Het commissariaat gaf ook de bestaande omroepverenigingen een positief advies over een vervolg binnen het omroepbestel. Voor BNN geldt daarbij het voorbehoud dat deze omroep niet voldoende leden heeft binnen de huidige Mediawet. Maar omdat de politiek van plan is de ledeneis van 300.000 te verlagen naar 150.000 leden blijft de jongerenomroep vooralsnog buiten schot. (ANP/Telegaaf)

Luistercijfers: Sport zorgt voor groei Radio 1

Vandaag zijn de luistercijfers voor de periode juni/juli 2004 bekend gemaakt door Intomart GfK CLO. Hieruit blijkt dat Radio 1 profiteert van de vele sportevenementen van afgelopen zomer. Dit zorgt voor een stijging van 0,8 procent ten opzichte van de vorige periode. Radio 538 stijgt door en blijft marktleider met een martktaandeel van 12,4 procent (+0,1 procent) gevolgd door Sky Radio met 11,0 procent (daling van 0,4 procent). Het ‘nieuwe’ Yorin FM laat de in de periode juni/juli 2004 een daling zien van 0,1 procent. Radio 3 FM daalt met 0,5 procent naar de 6,5 procent. Radio 10 Gold blijft goede zaken doen: de commerciele radiozender zonder FM-net maar sinds juli met een sterke nieuwe middengolffrequentie (1008 kHz) stijgt met 0,1 procent naar 4,8 procent. Zusterstation Noordzee 100.7 FM blijft stabiel op 4,6 procent. Arrow Rock Radio (-0,3 procent) en Radio Veronica (-0,2 procent) moeten een stap terug doen.

mei/jun(in%)	jun/jul(in%)
01	Radio 538	12.3	12.4
02	Sky Radio	11.4	11.0
03	Radio 2	10.1	9.9
04	Radio 1	8.2	9.0
05	Radio 3FM	7.0	6.5
06	Radio 10 Gold	4.7	4.8
07	Noordzee 100.7 FM	4.6	4.6
08	Radio Veronica	4.1	3.9
09	Yorin FM	3.2	3.1
10	RTL FM	2.4	2.5
11	ClassicFM	2.0	1.9
12	Radio 4	1.7	1.7
13	Arrow Rock Radio	1.9	1.6
14	747AM	0.8	0.8
15	Arrow 90.7 FM	0.5	0.7
16	ID&T Radio	0.5	0.5
17	BNR Nieuwsradio	0.3	0.3
==	Regio Radio	15.1	15.5
==	Regionale Commercieel Radio	2.5	2.5
==	Overige	6.5	6.8

Frankrijk wil zo min mogelijk over gijzeling in Irak zeggen

De Franse regering heeft nog altijd goede hoop op de vrijlating van twee in Irak gegijzelde journalisten, maar wil die niet in gevaar brengen door er te veel over te praten. “Hoe minder we er over zeggen, hoe beter het voor hen is”, zei minister van defensie Michèle Alliot-Marie maandag tegen het televisiestation LCI. De journalisten Christian Chesnot en Georges Malbrunot verdwenen 20 augustus in de omgeving van Najaf in het zuiden van Irak. Zij bleken ontvoerd te zijn door een groep die vorige week de intrekking eiste van de Franse wet die het dragen van islamitische hoofddoekjes op openbare scholen verbiedt. De Franse regering zei daar niet op in te gaan en mobiliseerde Frankrijks vrienden en bondgenoten in het Midden-Oosten om voor de vrijlating van de journalisten te pleiten. Ook leiders van de islamitische gemeenschap in Frankrijk drongen aan op hun vrijlating, die eind vorige week nabij leek te zijn. Alliot-Marie suggereerde dat de onveiligheid en chaos in Irak de zaak compliceren. Fouad Aloui, een van de Franse moslimleiders die vorige week naar Irak reisden, sloot zich daar bij aan. “Het is de situatie in Bagdad die de zaken lastig maakt.” Minister van buitenlandse zaken Michael Barnier zei dat Frankrijk omwille van de veiligheid van de twee journalisten “met omzichtigheid en discretie” te werk moet gaan. (Nieuws.nl)

SP stelt vragen over nevenfunctie Balkenende bij NCRV-stichting

SP-Kamerlid Harry van Bommel heeft minister-president Balkenende om opheldering gevraagd over zijn bestuurslidmaatschap van de stichting Schuttersweg. De stichting beheert gelden van de NCRV en Balkenende staat bij de Kamer van Koophandel ingeschreven als penningmeester van de stichting. Bewindslieden mogen geen nevenfuncties hebben volgens regels die door de premier zelf zijn opgesteld. Sinds 1998 staat de minister-president ingeschreven als bestuurslid van de stichting, ondanks dat de regels het ministers en staatssecretarissen verbieden om nevenfuncties te hebben. Van Bommel: “Het hebben van nevenfuncties is in strijd met de regels die Balkenende zelf heeft vastgelegd. Die regels zijn er niet voor niets, het is uitermate belangrijk om de zweem van belangenverstrengeling op grote afstand te houden van bewindslieden, zeker wanneer dit de minister-president zelf betreft.” Van Bommel wil daarom allereerst weten of Balkenende de laatste twee jaar activiteiten heeft ontplooid ten bate van de stichting, en zo ja: welke. “Heeft hij bijvoorbeeld de jaarrekeningen ondertekend? Als het feit dat hij staat ingeschreven geen administratieve onvolkomenheid betreft, en hij werkelijk actief zijn functie heeft bekleed, dan heeft dat grote gevolgen. Dan zou hij zijn eigen integriteitsregels hebben overtreden.” De SP wil dat de premier de Kamer exact laat weten hoeveel geld hij onder zijn hoede heeft gehad, welke activiteiten de stichting sinds zijn aantreden als premier heeft ontplooid en of de stichting sindsdien overheidsgelden heeft ontvangen. Van Bommel heeft over de kwestie schriftelijke Kamervragen gesteld. (SP/Omroep Blogspot)

De Mol bevestigd gesprekken Nickelodeon

John de Mol’s Talpa bevestigd dat er gesprekken zijn met MTV Networks, de eigenaar van Nickelodeon over het vullen van de avonduren op Nickelodeon. Nu zendt dat station in de avonduren tekenfilms en afleveringen van Bassie & Adriaan uit, maar die uren wil De Mol gaan invullen met een eigen zender. Volgens een woordvoerder van Talpa betreft het ,,inleidende gesprekken” en kijkt Talpa ook naar andere partijen. Een naam voor de eventueel nieuwe zender is er nog niet. Ook een streefdatum waarop het station zou moeten beginnen is volgens de zegsman nog niet bepaald. (ANP)

Arjen Grolleman op Radio Veronica

DJ Arjen Grolleman is sinds kort ook te horen bij Radio Veronica. Grolleman presenteert elke zondagavond tussen 22.00 en 24.00 uur het programma ‘Concert Classics’. Deze week zal Grolleman ook elke werkdag tussen 24.00 en 01.00 uur te horen zijn bij het programma ‘Rockballads’. Grolleman valt in voor Luc van Rooij die momenteel met vakantie is. Grolleman zal ook zijn programma’s bij KinkFM blijven presenteren.

RTV Drenthe vanuit nieuw pand

TV Drenthe heeft zaterdag en zondag alle zendapparatuur naar het nieuwe pand aan de Beilerstraat 30 in Assen verhuist. Vandaar dat er op deze dagen een tijdlang alleen testbeeld was te zien op de zender. Vanavond om 18.00 uur komt de eerste TV-uitzending uit de nieuwe studio. Het programma van TV Drenthe heet voortaan ‘Drenthe Actueel’. Behalve nieuws bevat het wisselende onderdelen, zoals vanavond sport. De verhuizing is ook te volgen via de diverse webcams bij RTV Drenthe. (RTV Drenthe / S. Schuiling)

Draadloos internet KPN bij Total-benzinestations

KPN heeft een overeenkomst gesloten om tien procent van de benzinestations van Total te voorzien van WiFi-hotspots, zo is te lezen bij Emerce. Het gaat in totaal om 60 punten waar gebruikers van draadloos internet kunnen inloggen. Dit zou een belangrijke uitbreiding betekenen van het huidige netwerk van KPN dat 130 toegangspunten kent. Eerder dit jaar had het bedrijf nog de doelstelling om voor het einde van 2004 650 hotspots te hebben in Nederland. Grote partijen als bezinemaatschappijen spelen voor KPN een belangrijke rol bij de aanleg van het netwerk, omdat deze interessante lokaties bezitten. De implementatie moet voor december zijn afgerond. Mogelijk wordt het aantal lokaties nog uitgebreid tot 120, maar of de 60 extra locaties ook voor december zijn voorzien is niet bekend. Tegelijk met de plannen bij Total worden er ook een aantal andere projecten uitgerold. Zo is het de bedoeling dat 80 pleinen in stadscentra worden voorzien van draadloos internet. Daarnaast is het telecombedrijf nog in gesprek met een aantal partijen. Via HotSpots van KPN kan tegen betaling in abonnements- of prepaidvorm gebruik worden gemaakt van de toegangspunten. (Emerce/Tweakers)

Boete voor ontblote borst Janet Jackson

De FCC, het controleorgaan van de Amerikaanse radio en tv zal een boete van 550 duizend euro opleggen aan televisiezender CBS, meldt de Washington Post. Deze boete moeten zij betalen voor het beroemde ‘nipplegate’ incident tijdens de Super Bowl van dit jaar. Tijdens de pauze van de American Football- finale verzorgde MTV een muziekshow, waarbij Justin Timberlake tijdens zijn optreden Janet Jackson’s borst aan de wereld liet zien. MTV en CBS zijn beide eigendom van moedermaatschappij Viacom. De baas van CBS, Les Moonves beloofde in juli elke boete van de FCC aan te vechten. (Nieuws.nl)

Bram Vermeulen (57) overleden

In Italië is zaterdagmorgen, op 57-jarige leeftijd zanger, cabaretier en theatermaker Bram Vermeulen overleden. Hij overleed in zijn slaap aan een hartaanval. Vermeulen was vooral bekend van zijn samenwerking met Freek de Jonge in het cabaretduo Neerlands Hoop in Bange Dagen. Na de breuk met De Jonge in 1979 ging hij solo en met zijn band De Toekomst verder. Ook maakte hij enkele radio- en tv-programma’s, voor Veronica, RVU en Teleac. Vermeulen is onderscheiden met de Annie M.G. Schmidtprijs, voor het beste cabaretlied en met enkele Edisons voor zijn platen.

Spanning over lot Franse journalisten houdt aan

De vrijlating van twee Franse journalisten die worden gegijzeld in Irak liet gisteravond nog steeds op zich wachten. Volgens verschillende berichten is een ontknoping nabij, maar de Franse autoriteiten maanden tot voorzichtigheid. ,Hun vrijlating is een kwestie van tijd”, zei sjeik Abdel Salam al-Kobeisi van de Iraakse raad van soennitische geestelijken in de middag. Later meldde het radiostation RFI, werkgever van beiden, dat Christian Chesnot en Georges Malbrunot in een vliegtuig op weg naar Bagdad Een anonieme Franse diplomaat hekelde de ‘vele ongegronde positieve berichten’ die sinds donderdag de ronde doen. Zo zouden de gijzelaars nu zijn overgedragen aan een andere groepering wil onderhandelen. Premier Jean-Pierre Raffarin sprak over ‘positieve signalen’. ,,Wij hebben vertrouwen, maar voorzichtigheid blijft geboden”. (ANP)

Commissariaat begint onderzoek naar financiën AVRO

Het Commissariaat voor de Media begint een onderzoek naar de geldstromen bij de AVRO. Dit bericht de Volkskrant. Aanleiding vormt het ontslag van de twee directeuren anderhalve week geleden. ‘Er komt door hun vertrek allerlei informatie boven water die tot nu toe niet bekend was’, aldus een woordvoerder van het commissariaat. Het commissariaat wil niet specifieker ingaan op het onderzoek. De toezichthouder hield eerder dit jaar al een accountantscontrole bij de AVRO, maar vond toen geen onregelmatigheden. Het probleem bij controles is dat er geen heldere regels bestaan voor de manier waarop omroepen hun kosten in de boeken moeten zetten. Iedere omroep kan tot op bepaalde hoogte zelf uitmaken welke bedragen bij de kosten voor radio- en televisieprogramma’s horen. ‘Daardoor is nauwelijks te zien of omroepen efficiënt werken’, zegt commissaris Inge Brakman. In 2005 wordt de regelgeving op aandringen van het commissariaat aangescherpt.Bij de AVRO zijn de kosten van televisieprogramma’s relatief hoog. Zo staat een aflevering van Het Glazen Huis (AVRO, TROS, BNN) bij de AVRO in de boeken voor 72 duizend euro, terwijl een aflevering bij de TROS 68 duizend euro kost. Omdat beide omroepen 48 afleveringen maken, scheelt dat in totaal 192 duizend euro. Cees Vis, lid van de raad van bestuur, zegt bezig te zijn met een onderzoek naar de vraag waarom de kosten zo hoog zijn. ‘In het verleden wisten wij alleen dat er een bepaald bedrag aan programma’s werd uitgegeven, maar we hadden geen inzicht in hoe dat precies werd besteed. Dat gaat nu veranderen.’ Verder melden diverse direct betrokkenen dat de ontslagen AVRO-directeur Frans Maréchal volgens hen niet genoeg financiële transparantie betrachtte. Maréchal ziet dan anders: ‘De vraag is of deze betrokkenen zelf genoeg moeite hebben gedaan om toelichting op de financiën te krijgen.’ Ad ‘s-Gravesande, de andere ontslagen directeur, wil geen commentaar geven.

CvdM: Colorful Radio verboden voor Publieke Omroep

Het Commissariaat voor de Media is bij haar besluit gebleven dat het huidige programmaformat van Colorful Radio niet is toegestaan. De door de Publieke Omroep opgekochte zender werd als neventaak gepresenteerd en zou zich richten op minderheden. 75% van de programmering op een dergelijke zender zou moeten gaan over etnische en culturele minderheden. Het Commissariaat voor de Media oordeelde echter dat er teveel sprake is van een gewone jongerenzender zoals 3FM of Radio 538. Op een themakanaal voor minderheden zou niet alleen muziek gedraaid mogen worden maar moet de helft van de vulling gesproken woord zijn. Maar naast het format dat niet overeenkomt met de gemaakte afspraak, ligt het probleem dat de Publieke Omroep een belangrijke taak verkwanselt. De omroep kocht Colorful Radio als sterke troef in het gevecht om de jeugdige allochtone luisteraar; een hoofdtaak van de omroep. Het Commissariaat stelt dat het runnen van een themakanaal als Colorful Radio juist ten koste gaat van die hoofdtaak en dat is op grond van de Mediawet verboden.

De Publieke Omroep wil Colorful Radio behouden en gaat in beroep tegen het besluit van het Commissariaat voor de Media. De Publieke Omroep is het niet eens met de uitspraak van het Commissariaat. “We gaan tot het gaatje. Als het moet naar de Raad van State”, zegt Jan Westerhof van de Publieke Omroep. De Publieke Omroep kocht het ‘bijna failliete’ radiostation in december vorig jaar van IMCA Media. “Dit was voor ons interessant omdat wij als publieke omroep een groot deel van de migranten in Nederland niet bereiken. Daarom hebben wij Colorful Radio gekocht”, legt Westerveld uit. Westerveld zegt dat hij bezig is met een nieuwe programma-indeling voor Colorful Radio. “Nu wordt er alleen maar muziek uitgezonden. Sinds deze maand willen wij presentatoren en dj’s van de tweede en derde generatie erbij betrekken. We hebben grote plannen met dit station en willen het niet kwijt.” Zolang de Publieke Omroep nog in een juridische strijd is verwikkeld blijft ze uitzenden via de kabel. (via VPRO 3 voor 12 / Nieuws.nl)

NOS legt ‘schnabbels’ journalisten aan banden

De NOS legt het schnabbelen van de eigen journalisten aan banden. Wie zich niet aan het nieuwe protocol houdt, kan rekenen op berisping, schorsing of zelfs ontslag. Dat meldde de NOS vrijdag. Aanleiding voor de regels is de ophef die is ontstaan over journalisten die er soms lucratieve bijbanen op na houden en zo hun journalistieke onafhankelijkheid in gevaar brengen. In de omroep- CAO stond al dat nevenactiviteiten moeten worden gemeld en dat de hoofdredactie de schnabbels moet goedkeuren. Maar omdat medewerkers regelmatig zelf bepaalden wat wel en niet kon, komt de NOS nu met een aanvullend protocol. Journalisten mogen geen mediatrainingen meer geven of adviseurschappen aanvaarden. Dagvoorzitterschappen mogen geen directe relatie hebben met het NOS-werk. Structurele nevenactiviteiten voor een organisatie worden verboden. (Telegraaf)

“Sporza is dood, leve de VRT!”

De Nederlandse wielerfan met een voorkeur voor Belgisch tv-commentaar kan vanaf zaterdag zijn lol weer op. Morgen is namelijk de laatste uitzenddag van het Belgische sportkanaal Sporza, daarna keert de sport weer terug op de reguliere Belgisch-Vlaamse tv-zenders. Vanwege het enorme sportaanbod deze zomer (EK voetbal, Wimbledon, Tour de France, Olympische Spelen) besloot de Vlaamse omroep VRT een aparte sportzender, Sporza, in het leven te roepen. Anders zou er op de twee reguliere zenders te weinig tijd voor andere programma’s overblijven. Het Vlaamse idee had wel tot gevolg dat Nederlandse wielerfans die het Belgische tv-commentaar prefereren boven de Nederlandse verslaggevers, toch veroordeeld waren tot Nederland 2. Sporza werd digitaal uitgezonden en was niet op de Nederlandse kabel te ontvangen. Alleen in de grensstreek was met een speciale antenne het signaal uit de lucht te plukken. “Ik denk dat we deze zomer een stuk of twintig mensen hebben gehad die om die reden zo’n antenne kochten”, zegt een woordvoerder van Elgam, een Bredaas bedrijf in satelliet systemen. “Niet echt een grote stormloop dus.” Een woordvoerder van de VRT zegt redelijk wat telefoontjes uit Nederland te hebben gehad. “Vooral in de periode van de Tour de France, er blijken heel wat fans van ons commentaar te zijn.” (BN de Stem)

Muziekzender The Box nu ook in Zuidhorn

Muziekzender The Box is vanaf dinsdag zeven september ook te zien in Zuidhorn en Coevorden. Het is het streven van de muziekzender om haar dekking in Noord-Nederland steeds verder uit te breiden. The BOX zit in beide gemeente op frequentie 783,25 MHz (Kanaal 60). Door de opname van de zender in Coevorden en Zuidhorn neemt het bereik van The BOX in dit gebied toe met 13.000 abonneeaansluitingen. Voorts zal de The BOX met ingang van 28 september op dezelfde frequentie ook te ontvangen zijn in de Groningse gemeenten Grootegast (inclusief Niekerk en Oldekerk) en Marum. Dit betekent een groei van 5.000 abonneeaansluitingen. Vanaf die datum gaan de gemeenten Skarsterlan (Fr.) en Haren (Gr.) The BOX ook doorgeven op frequentie 783,25 MHz (Kanaal 60). De uitbreiding van de muziekzender in de provincie Drenthe, Groningen en Friesland brengt het landelijke dekkingspercentage van The BOX op 85%. (GIC)

Endemol ontkent geruchten over buy out

Endemol ontkent Britse verhalen in de pers dat er een management buy out aanstaande zou zijn. Al enige tijd zijn er hardnekkige geruchten over een mogelijke overname, waarbij het mediabedrijf van Rupert Murdoch de beste papieren lijkt te hebben. Tegenover de Britse site C21media.net wordt ook ontkend dat moederbedrijf Telefónica Endemol probeert te verkopen. ‘Er zijn met niemand gesprekken. Niet formeel en ook niet informeel’, zegt een woordvoerster. De ontkenningen van Endemol komen na berichten in de Britse financiële pers dat er voorbereidingen zijn voor een verkoop. Eerder circuleerden in de Financial Times al de namen van drie geïnteresseerde overnamekandidaten. NewsCorp van Rupert Murdoch, Bertelsmann (RTL) en Venture Capitalist Candover werden genoemd. Endemol Britse topman Peter Bazalgette werd aangehaald. Hij zei dat de divisie ‘in de etalage staat’ en dat hij en niet bij naam genoemde topmensen binnen Endemol nu proberen een verkoop te bewerkstelligen. Dat wordt binnen de Britse tak nu weer ontkend. Venturo.web-log.nl schrijft dat Telefónica al enige tijd topman Agut Bonfills de markt opstuurt, om naar kopers voor Endemol te kijken. Naar verluidt willen de Spanjaarden 2,5 miljard euro voor het productiehuis hebben. In 2000 betaalde het telefonieconcern meer dan het dubbele (5,5 miljard) voor Endemol. (Adformatie)

Vlaanderen: Laatste ‘Vliegende Vlaming’ op Radio 2

Vrijdagnamiddag werd de laatste “De vliegende Vlaming” op Radio 2 uitgezonden. Presentator David Van Ooteghem verhuist naar Radio Donna. “De vliegende Vlaming” bestond 4 jaar en haalde dagelijks een half miljoen luisteraars. Van Ooteghem vindt dat de tijd rijp is om te vertrekken: “Ik ben 29 en moet geen tien jaar meer wachten om naar een hitradio te gaan.” Vanaf november is Van Ooteghem te horen op Radio Donna. Bij Radio 2 wordt hij vervangen door Hein De Caluwé die vanaf maandag tussen 13u en 15u met “Memo” de geschiedenis induikt. (VRT)

Almere: UPC-deal mogelijk nietig

De overeenkomst die de gemeente Almere heeft gesloten met UPC over het nieuwe zenderpakket is mogelijk nietig. De programmaraad Zuid Oost Flevoland wil het contract voorleggen aan het Commissariaat van de Media, de NMa of de Opta. ,,De gemeente bemoeit zich met het zenderpakket en daar heeft zij geen bevoegdheid meer toe”, aldus voorzitter Willem Herrebrugh van de programmaraad. De programmaraad is 29 maart dit jaar opgericht en heeft zeggenschap over het basispakket van radio- en televisiezenders dat door UPC in Almere, Lelystad, Dronten en Zeewolde wordt doorgegeven. De programmaraad geeft begin volgend jaar een eerste advies uit voor het basispakket van radio- en televisiezenders. ,,We hebben bijvoorbeeld veel reacties gekregen op het verdwijnen van ZDF en TV5 in Almere. Mochten wij adviseren deze zenders in het basispakket op te nemen, dan zullen er weer andere zenders afgehaald moeten worden. Ons advies voor de eerste vijftien zenders is namelijk bindend.” Volgens Herrebrugh heeft de programmaraad herhaaldelijk contact proberen te krijgen met de gemeente Almere over het nieuwe contract. ,,Maar de boot werd afgehouden. We hebben nu een afspraak op 27 september. Daarna zullen we kijken welke stappen we kunnen ondernemen.”De gemeenteraad is op 1 juli akkoord gegaan met een nieuwe deal met UPC. Dit betekent dat het kabeltarief vanaf januari volgend jaar gefaseerd stijgt naar bijna zestien euro per maand. In plaats van TV 5, ZDF en TV Extra krijgen Almeerders Discovery, National Geographic, AT5, Eurosport, BBC World en WDR terug op de kabel. Het zoenoffer van 3,4 miljoen euro was hiermee van de baan. (via o.a Almere Vandaag)

Amstelveen: STRAAL neemt vergunning Amstelveen Lokaal over

Het Commissariaat voor de Media heeft besloten dat de Stichting Televisie Radio Amstelveen Anders Lokaal (STRAAL) de nieuwe lokale omroep voor de gemeente Amstelveen wordt. De zendtijdtoewijzing loopt van 24 augustus 2004 tot en met 24 augustus 2009. Het Commissariaat is van mening dat STRAAL goede mogelijkheden heeft om een lokale omroepinstelling op te bouwen die volledig voldoet aan de Mediawet en bijdraagt aan een goede communicatie binnen de gemeente Amstelveen. De aanvraag voor zendtijd van het sinds jaren slecht presterende SALO (Amstelveen Lokaal) is daarmee afgewezen. Het Commissariaat maakt op deze wijze gebruik van het aflopen van de vijf jaarlijkse termijn van zendtijdtoewijzing om een oordeel te vellen over het functioneren van een lokale omroepinstelling. SALO verleende onvoldoende medewerking om toezicht uit kunnen oefenen en waar dat wel mogelijk was bleek dat het programmavoorschrift volstrekt niet werd nageleefd. Evenmin is sprake van een functionerend programmabeleidbepalend orgaan (pbo). Kortom de verwachting dat SALO zal voldoen aan de mediawettelijke verplichtingen is bij het Commissariaat voor de Media nihil. Nadat de gemeente Amstelveen in juni had aangegeven geen keus te kunnen maken uit de twee zendtijdaanvragende instellingen is medio juli een hoorzitting gehouden waar alle partijen hun zienswijze konden geven. Uiteindelijk is op 24 augustus door het Commissariaat voor de media het definitieve besluit, waartegen beroep mogelijk is, genomen.

Muziekzender The Box kiest voor Priority Telecom

Priority Telecom N.V. gaat een privaat nationaal netwerk leveren aan muziekzender The BOX. De opdracht betreft de levering van een geavanceerde IP VPN-oplossing (Internet Protocol over een Virtual Private Network) waarover het audio- en videoverkeer van The BOX zal plaatsvinden. Dit houdt in dat de 60 uitzendsystemen die verspreid over Nederland zijn geplaatst, zullen worden verbonden aan het glasvezelnetwerk van Priority Telecom. Tot op heden maakte The BOX gebruik van satellietcommunicatie. “The BOX gaat de kijkers in de nabije toekomst nieuwe mogelijkheden bieden om met de zender te communiceren en vice versa”, aldus Wim Zoethout, Technical Manager bij The BOX. “Dat betekent dat we in toenemende mate afhankelijk zullen zijn van ons netwerk. Priority Telecom biedt The BOX een eigen IP VPN -netwerk tegen aantrekkelijke voorwaarden, dat ons de mogelijkheid biedt de service naar onze kijkers te verbeteren en te verbreden. Met een onder meer uitbreidingen op het gebied van SMS-communicatie, verzending van Mpeg-files, TV-chat en integratie van TV en Internet.” (Persbericht)

Agentschap Telecom verleent bijzondere vergunning

Op 14 december 2004 is het 100 jaar geleden dat het Rijkskuststation Scheveningen Radio PCH opgericht werd. Een aantal ex-werknemers van Scheveningen Radio heeft het plan opgevat om deze oprichtingsdatum te vieren met een evenement voor de radiozendamateurs. Dit evenement zal plaatsvinden in het bekende “Gebouw A van Kootwijk Radio”. Daar waar zoveel jaren de kortegolf uitzendingen van PCH plaatsgevonden hebben.Voor het evenement heeft Agentschap Telecom een bijzondere vergunning verleend onder de roepletters PC100H. Wat Scheveningen Radio met het radiozendamateurisme te maken heeft zal vermoedelijk niet iedere Nederlander weten, maar zeker wel iedere radioamateur. Duizenden radioamateurs stemden regelmatig af op één van de frequenties van Scheveningen Radio, om te luisteren naar de altijd interessante berichten en gesprekken. Vooral het nood-, spoed- en veiligheidsverkeer op onder andere de 500 en de 2182 kHz werd altijd graag gevolgd. Vele radiozendamateurs gebruikten de uitzendingen van PCH, zoals het weerbericht en de pers, om het morse alfabet goed onder de knie te krijgen. Ook opvallend veel radiozendamateurs waren gedurende de geschiedenis van Scheveningen Radio werkzaam bij het kuststation. (AT)

Paul Witteman stopt met schnabbelen

VARA-presentator Paul Witteman stopt met zijn betaalde nevenactiviteiten. Dat heeft hij besloten ,,in het belang van de programma’s die hij presenteert”, zo liet hij donderdag via de VARA-persdienst weten. Enige tijd geleden ontstond er commotie over journalisten die er soms bijzonder lucratieve bijbanen op na houden. Naast nieuwslezers Gijs Wanders en Annette van Trigt (NOS Journaal) werd toen ook nadrukkelijk de naam van Witteman genoemd. Het Genootschap van Hoofdredacteuren besloot vervolgens een discussie aan te gaan over het onderwerp. Volgens het genootschap zou ,,het schnabbelen bij organisaties, overheden of instellingen, die later onderwerp van nieuws zijn, de onafhankelijkheid van de betrokken journalist in gevaar kunnen brengen”. De presentator van onder meer NOVA, Het Lagerhuis, Nieuwslicht en Buitenhof accepteert met onmiddellijke ingang geen nieuwe nevenactiviteiten meer. Wel komt hij eerder gemaakte afspraken tot in januari 2005 na. ,,Er is veel commotie ontstaan over mijn nevenwerkzaamheden en hoe je daar ook over denkt, dat is slecht voor het imago van de journalistieke programma’s”, aldus Witteman. De presentator is zonder druk van de VARA-leiding tot zijn besluit gekomen. (ANP/Antenne2)

Haagse gemeenteraad enthousiast over Norderney

Het oude zendschip Norderney van radio Veronica is welkom in de haven van Scheveningen. De Haagse gemeenteraad is enthousiast over het plan om het schip om te bouwen tot een museum over de geschiedenis van zeezenders. De partijen CDA en PPS zijn bereid om te praten over een verlaging van de liggelden. Het zendschip wordt mogelijk dit jaar nog versleept van Antwerpen naar Nederland. De stichting Norderney heeft een oproep gedaan op de Haagse gemeentepolitiek om mee te werken aan de terugkeer van het schip. Den Haag was in de jaren zestig en zeventig bakermat van Veronica en kende daardoor een opbloei van de popcultuur. (RTV West)

Lokale omroep Lindeboom FM stopt per 1 januari

De lokale omroep Aalten Lindeboom FM gaat geen nieuwe zendmachtiging aanvragen. Het bestuur van de omroep houdt het na tien jaar voor gezien. Omroep de Lindeboom heeft een uitzendvergunning voor de gemeenten Aalten en Dinxperlo, maar omdat deze 1 januari 2005 samen gaan, houdt ze op te bestaan. Voor de nieuwe gemeente moet de lokale omroep een nieuwe zendvergunning aan vragen bij het Commissariaat voor de Media (CvdM). Maar het bestuur heeft daar, tegen de zin in van sommige medewerkers, geen behoefte aan. Dit maakt de weg vrij voor andere gegadigden. Radio A-FM is er daar één van. Hans Ouwens (oud medewerker van de Lindeboom) initiatief nemer van A-FM wil de medewerkers van de Lindeboom met haar programma’s wel overnemen zodat deze de avondprogrammering kunnen vullen. De Lindeboom in Aalten is onderverdeeld in een radio afdeling en een kabel TV. (via Streekgids)

Achterhoek: Eerste gezamenlijke uitzending lokale omroepen

De lokale omroepen Achterhoek Centraal (Lichtenvoorde) en Radio Vestingstad (Groenlo) hadden dinsdagavond voor het eerst in de Achterhoekse geschiedenis een gezamenlijke uitzending. Het radioprogramma ‘De Herindeling’ werd zowel op de frequentie van de Lichtenvoordse omroep (107.5 Mhz) als het Groenlose radiostation (106.4 mhz) uitgezonden. In het eerste uur dat begon om 20.00 uur praatte presentator Ruben Temming uit Lichtenvoorde met Hemmie Dekkers, bouwer bij de groep ‘Van ons’ uit Lichtenvoorde over het bloemencorso en met Stef Reusen over het Grolse carnaval. Het tweede uur was voor de Lichtenvoordse wethouder Ben Hooglucht en zijn Groenlose collega Henk Gerrits. De beide heren werden ook op de proef gesteld in de ‘Ken ow noaber’ quiz. Bij dit spel konden ze per goed beantwoorde vraag over hun buurgemeente een punt krijgen. De eerste uitzending kwam vanuit de studio in Groenlo. Volgende week zal dat zijn vanuit Lichtenvoorde en daarna zullen de uitzendingen vanaf locatie komen. (via Streekgids)

RVU Radioprijs voor Dierdre Timp

Dierdre Timp is de winnaar van de 13e RVU Radioprijs, zo heeft de jury van de prijs woensdag bekendgemaakt. De Vlaamse studente van de Hogeschool Antwerpen krijgt de onderscheiding voor haar programma ‘Camiel’, waarin zij op zoek gaat naar het oorlogsverleden van haar opa. De RVU Radioprijs is een aanmoedigingsprijs voor studenten aan radio-opleidingen in Nederland en Vlaanderen. De prijs bestaat uit een bedrag van 700 euro en een contract voor het maken van een radioprogramma bij de RVU. Ook krijgt de winnaar een plastiek. De jury beoordeelde dit jaar 43 inzendingen; het hoogste aantal in de dertien jaar dat de onderscheiding bestaat. Het keurkorps oordeelt dat de kwaliteit van al die bijdragen zeer hoog is. (ANP)

Canal+ Nederland naar in Nederlandse handen

De Nederlandse activiteiten van CANAL+ zijn verkocht aan een consortium van Greenfield Capital Partners en Airbridge Investments. Het gaat zowel om het satellietplatform CanalDigitaal als de betaaltv-zenders. Canal+ komt daarmee voor het eerst in haar bestaansgeschiedenis in Nederlandse handen en zal haar aanbod en werkwijze meer afstemmen op de Nederlandse markt. Groupe Canal+/Vivendi Universal en het Nederlandse consortium hebben de overnameovereenkomst gisteren geëffectueerd. Hans Wolfert, partner in Airbridge Investments, wordt de nieuwe bestuursvoorzitter van Canal+. Het consortium neemt alle Nederlandse activiteiten van Canal+ over en alle personeelsleden in Nederland en België. De merknamen CanalDigitaal en CANAL+ blijven voorlopig bestaan. Het tv-aanbod via CanalDigitaal wordt uitgebreid. Ook wil het consortium de toegang tot satelliettelevisie verder vereenvoudigen. De nieuwe eigenaren claimen dat meer dan 500.000 huishoudens tv kijken via CanalDigitaal. (Adformatie)

“Westerloo geeft RTL-radiozenders nog een jaar de kans”

Fons van Westerloo werd vorig jaar de baas bij RTL Nederland. Volgens zijn zeggen was het toenmalige HMG ‘een middelgroot bedrijf dat zich gedroeg als een multinational’ en was het bovendien ‘een slecht geleide onderneming’. Nu, een jaar later staat het bedrijf er beter voor, maar echt tevreden is de topman nog niet. De radiozenders doen het niet goed, aldus Van Westerloo in het Financieele Dagblad: “Radio zit nog met een aanzienlijk aanloopverlies. RTL is te laat begonnen en op de verkeerde manier: eerst je richten op dure sterren, die toen niet beschikbaar waren. Sky Radio en Radio 538 hebben een zeer stevige positie. Dat wordt dus landje veroveren want het gaat niet met grote sprongen. Ons doel over drie jaar? Meer dan 10% marktaandeel en euro 10 mln winst. Tijdens de laatste bestuursvergadering van het moederconcern is gezegd: medio 2005 moet je weten waar je staat. Lukt het niet dan kun je denken aan zenders laten samengaan of verkopen. Maar als mediaconcern moet je televisie én radio willen, vind ik. Lees verder via Medialog Blogspot.

Rottenberg weer naar AT5

Felix Rottenberg (foto) keert terug bij de Amsterdamse televisiezender AT5. Vanaf 3 september presenteert hij elke vrijdagavond het nieuwe programma XLF. In dit programma praat Rottenberg met zwaargewichten uit de Amsterdamse politiek, de sport, het bedrijfsleven of de publieke sector. Van 1995 tot 2003 presenteerde Rottenberg het programma Duivels bij AT5. Vanaf januari 2003 presenteerde ex-PvdA-er Rottenberg samen met Matthijs van Nieuwkerk het programma Nova voor de landelijke televisie. Hiervoor presenteerde hij ook Slot Rottenberg en Nederland kiest. Zondag 1 augustus j.l. was hij te zien in Zomergasten. (ANP)

Wereldomroep wil zomerprogrammering wijzigen

De Radio Nederland Wereldomroep heeft plannen om na een reeks klachten de programmering het volgend zomerseizoen om te gooien. Nederlandse vakantiegangers in Europa klaagden deze zomer over een slechte ontvangst en te weinig actualiteiten en weer. De omroep wil nu volgende zomer speciaal voor de toeristen extra uitzendingen maken over de kortegolf, aldus hoofd van de Nederlandse afdeling P. Veenendaal woensdag. De Wereldomroep neemt de klachten uiterst serieus, zei Veenendaal. Wegens bezuinigingen heeft de omroep vorig jaar flink moeten snijden in zijn programmering. In plaats van een uitzending ’s ochtends, ’s middags en ’s avonds, zoals de vakantieganger eerder kreeg voorgeschoteld, kwam de omroep met een programma in de ochtend en Nieuwslijn om 17.00 uur ’s middags. Naast actualiteiten en service-informatie, bestaat deze uitzending ook uit interviews en reportages. De Nederlanders die in het buitenland wonen, zijn volgens Veenendaal na enige gewenning inmiddels tevreden over deze opzet. Voor hen blijft het programma dan ook bestaan. De vakantiegangers vonden echter dat ze te weinig actualiteiten te horen kregen. Ook waren ze erg teleurgesteld dat de avonduitzending tussen 22.30 en 23.30 uur kwam te vervallen. ,,Het bleek dat de beide doelgroepen zo verschillend zijn dat we hen niet met een soort programma konden bedienen”, stelde Veenendaal. Daarom wil de Wereldomroep speciaal voor hen komend seizoen weer driemaal per dag een nieuwsuitzending brengen, parallel aan het programma Nieuwslijn dat gewoon blijft bestaan. ,,We zullen dan de frequenties een beetje opnieuw moeten verdelen.” (ANP)

“Zendschip Veronica terug naar Scheveningen”

Het oude zendschip van Radio Veronica komt mogelijk terug naar Den Haag. Een groep fans wil het in de haven van Scheveningen laten afmeren als permanent museum voor zeezenders. Ad Bouman van de stichting Norderney heeft een beroep gedaan op het Haagse gemeentebestuur om het plan te steunen. Het zendschip ligt nu nog in de haven van Antwerpen maar wordt binnenkort versleept naar Nederland. Scheveningen was in de jaren zeventig de thuishaven van Veronica, het schip lag ter hoogte van de pier. Den Haag werd de beatstad nummer 1 door de radio-uitzendingen. Het is vandaag precies 30 jaar geleden dat de zeezenders het zwijgen werd opgelegd. (RTV West)

Quality Radio: Nog veel plannen voor de middengolf

Quality Radio heeft nog veel plannen met de door haar verkregen Middengolf-frequenties. Dit maakte Ruud Poeze van Quality Radio vanavond bekend via een speciale uitzending over de toekomst van de radio bij de Stichting Norderney. Ruud Poeze maakte al enige maanden geleden bekend dat hij twee radiozenders wil starten op de middengolf. Vandaag heeft hij die plannen verder toegelicht. Op de middengolffrequentie 828 kHz en 1224 kHz wil Quality Radio een Nederlandstalig- en oldie-station starten. Om de uitzendingen van de 1224 kHz mogelijk te maken moet er een zendschip worden geplaatst aan de Pampushaven nabij Almere. Quality Radio wil naast de zender voor middengolffrequentie 1224 kHz ook de middengolffrequentie 1035 kHz via dit zendschip gaan uitzenden. Via de 1035 kHz moet een ‘zwaardere’ oldiezender met voornamelijk ‘album tracks’ gaan uitzenden. De middengolfzender in Utrecht (1584 kHz) moet gaan dienen als evenementenzender. Hierop kunnen tijdelijke uitzendingen, zoals die de afgelopen weken op de 828 kHz plaatsvonden, plaatsvinden. Ook wil Quality Radio via deze frequentie evenementen die in het buitenland plaatsvinden met betrekking tot het fenomeen radio gaan doorgeven. Aangezien Quality Radio afhankelijk is van diverse factoren kon Ruud Poeze geen startdatum voor deze zenders noemen.Ruud Poeze van Quality Radio maakte in de uitzending ook bekend dat er nog steeds overleg plaats vindt met Radio London. Radio London wil via een Nederlandse middengolffrequentie uitzendingen gaan maken voor Engeland. Hiervoor zou in eerste instantie de middengolf- frequentie 1008 kHz gebruikt gaan worden. Deze frequentie blijkt te duur en niet goed geschikt te zijn voor uitzendingen richting Engeland. De 1008 kHz is nu verkocht aan Talpa Radio voor de uitzendingen van Radio 10 Gold. Quality Radio is nu bezig om de middengolffrequentie 1395 kHz (momenteel geplaatst op de Trintelhaven nabij de dijk Lelystad/Enkhuizen en tot medio augustus gebruikt voor doorgifte van Radio 10 Gold) geschikt te maken voor Radio London. Het vermogen van deze zender zal verder moeten worden opgevoerd en er zal gezocht moeten gaan worden naar een geschikte uitzendlokatie.