Media kort: september 2005

Brinkhorst geeft toe in conflict over kabel-tv

Minister Brinkhorst komt de Tweede Kamer tegemoet in het conflict over de hoogte van de tarieven van kabel-tv. De vice-premier zei dat vrijdag na afloop van de wekelijkse vergadering van de ministerraad. Donderdag vond hij nog de hele Tweede Kamer tegenover zich. De Opta, de toezichthouder van de telecommaatschappijen, stuurde donderdag tegen de zin van de Tweede Kamer een ontwerpbesluit over de kabeltarieven ter goedkeuring naar de Europese Commissie. Die richtlijn laat de mogelijkheid open dat de tv-kijker gaat meebetalen aan de modernisering van het netwerk van de kabelmaatschappijen, ook al heeft die geen behoefte aan diensten die daardoor mogelijk zijn zoals telefonie en internet. Minister Brinkhorst gaat de Opta niet terugfluiten na het versturen van het omstreden ontwerpbesluit. Hij wil wel tegemoetkomen aan de wens van de Kamer om meer duidelijkheid te geven over welke kosten de kabelmaatschappijen mogen toerekenen aan de gewone tv-kijker en welke niet. De Tweede Kamer wil liever niet dat de gewone kijker opdraait voor diensten waar die geen gebruik van maakt. De Kamerleden hebben toch begrip voor de handelwijze van Opta, omdat die een dubbele opdracht had. Enerzijds moest voorkomen worden dat de kabelmaatschappijen over de rug van de tv-kijkers de concurrentie aangaan met andere leveranciers van diensten als internet en telefonie, maar anderzijds moest de Opta er ook voor zorgen dat de kabelexploitanten hun netwerk bij de tijd zouden houden door te investeren in vernieuwing. De Opta denkt in het ontwerp-besluit het juiste midden gevonden te hebben en minister Brinkhorst vond vrijdag nog steeds dat zijn beleidsregels ,,niet ontoereikend” zijn. Volgens hem is zijn verschil van mening met de Tweede Kamer ,,miniem”. De D66-bewindsman toonde zich bereid om te voldoen aan de wens van de Tweede Kamer, die met algemene stemmen een motie aannam van Aptroot (VVD), om de beleidsregels voor de Opta ,,aan te passen”. (ANP)

Kort medianieuws

** De Volkskrant en Trouw gaan niet verhuizen naar Diemen, maar blijven waarschijnlijk gehuisvest in Amsterdam. Dat meldde een woordvoerder van uitgeverij PCM vrijdag. De uitgever wilde aanvankelijk naar het naburige Diemen, maar dat leidde tot verzet van personeel omdat het buiten kantoortijden niet veilig zou zijn rond het geplande nieuwe kantoorpand. Beide PCM-kranten zitten nu nog in verschillende kantoren in de hoofdstedelijke Wibautstraat. Omdat die panden zijn verouderd ligt er een plan om in die straat een nieuw pand te bouwen naar een ontwerp van Rem Koolhaas.(ANP)

** Voormalig directeur Nic. Schrama van De Tijd is vrijdag op 80-jarige leeftijd overleden. Schrama werkte, nadat hij zijn journalistieke loopbaan begon bij de Leidse Courant, zijn hele loopbaan bij De Tijd. Hij begon bij het dagblad als redacteur Utrecht, werkte zich op tot redactiechef in Amsterdam en eindigde als directeur van het weekblad De Tijd. Oud-collega’s van Schrama bevestigen zijn overlijden. Vanaf 1984 verdiepte Schrama zich in de geschiedenis van dagblad De Tijd. In 1996 verscheen daarover zijn standaardwerk Dagblad De Tijd, 1845 -1974. Hij beschrijft in meer dan vijfhonderd pagina’s de op- en ondergang van de katholieke krant. De zieltogende fase van de krant maakte Schrama zelf mee. Begin jaren zeventig zetten prominente katholieken zich nog in voor De Tijd. Het leverde tijdelijk duizenden extra abonnees op, maar kon de krant niet redden. Terwijl de Volkskrant het etiket katholiek liet varen, handhaafde De Tijd zijn ietwat rechtse, katholieke signatuur. In 1974 werd De Tijd van dagblad een weekblad. Schrama werd directeur. Zestien jaar hield het opinieweekblad zelfstandig stand. In 1990 fuseerde De Tijd met de Haagse Post tot HP/De Tijd. (ANP)

** Het programma Klussen & Wonen dat RTL deze zomer van SBS heeft overgenomen, krijgt een nieuwe naam. Vanaf zaterdag gaat de show op RTL5 (19.00-20.00 uur) door het leven als RTL Woon & Klusmagazine. Dat vertelde een RTL-woordvoerster vrijdag. De naamswijziging was een eis van SBS, dat de rechten op de oorspronkelijke naam bezit. SBS dwong onlangs via een rechtszaak af dat RTL een nieuwe titel moest verzinnen. In het programma is nog steeds klusjesman Dennis Mulder actief. In eerste instantie kluste hij voor SBS6, maar hij besloot met het programma mee te verhuizen naar RTL. Presentratrice Ellemieke Vermolen ging niet mee. RTL stelde in haar plaats Fabiënne de Vries aan. (ANP)

** Staatssecretaris Medy van der Laan van Media en Cultuur is gisteren tijdens een bezoek aan basisschool Bernadette in Naaldwijk verrast met een popartkunstwerk. Zij ontving een portret waarin haar gezicht een aantal malen kleurrijk is verwerkt. Leerlingen en oudleerlingen van de school maakten het portret tijdens een vier weken durend creatief onderwijsproject. Dat stond in het teken van de popartstijl, waarmee de Amerikaanse kunstenaar Andy Warhol in de jaren zestig wereldberoemd werd. Van der Laan was in Naaldwijk om zich te laten informeren over het Grassroots-project. Dit is een landelijk onderwijsproject, bedoeld om kinderen van basisscholen te laten zien dat je met een computer meer kunt dan alleen msn’en. De leerlingen regelden via het ministerie van Cultuur een foto van de staatssecretaris. Het gezicht van Van der Laan werd op de computer bewerkt, uitgeprint, met viltstiften ingekleurd en gescand.

** Ellemieke Vermolen wordt een van de presentatrices van SBS-Shownieuws. Ze is de vervangster van Anouk Smulders die met zwangerschapsverlof gaat. Vermolen zal de vroege editie van Shownieuws gaan presenteren en is vrijdagavond om 19.30 uur voor het eerst te zien bij deze SBS-rubriek. (ANP)

** Kermit de Kikker viert dit jaar zijn 50e verjaardag. Hij gaat op wereldtournee. Ook komt er een nieuwe tv- reeks met Kermit en de andere poppen en zijn er plannen voor nieuwe Muppetsfilms, een website en gsm-tunes. In april kocht Disney de Muppets van de Jim Henson Company. En Disney heeft grootse plannen met de kikker en de andere poppen, die omschreven worden als “een merk van wereldklasse”. Kermit begint binnenkort aan een wereldtournee met 50 haltes. Op 14 oktober geeft hij de aftrap in het plaatsje Kermit in Texas. (VRT)

Brinkhorst moet radiostations miljoenen terugbetalen

Het ministerie van Economische Zaken moet vijf commerciële radiostations in totaal 19 miljoen euro terugbetalen. De rechtbank in Rotterdam heeft bepaald dat Radio 538, RTL FM, Yorin, Q Music (voorheen Noordzee FM) en BNR Nieuwsradio twee jaar geleden te veel geld hebben betaald bij de veiling van FM-frequenties. Voorzitter M. Banga van de Vereniging voor Commerciële Radiostations (VCR) zei donderdag dat minister Brinkhorst van Economische Zaken als gevolg van de uitspraak nog aan vier andere zenders in totaal 11 miljoen euro moet betalen. Daarbij gaat het om Sky Radio, Radio Veronica, Arrow Jazz FM en Slam FM. Een woordvoerster van Brinkhorst stelde in een reactie dat de bewindsman nog zes weken de tijd heeft om in beroep te gaan. Het is nog onbekend of de minister van die mogelijkheid gebruik maakt. Volgens Banga heeft de rechtbank in Rotterdam bepaald dat er bij de veiling in 2003 onterecht een eenmalig bedrag in rekening is gebracht. Een woordvoerster van Brinkhorst stelde in een reactie dat de bewindsman nog zes weken de tijd heeft om in beroep te gaan. Het is nog onbekend of de minister van die mogelijkheid gebruik maakt. Volgens Banga lopen er momenteel zeven procedures tegen de Staat over de wijze waarop frequenties onder de commerciële stations zijn verdeeld. De zenders betalen voor hun vergunning een bedrag van in totaal circa 300 miljoen euro in acht jaar.(ANP)

NPS vindt aanbod van v.d. Laan onvoldoende

De NPS vindt het ,,niet meer dan behoorlijk bestuur” dat er een overgangstermijn komt voor het ontmantelen van de omroep. Staatssecretaris Van der Laan (Cultuur, D66) maakte gisteren bekend dat zij een ,,zorgvuldige overgang” wil voor de omroep die het kabinet wil opheffen. NPS-directeur Van Beusekom vindt het ,,niet meer dan redelijk” dat de NPS net als de andere omroepen een overgangstermijn zou krijgen. Maar hij wil liever andere garanties van de staatssecretaris. Zo moeten de specifieke taken van de NPS worden vastgelegd in de wet. ,,En ook het daarbij behorende budget en de organisatievorm.” De ledenloze NPS heeft als speciale taak om programma’s te maken voor minderheden en over cultuur.Het CDA is bereid ,,mee te denken” met Van der Laan over een ,,zorgvuldige afbouw” van de NPS, zegt Tweede-Kamerlid Joop Atsma. ,,Maar de NPS kan niet blijven bestaan.” De VVD was vanmorgen niet voor commentaar bereikbaar. De grootste oppositiepartij, de PvdA, noemt het ,,teleurstellend” dat Van der Laan niet wil tornen aan de fundamenten van haar plan maar dit alleen op kleine punten wil wijzigen, ,,terwijl de kritiek op haar plan juist fundamenteel was”, zegt Kamerlid Martijn van Dam. Hij denkt wel dat nu de mogelijkheid ontstaat om de NPS ,,overeind te houden” als na de Tweede-Kamerverkiezingen van 2007 een nieuwe regeringscoalitie zou worden gevormd. Van Dam: ,,Het besluit om de NPS op te heffen wordt minder onomkeerbaar door uitstel.” Van der Laan maakte gisteren op het omroepcongres in Bussum bekend dat zij bereid is haar omroepplan op vier punten aan te passen. Naast de overgangstermijn voor de NPS, die naar verluidt tot 2011 zou moeten duren, denkt zij aan een verlaging van de kosten van een omroeplidmaatschap. Die kosten zijn nu bepaald op 24 euro per jaar. Maar dat zou jongeren afschrikken. Ook wil zij waarborgen voor behoud van de culturele programma’s. Maandag 10 oktober debatteert Van der Laan met de Tweede Kamer over de omroepplannen. De 260 kamervragen over het plan zijn inmiddels beantwoord. (o.a. NRC Handelsblad)

Kort medianieuws

** ‘Het meest aannemelijke scenario is dat het Telegraaf-concern zijn belang van 27 procent in SBS Nederland inwisselt voor een belang in het internationale SBS SA.’ Dat zei RTL-baas Fons van Westerloo gisteren tijdens het Omroepcongres in Bussum. SBS-topman Patrick Tillieux beweerde op het congres dat er op dit moment niet met De Telegraaf of een andere partij wordt gesproken. Eerst moeten volgens hem de huidige aandeelhouders op 3 oktober groen licht geven voor de overname van SBS Broadcasting SA door investeringsmaatschappijen Permira en Kohlberg Kravis Roberts & Co (Adformatie)

** De programmaraad van kabelmaatschappij CAIW heeft besloten Hofstad Radio op te nemen in het radiopakket. Hofstad Radio zal daardoor in de toekomst ook via de kabel te ontvangen zijn in de gemeenten Westland en Midden Delfland en ook in de Haagse wijk Wateringse Veld. De ingangsdatum moet nog worden vastgesteld, maar de verwachting is dat Hofstad Radio nog voor het eind van dit jaar bij CAIW op de kabel zit. Hofstad Radio zal ook in het digitale pakket van CAIW worden opgenomen (Hofstad)

** Weekblad Vrij Nederland (VN) ziet er vanaf deze week anders uit. De VN die donderdag te koop is, is een slag kleiner dan voorheen. , ,Dit presenteert beter wat we willen. Het is geen bezuinigingsoperatie, want het blad is ook zestien pagina’s dikker”, aldus uitgever P. Vernack. Het kleinere formaat is niet de enige verandering die VN ook in 2006 verder zal ondergaan. ,,We hebben niet de illusie dat we hiermee klaar zijn. Elke week opnieuw is er een uitdaging.” VN wil eigenlijk terug naar de reputatie die het lange tijd had: een betrokken weekblad met gedegen onderzoeksjournalistiek en diepgravende artikelen. Vernack: ,,Wat we doen, is voor een deel het herbevestigen van de functie die we hebben.” De vernieuwde VN heeft drie nieuwe columnisten: Frank Kalshoven, Roland van der Vorst en Ko Colijn.(ANP)

** De NCRV start in 2006 met het themakanaal levensbeschouwing. Dit kanaal zal via internet en digitale tv-kanalen worden gedistribueerd. Op het kanaal worden levensbeschouwelijke NCRV programma’s gecombineerd met door anderen aangeboden inhoud. (Medialog Blogspot)

** Twee illegale zenders zijn dinsdag uit de lucht gehaald. De Roze Panter, die in een kippenschuur aan de Middendorperweg in Diepenheim zat, is het zwijgen opgelegd evenals Veronica met de Kleine Angsthaas die vanuit de bovenverdieping van een garage aan de Industriestraat in Borne actief was. Tegen een 28-jarige man uit Diepenheim wordt proces-verbaal opgemaakt. Van de ongeveer 15 aanwezige personen in Borne wilde niemand de verantwoordelijkheid nemen, waarop uiteindelijk een 16- jarige uit Zenderen verantwoordelijk werd gesteld. Ook hier wordt proces-verbaal opgemaakt. De zendapparatuur is in beslag genomen. (Tubantia).

Omroepbaas dreigt met einde tv-net

De Publieke Omroep dreigt een van de drie televisienetten te schrappen als de kabinetsplannen voor de publieke omroep doorgaan. Dat heeft H. Bruins Slot, voorzitter van de raad van bestuur van Publieke Omroep vanmorgen gezegd tijdens het Vijftiende Nationaal Omroepcongres in theater Spant in Bussum. Volgens Bruins Slot lopen de reclame- inkomsten de komende drie jaar terug met 100 miljoen euro in 2008. ,,In noodscenario’s houden wij rekening met het verkleinen van het aantal netten.” Staatssecretaris Van der Laan (Cultuur, D66) liet op hetzelfde congres weten geen extra geld uit te trekken voor de publieke omroep – ook niet als het budget door dalende reclame-inkomsten onder druk komt te staan. Wel erkende zij dat er ,,terechte zorgen” zijn over consequenties van haar omroepplannen. Op vier punten is Van der Laan bereid haar plan aan te passen. Zo wil zij mogelijk de kosten van een omroeplidmaatschap verlagen. Die zijn nu vastgesteld op 24 euro per jaar. ,,Maar het is niet mijn bedoeling om jongeren en andere groepen af te schrikken door die kosten.” Van der Laan wil ook nadenken over betere waarborgen voor de kwetsbare programmering, zoals kunstprogramma’s.Mogelijk komt er een overgangstermijn voor de NPS, die volgens de plannen in 2008 moet worden opgeheven. Verder gaf Van der Laan aan dat de NOS ook andersoortige programma’s mag maken dan NOS Journaal. Daarmee refereerde zij aan een discussie over de toekomst van actualiteitenprogramma’s zoals Nova en Netwerk. In het plan van het kabinet staat dat opiniërende programma’s, zoals Nova, voortaan door omroepverenigingen moeten worden gemaakt. De NOS wordt verantwoordelijk voor nieuws. Maar Van der Laan gaf aan dat de definitie van nieuws ruim geïnterpreteerd kan worden. Van der Laan maakte in haar toespraak een vergelijking tussen de Publieke Omroep en Ikea. ,,Ikea is een sterk, toegankelijk en veelzijdig merk. Bijna iedereen heeft er wel een kastje van in huis. Voor zo’n publieke omroep teken ik.” Eerder waren de kabinetsplannen door de raad van bestuur vergeleken met een ,,door elkaar gegooide Ikea-handleiding.” (NRC)

NMa: kabel-tv UPC en Casema niet te duur

De kabelbedrijven UPC en Casema rekenen geen buitensporige tarieven voor hun standaardpakketten voor radio en televisie. Dat heeft de kartelwaakhond NMa geconcludeerd na een diepgravend onderzoek naar de rendementen van beide kabelbedrijven. De mededingingsautoriteit heeft gekeken naar de tarieven die UPC en Casema de afgelopen jaren rekenden voor hun standaardpakketten. Uit het onderzoek blijkt weliswaar dat de kabelaars hun tarieven de afgelopen drie jaar hebben verhoogd, maar dat wil niet zeggen dat er geen gezonde verhouding meer bestaat tussen de inkomsten en de kosten van de ondernemingen. De NMa komt daarom tot de slotsom dat UPC en Casema geen misbruik maken van hun sterke positie op de Nederlandse markt. De NMa waarschuwt dat de twee kabelbedrijven in de toekomst nog over de schreef kunnen gaan. Het risico blijft bestaan dat UPC en Casema hun tarieven tot excessieve hoogten opvoeren. De toezichthouder voor de telecomsector Opta is zich ook bewust van dat gevaar en heeft eerder al aangekondigd dat UPC en Casema tariefverplichtingen voor hun standaardpakketten tegemoet kunnen zien. Zowel UPC als Casema is tevreden over de conclusies van het NMa-onderzoek. ,,Casema is niet te duur”, stelt bestuursvoorzitter Jos Molenkamp van het kabelbedrijf vast. UPC vindt dat de uitkomsten van het onderzoek vertrouwen geven in de toekomst. (ANP) Minister Brinkhorst van Economische Zaken is vandaag in een spoeddebat zwaar onder druk gezet door de hele Tweede Kamer, omdat hij niet hard genoeg zou optreden tegen de kabelmaatschappijen. De Kamer wil voorkomen dat de gewone televisiekijker bedrijven als UPC en Casema moet gaan betalen voor diensten waar hij geen gebruik van maakt, zoals internet of telefonie. Brinkhorst zei dat hij dit met de Kamer eens is, maar hem werd verweten dat de Opta, die toezicht houdt op de telecombedrijven, een andere koers vaart. Brinkhorst moest beloven de Opta terug te fluiten, maar was dat niet van plan. De Opta stond vandaag op het punt een stuk hierover ter goedkeuring naar de Europese Commissie te sturen. De Tweede Kamer, die de inhoud van dat stuk niet kent, wist dat te voorkomen. Gerkens (SP) diende daartoe een motie in, die mede werd ondertekend door PvdA, CDA, VVD, D66 en GroenLinks. Brinkhorst ging toen overstag. Hij wist te voorkomen dat de motie vandaag al in stemming kwam. De D66-bewindsman beloofde dat het omstreden stuk niet verstuurd zal worden, voordat de Tweede Kamer morgen zelf de Opta hierover aan de tand heeft gevoeld. Lees verder.

Kort medianieuws

** De Britse zender Sky TV zal een ophefmakende video met topmodel Kate Moss uitzenden. Vorige week verschenen in de Britse pers foto’s uit de video waarop te zien is dat Moss cocaïne snuift. De video werd in het geheim opgenomen in een Londense fotostudio. De onbekende maker verkocht de beelden, naar verluidt voor meer dan 1 miljoen euro. Nadat foto’s uit de video in de pers verschenen waren, brak het schandaal los. Verschillende internationale mode- huizen zegden hun contracten met Kate Moss op. Het model heeft zich al verontschuldigd voor haar druggebruik.(VRT)

** Fons van Westerloo, ceo van RTL Nederland, meldde tijdens het Nationaal Omroepcongres dat zijn omroep 26 miljoen euro per jaar aan nieuws besteedt. “In sommige programma’s investeren wij veel meer dan de opbrengst van de omringende reclame”. Van Westerloo is in toenemende mate geïnteresseerd in kleine doelgroepen. “Wij denken beslist niet meer alleen in termen van massacommunicatie”. Als een RTL 7-programma een heel kleine, maar specifieke doelgroep trekt is dat voor adverteerders ook interessant. De winst van RTL Nederland komt in toenemende mate uit andere media dan televisie, maar tv vormt nog wel 85% van de omzet. (Broadcast Magazine)

Kort Medianieuws

** De ontwikkeling van betalen via een mobieltje ligt nagenoeg stil doordat de banken dwarsliggen. Volgens de twee grootste mobieletelecombedrijven van Nederland, KPN en Vodafone, vrezen de banken dat zij hun grip op het betalingsverkeer voor een deel zullen verliezen. „De banken zeggen: ‘het betalingsverkeer hoort bij ons'”, zei Vodafone–directeur Alexander Schuit woensdag. Volgens hem zullen betalingen via een mobieltje „de komende jaren” geen gemeengoed worden door deze defensieve houding. KPN rept van een „spanningsveld” tussen telecombedrijven en banken. „Het betalen van een ringtone geeft geen problemen, maar zo gauw je je op andere terreinen begeeft, krijg je met de banken te maken”, aldus woordvoerder Steve Hufton. (ANP)

** Dagblad van het Noorden verandert zaterdag zijn website. De krant gaat het regionale nieuws korter en sneller bregen. Bovendien krijgt de lezer enige controle over de website. Lezers kunnen onder meer hun eigen voorpagina samenstellen. Tevens krijgen ze de mogelijkheid om op berichten te reageren. Henk Blanken, adjunct-hoofdredacteur van de krant, schrijft op zijn weblog: “We noemen de website – waarvan het concept per zaterdag ook door de Leeuwarder Courant wordt gebruikt – een ‘nieuwslog’. Omdat het een kruising is tussen een weblog en een nieuwssite. Wat we van de webloghype hebben geleerd? Dat het laatste nieuws best bovenaan mag staan, dat het nieuws niet kan wachten tot morgen maar on time moet zijn (en je dus geen shovelsite meer moet maken), dat lezers zelf hun nieuwsmenu willen samenstellen, en dat ze overal over willen kunnen meepraten.” (Marketingfacts)

** Media Groep Limburg, uitgever van Dagblad De Limburger en Limburgs Dagblad, begint een weekendkrant. Vanaf 7 oktober valt de WeekendGezet wekelijks huis-aan-huis op de deurmatten in de regio Parkstad. Daarna volgt uitbreiding naar andere delen van Limburg. WeekendGezet is een krant op tabloidformaat in fullcolor, met een mix van informatie over allerlei onderwerpen, met name op het gebied van lifestyle en wonen. De krant bevat veel fotografie en heeft een opvallende, kleurrijke opmaak. Reguliere berichtgeving over dagelijkse nieuwsfeiten komt in de WeekendGezet nauwelijks aan bod. De nieuwe krant heeft ook niet het nieuws, maar het leven in en rondom het huis als belangrijkste uitgangspunt. (Limburger)

** Het nieuwe seizoen van de Nederlandse politieserie ‘Baantjer’ start in november met een dubbele aflevering. In ‘De Cock en de moord op de middenstip’ staat de dood van een sterspeler van voetbalclub Ajax centraal.Het script voor deze dubbele aflevering is geschreven door Victor Reinier en Steven R. The. Er zijn gastrollen voor Prem Radhakishun, Antoinette Jelgersma, Jaap Spijkers en Aukje van Ginniken. Naar ‘Baantjer’ kijken gemiddeld twee tot drie miljoen mensen. RTL4 zendt de afleveringen op 11 en 18 november uit. (via Essent)

** Het laatste onafhankelijke dagblad van de voormalige Sovjetrepubliek Wit-Rusland heeft dinsdag de deuren gesloten. Narodnaja Volia (De wil van het Volk) verscheen sinds het begin van de jaren ’90. De meeste media in het autocratisch geregeerde Wit-Rusland zijn in handen van de staat en wekken niet de indruk nieuws eerlijk en onafhanklijk te willen brengen. Het blad kwam in de problemen nadat het een kritisch artikel had geplaatst over president Aleksander Loekasjenko. Op last van de rechter haalden de autoriteiten 100 miljoen Wit-Russische roebels (ruim 4000 euro) van de bankrekening van de krant, wat de doodsteek betekende. In Wit-Rusland, dat grenst aan de EU-staten Polen en Litouwen, verschijnen nog wel onafhankelijke weekbladen. Zij schrijven echter nauwelijks kritisch over de autoriteiten. (ANP)

** Een deel van de voetbalkijkers naar De Wedstrijden – de samenvattingen van het eredivisievoetbal – op Talpa is (tijdelijk) verdwenen. Talpa kan erop rekenen dat een deel van deze verdwenen voetbalkijkers alsnog zal terugkeren in de kijkcijfers. Maar een deel lijkt zich definitief te hebben afgekeerd van het voetbal op de zondagavond. Dat concludeert MarketResponse. Het bureau deed een onderzoek naar de waardering van De Wedstrijden op Talpa in vergelijking met het eredivisie voetbal op NOS Studio Sport. Het onderzoek is uitgevoerd onder ruim 400 mannen van 18 jaar en ouder. Ruim de helft (53%) van de Nederlandse mannen van 18 jaar en ouder heeft al eens naar De Wedstrijden gekeken; 72% keek (ook) naar het eredivisie voetbal via NOS Studio Sport. Bijna 20 procent van de mannen heeft (nog) niet naar De Wedstrijden gekeken, maar keek wel naar het eredivisievoetbal op Studio Sport. Ruim een derde van deze ‘voetbalafhakers’ noemt hiervoor redenen die terug te voeren zijn op het feit dat Talpa De Wedstrijden nog maar sinds kort uitzendt: men weet de zender niet te vinden of moet nog wennen aan het feit dat het eredivisie voetbal niet meer op Nederland 2 is te vinden. Ongeveer de helft van de afhakers van het eredivisie voetbal noemt als redenen dat men ontevreden is over Talpa in het algemeen of geen positieve indruk heeft van De Wedstrijden. (Adformatie)

** Adverteerders en gemeenten zouden vaker gebruik kunnen maken van lokale omroepen dan nu gebruikelijk is. Dat concludeert de Organisatie van Lokale Omroepen in Nederland, de OLON, dinsdag op basis van onderzoek dat werd uitgevoerd door bureau InterviewNSS. Het bureau ondervroeg 8000 mensen die in meerderheid aangaven lokale omroep belangrijk te vinden voor de lokale nieuwsvoorziening. Zo gaf 16 procent aan voor plaatselijke informatie lokale zenders het vaakst te raadplegen, nog eerder dan bijvoorbeeld een regionale krant. Op basis van die informatie oordeelt de OLON dat gemeenten en adverteerders de potentie van lokale zenders meer moeten gebruiken bij advertentiecampagnes en bij overige informatieverstrekking. (ANP)

** De Humanistische Omroep heeft afgelopen weekeinde in Milaan de prestigieuze Prix Italia gewonnen met het radiodrama ‘Radio Noord Suriname’. De internationale prijs, die is bedoeld om Italië als cultuurminnend land te promoten, beleefde afgelopen weekeinde zijn 57e editie. De uitzending van de Humanistische Omroep was eerder te beluisteren in Radio Atelier (zondagen op Radio 1, 21.00-22.00 uur), en wordt aanstaande zondag herhaald, meldde de omroep dinsdag. De Nederlandse programmamakers gingen met een bedrag van 8500 euro naar huis. Het winnende programma gaat over een fictieve radiozender die uitzendt vanuit de Amsterdamse Bijlmer in een tijd dat er in Nederland een ‘multicultureel paradijs’ is ontstaan. Naar verloop van tijd blijkt die situatie een keerzijde te hebben en wordt duidelijk dat er eigenlijk een grimmige samenleving is gecreëerd. (ANP)

“Geen gedwongen prijsverlaging voor kabelabonnement”

De prijzen van kabelabonnementen zullen niet gedwongen worden verlaagd. Telecomtoezichthouder Opta is niet van plan kabelmaatschappijen te dwingen tot de door minister van Economische Zaken Laurens Jan Brinkhorst (D66) gewenste prijsverlaging. Dat schrijft Trouw dinsdag. De krant meldt dat Opta dat standpunt maandag heeft ingenomen in een gesprek met de Consumentenbond. Zowel Brinkhorst als de Tweede Kamer willen dat de prijsverhogingen die de kabelmaatschappijen twee jaar geleden door hebben gevoerd, zo veel mogelijk ongedaan worden gemaakt. Zo’n prijsverlaging zou de zes miljoen kabelabonnees in N ederland ongeveer 360 miljoen euro schelen. De Opta riskeert volgens Trouw een confrontatie met de politiek. Brinkhorst heeft in augustus al aangegeven dat hij wil dat de Opta de kabelmaatschappijen op de vingers tikt. Het kabeltarief zou gebaseerd moeten zijn op de kosten van de door kabelmaatschappijen geleverde diensten. Opta wil het de maatschappijen mogelijk maken abonnees van analoge televisie mee te laten betalen aan investeringen in internet, digitale televisie en telefonie via de kabel. Deze zogeheten kruissubsidie is verboden voor andere monopolisten. Zo mag TPG Post, monopolist op het gebied van briefpost, het geld dat het verdient met briefpost niet gebruiken om pakjesvervoer goedkoper te maken. Brinkhorst liet zich eind augustus kritisch uit over plannen van kabelexploitant UPC. UPC wil per 1 januari de prijzen verhogen en mensen met een tweede of derde televisietoestel per apparaat te dwingen tot de aanschaf van een decoder. De minister sprak van monopolistisch gedrag, omdat het systeem dat UPC gebruikt niet aansluit op dat van andere kabelexploitanten. Consumenten kunnen daardoor moeilijk overstappen naar een andere aanbieder, terwijl ze dat recht behoren te hebben als de exploitant de tarieven of het contract wijzigt. (o.a. Novum)

Kort medianieuws

** De vereniging ‘Journalisten zonder Grenzen’ (RSF) is een van de drie kandidaten voor de Sacharovprijs, de prijs van het Europees Parlement voor ‘vrijheid van gedachten’. De vereniging komt op voor de persvrijheid in landen als China, Nepal en Eritrea. Daar zitten momenteel 130 kritische journalisten gevangen. De andere kandidaten zijn vrouwen. Hauwa Ibrahium is een advocate in Nigeria die opkomt voor vrouwen die van overspel worden beschuldigd. Verder zijn de ‘Witte Dames’ kandidaat: een groep vrouwen die in witte kleding opkomt voor politieke gevangenen in Cuba. De commissie buitenland van het Europees Parlement heeft de drie kandidaten maandag geselecteerd uit acht nominaties. De winnaar wordt 27 oktober gekozen. Aan de prijs is 50.000 euro verbonden. Vorige winaars zijn onder meer Nelson Mandela en Kofi Annan. (ANP)

** De oprichter van het internetbedrijf Intermix probeert een overname van het bedrijf door mediamagnaat Rupert Murdoch te voorkomen. Mediamagnaat Rupert Murdoch bracht in juli een bod van 580 miljoen dollar uit op Intermix, een internetbedrijf dat onder meer eigenaar is van de in de Verenigde Staten populaire social networking-site MySpace.com. Brad Greenspan, de oprichter van Intermix die al 10 procent van de aandelen in het bedrijf heeft, heeft nu een tegenbod uitgebracht. Greenspan wil 13,50 dollar per aandeel betalen. Dat is anderhalve dollar meer dan Murdoch. Hij heeft daarbij de steun van diverse investeerders, zo meldt Business Standard. Volgens Greenspan zal een overname door Murdoch vervelende gevolgen hebben voor de gebruikers van MySpace.com. Hij heeft inmiddels de site FreeMySpace.com online gezet om zijn bod op Intermix te ondersteunen. (Webwereld)

** TV-series die worden herwerkt tot een film zijn lang niet altijd geslaagd. De Monty Python-films zijn dat wél. Ze prijken bovenaan in een toptien van de lezers van het Britse blad Radio Times. “The meaning of life”, “The life of Brian” en “The holy grail” staan samen op 1. “Mission: impossible” en de “Star trek”-films vervolledigen de topdrie. De filmversie die in 1977 werd gemaakt van “Are you being served ?” was dan weer een mislukking, vinden de lezers van Radio Times. Ook “The avengers” en de recente film “The Dukes of Hazzard” halen het niet bij de tv-serie. (VRT)

** Kabelaar Essent Kabelcom breidt vanaf oktober haar digitale pluspakket (TV Home Extra) uit. Vanaf oktober kunnen abonnees van TV Home Extra kijken naar de themakanalen van TMF (TMF Pure, TMF NL en TMF Party), TV Oranje, Nick Jr. en Boomerang (een tv-zender met vooral classic cartoons). Vanaf november wordt Zazaro TV (commerciële digitale televisiezender die gericht is op Europese stadsjongeren en jong volwassenen) toegevoegd en vanaf december is Christelijke tv-zender Family 7 te zien.

** Muziekzender MTV Networks en Warner Music hebben maandag een alliantie aangekondigd voor muziekprogramma’s op de mobiele telefoon. Afgesproken is dat MTV gebruik kan maken van fragmenten uit videoclips van Warner-artiesten als Sean Paul, Green Day en Twista. Volgens beide partijen is het de eerste wereldwijde licentie die door een muziekbedrijf is afgegeven voor het ontwikkelen van tv-programmering voor een mobieltje. Hoe de programma’s worden aangeboden is nog niet duidelijk. Telecomaanbieders kunnen dat zelf bepalen, zeggen beide Amerikaanse bedrijven. In Nederland is TMF, dat onder de MTV-groep van het mediaconcern Viacom valt, bij het project betrokken. (ANP)

** Het Commissariaat voor de Media heeft regiozender RTV West een symbolische boete van 1 euro opgelegd omdat die zender in het verleden geen behoorlijke boekhouding voerde. Daarmee overtrad de zender de Mediawet. Omdat RTV West de boeken inmiddels weer op orde heeft, besloot de mediawaakhond slechts een symbolische boete op te leggen. De financiële problemen waarmee RTV West in het najaar van 2003 te maken kreeg, zijn het gevolg geweest van tekortkomingen in de administratieve processen en in het beheer van de geldstromen in 2001, 2002 en 2003. Dat concludeerde het commissariaat maandag op besis van onderzoek. De aanleiding voor het instellen van het onderzoek was de bij het Commissariaat gerezen onzekerheid over de betrouwbaarheid van de gerapporteerde cijfers in de jaarrekeningen 2002 en 2003. Niet gebleken is dat de aan het commissariaat gerapporteerde cijfers over deze jaren niet betrouwbaar zouden zijn. (ANP)

** Allochtonen in Nederland hechten minder sterk aan media die specifiek op hen zijn gericht dan tot dusver werd aangenomen. De Turkse, Marokkaanse, Surinaamse en Antilliaanse/Arubaanse bevolkingsgroepen maken meer gebruik van de algemene titels dan van ‘cultuurgebonden media’. Dat blijkt uit een maandag gepubliceerd onderzoek van Intelligence Group dat werd gehouden onder 1837 allochtonen tot en met 35 jaar. Algemene media raadplegen de respondenten vaker dan cultuurgebonden media. Zo worden algemene sites als startpagina.nl en nu.nl door hen veruit het meest bezocht. Onder Turken worden de tijdschriften Ekin en Merhaba wel regelmatig gelezen. Marokkanen bezoeken regelmatig de sites maroc.nl, marokkoplein.nl en magreb.nl. De Surinaamse groep kijkt regelmatig op de site waterkant.net (30 procent). Elsevier en Flair worden door Antillianen/Arubanen meer gelezen dan Pleasure, een blad dat zich van oorsprong op deze groep richt. Allochtonen bezoeken in groten getale websites met een hoog ‘bling bling- gehalte’ (glossy, glamour en glitter) en sites voor urban jongeren. Het onder allochtonen populaire radiostation FunX geeft de opkomst van de urban sound en lifestyle weer. (ANP)

** Radio & TV Nunspeet krijgt geen actieve rol in Epe. Het verzoek komt te laat, volgens de gemeente Epe. Radio Nunspeet verdwijnt ook nog eens van de kabel in Epe, omdat kabelexploitant UPC maximaal één lokale zender wil doorgeven. En dat is Lokale Omroep Heerde (LOH). Programmaleider Willem Bonte van Radio & TV Nunspeet reageert gelaten op de afwijzing van de gemeente Epe. ‘Die gebiedsuitbreiding was mooi geweest, maar net als radio Olst Wijhe zijn we afgewezen.’ In Epe en Vaassen worden vooral de jazzprogramma’s (‘Jazzconnections’) van Jan Fokkens en Jacques Schols op donderdagavond goed beluisterd. Ook het zondag te beluisteren spelletje De Gouden Geeuw is volgens Bonte populair in Epe en omgeving. Alleen als het Commissariaat voor de Media de voorkeur van de gemeenteraad voor de LOH, niet overneemt, komt Radio Nunspeet nog in aanmerking voor de zendmachtiging voor Epe. (Stentor)

** De Libanese televisiejournaliste May Shidyak is ernstig gewond geraakt toen een bom in haar auto explodeerde. Het incident gebeurde op de weg ten noorden van de hoofdstad Beiroet in Libanon, aldus de omroep LBC, waarvoor ze werkt. Ze is in zorgwekkende toestand opgenomen in het ziekenhuis. Volgens LBC verloor ze een hand en haar linkerbeen. Shidyak is een bekende christelijke journaalpresentator. Niemand heeft de aanslag opgeëist. De omroep LBC staat kritisch tegenover Damascus. Het land wordt getroffen door een reeks van bomaanslagen. (RTL)

** Het programma ‘De Dag Top 5’ keert terug bij de muziekzender TMF. Jarenlang was de Dag Top 5 een van de populairste TMF programma’s. Iedere werkdag stemmen de kijkers via www.tmf.nl op hun favoriete clips. De vijf hoogst gewaardeerde komen dezelfde avond voorbij op TMF. De Dag top 5 staat dus altijd garant voor de heetste hits van dat moment. Deze mini-hitlijst wordt gepresenteerd door TMF-VJ Miljuschka. Eerder presenteerde o.a. Isabelle, Sonja Silva en Fabienne het programma. Na een korte overstap op MTV en een jaar van afwezigheid is deze dagelijkse hitlijst nu dus weer terug op TMF. De Dag Top 5 is vanaf 10 oktober te zien op TMF

Kort Medianieuws

** De regionale commerciële radiorzender Hofstad radio is gestart met een online demand service voor haar uitzendingen. Op de website van Hofstad Radio kun je nu tot maximaal vijf uur terug de uitzendingen nogmaals beluisteren.

** De regionale commerciële radiozender Simone FM is vanaf heden ook te ontvangen op het kabelnet van Veendam. Inwoners van de gemeente Veendam kunnen Simone FM via de kabel ontvangen via de 95.9 FM. Ook de regionale commerciële radiozender Radio Continu is toegevoegd aan het radiopakket van Veendam op 96,4 MHz.

** De bekende Amerika-deskundige Maarten van Rossum uit Utrecht is deze week in het ziekenhuis opgenomen wegens hartklachten. Dat meldt het AD/Utrechts Nieuwsblad zaterdag. Volgens de familie is zijn toestand niet zorgwekkend, maar Van Rossum moet wel een medische ingreep ondergaan. Van Rossum, hoogleraar Geschiedenis en Amerikanistiek aan de Universiteit Utrecht, is 61 jaar en regelmatig te zien op de Nederlandse televisie. (o.a. RTV Utrecht)

** In co-productie met de bijlage Boeken van NRC Handelsblad begint de VPRO-televisie zondag op Nederland 3 met Boeken en cetera, een nieuw interviewprogramma met schrijvers. Aansluitend op Buitenhof om 13.00 uur ontvangt presentator Wim Brands wekelijks auteurs van pas verschenen boeken, hoofdzakelijk op het gebied van non-fictie. Brands is bekend als redacteur van het culturele radioprogramma De Avonden van de VPRO, waarin hij al langer schrijvers interviewt. Het nieuwe zondagochtendprogramma is zijn televisiedebuut. Morgen ontvangt Brands de sociologe Jolande Withuis, van wie deze week de studie ‘Na het kamp – vriendschap en politieke strijd’ verschijnt. De titel van het programma Boeken en cetera verwijst behalve naar de krant ook naar Lezen en cetera, een boekenprogramma dat NRC Handelsblad eerder op de Amsterdamse regionale zender AT5 bracht en naar de titel van lezingen die NRC’s literair recensent Pieter Steinz regelmatig houdt. De VPRO en NRC Handelsblad werken al incidenteel samen ten bate van het digitale kanaal HollandDoc van de VPRO. Daarop waren eerder lezingen en publieksdiscussies van de krant te zien. De samenwerking op het publieke net is nieuw. De redactie van de vrijdagse bijlage Boeken draagt ideeën aan voor boeken, gasten en thema’s voor het televisieprogramma. De eindverantwoordelijkheid berust bij de VPRO. (NRC)

** Het nieuwe radioprogramma van Michiel Veenstra op Radio 3 FM krijgt de naam ‘Met Michiel’. ‘Met Michiel’ zal vanaf maandag 3 oktober te horen zijn tussen 20.00 en 22.00 uur (maandag – donderdag) op Radio 3 FM. Veenstra is momenteel nog werkzaam voor de commerciële radiozender Radio Veronica.

**Het radioprogramma ‘Weg met BNN’ test vanaf maandag 26 septemer elke week een gadget voor op reis, van antimuggenpolsbandjes tot wegwerp-wc’s. Ze worden niet alleen in de studio getest op zaken als bruikbaarheid en formaat, maar ook ‘on the road’ door BNN-backpackers. In de eerste uitzending test presentator Sander de Heer het toilet voor op reis. ,,Ik ga pissen en praten tegelijk met de Travel John, een wegwerp-wc waar ik de handigheid nog niet van heb ontdekt maar wie weet komt dat tijdens de uitzending”, aldus de presentator. Weg met BNN wordt elke maandag tussen 20.00 en 21.00 uur uitgezonden op Radio 1. (o.a. ANP)

** Ruim 1,7 miljoen mensen hebben vrijdagavond gekeken naar het Tros-programma ‘André Hazes, één jaar later’. In de televisieuitzending was te zien hoe de as van André Hazes met tien vuurpijlen de lucht in werd geschoten. Dat blijkt uit cijfers van de Stichting KijkOnderzoek. De pijlen werden op de Noorderpier in Hoek van Holland aangestoken door zijn vrouw Rachel en zijn twee kinderen. Dat gebeurde volgens de laatste wens van de vorig jaar op 53-jarige leeftijd overleden volkszanger. Donderdag trok de documentaire ‘Bloed, zweet en tranen’ over het leven van André Hazes 1,2 miljoen belangstellenden. (ANP)

** Abonnees van de Volkskrant, Algemeen Dagblad en Trouw moeten deze ochtend lang wachten voordat de krant in de bus ligt. Wegens technische problemen met de drukpers zijn de PCM-kranten tweeëneenhalf uur vertraagd, aldus een medewerkster van de bezorging zaterdagochtend. De storing ontstond bij het drukken van het Algemeen Dagblad. Sinds deze krant is vernieuwd hebben zich regelmatig problemen voorgedaan met het samenstellen en drukken van de krant. (ANP)

** De actualiteitenrubriek ‘Netwerk’ gaat zeker door tot september 2008. Dat heeft de KRO afgesproken met EO en NCRV. Afgelopen week was na uitlatingen van directeur Ton Verlind twijfel ontstaan of de katholieke omroep nog wel verder wilde gaan. Volgens de GPD hebben de drie christelijke omroepen geen afspraken gemaakt over de periode na 2008. Dit omdat nu nog onduidelijk is hoe het publieke omroepbestel er dan uitziet. De KRO heeft al laten weten dat het niet logisch is dan door te gaan. (o.a. Essent)

** De uitzendingen van de commerciële Engelse radiozender Radio London, The Big L via de AM-frequentie 1395 kHz zijn nog steeds niet hervat. Inmiddels het station al bijna twee weken niet meer te beluisteren via de AM-frequentie. Een officiële mededeling vanuit Radio London over de zenderstilte op de AM-frequentie is er nooit gekomen. Volgens insiders zou het gaan om een financieel conflict tussen Radio London en Nozema, de zenderexploitant van de AM-zender nabij Enkhuizen. Radio London geeft al bijna twee weken aan dat zij binnen een aantal dagen weer te horen zal zijn via de AM-frequentie, dit is echter tot op heden niet gebeurd. Media Network Weblog bericht dat Ruud Poeze, eigenaar van de AM-frequentie 1395 kHz, wel een mededeling gedaan heeft via het forum op de website van Radio London. Poeze zegt op dit forum dat zenderexploitant Nozema nooit een cent heeft gezien van Radio London. Tevens doet hij ook een aantal beschulidgingen richting Nozema, aldus Media Network Weblog, maar vindt dat Nozema goede redenen heeft om de zender op 1395 kHz uit te schakelen. “De twee partijen moeten een oplossing vinden, en snel ook, elke dag dat de 1395 uit staat kost het alle partijen geld, Nozema, Radio London en mij”, aldus Poeze.

** SBS Broadcasting wordt overgenomen door Permeira en Kohlberg Kravis Roberts & Co. De overname zal achter geen invloed hebben op SBS België, eigenaar van de tv-zenders VijfTV en VT4. Programmadirecteur Ricus Janssegers beklemtoont dat beide zenders het goed doen. “VT4 heeft een stabiel marktaandeel en VijfTV doet het overwacht zeer goed”, luidt het. VT4 wil ook een Vlaamse fictiereeks maken. Janssegers denkt daarbij aan de Amerikaanse serie “Lost”. “Het moet een mix worden van avontuur en reality, onze succesformule”, zegt hij. SBS gaat ook bij de overheid lobbyen voor het radiofrequentieplan. “Dat moet veranderen. We horen nu te veel dezelfde zenders”, legt Janssegers uit. SBS heeft in Europa 53 radiostations maar in België geen enkele. Vorig jaar greep de mediagroep naast de overname van 4FM. Voorlopig is voor SBS een eigen frequentie en radiozender te duur. (VRT)

** Als de publieke Vlaamse radiozender Radio Donna ooit geprivatiseerd wordt, is SBS België, het moederbedrijf van VT4 en VijfTV, geïnteresseerd om de zender over te kopen. ,,SBS is een bedrijf dat groeit en radio maken past in onze strategie van groei”, luidt het in Zaventem. Het gaat goed met SBS België, meldden programmadirecteur Ricus Janssegers en algemeen directeur Wim Janssen vanmorgen. Vrouwenzender VijfTV ging op 1 oktober 2004 van start en doet het naar eigen zeggen onverwacht zeer goed. Het marktaandeel van VT4 bleef min of meer stabiel en SBS België is al enige tijd winstgevend en rendabel. SBS Broadcasting heeft in Europa 53 radiostations, maar in België greep SBS tot nog toe naast een licentie. De mediagroep was even in de running voor de overname van 4FM, maar de vraagprijs bleek te hoog. (De Standaard)

** Het boek ‘Typisch Hazes’ was bijna voor de derde keer inzet geweest van een rechtszaak. De voorman van de voormalige begeleidingsband van André Hazes, Jan Buis, wilde een kort geding aanspannen tegen weduwe Rachel Hazes, maar ziet daar toch maar vanaf. Buis vindt dat hij en zijn band als geldwolven worden omschreven in het werk van Rachel Hazes. Hij noemt het een ‘Jip en Jannekeboek’. Eerder probeerde Hazes’ ex Annie Dijkstra tot twee keer toe vergeefs publicatie van het boek tegen te houden. Vandaag wordt de eerste sterfdag van de Vinkeveense volkszanger herdacht. Met een groot feest in Ahoy’ en het in de lucht schieten van zijn as, wordt vrijdagavond de herdenking afgesloten. (RTV Utrecht)

** De NVJ en Omroep Brabant gaan de staat dagvaarden vanwege het onrechtmatig wissen van het journalistiek materiaal dat verkregen is tijdens de inval bij de omroep in april jl. De NVJ meent dat rechter-commissaris Druijff onbevoegd was te beslissen tot het wissen van de banden. “Wij achten de staat aansprakelijk voor de schade die ontstaan is door het onrechtmatig handelen van de rechter-commissaris”, meent Thomas Bruning, Algemeen secretaris bij de NVJ. De uitspraak van de rechter over deze zaak dient een groter belang dan dat van Omroep Brabant alleen. Het is in het belang van een vrije pers en voor het recht op informatie van burgers dat journalistiek materiaal niet door derden vernietigd wordt. (Villamedia)

** Filmproducent Lord Brabourne, de man achter films als A Passage to India, Murder on the Orient Express en Death on the Nile, is donderdag thuis, in het Engelse Mersham, overleden. Hij was 80 jaar. Brabourne overleefde in 1979 een aanslag van het Iers Republikeins Leger (IRA), die aan zijn toen 14-jarige zoon het leven kostte, alsmede aan zijn schoonvader Lord Mountbatten. Brabourne was lid van de directie van Thames Televison. Hij produceerde veel films die waren gebaseerd op de boeken van Agatha Christie, zoals Death on the Nile, The Mirror Crack’d en Evil Under the Sun. Ook produceerde hij in 1965 een filmversie van Shakespeare’s Othello met Laurence Olivier in de hoofdrol. (ANP)

‘Radio oorlog’ in Maarssen

De strijd om de status van lokale omroep in Maarssen “woedt in volle hevigheid”. Nieuwkomer Roulette 103, al in Baarn en De Bilt actief, werpt zich op als opvolger van het gestopte Power Radio Maarssen, maar ook Vechtstreek Radio, als doorstart van Power RM werpt zich op als zendgemachtigde voor de 102 FM op de kabel en 105.3 in de ether. Juridisch zit alles nogal gecompliceerd in elkaar. Vechtstreekradio wil nog niet alles uit de doeken doen over het verdwijnen van Power RM en de gang van zaken. ‘Het advies van onze advocaat is, om ons voorlopig nog even op de vlakte houden en de mededelingen te beperken tot een ernstig verschil van inzicht met 1 bestuurslid en dat de kwestie nu door onze advocaat wordt behandeld’, aldus het team van Vechtstreekradio, dat wel spreekt van een ongelofelijk verhaal. Er zou al een dagvaarding richting Roulette 103 onderweg zijn. Ook Roulette 103 bewaart het stilzwijgen. ‘Wij hebben besloten op dit moment hangende de situatie even niet naar buiten te treden met commentaar’, aldus voorzitter Harry Luiten van nu zowel Stichting Power RM Maarssen als Stichting Lokale Omroep De Bilt, de grote man achter de stations en de eventuele overname. Beide lokale omroepen hebben een website, waar regelmatig mededelingen staan over de mediaoorlog in Maarssen. De Maarssense kabel, 102 FM, is nu in gebruik bij Roulette 103/Power RM en de ether is weer van Vechtstreek Radio. Verwarrend genoeg voor de luisteraar, maar waneer de beslissing valt en wiens voordeel is volstrekt onduidelijk. Over de interne gang van zaken binnen Power RM de afgelopen maanden doen de wildste verhalen de ronde, die niet officieel bevestigd worden en ook niet verifieerbaar zijn. Uiteindelijk moet de gemeente aan het Commissariaat voor de Media adviseren over de representativiteit van een omroep. Dat blijkt onder meer uit de programmering voor alle doelgroepen en de brede samenstelling van het stichtingsbestuur, die uiteindelijk alle beslissingen neemt. De gemeente wacht vooralsnog af. ‘ We houden het wel in de gaten. In ieder geval is duidelijk dat we geen geld geven. Aan geen enkele lokale omroep’, aldus VVD-wethouder Smit, die nog verwijst naar het financiële debacle van de toenmalige Maarssense Omroep Stichting MOS. De gemeente stond garant voor de lening aan de RABO Bank en moest betalen toen de MOS er plotseling mee op hield. (VAR)

Kort medianieuws 

** Talpa kán het schimmelnagelspotje met ‘Schimpie’ helemaal niet geweigerd hebben, omdat de commercial nooit is aangeboden bij Talpa. Sterker nog: de campagne was al stopgezet voordat de zender in augustus in de lucht ging. Dat zegt communicatiemanager Patricia Kleijn van Novartis, het farmaceutische bedrijf achter de campagne in Adformatie. Talpa haalde vorige week de publiciteit omdat het station slechte commercials zegt te weigeren. Talpa’s commercieel directeur Ton Rozestraten deed die uitspraak op een bijeenkomst van de Vea. Als voorbeeld van een geweigerd spotje gebruikte hij Schimpie, het schimmelwezentje dat in de commercial onder voetnagels kruipt. Kleijn vermoedt dat Talpa de populariteit van Schimpie heeft gebruikt voor ‘een publiciteitsstunt’. ‘Wij zijn al in juni met Schimpie gestopt.’ Volgens Kleijn is de campagne succesvol geweest. Novartis maakt in het spotje niet direct reclame voor een product, omdat de farmaceutische industrie dat niet mag, maar probeert aandacht te vragen voor het voetschimmelprobleem. Dat is gelukt, aldus Kleijn. ‘Volgens onze metingen is de bekendheid van deze aandoening toegenomen.’ Schimpie is in het leven geroepen door het Amerikaanse bureau Deutsch. De Schimpie-commercials werden ook ingezet in Amerika en Frankrijk. Acteur Tygo Gernandt heeft het wezentje een Nederlandse stem gegeven. Op internet heeft Schimpie zelfs een fanclub. (via Adformatie)

** De Programmaraad Bergschenhoek,Capelle aan den IJssel, Nieuwerkerk aan den IJssel, Zevenhuizen-Moerkapelle (BCNZ) heeft geadviseerd de kunst en cultuurzender Arte in het tv-pakket op te nemen. Naast de toevoeging van Arte in deze regio voert kabelaar Casema per 29 september nog een aantal wijzigingen door. In de gemeente Zevenhuizen-Moerkapelle, dat ligt binnen het verzorgingsgebied van de publieke regionale zender TV West, wordt de doorgifte van TV Rijnmond gestaakt en wordt op dit kanaal TV West doorgeven. Voorheen was de doorgifte van TV West “technisch onmogelijk”. Arte wordt in de gemeente Zevenhuizen-Moerkapelle toegevoegd op kanaal 54+ (737,25 MHz). In Bergschenhoek en Capelle aan den Ijssel vervangt Arte de Italiaanse zender Rai Uno (kanaal 26, 511,25 MHz). Rai Uno verhuist naar het oude kanaal van de Duitse commerciële tv-zender RTL Televsion (kanaal 30-, 540,25 MHz). Casema heeft de doorgifte van RTL Television onlangs gestaakt. In Nieuwerkerk aan den IJssel vervalt de zender Rai Uno ten gunste van Arte (kanaal 26, 511,25 MHz.)

** Rabobank heeft via haar participatiemaatschappij Rabo Participaties een belang van 20% genomen in Talpa Media, het multimediabedrijf van John de Mol. Dat heeft de bank vrijdag bekendgemaakt. De partijen zeggen uit concurrentieoverwegingen geen mededelingen te doen over de aankoopprijs van het aandelenpakket, de looptijd van de participatie en het verwachte rendement. Wel geeft Rabo Participaties aan ‘veel vertrouwen te hebben in de strategie van de onderneming en een goed financieel rendement te verwachten.’ Talpa Media, dat stelt marktleider te willen worden in Nederland, is enthousiast over de samenwerking. ‘Aan het ambitieniveau van Talpa zijn immers substantiele investeringen verbonden. De financiele impuls van Rabo Participties is dan ook van belang voor de uitrol van Talpa’s strategie’, aldus het persbericht. (ANP)

** De TROS, die dit jaar veel van haar tv-coryfeeën als Linda de Mol en Ivo Niehe heeft zien overlopen naar de concurrentie, heeft een nieuwe klap opgelopen. De ondernemingsraad van de omroep heeft de directie een negatief advies gegeven over de ophanden zijnde ingrijpende reorganisatieplannen. De omroep wil onder meer bijna vijftig banen schrappen. Volgens TROS-bestuursvoorzitter Karel van Doodewaerd is het verminderen van het aantal personeelsleden een vitaal onderdeel van het plan, met de codenaam Neptunus, dat de omroeporganisatie gezond moet houden. De ondernemingsraad oordeelt echter dat een duidelijke visie op de toekomst ontbreekt. Vooral het afvloeien van het grote aantal programmamakers levert veel vraagtekens bij de OR op. „Hoe kan de TROS klaar zijn voor de toekomst als de mensen moeten verdwijnen die de programma’s moeten maken?” luidt het commentaar. Het sociaal plan, dat parallel loopt aan de reorganisatie, is door alle ontwikkelingen eveneens in zwaar weer terecht gekomen. (o.a. Telegraaf)

** De Concertzender, onderdeel van de Publieke Omroep, is als eerste radiostation in Nederland begonnen met uitzendingen in surround sound. De programma’s zijn te beluisteren via internet. De Concertzender maakt gebruik van Microsoft Media technologie, zodat elke multimedia-PC, die uitgerust is met Windows en surround-soundgeluidskaart, zonder verdere aanpassingen het ruimtelijke geluid hoorbaar kan maken. Wel is een aansluiting nodig op ADSL of kabel-internet. Uiteraard dienen ook zes surround-soundluidsprekers aangesloten te zijn. Elke dinsdagochtend van 11 tot 12 en zondagmiddag van half 3 tot 4 wordt live het programma Super Audio uitgezonden. Op het speciale surroundkanaal is de gehele dag surroundmuziek te beluisteren die vanzelfsprekend past in het profiel van de Concertzender: Super Audio CD’s, DVD-Audio’s èn eigen opnamen, van oude, klassieke en nieuwe muziek, wereldmuziek en jazz. (Publieke Omroep/Broadcast Magazine)

Joop Doderer (84) overleden

Joop Doderer, die jarenlang als Swiebertje een legendarische figuur op de Nederlandse televisie wist neer te zetten is donderdagochtend op 84-jarige leeftijd overleden. Zijn manager heeft dat laten weten. Doderer overleed in een zorgcentrum in Roelofarendsveen. Dat was tevens zijn woonplaats. Johan Heinrich Doderer werd geboren op 28 augustus 1921 in een remonstrants gezin te Velsen. Zijn vader was onderwijzer, later leraar lichamelijke opvoeding aan een middelbare school in Amsterdam. Na de Willem Hovy Mulo in Amsterdam te hebben doorlopen, wordt Joop Doderer voor de Toneel school in Amsterdam ‘bij gebrek aan talent’ afgewezen. In 1939 wordt hij vanwege zijn gedrevenheid bij Het Nederlandsch Tooneel geëngageerd als volontair. Hij volgt toneellessen bij Johan Schmitz, maar wordt vooral gevormd door de praktijk. De Tweede Wereldoorlog betekent het voorlopige einde van zijn carrière, want Doderer weigert lid te worden van de Duitse Cultuurkamer en duikt in 1942 onder in Stompetoren bij Alkmaar. In 1945 hervat hij zijn loopbaan bij het cabaret het Gaat Goed (GG) van Jan Musch. Daarna gaat hij naar het gezelschap van Johan Kaart en Cor van der Lugt Melsert en vervolgens naar Comedia. Hier ontdekt Wim Sonneveld hem in 1953.. 

Kort medianieuws 

** Annie Dijkstra spant opnieuw een kort geding aan tegen Rachel Hazes. De ex-vrouw van de overleden volkszanger André Hazes wil alsnog een verbod op het boek van de weduwe, dat vrijdag uitkomt. Het kort geding dient donderdagmiddag voor de rechtbank in Utrecht. Precies een week geleden bepaalde de voorzieningenrechter in Utrecht dat Rachel Hazes haar boek ‘Typisch André’ mag uitbrengen, ondanks de bezwaren van Dijkstra. De ex-vrouw had toen een kort geding aangespannen omdat ze vermoedde dat zij in het boek voorkomt en juist buiten de publiciteit wil blijven. Dijkstra zou intussen de bewuste passages onder ogen hebben gekregen en waagt daarom opnieuw een poging het boek tegen te houden.

** Plannen van voorzitter Borrell van het Europees Parlement om alle vergaderingen rechtstreeks op internet uit te zenden, stuiten op sceptische reacties. “Het lijkt me een beetje duur en dubbelop: we subsidiëren al het tv-kanaal Euronews”, reageerde VVD-europarlementslid Jan Mulder donderdag. “Laten we eerst maar eens een proef doen met onze voltallige vergaderingen: ik ben benieuwd hoeveel mensen ’s avonds om elf uur nog kijken.” Plan is om alle vergaderingen en hoorzittingen op internet uit te zenden. De sprekers moeten via tolken steeds in alle twintig talen van de Europese Unie te volgen zijn. Het voorstel komt maandag in Straatsburg ter sprake in de parlementscommissie voor begrotingszaken. Een eerder plan om alle vergaderingen op een nieuw tv-kanaal uit te zenden, is al geschrapt. (Telegraaf)

** Telegraaf Media Groep verwacht op termijn goedkeuring te krijgen van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) voor een eventuele aankoop van Sky Radio. TMG ziet zich in zijn overnamewens geconfronteerd met restricties. Een dagbladuitgever mag volgens de Nederlandse mediawet maar een beperkt percentage van een radiozender bezitten. Maar TMG-woordvoerder Hans Elekan is optimistisch: “Er liggen verruimingen hiervoor in het verschiet.” Daarnaast zijn juridische constructies denkbaar die de overname alsnog mogelijk zouden maken, meent de woordvoerder. Diverse media meldden in augustus dat het station 295 miljoen euro zou moeten kosten. Volgens marktgeruchten is Goldman Sachs door News Corp aangesteld als financieel adviseur bij een eventuele verkoop, en zijn SBS Broadcasting, Emmis en John de Mol gegadigden, alsmede private equity-investeerders Hg Capital, 3i en Advent. Mocht TMG Sky Radio bemachtigen, dan komt het bedrijf in het bezit van Sky Radio Nederland, Sky Radio Denemarken, Sky Radio Hessen (Duitsland), Radio Veronica en Classic FM. (DFT)

** Vele duizenden schotelantennes moeten de komende drie jaar van de balkons en gevels in de Amsterdamse wijk Bos en Lommer verdwijnen. Het stadsdeel heeft een offensief ingezet tegen de schotels, die het straatbeeld ontsieren. Samen met de woningcorporaties wil het bestuur maatregelen nemen om de antennes naar de daken van de woningen te verbannen. De schotels zijn veelal in gebruik bij Amsterdammers van Marokkaanse of Turkse komaf, die de tv-programma’s uit hun vaderland willen volgen. Volgens het stadsdeel zijn er tegenwoordig voldoende alternatieven voor de schotelantenne. De corporaties plaatsen centrale ontvangers op de daken van gerenoveerde complexen. Ook internet is een alternatief. Met de campagne haakt het stadsdeel in op de vernieuwingen van de laatste tijd. ”Het ziet er niet uit als op het nieuwe Bos en Lommerplein tientallen schotels aan de gevels hangen,” aldus stadsdeelvoorzitter Hans Luiten. (Parool)

** Televisiezender Talpa betaalt 2,40 euro terug aan mensen die betaald hebben voor het op internet bekijken van de wedstrijd tussen AS Monaco en Willem II en geen beelden te zien kregen. Wie het geld wil ontvangen, moet wel reclameren bij Talpa en kunnen bewijzen dat de 2,40 euro ook inderdaad is overgemaakt. Het betalingssysteem raakte vorige week donderdagavond overbelast. Bovendien verschilde de kwaliteit van de uitzending per internetaanbieder, aldus Talpa. De televisiezender is in gesprek met de providers om dergelijke problemen in de toekomst te voorkomen. (BD)

Harding en Hendriks willen weer in Nederlandse radio

Mediamiljonairs Lex Harding en Ruud Hendriks azen op een Nederlandse FM-frequentie. Volgens ingewijden zouden ze onder meer met RTL, dat de radiostations RTL FM en Yorin FM exploiteert, hebben gesproken. Dat meldt vakblad Adformatie vandaag. Harding en Hendriks zelf ontkennen niet, maar laten zich er alleen in vage bewoordingen over uit. Hendriks wil alleen kwijt dat ‘we in gesprek zijn met allerlei partijen’. ‘Het kan maanden duren voordat er iets concreet wordt.’ Harding: ‘Ik doe nu al een tijdje niks meer met radio. Het kriebelt weer. Dat is alles wat ik erover wil zeggen.’ Al eerder werd bekend dat Hendriks en Harding zich op de Chinese radiomarkt willen begeven. Volgens Hendriks kijkt het tweetal naar meerdere landen, waaronder dus ook Nederland. Of dat betekent dat ze een nieuw radiostation willen oprichten, wil Hendriks niet zeggen. ‘Je kan ook op andere manieren actief zijn op de radiomarkt, zoals bemiddeling.’ RTL-topman Fons van Westerloo ontkent dat RTL frequenties in de etalage zou hebben staan. Een reden voor het van de hand doen van frequentiekavels zou kunnen zijn dat Yorin FM en RTL FM nooit echt goed hebben gedraaid. ‘Ze staan zeker niet te koop. Of dat gaat gebeuren weet je nooit, maar nu is het business as usual.’ Op de vraag of Harding en Hendriks bij RTL hebben geïnformeerd, zegt hij: ‘Dat moet je aan hen vragen’.

Luistercijfers: Radio 538 blijft ondanks verlies marktleider

Intomart GFK heeft vandaag de luistercijfers voor de periode juli – augustus bekend gemaakt. Radio 538 blijft ondanks een verlies van het marktaandeel (- 0,8 procent) marktleider in Nederland. Onder andere Radio 1, Classic FM, Slam! FM en de regionale publieke radio laten in de vakantieperiode juli/augustus een stijging noteren. Radio 2, Radio 3FM, RTL FM, Noordzee FM en Radio 10 Gold moeten in deze periode marktaandeel inleveren. Het luistergedrag is gemeten gedurende een periode van acht weken in juli en augustus 2005. Dit resulteert in een rapportage die is gebaseerd op een landelijk representatieve steekproef van 10.675 respondenten van 10 jaar en ouder. Het complete overzicht:

jun/jul(in%)	jul/aug(in%)
01	Radio 538	11.5	10.7
02	Radio 2	 9.6	9.4
03	Radio 1	8.5	8.9
04	Sky Radio	8.9	8.8
05	Radio 3FM	6.8	6.4
06	Radio Veronica	5.3	5.4
07	Radio 10 Gold	5.2	5.0
08	Noordzee 100.7 FM	4.7	4.2
09	RTL FM	3.2	2.7
--	Yorin FM	2.6	2.7
11	ClassicFM	1.9	2.2
12	Arrow Classic Rock Radio	2.0	2.0
13	Radio 4	1.6	1.9
14	SlamFM	1.6	1.8
15	747AM	1.0	1.1
16	BNR Nieuwsradio	0.5	0.6
17	Arrow Jazz FM	0.5	0.5
18	KinkFM	0.3	0.3
==	Regio Radio	14.8	16.0
==	Regionale Commercieel Radio	2.9	2.6
==	Overige	6.6	6.7

Kort medianieuws

** Twee van de populairste muziekuitwisseldiensten op internet lijken gezwicht onder de druk van de Amerikaanse auteursrechtenbeschermer RIAA. De site van WinMx lijkt offline en het kantoor van eDonkey in New York is gesloten. Zeven uitbaters van uitwisseldiensten ontvingen een week geleden een brief van de Recording Industry Association of America waarin de organisatie eist dat ze stoppen met het aanbieden van illegale muziekbestanden. Een woordvoerder weigerde namen te noemen, maar eDonkey en WinMX zijn volgens ingewijden het doelwit. De RIAA heeft de jacht heropend na positieve uitspraken in rechtszaken tegen onder meer Kazaa in Australië en Grokster in de Verenigde Staten. (Telegraaf)

** Het Telegraaf-concern heeft het eerste recht van koop op SBS Nederland, de exploitant van de zenders SBS6, Net5 en Veronica. Dat melden ingewijden in de tv-wereld. Door dat eerste recht van koop kan het dagbladconcern de Nederlandse activiteiten van SBS SA kopen, en vervolgens – vanwege beperkende crossmedia ownership-regels – het niet-toegestane deel (65 procent) doorverkopen. Zeer waarschijnlijk is dat John de Mol dat belang dan overneemt. De Mol zou dan in een klap marktleider worden op de Nederlandse tv-markt. Niet eerder was bekend dat het Telegraaf-concern, dat nu een belang van 27 procent heeft in SBS Nederland, zo’n eerste recht van koop tot zijn beschikking had. Recent werd aangekondigd dat SBS SA aan de investeringsmaatschappijen KKR en Permira verkocht zou worden. Die transactie heeft echter nog niet plaatsgevonden. Mogelijk heeft De Telegraaf tijd gewonnen door een hoog prijskaartje aan haar belang in het tv-bedrijf te hangen. (Adformatie)

** De Belgische commerciële tv-zender VTM pikt de exuberante schadeclaim van zwemcoach Stefaan Obreno niet en overweegt zelf klacht in te dienen tegen Obreno en zijn advocaat wegens laster en eerroof. Volgens Obreno heeft de productieploeg van het VTM-programma “Houd de dief!” zijn laptop gestolen. Eerder deze week bracht zijn advocaat het nieuws naar buiten. Ze eisen een schadevergoeding van 12.500 euro. “Wij dienen eerstdaags een tegenklacht in”, zegt VTM-woordvoerder Vanlombeek. “Eerst eisten ze 140.000 euro, nu een tiende. Daar zit een reukje aan.” (VRT)

** In 2006 pakt de Vlaamse commerciële tv-zender KanaalTwee uit met een vijfde reeks van de realityserie “Big Brother”. Twee jaar geleden was de serie voor het laatst op de Vlaamse buis te zien. “We trekken meer dan ooit de kaart van eigen producties”, zegt Jo Nachtergaele de directeur van KanaalTwee. “Een ijzersterk format als “Big Brother” past in het plaatje.” In 2000 zond KanaalTwee de eerste reeks van het programma uit. Na vier reeksen besloot de zender in 2003 om de format even in de koelkast te stoppen. In het programma wordt een groep mensen in een huis opgesloten en dag en nacht gefilmd. Volgens Nachtergaele zal ze wellicht meer lijken op de eerste reeks dan op de vierde, maar er zal ook aandacht zijn voor “verrassingen en vernieuwingen”. Wanneer de het programma zal uitgezonden worden is nog niet bekend. (Belga)\

Kort Medianieuws

** KPN Telecom maakt zich schuldig aan bedrog en uitlokking door medewerkers van onderzoeksbureau NIPO als consument naar een concurrent te laten bellen. Dat verwijt uitte advocaat E. Rietema van Pretium Telecom woensdag tijdens een kort geding in Haarlem. Volgens de raadsman is KPN er alleen op uit uitspraken te ontlokken die daarna tegen Pretium kunnen worden gebruikt. De KPN bestreed dat. Volgens diens advocaat J.P. Hustinx is het niet ongebruikelijk dat concurrenten in de telecomsector elkaar scherp in de gaten houden. KPN heeft een kort geding aangespannen tegen Pretium Telecom, omdat reclame–uitingen van Pretium volgens KPN niet door de beugel kunnen. Pretium, de op twee na grootste aanbieder van vaste telefonie in Nederland, biedt zijn klanten een “laagstekostengarantie”. KPN vindt dat Pretium die claim niet kan volhouden en er daarom mee moet stoppen. Pretium zegt zijn claim wel te kunnen waarmaken. Klanten die menen dat ze in een maand elders goedkoper uit waren geweest, krijgen het verschil dubbel uitbetaald. Volgens advocaat Rietema is dat geld ook al enkele malen uitgekeerd. (ANP)

** Het illegale radiostation Limo-Radio uit Dokkum is woensdag omstreeks 15.00 uur het zwijgen opgelegd. Volgens eigenaar Pieter ging het op een lakse manier omdat hij niet “aan de band zou zijn” en zelfs in bed lag te slapen. De deur werd ingetrapt en samen met twee agenten verscheen Jelle Russchen in de kamer. Het motief van Jelle Russchen om de zender toch op te halen was het feit dat dinsdagavond de zender wel de gehele avond had gedraaid via de 98.20 Mhz. De zender was uitgepeild maar Russchen kon niet overgaan tot inbeslagname omdat er een spoedklus tussendoor kwam. De zender werd meegenomen en zal ter vernietiging aangeboden worden. Pieter is zeer teleurgesteld door de wijze waarop hij gepakt is. Effect heeft het wel want Pieter heeft besloten om niet terug te komen in de ether. “De hobby voor wat het draaien betreft, houd ik voor gezien.” (Waldnet)

** Het CDA in de gemeente Borsele wil dat de gemeente nogmaals bij het ministerie van Economische Zaken gaat pleiten om voorlopig niet te stoppen met het analoge televisiesignaal via de ether. Dit bericht Omroep Zeeland vandaag. Als dat wel gebeurt kunnen mensen in het buitengebied en toeristen op een boot of op een camping Nederland 1, 2 en 3 en Omroep Zeeland Televisie niet meer ontvangen. Het CDA vindt dat het analoge ethersignaal pas mag worden afgeschaft als er technische oplossingen beschikbaar zijn.

** De Raad voor de Journalistiek heeft de Volkskrant in het gelijk gesteld in een zaak die was aangespannen door ondernemersorganisatie VNO-NCW. Deze was verbolgen over het artikel ‘VNO-NCW’ers’ mogen wel met pensioen’ in de Volkskrant van 31 maart jl. In dat artikel, stelt VNO-NCW, wordt het beeld opgeroepen dat de organisatie de eigen medewerkers met vroegpensioen laat gaan terwijl zij de rest van Nederland oproept langer door te werken. Onjuist en tendentieus, meent VNO-NCW. De Raad heeft echter geen ‘relevante onjuistheden’ in het bericht kunnen ontdekken en de klacht derhalve ongegrond verklaard.

** Naar het zich laat aanzien zal de daling van de STER-inkomsten sneller plaatsvinden dan verwacht. Begin dit jaar verwachtte de STER een daling van € 26 mln. in 2006. Maar naar verluidt blijkt nu dat al in 2005 de inkomsten € 25 mln. dalen ten opzichte van de begroting. De STER moet daarom voorlopig rekenen op een inkomstenderving die kan oplopen tot € 60 à € 80 mln. in 2008. Het Ministerie van OC&W gaat er waarschijnlijk vanuit dat een daling van STER-inkomsten vanaf 2006 moet worden opgevangen door het bedrag één op één op het budget van de Publieke Omroep te korten. Dat is overigens wel eigenaardig omdat de STER-opbrengsten dienen ter financiering van allerlei posten op de mediabegroting van OC&W. De Publieke Omroep dreigt op deze manier de dupe te worden van een situatie waarop zij zelf nauwelijks vat heeft. (Broadcast Magazine)

** Sp!ts en SBS hebben een overeenkomst gesloten waarmee een uitgebreide samenwerking rondom de verbouwwedstrijd Het Blok van Net5 is rondgekomen. Dagblad Sp!ts gaat wekelijks aandacht besteden aan de voortgang van en de ontwikkelingen rond de verbouwingen in Het Blok in haar wekelijkse katern V!ta Wonen. Het gratis dagblad komt op een natuurlijke wijze terug in Het Blok en krijgt diverse spot- en non-spot-barters op SBS. Het Blok is nu voor het tweede seizoen te zien bij Net5. Vier koppels verbouwen ieder een vervallen appartement binnen een pand. Het wedstrijdelement bestaat hieruit dat ze elke twee weken een ruimte naar eigen keuze kant en klaar moeten opleveren. De uitdaging is om met een bescheiden budget van 30.000 euro het appartement zo te verbouwen én in te richten dat de hoogst mogelijke meerwaarde wordt gecreëerd. (Adformatie)

** Paul de Leeuw is vanaf 15 oktober te zien met zijn nieuwe programma ‘Mooi! Weer De Leeuw’ op zaterdagavond. Hij neemt de plek in van Jack Spijkerman en diens programma ‘Kopspijkers’. Spijkerman stapte eerder dit jaar over naar Talpa. De Leeuw reageerde in eerste instantie niet enthousiast over het opvullen van het gat. Hij zei er niets voor te voelen iemands opvolger te zijn en ook vond hij zijn programma’s ‘PaPaul’ of ‘PaPaul Live’ niet geschikt voor een breed publiek. De presentator ontwikkelde het programma ‘Mooi weer De Leeuw!’ als een soort ’testcase’ en heeft het nu geschikt bevonden voor de zaterdagavond. De vorm van het programma, met het orkest van pianist Cor Bakker, wordt omschreven als ‘inloop tv’. De Leeuw noemt het een mengeling van de oude televisieprogramma’s ‘Stuif es in’ en ‘Voor de vuist weg’. Het programma ‘Mooi weer De Leeuw!’ werd voor het eerst uitgezonden op 6 augustus en is te zien tot 24 september. (Novum)

** Onbekenden hebben in de Noord-Iraakse stad Mosul twee Iraakse journalisten doodgeschoten. Dat heeft de hoofdredacteur van de krant As-Safeer woensdag bekendgemaakt. Opstandelingen hebben het de laatste tijd steeds vaker gemunt op journalisten. Maandag werd in de zuidelijke stad Basra een verslaggever van The New York Times ontvoerd en gedood. Vorige maand werd een Amerikaanse freelancer vermoord. (ANP)

** De gedrukte media in Europa voelen de (economische) druk van de digitale media. Tot die conclusie komt de Europese Commissie na een onderzoek bij uitgevers. De sector van kranten en tijdschiften kampt met een terugval van de oplage. Een tendens die zich ook in Japan en de Verenigde Staten aftekent en volgens de Commissie “onomkeerbaar” is. “Het gedrag van de lezers is grondig veranderd. Zij spenderen voor media het minste tijd aan de gedrukte”, luidt het. Televisie is nog altijd het drukst geraadpleegde medium. (VRT)

** Amsterdam is nog altijd in beeld voor de Bollywood Awards in 2006. Dit in tegenstelling tot eerdere berichten. Promotieorganisatie Amsterdam Partners stelde haar beslissing enkele weken uit omdat het evaluatierapport over het evenement van 2005, ook in Amsterdam, nog in de gemeenteraad wordt besproken. Amsterdam bedong het eerste recht om de uitreiking van de Bollywood Awards in 2006 te organiseren. Het gala van de Oscars van de Indiase filmindustrie vond in juni in de ArenA plaats. Uiterlijk 5 oktober valt de beslissing of er een reprise van de Amsterdamse editie komt. (RTV NH)

** In navolging van de technische pilot met DVB-H (Digital Video Broadcasting-Handheld, digitale televisie via mobiele apparatuur) die heeft plaatsgevonden in juli en augustus 2005 in de omgeving van Den Haag en Zoetermeer, is KPN op 12 september gestart een commerciële gebruikersproef met Mobile TV. Hiertoe werkt KPN samen met zijn partners Nozema Services en Digitenne, met ondersteuning van TNO. Deze tweede fase is een uitgebreide gebruiksproef met 200 deelnemers. Tijdens deze proef zullen 10 TV zenders en twee radiostation ontvangen kunnen worden via een mobiele telefoon. De zenders die deelnemen aan de proef zijn: Nederland 2, NOS 24 uurs Journaal, SBS6, TMF, BBC World, Nickelodeon/Talpa, CNN, Hollywood TV, PlayboyTV. Eurosport, Juize.FM en Slam FM. Tijdens deze proeven test KPN nadrukkelijk de interactieve mogelijkheden voor digitale TV op een mobiel toestel. Daarnaast zullen ook verschillende businessmodellen worden getoetst. Meer informatie: http://www.dutchmobiletv.nl/web/show.

Miljoenennota 2006: Van der Laan milder voor publieke omroep

Door de toenemende concurrentiestrijd op de televisie neemt staatssecretaris Van der Laan (Media) genoegen met een wat lager marktaandeel voor de publieke zenders. Voor dit jaar legde ze de lat op 40 procent, uit de begroting voor 2006 blijkt een marktaandeel van 33 procent de doelstelling. De Nederlandse televisiezenders kregen dit jaar te maken met John de Mol. Hij begon in augustus met Talpa en kaapte het eredivisievoetbal bij de NOS weg. Van der Laan heeft eerder dit jaar een plan gepresenteerd om de publieke omroep in 2008 geheel te veranderen, maar ook nu past zij haar eisen enigszins aan. Het kabinet wil dat de media meer moeite doen om jongeren en minderheden te bereiken. Daarvoor wordt geld beschikbaar gesteld aan Multiculturele Televisie Nederland (MTNL) voor het maken van nieuws- en informatieprogramma’s op regionale en lokale televisiezenders voor de ‘vier grote doelgroepen’. Dat zijn Surinamers, Antillianen, Marokkanen en Turken. Ook radiozender FunX krijgt geld van het ministerie. FunX richt zich op jongeren in de grote steden.De NPS moet 20 procent van zijn televisieprogramma’s en 25 procent van de radioprogramma’s op minderheden richten. De publieke radiozenders krijgen een te behalen marktaandeel van 33 procent opgelegd. Daarvoor moeten ze nog een slag slaan, want in 2004 kwamen ze uit op 29 procent. Een zorgenkind in medialand is de gedrukte pers. Oplagen dalen. Daarom kiezen steeds meer uitgevers voor het concentreren van redacties. Dit heeft gevolgen voor de veelvormigheid van de pers. Dat baart Van der Laan zorgen. Ze laat wettelijk vastleggen dat het marktaandeel van krantenconcerns niet meer dan 35 procent mag bedragen. Feitelijk komt nu geen enkel concern aan dat aandeel. Het voornemen van Van der Laan is dan ook een voorzorgsmaatregel. (Telegraaf/ANP)

Kort medianieuws 

** Prins Willem-Alexander en prinses Máxima hebben een rechtszaak aangespannen tegen het weekblad Privé. Dat publiceerde in juni een verhaal dat de prinses een kindermeisje zou hebben geslagen en vervolgens de laan zou hebben uitgestuurd. Het verhaal is volgens de prins en prinses verzonnen. Verder vinden ze het artikel een inbreuk op de persoonlijke levenssfeer en een aantasting van de eer en goede naam van prinses Máxima. Beiden denken nog na of ze Privé ook voor de rechter willen dagen voor foto’s van hun vakantie en een artikel waarin staat dat ze nauwelijks werken. (NOStt)

** De TROS pakt vrijdag flink uit met André Hazes. De dag waarop het een jaar geleden is dat de Amsterdamse volkszanger overleed, is op Nederland 2 de Hazes Top 100 te zien. Tot woensdagmiddag kan worden gestemd op de beste hit van Hazes via www.sterren.nl. Donderdagavond is de documentaire Bloed, zweet en tranen te zien en vrijdag het herdenkingsconcert ‘André Hazes, een jaar later’ live vanuit Ahoy. Direct daarna zal een deel van de as van de zanger met een vuur-pijl boven de Noordzee de lucht in worden geschoten. Daarmee gaat een laatste wens van Hazes in vervulling. (Via RTV NH)

** Het Amerikaanse bedrijf Applied Nanotech heeft een beeldscherm geconstrueerd en gedemonstreerd op basis van nanobuisjes van koolstof. Tv’s en monitors kunnen volgens deze techniek platter, helderder en zelfs goedkoper zijn dan de huidige platte tv’s, waarvan de meeste technisch verwant zijn aan de lcd-uitleesvensters van rekenmachines. Bekende nadelen van lcd-schermen als kijkhoekkwesties, responstijden en zichtbaarheid bij veel omgevingslicht vormen voor de ‘nanobuis’ geen probleem. Eind volgend jaar kan het nieuwe scherm al te koop zijn. (NRC)

** Google heeft plannen voor een eigen breedbandig netwerk, dat de gehele Verenigde Staten moet omspannen. Het bedrijf heeft inmiddels offertes aangevraagd bij de leveranciers van dergelijke netten. Met behulp van een optisch vezelnetwerk wordt het mogelijk om grote hoeveelheden informatie te verspreiden onder gebruikers van de Google zoekdiensten. De gevraagde offertes gaan over een netwerk waarover verschillende kleuren laserlicht kunnen lopen, met een totaal bedrag dat de 100 miljoen dollar niet te boven mag gaan. Analisten in de VS wijzen er op, dat Google er met zo’n netwerk nog niet helemaal is. Het biedt wel de mogelijkheid om grote hoeveelheden gegevens rond te sturen, maar dat geeft nog geen toegang tot de huizen en kantoren van de gebruikers. (Richard Keijzer/Automatisering Gids)

** Een deel van Oost-Groningen heeft maandagavond weer te kampen gehad met een storing op het kanaal van TV Noord. Oorzaak van de storing was een kapotte “decoder”, aldus RTV Noord. Hierdoor viel in onder meer Blijham, Winschoten, Termunterzijl en Vlagtwedde het beeld af en toe uit. Monteurs van Essent zijn er een groot deel van de avond bezig geweest om de storing te verhelpen.

** Ook Het Parool begint een eigen boekenreeks. Trouw, de Volkskrant en de Wegener-dagbladen hadden dat al eerder. De tiendelige serie met de titel ‘De bibliotheek van verboden boeken’ is bij alle verkooppunten van Het Parool verkrijgbaar. De boeken zijn 5,95 euro per stuk. Het eerste boek in de serie, De Duivelsverzen van Salman Rushdie verschijnt op 1 oktober. Op 3 december verschijnt het laatste deel. Het gaat om romans die ooit verboden waren of in elk geval veel stof deden opwaaien, zo meldt Boekblad. Schuld en boete van F.M. Dostojevski, Driestuiversroman van Bertolt Brecht en De 120 dagen van Sodom van D.A.F. de Sade staan daarom ook op de boekenlijst. Eerder dit jaar kwam Het Parool al met een Kuifje-serie. (Adformatie)

** Sylvie Meis staat dicht bij een debuut op de Duitse televisie. De 27-jarige Nederlandse, ook gekend als echtgenote van Hamburg-vedette Rafael van der Vaart, schermt volgens haar manager met diverse aanbiedingen. “Er zitten interessante voorstellen bij”, zegt die. “Muziekprogramma’s, mode, zelfs een voetbalshow. Eind deze maand weten we meer.” In Nederland werkte Meis al voor de muziekzender MTV. Ze speelde ook mee in de tv-serie Costa!. In 2003 werd ze verkozen tot meest sexy vrouw van Nederland. In juni van dit jaar trad ze in het huwelijk met Rafael van der Vaart, toen nog bij Ajax, nu bij HSV. (HLN)

** De verkoop van Multikabel is bijna rond. De schuldeisers van moederbedrijf Primacom hebben ingestemd met de transactie. Met potentiële koper Warburg Pincus is een principeovereenkomst gesloten. Dit blijkt uit een persbericht van Primacom, het Duitse kabelbedrijf dat alle aandelen van Multikabel houdt. Multikabel is een in Alkmaar gevestigd kabelbedrijf dat 315.000 klanten in Noord-Holland bedient. Met de overname komt een einde aan een slepend pokerspel tussen de financiers van het moederbedrijf Primacom over de verkoop van Multikabel. Lees verder via FD. Lees ook Oplossing Multikabel nabij na slepende strijd financiers via FD.

** De nieuwswebsite VRTnieuws.net van de VRT zit in een nieuw kleedje. Het nieuwsaanbod is fors uitgebreid en tegelijk is het makkelijker geworden om door de verschillende rubrieken te navigeren. Een nieuwigheid is de mediatheek. “De vrtnieuws.net site is een heel multimediale site. Er staat heel veel video en audio op. Dat beklemtonen we nu in de mediatheek. Daar kun je kijken en luisteren naar de interessante nieuwsrijke reportages van de dag”, zegt hoofdredacteur Pieter Knapen. De site besteedt ook aandacht aan achtergrond en regionaal nieuws. De website biedt ook sport- en cultuurnieuws. “Bij de Sporza-site verandert er niets op dit moment. Die is pas een jaar geleden veranderd. Wat vroeger in de bestaande site “magazine” was hebben we omgedoopt in “cultuur en media”. De scoop ligt nog meer op het cultuur- en medianieuws”, aldus Knapen.

BVA blij met cijfers Talpa

** De Bond van Adverteerders (BvA) is blij dat Talpa nu al een marktaandeel van tien procent scoort (gemiddeld 9,9 over de eerste vijf weken), terwijl dat volgens de eerste schattingen pas aan het einde van het seizoen het geval zou zijn. ,,Het valt ons honderd procent mee”, zegt een woordvoerster. ,,De vooravond laat nog wel wat te wensen over, maar Expeditie Robinson en Big Brother doen het goed.” Wat de BvA opvalt is dat meeste adverteerders op Talpa alleen nog aan spotadvertising doen: de gebruikelijke commercials in reclameblokken tussen de uitzendingen door. Talpa legde tijdens de lancering van de zender echter sterk de nadruk op nieuwe advertentiemodellen: programma-formules die samen met de sponsor uitgewerkt worden, en ook een no cure, no pay-constructie. Hierbij betaalt de adverteerder alleen als de campagne bij Talpa daadwerkelijk tot omzetvergroting leidt. Adverteerders kijken nog even de kat uit de boom, denkt de BvA. Maar volgens Leon Bouwman, adjunct-hoofdredacteur van vakblad Adformatie, zullen weinig bedrijven gebruik maken van die laatste constructie – ook wel annuleringsafrekeningsmodel genoemd. ,,Denk je nou echt dat een groot bedrijf als Unilever Talpa inzicht wil geven in hun beoogde verkoopresultaten?” Nieuwe gesponsorde programma’s zijn nog niet in de maak, laat een woordvoerder van Talpa weten. Na ‘Je leven in de steigers’, een show die gesponsord werd door RVS Verzekeringen, zijn er geen nieuwe formats samen met adverteerders ontwikkeld. Zelfs het biermerk dat gul wordt geschonken in Café de Sport, is nog keurig afgeplakt. Talpa heeft overigens niet voor een prijsdaling gezorgd in tv-commercials. ,,In tegenstelling tot de eerste dagen van SBS6 heeft Talpa zich tijdens de introductie niet als een prijsstunter geprofileerd.”, zegt Leon Bouwen. ,,Het is een volwassen zender, met volwassen tarieven”, beaamt de Bond van Adverteerders. ,,De prijzen van commercials worden vastgesteld naar aanleiding van de behaalde kijkdichtheid. Maar het zou niet slim zijn als Talpa de tarieven in januari of februari opeens met 20 procent verhoogt.” (NRC Handelsblad)

Kort medianieuws

** Greet Op de Beeck, journaliste bij de VRT, zal in de toekomst deel uitmaken van de cultuurcel van de tv-nieuwsdienst. Die cel wordt opgericht onder leiding van Martine Tanghe en zal de culturele berichtgeving en verslaggeving stroomlijnen en versterken. Dat meldt de VRT vandaag in een communiqué. Greet Op de Beeck maakte tot voor kort deel uit van de politieke redactie van VRT-radio. Die functie kon ze niet blijven uitoefenen omdat de journaliste een relatie heeft met minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael. “De nieuwe functie past in de beslissing van het college van hoofdredacteurs en het advies van de deontologische adviesraad”, luidt het in de mededeling. De nieuwe functie is gevonden in overleg met de journaliste. “Zowel de hoofdredactie als de betrokken journaliste zijn zeer tevreden met deze oplossing”, klinkt het. (Belga/Het Laatste Nieuws)

** De raad van bestuur van de Publieke Omroep is door het Commissariaat voor de Media een boete van 13.500 euro in het vooruitzicht gesteld omdat het BNN-programma Top of the pops van zaterdag 20 augustus op Nederland 2 diverse malen door reclameblokken werd onderbroken. De Publieke Omroep is verantwoordelijk voor het indelen van de STER-zendtijd. Het programma Top of the pops is volgens het Commissariaat geen evenement zoals bedoeld in de Mediawet en had dus niet oor reclameblokken mogen worden onderbroken. Op 5 oktober is er een hoorzitting, daarna wordt de definitieve sanctie vastgesteld. (Persbericht CvdM)

** Google gaat door met haar ambitieuze Print-project. Met dit project wil het bedrijf achter de zoekmachine miljoenen boeken inscannen en doorzoekbaar maken via haar website. Eerder was het project stopgezet omdat uitgevers bang waren dat er hele boeken gedownload zou kunnen worden. Google heeft er nu voor gezorgd dat slechts een klein deel van het gevonden boek gelezen kan worden. Ook het printen van boeken waar copyright op zit, wordt aan banden gelegd. Een uitgever mag ook boeken uit de index halen, zodat deze niet doorzocht kunnen worden. De effecten van het Print-project zijn nog niet duidelijk. Op de korte termijn wordt verwacht dat de wat obscuurdere boeken wat beter zullen verkopen, maar Google durft nog niks te zeggen over de mogelijke impact op de industrie op de lange termijn. (Telegraaf)

** Kopers en verkopers op de handelssite marktplaats.nl kunnen nu ook via de computer telefonisch afspraken maken over de verkoopsom. Marktplaats zei maandag als eerste bedrijf van eBay de Skype- technologie te hebben geïntegreerd. eBay kocht vorige week voor 2,6 miljard dollar het Luxemburgse Skype, dat software heeft ontwikkeld voor gratis telefoneren via internet. Sinds vorig najaar is het Amerikaanse internetveilinghuis al eigenaar van Marktplaats. Volgens Marktplaats-directeur Oscar Diele heeft zijn onderneming een voorzichtig begin gemaakt met de technologie van de nieuwe aanwinst van het moederbedrijf. Via de advertenties op de handelssite kunnen kopers en verkopers aangeven dat zij ook via Skype te bereiken zijn. De communicatie verloopt nu nog vooral via de e-mail of gewone telefoon. Marktplaats brengt via een link de Skype-verbinding tot stand. (anp)

** Nederland 2 was afgelopen week met een marktaandeel van 17,8 marktleider op tv (tijdvak 18.00-24.00 uur (6+). De publieke zenders hadden een gezamenlijk aandeel van 34,5 procent. Nederland 1 had 11,0, Nederland 3 5,7. RTL4 scoorde 15,3 procent. Zusterzender RTL5 behaalde een aandeel van 5,2 procent en RTL7 4,0. De drie zenders kwamen daarmee samen uit op 24,5 procent. SBS6 had 11,0, Net5 5,1 en Veronica 4,1. Samen komen de SBS-zenders uit op 20,2. Talpa scoorde 7,6 procent. Best bekeken programma was Champions League wedstrijd Sparta Praag-Ajax met 2,76 miljoen kijkers. PSV-Schalke trok 2,34 miljoen kijkers, De Wedstrijden (gisteravond) 2,31 miljoen. Het Journaal van 20.00 uur op maandag was goed voor 1,81 miljoen kijkers en GTST op maandag werd bekeken door bijna 1,8 miljoen mensen. (Adformatie/SKO)

** Een Irakese verslaggever van The New York Times is maandag dood aangetroffen in Basra. Enkele uren daarvoor was hij ontvoerd. Dat hebben de familie en een arts meegedeeld. Fakher Haider, die al 2,5 jaar voor de Amerikaanse krant werkte, werd geboeid gevonden met een kogelwond in het hoofd. Medewerkers van The New York Times in Bagdad zeiden de melding te onderzoeken. Volgens Haiders broer is de man zondagavond laat vanuit zijn woning ontvoerd door vier gemaskerde mannen. Haider is de tweede journalist die in de afgelopen twee maanden in Basra is ontvoerd en vermoord. In augustus trof de Amerikaanse freelancer Steven Vincent dat lot. (ANP)

** Veertien journalisten, die gisteren in het westen van Nepal werden gearresteerd, zijn vandaag vrijgelaten. Eén journalist zit nog vast. Dat hebben Nepalese mensenrechtenactivisten gemeld. De journalisten werden opgepakt in Dailekh, dat ligt in een gebied waar maoïstische rebellen actief zijn. De militairen pikten het niet dat de journalisten verslag uibrachten van de strijd in het gebied. Een overheidsvertegenwoordiger in Dailekh zei dat de journalist die nog vastzit, Harihar Singh Rathor van de krant Kantipur, mogelijk wordt vervolgd omdat hij banden zou onderhouden met de rebellen. Sinds koning Gyanendra op 1 februari de macht naar zich toetrok zijn honderden journalisten gevangen gezet. De meesten zijn ondertussen weer op vrije voeten, maar een klein aantal wordt nog vastgehouden. (Standaard)

** Het DVD Forum zoekt uit of het mogelijk is een eigen formaat te realiseren voor China. Dit formaat zal gebaseerd zijn op de HD DVD-specificaties. Het verzoek hiertoe is afkomstig van de Chinese overheidsorganisatie Optical Memory National Engineering Research Center. In principe is het DVD Forum er voor, maar het onderzoekt de technische mogelijkheden en implicaties van een apart DVD-formaat voor China. Het formaat zou dezelfde diskstructuur hebben als HD DVD, waarbij gebruik wordt gemaakt van twee 0,6 mm dikke schijven. Aanpassingen zitten in de fysieke laag en de video applicatie- laag. Het formaat is niet compatibel met HD DVD. De spelers zouden eenvoudig te bouwen zijn. China wil het formaat ingevoerd hebben voor de Olympische Spelen in Peking in 2008. (Tanja de Vrede/Automatisering Gids)

** De vakbond van Duitse journalisten (DVJ) is verontwaardigd over opmerkingen die bondskanselier Schröder heeft gemaakt over de media. In zijn toespraak zondagavond na de verkiezingen zei hij dat zijn SPD een goed resultaat heeft gehaald ondanks de ,,manipulatie van de media”. Voorzitter Konken van de DVJ liet maandag in een verklaring weten ,,het volstrekt onbegrijpelijk te vinden” dat Schröder de journalisten beschuldigt van partijdigheid. Hij eist dat de bondskanselier zijn verwijten intrekt. In de gepubliceerde peilingen voor de verkiezingen stond de SPD voortdurend op een grote achterstand op de CDU/CSU. Bij de verkiezingen bleek uiteindelijk het verschil minder dan 1 procent. (ANP)

** Staatssecretaris Medy van der Laan (Media) heeft alle verloven van haar ambtenaren ingetrokken. Haar staf heeft de handen vol aan een enorme hoeveelheid Kamervragen over de kabinetsplannen voor de publieke omroep. ,,Ik geloof dat de teller nu op 250 staat”, zei Van der Laan zaterdag. Het kabinet kwam in juni met het plan ‘Met het oog op morgen’ dat vanaf 2008 ingrijpende gevolgen heeft voor het publieke bestel. De omroepen raken een groot deel van hun macht en geld kwijt. Maandag 12 september zou daarover een debat plaatsvinden in de Tweede Kamer, maar vanwege wijd verbreide kritiek op de plannen is eerst een schriftelijke vragenronde ingelast. Alleen PvdA Tweede Kamerlid Van Dam neemt al 69 vragen voor zijn rekening. Het gaat van vragen over kritiek van de Wetenschappelijke Raad voor Regeringsbeleid, sanctiemogelijkheden van het Commissariaat voor de Media, reclame-inkomsten rond sportuitzendingen tot de minimale omroepcontributie. De staatssecretaris denkt binnen enkele weken klaar te zijn met de beantwoording van alle vragen.(ANP)

Kort Medianieuws

** De Telegraaf brengt vanaf dinsdag extra nieuws uit de regio rondom Den Haag. Als service aan de lezers in Den Haag, Delft, Zoetermeer, Nootdorp, Pijnacker, Rijswijk, Voorburg, Leidschendam, Wassenaar en het Westland zit er in De Telegraaf die in deze regio verschijnt voortaan de extra pagina ‘Haagland’. Na Amsterdam, Rotterdam en Twente is de regio Haaglanden de vierde regio waar De Telegraaf met extra pagina’s regionaal nieuws komt.

** Radio Decibel, de lokale omroep van Nuenen, begint binnenkort ook met een editie voor Noord-Oost Brabant. Radio Decibel is hiervoor een samenwerkingsverband aangegaan met de lokale omroep van Sint-Michielsgestel, Lokaal 7. Radio Decibel zal via de etherfrequentie 107.4 MHz dan ook te horen zijn in de omgeving van de gemeente Den Bosch tijdens de uren dat er geen programma’s worden uitgezonden door Lokaal 7. Radio Decibel was al te horen in de omgeving Helmond en Waalre. Enkele maanden geleden is Radio Decibel al een editie gestart voor de regio Tilburg via de frequentie 107.6 MHz. (MediaMagazine.nl)

** Kabelaar Casema zal per 1 oktober gaan zorgdragen voor het aanbieden van radio- en televisiesignalen in de gemeente Culemborg. Casema neemt hiermee de taken over van kabelaar Tebecai Culemborg BV. Casema heeft sinds 1 juli jongstleden de aandelen van Tebecai Culemborg overgenomen en per 1 oktober zal de merknaam Casema worden ingevoerd in Culemborg. Inwoners van Culemborg zijn middels een brief op de hoogte gesteld van de veranderen. Kabelaar Tebecai, gevestigd in Zutphen, is nu alleen nog actief in een gedeelte van de gemeente Hattem. Tebecai biedt via haar kabelnet ook internetdiensten aan onder de naam ‘Cable4U’.

** Minister Donner (Justitie) wil Holland Casino een tijdelijke vergunning geven om te experimenteren met kansspelen via internet. Op basis van de proef, die twee jaar gaat duren, beslist hij of hij kansspelen via internet blijvend wil toestaan. Dat staat in een wetsvoorstel dat Donner binnenkort naar de Tweede Kamer stuurt, meldde het ministerie van Justitie zaterdag. De minister stelt strikte voorwaarden aan de proef om gokverslaving te voorkomen. Zo moeten spelers zich registreren, wordt hun speelgedrag in de gaten gehouden en moet Holland Casino speellimieten en maximale inzetten per spel instellen. (ANP)

** De Consumentenbond maakt zich zorgen over het besluit van de Opta een vast aansluittarief in te stellen voor kabelaansluitingen. Dat schrijft de bond vandaag in een brief aan de Opta, minister Brinkhorst, de Tweede Kamer en de Europese Commissie. Volgens de Consumentenbond maakt dit besluit de weg vrij voor kabelbedrijven om kosten van de digitalisering van hun netwerk door te berekenen aan de klant. Het aansluittarief zou namelijk gebaseerd zijn op de kosten van het netwerk. Daarbij wordt geen onderscheid gemaakt tussen kosten die nodig zijn voor analoge en digitale diensten. (via o.a. NRC)

** Talpa weigert slechte tv-spotjes. Een panel van kijkers beoordeelt of een commercial goed genoeg is. Zo niet, dan komt die niet op tv. Talpa maakt hierbij gebruik van opinieonderzoeker Maurice de Hond. Die stuurt het spotje naar een groep kijkers uit zijn bestand. De zender heeft al een spotje geweigerd van een middel tegen voetschimmel, een tekenfilm met de bacterie Schimpie. ”Ik kan nog wel een paar spotjes bedenken die wij niet zullen uitzenden. Sommige zijn zonder enige passie gemaakt,” aldus Ton Rozestraten, commercieel directeur van Talpa TV. Uit onderzoek blijkt dat 81 procent van alle commercials aan de kijkers voorbij gaat, doordat die wegzappen. Talpa wil de kijkdichtheid van de reclameblokken verhogen. Volgens Frans Blanchard, directeur van de branchevereniging van reclamebureaus, is het niet eerder gebeurd dat zenders spotjes weigeren vanwege de kwaliteit. (Parool)

** Lezers van de online editie van The New York Times moeten vanaf maandag gaan betalen voor de columns. Dat maakte het toonaangevende Amerikaanse dagblad vrijdag bekend. Tot dusver was de gehele inhoud van The New York Times gratis te lezen op de website van de krant. Alleen abonnees kunnen echter voortaan zonder bij te betalen de bijdragen van bekende en invloedrijke columnisten als Thomas Friedman en Maureen Dowd lezen. Anderen moeten daarvoor ongeveer 50 dollar per jaar gaan betalen. Voor dat geld krijgen zij ook toegang tot het archief van de gerenommeerde krant. (ANP)

** De omroepsters van de Vlaamse publieke tv-zender Één, Geena Lisa, Andrea Croonenberghs, Evy Gruyaert, Katja Retsin en Yasmine, krijgen er volgende maand een collega bij. Het gaat om Saartje Vandendriessche (30). “Ik heb al veel watertjes doorzwommen”, zegt het nieuwe Eén-gezicht. Ze was al omroepster bij VT4 en VJ bij TMF. Als actrice stond ze onder meer op het toneel bij het Raamtheater. Vandendriessche speelde de hoofdrol in de tv-serie “Costa” en was te zien in “Kinderen van Dewindt”, “Thuis”, “W817”, “FC De Kampioenen”, “Zone stad” en “Matroesjka’s. “Ik wou eigenlijk werken voor de zender waar ik zelf altijd naar kijk en dat is en blijft Eén”, zegt Saartje Vandendriessche over haar nieuwe job. Ook spreekt “het polyvalente karakter van de omroepsters bij Eén” haar sterk aan. De Eén-omroepsters zijn geregeld te zien in andere programma’s. De komst van Saartje moet het voor hen makkelijker maken om hun verschillende taken te combineren. Saartje zal ook Katja Retsin vervangen. Katja is zwanger en verdwijnt binnenkort een tijdje van het scherm. (VRT)

** Een Amerikaan heeft een nieuw wereldrecord televisie kijken gevestigd door maar liefst 69 uur en 48 minuten achter de buis te zitten. Suresh Joachim krijgt met zijn prestatie een vermelding in het Guinness Book of Records, meldden Amerikaanse media vrijdag. Joachim deed zijn recordpoging in een studio van tv-zender ABC in New York. Gezeten op een leren bankstel keek hij de hele tijd naar shows van ABC. Volgens de regels mocht hij ieder uur vijf minuten pauze nemen en na acht uur een kwartier lang wat anders doen. Joachim verbeterde het oude record met meer dan negentien uur. Bovendien was het al het zestiende wereldrecord dat Joachim vestigde. Eerder heeft de man 76,5 uur op een voet gebalanceerd, 132 kilometer met een volle fles melk op zijn hoofd rondgelopen, 21,5 uur stilgestaan en 56 kilometer onafgebroken gekropen. Met zijn recordpogingen zamelt Joachim geld in voor een fonds voor zieke kinderen. (ANP/BNR)

** Enkele duizenden abonnees van CAIW hebben afgelopen week nog een decoder van 89 euro aangeschaft waarmee ze digitale televisie kunnen kijken, schat Hans van der Giessen van de kabelmaatschappij. Vorige week dinsdag gingen bij de tv-kijkers zonder decoder veel televisiezenders op zwart. Het pakket met analoge zenders kromp toen van 44 naar 24 kanalen. Daarop besloot een deel van de ‘decoderlozen’ alsnog zo’n kastje aan te schaffen voor de prijs van 89 euro. Deze groep televisiekijkers heeft zichzelf te kort gedaan: wie voor 1 augstus zo’n kastje bestelde, betaalde maar tien euro. Van de 86.000 CAIW-abonnees maakten zestig duizend deze zomer gebruik van die actie. Van der Giessen benadrukt dat de CAIW niet de enige aanbieder is van de decoders, deze kunnen overal worden gekocht. Een rondgang langs Westlandse electronicazaken leert dat dit in de prakijk tegen valt: de middenstanders verwijzen allemaal door naar de kabelaar. Een verkoper van Radio Modern in Naaldwijk: „Los kost zo’n decoder 149 euro. De kabelmaatschappij geeft subsidie, vandaar dat die ze goedkoper aanbieden.” Officieel loopt de actieprijs van 89 euro per decoder bij CAIW tot 1 oktober. Van der Giessen meent dat mensen die nog over willen gaan tot aanschaf geen haast hoeven maken. „Ik verwacht niet dat de prijs na die tijd omhoog zal gaan. Die actie is niet bedoeld om te zorgen dat mensen snel voor 1 oktober nog een decoder aanschaffen.” Klachten dat voor tweede televisietoestellen in bijvoorbeeld de slaapkamer een aparte decoder gekocht moet worden, ontvangt CAIW niet. „Daarvoor is het analoge zenderpakket voldoende.” (o.a. AD/Westland)

Publieke omroep verkoopt programmagegevens

De publieke omroep gaat programmagegevens leveren aan distributeurs van digitale televisie, zoals kabelmaatschappijen en telecombedrijven. Dit bericht NRC Handelsblad vandaag. De programmagegevens zijn al jaren inzet van een juridische strijd. Met name krantenuitgever De Telegraaf wil dat de gegevens worden vrijgegeven, zodat de krant hiermee een programmablad kan maken. De publieke omroep heeft dit tot dusver geweigerd. De gegevens worden nu wel geleverd aan o.a. KPN, Essent en Multikabel. Klanten van deze bedrijven met een digitaal televisieabonnement krijgen dit najaar een uitgebreide elektronische programmagids op hun tv. De publieke omroep levert de gegevens van alle Nederlandse publieke en commerciële omroepen, buitenlandse televisiezenders en ruim honderd digitale kanalen. Deze laatste zenders zijn alleen te zien met een zogeheten settop-box, een extra kastje voor bij de tv. De elektronische programmagegevens zouden op termijn kunnen worden gekoppeld aan slimme, digitale videorecorders. De publieke omroep levert de informatie op dit moment alleen aan de eigen tv-gidsen, aan Veronica Magazine (SBS) en aan de dagbladen. De omroepen zijn voor een belangrijk deel afhankelijk van de inkomsten uit hun bladen. De kranten mogen de gegevens slechts publiceren onder strikte voorwaarden: alleen kort voor uitzending. Staatssecretaris van Cultuur Medy van der Laan wil de informatie vanaf 2008 vrijgegeven. Dat staat in haar mediaplan dat de Tweede Kamer over enkele weken behandelt. De publieke omroep neemt nu een voorschot op deze maatregel door afspraken te maken met aanbieders van digitale televisie. De omroepen maken al een elektronische programmagids op internet, www.omroep.nl/gids, maar die is nog niet erg actueel, zegt Michel Mol, internetcoördinator van de publieke omroep.,,De informatie van de door ons verwerkte programmagegevens voldeed niet aan de eisen die de gebruikers van elektronische gidsen tegenwoordig stellen. Wij gaan à la minute actuele gegevens bieden met de laatste wijzigingen in uitzendtijden. Gedetailleerd, van veel meer zenders en veelal in het Nederlands.” Mol onderhandelt nog met andere telecombedrijven en kabelmaatschappijen. KPN, Essent en Multikabel betalen alleen voor de verwerking van de gegevens. De publieke omroep maakt volgens Mol geen winst op de programmagegevens. (o.a. NRC Handelsblad)

Kort medianieuws

** Het kabinet denkt er sterk over niet langer meer de miljoenennota, met daarin de plannen voor het volgende jaar, al voor prinsjesdag onder embargo te verstrekken aan politici en media. Dat heeft vice-premier Zalm vrijdag na afloop van de ministerraad gezegd. Zalm reageerde daarmee op het opnieuw vroegtijdig uitlekken van de miljoenennota. Op de dag dat de fractievoorzitters het recentste exemplaar onder embargo kregen, lekte de miljoenennota uit naar enkele media. Traditioneel krijgen ook media enkele dagen voor prinsjesdag de begrotingsstukken. Dat gebeurt dit jaar op zaterdag. (ANP)

** Het voetbalduel dat Feyenoord donderdag gedwongen zonder publiek speelde, is thuis wel goed bekeken. Ongeveer 1,8 miljoen mensen stemden aan het begin van de avond af op de wedstrijd van de Rotterdammers tegen Rapid Boekarest, meldde de NOS vrijdag. Voor de andere wedstrijden van Nederlandse clubs in het toernooi om de UEFA-beker was minder belangstelling. Het duel van FC Banik Ostrava tegen SC Heerenveen was goed voor 1,3 miljoen kijkers, de uitwedstrijd van AZ tegen het Russische Krilia Sovetov Samara had 880.000 kijkers. Woensdag zagen 2,8 miljoen mensen het gelijkspel van Ajax bij Sparta Praag in de Champions League. Een dag eerder keken 2,3 miljoen mensen naar PSV-Schalke ’04. (ANP)

** In Nepal zijn 87 journalisten opgepakt. Ze wilden in de hoofdstad Kathmandu demonstreren voor een vrije pers. Koning Gyanendra trok begin dit jaar alle macht naar zich toe en legde de pers aan banden. (NOStt)

** Talpa herhaalt vrijdag de live-uitzending van Big Brother omdat het programma donderdag niet in zijn geheel te zien was. Dat meldde een woordvoerder van de televisiezender. De uitzending werd in totaal ruim drie kwartier onderbroken door technische problemen. Kijkers van de realityshow kregen meerdere malen een zwart beeld te zien. Zij konden nog wel volgen hoe Rikkert als eerste bewoner het huis moest verlaten, maar de reacties van de andere bewoners hierop bleven door de technische problemen achterwege. Big Brother krijgt vrijdagom 21.30 uur een herkansing. (ANP)

** Het Apeldoornse college van burgemeester en wethouders komt voor 17 november met een advies over de partij die de licentie van Omroep Apeldoorn zou moeten overnemen. Dat zei wethouder Fokko Spoelstra gisteren tijdens het vragenuurtje in de Apeldoornse gemeenteraad. Hij reageerde daarmee op vragen van VVD-raadslid Sytse Wiering. Wiering vond de radiostilte rond de omroep te lang duren. Ondanks gebrekkige kwaliteit van Omroep Apeldoorn heeft hij behoefte aan lokale tv. Omroep Gelderland weet Apeldoorn niet te liggen, signaleert hij. Wel is ‘Gelderland’ een van de vier kandidaten voor een machtiging. (De Stentor)

** Als het aan de VVD ligt kunnen burgers bij de komende Tweede-Kamerverkiezingen overal hun stem uirbrengen via internet. Tweede-Kamerlid Szabo vindt dat minister Pechtold voor Bestuurlijke Vernieuwing dat mogelijk moet maken. De D66- bewindsman denkt tot dusver alleen aan een experiment, maar volgens Szabo is dat niet meer nodig. Bij de Europese verkiezingen van vorig jaar is al succesvol geëxperimenteerd met het stemmen via internet, stelt hij. Volgens het VVD-Kamerlid maakt deze methode het stemmen toegankelijker, waardoor de opkomst groter zal zijn. (RD)

**RTV Noord-Holland (RTVNH) heeft een record aantal kijkers bereikt. In week 36, de eerste week van de nieuwe programmering, scoorde de omroep een weekbereik van 50,4 procent. Dagelijks keken er gemiddeld 385.000 mensen. Ook in Groot-Amsterdam wordt een hoog gemiddeld dagbereik gehaald, 17 procent. Binnen een jaar is het bereik in de regio Amsterdam met ongeveer 25 procent gestegen. (RTV NH)

** Willem II-fans die niet naar Monaco waren afgereisd, konden de tricolores gisteravond ook niet live aan het werk zien op internet. De beloofde uitzending op de internetsite van Talpa liep spaak. Wie www.talpa.tv aanklikte, kwam niet verder dan de aankondiging van de live-uitzending van AS Monaco – Willem II en de mededeling dat de beelden voor 2,40 euro te zien zouden zijn. Talpa-woordvoerder T. Notermans kon gisteravond niet vertellen hoe het mogelijk was dat velen de beelden niet op hun computerscherm konden krijgen. Tot overmaat van ramp begon ook de samenvatting op Talpa een half uur later. Door een storing bij Big Brother schoven alle programma’s op. (BD)

AVRO: Meer tv en radio via internet en digitale televisie

De AVRO opent de digitale aanval: via internet en een eigen digitaal kanaal kunnen kijkers vanaf vandaag ‘hun’ programma’s zien wanneer zij dat willen. „Steeds vaker worden kunst en cultuurprogramma’s verbannen naar de rand van de nacht, waardoor er minder mensen kijken”, zegt AVRO-directeur Gerben Eggink licht geïrriteerd in De Telegraaf. „Neem Close Up: dat verhuisde van zondag 18.30 uur naar woensdag 23.30 uur. Driekwart van de kijkers haakte af.” Om die ontwikkeling een halt toe te roepen begint de omroep samen met kabelexploitant Casema een digitaal tv-kanaal voor AVRO-leden die in het Casema-gebied wonen. Via de website www.avro.nl kunnen ook niet-leden kijken naar programma’s of delen daarvan. „Mensen zitten langer voor de televisie dan voor hun computer. Vandaar dat we op internet vooral kiezen voor korte fragmenten, soms aangevuld met nieuwe opnames”, aldus Kees Tukker, leider van het digitale project. Daarmee gaat de AVRO verder dan de internetdienst ‘uitzending gemist’, waarbij alleen complete programma’s kunnen worden (her)bekeken. Daarnaast is de technische kwaliteit van de ‘webzenders’ Museum TV en Dier en Natuur TV op de AVRO-site van zeer hoge kwaliteit. Het is uiteindelijk de bedoeling dat er op cultuur en natuurgebied een vrij complete, digitale videotheek op het net komt te staan. Probleem met de nagels van je kat? De website laat zien hoe je deze kan bijknippen. Ook begeeft de omroep zich op het gebied van ‘narrowcasting’: het Scheepvaartmuseum, Rembrandthuis, Hermitage, het Joods Historisch en het Tropenmuseum krijgen maandelijks een eigen magazine aangeleverd, dat in het museum te zien zal zijn. Het aantal radiokanalen op internet wordt uitgebreid naar 11: van klassiek tot easy listening, van fifties tot soul, bijna elke doelgroep krijgt een eigen radiostation. Via podcasting kunnen ook radioprogramma’s als Opium, Andermans Veren en Het Steenen Tijdperk worden gedownload.

Kort medianieuws

** De strijd om de kijker tussen Jensen! en Barend & Van Dorp wordt vooralsnog in het voordeel van Robert Jensen beslist. Deze scoort dagelijks gemiddeld tussen de 50.000 tot 100.000 kijkers meer dan het presentatieduo dat vorig jaar nog zijn 35-jarig jubileum vierde. Sinds de overstap van RTL naar Talpa scoort de dagelijkse talkshow Barend & Van Dorp aanzienlijk minder. Voorheen stemden tussen de 600.000 en 800.000 kijkers rond half elf af op de heren, vanaf de start van het nieuwe televisieseizoen slonk het aantal kijkers tot tussen de 200.000 en 300.000. (o.a. Telegraaf)

** Tom Waits heeft Opel voor de rechter gedaagd. Hij eist een schadevergoeding omdat de autofabrikant zijn zangstem zou imiteren in een Europese tv-campagne. Naast Opel, een dochter van General Motors, is ook het reclamebureau McCann Erikson aangeklaagd. Waits weigerde verschillende malen zijn medewerking. Uiteindelijk heeft een zanger uit Frankfurt de doorrookte zangpartij opgenomen. De soundtrack in het spotje van Opel is overigens een Engelse versie van het Wiegenlied van Brahms. (ANP)

** RTL 5 moet de programmanaam Klussen & Wonen teruggeven aan SBS 6, op straffe van een dwangsom van 25.000 euro per dag. Dat is de uitkomst van een kort geding die SBS aanspande tegen de producent van het klusprogramma met Fabienne de Vries. De producent van het programma, FAN Media, stapte onlangs na een samenwerking van acht jaar over van SBS naar RTL Nederland, waardoor haar pakket gesponsorde programma’s inclusief de bijbehorende presentatoren vanaf begin september op het vernieuwde RTL 5 te zien is. Onder deze programma’s behoorde onder andere Klussen & Wonen. Ook programma’s als AutoXperience en Thuis in Nederland verhuisden mee. (Mediakrant Weblog)

** De fotograaf die actrice Cameron Diaz chanteerde met naaktfoto’s van 13 jaar geleden, is veroordeeld tot bijna 4 jaar gevangenisstraf. Fotograaf John Rutten (43) werd op 25 juli schuldig bevonden aan poging tot diefstal, vervalsing en meineed. Donderdag veroordeelde de rechter hem tot 44 maanden gevangenisstraf. Dat is een jaar minder dan de maximumstraf. In 2003 stelde Rutten aan Diaz voor om de naaktfoto’s die hij van haar genomen had, te kopen voor 3,5 miljoen dollar. Mogelijk moet de fotograaf nog een schadevergoeding betalen. (VRT)

** De nachtelijke datingboxen die onder meer op SBS6 en Net5 adverteren zijn op bedrog gebaseerd. De sensuele vrouwen achter de tv-profielen zijn vaak homoseksuele mannen die zo een zakcentje bijverdienen. Het bedrijf achter de datingprogramma’s, Telitas, kwam laatst in België negatief in het nieuws, nadat de economische inspectie aldaar een onderzoek instelde naar hun sms-service op de tv-zender VT4. De Antwerpenaar Guillaume Derop was voor 3000 euro opgelicht, nadat hij acht maanden sms’te met Stientje. Hij dacht de liefde van zijn leven te hebben gevonden, maar de vrouw bleek betaald te worden. In de Vlaamse media kwamen vervolgens de verhalen van mannelijke ex-medewerkers van verschillende sms-bedrijven los. Vaak beseffen klanten pas na een factuur van duizenden euro’s dat hun droomvrouw niet bestaat. “In één geval dreef het iemand tot een zelfmoordpoging”, getuigt een ex-medewerker in de Vlaamse krant ‘Het Laatste Nieuws’. (via Telegraaf)

** De live-uitzending van Big Brother op Talpa is donderdagavond danig in het honderd gelopen. Een kwartier nadat het programma rond half negen was begonnen, viel de verbinding met de studio en het Big Brother-huis in Aalsmeer weg. Het duurde tot circa kwart over negen voordat de uitzending kon worden hervat. In de tussentijd moesten de Talpa-kijkers het doen met een stilstaand beeld met tekst ‘even geduld a.j.b.’, en delen van America’s Funniest Homevideo’s en de herhaling van de Big Brother- uitzending van half acht. Om ongeveer kwart over negen was de verbinding hersteld en was het vertrek van Rikkert live te zien. Na circa een half uur ging Talpa andermaal op zwart: net op het moment dat bewoonster Chantal een brief moest voorlezen. Zij kon nog net roepen dat dit haar niet ging lukken, maar doelde daarbij op haar emoties en niet op de haperende techniek. Rond tien uur startte Talpa ‘De grootste verliezer’ in, een programma dat al om vijf over half tien had moeten beginnen. Over de oorzaak van de storing was donderdagavond nog niets bekend. (via Mediatrefpunt)

** Hij was al de hoofdrolspeler in zijn eigen realityshow “The apprentice”, maar nu zal de Amerikaanse vastgoed- gigant en multimiljonair Donald Trump ook optreden in een soap. Hij zal een rolletje spelen in de NBC- soap “Days of our lives”.Zijn gastoptreden zal beperkt blijven tot één aflevering. Het soapdebuut van Donald Trump zal op 24 oktober te zien zijn in de VS. Volgende week begint daar wel al het volgende tv-seizoen van zijn reality- show “The apprentice”. (VRT)

** De Kamerleden Bakker (D66) en Aptroot (VVD) hebben dinsdag een motie ingediend die ervoor moet zorgen dat de doorgifte van publieke lokale radio en televisie via de kabelnetten ook in het digitale tijdperk gewaarborgd blijft. Publieke lokale omroep moet dus óók standaard in digitale pakketten worden opgenomen. Minister Brinkhorst vindt ook dat de doorgifte van publieke lokale radio en televisie via digitale pakketten verzekerd moet zijn. Hij wil onderzoeken of daar bepaalde maatregelen voor nodig zijn en zal niet aarzelen deze maatregelen te nemen. Deze motie is een ondersteuning van het kabinetsbeleid. De OLON, de belangenvereniging voor de publieke lokale omroep, vraagt al heel lang, ook internationaal, aandacht voor deze problematiek. In dit verband is de motie een belangrijke stap voorwaarts naar een oplossing voor de toegang van publieke lokale omroepen tot digitale technieken. Dinsdag 20 september wordt de motie in stemming gebracht.

Kort Medianieuws

** Een derde van Vlaanderen gaat zijn eigen weg voor digitale tv. Telenet wou digitale tv aanbieden in heel Vlaanderen, maar de gesprekken daarover met Interkabel zijn mislukt. Interkabel is de koepel van de kabelmaatschappijen Interelectra, Integan, WVEM en PBE. Zij verdelen tv-programma’s in een derde van Vlaanderen. De kans is dus klein dat er één digitaal product komt voor heel Vlaanderen. Er komen wellicht twee aanbieders met elk in hun regio een eigen digitale decoder. Dat zou nadelig kunnen zijn voor de consument.(De Tijd/VRT)

** De Britse regisseur en cameraman Guy Green is woensdagavond op 91-jarige leeftijd in Los Angeles overleden. Dat deelde zijn vriend en collega Richard Attenborough donderdag mee. Green was al lange tijd ziek. De in het Engelse Somerset geboren Green kreeg voor zijn werk al cameraman voor de film Great Expectations (1946) een Oscar. Hij was regisseur van films als Sea of Sand (1958), The Mark (1961) en Walk in the Spring Rain (1970). Voor de televisie regisseerde hij onder meer de serie Strong Medicine (1986). (ANP)

** RTL 4, RTL 5, RTL 7, Net 5, SBS 6, Veronica, Jetix en TMF zijn binnenkort alleen tegen betaling te ontvangen. Satellietexploitant Canal Digitaal Satelliet kondigde vandaag aan dat nieuwe smartcardhouders per 1 oktober aankomende het semi-gratis concept grotendeels loslaat. Nederland 1, 2 en 3 blijven wel semi-gratis te ontvangen op satelliet. Voor de commerciële generalistische zenders moet voortaan 29,95 euro per jaar betaald worden. Nu is dat nog 0 euro. Hans Wolfert, algemeen directeur van de satellietexploitant zegt desgevraagd dat de stap een gevolg is van de koers die zijn bedrijf al eerder had ingezet. Met SBS Broadcasting BV en RTL Nederland zijn nieuwe langdurige distributie-overeenkomsten gesloten die de oude overeenkomsten vervangen. Hiertoe dienen beiden bedrijven een lagere vergoeding voor hun satellietuitzendingen te betalen, waarbij de kosten hiervoor deels bij de klant worden neergelegd.

** KPN ziet de kabel- en telecommarkt versmelten en wil daarom toetreden tot de Vecai. De kabelbrancheorganisatie wil daar echter niets van weten. “Als KPN lid wordt van de Vecai, dan blazen ze ons op”, stelt Rob van Esch, directeur van de Vecai, de Nederlandse branchevereniging van kabelaars. “De belangen van onze leden staan tegenover de belangen van KPN. We hebben KPN dus de boodschap overgebracht dat ze geen lid kunnen worden.” Bram Oudshoorn van KPN snapt de afwijzing niet. “Volgens de Vecai zijn onze belangen niet dezelfde als die van de kabelbranche. Dat snap ik niet. UPC biedt bijvoorbeeld kabeldiensten aan in dezelfde regio’s waar Casema actief is. Die belangen zijn dan ook niet in lijn met elkaar.” KPN wil hoofdzakelijk lid worden om ervaringen uit te wisselen met collega’s en concurrenten. Oudshoorn: “De infrastructuren van de telecom- en kabelbranche groeien steeds meer naar elkaar toe. We bieden dezelfde diensten. We willen dan ook graag ervaringen uitwisselen met andere leden van de Vecai.” KPN gaat zich nu eerst verdiepen in de afwijzing alvorens zich te beraden op eventuele vervolgstappen om alsnog lid te worden. (Webwereld)

** Piet Erkelens, producent van culturele tvprogramma’ s, is dinsdag op 49-jarige leeftijd overleden. Hij werkte vanaf 1982 bij de NOS, die toen ook de kunst nog in het takenpakket had, en klom daar op tot chef van de muziek- en dansuitzendingen, inclusief de registraties van opera en ballet en evenementen als het North Sea Jazzfestival, de Uitmarkt en de Edison-gala’s. In 1995, toen de NPS werd opgericht om dit deel van de NOS-taken over te nemen, stapte Erkelens met enkele andere medewerkers over naar de productiemaatschappij IDTV. Onder zijn leiding werden vooral culturele programma’s voor de publieke omroepen gemaakt, zoals de NPS Cultuurprijs, de rubrieken Single luck (pop), C-Majeur (klassiek) en Wintertijd, dansfilms, documentaires als Ajax, daar hoorden zij engelen zingen en een groot aantal kunstdocumentaires, zoals de met een Emmy Award bekroonde The War Symphonies: Shostakovich against Stalin. Erkelens stierf aan leukemie. (NRC Handelsblad)

** Joost Oranje en Jeroen Wester van NRC Handelsblad zijn de winnaars van de Prijs voor de Dagbladjournalistiek 2005. De winnaars werden donderdag bekendgemaakt tijdens de jaarvergadering van De Nederlandse Dagbladpers in Amsterdam. De jury onder leiding van Tweede-Kamervoorzitter Frans Weisglas beoordeelde hun serie artikelen over Ahold als beste journalistieke product dat het afgelopen jaar in de Nederlandse dagbladen verscheen. Oranje en Wester kregen een wisselbokaal uitgereikt en een geldbedrag van 4500 euro. De prijs werd dit jaar voor de veertigste keer uitgereikt. De jury noemde de artikelen van de NRC-journalisten ,,een voorbeeld van uitmuntende onderzoeksjournalistiek” en ,,een knappe journalistieke reconstructie.” (ANP)

** Plotseling staat er een miniatuur-Eiffeltoren naast NS-station RAI te Amsterdam. KPN is begonnen met de bouw van een tijdelijke zendmast voor radio- en televisiesignalen en telefoonverkeer. Door de bouw van kantoren aan de Zuidas, zoals het hoofdkantoor van ABN Amro, wordt de bestaande toren te laag. Aan de Zuidas mogen kantoortorens tot een hoogte van 101 meter worden gebouwd. Die blokkeren vervolgens de signalen van de KPN-toren. ”Om de kwaliteit van signalen te garanderen, moeten we de hoogte in,” zegt een woordvoerder van KPN. ”De toren wordt straks helemaal door hoge gebouwen ingekapseld. Daardoor zouden grote delen van Amsterdam geen tv- en radiosignalen meer ontvangen.” Met een hijskraan van 160 meter worden de onderdelen van de nieuwe, tijdelijke zendmast deze week neergezet, pal naast de bestaande toren . De tijdelijke mast wordt 146 meter hoog, veertig meter meer dan de bestaande toren. Naar verwachting zal de mast tot eind 2007 dienst doen. In de tussentijd wordt de oude ‘PTT-toren’ helemaal opgeknapt. De opbouw wordt boven een hoogte van 70 meter afgebroken. Vervolgens wordt er een nieuwe top opgezet, waardoor ook de bestaande KPN-toren op 146 meter komt. Hoger kan niet vanwege Schiphol. In 2001 kreeg de toren al een nieuwe top, omdat er een tekort was aan plekken voor de plaatsing van nieuwe digitale zenders. (o.a. Parool). Foto’s van de werkzaamheden voor het bouwen van de tijdelijke zendmast vind je hier en ‘live’ te volgen via een webcam (kies voor ‘Vivaldi met KPN toren’). 

** De schuldige van het lekken van de miljoenennota moet in de Tweede Kamer zitten. Minister Zalm (Financiën) benadrukt dat afgelopen dinsdag alle fractievoorzitters en de voorzitter van de Kamercommissie Rijksuitgaven vertrouwelijk een exemplaar hebben gekregen. Diezelfde dag nog lekte het stuk uit naar RTL Nieuws en dagblad Metro. Op zijn internetdagboek meldde Zalm donderdag dat uit citaten en foto’s blijkt dat het uitgelekte stuk het meest recente was, inclusief een v oorwoord. Een versie die op geen enkele andere plek dan het parlement is afgeleverd, ook niet op andere departementen. ,,De koningin, de minister-president en ik hebben hem zelfs niet.”De in de Kamer afgeleverde exemplaren waren gewaarmerkt, want ze bevatten op alle pagina’s de initialen van de betreffende fractievoorzitter. Omdat zowel RTL als Metro die buiten beeld hield, ziet Zalm geen mogelijkheden te achterhalen wie de uiteindelijke ‘dader’ is. De medewerkster van het ministerie van Financiën die de miljoenennota bij de Kamer afleverde, gaat volgens Zalm in ieder geval vrijuit. ,,Voor die persoon steek ik niet alleen mijn hand in het vuur, maar ben ik bereid de brandstapel op te gaan”, meldt Zalm. Tweede-Kamervoorzitter Weisglas toonde zich eerder deze week nog ontstemd over de suggestie vanuit Financiën dat het lek in het parlement zat. Hij beweerde dat er vele exemplaren in omloop waren. (ANP)

** De christelijke uitgeverij EB Media ziet af van het indienen van een klacht tegen de Evangelische Omroep over het misbruik van belastinggeld en oneerlijke concurrentie. Dat meldt EO-directeur A. de Boer op zijn weblog. Directeur R. Stuivenberg van EB Media wilde het nieuws vanochtend bevestigen noch ontkennen. De uitgeverij dreigde vorige week naar het Commissariaat voor de Media te stappen over met name het tijdschrift Eva. De EO zou dat blad financieren met omroepgeld. EB Media is uitgever van onder andere CV.Koers en Aan de hand. EO-directeur De Boer vindt het intrekken van de aanklacht „goed nieuws.” „Concurreren mogen we als EO met onze nevenactiviteiten zoals Visie, Eva, de verkoop van dvd’s, cd’s etc. wel degelijk, maar van door de wet verboden oneigenlijke concurrentie houden we ons verre”, aldus De Boer op de EO-site. „In die nevenactiviteiten gaat geen cent belastinggeld.” Stuivenberg verklaarde eerder dat zijn uitgeverij sinds vorige week niet meer mag adverteren in EO-bladen. Ook daar is volgens de EO-directeur geen sprake van. „Dat ligt anders met producten die uitdrukkelijk concurreren met bijvoorbeeld een blad als EVA en bij succes zo’n voor de missie van de EO wezenlijke uitgave gaan verzwakken.” (via Reformatorisch Dagblad)

** Talpa kampt al sinds de start van de zender met een aantal technische problemen. Het volumeniveau van de zender is lager dan dat van andere zenders en er vallen steeds kleine stukjes geluid weg. Talpa-woordvoerder Thomas Notermans erkent dat er veel klachten binnen komen. We worstelen daar al mee vanaf het begin. Maar de zender heeft de oorzaak nog niet kunnen vinden. Aanvankelijk gingen onze programmas per glasvezelkabel naar Londen, waarna ze per satelliet werden uitgezonden. Wij dachten dat daar iets fout ging. Maar sinds afgelopen vrijdag zenden we het signaal rechtstreeks per satelliet uit, maar de drops, of witjes, zijn gebleven. Waar de fout zit, weten we nog steeds niet. Het kan nog wel een paar weken duren, ook al omdat we er alleen s nachts, in de uren waarop we niet uitzenden, aan kunnen werken, aldus de woordvoerder. (Medialog Blogspot)

Betrokkenen presenteren nieuw plan omroepbestel

Programmamakers van de publieke omroep hebben woensdag een alternatief plan voor het publieke bestel aangeboden aan staatssecretaris Van der Laan van Media. Volgens hen is er geen draagvlak voor de kabinetsplannen. Enkele programmamakers van Nederland 3, de groep ‘bezorgde omroepmedewerkers’ en de journalistenvereniging NVJ willen een bestel met drie netten, elk met een eigen profiel. De programmering op de netten wordt bepaald door een onafhankelijke hoofdredacteur. De huidige omroepverenigingen leveren programma’s aan, al naar gelang hun specialismen. Het alternatieve plan is een antwoord op de klacht uit de Tweede Kamer dat Hilversum zich tegen de hervormingen van Van der Laan verzet, zonder zelf met een antwoord op de problemen te komen. Die bestaan uit bestuurlijke chaos, teruglopende marktaandelen en inhoudelijke tekortkomingen. In de visie van de programmamakers dient het programmavoorschrift, waarin staat welke soort programma’s een omroep dient te maken, te verdwijnen. De hoofdredacteur zal de omroepen vragen om die programma’s waar ze goed in zijn. Ook kan hij bij programma’s bestellen bij derden. Omroepen kunnen dit niet. De programmamakers vragen Van der Laan moed te tonen en haar plannen, vervat in de notitie Met het oog op morgen, van tafel te halen. Zij denken dat het publieke bestel gediend is ‘met een minder verwarrende, eenvoudiger vernieuwing’. Het bestel heeft behoefte aan radiozenders en tv- netten die zelfstandige bestuurlijke eenheden zijn. Dat is in de hele wereld het geval, aldus de programmamakers, behalve in Nederland. De hoofdredacteuren zijn verantwoordelijk voor de inhoud en de prestaties van een net of zender. Het alternatieve plan is te vinden op de website van de NVJ. (o.a. via Volkskrant)

“Publieke omroep wordt uit ether gehaald”

Mensen die via een antenne op het dak televisiekijken, moeten binnenkort op zoek naar een alternatief. Vanaf volgend jaar wordt het signaal van Nederland 1, en 3 niet langer via de ether verspreid. Dat bevestigt een woordvoerster van het ministerie van Economische Zaken tegenover dagblad De Telegraaf. Zij benadrukt echter dat het scherm van de betreffende televisiekijkers in geen geval op zwart zal gaan. Volgens haar ontvangt de Tweede Kamer binnen twee weken een brief, waarin staat welke maatregelen worden genomen om dit te voorkomen. De zegsvrouw wil daar nog niet op vooruitlopen. Bijna 70.000 huishoudens maken thuis, op de camping of op de boot gebruik van een antenne om naar de Nederlandse publieke televisiezenders te kijken. Zij dienen hoogstwaarschijnlijk over te stappen op de kabel, satelliet of Digitenne (digitale televisie via de ether) om populaire programma’s zo als Studio Sport, Villa Felderhof en Vermist te kunnen blijven volgen. De Consumentenbond waarschuwt alvast dat het mensen geen extra geld mag kosten om naar Nederland 1, en 3 te blijven kijken. „De publieke omroepen moeten voor iedereen toegankelijk zijn.” Door het uit de lucht halen van de televisiezenders kan jaarlijks 11 miljoen euro worden bespaard op de Publieke Omroep. „De overheid is enorm aan het bezuinigen op de omroepbegroting. Het uitschakelen van het analoge televisiesignaal wordt daarbij gezien als een prima bezuinigingspost”, aldus een zegsman van de Publieke Omroep. Met deze ingreep komt een einde aan een tijdperk. Dat begon in 1951, toen voor het eerst in heel Nederland kon worden gekeken naar een avondje televisie. Destijds verdrongen vele duizenden nieuwsgierigen zich voor krap 500 toestellen die stonden opgesteld in etalages, cafés, enkele huiskamers en de bibliotheek van Paleis Soestdijk. Tegenwoordig maakt analoge televisie echter in rap tempo plaats voor digitale televisie, die een betere beelden geluidskwaliteit heeft. (Telegraaf)

Kort Medianieuws

** Rachel Hazes mag haar boek ‘Typisch André’ op 23 september gewoon uitbrengen. Dat heeft de voorzieningenrechter in Utrecht bepaald in een kort geding dat de eerste vrouw van André Hazes, Annie Dijkstra, tegen weduwe Rachel had aangespannen. Dijkstra is ervan overtuigd dat ze in het boek voorkomt. Ze stapte naar de rechter omdat ze vindt dat ze als privé-persoon het recht heeft om buiten de publiciteit te blijven. De rechter stelt dat Dijkstra ‘zich enige publiciteit moet laten welgevallen omdat ze met Hazes getrouwd is geweest’. Van de schrijver van een biografie kan volgens de rechter niet worden geëist dat aan alle mensen die in het boek een rol spelen toestemming wordt gevraagd. Bovendien kan nog niet worden beoordeeld of in het boek grievende passages voorkomen. De advocaat van Rachel Hazes heeft dat zelfs expliciet ontkend en Hazes heeft in de media alleen verteld dat er een onthullend boek zou verschijnen. Hoe de media deze berichten vervolgens verspreiden, kan haar niet worden aangerekend, aldus de rechter. (RTL Nieuws)

** Bezoekers van de website van zorgverzekeraar VGZ in Nijmegen kunnen de tekst op de site vanaf nu laten voorlezen. Daarvoor staat er een speciale voorleesknop op de pagina’s. Wie op de knop drukt, hoort een computerstem de tekst op een pagina voorlezen. De voorziening moet de internetpagina’s toegankelijker maken voor mensen met een leeshandicap of analfabeten. En voor mensen die liever luisteren dan lezen. Voor het systeem is VGZ in zee gegaan met een Zweeds bedrijf, dat al eerder diverse buitenlandse websites voorzag van een ‘voorleesknop’ (Omroep Gelderland)

** KPN Telecom heeft een kort geding aangespannen tegen Pretium Telecom. Volgens KPN misleidt Pretium de consument door in reclames te stellen dat die bij dit bedrijf het goedkoopste uit is. De rechtszaak dient woensdag bij de rechtbank in Haarlem. Pretium Telecom is op de twee na grootste aanbieder van vaste telefonie in Nederland. Volgens KPN kunnen de reclameuitingen van Pretium niet door de beugel. KPN heeft de afgelopen jaren geregeld rechtszaken wegens misleidende reclame gevoerd tegen concurrenten, recentelijk nog tegen Vodafone en Casema. (ANP)

** Rutger van Santen is zijn baan als politiek commentator in Goedemorgen Nederland kwijt. Jeroen Compeer, hoofdredacteur v an Goedemorgen Nederland, ontkracht de berichten dat Van Santen te kritisch werd bevonden. Wel vond de KRO dat hij te veel in hetzelfde stramien zat. Na drie jaar wilde de omroep wel eens een nieuw gezicht, met een ander verhaal. Dat paste ook in de lijn van het programma, dat dit seizoen ook een nieuw decor en nieuwe presentatoren kreeg. Van Santen blijft wel gewoon in dienst als politiek verslaggever voor de Wereldomroep. Het nieuwe gezicht van Goedemorgen Nederland is Yoeri Albrecht, voorheen bekend van zijn werkzaamheden voor Vrij Nederland en zijn pleidooi om Pim Fortuyn in de roemruchte verkiezing van de KRO tot grootste Nederlander aller tijden te benoemen. (Volkskrant via Villamedia)

** In Los Angeles is filmregisseur Robert Wise overleden. Hij was 91 en is vooral bekend als de maker van “West side story” en “The sound of music”, twee wereldberoemde musicals. Hij won er vier Oscars mee, telkens die van beste regisseur en beste film. Zijn carrière duurde meer dan 50 jaar. In de jaren 40 werkte hij al mee aan “Citizen Kane” van Orson Welles. Hij kreeg ook nog drie Oscarnominaties. Wise regisseerde 39 films, waaronder “The day the earth stood still”. In 1979 regisseerde hij de eerste “Star Trek”-film. (VRT)

** Roek Lips wordt per 1 november netcoördinator van Nederland 1, zo liet de Publieke Omroep woensdag weten. Lips vervangt Ton van Dijk, die is benoemd tot netcoördinator van Nederland 2. De nieuwe netcoördinator is nu nog werkzaam als programmamanager infotainment en cultuur televisie. Hij bekleedde vanaf 1989 diverse functies bij de NCRV. Hiervoor was hij verbonden aan IKON-televisie, VARA-radio en -televisie en NOS-televisie. (ANP)

** Op verzoek van het bestuur van Stichting Power Radio Maarssen geeft kabelaar Casema sinds woensdag het signaal van Roulette103 op 102.0 MHz door op de kabel in Maarssen. Roulette103 is de nieuwe lokale omroep voor Maarssen en zal binnenkort ook met haar radio uitzendingen via de etherfrequentie 105.3 FM beginnen, aldus de website van Roulette103. De medewerkers van de lokale omroep ‘Vechtstreek Radio’, volgens de website www.vechtstreekradio.nl de nieuwe naam voor Power Radio Maarssen, denken daar anders over. Zij gaan door met de uitzendingen via de etherfrequentie 105.3 MHz en zeggen dat er momenteel een “illegale” zender te horen is op de kabelfrequentie 102.0 MHz in Maarssen. “Maar daar wordt snel iets aan gedaan”, aldus Vechtstreek Radio op haar website. Het ziet er naar uit dat een aantal oud medewerkers van Power Radio Maarssen het niet eens is met een overname door Roulette103 en een eigen omroep zijn begonnen…… wordt vervolgd.

** Mike Starink stopt met het ochtendmagazine ‘Lijn 4’ op RTL 4. Starink heeft zelf ontslag genomen bij RTL Nederland. Dat meldt het Talpa programma NSE. ‘Na een tal van jaren belspelletjes, ben ik toe aan iets nieuws’ aldus Mike. Mike liet eerder dit jaar al weten, graag naar Talpa te gaan. Of dit iets met elkaar te maken heeft is niet gezegd. (via RTL Actueel weblog)

** BNN-presentator Eddy Zoëy is vanaf 1 oktober niet alleen te zien, maar ook te horen bij BNN. Elke zaterdag- en zondagmiddag tussen 12.00 uur en 15.00 uur presenteert hij het kakelverse BNN-radioprogramma ZoeyZo. Het programma kenmerkt zich door humor, dynamiek én interactie. Dave Kentie, directeur radio bij BNN, is blij met Eddy op 3FM. “Eddy is eentopper. Hij heeft met zijn invalbeurten bij Spam laten zien dat hij een goed gevoel heeft voor radio, hij past heel goed bij BNN én heeft de liefde voor muziek die 3FM zo kenmerkt. Kortom: een zeer geschikte combinatie!” Eddy zal naast zijn weekendshow op 3FM ook televisie blijven maken voor BNN. (Persbericht BNN)

** Minister Remkes van Binnenlandse Zaken vindt dat media op 10 november vorig jaar op een overdreven manier aandacht hebben besteed aan de inval van een woning in het Haagse Laakkwartier. Daarbij werden twee vermeende terroristen aangehouden. „Beelden die te zien waren, riepen een oorlogsachtige sfeer op”, zei Remkes woensdag in een overleg met de Tweede Kamer. Dat was volgens hem „disproportioneel” in verhouding tot wat er aan de hand was. Aan de arrestatie ging een urenlange belegering van de wijk rondom de woning in de Antheunisstraat af. Bij de inval raakten vijf leden van het arrestatieteam gewond door de ontploffing van een handgranaat die de verdachten naar buiten hadden gegooid. (ANP)

** Kabelbranchevereniging VECAI noemt de weerstand die in de Tweede Kamer leeft tegen de manier waarop de kabelsector nu opereert “fnuikend voor het investeringsklimaat”. Dat meldt Het Financieele Dagblad. De VECAI ziet ook niets in de plannen van de PvdA om combinatieverkoop van televisie, internet en telefonie via de kabel aan banden te leggen. “Nog voordat de marktwerking zichzelf kan bewijzen, komt het Binnenhof met nieuwe regels die ook nog ingaan tegen Europese richtlijnen”, aldus de VECAI. (via Essent)

Kort Medianieuws

** In navolging van KPN en Wanadoo verhoogt nu ook kabelaar Casema de snelheden van zijn internetpakketten. De verhoging kost de klanten niets extra’s. Naast de downstreamsnelheden, gaat ook de upstreamsnelheid van de pakketten omhoog. Casema wil de snelheidsverhoging in het eerste kwartaal van 2006 gerealiseerd hebben. De snelheidswijzigingen zijn als volgt: midi gaat van 850/260 (down/up) naar 1600/330. Multi gaat van 2Mb/520 naar 4,2 Mb/660, Maxi van 4 Mb/770 naar 6,4 Mb/880. Het mega-pakket gaat van 10 Mb/1 Mb naar 12,5 Mb/1 Mb. De snelheidsverhoging geldt ook voor de Wanadoo-cable pakketten. (Webwereld)

** Drie speelfilms van Theo van Gogh – 06, Blind Date en Interview – worden in Amerika opnieuw opgenomen. De Amerikaanse regisseurs Steve Buscemi, Stanley Tucci en Bob Balaban hebben deze week een contract ondertekend bij de voormalige productiemaatschappij van Van Gogh, Column Productions. Het is de bedoeling dat de opnamen voor de films begin 2006 beginnen. De titels worden achter elkaar op video opgenomen. Het is nog niet bekend wie de hoofdrollen zal gaan spelen. Het nieuws van deze remakes werd tijdens het filmfestival van Toronto bekend gemaakt, waar een aantal korte films van Van Gogh, onder de titel Ter Ziele, in première gaan. Ook zal er tijdens een paneldiscussie over de moord op de filmmaker worden gesproken. (ANP/AD)

** Lezers van de editie Helderse Courant van het Noordhollands Dagblad vonden vanochtend een wel erg vreemde krant op hun deurmat. De voorpagina was niet die van 14 september, maar die van 2 juli. „Ergens in het technische proces is er iets fout gegaan”, aldus adjunct-hoofdredacteur van de centrale redactie P. de Vries. In totaal zijn tussen de 13.000 en 15.000 exemplaren verkeerd gedrukt, zegt De Vries. „De juiste pagina is dinsdagavond op de redactie gemaakt en verzonden en vervolgens is iets verkeerd gegaan in het technische proces. Wij snappen zelf ook niet hoe dit heeft kunnen gebeuren en zoeken het op dit moment uit. We hebben dit nog nooit eerder meegemaakt”. De fout wordt in de krant van donderdag hersteld, zegt de adjunct-hoofdredacteur. Hoe dit precies gaat gebeuren, staat nog niet vast. „We inventariseren straks welk nieuws morgen nog waard is om te brengen. Bij achterhaald nieuws kijken we of er bijvoorbeeld nieuwe ontwikkelingen zijn”. De Helderse Courant viel woensdag ook wat later op de deurmat, evenals de edities Schager Courant, Alkmaarsche Courant, Dagblad Waterland, Dagblad Zaanstreek en Dagblad Kennemerland. Dit kwam door problemen in het verzenden en het ontvangen van de pagina’s. „Maar die vertraging hebben we grotendeels ingelopen. De schade hierdoor is dus zeer beperkt gebleven”. (ANP)

** De pilot waarbij RTV Rijnmond en EVT.nl een deel van elkaars programma’s gebruiken, is afgekeurd door het Commissariaat van de Media. Volgens het commissariaat is de gekozen formule in strijd is met de Mediawet (op grond van de artikelen 52a, -financiering- en 55 -uitzendingen van commerciële programma’s bij publieke omroepen-) De directies van TV Rijnmond en ETV.nl zijn teleurgesteld over het oordeel van het Commissariaat. Beide omroepen willen alsnog kijken welke mogelijkheden tot samenwerking er over blijven te denken aan gezamenlijke huisvesting, gebruik van apparatuur en studio’s. Ook willen de twee omroepen aan de Staatssecretaris van Mediazaken voorleggen of de bestaande regelgeving ten aanzien van de samenwerking tussen educatieve instellingen en publieke omroepen kan worden aangepast. (Via Villamedia)

** Miljoenen mensen lopen met een wit armbandje rond ten teken dat ze voor de armoedebestrijding in de wereld zijn, maar de Make Poverty History (MPH) campagne is verbannen van de Britse tv. Volgens Ofcom, de waakhond over de reclame in het Verenigd Koninkrijk, is de boodschap voornamelijk politiek en daarmee mag geen reclame worden gemaakt. De ‘Maak Armoede Geschiedenis’-beweging bestaat uit 530 liefdadigheidsinstellingen die door tal van beroemdheden is omarmd. De ‘sterren’ klikten op de tv met hun vingers om aan te geven dat er ergens ter wereld iedere drie seconden een kind sterft als gevolg van armoede. Premier Tony Blair en minister van Financiën Gordon Brown prezen eerder MPH als de drijvende kracht achter de maatregel van de G8-landen om de armste naties 40 miljard dollar aan schulden kwijt te schelden. MPV zei in een reactie dat de boodschap „een morele zaak is die ver boven kleine politieke belangen staat”. (Telegraaf)

** Precies één week voor Prinsjesdag heeft de politieke redactie van RTL Nieuws de Miljoenennota voor 2006 in handen gekregen. Ondanks de extra maatregelen die de politiek heeft genomen om geheimhouding van de nota te garanderen kon RTL Nieuws in haar avondeditie van dinsdag de belangrijkste punten van de nota aan de kijkers bekendmaken. Politiek-redacteur Frits Wester van RTL-nieuws kon ook vorig jaar als eerste de inhoud van de nota aan het publiek bekend maken. In tegenstelling tot vorig jaar is de zender niet van plan de stukken op het internet te zetten. Wester zei tegen het ANP dit niet van plan te zijn omdat niet duidelijk is welke beveilingscodes zijn gebruikt. Hij wil voorkomen dat achterhaald kan worden wie het document gelekt heeft. Het ministerie van Financiën vindt het jammer dat de stukken voor Prinsjesdag zijn uitgelekt.Ze zouden zaterdag onder embargo worden uitgereikt aan de pers. Meer over de Miljoenennota 2006 op de website van RTL Nieuws.

** Minister Brinkhorst van Economische Zaken komt nog dit jaar met maatregelen om de macht van kabelexploitanten aan banden te leggen. Dit heeft de bewindsman de Tweede Kamer dinsdag toegezegd. Vrijwel de hele Tweede Kamer is het meer dan beu dat consumenten voor de tv-kabel een hoge prijs moeten betalen, doordat er geen alternatief voorhanden is. Bijna alle Nederlanders zitten bijna letterlijk vast aan de kabel van ondernemingen als UPC en Casema. Dat laatste geldt ook de voor de telefoonkabel van KPN, maar daar zijn de prijzen flink gedaald doordat KPN moest toestaan dat meerdere maatschappijen via die kabel hun diensten kunnen aanbieden. Daarbij heeft de telecom-toezichthouder Opta een belangrijke rol gespeeld. (ANP)

** “Fractievoorzitter Wouter Bos van de PvdA doet hip! Hij gaat podcasten.”, aldus RTL Nieuws via haar website. Bos is de eerste Nederlandse politicus die op internet zijn eigen “radiozender” heeft. Bos zet in op geregelde bijdragen die te downloaden zijn op de site van de politicus. De uitzendingen van Bos beginnen op prinsjesdag, volgende week dinsdag. De PvdA-fractievoorzitter zal niet alleen zijn politieke boodschap uitdragen. “De ene week breng ik een interview met iemand die ik tijdens een werkbezoek tegenkom. Een andere keer een monoloog waarin ik inga op de politieke actualiteit”, aldus Bos op Radio538.

** De Vlaamse krant Het Laatste Nieuws en de commerciële zender Vlaamse tv-zender VTM zijn begonnen met een tiplijn. Ze moedigen lezers en kijkers aan opvallend nieuws te melden aan de redacties. De Vlaams Vereniging voor Journalisten (VVJ) heeft vragen bij de nieuwe nieuwsgaring. “De grens wordt opgeschoven in de richting van particulieren die zelf nieuwsberichten of beeldmateriaal aanmaken”, vindt de VVJ. “Goedkope nieuwsgaring die journalisten de pas afsnijdt.” Volgens de journalistenvereniging ligt de vergelijking met “kliklijnen” van justitie voor de hand. Het Laatste Nieuws en VTM reageren ontgoocheld op de reactie van de VVJ op hun tiplijn. “We proberen de nieuwsgaring te kanaliseren en onze eigen nieuwsgaring te versterken”, luidt het. Hans Deridder, hoofdredacteur van Het Laatste Nieuws, verzekert dat nieuws binnengekomen via de tiplijn geselec- teerd wordt. “En wanneer we zelf een betere foto kunnen maken, sturen we zeker een fotograaf uit”, zegt hij. Ook Stef Wauters van het VTM-Nieuws begrijpt de heisa niet. “We willen ons tipgeversnetwerk versterken. We laten niet zomaar mensen stukken maken.” (VRT)

** Op donderdag 15 september wijzigt het radiopakket in de gemeente Delft. BBC Radio 2 wordt toegevoegd aan het radio-aanbod in de gemeente Delft op 100,4 MHz (mono). Hierdoor komt de commerciële radiozender Juize FM te vervallen. Het radiopakket wordt gewijzigd naar aanleiding van het advies van de Programmaraad kabeltelevisie en -radio Delft.

** Op donderdag 15 september wijzigt het tv-pakket van Leidschendam-Voorburg, Rijswijk, Wassenaar en Nootdorp. De tv-zenders Arte en TVE International komen nu in het tv-pakket, de Duitse zender WDR en de Italiaanse zender RAI Uno komen te vervallen. Het pakket wordt gewijzigd naar aanleiding van het advies van de Programmaraad LRVW.

** De regionale radiozender Radio Rijnmond deed maandagavond in het radioprogramma ‘Met Wie’ de oproep voor mensen met klachten over kabelbedrijf UPC. De telefoon stond roodgloeiend, aldus Radio Rijnmond. Vooral de monteurs en het callcenter-personeel moeten het ontgelden. Luister hier naar de meestgehoorde klachten in een bijdrage van Radio Rijnmond.

** Mascha Driessen wordt met ingang van 1 oktober director of sales bij Endemol Nederland. Zij volgt Marco Roeleveld op, die onlangs besloot het bedrijf te verlaten. In haar nieuwe functie is Driessen verantwoordelijk voor de afdeling sales. Ze rapporteert aan commercieel directeur Dick van der Graaf. Driessen (34) trad op 1 januari van dit jaar in dienst bij Endemol Nederland als business manager mediaconcepten. Daarvoor werkte zij tien jaar in verschillende functies bij IP en de Holland Media Groep (RTL Nederland/Adformatie).

VVD wil kabelbedrijf tariefplafond opleggen

De regeringsfractie van de VVD wil ingrijpen in de markt van kabelbedrijven als UPC en Casema. Er moet nog voor het nieuwe jaar een maximumtarief komen voor het basistelevisie- en radiopakket. Deze – voor een liberale partij verstrekkende – oproep zal VVD-kamerlid Charlie Aptroot vandaag doen in een debat met minister Laurens Jan Brinkhorst van Economische Zaken over de kabelmarkt. ‘Wij willen dat er snel een maximumtarief komt’, zegt Aptroot. Hij heeft zich nog niet verzekerd van een kamermeerderheid. Voorafgaand aan het debat houden de partijen een fractievergadering waarin ze bepalen of ze de motie van Aptroot steunen of niet. Kabelbedrijven als UPC en Casema vertonen volgens de VVD monopolistische trekjes. ‘Toezichthouder Opta spreekt van aanmerkelijke marktmacht van de kabelbedrijven’, zegt de VVD’er. ‘Circa 95% van alle huishoudens in Nederland heeft televisie via de kabel. Een echt alternatief voor de kabel is er niet: tv op het internet komt nog niet van de grond, Digitenne is niet overal uitgerold en een schotel is ontzettend duur’, betoogt Aptroot. ‘Ondertussen verhogen de kabelbedrijven hun tarieven van euro 8 à euro 9 naar euro 13 à euro 14 per maand. Volgens Aptroot erkennen kabelbedrijven zelf dat hun tarieven voor de doorgifte van radio en televisie te hoog zijn. Aptroot: ‘De topman van Liberty Media (eigenaar van UPC) verklaarde laatst in een toespraak in Amerika dat er op de kabeltarieven in Europa zoveel verdiend wordt. Vooral de Nederlandse tarieven zijn voor het bedrijf een goudmijntje’, zegt de VVD’er. Momenteel loopt er een onderzoek van toezichthouder Opta naar de tariefhoogte van de kabelbedrijven. Ook de Nederlandse Mededingingsautoriteit doet op basis van de Mededingingswet diepgaand onderzoek naar mogelijk misbruik van de machtspositie door de kabelbedrijven UPC en Casema. De NMa maakt nog deze maand de conclusies van dit onderzoek openbaar maken. Eerder al heeft minister Brinkhorst kabelbedrijf UPC gewaarschuwd dat hij een tariefsverhoging per 1 januari niet zal dulden. In reactie daarop stelde UPC dat het nog helemaal niet had besloten om de tarieven te verhogen. De Tweede Kamer is kien op de ontwikkelingen bij de kabelbedrijven. Oppositiepartij PvdA en de regeringsfractie van het CDA pleiten voor het openbreken van de markt, zoals eerder is gebeurd met de markt voor vaste telefonie. Het ministerie van Economische Zaken bereid een wetswijziging voor die de Opta meer bevoegdheden geeft om in te grijpen in de kabelmarkt. ‘Hiermee kan beter en krachtiger toezicht op de kabelbedrijven plaatsvinden’, aldus EZ. (FD)

Kort Medianieuws

** De digitalisering van Nederlandse kabeltelevisienetwerken levert het eerste slachtoffer op. De aandeelhouders van Mediakabel hebben besloten het bedrijf de activiteiten te laten staken, die bestaan uit het leveren en ontwikkelen van nieuwe digitale diensten voor de kabelexploitanten in Nederland. De belangrijkste activiteit is nu de ontvangst en doorgifte van televisiesignalen van satellieten naar de tv-netten van verscheidene kabelaars. Zo’n 60 personeelsleden verliezen hun baan. Mediakabel, gevestigd in Capelle aan de IJssel, stopt per 1 oktober 2005 met haar dienstverlening. Het bedrijf meldt op zijn site dat de aandeelhouders zich terugtrekken. Essent en UPC bevestigen dat ze zich terugtrekken uit Mediakabel en het bedrijf willen liquideren. Andere aandeelhouders in Mediakabel zijn KabelTex, Delta, Nutsbedrijven Maastricht en Multikabel. 

** De regionale tv-zender TV Noord is maandagavond geplaagd door technische problemen. Pas om even na half negen kon de uitzending van Noord Nieuws beginnen. Ook later op de avond waren er storingen in de apparatuur. De problemen worden veroorzaakt door de ingebruikname van een nieuwe studio. RTV Noord is per 12 september verhuisd van het Prinsenhof aan het Martinikerkhof in het centrum van Groningen naar de Mediacentrale in het Helperpark. De televisieuitzendingen komen nu uit een volledig nieuwe digitale studio die de oude analoge studio uit 1995 vervangt. Ook Noord Tekst en Noord Teletekst zijn getroffen door de storing. De radio-uitzendingen verliepen maandag zonder problemen.

** Shenzhen Telecom, een lokale tak van China Telecom, de grootste telefoonaanbieder via de vaste lijn in China, blokkeert gesprekken via Skype. Skype is een Europees belbedrijf dat telefoneren via internet aanbiedt tegen zeer lage tarieven. Skype biedt zijn diensten niet actief in China aan, maar veel zakenmensen in Hongkong en expats maken er wel gebruik van. Volgens Shenzhen Telecom is de dienst SkypeOut illegaal in China omdat die de marktverhoudingen verstoort. Een internationaal gesprek via Skype kost twee cent per minuut, via China Telecom kost dat een dollar. (FD)

** Zangeres Maxine, vooral bekend door haar deelname aan het Songfestival in 1996, gaat voor de camera’s van SBS6 bevallen. Maxine verwacht haar eerste kindje eind oktober of begin november. Tot die tijd doet Shownieuws vanaf woensdag wekelijks verslag van haar belevenissen bij de verloskundige en de zwangerschapsgym. Dat heeft SBS6 maandag bekendgemaakt. De zender toont nagenoeg alle beelden van de bevalling zo snel mogelijk nadat het kind ter wereld is gekomen in Shownieuws. Maxine behaalde samen met zangpartner Franklin Brown met het liedje De eerste keer de zevende plaats op het Eurovisie Songfestival. (ANP)

** Televisieproducent Eyeworks heeft het Vlaamse film- en dramaproductiebedrijf MMG ingelijfd. Dat maakte het bedrijf van producent en presentator Reinout Oerlemans maandag bekend. MMG van Erwin Provoost en Guido de Keyser produceerde sinds 1981 diverse films, waaronder vier van de tien bestbezochte films in Vlaanderen. Daarnaast is het bedrijf als televisieproducent verantwoordelijk voor onder meer de politieserie Flikken, in Nederland uitgezonden door de TROS. ,,Met Eyeworks België hadden we al een belangrijke positie op het gebied van entertainment en reality en dat realiseren we nu ook met film en drama”, aldus Eyeworks-oprichter Oerlemans. ,,MMG heeft ervaring in het produceren in Duitsland en Hollywood, wat goed van pas kan komen bij de vervulling van onze internationale ambities.” (ANP)

** Het Joegoslavië–Tribunaal in Den Haag heeft twee Kroatische journalisten aangeklaagd wegens minachting van het VN–hof. Een rechter van het tribunaal bekrachtigde afgelopen vrijdag de aanklacht tegen Josip Jovic en Marijan Krizic, maakte de afdeling persvoorlichting van het tribunaal dinsdag bekend. Het tweetal wordt ervan beschuldigd de identiteit van beschermde getuigen die voor het tribunaal verschenen in de zaak tegen de Kroatische generaal Tihomir Blaskic, openbaar te hebben gemaakt. De hoofdredacteuren Jovic en Krizic zouden bovendien de getuigenissen die achter gesloten deuren plaatshadden, „helemaal of in ieder geval gedeeltelijk hebben gepubliceerd”. De gedaagden moeten op 26 september voor het VN–hof in Den Haag verschijnen en kunnen dan aangeven of ze zich schuldig dan wel onschuldig achten aan de hun ten laste gelegde feiten. De maximumstraf voor minachting van het hof is zeven jaar gevangenisstraf en/of een boete van maximaal 100.000 euro. (ANP)

** De digitale ontvangers die nodig zijn voor het digitale tv-signaal, dat kabelaar Delta uit de provincie Zeeland sinds zaterdag doorgeeft, zijn moeilijk te verkrijgen. Volgens de kabelexploitant komt dat omdat veel verkopers de decoders te laat hebben besteld. Ondernemers beweren dat het komt omdat Delta als laatste in Nederland het digitale tv-signaal doorgeeft. Daardoor zijn de decoders nog maar mondjesmaat beschikbaar. Met het digitale signaal worden meer zenders doorgegeven en ook zou de beeld- en geluidskwaliteit beter zijn. (Omroep Zeeland)

** Power Radio, de lokale omroep van Maarssen, is afgelopen zondag gestopt met haar uitzendingen. Het was volgens de lokale omroep niet meer rendabel om radio te maken voor Maarssen zonder financiële steun van de gemeente. Roulette103, de lokale omroep van De Bilt, was overeengekomen met het bestuur van Power Radio om binnenkort lokale radio te gaan maken in Maarssen. Inmiddels verwijst de website van Power Radio al naar Roulette 103. Het lijkt er echter op dat een aantal medewerkers een doorstart willen maken met Power Radio onder de naam Vechtstreek Radio.

“Verbod op ‘koppelverkoop’ kabeldiensten”

Kabelbedrijven wordt het straks verboden om consumenten te dwingen meerdere producten tegelijk af te nemen, zoals digitale tv en een internetaansluiting. Een Kamermeerderheid van oppositiepartij PvdA en coalitiepartij CDA wil dat minister Brinkhorst (Economische Zaken) een verbod op deze ‘koppelverkoop’ in de telecomwet vastlegt. Ook wil de Kamer regelen dat de kabelbedrijven hun netwerken straks aan andere bedrijven, zoals in de internetsector, verplicht aanbieden. Burgers betalen nu “veel te hoge prijzen” voor kabeldiensten, doordat er nu geen of te weinig concurrentie is, zo stellen CDA en PvdA. „Net als de telecommarkt moet ook deze markt worden opengebroken, zodat iedereen er toegang tot krijgt”, stelt PvdA-Kamerlid Martijn van Dam. „De beltarieven zijn met vijftig procent gedaald en ik verwacht dat de prijzen van de kabeldiensten straks ook fors kunnen dalen.” Bij het CDA en de PvdA regent het klachten van burgers die zich beklagen over de pakketten die zijn van kabelbedrijven moesten afnemen, terwijl ze vaak maar een product wilden kopen. „Een consument wilde bij een ander kabelbedrijf digitale tv afnemen, maar daar moest hij dan ook zijn internetaansluiting laten lopen. Zijn eigen kabelbedrijf liet hem echter weten dat de internetaansluiting niet kon worden opgezegd, omdat er eerst nog een tweejarig contract moest worden uitgediend. De bedrijven maken dus misbruik van hun positie”, aldus CDA-Kamerlid Jos Hessels.Samen met de PvdA hoopt de christen-democraat dat minister Brinkhorst snel een einde maakt aan deze situatie. Doet de D66-bewindsman dat niet, dan willen de coalitiepartner en de oppositiepartij desnoods zelf de wet op dit punt gaan aanpassen. „De minister noemt zichzelf kampioen democraat, dus we gaan ervan uit dat hij het regelt”, aldus Hessels. Volgens de PvdA voelen de kabelbedrijven helemaal niets voor het opengooien van de markt. „Ze verkopen pakketjes van 60 à 70 euro per maand aan de consument en zitten dus helemaal niet te wachten op meer concurrentie. Elke mogelijkheid benutten ze nu om de tarieven omhoog te gooien”, aldus Van Dam, die verwacht dat internet- en telecombedrijven als Versatel, Wanadoo en Tiscali straks volop de concurrentie aan zullen gaan met de kabelbedrijven. Daarvoor moet in de wet worden vastgelegd dat zij bij de kabelbedrijven ook het gebruik van hun netwerken kunnen inkopen. „Dat komt de verdere ontwikkeling van innovatie en ict in Nederland ten goede”, aldus Van Dam. (Telegraaf)

Kort medianieuws

** Een Kamermeerderheid van PvdA en CDA vindt het belachelijk dat er geen foto’s van hooligans in kranten worden geplaatst, terwijl de afbeeldingen van relschoppers wel op internet en via de tv zijn te zien. Van de ministers Donner (Justitie) en Remkes (Binnenlandse Zaken) eisen PvdA-Kamerlid Peter van Heemst en CDA-Kamerlid Sybrand van Haersma Buma dan ook opheldering hierover via Kamervragen. Tijdens een recent werkbezoek aan de politie Rotterdam- Rijnmond kreeg de PvdA te horen dat justitie het plaatsen van foto’s van relschoppers in kranten zou dwarsbomen. „Afbeeldingen in kranten zouden te indringend zijn,” aldus Van Heemst, die van de politie heeft gehoord dat zij juist graag in gedrukte media opsporingsberichten wil plaatsen. „De belangstelling voor deze foto’s op internet loopt flink achteruit, maar de politie verwacht wel heel veel van het opsporen van hooligans via kranten.” Mochten privacyregels plaatsing in de weg staan, dan moet dat worden verholpen, vindt hij. Ook het CDA wil dat Remkes en Donner duidelijkheid verschaffen. „Misschien is er een interne regel die het verbiedt. Als dat zo is, dan moet daar iets aan worden gedaan”, aldus Van Haersma Buma. (o.a Telegraaf)

** Kabelaar Delta Kabelcomfort, actief in de provincie Zeeland, is gestart met het aanbieden van digitale televisie en radio. De kabelexploitant biedt via haar digitale digtale dienst Delta Digitale TV het analoge televisie en radio-aanbod aan en vult dit aan met acht extra tv-kanalen. De extra kanalen zijn o.a. Motors TV, Club en Playboy TV. Delta Kabelcomfort is van plan om spoedig diverse extra thema-pakketen aan te bieden. Voor deze paketten zal dan ook extra betaald moeten worden. Via de electronicazaken in de provincie Zeeland kan de abonnee een digitale ontvanger van Samsung, Panasonic of Nokia (kosten ongeveer 100 euro) kopen en een startpakket met smartcard (14,95 euro). Uit een onderzoek van Delta Kabelcomfort wordt verwacht dat uiteindelijk 55% van de klanten zullen overstappen naar digitale tv en radio. De kabelaar is inmiddels een grootscheepse reclamecampagne gestart in de media. Meer informatie over Delta Digitale tv en een zenderkaart vind je op www.deltadigitaletv.nl/.

** ‘Talpa, de geboorte van een avontuur’ is de naam van het boek dat Dick Versteeg schreef over de aanloopperiode van de nieuwe zender. De auteur volgde John de Mol en de zijnen in de maanden voor de start van het station op 13 augustus jongstleden. We lezen onder meer dat De Mol na het verbod op de naam ‘Tien’ opperde om de boete van 50.000 euro per dag gewoon te betalen. Toen echter bleek dat dit op jaarbasis ruim 18 miljoen euro zou kosten, werd de optie als ‘iets te duur’ afgeblazen. Een boekje voor de fijnproevers (uitgeverij Strengholt). (o.a. Telegraaf)

** Jeroen Pauw en Paul Witteman presenteren vanaf 25 september Woestijnruiters. Daarin ondervragen zij mensen die in het nieuws staan. Eigenlijk wilden zij liever ‘Woestijnridders’ heten, maar programmamaker Robbie Muntz had de titel ‘De Milieuridders’ al gekaapt. Tijdens de presentatie, afgelopen week in Hilversum, liet Pauw weten dat de formule van het programma nog niet echt duidelijk is. Het succes zal vooral afhangen van de chemie tussen beide presentatoren. „En daar kan ik nu werkelijk helemaal niets over zeggen. Ik kijk wel uit, zo veel groots aangekondigde programma’s sterven een snelle dood…” (Telegraaf)

** CanalDigitaal gaat samen met Ses Astra breedbandinternet aanbieden via de satelliet. Dit bericht de website Webwereld vandaag. Naast de satelliet worden gprs- en edgetechnieken ingezet. CanalDigitaal richt zich hiermee op gebieden waar breedbandinternet over kabel of dsl niet mogelijk is. De aanbieder van digitale televisie heeft momenteel 600.000 klanten die gebruik maken van digitale radio en tv. Het aanbieden van breedbandinternet noemt CanalDigitaal dan ook ‘een logische uitbreiding’. Voor de internetaansluiting wordt de satelliet gebruikt voor het downloaden. Het uploaden gaat via gprs, edge of de telefoon. Zodra de dienst eind dit jaar beschikbaar op de markt komt, worden er drie downstream snelheden aangeboden: 256, 512 en 768 Kbps.

** In het weekend van 10 en 11 september wordt op de zendlocatie van Radio Waddenzee/Radio Seagull gewerkt aan verbetering van de ontvangst van de middengolffrequentie op 1602 kHz. Daarvoor is het nodig om zaterdagochtend non-stop muziek te draaien in plaats van gepresenteerde programma’s. In de loop van de zaterdagmiddag zal de middengolfzender zelfs helemaal worden uitgeschakeld. In de loop van zondagmiddag (11 september) verwacht Radio Waddenzee de zender weer aan te kunnen schakelen, waarna er weer non stop muziek te horen zal zijn. De gepresenteerde programma’s vangen naar verwachting vrijdag 16 september weer aan. De onderbreking van de uitzendingen is nodig omdat er een nieuwe zender wordt geinstalleerd op de zendlokatie. Met deze nieuwe zender kan er met meer vermogen worden uitgezonden zodat het ontvangstgebied van Radio Waddenzee/ Radio Seagull op de 1602 kHz wordt uitgebreid.

** De Raad van Bestuur van de Belgische voetbalbond Profliga heeft een akkoord gevonden over de verdeling van het geld van het nieuwe televisiecontract met Belgacom, dat 36 miljoen euro per seizoen betaalt. Tegenover vorig jaar is er één grote wijziging: de club die op zondag om 18u00 thuisspeelt, zal voortaan de volle pot, en dus geen 75% van de rechten ontvangen. De maatregel moet het verlies van supporters door de live-uitzending op VRT en RTBF compenseren. Voor de rest blijft het contract tegenover vorig jaar ongewijzigd. De Profliga zal de rechten voor het uitzenden van de stand en beelden via gsm verdelen onder de drie Belgische operatoren verdelen. Deze regel geldt enkel voor de mobilofonie en dus niet voor bijvoorbeeld het internet. (belga)\

Kort Medianieuws

** De benefietshow “Shelter from the storm” voor de slachtoffers van Katrina heeft veel geld opgebracht. Het juiste bedrag is nog niet bekend, maar de totale som aan giften zal groter zijn dan na de aanslagen op 11 september 2001. De tv-show werd uitgezonden door alle grote Amerikaanse omroepen en was ook in 100 landen ter wereld te zien. Grote namen uit de entertainmentwereld traden op en deden een oproep om mild te schenken. De producers waren vooraf bang voor politieke uitspraken zoals die van Kanye West (“Bush haat zwarten”) vorige week, maar die bleven uit. (VRT)

** Vanaf 1 december is Nederland weer een commerciële tv-zender rijker. De christelijke tv-zender Family 7/ETV zal dan haar uitzendingen starten via het digitale pluspakket van de vier grote kabelaars (UPC, Essent, Casema en Multikabel) in Nederland. Family7 stelt zich als doel om verantwoorde familieprogramma’s aan te bieden op digitale televisie: “Gezinsvriendelijke programma’s zonder grof taalgebruik, willekeurig geweld en seksuele uitspattingen. Religieuze thema’s afwisselend met vrolijke kinderseries en ingrijpende documentaires. Christelijke lifestyle programma’s in een vernieuwend jasje. Actuele onderwerpen benaderd vanuit een bijbels perspectief. Inspiratie, educatie en ontspanning voor het hele gezin.”, aldus de website van Family 7. Family 7 deelt haar tv-kanaal met de stichting Evangelical Television (ETV). ETV verzorgt programma’s met getuigenissen, bijbelstudies en opbouwende documentaires. Family 7 / ETV ziet voor haar in de toekomst een plekje weggelegd in de basispakketten van de kabelaar. Tot die tijd zal de zender alleen via het digitale pluspakket te zien zijn.

** Mil Lenssens, de geestelijke vader van “Tik Tak”, is in de nacht van donderdag op vrijdag op 79-jarige leeftijd overleden. Mil Lenssens werd op 25 december 1926 geboren in Mechelen. Lenssens verrichte baanbrekend werk toen hij als eerste begon met de combinatie van tekenfilms en levende personages in de succesvolle reeks “Klein Klein Kleutertje”, met Tante Terry. Andere kinderprogramma’s, zoals “Prikballon” en “Carolientje en kapitein Snorrebaard” ontsproten ook aan het brein van de regisseur. De absolute topper op het palmares van Lenssens is “Tik Tak”. De programmamaker ontdekte per toeval dat kleuters mateloos gefascineerd waren door de lottotrekking. Hij besloot dat een combinatie van kleur, beweging, ritme en klanken de ideale ingrediënten vormen voor een kinderprogramma. Op 1 november 1981 kwam zo “Tik Tak” voor het eerst op het scherm. Lenssens kreeg talloze prijzen voor zijn werk, zoals de Prijs van de Tv-Kritiek in 1981 en de Sabamprijs in 1991. (ful, belga)

** Er zijn plannen om van de succesvolle televisiereeks “24”, met Kiefer Sutherland als de anti-terreuragent Jack Bauer, een film te maken. “Een filmversie is al aan de orde geweest, maar het grootste probleem voor de schrijvers is om genoeg tijd te vinden om aan een filmscenario te werken”, aldus Sutherland. “Ik weet zeker dat ze de moeilijkheden om een spannend verhaal te brengen in een tijdspanne van twee uur ‘real time’, kunnen overwinnen”, aldus nog de acteur, die echter betwijfelt dat het project in de onmiddellijke toekomst gerealiseerd kan worden. De tv-reeks won in 2004 de Golden Globe voor beste dramaserie op televisie. (belga/HLN)

** Oud-staatssecretaris Rick van der Ploeg (49) woont in Florence en kijkt daar Italiaanse televisie. En Griekse, en Spaanse. Het heeft zijn kijk op de Nederlandse publieke omroep veranderd. ,,De Italiaanse publieke omroep zendt bagger uit. Midden in programma’s zie je reclame, en natuurlijk continu halfblote vrouwen – waar Italianen overigens graag naar kijken. Maar registraties van opera’s of drama zie je amper.” Van der Ploeg vindt nu, meer dan toen hij zelf als staatssecretaris verantwoordelijk was voor de omroepen, dat voorzichtig omgegaan moet worden met wat er is. ,,We hebben op de Nederlandse publieke zenders nieuws en actualiteiten, duiding, goede jeugd-tv en zelfs af en toe een wetenschapsprogramma.” Lees verder via de NRC. ** Oud-programmamaker en schrijver Wim de Bie ziet geen enkel lichtpuntje meer voor de publieke omroepen als hij afgaat op de plannen van het kabinet. “Het is desastreus wat er gebeurt. De politiek zou zich hard moeten maken voor publieke televisie als afgeschermd gebied”, zegt De Bie in Vara TV Magazine. “Ik begeef me op glad ijs als ik het woord kwaliteits-tv hierbij in de mond neem.” Lees verder via Novum. ** Eutelsat Communications wil voor het eind van het jaar naar de beurs. Dat heeft de grootste satellietexploitant in Europa gisteren bekendgemaakt. Het bedrijf meldde verder dat het bedrijfsresultaat voor amortisatie van goodwill in het gebroken boekjaar met 2% is gedaald tot euro 586,6 mln. De beursgang valt samen met Intelsats poging om Panamsat in te lijven om het grootste satellietbedrijf ter wereld te vormen. (bloomberg/FD)

Marconi Awards: Oeuvre-prijs voor Rob Stenders

De jury van de Marconi Awards heeft op 7 september definitief de nominaties vastgesteld in 4 categorieën. De jury bestaat uit elf mensen, die hun sporen op radiogebied hebben verdiend. Daarnaast is voor de 2e keer de Oeuvre Award toegekend en wel aan Rob Stenders.

Het juryrapport voor Stenders: Om voor de Marconi Oeuvre Award in aanmerking te komen moet je meer in huis hebben dan enkel en alleen de kwaliteiten van een getalenteerde programmamaker en presentator. Je moet onuitwisbare sporen hebben achtergelaten in de Nederlandse radiogeschiedenis. Je moet een inspiratie zijn voor collega´s en nieuw radiotalent. En die specifieke kwaliteiten dicht de jury zeker toe aan Rob Stenders. Als presentator van het programma ´Stenders Vroeg Op´ is Rob sinds 2004 te horen op Yorin FM. Daarvoor was hij werkzaam bij diverse omroepen en radiostations, waarbij 3FM als een rode draad door zijn carrière verweven was. Zijn vak- en muziekkennis staan buiten kijf en zijn successen zijn bekend. Zijn originele en onnavolgbare presentatiestijl doorspekt met taalgrapjes kreeg met de uitdrukking ´Stenderiaans´ zelfs een naam. Twintig jaar na zijn nationale debuut boeit hij nog dagelijks honderdduizenden luisteraars.

De jury kwam in de vier overige categorieën tot de volgende nominaties:

Beste Zender:

– Radio 3FM

– Radio 10 Gold

– Radio Veronica

Beste Programma:

– 3FM Darfur Actie (Radio 3FM)

– Evers staat op (Radio 538)

– Theater van het Sentiment (Radio 2)

Beste Presentator/DJ:

– Giel Beelen (Radio 3FM)

– Rob Trip (Radio 1)

– Tim Klijn (Radio 538)

Aanstormend Talent:

– Menno de Boer (Radio 538)

– Sander Lantinga (Radio 3FM)

– Sophie Hilbrand (Radio 1 en Radio 3FM)

Kort medianieuws 

** Christelijk uitgever EB Media gaat een klacht indienen bij het Commissariaat voor de Media tegen de Evangelische Omroep (EO). Directeur Stuivenberg beticht de omroep van misbruik van publiek geld en valse concurrentie. De klacht betreft met name het tijdschrift Eva van de EO. De omroep biedt het blad met korting aan haar lezers aan. Misbruik van publiek geld, vindt Stuivenberg: „Eva is een gewoon tijdschrift, het bestaat niet dat zoiets met belastinggeld wordt g efinancierd.” Ook zou de omroep een medewerker voor de stichting Agapè hebben werken zonder daarvoor vergoed te worden. De klacht, die Stuivenberg vanavond aan het bestuur voorlegt, komt niet uit de lucht vallen. Stuivenberg mag sinds deze week niet meer adverteren in EO-bladen en is daar verbolgen over. „De omroep vindt dat wij een concurrent zijn.” Onzin, vindt Stuivenberg. „De EO is een omroep en wij zijn een uitgever die zijn eigen broek op moet houden. Als zij een concurrerend tijdschrift maken dan is dat dus überhaupt verboden. Daarom stappen we naar het commissariaat.” Het Commissariaat voor de Media ziet de klacht tegemoet. Het zal vervolgens kijken of Eva nog voldoet aan de voorwaarden voor een omroepblad. Woordvoerder Bart Bijvank: „Een omroep mag namelijk alleen een tijdschrift runnen als het voor de leden is, en als het over de activiteiten van de omroep gaat.” Als het daar niet aan voldoet dan heeft EB Media zeker een punt, aldus het commissariaat. (RD)

** De zwangere Tanja is woedend dat Big Brother donderdagavond het geslacht van haar ongeboren baby op televisie heeft bekendgemaakt. De BB-bewoonster is vastbesloten het huis te verlaten en voelt zich enorm verraden. Nadat een deskundige aan de bewoners en de kijkers uitleg gaf over een getoonde echo van de baby, werd bekendgemaakt dat Tanja bevalt van een dochter. De 27-jarige brunette werd donderdagavond tijdens de tweede live-uitzending van het programma gevraagd of zij wilde weten wat het geslacht van haar ongeboren baby is. De zwangere Tanja wilde het niet weten, maar Big Brother meldde het wel aan de kijkers. Inmiddels is ook Tanja op de hoogte dat zij een meisje krijgt. “Ik heb aan Big Brother gevraagd of het een jongetje of een meisje is. Ik wilde het gewoon zelf ook weten. Ik vind het heel naar dat ik het nu weet”, vertelt ze in de uitzendingen via internet. “Al het mooie is van me afgenomen en dat krijg ik nooit meer terug, hoeveel cadeautjes ze me ook gaan geven.”, aldus een verdrietige Tanja. De zwangere bewoonster heeft al een naam in gedachten voor de eerste Big Brother-baby: Lorena Savannah. (Telegraaf)

** UPC wil nog geen duidelijkheid geven over de prijzen die het volgend jaar gaat vragen voor zijn kabelabonnementen. Het kabelbedrijf verklaarde vrijdag bij de presentatie van zijn strategie op het gebied van digitale televisie zijn concurrenten niet in de kaart te willen spelen. Essent en Casema beloofden eerder deze week de tarieven in 2006 te bevriezen, nadat de kabelsector de afgelopen weken negatief in het nieuws was gekomen door berichten over de forse extra kosten die digitale televisie zouden veroorzaken voor de consument. (o.a. ANP)

** De NOS en het Koninklijk Korfbalverbond hebben gesprekken afgerond over uitbreiding van uitzending van korfbalwedstrijden. Met deze tv deal verzekert het KNKV zich van vijf tot zeven uur korfbal op tv. Daarvoor start in november een Korfbal Leaque waarin tien topploegen tijdens het zaalseizoen uitkomen. Deze nieuwe topklasse is voor het KNKV een belangrijke fase in de verdere professionalisering van de korfbalsport die inmiddels in veertig landen wordt boefend. Henry Valk, directeur van het KNKV, over het belang van de NOS-deal: „We zetten een grote stap voorwaarts en zijn blij dat we het competitieschema zo hebben weten in te delen dat deze nieuwe afspraak mogelijk is.” De NOS kondigde eerder aan om volgend jaar in mei een ‘sport-finalemaand’ op TV te brengen. (Brabants Dagblad)

** De VARA komt in november met haar eerste themakanaal. Het wordt een Verzoekkanaal. Kijkers kunnen zelf aangeven welke programma’s zij herhaald willen zien. Dat zegt Wessel de Valk, hoofd nieuwe media bij de VARA. In totaal wil de VARA voorlopig 4 themakanalen opzetten, die te zien zijn via internet en via digitale televisie. “De volgende stap zal een Consumentenkanaal zijn”, aldus De Valk. “Dat zetten we op in samenwerking met de TROS, de NCRV en de RVU. Ook komt er een Cabaret- en Satirekanaal. Daarop zijn niet alleen VARA-programma’s te zien, maar tevens uitzendingen van andere publieke omroepen. Ook werken wij voor het Cabaretkanaal samen met Harry Kies Producties”. In de loop van 2006 wil de VARA nog een Jongerenkanaal lanceren, waarop zelf verslag doen van gebeurtenissen in hun leefomgeving. Over dit kanaal vinden gesprekken plaats met onder meer de VPRO, BNN en de IKON. De Valk wil niet prijsgeven hoeveel geld de VARA stopt in de nieuwe kanalen. “Er wordt nog gekeken naar de totale financiering. Wij hopen natuurlijk op steun van de Raad van Bestuur, maar daar liggen in totaal 18 plannen voor themakanalen van publieke omroepen. Natuurlijk kan de VARA een deel van de reserves aanwenden, maar als je zo’n kanaal opzet moet er natuurlijk wel een structurele basis voor financiering zijn. Ik heb goede hoop dat we daar wel uitkomen.” (via Broadcast Magazine)

** Het Algemeen Dagblad hoopt dit weekend alle problemen te boven te zijn. Volgens de krant wordt inmiddels 95 procent van alle dagbladen op tijd bezorgd. Het AD kreeg afgelopen week duizenden telefonische klachten na de introductie van de nieuwe k rant. Bezorgingsproblemen, softwareproblemen, een overbelaste klantenservice met duizenden klachten per dag, noem maar op. De problemen liggen vooral bij de Rotterdamse editie omdat die als laatste editie wordt gemaakt. Volgens het AD krijgt 95 procent van de lezers hun krant nu op tijd. De resterende vijf procent is nog steeds een probleem. Maar de krant denkt de oplossing gevonden te hebben. (Radio Rijnmond)

** De kabelexploitanten in Nederland voelen zich genoodzaakt om duidelijkheid te scheppen over hun kabeltarieven na de ophef die hierover is ontstaan. Essent Kabelcom heeft donderdag laten weten dat de tarieven volgend jaar niet omhoog gaan, een dag nadat kabelaar Casema met dezelfde mededeling naar buiten kwam. “Wij zien geen reden om de tarieven te verhogen, tenzij wij kosten voor de kiezen krijgen die wij niet voorzien hadden”, aldus de algemeen directeur Bernard Dijkhuizen van de onderneming. “Op basis van wat wij nu weten, is het huidige tarief oké”. (Telegraaf)

** News Corp., eigenaar van onder meer Fox, the Times en de New York Post, koopt voor USD 650 miljoen in contanten het internetbedrijf IGN Entertainment. Dit heeft het mediaconcern van Rupert Murdoch donderdag bekendgemaakt. Het is de tweede overname van het concern in de internetsector. In juli kocht het concern voor USD 580 miljoen Intermix Media. IGN Entertainment bezit spellensites als gamespy.com, ign.com alsmede de filmsite rottentomatoes.com. IGN bracht in juli dit jaar een prospecuts uit om een notering aan de Nasdaq te krijgen. In de eerste helft van 2005 zette I GN USD 28,7 miljoen om en leed het een verlies van USD 7,5 miljoen. Door de overname van IGN krijgen internetsites van News Corp. 70 miljoen unieke gebruikers per maand en meer dan 12 miljard pageviews per maand. IGN zelf heeft 28 miljoen unieke gebruikers per maand. (Novum)

** World Press Photo bestaat vijftig jaar. Om dat te vieren komt de organisatie in het Amsterdamse fotografiemuseum Foam met een expositie over de geschiedenis van de persfotografie. ‘Things As They Are – Photojournalism in context since 1955’ blikt terug in de ontwikkeling van de fotojournalistiek, meldde Foam donderdag. De tentoonstelling omvat tijdschriften waarin fotoverhalen centraal stonden, tot de explosie van de hedendaagse digitale media. Reproducties van vakbladen, vitrines met originele publicaties en verscheidene projecties nemen de bezoeker mee op een reis door vijf decennia. Curator C. Caujolle stelde de expositie samen. (ANP)

Kort Medianieuws

** SBS heeft zich op het gebied van non-spot versterkt door Marco Roeleveld aan te trekken als nieuwe adjunct-directeur Crossmedia. Roeleveld (35) begint op 1 oktober. Hij is afkomstig van producent Endemol en wordt bij SBS verantwoordelijk worden voor een breed scala aan non-spot-activiteiten, van programmaparticipatie door adverteerders tot mobiele diensten en nieuwe media. Bij Endemol Nederland stond hij aan de basis van Endemol Interactive. Vervolgens droeg Roeleveld als director sales & marketing de commerciële verantwoordelijkheid voor zowel non-spot televisieprogramma’s als interactive. (Adformatie)

** SBS heeft zich op het gebied van non-spot versterkt door Marco Roeleveld aan te trekken als nieuwe adjunct-directeur Crossmedia. Roeleveld (35) begint op 1 oktober. Hij is afkomstig van producent Endemol en wordt bij SBS verantwoordelijk worden voor een breed scala aan non-spot-activiteiten, van programmaparticipatie door adverteerders tot mobiele diensten en nieuwe media. Bij Endemol Nederland stond hij aan de basis van Endemol Interactive. Vervolgens droeg Roeleveld als director sales & marketing de commerciële verantwoordelijkheid voor zowel non-spot televisieprogramma’s als interactive. (Adformatie)

** Karel van de Graaf wordt vanaf 1 januari 2006 een van de twee vaste presentatoren van het dagelijkse actualiteitenprogramma TweeVandaag. Dat heeft de AVRO woensdag bekendgemaakt. TweeVandaag wordt gemaakt door de AVRO en de TROS. De Graaf p resenteert namens de AVRO, Ferdinand Fransen doet dat voor de TROS. De omroepen willen met twee vaste gezichten de herkenbaarheid van het programma vergroten. TweeVandaag-presentator Pieter Jan Hagens stopt in het nieuwe jaar met het actualiteitenprogramma. Hij gaat zich dan volledig bezighouden met het programma Hoge Bomen, waarin biografieën van bekende Nederlanders te zien zijn. In 2006 staan topcriminelen daarin centraal. (ANP)

** Tien Utrechtse studentes staan centraal in het nieuwe realityprogramma Big Bother op Radio 1. Vanaf vrijdag moeten ze in hun eigen Utrechtse studentenhuis zo praktisch en idealistisch mogelijk leven. Ook op andere terreinen moeten de studentes bewuster worden. Ze krijgen bijvoorbeeld opdracht om uit te zoeken waar hun stukje vlees vandaan komt en hoe hun kleding is gemaakt. Het programma wordt uitgezonden door de nieuwe omroep LLink. De belevenissen van de Utrechtse studentes zijn elke vrijdagavond te horen op Radio 1, tussen acht en negen uur. (RTV Utrecht)

** Bertelsmann, het grootste mediaconcern van Europa, heeft over de eerste helft van dit jaar een stijging van het bedrijfsresultaat geboekt van 596 miljoen euro tot 644 miljoen euro. De nettowinst ging omlaag van 550 miljoen euro naar 349 miljoen euro als gevolg van eenmalige posten, zo blijkt uit de woensdag gepubliceerde resultaten van het Duitse bedrijf. Bertelsmann had in het eerste halfjaar 80 miljoen euro aan herstructureringskosten bij de dochterbedrijven Sony BMG (muziek) en Direct Group. In dezelfde periode van 2004 was er een flink bedrag aan eenmalige baten. De omzet verminderde van 8,1 miljard euro tot 8,0 miljard euro. De grootste bijdrage aan de omzet en de winst komt van omroepdochter RTL. Bertelsmann verwacht voor het hele jaar een duidelijke stijging van het bedrijfsresultaat en de omzet. (DFT/ANP)

** Yam FM, de radiozender voor jongeren die alleen uitzendt via Internet, gaat uitbreiden met een nieuw radioprogramma. Het nieuwe programma ‘Code Herbert’ wordt gepresenteerd door Herbert Codée en zal van maandag tot en met donderdag te beluisteren zijn tussen 18.00 uur en 21.00 uur. De kick off van het programma Code Herbert vindt plaats op 12 september 2005. Naast veel muziek, is er iedere dag een crazy call, waarin een leraar in de maling wordt genomen. Iedere woensdag wordt de luisteraar geïnformeerd over de in en outs van de nieuwste games. Op donderdag krijgt jong talent de kans om zich te presenteren in het onderdeel “Band met Talent”. Het eerste live optreden op 15 september wordt verzorgd door de jongens van de rapgroep Pluspunt. Yam FM, het echte jongeren station van Nederland is te ontvangen via www.yam.nl, daarop is ook meer informatie te vinden.

** Het debat dat de Tweede kamer komende maandag over de publieke omroep zou houden, gaat niet door. Tijdens de hoorzitting afgelopen maandag bleek volgens CDA’er Joop Atsma dat een aantal onderwerpen nader onderzocht moet worden, voordat het debat kan plaatsvinden. Tijdens de hoorzitting bleek dat vrijwel alle betrokken partijen negatief waren over de voorgenomen veranderingen van de publieke omroep, waaronder de opheffing van de NPS. PvdA’er Martijn van Dam zei na de hoorzitting al dat hij de coalitiepartijen adviseerde nog eens goed naar het plan te kijken. ,,We moeten het kabinet de tijd en ruimte geven om nog eens goed naar de plannen te kijken.” Nu volgt een schriftelijke vragenronde en is gevraagd om een reactie van staatssecretaris Medy van der Laan (Media) op het rapport van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid waarin een aantal aanbevelingen over de publieke omroep stond. Atsma verwacht dat het debat in oktober plaatsvindt. (ANP)

** Met de komst van Talpa en de politieke plannen voor de Publieke Omroep, wordt het een cruciaal jaar voor onder andere Nederland 3. De komende winterprogrammering is daar dan ook op aangepast. Die is vooral breder, er zijn meer programma’s voor een jonger publiek en oude successen komen terug, zo blijkt uit de presentatie dinsdag van de verschillende omroepen op Nederland 3. Met de slogan ‘Op scherp’ wil netcoördinator Lennart van der Meulen het marktaandeel van 7,5 opschroeven naar 8,5, zo liet hij in een reactie weten. ,,Dat moet mogelijk zijn”, vertelde hij. ,,Er is veel geïnvesteerd in nieuwe programma’s, meer dan bij Talpa.” Nieuw is zijn wens tijdens de zomerweken het programma-aanbod niet meer in te laten zakken. ,,Die twaalf zomerweken willen we toch vooral op de late avond versterken.” Met welke programma’s dat gebeurt, is nog niet precies bekend. (ANP)

** De NPS vertoont dinsdagavond nooit eerder op televisie vertoonde filmbeelden van Juliana en Bernhard op Paleis Soestdijk. De koningin is te zien als ze samen met haar dochters thee drinkt en een jonge Bernhard als hij zijn filmcollectie bekijkt. Op een tweede filmpje in kleur brengt Juliana tijdens de Tweede Wereldoorlog een bezoek aan de Amerikaanse stad Pella. De opnamen worden vertoond in het programma Andere Tijden op Nederland 3. (RTV Utrecht)

** De Vlaamse Media Maatschappij (VMMa) stopt met betaaltelevisie en neemt de film- en sportrechten van betaalzender Canal+ niet over. Dat is beslist omdat Telenet naast de voetbalrechten greep. Begin dit jaar nam VMMa de rechten en productie van Canal+ over. Telenet zou voor de verkoop en distributie zorgen. De overname wordt nu ongedaan gemaakt omdat Telenet naast de uitzendrechten van de Belgische voetbalcompetitie greep. “Het zijn moeilijke tijden voor betaaltelevisie als je ziet wat nu gratis aangeboden wordt. Kijk maar naar de voetbalwedstrijden”, reageert VMMa. (VRT)

** De ‘Big-Brother-baby’ mag maximaal acht dagen op tv verschijnen. Na die acht dagen mag het kind niet meer in de uitzending van Big Brother verschijnen. Dat heeft de Arbeidsinspectie besloten. Aan Big Brother doet een zwangere vrouw mee. De kans is groot dat ze in het huis gaat bevallen. De Arbeidsinspectie bekeek op verzoek van minister De Geus van Sociale Zaken of een mediacircus rond zo’n kind wel wenselijk is. De baby wordt na de geboorte in een aparte kamer zonder camera’s met een verpleegkundige geplaatst. De baby mag per dag maar één keer in beeld. (RTL)

** Hans Kerkhoff, oprichter van de VARA-Matinee op de Vrije Zaterdag in Amsterdam, is op 93-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Hilversum. Hij stierf in de nacht van vrijdag op zaterdag. Dat heeft een woordvoerder van de VARA, waar hij jarenlang muziekchef was, maandag bevestigd. Kerkhoff was in 1961 de initiatiefnemer van de Matinee op de vrije Zaterdag in het Amsterdamse Concertgebouw, dat nog steeds bestaat. Rond dat jaar werd de zaterdag voor veel mensen een vrije dag. Kerkhoff leidde het muziekfestijn tot 1977. (AD/ANP)

** Het vorige week gelanceerde voorstel van KLO (Kijk- en Luisteronderzoek van de Publieke Omroep) om het tv- en radio-onderzoek te bundelen, wordt gesteund door CRN Radio Sales, de landelijke verkoopmaatschappij van de commerciële regionale radiostations. Door de kosten in verhouding te delen is een snellere introductie van de nieuwe elektronische onderzoeksmethode mogelijk, waardoor er meer ruimte ontstaat voor het aantal participanten in het radio-onderzoek. Op dit moment is het aantal beschikbare posities voor radiostations in het dagboekje vol, waardoor uitbreiding van het aantal commerciële regionale radiozenders binnen CRN onmogelijk is, meldt de verkoopmaatschappij. Ook voor nieuwe initiatieven zoals radio via internet, of een op allochtonen gericht station als FunX is in het huidige onderzoek geen ruimte beschikbaar. Jan Lagrouw, algemeen directeur CRN: ‘Het kan niet zo zijn dat we in een technologisch supertijdperk waar alle radiobestedingen zijn gekoppeld aan computerdata bij de mediabureaus, de verdeling van miljoenen euro baseren op het invullen van een dagboekje. De enige groep die daar serieus tijd voor heeft zijn 60-plussers. Bovendien is het bijna beschamend dat ik tegen potentiële CRN-zenders moet zeggen dat dit niet mogelijk is omdat er geen ruimte is in het dagboekje.’ Eind dit jaar gaat een proef van start met drie meters die via elektronische signalen registreren naar welk radiostation een respondent luistert. Resultaten komen in de loop van volgend jaar beschikbaar. (Adformatie)

** Kabelaar Casema is gestart met de werkzaamheden voor de aanleg van een nieuw netwerk in de gebieden Groenekan, Westbroek, Maartensdijk en Hollandsche Rading. Dankzij dit nieuwe netwerk verbetert de kwaliteit en het geluid van het televisie- en radiosignaal en kunnen de klanten in deze gebieden straks gebruik maken van Internet via de kabel, Digitale Televisie en Telefonie. Onderdeel van de werkzaamheden is onder andere het verglazen van het hoofdnet en het vervangen van de apparatuur in de kasten. In totaal moet er ongeveer 16 kilometer gegraven worden en de gehele ombouw van het netwerk zal duren tot medio december van dit jaar. De firma NKM Netwerken, die namens Casema de werkzaamheden verricht, zal de graafwerkzaamheden uitvoeren. De bewoners van Groenekan, Westbroek, Maartensdijk en Hollandsche Rading worden tijdig per brief geïnformeerd over datum en tijdstip waarop de werkzaamheden in hun straat en wijk plaatsvinden. Hierdoor kunnen er onderbrekingen plaatsvinden. Casema zal de overlast zo veel mogelijk beperken. (Persbericht)

Kort Medianieuws

** Vakantieman Frits Bom veegt de vloer aan met de commerciële regionale tv-zender RNN7. De tv-presentator ziet af van een baan bij de regionale zender, omdat ze ‘hun beloftes niet nakomen’. Van een landelijke dekking komt volgens hem niets terecht. „RNN7 verspreidt verschrikkelijk veel lucht, maar in werkelijkheid komt er niets van de grond. Ik acht het veiliger aan zo’n miserabel avontuur maar niet te beginnen”, aldus Bom, die zich ook ergert aan alle relletjes rond de zender. Het succesvolle programma ‘De Vakantieman’, dat negen jaar lang bij RTL4 werd uitgezonden, zou vanaf 1 januari bij RNN7 e zien zijn. Op dezelfde datum wil de commerciële zender landelijk gaan uitzenden. Dat was ook een vereiste voor Frits Bom. De presentator wacht echter al maandenlang op contracten of programmaschema’s die de ambitieuze plannen waarmaken. Directeur Leo Houkamp reageerde gisteravond teleurgesteld op het besluit van Bom. „Er zijn inderdaad wat problemen, maar we zijn druk doende om alles te regelen. Er is nu eenmaal een schaarste aan analoge kanalen. We zijn volop in gesprek met kabelaars en de hele organisatie is zich volop aan het ontwikkelen om de stap te nemen. We hebben een enorm sterk format liggen, waarmee we zeker de concurrentie durven aan te gaan met RTL, SBS en Talpa.” (Telegraaf/Mediamagazine)

** RTL Nederland heeft de uitzendrechten verworven van de nieuwe A1 Grand Prix-autoraces. Vanaf het allereerste wedstrijdweekend (25 september) doet RTL7 live verslag van de races waaraan 25 landen deelnemen. Nederland wordt daarbij vertegenwoordigd door onder meer Jos Verstappen en Jeroen Bleekemolen. Jaap Hofman, programmaleider van RTL 7, is blij met het binnenhalen van de uitzendrechten: “Deze klasse spreekt mij bijzonder aan. Het is overduidelijk dat het hier vooral gaat om de capaciteiten van de coureur en wat dat betreft ben ik blij dat Jos en Jeroen voor Nederland van de partij zijn. Ik ben ervan overtuigd dat Jos zal laten zien dat hij racen op topniveau niet is verleerd.” (Mediakrant/RTL Nederland)

** De eerste ex-echtgenote van de overleden zanger André Hazes stapt naar de rechter om een publicatieverbod te eisen op het boek van weduwe Rachel. Dat heeft de advocaat van de zangers ex-vrouw Annie Dijkstra, tevens moeder van Hazes’ dochter Natalie, gisteravond tegenover De Telegraaf bevestigd. Volgens raadsman mr. Carlo Liefting wil Dijkstra op straffe van een dwangsom van een kwart documiljoen euro voorkomen dat het boek ‘Typisch André’ deze maand op de markt komt, omdat er „zeer grievende en smadelijke uitlatingen” over zijn cliënte in zouden staan. Ook naar de tweede ex-vrouw, de recent overleden Ellen, zou Rachel genadeloos uithalen. Liefting: „Mevrouw Dijkstra heeft via meerdere bronnen vernomen dat in het boek de vloer met haar wordt aangeveegd. De schrijfster heeft de tekst echter niet vooraf met mijn cliënte besproken of doorgenomen. Bovendien hebben Rachel en haar uitgever niet op onze eerdere brieven gereageerd. Daarom eisen wij nu een publicatieverbod.” Mr. Liefting dient de dagvaarding om een kort geding vandaag in voor de rechtbank in Utrecht. Volgens Rachel is haar boek het verhaal dat André in de maanden voor zijn dood aan haar vertelde. De zanger verhaalde onder meer over het feit dat hij in zijn jeugd slachtoffer werd van incest en daarom aan alcohol verslaafd raakte. Het boek moet over ruim 2 weken verschijnen. (Telegraaf/MediaMagazine)

** Het Agentschap Telecom gaat een vergunning aan de man brengen voor een nieuw netwerk voor elektronische communicatie. Dit zogeheten PAMR-netwerk (public acces mobile radio) lijkt vooral interessant voor bedrijven die nu gebruik maken van portofoons en mobilofoons, zoals taxibedrijven, openbaar vervoer of beveiligingsdiensten. Met een PAMR-netwerk (public acces mobile radio) is naast spraakverkeer dataverkeer mogelijk. Er is één vergunning met een looptijd van vijftien jaar beschikbaar en die geeft recht op gebruik van frequentieruimte. Er komt een veiling, tenzij er slechts één deelnemer is aan de vergunningprocedure. (NU)

** RTL4 was afgelopen week ruim marktleider in tijdvak 18.00-24.00 uur (6+). Het marktaandeel was 16,8 procent. Zusterzender RTL5 scoorde 5,3 procent en RTL7 3,6. RTL Nederland komt daarmee uit op 25,7 procent. SBS6 had 11,5 Net5 5,5 en Veronica 4,3. Samen komen de SBS-zenders uit op 21,3. De publieke zenders hadden een gezamenlijk aandeel van 28,7 procent: Nederland 1 11,8, Nederland 2 11,6 en Nederland 3 5,3. Talpa deed het goed met een marktaandeel van 9,4 procent. Best bekeken programma was de WK-kwalificatiewedstrijd Armenië-Nederland met 2,2 miljoen kijkers. Hart van Nederland op maandag was goed voor 1,75 miljoen kijkers, gevolgd door het Journaal van 20.00 uur op donderdag met 1,74 miljoen kijkers. GTST op vrijdag trok 1,63 miljoen belangstellenden en aansluitend 3000x GTST had 1,53 miljoen kijkers. (Adformatie/SKO)

** Dagblad De Gelderlander uit Nijmegen heeft maandag een nieuwe krant op de markt gebracht in het zogenoemde Valleigebied, de regio rondom Ede, Wageningen, Rhenen en Veenendaal. De Vallei, zoals de nieuwe krant heet, verschijnt op tabloidformaat en bevat uitsluitend regionaal nieuws. Volgens hoofdredacteur Ulko Jonker van De Gelderlander blijkt uit onderzoek dat er een groep krantenlezers is die geen behoefte heeft aan ander nieuws dan dat uit de regio. ,,Veel mensen vinden de gewone krant te duur en te veelomvattend”, zei hij maandagmorgen. De Vallei verschijnt op werkdagen en kost in de losse verkoop 50 eurocent. Wie een abonnement neemt, krijgt op zaterdag de gewone volledige Gelderlander in de bus. (ANP)

** Televisiezender Talpa heeft zaterdag problemen met de rechtstreekse uitzending van de voetbalinterland Armenië – Nederland. Het beeld viel tijdelijk weg. ,,Niet gek als je bedenkt dat de technische verbindingen in Jerevan met draadjes aan elkaar hingen, er vier camera’s in plaats van de gebruikelijke tien waren en de regie vanuit een gehuurde veewagen plaatsvond”, aldus een woordvoerder van Talpa. Het probleem ligt niet bij Talpa maar bij het bureau dat de FIFA inhuurt voor de techniek, vertelt de woordvoerder. ,,Die zijn afgelopen week met de camera’s en andere apparatuur te laat vertrokken uit Duitsland. Door het oponthoud bij de vele grensposten waren ze pas een paar minuten voor de wedstrijd in het stadion. Terwijl we acht uur nodig hebben om de boel op te zetten.” Talpa zag de bui al hangen en heeft op het laatste moment zelf apparatuur in laten vliegen, met hetzelfde vliegtuig als het Nederlands elftal. Toch is het zaterdag improviseren. Zoals presentator Wilfred Genee grappend zei: ,,Als er hier een frituurpan wordt aangesloten, vallen de camera’s uit”. De zender gaat waarschijnlijk een schadeclaim neerleggen bij de FIFA. (ANP)

** De verspreiding van het nieuwe Algemeen Dagblad heeft zaterdag vertraging opgelopen. Vooral abonnees in de regio’s Alphen aan den Rijn en Gouda zijn de dupe. De uitgever wijt de vertraging aan de hogere oplage en de dikte van de zaterdagkrant, die deze keer voor het eerst werd gedrukt. De drukkerij en distributie hebben zaterdag veel meer te verwerken dan doordeweeks. Bij de introductie van de nieuwe krant afgelopen donderdag waren er ook al problemen. In sommige plaatsen werden verkeerde edities bezorgd. Ook waren er abonnees die geen krant kregen. (RTV West)

** In de Brabanthallen in Den Bosch wordt zondag een benefietmanifestatie gehouden voor het voortbestaan van piratenzender Radio Mexico. Van ’s middags twee tot ’s avonds tien uur treden artiesten op als René Schuurmans, Schnappi en Johan Heuser. Radio Mexico wordt in zijn voortbestaan bedreigd door een boete van 34.000 euro. De manifestatie moet voldoende opleveren om deze boete te betalen. Het piratenstation is te ontvangen in de omgeving van Den Bosch, Oss en Tiel. (Omroep Brabant)

** Na een afwezigheid van tweeenenhalf jaar is de gedrukte versie van de Top 40 weer terug. Free Record Shop legt de hitlijst voortaan wekelijks in de winkel als onderdeel van het gratis blad Free Charts.´ Gisteren overhandigde ondernemer Hans Breukhoven het eerste exemplaar aan Lex Harding, die de veertig populairste platen jarenlang op de radio aan elkaar praatte. De Stichting Top 40 is blij met de papieren terugkeer in de schappen en niet alleen vanwege de naamsbekendheid. „Nostalgie speelt natuurlijk ook een rol”, zegt Peter van Doorn. „De lijst ligt sinds 1965 in de zaken en is sindsdien tot een verzamelobject uitgegroeid. Er bestaat een heuse club en op beurzen worden flinke bedragen g eboden voor oude edities.” (via o.a. Telegraaf)

** China is het broeinest geworden van een nieuwe technologie die live-televisiesignalen over het internet verspreidt. De exploitanten van betaaltelevisie zien zich daardoor met dezelfde soort piraterij geconfronteerd die ook al de muziek- en filmsector dupeerde. Dat meldde de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal vrijdag. De praktijk verspreidt zich naar Europa, waar internetters op hun pc naar voetbalwedstrijden kijken die niet of alleen tegen betaling op televisie te zien zijn. De technologie wordt peer-to-peer (P2P) streaming TV genoemd. Internetters kunnen daardoor overal ter wereld gratis televisiebeelden bekijken die worden uitgezonden via kabel, satelliet of ether. Iedereen met een snelle verbinding kan de benodigde software downloaden, die door diensten wordt aangeboden. De actiefste aanbieders zitten in China, aldus The Wall Street Journal. Daar gebruikt een toenemend aantal internetters de diensten om zenders als MTV binnen te halen. De Telegraaf meldde vrijdag dat Feyenoord-supporters al van de mogelijkheden gebruikmaken. Beelden van Ajax-Feyenoord zouden al zijn onderschept. In Nederland biedt Versatel voetbalbeelden aan via internet. De telecom- en kabelonderneming w as vrijdag niet voor commentaar bereikbaar. (NU)

** RTL Group voert op het moment geen onderhandelingen met SBS om activa over te nemen. Dat heeft Andrew Buckhurst, woordvoerder bij RTL Group gezegd tegen Tijd-Nieuwslijn. Analisten suggereerden vorige week dat SBS-overnemers Permira en KKR delen van RTL zouden willen verkopen. Vorige week maandag werd bekend dat SBS wordt overgenomen door de fondsen Permira en KKR. Volgens analisten willen die fondsen de groep opbreken. Daarbij werd gesuggereerd dat RTL interesse zou hebben in de Belgische (VT4 en VijfTV) en Scandinavische activiteiten. Volgens RTL-woordvoerder Andrew Buckhurst zijn op dit moment geen gesprekken bezig over een aankoop van activa van SBS. (Novum)

** Radio Vaticaan heeft van paus Benedictus XVI alle rechten verworven op alle auditieve opnames die van de kerkleider bestaat, zo heeft de persdienst van het Vaticaan vandaag gemeld. Volgens zijn statuten moet het radiostation van het Vaticaan het audio-archief van de Heilige Vader opslaan en beheren. Radio Vaticaan moet er ook de intellectuele en auteursrechten op uitoefenen. Benedictus XVI heeft de uitoefening en bescherming van het auteursrecht en de intellectuele rechten op al zijn audio-opnames overgedragen aan Radio Vaticaan. Het betreft ook de audio- archieven van voor hij op de Heilige Stoel terechtkwam, met uitzondering van de rechten die reeds rechtmatig door derden zijn verworven. (Belga/Standaard)

“Kunst verliest meer tv-uren in de avond”

De zondagmiddag wordt dit najaar op Nederland 3 het domein van veel kunstprogramma’s. Daarmee verliest de kunst nog meer zendtijd in de avondprogrammering van de publieke omroep. De VPRO presenteert vanaf 2 oktober een wekelijkse boekenrubriek, meteen na Buitenhof, en de NPS begint een week eerder met een twee tot drie uur durende middaguitzending met klassieke muziek, dans, opera’s en andere kunstuitingen. Het nieuwe boekenprogramma, waarvan de titel nog niet bekend is, richt zich vooral op non- fictie-boeken en wordt niet volgens een vaste formule samengesteld, aldus de VPRO. Interviews, discussies en reportages zullen elkaar afwisselen. Het daaropvolgende kunstblok komt in de plaats van de huidige programma’s NPS O utput en NPS Klassiek, die pas tegen middernacht te zien zijn en in de loop van het komende seizoen worden opgeheven.,,Op de zondagmiddag kunnen we alles bij elkaar zetten en bovendien zijn we dan af van die late avond,” zegt Henk van der Meulen, hoofd muziek en dans bij de NPS. ,,Dat is een verbetering.” Het dagelijkse cultuurprogramma TV3 wordt eind deze maand beëindigd. Het wekelijkse VPRO-programma R.A.M., dat tot dusver op zondag in de vooravond werd uitgezonden, verhuist vanaf dit weekeinde naar de late zondagavond. Arnon Grunberg fungeert niet meer als presentator, maar maakt één keer per maand een reportage. De andere afleveringen bestaan uit losse onderwerpen (twee keer per maand) en een panel, dat naar het BBC-voorbeeld The late review de Nederlandse kunsten bespreekt. R.A.M. valt vanaf januari op dat tijdstip gedeeltelijk samen met verschillende AVRO-programma’s op Nederland 1: eerst een nieuwe Wintertijd-reeks met Harry de Winter, gevolgd door nieuwe culturele series van Roeland Kooijmans, Lennart Booij en Yoeri Albrecht. Andere AVRO-programma’s als Museumgasten, De gouden pyramide (architectuur) en Beeldenstorm (door Henk van Os) staan voortaan op zaterdagmiddag tussen 4 en 5 uur. De wekelijkse AVRO-rubriek Close Up, die kunstdocumentaires uitzendt, is sinds twee weken van half 7 op de vroege zondagavond verhuisd naar half 12 op de late woensdagavond. ,,Op ons oude uitzendtijdstip hadden we gemiddeld 260.000 kijkers,” aldus chef kunst Wim Weijland, ,,maar deze laatste weken waren het er nog maar 80.000. Als dat zo blijft, moeten we opnieuw gaan onderhandelen met de netcoördinator.” Alleen de wekelijkse kunstdocumentairerubriek Het uur van de wolf (NPS) is op het midden van de avond gehandhaafd. Maar het programma begint pas weer op 19 oktober, in plaats van begin september. De redactie moest daardoor zes documentaires schrappen. (via NRC)

Kort Medianieuws 

** Bij het drukken van de eerste editie van het nieuwe Algemeen Dagblad op tabloidformaat hebben zich vannacht problemen voorgedaan. Door technische storingen viel de krant bij abonnees in het verspreidingsgebied AD Rotterdams Dagblad uiterlijk om 10.00 uur op de mat. De edities in het Groene Hart en de Drechtsteden verschijnen helemaal niet. Abonnees krijgen in plaats daarvan de editie Rotterdam van de krant. ‘Het doorzetten van de pagina’s ging niet goed bij een aantal van de lokale edities’, aldus de zegsman. ‘Die problemen werken door in de distributie van de krant.’ De landelijke editie, AD Utrechts Nieuwsblad, AD Amersfoortse Courant en AD Haagsche Courant verschenen wel op tijd (ANP).

** Als gevolg van een kapotte zekering in de zendmast in Goes zijn veel radio- en televisiezenders donderdagmiddag tussen 12.00 en 14.00 uur uit de lucht geweest in de provincie Zeeland. Het euvel was vrij snel verholpen, maar omdat in overleg met zenderbeheerder Nozema Services alle radio- en televisiezenders zijn gecontroleerd, heeft het ruim twee uur geduurd voordat alle zenders weer te ontvangen waren. Omreop Zeeland, Radio 1, Radio 2, 3FM, Radio 4, Sky Radio en Radio Veronica alsmede de tv-zenders Nederland 1, 2 en 3 waren door de storing tijdelijk niet te ontvangen. Het is de tweede keer in korte tijd dat er een storing optreedt bij de zendmast in Goes.

Luistercijfers: Radio 1 en Veronica stijgen

Radio 1 en Radio Veronica waren de grootste stijgers in de zomermaanden juni en juli. De grote stations leveren in. Dat blijkt uit de cijfers over de periode juni – juli 2005 van Intomart GfK. Kink FM keert terug in het onderzoek. De groei van Radio 1, is met name te danken aan de sportzomer met onder meer Radio Tour de France. De zender zag het aandeel groeien van 7,6 in mei-juni naar 8,5 procent. Veronica ging van 5,0 naar 5,3.

mei/jun(in%)	jun/jul(in%)
01	Radio 538	12.0	11.5
02	Radio 2	10.2	9.6
03	Sky Radio	9.2	8.9
04	Radio 1	7.6	8.5
05	Radio 3FM	7.2	6.8
06	Radio Veronica	5.0	5.3
07	Radio 10 Gold	5.1	5.2
08	Noordzee 100.7 FM	5.0	4.7
09	RTL FM	3.2	3.2
10	Yorin FM	2.6	2.6
11	Arrow Classic Rock Radio	1.9	2.0
12	ClassicFM	1.8	1.9
13	Radio 4	1.5	1.6
--	SlamFM	1.4	1.6
15	747AM	0.9	1.0
16	Arrow Jazz FM	0.6	0.5
--	BNR Nieuwsradio	0.4	0.5
18	KinkFM		0.3
==	Regio Radio	14.5	14.8
==	Regionale Commercieel Radio	2.8	2.9
==	Overige	7.0	6.6

Kort Medianieuws

** In de stad Utrecht zijn bij diverse bushokjes billboard-reclames geplaatst voor de regionale commerciële radiozender City Fm met een onjuiste uitzendfrequentie. Op de billboards staat de etherfrequentie 97.6 MHz vermeld. In Utrecht is City FM echter te ontvangen via de steunzender in Utrecht op 98.5 MHz. De frequentie 97.6 (uit Rotterdam) is slechts beperkt te ontvangen in de gemeente Utrecht.

** Sinds donderdagavond (20.36 uur) is Q-Music te horen op de frequenties van Noordzee 100.7 FM. Q-Music opende met een korte introductie en de single ‘Owner Of A Lonely Heart’. In eerdere aankondigingen zou Q-Music op 1 september van start gaan.

** Midvliet, de lokale omroep van Leidschendam-Voorburg, lanceert op zijn zender op de kabel Midvliet TV. Vanaf vandaag zendt het station drie nieuwe televisieshows uit, onder andere een kookprogramma met bekenden en een ‘make-over’ -show met lokale bedrijven. „Het zijn commerciële programma’s,” zegt programmaleider Ruud Juffermans. „Met een dikke streep onder commercieel.”De programma’s van Midvliet TV zelf zijn nieuw maar de formules zijn voor trouwe televisiekijkers bekend. ‘Koken met…’, zo heet bijvoorbeeld één van de drie nieuwe programma’s. De bedoeling is dat een cameraploeg een lokale bekendheid thuis opzoekt en dat er samen gekookt wordt. ‘Het gaat eigenlijk om de persoon,” zegt Brigitte Plugge van Bima Productions, die de programma’s maakt voor Midvliet. De andere programma’s zijn De Metamorfose, en Lekker en Leuk, een rondleiding door de gemeente aan de hand van geïmproviseerde typetjes. (AD/Den Haag)

** De Eredivisie CV is bijzonder tevreden met de voetbaluitzendingen van Talpa. De zender van John de Mol, die eind vorig jaar de samenvattingsrechten van Studio Sport wist over te nemen, trok in de eerste drie weken minder kijkers, maar dat is volgens de Eredivisie CV geen verrassing. ,,Ook in andere landen waar de televisierechten naar een andere zender verhuisden, viel altijd een terugloop van het aantal kijkers te constateren. Maar ik ben ervan overtuigd dat het aantal weer aantrekt”, aldus directeur Alex Tielbeke van Eredivisie CV. Omdat volgens zijn verwachting de kijkcijfers zullen aantrekken, ziet Tielbeke ook geen problemen met de vijf sponsors die de eredivisie voor naar verluidt ruim één miljoen euro steunen. ,,Wij zijn voortdurend in gesprek met elkaar. Ook met Talpa, en natuurlijk wordt dan ook over de kijkcijfers gesproken. Maar we zijn erg tevreden.”