Media kort: september 2006

Website Commissariaat voor de Media gehacked

 De website van het Commissariaat voor de Media is gehacked door de onbekende Turkse hackersbeweging Darksecret & MRC. Wie via internet de website www.cvdm.nl probeert op te roepen wordt automatisch doorverwezen naar de website http://www.aythaber.com/ayt1.htm. De groep vraagt aandacht voor de ophef die is ontstaan over de erkenning van de volkerenmoord op Armeniërs door Turkije. Drie aspirant- Kamerleden van Turkse afkosmt zijn deze week door o.a. het CDA en de PvdA van de kieslijst verwijderd. De aspirant-Kamerleden kwamen in opspraak na uitspraken over de genocide op Armeniers. Op de website van de Turkse hackersbeweging worden de namen van deze drie aspirant-Kamerleden ook genoemd.

UIT DE MEDIA:

** De komende fusie van de kabelnetten van Essent, Casema en Multikabel kan 500 van de 2700 banen kosten. Medewerkers van het hoofdkantoor van Casema in Den Haag vrezen bovendien een gedwongen verhuizing naar Groningen. De fusie van de kabelnetten van Essent, Casema en Multikabel zal pas na officiële goedkeuringen in Brussel en Den Haag, vermoedelijk over vier maanden, tot concrete ingrepen leiden. Maar nu al veroorzaakt zij onrust, zo melden betrokkenen.

** Christijan Albers heeft een driejarig contract getekend bij RTL Nederland. De succesvolle Formule 1-coureur verleent exclusief zijn medewerking aan diverse RTL-programma’s. Ook wordt Albers ambassadeur voor RTL GP, het autosportplatvorm dat door middel van televisie en internet alle autosport van RTL etaleert. RTL Nederland verkreeg onlangs de rechten voor de Formule 1 voor de jaren 2007, 2008 en 2009. “RTL is duidelijk van plan om de Formule 1 in Nederland nog populairder te maken. Niet alleen met een spectaculair nieuw tv-programma, maar ook door de inzet van Internet”, aldus Christijan Albers. “Het wordt nog leuker voor de fans en het feit dat er nu een Nederlands team aan de Formule 1 deelneemt, draagt hier natuurlijk ook aan bij. Ik ben trots op het feit dat ik ambassadeur wordt van RTL GP. Ik word zelfs betrokken bij de ontwikkeling van het programma-aanbod en verheug me ontzettend op de samenwerking.” (Mediacourant/RTL)

** Het informatieconcern VNU, bekend van marktonderzoeker ACNielsen en het blad Intermediair, heeft in het tweede kwartaal een nettoverlies geboekt van €54 miljoen. Dit verlies is onder meer veroorzaakt door kosten die waren gemoeid met de overname door de investeringsgroep Valcon, zo blijkt uit cijfers die gisteren zijn gepubliceerd. VNU is door de overname met een waarde van €7,6 miljard niet meer aan de beurs genoteerd. Vorig jaar behaalde VNU nog een nettowinst van €91 miljoen. Het afgelopen kwartaal had het concern ook veel hogere rentelasten: €61 miljoen tegen €27 miljoen een jaar eerder. De omzet steeg met nog geen 2% tot €872 miljoen. ACNielsen had het moeilijk in de Verenigde Staten. Ook was de Amerikaanse advertentiemarkt niet best voor enkele publicaties. Intermediair liet daarentegen groei zien. (DFT)

** Publieke omroepen hebben vrijdag goede zaken gedaan tijdens het prestigieuze mediafestival Prix Italia, dat dit jaar in Venetië wordt gehouden. Zowel de AVRO, de VARA als de NPS viel er vrijdag in de prijzen, liet een woordvoerder van Publieke Omroep (PO) weten. De AVRO trok aan het langste eind met de productie Valse Wals, een coproductie van de omroep met muziektheatergezelschap Orkater. De jury noemde de uitzending een ,,interessante combinatie van dans, drama en filmtaal. Het radiodrama Lee de Forest (NPS) viel ook in de smaak. Beide producties kunnen een geldprijs van ongeveer 8000 euro tegemoetzien. De VARA-consumentenwebsite Kassa kreeg ook een Prix Italia. De jury roemde de navigatie, toegankelijkheid en het innovatieve gebruik van de techniek. De makers van de site krijgen een geldprijs van ongeveer 5000 euro. (ANP/AD)

** Lelystad zal de eerste gemeente in ons land zijn, waar alle grotere bedrijventerreinen voorzien zijn van een supersnelle internetverbinding. Rinkje Tromp, voorzitter van de bedrijfskring Lelystad, heeft zojuist getekend voor de aanleg, die op 1 januari 2007 klaar moet zijn. Voor een relatief gering bedrag kunnen de bedrijven gebruik maken van een supersnelle verbinding voor internet, camerabeveiliging of bellen via internet. Op de bedrijventerreinen wordt een glasvezelkabel in een cirkel aangelegd, zodat bedrijven zich later ook nog kunnen laten aansluiten op het netwerk. De aansluitingskosten zijn dan wel beduidend hoger. (Omroep Flevoland)

** Er is nog veel onduidelijk over de toekomst van de kabelfrequenties van RTL FM. RTL Nederland gaf eerder deze maand aan per oktober te gaan stoppen met de uitzendingen van RTL FM. Kabelaar Casema geeft via haar informatiepagina’s inmiddels aan dat “in verband met wijzigingen in de doorgifte” de radiozender RTL FM in de periode 30 september tot 5 oktober niet kan worden doorgegeven. Casema maakt voor de doorgifte van RTL FM gebruik van een directe verbinding tussen het kopstation in Alphen a/d Rijn en de studio van RTL FM in Hilversum.

** Kristel van Eijk neemt met ingang van 2 oktober 2006 definitief het programma over van Tamara Brinkman op de commerciële radiozender Slam!FM. Kristel begon december vorig jaar als side kick bij SLAM!FM. Vanaf 3 april was zij te horen in de ochtendshow van SLAM!FM, D’r uit met Dane en heeft zij haar eigen show op zaterdag tussen 10.00 en 12.00 uur. Kristel nam vanaf 21 augustus jl. tijdelijk het programma over van Tamara. Jacqueline Bierhorst, algemeen directeur SLAM!FM: “Kristel heeft zich binnen korte tijd enorm ontwikkeld. Een goeie vrouwelijke DJ binnen ons team is belangrijk. Kristel gaat er helemaal voor en we zien dat haar populariteit binnen de jonge doelgroep zich goed ontwikkeld. Tamara Brinkman heeft aangegeven een stapje terug te willen doen en niet meer dagelijks een programma te willen maken. Tamara zal zich bezig houden met werkzaamheden achter de schermen, en van tijd tot tijd zal zij radiopresentaties doen bij SLAM!FM. Daarnaast wil zij zich concentreren op haar acteer en televisiepresentatie werkzaamheden. (Persbericht)

** In de run-up tot het WK Voetbal zijn er 20.000 HD-kabeltuners van Samsung verkocht, aldus een woordvoerder van Essent Kabelcom. Dit komt overeen met een penetratie van iets meer dan 8% van alle 240.000 digitale abonnees van het kabelbedrijf. Het gaat hiebij om 20.000 door consumenten gekochte en geïnstalleerde set-top boxen, maar het is niet duidelijk of al die boxen ook aan een echt HD-scherm zijn gekoppeld. Op dit moment bestaat het HD aanbod via Essent uit twee HD kanalen in het HD-basispakket: National Geographic en HD1 NL. Daarnaast zijn er nog twee kanalen in premium: Sport1 en Film1. Het wachten is (voor alle kabelmaatschappijen) op het beschikbaar komen van Discovery HD op de Nederlandse markt. (Broadband TV Nieuws)

** Het regionale commerciele radiostation Twickelstad FM in Delden stopt per direct met het uitzenden via de kabel. Reden voor dat besluit is een hoog opgelopen conflict tussen Essent Kabelcom en FM Plus, de licentiehouder van Twickelstad. Het is FM Plus niet gelukt om van Twickelstad FM een regionale zender te maken, waardoor de reclame-inkomsten tegenvallen. Essent en Cogas hebben daarom de licentie van FM Plus ingetrokken. Twickelstad FM wil voorkomen dat ze met FM Plus ten onder gaat. Twickelstad blijft wel via internet uitzenden. (RTV Oost)

** Schrijfster Manon Spierenburg beweert dat Bridget Maasland een ordinaire dief is. Volgens Spierenburg is Bridgets geniale programma Woef, hoe word ik een beroemde hond? niets meer dan een slap aftreksel van haar boek Idogs. RTL Boulevard weet deze info te verspreiden. In Manons nu al legendarische boek doen een baasje en haar hond namelijk ook mee aan een talentenjacht. In Bridgets programma keurt de blondine de honden van zes bekende Nederlanders. (Nieuwnieuws.nl)

Radio 2 en ORN grootste stijgers in CLO

Radio 2 en ORN hebben beide hun marktaandeel met 0,6 procent zien groeien in de periode juli/ augustus van het CLO van Intomart GfK. ORN komt uit op 15,4 en Radio 2 op 10,7. Radio 538 bewandelde de omgekeerde weg en noteerde een daling van 0,6 naar 11,3. Sky Radio zag het aandeel in de zomermaanden dalen van 9,9 naar 9,5. Radio 1 bleef op 7,8 steken en Radio 3 FM daalde van 7,9 naar 7,6. De opmars van Q-Music gaat onverminderd door: van 6,1 naar 6,3. Ook Radio 10 Gold zag het aandeel stijgen: van 4,9 naar 5,1.

juni/juli(in%	juli/aug(in%)
01	Radio 538	11.9	11.3
02	Radio 2	10.1	10.7
03	Sky Radio	9.9	9.5
04	Radio 1	7.8	7.8
05	Radio 3FM	7.9	7.6
06	Q-Music	6,1	6.3
07	Radio 10 Gold	4.9	5.1
08	Radio Veronica	4.9	5.0
09	CAZ!	1.6	1.8
--	Radio 4	1.7	1.8
11	RTL FM	2.5	1.7
12	ClassicFM	1.6	1.6
13	Arrow Classic Rock Radio	1.5	1.5
14	SlamFM	1.5	1.4
15	747AM	0.9	1.0
16	Arrow Jazz FM	0.6	0.6
17	BNR Nieuwsradio	0.4	0.4
--	KinkFM	0.4	0.4
==	Regio Radio	14.8	15.4
==	Regionale Commercieel Radio	2.6	2.3
==	Overige	6.4	6.8

UIT DE MEDIA:

** John de Mol overweegt Endemol, het tv-productiebedrijf dat hij mede heeft opgericht, terug te kopen. Dat heeft de mediamagnaat donderdag in een interview met het internationale persbureau Reuters gemeld. De Mol zegt te zijn benaderd door het Italiaanse mediabedrijf Mediaset om een gezamenlijk bod uit te brengen op Endemol. Het Spaanse moederbedrijf Telefónica wil de productiedochter, waarin de Spanjaarden een belang van 75 procent hebben, verkopen. „Het is waar dat we gesproken hebben met Mediaset, dat ons gevraagd heeft mee te doen aan een bod op Endemol. Dat is een optie voor ons”, aldus De Mol. Een woordvoerder van De Mol voegde er donderdag aan toe dat de kwestie voor de mediaondernemer niet heel actueel is. „Het is eerder zo dat we een aankoop niet uitsluiten”, aldus de zegsman. De Mol begon in 1994 met zijn vroegere concurrent Joop van den Ende samen te werken in wat later Endemol werd. Dit bedrijf verkochten ze in 2000, op de toppen van de internethype, voor 5,5 miljard euro aan Telefónica. (Telegraaf)

** KPN stelt de grootschalige introductie van internettelevisie, genaamd Mine, uit tot begin 2007. Het was aanvankelijk de bedoeling dat Mine vanaf oktober voor iedereen beschikbaar zou zijn. Op dit moment loopt een proefperiode met klanten. Deze zou aanvankelijk begin oktober aflopen, maar wordt nu verlengd tot 31 december, zei een woordvoerster van KPN vandaag. KPN zegt dat Mine nog niet goed genoeg is om in de markt te zetten. De televisietuner moet worden verbeterd, omdat deze bij een aantal klanten niet altijd goed werkte. Bovendien heeft het concern besloten om pakketten te gaan verkopen met daarin breedbandinternet, Mine en telefonie gebundeld. In twee steden zal KPN de verkoop daarvan in winkels uitproberen. “We willen zeker weten dat alles bij de verkoop daarvan ook goed verloopt”, zei de woordvoerster. Daar komt bij dat KPN meer zenders en televisieprogramma’s met Mine wil leveren. Het filmaanbod moet worden uitgebreid en de eerder aangekondigde samenwerking met tv-producent Endemol moet nieuwe diensten opleveren. Ook is het de bedoeling dat er voetbaluitzendingen komen. (anp/AG)

** Politie en brandweer kunnen vanaf donderdag in het geval van een ramp op elk moment ingrijpen in de tvuitzendingen van RTV Noord- Holland. Donderdag werd hiertoe een nieuw rampenconvenant ondertekend. Hierbij waren onder meer de Commissaris van de Koningin, Harry Borghouts, en de coördinerende burgemeesters van de veiligheidsregio’s in Noord-Holland aanwezig. Via Radio Noord-Holland konden de inwoners van deze provincie al worden geïnformeerd bij eventuele noodsituaties. Sinds donderdag kan ook via de televisie worden gewaarschuwd. (RTV NH)

** Journalisten en bestuursvoorlichters uit grote gemeenten geven hun onderlinge werkrelatie net een ‘voldoende’, zo blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Twente, dat dinsdag is gepresenteerd. Journalisten zijn veel kritischer over de onderlinge verhoudingen dan de bestuursvoorlichters (voorlichters van burgemeester en wethouders). Volgens de journalisten zouden de voorlichters de bestuurders minder moeten afschermen. Op hun beurt vinden de voorlichters van de journalisten dat ze hoor- en wederhoor moeten toepassen en goed geïnformeerd moeten zijn. Het afstudeeronderzoek is uitgevoerd onder journalisten en bestuursvoorlichters in de grootste Nederlandse gemeenten (vanaf 120.000 inwoners).(NRC)

** De deelnemers van het omstreden Talpa-programma De Gouden Kooi zijn nu al 24 uur per dag live op internet te volgen. Het tv- programma begint zondag. De belevenissen van de tien bewoners, die strijden om een kapitale villa, zijn online op vier kanalen te zien. De omroep zegt dat elke dag vier keer 24 uur video beschikbaar is, waarvan voor de dagelijkse televisie-uitzending slechts een beperkt aantal minuten video wordt gebruikt. De overige beelden blijven via internet beschikbaar. Het wordt binnenkort ook mogelijk via de website degoudenkooi.tv archiefbeelden op te vragen. Nieuw daarbij is dat fans van het programma de beelden kunnen selecteren op bewoners, hun belevenissen en gemoedstoestand, aldus een woordvoerder van Talpa. (ANP/AD)

** In de Efteling is woensdag de eerste aflevering van De Sprookjesboom vertoond. De Sprookjesboom is de animatieserie van het pretpark die vanaf 2 oktober dagelijks te zien is op Nederland 3. In de serie vertelt een boom sprookjes. De figuren zijn bekend uit andere sprookjes, zoals Roodkapje, Klein Duimpje en de heks uit Hans en Grietje. Het eigen sprookje van deze figuren vormt de rode draad, maar in elke aflevering maken enkele van hen ook een ander sprookje mee. De eerste aflevering van De Sprookjesboom is maandag te zien om tien over zeven ’s ochtends. (Omroep Brabant)

** TV Oranje komt voorlopig niet op de Utrechtse kabel. Dat antwoordt het stadsbestuur op vragen van de VVD. De partij wil graag dat TV Oranje, dat Nederlandstalige videoclips uitzendt, wordt opgenomen in het basispakket. Maar kijkers en de tv-zender hebben daar zelf nog niet om gevraagd, zegt het college van burgemeester en wethouders. Het basispakket tv-zenders blijft sowieso tot juni volgend jaar zoals het nu is. TV Oranje is wel te ontvangen in Utrecht via het digitale pluspakket van kabelaar Casema. (oa. RTV Utrecht)

** De bezoekers van het Nationaal Omroepcongres hebbben de publieke omroep RVU vandaag verkozen tot Mediabedrijf van het Jaar. Andere genomineerden waren 2waytraffic en QMusic. Er is met name waardering voor de programmaformats Keuringsdienst van waarde en Clubvan100.nl van de RVU. Directeur Ben Groenedijk toonde zich ingenomen met de uitverkiezing. “Wij proberen onze educatieve taak een bijzondere vorm te geven en het lijkt erop dat we daarin steeds beter slagen. Door programma’s te maken die er toe doen proberen wij ons te onderscheiden in het medialandschap. Wij maken programma’s waarin dwarsigheid en gekkigheid regelmatig voorkomt, maar de boodschap blijft toch steeds serieus.” (Broadcast Magazine)

** Zo’n 1,4 miljoen mensen zijn woensdagochtend getroffen door een radiostoring. Alle publieke radiozenders (Radio 1 tot en met 5 en de Concertzender) waren via het analoge radiopakket van kabelaar Casema niet te ontvangen. Rond 10.45 uur deed alles het weer. Volgens een woordvoerder van Casema, het verantwoordelijk kabelbedrijf, lag het probleem in Hilversum. ,,Door werkzaamheden ’s nachts bij het NOB, dat de technische realisatie van de uitzendingen verzorgt, is onze apparatuur op tilt geslagen. Hierdoor wordt het signaal van de NOB niet op opgepikt”, aldus de woordvoerder. Er is nu een tijdelijke oplossing gevonden die het uitzenden weer mogelijk maakt. Monteurs van Casema en de NOB proberen woensdag nog de fout te herstellen. (ANP/AD)

** Het Dagblad van het Noorden heeft zorgvuldig gehandeld in de berichtgeving over interne conflicten bij RTV Drenthe. Dat zegt de Raad voor de Journalistiek. Een klacht daarover van de ondernemingsraad van RTV Drenthe is ongegrond verklaard. Volgens de Raad is in de gewraakte artikelen geen sprake van eenzijdige berichtgeving. De omroep is ook herhaaldelijk in de gelegenheid gesteld weerwoord te geven. De Raad vindt verder dat de berichtgeving van het Dagblad van het Noorden gebaseerd is op deugdelijk onderzoek. (RTV Drenthe)

** Door een staking van Italiaanse journalisten verschijnen er komend weekeinde geen kranten in het land. Ook internet- en persbureaujournalisten gaan staken. De journalistenvakbond wil met de acties van zijn leden een betere cao afdwingen. Kernpunten zijn betere arbeidsvoorwaarden voor freelancers en betere afspraken over behoud van banen. De journalisten die werken voor zowel de publieke als de commerciële radio en televisie voeren 6 en 7 oktober om dezelfde reden actie, meldde de vakbond woensdag. (ANP/AD)

** Via het Etalagekanaal van Casema is de komende periode de tv-zender Disovery Civilisation te ontvangen. Discovery Civilisation vervangt NPS Cultura dat de afgelopen maand via het Etalagekanaal was te zien. Het Etalagekanaal van Casema geeft gedurende een bepaalde periode een tv-zender door die normaal alleen via het digitale pluspakket is te ontvangen. Het Etalagekanaal maakt onderdeel uit van het analoge en digitale basispakket.

UIT DE MEDIA:

** In Oss is een hoge mast geplaatst waarmee eind dit jaar het complete KPN TV pakket zal worden uitgezonden. Dit bericht de website FMTV

** Directeur Michael de Jong van Nationaal FM verwacht nog deze week een nieuwe zender te kunnen plaatsen in Sneek. ,,Hij is betaald en staat klaar bij de leverancier in Terneuzen. Het is alleen even afwachten wanneer de mannen het dak op kunnen.” De bereikbaarheid van het station via de ether was vooral in Zuidwest-Friesland aanmerkelijk verslechterd sinds de zender op zaterdagmiddag 16 september werd gestolen vanaf een flat aan de Loëngasterlaan in Sneek. Nationaal FM kwam onlangs in het nieuws doordat schuldeisers klaagden over slechte betaling. Ze stopten zelfs de stroomtoevoer naar de zender in Leeuwarden. Medewerkers en andere betrokkenen spraken over een financiële chaos. Die stroomstoring en de diefstal hebben er bij de medewerkers in gehakt, aldus De Jong. ,,Het moet nu maar weer eens gewoon gezellig worden.” (LC)

** De Raad van Bestuur van de Publieke Omroep maakt zich ernstige zorgen over de effecten van de bezuinigingen die de afgelopen jaren door Den Haag zijn opgelegd. ‘Als we nog verder moeten schaven, kun je met goed fatsoen geen drie volwaardige netten in de lucht houden,’ zegt bestuursvoorzitter Harm Bruins Slot deze week in Vrij Nederland. In 2007 kan nog geput worden uit de omroepreserves. Maar: ‘In 2008 wordt het heel griezelig.’ De Raad van Bestuur is verontwaardigd over politici die menen dat de publieke omroep de kwaliteitsstandaard van bijvoorbeeld de BBC moet nastreven. ‘Wij maken televisie voor afbraakprijzen. We zijn de goedkoopste van Europa,’ aldus bestuurslid Ruurd Bierman. Collega Cees Vis: ‘Alleen Albanië heeft minder te besteden. En ten opzichte van dat land doen we het heel redelijk.’ Om verdere afkalving van het budget te voorkomen pleit de Raad van Bestuur onder meer voor de herinvoering van de omroepbijdrage, die enkele jaren geleden werd afgeschaft.

** Nova (NPS/VARA) herhaalt vanavond (22.30 uur, Ned. 2) de reportage ‘Op jacht naar de Taliban’, die in de nacht van maandag op dinsdag in New York werd onderscheiden met een internationale Emmy Award. In de reportage, die op 13 juni vorig jaar werd uitgezonden, gaan verslaggever Tom Kleijn en cameraman Joris Hentenaar mee met een eenheid van het Amerikaanse leger in de afgelegen berggebieden van Afghanistan op zoek naar strijders van de Taliban. De reportage won de Emmy in de categorie ‘langlopende nieuwsverslaggeving’. Het is de eerste keer dat NOVA de prestigieuze televisieprijs wint.

** Het Nederlandse tv-productiehuis Eyeworks heeft een belang van 50% genomen in het Amerikaanse tv-bedrijf 3Ball Productions. “Dit zet ons in één klap op de kaart in de VS”, zegt de baas van Eyeworks Reinout Oerlemans. Eyeworks werd in 2001 opgericht. Het bedrijf heeft vestigingen in verschillende Europese landen. Het Amerikaanse bedrijf 3Ball Productions maakt vooral realityseries voor de grote Amerikaanse tv-networks. Titels als “The biggest loser” en “Beauty and the geek” zijn formats van 3Ball. “Het is onze bedoeling om via 3Ball in de Amerikaanse markt nieuwe tv-formats met internationale potentie te lanceren”, zegt Reinout Oerlemans van Eyeworks.

** Het laatste stuk van het zogenoemde REM-eiland is dinsdag aan het eind van de middag langs de kust bij Westkapelle gevaren. Het eiland is zaterdag voor de kust van Zuid-Holland gesloopt. Het bovenstel is dit weekend al naar de haven van Vlissingen vervoerd. Het onderstel is dinsdag vervoerd.

** Misdaadjournalist Bas van Hout is dinsdag enkele uren gegijzeld door de rechtbank in Rotterdam. Van Hout weigerde te vertellen hoe hij aan geheime informatie was gekomen in de Mikado-zaak, die over de bekende crimineel Mink K. gaat. Mink K. zit momenteel vast op verdenking van betrokkenheid bij de moord op de Alkmaarse drugshandelaar Jaap van der Heiden, gepleegd in april 1993. In de middag werd Van Hout weer vrijgelaten. Volgens Justitie was er geen reden meer om hem nog langer vast te houden. Justitie had Van Hout maximaal een jaar kunnen gijzelen. (RTV NH)

** ‘Suriname TV’ is voortaan elke dinsdag om 22 uur te zien via kanaal Info Thuis Haaglanden. De uitzendingen bestaan uit programma’s uit Suriname zoals ‘Suriname Vandaag’ en ‘Een voor Twaalf’. Volgens de makers is er bij Surinamers in Nederland veel behoefte aan informatie uit het moederland.

** Kinderen die meer dan 2 uur per dag naar tv-programma’s voor volwassenen kijken, zoals politieseries, actualiteitenprogramma’s en film’s, hebben driemaal meer last van een verstoord slaappatroon dan kinderen die dat niet doen. Dat blijkt uit een Fins onderzoek. De resultaten staan te lezen in de Leuvense UZ-Gezondheidsbrief. De onderzoekers ondervroegen 321 ouders van 5- tot 6-jarige kinderen. Slaapproblemen zouden volgens de wetenschappers kunnen bijdragen tot het ontstaan van gedragsproblemen. De sociale achtergrond, het gezinsinkomen of psychiatrische symptomen bij het kind hadden geen invloed op de vaststellingen (GvA)

** Reisorganisaties en luchtvaartmaatschappijen moeten zich in advertenties nu al houden aan de code reisaanbiedingen, hoewel die officieel pas op 1 april 2007 van kracht wordt. Dat blijkt uit een uitspraak van de Reclame Code Commissie in een zaak die de Consumentenbond had aangespannen tegen Transavia. De luchtvaartmaatschappij heeft zich volgens de commissie schuldig gemaakt aan onvolledige, onduidelijke en daardoor misleidende reclame met de 1 euro actie die afgelopen zomer werd gevoerd. Transavia is het niet eens met dit oordeel en tekent bij de Reclame Code Commissie hoger beroep aan. De Consumentenbond is blij met de uitspraak en kondigde dinsdag aan dat hij de reisbranche de komende periode scherp in de gaten blijft houden. (ANP)

** Cool FM, de stadsomroep van Middelburg en Vlissingen krijgt vanaf 2008 geen subsidie meer van de gemeente Middelburg. Vlissingen had eerder al aangegeven de bijdrage te stoppen. Als de mediawetgeving niet snel verandert, betekent dit het einde van de radiozender, zegt voorzitter J.W. Jansen van Cool FM. Lees verder. Lees ook Roep om steun voor behouden Cool FM.

Nederland 1 in week 38 marktleider

Nederland 1 was afgelopen week opnieuw marktleider op tv met 17,4 procent (6+, 18.00 – 24.00 uur). Nederland 2 behaalde een marktaandeel van 7,3, Nederland 3 had 6,1. RTL4 was de tweede zender van Nederland met 14,5 procent, RTL5 scoorde 7,2 en RTL7 3,6. SBS6 had een marktaandeel van 12,5 procent, Net5 5,1 en Veronica 4,2. Talpa scoorde 8,5 procent. De Wedstrijden zondag was het best bekeken programma van de week met 2,361 miljoen kijkers. Boer zoekt vrouw had 2,166 miljoen, gevolgd door het Journaal van 20.00 uur op dinsdag met 1,981 miljoen kijkers. Blik op de weg had 1,660 miljoen kijkers en Sterren dansen op het ijs van SBS6 scoorde 1,657 miljoen kijkers. (Adformatie)

UIT DE MEDIA:

** Talpa’s opvolger van de talkshow Barend & Van Dorp begint niet op 2 oktober. Dat zei een woordvoerder van de televisiezender maandag. Het nieuwe programma Het Land van Maas en Geel (met Bridget Maasland en Cees Geel) is een maand later voor het eerst op de buis, aldus de zegsman. Talpa besloot hiertoe omdat de dagelijkse quiz De Slimste, met Linda de Mol, per november de laatste aflevering van de huidige reeks beleeft. Daardoor kan de nieuwe talkshow om 22.30 uur worden uitgezonden. Als Het Land van Maas en Geel volgens het oorspronkelijke plan in oktober van start zou gaan, was er pas plaats vanaf 23.30 uur. De Talpa-zenderleiding wil het nieuwe praatprogramma een gunstiger uitgangspositie geven. (ANP)

** De drie vakbonden van de VRT hebben hun bezorgheid over het beleid bij de openbare omroep kenbaar gemaakt. Ze klagen onder meer over een falend HR-beleid, de stijging van de uitbesteding aan externe tv-producenten en de aangroei van managementsfuncties. De drie vakbonden van de VRT betreuren de maandenlange spanningen en twisten tussen de ex-gedelegeerd bestuurder Tony Mary en minister van Media Geert Bourgeois omtrent de afbakening van de strategische en operationele bevoegdheden in het management. De bonden stellen voorts vast dat er bij de medewerkers een fundamentele vertrouwensbreuk bestaat tegenover het human resources-beleid van de VRT. “De medewerkers van de VRT verwachten een HR-beleid dat meer voeling en inleving toont met de reële problemen waarmee zij te maken hebben”, aldus de bonden. (VRT)

** Het programma Opvolger Gezocht wordt tijdelijk stopgezet vanwege de lage kijkcijfers. Dat meldt RTL4 maandag. De zender zoekt naar een gunstiger tijd van uitzending. Dat zal in ieder geval niet meer op maandag zijn. De show, waarin Sylvana Simons op zoek gaat naar de perfecte opvolger voor zes kleine familiebedrijven, werd tot nog toe driemaal uitgezonden om 21.30 uur. Achtereenvolgens keken 757, 584 en 555 duizend mensen. Een dalende trend, concludeert RTL. Het programma wordt vervangen Jouw Vrouw, Mijn Vrouw. Het is nog niet bekend wanneer de uitzendingen worden hervat. Sylvana is nog wel elke dinsdag te zien in ‘Hoe mooi is jouw straat?’, waarin de 35-jarige presentatrice buurten opknapt. (Novum/nieuws.nl)

** Een structurele loonsverhoging van 1,8 procent en een verhoging van de wettelijk verplichte werkgeversbijdrage in de kosten van de zorgverzekering. Dat zijn een aantal punten uit het principeakkoord over de omroep cao die vertegenwoordigers van werkgevers en werknemers van de Publieke Omroep (inclusief de Wereldomroep en de Regionale Omroepen) hebben afgesloten. De nieuwe cao geldt van 1 januari 2006 tot 1 april 2007. (NVJ)

** Misdaadverslaggever John van den Heuvel geldt niet meer als verdachte in strafrechtelijk onderzoek naar de vraag of hij betaald heeft voor vertrouwelijke politiedocumenten. Dat heeft het openbaar ministerie vorige week laten weten aan zijn advocaat, zo schreef Van den Heuvel gisteren in zijn rubriek in De Telegraaf. Volgens Van den Heuvel had die verdenking, gebaseerd op een anonieme bron, wel tot gevolg dat zijn mobiele telefoon en privételefoon twee maanden werd afgeluisterd. Het openbaar ministerie bevestigt dat Van den Heuvel in ieder geval is afgetapt in het onderzoek naar de gijzeling van twee Hell’s Angels, maar de tap zou meteen verwijderd zijn na afloop van die gijzeling . Van den Heuvel schrijft in zijn rubriek dat hij over informatie beschikt waaruit blijkt dat hij in 2003 een half jaar lang getapt is. Daarbij baseert hij zich op een proces- verbaal van een een inspecteur van de Rijksrecherche. Minister Remkes (Binnenlandse Zaken, VVD) schreef eerder dit jaar dat het aftappen van journalisten mogelijk moet zijn, maar dat daarbij de grootst mogelijke terughoudendheid betracht moet worden. Hij schreef dit naar aanleiding van het ’tappen’ van twee andere journalisten van De Telegraaf, inzake het uitlekken van staatsgeheime documenten van de AIVD.(nrc)

** Wouter van der Goes en Gijs Staverman gaan vanaf 2 oktober iedere een eigen programma maken bij Q-music. Gijs Staverman zal zijn vaste programma krijgen op maandag tot en met vrijdag van 10:00 tot 12:00 uur. Wouter van der Goes zal iedere werkdag tussen 12:00 en 13:00 uur de Q-music Hitlijn presenteren. Een interactief programma waarin luisteraars hun favoriete muziek kunnen aanvragen. De beide dj’s nemen de plaats in van Martijn Kolkman die zal verhuizen naar het tijdslot 19:00 – 22:00 uur. Op dit moment is op dat tijdstip Timon Jacobs te horen, maar die gaat samen met Daniël Smulders en Marcel Vermeer de weekendprogrammamering vullen. Het dagelijkse programma op de late avond van Marcel Vermeer komt daarmee ook te vervallen. (Radiofreak)

** Het radiostation van Oprah Winfrey is maandag van start gegaan in de VS. De talkshowpresentatrice neemt zelf een programma voor haar rekening op de nieuwe zender Oprah and Friends. De “vrienden” van Winfrey zijn haar beste vriendin Gayle King, fitnessexpert Bob Green en de dichteres Maya Angelou. Oprah Winfrey zal de sappigste roddels bespreken met Gayle King in “The Oprah and Gayle show”. Er zullen ook programma’s over financiën, relaties en spiritualiteit uitgezonden worden op Oprah and Friends. Het radiostation is de klok rond te beluisteren via de Amerikaanse betaalzender XM Satellite Radio, die meer dan 7 miljoen leden heeft. (VRT)

** Minister Gerrit Zalm van Financiën voelt er niets voor om reclames voor consumptief krediet preventief te laten toetsen door de AFM, de waakhond voor de financiële instellingen. Zalm heeft dat woensdag aan de Tweede Kamer geschreven. Hij reageert op een motie van CDA, PvdA en ChristenUnie van deze strekking, die in het voorjaar door de Kamer werd aangenomen. Volgens Zalm gaat de motie voorbij aan een aanscherping van de reclameregels en andere recente wetgeving die het toezicht slagvaardiger hebben gemaakt. De minister wijst er ook op dat een toetsing van kredietreclames door de AFM tot hogere toezichtskosten zou leiden. (ANP)

** De nieuwe omroep die ontstaat uit de samenvoeging van de VLOK en SOR/Mebora gaat RTV Katwijk heten. Interimvoorzitter Gerard Verheij maakte de nieuwe naam bekend tijdens een informatieavond voor de medewerkers van beide omroepen. Leon Krijgsman won met deze naam de door de nieuwe omroep uitgeschreven prijsvraag. Het is de bedoeling dat de nieuwe naam medio 2007 daadwerkelijk gebruikt zal gaan worden. Tot die tijd blijven de oude omroepnamen gehandhaafd. Eerst moet de ledenvergadering van de VLOK de fusie nog formeel goedkeuren (Leidsch Dagblad.

** De lokalo van Zoetermeer, ZFM, krijgt voor zijn verhuizing naar de Dorpsstraat 9500 euro van de gemeente Zoetermeer. ZFM is onlangs vertrokken uit de studio aan de Da Costastraat, omdat het pand door achterstallig onderhoud niet meer geschikt was. Inmiddels zit ZFM alweer enkele maanden in het nieuwe pand aan de Dorpsstraat 44. Het geld van de gemeente was niet alleen nodig voor de verhuizing, maar ook voor de herinrichting van het nieuwe pand. Dat biedt meer ruimte dan het vorige. De omroep had behoefte aan meer ruimte, omdat deze zijn activiteiten op vooral televisiegebied wil uitbreiden. Voor de gemeente zal ZFM bovendien raadsvergaderingen live gaan uitzenden. Zo is de raadsvergadering over de Wet maatschappelijke ondersteuning op 9 oktober via de televisie te volgen. (AD)

** Enkele mensen met bivakmutsen op hebben zondag in Amsterdam een auto met Belgisch kenteken vernield. De auto stond voor de deur van mediacafé Plantage waar opnames plaatsvonden van het tv-programma Buitenhof met als gast Filip Dewinter, voorman van het Vlaams Belang. Het voertuig bleek niet van Dewinter. De daders zijn er op de fiets vandoor gegaan. Voor het café waren verder geen actievoerders aanwezig. In 2000 werd het Vlaams Belangkopstuk Dewinter ook al geïnterviewd voor het programma. Dat leidde destijds eveneens tot ongeregeldheden. (RTV NH)

** Zo’n 50 tot 60 extreem linkse activisten hebben zaterdagavond bij Felix Meritis aan de Keizersgracht in Amsterdam geprotesteerd. Daar vond een uitzending plaats van het tv-programma Rondom Tien met aanhangers van extreem rechts. De betogers stonden buiten en maakten veel kabaal om de opnames te verstoren. De uitzending ging wel door, maar op de achtergrond was het lawaai te horen. Na afloop arresteerde de politie een van de linkse activisten, omdat die een steen naar een auto gooide. De auto raakte beschadigd. Even na 22.00 uur beëindigden de betogers hun actie. (ANP/AD)

** Met ingang van 1 oktober 2006 introduceert kabelaar CAI Hendrik-Ido-Ambacht een digitaal pluspakket. Dit zogenaamde pluspakket bestaat uit 17 tv-zenders. De prijs voor dit extra pakket bedraagt € 9,50 per maand. Het digitale pluspakket gaat bestaan uit de volgende zenders: MTV 2, MTV base, MTV hits, VH 1, VH 1 classic, Motors TV, TV Oranje, Family 7, Cartoon Network, Boomerang, Discovery Travel & Living, Discovery Science, Discovery Civilisation, Private Spice, The Adult Channel en Playboy TV. Kabelaar CAI Hendrik-Ido-Ambacht biedt al enige tijd een digitaal basispakket dat zonder bijbetaling kan worden ontvangen middels de eenmalige aanschaf van een smartcard.

UIT DE MEDIA:

** Kabelaar CAI Hendrik-Ido-Ambacht biedt in samenwerking met kabelaar CAIW per 1 november telefonie via de kabel. Aangeboden worden 3 soorten abonnementen: VoIP – First abonnement voor € 5,00 per maand, VoIP – Comfort abonnement voor € 10,00 per maand en VoIP – Comfort abonnement voor € 15,00 per maand. Meer informatie via http://www.caihia.nl/.

** De militairen die dinsdag in Thailand een staatsgreep hebben gepleegd, hebben meer dan 100 lokale radiozenders het zwijgen opgelegd. Het gaat om radiostations in het noorden en noordoosten van het land, twee regio’s waar de verdreven premier Thaksin Shinawatra het populairst was. Ze werden uit de lucht gehaald nadat enkele zenders in het noorden kritiek hadden geleverd op de staatsgreep. De ‘ Raad voor de democratische hervorming van de constitutionele monarchie,’ zoals de junta inmiddels heet na door de koning te zijn erkend, greep dinsdag de macht en voerde de krijgswet in. Raad heeft beloofd niet langer dan twee weken aan de macht te blijven. In die tijd moet een burgerregering worden gevormd. De eerste taak van die regering zal zijn een nieuwe grondwet te vormen. Tegen oktober 2007 zullen nieuwe verkiezingen plaatsvinden, zo is beloofd. (Belga/GvA)

** Het is onduidelijk en onzeker of er een nieuwe topcompetitie voor marathonschaatsers komt. De geschillencommissie van de Nederlandse schaatsbond (KNSB) heeft bepaald dat het dagelijks bestuur vande bond en de sectiemarathon bij de opzet van de topcompetitie onzorgvuldig te werk zijn gegaan. Zo had het bondscongres eerst zijn goedkeuring voor de nieuwe reglementering van de topcompetitie moeten geven. Daardoor komt de overeenkomst met SBS6 in gevaar. De commerciële tv-zender zou zestien marathons rechtstreeks uitzenden, en had daartoe een driejarig contract gesloten met de bond. Om de marathons overzichtelijker te maken zouden er eerst selectiewedstrijden gehouden worden, tot ergernis van enkele rijders. Twaalf schaatsers, onder wie Frank Verheijen, tekenden bezwaar aan tegen de nieuwe opzet. De nieuwe voorzitter van de sectie marathon, Ubbo Kuper, wil nog een reddingspoging wagen. SBS zal zeker afhaken als er niet op 7 oktober geschaatst gaat worden.” (o.a. NRC)

** In Zoetermeer zal de gemeenteraadsvergadering van 9 oktober live te zien zijn via het tv-kanaal van de lokale omroep, de ZFM InfoBox. In deze raadsvergadering wordt onder andere het beleidskader WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) besproken. De raadsvergadering begint om 20.00 uur. Dit najaar zullen er drie raadsvergaderingen live via televisie te volgen zijn. Op 9 november wordt het Begrotingsdebat uitgezonden en op 4 december de opiniërende raadsvergadering met het onderwerp toegankelijkheid voor invaliden. Met de uitzendingen wil de gemeenteraad inwoners graag een inkijk geven in hun werk. De raad verwacht dat het live uitzenden van raadsvergaderingen drempelverlagend werkt. Eerder dit jaar werden drie raadsbijeenkomsten live uitgezonden via Internet. Men wil na afloop van de uitzendingen onderzoeken op welke manier de Zoetermeerders beter bereikt worden.

** In het zeer autoritair geregeerde Turkmenistan is een journaliste in de gevangenis doodgeslagen. Ogoelsapar Moeradova (58), correspondente van de Amerikaanse radiozenders Radio Vrij Europa en Radio Vrijheid, stierf volgens de Turkmeense autoriteiten een natuurlijke dood, maar volgens Deutsche Welle heeft autopsie uitgewezen dat ze stierf na op het hoofd en op het onderlichaam te zijn geslagen. (AFP/NRC)

** Viacoms MTV Networks heeft gisteren laten weten dat het Harmonix Music Systems overneemt. Harmonix is ontwikkelaar van videospelletjes met muziek. De overname kost MTV Networks 175 miljoen dollar (137 miljoen euro). Het Amerikaanse Harmonix ontwikkelde het spelletje Guitar Hero en andere spelletjes voor Playstation 2 van Sony. Waarschijnlijk wordt de koop in het vierde kwartaal van dit jaar afgerond, verwacht MTV Networks. (AP/NRC)

** De Britse rocker Dave Stewart van de Eurythmics gaat een muziekprogramma presenteren op de Amerikaanse kabelzender HBO. Volgens het magazine Hollywood Reporter zal Stewart tijdens de uitzendingen van een half uur muzikanten interviewen. Betaalzender HBO heeft tot nu toe al zes afleveringen van het programma besteld. Die zullen begin 2007 uitgezonden worden. Stewart (54) richtte in 1980 samen met zangeres Annie Lennox de Eurythmics op. Ze scoorden met nummers als “Sweet dreams”, “Here comes the rain again” en “Miracle of love”. (VRT0

** Bart Veldkamp en zijn vader gaan twee Kenianen klaarstomen voor de alternatieve Elfstedentocht. Dit gebeurt voor het programma Kluners uit Kenia dat Eyeworks gaat maken. De producent heeft het programma aan een zender verkocht, laat een woordvoerder vrijdag weten, maar wil de naam niet bekendmaken. “Het programma zal in december, januari te zien zijn”, vertelt een woordvoerder van Eyeworks. De talentenwebsite sterrencast.nl zoekt ondertussen twee gastgezinnen waar de Keniaanse sporters zullen worden ondergebracht. Ze verblijven tien weken bij het gezin terwijl ze door Bart Veldkamp en zijn vader onder handen worden genomen. (Telegraaf)

** De Cliëntenraad Academische Ziekenhuizen dringt er bij de VARA op aan de Zembla-documentaire van zondag over de problemen in de hartchirurgue van het Radboudziekenhuis in Nijmegen niet uit te zenden. Volgens de raad worden er in de documentaire onjuistheden vermeld. Zo weerspreekt de raad dat het Radboud er alles aan zou doen om de problemen geheim te houden. De Inspectie voor de Gezondheidszorg beoordeelt dinsdag of de hartchirurgie weer gestart kan worden. www.omroepgelderland.nl)

** Het gemiddelde Amerikaanse gezin kent momenteel meer tv’s dan mensen, zo bericht Nielsen Media Research vrijdag. Die tv’s staan per dag zo’n acht uur en veertien minuten aan, hetgeen bijna éénderde van de dag in beslag neemt. Een gezin heeft gemiddeld 2,73 televisietoestellen in huis, terwijl het gemiddelde aantal personen per huishouden 2,55 is. Daarnaast heeft zo’n 50 % van alle Amerikaanse huishoudens drie of meer tv’s en heeft slechts 19 % maar één toestel. (ANP)

Quality Radio in ongelijk gesteld

** De rechter heeft Quality Radio in het ongelijk gesteld in een door haar aangevraagd kort geding. Quality Radio wilde door het kort geding de door Agentschap Telecom ingetrokken frequenties terugkrijgen. Het gaat om de frequenties 828 kHz, 1035 kHz, 1224 kHz en 1557 kHz. De frequenties waren door Agentschap Telecom ingetrokken omdat ze door Quality Radio niet in gebruik waren genomen. Als redenen voerde Quality Radio aan geen geschikte opstelpunten te kunnen vinden en geen overeenstemming kon bereiken met zenderoperator Nozema. De overweging van de rechter was dat het op de weg ligt van Quality Radio om problemen bij de ingebruikneming zelf op te lossen. Verder overweegt hij dat niet van ingebruikneming kan worden gesproken als er slechts af en toe wordt uitgezonden en evenmin als vogelgeluiden of brandinggeluiden worden uitgezonden in plaats van commerciële omroep. Over de stelling van Quality Radio dat zij op korte termijn kan beginnen met uitzendingen op de frequentie 828 kHz oordeelde de rechter dat deze stelling niet werd onderbouwd met concrete bewijzen. Quality Radio heeft ook bij Agentschap Telecom bezwaar gemaakt tegen intrekking. Het agentschap verwacht binnen vier weken een beslissing op dit bezwaar te nemen. 

UIT DE MEDIA:

** De uitzendlicenties van de omroepen lopen niet per 2008, maar per 2010 af. Het kabinet besloot vrijdag de duur van de vergunningen met twee jaar te verlengen, omdat na het aftreden van staatssecretaris Van der Laan (Media, D66) het omroepbestel niet in 2008 wordt gereorganiseerd. Om die geplande herziening mogelijk te maken had zij eerder de vergunningsduur ingekort. Door de verlenging van de erkenningen ontstaat bestuurlijke rust binnen het publieke bestel, verwacht de regering. De bewindslieden vinden dit wenselijk omdat de publieke omroep inmiddels zelf grote programmatische wijzingen heeft doorgevoerd (nieuwe netindeling) en een volgend kabinet mogelijk met nieuwe omroepplannen komt. (ANP/AD)

** Talpa laat, in samenwerking met de KNVB, de kijker bepalen welke drie wedstrijden in de derde ronde van de KNVB Beker rechtstreeks te zien zijn. Vanaf vrijdagavond tot 1 oktober is via sms een stem uit te brengen. Op zondag 1 oktober wordt in De Wedstrijden bekendgemaakt welke drie wedstrijden de meeste stemmen kregen en live op tv komen. Dat heeft Talpa vrijdag meegedeeld. Op 7, 8 en 9 november wordt de derde ronde van de KNVB Beker gespeeld. De kijker kan per dag aangeven welk duel zijn of haar voorkeur heeft. Opvallende confrontaties die op het programma staan, zijn onder meer Vitesse – PSV, Ajax – ADO Den Haag en RKC Waalwijk – Feyenoord. (ANP/AD)

** De familie van de vermoorde journalist Louis Sévèke eist via de rechter zijn AIVD-dossier op. De Nijmegenaar deed veel onderzoek naar veiligheidsdiensten. Sévèke werd vorig jaar november in de Nijmeegse binnenstad doodgschoten. De moord is nog niet opgelost. (omroepgelderland)

** Persbureau Reuters investeert 100.000 dollar (78.000 euro) in de Amerikaanse site NewAssignment.net. Op deze website wordt ‘open source’ journalistiek bedreven. Burgerjournalisten (citizen journalists) werken er samen aan artikelen. Dit is hetzelfde principe dat gebruikt wordt door bijvoorbeeld webencyclopedie Wikipedia. Reuters krijgt geen zeggenschap over het redactionele beleid. NewAssignment gaat van het geld een redacteur aanstellen. Het is de bedoeling dat de burgerjournalisten die op de site actief zijn samenwerken met professionele journalisten, aldus oprichter Jay Rosen, om zo een combinatie te krijgen van het beste van beide vormen van nieuwsgaring. (NRC)

** NRC Handelsblad heeft ‘onzorgvuldig’ verslag gedaan van het onderzoek van journalist Dick Verkijk naar het mogelijke lidmaatschap van schrijver Harry Mulisch van de Jeugdstorm. De krant heeft het Historisch Nieuwsblad niet goed geparafraseerd en had een rectificatie of een ingezonden brief van Verkijk moeten publiceren. Daardoor heeft de krant de ‘grenzen overschreden van hetgeen – gelet op de eisen van journalistieke verantwoordelijkheid – maatschappelijk aanvaardbaar is’. Tot dit oordeel komt de Raad voor de Journalistiek in een uitspraak van 8 september. (NRC)

** Een medewerker van Omroep Amersfoort probeert het bedrijf van binnenuit kapot te maken. Dit zegt interim-directeur Rob Blaauw. Volgens Blaauw hebben verschillende Amersfoortse raadsleden de afgelopen dagen anonieme brieven van de medewerker gekregen. In de brieven overdrijft de medewerker de (financiële) problemen van de omroep, aldus de interim-directeur. De gemeenteraad moet het Commissariaat voor de Media binnenkort adviseren wie de lokale omroep voor Amersfoort en Leusden moet worden. Naast Omroep Amersfoort is RTV Eemstad in de race. De financiële positie van Omroep Amersfoort is een heikel punt, zo bleek eerder deze week in een vergadering van de raad. Blaauw zegt te weten wie het ‘lek’ binnen zijn organisatie is. ,,De informatie die naar buiten komt, is bij vijf mensen bekend. Vier hebben met de hand op hun hart gezworen dat zij het niet zijn.” De interim-directeur vermoedt dat de medewerker uit rancune handelt. Hij zegt maatregelen tegen de medewerker voor te bereiden. (AD/AC)

** Verhuurder Mitros maakt een begin met het verwijderen van schotelantennes aan gevels en balkons van haar woningen in Utrecht en Nieuwegein. De schotels zijn lelijk en veroorzaken schade aan de buitenkant van de woningen, meent de corporatie. Er zijn in de ogen van Mitros tegenwoordig goede alternatieven: digitale televisie via de kabel en tv via internet.

** De Nederlandse Staat is binnenkort geen aandeelhouder meer in het telecombedrijf KPN. Het ministerie van Financiën maakte vandaag bekend dat het de laatste 8 procent van de aandelen verkoopt. De opbrengst bedraagt circa 1,7 miljard euro. De Staat verkoopt in totaal 167 miljoen aandelen, waarvan 80 miljoen aan KPN. Daarvoor betaalt het telecombedrijf ongeveer 800 miljoen euro. De overige aandelen worden verkocht aan de Amerikaanse banken Goldman Sachs en Citigroup. (anp/AG)

** De rechter-commissaris van de rechtbank in Den Haag heeft donderdag geen gehoor gegeven aan het verzoek om de journalist Simon Vuyk in gijzeling te nemen. De advocaten van de verdachten in de Haagse metselmoordenzaak hadden dat verzocht. De journalist van Nieuwe Revu, tevens getuige in de zaak, weigert bronnen van zijn artikel van augustus prijs te geven. (ANP/AD)

UIT DE MEDIA:

** Als de weersomstandigheden het toelaten, begint een Nederlands-Belgische combinatie van bedrijven dit weekend met de ontmanteling van de Meetpost Noordwijk. Het voormalige REM-eiland wordt in opdracht van Rijkswaterstaat gesloopt. Bij de sloop zal eerst het bovendek worden opgehesen, daarna wordt het onderstel verwijderd. Ook maakt de aannemer de zeebodem in een straal van 250 meter rondom het eiland schoon. Het bovendek wordt zondag 24 september afgevoerd naar de haven van Vlissingen, om aan de wal te worden gesloopt. Enkele dagen later volgt het ‘jacket’. Naar verwachting zijn de werkzaamheden op zee woensdag 27 september afgerond. Het platform is in 1964 gebouwd en in gebruik genomen door de Reclame Exploitatie Maatschappij (REM), die vanaf het eiland de eerste commerciële radio- en televisie uitzendingen verzorgde. Na een aantal jaren van leegstand kocht Rijkswaterstaat Noordzee het eiland in 1974 en werd het in gebruik genomen als Meetpost Noordwijk. Er is nu tot de sloop besloten, omdat Rijkswaterstaat de meetpost niet langer nodig heeft. Ook het gebruik door onderzoeksinstituten nam af en daarnaast waren ingrijpende reparaties nodig om de levensduur van het meetplatform te verlengen. Verkoop van het platform bleek vanwege aangescherpte regelgeving niet mogelijk. (Sleutelstad)

** De NPS heeft van het Commissariaat voor de Media een boete van 27.000 euro gekregen. De omroep heeft vorig jaar te weinig programma’s voor minderheden uitgezonden, zo bleek uit controle van de programmavoorschriften van de publieke omroep. Ook het percentage kunstprogramma’s is te laag, liet het commissariaat donderdag weten. De NPS besteedde in 2005 16 procent van zijn televisiezendtijd aan programma’s die op minderheden betrekking hadden. Dat had 20 procent moeten zijn. Op de radio werd 21 procent in plaats van de verplichte 25 procent gehaald. (ANP/AD)

** De verkiezingsconference van Freek de Jonge op 21 november wordt op tv uitgezonden direct na het afsluitende verkiezingsdebat. Dat liet de VPRO donderdag weten. De verkiezingsconference komt vanuit het Chassé Theater in Breda. In navolging van De Stemming uit 2003, brengt de conferencier ook ditmaal een op de verkiezingen toegespitste theatervoorstelling. Net als de vorige editie wordt het optreden live uitgezonden de avond voor de verkiezingen. (ANP/AD)

** Nederlandse bedrijven besteden meer geld aan reclame. In het eerste half jaar van 2006 stegen de nettomediabestedingen met 79 miljoen euro tot 1,8 miljard. “De stijging van 4,6 procent toont aan dat de mediamarkt zich definitief herstelt na de magere jaren sinds 2000”, concludeerde onderzoeksbureaubureau Nielsen Media Research gisteren. Negatieve uitzondering vormen de dagbladen. Zij hebben nog steeds last van dalende advertentie-inkomsten. Het aantal personeelsadvertenties in kranten nam wel toe, maar dat kon de daling van de totale bestedingen niet compenseren. Televisie zag de bestedingen groeien met 9 procent. Internet is nog steeds het snelst groeiende medium. De bestedingen aan online advertenties namen toe met 42,7 procent. (ANP/NRC)

** Een rechter in Turkije heeft de schrijfster Elif Shafak vrijgesproken. Dat meldde het Turkse persbureau Anatolië donderdag. De auteur was aangeklaagd wegens het bezoedelen van de reputatie van Turkije in haar boek De Bastaard van Istanbul over de massamoord op Armeniërs in de nadagen van het Ottomaanse Rijk. De gevierde schrijfster Shafak (35) riskeerde drie jaar gevangenisstraf. Ze is niet de eerste die met de justitie in aanraking komt door uitspraken over de Armeense genocide, waarvan Ankara ondanks internationale druk glashard blijft ontkennen dat die heeft plaatsgevonden. De laatste maanden ging een reeks intellectuelen haar voor. Onder hen was de beroemdste Turkse schrijver van dit moment, Orhan Pamuk. (ANP/AD)

** Wie de gidsen van AVRO, KRO, NCRV en VARA deze week openslaat, zou tot de conclusie kunnen komen dat Netwerk slechts drie keer per week is te zien. Daarin staan advertenties, geplaatst door de NCRV, die melden dat de rubriek is verhuisd van Nederland 1 naar 2 en elke maandag, woensdag en vrijdag wordt uitgezonden. Netwerk is er echter ook op dinsdag en donderdag, alleen wordt het programma dan door de EO gemaakt. „We adverteren voor meerdere programma’s die zijn verhuisd, om de NCRV-leden duidelijkheid te bieden. Vandaar dat we ook alleen onze drie dagen melden. Dat staat los van de samenwerking met de EO”, aldus een zegsvrouw van de NCRV. Een woordvoerder van de EO zegt dat ook hij heeft begrepen dat de NCRV ‘haar’ drie dagen zo bij de eigen leden onder de aandacht wil brengen. „Maar we hebben afgesproken dat we in de toekomst gezamenlijk naar buiten treden.” (o.a. Telegraaf)

** BBC 1 en 2 verdwijnen van de kabel bij kabelaar REKAM (Goude eo). Ook de vier radiozenders van de Britse omroep zijn binnen een maand niet meer te ontvangen via het kabelnet van de Rekam. De BBC heeft op een vergadering in het stadhuis geprobeerd de programmaraad, een orgaan van Gouwenaars die het bestuur adviseert over het zenderaanbod, over te halen het bestuur van de M idden-Hollandse kabelstichting op andere gedachten te brengen, Dat is mislukt. De ‘kijkersraad’ ziet dat met een door de BBC verlangde betaling de deur op een kier wordt gezet voor buitenlandse omroepen die ook geld willen zien. De Rekam gaat wel werken aan een pluspakket (tegen extra abonnementsgeld) waarin betaalzenders wel opgenomen kunnen worden. (o.a. AD/Groene Hart)

** De Amerikaanse zanger Justin Timberlake presenteert dit jaar de MTV Europe Music Awards. Timberlake gaat ook optreden en is twee keer genomineerd voor een muziekprijs. Grote kanshebber voor de jaarlijkse prijzenshow van de muziekzender zijn de Red Hot Chili Peppers, met vier nominaties. De MTV Awards worden voor de dertiende keer uitgereikt, dit jaar op 2 november in Kopenhagen. Madonna, Shakira, Nelly Furtado, Christina Aguilera, Kanye West en Muse hebben allen drie nominaties achter hun naam staan. Behalve van Timberlake zijn er optredens van Nelly Furtado en Muse. Voor beste Nederlandse en Belgische act zijn Anouk, dEUS, Gabriel Rios, Kane en Pete Philly & Perquisite genomineerd. (ANP/AD)

** De bedenkers van de animatieserie “South Park” hebben een speciale dvd samengesteld om het tiende seizoen van de serie te vieren. Op de schijf “South Park the hits, volume 1” staan de tien favoriete afleveringen van Matt Stone en Trey Parker. Als uitsmijter bevat de dvd ook vier bonusafleveringen en een nooit uitgebrachte kerstspecial. De veelbesproken aflevering “Trapped in the closet” is een van de tien favoriete afleveringen van Stone en Parker. In die episode wordt Tom Cruise op de korrel genomen. De eerste aflevering van “South Park” werd op 13 augustus 1997 uitgezonden op de Amerikaanse zender Comedy Central. (VRT)

RADIONL neemt plek Freez FM in

Vergunninghouder RENN (Radio Exploitatie Noord Nederland) exploitant van radio frequenties in Groningen en Friesland stopt met het uitzenden Freez FM. RADIONL heeft afgelopen week een productieopdracht verworven van RENN om in opdracht van RENN 24 uur per dag het radioprogramma RADIONL te verzorgen. RADIONL brengt momenteel al in een gedeelte van Friesland, Noord-Holland en Drenthe een programma gericht op Nederlandstalige muziek. RADIONL is eigendom van Nico Silvius, die ook de radiozender Waterstad FM exploiteert. Vanaf donderdag 21 september neemt RADIONL de etherfrequentie van FreezFM in Groningen (89,1 MHz). Vrijdag volgen de frequenties in Friesland (Noord Friesland: 96,6 MHz, Oost Friesland 96,0 MHz en Zuidwest Friesland: 94,1 MHz). Vergunninghouder RENN heeft in verband met tegenvallende reclame-inkomsten besloten om het radioprogramma Freez FM niet meer uit te zenden. De werkzame personeelsleden hebben allemaal vervangend werk gevonden de afgelopen maanden en één personeelslid zal in dienst komen bij RADIONL. (o.a. Persbericht)

Geen extra geld Publieke Omroep

Het kabinet trekt volgend jaar geen extra geld uit voor de Publieke Omroep (PO), zo blijkt uit de begroting van het ministerie van onderwijs, cultuur en wetenschap. De PO had om 35 miljoen euro extra gevraagd. De omroepen claimden 20 miljoen euro om eerder bezuinigingen op programma’s ongedaan te kunnen maken en vijftien miljoen voor extra crossmediale activiteiten. Een PO- woordvoerder reageert teleurgesteld. ‘Blijkbaar is de boodschap dat we moeten wachten op een nieuw kabinet.’ In 2007 gaat ongeveer 760 miljoen euro naar het mediabeleid, een groot deel daarvan is voor de PO, maar ook het Commissariaat voor de Media en de omroeporkesten worden daarvan betaald. Het kabinet kondigt verder aan dat het voornemen overeind blijft om de Mediawet in 2007 te wijzigen. Zoals eerder aangekondigd worden de regels voor dagbladbedrijven versoepeld om andere kranten of radio- of tv-stations over te nemen. (Adformatie)

UIT DE MEDIA:

** De Belgische radiozender Studio Brussel adapteert het 3FM programmaformat Serious Request. 19 December gaan 3 Belgische dj’s van Studio Brussel een glazen studio midden in de stad Leuven in en tot kerstavond 24 uur per dag live radio verzorgen voor een goed doel. Studio Brussel en 3FM bereikten hierover onlangs overeenstemming. Met als programmanaam MUSIC FOR LIFE gaat Studio Brussel net als 3FM actie voeren voor de slachtoffers van landmijnen. Zij doen dat op dezelfde wijze als 3FM Serious Request: drie dj’s sluiten zich zes dagen zonder eten op in een glazen studio midden in Leuven, verzorgen 24 uur per dag een radio- uitzending en proberen zoveel mogelijk geld bijeen te brengen voor de slachtoffers van landmijnen. Net als in Nederland kunnen Vlaamse luisteraars een plaat aanvragen waarbij ze doneren aan het goede doel. Studio Brussel gaat daartoe samenwerken met het Belgische Rode Kruis. “Music for Life past perfect in onze missie om spannende en geëngageerde te radio maken”, zegt Jan van Biesen, nethoofd van Studio Brussel. “De expertise en samenwerking met 3FM is een absolute bonus voor ons in dit ambitieuze project.” (persbericht)

** 3FM Serious Request, de jaarlijkse actie van 3FM en het Rode Kruis, gaat dit jaar geld inzamelen voor de slachtoffers van landmijnen. 19 December a.s. gaan drie dj’s van 3FM het Glazen Huis op de Neude te Utrecht in om tot kerstavond donaties te werven en mooie radio te maken. “Het is een enorm groot maar onbekend probleem” zegt Florent Luyckx zendercoördinator 3FM. “Hier moeten we aandacht voor vragen. Met 3FM Serious Request hebben we in 2005 zeven-en-een-half miljoen mensen bereikt en met elkaar kunnen we zoveel leed verzachten.” (persbericht)

** Google heeft zich vandaag voor de Brusselse rechter in kort geding verzet tegen haar veroordeling bij verstek. Sinds maandag mag Google geen artikels of foto’s van de Waalse dagbladpers meer beschikbaar stellen. Copiepresse, dat de Frans- en Duitstalige uitgevers van ons land verenigt, had Google voor de rechter gedaagd omdat het internetgebruikers de mogelijkheid biedt artikels op te vragen waar eigenlijk voor betaald moet worden. De rechter verbood Google door te gaan met de praktijk en legde een dwangsom van één miljoen euro per dag uitstel op. De zoekmachine verwijt de rechtbank dat ze haar niet heeft gedagvaard. Google eist nu dat de rechtbank de straf tijdelijk opheft voor de tijd die nodig is om over de zaak te debatteren. De rechter zal eind deze week een nieuwe uitspraak doen. (Belga / De Morgen)

** De Turkse journalist Erbil Tusalp heeft een boete van vijfduizend nieuwe Turkse lira (2.690 euro) opgelegd gekregen wegens het beledigen van premier Recep Tayyip Erdogan. Dat heeft het Turkse persbureau Anatolia woensdag bericht. Tusalp schreef een artikel in de krant Birgun waarin hij de premier “psychopathisch agressief” noemt en stelt dat moet worden onderzocht of Erdogan in zijn jonge jaren wellicht ernstige koorts heeft gehad. Volgens de advocaat van Erdogan heeft Tusalp de grens van het toelaatbare overschreden en de premier persoonlijk beledigd. De Europese Unie heeft Turkije bekritiseerd omdat er onvoldoende wordt gedaan om de vrijheid van meningsuiting te vergroten. Donderdag moet de schrijver Elif Safak voorkomen in Istanbul omdat hij ‘de Turkse identiteit’ zou hebben beledigd. (AP/RD)

** De kartelwaakhond NMa heeft woensdagochtend een inval gedaan bij de uitgevers PCM en Telegraaf Media Groep. Dat heeft een woordvoerster van de NMa woensdag gezegd. De NMa zegt vermoedens te hebben dat de uitgevers de mededingingswet hebben overtreden. , Bij een dergelijk vermoeden wordt gekeken of er bewijzen kunnen worden gevonden. Een woordvoerder van PCM liet weten dat het om ‘gedragingen op de advertentiemarkt’ gaat. PCM geeft onder meer de kranten NRC Handelsblad, de Volkskrant en Trouw uit. TMG is bekend van De Telegraaf. (RTV NH)

** Samen met tv-producent Marijke Schaaphok werkt Henny Huisman aan een televisieprogramma waarin het idee van Big Brother wordt toegepast in een vliegtuig. Het programma moet ‘Vluchtnummer ..’ (de naam van de tv-zender) gaan heten. Het programma is nog niet verkocht aan een zender, meldde Schaaphok woensdag. (ANP/AD)

** Verschillende politieke partijen in Provinciale Staten van Gelderland maken zich zorgen over het bereik van TV Gelderland. Als boosdoener wordt kabelbedrijf UPC aangewezen. UPC deelt massaal digitale ontvangers uit en kijkers die op die manier televisie kijken, hebben TV Gelderland niet meer in het basispakket. Voor de ontvangst van de zender moet twee euro per maand worden bijbetaald. VVD-statenlid Van Gastel vindt dat principieel onjuist en wil dat het provinciebestuur druk uitoefent op UPC om TV Gelderland voor iedereen in de provincie beschikbaar te stellen. (omroepgelderland)

** SBS heeft opnieuw omvangrijke filmdeals afgesloten. Het gaat om overeenkomsten met Paradiso en A-Film. Met distributeur Paradiso is een overeenkomst afgesloten voor meer dan vijftig titels die tussen nu en 2010 op de tv-zenders van SBS vertoond zullen worden. Ook met A-Film is een nieuwe overeenkomst gesloten. Eerder deze maand maakte het mediabedrijf al bekend een overeenkomst te hebben afgesloten met filmdistributeur RCV. (adformatie)

** Naar de rechtstreekse uitzending van Prinsjesdag op Nederland 1 is dinsdag door 1.133.000 mensen gekeken. Dat blijkt woensdag uit cijfers van de Stichting KijkOnderzoek. De uitzending begon om 12.30 uur en liet onder meer zien hoe de Gouden Koets van paleis Noordeinde door de straten van Den Haag naar de Ridderzaal reed. Het hoogtepunt van Prinsjesdag, de balkonscène, brachten de camera’s uitvoerig in beeld. (ANP)

** De beide programmamakers die dinsdagmiddag werden gearresteerd nadat zij met nylonkousen over het hoofd opnamen hadden gemaakt voor het programma KloekTV zijn over de grens gegaan. Dat verklaart Robert Bouten, directeur van de Omroep Venlo. „De programmamakers hadden er rekening mee moeten houden dat hun actie op een overval kon lijken. Ze zullen hun excuses aanbieden aan de medewerkster van de bibliotheek”, aldus Bouten. Bouten weet nog niet of Omroep Venlo de inbeslaggenomen opnamen terugkrijgt. „Dat is aan justitie. Als we ze terugkrijgen, zenden we de opnamen niet als een op zich staand item uit. Wellicht zenden we het uit in combinatie met de excuses van de programmamakers.” (LD)

** Basisscholen in ons land kunnen vanaf vandaag gratis een jaar lang gebruikmaken van ‘KlasseTv’, speciaal vervaardigd beeldmateriaal bij het lesmateriaal dat zowel op tv als op de pc kan worden bekeken. Dat maakt KPN vandaag bekend na een succesvolle proef te hebben gedraaid op vijfentwintig basisscholen. Bij een geschiedenislesje kan bijvoorbeeld het bijbehorende polygoonjournaal bekeken worden; als het gaat om kunst en cultuur kunnen er videoclips worden bewonderd. KPN heeft de televisieportal ‘KlasseTV’ gemaakt, samen met educatieve uitgeverijen en dus sluit het educatieve beeldmateriaal nauw aan bij de in de klas gebruikte lesboeken. (o.a. Telegraaf)

** De gemeente Hellevoetsluis zal kabelbedrijf UPC verzoeken de Turkse tv-zender TRT International alsnog door te geven. De zender is sinds een tijdje niet meer in Hellevoetsluis te zien, ondanks dat de programmaraad daar wel om had gevraagd. Rozenburg kampt met hetzelfde probleem. In deze regio wonen veel Turken die doorgifte van TRT International zeer op prijs stellen. (AD)

** De Programmaraad van Zoetermeer heeft het definitieve advies voor het tv-aanbod 2006/2007 samengesteld. Hieruit blijkt dat de Turkse tv-zender TRT International wordt ingewisseld voor de onbekende Hindoestaanse zender AROMA TV. AROMA TV is volgens de Programmaraad volledig gericht op de in Nederland woonachtige Hindoestaanse gemeenschap en biedt een breed programmaformat met veel aandacht aan culturele programma’s en entertainment. De doorgifte van de religieuze tv-zender TBN Europe blijft gehandhaafd. H

** Na het succes van Sterren dansen op het ijs komt SBS6 in het voorjaar met een nieuwe variant: Sterren in het Circus. Daarin zijn bekende Nederlanders te zien in circusacts als trapeze, goochelen, clownerie, leeuwentemmen, acrobatiek en dressuur. ,,We hebben aan het ijsdansen gezien dat er veel behoefte is aan dit soort amusement,” zegt een SBS-woordvoerder. Naar Sterren Dansen op het ijs keken afgelopen vrijdag 1,6 miljoen kijkers , waarmee de SBS-show definitief afstand heeft genomen van RTL’s Dancing on Ice dat zaterdagavond 1,3 miljoen belangstellenden trok. Wie de nieuwe circusshow gaat presenteren en wie er meedoen is nog niet bekend. Vanaf zondagmiddag begint SBS6 al met het uitzenden van voorstellingen van Cirque du Soleil. (AD)

** Actueel fotomateriaal van de zendlokatie van The Big L aan de Trintelhaven vind je op deze website. Uit deze website valt op te maken dat de AM-zender wordt geexploiteerd door zendermaatschappij Broadcast Partners. Sinds dinsdagmiddag is The Big L gestart met testuizendingen via de middengolffrequentie 1395 kHz. De testuitzendingen van The Big L zijn nog steeds te horen via AM 1395 kHz. De uitzendingen worden stopgezet tussen 20.00 en 23.00 uur in verband met de uitzendingen van Trans World Radio vanuit Albanie op deze frequentie.

The Big L start testuitzendingen op 1395AM

The Big L (Radio London), is gestart met testuitzendingen op de AM-frequentie 1395 AM, vanuit de Trintelhaven in Nederland. Sinds dinsdagmiddag rond 16.50 uur zijn de testuitzendingen gestart. Eerder was er al bericht dat er de laatste dagen zijn veel bouwactiviteiten waargenomen waren op middengolf-zendlokatie aan de Trintelhaven. MediaNetwork Weblog bericht dat er een container met hoogstwaarschijnlijk zendapparatuur staat opgesteld en dat er een dieselgenerator en dieseltank zijn geplaatst. (Foto’s via P Vrakking/Middengolf.info)

UIT DE MEDIA:

** De tv-zender RTL5 brengt de politieke actiethriller 24 vanaf zaterdag 23 september vervroegd op het scherm. „Op twee andere avonden hebben we al veel succes met series als CSI, Bones en Prison Break”, zegt programmadirecteur Erland Galjaard van RTL5. „Dus waarom niet ook op zaterdagavond een serie uitzenden, zeker als je iets met de kwaliteit van 24 in huis hebt.” De vijfde reeks van 24 won onlangs veel prijzen, waaronder Emmy’s voor beste dramaserie, beste hoofdrol (Kiefer Sutherland) en beste regie (Jon Cassar). Ook de vijfde reeks kent weer 24 afleveringen die elk een uur bestrijken van wat er in één spannend etmaal rond Jack Bauer gebeurt. RTL5 zendt ze in blokken van twee uit. „Zo vergroot je de kans dat mensen het daadwerkelijk kunnen volgen. Het aantal weken dat je thuis moet blijven is gehalveerd. En voor liefhebbers zoals ik is het fijner om er twee tegelijk te krijgen”, aldus Galjaard. (via o.a. NRC)

** Mark Zellenrath van UPC verwacht dat zijn bedrijf over enige tijd ook lokale omroepen via digitale weg kan aanbieden. Nu is dat nog niet het geval, zegt hij tegenover de Gooi en Eemlander. Het vreemde verschijnsel doet zich voor dat op dit moment degene, die via UPC digitale tv betrekt, wel een zender als het arabische Al Jazeera kan ontvangen, maar niet het signaal van Omroep Hilversum kan oppikken. Lokale zenders zitten namelijk in geen enkel pakket. Het meest ruime pakket van UPC – Digitaal Extra – biedt de kijker 81 kanalen in binnen- en buitenland. ,,Maar dat worden er nog veel meer,” zegt Zellenrath. ,,Digitale tv staat pas in de kinderschoenen.” Dat lokale omroepen nu nog niet in het digitale pakket zitten was volgens hem een keuze. ,,Bij het aanbieden van een signaal van een lokale omroep spelen techniek en extra kosten een rol. We zouden over de verdeling van die extra kosten een akkoord moeten bereiken, er wordt al over gesproken met de vereniging van lokale omroepen.”

UIT DE MEDIA:

** Vandaag is bekend geworden dat de Iraakse televisiejournalist Ahmed Riyadh al-Karbouli het afgelopen weekeinde in Ramadi is vermoord. De 25-jarige journalist al-Karbouli werd al vier maanden bedreigd door opstandelingen die wilden dat hij zijn baan opzegde. Dat deed hij niet, wat hij bekocht met de dood. Dit beweert het Comité ter Bescherming van Journalisten in New York. (HN)

** Vanaf oktober gaat de nieuwe programmering bij Radio Veronica in. Daarin krijgen Erwin Peters en Colin Banks een nieuw programma en zijn de programma’s ‘Goud van Oud’ en ‘Maat in de Middag’ op werkdagen ieder een uur langer te beluisteren. De nieuwe programmering bevat een nieuw programma van Erwin Peters die voortaan van maandag tot en met vrijdag tussen 19.00 en 22.00 uur te horen is met zijn programma ‘Erwin’s AvondUren’. Ook Colin Banks heeft een nieuw programma: ‘Veronica’s Hotline’ dat ieder weekend van 13.00 tot 16.00 wordt uitgezonden. Daarnaast hebben zowel Bart van Leeuwen’s ‘Goud van Oud’ als het populaire middagprogramma ‘Maat in de Middag’ met Ferry Maat een uur extra zendtijd gekregen. (persbericht)

** Talpa mag de naam Tien gaan gebruiken. Juridische geschillen daarover met SBS Broadcasting (SBS6, Net5 en Veronica) behoren tot het verleden, bevestigden woordvoerders van Talpa en SBS dinsdag een bericht in het AD. Omdat SBS eigenaar is van de naam TV10 mocht Talpa de gewenste naam Tien in het verleden niet voeren. John de Mol koos uiteindelijk voor de naam Talpa, dezelfde als die van zijn investeringsmaatschappij. Een zegsman noemt het niet aannemelijk dat Talpa (Latijns voor mol) wordt omgedoopt. Wel is het mogelijk dat de tweede tv-zender die De Mol wil beginnen de naam Tien krijgt. Verleden jaar was SBS bereid de naam Tien voor 5 miljoen euro te verkopen aan Talpa. Of en hoeveel er nu is betaald voor de overeenkomst, maken beide partijen niet bekend. (ANP/AD)

** Filmzender Film1 heeft meerjarige overeenkomsten afgesloten met Buena Vista International Television (BVITV), de internationale tv-distributiedivisie van The Walt Disney Company, voor het vertonen van films van productiehuizen zoals Walt Disney Pictures, Touchstone Pictures en Miramax Films. De eerste overeenkomst geeft Film1 de exclusieve rechten voor deze content in Nederland voor haar premium betaal-tv dienst die geleverd wordt aan alle grote kabelbedrijven en de satelliet operator. Dit contract omvat ook de levering van een nieuwe ‘abonneer Video On Demand-dienst’ (S-VOD), die Film1 in 2007 aan haar bestaande abonnees wil introduceren. Daarnaast is een licentiecontract overeengekomen voor de levering van Disney-content voor pay-per-view VOD diensten (T-VOD) voor kabelbedrijf UPC Nederland op een niet-exclusieve basis. Deze overeenkomsten zijn in lijn met het beleid van The Walt Disney Company om via nieuwe technologieen haar content en distributiekanalen verder uit te breiden. (Persbericht)

** De Consumentenbond is blij dat er eindelijk gedragsregels zijn voor reisreclames, maar tegelijkertijd ook kritisch. “Het is jammer dat de code reisaanbiedingen pas in april volgend jaar van kracht wordt”, vindt directeur Klaske de Jonge van de belangenorganisatie voor consumenten. De bond opent in het voorjaar van 2007 een meldpunt waar Nederlanders hun ervaringen met reisorganisaties en luchtvaartmaatschappijen kwijt kunnen. ” We gaan het allemaal zeer kritisch volgen”, kondigde De Jonge aan, na afloop van de presentatie van de reclamecode maandag op het ministerie van Economische Zaken in Den Haag. (ANP/AD)

** Duizenden Hongaarse demonstranten die protesteren tegen de socialistische regering hebben maandag geprobeerd het kantoor van de staatstelevisie binnen te dringen. De politie zette traangas in om de menigte tegen te houden, meldden ooggetuigen. Het kantoor van de staatstelevisie ligt vlakbij de parlementsgebouwen in Boedapest waar zich eerder op de avond 10.000 betogers hadden verzameld. Ze eisen het vertrek van premier Ferenc Gyurcsany. (ANP/AD)

** De overname van Casema door Warburg Pincus en Cinven is sinds 13 september jl. een feit. Jos Molenkamp heeft per 15 september jl. het bedrijf verlaten. Er is een nieuwe holding opgezet (Zesko BV) waar Casema NV en Multikabel BV onderdeel van uitmaken. Marcel Nijhoff – reeds algemeen directeur van Multikabel is benoemd tot algemeen directeur (CEO) en voorzitter van de Raad van Bestuur van deze nieuwe kabelholding. Walter Blom en Andrei Noppe zijn als resp. financieel directeur (CFO) en technisch directeur (CTO) benoemd van de nieuwe kabelholding. Volgens een woordvoerder van Casema blijven de huidige directies van zowel Multikabel als Casema daarnaast bestaan. Andrei Noppe heeft het directieschap van Casema overgenomen. Na de overname en fusie met Essent Kabelcom/@Home zal de situatie waarschijnlijk wijzigen. (Dutchmedia)

** Ben Rogmans, directeur redactionele ontwikkeling en beheer van uitgeefconcern Wegener, heeft die functie maandag met onmiddellijke ingang neergelegd. Hij is door ondernemer Marcel Boekhoorn aangenomen als hoofdredacteur van een nieuwe landelijke gratis krant. Boekhoorn wil deze krant gaan uitgeven. Dat meldde een Wegener-woordvoerster maandagavond. Eerder was Quote-hoofdredacteur Jort Kelder in de markt voor de functie die Rogmans nu gaat bekleden. Boekhoorn wil dat zijn krant begin volgend jaar van de persen gaat rollen. (ANP/AD)

Nederland 1 opnieuw marktleider

Nederland 1 is ook in week 37 marktleider op tv (6+, 18.00-24.00 uur) met een aandeel van 16,6 procent. Afgelopen week begon Nederland 1 in de eerste week van de nieuwe zenderindeling van de Publieke Omroep meteen als marktleider. Nederland 2 scoort in week 37 6,6 procent en Nederland 3 10,8 procent. RTL4 heeft een marktaandeel van 13,6 procent, RTL5 7,0 en RTL7 4,9. SBS6 scoort 12,0 procent, Net5 4,8 en Veronica 4,2. Talpa heeft een marktaandeel van 6,1. Best bekeken programma was de Champions League wedstrijd PSV-Liverpool met 2,331 miljoen kijkers. De Wedstrijden zondag had 2,128 miljoen kijkers, gevolgd door Boer zoekt vrouw met 2,091 miljoen kijkers. Het Journaal van 20.00 uur op maandag werd bekeken door 1,766 miljoen mensen en GTST op maandag trok 1,686 miljoen belangstellenden. (SKO/Adformatie)

UIT DE MEDIA:

** Armin van Buuren heeft een wekelijkse show op de Britse radiozender KissFM. De dj draait iedere zaterdagavond voor de op een na grootste radiozender van Engeland. „Bij mijn weten ben ik de eerste Nederlandse dj die een eigen wekelijkse show heeft in Engeland”, zei een trotse Van Buuren maandag. De shows van Van Buuren – A State Of Trance – zijn ook te horen in onder meer Nederland en Rusland en op Malta. „Iedere week bereik ik ongeveer 2,5 miljoen luisteraars, inclusief degenen via het internet.” In Nederland is de show te horen op de radiozender FreshFM. (Telegraaf)

** Richard Post is de nieuwe directeur van de Zendtijd voor Kerken (ZvK). Dat maakte de omroep maandag bekend in een persbericht. De benoeming van Post gaat in op 1 november, de datum waarop huidig directeur Leendert de Jong aan de slag gaat bij Prisma, een vereniging van christelijke ontwikkelingsorganisaties. Post is nu directeur van een bedrijf in de retailsector. In de jaren ervoor werkte hij bij de Evangelische Omroep in Hilversum, binnen de afdeling Nazorg. (IKON)

** De televisieserie Star Trek wordt vanaf deze week in de Verenigde Saten in een nieuwe versie uitgezonden. In alle 79 afleveringen van de originele serie uit de jaren zestig zijn het geluid de speciale effecten digitaal bijgewerkt. Computeranimaties zijn in de plaats gekomen voor de beelden van ruimteschepen. Star Trek viert dit jaar zijn 40 jarig-bestaan. Volgens een directeur van CBS Paramount is niets wezenlijks veranderd, maar is de serie alleen maar ‘mooier om naar te kijken’. (BBC/NRC)

** Quality Radio heeft een milieuvergunning gekregen van de gemeente Almere voor het verankeren van een zendschip in Pampushaven en het in beheer hebben van een AM-zender met een maximaal vermogen van 250 KW. Dit bericht Hans Knot in de nieuwsgroep nl.media.radio. Quality Radio zou de verginning gaan gebruiken voor het in werking zetten van de AM-frequentie 1224 kHz, aldus Hans Knot. Met het mastenbedrijf Novec had Quality Radio reeds enige tijd overeenstemming over het gebruik van de 100 meter hoge mast in Heinenoord voor frequentie 828 kHz. De voorbereidingen voor de bouw van de Broadcast Partners zender zouden inmiddels zijn begonnen. Op de locatie Heinenoord kunnen eveneeens andere frequenties van Quality Radio in de lucht gebracht worden. Wellicht komt het verstrekken van de vergunning te laat aangezien het Agentschap Telecom eerder dit jaar besloten heeft het gebruiksrecht van de frequenties 828, 1224, 1035 en 1557 kHz in te trekken voor Quality Radio. Quality Radio noemt de intrekking van haar frequenties door Agentschap Telecom voorbarig, zeker omdat men in Groningen op de hoogte was van de activiteiten en intrekking zeker niet aan de orde was.

** De ondernemingsraad (or) van de Tros heeft afgelopen vrijdag een negatief (voorlopig) advies aan de directie gegeven over de omstreden overeenkomst met productiebedrijf Dullaert & Dumas (D&D). Nadat eerder dit jaar plannen van directeur/voorzitter Karel van Doodewaerd voor een joint venture met D&D werden teruggetrokken, bleek vorige week dat de TROS-leiding alsnog werkt aan een deal die het bedrijf een omzet zou garanderen. De directie is bang dat D&D anders een schadeclaim zal indienen wegens het niet doorgaan van de gemaakte afspraak.Volgens de or heeft de TROS geen verplichtingen meer aan D&D. (Villamedia / Volkskrant)

** De provincie Gelderland is op zoek naar jongeren die een TV-spotje willen maken. In november houdt de provincie een groot jongerendebat waarbij de vraag centraal staat hoe het is om jong te zijn in Gelderland. Om veel jeugd naar dit debat te krijgen wil de provincie dat jongeren zelf een reclamespot maken over dit onderwerp. Het spotje wordt in augustus uitgezonden op TV Gelderland. Scripts kunnen per email naar de provincie worden gestuurd: geldersdebat@prv.gelderland.nl Het beste idee wordt ook daadwerkelijk uitgevoerd. (www.omroepgelderland.nl)

** De vereniging Vrienden van het Gooi is bezorgd over de uitbreiding van het mediapark. Net als de fractie van GroenLinks, die vorige week de noodklok luidde, vreest ze dat de uitbreiding nauwelijks gerealiseerd kan worden zonder aantasting van de natuurlijke omgeving. ,,De zogenaamde landmarks – hoge, beeldbepalende gebouwen, waarover het plan spreekt – verwoesten het Gooise illusielandschap, omdat ze gezien kunnen worden vanuit de omringende natuurgebieden. We moeten dit voor Nederland unieke en voor het Gooi typerende landschap koesteren”, stelt vice-voorzitter Erik van Wijland. (Gooi en Eemlander)

** Via Omroep Zeeland is uitgelekt dat 10 van de 13 regionale omroepen via de satelliet gaan uitzenden. Het definitieve besluit daarover is op 15 september genomen. TV West (Zuid-Holland Noord), TV Utrecht (Provincie Utrecht) en TV Flevoland zullen niet beschikbaar komen via de satelliet. Dit bericht satellitemagazine.com. De redenen zijn nog niet bekend maar zeer waarwschijnlijk liggen hier financiële motieven aan ten grondslag en bovendien zijn in Zuid-Holland en Utrecht al vrijwel volledig dekkend DVB-T uitzendingen te zien.

** De commerciële tv-zender Clear TV is sinds vrijdag gestopt met haar uitzendingen. De zender zond uit via de Astra 3A-satelliet. Clear TV begon 2 jaar geleden met haar uitzendingen. Deze uitzendingen vonden in eerste instantie plaats via de populaire Astra 1-satelliet en waren sinds medio februari te zien via de Astra 3A satelliet. De reden waarom de uitzendingen zijn gestopt is onduidelijk.

** Met ‘C, omroep voor kunst en cultuur’, heeft ons land er een nieuwe omroepvereniging bij. In Rotterdam, de thuisbasis van C, ontvouwden voormalig televisiemaker Ad ‘s-Gravesande en directeur van het Groninger museum Kees van Twist de plannen voor de omroep die een plaats moet krijgen binnen het Publieke Bestel en zich volledig richt op het maken van kunst- en cultuurprogramma’s. Lees verder via (betaalde toegang van) De Telegraaf)

** Wim Koole, oud-directeur van de IKON, is benoemd als voorzitter van de Nederlandse Moslim Omroep (NMO). De NMO verzorgt televisie-, radio- en internetprogramma’s voor alle vier de substromingen van de islam. De Nederlandse Moslim Raad (NMR) wil een islamitische omroepvereniging met minimaal vijftigduizend leden. Om dit te bewerkstelligen is er een nieuw bestuur aangesteld bij de NMO onder leiding van Koole.

** Het verhaal van de populaire regiosoap ‘Van jonge leu en oale groond’ verschijnt eind september in boekvorm. Uitgeverij Zomer&Keuning in Kampen brengt het boek zaterdag 30 september op de markt. Auteur Johanna A. van Archem bewerkte de scenario’s van de regiosoap tot een roman, waarin de familie Wildspieker centraal staat. De uitgave is voorzien van een cd met muziek uit de serie. De eerste exemplaren van het boek worden op 30 september in een tent bij café ’t Sterrebos in Beuningen aangeboden aan de leden van de familie Wildspieker. Dat gebeurt vanaf 13.00 uur. Daarna is er een signeersessie en een ‘Van jonge leu-lookalike-contest’. (Tubantia)

** KPN neemt de Nederlandse tak van internetprovider Tiscali over. Het telecombedrijf wil 255 miljoen euro voor het bedrijfsonderdeel betalen. Dat heeft KPN gisteren nabeurs bekendgemaakt. Het is de grootste van een reeks overnames van KPN op de breedbandmarkt. Eerder dit jaar nam Nederlands grootste telecombedrijf al de internetproviders Demon en Speedlinq over. Tiscali Nederland bestaat uit de dienstverlening aan ongeveer 276.000 klanten voor breedbandinternet, 126.000 internetklanten die nog inbellen en heeft een eigen netwerk. Eind juni had KPN 1,8 miljoen breedbandklanten. KPN wil 

** De Publieke Omroep ontkent dat er sprake is van oprekking van de criteria voor kunst- en cultuurprogrammering. Bureau Berenschot stelde in een rapport dat het rekenen van programma’s als Koefnoen en Onderweg naar morgen tot culturele programma’s discutabel is. Het rapport werd gisteren gepresenteerd bij de lancering van de nieuwe Omroep C, die meer kunst en cultuur op tv voorstaat. In een reactie noemt een woordvoerder van de Publieke Omroep het ‘gemakkelijk ‘ om met ‘selectieve en subjectieve voorbeelden’ een bepaald beeld neer te zetten, terwijl het totaal aan kunst- en cultuurprogramma’s toeneemt. Op het verwijt dat daarbij herhalingen zijn inbegrepen, zegt de woordvoerder: ,,Als het totale aanbod toeneemt, wat het geval is, is het toch alleen maar toe te juichen als dure producties in herhaling worden aangeboden?” Wel kondigt de Publieke Omroep ‘een gesprek’ aan met het Commissariaat voor de Media, het controle-orgaan van de Publieke Omroep, om het classificatiesysteem onder de loep te nemen. De website van Omroep C is inmiddels in de lucht: www.omroepc.nl.

** Mensen die televisie kijken via een antenne, kunnen dit tot 11 december doen. Vanaf die datum is het afgelopen met analoge televisie via de ether, heeft het kabinet vrijdag bepaald. Eerder was aangekondigd dat de analoge televisie eind november definitief zou verdwijnen. Een reden voor het uitstel is niet bekendgemaakt. Vanaf 11 december kan alleen nog naar de televisie worden gekeken via de kabel, de satelliet of de digitale ether. Het kabinet begint een voorlichtingscampagne om ervoor te zorgen dat iedereen dat tijdig doet. In totaal zijn er ongeveer 220 duizend huishoudens in Nederland die televisie kijken via een analoge antenne. (novum)

** De Amerikaanse acteur Pat Corley, bekend als barkeeper Phil uit de televisieserie Murphy Brown en als lijkschouwer Wally Nydorf uit Hill Street Blues, is op 76-jarige leeftijd overleden. Corley speelde ook in talloze series gastrollen. Enkele van de speelfilms waarin hij is te zien zijn Coming Home en Against All Odds. (Nieuws.nl)

Vlaamse regering ontslaat VRT-baas Mary

De Vlaamse regering heeft donderdagavond in een buitengewone vergadering besloten Tony Mary, de baas van de Vlaamse publieke omroep VRT, te ontslaan. Het besluit moet formeel nog worden bevestigd door de algemene raad van de VRT, aldus de VRT-teletekst. Mary heeft een al langer slepend conflict met de Vlaamse regionale minister van Mediazaken, Geert Bourgeois. Mary kondigde donderdag aan dat hij Bourgeois via de rechter ertoe wil dwingen dat nieuwe afleveringen van de populaire politieserie ‘Flikken’ via de betaalzender Belgacom TV kunnen worden uitgezonden. Mary sloot een contract met Belgacom TV om nieuwe afleveringen van de ook in Nederland populaire serie al voor het begin van het televisieseizoen uit te laten zenden. Volgens Bourgeois is dat een commerciële activiteit die in strijd is met het publieke karakter van de VRT. Bourgeois en de door de Vlaamse politiek gecontroleerde Raad van Bestuur van de VRT verboden Mary woensdag het contract met Belgacom TV uit te voeren. Via de rechter wilde de VRT-topman dat alsnog afdwingen. De VRT-topman ontkende donderdag dat hij via de rechtszaak zijn ontslag, met daaraan verbonden een riante vergoeding, wil forceren. ,,Het gaat mij om herstel van de bevoegdheden die fors zijn uitgehold”, aldus Mary, die vindt dat de politiek zich te veel met de gang van zaken bij de zender wil bemoeien. Dat neemt niet weg dat donderdag in de Vlaamse krant De Morgen al volop werd gespeculeerd over mogelijke opvolgers van Mary. Lees verder.

UIT DE MEDIA:

** Dit najaar start Radio 2 rond de Top 2000 een nieuw project in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam en het Nationaal Archief. Het is de bedoeling dat mensen de herinneringen die (pop)muziek bij hen oproept vastleggen in verhalen. Een jury beoordeelt de inzendingen en de beste worden bewaard door het Nationaal Archief als onderdeel van het nationale erfgoed. ‘We willen de geschiedenis van Nederland van afgelopen vijftig jaar verrijken met verhalen van mensen, aan de hand van hun herinneringen aan muziek’, aldus Kees Toering, de zendercoördinator van Radio 2. ‘Professor José van Dijck, hoogleraar mediastudies aan de Universiteit van Amsterdam, heeft voor een onderzoek gebruik gemaakt van de website van de Top 2000, waarop mensen hun voorkeur voor een bepaald nummer motiveren. Ze heeft daarmee aangetoond dat herinneringen aan muziek een wezenlijk onderdeel van het bestaan zijn. Op Radio 2 zullen mensen worden opgeroepen om hun verhalen op te schrijven en in te sturen. ‘We gaan ze natuurlijk ook uitzenden’, kondigt Toering aan. ‘Het is de bedoeling om de aftrap voor de verhalenwedstrijd te geven in een grote tv-avond over de Top 2000, op 24 november op Nederland 3. Dat is de laatste dag dat er voor de samenstelling van de Top 2000 kan worden gestemd.’ (via o.a. Spreekbuis)

** Talpa gaat het televisieprogramma ‘Stenders Late Vermaak’ van dj Rob Stenders uitzenden, zo maakte RTL Boulevard bekend. Het programma heeft de opzet van een spelshow en wordt geproduceerd door Eyeworks. Het is nog niet bekend wanneer de opnames en uitzendingen plaatsvinden. Dit voorjaar maakte Rob Stenders een pilot voor zijn televisieshow.

** Bernadette Slotboom (46) wordt per 1 oktober 2006 coördinator Digitale Themakanalen bij Publieke Omroep. Daarmee wordt zij coördinator van Nederland 4, het platform waar de digitale tv-zenders van de publieke omroepen zijn samengebracht. Deze zijn al te zien op www.Nederland4.nl. In deze functie zal Slotboom de opvolger zijn van Jan Westerhof, zendercoördinator Radio 1, die aan deze functie tijdelijk invulling heeft gegeven. Bernadette Slotboom is vanaf 1997 werkzaam bij de NOS; van 1999 tot 2004 was zij actief als adjunct en plaatsvervangend hoofdredacteur van het NOS Journaal. Vanaf 2004 tot heden is zij hoofdredacteur bij NOS Nieuws en in die hoedanigheid verantwoordelijk voor de ontwikkeling van nieuwe media en nauw betrokken bij PO/NOS themakanalen als Journaal24 en het politieke themakanaal dat op dit moment gestalte krijgt. (perbericht)

** Presentatrice Elsemieke Havenga (46) stopt met de presentatie van het RTL-programma Editie NL (dagelijks 18.10-18.30 uur). Volgens een RTL-woordvoerder vertrekt ze later dit jaar ,,met pijn in haar hart”, zo liet hij donderdag weten. Havenga zegt nieuwe u itdagingen te hebben. Welke dat zijn, kan de zegsman nog niet melden. Wie in plaats van Havenga plaats mag nemen op de Editie NL- stoel naast presentator Jeroen Latijnhouwers is nog niet bekend. (ANP/AD)

** Een handvol bedrijven, waaronder KPN, wil de politieke partijen tijdens de komende campagne multimediaal ondersteunen. Dat hebben woordvoerders van de VVD en KPN donderdag bevestigd. Volgens KPN zijn de gesprekken nog in een verkennende fase. De bedrijven zouden via een stichting voor drieënhalf miljoen euro aan ondersteuning bieden voor onder meer sms-diensten en internet. Of de plannen doorgaan is nog niet zeker. KPN wil met deze actie laten zien wat de mogelijkheden zijn van zijn producten. (Novum)

** De Utrechtse burgemeester Brouwer onderneemt geen verdere stappen tegen de verspreider van het bericht dat ze zou zijn overleden. Brouwer lag afgelopen maand in het ziekenhuis met een lontontsteking, veroorzaakt door een legionellabesmetting. Ze reageert vandaag voor het eerst op haar doodsverklaring. Op basis van een e-mail meldde NOS Teletekst dat de burgemeester was overleden. Het bericht werd snel verspreid en bereikte ook de dochter van Brouwer. De Utrechtse burgemeester noemt het ‘schandelijk dat de NOS en BNR Nieuwsradio het bericht zo klakkeloos de wereld in stuurden’. De NOS heeft Brouwer eerder al excuses aangeboden voor de blunder. De vrouw die het mailtje zou hebben verstuurd, zegt dat haar e-mailadres is misbruikt door iemand anders. (RTV Utrecht)

UIT DE MEDIA:

** De nieuwe omroep voor kunst en cultuur, een initiatief van Ad ‘s-Gravesande en Kees van Twist, gaat kortweg Omroep C heten. De omroep in oprichting, die vanaf heden leden gaat werven, wil bij de publieke omroep extra plek voor nieuws en informatie over kunst en kunstenaars. Daarbij zal aandacht moeten zijn voor traditie én experiment en voor nationale en internationale ontwikkelingen. ,,Die ruimte moet bij de publieke omroep opnieuw veroverd worden”, hebben ze vastgesteld. Omroep C heeft Bureau Berenschot onderzoek laten doen naar de huidige stand van zaken. Op het eerste gezicht lijkt er weinig mis met de positie van kunst en cultuur bij de publieke omroep. De thema’s staan trouw als pijlers in alle beleidstukken, aldus het bureau, en de Mediawet vermeldt dat 25 procent van de zendtijd moet opgaan aan ,,rogramma’s van culturele aard, waarvan weer de helft besteed moet worden aan echte kunstprogramma’s”. Lees verder. Lees ook Voor publieke omroep is kunst ruim begrip via NRC Handelsblad.

** Nieuwe Revu gaat een samenwerking aan met Newsweek. Het weekblad krijgt de voor Nederland exclusieve rechten om verhalen uit het Amerikaanse weekblad over te nemen. Hoeveel geld met de overeenkomst is gemoeid, wilde hoofdredacteur Jan Paul de Wildt donderdag niet kwijt. Nieuwe Revu wil grote internationale nieuwsverhalen van Newsweek gaan plaatsen. ,,Over de CIA-gevangenissen, over een eventuele inval in Iran, de aanloop naar de verkiezingen in de Verenigde Staten”, noemt De Wildt als voorbeelden. Ook de grote Hollywoodverhalen van Newsweek zullen geregeld in het Nederlandse weekblad voorbijkomen. (ANP/De Gelderlander)

** De luisteraars van Radio 4 geven aan gelukkig te zijn met de nieuwe programmering, waarbij nu ook in de avonduren alleen klassieke muziek op de zender speelt. Sinds 5 september jl. is Radio 4 100% klassiek, voorheen was er in de avondprogrammering van de zender ruimte voor jazz en wereldmuziek. “Radio 4 is blij met de positieve respons op 100% Klassiek”, zegt Margreet Teunissen, zendercoördinator van Radio 4. “Luisteraars mailen of reageren in het gastenboek van www.radio4.nl en de waardering voor de wijziging is groot, zo blijkt”. (Persbericht Publieke Omroep)

** De enige film van de vorige week overleden krokodillenjager Steve Irwin wordt zondagavond uitgezonden op RTL7. Het is de Nederlandse première voor de film van de wereldberoemde Australiër, liet RTL Nederland donderdag weten. De avontuurlijke komedie The Crocodile Hunter: Collision Course uit 2002 is te zien om 22.25 uur. Irwin overleed vorige week maandag door de beet van een pijlstaartrog. Hij werd 44 jaar. De Crocodile Hunter was getrouwd met Terri. Zij hadden een dochter Bindi (8) en een zoon Bob (3). (Telegraaf)

** Tum Media, een in Hilversum gevestigde uitgeverij, lanceert in november een Turkstalige tv-gids voor de Turkse gemeenschap in Nederland, Duitsland, België en Oostenrijk. Naast een wekelijks programmablad in oplage van 300.000 stuks komt er ook een website en een digitaal tv-kanaal. In Nederland gaat Betapress 40.000 nummers verspreiden in kiosken en supermarkten. In Tum Magazine staan de Turkse programma-gegevens, maar ook de Nederlandse, zegt Hakan Korkmaz van Tum Media. Korkmaz zegt de toezegging te hebben van alle stations om wekelijks de tv-gegevens te ontvangen. Tweederde van de gids is ingeruimd voor de Turkse en Nederlandse gegevens, de rest van het blad is bestemd voor human interest-verhalen. (Adformatie)

** Sara Kroos stopt met het BNN-programma ‘De Lama’s’. Dat maakte de 25-jarige cabaretière gisteravond bekend in het Vara-programma ‘Pauw & Witteman’. “Het is mooi geweest. Ik ga mij weer helemaal richten op mijn grote liefde theater. Daar kan ik het meest van mijzelf in kwijt. Wat betreft ‘De Lama’s’ wil ik alleen kwijt dat het een heikele kwestie blijft om als vrouw tussen komische mannen te staan. Ik kon mij ook niet meer vinden in het format van het programma, snelle grappen, al is dat dus niet de hoofdreden.” Het betekent dat Sara dus ook niet mee zal gaan met ‘De Lama’s on tour’ (as zaterdag tot en met 15 mei 2007). In plaats daarvan staat ze alleen in de theaters met ‘Zoetgevooisd’ (as zondag tot en met 2 april 2007). (Telegraaf)

** Provinciale staten willen dat de nieuwsuitzendingen van TV Drenthe zo snel mogelijk ondertiteld worden voor doven en slechthorenden. Een statenmeerderheid heeft geen zin nog drie jaar daar op te wachten. In 2010 is de omroep wettelijk verplicht te zorgen voor ondertiteling en dan komt het rijk wellicht ook met geld over de brug. Dat duurt PvdA, CDA en OPD allemaal veel te lang. Die fracties willen dat de provincie zelf al geld uittrekt voor de ondertiteling. Volgens gedeputeerde Weggemans is daar minstens één tot anderhalve ton per jaar mee gemoeid. (RTV Drenthe)

** De nieuwszender France 24 zal tussen 15 november en 5 december voor het eerst te bekijken zijn. Dat is woensdag bekendgemaakt. De zender wordt gefinancierd door de Franse overheid. President Jacques Chirac nam in 2002 het initiatief tot het project, omdat hij meent dat Frankrijk zijn stem duidelijker moet laten horen. France 24, dat volgens directeur Alain de Pouzilhac verslag zal doen van het internationale nieuws vanuit Frans perspectief, moet als alternatief dienen voor zenders als CNN, BBC World en Al-Jazeera en zal zowel een Frans- als een voornamelijk Engelstalig kanaal verzorgen. Op internet zal France 24 in het Frans, Engels en Arabisch uitzenden. De Franse regering stelt jaarlijks tachtig miljoen euro beschikbaar, waardoor France 24 geen reclame zal hoeven uit te zenden. (Telegraaf)

** Het digitale radiostation Radio Bembem, gericht op kideren van 3 tot en met 9 jaar wordt vanaf begin september door UPC via de digitale kabel doorgegeven.Radio Bembem heeft haar oorsprong in een samenwerking met Studio 100 en Q-music. Kinderen én ouders kunnen er natuurlijk terecht voor de grootste kids hits maar ook voor de leuke programma’s. Zo maakt Piet Piraat de kids iedere dag wakker met zijn ochtendgymnastiek en hoor je in het weekend de grootste kids artiesten met hun eigen radioshow gepresenteerd door o.a. Kabouter Plop en K3. Radio Bembem is meer dan radio alleen. Zo kunnen kids op de site de leukste spelletjes spelen en zelf meedoen aan de leukste acties. (Persbericht)

** Peter R. de Vries is woensdag in Oisterwijk gearresteerd. De misdaadverslaggever wilde in Brabant een politieagent en de korpsleiding confronteren met zijn bevindingen over discutabele contacten van de agent met hoog bejaarde vrouwen, aldus de redactie van De Vries’ programma. De precieze reden van de arrestatie is nog onduidelijk. De programmamaker wist zijn redactie per sms op de hoogte te stellen van zijn arrestatie, maar de politie wil geen mededelingen doen over de zaak. Een woordvoerder gaf wel te kennen: “Ontkennen is onzinnig.” (ANP/AD)

** Het gerechtshof in Den Bosch wil getuigen horen die als anonieme bron worden opgevoerd in publicaties van De Telegraaf. Zo hoopt het hof meer duidelijkheid te krijgen over een ongeval met dodelijke afloop in 2003 op camping De Rietschoof in Aalst (gemeente Zaltbommel). Het slachtoffer lag in de laadbak van een Nissan Patrol. Het is nooit duidelijk geworden hoe hij daarin is terechtgekomen. De chauffeur van de Nissan, de 25-jarige R.S. uit Den Bosch, kan zich niets meer herinneren van het ongeval. Hij was vermoedelijk zwaar onder invloed toen hij met zo’n 75 kilometer per uur tegen twee bomen klapte. (Telegraaf)

** SBS breidt haar filmaanbod uit met een nieuwe overeenkomst met filmmaatschappij RCV. Door de deal met RCV komen op korte termijn films als Finding Neverland, Final Destination 3, Dreamer: Inspirated by True Story en Proof op tv. Daarnaast betekent de overeenkomst dat SBS de herhalingsrechten krijgt voor de films The Long Kiss Goodnight, A Simple Plan, Scream 2, Four Rooms, Heavenly Creatures en Up Close and Personal. (Adformatie)

** Steeds meer klanten van het kabelbedrijf UPC vragen zélf om een decoder om digitale televisie te kunnen ontvangen. Dat zegt een woordvoerder van UPC woensdag in een reactie op kritiek vanuit de Tweede Kamer op het ongevraagd opsturen van apparatuur voor digitale televisie. Er zou daarover veel irritatie zijn ontstaan bij ontvangers en bij bezorgdiensten. UPC-woordvoerder Mark Zellenrath zegt dat er ‘weinig klachten’ over de decoders binnenkomen. “Als mensen ons bellen, dan vragen ze of ze ook een decoder kunnen krijgen. Een belangrijk deel van de decoders versturen we naar die groep.” Mensen die geen decoder willen, krijgen het apparaat volgens Zellenrath niet. “We sturen eerst twee brieven en bellen daarna op om te vragen of ze een decoder willen. Lees verder.

** Een verslaggever van dagblad Metro is in de nacht van maandag op dinsdag binnengedrongen op het marinecomplex Kattenburg in Amsterdam. De Tweede Kamer roept minister Kamp van Defensie daarover op het matje. Pas nadat de verslaggever al enige tijd had rondgelopen en opzichtig voor beveiligingscamera’s had gestaan, werd hij aangehouden en overgeleverd aan de Koninklijke Marechaussee. Het voorval is voor PvdA-Kamerlid Luuk Blom en Geert Wilders reden om Kamp ter verantwoording te roepen. VVD-defensiespecialist Van Baalen wil dat Kamp met een integraal beveiligingsplan komt. (RTV NH)

** Gedeputeerde staten in Drenthe willen wil zich te veel bemoeien met het beleid van RTV Drenthe. Dat stelt de statenfractie van het CDA in reactie op de omroepnota. Het CDA zal daarom vanmiddag in de statencommissie tegen die nota stemmen. In de nota worden eisen gesteld waaraan de RTV Drenthe moet voldoen. Zo moet de omroep bepaalde waarderingscijfers en marktaandelen halen om de subsidie te behouden. (RTV Drenthe)

** De commerciële radiozender RTL FM stopt op 1 oktober met haar uitzendingen via de kabel, satelliet en internet. RTL Nederland de medewerkers geïnformeerd over het besluit. RTL Nederland is in overleg om haar kabelfrequenties te verkopen. Ondanks het stoppen van de radioactiviteiten door RTL Nederland loopt de bodemprocedure bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven door. RTL wil de licentiekosten terug en gaat daarnaast een schadevergoeding eisen. Het bedrijf gaat zijn best doen voor de overgebleven medewerkers van de zender. “Er wordt gekeken naar de beste oplossing voor elk individu”, aldus Koppenol, woordvoerder van RTL Nederland tegenover Radioactive blog.

UIT DE MEDIA:

** De eerste week Radio 5 is goed ontvangen door de luisteraar, zo blijkt uit de positieve respons die de nieuwe zender van de Publieke Omroep krijgt. In reacties zeggen luisteraars blij te zijn met de nieuwe dagprogrammering die een combinatie van lekkere muziek, informatie en actualiteit brengt. Via de website van Radio 5 reageren luisteraars per mail. Enkele quotes uit e-mails die de eerste week binnenkwamen: “Van de ochtend 7 uur af gekluisterd aan de radio en ik geniet nu volop van toppers van toen”. “Mensen, ik kan mijn geluk niet op met wat ik nu hoor op Radio 5”. “Helemaal het einde, het kan echt niet beter”. “Wat is het weer heerlijk genieten. Ik kom bijna de deur niet meer uit met al die goeie gouwe ouwe”. “De middengolfradio leeft weer…..herkenning voor de oudere luisteraar!” “Het is goed te merken hoe Radio 5 voorziet in een behoefte en hoe dit gewaardeerd wordt door de luisteraar”, zegt zendercoördinator Kees Toering. Weliswaar heeft een aantal trouwe 747 luisteraars wat teleurgesteld gereageerd, maar de positieve reacties voeren absoluut de boventoon. Ook zeggen luisteraars dat de radio langer aan blijft staan en dat was één van onze doelstellingen bij het maken van onze programmering”, aldus Toering. (persbericht PO)

** Haarlems Dagblad keert terug naar de Haarlemse binnenstad. Eind oktober moeten redactie, commercie en oplagepromotie zijn verhuisd naar het Stationsplein. Ruim dertig jaar geleden trok de krant juist weg uit de binnenstad (Grote Houtstraat) en vestigde zich op het industrieterrein Waarderpolder, waar wel plek was voor de bouw van een nieuwe drukhal. Die drukhal staat echter al jaren leeg en nadat de directie en de rompredactie waren verhuisd naar Alkmaar, was het pand aan de Oudeweg veel te groot geworden. Dat complex is inmiddels verkocht en dat bood de kans om terug te keren naar de binnenstad. Even dreigde nog vestiging in Oostpoort (Zuiderpolder), maar uiteindelijk is ruimte gevonden op de eerste etage aan het Stationsplein (boven het voormalige ANWB-pand). Volgende maand staat de verhuizing gepland. (HD)

** De Reclame Code Commissie wordt overspoeld met klachten over een televisiereclame van opticien Pearl. Om de behandeling te bespoedigen kondigde de instantie dinsdag een klachtenstop aan. In het humoristische filmpje heeft een vrouw al vier jaar haar zoon niet meer gezien. Na een bezoekje aan de brillenwinkel blijkt dat de zoon al die tijd in haar buurt was, maar dat ze hem vanwege haar slechte ogen nooit zag. De klagers vinden het filmpje grievend voor ouders die hun kind echt kwijt zijn. De Reclame Code Commissie behandelt de klacht op 19 september. In afwachting van de uitspraak neemt ze geen nieuwe klachten over de commercial in behandeling. Het aantal klachten is niet van invloed op de beslissing. (Novum/Nieuws.nl)

** Het Somalische Radio Jowhar dat afgelopen weekend gesloten door lokale islamitische leiders, is weer in de lucht. Met één verschil: de uitzendingen van het onafhankelijke station zijn zonder muziek. Volgens de islamitische leiders die het merendeel van Somalië in handen hebben, sluit muziek niet aan bij islamitische normen en waarden. „We staan machteloos”, zei de directeur van het radiostation gisteren. (Reuters/NRC)

** De kabelmaatschappij UPC ergert met haar verkoopmethoden niet alleen veel abonnees, maar ook een groot deel van de Tweede Kamer. Staatssecretaris Van Gennip wil in een gesprek met bedrijven en Consumentenbond komen tot afspraken over wat wel en wat niet door de beugel kan. UPC stuurt haar klanten zogeheten mediaboxen, waarmee ze gedurende een halfjaar gratis digitale televisie kunnen ontvangen. In die tijd worden ze telefonisch benaderd met de vraag of ze na dat halfjaar een hoger abonnementsgeld willen betalen voor de digitale signalen. De PvdA pleitte in het vragenuurtje zelfs voor een “weggooirecht”, omdat mensen nooit om een mediabox hebben gevraagd. Volgens Van Gennip is het echter de vraag of ze daar geen problemen mee krijgen, als ze akkoord zijn gegaan met de ontvangst van de mediabox. (NieuwNieuws.nl/ANP)

** Een Kroatische journalist wordt door het Joegoslaviëtribunaal vervolgd voor minachting van het hof, omdat hij namen van getuigen heeft gepubliceerd die van de rechters geheimgehouden moesten worden. De journalist, freelancer Domagoj Margetic, noemde de namen volgens het tribunaal op zijn website, hoewel hem was verteld dat dit niet mocht. Het gaat om de namen van personen die enkele jaren geleden hebben getuigd tegen de Bosnisch-Kroatische generaal Tihomir Blaskic. Margetic kan tot zeven jaar gevangenisstraf en een boete van 100.000 euro worden veroordeeld. Vorige maand kreeg een andere Kroatische journalist een boete van 20.000 euro opgelegd, omdat hij de naam van een geheime getuigde had genoemd en over diens getuigenis had bericht. (novum/ap)

** Radio Spes – de latijnse benaming voor hoop – , de katholieke Brusselse radiozender, wil in januari 2007 van start gaan met internetradio voor jongeren. Momenteel gebeurt de uitwerking van het concept in samenwerking met de interdiocesane jeugddienst voor Vlaanderen. De zender die wereldwijd te beluisteren is via de website en gebruik maakt van de antenne op de koepel van de nationale basiliek in Koekelberg, werd op 27 maart 1987 opgericht. De radio, die zonder reclame werkt, wil naar eigen zeggen “boodschappen van hoop en vreugde” verspreiden. Sinds kort heeft Radio Spes een nieuwe directeur: Luk Van den Broeck, oud-leraar van het H. Hartcollege te Ganshoren. Wim Corbeel is verantwoordelijk voor de dagelijkse werking van de radio. (belga/HLN)

** Fans van de Australische ‘krokodillenjager’ Steve Irwin hebben mogelijk al tien pijlstaartroggen gedood uit wraak voor de dood van hun idool. Dat meldde dinsdag Micheal Hornby, een vriend van Irwin en directeur van een door hem opgerichte natuurbeschermingsorganisatie. De 44-jarige Irwin kwam vorige week om het leven toen hij door een rog in de borst werd gestoken bij het duiken. Sinds de dood van de populaire tv-ster zijn al tien dode pijlstaartroggen met afgesneden staarten teruggevonden op de stranden van noordoost Queensland, de staat waar Irwin woonde en een dierentuin had. Volgens een lokale bioloog is het nog niet duidelijk hoe de roggen zijn gevangen en of hun dood te maken heeft met het overlijden van Irwin. Hornby meent dat het doden van de pijlstaartroggen ,,het laatste is wat Steve zou willen”. De autoriteiten hebben een onderzoek ingesteld. (ANP/BNR)

** Een wedstrijd moet uitwijzen wie de Rembrandt van Rijn van deze tijd is. De Wereldomroep organiseert deze strijd in het kader van de vierhonderdste verjaardag van de schilder. Kunstenaars worden opgeroepen eigen werk in te sturen waarin zij zich hebben laten inspireren door de meester. Het publiek bepaalt de uiteindelijke winnaar. Het publiek kan kiezen uit tien, door een jury geselecteerde, finalisten. De winnaar mag een workshop volgen aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam, meldt de Wereldomroep dinsdag. Daarnaast komen de werken van de finalisten in december in een museum in de hoofdstad te hangen. (Novum/Nieuws.nl)

** Eva Longoria is niet van plan om na Desperate Housewives nog in een serie te verschijnen. De 31-jarige actrice, die de lustige Gabrielle Solis speelt, zegt dinsdag in The New York Daily News dat ze niet van plan is de serie voortijdig te verlaten. ,,Maar ik doe nooit meer een tv-serie.” De actrice wil op het hoogtepunt met tv-werk stoppen. In de Verenigde Staten begint de derde reeks van de succesvolle serie op 24 september. Longoria is momenteel te zien met Michael Douglas in de bioscoopfilm The Sentinel. (ANP/Planet)

** In Den Haag is enige ophef onstaan over de nieuwe blootreclame van het kledingmerk Gsus. Oudere voorbijgangers en de ChristenUnie in de gemeenteraad nemen aanstoot aan de levensgrote naaktfoto’s van vrouwen op de etalageruit van de winkel Heavens Playground in het centrum. De niets verhullende foto’s komen vanaf deze week ook te hangen in de abri’s in alle grote steden. Het raadslid Pijl van de ChristenUnie vindt de campagne shockerend, aanstootgevend en bandeloos. Maar volgens een woordvoerder van Heavens Playground drukt het naakt een gevoel van vrijheid uit en is het niet de bedoeling om mensen te kwetsen. De gemeente zal niet optreden tegen de reclame-uitingen omdat ondernemers hun etalages naar hun eigen smaak mogen inrichten. (RTV West)

** De Raad van de Vlaamse Omroep VRT heeft maandag beslist dat tussen de VRT en distributeurs alleen overeenkomsten kunnen afgesloten worden die het basisprincipe respecteren dat VRT-programma’s slechts betalend “on demand” worden aangeboden nadat zij eerst lineair en kosteloos zijn verspreid. Zo staat in een mededeling die de voorzitter van de raad, Guy Peeters, verspreidde. De Raad van Bestuur boog zich maandag over de overeenkomst tussen de VRT en Belgacom-TV om vanaf 1 september de achtste reeks van “Flikken” tegen betaling aan te bieden vooraleer ze uit te zenden op het open net. De Raad betreurt dat deze beslissing genomen werd zonder voorafgaande informatie, gedachtewisseling en overleg. De VRT voert immers voor de Vlaamse Gemeenschap de openbare omroepopdracht uit en heeft de opdracht een generalistisch aanbod te brengen met een diversiteit aan programma’s voor een zo groot mogelijk aantal mediagebruikers. (Belga)

** De Belgische stad Mortsel heeft een klacht ingediend bij de Raad voor de Journalistiek naar aanleiding van het VRT Één-programma ‘Zegnuzelf’. In het verkiezingsprogramma, dat zondag kaderde in het thema ‘open ruimte’, werd aandacht besteed aan de plannen van Mortsel om een open groene ruimte te ontwikkelen in het centrum van de stad. In die berichtgeving slopen volgens het stadsbestuur van Mortsel flagrante fouten en werd de waarheid met de voeten getreden. Zo zou er enkel gewerkt zijn met informatie van het actiecomité Parkzone Oude-God en werd het stadsbestuur niet om een reactie gevraagd. Vandaar dat maandag ook een recht van antwoord werd geëist bij de VRT. (GvA)

** De televisiezender Sport1 lanceert een nieuwe web stream die alle UEFA Champions League wedstrijden live en gelijktijdig uitzendt op www.sport1.nl. Vanaf 12 september zullen de eerste acht Champions League wedstrijden live en in hoge resolutie te zien zijn op PC of laptop. De streams kosten 1,30 EUR per wedstrijd. De Champions League-rondes staan gepland op dinsdagen en woensdagen. De technische infrastructuur voor deze service is ontwikkeld door Chellomedia Interactive Services. Deze groep ontwikkelde de service in samenwerking met Sport1 en UEFA. Dit systeem maakt het mogelijk voor ook niet-Sport1-abonnees te kunnen kijken naar alle Champions League wedstrijden.

** Anders dan vorige jaren klinkt er heel weinig van het Gergjev Festival op de klassieke zender Radio 4. Het openingsconcert werd vrijdag rechtstreeks uitgezonden, het concert van zaterdag is zondagmiddag op de radio te horen. Maar de twee andere concerten van Gergjev, afgelopen zaterdag en aanstaande zondag met onder andere de Negende symfonie van Beethoven, worden niet uitgezonden. Een kamermuziekconcert met violiste Isabelle van Keulen komt wel op de radio. Volgens Radio 4-coördinator Margreet Teunissen is de programmering van het Gergjev Festival niet bijzonder genoeg, of dubbelt die met andere concerten. Zo speelt het Concertgebouworkest op Eerste Kerstdag ook de Negende van Beethoven. Bovendien is de Rotterdamse Negende vanwege de solisten en het koor extra duur. (NRC)

UIT DE MEDIA:

** De Iraanse autoriteiten hebben de toonaangevende en gematigde krant Sharqh een verschijningsverbod opgelegd. Dat heeft de Iraanse staatstelevisie gemeld. Het blad zou zich schuldig hebben gemaakt aan vele overtredingen en geweigerd hebben om wijzigingen aan te brengen de afgelopen maanden. Vooral een cartoon die afgelopen donderdag werd afgedrukt is slecht gevallen. Sharq kreeg in augustus een maand de tijd om een nieuwe directeur aan te stellen die “meer controle zou hebben over de publicatie van de krant”. Het besluit om de krant te sluiten werd genomen nadat Sharq zeventig waarschuwingen wegens het onder meer publiceren van afvallige artikelen en het beledigen van religieuze, politieke en nationale personen. Met een oplage van 100.000 exemplaren is Sharq een grote krant. Iran kent zo’n veertig landelijke bladen waarvan de helft gelieerd zijn aan gematigde en hervormingsgezinde krachten in het land. (ANP/AD)

** De politiek moet het recht van kunstenaars om te spotten en te relativeren meer beschermen. Nu doen politici dat nog niet altijd. Dat stelt een groep kunstenaars onder leiding van regisseur Eddy Terstall en cabaretiers Diederik Ebbinge (Vliegende Panters) en Hans Teeuwen in een manifest. Terstall zei in Rondom Tien,waar het manifest werd gepresenteerd,de indruk te hebben dat het onbetwiste recht van vrije meningsuiting na de moord op filmmaker Theo van Gogh niet meer altijd vanzelfsprekend is. Ook politici zouden daaraan schuldig zijn.Terstall noemde als voorbeeld minister Donner,die de ‘kruisigingact’ van Madonna tijdens haar concert in de Amsterdam Arena bekritiseerde. (NOStt)

** Google Earth heeft bij zijn laatste update onder andere de Nederlandse satellietfoto’s flink verscherpt. Waren tot voorheen enkele grote steden tot in detail in te zoomen, nu zijn ook de meest pittoreske dorpjes te bekijken. Bij de reeds geïnstalleerde software is de laatste versie automatisch te zien via een online update. (NU)

** De gemeente Almere hoopt dat de nieuwe studio van Paul de Leeuw meerdere TV-bedrijven naar Almere zal lokken. Dat zei burgemeester Annemarie Jorritsma zaterdagmiddag bij de opening van de studio. Paul de Leeuw en twee zakenvrienden kochten het bedrijf om er de TV-shows van De Leeuw in op te nemen en ook om er feesten te organiseren. Burgemeester Jorritsma hoopt dat met de verdere ontwikkelingen rond digitale televisie en internet-televisie, meer media-bedrijven naar Almere gaan komen. Vooral omdat er op andere plekken in het land vaak weinig ruimte is. (Omroep Flevoland)

** De open dag van RTV Utrecht heeft, met 5.000 bezoekers, een record aantal bezoekers getrokken. Bezoekers kregen een rondleiding langs de verschillende redacties, ze konden meekijken bij radio-uitzendingen en er waren verschillende workshops. In een speciale Bingo FM-tent waren optredens te zien van onder andere Wolter Kroes en Martin van Doorn.

** Het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) heeft samen met de Evangelische Omroep (EO) 30.000 extra Jongerenbijbels laten drukken. Direct na de EO-Jongerendag op 17 juni, waar de Jongerenbijbel werd geïntroduceerd, bleek al dat de eerste oplage (27.500 exemplaren) zo goed als uitverkocht was. „Uit de eerste reacties blijkt dat jongeren de Jongerenbijbel erg waarderen. Ook volwassenen hebben laten weten de Jongerenbijbel op prijs te stellen”, aldus het NBG. Ook van de extra oplage is al een aanzienlijk deel via nieuwe bestellingen verkocht. Het NBG en de EO verwachten dat ook die binnen afzienbare tijd uitverkocht zal zijn. (ANP/RD)

** Bijna heel Overijssel heeft zaterdag een ruim uur grotendeels zonder radio en tv gezeten door een storing bij Essent Kabelcom. In een verdeelstation in Zwolle ging rond half zes het signaal van de kabel. Dat kwam door een korte stroomstoring, waarna het aggregaat Essent Kabelcom niet aansloeg. Veel Overijsselaars hebben geprobeerd Essent Kabelcom te bellen, maar kregen geen contact. Volgens een woordvoerder van Essent Kabelcom waren er te weinig mensen in de call centers om de enorme hoeveelheid telefoontjes te verwerken. Het digitale tv en radio pakket van Essent (TV Home Digitaal) bleek landelijk tijdelijk niet te ontvangen zijn. (o.a. RTV Oost)

** De regering van de Amerikaanse president Bush heeft zeker tien journalisten betaald voor negatieve berichtgeving over het communistische regime van de Cubaanse leider Fidel Castro. De verslaggevers gaven commentaar op de regeringszenders Radio en TV Marti, die uitzendingen verzorgt die in Cuba te ontvangen zijn. De meeste betrokken journalisten waren in dienst van El Nuevo Herald, een Spaanstalige krant die wordt uitgegeven in Miami, zo berichtte zaterdag The New York Times. (HLN)

** Oud-politiewoordvoerder Klaas Wilting gaat als bemiddelaar optreden bij burenruzies. Dat doet hij voor de regionale zender Omroep Flevoland in het programma The Mediator. De eerste uitzending staat gepland voor 7 oktober. Wilting wil zijn ervaring die hij als politieman opdeed, aanwenden om meningsverschillen bij te leggen. Hij erkent dat er raakvlakken zijn met het KRO- programma De rijdende rechter. (Telegraaf)

** Buitenlandse media mogen in China niet langer zelfstandig nieuws verspreiden. Het Chinese staatspersbureau Xinhua heeft vanaf zondag als enige het recht om de Chinezen over de gebeurtenissen elders ter wereld te informeren, kondigde Peking via het persbureau aan. De buitenlandse persbureaus hebben de toestemming van Xinhua nodig om hun nieuwsberichten in het land te verspreiden. Zij krijgen een agentschap aangewezen door het staatsbedrijf, dat hun belangen moet behartigen. Volgens de nieuwe regels gelden er speciale beperkingen voor nieuws ,,dat is bedoeld de nationale Chinese eenheid, soevereiniteit en territoriale integriteit te ondermijnen of de nationale veiligheid, reputatie of belangen van China in gevaar te brengen”. (ANP/AD)

** De politie heeft vanochtend opnieuw delen van het centrum in Nijmegen afgesloten om onderzoek te doen naar de moord op journalist Louis Sévèke. De politie maakt vandaag digitale beelden van het centrum om de omgeving van de moord goed in beeld te krijgen. Twee weken geleden sloot de politie ook al delen van het centrum af voor een reconstructie. Sévèke is vorig jaar november vermoord. Tot nu toe heeft de politie niemand kunnen arresteren. (RTV Gelderland)

** Op maandag 25 september vergadert de regionale ProgrammaRaad Rijnland Bollenstreek over de samenstelling van het tv-pakket op de kabel. Of er wijzigingen in het aanbod komen zal pas in een later stadium worden besloten. De programmaraad zal zich in elk geval moeten buigen over de invulling van het kanaal waarop voorheen de regionale zender Enjoy TV uitzond. Die zender kon niet meer aan haar betalingsverplichtingen voldoen en ging enkele maanden geleden ‘op zwart’. (Sleutelstad)

“Publieke Omroep kan 1,5 miljoen besparen bij actualiteiten”

Nova, Netwerk en EénVandaag kunnen bijna 1,5 miljoen euro (op een totaal jaarbudget van ongeveer 35 miljoen euro) besparen door efficiënter en meer samen te gaan werken. Dat blijkt uit een rapport dat eerder dit jaar is opgesteld op verzoek van diverse hoofdredacteuren van de publieke omroep en in het bezit is van de Telegraaf. Uit deze zogenaamde ‘quickscan’ van extern adviseur ir. Otte-Pieter Banga blijkt dat de actualiteitenrubrieken door minder mensen gemaakt kunnen worden, zonder verlies van kwaliteit of de door omroepen zo gewenste pluriformiteit. Hoeveel arbeidsplaatsen dit kost, is onbekend. Volgens het rapport wordt vaak met tweemansploegen gewerkt, terwijl dat ook met eenmansploegen kan. Banga schrijft daarover: „Men zegt wel eens dat het ook komt omdat redacteuren hiermee hun eigen tekortkomingen hopen te maskeren. Of dat zo is, is verder aan de hoofdredacteuren.” Ook geeft Banga aan dat bij NOS Nieuws eenmansploegen, na de eerste scepsis, erg goed functioneren. Nova, Netwerk en EénVandaag (voorheen TweeVandaag) kunnen naar inschatting van de rapportmaker circa 1,335 miljoen euro besparen door onder meer gezamenlijk productiefaciliteiten in te kopen en door samen op één studiovloer te gaan zitten op het Hilversumse Mediapark. De benodigde ruimte is op korte termijn beschikbaar.

UIT DE MEDIA:

** Sudan heeft een Amerikaanse journalist vrijgelaten die vorige maand was aangehouden op verdenking van spionage. Dat gebeurde nadat de gouverneur van de Amerikaanse staat New Mexico een onderhoud had gehad met de Sudanese president Omar al-Beshir. De gerenommeerde journalist Paul Salopek schreef voor het tijdschrift National Geographic en het dagblad The Chicago Tribune over het door oorlog verscheurde Sudan, toen hij met zijn Tsjadische chauffeur en tolk werd opgepakt. De drie werden aangeklaagd wegens spionage, smaad en het reizen zonder visum. De chauffeur en tolk zijn eveneens vrijgelaten. (ANP/Planet)

** Gestolen ‘master tapes’ van een BBC-serie over Robin Hood zijn in Hongarije door de politie teruggevonden. In het onderzoek naar de diefstal zijn vrijdag twee personen gearresteerd. Dat heeft de BBC zaterdag gemeld. De omroep stelde dat het merendeel van het ontvreemde materiaal weer terecht is. De tapes waren eind augustus in de buurt van de Hongaarse hoofdstad Boedapest gestolen, waar de 13-delige serie wordt gemonteerd. De serie, die de BBC maar liefst 11 miljoen euro kostte, moet in oktober de succesvolle reeks Dr Who opvolgen. De Britse omroep verwacht er veel van. Na de diefstal van de banden zijn verscheidene opnamen opnieuw geschoten. (ANP/AD)

** Actrice Mary Dresselhuys, die in 2004 overleed, heeft haar eigen website gekregen. Hierop zijn fragmenten te zien van toneelvoorstellingen waarin ze speelde, interviews, brieven, foto’s en kostuumontwerpen. Het materiaal is afkomstig uit de archieven van het Theater Instituut Nederland en uit haar persoonlijk archief, afgestaan door dochters Petra en Merel Laseur. Tijdens het Theaterfestival TF-1 donderdag in de Amsterdamse Stadsschouwburg werd de site geopend door Paul haenen. De site van Dresselhuys is de eerste van een reeks van tien, waarin ook Louis Bouwmeester, Ellen Vogel, Wim Sonneveld en Erik Vos aan bod komen. (NRC)

** Het telecombedrijf Tele2-Versatel gaat live voetbalwedstrijden en andere voetbalprogramma’s via het digitale netwerk van KPN uitzenden. Daartoe hebben de concurrenten een overeenkomst gesloten. De programma’s worden uitgezonden via digitale televisie van KPN (Digitenne) en via de internettelevisie-dienst Mine. Tele2-Versatel gebruikt daarvoor zijn eigen merknaam. ,,Dit is een prachtige aanvulling op de clubkanalen met PSV, Ajax en Feyenoord die we eerder dit jaar hebben gelanceerd”, zei directeur Televisie en Media van KPN, Ludolf Rasterhoff. Tele2-Versatel denkt met de overeenkomst zijn marktpositie te kunnen versterken ,,omdat wij nu een laagdrempelig alternatief voor kabeltelevisie gaan aanbieden”, zei Günther Vogelpoel, directeur Consumentenmarkt van het bedrijf. (ANP)

** Het Korps Commandotroepen gaat voor het eerst in haar bestaan via tv-spotjes nieuwe commando’s werven. De primeur is aanstaande zondag op Omroep Brabant. De minister van Defensie heeft besloten het korps met een hele compagnie van ongeveer tachtig man, uit te breiden. Volgens wervingsofficier Jack Bakker is er genoeg belangstelling, ondanks een grote kans op levensgevaarlijke missies.

** TV Noord zal volgende week donderdag rechtstreeks het UEFA Cup-duel tussen Partizan Belgrado en FC Groningen uitzenden. Ook is er op Radio Noord een rechtstreeks verslag van het 25e Europacupduel van de FC. De rechtstreekse televisie-uitzending is een mijlpaal in de geschiedenis van TV Noord, want het is voor het eerst dat zo’n belangrijke wedstrijd op TV Noord is te zien. Dankzij de bemiddeling van FC Groningen konden de onderhandelingen met het Duitse bureau, dat eigenaar is van de tv-rechten, donderdag met een positief resultaat worden afgesloten. De wedstrijd in Belgrado begint volgende week om 19.00 uur en is zowel op Radio als op TV Noord rechtstreeks te volgen. Of de return in Groningen ook rechtstreeks op TV Noord is te zien, is nog niet duidelijk. (TV Noord)

** Oud-hoofdredacteur Roelof Leenknegt van de Amersfoortse Courant is overleden. Hij was de baas van de krant in de eerste helft van de vorige eeuw en werd opgevolgd in 1954. Leenknegt was ook betrokken bij AFC Quick, de voetbalclub die zijn vader oprichtte in 1890. Roelof Leenknegt is deze week in besloten kring begraven, hij was 93 jaar. (RTV Utrecht)

** Budweiser begint zijn eigen online TV station. Het biermerk gaat onder de naam Bud.tv televisie maken voor mannen tussen de 21 en 34 jaar. Er komen 7 themakanalen met onder andere sport evenementen en interviews met beroemdheden. De content zal bovendien op full- screen DVD kwaliteit te zien zijn. (BNR)

UIT DE MEDIA:

** Naar het donderdag door SBS6 uitgezonden interview met de Oostenrijkse Natascha Kampusch hebben 772.000 mensen gekeken. Dat blijkt vrijdag uit cijfers van de Stichting KijkOnderzoek. Het vraaggesprek met de vrouw die na acht jaar onlangs aan haar ontvoerder wist te ontsnappen was in de vooravond te zien. RTL4 begon met een nieuwe reeks Klasgenoten, ditmaal met Wendy van Dijk als gast. Het programma trok 934.000 kijkers. Robert ten Brink presenteert dit reünieprogramma. Ruim 1,2 miljoen mensen keken op deze zender anderhalf uur eerder naar Goede Tijden Slechte Tijden. Talpa zette in met een nieuwe serie Gooische Vrouwen: 639.000 mensen keken ernaar. (ANP/AD)

** Ellen DeGeneres presenteert in februari de uitreiking van de Oscars. De 48-jarige actrice en comédienne speelde in het verleden in diverse televisieseries. In de jaren 90 kreeg ze bekendheid door haar rol in de naar haar genoemde serie Ellen. Daarin maakte haar personage bekend lesbisch te zijn. De actrice kwam tegelijkertijd ook in het echt uit de kast. Momenteel heeft ze haar eigen talkshow: The Ellen DeGeneres Show. Het is niet voor het eerst dat Degeneres een dergelijke prijsuitreiking presenteert. Eerder was ze al het gezicht van de Emmy Awards en de Grammy Awards. De uitreiking van de Oscars, of de Academy Awards zoals ze officieel heten, vindt op 25 februari in Hollywood voor de 79ste keer plaats. (RTL)

** Wassenaar heeft een gigantisch monument voor de in het villadorp geboren Theo van Gogh geweigerd. Eerder al lieten de gemeente Amsterdam en Katja Schuurman weten niet prijs te stellen op het granieten beeld dat een Armeense zakenman liet maken na de brute moord op de cineast. De Armeniër Karen ter Petrosian leurt al maanden met het kunstwerk, maar krijgt nu ook weer nul op het rekest. Wassenaar zegt na overleg met de ouders van Van Gogh te hebben geweigerd. De familie stelt er geen prijs op dat het beeld daar een plek krijgt. Eerder weigerde de gemeente Amsterdam al het beeld omdat het met ‘De Schreeuw’ van Jeroen Henneman al een officieel beeld ter nagedachtenis van Van Gogh heeft. Katja Schuurman heeft ook bedankt voor het 500 kilo zware beeld. Wel wil ze het beeld onthullen als het een plekje heeft. Het beeld zal voorlopig dus nog moeten blijven in een garagebox bij een autopoetsbedrijf in Hillegom, waar het al maanden staat. (Telegraaf)

** ‘Stadsgezichtvervuiling’ noemt Onafhankelijk Rijswijk de schotelantennes aan Rijswijkse balkons, gevels en in tuinen. De fractie vindt dat ‘dit het mooie en goede beeld in Rijswijk niet ten goede komt.’ De partij wil van het college weten of het toegestaan is om schotels aan te brengen. En zo niet, wat de gemeente van plan is ‘om de wildgroei tegen te gaan’. Volgens fractievoorzitter J. Verhoef ‘zijn de schotels tegenwoordig niet eens meer nodig’. „Er zijn met nieuwe technieken als digitale televisie genoeg mogelijkheden om zenders te ontvangen die mensen nu met hun schotel binnenhalen.” Het college komt binnenkort met een reactie. (AD/Den Haag)

** Het nieuwe publieke themakanaal Cultura zendt komend weekeinde vijftien uur lang films en televisiemateriaal uit van en over Paul Verhoeven. Een deel hiervan is nooit eerder vertoond. Zo zijn enkele studentenfilms, die tot voor kort als verloren werden beschouwd, door filmproducent Nico Crama teruggevonden. Het gaat daarbij om Kopjes koffie en De zoen uit 1959. Ook bekender werk zoals Eén hagedis teveel, Niets bijzonders, De lifters en Feest! zijn voor het eerst sinds lange tijd weer te zien. Aanleiding voor de Cultura-marathon is de première, volgende week, van de nieuwe film van Paul Verhoeven Zwartboek. Ook komt er deze week een door het Instituut voor Beeld en Geluid en Nico Crama samengestelde DVD-box met vroeg werk van Verhoeven uit. (persbericht)

** De meeste regionale omroepen kunnen toch televisiebeelden van voetbalwedstrijden uit de Jupiler League (eerste divisie) uitzenden. Talpa heeft de landelijke rechten op de beelden. De commerciële televisiezender en enkele regionale omroepen wisten in het verleden niet tot een overeenkomst te komen. Met uitzondering van RTV Rijnmond, RTV Noord-Holland en regionale omroepen zonder eerstedivisieclubs is nu toch een deal gemaakt, zo meldde donderdag Stichting Regionale Omroep Overleg en Samenwerking (ROOS). Onderdeel van de overeenkomst is dat de regionale omroepen reclamefilmpjes voor de Jupilerleague en Talpa uitzenden rond de wedstrijdbeelden. Talpa meldt dat bijvoorbeeld de Friese regionale omroep Omrop Fryslân al komend weekeinde weer beelden van Cambuur Leeuwarden uit kan zenden. „RTV Rijnmond zit al met drie eredivisieclubs en RTV Noord-Holland met Ajax en AZ. Zij hebben de afweging gemaakt de overeenkomst niet te tekenen. Het eindbod van Talpa was voor hen te hoog”, aldus secretaris hoofdredacteurenoverleg Richel Bernsen van ROOS. (Telegraaf)

** De Arabische nieuwszender al-Arabiya mag een maand lang niet werken vanuit Bagdad. Dat heeft de Iraakse regering donderdag besloten, meldde de Iraakse staatstelevisie. Het bureau in Bagdad van de nieuwszender wordt voor deze periode gesloten. Een reden voor het verbod werd niet gegeven. Al-Arabiya uit Dubai is samen met al-Jazeera uit Qatar de meest bekeken nieuwszender in de Arabische regio. Het bureau van al-Jazeera kreeg al in 2004 een tijdelijk werkverbod opgelegd van de Iraakse leiding. De zender zou te positief hebben bericht over de opstandelingen. (ANP/Telegraaf)

** Een Soedanese journalist die dinsdag door gewapende mannen was ontvoerd uit zijn woning in Khartoum, is gisteren onthoofd teruggevonden in het zuiden van de Soedanese hoofdstad. Volgens de regering zijn verscheidene verdachten gearresteerd, maar wie dit zijn is niet bekendgemaakt. Het slachtoffer, Mohammed Taha, was hoofdredacteur van de pro-regeringskrant Al-Wifaq . Vorig jaar werd hij gearresteerd op beschuldiging van godslastering nadat zijn krant een serie artikelen had herdrukt waarin de geldende lezing over de afkomst van de profeet Mohammed in twijfel werd getrokken. (NRC)

** De Waalse krantengroep Rossel, die onder meer Le Soir uitgeeft, gaat een gratis advertentieblad verspreiden in China. Het is de eerste keer dat een buitenlandse uitgever investeert in het communistische land. Het gratis weekblad wordt een Chinese versie van de VLAN, dat Rossel in Wallonië verspreidt. Het Chinese blad richt zich op de inwoners van Shangai. Er worden 200.000 exemplaren gedrukt. Omdat het in China verboden is om reclamebladen huis-aan-huis te bezorgen, zal de distributie gebeuren via verdeelpunten op plaatsen waar veel mensen komen. (VRT)

** De Belgische voetbalbond hoopt de televisierechten van de eerstvolgende thuiswedstrijd van de Rode Duivels in de EK-kwalificatie aan een Nederlandse zender te verkopen. Bondsvoorzitter François De Keersmaecker wil zo een herhaling te voorkomen van de problemen rond het duel met Kazachstan vorige week. Toen kocht VTM de rechten op het laatste moment voor slechts 50.000 euro. “Als we nu weer moeten kiezen tussen 50.000 euro van de VTM of geen uitzending, dan kiezen we voor de tweede optie”, aldus De Keersmaecker op de website van Sporza. “Als er geen hoger bod komt, proberen we de match tegen Azerbeidzjan aan een Nederlandse zender te slijten.” (GvA)

** De AVRO wil dat de Publieke Omroep stopt met het zonder toestemming verspreiden van Avro-programma’s. Gebeurt dit niet, dan stapt de Avro naar de rechter, meldt de mediaorganisatie donderdag. Aanleiding is het doorgeven van programma’s aan KPN voor de website uitzendinggemist.nl zonder toestemming van de Avro. Op de website staan uitzendingen van de publieke omroepen nadat die zijn verschenen op televisie. De Avro vindt dat de Publieke Omroep hiermee inbreuk maakt op de zogenoemde intellectuele eigendomsrechten. De Avro is zelf wettelijk eigenaar van haar programma’s en wil zelf kunnen beslissen over de exploitatiemogelijkheden van die programma’s. (Nieuws.nl)

** De natuurzender Animal Planet wijdt zondag een eerbetoon aan de omgekomen krokodillenjager en presentator Steve Irwin. Tussen 06.00 uur ’s ochtends en 01.00 ’s nachts zendt de omroep in twee lange blokken dertien afleveringen uit van het programma ‘Crocodile Hunter’. Irwin kwam maandag om het leven, toen een pijlstaartrog hem tijdens het duiken stak. Discovery Communications, moederbedrijf van Animal Planet, is diep bedroefd door zijn dood en noemt hem een van de hartstochtelijkste natuurbeschermers in de wereld. (ANP/AD) ‘

** De Europese Commissie stemt in met de overname van Casema en Multikabel door Cinven en Warburg Pincus. De Commissie oordeelt dat het bundelen van de twee kabelexploitanten door de investeringsmaatschappijen niet leidt tot een verstoring van de concurrentieverhoudingen. Casema en Multikabel hebben maar een zeer geringe overlap in breedbandtoegang en vaste telefoniediensten en zelfs geen overlap in hun werkgebied voor televisiediensten. De belangrijkste inkomsten van de kabalexploitanten bestaat nog altijd uit het inkopen van distributierechten voor televisiekanalen en het afleveren van de signalen over het eigen netwerk bij huishoudens. Gezien de relatief geringe omvang van het abonneebestand van Multikabel verwacht de Europese Commissie niet dat de marktstructuur ingrijpend verandert. De uitspraak over de overname van Essent Kabelcom wordt pas over enkele maanden verwacht. (o.a. Automatisering Gids)

UIT DE MEDIA:

** Het regionale dagblad TC Tubantia is donderdagmorgen voor een aantal edities met een noodkrant verschenen. De overige abonnees ontvangen hun dagblad met vertraging. ,,Door een storing in ons systeem rolden de eerste kranten uren later dan normaal van de persen. In drie edities, met een oplage van ruim 15.000, zijn we met een noodeditie verschenen, de overige 122.000 abonnees ontvangen hun krant met vertraging”, aldus adjunct-hoofdredacteur Ger Dijkstra. Het regende telefoontjes van abonnees die TC Tubantia vroegen waar hun dagblad blijft. Volgens Dijkstra is niet te zeggen wanneer de krant op de deurmat valt. ,,Je hebt te maken met bezorgers die naar school gaan, dus in een aantal gevallen zullen de abonnees geduld moeten hebben tot ver in de middag.” Over de oorzaak van de storing is nog niets bekend. (ANP/AD)

** Het Amsterdamse universiteitsblad Folia is nu ook op televisie. Campus.tv is te zien via internet en wordt gemaakt door studenten en voor studenten. De zender die eigendom is van onder andere Beau van Erven Dorens wil reportages maken over alle universiteiten. De oprichters van Campus.tv willen het studentenleven verslaan met scherpe brutale reportages en actueel nieuws. www.campus.tv. (via At5)

** Endemol, de maker van Big Brother en Miljoenenjacht, heeft een lijstje samengesteld van zes investeringsmaatschappijen die geïnteresseerd zijn in een management buy-out ter waarde van EUR 1,8 miljard. Dat meldt The Daily Telegraph woensdag. Apax, Cinven, CVC, Permira, Providence en KKR zullen de bazen van Endemol ontmoeten, voorafgaand aan een formele veiling van de activiteiten, meldt de krant uit niet nader genoemde bronnen. Grootaandeelhouder Telefonica zou aandringen op een verkoop van de entertainment- onderneming voor het eind van het jaar, maar er zou voor de transactie nog geen begeleidende bank zijn aangewezen. (Nieuws.nl)

** Hoofdredacteur Folkert Jensma van NRC Handelsblad stapt op. Ingewijden van de krant hebben dat woensdagochtend bevestigd. Jensma zal zijn vertrek woensdagmiddag rond drie uur op de redactie bekendmaken. Jensma (48) is sinds 1996 hoofdredacteur van NRC Handelsblad. Hij volgde Ben Knapen op, die vertrok naar Philips. Voor zijn benoeming tot hoofdredacteur werkte Jensma al twaalf jaar bij de krant, onder meer op de politieke redactie en als correspondent in Brussel. Ook is Jensma chef van het Zaterdags Bijvoegsel geweest. Jensma is in 1957 geboren in Naaldwijk. In 1980 begon hij als redacteur bij Mare, een Leids universitair weekblad. Vanaf 1984 werkte hij als freelancer bij NRC Handelsblad. In 1985 kwam hij daar in dienst. (ANP)

** Eyeworks en Egmond Film and Television hebben overeenstemming bereikt over de toetreding van Egmond tot de Eyeworks Groep. Voor televisie produceerde Egmond de afgelopen seizoenen de hitserie Meiden van De Wit (Net 5 en VRT) en voor Talpa de series Koppels en Van Speijk (ook het komende seizoen weer te zien). Als filmproducent is Egmond bekend door succesvolle Nederlandse speelfilms als Nynke (Gouden Kalf voor beste film), Polleke, Bluebird (Glazen Beer in Berlijn), Oesters van Nam Kee en Antonia. Deze laatste film kreeg in 1996 de Oscar voor beste buitenlandse film. Internationaal timmert Egmond aan de weg als (co-)producent van grote films als Mrs Dalloway, Eric in the Land of Insects, Mindhunters en Alexander. Producent/directeur Hans de Weers van Egmond blijft leiding geven aan het bedrijf. De nieuwe naam wordt Eyeworks Egmond. (Persbericht)

** Omroep Brabant hoeft niet te rectificeren in het conflict met wethouder Chris School van de gemeente Landerd, zo vindt de Raad voor de Journalistiek. School liet zich op een feestje tegenover een verslaggever van de omroep negatief uit over het raadslid Guus te Meerman van de fractie Zeelands Welzijn in de gemeente Landerd. Te Meerman werd op dat moment verdacht van stembusfraude. Omroep Brabant bracht dat naar buiten. Volgens School had hij die uitspraak nooit gedaan. De Raad voor de Journalistiek kan niet beoordelen of dat zo is, dus hoeft er ook niet gerectificeerd te worden. De raad verwerpt de klacht van School dat het niet ethisch is om uitspraken op feestjes naar buiten te brengen. Volgens de Raad is School een publiek figuur en wist hij dat degene met wie hij sprak verslaggever is bij Omroep Brabant. Lees verder.

** Gretta Duisenberg ontkent tegen een verslaggeefster van het blad Nieuwe Revu te hebben gezegd dat Israëli’s altijd liegen. ‘Dat zie je aan hun koppen. Schoften zijn het’, zo staat woensdag in een reportage in het blad over een reis naar Libanon. Duisenberg zegt juridische stappen te overwegen. De in Amsterdam woonachtige Duisenberg wil het tijdschrift en de verslaggeefster aanklagen wegens het opzettelijk verdraaien van uitspraken. Volgens Nieuwe Revu had Duisenberg tweemaal aangeboden gekregen het artikel te herzien. Zij ging hier volgens de hoofdredacteur niet op in. (RTV NH)

** Tienermeisjes drinken meer alcohol naarmate ze vaker naar de televisiesoap Onderweg Naar Morgen (ONM) kijken. In het afgelopen seizoen van ONM dronken de acteurs ook twee keer zoveel als hun collega’s in de soap Goede Tijden Slechte Tijden (GTST). GTST kreeg in 2004 kritiek omdat de acteurs zo veel dronken. Onderzoekers van de Radboud Universiteit in Nijmegen hebben in opdracht van de stichting Alcolhol Preventie (STAP) onderzoek gedaan naar de relatie tussen het kijken naar soaps en drinkgedrag onder 12- tot 19-jarigen. STAP concludeert uit de woensdag gepresenteerde resultaten dat vooral tienermeisjes een verwrongen idee van de werkelijkheid krijgen doordat ze op televisie aldoor maar zien dat er alcohol gedronken wordt. (ANP/Kassa)

** SBS6 zendt donderdagavond het interview uit dat de Oostenrijkse zender ORF woensdag heeft met Natascha Kampusch. Het Oostenrijkse meisje Natascha Kampusch treedt deze week voor het eerst in de openbaarheid. Ze wist vorige maand te ontsnappen na een ontvoering van acht jaar. SBS6 heeft de Nederlandse uitzendrechten verworven van het vraaggesprek dat ze daarover geeft. Hoeveel geld daarmee is gemoeid, kon een SBS-woordvoerder dinsdagavond niet zeggen. Het interview is dinsdag opgenomen in Wenen.

** Het telecombedrijf KPN is bij de Belgische sectorgenoot Belgacom in beeld als toekomstige partner. Dat schrijft de Belgische zakenkrant De Tijd vandaag. De Belgische regering heeft Belgacom aangespoord op zoek te gaan naar een partner, zo zei de Belgische premier Guy Verhofstadt tegen De Tijd. “De regering heeft de opdracht gegeven aan de Belgacom-top blijvend te zoeken naar marktopportuniteiten, om de goede schuldpositie om te zetten in structurele participaties”, verklaarde Verhofstadt. De premier reageerde hiermee op aanhoudende geruchten over contacten tussen Belgacom en KPN. KPN was woensdagmorgen nog niet bereikbaar voor commentaar. Belgacom wilde niet reageren. (anp/AG)

Nederland 1 marktleider op eerste avond herprofilering

Op de eerste avond van de nieuwe zenderindeling van de Publieke Omroep heeft Nederland 1 het beste gescoord. De zender was marktleider met een marktaandeel van 18,7 procent (6+ 18.00/24.00 uur). Nederland 1 is voortaan de brede (familie)zender van de PO. RTL4 scoorde 16,8 procent, SBS6 11,3 procent en RTL5 had een aandeel van 9,0 procent. Nederland 2 (‘verdiepend’) heeft een geheel nieuwe status met een marktaandeel van 6,4 procent. Nederland 3 (jongerenzender) eindigde op de zesde plaats met 6,1 procent , nog voor Talpa dat 5,4 procent haalde. De zenders van de PO hadden een gezamenlijk aandeel van 31,2 procent, gevolgd door RTL Nederland met 29,7 procent en SBS Groep met 20,3 procent. (Adformatie/SKO)

UIT DE MEDIA:

** De regionale publieke omroepen zullen free to air uitzenden via satelliet. Dit bevestigt Kees Färber operationeel directeur van Canal Digitaal Satelliet tegenover DutchMedia. De satellietexploitant zegt in verregaande gesprekken te zijn met ROOS, de koepelorganisatie van regionale publieke omroepen. Canal Digitaal Satelliet zal de technische voorzieningen op de Astra1-satelliet grotendeels voor haar rekening nemen voor de regiozenders. De regiozenders hebben er de voorkeur voor om free to air uit te zenden opdat ook niet in Nederland woonachtige geinteresseerden zonder enige drempel de zenders kunnen ontvangen. Eerder voerde de regiozenders nog discussie over wel of niet coderen. Voglens Farber zullen de regiozenders dit niet doen bij de start, maar mocht daar ooit noodzaak toe bestaan, dan kunnen ze daar altijd toe overgaan in een later stadium, aldus Färber. L1, de regionale omroep voor Limburg die al op satelliet uitzendt, wordt overigens ook bij dit project betrokken. Naast de tv-zenders zullen ook de bijbehorende regionale publieke radiozenders op satelliet uitzenden. Binnen enkele maanden zullen verder details bekend worden. (Dutchmedia)

** De jonge Amsterdamse wijk IJburg krijgt een mediacafé. Dat wordt het mediacentrum van de buurt, waar IJburgers kunnen meewerken aan een heuse IJburger Courant, een IJburgsoap en een nieuwsbulletin. De bedenkers van het café kunnen rekenen op een bedrag van vijftienduizend euro van de stadsdeelraad om het idee uit te voeren, zo werd besloten op de ideeënmarkt van afgelopen zaterdag. Ook andere plannen kunnen rekenen op geld. Zo trok het idee van een wekelijkse eetclub niet alleen de aandacht van de jury, ABN Amro vond het idee zo sterk dat het IJburgse filiaal er nog eens duizend euro bovenop doet. Het overige geld werd verdeeld tussen de andere winnende projecten. (Telegraaf)

** Lokalo STRAAL uit Amstelveen is tijdelijk uit de lucht. Het einde van de samenwerking tussen het bestuur van het radio- en televisiestation en oprichter Maurice van der Bijl heeft geresulteerd in een korte onderbreking van de uitzendingen. Het bestuur van de lokale omroep Amstelveen heeft gedurende de afgelopen maanden samen met oprichter Maurice van der Bijl getracht vorm te geven aan de uitzendingen op radio en televisie. In goed overleg is besloten de samenwerking vanwege verschil van inzicht per 24 augustus 2006 te beëindigen. Het bestuur zal de komende periode besteden aan de professionalisering van de organisatie en het vervangen van de verouderde apparatuur. STRAAL denkt nog ongeveer een maand nodig te hebben om de uitzendingen te kunnen hervatten en verwacht medio oktober weer in de lucht te zijn met de eerste uitzendingen voor radio en televisie. (persbericht)

** Tegen alle geruchten in ontkent KPN dat de snelheden van de adsl-abonnementen binnenkort worden verhoogd. Op diverse sites gonst het al dagen van de geruchten over een aanstaande snelheidsverhoging van KPN. De snelheden zouden worden verdubbeld, aldus de geruchten. Maar er is niets van waar, vertelt een woordvoerster van KPN. “Het zijn valse geruchten.” De snelheidsverhoging waarop werd gehoopt zou het gevolg zijn van de snelheidsverhoging die @Home in juli heeft doorgevoerd. Bij abonnees met een 2 Mbps-verbinding werd de downloadsnelheid verdubbeld. Abonnees met een 5 Mbps-lijn werden geüpgrade tot een 8 Mbps-downloadsnelheid. (Webwereld)

** De werkzaamheden die nodig zijn om de programma’s van Omroep Zeeland op de satelliet uit te zenden zijn deze week begonnen. Voor het gebouw van de omroep aan de Kanaalstraat in Oost-Souburg wordt een kabel aangelegd, die het radio- en televisiesignaal gaat doorgeven naar Hilversum. Vandaar uit wordt het signaal doorgegeven aan de satelliet. De programma’s van Omroep Zeeland zijn vanaf eind november op de satelliet te zien. (Omroep Zeeland/R)

** Bij @Home TV Digitaal komen er diverse themazenders van de publieke omroep bij. Dat blijkt uit een nieuwe zenderkaart die op de @Home site staat. De nieuwe themakanalen zijn; Consumenten TV, Humor TV (v.a. november 2006), Nederland-e, HilversumBest (v.a. december 2006), Politiek24 (v.a. november 2006) en 101 (v.a. oktober 2006). TBN Europe en Zazaro TV zijn uit de lijst verdwenen. Bij erotiek is Adult Channel vervangen door Private Spice. Vanaf november 2006 is doorgifte van Discovery HD gepland. Bij radio valt een nieuwe indeling op, en o.a. de volgende zenders komen er bij; Radio NL, Waterstad FM, Juize FM, Rebecca FM, Fun-X, Radio Bem Bem en een aantal duitse publieke zenders. 

** Tom van ’t Hek heeft gisteren de laatste uitzending van het sportprogramma ’t Hek van de Dam gepresenteerd. Het programma heet vanaf volgende week zondag Langs de Lijn, net als de overige sportuitzendingen op Radio 1. Sinds 1993 is Van ’t Hek werkzaam voor de NOS en presenteerde hij zijn eigen zondagavondprogramma. Vanaf komende zondag neemt Toine van Peperstraten de presentatie over. (Radiofreak)

** Een deel van de Essent-klanten in de stad Groningen kan geen tv kijken, radio luisteren of internetten door een stroomstoring in een verdeelcentrum “Door een stroomstoring kan een van onze lokale centra geen signalen versturen”, licht Essent-woordvoerder Jeroen Brouwers de storing toe. Ongeveer 20.000 Essent-abonnees kunnen door de storing geen televisie kijken of radio luisteren en 5.000 @Home-klanten kunnen niet internetten en bellen, zo laat de zegsman weten. Het gaat slecht om een deel van de klanten van Essent in de stad Groningen, omdat er slechts één van de verschillende lokale centra is getroffen. De stroomstoring is volgens Brouwers maandagmiddag rond 12.30 uur ontstaan en zal naar verwachting om 17.00 uur verholpen zijn. (Webwereld)

** Zeker zesduizend Casemaklanten in Baarn, Bussum, Huizen, Naarden, Blaricum en Eemnes zaten maandagochtend urenlang zonder televisie. Rond acht uur ging het beeld op ‘sneeuw’, doordat de voedingen voor het kabelnetwerk in het regionale verdeelcentrum de geest gaven. Monteurs zijn geruime tijd bezig geweest met de vervanging van de onderdelen. Vanaf half elf was Casema in Eemland en het Gooi weer in de lucht. Daarna volgden nog een reeks kortere storingen, als gevolg van de noodzakelijke reparatiewerkzaamheden. (Gooi en Eemlander)

** De Duitse actrice Annemarie Wendl is zondag op 91-jarige leeftijd in München overleden. De vooral als Else Kling in de tv-serie Lindenstrasse bekendgeworden actrice was al geruime tijd ziek. Ze speelde in totaal in 1069 afleveringen van Lindenstrasse tot ze in mei dit jaar wegens gezondheidsklachten niet langer kon werken. Ook speelde Wendl door de jaren heen in tal van theaterproducties. (ANP/AD)

** Het mediaconcept Pitch maakt op internet een doorstart. Het Nederlandstalige opinieplatform richt zich vanaf vandaag via www.pitchmedia.nl op de doelgroep van twintigers. De officiële herlancering vindt dit najaar plaats. Op redactioneel gebied zal door middel van een publiekprivate samenwerking het Instituut voor Media en Informatie Management (Hogeschool van Amsterdam) actief worden voor Pitch. (persbericht)

** De EK-kwalificatiewedstrijd Luxemburg – Nederland was gisteravond het best bekeken tv-programma. Ruim 2 miljoen mensen zagen op Talpa hoe Oranje moeizaam met 1-0 won. Het duel had concurrentie van de RTL4-show Dancing on Ice dat tegelijkertijd 1 ruim miljoen kijkers trok en in de herhaling na de wedstrijd nog eens 800.000. Toch moet Dancing on Ice het nog altijd afleggen tegen de ijsshow van SBS6. Naar Sterren Dansen op het IJs keken vrijdagavond ruim 1,9 miljoen mensen. (ANP/AD)

** UPC komt nog voor Kerstmis met HD-TV voor haar klanten. Dat bevestigt het bedrijf na een mededeling van partner Philips daarover op de Internationaler Funkausstelung (IFA) in Berlijn. Philips maakt de settop-boxen voor UPC en had vlak voor het WK-voetbal veel problemen met de HDMI-beeldverbinding tussen de box en de verschillende merken HD-Ready-tv’s. Daarom besloten UPC en Philips de box niet uit te brengen. Philips moest de afgelopen maanden eerst alle types van alle merken HD-Ready tv’s proberen samen met de box en dat kostte veel tijd. ,,Het is beter de box eerst 100 % werkend te hebben, dan ‘m snel op de markt te brengen met een onzekere verbinding, dat zou het enthousiasme voor HD-TV ernstig schaden,” aldus een Philips woordvoerder. (AD)

“Overheid trekt KPN voor met digitale tv”

Het is wettelijk niet in de haak dat telecomconcern KPN de opdracht van de overheid heeft gekregen om het digitale televisiesignaal van Nederland 1, 2, 3 en de regionale omroepen via de ether te gaan uitzenden. Dat stelt directeur Robert-Jan van der Hoeven van Broadcast Partners, de uitzender van onder meer Radio 538, BNR Nieuwsradio en Q-music tegenover De Financiële Telegraaf. Volgens Van der Hoeven is verzuimd het aan KPN gegunde contract openbaar aan te besteden. „Bij contracten boven de €200.000 moet dat. Dat KPN deze opdracht in de schoot geworpen krijgt, is pure concurrentievervalsing”, meent Van der Hoeven. Zijn bedrijf Broadcast Partners is een concurrent van zenderparkbeheerder Nozema, die eind vorig jaar werd overgenomen door KPN. „Als het contract openbaar was aanbesteed, hadden we onder de juiste voorwaarden zeker willen meebieden”, benadrukt hij. Voor de financiering van het in de lucht brengen van het digitale tv-signaal heeft minister Van der Hoeven geld gereserveerd. Een woordvoerder van het ministerie wil echter niet kwijt hoeveel er zal worden overgemaakt aan de Publieke Omroep, die op zijn beurt KPN betaalt. „Dat komt hoogstwaarschijnlijk in de rijksbegroting 2007 te staan, die op Prinsjesdag verschijnt”, aldus de zegsman. PvdA-Kamerlid Martijn van Dam neemt daar echter geen genoegen mee. Hij zal minister Van der Hoeven volgende week tijdens een Kameroverleg vragen naar de exacte vergoeding aan KPN. Directeur Rob van Esch van de Vecai (de koepelorganisatie van kabelbedrijven) vindt het ook van groot belang dat dit bedrag – naar verluidt €8 miljoen per jaar – zo snel mogelijk boven water komt. „Het gevaar dreigt namelijk dat de overheid de digitale uitrol van KPN-dochter Digitenne stiekem aan het subsidiëren is.” De woordvoerder van het ministerie van Onderwijs wil niet ingaan op de kritiek van Broadcast Partners dat de opdracht aan KPN openbaar had moeten worden aanbesteed, omdat formeel sprake is van een contract tussen de Publieke Omroep en het telecomconcern. Een zegsman van de Publieke Omroep stelt op zijn beurt dat de opdracht aan KPN niet hoefde te worden aanbesteed, omdat er hierbij wordt voortgebouwd op een reeds sinds 2002 bestaand contract met de voormalige PTT. „Toenmalig staatssecretaris Monique de Vries kwam destijds tot de conclusie dat aanbesteding voor dat contract overbodig was.” Volgens Van der Hoeven van Broadcast Partners snijdt deze verklaring echter geen hout. „Ook een wezenlijke uitbreiding van een bestaand contract dient openbaar te worden aanbesteed.”

UIT DE MEDIA:

** Kabelaar Casema heeft zaterdag de radiozender Radio Rembrandt toegevoegd aan haar digitale radiopakket. Radio Rembrandt is te vinden op kanaal 690. Ook kabelaar UPC gaat Radio Rembrandt binnenkort toevoegen aan haar digitale radiopakket. Radio Rembrandt is ook te beluisteren via internet. KX Radio is vooralsnog niet te ontvangen via het digitale radiopakket van Casema.

** Tv-kijkers denken dat het nieuwe uitzendschema van de publieke zenders, dat maandag ingaat, zorgt voor meer herkenbaarheid. Dat blijkt uit onderzoek van TNS NIPO, waarvan de uitkomsten vrijdag zijn gepubliceerd. Met ingang van 4 september worden programma’s, naar gelang genre, verdeeld over Nederland 1, 2 en 3. TNS NIPO ondervroeg 685 Nederlanders en constateerde dat vooral de bestaande ‘publieke’ kijkers de wijzigingen met vertrouwen tegemoet zien. ,,Voor Nederlanders die minder vaak naar de publieke omroep kijken lijkt de nieuwe profilering niet het gewenste effect te sorteren”, schrijven de onderzoekers. Voor het publiek komt de verandering niet als donderslag bij heldere hemel: 70 procent van de Nederlanders is er (enigszins) van op de hoogte. Ruim een derde van hen (37 procent) vindt het een verbetering ten opzichte van het huidige thuisnetmodel, waarin alle omroepen een ‘eigen’ net hebben. (ANP)

** De lokale omroep van Delfzijl en Appingedam wijzigt per 1 september haar naam. Sinds jaar en dag is de naam Radio Delfzicht een begrip in de regio Noord Groningen, maar de zender denkt meer reclame-inkomsten te kunnen genereren met de nieuwe naam Havenstad FM. Onder de naam Radio Delfzicht werden er vanaf 1969 radioprogramma’s gemaakt voor de patiënten in het Delfzicht ziekenhuis in Delfzijl. In 2003 kwam daar de lokale omroep Radio Delfzicht Lokaal bij. Er konden nu ook programma’s gemaakt worden voor de bewoners in de tehuizen en overige inwoners van onze regio. De naam Radio Delfzicht Lokaal wekte bij menigeen de indruk dat het radiostation alleen maar voor het ziekenhuis programma’s maken en dit weerhield sommige adverteerders ervan om via de zender te adverteren. ‘We liepen zo geregeld de broodnodige reclame-inkomsten mis’, verklaart de zender de naamswijziging. (Groninger Internet Courant)