Media kort: september 2008

RTL Nederland reorganiseert

Door een reorganisatie bij RTL Nederland verdwijnen de functies van ongeveer 50 werknemers. Een deel kan waarschijnlijk overstappen naar een andere functie. Dat meldde het mediabedrijf dinsdag. CEO Bert Habets: ‘De mediamarkt verandert razendsnel. Onze kijkers en luisteraars, maar ook adverteerders stellen andere eisen. Om daarop in te spelen, rationaliseren we onze organisatie.’ Ook gaat het bedrijf werkzaamheden die volgens Habets niet meer bij de kernactiviteiten horen, uitbesteden. De technisch-facilitaire dienstverlening wordt om die reden met ingang van volgend jaar overgedragen aan DutchView. Ongeveer tachtig RTL-medewerkers verhuizen mee. Om haar marktleiderschap te versterken, gaat RTL Nederland zich volledig richten op de kernactiviteiten televisie en radio. Daarnaast zet het bedrijf sterk in op nieuwe media, zoals de verdere ontwikkeling van digitale en mobiele media, en crossmediale producten en diensten. RTL Nederland wil bovendien optimaal kunnen inspelen op de behoefte aan onderscheidende communicatieconcepten bij adverteerders. RTL reageert hiermee op de veranderende wensen van de (advertentie)markt, de toegenomen concurrentie van andere tv-zenders en het gewijzigde kijkgedrag van mediaconsumenten. De ondernemingsraad en de betrokken bonden moeten zich nog uitspreken over de plannen. (Adformatie)

UIT DE MEDIA:

** De oplages van de dagbladen zijn over het algemeen gedaald in het tweede kwartaal van 2008 ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Lichtpuntjes zijn er ook: Telegraaf op zondag, FD, NRC.Next en Het Parool vertonen groei. Dat blijkt uit de vandaag gepubliceerde cijfers over het tweede kwartaal 2008 van HOI, instituut voor media auditing. De totaal betaalde kernoplage van AD Nieuwsmedia ging van 425.108 in het tweede kwartaal 2007 naar 409.553 in het tweede kwartaal 2008. De Telegraaf was aanvankelijk weer in oplage aan het stijgen, nu is de daling weer ingezet: van 626.613 naar 623.587. De Telegraaf op zondag vertoont wel groei: van 630.355 naar 631.637 exemplaren.

** Nederlandse acteurs willen voortaan geld zien als een tv-productie of film wordt herhaald. De vakbonden FNV Kiem, Ntb, beroepsvereniging ACT en rechtenorganisatie NORMA tekenden maandag tijdens het Nederlands Film Festival in Utrecht een convenant om gezamenlijk (herhalings)vergoedingen te gaan eisen van producenten, kabelexploitanten en omroepen. De vakbonden werden vertegenwoordigd door onder anderen Gijs Scholten van Aschat en Waldemar Torenstra. Volgens hen kopen producenten, kabelexploitanten en omroepen de rechten van acteurs af, waardoor het mogelijk is tv-producties en films eindeloos te herhalen zonder dat daar een vergoeding tegenover staat. De acteur wordt maar één keer betaald en bovendien verliest hij na onbeperkte herhaling van een serie of commercial zijn aantrekkelijkheid voor het spelen van andere rollen, stellen de vakbonden.

** Wibo van de Linde denkt recht te hebben op 30 miljoen euro van Endemol, die hem zou zijn toegezegd door zijn voormalige baas Joop van den Ende. Volgens Van de Linde zou hij bij Endemol minder geld hebben gekregen dan bestuurders in vergelijkbare posities toen het bedrijf werd verkocht aan het Spaanse Telefónica in 2000. Van de Linde heeft gehoord dat zijn collega’s bedragen tussen de 40 en 80 miljoen euro hebben ontvangen als optiewinsten, hijzelf kreeg slechts 3,5 miljoen euro. „Mijn cliënt is een beetje bang dat mensen hem als een graaier gaan zien omdat hij zich pas jaren na dato meldt, maar dat is hij zeker niet”, zegt Van de Lindes advocaat mr. H endrik Jan Bos. „Hij heeft pas onlangs gehoord welke bedragen zijn collega’s indertijd hebben ontvangen. Van den Ende was lange tijd een vriend van Van de Linde, ze kwamen op elkaars verjaardag en gingen samen op vakantie. Hij zei toen regelmatig ‘maak je geen zorgen Wibo, je krijgt hetzelfde als de rest’.” (Telegraaf)

** De Reclame Code Commissie noemt de reclamecampagne ‘Kip, het meest veelzijdige stukje vlees’ onjuist. De commissie zegt dat in een onderdeel van de campagne ten onrechte wordt gesteld dat al het kippenvlees dat in Nederland wordt verkocht honderd procent in orde is. Onderdeel van de bekende campagne was een poster met de zin ‘al het kippenvlees dat in ons land wordt verkocht is 100% OK’. De stichting Wakker Dier, die de slogan misleidend en in strijd met de goede smaak en zeden noemde, diende een klacht in bij de Reclame Code Commissie. Die oordeelt nu dat de zinsnede ’te absoluut en derhalve onjuist’ is. 

** RADIONL is begonnen met het uitzenden van Limburgs regionieuws. De bulletins, iedere werkdag om 7.30, 8.30, 12.30, 17.30 en 18.30 uur, zorgen ervoor dat de Limburgse luisteraars niets uit eigen regio hoeven te missen. De nieuwsuitzendingen worden verzorgd door een eigen redactie vanuit kantoor Limburg van RADIONL aan de St. Hubertuslaan in Maastricht. Naast het belangrijkste regionieuws krijgen de luisteraars ook de laatste stand van zaken over politiecontroles in Limburg te horen. (Persbericht)

** De negatieve gevolgen van de wereldwijde financiële crisis raken ook PNO Media. Volgens het fonds is de waarde van de beleggingsportefeuille de afgelopen tijd wel gedaald. Het directe effect van het ‘omvallen’ van Lehman Brothers, Merrill Lynch, AIG, Fanny Mae en Freddy Mac is ’tot op heden verwaarloosbaar klein’, laat PNO Media in een verklaring weten. De strategie van het pensioenfonds om risico’s te verkleinen ‘bewijst op dit moment zijn waarde en weet de schade te beperken’. Dat neemt niet weg dat PNO Media wel last heeft van de algemene malaise op de beurzen. De dekkingsgraad was is vandaag (30 september 2008) gezakt tot net onder de 110 procent.

** Na een niet al te succesvol avontuur met Katja Schuurman, mag Sophie Hilbrand het nu hoogstwaarschijnlijk alleen proberen. ,,Er komt waarschijnlijk een talkshow van Sophie alleen. Laten we het hopen,” zei BNN-voorzitter Patrick Lodiers in een interview met de Volkskrant. De talkshow van Katja en Sophie eindigde abrupt toen eerstgenoemde aan het einde van het vorige seizoen de overstap naar NET 5 maakte. Of de show daadwerkelijk doorgaat heeft nog alles te maken met of er wel of niet genoeg nieuwe BNN-leden komen. Daar gaat de omroep de komende tijd naar op zoek. (AD)

DAG staakt printversie

PCM Uitgevers en KPN hebben, in overleg met de directie van DAG Media, besloten om te stoppen met de papieren krant DAG. DAG zal zich verder concentreren op haar digitale kanalen; online, mobiel en narrowcasting. PCM zet de online activiteiten van DAG alleen voort. KPN en PCM blijven wel samenwerken voor de levering van content onder meer voor kpnvandaag.nl. DAG werd in mei 2007 gelanceerd. De gratis krant heeft veel last van het feit dat in het openbaar vervoer – een voor gratis kranten belangrijke afzetkanaal – inmiddels sprake is van een verdringingsmarkt, waarin het aanbod van kranten groter is dan de vraag. DAG is er niet in geslaagd om in de felle concurrentiestrijd met de andere gratis kranten, voldoende adverteerders aan zich te binden. Door deze moeilijke omstandigheden in de markt voor gratis kranten en met onzekere economische vooruitzichten zien PCM en KPN onvoldoende perspectief om de krant van DAG binnen afzienbare tijd winstgevend te maken. De laatste papieren editie van DAG verschijnt komende woensdag. (adformatie)

“Tevreden over start tv-seizoen”

De kop is eraf van het nieuwe tv-seizoen en na een maand valt voorzichtig een eerste balans op te maken. Wat zijn de tegenvallers, de meevallers en de echte knallers? Eric van Stade, ceo van SBS (SBS 6, NET 5 en Veronica): „Bijna alles is goed gegaan, voor ons is dit de beste seizoensstart ooit geweest. We blijven met drie zenders overeind: SBS 6 groeit licht, NET 5 stijgt sterk en Veronica weet zich te handhaven. Hollandse krijgers viel tegen, maar komt later terug omdat we er wel in geloven. Popstars is goed van start gegaan en Het beste idee van Nederland scoort weer beter dan vorig jaar. Wie ben ik? doet het buitengewoon goed met 1,3 miljoen kijkers.” Bert Habets, ceo van RTL Nederland (RTL 4, 5, 7 en 8): „Het mooie bij RTL is dat we dit najaar fors hebben vernieuwd en dat acht van de tien nieuwe programma’s zijn aangeslagen. Kijk bijvoorbeeld naar Uitstel van executie, Herrie aan de horizon, Help, mijn man heeft een hobby en De naakte waarheid. Op RTL 5 lukt het ons te verjongen met Rock Nation en So you think you can dance. Million Dollar Wedding voldoet niet aan onze verwachtingen, zowel wat inhoud als wat kijkcijfers betreft. Dat hoort erbij als je risico durft te nemen. Ik hou van Holland bijvoorbeeld werd afgelopen voorjaar wel een succes. Wat schat je? doet het ook iets minder dan gehoopt. Maar we zijn nog steeds vijf dagen in de week met onze zenders marktleider in de doelgroep 20-49 jaar.” Marcel Peek, netmanager van Nederland 1: „Vorig jaar waren we de best bekeken zender en het gaat nu nog iets beter. Het gat met RTL 4 wordt groter. Een van de verrassingen is De reünie, dat doet het echt heel erg goed. Paul de Leeuw is nog steeds de kampioen van de zaterdagavond. Een tegenvaller was Eurovisie Dance Contest: 660.000 kijkers is niet goed genoeg voor zaterdagavond prime time. Bij Yvon Jaspers denken veel mensen aan de miljoenen van Boer zoekt vrouw, maar Yvon in de buurt is toch echt een heel ander programma. Het zit nu op 500.00 kijkers, 600.000 zou mooi zijn.” (Telegraaf)

UIT DE MEDIA:

** Journalist Alberto Stegeman en zijn collega van het SBS-programma Undercover in Nederland worden niet vervolgd voor hun Schipholreportage. Dat heeft het Openbaar Ministerie in Haarlem vandaag bevestigd. De twee plaatsten een nepbom in de laadruimte van een passagiersvliegtuig op Schiphol en betraden illegaal het afgesloten deel van de luchthaven. De collega van Stegeman wist verder ook nog eens drie maanden lang ongestoord vermomd als platformmedewerker van Schiphol op alle kwetsbare plekken van de luchthaven te komen. Uit de reportage die de journalisten daarover in februari uitzonden, bleek de beveiliging van het platform op Schiphol niet in orde te zijn. (NRC)

** Er is vanaf 3 november een nieuw filmmagazine verkrijgbaar dat geheel is gefocust op de Nederlandse film. De titel is CUT! Het wordt een elf keer per jaar verschijnend full color magazine van 70 pagina’s op A4-formaat. Elk nummer bevat naast interviews met sterren en filmmakers ook achtergrondverhalen, nieuws, setreportages en een gratis dvd van de maand. CUT! is een initiatief van RTL Entertainment in samenwerking met uitgeverij iMediate. Het magazine verschijnt in een oplage van 80.000 stuks. Er komt een mediacampagne waarin 700.000 euro wordt gestoken (Adformatie)

** Ruim 100.000 mensen hebben een speciale applicatie gedownload waarmee ze via hun mobiele telefoon programma’s van de NOS kunnen bekijken. De omroep is, vier maanden na de start van NOS Mobiel, zeer tevreden met dit resultaat. Dat meldde een woordvoerder van de omroep maandag. De zendgemachtigde maakte maandag verder bekend dat een groeiend aantal gebruikers ook een Teletekstapplicatie heeft geïnstalleerd: 12.000 keer voor een Blackberry en 34.000 keer voor de iPhone (40 procent van alle iPhone-bezitters). In totaal werden in september via al deze mobiele sites en applicaties al meer dan 7 miljoen pagina’s opgevraagd. (ANP/Gelderlander)

** De returnwedstrijd tussen SC Heerenveen en Vitoria Setubal is komende donderdag live te volgen via de televisie. Omrop Fryslan, dat via digitale televisie over heel Nederland te ontvangen is, heeft de uitzendrechten van het duel gekocht. De heenwedstrijd tussen de Portugese club en SC Heerenveen, anderhalve week geleden in Lissabon, was nergens op de Nederlandse tv te zien. Het duel eindigde in 1-1, door een goal in blessuretijd van Tarik Elyounoussi. De Friezen hebben hierdoor thuis aan een kleine zege in eigen huis voldoende om door te bekeren. (FC Update)

** Gordon zet een eigen publieke zender op voor homo’s. Dat heeft hij vrijdagavond in het televisieprogramma Pauw & Witteman gezegd. Gordon zei al jaren met het idee te spelen. Hij wil een omroep opzetten voor homo’s die zich niet vertegenwoordigd voelen door de huidige publieke omroepen. Bij RTL 4 zou hij niet de gelegenheid krijgen om voor homo’s uit te komen. (Novum)

** De regionale tv-zender Omrop Fryslan krijgt vanaf 3 november een nieuwe programmering, een nieuwe huisstijl en een nieuw logo (zie hieronder). Daarnaast zal Omrop Fryslan vanaf die datum ook in breedbeeld gaan uitzenden.

** TV Gelderland zendt donderdag 2 oktober de returnwedstrijd tussen NEC en Dinamo Boekarest live uit. De wedstrijd is ook te bekijken op de internetsite van de omroep. De Nijmeegse voetbalclub verdedigt in Boekarest een 1-0-voorsprong. De winnaar plaatst zich voor de poulefase van het UEFA Cup-toernooi. De uitzending begint om 19.00 uur met een korte voorbeschouwing. Om 19.15 uur wordt afgetrapt. Vanaf 22.00 uur hervat TV Gelderland de reguliere programmering met het nieuws en BuitenGewoon. (RTV Gelderland)

Pieter Storms wil Het Gesprek redden

Journalist en televisiemaker Pieter Storms is samen met een gelieerde strategische partner bereid een reddingsoperatie op te tuigen voor de zieltogende televisiezender Het Gesprek. Dat meldde zijn woordvoerder Kay van de Linde vrijdag. De praatzender verkeert in zwaar weer en aandeelhouders Ruud Hendriks, Frits Barend en Derk Sauer zouden overwegen op korte termijn de stekker eruit te trekken. Dat heeft Storms althans begrepen. Pieter Storms was de originele bedenker van het concept voor Het Gesprek, maar werd door aandeelhouders Hendriks, Barend en Sauer nog voor de eerste uitzending op een zijspoor gezet na een conflict over de te volgen strategische koers. Storms vindt dat de huidige ontwikkelingen juist zijn gelijk van destijds bevestigen: ‘De basis van het conflict tussen mij en de aandeelhouders draaide om het feit dat zij het veel te groot wilden opzetten, terwijl ik juist veel kleiner wilde beginnen en veel meer gebruik wilde maken van crossmediale mogelijkheden zoals internet’, aldus Storms. ‘Maar ik geloof nog steeds in het concept en ben bereid te onderzoeken of het mogelijk is om samen met een gelieerde strategische partner dit concept op een goede manier te laten doorstarten.’ Pieter Storms heeft nog steeds een juridische claim tegen Het Gesprek over 25 procent van de aandelen en een persoonlijke claim op de individuele aandeelhouders Sauer, Barend en Hendriks. (Volkskrant)

UIT DE MEDIA:

** De directie van het digitale voetbalkanaal Eredivisie Live is tevreden over de eerste drie weken dat de zender in de lucht is. Het station meldde vrijdag dat de grens van 200.000 abonnees inmiddels is gepasseerd. 

** De Nederlandse High Definition cultuurzender BravaHDTV wordt sinds deze week doorgegeven in het HD-pakket van de Franse kabelmaatschappij Numericable, die 40% van de Franse huishoudens tot haar klanten mag rekenen. De abonnees van de Belgische zustermaatschappij van Numericable konden de Nederlandse HD-zender al sinds vorige maand ontvangen. Ook met Skylink, het belangrijkste satellietplatform van Tsjechië en Slowakije heeft BravaHDTV inmiddels overeenstemming bereikt. Verdere uitrol van de zender, die zich richt op opera, operette en ballet, wordt binnenkort verwacht naar Portugal en Spanje en op termijn naar Polen, Ierland en Zwitserland. (Persbericht)

** Per 1 oktober worden er diverse wijzigingen doorgevoerd bij Delta Kabel op de Zeeuwse kabel. 100%NL wordt zowel analoog als digitaal toegevoegd en vervangt de 2e Kamerlijn (die alleen analoog te ontvangen was). TV-zender Het Gesprek wordt ook toegevoegd, digitaal via kanaal 118 en analoog in kanaaldeling met Euronews. RNN7 verdwijnt hierdoor van de analoge kanbel maar zal worden toegevoegd aan het digitale pakket van Delta (kanaal 117). Ook zal Film1 action worden toegevoegd per 1 oktober. (ML)

** Zomaar voor straf subsidie afpakken van een omroep gaat niet volgens de regels van de gemeente Nieuwkoop. Dus hebben B en W iets anders bedacht: ze passen de regels aan zodat het wél mogelijk is. Als de lokale omroep RTV Hollands Midden (LOT) niet alsnog gaat samenwerken met de rivaliserende omroep NEO, krijgt de eerstgenoemde geen jaarlijkse subsidie van 9000 euro meer. Dat gaat voor het eerst in 2010 in. De subsidie van dit jaar is immers al verstrekt en die van volgend jaar is al aangevraagd. Verder eisen B en W in hun nieuwe aangepaste voorstel aan de raad nog steeds dat RTV HM een programmaraad instelt. De raad mag donderdag 2 oktober een besluit nemen.

** Als gevolg van een storing bij kabelexploitant UPC zijn duizenden tv-schermen in Leeuwarden donderdagavond op zwart gegaan. Volgens Ronald van der Aart van UPC zijn er problemen met de stroomvoorziening van de centrale. ,,We hopen er zo snel mogelijk wat aan te doen”, zo liet de woordvoerder rond twintig voor elf weten. ,,We zijn bezig met een aggregaat.”

Luistercijfers: ORN en Radio 1 stijgen

ORN heeft in de periode juli-augustus goed gescoord in marktaandeel. Volgens het CLO van Intomart GfK ging het aandeel van 12,8 naar 13,6 procent. Minder verging het Radio 538 dat het aandeel van 11,6 naar 10,7 zag dalen. Ook Q-music moest flink terug in de zomer: van 7,4 naar 6,5 procent. Radio 3FM daalde van 7,9 naar 7,2. Sky Radio (van 9,0 naar 9,4) en Radio 1 van (7,6 naar 8,1) deden het wel goed.

juni/juli(in%)	juli/aug(in%)
01	Radio 538	11.6	10.7
02	Radio 2	9.4	9.4
--	Sky Radio	9.0	9.4
04	Radio 1	7.6	8.1
05	Radio 3FM	7.9	7.2
06	Q-Music	7.4	6.5
07	Radio Veronica	5.8	5.8
08	Radio 10 Gold	2.8	2.7
--	100 % NL	2.5	2.7
10	Radio5	2.5	2.4
11	Arrow Classic Rock Radio	2.2	2.3
--	ClassicFM	2.1	2.3
13	SlamFM	2.2	2.2
14	Radio 4	1.9	2.1
15	Arrow Jazz FM	0.7	0.8
16	BNR Nieuwsradio	0.7	0.7
17	CAZ!	0.4	0.4
18	TMF Radio	0.3	0.3
--	KinkFM	0.2	0.3
--	Radio 6	0.2	0.3
==	Regio Radio	12.8	13.6
==	Regionale Commercieel Radio	3.6	3.9
==	Overige	6.1	6.2

‘Nieuwsuur’ gaat niet door

Het vorige week aangekondigde nieuwsuur op Nederland 2, dat per 1 januari zou moeten beginnen tussen 10 en 11 uur ’s avonds, is van de baan. Na bezwaren van vijf omroepen (EO, AVRO, TROS, KRO en NCRV) heeft de Raad van Bestuur van de publieke omroep het plan van tafel geveegd. De omroepen vreesden concurrentie met hun eigen actualiteitenprogramma’s. Het nieuwsuur moest een samenwerking worden van de NPS, NOS en VARA. De opzet was dat het NOS-Journaal en NOVA naar elkaar zouden verwijzen, en dat het Ster-blok tussen de programma’s zou verdwijnen. De redacties zouden onafhankelijk van elkaar blijven werken, en de VARA (vertegenwoordigd in NOVA) zou voor het project objectiviteit gegarandeerd hebben. De plannen stuitten eerder al op bezwaren bij de actualiteitenrubrieken van de omroepen. Zij vreesden een bevoorrechte positie voor NOVA. (Volkskrant)

UIT DE MEDIA:

** De Raad van Bestuur van de NPO is bezig een beloningscode voor presentatoren op te stellen, die komend voorjaar af moet zijn. Volgens NPO-bestuursvoorzitter Henk Hagoort worden de salarissen afgetopt, maar is een maximumsalaris van twee ton, zoals mediaminister Plasterk heeft voorgesteld, te laag. ‘We willen bovendien dat het mogelijk blijft om uitzonderingen te maken voor echt unieke talenten. Daarvan hebben we er geen dertig rondlopen hier, we willen daarvoor criteria formuleren.’ Aldus Hagoort. (Spreekbuis)

** Het Openbaar Ministerie in Haarlem neemt afstand van een artikel in dagblad De Telegraaf, waar in wordt beweerd dat het OM op de hoogte was van een moordplan op twee Nederlanders. In de krant van maandag zegt een informant dat hij twee rechercheurs voor de verdwijning van het stel op het eiland Isla Margarita in 2007, heeft gewaarschuwd. Het OM noemt de informant dinsdag ‘een leugenaar’. (Haarlem105)

** De VRT en de acteurs Christel Domen, Tineke Caels, Kurt Defrancq en Ronny Daelman hebben na overleg beslist om hun professionele samenwerking in 2009 te beëindigen. Dat meldt de VRT woensdag. ‘Christel, Kurt en Ronny zijn sinds 2002 als Martine, Eric en Sam Bastiaens te zien in Thuis. Tineke Caels vertolkt sinds 2006 de rol van Dorien De Backer. Binnenkort zullen de vier personages echter plaatsmaken voor nieuwe gezichten en nieuwe verhaallijnen’, zo luidt het in een persmededeling. (De Standaard)

** Vanwege de Europese toernee van Emmylou Harris is het op zaterdag 27 september “Emmylou Harris Dag” bij Nashville FM. Tussen 07.00 en 18.00 uur draait Nashville FM elk uur 3 tracks van Emmylou Harris waarbij natuurlijk ook veel aandacht voor haar laatste album “All I Intended To Be”. Daarnaast maken luisteraars kans om één van de door Nonesuch/Warner Bros beschikbaar gestelde albums te winnen. Emmylou treedt 25 september op in Beaux Arts in Brussel, 26 september in de Oosterpoort in Groningen en 27 september in Carré in Amsterdam. Meer informatie via www.nashvillefm.nl.

** Sport1 heeft voor het seizoen 2008 – 2009 als enige Nederlandse partij de uitzendrechten verworven van de Primera Division. Het gaat hier om de rechten van alle live-wedstrijden, de samenvattingen en de online-rechten. Vorig seizoen is het Spaanse voetbal niet te zien geweest op de Nederlandse televisie. “Na een jaar van onduidelijkheden over de uitzendrechten zijn we verheugd dat we het seizoen 2008-2009 van de Primera Division weer aan onze programmering kunnen toevoegen,” zegt Jeroen Oerlemans, managing director van Sport1. “Vooral Real Madrid kan met van Nistelrooij, Robben, Sneijder, Drenthe en nieuwe aanwinst van der Vaart op de interesse van veel Nederlandse voetballiefhebbers rekenen.

** Stadsomroep Almere zendt dit jaar de Sinterklaasintocht in Almere niet uit. ,,We hebben heel beleefd gemaild naar de NPS, met de vraag of wij mochten filmen op de route. Het antwoord was dat, dat niet mocht”, aldus Theo Faber van de Stadsomroep. ,,Omdat het ons hierdoor onmogelijk wordt gemaakt goede opnames te maken, hebben we besloten er dit jaar geen aandacht aan te besteden.” 

** De Veiligheidsregio Zeeland, de provincie en Omroep Zeeland hebben nieuwe afspraken gemaakt over het gebruikt van de radiozender in crisissituaties. In het convenant staat onder meer vastgelegd waar de scheiding ligt tussen officiële informatieverstrekking door de autoriteiten en vrije nieuwsgaring door journalisten. De oude afspraken dateerden van 1992.. “In 16 jaar tijd is er een hoop veranderd,” aldus woordvoerder Jan-Frans Mulder (burgemeester van Hulst) vandaag bij de ondertekening van het contract in Middelburg. De Omroep onderzoekt nog hoe ook de televisie en internetsite kunnen worden benut voor een snelle voorlichting aan burgers in geval van een ramp. Omroep Zeeland ontvangt voor de samenwerking tienduizend euro. (PZC)

** Matt Lucas en David Walliams, hebben grootse plannen. Het komische duo wil een “Little Britain”-film maken, waarin ze beiden meerdere personages zullen vertolken. Wanneer de film uitkomt en hoe die gaat heten, is nog niet bekend. De Amerikaanse filmstudio Dreamworks zal de film uitbrengen. Productiebedrijf Red Hour van Amerikaans acteur Ben Stiller staat in voor de productie van de prent. Lucas en Walliams vertoeven tegenwoordig veel in de Verenigde Staten omdat ze werken aan een Amerikaanse variant van de serie “Little Britain”. (Standaard)

** Kurt Westergaard, de Deense cartoonist die drie jaar geleden ophef veroorzaakte met zijn Mohammed-spotprenten, ligt onder vuur. Hij heeft zware kritiek gekregen omdat hij het partijcongres van de Deense Volkspartij heeft bijgewoond. Dat is een populistische partij die bekendstaat om haar kritiek op immigranten. Pia Kjaersgaard, de partijvoorzitster, verwelkomde Westergaard als een “held”. De hoofdredacteur van Jyllands-Posten, de krant waarvoor Westergaard werkt, bekritiseert de beslissing van de cartoonist. Hij zegt dat hij “de onpartijdigheid van de krant op het spel heeft gezet”. Westergaard zegt dat hij de redactie van zijn hoofdredacteur begrijpt. Hij belooft “dezelfde fout niet meer te maken”. (VRT)

Peter R. de Vries wint Emmy Award

De uitzending van misdaadverslaggever Peter R. de Vries over de verdwijning van Natalee Holloway op Aruba heeft afgelopen nacht een Emmy Award gewonnen. De reportage was genomineerd in de categorie Current Affairs (actualiteiten) van de meest prestigieuze internationale televisieprijs. De Vries was in de zevende hemel met de onderscheiding. ‘Dit is de prijs der prijzen. Dit win je maar een keer in je leven. Hier wil ik al mijn andere prijzen wel voor inleveren.’ De programmamaker noemde de Emmy een mooie beloning voor het vele werk dat in de uitzending is gestoken. Hij nam de prijs in ontvangst met Beth Holloway, de moeder van Natalee. Het tweetal droeg de prijs op aan het verdwenen meisje. De uitzending op SBS 6 hield met ruim zeven miljoen kijkers niet alleen Nederland in zijn greep, maar ging de hele wereld over. Vooral in de Verenigde Staten was er veel belangstelling voor (ANP/Telegraaf/Adformatie).

De Mol begint procedure tegen huidige en voormalige RTL-top

John de Mol roept de gehele huidige en voormalige top van RTL Nederland op als getuigen tijdens een hoorzitting. Reden is de tegenvallende prestatie van het mediabedrijf, waardoor De Mols ‘earnout’ na het samengaan van Talpa en RTL gevaar loopt. Tijdens de eerste hoorzitting morgen wordt voormalige RTL-baas Fons van Westerloo onder ede gehoord, later volgen de huidige topman Bert Habets, voormalig commercieel directeur Frank Eijken en zelfs ook de Europese RTL-baas Gerhard Zeiler.

UIT DE MEDIA:

** De NOS zet vandaag, in samenwerking met Weathernews, haar vernieuwde weersite online. Een bezoeker kan via www.nos.nl/nosjournaal/weer een keuze maken uit het actuele weer van het moment, de meerdaagse weersverwachting in Nederland of voor het weersvooruitzicht elders ter wereld. Aan de site is daarnaast de mogelijkheid toegevoegd om via video 24 uur per dag het uitgebreide weersoverzicht van het laatste NOS Journaal van 18.00 uur te bekijken. Op dezelfde wijze kan ook continu het lange internationale weerbericht worden bekeken. Dit weerbericht maakt de NOS voor BVN Televisie, de publieke televisiezender voor Nederlanders in het buitenland. Voor het weer in Nederland of elders ter wereld kan de sitebezoeker zelf bepalen van welke locatie hij een weersverwachting wil zien. Voor Nederland kan dat door het intypen van een postcode, voor het buitenland door het aangeven van een plaatsnaam. De weersite van de NOS bevat daarnaast nog een aantal actuele radar- en satellietbeelden en een link naar de weblog van de diverse weermensen van de NOS. De mogelijkheid om weerfoto’s in te sturen blijft ook op de nieuwe site bestaan.

** De tv-zender Het Gesprek maakt voorlopig geen nieuwe programma’s. Hetgeen thans op de plank ligt (waaronder ook nog niet vertoonde programma’s die afgelopen weken zijn gemaakt), zal worden uitgezonden. Dit meldt Frits Barend tegenover DutchMedia in reactie op eerdere berichtgeving vandaag (via Adformatie) over de toekomst van interviewzender die in handen is van hem, Ruud Hendriks en Derk Sauer. 

** De initiatiefnemers van de digitale muziekzenders TV Oranje (Nederlandse lied) en Brava HDTV (opera en operette) starten 31 oktober met Schlager TV. Aanleiding voor deze Duitstalige muziekzender is een door Nipo uitgevoerd onderzoek van Kabelraden, waaruit WDR 4 als best beluisterde buitenlandse radiozender naar voren kwam. ‘De Duitse schlager is ongedacht populair in Nederland’, zegt Gerard Ardesch namens Schlager TV, dat met zanger Dennie Christian in onderhandeling is om het gezicht van de zender te worden. Schlager TV, gevestigd in Steenwijk, zal worden gedistribueerd via Canal Digitaal. Cogas Kabel in de regio Twente is een van de kabelexploitanten die de zender in het digitale pluspakket wil opnemen. Schlager TV zendt 24 uur per dag non stop clips van schlagers uit, zonder reclame. Met product-placement, sponsoring, programmaparticipatie en de afdracht van kabelaars denkt Ardesch de schlagerzender winstgevend te maken. (Adformatie)

** RTL Group SA heeft een meerderheidsbelang van 66,6% genomen in het Griekse omroepbedrijf Alpha Media Group. Dat heeft de grootste exploitant van commerciele radio- en televisiestations in Europa dinsdag bekendgemaakt. RTL koopt het belang voor euro 125,7 mln van Alpha’s eigenaar Dimitris Contominas. RTL krijgt vijf van de negen bestuurszetels en heeft ook het recht de bestuursvoorzitter en de Chief Operating Officer te benoemen. Contominas zal worden benoemd tot voorzitter van de Board of Directors. De overname dient te worden goedgekeurd door de Griekse autoriteiten en zal naar verwachting in oktober of november worden afgerond. (FD/BNR Nieuwsradio)

** De Twentsche Courant Tubantia stopt met het uitgeven van de zondagkrant. Dat meldt de krant vandaag. De bezorgkosten en de drukkosten voor de krant op zondag zijn hoog. De toestroom van abonnees en advertenties viel tegen. De Twentse Courant Tubantia op Zondag verscheen op 7 maart 2004 voor het eerst. Het was de eerste zondagkrant van Nederland. Enkele weken later kwam ook de Telegraaf met een krant op zondag. (RTV Oost)

“Problemen voor Het Gesprek”

Praatzender Het Gesprek zit in de problemen. Er worden met twee partijen nog gesprekken gevoerd over een strategische partnership, melden bronnen in de tv-wereld. Welke partijen dat zijn is niet bekend, aldus Adformatie. Mochten die gesprekken niks opleveren, dan zou de toekomst er voor de zender somber uit zien. Mede-initiatiefnemer Ruud Hendriks heeft zijn medewerkers afgelopen vrijdagavond ingelicht. Volgens welingelichte bronnen in de tv-wereld zou gezegd zijn dat er een reële kans is dat de zender in deze vorm ophoudt te bestaan. De aansluiting bij een strategische (media-)partner is niet alleen van belang voor de financiële positie van de zender, maar zou de zender ook de nodige marketingpower moeten geven. Eerder liepen gesprekken tussen Het Gesprek en De Volkskrant op niets uit. Verkoopmaatschappij Triade Media erkent dat het ‘niet makkelijk’ is om adverteerders te interesseren voor de zender. Het Gesprek ging begin oktober vorig jaar van start. Noch Ruud Hendriks noch programmadirecteur Thomas Hendriks van Het Gesprek was bereikbaar voor commentaar. (Adformatie)

UIT DE MEDIA:

** Holland Combinatie, de huis-aan-huistak van de Telegraaf Media Groep, breidt verder uit in de Randstad. De uitgever heeft Janssen Pers Postiljon Uitgeverij en Weekbladen Groep Midden Nederland overgenomen van de Nederlandse Weekbladen Groep. Dat maakt het bedrijf maandag bekend. JPPU en WGMN geven in Zuid Holland (Delta en Postiljon) en Utrecht (Ons Utrecht) huis-aan-huisbladen uit in een wekelijkse oplage van circa 550.000 exemplaren. Eerder deze maand meldde Adformatie al dat HC weekblad De Echo heeft gelanceerd in Rotterdam in 18 lokale edities, met een wekelijkse oplage van ongeveer 650.000 exemplaren. De uitgeverij heeft in de drie steden nu een totale oplage van 3,7 miljoen stuks. (Adformatie)

** Nederland 1 was in week 38 marktleider met een marktaandeel van 21,1 procent (tijdavk 18.00-24.00 u/6+). RTL 4 bleef tweede zender met 13,3 procent, op de voet gevolgd door SBS 6 met 12,5 procent. Het marktaandeel van de publieke omroep was afgelopen week 38,9 procent, RTL Broadcasting behaalde 24,9 procent en SBS Broadcasting 23,0 procent. Het Journaal van 20.00 uur op zondag was het best scorende programma van de week met 2,652 miljoen kijkers, gevolgd door Studio Sport op zondag met 2,527 miljoen kijkers. Ook Mooi Weer De Leeuw deed het goed met 1,796 miljoen kijkers. De Reünie (1,778 miljoen) en TV Show op Reis (1,641 miljoen) staan vier en vijf. Alle programma’s in de top-5 werden uitgezonden op Nederland 1. (Adformatie)

** Dit najaar organiseert het Wereld Audio Festival voor de vierde keer haar WAF competitie. Vanaf vandaag, maandag 22 september, kunnen Nederlandse en Vlaamse nieuwsradiomakers hun meest geslaagde reportage van het afgelopen jaar insturen en meedingen naar een van de vier Radio 1- WAF award. Op 17 november 2008 zullen de Radio 1-WAF awards worden uitgereikt. Een vakkundige jury beoordeelt de inzendingen in de categorieën Primeur, Kort Nieuws, Sport en Reportage. Het Wereld Audio Festival, een initiatief van Radio 1, onderzoekt ieder jaar hoe de radiojournalistiek ervoor staat. Door een festival en een competitie te organiseren die duidelijk maken wat kwaliteit is en waarin radio zich in positieve zin onderscheidt van andere nieuwsmedia. Alle makers van radionieuws kunnen hun beste radio item van het afgelopen jaar insturen voor deze competitie. Inzenden kan via het digitale inzendformulier dat vanaf vandaag te vinden is op www.waf2008.nl. Op de site staan ook de competitievoorwaarden. De competitie sluit op 22 oktober. Naast de Radio 1-WAF awards in vier categorieën wordt ook de Wereldomroep aanmoedigingsprijs voor nieuw talent tot 30 jaar uitgereikt. Hiervoor kan niet worden ingezonden. (Persbericht)

** De uitzendingen van Deventer Televisie zijn binnenkort ook via de glasvezel te ontvangen. De aanleg van dit netwerk is momenteel in volle gang. In het aangeboden zenderpakket voor de televisie ontbreekt DTV. Aanleiding voor de Deventer PvdA-fractie om het college van b en w te vragen hierover in gesprek te gaan met Y3-net, het bedrijf dat het glasvezelnetwerk aanlegt en beheert. Volgens wethouder Gosse Hiemstra hebben de gesprekken er toe geleid dat DTV binnenkort ook via de glasvezel te zien zal zijn. “Er zijn al testen geweest. Het werkt”, aldus de wethouder. Voorlopig wordt DTV alleen ‘analoog’ doorgegeven. Het toevoegen van de zender aan het digitale pakket vergt een enorme investering. (De Stentor)

** Kabelmaatschappij Ziggo gaat digitale televisiekijkers in Muiden en Muiderberg volledig compenseren voor de kosten van de aanschaf van digitale decoders. Dat maakt woordvoerder Gradus Vos van Ziggo bekend in het het tv-programma Kassa, de Verlenging. Klanten van Ziggo in Muiden worden per 1 oktober aangesloten op het netwerk van UPC. De apparatuur die de 340 abonnees in huis hebben, kan niet worden gebruikt op het netwerk van UPC en wordt daardoor waardeloos. De prijs van een decoder voor het Ziggo-netwerk kan oplopen tot een paar honderd euro. Abonnees die digitaal televisiekijken krijgen maandag of dinsdag schriftelijk bericht van het bedrijf. De woordvoerder zei dat iedereen die de apparatuur met een bewijs van aankoop opstuurt, wordt gecompenseerd. De teruggestuurde decoders gaan gratis naar sportverenigingen of andere goede doelen. (Telegraaf)

** Oud-tophockeyster Minke Booij, die bij de Olympische Spelen in Peking goud binnenhaalde met Oranje, wordt presentatrice bij NET 5. Vanaf zaterdag 25 oktober is zij live te zien tijdens de eerste ronde van de tweede editie van de Euro Hockey League. De zender wist vorig jaar voor drie jaar de uitzendrechten van dit Europese clubtoernooi te bemachtigen. Na de Olympische Spelen stopte Booij met haar carrière als hockeyinternational. (Telegraaf)

** Wegens succes verlengd: De Top 100 van de Jaren 50 wordt op verzoek van de luisteraars naar Radio 5 omgedoopt tot de Top 200. Uit de twee voorgaande edities van de Week van de Jaren 50 kwam naar voren dat de nostalgie hoogtij viert en er veel meer platen onder het stof vandaan gehaald moeten worden. Dus vanaf aanstaande vrijdag 06.00 uur vijf dagen terug in de tijd met historische opnames, herinneringen van luisteraars en gasten uit lang vervlogen tijden.

** De Vereniging tegen de Kwakzalverij heeft de NCRV genomineerd voor de Meester Kackadorisprijs 2008, de prijs voor de persoon of instantie die het meest heeft gedaan voor bevordering van de kwakzalverij in Nederland. De christelijke omroep hoort op 25 oktober of hij is uitverkoren. Dat meldt het blad van de vereniging. Volgens de vereniging heeft de NCRV ,,een kwalijke reputatie”. Al in 1975 en 1976 gaf hij de microfoon aan ,,notoire alternatievelingen” als de acupuncturist Rama Polderman en kruidenvrouwtje Mellie Uyldert. In 1991 en 1992 kon Nederland via de NCRV luisteren naar de ,,wartaal” van Klazien uit Zalk over gezond eten en gezonde kruiden. Bovendien betaalden homeopathische firma’s in diezelfde jaren het NCRV-programma Natuurlijk genezen, waarvoor het Commissariaat voor de Media de omroep beboette. (ANP/BNR)

** Afgelopen nacht zijn er grote problemen geweest in drukkerij van het Algemeen Dagblad Den Haag. Een van de twee persen heeft het grootste deel van de nacht niet gewerkt. De editie Rotterdam Hoeksewaard en Waterweg zijn daardoor zeer laat gedrukt en de leveringen zullen zeer verlaat zijn. Editie Den Haag Zoetermeer en Delft zijn in zijn geheel niet gedrukt en zullen dus ook niet bezorgd worden. In Zoetermeer en Delft zal in de ochtend alleen de bijlagen worden bezorgd.

Carlo de Boer algemeen directeur van 100%NL

Carlo de Boer, oud-directeur van Sky Radio Groep wordt per 1 oktober algemeen directeur van 100%NL. De Boer verliet Sky Radio Groep op 1 februari jl. Hij volgt Dennis Korthouwer op. Korthouwer zegt desgevraagd tegen DutchMedia dat hij was aangesteld om de ’turnaround’ te doen. “Nu dat de luistercijfers +300% en omzet +500% gestegen zijn sinds mijn aantreden, geef ik het stokje over aan Carlo de Boer. Ik hou aandelen-opties in de organisatie,” Carlo de Boer zegt desgevraagd blij te zijn met zijn nieuwe functie. “Radio blijft me fascineren. In 1995 kwam ik bij Sky Radio toen het zonder ether een vrij klein radiobedrijf was. Dat is later met o.a. Radio Veronica enorm gegroeid. Ik zie 100%NL als een nieuwe kans. Er zit nu een leuek club met mensen met een man of 14. Het voelt lekker om zowel intern als extern dit station tot een prachtige diamant te kunnen maken en duidelijk op de kaart te mogen zetten voor luisteraars en adverteerders.” 100%NL is in meerderheid in handen van Alta Communications en verkreeg in juli 2006 na juridische procedures haar FM-kavel. (Via Dutchmedia)

Directeur Schrurs weg bij de VPRO

Peter Schrurs, directeur van de VPRO, verlaat de omroep per 1 maart volgend jaar. Hij heeft de functie tien jaar bekleed. ”Voordat ik het gevoel krijg van: nou nee, niet weer, bij ontwikkelingen binnen of met name buiten de VPRO, wil ik wat anders gaan doen. Dat is beter voor mij en dat is beter voor de VPRO. Na tien jaar is het mooi geweest,” laat Schrurs in een interne mail aan de medewerkers weten. Het is nog niet bekend wat hij hierna gaat doen. Schrurs vormt met Marieke Schoenmakers de leiding van de VPRO. Tot 2006 deed hij dat met Daniëlle Lunenborg, die 5,5 jaar hoofdredacteur televisie was bij de omroep. Zij vertrok vlak voor een reorganisatie die door Schrurs is uitgevoerd en waarbij het personeelsbestand moest worden ingekrompen. Voordat Schrurs (1950) directeur werd bij de VPRO, was hij directeur van de School voor Journalistiek in Utrecht. Hij volgde in 1998 bij de VPRO Hans van Beers op, die naar de raad van bestuur van de NOS vertrok. Schrurs wil zijn vertrek nog niet toelichten. ”Daarvoor is het nog te vroeg,” aldus een woordvoerder. (via Parool)

UIT DE MEDIA:

** Net als vorig jaar heeft Uitzending Gemist de Website van het Jaar Award in de categorie Entertainment en Lifestyle gewonnen. Gisteren werd in de Doelen, Rotterdam de prijs uitgereikt. Ruim 1,1 miljoen mensen brachten via www.websitevanhetjaar.nl hun stem uit. In de categorie Entertainment en Lifestyle won Uitzending Gemist van onder andere nos.nl, radio538.nl, rtl.nl, tvgids.nl en vara.nl. Ook de site Omroep.nl was in deze categorie genomineerd. Naast de beste website van het jaar zijn in veertien categorieën prijzen uitgereikt. De verkiezing Website van het Jaar is een initiatief van onder andere Stichting Internet Reclame (STIR).

** Het Commissariaat voor de Media heeft op 17 september 2008 besloten de publieke regionale omroep RTV Noord-Holland een nieuwe zendmachtiging te verlenen. Het Commissariaat, onafhankelijk toezichthouder voor de media, kon besluiten tot verlening van de zendmachtiging nadat de provincie Noord-Holland in april van dit jaar besloot tot financiering van de omroep. (ROOS/NL Kabel)

** Slecht nieuws voor de fans van Inspector Frost. De Britse acteur David Jason (68) heeft laten weten dat hij niet langer inspecteur Frost wil spelen in de populaire tv-serie A touch of Frost. ‘Jullie willen mij toch niet zien als Frost in een rolstoel?’ grapte de acteur. Hij vertolkt al sinds begin jaren ’90 de rol van de humeurige politieman, goed voor veertig afleveringen. (Standaard)

** Bert van Lent start per 1 oktober als dj in de 3FM-nacht in het kader van de 3FM Radio DJ Opleiding. De dj gaat elke dinsdagnacht tussen 01.00 en 04.00 uur een programma maken voor de publieke popzender. Domien Verschuuren maakt vanaf 29 september elke dag het 3FM-programma ‘Domien is Wakker’ in de uren tussen 04.00 en 06.00 uur. Domien neemt de uren over van Martijn Muijs.

** Cabaretier Hans Teeuwen was afgelopen maandag te gast in het radioprogramma van Giel Beelen en blijkt niet meer weg te slaan. Zo goed zelfs dat Hans en Giel gaan samenwerken. Hij zal vanaf nu elke maandag te horen zijn in Giel’s programma met bewerkingen van filmpjes die hij maakt voor zijn eigen website en met nieuw materiaal. Giel is in zijn nopjes met zijn nieuwe aanwinst: “Ik ben er trots op dat Hans mee wil werken aan mijn programma. Hoe meer Hans Teeuwen op de radio hoe beter, maar dit is ook nog eens bijzonder materiaal.” Dit meldt RTL Boulevard. (RTL)

** Telecomtoezichthouder Opta komt telecombedrijf KPN tegemoet op de markt voor het doorgeven van gesprekken tussen netwerken van verschillende aanbieders. De Opta trekt de huidige verplichtingen van KPN op deze ‘interconnectiemarkt’ in. Dit blijkt uit een ontwerpbesluit dat de toezichthouder vrijdag bekendmaakte. De reden is dat het marktaandeel van KPN de laatste drie jaar sterk is gedaald naar 40 à 50 procent. Ook zou er geen sprake zijn van hoge toetredingsdrempels voor andere aanbieders. (BNR)

** De onderhandelingen tussen RTV Hollands Midden en NEO Radio zijn mislukt. Twee bemiddelaars hebben geprobeerd om de partijen tot elkaar te brengen en kwamen er niet uit. Het college kwam in de raadsvergadering van 11 september met het voorstel de subsidie voor RTV Hollands Midden stop te zetten. Woordvoerder Martin Meijer van RTV Hollands Midden vertelde dat er enorme verschillen van opvatting zijn over een lokale omroep. ‘Maar laten we doorgaan op het punt waar we nu zijn. Nieuwkoop heeft zijn lokale omroep.’ 

Opta krijgt zware kritiek op kabelplannen

Telecomtoezichthouder Opta heeft donderdag tijdens een hoorzitting forse kritiek moeten aanhoren. Dit op de plannen die hij heeft om de concurrentie op de kabelmarkt te vergroten. Met name de kabelmaatschappijen, maar ook telecombedrijf KPN, vinden de plannen ,,achterhaald” en ,,tegenstrijdig”. Opta maakte deze zomer bekend dat het ontevreden is over de concurrentie tussen de kabelaanbieders op de markt voor analoge televisie. Ziggo en UPC hebben volgens Opta 81 procent van die markt in handen. Om de concurrentie te vergroten wil de toezichthouder dat kabelbedrijven andere partijen toegang bieden tot hun netwerken. (BNR/ANP)

UIT DE MEDIA:

** De werkomstandigheden voor journalisten en fotografen zijn het beste in het Gelredome bij Vitesse. Dat blijkt uit een rapport van de Nederlandse Sport Pers. De Graafschap scoort het allerlaagste van alle clubs uit de eredivisie. NEC staat bij journalisten onder in de middenmoot, evenals de topclubs PSV, Ajax en Feyenoord. Op het punt gastvrijheid scoren de drie Gelderse clubs hoog. Wat de aanwezigheid van technische voorzieningen betreft, wordt de situatie bij NEC en De Graafschap negatief beoordeeld. (RTV Gelderland)

** VARA-voorzitter Vera Keur stopt per 1 december volgend jaar. Na veertien jaar voorzitterschap vindt ze het tijd voor iets anders, liet ze donderdag via een woordvoerster weten. Keur volgde bij de omroep Marcel van Dam op. In 2000 onderzocht ze samen met haar collega’s de mogelijkheid om de publieke zendgemachtigde uit het omroepbestel te halen en er een commerciële tv-zender van te maken. Dat plan ging uiteindelijk niet door. (ANP)

** TV Oost zendt donderdagavond de wedstrijd tussen Stade Rennais en FC Twente live uit. De regionale zender heeft de exclusieve televisierechten voor Nederland binnengehaald. Het duel in Frankrijk is de eerste wedstrijd in de eerste ronde van de UEFA Cup. Twee weken later is de return in de Grolsch Veste in Enschede. Het is de derde keer dat TV Oost de televisierechten heeft van Europese wedstrijden van FC Twente. Twee jaar geleden waren de wedstrijden in de Intertoto tussen FC Twente en Levadia Talinn uit Estland live te zien. Vorig jaar was het treffen met het Spaanse Getafe rechtstreeks op TV Oost. Het is nog niet duidelijk of TV Oost ook de thuiswedstrijd in Enschede live gaat uitzenden. Daarover wordt nog onderhandeld. (TV oost)

** Het bestuur van Omroep Hilversum heeft besloten ‘al zijn activiteiten’ met ingang van 1 oktober te staken. Het bestuur had ook geen andere keuze meer, nadat het Commissariaat voor de Media vorige week meldde dat de zendmachtiging van de lokale omroep niet wordt verlengd. Dit betekende dat Omroep Hilversum op 10 oktober ‘op zwart’ zou gaan. Het bestuur wacht deze genadeklap niet af en stopt eind deze maand met de resterende activiteiten: een zeer beperkt aantal tv-uitzendingen en tekst-tv. Deze activiteiten werden al sinds de afloop van de zendmachtiging – in april 2007 – door het commissariaat gedoogd. (Gooi en Eemlander)

** Brabant 10, de regionale commerciële tv-zender moet bezuinigen. Brabant 10 ontstond begin dit jaar na de fusie van RTV 10 in H elmond en TV & Co in West-Brabant. Een kleine studio in Den Bosch en die in Tilburg gaan dicht, de nieuwsredacties worden gecentraliseerd in Helmond en Breda. Volgens directeur Weijmans blijven synergievoordelen langer uit dan verwacht en groeit de omzet minder snel dan aanvankelijk was geraamd. Dubbelfuncties, die ontstonden na de samenwerking, worden geschrapt. Een handvol jaarcontracten wordt na afloop niet verlengd, een aantal tv-medewerkers krijgt een andere baan. Er werken omstreeks zestig vaste krachten. Technisch werk dat nu nog wordt uitbesteed wordt straks weer zelf gedaan. Brabant 10 zet dit jaar naar verwachting 2,5 tot 2,7 miljoen euro om, terwijl op 3 miljoen was gerekend. De commerciële zender heeft in Brabant de beschikking over 850.000 kabelaansluitingen. (BD)

** Op dinsdag 23 september aanstaande wordt de televisiezender Arte vervangen door de Italiaanse tv-zender RAI Uno in de gemeenten Leidschendam-Voorburg, Rijswijk, Wassenaar en de kern van Nootdorp. Arte zal in de toekomst alleen nog digitaal doorgegeven worden. Mede op advies van de betrokken programmaraad heeft Ziggo besloten op de vrijgekomen plaats RAI Uno door te geven. Arte blijft wel, binnen het huidige abonnement, beschikbaar in het digitale Televisie Z1-pakket op kanaal 610.

** Op dinsdag 23 september aanstaande wordt de televisiezender Arte in Den Haag vervangen door de combinatie van de Engelstalige tv-zender Euronews en de Nederlandstalige zender Het Gesprek. Euronews is dagelijks te ontvangen van 01.00 uur tot 16.00 uur. Het Gesprek is te zien van 16.00 uur tot 01.00 uur. Arte zal in de toekomst alleen nog digitaal doorgegeven worden. Mede op advies van de Haagse programmaraad heeft Ziggo besloten op de vrijgekomen plaats de combinatie Euronews en Het Gesprek door te geven. Arte blijft wel, binnen het huidige abonnement, beschikbaar in het digitale Televisie Z1-pakket op kanaal 610.

** Bart van Leeuwen heeft zijn contract tot 2011 verlengd bij Radio Veronica. Van Leeuwen is iedere werkdag tussen 09.00 en 13.00 uur te horen bij Radio Veronica met het programma ‘Goud van Oud’. Daarnaast is hij ook station voice bij het nieuwe online radiostation ‘Veronica Top 1000 Allertijden’. (persbericht)

** Reinout kan het niet aanzien dat zijn Eyeworks-paradepaardje Milion Dollar Wedding nauwelijks aanslaat en grijpt in. Hij zal speciaal voor het programma uit New York komen om te bekijken hoe het beter kan. Omdat Million Dollar Wedding van zijn productiemaatschappij Eyeworks komt, voelt hij zich persoonlijk zeer betrokken bij het programma. RTL-directeur Erland Galjaard: “Ik ben erg blij dat hij het doet.” Dit meldt RTL Boulevard. (Telegraaf)

** De eerder aangekondigde digitale basisbijdrage voor de smartcard bij Ziggo vindt geen doorgang. Dit heeft Ziggo-woordvoerder John Burger DutchMedia laten weten. “Voor de jaren 2008 en 2009 is deze definitief van de baan. Vanaf 2010 zijn hier verder geen plannen toe,” aldus Burger. Burger zegt desgevraagd over de reden “we zijn nog druk bezig met het neerzetten van een nieuw bedrijf en we hebben nog niet alles 100% voor elkaar. Denkend vanuit de klant past daar geen nieuwe bijdrage voor smartcards bij en we zijn er ook niet mee bezig”.

UIT DE MEDIA:

** Minister Ronald Plasterk (Media) handhaaft ook in het volgende jaar de rust in Hilversum. Zijn voorgangster, staatssecretaris Medy van der Laan (D66), was van plan het omroepbestel flink op de schop te gooien, maar sinds het aantreden van Plasterk waait er een nieuwe wind vanuit Den Haag. Dat blijkt ook uit zijn mediabegroting 2009. Plasterk wil de gevolgen van eerdere bezuinigingen repareren. In het coalitieakkoord werden daar afspraken over gemaakt. Daaruit vloeit voort dat de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) komend jaar 50 miljoen euro extra kan besteden. Dat geld moet worden ingezet voor ,,herstel van de programmering van de landelijke publieke omroep en dekking van de tekorten op hun begroting”, schrijft Plasterk. De programmering moet volgens de PvdA-bewindsman vooral worden verbeterd op het gebied van drama. Van het extra geld moet daarom 15 miljoen euro worden ingezet voor dit tv-genre. Verder is de NPO van plan het extra geld aan te wenden voor het verrijken van de programmering en het verkorten van de zomerstop. (ANP/Gelderlander)

** Een filmploeg van de NOS is gisteravond op het Damrak bestolen van een professionele camera van ongeveer vijftigduizend euro. De filmploeg was daar om bij beurs een reportage te maken over de financiële crisis. De cameraman legde na het Journaal van zes uur zijn camera in de satellietwagen en ging iets eten. Achter de rug van de verslaggever die nog in de auto was, werd de camera weggegrist. (Parool)

** Vandaag lanceert NRC Handelsblad zijn Engelstalige website nrc.nl/international. De nieuwe sectie richt zich op buitenlanders die geen Nederlands kunnen lezen maar wel geïnteresseerd zijn in Nederlandse kwaliteitsjournalistiek. Op nrc.nl/international wordt dagelijks een selectie van nieuwsberichten, achtergrondstukken, reportages en opiniestukken over Nederlandse onderwerpen met een grensoverschrijdend belang gepubliceerd. Daarbij valt te denken aan de militaire missie in Uruzgan, het integratie- en Europadebat, ontwikkelingen op cultureel en wetenschappelijk gebied, grote infrastructurele projecten zoals waterwerken, en nieuws over multinationals en het koningshuis. Ook de buitenlandse invloed op Nederland zoals die van Amerikaanse verkiezingen en van Brussel, wordt onderwerp van de Engelstalige verslaggeving. (NRC)

** UPC heeft zijn offensief tegen ADSL en glasvezel gelanceerd: supersnel kabelinternet op basis van Eurodocsis 3.0. Klanten van die andere grote kabelaar, Ziggo, vragen zich af wanneer hun aanbieder met dezelfde upgrade komt. Ze zullen nog even geduld moeten hebben als het gaat om snelheden van 100 Mpbs en hoger. Ziggo is nog steeds van plan om na oktober te starten met de uitrol van Eurodocsis 3.0, zegt woordvoerder Gradus Vos vandaag tegen ZDNet. Het is de bedoeling om dit jaar internet te bieden met een snelheid van 30 of 40 Mbps en wellicht hoger. Medio volgend jaar moet dan internet met een snelheid van 100 Mbps (of hoger) over de coaxkabel mogelijk zijn.

** Johan Derksen en Wilfred Genee moeten nog twee weken wachten met de doorstart van hun tv-programma Voetbal Insite dat vanaf gisteravond onder de naam Voetbal International zou terugkeren op RTL7, meldt Spits. Presentator Genee geeft tekst en uitleg: “De studio is volgende week niet beschikbaar omdat er dan een gesponsord autoprogramma wordt opgenomen. We vonden het raar om gisteren dan wel uit te zenden. Dus beginnen we over twee weken met hopelijk een vliegende start. Ja, natuurlijk vind ik het jammer dat we moeten wachten. Al geeft het ons wel de mogelijkheid om ons nog beter voor te bereiden.” 

** Joop Munsterman is benoemd tot voorzitter van de Raad van Bestuur van krantenuitgever Wegener. Munsterman zit sinds mei van dit jaar in de Raad van Bestuur als waarnemend voorzitter. Munsterman is de opvolger van Jan Houwert die eerder dit jaar is teruggetreden. Na diverse management- en directeursfuncties binnen Wegener is Munsterman sinds 2002 directeur van Wegener-Huis-aan-huisMedia. Naast zijn werkzaamheden bij Wegener is Munsterman ook voorzitter van betaald voetbalclub FC Twente. (RTV Oost)

** Met een marktaandeel van 20,0 procent was Nederland 1 marktleider in week 37 (18-24 u./6+). RTL 4 kwam weer uit op een tweede plaats met een aandeel van 15,0 procent en SBS 6 was derde met 13,1 procent. Nederland 2 had 7,3 procent en Nederland 3 7,7 procent. RTL 5 scoorde 5,8, RTL 7 4,3 en RTL 8 2,2. Net 5 had een aandeel van 5,7 procent en Veronica 4,7 procent. Het best bekeken programma was het NOS Journaal van 20.00 uur op zondag met 2.665 miljoen kijkers. Studio Sport van zondagavond was tweede met 2.193 miljoen kijkers. De voetbalwedstrijd Macedonië-Nederland had ruim 2 miljoen kijkers, gevolgd door Mooi Weer De Leeuw met ruim 1.8 miljoen kijkers. (Adformatie/SKO)

** Arjen van de Horst (34) is per heden benoemd als de nieuwe, multimediale-correspondent voor de NOS met als standplaats Londen. Als werkgebied krijgt hij zowel Groot-Brittannië als Ierland onder zijn hoede. Van der Horst volgt Tim Overdiek op die in juni van dit jaar het correspondentschap inruilde voor de functie van adjunct-hoofdredacteur bij NOS Nieuws. Arjen van der Horst verblijft al sinds januari 2007 in Londen. Vanaf dat moment trad hij al op als ’tweede man’ bij drukte of afwezigheid van Tim Overdiek. Sinds het vertrek van Overdiek naar Hilversum nam Van der Horst de functie van correspondent al volledig waar. Arjen van der Horst startte zijn loopbaan bij de NOS in 2001 als redacteur buitenland voor het NOS Radio 1 Journaal. Daarna volgde, tot zijn vertrek naar Londen, de functie van buitenlandcoördinator bij de multimediale redactie van NOS Nieuws. Van der Horst volgde begin jaren negentig de Academie voor de Journalistiek in Tilburg. Tot zijn indiensttreding bij de NOS werkte hij in verschillende journalistieke functies. (Persbericht)

** De televisieserie The Simpsons heeft zaterdag voor de tiende keer een Emmy Award voor de beste animatieserie gewonnen. De prijs werd uitgereikt in het Nokia Theater in Los Angeles. Actrice Cynthia Nixon, in Nederland vooral bekend om haar rol in de serie Sex and the City, won een Emmy voor haar gastrol in Law and Order: Special Victims Unit. Ze speelde in die serie een psychopaat met meerdere persoonlijkheden. De Emmy voor het beste geanimeerde programma van een uur of langer ging naar de South Park-film Imagination Land. De controversiële animatiereeks South Park gaat over het leven van vier kinderen voor wie politieke correctheid geen prioriteit is. (Volkskrant)

** NRC Handelsblad publiceert vandaag al de complete Miljoenennota op internet. De stukken werden gisteren onder strikt embargo uitgereikt,maar de krant heeft daarvoor niet getekend en zegt ze door vrije nieuwsgaring te hebben verkregen. Wie tekent mag ook niet publiceren als de informatie uitlekt. NRC Handelsblad noemt dat knevelarij. Besluiten die voor de burger belangrijk zijn,horen zo snel mogelijk bekend te worden,vindt NRC. De embargoregeling staat onder druk sinds in 2002 de Miljoenennota al op zondag op internet stond. Vorig jaar tekende NRC wel voor geheimhouding op de ochtend van Prinsjesdag zelf. (NOS)

Omroep Hilversum reageert nog niet op verlies uitzendrechten

Het bestuur van Omroep Hilversum zal dinsdag officieel reageren op het verlies van de uitzendrechten. Het Commissariaat voor de Media weigerde deze week de lokale omroep een nieuwe zendvergunning te geven. Dertig medewerkers van de omroep zitten echter niet bij de pakken neer. Hoofdredacteur John Kester van Omroep Hilversum reageerde gisteren licht teleurgesteld. ,,Dit is jammer, maar we zitten hier niet te huilen hoor. We gaan gewoon door tot het einde.” Het bestuur is niet bereikbaar voor commentaar, maar de hoofdredacteur weet dat dit college dinsdag bijeenkomt om zich te beraden. ,,Ik heb geen enkel idee wat er gebeurt. Of het bestuur bijvoorbeeld in beroep gaat tegen het besluit van het commissariaat”, aldus John Kester. Sinds eind 2007 werken hij en zijn medewerkers belangeloos aan de zender. ,,Ikzelf probeer een beetje geld te verdienen met het werven van commercials. We zijn doorgegaan, omdat we hopen dat we bij de nieuwe omroep een plek kunnen vinden. Wethouder Jan Rensen heeft ons toegezegd dat wij daarin een rol zouden mogen spelen.”

UIT DE MEDIA:

** De commerciële tv-zender Het Gesprek is vanaf nu te ontvangen in het digitale basispakket van Ziggo (Z1-pakket). Het Gesprek was tot op heden onderdeel van het digitale pluspakket (Z2). Al eerder deze maand verplaatste Ziggo de tv-zender Arte van het digitale pluspakket naar het digitale basispakket. De analoge doorgifte van Arte wordt uitgefaseerd.

** Nadat de raad van bestuur van de VRT woensdag groen licht heeft gegeven voor een grondige vernieuwing van de radiozender Donna, zijn alle Donna-medewerkers donderdagmiddag ingelicht over de vernieuwingsplannen voor de zender. Dat meldt de VRT donderdag. De Donna-medewerkers kregen te horen dat de vernieuwde zender een brede publieksradio wordt met bijzondere aandacht voor een nieuwe generatie jonge vrouwen, van tussen de 18 en 30 jaar, en hun gewijzigde leefwereld. ‘Hitmuziek blijft het belangrijkste ingrediënt van het station, met muziek van de jaren 90 tot nu. Het internet krijgt een zeer prominente plaats en wordt evenwaardig aan het medium radio’, meldt de VRT

** De namen van de personen die zullen verschijnen in het nieuwe seizoen van ‘Wie is de Mol?’ zijn uitgelekt. De mensen die dit seizoen de strijd met elkaar aangaan zijn: Anniek Pheifer. Dennis Storm. Froukje Jansen, Hans Schiffers, Jon van Eerd, Paula Udondek, Rick Engelkes, Sebastiaan Labrie, Vera Mann en Vivienne van den Assem. Net als vorig jaar is de presentatie in handen van Pieter Jan Hagens. De opnames van ‘Wie is de Mol 2009’ is al achter de rug. De eerste aflevering is te zijn in januari 2009. (RTL)

“Beslissing over Concertzender tot oktober uitgesteld”

Een beslissing over de toekomst van Concertzender is uitgesteld tot in oktober. Ruurd Bierman, lid van de Raad van Bestuur van de publieke landelijke omroep en voorzitter van de Stichting Concertzender zegt desgevraagd dat het er op neer komt dat een aantal zaken grondig dienen te worden uitgezocht. Zo vervalt met de in werking treden van de nieuwe mediawet het verschil tussen hoofd- en neventaken. Bierman stelt dat uitgezocht dient te worden wat dit betekent voor een activiteit als Concertzender (deze zou mogelijkerwijs ‘hoofdtaak’ worden als die zou voort blijven bestaan na 1 januari aankomende). 

Rekenkamer: Publieke omroep niet transparant

De bedrijfsvoering bij de publieke omroep verloopt „op onderdelen onvoldoende ordelijk en controleerbaar”. De verantwoording van omroepverenigingen is „gebrekkig”. Bovendien is het toezicht door het Commissariaat voor de Media te „algemeen”. Dit schrijft de Algemene Rekenkamer vandaag in het rapport Publieke omroep in beeld. Financiering, bedrijfsvoering en toezicht. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van de Tweede Kamer. Die wil meer inzicht in de geldstromen van de publieke omroep. Volgens de Rekenkamer wordt de gebrekkige bedrijfsvoering voor een belangrijk deel veroorzaakt door de „mondelinge onderhandelingsprocessen” in Hilversum. Daarvan wordt „weinig vastgelegd”. Dat is „onvoldoende doorzichtig”, terwijl dit „met een beperkte inspanning aanzienlijk kan verbeteren”. De omroepen zelf bestrijden dat hun bedrijfsvoering tekortschiet. Volgens hen is alleen de verantwoording „niet geheel ordelijk”. Verder zien de omroepen „op dit moment geen aanleiding te reageren”. De Rekenkamer waarschuwt onder meer voor ‘outputdeals’ die twee omroepen met producenten hebben afgesloten. Dat zijn contracten waarbij de omroep toezegt gedurende meerdere seizoenen een pakket programma’s af te nemen, soms op straffe van een boete. De omroepen lopen daardoor onnodig „financiële risico’s”. Bovendien bestaat de kans dat publiek geld „weg lekt” naar private partijen. Dat is volgens de Mediawet verboden. Voorbeeld hiervan zijn meerjarige afspraken tussen de AVRO en het productiebedrijf Medical Multimedia Productions (MMM) dat onder meer tekende voor De Centrale Huisartsenpost en Kinderziekenhuis. In MMM heeft de AVRO ook zelf een deelneming van 50 procent.

UIT DE MEDIA:

** Willem van Hanegem maakt zaterdag zijn debuut bij Sport1 als analyticus. Wanneer in Engeland en Duitsland de voetballiefhebbers vanaf zaterdagmiddag aan de buis gekluisterd zitten voor de spannende wedstrijden die op stapel staan, geeft Van Hanegem zijn analitisch commentaar aan de Sport1-kijkers.

** Maandag 15 september a.s. start Sport1 met de wekelijkse talkshow ‘Sport1 United’. Het programma wordt gepresenteerd door Kees Jansma en iedere week ontvangt hij verschillende gasten aan tafel. Aad Mos en Klaas-Jan Huntelaar zijn als eerste te gast bij het één uur durende praatprogramma. Gezamenlijk wordt teruggeblikt op de voetbalprestaties van het afgelopen (voorafgaande) weekend. De discussie aan tafel gaat overwegend over voetbal, tenzij er ook andere interessante sportevenementen te bespreken zijn. De andere ‘discussiepartners’ die binnenkort aan tafel schuiven bij ‘Sport1 United’ zijn: Dirk Kuijt, Huub Stevens, Danny Blind, Marc van Hintum, Willem van Hanegem, Louis van Gaal en Wim Kieft. Sport1 United is iedere maandagavond van 21.00 tot 22.00 uur te zien op het hoofdkanaal van Sport1 rechtstreeks vanuit de nieuwe studio.

** Het Nederlandse telecombedrijf KPN gaat mobiele telefonie ook in Frankrijk aanbieden. Het concern heeft een akkoord gesloten met zijn Franse sectorgenoot Bouygues Telecom over het gebruik van diens netwerk. KPN wilde woensdag nog niets zeggen over de overeenkomst. Het bedrijf heeft eerder al wel aangegeven belangstelling te hebben voor de Franse markt. KPN betrad eerder dit jaar al de Spaanse markt met zijn eigen merk Simyo. Het bedrijf doet dit via het netwerk van Orange.

** De Vereniging voor Onderzoeksjournalistiek (VVOJ) heeft de nominaties voor de jaarlijkse prijzen bekendgemaakt. In de categorie ’tekstueel’ werden twee producties van NRC Handelsblad genomineerd, de artikelenreeks ‘Chaos bij de belastingdienst’ van Joep Dohmen en publicaties van Jan Meeus en Herman Staal over Prorail en aanverwante organisaties. Ook Vasco van der Boon en Gerben van der Marel (Financieel Dagblad) werden genomineerd met hun artikelenreeks over vastgoedfraude. De prijzen worden op 21 november uitgereikt. (NRC)

VRT trekt definitief stekker uit Donna

Radio Donna wordt grondig vernieuwd en krijgt een nieuwe naam. De raad van bestuur van de VRT heeft woensdag de plannen van de directie goedgekeurd. Binnen de nieuwe zender zal een grote rol zijn weggelegd voor Peter Van de Veire, oud-presentator bij Studio Brussel. Hij wordt een van de drijvende krachten van een nieuw en versterkt team. Greet Santy wordt de netmanager van de nieuwe radiozender. De hitzender Donna werd in 1992 gelanceerd en erg succesvol, vooral in de jaren 90. De laatste jaren waren de luistercijfers echter sterk gedaald. (VRT)

UIT DE MEDIA:

** Sir Cliff Richard ontvangt de Radio 5 Oeuvreprijs. Dit maakte Radio 5 presentator Hijlco Span vandaag bekend aan de Britse popzanger tijdens een exclusief telefonisch interview in het programma Plein 5. Aanleiding voor de toekenning van de Radio 5 Oeuvreprijs is het 50-jarige artiestenjubileum van Cliff Richard. De bijbehorende geldprijs van 5.000 euro schenkt Sir Cliff aan de strijd tegen de ziekte van Alzheimer. Hijlco Span hoopt de prijs namens Radio 5 binnenkort persoonlijk aan Sir Cliff Richard in Londen te kunnen aanbieden. Na Eddy Christiani in 2007 is Sir Cliff Richard de tweede artiest die de Radio 5 Oeuvreprijs ontvangt. (Persbericht)

** Pieterjanssen.web-log.nl bericht dat via de etherfrequentie van de regionale commerciële radiozender Radio 8 FM in de regio Eindhoven (95.5 MHz) sinds kort de zender Radio Hollandio is te horen. Radio Hollandio zendt 24 uur per dag muziek uit van Nederlandse bodem. Radio 8 FM is in de regio Eindhoven nog te horen via de FM-frequenties 95,2 MHz en 89,3 MHz. 

** De Avro komt met een remake van de jeugdserie TiTaTovenaar uit de jaren zeventig. Dat meldt de Efteling dinsdag. De opnamen voor de nieuwe reeks gaan maandag van start in het sprookjespretpark. De serie wordt vanaf half december uitgezonden bij Z@pp, het kinderkanaal van de publieke omroep l

** De Telefoongids, uitgever van het gelijknamige telefoonboek, gaat de concurrentie aan met partijen als Google. Met de introductie van nieuwe diensten op internet wil het bedrijf meer bezoekers trekken. „We zijn momenteel geen flitsend bedrijf, maar dat willen we wel worden”, aldus de Zweedse topman Peter Darpö van De Telefoongids in een vraaggesprek met het ANP. 

** Stichting Leidse Evenementen Radio (SLER) presenteert ook dit jaar weer 3 oktoberradio. Van 1 tot en met 4 oktober het Leidens Ontzet, live te volgen op de radio in Leiden via 107.0 FM en wereldwijd via het internet op www.3oktoberradio.nl.. De SLER maakt het doormiddel van 3 oktober radio mogelijk dat thuisblijvers en mensen die niet bij de festiviteiten aanwezig kunnen zijn, vanaf 1 tot en met 4 oktober aanstaande, toch live kunnen meegenieten van de 3 oktober feesten. Zo is er Live verslag van bijvoorbeeld de hutspotmaaltijd, de taptoe, het vuurwerk, het minikoraal en diverse andere activiteiten. Ook zal er op 3 oktober live muziek vanaf locatie ten gehore worden gebracht. Op 4 oktober wordt het gehele Leidens ontzet samengevat in een speciale uitzending waarbij de eerder gemaakte live reportages opnieuw worden uitgezonden.

** MTV Networks, joint-venture partner in TMF Radio kijkt naar het beëindigen van TMF Radio. Dit blijkt uit een uitspraak die directeur Joris Aperghis heeft gedaan in het vakblad Adformatie. Aperghis stelde in reactie op de vraag of hij een punt achter TMF Radio wilde zetten, daarnaar te kijken. Volgens Aperghis is TMF Radio ‘nogal lastig te exploiteren’. TMF Radio is een joint venture van MTV Networks BV met Sky Radio Groep, een deelneming van Telegraaf Media Groep NV.

** De Nederlandse freelancefotograaf Joel van Houdt is dit weekend aangehouden op het Canarische eiland Lanzarote. Van Houdt was bezig met een reportage over bootvluchtelingen. Hij was meegevaren op een boot met 28 immigranten uit Noord-Afrika die illegaal probeerden aan land te komen. De politie pakte hem op toen bleek dat hij dezelfde verf van de boot aan zijn kleren had als de bootvluchtelingen. Het beeldmateriaal van de fotograaf is in beslag genomen. De politie wil van Van Houdt de naam van de schipper van het bootje weten, maar hij weigert die te geven. Morgen wordt hij weer op het politiebureau verwacht voor overleg. Van Houdt is niet van plan te vertrekken zonder zijn geheugenkaarten. Het gaat om zeven kaarten met een paar duizend foto’s. “Ik ben af en aan al een jaar bezig met dit onderwerp”. (RTL Nieuws)

** RTV Arnhem moet eerst een degelijk plan voor de toekomst inleveren, daarna pas beslist de gemeente over een subisidie voor de lokale omroep. RTV Arnhem moet een plan maken om professioneler te worden. Dat bleek eerder dit jaar uit onderzoek door een extern bureau. Burgemeester en wethouders geven de omroep nu de opdracht om voor april 2009 een goed plan op tafel te leggen. (RTV Gelderland)

** Uitgeefconcern Wegener wil zijn drukkerij in Nijmegen in het derde kwartaal van 2009 sluiten. Zestig arbeidsplaatsen worden geschrapt. Het is nog niet bekend hoeveel gedwongen ontslagen er vallen. Dat meldde Wegener maandag. Wegener wil in overleg met de vakbonden werknemers herplaatsen, vrijwillige vertrekregelingen aanbieden en ondersteuning geven bij het zoeken naar nieuw werk. Wegener gaat zijn orders onderbrengen in Apeldoorn en Enschede en in de grote vernieuwde drukkerij in Best. Ook wordt een beperkt deel bij de Media Groep in Limburg ondergebracht. (ANP)

** Ook kabelaar SKV (Stichting Kabelnet Veendam) gaat het voetbalkanaal Eredivisie Live aanbieden via haar digitale pakket. SKV zal het pakket gaan aanbieden via vier tv-kanalen en het pakket zal vanaf 1 januari 2009 11,85 euro per maand gaan kosten. Klanten die zich nu aanmelden krijgen Eredivise Live tot 1 januari 2009 geheel gratis. SKV hoopt de zender vanaf eind september te gaan doorgeven.

** Vanmiddag ontstond er lichte paniek in de Plantage Studio’s. Op de set van het programma Holland Sport woede enige tijd een kleine brand. In het studiocomplex, dat grenst aan Artis, worden ook de programma’s De Wereld Draait Door, Pauw en Witteman en Buitenhof opgenomen. Aanwezigen in het gebouw dachten eerst dat het een oefening was op het moment dat het brandalarm afging. Toen bleek dat er werkelijk brand woede in de studio’s, brak er lichte paniek uit. Brandweer was snel ter plaatse om een kleine fik te blussen. De schade in de studio valt mee, alleen een gordijn heeft het niet overleeft. De opnames gaan door en het programma Holland Sport is vanavond gewoon te zien. (RTL)

** De V-Academy is van start gegaan. Na een zomer vol selectierondes zijn de 10 beste studenten geselecteerd. Dit zijn ze: Diederik van Zessen, Eva Koreman, Heinze Havinga, Jo van Egmond, Laura Walhout, Lilian Baars, Margot Wit, Martin Sinkgraven, Roland van Veen en W ilco de Ruiter. De studenten gaan de komende vijf maanden aan de slag met het ontwikkelen en uitvoeren van crossmediale formats. Hierbij worden ze volledig ondersteund door professionals uit het vak. De formats zullen worden uitgezonden via het online platform van radiostation Kink FM. Op de website www.v-academy.nl houden de studenten actief hun weblog bij. De V-Academy is een uitbreiding op de bestaande Veronica opleidingen en integreert de Veronica Radio- en Filmschool. Met het oog op het veranderende medialandschap richt de V-Academy zich op een crossmediale toekomst. In februari 2009 maken 10 nieuwe talenten kans op een plaatsje bij de V-Academy. (Persbericht)

** Ziggo gaat het on-demand platform van Motorola gebruiken voor het leveren van HD- en standaard VoD diensten. Met het Motorola B-1 Video Server and Stream Commander management-platform kan Ziggo gebruikers van Video-on-Demand eenvoudig via de afstandsbediening toegang geven tot VoD. Casema, sinds mei onderdeel van Ziggo, lanceerde VoD-diensten in het tweede kwartaal van 2008. Ziggo wil die dienst in het hele marktgebied uitrollen nog voor het einde van dit jaar. (Persbericht)

** TV Gelderland zendt donderdag 18 september rechtstreeks de UEFA Cup-wedstrijd NEC-Dinamo Boekarest uit. De uitzending begint om 19.30 uur en duurt tot 22.00 uur. De wedstrijd is ook live te zien op de internetsite van Omroep Gelderland. De volgende dag wordt de wedstrijd vanaf 12.00 uur op tv herhaald. Het is voor het eerst dat TV Gelderland een UEFA Cup-wedstrijd rechtstreeks uitzendt. NEC treft tegen Dinamo twee bekende spelers uit de Nederlandse competitie. Doelman Bogdon Lobont en linksbuiten Nicolae Mitea kwamen uit voor Ajax. (Omroep Gelderland)

** Family 7 is naar het Commissariaat voor de media gestapt, omdat zij door de programmaraad in Almere niet is aangewezen als vervanger voor het inmiddels gestopte Podium TV. De programmaraad Flevoland had geadviseerd Family7 in het basispakket door te geven in die gemeenten waar er geen lokale tv-omroep aanwezig is. In Almere is er echter wel een lokale omroep. Toen er een vervanger moest komen voor Podium TV (dat wel in het basispakket was geadviseerd, maar inmiddels is gestopt) wees de programmaraad Discovery Channel aan. Family7 meent echter recht te hebben op deze plek in het basispakket en stapt nu naar het Commissariaat voor de Media. (Kabelraden)

** Tweede Kamer voorzitter Gerdi Verbeet sluit op vrijdag 12 september haar werkbezoek aan de stad af met een exclusief interview in de studio Haarlem 105 RTV. Verbeet komt naar Haarlem op uitnodiging van wethouder Maarten Divendal. Zij gaat onder meer een bezoekje brengen aan het Stedelijk Gymnasium en de bibliotheek. Doel van de middag is te kijken naar de betrokkenheid van jongeren bij de stad.

** Kabelaar Ziggo verhoogt het tarief voor het standaard televisie- en radioabonnement in Alphen aan den Rijn. De Alphenaren gaan met ingang van 1 oktober 13,70 euro per maand betalen. Het is nu nog 11,43 euro. Over de tariefsstijging is een akkoord bereikt met de gemeente Alphen, die het toezicht op de tarieven heeft afgekocht voor 1,5 miljoen euro. Alphen verkocht in 2001 de Centrale Antenne Inrichting aan Casema, maar behield het toezicht op de kabeltarieven. De gemeente wilde namelijk voorkomen dat Casema, als monopolist, de Alphenaren onredelijk hoge kosten zou opleggen. Casema deed in de afgelopen jaren vier pogingen om via de rechter toch een hoger tarief te mogen invoeren, maar Alphen kreeg steeds gelijk. Toch besloot wethouder Blom om in april dit jaar het toezicht af te staan. Hij gaf daarvoor als reden op dat er nu een onafhankelijke Post en Telecom Autoriteit OPTA is, die de bescherming van de consumentenbelangen van de gemeente heeft overgenomen. (LD)

** Het nieuwe filmkanaal van Film1, Film1 Action zal vanaf 1 oktober bij alle grote kabelmaatschappijen en Tele2 te zien zijn. CAIW, Delta, UPC en Ziggo hebben aangegeven de zender per 1 oktober op te nemen in het aanbod. Film 1 Action is het vijfde filmkanaal van Film1. Het nieuwe kanaal wordt volledig gereserveerd voor thrillers, actie- en horrorfilms.

** De NOS kan weinig met de kritiek van Henk Kesler, directeur betaald voetbal van de KNVB. Kesler zegt op de KNVBwebsite dat de 1,8 miljoen kijkers van Studio Sport afgelopen zondag hem tegenvallen. En: ,,Op de uitzending was ook nog wel het nodige aan te merken”, aldus Kesler. ,,Kesler legt zijn kritiek op de journalistieke aanpak verder niet uit, dus ik weet niet waarop ik moet reageren”, zegt Maarten Nooter, hoofdredacteur NOS Sport. (Telegraaf)

Directeur betaald voetbal uit kritiek op NOS

Henk Kesler, directeur betaald voetbal van de KNVB, heeft zich in zijn column op knvb.nl negatief uitgelaten over de voetbaluitzending van de NOS van afgelopen zondag. ,,Net als u was ik benieuwd naar de eerste zondagse uitzending van Studio Sport. U weet wel, van dat bord op schoot. Zo’n 1,8 miljoen mensen bekeken de uitzending. Dat viel me nogal tegen, omdat er immers steeds geroepen was dat de NOS wel weer drie miljoen kijkers zou trekken.” Hij gaat door: ,,Op de uitzending was ook nog wel het nodige aan te merken, althans vanuit journalistiek oogpunt bezien. Bijvoorbeeld het verslag van Sparta – ADO Den Haag. ,, Als je trouwens de kranten leest, hebben Talpa en RTL er de afgelopen jaren niets van gebakken, een mening die ik absoluut niet deel,” nam hij het op voor de twee commerciële zenders. Kesler gaf zijn stuk over het eerste weekeinde in de laatste zin nog een positieve draai: ,,Het was wel een competitiestart met veel (mooie) doelpunten.” (ANP/AD)

Marconi Awards voor Rob Trib en Q-music

Radioman Rob Trib (NOS/Radio 1) heeft de Marconi Award voor beste radiopresentator gewonnen. Hij is daarmee de opvolger van Giel Beelen, die vorig jaar won en ook dit jaar genomineerd was. Bert Arens (TROS/3FM) werd tijdens het Nationaal Omroepcongres uitgeroepen tot talent van het jaar. Tot beste zender werd Q-music uitgeroepen, en liet daarmee Radio 538 en BNR Nieuwsradio achter zich. Vorig jaar won 3FM de prijs voor beste zender. Tot slot kreeg het programma On the move van BNR Nieuwsradio de Award voor beste radioprogramma. Andere genomineerden voor die prijs waren Giel (3FM) en Het Foute Uur (Q-music). Eerder werd bekend dat de Oeuvre Award is gewonnen door Frits Spits. (Broadcast Magazine)

Plasterk wil geen strengere EU-regels omroep

De Europese Commissie moet zich niet te veel bemoeien met de steun die overheden geven aan publieke omroepen. Dat zei minister Plasterk (Media, PvdA) vanochtend tijdens het Nationaal Omroepcongres in Bussum. „Ik ben bezorgd dat strengere staatssteunregels de publieke omroep terugdringen tot een heel klein speelveld.” Plasterk noemde als schrikbeeld de publieke omroep in de Verenigde Staten die alleen aanvullende programma’s verzorgt die de grote commerciële netwerken niet brengen. „Zoals een cursus Mexicaans macrameeën en andere nicheprogramma’s.” Europees commissaris Kroes (Mededinging) wil dat voortaan vooraf wordt onderzocht of een nieuwe activiteit van de publieke omroep, zoals een digitaal themakanaal, marktverstorend of concurrentievervalsend is. Plasterk heeft grote aarzelingen bij zo’n markttoets. „De publieke omroep is natuurlijk concurrentievervalsend vanuit het oogpunt van de commerciële zenders. Wij maken echter bewust de keuze om gemeenschapsgeld te gebruiken om de publieke omroep uitzendingen te laten verzorgen die wij belangrijk vinden.” Plasterk probeert bij zijn Europese collega’s steun te vinden tegen de plannen van Kroes. Dertien landen, waaronder Duitsland, België en Ierland, zijn eveneens tegen de markttoets die Kroes voorstelt. Plasterk verwacht weinig steun van landen die net tot de EU zijn toegetreden. „De publieke omroep was daar van oudsher een instrument van de dictatuur, of in ieder geval de overheid. Daar ziet men meer in commerciële televisie.”

UIT DE MEDIA:

Uit kijkcijferonderzoek van de VARA-gids blijkt dat de gemiddelde leeftijd van de kijkers van Sesamstraat 49 jaar is. Dit bericht dagblad Dag vandaag. In het dagblad legt Dick Wensink van de tv-gids uit hoe dat kan: “De gemiddelde leeftijd van de televisiekijker ligt gewoon heel hoog. Vanaf zijn 50ste of 60ste kijkt een mens twee tot drie keer zo veel tv als daarvoor. Deze groep is dus eigenlijk oververtegenwoordigd in de kijkcijfers. Natuurlijk kijken de ouders en grootouders ook vaak mee met de kinderen.” Ook bij andere programma’s blijkt de gemiddelde leeftijd van de ijker hoog te liggen, bijvoorbeeld bij het jongerenprogramma Spuiten en Slikken (39), De Wereld Draait Door (47) en Het Journaal (55). (Standaard)

** Abonnees van Kabel Noord hebben het donderdagmiddag moeten stellen zonder internet, telefonie en digitale televisie. De algehele storing was het gevolg van een stroomstoring bij Nuon. Rond 17.00 uur waren de problemen opgelost. In maart van dit jaar werden abonnees van Kabel Noord ook al getroffen door een grote storing. Toen lag het telefoonverkeer plat als gevolg van een kabelbreuk. (RTV Noord)

** Cornald Maas presenteert vanaf 15 oktober wekelijks het nieuwe tv-programma Opium bij de AVRO op Nederland 2. Dat maakte de omroep woensdag bekend. Het kunst- en cultuurmagazine is gebaseerd op het gelijknamige radioprogramma. In het 25 minuten durende studioprogramma staat de passie voor kunst centraal en wordt op verschillende manieren aandacht besteed aan de actuele cultuuragenda. Vanuit het Louis Hartlooper Complex in Utrecht wisselen interviews en reportages elkaar af. “Ik verheug me enorm op de presentatie van Opium. Jarenlang interviewde ik, achter de schermen, kunstenaars voor het kunstkatern van de Volkskrant, vier jaar lang keek ik als eindredacteur de kunst af bij De Plantage, en nu mag ik het zelf proberen”, aldus Maas. (Omroep Brabant).

Regionale kranten eisen bezuinigingsstop

De redacties van het Noordhollands Dagblad, De Gooi- en Eemlander, Haarlems Dagblad en Leidsch Dagblad willen de komende drie jaar niet verder bezuinigen op personeel. De redacties van HDC Media eisen dat het personeelsbestand de komende drie jaar wordt bevroren op 250 arbeidsplaatsen. Binnenkort volgt overleg met de raad van bestuur van moederbedrijf Telegraaf Media Groep (TMG) om de motie te bespreken die dinsdagmiddag werd aangenomen tijdens een redactievergadering. TMG kondigde onlangs aan 425 banen te schrappen, maar als het aan de regionale kranten ligt wordt dochteronderneming HDC Media na jaren van bezuinigingen ontzien. ,,We zitten nog midden in een reorganisatie, waarbij we afscheid nemen van dertig collega’s. Daarna zetten we er een streep onder, anders kunnen we geen aantrekkelijke en kwalitatieve kranten meer blijven maken”, zei voorzitter Peter Diertens van de redactieraad woensdag. De journalisten van HDC Media voelen zich gesteund door de journalistenvakbond NVJ en recente ontwikkelingen bij de regionale kranten van uitgeverij Wegener, waarmee de NVJ ook een vaste redactieformatie tot 2011 heeft afgesproken. (Gelderlander)

UIT DE MEDIA:

** Sport1 heeft voor de rest van het huidige voetbalseizoen de uitzendrechten verworven van de Russische Premjer Liga (“Rosgosstrakh Championship of Russia”). Sport1 gaat wekelijks op maandagavond vanaf 15 september in het overzichtsprogramma ‘Studio Europa: De Goals’ de hoogtepunten van de belangrijkste wedstrijden uit de Russische competitie laten zien. Zodra de competitie in een beslissend stadium komt worden de wedstrijden eventueel live uitgezonden.

** In Los Angeles is maandag filmlegende Don Lafontaine (68) overleden. Bij het grote publiek waren zijn naam en gezicht niet bekend, maar zijn stem wordt door miljoenen herkend. Dit meldt persbureau EP. Lafontaine heeft gedurende zijn voiceover-carrière ongeveer 5000 filmtrailers ingesproken. Zijn diepe zware stem was daarbij zijn handelsmerk. ‘In a world…’ is de door Lafontaine meest gebruikte en herkenbare passage. Naast filmtrailers sprak hij ook duizenden commercials en tv- en radioshows in. Don Lafontaine stierf aan de gevolgen van longproblemen. (NU) Zie ook Don LaFontaine: The Voice.

** Stichting Kabeltelevisie Pijnacker introduceert het Combi Sportpakket in haar Digitale tv-aanbod. Dit pakket bestaat uit Sport 1 en Eredivisie Live en is af te nemen voor € 18,00 per maand. Sport1 is wel gereduceerd van 8 naar 5 tv-kanalen.

Nickelodeon ten onrechte hoog op Vloekmonitor

De commerciële kinderzender Nickelodeon is dit jaar ten onrechte hoog op de Vloekmonitor geëindigd. Onderzoeksbureau TNS NIPO die het grove taalgebruik in opdracht van de Bond tegen het Vloeken registreert, heeft een rekenfout gemaakt. Dat heeft het bureau dinsdag toegegeven. De rekenfout komt doordat Comedy Central halverwege vorig jaar op hetzelfde net begon uit te zenden als Nickelodeon. De hoge scores van Comedy Central werden ten onrechte aan de kinderzender toegeschreven. In plaats van de derde plaats in de ranglijst van twaalf commerciële zenders behoort Nickelodeon in de monitor op de achtste plaats te staan, samen met SBS6 en RTL8. Elk uur kwamen op de kinderzender 1,1 in plaats van 2,1 grove uitingen voorbij. Het aantal vloeken was vrijwel nihil. Nickelodeon en Comedy Central maken beide onderdeel uit van MTV Networks. De fout werd door een medewerker van Nickelodeon ontdekt, doordat de animatieserie South Park aan de kinderzender werd toegeschreven, terwijl Comedy Central die uitzendt. Juist dit programma is met ruime voorsprong (51 vloeken in de drie meetweken) koploper in de lijst met programma’s waarin het meest wordt gevloekt. 

UIT DE MEDIA:

** NLkabel, de vereniging van Nederlandse kabelbedrijven, introduceert het kwaliteitskeurmerk ‘Kabel Keur’. Het keurmerk voor binnenhuisbekabeling moet de consument helpen bij het vinden van de beste kwaliteit coaxkabels, -splitters en -versterkers. Producten met Kabel Keur zijn te verkrijgen bij de betere audio- en videozaken en via kabelbedrijven, aldus NLKabel. reden voor het keurmerk is het groeiend gebruik van (grotere) tv’s en tv-diensten die veel van de binnenhuisbekabeling van consumenten vergen. Vaak is deze binnenhuisbekabeling, de verzamelnaam voor onder meer coaxkabels, -splitters en -versterkers, verouderd en niet meer geschikt voor de eisen die eraan gesteld worden, aldus NLKabel.

** Jeroen van Inkel zal ook de komende jaren bij Q-music te horen blijven. De programmamaker verlengt zijn contract en blijft iedere werkdag tussen 16.00 uur en 18.00 uur zijn programma presenteren. Jeroen van Inkel: ‘Sinds de start van Q-music drie jaar geleden ben ik al werkzaam bij het jonge radiostation. Eerst in de ochtend en sinds een half jaar zit ik met veel plezier in de middag. Heb het erg naar mijn zin bij het station en begin dan ook met veel energie aan een nieuwe periode waarbij ik iedere middag te beluisteren blijf’. (Persbericht)

** De rechtbank in Arnhem wijst deze week vonnis is het geschil tussen persbureau Novum Nieuws en dagblad De Pers. De krant nam tot eind juli tekst en foto’s af van Novum Nieuws en is nu ook klant bij het ANP. De Pers wil af van het contract met Novum Nieuws, maar dat loopt nog door tot 15 januari 2010. Novum Nieuws wil het dagblad daar aan houden en spande een kort geding aan. De twee bedrijven hadden tot maandag de tijd hun geschil onderling bij te leggen. Dat is niet gelukt. Wel zeggen directeur Bram Bloemberg van Novum Nieuws en Ben Rogmans van De Pers dat er nog wordt gesproken. Beiden ‘hopen er uit te komen’. De rechter gaf een week geleden aan waarschijnlijk in het voordeel van Novum Nieuws te oordelen mochten de partijen zelf niet tot een akkoord komen. (VillaMedia)

** In het najaar van 2009 komt de NPS met een zevendelige televisie-serie over Annie M.G. Schmidt. In de serie komen herinneringen voorbij aan Annies jeugd in Zeeland. Er zijn zeventien draaidagen in de provincie gepland. Ook hebben enkele Zeeuwse kinderen auditie gedaan voor een rolletje. De serie Annie M.G. gaat in première op Film by the Sea in 2009. (Omroep Zeeland)

** In Vlissingen-Oost is dinsdag begonnen met het sloop van het interieur van het REM-eiland. Dat eiland is in 1964 gebruikt voor de start van de commerciële televisie in Nederland. Bij Hoondert ligt het REM-eiland nu aan de sloopkade en daar wordt het oude interieur verwijderd. Het eiland is verkocht aan woningstichting De Kei in Amsterdam en die maakt er een restaurant van. Het eiland zal in oktober of november op transport gaan naar Amsterdam.

Raad van bestuur VRT stelt beslissing over Donna uit

De raad van bestuur van de VRT heeft maandag nog geen beslissing genomen over het al dan niet verdwijnen van de radiozender Donna. De bestuursleden hebben een aantal bijkomende vragen en willen pas beslissen over een volledig dossier, aldus woordvoerster Diane Waumans. Op 10 september komt de raad opnieuw samen. Vorige week lekte uit dat Radio Donna verdwijnt. In de plaats komt een zender rond het Studio Brussel-gezicht Peter Van de Veire. Met dat plan stapte VRT-baas Dirk Wauters vandaag naar zijn raad van bestuur. Zolang de VRT zich aan de beheersovereenkomst met de Vlaamse regering houdt, ziet Vlaams minister van Media Geert Bourgeois (N-VA) geen probleem. (Tijd)

RTL stopt per direct met Astro TV

RTL Nederland haalt per direct alle Astro-TV-programma’s van de buis. Dit naar aanleiding van een onderzoek door het TROS-consumentenprogramma Radar. Een redacteur van het programma wist te infiltreren bij Astro Televisie. Zonder dat ze enige ervaring had op spiritueel gebied werd zij aangenomen. Op die manier kon ze via internet mensen voor 80 eurocent per minuut bijstaan. RTL is in verlegenheid gebracht en gaat een onderzoek doen naar de werkwijze van de leverancier van deze programma’s. De selectie van astrologen zou niet voldoen aan ‘de strenge kwaliteitsvoorwaarden’ die RTL stelt aan de ‘kennis en ervaring van de consulenten en de aard van de adviezen’. Hierover zijn volgens de zender contractuele afspraken gemaakt. RTL stopt per direct met alle diensten, inclusief de tv-uitzendingen en de websites. Vanaf morgen zal vervangende programmering worden ingezet. SBS, dat ook astroprogramma’s biedt, heeft ‘de spirituele hulplijnen’ voorlopig gratis opengesteld. Dat scheelt geïnteresseerden 1,30 per gesprek in de studio. 

UIT DE MEDIA:

** Het eredivisievoetbal bij Studio Sport trokken gisteravond 1.823.000 miljoen kijkers. Sinds afgelopen weekeinde zijn de samenvattingen weer bij de NOS te zien. Studio Sport op zondag 19.00 uur was niet het best bekeken programma van de week. Dat was net het NOS Journaal van gisteravond met 1.929.000 kijkers. Nederland 1 was in week 33 marktleider met een aandeel van 25,2 procent (tijdvak 18.00 – 24.00, doelgroep 6+). SBS 6 deed het wederom beter dan RTL 4. SBS 6 had 14,6 procent en RTL 4 10,7 procent. Het marktaandeel van de drie zenders van de publieke omroep was 38,7 procent. SBS Broadcasting had 24,8 procent en RTL Nederland 22,2 procent. (SKO/Adformatie)

** Vanaf vandaag zijn Sky Radio 101 FM, Radio Veronica, Classic FM en TMF Radio ook online te beluisteren via gadgets. Met deze applicatie kunnen luisteraars de populaire radiostations toevoegen aan hun eigen webpagina of plaatsen op hun persoonlijke Hyves-profiel. Dit maakt het luisteren naar radio via internet nog gemakkelijker en leuker. Sky Radio 101 FM, Radio Veronica, Classic FM en TMF Radio introduceren vandaag een gadget waarmee luisteraars op diverse websites en netwerksites kunnen luisteren naar hun favoriete radiostation. Deze players, ook wel gadgets genoemd, kunnen via de websites van de betreffende radiostations met één klik worden toegevoegd aan een eigen webpagina en startpagina’s als iGoogle of Netvibes. Natuurlijk kan de gadget ook toegevoegd worden aan de profielpagina’s van luisteraars op netwerksites als Hyves. Meer informatie via www.skyradio.nl/online (Persbericht)

** Joey van der Velden is de nieuwe presentator van Avro ZipZoo Worldwide. Hij neemt daarmee het stokje over van Sipke Jan Bousema, die eerder het avontuurlijke jeugdprogramma presenteerde. In het wekelijkse programma nemen de hoogste klassen van twee basisscholen het tegen elkaar op in een in de studio nagebouwde jungle. Tijdens spelletjes worden de teams getest op lef, uithoudingsvermogen en kennis. Avro ZipZoo Worldwide is vanaf zaterdag 4 oktober te zien bij Z@pp op Nederland 3. De 21-jarige Joey van der Velden is bekend van rollen in series als Costa! en Kinderen Geen Bezwaar en als presentator van Jetix Studio met Sita Vermeulen. In het najaar is Van der Velden te zien in de nieuwe dramaserie De Hoofdprijs op SBS 6. (De Pers)

** De eerste aflevering van Wendy Van Dijks nieuwe RTL-programma Million Dollar Wedding trok zaterdag ‘slechts’ 601.000 kijkers. De show belandde daarmee op de achtste plaats van de best bekeken programma’s. Op zoek naar Joseph (AVRO) en Het beste idee van Nederland (SBS) deden het beter, en scoorden respectievelijk een vierde en zevende plaats. Ook een herhaling van het cabaretprogramma Bot van Javier Guzman (VARA) moest Van Dijk voor laten gaan.

** Het nummer ‘Oerend hard’ van de Achterhoekse rockband Normaal is door kijkers en luisteraars van Radio en TV Gelderland opnieuw gekozen tot beste Gelderse plaat ooit. ‘Kronenburg Park’ van Frank Boeijen werd weer tweede en ‘Danielle’ van Meneer van Zanten, een rockband uit Apeldoorn, eindigde dit keer als derde in de lijst. Zo’n 6000 mensen brachten via internet hun stem uit. De complete lijst wordt op zaterdag 6 september op Radio Gelderland uitgezonden.

** Kabelaar CAIWAY breidt 1 september haar kanalenaanbod uit met het televisiekanaal: Jim-Jam. Het kanaal is onderdeel van het pakket Delight en te ontvangen op kanaal 139

Adam Curry weg bij Arrow Classic Rock

Het management van Arrow Classic Rock en Adam Curry hebben in goed onderling overleg besloten de ochtendshow ‘Your Wake Up Call”, die werd gemaakt door Adam Curry en mede werd gepresenteerd door Alexander Stevens en Eline Maarsen, te stoppen. Per 1 september a.s. zal op Arrow Classic Rock door Rinse Blanksma het ochtendprogramma worden ingevuld met een maximum aan muziek, verkeersinformatie en elk half uur nieuws en weer. Hiermee gaat Arrow Classic Rock weer in de richting van waar zij vandaan komt – een “music dominated” radiostation – en komt hiermee tegemoet aan de wens van vele luisteraars.

UIT DE MEDIA:

** Oud-medewerkers en fans van Radio Veronica hebben de legendarische zeezender zondag in Hoek van Holland herdacht. Met de oude apparatuur, afkomstig van het schip waarop de zender ooit zetelde, werd vanuit museum Rock Art even als vanouds radio gemaakt. Radio Veronica mocht vanaf 1 september 1974 niet meer bestaan, omdat het wettelijk verboden werd om vanaf schepen buiten nationaal grondgebied uit te zenden. Hoewel een deel van Veronica via het omroepbestel terugkwam, is volgens doorgewinterde liefhebbers het echte Veronica destijds op zee gestorven. (Rijnmond)

** De vakantie is voorbij en dat betekent weer files op de weg. Filelezer Jon Bakker van de ANWB leest op 3FM en BNR Nieuwsradio voor waar die staan. Grote kans dus dat u zijn stem herkent als u vandaag weer achteraan aansluit in de rij. ,,Het komt vaak voor dat mensen mij aan mijn stem herkennen. Bijvoorbeeld als ik langs het voetbalveld met iemand sta te praten. Wildvreemden vragen me dan: ‘u bent toch van de radio?’. Dat vind ik wel grappig.” Wie denkt dat Bakker de hele dag heen en weer pendelt tussen al die radiostations, heeft het mis. De uitzendingen worden verzorgd vanuit het hoofdkantoor van de ANWB in Wassenaar. De filelezers hebben aparte cabines van waaruit ze kunnen ‘inbreken’ bij de radiostation