Media kort: september 2009

“Nieuwe omroepen in bestel, Llink eruit”

De raad van bestuur Nederlandse Publieke Omroep (NPO) adviseert minister Ronald Plasterk om twee nieuwe omroepen tot het omroepbestel toe te laten. Het gaat om WNL (voorheen Wakker Nederland, initiatief van dagblad De Telegraaf) en PowNed (initiatief van website GeenStijl). Dat heeft omroepbaas Henk Hagoort woensdag bekendgemaakt. Zijn organisatie liet ook zijn licht schijnen over de bestaande omroepen Llink en Max. Deze zendgemachtigden hebben nu een aspirant-status. De NPO adviseert de bewindsman om Max een definitieve erkenning te verlenen, maar voor Llink ziet de omroepkoepel geen verdere toekomst in het bestel. Plasterk ontvangt woensdag adviezen van NPO, Raad voor Cultuur en het Commissiariaat voor de Media (CvdM). Op basis van die drie adviezen zal de minister aan het eind van het jaar een knoop doorhakken over welke omroepen wel of niet in het bestel thuishoren. (ANP) 

Commissariaat plaatst vraagtekens bij TROS

Het Commissariaat voor de Media (CvdM) plaatst vraagtekens bij de werkwijze van de TROS en geeft minister Ronald Plasterk (Media) daarom het advies de uitzendlicentie van de omroep voorlopig nog niet te verlengen. Volgens de mediawaakhond moet De Grootste Familie van Nederland in zijn beleidsplan duidelijk maken dat zij de Mediawet naleeft. Dat heeft het commissariaat woensdag laten weten. In het TROS-beleidsplan worden wel zinnen gewijd aan naleving van de wet. Maar de inspecteurs van het commissariaat vinden dat het beter en overtuigender kan. TROS, Plasterk en commissariaat gaan met elkaar in gesprek om tot een oplossing te komen.Het imago van de TROS kwam recentelijk nog onder vuur te liggen, toen de Tweede Kamer debatteerde over het kinderprogramma Bibaboerderij. Dat programma bleek door C1000 betaald te worden. Ook de ledenreizen van de TROS naar verre oorden doen de inspecteurs de wenkbrauwen fronsen. Een woordvoerster van de omroep zei woensdag dat de TROS verrast werd door het oordeel van de mediawaakhond. ‘Maar we zijn niet in paniek, we gaan met elkaar in gesprek.’ Henk Hagoort, voorzitter van de raad van bestuur Nederlandse Publieke Omroep (NPO), hoopt dat de kwestie wordt opgelost. ‘Wij hebben de TROS er graag bij. Ik maak we wel zorgen als het commissariaat zo’n signaal geeft.’ (Volkskrant)

Plasterk: krant moet tv-gids kunnen maken

De publieke omroepen moeten hun wekelijkse programmagegevens ter beschikking stellen van de kranten. Dat schrijft minister Plasterk (Media, PvdA) in een brief aan de Tweede Kamer. De tv-gegevens stellen kranten in staat een wekelijkse tv-gids te maken, wat nu alleen de omroepen zelf kunnen. Plasterk reageert met zijn brief op het rapport van de commissie-Brinkman, die op verzoek van Plasterk de innovatie bij de gedrukte pers en de toekomst van de nieuwsvoorziening in Nederland onderzocht. Brinkman publiceerde zijn rapport in juni. Plasterk deelt de zorgen van Brinkman over de dagbladsector in Nederland. De kranten hebben te maken met dalende inkomsten vanwege de ontlezing, minder advertenties en de concurrentie van internet en met stijgende kosten voor de productie en distributie van de (papieren) krant. Bovendien verdienen ze nog nauwelijks geld met publicaties op internet.

UIT DE MEDIA:

** De groep waartoe CanalDigitaal, TV Vlaanderen en TéléSAT behoren, centraliseert haar activiteiten vanuit de verschillende landen en taalgebieden in de Luxemburgse maatschappij M7 Group SA. Met deze strategische stap wordt een betere uitgangssituatie gecreëerd voor de geplande verdere internationale expansie, aldus een persbericht. De M7 Group heeft er voor gekozen in de verschillende landen en taalgebieden actief te blijven onder de huidige merknamen, waardoor de herkenbaarheid naar het grote publiek intact blijft. M7 Group is ook trots om te melden dat het vanaf oktober een nieuw satellietplatform in Luxemburg zal aanbieden onder de naam TéléSAT Luxembourg.

** Vanaf aanstaande donderdag, 1 oktober, zal Unity beginnen met uitzenden op de frequenties van Holland Centraal. Via de radio zal dit gebeuren onder de naam Unity FM, op de televisie als Unity TV en via internet op www.unityfm.nl. In de programma’s is er veel aandacht voor regio Leiden en de Bollenstreek

** Disney heeft vandaag een website gelanceerd waarop kinderen via een online abonnement de verhalen van de belangrijkste figuren kunnen raadplegen. Het bedrijf wil hiermee naar eigen zeggen “ingaan op de vraag om kinderen op een trendy manier de kans te geven om het leesplezier te ontdekken in een interactieve, solide en beschermde omgeving”. Maar uiteraard is dit ook een nieuwe manier om munt te slaan uit de bestaande voorraad verhalen. Een abonnement op de site kost maandelijks zo’n 6,15 euro. Voor dat bedrag kunnen 3 kinderen van hetzelfde gezin online Disneyboeken lezen.

NPS, RVU en Teleac onderzoeken fusie

De omroepen NPS, RVU en Teleac onderzoeken de mogelijkheid te fuseren. De raden van toezicht hebben de directies gevraagd daarnaar een verkennend onderzoek te houden, lieten de omroepen dinsdag weten. NPS, RVU en Teleac willen hiermee ‘een bijdrage leveren aan de bestuurbaarheid van de publieke omroep’. Ook zal een fusie efficiencyvoordelen opleveren, is de gedachte. Het eindrapport van de Visitatiecommissie landelijke publieke omroep 2004-2008 adviseert één educatieve omroep te creëren door het samengaan van Teleac en RVU of een fusie tussen RVU en NPS. Dit was een aanleiding voor de omroepen om met elkaar in gesprek te gaan.

Journalist Pamela Hemelrijk (62) overleden

In haar woonplaats Amsterdam is journalist en columnist Pamela Hemelrijk maandag op 62-jarige leeftijd overleden. Hemelrijk stierf plotseling aan een hartstilstand. Ze wordt zaterdag gecremeerd. Dat maakte haar familie dinsdag bekend. Hemelrijk werkte in haar journalistieke carrière onder meer voor het Algemeen Nederland Persbureau (ANP). Daarna schreef ze voor de kranten AD en Metro. Voor het AD schreef ze artikelen en columns tot het voorjaar van 2002, voor Metro schreef ze tot 2006 columns. Hemelrijk was ook actief voor een aantal websites, waaronder De Gezonde Roker van Theo van Gogh en voor de stichting Vrienden van Pim Fortuyn. In 2002 weigerde het AD enkele omstreden columns van haar te plaatsen. De hoofdredactie kon zich niet vinden in het taalgebruik en de kritische kijk in haar stukken, vooral over de mediaberichtgeving rond Fortuyn. Hemelrijk plaatste de geweigerde columns vervolgens op de website van Theo van Gogh. In februari 2003 werd Hemelrijk uit het Haagse perscentrum Nieuwspoort gezet, omdat er een taart in haar tas bleek te zitten waarmee ze mogelijk iemand wilde bekogelen. Na dit incident werd ze door het AD geschorst en diende een rechtszaak over haar ontslag, die het AD overigens verloor. (ANP via AD)

UIT DE MEDIA:

** Met ingang van komend weekeinde zijn beelden van de Bundesliga, de Duitse voetbalcompetitie, te zien bij RTL 7. Dit bericht Voetbal International. RTL7 heeft hiervoor een samenwerkingsverband gestart met de Duitse verzekeraar Allianz die ook in Nederland actief is. Elke zaterdagmiddag zal er een live-wedstrijd uit de Bundesliga te zien zijn, zondagavond zullen de samenvattingen van de Bundesliga te zien zijn op RTL7. Presentatie van dit programma is in handen van Wilfred Genee.

** Nog dit najaar wil Mobiele TV Nederland haar afgelopen februari verkregen frequentie-licenties voor het uitzenden van mobiele tv in gebruik nemen. In eerste instantie gaat het om testuitzendingen in de regio Den Haag. Vanaf het tweede kwartaal van 2010 moet de dienst in heel Nederland beschikbaar zijn. MTVNL gaat de t-DMB-technologie (terrestrial digital multimedia broadcasting) gebruiken, die in Nederland nog niet eerder is geïntroduceerd. In Duitsland zijn er wel al proeven met DMB geweest. (Telecom Paper)

De Mol stopt met verliesgevend 100 FM

Talpa, het mediabedrijf van John de Mol, heeft surseance van betaling aangevraagd voor het Deense radiostation Radio 100 FM. ,,Na gedurende vijf jaar veel energie gestoken te hebben in Radio 100 FM, ziet Talpa Radio Denmark zich genoodzaakt surseance van betaling aan te vragen voor de populairste radiozender van Denemarken”, legt een Talpa-woordvoerder maandag uit. ,,Het besluit, dat maandag wordt uitgevoerd, maakt duidelijk dat onder de heersende marktomstandigheden commerciële radio in Denemarken niet winstgevend en zelfs niet break-even te maken is”, vervolgt de zegsman. ,,Wij trekken ons met grote tegenzin terug als financier van Radio 100 FM”, aldus De Mol. ,,Mijn gedachten zijn in de eerste plaats bij de medewerkers, want aan hen heeft het niet gelegen, zij maken de beste muziekzender van het land. Toch is het als investeerder niet langer verantwoord hier geld in te blijven steken zonder dat er zekerheid is over een verbetering van de spelregels waaronder dat gebeurt.” 

UIT DE MEDIA:

** RTL Nederland (RTL4, 5, 7 en 8) bestaat vrijdag twintig jaar. Op 2 oktober 1989 zette de commerciële televisie namelijk voet aan Nederlandse wal. Aanvankelijk onder de noemer RTL Véronique, maar een jaar later werd de zender omgedoopt tot RTL4. Dat tv-station groeide later uit tot een ‘family of stations’. 

** EO-presentator Andries Knevel stopt eind dit jaar met zijn talkshow Het Elfde Uur. Volgens een woordvoerder van de omroep gaat Knevel daarna op hetzelfde tijdstip een programma maken samen met Tijs van den Brink. Het nieuwe programma wordt weer een talkshow, al is de precieze invulling nog niet bekend. Volgens de EO-woordvoerder gaat het in elk geval niet om een nieuw Het Elfde Uur of een vernieuwde Knevel & Van den Brink. (ANP/BNR)

** NLkabel introduceert samen met brancheorganisatie UNETO-VNI een nieuwe certificeringsregeling voor installateurs van kabelnetwerken en thuisinstallaties. Reden voor de introducties is volgens beide partijen de toenemende complexiteit van kabelproducten. Het beheer van de certificaten is ondergebracht in de Stichting Examinering en Certificering Telecom Cai (SECT). Deze organisatie wordt bestuurd door UNETO-VNI en NLkabel.(Telecompaper)

** De VRT wordt zwaar getroffen door de besparingen van de Vlaamse regering. De openbare omroep moet het in 2010 met 20 miljoen minder doen. In 2011 wacht mogelijk dezelfde sanering. Dat staat maandag in De Morgen. De VRT kan het cijfer voorlopig ontkennen noch bevestigen en op ook op het kabinet van minister van Media Ingrid Lieten (sp.a) werd het cijfer bevestigd noch ontkend. Op dit moment is de broeksriem bij de openbare omroep al serieus aangetrokken en daarom zijn volgens vakbond ACOD nieuwe besparingen niet bespreekbaar. (De Tijd)

** Ziggo voert in oktober een aantal wijzigingen door in haar digitale tv-aanbod. Per 2 oktober komt de themanzender RTL Lounge beschikbaar via het Film & Entertainment of Digitaal Totaal, op kanaal 150. Op kanaal 12 is voor alle digitale kijkers vanaf begin oktober Preview TV te zien. Preview TV laat zien wat via Interactieve televisie van Ziggo allemaal is te zien. GarudaTV verdijnt per 1 oktober uit het digitale pakket van Ziggo. Daarnaast wijzigen per 1 oktober een groot aan tv-zenders van kanaalnummer. 

** Van 1 tot en met 4 oktober is evenementzender ‘3 Oktoberradio’ weer in de lucht vanuit Leiden. ‘3 Oktoberradio’ besteedt gedurende deze periode veel aandacht aan de festiviteiten rond het ‘Leids Ontzet. ‘3 Oktoberradio’ is in Leiden en omgeving te ontvangen via 107.0 MHz en wereldwijd via Internet. Meer informatie via www.3oktoberradio.nl/.

** Inwoners van Dronten zitten sinds vrijdagavond zonder een signaal van UPC. Daardoor is er geen of nauwelijks een radio- en tv-signaal te ontvangen. Of er ook internetproblemen zijn voor klanten van de maatschappij is onbekend. Het kabelbedrijf laat op de website weten dat er geen storingen zijn, maar bij Omroep Flevoland komen mails en telefoontjes binnen dat er wel degelijk problemen zijn. Via de telefonische helpdesk van UPC laat een medewerker dat er iets kapot is in een kabelkast. Hoelang de storing gaat duren is onbekend. (Omroep Flevoland)

** Zestien 3FM dj’s gaan vanaf 12 oktober met elkaar een kennisstrijd aan over hun kennis van popmuziek. Dat zei een KRO-woordvoerster vrijdag. De presentatoren kruisen de degens in het programma RabRadio (KRO). In die 3FM-show (14.00-16.00 uur) wordt dagelijks de popkennis van luisteraars getest, maar in oktober is het de beurt aan de professionals in het zogenoemde DJ Duel. Speciaal voor deze beroepsfanaten wordt het niveau van de vragen flink opgeschroefd.

** De NPS-film Wings of Wax heeft in Turijn de Prix Italia 2009 gewonnen. De dansfilm krijgt de prijs in de categorie tv performing arts, maakte de NPS vrijdag bekend. De prestigieuze prijs van het gelijknamige Italiaanse mediafestival wordt zaterdag uitgereikt. Wing of Wax is een ballet van choreograaf Jirí Kylián. Het wordt gedanst door dansers van het Nederlands Danstheater op een witte vloer met als enig decorstuk een kale boom die ondersteboven boven het toneel hangt. Het uit 1997 daterende ballet werd vorig jaar voor televisie opgenomen. De NPS zond de 24 minuten durende film uit op 19 oktober 2008. (ANP/BNR)

** Traditionele tv-zenders hebben geen last van de opkomst van het nieuwe programma-aanbod van digitale televisie en internet. Vorig jaar steeg het kijktijdaandeel van de tien best bekeken traditionele zenders van 75 naar 79 procent. Dat blijkt uit het Televisierapport 2009 van de Stichting Promotie Televisiereclame SPOT. Bijna de helft van de huishoudens heeft inmiddels digitale televisie, maar volgens SPOT gebruiken mensen de nieuwe mogelijkheden die digitale televisie en internet bieden maar weinig. En wat ze aan programma’s opnemen via hun hardiskrecorder of bekijken op digitale kanalen of via internet, gaat niet ten koste van het live televisie kijken. Dat gebeurt nog steeds negentig procent van de kijktijd. Traditionele tv-zenders blijven volgens SPOT zo populair, omdat ze een breed programma-aanbod hebben. 

** Radio luisteren via internet wordt steeds belangrijker. Inmiddels vindt 12 procent van de totale radioluistertijd in Nederland via internet plaats. In Groot-Brittannië is dit slechts 2,2 procent. Dit maakte het Radio Advies Bureau (RAB) donderdag bekend. RAB presenteert het Radio Platform Onderzoek op dinsdag 6 oktober in Amstelveen. Het onderzoek werd uitgevoerd door Intomart GfK. RAB vertegenwoordigt de landelijke en regionale publieke en commerciële radiostations. (ANP/BNR)

** Stadsomroep Haarlem 105 brengt aanstaande zaterdag verbeteringen aan in het zendsignaal via DVB-T (Digitenne). Het is de bedoeling dat het signaal sterker wordt, zodat ook in (een groter deel van) Haarlem-Noord en Schalkwijk ontvangst van de stadsomroep mogelijk wordt. Bovendien worden ook de radiokanalen Haarlem 105 en Haarlem NL aan het Digitenne-signaal toegevoegd. Voor de aanpassing van de zendinstallatie moeten de uitzendingen wel enige tijd worden onderbroken. De uitzendingen via Digitenne zullen zaterdag overdag langdurig onderbroken worden. Na afloop zullen kijkers hun decoder opnieuw naar zenders moeten laten zoeken. De radio-uitzending via 105.1 FM en via de kabel worden enkele keren kort onderbroken, en de signaalsterkte is enkele uren zwakker.

** De activiteiten van CAIW Netwerken zijn per 1 september 2009 onder gebracht bij Koning & Hartman. Dit betekent onder andere dat onderhoudswerkzaamheden, het oplossen van storingen en het aansluiten van nieuwe klanten voortaan gebeurt door medewerkers van NKM Network Services, een dochteronderneming van Koning & Hartman te Amsterdam. Klanten van Caiway in IJsselstein en Loenen kregen al eerder te maken met een ander bedrijf dat netwerkactiviteiten uitvoert, namelijk Schuuring uit Harderwijk. Klanten van Caiway kunnen voor problemen rechtstreeks contact blijven opnemen met Caiway. (Persbericht)

UIT DE MEDIA:

** Vandaag start Caiway met de doorgifte van twee nieuwe digitale televisiezenders; Sundance Channel HD en FOXlife. Caiway is zelfs de eerste in Nederland die het programma Sundance Channel HD opneemt in haar televisie aanbod. Sundance Channel HD brengt vooral wereldfilms, documentaires en korte films met daarbij ook aandacht voor de filmwereld zelf. Deze zender is een initiatief van Robert Redford, en ligt in het verlengde van het beroemde Sundance Film Festival. De zender is opgenomen in het HD pakket van Caiway op voorkeuze 420. De televisiezender FOXlife biedt een combinatie van lifestyle en entertainment met bekroonde internationale tv- en realityseries die nog niet eerder in Nederland te zien waren, zoals Crash, Nurse Jackie en True Blood. De televisiezender is opgenomen in het Delight pakket, op voorkeuze 105.

** KPN heeft in Amsterdam-Westpoort de bouw van een 115 meter hoge mast voor digitale televisie afgerond. Ruim 1.000 rode en witte leds verlichten de mast in computergestuurde patronen. De kleuren verwijzen zowel naar een vuurtoren als naar het beeldmerk van Amsterdam. Eind dit jaar verwacht KPN het zendstation in gebruik te nemen. Het vervangt de bestaande mast in Amsterdam-Noord die een tijdelijke vergunning heeft. De nieuwe zender verzorgt een groot gedeelte van Zaanstad en Amsterdam. Aan de Zuidas staat ook nog een mast, die dit jaar verhoogd is. (Telecompaper)

** De VPRO zendt maandag de vierde aflevering van de comedyserie Sorry Minister uit zonder lachband. De VPRO wil hiermee de reacties van de kijkers peilen, liet de omroep woensdag weten. Op het digitale kanaal HumorTV 24 wordt de versie mét lach uitgezonden. Op internet biedt de VPRO een aflevering aan met én zonder lach. Kijkers kunnen na de tv-uitzending hun stem uitbrengen op de website. Afhankelijk van de uitkomst besluit de omroep de lach in de uitzendingen Nederland 3 te behouden of te schrappen. ,,Het is heel simpel: de meeste stemmen gelden”, aldus de VPRO (ANP/BNR)

** Kabel Noord lanceert per direct een voetbalpakket met Eredivisie Live en Sport1 voor 20 euro per maand. Tot 10 oktober geldt een introductieaanbod van 7,50 euro per maand gedurende de eerste drie maanden. Eredivisie Live kost tijdelijk drie maanden lang 2,50 euro en daarna 12,50 euro per maand. Film1 en Sport1 zijn tijdelijk 5 euro, of samen 7,50 euro. (TelecomPaper)

** Tele2 gaat in het eerste kwartaal hd-tv via zijn iptv-platform aanbieden. De telecomaanbieder gaat hd-zenders in 720p-resolutie doorgeven en twee soorten settop-boxen leveren: één met en één zonder pvr-functionaliteit. Tele2 biedt al langer ip-televisie aan; momenteel heeft het bedrijf 41 tv-zenders in de aanbieding, maar hd-zenders ontbreken nog in het digitale tv-pakket. Bij de invoering van hd-tv, die in het eerste kwartaal van 2010 plaats zal moeten vinden, zal Tele2 gebruik gaan maken van mpeg4-compressie met de H.264-codec. Daarbij worden de hd-zenders doorgegeven in 720p- resolutie en met bitrates die liggen tussen de 4 en 6Mbps. 

** BBC Prime is begin juli gestart met de Nederlandstalige ondertiteling van een deel van haar aanbod. Het gaat om onder andere EastEnders, Casualty en Doctors. De bedoeling is dat binnenkort nagenoeg alle programma’s Nederlandstalige ondertiteling zullen omvatten. BBC Prime is een zender van BBC Worldwide, de commerciële dochter van de publieke Britse omroep BBC. BBC Prime zendt alleen produkties uit die eerder op de Britse publieke zenders BBC One, BBC Two, BBC Three en/of BBC Four te zien zijn geweest. De Nederlandstalige ondertiteling zal niet op de Britse publieke zenders zelve beschikbaar komen. .

** Vanaf 1 oktober breidt UPC haar digitale zenderaanbod uit met twee nieuwe kwaliteitszenders: Disney Channel en RTL Lounge. Op 3 oktober wordt Disney Channel toegevoegd aan analoge en digitale televisie-pakket van UPC. Disney Channel is per 3 oktober onderdeel van het Starterpakket van UPC Digitale Televisie op kanaal 16. RTL Lounge is het eerste themakanaal van RTL Nederland en wordt per 2 oktober toegevoegd aan het Royaalpakket op kanaal 27. RTL Lounge is gericht op de jonge vrouw, en brengt zeven dagen per week, 24 uur per dag de beste programma’s uit binnen- en buitenland op het gebied van drama en lifestyle. Daarnaast zal ook Radio 6 worden toegevoegd aan het digitale radioaanbod op kanaal nummer 75. Op 1 oktober zal ook een aantal zenders van kanaalnummer wijzigen. De reden hiervoor is om de indeling van de TV Guide overzichtelijker en klantvriendelijker te maken. Ook wordt een aantal zenders verplaatst zodat ze op hetzelfde kanaalnummer komen als bij Ziggo. Daarmee kunnen zowel de kabelmaatschappijen als ook de betreffende zenders beter en efficiënter communiceren en verwijzen naar digitale televisie zenders en wordt de vindbaarheid daarmee vergroot.

** Per 1 oktober komen drie zenders terug in het standaardpakket voor digitale televisie bij kabelaar Delta. Het gaat om Humor TV, Sterren 24, en Consumenten 24. De zenders zaten sinds 1 juli, samen met 14 andere zenders, in een pluspakket waarvoor moet worden betaald. Na een stroom aan klachten besloot Delta dat twee zenders alsnog in het standaardpakket zouden blijven. Klanten mochten aangeven welke. Omdat de drie zenders bijna evenveel stemmen kregen is besloten ze alledrie weer op te nemen in het standaardpakket. (via Omroep Zeeland)

** Acteur Nico Schaap is zaterdag op 63-jarige leeftijd overleden. De acteur speelde mee in de Twentse regio-soap Van Jonge Leu en Oale Groond. De eerste twee seizoenen vertolkte hij de rol van kunstenaar Bredero. Die rol moest hij opgeven na een hartinfarct. Schaap was al enige tijd ernstig ziek. Hij had kanker. Aan de gevolgen van die ziekte is hij overleden. Naast zijn rol in Van Jonge Leu en Oale Groond speelde Schaap verder rollen in Baantjer, Medisch Centrum West en Vuurzee. (RTV Oost)

** KXradio heeft zich teruggetrokken als geïnteresseerde voor het oude FM-kavel van Arrow Classic Rock. De kosten voor het frequentiepakket zijn te hoog voor het radiostation van Rob Stenders. Voor de vergunning moet meer dan een miljoen euro per jaar worden betaald en daarnaast moet er een flinke bankgarantie op tafel worden gelegd. Dat is op dit moment niet haalbaar voor de zender, die nu nog uitzendt via de digitale kabel en internet.

** Praatprogramma De Tafel van Vijf stopt. Na weken van aanhoudende tegenvallende kijkcijfers had het geen zin om ’t nog langer te proberen. NET5 kocht 70 afleveringen van de Tafel van Vijf in, maar na 20 afleveringen wordt het programma al van de buis gehaald. Producent Paul de Leeuw en presentatrice Katja Schuurman vonden dat het goed ging en dat het programma nog wat meer tijd nodig had om te groeien, maar die tijd hebben ze niet gekregen

** OnsBrabantNet (OBN) is voorlopig gestopt met het aansluiten van klanten op digitale televisie. De glasvezelaanbieder kampt al maandenlang met problemen bij de doorgifte van digitale tv onder de naam PlusTV. Ook bij de collega-glasvezelaars OnsNet Eindhoven en OnsNet Nuenen is er gedoe rond digitale tv. OnsNet Eindhoven stuurt abonnees daarom tot en met oktober geen factuur. Moedermaatschappij Reggefiber zou al hebben gebroken met tv-leverancier Hertzinger om de diensten zelf te kunnen gaan aanbieden

** Toine van Peperstraten gaat komend voorjaar aan de slag voor de AVRO. Naast zijn werk als sportverslaggever voor de NOS wordt hij het gezicht van het nieuwe AVRO-programma Eeuwige Roem, liet de omroep donderdag weten. Eeuwige Roem is een van oorspronkelijk Vlaams programma dat oud-sporthelden laat zien die hun wil om te winnen nog niet zijn verloren. Het betreft een afvalrace ,,rond fysieke en psychologische krachtproeven”, waarbij iedere week afscheid wordt genomen van een van de sporters. Gedurende de hele serie verblijven ze in een huis in Spanje. Het televisieprogramma is vanaf de eerste week van april 2010 op de buis. (ANP/BNR)

** Als het gaat om het opnemen van digitale televisie heeft Microsoft altijd een terughoudende positie ingenomen. Zo was het alleen via omwegen mogelijk om digitale TV via de kabel, ofwel DVB-C, te bekijken en op te nemen op de computer. De enige mogelijkheid om dit werkend te krijgen was met een combinatie van een Alphacrypt module en een FloppyDTV kaart van Digital Everywhere. Deze TV-kaart deed zich voor als een DVB-T ontvanger, waardoor de signalen opeens wel doorgegeven konden worden. Helaas was deze oplossing elegant noch gebruiksvriendelijk, want de gebruikte Alphacrypt module is niet officiëel ondersteund dor de kabelmaatschappijen en het configureren van de FloppyDTV was ook wat ingewikkelder dan voor een reguliere DVB-T ontvanger. En nu Digital Everywhere in het geheel is gestopt met het maken van deze kaarten lijkt dit een dood spoor te worden. Volgens de laatste berichten is Microsoft nu eindelijk overstag gegaan door ook DVB-C te ondersteunen in het nieuwe Windows 7 besturingssysteem. 

** Stichting Meborah is tot nu toe de enige die zich heeft gemeld voor een vergunning om lokale radio en televisie te maken in Wageningen. Dat meldt Dirk Oudenaarden, hoofd zendtijd- en kabelzaken van het Commissariaat voor de Media. Tot dinsdag mocht Meborah, onder de vlag van de Stichting Lokale Omroep Wageningen (SLOW), uitzenden op de kabel. Dalux, de televisietak staakte de uitzendingen al in augustus. Reden hiervan is dat SLOW geen zendvergunning kreeg van het commissariaat. 

ANP schrapt banen wegens lagere inkomsten

Wegens tegenvallende omzetten schrapt het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP) circa 35 banen. Verder stopt het nieuwsbedrijf met een aantal verliesgevende activiteiten, maakte de bedrijfsleiding donderdag kenbaar aan de ondernemingsraad. De hardste klappen vallen bij foto en video. Op de fotoredactie verdwijnen tien banen en vijf bij Capital, een dochterbedrijf in opdrachtfotografie. Bij tekstredacties verdwijnen waarschijnlijk tien banen. Daar wordt vooral bezuinigd op initiatieven waarmee de laatste jaren werd geprobeerd nieuwe markten aan te boren, zoals entertainment, wetenschap en lifestyle. ,,We trekken ons niet terug van die gebieden, omdat ook in de mediasector de tijden weer beter zullen worden. Maar nu concentreren we ons op dat wat een persbureau onverslaanbaar maakt: nieuws, agenda en alarmering”, zegt Erik van Gruijthuijsen, hoofdredacteur/directeur van ANP Media. ,,Onze nieuwsdienst wordt versterkt en dat gaat ten koste van andere deelredacties.” Ook bij de verkoopafdelingen en in de staf gaat een aantal fte’s verloren.

UIT DE MEDIA:

** Het aantal digitale aansluitingen voor TV is het tweede kwartaal gegroeid met 5,9 procent of netto 245.800 tot een totaal van 4,426 miljoen, volgens het Telecompaper Dutch Television Subscribers report. Het totaal aantal TV-aansluitingen groeide met 0,2 procent tot 7,96 miljoen. Digitale TV heeft nu een aandeel van 55,6 procent. Het groeitempo blijft de rest van het jaar op zo’n vijf procent per kwartaal.

** De bekende treinserie Rail Away wordt dit seizoen voor het eerst uitgezonden in High Defenition Television (HDTV) bij de EO. HDTV zorgt voor scherper beeld, vooral op grotere televisies. De indrukwekkende beelden van de treinreizen door verschillende landen en natuur komen nu nog dichterbij. Rail Away is een documentaireserie over markante spoorlijnen in de wereld. In elke aflevering wordt een treinreis gemaakt, met onderweg aandacht voor bijzondere locaties. Rail Away bestaat dit seizoen tien jaar, het seizoen wordt afgesloten met de 150ste uitzending. Eerste aflevering: dinsdag 22 september / 19.55 uur op Nederland 2

** Directeur Nico Silvius van RadioNL heeft beroep aangetekend tegen de gerechtelijke uitspraak over zijn FM-frequenties in Cuijk en op Ameland bij het college van beroep voor het bedrijfsleven in Denhaag. “Deze zal zich de komende maanden over de zaak gaan buigen”, zo laat hij aan RadioFreak.nl weten. 

** Frits Sissing presenteert vanaf zaterdag 3 oktober de nieuwe kennisquiz Slag bij Nieuwpoort op Nederland 2. Dit maakte de AVRO bekend. In de kennisquiz over de vaderlandse geschiedenis en cultuur strijden twee koppels tegen elkaar. Slag bij Nieuwpoort bevat volgens de omroep pittige vragen die gerelateerd zijn aan de canon van de Nederlandse geschienis. Van Hugo de Groot tot Annie M.G. Schmidt, van de Beeldenstorm tot de Tweede Wereldoorlog. De door Endemol geproduceerde quiz beslaat acht afleveringen en is te zien op zaterdagavond om 20.15 uur. (ANP/AD)

** RTV Utrecht gaat de thuiswedstrijden uitzenden van hockeyhoofdklasser Kampong. Rond het veld van de Utrechtse topclub worden diverse camera’s opgehangen. Die worden op afstand bediend door vrijwilligers die hiervoor een korte opleiding krijgen. De wedstrijden van het eerste mannen- en vrouwenteam zijn vervolgens in samenvatting te zien op UStad.

Radio 538 overladen met radioprijzen

Radio 538 heeft woensdag de meeste onderscheidingen in de wacht gesleept tijdens de Marconi Awards, de landelijke radioprijzen ‘door vakmensen voor vakmensen’. Van de vijf categorieën ging de commerciële radiozender met drie awards naar huis. Dat bleek woensdag tijdens een feestelijke uitreiking in theater ’t Spant in Bussum. Eerder was al bekend dat Erik de Zwart de Marconi Oeuvre Award 2009 in ontvangst kon nemen. Deze huidige dj van Radio Veronica heeft ook een omvangrijk Radio 538-verleden. Hij kreeg de prijs voor zijn jarenlange bijdrage aan het radiolandschap. De winnaars in de andere genres zijn Edwin Evers (beste presentator, Radio 538), Jeroen Nieuwenhuize (beste programma, Radio 538 Top 40), Radio 538 (beste zender) en Annemieke Schollaardt (aanstormend talent, Radio 3FM). In de categorie beste programma waren naast Nieuwenhuize ook Open Radio (3FM, Timur Perlin) en Aan de Slag (BNR, Paul van Liempt) genomineerd. Edwin Evers moest strijden met Giel Beelen (VARA, 3FM) en Bas van Werven (BNR) voor de titel van beste presentator. Bert van Lent (3FM) en Petra Grijzen (BNR) legden het af tegen Annemieke Schollaardt voor de titel van aanstormend talent. 3FM en 100% NL deden samen met Radio 538 een gooi naar de titel beste radiozender. (ANP/Gelderlander)

UIT DE MEDIA:

** UPC verhuist per 1 oktober de digitale TV-zender TMF Dance van het brede pakket TV Royaal naar het pluspakket Music Zone à 5 euro per maand. (Telecompaper)

** Klanten van KPN Interactieve TV kunnen vanaf september complete cabaretshows aanvragen via de interactieve videotheek van lieden als Jan-Jaap van der Wal, Micha Wertheim en Marc-Marie Huijbregts, maar ook internationale comedians als Jeff Dunham en Palo Francisco. KPN heeft een distributieovereenkomst gesloten met Pias, het impresariaat van deze kleinkunstenaars. (Telecompaper)

** Reinout Oerlemans droomt van een Amerikaanse versie van het 3FM-project Het Glazen Huis. De tv-producent zou de succesvolle liefdadigheidsactie van 3FM graag een vervolg geven in New York. Oerlemans schrijft op zijn weblog dat hij ook al een slachtoffer op het oog heeft: de bekende Amerikaanse presentator Ryan Seacrest. (Novum)

** Carla Verhagen (36) wordt per 1 oktober 2009 de nieuwe hoofdredacteur van de RadioNieuwsCentrale (RNC). Zij volgt Rommert Kruithof op, die met pré-pensioen gaat. Sinds 1996 is Carla Verhagen al verbonden aan de RNC. De laatste jaren combineerde zij haar redacteurschap met de functie van redactiechef. Ook werkte Carla Verhagen bij verschillende regionale publieke omroepen en bij de KRO. (ROOS)

** De radiozender Q-Music kan een fikse boete tegemoet zien. Een bedrijfswagen met daarop een auto die luisteraars van de zender kunnen winnen, is dinsdag op de A2 bij Sint Joost van de weg gehaald. Na weging door de verkeerspolitie bleek het ding veel te zwaar beladen. Het voertuig woog namelijk ruim 550 kilo te zwaar. Het was de eerste dag dat de wagen het land in trok. En meteen ook de laatste, want het voertuig mag in deze staat de weg niet meer op. De chauffeur kreeg een boete van 1800 euro. (L1)

Sky Radio Group: reorganisatie aangekondigd

De algemeen directeur van Sky Radio Group (Ab Trik) heeft een reorganisatie aangekondigd binnen zijn bedrijf. Dit heeft een welingelichte bron van DutchMedia gemeld. Jayanthi Soerdjbalie, woordvoerster van het radiobedrijf van de Telegraaf Media Groep wil er desgevraagd tegenover DutchMedia geen uitspraken over doen op dit moment. Een woordvoerder van de Telegraaf Media Groep zelve was niet op de hoogte van een mogelijke reorganisatie. De verwachting is dat over circa drie weken meer bekend zal zijn. Sky Radio Group waar Sky Radio, Radio Veronica, Classic FM en TMF Hitradio onderdeel van zijn, had in het eerste half jaar van dit jaar te maken met een omzetdaling van 15,15 %, in de hele radiomarkt daalden de netto reclame-inkomsten met 15 %. Het resultaat voor rente, belasting, amortisatie na betaling van FM-licentiegelden was bij Sky Radio Group nog positief, maar behoorlijk gedaald met 62,6 % naar 2,09 miljoen euro over het eerste half jaar. Netto maakte Sky Radio Group een behoorlijk verlies van ruim 4 miljoen euro. In andere segmenten van de Telegraaf Media Groep NV is al eerder aangekondigd dat er dit jaar wordt gereorganiseerd. Sky Radio Group is daarbij toen niet genoemd. Er zijn bij Sky Radio Group 113 arbeidsplaatsen. Het is onduidelijk hoe de reorganisatie bij het radiobedrijf zal uitpakken. (Dutchmedia)

25 miljoen minder voor publieke omroep

In het kader van de bezuinigingen gaat minister Ronald Plasterk (Media) 25 miljoen euro minder uitgeven aan de omroep dan was toegezegd in het coalitieakkoord. Dat staat in zijn dinsdag verschenen mediabegroting. Bij de vorming van de regering spraken de diverse partijen af dat gedurende de kabinetsperiode de omroep in totaal 100 miljoen extra tegemoet mocht zien om eerdere bezuinigingen te compenseren. Inmiddels is daarvan al 50 miljoen uitgekeerd. De resterende 50 miljoen zou in de komende periode richting Hilversum worden overgemaakt, maar dat bedrag wordt gehalveerd omdat het kabinet op de uitgaven moet letten. Op een totale begroting van 760 miljoen euro per jaar (ongeveer 200 miljoen STER-gelden) moet topman Henk Hagoort van Nederlandse Publieke Omroep (NPO) dus wat gaten zien te dichten. ,,Het kabinet heeft ons vandaag huiswerk meegegeven en daar gaan we naar kijken,” zei Hagoort dinsdag. ,,Wat we al weten is dat we niet op onze ambities willen inboeten. We gaan daarom kijken of we een efficiencyslag kunnen maken.” De omroepbaas noemt het korten op zijn begroting niet leuk, maar wel begrijpelijk. ,,Over de hele linie moet worden bezuinigd en ik snap dat wij moeten meedelen. Het zou raar zijn als dat niet zou gebeuren. Wel ben ik bezorgd over de STER-gelden. Door de recessie kunnen die inkomsten gaan dalen en daarover wil ik nog wel een gesprek voeren met het ministerie.” (ANP)

UIT DE MEDIA:

** De NOS heeft (nog) geen toestemming gegeven voor digitale free to view uitzending van Eredivisie Live 1 bij Ziggo. De kabelaar heeft via een eigen magazine aan haar 3,2 miljoen abonnees aangegeven dat de zender de hele maand oktober als ‘gratis proefabonnement’ te zien zal zijn voor digitale kabelkijkers (ruim 1,1 miljoen huishoudens). Het idee is om met deze promotie-actie meer betalende digitale (voetbal)abonnees te trekken. Om dit te mogen doen, heeft Eredivisie Live instemming nodig van de NOS, die de samenvatrechten heeft voor het ‘open net’

** Ziggo breidt het Video on Demand aanbod uit met Sci Fi On Demand, waarin series en films van de zenders Sci Fi Channel en 13th Street kunnen worden opgevraagd. Dit meldt Broadband TV News. Beide zenders zijn van NBC Universal. (TelecomPaper)

** Kabel Noord schrapt op 20 oktober vier analoge zenders (TV5, RTL Television (Duits), CNN en RTV Noord) uit het pakket en zet de overige zenders dichter op elkaar. De kabelaar maakt ruimte vrij voor HD zenders – men verwacht SBS6, Net 5 en Veronica, maar ook de RTL zenders, België Eén en BBC in HD. Kabel Noord waarschuwt dat op 20 oktober alle zenders sneeuw te zien geven. Er kan een monteur langskomen om de TV opnieuw in te stellen voor 20 euro. Tijdelijk kost de decoder met smartcard voor de overstap naar digitale televisie 45 euro in plaats van 114 euro. (Telecompaper)

** Columnist Ben ten Boden mag het stadion van FC Utrecht weer in. Volgens Ten Boden zelf heeft de club zijn stadionverbod ingetrokken. De maatregel zou te scherp zijn geweest. Ten Boden kreeg het verbod vorige week omdat hij als columnist bij het AD volgens de club een bom legde onder het beleid van de voetbalclub. De oud voorzitter van de supportersvereniging dreigde daarop naar de rechter te stappen. In een reactie gaf de voorzitter van de club, Jan-Willem van Dop, aan niks meer over de kwestie te willen zeggen. (RTV Utrecht)

** Twee tv-kanalen van de RTL-groep (RTL4, 5, 7 en 8) gooien dinsdagavond hun uitzendschema om, zodat ze films kunnen uitzenden van de maandag overleden Hollywoodacteur Patrick Swayze. Die verloor een lang gevecht tegen kanker. Hij werd 57 jaar. De Amerikaan werd, na zijn prominente rol in de tv-serie North & South, op het witte doek het meest bekend dankzij Dirty Dancing (1987). Die film wordt dinsdag uitgezonden door RTL5 (22.20 uur). RTL7 heeft dinsdag twee films waarin de acteur schittert. Om 20.30 uur brengt die mannenzender Point Break, om 22.50 uur gevolgd door The Outsiders.(ANP)

** De televisiezender Het Gesprek begint deze week aan versie ‘3.0’ van haar uitzendingen. De zender die op 2 oktober 2007 van start ging, komt met vijf nieuwe programma’s en een nieuwe horizontale programmering. Opvallend daarbij is dat de zender vooral nieuwe opinierende, culturele en documentaire-achtige programma’s in haar programmering invoegt, die volgens eigen zeggen de publieke omroepen niet (meer) programmeren. Zo zal Fons de Poel op zondag een nieuwsmediaprogramma maken dat ’s morgens live zal worden uitgezonden waarin de nieuwsweek wordt doorgenomen en over journalistiek wordt gesproken. Onder de noemer “De Recensenten” zal oud-AVRO directeur Ad ’s Gravesande elke vrijdagavond films, theater, muziek en boeken bespreken.

** In zijn woning aan de Acacia in Burgum is zaterdag de 39-jarige Michael de Jong, oprichter van het radiostation Nationaal FM, overleden aan een hartstilstand. Bij de start van de radiozender Nationaal FM in 2005 wist De Jong in korte tijd een enthousiaste groep vrijwilligers bijelkaar te verzamelen. De zender kende een vliegende start. Anderhalf jaar later ging het fout op zakelijk gebied. Een grote teleurstelling vond hij zelf en likte zijn wonden. Karel Oosterhuis: “Wat blijft zijn herinneringen aan een mooie radiotijd onder leiding van een ietwat aparte kerel, want dat was hij wel.”

** Ziggo steunt de komst van de nieuwe standaard dvb-c2 voor digitale kabel-tv, maar heeft nog geen plannen de standaard daadwerkelijk in te voeren. Dvb-c2 biedt een flinke bandbreedtebesparing ten opzichte van zijn voorganger. De Nederlandse kabelaanbieder Ziggo steunt de komst van de dvb-c2-standaard voor digitale televisie. Het bedrijf heeft op de IBC-beurs in Amsterdam een document ondertekend dat onder meer oproept tot ondersteuning van dvb-c2 in digitale decoders. De nieuwe standaard maakt een bandbreedtebesparing van ten minste dertig procent mogelijk ten opzichte van zijn voorganger, dvb-c.

** Ziggo gaat de lokale omroepen vanaf het najaar toch digitaal doorgeven. Tot nu toe was dat bij de kabelexploitant technisch niet mogelijk, tot ongenoegen van veel lokale omroepen. Na proeven is daar een oplossing voor gevonden. Om op het digitale net te komen moeten de lokale omroepen wel flink geld op tafel leggen. Ziggo wil per omroep een eigen bijdrage die kan oplopen tot wel 15.000 euro. (via L1)

** In Maastricht is een Duitse hoteldief aangehouden. De 24-jarige man uit Hamburg had zondagavond zijn slag geslagen in een hotel aan het Forum. De Duitser had onder andere allerlei zaken gestolen van de filmploeg van de tv-serie Flikken Maastricht. Ook had hij kleren aan die van een hotelgast zijn. De man zit vast. (L1)

Minister Plasterk ondersteunt doodvonnis Concertzender

Minister Plasterk (PvdA) ondersteunt feitelijk het doodvonnis van Concertzender als publieke landelijke zender, dat eerder door de Raad van Bestuur van de Nederlandse Publieke Omroep (NOS) is uitgesproken. Dit blijkt uit antwoorden op kamervragen van D66 en de SP die de PvdA-minister van Media en Cultuur naar de Tweede Kamer heeft verstuurd. In de optiek van de minister zou het zo zijn dat er ‘voldoende continuiteit’ van het aanbod zoals dat nu door de Stichting Concerttzender wordt verzorgd is, middels profielen van drie themaradiokanalen die door de VPRO verzorgd zullen worden. Het gaat om Radio 4 Eigentijdse Muziek, Young Professionals Klassiek en Young Professionals Jazz & Wereldmuziek, waarbij een jaarbudget van 300.000 euro beschikbaar zal komen. Thans heeft de Concertzender een budget van 500.000 euro op jaarbasis. D66 en de SP pleitten in hun vragen juist voor continuiteit van Concertzender, maar de minister volgt deze lijn aldus niet. De minister heeft in zijn beantwoording aangegeven dat de (landelijke) publieke omroep ’ten principale niet een aanvullende rol heeft ten opzichte van commerciele omroepen’, met als gevolg overlap met commerciële omroepen en geen verplichting om alles te doen wat commercieel niet interessant is. Bovendien wijst de minister erop dat de publiele (landelijke) omroep zelf kan bepalen wat ze wel en niet wenst te doen voor het bedienen van kleine doelgroepen. Dit in antwoord op de vraag van SP-kamerlid Jasper van Dijk dat de publieke omroep als doelstelling zou moeten hebben om een programmering aan te bieden die commerciele zenders niet bieden. 

UIT DE MEDIA:

** De open dag van RTV Utrecht is zondag druk bezocht. Zo’n drieduizend bezoekers kwamen naar de studio’s in de Hengeveldstraat in Utrecht. Het publiek kon kennis maken met presentatoren en redacteuren en kreeg uitleg over het maken van radio, tv en internet. Op teletekst van RTV Utrecht konden mensen op vanaf pagina 161 de groeten doen of een boodschap achterlaten. Ook waren er weer tal van optredens van bekende artiesten zoals Harry Slinger, Jacques Herb, Mick Harren en Robert Leroy. (RTV Utrecht)

** Zondagmiddag is de website van RTV Rijnmond korte tijd moeilijk bereikbaar geweest. Kort na twee uur was de website een paar minuten geheel uit de lucht. Inmiddels zijn de problemen verholpen. De problemen ontstonden vermoedelijk door de combinatie van een storing in de server en een hoog aantal bezoekers. Kort na half vier waren alle problemen verholpen.

** RTL7 maakt een “ernstige fout” door op vrijdagavond een duel uit de Jupiler League live uit te zenden. Dit zegt Johan Derksen in zijn wekelijkse column in Voetbal International. “RTL7 maakt dan ook een ernstige fout door op vrijdagavond een duel live uit te zenden. Armoedig voetbal in een decor van lege tribunes. De samenvattingen zijn leuk aan een hele wedstrijd lijkt geen eind te komen”, aldus Derksen. Johan Derksen is op vrijdagavond zelf analist van het voetbalprogramma Voetbal International dat wordt gepresenteerd door Wilfred Genee.

** De video-on-demand dienst van de Nederlandse tak van ProSiebenSat.1 Media is woensdagavond van start gegaan. Onder de naam Veamer biedt SBS Broadcasting BV op internet video-on-demand films en series tegen betaling aan. Oorspronkelijk zou de dienst op 10 juli van start gaan, maar technische problemen verhinderden dat. Woordvoerder Dik Nagtegaal verklaarde tegenover DutchMedia dat de technische problemen vooral optraden bij het afrekensysteem die bij Veamer gebruikt wordt. Deze problemen zijn inmiddels volledig opgelost. SBS Broadcasting zal in oktober een campagne beginnen met Veamer. Het mediabedrijf wil met Veamer in de toekomst ook via kabel- en IPTV-distributeurs de dienst te kunnen beginnen. (Dutchmedia)

** Bull Verweij, oprichter van de zeezender radio Veronica, heeft zaterdag op zijn honderdste verjaardag in Loosdrecht een kleurrijke oorkonde met foto gekregen. Hij kreeg de speciale ‘Lifetime Achievement Award’ voor zijn bijdrage aan de commerciële radio in Nederland. Verweij begon in 1960 met zijn commerciële radio. Hij kocht toen het zendschip MS Borkum Riff en begon met uitzenden. Hij bleef tot 1975 directeur van de zender. (via Omroep Brabant)

** Nederland 1 deed zaterdagavond goede zaken. De eerste vier posities in de kijkcijfer Top 25 werden bezet door programma’s van het eerste publieke net. Het Journaal van 20.00 uur scoorde bijna 1,8 miljoen kijkers en Lieve Paul van de Paul de Leeuw een dikke 1,5 miljoen kijkers.

Nederlandse tak Endemol snijdt weer in banen

Endemol Nederland wil fors snijden in zijn werknemersbestand. Het productiebedrijf heeft het personeel laten weten 65 vaste banen te willen schrappen. Volgens een woordvoerder komt dat ongeveer neer op een derde van het personeelsbestand. Het is de tweede ronde dit jaar. Eerder vlogen er in februari al negentien man uit. Al voor de zomer zijn de werknemers op de hoogte gesteld van het feit dat er opnieuw een reorganisatie zou volgen. Dinsdag is het personeel ingelicht over de omvang van de nieuwe ontslagronde. De directie heeft een adviesaanvraag ingediend bij de ondernemingsraad. Endemol heeft last van de recessie. In de mediasector is minder geld te besteden waardoor er minder programma’s bij de televisieproducent worden besteld. Bovendien willen omroepen in deze tijd geen risico’s nemen. ‘De wereld verandert snel en de mediawereld verandert nog sneller. De reorganisatie is noodzakelijk om het bedrijf klaar te maken voor de toekomst. Wil je je concurrentie behouden, dan is flexibiliteit en wendbaarheid van groot belang’, meldt de woordvoerder van Endemol. De reorganisatie gaat volgens de zegsman ‘diagonaal’ door het bedrijf. ‘Zowel in het operationele deel als in de ondersteuning en van onder tot boven.’ Hoe snel de operatie uitgevoerd kan worden, ligt mede aan het formele traject dat doorlopen moet worden. ‘We hopen dat de reorganisatie nog dit jaar kan worden uitgevoerd.’ 

Canal Digitaal: Astra 23,5 transponder met themazenders wordt MPEG4

Satellietoperator SES Astra en satelliettelevisie-aanbieder Canal Digitaal hebben volgens welingelichte kringen van DutchMedia overeenstemming bereikt over verlenging van de huur van transpondercapaciteit op de Astra 23,5 Oost-positie. Onderdeel van de overeenkomst is dat Canal Digitaal op de capaciteit waarop zenders als Het Gesprek, Sport 1.2, Eredivisie Live2 en Nederland 24 uitzenden, om zal worden gezet van DVB-S MPEG2 naar DVB-S2 MPEG4. Op deze manier kan Canal Digitaal meer zenders en extra HDTV-content aanbieden met behoud van dezelfde capaciteit. Om welk aanbod het gaat is nog niet bekend. De verwachting is dat al vrij spoedig (mogelijk zelfs begin 2010) de omzetting van MPEG2 naar MPEG4 gerealiseerd zal zijn. Het Canal Digitaal-zusterbedrijf TéléSat werkt op de eigen capaciteit al met DVB-S2 MPEG4. Als met standaardkanalen gewerkt wordt, kan zelfs een verdubbeling van zenderaanbod op de transponder plaats vinden. Canal Digitaal heeft thans 12 tv-kanalen actief op de bewuste transponder (11739 V op de 23,5 Oost positie) waarbij deze ook voor het zusterbedrijf TV Vlaanderen wordt ingezet. Een gevolg van de aanpassing is dat als zenders niet worden verplaatst naar MPEG2 transponders, een deel van de satelliethuishoudens ontvangst van de op deze transponder uitgezonden zenders missen, tenzij ze nieuwe satellietontvangers kopen. In de praktijk hebben alleen gebruikers van HDTV-satellietontvangers gegarandeerde ontvangst, maar volgens welingelichte kringen heeft het overgrote deel van de abonnees op het themazenderpakket een HDTV-ontvanger in gebruik. Voor Het Gesprek, Sport1.2/Eredivisie Live2 ligt dit anders. Of en hoe Canal Digitaal door zal gaan met het themazenderaanbod en haar daarbij behorende pakketopbouw, is vermoedelijk nog onderwerp van discussie, aldus bij DutchMedia bekende bronnen. Noch Canal Digitaal, noch SES Astra wilde (op voorhand) commentaar geven over dit nog aan te kondigen nieuws. (via Dutchmedia)

UIT DE MEDIA:

** De begin oktober te lanceren Nederlandse versie van Disney Channel zal in de eerste periode een kabelexclusieve zender worden. De bedoeling is dat de zender bij kabelaars 24 uur per dag in het digitale basispakket wordt uitgezonden. Naar verluid zal de door Disney volledig ingelijfde zender Jetix de komende maanden in Nederland nog blijven bestaan, om uiteindelijk te worden omgedoopt tot Disney XD, al dan niet met Disney Channel-blokken. 

** Laf en onvolwassen. Zo noemt voetbalcriticus Johan Derksen de beslissing van FC Utrecht om columnist Ben ten Boden een stadionverbod te geven. Derksen zei vrijdagochtend op Radio Veronica dat dat soort gedrag niet thuis hoort in het betaald voetbal. “Je moet boven dit soort dingen staan,” aldus Derksen. Donderdag werd bekend dat Ten Boden niet meer welkom is in de Galgenwaard na een kritische column in het AD. (RTV Utrecht)

** De uitzendtijd van het veelbesproken Net5-programma ‘De tafel van 5’ wordt vanaf aanstaande maandag verschoven van 19.00 naar 18.00 uur. Dat heeft de zender donderdag bekendgemaakt. Het praatprogramma, dat elke werkdag wordt uitgezonden, kampt met tegenvallende kijkcijfers. Volgens Karin de Groot, programmaleider van Net5, is er geluisterd naar reacties van de kijkers. ,,Wij geloven in De tafel van 5 en hopen dat op deze manier meer kijkers het programma weten te vinden.” (ANP/AD)

** Radio 5 Nostalgia presenteert van 14 tot en met 18 september de Week van de Jaren 50. De nostalgische zender reist terug naar de vijftiger jaren en zoomt de eerste drie dagen van deze week in op de gebeurtenissen rond de watersnoodramp in 1953. Met gasten in de studio, historische opnames, herinneringen van luisteraars en heel veel muziek uit de jaren 50 van artiesten zoals Elvis Presley, Doris Day, Corrie Brokken en Eddy Christiani. Donderdag 17 en vrijdag 18 september zendt Radio 5 van 06.00 tot 19.00 uur voor het eerst een Top 500 van de Jaren 50 uit. (Persbericht)

** Radio Nederland Wereldomroep (RNW) kan er nog minder energie in steken algemeen Nederlands nieuws te achterhalen. Dat staat in het visitatierapport Een Wereldwijde Blik, dat woensdag werd gepresenteerd. RNW-medewerkers kunnen actualiteiten van Nederlandse bodem prima blijven overnemen van de NOS en zich richten op service-informatie voor doelgroepen als vakantiegangers en expats. Ook zouden Nederlandse publieke omroepen vaker een beroep moeten doen op de internationale expertise van de medewerkers van de Wereldomroep.

** Nederland heeft het hoogste percentage ter wereld wat betreft ‘homes passed’ voor 50+ Mbps breedband diensten. Dit komt door de grote dekkingsgraad van de netwerken van Ziggo en UPC, die beide Eurodocsis 3.0 op hun netwerk uitgerold hebben. Nederland wordt gevolgd door Japan en Zuid Korea, die percentages van boven de 80% hebben voor ‘homes passed’, volgens een Research Brief van Telecompaper over de dekking van (zeer) hoge snelheid breedband diensten. Ze worden gevolgd door Zweden, Denemarken, Hong Kong en Taiwan, die allen meer dan 50% dekking hebben. Portugal, Noorwegen en Finland maken de top 10 vol. De percentages zijn gebaseerd op het aantal ‘homes passed’ door FTTH of Eurodocsis 3.0 in vergelijking met het aantal huishoudens per land 

** CQC verschuift naar een later tijdstip, omdat het op het huidige tijdstip de concurrentiestrijd met andere programma’s op de vrijdagavond niet aankan. Het nieuwe programma van Beau van Erven Dorens gaat van 21.30 naar 22.30 uur, aldus een woordvoerster van Veronica dinsdag. Het lukt CQC op het huidige uitzendtijstip niet om een groot aantal kijkers te trekken, maar de zender blijft geloven in het format. (ANP/AD)

** Televisiezender Het Gesprek komt met vijf nieuwe programma’s, zoals Compleet van de Wereld en De Recensenten. De zender, die begin oktober twee jaar bestaat, maakte de najaarsprogrammering woensdag bekend. In Het Gesprek op Zondag (10.30 uur) bespreekt journalist Fons de Poel de afgelopen nieuwsweek met journalisten, opiniemakers en machthebbers. Invalshoek van de nieuwe talkshow is te kijken naar wat de media met het nieuws deden. Presentator Ad ’s Gravesande behandelt elke vrijdag (21.30 uur) met recensenten de nieuwe boeken, films en dvd’s, muziek en theatervoorstellingen. PINC.tv (zondag van 21.00 tot 21.45 uur) laat een selectie zien van de meest inspirerende, opvallende en onverwachte verhalen van ‘keynote speakers’ over de hele wereld. Presentator is Peter van Lindonk 

** Het praatprogramma De Tafel van 5 met presentatrices Daphne Bunskoek en Katja Schuurman blijft dramatisch scoren met de kijkcijfers. Het tv-programma van producent Paul de Leeuw startte de derde uitzendweek maandag met slechts 77.000 kijkers. Daarmee is NET 5 op dat tijdstip een van de slechtst bekeken zenders van Nederland. (EBO/AD)

Omroepbazen ontevreden over verdeling subsidie

De directeuren van TROS, KRO en EO hebben kritiek op de verdeling van de rijkssubsidie voor tv-programma’s. VARA, NPS en BNN profiteren het meest van een nieuwe wijze van programmeren die drie jaar geleden werd ingesteld. Hierbij raakten omroepen hun vaste net kwijt en kregen de drie publieke netten elk een eigen profiel. Volgens niet eerder gepubliceerde cijfers van de Nederlandse Publieke Omroep ontving de VARA vorig jaar bijna 48 miljoen euro van het ministerie van OCW voor het maken van tv-programma’s. Dat is 13 miljoen euro meer dan de TROS die meer leden telt. De VPRO, ook een A-omroep, kreeg 16,5 miljoen euro minder dan de VARA. „De verschillen zijn onevenredig groot”, zegt Peter Kuipers, directeur van de TROS. Ook KRO-voorzitter Koen Becking is voorstander van „meer balans”. De publieke omroep ontving in 2008 voor de totale tv-programmering 337 miljoen euro van OCW. De grote ledenomroepen en de NPS kregen elk als basissubsidie 28 miljoen euro, het zogenoemde garantiebudget. Daar bovenop mochten de vier netmanagers 92 miljoen euro verdelen over omroepen die programmavoorstellen indienen. Bijna de helft van dat bedrag (43 miljoen euro) kwam terecht bij VARA, BNN en NPS. Daardoor stegen de tv- budgetten van VARA en BNN met 71 procent van de basissubsidie. Het budget van de NPS steeg met 46 procent. Ter vergelijking: de VPRO steeg met 11 procent. (NRC)

UIT DE MEDIA:

** John de Mol durft te wedden dat zijn programma De Gouden Kooi voor het einde van volgend jaar weer op tv zal zijn. De opvolger van Big Brother zorgde in Nederland voor veel opschudding. Een vervolg hier zal er niet komen, want de villa is ontmanteld en staat te koop, meldt het ANP. De Mol ziet wel een internationale toekomst voor het programma waarin mensen opgesloten zitten in een zeer luxe villa. ‘Ik voorspel dat De Gouden Kooi voor het einde van volgend jaar ergens op de wereld aan een internationale opmars begint. Als het maar eenmaal weer op de buis is, zal dat wereldwijd zorgen voor een domino-effect.’ ( via Telegraaf)

** ‘Bovenop Amsterdam’, luidt de nieuwe pay-off van de lokale Amsterdamse zender AT5. De nieuwe slogan is gelijk het speerpunt van een reclamecampagne die inmiddels van start is gegaan. Doel van de campagne is AT5 zichtbaar te maken en te profileren als het nummer 1 nieuwsstation voor Amsterdammers. De in financieel zwaar weer verkerende zender moet op deze manier weer meer kijkers trekken. De campagne is ontwikkeld door Bart Kooij en Nico Akkerman van bureau Lateral. (villamedia/adformatie)

** Gemiddeld 1,6 miljoen kijkers hebben gisteravond de halve finalewedstrijd Nederland – Engeland van het EK Voetbal voor vrouwen gezien. Het piekmoment was om 20.21 uur (bij het tweede doelpunt van Engeland) toen er 2,4 miljoen voetballiefhebbers voor de buis zaten. De NOS zond de wedstrijd van de Oranje-vrouwen tussen 18.00 – 20.30 uur rechtstreeks uit. Het grootste gedeelte op Nederland 1, de verlenging op Nederland 3. Het marktaandeel van de gehele wedstrijd bedroeg 34%. Dat betekent dat 1/3 van alle televisiekijkers tussen 18.00 – 20.30 uur had afgestemd op het EK Voetbal voor vrouwen in Finland. De gemiddeld 1,6 miljoen kijkers zijn onder te verdelen in 1 miljoen mannelijke kijkers (63%) en 600.000 vrouwelijke kijkers (37%). Dit is een normale verhouding bij een live voetbalwedstrijd. Het feit dat het hier voor het eerst om een integrale wedstrijd van een EK Voetbal voor vrouwen ging, heeft dus verhoudingsgewijs niet meer vrouwen dan gebruikelijk getrokken. (Persbericht)

** De Emmer ziekenomroep EZO dreigt zichzelf op te moeten heffen. Het Scheper Ziekenhuis wil de omroep financieel niet langer steunen. De ruimte die de EZO gebruikt wordt bovendien getypeerd als een A-locatie. Volgens zorggroep Leveste, waar het Scheper Ziekenhuis deel van uitmaakt, is het aantal luisteraars van de EZO ‘heel beperkt’. De EZO is aangeslagen en stelt geen objectief onderzoek te kennen dat dit laatste bevestigt. (DvhN)

** Voor het derde jaar op rij staat Nederland van 20 tot en met 27 september in het teken van smaak met de ‘Week van de Smaak’. Omroep Brabant besteedt in zijn programmering volop aandacht aan dit evenement. Op zowel televisie als op de radio. De ‘Week van de Smaak’ is een nationaal evenement met honderden grote en kleine lokale activiteiten waarin ‘smaak’ centraal staat, en waarin ambachtelijke streekproducten, seizoensproducten en biologische voeding de hoofdrol spelen. Restaurants, producenten, consumenten, winkels, buurthuizen, supermarkten, kookscholen, boerderijen en basisscholen doen mee met een eigen activiteit. Van kleinschalig tot groots aangepakt. 

** De commerciële media willen nieuwe regels voor reclameuitzendingen voorkomen. Daarom willen ze nu gezamelijk ten strijde trekken tegen overgewicht bij kinderen. Samen met maatschappelijke organisaties vormen onder andere RTL, SBS en MTV het platform (W)eet. Het is opgericht als reactie op de Nota Overgewicht die maandag in de Tweede Kamer wordt behandeld

** Samsung heeft tijdens IFA aangekondigd de nieuwe CI+ standaard flink te gaan ondersteunen. Dat is goed nieuws voor de Nederlandse markt, want met een CI+ geschikte televisie kun je vanaf binnenkort digitale kabeltelevisie bij Ziggo bekijken zonder dat je daarvoor een losse ontvanger nodig hebt. De Koreaanse fabrikant heeft aangekondigd dat veel bestaande modellen alsnog geschikt worden gemaakt voor CI+ en dat vrijwel alle nieuwe LCD-TV, behalve in het budget-segment, ook direct een kabeltuners met het nieuwe CAM-slot aan boord krijgen. Concreet moeten spoedig alle Samsung LED-TV’s en verder alle conventionele LCD- en Plastma TV’s vanaf de 550-serie geschikt zijn. (Hardware info)

** De theathershow ‘Stoffe Jongens’ van Bert Visscher trok gisteravond op Nederland 1 bijna 1,2 miljoen kijkers. Het Journaal van 20.00 uur op Nederland 1 trok bijna 1,6 miljoen kijkers. De tweede aflevering van het nieuwe programma van Jack Spijkerman, ‘Wat vindt Nederland’ trok een dikke miljoen kijkers. De kijkcijfer top 25 van gisteravond vind je hier: (via SKO).

** Roulette FM, de lokale radiozender van De Bilt, heeft een acuut antenneprobleem. Roulette FM moet haar zendlocatie aan de Nieuw Weteringseweg in Groenekan binnen een aantal weken verlaten. De boerderij en het bijbehorende perceel waar de radiozender nu haar zendmast achter heeft staan zijn verkocht. Alle opstallen worden naar verwachting eind oktober gesloopt, waarna het perceel geschikt wordt gemaakt voor nieuwbouw. 

** De Tilburgse student Efraim van Oeveren (28) tuurde maar liefst 86 uur naar het beeldscherm in het gebouw van Beeld en Geluid in Hilversum. Hij sliep in die tijd maar 45 minuten. Efraim van Oeveren (28) tuurde maar liefst 86 uur naar het beeldscherm in het gebouw van Beeld en Geluid in Hilversum. Daarmee is de Tilburgse student in de nacht van zaterdag op zondag vlak na middernacht de huidige recordhouder voorbijgestreefd. Het wereldrecord tv-kijken stond sinds april van dit jaar op tachtig uur, op naam van de Indiër Gupta uit New Delhi.(ANP via AD)

** De vrije radiozender DanceRadio uit Amsterdam is zaterdagavond door het Agentschap Telecom uit de lucht gehaald met een zender in Utrecht. De vrije radiozender had op een hoge fabriekspijp in Utrecht-West een etherzender in de lucht gebracht op 90.6 MHz. Zaterdag- avond is aan deze uitzendingen een einde gemaakt. Dance Radio is nog wel te horen in het oosten van Nederland via de 103.8 MHz. Dance Radio is ook te belusiteren via internet

** KPN heeft voorlopig geen concrete plannen om hd-televisie via Digitenne uit te gaan zenden. Om dit mogelijk te maken zou het telecombedrijf moeten overstappen naar mpeg4-compressie, een techniek die onder de dvb-t2-standaard valt. In toenemende mate zijn hd-televisies op de Nederlandse markt niet alleen uitgerust met een dvb-t-tuner die de huidige mpeg2-streams van Digitenne kan decoderen, maar ook met mpeg4/H.264-streams die volgens de dvb-t2-standaard ook hd-kwaliteit kunnen leveren. KPN-woordvoerder Steve Hufton bevestigt aan Tweakers.net dat KPN voorlopig geen plannen heeft om hd-televisie via dvb-t2 te gaan aanbieden. “Digitenne zal voorlopig geen hd gaan uitzenden. Het is in de markt gezet om tegen een lage prijs toch een compleet programma-aanbod aan te kunnen bieden”, aldus de zegsman. 

** Enkele honderdduizenden mobiele bellers met een abonnement bij KPN hebben vrijdagochtend tussen negen en twaalf uur niet kunnen bellen door een storing in het mobiele netwerk. Dat heeft een woordvoerder van het bedrijf gezegd. De storing had een technische oorzaak. Hoeveel bellers gedupeerd waren is volgens de woordvoerder niet exact te zeggen. De storing deed zich namelijk voor in delen van het netwerk, verspreid over het hele land. (ANP via AD)

** Alle voorbereiding ten spijt is de Haagse Michiel Vos er niet in geslaagd een wereldrecord televisie kijken te vestigen. De Hagenaar is de eerste afvaller bij de recordpoging die woensdag van start ging. Michiel moest zijn poging donderdagnacht staken vanwege oververmoeidheid. Hij heeft net iets minder dan veertig uur televisie gekeken. Het huidige wereldrecord staat op tachtig uur. Er zijn nog twee mannen bezig om het wereldrecord te verbeteren. (Radio West)

** Het bloemencorso van Zundert trekt jaarlijks tienduizenden bezoekers én ook tienduizenden kijkers. Omroep Brabant (OB) zendt het corso namelijk live uit op TV en zou dat niet kunnen doen zonder de hulp van ROS TV. ROS TV is de publieke en lokale omroep van Zundert. Klik op de audiolink voor een gesprek met Tjerda Postma van ROS TV. (Omroep Brabant)

Luistercijfers: Radio 1 scoort in sportzomer

Radio 1 heeft het goed gedaan in het CLO van Intomart-GfK over de periode juni-juli 2009. Dankzij onder meer Radio Tour de France steeg het aandeel van de zender met 0,8 pct naar 7,7 pct. De zenders van ORN staan bovenaan met 12,0 procent (+0,1), gevolgd door Radio 538 met 11,1 procent (+0,1) en Radio 2 met 10,4 (-). Alle marktaandelen:

mei/jun(in%)	jun/jul(in%)
01	Radio 538	11.0	11.1
02	Radio 2	10.4	10.4
03	Sky Radio	9.1	9.1
--	Radio 3FM	8.9	9.1
05	Radio 1	6.9	7.7
06	Q-Music	7.7	7.3
07	Radio Veronica	6.1	5.6
08	100 % NL	4.0	4.3
09	Radio5	2.5	2.5
10	Radio 10 Gold	2.4	2.2
11	SlamFM	2.2	2.1
--	ClassicFM	2.0	2.1
13	Radio 4	1.6	1.5
14	Arrow Classic Rock	1.3	1.3
15	BNR Nieuwsradio	0.8	0.8
16	Arrow Jazz	0.4	0.4
--	TMF HitRadio	0.4	0.4
--	KinkFM	0.3	0.4
19	Radio 6	0.2	0.2
==	Regio Radio	11.9	12.0
==	Regionale Commercieel Radio	4.5	4.7
==	Overige	5.4	5.1

UIT DE MEDIA:

** Pagina 316, een van de populairste pagina’s op NOS-Teletekst waar mensen hun ergernissen kunnen uiten, wordt wegbezuinigd door beheerder de KRO. De KRO heeft de redactie die de pagina samenstelt wegbezuinigd. De rubriek eindigt na twintig jaar te zien te zijn geweest. Kijkers gaven op deze pagina op vaak niet mis te verstane wijze hun mening over radio en televisie en waren uiteraard vol ergenis over het op zwart gaan ervan. (AD)

** Televisiekijkers in Emmen en omgeving hebben woensdagavond op Nederland 3 een vreemde tekst in beeld gehad. De tekst “eigenlijk zou je moeten schonen voor PIEP voedsel” bleef 3 uur lang te zien op de plek van de ondertiteling. Volgens kabelbedrijf Ziggo kwam dit door een samenloop van omstandigheden. Bij de centrale van Ziggo in Emmen is iets misgegaan bij het omzetten van het televisiesignaal. (RTV Drenthe)

** Het verbouwen van het historische REM-eiland kan beginnen. Het 250 ton zware platform is donderdagochtend verplaatst van Delfzijl naar de constructieloods van Heuvelman Ibis in Farmsum. In Farmsum zal het stalen REM-eiland worden aangepast om later op het IJ in Amsterdam als restaurant en informatiecentrum van woningstichting Key te dienen. Het eiland zal dan weer op palen komen te staan. 

** Bingo FM, de radiozender voor de steden Utrecht en Amersfoort, heeft sinds kort een extra frequentie. Via FM 105.7 is Bingo FM nu ook in het westen van Utrecht te ontvangen. Hiermee zijn de ontvangstproblemen in Leidsche Rijn en omgeving verholpen. De frequentie voor Bingo FM in Utrecht is FM 107.7, voor Amersfoort FM 107.9 en dit is nu uitgebreid met een frequentie voor Utrecht West: FM 105.7. (FMTV/Weekkrant)

** Er komt een nieuw onderzoek naar de moord op journaliste Anna Politkovskaja. Dat bericht de Associated Press op basis van Russische media. Het Russische hooggerechtshof maakte een besluit van een lagere rechtbank ongedaan, dat een verzoek van nabestaanden van Politkovskaja voor een nieuw onderzoek vorige maand afwees. Het onderzoek moet achterhalen wie de journaliste in 2006 doodschoot en uit wiens opdracht dat gebeurde. (NU)

** Radio-dj Erik de Zwart is de winnaar van de Marconi Oeuvre Award 2009. Dat heeft de jury van deze vakprijs woensdag naar buiten gebracht. De presentator van Radio Veronica krijgt de prijs wegens zijn ‘inhoudelijke, politieke en commerciële bijdrage aan het Nederlandse radiolandschap, voor en achter de schermen’, aldus de jury. 

** Timur Open Radio (3FM), Top 40 (Radio 538) en Aan de Slag (BNR) zijn genomineerd voor de Marconi Award voor beste Radioprogramma. Dat heeft organisator Broadcast Media bekend gemaakt. De genomineerde presentatoren zijn: Edwin Evers (Radio 538), Giel Beelen (3FM) en Bas van Werven (BNR). Nominties Aanstormend talent zijn voor: Bert van Lent (3FM), Annemiek Schollaerdt (3FM) en Petra Grijzen (BNR). Radio 538, 3FM en 100% NL strijden in de categorie Beste Zender om de prijzen. De prijswinaars worden op woensdag 16 september bekend gemaakt in Spant! Bussum. (BM)

** Radio 2 start op 5 september met vier nieuwe weekendprogramma’s. Diana Sno (38) is de nieuwe stem op zaterdag- en zondagochtend. Zij presenteert voor de NCRV het programma SnoTime! van 06.00 tot 09.00 uur. Zaterdagavond heet op Radio 2 vanaf 5 september The Best of 2Night. Van 18.00 tot 24.00 uur draaien achtereenvolgens Rob Stenders (VARA), Bert Haandrikman (KRO) en Edwin Diergaarde (TROS) de beste platen. ‘Met de ieuwe programma’s op geeft Radio 2 een belangrijk signaal naar zijn luisteraars’, zegt Kees Toering, zendermanager van Radio 2.

** Radio Salland in Olst mag weer uitzenden. De politie heeft de uitzendcomputer aan de eigenaar teruggegeven. Het station verzorgt internetradio maar werd in februari van het net gehaald, omdat er kinderporno op de site zou staan. De politie zegt dat uit het onderzoek niet blijkt dat de eigenaar achter de verwijzingen naar kinderporno zit. De eigenaar zegt dat anderen een streek met hem wilden uithalen. (RTV Oost)

** Christiane Amanpour stopt als verslaggeefster bij CNN. De internationaal bekende journaliste krijgt een eigen interviewprogramma op de Amerikaanse nieuwszender, liet een CNN-woordvoerder woensdag weten. Het programma Amanpour is vanaf 21 september op CNN te zien. Het duurt een half uur en wordt iedere werkdag om 21.00 uur live vanuit New York uitgezonden. Op vrijdagavond is er een compilatie van hoogtepunten van de dan voorbije week te zien. (ANP/AD)

** Met een vertraging van meer dan een uur is dinsdag de commerciële regiozender Onze TV van start gegaan. De start van de zender van Willie Oosterhuis werd vertraagd door een gecrashte computer. De zender heeft nog te maken met enkele technische problemen. Onze TV zendt dagelijks van twee uur uit van vijf tot zeven uur op kanaal 33, van het teleshopkanaal Suus. De initiatiefnemers richten zich op Noord- en Oost Nederland en kan door bijna anderhalf miljoen huishoudens worden bekeken. (RTV Oost)

** Op 1 oktober zal Radio Hollandio in de regio Den Bosch te ontvangen zijn op de frequentie waar nu nog Radio Mexico Den Bosch uitzendt (94.1 MHz). Eerder dit jaar werd op 8FM al melding gemaakt dat Radio Hollandio in de ether zou komen in Den Bosch. Of Radio Mexico op een andere frequentie gaat uitzenden is nog niet duidelijk. (FMTV)

** Rik van de Westelaken en Rob Trip vervangen tijdelijk NOS Radio-presentator Lucella Carasso, die tot het einde van dit jaar met verlof gaat. Rik van de Westelaken presenteert tot eind december de avondeditie van het NOS Radio 1 Journaal. Rob Trip wordt op de donderdagavond de tijdelijke vervanger van Lucella als presentator van NOS Met het Oog op Morgen. Beide vervangers starten met hun tijdelijk job op 3 september.

** 3FM-dj Gerard Ekdom heeft zijn contract bij de AVRO verlengd. Ook de komende twee jaar zal hij te horen zijn op 3FM. Daarmee zijn geruchten dat hij naar een andere radiozender zou gaan, definitief ontkracht.

** Opiniepeiler Maurice de Hond mag toch reclame maken voor de Nederlandse Energie Maatschappij. Het College van Beroep van de Reclame Code Commissie heeft dat dinsdag bepaald. De Reclame Code Commissie oordeelde eerder dat De Hond als deskundige te gezaghebbend is om specifieke producten te mogen aanprijzen in reclameboodschappen.

** Meer dan een derde van de bevolking in West-Europa zal in 2014 internetten op een mobiele telefoon, meldt Reuters. In 2008 gebruikte 13 procent van de bevolking mobiel internet. Lees verder. ** Kabelaar Ziggo is begonnen met de uitlevering van CI+ modules. De door het Chinese SMiT gemaakte kaarten vervangen de settopbox. Ziggo publiceert een lijst met ondersteunde TV’s modellen van Sony, LG en Samsung. (Telecompaper)