Media kort: september 2010

200 miljoen weg bij Publieke Omroep

De publieke omroep moet vanaf 2013 stapsgewijs 200 miljoen euro inleveren. Dat staat in de financiële onderbouwing van het concept regeerakkoord van VVD en CDA. Daarin staat dat de mogelijkheid wordt open gehouden dat een televisienet verdwijnt bij de publieke omroep. Dat gebeurt als bezuinigingen bij de publieke omroep de kwaliteit verminderen, aldus et concept akkoord. Verder is het de bedoeling de Wereldomroep zich op kerntaken gaat richten en wordt ondergebracht bij het ministerie van Buitenlandse Zaken en ntwikkelingssamenwerking. Ook wordt het muziekcentrum voor de omroep afgeschaft en krijgen omroepen meer vrijheid. Daarvoor wordt er bezuinigd op de centrale sturing vanuit de NPO. In 2009 ontving de totale publieke omroep 760 miljoen euro. De NVJ spreekt van een kaalslag. ‘Dit zijn voornemens die dramatisch uitpakken’, aldus Marc Visch van de NVJ

VRT wil een derde tv-kanaal

In het najaar gaan de onderhandelingen over de nieuwe beheersovereenkomst 2012-2016 voor de VRT van start. En daarvoor zijn ze aan de Reyerslaan al enkele krijtlijnen aan het uittekenen. Zo blijft het lineaire aanbod voor radio en televisie de absolute prioriteit. Vorige week nog voorspelde Carl Decaluwé, de mediaspecialist van CD&V, het einde van de algemene zenders als Eén en VTM. Maar bij de VRT zien ze het nog niet zo’n vaart lopen. De algemene zenders van radio en televisie blijven de belangrijkste kanalen om de publieke opdracht uit te voeren. Dat geloof in het lineaire aanbod blijkt ook uit het pleidooi voor een derde tv-kanaal. Nu moeten Canvas, Ketnet en Sporza het tweede VRT-kanaal delen. En dat leidt tot grote frustratie, onder meer omdat de kinderen op Ketnet vaak gegijzeld worden door de rechtstreekse sportverslaggeving. De afgelopen sportzomer maakte dat weer pijnlijk duidelijk met het WK voetbal en talloze tennistornooien. Nu Ketnet steeds meer onder druk komt van commerciële kinderzenders, vindt de VRT het van groot belang om net als de concurrentie ook quasi continu te kunnen uitzenden. Afgelopen zomer probeerde Ketnet de pijn nog enigszins te verzachten oor meer programma’s achter de rode knop uit te zenden. Ook de lancering van de videozone op de website van Ketnet, paste in dat plaatje. Door de splitsing zou ook Canvas meer ruimte krijgen om zijn generalistische opdracht uit te voeren.

ORN grootste stijger CLO

Net als in de periode juni-juli 2010 noteerde ORN in dehet CLO van Intomart GfK over de periode juli-augustus 2010 de grootste stijging in marktaandeel. Het aandeel van de gezamenlijke regiozenders ging van 12,3 naar 12,9 pct. Radio 538 moest iets toegeven: van 10,4 naar 10,3 pct. 3FM verloor ook iets terrein van 9,8 naar 9,7 pct. Radio 2 ging van 8,9 naar 9,0 en Sky Radio bleef op 8,4 pct. Alle marktaandelen:

jun/jul(in%) jul/aug(in%)

01 Radio 538 10.4 10.3

02 Radio 3FM 9.8 9.7

03 Radio 2 8.9 9.0

04 Sky Radio 8.4 8.4

05 Radio 1 8.2 8.2

06 Q-Music 6.7 6.2

07 Radio Veronica 5.7 5.5

08 100 % NL 4.1 3.8

09 Radio5 2.7 2.9

10 Radio 10 Gold 2.7 2.8

11 SlamFM 2.3 2.2

12 Radio 4 2.0 2.1

— ClassicFM 1.9 2.1

14 Arrow Classic Rock 1.1 1.1

15 BNR Nieuwsradio 1.0 0.9

16 Radio Decibel 0.7 0.6

17 Arrow Jazz 0.5 0.5

18 KinkFM 0.3 0.4

19 Radio 6 0.2 0.2

== Regio Radio 12.3 12.9

== Overige 5.6 5.6

== Regionale Commercieel Radio 4.6 4.7

UIT DE MEDIA:

** Omroep Venlo is vanaf nu digitaal te bekijken. De zender is de eerste lokale omroep van Limburg die te ontvangen is via het digitale pakket van Ziggo. Het uitzendgebied van de omroep wordt daardoor flink vergroot. Het aantal potentiële kijkers stijgt van 100.000 naar 250.000. De Venlose omroep heeft jarenlang gestreden om in het digitale pakket te worden opgenomen. Voor lokale omroepen is het belangrijk dat ze ook via de digitale pakketten te zien zijn, omdat ze in rap tempo kijkers en adverteerders verliezen. Steeds meer mensen stappen namelijk over van analoge naar digitale tv. (L1)

** Het actualiteitenprogramma Nieuwsuur en Het Financieele Dagblad zijn met elkaar in gesprek over samenwerking. Nieuwsuur wil gebruik kunnen maken van de expertise van de krantenredactie op het gebied van financieel economisch nieuws. Dit maakten directeur Jacques Kuyf van de FD Mediagroep en hoofdredacteur Carel Kuyl van Nieuwsuur donderdag bekend op het Omroepcongres in Bussum. 

** Een flink aantal NRC-columnisten zit op de wip, schrijft Elsevier deze week in de rubriek mensen. Als bron wordt een mail van de nieuwe hoofdredacteur Peter Vandermeersch aangehaald. Onder anderen Elsbeth Etty (59), Ben Knapen (59) en Henk Hofland (83) moeten vrezen voor hun kolommen. ‘Daarenboven zijn er van onze columnisten dan weinig die echt het verschil maken,’ schrijft Vandermeersch in de mail. Jérôme Heldring (92), Youp van ’t Hek (56), Bas Heijne (50) en Frits Abrahams (64) krijgen wel de goedkeuring van de Belg. (Villamedia)

** Nicholas Lataire wordt operationeel hoofdredacteur van “Het Nieuws” op VTM. Stef Wauters blijft als hoofdredacteur mee de algemene lijnen van de nieuwsdienst uitzetten, maar de dagelijke operationele invulling van “Het Nieuws” wordt Lataires verantwoordelijkheid. Volgens Eric Goens, directeur informatie, is Lataire de aangewezen man om “Het Nieuws” verder uit te bouwen.

** Ziggo kampt al drie dagen met een storing in haar analoge kabelnetwerk. Hierdoor is er op diverse analoge radiokanalen een pieptoon te horen in plaats van de reguliere uitzendingen en zijn er hikken te horen in het geluid van de tv-zenders. Het probleem doet zich alleen voor via het analoge netwerk en voornamelijk in het westen en midden van Nederland. De regionale radiozender RTV Utrecht wordt platgebeld door luisteraars die zich ergeren aan het geluid. Kabelbedrijf Ziggo zegt dat het probleem nog niet is verholpen; monteurs zijn nog altijd op zoek naar de oorzaak.

** Peter Contant stopt per 1 januari als hoofdredacteur en algemeen directeur van Veronica Magazine en Totaal TV. Dit maakte eigenaar SBS woensdag bekend. Contant leidde de Veronica Uitgeverij sinds 2004, daarvoor was hij acht jaar lang freelance redacteur van Veronica Magazine. Het tv-blad won in 2008 een Mercur d’Or vanwege de constante inhoudelijke en commerciële kwaliteit. Onder leiding van Contant werd het vroegere TV Satellite veranderd in Totaal TV. Afgelopen zomer lanceerde Veronica Magazine een tv-gids op de iPad. Contant draagt zijn werkzaamheden de komende maanden over aan Meindert Landsmeer die door SBS is gevraagd om op interim-basis leiding te geven. Landsmeer is sinds eind 2009 adviseur bij de uitgeverij. Contant zegt onder meer na te denken over het schrijven van een nieuw tv-boek. (ANP)

** De NOS zendt zaterdag het gehele formatiecongres van het CDA live uit. Dat gebeurt op Nederland 1, Radio 1, de website van de omroep en het politieke themakanaal Politiek24. Dat maakte de NOS woensdag bekend. Op het congres in Arnhem kunnen de leden van het CDA stemmen over het conceptregeer- en gedoogakkoord dat de christendemocraten hebben gesloten met de VVD en de PVV. De speciale uitzending begint tegen tien uur ’s ochtends. De stemming vindt naar verwachting rond vier uur plaats. (ANP)

** De gemeenteraad van Rheden wil niet verder met de Micro Omroep Stichting, de zendgemachtigde die verantwoordelijk is voor de uitzendingen van lokale omroep M-FM. Gisteravond koos een zeer ruime meerderheid van de raad voor het in Eerbeek gevestigde RTV Veluwezoom. De raad moest een advies uitbrengen aan het Commissariaat voor de Media over de licentie voor de komende vier jaar, die op 17 oktober aanstaande ingaat. 

** Den Haag FM en TV zenden nog altijd uit ondanks het dinsdag uitgesproken faillissement. De curator heeft aangegeven dat er tot nader order wordt doorgewerkt en informeert het personeel vandaag over de verdere gang van zaken. Directeur Sedat Bugdaci van de Stadsomroep verwacht dat het personeel en de programma’s snel over zullen gaan naar Omroep West. Over zo’n doorstart wordt nog altijd gesproken tussen Omroep West, de gemeente en de Stadsomroep. Een woordvoerder van de gemeente stelt dat er hard wordt gewerkt aan een oplossing omdat Hagenaars recht hebben op een Haagse programmering. West-directeur Gerard Milo zei dinsdag dat voor zo’n samenwerking wel geldt dat er voldoende financiering moet zijn, ook voor de langere termijn.

Omroepbaas wil snijden in websites en digitale kanalen

Omdat het budget voor de publieke omroepen volgend jaar mogelijk met 100 miljoen euro slinkt, moet de NPO snijden in het huidige aanbod van 12 digitale themakanalen. Ook moet er in de websites van de omroepen worden gesnoeid. Dat schrijft Henk Hagoort, voorzitter van de raad van bestuur van de NPO, dinsdag in een ingezonden brief die in de Volkskrant is gepubliceerd. Hagoort zegt te willen kiezen voor kwaliteitsbehoud en stelt dat er zal moeten worden bezuinigd. Hagoort denkt dit onder andere te kunnen doen door het digitale aanbod, onder andere de digitale themakanalen, te ‘ontsnipperen’. Momenteel tellen de publieke omroepen twaalf themakanalen, die onder andere via het internet en de kabel zijn te bekijken. Het aantal themakanalen wordt door de NPO vermoedelijk tot minder dan de helft teruggebracht. Hagoort zegt in zijn stuk dat er ook kan worden bezuinigd door het aantal websites van de omroepen terug te brengen; momenteel tellen de omroepen honderden verschillende websites. Mogelijk slinkt het aantal sites al als de overige voorstellen van de NPO-voorzitter doorgang vinden. Zo kunnen volgens de omroepbaas veel amusementsprogramma’s verdwijnen, omdat deze niet onderscheidend genoeg zijn. Daarnaast zou de NOS moeten overwegen om de Champions League niet meer uit te zenden en zou het aantal omroepen van de huidige 22 tot zeven à acht moeten worden beperkt. (Tweakers)

Lokalo Den Haag failliet verklaard

Het faillissement van stadsomroep Den Haag FM en TV is dinsdagochtend uitgesproken. Dat meldt de omroep op haar website. Of het faillissement het einde betekent van de uitzendingen is nog onduidelijk. De omroep is in de problemen gekomen door het wegvallen van een grote sponsor en tegenvallende reclame-inkomsten. Omroep West heeft op verzoek van de gemeente naar samenwerkingsmogelijheden gekeken met ‘Stadsomroep Den Haag’ en kijkt daar nog steeds naar. Dat zegt directeur Gerard Milo in reactie op het faillissement van de ‘Stadsomroep’. Volgens Milo geldt voor Omroep West wel dat er voor samenwerking voldoende financiering moet zijn, ook voor de langere termijn. ‘Wij zelf kunnen die middelen niet beschikbaar stellen, want ik denk niet dat de provincie Zuid-Holland het Omroep West zou toestaan provinciesubsidie in een lokale omroep te pompen’, aldus Milo. Hij noemt het daarnaast teleurstellend voor de medewerkers, luisteraars en kijkers van de ‘Stadsomroep’ dat het doek is gevallen. (RTV West)

Römer verlaat Endemol

Televisieproducent Paul Römer verlaat Endemol. Het creatieve brein van het mediabedrijf vertrekt na vijftien jaar. Dat liet Endemol maandag weten. Römer (48) was samen met John de Mol onder meer verantwoordelijk voor het concept van Big Brother en het succes van de realityserie in Amerika. In 2003 werd Römer directeur bij Endemol Nederland en in 2009 klom hij op tot Chief Creative Officer bij internationale Endemol Group. In die functie was hij verantwoordelijk voor de creatieve ontwikkeling binnen alle Endemolvestigingen. Römer liet weten toe te zijn aan een nieuwe uitdaging. Het is nog niet bekend wat hij zal gaan doen. Ynon Kreiz, directeur van de Endemol Group, eert Römer in een verklaring om zijn onbetaalbare creatieve en commerciële bijdragen op verscheidene vlakken. ”We zijn hem extreem dankbaar voor alles wat hij heeft gedaan.” (ANP/Parool)

Tim Overdiek stopt als adjunct NOS Nieuws

Tim Overdiek is per direct gestopt als adjunct-hoofdredacteur van NOS Nieuws. Dat heeft hij maandag bekendgemaakt aan zijn collega’s, volgens een woordvoerder van de NOS. Overdiek legt zijn functie neer wegens persoonlijke omstandigheden. Hij blijft in dienst bij de omroep. Overdiek maakte sinds juni 2008 deel uit van de vierkoppige hoofdredactie van NOS Nieuws, die onder leiding staat van Hans Laroes en diens plaatsvervanger Marcel Gelauff. De tweede adjunct-hoofdredacteur is Giselle van Cann. Overdiek werkt sinds 1999 bij de NOS. Hij was voorheen onder meer correspondent in de Verenigde Staten en tot de zomer van 2008 correspondent in Londen. (ANP)

Ruud de Wild naar Radio 538

Radio-dj Ruud de Wild gaat vanaf maandag 4 oktober aan de slag bij Radio 538. De Wild zal daar elke maandag tot en met donderdag van 16.00 tot 19.00 uur de radioshow ruuddewild.nl presenteren. Dat maakte het commerciële radiostation maandag bekend. De 41-jarige dj werkte in de jaren negentig en tussen 2004 en 2007 ook al voor Radio 538. In 2008 vertrok hij naar Q-music. Op 16 september werd bekend dat De Wild Q-music per direct zou verlaten. Niek van der Bruggen en Jelte van der Goot, die sinds vorige maand de middagshow presenteerden, worden de sidekicks van De Wild. Jeroen Nieuwenhuize is vanaf volgende week elke maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur te horen op Radio 538. (ANP/AD)

UIT DE MEDIA:

** Jan Dijkgraaf, hoofdredacteur van de nieuwe publieke omroep PowNed, stapt alweer op. De kersverse hoofdredacteur zegt in het radioprogramma Echte Jannen dat het werk voor em en zijn gezin te belastend is. Dijkgraaf begon op 1 augustus als hoofdredacteur. Dijkgraaf blijft wel een radioprogramma presenteren voor PowNed. Hij zegt ook dat televisie niet zijn wereld is. Dijkgraaf was eerder hoofdredacteur van Metro en HP/De Tijd voordat hij bij de nieuwe publieke omroep aan de slag ging. Wie de nieuwe hoofdredacteur wordt is niet bekend.

** De drie publieke zenders hadden in week 38 samen een marktaandeel van 36,3 pct (tijdvak 18.00-24.00 uur, 6+). De vier zenders van RTL Nederland hadden 29,5 pct en de drie zenders van SBS Broadcasting behaalden een aandeel van 20,1 pct. Marktleider Nederland 1 had een aandeel van 22,9 pct, terwijl het aandeel van RTL 4 op 16,4 pct uitkwam. SBS 6 had een marktaandeel van 10,7 pct. (Adformatie)

** Per 1 oktober wordt het radiostation BNR Nieuwsradio opgenomen in het digitale standaardpakket van kabelaar Delta. Via kanaal 919 brengt BNR Nieuwsradio het laatste nieuws, commentaar en vele achtergronden. BNR Nieuwsradio wordt gemaakt door een zeer uitgebreide redactie. In 2003 werd de jarenlange kennis en ervaring versterkt dankzij een overname door Het Financiële Dagblad. De redacties van radio en krant werken sindsdien samen om eenieder van nieuws en achtergronden te voorzien.

** Dit jaar wordt het Leidens ontzet voor de 5e keer live op de radio uitgezonden door de Stichting Leidse Evenementen Radio ( SLER ). Om dit te vieren is 3 oktoberradio maar liefst 5 dagen in Leiden en omstreken te beluisteren via de radio op FM 107.0 MHz en wereldwijd via het internet op www.3oktoberradio.nl.. 3 oktoberradio wordt mede mogelijk gemaakt door de Stichting Leidse Evenementen Radio (SLER). Deze stichting heeft als doel om de feestvreugde tijdens activiteiten en/of feesten via diverse media zoals radio of via het internet te vergroten zonder winstoogmerk.

** De VARA heeft met het crossmediale concept Blikvoer.tv een Prix Italia gewonnen. Dit maakte de omroep vrijdag bekend. De VARA won de eerste prijs in de categorie Web. Prix Italia is een internationale mediaprijs en wordt jaarlijks uitgereikt aan de beste websites, radio- en televisieprogramma’s. Blikvoer begon op internet als een debatportaal voor jongeren waarop ze via video met elkaar discussieerden. Dit digitale concept werd uiteindelijk een tv-programma. Volgens de VARA was Blikvoer wereldwijd het eerste televisieprogramma waarin Twitter live werd geïntegreerd. Sinds begin 2010 is Blikvoer wekelijks te zien en te horen op 3FM als onderdeel van het nachtelijke programma Nachtegiel met Giel Beelen. (ANP)

** UPC en Ziggo hebben veel succes met hun triple play-pakketten. Daarmee is het aantal voip-klanten op de kabel het aantal op dsl voorbijgestreefd. In totaal voipen bijna 4 miljoen klanten. De opmars van de kabel op de tripleplaymarkt gaat gestaag door. En daarmee blijft ook het aantal abonnees dat vaste telefonie digitaal via de kabel doet doorgroeien. Afgelopen kwartaal is dat aantal voor het eerst in jaren het aantal voip-via-dsl klanten gepasseerd. Dat meldt onderzoeksbureau Telecompaper.

** Ziggo is van plan om in april 2011 het aantal kanalen in het analoge pakket verder te verminderen tot 25 of zelfs 15. Dat blijkt uit het verslag van de vergadering van de de Utrechtse programmaraad op 14 september. “Ziggo overweegt nog of het aantal tot 25 wordt teruggebracht of direct tot het wettelijk minimum van 15 kanalen. Programmaraden wordt gevraagd hiermee rekening te houden met TV advies 2011. Half oktober komt het definitieve besluit.” (Digitalekabeltelevisie.nl)

** Gedeputeerde Buursink van de provincie Overijssel sluit niet uit dat de bezuinigingsplannen uit Den Haag gevolgen hebben voor RTV Oost. Dat liet hij donderdagavond weten tijdens UIT Radio Overijssel. Als provincies tientallen miljoenen moeten bezuinigen, dan ligt het volgens hem voor de hand dat regionale omroepen dat ook gaan merken. Hij noemt Omroep Gelderland als voorbeeld. Deze omroep krijgt volgens hem anderhalf miljoen minder van de provincie. (RTV Oost)

Marconi Oeuvre Award naar Jeroen van Inkel

Q-music-dj Jeroen van Inkel krijgt dit jaar de Marconi Oeuvre Award. Dat liet de AVRO, die het Gouden Radioring Gala organiseert, donderdag weten. De vakprijs wordt op 22 oktober tijdens het gala uitgereikt. De radiovakprijs komt aan Van Inkel toe omdat hij volgens de jury een belangrijk icoon binnen de Nederlandse radio is. ,,Generaties zijn met hem opgegroeid, met hem opgestaan, naar het werk of naar school gereden. Maar ook vele hedendaagse radiomakers zijn door hem beïnvloed. Van Inkel heeft onmiskenbaar zijn stempel gedrukt op de sound van de Nederlandse radio.” De Marconiradioprijzen worden dit jaar voor het eerst uitgereikt tijdens de vijfde editie van het AVRO Gouden Radioring Gala, voorafgaand aan de uitreiking van de Televizier-Ring in Carré in Amsterdam. Het Radioring Gala is vanaf 14.00 uur live te volgen op Radio 2. De jury maakte donderdag ook de genomineerden bekend voor de Marconi Award voor aanstormend talent en beste zender. Luuk Ikink (BNN Radio 1), Mattie Valk (Q-music) en Winfried Baijens (NPS Radio 6) zijn genomineerd in de categorie aanstormend talent. 3FM, 100%NL en BNR NieuwsRadio maken kans op de Marconi voor beste radiozender. Het publiek kan nog tot 29 september 12.00 uur stemmen voor de drie publieksprijzen van het gala; de Zilveren RadioSter Man, Zilveren Radioster Vrouw en de AVRO Gouden Radioring. (BNR/ANP)

UIT DE MEDIA:

** Sport1 heeft voor de komende twee seizoenen opnieuw de uitzendrechten van het NBA basketbal verworven. Gedurende het reguliere seizoen wordt er op elke vrijdag- en zondagavond een wedstrijd live uitgezonden. Uiteraard zijn ook de Play-offs en de Finals rechtstreeks te volgen. Daarnaast is het magazine NBA Action wekelijks en het programma NBA Live dagelijks te zien.

** Als het aan de Utrechtse Programmaraad ligt, keert CNN terug op het Utrechtse kabelnet. Verder wil de raad de klassieke zender Brava.nl opnemen in het kabelaanbod. Voor deze twee zenders is ruimte omdat praatzender Het Gesprek niet meer bestaat en omdat de Programmaraad wil stoppen met de doorgifte van het Griekse ERT omdat ze de doelgroep te klein vindt

** Omroep Zeeland laat zich betalen door gemeenten voor een televisieserie over mensen die hun huis energiezuinig verbouwen. Dat blijkt uit een voornemen van de gemeente Veere om de omroep 10.000 euro toe te steken in ruil voor positieve beeldvorming. Het is de bedoeling dat de gemeenten Middelburg, Goes, Noord-Beveland en Tholen dit voorbeeld volgen. (PZC)

** De HCC Dagen krijgen toch nog een opvolger. Het computerevenement in de Utrechtse Jaarbeurs was door de organisator afgelast omdat er niet genoeg standhouders te vinden waren. Computergebruikersvereniging HCC heeft nu zelf een nieuwe beurs gepland op 5 en 6 november. Op HCC Digital kunnen bezoekers dan kennis maken met de laatste ontwikkelingen op computergebied.

** Kabelaar SKV (Veendam) gaat in oktober haar glasvezelnetwerk moderniseren om de abonnees nog beter van dienst te kunnen zijn. Na deze werkzaamheden is het netwerk geschikt om het kabelnetwerk te voorzien van nieuwe technologie. Met deze nieuwe technologie is het mogelijk hogere internetsnelheden aan haar abonnees aan te bieden. Deze hoge snelheden zullen beschikbaar komen in voordelige combinatiepakketten van televisie, radio, internet en telefonie. In deze combinatiepakketten zullen symmetrische internetsnelheden tot 100 Mbps worden aangeboden.

** Het Belgische tv-programma ‘Benidorm Bastards’ heeft woensdag de belangrijkste prijs weggekaapt op het internationale Gouden Roos Festival in het Zwitserse Luzern. In ‘Benidorm Bastards’, dat op 2BE werd uitgezonden, nemen acterende bejaarden voor het oog van verborgen camera’s nietsvermoedende jongeren in het ootje. Ze choqueren met vulgair taalgebruik en verbale agressie, leuren met drugs en scheppen op over de hete one night stand die ze de avond tevoren na een zat feestje beleefd hebben. 

** Telekids keert vanaf maandag 4 oktober terug op televisie. Dagelijks kunnen kijkertjes van 3 tot en met 8 jaar bij RTL8 terecht voor kinderprogramma’s. RTL Telekids is zeven dagen in de week te zien tussen 06.30 uur en 09.30 uur en bestaat uitsluitend uit Nederlandse of Nederlands gesproken programma’s. Voor RTL Telekids is een samenwerking aangegaan met De Efteling. Neerlands’ grootste en meest bezochte attractiepark verzorgt speciaal voor RTL Telekids het één uur durende studioprogramma De Schatkamer. In deze quiz spelen kinderen een spel in de Efteling-studio, gecombineerd met verschillende doe-onderdelen in het park. De quiz wordt afgewisseld met filmpjes en animaties die de kinderen in de studio bekijken. Naast De Schatkamer staat er nog veel meer op het programma om de jeugdige kijkertjes dagelijks te boeien.

** Ria Visser zal komend schaatsseizoen niet te zien zijn als analyticus bij de NOS. De voormalig schaatskampioene heeft hier volgens de omroep zelf voor gekozen, omdat ze is verhuisd naar het buitenland. Er zijn echter ook geruchten dat Visser met ruzie is vertrokken. Evert Santegoeds, hoofdredacteur van Privé, meldt op Radio 538 dat het conflict begon nadat Visser tijdens een rechtstreekse uitzending een reportage van Studio Sport over Greta Smit afkraakte.

** De Noordelijke Dagblad Combinatie (NDC) schrapt mogelijk een groot aantal huis-aan-huis-bladen in Groningen en Friesland. Binnen zes weken valt hierover een besluit, zegt uitgever Peter Idema van de NDC. In plaatsen, waar meer dan één streekblad verschijnt, zal er waarschijnlijk één verdwijnen. Welke bladen verder verdwijnen, is nog niet duidelijk. (RTV Noord)

** De Facebook-pagina Studio Brussel verscheen weer, op even mysterieuze manier als ze was verdwenen. Facebook vond die pagina namelijk ongepast, om een of andere reden. Hetzelfde overkwam onze collega’s van Het Nieuwsblad: een van hun Facebook-pagina’s was opeens spoorloos, kort na het verschijnen erop van een foto waarop enkele dames hun topje omhoog houden. Wie apps ontwikkelt voor iPad of iPhone, krijgt ook af te rekenen met Amerikaanse preutsheid en willekeur. Geraakt je app niet door de obscure goedkeuringsprocedure van de App Store, dan heb je vaak het raden naar de precieze reden. 

** UPC plaatst vanaf 1 oktober de relevante regionale TV-zender op positie 30 in de programmagids om de zichtbaarheid te vergroten. De lokale zender komt op 31. De overige twaalf regionale zenders blijven op hun plek voorbij de 700. Enkele andere zenders worden verplaatst, The Poker Channel verdwijnt uit het pakket. Per 1 november breidt UPC het digitale tv-aanbod uit, maar daarover worden geen details gegeven.

** De omroepvereniging AVRO heeft de Aica Oorkonde 2010 gewonnen. Dat maakte de omroep maandag bekend. De oorkonde is bedoeld voor organisaties die zich onderscheiden en veel betekenen voor kunst en cultuur in Nederland. Volgens de jury heeft de AVRO zich de afgelopen jaren opnieuw uitgevonden en ontwikkeld tot de grootste aanbieder van kunst en culturele informatie op radio, televisie en internet. De AICA Oorkonde werd in 1997 in het leven geroepen. De prijs wordt jaarlijks beurtelings toegekend aan een kunstinstelling, een publicatie en een tentoonstelling in Nederland.

** De drie publieke zenders hadden in week 37 samen een marktaandeel van 37,5 pct (tijdvak 18.00-24.00 uur, 6+). De vier zenders van RTL Nederland hadden 29,8 pct en de drie zenders van SBS Broadcasting behaalden een aandeel van 18,9 pct. Marktleider Nederland 1 had een aandeel van 21,2 pct, terwijl het aandeel van RTL 4 op 15,6 pct uitkwam. SBS 6 had een marktaandeel van 10,4 pct. Studio Sport Eredivisie was het best bekeken programma van de week met 2.714.000 kijkers. Het NOS Journaal van zondagavond had 2.679.000 kijkers. De Reünie staat op de derde plaats met 2.174.000 kijkers. Alledrie de programma’s zijn van Nederland 1. (SKO)

** RTL 7 verhuist de samenvattingen van Jupiler League-wedstrijden vanaf vrijdag 15 oktober van 23.00 naar 22.00 uur. Hierdoor zullen de samenvattingen weer direct te zien zijn na de talkshow Voetbal International, dat al langer op een vroe- ger tijdstip te zien is. “Het één-tweetje met VI is herenigd. De twee voetbaluit- zendingen hebben een logisch doorkijk- effect, dat hebben we eerder gezien. Al- leen beginnen we nu op een prominen- ter tijdstip op de avond”, zegt RTL 7-baas Peter Lubbers.

** De bladen Zibb en Bizz verdwijnen. De directie van Reed Business Nederland heeft een adviesaanvraag gedaan bij de ondernemingsraad voor het stopzetten van de activiteiten, meldde een woordvoerster van de uitgever maandag. Volgens uitgever Reed Business Nederland zijn de tijdschriften onvoldoende winstgevend. Niet alleen de tijdschriften, maar ook de websites moeten volgend jaar verdwijnen. De titels richten zich op mensen in het midden- en kleinbedrijf. Door dit besluit verdwijnen zeventien arbeidsplaatsen.

Media Centrum Den Haag vraagt faillissement aan

Media Centrum Den Haag, het productiebedrijf dat Den Haag FM, Den Haag TV, Den Haag Totaal en www.denhaagfm.com exploiteert, vraagt maandag faillissement aan. De gemeente Den Haag gaat niet in op de eis van de directie om een extra bijdrage van 150.000 euro te storten. Volgens directeur Bugdaci is er ondanks langdurig overleg geen zicht op een oplossing. De programmamakers zijn het daar niet mee eens en ook wethouder Rabin Baldewsingh van media is verbijsterd. Volgens hem zijn er vanwege de financiele problemen eind augustus uitstekende gesprekken gevoerd over een toekomstige samenwerking tussen Stadsomroep Den Haag en Omroep West. Die zou op 1 januari moeten beginnen. De door het faillissement overvallen wethouder gaat nu kijken of dit eerder kan en blijft strijden voor een structurele oplossing. Uitgangspunt van de gesprekken was dat Den Haag FM blijft bestaan en een vorm van Haagse televisie. Het personeel van de omroep was blij met het verloop van de gesprekken omdat Omroep West aangaf de identiteit van Den Haag FM als echte Haagse zender te willen behouden met de daarbij behorende gezichten. Ook een kennismakingsbijeenkomst was in prima sfeer verlopen. Baldewsingh gaf eerder dit jaar al 156.000 euro uit het calamiteitenfonds en haalde subsidies naar voren. Toen ging iedereen er vanuit dat de omroep het daarmee tot het einde van het jaar moest redden. De wethouder zegt dat hij geen belastinggeld kan blijven steken in een put waarvan hij de bodem niet kan zien.

Faillisement dreigt voor Den Haag FM

Het productiebedrijf van Den Haag FM en Den Haag TV gaat waarschijnlijk binnen een week failliet. Wat de gevolgen voor de uitzendingen zullen zijn is nog niet bekend. Directeur Sedat Bugdaci stelt dat wethouder Rabin Baldewsingh de zaak failliet wil laten gaan om daarna een doorstart te maken met Omroep West. De exploitant is tot het besluit gekomen omdat de wethouder geen 150.000 euro beschikbaar wil stellen om de laatste maanden van 2010 in de lucht te blijven. De omroep stelt een ultimtatum dat maandag om 12.00 uur afloopt. De wethouder is niet van plan op de eis in te gaan. De Stadsomroep heeft sinds begin dit jaar grote financiële problemen, onder andere doordat een grote sponsor afhaakte. In mei stemde de Haagse gemeenteraad in met een reddingsplan. Er kwam geld uit het calamiteitenfonds zodat de Stadsomroep tijd kreeg om oplossingen uit te werken. Een samenwerking met Omroep West leek de uitweg te worden. 

UIT DE MEDIA:

** Het is einde verhaal voor soapserie As The World Turns. Na 13.000 afleveringen is het eindelijk afgelopen met alle cliffhangers, bruggetjes en ellenlange reclame-blokken. Naar het schijnt zijn er meer dan honderd verhaallijnen voorbij gekomen in de ruim vijftig jaar dat de serie is uitgezonden, maar daar weet u als spitsnieuws-lezer (gemiddeld mannelijk tot zeer mannelijk en nog niet zindelijk in 1956) niets van. In Nederland moeten we nog even geduld hebben. RTL loopt namelijk anderhalf jaar achter met de uitzendingen.

** De openbare omroep in Frankrijk mag langer dan gepland profiteren van reclame-inkomsten. Minister van Cultuur en Communicatie Frédéric Mitterrand verklaarde vandaag op de nationale omroep dat France Télévisions een moratorium op reclame van twee jaar is gegund. Oorspronkelijk was gepland dat de laatste reclamespot in november 2011 werd uitgezonden. Het reclamedoek voor de zenders France 2, France 3, France 4, France 5 en RFO valt nu echter ten vroegste in februari 2014. Als reden voor het uitstel gaf Mitterrand -zoon van- “noodzakelijke aanpassingen in de begroting”. Vorig jaar inde France Télévisions bijna 405 miljoen euro aan reclame-inkomsten. (dpa/ep/JLN)

Bijna 5 miljoen aansluitingen digitale tv

In het tweede kwartaal van dit jaar waren er bijna 5 miljoen aansluitingen op digitale televisie. Dat staat in de dertiende editie van de kwartaalmonitor Digitale televisie van het Ketenoverleg Digitale Televisie in samenwerking met onder meer GfK. De groei van het aantal digitale televisie aansluitingen kwam volgens het Ketenoverleg in het tweede kwartaal van 2010 uit op zo’n 3,4 procent. Door een licht dalende groeitendens werd in het tweede kwartaal het aantal van 5 miljoen aansluitingen op digitale tv net niet bereikt. Aan het eind van het tweede kwartaal was in relatie tot het aantal huishoudens, 68 pct aangesloten via één van de aanbieders van digitale televisie via de kabel, satelliet, ether en internet. Gemeten naar het totaal aantal videoklanten lag de penetratie op 62 pct. De verwachting van GfK voor 2010 steeg ten opzichte van het vorige kwartaal licht naar 1,98 miljoen nieuwe toestellen. De in 2009 ingezette introductie van schermen met LED techniek zet in 2010 versneld door. In 2011 zal al meer dan de helft van de verkochte LCD-toestellen de LED techniek hebben.

UIT DE MEDIA:

** Ruud de Wild en Q-music hebben besloten om te stoppen met ‘Ruud de Wild in de morgen’. Ruud de Wild: “In goed overleg hebben we besloten om na bijna drie jaar, met veel plezier d e Ochtendshow gepresenteerd te hebben, ieder zijn eigen weg te gaan. Ik kijk terug op een mooie tijd.” Peter Bossaert, algemeen directeur Q-music: “We kijken terug op een fijne samenwerking met Ruud. We zijn trots dat we in harmonie ieder ons eigen weg gaan. We wensen Ruud veel succes”. (Persbericht)

** Het 3FM-programma Jouw WeekendFinale gaat zondag radio maken voor doven en slechthorenden. Dit heeft de radiozender donderdag bekendgemaakt. Een doventolk beeldt voor de webcam de radiouitzending uit. De dj’s van 3FM zijn erg enthousiast. ‘ Tof dat doven en slechthorenden nu ook eens 3FM kunnen volgen’, aldus Miranda van Holland. Het initiatief van de zender past in het kader van Werelddovendag. (ANP)

** De zaterdagkrant van Het Financieele Dagblad verschijnt vanaf 25 september op tabloidformaat en gaat voortaan FD Weekend heten. Veel lezers lezen de krant doordeweeks op hun werk. Met de nieuwe zaterdageditie wil de uitgever het relaxte weekeindegevoel bij de lezer versterken. Het magazine FD Persoonlijk, dat nu nog op vrijdag bij de roze zakenkrant verschijnt, wordt vanaf 25 september op zaterdag verspreid. De uitgeverij gaat in een campagne duidelijk maken dat de zakelijke abonnees voortaan de zaterdagkrant thuis kunnen ontvangen, zodat die niet ongelezen in de brievenbus van het kantoor blijft liggen. (ANP/AD)

** Aanstaande zondag is de Eredivisiewedstrijd Feyenoord-Ajax niet allen te volgen met het commentaar van Theo Reitsma, ook de voorzitters van beide supportersverenigingen geven commentaar bij de topper. Mark van Beek van Feyenoord en Daniël Dekker van Ajax zullen via kanaal 2 verslag doen. Het ‘officiële’ commentaar van Reitsma is te volgen via kanaal 1. “Fancommentaar slaat aan”, zegt directeur media en marketing, Arno de Jong. “Bovendien geven beide voorzitters hiermee een duidelijk signaal af naar de fans.” (Telegraaf)

“Regio-omroep kan samen met Hilversum”

Regionale zenders moeten ook landelijke programma’s kunnen uitzenden en samenwerken met regionale kranten. Het Nederlandse publieke omroepbestel heeft veel moois te bieden. Tegelijk zou het zoveel beter kunnen. De versnippering van het omroepbestel is een groot probleem. Met private mediaorganisaties wordt nauwelijks samengewerkt. Maar ook de nodeloos ingewikkelde financiering van de regionale omroep leidt tot patstellingen. Voor het nog te vormen kabinet ligt hier een schone taak. De belemmeringen voor bredere samenwerking – tussen landelijke en regionale tv, maar ook tussen publieke en private partijen – zouden opgeheven moeten worden. Daarmee kan het kabinet twee vliegen in één klap slaan. Eerst bekijken we het getouwtrek over de financiering van de regionale omroepen. In 2006 kwam er een nieuwe wet, waardoor voortaan de regionale omroepen via provincies hun geld van het Rijk kregen. In de wet staat duidelijk: dat geld moet rechtstreeks en zonder omweg naar de regionale omroepen. En die mogen vervolgens zelf bepalen hoe ze daarmee invulling geven aan de taakopdracht uit de Mediawet: welke programma’s ze maken en hoe ze dat organiseren. De provincies waren het er helemaal mee eens. 

Wethouder houdt Megastad goed in de gaten

Wethouder Antoinette Laan van de VVD wil garanties dat er geen gemeenschapsgeld wordt gebruikt in de deal tussen Megastad FM en voetbalclub Feyenoord. De Rotterdamse lokale omroep, die subsidie krijgt van de gemeente, gaat voor drie jaar een samenwerking aan met de club uit Rotterdam Zuid. Megastad FM gaat de uit- en thuiswedstrijden van Feyenoord vanaf zondag live uitzenden op de radio. Wethouder Laan zegt dat ze de overeenkomst in de gaten houdt. “We zullen de financien van Megastad FM bekijken en er is een brief gestuurd waarin staat dat we dat gaan doen”, aldus Laan.Megastad FM zegt dat het geld voor de radiorechten van livewedstrijden van Feyenoord voor de komende drie jaar binnen is. De extra kosten worden opgebracht door reclame- inkomsten, volgens Pepijn Werkman, directeur van de Rotterdamse lokale omroep. De afgelopen 25 jaar heeft RTV Rijnmond de wedstrijden van Feyenoord uitgezonden. Maar de gesprekken met Rijnmond zijn stukgelopen, omdat Feyenoord teveel geld wilde, voor een uitgekleed pakket, zo meldt de hoofdredactie van RTV Rijnmond. Megastad weigert te zeggen hoeveel betaald is voor de radio-rechten. Aanstaande zondag is de klassieker tussen Feyenoord en Ajax. Dat is de eerste wedstrijd die live te horen is op Megastad FM. (via RTV Rijnmond)

UIT DE MEDIA:

** Internetprovider Solcon is in de nacht van dinsdag op woensdag slachtoffer geworden van een grote aanval door hackers. Tientallen – voornamelijk christelijke – websites zijn door de hackers gewist. Onder de vernielde websites bevinden zich die van de Evangelische Alliantie, stichting Tot Heil des Volks, het Flevo Festival en Youth Alpha. Ook veel sites van plaatselijke kerken, zoals de hervormde gemeente in Lienden, zijn onbereikbaar en tonen de mededeling dat de internetpagina ‘wegens onderhoud’ niet te raadplegen is. 

** Gemeente Noordoostpolder kent twee lokale omroepen: de Omroep voor Zieken en Ouderen Noordoostpolder (OZO) en Radio Noordoostpolder. Zowel Radio Noordoostpolder als de OZO hebben een aanvraag ingediend voor een investeringssubsidie. De gemeente had beide omroepen opgeroepen om samenwerking te zoeken, zodat het geld dat de gemeente in de lokale omroepen steekt efficiënt gebruikt wordt. Na enkele gesprekken heeft het bestuur van de OZO aangegeven niet verder te willen investeren in samenwerking. De omroep wil op eigen benen blijven staan. Voor de gemeente is dit aanleiding om de huidige betrokkenheid bij de OZO te heroverwegen.

** Ze zijn er nog steeds niet uit, de gemeente Vlissingen en Omroep Zeeland. De gesprekken over verhuizing van de omroep naar de Timmerfabriek zijn nog niet afgesloten. e haperen volgens gemeentevoorlichter Stefanie van Oyen op diverse aspecten, waaronder financiën. “Daarvoor zoeken we samen naar een oplossing. En daar is meer tijd voor nodig.” Nog meer, want twee maanden werd het besluit ook al uitgesteld. Dat betekent volgens de gemeente niet dat ze er niet uit komen. “De intentieovereenkomst wordt officieel nog niet verlengd, maar de intentie blijft. Voor beide partijen. Het is niet gemakkelijk, maar ook niet onmogelijk.” (PZC)

Wedstrijden van Feyenoord niet op Radio Rijnmond wel op MegastadFM

Feyenoord geeft RTV Rijnmond definitief geen toestemming om live verslag vanuit het stadion te doen. Dat geldt voor thuis- en uitwedstrijden. De live-voetbalwedstrijden van Feyenoord zijn de komende drie jaar dus niet te volgen bij Radio Rijnmond. RTV Rijnmond en Feyenoord hebben geen akkoord bereikt over de uitzendrechten voor de radio. Rijnmond moest fors extra betalen voor een uitgekleed pakket van alleen de radiorechten. De hoofdredactie laat weten geen onverantwoorde financiële risico’s te willen nemen, terwijl de kosten als publieke omroep niet terug te verdienen zijn. Feyenoord gaat nu in zee met een lokale omroep, Megastad FM. De journalistieke samenwerking gaat onveranderd voort. RTV Rijnmond betreurt het dat de jarenlange prettige samenwerking voorlopig tot een einde komt door een zakelijk verschil van inzicht. RTV Rijnmond heeft de afgelopen 25 jaar verslag gedaan van thuis-, uit-, beker- en Europese wedstrijden van Feyenoord. (RTV Rijnmond)

UIT DE MEDIA:

** UPC heeft vandaag op de IBC (televisie vakbeurs) de introductie van de CI+ module aangekondigd. Met deze insteekkaart (CAM) voor de TV is het mogelijk digitale televisie te kijken zonder het gebruik van losse decoder. “De CI+ module wordt nog dit jaar op de markt gebracht. Dan wordt ook meer bekend over de prijsstelling, het zenderpakket en de distributie. De CI+ module zal, net als de huidige Mediaboxen bij UPC, in een huurmodel worden aangeboden. Naast de digitale kanalen die in het pakket zitten, kunnen klanten ook het HD pakket en de premium kanalen (zoals Film1 / Sport1) bestellen. CI+ biedt echter geen interactieve mogelijkheden, zoals Video on Demand of Uitzending Gemist.”

** De drie publieke zenders hadden in week 36 samen een marktaandeel van 34,8 pct (tijdvak 18.00-24.00 uur, 6+). De vier zenders van RTL Nederland hadden 30,4 pct en de drie zenders van SBS Broadcasting behaalden een aandeel van 20,5 pct. Marktleider Nederland 1 had een aandeel van 21,4 pct, terwijl het aandeel van RTL 4 op 17,5 pct uitkwam. SBS 6 had 12,5 pct. 

** Joost Karhof wordt op zondagen het vaste gezicht van Nieuwsuur, het nieuwe actualiteitenprogramma van de NOS en de NTR. Dat maakte hoofdredacteur Carel Kuyl vrijdag bekend. Op zondag duurt het actualiteitenprogramma iets meer dan tien minuten. Mariëlle Tweebeeke en Twan Huys blijven bij toerbeurt de uitzendingen van maandag tot en met zaterdag presenteren. Karhof is doordeweeks hun vervanger als ze er allebei niet zijn. Karhof was eerder werkzaam voor NOVA/Den Haag Vandaag en maakte sinds 2006 deel uit van het presentatorenteam van NOVA, de voorloper van Nieuwsuur.

** Feyenoord heeft RTV Rijnmond (93.4 FM) voor de uitwedstrijd van komende zondag tegen NAC vandaag toestemming gegeven om een live radioverslag te verzorgen. De club heeft er zo voor gezorgt dat de supporters geen radioverslag hoefen te missen met een Rotterdams tintje, in de tussenfase waarin de club nog met diverse mediapartijen in onderhandeling is. Ook op de televisie kunt u de wedstrijd live bekijken via betaalzender Eredivisie Live. (Nieuwlog)

** Humberto Tan presenteert vanaf 4 oktober vijf dagen per week het ochtendprogramma On the move op BNR Nieuwsradio. Dit maakte hoofdredacteur Paul van Gessel donderdag bekend. Tan is de opvolger van Bas van Werven, die onlangs overstapte naar de TROS om EenVandaag te presenteren. 

** Omroep Gelderland overweegt een gang naar de rechter, als een aangekondigde bezuiniging van rond tien procent (zo’n 1,6 miljoen euro) niet wordt geschrapt. Dat meldt dagblad Trouw. Het provinciebestuur van Gelderland wil bezuinigen, maar volgens omroepdirecteur Guus van Kleef mag de provincie zich helemaal niet bemoeien met de financiering van de regionale omroep. Ook andere regionale omroepen zien zich geconfronteerd met provinciale bezuinigingsplannen. 

** Sinds 1 september is de Concertzender niet meer te ontvangen via de digitale ether (Digitenne/DVB-T). Tussen 2007 en 2010 beschikte de Concertzender over een DVB-T frequentie. Deze was echter in het bezit van de landelijke publieke omroep (NPO). Momenteel is de Concertzender onderdeel van de lokale publieke omroep (SALTO) en kan daarom geen aanspraak meer doen op deze distributiemethode, aldus de zender via haar website.

UIT DE MEDIA:

** Afgelopen maandag maakte Johan Derksen al bekend dat Voetbal International en Radio 538 de handen ineenslaan voor ‘VI Radio 538’ (een radiostation met 24 uur per dag voetbalnieuws en muziek). Er blijken echter ook plannen te zijn voor een dagelijks voetbaljournaal op de televisie. De bedoeling is dat dit voetbaljournaal iedere dag tussen half zeven en zeven uur wordt uitgezonden. Het blad Voetbal International meldt dat er al afspraken zijn met een zendgemachtigde (waarschijnlijk RTL7) en dat er momenteel wordt onderhandeld met een productiemaatschappij (waarschijnlijk Eyeworks) over de vraag of het project financieel haalbaar is. 

** Naar het EK-kwalificatieduel Nederland – Finland hebben dinsdagavond 2.340.000 mensen via de Nederlandse televisie gekeken. Daarmee was de wedstrijd het best bekeken programma van die avond. Dat blijkt uit cijfers die de Stichting KijkOnderzoek woensdag heeft bekendgemaakt. (ANP)

** De School voor de Journalistiek in Utrecht brengt een Canon van de Journalistiek uit. De eindredactie van het boekje is gedaan door programmamaker Ad van Liempt. In de Canon van de Journalistiek worden veertig boeken, films, documentaires en een aantal website beschreven. Samen vormen ze een overzicht van de belangrijkste aspecten van de journalistiek. De canon wordt verplicht gesteld op de boekenlijst voor eerstejaars studenten van de School voor Journalistiek in Utrecht. (RTV Utrecht)

** OnsBrabantNet en OnsNet Nuenen snijden behoorlijk in het aanbod van analoge televisiezenders. Negentien zenders worden geschrapt en bovendien moeten de kanalen op de tv in huis opnieuw worden ingesteld. De glasvezelaanbieders hebben een andere tv-dienstleverancier die vooral inzet op digitale televisie. Volgens het Eindhovense Edutel, namens de glasvezelbedrijven de onderneming die de diensten aanbiedt, is de aanpassing van het aanbod onder meer het gevolg van kosten- en kwaliteitsoverwegingen. Glasvezelklanten ontvangen gefaseerd – afhankelijk van de woonplaats – een brief waarin de operatie wordt aangekondigd. Daarin staat dat het analoge zenderpakket in het vervolg zonder aanpassing van de kosten ook digitaal zal worden doorgegeven. Daarvoor is dan wel een apart kastje nodig, dat niet gratis is. Wat niet in het bewuste schrijven staat, is dat negentien zenders verdwijnen. Edutel- directeur Piet Bekenkamp is daar desgevraagd, achteraf bezien, minder gelukkig mee. “Het was transparanter geweest als dat erbij had gestaan. In volgende brieven zullen we dat dan ook aanpassen.”(ED)

** De overheid overweegt om tv-programma’s op het internet met een classificatie van twaalf jaar en ouder voor acht uur ’s avonds te blokkeren. In ieder geval dergelijke programma’s van de publieke omroepen zijn dan pas na die tijd te bekijken. Dat bevestigt Rutger Fortuin, beleidsadviseur bij het Commissariaat van de Media, desgevraagd tegenover Tweakers.net. “De wet verplicht dat eigenlijk nu al”, zegt Fortuin. Streams, ook on-demand, die een Kijkwijzer-classificatie van twaalf jaar en ouder hebben, zouden dan vanaf acht uur ’s avonds mogen worden bekeken; inhoud die alleen geschikt is voor zestien jaar en ouder pas vanaf tien uur ’s avonds.

** Nieuwslezer Gerard Arninkhof (61) vertekt eind 2010, na bijna dertig jaar, bij het NOS Journaal. Arninkhof begon in 1982 op de buitenlandredactie, werkte enkele jaren op de Haagse redactie en combineerde eindredactie met presentatie. Ook was hij een periode buitenlandverslaggever-presentator, onder andere vanuit Kosovo en Irak. Arninkhof kenschetst zichzelf als een ‘betrouwbaar en gedegen’ nieuwslezer. ‘Ik roep geen heftige reacties op.’ (Villamedia)

** TV West is sinds vandaag officieel calamiteitenzender bij rampen. Radio West was dat al langer. In geval van een officiële ramp kunnen autoriteiten TV West inzetten om de bevolking direct te informeren via een tekstbalk onder in beeld, de zogenoemde calamiteiten-tickertape. De hiervoor benodigde technische voorzieningen zijn gefinancierd door de provincie Zuid-Holland. TV West is vanaf vandaag officiële calamiteitenzender van de veiligheidsregio’s Haaglanden en Hollands-Midden. Radio West (89.3 FM of op de kabel) had deze status al sinds haar oprichting. In geval van een (dreigende) calamiteit of noodsituatie vervullen voortaan zowel TV West als Radio West de rol van officiële calamiteitenzender. De overheid gebruikt de zenders in zo’n geval gebruiken om de inwoners te informeren over de ontstane situatie en om eventueel instructies te geven over wat men het best kan doen.

** KPN gaat klachten van klanten van zijn glasvezelaanbod verzamelen naar aanleiding van een uitzending van Tros Radar van maandagavond. Klanten zouden onder andere te maken hebben met slechte verbindingen en het bevriezen van het tv-beeld. In de Radar-uitzending van maandagavond worden enkele voorbeelden aangehaald van glasvezel-klanten die al maanden kampen met storingen. Ook zouden er klanten zijn die last hebben van stilstaande beelden op hun tv. Het Webcare-team van KPN maakte in januari van dit jaar al melding van deze laatste problemen, die vooral bij klanten met glasvezel zouden plaatsvinden.

** De publieke omroepen (NPO) behaalden in week 34 over de gehele dag samen een gemiddeld marktaandeel van 29,7 procent. De zenders van RTL Nederland behaalden in deze week een marktaandeel van 25,5 procent en de SBS zenders 17,8 procent. In het avondtijdvak waren deze aandelen respectievelijk 34,4 procent, 28,5 procent en 21,3 procent. Per zender bekeken was Nederland 1 marktleider met een marktaandeel van 17,3 procent overdag (20,6% na 18.00 uur). Tweede was RTL4 (14,1% en 15,5%), derde was SBS6 (10,3 – 11,5%). In week 34 bedroeg de gemiddelde kijktijd over de hele dag 181 minuten. (TP)

** Vijf landelijke dagbladen drukken de komende week één van hun nieuws-, sport- of entertainmentpagina’s af in vereenvoudigd Nederlands. Zij doen dit in het kader van de Week van de Alfabetisering, zo maakte de Stichting Lezen & Schrijven zondag bekend. Sp!ts, Metro, De Pers en de Volkskrant doen maandag mee aan het initiatief. Trouw brengt dinsdag een vereenvoudigde pagina. De redacties laten met dit initiatief zien welk taalniveau 1,5 miljoen laaggeletterde volwassenen in Nederland maximaal beheersen. Laaggeletterden kunnen vanwege hun gebrekkige lees- en schrijfvaardigheden niet goed in de samenleving functioneren, zo stelt de stichting. (ANP/Parool)

** Juist kabelmonopolisten UPC en Ziggo bewijzen dat succesvol aanbieden van digitale televisie alleen met analoge TV lukt. Concurrenten moeten daarom snel de kans krijgen om ook van de analoge kabel gebruiken te maken. Dat stelt Günther Vogelpoel, directeur consumentenmarkt van Tele2 in een gesprek met NU.nl. Het bedrijf reageert op de ontwikkelingen van de afgelopen weken. Een rechter verwees een beslissing van de OPTA naar de prullenmand om kabelaars te verplichten andere bedrijven ook analoge televisie via de kabel toe te laten. De telecomwaakhond gaat nu een nieuwe marktanalyse uitvoeren en neemt dan een nieuw besluit.

** Radio227 zal vanaf medio oktober in het verzorgingsgebied van kabelaar UPC alleen nog te beluisteren zijn via het digitale radiopakket van UPC. Dit bericht de commerciële radiozender op haar website. Radio227 is nu in een gedeelte van het UPC-kabelgebied analoog te beluisteren, deze verspreiding wordt vanaf medio oktober stopgezet.

** Het aantal digitale televisie-aansluitingen in Nederland is in het tweede kwartaal van dit jaar met 3 procent toegenomen tot ruim 5 miljoen. Dat heeft onderzoeksbureau Telecompaper vrijdag bekendgemaakt. Digitale televisie beheerst momenteel bijna 63 procent van de televisiemarkt. ”We verwachten dat het aantal aansluitingen aan het eind van dit jaar tussen de 5,3 en 5,4 miljoen ligt”, zei onderzoeker Kamiel Albrecht van Telecompaper. De meeste consumenten ontvangen digitale tv via de kabel. Kabelbedrijf Ziggo is met een martkaandeel van ruim 33 procent de grootste aanbieder van digitale televisie, gevolgd door KPN met een aandeel van 21,5 procent. Canal Digitaal en UPC hebben beide een aandeel van 16,4 procent. (ANP)

** Radio Decibel verdwijnt per 1 oktober in een groot gedeelte van Nederland van de kabelaar bij Ziggo. Radio Decibel heeft Ziggo zelf verzocht om de zender van de kabel te halen. In o.a. Brabant, Groningen/Drenthe, Friesland, Twente en Limburg verdwijnt Radio Decibel van de kabel. Ook verdwijnt Radio Decibel uit het digitale radiopakket van Ziggo. Meer informatie via ziggo.nl.

** Graafschap TV en Gelre TV maken alsnog een doorstart. De zenders die deze zomer failliet gingen gaan in afgeslankte vorm door. De laatste formaliteiten met een investeerder worden volgens curator Jongerius naar verwachting vrijdag afgerond. Welke partijen er bij de doorstart betrokken zijn, kon Jongerius nog niet melden. Directeur Mario Huntink meldt op zijn Twitter dat er binnenkort meer informatie komt over de plannen met de tv-zenders. (Omroep Gelderland)

Luistercijfers: 3FM loopt in op Radio538

Intomart GfK heeft donderdag de luistercijfers radio over de periode juni-juli 2010 gepubliceerd. Uit deze cijfers over juni en juli blijkt dat het gat tussen Radio538 en Radio 3 FM nog maar 0,6 procent is. 3FM stijgt 0,3 procent terwijl de marktleider 0,1 procent moet inleveren. Radio 1 is de grote stijger door de sportzomer met het WK. De nieuws- en sportzender ziet het marktaandeel toenemen met 0,6 procent. Alle marktaandelen:

mei/jun(in%) jun/jul(in%)

01 Radio 538 10.5 10.4

02 Radio 3FM 9.5 9.8

03 Radio 2 9.2 8.9

04 Sky Radio 8.2 8.4

05 Radio 1 7.6 8.2

06 Q-Music 6.8 6.7

07 Radio Veronica 6.0 5.7

08 100 % NL 4.4 4.1

09 Radio5 2.8 2.7

— Radio 10 Gold 2.6 2.7

11 SlamFM 2.4 2.3

12 Radio 4 2.1 2.0

13 ClassicFM 2.0 1.9

14 Arrow Classic Rock 1.2 1.1

15 BNR Nieuwsradio 1.0 1.0

16 Radio Decibel 0.6 0.7

17 Arrow Jazz 0.4 0.5

18 KinkFM 0.4 0.3

19 Radio 6 0.3 0.2

== Regio Radio 11.6 12.3

== Overige 5.7 5.6

== Regionale Commercieel Radio 4.6 4.6

Jean Nelissen (74) overleden

Wielercommentator Jean Nelissen is woensdag op 74-jarige leeftijd overleden. Dat meldden zijn voormalig werkgevers De Limburger en de NOS. Nelissen was jarenlang chef-sport bij deze krant, maar werd vooral bekend dankzij zijn televisiewerk als wielerverslaggever voor de NOS. Nelissen schreef daarnaast tal van boeken over de wielersport. Hij gold binnen de sport als een wandelende encyclopedie. Tot halverwege de jaren ’90 verzorgde hij samen met Mart Smeets het commentaar bij de tv-uitzendingen van de Ronde van Frankrijk. Later leverde hij bijdragen aan het programma De Avondetappe, tot zijn gezondheid dat in 2007 niet meer toeliet. Zijn laatste boek, Het intrigerende wielerleven van Jean Nelissen, rondde hij in juni af in het ziekenhuis van Maastricht waar hij belandde met een gebroken heup. 

HitRadio verder als HitRadio Veronica

De commerciële radiozender HitRadio gaat vanaf vandaag verder op de naam HitRadio Veronica. Begin vorig jaar werd de naam ook al aangepast: TMF HitRadio werd toen HitRadio. De radiozender, onderdeel van de Sky Radio Group, is nog steeds te beluisteren via Internet en diverse kabelfrequenties. Radio Veronica heeft daarnaast per vandaag ook een nieuwe themazender gestart: Veronica RockRadio. De themazenders “De 80’s Top 880” en “De 90’s Top 590” zijn gestopt met uitzenden op Internet.

UIT DE MEDIA:

** De NOS wil dat Apple soepeler omgaat met het toestaan van zogenoemde apps voor de iPhone en iPad. Deze oproep deed Roeland Stekelenburg van de NOS tijdens een bijeenkomst over de iPad in het hoofdkantoor van Apple Amsterdam. De NOS heeft momenteel als beleid dat zoveel mogelijk gewoon via websites moet, en niet via apps. 

** Op advies van de Zeeuwse Programmaraad is per 1 september het radioprogramma Zeeuw FM toegevoegd aan het analoge radiopakket (frequentie 91,3 MHz.) van Delta Kabel. Zeeuw FM is, zoals de naam reeds doet vermoeden, een regionaal radiostation dat Zeeland voorziet van non-stop muziek met een strak format uit de jaren ’70, ’80 en ’90, met daaraan toegevoegd actueel regionaal nieuws. Tevens zal Zeeuw FM regionale activiteiten c.q. evenementen aankondigen.

** Feyenoord heeft de samenwerking met RTV Rijnmond opgezegd. De clubleiding heeft vandaag meegedeeld, dat de zender niet langer toestemming heeft om vanuit de Kuip live verslag te doen van thuiswedstrijden. Feyenoord vindt dat RTV Rijnmond vijf maal zoveel moet gaan betalen voor een totaalpakket, waarvan de radiorechten een onderdeel zijn. Het gaat om een bedrag van vijftigduizend euro. De leiding van Rijnmond vindt dat bedrag te hoog.