NOS viert 60 jaar NOS Journaal: speciale programma’s op NPO 2

Het NOS Journaal viert vandaag zijn zestigste verjaardag. De eerste televisie-uitzendingen gingen in 1951 van start. Er werden toen al nieuwsuitzendingen gemaakt, maar vijf jaar later werd het “NOS Journaal” voor het eerst uitgezonden.

Oud-presentatoren

De NOS staat gehele dag stil bij deze verjaardag. De journaals werden vandaag gepresenteerd door negen oud-presentatoren. Maartje van Weegen mocht om 9 uur het spits afbijten. Zij presenteerde het journaal tussen 1984 en 1989. “Het ging goed, maar ik voelde toch wel spanning. Het is niet te vergelijken met vroeger”, gaf van Weegen mee. In de loop van de dag presenteerden onder anderen Eva Jiinek, Noraly Beyer, Gerard Arninkhof, Joop van Zijl en Pia Dijkstra het NOS Journaal. Via de website van de NOS zijn de bulletins met de oud-presentatoren terug te zien.

Speciale progamma’s op NPO 2

Vanavond wordt de live-uitzending “Achterkant van het NOS Journaal” uitgezonden van 19.25 uur tot 20.30 uur op NPO 2 en later op de avond wordt “Villa NOStalgia” uitgezonden op NPO 2.

In het programma “Achterkant van het NOS Journaal” krijgt de kijker een exclusieve blik achter de schermen. In deze live-uitzending wordt de redactie op de voet gevolgd bij het maken van het NOS Journaal. Annechien Steenhuizen laat zien wat er op de nieuwsvloer gebeurt in de aanloop naar het Journaal van 20.00 uur. De kijker kan op NPO 2 live meekijken als Rob Trip op NPO 1 gelijktijdig het NOS Journaal presenteert. Ook de nabespreking door de redactie is voor heel Nederland te zien.

Extra livestreams

Via de NOS.nl zijn vanavond vanaf 19.55 uur tijdelijk extra livestreams beschikbaar om het NOS Journaal te volgen. Naast de normale livestream is er ook een stream voor het speciale stream achter de schermen bij het NOS Journaal en een stream met de regie-aanwijzingen bij het journaal.

Villa NOStalgia

Dionne Stax blikt in Villa NOStalgia met enkele oud-presentatoren van het NOS Journaal terug op hún tijd bij het NOS Journaal. Eugènie Herlaar, Eef Brouwers, Marga van Praag, Philip Freriks en Sacha de Boer vertellen over nieuwsgebeurtenissen die hen in die periode persoonlijk hebben geraakt. Dit keer niet in hun ‘vertrouwde’ studio, maar vanuit een huiskamer in een villa ergens in Nederland waar op diverse tv’s de hele dag historische Journaalfragmenten te zien zijn. Met Dionne Stax halen ze herinneringen op en komen we te weten wie ze waren en wat ze nu doen. De dag is niet geheel zonder deadline. Er moet een gezamenlijk diner worden voorbereid en dat moet gemaakt en genuttigd zijn vóór het NOS Journaal van 20.00 uur.

Kijkcijfers

Uit de kijkcijfers van de NOS blijkt dat lang niet alle kijkers altijd het begin van de uitzending zien: het weerbericht aan het eind van de uitzending is al jaren het best bekeken onderdeel van het Achtuurjournaal. De best bekeken uitzendingen van het programma vallen bijna altijd op een zondag. Dit komt vaak door de programmering van NPO 1 met de eredivisie-uitzending van Studio Sport, die op deze avond voor het Achtuurjournaal wordt uitgezonden. Maar niet alleen op zondagavond trekt het NOS Journaal veel kijkers. In 2015 was het op 254 dagen het meest bekeken programma.

Tweets:

 

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.