NPO komt met betaalde gemist-dienst NPO Plus

npoDe NPO heeft besloten om begin 2014 te starten met een proef van een jaar met de extra gemistdienst NPO Plus. Het publiek kan zich daar vanaf begin volgend jaar op abonneren. 

De dienst NPO Plus is een betaalde aanvulling op de gratis dienst NPO Uitzending Gemist. De abonnee krijgt volgens het persbericht, dat vandaag is verstuurd, te maken met een groot aantal voordelen bij de dienst NPO Plus.

Meer programma’s
NPO Plus biedt meer programma’s, die nu niet of slechts enkele weken lang te zien zijn vanwege rechten en kosten. Voorbeelden hiervan zijn De Prooi, Feuten en Flikken Maastricht.  Aangekochte topdocumentaires als BBC’s natuurdocumentaire Africa,Frozen Planet en Earthflight en Louis Theroux en Michael Palin, en series als Midsomer Murders, Wallander, Banks en Scott and Bailey kunnen via NPO Plus teruggekeken worden.

Films
Bovendien biedt NPO Plus tientallen buitenlandse films aan die eerder te zien waren bij de publieke omroep, maar niet te vinden zijn op Uitzending Gemist. Vanaf de start zijn films beschikbaar als Slumdog Millionaire en The Artist. Later in 2014 zullen nog opvallende titels volgen als Intouchables, Midnight in Paris en Jagten.

Betere beeldkwaliteit
Volgens de NPO bevat d
e extra dienst NPO Plus bevat niet alleen meer programma’s dan gratis NPO Uitzending Gemist: de plusdienst biedt een beduidend betere beeld- en geluidskwaliteit geschikt voor het kijken op (smart-)televisie in de huiskamer.

Pilot start begin 2014
De NPO besluit om begin 2014 een pilot te starten die in ieder geval een jaar gaat lopen. Als de pilot goed verloopt dan zal er na evaluatie een aanvraag ingediend worden bij de staatssecretaris van OCW en bij goedkeuring worden voortgezet in 2015 en verder. In de komende maanden wordt de service verder uitgewerkt en zullen er mededelingen volgen over bijvoorbeeld prijsstelling en het nadere video-aanbod.

Kosten voor auteursrechten afdekken
De NPO wil dit kostendekkend aanbieden als een terugkijkservice, waarmee auteursrechten gefinancierd kunnen worden. De opbrengsten worden na aftrek technische kosten doorgegeven aan rechthebbenden binnen en buiten het omroepbestel. Daarmee komen extra middelen beschikbaar voor makers en producenten.

De extra programma’s, de hogere beeldkwaliteit met minder reclame gratis in Uitzending Gemist aanbieden is vanwege de hoge kosten niet mogelijk. Daarom besluit de NPO de kijker zelf te laten kiezen om wel of niet voor het extra aanbod en de extra kwaliteit te betalen. De staatssecretaris van OCW is vandaag per brief op de hoogte gebracht van de voortgang van NPO Plus.