OLON wil vaart zetten achter vorming streekomroepen

De OLON, de overkoepelende organisatie van lokale omroepen in Nederland, wil vaart zetten achter de vorming van streekomroepen. Kern van het plan is dat de huidige 260 lokale omroepen worden omgevormd tot 50 tot 80 streekomroepen. Ook moeten deze omroepen een ‘lokaal toereikend media-aanbod’ bieden. Dat houdt in dat de organisatie van lokale omroepen professioneler moet worden en dat er op dagelijkse basis nieuws moet worden gebracht op radio, televisie en internet.

Discussie

Er wordt al heel wat jaren gediscussieerd over de vorming van streekomroepen in Nederland. Inmiddels zijn er al een aantal samenwerkingen tussen lokale omroepen tot stand gekomen. Dit gebeurd bijvoorbeeld met behulp van regionale media centra waarin lokale omroepen samenwerken. Deze samenwerking vindt ook plaats met andere lokale en regionale media. De OLON vindt de vorming van streekomroepen echter niet overal goed verlopen en wil hier nu meer vaart achter zetten. In het convenant Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de OLON dat eind vorig is bekrachtigd staat ook de vorming van streekomroepen centraal.

NLPO

De hiervoor speciaal opgerichte stichting NLPO, Stichting Nederlandse Lokale Publieke Omroepen, heeft de afgelopen weken diverse voorlichtingsrondes gehouden door heel Nederland. Tijdens de presentatie wordt uitgelegd waarom streekomroepen belangrijk zijn voor de lokale radiosector in Nederland, wordt een voorstel door de NLPO gedaan voor de samenwerkingsregio’s en kunnen medewerkers van de lokale omroepen vragen stellen over de gang van zaken.

Wijzigingsvoorstel

Lokale omroepen krijgen de mogelijkheid om een wijzigingsvoorstel te doen wanneer zij het om bepaalde redenen niet eens is met de voorgestelde “streekindeling” van de NLPO. Er wordt door de NLPO een zogenaamd “change board” opgericht om alle veranderingen in de sector van lokale omroepen te structureren. Rond augustus verwacht de NLPO de definitieve kaart voor de vorming van streekomroepen te kunnen presenteren en kan de volgende fase voor het vormen van streekomroepen van start. Het plan van aanpak zoals door NLPO wordt gehanteerd is te vinden op de website van de OLON.

Planning

Het ligt in de bedoeling om in 2016 de samenwerking tussen diverse lokale omroepen tot streekomroepen verder vorm te geven op papier en dat er in 2017 een concreet beleidsplan van de streekomroepen op tafel ligt. Vanaf juli 2017 moet het beleidsplan tot uitvoering worden gebracht.

Bijeenkomsten

De diverse bijeenkomsten die de afgelopen periode in het gehele land zijn gehouden, zijn door de lokale omroepen in het algemeen positief ontvangen. Wel zitten de omroepen met vragen rond de bekostiging van de streekomroepen en zetten omroepen in een aantal gevallen vraagtekens bij de voorgestelde streekindeling.

Positief zijn de meeste omroepen over de bredere mogelijkheden tot het samenwerken met commerciële mediapartijen en het feit dat er meer wordt gefocused op de nieuwsvoorziening via onder andere nieuwe media. Ook het meer out-of-the-box denken van de NLPO wordt door diverse omroepen als belangrijk gezien. “Het straks verder fietsen naar de studio van de omroep kan toch niet de reden zijn om niet te komen tot een streekomroep”, klonk het in één van de bijeenkomsten.

Ook in de Randstad

Het vormen van streekomroepen blijft niet beperkt tot de dunbevolktere gebieden in Nederland. Ook in de provincies in de Randstad zullen lokale omroepen gaan samenwerken in streekomroepen. In het voorstel dat door de NLPO is gespresenteerd houden de vier grote steden zelfstandige lokale omroepen maar ook in een stad als Zoetermeer, met meer dan 120.000 inwoners, stelt de NLPO voor om samenwerking op te zoeken met de lokale omroepen van buurgemeenten Leidschendam-Voorburg en Wassenaar.

De OLON heeft een speciale website opgericht met informatie over de vorming van streekomroepen.

Foto

Voorgestelde indeling lokale omroepen in Zuid-Holland en een gedeelte van Utrecht:

Landelijke indeling (bron Informatiefilm vorming Streekomroepen)

Video

De OLON en NLPO hebben een introductiefilm gemaakt over de vorming van streekomroepen. Deze film is hier te zien:

Laat een bericht achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.