Omroepen RKK en IKON nemen deze maand afscheid

De omroepen RKK en IKON nemen deze maand afscheid van haar kijkers en luisteraars. Beide omroepen komen met een afscheidsprogramma op NPO 2.

2.42 omroepen

Zowel de RKK en IKON zijn zogenaamde 2.42-omroepen. Vanaf januari 2016 stopt de financiering van deze omroepen vanuit de overheid en moeten de omroepen aansluiting zoeken bij de grote omroepen. Omroep RKK (Omroep Rooms-Katholiek Kerkgenootschap) heeft onderdak gevonden bij de KRO-NCRV. De IKON (Interkerkelijke Omroep Nederland) sluit zich aan bij de EO.

Andere omroepen die verdwijnen per januari 2016 zijn de Moslim Omroep (gaat naar NTR), HUMAN (naar VPRO), BOS (KRO-NCRV), Joodse Omroep (EO) en OHM (NTR).

RKK komt met Adieu RKK

De RKK neemt op 27 december afscheid met het programma ‘Adieu RKK’. Op 27 december wordt in de speciale uitzending Adieu RKK een vol uur teruggeblikt op zestig jaar RKK op radio en televisie. Van Kruispunt tot documentaires, van debatprogramma’s tot kloosterseries. Prominenten (onder wie Herman Finkers en Jan Marijnissen) en programmamakers kiezen hun favoriete fragmenten uit het enorme RKK-archief. Presentator Wilfred Kemp loodst de kijker door kilometers beeld en geluid en laat daarmee zien hoe de tijdgeest veranderde.

Bij het afscheid wordt het eenmalig magazine 60 jaar omroep RKK uitgebracht. Personen als Dries van Agt, Aad van den Heuvel, Paul van Geest, Frans Wiertz en Daan Westerink blikken in interviews terug op de programma’s van de rooms-katholieke zendgemachtigde. Het blad is te bestellen in de KRO-gids. Adieu RKK, dinsdag 27 december om 16.05 uur bij het RKK op NPO 2.

IKON neemt na 70 jaar afscheid met tv-nacht

De IKON neemt 28 december afscheid van het publieke bestel met een tv-nacht op NPO 2: IKON 1001 Nacht. Van middernacht tot het ochtendgloren is een dwarsdoorsnede van het veelbesproken tv-oeuvre van de afgelopen 70 jaar te zien. De nacht is ingedeeld in zes genres waarmee de interkerkelijke omroep zich profileerde: jeugd, documentaire, (docu)drama, praatprogramma’s, journalistieke reportages en levensbeschouwelijke programma’s.

Er komen fragmenten en afleveringen van programma’s langs die in het collectieve geheugen gegrift staan, zoals de Geloof, Hoop en Liefde Show, Kenmerk, Hoera een Homo, De Jongens Veerman, Woord voor Woord en Dood op verzoek, maar ook recentere programma’s als: LUX-Grote denkers over de toekomst, Spraakmakende Zaken, Paul Rosenmöller en…, Het Vermoeden en Mensjesrechten. De IKON 1001 Nacht is in de nacht van maandag 28 op dinsdag 29 december te zien van 23.30 uur tot 6.30 uur, op NPO 2.

Vlaanderen

Ook in Vlaanderen staan de uitzendingen van kleine levensbeschouwelijke omroepen onder druk. In Vlaanderen hebben bijna 14.000 mensen hebben een petitie ondertekend voor het behoud van de levensbeschouwelijke uitzendingen op de openbare omroep VRT. Die petitie werd donderdag afgegeven aan Vlaams minister van Media Sven Gatz. Die heeft “geluisterd” naar de bezorgdheden van de ondertekenaars, maar “terugkeren op de beslissing doen we niet”, zegt Gatz. Vlaams minister van Media Sven Gatz maakte in september 2014 bekend dat hij een punt wil zetten achter de uitzendingen van de levensbeschouwelijke derden op de openbare omroep.

De erkenningen van de verschillende verenigingen lopen eind 2015 en worden niet verlengd. Bedoeling is om de verschillende levensbeschouwelijke strekkingen te integreren in de algemene programma’s van de openbare omroep.

Laat een bericht achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.