Ook in Vlaanderen verdwijnen levensbeschouwelijke omroepen

Net als in Nederland verdwijnen ook in Vlaanderen de levensbeschouwelijke omroepen uit de ether. Programma’s die nu door deze omroepen worden uitgezonden via de VRT zullen vanaf 2016 niet meer te zijn. In Nederland heeft de overheid eerder al bepaald dat de levensbeschouwelijke omroepen, zoals IKON, RKK, de Boeddhistische Omroep en de Moslimomroep, per januari 2016 moeten verdwijnen. Toch is er een kans dat veel van de levensbeschouwelijke programma’s in 2016 wel te zien blijven in Vlaanderen.

Bezuiniging

Sven Gatz, Vlaams minister van media en cultuur, is geen voorstander van het systeem van zendtijd voor levensbeschouwelijke partijen bij de publieke omroep VRT. Aan de organisaties is gemeld dat hun erkenning eind 2015 afloopt en niet vernieuwd zal worden. Programma’s als Braambos (katholieken), Lichtpunt (humanistisch-vrijzinnigen), MTRO (moslims) en Pro-Erts (protestanten) verdwijnen daarmee per januari 2016 uit de Vlaamse ether. Het laten verdwijnen van de levensbeschouwelijke omroep levert de Vlaamse overheid een besparing op van 1,5 miljoen euro.

VRT bekijkt opties

De Vlaamse openbare omroep VRT bekijkt nu op welke manier de aandacht voor de levensbeschouwelijke omroepen in hun eigen aanbod kan worden geïntegreerd. Volgens minister Gatz is er intussen herhaaldelijk overleg geweest met de levensbeschouwelijke verenigingen en met de VRT. Dat overleg loopt nog en de knoop is nog niet doorgehakt. Maar volgens Gatz lagen er wel al verschillende scenario’s op tafel. “Sommige daarvan al realistischer dan andere”, aldus Gatz tegenover de website deredactie.be