Oostenrijk krijgt landelijk aanbod via de digitale ether (DAB+)

In Oostenrijk zal eind 2020 een landelijk aanbod van radiozenders via de digitale ether (DAB+) te horen zijn. Vanaf medio volgend jaar zal de eerste fase van het nieuwe netwerk in de regio rond Wenen worden gelanceerd. Momenteel kent Oostenrijk nog geen landelijke uitzendingen via DAB+. Wel zijn er experimentele uitzendingen via de digitale ether in de regio Wenen.

Aanbod

De Oostenrijkse toezichthouder KommAustria heeft voor een periode van tien jaar een licentie afgegeven aan het bedrijf ORS voor de exploitatie van het netwerk. Via het netwerk zullen elf commerciële radiozenders te horen zijn: Radio 88.6, Radio Arabella, Radio Energy, Rock Antenne, Radio Maria, Radio Technikum, Radio Maxima, ARBÖ Verkehrsradio, ERF Plus Österreich, Klassik Radio en Lounge FM. Deze radiozenders hebben nu alleen nog een regionaal bereik via de ether.

83 procent dekking

Medio 2019 wordt gestart met de ingebruikname van het netwerk in Wenen. Eind 2019 moeten ook de regio’s Graz en Linz voorzien van het digitale ether signaal middels DAB+. Eind 2020 moet ook in de gebieden rond Bregenz, Innsbruck, Salzburg, St. Polten, Klagenfurt, Wolfsberg en Sudburgenland het digitale signaal te ontvangen zijn. Het netwerk moet dan 83 procent van de Oostenrijkse bevolking van het DAB+-signaal kunnen voorzien.

Geen publieke radio

De publieke omroep van Oostenrijk en grote commerciële radiozenders zullen voorlopig niet te horen zijn via DAB+. Deze radiozenders hebben eerder aangegeven meer te zien in het uitzenden via de 5G-techniek. ORS, het bedrijf dat het digitale netwerk gaat bouwen en exploiteren, is overigens een dochterbedrijf van de publieke omroep van Oostenrijk.

Vanaf september zal er een speciale website worden gelanceerd met informatie over de uitzendingen via DAB+.