Overname officieel: Joyne-klanten naar Canal Digitaal en TV Vlaanderen

(update) De rechter-commissaris heeft toestemming gegeven voor de overname van het klantenbestand en de voortzetting van een aantal activiteiten van het failliet gegane Joyne. Dit bevestigt advocaat Rimar Goudberg namens Verdonk Advocaten, curator van Joyne. Het klantenbestand wordt overgenomen door Canal+ Luxembourg, moederbedrijf van Canal Digitaal en TV Vlaanderen.

Schuldeisers

Eutelsat, A1 Telekom Austria (een bedrijf van Carlos Slim) en Mediachoice waren de grootste schuldeisers van Joyne die een schuldenlast had van rond de 6 miljoen euro. Eutelsat was, zoals bekend, de aanvrager van het faillissement. Ook een aantal zenders hadden een schuldpositie. Vrijdag 16 april jl. bereikte de curator overeenstemming met Canal+ Luxembourg, waarna het nog wachten was op toestemming van de rechter-commissaris.

Communicatie

Canal+ Luxembourg is inmiddels begonnen met het communiceren van het voortzetten van een aantal activiteiten. Rimar Goudberg zegt desgevraagd tegenover Mediamagazine dat er weliswaar meerdere partijen interesse toonden, maar dat alleen Canal+ Luxembourg een bieding heeft gedaan Achtergronden daarvan kende de curator niet, die wel aangaf dat Canal+ Luxembourg met partijen als A1 Telekom Austria, Mediachoice en Eutelsat overeenstemming moest bereiken in korte tijd over de voortzetting van de uitzendingen en dienstverlening.

Klantenbestand kleiner dan gedacht

Zodra het eerste verslag van de curator opgesteld zal zijn, zal daarin geopenbaard worden hoeveel Canal+ Luxembourg betaald zal hebben voor het klantenbestand en het kunnen voortzetten van de activiteiten. Dit is overigens geen groot bedrag, zo liet de curator al doorschemeren. Het klantenbestand is overigens kleiner dan eerder gedacht. De curator stelt dat het om circa 10.000 consumentenklanten gaat en rond de 13.000 b2b-aansluitingen, waarmee het totaal net iets minder dan 24.000 bedraagt. Eerder had een van de aandeelhouders het getal van 30.000 genoemd.

Snel handelen

De curator zei dat het advocatenkantoor snel moest handelen en geen maanden kon uittrekken voor de onderhandeling. Binnen no time moest een deal worden getroffen omdat de betrokken partijen in de uitzendketen een te lange duur (Waarin geen enkele zekerheid over betaling van hun diensten) niet acceptabel was, en als een partij de stekker er uit zou trekken, de hele keten om zou vallen.

Aanpassingen televisie-aanbod

Canal+ Luxembourg heeft inmiddels aangegeven dat oude Joyne-klanten per mei 2021 door Canal+ Luxembourg (Canal Digitaal, resp. TV Vlaanderen) zullen worden gefactureerd en alleen zenders worden aangeboden die het bedrijf in zijn aanbod heeft. Dit zal betekenen dat zenders als Discovery, Eurosport1 en 2, TLC, Investigation Discovery Crime+Investigation, Dusk, Meiden van Holland en andere zenders die nu nog op de Eutelsat 9B uitzenden, mogelijk al per morgen (dinsdag 20 april 2021) van de Eutelsat 9B zullen verdwijnen.

Aanbod

Canal+ Luxembourg zal alle oud-klanten van Joyne een aanbod doen om over te gaan op respectievelijk het consumenten en zakelijke aanbod van Canal Digitaal, respectievelijk TV Vlaanderen. Het bedrijf raadt klanten aan om voor 31 mei 2021 over te stappen. Een einddatum van alle uitzendingen op de Eutelsat 9B is nog niet officieel vastgesteld. De zenders blijven in ieder geval tot 31 mei beschikbaar.

Christiaan Puper, executive vice president en country manager Benelux bij Canal+ Luxembourg laat desgevraagd weten dat het afhankelijk is hoe het gaat: als het nodig is blijven de zenders op Eutelsat 9B langer dan 31 mei 2021 in de lucht, maar als alles soepel loopt kunnen de uitzendingen al op 31 mei worden gestopt. Het is wel het streven van het bedrijf. Eerder werd al bekend dat er per het derde kwartaal 2021 een andere operator de transponders die Joyne gebruikte, van Eutelsat gehuurd heeft.

Consumentenklanten krijgen bij een eenjarig abonnement de mogelijkheid om een gratis ViaccessOrca CI module te verkrijgen of de MZ102 ontvanger. Deze aanbieding geldt ook voor de Op Vakantie pakketten (kijken in vakantieperiodes mede als prepaid). Daarnaast biedt Canal Digitaal 3 maanden kosteloos zonder verplichtingen ESPN2 en ESPN4 bij het afsluiten van een Rijk of Royaal abonnement. voor dealers wordt 50 procent aan korting gegeven op CI-modules. Voor de B2B-klanten geldt dat de wholesalepartners aanbiedingen kunnen doen voor hun klanten; Canal Digitaal is daarbij indirect leverancier en heeft contract met partners.

Preview-kijken

Joyne werkt met preview-kijken. Kijktegoeden van Joyne zijn als gevolg van het faillissement vervallen, zo heeft Canal+ Luxembourg aan klanten duidelijk gemaakt.

Meer informatie: www.joyne.nl