In Vlaanderen is een petitie gestart om de digitale tv-uitzendingen via de ether (DVB-T) van de Vlaamse openbare omroep VRT te behouden. De website antennekijker antennekijker.be roept kijkers op de petitie te tekenen.
Te duur
In mei maakte VRT bekend per 1 december 2018 te gaan stoppen met de uitzendingen van haar televisieuitzendingen via de digitale ether (DVB-T). Vandaag de dag maken volgens de VRT minder dan 45.000 Vlamingen gebruik van DVB-T en volgens de VRT is blijven investeren in de techniek niet te verantwoorden. In de plaats wil de omroep voor het onlineaanbod volop inzetten op VRT NU. DVB-T kost de VRT jaarlijks meer dan 1 miljoen euro. Die middelen wil de openbare omroep na 1 december gebruiken om onder meer VRT NU verder uit te bouwen en te verbeteren.
“Roekeloze beslissing”
De website Antennekijker.be is het niet eens met dit besluit van de Vlaamse openbare omroep. “De antennekijker wordt door deze roekeloze beslissing van onze openbare omroep buitenspel gezet en dat is ontoelaatbaar“, aldus de initiatiefnemers in een persbericht. In ver afgelegen woningen is het volgens de website is het DVB-T-antennesignaal vaak de enige manier om de openbare omroep te kunnen ontvangen.
“Essentieel”
“De etheruitzendingen zijn ook essentieel voor een relatief grote groep Vlamingen die het tv-signaal onderweg of mobiel moeten kunnen ontvangen. Denken we daarbij in het bijzonder aan binnenschippers, vrachtwagenchauffeurs, kotstudenten, jeugdbewegingen, kampeerders, wielerploegen en wielerliefhebbers. Ook bij alternatieve of tijdelijke woonvormen zoals vakantieverblijven, mobilhomes, caravans, woonboten en tiny houses is mobiele tv-ontvangst nodig en wordt er dus veelal voor antenne-tv gekozen.“, aldus Antennekijker.be.
De website is een petitie gestart om de VRT op andere gedachten te brengen. De petitie kan worden getekend op de website Antennekijker.be.
Nederland
In Nederland zijn de televisiezenders van de landelijke publieke omroep (NPO) en de regionale omroepen ook gratis uit de lucht “te plukken” in de digitale ether. Deze uitzendingen vinden nu nog plaats in de oude DVB-T norm. Vanaf begin volgend jaar is de verwachting dat de uitzendingen ook in HD-kwaliteit zijn te ontvangen via de nieuwe norm DVB-T2. Ook de commerciële televisiezenders zijn via betaling in de digitale ether te bekijken. Dit gaat via het aanbod van Digitenne van KPN.
Sociale media:
VRT NU is geen alternatief voor ethertelevisie https://t.co/CfOaKfa897 #reddeantennekijker #dvbt #dvbt2 #antennetv #ether #ethertv #vrt #een #canvas #ketnet
— Antennekijker (@antennekijker) June 18, 2018